ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 233323 αποτελέσματα, σελ. 13612 από 23333
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
4328 18/02/2021 Ερωτήσεις Συμπληρωματικά εφάπαξ βοηθήματα και κρατήσεις νόμου 4093/2012 μερισμάτων Αποστράτων Στρατιωτικών
4328 01/04/2022 Ερωτήσεις Σε απόγνωση οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ για την ειδικότητα Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
4328 15/04/2024 Ερωτήσεις Στο έλεος των ‘κόκκινων’ δανείων η Ε.Α.Σ. Ζακύνθου.
4328 31/03/2025 Ερωτήσεις Αναπάντητα από το Υπουργείο Υγείας τα ερωτήματα για την πορεία υλοποίησης έργων για το Νοσοκομείο Γρεβενών του προεκλογικού "Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία του 2030".
4328 02/04/2026 Ερωτήσεις Για την τραγική κατάσταση στα σχολεία της Α' Δημοτικής Κοινότητας στον Δήμο Πειραιά.
4328 27/11/2013 Ερωτήσεις Καταστρέφεται ο προγραμματισμός για εκατοντάδες φοιτητές που επιζητούν μεταγραφές στον τόπο καταγωγής τους εν μέσω οικονομικής ένδειας
4328 26/11/2012 Ερωτήσεις Συγχώνευση μονάδων ΙΚΑ Μαγνησίας/ Β.Σποράδων.
4328 11/01/2012 Ερωτήσεις Απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται στην Ελλάδα για την διαφύλαξη των συνόρων της
4328 01/10/2010 Ερωτήσεις Συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Γεωργιανό Πρόεδρο κ. Σαακασβίλι και μη πραγματοποίηση συνάντησης με Ρώσο Επίσημο
4329 27/11/2013 Ερωτήσεις Καταστρέφεται ο προγραμματισμός για εκατοντάδες φοιτητές που επιζητούν μεταγραφές στον τόπο καταγωγής τους εν μέσω οικονομικής ένδειας
Εγγραφές: 136111 - 136120 από 233323 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 13610 | 13611 | 13612 | 13613 | 13614 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ