ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217311 αποτελέσματα, σελ. 18688 από 21732
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
735 06/08/2012 Ερωτήσεις Να ακυρωθεί η απόφαση για δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή Παπανικολού της Δυτικής Αιγιαλείας.
735 03/07/2014 Ερωτήσεις Μεγάλες ζημιές από χαλαζοπτώσεις στην περιοχή Βασιλικών του Δήμου Θέρμης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
735 08/10/2012 Αναφορές αιτείται να αποκατασταθούν οι σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο και την αγροτική οδοποιία που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 14ης Σεπτεμβρίου 2012.
735 25/09/2013 Αναφορές εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ενδεχόμενη κατάργηση του κλάδου ΤΕ Μηχανικών στο Υπουργείο Τουρισμού.
735 22/03/2011 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την ανάγκη πρόσληψης των επιτυχόντων της 8Κ/2008 προκύρηξης του ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ.
735 03/05/2010 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με τη μείωση των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης
735 11/12/2012 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τράπεζας Ελλάδος στην περίπτωση του Επικουρικού Κεφαλαίου.
735 21/11/2011 Αναφορές αιτείται την άρση του πλαφόν ανά στρέμμα για τη συγκεκριμένη περιοχή στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., αλλά και την αποζημίωση των παραγωγών από πλευράς ΕΛ.ΓΑ για τη σημαντική μείωση της παραγωγής που υπέστησαν.
735 21/08/2013 Ερωτήσεις Σχετικά με το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα
735 26/03/2014 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την επιστροφή των ενισχύσεων ύψους ενό δις ευρώ που δόθηκαν σε ελληνικές επιχειρήσεις τα προηγούμενα 20 χρόνια.
Εγγραφές: 186871 - 186880 από 217311 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 18686 | 18687 | 18688 | 18689 | 18690 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ