ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 219586 αποτελέσματα, σελ. 14107 από 21959
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
254 08/10/2020 Ερωτήσεις Τι συμβαίνει με την Ανακύκλωση στον Δήμο Θηβαίων;
254 26/11/2019 Επίκαιρες Ερωτήσεις Εγκατάσταση μηχανισμού μέτρησης Αερίων Ρύπων στο Χαϊδάρι.
254 24/10/2019 Αναφορές με υπόμνημά της προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει για προβλήματα που δημιουργεί ο υπάρχων νόμος στην ένταξη τυροκομικής μονάδος που προτίθεται να ιδρύσει στο πρόγραμμα Leader και αιτείται να υπάρξουν αλλαγές στις διατάξεις του για να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυσή της.
254 06/08/2019 Ερωτήσεις Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα από την αναστολή των προσλήψεων στους εποπτευόμενους φορείς του Υπ. Υγείας.
254 07/01/2019 Επίκαιρες Ερωτήσεις " Καταγγελία σε βάρος του Διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς για βιαιοπραγία σε εργαζόμενη".
254 25/10/2018 Α.Κ.Ε. Διαδικασία κρίσεωνΔιευθυντών για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
254 27/09/2018 Αναφορές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τη μη έγκριση δημιουργίας δυο επιπλέον ειδικοτήτων στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Μοιρών, δεδομένου ότι υπάρχει η υποδομή και το προβλεπόμενο από το νόμο όριο μαθητών και αιτούνται την ικανοποίηση του αιτήματος τους προκειμένου οι μαθητές να σπουδάσουν στον τόπο διαμονής τους.
254 23/07/2018 Ερωτήσεις Υπεράνω των Ελληνικών νόμων ο Μουφτής της Ξάνθης;
254 24/11/2017 Αναφορές αναδεικνύει το ζήτημα της προστασίας και διάσωσης του γεφυριού του Κόπανου στην περιοχή της Σπάρτης, στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας και αιτείται το χαρακτηρισμό του από την πολιτεία ως διατηρητέου.
254 07/11/2017 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. (ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ)
Εγγραφές: 141061 - 141070 από 219586 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14105 | 14106 | 14107 | 14108 | 14109 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ