ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226136 αποτελέσματα, σελ. 940 από 22614
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
111 15/10/2025 Αναφορές Κατάργηση Στρατοδικείου _ Ναυτοδικείου _ Αεροδικείου Κρήτης.
111 21/10/2025 Επίκαιρες Ερωτήσεις Απουσία κυρώσεων για τους ανυπότακτους.
111 27/11/2025 Α.Κ.Ε. Στατιστικά στοιχεία αριθμού τέκνων ανά οικογένεια για όλους τους νομούς της Ελλάδος.
111 30/07/2012 Αναφορές παρατίθενται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 1258/2011, αναφορικά με τους χρόνους διοίκησης στο Σώμα της Νοσηλευτικής των Ενόπλων Δυνάμεων και προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
111 01/08/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στο ότι οι τράπεζες παραβιάζουν τη δεοντολογία και το δίκαιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.
111 19/06/2014 Αναφορές καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιλύσει το ζήτημα σχετικά με ¨τα λάθη εκκαθαριστικών για τη φορολογία εισοδήματος 2013¨.
111 21/08/2012 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την κάλυψη άμεσων αναγκών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη.
111 14/10/2013 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την αξιοποίηση των δεσμευμένων /παγωμένων/ καταθέσεων όσων εμπλέκονται σε εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος.
111/1377 10/09/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Τα δάνεια των κομμάτων να εξοφληθούν και όχι να διαγραφούν!
111/1546 03/04/2015 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Ανάγκη να διελευκανθεί η τεράστιας κλίμακας χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ, που στήριζαν τις μνημονιακές πολιτικές κατά την τελευταία πενταετία
Εγγραφές: 9391 - 9400 από 226136 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 938 | 939 | 940 | 941 | 942 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ