ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 225818 αποτελέσματα, σελ. 13656 από 22582
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
455 12/12/2019 Αναφορές αιτούνται την εξαίρεσή τους από το άρθρο 7 του Νόμου 4387/2016 που συνδέει την εθνική σύνταξη με τα χρόνια παραμονής στη χώρα, γιατί ως πρώτη γενιά Βορειοηπειρωτών ήρθαν στην Ελλάδα το 1990 και μετά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν 40 χρόνια παραμονής για να λάβουν την πλήρη εθνική σύνταξη και αναμένουν την επίλυση του θέματος από την πολιτεία.
455 03/02/2020 Επίκαιρες Ερωτήσεις Άλυτο παραμένει το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό της 19η Ιουλίου στον Δήμο Αιγάλεω. (Τέθηκε στο αρχείο)
455 13/10/2020 Ερωτήσεις Αναγκαία η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξεταστούν οι λόγοι διαμόρφωσης της χαμηλής τιμής αγοράς στις πράσινες βρώσιμες ελιές.
455 18/11/2020 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον οικισμό Αβδήρων του Δήμου Αβδήρων, δεδομένου ότι αποτελεί την μοναδική τράπεζα στον οικισμό, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Ξάνθη και εξυπηρετεί ιδίως αγρότες και συνταξιούχους και ζητεί την επανεξέταση της απόφασης.
455 22/02/2021 Επίκαιρες Ερωτήσεις Αναγκαία η μέριμνα της Κυβέρνησης ώστε να προστατεύονται επαρκώς όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό.
455 19/10/2021 Ερωτήσεις Αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον Ιανό αγρότες και κτηνοτρόφους του Ν. Καρδίτσας
455 19/11/2021 Αναφορές με Δελτίο Τύπου θίγει το θέμα σχετικά με τα νέα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες του λιανεμπορίου, τη λειτουργία των καταστημάτων τους και την είσοδο των καταναλωτών σε αυτά, και αιτείται απαντήσεων.
455 21/02/2022 Επίκαιρες Ερωτήσεις Παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην πόλη της Πρέβεζας
455 21/10/2022 Ερωτήσεις Αύξηση επιλέξιμου ποσού για τα Σχέδια Βελτίωσης των θερμοκηπίων
455 17/11/2022 Αναφορές Διαμαρτυρία Συλλόγου Εργαζομε?νων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς για την διακοπή λειτουργίας Υποκαταστημάτων της Τράπεζας.
Εγγραφές: 136551 - 136560 από 225818 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 13654 | 13655 | 13656 | 13657 | 13658 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ