ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: Ι, Σύνοδος: Γ΄, Συνεδρίαση: ΟΘ΄ 26/02/2003

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΘ΄
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση πρακτικών, σελ.
2. Άδεια απουσίας του Βουλευτή κ. Φ. Καλαντζή, σελ.
3. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το 15ο Λύκειο Πειραιά, το Γυμνάσιο Δροσιάς Νομού Αττικής, το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο του ΟΑΕΔ Καλαμακίου Αττικής, το Γυμνάσιο Άστρους Αρκαδίας, το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου Αχαΐας, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση και ψήφιση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων: «Τροποποίηση και συμπλήρωση των νόμων 2308/1995 και 2664/1998 για την Κτηματογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις», σελ.
2. Ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Μάλτας περί συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας σε θέματα αρμοδιότητάς τους», σελ.
3. Κατάθεση σχεδίων νόμων:
α) Οι Υπουργοί Πολιτισμού, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας για πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Λιβάνου», σελ.
β) Οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Μαυρικίου για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού», σελ.
γ) Οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, Τύπου και Εξωτερικών, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία στον τομέα των καυσίμων και ενέργειας», σελ.
δ) Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Εξωτερικών, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της Σύμβασης της 23ης Ιουλίου 1990 για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε περίπτωση διορθώσεως των κερδών συνδεδεμένων επιχειρήσεων»,. σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων:
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Γ., σελ.
ΒΑΘΕΙΑΣ Ι., σελ.
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ., σελ.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ι., σελ.
ΓΚΑΤΖΗΣ Ν., σελ.
ΖΗΣΗ Ρ., σελ.
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Γ., σελ.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ν., σελ.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Α., σελ.
ΚΑΨΗΣ Ι., σελ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ Θ., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Φ., σελ.
ΛΕΓΚΑΣ Ν., σελ.
ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ Θ., σελ.
ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ Χ., σελ.
ΜΑΝΤΕΛΗΣ Α., σελ.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΜΠΕΖΑΣ Α., σελ.
ΞΥΡΟΤΗΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ Α., σελ.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Β., σελ.
ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α., σελ.
ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ Κ., σελ.
ΤΡΙΦΩΝΙΔΗΣ Γ., σελ.
ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΤΣΙΠΡΑΣ Β., σελ.
ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ Σ., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΘ΄
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2003

Αθήνα, σήμερα στις 26 Φεβρουαρίου 2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.54΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΡΕΤΤΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Ιωάννη Γιαννακόπουλο, Βουλευτή Μεσσηνίας, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Αττικής κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ερυθρών Νομού Αττικής διαμαρτύρεται για τη δημιουργία κυνοκομείου στην περιοχή Ερυθρών Αττικής.
2) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αλμυρού Μαγνησίας ζητεί οικονομική πίστωση για την έκδοση πρακτικών του Γ΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών.
3) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκοπέλου Μαγνησίας ζητεί τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ΜΑΚΕΔΩΝ στη γραμμή των Β. Σποράδων.
4) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκοπέλου Μαγνησίας ζητεί τη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ΜΑΚΕΔΩΝ στη γραμμή των Β. Σποράδων.
5) Ο Βουλευτής Καβάλας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Κίνημα Ενθάρυνσης και Στήριξης Επενδύσεων ζητεί να ενισχυθεί η δραστηριότητα Βιομηχανικών Επιχειρήσεων στην περιοχή της Βάσοβας του Νομού Καβάλας.
6) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου – Βορείων Σποράδων ζητεί την επίλυση αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών του Πηλίου.
7) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας ζητεί τη μεταστέγαση των διοικητικών υπηρεσιών και των ιατρείων του υποκαταστήματος ΙΚΑ Γλυφάδας.
8) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Ιατρών ΙΚΑ Ηρακλείου ζητεί την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όσον αφορά στην εξέταση των ασθενών στον τόπο διαμονής τους.
9) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Τυμπακίου Ηρακλείου ζητεί την ίδρυση υποκαταστήματος ΟΑΕΔ στο Δήμο Τυμπακίου Ηρακλείου.
10) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην αποτίμηση των καταστροφών στο Νομό Αχαΐας από το κύμα κακοκαιρίας.
11) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις αντιθέσεις που δημιούργησε η πρόταση κατασκευής ΧΥΤΑ στη θέση Τσετσεβός του Δ.Δ. Μυρόβρυσης.
12) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις ελλείψεις παραφαρμακευτικού υλικού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας.
13) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην παράνομη εναπόθεση των σκουπιδιών του Δήμου Αιγίου σε χωματερή του Δήμου Στράτου Αιτωλ/νίας.
14) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Νίκαιας Αττικής ζητεί οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία και ανάπτυξη του Δήμου.
15) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών ζητεί την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας.
16) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κ. Κορίννα Καρκανίδου, ψυχολόγος, ζητεί την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.
17) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ένωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων ζητεί την επίλυση επαγγελματικών και εργασιακών προβλημάτων του κλάδου τους.
18) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ζητεί την ικανοποίηση αιτημάτων των εμποροϋπαλλήλων, όσον αφορά στο ωράριο και στις εργασιακές σχέσεις.
19) Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Νεμέας Κορινθίας ζητεί τη διάνοιξη της εθνικής οδού Κορίνθου – Τρίπολης στο ύψος της αρχαίας Νεμέας.
20) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Ιχθυοτροφικό Κέντρο Πόρου, καταγγέλλει παραβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των ιχθυογεννητικών σταθμών και των μονάδων πάχυνσης.
21) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Κέντρο Υγείας Κυθήρων «ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟ» ζητεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πρόσληψη διευθυντών ιατρών παθολογίας, μικροβιολογίας και παιδιατρικής.
22) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο ΄Ομιλος Φιλάθλων Πειραιώς – Φαλήρου «ΕΘΝΙΚΟΣ» ζητεί να παραχωρηθεί η χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη ταυτόχρονα στον Ολυμπιακό και στον Εθνικό.
23) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ ζητεί να δοθεί στα μέλη της ενιαία άδεια πρακτόρευσης χρόνου για όλα τα παιγνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ.
24) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στο φαινόμενο της εμπορευματοποίησης του Καρναβαλιού της Πάτρας.
25) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Πάτρας.
26) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στη διαμαρτυρία των πολυτέκνων για την καθυστέρηση δημοσίευσης προκήρυξης διορισμών.
27) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες κρίσεων των νοσοκομειακών γιατρών.
28) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η επίλυση της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης των κατοίκων της κοινότητας Μαθρακίου Κέρκυρας.
29) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο καταγγέλλεται η αποστελέχωση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Κέρκυρας.
30) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στο αίτημα των πολυτέκνων για ίση φορολογική μεταχείριση.
31) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα που αφορά υπόμνημα της Οργάνωσης Πολυτέκνων για την ταλαιπωρία των μελών της που ταξιδεύουν με πλοία.
32) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλα τα Σχολικά Ιδρύματα του Νομού Λακωνίας από άποψη κτιριακής υποδομής.
33) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σουλίου διαμαρτύρεται για τη μετονομασία του Δήμου Δερβιζιάνων σε Δήμο Λάκκας Σουλίου.
34) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ομάδα Παραγωγών Ακατέργαστου Καπνού της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας Νομού Λάρισας ζητεί ο υπολογισμός του ποσού της επιστροφής του ΦΠΑ για τους καπνοπαραγωγούς να γίνει στο σύνολο του ποσού της επιδότησης και της εμπορικής αξίας.
35) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΝΑΤ – ΕΛΤΑ – ΤΑΕ – ΟΤΑ – Δημοσίου ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων των συνταξιούχων.
36) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ληλαντίων Εύβοιας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των κινδύνων από υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα.
37) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ελυμνίων Εύβοιας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο.
38) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αυλώνος Εύβοιας ζητεί την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία και την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Αυλώνος.
39) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι κ. Γιάννης Γουλιδάκης και Γεώργιος Χατζάκης, ασφαλιστές, ζητούν να δοθεί παράταση στην ανανέωση των αδειών των ασφαλιστών.
40) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Πισκοκέφαλου Λασιθίου ζητεί να του καταβληθούν τα χρήματα για την εξόφληση των σχολικών τροχονόμων.
41) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Κων/νος Πλωμαρίτης, εκπαιδευτικός, ζητεί να ρυθμισθεί το θέμα της καταβολής επιδότησης κατοικίας για τους εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν μετά τις 11-11-92.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 2886/15-11-2002 ερώτηση δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 174/26-11-2002 έγγραφο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2886/15-11-2002 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Σταύρος Δήμας και όσον αφορά τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ι. Έχει ψηφιστεί και ισχύει ο νέος χωροταξικός νόμος 2742/99 «Χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 207 Α/7.10.99) και προωθείται από το Υπουργείο μας η διαδικασία οριστικοποίησης – θεσμοθέτησης:
α. Του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που αφορά το σύνολο του Εθνικού Χώρου και με το οποίο μεταξύ άλλων καθορίζονται οι βασικές κατευθύνσεις για τη χωρική διάρθρωση του αστικού δικτύου.
β. Των «Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» για όλες τις περιφέρειες της χώρας που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και στρατηγικές επιλογές και γενικές κατευθύνσεις για την ισόρροπη και αειφόρο διάρθρωση του περιφερειακού οικιστικού δικτύου.
ΙΙ. Για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, σήμερα ισχύει ο οικιστικός νόμος 2508/97 (ΦΕΚ 124 Α) σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η σύνταξη ΓΠΣ ή ΣΧΟΑΠ για την οργάνωση των οικιστικών ιστών στα πλαίσια των νέων Καποδιστριακών Δήμων.
Σας ενημερώνουμε δε ότι για την εφαρμογή του νόμου αυτού έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμ. 9572/1845/6.4.00 Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 209 Δ/7.4.00) με την οποία εγκρίθηκαν «Τεχνικές Προδιαγραφές μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και αμοιβές μηχανικών για την εκπόνηση μελετών».
Η Υφυπουργός
Ρ. ΖΗΣΗ»
2. Στην με αριθμό 2878/15-11-02 ερώτηση δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 49415/5-12-02 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 2878/15-11-02 του Βουλευτή κ. Ν. Λέγκα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠ) Νομού Τρικάλων κατασκευάζεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης Τρικάλων (Δ.Ε.Κ.Α.) που είναι και ο τελικός δικαιούχος. Οι εργασίες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας του, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η συγκεκριμένη δράση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του Γ΄ ΚΠΣ, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας με την αριθ. 1862 Γ΄ ΠΕΠ/12-07-02 απόφαση ένταξης και με προϋπολογισμό 424.740,72 Ευρώ. Για να εκταμιευτεί οποιοδήποτε ποσό απαιτείται η άδεια λειτουργίας του ΚΔΑΠ. Η Δ.Ε.Κ.Α. Τρικάλων έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει την 36μηνη λειτουργία της παραπάνω δομής μέχρι το τέλος του 2006.
Όπως μας ενημέρωσε η Περιφέρεια, η καθυστέρηση των εργασιών οφείλεται σε μικροπροβλήματα με τα συνεργεία κατασκευής, τα οποία ξεπεράστηκαν και οι σχετικές εργασίες θα περατωθούν άμεσα. Συνεπώς, η έναρξη λειτουργίας του ΚΔΑΠ αναμένεται εντός του 2002.
Ο Υφυπουργός
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ»
3. Στην με αριθμό 1027/7.8.02 ερώτηση δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 93953/20.8.02 έγγραφο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμό 1027/7.8.02 ερώτησης του Βουλευτή κ. Ν. Νικολόπουλου σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. 1. Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ διενεργεί ελέγχους πεδίου για τις εκπομπές ρύπων από οχήματα στο Λεκανοπέδιο Αττικής με 3 πλήρως εξοπλισμένα κινητά εργαστήρια.
2. Προσφάτως το ΥΜΕ έχει ενεργοποιήσει 12 αντίστοιχες μονάδες ελέγχου.
3. Ελέγχους πραγματοποιεί και ο Δήμος Αθηναίων σε 3 σταθερά σημεία.
4. Δ/νσεις Τροχαίας έχουν εξοπλισθεί με κινητούς σταθμούς ελέγχων καυσαερίων οχημάτων και διενεργούν ελέγχους πεδίου.
5. Για την ετήσια χορήγηση Κ.Ε.Κ. πραγματοποιούνται μετρήσεις από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.
6. Από τους ελέγχους των ΚΤΕΟ (ανά 2ετία στην επαρχία και περίπου 4ετία στην Αττική) διαπιστώνεται και εκεί η λειτουργία του καταλύτη.
Είναι λοιπόν φανερό ότι το πλέγμα των ελέγχων είναι αρκετά πυκνό για τον εντοπισμό των απενεργοποιημένων καταλυτών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα μικρό ποσοστό οχημάτων πράγματι παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία.
Β. Οι απενεργοποιημένοι καταλύτες που κυκλοφορούν στη χώρα μας κατατάσσονται με βάση των ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων της απόφασης 2001/118/ΕΚ στις κατηγορίες 16.8.01, 16.8.03, 16.8.04 ως μη τοξικά προβλήματα. Επειδή περιέχουν ευγενή μέταλλα έχουν οικονομική αξία και για τον λόγο αυτό έχουν ενεργοποιηθεί αρκετοί ιδιωτικοί φορείς, στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας και συγκεντρώνουν στους απενεργοποιημένους καταλύτες για την ανάκτηση των ευγενών μετάλλων.
Γ. Τέλος με το ν. 2801/3/2000 (ΦΕΚ 46/Α/3.3.00) και ειδικότερα με το άρθρο 3 ρυθμίζονται θέματα αλλαγής και διαχείρισης απενεργοποιημένων καταλυτών. Επισπεύδον Υπουργείο είναι το ΥΜΕ.
Η Υφυπουργός
Ρ. ΖΗΣΗ»)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων.
Συζήτηση και ψήφιση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση και συμπλήρωση των νόμων 2308/1995 και 2664/1998 για την Κτηματογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με τα άρθρα 72 παράγραφος 4 του Συντάγματος και 108 παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Εξωτερικών.
Συζήτηση και ψήφιση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», σύμφωνα με τα άρθρα 72 παράγραφος 4 του Συντάγματος και 108 παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση.
Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Μάλτας περί συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας σε θέματα αρμοδιότητάς τους».
Στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε επιφυλάξεις.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: ΄Εχουμε επιφυλάξεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Μάλτας περί συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας σε θέματα αρμοδιότητάς τους» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, σε μόνη συζήτηση, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:

(Το κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου υπάρχει στο τεύχος των Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμεθα στη συζήτηση και ψήφιση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων: «Τροποποίηση και συμπλήρωση των νόμων 2308/1995 και 2664/1998 για την Κτηματογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με τα άρθρα 72 παράγραφος 4 του Συντάγματος και 108 παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής.
Το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 70 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Θα συζητηθεί σε μία συνεδρίαση ενιαία, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής στις προαναφερθείσες διατάξεις με τις τροπολογίες Υπουργών και Βουλευτών.
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να διατεθεί συνολικός χρόνος έξι ωρών: Τεσσάρων ωρών για τις αγορεύσεις των εισηγητών, των ειδικών αγορητών και των εγγεγραμμένων στον κατάλογο ομιλητών και δύο ωρών για τις αγορεύσεις της Υπουργού και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων. Η εγγραφή των Βουλευτών στον κατάλογο των ομιλητών θα είναι ελεύθερη και θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 96 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή από την έναρξη της συζήτησης έως το τέλος της ομιλίας των εισηγητών. Για τη διάρκεια των αγορεύσεων και τη σειρά των ομιλητών εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 97 και 64 του Κανονισμού της Βουλής.
Το λόγο έχει η κυρία Υπουργός. Έχει να κάνει μερικές προσθήκες και αναδιατυπώσεις.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε Πρόεδρε, έχω μοιράσει τις προσθήκες και τις αναδιατυπώσεις. Αν συμφωνείτε, να θεωρήσουμε ότι έχουν διαβαστεί και να καταχωρισθούν στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Διαφωνεί κάποιος συνάδελφος; Εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, αφού έχουν μοιραστεί.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Κυρία Υπουργέ, αιφνιδιαζόμαστε για ακόμα μία φορά. Τίθενται σημαντικά ζητήματα με αυτόν τον τρόπο, ενώ είχαμε όλον το χρόνο αυτά τα ζητήματα να τεθούν στην αρμόδια επιτροπή.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε συνάδελφε, είναι σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που κάνετε και δεχθήκαμε κάποιες από τις παρατηρήσεις σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Από δικές σας παρατηρήσεις είναι; Αυτό είναι;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Βεβαίως.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Δεν είναι δικές σας οι παρατηρήσεις. Δεν είναι στις παρατηρήσεις των συναδέλφων.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Με συγχωρείτε, το πρώτο αφορά τους δικηγόρους. Έχουμε βάλει τη συμμετοχή τους υποχρεωτική, αλλά επειδή στον Κώδικα των δικηγόρων δεν προβλέπονται οι δυνατότητες συμπράξεων, γι’ αυτό το βάζουμε εδώ. Όλες οι άλλες παρατηρήσεις είναι με βάση τις παρατηρήσεις που κάνατε, μερικές μάλιστα προσωπικά εσείς. Αν θυμάστε, λέγατε για το «προς το Εθνικό Κτηματολόγιο» που ήταν αόριστο. Τώρα το προσδιορίζουμε. Αυτές τις παρατηρήσεις κάνουμε, δεν κάνουμε τίποτε άλλο.
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Βάσω Παπανδρέου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα με τις προσθήκες και τις αναδιατυπώσεις οι οποίες έχουν ως εξής:
«ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ - ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ
Άρθρο 1 παρ.: Στο τέλος της νέας παραγράφου 3, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Σε συμπράττουτα σχήματα στα οποία ανατίθενται μελέτες κτηματογράφησης, επιτρέπεται να συμμετέχουν και δικηγόροι. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Δικαιοσύνης, ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τη συμμετοχή των δικηγόρων στις συμπράξεις αυτές, ο τρόπος επιμερισμού των φορολογικών υποχρεώσεων μεταξύ των συμπραττόντων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
Άρθρο 1 παρ. 7: αντί «προς το Εθνικό Κτηματολόγιο» τίθενται οι λέξεις «προς το αρμόδιο για την κτηματογράφηση φορέα που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 1».
Άρθρο 1 παρ. 15: Στο τέλος της παρ. 1 του νέου άρθρου 5 του ν. 2308/1995, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Το περιεχόμενο του πιστοποιητικού αυτού καθορίζεται με απόφαση του Ο.Κ.Χ.Ε.»
Άρθρο 4 παρ. 1: Αντί «το Δημόσιο δεν επιτρέπεται να προβάλλει δικαίωμα κυριότητας και ο νομέας του ακινήτου θεωρείται κύριος» τίθενται οι λέξεις «ο νομέας του θεωρείται κύριος».
Άρθρο 4 παρ. 1 εδ. β): Αντί «καλοπίστως και αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα ετών» τίθενται «αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα ετών, εκτός εάν κατά τη κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη».
Άρθρο 4 παρ. 1: Στο τέλος της παραγράφου προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής: «Σε κακή πίστη βρίσκεται ο νομέας, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1042 του Α.Κ.»
Άρθρο 6 παρ. 2: Η παρ. 2 του άρθρου 6 αποσύρεται και η υφιστάμενη παρ. 1 παύει να αριθμείται.»)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Μάλιστα. Καταχωρίζονται οι προσθήκες-αναδιατυπώσεις που έκανε η κυρία Υπουργός.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό, η διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου διέπεται από τους νόμους 2308/95, 2508/97 και 2664/98. Οι νόμοι αυτοί προβλέπουν ποια είναι τα στάδια της διαδικασίας, μετά το πέρας της οποίας θα λειτουργήσει το Κτηματολογικό Γραφείο. Μόλις δε τελειώσει η διαδικασία κτηματογράφησης, παύει ουσιαστικά και κάθε αρμοδιότητα της διοίκησης να επιφέρει τροποποιήσεις στους κτηματολογικούς πίνακες και στα κτηματολογικά διαγράμματα. Μετά από αυτήν τη διαδικασία κάθε τροποποίηση αυτών των στοιχείων θα γίνεται μόνο με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δηλαδή από τα πιλοτικά προγράμματα του Κτηματολογίου, προκύπτει ότι οι βασικές νομοθετικές επιλογές που αφορούν την κτηματογράφηση είναι επιτυχείς. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει κάποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την εφαρμογή των προηγουμένων νόμων που σας προανέφερα.
Έτσι, με τις νέες διατάξεις επανακαθορίζονται οι φορείς στους οποίους κοινοποιείται η απόφαση για την κήρυξη μιας περιοχής υπό κτηματογράφηση. Ορίζονται ως φορείς για τη σύνταξη του Κτηματολογίου ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδα, ο γνωστός μας ΟΚΧΕ, και η ανώνυμη εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» με δεδομένο βέβαια ότι οι παραπάνω φορείς θα μπορούν με δημόσιο διαγωνισμό, με δημόσια προκήρυξη να αναθέτουν εργασία κτηματογράφησης και σε αναδόχους.
Η εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» αποστέλλει υποχρεωτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, στην κατά τόπου Κτηματολογική Υπηρεσία του δημοσίου αντίγραφα από τους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες και βεβαίως τα διαγράμματα. Δύναται επίσης να υποβληθεί η δήλωση εγγραπτέου τίτλου δικαιώματος με αιτία κτήσης την κληρονομική διαδοχή ακόμη και πριν από τη σύνταξη και μεταγραφή της πράξης αποδοχής κληρονομίας ή άλλης σχετικής πράξης και ρυθμίζονται τα θέματα καταχώρησης του δικαιώματος προς εγγραφή στην περίπτωση αυτή.
Επειδή το συγκεκριμένο σημείο είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ σοβαρό, επιτρέψτε μου να επιμείνω αναλύοντάς το σχετικά. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κληρονομικού Δικαίου που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας, η κληρονομία περιέρχεται μεν αυτοδικαίως με το θάνατο του κληρονομούμενου στους κληρονόμους του, ειδικά όμως σε ό,τι αφορά το δικαίωμα κυριότητας επί ακινήτων αυτή παραμένει μετέωρη, εφόσον δεν συντάσσεται και δεν καταγράφεται η αποδοχή κληρονομίας ή άλλη σχετική πράξη όπως είναι το κληρονομητήριο.
Έτσι, η κτηματογραφείσα αρχή μπορεί να κάνει δύο πράγματα εφόσον έχει δύο επιλογές. Μπορεί δηλαδή ή να καταχωρήσει στους κτηματολογικούς πίνακες και εν συνεχεία στα αντίστοιχα βιβλία τον αποβιώσαντα με τη σημείωση ότι έχει αποβιώσει ή να εμφανίσει το ακίνητο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Ο χαρακτηρισμός όμως ενός ακινήτου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», ενώ είναι γνωστό ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του όσο ζούσε, είναι ανεπιεικής και εκτός νομικής πραγματικότητας. Πέραν αυτών είναι και ψευδής γιατί η αρμόδια αρχή γνωρίζει ότι το «Χ» ακίνητο ανήκει στον άλφα ιδιοκτήτη και επομένως μετά το θάνατό του στους κληρονόμους του, υπό την αίρεση βεβαίως της μεταγραφής της αποδοχής κληρονομίας.
Εκτός αυτού σε περίπτωση πρώτων των εγγραφών με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», ο κληρονόμος, ο οποίος θα εμφανιστεί στο μέλλον, θα πρέπει να διεκδικήσει πλέον δικαστικά το ακίνητό του με αντίδικο μάλιστα το δημόσιο, ενώ με την καταγραφή του ως προανάφερα αποδεχόμενος στο πεδίο του δικαιούχου δεν παραβλάπτονται τα δικαιώματα του κληρονόμου ή των κληρονόμων. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι διευκολύνεται ο κληρονόμος.
Όμως, παρ’ ότι η διαδικασία αυτή φαίνεται προσφορότερη, στην πορεία φαίνεται να μην ικανοποιεί τελικά, αφού στη νέα διαδικασία του Κτηματολογίου καταγράφεται μία πληροφορία παρωχημένη που δεν έχει καμιά ουσιαστική αξία, δηλαδή ότι αυτό το ακίνητο ανήκει σε κάποιον. Γι’ αυτόν το λόγο, παρ’ ότι αυτό είναι σημαντικό στοιχείο του προτεινόμενου σχεδίου, προτείνεται ως ορθότερος τρόπος ο εξής:
Το Κτηματολόγιο να καταγράφει το δηλούμενο από τον κληρονόμο δικαίωμα, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προσκομίζονται τα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά χωρίς τη σύνταξη και τη μεταγραφή της αποδοχής της κληρονομιάς να μη γίνεται καμία πράξη, εάν δεν γίνουν όσα ορίζονται στο άρθρο 1193 του Αστικού Κώδικα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα έχουμε αναδρομική ισχύ διάταξης κατ’ εξαίρεση από τα ισχύοντα γενικά εκ μεταγραφής.
Κρίθηκε, επίσης, σκόπιμο να θεσπισθεί ρητή διάταξη που θα απέκλειε τον κίνδυνο οι «αετονύχηδες» να σπεύσουν μετά την πρώτη ανάρτηση να δηλώνουν κυριότητα με τίτλο κτήσης την έκτακτη χρησικτησία, σε ακίνητα που έχουν καταχωρισθεί στους κτηματολογικούς πίνακες ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν η αναμόρφωση των διατάξεων για τον αιγιαλό και την παραλία και η αναμόρφωση των σχετικών διατάξεων για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Κατά την άποψή μου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για να μην είναι –και παρακαλώ προσέξτε το αυτό- ξεκομμένο από αντίστοιχες διατάξεις άλλου νόμου που αναμένεται να έρθει για συζήτηση ιδιαίτερα για τα εκτός σχεδίου.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ο τρόπος συλλογής πληροφορίας μετά την αρχική δήλωση και μέχρι το πέρας της κτηματογράφησης. Και αυτό θεωρείται μια από τις κυριότερες αλλαγές που προτείνονται. Έτσι, αρχικά καταργείται το κτηματογραφικό απόσπασμα και αντικαθίσταται από το πιστοποιητικό υποβολής δήλωσης που θα εκδίδεται μετά την πρώτη ανάγνωση ή λίγο πριν έτσι ώστε να μπορεί να έχει και τον κωδικό του Εθνικού Κτηματολογίου.
Κρίθηκε αναγκαίο επίσης να δοθεί στον Ο.Κ.Χ.Ε. η δυνατότητα να εκδίδει αποφάσεις και να ορίζεται για κάθε περιοχή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.
Όσον αφορά το θέμα του αιγιαλού και της παραλίας, που ήδη αναφέρθηκα, λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη καθορισμού του αιγιαλού στις υπό κτηματογράφηση περιοχές για να καταγραφεί, ως δημόσιο κτήμα, αλλά και για να περαιωθεί η κτηματογράφηση μέσα στα οριζόμενα χρονικά περιθώρια.
Σημαντικές, όμως, είναι και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα. Με αυτές τις τροποποιήσεις -καταργείται η διαδικασία των πρωτοβάθμιων επιτροπών ενστάσεων και στη θέση τους εισάγεται ο θεσμός της ετήσιας διορθώσεως.
Αναδιατυπώνεται η διάταξη που ορίζει τον τρόπο αναμόρφωσης των κτηματολογικών πινάκων και τον τρόπο συμμετοχής των υποθηκοφυλάκων στη διαδικασία αυτή. Η τροποποίηση των άρθρων 6 έως 10 εκτιμάται ότι θα έχει –και έχει- θετική επίδραση στην κατεύθυνση τόσο της συντόμευσης της διαδικασίας κτηματογράφησης όσο και στη μείωση του κόστους.
Επίσης, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχεται εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση με κοινή υπουργική απόφαση: Πρώτον, διαφόρων θεμάτων για τον τρόπο ενημέρωσης των κτηματολογικών βιβλίων για τυχόν μεταβολές που έχουν γίνει στα κτηματογραφηθέντα ακίνητα πριν από την ημερομηνία καταχώρησης των πρώτων εγγραφών, συνεπεία έκθεσης διοικητικών πράξεων για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή τη διενέργεια αναδασμού οι οποίες αποτυπώθηκαν εν’ όλω ή εν μέρει στα κτηματολογικά βιβλία στις πρώτες εγγραφές. Δεύτερον, των μεταβολών που συνεπάγονται για τις καταχωρηθείσες πρώτες εγγραφές.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν καταχωρηθεί στις πρώτες εγγραφές δικαιούχοι να ζητήσουν τη διόρθωση του καταχωρηθέντος εμβαδού του ακινήτου τους ή άλλων στοιχείων του ακινήτου χωρίς όμως να είναι επιτρεπτή η αμφισβήτηση παράλληλα των ορίων ομόρων ακινήτων ή δικαιωμάτων τρίτων προσώπων.
Ορίζεται, επίσης, ότι το μαχητό τεκμήριο της ακρίβειας των εγγραφών στα κτηματολογικά φύλλα των πράξεων του άρθρου 12 του ν. 6664 που δημιουργείται από μεταγενέστερες εγγραφές, οι οποίες καταχωρίζονται στο κτηματολογικό βιβλίο μέχρι την οριστικοποίηση της πρώτης εγγραφής, δεν αντιτάσσονται ούτε κατ’ εκείνων που έλκουν δικαιώματα από αυτόν που αμφισβήτησε την ακρίβεια της πρώτης εγγραφής ενώπιον δικαστηρίων και πέτυχε την έκβαση υπέρ αυτού αμετάκλητης δικαστικής απόφασης πριν της οριζομένης εξαιρέσεως.
Επανακαθορίζονται τα ελάχιστα στοιχεία που πρέπει να καταχωρούνται στα κτηματολογικά φύλλα. Προβλέπεται η εγγραφή στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου των αντιρρήσεων που υποβάλλονται στον κτηματολογικό δικαστή κατά της απόφασης του κτηματολογικού γραφείου ή καλύτερα του διευθυντού του προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου.
Παρέχεται η εξουσιοδότηση για την παροχή με κοινή υπουργική απόφαση υλικοτεχνικής υποστήριξης από την ανώνυμη εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» προς τα υποθηκοφυλακεία κατά την περίοδο που λειτουργούν ως κτηματολογικά γραφεία, καθώς και η δυνατότητα κεντρικής υποστήριξης των κτηματολογικών γραφείων με προσωπικό του Ο.Κ.Χ.Ε. και της ανώνυμης εταιρείας «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσε κανείς να πει περισσότερα πράγματα για το σημαντικό αυτό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται όπως σας είπα για να λύσει κάποιες δυσλειτουργίες που έχουν δημιουργηθεί από την πιλοτική εφαρμογή μέχρι τώρα για το Κτηματολόγιο.
Θα αφιερώσω το υπόλοιπο του χρόνου μου σε μία πάρα πολύ σημαντική τροπολογία, η οποία τώρα έχει γίνει άρθρο 4 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και σας παρακαλώ σε αυτό να έχω την ιδιαίτερη προσοχή σας. Πρόκειται για την τροπολογία που έφερε η κυρία Υπουργός για τα εντός σχεδίου δάση και δασικές εκτάσεις.
Στη χώρα μας εξαιτίας της έλλειψης εθνικού κτηματολογίου και των ολιγωριών –σας πληροφορώ εδώ ότι μόνο η χώρα μας και η Αλβανία δεν έχουν κτηματολόγιο, η Τουρκία έχει κτηματολόγιο εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν ξέρω από πότε ακριβώς- δεν έχει καταγραφεί τι είναι δημόσια και τι ιδιωτική γη, τι είναι δάσος, τι είναι δασική έκταση κ.ο.κ.
Έγινε πολλή συζήτηση στην επιτροπή για τη συγκεκριμένη τροπολογία και ακούστηκαν πολύ σημαντικές απόψεις. Στην τοποθέτησή μου και εγώ μίλησα επί μακρόν. Υπάρχει μία διαφορά, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα εντός σχεδίου από τα εκτός σχεδίου. Για τα εντός σχεδίου, που προτείνετε με τη συγκεκριμένη διάταξη και ψηφίστηκε στην επιτροπή η κατάργηση του απαραγράπτου των δικαιωμάτων του δημοσίου, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά από εκείνα των εκτός σχεδίου, εκτός των άλλων και για τον εξής λόγο: Δεν είναι δυνατόν το κράτος που είναι ενιαίο με τον ένα βραχίονά του, με το Υπουργείο Γεωργίας παραδείγματος χάρη να λέει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι δημόσιος και με τον άλλο βραχίονά του που είναι το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να λέει ότι αυτό δεν είναι πλέον δημόσιο κτήμα (δάσος) ή για να ακριβολογώ, έχει χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του επειδή μπήκε ακριβώς στο σχέδιο πόλης.
Εδώ στηρίζεται και μία τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν δεν απατώμαι, η 1573 του 2002, η οποία λέγει ότι το δημόσιο «έχασε» τα δικαιώματά του, με την ένταξη στο σχέδιο πόλεως ενός συγκεκριμένου χώρου, ενός συγκεκριμένου ακινήτου που προηγουμένως είχε δασικό χαρακτήρα με την πολεοδόμησή του. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά από τα εντός και τα εκτός σχεδίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη χώρα μας παρατηρούνται δύο ειδών καταπατητές. Οι επαγγελματίες καταπατητές, οι οποίοι δρουν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και εκεί που η γη έχει τεράστια αξία, όπως είναι οι παραθεριστικοί ή οι παραθαλάσσιοι χώροι. Και βλέπουμε δυστυχώς από την ανεμπόδιστη και «θεάρεστη» διαδικασία των επαγγελματιών καταπατητών να έχουν γεμίσει τα βουνά στα βόρεια αλλά και στα νοτιανατολικά προάστια της Αττικής και αλλού από δάση πολυκατοικιών, οι οποίες κοντεύουν, αν δεν έχουν φθάσει ακόμα στην κορυφή του Υμηττού και όχι μόνο. Είναι πολύ απλό να γυρίσει κάποιος στον Άγιο Στέφανο, στα βόρεια προάστια κλπ. και να δει ότι μέσα στα δάση, σε περιοχή που υπάρχει πυκνό δάσος να κτίζονται πολυκατοικίες.
Ο ν. 248 κλπ. για τα δάση δεν σταμάτησε να λειτουργεί ποτέ. Δυστυχώς δεν αναρτήθηκαν επίσημοι πίνακες παρ’ ότι ο νόμος ισχύει από το 1976.
Ποιο είναι, λοιπόν, το δίλημμα που έρχεται η Εθνική Αντιπροσωπεία εδώ για να αποφασίσει για τη συγκεκριμένη διάταξη;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου δύο λεπτά, αν έχετε την καλοσύνη. Όλο το νομοσχέδιο, θα έλεγε κανείς, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι αυτή η τροπολογία. Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά συγχωρείστε μου την υπερβολή. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η τροπολογία, που έγινε ήδη άρθρο 4.
Πρέπει επιτέλους να δούμε αν κάνει υπερήφανο κανένα από εμάς τι ισχύει σήμερα στη χώρα μας, ότι καταπατώνται τα δάση μας, χωρίς ουσιαστικά να γίνεται παρέμβαση. Διαχωρίζω τα εντός σχεδίου από τα εκτός γιατί για τα μεν εντός σχεδίου υπάρχει η δικαιολογία ότι έχασαν το δασικό (δημόσιο) χαρακτήρα τους, αφού μπήκαν στο σχέδιο, για τα εκτός σχεδίου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο είναι τεράστιο για πολλούς λόγους. Γι’ αυτό προτείνω το Υπουργείο Γεωργίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ και με κάθε άλλη συναρμόδια αρχή να έρθει σε επικοινωνία και συνεννόηση έτσι, ώστε ο νόμος για τα εκτός σχεδίου να είναι σε συνάρτηση και συνεννόηση με το νόμο για τους δασωθέντες αγρούς.
Ενώ στις περιοχές που προανέφερα οι καταπατητές καταπατούν περιουσία του δημοσίου και είμαστε υποχρεωμένοι να τη διαφυλάξουμε, σε άλλες περιοχές, ειδικά σε αγροτικές, καταπατητής είναι το δημόσιο με τα όργανά του. Θα σας πω πώς. Αν κάποιος Έλληνας πολίτης πήγε στο εξωτερικό και γύρισε μετά από δεκαπέντε, είκοσι χρόνια ή αν δεν μπόρεσε να καλλιεργήσει τα κτήματά του, που έχει με ή χωρίς συμβόλαιο (-το 75% των ακινήτων στην επαρχία δεν έχουν συμβόλαια-) έρχεται το Δασαρχείο επειδή φύτρωσαν σχίνα, σφάκες και άλλη βλάστηση στο ακίνητό του και δεν του επιτρέπει να το καλλιεργήσει, επειδή είναι λέγει δημόσιο. Θα πρέπει να δούμε αυτήν τη διάταξη, να δούμε πού είναι η περιουσία του δημοσίου και πού το δημόσιο γίνεται καταπατητής σε ιδιωτικές περιουσίες.
Κυρία Υπουργέ, η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη δεν νομίζω ότι καλύπτει την κατάσταση. Μόνο για τα εντός σχεδίου σας μιλώ, γιατί για τα εκτός είπα ότι θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση, διότι διαφορετικά δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα. Με την προϋπόθεση ότι στην Αττική είναι είκοσι στρέμματα η αρτιότητα και εφόσον εμείς ως πολιτεία θεσμοθετούμε αυστηρούς νόμους που δεν μπορούμε να τους διαφυλάξουμε, ο καθένας έρχεται και κτίζει παράνομα. Πιστεύω ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κτίσει παράνομα, αν οι τοπικές αρχές δεν συναινούσαν ή δεν είχαν ανοχή σ’ αυτήν την παράνομη πολεοδόμηση διαδικασία. Υπάρχει αυτό το δίλημμα, ότι δεν μπορεί να γίνει Κτηματολόγιο, εφόσον ολόκληροι δήμοι στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής φαίνονται ως κτήματα του δημοσίου. Στην επαναδιατύπωση της πρότασης δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί η διάταξη για τα δύο στρέμματα. Πιστεύω ότι η πρόταση που έκανα στην επιτροπή «μέχρι της αρτιότητας ενός ακινήτου» είναι η καλύτερη.
Δεν λύνει το ζήτημα και η διάταξη που είναι για πάνω από δύο στρέμματα αν έχει το 30% κτισμένο, γιατί μπορεί να είναι ελάχιστα παραπάνω ή παρακάτω κι έτσι άλλος να ευνοείται και άλλος να μην ευνοείται.
Θα μου πείτε ότι κάτι έπρεπε να γίνει. Ναι. Μπορούμε όμως να δούμε αυτήν τη διάταξη. Θα πρέπει να σκύψουμε σε αυτό το σοβαρότατο ζήτημα. Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις και είναι σεβαστές, γιατί κάθε άποψη σε μία δημοκρατία είναι σεβαστή- οι οποίες όμως δεν μας λένε τι έγινε τόσο καιρό, δύο αιώνες που ίσχυαν αυτές οι αυστηρές διατάξεις και για τα εντός σχεδίου.
Γλίτωσαν την καταπάτηση και το χτίσιμο ο Υμηττός και τα άλλα δάση της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας; Όχι. Θα μου πείτε ότι αυτό δεν είναι λόγος. Είναι λόγος για τα εντός σχεδίου, αρκεί να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.
Για τα εκτός σχεδίου, επιτρέψτε μου, κυρία Υπουργέ, να μην έχω την ίδια άποψη, αλλά να επιμείνω σ’ αυτά που είπα προηγουμένως, αλλά και στην επιτροπή. Όμως, κάποια στιγμή σ’ αυτήν τη χώρα θα πρέπει επιτέλους το δημόσιο να ξέρει ποια είναι η περιουσία του.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, να πω ένα παράδειγμα. Κάποιος αγοράζει ένα ακίνητο τεσσεράμισι στρέμματα εκτός σχεδίου που έχει αρτιότητα. Πάει στο δασαρχείο και ζητάει ένα έγγραφο μέσω του οποίου να βεβαιώνεται αν ελέγχεται από το δημόσιο ή όχι. Το δασαρχείο του δίνει το έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο δεν ελέγχεται από το δημόσιο (δασαρχείο). Μετά από πέντε, οχτώ, δέκα ή δεκατρία χρόνια το Δασαρχείο αλλάζει άποψη, λέγοντάς του ότι είναι δασικό, ενώ ο άνθρωπος έχει ήδη χτίσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Αυτά είναι γνωστά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούν να εφαρμόζονται και να ισχύουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Θα πρέπει να δώσουμε ένα τέλος.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Να συνεννοηθεί η κ. Παπανδρέου με τον κ. Δρυ όσον αφορά το δασικό νομοσχέδιο.
Το λόγο έχει ο κ. Λέγκας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αντί να διερωτάται ο εισηγητής της Πλειοψηφίας τι έγινε και επί δύο αιώνες δεν βρέθηκε λύση στα ιδιοκτησιακά προβλήματα και στις αμφισβητήσεις που τίθενται εκ μέρους του δημοσίου, θα ήταν καλό να αναρωτηθεί γιατί το ΠΑΣΟΚ είκοσι χρόνια τώρα δεν έχει βρει τη λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, γιατί η Κυβέρνηση οκτώ χρόνια τώρα μετά την εκκίνηση του Εθνικού Κτηματολογίου και με το δεδομένο ότι τα προβλήματα αυτά ήταν γνωστά, δεν έχει βρει τη λύση γι’ αυτά τα θέματα και γιατί μετά από ένα περίπου χρόνο από την ψήφιση του νέου Συντάγματος…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Θα σας απαντήσω μετά για το πότε αρχίζετε εσείς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Μετά, κύριε Καψή.
…γιατί δεν έχει φέρει το νόμο για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, επιθυμεί να βελτιώσει τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στο τεχνικό και νομικό μέρος της εφαρμογής τόσο των πιλοτικών προγραμμάτων όσο και του πρώτου κυρίου προγράμματος.
Οφείλουμε κατ’ αρχάς να κάνουμε δύο γενικές παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση αφορά στο γεγονός ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, καθόσον πρόκειται αφ΄ ενός μεν περί συρραφής τροπολογιών, αφ΄ ετέρου η Κυβέρνηση ελλείψει ολοκληρωμένου σχεδιασμού θα επανέλθει, όπως άλλωστε έχει δηλώσει, και με άλλα νομοσχέδια.
Η δεύτερη παρατήρηση ξεκινά από εκεί που σταμάτησα προηγουμένως, δηλαδή από την αποσπασματικότητα του νομοσχεδίου. Με μια λέξη, δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί το μέγεθος του όλου εγχειρήματος. Μπορούμε να πούμε απερίφραστα ότι αν στο παρελθόν έγιναν λάθη, σήμερα δεν γίνεται τίποτα άλλο παρά να διαχειρίζονται αυτά τα λάθη.
Δυστυχώς δίνεται η εντύπωση ότι γίνεται μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος και να μεταφερθεί το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η πρακτική της Κυβέρνησης την ώρα που το κόστος του έργου από τα 600 δισεκατομμύρια δραχμές πηγαίνει στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές, η ελληνική πρόταση του επιχειρησιακού σχεδίου να μειώνει την κοινοτική συμμετοχή από τα 164 εκατομμύρια ευρώ στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Την ώρα που λείπουν πολύτιμοι πόροι, καθόσον θα αργήσει η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους να αφαιρούνται κοινοτικοί πόροι. Την ώρα που το κόστος αρχίζει και φαίνεται να γίνεται ασανσέρ, η κοινοτική χρηματοδότηση να περιορίζεται στο 5% και τέλος, την ώρα που καλούμαστε να πληρώσουμε το βαρύ πρόστιμο των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών -ήδη πληρώσαμε την πρώτη δόση- να μεταφέρονται πόροι 24 περίπου εκατομμυρίων ευρώ από το Κτηματολόγιο των λαθών στον Κηφισό των πλημμυρών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρασαν οκτώ χρόνια από την εκκίνηση του έργου. Δικαίως το εν λόγω έργο φέρει τον τίτλο του μεγαλύτερου από τα μεγάλα έργα.
Σήμερα ωστόσο με τους άστοχους χειρισμούς του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο από τα μεγάλα προβλήματα καθόσον ξεκίνησε με τη λογική «ας ξεκινήσουμε και βλέπουμε πώς θα το τελειώσουμε».
Το πόσο τραγικός ήταν ο σχεδιασμός αυτού του έργου αποκαλύφθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία. Από τους χίλιους επτακόσιους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ που είχαν προγραμματιστεί για την ένταξη στο Πρόγραμμα, εντάχθηκαν μόλις τριακόσια σαράντα ένα ΟΤΑ. Από τα πενήντα εκατομμύρια στρέμματα εντάχθηκαν μόλις τα οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες. Από τους ΟΤΑ που έχουν ενταχθεί, κανένα πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καμία κτηματολογική εγγραφή δεν έχει πραγματοποιηθεί, κανένα κτηματολογικό γραφείο δεν έχει λειτουργήσει. Συνολικά έχουν προκηρυχθεί χωρίς να έχει γίνει τίποτα, καμία εγγραφή, χωρίς να έχει λειτουργήσει κανένα κτηματολογικό γραφείο μέσα στα οκτώ χρόνια, το 6,4 της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, χωρίς και αυτό να έχει ολοκληρωθεί και το 6% του συνολικού αριθμού των ΟΤΑ.
Και το πιο βασικό το κόστος του έργου που σύμφωνα με τη συνέντευξη του κ. Λαλιώτη το Σεπτέμβριο του ’97 ήταν 250.000.000.000 δραχμές, το Σεπτέμβριο του 1998 σύμφωνα με το ενημερωτικό τεύχος της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» ανέβηκε στα 300.000.000.000 δραχμές. Τον Οκτώβριο του 2000 σύμφωνα πάλι με τον κ. Λαλιώτη σε απάντηση σχετικής ερώτησής μας ανέβηκε στα 600.000.000.000 και το Γενάρη του 2001 σε σχετική απάντηση της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή, πήγε στα 850.000.000.000 δραχμές για να καταλήξει το Μάιο του 2001 στο 1.000.000.000.000 δραχμές. Προϋπολογισμός που, όπως είπαμε, θυμίζει ασανσέρ και με λίγα λόγια αν θέλουμε να περιγράψουμε αυτήν την κατάσταση, περιγράφεται με τη φράση ότι μέχρι σήμερα έχουμε το μισό αποτέλεσμα στη διπλάσια αξία και στο τριπλάσιο χρόνο.
Αυτή είναι η αλήθεια, κύριοι συνάδελφοι. Ανερμάτιστος προγραμματισμός, έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού, αναντιστοιχία στόχων και κόστους. Παρά τα λάθη του παρελθόντος η Κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο ως ιδεολόγημα, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή αλαζονεία αλλά και παρατεταμένη βαρηκοΐα.
Αναφέρθηκα αναλυτικά στην επιτροπή στις παλινωδίες της Κυβέρνησης, σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης του αιγιαλού. Η Κυβέρνηση και σήμερα επιμένει παρά τις νέες ρυθμίσεις να βλέπει την υπόθεση του αιγιαλού στραβά. Έτσι η πρώτη ανάρτηση θα γίνει χωρίς τον καθορισμό του αιγιαλού ή ο καθορισμός του αιγιαλού με τους συνήθεις χρόνους που απαιτούνται θα καθυστερήσει την πρώτη ανάρτηση και κατά συνέπεια το χρόνο ολοκλήρωσης των μελετών.
Τα αναφέρω αυτά για να καταδείξω την έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων Υπουργείων στην υπόθεση του Κτηματολογίου. Το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι υπόθεση ενός μόνο Υπουργείου. Δεν μπορεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην αντιμετωπίζει τα ζητήματα του εμπράγματου δικαίου, π.χ. την ένταξη της Δωδεκανήσου. Δεν μπορεί το Υπουργείο Γεωργίας αντί να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό το τι είναι δάσος, τι είναι δασική έκταση, το τι είναι χορτολιβαδική έκταση, αντί να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου, να λειτουργεί αυτόνομα προωθώντας ανεξάρτητα αλλά και αλληλοκαλυπτόμενα προγράμματα, όπως γίνεται με τα προγράμματα της αεροφωτογράφησης της χώρας. Δεν μπορεί επίσης το Υπουργείο Οικονομικών να συντάσσει περιουσιολόγιο και να μην ασχολείται ούτε να συμβάλλει στην προστασία των δημόσιων κτημάτων και του αιγιαλού.
Έτσι φθάσαμε σήμερα το 39% των αστικών δημοσίων κτημάτων να είναι καταπατημένο, όπως επίσης και το 61% περίπου των δημοσίων κτημάτων περιχαρακωμένοι, πίσω από την αναποτελεσματική ασφάλεια του απαράγραπτου των δικαιωμάτων του δημοσίου και του νομικού κανόνα «Στο δημόσιο ανήκει κάθε τι που δεν ανήκει σε άλλους».
Μπορεί αυτό να αποτελεί με τη δεδομένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δημόσια Διοίκηση ένα νομικό πλαίσιο προστασίας. Από την άλλη, όμως, συνιστά τον ευνουχισμό της Δημόσιας Διοίκησης καθώς κανένας δεν ασχολείται υπηρεσιακά και ουσιαστικά με την προστασία της.
Το δημόσιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν θα κάνει δήλωση, δεν θα κάνει ενστάσεις, δεν θα κάνει διορθώσεις, αλλά θα περιμένει μοιρολατρικά να δει τι θα απομείνει. Από την άλλη, είναι ορατό το πρόβλημα –και κυρίως στην περιφέρεια- καθώς για χιλιάδες ακίνητα δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, αλλά και όπου υπάρχουν εντοπίζεται δυσκολία στην εφαρμογή τους. Όπως ορατό είναι το κοινωνικό πρόβλημα να λέει η πολιτεία σήμερα σε έναν κάτοχο διαμερίσματος εντός εγκεκριμένου μάλιστα ρυμοτομικού σχεδίου, με νόμιμη άδεια που την έχει παράσχει η πολιτεία, ότι το δάσος πολυκατοικιών στο οποίο κατοικεί προηγουμένως ήταν δάσος και διεκδικείται.
Στο σημείο αυτό θα συμφωνήσω με την κυρία Υπουργό και με τους συναδέλφους που υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να γίνει τομή και, βεβαίως, ότι με ρεαλισμό θα πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή. Εγώ θα προσέθετα «όχι με ρεαλισμό αλλά και με γνώση». Δυστυχώς, απ’ όλη αυτήν την ιστορία φαίνεται ότι απουσιάζει η γνώση.
Το λέω αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε πειστεί όλοι μας για το πόσα προβλήματα επιλύει η συγκεκριμένη ρύθμιση αλλά και για το πόσα προβλήματα δημιουργεί. Το λέω αυτό, γιατί μου είναι δύσκολο να κατανοήσω για ποιο λόγο, παραδείγματος χάρη, τέθηκε αυτό το όριο των δύο στρεμμάτων, κάτω από το οποίο το δημόσιο δεν προβάλλει αμφισβητήσεις ή πάνω από το οποίο δεν προβάλλει, επίσης, αμφισβητήσεις στην περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί το 30% του δικαιούμενου συντελεστή δόμησης στην περιοχή.
Το λέω, επίσης, γιατί μου είναι δύσκολο να κατανοήσω γιατί η ρύθμιση αυτή να καλύπτει κάποιον –προσέξτε!- με δέκα στρέμματα, επειδή έχει χρησιμοποιήσει το 30% του συντελεστή δόμησης, με αυθαίρετη μάλιστα κατασκευή, και να μην καλύπτει έναν ιδιοκτήτη με ιδιοκτησία 2001 τετραγωνικών μέτρων, επειδή είναι αδόμητη η ιδιοκτησία του ή επειδή χρησιμοποίησε, με νόμιμη μάλιστα άδεια, το 29% του δικαιούμενου συντελεστή δόμησης.
Επειδή όλα αυτά γεννούν ιδιαίτερους προβληματισμούς σας είπαμε, κύριε Υπουργέ, αντί της τροπολογίας να συστήσετε σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας μια διακομματική επιτροπή, στην οποία θα παραδώσετε όλα αυτά τα στοιχεία, για να δοθεί μια ολοκληρωμένη λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν μπορείτε να λέτε ότι βιαζόσαστε. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη δικαιολογία, όταν είναι γνωστό ότι θα αναγκαστείτε πολύ σύντομα να αντιμετωπίσετε και τα προβλήματα που εμφανίζονται στις εκτός σχεδίου περιοχές. Είναι άλλωστε γνωστό ότι Κτηματολόγιο δεν συντάσσεται μόνο στις αστικές περιοχές. Συντάσσεται και στις ημιαστικές και στις αγροτικές. Γι’ αυτόν το λόγο –αν δηλαδή προέχει ο λόγος της βιασύνης, την οποία επικαλείστε- προέχει, βεβαίως, και για τα εκτός σχεδίου. Επομένως ας μη χρησιμοποιείτε αυτήν τη δικαιολογία. Υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πολύ περισσότερο όταν από τις πρώτες φάσεις –από τα δύο πιλοτικά προγράμματα και από το κύριο πρόγραμμα- έχουμε πλέον τα στοιχεία και μπορούμε να κωδικοποιήσουμε τα προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι, αντί να κάνετε αυτήν την ενέργεια, εσείς έχετε προχωρήσει. Βεβαίως, τολμάτε –οφείλουμε να το πούμε- αλλά από εκεί και πέρα προβαίνετε σε αποσπασματικές ρυθμίσεις δημιουργώντας σύγχυση, προσδοκίες αλλά και ομηρίες.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Κτηματολόγιο έρχεται ύστερα από μια μεγάλη περιπέτεια. Δυστυχώς, παρά τα όσα έχουν συμβεί, ο σχεδιασμός του συνεχίζει να εστιάζεται στην ίδρυσή του και όχι στη λειτουργία του. Δυστυχώς δεν έχουμε φροντίσει ούτε για τα απλά, όπως παραδείγματος χάρη να έχει το δικαίωμα ο πολίτης να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση ιδιοκτησίας του και όχι, βεβαίως, να χάνει πολύτιμες εργατοώρες με το να αναμένει αρκετές ώρες στις ατελείωτες ουρές των κτηματολογικών γραφείων.
Η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» φαίνεται και σήμερα να κουβαλάει όλα τα μειονεκτήματα του δημόσιου τομέα και κανένα από τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής εταιρείας. Η βιωσιμότητα του έργου επαφίεται –αν όχι κρύβεται- στην εύκολη λύση του ανταποδοτικού τέλους. Ακόμη και στη φάση της ίδρυσής του δεν φαίνονται λογικές ούτε για οικονομίες κλίμακας ούτε για οικονομίες επενδύσεων.
Το κόστος της σύνταξής του, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, αλλά και της λειτουργίας του τείνει να γίνει απαγορευτικό. Η επίλυση ενός πλήθους νομικών, τεχνικών και διαδικαστικών προβλημάτων παραπέμπεται στο μέλλον, όταν και σήμερα ακόμη δεν αγγίζονται ουσιαστικά θέματα, που έχουν σχέση κυρίως με τα επόμενα στάδια του έργου, δηλαδή την τήρηση και τη λειτουργία του Κτηματολογίου.
Γιατί είναι γεγονός ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανακρίβειας των τελικών εγγραφών, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα να λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία ως μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων προβλημάτων.
Επίσης, περιπλέκει τις αρμοδιότητες του ΟΚΧΕ και της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» με σαφή πρόθεση να αναβαθμίσει τη δεύτερη, σε σημείο που τίθεται σε αμφιβολία ο δημόσιος χαρακτήρας του Κτηματολογίου.
Επίσης, δεν αντιμετωπίζει τη διαδικασία μηχανογράφησης των υποθηκοφυλακείων, παρά το γεγονός ότι με τον ν.2145/1993 έχει προβλεφθεί η διαδικασία μηχανογράφησής τους με την είσπραξη ανάλογου τέλους.
Κύριε Πρόεδρε, το νέο ξεκίνημα του Κτηματολογίου, το οποίο αναγγέλθηκε με θριαμβευτικό τρόπο από τη νέα διοίκηση της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ την Πρωταπριλιά –ελπίζουμε η επιλογή της ημερομηνίας να μην ήταν σημειολογική και συμβολική- δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις. Σήμερα δεν γνωρίζουμε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, τα νέα χρηματοοικονομικά μοντέλα, τον τρόπο της ενημέρωσης και της τήρησης του Κτηματολογίου μετά τις πρώτες εγγραφές, την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, την κλιμάκωση του ανταποδοτικού τέλους, έτσι ώστε να μη δίνουμε την αίσθηση ότι ο πολίτης για ακόμη μια φορά πληρώνει τα σπασμένα του Εθνικού Κτηματολογίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μηδενίζουμε τη νέα προσπάθεια της νέας διοίκησης. Όλοι σε αυτήν τη Αίθουσα θέλουμε να γίνει αυτό το έργο, το οποίο βεβαίως ξεπερνά και τα όρια μιας κυβέρνησης. Ωστόσο, έχουν γίνει λάθη, σε σημείο που να μην επιτρέπονται να γίνουν νέα. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι όλα πάνε καλά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάνε τόσο καλά τα πράγματα, ώστε παίρνουμε και συγχαρητήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακαλέσαμε την κυρία Υπουργό να μας πει πότε εισέπραξε αυτά τα συγχαρητήρια. Μας παρέπεμψε σε δηλώσεις επιτρόπων, οι οποίες είναι καταχωρισμένες στο διαδίκτυο.
Κυρία Υπουργέ, σας είπαμε ότι πήραμε συγχαρητήρια γιατί συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις, γιατί δεχθήκαμε την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα υψηλή επιτροπεία, γιατί πληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη δόση του προστίμου των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών, γιατί δεν προσφύγαμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της απόφασης επιβολής προστίμου.
Εμείς θα σας λέγαμε, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ευθύνες είναι συλλογικές, να μην αναλαμβάνετε ευθύνες που δεν σας ανήκουν. Όσο θα τις αναλαμβάνετε, αντίστοιχη θα είναι η κριτική μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με βάση τα όσα εκτέθηκαν και στην αρμόδια επιτροπή και σήμερα, η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει ούτε την αρχή ούτε τα άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου, εκτός από το άρθρο 6 και το άρθρο 5 –θα τοποθετηθώ σχετικά και στη δευτερολογία μου- μετά την απαλοιφή της παραγράφου 2, που αναφέρεται στα θέματα ίδρυσης των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ορίζεται ο κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης.
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ορίζεται ο κ. Νικόλαος Γκατζής.
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου ορίζεται η κ. Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.
Επίσης, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καλαντζής ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Συνεπώς η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γκατζής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος από το 1924 ακόμη μιλάει και παλεύει για ένα ενιαίο, καθολικό, εθνικό κτηματολόγιο, ένα κτηματολόγιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως τράπεζα πληροφοριών πολυδύναμου υλικού για την ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό με κάθε ευκαιρία και μέσα από τα προγράμματά του κάθε φορά έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τη στοιχειοθέτηση των προϋποθέσεων και την υλοποίηση του Κτηματολογίου στη χώρα μας και πάντα έμπαινε στις πρώτες προτεραιότητες. Κύριο μέλημα για μας είναι το Κτηματολόγιο να αποτελέσει πραγματικά το εργαλείο εκείνο που θα δώσει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της χώρας, να αποτελέσει με λίγα λόγια το υπόβαθρο. Οι δύο νόμοι που πέρασαν για την εφαρμογή του Κτηματολογίου στη χώρα μας, έχουν τέτοιους προσανατολισμούς; Κατά την άποψή μας όχι. Ούτε ο ν. 2308, ούτε ο ν. 2664 διασφαλίζουν αυτήν την προοπτική. Τι κάνουν; Αντί να είναι υπόβαθρο ανάπτυξης, εκείνο που ενδιαφέρει και είναι ο προσανατολισμός και η φιλοσοφία και των δύο νόμων, όπως και το σημερινό νομοσχέδιο είναι για το πώς θα διασφαλιστεί η ιδιωτική περιουσία, το πως θα καταγραφούν τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτών με ακριβείς οριοθετήσεις, πως τελικά θα διευκολύνει τις συναλλαγές, πουθενά όμως δεν φαίνεται η αναπτυξιακή προοπτική –και αυτό είναι από τα σοβαρότερα εγκλήματα αν θέλετε αυτών των νόμων και του σημερινού νομοσχεδίου- και δεν διασφαλίζεται η δημόσια περιουσία.
Κύριοι Βουλευτές, αντί να παρθούν μέτρα παραπέρα διασφάλισης της δημόσιας περιουσίας, ύστερα από αυτήν τη μεγάλη ρεμούλα που έγινε με τις καταπατήσεις της, με το σφετερισμό της γης κλπ., είναι γνωστά σε εμάς, έρχεται αυτό το νομοσχέδιο, ενώ με τα προηγούμενα νομοσχέδια εδίδετο η δυνατότητα στο δημόσιο να διεκδικήσει περιουσία όταν αντιλαμβανόταν ότι γίνεται μια καταπάτηση, σήμερα να αλλοτριώσει και αυτό το δικαίωμα και να αφήσει τελικά τη δημόσια περιουσία σε αυτό που λέει ο λαός μας: «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε». Αυτό εφαρμόζετε με αυτό το νομοσχέδιο.
Κύριοι Βουλευτές, για να δείτε τι ακριβώς γίνεται, στο άρθρο 1 παράγραφος 4 λέει: «Το δημόσιο δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος, ούτε αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των άρθρων 6 και 10». «Δεν υποχρεούται». Θα μπορούσε όμως να κάνει και δήλωση και ένσταση. Μετά από όλη αυτή τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή, από όλη αυτήν την κατακραυγή και από τους Βουλευτές της Πλειοψηφίας για το νομοσχέδιο που χαρίζει ουσιαστικά τις δημόσιες εκτάσεις στους ιδιώτες, έρχεται άλλη διόρθωση στο άρθρο 4 και λέει: «το δημόσιο δεν επιτρέπεται να υποβάλει δικαίωμα κυριότητας και ο νομέας του ακινήτου θεωρείται κύριος». Δηλαδή αντί αυτό που λέει η τροπολογία, έρχεται και το διαμορφώνει: Το δημόσιο δεν επιτρέπεται να προβάλει δικαίωμα κυριότητας, ούτε ακόμα και αν πάρει είδηση ένας δασάρχης ότι μια οικοπεδική έκταση αδόμητη, χωρίς να έχει αυτές τις προϋποθέσεις, αυτό που λέμε το 30% κλπ., χωρίς να διασαφηνίζεται, χαρίζει ουσιαστικά. Με ποιο δικαίωμα ο δημόσιος πλούτος χαρίζεται; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και γιατί; Μέχρι πότε η Βουλή θα γίνεται η κολυβήθρα του Σηλωάμ για τα μεγάλα συμφέροντα;
Και αυτό να δείτε εσείς, κύριοι της Πλειοψηφίας, που τα ψηφίζετε αυτά παρ΄ όλο που μέσα στην επιτροπή και εδώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε με τις διαδικασίες αυτές. Όμως τα ψηφίζετε και απαλλάσσετε από τις ευθύνες ακόμη και αυτούς τους Υπουργούς που φέρνουν αυτές τις τροποποιήσεις και τροπολογίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαφώνησα για τα εντός σχεδίου, απλώς προέβαλα έναν προβληματισμό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Μη με διακόπτετε, κύριε Γιαννακόπουλε, έχετε δευτερολογία και μπορείτε να πάρετε το λόγο και να μιλήσετε. Να πω ότι και για τα εντός σχεδίου εναντιωθήκατε στα δύο στρέμματα. Μιλήσατε, όπως έκανα και εγώ την πρόταση, για τα οικόπεδα που έχουν την αρτιότητα και μόνο για ένα οικόπεδο είπα εγώ και όχι για δεύτερο και τρίτο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είπα και εγώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Διαφωνείτε μεν, τα ψηφίζετε δε.
Πέρα από αυτά, κύριοι Βουλευτές, η καρδιά του νομοσχεδίου βρίσκεται σε δύο σημεία. Στο άρθρο 1, παράγραφος 4 και στην τροπολογία για την οποία έγινε πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση και αναφέρεται στα συγκεκριμένα θέματα. Είναι η 1358, το άρθρο 4 όπως έχει καταγραφεί. Εδώ έχουμε τελικά τη μεγάλη μας διαφωνία.
Κύριοι Βουλευτές, πρέπει να δούμε τι έλεγε ακόμα και το Επιμελητήριο, το οποίο έχει μία διαφοροποίηση. Αυτό φαίνεται από την πολιτική σύνθεση, γιατί κάποιος Βουλευτής πολύ σωστά είπε: «Έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι όλα είναι εντάξει»; Υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις, αλλά δεν γίνονται επί της ουσίας των παρατηρήσεων που έγιναν στο άρθρο 2664, όταν ήταν ο κ. Λιάσκας, ο οποίος είπε τι; «Με το άρθρο 6 και 7 χαρίζετε την περιουσία του δημοσίου στους κλέφτες», στους καταπατητές είχε πει συγκεκριμένα.
Αυτά ισχύουν. Γίνεται το Κτηματολόγιο. Πρέπει να δούμε ποιος έχει την ευθύνη. Λέει η Κυβέρνηση ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε το Κτηματολόγιο και πως όλες οι Κυβερνήσεις έχουν ευθύνες. Ναι, έχουν ευθύνες. Αλλά στα λόγια μόνο; Γιατί δεν εφαρμόζουμε τους νόμους; Υπάρχει ο ν. 286/76 που λέει ότι υποχρεούται η Κυβέρνηση να κάνει το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Δασικό Κτηματολόγιο. Γιατί μέχρι σήμερα δεν γίνεται;
Όταν αυτό το θέμα το βάζαμε στα προηγούμενα νομοσχέδια για το Κτηματολόγιο, που έγιναν νόμοι, ο κ. Λαλιώτης μας έλεγε ότι θα κάνει προγραμματικές συμβάσεις γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας θα υλοποιηθούν όλα όσα είναι απαραίτητα για το Κτηματολόγιο. Πέραν του ότι Κτηματολόγιο χωρίς να υπάρχει Δασικό Κτηματολόγιο δεν μπορεί ουσιαστικά να «περπατήσει» -γιατί έχουμε αυτά τα προβλήματα και λέμε ότι τα χαρίζουμε- αλλά πολύ περισσότερο δεν είναι σε θέση να προστατεύσει όχι μόνο τις εντός αλλά και τις εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις του δημοσίου.
Μπορεί να γίνει το Κτηματολόγιο; Για την Κυβέρνηση, την εκσυγχρονιστική αυτή Κυβέρνηση που τα βλέπει όλα μέσα από τους κανόνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της ελεύθερης αγοράς, το Κτηματολόγιο μπορεί να γίνει. Και γίνεται όπως ισχύει σήμερα, με αυτά τα μέτρα που φέρνει.
Στην αρχή αμφισβήτησε αυτό που εμείς λέγαμε στην επιτροπή ότι το νομοσχέδιο προβλέπει και για εκτάσεις πάνω των δύο στρεμμάτων. Ήρθε στην επιτροπή και μας είπε ότι μπορεί να είναι και δέκα στρέμματα. Συμφώνησε δε με τον κ. Μητσοτάκη ότι η ίδια ακριβώς μεταχείριση, τακτοποίηση μπορεί να γίνει και στα εκτός σχεδίου.
Φανταστείτε λοιπόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν όλεθρο, θα έλεγα, κατασπατάλησης, αχαλίνωτης καταπάτησης και επιβράβευσης όλων αυτών που σήμερα σφετερίστηκαν τη δημόσια γη και τους λέμε, με πρόσκληση πια «Περάστε, μπείτε, αλωνίστε, φάτε, κατακυριεύστε τη δημόσια γη και εμείς θα έρθουμε εκ των υστέρων όλα αυτά να σας τα νομιμοποιήσουμε». Δεν έχετε το δικαίωμα, κύριοι της Κυβέρνησης, να σπαταλάτε με αυτόν τον τρόπο τη δημόσια περιουσία και να την χαρίζετε στα μεγάλα συμφέροντα.
Ας έρθουμε ξανά στην επίμαχη διάταξη. Κύριοι Βουλευτές, είναι γεγονός –με βάση φυσικά τις αεροφωτογραφίες που υπάρχουν- ότι δασικές εκτάσεις και δάση υπήρχαν σε περιοχές που σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου, έχουν πολυκατοικίες, δρόμους, κοινωφελείς χώρους κλπ. Ως επί το πλείστον τα διαμερίσματα είναι και η πρώτη κατοικία στους περισσότερους δήμους και ιδιαίτερα της Αττικής.
Θα συμφωνήσουμε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την πρώτη κατοικία, ούτε είναι δυνατόν να αμφισβητούμε το δικαίωμα ενός διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης του οποίου έχει χιλιοστά οικοπέδου και αναφέρονται σε δέκα, δεκαπέντε ή είκοσι τετραγωνικά μέτρα. Τόση είναι η αναλογία σε μία μεγάλη πολυκατοικία.
Να το δούμε ξεχωριστά. Γι’ αυτό είπαμε να οριοθετηθούν οι περιοχές, να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες, να δούμε κάθε φορά για ποιο θέμα και για ποια έκταση μιλάμε. Γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν το διαμέρισμα, την κατοικία -που είναι σπάνιες οι πρώτες κατοικίες μέσα σε αυτά τα μεγάλα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα- να δούμε ιδιαίτερες περιπτώσεις που είναι πέρα από εκεί, κύριοι Βουλευτές. Τι γίνεται με την Πολιτεία, τι γίνεται με την Άνοιξη, τι γίνεται με όλες αυτές τις περιοχές, τι γίνεται με το Διόνυσο, που εκεί δεν υπάρχει απλώς μια κατοικία, υπάρχουν μέσα στο δάσος -το είπε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- βίλες ολόκληρες, με εκτάσεις. Τι γίνεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις που εκεί το στρέμμα -από ό,τι ξέρουμε από διάφορες πληροφορίες που πήραμε- πουλιέται 300 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ έχουμε χιλιάδες στρέμματα που δίνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο που περνά το νομοσχέδιο. Είναι ένας προϋπολογισμός του κράτους, μας λένε. Και αυτά η κυρία Υπουργός και η Κυβέρνηση -γιατί δεν είναι μόνο ευθύνη της κυρίας Υπουργού, είναι η κυβερνητική πολιτική- τα χαρίζει. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί, κύριοι Βουλευτές, να γίνεται αυτή η διανομή της δημόσιας περιουσίας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που διασφαλίζουν. Να μην πω για το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είπε: «άπαξ δάσος πάντα δάσος». Μα, αυτό το εξαιρούμε σε αυτές τις περιοχές που είναι πυκνοδομημένες εντός σχεδίου κλπ. και ο άλλος έχει ένα διαμερισματάκι, έχει μία μικρή κατοικία κλπ., αν και δεν υπάρχουν μονοκατοικίες σε αυτές τις περιοχές. Έχουμε όμως κοινωφελείς χώρους, δρόμους, πλατείες κλπ.
Πέρα από αυτό, υπάρχει ο νόμος του ’69 ο 86 που στο άρθρο 59 είναι σαφέστατος. Λέει ότι όποιος αυθαίρετα εκχερσώσει κλπ. σε δημόσιο δάσος ή δασική έκταση θεωρείται ότι ουδέποτε ενήργησε και είναι αυτόματα αποβληθείς. Πάει αυτή η διάταξη περίπατο. Θα μου πείτε: εφαρμόστηκε ποτέ; Όχι. Αυτή για τα εντός σχεδίου είπαμε να τη δούμε γι’ αυτές τις περιπτώσεις τις μικρές, όχι για τις άλλες και να το δούμε και με κοινωνικά κριτήρια.
Υπάρχει η δεύτερη διάταξη για τη χρησικτησία. Δεν ισχύει η χρησικτησία μέχρι σήμερα για το δημόσιο. Τώρα θα ισχύσει από εδώ και πέρα. Να δούμε πέρα από αυτό, κύριοι Βουλευτές, ότι εκτός από τις απώλειες του δημοσίου είναι και το ότι η Κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο, μια και έχει εξαγγείλει ότι θα δει και τα εκτός σχεδίου, προσκαλεί ουσιαστικά όλους αυτούς τους οικοπεδοφάγους να προχωρήσουν -με την ίδια λογική που συνταυτίστηκαν με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη- και στα εκτός σχεδίου. Είναι ένα προσκλητήριο παραπέρα καταπάτησης. Γιατί σου λέει δεν θα γίνει τώρα με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα γίνει παραπέρα. Αντί λοιπόν τα νομοσχέδια που περνάμε να δουν ότι όλα αυτά τα χρόνια που δεν πάρθηκε κανένα μέτρο και με ευθύνη και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει αυτή η κατασπατάληση, η απώλεια του δημοσίου, οι εκτάσεις του δημοσίου οι οποίες κατελήφθησαν όλα αυτά τα χρόνια, από διάφορους καταπατητές, αντί λοιπόν ο νόμος να γίνει ένα προηγούμενο που θα απαγορεύει τέτοιες βλέψεις, τέτοιες διεκδικήσεις και τέτοιες καταπατήσεις έρχεται και τους λέει: Ορίστε, περάστε, κύριοι, πάρτε και εμείς εδώ είμαστε. Σε λίγα χρόνια όλα αυτά θα τακτοποιηθούν.
Λέμε λοιπόν, κύριοι Βουλευτές, ότι πρέπει να γίνει ακριβής οριοθέτηση για το ποιες πυκνοδομημένες περιοχές μιλάμε. Δεν ισχύει για μας και είμαστε αντίθετοι στα δύο στρέμματα, όπως ήταν όλα τα κόμματα μέσα στη Βουλή και λέμε ότι το ελάχιστο που μπορεί να είναι: πρώτη κατοικία, μία κατοικία και στις πυκνοδομημένες περιοχές –για μονοκατοικίες μιλάμε- και στις άλλες περιοχές δεν μπορεί να έχει παραπάνω τουλάχιστον -να τα δούμε και κατά περίπτωση και εκεί- από το όριο της αρτιότητας του οικοπέδου. Είναι ένα μέτρο που μπορείτε να το εφαρμόσετε και το Επιμελητήριο κάνει αυτήν την πρόταση όχι για την αρτιότητα, αλλά μιλάει για ένα οικόπεδο, μία κατοικία, πρώτη κατοικία κλπ. Αυτό θα το βλέπαμε με κάπως κοινωνικά κριτήρια, να δούμε τα λαϊκά στρώματα, τις φτωχειές οικογένειες οι οποίες έχουν αποκτήσει με ιδρώτα και κόπους μιας ζωής ένα διαμέρισμα και βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Να τα δούμε. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε όμως σε όλα αυτά.
Το νομοσχέδιο έχει και άλλες διαδικασίες. Ο αιγιαλός. Για παράδειγμα η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» λέει ότι θα δώσει το κτηματολογικό υψομετρικό διάταγμα στην κτηματολογική υπηρεσία σε ένα μήνα οι διαδικασίες και λοιπά. Δεν μπαίνει ότι μέσα σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει οπωσδήποτε να κατοχυρωθεί η οριοθέτηση του αιγιαλού σαν ένα από τα πρωτεύοντα όπως γίνεται το Κτηματολόγιο και λοιπά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, αλλά στους άλλους δώσατε τέσσερα και πέντε λεπτά. Δώστε μου και εμένα αυτό το δικαίωμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Όχι πέντε 5 λεπτά σε κανέναν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Βεβαίως. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ πήρε πέντε λεπτά. Είχε δεκαπέντε λεπτά και τελείωσε στα είκοσι. Δεν θέλω να αντιδικήσω, απλά θέλω μερικά λεπτά για να τελειώσω.
Επίσης, κύριοι Βουλευτές, εκτός από τον αιγιαλό που λέμε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί και λοιπά, θα πρέπει να υλοποιηθούν και ορισμένοι νόμοι που ισχύουν ακόμη ευτυχώς όπως αυτός που λέει ότι κάθε τριακόσια μέτρα κατά μήκος του αιγιαλού, θα πρέπει να υπάρχει δίοδος, δρόμος για να επισκέπτονται οι πολίτες τον αιγιαλό κλπ. ΄Εχει φραχτεί όλος ο αιγιαλός και η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.
Πέρα από αυτό, για τα υποθηκοφυλακεία. Πρέπει να δούμε πώς θα τακτοποιηθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τα μικρά υποθηκοφυλακεία και ιδιαίτερα αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει και θα έχουμε προβλήματα. Είμαστε δε τελείως αντίθετοι με την ανταποδοτική μεταχείριση αυτή που γίνεται. Είχαμε πει όταν ψηφίζονταν και ο ν.2664 ότι δεν είναι δυνατόν μέσα στα αστικά κέντρα ένας πολίτης που έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα και το έχει ελέγξει ο δικηγόρος και έχει και τοπογραφικό διάγραμμα και σχέδιο και επίσης οριζόντια ιδιοκτησία, κατέχει έτσι λοιπόν τα χιλιοστά του, να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο οικονομικά με έναν άλλον ο οποίος έχει μία έκταση αδόμητη κλπ., και που εκεί θα χρειασθούν άλλες διαδικασίες. Ο ένας έχει πληρώσει το υποθηκοφυλακείο, έχει καταθέσει τα χαρτιά του, είναι εντάξει και εκεί οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι πιο απλουστευμένες. Θα πρέπει σε συνεργασία με τα υποθηκοφυλακεία να γίνεται η μεταγραφή στο Κτηματολόγιο και η επιβάρυνση να μην είναι αυτή η οποία προβλέπεται με βάση την αξία του ακινήτου αλλά μία συμβολική επιβάρυνση για να δούμε και τον κοινωνικό χαρακτήρα του Κτηματολογίου, ο οποίος βρίσκεται φυσικά εκτός της πολιτικής αντίληψης της Κυβέρνησης, η οποία στη βάση «πωλείται η Ελλάς» φέρνει και αυτό το νομοσχέδιο.
Εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Υπάρχουν ορισμένες θετικές διατάξεις αλλά και τις τροπολογίες έτσι όπως έχουν μπει σε άρθρα, δεν μπορούμε να τις ψηφίσουμε, γιατί ενώ το πρώτο είναι θετικό, το δεύτερο για μας είναι αρνητικό. Έτσι λοιπόν απορρίπτοντας όλο το νομοσχέδιο, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε και αυτές τις διατάξεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση των Έργων Τέχνης από τη Συλλογή της Βουλής των Ελλήνων και στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» με θέμα «Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913» -η έκθεση που εγκαινιάσαμε χθες- τριάντα πέντε μαθητές και μαθήτριες με επτά συνοδούς καθηγητές από το 15ο Λύκειο Πειραιά.
Η Βουλή τους καλωσορίζει!
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Η κ. Αικατερινάρη-Ξηροτύρη έχει το λόγο.
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Κτηματολόγιο κύρια με τη διάστασή του ως βασικό εργαλείο δημοκρατικού προγραμματισμού και ανάπτυξης, αποτέλεσε και αποτελεί στη χώρα μας, τη μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης χωρίς Κτηματολόγιο, εθνικό στόχο σ’ αυτήν την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.
Ο Συνασπισμός στήριξε και στηρίζει και αυτήν τη σοβαρή προσπάθεια που ξεκίνησε το 1993 για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας Κτηματολόγιο. Στα πλαίσια της υλοποίησης αυτού του προγράμματος ψηφίστηκαν ο ν.2308/95 για τη σύνταξή του και ο ν.2664/97 για την τήρηση του Κτηματολογίου. Ιδρύθηκε για τη διοίκηση του προγράμματος η κρατική εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.»
Όμως, η υλοποίηση του προγράμματος του Κτηματολογίου εμφάνισε εξαρχής τα γνωστά προβλήματα που παρουσιάζουν κατά την εκτέλεσή τους τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, δηλαδή μεγάλες υστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα, μεγάλες υπερβάσεις στο κόστος.
Όμως αυτά τα προβλήματα δεν είναι τα μεγαλύτερα ή τα εντονότερα. Οι περισσότερες δυσκολίες συνδέθηκαν με τις μεγάλες αδυναμίες, την ανεπάρκεια και έλλειψη συντονισμού των φορέων και υπηρεσιών της διοίκησης, για να αντιμετωπίσουν ένα θεσμικό εργαλείο και όχι ένα κλασικό έργο. Το περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς της χώρας με το έντονο ανάγλυφο, τη μεγάλη κατάτμηση της γης, τις καταπατήσεις και την πελατειακού χαρακτήρα και σκοπιμότητας άναρχη δόμηση δημιούργησαν –κατά κύριο λόγο- το μεγάλο αδιέξοδο.
Είναι γνωστό ότι το 2000 οι υπηρεσίες και τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την ανάκτηση μέρους της χρηματοδότησης με κύριο λόγο την κακοδιαχείριση και τις καθυστερήσεις. Οι πραγματικοί λόγοι όμως που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση δεν μας έγιναν ποτέ γνωστοί με βεβαιότητα και επί της ουσίας από την Κυβέρνηση.
Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε τα αίτια όλης αυτής της κακοδαιμονίας προσθέτουμε τα εξής: Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του έργου υπήρξαν ατελείς. Ποτέ δεν έγινε ολοκληρωμένα στρατηγικός σχεδιασμός και χρηματοοικονομική μελέτη. Εάν αυτό το προκάλεσε η εσπευσμένη ένταξη του έργου στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σήμερα οκτώ χρόνια μετά την έναρξη του έργου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για να συνεχίζει να παρουσιάζεται το ίδιο σχεδιαστικό έλλειμμα.
Παρά τις διακηρύξεις για πολιτική στήριξης του Κτηματολογίου, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βοήθεια προς τους φορείς εκτέλεσης του έργου από εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς. Ειδικότερα, το Υπουργείο Γεωργίας έχει τεράστιες ευθύνες για τη μη κατάρτιση του Δασολογίου. Δεν είναι καλύτερη και η στάση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει την ευθύνη της δημόσιας περιουσίας –αιγιαλό, παραλία και άλλα.
Καθυστέρησε εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας η σύνταξη των γεωργικών μητρώων, που θα αποτελούσαν και αυτά τη βάση για το Εθνικό Κτηματολόγιο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα το Κτηματολόγιο και στις αγροτικές περιοχές να ξεκινήσει με μηδενική βάση και κατά συνέπεια να προκληθεί μεγάλη καθυστέρηση και μεγάλη αύξηση του κόστους. Δεν ιδρύθηκε ούτε ένα κτηματολογικό γραφείο με αποτέλεσμα και πάλι την αύξηση του κόστους, αφού οι εργασίες που έπρεπε να εκτελεστούν από το ελληνικό δημόσιο εκτελούνται από τους αναδόχους του έργου.
Όμως, κύριοι συνάδελφοι, το προφανές και αυταπόδεικτο σκάνδαλο είναι ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμα ούτε στοιχειωδώς προχωρήσει στην κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου με ευθύνη όσων έχουν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Η ανυπαρξία του, όπως αποδεικνύεται από τις πρώτες μελέτες σύνταξής του, αποτέλεσε το ασφαλές έδαφος για τις καταπατήσεις των δημοσίων εκτάσεων, την εξαπάτηση, την παραπλάνηση σε εμπράγματες συναλλαγές, την ανυπαρξία οποιουδήποτε ουσιαστικού και όχι μόνο τυπικού ελέγχου νομιμότητας τίτλων σε περιπτώσεις με τις εκατοντάδες χιλιάδες εμπλοκές που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία της καταγραφής των ιδιοκτησιών.
Αποδεικνύεται -και δυστυχώς γίνεται αποδεκτό και σήμερα από την Κυβέρνηση ως «φυσικό κακό»- ότι το δημόσιο δεν γνωρίζει το μεγαλύτερο τμήμα της δημόσιας περιουσίας του και ότι ένα σημαντικό μέρος από το γνωστό της τμήμα κατέχεται αυθαίρετα και συνεχώς αλλάζει χρήση.
Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά από πρόσφατη έρευνα για ακίνητα διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών. Με βάση αυτήν την έρευνα είναι καταπατημένο περίπου το 39% των αστικών δημοσίων κτημάτων εντός του σχεδίου πόλης στις πρωτεύουσες των νομών και περίπου το 61% των δημοσίων κτημάτων εντός των κτηματικών ορίων του δήμου.
Έτσι καταδεικνύεται η αδιαφορία, η απροθυμία, η συνενοχή του ελληνικού κράτους να καταρτιστεί εδώ και χρόνια το δασικό Κτηματολόγιο, που η ανυπαρξία του σε συνδυασμό με την αυθαιρεσία ή -στην καλύτερη περίπτωση- την ανεπάρκεια των δημοσίων υπηρεσιών οδηγεί σε δάση που είναι δάση πολυκατοικιών.
Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να ολοκληρώνει τις διαδικασίες –επιτέλους- οριστικής κύρωσης των δασικών χαρτών. Κάθε άλλη διαδικασία που αντιμετωπίζει το πρόβλημα κατά περίπτωση ομαδικής ή ατομικής διευθέτησης, ενέχει τον κίνδυνο της πελατειακής ή ατομικής συναλλαγής, καταδεικνύει το προβληματικό, το ασφυκτικό και ανεδαφικό πλαίσιο της διοικητικής νομοθεσίας, τη διαρκή απόπειρα νομοθετικών ρυθμίσεων που όλα σκοπίμως διαρρέουν, χωρίς να δίδονται επίσημα για συζήτηση και παραμένουν στα υπουργικά συρτάρια, ενώ πρόκειται για ρυθμίσεις που θα έπρεπε να εξασφαλίζουν μία πραγματική και όχι κατ’ επίφαση προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ό,τι και αν συνέβη, όμως –και δυστυχώς συνεχίζει και μ’ αυτό το νομοσχέδιο να επεκτείνεται- το γεγονός είναι ότι το πρόγραμμα του Κτηματολογίου βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η ένταξή του στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έτσι, η χώρα μας, σε μία περίοδο που έπρεπε να αξιοποιήσει σε προοδευτική και αναπτυξιακή κατεύθυνση τους σημαντικούς κοινωνικούς πόρους, δεν έχει και πάλι το βασικό της εργαλείο, το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Βέβαια, ούτε το παρόν νομοσχέδιο θα εξασφαλίσει σε εύλογο χρόνο κάτι τέτοιο, αφού ούτε επανασχεδιασμός γίνεται ούτε επιχειρησιακό πρόγραμμα στη βάση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων τίθεται. Όλα γίνονται υπό το βάρος των ασφυκτικών προθεσμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι κατ’ εξαίρεση θεμελιωδών διατάξεων, προκειμένου να «μπαλωθούν» τα αδιέξοδα. Πρόκειται, λοιπόν, για αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται, χωρίς να δίνεται καμία μακρόπνοη πνοή.
Κύριοι συνάδελφοι, η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου δεν απαιτεί μόνο δαπάνες, εμπειρία, τεχνογνωσία, συνεργασία των επιστημονικών κλάδων, ουσιαστικό πνεύμα συνεργασίας διοίκησης και παραγόντων του έργου. Απαιτεί και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση σκόπιμων μέχρι σήμερα ασαφειών, πολιτική βούληση για την οριστική ρύθμιση εκκρεμοτήτων δεκαετιών, με ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο που να δημιουργεί συνείδηση και παιδεία στους πολίτες, αλλά και ευθύνες στη διοίκηση για την προστασία της δημόσιας γης, ως ένα στοιχείο της ίδιας της ζωής μας και πολύ περισσότερο των παιδιών μας σ’ αυτόν τον τόπο.
Κύριοι συνάδελφοι, το αντίθετο ακριβώς κάνει το άρθρο 4, η περιβόητη τροπολογία που εισάγεται σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Τι επιδιώκει, λοιπόν, το σχέδιο νόμου; Κατά την Κυβέρνηση, επιχειρείται να επιλυθούν προβλήματα που παρουσιάστηκαν ή προβλέπεται να παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον. Δεν γίνεται, όμως, όπως προαναφέραμε, επανασχεδιασμός με προτεραιότητες που είναι επείγουσες για τον αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας.
Ορισμένες τροποποιήσεις και αρκετές συμπληρώσεις κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και δεν αγνοούμε την προσπάθεια και τη συγκρότηση του νέου διοικητικού σχήματος που όλοι θέλουμε και ευχόμαστε να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το έργο του. Υπάρχουν, όμως, αρκετές και σημαντικές τροποποιήσεις που θα ανατρέψουν τους βασικούς στόχους του Κτηματολογίου, που είναι η αξιόπιστη και πλήρης καταγραφή και προστασία της δημόσιας γης -και, ιδιαίτερα, των πολύπαθων δασικών εκτάσεων και του αιγιαλού- και η αξιόπιστη και αποκεντρωμένη διαδικασία σύνταξης και τήρησης του Κτηματολογίου.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα έργο καθαρά δημόσιου χαρακτήρα και από τη φύση του συνιστά μία κατ’ εξοχήν αποκεντρωμένη και αναπτυξιακή διαδικασία της διοίκησης. Όλα αυτά τα πολύ σημαντικά συνδέονται άμεσα με τη σύσταση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των κτηματολογικών γραφείων της χώρας. Τόσο κατά το μεταβατικό στάδιο, το οποίο όμως είναι πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί τώρα συντελούνται οι βασικότερες κτηματολογικές πράξεις, όσο βέβαια και στο κανονικό στάδιο στο μέλλον για τη σωστή, έγκυρη και κανονική τήρηση του Κτηματολογίου, χρειάζονται τα κτηματολογικά γραφεία.
Τι γίνεται, όμως, και με αυτό το νομοσχέδιο; Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό βήμα για τη λειτουργία των προβλεπόμενων από το νόμο και μη στελεχωθέντων και ιδρυθέντων ακόμα κτηματολογικών γραφείων δημόσιου χαρακτήρα. Είναι λογικό ότι έπρεπε σ’ αυτό το στάδιο ή αυτήν τη στιγμή να μην καταργηθούν ακόμα και να μην υπολειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία.
Δεν έπρεπε, όμως, να επιχειρήσουμε αυτό το οποίο γίνεται, να μετατρέψουμε τα υποθηκοφυλακεία σε κτηματολογικά γραφεία, ενισχύοντας μάλιστα και το νομικό τους τμήμα χωρίς, όμως, νομικούς. Και το σημαντικότερο; Την τεχνική υποστήριξη ή το τεχνικό μέρος να καλυφθεί σήμερα, στην πιο δύσκολη φάση, κυρίως κεντρικά, μέσω των υπηρεσιών του ΟΚΧΕ ή της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.», πράγμα που συνιστά συγκεντρωτική και αναποτελεσματική διαδικασία ενός κατ’ εξοχήν περιφερειακού και τοπικού εγχειρήματος.
Εμείς θεωρούμε ότι παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα όσα εμπόδια και προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, μπορείτε -και πρέπει- να ιδρύσετε ένα τουλάχιστον κανονικό κτηματολογικό δημόσιο γραφείο ανά περιφέρεια που θα στηρίζει και τεχνικά και νομικά τα υποθηκοφυλακεία και θα τα συνδέει με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του κέντρου, όταν απαιτηθεί.
Μία δεύτερη και σημαντική διάταξη, που δε μας βρίσκει σύμφωνους: Αντί να καταργηθεί, επεκτείνεται η απαλλαγή του δημοσίου όχι μόνο από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος, αλλά και αίτησης διόρθωσης και ενστάσεως κατά την αρχική διαδικασία κατάρτισης των κτηματολογικών διαγραμμάτων. Ως αιτιολογία από την Κυβέρνηση προβάλλεται η πλήρης αδυναμία εδώ και εκατόν εξήντα χρόνια της διοίκησης να καταγράψει για να διεκδικήσει έγκαιρα και με στοιχεία τη δημόσια γη και να την προστατεύσει.
Αυτό αποτελεί μία προκλητική ομολογία ότι η κατάσταση παρέμεινε και δυστυχώς θα παραμείνει για πολύ ακόμη το ίδιο οδυνηρή.
Η παραπομπή της δήλωσης του δημοσίου στη δεύτερη φάση εγκυμονεί πλέον τεράστιους κινδύνους σκόπιμων λαθών, παρεμβάσεων, εξαιρέσεων και κατά περίπτωση αντιμετώπιση με υπουργικές αποφάσεις και ρουσφετολογικές ρυθμίσεις. Ήδη σε επόμενο άρθρο προτείνεται με κοινή υπουργική απόφαση να γίνονται ρυθμίσεις για τις περιοχές που κυρώνεται ο δασικός χάρτης ή καθορίζεται η οριογραμμή αιγιαλού κατ’ εξαίρεση των θεμελιωδών διατάξεων του ιδίου άρθρου.
Ζητώ με τροπολογία, που κατέθεσα, η υπουργική απόφαση να αντικατασταθεί με προεδρικό διάταγμα. Έτσι είμαστε υποχρεωμένοι από το άρθρο 43 του Συντάγματος. Η προσαρμογή των πρώτων εγγραφών, που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί με τα στοιχεία που προκύπτουν από την κύρωση δασικών χαρτών ή αντίστοιχα τον καθορισμό αιγιαλού από τις αρμόδιες επιτροπές του ν. 2771/2001, να γίνεται κατ’ αναλογία και όχι κατ’ εξαίρεση των όσων ορίζονται στις θεμελιώδεις παραγράφους 2 και 3 του ιδίου άρθρου 6.
Κορυφαία, βέβαια, η τροπολογία -και σήμερα το άρθρο 4 πλέον του νομοσχεδίου αυτού- όπου το δημόσιο δε δικαιούται να προβάλλει δικαίωμα κυριότητας σε ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Θέλω και εγώ κάποια λεπτά παραπάνω, κύριε Πρόεδρε.
Ο νομέας θα θεωρείται κύριος σε βάρος του δημοσίου όταν νέμεται το ακίνητο πλέον των δέκα ετών με νόμιμο τίτλο, ίσως και από πώληση από καταπατητή, ή χωρίς τίτλο πλέον των τριάντα ετών. Και όλα αυτά μέχρι και ακίνητο δύο χιλιάδων τετραγωνικών ή ακόμη και μεγαλύτερο, χωρίς να τίθεται όριο και εφόσον υπάρχει κτίσμα.
Μπροστά στις τεράστιες αδυναμίες του κράτους, όπως παραδέχθηκε η κυρία Υπουργός στην επιτροπή και τα αδιέξοδα τόσο για τον πολίτη, όσο και για την εξέλιξη του Κτηματολογίου, η Κυβέρνηση με τη ρύθμιση επιβάλλει στο δημόσιο να αποποιηθεί μεγάλης αξίας δημόσια γη και μάλιστα δασικές εκτάσεις, χωρίς κανένα έσοδο, χωρίς καμία εισφορά για τις ανάγκες του πολεοδομικού σχεδιασμού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Νομοθετική επιβράβευση των καταπατητών και επιβεβαίωση της ανυπαρξίας της διοίκησης, κύριοι συνάδελφοι.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άναρχη δόμηση και τις καταπατήσεις. Και κατά τη συζήτηση το ενδιαφέρον τους δε στράφηκε στη βελτίωση της τροπολογίας υπέρ της δημόσιας, δασικής κυρίως, γης, αλλά στο ενδεχόμενο επέκτασης της ρύθμισης και για τις εκτός σχεδίου περιοχές.
Τα αδιέξοδα για τους ανυποψίαστους πολίτες για τις εντός σχεδίου περιοχές λύνονται και με χαμηλότερο όριο, δηλαδή με όριο που θα κινείται περί το όριο αρτιότητας ή ακόμη και στο διπλάσιο για την περιοχή. Έτσι ένα σημαντικό μέρος που τελικά στην ουσία κινείται εκτός σχεδίου, περιοχών δύο χιλιάδων τετραγωνικών ή κτίσμα πάνω από δύο χιλιάδες μέχρι και δέκα χιλιάδες τετραγωνικά δεν είναι κανονική δόμηση σε αστική περιοχή, είναι άναρχη δόμηση. Είναι ακίνητο που δεν έχει κάνει τις εισφορές του στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στους κοινόχρηστους και χώρους πρασίνου που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που χρειάζονται οι περιοχές μας.
Εάν λοιπόν περιοριστούν τα όρια θα μπορέσουν έτσι να εξασφαλιστούν και έσοδα, αλλά θα ανακτηθούν και εκτάσεις και εισφορές για κοινόχρηστους και χώρους πρασίνου.
Είναι επίσης απαραίτητο να συμπληρωθεί σ’ αυτήν τη διάταξη –διότι είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται- ότι αυτή η διάταξη δεν μπορεί να εφαρμόζεται για όσα ακίνητα το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει χρηματική αποζημίωση για την απόκτηση της κυριότητάς του. Μα, τελικά τα χαρίζετε κι αυτά;
Τέλος, για όποιο ανώτατο εμβαδόν ισχύσει η ρύθμιση αυτή –εμείς λέμε για πολύ χαμηλότερο- να είναι έστω και όχι πέραν του ενός ακινήτου ανά νομέα, ανά περιοχή σχεδίου πόλεως ή οικισμό. Κανονικά εδώ τι θα έπρεπε να κάνει μία πολιτεία συντεταγμένη για τις περιοχές εντός σχεδίου πόλεως; Θα έπρεπε μετά την πρώτη καταγραφή να συνεκτιμήσει όλα αυτά τα δεδομένα, τα στοιχεία. Έχει υπηρεσίες. Έχει το Υπουργείο Γεωργίας που δηλώνει ότι μπορεί να καταγράψει τις δημόσιες εκτάσεις.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γιατί δεν το έκανε;
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Δηλώνει. Δεν το έκανε. Να το κάνει. Πώς θα υποχρεώσουμε το κράτος να το κάνει;
Έχουμε τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας που ξέρουν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στους διάφορους οικισμούς. Έχουμε τα στοιχεία για τα όρια αρτιότητας. Έχουμε όλα αυτά τα θέματα. Θα έχουμε τις πρώτες εγγραφές.
Καθίστε κατά περιοχή και τελικά καθορίστε και αυτά που πρέπει να γίνουν για να προστατευθεί ο πολίτης, ο οποίος είναι σε μία πολυκατοικία με ένα ακίνητο ή σε ένα ακίνητο που έχει αγοράσει χωρίς να ξέρει ότι δεν ανήκε στον ιδιοκτήτη, αλλά ήταν δασική έκταση καταπατημένη. Από κει και πέρα όμως κανονίστε το πώς θα προχωρήσετε και για τις εντός σχεδίου περιοχές και για τις εκτός σχεδίου.
Δεν είναι δυνατόν το 2003 με αναθεωρημένο Σύνταγμα, με τη διάταξη 24 του Συντάγματος να δημιουργείτε ακόμη συνείδηση στον πολίτη και για δώδεκα χρόνια, που θα διαρκέσει το Κτηματολόγιο, ότι μπορεί να δικαιώνεται ακόμη αυτός που καταπατεί, αυτός που αυθαιρετεί, τα μεγάλα συμφέροντα και πάνω από δύο χιλιάδες και από δέκα χιλιάδες στρέμματα. Πού το πάτε τελικά, κύριοι, μ’ αυτήν την τροπολογία και μ’ αυτές τις διατάξεις;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κύριοι συνάδελφοι, έχει ζητήσει το λόγο η Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Έχει το δικαίωμα να προηγηθεί.
Θα μιλήσετε τώρα, κυρία Υπουργέ; Πριν από τους έξι;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Θα μιλήσω τώρα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Αυτό έπρεπε να γίνει στην αρχή όμως. Τώρα πρέπει να μιλήσουν έξι, κυρία Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Αυτό δεν έπρεπε να γίνει, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μία μικρή παρέμβαση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Για πέντε λεπτά μπορείτε να μιλήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Μία μικρή παρέμβαση μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ωραία, ας μιλήσουν άλλοι δύο ομιλητές και μιλάω μετά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Για πέντε λεπτά μπορείτε να μιλήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Για πέντε λεπτά μπορείτε, αν θέλετε, να μας δώσετε κάποιες διευκρινίσεις.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητήσαμε στην επιτροπή νομίζω εκτεταμένα για την πρόταση αυτή του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση των δύο βασικών νόμων που υπάρχουν για το Κτηματολόγιο και αυτό με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι νόμοι δεν είναι σωστοί. Αντίθετα και από την πράξη εμφανίζεται και αποδεικνύεται ότι οι νόμοι ήταν σωστοί, όμως δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να είχαν προβλεφθεί όλα τα προβλήματα και όλες οι δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίζαμε.
Το Κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο από όλα τα έργα. Είναι πολύπλοκο, αντιμετωπίζει όμως σειρά προβλημάτων λόγω του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού κράτους επί εκατόν εξήντα χρόνια. Αυτό προτείνουμε σήμερα, κάποιες ρυθμίσεις που λύνουν ορισμένα προβλήματα. Είπα ότι θα έρθουμε ξανά με ρυθμίσεις στη Βουλή για να λυθούν άλλα προβλήματα.
Θέλω να τονίσω ότι ούτε τα συγχαρητήρια των επιτρόπων ούτε τα συλλυπητήρια της Νέας Δημοκρατίας θα φτιάξουν Κτηματολόγιο. Το Κτηματολόγιο χρειάζεται συναίνεση και σοβαρότητα από όλους μας. Έχω επανειλημμένως πει ότι χρειάζεται να γίνουν τομές, γιατί πράγματι ανατρέπονται καταστάσεις που ίσχυαν ή με την ανοχή μας ισορροπούσε το σύστημα από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.
Η ρύθμιση δεν είναι αποσπασματική. Αποσπασματική ρύθμιση θα σήμαινε ότι ρυθμίζουμε επί μέρους θέματα. Η ρύθμιση δεν είναι ειδική και ρυθμίζει σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις εντός σχεδίου περιοχές. Η πρόταση πάρα πολλών συναδέλφων είναι να το δούμε επί μέρους, δηλαδή να πάμε σε μία πελατειακή νοοτροπία και κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα επί μέρους πρόβλημα σε ένα δήμο ή σε μία κοινότητα να ερχόμαστε για ρυθμίσεις.
Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, αγαπητοί συνάδελφοι. Αναφέρομαι στο 1977 που ρυθμίστηκαν και θέματα χρησικτησίας ενάντια στο δημόσιο για τους δήμους Κερατέας και Λαυρεωτικής μέχρι εκατό στρέμματα εντός και εκτός σχεδίου. Ψηφίστηκε ομόφωνα, κύριε Γκατζή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Όχι ομόφωνα. Θα σας φέρω τα Πρακτικά.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Εγώ βλέπω σύμφωνα με τα Πρακτικά εδώ και λέω ομόφωνα. Εκατό στρέμματα εντός και εκτός σχεδίου.
Ας μην αναφερθώ και στην άλλη ρύθμιση που ψηφίστηκε πιο πρόσφατα για το αεροδρόμιο των Σπάτων. Και εκεί υπήρχαν καταπατητές και η ελληνική Βουλή είπε ότι με δύο δηλώσεις σύμφωνα με το νόμο περί ένορκης δήλωσης, περί ευθύνης, θα δίνεται αποζημίωση σε όσους με βάση δύο δηλώσεις θα λένε ότι είχαν μία έκταση στα Σπάτα, χωρίς τίτλους.
Ερχόμαστε εμείς σήμερα και αμφισβητούμε τη ρύθμιση αυτή. Θα σας αναφέρω απλώς λίγες περιπτώσεις για να καταλάβετε τι σημαίνει, γιατί όλοι αναφέρεστε στα βόρεια προάστια. Δήμοι Γέρακα, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Γλυκών Νερών, Κοινότητα Πικερμίου Αττικής: Υπάρχει πρόβλημα διότι το δημόσιο θεωρεί ότι απέκτησε την κυριότητα ως διάδοχος του οθωμανικού δημοσίου. Το ίδιο ισχύει για τους Δήμους Γαλατσίου, Γλυφάδας, Νίκαιας, Κορυδαλλού, για το Κερατσίνι, τον Κοκκινόγραφο, το Σελεπίσαρι, την Τραγάνα Φθιώτιδας -δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι όλη η Ελλάδα.
Στο Μεσολόγγι ο καθορισμός του παλαιού αιγιαλού έγινε επί Χαριλάου Τρικούπη. Το δημόσιο με βάση τη γραμμή του παλαιού αιγιαλού ζήτησε από τον ανάδοχο της κτηματογράφησης να του γνωστοποιηθούν τα ακίνητα που βρίσκονται εντός αυτού και έκανε αγωγές κατά των σημερινών ιδιοκτητών. Είναι χίλιοι διακόσιοι οι ιδιοκτήτες μόνο στον αιγιαλό του Μεσολογγίου.
Στη Μαρτύρα Φθιώτιδας πριν από σαράντα χρόνια το δασαρχείο παραχώρησε έκταση σε κατοίκους για οικιστική αποκατάσταση. Προϋπόθεση για να τους δοθεί οριστικός τίτλος ήταν να κτίσουν εντός τριετίας. Έκτισαν, μερικοί όμως δεν πλήρωσαν και σήμερα το δημόσιο τα διεκδικεί.
Πάτρα, Νικήτι, Άγιος Γεώργιος Χαλκιδικής, Πάτμος, Σαντορίνη, Τορώνη, Συκαία Χαλκιδικής, Δήμος Χολαργού, Δήμος Νέου Ψυχικού: Εκεί το δημόσιο τα δηλώνει ως νταμάρι όχι ως δασικά. Δήμος Αγίας Παρασκευής, Χανιά Κρήτης, Κουνιπιδιά. Εχθές ήρθε και μία άλλη, γιατί δεν τα ξέρουμε και όλα. Είναι τριακόσιοι δεκαέξι οι πολίτες, των οποίων την κυριότητα αμφισβητούμε στο δημοτικό διαμέρισμα Αρμένων Δήμου Ρεθύμνης.
Αμφισβητείται η κυριότητά τους. Έχουμε χιλιάδες άλλα τέτοια.
Νομοί Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας. Διεκδικούνται από το δημόσιο περιοχές εντός σχεδίου πόλης.
Ερχόμαστε, λοιπόν, να κάνουμε μία ρύθμιση και λέμε δύο στρέμματα, γιατί αυτό είναι το επιχείρημα. Μα, αγαπητοί συνάδελφοι, λέμε δύο στρέμματα, γιατί αυτό είναι το ανώτατο, το άρτιο όριο. Και δεν αναφερόμαστε σε βόρεια προάστια. Αναφερόμαστε σε όλους τους οικισμούς προ του 1923 στην Ελλάδα. Το 1981 το όριο πήγε στα 2 στρέμματα. Αναφερόμαστε σε όλη την Ελλάδα και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι είναι.
Αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούμε να ρυθμίσουμε με μία γενική διάταξη. Ο συνάδελφός σας, κύριε Γκατζή, ο κ. Σκυλλάκος έχει καταθέσει ερώτηση και ζητάει ρύθμιση για ένα ανάλογο πρόβλημα που υπάρχει για τους σεισμοπαθείς στη Σαντορίνη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Τι σχέση έχει αυτό;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Λέω ότι δεν μπορείτε να ερχόσαστε ως κόμμα, να διαφωνείτε με τη γενική ρύθμιση, αλλά να ζητάτε ρύθμιση για το ίδιο θέμα για συγκεκριμένη περίπτωση σε σεισμοπαθείς της Σαντορίνης.
Έχουν πολλές προτάσεις από συναδέλφους Βουλευτές και σωστά. Έτσι θα αρχίσει και ξεσηκώνεται ο κόσμος. Και σωστά θα ξεσηκώνεται ο κόσμος. Και δεν έχουν όλοι πολίτες αντιδράσει ακόμα, γιατί κάποιοι δεν το έχουν πάρει είδηση και κάποιοι δεν το πιστεύουν ότι τα σπίτια τα οποία έχουν εδώ και δεκαετίες, έρχεται το δημόσιο να τα αμφισβητήσει, διότι επί εκατόν εξήντα χρόνια δεν άσκησαν τα δικαιώματά τους. Και αυτό το απαράγραπτο δικαίωμα του δημοσίου ήταν ότι όλοι μας ησυχάσαμε, το δημόσιο ησύχασε, δεν κατέγραψε την περιουσία του, δεν τη διαφύλαξε, έδωσε άδειες ένταξης εντός σχεδίου, έδωσε άδειες στους πολίτες και σήμερα έρχεται να τα διεκδικήσει.
Θα ήθελα να κάνω μία τελευταία παρατήρηση για τα δύο στρέμματα.
Κύριοι συνάδελφοι, καταλαβαίνετε τι έχει να συμβεί; Και τα δύο στρέμματα που βάζουμε κατά τη γνώμη μου, είναι μικρό το όριο. Γι’ αυτό λέμε εάν είναι περισσότερο από δύο στρέμματα, είναι ενιαίο το οικόπεδο και έχει κτισθεί κατά 30% και αυτό δεν αμφισβητείται. Όλα τα ξενοδοχεία, όλες οι βιομηχανίες, όλες οι βιοτεχνίες, όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, συνήθως έχουν πάνω από δύο στρέμματα. Μιλάω για τα εντός σχεδίου. Εάν όλους αυτούς τους βάλουμε στη δικαστική διαδικασία, σημαίνει ότι επί κάποια χρόνια -δέκα-δεκαπέντε, δεν ξέρω πόσα χρόνια θα πάμε, γιατί είναι δεκάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις- αυτοί δε θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Είναι δυνατόν να ερχόμαστε εμείς τώρα και να υποκρινόμαστε –γιατί εγώ το θεωρώ υποκρισία- και να λέμε ότι εμείς θα προστατεύσουμε τα δάση; Ό,τι ήταν δάσος μέσα στα εντός σχεδίου είναι άλση και έχουν οριοθετηθεί. Ό,τι ήταν δασικές εκτάσεις με βάση την αεροφωτογραφία του 1937 για την Αττική –γιατί με βάση αυτήν κάνουν τις δηλώσεις- και του 1945 για τα εκτός Αττικής, αυτά είναι δάση πολυκατοικιών.
Είναι δυνατόν επειδή το δημόσιο και πολύ κακώς επί τόσα χρόνια δεν προστάτευσε και δεν κατέγραψε την περιουσία του, να έρχεται σήμερα και να λέει ότι τα προβλήματα αυτά θα τα λύσει με το να στείλει στα δικαστήρια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας; Όλα αυτά για να λύσουν ένα πρόβλημα που αυτοί δεν το γνώριζαν και δεν είχαν καμία αρμοδιότητα και λειτούργησαν σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους που εμείς ψηφίζουμε, επειδή είχε δεν είχε υπογράψει ο Υπουργός Γεωργίας πριν από το 1979 -γιατί μετά υπογράφει- στις εντάξεις του σχεδίου πόλης ή επειδή το δημόσιο έκανε απαλλοτρίωση το 1923 στη Γλυφάδα, αλλά μέχρι τώρα δεν την έχει δηλώσει στα υποθηκοφυλακεία της χώρας; Και θα πούμε σε όλους αυτούς τους κατοίκους ότι έγιναν κακώς και ότι είναι όλοι τους απατεώνες;
Κύριοι συνάδελφοι, πράγματι είναι μία τομή, γιατί επί εκατό χρόνια το ελληνικό δημόσιο και το νομικό πλαίσιο είχε λειτουργήσει διαφορετικά.
Πράγματι, τα απαράγραπτο των δικαιωμάτων του δημόσιου αμφισβητείται με αυτή τη διάταξη. Έχει αμφισβητηθεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπως ανέφερα, για επί μέρους λύση θεμάτων με πολύ πιο επιεική τρόπο απ’ αυτόν που λέμε εμείς σήμερα για τα τριάντα χρόνια.
Εάν, όμως, δεν προχωρήσουμε σ’ αυτή τη ρύθμιση, δεν μπορούμε να κάνουμε Κτηματολόγιο. Και να αφήσουμε αυτή την υποκρισία ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τα δάση.
Για ποια δάση μιλάμε; Δάση πολυκατοικιών; Εμείς θέλουμε να κάνουμε Κτηματολόγιο το οποίο θα βάλει πλέον τομή από εδώ και πέρα. Και πάρα πολλές αντιδράσεις υπάρχουν γιατί ακριβώς δεν θέλουν να γίνει το Κτηματολόγιο. Γιατί άμα γίνει το Κτηματολόγιο δε θα μπορεί να υπάρχουν ούτε καταπάτηση ούτε χρησικτησία ούτε αμφισβητήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι γίνατε σαφής.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θα υπάρχουν πλέον τίτλοι και οι συναλλαγές θα είναι πιο διαφανείς και πιο σύμφωνες με το νόμο.
Αυτή την αναρχία το Κτηματολόγιο θα βάλει σε τάξη. Αλλά για να τη βάλει σε τάξη πρέπει να κάνουμε ορισμένες τομές. Νομίζω ότι πρέπει να τολμήσουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από θεωρίες περί δάσους 80%. Τα δάση είναι κατοχυρωμένα. Ακούστηκε από πολλούς συναδέλφους το τι συμβαίνει με τις δασικές εκτάσεις. Ένα πουρνάρι έχει και το δηλώνει δασική έκταση. Και με τον κ. Μητσοτάκη συμφώνησα ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα και πρέπει να βρούμε λύση. Δεν προτείνουμε σήμερα λύση γιατί θέλει μεγάλη μελέτη. Πρέπει, όμως, να βρούμε λύσεις αν θέλουμε να φτιάξουμε Κτηματολόγιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Υπήρξε μια ανοχή απ’ όλο το Σώμα για να μπορέσει η κυρία Υπουργός να απαντήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Μη δημιουργείτε πρόβλημα διαδικαστικό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Ένα λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς δεχθήκαμε να κάνει παρέμβαση σύμφωνα με τον Κανονισμό όπως δικαιούται η κυρία Υπουργός για πέντε λεπτά. Από μας δεν υπήρξε ανοχή για να κάνει ομιλία. Εγώ δε θα απαντήσω αυτή τη στιγμή επί της ουσίας, αλλά όταν η κυρία Υπουργός κάνει την πλήρη ομιλία της αμέσως μετά τους έξι συναδέλφους.
Γεγονός είναι ότι ετέθησαν θέματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Θα απαντηθούν από εμάς σύμφωνα με τον Κανονισμό όταν πάρουμε το λόγο.
Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ πάντως ότι δεν μπορεί οι Υπουργοί να κάνουν καταστρατήγηση του Κανονισμού, τον οποίο ψηφίσαμε. Οι έξι συνάδελφοι πρέπει να μιλήσουν πριν την Υπουργό. Και δεν είναι η πρώτη φορά -και δεν είναι η μόνη Υπουργός η κ. Παπανδρέου που το κάνει αυτό- που οι Υπουργοί καταστρατηγούν εν γνώσει τους τον Κανονισμό. Αυτό είναι απαράδεκτο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Εσείς ο ίδιος είπατε να μιλήσει ένα πεντάλεπτο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Για πέντε λεπτά μόνο ως έχει δικαίωμα από τον Κανονισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Είδα ότι υπήρχε μια ανοχή από κάτω να της δώσουμε κάτι παραπάνω επειδή είχε ομολογουμένως ενδιαφέρον αυτή την ανάπτυξη. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ. Και τις ευθύνες τις παίρνει το Προεδρείο και όχι η κ. Παπανδρέου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Ορθώς καταλάβατε, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν ήταν μόνο ενημέρωση, αλλά ήταν και απάντηση σε θέμα προσωπικό. Πρέπει πλέον να κάνουμε συζήτηση επί της ουσίας και όχι να μιλάμε ρητορικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Μη γινόμαστε καταπατητές του Κανονισμού τώρα.
Το λόγο έχει ο κ. Μαγκούφης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται με την τροποποίηση του ν. 2308/95 για τη σύνταξη και το ν.2664/98 για την τήρηση του Κτηματολογίου, η επίλυση προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στη μέχρι σήμερα πορεία των προγραμμάτων του Εθνικού Κτηματολογίου ή προβλέπεται ότι θα παρουσιαστούν στο μέλλον, χωρίς να αλλοιώνεται η βασική φιλοσοφία του τρόπου σύνταξης και του περιεχομένου του Κτηματολογίου.
Το σχέδιο νόμου, προσπαθεί να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο για την κτηματογράφηση και το Εθνικό Κτηματολόγιο που είναι ο στόχος. Και σωστή είναι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυρίας Υπουργού προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα. Οφείλει, όμως, να συνοδεύεται και από σωστό σχεδιασμό για την υλοποίηση των αναγκαίων μελετών από την εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» σε όλο τον ελλαδικό χώρο, θέμα για το οποίο θα αναπτύξω στη συνέχεια τις απόψεις μου.
Κύριε Πρόεδρε, το θεσμικό πλαίσιο οφείλει να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου και να βρίσκεται σε μια διαλλακτική σχέση με την υφή και την πολυσυνθετότητα των προβλημάτων που υπάρχουν ως παράγωγα του παρελθόντος, της υφισταμένης Δημόσιας Διοίκησης, των νομικών λαβύρινθων, της πολυνομίας, των καταπατήσεων γης, της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, των συναρμοδιοτήτων των Υπουργείων και των τεχνικών δυσκολιών που πολλαπλασιάζονται αφ΄ ενός από το ανάγλυφο της ελληνικής γης και αφ΄ ετέρου από τη μεγάλη κατάτμηση της ελληνικής γης.
Οι προτεινόμενες διατάξεις που συμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο δεν επιλύουν όλα τα ζητήματα. Και είναι αυτό σαφέστατο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή. Αποτελούν όμως ένα θετικό βήμα που προέκυψε ως αναγκαιότητα ένεκα και της εν τω μεταξύ αποκτηθείσης εμπειρίας τόσο από τον ΟΚΧΕ όσο και από την «Κτηματολόγιο ΑΕ». Μία εμπειρία που οφείλει να οδηγεί στον καλύτερο σχεδιασμό το έργο με την παράλληλη όμως υπέρβαση των αδυναμιών που διαπιστώθηκαν και κυρίως αυτό της τεχνικής υποστήριξης.
Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή διαπιστώθηκε ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΧΕ και της «Κτηματολόγιο ΑΕ» δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ζητήματα της αναγκαίας τεχνικής υποστήριξης. Η Πρόεδρος της «Κτηματολόγιο ΑΕ» είπε ότι το δυναμικό της υπηρεσίας είναι μόνο εκατόν τριάντα άτομα και ότι έχει προϋπολογισθεί μέχρι το τέλος του 2003 να υπάρξει ένα δυναμικό της τάξεως των διακοσίων πενήντα ατόμων που δεν ξέρω εάν και κατά πόσο αυτό αρκεί και που βέβαια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Κυρία Υπουργέ, υπάρχει αναγκαιότητα προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση να πάρει τα σχετικά μέτρα για να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της τεχνικής υποστήριξης.
Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και να ξεκαθαρίσει τάχιστα πόσα κτηματολογικά γραφεία θα ιδρυθούν και σε τι χρονικό ορίζοντα, προωθώντας την άμεση λειτουργία, σε πρώτη φάση, ενός κτηματολογικού γραφείου ανά νομό. Στην κατεύθυνση μετατροπής των τετρακοσίων και πλέον υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, απαιτείται γενναία υποστήριξη. Αν η τήρηση και καταγραφή του νομικού μέρους δεν συνοδευτεί και από την παράλληλη τήρηση του τεχνικού μέρους από την αρχή του εγχειρήματος, τότε το Κτηματολόγιο θα οδηγηθεί σε εμπλοκή και θα πάει στις καλένδες.
Η τεχνική υποστήριξη οφείλει να συνάδει με τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα του Κτηματολογίου και την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Εδώ θέλω να τονίσω ότι υπερεκτιμάται η τεχνική διάσταση του Κτηματολογίου, η οποία επιχειρείται να αντιμετωπισθεί κεντρικά από ομάδα τεχνικών υπαλλήλων του ΟΚΧΕ ή της «Κτηματολόγιο ΑΕ» για το σύνολο της χώρας, όταν προκύπτει ως δεδομένη αδυναμία και σε σχέση με το δυναμικό της εταιρείας, αλλά και σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη.
Εκτιμώ ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος, της αποκεντρωμένης τεχνικής στήριξης του Κτηματολογίου είναι σημαντικό μέγεθος και δεν ξέρω κατά πόσο η ανάθεσή του σε ιδιώτες, μελετητές ή μελετητικά γραφεία από το κέντρο, είναι βέβαιο ότι θα λύσουν το πρόβλημα της τήρησης και της λειτουργίας του Κτηματολογίου. Έχω τις επιφυλάξεις μου ως προς αυτό.
Κύριε Πρόεδρε, αυτό που επιθυμώ να καταθέσω είναι ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του ν. 2308/95 κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να βελτιώσουν τη σύνταξη του Κτηματολογίου, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες αρνητικές προβλέψεις. Και επισημαίνω την επέκταση της μη ορθής απαλλαγής του δημοσίου από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων στις ετήσιες διορθώσεις και στις ενστάσεις, την κατάργηση έκδοσης κτηματογραφικών αποσπασμάτων και την αντικατάστασή τους από πιστοποιητικά υποβολής δήλωσης, καθώς και το ζήτημα της αντιμετώπισης των εμβαδών.
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του ν.2664/98, παρ΄ όλο που έχουν θετικές διατάξεις για την αποτροπή του ανέτου εξαναγκασμού των πολιτών σε προσφυγές στη δικαιοσύνη, προτείνουν και διατάξεις που σε συνδυασμό με ήδη ισχύουσες δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους, ώστε να παρουσιαστεί αδυναμία τήρησης και λειτουργίας του Κτηματολογίου. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του θεσμού και την επανάληψη φαινομένων που παρουσιάστηκαν ή στο Κτηματολόγιο της Ρόδου-Κω ή στο Κτηματολόγιο Καλλιθέα-Τζιτζιφιές.
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι αυτό του συντονισμού της Κυβέρνησης, του συντονισμού μεταξύ συναρμόδιων Υπουργείων. Είδαμε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Γεωργίας.
Υπάρχουν συναρμόδια Υπουργεία. Πρέπει να γίνει μια πιο ουσιαστική δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και εκτιμώ ότι πρέπει να παρθεί γενναία πολιτική απόφαση.
Επίσης επισημαίνω ότι πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα σε σχέση με τη σύνταξη των χαρτών που αφορούν τα δάση, που αφορούν τις γεωργικές και αστικές εκτάσεις και βέβαια, με αλλεπάλληλες φωτογραφήσεις που πρέπει να γίνουν αν δεν έχουν ολοκληρωθεί θα πρέπει να τελεσιδικήσουν όλα τα υπόβαθρα, τα οποία είναι αναγκαία για τη σύνταξη του Κτηματολογίου, καθ’ ότι διαπιστώνουμε ότι κάθε φορά και ανάλογα με το χρόνο, αυτά τα υπόβαθρα αλλάζουν με παρεμβάσεις που γίνονται από τους ίδιους τους ανθρώπους είτε με εκχερσώσεις είτε με καταπατήσεις είτε με πυρκαγιές είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους.
Κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να τονίσω ότι σε σχέση με τις επισημάνσεις που έκανε ο συνάδελφος εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Γιαννακόπουλος, στην επιτροπή και στην Ολομέλεια, δε θα τις επαναλάβω, αλλά τις υιοθετώ και θεωρώ αναγκαία τη συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ με το Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να λυθούν οξυμμένα ζητήματα.
Στην Ελλάδα, όπως τόνισα και στην επιτροπή, ισχύουν δύο τινά. Άλλα ισχύουν για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, γιατί είχαν απελευθερωθεί νωρίτερα και άλλα ισχύουν για τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπάρχει το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830 που ορίζει συγκεκριμένα ζητήματα και επειδή η Θεσσαλία και η Μακεδονία απελευθερώθηκαν μετά το 1830 δεν ισχύουν σ’ αυτές τις περιφέρειες όσα ίσχυαν στην παλιά Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά ζητήματα και διάφοροι γεωργοκτηνοτρόφοι να καταλήγουν στα δικαστήρια και να πέφτουν βροχηδόν οι ποινές. Κάποτε αυτή η υπόθεση θα πρέπει να αλλάξει και θα πρέπει από τώρα να παρθεί γενναία απόφαση και να εργαστεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Πέρα όμως από τα ζητήματα της πολιτικής συνεννόησης και της αναγκαίας συμπληρωματικής νομοθέτησης, επειδή σε σχέση με το Κτηματολόγιο, από το νόμο, θα πρέπει να προχωρούμε και στην πράξη και η πράξη αφορά και τη διαδικασία που προχωρεί η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και η διαδικασία σε συνάρτηση με την υλοποίηση του Κτηματολογίου αναφέρεται και σε σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών που είναι σε συνάρτηση με τις μελέτες, οφείλω να τονίσω και να πω ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του Κτηματολογίου βρισκόταν και σε συνάρτηση με μελέτες και μελετητικά γραφεία από διάφορες μελετητικές ομάδες που υλοποίησαν αυτό το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα. Και βέβαια μέχρι το τέλος του 2003 θα έχουν τελειώσει.
Στο πρόγραμμα του Κτηματολογίου πήραν μέρος διάφορες μελετητικές ομάδες και από τα Τρίκαλα και από τη Λάρισα και από την Καρδίτσα και από το Βόλο, από τα Γιάννενα, την Καβάλα κ.ο.κ. Αυτές οι ομάδες, τα τελευταία επτά χρόνια εργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία, επενδύοντας σε προσωπικό, σε τεχνογνωσία, σε τεχνικό εξοπλισμό και με ανάλογη οικονομική αιμορραγία.
Διαπιστώνουμε, όμως, ότι η «Κτηματολόγιο ΑΕ» για τη συνέχιση αυτού του προγράμματος έχει ήδη συντάξει μια λίστα διακήρυξης νέων μελετών για τα έτη 2003 και 2004, αποκλειστικά όμως και μόνο για τις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ, δώστε μου και μένα τη δυνατότητα να ολοκληρώσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Μην το παρακάνετε, όμως, κύριε συνάδελφε. Σας παρακαλώ πολύ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ: Δεν το παρακάνω, κύριε Πρόεδρε. Θα αναφερθώ σε ένα θέμα και θα κλείσω.
Βέβαια, αυτή η λίστα υποβλήθηκε και στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς έγκριση, μόνο για τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Αττικής με μέτρο την πυκνότητα των δικαιωμάτων ανά γεωτεμάχιο, την υψηλή ανταποδοτικότητα των τελών, την υψηλή ανάπτυξη περιοχών και τα υποθηκοφυλακεία στα οποία ήδη συντάσσει το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Αυτά τα επιχειρήματα τα οποία διά μέσου αυτών οδηγούν στον αποκλεισμό των υπολοίπων περιοχών της χώρας, δε στέκουν για τους εξής λόγους: Πρώτον, πυκνότητα δικαιωμάτων ανά γεωτεμάχιο έχουν και οι πόλεις της Λάρισας, της Καρδίτσας, του Βόλου, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης, της Ξάνθης κ.ο.κ. Δεύτερον, υψηλή ανταποδοτικότητα τελών έχουν και οι επαρχιακές πόλεις. Μάλιστα, σε μερικές από αυτές, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα χρηματοδοτήσουν με τα ανταποδοτικά τέλη την έναρξη εκτέλεσης του Εθνικού Κτηματολογίου στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Τρίτον, ανάγκη άμεσης και απτής υψηλής ανάπτυξης έχει όλη η χώρα και μάλιστα περισσότερο η επαρχία απ’ ό,τι η Θεσσαλονίκη και η Αττική. Τέταρτον, υποθηκοφυλακεία στα οποία ήδη συντάσσει το Εθνικό Κτηματολόγιο υπάρχουν και στην επαρχία.
Έτσι, λοιπόν, στη βάση αυτών των δεδομένων, για την επόμενη μέρα παρατηρούμε ότι εάν επικεντρωθεί η λογική των μελετών μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Αττική, η επαρχία θα περιμένει με τη σειρά της τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου μετά την περάτωση αυτού του προγράμματος στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Οι πιστώσεις από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους θα διανεμηθούν πρώτα και επιλεκτικά σ’ αυτούς τους δύο νομούς, με την επαρχία να ασκείται στην υπομονή και την αναμονή. Τελικά, θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Κύριε συνάδελφε, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που θέλουν να μιλήσουν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Πέρα των παραπάνω, θέλω να τονίσω ότι τα μελετητικά γραφεία που έχουν την έδρα τους στις νομαρχιακές πόλεις και με κόπους και θυσίες στήθηκαν για να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους με όλες τις κοινωνικές συνέπειες, γιατί αυτός ο επιχειρούμενος προγραμματισμός για τα έτη 2003 και 2004 που περιλαμβάνει έγκριση προγράμματος, διακηρύξεις, αναθέσεις, υπογραφή συμβάσεων, έναρξη εργασιών και ένταξη νέων προγραμμάτων, θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών.
Τα αποτελέσματα θα είναι τότε να υπάρχουν οργανωμένα μελετητικά γραφεία, μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και οι πιστώσεις θα διανεμηθούν ουσιαστικά πάλι σε εργαζόμενους των δύο αυτών νομών.
Με γνώμονα τα παραπάνω, κυρία Υπουργέ, εκτιμώ ότι με γενναιότητα θα πρέπει να ανατρέψετε τη μέχρι σήμερα πορεία που υιοθέτησε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα 2003 – 2004 και περιοχές όλης της ελληνικής περιφέρειας, όλης της ελληνικής επαρχίας, πράγμα που είναι επιθυμητό και αναγκαίο για την ανάπτυξη της χώρας ισομερώς και έτσι παράλληλα να διασφαλίσουμε και το ζήτημα που αφορά την εργασία των διαφόρων συναδέλφων των μελετητικών γραφείων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Τσιπλάκης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, νουθεσίες απευθύνθηκαν και επισημάνσεις περί τομών προς το κοινοβουλευτικό Σώμα και εγένοντο από πλευράς της κυρίας Υπουργού και επί των οποίων εξελισσομένης της τοποθετήσεώς μου θα συγκεκριμενοποιήσω κι εγώ τις απόψεις μου. Μένω όμως προεισαγωγικά στα περί τομών. Θέλω να πω κι εγώ, γιατί θέλω να πιστεύω σε επίπεδο θεωρητικό, σε επίπεδο στόχευσης -δεν μπορεί κάποιος να έχει αντίθετη άποψη- ότι βεβαίως το Κτηματολόγιο αποτελεί τομή στην κρατική λειτουργία και έχει πάμπολλες προφανείς επιπτώσεις. Μπορεί όμως και σε επίπεδο πρακτικό –και αυτό είναι τελικά το επιζητούμενο και μάλιστα γρήγορα- να προκύψει ως τομή εάν έχει προπαρασκευαστεί σωστά, αν οι κατά καιρούς νομοθετικές παρεμβάσεις είναι εύστοχες, είναι νομοτεχνικά σωστές και αν από πλευράς χρηματοδότησης, όταν τουλάχιστον διατρέχει μία περίοδο που μπορεί να υπάρξει φορέας συνεισφοράς –και εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση- εάν τις δυνατότητες χρηματοδότησης έρχεσαι και τις «εκμεταλλεύεσαι» κατά το σωστό τρόπο.
Εμείς σαν Νέα Δημοκρατία εκτιμούμε ότι αυτές οι βασικές θεμελιώδεις προϋποθέσεις και όροι στη διαδρομή του χρόνου μιας και έχουμε ήδη μια ιστορική συγκεκριμένη εξέλιξη για το Κτηματολόγιο εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουν εκπληρωθεί, υπό την πρόσθετη επισήμανση ότι σε μία δικαιοκρατούμενη πολιτεία, ασχέτως ιστορικής αναδρομής, δεν μπορεί να ισχύουν αρχές, ρήτρες του τύπου του απαραγράπτου των δικαιωμάτων του δημοσίου και του αμαχήτου τεκμηρίου πως ό,τι δεν είναι ιδιωτικό, είναι δημόσιο. Το λέω αυτό γιατί ακούγεται συνήθως ότι καταπατώνται δικαιώματα αστικά και άλλης φύσεως του δημοσίου. Και αυτό είναι αληθές. Όμως για την πλήρη και ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος θα πρέπει να πούμε ότι πολλές φορές υπάρχουν διαμάχες με ιδιώτες που εξαιτίας αυτών των αμαχήτων προνομιακών τεκμηρίων και σε δικαστικό επίπεδο, παρ΄ ότι ουσιαστικά συντρέχουν περιπτώσεις δικαιώσεως του ιδιώτη, αυτές οι διαμάχες οδηγούν σε βάρος, από πλευράς έκβασης, των ιδιωτών.
Πρέπει, λοιπόν, για την πλήρη προσέγγιση να πούμε ότι η έλλειψη χρόνια τώρα του Κτηματολογίου και η ύπαρξη κάποιων αρχών, των κυρίαρχων, έχει οδηγήσει σ΄ ένα υπάρχον πλαίσιο στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πρωτευόντως του πολίτη, όσον αφορά αυτό το καίριας σημασίας ζήτημα, το ιδιοκτησιακό, που εν πάση περιπτώσει χαρακτηρίζει αν θέλετε και τις φιλελεύθερες κοινωνίες. Τοποθετούμαι πολιτικά.
Με αναμφισβήτητα στοιχεία, αν κάνουμε μια ιστορική αναδρομή από νομοθετικής πλευράς, θα διαπιστώσουμε ότι αυτός είναι ο τέταρτος νόμος που προσεγγίζει το Κτηματολόγιο. Όχι μόνο το προσεγγίζει, αλλά το προσεγγίζει λανθασμένα. Το προσεγγίζει, όπως πολύ εύστοχα είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, με την έννοια της ερμηνευτικής εγκυκλίου.
Έχουμε, λοιπόν, αυτές τις επανειλημμένες νομοθετικές παρεμβάσεις. Αυτές οι συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις από πλευράς έργου δεν άπτονται παρά του 6% -έτσι έχει προκύψει στατιστικά- των εδαφών της Επικράτειας. Μάλιστα αφορά το 6% των δήμων που συνολικά έπρεπε να υπαχθούν σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Όλα αυτά αφορούν ένα εκπονηθέν μεγαλόστομα πρόγραμμα, ένα υψίστης αξίας έργο, το οποίο ξεκίνησε με ένα συγκεκριμένο κοστολόγιο και ξέρουμε πού έφθασε: από τα 250 δισεκατομμύρια δραχμές έφθασε στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.
Εκείνο που, επίσης, είναι σημαντικό –αρνητικά, όμως- και αιτιώμεθα ως προς αυτό την Κυβέρνηση είναι ότι από πλευράς χρηματοδότησης διαμορφώθηκαν οι συνθήκες από συγκεκριμένο φορέα και το προείπα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί οι όροι, αυτές οι προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής συνεισφοράς έχουν εξανεμιστεί, έχουν υποσκαφτεί και με την έννοια την επίσημη –και δεν χωρεί αντίλογος σε αυτό- της επιβολής συγκεκριμένου προστίμου και με την έννοια ότι με τη συγκεκριμένη συνεισφορά έπρεπε να έχει γίνει ένα πολλαπλάσιο τοπίο, το οποίο δεν εγένετο. Αυτά, λοιπόν, είναι απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα! Βεβαίως υπάρχουν υπαίτιοι.
Η πολιτική μου, λοιπόν, επισήμανση είναι η εξής: Σε θεωρητικό επίπεδο μεγαλόστομα έρχεστε να μας εμφανίσετε εδώ ότι αποπειράστε τομές. Όμως, σε πρακτικό επίπεδο υστερείτε. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός.
Τα λέω αυτά, γιατί με πονούν. Με πονούν και ως επαρχιώτη Βουλευτή, διότι προηγουμένως σας είπα ότι το ασφαλές ιδιοκτησιακό καθεστώς που πρέπει να διέπει μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία –προσέξτε, το επισημαίνουμε!- έχει προϋπάρξει σε χώρες και εκτός του κύκλου των προηγμένων χωρών. Σας το λέω ως επαρχιώτης. Επανειλημμένως όταν υποστηρίζονταν στα δικαστήρια υποθέσεις, χρησιμοποιούσαμε κτηματογραφικά και τοπογραφικά στοιχεία της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Αυτό, λοιπόν, το ζήτημα εμένα με πονά και ως επαρχιώτη Βουλευτή με την έννοια ότι πραγματικά ουκ ολίγοι πολίτες εμπλέκονται σε χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες, έχοντες προφανή δικαιώματα επί τη βάση της προϊσχύσασας, όπως είπα, κατάστασης που χρόνια τώρα εσείς δεν μπορέσατε ουσιαστικά να αντιμετωπίσετε. Έρχονται και υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες. Στο Νομό Σερρών, όπου έχουμε ουκ ολίγους προσφυγικούς οικισμούς –χρόνια τώρα- έχουμε ουκ ολίγα ιδιοκτησιακά προβλήματα, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν κατέχουν τίτλους. Αυτές, λοιπόν, είναι οι πολιτικές, αλλά και νομικής φύσεως επισημάνσεις μου, οι οποίες δεν επιδέχονται αντίλογο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ)
Προχωρώ παραπέρα στη βασική νομοθετική και ουσιαστική επισήμανση και αιτίαση της Νέας Δημοκρατίας επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Χωρίς καμία διαβούλευση έρχεται αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχον τη φύση ερμηνευτικής εγκυκλίου. Αυτό φαίνεται στην περίπτωση διαχειρίσεως ζητημάτων στις περιπτώσεις διαδοχής, λόγω θανάτου, συγκεκριμένων προσώπων. Είναι, λοιπόν, άνευ διαβουλεύσεων και αποσπασματικό.
Η αποσπασματικότητα φαίνεται σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Σας λέω το εξής, κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψατέ μου. Σας αναφέρω μια χαρακτηριστική περίπτωση που μου θυμίζει περίπτωση καταθέσεως αγωγής, η οποία πάσχει από τοπική και υλική αρμοδιότητα, δεν έχει νόμιμη βασιμότητα και, όταν χάνεται η υπόθεση στα δικαστήρια, αρχίζει ο δικηγόρος να δικαιολογείται έναντι του πελάτη του. Τον βάζει σε μια χρονοβόρα διαδικασία στην προσπάθεια να επιλύσει ζητήματα, τα οποία έπρεπε να έχει εκ των προτέρων επιλύσει. Τέτοιο είναι το συγκεκριμένο –σε συνέχεια άλλων νομοσχεδίων- νομοσχέδιο που φέρνουμε σήμερα και το συζητούμε στη Βουλή και δικαίως η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη.
Λέω ενδεικτικά για την αποσπασματικότητα του νομοσχεδίου το εξής: Ποτέ δεν υπήρξε σοβαρός προβληματισμός ή προβληματισμός με άλλα Υπουργεία. Επισημάνθηκε από πλευράς εισηγητού. Ούτε από το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο αυτόνομα κάνει οδοφωτογραφήσεις ούτε με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο κάνει μεν περιουσιολόγια, αλλά δε διασφαλίζει τα δικαιώματα του δημοσίου.
Τέλος –το βασικό- αυτό το αποπειρώμενο έργο, που κάποια ποσά ήδη αφαιρούνται –σας επισημάνθηκε γιατί και αιτιάσθε γι’ αυτό από πλευράς του εισηγητού της Νέας Δημοκρατίας- αυτό το Κτηματολόγιο…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Τελειώνετε, κύριε Τσιπλάκη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Αυτό το Κτηματολόγιο θα τροφοδοτηθεί τελικά από τον ελληνικό λαό, ενώ η αρχική σκοπιμότητα και το ευρωπαϊκό διαμορφωθέν πλαίσιο προσέδιδε άλλη δυνατότητα σε αυτό το συγκεκριμένο Κτηματολόγιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κεδίκογλου έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Με αυτή την έννοια η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Μπορείτε να μιλήσετε από τη θέση σας, κύριε Κεδίκογλου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προτιμώ να μιλήσω από το Βήμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κακώς, γιατί μέχρι και δέκα λεπτά μιλάτε από τη θέση σας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα και άλλοι συνάδελφοι μίλησαν από το Βήμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Έγινε μία κακή αρχή.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αφού έγινε η παραχώρηση, πρέπει να συνεχιστεί. Εσείς την κάνατε. Ο κ. Μαγκούφης μίλησε από το Βήμα με χρόνο οκτώ λεπτά. Δεν μπορεί τώρα οι πρώτοι οκτώ να μιλάνε από τα έδρανα και οι υπόλοιποι από το Βήμα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, τιμώ την παρισταμένη και εισηγουμένη το νομοσχέδιο Υπουργό, γιατί έχει το θάρρος της γνώμης της και η ψήφος της δεν είναι δεδομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Την τιμώ διότι ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης και αναγνώρισε ότι η Σύμβαση του Αερίου, που είχε υπογράψει ο κ. Μητσοτάκης, με την παρέμβαση του κ. Σημίτη μετεβλήθη σε λεόντειο. Την τιμώ για όσα κατά καιρούς κάνει και λέει.
Πράγματι σήμερα παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες. Και τώρα ερχόμαστε στο θέμα: Κτηματολόγιο. Οδυρμοί και κραυγές που δεν έχουμε Κτηματολόγιο. Αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρετε καμία χώρα, η οποία δεν πέρασε Αναγέννηση ή Βιομηχανική Επανάσταση και έχει Κτηματολόγιο; Πείτε μου μία. Καμιά χώρα που δεν πέρασε Αναγέννηση και Βιομηχανική Επανάσταση δεν έχει Κτηματολόγιο. Στην Ελλάδα έχει μόνο η Δωδεκάνησος, γιατί στην Ιταλία είχε γίνει η Βιομηχανική Επανάσταση και οι Ιταλοί συνέβη να είναι τότε κυρίαρχοι της Δωδεκανήσου.
Αγνοούμε, λοιπόν, την ιστορία της χώρας μας για το θέμα αυτό; Αγνοούμε τι κράτος είμαστε και πώς συνετέθη η ελληνική ιδιοκτησία γενικότερα από την Τουρκοκρατία; Είχαμε την ατυχία τη Φραγκοκρατία να τη διαδεχθεί η Οθωμανοκρατία. Δεν μπορέσαμε να έχουμε την ελευθερία μας. Αντί να συνεχίσει η Φραγκοκρατία, με την οποία θα είχαμε και Αναγέννηση και Βιομηχανική Επανάσταση, ήρθε ο Οθωμανισμός.
Ας μην αγνοούμε, λοιπόν, πώς έφτασε ως εδώ το κράτος μας. Δεν ήταν εύκολο ούτε μετά την ήττα του 1897 ούτε μετά την ιστορία του 1922 ούτε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο –στον οποίον εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, δεν μπορέσαμε να δώσουμε τέλος- να έχουμε Κτηματολόγιο. Και αναφέρομαι σε αυτό κατ’ επανάληψη, γιατί είχαμε ιδιαιτέρα συνεργασία με τον Ανδρέα Παπανδρέου γι’ αυτό και μου είπε ευθέως: «Δεν μπορώ να το κάνω, Βασίλη». Και ήρθε και το έκανε ο προ ολίγου αποχωρήσας κ. Τζαννετάκης, που μόνο αυτό το έργο να είχε κάνει τότε, το αμαρτωλό 1989, είναι μέγα έργο, για να περάσει στην ιστορία ως ένας επιτυχημένος Πρωθυπουργός.
Άρχισε, λοιπόν, το Κτηματολόγιο με μία σύμβαση, είχε κάποιο κόστος, κάποια προβλήματα κ.λπ. Γιατί; Γιατί φταίει το νομικό πλαίσιο, το οποίο ανέθετε το Κτηματολόγιο ως μελέτη. Δεν είναι όμως, κύριοι, μελέτη. Ούτε υπάρχουν μελέτες, κυρία Υπουργέ. Και ήθελα να παρακαλέσω να προχωρήσετε στην αναθεώρηση του νόμου περί ανάθεσης μελετών. Δεν αναθέτουμε εμείς μελέτη για να μας δώσουν κάποιους τόμους με τους υπολογισμούς που έκαναν. Εμείς θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Το Κτηματολόγιο είναι ένα χαρτί που δίνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός κομματιού γης. Αυτό είναι έργο, δεν είναι Κτηματολόγιο. Αυτό θα γίνει με δημοπρασία. Θα περιγράψετε ακριβώς τι θέλετε και θα γίνει με δημοπρασία έργου. Αυτό είναι σήμερα η κύρια αιτία και της διόγκωσης του κόστους και της καθυστέρησης και των ανωμαλιών. Και είναι προς τιμήν σας ότι αυτά τα είδατε εγκαίρως και φέρατε σε μικρό διάστημα τις τροποποιήσεις.
Επίσης, πρέπει να ανοίξει αυτή η ιστορία με τις μελέτες και με τους συμβούλους. Επιτέλους, αλλάξτε το νόμο! Δεν με ενδιαφέρει εμένα εάν θα φτιάξει διακόσιες ή πεντακόσιες σελίδες με υδραυλικούς, στατικούς ή οποιουσδήποτε άλλους υπολογισμούς. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα σχέδια εφαρμογής. Εγώ, κύριοι, προκηρύσσω διαγωνισμό για να παραλάβω σχέδια εφαρμογής, σχέδια κατασκευής της τάδε γέφυρας ή της δείνα οδού. Αυτά είναι κατόψεις, είναι τομές, είναι μία όψη. Αυτά θέλω.
Αν εσείς χρησιμοποιείτε μεθόδους Αϊνστάιν, είναι δικό σας θέμα. Εγώ το έργο αυτό θέλω. Κυρία Υπουργέ, να εισαγάγετε νόμο –έχει καθυστερήσει και θα είναι σε χρέωσή σας- περί τροποποίησης του νόμου περί μελετών. ΄Οχι τροποποίηση παντελούς αλλαγής, είναι έργο η μελέτη. Πριν από αυτό, κυρία Υπουργέ, πρέπει να σας επισημάνω ότι για την ανάπτυξη της χώρας χρειαζόμαστε χάρτες. Δεν μπορεί να έρθει κανείς να κάνει επένδυση, αν δεν έχει ένα χάρτη. Θα παρακαλέσω να συνδράμετε το έργο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να κάνετε παρέμβαση και να ασκήσετε κάποια εποπτεία με την πρακτική που σας διακρίνει και το ταχύτερο να προχωρήσει η σύγχρονη απεικόνιση της χώρας. Και αν θέλετε είναι μεγάλο λάθος που τόσα χρόνια δεν έχουμε ορίσει κίνητρα για τη σήμανση των ιδιοκτησιών μας.
Με την ευκαιρία, μια και μιλάμε για αλλαγές νομοθεσίας, θα αντιμετωπίσετε σε λίγο, κυρία Υπουργέ, το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην πρωτεύουσα κυρίως και σε άλλες πόλεις, της στάθμευσης των αυτοκινήτων. Το βλέπουμε αυτό είναι κάτι φοβερό. Και εκείνη η προσπάθεια στην αρχή να βρούμε περιβάλλον για τους πεζόδρομους συμφόρησε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, το πρόβλημα. Πρέπει το γρηγορότερο να προχωρήσετε σε μια άλλη νομοθεσία, να ρυθμίσετε απαλλοτριώσεις υπογείων, μέρους των ισογείων και ανά οικοδομικό τετράγωνο να γίνουν μικροί σταθμοί αυτοκινήτων. Απεδείχθη ότι μεγάλοι σταθμοί που αφήνεις το αυτοκίνητό σου και περπατάς δύο-τρία χιλιόμετρα, δεν είναι πρακτικοί. Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο πρέπει σήμερα να γίνει και ένας σταθμός αυτοκινήτων. Πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία να μπορεί να γίνει απαλλοτρίωση μόνο των ημιυπόγειων χώρων, ενός μέρους του ισογείου. Θα είναι και μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τα ισόγεια, να έχουμε και μια αντισεισμική θωράκιση στην περίπτωση αυτή. Ως παράδειγμα σας αναφέρω ότι πριν από σαράντα τόσα χρόνια στο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ο μετέπειτα καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Γεώργιος Γκρος έκοψε τα υποστυλώματα και έκανε το θέατρο «Αλίκη», στο οποίο και εσείς ασφαλώς έχετε πάει.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε μου δίνετε δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Όχι, κύριε Κεδίκογλου, κοιτάξτε να τελειώσετε.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ούτε δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, η πολιτική είναι δράση, είναι η κινητήριος δύναμη της κοινωνίας και στις δημοκρατίες η πολιτική δράση γίνεται μέσα από τη βασική αρχή ότι η πράξη προηγείται του δικαίου. Αρέσει δεν αρέσει, θέλουμε δεν θέλουμε, στη χώρα μας, λόγω των κοινωνικών ανωμαλιών, υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με τις ιδιοκτησίες. Είναι προς τιμήν της Υπουργού -και λέει κύριοι αυτή είναι η πράξη και πρέπει να προχωρήσω στο δίκαιο, αλλιώς δεν προχωρεί το Κτηματολόγιο- που έρχεται σήμερα και μιλάει περί τομών. Ναι, αυτή είναι η αποστολή της πολιτικής: Η πράξη προηγείται του δικαίου. Είναι στην πράξη αυτή η κατάσταση, την ξέρουμε, καταπατήσεις, ιστορίες, κ.λπ. Και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχουν τίποτα μεγαθήρια ή τίποτα οικονομικά συγκροτήματα που έχουν καταπατήσει περιοχές και τα χαρίζει Υπουργός. Κάτι έγινε, κάποιος είχε κυνηγηθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο είχε πάρει ένα κομμάτι, κάποιος άλλος πήρε ένα άλλο κομμάτι πάλι κυνηγημένος από την ανάποδη πλευρά και αυτά τα ζητήματα έρχεται να ρυθμίσει η κυρία Υπουργός, για να μπορέσει να προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Λοιπόν, η πράξη προηγείται του δικαίου και εδώ η Υπουργός εισηγείται μια λύση, μια μέθοδο, η οποία στηρίζεται αντικειμενικώς σε αυτό που λίγο έως πολύ γνωρίζουμε. Νομίζω ότι είναι επαινετή η πρωτοβουλία.
Κυρία Υπουργέ, να τροποποιήσετε το ταχύτερο δυνατόν το νόμο περί μελετών, να προχωρήσετε στην ανάθεση του Κτηματολογίου ως έργου και όχι ως μελέτη –και δεν ήταν τυχαία η παρατήρησή μου στον εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και πολύ καλά, φαντάζομαι, το αντιληφθήκατε- και το ταχύτερο, θέλω να πιστεύω, να αλλάξετε τη δήλωση του Υφυπουργού σας ότι δε θα αλλάξει το μαθηματικό τύπο περί ανάθεσης δημοσίων έργων. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε κάποια άλλη ευκαιρία. Και αυτός είναι ένας νόμος λάθος, να μην πω σκάνδαλο, που πρέπει το ταχύτερο να τον αλλάξετε. Με τις πρωτοβουλίες που έχετε πάρει να κάνετε κάποιες σημαντικές και ορθές επεμβάσεις.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας υπενθυμίζω ότι στις 16.50΄ είναι η καταληκτική ώρα της συζήτησης αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής.
Ο κ. Βαθειάς έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΘΕΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ θετικό το ότι έρχεται νόμος, όσον αφορά την τροποποίηση διατάξεων για το Κτηματολόγιο. Και είναι πάρα πολύ θετικό διότι η συμπλήρωση, η αλλαγή και η τροποποίηση που γίνεται -όσον αφορά την υφιστάμενη διαδικασία των δύο νόμων που είχε ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο- έχει να κάνει με το ότι αποκτήθηκε μία συγκεκριμένη εμπειρία αναφορικά με το πώς λειτούργησαν αυτοί οι δύο νόμοι και ποια ήταν τα προβλήματα ως προς τη διαδικασία.
Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι πάρα πολλοί ομιλητές και στην Επιτροπή είπαν πως ο νόμος εμπεριέχει πάρα πολύ καλά στοιχεία και θα δώσει μία μεγάλη ώθηση, όσον αφορά την κτηματογράφηση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία σε όλη την Ελλάδα προς ένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Διότι το αν η χώρα δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να έχει τα δεδομένα μίας σύγχρονης πολιτείας, η οποία θα έχει καταγράψει σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας με απόλυτη ακρίβεια τι συμβαίνει και θα έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς το τι ο καθένας έχει καταγράψει σε σχέση με αυτά που -κάτω από ανώμαλες περιόδους στην ελληνική ιστορία της χώρας- ορισμένοι καταπάτησαν ή διεκδίκησαν, γνωρίζουμε ότι υπήρχαν ιδιαίτερες στρεβλώσεις σε όλη αυτή τη διαδικασία και φυσικά με την επέκταση στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, με τα γνωστά προβλήματα που πιστεύω ότι οι παλιότεροι πολιτικοί τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά.
Άρα το ότι υπάρχουν δυσκολίες, όσον αφορά την καταγραφή πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Και όχι μόνο να το αναγνωρίσουμε, αλλά να συνδράμουμε όλοι ως Εθνική Αντιπροσωπεία και να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο και τη διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου προς αυτή τη κατεύθυνση, ώστε να μας φέρει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι μέσα σε αυτά που εμείς θεωρούμε ότι μας ικανοποιούν για να καταγράψουμε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Θα ήθελα δηλαδή να πω ότι αυτός ο νόμος εμπεριέχει σημαντικές ρυθμίσεις, όπως είναι το γραφείο του Κτηματολογίου, και βάζει τα ζητήματα των ενστάσεων κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε και να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, αλλά παράλληλα να αποδώσει δικαιοσύνη και στις περιοχές εκείνες που πλέον είναι δεδομένες –σε σχέση με το Κτηματολόγιο- οι κατοικίες, δηλαδή αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες είναι πλέον ημιαστικές περιοχές. Επειδή πάρα πολλοί κάτοικοι αισθάνονται ότι αμφισβητούνται οι κατοικίες που έχουν από τους πατεράδες κα τους παππούδες τους, πρέπει να αποδώσουμε δικαιοσύνη.
Πιστεύω ότι όλοι θα κριθούμε όταν θα γίνει ο απολογισμός. Εκτιμώ ότι είναι προτιμότερο τα πράγματα να γίνουν με το αντίστοιχο ποσοστό ανά νομό, ούτως ώστε στον κάθε νομό της χώρας οι κάτοικοι να αισθανθούν ότι πραγματικά το Υπουργείο και η εταιρεία διαμόρφωσαν τους καλύτερους όρους και απέδωσαν δικαιοσύνη. Γιατί ξέρετε κάτι; Στις μικρές περιοχές γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει, όσον αφορά τα χωριά τους και τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Αν γίνει ένα λάθος και δεν αποδοθεί αυτό που πρέπει να αποδοθεί σωστά, τότε αμέσως δημιουργείται μία αντίστροφη αίσθηση σε σχέση με αυτό που θέλουμε να κάνουμε.
Άρα μιλώντας τουλάχιστον στο επίπεδο του Νομού Φθιώτιδας -από τον οποίον έχω εκλεγεί- έχουμε δύο περιοχές με σοβαρότατα προβλήματα. Είναι η περιοχή της Μαλεσίνας και η περιοχή του Δήμου Οπουντίων Μαρτίνο Λάρυμνας. Τους έχετε συμπεριλάβει στα προγράμματα και εκτιμώ ότι με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρέπει να ολοκληρώσουμε και να αποδώσουμε στους κατοίκους αυτό που δικαιούνται. Ουσιαστικά εδώ και μία σειρά δεκαετιών δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις περιουσίες που είναι δικές τους, τις επενδύσεις που έχουν κάνει και τις κατοικίες τους.
Αν η απόδοση αυτής της προσπάθειας είναι η καταγραφή και η ολοκλήρωση, τότε είναι βέβαιο ότι στο σύνολο του Νομού Φθιώτιδας θα θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος που ψηφίσαμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και η εταιρεία του Κτηματολογίου έκανε το καλύτερο, το σημαντικότερο και θα αισθανόμαστε ότι πραγματικά κι εμείς κάναμε το καθήκον μας ψηφίζοντας αυτό το νόμο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Υπάρχει αισιοδοξία και πιστεύουμε ότι εσείς θα διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο και αυτά τα χρήματα που έχουν έρθει από τα ευρωπαϊκά ταμεία και παράλληλα τους εθνικούς πόρους που διατίθενται και το στελεχιακό δυναμικό που θα δουλέψει σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου κάνοντας μια αναφορά στο άρθρο 6, το οποίο το συμπεριλάβατε μέσα από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν όσον αφορά τις εργοληπτικές εταιρίες. Είναι ο ν. 2940/2001 που είχα εισηγηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα ήθελα να προτείνω, για να υπάρχει αρτιότητα, να είναι ολοκληρωμένη η συγκεκριμένη αναφορά και οι παράγραφοι που υπάρχουν εδώ, στην παράγραφο 1, για να υπάρχει η πληρότητα αυτών που θέλουμε εδώ να βελτιώσουμε, να προστεθεί: «Επίσης, νέα σχήματα που υπέβαλαν αίτηση συγχώνευσης και δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι 30-9-2002». Έτσι θα υπάρχει μια πληρότητα και πιστεύω ότι θα καλύψουμε απόλυτα, στο σύνολο, όσον αφορά…
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε συνάδελφε, μπορείτε να επαναλάβετε την διατύπωση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΘΕΙΑΣ: «Επίσης, νέα σχήματα που υπέβαλαν αίτηση συγχώνευσης και δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι 30-9-2002». Και παρενθετικά θέλω να πω ότι δεν είναι υπαιτιότητα δικιά τους, υπήρχαν προβλήματα σε νομαρχίες κι εμείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αδικήσουμε κανέναν εδώ.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, πεποίθησίς μου παλαιά είναι ότι το Κτηματολόγιο είναι το πρώτο και το μέγιστο πρόβλημα της ελληνικής πολιτείας. Είμαστε εκατόν εβδομήντα χρόνια ελεύθερο κράτος και είμαστε το μόνο ευρωπαϊκό κράτος, μαζί με την Αλβανία, που δεν έχει Κτηματολόγιο. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι όταν με παρώθηση της Ευρώπης, για να μη γελιόμαστε –και με χρηματοδότηση της Ευρώπης- αποφασίσαμε να προχωρήσουμε γρήγορα και με όλες τις προϋποθέσεις στη σύνταξη του Κτηματολογίου, βρεθήκαμε παντελώς ανέτοιμοι.
Η κυρία Υπουργός μίλησε για «συγχαρητήρια» των επιτρόπων και για «συλλυπητήρια της Νέας Δημοκρατίας». Κυρία Υπουργέ, προς Θεού! Συλλυπητήρια από όλες τις μεριές δέχεστε για το Κτηματολόγιο. Ήταν η πιο αποτυχημένη δουλειά που έγινε στον τόπο μας. Στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο το πρόστιμο των 20 δισεκατομμυρίων, από τα οποία τα έντεκα πληρώθηκαν ήδη κι ελπίζουμε να μας απαλλάξουν από τα εννιά. Στοίχισε 50 δισεκατομμύρια πιστώσεις που σταμάτησαν λόγω κακής λειτουργίας. Στην πρώτη φάση, λέει ο αρμόδιος Επίτροπος Μπαρνιέ, ότι με διπλάσια λεφτά εξετελέσθη το 1/3 του έργου. Δηλαδή είχαμε απόδοση 1/6 από αυτό που έπρεπε να αποδώσει. Και μιλάτε μετά για συγχαρητήρια;
Δεν ήρθαμε όμως εδώ σήμερα για να κάνουμε αντιπολίτευση. Αυτά είναι γνωστά. Εγώ θα μιλήσω απόλυτα θετικά. Θέλω να πω ότι κανονικά για να πάμε στο Κτηματολόγιο θα έπρεπε να είμαστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Διότι το Κτημα