ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226278 αποτελέσματα, σελ. 14082 από 22628
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
473 31/01/2011 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων.
473 31/01/2012 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ Σπάρτης προς το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.
473 13/12/2012 Α.Κ.Ε. Σχετικά με τις παράτυπες, χωρίς δημοσίευση στο ΦΕΚ και κατά παράκαμψη του προβλεπόμενου πλαισίου λειτουργίας, προσλήψεις στο παδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής
473 28/07/2010 Ερωτήσεις Σχετικά με τις συνέπειες της κατάργησης των ισχύοντων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών.
473 12/10/2011 Ερωτήσεις Ο εξοπλισμός της ΟΑ σαπίζει στο Ελληνικό
473 16/10/2012 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με δημοσιεύματα για /οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στη Θράκη./
473 21/09/2012 Αναφορές εκφράζει την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Μεσσήνης.
473 10/09/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε αιτήματα συνδικαλιστών αστυνομικών της Αχαϊας για κάλυψη των κενών που δημιουργούνται στις κατά τόπους υπηρεσίες λόγω συνταξιοδοτήσεως του προσωπικού.
473 04/03/2015 Ερωτήσεις Σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω κακοκαιρίας στην Κρήτη
473 30/04/2015 Αναφορές ο Παναθλητικός όμιλος Κωφών αιτείται συγκεκριμένες προσθήκες και τροποποιήσεις υπέρ των ΑμεΑ στο σχέδιο νόμου ¨Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητικσμό και άλλες διατάξεις.
Εγγραφές: 140811 - 140820 από 226278 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14080 | 14081 | 14082 | 14083 | 14084 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ