ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217525 αποτελέσματα, σελ. 18665 από 21753
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1451 09/02/2022 Αναφορές καταγγέλλει ενδεχόμενη αντιποίηση δικηγορικού λειτουργήματος στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, και αιτείται απάντησης.
1451 24/11/2021 Ερωτήσεις Νέα προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ 2021 για αγρότες
1451 10/02/2021 Αναφορές με επιστολή του διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες παραχώρησης κατοικίας που δικαιούται, καθώς επικυρώθηκαν οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων 18 διαμερισμάτων του Προγράμματος Λαϊκής Κατοικίας για το Δήμο Αριδαίας και αιτείται απάντησης.
1451 04/11/2020 Ερωτήσεις Λαθραία εισαγωγή κατοικίδιων ζώων (σκύλων και γατών) από Τουρκία προς Ελλάδα.
1451 06/05/2020 Αναφορές με επιστολή τους εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την ανισότητα και ανισονομία που υπάρχει στον κλάδο των Δασοπόνων, με τη μη παράταση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αιτούνται απαντήσεων.
1451 23/10/2019 Ερωτήσεις Ανάγκη άμεσης κάλυψης του κενού στη διδασκαλία Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον στο ΓΕΛ Ερμιόνης που τελεί υπό κατάληψη.
1451 12/09/2018 Ερωτήσεις Μη απόδοση σύνταξης, προσωρινής ή κανονικής σε καθηγητή Δημοσίου και ΑΜΕΑ παρά την προτεραιότητα που ορίζει ο νόμος
1451 31/03/2018 Επίκαιρες Ερωτήσεις «Ισχύει ότι απαλλάσσονται οι προηγούμενοι Υπουργοί;»
1451 23/11/2017 Ερωτήσεις Σίτιση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και επιπτώσεις στους υπαλλήλους που εργάζονται στο σχετικό τομέα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
1451 11/09/2017 Επίκαιρες Ερωτήσεις Με θέμα: 'Δανειακή έκθεση 4 εκατ. ευρώ τζίρος μόλις 400.000 ευρώ και ζημίες 248.000'
Εγγραφές: 186641 - 186650 από 217525 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 18663 | 18664 | 18665 | 18666 | 18667 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ