ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217409 αποτελέσματα, σελ. 6084 από 21741
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2112 30/01/2012 Αναφορές αιτείται τη σύσταση μίας επιπλέον θέσης σχολικού συμβούλου φυσικής αγωγής με έδρα την ΄Αρτα.
2112 14/01/2014 Αναφορές αιτείται την ανάκληση της επικείμενης περικοπής του ΕΚΑΣ στους ανάπηρους δικαιούχους κάτω των 65 ετών.
2112 13/12/2010 Αναφορές στο οποίο αναφέρεται στην προκείμενη τροπολογία σύμφωνα με την οποία μετακυλείει τα πρόστιμα για χωματερές στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίησης.
2112 07/11/2014 Αναφορές παραθέτει τις προτάσεις του ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά ρυθμίσεις για τα ¨κόκκινα¨ δάνεια.
2112 28/04/2015 Ερωτήσεις Συνέχιση ή διακοπή του Προγράμματος /Εξοικονόμιση κατ΄ οίκον/ ;
2112 22/12/2015 Ερωτήσεις Άρση αβεβαιότητας για την ΑΤΕ Ασφαλιστική
2112 26/05/2016 Αναφορές επισημαίνουν την υποστελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και την ανεπάρκεια του δικτύου παροχής Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Λασιθίου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προσβλέποντας στην επίλυση του ζητήματος και συνακόλουθα στην αποκατάσταση της ταλαιπωρίας και της οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων του νομού.
2112 19/12/2016 Ερωτήσεις Γιατί δεν προχωρούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο 'Νίκος Καζαντζάκης' στο Ηράκλειο Κρήτης;
2112 17/07/2017 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την πρόσφατη απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να αμφισβητήσει την πολυετή κρίση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), με την οποία κρίνονταν επί σειρά ετών η επαγγελματική ισοδυναμία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών κολλεγίων σε συνεργασία με Βρετανικά Πανεπιστήμια, πλήττοντας έτσι τα εργασιακά δικαιώματα των κατόχων αυτών των τίτλων και αιτείται την επίλυση του ζητήματος.
2112 18/12/2017 Ερωτήσεις 'Οι ξενοδόχοι της... πεντα(κοσά)ρας! Θα μπουκάρουν επιτέλους οι Εισαγγελείς;' (Σχετικά με την υπερχρέωση του ξενοδοχειακού κλάδου)
Εγγραφές: 60831 - 60840 από 217409 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 6082 | 6083 | 6084 | 6085 | 6086 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ