ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: Ι, Σύνοδος: Γ΄, Συνεδρίαση: ΡΛ΄ 17/06/2003


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛ΄
Τρίτη 17 Ιουνίου 2003
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και των Βουλευτών του Κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «περί ευθύνης Υπουργών», σελ.
2. Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της προτάσεως της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σελ.
3. Ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί της προτάσεως για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής:
ΑΚΡΙΒΑΚΗΣ Α., σελ.
ΑΡΣΕΝΗΣ Γ., σελ.
ΒΑΘΕΙΑΣ Ι., σελ.
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Α., σελ.
ΓΚΟΥΣΚΟΣ Δ., σελ.
ΕΒΕΡΤ Μ., σελ.
ΖΩΗΣ Χ., σελ.
ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ Η., σελ.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Κ., σελ.
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Γ., σελ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Ν., σελ.
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ., σελ.
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π., σελ.
ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ Α., σελ.
ΜΑΛΕΣΙΟΣ Ε., σελ.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΜΠΕΖΑΣ Α., σελ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ., σελ.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ., σελ.
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι., σελ.
ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ Σ., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ Α., σελ.
ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Α., σελ.
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Ε., σελ.
ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ Α., σελ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Ν., σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛ΄
Τρίτη 17 Ιουνίου 2003
Αθήνα, σήμερα στις 17 Ιουνίου 2003, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.46΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Γραμματέα της Βουλής κ. Ιωάννη Βάθεια, Βουλευτή Φθώτιδος, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής ?ρτας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου από την παράνομη αλιεία.
2) Η Βουλευτής Πέλλας κ. ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Πανεργατικό Κέντρο Περιφερειών Εδέσσης ? Αλμωπίας ζητεί τη λήψη μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας ετοίμων ενδυμάτων που εδρεύει στην Έδεσσα.
3) Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Βιτσίου Καστοριάς υποβάλλει προτάσεις του για την προστασία του υγρότοπου της λίμνης Καστοριάς.
4) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου ζητεί να ανακληθεί η απόφαση που αυξάνει το ποσοστό εκχώρησης από τα έσοδα που προκύπτουν από τη χρήση αιγιαλών και παραλιών.
5) Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Τοπικό Δημοτικό Διαμέρισμα Αρχαίας Κορίνθου, ζητεί την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στον προαύλιο χώρο του 6/θέσιου Δημοτικού του Σχολείου.
6) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ζητεί να του δοθεί η μελέτη ανακατασκευής του εθνικού σταδίου Χανίων προκειμένου να υποβάλλει προτάσεις πριν την έγκρισή της.
7) Ο Βουλευτής Έβρου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών διαμαρτύρεται για την επιχειρούμενη μεταβολή του ποσοστού της εισφοράς του Ν. 128/75 πάνω στα χορηγούμενα δάνεια προς τις ΜΜΕ και ζητεί να μη θιγεί το σημερινό επιτοκιακό καθεστώς.
8) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δ.Δ. Αντικαλάμου Καλαμάτας διαμαρτύρεται για τη νέα χάραξη της εθνικής οδού Τσακώνας ? Καλαμάτας, όσον αφορά στο τμήμα που διασχίζει τον οικισμό Αντικαλάμου.
9) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Είρας Μεσσηνίας διαμαρτύρεται για τα κριτήρια πρόσληψης εποχιακού προσωπικού από το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα των Βασσών.
10) Ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αττικής κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Κατοίκων «Φανερωμένης ? Δημιουργίας» του Οικισμού Νεοκτίστων Ασπροπύργου Αττικής διαμαρτύρεται για την αυθαίρετη εγκατάσταση Αθιγγάνων στον οικισμό τους.
11) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ελληνικού Αττικής ζητεί τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου.
12) Οι Βουλευτές κύριοι ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ και ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΕΑΠΑΕ ζητεί την επίλυση αιτημάτων που αφορούν στις επικουρικές συντάξεις των μελών του.
13) Οι Βουλευτές κύριοι ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ και ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ? ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων ζητεί τη διόρθωση της διάταξης που αφορά στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε υποθέσεις που αφορούν Ερασιτεχνικά Σωματεία και Ενώσεις.
14) Οι Βουλευτές κύριοι ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Κάτω Ζαχλωρούς «Η Ζαχλωρού» Καλαβρύτων ζητεί την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει στην περιοχή μετά την κατάργηση των δρομολογίων του οδοντωτού σιδηροδρόμου λόγω ανακαίνισής του.
15) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Φθιώτιδας διαμαρτύρεται για την προώθηση νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει την αποδέσμευση των συντάξεων του Δημοσίου από τους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων του Δημοσίου.
16) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ζητεί την ικανοποίηση συνταξιοδοτικών και άλλων αιτημάτων των μελών του.
17) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ιστιαίας Εύβοιας διαμαρτύρεται για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη της Ιστιαίας.
18) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Εύβοιας διαμαρτύρεται για τον τρόπο δημοπράτησης του έργου της κατασκευής της οδού «Σχηματάρι ? Χαλκίδα» και ζητεί την επίλυση του προβλήματος του οδικού δικτύου της Εύβοιας με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
20) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ιστιαίας Εύβοιας ζητεί τη λήψη μέτρων για την επαρκή αστυνόμευση του Δήμου.
21) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μαρμαρίου Εύβοιας ζητεί τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των έργων της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου.
22) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος διαμαρτύρεται για την επιχειρούμενη μεταβολή του ποσοστού της εισφοράς Ν. 128/75 πάνω στα χορηγούμενα δάνεια προς τις ΜΜΕ και ζητεί να μη θιγεί το σημερινό επιτοκιακό καθεστώς.
23) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εργατικών Κατοικιών Οικισμού «ΚΕΡΚΥΡΑ IV» Κουλίνα ζητεί την άμεση διακοπή των εργασιών αποκατάστασης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας των κτιρίων στον οικισμό «ΚΕΡΚΥΡΑ IV».
24) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Σωτήριος Βαρσάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Νομαρχιακός Υπεύθυνος Μαζικού και Αναπτυξιακού Αθλητισμού Κέρκυρας ζητεί την πληρωμή των αδιόριστων γυμναστών που εργάζονται ως προπονητές στα λαϊκά ? κοινωνικά προγράμματα «Μαζικού Αθλητισμού».
25) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Παξών για τα νέα δρομολόγια του ΥΕΝ.
5106) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.
26) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Φορείς του Φιλωτίου Νάξου ζητούν την ένταξη του μνημείου της ορεινής Νάξου, «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ», στο Γ? ΚΠΣ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αποπεράτωση της αναστήλωσής του.
27) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ναυπάκτου Αιτωλ/νίας ζητεί την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των σχολείων του Δήμου Ναυπάκτου.
28) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ ζητεί την έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων του ΤΕΒΕ για το έτος 2003.
29) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας καταγγέλλει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο.
30) Ο Βουλευτής Καβάλας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Βουλευτές της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό ζητούν την οικονομική στήριξη των ελληνικών κοινοτήτων του Καναδά για την απόκτηση σχολικών και πολιτιστικών κτιρίων.
31) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αγροτικών Δασικών Συνεταιρισμών Κόνιτσας ? Ζαγορίου ? Μετσόβου ζητεί τη συμμετοχή των Συνεταιρισμών στο φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου.
32) Ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αττικής κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΕΑΠΑΕ ζητεί την επίλυση συνταξιοδοτικού προβλήματος των μελών του.
33) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ καταγγέλλει τις Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο.
34) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία τα Σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών ? Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και Ένωση Μετάλλου Σαλαμίνας καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι ανατρέπει την όποια δραστηριότητα να δουλέψει η Ν/Ζώνη, γεγονός που αποδεικνύεται από τον τρόπο που ανατίθενται ακόμη και κρατικές παραγγελίες.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 7463/17-3-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Αδρακτά δόθηκε με το υπ? αριθμ. 963/7-4-03 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. 7463/17.03.2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Αδρακτά, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ε.Π. «Πολιτισμός» ανέρχεται στα 604.900.000?, έχουν δε ενταχθεί έργά συνολικού προϋπολογισμού 386.301.785?, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63,86% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Το Ε.Π. «Πολιτισμός» έχει ήδη καλύψει την υποχρέωση του κανόνα ν+2, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2003, συνάγεται ότι το Ε.Π. «Πολιτισμός» έχει πολύ ικανοποιητική πορεία σε σύγκριση με άλλα προγράμματα ως προς την απορρόφηση κοινοτικής συνδρομής, η οποία ανάγεται στο 22% της συνολικής.
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
2. Στην με αριθμό 6960/4-3-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικόλαου Κορτσάρη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 15136Β έγγραφο από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 6960 που κατατέθηκε στις 4-3-03 από το Βουλευτή κ. Νικόλαο Kορτσάρη και μας διαβιβάστηκε με το α.π. 11969/18-3-03 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Όπως βεβαίως γνωρίζετε, ήδη από το 1994, μετά την ισχύ του ν.2218/94, οι πολεοδομικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την τήρηση και εφαρμογή όλων των πολεοδομικών διατάξεων (μεταξύ των οποίων ο έλεγχος και η έκδοση των οικοδομικών αδειών, ο έλεγχος των οικοδομικών εργασιών καθώς και η χορήγηση των απαιτούμενων, για την ηλεκτροδότηση των κτισμάτων, παραστατικών) δεν ανήκουν πλέον οργανικά και διοικητικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά υπάγονται στις ανεξάρτητες ως ΝΠΔΔ οικείες Αυτοδιοικήσεις Α και Β βαθμού.
Είναι συνεπώς προφανές ότι τα στοιχεία ενός εκάστου κτιρίου (ιδιωτικού ή δημοσίου) που βρίσκονται στα αρχεία των προαναφερθέντων πολεοδομικών υπηρεσιών θα πρέπει εκεί και να αναζητηθούν, δηλαδή από τις αρμόδιες κατά περίπτωση Αυτοδιοικήσεις Α και Β βαθμού.
Η Υπουργός
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
3. Στην με αριθμό 6884/28-3-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 56486/2-4-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ως άνω ερώτηση του Βουλευτή κ. Κων/νου Τσιπλάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών που διαβιβάστηκε στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, λόγω αρμοδιότητος, σας πληροφορούμε τα εξής:
1) α) Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 του ν. 1205/81 και 2 του ν. 293/76 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 6 του ν. 1205/81 δικαίωμα σε χορηγία αποκτά ο τέως Πρόεδρος Κοινότητας ή Δήμαρχος εφόσον έχει συμπληρώσει οκταετή υπηρεσία Προέδρου Κοινότητας ή Δημάρχου ή επταετή υπηρεσία Προέδρου Κοινότητας ή Δημάρχου και τετραετή Κοινοτικού ή Δημοτικού Συμβούλου.
β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 § 22 του ν. 3075/02, Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινότητας με υπερτετραετή θητεία στις θέσεις αυτές μπορούν για τη θεμελίωση δικαιώματος χορηγίας από τις θέσεις αυτές, να προσμετρούν και χρόνο βουλευτείας εφόσον ο χρόνος αυτός δε χρησιμεύει για τη λήψη βουλευτικής σύνταξης.
γ) Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των προαναφερομένων τέως Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων είναι το 55ο έτος, πλήν των εκλεγέντων από 1/10/90 και μετά ή θεμελιούντων δικαίωμα σε χορηγία από 1/1/98 και μετά που είναι το 60ο έτος και των εκλεγέντων από 1/1/93 και μετά που είναι το 65ο έτος.
2) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2703/99 αποκτούν δικαίωμα μηνιαίας χορηγίας από το Δημόσιο όσοι έχουν συμπληρώσει οκταετή θητεία σε θέση αιρετού Νομάρχη ή Προέδρου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Για την απόκτηση του ως άνω δικαιώματος συνυπολογίζεται και θητεία σε θέση αιρετού Δημάρχου ή Προέδρου Κοινότητας ή χρόνος βουλευτείας εφόσον δεν χρησίμευσαν για απόκτηση δικαιώματος χορηγίας ή σύνταξης από τις θέσεις αυτές.
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους είναι το 60ο έτος.
3) Το ποσό της μηνιαίας χορηγίας των ανωτέρω τέως Δημάρχων ή Προέδρων Κοινότητας και αιρετών Νομαρχών ή Προέδρων Ν.Α. συνίσταται σε τόσα εικοστά πέμπτα των εξόδων παράστασης που λαμβάνουν κατά το χρόνο της απομάκρυνσής τους όσα τα έτη της υπηρεσίας τους.
Ο Υφυπουργός
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ»
4. Στην με αριθμό 6880/28-2-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1874/8-4-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την ερώτηση με αρ. πρωτ. 6880/28-2-2003 του βουλευτή κ.Κωνσταντίνου Τσιπλάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
- Ο Ε.Σ.Π.ΕΛ. (Εξειδικευμένος Σύμβουλος Δειγματοληπτικών Ελέγχων ποιότητας Έργων Υποδομής) έχει αναλάβει, από το 1997, ως ανεξάρτητος σύμβουλος, την υποχρέωση να εκτελεί επιθεωρήσεις ποιότητας στα συγχρηματοδοτούμενα με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έργα.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του (από το 1997 μέχρι και σήμερα) ο Ε.Σ.Π.ΕΛ. έχει πραγματοποιήσει περίπου 3.348 επισκέψεις - επιθεωρήσεις σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Β΄ Κ.Π.Σ.
Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. υπ' αριθμ. Δ17α/10/16/ΦΝ38Ο/11.02.1998 που διέπει τον τρόπο λειτουργίας του, έχει προβεί σε τελική κατηγοριοποίηση περίπου 2.023 έργων.
Από αυτά τα έργα, τα 30 κατηγοριοποιήθηκαν στην κατηγορία 2 (iii) σύμφωνα με την ανωτέρω Κ.Υ.Α .
Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι Τεχνικές Αναφορές που αφορούν τα ανωτέρω έργα έχουν αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για την ανεύρεση τυχόν Ποινικών Ευθυνών.
Επίσης, αυτά τα έργα εντάσσονται σε καθεστώς διαρκούς παρακολούθησης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, που ανήκει στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω περιπτώσεις, έργων κατηγορίας 2 (iii), δεν ανήκουν τα έργα του Κηφισού. Όσες επισκέψεις - επιθεωρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στα έργα του Κηφισού έχουν οδηγήσει τις ελεγχείσες εργολαβίες σε κατάταξη σύμφωνα με την προαναφερθείσα Κ.Υ.Α. στην κατηγορία 2 (i).
Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση.
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ»
5. Στην με αριθμό 6429/20-2-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Μπούρα δόθηκε με το υπ? αριθμ. 15962/15-4-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτηση, σας πληροφορούμε ότι ο σχεδιασμός του παραπάνω έργου εξετάζεται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με την Ν.Α. Ανατ. Αττικής και τον Δήμο Αχαρνών.
Ο Υφυπουργός
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ»
6. Στην με αριθμό 9073/6-5-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αναστασίου Νεράντζη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 251/22-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του αριθ. πρωτ. 9073/6-5-2003 εγγράφου σας με το οποίο μας διαβιβάσατε ερώτηση του Βουλευτή κ. Α. Νεράντζη που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Η περιοχή αρμοδιότητας του «Ο.Λ.Π. Α.Ε.» που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος, έχει παραχωρηθεί σύμφωνα με την από 13-02-2002 Σύμβαση Παραχώρησης στον εν λόγω Οργανισμό, ο οποίος είναι ως εκ τούτου ο φορέας διαχείρισης και εκμετάλλευσης του αναφερόμενου χώρου.
2. Ο «Ο.Λ.Π. Α.Ε.» κατασκευάζει έργα ύψους 0,6 εκατ. ευρώ στην περιοχή, για την εξυπηρέτηση της κίνησης Περάματος - Σαλαμίνας, με βάση τον επενδυτικό σχεδιασμό του.
3. Τέλος, μεταξύ του Δήμου Περάματος και του «Ο.Λ.Π. Α.Ε.» γίνονται συζητήσεις για την επίτευξη πλαισίου συμφωνίας μεταξύ των δύο φορέων.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ»
7. Στην με αριθμό 9072/6-5-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1122/26-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Παρακαλούμε να πληρoφoρήσετε τον κ. Βουλευτή σε θέματα της αρμοδιότητάς μας και σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ) τα εξής:
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην πορισματική έκθεση των οικονομικών επιθεωρητών που διενήργησαν τον διαχειριστικό έλεγχο στην ΥΑΣΒΕ, όλες οι μετακινήσεις εκτός έδρας των Διοικητικών Υπαλλήλων της εν λόγω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν και νόμιμα καταβλήθηκαν οι αναλογούσες αποζημιώσεις. Οι μετακινήσεις αυτές έγιναν σύμφωνα με τις διυπουργικές αποφάσεις, τις ισχύουσες διατάξεις, αποφάσεις - εγκύκλιοι «περί Δαπανών μετακίνησης».
Επίσης έγινε έλεγχος πληρότητας και Νομιμότητας των δικαιολογητικών από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) καθώς και ο έλεγχος της Νομιμότητας των ανωτέρω πραγματοποιηθέντων πληρωμών από την Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Θεσσαλονίκης με τη θεώρηση των εκδοθέντων ισόποσων χρηματικών ενταλμάτων (Τελικός Έλεγχος).
Το μη δικαιούμενο ποσό των 134.580 δρχ. που εισπράχθηκε, μετά τον επανέλεγχο των δικαιολογητικών περικόπηκε και επεστράφη στην Τράπεζα Ελλάδας χωρίς τελικά να υφίσταται ζημία σε βάρος του Δημοσίου όπως αναφέρεται και στην πορισματική έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών.
Ο Υφυπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ»
8. Στην με αριθμό 9045/6-5-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Νικολάου Γκατζή, Δημητρίου Τσιόγκα και Αντωνίου Σκυλλάκου δόθηκε με το υπ? αριθμ. 2020/27-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της από 6-5-03 ερώτησης των Βουλευτών Ν. Γκατζή, Τ. Tσιόγκα και Α. Σκυλλάκου, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημα του Αθλητικού Κέντρου ΟΛΓΑ ΒΑΣΔΕΚΗ του Δήμου Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας, για καταβολή οικονομικής ενίσχυσης, θα εξετασθεί από την Υπηρεσία μας στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της.
Ο Υφυπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ»
9. Στην με αριθμό 9034/6-5-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Σπυριούνη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 30631 έγγραφο από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Κ. Σπυριούνης σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, σας πληροφορούμε ότι:
1. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Επενδύσεων οι εισροές Ξένων ?μεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα κατά τα έτη 1999, 2000 και 2001 αυξήθηκε από 570 εκατομ. δολλάρια σε 1 και 1,5 δις αντίστοιχα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές επίπεδο μειώθηκαν κατά 60% και 50%.
Η εκτίμησή μας, όσον αφορά τη χώρα μας, είναι ότι τα επόμενα χρόνια οι εισροές Ξένων ?μεσων Επενδύσεων θα αυξηθούν, τόσο γιατί θα συνεχιστεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, όσο και γιατί λαμβάνονται και υλοποιούνται μεθοδικά πρωτοβουλίες και δράσεις όπως:
- Δημιουργία μηχανισμού απεμπλοκής.
- Απλοποίηση διαδικασιών.
- Καταγραφή επενδυτικής φυσιογνωμίας των περιφερειών.
- Διαχείριση πληροφοριών μέσω internet.
- Δημιουργία φορολογικού οδηγού επενδυτών κλπ.
2. Το φορολογικό σύστημα των νομικών προσώπων του άρθρου 101 του ν. 2238/1994 (ΑΕ, ΕΠΕ, αλλοδαπές επιχειρήσεις) είναι απλό και καθόλου γραφειοκρατικό και δεν αποτελεί τροχοπέδη στην πραγματοποίηση επενδύσεων, δεδομένου ότι φορολογούνται μόνο με συντελεστή 35% για τα συνολικά κέρδη με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και του νομικού προσώπου και των μετόχων, εταίρων κλπ.
Οι μέτοχοι, εταίροι κλπ ανεξάρτητα εάν είναι νομικά ή φυσικά πρόσωπα, αλλοδαπά ή ημεδαπά, για τα κέρδη που αποκτούν (μερίσματα, αμοιβές μελών Δ.Σ. κλπ) δεν έχουν πλέον καμία άλλη φορολογική υποχρέωση.
Ο Υπουργός
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ»
10. Στην με αριθμό 9023/5-5-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Δημητρίου Τσιόγκα, Νικολάου Γκατζή και Αντωνίου Σκυλλάκου δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1118/26-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κυρίους Βουλευτές σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ τα εξής:
1. Στα πλαίσια της εργολαβίας «Κατασκευή του αυτοκινητόδρομου με τα συνοδά του έργα στο τμήμα Ραψάνη-Πλαταμώνας και του Κόμβου Πλαταμώνα (από χ.θ.393+000 έως χ.θ.403+300», κατασκευάζεται ο αυτοκινητόδρομος, το παράπλευρο και εγκάρσιο οδικό δίκτυο καθώς και τα απαιτούμενα έργα για την αποχέτευση ομβρίων-αποστράγγιση του οδικού έργου και την ευρύτερη απορροή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εγκεκριμένες μελέτες. Τα έργα αποχέτευσης ομβρίων-αποστράγγισης (γέφυρες, οχετοί, τάφροι, στραγγιστήρια κλπ.), εξασφαλίζουν την εγκάρσια ανεμπόδιστη διέλευση των διασταυρούμενων με το οδικό έργο ρεμάτων, με την κατασκευή των απαιτούμενων τεχνικών και τη συλλογή και διοχέτευση των υδάτων σε φυσικούς αποδέκτες (υφιστάμενα ρέματα). Όσον αφορά τα προβλήματα απορροής που παρατηρούνται στην περιοχή Τεχνικού Τ4 και σε άλλες θέσεις, σε παρακείμενες ιδιοκτησίες, αυτά οφείλονται, όπως και παλαιότερα είχε επισημανθεί στο Δήμο Κάτω Ολύμπου, στο γεγονός ότι οι κατάντη αποδέκτες ομβρίων έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του κλείσει από έλλειψη συντήρησης ή καταπάτηση, η δε αποκατάστασή τους είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων, οι οποίοι έχουν ήδη ενημερωθεί από την ανωτέρω Υπηρεσία.
2. Για την αντιμετώπιση των επιμέρους προβλημάτων στην αποχέτευση ομβρίων στην περιοχή της Κάτω Αιγάνης, που παρατηρήθηκαν στα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα, ήδη έχει εκπονηθεί, εγκριθεί σχετική συμπληρωματική μελέτη και ήδη εφαρμόζεται.
3. Σύμφωνα με την υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη Βελτίωσης της Εθνικής Οδού Νο 1 και μετατροπής της σε αυτοκινητόδρομο, στο τμήμα «Βόρεια Έξοδος Τεμπών-Πλαταμώνας», προβλέπεται η σύνδεση των περιοχών με τον αυτοκινητόδρομο, να γίνεται μέσω των ανισόπεδων κόμβων Ραψάνης και Πλαταμώνα και του δικτύου των παράπλευρων οδών, η δε αποκατάσταση της οδικής επικοινωνίας των εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου περιοχών γίνεται με αν ισόπεδες διαβάσεις. Μέχρι να κατασκευασθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι Ραψάνης και Πλαταμώνα, οπότε θα εξασφαλισθεί πλήρως η σύνδεση των περιοχών με τον αυτοκινητόδρομο, η σύνδεσή τους γίνεται μέσω των υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων Πυργετού (που βρίσκεται εκτός των ορίων της εγκατεστημένης εργολαβίας) και Πλαταμώνα.
4. Σχετικά με τη σύνδεση της Αιγάνης με τον αυτοκινητόδρομο και την κατάντη περιοχή, σας πληροφορούμε ότι:
α) Για την οδική σύνδεση της Αιγάνης με τα παράλια Μεσαγγάλων προβλέπεται η κατασκευή Τεχνικού Κάτω Διάβασης και για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών στα εκατέρωθεν του αυτοκινητόδρομου τμήματα του οικισμού της Αιγάνης προβλέπεται η κατασκευή τεχνικού υπόγειας διάβασης πεζών
β) Για τη σύνδεση της Αιγάνης (και των περιοχών Μεσαγγάλων κ.α) με τον αυτοκινητόδρομο μέσω του αριστερού παράπλευρου και για τις κινήσεις από Θεσσαλονίκη και προς Λάρισα έχει ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί σχετική μελέτη, η οποία θα υλοποιηθεί στα πλαίσια της εργολαβίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί στην παρούσα φάση η κυκλοφορία στην περιοχή αυτή μέχρι την κατασκευή των κόμβων Ραψάνης και Πλαταμώνα
γ) Ειδικά για τη σύνδεση του δεξιού παράπλευρου με τον αυτοκινητόδρομο στην περιοχή της Αιγάνης στην κατεύθυνση από Λάρισα προς Κατερίνη, από σχετική διερεύνηση που έγινε, προέκυψε, ότι αυτή απαιτεί πρόσθετες απαλλοτριώσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατό να συντελεστούν στα χρονικά όρια της υφιστάμενης εργολαβίας.
Ο Υφυπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ»
11. Στην με αριθμό 8998/2-5-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ελευθερίου Παπανικολάου δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1838/27-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Λ. Παπανικολάου, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το ελαιόλαδο υπάγεται στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς (Καν. (ΕΟΚ) 136/66 του Συμβουλίου) και τα διάφορα μέτρα για τη στήριξή του αποφασίζονται από τα όργανα της Κοινότητας (Συμβούλια Υπουργών, Διαχειριστικές Επιτροπές, κ.λπ.).
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εφαρμόζει ήδη προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης του ελαιολάδου, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), με ιδιαίτερη έμφαση στις διαιτητικές αξίες και τις θετικές επιδράσεις του λαδιού στην υγεία του ανθρώπου. Κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Γεωργίας προς το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης ελαιολάδου στη μεγάλη αγορά της ?πω Ανατολής ισότιμα με την Ισπανία και την Ιταλία. Ήδη συμμετείχαμε στην Ταϊλάνδη (Μπανκόγκ) στην Κίνα (Σαγκάη) και στην Ταϊβάν (Ταϊπέι) το Φεβρουάριο του 2001 και στο Τορόντο του Καναδά τον Σεπτέμβριο του 2001. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Καλαμάτα το Νοέμβριο του 2001, σχετική με τη μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο, στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε θέματα διατροφής από διάφορες χώρες (Ην. Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία, Καναδά, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Κίνα και Βραζιλία). Τέλος στο Τορόντο του Καναδά τον Φεβρουάριο του 2002 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προβολής του ελληνικού ελαιολάδου και της ελληνικής κουζίνας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει σε εταιρείες με διεθνείς διαγωνισμούς την προώθηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη χώρα μας το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2000, βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει το 2003.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις προώθησης δεν γίνονται για ελαιόλαδο συγκεκριμένων περιοχών (π.χ. Κρητικό ή Μεσσηνιακό) αλλά αφορούν γενικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή είναι αφιερωμένες στην κουζίνα και το ελαιόλαδο των ελαιοπαραγωγών χωρών (π.χ. στο Ελληνικό ελαιόλαδο, Ιταλικό ελαιόλαδο).
Η Δ/νση Γεωργικών Εφαρμογών έχει προκηρύξει το Μέτρο 4.3 (Προώθηση εξαγωγών και συλλογικοί φορείς) του Γ΄ ΚΠΣ και έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή φακέλων από τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου Μέτρου θα υπάρξει η δυνατότητα προβολής και προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή αγορά, μέσω ολοκληρωμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων, με συμμετοχή της Ε.Ε.
Επιπλέον στα πλαίσια των Καν. (ΕΚ) 2879/00 και 94/02 της Ε.Ε., για ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες και στην εσωτερική αγορά αντίστοιχα, είναι δυνατή η προβολή του ελληνικού ελαιολάδου σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Εκτιμούμε ότι μέσω των παραπάνω προγραμμάτων θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματικότερη διείσδυση του προϊόντος σε αγορές στόχους της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΑΡΓΥΡΗΣ»
12. Στην με αριθμό 8997/2-5-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικολάου Κορτσάρη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1837/27-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας, στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. Kορτσάρης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το Υπ. Γεωργίας στα πλαίσια του έργου «Επείγοντα Έργα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), διαθέτει, κατ? έτος, πίστωση στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας για αποκατάσταση φθορών σε λειτουργούντα συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα.
Τα υποβληθέντα στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Γεωργίας (Γεν. Δ/νση Εγγ/κών Έργων και Γ.Δ.) αιτήματα, αξιολογήθηκαν μαζί με άλλα ανάλογα αιτήματα απ? όλη τη χώρα, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του προαναφερομένου Προγράμματος για το έτος 2003.
Για το έτος 2003, διετέθησαν, με την 11297/16.5.03 απόφαση του Υπ. Γεωργίας, στη Ν.Α. Φλώρινας για την αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν στα αρδευτικά δίκτυα των ΤΟΕΒ του Νομού 65.000 ευρώ.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
13. Στην με αριθμό 8996/2-5-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1836/27-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Κ. Ι. Τζαμτζής, σας πληροφορούμε τα εξής:
Από 01-01-2003 έως 30-04-2003 έχουν εισαχθεί από την Τουρκία 283 τόνοι πατάτας.
Σε όλα τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από Τρίτες χώρες προς την Ε.Ε.. κατά το στάδιο της εισαγωγής πραγματοποιούνται έλεγχοι όπως προβλέπουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί οι οποίοι εξασφαλίζουν τις εμπορικές προδιαγραφές ποιότητας αλλά και την αναγραφή της προέλευσης του εισαγόμενου προϊόντος.
Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Γεωργίας σε εφαρμογή των Κανονισμών 2200/1996 και 1148/2001 προωθεί αυτό το διάστημα την υποχρεωτική τυποποίηση των νωπών οπωροκηπευτικών και στην εγχώρια αγορά.
Η εφαρμογή της υποχρεωτικής τυποποίησης, εξασφαλίζει στην αγορά σύστημα αναγνωρισιμότητας για κάθε προϊόν (υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης ποιότητας, κατηγορίας, εμπορικό σήμα κ.τ.λ.). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σαφή διάκριση των ποιοτικών κατηγοριών προς όφελος τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότερη ανάπτυξη της αγοράς των εγχώριων, ποιοτικώς αναβαθμισμένων, νωπών οπωροκηπευτικών.
Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι των εν λόγω Κοινοτικών Κανονισμών, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΑΡΓΥΡΗΣ»
14. Στην με αριθμό 8994/30-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1835/23-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Τζαμτζής, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Στα πλαίσια του Μέτρου 2.1 του Ε.Π.Α.Α-Α.Υ 2000-2006, το Υπουργείο Γεωργίας χρηματοδοτεί επενδύσεις στον τομέα των Οπωροκηπευτικών (στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η μεταποίηση και τυποποίηση ροδάκινων).
Οι φορείς για να τύχουν της χρηματοδότησης, πρέπει να υποβάλλουν φάκελο- μελέτη τεχνικοοικονομικής σκοπιμότητας, ο οποίος εξετάζεται σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στη 450/2001 ΚΥΑ.
Βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. επιτρέπεται η ενίσχυση αγροτοβιομηχανικών μονάδων σε ποσοστό 50%. Στα νησιά του Αιγαίου η ενίσχυση ανέρχεται στο 65%.
Όσον αφορά το θέμα της πρόληψης των ζημιών από τους παγετούς, ο ΕΛΓΑ έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις συνθήκες δημιουργίας και εξέλιξης των παγετών στην περιοχή των νομών Ημαθίας -Πέλλας. Με βάση τα πορίσματα της μελέτης αυτής, ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου προγράμματος λήψης μέτρων για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό, που θα συνδέεται τόσο με την επιχορήγηση του συστήματος αντιπαγετικής προστασίας, όσο και με την έγκαιρη πρόγνωση του παγετού στο πλαίσιο των γεωργικών προειδοποιήσεων.
Παράλληλα ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ (Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας), έχει ολοκληρώσει ερευνητική εργασία, σχετική με τη χρησιμοποίηση χημικών σκευασμάτων για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό, με όχι όμως τόσο θετικά αποτελέσματα.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
15. Στην με αριθμό 8989/30-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1834/23-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Τζαμτζής, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Οι δικαιούχοι απόκτησης Αγροτικών Μηχ/των Πολλαπλής Χρήσης (ΑΜΠΧ) καθορίζονται από την κανονιστική απόφαση 112740/8.2.88 του Υπ. Γεωργίας.
Οι δικαιούχοι αγρότες, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, μπορούν να αποκτήσουν νέα άδεια Α.Μ.Π.Χ. μόνο σε περίπτωση μεταβίβασης.
Για τα υπόλοιπα θέματα αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
16. Στην με αριθμό 8383/9-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 485/23-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 1042/30-4-03 απάντησης του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην ερώτησης του θέματος και όσον αφορά το έργο της αποχέτευσης και βιολογικού Ρεθύμνου σας πληροφορούμε τα εξής:
Με την αριθ.πρωτ. 178722/ΕΥΔ&ΠΤΣ 609/21-6-2002 εγκύκλιο του Υπ.Οικ.Ο. για την υποβολή και επιλογή έργων περιβάλλοντος τοπικής σημασίας για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής (2ος Κύκλος), καθορίστηκαν επακριβώς η επιλεξιμότητα, τα κριτήρια και οι σχετικές προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν τα αιτήματα συγχρηματοδότησης που υποβάλλονται κατ' αρχήν στις αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Χώρας μας που απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες σε έργα υψηλής προτεραιότητας.
Στα πλαίσια της παραπάνω εγκυκλίου, υποβλήθηκε από την ΔΕΥΑ Ρεθύμνου στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Κρήτης, το αίτημα συγχρηματοδότησης για το έργο «Ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης, αναβάθμιση και επέκταση βιολογικού καθαρισμού πόλης Ρεθύμνου», το οποίο μετά την κατ? αρχήν αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Κρήτης, διαβιβάστηκε στο Υπ.Οικ.Ο.
Το αίτημα συγχρηματοδότησης εξετάσθηκε από την Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και ΕΣΔΔΑ, η οποία ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά γιατί δεν πληροί το κριτήριο της σκοπιμότητας καθόσον σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους της ΕΕΛ, οι οποίοι ανανεώθηκαν στις 19-2-2002, προβλέπεται εξυπηρετούμενος πληθυσμός 60.000 ισοδυνάμων κατοίκων για το έτος 2008 και 90.000 κατοίκων για το έτος 2028, ενώ η προτεινόμενη επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού αφορά ισοδύναμο πληθυσμό 90.000 κατοίκων που είναι ο προβλεπόμενος για το έτος 2028. Επίσης σύμφωνα με την αίτηση συνδρομής το υφιστάμενο ποσοστό κάλυψης είναι 30% με χωριστικό και 70% με παντoρροικό δίκτυο.
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ»
17. Στην με αριθμό 8982/30-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 1832/23-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Τζαμτζής, σας πληροφορούμε τα εξής:
Για τις ζημιές, αρμοδιότητος ΠΣΕΑ, που προκλήθηκαν το έτος 2000, έχει καταβληθεί στους δικαιούχους αγρότες του Νομού Πέλλας, το σύνολο των οικονομικών ενισχύσεων, ύψους 1.905.670 ?.
Συγκεκριμένα:
Για ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2000, έχουν καταβληβεί 748.279 ?.
Για ζημιές στην παραγωγή από εχθρούς και ασθένειες έχουν καταβληθεί 862.080 ?.
. Για ζημιές στην παραγωγή από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000, έχουν καταβληθεί 295.311?.
Για ζημιές στη γεωργική παραγωγή κατά το έτος 2001, έχουν ήδη καταβληθεί οικονομικές ενισχύσεις ύψους 632.976 ?. Μόλις η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Έδεσσας ολοκληρώσει τις καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων, θα καταβληθούν οι υπόλοιπες οικονομικές ενισχύσεις στους ζημιωθέντες αγρότες του Νομού.
Για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιόδου Νοεμβρίου 2001 - Ιανουαρίου 2002, η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου 2003.
Για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές της ιδίας περιόδου που δεν είχαν γίνει αντιληπτές εγκαίρως και έχουν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις, οι οικονομικές ενισχύσεις θα καταβληθούν στους παραγωγούς μέχρι τέλος Ιουνίου 2003.
Ο ΕΛΓΑ πρόκειται πολύ σύντομα να προβεί σε τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, προκειμένου να καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Οργανισμό οι ζημιές που προξενούνται από τον παγετό σε όλα τα βλαστικά στάδια όλων των δενδρωδών καλλιεργειών.
Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους παγετούς του Απριλίου 2003, έχει ήδη αρχίσει η διενέργεια των εξατομικευμένων εκτιμήσεων από κλιμάκιο 85 γεωπόνων-εκτιμητών.
Οι εκτιμήσεις διενεργούνται από έμπειρους γεωπόνους-εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατά αγροτεμάχιο και ποικιλία, σύμφωνα με τους κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και τον Κανονισμό Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής.
Στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ δίδονται σαφείς οδηγίες, ώστε τα πορίσματα που διατυπώνουν να εκφράζουν, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, την απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών.
Για τις ζημιές αυτές, θα χορηγηθούν, άμεσα, από την ΑΤΕ προκαταβολές αποζημιώσεων. Οι οριστικές αποζημιώσεις προβλέπεται να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ, από τον lούνιο έως τον Νοέμβριο 2003, ανάλογα με την καλλιέργεια.
Η καλλιέργεια σπαραγγιού παρακολουθείται από τον ΕΛΓΑ και εάν μετά τη λήξη της συγκομιδής παρατηρηθεί σημαντική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών θα καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ.
Η συνεργασία με παραγωγούς και φορείς που τους εκπροσωπούν είναι πάντα επιθυμητή από τον ΕΛΓΑ, όμως η διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων από Επιτροπές δεν είναι εφικτή. Στις περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών που διενεργούνται συνολικές εκτιμήσεις, συμμετέχουν Επιτροπές.
Η χρησιμοποίηση της υποδομής των αγροτοσυνεταιριστικών φορέων για την διεκπεραίωση των εργασιών, εκτιμήσεων και πληρωμών των αποζημιώσεων έχει γίνει στο παρελθόν και θα ξαναγίνει αν χρειαστεί.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ για ζημιές από παγετό στα φυλλοβόλα δένδρα καταβάλλεται αποζημίωση ίση προς ποσοστό 88% του πάνω του 30% συνολικού ποσοστού ζημιάς.
Σύμφωνα με το ισχύον κοινοτικό καθεστώς το Επιχειρησιακό Ταμείο είναι τραπεζικός λογαριασμός που δημιουργείται προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δράσεις ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος μιας Ο.Π. Στο Επιχειρησιακό Ταμείο συνεισφέρουν κατά 50% οι παραγωγοί-μέλη της Ο.Π. και το υπόλοιπο 50% προέρχεται από κοινοτική χρηματοδότηση.
Η εισφορά των μελών είναι υποχρεωτική και θα πρέπει ο συγκεκριμένος λογαριασμός να πιστώνεται μέχρι το τέλος του έτους στο οποίο αναφέρονται οι δαπάνες του Επιχειρησιακού Προγράμματος και είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι Ο.Π. να λάβουν τη κοινοτική χρηματοδότηση.
Στην αναθεώρηση των Κανονισμών που αφορούν τις Ο.Π. για την οποία οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνεται η δυνατότητα στις Ο.Π. να πιστώνουν τα Επιχειρησιακά Ταμεία στο ποσό που αφορά τις εισφορές των μελών τους καταβάλλοντας το αντίστοιχο χρηματικό ποσό από ίδια κεφάλαια.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
18. Στην με αριθμό 8980/30-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 1831/23-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Τζαμτζής, σας πληροφορούμε τα εξής:
Ο ΕΛΓΑ πρόκειται πολύ σύντομα να προβεί σε τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, προκειμένου να καλύπτονται ασφαλιστικά από τον οργανισμό οι ζημιές που προξενούνται από τον παγετό σε όλα τα βλαστικά στάδια όλων των δενδρωδών καλλιεργειών.
Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους παγετούς του Απριλίου 2003, έχει ήδη αρχίσει η διενέργεια των εξατομικευμένων εκτιμήσεων από κλιμάκιο 85 γεωπόνων-εκτιμητών.
Για τις ζημιές αυτές, θα χορηγηθούν, άμεσα, από την ΑΤΕ προκαταβολές αποζημιώσεων. οι τελικές αποζημιώσεις προβλέπεται να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο 2003, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
19 Στην με αριθμό 8924/22-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 49541/26-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αριθμ. 8924/22.4.03 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Κ. Τσιπλάκη, σχετικά με την αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου Σερρών, και σε συνέχεια του με Γ.Π. 41399/16.5.03 εγγράφου μας, σας επισυνάπτουμε το με Α.Π. 2703/20.5.03 έγγραφο του Α΄ ΠΕΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικό με το εν λόγω θέμα.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΝΑΣΙΩΚΑΣ»
20. Στην με αριθμό 8853/13-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασιλείου Μιχαλολιάκου δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 250/22-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της αριθ. πρωτ. 8853/13-04-2003 ερώτησης του Βουλευτή κ. Β. Μιχαλολιάκου που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και η οποία περιήλθε στο Υπουργείο μας με τα ανωτέρω σχετικά, σας γνωρίζουμε ότι κατά τον τριετή προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού (2002-2004), ο Οίκος Ναύτου υπέβαλε, μεταξύ άλλων, αίτημα για την πρόσληψη πενήντα εννέα (59) συνολικά ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων για την κεντρική του Υπηρεσία και τα επαρχιακά παραρτήματά του, περιλαμβανομένων δέκα (10) ιατρών για την εκτέλεση αποκλειστικά ελεγκτικού έργου καθώς και την πλήρωση τριών (3) θέσεων του Κλάδου ΔΕ νοσηλευτικής, για την κεντρική του Υπηρεσία. Με σχετική εισήγηση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, το ως άνω αίτημα έχει υποβληθεί στα Υπουργεία ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Οικονομίας και Οικονομικών, για έγκρισή του από την αρμόδια τριμελή εξ Υπουργών Επιτροπή. Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η πρόσληψη δυο (2) ιατρών στο παράρτημα Οίκου Ναύτου Χίου (ΠΟΝ/ΧΙΟΥ), ενός ειδικότητας Γεν. Ιατρικής - Παθολογίας και ενός ειδικότητας Καρδιολογίας και αναμένεται η σταδιακή έγκριση και των υπολοίπων.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ»
21. Στην με αριθμό 8756/17-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ηλία Φωτιάδη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Β 1087/26-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Φωτιάδης και όσον αφορά τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών του Ν. Ημαθίας προς την ΑΤΕ, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σε περιπτώσεις εκτάκτων καιρικών φαινομένων, εξ αιτίας των οποίων ζημιώνονται τόσο γεωργοκτηνοτρόφοι πελάτες της ΑΤΕ, όσο και επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και Συνεταιριστικές που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, προβλέπονται πιστωτικές διευκολύνσεις (μετατόπιση λήξης δανείων χωρίς επιβάρυνση με τόκους ποινής, επαναχορηγήσεις δανείων και ρυθμίσεις οφειλών, όπου κριθούν απαραίτητες) στα πλαίσια της 1620189 Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, αλλά και του νέου προϊόντος της ΑΤΕ (Ενιαίο Μακροπρόθεσμο Ανοικτό Δάνειο Αγροτών). Οι γενικές προϋποθέσεις και οι όροι της ευνοϊκής αντιμετώπισης των προαναφερθεισών περιπτώσεων, καθορίζονται από τις ισχύουσες Οδηγίες της Αγροτικής Τράπεζας και είναι ενιαίοι, χωρίς να διαφοροποιούνται κατά περιοχές, γεωγραφικό διαμέρισμα ή παραγωγική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι πληγέντες πελάτες της ΑΤΕ θα πρέπει να απευθύνονται στο τραπεζικό κατάστημα της περιοχής τους, για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων μετά των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Ο Υπουργός
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ»
22. Στην με αριθμό 8470/10-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 1842/23-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Τσιπλάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Σύμφωνα με την υπ' αρ. 2749/θ/27.11.02 Απόφαση του Υπ. Γεωργίας, με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι λεπτομέρειες, τα δικαιολογητικά και ο τρόπος πληρωμής οικονομικών ενισχύσεων υπέρ των παραγωγών της χώρας που ζημιώθηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της περιόδου Νοεμβρίου 2001-Ιανουαρίου 2002, οι ενισχύσεις υπόκεινται σε κράτηση 3,6% (χαρτόσημο και ΟΓΑ).
Οι οικονομικές ενισχύσεις που προβλέπονται από την ανωτέρω απόφαση, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου και η δεύτερη ενισχύσεις για απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, για απώλεια παραγωγής και για καταστροφή αποθηκευμένων προϊόντων και ζωοτροφών. Οι ενισχύσεις της πρώτης κατηγορίας θεωρούνται επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ εκείνες της δεύτερης κατηγορίας μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από εθνικούς πόρους.
Μέρων των επιλέξιμων ενισχύσεων έχει ενταχθεί στο Μέτρο 6.5 του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη-Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006» (ΕΠΑΑ-ΑΥ).
Με την έγκριση της τροποποίησης του μέτρου 6.5 του ΕΠΑΑ-ΑΥ θα επιστραφεί η κράτηση 3,6% στους δικαιούχους που έχουν λάβει ενισχύσεις για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου (επιλέξιμες δαπάνες).
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
23. Στην με αριθμό 8300/7-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 1071/21-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την υπ' αριθμ. 8300/07.04.2003 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη, σας γνωρίζουμε ότι τα ποσά που διετέθησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά την τριετία 2001 - 2003 σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είναι τα εξής:
(να φωτογραφηθεί ο πίνακας)
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
24. Στην με αριθμό 8817/19-4-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Κωνσταντόπουλου δόθηκε με το υπ? αριθμ. Β-3442/26-5-03 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της Ερώτησης με αριθμό 8817/19-4-03, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Γιώργος Kωνσταντόπουλος, σύμφωνα και με το έγγραφο αριθμ. 138763/19-2-03 του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.), σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
Οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών με το υπερβολικό ύψος τους και την εξαιρετική τους ένταση (φαινόμενο 50ετίας κατά τις ανακοινώσεις της E.M.Υ.) που οδήγησαν στην κήρυξη του Νομού Πιερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκάλεσαν ζημιές σε πολλά τεχνικά έργα της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά τις εργασίες κατασκευής του Cut & Cover στην περιοχή του Πλαταμώνα (και όχι στην σήραγγα του Πλαταμώνα που έχει ήδη ολοκληρωθεί), σε ένα τμήμα περιορισμένης έκτασης, εξελίχθηκε φαινόμενο κατολίσθησης, συμπαρασύροντας και τα προσωρινά μέτρα αντιστήριξης που αποτελούνταν από συστοιχία φρεατοπασσάλων.
Η κατοικία που αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Βουλευτή έχει απαλλοτριωθεί από το 1995, είναι παράνομη και αυθαίρετη, και μόνο για κοινωνικούς λόγους δεν έγινε η κατεδάφισή της. Σε ότι αφορά την αποκατάσταση της βλάβης, αυτή έχει ήδη αντιμετωπιστεί με την κατασκευή νέων φρεατοπασσάλων στο ίδιο σημείο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση των εργασιών της κατασκευής του Cut & Cover, το δε κόστος αυτής, το οποίο ανέρχεται στα 7.000 ?, καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του έργου.
Το συγκεκριμένο έργο, παρ' όλο που εξελίσσεται σε κατοικημένη περιοχή με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με δυσχερείς συνθήκες κατά την κατασκευή (υψηλός υδροφόρος ορίζοντας, γεωλογικά φαινόμενα κ.λ.π.), έχει προκαλέσει τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις στο περιβάλλον και στον οικισμό. Πρόκειται για το έργο που μπορεί να χαρακτηρισθεί υποδειγματικό τόσο σε ό,τι αφορά τη σύνταξη των μελετών του, όσο και σε ό,τι αφορά την ποιότητα της κατασκευής του.
Το συγκεκριμένο λοιπόν γεγονός, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «ένδειξη» και πολύ λιγότερο «απόδειξη» κακής εκτέλεσης ή κακοδιαχείρισης του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διενεργούνται καθημερινοί ποιοτικοί και ποσοτικοί έλεγχοι στο έργο από το επιτόπιο κλιμάκιο της επίβλεψης. Επίσης ποιοτικοί έλεγχοι στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ διενεργούνται τόσο από την Υπηρεσία Ποιότητας Έργων της ΕΡΓΟΣΕ, όσο και από τον ανεξάρτητο Ειδικό Σύμβουλο Ποιότητας Έργων του ΥΠΟΙΟ των οποίων τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Ο Υπουργός
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ»
25. Στην με αριθμό 9082/6-5-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Τσούρνου δόθηκε με το υπ? αριθμ. 22224/23-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας πληροφορούμε ότι ο Δήμος Κρανιδίου έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το ποσό των 58.700,00? για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Επίσης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 1.200.000,00? από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο και για εργασίες καθαρισμού κοίτης ποταμών και χειμάρρων του νομού Αργολίδας.
Τέλος, το ΥΠΕΣΣΔΑ θα εξετάσει τη χρηματοδότηση του Δήμου Κρανιδίου σε επόμενη οικονομική ενίσχυση και μέσα στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων.
Ο Υφυπουργός
ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ»
26. Στην με αριθμό 9085/6-5-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ανέστη Λιάσκου δόθηκε με το υπ? αριθμ. Φ10035/11342/464/26-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω σχετική ερώτησή σας που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή, κ. Αν. Λιάσκο, σχετικά με θέματα που αφορούν τον ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ, σας γνωρίζουμε, τα εξής:
Με σκοπό τη βελτίωση των διατάξεων του άρθρου 9 του ν. 3050/02, προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερο αντικειμενικά για όλους τους μικροεπαγγελματίες, θεσπίστηκαν οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 18 του ν. 3144/03 «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις» που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή (ΦΕΚ 111/Α/8.5.03),οι οποίες αντικατέστησαν τις διατάξεις των παραγράφων 1,2 και 3 του άρθρου 9 του ν. 3050/2002 από την ημερομηνία ισχύος τoυ.
Ειδικότερα:
Αυτοαπασχολούμενοι (επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι), που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων, από 1/1/2003 υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε., εφόσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών από επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα, υπερβαίνει το 500πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κάθε φορά. Σε αντίθετη περίπτωση υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
Όσοι δε από τους ανωτέρω αυτοαπασχολούμενους ασκούν παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ, εφόσον το 50% και πλέον του μέσου όρου των εισοδημάτων τους των τριών τελευταίων ετών και από τις δύο δραστηριότητες (αγρότη και αυτοαπασχολούμενου) προέρχεται από επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα και υπερβαίνει το 500πλάσιο του εκάστοτε ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σε αντίθετη περίπτωση υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
Επίσης με τις διατάξεις της παρ. στ του άρθ 18 του ν. 3144/03 δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν την ασφάλιση τους στον ΟΓΑ, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι των ως άνω περιοχών, εφόσον έχουν ηλικία άνω των 60 ετών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, καθώς και να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ επαγγελματίες και έμποροι, που δεν έχουν καμία αγροτική δραστηριότητα (εφόσον δεν ξεπερνούν το ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο)
Με τη νέα αυτή διάταξη επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός του πράγματι ή κυρίως ασκουμένου επαγγέλματος του αγρότη ή του επαγγελματία ή του εμπόρου σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων και η ασφάλισή του στο φορέα που ασφαλίζει την κατηγορία ή το ασκούμενο επάγγελμα. Για το διαχωρισμό αυτό τίθεται εισοδηματικό κριτήριο που αποδεικνύεται από τη φορολογική δήλωση του αγρότη και επαγγελματία ή εμπόρου.
2. Σχετικά με την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των επαγγελματοβιοτεχνών που ασκούν δραστηριότητα στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αχαΐας και Θεσσαλονίκης σας γνωρίζουμε τα εξής:
Επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που ασκούν επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε πόλεις, χωρία ή οικισμούς άνω των 1000 κατοίκων στους ανωτέρω έξι νομούς, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, εξακολουθούν να υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ενώ επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων στους παραπάνω νομούς, υπάγονται από 1.1.2003 στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ, εφόσον πληρούν το ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο που θέτουν οι διατάξεις του νέου νόμου 3144/2003.
Τέλος σας πληροφορούμε ότι η εξέταση της υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ κρίνεται κατά την έναρξη του επαγγέλματος, με βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού πριν από την έναρξη αυτή και δεν επηρεάζεται απόμεταγενέστερες αυξομειώσεις του πληθυσμού της κάθε περιοχής.
Επομένως, όσοι υπήχθηκαν στην ασφάλιση του Οργανισμού αυτού σε χρόνο που η περιοχή άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας υπήγετο στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ, εξακολουθούν να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Οργανισμό, χωρίς να επανεξετάζεται η ασφαλιστική τους περίπτωση έστω και αν σήμερα η ανωτέρω περιοχή έχει πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων.
Ο Υφυπουργός
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ»
27. Στην με αριθμό 9095/6-5-2003 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Δημητρίου Σιούφα και Προκόπη Παυλόπουλου δόθηκε με το υπ? αριθμ.Β-3428/23-5-2003. έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμ. 9095/6-5-03 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. .Δήμητρη Σιούφας και Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με τα τιμολόγια διακίνησης εφημερίδων και περιοδικών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπ. Μεταφορών, σύμφωνα και με το με αριθμ. 151/3132 έγγραφο του ΕΛΤΑ, σας πληροφορούμε ότι:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 68 του Νόμου 2065/1992, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με διατάξεις των Νόμων 2328/1995 και 2469/1997, τα Ειδικά Τιμολόγια που καταβάλλουν οι εκδότες για τη διακίνηση στο Εσωτερικό της χώρας εφημερίδων και περιοδικών που εκδίδονται στην Ελλάδα, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και μία φορά το τρίμηνο, αντίστοιχα καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε.
Συγκεκριμένα για το Α΄ εξάμηνο έτους 2003, εκδόθηκε η 31421Ε/11-2-2003 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 142/Β/11.2.2003) με την οποία καθορίσθηκαν τα παραπάνω τιμολόγια και τα οποία ισχύουν από 12-03-2003.
Ο Υφυπουργός
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ»
28. Στην με αριθμό 9108/6-5-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Θεοφάνη Δημοσχάκη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1127/26-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Δημοσίων Έργων (Δ.Δ.Ε) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα εξής:
1. Με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εντάχθηκε στο Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το έργο «Βελτίωση Ε.Ο. Νο 53 Τμήμα Αλεξανδρούπολη-Αισύμη» (ΣΑΕΠ 031/3).
2. Στις 19.2.2003 δημοπρατήθηκε η κατασκευή δύο γεφυρών με τις προσβάσεις τους στο ανωτέρω Ε.Ο δίκτυο, για τις οποίες δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις.
3. Στις 17.3.2003 ξεκίνησε η διαδικασία για την κήρυξη απαλλοτρίωσης, των προσβάσεων δύο επιπλέον γεφυρών, στο ανωτέρω Ε.Ο. δίκτυο.
4. Στις 27.1.2003 στάλθηκε προς το ΤΕΕ, Εφημερίδες κλπ. η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ολοκλήρωση της μελέτης μιας γέφυρας στο ανωτέρω Ε.Ο δίκτυο.
Τέλος σας πληροφορούμε ότι έχει ήδη κατασκευασθεί παλαιότερα μία γέφυρα με τις προσβάσεις της στο ανωτέρω Ε.Ο. δίκτυο.
Ο Υφυπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ»
29. Στην με αριθμό 9115/7-5-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Κυριάκου Σπυριούνη και Λεωνίδα Τζανή δόθηκε με το υπ? αριθμ. 22226/23-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, σας πληροφορούμε ότι στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκηση για τον Δήμο Σηπιάδος έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού ? 991.947.
Ο Δήμος Σηπιάδος, προκειμένου να καλύψει τη δαπάνη για την αποκατάσταση του δρόμου προς τη Μονή Αγ. Σπυρίδωνα, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τροποποίηση του προγράμματός του στο ύψος των εγκεκριμένων πιστώσεων.
Ο Υφυπουργός
ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ»
30. Στην με αριθμό 9121/7-5-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Λεωνίδα Λυμπερακίδη δόθηκε με το υπ? αριθμ. Γ.Π. 44466/26-5-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αριθμ. 9121/7-5-2003 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Λ. Λυμπερακίδη σχετικά με την αναπροσαρμογή του τιμολογίου των ιατρικών πράξεων για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σας πληροφορούμε ότι το θέμα της κοστολόγησης και ανακοστολόγησης των ιατρικών πράξεων εξετάζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και αναμένουμε σχετική γνωμοδότηση, προκειμένου να προχωρήσουμε στην έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Ο Υφυπουργός
ΕΚΤ. ΝΑΣΙΩΚΑΣ»
31. Στην με αριθμό 9143/7.5.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Θεοφάνη Δημοσχάκη δόθηκε με το υπ? αριθμ. 2/26323/0026/21.5.03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην Αναφορά με αριθμό 4235/17-5-03 και στην ερώτηση με αριθμό 9143/7-5-03, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Νομού Έβρου κ. Θεοφάνης Δημοσχάκης, αναφορικά με την εκταμίευση του ποσού των 450.652,76 ? για την ταχεία αποπεράτωση των έργων «Ενίσχυση στατικής επάρκειας 2ου- Γυμνασίoυ Ορεστιάδας» και «Συμπληρωματικές εργασίες για την ολοκλήρωση του 20ου Γυμνασίου Oρεστιάδας και για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Από στοιχεία που μας γνώρισε, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Νομό Έβρου, προκύπτει ότι τα εν λόγω έργα δεν έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παροχής πληροφοριών για την πορεία των διαθεσίμων για το σκοπό αυτό πιστώσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω, αρμόδιοι να απαντήσουν για τη χρηματοδότηση του κόστους των υπολοίπων εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των δύο (2) έργων, είναι ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην εποπτεία του οποίου υπάγεται ο Ο.Σ.Κ. ΑΕ., σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ΑΝ. 627/68 (ΦΕΚ 2661Α168) και του άρθρου 33 του Π.Δ 41/98 (ΦΕΚ 291/Α198) και ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, οποίος είναι αρμόδιος για την κατανομή του ποσού της ΣΑΤΑ κάθε νομού στους στ 'βαθμού, σύμφωνα με το περιεχόμενο της αριθμ. 4501/ΔΕ-410/24-1-03 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου μας.
Ο Υφυπουργός
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ»
32. Στην με αριθμό 9144/7.5.03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Πόπης Φουντουκίδου δόθηκε με το υπ? αριθμ. Β-3431/23.5.03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμ. πρωτ. 9144 Ι 07-05-03 που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής κ. Π. Φουντουκίδου, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Σύμφωνα με την παραγράφο 3 του άρθρου 86 του ν. 2696/99 (Α΄ 57 ) που κύρωσε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «Εάν για οδικό όχημα ή ρυμουλκούμενο που κυκλοφορεί στη χώρα, δημιουργούνται αμφιβολίες για την ασφαλή και κανονική, γενικά στις οδούς κυκλοφορία του, οι αστυνομικές αρχές, ως και οι υπό των αρμοδίων υπουργών ή νομαρχών εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες μπορούν να διατάσσουν τον έκτακτο τεχνικό έλεγχο αυτού.» Με την Φ19/98407 3346/93 εγκύκλιο του Υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών έχουν εξουσιοδοτηθεί και οι τελωνιακές αρχές εισόδου της χώρας να διατάσσουν τον παραπάνω έκτακτο τεχνικό έλεγχο όταν κρίνουν σκόπιμο.
Στο Πλαίσιο ανάγκης για συστηματικότερο έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα αυτοκινήτων αλλά και της ιδιαιτερότητας των Ελληνικών συνόρων έχει ήδη κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία δημόσιο ΚΤΕΟ στην περιοχή της Κακαβιάς. Επίσης προωθούνται, σε πρώτη φάση, οι διαδικασίες για την κατασκευή δημοσίου ΚΤΕΟ στην Κρυσταλλοπηγή και στον Προμαχώνα.
Το θέμα των παρανόμως κυκλοφορούντων φορτηγών, αλλοδαπών και ελληνικών, και διενέργειας με αυτά εμπορευματικών μεταφορών κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων αντιμετωπίζεται με τους ελέγχους που διενεργούνται σε όλη τη χώρα από το ΣΔΟΕ, Λιμενικές, Τελωνειακές, Αστυνομικές Αρχές, καθώς και τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, όργανα που διαπιστώνουν παραβάσεις και επιβάλλουν ποινές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των ν. 2800/2000 και 2801/2000 και τις κατ' εξουσιοδότησή τους κανονιστικές αποφάσεις Γ5/52182/3729/12-9-2000 και Γ5/29480/2304/10-4-2001.
Οι ανωτέρω κανονιστικές αποφάσεις προβλέπουν τη διαδικασία επιβολής και είσπραξης προστίμων κατά τη διαπίστωση παραβάσεων, ειδικά για τα ΦΔΧ και πέραν των ήδη προβλεπομένων στον ΚΟΚ Ειδικά για τα αλλοδαπά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραπάνω κ.υ.α προβλέπεται ότι αν η διαδικασία πληρωμής του προστίμου δεν ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, τότε η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στέλνει με ΦΑΞ αντίγραφο της καταλογιστικής πράξης επιβολής του προστίμου σε όλα τα Τελωνεία και Λιμενικές Αρχές εισόδου εξόδου της χώρας, ώστε να μην επιτραπεί η έξοδος του αυτοκινήτου από τη χώρα. Η έξοδος του αυτοκινήτου επιτρέπεται αφού προσκομιστεί το αποδεικτικό καταβολής του προστίμου και παραληφθούν οι πινακίδες από την υπηρεσία στην οποία κρατούνται
2. Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 2801/2000 επιτρέπεται η έλξη ρυμουλκούμενων ή ημιρυμουλκουμένων οδικών οχημάτων από λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα σύνορα της χώρας προς το εσωτερικό της και αντίστροφα από ημεδαπά ρυμουλκά εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζει το άρθρο αυτό. Η παρ.2 του άρθρου 37 του ν.2800/2000 προβλέπει την επιβολή ποινών όταν η έλξη αυτή γίνεται χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Ειδικά το θέμα της παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος. αντιμετωπίζεται στο άρθρο 55 του ν. 2910/2001 (ΦΕΚ 9 Α /2-5-2001) «Είσοδος και παραμονή αλλοδαπών στην Ελληνική Επικράτεια. Κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση και άλλες διατάξεις», το οποίο αντικατέστησε την παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 1975/1991. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό. «Πλοίαρχοι ή κυβερνήτες πλοίου πλωτού μέσω ή αεροπλάνου και οδηγοί κάθε είδους μεταφορικού μέσου που μεταφέρουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα αλλοδαπούς, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, ή στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος για οποιαδήποτε αιτία. καθώς και αυτοί που τους προωθούν στο εσωτερικό της χώρας, ή διευκολύνουν τη μεταφορά ή προώθησή τους, ή εξασφαλίζουν σε αυτούς κατάλυμα για απόκρυψη τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου έως πέντε εκατομμυρίων δραχμών για κάθε μεταφερόμενο αλλοδαπό μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά προσώπων κατάσχονται και δημεύονται με απόφαση του δικαστηρίου. εκτός αν ο ιδιοκτήτης αποδείξει ότι δεν γνώριζε το σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν αυτά».
3. Για το θέμα του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου λειτουργίας των μεταφορικών επιχειρήσεων οδικών εμπορευματικών μεταφορών στην Ελλάδα, έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από υπαλλήλους των υπουργείων Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έργο της οποίας είναι μεταξύ άλλων η μελέτη της δυνατότητας παροχής κινήτρων στους μεταφορείς για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.
4. Τέλος, διαβιβάζουμε την εν λόγω Ερώτηση στα Υπουργεία Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να απαντήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ»
33. Στην με αριθμό 9148/7.5.03 ερώτηση του βουλευτή κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου δόθηκε με το υπ? αριθμ. 1861/23.5.03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου σας πληροφορούμε τα εξής:
Στα πλαίσια του Β' Κ.Π.Σ. (περιόδου 1994 - 1999) εφαρμόζεται κάθε χρόνο πρόγραμμα με σκοπό τη βελτίωση της τεχνικής υποδομής στους Βοσκότοπους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, δια το σκοπό αυτό είχε χορηγηθεί στην ίδια περίοδο (1994 - 1999) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας) το συνολικό ποσό των 1,6 δις. δρχ. (545 - 380 και 680 εκατ. αντίστοιχα).
Με την εφαρμογή του Γ' Κ.Π.Σ. (περιόδου 2000 - 2006) το ανωτέρω πρόγραμμα εντάχθηκε στα Π.Ε.Π. (αντί σε κεντρικό επίπεδο που ήταν πρώτα) και την ευθύνη για τη χρηματοδότηση και γενικά για την υλοποίηση του προγράμματος έχει πλέον η κάθε Περιφέρεια.
Ο Υφυπουργός
Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ»
34. Στην με αριθμό 9150/7.5.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου δόθηκε με το υπ? αριθμ. 30965/Β1052/26.5.03 έγγραφο από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση ο Βουλευτής κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος με την διαμόρφωση επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων δανεισμού, σας γνωρίζουμε ότι τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων σε όλες τις Χώρες της ζώνης του Ευρώ- στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα από το 2001- εξαρτώνται από τα επίσημα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διαμορφώνονται ελεύθερα, χωρίς η Πολιτεία να επιβάλει, οιασδήποτε μορφής διοικητικούς περιορισμούς.
Για περισσότερες πληροφορίες, σας διαβιβάζουμε το από 16 Μαίου 2003 έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος το περιεχόμενο του οποίου απαντά στα ερωτήματα.
Ο Υπουργός
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ»
35. Στην με αριθμό 9153/7.5.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου δόθηκε με το υπ? αριθμ. 254/22.5.03 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του αριθ. πρωτ. 9153/7-5-2003 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλoυ που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και όσον αφορά στο αναφερόμενο σε αυτήν θέμα, σας γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της Διοίκησης του Σωματείου Αξιωματικών Πορθμείων γραμμής Ρίου - Αντιρίου και Υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΕΝ. Πρόθεση του Υπουργείου μας είναι η ικανοποίηση του αιτήματος που αφορά στους όρους και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ναυτικών που υπηρετούν ως Πλοίαρχοι ή Προϊστάμενοι / Μηχανοστασίου σε πλοία πορθμεία, με την προώθηση σχετικής διάταξης νόμου.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ»
36. Στην με αριθμό 9154/7.5.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου δόθηκε με το υπ? αριθμ. 22223/23.5.03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης του Βουλευτή κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου, σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες χρηματοδότησε τη Ν.Α. Αχαίας με το ποσό των 147.000 ?, καθώς και τους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας με το ποσό των 983.000 ?.
Επιπλέον, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η χρηματοδότηση της Ν.Α. Αχαΐας με το ποσό των 7.200.000 ? για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση λοιπών ζημιών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Ο Υφυπουργός
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ»
37. Στην με αριθμό 9160/7.5.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικολόαυ Νικολακόπουλου δόθηκε με το υπ? αριθμ. Α.Π.Φ.:1410/Α.Σ.625 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σας διαβιβάζουμε, συνημμένα, απάντηση στην υπ' αριθ. 9160/7 -5-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. N. I. Νικολόπουλου, σχετικά με τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους.
Ο Υφυπουργός
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ»)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή και των Βουλευτών του Κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο τη διερεύνηση των όσων εκτίθενται στην ανωτέρω πρότασή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής και με την οποία αναφέρονται στην από 29 Μαΐου 2003 δικογραφία, που διαβιβάσθηκε στη Βουλή από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Έλλη Τουμπάνου και περιλαμβάνει το υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από την ιδία, κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε, κατ? εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος και του ν. 3126/2003 «περί ευθύνης Υπουργών».
Έχω την τιμή να θέσω υπ? όψιν του Σώματος την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την οργάνωση της συζήτησης σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήσαμε σε ανάλογες συζητήσεις στο παρελθόν. Κατ? εφαρμογήν της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 65 του Κανονισμού θα υπάρξει κατάλογος κατά προτεραιότητα ομιλητών που θα οριστούν από τα κόμματα ως εξής: τρεις Βουλευτές από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, τρεις Βουλευτές από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ανά ένας συνάδελφος από τα άλλα δύο κόμματα, εκτός από τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τους αναπληρωτές τους. Μετά από αυτούς, όποιος άλλος συνάδελφος θέλει να μιλήσει, θα εγγραφεί με το ηλεκτρονικό σύστημα μέχρι το τέλος της ομιλίας του δευτέρου ομιλητή.
Οι τέσσερις πρώτοι ομιλητές, ένας από κάθε κόμμα, προτείνω να μιλήσουν μέχρι δεκαπέντε λεπτά και οι λοιποί τέσσερις, δύο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δύο από τη Νέα Δημοκρατία, μέχρι δέκα λεπτά. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι συνάδελφοι οι οποίοι θα εγγραφούν στον κατάλογο με το ηλεκτρονικό σύστημα, θα μιλήσουν από πέντε λεπτά. Οι ομιλητές θα λάβουν το λόγο εναλλάξ και δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες. Οι αναπληρωτές των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα μιλήσουν μέχρι δεκαπέντε λεπτά, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Εάν προηγηθεί, όμως, η ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο αναπληρωτής του θα μετάσχει στη συζήτηση σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 167, παράγραφος 2 του Κανονισμού.
Οι Υπουργοί μπορούν να μετάσχουν στη συζήτηση κατά τις διατάξεις του άρθρου 97 παράγραφοι 1 έως 3 του Κανονισμού της Βουλής.
Εφόσον η Βουλή αποδεχθεί την πρόταση αυτή, σας ενημερώνω ότι από τα κόμματα θα μιλήσουν: από το ΠΑΣΟΚ οι κύριοι Γκούσκος, Παπαγεωργίου και Βαθειάς, από τη Νέα Δημοκρατία οι κύριοι Κωστόπουλος, Μπέζας και Παπαθανασίου, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο κ. Σκυλλάκος και από το Συνασπισμό των Κινημάτων και της Οικολογίας ο κ. Λαφαζάνης.
Σας προτείνω τέλος να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση στις δώδεκα η ώρα και να γίνει η ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι της πρότασης. Θα ήθελα επίσης να θέσω υπόψη σας τα εξής:
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής στην περίπτωση επερωτήσεως, αν αναφέρεται στην περίοδο που μέλος του Κοινοβουλίου υπήρξε Υπουργός, μπορεί να πάρει το λόγο στο τέλος της συζητήσεως ο πρώην Υπουργός τον οποίο αφορά η συζήτηση. Η περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής. Επίσης το έγγραφο της εισαγγελέως αναφέρει ότι, σας διαβιβάζουμε αντίγραφο των καταθέσεων που αναφέρονται στον πρώην Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Ευάγγελο Μαλέσιο, αντίγραφο της κατάθεσης κλπ. και των εγγράφων που κατατέθηκαν καθώς και αντίγραφο του ενημερωτικού σημειώματος και των εγγράφων που μας απέστειλε ο πρώην Υφυπουργός κατά το άρθρο 86 κλπ. του Συντάγματος. Με βάση αυτό το έγγραφο προχωρούμε. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου διότι ουσιαστικά η αφετηρία αυτής της συζητήσεως είναι αυτό το έγγραφο που αναφέρεται στο συνάδελφο κ. Μαλέσιο.
Προτείνω, λοιπόν, μετά τους τέσσερις πρώτους ομιλητές να δώσουμε για δέκα λεπτά το λόγο στον κ. Μαλέσιο και να ακολουθήσει κανονικά η συζήτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμφωνείτε επί του συνόλου της προτάσεως που σας έκανα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συνεπώς προχωρούμε στη συζήτηση.
Επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα, παρακαλείστε όσοι θέλετε να μιλήσετε να ενημερώσετε το Προεδρείο.
Το λόγο έχει ο κ. Κωστόπουλος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ότι το χρηματιστήριο αποτελεί την πηγή άντλησης υγιών κεφαλαίων για επενδύσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός ο τόπος για να πετύχουμε ανάπτυξη. Είναι επίσης κοινή πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι στο χρηματιστήριο διεπράχθη ένα εθνικό έγκλημα, διότι έγινε η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου στη σύγχρονη Ελλάδα και υποθηκεύτηκε το μέλλον του.
Έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο χρηματιστήριο, θεσμοθετημένο και αξιόπιστο που να εμπνέει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Δυστυχώς το χρηματιστήριό μας σήμερα έχει απολέσει την αξιοπιστία του και οι επενδυτές την εμπιστοσύνη τους σ? αυτό, αφού όπως είναι γνωστό τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπαιτιότητι της Κυβέρνησης και των στελεχών της έγιναν πάρα πολλές αξιόποινες πράξεις, που έθιξαν και ελάβωσαν το χρηματιστήριο. Τους λόγους θα τους αναφέρω παρακάτω.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι απωλέσθησαν πάνω από 30 δισεκατομμύρια δραχμές που έφυγαν από τις τσέπες των πολλών εις όφελος μερικών ημετέρων της Κυβέρνησης. Ο γενικός δείκτης στις 30 Μαΐου 2003 έχει χάσει το 70% από αυτό που είχε την παραμονή των εκλογών του 2000. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η πορεία όλων των χρηματιστηρίων του κόσμου. Τέτοια πτώση μόνο στην Ελλάδα υπήρξε. Αλλού η πτώση ήταν της τάξης του 20% έως 30%. Πολλές μετοχές στις 30 Μαΐου 2003, σαράντα οκτώ για την ακρίβεια, έχουν χάσει το 90% ως το 98,5% της αξίας τους. Καταθέτω εδώ τον πινακα των τιμών τους από τις 7 Απριλίου 2000.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Ν. Κωστόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Επιπλέον εκατόν τριάντα δύο μετοχές που διαπραγματεύτηκαν στο χρηματιστήριο έχουν τεθεί ουσιαστικά στο περιθώριο. Γενικά το χρηματιστήριο παρουσιάζει μια καχεξία και όλοι πιστεύουν ότι αύριο το πρωί κάτι καλύτερο θα γίνει κυρίως με ξένα κεφάλαια ή με παρεμβάσεις τραπεζών, ταμείων και γενικά κρατικών οργανισμών, διότι οι επενδυτές απέχουν.
Εμείς ζητάμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής διότι πιστεύουμε, ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση αφού οι παρατυπίες, οι παραλείψεις, οι παρεμβάσεις και οι αξιόποινες πράξεις που διεπράχθησαν κυρίως στη διετία 1999-2000 οδήγησαν στο χρηματιστήριο στο σημερινό κατάντημα. Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας μας, για την τιμή των πολιτικών, για την απονομή της δικαιοσύνης, για το μέλλον του χρηματιστηρίου και κατ? επέκταση για το μέλλον του τόπου μας να συστήσουμε την Εξεταστική Επιτροπή.
Επί τροχάδην θα διεξέλθω το τι συνέβη από το καλοκαίρι του 1999. Η Κυβέρνηση εκείνο το καλοκαίρι υπερθέρμανε το χρηματιστήριο είτε με δηλώσεις του Πρωθυπουργού είτε των Υπουργών, είτε των διοικητών των οργανισμών είτε και με «παπαγαλάκια» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό γιατί εσκόπευε να πάει σε εκλογές. Την 1η Σεπτεμβρίου ο κ. Σημίτης μας είπε ότι το χρηματιστήριο καλά κρατεί, ότι αντιπροσωπεύει την ελληνική οικονομία και όλοι κερδίζουν στο Χρηματιστήριο. Ξέχασε, όμως, να μας πει ότι παρέσυρε τον ελληνικό λαό σε καταστροφή.
Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι το χρηματιστήριο θα πάει πολύ πιο ψηλά από 6.345 μονάδες. Τότε ο κύριος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έφερε καινούργια διάταξη με την οποία επέτρεψε στους ΄Ελληνες να δανείζονται στο τριπλάσιο απ? όσο εδανείζοντο μέχρι εκείνη την ημέρα για να μπορούν να αγοράζουν μετοχές. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, μετά από λίγες μέρες μετά το σεισμό και πιθανόν μετά την απόφαση να μην γίνουν εκλογές ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε ότι υπάρχουν μετοχές «φούσκες» και «κουφάρια». Πού ήταν τόσους μήνες ο κύριος Διοικητής και γιατί λίγες ημέρες πριν τριπλασίασε το δικαίωμα δανεισμού; Φυσικό ήταν από την επομένη των δηλώσεων του κυρίου διοικητού να αρχίσει η κάμψη του χρηματιστηρίου. Και στη συνέχεια ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι από δω και πέρα στο χρηματιστήριο για ένα διάστημα θα υπάρξει μια φάση ανάπαυλας και ότι θα παραμείνει σ? αυτά τα επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα. ΄Ομως, η Κυβέρνηση δεν ξέχασε να εκμεταλλευτεί το χρηματιστήριο όταν έφθασαν οι εκλογές. Εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά το χρηματιστήριο ο κ. Σημίτης, δια προσωπικών του δηλώσεων, λέγοντας ότι οι μετοχές είναι χαμηλά. Και ήταν τόσο χαμηλά οι μετοχές ώστε εφτά συνεδριάσεις μετά τις εκλογές έχασαν 20%.
Ακολούθησε ο κ. Παπαντωνίου ο οποίος είπε, ότι οι διακυμάνσεις θα τελειώσουν το βράδυ της 9ης Απριλίου όταν το ΠΑΣΟΚ θα έχει κερδίσει τις εκλογές. ?Ισως όμως να μην είχαν αποτέλεσμα οι δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού και του κ. Παπαντωνίου αν δεν έβαζαν τα όργανα της να ανεβάσουν κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες το Χρηματιστήριο. Η ΔΕΚΑ εδώ από την 1.1.2000 μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου δεν είχε αγοράσει καμιά μετοχή αγόρασε μετοχές αξίας 270 δισεκατομμυρίων δρχ. που τα περισσότερα απ? αυτά δεν τα είχε κατά το διάστημα της προεκλογικής περιόδου. ΄Η αγόραζε μετοχές και τις πούλαγε στο δημόσιο μετρητοίς ή εδανείζετο για να κάνει αυτές τις αγορές. Και πότε αγόραζε; Το τελευταίο ημίωρο. Και σε τι τιμές; Στη μεγαλύτερη αξία και μάλιστα έδινε προσφορές πολύ μεγαλύτερες από τις τιμές αγοράς. Αγόραζε σε υψηλότατες τιμές για να διαμορφώσει το δείκτη ψηλά.
Και πώς; Αγοράζοντας μετοχές τεσσάρων επιχειρήσεων, Εθνική, ΟΤΕ, ΕΛΤΕ και Εμπορική, οι οποίες προσδιόριζαν κατά 36% το δείκτη του Χρηματιστηρίου. Δεν ήταν όμως μόνον η ΔΕΚΑ που αγόραζε. Αγόραζε η Εθνική Τράπεζα, 38 δισεκατομμύρια. Αγόραζαν τα ασφαλιστικά ταμεία κατόπιν εντολής της Κυβέρνησης. Και αυτά σταμάτησαν να αγοράζουν. Πότε; Όταν βγήκε ο Κώστας Καραμανλής και είπε «στοπ, θα καταστρέψετε τα ταμεία». Αγόραζε ακόμα και το ίδιο το χρηματιστήριο, 4,1 δισεκατομμύρια, το ΤΠΔΑ 9,5 δισεκατομμύρια και ο όμιλος της ΑΤΕ περίπου 52 δισεκατομμύρια και πλέον.
Και θα ενθυμείσθε ότι τότε ήρθε για τα αδικήματα αυτά πρόταση του εισαγγελέα στη Βουλή. Εμείς κάναμε πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, την οποία δυστυχώς κύριοι συνάδελφοι, απορρίψατε. Και πιστεύω ότι το στίγμα αυτό θα σας ακολουθεί και ελπίζω να το ξεπλύνετε σήμερα με τη σημερινή σας απόφαση.
Εκτός όμως από αυτά τα αδικήματα, που διέπραξε η Βουλή κατά κόρον και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο, πιστεύω ότι εξακολουθούν να διαπράττονται και σήμερα ακόμα στο χρηματιστήριο, γιατί δεν είναι σωστά θεσμοθετημένα αφ΄ενός και αφ?ετέρου γιατί γίνονται πολλές παράνομες και αξιόποινες πράξεις. Και αναφέρω, πρώτα ως προς τον τρόπο εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε ότι δεν υπάρχει όργανο να ελέγξει αν τα στοιχεία τα οικονομικά που δίνουν οι επιχειρήσεις για να μπουν στο χρηματιστήριο είναι πλασματικά ή πραγματικά; Επαφίεται η πολιτεία που; Στον ανάδοχο και στον επιχειρηματία. Σε δύο φορείς που εκ του αποτελέσματος τουλάχιστον ?για να μην είμαι κακόπιστος- αποδεικνύεται ότι έχουν κοινό συμφέρον. Δεν παρουσίασαν σχεδόν ποτέ και σε καμία επιχείρηση τα πραγματικά τους οικονομικά στοιχεία στο ενημερωτικό δελτίου που συντάσσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραπλανώνται οι επενδυτές, να αγοράζουν μετοχές, να τσεπώνονται τα χρήματα, είτε από εισαγωγές των επιχειρήσεων στο ΧΑ, είτε από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και έτσι να επέλθει το αποτέλεσμα που ξέρουμε. Εδώ υπάρχει ευθύνη απόλυτη και άμεση της Κυβέρνησης, η οποία παρά την επιμονή μας ότι πρέπει να υπάρξει όργανο για τον ουσιαστικό έλεγχο, κώφευε πάντ