ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 216968 αποτελέσματα, σελ. 13376 από 21697
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2636 11/02/2014 Αναφορές διαμαρτύρεται για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, που έλαβαν χώρας εκτός των νομίμων πινάκων.
6146 11/02/2014 Ερωτήσεις Ελλιπής έλεγχος εμβασμάτων εξωτερικού και offshore εταιρειών./ Προς διάλυση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός
2611 11/02/2014 Αναφορές αιτείται τη μετονομασία του Εργαστηρίου της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας σε Κλινική Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, καθώς και την προκήρυξη δύο θέσεων μελών ΔΕΠ.
544 11/02/2014 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με τη μετεστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά.
751/6157 11/02/2014 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Σοβαρά προβλήματα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε άλλες υπηρεσίες από την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα δεκάδων εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τους πρώην Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας
552 11/02/2014 Επίκαιρες Ερωτήσεις Σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
2600 11/02/2014 Αναφορές επισημαίνει τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του οργανισμού λόγω της μη καταβολής των οφειλομένων προς το ελληνικό δημόσιο.
2616 11/02/2014 Αναφορές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση καταβολής αποδοχών αναπληρωτών εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Άξονα 3.
2602 11/02/2014 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών από τα επιδόματα τέκνων, λόγω της μη συνεχούς διαμονής τους στην Ελλάδα.
2640 11/02/2014 Αναφορές εκφράζει την αντίθεσή του σε κλήση του ΕΟΠΥΥ να υπογραφούν συμβάσεις συνεργασίας με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (ΙΕΕ).
Εγγραφές: 133751 - 133760 από 216968 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 13374 | 13375 | 13376 | 13377 | 13378 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ