ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 217561 αποτελέσματα, σελ. 13298 από 21757
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3028 14/03/2014 Αναφορές αιτείται την άρση των περαιτέρω περικοπών εις βάρος των περιφερειακών ενώσεων στρατιωτικών και τη συμμόρφωση του κράτους στην εκτέλεση της απόφασης που αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
3061 14/03/2014 Αναφορές διαμαρτύρονται για την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα χωριά του ορεινού όγκου του Παντοκράτορα στη βόρεια Κέρκυρα και αιτούνται την άμεση επίλυση του ζητήματος αυτού.
3072 14/03/2014 Αναφορές αιτείται την παροχή ενημέρωσης σχετικά με την πρόταση έκδοσης προεδρικού διατάγματος, που αφορά την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών και των μελών της οικογένειάς τους.
3084 14/03/2014 Αναφορές επισημαίνει τον κίνδυνο της μη δημοπράτησης του έργου για τη δημιουργία αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών της περιοχής του ταμιευτήρα Μόρνου.
3088 14/03/2014 Αναφορές αιτείται την ανάγκη τροποποίησης του ν. 3446/2006, η οποία αφορά τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπονται.
6973 14/03/2014 Ερωτήσεις Διεθνή ύδατα ακόμη και ο αιγιαλός της Μυκόνου για τους Τούρκους
3090 14/03/2014 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε //υψίστης ασφαλείας//, για ελλιπή στελέχωση, για πρόβλημα υδροδότησης και για ελλείψεις σε προμήθειες βασικών υλικών.
3024 14/03/2014 Αναφορές το οποίο αναφέρεται σε φημολογούμενες πιέσεις από δημοσίους υπαλλήλους προς τον αρμόδιο υπουργό για την εξαίρεση τους από τη διαθεσιμότητα.
3047 14/03/2014 Αναφορές αιτείται την συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος ΙΚΑ Αξιούπολης με στόχο την εξυπηρέτηση των δημοτών και παραθέτει την πρότασή του σχετικά με τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας σε δημοτικό ακίνητο.
3064 14/03/2014 Αναφορές επισημαίνει τα προβλήματα, κυρίως περιβαλλοντικά, τα οποία δημιουργεί η συνεχιζόμενη διάβρωση του μη ανελκυσθέντος ναυαγίου του πλοίου.
Εγγραφές: 132971 - 132980 από 217561 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 13296 | 13297 | 13298 | 13299 | 13300 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ