ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217362 αποτελέσματα, σελ. 16973 από 21737
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3972 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή της ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των φορέων διακίνησης των πυρηνόκαρπων, υποβάλλοντας συνημμένα συμπληρωματικά στοιχεία για την απώλεια παραγωγής ροδακίνων και νεκταρινιών που υπήρξε λόγω των ανοιξιάτικων παγετών το 2021, και αιτείται απαντήσεων.
3973 24/09/2021 Αναφορές ζητεί την επανεξέταση της λειτουργίας των Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2021_22 στα σχολεία της Δράμας, προβαίνοντας στις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, και αιτείται απάντησης.
3974 24/09/2021 Αναφορές με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ζητεί την εξαίρεση των πανεπιστημιακών κλινικών της Αθήνας από τη νοσηλεία περιστατικών covid_19, και αιτείται απάντησης.
3975 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή της ζητεί την κατάργηση της υποχρεωτικής διενέργειας rapid test σε εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς τους και μετατροπή της σε προαιρετική, και αιτείται απάντησης.
3976 24/09/2021 Αναφορές με επιστολή τους καταγγέλλουν ότι με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη όλες οι πλατφόρμες τύπου Εfood μπορούν να εκβιάζουν νομίμως τους εργαζομένους με το δίλημμα εργασιακή κόλαση ή ανεργία, και αιτείται απαντήσεων.
3977 24/09/2021 Αναφορές ζητούν την μεσολάβηση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνθήκες ανεπαρκούς αστυνόμευσης στις περιοχές όπου διαμένουν, και αιτείται απάντησης.
4031 01/10/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την άμεση διάθεση 420 προκατασκευασμένων οικιών, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και φιλοξενίας των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 5,8 της κλίμακας ρίχτερ, της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, των οποίων οι οικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς ή κρίθηκαν μη κατοικήσιμες, και αιτείται απάντησης.
4030 01/10/2021 Αναφορές με επιστολή της αναδεικνύει πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδο, με συνέπεια να μην μπορεί να λάβει το επίδομα κύησης και λοχείας, και αιτείται απαντήσεων.
4029 01/10/2021 Αναφορές με υπόμνημα εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τις στρεβλώσεις του νόμου 4589/2019 και τους περιορισμούς διορισμών και μεταθέσεων, που παραβιάζουν την ισότητα στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα τα τελευταία 2 έτη, να έχει διαμορφωθεί μια στρεβλή πραγματικότητα, και αιτείται απάντησης.
4028 01/10/2021 Αναφορές με υπόμνημά τους ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία σμύριδας και να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που θέτει ο Σύνδεσμος Σμυριδεργατών, και αιτούνται απάντησης.
Εγγραφές: 169721 - 169730 από 217362 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 16971 | 16972 | 16973 | 16974 | 16975 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ