ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 226689 αποτελέσματα, σελ. 12752 από 22669
Αρ. Πρωτ φθήνουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
3085 07/01/2021 Ερωτήσεις Προβλήματα με την επιδότηση θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ στο Λιβάδι και την Κρανιά Ελασσόνας
3085 09/01/2020 Ερωτήσεις Δανειοδοτήσεις Δήμων (Δήμος Καισαριανής)
3085 06/11/2018 Ερωτήσεις «Οδική ασφάλεια στο νομό Ξάνθης»
3085 31/01/2018 Ερωτήσεις Σάλος για την προκλητική ενέργεια του αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας σε σχολείο των Χανίων
3085 22/09/2016 Αναφορές ενημερώνει για τις συνέπειες της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 54 και 13 του Νόμου 4174/2013, του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται το ίδιο υψηλό πρόστιμο σε όποιον δηλώνει απώλεια οποιασδήποτε ρυθμιστικής ποσότητας φορολογικών αρχείων αδιακρίτως και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη επιμέρους στοιχεία της εταιρείας, και αιτείται την αναλογική εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων,ώστε να λαμβάνεται υπόψη στην επιβολή του προστίμου η ποσότητα των παραστατικών που έχει απωλεσθεί.
3085 10/02/2016 Ερωτήσεις Μεγάλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις του Νοσοκομείου Κορίνθου και των υγειονομικών δομών του νομού
3085 29/05/2015 Ερωτήσεις Σχετικά με τη σύλληψη Σύρου /μετανάστη/ στο Τελωνείο των Κήπων
3085 27/05/2010 Αναφορές ζητεί την ισόνομη και ισότιμη εφαρμογή των μέτρων, της χρήσης ταμειακής μηχανής στις Λαϊκές Αγορές και των ποσοστών επιστροφής Φ.Π.Α.
3085 17/10/2012 Ερωτήσεις Την εξαθλίωση εκατοντάδων απολυμένων και των οικογενειών τους θα προκαλέσει η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ
3085 12/03/2012 Αναφορές αιτείται την υπαγωγή όλων των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Είρας στις δημόσιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Εγγραφές: 127511 - 127520 από 226689 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 12750 | 12751 | 12752 | 12753 | 12754 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ