ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 218648 αποτελέσματα, σελ. 14980 από 21865
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3937 23/04/2013 Αναφορές που αφορά στο πόσες και ποιές διπλωματικές αρχές έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή συνεχίζουν να λειτουργούν με πολλά προβλήματα.
10045 23/04/2013 Ερωτήσεις Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων
3978 23/04/2013 Αναφορές αιτείται τη άμεση λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η επερχόμενη διάλυση του ειδικού αθλητισμού.
3995 23/04/2013 Αναφορές αιτούνται τη λήψη μέτρων για τη ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων των εν λόγω Νομών.
1381 23/04/2013 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού (Κ.Π.Π)
3957 23/04/2013 Αναφορές εκφράζει τη συμπαράστασή της στον καθηγητή κ. Δημήτριο Αχείμαστο, ο οποίος τέθηκε σε αργία με τη κατηγορία αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας.
3960 23/04/2013 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό του Δήμου Βόλου από τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΒ Α.Ε.
10078 23/04/2013 Ερωτήσεις Φοροδιαφυγή από πολυεθνικές εταιρείες με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα χωρίς να εμφανίζουν κέρδη
3958 23/04/2013 Αναφορές εκφράζει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη κατάργηση του Περιφερειακού Γραφείου Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. Θεσσαλίας στη Λάρισα.
3973 23/04/2013 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε εκμυστηρεύσεις του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου προς τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, ότι ανησυχούσε για τη ζωή του λίγο πριν τη διάγνωση της πάθησής του.
Εγγραφές: 149791 - 149800 από 218648 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 14978 | 14979 | 14980 | 14981 | 14982 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ