ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226172 αποτελέσματα, σελ. 13179 από 22618
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2320 20/11/2014 Αναφορές επισημαίνει την αναγκαιότητα στελέχωσης με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό το εν λόγω Ίδρυμα και επικαλείται την παράθεση απαντήσεων στις καταγγελίες που αφορούν τις ελλείψεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Ευβοίας.
2319 20/11/2014 Αναφορές καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εφαρμοστεί το διάταγμα περί επαγγελματικής αποκατάστασης των πτυχιούχων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
2316 20/11/2014 Αναφορές αιτείται την ένταξη των Πυροσβεστών στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιενών επαγγελμάτων και τη χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος.
2315 20/11/2014 Αναφορές αιτείται την εφαρμογή του πιλοτικού/ερευνητικού προγράμματος για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας σε συγκεκριμένα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης κατά το παράδειγμα του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Ευόσμου.
2318 20/11/2014 Αναφορές σύμφωνα με το οποίο η ΔΟΥ Ρεθύμνου και το ΣΔΟΕ ελέγχουν για φοροδιαφυγή το κληροδότημα του αποθανόντος Γ.Τσικόγια προς την Μητρόπολη Ρεθύμνου.
2312 20/11/2014 Αναφορές παραθέτουν τις προτάσεις τους για την επίλυση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων που προκύπτουν από τις κατεχόμενες εκτάσεις των φορέων Δημοσίου και Δήμων.
2314 20/11/2014 Αναφορές σε συνέχεια απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών αιτείται περαιτέρω διευκρινήσεων σχετικά με πειθαρχική υπόθεση που αφορά υπάλληλο του κλάδου ΔΕ Εφοριακών.
2311 20/11/2014 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τα προβλήματα που ανακύπτουν με την υποχρεωτική συμμετοχή των φυσικών προσώπων Ιδιωτικού Τομέα στο (PSI+).
2317 20/11/2014 Αναφορές το οποίο παραθέτει διαδικτυακό ψήφισμα για τη δημιουργία μονάδας εντατικής θεραπείας παίδων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
2310 20/11/2014 Αναφορές που αφορά στην απόδοση της ομάδας Εθνικός Σαγεΐκων και την αναζήτηση λύσεων για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων, αντίστοιχων των δυνατοτήτων της εν λόγω ομάδας.
Εγγραφές: 131781 - 131790 από 226172 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 13177 | 13178 | 13179 | 13180 | 13181 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ