ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 229287 αποτελέσματα, σελ. 135 από 22929
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3149 16/02/2026 Ερωτήσεις Πτώση σοβάδων στο κτίριο του σχολικού συγκροτήματος του 1ου Γυμνασίου_1ου ΓΕΛ Δραπετσώνας.
3150 16/02/2026 Ερωτήσεις Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που σχετίζεται με τη μεταφορά μαθητών του Π.ΕΠΑ.Λ. Κρύας Βρύσης στην ΠΕ Πέλλας.
3151 16/02/2026 Ερωτήσεις Αλλεπάλληλα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε.
3152 16/02/2026 Ερωτήσεις Αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη των βενζινοϋπαλλήλων στο καθεστώς ΒΑΕ. (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα)
3153 16/02/2026 Ερωτήσεις Εκδικητική και βαθιά αντικοινωνική η απόφαση της Κυβέρνησης να στερήσει την ασφαλιστική ικανότητα δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, λόγω χρεών προς τον e_ ΕΦΚΑ.
3154 16/02/2026 Ερωτήσεις Αναστολή λειτουργίας του καταστήματος ΕΛΤΑ Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.
3155 16/02/2026 Ερωτήσεις Σοβαρές καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές (καψόνια) στις στρατιωτικές σχολές.
3156 16/02/2026 Ερωτήσεις Αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων επαγγελματιών επαιτών από τη Βουλγαρία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ζητείται άμεσα η εφαρμογή του Ν.5172/2025 προς περιορισμό του φαινομένου το οποίο υποβαθμίζει την πόλη.
3157 16/02/2026 Ερωτήσεις Διεξήχθη και φέτος η καθιερωμένη ετήσια και ανύπαρκτη επέτειος «Ημέρα Εθνικής Αντιστάσεως και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» την οποία διοργανώνει η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» και διάφοροι τουρκοδίαιτοι στην Κομοτηνή. Ερώτημα για τη στάση ή αδιαφορία έναντι αυτής της ετήσιας εκδήλωσης από το κράτος των Αθηνών.
3158 16/02/2026 Ερωτήσεις Η Ειδομένη στο έλεος κακοποιών, διακινητών και κάθε είδους λαθρομεταναστών, άνευ προστασίας και με κυρίαρχο τον φόβο στους ελαχίστους εναπομείναντες κατοίκους.
Εγγραφές: 1341 - 1350 από 229287 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ