ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 227268 αποτελέσματα, σελ. 5069 από 22727
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
8070 16/07/2021 Ερωτήσεις Συνεχής και εντεινόμενη η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου στην Ηλεία
948 16/07/2021 Επίκαιρες Ερωτήσεις Υπογειοποίηση γραμμών υψηλής/υπερυψηλής τάσης σε Αγίους Αναργύρους, Αγία Βαρβάρα και Αιγάλεω.
26/21 16/07/2021 Επίκαιρες Επερωτήσεις Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ_ Enterprise Greece πρέπει να λειτουργήσει ως πραγματικός εθνικός φορέας εξωστρέφειας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.
665/8073 16/07/2021 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Ανησυχητικές πληροφορίες για μαζικές αρνητικές αποφάσεις ασύλου μετά την Κ.Υ.Α. που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα
3417 16/07/2021 Αναφορές με επιστολή του επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, στα σχολεία του νησιού και αιτείται απάντησης.
3416 16/07/2021 Αναφορές με επιστολή επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και των εργαζομένων σε αυτήν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου και αιτείται απαντήσεων.
3415 16/07/2021 Αναφορές παρουσιάζουν μία πρόταση, η οποία θα μπορούσε να γίνει κοινά αποδεκτή και να δώσει λύση στο πρόβλημα της κατάργησης του δρομολογίου ΑΘΗΝΑ _ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ _ ΑΘΗΝΑ 884/885 που εξυπηρετούσε καθημερινά δεκάδες πολίτες, καθώς ένωνε τη δυτική Θεσσαλία με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και αιτείται απάντησης.
3414 16/07/2021 Αναφορές με επιστολή του ενημερώνει σχετικά με αίτημά του για τη ρύθμιση δανείου του από την εταιρεία PQH, και αιτείται απάντησης.
3413 16/07/2021 Αναφορές δημοσιεύματα ιστοσελίδων τα οποία αναφέρονται σε καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, και αιτείται απαντήσεων.
3412 16/07/2021 Αναφορές με επιστολή του ζητεί την επιχορήγηση του Δήμου ώστε να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες σε δικαστικά, όχι μόνο για τις τελεσίδικες εκκρεμείς αλλά και για τα κατασχετήρια που δημιουργούνται καθημερινά, και αιτούνται απάντησης.
Εγγραφές: 50681 - 50690 από 227268 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 5067 | 5068 | 5069 | 5070 | 5071 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ