ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 229997 αποτελέσματα, σελ. 3079 από 23000
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1411 05/09/2017 Επίκαιρες Ερωτήσεις Με θέμα: 'Ποιες εισηγμένες εταιρείες προχωρούν στη μείωση "περιβαλλοντικού αποτυπώματος;'
1411 21/11/2017 Ερωτήσεις 'Πως ξέρει την απόφαση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Newsphone, ο οποίος προαναγγέλλει θετική έκβαση των επίδικων απαιτήσεων της εταιρείας του κατά του Ελληνικού Δημοσίου; Πως είναι τόσο σίγουρος ώστε να μην σκέφτεται ότι μπορεί να κινδυνεύει να κατηγορηθεί ακόμα και για παραπληροφόρηση;'
1411 27/03/2018 Επίκαιρες Ερωτήσεις «Ασχολούνται οι Οικονομικοί Εισαγγελείς με τις διαδρομές "βρώμικου" στοιχηματικού χρήματος;»
1411 11/09/2018 Ερωτήσεις Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων
1411 22/10/2019 Ερωτήσεις Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελασσόνα.
1411 29/04/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητά τη χορήγηση των 800 ευρώ σε εκπαιδευτικούς, Κέντρων Ξένων Γλωσσών, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και αιτείται απαντήσεων.
1411 04/11/2020 Ερωτήσεις Η εγκληματική αδιαφορία και η εγκατάλειψη συνεχίζονται για τα τρία ακίνητα της ΕΤΑΔ ΑΕ στο Ναύπλιο.
1411 10/02/2021 Αναφορές με επιστολή του ενημερώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου αυτού συμπληρώνουν αυτήν την στιγμή σχεδόν 1,5 χρόνο πλήρους ανεργίας, ενώ το ειδικό βοήθημα που εισέπραξαν αφορούσε συνολικά μόλις 4 μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη) και ταυτόχρονα δεν υπήρξε προς αυτούς καμία περαιτέρω διευκόλυνση, όπως έκπτωση ενοικίου και θέτουν μια σειρά αιτημάτων στήριξης του κλάδου από την πολιτεία.
1411 22/11/2021 Ερωτήσεις Άμεση η ανάγκη ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και του Μουσείου της Άνδρου.
1411 09/02/2022 Αναφορές με δελτίο τύπου εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό του από την επικείμενη διευρυμένη σύσκεψη, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, στην περιφέρεια Κρήτης, και αιτούνται απάντησης.
Εγγραφές: 30781 - 30790 από 229997 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 3077 | 3078 | 3079 | 3080 | 3081 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ