ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 220009 αποτελέσματα, σελ. 17868 από 22001
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
16575 19/05/2011 Ερωτήσεις Οικονομικά προβλήματα στην πορεία κατασκευής του Φράγματος των Αχυρών Αιτωλοακαρνανίας
16574 19/05/2011 Ερωτήσεις Απόφαση μετακίνησης του ΚΕΔΔΥ και του ΕΕΕΕΚ Λάρισας στον Αμπελώνα
16573 19/05/2011 Ερωτήσεις Ελλείψεις σε Αστυνομικά Τμήματα στην Θεσσαλονίκη
16572 19/05/2011 Ερωτήσεις Σε πλήρη εγκατάλειψη ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων
16571 19/05/2011 Ερωτήσεις Διατήρηση και αναβάθμιση του Κλιμακίου Ιωαννίνων της ΕΥΔΕ / ΜΕΔΕ
16570 19/05/2011 Ερωτήσεις Κατάργηση του ειδικού εξεταστικού Κέντρου για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Αχαΐα
1657/7053 26/06/2025 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Μελέτες οι οποίες υφίστανται και έχουν εξοφληθεί στους συντάκτες τους για δημόσια έργα, που είτε δεν έγιναν, είτε πρόκειται να γίνουν προσεχώς, όσον αφορά στο Δήμο Νισύρου
1657 22/11/2010 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τη χορήγηση του ποσού των 500.000 ευρώ της ΔΕΗ στη συνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
1657 30/11/2012 Αναφορές αιτείται την υιοθέτηση προτάσεών του σε θέματα που θίγονται με τον πρόσφατο νόμο 4046/2012 και αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων ξένων γλωσσών.
1657 10/04/2025 Αναφορές Αγωνία για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων στον Δήμο Θήρας.
Εγγραφές: 178671 - 178680 από 220009 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 17866 | 17867 | 17868 | 17869 | 17870 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ