ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Tα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Για αναζήτηση συγκεκριμένων ερωτήσεων, επερωτήσεων, αναφορών κ.λ.π, πατήστε εδώ:


Α) Αναφορές
(άρθρο 125 του ΚτΒ)

Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.


Β) Ερωτήσεις
(άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.


Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις
(άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.


Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων
(άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.


Ε) Επερωτήσεις
(άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.


ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις
(άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.


Κοινοβουλευτικός Ελέγχος - Αναζήτηση

 

 


Βρέθηκαν 228689 αποτελέσματα, σελ. 11376 από 22869
Αρ. Πρωτ αύξουσας  Ταξινομήστε βάσει Ημερομηνία Ταξινομήστε βάσει Τύπος Ταξινομήστε βάσει Θέμα Απάντηση
352 20/11/2017 Επίκαιρες Ερωτήσεις Με θέμα: 'Αποκατάσταση των καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ατο νομό Λακωνίας και αποζημ'ιωση των πληγέντων'.
352 21/12/2017 Αναφορές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τις μεγάλες ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των ΑμεΑ και ΑμεΕΕΑ μαθητών που φοιτούν στα γενικά σχολεία της χώρας, όπως αυτές έχουν αναγνωριστεί με γνωματεύσεις των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) και αιτούνται την επίδειξη σεβασμού στο δικαίωμα των ατόμων που χρήζουν και δικαιούνται παράλληλη στήριξη, στη μόρφωση.
352 25/07/2018 Ερωτήσεις Θα πάρουν τηλεοπτική άδεια εταιρείες με αρνητικά κεφάλαια ή με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο;
352 25/10/2018 Αναφορές εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις μετακινήσεις δυνάμεων από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας, λόγω της αναγκαιότητας λήψης μέσων τάξης στο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ελλιπούς αστυνόμευσης στην Αχαΐα και αιτείται τη διακοπή αυτών των μετακινήσεων.
352 12/02/2019 Επίκαιρες Ερωτήσεις « 'Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών».
352 22/08/2019 Ερωτήσεις Προκαταβολή ρύθμισης οφειλών προς τη ΔΕΗ.
352 07/11/2019 Αναφορές με έγγραφό της επισημαίνει επείγοντα ζητήματα στελέχωσής του με προσωπικό, ενόψει λήξης συμβάσεων επικουρικού προσωπικού και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τα οποία και θέτουν σε κίνδυνο την εισαγωγή ατόμων στα Παραρτήματα Α.με.Α που υπάγονται στο Κέντρο και αιτείται απαντήσεων.
352 07/01/2020 Επίκαιρες Ερωτήσεις Ανάγκη άμεσων ενεργειών για επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Τζιμπουτί.
352 11/11/2020 Αναφορές με επιστολή της καταγράφει τα πιο σημαντικά ζητήματα του κλάδου τους (δημοσίευση διακηρύξεων, εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και λήψη μέτρων ενίσχυσης περιφερειακού τύπου), η αντιμετώπιση των οποίων είναι απαραίτητη για την επιβίωση του κλάδου τους.
352 25/01/2021 Επίκαιρες Ερωτήσεις Αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος διασποράς μεταλλαγμένου κορωνοϊού από τα μινκ.
Εγγραφές: 113751 - 113760 από 228689 - Σελίδες: | Πρώτη σελίδα | Προηγούμενη σελίδα | 11374 | 11375 | 11376 | 11377 | 11378 | Επόμενη σελίδα | Τελευταία σελίδα
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ