ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 220324 αποτελέσματα, σελ. 18998 από 22033
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
737/15531 02/05/2011 Α.Κ.Ε. σε συνδυασμό με ερώτηση Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αναζητά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.
737/1681 19/11/2024 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Ενδεχόμενες παραβάσεις, αναφορικά με τα Σπιτάκια Ανακύκλωσης, κατόπιν διαπιστώσεων σε σχετικό πόρισμα της ΕΔΕΛ αλλά και κατόπιν οχλήσεων της Κομισιόν, που είναι πιθανόν να αφορούν στο εξαιρετικά μεγάλο κόστος αγοράς τους, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εξοπλισμό ανακύκλωσης στην Ευρώπη, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
737/5981 25/02/2019 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. «Να χαίρεστε Υπουργοί τους δήθεν άγνωστους μιζαδόρους, τον Ταξίαρχο της σκευωρίας των ναρκωτικών και την άνω νόμων και ποταμών Τράπεζα»
737/6023 05/02/2014 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Με ποιά κριτήρια διανέμονται τα τεράστια διαφημιστικά κονδύλια της ΔΕΗ;
737/7038 22/03/2012 Α.Κ.Ε. σε συνδυασμό με ερώτηση Αποκλεισμός πτυχιούχων /Διοίκησης Επιχειρήσεων/ από διαγωνισμό της Ελληνικής Αστυνομίας
737/7038 22/03/2012 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Αποκλεισμός πτυχιούχων /Διοίκησης Επιχειρήσεων/ από διαγωνισμό της Ελληνικής Αστυνομίας
737/7715 31/07/2017 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Ποιοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του ALPHA;
737/8530 14/03/2013 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Καταγραφή ακριβών στοιχείων της ταυτότητας των Φορέων και Οργανισμών που εποπτεύονται από τα Υπουργεία
7370 18/02/2013 Ερωτήσεις Απομάκρυνση του πεδίου βολής Ασκού/Προφήτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
7370 31/03/2014 Ερωτήσεις Αύξηση του χρέους κατά το 2014
Εγγραφές: 189971 - 189980 από 220324 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 18996 | 18997 | 18998 | 18999 | 19000 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ