ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 225888 αποτελέσματα, σελ. 18616 από 22589
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
160 07/11/2011 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την προκύρηξη μέτρων του Αξονα 3 στα πλαίσια του Π.Α.Α 2007/2013 /Αλέξανδρος Μπαλτατζής/
160 24/10/2013 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την κατάργηση και την υποβάθμιση των καταστημάτων του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ στην Κρήτη.
160 04/10/2011 Ερωτήσεις Αφορολόγητες ποσότητες πετρελαίου Ναυτιλίας
160 01/08/2013 Αναφορές που αναφέρεται στο πρόβλημα νοσηλείας 17χρονου μαθητή που πάσχει από αυτισμό στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
160 31/10/2025 Επίκαιρες Ερωτήσεις Οι επιπτώσεις του Ν. 5075/23 και του Π.Δ. 72/2025 στο επιχειρησιακό έργο της ΕΜΥ και η αναγκαιότητα πρόληψης αεροπορικών ατυχημάτων.
160 22/10/2025 Αναφορές Επέκταση των ρυθμίσεων της στεγαστικής συνδρομής των πυρόπληκτων και στους σεισμόπληκτους.
160 10/10/2025 Ερωτήσεις Ανάγκη για άμεση αποζημίωση συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης , σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, σε πολλαπλό σχήμα ινσουλίνης.
160 06/11/2024 Επίκαιρες Ερωτήσεις Χωρίς προηγούμενο ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης ‘ΑΜΑΛΘΕΙΑ’ προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.
160 25/10/2024 Αναφορές Σχετικά με τις αρμοδιότητες των αστυνομικών στις υπηρεσίες που στεγάζονται ‘safe houses’.
160 22/09/2023 Επίκαιρες Ερωτήσεις Αφανίζεται η κτηνοτροφία στην Θεσσαλία. Αναπλήρωση Ζωικού κεφαλαίου και αναπροσαρμογή της ασφαλιζόμενης αξίας αυτού.
Εγγραφές: 186151 - 186160 από 225888 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 18614 | 18615 | 18616 | 18617 | 18618 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ