ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 228575 αποτελέσματα, σελ. 11440 από 22858
Αρ. Πρωτ Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
2889 29/08/2016 Αναφορές αιτείται τη θεσμοθέτηση του επιδόματος παραμεθορίου και για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στα σύνορα.
2888 29/08/2016 Αναφορές αιτείται τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων που αφορούν σε μειώσεις αποδοχών, σε διευθέτηση ωραρίων εργασίας, στην παροχή μέσων της ατομικής τους προστασίας και στην επίλυση του ζητήματος των γονικών αδειών των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης (ΠΠΥ).
2887 29/08/2016 Αναφορές με ανακοίνωσή του ενημερώνει για την απόφαση 1127/2016 βάσει της οποίας κρίνονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Νόμου 4307/2014, τόσο όσο αφορά τις μειωμένες αναδρομικές αποδοχές, όσο και στις εφεξής μισθολογικές ρυθμίσεις στα μισθολόγια των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.
2885 29/08/2016 Αναφορές παραθέτει έρευνα με τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), για τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες της Αττικής, αλλά και το πόσιμο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε πανελλαδικό επίπεδο.
2884 29/08/2016 Αναφορές ανταπαντά στα επιχειρήματα του Υπουργείου Παιδείας και απορρίπτει τις θέσεις του ως ¨προφάσεις ιδεολογικού πολέμου¨ κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών.
2883 29/08/2016 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση έκδοσης Υπουργικής Απόφασης προς ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Νόμου 4029/2011 που καθορίζει τον τύπο της στολής, τα χορηγούμενα εφόδια, τα μέσα, τον ατομικό εξοπλισμό που φέρουν οι εθελοντές πυροσβέστες και τις προδιαγραφές που πρέπει αυτά να πληρούν για την αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη.
2882 29/08/2016 Αναφορές αιτούνται την κατάργηση ή την αντικατάσταση του άρθρου 45 του Νόμου 4386/2016, ώστε να δίνεται το δικαίωμα της παράτασης για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που έχουν συνάψει αποδεδειγμένα γάμο με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος απόσπασής τους, της τέλεσης του γάμου τους ή του επιπέδου γλωσσομάθειάς τους.
2881 29/08/2016 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τα λειτουργικά κενά του κλάδου ΤΕ01 όλων των ειδικοτήτων των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και αιτείται την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών του κλάδου ΤΕ01 για το νέο σχολικό έτος 2016_2017.
2886 29/08/2016 Αναφορές εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων και επισημαίνει την ανάγκη συσπείρωσης των εμπόρων της λιανικής στα καπνικά προϊόντα στις αποφάσεις που θα παρθούν εντός Σεπτεμβρίου και αφορούν τον κλάδο τους.
2878 29/08/2016 Αναφορές παραθέτει πρόταση υλοποίησης συστήματος τηλε_ειδοποίησης εθελοντών αιμοδοτών για την αξιοποίηση της προσφοράς τους και την ενίσχυση της συμμετοχής τους.
Εγγραφές: 114391 - 114400 από 228575 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 11438 | 11439 | 11440 | 11441 | 11442 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ