ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 218119 αποτελέσματα, σελ. 113 από 21812
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
987 13/01/2021 Αναφορές με επιστολή της ζητεί να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον covid19, των ατόμων με αναπηρία και αιτείται απαντήσεων.
987 26/10/2020 Ερωτήσεις Αντιμέτωποι με σοβαρές υγειονομικές ελλείψεις οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων Δάφνης και Παλαιού Πάου Καλαβρύτων.
987 28/08/2020 Επίκαιρες Ερωτήσεις Η δυσοσμία από το ΧΥΤΑ Φυλής πλήττει καθημερινά την ποιότητα ζωής και την υγεία στη Δυτική Αθήνα.
987 08/04/2020 Αναφορές με επιστολή της ζητά την ένταξη των Συνεταιριστικών Οργανώσεων στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και αιτείται απαντήσεων.
987 30/09/2019 Ερωτήσεις Επιλογή 16 μόνιμων γιατρών για το ΕΣΥ Μαγνησίας.
987 21/03/2019 Αναφορές καταγγέλλει την παραβίαση του άρθρου 25 του Ν.4440/2016, η οποία αφορά σε προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους μέσω Α.Σ.Ε.Π και απαιτεί την άμεση αλλαγή των διατάξεων που παραβιάζουν τον παραπάνω νόμο, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα που θίγουν τα κεκτημένα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
987 27/08/2018 Ερωτήσεις "Σεσημασμένοι και επικίνδυνοι οι δύο Πακιστανοί κακοποιοί και ο Ιρακινός συνεργός τους, οι οποίοι ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον άτυχο Νικόλαο Μουστάκα στον λόφο του Φιλιοπάππου."
987 11/05/2018 Αναφορές θέτουν το ζήτημα της ανάκλησης προηγούμενης απόφασης σχετικά με την ένταξη του Δήμου Συκυωνίων στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή καθώς καθίσταται από προαιρετική σε υποχρεωτική η φοίτηση στο νηπιαγωγείο και αιτούνται την αναστολή εφαρμογής του Νόμου 4521/2_3_2018 για ένα έτος, καθώς δεν επαρκούν οι υπάρχουσες υποδομές για την άμεση εφαρμογή του νόμου.
987 05/02/2018 Επίκαιρες Ερωτήσεις Με θέμα : ' Έως πότε θα είναι "όμηροι" οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Αιγιάλειας';
987 06/11/2017 Ερωτήσεις 'Πείτε μας ότι δεν είναι αλήθεια...πως για να βγει η δόλια η χώρα τον Δεκέμβρη στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα πληρώσει αμοιβή στη Standard and Poor's;'
Εγγραφές: 1121 - 1130 από 218119 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ