ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226213 αποτελέσματα, σελ. 5826 από 22622
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
850 16/12/2020 Αναφορές με επιστολή της ζητεί την ένταξη της επιχείρησης στο μέτρο ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και αιτείται απαντήσεων.
849 16/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την άμεση στήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγων της πτώσης των τιμών εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού και αιτείται απάντησης.
848 16/12/2020 Αναφορές ζητεί την ικανοποίηση των αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στην ελληνική κοινωνία, εν μέσω των αντίξοων υγειονομικών συνθηκών της πανδημίας κορονοϊού και αιτείται απαντήσεων.
847 16/12/2020 Αναφορές με επιστολές τους ζητούν την επαναφορά του ποσοστού των προσλήψεων πολυτέκνων και των τέκνων αυτών στο Δημόσιο στο ποσοστό 15% και αιτείται ενημέρωσης.
846 16/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την ίδρυση στρατιωτικού φυλακίου στο νησί, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης των Αντικυθήρων καθώς και με δεδομένη την Τουρκική προκλητικότητα, καθιστά επιβεβλημένη την στρατιωτική κάλυψη της νησιωτικής αυτής περιοχής.
845 16/12/2020 Αναφορές το οποίο αναφέρεται στην σημαντική ψηφιακή υστέρηση των γυναικών στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Γυναίκες στη Ψηφιακή Εποχή» (Women in Digital Scoreboard) και ζητεί την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του χάσματος και τη ψηφιακή εκπαίδευση των γυναικών και δη των ανέργων για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
844 16/12/2020 Αναφορές με επιστολή της ζητεί την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών θήρας που ισχύουν στη χώρα μας, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη και αιτείται απαντήσεων.
843 16/12/2020 Αναφορές με επιστολή του μεταφέρει την καταγεγραμμένη εικόνα του σχολείου και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση και αιτείται την λήψη μέτρων για την επίλυση του προβλήματος.
842 16/12/2020 Αναφορές με επιστολή τους επισημαίνουν την ανάγκη για τη λήψη πρωτοβουλιών ώστε να στηριχτεί Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και να μη χάσει κανένας Θηροφύλακας την εργασία του τη στιγμή μάλιστα που θεωρούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και αιτούνται απαντήσεων.
841 16/12/2020 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την επέκταση του δικτύου ευρυζωνικής κάλυψης στο χωριό Νάσια Καλαβρύτων Αχαΐας και αιτείται την επίλυση του θέματος.
Εγγραφές: 58251 - 58260 από 226213 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 5824 | 5825 | 5826 | 5827 | 5828 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ