ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 219586 αποτελέσματα, σελ. 14105 από 21959
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1175 30/10/2013 Αναφορές αιτείται την επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η διάλυση των δομών της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
1201 30/10/2013 Αναφορές το οποίο αφορά στη διαμαρτυρία βουλευτών για τη διάθεση ένστολου φρουρού, που θα καλύπτει τις ανάγκες ασφαλείας του πτωχεύσαντα εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου.
3257 30/10/2013 Ερωτήσεις Άδικος ο συνυπολογισμός των αγροτικών ενισχύσεων κατά την διαδικασία έγκρισης των δικαιούχων για τα οικογενειακά επιδόματα
1240 30/10/2013 Αναφορές εκφράζει την διαμαρτυρία του σχετικά με τη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Στερνών με το Δημοτικό Σχολείο Σημίου.
1183 30/10/2013 Αναφορές επισημαίνει το πρόβλημα της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του κάμπου Ευρώτα της Λακωνίας.
1200 30/10/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στη γενεσιουργό αιτία δημιουργίας φασιστικών μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή.
1192 30/10/2013 Αναφορές το οποίο αφορά στην αμέλεια του Κράτους να εφοδιάσει με τα απαραίτητα μέσα το αστυνομικό σώμα.
1211 30/10/2013 Αναφορές το οποίο αφορά τις αποκαλύψεις για την καταστροφική πολιτική του διοικητή της Δ.Ε.Η. κ. Αρθούρου Ζερβού, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η βιωσιμότητά της.
1181 30/10/2013 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη μη λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου και για την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.
1171 30/10/2013 Αναφορές αιτείται την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της νήσου χειμώνα/καλοκαίρι, την εξίσωση του κόστους των εισιτηρίων συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων και την αύξηση των δρομολογίων των ταχύπλοων κατά τους θερινούς μήνες.
Εγγραφές: 141041 - 141050 από 219586 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14103 | 14104 | 14105 | 14106 | 14107 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ