ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 219618 αποτελέσματα, σελ. 14892 από 21962
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
232 29/11/2021 Επίκαιρες Ερωτήσεις Ικαρία και Φούρνοι: 150 ανεμογεννήτριες απειλούν με διάλυση το φυσικό οικοσύστημα
232 20/10/2021 Αναφορές με υπόμνημά της ζητεί τον εκσυγχρονισμό του κλειστού επαγγέλματος του χειριστή μηχανημάτων έργων και την εφαρμογή του Ν. 3919/2011 που καθιερώνει την επαγγελματική ελευθερία στην άσκησή του, και αιτείται απάντησης.
232 11/10/2021 Ερωτήσεις Να συμπεριληφθεί ο ΚΑΔ χονδρικού εμπορίου ζωοτροφών στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη
232 07/12/2020 Επίκαιρες Ερωτήσεις Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να άρει δημοκρατικά δικαιώματα. (Τέθηκε στο αρχείο)
232 30/10/2020 Αναφορές με επιστολή του ενημερώνει ότι για την έκδοση ηλεκτρονικών αποδείξεων και τιμολογίων που θα αποστέλλονται αυτόματα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (χωρίς ταμειακή μηχανή) καλείται η κάθε επιχείρηση ατομικά να αγοράσει το κατάλληλο πρόγραμμα για την παραπάνω διεκπεραίωση το κόστος του οποίου καλούνται να πληρώσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις και προτείνουν είτε να επιδοτηθούν για την αγορά του προγράμματος, είτε να ενταχθούν σε ένα ήδη υπάρχον, είτε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο χωρίς κόστος για αυτούς.
232 08/10/2020 Ερωτήσεις Τι συμβαίνει με την Ανακύκλωση στον Δήμο Ανατολικής Σάμου;
232 09/03/2020 Α.Κ.Ε. Διαφάνεια ενεργειών Διοίκησης των Νοσοκομείων ΄Ελενα Βενιζέλου και Αλεξάνδρα (1).
232 19/11/2019 Επίκαιρες Ερωτήσεις Απομάκρυνση του Στρατοπέδου ΕΒ 301 και Απόδοση του στρατοπέδου 301 Αγίων Αναργύρων στους δημότες.
232 24/10/2019 Αναφορές με ψήφισμά του στηρίζει τους εργαζομένους που προσλήφθηκαν στον Δήμο Καλαμάτας στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. ώστε να παραμείνουν στο Δήμο γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε τακτικό προσωπικό και αναμένουν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.
232 06/08/2019 Ερωτήσεις Οφειλές προς Δ.Ε.Η. Περιφέρεια Ηπείρου Περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εγγραφές: 148911 - 148920 από 219618 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14890 | 14891 | 14892 | 14893 | 14894 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ