ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 222174 αποτελέσματα, σελ. 15193 από 22218
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
230/3287 17/02/2016 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Απόφαση _ κόλαφος του ΣτΕ για τον ΣΚΑΪ
230/3156 03/06/2015 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Διέλευση Τραμ / Τρένου στα όρια του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Αστικών Πυλών Πειραιά
230/2680 08/10/2012 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Τήρηση διαδικασιών και πρωτοκόλλου επισκέψεων ξένων αξιωματούχων σε θεσμούς, υπηρεσίες και οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου βάσει των διακρατικών συμφωνιών και σχετικής αδειοδότησης από την Ελληνική Πολιτεία
230/2323 09/10/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Προκλητική η εξαγορά από τη ΔΕΗ της ηλεκτρικής εταιρείας EDS του Σκοπιανού Αντιπροέδρου του Ζάεφ
230/1929 20/08/2014 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Πώληση της NBGI και σίριαλ με τη θυγατρική της Εθνικής καθώς εκποιείται σε χαμηλότερη τιμή από τη λογιστική και την καθαρή αξία του ενεργητικού της.
230/1733 17/09/2013 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. ΑΠΕΣΥΡΘΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
230/1201 31/10/2011 Α.Κ.Ε. σε συνδυασμό με ερώτηση Επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από Ασφαλιστικά Ταμεία
230/1201 31/10/2011 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από Ασφαλιστικά Ταμεία
230/1072 26/10/2020 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Διαγραφή οφειλών από δανειακές συμβάσεις, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
230 29/11/2011 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με το πλεονέκτημα που προσφέρει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους ρυθμίζεται από το ελληνικό δίκαιο
Εγγραφές: 151921 - 151930 από 222174 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 15191 | 15192 | 15193 | 15194 | 15195 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ