ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 227268 αποτελέσματα, σελ. 12184 από 22727
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
327 15/12/2015 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την πάταξη του παράνομου τζόγου και του ηλεκτρονικού στοιχήματος 5,5 δις ευρώ εκτός φορολογητέας ύλης.
327 12/11/2015 Αναφορές επισημαίνει τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη το νησί της Σκοπέλου από την έντονη βροχόπτωση στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2015 και αιτείται οικονομικές διευκολύνσεις για τους κατοίκους του νησιού.
327 16/10/2015 Ερωτήσεις Περικοπή στις οφειλόμενες εφημερίες των ιατρών Ε.Σ.Υ του Ν. Μαγνησίας.
327 09/06/2015 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την δυσλειτουργία της παθολογικής κλινικής και το κλείσιμο του διαβητολογικού ιατρείου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.
327 20/04/2015 Αναφορές επισημαίνει την ανάγκη λειτουργίας και έναρξης εντός του ακαδημαϊκού έτους 2015/2016 του Τμήματος Αρχιτεκτόντων Μηχανικώντου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
327 27/02/2015 Ερωτήσεις Μη ασφαλής πρόσβαση στο νέο κτήριο του Λυκείου Φιλύρου, του Δήμου Πυλαίας / Χορτιάτη στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
327 02/12/2014 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με το στρατόπεδο /ΚΟΥΒΕΛΙΔΗ/ στον Πολίχνιτο Λέσβου.
327 23/07/2012 Ερωτήσεις Βανδαλισμός στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων.
327 23/06/2014 Ερωτήσεις Χαμένοι στα συρτάρια οι έλεγχοι της Λίστας Λαγκάρντ
327 01/07/2014 Αναφορές το οποίο αφορά τη βλάβη του EUROPEAN EXRPESS και της πολύωρης καθυστέρησής του για το προγραμματισμένο δρομολόγιο του και προστίθεται σαν ένα ακόμα πρόβλημα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού Σάμου με τον Πειραιά.
Εγγραφές: 121831 - 121840 από 227268 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 12182 | 12183 | 12184 | 12185 | 12186 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ