ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΚΑ' 08/04/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΑ΄
Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 9 Απριλίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Κύρωση (1) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., Pantheon Airways Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, (2) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε. και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και (3) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ανώνυμη Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε. και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών».
Το λόγο έχει η κυρία Μπουζάλη για επτά λεπτά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΟΥΖΑΛΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή ημέρα θεωρώ ότι είναι ξεχωριστή. Και αυτό, γιατί τελικά και ουσιαστικά καλούμαστε να ψηφίσουμε την τελική Σύμβαση για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Καλούμαστε να επιδοκιμάσουμε μια τεράστια κυβερνητική προσπάθεια δεκαοκτώ μηνών, η οποία κατέληξε επιτυχώς στην αποκρατικοποίηση του μεγάλου ασθενούς της ελληνικής οικονομίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, έχοντας βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, καταφέραμε να οδηγήσουμε τον εθνικό μας αερομεταφορέα σε μια νέα εποχή, ενώ παράλληλα τον βγάλαμε από ένα δεκαετές αποτυχημένο καθεστώς, το οποίο επιβάρυνε καθημερινά τον Έλληνα φορολογούμενο με 1.000.000 ευρώ και το ελληνικό δημόσιο με τεράστια ελλείμματα. Με συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια πετύχαμε να κλείσουμε μια μακρά περίοδο παρακμής, μια περίοδο στασιμότητας και υψηλού κόστους, την οποία για δέκα και πλέον συναπτά έτη συντηρούσαν οι κυβερνήσεις του χθες, με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Μετά, λοιπόν, από μία τέτοια περίοδο, όπου έλαβαν χώρα τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρείας, με αποτέλεσμα τον τεμαχισμό, την απαξίωση, αλλά και την υπερχρέωση της εταιρείας, εμείς δώσαμε τη λύση, εξέλιξη που φαίνεται ότι ενοχλεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αφού την φέρνει προ των δικών της ευθυνών και φυσικά των λανθασμένων πολιτικών επιλογών της. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι αμφισβητήσεις, η ανέξοδη κριτική, οι αδικαιολόγητες διαμαρτυρίες, αλλά και οι απαράδεκτοι προσωπικοί υπαινιγμοί συνέθεταν μια απαράδεκτη εικόνα πολιτικής μικροψυχίας, μια εικόνα που τροφοδοτούσε συνειδητά και εντέχνως η Αξιωματική Αντιπολίτευση και που φυσικά ακολουθεί και σήμερα να τροφοδοτεί, με στόχο καθαρά τη δημιουργία εντυπώσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή τα Πρακτικά της αρμόδιας Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Πραγματικά εξεπλάγην, όταν ο αγαπητός συνάδελφος της Μειοψηφίας έκανε λόγο για πώληση με συνοπτικές διαδικασίες, για ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού, για εκποίηση και απαξίωση των εταιρειών του δημοσίου και φυσικά για δημιουργία ελλειμμάτων, που υπερχρέωσαν τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Εάν, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή η στάση δεν είναι υποκριτική, τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι. Ίσως φταίει το ότι βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι τελικά οι μόνοι που δεν φταίτε για το σημερινό κατάντημα της Ολυμπιακής είστε εσείς.
Επίσης, ο αγαπητός συνάδελφος της Μειοψηφίας είπε ότι πουλήσαμε την Ολυμπιακή ξαφνικά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Δεκαοκτώ μήνες διαπραγματεύσεων συν το κομμάτι της Κομισιόν, θεωρείτε ότι είναι σύντομο χρονικό διάστημα; Και τελικά, τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να ακολουθήσουμε τη δική σας «επιτυχημένη» συνταγή των δώδεκα ετών; Τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες εξυγίανσης που κόστισαν 2.500.000.000 στους Έλληνες φορολογούμενους; Δεν πιστεύω να θεωρείτε ότι αυτές ήταν και οι περίφημες λύσεις σας για τη διάσωση της εθνικής περιουσίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάνατε λόγο και για γενικότερο κόστος. Τελικά, μήπως φταίμε εμείς που την περίοδο 1997-1998 η εταιρεία παρουσίαζε ζημιές ύψους 117.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα έχασε εξακόσιες τριάντα χιλιάδες επιβάτες ή ακόμα για το ότι αδυνατούσατε να κλείσετε τότε τους ισολογισμούς, αλλά και για το ότι τα ελλείμματα της εταιρείας είχαν μια συνεχή αύξηση; Μήπως φταίμε εμείς που αποφασίσατε να παραχωρήσετε το μάνατζμεντ της εταιρείας σε ξένους το 1999 και πιο συγκεκριμένα στη Speedwind έναντι σκανδαλώδους αμοιβής και με τις γνωστές σε όλους συνέπειες; Μήπως, τελικά, φταίμε εμείς για τα 160.000.000 ευρώ παράνομων κρατικών ενισχύσεων που κλήθηκε να επιστρέψει η Ολυμπιακή Αεροπορία στην Κοινότητα για το διάστημα 1994-2002; Μήπως φταίμε εμείς που από το 1998 έως το 2003 η επιβατική κίνηση της Ολυμπιακής μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες επιβάτες; Σας θυμίζω ότι από το 2003 έως το 2007 η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά επτακόσιες χιλιάδες επιβάτες. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Παρασκευή Μπουζάλη καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μήπως ξεχνάτε ότι εσείς πρώτοι προωθούσατε την απόλυτη και κατά 100% ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και μάλιστα σε μια εποχή, δηλαδή γύρω στο 1998 με 2000, που από τις είκοσι οκτώ αεροπορικές εταιρείες μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών, μόνο τέσσερις ήταν τότε κρατικές; Μήπως ξεχνάτε ότι με τις προτάσεις που προωθούσατε σε κάθε σχέδιο προβλέπατε απολύσεις και μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων; Γιατί το δικό μας σχέδιο τους διασφαλίζει όντως όλους, κάτι το οποίο πραγματικά δεν έχει ξανασυμβεί σε ανάλογη περίπτωση στην Ευρώπη. Μήπως φταίμε εμείς που από το 2003, που λέτε ότι μας παραδώσατε μια καθαρή εταιρεία, μέσα στο χρόνο η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε ήδη παρουσιάσει ζημιές ύψους 85.000.000 ευρώ; Μάλλον κάνετε ένα μεγάλο λάθος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπαν, επίσης, ότι αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος της απόφασής μας για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, εάν είναι να αναλάβουμε πολιτικό κόστος, επειδή πετύχαμε τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας και με το ίδιο σήμα, αλλά και με το ίδιο όνομα, την απόλυτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις διαδικασίες, την πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων της εταιρείας, την προστασία του ανταγωνισμού στο εσωτερικό, την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στις άγονες γραμμές, την εισροή τελικά στα δημόσια ταμεία 177.000.000 ευρώ από τον επενδυτή, την ετήσια εισροή στα ταμεία κεφαλαίων 150.000.000 ευρώ από την καταβολή του σπατόσημου και τις εισφορές προς το Ι.Κ.Α., αλλά και τους φορείς μισθωτών υπηρεσιών, την απαλλαγή του Έλληνα φορολογούμενου από το ετήσιο χαράτσι των 350.000.000 ευρώ, τότε καλώς κάνουμε και το πληρώνουμε, εάν αυτό είναι το πολιτικό μας κόστος, επειδή απαλλάξαμε την ελληνική οικονομία από μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση, επειδή ανακουφίσαμε τον Έλληνα φορολογούμενο από τα βάρη που εσείς εδώ και δώδεκα χρόνια του είχατε φορτώσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάνετε λόγο και για τη μείωση του αριθμού των αεροσκαφών της εταιρείας. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ για το υψηλό κόστος, περίπου 120.000.000 ευρώ ετησίως, της πανάκριβης τεχνικής υποστήριξης του στόλου της, αλλά και των καυσίμων; Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, σας θυμίζω, ήταν με διαφορά η ακριβότερη εταιρεία ως προς το κόστος συντήρησης αεροσκαφών σε σχέση με ευρωπαϊκές εταιρείες αντίστοιχου μεγέθους, αφού η συντήρηση των αεροσκαφών της είναι 40% ακριβότερη από ό,τι είναι στην Austrian Airlines, 39% ακριβότερη από ό,τι είναι στην Air Lingus και 27% ακριβότερη από την Tap Portugal. Αναρωτηθείτε πρώτα γι’ αυτό και μετά θα πρέπει να μας μιλήσετε και για τη μείωση του στόλου της εταιρείας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Κλείνω το πάνθεον των απόλυτα επιτυχημένων επιλογών των κυβερνήσεων του χθες στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας με το μοντέλο Alitalia που επικαλείται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ποια είναι η λύση που τελικά βρέθηκε στην Alitalia; Ότι απολύει τρεις χιλιάδες διακόσιους πενήντα εργαζομένους και ότι από τους οκτακόσιους εξήντα χειριστές που θα απολυθούν η μόνη κάλυψη που τους παρέχεται είναι ότι θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρόσληψης, μόνο εάν και εφόσον η νέα εταιρεία ορθοποδήσει και επεκταθεί ξανά; Αυτό είναι το μοντέλο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ..

(ML)

(1PE)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εποχές όπου η Ολυμπιακή Αεροπορία αποτελούσε τον κακό ασθενή της ελληνικής οικονομίας και το μεγάλο φόρτωμα στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου, θα περάσουν ανεπιστρεπτή με την κύρωση της σημερινής σύμβασης.
Η Κυβέρνηση Καραμανλή, όσο και να μην το θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., έδωσε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, γεγονός που αποτυπώνεται με σαφήνεια στα λόγια του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα μεταφορών ο οποίος είπε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αποκρατικοποίησης θα αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχα μελλοντικά μοντέλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντινίδης για επτά λεπτά.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω ακούσει με πολύ ενδιαφέρον τοποθετήσεις των συναδέλφων μου μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα και μου προξένησε τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι κανένας, όσον αφορά τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, δεν επιχείρησε ποτέ να περιγράψει την πραγματική κατάσταση της Ολυμπιακής. Συστηματικά αποφεύγουν να αναφερθούν στην πραγματικότητα και το κάνουν σκοπίμως, γιατί οι αναφερόμενοι σ’ αυτή, θα οδηγηθούν στην κοινή διαπίστωση ότι δεν πάει άλλο και τότε θα πρέπει να μιλήσουν για λύσεις, να καταθέσουν προτάσεις, να επιχειρηματολογήσουν πειστικά. Δεν έχουν όμως να προτείνουν τίποτα.
Εξαντλήστε, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, σε μια στείρα άρνηση και σε απόπειρες μηδενισμού των προσπαθειών και τελικά της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, του σχεδίου που διασφάλισε επιτέλους μόνιμη και βιώσιμη λύση. Στο βωμό της κομματικής εκμετάλλευσης είστε αυτοί που ακόμα και την ύστατη ώρα, για την τύχη της εταιρείας, συνεχίζετε να παίζετε θολά παιχνίδια για να αποκομίσετε τυχόν οφέλη. Δεν ξεγελάτε όμως πλέον κανέναν. Τα κροκοδείλια δάκρυα τα βλέπουν όλοι. Συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν διδαχθήκατε τίποτα από το παρελθόν και θέλετε ανερυθρίαστα να συνεχίσετε με τις ίδιες πολιτικές που βάλτωσαν αυτή τη χώρα και οδήγησαν μείζονα θέματα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομικής ζωής του τόπου, στο τέλμα.
Ας κάνουμε όμως ένα ιστορικό της εταιρείας με αδιάσειστα στοιχεία και να δούμε πού οδήγησε αυτή η ανευθυνότητα. Η Ολυμπιακή παρήγαγε έλλειμμα 1.000.000 ευρώ την ημέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την επιστροφή 850 εκατομμυρίων ευρώ από τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Η επιστροφή αυτού του ποσού θα σήμαινε το κλείσιμο των εταιρειών «Ολυμπιακές Αερογραμμές, Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες και Ολυμπιακή Αεροπλοΐα». Οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονται στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εταιρειών-διαδόχων της Ολυμπιακής προς το δημόσιο είναι 1 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Η ευρωπαϊκή ενίσχυση έχει θέσει πλέον ένα σαφές πλαίσιο που απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις. Τριάντα έξι από τα σαράντα δρομολόγια εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών υπήρξαν ζημιογόνα, καθώς και τα περισσότερα δρομολόγια εσωτερικού, τα οποία δεν επιδοτούνται. Για όλα αυτά βέβαια δεν ακούσαμε τίποτα. Και βέβαια δεν περίμενα, έχοντας υπόψη τα δείγματα πολιτικής γραφής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να βρεθεί η στοιχειώδης παρρησία για αυτοκριτική, της αναγκαίας αυτοκριτικής που επιτρέπει να αναζητηθούν λάθη και παραλείψεις ώστε να μην επαναληφθούν. Αντ’ αυτού βλέπουμε τους θήτες να κλαίνε το θύμα τους σε μια μεγαλειώδη υποκριτική σκηνή την οποία θα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι συντελεστές του θεάτρου.
Ως πότε όμως πρέπει, κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός να πληρώνει αμαρτίες και βάρη του παρελθόντος; Ως πότε πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος, κυριολεκτικά από το υστέρημά του, να επωμίζεται υπέρογκα χρέη; Ως πότε θα εξαπατάται ο Έλληνας πολίτης με ψευτοδιλήμματα πατριωτισμού για να αποδεχθεί νέες θυσίες που με βεβαιότητα οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες; Πού είναι όλοι εκείνοι οι τιμητές να διαμαρτυρηθούν για τα διασπάθιση των χρημάτων του ελληνικού λαού, για τα δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα; Πού είναι οι μεγαλοσυνδικαλιστές να βγουν στους δρόμους όταν διαπίστωναν πώς και τα χρήματα χάνονται και η Ολυμπιακή καταρρέει; Πού ήταν ο αβάσταχτος πόνος τους για τον εθνικό αερομεταφορέα; Θα σας πω αμέσως. Βολευόταν πίσω από τις κρατικές ενισχύσεις για να σώσουν τον εαυτό τους, χωρίς να σκέφτονται ούτε το μέλλον της εταιρείας και πολύ περισσότερο τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Γιατί αυτή την Ελλάδα δημιούργησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έκανε σημαία και καύχημα την ιδιοτέλεια και όποιος μπορεί είναι ο έξυπνος, ενώ οι άλλοι είναι τα κορόιδα. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν σας πικραίνει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία, ίσως γιατί η μοίρα την έχει τάξει στα δύσκολα, με αίσθημα ευθύνης κατέθεσε το σχέδιο αποκρατικοποιήσεως της Ολυμπιακής, ένα σχέδιο, όπως αποδείχθηκε, εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο, το πρώτο που είχε την έγκριση της ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί ποτέ δεν μας είχε δοθεί σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες αποκρατικοποίησης. Ήταν αποτέλεσμα επίπονων διεργασιών, μεθοδευμένης δουλειάς και εμπεριστατωμένης επεξεργασίας. Είναι τόσο σημαντική η έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ήταν προαπαιτούμενο ώστε να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαδικασία για τη διάσωση της Ολυμπιακής. Ταυτόχρονα διατηρήθηκε και το όνομα και το σήμα με τους κύκλους, διασφαλίστηκαν οι πτήσεις στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Δεν διακόπτεται το πτητικό έργο καθ’ όλη την πορεία προς τη μετάβαση, προς τους επενδυτές. Η μεταφορά των χρεών από την Ολυμπιακή στις νέες εταιρείες, αποτράπηκε ύστερα από διαπραγμάτευση με την Επιτροπή. Το σχέδιο προέβλεπε τη μεταβίβαση στοιχείων του ενεργητικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας Υπηρεσίες σε τρεις διαφορετικές δέσμες, σχετικά με το πτητικό έργο, τις υπηρεσίες συντήρησης και της επισκευής αεροσκαφών και τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης.
Η ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2008 και το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε άμεσα την προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών για το πτητικό έργο, τις υπηρεσίες συντήρησης και της επισκευής αεροσκαφών και την επίγεια εξυπηρέτηση. Η κατακύρωση των διαγωνισμών προβλέφθηκε σε αυτόν που θα πρόσφερε το υψηλότερο τίμημα για τα ελάχιστα προσφερόμενα περιουσιακά στοιχεία καθ’ εκάστου. Με ταχύτατους ρυθμούς ξεκίνησε η έναρξη διαδικασιών για την επιλογή ιδιωτών επενδυτών, η προεπιλογή τους και η τελική επιλογή αυτών που θα εκκαλούνταν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Μόνο και όταν οι διαδικασίες κηρύχθηκαν άγονες, αφού το τίμημα που προσφερόταν και ορισμένες προσφορές δεν ήταν σύμφωνες με τους όρους, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε απευθείας διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές και αφού είχε λάβει τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι φτάσαμε στο γνωστό αποτέλεσμα με τη MIG να είναι η διάδοχη εταιρεία.
Ο δρόμος για μια νέα Ολυμπιακή, απαλλαγμένη από τα βάρη είναι ανοιχτός. Η υπεύθυνη αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αποτελούσε βραχνά δεκαετιών, από την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων και από τον κ. Χατζηδάκη προσωπικά, δημιούργησε τις προϋποθέσεις, έδωσε τη λύση και απάντησε συνολικά σε όλα τα επιμέρους θέματα, καλύπτοντας κενά. Υπήρξε αδιαμφισβήτητα το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο, σύγχρονο και νομικά κατοχυρωμένο για αυτό προχώρησε. Ήταν μια διάφανη και έντιμη διαδικασία χωρίς σκιές και σκοτεινά σημεία, για αυτό και ολοκληρώθηκε.


(GH)
(1ML)
Δείχνει ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με θάρρος και να αλλάξει δεδομένα που ταλάνιζαν χρόνια αυτήν τη χώρα και κύρια τους πολίτες της. Την ίδια αποφασιστικότητα, αλλά και γενναιότητα αναμένεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Είναι άλλωστε το μήνυμα που εκπέμπεται από τους συμπολίτες μας για όλα τα μείζονα προβλήματα. Ελπίζω αυτό το μήνυμα να σας βρει αποδέκτες. Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση είναι σε απόλυτο πανικό. Έχει χάσει το μέτρο. Και εκεί που έχει δίκιο και εκεί το χάνει με την αμετροέπεια και τις υπερβολές της.
Μιας και μιλάμε για φορέα μεταφορών, σήμερα διάβασα στον περιφερειακό Τύπο της Ηπείρου μια επιστολή του Υπουργού Μεταφορών του κ. Στυλιανίδη προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου ότι το Υπουργείο Μεταφορών είναι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλει –αυτό είναι δελτίο Τύπου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου- πως μέσα στο 2009 θα δημοπρατήσει την κατασκευή της Ιόνιας σιδηροδρομικής οδού.
Παιδιά φτάνει. Το ξέρουμε ότι είναι λίγες οι μέρες σας, το ξέρουμε ότι παντού όπου πάτε ο κόσμος σας γυρίζει την πλάτη. Φτάνει. Έλεος. Όχι άλλες τέτοιες πέτσινες ανακοινώσεις. Καθυβρίζετε το πολιτικό σύστημα με αυτές τις ανακοινώσεις. Πού θα σταθεί πολιτικός και ποιανού κόμματος απέναντι στον κόσμο. Φθάνει.
Ο κ. Σουφλιάς εξαγγέλλει δημοπρατήσεις ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει μελέτες, δεν έχει διασφαλισμένους πόρους για μικρά, μεσαία και ειδικά μεγάλα έργα, στους αυτοκινητοδρόμους της Αττικής, στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, στην εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης. Ξεκινήστε αυτά που έχετε δημοπρατήσει, αυτά που φέρατε προεκλογικά το 2007 εδώ, τις έξι συμβάσεις παραχώρησης, τα 8.500.000.000 ευρώ, τα έργα των οραμάτων σας που ήταν έτοιμα για δημοπράτηση από το 2004, τα αφήσατε να πάρουν αποστάσεις από τις εκλογές του Μάρτη για να πείτε ότι είναι δικοί σας σχεδιασμοί και επιλογές. Ξεκινήστε κάποιο από αυτά τα έργα επιτέλους με τους παραχωρησιούχους που ήδη από πέρυσι τέτοιον καιρό εισπράττουν πυκνά και πρόσθετα διόδια και ο κόσμος αγανακτεί. Και μετά οραματιστείτε τις δημοπρατήσεις νέων έργων. Γι’ αυτό λέω ότι χάνετε και το δίκιο σας που έχετε.
Να έλθω ειδικότερα τώρα στην Ολυμπιακή. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όλοι. Στην Ολυμπιακή όπως και σε άλλες Δ.Ε.Κ.Ο. αποτυπώνεται πράγματι όλο το γκρίζο πρόσωπο του πολιτικού συστήματος από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και στην κοινωνία. Όλο το γκρίζο πρόσωπο, τα λάθη, ταλαντεύσεις και αδυναμίες. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Και ένα σχέδιο που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μπορούσε να δώσει λύσεις οριστικές το βυθίσατε, το καταστρέψατε και φορτώσατε νέα βάρη, πρόσθετα προβλήματα. Και τώρα; Δώσατε μια λύση και πάνω σ’ αυτήν πρέπει να συζητήσουμε -όλα τα άλλα αφήστε τα- με ειλικρίνεια κοιτώντας τον πολίτη στα μάτια. Η λύση όμως αυτή έχει πολλά ανοικτά προβλήματα.
Αφήνω τα πέντε χρόνια τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις. Τα αφήνω πίσω. Εδώ λοιπόν στη λύση που επιχειρείτε σήμερα, μιλάτε ότι δεν θα πληρώνει πλέον χρέη, ελλείμματα που δημιουργούσε καθημερινά η Ολυμπιακή με τη λύση που δίνετε. Με τη λύση που δίνετε όμως, μεταφέρετε πάνω από 1.500.000.000 ευρώ βάρη στον κρατικό Προϋπολογισμό, στον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη.
Συνεπώς, η ιδιωτική Ολυμπιακή μπορεί να πετά τα επόμενα χρόνια με βάση τη λύση που έχετε οργανώσει, αλλά ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης θα πληρώνει τα επόμενα χρόνια πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πάνω από 1.500.000.000 σε σημερινές τιμές. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα και πρέπει να τη λέτε στον πολίτη, γιατί αύριο που θα είναι τρελά τα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα πρέπει να εξηγείτε στον πολίτη γιατί είναι. Δεν θα τα έχει δημιουργήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτά τα χρέη και τα ελλείμματα.
Βεβαίως στον ΟΣΕ η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική και ανάλογη λύση ετοιμάζετε φορτώνοντας στο φορολογούμενο Έλληνα πολίτη τα επόμενα χρόνια ακόμη μεγαλύτερα βάρη.
Δεύτερον, δεν διασφαλίσατε το μέλλον της Ολυμπιακής. Δεχθήκατε τον όρο της μεταπώλησης μέσα σε ένα χρόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας επενδυτής που αναλαμβάνει έναν τέτοιο κρίσιμο φορέα σε ένα τόσο σημαντικό χώρο όπως είναι οι αερομεταφορές με τέτοια φόρτιση που έχει η Ολυμπιακή Αεροπορία, με τέτοια ταύτιση της ελληνικής κοινωνίας και του Έλληνα πολίτη σε όλα τα σημεία του κόσμου με τους έξι κύκλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, φαντάζεστε τι θα γίνει μετά από ένα χρόνο να σκοτωθεί η Ολυμπιακή ή να μεταπωληθεί σε φορέα που δεν θα έχει την ελάχιστη αξιοπιστία; Αυτό τουλάχιστον έπρεπε να το διασφαλίσετε. Γιατί δεχθήκατε αυτόν τον όρο; Πού είδατε μέχρι τώρα τέτοια στρατηγική μεγάλη επιλογή για ένα τέτοιο κρίσιμο φορέα επενδυτής να ζητά να έχει τη δυνατότητα μεταπώλησης σε ένα χρόνο μετά. Δεν πιστεύει ουσιαστικά ο επενδυτής με αυτόν τον όρο που ζήτησε και τον αποδεχθήκατε σε αυτό που κάνει.
Και επειδή η διεθνής εμπειρία είναι γνωστή σε αυτές τις περιπτώσεις, ξέρουν όλοι περίπου τι γίνεται μετά από ένα χρόνο.
Γι’ αυτό λοιπόν να ξέρετε πως αυτό ειδικά το σημείο, αυτή η έλλειψη της δέσμευσης μπορεί και να δημιουργήσει τα πιο μεγάλα προβλήματα στην Ολυμπιακή. Φυσικά δεν θα είστε Κυβέρνηση του χρόνου εσείς όταν θα συμπληρωθούν οι δώδεκα μήνες. Και τότε θα εγκαλείτε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ό,τι πιθανά θα συμβεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία.
Τέλος, απαξιώσατε όλα αυτά τα χρόνια διεθνώς την Ολυμπιακή και στα θέματα της ασφάλειας που ήταν από τις πρώτες και κορυφαίες στον κόσμο με την προπαγάνδα και την πολιτική σας, με τις διακηρύξεις του κ. Καραμανλή από τα εγκαίνια της έκθεσης το 2004 από τη Θεσσαλονίκη πως τελειώνει, καθαρίζει και κλείνει η Ολυμπιακή, αλλά και με την πολιτική που ακολουθήσατε γύρω από τη διαχείριση των αεροδρομίων. Και είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις της κατάστασης στην οποία βρίσκονται όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Θα πω μια φράση μονάχα για τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης. Καταργήσατε την πιο σημαντική και στρατηγική επιλογή αναβάθμισης τον αεροσταθμό. Ακυρώσατε το διαγωνισμό για την επέκταση του διαδρόμου 1028 προσγείωσης-απογείωσης και μετά όταν το επαναδημοπρατήσατε μετά από δυο χρόνια με έκπτωση 48,5% ολοκληρώνεται ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του έργου και δεν έχει κατασκευαστεί ούτε το 15% του φυσικού αντικειμένου.
Πώς λοιπόν η Θεσσαλονίκη να μην περιθωριοποιηθεί, να μη χάσει βαθμίδες στην κλίμακα της εσωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας και μαζί της η ευρύτερη περιοχή, η οικονομία, η ανάπτυξη, αλλά και η απασχόληση; Πώς να μην πληγεί από αυτές τις επιλογές; Πώς λοιπόν να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός και ειδικά της περιφέρειας, ο πολίτης της περιφέρειας που έζησε πέντε χρόνια από την πολιτική σας με παλινωδίες, ανακολουθίες και αντιφάσεις με ιδεολογήματα και δογματισμούς όπως και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης;
Γι’ αυτό λοιπόν κύριε Υφυπουργέ, μην υπογράφετε βαριά χαρτιά στις λίγες μέρες που έχουν μείνει, που θα είστε ακόμη στην εξουσία της χώρας και της Κυβέρνησης, γιατί ο λαός γι’ αυτά όλα που κάνατε και όλα αυτά που δεν κάνατε αυτά τα χρόνια σας έχει γυρίσει την πλάτη και σας ζητά να φύγετε από την εξουσία. Αφήστε να δώσει λύση, στρατηγικές και ουσιαστικές λύσεις η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα. Μην προσθέτετε προβλήματα. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Νικητιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπερέβαλα εαυτόν για να καταφέρω να προσεγγίσω έστω ακροθιγώς τις τρεις συμβάσεις των εκατοντάδων σελίδων που έπρεπε εντός ελαχίστων ημερών να μελετήσουμε προκειμένου να σχηματίσουμε άποψη για την πώληση της Ολυμπιακής.

(XA)
(GH)
Πρέπει να δηλώσω κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό εποικοδόμημα που διακρίνει κάθε νομοσχέδιο, ότι εκείνο που πιστοποίησα είναι ότι στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ιδεολογία που πρέπει να περάσει υπάρχει μια πλήρης σύγχυση, αφού αναφέρεται σε μία άλλη λογική ως το βασικό της επιχείρημα προκειμένου να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζει ότι έλυσε τα προβλήματα του κόσμου χρησιμοποιώντας ένα όχημα, την ΠΑΝΘΕΟΝ λες και δεν ήταν και για εμάς πολύ απλό. Και βλέπω εδώ τον Υπουργό Μεταφορών επί ΠΑ.ΣΟ.Κ κύριο Βερελή ο οποίος είχε προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα με μία πραγματικά άλλη λογική, όχι αυτή του ξεπουλήματος. Και επικαλούμαι τη δική του τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το τι έγινε πραγματικά με την Ολυμπιακή και πώς εμείς αντιλαμβανόμασταν τα ζητήματα. Και έρχομαι να πω ότι αυτή η άλλη λογική που αναφέρεται μάλιστα και στο σχέδιο νόμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά η λογική του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε» όπως ακριβώς την περιέγραψε εδώ ο εισηγητής μας χθες κύριος Σηφουνάκης. Είναι η λογική του μίσους που έχετε –και αυτό κατατέθηκε εδώ- και με εντυπωσίασε αλλά υιοθετώ πραγματικά την έκφραση του μίσους που έχετε για οτιδήποτε κατέχει το δημόσιο. Λες και κάτι έχει κάνει αυτό το δημόσιο στη Νέα Δημοκρατία, σε σας προσωπικά και ό,τι έχει το δημόσιο πρέπει να το εξαφανίσετε.
Είναι η λογική της λύσσας να πουλήσουμε όσο όσο να φύγουν. Η ίδια λογική στο λιμάνι. Και είδαμε τι επαίσχυντη σύμβαση υπογράψατε. Η ίδια λογική στον Ο.Τ.Ε. και πάει λέγοντας. Ό,τι υπάρχει υγιές σ' αυτό το ελληνικό δημόσιο, εσείς είναι βέβαιο ότι θα το ξεπουλήσετε. Αυτή είναι η άλλη λογική που αναφέρεται στο νομοσχέδιό σας.
Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση σας. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι δεν βλέπετε τους μέχρι χθες εχθρούς του κράτους, τους μεγάλους καπιταλιστές, τον Ομπάμα, τον Σαρκοζί που έρχονται σήμερα να επικαλεστούν το κράτος, να χρησιμοποιήσουν το κράτος. Δεν βλέπετε αυτούς τους μεγάλους ιδεολογικούς και πολιτικούς συμμάχους σας, τους καπιταλιστές που λειτουργούν όμως με ορθό τρόπο σε ό,τι αφορά τη δική τους ιδεολογία.
Αναφέρεστε στην αιτιολογική έκθεση ήδη με το ξεκίνημα του νομοσχεδίου σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις και σε υπόλογη Ολυμπιακή. Αμέσως να αμαυρώσετε τα πράγματα. Άμα είναι παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις, να πάτε στον εισαγγελέα. Είναι παράνομη η χρησιμοποίηση του κράτους και η ενίσχυση του κράτους στον εθνικό αερομεταφορέα.
Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο η σύγχυση που σας διακατέχει. Έχετε –και είναι προφανές αυτό- ένα σύμπλεγμα έναντι του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ένα σύμπλεγμα που πηγάζει από την ανικανότητά σας να φέρετε εις πέρας μια υπόθεση έστω και υπηρετώντας τη δική σας ιδεολογία.
Ακούστε για να δείτε πόσο επικίνδυνα ανίκανοι είστε. Ανακοινώνεται το ενδιαφέρον της MIG για την αγορά της Ολυμπιακής. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ –και θέλω πραγματικά την προσοχή σας εδώ κύριε Υφυπουργέ- με το που ανακοινώνεται το ενδιαφέρον της MIG κάνει συνάντηση με το κύριο Βγενόπουλο και μετά από αυτή την συνάντηση ανακοινώνεται ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρόκειται να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέσα όταν γίνει κυβέρνηση προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας. Τίποτα άλλο. Θέλουμε και εμείς έναν διαχειριστή. Δεν θέλουμε σώνει και καλά να έχουμε τις μετοχές. Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε αλλά είναι τα δύσκολα γι’ αυτό κάνετε πώς δεν καταλαβαίνετε. Και λέμε ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της Ολυμπιακής. Βγαίνει ο Βγενόπουλος και λέει ο άνθρωπος περίπου ότι δεν διαφωνεί μ' αυτά που έχει πει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τι κάνουμε; Σας δίνουμε ένα σωσίβιο. Σας ανοίγουμε την πόρτα. Σας δίνουμε ένα διαπραγματευτικό όπλο. Και σεις δεν παίρνετε χαμπάρι τι γίνεται. Δεν παίρνετε χαμπάρι ότι σας εξοπλίζουμε εμείς προκειμένου να υπογράψετε μια σύμβαση έστω διασώζοντας κάποια πράγματα στο τέλος. Και έρχεστε και κουβέντα για το δικαίωμα επαναγοράς. Παρατάτε τελείως την υπόθεση να πουληθεί οποτεδήποτε μετά από ένα χρόνο η εταιρεία, να πουληθεί το σήμα της μετά από τρία χρόνια και πάει λέγοντας. Δηλαδή τι περιμένατε; Ο Βγενόπουλος να βάλει τον όρο της επαναγοράς από το δημόσιο ως δικαίωμα; Μα ο άνθρωπος εξυπηρετεί κάποια κεφάλαια, κάποιους μετόχους. Δεν θα μπορούσε ο Βγενόπουλος να φθάσει να σας πει εκείνος «δεσμεύστε με». Εσείς οφείλατε να το κάνετε. Χαμπάρι όμως.
Και ξέρετε τι φοβάμαι; Να μην έλθει αύριο η Turk Hava Yollari, μετά από έναν Εγγλέζο που θα αγοράσει την εταιρεία, να αγοράσει εκείνη τις μετοχές της και να έχουμε τον κάποτε εθνικό αερομεταφορέα υπό κυριότητα άλλων, αφού θα μπορεί και το σήμα να πουληθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με διακρίνει μια συναισθηματική φόρτιση και συγχωρέστε με, αλλά μέχρι τα δέκα μου έκανα τρία ταξίδια Αθήνα-Νέα Υόρκη με το Ολύμπια, το Φρειδερίκη και το Άννα Μαρία, κάθε ένα από αυτά δώδεκα μέρες –μετανάστης- γιατί δεν υπήρχε Ολυμπιακή. Δεν υπήρχε τρόπος να πάω. Και τότε σπανίως ερχόντουσαν μετανάστες, οι απόδημοι να επισκεφθούν την πατρίδα μας. Και όταν ήλθε η Ολυμπιακή ανέπνευσαν οι ‘ Ελληνες της Αμερικής και οι Έλληνες της Αυστραλίας. Απέκτησαν φτερά για να τους φέρνουν και να τους πηγαίνουν από την πατρίδα. Δεν μπορεί εσείς να απαξιώνετε μ' αυτό τον τρόπο ηθικά και ιδεολογικά τον εθνικό αερομεταφορέα.
Και δεν είναι μόνο αυτό που προκαλεί την φόρτισή μου. Είναι τα νησιά μας. Εγώ έρχομαι από μία περιοχή γεμάτη νησιά. Το 1964, ήμουν παιδάκι όταν για πρώτη φορά ήλθε η πρώτη ντακότα για να μας ενώσει με το κέντρο. Ήταν 25 θέσεων και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κω. Από τότε αργά έως σταθερά τα νησιά απέκτησαν καθημερινή επαφή. Και ήλθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ να πολλαπλασιάσει τα αεροδρόμια.
Και τι κάνετε τώρα εσείς; Καστελόριζο, Κάσος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Λέρος, Κως, Κάλυμνος, επιδοτούμενα αυτά. Και παρακολουθώ τις δηλώσεις του περισπούδαστου κυρίου Χατζηδάκη για το θέμα στην επιτροπή και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τελικά τι θα γίνει με αυτή την ιστορία .Διαβάζω στο σχέδιο νόμου τις προβλέψεις και επίσης τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.
Κύριε Υφυπουργέ θα σας παρακαλέσω το εξής και εκφράζω αυτή τη στιγμή παράκληση ολόκληρου του Δωδεκανησιακού και όχι μόνο λαού. Ο κύριος Χατζηδάκης ή εσείς ή οποιοσδήποτε από την Κυβέρνηση να έλθει εδώ ή στο τέλος της συζήτησης σήμερα ή αύριο με μια ερμηνευτική δήλωση που θα ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα γίνει με τα επιδοτούμενα δρομολόγια στα νησιά αυτά που τρέμουν με την ιδέα να αποκλειστούν έτσι που καταντήσατε και το ακτοπλοϊκό. Τότε θα κάνει ένα μήνα ο Κασιώτης, ο Λεριός και ο Αστυπαλίτης να δούμε άνθρωπο από τον Πειραιά και να επικοινωνήσουμε με τον έξω κόσμο. Είναι παράκληση που εκφράζεται και από όλους τους συναδέλφους μας να υπάρξει μια ερμηνευτική εγκύκλιος γιατί μονό σύγχυση προκαλούν τα όσα αναφέρετε εσείς μέχρι σήμερα.
Δεν θα προχωρήσω παρακάτω διότι ήδη βλέπω ότι ο χρόνος έχει προχωρήσει. Πολύ γρήγορα θα πω. Διεθνής διαιτησία. Παράλογα πράγματα. Γιατί διεθνής διαιτησία; Πολύ γρήγορα θα πω. Να επικρατεί η αγγλική γλώσσα έναντι της ελληνικής σε οποιαδήποτε σύγχυση και ερμηνεία του κειμένου. Γιατί; Δεν το καταλαβαίνω. Πολύ γρήγορα θα πω. Γιατί πρέπει ακόμα και η διαιτησία να διεξάγεται στην αγγλική γλώσσα αντί για την ελληνική; Για ποιο λόγο; Τι είναι αυτός ο υπερβάλλων ζήλος να απεμπολήσουμε οτιδήποτε εθνικό; Μήπως νομίζετε ότι και η γλώσσα είναι του δημοσίου και πρέπει και αυτή να ξεπουληθεί; Είναι πράγματα που πραγματικά δείχνουν ένα ζήλο από τη μεριά σας ο οποίος δεν δικαιολογείται.
Θα κλείσω και να επανέλθω και στην κατ΄ άρθρον συζήτηση.
Κύριε Υφυπουργέ, επαναλαμβάνω την παράκληση να υπάρξει μια ερμηνευτική δήλωση γιατί αύριο μεθαύριο μπορεί να τη χρειαστεί ο Δωδεκανησιακός λαός, το ελληνικό δημόσιο και να τη χρησιμοποιήσει και αντιλαμβάνεστε πολύ καλά τι εννοώ. Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Λιβανός έχει το λόγο για επτά λεπτά.
(XP)




(1XA)
ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή Κυβέρνηση προωθεί το μοναδικό ως σήμερα πετυχημένο σχέδιο βιώσιμης εξόδου της Ολυμπιακής από την χρόνια κρίση που την ταλανίζει η οποία σημειωτέον έχει στοιχίσει δισεκατομμύρια στον Έλληνα φορολογούμενο. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις τέσσερις δικές τους προσπάθειες αποκρατικοποίησης δεν κατάφεραν τίποτα. Το μόνο που έχει μείνει στην συλλογική μνήμη από τις αστοχίες αυτών των προσπαθειών είναι η μήνυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράνομες μεθοδεύσεις και δη για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Θα προσπαθήσω στην τοποθέτησή μου να δώσω κάποιες απαντήσεις σε ένα μέρος της κριτικής που ασκήθηκε χθες και σήμερα από την Αντιπολίτευση. Και λέω μέρος διότι δυστυχώς εκφράσεις όπως, πουλήσατε την Ελλάδα, ο Υπουργός Χατζηδάκης ανέλαβε εργολαβικά τη δυσφήμηση και την πώληση της Ολυμπιακής, σύμβαση μειοδοσίας και άλλα τέτοια είναι προφανώς απαράδεκτες πέραν κάθε δημοκρατικής λογικής και πολιτικής δεοντολογίας. Το μόνο που εκφράζουν προτάσεις σαν και αυτές είναι έλλειμμα επιχειρημάτων και στόχων. Με τις ύβρεις η λάσπη και τις ανοησίες, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σοβαρή πολιτική δεν γίνεται. Ο πολιτικός λόγος που εκφέρετε είναι αυτός που απαξιώνει τη δημοκρατία μας, την εθνικής μας αντιπροσωπεία και εν τέλει και εσάς τους ίδιους.
Τώρα, στην προσπάθεια για απάντηση στην «ήπια» κριτική που ασκήσατε είπατε ότι η χώρα μας χάνει τον εθνικό της αερομεταφορέα. Απάντηση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης πλειοδοτούν στην αναχρονιστική λογική ότι το εθνικό ταυτίζεται με το κρατικό. Σας θυμίζω ότι η Ολυμπιακή ξεκίνησε σαν κρατική εταιρία χωρίς αυτό να εμποδίσει την καταγραφή της στη συνείδηση του κόσμου ως του εθνικού μας αερομεταφορέα. Η BRITISH AIRWAYS είναι ιδιωτική εταιρία αλλά ταυτόχρονα δεν έχει πάψει ποτέ να θεωρείται από τους Βρετανούς ως ο εθνικός τους αερομεταφορέας αφού το brand name της είναι συνδεδεμένο με τη μακρόχρονη ιστορία της εταιρίας στις αερομεταφορές της χώρας. Επιπροσθέτως, η ιδιωτική Ολυμπιακή διατηρεί και το όνομα και το σήμα της εταιρίας.
Δεύτερον, λέτε ότι ο αγοραστής καταβάλλει μικρό κόστος για το ενεργητικό της εταιρίας. Απάντηση. Η Κυβέρνηση κατοχυρώνει τη βέλτιστη προσφορά λαμβάνοντας υπ' όψιν το ύψος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και τη θέση που αυτή καταλαμβάνει στη διεθνή αγορά. Αφήνοντας τους αριθμούς να μιλήσουν μόνοι τους βλέπουμε ότι από την πώληση της Ολυμπιακής το ελληνικό δημόσιο κερδίζει 177 εκατομμύρια ευρώ από τη διάθεση των στοιχείων του ενεργητικού της Ολυμπιακής, 150 εκατομμύρια ευρώ από την διάθεση των πρόσθετων στοιχείων του ενεργητικού της και εμμέσως 150 εκατομμύρια ευρώ από φόρους μισθωτών υπηρεσιών, εισφορών στο ΙΚΑ τα οποία ποτέ δεν καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η σημερινή Κυβέρνηση δεν προτίθεται να επαναλάβει το αμαρτωλό 1998 όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραχώρησε το management της Ολυμπιακής στη βρετανική SPEED WIND με σκανδαλώδη αμοιβή προκειμένου να εξασφαλίσει τη μελλοντική της πώληση σε εξευτελιστική τιμή σε ανταγωνίστρια εταιρία. Θυμάστε βεβαίως πώς αποχώρησαν νύκτα οι Βρετανοί.
Τρίτον, η χρεωκοπία της Ολυμπιακής λέτε ότι είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης της σημερινής Κυβέρνησης. Απάντηση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί να εξωραΐσει την ανεπάρκεια ουσιαστικά των δικών του κυβερνήσεων. Φορτώνει τα χρέη της Ολυμπιακής στη σημερινή Κυβέρνηση. Είναι όμως σαφές ότι η Ολυμπιακή δεν είναι σημερινό πρόβλημα. Εδώ θα μπορούσαμε να δεχθούμε μια κριτική ότι άργησε ίσως λίγο να φθάσει στο σημείο που έφτασε σήμερα. Αλλά όχι ότι φταίει για όλα τα δεινά της Ολυμπιακής η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό βοηθάει και ο λαός ο οποίος έχει μείνει. Θυμάται τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τη μεταχείριση της Ολυμπιακής σαν να ήταν κλειστή επιχείρηση της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Ολυμπιακή στους χρόνους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχε ούτε όραμα ούτε σχέδιο ούτε επιχειρηματικό πλάνο με στόχους και δεσμεύσεις. Έπλεε χωρίς πυξίδα στα νερά του ανταγωνισμού και βούλιαζε υπό το βάρος δυσβάσταχτων χρεών. Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Δεν θα μπω σε αριθμούς διότι έχουν δεχθεί από την Εισηγήτριά μας.
Τέταρτο σημείο κριτικής. Λέτε ότι πάνω στην Ολυμπιακή στηρίζεται ολόκληρος ο ελληνικός τουρισμός. Απάντηση. Μακάρι να ήταν έτσι. Όμως η αλήθεια είναι ότι η εμπιστοσύνη των επιβατών προς την εταιρία έχει μειωθεί περίπου κατά 90%. Αυτό δεν έγινε μέσα σε μια νύκτα. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης της Ολυμπιακής στον έλεγχο των συνδικάτων και των προσκείμενων στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμφερόντων.
Πέμπτο. Λέτε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους για το εργασιακό τους μέλλον. Απάντηση. Η σημερινή Κυβέρνηση νομοθετεί τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης με τρόπο που δεν θίγει καθόλου τα συμφέροντα των εργαζομένων. Έχει ψηφίσει το νόμο 3717 με τον οποίο το εργασιακό λύνεται με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο από τις μετατάξεις στο δημόσιο ως τη συνέχιση της απασχόλησης στην καινούργια εταιρία, τη θεμελίωση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρόωρου συνταξιοδοτικού δικαιώματος και το εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης για όσους αποχωρούν.
Έκτο σημείο κριτικής. Λέτε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση για την Ολυμπιακή. Η γνώμη μου είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει καμία ουσιαστική πρόταση για την Ολυμπιακή. Το μεικτό σχήμα που ήρθε όψιμα να προτείνει φέροντας ως παράδειγμα το ατυχές της ALITALIA έχει καθαρά αντιπολιτευτικό χαρακτήρα κα αποσκοπεί σε άγρα κρατικίστικης ψήφου. Το μόνο που ουσιαστικά έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα μπλέξιμο αρχών και θέσεων αφού εκτός από την κυρίαρχη λαϊκιστική αντίδρασή του στο σχέδιο πώλησης της εταιρίας ένας μικρός αριθμός στελεχών φαίνεται να μην απορρίπτει μονομιάς την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αλλά να τηρεί στάση αναμονής.
Για τις άγονες γραμμές. Κανένα νησί μας δεν θα μείνει χωρίς αεροπορική εξυπηρέτηση αφού κατοχυρώνεται η υποχρέωση της MIG να συμμετέχει στον επόμενο διαγωνισμό για αυτές.
Προσπερνώ αλλά ελλείψει χρόνου για να πω ότι έφτασαν χθες ομιλητές από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο σημείο να εκμεταλλευτούν βάναυσα την ανθρώπινη τραγωδία στην γειτονική Ιταλία και βεβαίως τους γονείς των Ελλήνων που ήταν εκεί λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε η Ολυμπιακή πώς θα μεταφερόντουσαν οι Έλληνες στην Ελλάδα; Ε, λοιπόν, ούτε και εκεί δεν θα έπρεπε να στέκεστε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Αυτό καταλάβατε;
ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: Αυτό άκουσα. Δείτε το στα Πρακτικά. Όχι από εσάς, κύριε Σηφουνάκη. Είναι και άλλοι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχουν άλλες απόψεις. Δεν είναι προσωπική αιχμή. Απάντηση. Οι πρώτοι ενενήντα επιβάτες που ήρθαν από την Ιταλία ήρθαν με αεροπλάνο της AEGEAN. Οι επόμενοι…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δηλαδή υστέρησε η Ολυμπιακή;
ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: Καθόλου. Αντιθέτως, δεν είναι θέμα μόνο της Ολυμπιακής ή μόνο της AEGEAN και δεν μπορούμε να σπαταλάμε χορηγούς με την αρχαία ελληνική έννοια του όρου και να καταλάβουμε ο ανταγωνισμός μόνο καλό θα κάνει.
Η σημερινή Κυβέρνηση εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης που ζούμε λύνει πραγματικά το χρόνιο πρόβλημα της Ολυμπιακής. Το λυνει με ένα σχέδιο ξεκάθαρο όσο και αν δεν αρέσει σε μερικούς που κράτησε ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει οικονομική προσφορά που σημαίνει πόροι για το δημόσιο ταμείο. Το λύνει με τρόπο που επιβραβεύεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση δια στόματος των επιτρόπων Κρούζ και Τανιάνι. Η λύση της Ολυμπιακής δεν αποτελεί μεμονωμένη προσπάθεια. Είναι μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεταφορών. Θυμίζω τι έγινε με την επιτυχημένη προσπάθεια στον ΟΛΠ.
Ο ελληνικός λαός θέλει την Ολυμπιακή και τα λιμάνια μας συμμάχους της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μας εντός και όχι εκτός των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Μοχλούς εκτόξευσης της ανταγωνιστικότητάς μας και όχι περιττό βάρος. Αυτό εγγυάται ακριβώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και για αυτό αγωνίζεται. Εσείς τελικά και απευθύνομαι κυρίως στην πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ποιο λόγο αγωνίζεστε, με ποιο στόχο; Έχετε κάποιο άλλο πολιτικό στόχο εκτός από την ατελέσφορη πορεία προς τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα που είδαμε τις δυο τελευταίες ημέρες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Βερελής έχει το λόγο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημαντικότερο όλων σε αυτή τη συμφωνία που έρχεται προς κύρωση –εγώ ως Υπουργός ουδέποτε δέχθηκα να φέρω οποιαδήποτε σύμβαση που υπήρχε προς κύρωση και νομίζω ότι αυτή η πρακτική πραγματικά τριτοκοσμική πρέπει να σταματήσει- πρέπει να γνωρίζουμε τι αφορά. Αφορά την πώληση της Ολυμπιακής την επιτυχημένη όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση; Όχι. Η Ολυμπιακή διαλύεται, κλείνει, φαλήρει και πουλάμε άυλες αξίες. Πουλάμε ένα σήμα το οποίο έχει μια διεθνή αναγνωρισιμότητα. Πουλάμε τα slots δηλαδή τα δικαιώματα προσαπογείωσης σε αερολιμένες τα οποία σημειώστε δεν ανήκουν στον μέτοχο, στην εταιρία.

XP
Ανήκουν σε αεροπορικές αρχές τρίτων χωρών και ελπίζω και εύχομαι η μεταβίβαση αυτή να γίνει χωρίς προβλήματα. Το εύχομαι ειλικρινά. Και πουλάμε το σήμα και επίσης κάποιες συμβάσεις εξυπηρέτησης διαφόρων νησιωτικών περιοχών με μία διαδικασία, των λεγόμενων άγονων γραμμών, που εγκαθιδρύσαμε εμείς το 2002 και ευτυχώς που το κάναμε. Δεν δίνουμε το προσωπικό. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε ο Έλληνας φορολογούμενος να βάλει στην πάντα από αυτά που περισσεύουν 1.350 εκατομμύρια ευρώ για να φύγει το προσωπικό. Να φύγει δηλαδή τι; Να φύγουν αυτοί οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά την εταιρεία. Η ενσωματωμένη εμπειρία τους, αυτοί οι οποίοι δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας, δίνουν τη σταθερότητα σε μία εταιρεία, ουσιαστικά φεύγουν. Και αν θέλει ο ανάδοχος κάποιους από αυτούς, ενδεχομένως να τους κρατήσει.
Ίσως δεν θυμάστε ότι κάναμε μία απολύτως επιτυχημένη αποκρατικοποίηση από τον Όμιλο της Ολυμπιακής που αφορούσε το Olympic Catering, την εταιρεία η οποία έφτιαχνε όλα αυτά που χρειάζονται τα αεροπλάνα από πλευράς τροφοδοσίας με 800 περίπου άτομα προσωπικό, μετά από διαγωνισμό πουλήθηκε, όχι ότι πέρασε κάποιος απ’ έξω και μας τη ζήτησε και τη δώσαμε μαζί με τα 800 αυτά άτομα προσωπικό. Αυτή ναι, ήταν μία αποκρατικοποίηση. Και όταν συζητούσαμε το 2003 στο τέλος με αυτούς που ενδιαφέρθηκαν στο διαγωνισμό που κάναμε μετά την αναμόρφωση την οποία κάναμε στον Όμιλο της Ολυμπιακής, συζητούσαμε για την εταιρεία ως είχε εν λειτουργία με το σύνολο του προσωπικού της. Γι’ αυτήν την εταιρεία για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές υπήρχε η προσφορά του EIPAX, ενός μεγάλου επενδυτικού κεφαλαίου για 150 εκατομμύρια, 45 παίρνετε εσείς για το πτητικό σήμερα, με το σύνολο του προσωπικού. Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά.
Σήμερα δίνει ο επενδυτής 45 εκατομμύρια για το πτητικό κομμάτι, άλλα τόσα δίνει για την επίγεια εξυπηρέτηση, 60 για το μετοχικό κεφάλαιο της Pantheon. Τι κάνει δηλαδή; Αγοράζει 60 εκατομμύρια δίνοντας 60 εκατομμύρια, ίσον μηδέν, αν καταλαβαίνετε από μαθηματικά. Εκτός εάν έχετε φάει το μετοχικό κεφάλαιο για μία εταιρεία η οποία παρήγαγε το μηδέν επί τρία – τέσσερα χρόνια. Δεν το ξέρουμε, δεν μας το είπατε ποτέ τι έχει απομείνει. Αυτό υποθέτω κάποια στιγμή θα το μάθουμε από τον καινούργιο ιδιοκτήτη.
Η εισηγητική έκθεση που κάνετε και η σύμβαση την οποία έχετε παρουσιάσει αναλίσκεται σε μεγάλο βαθμό για να αποδείξει τι; Να αποδείξει ότι η καινούργια εταιρεία η οποία δίδεται δεν έχει νομική σχέση με τις παλαιές εταιρείες. Ήταν κάτι το οποίο είχαμε φροντίσει με τη νομοθεσία του 2003 να υπάρχει, το οποίο ουδέποτε μπόρεσε να το κλονίσει όσο και αν προσπαθούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επειδή δεν μπορούσε να το κλονίσει, φροντίσατε εσείς, το Υπουργείο Μεταφορών τον Ιούλιο του 2005 να στείλετε ένα γράμμα και να λέτε ότι, έχετε δίκιο όντως υπάρχει αυτή η σχέση, προκειμένου να κάνετε τι; Να τορπιλίσετε τη διαδικασία αυτή. Διότι αυτό ενδεχομένως βόλευε τον ανταγωνισμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Κάνατε μία διαγωνιστική διαδικασία, η οποία απέτυχε παταγωδώς αφού πέρασε από τις πέντε ηπείρους, από το Τέξας πήγε στην Αραβική Χερσόνησο, κουβαλήσατε και τον Πρωθυπουργό εκεί, τον οποίο τον είχατε ξανακουβαλήσει στη Θεσσαλονίκη για να λέει ότι θα κλείσει την Ολυμπιακή και φτάσατε σήμερα να έχετε –ευτυχώς πολιτικά για σας- απομηχανής Θεό την εταιρεία MIG, η οποία σηκώθηκε και είπε, ναι, εγώ το θέλω και βεβαίως σηκώθηκε μετά από λίγο και ο ανταγωνισμός προκειμένου να τορπιλίσει αυτήν την διαδικασία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και έκανε και μία αντιπροσφορά. Να είστε δε βέβαιοι ότι ο ανταγωνισμός αυτός εθισμένος με τη βοήθεια τη δική σας στο παρελθόν στο να χρησιμοποιεί της δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποια στιγμή θα δημιουργήσει πάλι πρόβλημα. Εμείς θα είμαστε πάλι εδώ για να αποκρούσουμε αυτού του είδους την επίθεση, γιατί θα είναι ουσιαστικά επίθεση κατά του ελληνικού δημοσίου.
Φροντίσατε δε σε όλο το διάστημα όσον δεν είχατε υποψιαστεί ότι μπορεί να υπάρχει η λύση MIG, να αποδυναμώσετε τελείως την εταιρεία σας. Λέω συγκεκριμένα, 62% της αγοράς κατείχε η Ολυμπιακή το 2003 και σήμερα κατέχει 35%. Όλο αυτό το κομμάτι έφυγε από την Ολυμπιακή και πήγε στον ανταγωνισμό φροντίδι της Νέας Δημοκρατίας με διευκολύνσεις τις οποίες εσείς κάνατε. Τι διευκολύνσεις; Δεν αφήνατε να μπουν καινούργια αεροπλάνα στην εταιρεία, να νοικιαστούν. Δυστυχώς, κόβατε προορισμούς οι οποίοι ήταν κερδοφόροι. Και την άλλο μήνα έκανε η Κυβέρνησή σας διακρατικές συμφωνίες με τις ίδιες χώρες προκειμένου να μπει ο ανταγωνισμός μέσα. Παράδειγμα της Αιγύπτου. Και μία σειρά άλλα τέτοια πράγματα, στα οποία δεν μπορώ να επεκταθώ.
Ο τζίρος της Ολυμπιακής το 2008 ήταν 430 εκατομμύρια. Το 2002 σε μία πολύ δύσκολη αεροπορική χρονιά ήταν 617 εκατομμύρια. Έχει υποχωρήσει δηλαδή κατά 35% και πλέον. Το ίδιο χρονικό διάστημα, το 2008, η ανταγωνίστρια εταιρεία 611 εκατομμύρια. Όλος ο τζίρος έφυγε από την Ολυμπιακή και πήγε στον ανταγωνισμό χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλη η δομή η οποία είχε γίνει με νέους κανονισμούς εργασίας που εξασφάλιζαν τη λειτουργία της εταιρείας σύμφωνα με τα πρότυπα όλων των άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών με έναν τρόπο ο οποίος κάνει εντύπωση για μία κυβέρνηση φιλελεύθερη και υπέρ την ελεύθερης αγοράς, ξαφνικά επανήλθε σε παλαιό αυτοκρατορικό καθεστώς άνευ προφανούς λόγου. Ο λόγος όμως υπήρχε. Και ο λόγος ήταν ότι μόνον έτσι μπορεί να είναι κάποιοι διασφαλισμένοι προκειμένου να εξασφαλιζόταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση η εταιρεία αυτή να σηκώσει πάλι κεφάλι.
Τελειώνω. Θα επανέλθω στα άρθρα λέγοντας σας το εξής:
Θέλω να μου απαντήσετε στην εξής ερώτηση: Έχετε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η καινούργια εταιρεία η οποία θα προκύψει μετά τη διαδικασία αυτή θα έχει μόνο το 65% του προγράμματος της εταιρείας η οποία κλείνει. Δηλαδή από τα 400 εκατομμύρια τζίρο τα οποία κάνει η σημερινή Ολυμπιακή, θα πρέπει να ξεκινήσει η καινούργια εταιρεία με 250 εκατομμύρια. Η διαφορά των 150 εκατομμυρίων μπορείτε να μου πείτε τι θα γίνει; Θα σταματήσει ο κόσμος να πετάει; Όχι βέβαια. Θα την πάρει ο ανταγωνισμός. Εκτός εάν η καινούργια ιδιοκτησία αδιαφορήσει γι’ αυτές τις συμφωνίες και προτιμήσεις τις διαδικασίες τις δικαστικές ή των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως, τότε μπορεί κάποιος να σκεφθεί από τους συναδέλφους μου στο ΠΑΣΟΚ που έχουν ζήσει το έργο, ότι θα βρεθεί κάποιος πρόθυμος Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, ενδεχομένως από την δική σας την παράταξη, ο οποίος θα προμηθευτεί με ιδέες και νομικές υποστηρίξεις από τον ανταγωνισμό, θα τα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αρχίσει το έργο από την αρχή. Αλλά αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Μελάς έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το γνωρίζετε όλοι ότι η χώρα μας διέρχεται μία κρίσιμη οικονομική περίοδο. Φυσικά η κρίση αυτή δεν είναι μόνο ελληνική αλλά είναι παγκόσμια γι’ αυτό χτυπά και την ελληνική οικονομία. Αντί λοιπόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνούν σε κάθε ενέργεια της Κυβέρνησης που στόχο έχει να βοηθήσει την εθνική μας οικονομία προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των οικονομικά αδυνάτων, δυστυχώς πράττουν το αντίθετο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, όχι μόνο διαφωνείτε αλλά αλλοιώνετε, διαστρεβλώνετε και παραποιείτε τα πάντα με υπερβολές προκειμένου να υποβαθμίσετε την πολιτική τακτική της Κυβέρνησης βάζοντας το κομματικό σας συμφέρον πάνω από το εθνικό.
PM
(1GM)
Το λέω αυτό διότι στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών άκουσα όλους τους συναδέλφους στη Διαρκή Επιτροπή -αλλά κι εδώ στην Ολομέλεια αρκετούς- οι οποίοι μετέτρεπαν κατά τη λαϊκή ρήση την τρίχα σε τριχιά ή την τριχιά σε τρίχα απλά και μόνο για κομματικό όφελος. Αυτό ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται. Θέλω εδώ να σας τονίσω ότι παρά την όποια ενημέρωση έχει ο λαός πάνω στο θέμα της Ολυμπιακής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% με 75% των πολιτών συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.
Διαμαρτύρεστε κι εσείς, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ προσπαθήσατε τέσσερις φορές πριν από το 2004 να βρείτε λύση αποκρατικοποίησης. Δεν το πετύχατε όμως διότι ακολουθούσατε λάθος δρόμο, λάθος τακτική. Το μόνο που πετύχατε είναι να διασπάσετε την Ολυμπιακή σε τρεις εταιρείες και να επιβαρυνθούμε με πρόστιμα μετά την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν καταφέραμε να δημιουργήσουμε τρεις νέες εταιρείες με το ίδιο όνομα και με το ίδιο σήμα απαλλαγμένες από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος τα οποία αποθάρρυναν τους επενδυτές. Αντί λοιπόν να συμφωνήσετε με τον επιτυχημένο δρόμο που ακολουθούμε εμείς, που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προβαίνετε σε μια ισοπεδωτική πολιτική.
Θέλω να σας τονίσω ακόμη ότι αποτύχατε και στις προβλέψεις που κάνατε για την τακτική της δικής μας αποκρατικοποίησης όπου λέγατε ότι αποκλείεται να πετύχει αυτή η διαδικασία. Η δική μας αποκρατικοποίηση πέτυχε για το καλό του ελληνικού λαού. Η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής είναι «θεραπεία» μιας «πληγής», μιας «αιμορραγίας» της εθνικής μας οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε, διατηρήθηκε και διογκώθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το πρόβλημα εμείς το παραλάβαμε με τη «σκυτάλη» των πολλαπλών προβλημάτων όταν αναλάβαμε την εξουσία το 2004 και τώρα δίνουμε οριστική και ιδιαίτερα ευεργετική για το Δημόσιο λύση.
Η Ολυμπιακή εδώ και αρκετά χρόνια έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «ασθενή» της οικονομίας μας. Επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά με τεράστια ποσά της τάξεως του 1 δις ευρώ την ημέρα. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει δομικά προβλήματα, προβλήματα με το προσωπικό, κόστος συντήρησης και πολλά άλλα τα οποία δεν της επέτρεψαν μέχρι σήμερα να ορθοποδήσει και να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο ανταγωνισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να την αλλοιώσετε.
Εκείνο ακόμα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στην προσπάθειά σας να πλήξετε όσο μπορείτε περισσότερο αυτή την ιδιωτικοποίηση, μιλήσατε για ασφάλεια των πτήσεων, για τη μη κάλυψη των νησιών, για απώλεια εργασίας εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Είναι δυνατό να λέγονται αυτά τα λόγια; Είναι δυνατό να λέγονται αυτές οι ανακρίβειες, αυτές οι υπερβολές; Ένας επιχειρηματίας που επενδύει τα χρήματά του θέλει πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα η επιχείρησή του να πάει μπροστά, να προοδεύει. Στην προκειμένη περίπτωση για να προοδεύσει μία αεροπορική εταιρεία, το πρώτο που επιδιώκει είναι η καλύτερη δυνατή ασφάλεια των πτήσεων. Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα λέτε αυτά για να δυσφημίσετε, για να υπονομεύσετε το νέο επενδυτή;
Επίσης «σπείρατε» το φόβο ή θέλετε να «σπείρετε» το φόβο στους κατοίκους των νησιών ότι πιθανώς θα μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση. «Καλλιεργείτε» αυτούς τους φόβους όχι γιατί δεν γνωρίζετε την πραγματικότητα, αλλά για κομματική εκμετάλλευση. Η πραγματικότητα είναι –και πιστεύω ότι το γνωρίζετε- ότι η επιδότηση και η κάλυψη των άγονων γραμμών είναι κοινοτική υποχρέωση του κράτους, άσχετα εάν η εταιρεία που εκτελεί τα δρομολόγια είναι δημόσια ή ιδιωτική.
Μέσα στις υπερβολές σας αναφέρετε κατ’ επανάληψη ότι οκτώ χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή θα χάσουν τη δουλειά τους. Τα λέτε αυτά ενώ γνωρίζετε ότι παρέχεται πλήρης κάλυψη, πλήρης προστασία στους εργαζόμενους μ’ ένα μεγάλο «πακέτο» της τάξεως των 1,3 δις ευρώ το οποίο ισοδυναμεί με τα ελλείμματα της Ολυμπιακής για τρία χρόνια. Με τη λύση που δίνεται, όχι μόνο δεν θα χάνει ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, αλλά θα έχει και σημαντικό κέρδος. Το κέρδος θα είναι όχι μόνο από τα 177 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης θα έχουμε όφελος άλλα 150 δις ευρώ. Ακόμη θα έχουμε κέρδος έως 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την καταβολή του σπατόσημου, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των εισφορών προς το ΙΚΑ τα οποία δεν κατέβαλε η Ολυμπιακή Αεροπορία όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι ένα οικονομικό «βαρίδι» φεύγει από την εθνική μας οικονομία και αυτό στη σημερινή εποχή της κρίσης προσφέρει πάρα πολλά στον ελληνικό λαό, γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών το οποίο σταθερά, σοβαρά και υπεύθυνα κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δώσει λύση στο μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα των Ολυμπιακών Αερογραμμών για το καλό του ελληνικού λαού.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Ο κύριος Παυλίδης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αποχαιρετιστήριος λόγος προς την Ολυμπιακούλα μας, παρηγοριά μας στα νησάκια. Ό,τι είναι το παπόρι ήταν για μας το αεροπλανάκι, όχι το αερόπλανο, το αεροπλανάκι στην εκλογική μου περιφέρεια στα Δωδεκάνησα, στο Καστελόριζο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο. Αφήνω κατά μέρος τη Ρόδο και την Κω, πάω λίγο παραπάνω, στην Αστροπαλιά, τώρα τελευταία στην Κάλυμνο, ανεβαίνω στις Κυκλάδες, στην Πάρο, στη Νάξο, στη Μήλο, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, ακόμα παραπέρα στην Ικαριά, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος. Παρηγοριά, σύνδεση με τον κόσμο. Σε δύσκολες ώρες εκτελούσε χρέη ΕΚΑΒ κάποτε το Ντορνιέ, τώρα το Ντας. Ιστορία ολόκληρη, ιστορία συνδεδεμένη με τον τόπο. Την ιστορία τη γράφουν τα πρόσωπα που διαμορφώνουν τα πράγματα.
Ας πάρουμε λοιπόν τη μεταδικτατορική ιστορία της Ολυμπιακής. Δεν θέλω να αρχίσω από την ΤΑΕ, προπομπό όλης αυτής της περιπέτειας, των κύκλων των Ολυμπιακών, των πασίγνωστων σ’ όλο τον κόσμο, όπου και να πας. Προβολή της Ελλάδος. Μεταδικτατορική λοιπόν περίοδος, μεταβίβαση από τον Ωνάση στο κράτος. Σχόλια γίνονταν τότε, «μα, ποια είναι αυτή η σοσιαλμανία της Νέας Δημοκρατίας;». Η ανάγκη το επέβαλε, όπως επέβαλε να γίνουν και άλλες παρόμοιες κινήσεις. Η Ολυμπιακή πάντως κρατήθηκε και συνέχισε να προσφέρει στα χέρια εξαιρετικού προσωπικού. Μπορεί να ήταν πολυπληθές, αυτό είναι ακριβές, δεν έχουμε λόγους να το κρύβουμε. Από κάποια στιγμή και πέρα «φούντωσε». Εσείς, κύριε Βερελή, το γνωρίσατε και από άλλη θέση. Καλό προσωπικό, καλοί καπετάνιοι. Δείτε τον απολογισμό των ατυχημάτων ανά τον κόσμο. Ασφάλεια, περιποίηση, προβολή της χώρας.
Τα πράγματα αλλάζουν και ήλθε η ώρα όπου εκείνη ησθάνθη την ανάγκη κρατικής ενισχύσεως, ιδιαίτερης μάλιστα. Είμαι εκ των ολίγων Βουλευτών οι οποίοι στα 1994, παρά την εκστρατεία που είχε οργανωθεί προκειμένου να πεισθούν τα μέλη του Κοινοβουλίου να ψηφίσουν την πρώτη οικονομική στήριξη της Ολυμπιακής, εξεδηλώθησαν με κάποιες επιφυλάξεις.
(SX)

(1PM)
Αν τότε, στα ΄94, είχαμε την τόλμη να πούμε «όχι, ας ψάξουμε να βρούμε άλλη λύση», ίσως τα πράγματα να μην είχαν οδηγήσει εδώ που οδήγησαν σήμερα. Και, πάντως, εδώ που οδήγησαν δεν είναι τραγικά. Σχολιασμό κάνω.
Προσέφερε η Ολυμπιακή. Προσέφερε με τον Ωνάση, με τους ανθρώπους του. Να τους μνημονεύσουμε, για να γραφούν στα Πρακτικά. Ο Παύλος ο Ιωαννίδης, Αρχιπιλότος, ο Παπαδημητρίου, ο Παρασκευάς Ιωννίδης πίσω στο Λογιστήριο –όσοι τον γνώρισαν- ο Μάνος ο Παυλίδης –να μην λείπουν και οι Παυλιδαίοι από την ιστορία, εδώ στην πλατεία Συντάγματος- και άλλοι οι οποίοι σήμερα έχουν στα χέρια τους το Ωνάσειο Ίδρυμα. Να μην ξεχωρίζουμε τα πράγματα. Το ένα έφερε το άλλο. Όχι η Ολυμπιακή το Ωνάσειο Ίδρυμα, αλλά ο Ωνάσης, Ολυμπιακή, άλλες δραστηριότητες -ναυτιλιακές και άλλες- το Ωνάσειο Ίδρυμα, αυτό που σήμερα προσφέρει ό,τι προσφέρει στον τόπο, εντός και εκτός Ελλάδος στους Έλληνες και στον κόσμο ολόκληρο.
Με αυτή, λοιπόν, την Ολυμπιακή -δια την οποία έχω να σας πω ότι συνδέομαι άρρηκτα- έχω διανύσει, δια των αεροσκαφών της, τουλάχιστον κατά την τελευταία μου Υπουργική θητεία, την ταραχώδη, όπως αποδεικνύεται –τρικυμισμένη θητεία, κύριε συνάδελφε από την Κεφαλονιά, τρικυμία, πολλά μποφόρ- 430.000 μίλια. Το ακούτε; Λιγότερα με άλλη ιδιωτική εταιρεία. Τετρακόσιες τριάντα χιλιάδες μίλια!
Είμαι συνδεδεμένος, που λέτε, με τα πράγματα της Ολυμπιακής και με τα πρόσωπα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κατά τον αποχαιρετιστήριο λόγο μου θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου: Σε όσους την κράτησαν. Και εκείνοι μέσα από τρικυμίες. Στον αγέρα οι τρικυμίες. Σε όσους συνέβαλαν στο να προσφέρουν σε εμάς καλές υπηρεσίες. Επιτρέψτε μου και πάλι να αναφερθώ στους νησιώτες. Στη χώρα μας, στον τουρισμό μας. Μην το ξεχνάμε. Παράλληλη εξέλιξη. Τουρισμός χωρίς Ολυμπιακή δεν διανοείτο. Η στολή των αεροσυνοδών ήταν ταυτισμένη με την τουριστική προβολή της χώρας. Όμορφα κορίτσια και άξιοι οι διαχειρισθέντες τα της Ολυμπιακής επί πολλά χρόνια και παραλλήλως προσφορά και ανάπτυξη αισθήματος ασφάλειας όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλους όσους ταξίδευαν.
Σήμερα τι κάνουμε; Όχι γυρίζουμε σελίδα. Αλλάζουμε ολόκληρο βιβλίο. Κλείνει το βιβλίο της Ολυμπιακής που γνωρίζαμε. Αρχείο. Αρχείο, βέβαια, κάπως κλιμακωτά. Δεν μπαίνει σήμερα, διότι το σχέδιο προβλέπει μεταβατική περίοδο.
Σήμερα, λοιπόν, εμείς θα ψηφίσουμε την κύρωση μιας Συμβάσεως. Την ψηφίζω. Έχω πεισθεί, διαβάζοντάς την, ότι γίνονται κινήσεις επί δύο θεμάτων που ιδιαιτέρως με απασχολούν. Όλα με απασχολούν. Ιδιαιτέρως τα δύο.
Θέμα πρώτο προσωπικό, παλαιό και νέο. Δίδεται λύση είτε με την προσφορά ενσήμων είτε με τη μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Φορτωμένο και αυτό, αλλά είναι μία λύση.
Δεύτερο θέμα: Με κυνηγάνε, ξέρετε, οι άγονες γραμμές στη θάλασσα και στον αγέρα. Μου έλεγαν, μη ξαναμιλήσεις για άγονες γραμμές. Θα πνιγείς. Κι έλεγα, ίσαμε να πνιγώ, θα μιλώ για τις άγονες γραμμές. Τι να κάνω; Αφού έρχονται πάνω μου είτε ταξιδεύω με το καΐκι είτε ταξιδεύω με το αεροπλάνο. Άγονες γραμμές στη νησιωτική Ελλάδα.
Η πρόβλεψη ότι η Πολιτική Αεροπορία θα προκηρύξει διαγωνισμό, με υποχρέωση του διαδόχου της κλασικής Ολυμπιακής, συμμετοχής κατ’ ελάχιστο σε αυτό, για εμάς είναι μία εγγύηση.
Σημειώστε, δε, ότι η επιδότηση των αγόνων γραμμών εις τις θαλάσσιες μεταφορές, είναι τελείως διάφορος αυτής της μεθόδου που εφαρμόζεται στις αεροπορικές μεταφορές. Και ίσως θα πρέπει, λόγω της μεγάλης συζητήσεως που άρχισε να γίνεται επιτέλους περί τα θαλασσινά –αναφέρομαι στις θαλάσσιες μεταφορές- να σκεφτούμε μήπως το σύστημα αυτό, το οποίο το αισθάνεται αμέσως ο επιβάτης στην τσέπη του –η επιδότηση συμβάλλει στο να καταλάβει ο επιβάτης ότι κάποιος χρηματοδοτεί τη μεταφορά του- να το μεταφέρουμε και στη θάλασσα, στην ακτοπλοΐα.
Από την Αστροπαλιά για να έρθεις στην Αθήνα είναι 50 ευρώ. Το εισιτήριο είναι 100. Το μισό το πληρώνει κάποιος άλλος. Το νιώθει, όμως, ο επιβάτης. Στην ακτοπλοΐα, όμως, δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Το νιώθει η τσέπη της πλοιοκτησίας –αυτό είναι το σύστημα, δεν το κατηγορώ- δεν το νιώθει, όμως, η τσέπη του επιβάτη. Γι’ αυτό συνεχώς διαμαρτύρεται με τις αυξήσεις των εισιτηρίων.
Με αυτές τις τεχνικές παρατηρήσεις θέλω να κλείσω την ομιλία μου εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ολυμπιακούλα μας, υπό την όποια διοίκηση. Κάνουμε κατά καιρούς κριτική στις διοικήσεις της Ολυμπιακής. Την εκράτησαν πάντως. Την εκράτησαν. Την εκράτησε το προσωπικό. Προσωπικό εδάφους ικανότατο, το οποίο προσέφερε υπηρεσίες πολλαπλές σε όλα τα αεροδρόμια. Επί πολλά χρόνια Ολυμπιακή και αεροδρόμια ήταν ταυτισμένη υπόθεση. Δεν υπήρχε άλλη εταιρεία. Τώρα ο ανταγωνισμός –για το καλό όλων μας- δημιούργησε νέες καταστάσεις, αλλά πάντως εξαιρετικές υπηρεσίες από το προσωπικό εδάφους, από το προσωπικό αέρος.
Με αυτή, δε, την έκφραση ευχαριστιών προς όσους συνέβαλαν να κρατηθεί μέχρι σήμερα η Ολυμπιακή, εύχομαι στο Ελληνόπουλο –λένε ότι έχει αραβικά κεφάλαια, αυτό μας στενοχώρησε τώρα, δεν παρακολουθούμε την ιστορία του κεφαλαίου;- που φαίνεται να διαχειρίζεται με τόλμη αυτή την υπόθεση, να έχει κουράγιο αυτός και οι συνεργάτες του –κάποιοι εξ αυτών είναι γνωστοί, δοκιμασμένοι στο αντικείμενο, στη δραστηριότητα- να συνεχίσουν και να κρατήσουν την Ολυμπιακή κατ’ αρχήν στο ύψος που ήταν τα καλά της χρόνια.
Από εκεί και πέρα, η στήριξή μας εκδηλώνεται με την παράλληλη ευχή να πάνε ακόμα ψηλότερα τα χρώματα της Ολυμπιακής, το σήμα της Ολυμπιακής και το όνομα της Ολυμπιακής πάντα να υπάρχει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Σαμπαζιώτης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ολυμπιακή είχε εξελιχθεί στο μεγάλο ασθενή της οικονομίας μας. Είχε μετατραπεί σε ένα δημόσιο τρωκτικό, που κατέτρωγε τις σάρκες της ελληνικής οικονομίας. Είχε γίνει το ιερό δισκοπότηρο, που δημιουργούσε καθημερινές ζημίες πάνω από 1.000.000 ευρώ, οι οποίες επιβάρυναν τους φορολογούμενους και παράλληλα, προκαλούσε σοβαρά νομικά προβλήματα στη χώρα μας, καθώς επέφερε καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, να καταναλωθούν τόνοι μελάνι στις εφημερίδες, να γίνουν εκατοντάδες δημόσιες συζητήσεις, εκατοντάδες ερωτήσεις στη Βουλή και δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ των πολιτικών, μέχρις ότου η Ολυμπιακή Αεροπορία βρει επιτέλους το δρόμο της.
Στόχος της Κυβέρνησης ήταν εξ’ αρχής η αποκρατικοποίηση της εταιρείας, ώστε να φύγουμε από το αποτυχημένο καθεστώς των τελευταίων 10ετιών και να περάσουμε σε ένα νέο, υγιές σχήμα στα πρότυπα όλων των αεροπορικών εταιρειών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και το πετύχαμε.
Όσοι ανησυχούσαν για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα, όσοι έσπευσαν να λειτουργήσουν ως μάντεις κακών εξελίξεων, έμειναν –ευτυχώς για τους Έλληνες πολίτες- παντελώς εκτεθειμένοι. Η πραγματικότητα τους διέψευσε με τρόπο που μάλιστα εξυπηρετεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Οι εργαζόμενοι και τα δρομολόγια εξασφαλίζονται πλήρως. Οι προορισμοί των άγονων γραμμών της χώρας γίνονται πλέον αντικείμενο ανταγωνισμού με προφανή υπεραξία. Πάνω απ’ όλα, όμως, οι Έλληνες φορολογούμενοι όχι μόνο ελαφρύνονται από 350.000.000 το χρόνο, αλλά επωφελούνται με τα έσοδα από την πώληση που υπερβαίνουν τα 177.000.000 ευρώ.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 150.000.000 ευρώ που ετησίως θα καρπώνεται το Δημόσιο από φόρους, εισφορές στο ΙΚΑ, Σπατόσημο και φυσικά οι τέσσερις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν στο νέο αερομεταφορέα.
Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι η πώληση της Ολυμπιακής έρχεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει όλο και περισσότερο την παγκόσμια οικονομία και φυσικά τον κλάδο των αερομεταφορών, για τον οποίο οι προβλέψεις για το 2009 δεν είναι οι πλέον αισιόδοξες, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει πως η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι μία ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη.

(TS)




(1SX)
Παρά τα άγχη και τις ανησυχίες διαφόρων πτερύγων του Κοινοβουλίου, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Είναι λυπηρό να ακούει κανείς από πρώην Υπουργούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μιλούν απαξιωτικά για δήθεν απεμπόληση της δημόσιας περιουσίας ή για εκποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εσείς δεν ήσασταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι προσπαθούσατε διακαώς και επιθυμούσατε να επιτύχετε την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής; Οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ήταν αυτές που προσπάθησαν εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας από το 1999 έως το 2004 τέσσερα σχέδια αποκρατικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα, τα οποία όμως ναυάγησαν;
Κοινός παρανομαστής σε όλες αυτές τις αποτυχημένες προσπάθειές σας ήταν η απροθυμία των εκάστοτε εταιρειών να επενδύσουν στην Ολυμπιακή Αεροπορία, τη στιγμή που μάλιστα όχι μόνο η παγκόσμια οικονομική συγκυρία ήταν σαφώς καλύτερη απ’ ό,τι σήμερα αλλά και η Ελλάδα βρισκόταν στο κέντρο του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος χάρις και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Η αποτυχημένη προσέγγιση στο θέμα των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ολοκληρώνεται όχι μόνο από το ότι καμιά από τις παραπάνω προσπάθειες δεν συνοδευόταν από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και από το ότι με απόφαση της ίδιας αυτής Επιτροπής η Ολυμπιακή Αεροπορία υποχρεώθηκε να επιστρέψει παράνομες ενισχύσεις ύψους 160.000.000 ευρώ για το διάστημα από το 1994 έως το 2002.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε και πέτυχε. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Η προσπάθειά μας ήταν η πιο συστηματική και η πιο οργανωμένη από όλες όσες είχαν γίνει στο παρελθόν. Βασίστηκε σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.
Πρώτον, καταφέραμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν να δημιουργήσουμε τρεις νέες εταιρείες με το ίδιο όνομα και το ίδιο σήμα, απαλλαγμένες, όμως, από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος, που αποθάρρυναν τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ολυμπιακή.
Δεύτερον, στηρίξαμε με ευαισθησία τους εργαζόμενους, πείθοντας σταδιακά τη μεγάλη πλειοψηφία τους ότι η λύση που προτείναμε ήταν επωφελής και για τους ίδιους. Και αυτό με ένα οικονομικό πακέτο που σε βάθος εικοσιπενταετίας ισοδυναμεί μόλις με τα ελλείμματα τριών ετών της Ολυμπιακής.
Τρίτον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προχωρήσαμε με σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες διαφάνειας. Σε οτιδήποτε έγινε τηρήθηκαν απολύτως οι νόμοι του κράτους, το Κοινοτικό Δίκαιο και είχαμε συμμετοχή του ευρωπαίου Επιτρόπου, είχαμε έγκριση σε όλες τις διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μπροστά σε όλα αυτά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα αρμόδια στελέχη του αντί να είναι πιο προσεκτικά στις ανακοινώσεις τους, αντί να ζητήσουν δημόσια συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες, αναζητούν να βρουν ένα μικρό, μα μικρό ψεγάδι στην παρούσα συμφωνία την τόσο επιτυχημένη, που κρίθηκε επιτυχημένη τόσο από το αρμόδιο ευρωπαίο Επίτροπο όσο και από τα σωματεία των εργαζομένων στον εθνικό αερομεταφορέα.
Θα περίμενα να δω από εσάς μια πιο ειλικρινή στάση. Θα επιθυμούσαμε όλοι μας, έστω και για μία φορά, να σας δούμε να παραδεχθείτε μια επωφελή δράση της Κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα συναίνεσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι θέμα πολιτικής υπευθυνότητας, σύνεσης, διάθεσης διαφύλαξης και προάσπισης των συμφερόντων της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την ελληνική πολιτεία, γιατί η μεταρρύθμιση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή που τώρα ξεκινά για τις ελληνικές αερομεταφορές. Η ιστορία της Ολυμπιακής έδειξε ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. Η Ολυμπιακή από μαύρη τρύπα στα ταμεία του κράτους, από αύριο θα προσφέρει στον εθνικό προϋπολογισμό και θα στηρίζει την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, με την μεταρρύθμιση αυτή δημιουργείται στη χώρα μας ένα νέο και υγιές περιβάλλον στις αερομεταφορές χωρίς μονοπώλια ή αθέμιτες πρακτικές, το οποίο θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία των καταναλωτών.
Έτσι, λοιπόν, η Ολυμπιακή χάρις σε ειλικρινή και αποφασιστική πολιτική, όπως αυτή που ακολουθεί η Κυβέρνηση στις αερομεταφορές και όχι στις συνήθεις αερολογίες των κυβερνήσεων του χθες, θα μπορεί να συνεχίσει να πετά και να στηρίζει ενεργά τις μεταφορές της χώρας.
Σας ευχαριστώ, πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κ. Στρατάκης έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης να μας πει ότι έσωσε τη χώρα επειδή κατάφερε να ξεπουλήσει την Ολυμπιακή Αεροπορία, νομίζω ότι προκύπτει κυρίως από το ότι χαρακτηρισμοί όπως «Απαλλαχθήκαμε από έναν ασθενή και ένα τρωκτικό» αποδεικνύουν ότι ο ασθενής και το τρωκτικό είναι η ίδια η Κυβέρνηση. Διότι αν το ξεπούλημα το θεωρούν επιτυχία και προσπαθούν να το πλαισιώσουν όλοι που υποστηρίζουν αυτή την άποψη λέγοντας ότι δήθεν πέτυχαν ένα ακατόρθωτο στόχο, τότε κάπου είναι γελασμένοι ή κάπου μάλλον χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τερτίπια, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι έκαναν μεγάλο κατόρθωμα.
Αλλά επειδή ακριβώς δεν έγινε κανένα τέτοιο κατόρθωμα, επειδή τα πράγματα είναι ακριβώς από την αντίθετη πλευρά απ’ ό,τι λέγεται, γι’ αυτό ήθελα να πω μερικά πράγματα που θεωρώ ότι είναι καθοριστικά και αποδεικνύουν ότι εδώ έχει παιχθεί ένα παιχνίδι, αλλά όχι παιχνίδι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας αλλά σε βάρος της οικονομίας και της χώρας.
Είναι γνωστό ότι ένας από τους πρώτους διοικητές της Ολυμπιακής Αεροπορίας δήλωνε δημόσια ότι η αξία της εταιρίας δεν είναι πάνω από 1 ευρώ. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό, γιατί δείχνει πράγματι ποια αντίληψη κυριαρχούσε στην Κυβέρνηση και αποδεικνύει στην πράξη γιατί ακολούθησε αυτές τις πολιτικές που ακολούθησε μέχρι να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε σήμερα. Όταν οι διοικήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας νοίκιαζαν αεροπλάνα για να κάνουν το αναγκαίο πτητικό έργο σε τιμές που θα συνέφεραν ακόμη και να αγοραστούν τα αεροπλάνα, αποδεικνύει πού ήθελαν να οδηγήσουν τα πράγματα.
Βέβαια, το αποτέλεσμα υπήρξε. Και το αποτέλεσμα που υπήρξε ήταν ότι παραχωρήθηκε ένα μεγάλο τμήμα του πτητικού έργου δωρεάν σε άλλες εταιρείες. Αυτό είναι παγκοίνως γνωστό και το βλέπουμε καθημερινά στην πράξη.
Ακολούθησε βέβαια η άλλη διαδικασία που είχε να κάνει με το διεθνή διαγωνισμό και όλα αυτά που είναι γνωστά, όμως δεν αναφέρονται καθόλου οι συνάδελφοι στο ότι τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν τα υποστήριξε η παρούσα Κυβέρνηση. Όταν, δηλαδή, έπρεπε να ξεπληρωθούν κάποια χρέη της εταιρείας με οφειλές του δημοσίου –γιατί αυτό δεν το λέμε, δεν λέμε ότι το δημόσιο χρωστούσε στην Ολυμπιακή Αεροπορία- τότε αγνοήθηκαν οι διαδικασίες, ήμασταν απόντες, δεν θέλαμε να υποστηρίξουμε αυτή την άποψη, που ασφαλώς θα ήταν η βάση πάνω στην οποία θα στηριζόταν μία από τις λύσεις που είχε επιλεγεί το προηγούμενο διάστημα.
Αλλά τι κάναμε; Πήραμε μια εταιρεία με μηδέν χρέη και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών, τεσσάρων χρόνων δημιουργήθηκαν 850.000.000 χρέη σ’ αυτήν την εταιρεία. Και βέβαια μας μιλάτε αυτή τη στιγμή για ετήσια ζημιά της τάξης του 1.000.000.000, όταν είναι γνωστό ότι έχετε να συντάξετε ισολογισμό από το 2004.
Αυτή την κατάσταση διαμορφώσατε σε μία εταιρεία του δημοσίου που είναι το καμάρι της Ελλάδος. Ας μη γελιόμαστε. Σήμερα εάν η Ελλάδα ακούγεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό, είναι χάριν της Ολυμπιακής Αεροπορίας, γιατί αυτή είναι που πετά με τους κύκλους σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστή, αυτή είναι που έχει την εμπιστοσύνη σε θέματα ασφαλείας των πελατών και των πολιτών .Και αυτό το παραγνωρίζετε.
Και, όμως, αυτό το όνομα, αυτή τη φήμη που αλλού πληρώνεται με δισεκατομμύρια, εσείς θεωρείτε μεγάλο επίτευγμα που τη δώσατε με περίπου 170.000.000 ευρώ. Αυτή την κατάσταση θέλετε εδώ να μας παρουσιάσετε ως την καλύτερη δυνατή που έχετε πετύχει. Δεν είναι, όμως, έτσι, διότι εάν πραγματικά ήταν έτσι, έπρεπε και ο διεθνής διαγωνισμός που κάνατε να αποδώσει και όλα αυτά τα οποία προηγήθηκαν μέχρι να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε. Γι’ αυτά δεν λέτε κουβέντα.
Το ότι κάνατε ένα διαγωνισμό ο οποίος κατέστη στην πράξη άγονος και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, αυτό δεν το αναφέρετε. Το ότι πήγατε στη συνέχεια σε διαβουλεύσεις με μεμονωμένους αγοραστές, ίσως το θεωρείτε επίτευγμα. Αλλά δεν είναι, όμως, έτσι, όταν είναι γνωστό ότι άλλες εταιρείες του εξωτερικού άλλων χωρών με πολύ λιγότερο πτητικό έργο και πολύ μικρότερη φήμη πουλήθηκαν πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι εσείς πουλάτε την Ολυμπιακή.
Άρα, λοιπόν, υπάρχουν τεράστια ζητήματα, τα οποία πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, διότι εάν θέλατε, θα ακολουθούσατε αυτό που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ξεκινήσει και που σας το πρότεινε και ως Αντιπολίτευση, να πάμε σε μία εταιρεία που θα είχε συμμετοχή το ιδιωτικό κεφάλαιο, που θα είχε συμμετοχή το δημόσιο, που θα κρατούσαμε τη δυνατότητα να μπορούμε να υπηρετήσουμε αύριο πολιτικές που θα έχουν να κάνουν με τις άγονες γραμμές.
Δεν μας λέτε γι’ αυτό τίποτα. Πώς θα τις υλοποιήσετε τις άγονες γραμμές; Θα αφήσετε νησιά ξεκρέμαστα; Περιοχές, δηλαδή, που δεν μπορούν να συνδεθούν, γιατί ενδεχομένως το κόστος είναι απαγορευτικό, δεν θα έχουν καμία επικοινωνία με το κέντρο, με την πρωτεύουσα ή με άλλες περιοχές της Ελλάδος και του κόσμου γενικότερα;
Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τέτοια προβλήματα, όπως δεν υπάρχουν και άλλες διασφαλίσεις για το προσωπικό. Βλέπουμε ποια κατάσταση υπάρχει στην απασχόληση σήμερα και στους εργαζόμενους. Μας λέτε για τέσσερις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, όταν είναι γνωστό ότι η Ολυμπιακή δεν είναι σίγουρο ότι θα τους απασχολήσει και ποιους θα απασχολήσει με όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με αυτούς που φεύγουν από τις διαδικασίες που περάσατε με προηγούμενο νόμο.
Και υπάρχει και ένα άλλο τεράστιο θέμα στο οποίο δεν αναφέρεστε καθόλου. Τι θα γίνει με την υπόλοιπη περιουσία της Ολυμπιακής Αεροπορίας; Θα δώσετε μέσα στα 177.000.000 ευρώ τα όποια ακίνητα έχει η Ολυμπιακή; Σ’ αυτά γιατί δεν αναφέρεται η σύμβαση;

(PE)
(TS)
Γι’ αυτά, γιατί δεν αναφέρεται η Σύμβαση;
Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχουν σημαντικά κενά, που είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και για τα οποία η Κυβέρνηση δεν κάνει καμία νύξη, καμία αναφορά.
Κύριε Υπουργέ, είστε από αυτούς που είχαν την αντίληψη ότι έπρεπε να ξεπουληθεί από την αρχή η Ολυμπιακή Αεροπορία και το αποδείξατε, όταν ήσασταν Ευρωβουλευτής, με τις συνεχείς ερωτήσεις που κάνατε, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν σε βάρος των συμφερόντων της Ολυμπιακής Αεροπορίας και, θα έλεγα, και του ελληνικού δημοσίου ταυτόχρονα. Άρα, λοιπόν, δεν μπορείτε να μας πείσετε ότι οι επιλογές σας είναι προς την κατεύθυνση που υπηρετεί τα καλώς εννοούμενα και τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού κράτους.
Εμείς θέλουμε να σας πούμε ότι αυτές οι επιλογές σας είναι χαριστικές. Οι επιλογές σας δεν αποσκοπούν στο πώς θα διασφαλίσουμε κάτι που μας έχει χαρίσει απλόχερα η Ολυμπιακή, που είναι η φήμη, η πελατεία και η ασφάλεια, ό,τι καλύτερο δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει για μια αεροπορική εταιρεία.
Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεσμευόμαστε ότι την άποψή μας, τη θέση μας θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε πράξη όσο γίνεται καλύτερα. Και ναι μεν μπορεί να υπάρχει μια αποδοχή από την πλευρά του επενδυτή, ότι θα δεχθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, εσείς όμως οφείλατε, εάν είστε υπεύθυνη Κυβέρνηση, αυτό να το διασφαλίσετε εκ των προτέρων. Δεν το κάνετε, όμως, διότι θέλατε να ξεφορτωθείτε κάποιον οργανισμό ή εταιρεία, όπως είναι η Ολυμπιακή, διότι είχατε άλλα το μυαλό σας, τα οποία καταφέρατε σε ένα βαθμό, αλλά δεν μπορέσατε να τα ολοκληρώσετε, όπως ακριβώς θα θέλατε ενδεχομένως, και τώρα είστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Προκειμένου, όμως, να πετύχετε το στόχο σας, αγνοήσατε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, αγνοήσατε τα μελλοντικά συμφέροντα της χώρας. Και αυτό είναι κάτι που θα σας κατατρέχει, είναι εκείνο για το οποίο δεν θα σας δικαιολογήσει ποτέ ο ελληνικός λαός. Γιατί πιστεύω ότι ξεπουλώντας την Ολυμπιακή Αεροπορία ξεπουλάτε ένα κομμάτι από την ιστορία της χώρας, ένα κομμάτι από αυτό που θα μπορούσε να διαφημίζει τη χώρα παντού στο κόσμο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο κ. Καραμάριος, με τον οποίον ολοκληρώνεται ο κατάλογος των ομιλητών.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το πραγματικό μέρος της όλης υποθέσεως που σήμερα συζητάμε με ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο είναι ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε προβλήματα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Είμαι όλος αυτιά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Ακριβώς.
Για να προκαταλάβω τον κ. Σηφουνάκη, θέλω να του υπενθυμίσω ότι πολλές προσπάθειες έγιναν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εξεύρεση μίας λύσης του προβλήματος που λέγεται «Ολυμπιακή». Παρά τα τρία εξυγιαντικά προγράμματα που έκανε τότε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν μπόρεσε να γίνει τίποτα και πολλά χρέη, τα οποία ακούστηκαν πρωτύτερα, επεβλήθησαν εξαιτίας αυτού του γεγονότος, της έμμεσης χρηματοδότησης του κράτους προς την εταιρεία και της αναζήτησης αυτών των χρημάτων δι’ αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τελευταία προσπάθεια που έγινε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι με το ν.3185/2003, ο οποίος έγινε –προσέξτε- κατά παρέκκλιση των άρθρων 1 έως 5 του ν.2166/1993, των διατάξεων 479 και 939 του Αστικού Κώδικα και των άρθρων 66 έως 89 του ν.2190/1920.
Και γιατί έγινε αυτή η κατά παρέκκλιση εφαρμογή κάποιων νόμων; Έγινε με σκοπό τη δημιουργία τριών εταιρειών. Η πρώτη ήταν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, η δεύτερη ήταν η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα και η τρίτη ήταν η υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης. Και για ποιο σκοπό; Να επιδιωχθεί η αναδιοργάνωση των αερομεταφορών και η ιδιωτικοποίησή τους το 2003. Εκεί απέβλεπε αυτή η τροποποίηση των διατάξεων -κατά παρέκκλιση, όπως είπα πρωτύτερα- να μπορέσουν να ιδιωτικοποιηθούν. Αντιλαμβάνεσθε, συνεπώς, ότι σήμερα η λέξη «ξεπούλημα» είναι κάθε άλλο παρά ένα ατόπημα και τίποτα περισσότερο.
Πράγματι, η δική μου θέση επί πολλά χρόνια είναι ότι εμείς οι νησιώτες είμαστε συνδεδεμένοι με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά μικρά αεροδρόμια στα νησιά και από το σπατόσημο σήμερα έχουν κατασκευασθεί όλα με τέτοιο τρόπο που εξυπηρετούνται θαυμάσια τα νησιά μας.
Γι’ αυτό επί πολλά χρόνια, τελευταία και με παρεμβάσεις μου, πολλές φορές στενοχώρησα κάποιους. Πριν από λίγες ημέρες, κύριε Υπουργέ, βρέθηκα στο Γιοχάνεσμπουργκ και είδα από μακριά, πριν φύγω, το μεγάλο αεροσκάφος της Ολυμπιακής με τους έξι κύκλους και την ελληνική σημαία. Αντιλαμβάνεστε πόσο σπουδαίο είναι σε ένα τεράστιο αεροδρόμιο, με πολλά αεροπλάνα, να βλέπεις την ίδια την Ελλάδα. Η δική μου προσπάθεια προσωπικά ήταν να συνεχίσει αυτή η εταιρεία με ιδιωτικοχρηματικά κριτήρια, με τους έξι κύκλους, με την ελληνική σημαία και με τα γαλάζια χρώματα. Αυτό και γίνεται σήμερα. Μην είστε τόσο πολύ επικριτικοί, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, όταν ξέρετε πολύ καλά ότι το πραγματικό γεγονός είναι ότι η Ολυμπιακή είχε και έχει προβλήματα και ερχόμαστε σήμερα και δίνουμε μια λύση. Θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη; Εκεί είναι το ερώτημα.
Τι γίνεται αυτήν τη στιγμή; Συνεχίζεται η εταιρεία αυτή με ιδιωτικά κριτήρια και χρήματα, συνεχίζει μια εταιρεία όπως έχει, φεύγοντας άμεσα ή έμμεσα στην αρχή το δημόσιο -το οποίο κρατά το 51%, αλλά στη συνέχεια θα πάρει το 100% ο ιδιώτης- μεταβιβάζονται οι μετοχές -γιατί πώληση μετοχών έγινε- με τους τρεις τρόπους που η Σύμβαση εξειδικεύει και τις αγόρασε μια μεγάλη ελληνική εταιρεία, η οποία δεν έχει κανένα λόγο παρά να προσπαθήσει να ορθοποδήσει την εταιρεία και να κερδίσει χρήματα, γιατί αυτός είναι ο σκοπός της.
Άκουσα ορισμένες επιφυλάξεις, οι οποίες δεν είναι σωστές.
Εις ό,τι αφορά τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, θα συνεχίσουν καθ’ ον τρόπο είπα, με την εξυγίανση και το νέο στόλο τον οποίο θα αποκτήσει η εταιρεία.
Εις ό,τι αφορά την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, η οποία πλέον αποβλέπει στο να είναι μεταφορικό μέσο των νησιών μας, οι επιφυλάξεις των κυρίων συναδέλφων, τις οποίες εξέφρασαν πρωτύτερα, χθες και σήμερα, δεν ευσταθούν, διότι έχουν μπει ρητές διατάξεις, οι οποίες ακριβώς για να έχουν την επηυξημένη δύναμη, κυρώνονται με νόμο, με τις οποίες πλέον υποχρεωτικά η μία εκ των εταιρειών, η οποία συμβάλλεται εδώ στις εταιρείες, η Pantheon, θα έχει την υποχρέωση και θα εκτελεί –προσέξτε τις λέξεις- τις αερομεταφορές και τις γραμμές της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στα νησιά και πολύ περισσότερο των άγονων γραμμών, που αυτό θα πει επιδοτήσεις τις οποίες όλοι αυτήν τη στιγμή ξέρετε και φοβούμεθα...
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Μέχρι την έναρξη της νέας εταιρείας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Δεν έχετε δίκιο, κύριε συνάδελφε. Να παραδεχθείτε ότι σήμερα δίδεται μία λύση η οποία είναι η μόνη δυνατή λύση που μπορεί να υπάρξει. Πού πρέπει να αποβλέπουμε τώρα;
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Άλλα λέγατε. Αλλάξατε...
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Όχι, λάθος κάνετε. Ο δικός μου στόχος ήταν και είναι να παραμείνει η Ολυμπιακή -και παραμένει- με τους κύκλους, με τα slots τα οποία μνημονεύονται μέσα. Δεν χάνεται κανένα slots. Εξακολουθεί να τα έχει η Ολυμπιακή Αεροπορία και αυτή θα χρησιμοποιεί του λοιπού τις γραμμές αυτές.
Από εκεί και πέρα, εκείνο που απομένει είναι πράγματι το προσωπικό το οποίο εργάζεται να εξυπηρετηθεί, με την έννοια ότι δεν πρέπει κανείς να μείνει στο δρόμο. Οι νόμοι, που ψηφίσαμε πριν από λίγο καιρό και τους οποίους ξέρετε, σ' αυτό κατατείνουν, ούτως ώστε όλο το προσωπικό -χάρη σ' αυτό το προσωπικό τόσα χρόνια διατηρήθηκε η Ολυμπιακή Αεροπορία και είναι προς τιμή όλων αυτών των ανθρώπων που κατά καιρούς πέρασαν- όχι πλέον με μετατάξεις όπως λέμε, αλλά με μεταφορά του προσωπικού να πάει σε θέσεις οι οποίες είναι του δημοσίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για κανέναν εργαζόμενο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να τελειώσω με την εξής παρατήρηση. Εάν υπήρχε άλλη δυνατότητα, θα την είχαν κάνει τόσα χρόνια. Εάν υπήρχε άλλη καλύτερη λύση, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν απέβησαν άκαρπες. Η δική μας αγωνία ήταν να σωθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία, να μην πωληθεί και διαλυθεί σαν εταιρεία, που εκεί απέβλεπαν ορισμένοι, όπως μπορείτε και εσείς να υποθέσετε. Όμως, σήμερα η Ολυμπιακή Αεροπορία θα συνεχίσει καθ’ ον τρόπο αυτήν τη στιγμή είμεθα υποχρεωμένοι με τη Σύμβαση που υπεγράφη, με τον τρισδιάστατο αυτό τεμαχισμό της Ολυμπιακής, που έγινε με το νόμο του 2003, με τους συμβαλλόμενους καθ’ ον τρόπο περιγράφονται λεπτομερώς στη Σύμβαση.
(GH)

(2PE)
Αντιλαμβάνεσθε ότι η σύμβαση αυτή δεν μπορεί να αλλάξει καθ’όν τρόπον γίνεται και είναι εθιμικό πλέον τελευταία και σωστά γίνεται διότι οι δικαιοπρακτικοί όροι συμβάσεως αποκτούν ισχύ νόμου. Όπου δε δεν υπάρχει νομική διάταξη κατοχυρώσεως εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις εκείνες οι οποίες προσβάλλονται και στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπως πολύ σωστά παρατηρεί και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής η οποία σε τίποτε δεν έφερε αντίρρηση.
Θέλω να καταλήξω κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι εγώ εύχομαι να επιτύχει αυτή η σύμβαση, γιατί είναι πράγματι επωφελεία των μεταφορών μας τις οποίες αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη εμείς οι νησιώτες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αύριο τερματίζεται στη Βουλή με την υπερψήφιση αυτού του νομοσχεδίου ένας κύκλος συζητήσεων που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2007 σε σχέση με το μέλλον της Ολυμπιακής. Λέω τον Δεκέμβριο του 2007 διότι τότε ανακοινώθηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης η πρόθεσή της να προχωρήσει προς την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ας δούμε τι έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα. Τότε, όταν κάναμε τις πρώτες συζητήσεις όλα τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης ήταν εναντίον αυτής της προσπάθειας. Σήμερα, το ΛΑΟΣ προς τιμήν του μετατοπίστηκε από αυτή τη θέση. Το δε ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφού ταλαντεύτηκε μεταξύ διαφόρων θέσεων και χωρίς να ομολογεί σήμερα ότι στο βάθος αποδέχεται τη λύση που δίνει η Κυβέρνηση, έχει και αυτό ουσιαστικά μετατοπιστεί προς τη δική μας κατεύθυνση.
Υπάρχουν δε στελέχη του τα οποία έχουν κάνει αρκετά χαρακτηριστικές δηλώσεις εκτός Βουλής, τις οποίες απλώς θέλω να υπενθυμίσω.
Η κα Διαμαντοπούλου σε ραδιοφωνικό σταθμό, στις 9 Μαρτίου, λέει μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας: «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ολυμπιακή είναι ζωντανή, ότι φαίνεται μια επιχείρηση με μέλλον και ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία και για τις ιδιαίτερες ανάγκες της χώρας. Οι απειλές των προηγούμενων χρόνων ότι θα κλείσει η Ολυμπιακή έπεσαν στο κενό».
Έχουμε δήλωση επίσης στις 24 Μαρτίου του εκπροσώπου τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ. Παπακωνσταντίνου σε άλλον ραδιοφωνικό σταθμό πριν από μερικές ημέρες: «Δεν υπάρχει ζήτημα επανακρατικοποίησης για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θα σας θυμίσω ότι στο θέμα της Ολυμπιακής εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για πλειοψηφία του δημοσίου ούτε για μάνατζμεντ του δημοσίου. Δεν έχουμε πει παρόμοια πράγματα». Είναι μια ολοκάθαρη, μια προφανής μετατόπιση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε κατηγορηθεί δριμύτατα όλο το προηγούμενο διάστημα για το ότι έκανε μια έντιμη, ειλικρινή προσπάθεια αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής.
Τον Δεκέμβριο του 2007 επίσης και αργότερα, μας λέγατε πως οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του ανταγωνιστή της Ολυμπιακής, δηλαδή της Aegean. Υπάρχουν πλήθος δηλώσεων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άλλων Κομμάτων της Αντιπολίτευσης στα Πρακτικά. Δεν έχω τίποτε με τους συναδέλφους. Το αντίθετο. Αλλά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στοιχειωδώς σε κάποιες δηλώσεις για να τεκμηριώσω του λόγου το αληθές. Ο κ. Τσόκας για παράδειγμα, στις 19.9.2008 σε επερώτηση για την Ολυμπιακή έλεγε: «Με τις ανακοινώσεις που κάνατε για την Ολυμπιακή δεν μιλάτε για εξυγίανση, δεν μιλάτε για οργάνωση του ανταγωνισμού. Υπηρετείτε» –δηλαδή εγώ- «με τις αποφάσεις σας τους ανταγωνιστές».
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία βέβαια. Αυτό κάνατε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Ο κ. Πετσάλνικος επίσης, την 1η Οκτωβρίου σε άλλη συζήτηση που είχε γίνει για νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώθηκε τροπολογία για την Ολυμπιακή έλεγε «και ενισχύετε μόνο καθιστώντας πλέον αποκλειστικά μονοπώλια τους ιδιώτες, τους ιδιοκτήτες της Aegean στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Τα πράγματα όμως, κύριοι συνάδελφοι, γύρισαν με τρόπο περίεργο για εσάς, καμιά φορά χαμογελάει η τύχη, καμιά φορά όποιος έχει δίκιο το βρίσκει μέσα και από συμπτώσεις, ήρθαν τα πράγματα έτσι που έκανε προσφορά η MIG, έκανε προσφορά και η Aegean στη συνέχεια, και ο διαγωνισμός, η διαδικασία κατέληξαν προς την κατεύθυνση της MIG και τότε κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος όλα τα έωλα επιχειρήματα και όλη η απαράδεκτη και προσβλητική πολλές φορές επιχειρηματολογία, προσβλητική για εμένα, επιχειρηματολογία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που προσπαθούσε τόσον καιρό να παρουσιάσει τόσο τον αρμόδιο Υπουργό όσο και την Κυβέρνηση ολόκληρη ως όργανο των ανταγωνιστών της Ολυμπιακής. Ακόμη και σήμερα ακούστηκαν τέτοιου είδους σχόλια για τις ερωτήσεις που είχα υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για τις ερωτήσεις αυτές είμαι υπερήφανος. Εσείς όμως δεν πρέπει να είστε περήφανοι για την πολιτική σας, γιατί εάν από τότε είχατε ακούσει τους δικούς μας προβληματισμούς δεν θα είχαν σωρευτεί τόσα χρέη στην Ολυμπιακή. Το θέμα θα είχε λυθεί πολύ νωρίτερα χωρίς τόσες ζημίες για τον ελληνικό λαό.
Επίσης, όταν ξεκινούσε η συζήτηση τότε για την Ολυμπιακή το επιχείρημα το οποίο ακουγόταν ήταν ότι οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής θα μείνουν όλοι στον αέρα. Και πάλι όμως η ίδια η πραγματικότητα σας έδωσε σκληρή απάντηση όχι από εμένα. Οι ίδιοι οι πιλότοι της Ολυμπιακής ήρθαν και συμφώνησαν για το πακέτο. Αλλά, οι πιλότοι θα πείτε μπορεί να μην πρόσκεινται στην Αντιπολίτευση. Ήρθαν και συμφώνησαν δύο από τα πέντε σωματεία των εκτάκτων υπαλλήλων, των εποχικών υπαλλήλων της Ολυμπιακής. Αλλά, ήλθε και συμφώνησε επίσης το σωματείο των συνοδών και φροντιστών όπου δεν νομίζω να ισχυρίζεται κάποιος ότι πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Εσείς είστε βασιλικότεροι του βασιλέως. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής, πολλά σωματεία τους τουλάχιστον έρχονται επισήμως και τοποθετούνται υπερ του πακέτου. Εσείς, ακόμη και σήμερα λέτε ότι δήθεν οι υπάλληλοι μένουν ακάλυπτοι.
Θέλω δε να μιλήσω για τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής και να πω ότι οι ρυθμίσεις που κάνουμε εμείς καμία σχέση δεν είχαν με παλαιότερες ρυθμίσεις που είχε κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και επειδή βλέπω και στα θεωρεία ανθρώπους που είχαν μείνει ακάλυπτοι επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέλω να υπενθυμίσω ότι για εμάς ισχύουν γι’ αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων, οι παλαιότερες δεσμεύσεις.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας είχε πει «επιτέλους κύριοι μιμηθείτε κάποια άλλη, έστω συντηρητική κυβέρνηση, τον κ .Μπερλουσκόνι γι’ αυτά που κάνει στην περίπτωση της Alitalia». Και ήλθε ο Ιταλός Επίτροπος ο αρμόδιος μάλιστα για θέματα μεταφορών ο κ. Ταγιάνι στις 4 Νοεμβρίου του 2008 και έκανε δήλωση την οποία διαβάζω λέξη προς λέξη κύριοι συνάδελφοι. Είπε τότε ο κ. Ταγιάνι: «Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την Ολυμπιακή Αεροπορία θεωρώ πλέον ότι είναι ένα μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εταιρείες. Σε ό,τι αφορά την Alitalia από νομική άποψη πιστεύουμε ότι είναι σωστό να χρησιμοποιηθεί το ίδιο μοντέλο με βάση την επεξεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί στη θέση της Alitalia».
Εσείς μας συνιστάτε να ακολουθήσουμε τον δρόμο του κ. Μπερλουσκόνι. Ο Επίτροπος που τοποθετήθηκε από τον κ. Μπερλουσκόνι λέει ότι το μοντέλο της Ολυμπιακής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Alitalia.
Μας λέγατε, επίσης, και είπατε ακόμη και τις τελευταίες ημέρες ότι δήθεν η διαδικασία ήταν αδιαφανής, ότι τα πράγματα με τις αποτιμήσεις δεν ήταν καθαρά κ.λπ.. Για τις αποτιμήσεις είπα και στην Επιτροπή επαναλαμβάνω και εδώ, ακολουθήσαμε τη διαδικασία του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων που ψήφισε το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και οι αποτιμήσεις κατατέθηκαν στον Επίτροπο παρακολούθησης που ορίστηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση, ο οποίος ήλθε και σφράγισε με την υπογραφή του την όλη διαδικασία.
Και τίθεται το ερώτημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν εμείς είμαστε τόσο πια ικανοί που να ελέγχουμε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έ, τότε θα πρέπει μάλλον με βάση τη δική σας επιχειρηματολογία να παραμείνουμε εμείς Κυβέρνηση και εσείς να παραμείνετε στα έδρανα της Αντιπολίτευσης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Μας λέγατε επίσης, ότι η διαδικασία θα αποτύχει και σας έλεγα να μη βιαζόσαστε αλλά εσείς επιμένατε και κάνατε συνέχεια μέχρι και την τελευταία στιγμή τέτοιες δηλώσεις ότι θα πάμε σε φιάσκο και σε ναυάγιο.
(ML)
(02GH)
Και για να μην λέτε ότι τα φαντάζομαι, πάλι βρήκα επιλεκτικά –προσέχω να μην αναφέρομαι στους ίδιους συναδέλφους, για να μην αδικώ κάποιον- κάποιες δηλώσεις άλλων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τα Πρακτικά της Βουλής, 19-9-2008, Χρίστος Βερελής, σε επερώτηση για την Ολυμπιακή. Λέει ο κ. Βερελής: «Αυτό, όμως, για το οποίο αμφιβάλλω απολύτως είναι αν με τις συνθήκες και τα συγκεκριμένα εμπόδια, τα οποία θα υπάρχουν στην πορεία θα βρεθεί κάποιος να βάλει χρήματα σε αυτή την εταιρεία». Την ίδια μέρα ο κ. Πάγκαλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είπε: «Είναι απίθανο να βρεθεί επενδυτής για την Ολυμπιακή, έτσι όπως την καταντήσατε. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί θα είναι να δημιουργηθεί στη χώρα νέο μονοπώλιο, ιδιωτικό αυτή τη φορά». Και όμως, σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιατί υπογράφουμε συμβάσεις αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής έχοντας ως αντισυμβαλλόμενο ένα μεγάλο και αξιόπιστο –σύμφωνα και με τα δικά σας λεγόμενα, ορισμένων τουλάχιστον από εσάς- ελληνικό επενδυτικό όμιλο.
Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, σε σχέση με το ξεκίνημα της διαδικασίας, είναι ότι άλλαξε η διάθεση της κοινής γνώμης. Όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες, το 70% της κοινής γνώμης, σε δημοσκοπήσεις, τοποθετείτο εναντίον των προθέσεων της Κυβέρνησης. Σήμερα, το 70% της κοινής γνώμης τοποθετείται υπέρ της αποκρατικοποιήσεως της Ολυμπιακής με βάση το μοντέλο της ίδιας Κυβέρνησης. Αυτό ξέρετε γιατί συνέβη; Συνέβη γιατί η Κυβέρνηση, αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, επέμεινε στο πρόγραμμά της, επέμεινε στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής και έφερε μια απολύτως θετική για την Ολυμπιακή και τον τόπο λύση για το πρόβλημα της εταιρείας.
Εμείς αυτή την πολιτική έχουμε, σε αυτή την πολιτική θα επιμείνουμε και αυτό θα κάνουμε από εδώ και στο εξής και μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση, ξέροντας ότι ο τόπος δεν χρειάζεται λαϊκισμό, δεν χρειάζεται μαγικές συνταγές, αλλά χρειάζεται υπεύθυνη, σοβαρή και σύγχρονη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκείνο το οποίο προκύπτει όμως –και στις προηγούμενες συζητήσεις προέκυψε, αλλά και στη σημερινή και στη χθεσινή συζήτηση- είναι μία εξαιρετικά μεγάλη μικροψυχία από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Ούτε προσωπικά εγώ ούτε η Κυβέρνηση περιμένει να της δοθούν εύσημα από την Αντιπολίτευση για τον όλο χειρισμό. Τα παίρνουμε από τους πολίτες και αυτό φτάνει. Εκείνο το οποίο εσείς κάνετε είναι να επιμένετε σε αυτή τη μικρόψυχη τακτική. Για παράδειγμα, μας είπατε: «Δεν κάνατε σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Υποβάλλατε μία πρόταση και αυτή η πρότασή σας εγκρίθηκε». Έ, δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασχολήθηκε με το θέμα και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες και να μην ξέρει ότι κάναμε διαπραγματεύσεις επί οκτώ μήνες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στην αρχή –και το ξέρετε, γιατί ήταν διατυπωμένη επίσημα η θέση της- ήθελε να κλείσει η Ολυμπιακή. Αυτό ήθελε. Να επιστρέψει η Ολυμπιακή πίσω χρήματα, τα οποία δεν είχε, και επομένως να έκλεινε. Διαπραγματευτήκαμε με τις Βρυξέλλες και κατορθώσαμε να ξεκινήσει η καινούργια Ολυμπιακή με το 65% του πτητικού έργου της σημερινής Ολυμπιακής και μάλιστα αυτό για μία μέρα, γιατί για την επόμενη μέρα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Το Βέλγιο και μάλιστα επί Βελγικής Προεδρίας είχε κατορθώσει για την SABENA, να πάει μόνο στο 38%, εμείς στο 65%. Εμείς κρατήσαμε και το όνομα και το σήμα για την Ολυμπιακή, ενώ το Βέλγιο, για την περίπτωση της SABENA, κράτησε μόνο το σήμα και η καινούργια εταιρεία λεγόταν SN Brussels.
Εδώ, παρεμπιπτόντως, επειδή αναφέρθηκε από συναδέλφους, θέλω να διευκρινίσω ότι οι περιπτώσεις του GALILEO, των εταιρειών καυσίμων κ.λπ., που ακούστηκαν, δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο της συμφωνίας, διότι, όπως είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τη διαδικασία, βρισκόταν σε εξέλιξη –και για τις εταιρείες καυσίμων θα τελειώσει σύντομα- μία χωριστή διαδικασία αποκρατικοποίησης που δεν έχει σχέση με τη συμφωνία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεύτερον, ακόμη και σήμερα επιχειρείται να αμφισβητηθεί η λύση που δόθηκε στο θέμα των άγονων γραμμών, λέγοντας ότι «μας δίνετε λύση για τρία χρόνια. Τι θα συμβεί μετά από τρία χρόνια;».
Κυρίες και κύριοι, κατ’ αρχήν εμείς, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, υποχρεώσαμε τη MIG, όπως και τον οποιοδήποτε θα ήταν στη θέση της, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό που γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε τρία χρόνια, για τις άγονες γραμμές και θα συμμετάσχει. Αλλά θα δείτε ότι δεν θα συμμετάσχει μόνο η MIG, θα συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες, όπως από εδώ και στο εξής θα συμμετέχουν και άλλες εταιρείες, διότι πολύ απλά από το διαγωνισμό αυτό οι εταιρείες έχουν να κερδίσουν. Οι μόνες σίγουρα κερδοφόρες γραμμές είναι οι άγονες γραμμές γιατί γι’ αυτές υπήρχε για την Ολυμπιακή και θα υπάρχει και στο μέλλον επιδότηση από την πλευρά του κράτους.
Στο πλαίσιο της ίδιας μικρόψυχης αντίληψης ορισμένοι συνάδελφοι είπαν ότι δήθεν την τελευταία στιγμή βρέθηκε τυχαία ένας επενδυτής. Μα, θα βρισκόταν ο επενδυτής αν δεν είχαμε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν είχαμε εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ότι οι νέες εταιρείες θα ήταν ελεύθερες βαρών, ότι δεν θα κουβαλούσαν της παλιάς Ολυμπιακής, ότι δεν θα κουβαλούσαν τα χρέη και τα βάρη του παρελθόντος; Δεν θα βρισκόταν κανένας επενδυτής όπως και κανένας επενδυτής δεν θα βρισκόταν αν δεν είχαμε ρυθμίσει με τον τρόπο που ρυθμίσαμε το ζήτημα των εργαζομένων. Αυτή ήταν η βασική επιτυχία της Κυβέρνησης ότι κατόρθωσε και στις Βρυξέλλες και στο εσωτερικό να κάνει ρυθμίσεις που επέτρεψαν την επιτυχή αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.
Ακούγοντάς σας επίσης, έχει την εντύπωση κάποιος ότι, καθώς συγκρίνατε και τις δικές σας προηγούμενες προσπάθειες αποκρατικοποίησης, ότι οι δικές σας τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες αποκρατικοποίησης ήταν περίπου πιο καλά θεμελιωμένες από τη δική μας πετυχημένη. Εδώ λοιπόν πρέπει να μας εξηγήσετε πώς συνέβη και η δική μας κακοσχεδιασμένη, απαράδεκτη, αυτοσχέδια προσπάθεια πέτυχε, ενώ οι δικές σας, τόσο καλά θεμελιωμένες και σοβαρά σχεδιασμένες, οδηγήθηκαν σε ναυάγιο και αποτυχία.
Εν πάση περιπτώσει, η μικροψυχία έχει και τα όριά της, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Σας χαρίζουμε τη μικροψυχία και κρατάμε την επιτυχία και τη λύση για το πρόβλημα της Ολυμπιακής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να πω ότι στο θέμα φαίνεται να υπάρχει ακόμα μία γενικότερη σύγχυση που δείχνει σε κάποιο βαθμό και μία ελλειπή κατανόηση από ορισμένους, του συγκεκριμένου προβλήματος. Θέλω να αναφερθώ, κλείνοντας την τοποθέτησή μου, σε αυτές τις παραμέτρους της σύγχυσης.
Κατ’ αρχήν, υπάρχει για μένα το μόνιμο πρόβλημα που δεν ξέρω πώς να τοποθετηθώ. Κάποιοι συνάδελφοι λένε ότι η Ολυμπιακή έχει ζημιές και μάλιστα αυξημένες επί Νέας Δημοκρατίας και μας κάνουν κριτική γι’ αυτό και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι λένε ότι η Κυβέρνηση κρύβει δήθεν την κερδοφορία της Ολυμπιακής. Πρέπει να αποφασίσετε από ποια πλευρά θα κάνετε κριτική, διότι και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν. Η αλήθεια είναι ότι τόσο επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και επί Νέας Δημοκρατίας η Ολυμπιακή ήταν και παρέμεινε ζημιογόνα και αυτό γιατί μία παλιά Δ.Ε.Κ.Ο. –να το πω απλά- δεν μπορεί να σταθεί σε ένα πεδία ανταγωνισμού. Η εταιρεία έχει δομικά προβλήματα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τριάντα έξι από τα σαράντα δρομολόγια του εξωτερικού, με τα περίφημα χρυσοφόρα slots, δήθεν, ήταν και παρέμειναν ζημιογόνα, δεκαοκτώ από τα εικοσιοκτώ μη επιδοτούμενα δρομολόγια εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των δρομολογίων προς Θεσσαλονίκη και προς Κέρκυρα ήταν και παρέμειναν ζημιογόνα. Και αυτό γιατί υπάρχει πανάκριβη τεχνική υποστήριξη, υψηλό κόστος επίγειας εξυπηρέτησης, υψηλά σταθερά λειτουργικά έξοδα, υψηλές δαπάνες μισθοδοσίας που καθιστούσαν την Ολυμπιακή σταθερά μη ανταγωνιστική. Αυτό είναι το δομικό πρόβλημα αυτής της εταιρείας, το οποίο επιχειρούμε να λύσουμε ριζικά με αυτή τη λύση που κουβεντιάζουμε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων.
Για τους ισολογισμούς δε, κατέθεσα και στις προηγούμενες συζητήσεις, συγκεκριμένα στοιχεία από το ΙΚΑ, την εφορία, που δείχνουν τα χρέη της Ολυμπιακής. Αν αμφιβάλλετε θα παρακαλούσα –αυτή τη χάρη θέλω- την υπομονή σας για ένα – δύο μήνες που θα αρχίσουν να δημοσιεύονται πια οι ισολογισμοί και τότε θα δείτε ακόμη μία δική σας διάψευση.
(XA)


(2ML)
Η ίδια σύγχυση υπάρχει και σε σχέση με την περιουσία της Ολυμπιακής και το τι πωλείται με αυτήν την σύμβαση. Πωλούνται ελάχιστα στοιχεία ενεργητικού τα οποία περιγράφονται σε αυτή τη σύμβαση. Δεν είναι όλη η περιουσία της Ολυμπιακής. Από εδώ το δημόσιο εισπράττει 177.000.000.000 ευρώ. Υπάρχουν τα πρόσθετα στοιχεία ενεργητικού επίσης τα οποία αν θέλει, μπορεί να τα αγοράσει ο επενδυτής και τα οποία έχουν αποτιμηθεί σε ένα ποσό που αγγίζει τα 150.000.000 ευρώ. Αν δεν θέλει ο επενδυτής, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης από την οποία θα έχει πρόσθετα έσοδα το δημόσιο.
Η ίδια σύγχυση γίνεται και στο θέμα της τεχνικής βάσης. Υπάρχει δικαίωμα χρήσης της τεχνικής βάσης μέχρι το 2025. Δεν πωλείται ολόκληρη η τεχνική βάση.
Επομένως όταν μιλάμε, ανεξάρτητα αν είμαστε αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί, θα πρέπει να συμφωνούμε για το θέμα πάνω στο οποίο συζητούμε.
Άλλη σύγχυση επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί σε σχέση με τις διαιτητικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων τα οποία δικαίωναν την Ολυμπιακή. Και ειπώθηκε: Μα γιατί δεν περιμένατε να βγουν όλες οι αποφάσεις έτσι ώστε η Ολυμπιακή να γλιτώσει και να μην χρειαστεί να πάμε σε αυτή τη διαδικασία;
Μα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βγήκαν όλες. Βγήκε και η τελευταία. Δεν υπάρχει άλλη. Τελείωσε. Και παρότι βγήκαν όλες, η Ολυμπιακή παραμένει σταθερά ζημιογόνα. Όλες οι επιμέρους εταιρείες της Ολυμπιακής παραμένουν ζημιογόνες. Επίσης ξεχνάτε ότι αυτές τις αποφάσεις οι διοικήσεις που διορίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία τις προκάλεσε. Δεν τις προκαλέσατε εσείς. Εμείς τις προκαλέσαμε για να στηρίξουμε, μέχρι την τελευταία στιγμή και μέχρι να βρούμε λύση για την Ολυμπιακή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εταιρεία να συνεχίσει να πετάει. Επομένως καλό είναι να είμαστε κάπως πιο προσεκτικοί όταν μιλάμε για τέτοιου είδους ζητήματα.
Η ίδια σύγχυση υπάρχει και στο θέμα της διαιτησίας ανάμεσα στο δημόσιο και στην MIG αν υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. Λέτε γιατί προβλέφθηκε διαιτησία. Προβλέφθηκε για να υπάρχει άμεση επίλυση των διαφορών χωρίς να χρειαστεί τα θέματα να χρονίζουν. Και προβλέπεται μάλιστα να εφαρμοστεί επί της ουσίας το ελληνικό δίκαιο. Μόνο σε θέματα δικονομικά θα ισχύσουν οι κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Αλλά εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έρχεστε και θέτετε το θέμα της διαιτησίας; Να το θέσετε στους εαυτούς σας το θέμα της διαιτησίας. Διότι εσείς που φέρατε τη σύμβαση για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προβλέψατε διαδικασία διαιτησίας και μάλιστα όχι στην Αθήνα αλλά στο Λονδίνο. Εσείς, λοιπόν, που σε αυτή τη σύμβαση προβλέψατε αυτούς τους όρους, έρχεστε και κάνετε κριτική σε μας για το ότι προβλέπουμε μια πολύ πιο ήπια μορφή διαιτησίας και η οποία εν πάση περιπτώσει υπηρετεί πιστεύουμε απολύτως τα συμφέροντα του δημοσίου.
Η ίδια κατάσταση συγχύσεως επικρατεί και στο δικαίωμα της πρώτης άρνησης. Δηλαδή εάν για κάποιον λόγο αποφασίσει η MIG να πουλήσει στο μέλλον την Ολυμπιακή, γιατί το δημόσιο δεν έχει πρώτο το δικαίωμα προτίμησης. Δεν το έχει γιατί εμείς δεν το πιστεύουμε κατ’ αρχήν. Δεν θεωρούμε ότι το δημόσιο πρέπει να είναι αεροπόρος. Παντού γίνονται αποκρατικοποιήσεις αεροπορικών εταιρειών. Η μόνη εταιρεία που είναι 100% κρατική στην Ευρώπη είναι η Ολυμπιακή. Η Alitalia -και το μοντέλο της Alitalia κάποιοι συνάδελφοι μας είπαν να ακολουθήσουμε- ήταν εν μέρει κρατική, εν μέρει ιδιωτική και τώρα αποκρατικοποιείται απολύτως.
Δεύτερον, η Ολυμπιακή είχε την υποχρέωση να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις στο δημόσιο. Η πλήρης αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής σημαίνει αυτομάτως επιστροφή περισσότερων χρημάτων στο δημόσιο, μεγαλύτερο κέρδος για το δημόσιο. Μερική αποκρατικοποίηση δεν θα είχε πιθανότητες επιτυχίας στη διαπραγμάτευση που κάναμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όμως το οποίο σήμερα κάνει κριτική γι’ αυτό και λέει για το δικαίωμα προτίμησης και την μερική αποκρατικοποίηση ξεχνά ότι έκανε τέσσερις φορές προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων της Ολυμπιακής. Επί δε του κυρίου ΒΕρελή έκανε –και φαντάζομαι θα συμφωνεί και ο ίδιος- προσπάθεια αποκρατικοποιήσης της Ολυμπιακής κατά 100% όπως κάνουμε και εμείς. Εμείς, λοιπόν, έχουμε άδικο κατά το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εκείνο που έκανε ακριβώς το ίδιο αλλά ανεπιτυχώς έχει δίκιο. Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν έρθετε κάποτε στην εξουσία, κανένας δεν θα σας εμποδίσει να ζητήσετε από τη MIG το κράτος να πάρει μερίδιο ή το σύνολο της εταιρείας. Είμαι βέβαιος ότι η δήλωση που έκανε ο κ. Βγενόπουλςο εκ μέρους της MIG ισχύει στο ακέραιο. Να σας πω όμως τι θα συμβεί αν έρθετε στην εξουσία. Θα συμβεί ό,τι συνέβη με τις δεσμεύσεις σας η χώρα να βγει έξω από την ΕΟΚ και έξω από το ΝΑΤΟ. Λέγατε επί χρόνια ότι ήταν ένα εθνικό έγκλημα το ότι παραμένουμε μέσα και σεις χωθήκατε ακόμα παραμέσα. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της Ολυμπιακής διότι αν έρθετε στην εξουσία, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η λύση που δίνουμε είναι μια καλή λύση και για την Ολυμπιακή και για τον τόπο.
Αυτό αντιλαμβάνονται άλλωστε και οι πολίτες οι οποίοι ξέρουν πια ότι ενώ μέχρι τώρα δίναμε 350.000.000 ευρώ το χρόνο για την Ολυμπιακή, τώρα θα εισπράττουμε 150.000.000 ευρώ ετησίως από σπατόσημο, εισφορές στο ΙΚΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι λύνεται οριστικά το ζήτημα της Ολυμπιακής που ταλάνιζε για δεκαετίες τη χώρα μας και μάλιστα κρατώντας το όνομα και το σήμα της εταιρείας, δίνοντας δυνατότητα απεριόριστης ανάπτυξης την επόμενη κιόλας μέρα, βρίσκοντας αξιόπιστο επενδυτή, προστατεύοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών καθώς αποφεύγονται μονοπωλιακές καταστάσεις, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζομένους στην εταιρεία και φυσικά καλύπτοντας τις άγονες γραμμές.
Αυτές ήταν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2007 και τις δεσμεύσεις αυτές είμαστε περήφανοι σήμερα να πούμε ότι τις τηρήσαμε στο ακέραιο. Η Κυβέρνηση αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος αλλά και τη βιαστική όπως αποδείχθηκε κριτική της Αντιπολίτευσης, βρήκε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της Ολυμπιακής.
Θεωρώ ότι ήταν τύχη προσωπικά για μένα το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 να χειριστώ το φάκελο της Ολυμπιακής. το αντιμετώπισα με όσο μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα μπορούσα αγνοώντας τις λαϊκίστικες κραυγές, αγνοώντας τις δημαγωγικές τοποθετήσεις, αγνοώντας τα χονδροειδή ψέματα που κατά καιρούς ελέχθησαν. Τα ψέματα άλλωστε έχουν κοντά ποδάρια. Και σήμερα ήρθε η ώρα του λογαριασμού, η ώρα να φανεί ποιοι ήταν οι δημαγωγοί, ποιοι ήταν οι λαϊκιστές, ποιοι ήταν αυτοί που ήταν σε σύγχυση χωρίς να έχουν λύση και ποια ήταν η υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Η υπεύθυνη πολιτική δύναμη ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έδωσε μόνιμη, οριστική και βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή, μια λύση θετική για την εταιρεία, θετική πάνω από όλα για την ίδια την πατρίδα μας, την Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής για δώδεκα λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αναλογίαν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το Προεδρείο σήμερα είναι ανεκτικό προς όλους τους ομιλητές λόγω σοβαρότητας του θέματος.
Ορίστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι τρέφω μια ιδιαίτερη εκτίμηση στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη. Όμως πρέπει να πω ότι κύριε Υπουργέ, ορισμένες φορές μας στεναχωρείτε, διότι διαπιστώνω ότι ολισθαίνετε. Ολισθαίνετε διαρκώς στο δρόμο…
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν ακούσατε τα προηγούμενα; Επειδή με ενδιαφέρουν όμως τα προηγούμενα για την κρίση σας και για τη συνολική άποψη που θα διαμορφώσετε, τα επαναλαμβάνω.
Έλεγα, λοιπόν, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Φωτιάδη, ότι είναι γνωστό σε πολλούς εξ ημών ότι τρέφω μια ιδιαίτερη εκτίμηση στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη κυρίως λόγω της μακράς συνεργασίας που είχαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ήμουν εγώ επίτροπος. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς στεναχωριέμαι όταν βλέπω τον υπουργό να ολισθαίνει.
(XP)

(2XA)
Και δυστυχώς, ολισθαίνει διαρκώς το δρόμο που ακολουθούν οι πονηροί πολιτευτές, όταν δεν επιλέγετε να εμφανίζεστε ως ένας καθαρός νεοφιλελεύθερος που επιμένει να αγνοεί κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος και να διαβάζει γιατί γνωρίζει να διαβάζει ο κύριος Υπουργός την Κοινοτική νομοθεσία με ακριβώς αυτήν την πτυχή της, δηλαδή την πτυχή της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Και εξηγούμαι: Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά το πονηρός πολιτευτής. Τι μας είπε ο κύριος Υπουργός τόση ώρα από του Βήματος της Βουλής; Είπε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει προβλήματα, ότι τα στελέχη του έχουν διαφορετικές γνώσεις. Δεν ξέρω, τα καταθέσατε και στα Πρακτικά;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Τα διάβασα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν θελήσατε να τα καταθέσετε, γιατί τότε θα είχατε εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Τα έχω εδώ. Και τι έκανε ο κύριος Υπουργός που διολισθαίνει στο δρόμο που ακολουθεί ο πονηρός πολιτευτής; Διαβάζει την πρώτη φράση και δεν διαβάζει τη δεύτερη. Αναφέρομαι στη συνέντευξη της κυρίας Διαμαντοπούλου σε ραδιοφωνικό σταθμό, η οποία μετά τις φράσεις που διάβασε ο κύριος Υπουργός λέει, ότι η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν και είναι ότι είναι σημαντικό στο χώρο των αερομεταφορών να υπάρχει πρώτον μία επιχείρηση με συμμετοχή του δημοσίου τομέα και δεύτερον, ότι πρέπει να διαφυλάσσεται με κάθε τρόπο ο ανταγωνισμός. Είναι το ίδιο με αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός; Όχι βέβαια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπακωνσταντίνου και διάβασε το τι είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου παραλείποντας να διαβάσει την επόμενη φράση. Λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου ακριβώς στην επόμενη φράση της συνέντευξης στην οποία αναφερθήκατε, έχουμε πει για ένα μικτό σχήμα όπου το δημόσιο μέσα από την μετοχική του συμμετοχή μπορεί να διασφαλίσει ορισμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με τις άγονες γραμμές, με την καθολική υπηρεσία κ.ο.κ.. Αυτό έχουμε πει και σ’ αυτό μένουμε, αφού βεβαίως στην αρχή της συνέντευξής του είχε αναφερθεί αναλυτικά στις θέσεις μας όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Σήμερα βεβαίως διαφοροποίησε ο αγαπητός κύριος Υπουργός, ο οποίος διολισθαίνει στο δρόμο του πονηρού πολιτευτή, την αντιπαράθεσή του με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σχέση με τον κ. Βερελή, γιατί βεβαίως ήταν παρών ο κ. Βερελής και δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις τις οποίες τον έχω ακούσει επανειλημμένως να κάνει στα ραδιόφωνα να αναφέρεται στον κύριο συνάδελφοι παραποιώντας τις δηλώσεις του. Επειδή όμως, είναι εδώ ο κ. Βερελής θέλω να σας καλέσω κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε στις ερωτήσεις τις οποίες σας έθεσε, ποιο ακριβώς είναι το τίμημα το οποίο προσφέρει ο κ. Βγενόπουλος και ιδιαιτέρως όσον αφορά την αξία της ΠΑΝΘΕΟΝ. Σας έθεσε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Υποτίθεται ότι δίνει 60.000.000. Όμως, 60.000.000 είναι και το μετοχικό κεφάλαιο. Τι αγοράζει; Τα 60.000.000. Άρα, πόσο δίνει; Μηδέν. Απαντήστε το.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας με τον κ. Βγενόπουλο ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω για να ξεκαθαρίζουμε και τη στάση μας και να είμαστε σαφείς είναι ένας διαχειριστής κεφαλαίων εν Ελλάδι. Κάνει πολλές επενδύσεις σε πολλούς τομείς. Έχουμε κάθε λόγο να παρακολουθούμε τις επενδύσεις του και έχουμε κάθε λόγο να έχουμε διπλό ενδιαφέρον για εκείνους τους τομείς όπου εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Από εκεί και πέρα είναι ελεύθερος να κάνει οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα μέσα στα πλαίσια του νόμου. Εμείς δεν ελέγχουμε τον κ. Βγενόπουλο. Εμείς ελέγχουμε την Κυβέρνηση, για το σχεδιασμό της, για την νομιμότητα των πράξεών της, για τη μεθόδευση την οποία ακολουθεί και όλα τα υπόλοιπα. Και όσον αφορά με τον κ. Βγενόπουλο ήταν απολύτως σαφές το τι ακριβώς κάναμε και ποιες ήταν οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου όταν είχε την καλοσύνη ο κ. Βγενόπουλος να του εκθέσει το ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή. Και του ήταν απολύτως σαφής η θέση του κ. Παπανδρέου ότι εμάς μας ενδιαφέρει μικτό σχήμα, ότι μας ενδιαφέρει ο επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας που δεν τον έχουμε δει, το επιχειρησιακό σχέδιο που δεν το έχουμε δει, η συνεργασία με ευρωπαϊκό διεθνή αερομεταφορέα κατά προτίμηση που επίσης δεν τον έχουμε δει εκτός αν το γνωρίζετε εσείς και δεν μας το έχετε πει ακόμη.
Και μια και μιλάμε για τον κ. Βγενόπουλο και τις ενδεχόμενες συνεργασίες μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε ή να μας διαψεύσετε αυτό που αναγράφεται στις εφημερίδες και δεν έχω δει τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας οι οποίες κατά τα άλλα είναι πολύ δραστήριες να απαντούν, αλλά και εσάς τον ίδιο να απαντάτε, ότι με τον κ. Βγενόπουλο είχατε ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις πολύ πριν ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός, δηλαδή από το καλοκαίρι; Είναι αλήθεια ή όχι; Επιβεβαιώστε το ή διαψεύστε το. Καλό είναι να γνωρίζουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ο ίδιος το είχε δηλώσει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ας ακούσουμε και τον Υπουργό να μας το πει. Εκείνος ξέρει τι έχει πει. Έχω και τις δηλώσεις του. Εγώ όμως θέλω να ακούσω τι λέει ο Υπουργός. Γιατί εν πάση περιπτώσει σε αυτήν τη χώρα κάποιος λέει ψέματα. Ο κ. Βγενόπουλος στην πρώτη φάση στην περίπτωση του Ο.Τ.Ε. μας έλεγε ότι είναι σε συνεχή συνδιαλλαγή με τον κ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης έλεγε, δεν τον ξέρω. Εσείς μας λέτε εδώ ότι δεν γνωρίζει τώρα. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον είχαν πλησιάσει τα στελέχη του Υπουργείου σας και εσείς δεν ξέρω ποιος που του παρουσίασαν όλο το σχεδιασμό για την πώληση της Ολυμπιακής και σας είπε τότε όχι δεν με ενδιαφέρει. Θέλετε να σας απαριθμήσω εγώ ή να παρακαλέσω το συνάδελφο κ. Βερελή …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Τα ίδια είπαμε και εμείς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: … που γνωρίζει το παρελθόν σε ανάλογους διαγωνισμούς πόσοι εξ εκείνων που είχαν πραγματικό ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή στεκόντουσαν στη γωνία και περίμεναν να αποτύχουν οι διαγωνισμοί για να επανέλθουν στη συνέχεια με καλύτερους όρους.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΙΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η καλή πληροφόρηση και η εσωτερική πληροφόρηση. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε το Σώμα ότι δεν είχε κανένας εσωτερική πληροφόρηση εξ αυτών που εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την Ολυμπιακή;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Έλεος!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έλεος σε εμένα που γνωρίζετε ότι γνωρίζω εκ του παρελθόντος το τι γίνεται πίσω από την Ολυμπιακή Αεροπορία; Σας παρακαλώ πολύ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τι εννοείτε για το παρελθόν; Να το πείτε τώρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η αλήθεια λέει ότι εκ του παρελθόντος η Ολυμπιακή ήταν ένα πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών αερομεταφορών, οι οποίες με κάθε τρόπο επιχειρούσαν να απαξιώσουν την εταιρεία. Και γι’ αυτό το λόγο όλες οι προσπάθειες των Υπουργών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έβρισκαν απέναντι ένα ισχυρότατο λόμπυ σε ευρωπαϊκό επίπεδο που το ενδιέφερε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, να στηθεί η Ολυμπιακή στη γωνία, ώστε να απαξιωθεί. Και σε αυτήν την κατεύθυνση είχαν πάντοτε συμμάχους τη Νέα Δημοκρατία, την κοινοβουλευτική ομάδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κάνατε προσπάθειες για να αποκρατικοποιηθεί. Το δέχεστε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εμείς κάναμε πάντοτε προσπάθεια για να βρούμε στρατηγικούς εταίρους στην Ολυμπιακή Αεροπορία.
Κύριε Πρόεδρε, θέλετε να κάνουμε διάλογο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Παπουτσή, απευθυνθείτε στους συναδέλφους. Βοηθείστε να μην γίνεται διάλογος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο Υπουργός, γι’ αυτό του δίνω τη δυνατότητα να εκφραστεί. Είμαι όμως έτοιμος να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έτσι όμως θα μπούμε σε διάλογο. Είστε τόσο έμπειρος και τόσο άξιος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επαναλαμβάνω για να είμαστε σαφείς. Τι απεδείχθη από όλη αυτήν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αποδείχθηκε ότι όλη η προσπάθεια που γινόταν τόσο καιρό για την απαξίωση της Ολυμπιακής ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο για το πώς θα την πουλήσουν. Και εδώ δεν ίσχυε το μοσχοπουλήσουν που λέμε εμείς στη Θεσσαλία κύριε Ροντούλη, που προερχόμαστε από τη Θεσσαλία. Αλλά πώς θα τη μοσχοαγοράσουν κάποιοι φίλοι γνωστοί και ημέτεροι;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και άλλοι προέρχονται από τη Θεσσαλία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σωστά. Έχετε δίκιο κυρία Παπακώστα.
Γιατί απεδείχθη τελικώς ότι και ενδιαφέρον υπήρχε, αλλά και δυνατότητα. Πάντως εκείνο που αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κατά τη γνώμη μου αφορά και την Ολυμπιακή Αεροπορία είναι ότι εμείς θεωρούμε ότι η Ολυμπιακή πρέπει να υπάρχει και πρέπει να λειτουργεί με όρους δημοσίου συμφέροντος. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα μικτό σχήμα στο οποίο να μετέχουν κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια σ’ αυτήν την κατεύθυνση εμείς αντιμετωπίζουμε όλες τις εξελίξεις και τις κρίνουμε. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι εμείς δεν στεκόμαστε δογματικά σ’ αυτήν την υπόθεση. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Το έχουμε πει δέκα χιλιάδες φορές. Επιμένουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Όπως επίσης επιμένουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας, στο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο δεν υπάρχει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Άρα, ο κ. Βερελής είχε άδικο με το 100% της αποκρατικοποίησης;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχω εδώ τις δηλώσεις του είπε επανειλημμένως στο ραδιοφωνικό σταθμό. Είναι εδώ για να πάρει το λόγο, αφού τον προκαλείτε και επί προσωπικού.
(GM)

2XP
Πάντως εγώ έχω εδώ τις δηλώσεις του. Βιάζεστε. Εγώ ξέρετε έχω μάθει από το παρελθόν να γνωρίζω το πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε εκείνους οι οποίοι επιλέγουν τη μέθοδο του φοιτητικού συνδικαλισμού για την πολιτική αντιπαράθεση. Και γι’ αυτόν το λόγο είμαι εδώ προετοιμασμένος. Σας λέω λοιπόν, ότι ο κ. Βερελής έχει πει επανειλημμένως σε ερώτηση δημοσιογράφου, δηλαδή οπωσδήποτε πρέπει να την πάρει πίσω το κράτος; Απαντά ο άνθρωπος: Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η επιχείρηση να λειτουργεί με όρους δημοσίου συμφέροντος. Από εκεί και πέρα …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Δεν λέω αυτό. Λέω για την προσπάθεια αποκρατικοποίησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κύριε Υπουργέ, μην διακόπτετε.
Συνεχίστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ ήμουν πολύ ευγενής μαζί σας. Γιατί επιμένετε τόσο πολύ; Γιατί επιμένετε να διακόπτετε;
Όσο κι αν προσπαθείτε πάντως, όσο και αν επιμένετε από τον Υπουργικό θώκο να κάνετε χρήση της μεθόδου των τηλεοπτικών παραθύρων, δεν θα με εμποδίσετε να πω την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι αυτή που σας λέω τόσην ώρα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να επιχειρεί να καλύψει τα δικά του ανομήματα, τις δικές του ανεπάρκειες, προκαλώντας σύγχυση στις θέσεις της αντιπολίτευσης.
Από την άλλη πλευρά εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις εντός και εκτός της Βουλής, ότι εμείς δεν πολιτευόμαστε με την αγωνία για το πώς θα κάνουμε διαπραγματεύσεις παρασκηνίου. Δεν στέλνουμε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις μας με τις αγορεύσεις μας στη Βουλή ούτε και με τις τοποθετήσεις μας στο δημόσιο διάλογο δια των ΜΜΕ. Ούτε συναινούμε, ούτε κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε όταν τις εντοπίζουμε, μεθοδεύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται κάτω από το τραπέζι. Ούτε επιχειρούμε συζητήσεις με επιχειρηματίες και στη συνέχεια επιχειρούμε να μεθοδεύσουμε τους επίσημους διαγωνισμούς για να καταλήξουμε στη μία ή στην άλλη πλευρά. Αυτό δεν το πράξαμε, δεν το ανεχόμαστε, δεν το συγκαλύπτουμε, δεν θα το πράξουμε και δεσμευόμαστε σε αυτό.
Και τώρα επί του συγκεκριμένου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε, γιατί τόσο πολύ μας λέτε ότι διασφαλίσατε τα πάντα, γιατί στη σύμβασή σας αναφέρεται ο όρος ότι μετά από τρία χρόνια εάν δεν χρησιμοποιηθεί το όνομα, θα επανέλθει στο δημόσιο το όνομα; Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εταιρεία η οποία την παίρνει μπορεί να αλλάξει το όνομα. Απλώς η Ολυμπιακή μπορεί να επανέλθει ως όνομα μετά από 3 χρόνια. Εδώ όμως τόσην ώρα πανηγυρίζετε ότι διασφαλίσατε το όνομα, το σήμα, τα πάντα. Στη σύμβασή σας όμως γιατί δεν το λέτε αυτό;
Δεύτερον, μπορείτε να μας πείτε, ποιος θα είναι ο ρόλος, ο λόγος, η θέση, η στάση της Κυβέρνησης και του κράτους ένα χρόνο μετά όταν και αν επιχειρηθεί η μεταπώληση της εταιρείας; Θα έχετε τη δυνατότητα να πείτε έστω και μία κουβέντα σύμφωνα με τη σύμβαση την οποία φέρετε για να κυρώσει η Βουλή; Όχι, βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Καμία απολύτως δυνατότητα δεν έχει το ελληνικό κράτος.
Και επειδή λέτε πολλά για το παρελθόν, αρέσκεστε συνεχώς να καλύψετε τα ανομήματα του παρόντος και τους άνομους σχεδιασμούς του μέλλοντος με το παρελθόν, θα σας ρωτήσω εγώ συγκεκριμένα για το πρόσφατο παρελθόν.
Μπορείτε να μας πείτε, κύριε Υπουργέ, πόσο αποτιμήσατε το κόστος αυτά τα πέντε χρόνια της συνεχούς απαξίωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης; Μπορείτε να μας πείτε πόσο κόστισε η μη αξιοποίηση επαρκώς των θετικών αποτελεσμάτων της δικαιοσύνης ως προς τις ευθύνες που είχε το ελληνικό κράτος έναντι της εταιρείας για το χρέος της εταιρείας εννοώ στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Μπορείτε να μας πείτε επίσης, ποιο είναι το κόστος από την περίφημη ιστορία της εκμίσθωσης των αεροσκαφών; Ποιο είναι το κόστος από τη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών της Ολυμπιακής και την εικόνα της προς τον τουρισμό; Αρέσκεστε κι εσείς ο ίδιος και πολλοί άλλοι να μας λένε «είδατε τη δημοσκόπηση, ο λαός θέλει να πουλήσει την Ολυμπιακή». Ε, όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Ο λαός θέλει την Ολυμπιακή που παρέχει αυστηρές και καλές υπηρεσίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε εάν θέλετε!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς δεν ήσασταν στην Έδρα, αλλά ο κύριος Υπουργός μίλησε μισή ώρα αντί για 18 λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ήλθα όμως και έχουμε πάει στα 15,5 λεπτά. Μην χάσουμε και άλλο χρόνο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επιπλέον, στα δεκαπέντε λεπτά στα οποία έχω εγώ στη διάθεσή μου αυτήν τη στιγμή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κύριε Παπουτσή, πείτε μου πόσο χρόνο θέλετε, για να συνεννοηθούμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πέντε λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Δηλαδή θα μιλήσετε συνολικά 20 λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως. Εξάλλου δεν μίλησα χθες, κύριε Πρόεδρε και υπάρχει και άνεση. Θα είχα τελειώσει τώρα, κύριε Πρόεδρε στο κάτω-κάτω. Εξάλλου μετά ακολουθεί ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επίσης δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κάνει χρήση του χρόνου του!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ωραία, συνεχίστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έλεγα, όμως, για να μην διακωμωδούμε τα θέματα, γιατί είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και ο κύριος Υπουργός κατανάλωσε όλο το χρόνο του προκειμένου να αναφερθεί ξανά στο παρελθόν και να μην μιλήσει για το παρόν, για να μην μιλήσει για τη σύμβαση αυτή καθ’ αυτή και για τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τη σύμβαση.
Πάντως, για να τελειώνουμε όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, εμείς επιμένουμε στην αναβάθμιση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αυτή είναι η δέσμευσή μας. Σε αυτήν θα κινηθούμε και στο μέλλον. Η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί. Όπως αποδείξαμε μέχρι τώρα σε όλες μας τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ, με κάθε τρόπο, όπως επιχειρήσαμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της Ελλάδας, να πετάει μαζί με την Ολυμπιακή Αεροπορία, έτσι θα επιχειρήσουμε και στο μέλλον να επανέλθει σε αυτήν την κατάσταση αυτή η δυνατότητα για τη χώρας μας. Πάνω από όλα, γιατί εμείς έχουμε βαθιά συναίσθηση του τι σημαίνει δημόσιο συμφέρον και ενότητα του Ελλαδικού χώρου, τον οποίο εξυπηρετεί η Ολυμπιακή Αεροπορία.
Μας λέτε συνέχεια ότι υπάρχουν κάποιοι από τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν θετικά αυτήν την εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι την αντιμετωπίζουν κάποιοι θετικά. Γιατί και αυτοί αισθάνονται εγκλωβισμένοι ως συνυπεύθυνοι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σε κάποιους τους αρέσει οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις -αλήθεια είναι αυτό- ενώ οι ίδιοι έχουν σπεύσει βεβαίως να κάνουν αιτήσεις για να συμμετάσχουν και στο νέο σχήμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όμως, όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα χαίρονται, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα όταν θα συνειδητοποιηθούν, ότι θα βρεθούν σε καθεστώς ανασφάλειας γιατί τους οδηγείτε με τις πολιτικές σας επιλογές σε ένα αδύναμο ασφαλιστικό σύστημα.
Και επειδή μας έρχεστε και επιχειρείτε να δώσετε και επιχειρήματα, σας υπενθυμίζω ότι ακόμα η Κυβέρνηση –όχι εσείς βεβαίως- δεν έχει απαντήσει από το μήνα Δεκέμβριο, όταν ρωτούμε συνεχώς πού βρίσκεται το αντίστοιχο ποσό εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό που καλύπτει τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής. Δεν είναι πουθενά εγγεγραμμένο.
Σας έθεσαν το ερώτημα τι θα γίνει με τους 137 στους οποίους σταματήσατε την αποζημίωση. Νομίζω χθες το βράδυ ο κ. Ροντούλης. Δεν υπάρχει απάντηση. Ποιες είναι οι απαντήσεις; Δεν υπάρχουν πουθενά εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό. Και επιπλέον, υπάρχει ένα θέμα πολιτικής ευθύνης. Ρωτώ, ποιος αναλαμβάνει τώρα που αλλάζει χέρια η Ολυμπιακή Αεροπορία; Όμως, μέχρι τώρα δεν διαγράφεται, δεν βάζουμε ένα «χι» στη μέχρι τώρα πορεία.
Ρωτώ λοιπόν εγώ, ποιός αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη; Η Κυβέρνηση ή η ανίκανη διοίκηση της Ολυμπιακής, όπως υποχρεωτικά θα την χαρακτηρίσετε για τη μεθοδευμένη απαξίωση της εταιρείας, για την παρεμπόδιση της επέκτασης της τεχνικής βάσης, για την πλήρη εγκατάλειψη του πολύτιμου κεφαλαίου που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις συνεχείς εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις του προσωπικού των πιλότων και των τεχνικών; Ποιος θα αναλάβει αυτήν την ευθύνη; Παντού όπου και αν πάμε, όπου και αν βρεθούμε, βρισκόμαστε μπροστά στην ιδεοληψία σας, στην ιδεοληψία περί της περίφημης απελευθέρωσης. Τα ίδια κάνατε και στην Ακτοπλοΐα και εδώ καταλήξαμε. Καταλήξαμε εδώ να συζητά η Βουλή μετά από τόσα χρόνια ξανά από το 1989 –γιατί σε αυτό καταλήξατε- γιατί ήταν υποχρέωση της Βουλής να προχωρήσει σε προκαταρκτική Επιτροπή για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους Υπουργούς. Ήταν τυχαίο το αποτέλεσμα νομίζετε; Ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που κάνατε και εκεί γιατί διαβάσατε έτσι την απελευθέρωση. Διαλύσατε τους μηχανισμούς εποπτείας και ρύθμισης των αγορών, δώσατε προνόμια ό,τι σας ζητούσαν οι εφοπλιστές, κάνατε τα νησιά ομήρους στις άγονες γραμμές και τώρα τρέχετε τους Υπουργούς σας στη δικαιοσύνη.
Φοβάμαι ότι θα καταλήξετε εκεί ξανά με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Γιατί δυστυχώς τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που μηδενίζουν την πολιτική παρέμβαση και την πολιτική βούληση.
Τέλος, επειδή μας λέει ο κύριος Υπουργός ότι όλα τα έχει μελετήσει, εγώ θα αναφερθώ σε ένα πολύ απλό αίτημα το οποίο μου ήλθε μόλις πριν μπω στην Αίθουσα από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Το αίτημά τους, το οποίο τι λέει; Να διατηρηθεί το 50% για τους ίδιους και για τους συνοδούς τους στη νέα εταιρεία, αυτό που είχαν από την κακή Ολυμπιακή, αυτό που τους προσέφερε η κακή Ολυμπιακή.
PM


(2GM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ο κύριος Παναγιωτόπουλος έχει το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα -έχοντας ξεκινήσει από τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση- και ολοκληρώνουμε αύριο ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά την κύρωση της σύμβασης της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αυτή η πράξη, αυτό το γεγονός αποτελεί –κακά τα ψέματα και πρέπει να έχουμε το θάρρος να το λέμε- επιτυχία της Κυβέρνησης. Είναι μια επιτυχία της Κυβέρνησης εν τοις πράγμασι γιατί σε μια «άνυδρη» και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και βεβαίως και για την ελληνική οικονομία περίοδο επιτυγχάνουμε πάρα πολλά θετικά σε πάρα πολλά πεδία. Τα εξέθεσαν οι συνάδελφοι, τόσο η εισηγήτριά μας και οι συνάδελφοι που μίλησαν από τη Συμπολίτευση, όσο και ο αρμόδιος Υπουργός πριν από λίγο. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα πολύ θετικά επιτεύγματα και αποτελέσματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και αυτονόητα –νομίζω- για τον κάθε καλόπιστο παρατηρητή.
Θα δούμε πώς έφθασε η Ολυμπιακή Αεροπορία μέχρι τις μέρες μας να στοιχίζει ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα -δύο εκατομμύρια είναι ο ΟΣΕ- σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα.
Εν παρενθέσει θα πω ότι ο θέμα του ΟΣΕ αφορά το προηγούμενο Υπουργείο σας, κύριε Χατζηδάκη. Τώρα το έχει στα χέρια του ένας επίσης άξιος συνάδελφος, ο κύριος Στυλιανίδης. Είναι εδώ παρών από την πολιτική ηγεσία ο κύριος Μπεκίρης, ο νέος και αξιόλογος συνάδελφος Υπουργός. Κάποια στιγμή –και μάλιστα πολύ σύντομα- πρέπει να αντιμετωπίσουμε οριστικά και την υπόθεση του ΟΣΕ και να την αντιμετωπίσουμε οριστικά δίνοντας λύσεις διότι η κατάσταση που συνεχίζεται αποτελεί προσβολή στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στον μισθοσυντήρητο, στον άνεργο, στον οικονομικά αδύνατο, στο χαμηλόμισθο και στο χαμηλοσυνταξιούχο ο οποίος καλύτερα να πληρώνει δύο εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για τα προκλητικά και δημιουργηθέντα κυρίως από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ελλείμματα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Κλείνω την παρένθεση.
Έχουμε λοιπόν μία επιτυχία της Κυβέρνησης, είτε το θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, είτε δεν το θέλετε. Βεβαίως για να φθάσουμε μέχρι εδώ η εταιρεία πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του κυρίου Παπουτσή να καλύψει τα ελλείμματα πολιτικής, τις ανεπάρκειες ή τις «στραβοτιμονιές» των Υπουργών και των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά θα τονίσω ότι οι θέσεις αυτές διατυπώνονται και ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Άλλα έκανε, κύριε Παπουτσή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως κυβέρνηση, άλλα έκαναν οι Υπουργοί Μεταφορών και οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας την περίοδο εκείνη. Αλλού οδήγησαν τη Ολυμπιακή. Εσείς εκ των υστέρων προσπαθείτε να κάνετε μία αφήγηση αυτής της κατάστασης, δηλαδή των όσων έγιναν στο παρελθόν επί των κυβερνήσεών σας. Απαλύνετε τα δύσκολα σημεία, αμβλύνετε άλλα, κάνετε διάφορα πραγματικά και λογικά άλματα για να διασώσετε την εικόνα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η εικόνα της διαχείρισης που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ολυμπιακή όχι μόνο δεν διασώζεται αλλά σας «βυθίζει» σ’ ό,τι αφορά τη συνείδηση του Έλληνα και της Ελληνίδας. Σας «βυθίζει», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και σας καταδικάζει. Αυτή τη διαχείριση έκαναν τα μέλη της ηγετικής σας ομάδας.
Τώρα κάνατε μία παρένθεση για την ακτοπλοΐα και με προκαλέσατε. Για την ακτοπλοΐα γνωρίζετε καλά, κύριε Παπουτσή -και το γνωρίζετε καλύτερα και από μένα- ότι εσείς ως Υπουργός παραλάβατε μία πολύ άσχημη κατάσταση η οποία είχε δημιουργηθεί επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέχρι την ημερομηνία που αναλάβατε καθήκοντα Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, τότε που δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για τα μεγάλα ολιγοπώλια και μονοπώλια στην ακτοπλοΐα για να «στραγγαλιστεί» ο ανταγωνισμός. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά ήθελα να το τονίσω για να σας θυμίσω αυτά που δεν ομολογείτε σήμερα από προσωπικό και κομματικό «πατριωτισμό». Δεν ομολογείτε την κατάσταση που παραλάβατε, τι κατάσταση βρήκατε επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν γίνατε Υπουργός Αιγαίου και πού θα οδηγούντο τα πράγματα εάν κι εσείς δεν προσπαθούσατε να τα ισορροπήσετε και να τα διορθώσετε. Δεν μπορείτε να το πείτε, δεν μπορείτε να το ομολογήσετε, αλλά αυτή ήταν η κατάσταση.
Σ’ ό,τι αφορά αυτό που είπατε –γιατί ήταν πολύ βαρύ- δεν ξέρω αν ακούστηκε γιατί είχατε εκείνη τη στιγμή αυτή τη λεκτική σύγκρουση -που είναι και το «άλας», αν θέλετε, των κοινοβουλευτικών συζητήσεων- με τον κύριο Χατζηδάκη, αλλά εγώ που ήμουν πιο «νηφάλιος» εκείνη τη στιγμή το άκουσα και το θεωρώ βαρύτατο και νομίζω, κύριε Παπουτσή, ότι δεν μπορεί να παραμείνει έτσι μετεωρούμενο και πρέπει να απαντηθεί.
Μιλήσατε για ανταγωνιστικά συμφέροντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο άλλων εταιρειών αερομεταφορών σε σχέση με την Ολυμπιακή. Είπατε σαφώς ότι αυτά τα συμφέροντα επιχειρούσαν την εξουθένωση, τη συρρίκνωση της Ολυμπιακής προς ίδιον όφελος. Τονίσατε δε ότι κατά τη γνώμη σας τα συμφέροντα αυτά είχαν σύμμαχο την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Θα παρακαλέσω αυτό να το ανακαλέσετε.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να κάνω την εξής δήλωση: Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στη διαχρονική της παρουσία, όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν δέχεται τέτοιες μομφές και τέτοιες συκοφαντικές κατηγορίες. Οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως θέλω να πιστεύω και οι συνάδελφοι Βουλευτές όλων των πτερύγων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δίναμε, δίνουμε και θα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη είτε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και δεν δεχόμαστε καμία συζήτηση και καμία κατηγορία πάνω σ’ αυτό.
Στο κάτω-κάτω αν εσείς, αξιότιμοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο, να το πείτε επωνύμως, αλλιώς να μην επανέρχεστε σε τέτοιου είδους μομφές και κατηγορίες αστήρικτες και ατεκμηρίωτες που σας εκθέτουν όλους. Επαναλαμβάνω ότι οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη διαχρονική παρουσία και δράση τους δεν δέχονται ούτε κατά υπαινιγμό τέτοιου είδους συζητήσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, μπορώ να σας διακόψω για να το διευκρινίσω αμέσως;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ. Με την άδεια του Προεδρείου βέβαια για να μην είμαστε σε αταξία, κύριε Πρόεδρε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Είχε συναινέσει ο κύριος Πρόεδρος πριν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με την άδειά σας. Κι εγώ έτσι αντελήφθην, ότι είχε συναινέσει ο Πρόεδρος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα οφείλουμε να ζητάμε την άδειά του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ορίστε, κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πρώτα απ’ όλα εγώ θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Έχω συνεργαστεί επί σειρά ετών με πολλούς εκ των συναδέλφων που βρίσκονται σήμερα αλλά ήταν και στο παρελθόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δώσαμε πολλές μάχες, όμως για το θέμα της Ολυμπιακής είμαι απολύτως σαφής. Δεν ήταν υπαινιγμός, ήταν κατηγορία. Όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει και ομολογία, όπως υπάρχει ομολογία η οποία είναι εγγεγραμμένη στα Πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι όλες οι ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι καταγεγραμμένες. Ο κύριος Υπουργός μάλιστα εδώ πέρα σε μία ομιλία του σε προηγούμενη φάση ονόμασε και την εταιρεία η οποία διεκδικούσε από ανταγωνιστική θέση την Ολυμπιακή. Δεν είχε δίκιο βέβαια εκείνη την ημέρα. Αναφέρθηκε στην IRAΙΑN AIR και το επαναλαμβάνω κι εγώ, αλλά ήταν για άλλο θέμα. Σας διαβεβαιώνω όμως, κύριε συνάδελφε, ότι πολλές από τις αιτιάσεις οι οποίες αναφέρονταν στις ερωτήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της Ολυμπιακής περιελάμβαναν και στοιχεία των ανταγωνιστριών εταιρειών.
Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εξεύρει στρατηγικό εταίρο –ο κύριος Χατζηδάκης ήταν τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γνώριζε εκ των πραγμάτων και παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις- ήταν γνωστό ότι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
Εσείς, κύριε Παναγιωτόπουλε, γνωρίζετε ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν και πολλές δυνατότητες για τον επηρεασμό. Εξάλλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκαστήκαμε στο τέλος να εισάγουμε μία οδηγία για τη λειτουργία των lobbies στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί πολλές φορές κι εμείς, όπως και όλες οι πολιτικές ομάδες, είχαμε γίνει θύματα πολλών που προσπάθησαν να επηρεάσουν τη γνώμη μας και τη θέση μας για να κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ στην πραγματικότητα υποστηρίζαμε τα δικά τους συμφέροντα.
(SX)



(2PM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεχίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε. Τέσσερα λεπτά έχετε ακόμη.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.
Ο κ. Παπουτσής προσπάθησε να αμβλύνει λίγο τα όσα είπε.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, μου επιτρέπετε μία λέξη;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου λίγο, κύριε Βερελή.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Μία λέξη θέλω μόνο να πω.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέμα Προεδρείου. Εμένα χαρά μου να διαλεγόμεθα. Είναι, όμως, θέμα Κανονισμού της Βουλής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ πολύ. Καταργείται το Προεδρείο έτσι.
Συνεχίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, λοιπόν, ότι ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και φίλος Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπουτσής, προσπάθησε να αμβλύνει λίγο τις εντυπώσεις από τα όσα είπε. Βεβαίως, επανέλαβε το κύριο μέρος των λεχθέντων από τον ίδιο.
Εμένα θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω κατηγορηματικά ότι οι Βουλευτές μας, διαχρονικά, με την παρουσία τους είτε στο Εθνικό Κοινοβούλιο είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνουν τη δουλειά τους κατά συνείδηση, σύμφωνα με τον όρκο τους στα θεσμικά Όργανα της Ευρώπης είτε της Ελληνικής Πολιτείας και παραμένουν μακριά από τέτοιου είδους επιρροές και επηρεασμούς. Γνώμονας και πυξίδα είναι το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Διότι στο κάτω-κάτω, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, σημασία έχει ποιος έβλαψε…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε -γιατί είχαμε και το διάλογο- να έχω το χρόνο.
Σημασία έχει να δούμε στην πράξη, κύριε Παπουτσή, ποιος έβλαψε περισσότερο την Αλεξάνδρεια, για να παραφράσω τον ποιητή. Αν βάλουμε κάτω και δούμε πώς έφτασε η εταιρεία εδώ που έφτασε –και ευτυχώς σήμερα η εταιρεία διασώζεται και θα ανοίξει πάλι τα φτερά της, παρά το θόρυβο και τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από τη δική σας την πλευρά- θα διαπιστώσουμε ότι η περίοδος της εξουθένωσης, της συρρίκνωσης και του πολλαπλασιασμού των προβλημάτων της εταιρείας, είναι η περίοδος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι η αλήθεια. Η περίοδος η δική σας.
Και τότε μεν είχατε μία ρητορική διαφορετική, αλλά στην πράξη, όταν κληθήκατε να πάρετε αποφάσεις καθοριστικές για το τότε παρόν και στη συνέχεια για το μέλλον της εταιρείας, πήρατε αποφάσεις που έβαλαν την εταιρεία μέσα.
Θέλω, όμως, να πάρω τα πράγματα με τη σειρά τους.
Θεωρώ αδιανόητο να μιλάμε σε αυτή την Αίθουσα για την Ολυμπιακή, χωρίς να λέμε δύο, τρία θετικά λόγια τιμής για τον αξέχαστο Αριστοτέλη Ωνάση.
Η Ολυμπιακή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και δεν πρέπει να το αγνοούμε- υπήρξε δημιούργημα του Αριστοτέλη Ωνάση, μαζί με τους εργαζομένους και τα στελέχη της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και το κράτος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς.
Η Ολυμπιακή συνδυάστηκε με το μεράκι του υιού του, του Αλέξανδρου Ωνάση, που χάθηκε τόσο πρόωρα και τόσο αδόκητα.
Βεβαίως, η συμβολή του κράτους υπήρξε μεγάλη και αποφασιστική. Βεβαίως, η συμβολή των εργαζομένων πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα. Βεβαίως, η συμβολή των στελεχών που πλαισίωσαν τον Ωνάση στις ιδρυτικές πρωτοβουλίες που αφορούσαν την εταιρεία, ήταν καθοριστική και δρομολόγησαν την εταιρεία σε ένα λαμπρό μέλλον τότε.
Η Ολυμπιακή στην πορεία της, στις ταραγμένες 10ετίες από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, ξεχώρισε για την ασφάλειά της -μια από τις ασφαλέστερες και σταθερότερες εταιρείες στον κόσμο- για το υψηλό επίπεδο ασφαλείας, κατάρτισης και παροχών του προσωπικού της, για την άνεσή της, για την ανθεκτικότητά της και την υπεροχή της στο διεθνή ανταγωνισμό και βεβαίως για την ταυτότητά της, που ανεξάρτητα από το αν ήταν ιδιωτική ή υπό κρατικό έλεγχο, η ταυτότητά της υπήρξε -και είμαι βέβαιος ότι θα εξακολουθήσει να είναι- εξόχως ελληνική. Είναι η εταιρεία που φέρνει στα φτερά των αεροπλάνων της τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και πηγαίνει στις τέσσερις άκρες της γης, εκεί που ζει και ευημερεί ο Ελληνικός της διασποράς και της ομογένειας, ο οποίος είναι σχεδόν άλλη μία φορά απ’ ό,τι οι διαβιούντες στα σύνορα της Ελληνικής Επικράτειας.
Είναι πολύ μεγάλη η προσφορά της Ολυμπιακής στον Ελληνισμό της διασποράς, στον Ελληνισμό των άγονων διαδρομών μέσα στην πατρίδα, στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Δεν θα είχαμε μία Ελλάδα ναυαρχίδα του διεθνούς τουρισμού εάν δεν υπήρχε η Ολυμπιακή.
Αισθάνομαι –κι έχω αισθανθεί στο παρελθόν- ντροπή για μία μερίδα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, από τα οποία προέρχομαι ως επάγγελμα. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, όπως ξέρετε. Είμαι δημοσιογράφος και δικηγόρος. Αισθάνθηκα, όμως, και αισθάνομαι ντροπή που όταν έβλεπαν το παραμικρό για την Ολυμπιακή, έριχναν την Ελλάδα κάτω. Καθυστέρησε η Ολυμπιακή δύο ώρες; Το αίσχος, το όνειδος της Ολυμπιακής. Όταν σημειώνονταν οι ίδιες καθυστερήσεις ή άλλες αβελτηρίες και ανεπάρκειες σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, εκεί ήταν όλα καθαγιασμένα.
Το ίδιο ζούμε και εξακολουθούμε να το ζούμε και μεταξύ ιδιωτικού τομέα της Υγείας και δημοσίου τομέα της Υγείας. Και οι δύο τομείς προσφέρουν στην υγεία του ελληνικού λαού. Όταν κάτι δεν πάει καλά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αυτή η μερίδα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας –μικρή μερίδα, αλλά ορατή, κραυγαλέα μερίδα- διαρρηγνύει τα ιμάτιά της. Όταν ορισμένα πράγματα δεν πάνε καλά σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, εκεί σιωπή. Σιωπή όλων εκείνων που εντέλλονται με την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
Να μην πολυλογούμε. Γνωρίζουμε τι έγινε από την εποχή που η Ολυμπιακή πέρασε στο Δημόσιο. Εγώ δεν θα αρνηθώ ότι και από τη δική μας την παράταξη μπορεί να υπήρξαν κάποια λάθη. Μπορεί να υπήρξαν και διοικήσεις που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή, όμως, είναι μία μικρή, ελαχίστη μειοψηφία.
Οι αποφάσεις που πήραν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, είτε οι κυβερνήσεις του 1990-1993 είτε οι σημερινές κυβερνήσεις Καραμανλή, ήταν αποφάσεις που στη μεγάλη τους πλειοψηφία εκινούντο στη σωστή τροχιά και διαδρομή υπέρ των συμφερόντων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Εκεί που είχαμε την καθίζηση, εκεί που είχαμε τη συρρίκνωση, ήταν επί περιόδων της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το πρώτο που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν να καταστήσει την Ολυμπιακή εφαλτήριο της κομματικής του ισχύος στο συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου.
Γνωρίζετε ότι αν βυθίστηκαν τέσσερα σχέδια εξυγίανσης, τα οποία είχαν καταρτίσει οι δικές σας κυβερνήσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και είχαν φέρει στις Βρυξέλλες και είχαν πάρει την έγκριση των Βρυξελλών, ήταν γιατί ένα μέρος αυτών των σχεδίων δεν ήταν συγκλίνον με τα συμφέροντα ορισμένων κομματικών βαρόνων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην ΟΣΠΑ. Αυτή είναι η αλήθεια.
Γνωρίζετε πώς υποχρεωθήκατε να διαφοροποιήσετε σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής πριν από συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προκειμένου να πειστούν μεγαλοσυνδικαλιστές της ΟΣΠΑ και βαρόνοι της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να ψηφίσουν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο ή να ταυτιστούν με τη μία ή την άλλη πτέρυγα στο εσωτερικό του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Δεν έχω πολύ χρόνο να σας θυμίσω τις ημέρες ντροπής της SPEEDWIND. Ξεχάσατε τις ημέρες ντροπής της SPEEDWIND, που είχαν έρθει οι Βρετανοί με φλέγμα και ύφος Βρετανού νεοαποικιοκράτη, για να ξαποστείλουν ικανά στελέχη της εταιρείας και για να εφαρμόσουν μία λεόντεια σύμβαση υπέρ τους και εναντίον της εταιρείας και του Δημοσίου συμφέροντος; Και αφού τα έκαναν θάλασσα, έφυγαν και άφησαν πίσω τους πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που είχαν παραλάβει, χωρίς να υποστούν την πραγματική κύρωση. Λεόντειος σύμβαση. Ετεροβαρής σύμβαση. Χαμένοι μονίμως η Ολυμπιακή και το δημόσιο συμφέρον, ευνοημένοι οι Βρετανοί αποικιοκράτες της SPEEDWIND.
Τελειώνω: Έγινε προσπάθεια για μία συνέργεια με σημαντικές εταιρείες, που είναι σε ανάπτυξη, του Αραβικού Κόλπου. Δεν ήταν κακή.
Εγώ δεν καταλαβαίνω, σε μία εποχή παγκοσμιοποίησης, διακίνησης κεφαλαίων, αυτή τη θυμηδία ή τη δυσπιστία ή την οργή και ορισμένων συναδέλφων της ελάσσονος Αριστεράς. Θα έρθουν, λέει, οι εμίρηδες. Μα, το θέμα δεν είναι να εμποδίσουμε τη διακίνηση κεφαλαίων σε ένα κλίμα παγκοσμιοποιημένων διεθνών αγορών. Αυτό είναι νόμος της διεθνούς οικονομίας. Το θέμα είναι να κατοχυρώσουμε το δημόσιο συμφέρον, να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας μέσα σε αυτή τη διακίνηση κεφαλαίων σε αυτό τον κόσμο των επενδύσεων, σε αυτό τον κόσμο όπου κάτι δεν πάει καλά στο Χρηματιστήριο της Ινδονησίας και οι συνέπειες φτάνουν μέχρι την πόρτα μας.
Έκανε η Κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια. Δεν απέδωσε αυτή η προσπάθεια. Και φτάσαμε στο σημείο όπου ένας μεγάλος Όμιλος, που διαχειρίζεται κεφάλαια –αυτό σημαίνει σύγχρονος καπιταλισμός- εξεδήλωσε ενδιαφέρον. Και απ’ ό,τι φαίνεται, απ’ ό,τι δείχνει η Σύμβαση την οποία καλούμεθα σήμερα να κυρώσουμε, η Σύμβαση αυτή είναι καλή. Κατοχυρώνεται το προσωπικό της Ολυμπιακής. Αυτό είναι δεδομένο. Και αυτό έγινε με ευθύνη και πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Και το πρώτο σχέδιο καταγραφής των ηλικιακών, μορφωτικών και άλλων δυνατοτήτων του προσωπικού έγινε επί των ημερών μου στο Υπουργείο Απασχόλησης με τη συνεργασία του τότε Υφυπουργού μου, του Μάκη του Γιακουμάτου και με εντολή του Πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή.

(TS)







(2SX)
Αυτό το πρώτο σχέδιο για την τακτοποίηση του προσωπικού βρήκαν οι επόμενες ηγεσίες και του Υπουργείου Μεταφορών και του Υπουργείου Απασχόλησης στην πρώτη διετία της Νέας Δημοκρατίας. Από τότε υπήρχε η φροντίδα και η εντολή του Καραμανλή να πράξουμε ό,τι πράξαμε.
Και φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Το προσωπικό κατοχυρώνεται. Οι άγονες γραμμές κατοχυρώνονται. Ζητήματα που έχουν σχέση με την ιδιομορφία τη γεωγραφική του ελληνικού χώρου κατοχυρώνονται. Ένας μεγάλος όμιλος μπαίνει σε ένα τόσο κρίσιμο χώρο και παραγγέλνει καινούρια αεροπλάνα. Είναι σαφής η πρόθεσή του να αναπτύξει την εταιρεία. Στο χέρι μας είναι να βάλουμε τις προϋποθέσεις, τους κανόνες και το κάνουμε, για να λειτουργήσει η όλη προσπάθεια για το δημόσιο συμφέρον.
Και εσείς διαφωνείτε και έρχεστε εδώ και μας κάνετε διάλεξη περί δημοσίου ελέγχου. Γιατί δεν τα κάνατε τότε; Γιατί δεν βρήκατε προγράμματα εξυγίανσης που να εξασφαλίζουν και τη συμμετοχή του δημοσίου επί των ημερών σας;
Είκοσι χρόνια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυβερνούσατε και η δυστοκία σας για να σώσετε την εταιρεία ήταν προφανής και κραυγαλέα. Ε, αυτό που δεν κάνατε εσείς, το κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Ας πούμε, λοιπόν, ναι στην κύρωση της Σύμβασης και, επιτρέψτε μου να πω, ας υπογραμμίσουμε ότι είναι μια επιτυχία της Κυβέρνησης, που μπορεί να κάνει λάθη αλλού -δεν λέμε ότι είναι αλάνθαστη- αλλά κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθεί σκληρά και προχωρεί σιγά-σιγά τον τόπο προς τα μπρος.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Πάντως, ο ποιητής σήμερα δεν ξέρω εάν θα ξέρει ποιος έβλαψε από τους δυο την Αλεξάνδρεια περισσότερο. Ωραίος ο Ωνάσης, η γαλανόλευκη, η διασπορά, Βρετανοί, Άραβες κ.λπ.
Πριν δώσω το λόγο στον κ. Αχιλλέα Κανταρτζή από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα βορειοδυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων και στην έκθεση για την ιστορία του κτηρίου της Βουλής, πενήντα μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί-καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι εδώ ο κ. Μπαντουβάς, ο οποίος είναι από την Κρήτη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ναι, βεβαίως. Είναι από το μέρος σας, από την περιοχή σας. Να τους χαιρόσαστε πιο πολύ εσείς από εμάς και καλότυχοι να είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Να είστε καλά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Επίσης, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα νοτιοδυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων και στην έκθεση για την ιστορία του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων είκοσι επτά μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί-καθηγητές από το Ιδιωτικό Νυχτερινό Σχολείο «Καλοσκάμης» στο Κερατσίνι.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Αυτή είναι η δική μου περιοχή.
Ο κ. Αχιλλέας Κανταρτζής έχει το λόγο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω παρακαλέσει να έχω το λόγο για δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μισό λεπτό κύριε Κανταρτζή, διότι πράγματι ο κ. Βερελής ζήτησε το λόγο.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, αλλά εναλλάσσονται στο Βήμα…
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Κύριε Κανταρτζή, δεν θα πάθετε τίποτα για δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Βερελή, έχετε το λόγο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε όσα είπε ο κ. Παπουτσής και επειδή αναφέρθηκε πολλές φορές στο όνομα μου κατά τη συζήτηση, θα ήθελα να πω δύο πράγματα που νομίζω ότι είναι και εξαιρετικά χρήσιμα για την ιστορία της υπόθεσης.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελλήνων οι οποίοι ήταν στις Βρυξέλες την εποχή εκείνη σε καίριες θέσεις, κάθε φορά που υπήρχε προσπάθεια λύσης του προβλήματος της Ολυμπιακής, εμφανιζόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έβαζε προσκόμματα. Έβγαλε μάλιστα και την περίφημη απόφαση για αυτά τα οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο.
Κατέρρευσαν όλα αυτά στη συνέχεια. Κατέρρευσαν όλα με τις προσφυγές μας που κάναμε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο άνθρωπος ο οποίος ήταν ο Διευθυντής στην Επιτροπή για τα θέματα αυτά, προήχθη από τη Νέα Δημοκρατία σε Ευρωβουλευτή.
Αυτό έχω να θυμίσω και δεύτερον να πω ότι στο διαγωνισμό που κάναμε και σε όλους τους διαγωνισμούς, υπήρχε βεβαίως η δυνατότητα απόκτησης του 100%, όμως διασφαλιζόταν το σήμα στο διηνεκές, το όνομα στο διηνεκές, τα slots στο διηνεκές και υπήρχε και η δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να παρέμβει.
Αυτά σήμερα είναι στον αέρα και εύχομαι και ελπίζω πραγματικά να μην αντιμετωπίσουμε εκπλήξεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε αλλά γίνεται κατάχρηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Εγώ δεν δικαιούμαι να δευτερολογήσω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Κανταρτζή, δύο λεπτά. Είναι Υπουργός. Σέβομαι απόλυτα τον Κανονισμό. Ο κύριος Υπουργός θα μιλήσει για δύο λεπτά μόνο.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, δεν υπάρχει προσωπικό. Κατάχρηση έκανε και ο κ. Βερελής και ο κύριος Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Κανταρτζή, σας διαβεβαιώ, ότι θα έχετε το χρόνο που χρειάζεστε ούτως ή άλλως. Αδίκως χάνουμε χρόνο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για το γεγονός ότι δεν βρέθηκε λύση επί των ημερών σας για το θέμα της Ολυμπιακής, δεν σας φταίει ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ούτε οι Επίτροποι ούτε κανένας άλλος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εμείς τι φταίμε, κύριε Χατζηδάκη;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Τους φταίει ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσαν να βρουν λύση. Ήταν ένας τρόπος ο οποίος παρέκαμπτε τη λογική που υπήρχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και για αυτό το λόγο αυτές οι προσπάθειες τελικώς δεν τελεσφόρησαν.
Και η τελευταία προσπάθεια δεν τελεσφόρησε, διότι υπήρχαν γράμματα πριν ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή, πριν εμφανιστούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έλεγαν «Μην προχωρήσετε, κύριοι. Αυτό το πράγμα δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο». Αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας.
Επαναλαμβάνω ότι εάν εμείς έχουμε τέτοιες δυνατότητες ώστε να μπορούμε να επηρεάζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνητικά επί των ημερών σας και θετικά επί των ημερών μας και να ελέγχουμε τις Βρυξέλες, τότε μάλλον πρέπει να παραμείνετε Αντιπολίτευση και εμείς να παραμείνουμε Κυβέρνηση, γιατί μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο.
Δεύτερον, θέλω να πω ότι είναι προς τιμή του κ. Βερελή πως δέχεται, σε αντίθεση με τον κ. Παπουτσή που δεν το είπε ξεκάθαρα, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιχείρησε 100% προσπάθεια αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής. Πρέπει, λοιπόν, να κάνει σήμερα την αυτοκριτική του, πριν κάνει κριτική στην Νέα Δημοκρατία και να πει πότε έκανε λάθος, τότε ή τώρα, που λέει μικτά κεφάλαια, διότι δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να είχε δίκιο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Μην ξεχνάτε το άλλο που σας είπα για την εξασφάλιση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Τρίτον, για το θέμα του σήματος ξέρετε ότι για να κρατήσουμε για πάντα το σήμα στο δημόσιο, ό,τι και να συμβεί, έχουμε κάνει εταιρεία ειδικού σκοπού που διαχειρίζεται το σήμα και απλώς έχει δικαίωμα χρήσης η MIG με βάση τη Σύμβαση. Επομένως, το σήμα και το όνομα «Ολυμπιακή» θα ανήκουν στο δημόσιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Τέταρτον, σε σχέση με τις ερωτήσεις τόσο τις δικές μου όσο και άλλων συναδέλφων για το θέμα της Ολυμπιακής, θέλω να σας πω ότι αφορούσαν –και τις έχω καταθέσει στα Πρακτικά- τη διαχείριση που γινόταν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. των προγραμμάτων εξυγίανσης. Τις ίδιες ερωτήσεις θα τις κατέθετα και σήμερα αν ήμουν Ευρωβουλευτής και είχα μπροστά μου τα ίδια προβλήματα και φαντάζομαι το ίδιο και οι άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς πρέπει να απολογηθείτε, γιατί διαχειριστήκατε με λάθος τρόπο τα προγράμματα εξυγίανσης, ζημιώνοντας ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό.
Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι υπαινιγμοί για συμφέροντα και κ.ο.κ, νομίζω με τον πιο περίτρανο τρόπο κατεγράφησαν, όταν η Aegean, για να μην μασάμε τα λόγια μας και να μιλάμε ξεκάθαρα, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, κατέθεσε πρόταση και εμείς διαλέξαμε την άλλη πρόταση. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα και σας εκθέτει διπλά και τριπλά.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αχιλλέας Κανταρτζής έχει το λόγο για δώδεκα λεπτά.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς. Και για την κατανόησή σας, σας ευχαριστώ προσωπικά.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να ζητήσω παράταση του χρόνου.
Είδαμε προηγουμένως τα δύο κόμματα να εναλλάσσονται στο Βήμα, να προσπαθούν μέσα από τις ανούσιες, θα έλεγα, αντιπαραθέσεις να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, να προσπαθούν να συσκοτίσουν τη ταύτισή τους στις βασικές στρατηγικές επιλογές. Ουκ εν τω πολλώ το ευ.
Σήμερα γράφεται η τελευταία πράξη στη διαδικασία ξεπουλήματος της Ολυμπιακής. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος λέει ένα καθαρό και ξάστερο όχι. Δεν αναζητά προσχήματα για την καταψήφιση του νομοσχεδίου, προσχήματα πίσω από τα διαδικαστικά θέματα, δεν ανακαλύπτει εκ των υστέρων λύσεις που σε άλλους χρόνους δεν θα έκανε, όπως για παράδειγμα είδαμε να γίνεται από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος λέει ένα ξεκάθαρο όχι στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής, γιατί έχουμε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, μια πολιτική που θεωρεί ότι οι μεταφορές δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούν να λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, εάν θέλουμε να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

(PE)



(2TS)
Φυσικά, η σημερινή κατάληξη δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα μιας πορείας που ακολουθήθηκε εδώ και δεκαοκτώ χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το λεγόμενο «τρίτο πακέτο απελευθέρωσης», που ακολούθησε την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ήταν μία Συνθήκη που ουσιαστικά κατοχύρωνε την πλήρη ελευθερία στη δράση του κεφαλαίου, στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κατοχυρώνοντάς την με όλους τους τρόπους, χωρίς να περιοριστεί απλώς σε διακηρύξεις. Ήταν, συνεπώς, προδιαγραμμένο το αποτέλεσμα αυτής της πορείας και γι’ αυτό το λόγο το κόμμα μας ευθύς εξαρχής την κατήγγειλε, αντιτάχθηκε, προειδοποιώντας το λαό μας για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτή η πολιτική.
Άκουσα προηγουμένως τον κ. Παναγιωτόπουλο να θέτει το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος από τους δύο έβλαψε περισσότερο στην Αλεξάνδρεια;». Νομίζω ότι είναι παραπλανητικό αυτό το ερώτημα, γιατί η ουσία είναι ότι και τα δύο κόμματα που εναλλάχθηκαν όλη αυτήν την περίοδο στη διακυβέρνηση της χώρας μας –και αναφέρομαι και στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- συνειδητά ακολούθησαν μία πολιτική, η οποία προώθησε αυτές τις στρατηγικές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πόσα προγράμματα εξυγίανσης υπήρξαν; Ακούμε σήμερα να γίνεται συζήτηση για τα χρέη της Ολυμπιακής, για τα ελλείμματα, για το κέρδος που θα έχει ο ελληνικός λαός, όταν θα ολοκληρωθεί το ξεπούλημα και θα απαλλαγεί από τα χρέη. Είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε; Δεν χρησιμοποίηθηκαν τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Πόσα προγράμματα εξυγίανσης δεν ακολουθήθηκαν; Αυτός είναι ο λόγος που οδηγείται στο ξεπούλημα η Ολυμπιακή;
Όχι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, και το γνωρίζετε και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Όλα αυτά είναι ένας μύθος, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνειδητή προσπάθεια να ξεγελαστεί ο ελληνικός λαός, για να μπορέσετε να περάσετε αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι να φορτώσουν ακόμα περισσότερα βάρη στα λαϊκά στρώματα.
Δεν αναφέρομαι μόνο στο γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν δημοσιεύτηκαν ισολογισμοί και όλα τα νούμερα, στα οποία αναφέρεστε, είναι εντελώς αυθαίρετα. Δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι και αυτά τα νούμερα αμφισβητούνται ευθέως και βάσιμα, γιατί το κράτος ουδέποτε εκπλήρωσε αυτές τις υποχρεώσεις του. Θα μπορούσα, όμως, να βάλω το εξής ερώτημα: Για ποιο λόγο ακολουθήθηκε η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ήταν, γιατί είχαμε τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης; Αλήθεια, ποιος διόριζε αυτές τις διοικήσεις; Δεν ήταν δικά σας παιδιά, και της σημερινής και της προηγούμενης Κυβέρνησης; Τιμωρήθηκε έστω και ένας από όλους αυτούς για τη ζημιά που μπορεί να προκάλεσε στον ελληνικό λαό, όπως αναφέρατε; Όχι, βέβαια.
Εν πάση περιπτώσει, εάν το όλο πρόβλημα ήταν πρόβλημα διαχείρισης, θα μπορούσε να ξεπεραστεί, εάν υπήρχε καθαρή πολιτική. Θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις, εάν υπήρχε καθαρή πολιτική εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έγιναν γι’ αυτό. Απόδειξη το ότι ξεπουλήσατε όχι μόνο επιχειρήσεις που εμφάνιζαν λογιστικά και παραπλανητικά χρέη, όπως ισχυρίζεστε με την Ολυμπιακή, αλλά και κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως έγινε με τον Ο.Τ.Ε., τη Δ.Ε.Η., την Εθνική Τράπεζα, την Εμπορική Τράπεζα και μία σειρά από άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Είναι μια πολιτική που ανταποκρίνεται καθαρά στις ανάγκες του κεφαλαίου. Και η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη απ’ αυτήν που θέλετε να παρουσιάζετε, διαστρεβλώνοντας συνειδητά τα στοιχεία. Ο ελληνικός λαός, όχι μόνο δεν πρόκειται να ωφεληθεί από αυτές τις επιλογές, αλλά θα πληρώσει και βαρύ το τίμημα της ολοκλήρωσης αυτού του εγκλήματος που γίνεται σήμερα με το ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Θέλετε να δούμε ποιες ήταν οι ανάλογες εμπειρίες από την πορεία ιδιωτικοποιήσεων; Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε, όποιον τομέα και αν κοιτάξουμε. Τι έγινε αλήθεια με την απελευθέρωση στον τομέα της ενέργειας; Δημιουργήθηκε το έδαφος, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να μπουν οι επιχειρηματίες σε βάρος της τσέπης των καταναλωτών, αυξάνοντας την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τι έγινε, εν πάση περιπτώσει με τους τομείς που απελευθερώθηκαν; Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ακτοπλοΐας. Από τη στιγμή που απελευθερώθηκαν οι ακτοπλοϊκές γραμμές και από την άρση του καμποτάζ απλόχερα έρρεε το χρήμα στους εφοπλιστές. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιευθεί. Θα πω ορισμένα νούμερα. Αν και δεν είναι πάντα απαραίτητα τα νούμερα, δείχνουν όμως χαρακτηριστικά την πραγματικότητα. Περίοδος 1991-1999. Δόθηκαν 26.000.000 ευρώ ως επιδότηση στους εφοπλιστές. Την περίοδο 2000-2008 από τα 26.000.000 ευρώ εκτοξεύεται το ποσό στα 227.000.000 ευρώ.
Όμως, έχει σημασία και κάτι ακόμα, το πώς κλιμακώνονται χρόνο με το χρόνο τα χρήματα που δίνονται απλόχερα ως επιδοτήσεις στους εφοπλιστές με πρόσχημα τις άγονες γραμμές. Το 2002 δόθηκαν 12.000.000 ευρώ. Το 2003 δόθηκαν 25.000.000 ευρώ, δηλαδή 100% μέσα σε ένα χρόνο. Το 2005 δόθηκαν 43.000.000 ευρώ, δηλαδή και πάλι 100% αύξηση. Φθάνουμε αισίως την περίοδο 2008-2009 να προβλέπεται επιδότηση των εφοπλιστών πάνω από 100.000.000 ευρώ.
Μήπως φθήνυναν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια; Όχι, βεβαίως. Οι νησιώτες, αλλά και όσοι χρησιμοποίησαν τα καράβια για να ταξιδέψουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι την ίδια περίοδο είχαμε αλματώδη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων. Είχαμε 65% αύξηση τον πρώτο χρόνο, 376% αθροιστικά κατά την περίοδο 2000-2008.
Επομένως, ήταν βαρύ το κόστος, το τίμημα που πλήρωσαν οι νησιώτες επιβάτες μετά από την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και δεν υπολογίζουμε τα άλλα χρήματα που δόθηκαν με διάφορους τρόπους σαν απλόχερη ενίσχυση στους εφοπλιστές από τον κρατικό κορβανά, κυρία Παπακώστα, που θα πήγαιναν για σχολεία, νοσοκομεία και διάφορες άλλες παροχές που θέλετε να εμφανίζετε, παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, διάφορα επενδυτικά κίνητρα για την ανανέωση του εμπορικού τους στόλου. Αυτά ακριβώς πρόκειται να γίνουν και θα ακολουθήσουν και στις αεροπορικές μεταφορές της χώρας μας με την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Δεν είναι απλώς και μόνο οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής που θα υποστούν το κόστος. Χάνονται οκτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα μου πείτε ότι θα προσληφθούν κάποιοι από τη νέα εταιρεία, η οποία θα λειτουργήσει. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν αναπληρώνονται οι απώλειες αυτές και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που η ανεργία παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν από τη νέα εταιρεία θα είναι ουσιαστικά με τις λεγόμενες ελαστικές μορφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις συνθήκες εργασίας, στους όρους απασχόλησης, στα εισοδήματά τους. Αυτό, άλλωστε, μας το δείχνουν η δραστηριότητα και η εμπειρία από το πώς μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν, από τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες.
Φυσικά, η κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται απλώς στο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αλλά θα έχει συνολικά αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των επιβατών, του ελληνικού λαού, αλλά και στην ασφάλεια των μεταφορών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια ταυτόχρονα με την πορεία απελευθέρωσης των αερομεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα αυξήθηκαν τα αεροπορικά ατυχήματα.
Πού ακούστηκε και από ποια λογική μπορεί να προκύψει τέτοιου είδους συμπέρασμα, ότι υπάρχει ρίσκο όταν η ανάπτυξη της τεχνικής, της προόδου, που θα μπορούσε να κατοχυρώνει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στις σημερινές μεταφορές, αντί να κινείται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση, κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση; Μήπως δεν είχαμε το πρόσφατο αεροπορικό ατύχημα με την εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» και με τα εκατοντάδες θύματα, Κύπριους και Ελλαδίτες, πριν από δύο χρόνια στη χώρα μας; Ξεχνάμε τα όσα αποκαλύφθηκαν με αφορμή εκείνο το ατύχημα και όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και όσον αφορά την έλλειψη στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας κάτω από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό και το αχαλίνωτο κυνήγι του κέρδους;
Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική, η οποία δοκιμάστηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού και των άλλων λαών, μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα φέρει στο λαό μας και στους εργαζόμενους.
(GH)
(2PE)
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα, αλλά θα τα οξύνει και θα τα επιδεινώσει, θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο. Και βεβαίως ο λαός μας πρέπει να αξιοποιήσει τα συμπεράσματά του για να απαντήσει στο κεντρικό ερώτημα: Μπορούμε στα πλαίσια αυτής της πολιτικής να εξασφαλίσουν ασφαλείς και φθηνές αεροπορικές μεταφορές, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες; Η απάντηση είναι όχι και από τις εμπειρίες στη χώρα μας και από τις γενικότερες εμπειρίες. Όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική θα προβλήματα θα επιδεινώνονται.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Κ.Κ.Ε. καλεί το λαό μας, απευθύνεται στους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μια ριζικά διαφορετική πολιτική για μια πολιτική που θέλει τις μεταφορές όχι αντικείμενο κερδοσκοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, για ένα κρατικό φορέα μεταφορών που θα συντονίζει τις μεταφορές σε όλα τα επίπεδα και τις χερσαίες, και τις θαλάσσιες και τις αερομεταφορές και που δεν θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος αλλά με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Σε συνθήκες ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας, σε συνθήκες βελτίωσης της επιστήμης και της τεχνικής αντί να οδηγούμαστε προς τα πίσω, όπως μας οδηγείτε με τις πολιτικές τις οποίες ακολουθείτε, όλο και πιο καθαρά αναδεικνύεται ο άλλος δρόμος που πρέπει να επιλέξει ο λαός μας με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας και αυτό ακριβώς το μήνυμα πρέπει να στείλει και μέσα από τις κάλπες στις Ευρωεκλογές, και στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν για να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των καπιταλιστών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεχίζουμε τώρα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη με τη δευτερολογία του για έξι λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις ημέρες μέσα από τη Βουλή η Κυβέρνηση πάει να ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό έγκλημα, την πώληση, την παράδοση, την εκχώρηση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ Αεροπορίας και στις τρεις εκδοχές των εταιρειών της σε ιδιωτικά συμφέροντα, σε ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα γιατί περί αυτού πρόκειται.
Θα πρόσθετα επίσης ότι είναι έγκλημα αυτό το οποίο γίνεται σε βάρος και της ασφάλειας της χώρας. Αν και αυτό το θέμα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, δεν θεωρείται της μόδας, όμως η χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας και μάλιστα προβλήματα όχι σαν και αυτά που συζητάμε οι τρομολαγνικές δυνάμεις συνήθως, εννοώ προβλήματα ασφάλειας εξωτερικών απειλών. Και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Αεροπορία ως δημόσια αεροπορία ήταν πάντοτε ένας μοχλός προάσπισης σε περίπτωση κινδύνων των εθνικών μας συμφερόντων. Εγκαταλείπουμε λοιπόν και την εθνική ασφάλεια, την παραδίδουμε σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Δεν θα ξαναεπανέλθω στο νόμο που φέρνετε για να κυρώσετε τη Σύμβαση. Δεν απαντήσατε στο ουσιώδες ερώτημα: Γιατί νόμος; Πλυντήριο είναι η Βουλή για να νομιμοποιείτε τα σκάνδαλά σας, τις σκανδαλώδεις διαδικασίες τις οποίες ακολουθείτε; Πλυντήριο είναι η Βουλή για να καλύπτονται οι Υπουργοί από τυχόν ευθύνες που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά; Πλυντήριο είναι η Βουλή για να κατοχυρώνει τους ιδιώτες αγοραστές των διάφορων φιλέτων της χώρας μας; Αυτές οι πρακτικές ακολουθήθηκαν βεβαίως και από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συνεχίζετε, πεδίον δόξης λαμπρόν, και εσείς.
Εμείς είμαστε αντίθετοι στην πώληση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ Αεροπορίας, όποιος και αν είναι ο αγοραστής, όποιας εθνικότητας, όποιας προέλευσης και αν είναι τα κεφάλαια.
Θεωρούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια δημόσια σύγχρονη ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Αεροπορία, 100% δημόσια η οποία ανασυγκροτημένη μπορεί να παίξει έναν πολύ μεγάλο εθνικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Επομένως, απ’ αυτή τη σκοπιά ασκούμε την κριτική μας. Υπεισερχόμεθα βεβαίως και στις απαράδεκτες ρυθμίσεις που περιέχει η σύμβασή σας, η σύμβαση και οι διαδικασίες που ακολουθήσατε για την πώληση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ.
Πρώτη παρατήρηση. Στο άρθρο 4 του Κανονισμού, αριθμός τάδε, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24.9.2008 προβλέπεται ότι για να δοθεί άδεια για αερομεταφορές σε ένα κράτος-μέλος, προϋπόθεση είναι ότι τα κράτη-μέλη ή και οι υπήκοοι κρατών-μελών κατέχουν άνω του 50% της επιχείρησης και έχουν το πραγματικό έλεγχό της είτε απευθείας είτε έμμεσα μέσω μιας ή περισσότερων ενδιάμεσων επιχειρήσεων με εξαίρεση κ.λπ., τα προβλεπόμενα.
Σας ρωτώ, κύριε Υπουργέ. Τηρείται εδώ αυτό το άρθρο όσον αφορά τον αγοραστή της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ Αεροπορίας; Τα κεφάλαια ανήκουν σε υπηκόους κρατών-μελών πάνω από 50% του αγοραστή; Ποιος εδώ πέρα σκανδαλωδώς παρανομεί;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης): Κανείς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κανείς δεν παρανομεί; Να μου το εξηγήσετε. Ποιοι είναι αυτοί που ελέγχουν την MIG; Είναι κοινοτικοί υπήκοοι; Είναι κράτη-μέλη της Κοινότητας; Ή είναι τα κεφάλαια του Ντουμπάι, το Εμιράτο του Ντουμπάϊ; Ποιος είναι ο Πρόεδρος της MIG; Της οικογένειας του εμίρη του Ντουμπάϊ είναι ο Πρόεδρος της εταιρείας η οποία αγοράζει την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Αεροπορία. Πώς τηρούνται λοιπόν εδώ οι κοινοτικές προδιαγραφές; Θα ήθελα μια απάντηση πριν δώσω μια συνέχεια σε αυτό το θέμα το οποίο νομίζω ότι έχει εύλογη αξία.
Βεβαίως, τώρα με την πώληση που κάνετε περνάτε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Αεροπορία στη MIG, διαμορφώνετε ένα ιδιωτικό ολιγοπώλιο στο χώρο των αερομοεταφορών το οποίο στην ουσία θα μπορεί κάλλιστα και άνετα να λειτουργεί ως καρτέλ με εναρμονισμένες πρακτικές. Δηλαδή, τι κάνατε, κύριε Υπουργέ; Τους Μανούσηδες που μετά την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας έχουν κατακλύσει τις θάλασσές μας, τους μεταφέρετε στον αέρα. Μανούσηδες πάτε και κάνετε τώρα στις αερομεταφορές οι οποίοι θα λειτουργήσουν ληστρικά και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και κυρίως σε βάρος των καταναλωτών. Ποιος θα ελέγξει σε μια απελευθερωμένη αγορά τη διαμόρφωση των τιμών; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία καθεύδει τον ύπνο του δικαίου και δεν κάνει τίποτα σε όλους τους τομείς, σε όλες τις αγορές που έχουν καρτέλ και ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές; Αυτή θα τα ελέγξει; Ποιος θα ελέγξει τη διαμόρφωση των τιμολογίων; Ποιος θα ελέγξει τη ληστρική συμπεριφορά στους διαγωνισμούς;
(2GH)
Και βεβαίως, αφήνετε ανοικτό το έδαφος το ολιγοπώλιο το οποίο στήνεται στις αερομεταφορές να γίνει αύριο μονοπώλιο, διότι σε ένα χρόνο έχει τη δυνατότητα ο αγοραστής, η MARFIN να πουλήσει την Ολυμπιακή οπουδήποτε, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Δηλαδή, το 2010 η Ολυμπιακή μπορεί να περάσει κάλλιστα ακόμη και στα χέρια της AEGEAN, που πρόσφερε διπλάσιο τίμημα σε σχέση με τη MARFIN.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω.
Με δύο λόγια έχετε προσφέρει σκανδαλωδώς στον αγοραστή υπεραξία χωρίς κόπο και βεβαίως, άφθονες προοπτικές και άφθονα κέρδη. Αυτή είναι η πολιτική σας, πολιτική υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όλοι διπλασίασαν το χρόνο τους, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Λαφαζάνη έχω μπροστά μου τον Κανονισμό. Έχετε πρωτολογήσει δεκαεπτά λεπτά. Είχατε έξι, σας έδωσα 8.42 λεπτά. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να έχετε παράπονο, διότι μετά τους «Ρέντζ» άκουσα το «Λόρενς της Αραβίας» και φύγαμε από το θέμα μας.
Ο κ. Ροντούλης έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Παπουτσής, χαρακτήρισε τον αξιότιμο Υπουργό ως πονηρό πολιτευτή. Εγώ θα πω ότι όσον αφορά την αντιμετώπιση που είχαμε ως Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός από τον ίδιο, ήταν μία μικροψυχία, από την πλευρά του. Να σας πω γιατί ήταν μικροψυχία. Διότι το μόνο που βρήκε να πει για τη στάση του ΛΑΟΣ ήταν η λέξη «μετατόπιση». Ότι δήθεν εμείς μετατοπιστήκαμε προς τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Με αναγκάζει λοιπόν να αναλύσω –αν και δεν είναι παρών, όταν μιλάει εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ εσκεμμένα απουσιάζει ο κύριος Υπουργός απ’ ό,τι φαίνεται …
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Ε, δεν το νομίζω.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Καλά, εντάξει.
Θα πρέπει λοιπόν να αναλύσω τη στρατηγική που είχαμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, κύριε Υφυπουργέ. Τα ακούτε εσείς. Για εμάς είναι το ίδιο. Θέλουμε λοιπόν να καταδείξουμε τις διαχρονικές ευθύνες που είχαν στο ζήτημα, της κατάντιας στην οποία οδηγήθηκε η Ολυμπιακή Αεροπορία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία. Θέλετε περισσότερο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Και αυτό να το κάνουμε δεκτό. Αυτή η στρατηγική μας πέτυχε απολύτως, διότι πριν από λίγο ακούσαμε τον κύριο Υπουργό ο οποίος είπε ότι πράγματι και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. η Ολυμπιακή ήταν μία ζημιογόνος επιχείρηση. Τι απέκρυψε όμως; Απέκρυψε το εξής: Ότι οι διοικήσεις της Ολυμπιακής κατέστησαν την επιχείρηση ζημιογόνα. Το ερώτημα είναι εύλογο. Ποιος διόριζε τις διοικήσεις αυτές; Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός; Τα κόμματα που ασκούσαν διαχείριση. Άρα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία. Και βεβαίως απέκρυψε και κάτι άλλο. Το ότι αλλεπάλληλοι νόμοι, 1994 ΠΑ.ΣΟ.Κ., 1998 ΠΑ.ΣΟ.Κ., 2002 ΠΑ.ΣΟ.Κ., 2003 ΠΑ.ΣΟ.Κ., 2008 Νέα Δημοκρατία, απέσειαν την ευθύνη διαχείρισης της εταιρείας που είχαν οι διοικήσεις αυτές και από το 1982 έως σήμερα υπάρχει το ανεύθυνο για τις διοικήσεις που οδήγησαν σε αυτήν την πτωματική κατάσταση την Ολυμπιακή Αεροπορία.
Άρα, λοιπόν, όχι μόνο δεν μετατοπιστήκαμε από τη βασική μας θέση και στρατηγική, αλλά με βάση τα λεγόμενα του ιδίου του κυρίου Υπουργού, πιστοποιήθηκε η ορθότητα της στρατηγικής μας. Έπεσαν οι μάσκες. Συνεπώς, εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσεως βλέπετε ότι συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα. Διότι εφόσον οδηγηθήκαμε εδώ που οδηγηθήκαμε, όποιοι και όπως οδήγησαν τα πράγματα εδώ, έπρεπε να δοθεί ένα τέλος και το τέλος αυτό δίνεται με την παρούσα σύμβαση. Άρα, δεν πρόκειται για μία πολιτική μετατόπισης, πρόκειται για μία πολιτική ρεαλισμού. Αυτή είναι η διαφορά και γι’ αυτό συμπεριφέρθηκε μικρόψυχα έναντι του ΛΑΟΣ ο κ. Χατζηδάκης.
Έρχομαι να πω τώρα κάτι άλλο. Βασικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ήταν το εξής: Μας στοιχίζει, έλεγε ο κ. Λιάπης, 1.500.000 ευρώ την ημέρα. Έρχεται ο κ. Χατζιδάκης και το τροποποιεί ελαφρώς και λέει «μας κοστίζει 1.000.000 ευρώ την ημέρα». Τουτέστιν γύρω στα 350.000.000 ευρώ το χρόνο. Λογικά, μαθηματικά. Προσέξτε τώρα. Λέει και κάτι άλλο. Δίνει και ένα άλλο οικονομικό δεδομένο ο κ. Χατζηδάκης και λέει ότι από το 1995 μέχρι το 2008 μας στοίχισε η Ολυμπιακή 2.600.000.000. Ας βάλουμε τώρα κάτω αυτά τα οικονομικά δεδομένα να δούμε τη γκάφα του κ. Χατζηδάκη. Προσέξτε λοιπόν αξιότιμε, κύριε Υφυπουργέ. Από το 1995 έως το 2008 είναι 14 χρόνια. Σε αυτά τα 14 χρόνια έχουμε έλλειμμα 2.600.000.000. Αυτά δηλώνει η Κυβέρνηση. Από το 2004 έως το 2008, πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, 1.770.000.000.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Όσα σε δεκαπέντε χρόνια.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μπράβο!
Δηλαδή, δημιουργήσατε το 67% των ελλειμμάτων στο 32% του χρόνου. Αν λοιπόν συμπεριφερόταν κατά τον τρόπο που συμπεριφερόταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει κάθε δικαίωμα να σας κατηγορεί τώρα ότι εσείς βουλιάξατε μέσα σε πέντε χρόνια την Ολυμπιακή κατά τρόπο πολλαπλάσιο από τα όποια λάθη, παραλείψεις και λοιπά έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Άρα, λοιπόν, αυτή είναι η περιβόητη επιχειρηματολογία, βάσει της οποίας οδηγηθήκαμε εδώ που οδηγηθήκαμε; Αυτά τα πράγματα καταδεικνύονται μέσα από τη συλλογιστική και τη στρατηγική του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, διότι εμείς συμπεριφερόμαστε και υπεύθυνα, αλλά αποδίδουμε και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Βεβαίως, αυτό δεν δείχνει ανικανότητα διαχείρισης των πραγμάτων; Ή ανικανότητα δείχνει ή μία στρατηγική επιλογή χρεοκοπίας της εταιρείας, δηλαδή τεχνητής κρίσεως και ξεπουλήματος τελικά. Διαλέξτε ένα από τα δύο. Γι’ αυτό κάποιοι σας κατηγορούν για δόλια χρεοκοπία. Μακριά όμως από εμάς τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί. Εμείς δεν θεωρούμε ότι μία ελληνική κυβέρνηση είναι δυνατόν να έχει μία τέτοια Μακιαβελική λογική. Θα σας παρακαλέσω όμως πάρα πολύ να αφήσετε την αλαζονεία και την μικροψυχία από την οποία ακόμα και τώρα διακατέχεστε και να ακολουθήσετε, ως πολιτική συμπεριφορά, την υπεύθυνη στάση του ΛΑΟΣ. Σε καλό θα σας βγει.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μπράβο, κύριε Ροντούλη και για το χρόνο και για το στρες μάνατζμεντ και τη ρεάλ πολιτίκ που αναπτύξατε.
Εισερχόμεθα στους ειδικούς αγορητές. Η κυρία Αικατερίνη Παπακώστα από τη Νέα Δημοκρατία έχει το λόγο για 7,5 λεπτά ως εισηγήτρια.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι ολοκληρώνεται με επιτυχία η δεκαοκτάμηνη προσπάθεια της Κυβέρνησης που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2007 με την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων των συμβάσεων αγοροπωλησίας μετοχών και εδώ ακούστηκαν περί αποτυχίας, ακούστηκαν περί πονηρών πολιτευτών και ακούστηκε οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με αυτήν καθ’ εαυτήν την ουσία και το περιεχόμενο των συμβάσεων.
Θα σας θέσω ένα αίνιγμα αγαπητοί συνάδελφοι. Τον Αύγουστο του 2006 ποιος είπε τη φράση «διαλύσατε και τη χώρα και το κράτος»; Θυμάστε αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.

(XA)


(ML)
Όταν στενός συνεργάτης του κυρίου Παπανδρέου –και δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά γιατί είναι γνωστό ανά το πανελλήνιο ποιος είπε αυτή τη φράση- ισχυρίζεται με το κύριος που έχει ένας στενός συνεργάτης του κυρίου Παπανδρέου και με την ιστορία που διαθέτει το συγκεκριμένο στέλεχος ότι ως ΠΑ.ΣΟ.Κ διαλύσατε και τη χώρα και το κράτος, πώς είναι δυνατόν να έρχεστε και να ισχυρίζεστε σήμερα ότι δεν διαλύσατε την Ολυμπιακή; Εκ του μείζονος συνεπάγεται και το έλασσον αγαπητοί συνάδελφοι.
Εν πάση περιπτώσει θέλω να πω το εξής για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Το ότι φθάσαμε αγαπητοί συνάδελφοι σε θετική έκβαση δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε και συμπτωματικό. Η επιτυχία της διαδικασίας στηρίχθηκε στα εξής κλειδιά.
Το πρώτο κλειδί ήταν οι σκληρές διαπραγματεύσεις. Και τελικώς πετύχαμε τη σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής επιτροπής ώστε να μπορέσουμε να αποκρατικοποιήσουμε τελικώς την Ολυμπιακή καθαρή, χωρίς χρέη, χωρίς ανοικτά μέτωπα, χωρίς νομικά προβλήματα, ζητήματα τα οποία την έκαναν να μην είναι ελκυστική στους επενδυτές και γι’ αυτό αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν μπορέσατε μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες να την αποκρατικοποιήσετε κυρίως εξαιτίας των νομικών εκκρεμοτήτων, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι όλες οι προσπάθειες που κάνατε δεν ήταν συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.
Το δεύτερο κλειδί που χρησιμοποιήσαμε και πετύχαμε είναι η εξασφάλιση των εργαζομένων αφού τους στηρίζουμε απολύτως με νομική κάλυψη των δικαιωμάτων τους με ένα πακέτο μέτρων που σε βάθος 25 χρόνων ισοδυναμεί με τα ελλείμματα τριών χρόνων της Ολυμπιακής. Παράλληλα βεβαίως ο επενδυτής θα έχει την πλήρη ελευθερία να στελεχώσει τη νέα εταιρεία.
Το τρίτο κλειδί ήταν οι σαφείς και ξεκάθαροι όροι στους κανόνες της διαφάνειας. Ακολουθήσαμε σε όλη τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης τους κανόνες που θέτει η εθνικη και κοινοτική νομοθεσία με διαφάνεια και όλες τις διαδικασίες στο φως. Είχαμε επίσης τη συμμετοχή του επιτρόπου παρακολούθησης ο οποίος βεβαίως και ενέκρινε όλες τις διαδικασίες και βεβαίως όλες οι διαδικασίες εγκρίθηκαν και από την ευρωπαϊκή επιτροπή.
Το τέταρτο και τελευταίο κλειδί για να πετύχουμε αυτή την αποκρατικοποίηση αγαπητοί συνάδελφοι, ήταν η πρόνοια που λάβαμε και η οργανωμένη δουλειά βήμα βήμα ώστε να παίρνονται υπ' όψιν οι ενδεχόμενες δυσκολίες ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε.
Τώρα από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης, από την αριστερά υπάρχει η εντελώς κρατικίστικη αντίληψη με την οποία αν θέλετε διαφωνώ απολύτως αλλά τη σέβομαι γιατί είναι μία πάγια θέση. Δεν ταιριάζει όμως με τη κοινή λογική σήμερα αγαπητοί συνάδελφοι της αριστεράς. Θα σας πω γιατί. Γιατί η Ολυμπιακή Αεροπορία ήταν η μόνη αεροπορική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν 100% κρατική .
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι μετά από τις παλινωδίες, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες έρχεται σήμερα αντί να συμπέσει και να υπερψηφίσει τις συμβάσεις που έφερε προς κύρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία η Κυβέρνηση και προσπαθεί να πει αυτά ως μη όφειλε να πει. Και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ κάνετε κριτική στην διαδικασία του διαγωνισμού, τη στιγμή που ακολουθήθηκε ρητά η διαδικασία την οποία εσείς ως κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ ορίσατε με νόμο, τον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων και πάνω σε αυτή εμείς βαδίσαμε και ουσιαστικά έχουμε χτίσει πάνω σε διατάξεις που εσείς ψηφίσατε το νόμο σας, όλη τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Γιατί κάνετε κριτική για μία διαδικασία η οποία ακολούθησε απολύτως με θρησκευτική ευλάβειας τον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων, τον οποίο εσείς ψηφίσατε όταν ήσασταν κυβέρνηση;
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ κλαίγεστε σήμερα και μιλάτε για ένα δυσβάσταχτο κόστος του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 25ετίας για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι; Δηλαδή ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση γιατί διασφάλισε τους εργαζόμενους ; Δεν έπρεπε η Κυβέρνηση να διασφαλίσει τους εργαζόμενους; Κλαίγεστε γιατί λέτε ότι αυτό κοστίζει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σας ρωτώ: Πόσο είναι το κόστος το οποίο θα επιβαρυνόταν η χώρα, ο φορολογούμενος πολίτης εάν αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν υπήρχε λύση σήμερα για τους εργαζόμενους, την ίδια χρονική περίοδο; Θέλετε να σας πω πόσο θα ήταν το κόστος; Ενώ κλαίγεστε για τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 25ετίας που διασφαλίζουν απολύτως τους εργαζομένους, το κο΄στος εάν δεν λύναμε το πρόβλημα της Ολυμπιακής για το ίδιο χρονικό διάστημα θα ήταν 10 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν σας άκουσα να κλαίγεστε γι’ αυτό. Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε το ποσό να καλύψουμε τους εργαζόμενους τη στιγμή που έχετε πάρει ήδη σαφείς απαντήσεις και με ερωτήσεις από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ότι οι πιστώσεις αυτές υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό;
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι μιλάτε για λάθος της Κυβέρνησης και μιλήσατε για πονηρούς πολιτευτές, και λέτε ότι δεν ακολουθούμε το μοντέλο της ΑLITALIA όταν ο ίδιος Ιταλός Επίτροπος κ. Ταγιάνι ισχυρίζεται ότι η Ολυμπιακή είναι μοντέλο προς μίμηση για την ALITALIA;
Λέτε ότι δεν κάναμε σωστές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και βεβαίως αυτό δεν είναι αλήθεια. Γιατί το παράδειγμα που σας ανέφερε και ο Υπουργός, δηλαδή της SABENA είναι ότι αυτή κράτησε μόνο το σήμα και ξεκίνησε με το 38% του πτητικού της έργου ενώ εμείς κρατήσαμε το σήμα, κρατήσαμε το όνομα και βεβαίως η Ολυμπιακή ξεκινάει με το 65% του πτητικού της έργου, ενώ την επόμενη κιόλας μέρα μπορεί να αναπτυχθεί όσο θέλει.
Μιλήσατε για δήθεν κρυφή αποτίμηση, τη στιγμή που ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλεπόταν από το δικό σας νόμο. Μιλήσατε για προβλέψεις οι οποίες έλεγαν ότι δεν θα βρεθεί λύση. Αυτό ελπίζατε. Όμως ευτυχώς για τη χώρα και ευτυχώς για τους φορολογούμενους πολίτες η λύση βρέθηκε.
Κατηγορούσατε την κυβέρνηση για συμφωνίες δήθεν κάτω από το τραπέζι μία με την AEGEAN και μια με τους Άραβες. Και όμως ο επενδυτής που επελέγη τελικώς αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ένας Έλληνας στα χέρια του οποίου μεταβιβάζεται η Ολυμπιακή.
Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για το χρόνο που μου δώσατε.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι καταρρίφθηκε ως χάρτινος πύργος οποιοδήποτε «επιχείρημα» επιχειρήσατε να φέρετε στη Βουλή των Ελλήνων και καταρρίφθηκε αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γιατί ο λαός λέει ότι εν αμίλλαις πονηραίς αθλιότερος ο νικήσας. Και επειδή δεν σας θεωρώ ότι υπήρξατε άθλιοι ή αθλιότεροι, απλώς διολισθήσατε σε κριτική ως μη οφείλατε για μια πετυχημένη σύμβαση και επειδή βεβαίως δεν νικήσατε γιατί επιτύχαμε να μεταβιβάσουμε την Ολυμπιακή, να αποκρατικοποιήσουμε την Ολυμπιακή επ’ ωφελεία των φορολογουμένων πολιτών και επ’ ωφελεία του τόπου, γι’ αυτό και αυτό την ώρα σας καλώ να συνταχθείτε με την πλειοψηφία της Βουλής η οποία υπερψηφίζει τις συμβάσεις αυτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε την εισηγήτρια κυρία Παπακώστα.
Το λόγο έχει ο εισηγητής κύριος Νικόλαος Σηφουνάκης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχετε τον ίδιο χρόνο από του Βήματος κύριε Σηφουνάκη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι που έχει φύγει ο κύριος Χατζηδάκης και άφησε στο πόδι του έναν Υφυπουργό, έναν αγαπητό συνάδελφο ο οποίος είναι αθώος του αίματος τούτου όπως θα μπορούσαμε να πούμε και λόγω των ημερών κύριε Ροντούλη.
Κυρία Παπακώστα είπατε γιατί διαμαρτυρόμαστε που εξασφαλίσατε τους εργαζόμενους. Η μεγάλη διαφορά της σύμβασης που φέρνετε για κύρωση σε σχέση μ' αυτό της Ιταλίας και της ALITALIA είναι η εξής και θέλω να σας το δώσω να το κατανοήσετε. Στην ALITALIA η Ιταλική Κυβέρνηση, και η προηγούμενη και αυτή, πήρε μια πρωτοβουλία και έφτιαξε ένα consortium στο οποίο είναι μια τράπεζα. Τους είκοσι δύο χιλιάδες εργαζόμενους, τις υποχρεώσεις των είκοσι χιλιάδων εργαζομένων τις παίρνει ο αγοραστής. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με την προσπάθεια που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ τα περασμένα χρόνια. Και δύο χιλιάδες που είναι στα όρια της σύνταξης φεύγουν.
(GM)





XA
Εδώ πωλείται η Ολυμπιακή 174 εκατομμύρια και το κράτος θα πληρώσει, δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης 1,3 – 1,4 και θα δούμε πόσο θα είναι.
Είπε ο κύριος Υπουργός, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει που έλεγε ότι θα αποτύχει ο διαγωνισμός. Μα, ο διαγωνισμός, όπως επί δύο χρόνια τον είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία, απέτυχε. Έβλεπε προς τα Εμιράτα, πήγε τον Πρωθυπουργό. Τον διέσυραν και τον Πρωθυπουργό. Και τελικά η ίδια η Κυβέρνηση κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό. Και όταν κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό στο χαμό της πάνω στην πρεμούρα, έκανε κάτι το οποίο είναι ελεγκτέο. Λέει, ελάτε «πατριώτες επιχειρηματίες» σώστε μας. παρουσιάστηκε όμως ο κ. Βγενόπουλος προσέφερε λίγο παραπάνω από ό,τι ήταν η αποτίμηση που είναι ελεγχόμενη της εταιρείας της οποίας βάλατε και αρχίσατε τις διαπραγματεύσεις. Το σωστό θα ήταν, όταν κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός, να πείτε «και τώρα καλούμε τους Έλληνες πατριώτες από την τάδε του μηνός μέχρι την τάδε να καταθέσουν τις προσφορές τους». Εσείς δεν βάλατε κανέναν χρόνο. Άρα το αφήσατε ελεύθερο, συζητούσατε με τον κ. Βγενόπουλο και ξαφνικά παρουσιάστηκαν και άλλοι αγοραστές, τους οποίους βεβαίως, επειδή είχατε κλείσει εσείς τη συμφωνία, τους αφήσατε απ’ έξω. Ως διαδικασία η δεύτερη είναι ελεγχόμενη. Πιαστήκατε από τα μαλλιά για να σώσετε τα προσχήματα.
Μας λέτε, ότι τι θέλετε αυτή τη σύμβαση; Ένα μεικτό σχήμα, ιδιωτικά, κρατικά κεφάλαια και προτείνετε επίσης και στρατηγική συμμαχία.
Και σας φέραμε ένα παράδειγμα, το οποίο το χλευάζετε, τη σύμβαση του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Γιατί τώρα προσπαθείτε να το ξεπεράσετε; Η σύμβαση του κ. Μητσοτάκη το 2003 προέβλεπε 50 χρόνια το Ελευθέριος Βενιζέλος η HOCHTIEF, το 67% και ήταν και επιπλέον 100 δισεκατομμύρια σε δραχμές τότε. Και η Κυβέρνηση προέκυψε μετά τις εκλογές του 1993. Ο κ. Λαλιώτης ήταν Υπουργός Δημοσίων Έργων. Την επαναδιαπραγματεύτηκε σε 25 χρόνια από 50 χρόνια. Πλειοψηφικό πακέτο το 51% το Ελληνικό δημόσιο για 25 χρόνια και κέρδη 100 δισεκατομμύρια. Σε 10 με 12 χρόνια θα είναι στο δημόσιο, θα κάνει ό,τι θέλει, είτε θα ανανεώσει με λεφτά κανονικά άλλα, είτε θα την πάρει και θα την λειτουργήσει. Αυτό το κόσμημα, συγκρίνεται η μία σύμβαση με την άλλη; Λέμε ό,τι θέλουμε; Είστε Κυβέρνηση που δεν σας ενδιαφέρει η δημόσια περιουσία. Είστε παράταξη που δεν σας ενδιέφερε ποτέ η δημόσια περιουσία.
Σας έφερα χθες το παράδειγμα των άγονων γραμμών. Ο κ. Καραμανλής έκανε σημαία από το 1997 το σπάταλο κράτος. Και μιλούσε για τα δέκα δισεκατομμύρια που θα κέρδιζε το δημόσιο από τη μείωση της σπατάλης. Ο ΟΣΕ 2004 3,5 δισεκατομμύρια και τώρα είναι 9 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, είκοσι χρόνια, τα διπλάσια τα φέρατε μέσα σε τέσσερα χρόνια. Άγονες γραμμές ακτοπλοΐας, 17 εκατομμύρια 2000-2004 ετησίως πενήντα γραμμές. Εκατό εκατομμύρια τα πήγατε κάθε χρόνο από το 2004 και μετά τις ίδιες γραμμές στις 50. ποιο είναι σπάταλο κράτος; Ποιος διέλυσε το κράτος. Σας έφερε και ένα παράδειγμα πριν ο κ. Ροντούλης.
Ο κ. Καραμανλής πήγε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2004 και λέει, κλείνει, εκκαθαρίζεται. Την αφήσατε επί τέσσερα χρόνια στον αυτόματο πιλότο. Και ξαφνικά ήλθε εκ Βρυξελλών ο κ. Χατζηδάκης, ο γνωρίζων, του ανέθεσαν μία αποστολή και την προχώρησε. Δεν περίμενε τουλάχιστον ο άνθρωπος να κάνει ορισμένες διαπραγματεύσεις; Γιατί εμείς το μάθαμε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι είχε κλείσει η συμφωνία. Κανείς δεν ήξερε τίποτα και δεν τη λάβαμε και ποτέ. Γιατί δεν περίμενε τις αποφάσεις των δικαστηρίων; Οκτακόσια πενήντα εκατομμύρια δικαίωση της Ολυμπιακής. Θα περιμένετε να προσφύγετε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια που ήθελαν να αμφισβητήσουν τα Ελληνικά Δικαστήρια. Και δείτε, μπήκαν τριακόσια εκατομμύρια η πρώτη δόση από τη δικαίωση της Ολυμπιακής στα ταμεία από τις 15 Νοεμβρίου την πωλείτε 174, πάρτε άλλα 174, πάρτε το πλειοψηφικό πακέτο. Σας το είπε ο κ. Βγενόπουλος ο ίδιος μετά τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, όταν ο Παπανδρέου είπε «εμείς θέλουμε μία μεικτή εταιρεία» και είπε «εγώ συμφωνώ». Αν γίνεται κυβέρνηση, που μάλλον θα γίνετε, συμφωνώ.
Πέρασε 1,5 μήνας από τις 23 Φεβρουαρίου, από τη συνάντηση του Παπανδρέου που υπέγραψε ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Βγενόπουλο. Δεν μπορούσε να βάλει μέσα αυτή τη διάταξη; Πως εξασφαλίζετε, όπως σας είπε ο κ. Παπουτσής, ότι η εταιρεία θα παραμείνει; Ο κ. Βγενόπουλος θα την πουλήσει αύριο όπου θέλει. Όταν θα την πουλήσει αύριο όπου θέλει, θα σας μείνουν τα σήματα και θα ξαναρχίσει το κράτος από την αρχή; Γιατί τα κρατήσατε λοιπόν τα σήματα;
Ο αξιότιμος φίλος ο Κοινοβουλετικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε πριν ότι σώθηκε η Ολυμπιακή με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων 1990 και 2004 – 2009 σήμερα. Να μην τα επαναλάβω αυτά που είπαν. Μέχρι το 1990 τα ελλείμματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας ήταν ελάχιστα. Ξέρετε τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης τότε που ήταν δυνατή και ανδρωμένη η Ολυμπιακή; Παρήγγειλε 17 αεροπλάνα. Τότε υπήρχαν προμήθειες σήμερα δεν υπάρχουν προμήθειες και πωλείται. Τότε βούλιαξε η Ολυμπιακή. Και να πάρετε και να διαβάσετε και να μάθετε για εκείνη την εποχή.
Για τους εργαζόμενους φωνάξαμε στην Επιτροπή και ήλθαν φορείς, ήλθαν και οι πιλότοι, ήλθε και η ΥΠΑ. Οι πιλότοι είπαν ότι είναι 560, εμείς αυτό σπουδάσαμε, η Ολυμπιακή γι’ αυτό μας πλήρωσε, θα πάω στην ΥΠΑ και θα κάθομαι σε ένα γραφείο; Αυτό σας είπαν.
Και είπαν και κάτι άλλο. Ο κ. Κωνσταντέλος, πιλότος, σας πρότεινε τουλάχιστον ο έλεγχος της εκτέλεσης της σύμβασης να περάσει στη Βουλή. Δεν το δέχεται ούτε αυτό, γιατί υπέγραψε άρον- άρον. Είπε όμως κάτι πολύ πιο σημαντικό όταν σας κατηγόρησε ότι εσείς διασύρατε την εταιρεία. Δεν την απαξιώσατε μόνο, που πέρασε το 65% το επιβατικό κοινό στην Aegean και έμεινε το 35% ενώ ήταν αντίστροφα μέχρι το 2004.
Και σας είπε και κάτι άλλο. Άλλο, λέει, να τιθασεύει κανείς τις κακές πρακτικές και άλλο να διασύρονται επισήμως. Σας είπα και την προηγούμενη φορά, δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που να διασύρει τους Οργανισμούς, είτε ΟΤΕ, είτε Ολυμπιακή, είτε ΟΣΕ, όσο εσείς. Έχετε όχι μία ιδεοληψία για το δημόσιο, αλλά έχετε θεοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Σας ερωτώ, σήμερα με το κραχ βλέπετε τι κάνουν από τη Μέκα του καπιταλισμού μέχρι και στις παρυφές της νεοφιλελεύθερης ιδιεολογίας; Τρέχει το κράτος να σώσει τους πολίτες κρατικοποιώντας το. Εμείς λοιπόν τι έχουμε τώρα; Μία εταιρεία την οποία την πωλείτε, θα μπει αύριο η τελική σφραγίδα, σας ρωτώ και δεν πήραμε απάντηση. Τα 60 εκατομμύρια της ΠΑΝΘΕΟΝ θα τα πάρει ο κ. Βγενόπουλος; Δηλαδή, όπως σας είπε ο κ. Παπουτσής, θα πάει τσάμπα;
Δεύτερον, πως θα προχωρήσετε στην εκκαθάριση της εταιρείας; Η τεχνική βάση που στοίχισε 90 εκατομμύρια όταν θα έχει το σύνολο και τις τρεις δραστηριότητες, πτητικό έργο, επίγεια εξυπηρέτηση και την τεχνική υποστήριξη, ποιος θα είναι ο αγοραστής που θα ενδιαφερθεί; Δεν θα υπάρχει άλλος. Άρα, η θα την πάρει για ένα κομμάτι ψωμί, ή θα του τη νοικιάσετε τσάμπα. Αυτό θα κάνετε.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα πολυνησία, έχει ιδιαιτερότητες, έχει πράγματι σαράντα αεροδρόμια. Έχει τριπλάσια από ό,τι έχει η Ιταλία, από ό,τι έχει η Γαλλία των 60 και των 70 εκατομμυρίων. Αυτά τα περισσότερα φτιάχτηκαν στα χρόνια τα δικά μας. είναι δυνατόν λοιπόν να έχεις αυτή την ιδιομορφία και να μην έχεις τουλάχιστον ένα ποσοστό συμμετοχής στον εθνικό σου αερομεταφορέα εκ των πραγμάτων; Η Air France ελέγχεται από το Γαλλικό κράτος μέσω τράπεζας. Η Lufthansa επίσης. Οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι SAS αερογραμμές.
PM

(2GM)
Έτσι είναι, αλλά εκεί έχουν δεξιές κυβερνήσεις ή έχουν δεξιές παρατάξεις οι οποίες αγαπούν τον τόπο τους, δεν τον μισούν, δεν αισθάνονται ότι πρέπει να τα ξεπουλήσουν όλα.
Είμαστε δυστυχώς σε μία φάση –και είναι λυπηρό για τον Κώστα Καραμανλή- χειρότερη από εκείνη του Μητσοτάκη και τις συμφωνίες-«πατσαβούρα» τις οποίες ζήσαμε και είδαμε τα αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ο ειδικός αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κύριος Καραθανασόπουλος έχει το λόγο για επτάμισι-οκτώ λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αν μπορούσαμε να βάλουμε ένα τίτλο με τη λήξη της συζήτησης επί της αρχής για την εκποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι υπάρχει μία συμφωνία όσον αφορά τη στρατηγική επιλογή, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ασχέτως αν ψηφίζουν ή όχι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η διαφωνία η οποία ακούστηκε από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική ήταν διαφωνία για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης, αν το μοντέλο της SABENA ή αν το μοντέλο της ALITALIA είναι καλύτερο ή χειρότερο από το συγκεκριμένο μοντέλο που ακολουθήθηκε για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Μάλιστα μ’ ένα νεοϊδεολογισμό προσπάθησαν να αναδείξουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι διαφορετικό γιατί ακριβώς πιστεύει σήμερα στο ανοικτό σχήμα της Ολυμπιακής, δηλαδή να υπάρχει συμμετοχή και κρατικών δημοσίων κεφαλαίων. Ποια η διαφορά λοιπόν;
Η Δ.Ε.Η. δεν είναι μικτό σχήμα; Υπάρχουν και δημόσια κεφάλαια και ιδιωτικά. Βεβαίως τα δημόσια κεφάλαια προς το παρόν ελέγχουν τη Δ.Ε.Η. Τι έχουμε στους βασικούς τομείς; Εργασιακές σχέσεις. Δεν έχουμε μία πληθώρα εργασιακών σχέσεων; Εργολαβίες δεν υπάρχουν; Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν; Συμβασιούχοι δεν υπάρχουν στη Δ.Ε.Η.; Εντατικοποίηση των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. δεν έχουμε; Δεύτερον, τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. πού έχουν εκτοξευτεί στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς; Βεβαίως κανείς ιδιώτης επιχειρηματίας δεν πρόκειται να αγοράσει μετοχές μιας Δ.Ε.Η. που ιδιωτικοποιείται χωρίς να έχει να προσποριστεί όφελος, δηλαδή κέρδος.
Άρα λοιπόν με την ίδια λογική θα λειτουργεί η Δ.Ε.Η., είτε είναι αμιγώς ιδιωτική, είτε είναι μισό ιδιωτική, μισό κερδοφόρα. Αυτό είναι το ζήτημα, σε ποια κατεύθυνση και ποιος θα είναι αυτός ο οποίος θα δυναστεύει τους εργαζόμενους και θα ληστεύει τα λαϊκά εισοδήματα, αν δηλαδή θα υπάρχει συμμετοχή και του Δημοσίου ή αν θα είναι μόνο ιδιώτες;
Βεβαίως είναι ατυχή τα παραδείγματα τα οποία ανέφεραν στην αγωνία τους να πείσουν ότι είναι κάτι διαφορετικό. Υπάρχει το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος –λέει- όπου διαπραγματευτήκαμε καλύτερα τη σύμβαση. Κι όμως υπάρχουν κριτικές και αν πάτε και αλλού θα δείτε ότι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι το πιο ακριβό αεροδρόμιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες εξαιτίας των οποίων επιδεινώθηκε σοβαρά η θέση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και η οικονομική της κατάσταση γιατί χρειάζεται σε ετήσια βάση να πληρώνει πολύ μεγαλύτερα τέλη. Είναι έτσι ή δεν είναι; Ποιος κέρδισε λοιπόν απ’ αυτό το ιδιωτικό αεροδρόμιο όταν εκτοξεύτηκαν στα ύψη και εξαιτίας του τα εισιτήρια;
Έτσι λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι ότι θέλει να εκποιηθεί από μεριάς της Κυβέρνησης η Ολυμπιακή Αεροπορία γιατί είναι ελλειμματική. Εδώ δεν θα καθίσουμε να συζητήσουμε αν είναι ελλειμματική ή όχι. Αυτό είναι το πρόσχημα και το γνωρίζετε πολύ καλά, ούτε ήταν η ίδια η πρόθεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί το έπιασε ο πόνος, είτε γιατί έπιασε ο πόνος την Κυβέρνηση είτε παλαιότερα την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τα χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων που κατευθύνονται στο να χρηματοδοτούν μία ελλειμματική επιχείρηση. Βεβαίως όπως ιδιωτικοποιείτε την Ολυμπιακή, έτσι έχετε ιδιωτικοποιήσει και κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Ποιο είναι λοιπόν το ζήτημα; Το ζήτημα είναι ότι έχετε συμμετάσχει και έχετε συμβάλει στο να διαμορφωθεί μία ευρωενωσιακή πολιτική που επιβάλλει αυτή την κατάσταση. Είναι η πολιτική που θεμελιώθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992-1993 και στα πλαίσια αυτά είναι η πολιτική της απελευθέρωσης και των αερομεταφορών που οδηγεί ως «εργαλείο» στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι οι όροι και οι λειτουργίες και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των αερομεταφορέων πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τι χαρακτηριστικά; Τέτοια που να ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες γιατί αυτές οι δύο ανάγκες δεν «παντρεύονται». Είναι η μέρα με τη νύχτα. Στα πλαίσια αυτά ιδιωτικοποιήθηκαν οι υποδομές, τα αεροδρόμια και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταργήθηκε το κρατικό μονοπώλιο στην εξυπηρέτηση των εσωτερικών αερογραμμών και προωθείται η ιδιωτικοποίηση των παλαιών εθνικών αερομεταφορέων και αυτό γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και από την άποψη αυτή βεβαίως χρειάζεται εδώ να δούμε και τα αποτελέσματα.
Ποια είναι τα αποτελέσματα; Αυτά που είχε προαναφέρει η αρμόδια Επίτροπος, η Λογιόλα ντε Παλάθιο, όταν ξεκινούσε αυτή η πολιτική. Τι έλεγε; Ότι μετά από κάποια χρόνια θα μείνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο με τρεις μεγάλοι αερομεταφορείς και οι υπόλοιποι θα παίζουν συμπληρωματικό ρόλο ή θα έχουν συγχωνευτεί σ’ αυτούς. Διαψεύστηκε; Όχι. Επιβεβαιώθηκε απόλυτα. Πλην της Ολυμπιακής που προς το παρόν δεν συμμετέχει σε κανένα άλλο σχήμα αλλά έχει περιοριστεί και έχει συρρικνωθεί το πτητικό της έργο και οι λειτουργίες της, όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης «κρέμονται» κάτω από τρεις αερομεταφορείς, την AIR FRANCE, τη LUFTHANSA και τη BRITISH AIRWAYS και η SAS διαπραγματεύεται τώρα σε ποιο σχήμα θα ενταχθεί.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και αυτής της διαδικασίας και βεβαίως δεν έχει σχέση με την ικανοποίηση των αναγκών για φθηνές, ασφαλείς, σύγχρονες μεταφορές και για συνθήκες για τους εργαζόμενους που θα αναβαθμίζουν το εργασιακό τους περιβάλλον και το βιοτικό τους επίπεδο. Καμία τέτοια ανησυχία, κανένας τέτοιος προβληματισμός.
Εδώ πέρα ο κύριος Χατζηδάκης είπε και μία αλήθεια, ότι δηλαδή μια παλιά Δ.Ε.Κ.Ο. δεν μπορεί να σταθεί σε συνθήκες ανταγωνισμού σήμερα -αυτή είναι μία τεράστια αλήθεια που είπε- γιατί βεβαίως έχει δομικά προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Οι εργασιακές σχέσεις, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι. Αυτά πρέπει να ανατραπούν άρδην, όπως ανατράπηκαν στο σύνολο του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι το «βαρίδι» που έχει η Ολυμπιακή, γι’ αυτό το προχωράτε. Ποιον θα ωφελήσει αυτό; Θα ωφελήσει τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους; Όχι βέβαια. Κάτω από ποιες συνθήκες εργασίας; Αυτό είναι το «βαρίδι» που έχει μία δημόσια Δ.Ε.Κ.Ο. και θέλετε να το αποτινάξετε από πάνω σας, γι’ αυτό προχωράτε σ’ αυτή τη διαδικασία.
Έτσι λοιπόν σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς δεν μπορεί να λειτουργήσει μία δημόσια Ολυμπιακή Αεροπορία, κάτω από συνθήκες τέτοιες ώστε να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τις πτητικές ανάγκες, πολύ περισσότερο όταν έχει να συγκριθεί μ’ έναν ανταγωνιστή που λειτουργεί κάτω από διαφορετικούς όρους. Θα πρέπει και αυτή να αποκτήσει τους ίδιους όρους γιατί φαίνεται το αποτέλεσμα το οποίο είναι και συνειδητή πολιτική επιλογή. Τι είχε το 2000 η AEGEAN ως πτητικό έργο; Τίποτα. Το 2004 πόσο είχε; Το 30%. Σήμερα πόσο έχει; Το 60% των εσωτερικών αερογραμμών. Να λοιπόν ποιο είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής πολιτικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα.
Βεβαίως μας κατηγόρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μόνη μας διαφωνία είναι αν θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει η AEGEAN. Εδώ βεβαίως υπάρχει μία ψευδεπίγραφη αντιμετώπιση. Δεν μπορείτε να λέτε από τη μία μεριά ότι είστε κατά της απελευθέρωσης και από την άλλη να υπάρχουν και ιδιώτες. Μα, απελευθέρωση σημαίνει ιδιώτες. Άρα λοιπόν «μαϊμού» αντίθεση με την απελευθέρωση έχετε και απ’ αυτή την άποψη δεν μπορείτε να κατηγορείτε μ’ αυτό τον τρόπο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Συνεχώς συκοφαντείτε και ψεύδεστε. Δεν το έχω πει εγώ αυτό. Έλεος!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κύριε Λαφαζάνη, σας παρακαλώ.
Ολοκληρώστε, κύριε Καραθανασόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τέλος, είπε η κυρία Παπακώστα ότι δεν ταιριάζει –λέει- στην κοινή λογική η αντίληψη που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που είναι διαφορετική από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου για κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία γιατί σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ισχύει αυτό. Βεβαίως υπάρχει αυτό, αλλά εμείς εκεί βάζουμε τη γραμμή της αντιπαράθεσης, τη βάζουμε με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι με το αν θα είναι καλή ή κακή η ιδιωτικοποίηση και όχι αν θα είναι μία δημόσια Ολυμπιακή που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην απελευθερωμένη αγορά.
(SX)

(3PM)
Άρα, λοιπόν, εμείς καλούμε σε απειθαρχία με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρεαλιστικότητα και η κοινή λογική για εμάς, για το Κ.Κ.Ε., είναι αυτό που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και το λαό.
Από αυτή την άποψη καλούμε σε ρήξη με αυτή την πολιτική, διεκδικώντας να παρεμποδιστεί η ιδιωτικοποίηση, γιατί δυσχεραίνει το έργο και ταυτόχρονα να παλέψει για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας για έναν κρατικό αερομεταφορέα, ο οποίος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών αερογραμμών σε καθετοποιημένη δομή και δράση που θα λειτουργεί όχι για την ικανοποίηση των κερδών, αλλά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Καραθανασόπουλο.
Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Βουλευτής Β’ Πειραιά, κα Δήμητρα Αράπογλου, για οκτώ λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε εδώ στην Αίθουσα ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. άλλαξε θέση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Δεν αλλάξαμε θέση. Αρχικά, όπως σας είχαμε πει, εκφράσαμε την επιφύλαξή μας. Θα το προσέξατε. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο οκτακοσίων πενήντα σελίδων. Πώς θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε, έχοντας τόσα κενά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική μελέτη; Ξέραμε μόνο κάποια πράγματα σε επιφανειακό επίπεδο και έπρεπε να έχουμε σωστή επιχειρηματολογία και λογική τεκμηρίωση των θέσεών μας. Γι’ αυτό αποχωρήσαμε από την Επιτροπή, διαφωνώντας με το βιαστικό τρόπο με τον οποίο ήρθε προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο. Δεν είπαμε ούτε «ναι» ούτε «όχι». Είπαμε ότι επιφυλασσόμεθα.
Τώρα, όμως, πρέπει να δούμε και κάποια θετικά σημεία, που θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.
Διαφωνούσαμε, βέβαια, με την πώληση. Η Ολυμπιακή Αεροπορία, όμως, περνάει τουλάχιστον σε ελληνικά και όχι σε ξένα χέρια. Αυτό είναι θετικό. Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνει στο Δημόσιο, μιας και είναι περιουσία των Ελλήνων. Σε άλλους καιρούς ανήκε στον Ωνάση.
Ωνάσης: Μία ιστορία, μία εποχή. Δεν κρίνουμε τον ίδιο, αλλά ήταν τέτοια η εποχή που δεν είχαμε νέες τεχνολογίες ή πιο εξελιγμένες, όπως αυτές που έχουμε σήμερα. Ήταν παλιά τα αεροπλάνα και υπήρχαν περισσότερα ατυχήματα τότε. Με την καινούργια τεχνολογία, όμως, έχουν ελαττωθεί και τα ατυχήματα. Οπότε το σημαντικό θέμα είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν έφταιγε ο Ωνάσης. Αυτός ο άνθρωπος, αυτό το πρόσωπο υπήρξε μία ιστορία. Αγώνας. Βιώματα. Δράμα. Δεν έχει σημασία το πώς έγινε σαν χαρακτήρας, αλλά το πού έφτασε και το τι έφτιαξε. Αυτό είναι σημαντικό.
Μην ξεχνάμε ότι κανένας δεν είναι τέλειος. Το ξέρουμε. Όλοι κάνουμε λάθη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού εξέτασε μία προς μία τις προτεινόμενες διαδικασίες αποκρατικοποίησης και τα στάδια υλοποίησής τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εφόσον οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης λάβουν χώρα, σύμφωνα με τους όρους και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την κοινοποίησή τους το Ελληνικό Δημόσιο, δεν θα περιέχουν κρατικές ενισχύσεις.
Βέβαια, προβληματιζόμαστε σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορία. Κι ασφαλώς δεν χαίρονται οι επτάμισι χιλιάδες εργαζόμενοί της, αλλά περιμένουν τη δημοσιοποίηση του πλήρους επιχειρησιακού σχεδίου που ετοιμάζει το νέο τους αφεντικό, γιατί αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.
Θα πρέπει, όμως, να δούμε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι θέσεις εργασίας. Εμείς ζητήσαμε από την αρχή την προστασία των εργαζομένων.
Πρέπει να δούμε, επίσης, την αποτελεσματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών κριτηρίων.
Ήδη δημοσιεύτηκε στον Τύπο αγγελία της MIG για την προκήρυξη τεσσάρων χιλιάδων προσλήψεων στις νέες εταιρείες. Και η εταιρεία προχωρά στις προσλήψεις του προσωπικού.
Αναλυτικά, προβλέπονται κατά ειδικότητες δύο χιλιάδες θέσεις για το πτητικό έργο, χίλιες θέσεις για την τεχνική βάση και χίλιες θέσεις για την επίγεια εξυπηρέτηση.
Επίσης, σημαντικό είναι η νέα εταιρεία να διαθέτει στις προσφερόμενες υπηρεσίες της και διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας στα γραφεία εξυπηρέτησης των επιβατών της στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών προορισμών, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών.
Είναι σημαντικό να δούμε τι οφέλη θα υπάρχουν, τι οφέλη θα έχουμε και τι προσφέρει η νέα εταιρεία που αγόρασε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ευελπιστούμε σε ένα πολυετές επιχειρησιακό σχέδιο, γιατί είναι σημαντικό για τα νησιά μας, ιδίως για τα νησιά που βρίσκονται στην άγονη γραμμή. Και πιστεύω ότι ο κ. Βγενόπουλος θα προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες. Πρέπει να το δούμε ως θετικό.
Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να απαντήσω και στον κ. Παπουτσή, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει μία επιστολή από το χώρο των τυφλών για το θέμα της έκπτωσης των εισιτηρίων. Θα ήθελα να απαντήσω γενικά ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία μέχρι τώρα ποτέ δεν παρείχε έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια στους κωφούς ή στα άλλα άτομα με αναπηρία. Εμείς πληρώναμε κανονικά το εισιτήριό μας. Εκτός από τους τυφλούς επιβάτες.
Ξέρω ότι ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος έχει ευαισθησίες. Είναι ένα ευαίσθητο άτομο, αφού ήδη παρέχει έκπτωση 25% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο καινούργιο πλοίο που έχει βάλει στη γραμμή προς Ηράκλειο.
Άρα, πιστεύω πως κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στη νέα εταιρεία.
Και πάλι, όμως, θέλω να πω ότι ως τώρα στα άτομα με αναπηρία, εκτός των τυφλών, δεν παρεχόταν έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια, εκτός ορισμένων, ίσως, εξαιρέσεων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι προσφέρεται. Δεν πωλείται η εταιρεία σε ξένα χέρια. Πρέπει να δούμε το όφελος για την Ελλάδα, τι οφέλη υπήρξαν από τη διαπραγμάτευση. Αφού το Δημόσιο απέδειξε ανικανότητα στη διαχείριση, ώστε να διατηρηθεί στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου ο Όμιλος των εταιρειών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, θα πρέπει να στηρίξουμε τουλάχιστον τη νέα εταιρεία, ώστε ποτέ να μην πέσει σε ξένα χέρια.
Και πάλι θέλω να επαναλάβω ότι αυτό, το ότι παραμένει η Ολυμπιακή Αεροπορία σε ελληνικά χέρια, είναι πολύ σημαντικό.
Επίσης σημαντικό είναι και το να δημιουργηθούν νέες υποδομές.
Θα αναφερθώ περαιτέρω στη συζήτηση επί των άρθρων.
Αυτά τα σημεία θεώρησα σημαντικά να αναφέρω. Να επαναλάβω ότι το Κόμμα μας βλέπει αυτά ως θετικά σημεία στο νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κα Αράπογλου.
Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε πολύ πειστικά επιχειρηματολογήσει για το εθνικό έγκλημα στο οποίο οδηγεί την Ολυμπιακή η Κυβέρνηση.
Πέραν αυτού, θέσαμε στην Κυβέρνηση ένα ερώτημα και θέλουμε μία απάντηση.
Η πώληση, την οποία κάνετε, είναι για πολλούς λόγους παράνομη, σκανδαλώδης και χαριστική. Πέραν αυτού, είναι και αντικοινοτική.
Σας διάβασα το άρθρο 4 του Κανονισμού 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2008 που λέει: Για να χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης σε αερομεταφορέα σε κράτος – μέλος –στο σημείο έξι- τα κράτη – μέλη ή και οι υπήκοοι κρατών – μελών πρέπει να κατέχουν άνω του 50% της επιχείρησης. Σας ερωτώ: Η MARFIN INVESTMENT GROUP ελέγχεται ή όχι και απολύτως από την DUBAI PORT;
(TS)
(3SX)
Ελέγχεται από τα κεφάλαια του Ντουμπάι;
Από πού και ως πού, λοιπόν, τηρεί αυτή την προδιαγραφή που ρητά προβλέπει ότι οι αερομεταφορείς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ελέγχονται είτε από τα κράτη-μέλη είτε από υπηκόους των κρατών-μελών; Βαφτίζετε το κρέας, ψάρι; Γιατί το κάνετε αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Ξέρετε ποιος είναι ο Πρόεδρος –το λέω αυτό και για τους αγαπητούς συναδέλφους του ΛΑ.Ο.Σ.- της MIG; Ανήκει στην οικογένεια του Εμίρη του Ντουμπάι. Αυτός είναι ο Πρόεδρος της MIG. Ο κ. Βγενόπουλος είναι διαχειριστής των κεφαλαίων του Ντουμπάι και είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Τα κεφάλαια είναι κεφάλαια τα οποία ανήκουν στο Εμιράτο του Ντουμπάι.
Τον κ. Παναγιωτόπουλο ίσως να μην τον ενοχλεί αυτό. Γίναμε και φιλικοί προς τα εμιράτα πλέον, προς τα καθεστώτα αυτά και το ρόλο που παίζουν. Μιλάμε για μεσαίωνα του χειρότερου είδους. Τα βαφτίζουμε σύγχρονα και λέμε ότι κάνουν και επενδύσεις στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι καθεστώτα υπάρχουν. Ξέρετε τι κάνουν αυτά τα καθεστώτα; Απαγορεύουν στο Σύνταγμά τους να υπάρχουν σωματεία στα εμιράτα αυτά. Σύλλογοι, συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν επιτρέπονται. Απαγορεύεται ρητά η ύπαρξή τους.
Και σας ρωτώ: Πώς τηρούνται εδώ οι κοινοτικές προδιαγραφές; Από πού και ως πού, λοιπόν, μας λέτε ότι δίνετε σε κάποια ελληνικά χέρια; Όχι ότι εμείς είμαστε υπέρ της πώλησης σε ιδιωτικά ελληνικά συμφέροντα, αλλά εν πάση περιπτώσει σε ποια χέρια παραδίδετε την Ολυμπιακή, η οποία θα μετακομίσει βεβαίως σε ένα χρόνο;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα κάνω ένα σχόλιο για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη. Ο κ. Βερελής ομολόγησε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επεδίωκε την 100% ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τώρα ακούμε -ότι η θέση αυτή άλλαξε; Ότι τότε ήταν λάθος;- ότι επιδιώκεται η συμμετοχή του δημοσίου στην Ολυμπιακή. Τι πάει να πει «συμμετοχή του δημοσίου»; Την κυριαρχία μέσα στην Ολυμπιακή θα την έχουν τα ιδιωτικά κεφάλαια και θα έχουμε και μια μειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου; Θέλει το δημόσιο να έχει τον πλήρη έλεγχο; Τι θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Λαφαζάνη, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Προφανώς αυτός είναι ένας εύσημος τρόπος για να καλύψει τη θέση του ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης με κάποια κρατική συμμετοχή.
Και βεβαίως δεν μπορώ να μη σχολιάσω και τη θέση του Κ.Κ.Ε., το οποίο συνεχώς διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προκειμένου να ανοίγει, υποτίθεται, μέτωπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μην ανοίγετε τώρα κεφάλαιο με το Κ.Κ.Ε., γιατί θα ξημερώσουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν ανοίγω, άλλοι το άνοιξαν, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ε, κλείστε το εσείς, να τελειώνουμε για απόψε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εμείς είμαστε υπέρ της συνεργασίας όλων των δυνάμεων, της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας, που θέλουν μια δημόσια, 100% σύγχρονη, ανασυγκροτημένη Ολυμπιακή. Όσοι δεν θέλουν αυτές τις συνεργασίες και τις ενότητες για να αναπτύξουμε αυτό τον αγώνα, προφανώς υπηρετούν, είτε το θέλουν είτε όχι, αλλότρια συμφέροντα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Λαφαζάνη.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, η Κυβέρνηση κλείνει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο κληρονόμησε από το παρελθόν. Η Ολυμπιακή από μαύρη τρύπα για τα ταμεία του κράτους πλέον θα προσφέρει στον εθνικό προϋπολογισμό, θα στηρίζει την ελληνική οικονομία. Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και για την ελληνική, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία δοκιμαζόμαστε και οικονομικά ως χώρα και ως Ευρώπη από τη διεθνή κρίση. Το να λύσουμε το ζήτημα της Ολυμπιακής, ήταν ζήτημα και χρέος τιμής για εμάς, χρέος προς τους Έλληνες πολίτες.
Σημασία, λοιπόν, για εμάς έχει το θετικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι θετικό αποτέλεσμα μόνο για τη δική μας Κυβέρνηση. Είναι θετικό αποτέλεσμα για την ίδια την Ολυμπιακή, είναι θετικό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που μόχθησαν για την Ολυμπιακή, είναι θετικό αποτέλεσμα για την ίδια τη χώρα. Και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι που πολλοί ήρθαν προς τις δικές μας θέσεις, άκουσαν τις δικές μας απόψεις και βλέπουμε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να αποδέχεται πλέον αυτό που εμείς είχαμε οραματιστεί.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχαμε μια δρομολόγηση πλειοδοσίας λαϊκισμού. Ακούστηκαν πολύ βαριές εκφράσεις, τις οποίες βέβαια έχετε συνηθίσει τον ελληνικό λαό να τις λέτε με περισσή ευκολία, οι οποίες εκφράσεις όμως δυστυχώς δεν τιμούν ούτε την παράταξή σας, που έχει και αυτή προσφέρει στον τόπο, δεν τιμούν όμως και αυτούς οι οποίοι τις εκφέρουν.
Μιλήσατε για εκποίηση, μιλήσατε για έγκλημα, μιλήσατε για πώληση της χώρας, μιλήσατε για απαξίωση. Βαρείς χαρακτηρισμοί, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να λεχθούν σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία όπως είναι η διαδικασία την οποία συζητούμε και για την οποία και η δική σας Κυβέρνηση με αποτυχημένα προγράμματα αποκρατικοποίησης ήθελε να δώσει την ίδια λύση, να τελειώσει αυτό το βάσανο για τον ελληνικό λαό, έστω και αν σήμερα προσπαθείτε με διάφορες υπεκφυγές να δημιουργήσετε μια άλλη εντύπωση. Η πραγματικότητα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αυτή την οποία σας λέω.
Είπατε ότι εμείς προσπαθούμε να προκαλέσουμε σύγχυση στις θέσεις τις οποίες διατυπώνετε. Αλήθεια, τελικά δεν κατάλαβα, κύριε Σηφουνάκη, το σήμα και το όνομα θέλατε να το διασφαλίσουμε ή όχι; Διότι πολλοί από εσάς λέτε ότι δεν το διασφαλίσαμε, άλλοι λέτε γιατί το διασφαλίσαμε.
Κάτι άλλο το οποίο είναι εξωφρενικό. Είπατε ότι εσείς έχετε βαθιά συναίσθηση του δημοσίου συμφέροντος και ότι εμείς ό,τι έχει σχέση με το δημόσιο, το ξεπουλάμε. Μα, μπορεί να ευσταθούν αυτά τα πράγματα τα οποία λέτε, όταν ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά πού οδηγήσατε την ελληνική οικονομία, μια οικονομία την οποία την παραλάβαμε με 7% και άνω δημόσιο έλλειμμα, ενώ λέγατε ψέματα…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: «Μαϊμού» ήταν αυτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Οι «μαϊμούδες» ήταν δικές σας, κύριε Σηφουνάκη. Οι «μαϊμούδες» με τις οποίες έχετε συνηθίσει τον ελληνικό λαό, ήταν δικές σας, δεν ήταν δικές μας. Εμείς αναδείξαμε με αυτό το οποίο είχαμε πει προεκλογικά, με τη δημόσια απογραφή, ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας, ενώ εσείς ακόμη και σήμερα συνεχίζετε να λέτε τα ίδια ψεύδη.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής είπε ότι τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που μηδενίζουν την πολιτική βούληση. Προφανώς από τη δική σας διακυβέρνηση κάτι θα γνωρίζετε. Αυτό σας διαβεβαιώνω, κύριε Παπουτσή, στη δική μας διακυβέρνηση δεν έχει καμία θέση και δεν πρέπει να έχει καμία θέση σε κανένα πολιτικό κόμμα, σε κανένα πολιτικό φορέα αυτού του τόπου.
Πράγματι, ακούστηκαν πολλοί μύθοι για την Ολυμπιακή. Μιλούσατε για χρυσοφόρα δρομολόγια και slots. Τριάντα έξι, όμως, από τα σαράντα δρομολόγια του εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών είναι ζημιογόνα, όπως επίσης ζημιογόνα είναι τα περισσότερα μη επιδοτούμενα δρομολόγια του εσωτερικού. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, διότι είπατε ότι η Ολυμπιακή στηρίζει τον ελληνικό τουρισμό, το 90% των επιβατών μετακινούνται προς και από την Ελλάδα με άλλες εταιρείες. Προφανώς ούτε αυτό το γνωρίζετε.
Είπατε ότι μπορούσε να γίνει κερδοφόρα με τη σημερινή της μορφή η Ολυμπιακή Αεροπορία. Μα, τα σταθερά λειτουργικά της έξοδα, η μισθοδοσία, η συντήρηση των αεροσκαφών, οι υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης κ.λπ. είναι τόσο υψηλά ώστε ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια έσοδα, ενώ δεν έχει καμία δυνατότητα πλέον να αναζητήσει πόρους για νέες επενδύσεις.
Είναι μύθος αυτό που λένε κάποιοι ότι με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής θα μείνουν τα νησιά χωρίς αεροπορική σύνδεση. Μα, η επιδότηση και η κάλυψη των άγονων γραμμών είναι κοινοτική υποχρέωση του κράτους και αυτή η υποχρέωσή δεν επηρεάζεται από το εάν η εταιρεία που το εκτελεί είναι δημόσια ή ιδιωτική. Αυτό περιλαμβάνεται και στις συμβάσεις.

(PE)



(3TS)
Ρωτήσατε, κύριε Λαφαζάνη, ποια είναι η μετοχική σύνθεση και είπατε ότι τα κεφάλαια προέρχονται από τα Εμιράτα κ.λπ.. Εάν είχατε κάνει τον κόπο να ασχοληθείτε λίγο επισταμένα με το ζήτημα, θα είχατε παρατηρήσει ότι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας, η οποία παίρνει πλέον την Ολυμπιακή, κατά 91% είναι ευρωπαϊκά κεφάλαια και μόνο το 9% δεν είναι ευρωπαϊκά κεφάλαια. Αυτό οφείλετε να το γνωρίζετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μπορείτε να μας το καταθέσετε αυτό;
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Δεν σας διέκοψα, κύριε Λαφαζάνη. Να μάθετε να ακούτε. Δεν είναι κακό να ακούτε καμιά φορά. Καλό είναι να ακούτε και όχι μόνο να μιλάτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να μας το καταθέσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Λαφαζάνη, σας παρακαλώ, μην διακόπτετε.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Λαφαζάνη, σας σεβάστηκα και σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Θα με ακούσετε και εσείς, λοιπόν, τώρα, για να μάθετε να μην λέτε ό,τι σας έρχεται και να λέτε αλήθειες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να μας το καταθέσετε.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Εμείς, λοιπόν, είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν τη διαδικασία. Εσείς, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, χρησιμοποιήσατε μύθους και παραμύθια, που τα έχετε συνηθίσει. Είναι η συνήθειά σας, δεν είναι κάτι ξένο προς εσάς. Εμείς, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, χρησιμοποιούμε το δρόμο και της αλήθειας και της συνέπειας και του έργου. Γι’ αυτό, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε υπερήφανοι γιατί κάνουμε πράξη αυτό το οποίο είχαμε υποσχεθεί. Κάνουμε πράξη είτε σας αρέσει, είτε όχι αυτό που ορίζει το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών αυτής της χώρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής για έξι λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Βεβαίως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κυρίου Υφυπουργού, είναι προφανές ότι ο ελληνικός λαός έχει εντελώς διαφορετική γνώμη, σχετικά με τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας με την έννοια «δημόσιο συμφέρον». Και αυτό είναι προφανές.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Θα το δούμε στις εκλογές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Οπωσδήποτε θα το δούμε, κυρία Παπακώστα, στις εκλογές. Εκεί ο λαός πραγματικά θα εκφραστεί. Γιατί, εάν μεν το 2004 δεν κατάλαβε ο ελληνικός λαός...
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Ο λαός;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ένα λεπτό, κυρία Παπακώστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μην ανοίξουμε θέμα εκλογών τώρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Λέω ότι εάν το 2004 ο ελληνικός λαός δεν έδωσε πολύ μεγάλη σημασία και δεν αντελήφθη ότι η Νέα Δημοκρατία ήθελε να ξεπουλήσει την Ολυμπιακή Αεροπορία, το κατάλαβε όταν ο κύριος Πρωθυπουργός το ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 2007 ξαναπήρατε την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά σε εμάς έδωσε την εντολή να ελέγξουμε τη δική σας πολιτική και σε κάθε περίπτωση να αποτρέψουμε ένα εθνικό έγκλημα.
Όμως, για να επανέλθω στα σχόλια του κύριου Υπουργού, θέλω, κύριε Πρόεδρε, να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι σε λίγο θα ζητήσετε από το Σώμα να εγκρίνει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ωστόσο, όμως, η Κυβέρνηση, μετά από δύο ημέρες συζητήσεων στη Βουλή, δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τη θέση της και την απάντηση στο ερώτημα ποιο είναι το κόστος της πολιτικής της μέχρι σήμερα. Συνυπολογίστηκε στην όλη διαδικασία την οποία ακολούθησε;
Δεύτερον, τι σημαίνει περιορισμός 65% του τζίρου; Τι σημαίνει αυτό; Ποια είναι η μετάφραση σε πτητικό έργο και τι αφορά αυτό; Χιλιομετρικές αποστάσεις; Αφορά προορισμούς, ώρες πτήσεων; Τι αφορά; Το ρωτώ, επειδή έχει τεράστια σημασία γιατί φέρνετε στη Βουλή τη Σύμβαση, χωρίς κανείς εκ των συναδέλφων της Πλειοψηφίας που έχουν τοποθετηθεί υπέρ της Σύμβασης αυτής να γνωρίζει ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας, το σχέδιο το οποίο πρόκειται να ακολουθήσει ο επενδυτής, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι άλλες εταιρείες, οι οποίες θα συμμετάσχουν, όπως διαβεβαίωσε ο κύριος Υπουργός στις άγονες γραμμές. Συμπεριλαμβάνεται μήπως και η νέα εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Λονδίνο; Ανοίγετε δρόμο για τη συμμετοχή και αυτής της εταιρείας; Έχετε διασφαλίσει και γνωρίζετε ποια είναι η μετοχική σύνθεση αυτής της εταιρείας; Σας ρωτώ, κύριε Υφυπουργέ. Έχετε την επιφύλαξη ή την οποιαδήποτε σχέση μήπως υπάρχει κάποια συγγενική σχέση με κάποιο πάλι φίλιο συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί ωραίες οι κατηγορίες από του υπουργικού θώκου, αλλά όταν φθάνουμε τα πράγματα στη βάση τους και ερχόμαστε μπροστά στην αλήθεια, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και τις κατάλληλες απαντήσεις.
Επιπλέον, κύριε Πρόεδρε, αυτή η Σύμβαση έχει ένα αποτέλεσμα, το οποίο η Κυβέρνηση ονομάζει «κοινωνική πολιτική». Τη διασφάλιση, λέει, των εργαζομένων με τη χρηματοδότηση της εθελούσιας έξοδος. Ερώτηση και περιμένουμε απάντηση, γιατί είμαι απόλυτα βέβαιος ότι και η κυρία Παπακώστα και όλοι οι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας θα ήθελαν να γνωρίζουν: Πού είναι εγγεγραμμένο το ποσό το οποίο διασφαλίζει τους εργαζομένους της Ολυμπιακής και την εθελούσια έξοδο; Σε ποια γραμμή του Προϋπολογισμού; Σε ποιον κωδικό του Προϋπολογισμού;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Το έχετε κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τα αναφέραμε αυτά...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το ρωτούμε συνεχώς και απάντηση δεν υπάρχει. Και επειδή δεν υπάρχει η απάντηση, δικαιούμαστε να λέμε σε αντιπαράθεση του επιχειρήματος της Κυβέρνησης ότι κόστιζε η Ολυμπιακή 1.000.000.000 στον ελληνικό λαό, κόστιζε όσο κόστιζε –δεν είμαι σε θέση να πω αν ήταν 1.000.000.000 ή οτιδήποτε άλλο- η ενότητα του ελλαδικού χώρου, η ασφάλεια των πτήσεων, η ενίσχυση του τουρισμού και πάνω απ’ όλα, η ελληνική σημαία στους αιθέρες. Πού ανταποκρίνονται τα 4.000.000.000 τα οποία χρειάζονται για την ενίσχυση των εργαζομένων και της εθελούσιας εξόδου σε βάθος τεσσάρων χρόνων; Ποιο είναι το έργο το οποίο πρόκειται να διασφαλιστεί; Ποιες είναι οι εγγυήσεις σας; Πού απευθύνονται όλα αυτά;
Τέλος, ένα κρίσιμο ερώτημα πολιτικής και στρατηγικής σημασίας. Επειδή όλα τα σφάζετε και όλα τα μαχαιρώνετε με περισσή ευκολία, σας ρωτώ: Σας έχει προβληματίσει γενικώς, θεωρητικώς ως Κυβέρνηση που διαχειρίζεστε τις τύχες, την οικονομία του τόπου και την προοπτική της, το γεγονός ότι σε μία απελευθερωμένη αγορά, σε μία ελεύθερη αγορά στην οποία κινούμαστε, η υποχρέωση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και η διασφάλιση στο παρόν και στο μέλλον περιλαμβάνει τη συνεχή εξέταση όλων των επενδυτών, το πού επενδύουν; Όταν, λοιπόν, κάποιος επενδύει σε ακτοπλοΐα, σε τουρισμό, σε υγεία, σε τρόφιμα, σε αεροπορικές μεταφορές, πώς εσείς αντιλαμβάνεστε την έννοια του δημοσίου συμφέροντος και ποιες εγγυήσεις μπορείτε να δώσετε στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, ότι πράγματι το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζεται με αυτήν τη Σύμβαση και όλες τις άλλες συμβάσεις τις οποίες συνάπτετε δεξιά και αριστερά; Πώς με τόσο ελαφρά τη καρδία και ευκολία ο κύριος Υπουργός –διάβαζα στα Πρακτικά της Βουλής- ουσιαστικά προανήγγειλε ότι την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει και στον τομέα της ενέργειας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συναδέλφου κ. Λαφαζάνη;
Γι’ αυτό ανησυχούμε, κύριε Πρόεδρε. Και ανησυχούμε πάρα πολύ, γιατί δεν παίρνουμε απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να θέτουν πρώτα και κύρια οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θα στηρίξουν με την ψήφο τους τη Σύμβαση αυτή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Παπουτσή.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μπεκίρης για τρία λεπτά και ολοκληρώνουμε τη συζήτηση.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Για άλλη μία φορά ακούστηκαν από τον κ. Παπουτσή οι ίδιες ανακρίβειες. Εν πάση περιπτώσει, είναι επιλογή του...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ποιες είναι οι ανακρίβειες; Πείτε μου ποιες είναι, για να κάνω χρήση του Κανονισμού της Βουλής επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, έχετε διάθεση τώρα να κάνετε χρήση του Κανονισμού επί προσωπικού;
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Θα κάνετε χρήση του Κανονισμού πριν μιλήσω; Είστε φοβερός, κύριε Παπουτσή!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πολιτικά μιλάει ο Υπουργός, δεν μιλάει...
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Ειλικρινά σας λέω ότι αυτό είναι φοβερό. Θα κάνετε χρήση του Κανονισμού, λέτε, πριν πω τι είπατε. Είναι φοβερό αυτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Με κατηγορήσατε για ανακρίβειες. Να μου πείτε ποιες είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, αφήστε τον Υπουργό να ολοκληρώσει και μετά, αν χρειαστεί, θα ζητήσετε το λόγο. Ακούστε τον Υφυπουργό. Εκείνος δεν σας διέκοψε καθόλου.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Να είστε σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να κάνετε χρήση του Κανονισμού. Ακούστε με λίγο.
Ο ν.3717/2008 ορίζει σαφώς και ξεκάθαρα ποιο θα είναι το μέλλον των υπαλλήλων, και του τακτικού και εποχικού προσωπικού, της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το κόστος;
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Το κόστος είναι ξεκάθαρο. Θα είναι 1.300.000.000 σε βάθος εικοσιπενταετίας, το οποίο γλιτώνουμε...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πού είναι εγγραμμένο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, ο Υπουργός απαντά έτσι όπως νομίζει.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Είναι εγγραμμένο και να μην έχετε καμία ανησυχία. Να εμπιστεύεστε αυτά που σας λέμε και δεν θα χάσετε. Γιατί τι συμβαίνει; Σε αντίθεση με αυτά τα οποία λέτε για το τι συνέβαινε στο παρελθόν, ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον, πώς το υπηρετήσατε και πώς το υπηρετούμε κ.λπ., εμείς να ξέρετε ότι υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και το υπηρετούμε με τον πλέον ασφαλή τρόπο για τους Έλληνες πολίτες, με το να έχουν καλές υπηρεσίες, ανταγωνιστικές τιμές, φθηνές τιμές, με το να εξυπηρετούνται με οποιονδήποτε τρόπο.
(ML)



















( 3PE)
Από κει και πέρα όμως αυτή την ερώτηση καλύτερα να τη θέσετε στον κ. Βερελή, όταν μιλούσε για το 100% της αποκρατικοποίησης. Εσείς τότε υπηρετούσατε το δημόσιο συμφέρον με αυτή την πρόταση ή όχι;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Απολύτως.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Μπράβο. Άρα λοιπόν φάσκετε και αντιφάσκετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι κύριε, κάνετε λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ μην κάνετε διάλογο. Αφήστε τον να ολοκληρώσει. Λίγο υπομονή. Πρέπει να απαντήσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): ΄Οσον αφορά το θέμα το οποίο έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Οδηγία της σχετικά με το 65% που αναφέρεται, για το τζίρο, αυτό αναφέρεται ρητά ότι αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις και είναι ξεκάθαρο.
Τρίτον το business plan, μην ανησυχείτε, από τον κύριο τον οποίο όπως είπατε πολλές φορές και εσείς ο ίδιος και όλοι οι άλλοι ομιλητές από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τον κ. Βγενόπουλο και για τη MIG, τα καλύτερα λόγια –και δικαίως τα λέτε προφανώς- θα ανακοινωθεί το business plan της εταιρείας. Μην ανησυχείτε. Είναι ένας καλός επιχειρηματίας, όπως πολλές φορές είπατε και να είσθε σίγουρος ότι και το business plan το οποίο θα εκπονήσει, θα είναι πάρα πολύ καλό, όπως είναι και οι χαρακτηρισμοί τους οποίους απευθύνατε για τον κ. Βγενόπουλο.
Από κει και πέρα κάνατε μία αιχμή την οποία θα ήθελα αν μπορείτε και με την άδεια του Προεδρείου, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, να μας την ξεκαθαρίσετε. Είπατε για συγγενική σχέση. Μπορείτε να μας το ξεκαθαρίσετε σας παρακαλώ;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαρίστως.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Αν μας το επιτρέπει και το Προεδρείο, γιατί καλό είναι να μην αφήνουμε αιχμές για τέτοια ζητήματα. Να είμαστε ξεκάθαροι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ μη μιλάτε και οι δύο μαζί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ ρώτησα τον κύριο Υφυπουργό να μας πει ποιες είναι οι άλλες εταιρείες που έχουν τη βεβαιότητα ως Κυβέρνηση ότι θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές. Ερωτώ: Μήπως είναι και η καινούργια εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε προσφάτως και δραστηριοποιείται ήδη στον Ελλαδικό χώρο, η οποία, απ’ ό,τι γράφεται στις εφημερίδες, έχει σχέση με συγγενικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία;
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Πείτε μας ποια είναι τα συγγενικά πρόσωπα. Αυτό λέω.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε πάρα πολύ, το ερώτημα το απευθύνω σε σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Παπουτσή, συγνώμη, δεν μπορείτε σ’ αυτή την Αίθουσα –το κάνετε πολλές δεκαετίες- να εκτοξεύετε λάσπη χωρίς να υπάρχει αντικείμενο. Θα πείτε αυτή τη στιγμή -κύριε Πρόεδρε, το απαιτώ εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- ονόματα. Δεν μπορείτε να εκτοξεύετε λάσπη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, αφήστε το Προεδρείο να παρέμβει.
Κύριε Παπουτσή, επειδή αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σοβαρό, όπως είσθε σοβαρός και εσείς και αφήνει πολύ βαριές σκιές…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να το ψάξετε. Εγώ ρωτώ. Έχει διασφαλίσει η Κυβέρνηση …
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Τι να διασφαλίσει κύριε Παπουτσή; Τη συγγενική σχέση ή μη; Τι λέτε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να πάρω τώρα το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Βεβαίως, να πείτε τώρα τα ονόματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλώς.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή αυτά γράφονται και επειδή όλοι τώρα πλέον είμαστε διάτρητοι και εκτεθειμένοι σε κάθε φημολογία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν εγώ θέτω το ερώτημα στην Κυβέρνηση. Μπορεί η Κυβέρνηση να μας πει ποιες είναι οι εταιρίες οι οποίες πρόκειται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές; Και ερωτώ: Συμπεριλαμβάνεται και η καινούργια εταιρεία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ποια είναι αυτή; Συγγενικά πρόσωπα πολιτικών είπατε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πώς λέγεται κύριε Υπουργέ;
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Γιατί ρωτάτε εμένα κύριε Παπουτσή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ σας ρωτώ. Εσείς είσθε υπεύθυνη Κυβέρνηση.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Παπουτσή, εδώ κάνατε μια καταγγελία. Δεν θα φύγουμε απ’ αυτή την Αίθουσα, όσες ώρες και αν χρειαστεί κύριε Παπουτσή, μέχρι να πείτε σε ποιον αναφέρεστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το ίδιο και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ μη μιλάτε και οι δύο μαζί.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Δεν μπορείτε να εκτοξεύετε λάσπη. Ξεχάστε την αυτή την τακτική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ να πείτε στον κύριο Υπουργό να χαμηλώσει τον τόνο της φωνής του, γιατί μπορώ και εγώ να μιλώ δυνατά.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Τον τόνο της φωνής μου θα τον ορίζω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ, σταματήστε. Υπάρχει Προεδρείο.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Παπουτσή, θα σας διευκολύνω λίγο δίνοντάς σας μία απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, σταματήστε λίγο. Δεν χρειάζονται υψηλοί τόνοι.
Κύριε Παπουτσή, είπατε κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πάρα πολύ σημαντικό και θέτω το ερώτημα στην Κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πρέπει να πείτε ποια εταιρεία είναι και ποια πρόσωπα είναι. Διαφορετικά θα πρέπει να ανακαλέσετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πείτε μας το όνομά της, κύριε Υφυπουργέ. Γιατί δεν το λέτε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μα ο Υπουργός θα το πει, κύριε Παπουτσή; Γιατί να το πει ο Υπουργός;
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Εγώ ανέφερα κάτι κύριε Παπουτσή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αθηναϊκές Αερογραμμές. Ερωτώ λοιπόν και επαναλαμβάνω. Είναι σε θέση ο κύριος Υφυπουργός -εάν είναι σε θέση, έχει καλώς, θα χαιρετίσω και θα είμαι πάρα πολύ ευτυχής- να διαβεβαιώσει το Σώμα …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, είναι άλλο το θέμα που αφήσατε. Είναι μια πολύ βαριά σκιά. Εγώ μιλάω αντικειμενικά…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σε αυτό αναφέρομαι. Ρωτώ λοιπόν: Είναι σε θέση ο κύριος Υφυπουργός, να διαβεβαιώσει το Σώμα ότι στην περί ου ο λόγος εταιρεία, δεν συμμετέχει κανείς στο διοικητικό συμβούλιο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, ακούστε λίγο τον Προεδρεύοντα. Δεν είναι αυτό το θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτό είναι το ερώτημα, αυτό μου ζητάει να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Είπατε ότι υπάρχει εταιρεία η οποία έχει συγγενικά πρόσωπα. Είσθε υποχρεωμένος…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτό ρωτώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να μη ρωτάτε, να πείτε. Δεν είναι να ρωτάτε εδώ. Ή θα ανακαλέσετε αυτό που είπατε…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι με συγχωρείτε πάρα πολύ θέλω να ακούσω την Κυβέρνηση. Ελέγχω την Κυβέρνηση κύριε Πρόεδρε. Εγώ είμαι εδώ για να ελέγξω την Κυβέρνηση. Ζητώ διαβεβαιώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, είναι πολύ βαριά αυτά. Κύριε Παπουτσή, είσθε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος …
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γνωρίζω απολύτως το ρόλο μου. Το τονίζω αυτό. Απευθύνω το ερώτημα στον κύριο Υφυπουργό να μου απαντήσει. Συγκεκριμένα ερωτήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να μην απευθύνετε ερώτημα, να πείτε εσείς. Κύριε Παπουτσή, αν συζητούμε στη Βουλή έτσι, ότι πληροφορήθηκα, έμαθα και ρωτήστε με εσείς της Κυβερνήσεως, δεν κάνουμε καλό διάλογο. Σας παρακαλώ πολύ να συνεχίσουμε ήρεμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Ζητάτε από εμένα να μεταφέρω μια πληροφορία η οποία δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μα εσείς την υιοθετήσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Βεβαίως από εσάς. Ξέρετε τι είπατε; Ότι η Κυβέρνηση …
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ζητάτε από εμένα να μεταφέρω στο Σώμα μία πληροφορία η οποία δημιουργεί σύγχυση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Βεβαίως να την πείτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να αποσαφηνίσει τα πράγματα και να πει την αλήθεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, αυτό που λέτε είναι συκοφαντικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να πει την αλήθεια. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμες και άλλες εταιρείες να συμμετάσχουν στις άγονες γραμμές. Ποιες είναι οι εταιρείες λοιπόν που γνωρίζει ο κύριος Υφυπουργός; Να μας πει ποιες είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε πρώην Υπουργέ, κύριε Παπουτσή, σταματήστε λίγο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αυτό που είπατε, εγώ αντικειμενικά όπως προεδρεύω και πιστεύω ότι τα καταφέρνω, ήταν πολύ βαριά κατηγορία η οποία αιωρείται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γι’ αυτό και το έθεσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν είναι καλό αυτό. Στη Βουλή δεν θα το κάνουμε αυτό. Μπορεί να γίνει σε τηλεοπτικά παράθυρα, το κάνουμε όλοι μας…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επιτρέψτε μου να επιλέγω εγώ τον τρόπο με τον οποίο θέτω τα ερωτήματα προς την Κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, δεν είναι δικός σας ο τρόπος. Το Προεδρείο δεν είναι εδώ για να μοιράζει το χρόνο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ούτε το Προεδρείο μπορεί να μου απαγορεύσει να θέτω ερωτήματα, ούτε κανένας άλλος. Θέλετε να επαναλάβω το ερώτημα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, δεν είναι για να μοιράζει το χρόνο. Είναι για να παρεμβαίνει και να προστατεύει το κύρος των πολιτικών. Αφήσατε μια βαριά κατηγορία ότι οι συγγενείς μιας εταιρείας εμπλέκονται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καμία κατηγορία. Έθεσα το ερώτημα. Θέλετε να το ξαναπώ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το αποσύρετε αυτό το ερώτημα;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι βεβαίως. Θέλετε να διατυπώσω ξανά το ερώτημα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι να το διατυπώσετε…
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Παπουτσή, εκτοξεύετε λάσπη. Είπατε ότι συγγενικό πρόσωπο…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί τόση ώρα ο κύριος Υφυπουργός δεν μας απαντάει με ένα όχι, να ευχαριστήσω τον κύριο Υφυπουργό και να καθίσω στη θέση μου; Δεν μας απαντάει όμως με όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, λυπάμαι πάρα πολύ. Τελειώσατε. Καθίστε κάτω.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βλέπετε ότι δεν το αρνείται; Για απαντήστε μου λοιπόν.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Θα σας απαντήσω κύριε Παπουτσή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, θα με αφήσετε να βάλω τάξη; Σας παρακαλώ πάρα πολύ σεβαστείτε το θεσμικό μου ρόλο εδώ.
Κύριε Παπουτσή, τελειώσαμε. Ειλικρινά σας μιλάω, δεν το περίμενα αυτό από εσάς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί δεν μου λέει ένα ναι ή ένα όχι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Για ποιο πράγμα κύριε Παπουτσή; Πείτε ονόματα. Τι ναι να πει κύριε Παπουτσή; Όταν λέτε εταιρεία με συγγενικά πρόσωπα, να πει το ναι ή το όχι;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ εγώ είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω…
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Να μη μεταφέρετε τότε πληροφορίες τις οποίες δεν γνωρίζετε. Μεταφέρετε πληροφορίες κύριε Παπουτσή, απλώς; Αυτό κάνετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, είσθε υποχρεωμένος να σέβεστε μερικά πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας παρακαλώ να μας πείτε αν γνωρίζετε την εταιρική σύνθεση …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, να τελειώσει αυτός ο διάλογος. Μην επιμένετε άλλο, επιβαρύνετε τη θέση σας. Καθίστε και ηρεμήστε. Αναλάβατε το χρέος αυτής της συκοφαντικής επίθεσης, γιατί αν δεν πείτε ονόματα είναι συκοφαντική επίθεση. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εγώ προεδρεύω για όλους τους Βουλευτές και θα παρακαλέσω να το ξανασκεφτείτε. Δεν πρέπει να αφήνονται τέτοιες αιχμές μέσα στη Βουλή. Είναι πολύ βαριές οι κατηγορίες, διότι πολύ καλά είπατε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Έτσι όπως πάμε να κατηγορούμε αόριστα, δικαιολογημένα μας λένε ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, τελειώσαμε εδώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, δεν υπάρχει προσωπικό. Μην το συζητάτε καθόλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θα ζητήσω το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Θα υποχρεωθώ να υψώσω τη φωνή μου.
Δεν γράφεται τίποτα στα Πρακτικά απ’ ό,τι λέει ο κ. Παπουτσής και παρακαλώ να κλείσετε το μικρόφωνο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αρκετά κύριε Παπουτσή. Δεν γράφεται τίποτα στα Πρακτικά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ζητάτε και τα ρέστα; Τέτοιες συκοφαντικές επιθέσεις;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν γράφεται τίποτα απ’ όσα λέει ο κ. Παπουτσής. Ας καθίσουμε εδώ μέχρι το πρωί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μιλήστε κύριε Παπουτσή. Δεν γράφεται τίποτα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ να μην μεταδίδεται τίποτα από την τηλεόραση και να μη γράφεται τίποτα για τα Πρακτικά απ’ ό,τι λέει ο κ. Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν θα πάρετε κανένα λόγο. Τελειώσανε αυτά. Το λόγο σε άλλο προεδρεύοντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Καθίστε κάτω. Έχει κλείσει το μικρόφωνό σας. Δεν έχετε κανένα λόγο. Όλα έχουν και τα όριά τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …

(GH)

(ML)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ....
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ να μην γράφεται και να μη μεταδίδεται τίποτα από όσα λέει ο κ. Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Λυπάμαι βαθύτατα. Δεν το περίμενα καθόλου από εσάς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Θλίβομαι. Όχι, λυπάμαι.
Κύριε Υφυπουργέ, συνεχίστε.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς, ο κ. Παπουτσής, επειδή δεν μπορούσε να καλύψει αυτό το οποίο είπε, προσπάθησε με φωνές να καλύψει την Αίθουσα και να λέει ότι δεν μπορεί να απαντήσει η Κυβέρνηση σε ορισμένα πράγματα.
Να ξέρετε ότι έχει δικαίωμα κατ’ αρχήν -για να σας απαντήσω στο ερώτημα το οποίο απευθύνατε, κύριε Παπουτσή, διότι η Κυβέρνηση δεν υπεκφεύγει, είναι εδώ και απαντά συγκεκριμένα- οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εταιρεία έχει δικαίωμα να συμμετέχει σ’ αυτό το διαγωνισμό. Αυτό είναι η απάντηση στο πρώτο σκέλος της ερώτησης το οποίο θέσατε.
Το σημαντικότερο όμως από αυτό που είπατε δεν είναι αυτό, διότι την απάντηση τη γνωρίζετε ή εάν δεν τη γνωρίζετε μπορούσατε να τη μάθετε, το σημαντικότερο είναι ότι υποπέσατε σε ένα βαθύτατο κατά τη δική μου άποψη κοινοβουλευτικό ατόπημα να αφήσετε λάσπη εναντίον της Κυβέρνησης και να μην έχετε το πολιτικό θάρρος και ανάστημα αυτή τη στιγμή να πείτε το όνομα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, αυτό εξαντλήθηκε.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν τιμά κύριε Παπουτσή ούτε το ρόλο σας, ούτε την παράταξή σας. Ευχαριστώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Κύρωση (1) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιριών Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., Pantheon Airways Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, (2) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε. και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και (3) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ανώνυμη Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε. και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών» και ερωτάται το Σώμα:
Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση (1) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιριών Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., Pantheon Airways Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, (2) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε. και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και (3) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ανώνυμη Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε. και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Πέμπτης 12 Μαρτίου 2009, της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2009 και της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2009 και ερωτάται το Σώμα εάν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς τα Πρακτικά της Πέμπτης 12 Μαρτίου 2009, της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2009 και της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 22.35΄λύεται η συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη 9 Απριλίου 2009 και ώρα 9.30 με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Κύρωση (1) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιριών Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., Pantheon Airways Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, (2) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε. και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και (3) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ανώνυμη Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε. και Marfin Investment Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών».


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ











































Τελευταία Αποθήκευση: 9/4/2009 12:21:00 πμ Από: Χαριτοπούλου Αναστασία
Εκτυπώθηκε: 8/4/2009 7:20:00 μμ


PDF:
es20090408(apog).pdf
TXT:
es090408ap.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ