ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 231284 αποτελέσματα, σελ. 9467 από 23129
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
1512 17/04/2018 Επίκαιρες Ερωτήσεις 'Διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία των εργαζομένων με μπλοκάκι στην " ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε ".'
261/5162 16/04/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Η συμφωνία του Υπουργείου με την Εταιρεία Παραχώρησης για την ελεύθερη διέλευση των μόνιμών κατοίκων των Δήμων Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς και Ωρωπού από τα Διόδια
260/5161 16/04/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Παράνομη λήψη σύνταξης από την νυν Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΓΝ Πατρών
259/5160 16/04/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Η πρώην Διοικήτρια του Ειδικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Πάτρας στη θέση Αναπληρώτριας Διοικήτριας του ΓΝ Πατρών
258/5158 16/04/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Παράνομη λήψη σύνταξης από τη νυν Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΓΝ Πατρών
257/5155 16/04/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. «Βρώμικο παιχνίδι με τις τραπεζικές μετοχές _ Η κερδοσκοπία, τα Hedge Funds, το ΔΝΤ και ο ρόλος που παίζουν οι τραπεζίτες, ντόπια συμφέροντα και τα βαποράκια τους στα ΜΜΕ»
256/5154 16/04/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. «Βρώμικο παιχνίδι με τις τραπεζικές μετοχές _ Η κερδοσκοπία, τα Hedge Funds, το ΔΝΤ και ο ρόλος που παίζουν οι τραπεζίτες, ντόπια συμφέροντα και τα βαποράκια τους στα ΜΜΕ»
255/5153 16/04/2018 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. «Βρώμικο παιχνίδι με τις τραπεζικές μετοχές _ Η κερδοσκοπία, τα Hedge Funds, το ΔΝΤ και ο ρόλος που παίζουν οι τραπεζίτες, ντόπια συμφέροντα και τα βαποράκια τους στα ΜΜΕ»
5164 16/04/2018 Ερωτήσεις Η Κυβέρνηση απαξιώνει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
5163 16/04/2018 Ερωτήσεις Απουσία εκπροσώπησης της Βουλής των Ελλήνων και της Κυβέρνησης στην 77η επέτειο της Μάχης των Οχυρών Ρούπελ
Εγγραφές: 94661 - 94670 από 231284 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 9465 | 9466 | 9467 | 9468 | 9469 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ