ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 221235 αποτελέσματα, σελ. 21484 από 22124
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
927 23/01/2017 Αναφορές παραθέτει τις προτάσεις του και αιτείται συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προκειμένου να συζητηθούν και να ρυθμιστούν θεσμικά μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τα διατηρητέα κτήρια και μνημεία της χώρας.
927 02/06/2017 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης του Μέτρου 5,2 και τη χρήση του για την αποκατάσταση ζημιών σε πληγείσες από ακραία καιρικά φαινόμενα θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
927 03/11/2017 Ερωτήσεις 'Σχετικά με την φοίτηση μαθητή στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου.'
927 26/01/2018 Επίκαιρες Ερωτήσεις Με θέμα: 'Ελιές τύπου Καλαμών εισάγονται και "βαφτίζονται" ως ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας'.
927 07/05/2018 Αναφορές ενημερώνει για τις αυξημένες ανάγκες του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης", λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου και την εμφάνιση φαινομένων μεγάλης αναμονής τουριστών που προέρχονται, κυρίως, από χώρες εκτός Σένγκεν (Schengen) και αιτείται την ενίσχυση του εν λόγω Αστυνομικού Τμήματος με το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου.
927 24/08/2018 Ερωτήσεις " Τι κρύβει η ανάδειξη μουφτήδων με εκλογές; Υπήρξε μυστική συμφωνία Ερντογάν καθώς επίσης και με Κυριάκο Μητσοτάκη";
927 08/03/2019 Αναφορές με επιστολή του αναφέρεται σε προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις επί της οδού από Σιβύστα προς Λίμνη Φενεού Κορινθίας και αιτείται την επίλυση του θέματος.
927 26/09/2019 Ερωτήσεις Ενίσχυση αστυνόμευσης στην ακριτική Κόνιτσα με θερμικές κάμερες.
927 03/10/2013 Αναφορές το οποίο αφορά στην εισαγωγή και καύση εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών από την Ιταλία στη Χώρα μας.
927 02/04/2020 Αναφορές αιτείται τη δημιουργία περιπατητικής _ ποδηλατικής διαδρομής σε ζώνη 6μ στο νότιο τμήμα του αεροδρομίου Μάλεμε (σε επαφή με την παλαιά Εθνική Οδό), μέσω της παραχώρησης των μη χρησιμοποιουμένων χώρων και εγκαταστάσεων του στρατιωτικού αεροδρομίου.
Εγγραφές: 214831 - 214840 από 221235 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 21482 | 21483 | 21484 | 21485 | 21486 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ