ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217311 αποτελέσματα, σελ. 695 από 21732
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1084 09/08/2010 Ερωτήσεις Ένταξη απορριμμάτων που παράγονται κατά τις ακτοπλοϊκές επιβατικές μεταφορές σε σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης απορριμμάτων του λιμανιού της Κυλλήνης.
1084 29/08/2013 Ερωτήσεις Ανάγκες στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και στο ΕΚΑΒ
1084 26/02/2013 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την αλόγιστη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Νομό Λακωνίας.
1084 30/10/2012 Αναφορές αιτείται την ανάκληση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της επιχείρησης.
1084 24/03/2015 Ερωτήσεις Μέτρα στήριξης Πολυτέκνων / Τριτέκνων Οικογενειών
1084 24/07/2015 Αναφορές ιστότοπου (www.pireauspress.gr), που έχει αναρτηθεί στις 19/05/2015, καταγγέλλεται //επώνυμη αλυσίδα σούπερ/μάρκετ για την εύρεση αλλοιωμένου προϊόντος//, και επισημαίνεται η ανάγκη ενεργοποίησης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας Αττικής.
1084 11/02/2016 Αναφορές αιτείται την κατάργηση του επιβληθέντος ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει για τον αμπελοοινικό κλάδο.
1084 04/07/2016 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα Ξενοδοχεία.
1084 10/11/2016 Ερωτήσεις Ενδεχόμενος κίνδυνος παραγραφών σε δυνητικές περιπτώσεις φορολογικών υποθέσεων πολιτικών προσώπων που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στις λίστες καταθετών εξωτερικού
1084 09/02/2017 Αναφορές αιτείται τη στήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών από την κυβέρνηση για την άρτια ολοκλήρωση των αναρτήσεων των Δασικών Χαρτών της χώρας.
Εγγραφές: 6941 - 6950 από 217311 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 693 | 694 | 695 | 696 | 697 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ