ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 230940 αποτελέσματα, σελ. 9836 από 23094
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
421 27/01/2020 Επίκαιρες Ερωτήσεις Να αποκατασταθεί η αδικία της κεντρικής εξουσίας εις βάρος των Δημοτών του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας. (Τέθηκε στο αρχείο)
421 28/11/2019 Αναφορές με επιστολή του εκφράζει τις απόψεις του αναφορικά με τις εξελίξεις στο έργο αυτοκινητοδρόμου Πατρών _ Πύργου και αιτείται απαντήσεων.
421 28/08/2019 Ερωτήσεις Τάφρος 66 : Ένας ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος του περιβάλλοντος
421 12/03/2019 Επίκαιρες Ερωτήσεις « Σε αναστολή λειτουργίας η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς λόγω έλλειψης προσωπικού».
421 02/11/2018 Αναφορές θέτει το ζήτημα της αναδρομικής αποζημίωσης του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί νυχτερινή εργασία καθώς και τη θεσμοθέτηση της αποζημίωσης για την υπερωριακή εργασία του εν λόγω προσωπικού και αιτείται την επίλυση του ζητήματος.
421 30/07/2018 Ερωτήσεις Ως τουρκικό έδαφος φαίνεται το σύμπλεγμα των Οινουσσών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
421 18/09/2012 Αναφορές εκφράζει την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΔΟΥ Κυπαρισσίας.
421 19/01/2018 Αναφορές ενημερώνει για τις μεγάλες ελλείψεις αστυνομικού προσωπικού στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και αιτείται την ενίσχυσή της με μεγάλο αριθμό αστυνομικών για την κάλυψη των κενών θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο ρόλο που κατέχει η Θεσσαλονίκη ως συμπρωτεύουσα και ως Κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, γενικότερα, αλλά και την εγκληματικότητα της περιοχής.
421 27/11/2017 Επίκαιρες Ερωτήσεις "Θα ζητήσετε τα μπόνους των τραπεζιτών να ειπιστραφούν και θα ελεγχθούν για τυχόν ποινικά αδικήματα;"
421 16/10/2017 Ερωτήσεις 'Η μη αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014_2020 στον Πολιτισμό'
Εγγραφές: 98351 - 98360 από 230940 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 9834 | 9835 | 9836 | 9837 | 9838 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ