Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΜΖ΄ 19/01/2010
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ MZ΄
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
----
Αθήνα, σήμερα στις 19 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.12΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Νικόλαο Καντερέ, Βουλευτή Αττικής, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Στρατάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Σύνδεσμοι Εργοληπτών Δημοσίων Έργων της Κρήτης ζητούν τη στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ των μικρών έργων της Περιφέρειας.
Ο Βουλευτής Χίου κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ζητεί την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.
Οι Βουλευτές κύριοι Αντώνιος Σκυλλάκος και Απόστολος Νάνος κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας ζητεί την ολοκλήρωση της κατασκευής των κλειστών αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου και του Φράγματος Μουζακίου.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Φώτης Κουβέλης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού Αγίας Παρασκευής-Αττικής ζητεί να σταματήσει η περαιτέρω οικοδόμηση του χώρου του Νομισματοκοπείου και να αποδοθεί σαν χώρος πρασίνου και αναψυχής, στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Χολαργού Αττικής.
Η Βουλευτής Φωκίδος κυρία Αφροδίτη Παπαθανάση κατέθεσε αναφορά με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας ζητεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των χειμάρρων της Δυτικής Φωκίδας, στους Δήμους Ευπαλίου και Τολοφώνος.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κυπαρισσίας Μεσσηνίας καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής ανέργων αλλοδαπών, στο Σταθμό του Ο.Σ.Ε. Κυπαρισσίας.)
(DE)
(01SM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Καντερέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Αναφορές – Ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Πρώτη θα συζητηθεί η δεύτερη, με αριθμό 338/27-10-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων για τους οικότροφους και τους εργαζομένους στα Οικοτροφεία «Αργώ» και «Νεφέλη» στην Κέρκυρα.
Η ερώτηση του συναδέλφου έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό πώς -μετά από πολλές καταγγελίες- το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να ανακαλέσει την άδεια ίδρυσης από την εταιρεία «Κλίμακα» -εταιρεία που υποτίθεται είναι αστική μη κερδοσκοπική (Α.Μ.Κ.Ε.)- για τα δύο οικοτροφεία, το οικοτροφείο Β.Ν.Υ. -Βαριάς Νοητικής Υστέρησης- «Νεφέλη» και το ψυχογηριατρικό οικοτροφείο «Αργώ» που λειτουργούν στην Κέρκυρα.
Παρόλο, όμως, πως τόσο στην Υ6β/Γποικ/2-7-2009 Υπουργική Απόφαση που αφορά το ψυχογηριατρικό οικοτροφείο «Αργώ», όσο και στην Υ5β/Γ.Π.οικ.116585/28-8-2009 Υπουργική Απόφαση που αφορά το οικοτροφείο Βαριάς Νοητικής Υστέρησης «Νεφέλη», αναφέρεται κατά λέξη πως «…Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με την Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας-Λευκάδας, αναλαμβάνει τη συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου οικοτροφείου, αναθέτοντας προσωρινά τη διαχείριση της λειτουργίας του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας…», μέχρι σήμερα δεν έχει ουσιαστικά γίνει τίποτα. Έτσι, το ψυχογηριατρικό οικοτροφείο «Αργώ» εξακολουθεί να παραμένει κλειστό και όλη οι παράνομα απολυθέντες εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι άνεργοι, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου σε επίκαιρη ερώτησή μας για άμεση επαναπρόσληψή τους. Οι οικότροφοι ασθενείς του «Αργώ» εξακολουθούν να βρίσκονται σαν υπεράριθμοι στο οικοτροφείο «Νεφέλη», αλλά και σε άλλα οικοτροφεία, δυσχεραίνοντας έτσι και τη λειτουργία των οικοτροφείων αυτών.
Τέλος, όπως φαίνεται και από παραστατικά της Εθνικής Τράπεζας, οι συντάξεις των ασθενών αυτών εξακολουθούν να κατατίθενται στο λογαριασμό της εταιρείας «Κλίμακα», από την οποία υποτίθεται ότι αφαιρέθηκε η άδεια ίδρυσης του οικοτροφείου «Αργώ» από τις 2-7-2009.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε:
- Να λειτουργήσουν άμεσα και σωστά τόσο το ψυχογηριατρικό οικοτροφείο «Αργώ» όσο και το Οικοτροφείο Βαριάς Νοητικής Υστέρησης «Νεφέλη» σαν δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, με πλήρη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και των οικοτρόφων ασθενών.
- Να επαναπροσληφθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από το οικοτροφείο «Αργώ», τόσο αυτοί που απολύθηκαν ομαδικά στις 26-6-2009, αλλά και οι άλλοι που απολύθηκαν για εκφοβισμό παλαιότερα, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε δημόσια ο τότε Υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μας.
Στην ερώτηση του συναδέλφου θα απαντήσει η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φωτεινή Γεννηματά.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί το πρόγραμμα με την ονομασία «Ψυχαργώς», με στόχο τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια στο χώρο της ψυχικής υγείας.
(AM)
(1DE)
Η μεταρρυθμιστική πολιτική του Υπουργείου είναι για εμάς σημαντική προτεραιότητα και περιλαμβάνει δυο βασικούς άξονες: Την αποασυλοποίηση και κοινωνική επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, με μακρά διαβίωση στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, μέσω της μεταστέγασής τους σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευμένα διαμερίσματα κ.λ.π.
Ο δεύτερος άξονας είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών του Ψυχιατρείου Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία, κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, Κέντρα Ημέρας που αποσκοπούν ακριβώς στην κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων-ασύλων.
Είναι, πλέον, εθνική απόφαση η αντικατάσταση της ασυλικού τύπου φροντίδας από ένα δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα παρέχει ουσιαστική φροντίδα, αλλά θα σέβεται ταυτόχρονα τα ατομικά δικαιώματα του ασθενή.
Για να επιτευχθεί αυτός ο μεγαλόπνοος στόχος, το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» υλοποιείται τόσο από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου όσο και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Επίσης, όπως γνωρίζετε το πρόγραμμα, κατά βάση, είναι συγχρηματοδοτούμενο από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια καλύπτεται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο φορέας «Κλίμακα», νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανέλαβε μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των δυο μονάδων «Νεφέλη» και «Αργώ» στην Κέρκυρα. Η ανάπτυξη των δυο αυτών οικοτροφείων εγκρίθηκε από άποψη σκοπιμότητας το 2001 και μετά τον έλεγχο των αναγκαίων δικαιολογητικών από την αρμόδια Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, χορηγήθηκαν και οι άδειες ίδρυσης και των δυο οικοτροφείων.
Στη συνέχεια, ο φορέας κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας των δυο οικοτροφείων και διενεργήθηκε ο έλεγχος των κτιριακών εγκαταστάσεων από την αρμόδια επιτροπή. Στη γνωμοδότηση της επιτροπής για τα συγκεκριμένα οικοτροφεία υπήρξαν σημαντικές παρατηρήσεις, για τις οποίες ο φορέας κλήθηκε να συμμορφωθεί. Όμως, μέχρι σήμερα, το ζήτημα εκκρεμεί και ταυτόχρονα εκκρεμεί και η σχετική άδεια λειτουργίας.
Επιπλέον, ο φορέας προχώρησε στην μετακίνηση των δεκαπέντε φιλοξενουμένων από το οικοτροφείο «Αργώ» στο οικοτροφείο «Νεφέλη» και σε άλλες στεγαστικές δομές, αλλά και στην καταγγελία των συμβάσεων του απασχολούμενου προσωπικού, όπως ακριβώς θίγετε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά κακοποίησης των ενοίκων του οικοτροφείου, όπως κατήγγειλε ο φορέας στην Εισαγγελία Κέρκυρας και στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.
Για τους παραπάνω λόγους, το Υπουργείο προχώρησε στην ανάκληση της άδειας ίδρυσης του οικοτροφείου «Αργώ» αλλά και του οικοτροφείου «Νεφέλη».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε. Δώστε μου λίγο χρόνο ακόμα.
Έκτοτε, το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας και Λευκάδας βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη διαμονή των ενοίκων στις νέες στεγαστικές δομές, στις οποίες έχουν μεταφερθεί και ταυτόχρονα για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, γεγονός που έχει επιτευχθεί επιτυχώς μέχρι σήμερα.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι τον Οκτώβριο του 2009 δημοσιοποιήθηκε η υπουργική απόφαση: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάληψη της λειτουργίας των συγκεκριμένων μονάδων από άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξε καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα.
Επιφυλάσσομαι στη δευτερολογία να σας πω περισσότερα και για την κατάσταση των εργαζομένων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Γεννηματά.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους για τρία λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υφυπουργέ, μας κάνατε πράγματι μια μεγάλη αναδρομή. Είναι γνωστές, βέβαια, οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και αποδείχθηκε πόσο δίκιο είχε το Κόμμα μου εκ του αποτελέσματος.
Ουσιαστικά, αυτό που έγινε δεν ήταν ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ήταν παράδοση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στους ιδιώτες. Και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα για τις δυο αυτές δομές ψυχικής υγείας, για τις οποίες βέβαια αναπτύξατε ένα ιστορικό. Ό,τι είπατε είναι αλήθεια, αλλά βέβαια κρύψατε πάρα πολλά. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ανεστάλη η άδεια λειτουργίας των δυο αυτών ψυχικών δομών υγείας από την «Κλίμακα»; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι με τις ίδιες αυτές υπουργικές αποφάσεις δόθηκε εντολή στην Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας της Κέρκυρας, αλλά και στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας να συνεχίσουν τη λειτουργία προσωρινά, αλλά υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης του Ψυχιατρείου της Κέρκυρας και της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας;
(ΙΚ)
(01ΑΜ)
Από όλα αυτά, κυρία Υφυπουργέ, τίποτα δεν έχει γίνει. Από τον Ιούνιο ο ιδιοκτήτης της κλίμακας έκλεισε αυθαίρετα το «ΑΡΓΩ», γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια, χωρίς καν να ενημερώσει το Υπουργείο. Ούτε μια απλή ενημέρωση δεν έκανε. Πήρε 5.30΄ το πρωί τους οικότροφους του Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου «ΑΡΓΩ» και μετέφερε άλλους στο «ΝΕΦΕΛΗ» και άλλους στην «ΑΘΗΝΑ». Αυτήν τη στιγμή το «ΝΕΦΕΛΗ», ενώ πρέπει να έχει δεκατρείς αρρώστους με βαριά νοητική στέρηση, έχει και άλλους εννέα, δηλαδή είκοσι δύο ή είκοσι τέσσερις –αν θυμάμαι καλά- ασθενείς, χωρίς βέβαια να μπορεί να εφαρμόσει κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα οι υποσχέσεις του τότε Υφυπουργού Υγείας κ. Παπαγεωργίου μένουν στον αέρα, διότι οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί, άλλοι πριν ένα χρόνο και άλλοι πριν επτά μήνες, ουσιαστικά εξακολουθούν και είναι άνεργοι. Και όχι μόνο είναι άνεργοι, αλλά σύρονται και στα δικαστήρια με κατασκευασμένες κατηγορίες.
Εμείς πέρυσι από τον Ιούλιο –επαναφέραμε βέβαια την ερώτησή μας και φέτος και δεν έχουμε καμία απάντηση- ζητούμε τις εκθέσεις των επιθεωρητών υγείας, διότι ο κ. Παπαγεωργίου είπε σαφέστατα στην απάντησή του ότι η ανάκληση της λειτουργίας των δύο δομών ψυχικής υγείας και του «ΑΡΓΩ» και του «ΝΕΦΕΛΗ» στηρίχθηκαν στις εκθέσεις των επιθεωρητών υγείας. Σας ρωτώ γιατί δεν δίνετε τις εκθέσεις, τις έχουμε ζητήσει επανειλημμένα. Αυτό, αν θέλετε, θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους που αυτήν τη στιγμή είναι στα δικαστήρια.
Εν πάση περιπτώσει, εμείς ζητούμε άμεσα τη σωστή λειτουργία και των δύο δομών μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας κάτω από την επίβλεψη της Τομεακής Ψυχικής Επιτροπής Υγείας της Κέρκυρας και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής):
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Στα περισσότερα από όσα αναφερθήκατε πρέπει να ομολογήσω ότι έχετε δίκιο.
Η κατάσταση που κληρονομήσαμε στο χώρο της ψυχικής υγείας δεν είναι καθόλου ευχάριστη, δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι μας έχει πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Τα τελευταία πέντε χρόνια η περίφημη μεταρρύθμιση στο χώρο της ψυχικής υγείας ήταν απλώς μια απορρύθμιση των όσων πετύχαμε τα προηγούμενα είκοσι χρόνια στον τομέα αυτό. Η χώρα βρίσκεται ξανά, δυστυχώς, εκτεθειμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και κυρίως πολύ πίσω από τις επιταγές μιας κοινωνίας που δείχνει αλληλεγγύη και απτή συμπαράσταση σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν πίστεψε ποτέ στη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας και στις πολιτικές αποασυλοποίησης. Αυτό είναι που ζούμε σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δημιουργήθηκε. Ουσιαστικά υπέσκαψε στην πράξη τις προοπτικές της μεταρρύθμισης και άνοιξε την πόρτα στην αδιαφάνεια, στη σπατάλη, ουσιαστικά στη διάλυση των δομών που υπήρχαν. Άφησε τα πάντα στην τύχη τους, όχι μόνο στον τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά στο σύνολο της κοινωνικής πολιτικής. Απενεργοποίησε τις διαδικασίες ελέγχου και τα κριτήρια διαχειριστικού και επιστημονικού χαρακτήρα που έθετε διαχρονικά το Υπουργείο. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους ασθενείς, αλλά και για τους εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας, οι οποίοι μέσα στο κλίμα εγκατάλειψης που κυριάρχησε απαξιώθηκαν και πολλοί από αυτούς έχασαν και τις δουλειές τους.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε την τάξη και πάλι σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας. Είμαστε έτοιμες, μαζί και με την Υπουργό, να παρέμβουμε με τις εδώ και μια πενταετία εντελώς παροπλισμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Δεν θα αφεθεί τίποτα στην τύχη του, δεν θα αφεθεί κανένας συμπολίτης από εδώ και πέρα στη μοίρα του.
(XS)
(IK)
Από εδώ και πέρα επαναφέρουμε, τόσο τη μέριμνα για ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, όσο και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας που συγκροτούν μία πολύ ειδική και άκρως πολύτιμη, θα πρόσθετα, σχέση με τους ασθενείς τους.
Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τη σύγχρονη υποστήριξη ανθρώπων που πάσχουν από οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή, την οριστική εγκατάλειψη του συστήματος του ψυχιατρικού ασύλου που έχει αποδειχθεί όχι μόνο οικονομικά ασύμφορο, αλλά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο, αλλά ταυτόχρονα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στη χρηματοδότηση μέσα από την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων, τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και την εμβάθυνση των στόχων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε όλο το φάσμα των εμπλεκόμενων διοικητικών υπηρεσιών.
Πιστεύουμε απόλυτα ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει και η χώρα μας να βγει πια από αυτή την ευρωπαϊκή επιτήρηση στην οποία την οδήγησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κομβικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας στην λειτουργία των δομών και η συνεχής βελτίωσή τους. Μέσα σε αυτές τις εκατό μέρες δώσαμε πραγματικά έναν αγώνα δρόμου για τον σκοπό αυτό, για να μπορέσουν να βγουν οι υπουργικές αποφάσεις που θα θέτουν επιτέλους κανόνες-πλαίσιο στην ποιότητα, στην οικονομική διαχείριση και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους οι δομές. Και σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και από εδώ και πέρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υφυπουργό.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 1139/17-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Ιωάννη Ανδριανού προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του αρδευτικού έργου Ανάβαλου στο νομό Αργολίδας.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Το μεγάλο αρδευτικό έργο του Αναβάλου σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διασφαλισμένο από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» προϋπολογισμού 47 εκ. ευρώ για να δώσει οριστική και συνολική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που πλήττει έντονα το νομό.
Παρά τις σχετικές ρητές προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού πρώτα δεν τήρησε τις προθεσμίες για το άνοιγμα των προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών του έργου στις 20 Οκτωβρίου 2009, ανακοίνωσε στη συνέχεια εμμέσως την πρόθεσή της να αναβάλει στο αόριστο μέλλον την επέκταση του έργου σε ολόκληρο το νομό και να περιορίσει τον προϋπολογισμό του στα 26 εκατομμύρια ευρώ με το αιτιολογικό ότι άλλα έργα σε άλλες περιοχές της χώρας είναι «πιο ώριμα».
Με δεδομένο ότι η μη υλοποίηση του έργου όπως αυτό σχεδιάστηκε καταδικάζει την Αργολίδα στην ερήμωση και τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση,
Ερωτάται η Υπουργός:
1) Ποιες είναι οι δεσμευτικές προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την υλοποίηση αυτού του έργου πνοής για τον αγροτικό κόσμο και το φυσικό περιβάλλον της Αργολίδας.
2) Σε ποιο ακριβώς δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αναφέρεται η φράση της από 22 Δεκεμβρίου εκπρόθεσμης απάντησής της «σχεδόν παράλληλα θα προωθηθούν (…) τα έργα επέκτασης του δικτύου» σε ολόκληρο το νομό, με πρώτο βήμα το άνοιγμα των προσφορών.
Στον ερωτώντα Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κύριο Ιωάννη Ανδριανό θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύρια Πρόεδρε. Σε απάντηση της ερώτησης του κυρίου συναδέλφου, θα ήθελα αρχικά να γνωρίσω πως ο Ανάβαλος και τα συναφή έργα ανήκαν στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με την εξέλιξή του.
Όμως παρά το ότι η Κυβέρνησή σας είχε υποσχεθεί τρείς φορές το πρόγραμμα, «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» σε ολόκληρη την Ελλάδα γνωρίζοντας ότι υπάρχουν μόνο 450 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα των εγγειοβελτιωτικών υποσχεθήκατε πανελλαδικά έργα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο. Άρα η οποιαδήποτε δέσμευσή σας ήταν στον αέρα τόσο για τον Ανάβαλο, όσο και για τα έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και όλα αυτά σε μία απολύτως πελατειακή λογική όπου βεβαίως έχουν εξαπατηθεί και άλλες περιοχές.
(KO)
(1XS)
Παρ’ όλο, όμως, αυτό το τοπίο το οποίο αφήσατε ως δραματική κληρονομιά απαιτήσεων χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το έργο υλοποιώντας τη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου το 2008, ο οποίος έβαλε τον πήχη για τον Αργολίδα πολύ ψηλά όχι ως χάρη, αλλά ως υποχρέωση προς το Νομό Αργολίδας.
Και με χαρά θέλω να σας υπενθυμίσω για να γραφτεί στα Πρακτικά τη δήλωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το Σεπτέμβρη του 2008, ο οποίος είπε τα εξής: «Έχω αναδείξει το θέμα του νερού σε εθνικό ζήτημα. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμένα προσωπικά η σωστή διαχείριση του νερού είναι ζήτημα ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος. Η Αργολίδα σήμερα αντιμετωπίζει κρίσιμες υδρολογικές συνθήκες.
Για μας η πραγματική αξιοποίηση του Ανάβαλου στον οποίο δεν επενδύθηκε ούτε 1 ευρώ από τα 500.000.000 του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που διαχειριστήκατε ως Κυβέρνηση για έργα άρδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα, η προστασία των πηγών Λέρνας, ο έλεγχος των γεωτρήσεων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, η πραγματοποίηση μικρών περιφερειακών έργων είναι μία αναγκαία, σωστή και ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Η επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα λύσει οριστικά το θέμα άρδευσης και ύδρευσης ολόκληρης της Αργολίδας με χρήση των πηγών του Ανάβαλου, με αξιοποίηση όλων των υδάτων του Νομού και με την ένταξη όλων των απαραίτητων έργων σε ευρωπαϊκά και εθνικά επενδυτικά προγράμματα».
Συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στην πορεία του έργου του Ανάβαλου:
Αναβάθμιση αντλιοστάσιου και φράγματος Ανάβαλου.
Βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων Ανάβαλου.
Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο Ελληνικό και Δήμο Μιδέας του Νομού Αργολίδας.
Αυτά τα χρήματα θα διαθέσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, ώστε αυτά τα έργα που είναι μείζονος σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Αυτό –επαναλαμβάνω- αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έγινε δημοσίως μετά από συνεργασία που είχε και με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη την 1η Δεκεμβρίου και με τους τέσσερις δημάρχους της περιοχής.
Θέλω, λοιπόν, να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μία αυξημένη ευαισθησία και προσοχή του Υπουργείου για τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και την ξεκάθαρη βούλησή μας να βελτιώσουμε με ολοκληρωμένα έργα την ποσοτική και ποιοτική διάθεση του νερού.
Επιπροσθέτως, το έργο του Ανάβαλου θα προχωρήσει με τη μορφή σπονδυλωτού έργου. Και σχεδόν παράλληλα με τα έργα που ανέφερα, θα προωθηθούν τα εξής: Μελέτη και έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου, μελέτη και έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας. Αυτά είναι έργα για τα οποία ξέρετε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι μελέτες. Και βεβαίως, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και το Υπουργείο θα προχωρήσει πραγματικά στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» και με τη φιλοσοφία που αυτή επιβάλει γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα, τους όρους και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Ιωάννης Ανδριανός για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, είναι θετικό το γεγονός ότι ο Υφυπουργός ήρθε έστω και σήμερα στη Βουλή για να απαντήσει για το κορυφαίο αυτό αναπτυξιακό έργο, το έργο του Ανάβαλου –το οποίο είναι πραγματικά ένα έργο πνοής, ένα έργο ζωής για την Αργολίδα- για το έργο που σχεδίασε και δρομολόγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με διασφαλισμένο προϋπολογισμό 47 εκατομμυρίων ευρώ, με υπουργικές αποφάσεις και με την ένταξη ολόκληρου του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υφυπουργέ και για του λόγου το αληθές καταθέτω για τα Πρακτικά σχετικό αναλυτικό έγγραφο του Νομάρχη Αργολίδας, καθώς και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Ανδριανός καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί μετά την πίεσή μας, μετά την πίεση ολόκληρης της Αργολίδας, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο για το Νομό και για την επιβίωση των αγροτών. Ήδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πραγματικά, πολλά και πιεστικά.
(NP)
(1KO)
Στην Αργολίδα με την παραγωγή λαδιού και πορτοκαλιών δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους. Αναγκάζονται να διεκδικήσουν όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.
Την ίδια ώρα η Αργολίδα βρίσκεται στο κόκκινο, λόγω της λειψυδρίας και της υφαλμύρωσης. Ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι ορατός. Ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός, όπως προείπατε, όλα αυτά τα αναγνώριζε προεκλογικά. Είναι, λοιπόν, αδιανόητο, είναι έγκλημα μέσα σε αυτήν την κατάσταση να αφήνουμε τεράστιες ποσότητες νερού να χύνονται στη θάλασσα, να στερούμε την Αργολίδα από το κορυφαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο.
Κυρία Πρόεδρε, ο κύριος Υφυπουργός σήμερα δεσμεύτηκε ότι το έργο του Αναβάλου θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, προφανώς, και με το άνοιγμα των προσφορών που καθυστέρησαν και καθυστερούν από τις 20 Οκτωβρίου.
Κατ’ αρχήν, δεχόμαστε ότι μιλάει με ειλικρίνεια και ότι αυτά είναι τα πραγματικά σχέδια. Θα είμαστε εδώ, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις, την πορεία υλοποίησης του έργου που έχει τη σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή και την προεκλογική δέσμευση του σημερινού Πρωθυπουργού.
Για να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν αυτά που δεσμεύτηκε σήμερα η Κυβέρνηση, θα παρακολουθούμε το έργο σε κάθε βήμα. Όλοι οι Αργολιδείς, ανεξάρτητα τι ψηφίζουμε σε αυτήν την υπόθεση, είμαστε ενωμένοι. Ζητήματα, όπως το κορυφαίο αναπτυξιακό έργο του Αναβάλου δεν έχουν χρώμα. Αφορούν το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Κρίνουν την αναπτυξιακή προοπτική της Αργολίδας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Το λόγο έχει για τη δευτερολογία του ο Υφυπουργός κ. Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, ξέρετε πόσες ανυπόστατες και χωρίς αντίκρισμα υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν προεκλογικά; Ατέλειωτες. Και αυτό ακριβώς δείχνει αυτό που ανέφερα στην πρωτολογία μου, ότι στο πρόγραμμα υπήρχαν 450 εκατομμύρια ευρώ για τα εγγειοβελτιωτικά και εντάξατε έργα χωρίς οικονομικό αντίκρισμα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Εν πάση περιπτώσει, τα ιεραρχούμε, τα χτενίζουμε, βάζουμε τις προτεραιότητες μας, αναλαμβάνουμε τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και προχωράμε.
Ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε για το έργο το 2009, αφού αναγκάστηκε μετά τη δέσμευση Παπανδρέου να το κάνει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει, θα προχωρήσει το έργο. Θα πραγματοποιηθεί με τις απαραίτητες διαδικασίες, με ολοκληρωμένες μελέτες, που να δίνουν στο έργο προοπτική και βιωσιμότητα, με ανοικτές διαδικασίες που θα ελαφρύνουν την αγωνία του αγρότη.
Γνωρίζουμε πραγματικά πως η αναβάθμιση του Ανάβαλου είναι ένα βασικό συλλογικό εγγειοβελτιωτικό έργο της περιοχής, καθώς η ορθολογική εκμετάλλευση των πηγών του μπορεί να καλύψει συνολικές αρδευτικές ανάγκες του αργολικού πεδίου.
Ειδικότερα, το έργο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αναλογιζόμενοι ότι η γεωργική γη στο Νομό Αργολίδας καταλαμβάνει σχεδόν 700 χιλιάδες στρέμματα, με δεσπόζουσα καλλιέργεια τα εσπεριδοειδή, τα οποία καλύπτουν συνολικά 20 χιλιάδες στρέμματα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία τους, δηλαδή τα 110 χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται στην περίμετρο του έργου που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Προχωρούμε, λοιπόν, συντεταγμένα στην υλοποίηση του αρδευτικού έργου, με την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί και με διαφανείς διαδικασίες.
Επί του παρόντος τα έργα αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Ανάβαλου, βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων Ανάβαλου και μεταφορά και διανομή άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στις περιοχές που ανέφερα στην πρωτολογία μου βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης από τη διαχειριστική αρχή, ενώ τα έργα μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπιού και Επιδαύρου, στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού των μελετών.
Προχωράμε, λοιπόν, άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες με ένα και μοναδικό στόχο: Να δώσουμε προοπτική στο αγροτικό επάγγελμα. Να βελτιώσουμε το εισόδημα του πληθυσμού της υπαίθρου. Να κάνουμε ανταγωνιστική την ποιότητα των προϊόντων και ειδικότερα στο Νομό Αργολίδας, όπου παράγονται, όπως σωστά επισημάνατε, ελιές, κηπευτικά, βερίκοκα και άλλα σημαντικά προϊόντα για τον αγροτικό μας τομέα. Γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για μια γεωργία με μέλλον, πρέπει όλοι μαζί να σκύψουμε πάνω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ορθολογική διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων της χώρας μας, καθώς το νερό αποτελεί σημαντικό αγαθό τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το γεωργό, ένα αγαθό που για κάποιες χώρες ήδη θεωρείται χρυσός.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(FT)
(NP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό, άλλωστε όλοι οι πολιτισμοί άνθισαν εν ύδασι και χάθηκαν στις ερήμους.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 833/9.11.2009 ερώτησης της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κα Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ίδρυση Νοσοκομείου στην Ιστιαία Ευβοίας κ.λπ.
Η ερώτηση της κυρίας Παπανδρέου-Παπαδάκη έχει ως εξής:
«Εδώ και αρκετά χρόνια και μετά από ανούσιες εξαγγελίες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεκίνησε η ανέγερση του Νοσοκομειου στην Ιστιαία, οι εργασίες του οποίου έχουν ανασταλεί. Ενός απαραίτητου έργου το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα θα την αναβαθμίσει. Περισσότερα από 130 χιλιόμετρα χωρίζουν τους περίπου 15.000 κατοίκους της Ιστιαίας από τη Χαλκίδα, όταν παρουσιαστεί ανάγκη σοβαρής νοσοκομειακής περίθαλψης.
Τους θερινούς μήνες οι κάτοικοι υπερδιπλασιάζονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις 20 χιλιόμετρα από εκεί βρίσκονται τα λουτρά της Αιδηψού. Ταυτόχρονα αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής η άμεση δημιουργία κέντρου ΕΚΑΒ και η στελέχωσή του με άκρως εξειδικευμένο προσωπικό, για την ασφαλή και σωστή μεταφορά των ασθενών στην Βόρεια Εύβοια.
Τέλος, είναι απαραίτητη η δημιουργία μονάδος τεχνητού νερού στον εν λόγω νοσοκομείο, κάτι το οποίο θα ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι δύο φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται μονάδες τεχνητού νεφρού στη Χαλκίδα ή σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Συνεπώς, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1.Γιατί έχουν ανασταλεί πλήρως οι εργασίες της ανοικοδόμησης του Νοσοκομείου στην Ιστιαία. Πότε τοποθετείτε χρονικά τόσο την επανεκκίνηση των εργασιών, όσο και την αποπεράτωση του εν λόγω έργου;
2.Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η δημιουργία κέντρου ΕΚΑΒ στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και μονάδος τεχνητού νεφρού, κάνοντας τους κατοίκους της περιοχής να ζουν μέσα στην απόλυτη ανασφάλεια;».
Στην ερωτώσα Βουλευτή θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συμφωνήσω με τη διαπίστωση και την ανάγκη. Δηλαδή, στο ότι είναι αλήθεια ότι στο χώρο της Βόρειας Εύβοιας χρειάζεται να υπάρχει μία πολύ πιο ισχυρή παρουσία υγειονομικών υπηρεσιών και είναι αλήθεια ότι αυτός ο στόχος μπορεί να εξυπηρετηθεί πολύ καλύτερα εφόσον ενισχυθεί-επεκταθεί το σημερινό κέντρο υγείας, ούτως ώστε να λειτουργήσει σαν μία μικρή, αλλά σύγχρονη και αποτελεσματική νοσοκομειακή μονάδα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Και θέλω αγαπητή συνάδελφε, να σας διαβεβαιώσω ότι είναι μία προτεραιότητα του Υπουργείου την οποία και παρακολουθούμε.
Πού βρισκόμαστε όμως; Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, φαίνεται ότι εκκρεμεί μία τελική μελέτη, την οποία και θα πρέπει να λάβουμε και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Η εκτίμηση που έχουμε από τη ΔΕΠΑΝΟΜ είναι ότι οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν στο τέλος του Ιανουαρίου. Από κει και πέρα, πάλι η πρόβλεψη είναι –και αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι κάτι που θα επιμείνουμε ιδιαίτερα- ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας που θα έχει η επέκταση, πλέον, του κέντρου υγείας και αναβάθμισή του θα περιληφθεί μονάδα αιμοκάθαρσης που θα έχει τη δυναμικότητα για επτά κλίνες. Αυτό, λοιπόν, θα είναι σίγουρα ένα σημείο το οποίο θα συμβάλει ιδιαίτερα, όπως και σεις αναφέρετε, στις ανάγκες που υπάρχουν.
Σε σχέση με το ΕΚΑΒ, είναι αλήθεια ότι εκκρεμεί αυτή η δέσμευση που αφορά τη σύσταση νέου τομέα στην Ιστιαία. Η ενημέρωση πάλι που έχουμε γι’ αυτό το θέμα, είναι ότι έχει δρομολογηθεί αυτή η δυνατότητα, αλλά θα ολοκληρωθεί μόλις έχουμε τη τελική πια φάση της πρόσληψης των 232 διασωστών, συνολικά για το ΕΚΑΒ, η οποία και αυτή βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά τα στοιχεία που σας αναφέρουμε θα τα παρακολουθούμε, ώστε πολύ γρήγορα να μπορούμε να δούμε την υλοποίησή τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Η κα Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη έχει το λόγο να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή της και να απαντήσει στην κυρία Υπουργό.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν να πω Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και δημιουργική χρονιά βεβαίως, με υγεία σε όλους μας, γιατί νομίζω ότι πάνω από όλα τη χρειαζόμαστε.
(XF)
(1FT)
Κυρία Υπουργέ, η σημερινή μου ερώτηση για το υπό κατασκευή νοσοκομείο στη Βόρειο Εύβοια και συγκεκριμένα στην Ιστιαία, η λειτουργία του ΕΚΑΒ Βορείου Ευβοίας, αλλά και η δημιουργία μονάδας τεχνικού νεφρού για να εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς της Βορείου Ευβοίας, επανέρχεται σήμερα με τη διαδικασία των επικαίρων ερωτήσεων, καθώς από τις 9 Νοεμβρίου του 2009 δεν έχω λάβει καμία απάντηση.
Κυρία Υπουργέ, θέλω να πιστεύω πως η καθυστέρηση είναι αποτέλεσμα και μόνο φόρτου εργασίας στο Υπουργείο σας και όχι αδιαφορίας, καθώς οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είναι αλήθεια ότι δυστυχώς είχαν εντελώς απαξιώσει το ιερό αγαθό της υγείας του ανθρώπου.
Και από σας την ίδια, κυρία Υπουργέ, εγώ προσωπικά, αλλά κυρίως οι συμπατριώτες μου Βορειοευβοείς, απαιτούμε να νιώσετε, να κατανοήσετε, μα κυρίως να δώσετε μια άμεση στην κυριολεξία λύση στο δίκαιο και ανθρώπινο αίτημά τους για δικαίωμα στη ζωή με καλύτερη περίθαλψη, κυρίως όμως για το δικαίωμά τους να μην πεθαίνουν αβοήθητοι. Ναι, να μην πεθαίνουν αβοήθητοι, κυρία Υπουργέ. Και εδώ θα αναφερθώ στον άδικο χαμό γυναίκας σαράντα χρόνων πριν από ένα χρόνο στην Ιστιαία από πνιγμονή. Κατάπιε η δύστυχη ένα κουκούτσι, χωρίς να μπορεί να της προσφερθεί η επείγουσα ιατρική πρακτική, ας πούμε μια τραχειοστομία ή μια άμεση διασωλήνωση σε μια στοιχειώδη μονάδα αυξημένης φροντίδας.
Κυρία Υπουργέ, οι συμπατριώτες μου βορειοευβοείς και εγώ προσωπικά σαν γιατρός που πάρα πολλά χρόνια ζω στην περιοχή και βιώνω τα προβλήματά τους, είμαστε και δύσπιστοι και απογοητευμένοι απ’ όλες τις εξαγγελίες που έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν βλέπουμε να υλοποιείται ειλικρινά τίποτα. Γι’ αυτό σήμερα από σας ζητούμε μια απλή και σαφή απάντηση και σας παρακαλώ να την έχουμε.
Πότε θα ξεκινήσει; Διότι θα έπρεπε ήδη να έχει αποπερατωθεί, κυρία Υπουργέ. Και σήμερα ακούω πάλι ότι δεν υπάρχει μελέτη. Δηλαδή εδώ φθάνουμε πλέον στο παράλογο. Εμείς περιμέναμε να έχει αποπερατωθεί από πέρυσι. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο είχαν προετοιμαστεί για εγκαίνια. Είναι τραγικό. Κοροϊδεύουμε μια περιοχή. Θλίβομαι γι’ αυτό που σας λέω.
Έχει δεσμευτεί το ανάλογο κονδύλιο; Εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει, πότε θα ολοκληρωθεί και αν υπάρχει το κονδύλιο. Γιατί σας είπαμε ότι απ’ όλες αυτές τις παλινωδίες είμαστε πλέον πάρα πολύ δύσπιστοι.
Πέστε μου κάτι: Γιατί δεν λειτουργεί το ΕΚΑΒ; Έχω τις πληροφορίες -και αυτές σας παρακαλώ πάρα πολύ να τις ερευνήσετε- ότι έχει δημοσιευτεί από το Μάιο του 2009 ο διορισμός οκτώ ή εννέα ατόμων που εμπρόκειτο να λειτουργήσουν το ΕΚΑΒ της Βορείου Ευβοίας. Πού είναι αυτοί οι υπάλληλοι; Έχουν προσληφθεί; Δεν έχουν προσληφθεί;
Το ζητούμενο για μας ξέρετε ποιο είναι; Σήμερα, το 2010, βαριά τραυματισμένοι από τροχαία, άνθρωποι με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας πάνω στην καρότσα των αγροτικών αυτοκινήτων. Κι αν αποφασίσετε τελικά να φτιάξετε τη μονάδα, την οποία όλοι θα υποστηρίξουμε, σας παρακαλώ πάρα πολύ κάντε την καλύτερη απ’ αυτή τη μονάδα της περιοχής της Κύμης, στην οποία δεν λειτουργεί -σας έχω κάνει αναφορά και γι’ αυτό το θέμα, αλλά δεν έχω πάρει απάντηση- η μονάδα τεχνικού νεφρού. Κι αυτό γιατί και εκεί δεν υπάρχει προσωπικό.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
(BA)
(1XF)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κ. Παπανδρέου- Παπαδάκη.
Παρακαλώ την Υπουργό κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητή συνάδελφε, κατανοώ και συμμερίζομαι απόλυτα το ενδιαφέρον και την αγωνία σας, αλλά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στις 4 Οκτωβρίου είχαμε εκλογές, άλλαξε η Κυβέρνηση. Φυσικά και δεν μπορεί να περιμένετε από εμάς να απολογηθούμε για τις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια της προηγούμενης Κυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Γιατί από εξαγγελίες, από προσλήψεις μέχρι διάφορες νοσοκομειακές μονάδες που ήταν σε εξέλιξη, εμείς αυτό που βρήκαμε είναι ότι ούτε προσλήψεις είχαν δρομολογηθεί και φυσικά, όπως και εσείς το υπαινιχθήκατε, δεν υπήρχαν καν σε όλες τις περιπτώσεις οι αντίστοιχες πιστώσεις. Άρα, λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ για να πούμε τι κάναμε αυτούς τους τρεις μήνες στον χώρο της υγείας και έχουμε δρομολογήσει μία σειρά συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν και το δικό σας νομό, τη δική σας εκλογική περιφέρεια και αναφέρομαι σε συγκεκριμένες προσλήψεις. Δεν είναι εξαγγελίες, αλλά είναι συγκεκριμένες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που είναι ήδη στον αέρα από τις 29 Δεκεμβρίου όσον αφορά νοσηλευτικό προσωπικό.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την Ιστιαία και το Κέντρο Υγείας, σας αναφέρουμε ποια είναι η δική μας δέσμευση. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, τα εγκαίνια που θα γινόντουσαν τον Σεπτέμβρη, δεν μπόρεσαν να γίνουν, γιατί απλώς δεν είχαν προχωρήσει. Και η ενημέρωση που επίσημα σας κάνω είναι ότι εκκρεμεί αυτή η μελέτη. Εμείς δηλώνουμε ότι και θα το παρακολουθήσουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιταχύνουμε. Και βέβαια σημειώνουμε και την ανάγκη να υπάρξει η πρόβλεψη για τη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού και για επτά κλίνες, όπως προηγούμενα σας ανέφερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Τέταρτη είναι η με αριθμό 734/6.11.2009 ερώτηση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του νεότευκτου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι.
Η ερώτηση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αθανασίου Λεβέντη, έχει ως εξής:
«Το 2001 με πρόταση του Δήμου Περιστερίου αποφασίστηκε η δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι, ως αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν». Για το σκοπό αυτό ο Δήμος παραχώρησε το 2002 οικόπεδο, το υπ’ αριθμ. Ο.Τ. 1980 επί της οδού Χρήστου Λαδά. Το έργο είχε ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα «Υγεία- Πρόνοια» του Γ’ Κ.Π.Σ. στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004-Υγεία», αλλά δεν υλοποιήθηκε.
Στη συνέχεια εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2006» στον άξονα προτεραιότητας 1. «ΥΓΕΙΑ, Μέτρο 1.1 «Ανάπτυξη Υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ΥΓΕΙΑΣ» με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τελικό δικαιούχο –φορέα επίβλεψης την ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. στην κατηγορία έργων υποδομής με προϋπολογισμό έργου 3.900.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου έγινε στις αρχές του 2004 και οι προσφορές κατατέθηκαν στις 18.4.2004.
Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις που κράτησαν τρία χρόνια και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής, θεμελιώθηκε το Φεβρουάριο του 2007, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2008 και έκτοτε παραμένει κλειστό, αφού δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.
Επειδή το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Περιστερίου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τους κατοίκους του Περιστερίου και ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Γιατί εδώ και δέκα μήνες δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι και παραμένει κλειστό;
2. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα ώστε να γίνουν οι προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσει επιτέλους το Κέντρο Υγείας Περιστερίου που τόσο ανάγκη έχουν 800.000 κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει άλλο σε όλη την περιοχή;»
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει το λόγο να απαντήσει στον ερωτώντα Βουλευτή και Αντιπρόεδρο της Βουλής για τρία λεπτά.
(PM)
(1BA)
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχάς θέλω κι εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι απόλυτη ανάγκη συνολικά για τη δυτική Αθήνα να υπάρχει ενίσχυση στο Αττικό Νοσοκομείο. Όπως ξέρετε, ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να μπορέσει επιτέλους το Αττικό Νοσοκομείο να έχει πλήρη εφημερία. Ξεκινήσαμε ήδη την προσπάθεια με προσλήψεις και με την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Αττικού Νοσοκομείου, όπως επίσης και με την ανάγκη επιτέλους να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι. Φυσικά στο ερώτημα γιατί εδώ και δέκα μήνες δεν έχει λειτουργήσει, η απάντηση είναι ότι για άλλη μία φορά είχαμε εξαγγελίες οι οποίες δεν ακολουθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε με τις αντίστοιχες αποφάσεις ούτε με τις αντίστοιχες προσλήψεις.
Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΔΕΠΑΝΟΜ η οποία παρακολουθεί τις τελικές διαδικασίες όσον αφορά το έργο και την παράδοσή του, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης της περαίωσης και μέσα στην προσεχή εβδομάδα πρόκειται να γίνει και η αναγκαία σύνδεση του Κέντρου με τη Δ.Ε.Η. και η τυπική διοικητική παραλαβή προς χρήση από το Αττικό Νοσοκομείο με το οποίο έχει και τη λειτουργική διασύνδεση.
Επίσης πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη υπογράψει από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και βρίσκεται σε στάδιο συνυπογραφής με τα συναρμόδια Υπουργεία η κοινή υπουργική απόφαση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών όσον αφορά την απόφαση για την κατάρτιση του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας. Πιστεύω ότι και αυτό τις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί και από τα υπόλοιπα Υπουργεία.
Τέλος, στις προσλήψεις τις οποίες έχουμε ήδη δρομολογήσει θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας προκειμένου να μπορέσει πολύ γρήγορα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσει πολύ γρήγορα το Κέντρο Υγείας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που έχει ο κόσμος στο Περιστέρι αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αθήνα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Το λόγο έχει ο Αντιπρόεδρος και Βουλευτής κύριος Αθανάσιος Λεβέντης για να απαντήσει στην κυρία Υπουργό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, καταρχήν χαίρομαι που συμφωνείτε για την ανάγκη να υπάρξει Κέντρο Υγείας σ’ αυτή την περιοχή. Βέβαια δεν πρέπει να υπάρξει μόνο εκεί. Ουσιαστικά δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα σε όλη την επικράτεια όσον αφορά τουλάχιστον στον αστικό χώρο. Το 70% του ελληνικού πληθυσμού ζει σήμερα στις πόλεις και κέντρα υγείας αστικού τύπου δεν έχουμε. Είναι τρία-τέσσερα όλα κι όλα και αυτά λειτουργούν με το ζόρι. Δεν αναφέρω τα άλλα προβλήματα που έχουν τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου.
Επίσης συμφωνούμε στο ότι το Αττικό Νοσοκομείο πρέπει κάποτε επιτέλους να λειτουργήσει σωστά και ολοκληρωμένα. Πρέπει να πω ότι το 1977 ξεκίνησε η σκέψη για να δημιουργηθεί. Τότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες να γίνει νοσοκομείο στην Ελευσίνα, στο Θριάσιο. Ελέγετο τότε ότι δεν χρειάζεται αφού θα γίνει στο Χαϊδάρι. Λειτούργησε από το 1996 το νοσοκομείο της Ελευσίνας. Λειτουργεί και εφημερεύει πλήρως και το Αττικό ακόμα να λειτουργήσει. Αυτά είναι απαράδεκτα προβλήματα. Η δυτική Αττική που, αν θέλετε, έχει πολύ περισσότερα προβλήματα από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας και του λεκανοπεδίου είναι και από αυτή την άποψη αδικημένη, αλλά δυστυχώς κέντρα υγείας αστικού τύπου δεν έχουμε ούτε στις άλλες περιοχές.
Αυτό το έργο ξεκίνησε κουτσά-στραβά από το 2000-2001 και δεν προχώρησε. Ξεκίνησε αργότερα βέβαια με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 75% των χρημάτων ήταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάρα πολλά νοσοκομεία και πάρα πολλές μονάδες υγείας έγιναν με συγχρηματοδότηση, πλην όμως δεν λειτούργησαν ή λειτουργούν ανεπαρκώς και ένα απ’ αυτά είναι και το Αττικό Νοσοκομείο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι δεν έχει γίνει κατανοητό στον τόπο μας ότι μία υγειονομική μονάδα, όποια και αν είναι, νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, από τη στιγμή που ξεκινάει και θεμελιώνεται και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και να εξοπλιστεί, όλο αυτό το κόστος είναι όσο το ετήσιο κόστος λειτουργίας. Αυτό λοιπόν δεν έχει γίνει κατανοητό, αν θέλετε, και στο Υπουργείο Υγείας και στην ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ξεκινώντας πρώτα και κύρια με το να προσλάβουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όλο το υπόλοιπο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.
(SX)
(1PM)
Και, βέβαια, σε αυτές τις περιοχές θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, τις οποίες έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής.
Αν θέλετε, όμως, υπάρχει και η άλλη, ας πούμε, οδυνηρή εξέλιξη: Τρέχουν στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα, γιατί δεν έχουν ούτε οικογενειακούς γιατρούς στην περιοχή ούτε Κέντρα Υγείας. Αυτό πρέπει να καλυφθεί με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μπει στα σκαριά.
Έχετε διακηρύξει ότι θα γίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε κάθε Δήμο. Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Δεν ξέρω ποιες είναι οι σκέψεις και πώς το έχετε συλλάβει. Αυτό το έχω διαβάσει στις εφημερίδες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει πράγματι ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ξεκινώντας από τους οικογενειακούς γιατρούς και από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν και συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις, κυρία Υπουργέ, για την εξέλιξη αυτή.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.
Καλή και ευσύνοπτη η ανάπτυξη της ερώτησής σας.
Θα μου επιτρέψετε κι εγώ, ως εκλεγόμενος στην Περιφέρεια, όπου αφορά η ερώτηση, να εκφράσω τη σύμφωνη γνώμη μου και προς την ερώτηση και να χαιρετίσω τη θετική απάντηση της κυρίας Υπουργού, η οποία έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΙΑ – ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κι εγώ από την ίδια Περιφέρεια εκλέγομαι, οπότε έχω κι εγώ το ίδιο ενδιαφέρον ούτως ή άλλως.
Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι η Δυτική Αθήνα –και νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση- έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί και όσον αφορά την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης και όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας. Συμφωνούμε απόλυτα και είναι ένας στόχος που τον έχουμε θέσει.
Το Αττικό Νοσοκομείο πρέπει να μπορέσει να λειτουργήσει με πλήρη εφημερία. Για να γίνει, βέβαια, αυτό χρειάζονται προσλήψεις. Είναι, όπως ξέρετε, το σημείο κλειδί –το αναφέρατε κι εσείς- για πάρα πολλά νοσοκομεία που δυστυχώς δεν παρέχουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε, στην ποιότητα που θα έπρεπε και φυσικά και για το Κέντρο Υγείας στο Περιστέρι.
Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι όλες αυτές οι τελευταίες τυπικές, διοικητικές εκκρεμότητες θα μπορέσουν γρήγορα να ολοκληρωθούν, καθώς, φυσικά, και οι αναγκαίες προσλήψεις -μέσα από όλες αυτές τις προσλήψεις που έχουμε ήδη προκηρύξει και δρομολογήσει- προκειμένου το Κέντρο Υγείας αυτό πολύ γρήγορα να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που αναλογούν συνολικά στη Δυτική Αθήνα και φυσικά στους πολίτες του Περιστερίου.
Να κλείσω με μία γενικότερη παρατήρηση στο ερώτημά σας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Όπως καταλαβαίνετε μέσα σε εκατό ημέρες έπρεπε πρώτα απ’ όλα να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας: Την υπερχρέωση των νοσοκομείων, τα μεγάλα κενά όσον αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων, όλα αυτά τα καυτά θέματα τα οποία κληρονομήσαμε.
Από εκεί και πέρα, ο σταθερός στόχος μας –και αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε παρουσιάσει και με το εκλογικό μας, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα- είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την πτυχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και σίγουρα ο στόχος είναι να μπορέσει να γίνει αυτό σε συνεργασία και σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα που μας δίνει η ενίσχυση των Δήμων. Δηλαδή, εμείς συνδυάζουμε απόλυτα την προοπτική της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθώς θεωρούμε ότι θα μπορέσει και ο τομέας της Υγείας να αντιστοιχισθεί και με την αιρετή Περιφέρεια, όσον αφορά το πώς είναι σήμερα οργανωμένες οι Υγειονομικές Περιφέρειες, να υπάρχει μία αντιστοίχιση αποτελεσματικότητας σε σχέση με τις αιρετές Περιφέρεις και ο τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μία συνεργασία –και με μία στήριξη, βέβαια, αναγκαίων πόρων και στελεχών για την κάλυψη των αναγκών αυτών- σε επίπεδο Δήμου.
Γι’ αυτό το θέμα, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο πλαίσιο και φυσικά να το συζητήσουμε από κοινού.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Υπογραμμίζουμε και τη διαβεβαίωσή της για την ταχεία επίλυση του προβλήματος.
Αναφορές – ερωτήσεις δεύτερου κύκλου:
Θα συζητηθεί η με αριθμό 1075/13.11.2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλογιάννη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την αναβολή της δημοπράτησης του έργου: «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας – Γ’ Φάση».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καλογιάννη έχει ως εξής:
(PS)
(1SX)
«Την 1η Σεπτεμβρίου 2009 δημοπρατήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το έργο: «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας – Γ΄ Φάση» προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ «Ενίσχυση προσπελασιμότητας» και η μελέτη του είχε εκπονηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας γενιάς δημοσίων έργων από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η συνεχής αναβάθμιση του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελεί εθνική στρατηγική προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για μια από τις δυο κύριες πύλες της χώρας μας προς την Δυτική Ευρώπη.
Με την ολοκλήρωση και της Γ’ Φάσης του Νέου Λιμένα η Ηγουμενίτσα καθίσταται ένα κομβικό λιμάνι στο σχεδιαζόμενο σύστημα των «Θαλασσίων Λεωφόρων» και του διαδρόμου της Αδριατικής, με πανευρωπαϊκή εμβέλεια.
Η μεγάλη σημασία του λιμένα αποτυπώνεται και στο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 128 Α΄/03.07.2008) όπου προβλέπεται η αναβάθμισή του από λιμένα εξυπηρέτησης οχηματαγωγών-επιβατικών πλοίων σε σύνθετο λιμένα εξυπηρέτησης και μοναδοποιημένων εμπορευμάτων (εμπορευματοκιβώτια).
Η αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και την κατασκευή της Ιόνιας Οδού θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Βορειοδυτικής Ελλάδας, και της Ηπείρου ειδικότερα, στον εμπορικό, τουριστικό και μεταφορικό τομέα.
Ενώ η κατάθεση των προσφορών για το έργο ήταν προγραμματισμένη για την 27η Οκτωβρίου 2009 ξαφνικά και αναιτιολόγητα, το Υπουργείο Υποδομών ανέβαλε τη δημοπράτηση του έργου.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο ανέβαλε την δημοπράτηση του έργου, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ηπείρου;
2. Θα δημοπρατηθεί τελικώς η Γ΄ Φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας και εάν ναι πότε;».
Την ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το καλοκαίρι ως πολιτικός υπεύθυνος για τα δημόσια έργα είχα πει πολλές φορές ότι θα ακολουθήσουν μέχρι τις επερχόμενες εκλογές -και όλοι διαισθανόμασταν ότι είναι πάρα πολύ κοντά- πάρα πολλές δημοπρατήσεις. Αυτές οι δημοπρατήσεις θα είναι πέτσινες δημοπρατήσεις γιατί είτε δεν θα έχουμε ελεγκτική ωριμότητα, είτε γιατί δεν θα έχουν διασφαλισμένους πόρους, είτε θα υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι.
Έχω πει και μετά τις εκλογές -και το ξανατονίζω- ότι ίσως πρέπει στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε για την αλλαγή του νόμου τόσο για την ανάθεση μελετών όσο και των έργων, να προσθέσουμε μια διάταξη που να λέει ότι απαγορεύεται η δημοπράτηση έργου, όπως και οι προσλήψεις αντίστοιχα, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Και όταν οι εκλογές είναι πρόωρες να υπάρχει αυτόματη ακύρωση όλων των δημοπρατήσεων.
Εδώ, βεβαίως, είναι η δημοπράτηση της τελευταίας νύκτας, του τελευταίου εικοσιτετραώρου -1 Σεπτέμβρη 2009- όπως ξέρετε. Είναι ημέρα Τρίτη και την επομένη προκηρύσσονται εκλογές. Εκείνη την Τρίτη και την Δευτέρα 31 Αυγούστου και την 1η του Σεπτέμβρη έχουν δημοπρατηθεί όσα έργα δεν δημοπρατήθηκαν μια ολόκληρη τετραετία. Σας θυμίζω: Οι επεκτάσεις των αυτοκινητοδρόμων Αττικής, Δευτέρα 31 Αυγούστου, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, την Τρίτη το αεροδρόμιο στο Καστέλι με καθεστώς και αυτό σύμβασης παραχώρησης, ύψους περίπου 1.000.000.000 ευρώ και την 1η του Σεπτέμβρη πάρα πολλά έργα, όλως τυχαίως στον δυτικό άξονα αυτά και ειδικά στην μονοεδρική της Θεσπρωτίας.
Δεν σώθηκε έτσι ο κ. Μπέζας, ο κατά τα άλλα φιλότιμος και συμπαθητικός άνθρωπος, στην μονοεδρική, γιατί οι πολίτες είχαν πάρει τις αποφάσεις τους και δεν περίμεναν τις δημοπρατήσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου.
Τα λέω αυτά γιατί πράγματι πρέπει να κάνει μεγάλες τομές και ανατροπές το πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί έτσι να δημοπρατούμε έργα παραμονές εκλογών, το τελευταίο βράδυ. Για να μην φτάσω και στα χειρότερα, δηλαδή την Παρασκευή, παραμονές εκλογών, είκοσι τέσσερις ώρες πριν από τις εκλογές της 4 του Οκτώβρη δημοπρατούσατε έργα ή δίνατε χαρτιά στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Βλέπω τον συνάδελφο της Χαλκιδικής. Υπέγραψε έργο ύψους 35.000.000 ευρώ για τη Νομαρχία Χαλκιδικής. Ήταν όμως για έργο στο Νομό Θεσσαλονίκης που, βεβαίως, έχει συνέχεια στο Νομό Χαλκιδικής.
Αυτά ήταν τα καμώματά σας ειδικά το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν τα προβλήματα.
Το έργο αυτό θα γίνει γιατί είναι σημαντικό και θα επαναδημοπρατηθεί στην ώρα του. Η δεύτερη φάση του έργου είναι σε εξέλιξη. Έχει, όμως, κατασκευαστεί μόνο το 28% του συμβατικού έργου από τις πιστοποιημένες δαπάνες και είναι ενταγμένο στο Ταμείο Συνοχής. Το έργο αυτό έχει, όπως είπα, διανύσει το 55% του συμβατικού χρόνου και έχει κατασκευαστεί το 28%.
(TS)
(1PS)
Το έργο αυτό θα ξεπεράσει στην ολοκλήρωσή του και με τη δική σας ακόμη σύμβαση και τις ημερομηνίες να τηρούνταν απόλυτα το χρόνο χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής και πρέπει να διασφαλίσουμε τους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη συνέχεια, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά. Για να μπορέσει να κατασκευαστεί η τρίτη φάση, πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη, γιατί τα βασικά τμήματα της τρίτης φάσης και η εγκατάσταση του εργολάβου για όποιον είναι ο ανάδοχος, είναι πάνω στην πρώτη φάση του Λιμανιού που σήμερα λειτουργεί, πάνω στη δεύτερη φάση η οποία κατασκευάζεται.
Σε καμία περίπτωση και να είχε ανάδοχο αυτό το έργο, δεν θα ξεκίναγε ποτέ την κατασκευή του, διότι ο ένας εργολάβος θα ήταν πάνω στον άλλο. Ήταν απλώς μια δημοπράτηση, να υπάρχει ένα χαρτί παραμονές της προκήρυξης των εκλογών για να έρθετε τώρα να κάνετε ερωτήσεις με βάση το κομματικό σας καθήκον. Και καλώς τις κάνετε, γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να ενημερώνουμε και τους πολίτες της Θεσπρωτίας και τον ελληνικό λαό για την πραγματικότητα αυτών των δημοπρατήσεων.
Ξανατονίζω ότι είναι σημαντικό έργο. Θα επαναδημοπρατηθεί στην ώρα του για να κατασκευαστεί και να μη θυμίζει στην Ηγουμενίτσα το 1992, όταν για πρώτη φορά ξεκίνησαν σημαντικά έργα να γίνουν στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με τις κατατμήσεις όμως για να μοιραστούν στους τοπικούς εργολάβους, βούλιαξαν και αναγκάστηκε η επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1995 να καταργήσει τις εργολαβίες αυτές, να δημοπρατήσει συνολικά το έργο και επιτέλους να υπάρξει η πρώτη φάση και η ολοκλήρωσή της. Και είναι ένα λαμπρό δείγμα λιμανιού, σημαντικό για την Ηγουμενίτσα.
Τονίζω και πάλι ότι το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι στρατηγικής σημασίας, κόμβος στις θαλάσσιες λεωφόρους. Για εμάς μαζί με την ολοκλήρωση της Εγνατίας και της Ιόνιας θα δώσει πράγματι το στίγμα της ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο ερωτών Βουλευτής κ. Σταύρος Καλογιάννης έχει το λόγο να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στον κύριο Υπουργό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ξεκινήσω και να πω ότι με εξέπληξε η ορολογία που χρησιμοποιεί ο κύριος Υπουργός. Μίλησε για πέτσινες δημοπρατήσεις. Ειλικρινά, έμεινα ενεός. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο τέτοιες εκφράσεις, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Δεύτερον, είπε ο κύριος Υπουργός ότι κάνω το κομματικό μου καθήκον. Αλίμονο, κύριε Πρόεδρε! Το κομματικό μας καθήκον κάνουμε στο ναό της Δημοκρατίας; Ενδιαφέρομαι για τον τόπο μου, κύριε Υπουργέ, για τα έργα που έχουμε προγραμματίσει και αγωνιούμε εάν θα υλοποιήσετε. Και οφείλετε να υλοποιήσετε, διότι θα εξηγήσω αμέσως τώρα την ωριμότητα του έργου και την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου Λιμανιού.
Κύριε Πρόεδρε, οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας επί πεντέμισι χρόνια και ειδικότερα το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έδειξαν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την Ήπειρο, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο υλοποίησης έργων. Σημαντικότερο ασφαλώς έργο είναι η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η οποία έχει κυριολεκτικά αλλάξει τη μορφή της Ηπείρου. Η Ήπειρος έχει καταστεί πλέον τουριστικός προορισμός πρώτης προτεραιότητας όχι μόνο για το εσωτερικό αλλά πολλές φορές και για κατοίκους του εξωτερικού. Οι νέες αναπτυξιακές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί από την Εγνατία Οδό, καθιστούν απολύτως αναγκαία την πλήρη εκμετάλλευση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η περιφέρειά μας. Και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρομαι στο συγκεκριμένο έργο του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Είχα καταθέσει σχετική ερώτηση, κύριε Υπουργέ, και είχατε όλο το χρόνο να απαντήσετε. Εσείς εδώ κάνατε μια διακήρυξη γενικόλογη περί του τι προτίθεσθε να κάνετε κ.λπ. Συγκεκριμένα στοιχεία δεν δώσατε.
Ο Λιμένας Ηγουμενίτσας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λιμένες της χώρας, από τους σημαντικότερους λιμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανήκει στην κατηγορία Α΄, δηλαδή στους λιμένες διεθνούς σημασίας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτυπώνεται η μεγάλη σημασία του Λιμένα στο εθνικό χωροταξικό σχέδιο που είχε προχωρήσει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το 2008 και έχει θεσμοθετηθεί και εφαρμόζεται.
Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης του συγκεκριμένου Λιμανιού ωριμάσαμε ως Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το συγκεκριμένο έργο. Το εντάξαμε στο υπηρεσιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας». Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 110 εκατομμύρια ευρώ. Δημοπρατήθηκε το έργο και είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Σεπτέμβριο η κατάθεση των προσφορών.
Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι απαιτούν πολύ σημαντικό χρόνο. Δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, δεν είναι απλά χαρτιά όπως αναφέρατε προηγουμένως.
Το χειρότερο είναι ότι η ματαίωση της δημοπράτησης έγινε εντελώς αναιτιολόγητα. Δεν κάνατε μια ανακοίνωση, όπως οφείλατε, να ενημερώσετε και το λαό της Θεσπρωτίας αλλά και όλους τους Ηπειρώτες που μας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο έργο.
(AS)
(01TS)
Κύριε Πρόεδρε, το δύσκολο ,βεβαίως, δεν είναι να καταργείς προγραμματισμένα έργα. Το δύσκολο είναι να προγραμματίσεις, να σχεδιάσεις και να προχωρήσεις στην υλοποίηση. Αυτό, δηλαδή, που κάναμε εμείς στο ΥΠΕΧΩΔΕ πεντέμισι χρόνια.
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ πολύ να δώσετε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε σκέπτεστε να ξαναδημοπρατήσετε το έργο και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κι εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει για τη δευτερολογία του ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, όταν μιλούσα για κομματικό καθήκον το θεωρούσα έπαινο για εσάς, δεν ήταν κατηγόρια, γιατί οι λόγοι της δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου είναι προφανείς και τους γνωρίζετε. Σας είπα την ημερομηνία, τα προβλήματα που έχει και τους λόγους τους συγκεκριμένους. Η μονοεδρική ,δηλαδή, της Θεσπρωτίας.
Ο Νομός της Θεσπρωτίας, όμως, είχε πάρει την απόφαση ό,τι κι αν κάνατε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε, θα προτείνουμε διάταξη –ειλικρινά σας το λέω- τρεις μήνες πριν τις εκλογές να ακυρώνεται κάθε δημοπράτηση για να σταματήσει αυτή η πελατειακή νοοτροπία, η οποία παγιδεύει τα έργα. Αν γίνονται πρόωρες εκλογές να ακυρώνονται αυτόματα. Το λέω με σαφήνεια αυτό, δεν το λέω τυχαία, γιατί έχουμε μία σειρά δημοπρατήσεων.
Σας είπα, Παρασκευή βράδυ στις 2 του Οκτώβρη, υπογράψατε χαρτιά και μοιράσατε σε νομάρχες, σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες και σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπα τον συνάδελφο από τη Χαλκιδική. Αυτές χαρακτήρισα «πέτσινες» προεκλογικές δημοπρατήσεις. Αν ο όρος είναι αδόκιμος είναι πάνω σε αυτόν που χρησιμοποιεί ο ελληνικός λαός και είναι δόκιμος για τη δική του γλώσσα και τη δική του πραγματικότητα.
Είπατε, ότι η Νέα Δημοκρατία έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στην Ήπειρο. Εκτός από την συνέχιση της Εγνατίας Οδού ,πράγματι υπήρξε προτεραιότητα στο τμήμα της του Οριζόντιου Άξονα. Πέστε μου, ποιο άλλο έργο δημόσιας υποδομής στην Ήπειρο έχει κατασκευαστεί, έχει πραγματοποιηθεί, έχει ξεκινήσει ,έστω, στα πεντέμισι χρόνια που ήσασταν στην κυβέρνηση. Κάποιο σημαντικό δημόσιο έργο. Σημαντικό είναι το έργο της Εγνατίας και το τονίζω.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Ιονία Οδός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Η ολοκλήρωσή της στον οριζόντια άξονα θα έρθει ,όμως, την άνοιξη. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά και το τονίζετε και εσείς γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η γέφυρα στο Περιστέρι. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Ήπειρος ξαναυποχώρησε στο δίκτυο της ανάπτυξής της τα τελευταία χρόνια, όπως σχεδόν και όλες οι ελληνικές περιφέρειες.
Για την Εγνατία Οδό συμφωνώ, ήταν σημαντική η προσπάθεια παρότι με υποδιπλάσιους ρυθμούς προχώραγε.
Είπατε ότι δεν απάντησα στη γραπτή σας ερώτηση. Εμείς, από τον κ. Σουφλιά δεν παίρναμε ποτέ απάντηση, αγαπητέ συνάδελφε. Θα σας φέρω τόμους ερωτήσεων, δικές μου και των άλλων συναδέλφων. Απαξιούσε να μας απαντά, όχι να έρθει φυσικά στη Βουλή και απαντήσει. Δεν υπήρχε κανένας λόγος.
Μεσολάβησαν οι γιορτές, έτρεξαν οι ημερομηνίες και γι’ αυτό ακριβώς είμαι εδώ προφορικά και νομίζω η ζωντανή απάντηση είναι ακόμα καλύτερη. Καμία πρόθεση δεν υπάρχει και είμαστε εδώ κι εγώ και ο κ. Ρέππας, συνεχώς, και απαντούμε σε ερωτήσεις συναδέλφων όλων των πτερύγων. Διότι, όχι μόνο δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, αλλά ίσα – ίσα θέλουμε να αναδείξουμε την αλήθεια των προβλημάτων όπως ακριβώς τα παραλάβαμε και τις προσπάθειες που κάναμε για να δώσουμε λύσεις.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα διαβάσω το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας, όπως ακριβώς μας το κατέθεσαν γιατί ακριβώς πάμε σε αυτήν την αναστολή και στην επαναπροκήρυξη.
Η αρμόδια υπηρεσία, της οποίας οι διευθυντές τοποθετήθηκαν στη δική σας θητεία -είναι οι ίδιοι και παραμένουν οι ίδιοι- μας γράφει: «Η διακήρυξη του παραπάνω έργου ανακλήθηκε για τους παρακάτω λόγους:
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα, δεδομένης αφενός της εξέλιξης της εργολαβίας της Β’ Φάσης, αφετέρου της λειτουργίας της σημαντικότερης οικονομικά δραστηριότητας του Λιμένα, γραμμές Αδριατικής – Ιταλίας, η οποία σήμερα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στα υφιστάμενα κρηπιδώματα της Α’ Φάσης ανάπτυξης του Λιμένα. Αναλυτικότερα: α) σχετικά με τη δραστηριότητα της εργολαβίας της Β’ Φάσης επισημαίνονται τα ακόλουθα: Η ειδική εγκατάσταση παραγωγής κυψελωτών κιβωτίων χωροθετείται ,εν μέρει, εντός της περιοχής των έργων της Γ’ Φάσης. Μάλιστα, η κατασκευή των κυψελωτών κιβωτίων σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα επιμήκης διαδικασία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση, εμπλοκή των εργασιών των δύο εργολαβιών στο συγκεκριμένο χώρο. Γενικότερα, η κατασκευή των εργασιών στην περιοχή νοτίως της Α’ Φάσης όπου η εργολαβία της Β’ Φάσης υλοποιεί τα προβλεπόμενα έργα του Νότιου Τμήματος και εργολαβία της Γ’ Φάσης, θα πρέπει να κατασκευάσει κρηπίδωμα μήκους περίπου εκατό μέτρων καθώς και πλήθος άλλων έργων. Δημιουργεί ζητήματα σημαντικών εμπλοκών των δύο εργολαβιών λόγω της άμεσης γειτνίασης αυτών και β) σχετικά με τη δραστηριότητα του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας στο κρηπίδωμα της Α’ Φάσης επισημαίνεται ότι ήδη από τα συνολικά οκτακόσια μέτρα του συνολικού μήκους του κρηπιδώματος περίπου διακόσια πενήντα μέτρα δεν είναι σήμερα λειτουργικά αφού κατασκευάζεται ο βόρειος προβλήτας από την εργολαβία της Β’ Φάσης.
(PE)
(1AS)
Εφόσον δημοπρατηθούν άμεσα, τα έργα της τρίτης φάσης, όπου προβλέπεται η υλοποίηση των δύο πρόσθετων προβλητών, κεντρικού και νότιου, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί μείζον ζήτημα για την εξυπηρέτηση των γραμμών Αδριατικής-Ιταλίας, δεδομένου ότι θα απαιτηθεί η δέσμευση πεντακοσίων επιπλέον μέτρων του κρηπιδώματος της πρώτης φάσης, με ουσιαστική αδρανοποίηση της λειτουργίας των λιμενικών εγκαταστάσεων της πρώτης φάσης για ένα διάστημα τουλάχιστον δυο ετών».
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, κύριε Μαγκριώτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία φράση.
«Επομένως, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το συνδετήριο κρηπίδωμα από την εργολαβία της β΄ φάσης και όπου ο παλιός λιμένας εξυπηρετεί αποκλειστικά τις γραμμές ακτοπλοΐας, αναμένεται να ανακύψουν σοβαρά λειτουργικά ζητήματα ως προς την παράλληλη εξέλιξη των δύο μεγάλων σε φυσικό αντικείμενο εργολαβιών β΄ και γ΄ φάσης.
Μετά την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, το έργο θα επαναδημοπρατηθεί με νέους όρους».
Αυτή είναι η αναλυτική τοποθέτηση των υπηρεσιών και των δικών σας προϊσταμένων, που εσείς τοποθετήσατε. Θα τρέξουμε γρήγορα, για να προλάβουμε το χρόνο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πότε, κύριε Υπουργέ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Πολύ γρήγορα, μόλις έχουμε τη δυνατότητα, θα το δημοπρατήσουμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ημερομηνία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Τα λεφτά θα είναι διασφαλισμένα. Όμως, εάν προχωρούσε η δημοπράτηση, θα ακυρωνόταν η πρώτη φάση, θα έκλεινε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μόνο και μόνο για πέντε ψήφους.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έξι λεπτά μίλησε ο κύριος Υπουργός, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχετε δίκιο. Του έκανα ήδη παρατήρηση. Διάβαζε ένα κείμενο, διάβαζε γρήγορα, αλλά επειδή έκρινα ότι σας ενδιαφέρει πάρα πολύ η Ηγουμενίτσα, το λιμάνι, η έξοδος προς Ιταλία, οι οδικοί άξονες, γι’ αυτό και είχε μία εν μέρει ανοχή του Προέδρου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να μας πει και την ημερομηνία, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Ο Υφυπουργός απάντησε έτσι όπως έκρινε ότι πρέπει να απαντήσει. Τα συμπεράσματα εξάγονται με βάση τις τοποθετήσεις στην Αίθουσα αυτή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα τώρα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό στο σύνολο το νομοσχέδιο ως διενεμήθη;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της, στις 14 Ιανουαρίου 2010, τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε τρεις συνεδριάσεις.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Σας γνωρίζω απλώς ότι με βάση την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε τρεις συνεδριάσεις, αυτό σημαίνει ότι αύριο Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτηση, θα συνεχισθεί την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη. Το νομοσχέδιο αυτό κρατείται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Υπουργείου Οικονομικών
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».
Το παραπάνω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την απόφαση την οποία έλαβε η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ύστερα από πρόταση του αρμοδίου Υπουργού, συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφος 4 του Συντάγματος και το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής.
(EP)
(1PE)
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή η συζήτηση ολοκληρώνεται επί της αρχής και επί των άρθρων σε μια συνεδρίαση -απόψε δηλαδή- που διαρκεί κατά ανώτατο όριο δέκα ώρες. Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές, ο Πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος Υπουργός, οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων και από ένας εκπρόσωπός τους. Η ομιλία τους περιορίζεται στο ένα δεύτερο που προβλέπεται από τα άρθρα 97 και 103 του Κανονισμού της Βουλής.
Επίσης, και αυτό έχει εφαρμοστεί κατ’ έθιμο και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, προτείνω να λάβει το λόγο και ένας επιπλέον ομιλητής, ορισμένος από κάθε κόμμα. Επομένως, στη συζήτηση επί της αρχής οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές έχουν χρόνο ομιλίας επτάμιση λεπτά, οι Υπουργοί εννέα λεπτά, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από δέκα λεπτά, η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς από επτάμιση λεπτά, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έξι λεπτά και οι ορισθέντες από τα κόμματα, πέντε ομιλητές όπως είπαμε νωρίτερα, από τρεισήμισι λεπτά.
Η δευτερολογία περιορίζεται στο μισό του χρόνου της πρωτολογίας. Στη συζήτηση επί των άρθρων οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές έχουν δύο λεπτά, οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων και οι Υπουργοί δύο λεπτά την πρώτη φορά και από ενάμιση λεπτό κάθε επόμενη φορά. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δύο λεπτά την πρώτη φορά και ενάμιση λεπτό μετά μέχρι δύο φορές ακόμη, και η διάρκεια ομιλίας ορισμένων από τα κόμματα ομιλητών είναι δύο λεπτά. Εφόσον, τα άρθρα συζητηθούν σε ενότητες, οι χρόνοι αυτοί διπλασιάζονται.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 109 η Βουλή μπορεί, μετά από πρόταση του Προέδρου της, να καθορίζει το χρόνο που θα διατεθεί για την κατ’ αρχήν και την κατ’ άρθρον συζήτηση. Αν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση διατίθενται τέσσερις ώρες για την κατ’ αρχήν και έξι ώρες για την κατ’ άρθρο συζήτηση.
Θα ήθελα λοιπόν, να σας προτείνω να ξεκινήσουμε με τα περιθώρια που καταρχήν περιγράφει ο Κανονισμός και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, να τα αναπροσαρμόσουμε με νεότερη απόφαση.
Θέλω όμως, σε ό,τι αφορά τον τρόπο συζήτησης των άρθρων, αν θέλετε να συμφωνήσουμε από τώρα. Το νομοσχέδιο έχει δύο άρθρα και είναι και δύο διαφορετικές ενότητες. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο χρόνος αν πάμε, όπως ακούστηκε από τους ομιλητές, άρθρο-άρθρο θα είναι το πολύ δύο λεπτά. Εάν συμφωνείτε ότι είναι προτιμότερο να συζητηθούν ως ενότητα, κατ’ οικονομίαν, διπλασιάζεται ο χρόνος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το ίδιο είναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το ίδιο είναι, αλλά εγώ ρωτάω το Σώμα, δηλαδή αν συμφωνούμε να συζητηθούν τα άρθρα ως ενότητα.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, το Σώμα συνεφώνησε να συζητηθεί ως ενότητα, με χρόνο τον διπλάσιο των δύο λεπτών, των ενάμιση και τα λοιπά. Διαφορετικά, θα μιλήσετε δύο λεπτά στο πρώτο άρθρο και μετά άλλα δύο λεπτά. Αλλά θεωρώ ότι είναι ασφυκτικός ο χρόνος των δύο λεπτών, άρα σε τέσσερα λεπτά μπορεί κανείς να καταθέσει με μεγαλύτερη ευχέρεια την άποψή του και για τα δύο άρθρα.
Συμφωνεί, λοιπόν, το Σώμα.
Πριν καλέσω στο Βήμα τον εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ θα μου επιτρέψετε να σας ανακοινώσω ότι ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης μας γνωρίζει ότι στη συζήτηση της συμπληρωματικής ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του νόμου φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα», ως ομιλητής από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ορίζεται ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Σπύρος Χαλβατζής, γνωστοποιεί ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού, ορίζεται ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος.
Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Αστέριος Ροντούλης, μας γνωρίζει ότι αναφορικά με τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Τροποποίηση του νόμου φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα», ορίζεται ως ειδικός αγορητής ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και ως ομιλητής ο κ. Μαυρουδής Βορίδης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραμένει ο κ. Αστέριος Ροντούλης.
(PN)
(1EP)
Και τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας, μας γνωστοποιεί ότι κατά τη σημερινή συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα», ορίζει ως Ειδικό Αγορητή το Βουλευτή κ. Δημήτριο Παπαδημούλη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και ομιλητή του κόμματος το Βουλευτή κ. Θεόδωρο Δρίτσα.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, βλέπω, σηκώνει το χέρι του και ζητά το λόγο.
Παρακαλώ, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να καταθέσω και να διανεμηθούν στους συναδέλφους Βουλευτές, ορισμένες προσθήκες και αναδιατυπώσεις, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ωραία. Να κατατεθεί και να διανεμηθεί για να λάβουν γνώση οι κυρίες και οι κύριοι Βουλευτές.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν κείμενο προσθηκών και αναδιατυπώσεων το οποίο έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και τώρα το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννης Αμοιρίδης για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, βασική διάσταση σε μια δημοκρατία είναι οι πολίτες να νιώθουν ότι υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα, να έχουν την αίσθηση του δικαίου. Αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο.
Είναι μια προεκλογική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Ζάππειο- και ερχόμαστε να άρουμε μια μεγάλη αδικία στη φορολόγηση των κληρονομιών, των γονικών παροχών και των δωρεών που γίνονταν ένα χρόνο τώρα με το νόμο 3634/2008 που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο προσπαθούμε –προσπαθεί το Υπουργείο και προτείνει- να χρηματοδοτηθούν πολιτικές της υγείας, μέσα από την αύξηση του καπνού και των αλκοολούχων ποτών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και παροχών είναι μια απαίτηση της κοινωνίας, μιας δίκαιης κοινωνίας, που δεν μεταφέρει τα βάρη των λίγων στους πολλούς. Η θεσμοθέτηση της φορολογικής νομοθεσίας σε προηγούμενη Κυβέρνηση καταστρατήγησε πλήρως την αρχή της αναλογικότητας, υπηρετώντας όχι τις επιταγές του Συντάγματος αλλά τις επιταγές των λίγων, μη αποδίδοντας φορολογική δικαιοσύνη. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και με το ΕΤΑΚ. Όπως θυμάστε, καταργήθηκε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και επιβλήθηκε αυτός ο επαίσχυντος φόρος που δημιουργεί την υποχρέωση σε μια μικρή κατοικία, σε μια αποθήκη σε ένα χωριό, να έχει την ίδια επιβάρυνση στο χώρο ακίνητης περιουσίας με μια βίλα στα ακριβότερα σημεία των πόλεων. Ίδιος νόμος τότε, ίδιος νόμος και ο επόμενος. Διπλή επιβάρυνση σε αυτούς που δεν έχουν και διπλή ελάφρυνση στους κατέχοντες.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Ένας που έχει μια περιουσία 100 εκατ. ευρώ, για να τη μεταβιβάσει πριν από το 2008 είχε υποχρέωση να πληρώσει φόρο 11 εκατ. ευρώ. Με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας αυτή η υποχρέωση κατέβηκε στο 1,1 εκατ. ευρώ με το 1% που επιβλήθηκε. Άρα γλίτωσε 10 εκατ. ευρώ. Για αυτό λέμε, τα λεφτά υπήρχαν, απλά κάποιος τα εξαφάνισε και τα χάρισε.
Εμείς λέμε ότι για ένα ακίνητο σήμερα 200.000 ευρώ μετά το αφορολόγητο θα πληρώσει 500 ευρώ, ενώ με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας του 2008 θα πλήρωνε 1.165 ευρώ. Ειδικότερα δε, αναδρομικά από τις 8.1.2010, το αφορολόγητο αυξάνεται στις 150.000 ευρώ από τις 95.000 ευρώ και οι συντελεστές κινούνται από 1% έως 10%. Έτσι έχουμε από τις 150.000 μέχρι τις 300.000 ευρώ συντελεστή φορολόγησης 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ, 5% και από 600.000 ευρώ και πάνω, 10%. Αυτά για τους συγγενείς Α΄ Βαθμού.
(1PN)
Και έτσι έχουμε από 30.000 έως 70.000 να προβλέπετε ένας συντελεστής με 5%, οι επόμενες 200.000 με 10% και από 300.000 και πάνω με 20%.
Με αυτές τις αλλαγές κερδισμένοι είναι όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα μικρής και μεσαίας τάξης,δηλαδή ποιοι; Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έχουν τη μικρή και μεσαία περιουσία.
Και βέβαια ο φόρος είναι ευνοϊκότερος για συγγενείς α’ κατηγορίας, λίγο υψηλότερος για συγγενείς β’ κατηγορίας και παραμένει ο ίδιος για συγγενείς γ’ κατηγορίας.
Η διαχωριστική γραμμή των επιβαρύνσεων τίθεται στις 310.000 ευρώ, από τις οποίες και κάτω μειώνεται ο φόρος σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. Αν όμως δούμε ότι μια μέση ελληνική οικογένεια είναι τετραμελής, αυτό το όριο τετραπλασιάζεται, γιατί για τους δύο γονείς είναι 310.000 συν 310.000 ίσον 620.000 και με τα δύο παιδιά –αυτή είναι η συνήθης ελληνική οικογένεια- πάμε στο 1.240.000 ευρώ. Απ’ αυτό το ποσό και κάτω με τη σημερινή πρόταση που κάνουμε ευνοείται ο Έλληνας πολίτης.
Έτσι λοιπόν για ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Νέο Ηράκλειο που μεταβιβάζεται με γονική παροχή, ο φόρος μειώνεται στα 400 ευρώ από 950 ευρώ και για ένα ίδιο ακίνητο ιδίου εμβαδού στο Περιστέρι, ο φόρος από 350 ευρώ μηδενίζεται.
Επίσης αυξάνεται το αφορολόγητο για χήρες και ορφανά από 300.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ και βέβαια καταργείται η πρώτη κατηγορία και το υπόλοιπο μεταφέρεται στα επόμενα κλιμάκια.
Η μείωση του φόρου που προβλέπεται για τους κληρονόμους ατόμων τα οποία έχουν αναπηρία από 67% και πάνω, φτάνει στο 10%.
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι, έγινε αυτό το σχέδιο νόμου, γιατί κρίθηκε απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες; Αυτό έγινε γιατί παρατηρήθηκε χορός μεταβιβάσεων μέσα στο Δεκέμβριο του 2009 και κυρίως στις ακριβές περιοχές.
Καταιγίδα μεταβιβάσεων στη ΔΟΥ Κηφισιάς. Το 2008 είχαμε 437 μεταβιβάσεις και το Δεκέμβρη του 2009 είχαμε 2.246. Αυτό όσον αφορά το αριθμητικό κομμάτι, γιατί όσον αφορά το ποσοτικό η διαφορά είναι τεράστια. Το 2008 είχαμε 39,4 εκατομμύρια ευρώ και το Δεκέμβρη του 2009 είχαμε 538,79 εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε άλλες ακριβές περιοχές. Να σκεφθείτε ότι σε φθηνές περιοχές η αύξηση ήταν από 2% έως 10%, αν δείτε λίγο τη ΔΟΥ Περιστερίου.
Επιπλέον επιχειρήθηκε μέσα από τις πολλαπλές κατατμήσεις να μειωθεί πέραν του φόρου γονικής παροχής και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα έρθει τώρα μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ. Άρα, διπλός ο στόχος των γρήγορων και πολλών μεταβιβάσεων και τεμαχισμού της περιουσίας.
Για τις υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών οι ρυθμίσεις ισχύουν από 8-1-2010, αλλά για τις κληρονομιές από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ.
Έτσι ο φόρος γονικής παροχής και δωρεάς θα υπολογίζεται με τις νέες κλίμακες εφόσον τα συμβολαιογραφικά έγγραφα της μεταβίβασης θα φέρουν ημερομηνίες μεταγενέστερες της 8ης Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της δήλωσης στην Εφορία.
Με το σχέδιο κλείνει επίσης το παράθυρο των χρηματικών δωρεών με την κατάργηση του αφορολόγητου των 150.000 ευρώ που έδινε τη δυνατότητα σε φορολογούμενους να επικαλούνται άτυπες δωρεές, σημαντικές δωρεές γονέων και συγγενών ώστε να καλύπτουν το πόθεν έσχες και να μην πληρώνουν φόρο.
Έτσι θα μπορούσε κάποιος να πάρει από τον πατέρα και τη μάνα 150.000 ευρώ και 150.000 ευρώ δηλαδή 300.000 ευρώ, από τους παππούδες άλλες 300.000 ευρώ, από τα αδέλφια άλλες 100.000 ευρώ και να έχει ένα αφορολόγητο 700.000 ευρώ που δεν θα πλήρωνε φόρο και δεν θα ήταν και υποχρεωμένος να απολογηθεί για το πόθεν έσχες.
Όμως, επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις σ’ αυτό το σημείο, να πούμε ότι για την πρώτη κατοικία δεν υπάρχει πόθεν έσχες. Ακόμη και σήμερα δεν θα υπάρξει και μπορείς τα χρήματα να τα δώσεις στα παιδιά σου. Δεν χρειάζεται να γίνει άτυπη συμφωνία για να δώσεις τα χρήματα.
Έτσι, εφεξής οι δωρεές σε χρήμα θα φορολογούνται με 10% για συγγενείς α’ βαθμού και με 20% για συγγενείς β’ βαθμού. Και βέβαια το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ παραμένει στα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό δεν αλλάζει.
Ρυθμίζεται επίσης ενιαίος τρόπος καταβολής του φόρου κληρονομιάς σε δώδεκα διμηνιαίες δόσεις κάθε μια από τις οποίες δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνονται οι φόροι σε τσιγάρα και ποτά. Έτσι στα 3,40 ευρώ με 3,54 ευρώ θα διαμορφωθεί η τιμή των ακριβών τσιγάρων και από 2,15 ευρώ μέχρι 2,19 ευρώ των φθηνών τσιγάρων.
Επίσης αυξάνεται από 10% σε 12% ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και τον καπνό που προορίζεται για χειροποίητα τσιγάρα και ενδεικτικά η επιβάρυνση της φορολογίας ανά πακέτου είκοσι τσιγάρων ανέρχεται από 15 λεπτά έως 19 λεπτά για τα φθηνά τσιγάρα και από 20 λεπτά έως 34 λεπτά για τα ακριβά τσιγάρα.
Η επιβάρυνση στα ποτά ανέρχεται σε 0,91 ευρώ για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, ενώ για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά σε 0,45 ευρώ. Και όσον αφορά τη μπύρα ανά φιάλη η αύξηση είναι από 0,09 ευρώ έως 0,02 ευρώ.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επιδιώκεται παράλληλα με την αύξηση των δημοσίων εσόδων και η δημιουργία αντικινήτρων για την μείωση της κατανάλωσης σε προϊόντα επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.
(XA)
(GH)
Επίσης, από τα 715 εκατομμύρια ευρώ προσδοκώμενα έσοδα, 645 εκατομμύρια από τον καπνό και 70 από το αλκοόλ, στις νομαρχίες θα πάνε 2 εκατομμύρια ευρώ και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών θα χρηματοδοτηθεί με 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση του Φ.Π.Α.
Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, χθες δεν απαντήσατε επί της ουσίας, αν εμμένετε να διορθωθεί ή να παραμείνει το σημερινό καθεστώς παρά μόνο με τις όποιες εικασίες παραμείνατε στο τυπικό μέρος και κυρίως ο εισηγητής στο καθαρά τυπικό μέρος και δεν μας είπατε εάν καλύπτετε έτσι –και πρέπει αυτή τη στιγμή να το ξεκαθαρίσετε- το οικονομικό έγκλημα που έγινε σε βάρος αυτής της χώρας τα προηγούμενα χρόνια και από το ΕΤΑΚ και από το φόρο κληρονομιάς. Δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από τους δικούς σας νόμους και σήμερα πρέπει να μιλήσετε καθαρά και να πείτε: Εμμένετε στο προηγούμενο νομοσχέδιο ή προσπαθείτε μέσω της τακτικής της τυπικής αναφοράς στο νομοσχέδιο να αποφύγετε αυτό το λίθο;
Αυτό το νομοσχέδιο και όλα τα νομοσχέδια πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτά και δίκαια, για να δώσουν και την αίσθηση δικαίου. Και νομίζω ότι και αυτό το νομοσχέδιο όλο αυτό το χρονικό διάστημα που συζητείται πέρα από τις αντιρρήσεις για το τυπικό μέρος ,επί της ουσίας έγινε κοινωνικά αποδεκτό. Για μας αυτό είναι το κορυφαίο, αυτό είναι το ενδιαφέρον, να μπορούμε βαδίζουμε με την κοινωνία, να καλύπτουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και να δημιουργούμε μαζί με τους πολίτες μια πιο δίκαιη κοινωνία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν δώσω το λόγο στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρο Καράογλου, θα μου επιτρέψετε να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης διεβίβασε στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών» μήνυση κατά του πρώην Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργίου Βλάχου.
Τώρα το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Χθες με μία διαδικασία εξπρές μόνη της η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑ.ΣΟ.Κ αποφάσισε με αντίθετη γνώμη όλων των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητηθεί με την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής κατεπείγουσα διαδικασία το παρόν νομοσχέδιο.
Προφανώς δίνοντας μία διασταλτική ερμηνεία επί του θέματος η Κυβέρνηση δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να νομοθετήσουμε, γιατί σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Σαχινίδη, πρέπει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να εξασφαλιστούν τα αναγκαία έσοδα. Και λόγω του ότι πράγματι το μήνα Δεκέμβριο του 2009 παρατηρήθηκε στις Δ.Ο.Υ πολύ μεγάλη κίνηση στους φόρους κεφαλαίου, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, η Κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπιστεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα με την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, γιατί διαφορετικά το δημόσιο θα χάσει μεγάλα ποσά.
Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτών.
Πρώτη παρατήρηση. Πράγματι, υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση της κίνησης στις εφορίες σχετικά με τα θέματα κεφαλαίου, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, αλλά όχι επιλεκτικά στις Δ.Ο.Υ καλών περιοχών, όπως ανειλικρινώς αναφέρει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αλλά γενικότερα στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας. Γιατί; Μα, γιατί τρόμαξαν όλοι οι πολίτες και έτρεχαν στις υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.
Δεύτερη παρατήρηση. Η φορολογική πολιτική δεν ανακοινώνεται με δόσεις, δεν γίνεται με διαρροές, δεν προαναγγέλλεται, γιατί στις περιπτώσεις αυτές είναι λογικό ότι ο κάθε πολίτης προσπαθεί να αντιδράσει ενεργώντας άμεσα πριν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Εσείς λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ, η Κυβέρνησή σας, έκανε ακριβώς όλα αυτά. Έκανε διαρροές, προαναγγελίες, ανακοίνωσε φορολογικά μέτρα με δόσεις και ήταν λογικό να υπάρξει αυτή η αντίδραση από τους πολίτες.
Έρχεστε λοιπόν, σήμερα και μας μιλάτε για το κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι ό,τι ήταν να γίνει έγινε. Οι πολίτες έτρεξαν στις Δ.Ο.Υ. ολοκλήρωσαν τις μεταβιβάσεις τους. Και έρχεστε τώρα καθυστερημένα να κάνετε τι; Αγαπητοί συνάδελφοι, θα είχε πραγματικά κατεπείγοντα χαρακτήρα η νομοθετική σας πρωτοβουλία στις αρχές της θητείας σας, για να προλάβετε τέτοιου είδους φαινόμενα και καταστάσεις. Τώρα όμως να προλάβετε τι;
Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά δείξατε σε όλο τον ελληνικό λαό πόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική σας. Αποδείξατε πώς δεν είχατε και δεν έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ότι απλά εκβιάζατε τις εκλογές κάνοντας επικίνδυνα παιχνίδια με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν το μικροκομματικό σας όφελος.
(XP)
(XA)
Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς όραμα για το μέλλον και την προοπτική της χώρας κερδίσατε τις εκλογές διαβεβαιώνοντας επισήμως και πολλές φορές τον ελληνικό λαό –ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός- ότι λεφτά υπάρχουν παρά το ότι γνωρίζατε από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι το έλλειμμα διευρύνεται επικίνδυνα. Έτσι, έφθασαν μόλις 100 ημέρες και με το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης δείξατε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε μια κυβέρνηση αναβλητική, αναποτελεσματική, αναποφάσιστη, άτολμη που διακρίνεται για τον ερασιτεχνισμό και τις παλινωδίες της.
Αλήθεια, τι να πρωτοθυμηθούμε και τι να πρωτοαναφέρουμε; Το αλαλούμ με τις αποδείξεις που κανείς δεν ξέρει ποιες πρέπει να μαζέψει, από ποιους και τι να τις κάνει; Κάνατε όλους τους πολίτες λογιστές. Τις διαρροές για το πόθεν έσχες για τη φορολόγηση των καταθέσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα 7 δισεκατομμύρια ευρώ να φύγουν από τις ελληνικές τράπεζες προς τράπεζες του εξωτερικού. Τη δημόσια διαφωνία αρμόδιων Υπουργών που άλλοι εξαγγέλλουν ενιαίο συντελεστή Φ.Π.Α. και άλλοι την επόμενη μέρα το διαψεύδουν. Τον λάθος τρόπο υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα που αποδείχτηκε όταν μιλούσατε για αύξηση 0,41 του ευρώ, ότι αν γινόταν με τον τρόπο που προτείνατε θα μιλούσαμε για αύξηση 1,85 του ευρώ. Τη μεταμεσονύχτια τροπολογία της ντροπής με την οποία επαναφέρατε τους φόρους γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, φόρους που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταργήσει, με απαράδεκτη κοινοβουλευτική διαδικασία και προφανώς αντισυνταγματική, όπως και ο έγκριτος συνταγματολόγος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος είχε διαπιστώσει.
Κύριοι της κυβέρνησης, δυστυχώς αποδεικνύεται ότι νομοθετείτε πρόχειρα και αποσπασματικά. Στην κυριολεξία νομοθετείτε στο γόνατο. Αποδεικνύεται ότι δυστυχώς ότι πρωταγωνιστείτε σε σήριαλ Πασοκικής εμπνεύσεως και δημιουργίας με τίτλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Δυστυχώς, όμως, αυτοσχεδιάζετε σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, σε βάρος της χώρας.
Απόδειξη αυτού είναι η αρνητική στάση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις χθες το Euro group, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν μεταξεταστέα την ελληνική κυβέρνηση και θα επανέλθουν για να επανεξετάσουν την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον ερχόμενο Ιούνιο. Ακόμη, σας θυμίζω τη μεγάλη επιβάρυνση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας κατά 300 μονάδες βάσης, τα γνωστά spread σε σχέση με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού. Χθεσινό είναι το παράδειγμα υψηλών επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 13 εβδομάδων, δανειστήκαμε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,67% όταν στην προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου του 2009 το αντίστοιχο επιτόκιο ήταν μόλις στο 0,35%. Δηλαδή χθες δανειστήκαμε με επιτόκιο πέντε φορές περισσότερο από το προηγούμενο.
Δυστυχώς σε αυτά τα πλαίσια κινείται και το παρόν νομοσχέδιο. Η πρώτη σας φορολογική νομοθεσία σηματοδοτεί φορολογική επιβάρυνση, φορολογική επιδρομή σε βάρος των ελληνικών νοικοκυριών με άμεσους και έμμεσους φόρους. Επαναφέρετε τρεις φόρους, το φόρο γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, φόρους που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταργήσει και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και για τους πολίτες. Σε μια περίοδο που ο ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ο κατασκευαστικός κλάδος, έχει κάνει μια μεγάλη κοιλιά.
Σ' αυτό το σημείο σας θυμίζω τι έλεγε προφητικά ο Πρόεδρος του κόμματός μας Αντώνης Σαμαράς στις 23 Δεκεμβρίου 2009 κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. «Επίσης ξεχάστε τα μέτρα αύξησης της φορολογητέας ακίνητης περιουσίας, την αύξηση του τέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, την αύξηση του κόστους των γονικών παροχών, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Για όνομα του Θεού ξεχάστε τα. Αν επιμείνετε δεν θα πετύχετε αύξηση εσόδων, αλλά δυσανάλογα μεγάλη μείωση συναλλαγών και άρα μείωση εσόδων και μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, δηλαδή αποθάρρυνση της επένδυσης στα ακίνητα και άρα πολλαπλάσια μείωση εσόδων από Φ.Π.Α., φόρο εισοδήματος κ.λπ. Αν επιμείνετε θα δώσετε χαριστική βολή σε έναν από τους βασικούς κλάδους που ακόμα μπορούν να παράγουν θέσεις εργασίας, εισόδημα, τζίρους και φορολογικά έσοδα».
(MB)
(1XP)
Αυτά έλεγε περίπου ένα μήνα πριν ο Πρόεδρος του κόμματός μας Αντώνης Σαμαράς και ήδη δυστυχώς για τα περισσότερα απ’ αυτά που έλεγε δικαιώθηκε. Οι φόροι στα ακίνητα επανήλθαν. Σε λίγες μέρες, όταν ανακοινώσετε τις πιο μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, θα επαληθευθεί και στην υπόλοιπη πρόβλεψή του. Όμως δυστυχώς το κακό θα έχει γίνει. Η χαριστική βολή στον κατασκευαστικό κλάδο δυστυχώς θα έχει δοθεί, καθαρά με ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα παρακαλούσα, κύριε Πρόεδρε, αν είναι δυνατόν, να πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Όχι. Θα έχετε την ανοχή του Προεδρείου. Επειδή οι χρόνοι είναι συντετμημένοι, θα υπάρξει μία ανοχή, κύριε Καράογλου, για να μην αναλώσετε και το χρόνο της δευτερολογίας σας τώρα. Βέβαια αυτό σημαίνει μια εύλογη ανοχή.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Ναι, βεβαίως. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συνεχίζοντας επί του νομοσχεδίου θα ήθελα να τονίσω ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συντακτών του να το τυλίξουν μ’ ένα χρυσό περιτύλιγμα -βλέπε αύξηση του αφορολόγητου στις 150.000 ευρώ ή διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 1% έως τις 300.000- λόγω και της αναμενόμενης αύξησης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που μάλιστα, όπως διαρρέουν οι πληροφορίες από το Υπουργείο, θα είναι ιδιαιτέρως υψηλή, δυστυχώς το χρυσό περιτύλιγμα χάνεται και πλήττονται για άλλη μία φορά ειδικά τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και φυσικά, όπως είπαμε, συνολικά ο κλάδος της οικοδομής. Αν, δε, η αναμενόμενη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες συνδυαστεί με το προβλεπόμενο από το νομοσχέδιο αναδρομικό συνυπολογισμό, και μάλιστα σε βάθος εικοσαετίας από 1-1-1990, προγενέστερων πράξεων γονικών παροχών, δωρεών, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο εκρηκτικές διαστάσεις θα πάρει η επιβάρυνση των νοικοκυριών, του κλάδου των κατασκευών από την επαναφορά των φόρων αυτών.
Ακόμη η χωρίς όριο απαλλαγής, αδιάκριτη φορολόγηση με 10% όλων των δωρεών σε χρήμα πλήττει βαρύτατα την ελληνική οικογένεια. Για σκεφθείτε έναν πατέρα που θέλει να βοηθήσει δίνοντας μετρητά στο παιδί του 10.000 ευρώ, για να στήσει μια δουλειά ή για να πάρει ένα αυτοκίνητο. Θα πρέπει να επιβαρυνθεί με άλλα 1.000 ευρώ φόρο. Πέραν του ότι υπάρχει μια αύρα αντισυνταγματικότητας στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, σκεφθείτε το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Τουλάχιστον γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, έστω και τώρα κάντε κάτι. Καθιερώστε ένα όριο απαλλαγής, έστω χαμηλό, έτσι ώστε να μην υποπίπτουν όλες οι δωρεές σ’ αυτόν τον άδικο φόρο του 10%. Δεν είναι κακό όταν διαπιστώνετε ότι έχετε κάνει κάπου ένα λάθος να το διορθώνετε. Κακό είναι όταν βλέπετε το λάθος σας από εγωισμό να μην το παραδέχεστε και να μην κάνετε κάτι για να το διορθώσετε.
Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι έχετε ακόμη έναν σημαντικό σύμμαχο στο πλευρό σας. Είναι το πολύτιμο κεφάλαιο του ωφέλιμου χρόνου που έχετε ακόμη στη διάθεσή σας. Παρουσιάστε, λοιπόν, μέσα στον ωφέλιμο αυτό χρόνο που έχετε, σοβαρές πολιτικές, υπεύθυνες προτάσεις, τεκμηριωμένες, και τότε να είστε βέβαιοι ότι τουλάχιστον εμείς, η Νέα Δημοκρατία, θα σταθούμε δίπλα σας εκεί που χρειάζεται. Όσο όμως δεν ξέρετε τι κάνετε, δεν έχετε σχέδιο, δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και φέρνετε νομοσχέδια πρόχειρα και αποσπασματικά, όπως το συγκεκριμένο, η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να είναι απέναντί σας, είναι υποχρεωμένη να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο αυτού του είδους έρθει στη Βουλή για συζήτηση και είναι προς την λάθος κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος. Όπως νωρίτερα είχα θυμίσει, κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος έξι λεπτά, αλλά επειδή έχετε λιγότερο χρόνο ακόμη και από τους εισηγητές και τους ειδικούς αγορητές θα υπάρξει μια ανοχή εύλογου χρόνου και σ’ εσάς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω προκαταβολικά το Προεδρείο γι’ αυτή την ανοχή.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η σημερινή συζήτηση για το παρόν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών διενεργείται, πραγματοποιείται σε μία περίοδο που κλιμακώνεται η τρομοϋστερία, η επίθεση δηλαδή ενάντια στα λαϊκά στρώματα σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Συμβούλια που πραγματοποιούνται, του Ecofin και του Eurogroup. Βεβαίως όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια να χειραγωγηθούν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να μην διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, αλλά και να αποδεχθούν την αντιλαϊκή επίθεση, τον αντιλαϊκό «τυφώνα», τον οποίο η Κυβέρνηση έχει καθορίσει στο σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που παρουσίασε αυτό το διάστημα. Και το λέμε αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως και οι προηγούμενες, στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
(SS)
(1ΜΒ)
Ο στόχος και των δύο μαζί δεν είναι αντιφατικός είναι ενιαίος, είναι ένας: να φέρουν, δηλαδή, με επιτυχία σε πέρας αυτόν τον αντιλαϊκό τυφώνα για να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί και να στηριχθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αποτελεί πρόσχημα ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος του παρόντος νομοσχεδίου. Και αυτό γιατί οι κάτοχοι των μεγάλων ακινήτων περιουσιών έχουν τακτοποιηθεί. Είτε έχουν τακτοποιηθεί εξ αιτίας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου σκάνδαλο του κ. Αλογοσκούφη, είτε και εξ αιτίας των διαρροών που εντέχνως όλο αυτό το διάστημα καλλιεργείτο, γι’ αυτό ακριβώς είχαμε και αυτή την υπερδραστηριότητα τους τελευταίους μήνες του 2009 για μεταβίβαση ακινήτων περιουσιών. Αλλά, επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία στη χώρα μας –η πραγματική μεγάλη ακίνητη περιουσία- ανήκει σε off shore εταιρείες, τις οποίες το παρόν σχέδιο νόμου δεν τις αγγίζει, δεν τις ακουμπά, δεν τις επηρεάζει.
Βεβαίως, ως Κ.Κ.Ε. θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει, γιατί ακριβώς είναι βαθύτατα αντιλαϊκή. Όμως, οι προωθούμενες αλλαγές, αυτές οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνονται, κατά τη γνώμη μας, στις απαιτήσεις των λαϊκών οικογένειων. Και αυτό γιατί με πρόσχημα το κατεπείγον το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η αποσπασματικότητα. Στα ακίνητα υπάρχει μία πληθώρα φόρων που τα επιβαρύνει και στα οποία, βεβαίως, η Κυβέρνηση δεν απαντά με το παρόν νόμου, αλλά και ταυτόχρονα τα παραπέμπει όλα στο λεγόμενο διάλογο «απάτη» και στην φορολογική της συνολικά μεταρρύθμιση.
Και δεύτερον, η αξία κάθε ακινήτου –και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- καθορίζεται από τις ίδιες αντικειμενικές αξίες. Άρα, δηλαδή, θα παίξει ρόλο το πόσο θα πληρώσει κάποιος τη μεταβίβαση ενός ακινήτου του, από την αντικειμενική αξία την οποία όπως τουλάχιστον διαρρέεται, συζητιέται η Κυβέρνηση σκέφτεται να αυξήσει και, μάλιστα, τα ποσοστά τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Έτσι, λοιπόν, κατά τη γνώμη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας η μή συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος, αφήνει ελεύθερο το έδαφος για να ακυρωθούν οι όποιες προβλέψεις του παρόντος νομοσχεδίου κινούνται σε φιλολαϊκή –ας το πούμε- κατεύθυνση. Και αυτό γιατί; Γιατί, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα εκμηδενίσει τα όρια που θέτει η Κυβέρνηση και το αφορολόγητο όριο. Βεβαίως, ο κύριος Υφυπουργός επανέλαβε ότι: «θα αναπροσαρμόσουμε». Αλλά, κοιτάξτε να δείτε! Στο Μοριά, απ’ όπου και κατάγομαι, κυκλοφορεί το εξής: Ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έλεγε: «το «θα» το σπείραν, αλλά δεν φύτρωσε». Και, δυστυχώς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις δεκαετίες της ζωής του, όχι μόνο έχει κάνει διατριβή στο «θα», αλλά έχει πάρει και πάρα πολλά διδακτορικά στην εξαπάτηση, δηλαδή, των λαϊκών στρωμάτων. Και από αυτή την άποψη, δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε μελλοντικές υποσχέσεις. Άρα, λοιπόν, εάν θέλατε να είσαστε συνεπείς, θα έπρεπε να είχατε αντιμετωπίσει συνολικά τα ζητήματα.
Δεύτερο ζήτημα, το ότι υπάρχει συνυπολογισμός του συνόλου των μεταβιβάσεων από το ’90 και μετά. Δηλαδή, σε βάθος εικοσαετίας, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται –βεβαίως εμείς είμαστε αντίθετοι- στο ετήσιο αφορολόγητο, γιατί, ουσιαστικά ακυρώνει την όποια φορολογική επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Άρα, δεν μπορεί να συνυπολογίζετε σε βάθος εικοσαετίας, το σύνολο των μεταβιβάσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας, όπως κάνετε. Αυτό ακυρώνει το αφορολόγητο!
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τρίτο ζήτημα, ότι δίνετε το δικαίωμα –διευκολύνετε ουσιαστικά με την μη αντιμετώπιση της μεταχείρισης των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων- να μετακινηθεί η όποια εναπομείνασα ακίνητη περιουσία ανήκει σε φυσικά πρόσωπα σε εταιρείες διαχείρισης, σε εταιρική βάση, που η φορολόγησή τους είναι τελείως διαφορετική. Και το βασικό ζήτημα για εμάς είναι το σκανδαλώδες, η διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα στις μετοχές και στα ακίνητα. Αν μεταβιβάσει η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, η φορολογική επιβάρυνση είναι έξι τοις χιλίοις, ενώ στο ακίνητο αν είσαι σε φυσικό πρόσωπο, κυμαίνεται από το 5% μέχρι 10% για την πρώτη κατηγορία. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και ουσιαστικά οι μετοχές τί έχουν; Την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Και δεύτερον, η σκανδαλώδης μεταχείριση ανάμεσα στις μετοχές και στα μετρητά. Μεταβιβάζει και δίνει κάποιος γονέας 10.000 ευρώ στο παιδί του, για να ανοίξει μία δουλειά, ένα μαγαζί και το φορολογείς με 1000 ευρώ. Ενώ, εάν του έδινε δέκα χιλιάδες αξία σε μετοχές, ποια θα ήταν η φορολογική επιβάρυνση; Εξήντα ευρώ.
(GK)
(1SS)
Και γιατί σε όλα τα προηγούμενα ζητήματα –και εμείς λέμε σωστά!- η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αύξουσα προοδευτική φορολογική επιβάρυνση και δεν το χρησιμοποιεί στις μεταβιβάσεις μετρητών; Να βάλετε κι εκεί συντελεστές. Για τα μικρά ποσά να μπει μικρός ή μηδενικός συντελεστής. Για τα πολύ μεγάλα ποσά να μπει μεγάλος φορολογικός συντελεστής. Τι σας εμποδίζει να το κάνετε αυτό;
Όμως, είναι συγκεκριμένη η επιλογή, την οποία κάνετε. Από αυτή την άποψη, εμείς το λέμε καθαρά –και ολοκληρώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- ότι το κατεπείγον, το προσχηματικό, εξυπηρετεί την προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, να εμφανιστεί δηλαδή η Κυβέρνηση ως κοινωνικά ευαίσθητη, ενώ ίσα-ίσα καμία ευαισθησία δεν την διακατέχει για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.
Αντίθετα, αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της θέσης, στην οποία βρίσκεται η λαϊκή οικογένεια. Γι’ αυτό εμείς το λέμε καθαρά! Καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πολιτική και για τη φορολογική πολιτική, γιατί έχουμε δείγματα γραφής.
Πρώτον, Κρατικός Προϋπολογισμός. Αυξάνεται ο φόρος φυσικών προσώπων, αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, μειώνεται η φορολόγηση των νομικών προσώπων. Ταξικότατο χαρακτηριστικό!
Δεύτερον, η αντιμετώπιση της Κυβέρνησης σε δύο μέτρα της Νέας Δημοκρατίας. Διατηρεί τη φορολογία της καρτοκινητής τηλεφωνίας, αναστέλλει τη φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής! Να, λοιπόν ποιο είναι το ταξικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής.
Από αυτή την άποψη –εμείς το λέμε καθαρά- η Κυβέρνηση ακολουθεί τη δοκιμασμένη τακτική «του καρότου και του μαστίγιου», να τσιμπήσει δηλαδή ο εργαζόμενος το τυράκι, για να μπει στη φάκα και να υποστείλει τις κινητοποιήσεις του.
Όμως, εμείς το λέμε καθαρά πως όπως στα μπλόκα της αγροτιάς έτσι στα μπλόκα συνολικότερα του εργατικού λαϊκού κινήματος πρέπει να αποκρουστεί και να συντριβεί η αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου και της Κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, κύριε Υφυπουργέ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν θα ψηφίσει το παρόν σχέδιο νόμου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ακούμε για κατεπείγον. Καλούμαστε στην Επιτροπή Δευτέρα βράδυ και το συζητούμε όπως-όπως. Ακούμε για μια περίπου ώρα τους φορείς. Την επομένη έρχεται στην Ολομέλεια. Το ψηφίζουμε αμέσως με μειωμένους χρόνους ομιλίας και για τους Εισηγητές και για τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και για τους ομιλητές.
Διανύω τον τρίτο χρόνο της θητείας μου ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και δεν έχω δει ποτέ κάτι ανάλογο. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου παρακολουθώ την πολιτική. Ούτε Κυβέρνηση έχω δει να κάνει ένα μήνα να ανοίξει τη Βουλή μετά τις εκλογές, να καθυστερεί τρεις μήνες να φέρει το κατεπείγον –υποτίθεται- νομοσχέδιο και μετά να το περνά μέσα σε είκοσι οκτώ ώρες –περί αυτού πρόκειται- ως υπερκατεπείγον. Μέσα σε είκοσι οκτώ ώρες από Επιτροπή και Βουλή!
Τελικά, δεν ξέρω αν είστε κυβέρνηση NBA, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος. Νομίζω ότι περισσότερο μοιάζετε με τον Ταλαιπωριακό και τον Βραδυποριακό –για να θυμηθώ τις γνωστές ομάδες των βετεράνων.
Σε σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προσπαθούσα να μετρήσω πόσα λάθη έκανε η Κυβέρνηση. Πρώτα, με το που ανέλαβε την εξουσία, τρελαίνει τον κόσμο, προαναγγέλλει το τι θα κάνει. Δεν το φέρνει όμως στη Βουλή, το προαναγγέλλει, αρχίζει και γίνεται διεργασία στη συνείδηση του κόσμου. Ο κόσμος αρχίζει ξανά για άλλη μια φορά να μην ξέρει τι ισχύει. Ο Ηλίας Πολατίδης έχει πει πολλές φορές ότι πολυνομία σημαίνει ανομία.
Μετά η Κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Διαψεύδει ό,τι διακήρυσσε, καθώς επίσης ακυρώνει και την κριτική που έκανε στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορούσε ότι έφερνε άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. Και έκανε το ίδιο! Μετά την αποσύρει άρον-άρον. Δείχνει πανικό. Άρα, δημιουργεί ψυχολογία αρνητική για την οικονομία.
Μετά ακούμε εκείνους που έχουν τα πρατήρια των τσιγάρων ότι ο τρόπος αύξησης της τιμής του κάθε πακέτου υπολογίστηκε «στο γόνατο» και άρα οδηγεί σε δραματική πτώση του ποσοστού κέρδους και σε ενδεχόμενο κλείσιμο πολλών από αυτά τα πρατήρια.
Χθες ήρθε ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων και μας είπε ότι χίλια πεντακόσια πρατήρια είναι στην Ελλάδα. Περίπου οκτώ χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν σε αυτά. Μιλάμε για περίπου σαράντα χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι ζουν από αυτά τα πρατήρια και πολλά από αυτά απειλούνται με κλείσιμο. Μάλιστα, έκανε και μια δραματική έκκληση. Είπε «μη μας αφήσετε να εξαφανιστούμε». Μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι βιομήχανοι ή εφοπλιστές. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν για το μεροκάματο.
(SM)
(1GK)
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου -συνεχίζεται τώρα το σήριαλ των λαθών- διαβάζουμε στον Τύπο -πάλι εν σχέση με τις γονικές παροχές- ότι την πάτησαν λέει οι μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι έσπευσαν και έκαναν συμβόλαια προ της 7ης Ιανουαρίου, ενώ όσοι έκαναν μετά πληρώνουν ελάχιστο έως μηδέν φόρο.
Άλλο λάθος. Παντελής έλλειψη κοινωνικού διαλόγου. Ήρθαν χθες οι φορείς στην Επιτροπή, που εκπροσωπούν χιλιάδες επαγγελματίες και είπαν ότι δεν έγινε κοινωνικός διάλογος πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Εν τω μεταξύ η Κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες. Εάν ο κύριος Υπουργός θέλει να δεσμευτεί τώρα ότι δεν θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, σταματάω να μιλάω και του παραχωρώ τον λόγο με μεγάλη ευχαρίστηση, να ακούσω ότι δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Αλλά χθες είδα ότι προσπαθήσαμε πολλοί από πολλές πτέρυγες να αποσπάσουμε αυτήν την υπόσχεση, δεν την αποσπάσαμε. Άρα, δημιουργείται πρόσθετη νευρικότητα στην οικονομία και κυρώνεται και το αφορολόγητο. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το αφορολόγητο ακυρώνεται.
Εν τω μεταξύ για κάθε δωρεά που γίνεται σε χρήμα, πέφτει βαρύς ο πέλεκυς. Έρχεται ο παππούς ή ο πατέρας να δωρίσει τριάντα ή σαράντα χιλιάδες ευρώ και έχει 10% φόρο, δηλαδή τρία με τέσσερα χιλιάρικα για μια δωρεά τριάντα ή σαράντα χιλιάδων ευρώ. Έτσι είναι μια πρωτοφανής επιβάρυνση για έναν κόσμο που δεν ξέρει πλέον από πού του έρχεται, δεν ξέρει τι του ξημερώνει, έχει χαθεί μέσα στους δαιδαλώδεις νόμους. Και τουλάχιστον δεν ακολουθείτε τη στοιχειώδη λογική και να πείτε ότι μέχρι είκοσι χιλιάδες είναι αφορολόγητο, να ελαφρυνθεί κάπως, να ξεφύγει λίγο από αυτό το κυνηγητό του φόρου ο παππούς, ο πατέρας που θέλει να κάνει μια δωρεά σε χρήμα στο γιό του, στον εγγονό του κ.ο.κ..
Τώρα είχε δίκιο ο κ. Καράογλου –δεν ξέρω αν είναι εδώ- στην Επιτροπή που είπε ότι «πού θυμήθηκε η Κυβέρνηση την προίκα», πάρα πολύ σωστή παρατήρηση. Έχει καταργηθεί η προίκα από το ’83, και όχι μόνο την αναφέρετε μέσα, την βάλατε και επικεφαλίδα, κύριε Υπουργέ, στο νομοσχέδιό σας. Την προίκα; Τι αναχρονισμός είναι αυτός; Εσείς ένα σοσιαλιστικό, προοδευτικό κόμμα πού την θυμηθήκατε την προίκα; Σαν να βλέπουμε τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο. Και είπα και στην Επιτροπή –για να ευθυμήσουμε και λίγο- ότι προφανώς αυτός που συνέταξε το νομοσχέδιο είχε δει την ταινία «Η ωραία των Αθηνών» με την Γεωργία Βασιλειάδου, όπου εκεί γίνεται ολόκληρη ιστορία για την προίκα και δεν είχε δει την «Θεία από το Σικάγο» -που ήταν με την ίδια ηθοποιό- όπου τουλάχιστον η «Θεία από το Σικάγο» Γεωργία Βασιλειάδου παντρεύει τέσσερις ανιψιές χωρίς να τις προικίσει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνει κανείς, τι δουλειά έχει η προίκα και στην επικεφαλίδα του νομοσχεδίου, αλλά και στην σελίδα 29 όπου γίνεται αναφορά.
Οι μεγαλοϊδιοκτήτες βέβαια ευνοούνται από το νομοσχέδιό σας και παράλληλα το κράτος χάνει ένα σωρό λεφτά. Είπατε και εσείς στην Επιτροπή ότι σχεδόν η μισή Μύκονος άλλαξε χέρια και εισπράξατε ψίχουλα, τα οποία θα είχατε πάρει αν το είχατε φέρει εγκαίρως. Μέσα, λοιπόν, σε όλο αυτό το μπαράζ των λαθών αναφύεται και το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας ως προς την αναδρομικότητα του νόμου, δεν είναι λυμένο αυτό καθόλου. Διότι ήρθε χθες ο κ. Παραδιάς από την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και εντόπισε τρία σημεία αντισυνταγματικότητας και δεν άκουσα αντίλογο. Τρία σημεία είπε ο κ. Παραδιάς για αντισυνταγματικότητα. Και μάλιστα οι από εικοσαετίας κλειστές φορολογικές υποθέσεις -δηλαδή από το 1990- ξαφνικά βγαίνουν στο δρόμο με ποιο στόχο; Ποια είναι η στόχευση; Να αφανιστεί το αφορολόγητο. Να το ακούσει αυτό ο κόσμος, ότι το αφορολόγητο αφανίζεται αν είχε υπάρξει μεταβίβαση μέσα σε αυτήν την εικοσαετία από το 1990 έως τώρα.
Μιλάμε για ένα διαμέρισμα ενενήντα τετραγωνικά, πού θέλετε; Στο Νέο Ηράκλειο, στην Φιλαδέλφεια -στο καλό κομμάτι της Φιλαδέλφειας απέναντι από το Άλσος, Κιουταχείας ή εκεί στον περιφερειακό στα σύνορα με τη Νέα Ιωνία- διαμέρισμα ενενήντα τετραγωνικά έχει αντικειμενική αξία 350.000 ευρώ, όχι κανένα οροφοδιαμέρισμα –ξέρω εγώ στο Κολωνάκι- ένα νορμάλ διαμέρισμα, μικρό διαμέρισμα ενενήντα τετραγωνικά στα σύνορα της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Ιωνίας. Αυτή η αξία θεωρείται μεγάλη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο φόρος είναι 5%, 350.000 θεωρείται μεγάλη περιουσία από εσάς και πρέπει να φορολογηθεί.
Το μείζον λάθος, όμως, ξεκινάει από αλλού. Είναι ότι ενώ οι άδειες οικοδομής μειώνονται, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα μειώνεται, ενώ οι κλάδοι που σχετίζονται με την οικοδομή καταρρέουν – για 30% πτώση μιλάνε όλοι οι κλάδοι της οικονομίας που σχετίζονται με την οικοδομή- ενώ χάνει η βιομηχανία τσιμέντου, χάνουν τα λατομεία, χάνουν οι σιδηρές κατασκευές, χάνουν οι αλουμινοκατασκευές, πάλι στοχοθετείτε την οικοδομή. Εκεί βρίσκεται το λάθος. Αυτή η αγελάδα, αυτή η ξεζουμισμένη αγελάδα του ακινήτου, όπως και του αυτοκινήτου αποτελεί τον στόχο των δυο παλιών κομμάτων εξουσίας. Άρα ο νοικοκύρης -πέντε δεκάρες έβαλε στην πάντα, έφτιαξε ένα σπίτι και πήρε ένα αυτοκίνητο- πρέπει να θεωρείται, ότι είναι τουλάχιστον εργοστασιάρχης, πλούσιος πολίτης με πολύ χρήμα.
(DE)
(2SM)
Το να προσελκύσουμε, όμως, τα τεράστια ελληνικά κεφάλαια, που κάποιοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν και όμως, λιμνάζουν στην Ελβετία, όπου είμαστε δεύτεροι σε καταθέσεις -οι Έλληνες είναι δεύτεροι σε καταθέσεις στην Ελβετία- δεν το καταφέρνετε. Ούτε καν περνάει από το μυαλό της Κυβέρνησής σας και ας το έκανε ο Ερντογάν και πανηγυρίζει ήδη ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας. Έχει ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. «Έφερα», λέει, «31,5 δισεκατομμύρια στην πατρίδα μου». Και πανηγυρίζει και ο Μπερλουσκόνι, 110 δισεκατομμύρια έφερε στην Ιταλία.
Εμείς, όμως, όχι. Και όχι μόνο δε φέρνουμε κονδύλια, αλλά και αυτά που έχουμε στην Ελλάδα φεύγουν στο εξωτερικό. Δηλαδή, όχι μόνο δεν έρχονται κονδύλια…
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Και μου απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τώρα που το θυμάμαι, σε μια ερώτηση που έκανα στη Βουλή, σηκώνοντας κυριολεκτικά τα χέρια ψηλά. Απλώς δεν αντιλαμβάνεται αυτό που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν. Δεν καταλαβαίνει αυτό που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.
Είναι απίστευτο, αλλά δεν το καταλαβαίνετε. Αδυνατείτε να φέρετε κονδύλια και φεύγουν και στο εξωτερικό. Έτσι, λοιπόν, ζείτε με κομματικές αγκυλώσεις, με παρωχημένες ιδεολογικές αγκυλώσεις, με πρακτικές οι οποίες θυμίζουν άλλες εποχές και μένουν μόνο τα χαράτσια, ο δανεισμός, αυτά τα βαρίδια στα πόδια της Ελλάδας -χαράτσια και κυρίως δανεισμός και το υπογραμμίζω- προς αγαλλίαση χωρών οι οποίες είναι γειτονικές και ελάχιστα μας συμπαθούν, όπως η Τουρκία. Η Ελλάδα βυθίζεται στα χρέη, η Τουρκία προσελκύει κονδύλια και παίρνει η οικονομία της ανάσες.
Γι’ αυτή, λοιπόν, την προχειρότητα, για τη στοχοθέτηση -για άλλη μια φορά- των ακινήτων και της οικοδομής, για την αύξηση των άδικων έμμεσων φόρων, οι οποίοι -το είπαν χθες οι φορείς στην Επιτροπή- πλήττουν κυρίως την ελληνική παραγωγή αλκοολούχων ποτών, για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε αυτό το, γραμμένο στο γόνατο, νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από το ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Αϊβαλιώτη.
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, το πρώτο ερώτημα που έχω είναι: Αφού θεωρείτε κατεπείγον αυτό το νομοσχέδιο, γιατί κάνατε τρεισήμισι μήνες να μας το φέρετε; Δεν έχω ακούσει ένα επιχείρημα ούτε χθες στην Επιτροπή και παρακαλώ να ακούσω σήμερα. Μια Κυβέρνηση, που ο Πρωθυπουργός της θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται στην εντατική και ότι πρέπει να κάνουμε ορθοπεταλιά, γιατί χρειάζεται τρεισήμισι μήνες για να φέρει ένα νομοσχέδιο με δυο άρθρα;
Δεύτερον: Εάν τόσο σας απασχολεί -και δικαίως- το να μη μπορούν οι κάτοχοι μεγάλων ακινήτων περιουσιών να τις μεταβιβάζουν στους γόνους τους με περίπου μηδενική φορολογία, γιατί αφήσατε αυτούς τους τρεις μήνες να μεταβιβαστεί, όπως εσείς μας είπατε, η μισή Μύκονος, η μισή Κηφισιά, η μισή Γλυφάδα, έτσι ώστε να χαθούν τεράστια έσοδα για το δημόσιο; Γιατί; Περιμένουμε μια απάντηση.
Και ακόμη: Εάν θέλετε να πιάσετε και να φορολογήσετε όσους δεν πρόλαβαν να μεταβιβάσουν τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες και έχουν ακόμα προς μεταβίβαση στους γόνους τους, γιατί διατηρείτε τη «νομοθεσία Χριστοδουλάκη», την οποία έκανε θεωρία ο πρώην συνάδελφος, Βουλευτής και Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βουλγαράκης με την περίφημη ρήση «Ό,τι είναι νόμιμον είναι και ηθικόν»;
Γιατί επιτρέπετε και μετά την ψήφιση αυτού του κατεπείγοντος νομοσχεδίου, κύριε Υπουργέ και κύριοι της Πλειοψηφίας, που το ψηφίζετε με τα δυο χέρια, να μπορεί ένας κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από αύριο που εσείς θα πανηγυρίζετε ότι διασφαλίσατε το δημόσιο συμφέρον και δε θα χαθούν άλλα έσοδα από τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, να φτιάχνει μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, κατά το πρότυπο του κ. Βουλγαράκη, είτε off shore είτε on shore και να μεταβιβάζει με φορολογία 0,6% την αξία αυτών των ακινήτων, δηλαδή, με φορολογία δεκαέξι φορές μικρότερη απ’ αυτή που θα πληρώσει ένας που θα μεταβιβάσει 30.000 ευρώ στο παιδί του για να κάνει ένα επαγγελματικό ξεκίνημα ή για να μπορέσει να «τσοντάρει» στο στεγαστικό δάνειο που παίρνει για να στεγάσει αυτόν και την οικογένειά του; Ένας που θα πάρει 30.000 ευρώ σε χρήμα θα πληρώσει φόρο 3.000 ευρώ. Ένας που θα πάρει 30.000 σε μετοχές θα πληρώσει 180 ευρώ. Και αυτό είναι μια «νομοθεσία Χριστοδουλάκη». Γιατί δεν την αλλάζετε σ’ αυτό το κατεπείγον νομοσχέδιο;
(AM)
(2DE)
Άκουσα χθες τον κ. Σαχινίδη να λέει: «Θα το αλλάξουμε μετά από τη διαβούλευση στο φορολογικό νομοσχέδιο». Δηλαδή, αφού χρησιμοποιήσουν αυτήν την κερκόπορτα νομοθεσίας «Χριστοδουλάκη» και εφαρμογής «Βουλγαράκη» και όσοι δεν πρόλαβαν, να μεταγράψουν τα ακίνητά τους στο διάστημα που τους δώσατε τη δυνατότητα να το κάνουν.
Έβλεπα στο κυβερνητικό κανάλι τους πίνακες. Λέει ότι η μεσαία περιουσία ωφελείται κιόλας! Και με πήραν τηλέφωνο κάποιοι που -ανήσυχοι από τις δικές σας διαρροές- έσπευσαν και μεταβίβασαν τριάρια και δυάρια στα παιδιά τους. Και λένε ότι αν είναι έτσι όπως τα λέει η τηλεόραση της ΝΕΤ, «πιαστήκαμε κότσοι», γιατί πληρώσαμε πιο πολλά από ό,τι θα πληρώσουμε με το καινούργιο νομοσχέδιο.
Τους κοροϊδεύετε τους ανθρώπους, γιατί τους κρύβετε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι η επίπτωση που θα έχει στη φορολογία η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που έρχεται σε λίγους μήνες.
Είπατε χθες στην Επιτροπή και θα το ξαναπείτε και σήμερα, κύριε Σαχινίδη: «Θα αναπροσαρμόσουμε ενδεχομένως το αφορολόγητο».
Σας λέω, λοιπόν, για να μην ξανανομοθετείτε επειγόντως, να προβλέψετε από τώρα με δεσμευτική ρύθμιση στο κατεπείγον νομοσχέδιο ποια θα είναι η αύξηση του αφορολογήτου και να είναι αντίστοιχη με τις αυξήσεις που σχεδιάζετε να επιβάλλετε. Αλλιώς, κοροϊδεύετε τον κόσμο.
Το δεύτερο τρικ που κρύβετε είναι: Μιλάτε για αφορολόγητο 150.000 από 95.000 και κρύβετε από τους πολίτες ότι αυτό αρχίζει να ισχύει και πιάνει όλες τις μεταβιβάσεις που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 1990.
Αν θέλετε να μην επωφεληθούν όσοι επωφελήθηκαν από τη σκανδαλώδη «ρύθμιση Αλογοσκούφη», πρέπει να προβλέψετε να πιάνει αυτό το αφορολόγητο από το 2007 που νομοθετήθηκε η «ρύθμιση Αλογοσκούφη», την οποία εμείς, ως Αριστερά, την είχαμε καταγγείλει και καταψηφίσει ως ευνοϊκή της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Όμως, αυτός που έγραψε στο παιδί του ένα δυάρι το 1992 και τώρα σκέφτεται να του γράψει και το άλλο δυάρι, δεν έχει αφορολόγητο 150.000 ευρώ, διότι τα μισά έχουν φύγει με τη μεταβίβαση του 1992.
Άρα, υπάρχει ανάγκη να διορθώσετε την κατάσταση, γιατί αλλιώς αυτοί που θίγονται δεν είναι οι «μεγάλοι» που την γλίτωσαν πριν και θα γλιτώσουν τώρα με την κομπίνα της off shore, αλλά είναι η μεσαία ακίνητη περιουσία.
Έρχομαι σε ένα άλλο σκέλος της προχειρότητας. Πέρα από την τροπολογία που αποσύρθηκε με την κατακραυγή και έγινε «κατεπείγον» μετά από τρεισήμισι μήνες διαρροών, οι οποίες οδήγησαν σε πολλαπλασιασμό των μεταβιβάσεων των μεγάλων ακίνητων περιουσιών, είναι η πρόβλεψη των εσόδων. Είναι σαν τις κινητές εορτές η πρόβλεψη των εσόδων. Αλλού την προβλέπετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλού 650 εκατομμύρια ευρώ και στην τελική μορφή 715 εκατομμύρια ευρώ.
Με συγχωρείτε, αλλά σε μια χώρα που υποτίθεται ότι αγωνίζεστε για να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ, δεν δικαιολογείται τέτοια προχειρότητα και πρέπει να μας εξηγήσετε αυτές τις μεγάλες διαφορές μέσα σε λίγες μέρες.
Και κάτι ακόμη. Και σε αυτό θα ήθελα και τη συμβολή του Προεδρείου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τέτοια νομοθετήματα πρέπει να συνοδεύονται από μια έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που να λέει τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο νομοθέτημα στα έσοδα και τα έξοδα. Τέτοια πρόβλεψη ουσιαστικά δεν υπάρχει για το παρόν κατεπείγον, συζητούμενο νομοσχέδιο. Υπάρχει απίστευτη προχειρότητα και εδώ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Υπάρχει γενική έκθεση Λογιστηρίου του Κράτους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, κύριε Ευθυμίου. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι μια «γενικούρα», μια «γενικούρα» που δεν έχει συγκεκριμένους αριθμούς. Δείχνει προχειρότητα.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Διαφωνείτε, είπατε ότι δεν υπάρχει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι. Λέω ότι αυτή που υπάρχει, είναι εξαιρετικά γενική και αόριστη. Και πρέπει όλες οι πτέρυγες της Βουλής -ελπίζω και με τη δική σας συνδρομή, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- να απαιτήσουμε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η πολιτική του ηγεσία να φέρνει αυτό που η ουσία του Συντάγματος επιβάλλει και όχι «γενικούρες», για να μας βοηθάει να νομοθετούμε.
(IK)
(2AM)
Έρχομαι στις προτάσεις μας. Eμείς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής και θα διατυπώσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση τέσσερις προτάσεις. Ζητάμε τη συνδρομή όλων των πτερύγων, ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν αλλαγές.
Προτείνουμε, πρώτον, το αφορολόγητο να μην περιλαμβάνει μεταβιβάσεις από 1-1-1990, αλλά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση Αλογοσκούφη, από το 1997 δηλαδή.
Δεύτερον, η αναπροσαρμογή του αφορολογήτου να μη γίνει αργότερα, αλλά τώρα και να είναι ισοδύναμη και αντίστοιχη με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Τρίτον, να καταργηθεί η αδικία στη μεταχείριση της μεταβίβασης, να μην ευνοείται η μεταβίβαση ακινήτων με τη μορφή μετοχών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, αλλά να έχει ίση μεταχείριση και η δωρεά σε χρήμα και η μεταβίβαση ακινήτων και η μεταβίβαση μετοχών και ομολόγων. Αυτό απαιτεί τώρα τροποποίηση της πρόβλεψης της νομοθεσίας Χριστοδουλάκη, διότι αν και αυτό γίνει αργότερα, θα χάσουμε και άλλα δημόσια έσοδα από τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Τέταρτον, εμείς διεκδικούμε και προτείνουμε μία δικαιότερη, προοδευτικότερη κλίμακα φορολόγησης των ακινήτων περιουσιών, ελαφρότερη για τη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία και υψηλότερη για τη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Η παλαιότερη νομοθεσία για τις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες προέβλεπε φορολογικό συντελεστή 20%. Γιατί να μη γίνει 20%;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Καταθέστε συγκεκριμένη πρόταση να τη συζητήσουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτές τις προτάσεις τις καταθέτω και περιμένω και πριν την κατ’ άρθρο συζήτηση να μας εξηγήσει ο αρμόδιος Υπουργός ποιες δέχεσθε και ποιες όχι και γιατί.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Εμείς ευχαριστούμε.
Κύριε Παπαδημούλη, επειδή επικαλεσθήκατε το Προεδρείο, αυτό έχει την ευθύνη να ελέγχει αν όλα τα νομοσχέδια συνοδεύονται από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Για το περιεχόμενο δεν μπορεί να παρέμβει.
Εισερχόμεθα τώρα στον κατάλογο ομιλητών.
Το λόγο έχει ο Ανδρέας Μακρυπίδης, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τέσσερα λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στοχεύει, πρώτον, στο να περιορίσει την απώλεια φορολογικών εσόδων από μία φορολογική πολιτική που εφήρμοσε η Νέα Δημοκρατία για πέντε χρόνια και δεύτερον, στο να αρχίσει επιτέλους να ξηλώνει αυτήν τη σκληρή, την ανάλγητη, την αντιλαϊκή φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πέντε χρόνια τώρα.
Θα μας πουν –ακούγοντας τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και στην Επιτροπή και τον Εισηγητή εδώ- ότι με το νομοσχέδιο αυτό ήρθαμε να επιβαρύνουμε τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.
Κύριε Πρόεδρε, οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχουν και επιλεκτική και περιορισμένη μνήμη. Γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω σε αυτούς, αλλά και σε όλους μας τα εξής:
Πρώτον, ποια ήταν αυτή η φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πέντε χρόνια τώρα και ποιους εξυπηρέτησε; Ποιος κατήργησε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και ποιους αφορούσε; Με ποιο φόρο τον αντικατέστησε; Με το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, επιβαρύνοντας τους πολλούς και αδύναμους και εξυπηρετώντας τους λίγους και ισχυρούς.
Δεύτερον, ποια φορολογική πολιτική χάρισε, μειώνοντας κατά 10% τη φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη που πήγαιναν στην κατανάλωση, δηλαδή στους μεγαλομετόχους και στους μερισματούχους; Από πότε; Από το Δεκέμβρη του 2004, χαρίζοντας 2,5 δισεκατομμύρια κατ’ έτος σε λίγους μεγαλομετόχους και μερισματούχους.
Τρίτον, ποια φορολογική πολιτική ήταν αυτή που επέβαλε 10% έκτακτη εισφορά σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις με τα υπερκέρδη; Ήταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ποια είναι η πολιτική που μείωσε κατά δέκα μονάδες τη φορολογία στις ανώνυμες εταιρείες, τράπεζες και όχι μόνο, την ίδια στιγμή που από το Μάρτη του 2005 επιβάρυνε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αυξάνοντας τους συντελεστές του Φ.Π.Α.;
(XS)
(2IK)
Και ακούω σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυξάνουμε την έμμεση φορολογία.
Θα έλεγα, αιδώς Αργείοι, αλλά σέβομαι το Σώμα και αποφεύγω να το πω κύριε Πρόεδρε. Ξέρετε γιατί; Γιατί, θα ήθελα να ρωτήσω να μου πούνε οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, πόσες φορές αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα την πενταετία. Να υπενθυμίσω; Εφτά φορές. Πέντε χρόνια κυβέρνησαν, εφτά φορές αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο δε ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα οινοπνευματώδη αυξήθηκε πέντε φορές επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Και έρχονται σήμερα και κόπτονται, γιατί κάνουμε αυτή την αναπροσαρμογή στην έμμεση φορολογία.
Θα ήθελα να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με το θέμα των γονικών παροχών που στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται επιτέλους αφενός μεν να περιορίσει την απώλεια εσόδων και αφετέρου να επιβάλλει στοιχειωδώς μία φορολογική δικαιοσύνη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ξέρετε γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Με το 1% φορολογία που είχατε καθιερώσει από το 2008, είχαμε την ίδια επιβάρυνση, με τον ίδιο συντελεστή –ακούστε- για αυτόν που κληρονομούσε ολόκληρο νησί και για αυτόν που κληρονομούσε ένα διαμέρισμα στη Δραπετσώνα. Είναι έτσι, ή δεν είναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Είχε τον ίδιο συντελεστή φορολογίας αυτός που κληρονομούσε ένα ολόκληρο νησί -και μέσα στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει τέτοιος κληρονόμος που πλήρωσε 1%- με αυτόν που πήρε γονική παροχή στο Πέραμα ή σε μια σειρά άλλες λαϊκές συνοικίες;
Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε -και ευχαριστώ για την ανοχή σας- κλείνοντας να πω, ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιτυγχάνουμε στα πλαίσια της φορολογικής δικαιοσύνης τρεις στόχους.
Πρώτον, αυξάνουμε το αφορολόγητο -ουσιαστικά κατά 65%- σε σχέση με το υπάρχον, από 95.000 σε 150.000. Και είχε δεσμευθεί ο Υπουργός στην Επιτροπή ότι όταν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές, θα πάμε σε αναπροσαρμογή του αφορολογήτου ορίου.
Δεύτερον, για πρώτη φορά έχουμε προοδευτική κλίμακα με τρεις συντελεστές και όχι με έναν -που καταλαβαίνουμε ότι οι τρεις συντελεστές επιβαρύνουν πολλαπλάσια τους έχοντες μεγάλη περιουσία- είτε με τη μορφή κληρονομιάς, είτε γονικής παροχής, είτε δωρεάς.
Τρίτον, παραμένει στο αφορολόγητο η κατοικία των 200 τετραγωνικών μέτρων, για να απαντήσουμε σε αυτούς που κόπτονται, ότι θα φορολογήσουμε και δήθεν υπέρμετρα, αυτόν που κληρονομεί ή παίρνει με τη μορφή γονικής παροχής ένα σπίτι. Επαναλαμβάνουμε: Κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων παραμένει αφορολόγητη όταν είναι τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό συγγενείας.
Τέλος, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη θα υπάρχει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση από την ισχύουσα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η σύνθεση της συνήθους οικογένειας στη χώρα μας είναι δύο παιδιά και οι γονείς, δηλαδή τέσσερα άτομα.
Αν λάβουμε υπόψη μας επίσης ότι κατά τεκμήριο έχουν και οι δύο γονείς μετοχή και συμμετοχή στην περιουσία που θα μεταβιβάσουν, για 315.000 ευρώ ο κάθε σύζυγος είναι αφορολόγητη. Είναι λιγότερη φορολογική επιβάρυνση από την ισχύουσα μέχρι σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ κύριε συνάδελφε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Για δύο είναι 620.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν και δεύτερο τέκνο, θα έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση από την ισχύουσα μέχρι σήμερα περιουσία 1.240.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
Αυτό για να απαντήσουμε σε αυτό που λέτε, ότι με το νομοσχέδιο επιβαρύνουμε τη μικρή και μεσαία περιούσια.
Για αυτό, κύριε Πρόεδρε, ήρθε και με την επείγουσα διαδικασία. Για να περιορίσουμε την απώλεια εσόδων, αλλά και να απονείμουμε, σε πρώτη φάση, μία φορολογική δικαιοσύνη. Διότι έρχεται το φορολογικό νομοσχέδιο, μέσα από το οποίο ολοκληρωτικά θα ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας των πέντε χρόνων.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Στο σημείο αυτό, ζήτησε το λόγο ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Καρατζαφέρης.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Το παρόν νομοσχέδιο, όπως και πολλά άλλα προηγούμενα της Κυβερνήσεως σας, όπως και αποφάσεις, κατατείνουν προς μία κατεύθυνση: Πώς θα βλάψουν την οικονομία.
(KΟ)
(2XS)
Εάν, κύριε Υπουργέ, ήσασταν μάγος για μια ώρα και σας έλεγαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μπορείτε είτε να διπλασιάσετε τα ακίνητα της Ελλάδας με μία κίνηση ή να τα μειώσετε στο 50%, τι θα κάνατε από τα δύο;
Είναι δυνατόν σήμερα να κάνετε το δεύτερο; Διότι αυτό κάνετε τώρα. Λέτε στον κόσμο «κοίταξε, μη βάζεις το ένα τούβλο πάνω στο άλλο, αλλά φάτο στα μπουζούκια!» ή «Μη γίνεις νοικοκύρης, γιατί εγώ σε περιμένω στη γωνία». Αυτό λέτε! Αυτό λέτε και είναι ιδιαίτερα βλαπτικό.
Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται όχι για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, βεβαίως, αλλά έρχεται μέσα στο πλαίσιο τού να μαζέψετε λεφτά. Αυτή η αγωνία του να μαζέψετε λεφτά, για να μπορέσετε να εναρμονιστείτε με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν έχω καταλάβει ακόμα το γιατί δεν πάτε να πείτε εκεί στον κ. Αλμούνια και στο διάδοχό του ότι δεν μπορώ να μπω στο 3%. Δεν μπορώ! Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γυρίζετε εις βάρος τους αυτόν τον εκβιασμό που σας κάνουν! Διότι μ’ αυτά τα οποία κάνετε, με το πρόγραμμα που πήγατε επάνω, είδα πώς σας υποδέχθηκαν. Σας έδωσαν έξι μήνες ζωή! Πώς είναι ο άλλος σε κώμα και τον κρατάνε μερικές ημέρες με την πρίζα; Θα βγάλετε, λοιπόν, την πρίζα σε έξι μήνες!
Θέλετε δεν θέλετε σε λίγο καιρό θα πάτε μόνοι σας σε αναδιάρθρωση των χρεών. Και θα σπεύσετε μόνοι σας, γιατί θα σας το κάνουν οι άλλοι. Και προκειμένου να σας το κάνουν οι άλλοι, θα το κάνετε εσείς. Θα κάνετε, δηλαδή, κάτι σαν κι αυτό που έκανε ο Πιπινέλης τότε με τη Χούντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που λίγο πριν τους διώξουν, έφυγε μόνος του. Με μαθηματική ακρίβεια αυτό θα κάνετε, εκεί θα πάτε!
Ξέρετε ότι χρωστάτε –όχι εσείς, αλλά όλοι μας, όλη η Ελλάδα, εσείς απλά τα διαχειρίζεστε- 300 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν η Αργεντική χρωστούσε 50 δισεκατομμύρια σε δολάρια και έπεσε; Εμείς χρωστάμε 300 δισεκατομμύρια σε ευρώ! Και αν ήταν σωστά τα πράγματα τότε, η Αργεντινή θα μπορούσε να βγει μόνη της προς τα πάνω, αφού είναι ο σιτοβολώνας του κόσμου! Η Αργεντινή μόνη της μπορεί να ταΐσει όλον τον κόσμο! Εμείς δεν μπορούμε να ταΐσουμε ούτε τους αγρότες και γι’ αυτό είναι στο δρόμο, στα μπλόκα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και έρχεστε τώρα εσείς και κάνετε ασκήσεις επί χάρτου. Τα παρακολουθώ όλα αυτά τα πράγματα. Έχετε καμία ατμομηχανή;
Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, εσείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα ψαλίδια τα έχετε μόνο για να κόβετε τα νύχια σας! Ψαλίδι για να κόψετε κορδέλα δεν έχετε, γιατί δεν γίνονται εγκαίνια, γιατί δεν εγκαινιάζετε κανένα εργοστάσιο! Πείτε μου ένα εργοστάσιο το οποίο να έγινε! Πείτε μου ένα εργοστάσιο, για να πούμε ότι έχουμε αυτήν την ελπίδα, ρε παιδιά!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Η μόνη ελπίδα είναι η οικοδομή. Μην τσαλακώνετε την οικοδομή, γιατί δεν έχουμε άλλη ελπίδα. Φοβάστε. Έχετε τα φοβικά σύνδρομα που είχε και το άλλο παλαιό κόμμα.
Να πάτε στην Ευρώπη και να τους πείτε «Με εκμεταλλεύεστε. Έρχεστε εδώ και μου παίρνετε όλο το εμπόριο, με το LIDL, με το CARREFOUR, με το ΙΚΕΑ, με το PRAKTIKER». Αντισταθμιστικά τι μου δίνεις, «κυρία Γερμανία»; Εσύ με το LIDL μου παίρνεις τόσα από την Ελλάδα, τα έτοιμα λεφτά μου, τον ιδρώτα μου. Αντισταθμιστικά μου έκανες ένα εργοστάσιο να βγάζω, για παράδειγμα, τιμόνια αυτοκινήτων; Τι έχουν κάνει; Δεν μας έχουν κάνει τίποτα! Και φοβάστε να τους το πείτε! Και οδηγούμαστε σ’ αυτό το φοβερό αδιέξοδο!
Ξέρετε, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα φέτος, όπως δημοσίως έχει πει η Κυβέρνηση, θα δανειστεί 53 δισεκατομμύρια! Αν κάνετε τη διαίρεση, αυτό σημαίνει 154 εκατομμύρια την ημέρα! Την ημέρα, κύριε Υφυπουργέ! Αυτό σημαίνει 6 εκατομμύρια την ώρα! Αυτό σημαίνει 101 το λεπτό! Στην ώρα που μιλάω, η Ελλάδα έχει χρεωθεί 1 εκατομμύριο ευρώ! Δανειζόμαστε 1.617 ευρώ το δευτερόλεπτο! Τώρα που χτυπώ τρεις φορές τα δάχτυλά μου, κύριε Υφυπουργέ, δανειζόμαστε πέντε χιλιάδες ευρώ!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έγιναν οκτώ χιλιάδες!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Οκτώ χιλιάδες! Μέχρι να τελειώσει η συνεδρίαση, οι δέκα ώρες συνεδριάσεως, σημαίνει ότι η Ελλάδα –και δεν είναι για γέλια, κύριε συνάδελφε- θα δανειστεί 80 εκατομμύρια ευρώ! Πώς θα βγούμε επάνω; Πείτε μου! Τι είναι εκείνο που θα σας κάνει να κερδίσετε τόσα λεφτά φέτος και άλλα τόσα του χρόνου και άλλα τόσα του χρόνου;
Επομένως, λοιπόν, δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα αντίθετα από την απλή λογική των πραγμάτων. Αφήστε την οικοδομή ελεύθερη. Μην την «τσαλακώνετε»! Δεν φταίει σε τίποτα η οικοδομή.
Και μάλιστα, θα πρέπει να κάνετε το αντίθετο, κάτι που σας είπα και προχθές, κύριε Υπουργέ. Πείτε ότι καταργείτε το πόθεν έσχες, εάν πρόκειται για σπίτι. Πείτε ότι αν χτίσει κάποιος σπίτι, δεν θα σας ενδιαφέρει το πόθεν έσχες. Έτσι, θα βγουν τα λεφτά για να χτίσουν σπίτια. Είναι διακόσια επαγγέλματα αυτά τα οποία κινούνται με την οικοδομή! Και από «νεκρά λεφτά» –από τα οποία δεν έχετε καμία σχέση- θα πάρετε πολλά 19%!
Ενώ τώρα τι κάνετε; «Πνίγετε» την οικοδομή και δεν χτίζεται τίποτα! Ποιο είναι το έργο που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα;
(NP)
(2KO)
Ποιο είναι το έργο που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα; Πείτε μου από πού θα βγάλουμε λεφτά, από πού θα κάνουμε εξαγωγές. Έχουμε τίποτα, κύριε Υπουργέ; Ποια εξαγωγή έχουμε; Έχετε ένα αρνητικό ισοζύγιο 8 δισεκατομμύρια εξαγωγές, 28 εισαγωγές. Χάνουμε μόνο απ’ αυτό το λόγο 20 δισεκατομμύρια το χρόνο! Ανοίγει το ψαλίδι.
Έχουμε περίπου 10 δισεκατομμύρια το χρόνο λεφτά που χάνουμε, που βγάζουν οι μετανάστες στη χώρα τους. Οι μετανάστες βγάζουν στη χώρα τους λεφτά που εμείς δεν τα έχουμε φορολογήσει, λεφτά από τα οποία εμείς δεν έχουμε πάρει τις ασφαλιστικές εισφορές. Χάνονται! Φαντάζεστε να είχαμε τα χρήματα της τελευταίας δεκαετίας που έχουν βγάλει οι μετανάστες στη χώρα τους, δηλαδή 100 δισεκατομμύρια! Ποιος Τρισέ; Τα κάναμε ό,τι θέλαμε! Πρόκειται για χρήματα που φεύγουν και δεν έχουμε καμία επαφή μαζί τους! Χρήματα για τα οποία δεν παίρνετε Φ.Π.Α.
Έχετε υπολογίσει, κύριε Υπουργέ –και το λέω καλή τη πίστει προς το πρόσωπό σας- πόσο κοστίζει η κουρελού; Έχετε υπολογίσει, κύριοι συνάδελφοι, πόσο κοστίζει η κουρελού που στήνεται έξω από ένα μαγαζί; Ξέρετε τι τζίρο έκαναν πέρυσι; Μιλάμε για τζίρο που περνά τα 7 δισεκατομμύρια! Αυτόν τον τζίρο τον στερούν από τα μαγαζιά, τα μαγαζιά που πληρώνουν 19%, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Όλα αυτά δεν τα λαμβάνετε υπόψη.
Δεν βλέπω τίποτα από καμία πλευρά που θα συνεισφέρει στο τεράστιο πρόβλημα που έχουμε. Αρκεί να μαζέψετε χρήματα, αρκεί να βρούμε τώρα λεφτά, για να ικανοποιήσουμε τον κύριο Τρισέ!
Για άλλη μια φορά σας κάνω έκκληση: Αλλάξτε ρότα! Πηγαίνετε να τους πείτε –πάρτε μαζί και τις άλλες χώρες της Μεσογείου που υποφέρουν- ότι αν δεν ελαστικοποιηθεί το Μάαστριχτ που ψηφίσατε τα τρία Κόμματα εδώ μέσα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα! Πρέπει να ελαστικοποιηθεί το Μάαστριχτ. Σας το λέω για άλλη μια φορά. Δεν παρακολουθείται όχι μόνο από εμάς, αλλά σχεδόν από καμία χώρα με την πραγματική οικονομική κατάσταση της υφέσεως τώρα.
Και γιατί, λοιπόν, να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση; Τρέχουμε προς τα εκεί . Τι περιθώριο ανάπτυξης υπάρχει με αυτό το πρόγραμμα το οποίο μας ζητούν και εσείς υιοθετείτε;
Και, επιτέλους, αυτό το οποίο θέλει ο ελληνικός λαός περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι να βλέπει μια ομονοούσα Κυβέρνηση. Βρείτε τα! Δεν είναι εικόνα Κυβέρνησης να παραιτείται η Υπουργός Οικονομίας και να την κυνηγά από πίσω ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Παμπούκης! Δεν είναι εικόνα Κυβέρνησης να έχουν στο στόχαστρο τον κύριο Παπακωνσταντίνου οι μισοί Βουλευτές! Δεν είναι εικόνα ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να τα βάζει με τους Υπουργούς!
Δείξτε μια εικόνα ότι ομονοείτε και ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πράγματα! Γιατί πολύ φοβούμαι ότι με αυτό το οποίο ελέχθη και το οποίο εγώ δεν δέχομαι, ότι δηλαδή είναι η χώρα σε ακυβερνησία, μάλλον οδηγείτε τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση, για να δικαιολογήσετε αυτήν την ακραία φράση η οποία ακούστηκε. Δείξτε, επιτέλους, συνέπεια και σοβαρότητα, γιατί τα πράγματα είναι και σοβαρά και εξαιρετικά επικίνδυνα για τον τόπο!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρέμβαση, κύριε Υφυπουργέ;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Μια μικρή παρέμβαση θα ήθελα να κάνω, κύριε Πρόεδρε.
Τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια οι δυο συγκάτοικοι μάλωναν ποιος είναι ο καλύτερος θυρωρός για την πολυκατοικία. Ποτέ δεν άκουσα τη μία οικογένεια να εγκαλεί την άλλη για το γεγονός ότι το χρέος της χώρας έφθασε στα 300 δισεκατομμύρια. Ποτέ δεν άκουσα τη μια οικογένεια να εγκαλεί την άλλη για το γεγονός ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφθασε στο 15%, για το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν μπορούν να βρουν θέση στα ξένα ράφια και για το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα χάνουν τη θέση τους από τα ελληνικά ράφια. Για πεντέμισι χρόνια δεν άκουσα ποτέ τη μία οικογένεια να εγκαλεί την άλλη για τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Επομένως, τι διαπιστώνουμε σήμερα; Διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά εμείς εγκαλούμεθα για τις πολιτικές που είχε ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία και για τις συνέπειες αυτών των πολιτικών.
Εμείς θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Την πολιτική τη δική μας δεν την καθορίζει ούτε ο κύριος Αλμούνια ούτε και κανένας άλλος. Η δική μας πολιτική καθορίζεται από τις ανάγκες της χώρας να προστατέψουμε το μέλλον και την προοπτική των Ελλήνων πολιτών, γιατί θα είναι έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων, θα είναι έγκλημα σε βάρος των παιδιών μας, αν αφήσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκεί που βρίσκονται, αν αφήσουμε το δημόσιο χρέος να συνεχίσει να αυξάνεται. Δεν είμαστε και δεν πρόκειται να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε Αργεντινή! Ακολουθούμε τη μόνη υπεύθυνη πολιτική που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(FT)
(2NP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ.Γεώργιος Καρατζαφέρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Υφυπουργέ, θα σας συνιστούσα ότι το καλύτερο που υπάρχει για τη δική σας περίπτωση είναι το Otil: το βάζετε στα αυτιά κι ακούτε. Εμείς δεν κάναμε κριτική τα δύο χρόνια στη Νέα Δημοκρατία; Εμείς δεν φωνάζαμε; Εμείς δεν ήμασταν εδώ παρόντες; Τα έχετε ξεχάσει αυτά; Σας παρακαλώ πολύ! Εμείς φωνάζαμε, εσείς κερδίσατε τις εκλογές. Αυτό, λοιπόν, να το καταλάβετε καλά!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Και βεβαίως, όσον αφορά το θέμα περί οικογενειακής ευθύνης το βρίσκω άστοχο. Είστε ένας νέος άνθρωπος. Οικογενειακή ευθύνη δεν είχε ούτε ο Χίτλερ. Δεν μπορεί, λοιπόν, να χρησιμοποιείται εδώ το θέμα της οικογενειακής ευθύνης. Η ουσία είναι μια: Ότι δεν έχετε οικονομική πολιτική.
Και όσον αφορά αυτή την κορώνα την οποία πετάξατε, ότι εσείς κάνετε πολιτική και όχι ο Αλμούνια κ.λπ., δεν μπορώ να καταλάβω εάν έτσι είναι τα πράγματα γιατί Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι στις Βρυξέλες και δεν είναι εδώ για να κάνει τη δουλειά του. Πηγαίνετε και αναφέρεστε. Να πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Να πείτε την αλήθεια στους αγρότες ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, γιατί είσαστε σιδηροδέσμιοι των Βρυξελών και το ανέχεστε και ενίοτε το ευχαριστιόσαστε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο. Είναι κατεπείγον το νομοσχέδιο πρέπει να τελειώσουμε.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εν τη ρύμη του λόγου υπερβάλλει, διότι ουσιαστικά αποκαλεί σιδηροδέσμιους όλους τους Υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι πηγαίνουν στις Βρυξέλες για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Ecofin.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πηγαίνει σιδηροδέσμιος στις Βρυξέλες. Πηγαίνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε προγραμματισμένες, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, συνεδριάσεις του Ecofin. Και εκεί πέρα κάνει αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενοι Υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι κάθε φορά που πήγαιναν στις συνεδριάσεις του Ecofin δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κριτική που δεχόντουσαν από τους εταίρους τους. Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου, σ’ αυτό το διάστημα των τριών μηνών, καθημερινά αγωνίζεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας. Νομίζω ότι σήμερα είχαμε και τις πρώτες θετικές ενδείξεις από τη δουλειά και την προεργασία που έχει γίνει το διάστημα αυτό, που έχουμε πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Υπουργέ, έχετε δίκιο και πρέπει να το αναγνωρίσω αυτό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πηγαίνει σιδηροδέσμιος στις Βρυξέλες, γυρίζει σιδηροδέσμιος.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για τέσσερα λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή μιλήσατε στη σημερινή ημέρα, νομίζω ότι η σημερινή αντίδραση των αγορών είναι η καλύτερη απάντηση στην τοποθέτησή σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα επιχειρήματα που προβάλλει η Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της κατεπείγουσας -κατά τα άλλα- αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, αλλά και την κατάθεση και μετά απόσυρση σχετικής, πρόχειρης, αντισυνταγματικής τροπολογίας την προηγούμενη εβδομάδα, είναι τουλάχιστον έωλα. Θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά εάν δεν είχαν παρατηρηθεί μαζικές μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ύψος της αντικειμενικής τους αξίας και εάν δεν υπήρχαν μεταβολές στις διατάξεις μεταξύ των δύο νομοθετικών πονημάτων.
Όμως σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδος πρώτον, η τροπολογία των τριών σελίδων έγινε σχέδιο νόμου είκοσι τεσσάρων σελίδων. Δεύτερον, η τροπολογία καλούσε τους πολίτες να υποβάλλουν δήλωση φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς με όρους λευκής επιταγής, ενώ στο παρόν σχέδιο νόμου προσδιορίζονται ουσιώδη στοιχεία της φορολογικής υποχρέωσης, όπως είναι το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι φορολογικοί συντελεστές με βάση κλίμακες.
(XF)
(2FT)
Τρίτον, η τροπολογία περιείχε εσφαλμένους υπολογισμούς σχετικά με την επίδραση της αύξησης των φόρων στις τιμές των τσιγάρων, όπως αποδεικνύεται και από την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των συντελεστών στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση που καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεση περί πραγματοποίησης αθρόων μεταβιβάσεων σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων που επιδιώκεται από τους λίγους και κατέχοντες, τα στοιχεία που συλλέγονται από τις ΔΟΥ της χώρας το διαψεύδουν. Καταδεικνύουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό δημιούργημα με έντονη την αύρα του λαϊκισμού ώστε οι διατάξεις του νομοσχεδίου να καταστούν πιο εύπεπτες από την κοινωνία.
Χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο συνάδελφος Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης παρουσίασε σχετικά ποσοτικά στοιχεία αύξηση των μεταβιβάσεων σε ΔΟΥ της Αττικής, στις οποίες δεν υπάγονται ακίνητα, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπως είναι η Αγία Παρασκευή, η Καλλιθέα, το Λαύριο, το Μαρούσι, το Περιστέρι.
Να προσθέσω και εγώ ορισμένα στοιχεία από το Νομό Φθιώτιδας. Στη ΔΟΥ Λαμίας το Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από τετρακόσιες σαράντα δύο τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σε εννιακόσιες ενενήντα εννιά. Στη ΔΟΥ Στυλίδας τον ίδιο μήνα από πενήντα μία γονικές παροχές το Δεκέμβριο του 2008, είχαμε εκατόν επτά. Και στη ΔΟΥ Αταλάντης από ογδόντα έξι γονικές παροχές το Δεκέμβριο του 2008 διενεργήθηκαν διακόσιες σαράντα δύο το Δεκέμβριο του 2009.
Συνεπώς, τα στοιχεία καταρρίπτουν τον ισχυρισμό που διατυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση, αποδεικνύουν ότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα επωφελήθηκαν από το υπάρχον καθεστώς και ακυρώνουν το επιχείρημα ότι οι γονικές παροχές των φτωχών χρηματοδοτούν τις γονικές παροχές των πλουσίων και των κατεχόντων τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Στο περιεχόμενο του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου θα κάνω μόνο μια παρατήρηση στην πρωτολογία μου. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο τρόπος φορολόγησης των κληρονομιών καθίσταται δικαιότερος και ικανοποιεί τη συνταγματική επιταγή και το αίσθημα των φορολογουμένων για συμμετοχή τους στα δημόσια βάρη, ανάλογα με την περιουσιακή τους κατάσταση και για την επιβάρυνση των μεγάλων περιουσιών με υψηλότερους συντελεστές.
Για ποια κοινωνική δικαιοσύνη όμως μιλάτε, κύριοι της Κυβέρνησης, όταν διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο η αυτοτελής φορολόγηση εταιρικών συμμετοχών, τίτλων και χρεογράφων; Για ποια κοινωνική δικαιοσύνη μιλάτε όταν αντίθετα με τις δεσμεύσεις σας, δεν λαμβάνετε καμία πρωτοβουλία στο σχέδιο νόμου για τις off shore εταιρείες; Για ποια κοινωνική δικαιοσύνη μιλάτε όταν η μεταβίβαση χρηματικού ποσού 200.000 ευρώ θα αποδίδει φόρο 20.000 ευρών, ενώ μια γονική παροχή ακινήτου ίσης αξίας, 200.000 ευρώ, θα αποδίδει φόρο μόνο 500 ευρώ; Για ποια κοινωνική δικαιοσύνη μιλάτε όταν η μεταβίβαση χρηματικού ποσού 60.000ευρώ θα αποφέρει ίσα φορολογικά έσοδα με τη μεταβίβαση τίτλων ή χρεογράφων αξίας 1.000.000 ευρώ;
Η Νέα Δημοκρατία με συνέπεια και υπευθυνότητα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή κατά της ακίνητης περιουσίας, η οποία πλήττει κυρίως τη μεσαία τάξη, τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
Θεωρούμε ότι μέτρο αύξησης της φορολογίας, της ακίνητης περιουσίας, του φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων, του κόστους των γονικών παροχών και των αντικειμενικών αξιών και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, θα οδηγήσουν στη μείωση των συναλλαγών, στη μείωση των εσόδων, στην αποθάρρυνση των επενδύσεων στα ακίνητα, στη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Δραστηριότητας που έχει συρρικνωθεί σημαντικά και η οποία παράγει θέσεις απασχόλησης, εισοδήματα, τζίρους, φορολογικά έσοδα.
Συμπερασματικά θεωρούμε ότι το παρόν σχέδιο νόμου είναι οικονομικά ατελέσφορο, κοινωνικά άδικο και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, τριάντα ένα μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 3ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθήνας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδής Βορίδης.
(ZE)
(2XF)
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει μία ιστορία η οποία κατέληξε στη σημερινή συνεδρίαση και συζήτηση. Η ιστορία ήταν πράγματι ότι εν προκειμένω το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε εξαγγείλει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Επίσης, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε εξαγγείλει στα πλαίσια των προεκλογικών του δεσμεύσεων την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την αντικατάστασή του, ουσιαστικά, από έναν καινούργιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τι σήμαιναν αυτά τα δύο σε επίπεδο προεκλογικό; Σήμαιναν, προφανώς, ένα συγκεκριμένο μήνυμα για την κτηματαγορά. Τί δηλαδή; Ότι όλοι εκείνοι οι οποίοι προγραμμάτιζαν το τι πρόκειται να κάνουν με την ακίνητη περιουσία τους, προφανώς από την εκλογή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μετά ξεκίνησαν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Μετά την εκλογή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επίσης, αυτό ενετάθη μέχρι που ξαφνικά όπως διαπιστώνεται, όποιος διάβασε την αιτιολογική έκθεση ανακάλυψε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι πράγματι υπάρχουν μεταβιβάσεις ακινήτων και υπ’ αυτήν την έννοια, υπάρχει απώλεια των φορολογικών εσόδων. Έρχεται, λοιπόν, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος το παρόν νομοσχέδιο για να προφτάσει και άλλες μεταβιβάσεις ακινήτων.
Πρώτον, κύριε Υφυπουργέ, να σας πούμε «τώρα πέρασε η ώρα». Τώρα πέρασε η ώρα γιατί οι πολλές μεταβιβάσεις των ακινήτων έχουν ήδη γίνει.
Δεύτερον, το γεγονός ότι βάζετε αυτή την μικρή αναδρομικότητα του νόμου να τρέχουν, δηλαδή, οι συνέπειές του από τις 8 Ιανουαρίου, θα σας κάνω πάλι μία πρόβλεψη –την είχα κάνει στην προηγούμενη Κυβέρνηση, αν θυμάστε με την έκτακτη εισφορά, δεν εδέχθη τότε η Κυβέρνηση ότι θα βγει η έκτακτη εισφορά αντισυνταγματική και βγήκε- ότι εάν επιχειρήσετε να φορολογήσετε όποια μεταβίβαση γίνει από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, πάλι αυτή η φορολογία θα βγει αντισυνταγματική.
Το τρίτο το οποίο όμως έχω να σας πω και το οποίο κατά τη γνώμη μου, είναι το σημαντικότερο, είναι το εξής: Τί κάνετε; Έχετε μπει σε μία λογική φορολογίας στην πραγματικότητα των ακινήτων. Εγώ θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα: Γιατί φορολογείτε το ακίνητο; Το ακίνητο αποτελεί τοποθέτηση εισοδήματος που έχει ήδη φορολογηθεί. Τονίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Κυβέρνηση δεν φορολογεί το εισόδημα από τα ακίνητα, φορολογεί το ακίνητο, φορολογεί τη μεταβίβαση με τη μορφή της γονικής παροχής, φορολογεί τη μεταβίβασή του με τη μορφή της δωρεάς, προτίθεται, όπως διαβάζω, να φορολογήσει και τη μεταβίβασή του με επαχθή αιτία, δηλαδή, με πώληση. Φορολογεί, επίσης, το ακίνητο όταν η μεταβίβασή του γίνεται αιτία θανάτου. Γιατί όμως φορολογεί ένα εισόδημα φορολογημένο;
Το ερώτημα που έχω να κάνω στον κύριο Υφυπουργό και στην Κυβέρνηση, είναι: Θα φορολογήσει με τον ίδιο τρόπο και άλλες μορφές κεφαλαίου; Παραδείγματος χάρη, αυτόν που δεν έχει επενδύσει σε ακίνητο, αλλά έχει τοποθετήσει τα χρήματά του στο ταμιευτήριο θα τον φορολογήσετε και αυτόν; Θα φορολογήσετε τις καταθέσεις γιατί κάποιος επέλεξε να έχει τα χρήματά του στην τράπεζα; Κάποιος άλλος επέλεξε να έχει τα χρήματά του σε ακίνητα. Για ποιον λόγο φορολογούνται; Καταλαβαίνω να φορολογείτε τους τόκους των καταθέσεων, καταλαβαίνω να φορολογείτε τις προσόδους από τα ακίνητα, αλλά αυτό καθ’ εαυτό το φορολογημένο ήδη εισόδημα, γιατί να ξαναφορολογηθεί;
Η απάντηση, λοιπόν, εδώ είναι η εξής: Φορολογούμε γιατί θέλουμε έσοδα. Δεν υπάρχει άλλη δικαιολογητική βάση και προφανώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν πρόκειται να πειστεί ότι δήθεν αυτό είναι μια δίκαιη και κοινωνική φορολογία, γιατί τάχα, τα τριακόσια χιλιάρικα είναι μια μεγάλη περιουσία και πρέπει ξαφνικά αυτός που έχει τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ή τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ ένα ακίνητο, να πληρώνει φόρο. Κανείς δεν πείθεται σε αυτό, ειδικώς δε ως προς το δήθεν φιλολαϊκό και κοινωνικό προσανατολισμό αυτής της συγκεκριμένης φορολογίας.
Ερώτημα συγκεκριμένο: Τί πρόκειται να κάνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι μετά το συγκεκριμένο; Θα κάνουν κάτι πολύ απλό. Θα σκεφθούν τις τοποθετήσεις που έχουν, κυρίως δε όσοι έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν έχουν απλώς ένα σπίτι να μένουν, αλλά όσοι έχουν επενδύσει στα ακίνητα θα σκεφθούν ότι πια η επένδυση στα ακίνητα είναι μία κακή επένδυση. Και τι θα αρχίσουν να κάνουν; Θα σκεφθούν ότι η τοποθέτηση σε κεφάλαιο, είναι μια καλύτερη επένδυση. Και τι συνέπεια θα έχει αυτό; Την κατάρρευση της κτηματαγοράς, της μόνης δραστηριότητας ή εάν θέλετε, μία από τις μεγάλες δραστηριότητες που εξακολουθούν να είναι παραγωγικές στην Ελλάδα. Πότε επιλέγει να το κάνει αυτό η Κυβέρνηση; Είναι ακόμη ένα λαμπρό μέτρο, είναι ακόμη μία σπουδαία επιτυχία της ελληνικής κυβερνήσεως, να χτυπήσει το μοναδικό ή έναν από τους λίγους παραγωγικούς και ζωντανούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
(BA)
(2ZE)
Χτύπημα στην οικοδομή, χτύπημα στην κτηματαγορά και επομένως ένα περαιτέρω ακόμη πρόβλημα. Ως έσοδα τι θα έχετε; Τίποτα δεν θα έχετε. Και γι’ αυτό αν προσέξετε στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο κομμάτι των εσόδων δεν υπάρχει καμία ουσιαστικά εκτίμηση, γιατί φυσικά εξαρτάται από γεγονότα μελλοντικά και αβέβαια, όπως είναι οι τυχόν μεταβιβάσεις που πρόκειται να γίνουν. Να κάνουμε μία πρόβλεψη, κύριε Υφυπουργέ, και εσείς και εγώ, ελάχιστες θα είναι οι μεταβιβάσεις, γιατί όλοι θα περιμένουν πότε θα βελτιωθεί η φορολογική συνθήκη για να κάνουν αυτοί που θέλουν να τα κρατήσουν. Οι άλλοι που θα θέλουν να πουλήσουν, είναι προφανές ότι θα δημιουργήσουν τέτοια κρίση που ουσιαστικά αυτό που θα πάρετε από τη μεταβίβαση, θα το χάσετε από τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Ακόμη μία εντελώς εσφαλμένη οικονομική επιλογή της Κυβερνήσεως που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσας έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν μπορούμε, παρά να χαρακτηρίσουμε αυτό το σχέδιο νόμου ως ακραία σπασμωδικό. Και δεν είναι απλώς και μόνο ένας χαρακτηρισμός έτσι επιφανειακός, έχει στην πραγματικότητα όλες τις συνέπειες μιας ανεπάρκειας και μιας ανάκλησης όλων των προεκλογικών υποσχέσεων που είχε δώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και απέναντι σ’ αυτές τοποθετείται διαφορετικά τώρα που έρχεται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι υποτίθεται ότι υλοποιεί μία προεκλογική του υπόσχεση. Μα, αυτή η προεκλογική υπόσχεση ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, μία φορολογική επανάσταση έλεγε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και όντως ένα φορολογικό σύστημα για να αναθεωρηθεί, πρέπει και να συζητηθεί και να αντιμετωπισθεί σε όλες του τις παραμέτρους και να ειδωθεί και από την πλευρά της φορολογικής δικαιοσύνης και από την πλευρά την αναπτυξιακή και από την πλευρά της σταθερότητας. Η σημερινή ρύθμιση είναι προφανές ότι δεν θα ζήσει για μεγάλο διάστημα και ήδη υπονομεύεται στη λογική της και στην εξαγγελία από την πλευρά της Κυβέρνησης. Έτσι όπως διατυπώνεται στην εισηγητική έκθεση, θα υπονομευθεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Και μόνο αυτό εμμέσως, υπογείως, πλην σαφώς, ανατρέπει όλα εκείνα τα επιχειρήματα που προβάλλονται και σε πίνακες και σε αριθμούς και με την εισήγηση, αλλά και μέσα στο σχέδιο νόμου τα οποία υποτίθεται κατά την κυβερνητική άποψη δίνουν, αποκαθιστούν δικαιοσύνη και αίρουν τις μεγάλες αδικίες, όπως είπε και ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που προϋπήρχαν. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα τέτοιο. Κυρίως, όπως συμβαίνει συνήθως, θα έχουμε μία επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης αξιών της οικοδομής.
Η ασφάλεια δικαίου, η αναλογικότητα, η σταθερότητα συνιστούν τα στοιχεία της φορολογικής δικαιοσύνης και αυτά λείπουν. Και δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται το επιχείρημα το οποίο και στην ίδια την εισηγητική έκθεση αναπτύσσεται και ομολογείται ότι κάποιοι μετεβίβαζαν γρήγορα περιουσιακά στοιχεία με δωρεές ή με γονικές παροχές εν όψει της αλλαγής του νόμου. Μα, δώσατε εσείς αυτό το κλίμα, κύριε Υπουργέ, διαμορφώσατε τις συνθήκες εκείνες -και έχετε ευθύνη γι’ αυτό- μέσα από τις οποίες προχώρησαν οι περισσότερες των συνήθων συναλλαγών.
(PM)
(2BA)
Σπεύδετε τώρα μ’ έναν τρόπο αμήχανο, μ’ έναν τρόπο αιφνιδιασμού, μ’ έναν τρόπο έκτακτο να καλύψετε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα του φορολογικού συστήματος, δηλαδή τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις και δεν το εντάσσετε πουθενά, σε κανέναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Όντως ισχύει αυτό. Έχει μόνο δημοσιονομικά κίνητρα και μάλιστα έκτακτα, επείγοντα, αλλά αμήχανα και σπασμωδικά.
Πρόσθετο στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου είναι η νέα φορολόγηση των ποτών και των τσιγάρων, οι φόροι κατανάλωσης. Κάποια στιγμή και αυτά έχουν όρια. Είναι η συνήθης «αγελάδα», μ’ όλα αυτά τα προσχήματα και τα επιχειρήματα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και της υγείας του πληθυσμού. Όλα αυτά είναι υποκριτικά. Αυτή η «αγελάδα» δεν μπορεί να «αρμέγεται» αιωνίως, έχει όρια, αλλά συνεισφέρει μέσα από την επιλογή του φόρου κατανάλωσης στην επιλογή της ενίσχυσης των υψηλών εισοδημάτων και πλήττει τους χαμηλόμισθους.
Μ’ αυτές τις σκέψεις είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το σχέδιο νόμου, αλλά κάνουμε και μία έκκληση: Μία σοβαρή συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, επιτακτική υποχρέωση της Κυβέρνησης –γιατί την εξήγγειλε- πότε θα έλθει, όταν τέτοιου είδους αποσπασματικότητες είναι οι επιλογές της;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κύριος Σαχινίδης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή την τοποθέτηση των συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά διαπίστωσα ότι οι θέσεις τους συνοψίζονται με τη θεσσαλική ρήση «τρία πλιά κι ένα τσόνι». Εκτιμώ ότι είναι τέτοια η μετεκλογική σύγχυση στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που για πολύ καιρό ακόμη οι τοποθετήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας θα παραπέμπουν στη ρήση «τρία πλια κι ένα τσόνι».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέραμε στη Βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος σχεδίου νόμου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί μετακινήθηκε το κέντρο βάρους της συζήτησης στις διαδικασίες και τις εντυπώσεις κι όχι στην αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων, γιατί έτσι ο Έλληνας πολίτης θα μπορεί να έχει μία σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, γιατί τώρα γίνεται κατανοητό πόσο απαράδεκτες ήταν οι ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες ευνοούσαν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επιδιώκουμε να διαφυλάξουμε φορολογική ύλη στο πεδίο των γονικών παροχών και δωρεών ώστε να πάψουν οι γονικές παροχές των φτωχών και των μικρομεσαίων πολιτών να χρηματοδοτούν τις γονικές παροχές των πλουσίων και κατεχόντων μεγάλη ακίνητη περιουσία, δεδομένου ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου στις Δ.Ο.Υ Ψυχικού, Κηφισιάς και Γλυφάδας παρατηρήθηκαν αθρόες γονικές παροχές ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας με προφανή σκοπό την ακύρωση του κοινωνικού διαλόγου που έχει αρχίσει και τη μη συμμετοχή των περιουσιών αυτών στην όποια φορολογική αναδιανομή επρόκειτο να ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της κοινωνικής διαβούλευσης.
Άκουσα από ορισμένους συναδέλφους να επικαλούνται ότι είχαμε αυξήσεις και σε άλλες Δ.Ο.Υ. Ναι, αλλά εκεί οι αυξήσεις ήταν αριθμητικές και όχι ποσοτικές, καθώς πήγαιναν για γονικές παροχές μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες γιατί ανησυχούσαν. Στις Δ.Ο.Υ. που επικαλεσθήκαμε εμείς, δηλαδή στις τρεις Δ.Ο.Υ. όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ μεγάλες, είχαμε και ποσοτικό άλμα, είχαμε περιουσίες μεγάλης ακίνητης αξίας ανά φυσικό πρόσωπο που μεταβιβάζονταν και αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκουμε να αυξήσουμε άμεσα τα δημόσια έσοδα αυξάνοντας το φόρο κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα και το αλκοόλ εν όψει του υπέρογκου ελλείμματος που διαμόρφωσαν οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
(SX)
(2PM)
Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρούμε μέσω της πολιτικής αυτής να αποτρέψουμε το κάπνισμα, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι επιβαρύνει την υγεία του πολίτη.
Με το νομοσχέδιο αυτό δίνουμε οριστικό τέλος στη φιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που αγνοούσε ουσιαστικά τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων και τους εξίσωνε με τους κατέχοντες.
Εμείς μένουμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι φόροι θα επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Θα χρησιμοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα όχι μόνο για να εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά για να ελαφρύνουμε τα φτωχά και τα μικρομεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Θα χρησιμοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα σε αναδιανεμητική κατεύθυνση. Στη βάση αυτή ξεκίνησε, άλλωστε, η κοινωνική διαβούλευση για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΡΩΡΑΣ)
Ας δούμε, λοιπόν, τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις:
Αυξήθηκε το αφορολόγητο από 95.000 ευρώ σε 150.000 για την Α’ κατηγορία, δηλαδή, για τη μεταβίβαση περιουσίας μεταξύ παππούδων, παιδιών και εγγονών και σε 30.000 ευρώ για τη Β’ κατηγορία, δηλαδή για τους υπόλοιπους συγγενείς. Η φορολόγηση για την Γ’ κατηγορία παραμένει ως έχει.
Καθιερώνεται κλίμακα υπολογισμού του φόρου που κυμαίνεται από 1% έως 10% για την Α’ κατηγορία και από 5% έως 20% για τη Β’ κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση με 1% που ευνοούσε τη μεγάλη ιδιοκτησία και εισήγαγε την έννοια της αντίστροφης προοδευτικότητας στο φορολογικό σύστημα. Αυτή ήταν η συνεισφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη φορολογική πολιτική της χώρας.
Έρχομαι στο σημείο αυτό να απαντήσω στην άποψη που διατυπώθηκε, ότι κακώς περιορίζουμε τον ανώτατο συντελεστή στο 10% στα ακίνητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιλογή αυτή που κάναμε, έγινε γιατί αν τεθεί ο συντελεστής πάνω από 10%, τότε οι γονείς αντί για γονική παροχή επιλέγουν την εικονική πώληση με φόρο μεταβίβασης κοντά στο 10%.
Παραμένει αφορολόγητη η περιουσία που κληρονομείται από σύζυγο ή ανήλικα τέκνα του αποβιώσαντος μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Έτσι, όταν πεθαίνει κάποιος από τους γονείς, μένει το σπίτι στην οικογένεια χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει φόρους.
Παραμένει η αυτοτελής φορολόγηση των χρηματικών ποσών με 10% για την Α’ κατηγορία και με 20% για τη Β’ κατηγορία, αλλά χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου, καθώς με το ισχύον καθεστώς καταστρατηγούνταν ο θεσμός του «πόθεν έσχες».
Πολλοί συνάδελφοι αντέδρασαν σε αυτή την επιλογή. Αντέδρασαν θεωρώντας ότι φορολογούμε άσκοπα. Απαντάμε: Όσοι υποστηρίζουν ότι κακώς κάνουμε αυτή τη ρύθμιση, ουσιαστικά διευκολύνουν αυτούς οι οποίοι μέχρι σήμερα καταστρατηγούσαν τις διατάξεις του νόμου για να εξασφαλίσουν πόθεν έσχες για τα παιδιά τους.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όλοι μας εδώ μέσα ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, είμαστε γονείς. Και γνωρίζουμε ότι οι γονείς δεν δωρίζουν χρήμα στα παιδιά τους. Τα παιδιά μας παίρνουν χρήματα όποτε το θελήσουν, όποτε παραστεί ανάγκη. Άλλωστε, οι περισσότεροι γονείς έχουν κοινό λογαριασμό με τα παιδιά τους για να αποφύγουν το φόρο κληρονομιάς σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Δωρεά που κατατίθεται στην Εφορία, σημαίνει ότι ο γιος θέλει να καλύψει το «πόθεν έσχες» του παιδιού του. Γι’ αυτό επιβάλλεται η αυτοτελής φορολόγηση χωρίς αφορολόγητο όριο. Αλλιώς, θα χρησιμοποιούσαν το όποιο αφορολόγητο για να ξεπλύνουν το «πόθεν έσχες». Και όπως είχαμε τη ρύθμιση μέχρι τώρα, θα μπορούσε η ευρύτερη οικογένεια να δώσει μέχρι και 600.000 ευρώ και να δικαιολογηθεί «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτου με αντικειμενική αξία μέχρι και 600.000 ευρώ.
Κατά τον υπολογισμό του φόρου, επίσης, προβλέπεται ότι θα συνυπολογίζονται όλες οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές και μέχρι το χρονικό όριο της 1/1/1990.
Και μένω έκπληκτος από την κριτική που άκουσα από την αριστερή πτέρυγα του Κοινοβουλίου. Προχωρήσαμε σε αυτή την πρόβλεψη, διότι αν δεν γινόταν συνυπολογισμός όλων των προηγούμενων γονικών παροχών, το σύστημα θα ήταν άδικο. Θα ωφελούσε, κύριοι συνάδελφοι της ευρύτερης Αριστεράς, με επαναληπτικό τρόπο, όσους έχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία σε βάρος των μικροϊδιοκτητών. Διότι αυτοί είναι που θα έκαναν χρήση του αφορολόγητου επανειλημμένως. Αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη μεταβιβάζουν σταδιακά.
(PS)
(SX)
Επομένως, όταν κάνετε κριτική κοιτάξτε να δείτε ποιους ακριβώς εξυπηρετείτε με τις τοποθετήσεις σας. Επιπλέον, θέτουμε υπ' όψιν των συναδέλφων ότι ο συνυπολογισμός όλων των προγενέστερων γονικών παροχών ίσχυε παγίως εδώ και ογδόντα χρόνια από το 1919. Και ήρθε ο συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας, ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης και κατήργησε έναν θεσμό που υπήρχε για πάνω από ενενήντα χρόνια.
Τέλος, ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των ρυθμίσεων η 8η Ιανουαρίου του 2010 για τις γονικές παροχές και δωρεές και ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ για τις κληρονομιές.
Ως προς το ζήτημα της φορολόγησης των γονικών παροχών στις μετοχές, που άκουσα και χθες στη συζήτηση, επισημαίνεται ότι το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί πολύ σύντομα στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο και με το πέρας της διαβούλευσης, καθώς είναι ένα σύνθετο θέμα που αφορά παράλληλα και την φορολόγηση εισοδήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προκειμένου να καταστεί σαφές σε όλους πόσο ευνοημένοι ήταν οι κατέχοντες μεγάλης ακίνητης περιουσίας με το ισχύον σύστημα φορολόγησης, σας προτρέπω όλους να ανατρέξετε στο σχετικό παράδειγμα που περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου. Να τονίσω ότι για περιουσίες μέχρι 315.000 ευρώ ο φόρος που προκύπτει με τις προτεινόμενες κλίμακες είναι μικρότερος από αυτόν του ισχύοντος καθεστώτος, ενώ για τις μεγαλύτερες περιουσίες η επιβάρυνση είναι αναλογικά μεγαλύτερη όχι, όμως, υπέρμετρη.
Προς τι λοιπόν, η έκπληξη όλων αυτών που κατηγορούν την Κυβέρνηση για την συγκεκριμένη πολιτική; Ποιούς πραγματικά υπερασπίζονται; Ρωτώ επίσης ποιά ήταν η θέση όλων αυτών όταν η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 1%; Πού ήταν το ενδιαφέρον όλων αυτών όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρείχε την ίδια φοροαπαλλαγή στην πρώτη κατοικία για κάποιον που μένει στην Ηρώδου Αττικού και για κάποιον που διαμένει στο Κερατσίνι, στα Φάρσαλα, ή στο Μουζάκι; Ή δεν είναι μήπως γνωστό σε όλους ότι μ' αυτό τον τρόπο φορολόγησης είχε επί της ουσίας καταργηθεί κάθε στοιχείο αναδιανομής και αναλογικότητας; Ότι τα έσοδα είχαν καταρρεύσει και ότι η φορολογία λειτουργούσε αναδιανεμητικά σε αντίστροφη κατεύθυνση; Δηλαδή, είχαμε φθάσει σε ένα σημείο οι φτωχοί να χρηματοδοτούν τους πλούσιους.
Αυτό το αδιανόητο είχε κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιδοτώντας ουσιαστικά από τον πολύ κόσμο τους λίγους. Είναι προφανές, επομένως, γιατί κάποιοι εναντιώνονται στο παρόν σχέδιο νόμου, γιατί ουσιαστικά αποβλέπει στην φορολόγηση εκείνων που πραγματικά έχουν, γιατί δεν θέλουν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τη Νέα Δημοκρατία οποιαδήποτε πολιτική φόρων παρεκκλίνει του ενιαίου συντελεστή είναι ξένη προς την ιδεολογική της αντίληψη. Μην περιμένετε, όμως, από εμάς -μία σοσιαλιστική κυβέρνηση- να υιοθετήσουμε τέτοιες πολιτικές. Πολιτικές, δηλαδή, όπου υπερισχύει η αντίστροφη προοδευτικότητα στους φόρους και που για το λόγο αυτό επιβαρύνονται δυσανάλογα οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Με το σχέδιο νόμου αυτό ανατρέπουμε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά.
Σας ευχαριστώ.
((Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Κύριε Μανώλη Κεφαλογιάννη έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τώρα, κύριε Πρόεδρε, εμείς των άλλων περιοχών, δεν μπορούμε να υστερήσουμε από τους αγαπητούς συναδέλφους μας από τη Θεσσαλία.
Συζητούσαμε όση ώρα ανέπτυξε τις απόψεις του ο κύριος Υπουργός για να δούμε με ποια παροιμία θα του απαντήσουμε. Αυτή που μας ήρθε έτσι πιο κοντά στο μυαλό, βλέποντας και την κυρία Κατσέλη ήταν: «Τρεις λαλούν και δύο χορεύουν».
Και ξέρετε γιατί; Διότι βλέπουμε μία κυβέρνηση -εδώ είναι η κυρία Κατσέλη- στην οποία άλλα λέει ο ένας Υπουργός, άλλα λέει ο άλλος. Η συμπαθέστατη καθ’ όλα, όχι κατά τα άλλα, κυρία Κατσέλη, παρουσιάζεται σήμερα ως η Υπουργός η φιλολαϊκή που απειλεί με παραίτηση για το νομοσχέδιό της για τις τράπεζες. Οι φίλοι του κεφαλαίου και των τραπεζών, ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, είναι αυτοί που στηρίζουν τις τράπεζες και δεν στηρίζουν το φτωχό, το λαό που τον καταπιέζουν οι τράπεζες.
(TS)
(2PS)
Ο φιλολαϊκός κ. Χρυσοχοΐδης πηγαίνει στα μπλόκα και αντί να ξεφουσκώνει τα λάστιχα όπως έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο παρελθόν, λέει ότι οι αγρότες έχουν δίκιο. Η κα Μπατζελή –και το λέω και με δυσκολία, γιατί έχω εδώ το φίλο μου Χρήστο Σταϊκούρα με τον οποίο εκλέγονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια- δεν τους δέχεται ούτε για να συνομιλήσει μαζί τους. Και ευτυχώς που υπάρχει και ένας Κρητίκαρος, ο Μιχάλης ο Καρχιμάκης και τους δέχεται και τους ξαναδέχεται και τους ματαδέχεται, αλλά προϋπολογισμό δεν έχει, λεφτά δεν έχει, ταμείο δεν έχει. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Για να τελειώνει και αυτή η συζήτηση για το χρέος και το έλλειμμα και επειδή άκουσα τον επίσης καθ’ όλα αγαπητό κύριο συνάδελφο από την Αιτωλοακαρνανία τον κ. Μακρυπίδη να μιλάει για το χρέος και τον αγαπητό εκ Θεσσαλίας κύριο συνάδελφο κ. Σαχινίδη να μας μιλά για το χρέος…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Καθ’ όλα και αυτός!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Καθ’ όλα και αυτός. Όλοι καθ’ όλα!
Αυτό που θέλω να σας πω –και μου φαίνεται ότι δεν το ακούσατε καλά στον Προϋπολογισμό- και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας, είναι ότι από 300 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους, τα 289 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι παιδί σας και προσπαθείτε να το κάνετε αποπαίδι. Και σας λέω ότι η παράταξή σας έκανε ένα ιστορικό λάθος τη δεκαετία του 1980. Σήμερα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσετε αυτό το ιστορικό σας λάθος.
Τώρα, όσον αφορά τα θέματά μας η Κυβέρνηση σε ένα πράγμα είναι συνεπής, στη συνέπειά της για την αντισυνταγματικότητα αυτού του νομοσχεδίου. Δεν ξέρω, ματιασμένοι είσαστε με αυτό το νομοσχέδιο; Φέρνετε αυτή τη διάταξη του νομοσχεδίου ως τροπολογία και παραβιάζετε όλα τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Παραβιάσατε το άρθρο 74 παράγραφος 5, που λέει ότι τροπολογία άσχετη δεν εισάγεται στη Βουλή. Παραβιάσατε επίσης το άρθρο 78 παράγραφος 3 του Συντάγματος, που λέει ότι η είσπραξη φόρου επιτρέπεται από την ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Παραβιάσατε το άρθρο 85 παράγραφος 5 εδάφιο Β΄ του Κανονισμού, που λέει ότι η ΟΚΕ διατυπώνει αιτιολογημένη γνώμη. Δεν είδα εγώ στην Επιτροπή αιτιολογημένη γνώμη. Παραβιάσατε το άρθρο 88 παράγραφος 3 του Κανονισμού, που λέει ότι οι τροπολογίες πρέπει να σχετίζονται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου. Δεν αφήσατε άρθρο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής που να μην το παραβιάσατε.
Και επειδή, ξέρετε, όλοι παθαίνουμε το σύνδρομο του Μυθριδάτη όταν βλέπουμε μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τίποτε, σήμερα σκεφτήκαμε -και νομίζω και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και τα άλλα κόμματα- μήπως κάνουμε μια αίτηση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Και σ’ αυτό το νομοσχέδιο –γι’ αυτό είστε συνεπείς- έτσι όπως το καταθέσατε, μετά από αυτές τις παλινωδίες, εγώ θέλω να συγχαρώ και τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που όρθωσαν το ανάστημά τους και ανάγκασαν για πολλοστή φορά στις εκατό ημέρες αυτήν την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ως τροπολογία εκείνες τις μέρες. Είστε, λοιπόν, και σ’ αυτό συνεπείς.
Στο άρθρο 2 παράγραφος 5 εδάφιο Α΄ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ορίζεται ότι η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από 8.1.2010. Στο άρθρο 2, επίσης, παράγραφοι 1, 2 και 3 αυξάνετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ε, αυτό είναι παραβίαση πρώτου μεγέθους του άρθρου 78 παράγραφος 3 του Συντάγματος. Θέλετε να σας πω και το άρθρο 90 παράγραφος 1, πρώην άρθρο 95 της Συνθήκης της Ρώμης και νυν Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Παραβιάζετε όλα τα άρθρα. Έχετε ένα πρόβλημα. Τώρα φαίνεται ότι βρίσκεστε σε πανικό. Ανεξαρτήτως και αδιακρίτως φορολογείτε. Αυτό είναι το πρόβλημά σας.
Είπατε πολλά. Είπε ο Εισηγητής σας ότι έχει αίσθηση δικαιοσύνης και κοινωνική αποδοχή για το νομοσχέδιο αυτό η κοινωνία. Εγώ δεν καταλαβαίνω για ποια δικαιοσύνη μιλάτε, όταν ο φόρος για τις γονικές παροχές ουσιαστικά θα ισούται με το φόρο μεταβίβασης.
(AS)
(2TS)
Δηλαδή, θα φτάσουμε στο σημείο οι γονείς να κάνουν εικονικές μεταβιβάσεις στα παιδιά τους για να μην πληρώσουν το φόρο γονικής παροχής.
Πώς εμπνευστήκατε να βάλετε φόρο 10% στις άτυπες δωρεές; Από πού σας ήρθε αυτό; Δεν μπορώ να δώσω καμία εξήγηση.
Οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας σας είπαν πάρα πολλά παραδείγματα. Ως παράταξη ,ίσως, έχετε ένα σύμπλεγμα λόγω των άτυπων δωρεών που δόθηκαν επί κάποιας εποχής του αείμνηστου Αρχηγού του κόμματός σας, αποφασίσατε να φορολογήσετε με 10% τις άτυπες αυτές παροχές. Δεν βρίσκω καμία άλλη εξήγηση. Θα σας πω και εγώ δυο παραδείγματα.
Άτυπες δωρεές χρηματικών ποσών για 100.000 ευρώ. Ένας γονιός δίνει χρήματα στο παιδί του για να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα. Φορολογία 10.000 ευρώ. Μεταβίβαση μετοχών για άτυπη δωρεά πάλι 100.000 ευρώ ο φόρος είναι 600 ευρώ. Έ, τι θέλετε τώρα να απαντήσω στον φίλο μου τον κ. Μακρυπίδη και σε εσάς ότι ο νόμος αυτός, κύριε Γείτονα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Έδινε 1.000 ευρώ στο φτωχό …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Σας παρακαλώ, κύριε Γείτονα, μην διακόπτετε.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εμένα μου αρέσουν οι διακοπές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μην διακόπτετε, κύριε συνάδελφε, δεν είναι σωστό.
Κύριε Κεφαλογιάννη, είστε εκτός χρόνου.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο νόμος αυτός, κύριε Γείτονα -για να ακουστεί και το όνομά σας- είναι ο νόμος μεταβίβασης μετοχών μέσω γονικών παροχών, είναι ο νόμος 2961/2001, δηλαδή, νόμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., άρθρο 29 παρ. 3. Εσείς ,δηλαδή, για να γίνονται οι μεταβιβάσεις των μετοχών των εχόντων και κατεχόντων όπως εσείς λέτε δώσατε τη δυνατότητα στο 1.000.000 ευρώ να πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες 600.000 ευρώ.
Ερωτώ, τον κύριο Υπουργό, εάν ένας γονιός έχει ένα ακίνητο -τώρα που θα αυξήσει η Κυβέρνηση και τις αντικειμενικές αξίες- ας πούμε 1.000.000 ευρώ για την οικονομία των αριθμών και είναι σε φυσικό πρόσωπο, η παροχή που θα πληρώσει στα 500.000 ευρώ θα φτάσει τις 11.500 ευρώ. Εάν είναι εταιρεία στο 1.000.000 ευρώ θα πληρώσει 6.000 ευρώ. Έχουν αυτά λογική;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Τι προτείνετε, κύριε Κεφαλογιάννη;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε συνάδελφε, προτείνω να μην δίνετε προνόμια ούτε στις εταιρείες ακίνητης περιουσίας ούτε στις υπεράκτιες off-shore εταιρείες γιατί αυτές ευνοείτε με τις ρυθμίσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μην κοιτάτε εμάς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε Κεφαλογιάννη, σας παρακαλώ απευθυνθείτε στο Προεδρείο και συντομεύετε το λόγο σας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας εγκρίθηκε με πολλούς αστερίσκους. Επειδή από αυτό το νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση λίγα θα εισπράξει και είναι αρχή φορολογικής λαίλαπας για τους Έλληνες φορολογούμενους…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε συνάδελφε, συντομεύετε και συμπεραίνετε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: …θέλω να ρωτήσω: Προτίθεται η Κυβέρνηση να αλλάξει τον φόρο, το Φ.Π.Α. στο 15%, δηλαδή σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης να ανεβάσει το Φ.Π.Α. από το 9% στο 15%; Προτίθεται η Κυβέρνηση να ορίσει, όπως πιέζεται από τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών με αντίστοιχη μείωση του μισθού από 50% έως 80%; Αυτά είναι τα ζητήματα στα οποία θέλω να απαντήσει η Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστώ, διαμαρτυρόμενος για την υπέρβαση του χρόνου.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει ζητήσει το λόγο για να απαντήσει. Θα είναι σύντομη η απάντησή σας, κύριε Υφυπουργέ;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σύντομη θα είναι η απάντησή μου και αντιλαμβάνεστε ότι θα επιστρατεύσω και εγώ μια παροιμία: «Άλλα αντ’ άλλα τα μεγάλα της Παρασκευής το γάλα».
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλλα».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Συνάδελφος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι μετανιώνει γιατί τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια δεν είχε το θάρρος να υψώσει το ανάστημά του και να ρίξει την Κυβέρνηση για να μην οδηγήσει τη χώρα σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και να λοιδορείται από όλους.
(PE)
(2AS)
Εάν έστω και ένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τολμούσε να υψώσει το ανάστημά του, γιατί οι δικοί μας Βουλευτές έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη, ενώ οι δικοί σας Βουλευτές δεν είχαν άποψη αυτά τα πεντέμισι χρόνια…
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Έβλεπαν τη χώρα να καταστρέφεται και ήταν βουβοί. Έκλεινε η Βουλή και δεν διαμαρτύρονταν κανένας. Αυτή είναι η αλήθεια! Και την αλήθεια αυτή την γνωρίζουν οι Έλληνες.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Έχει ζητήσει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπουτσής και τον καλώ στο Βήμα.
Ορίστε, κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κεφαλογιάννη, αγαπητέ συνάδελφε της Νέας Δημοκρατίας, Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε, όπως θα καταλάβατε μόλις τώρα από την αντίδραση του Υφυπουργού, του κ. Σαχινίδη, προσέχετε στο μέλλον, διότι ο κ. Ροντούλης, επίσης πατριώτης του κ. Σαχινίδη, δικός μου και άλλων συναδέλφων εδώ στην Αίθουσα γνωρίζουν καλά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η παροιμία…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θα υπενθυμίσω απλώς, κύριε Πρόεδρε, να μην ξεχνά ποτέ ο κ. Κεφαλογιάννης, διακεκριμένος Κρητικός, ότι «όφις έδειξεν Θεσσαλόν και απέθανεν όφις». Προσέξτε, λοιπόν.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εμείς δεν θέλουμε διαιρέσεις, ούτε Κρητικών ούτε Μακεδόνων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως, ποτέ! Προς Θεού!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Τέρμα ο χρόνος των παροιμιών.
Προχωρήστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ωστόσο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθήσαμε όλοι την προσπάθεια του κ. Κεφαλογιάννη να μας πείσει ότι είναι ασθενής η συνταγματική βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης.
Δεν θέλω να πάρω όλο το χρόνο μου επ’ αυτού, θα πω μόνο δύο λόγια. Πριν όμως αναφερθώ, δεν μπορώ να μην κάνω ένα πολιτικό σχόλιο. Αφού είναι τόσο αντισυνταγματική η πρόταση, γιατί δεν καταθέτετε μία ένσταση συνταγματικότητας του νόμου, όπως έχετε όλο το δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής;
Έχω την αίσθηση ότι ο πραγματικός λόγος είναι πολιτικός. Γιατί, στην πραγματικότητα, δεν έχετε τη δυνατότητα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίξετε αυτήν την ένσταση, όχι δια των επιχειρημάτων, αλλά δια της παρουσίας σας. Και αυτό φαίνεται. Διαλυμένο ασκέρι είναι η Νέα Δημοκρατία, από ό,τι φαίνεται, δυστυχώς για τη Βουλή. Εγώ ελπίζω το ταχύτερο δυνατό να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα. Και το ελπίζω ειλικρινά, γιατί πιστεύω ότι με τη νέα ηγεσία πράγματι μπορείτε να ορθοποδήσετε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κάτι που θα είναι επωφελές για τη δημοκρατία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά μην επιχειρούμε να αμφισβητήσουμε, να ροκανίσουμε στην ουσία τη συνταγματική βάση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης με επιχειρήματα τα οποία δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε με την παρουσία μας ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Επί της ουσίας, όμως, θέλω να πω το εξής. Το άρθρο 78 του Συντάγματος στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι «φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνο κατά το οποίο επιβλήθηκε». Με το άρθρο 78, πάλι, με την παράγραφο 3 επιτρέπεται ακόμα και η είσπραξη εισαγωγικού ή εξαγωγικού δασμού ή φόρου κατανάλωσης από την ημέρα που κατατίθεται στη Βουλή. Τι διαφορετικό κάνουμε εμείς, πέραν ακριβώς της εφαρμογής αυτών των συγκεκριμένων διατάξεων του Συντάγματος;
Επιπλέον, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίθεση με την έννοια και την ουσία του Συντάγματος, όταν από την προεξαγγελία της ρύθμισης του άρθρου 1, δηλαδή από την ημέρα κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή, ετέθη από την αρχή η σαφής δήλωση της Κυβέρνησης, η πρόθεση της Κυβέρνησης για την εφαρμογή της.
Επομένως, ούτε τίθεται θέμα όσον αφορά την ασφάλεια του δικαίου ούτε βεβαίως όσον αφορά το φόρο των συναλλαγών. Ως εκ τούτου, δεν στέκει σε καμία περίπτωση μια τέτοια προσέγγιση και παρακαλώ πάρα πολύ αυτού του είδους τις αμφισβητήσεις, εάν δεν μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και με τα επιχειρήματά μας και με την παρουσία μας, να μην τις θέτουμε, διότι απλώς δημιουργούμε αμφισβητήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν πολλούς πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι θίγονται στα δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να αναζητούν λύσεις. Μην προσφέρουμε, δηλαδή, πελατεία σε δικηγορικά γραφεία με αμφισβητήσεις οι οποίες δεν στέκουν, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται περί ενός νομοθετήματος, που εμείς θα θέλαμε -και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το δικαιούται- να έχει την υποστήριξη των περισσοτέρων πτερύγων της Βουλής.
(EP)
(2PE)
Δεν είναι απλά ότι είναι μια συνεπής προσπάθεια της Κυβέρνησης, μια προσπάθεια με βάση τις δεσμεύσεις μας, τις προεκλογικές και τις πολιτικές. Είναι μια δίκαιη λύση, είναι μια δίκαιη τροποποίηση ενός νόμου δικού σας, ο οποίος -όλος ο κόσμος το γνωρίζει- έφερε μέσα του την έννοια της κοινωνικής αδικίας.
Ο Εισηγητής μας, ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης, ανέλυσε λεπτομερώς αυτήν την πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου για τα ακίνητα έως 310.000 ευρώ. Αυτό είναι μια δίκαιη λύση, από εκεί και πάνω εφαρμόζεται προοδευτική κλίμακα και αυτό είναι μία δέσμευσή μας. Είναι το δείγμα γραφής για το πώς εμείς εννοούμε, και ο κύριος Υπουργός επέμεινε σ’ αυτό, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία θα φέρει η Κυβέρνηση. Ακριβώς εκεί θα βασίζεται όλη η συλλογιστική του νέου φορολογικού οικοδομήματος, στην προοδευτική κλίμακα, η οποία εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη.
Επειδή ακούσαμε πολλά, και οφείλω να πω και υπερβολικά -το αντιλαμβάνομαι για λόγους αντιπολιτευτικής τακτικής των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από άλλα κόμματα- ακούσαμε ότι οδηγήσαμε την Ελλάδα «μετεξεταστέα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακούσαμε από τους συναδέλφους του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι έχουμε πάρει διδακτορικά για την εξαπάτηση του λαού και δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό επιτήρηση, για να χρησιμοποιήσω την κοινοτική ορολογία. Και βρίσκεται υπό επιτήρηση για δεύτερη φορά στα τελευταία χρόνια, στην ιστορία της, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όχι της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκεται εκεί, παρούσα, στα θεσμικά όργανα και μας ξαναβλέπουν μετά από χρόνια οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δίνουμε μάχες, υπερασπίζοντας τις πολιτικές της Ελλάδος σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αλλά είμαστε εκεί, για να υποστηρίξουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης που περιλαμβάνει μέσα στη συλλογιστική του τις επιλογές, όπως αυτή την οποία νομοθετούμε σήμερα. Επιλογές, δηλαδή, οι οποίες λειτουργούν υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων της κοινωνίας μας.
Γι’ αυτό το λόγο, επιμένω ότι αυτό το νομοθέτημα χρειάζεται μεγαλύτερη και περισσότερη μεγαλοψυχία, από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, κυρίως όμως από εσάς, όπου απεδείχθη και δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην αμφισβητεί το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία με το σύστημα το οποίο λειτουργούσε μέχρι σήμερα, στην πραγματικότητα ισοπέδωνε τη φορολογική υποχρέωση ενός ανθρώπου ο οποίος έχει ένα μικρό διαμέρισμα με μια οικογένεια πολυμελή για να πληρώσει τον ίδιο ακριβώς φόρο με μια άλλη οικογένεια που διαθέτει σαράντα, πενήντα και παραπάνω διαμερίσματα, μια μεγάλη, δηλαδή, περιουσία.
Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πρόκειται περί κοινωνικής αδικίας. Λοιπόν, αυτήν την κοινωνική αδικία επιχειρεί η Κυβέρνηση με αυτό το νομοθέτημα να διορθώσει και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια υγιή βάση, προκειμένου, να διευρύνει τα φορολογικά της έσοδα. Γιατί αυτό είναι, επίσης, μια άλλη μεγάλη ανάγκη της ελληνικής οικονομίας την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Παπουτσή.
Το λόγο ζήτησε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη, δι’ ολίγων, γιατί έχουμε και άλλους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα, δεν επιχειρηματολογήσαμε για το άρθρο 2 παράγραφοι 1,2 και 3 για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο διότι η Κυβέρνηση για να κερδίσει μια εβδομάδα παραβιάζει συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, άρθρο 78 παράγραφος 3, το οποίο λέει ότι επιτρέπεται η είσπραξη των φόρων από την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.
(2EP)
Να κάνει η Κυβέρνηση μια αλλαγή και να το βάλει από την ημέρα κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου. Γιατί να μπούμε σε αυτή την περιπέτεια της συνταγματικής συζήτησης;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει, μην αναπτύσσετε δευτερολογία.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Και δεύτερον, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω στον αγαπητό συνάδελφο κ. Παπουτσή ότι η αλαζονεία ήταν κακός σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων και πολλών πολιτικών προσώπων. Και εμείς το πληρώσαμε πρόσφατα, όταν λέει αυτά που λέει για την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μην τους συμβουλεύετε για να την πληρώσουν και αυτοί!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πραγματικά εμείς θέλαμε να πετύχετε και να αρχίσουμε την αντιπολιτευτική μας τακτική πολύ αργότερα. Μας δίνετε πολλές αφορμές. Εάν αυτά που είπατε, τα είπατε για να περάσετε τις εξετάσεις νομιμοφροσύνης προς τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την Κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου, πετύχατε σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν είχατε ζητήσει το λόγο. Θα μπορούσα να τηρήσω σειρά χωρίς το λόγο. Εντάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Από μια πραξικοπηματική τροπολογία δυστυχώς έχουμε περάσει τώρα σε έναν κατεπείγοντα παραλογισμό. Έφυγε ο κύριος Υφυπουργός…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είναι εντός της Αιθούσης, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι, εντός της Αιθούσης.
Να σας πω, κύριε Σαχινίδη και σε εσάς στο οικονομικό επιτελείο και στην Κυβέρνηση. Γιατί φέρατε αυτό το νομοσχέδιο εδώ; Εγώ δεν το έχω καταλάβει και οι εξηγήσεις που δώσατε, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Αν το φέρατε για να μας πείτε τις παροιμίες της Θεσσαλίας, ευχαρίστως να το δεχθώ, έχετε χιούμορ. Αλλά αν το φέρατε για να φορολογήσετε τις κληρονομιές σε μεγάλη ακίνητη περιουσία, εμπαίζετε τη νοημοσύνη μας και εμπαίζετε και τον ελληνικό λαό. Εμπαίζετε τη νοημοσύνη μας και εμπαίζετε τον ελληνικό λαό. Θα τα επαναλάβω τα ίδια πράγματα για τρίτη φορά διαχρονικά σε αυτήν την Αίθουσα. Την πρώτη φορά τα είπα το 2001 στο νομοσχέδιο το οποίο έφερε τότε η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη δια του κ. Χριστοδουλάκη, με το οποίο νομοσχέδιο απάλλαξε στην ουσία από τη φορολόγηση, τις κληρονομιές σε όλα τα χρεόγραφα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.
Τα είπα πάλι επί κ. Αλογοσκούφη, όταν έφερε νομοσχέδιο εδώ με το οποίο αφού απηλλάγησαν οι κληρονομιές στη φορολογία για μετοχές, ομόλογα και άλλα χρεόγραφα, ήρθε ο κ. Αλογοσκούφης και απάλλαξε σε αλληλουχία βεβαίως και σε στενή σύνδεση και τη φορολογία για κληρονομιά μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και τα δυο αυτά πάνε πακέτο, πάνε μαζί, πάνε ταυτόχρονα.
Διότι μη μου πείτε ότι θα βρεθεί –δεν ξέρω πού πήγε ο Υφυπουργός, για τη συνέχεια της συζήτησης το λέω- κάποιος, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, για να μιλάμε ειλικρινά μεταξύ μας. Δεν χρειάζεται λόγω κομματικού πατριωτισμού να χάνουμε τη στοιχειώδη ειλικρίνεια. Πείτε ότι εγώ διαθέτω μια πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και θέλω να την κάνω γονική παροχή στα παιδιά μου. Με συγχωρείτε, τρελός είμαι να πάω να φορολογηθώ με το 10% που λέει ο κ. Σαχινίδης, όταν μου δίνεται η δυνατότητα αυτή τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, να τη μεταφέρω σε μια εταιρία και επομένως να μεταβιβάσω τις μετοχές της εταιρίας στο γιό μου με φορολόγηση 1%. Πού 10%, πού 1,2%; Μάλιστα αν είμαι και μεγαλομέτοχος, έχω ήδη μια μεγάλη εισηγμένη εταιρία, μεταβιβάζω τα ακίνητα σε αυτή την εταιρία και ακολούθως τα μετοχικά πακέτα στο γιό μου και πληρώνω και 0,6 τοις χιλίοις. Με συγχωρείτε, δεν είναι λογικό αυτό το οποίο λέω; Γιατί το βρίσκετε παράλογο, κάποιοι εδώ και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας το λέω –γιατί και εσείς επιμένατε σε αυτή τη νομοθέτηση με τις μετοχές- και από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Δεν είναι λογικό;
(GH)
(PN)
Επομένως γιατί κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Γιατί του λέμε ότι ερχόμαστε να διορθώσουμε τα πράγματα και να επιβάλλουμε φορολογία στις κληρονομιές μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ δεν το κάνουμε; Αυτό που κάνουμε είναι να ευνοούμε την μεταβίβαση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε εταιρείες. Αυτό κάνουμε. Και είναι ντροπή και φέρνονται τέτοιες διατάξεις.
Και δε μου λέτε; Έχει λογική –πανάθεμά με, στοιχειώδες μυαλό χρειάζεται- να μου λέτε ότι θέλετε να φορολογήσετε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία -κάτι που δεν κάνετε, όπως σας το απέδειξα με μαθηματική λογική- και ότι οι μεγαλομέτοχοι θα μπορούν να μεταβιβάζουν στα παιδιά τους τα μετοχικά τους πακέτα, όσο υψηλά και να είναι, με φορολόγηση με 0,6 ‰ και αν έχουν ακίνητα να μπορούν να τα μεταβιβάζουν με 10%; Έχει λογική αυτό το πράγμα; Μπορεί να αντέξει σε οποιαδήποτε κριτική μια τέτοια κατάσταση;
Πολύ φοβούμαι ότι και οι δύο πτέρυγες και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Νέα Δημοκρατία εναλλάσσονται ρόλους και κάνουν τα ίδια πράγματα. Και εδώ τα πράγματα υπερβαίνουν και μια λογική καπιταλισμού διότι αναπαράγουν και ένα είδος απηρχαιωμένου φεουδαρχικού καπιταλισμού.
Εγώ θυμάμαι μία ρήση του Μπάθετ, ενός κερδοσκόπου από τους μεγαλύτερους στον πλανήτη με μία τεράστια περιουσία. Αυτός άφησε μια διαθήκη για τα παιδιά του και όλοι εντυπωσιάστηκαν γιατί στα παιδιά του άφηνε σχετικά πάρα πολύ λίγα λεφτά. Και τον ρώτησαν. Μα, πως είναι δυνατόν κύριε Μπάθετ, με τέτοια τεράστια περιουσία να αφήνετε στα παιδιά σας αυτά τα λίγα λεφτά; Και είπε αυτός ο άνθρωπος. «Δεν τους άφησα λίγα. Τους άφησα τόσα ώστε να μην πεινάσουν, αλλά όχι και τόσα πολλά για να μη χρειάζεται να δουλέψουν».
Εσείς εφαρμόζετε εδώ το ρητό «άπαξ πλούσιος και τα τρισέγγονα πλούσια», μέσω των κληρονομιών βέβαια. Είναι λογική αυτή; Είναι προοδευτική σκέψη;
Εδώ εναλλάσσεσθε σε ρόλους, Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ, διατηρώντας στην ουσία το ίδιο καθεστώς φορολογικής ασυλίας στη μεταβίβαση των περιουσιών με διάφορους τρόπους και με διάφορα τεχνάσματα.
Και δε μου λέτε; Γιατί κοροϊδεύουμε και εμπαίζουμε τον κόσμο ότι ψηφίζουμε εδώ το αφορολόγητο κ.λπ.,,πέραν αυτών που είπα, όταν δεν ξέρουμε τις αντικειμενικές αξίες, και όταν οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν; Επομένως για ποιο αφορολόγητο μιλάμε; Πρώτα αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες –αυτό λέει η στοιχειώδης λογική- και μετά έρχεστε να μας πείτε τις επόμενες ρυθμίσεις. Εδώ ορίζετε πρώτα το αφορολόγητο και μετά θα έλθετε να μας αλλάξετε τα φώτα με τις αντικειμενικές αξίες, ανάλογα με το πόσα σας λείπουν και πόσα θέλετε να εισπράξετε. Κοροϊδεύετε τον κόσμο.
Όσον αφορά τα τσιγάρα και τα ποτά, μας τα είπανε στην επιτροπή. Αυτό που κάνετε, ιδιαίτερα με τα τσιγάρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά να γεμίσετε τους δρόμους της Αθήνας με λαθρέμπορους τσιγάρων. Εκεί το πάτε, διότι αυτό ευνοεί η υπερφορολόγηση με τους έμμεσους φόρους ιδιαίτερα στα τσιγάρα, αλλά και στα ποτά. Αυτό που κάνετε είναι παρόμοιο μ' αυτό που κάνατε με τα τέλη κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα. Τι κάνατε με τα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα; Πέραν του άδικου και παράλογου μέτρου που το κάνατε στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, κάνατε μία τρύπα στο νερό. Αντί να αυξήσετε τα δημόσια έσοδα με αυτές τις υπεραυξήσεις των έμμεσων φόρων των τελών κυκλοφορίας ,στην ουσία τα μειώσατε. Και το κρύβετε αυτό. Κρύβετε ότι έχει γίνει κίνημα η επιστροφή των πινακίδων, κρύβετε το γεγονός ότι πολλοί που κρατάνε το παλιό τους το αυτοκίνητο δεν έχουν πάει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.
(XA)
(2GH)
Πόσα είναι αυτά τα τέλη κυκλοφορίας που θα εισπράξετε από τα παλιά αυτοκίνητα; Ψιχία.
Αυτά είναι τα κατορθώματά σας. Διότι η αδικία και μάλιστα η φορολογική αδικία όταν ξεπερνάει κάθε όριο λογικής έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Έρχεται μπούμερανγκ και χτυπάει και πλήττει τα δημόσια έσοδα. Αυτά κάνετε. Με την πολιτική σας αυτή οδηγείτε την οικονομία σε βαθύτατη ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση. Ήδη το ηφαίστειο των κοινωνικών εκρήξεων έχει ενεργοποιηθεί.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε κύριε Λαφαζάνη.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κεφαλογιάννη, είστε από την Κρήτη. Δεν κατανοείτε λοιπόν καλά τις θεσσαλικές παροιμίες. Η παροιμία «τρία πλια και ένα τσιόνι» του κυρίου Υφυπουργού απαντάτε με μια άλλη θεσσαλική παροιμία που θα σας πω τώρα: «Ο λύκος την τρίχα αλλάζει, δεν αλλάζει το χούι», δηλαδή τη συνήθεια. Και ποια είναι η συνήθεια; Ποιο είναι το χούι και των μεν και των δε, δηλαδή της εταιρείας ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Νέα Δημοκρατία Α.Ε.; Η υπερφορολόγηση των ακινήτων. «Τι είχες Γιάννη μου; Τι είχα πάντα». Ακίνητος στόχος τα ακίνητα. Τα πυροβολείτε διαρκώς όπως πυροβολούν οι κυνηγοί τις ακίνητες πάπιες. Περί αυτού πρόκειται.
Το αποτέλεσμα; Έχουν φτάσει, κύριε Παπουτσή, μέχρι τώρα που μιλάμε οι φόροι και τα τέλη επί των ακινήτων τον αριθμό σαράντα. Και βεβαίως οι άνθρωποι αυτοί, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συμπεριφερθούν, όπως σας συμπεριφέρθηκαν προσφάτως οι άνθρωποι με τα τέλη, που έδιναν τις πινακίδες τους πίσω και βεβαίως αναγκαστήκατε να ζητήσετε συγγνώμη. Τι να σας δώσουν πίσω; Τη διεύθυνση του ακινήτου; Και γι’ αυτό κάνετε ανερυθρίαστα αυτά που κάνετε.
Όμως, πρέπει να σας πω ότι δημαγωγείτε και μάλιστα ασύστολα. Δεν φτάνει που συμπεριφέρεστε ως λύκοι -φορολογικά μιλώντας- αλλά συμπεριφέρεστε και κατά τρόπο δημαγωγικό εδώ και χρόνια.
Έχω μπροστά μου την τοποθέτηση του αξιοτίμου συναδέλφου, του κυρίου Ανδρέα Μακρυπίδη. Ο εξαίρετος συνάδελφος χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που έγινε το 2007 εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον κ. Παπανδρέου –άρα ό,τι είπε ο κ. Μακρυπίδης ήταν σαν να το έλεγε ο κ. Παπανδρέου- δήλωσε τα εξής: Τα ακίνητα όπως και οι μισθωτοί αποτελούν την εύκολη λεία για την επίτευξη φοροεισπρακτικών στόχων.
Αυτά τα λέγατε το 2007 πριν γίνουν οι εκλογές. Χάσατε τις εκλογές, ξαναλέγατε τα ίδια. Ερχόμαστε στο 2009. Κερδίζετε τις εκλογές και αντί να εφαρμόσετε αυτά που λέγατε στον κόσμο –διότι ψηφοθηρίσατε, αυτό κάνατε- κάνετε τα ακριβώς αντίθετα ακολουθώντας την πρακτική της Νέας Δημοκρατίας.
Και βεβαίως, ακούσαμε εδώ μέσα στην Αίθουσα μια καινοφανή άποψη που διατύπωσε ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής. Είπε ο κ. Παπουτσής: «Μα, υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Γιατί φωνασκείτε μέσα στην Αίθουσα; Υπάρχει ασφάλεια δικαίου γιατί το προαναγγείλαμε ότι θα έχουμε ένα τέτοιο φοροεισπρακτικό μέτρο».
Κύριε Παπουτσή, απορώ. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι το προαναγγείλατε; Οι φόροι δεν προαναγγέλλονται. Οι φόροι εφαρμόζονται. Διότι εσείς τι κάνατε; Καταστήσατε το μέτρο και αναποτελεσματικό. Δηλαδή ούτε χρήματα δεν μπορείτε να μαζέψετε, που είναι ο μείζων στόχος του νομοσχεδίου σας. Διότι το μεγάλο ψάρι σάς έφυγε στο προηγούμενο τρίμηνο. Έγιναν οι μεταβιβάσεις, κύριε Παπουτσή. Τώρα τι έμεινε; Η μαρίδα. Τη μαρίδα πάτε να πιάσετε. Και βεβαίως αυτό δεν θα σας αποφέρει έσοδα. Αυτό λοιπόν, το ότι το προαναγγείλατε, είναι και το μείζον πρόβλημα που δείχνει τον ερασιτεχνισμό σας. Διότι ερασιτεχνικά συμπεριφέρεστε και αυτό είναι η αγωνία μας. Πού οδηγούν τη χώρα ερασιτέχνες σοσιαλιστές;
(XP)
(2XA)
Επιτρέψτε μου να θέσω και ένα άλλο ερώτημα. Εσείς οι σοσιαλιστές, οι δημοκράτες, οι προοδευτικοί εισαγάγατε και ένα θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης. Ωραίες κουβέντες γύρω-γύρω. Συμμετοχική δημοκρατία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και όλα τα συναφή. Εδώ γιατί δεν κάνατε δημόσια διαβούλευση; Πώς το ξεχάσατε αυτό; Δηλαδή όταν είναι να βάλω το χέρι βαθιά στη τσέπη του φορολογουμένου ξεχνάω αυτά τα φιλοπροοδευτικά συνθήματα. Όταν είναι να προχωρήσω και να περάσω μία εικόνα δήθεν προοδευτική, χρησιμοποιώ μεγάλες βαρύγδουπες εκφράσεις, κενές περιεχομένου. Αν θέλατε να αποδώσετε ουσιαστικό περιεχόμενο στη πολιτική σας θα έπρεπε απαρεγκλίτως να τηρήσετε τη γραμμή που τηρήσατε μέχρι τώρα. Βλέπετε όμως ότι όταν πάμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη του άλλου δεν τηρούμε τις δημοκρατικές αρχές. Εδώ υπάρχει το κατεπείγον και όχι οι δημοκρατικές αρχές.
Και σας ερωτώ ποιος σας υποχρέωσε να συμπεριφερθείτε με μία αντίληψη κατεπείγοντος; Σας έδεσε κάποιος τα χέρια για να μη νομοθετήσετε το προηγούμενο τρίμηνο; Σας είπε κάποιος να μη νομοθετήσετε; Μόνοι σας φανήκατε αναποτελεσματικοί. Άρα, καταλαβαίνετε ότι με τη συμπεριφορά σας σ' αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πέφτει και η ιδεολογική μάσκα προοδευτικότητος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Απλώνει ψυχρά το χέρι στην τσέπη των ιδιοκτητών προφανώς για να αποκομίσει δήθεν έσοδα για το κράτος, διότι έσοδα δεν έρχονται.
Αυτή τη στιγμή χτυπιέται η μεσαία τάξη στην Ελλάδα, η τάξη των μικροϊδιοκτητών, διότι αυτοί κύριε Υφυπουργέ, οι πατεράδες, οι παππούδες μας, επένδυσαν σε ακίνητα. Δεν επένδυσε σε ακίνητο ο μεγαλοτραπεζίτης, ο μεγαλέμπορος, ο μεγαλοβιομήχανος. Αυτοί έβαζαν τα λεφτά τους στις τράπεζες και τα γύριζαν στις επιχειρήσεις τους για να αποκομίζουν κέρδη. Πήγαιναν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Ο μικρός, ο μεσαίος Έλληνας ήθελε μία ασφάλεια ζωής, μία ασφάλεια βιοτικού επιπέδου. Επένδυε λοιπόν σε ένα πάγιο αγαθό, στο ακίνητο προκειμένου είτε από την ιδία χρήση είτε από το προσδοκώμενο εισόδημα να αποκτήσει μία βεβαιότητα ζωής. Άρα, κτυπώντας το ακίνητο και φορτώνοντας το με σαράντα τέλη και φόρους χτυπάτε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη. Σύντομα θα σας εκδικηθεί.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Τι έχουμε, κύριε Μακρυπίδη;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έγινε μία διαστρέβλωση από τη μεριά του κ. Ροντούλη για κάτι που είχα πει στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Παρακαλώ δώστε μου το λόγο για λίγο για να αποκαταστήσω την αλήθεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν υπάρχει θέμα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εδώ το έχω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Υπάρχει θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Είμαστε σε συζήτηση κατεπείγοντος νομοσχεδίου και έχουμε επί θύραις ονομαστική ψηφοφορία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θα είχα τελειώσει τώρα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ο κ. Ροντούλης παρέλειψε και ανέφερε τη μισή αλήθεια, η οποία είναι χειρότερη από το ψέμα, ότι η τοποθέτησή μου αφορούσε την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ακινήτων από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας το 2007, όταν κατήργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και επέβαλε το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας. Άρα, η αναφορά μου είχε να κάνει με την προστασία που παρείχε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και επειδή βλέπω την επιμονή σήμερα κομμάτων της συντηρητικής παράταξης σε σχέση με την προστασία μεγαλοϊδιοκτητών που πιέζουν να μην υπάρξει φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θέλω να πω ότι τέτοια τρομοκρατία δεν θα περάσει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο για να κάνω μία ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε σε ονομαστική ψηφοφορία η οποία επίκειται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Έχει υποβληθεί αίτημα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και επειδή την ίδια στιγμή βλέπω ότι υπάρχει διαγκωνισμός λαϊκισμού μεταξύ των ενοίκων της πολυκατοικίας, της γνωστής πολυκατοικίας Νέας Δημοκρατίας και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Με αυτή την αναφορά μετέχετε και σείς στο λαϊκισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ...μπορείτε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε πότε ακριβώς προβλέπεται να ορίσετε την ώρα της ψηφοφορίας;
(MB)
(2XP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μετά χαράς.
Ευχαριστώ, κύριε Παπουτσή.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ το λόγο για ένα δεύτερο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, κύριε Ροντούλη! Θα απαντήσω. Δεν χρειάζομαι καμία διευκρίνιση. Παρακαλώ!
Έχει υποβληθεί από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 1 και αυτό θα τεθεί σε ψηφοφορία μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των άρθρων. Έγινε κατανοητό, κύριε Παπουτσή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεπώς, υπολογίστε το χρόνο. Θα δούμε τώρα πόσες δευτερολογίες θα ασκηθούν, αλλά πάντως θα γίνουν οι πρωτολογίες στη συζήτηση επί των άρθρων, και αμέσως μετά θα τεθούν τα άρθρα σε ψηφοφορία. Στο άρθρο 1 έχουμε την ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αίτησης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Καραθανασόπουλος, ο οποίος θα ασκήσει –υποθέτω- το δικαίωμα δευτερολογίας του.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς έχω να θέσω ένα ρητορικό ερώτημα. Δεν περιμένουμε απάντηση. Δεν έχουν κουραστεί σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου που επιδίδονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το ποιος φταίει για την κατάσταση της χώρας; Φαίνεται ότι και οι δυο μαζί εκτιμάνε ότι για την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων ευθύνεται «ο Θεός που μας μισεί»! Βεβαίως αυτός ο οποίος ευθύνεται κατά κύριο λόγο είναι ο εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του άδικου συστήματος, το οποίο ζούμε, αλλά και οι κυβερνητικές πολιτικές διαχρονικά, που άσκησε τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και η Νέα Δημοκρατία, και που αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν ο πλούσιος να γίνει ακόμη πλουσιότερος και ο φτωχός να γίνει ακόμη φτωχότερος.
Δεύτερον, αδικεί τον κύριο Υφυπουργό η προσπάθεια την οποία κάνει να ταυτίσει την κριτική του Κ.Κ.Ε. με αυτήν της Νέας Δημοκρατίας και να υπονοήσει ότι και το Κ.Κ.Ε. τα ίδια συμφέροντα με τη Νέα Δημοκρατία θέλει να εξυπηρετήσει. Θα θέλαμε ο κύριος Υφυπουργός να κρίνει τα έργα και την πολιτική του Κ.Κ.Ε., να απαντάει στην κριτική που κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και όχι σε υποτιθέμενες θέσεις. Γιατί δεν μπορεί να αναρωτιέται, για παράδειγμα, τι κάναμε στο «νόμο Αλογοσκούφη» όταν είναι γνωστό ότι τον συγκεκριμένο νόμο τον είχαμε καταγγείλει ως σκάνδαλο και τον είχαμε καταψηφίσει με τον κάθε δυνατό τρόπο.
Άρα λοιπόν δεν χρειάζεται να αναρωτιέται ο κύριος Υφυπουργός όταν είναι πραγματικά γνωστή η στάση, η δράση και η αντιμετώπιση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απέναντι στη φορολογική, αλλά και συνολικά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Δεύτερο ζήτημα: Εμείς κάναμε συγκεκριμένη κριτική όσον αφορά τη βιασύνη της Κυβέρνησης, ότι με την υπόθεση του κατεπείγοντος θέλει να δικαιολογήσει την αποσπασματικότητα του νόμου. Γιατί μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία της αποσπασματικότητας ουσιαστικά τι θέλει να κάνει; Θέλει να αφήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία στο απυρόβλητο και στο αφορολόγητο. Αυτό είναι το ζήτημα. Θέλετε να αφήσετε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία στο απυρόβλητο και στο αφορολόγητο. Σας κάναμε κριτική σε συγκεκριμένα σημεία, όπως: γιατί να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση όταν μεταβιβάζονται ακίνητα και όταν μεταβιβάζονται ακίνητα με τη μορφή μετοχών;
Η μεγάλη ακίνητη περιουσία υπάρχει σε ανώνυμες εταιρίες, υπάρχει σε off shore εταιρίες και σ’ αυτή την περίπτωση ουσιαστικά διατηρείτε το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς με το καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το καθεστώς διατηρείτε, το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς, προς όφελος των ιδιοκτητών της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Ένα άλλο σημείο το οποίο σας θέσαμε είναι: Γιατί υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα στις άτυπες δωρεές που αφορούν τα μετρητά και τις μετοχές, ενώ θα έπρεπε, με βάση τη δικιά σας λογική, να βάλετε στις άτυπες δωρεές για τα μετρητά προοδευτική φορολογία, διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές.
Και το τρίτο ζήτημα που σας θέσαμε είναι ότι η υπόθεση των αντικειμενικών αξιών και της αύξησή τους δεν μπορεί να έπεται του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται, για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ουσιαστικά θα αμφισβητήσει το συνολικό αφορολόγητο όριο.
Έτσι λοιπόν, κατά τη γνώμη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου νόμου είτε θα είναι «άνθρακες ο θησαυρός», όσον αφορά την πρόθεσή σας να φορολογήσετε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, είτε θα επιδοθείτε σε μια νέα φορολογική επιβάρυνση της μικρής, λαϊκής ακίνητης περιουσίας. Αυτός είναι ο στόχος, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Καραθανασόπουλε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης για μία σύντομη απάντηση.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να συγχαρώ το Κ.Κ.Ε. για την πολιτική πρωτοβουλία που πήρε, έστω και με κάποια καθυστέρηση, να χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» τη ρύθμιση του κ. Αλογοσκούφη.
(SS)
(2ΜΒ)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έ, όχι. Έ, όχι! Δεν σας πρέπει αυτός ο ρόλος, ας είμαστε λίγο σοβαροί.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θέλω επίσης, θέλω επίσης...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εσείς, κύριε Υπουργέ, μην προβοκάρετε και εσείς κύριε Καραθανασόπουλε, μη διακόπτετε.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): …Θέλω επίσης, κύριε συνάδελφε, να πω ότι θα μπορούσατε να κάνετε και το επόμενο βήμα. Να πείτε ότι πραγματικά η ρύθμιση που φέρνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι μία ρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι εγώ αντιλαμβάνομαι ότι όταν χαρακτηρίζετε την προηγούμενη ρύθμιση που ανατρέπει η δική μας ως σκάνδαλο και αυτή δεν της αποδίδετε κάποιον χαρακτηρισμό, εκ των πραγμάτων προκύπτει, ότι γνωρίζετε ότι είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι μία κίνηση η οποία ανατρέπει την προηγούμενη φορολογία η οποία ήταν αντίστροφα προοδευτική, με μία νέα ρύθμιση η οποία είναι προοδευτική ως προς τον χαρακτήρα της.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Καράογλου, για δευτερολογία. Ήθελα να ρωτήσω: Θα ασκήσει το δικαίωμα της δευτερολογίας του ο κ. Αμοιρίδης; Και το ερωτώ…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Μετά θα πάρω το λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει.
Το λόγο έχει ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, για τέσσερα λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως ακούσαμε σε μία έξαρση κομματικού πατριωτισμού, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ Παπουτσή, να χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία διαλυμένο ασκέρι. Τώρα, βέβαια, με ποια αφορμή το είπε αυτό, κανείς δεν έχει καταλάβει στην Αίθουσα και προφανώς ούτε ο ίδιος κατάλαβε γιατί το είπε. Bέβαια, το ερώτημα το οποίο μπαίνει είναι: Εάν η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται με αυτόν τον βαρύ χαρακτηρισμό, τότε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , πώς θα έπρεπε να χαρακτηριστεί; Και εξηγούμαι γιατί. Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε αρμόδια Υπουργό επί των Οικονομικών να δηλώνει ότι στη δημόσια διαβούλευση είναι και το θέμα της δημιουργίας ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Σήμερα ο άλλος αρμόδιος Υπουργός δήλωνε ότι δεν υφίσταται. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε τον Υπουργό, επίσης Οικονομικών, κύριο Παπακωνσταντίνου, να καταθέτει τη γνωστή τροπολογία της ντροπής για τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και την επόμενη ημέρα είχαμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλο να λέει ότι η τροπολογία αυτή είναι προδήλως αντισυνταγματική. Επίσης, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Πρόσφατα μέσα σε διάρκεια συζήτησης του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας για τα οικονομικά, ακούστηκαν εκφράσεις του είδους: «στην Κυβέρνηση δεν υπάρχει συντονισμός, υπάρχει έλλειψη συντονισμού», «ποιος εξουσιοδότησε τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μιλάει εκ μέρους των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;», «στην Κυβέρνηση υπάρχουν αντιεξουσιαστές Υπουργοί», ότι «κάποιοι Υπουργοί πρέπει να μάθουν να νομοθετούν και να σέβονται την κοινοβουλευτική διαδικασία».
Νομίζω, από τα παραδείγματα που ανέφερα, ότι είναι χαρακτηριστικό ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι είναι στην κυριολεξία διαλυμένο ασκέρι και μάλιστα πρόκειται για μία Κυβέρνηση εκατό, μόλις, ημερών. Σκεφτείτε, λοιπόν, τη συνέχεια!
Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα επί του άρθρου 1 για να αποδείξω την προχειρότητα της νομοθεσίας των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Υποθετικά, έστω λοιπόν, ότι κάποιος πολίτης έχει μία ακίνητη περιουσία της τάξης των 500.000 ευρώ και τη μεταβιβάζει στο παιδί του,αυτή η φορολογία, σύμφωνα με τον νόμο, φορολογείται με 11.500 ευρώ. Αν τώρα αυτές οι 500.000 ευρώ ήταν σε μετρητά και τις έδινε στο παιδί του, αυτή η φορολογία θα ήταν με 10% , 50.000 ευρώ. Αν τις 500.000 ευρώ τις είχε σε μετοχές και τις μεταβίβαζε στον γιό του, η φορολογία για τις μετοχές θα ήταν με 0,6%, δηλαδή 3.000 ευρώ. Αυτό τί είναι; Είναι σοβαρή νομοθεσία; Δεν είναι προχειρότητα, δεν είναι παραλογισμός, δεν είναι παρανοϊκότητα; Πώς να το χαρακτηρίσω; Ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να κάνω είναι ότι είναι μία νομοθεσία στο γόνατο.
(GK)
(2SS)
Θα μπω στο άρθρο 2 που μιλά για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα. Είναι μια έμμεση φορολογία και σίγουρα ως τέτοια μια άδικη φορολογία, γιατί πλήττει αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και κατέχοντες. Είναι ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, ένα μέτρο άμεσης και κοστολογημένης απόδοσης.
Βεβαίως, στην εισηγητική της έκθεση η Κυβέρνηση διατείνεται ότι προχωρά σε αυτή την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ στην ίδια παράγραφο –προσέξτε- σημειώνει ότι η αυξημένη τιμή πώλησης αυτών των προϊόντων αναμένεται ότι θα επιφέρει μείωση της κατανάλωσης και ότι έτσι θα προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Όμως, κύριε Υπουργέ, μείωση πωλήσεων σημαίνει ότι ο πρωταρχικός στόχος της αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί. Άρα, θα πρέπει η Κυβέρνηση να μας εξηγήσει τι ακριβώς σκοπεύει να πετύχει με την εν λόγω ρύθμιση. Γιατί δεν γίνεται από τη μια να προσδοκά αύξηση των εσόδων με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και από την άλλη μείωση των πωλήσεων για την προστασία της υγείας των πολιτών. Αυτά τα δυο μαζί δεν μπορούν να υπάρξουν.
Επειδή η Κυβέρνηση δεν μας έχει πείσει ότι ενδιαφέρεται και πάρα πολύ για την υγεία των πολιτών της πατρίδας μας, αυτό το οποίο στην πράξη θα γίνει είναι αυτό που γίνεται κάθε φορά, δηλαδή τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα θα δυσκολευθούν ακόμη περισσότερο να αγοράσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Βεβαίως, στο σημείο αυτό κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα πρέπει να ξεχάσει τι έλεγαν πριν από μερικούς μήνες ο σημερινός Πρωθυπουργός και ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών για το πόσο άδικη είναι η έμμεση φορολογία, για το ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρόκειται ποτέ να αυξήσει τους άδικους έμμεσους φόρους, για τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των φτωχών συμπολιτών μας από τους εμμέσους φόρους.
Και φυσικά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, όλα αυτά είναι παρελθόν! Όλα τα ξεχνούν οι κυβερνώντες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυξάνουν τους έμμεσους φόρους για τα τσιγάρα και για τα ποτά. Βεβαίως, εδώ νομίζω –μια που συνηθίσαμε να μιλάμε και με παροιμίες- ότι ταιριάζει απόλυτα η παροιμία που λέει «άλλαξε ο Μανωλιός» -και δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Κεφαλογιάννη- «και έβαλε τη σκούφια του αλλιώς».
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Στεκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο αυτό και θυμίζω σε όλους τι έλεγε ο Πρόεδρος του Κόμματός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, στις 23 Δεκεμβρίου στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2010 στη Βουλή. Έλεγε, λοιπόν: «Όχι, προς Θεού, αυξήσεις στα καύσιμα. Δεν αυξάνεις τη φορολογία της ενέργειας σε συνθήκες ύφεσης, χώρια που έτσι ό,τι χρήματα δώσετε ως ενίσχυση στα ασθενέστερα εισοδήματα θα τους τα πάρετε πίσω αμέσως.»
Προς Θεού, λοιπόν! Αρκεστείτε στις αυξήσεις που κάνατε στα τσιγάρα και τα ποτά. Μην προχωρείτε σε αύξηση φόρων στα καύσιμα, γιατί τότε στην κυριολεξία θα αποτελειώσετε την οικονομία της χώρας, θα κάνετε όλους τους Έλληνες ακόμη φτωχότερους.
Κλείνοντας, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέλω να σας τονίσω ότι κινείστε σε λάθος κατεύθυνση. Δεν επιλύετε, αντίθετα οξύνετε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Χρονοτριβείτε, πελαγοδρομείτε, στραβά αρμενίζετε, είστε μαθητευόμενοι μάγοι και δυστυχώς είστε μαθητευόμενοι μάγοι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, σε βάρος της χώρας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ: Εσάς θα ακολουθήσουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Καράογλου.
Απ’ ό,τι βλέπω, δεν έχει ζητήσει το λόγο, για να δευτερολογήσει, κανείς από τους Εισηγητές ή τους Ειδικούς Αγορητές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, κύριε Αϊβαλιώτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς δεν ζητήσαμε το λόγο για την οικονομία του χρόνου!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θεωρώ, κύριε Αμοιρίδη, ότι είναι μια προτροπή, την οποία δεν μπορώ να κάνω εγώ. Ασκούν δικαίωμα. Και ο κ. Παπαδημούλης θα μιλήσει εν συνεχεία.
Ορίστε, κύριε Αϊβαλιώτη, μπορείτε να ξεκινήσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βλέπω ότι έχουμε ένα διαγωνισμό παροιμιών μεταξύ Κρητών, Θεσσαλών και τώρα μπήκαν και οι Μακεδόνες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Πολλές παροιμίες πανελλαδικής εμβέλειας τις οικειοποιούνται οι Θεσσαλοί! Κακώς!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι, ναι.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεν κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι άλλη μια πρόκληση, αλλά είπε ο κ. Παπουτσής το ρητό με τον όφι και το Θεσσαλό, οπότε είμαι κι εγώ προσεκτικός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Αυτό είναι δικό τους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι, ναι και γι’ αυτό εγώ είμαι προσεκτικός, κύριε Πρόεδρε.
Άλλη μια παροιμία είναι «Τι είχες, Γιάννη; Τι είχα πάντα!», πάσης Ελλάδας αυτή η παροιμία. Μια και μιλάμε για το «Τι είχες, Γιάννη; Τι είχα πάντα!», ας μιλήσω πάνω στα άρθρα, γιατί πραγματικά τα δυο παλιά κόμματα εξουσίας μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό.
Άρθρο 2, ελληνική παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Κύριε Υπουργέ, οι φορείς στην Επιτροπή μας είπαν ότι το 25% των ετικετών είναι ελληνικής παραγωγής. Κυρίως όμως οι φορείς είπαν ότι αυτές οι ετικέτες πλήττονται από το φόρο.
Ειλικρινά απορώ για ποιο λόγο γίνεται αυτό, ποιος είναι αυτός ο φωστήρας, ο οποίος επιβάλλει αυτή την αύξηση των φόρων. Ως προς τα πρατήρια των τσιγάρων, σαράντα χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν επιπτώσεις αμέσως ή εμμέσως. Ποιος είναι αυτός ο φωστήρας που σας εισηγήθηκε αυτόν τον τρόπο φορολόγησης;
(SM)
(2GK)
Για τα ακίνητα –το είπε ο κ. Ροντούλης- είναι πραγματικά «ακούνητα» και γι’ αυτό τα σημαδεύετε. Αν είχαν, όμως, προπέλα -και εδώ παραπέμπω στη ρήση του αείμνηστου Γέρου της Δημοκρατίας- θα την είχαν βάλει εμπρός και θα είχαν φύγει, έτσι είχε πει για τα πλοία. Τα πλοία, λέει, δεν τα πειράζουμε, γιατί βάζουν μπρος την προπέλα και φεύγουν, το είχε πει μέσα σε αυτήν την Αίθουσα ο Γέρος της Δημοκρατίας. Τα ακίνητα, όμως, επειδή είναι «ακούνητα» δεν γλιτώνουν από το μένος των παλαιών κομμάτων εξουσίας.
Άρθρο 1. Ποιος φωστήρας πρότεινε και γιατί δεχθήκατε εσείς ως πολιτική ηγεσία αυτήν την φοροεπίθεση στην οικοδομή; Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, γιατί επιμένετε στην αναδρομικότητα; Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί επιμένετε, δηλαδή ότι πρέπει να γίνει -σώνει και καλά- από τις 8 Ιανουαρίου;
Στο άρθρο 2 τώρα –είμαι κολλημένος στα άρθρα και επειδή βλέπω την πολύ συμπαθή Υπουργό Υγείας και πολύ αποτελεσματική εξάλλου- είπατε, κύριε Σαχινίδη, το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Σωστά; Αυτό δεν είπατε; Δηλαδή συγνώμη, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό αυξάνετε το φόρο, από ενδιαφέρον για την υγεία των πολιτών;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αυτό λέει η σχετική έκθεση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
Δηλαδή δεν έχετε οικονομικές σφίξεις και αυξάνετε το φόρο; Τον αυξάνετε για να σταματήσουν οι Έλληνες να καπνίζουν, ώστε να προστατευθεί η υγεία τους;
Λαθρεμπόριο. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με τη ρύθμιση που προωθείτε, θα εκσφενδονισθεί; Το είπαν οι φορείς χθες στην επιτροπή -πριν είκοσι τέσσερις ώρες, περίπου τέτοια ώρα- ότι θα εκσφενδονισθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών. Μα, για να μπει κανείς, κύριε Υπουργέ, στην πόρτα του Υπουργείου σας πρέπει να πηδήξει πάνω από κουβέρτες που έχουν απλώσει Αλβανοί, Πακιστανοί, Κογκολέζοι, Ουγκαντέζοι και δεν ξέρω εγώ από ποια άλλη εθνικότητα και φυλή του κόσμου, όπου βρίσκεται η πραμάτεια τους για να μπει στην πόρτα του Υπουργείου σας. Δεν μπορείτε να καταλάβετε –όχι εσείς προσωπικά- η Κυβέρνησή σας, ότι με αυτήν τη ρύθμιση που κάνετε, το λαθρεμπόριο πλέον θα περιλάβει και ποτά και τσιγάρα και άρα στην πραμάτεια θα προστεθούν και αυτά τα αγαθά;
Και βέβαια αυτοί οι άνθρωποι -αφού θα βγάλουν ένα σωρό λεφτά από το λαθρεμπόριο- θα πάνε μετά τον Οκτώβριο και θα ψηφίσουν και ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις νομαρχιακές εκλογές, αφού τους δίνετε ιθαγένεια και ψήφο. Γι’ αυτό, λοιπόν, ζητάμε δημοψήφισμα για να μπορέσει να αποφανθεί ο κόσμος αν θέλει να υποστεί ζημιά ο κοινωνικός ιστός, αν θα πρέπει να αλλοιωθεί -σώνει και καλά- το ελληνικό εκλογικό σώμα. Ήταν μια πολιτική μπαγαποντιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν το ήξερε ο ελληνικός λαός πριν τις 4 Οκτωβρίου και γι’ αυτό, λοιπόν, ας γίνει δημοψήφισμα για να αποφανθεί δημοκρατικά ο Έλληνας πολίτης αν θέλει ή όχι, να δοθεί ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Αϊβαλιώτη.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά για δευτερολογία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει μία κακή παράδοση σε αυτήν την Αίθουσα να κάνουμε χρήση του χρόνου που μας διατίθεται από τον Κανονισμό -ο οποίος ακόμα και σε διαδικασίες κατεπείγοντος νομοσχεδίου είναι επαρκής- για να μιλούμε επί παντός επιστητού και συχνά άσχετου με τα νομοσχέδια. Θεωρούμε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., ότι στα οκτώ λεπτά της αρχικής μας ομιλίας εκθέσαμε επαρκώς τους λόγους που τεκμηριώνουν την αρνητική μας ψήφο επί της αρχής και δεν έχουμε κανένα λόγο να επανέλθουμε επ’ αυτών.
Επειδή, όμως, στη συνέχεια θα περάσουμε την προβλεπόμενη διαδικασία στην κατ’ άρθρο συζήτηση, θα ήθελα να δούμε εάν αυτήν την αρνητική παράδοση μπορούμε λίγο να τη διορθώσουμε και απευθύνομαι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Και αυτοί που θέλουν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο –για λόγους αλληλεγγύης προς την Κυβέρνηση ή και κομματικής πειθαρχίας- και αυτοί που σκοπεύουν να το καταψηφίσουν, έχουμε καμία διάθεση να το βελτιώσουμε; Και πριν από όλα ο Υπουργός που το παρουσιάζει εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, έχει καμία διάθεση να ακούσει επιχειρήματα για την αλλαγή του νομοσχεδίου; Σκοπεύουμε δηλαδή να αλλάξουμε κάπως αυτήν την παράδοση όπου ελάχιστα πράγματα αλλάζουν κατά τη διαδικασία του νομοθετείν, για να δικαιολογούμε και τους μισθούς μας στους φορολογούμενους πολίτες;
Εγώ, λοιπόν, λέω το εξής. Ακούστηκαν επαρκώς τα επιχειρήματα για το υπέρ και το κατά. Ας δούμε τι μπορεί να αλλάξει. Και σας καλώ, κύριε Υπουργέ, να μας εξηγήσετε, γιατί η αναδρομικότητα για τον υπολογισμό του αφορολόγητου πρέπει να πάει στην 1η Ιανουαρίου του ’90. Είναι παράλογο και άδικο. Ας πάει από την πρώτη ημέρα έναρξης ισχύος της απαράδεκτης ρύθμισης Αλογοσκούφη, να πιάσει αυτούς που επωφελήθηκαν από αυτήν, αλλά όχι όλο τον κόσμο που πριν είκοσι χρόνια μεταβίβασε μία γκαρσονιέρα. Γιατί αλλιώς το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ είναι έπεα πτερόεντα.
(DE)
(3SM)
Δεύτερον, μη μας λέτε: «Ενδεχομένως θα αναπροσαρμόσουμε το αφορολόγητο, όταν αυξήσουμε τις αντικειμενικές αξίες». Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προαναγγέλλεται και έρχεται τις επόμενες εβδομάδες. Πέστε από τώρα και δεσμευτείτε, για να το νομοθετήσουμε, πόσο θα αναπροσαρμοστεί. Να αναπροσαρμοστεί τουλάχιστον αντίστοιχα. Διότι διαβάζουμε διαρροές και το Υπουργείο σας νομοθετεί διά των διαρροών, ότι στις εφορίες δε θα λογαριάζουν τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες, αλλά την τρέχουσα εμπορική αξία, η οποία μπορεί να είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με τις αντικειμενικές, οπότε το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ δεν είναι τίποτα. Θα έχουμε υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων.
Τρίτον, αν θεωρείτε και εσείς άδικη τη «ρύθμιση Χριστοδουλάκη», της οποίας έκανε χρήση ο κ. Βουλγαράκης, μεταβιβάζοντας ακίνητα μέσω off shore εταιρειών, μη δίνετε τη δυνατότητα για τους επόμενους μήνες να επωφεληθούν όσοι κάτοχοι μεγάλης περιουσίας δεν πρόλαβαν τους τρεις μήνες που τους αφήσατε σε βάρος των δημοσίων εσόδων. Καταργείστε αυτή τη διάταξη τώρα, γιατί και αυτό είναι επείγον. Και είναι και δίκαιο.
Και τελευταίο: Αφού λέτε ότι θέλετε να φορολογήσετε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία -και όντως, είναι ανάγκη να αυξήσουμε τα έσοδα από τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας- γιατί δε δέχεστε την πρόταση να πάμε σε μια προοδευτικότερη κλίμακα, όχι 1%, 5%, 10% και να φορολογείται με 5% και με 10% η μεσαία ακίνητη περιουσία, αλλά για τη μεσαία ακίνητη περιουσία να χαμηλώσετε τους φορολογικούς συντελεστές και να αυξήσετε τους φορολογικούς συντελεστές για την πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία που είναι πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ. Και υπάρχουν τέτοιοι.
Αν πάτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δείτε τη φορολογία για τα ακίνητα και στις μεταβιβάσεις και στη μόνιμη φορολογία, θα δείτε προοδευτικότερες κλίμακες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω εδώ, για να μην καταχραστώ και των δευτερολέπτων που είμαι βέβαιος ότι μου παραχωρείτε και προσβλέπω με ενδιαφέρον στην κατ’ άρθρον συζήτηση, να δούμε: Θα σπάσουμε αυτή την αρνητική παράδοση, να περνάνε τα νομοσχέδια αλώβητα και να νομοθετούμε με σπασμωδικότητα και με προχειρότητα και να κάνουμε παράλληλους μονολόγους και διάλογο κωφών;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδημούλη.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι κράτησε τη συνέπεια του παραδείγματός του προς τις προτροπές που έκανε.
Έχουμε δευτερολογίες;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θέλετε επί των άρθρων να μιλήσετε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Θα μιλήσω για τη δευτερολογία, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα δούμε ποιες δευτερολογίες έχουμε επί της αρχής, για να ψηφίσουμε την αρχή του νομοσχεδίου.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Αμοιρίδης για τέσσερα λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω κάτι: Για οικονομία του χρόνου, μπορώ να έχω το χρόνο πάνω στα άρθρα λίγο παραπάνω, για να μην ταλαιπωρώ το Σώμα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Τώρα θα δευτερολογήσετε επί της αρχής;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ναι, ρωτώ αν αυτό το χρόνο μπορώ να τον πάρω επί των άρθρων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θέλετε να καταναλώσετε και το χρόνο επί των άρθρων;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Όχι. Επί των άρθρων να καταναλώσω και το χρόνο της δευτερολογίας μου επί της αρχής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συμψηφισμοί εντάξει, μπορούν να γίνουν κατ’ εξαίρεση και κατ’ οικονομία.
Συνεπώς, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Εισερχόμεθα στη συζήτηση επί των άρθρων.
Θα συζητηθούν τα άρθρα όπως έχει αποφασιστεί, όλα σε μια ενότητα. Αρχίζουμε από τους Εισηγητάς. Πρωτολογίες επί των άρθρων για τέσσερα λεπτά.
Ο κ. Αμοιρίδης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας πάλι τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, βλέπω ότι επιμένει να αποφεύγει την ουσία του νομοσχεδίου με προσκόμματα ότι δε θα ξέρουμε τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες και δεν μπαίνει στην ουσία, αν το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αν τα άρθρα είναι υπέρ των πολλών πολιτών που έχουν μικρές και μεσαίες περιουσίες.
(AM)
(3DE)
Άκουσα τον κ. Κεφαλογιάννη να μιλάει για μετοχές, ότι οι μετοχές φορολογούνται λιγότερο. Θυμάμαι τον κ. Μακρυπίδη στην Επιτροπή που μίλησε για τους δικούς τους ανθρώπους που κάνουν off-shore εταιρείες για να μην φορολογούνται.
Και ενώ διευκρινίστηκε ότι σε λίγο καιρό θα υπάρξει το φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα ληφθούν αυτά υπ’ όψιν, ότι δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα και θα υπάρξουν διαρροές πόρων από τις μετοχές -από φορολογία μετοχών ή μεταβίβαση μετοχών- εξακολουθεί η Νέα Δημοκρατία να αρνείται, υποστηρίζοντας «ότι θα έχουμε σε λίγο τις νέες αντικειμενικές αξίες, άρα δεν μπορούμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο».
Και βέβαια, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί τόση επιμονή να μην ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο επειδή αρχίζει αναδρομικά από της 8 του μήνα και όχι να μπαίνουμε στην ουσία. Και αυτό το λέω για το Λ?.Ο.Σ., που ως τώρα…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Επιτέλους! ΛΑ.?.Σ. ονομάζεται!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Σας πειράζει πάντα ο τύπος, αν και για εσάς είναι ουσία μάλλον, από ό,τι φαίνεται. Γράψτε το με μικρά γράμματα, βάλτε και τόνο, να μπορούν να το καταλαβαίνουν και οι ξένοι, το πρώτο γράμμα κεφαλαίο και τα υπόλοιπα μικρά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τι θα γίνει, θα το αλλάξουμε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Εμάς δεν μας ενοχλεί αυτό, εσάς σας ενοχλεί ό,τι και να πείτε.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, με το ΛΑ.Ο.Σ. πώς, ενώ είναι λαϊκή δεξιά, λαϊκό κόμμα που στηρίζει τους πολλούς, ποιον αγώνα κάνει, για ποια ιδιοκτησία άραγε αγωνιά ότι θα φορολογηθεί παραπάνω; Γιατί δεν ξέρω πόσοι από εμάς εδώ έχουν μια περιουσία πάνω από ένα ή δύο σπίτια. Έχει κάποια αγωνία, υπάρχουν μεγάλες περιουσίες που εκπροσωπεί και θα πληρώσουν περισσότερο φόρο γιατί είναι μεγάλες οι περιουσίες;
Γιατί, για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι πάνω από 300.000 ευρώ και αν πούμε για μία τετραμελή οικογένεια πάει στο 1.240.000 ευρώ περίπου το αφορολόγητο μεταβίβασης από τους δυο γονείς στα δυο παιδιά. Ποια η αγωνία, λοιπόν; Και μιλούν για ποιο πληθυσμό, για ποιο ποσοστό, για ποιους;
Μάλλον, στηρίζουν με διαφορετικό τρόπο. Ενώ εμφανίζουν ένα λαϊκό πρόσωπο, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν να στηρίξουν περιουσίες και περιουσίες, κατόχους μεγάλων περιουσιακών στοιχείων; Μάλλον κάτι τέτοιο διαφαίνεται, γι’ αυτό έχουν τόση αγωνία. Αλλιώς δεν εξηγείται.
Και βέβαια θα ρωτήσω και τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας -που δεν είναι εδώ- επειδή είπε για το όριο της λαϊκής περιουσίας, να μας πει ποιο είναι το όριο της λαϊκής περιουσίας. Αναφέρθηκε στο όριο λαϊκής περιουσίας και νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει ποιο είναι αυτό το όριο.
Αναρωτιέμαι γιατί ένα νομοσχέδιο, το οποίο στο ένα άρθρο στηρίζει τις μικρές περιουσίες, στηρίζει τα άτομα με αναπηρία, που κάνει μια έκπτωση 10%, στηρίζει τους κληρονόμους αποθανόντων, αυξάνοντας το αφορολόγητο κατά 100.000 ευρώ, δεν στηρίζεται; Αναρωτιέμαι: Ποιος ο λόγος που, ενώ υπάρχουν τόσες ευνοϊκές διατάξεις για πολλές κατηγορίες πολιτών στην συντριπτική πλειοψηφία, σήμερα δεν στηρίζεται;
Και βέβαια, εμείς δεν σταματάμε, εμείς προχωρούμε. Το έχουμε ήδη αποδείξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τη στήριξη των χρεωμένων επιχειρήσεων, με την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών, με την αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, σε λίγο με την κατάργηση του Ε.Τ.ΑΚ.
Εδώ είναι που κανένας δεν μιλάει για το Ε.Τ.ΑΚ, ούτε το ΛΑ.Ο.Σ., ούτε η Νέα Δημοκρατία, αυτόν τον επαίσχυντο πραγματικά νόμο. Δεν μιλάει κανείς για να τον αλλάξει.
Και βέβαια, στο μόνο που αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είναι για το σιδηροδέσμιο Υπουργό που έρχεται. Κουβαλάμε το βάρος ενός παρελθόντος. Γι’ αυτό λέω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα και για πολύ χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να μιλάει για την οικονομία, αλλά της επιτρέπεται να μιλάει μόνο για λόγους δημοκρατίας. Δεν έπρεπε να μιλάει σήμερα.
Και κοιτάξτε , αφήστε το σιδηροδέσμιο Υπουργό, κοιτάξτε εσείς του ΛΑ.Ο.Σ. πώς θα σπάσετε τα δεσμά σας, γιατί μάλλον είστε τόσο δεμένοι που τα δικά σας δεσμά δεν σπάνε. Ενώ να είστε σίγουρος ότι ο Υπουργός θα τα καταφέρει, γιατί δεν είναι μόνος του. Έχει τους πολίτες μαζί του. Βλέπουν τον αγώνα που κάνει. Είμαστε όλοι μαζί του. Και εσείς είστε κατά βάθος. Γνωρίζετε τον αγώνα που κάνει. Είναι μεγάλος αγώνας και δίκαιος αγώνας.
(XS)
(3AM)
Άρα, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο νομίζω ότι είναι ένα βήμα. Είναι τα άρθρα του τέτοια που είναι ένα μεγάλο βήμα με το οποίο μπορούμε όλοι μαζί να δείξουμε ότι πάμε ενωμένοι. Να το αποδείξουμε σε αυτούς τους Ευρωπαίους. Λέτε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Εδώ είναι.
Βάζετε ονομαστικές ψηφοφορίες ενώ έπρεπε να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί το 95% του ελληνικού λαού μέσα από αυτό το νομοσχέδιο ανακουφίζεται. Εσείς μάλλον εκπροσωπείτε το υπόλοιπο 5%.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Αμοιρίδη.
Η Βουλευτής κ. Εύα Καϊλή ζητεί άδεια απουσίας στο εξωτερικό για το διάστημα από 26/01/2010 έως 4/02/2010. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Ο κ. Καράογλου, Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά για την εισήγηση του επί των άρθρων.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ευτυχώς που ο αγαπητός συνάδελφος του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Αμοιρίδης είπε ότι δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε μόνο για θέματα οικονομίας. Γατί όταν είπε την έκφραση του φοβήθηκα ότι θυμήθηκε την αλήστου μνήμης έκφραση του αείμνηστου Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, δεν δικαιούστε γενικώς και αορίστως να ομιλείτε, και ότι θα έχει τέτοιο «δημοκρατικό» αίσθημα. Ευτυχώς, όμως, το διευκρίνισε.
Βέβαια, αγαπητέ συνάδελφε, είναι γνωστό και κατανοητό -και το ξέρουν όλοι- ότι στη Δημοκρατία όλοι δικαιούνται να ομιλούν και έχουν το δικαίωμα να έχουν την άποψη τους για όλα τα θέματα, πόσω μάλλον αν εκτιμούν ότι η προσφορά τους στα κοινά είναι θετική. Και σαν τέτοια εμείς υπολογίζουμε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Ερχόμαστε στο νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 1 είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, συγκεκριμένες ενστάσεις που πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά αιτία προβλημάτων για τον ελληνικό λαό, δημιουργούν προβλήματα στα χαμηλά, στα μεσαία ελληνικά νοικοκυριά.
Είπαμε ότι τα όποια πλεονεκτήματα φαίνεται να υπάρχουν από το νομοσχέδιο -αύξηση του αφορολόγητου έως 150.000 ευρώ ή με τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή από 150.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ- χάνονται με την επικείμενη, με την προ των πυλών αύξηση των αντικειμενικών αξιών που από ό,τι πιθανολογείται, από ό,τι διαρρέεται από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι πολύ μεγάλη.
Άρα λοιπόν, πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός» και ότι θα φορολογηθούν άγρια τα ακίνητα του ελληνικού λαού.
Δεύτερον, με την αναδρομικότητα σε βάθος εικοσαετίας και το συνυπολογισμό προγενέστερων γονικών παροχών - δωρεών το κακό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
Είναι, λοιπόν, σίγουρο ότι αν ψαχθούν και βρεθούν τα αρχεία σε βάθος εικοσαετίας, τότε σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν εξαντλήσει το όριο του αφορολόγητου και θα υποστούν μία βαρύτατη φορολογία.
Τρίτον, με τη φορολόγηση κατά 10% των άτυπων χρηματικών δωρεών δημιουργείται ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Ανέφερα ένα παράδειγμα το οποίο θα το επαναλάβω. Και θα παρακαλέσω τον κύριο Υπουργό να σταθεί εποικοδομητικά και θετικά και να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται.
Ένας γονιός δίνει στο παιδί του 10.000 ευρώ για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Θα πρέπει να πληρώσει και 1.000 ευρώ φόρο στη εφορία για αυτές τις 10.000 ευρώ. Είναι πρωτοφανές αυτό. Θεωρώ ότι αν μη τι άλλο θα πρέπει να κάνετε μία διόρθωση και να βάλετε ένα ελάχιστο, 20.000, 30.000 ποσό αφορολόγητο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαϊτσης Αποστολάτος).
Ανέφερα προηγουμένως ένα παράδειγμα όπου η ίδια περιουσία αξίας 500.000 ευρώ φορολογείται με τρία διαφορετικά ποσοστά, με τρεις διαφορετικούς συντελεστές, με τρεις διαφορετικούς φόρους. Αλλιώς φορολογείται αν είναι περιουσία σε ευρώ, σε μετρητά, αλλιώς φορολογείται αν είναι ακίνητη περιουσία, αλλιώς φορολογείται αν είναι μετοχές. Και ίσως, αν θέλετε, σε αυτό το σημείο υπάρχει και κάποια αύρα αντισυνταγματικότητας που θα πρέπει να ερευνηθεί.
Λέω, λοιπόν, ότι το άρθρο 1, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, έχει πολλά – πολλά προβλήματα. Αντί να ευνοήσει, δυστυχώς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως επίσης τον κατασκευαστικό κλάδο, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό το λόγο θα είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα το καταψηφίσουμε.
(ΚΟ)
(3SX)
Έρχομαι τώρα στο άρθρο 2. Κατανοούμε απόλυτα ότι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως κατανοούμε απόλυτα ότι πρέπει να υπάρξει μία αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και βεβαίως ξεπερνάμε, αν θέλετε και την ανακολουθία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτά που έλεγε μέχρι πριν από λίγο καιρό, δηλαδή ότι οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι φόροι και εμείς δεν πρόκειται ποτέ να τους επιβάλουμε.
Στεκόμαστε, λοιπόν, θετικά. Όμως, κάνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση να σταματήσει εδώ, να σταματήσει στην αύξηση των έμμεσων φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά και να μην προχωρήσει παρακάτω στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί τότε θα πλήξει πραγματικά ακόμα περισσότερο την οικονομία, γιατί τότε θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ύφεση. Σταματήστε, λοιπόν, εδώ στα ποτά και στα τσιγάρα και μην προχωράτε παρακάτω.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Έχουμε δείξει, κύριε Πρόεδρε, τη διάθεσή μας ως κόμμα να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση όπου χρειάζεται, γιατί εμείς θεωρούμε, όπως είπε πρόσφατα και ο Πρόεδρός μας, ότι η διάθεση για συναίνεση είναι πολιτική αρετή.
Εμείς, λοιπόν, όπου πρέπει να συναινέσουμε, θα συναινούμε και όπου πρέπει να είμαστε απέναντί σας -γιατί θεωρούμε ότι κάνετε λάθος πολιτικές- θα είμαστε απέναντί σας.
Κλείνοντας, θα ήθελα συγκεκριμένα να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το άρθρο 1, γιατί θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και τον κατασκευαστικό κλάδο και τους Έλληνες πολίτες και θα ψηφίσει το άρθρο 2.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Καράογλου.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος για τέσσερα λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να κάνω πάλι την ίδια σύσταση στον κύριο Υφυπουργό, δηλαδή ότι δεν περιποιεί τιμή να ασκεί ανύπαρκτη κριτική ή και να κρατά και συκοφαντική ακόμα στάση απέναντι στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Το τι είχαμε πει για το νόμο του κ. Αλογοσκούφη, μπορούμε να το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.
Τυγχάνει, λοιπόν, να έχω τα Πρακτικά της 15ης Ιανουαρίου, δηλαδή της πρώτης μέρας συζήτησης του σχεδίου νόμου. Τυχαίως ήμουν και τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Το γεγονός ότι καταψηφίσαμε το σχέδιο νόμου και το ότι το χαρακτηρίσαμε προκλητικά και εξόχως αντιλαϊκό και ταξικό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείτε να έρχεστε σήμερα και να λέτε ότι το ΚΚΕ μόλις τώρα αναγνώρισε την αντιλαϊκότητα του κ. Αλογοσκούφη και του νόμου του. Άρα, λοιπόν, το ένα ζήτημα είναι αυτό.
Δεύτερον, σας κάναμε συγκεκριμένη κριτική, κύριε Υπουργέ και σας είπαμε βεβαίως ότι στα λόγια θέλετε να φορολογήσετε με προοδευτικό τρόπο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά στην πράξη από τη στιγμή που αυτή ανήκει σε εξωχώριες εταιρείες, σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και από τη στιγμή που διατηρείτε το ίδιο φορολογικό καθεστώς του νόμου του κ. Αλογοσκούφη για τη μεταβίβαση των μετοχών -άρα, λοιπόν, ελάχιστη φορολόγηση επί της ουσίας- και από την άλλη μεριά από τη στιγμή που υπάρχει σε off-shore εταιρείες το κύριο μέρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μένει στο απυρόβλητο και δεν θα φορολογηθεί και με το δικό σας σχέδιο νόμου. Αυτό είναι το ζήτημα. Άρα, λοιπόν, άνθρακες ο θησαυρός επί της ουσίας! Δεν θα υπάρξει καμία φορολογική επιβάρυνση της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όταν δεν αλλάζετε το καθεστώς αυτών των συγκεκριμένων εταιρειών και της μεταβίβασης των μετοχών και τον διατηρείτε το ίδιο. Το ένα, λοιπόν, και πολύ σημαντικό ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι αυτό. Άρα, λοιπόν, η διαδικασία του κατεπείγοντος ήθελε ακριβώς να καλύψει αυτή τη συγκεκριμένη επιλογή την οποία κάνατε.
Τρίτο ζήτημα. Ακυρώνετε το αφορολόγητο το οποίο παρέχετε, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέσα και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Το «θα το προσαρμόσουμε» δεν λέει απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό, λοιπόν, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θέλετε να αποκρύψετε και να καθυστερήσετε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενδεχόμενα για ακύρωση του όποιου αφορολόγητου ορίου υπάρχει.
Τέταρτο ζήτημα. Όταν λέμε ότι δεν μπορεί να συνυπολογίζονται εδώ και μια εικοσαετία οι γονικές παροχές -και μάλιστα όλες οι γονικές παροχές είτε είναι σε ακίνητα είτε είναι σε μετρητά- αυτό ουσιαστικά ακυρώνει το αφορολόγητο. Διότι με τα δικά σας λόγια και με βάση αυτά τα οποία πραγματικά έχουν γίνει, η μεγάλη ακίνητη περιουσία αν μεταβιβάστηκε, μεταβιβάστηκε τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας του νόμου του κ. Αλογοσκούφη. Μία εικοσαετία πριν, τι συνέβαινε; Αν έδωσε κάποιος ορισμένα μετρητά, αφαιρούνται από το σημερινό αφορολόγητο όριο; Αν μεταβίβασε κάποιος μία μικρή γκαρσονιέρα ή αν μεταβίβασε το πατρικό σπίτι στο χωριό, απαλλάσσεται από το αφορολόγητο; Γιατί εδώ πέρα δεν υπάρχουν κριτήρια;
Πέμπτο ζήτημα. Δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση στη λογική την οποία βάζετε εσείς στην υπόθεση των άτυπων δωρεών των γονικών παροχών, των μετρητών. Γιατί εκεί πέρα και στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει αυτοτελής φορολόγηση και δεν υπάρχει προοδευτική φορολογική επιβάρυνση; Άλλο είναι να επιβαρύνεται κάποιος ο οποίος δίνει στο παιδί του 10.000 ευρώ και άλλο να επιβαρύνεται κάποιος ο οποίος δίνει 300.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ ή 1.000.000 ευρώ. Θα πρέπει και εκεί να υπάρχουν συντελεστές. Γιατί δεν το κάνετε αυτό και το διατηρείτε; Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι κατά κύριο λόγο μετρητά δίνουν στα παιδιά τους οι πιο φτωχές, οι λαϊκές ενδεχόμενα οικογένειες. Οι «μεγάλοι» μεταβιβάζουν στα παιδιά τους μετοχές, ομολογίες.
(NP)
(3KO)
Αυτό, λοιπόν, είναι το ζήτημα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και εμείς, επειδή ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο, δεν φορολογεί τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, και ουσιαστικά θα επιβαρύνει τη φορολόγηση και τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας –αντικειμενικές αξίες, συνυπολογισμός από το 1990- με όλες αυτές τις επιφυλάξεις που έχουμε καταψηφίζουμε το άρθρο 1.
Στο άρθρο 2 είναι φανερό πως είναι μια έμμεση φορολογία. Αυξάνετε υπερβολικά -20%- την έμμεση φορολογία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή είναι αντιλαϊκή, την καταψηφίζουμε. Ας αφήσετε τώρα τις δικαιολογίες ότι θέλετε να προστατέψετε την υγεία. Επί της ουσίας έσοδα θέλετε να κάνετε και πάτε να τα βρείτε από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.
Με αυτόν τον τρόπο που φορολογείτε τα τσιγάρα και τα ποτά –ιδιαίτερα στο θέμα των τσιγάρων- εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία συγκέντρωσης των πρατηρίων σε λίγα χέρια. Γιατί δεν επαναφέρετε την υπόθεση του ποσοστού προμήθειας των περιπτέρων και των πρατηριούχων τσιγάρων στο προ του 1999 καθεστώς, όταν αυτά καθορίζονταν στη λιανική τιμή; Με αυτόν τον τρόπο –το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, με μαθηματική ακρίβεια…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... στην αγορά ακόμη μεγαλύτερη, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα δεκάδες χιλιάδες μικρούς πρατηριούχους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Άρα, και φοροεισπρακτικό είναι το νομοσχέδιο και ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο της αλλαγής του υπολογισμού, οδηγείτε στο ξεκλήρισμα τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εμπορίας των τσιγάρων προς όφελος της δράσης των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, οι οποίες θέλουν να κερδίσουν ακόμη περισσότερα και να ελέγξουν ακόμη περισσότερο το κύκλωμα διακίνησης των τσιγάρων και των ποτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλο.
Πριν δώσω το λόγο στον ειδικό αγορητή του ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή τον άρτιο λόγο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κ.Κ.Ε., θέλω να θυμίσω ότι από τα έδρανα δεν απευθυνόμαστε στον Υπουργό. Απευθύνεστε στο Προεδρείο. Και από το Βήμα απευθύνεστε στους συναδέλφους στην Αίθουσα. Ο Κανονισμός –και θα το καταλάβετε, όταν ανεβείτε στη θέση αυτή- λέει αυτό. Μου δίνετε την ευκαιρία να το θυμίσω, γιατί καταστρατηγείται συνεχώς.
Ευχαριστώ.
Ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ο πολύ συμπαθής εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –δεν ξέρω αν είναι μέσα στην Αίθουσα- σκόπιμα αλλοίωσε το όνομα του Κόμματός μας, αλλά στη συνέχεια επανήλθε στο σωστό δρόμο. Να σημειώσω, βέβαια, πως μόλις άκουσε το δικό του επώνυμο σε άλλη εκδοχή –Ευμοιρίδης αντί για Αμοιρίδης- πετάχτηκε –και δικαίως- όρθιος και το διόρθωσε.
Άρα, βλέπει κανείς ότι και τα ονόματα έχουν τη δική τους σημειολογία και η ορθότητα πρέπει να τηρείται από όλους. ΛΑ.ό.Σ., λοιπόν, με τον τόνο στη λήγουσα. Όπως σωστά είπε ο κ. Καντερές, λέμε Ε.Μ.ύ. και δεν λέμε Έ.Μ.Υ.. Λέμε ΕΛ.τά και δεν λέμε ΈΛ.ΤΑ. Τι άλλο λέμε, κύριε Καντερέ;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Όλα τα αρχικά τονίζονται στη λήγουσα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ιδού, λοιπόν, και η γραμματική επιβεβαίωση από την άλλη μεριά της πολυκατοικίας!
Ο κύριος εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απευθύνθηκε σε εμάς, βέβαια, γιατί γνωρίζει ότι στην πράξη εμείς είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Το γνωρίζει καλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γι’ αυτό απευθύνεται σε εμάς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: (δεν ακούστηκε)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θα ηρεμήσετε, κύριοι συνάδελφε;
Επειδή, όμως, υπερασπίστηκε με πάθος το νομοσχέδιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. …
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω θίασο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχετε δίκιο, κύριε συνάδελφε. Συνεχίστε, σας παρακαλώ πολύ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επειδή, λοιπόν, υπερασπίστηκε με πάθος το νομοσχέδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -και καλά έκανε- θα απευθύνω, κύριε Πρόεδρε, τις εξής ερωτήσεις:
Συμφωνούν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τη συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής τσιγάρων και ποτών όπου οδηγεί αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τη γνώμη των φορέων αυτό το νομοσχέδιο; Συμφωνεί με τη στοχοθέτηση της οικοδομής; Η οικοδομή, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, θα πάρει στον τάφο της -αφού οδηγείται στη συρρίκνωση- και άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνούν με αυτό οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Αφήνουμε την Κυβέρνηση στην πάντα. Για τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλάω.
(FT)
(3NP)
Συμφωνούν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τη συρρίκνωση του αριθμού των πρατηρίων που πουλάνε τσιγάρα; Εκατόν είκοσι έξι, μας είπε προχθές ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων ήταν στην Αθήνα, εκατόν ενενήντα έμειναν. Δύο χιλιάδες ήταν σε πανελλήνιο επίπεδο, χίλια πεντακόσια έμειναν. Συμφωνούν με αυτό οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Συμφωνούν με την αύξηση του λαθρεμπορίου; Αυτό είπαν οι άνθρωποι, οι επαγγελματίες του κλάδου: Θα εκσφενδονιστεί το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα και στα ποτά.
Θα ήθελα να έχω την άποψη και των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφού είδα ότι με πολύ πάθος υπερασπίστηκαν ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει το χαρακτήρα του υπέρεπείγοντος αλλά πραγματικά δημιουργεί μια κατάσταση πολύ ζοφερή και για την ελληνική οικοδομή και για τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά και για κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι είναι οι μόνοι που αντέχουν.
Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ένας από τους δύο κλάδους που έχει αντέξει στην κρίση, είναι ο κλάδος τροφίμων και ποτών. Ο άλλος κλάδος είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Εάν υπάρξει συρρίκνωση και σ’ αυτόν τον κλάδο, δεν ξέρω πια αν ο αριθμός των ανέργων που ανέφερε ο πολύ σοβαρός Υπουργός κ. Λοβέρδος, σε ένα εκατομμύριο στο τέλος του έτους, θα είναι αυτός ή ακόμα μεγαλύτερος.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από το ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ και για το χρόνο τον κ. Αϊβαλιώτη.
Ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτριος Παπαδημούλης έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στην τοποθέτησή μας επί της αρχής του νομοσχεδίου εξηγήσαμε, νομίζω, επαρκώς με συγκεκριμένα επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους καταψηφίζουμε το άρθρο 1, εάν δεν υποστεί τις αλλαγές τις οποίες προτείναμε. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει κανένα επιχείρημα εναντίον αυτών των προτεινόμενων αλλαγών, ούτε από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε, τον παρόντα Υπουργό, ούτε από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, συναδέλφους της Πλειοψηφίας. Ούτε ένα επιχείρημα. Αυτό σε δυο λόγους μπορεί να οφείλεται, είτε σε κοινοβουλευτική αυτάρκεια και αλαζονεία –λέτε, λέτε, εμείς έχουμε εκατόν εξήντα θα το ψηφίσουμε- είτε σε έλλειψη επιχειρημάτων ικανών να αντικρούσουν αυτές τις προτάσεις, είτε και στα δυο.
Στο λίγο χρόνο που μας μένει, παρακαλώ να ακουστούν επιχειρήματα. Γιατί διατηρείτε σε ένα κατεπείγον νομοσχέδιο, που θέλει να θωρακίσει τα δημόσια έσοδα, μια κατάφωρη αδικία; Φορολογείται με υψηλούς συντελεστές η μεσαία ακίνητη περιουσία -γιατί το αφορολόγητο των 150.000 θα εξανεμισθεί, όχι απλώς θα ροκανισθεί, με τον αναδρομικό υπολογισμό από 1.1.1990 και με την επαπειλούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, πολύ δε περισσότερο με το φημολογούμενο υπολογισμό από τις εφορίες των εμπορικών και όχι αντικειμενικών αξιών κατά τις προσεχείς μεταβιβάσεις- ενώ την ίδια ώρα διατηρείτε τη ρύθμιση προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έγινε με νομοθετική πρωτοβουλία του κυρίου Χριστοδουλάκη. Σ΄αυτήν έκανε διδακτορικό από τηλεοράσεως ο κ. Βουλγαράκης, λέγοντας πώς μπορεί ένας κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας να στήσει με 1.500-2.000 ευρώ μια off shore εταιρεία, να μεταβιβάσει εκεί όλα τα ακίνητά του και εν συνεχεία να τα μεταβιβάσει στα παιδιά του και από τα παιδιά του στα παιδιά των παιδιών του χωρίς να πληρώνει τίποτε. Με αυτή τη μέθοδο της μεταβίβασης μετοχών εταιρείας που κατέχει και διαχειρίζεται ακίνητα, ο κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας πληρώνει δεκάξι φορές λιγότερα από αυτόν που φορολογείται με το συντελεστή 10%. Γιατί αυτό;
Γιατί διατηρείτε μια φορολογική κλίμακα για τη μεταβίβαση μετρητών, η οποία δεν έχει καμία προοδευτικότητα, ξεκινάει με 10% από την μικροπαροχή των δέκα, είκοσι και τριάντα χιλιάδων ευρώ και είναι η ίδια και γι’ αυτόν που δίνει εκατομμύρια ευρώ; Γιατί δεν έχετε εκεί προοδευτικότητα; Γιατί δεν επαναφέρετε μια μεγαλύτερη προοδευτικότητα, που σημαίνει περισσότερο έσοδα στο δημόσιο, για τις πραγματικά μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Σας προτείναμε 20%.
Στο ένα λεπτό που μου μένει θα εξηγήσω γιατί καταψηφίζουμε το άρθρο 2 ως έχει.
Διότι πιστεύουμε, πέραν των όσων ακούστηκαν, ότι επιτείνει μια βασική αδικία του φορολογικού μας συστήματος. Προσπαθεί να πάρει πρόσθετα έσοδα, με πρόσθετους έμμεσους φόρους. Και οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι, γιατί πλήττουν ισότιμα φτωχούς και πλούσιους. Στην Ελλάδα το 66% των εισπραττόμενων φόρων, κύριοι συνάδελφοι, είναι έμμεσοι φόροι. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη που να παίρνει τα 2/3 των φορολογικών εσόδων από έμμεσους φόρους.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν ήταν αντιπολίτευση κατακεραύνωνε αυτή την αδικία και έλεγε ότι θα την αλλάξει και τώρα την επιτείνει.
(XF)
(3FT)
Είναι ψευδές το επιχείρημα ότι αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων για να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Η αλήθεια είναι ότι αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων για να εισπραχτούν έσοδα.
Αν θέλατε να προστατεύσετε τη δημόσια υγεία, θα παίρνατε αποφασιστικά μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, κυρία Υπουργέ. Γιατί ξέρετε και εσείς πολύ καλά ότι η προηγούμενη νομοθεσία του κ. Αβραμόπουλου και ατελής είναι και δεν εφαρμόζεται και δεν ελέγχεται.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.
Εισερχόμαστε στον κατάλογο των εγγεγραμμένων να μιλήσουν επί των άρθρων.
Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεχτήκαμε κριτική από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ γιατί υπήρξαν δήθεν παλινωδίες όσον αφορά τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Και από τη μεριά της αριστεράς μας είπαν ότι δεν είμαστε συνεπείς σε σχέση με αυτά που είπαμε προεκλογικά όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Και στο πρόγραμμά μας και στις προγραμματικές δηλώσεις για ψήφο εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης στη Βουλή και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, είχαμε συγκεκριμένες αναφορές και δεσμεύσεις όσον αφορά την αλλαγή του χρονικού καθεστώτος και για τις γονικές παροχές, αλλά και για την αναπροσαρμογή στην έμμεση φορολογία.
Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε κριτική ότι η πρωτοβουλία μας αυτή ήταν με τροπολογία της νύχτας, όταν αυτό το γνώριζαν οι πάντες μέσα από το πρόγραμμά μας και όταν πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό. Άρα, υπήρχε συνέπεια δεσμεύσεων και σήμερα έργων.
Όσον αφορά το θέμα των γονικών παροχών, ακούσαμε από τη μεριά των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να αναφέρονται στο καθεστώς για τις μετοχές μεταβίβασης πρώτου βαθμού συγγενείας για όσες εταιρείες έχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό αστικά ακίνητα μετοχοποιημένα στις εταιρείες τους. Επειδή εκεί όντως είναι μειωμένος ο συντελεστής -είναι 0,6 και 1,2- προκαλέσαμε τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μας πουν αν προτείνουν αύξηση της φορολόγησης των συντελεστών των μετοχών των εταιρειών που έχουν αστικά ακίνητα επενδεδυμένα. Και δεν ρωτώ, γιατί πέντε χρόνια δεν το καταργήσατε ή δεν το αυξήσατε. Σας ρωτώ σήμερα: Προτείνετε την αύξηση φορολογίας των συντελεστών των μετοχών των εταιρειών που έχουν αστικά ακίνητα επενδεδυμένα;
Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη ο κοινωνικός διάλογος σε σχέση με το κύριο αντικείμενο που δεν είναι ο φόρος μεταβίβασης, αλλά είναι η κύρια πηγή φορολογίας εισοδήματος, προκαλέσαμε στην επιτροπή και ένας εκ των εκπροσώπων των ιδιοκτητών ακινήτων είπε ότι μετέχει στο διάλογο κι αυτό θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενος μηνός. Αυτά για όσους βιάζονται.
Θα ήθελα, όμως, να πω ότι ίσως οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Γιατί όντως είχαν γνώση οι Υπουργοί τους όσον αφορά τη λειτουργία τέτοιων εταιρειών, με τις off shore εταιρείες, με τη μειωμένη φορολόγηση. Και εξ αυτών έρχονται σήμερα να κρίνουν την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αλλά μου είναι αδιανόητο να κατανοήσω στο ελάχιστο την επιμονή των Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. όσον αφορά την υπεράσπιση της μεγάλης ιδιοκτησίας, των κατόχων της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και στην επιτροπή και εδώ βλέπω να επιμένουν να μην υπάρξει φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και είναι σε αναντιστοιχία με το κόμμα τους. Είναι κόμμα λαϊκό, όπως είναι και το πρώτο συνθετικό, ή είναι των μεγαλοϊδιοκτητών; Γιατί και η συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσον αφορά τις γονικές παροχές αλλά και όσον αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, εννοούμε, λέμε και δεσμευόμαστε ότι η όποια φορολογία θα αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και επιβεβαιώνεται σήμερα. Γιατί με το στοιχείο που κατέθεσα ότι για κάποιον γονέα που δίνει στο παιδί του ακίνητη περιουσία αξίας 310.000 ευρώ και ο έτερος των γονέων άλλο τόσο, για κάθε τέκνο βγαίνει να είναι 620.000 ευρώ και συνεπώς, είναι μικρότερη η φορολογική επιβάρυνση από την ισχύουσα. Αυτό προτείνουμε σήμερα. Για δύο παιδιά για τους δύο γονείς ανέρχεται στο ύψος του 1.240.000 ευρώ. Άρα είναι αφορολόγητη πραγματικά η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία με το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
(ZE)
(3XF)
Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής: Θα ήθελα να αναφερθώ στην Κυβέρνηση και να την παρακαλέσω επειδή άκουσα για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης από τη μεριά του ομιλητή της Νέας Δημοκρατίας να προτρέπει την Κυβέρνηση να μην αυξήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα είπε. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πέντε χρόνια επτά φορές αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και θα προτρέψω την Κυβέρνηση να μελετήσει την υφιστάμενη μέχρι σήμερα φορολογία για τα τσιγάρα ότι με τρεις νόμους ….
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κύριε Μακρυπίδη τώρα σας παρακαλώ!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Και το 2005 και το 2006 και το 2009 όχι απλώς αναπροσάρμοσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα αλλά προκλητικά ο κ. Αλογοσκούφης υπέκυψε στις παρεμβάσεις των μεγάλων εισαγωγέων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ, πάρα πολύ.
Μετά το νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο νομός Φθιώτιδας στο πρόσωπο του συναδέλφου κυρίου Χρήστου Σταϊκούρα της Νέας Δημοκρατίας.
Ορίστε έχετε το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας είπε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για την οικονομία. Αν δεν θέλετε να ακούσετε εμάς ακούστε τις αγορεύσεις τουλάχιστον.
Εξηγούμαι: Κεφάλαιο «δανεισμός» 12 Ιανουαρίου έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Απόδοση; 1,38. Προηγούμενη απόδοση; 0,59. Υπερδιπλάσιο κόστος για τη χώρα. Στις 12 Ιανουαρίου 2010 έκδοση εντόκων γραμματίων πενήντα δύο εβδομάδων. Απόδοση; 2,20. Η προηγούμενη τον Οκτώβριο; 0,91. Υπερδιπλάσια. Σημερινή 19 Ιανουαρίου έκδοση εντόκων γραμματίων δεκατριών εβδομάδων. Απόδοση; 1,67. Η προηγούμενη; 0,35. Υπερτετραπλάσιο κόστος. Αυτά τα ποσοτικά στοιχεία καταδεικνύουν εκτιμώ ξεκάθαρα ότι το αποτέλεσμα των επιλογών σας ή μάλλον των μη επιλογών σας της αναβλητικότητας και αναποφασιστικότητας έχουν κόστος για τη χώρα και για το κόστος δανεισμού της.
Επισημάνσεις επί του νομοσχεδίου. Πρώτη επισήμανση: Η εκτιμώμενη σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου φορολογική ελάφρυνση θα μετατραπεί σίγουρα σε φορολογική καταιγίδα και για τις μικρότερης αξίας περιουσίες όταν αυξηθεί η φορολογική βάση επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος. Η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει σχετικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με δυσμενείς συνέπειες για την άμεση φορολόγηση των πολιτών.
Ο κύριος Υφυπουργός στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είπε ότι κάθε φορά που τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών επανεξετάζεται και το αφορολόγητο. Νομίζω ότι αυτό αφήνει εύλογα ερωτηματικά.
Δεύτερη επισήμανση. Ο συνυπολογισμός όλων των προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί σε χρόνο κατά τον οποίο δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου για επιβολή φόρου δηλαδή σε υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί από 1-1-1990 περιορίζει σε αρκετές περιπτώσεις το όφελος από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου επιβαρύνοντας σημαντικά πολλές οικογένειες της μεσαίας τάξης.
Τρίτη επισήμανση. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που ίσχυε μέχρι σήμερα για δωρεές και μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών και η αυτοτελής φορολόγησή τους πλέον με συντελεστή 10% ακυρώνει την αρχή της αναλογικότητας την οποία επικαλείστε σε σχετικές διατάξεις του σχεδίου και πλήττει ευθέως και με άμεσο τρόπο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Τελευταία επισήμανση σε ό,τι αφορά τη διάταξη για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνοβιομηχανοποιημένα προϊόντα, την αλκοόλη, τα αλκοολούχα ποτά. Η αναπροσαρμογή των συντελεστών, οι μεταβολές στην εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων για το 2010 επιβεβαιώνουν την προχειρότητά σας, επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία σας.
Εξηγούμαι: Τα προσδοκώμενα έσοδα στον προϋπολογισμό που ψηφίσαμε του 2010 ήταν περίπου 250 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την τροπολογία που καταθέσατε και αποσύρατε την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν στο 1 δισεκατομμύριο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης διαμορφώθηκαν στα 710 εκατομμύρια, 650 εκατομμύρια από τα τσιγάρα και 60 εκατομμύρια από τα ποτά. Στο νομοσχέδιο είναι στα 715 εκατομμύρια, 645 εκατομμύρια από τα τσιγάρα, 70 εκατομμύρια από τα ποτά. Επιτέλους αποφασίστε πόσα προσδοκάτε να πάρετε!
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ, κύριε Σταϊκούρα για το χρόνο.
Ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αττικής κ. Μαυρουδής Βορίδης.
Ορίστε, έχετε το λόγο για τέσσερα λεπτά, κύριε συνάδελφε.
(BA)
(3ZE)
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή προφανώς ορισμένοι επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται την κριτική που ασκεί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, να ξεκαθαρίσουμε σε τι διαφωνούμε. Εμείς λέμε ότι 300.000 ευρώ δεν είναι μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αν εσείς τη θεωρείτε μεγάλη ακίνητη περιουσία, το λέτε στον κόσμο και κρίνεστε, ότι δήθεν κάποιον που κληρονόμησε με κάποιο τρόπο ακίνητη περιουσία 300.000 ευρώ αρχίζετε από εκεί να τον φορολογείτε, αυξάνοντας σταδιακά την κλίμακα την οποία καταθέτει το Υπουργείο. Όπως: Στις 315.000 ευρώ αυξάνεται κατά 2,27% ο φόρος, στις 320.000 ευρώ αυξάνεται κατά 11,11%, στις 350.000 ευρώ κατά 56,86%, στις 400.000 ευρώ αυξάνεται κατά 113,11%. Αν εσείς θεωρείτε ότι αυτό είναι φιλολαϊκό, αν εσείς θεωρείτε ότι είναι υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και αν εσείς θεωρείτε ότι, σε τελευταία ανάλυση, δεν αφορά, παρά ελάχιστους συμπολίτες μας, εμείς έχουμε διαφορετική άποψη. Συνδυασμένο δε –ήδη ακούστηκε αυτό το επιχείρημα- με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ξέρετε θα αρχίσουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας να αισθάνονται με τη λογική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πολυεκατομμυριούχοι.
Εμείς λέμε λοιπόν ότι εκείνο το οποίο κάνετε είναι ότι στην πραγματικότητα έχετε μια συγκεκριμένη επιλογή και αυτή είναι να φορολογήσετε τη μεσαία τάξη. Μεσαία τάξη στην Ελλάδα είναι μια πολύ μεγάλη κοινωνική τάξη και έχετε επιλέξει πλέον να διαρρήξετε οποιαδήποτε κοινωνική συμμαχία έχετε με αυτή. Εμείς λοιπόν λέμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να την υπερασπιστούμε. Εκεί δεν καταλαβαίνω τι είναι δυσνόητο. Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερον, εμείς λέμε ότι ο φόρος τον οποίο επιβάλλετε είναι ανήθικος γιατί στην ουσία –και αυτό προσπαθήσαμε να σας εξηγήσουμε- φορολογεί κάτι το οποίο δεν φέρνει εισόδημα. Και αν θα θέλατε να είσαστε δίκαιοι σε αυτό το επίπεδο, τότε θα έπρεπε να φορολογήσετε κάθε μορφή κεφαλαίου. Το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο έχει μια συγκεκριμένη αξία είναι μια τοποθέτηση χρημάτων. Γιατί με τον ίδιο τρόπο, αφού μπαίνετε σε αυτή τη λογική, δεν λέτε ότι θα φορολογήσετε και τις καταθέσεις; Όχι τους τόκους των καταθέσεων, γιατί οι τόκοι των καταθέσεων είναι πρόσοδος, τις καταθέσεις. Θα πάτε σε αυτή τη λογική; Τότε πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα εχθρική απέναντι σε κάθε τοποθέτηση κεφαλαίου. Αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχει πάρα πολύ συγκεκριμένες συνέπειες σε ένα χώρο όπου πλέον και τα κεφάλαια, αλλά και οι συγκρίσεις των φορολογικών καθεστώτων είναι πάρα πολύ εύκολες, γρήγορες, άμεσες και απλές. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, μπορεί να κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, θα το καταλάβει πολύ σύντομα όταν θα προσπαθήσει να δει τα προϋπολογιζόμενα έσοδά του και δεν θα τα βρίσκει. Το κάνατε στα τέλη κυκλοφορίας -ήταν πολύ ωραία ιδέα τα τέλη κυκλοφορίας- και η απάντηση του ελληνικού λαού ήταν «πάρτε πίσω τις πινακίδες». Πήγατε να το κάνετε με τις δηλώσεις σας στις καταθέσεις και η απάντηση επίσης ήταν «φεύγουν οι καταθέσεις από την Ελλάδα». Το κάνετε με τα ακίνητα και η απάντηση του ελληνικού λαού και του Έλληνα φορολογούμενου θα είναι η ρευστοποίηση, η κατάρρευση της κτηματαγοράς και η μετακίνηση των κεφαλαίων. Πάτε να το κάνετε με τα τσιγάρα γιατί λέτε πονηρά σκεπτόμενοι: «τι θα κάνει αυτός που έχει τη συνήθεια; Δεν θα καπνίσει»; Η απάντηση είναι ότι πλέον το λαθρεμπόριο θα γίνει εξαιρετικά συμφέρουσα δραστηριότητα, όπου ξεφεύγει από μια λογική το κόστος. Την απάντηση πάλι τη δίνουν οι έκνομες πλέον συμπεριφορές. Θα απαντήσει κανείς: «έχουμε το κράτος να ελέγξουμε το λαθρεμπόριο τσιγάρων». Σιγά μην ελέγξει η συγκεκριμένη διοίκηση το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Δεν μπορεί να ελέγξει την εμπορία ναρκωτικών, θα ελέγξει το λαθρεμπόριο τσιγάρων; Η απάντηση λοιπόν πάλι θα δοθεί από αυτό και πάλι θα εμφανιστεί σε λίγο στον Προϋπολογισμό η πτώση της κατανάλωσης.
Άρα, λοιπόν, όλες αυτές οι πολιτικές είναι στην τελείως λάθος κατεύθυνση και δεν ακούμε τη σωστή. Αν θέλετε να εξορθολογήσετε τα δημόσια λογιστικά, υπάρχει ένας απλός και ασφαλής δρόμος. Σταματήστε να ενισχύετε αυτό το απαράδεκτο αντιπαραγωγικό χρηματοβόρο, διεφθαρμένο δημόσιο. Μειώστε τις δημόσιες σπατάλες, μειώστε τις δημόσιες δαπάνες, περιορίστε το δημόσιο. Αυτή είναι η θέση που υποστηρίζουμε με συνέπεια όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
(PM)
(3BA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Βορίδη.
Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά από το ΣΥΡΙΖΑ κύριος Δρίτσας έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Θα χρειαστώ πολύ λιγότερα, κύριε Πρόεδρε.
Φτάνοντας στο τέλος της συζήτησης, εκείνο που χρειάζεται να επισημάνουμε, αφού εκτέθηκαν όλα τα επιχειρήματα απ’ όλες τις πλευρές, είναι κυρίως το ότι δεν απαντήθηκαν επιχειρήματα τεκμηριωμένα, όπως είπε και ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Παπαδημούλης μόλις προηγουμένως. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν πρόκειται για κάποιες ιδέες, αλλά πρόκειται για συγκεκριμένες, σαφείς προτάσεις με δυνατότητα να ενταχθούν πολύ εύκολα σ’ αυτές τις ρυθμίσεις και δεν υπήρχε κανένας σχολιασμός. Δεν νομίζω ότι είναι απλά και μόνο η αυτάρκεια και η αλαζονεία, αλλά είναι η συνειδητή επιλογή να μην γίνουν αποδεκτές τέτοιου είδους ρυθμίσεις.
Από αυτή την άποψη δεν μπορεί παρά να επιβεβαιωθεί ακριβώς μέσα από την πραγματικότητα που ζήσαμε αυτές τις ώρες μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα ότι αυτή η έκτακτη ρύθμιση υπακούει σε μία μονοσήμαντη επιλογή, σχεδόν πανικόβλητη, κάποιας γρήγορης είσπραξης χρημάτων. Αυτά τα μέτρα όμως έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι δεν μπορούν να έχουν ούτε καν επιτυχία ως προς το μικρό στόχο που θέτει ένα Υπουργείο, ένας Υπουργός, μία Κυβέρνηση πιεζόμενη από τις συνθήκες των πραγμάτων.
Αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει ευθύς εξαρχής ένα λάθος το οποίο έχει και τις σκοπιμότητές του τις οποίες έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές: Θέλει να αναδείξει το δημοσιονομικό πρόβλημα ως υπέρτατο πρόβλημα, ως κύριο πρόβλημα, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση, οι αιτίες της και η δυνατότητα ενίσχυσης της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας που με τέτοιου είδους μέτρα προφανώς δεν εξυπηρετείται.
Από αυτή την άποψη όταν δεν γίνεται δεκτή η επιχειρηματολογία που τίθεται μπροστά στην επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών ή και των εμπορικών αξιών, όπως προαναφέρθηκε, της ανατροπής όποιας ρύθμισης εγκαθίσταται μ’ ένα στόχο ενίσχυσης μιας δικαιοσύνης ως προς τη φορολογική επιβάρυνση στις γονικές παροχές, τις δωρεές και σ’ όλες αυτές τις πράξεις, όταν δεν γίνεται δεκτό ότι πρόκειται πράγματι εντός ολίγου να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και αυτό πράγματι θα ανατρέψει όλα αυτά τα δεδομένα, τότε αυτό είναι ένα ψευδώνυμο νομοσχέδιο και εγκαθιστά μία μαγική εικόνα που σε λίγο καιρό, σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει ούτε καν αυτή. Όταν δεν γίνεται δεκτό να συμπεριληφθεί και η μεταβίβαση μετοχών στη φορολόγηση και πολύ περισσότερο να προβλεφθεί η προοδευτική φορολόγηση, τότε πάλι περί της μαγικής εικόνας έχουμε να μιλήσουμε.
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω λέγοντας ότι θα υπάρξουν νέες αδικίες από αυτές τις ρυθμίσεις. Δεν θα εισπραχθεί τίποτα κατά πάσα βεβαιότητα διότι υπάρχουν όλα τα προβλεπόμενα «παράθυρα» διαφυγής και δεν υπάρχει μέσα από αυτή τη φορολογική ρύθμιση μία ορθολογική οργάνωση αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Ως εκ τούτου –και τελειώνω μ’ αυτό, δεν θα χρειαστεί να ξαναπούμε για τα τσιγάρα και τα ποτά- έχει μεγάλη σημασία ότι αυτό είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο που για μία ακόμα φορά δεν καλλιεργεί και δεν ενισχύει τη φορολογική συνείδηση των πολιτών. Αντίθετα ενισχύει τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή με πολλούς και διάφορους τρόπους και επιτείνει τις αδικίες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Δρίτσα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κύριος Κεφαλογιάννης έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι η τάξη των πραγμάτων ζητά από τον Υπουργό να τοποθετηθεί στα τόσα ερωτήματα των συναδέλφων. Αλίμονο. Αλλιώς κουβεντιάζουμε μεταξύ μας. Τότε τι χρειαζόμαστε την Κυβέρνηση;
(SX)
(3PM)
Περιμένω, λοιπόν, τον κύριο Υπουργό να πάρει το Βήμα. Και βεβαίως μετά θα τοποθετηθώ.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, επειδή βλέπω ότι ο κ. Κεφαλογιάννης -ο οποίος είμαι απόλυτα βέβαιος ότι έχει μελετήσει πολύ καλά το νόμο- έχει ακόμα απορίες –ο κύριος Υπουργός μόλις τώρα ήρθε- και ακούω ότι ο κ. Δρίτσας και ο κ. Παπαδημούλης έχουν επανειλημμένα θέσει τα ίδια ακριβώς ερωτήματα, να κάνω δύο σχόλια:
Κοιτάξτε, όλα έχουν ένα όριο. Και η υποκρισία και ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα. Όλα έχουν ένα όριο! Κι επειδή αρέσκεται ο κ. Κεφαλογιάννης να θέτει ερωτήματα διαρκώς, θα θέσω κι εγώ ορισμένα ερωτήματα, για να μπορέσω να απαντήσω με αυτό τον τρόπο.
Ποιος κατεδάφισε, κύριε Κεφαλογιάννη, τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή η Νέα Δημοκρατία;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το νομοσχέδιο…
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Παράκληση, αποφυγή διαλόγου.
Κύριε Παπουτσή, είστε τόσο έμπειρος όσο κανείς μας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ποιος κατήργησε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή η Νέα Δημοκρατία; Ποιος οδήγησε τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή η Νέα Δημοκρατία; Ποιος οδήγησε την αγορά σε ασφυξία; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή η Νέα Δημοκρατία;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ποιος είναι εκείνος ο οποίος οδήγησε τη χώρα για δεύτερη φορά σε επιτήρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
(Γέλια – θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριοι συνάδελφοι, αν θα παίξουμε τα «Χτυποκάρδια στο θρανίο», να διακόψουμε κάθε τι εδώ μέσα.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, κύριε Πρόεδρε, τους οδήγησε ο ελληνικός λαός στην Αντιπολίτευση. Διότι έπραξαν επί πεντέμισι χρόνια αυτά τα οποία έπραξαν και δεν κατάλαβαν ούτε οι ίδιοι τίποτα.
Ούτε οι ίδιοι δεν κατάλαβαν το έγκλημα το οποίο έκαναν στην ελληνική οικονομία. Αυτό ακριβώς!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά βλέπετε, κύριε Πρόεδρε; Γελούν κι από πάνω. Γελούν κι από πάνω οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας!
Ντροπή, κύριοι συνάδελφοι. Ντροπή! Η χώρα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, σε οικονομικό αδιέξοδο, με απόλυτη ευθύνη δική σας, με απόλυτη ευθύνη των δικών σας επιλογών και γελάτε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Τι να κάνουμε; Να κλαίμε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Λέει ο κ. Ιωαννίδης: Τι να κάνουμε; Να κλαίμε; Βεβαίως, κύριε συνάδελφε. Θα έπρεπε να κλαίτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Να κλαίτε εσείς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως, κύριε συνάδελφε. Ακριβώς αυτό θα έπρεπε να κάνετε. Και θα έπρεπε να ντρέπεστε κιόλας.!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Συνεννοηθείτε μεταξύ σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θα πρέπει να ντρέπεστε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Συνεννοηθείτε μεταξύ σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Επαναλαμβάνω: Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τι ακριβώς κάνει; Τι ακριβώς κάνει, κύριοι συνάδελφοι του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα τα πούμε τώρα κι εμείς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: …οι οποίοι προφανώς ξεχάσατε την έναρξη του ονόματός σας και αλλάζετε όνομα; Σας βλέπω για «Ορθόδοξο Συναγερμό».
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα τα ακούσετε κι από εμάς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Διότι εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ούτε εσείς ούτε ο κ. Κεφαλογιάννης δεν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε τις αναλυτικές κλίμακες οι οποίες περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του νομοσχεδίου.
Κι επειδή, κύριε Πρόεδρε, κάποια στιγμή –επαναλαμβάνω- πρέπει να φτάνουμε στο τέλος, επιτρέψτε μου να διαβάσω τα εξής:
Για περιουσίες αξίας 150.000 ευρώ -περιουσίες που μεταβιβάζονται και τις οποίες τώρα φορολογούμε- υπάρχει πλήρης απαλλαγή. Διαφορά φόρου 100% σε σχέση με αυτό της Νέας Δημοκρατίας.
Για περιουσίες αξίας 200.000 ευρώ υπάρχει μείωση του φόρου κατά 52%.
Για περιουσίες αξίας 300.000 ευρώ υπάρχει μείωση κατά 26%.
Θέλετε την ανώτερη κλίμακα; Στο 1.500.000, δηλαδή για περιουσία αξίας 1.500.000, δωρεών, ποιος είναι ο φόρος, ποια είναι η αύξηση την οποία επιβάλλουμε εμείς; Αύξηση 658%. Τι θα πληρώνει, δηλαδή, ένας φορολογούμενος με αυτή την ακίνητη περιουσία; Εκατόν έξι χιλιάδες. Τι πλήρωνε με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας; Δεκατέσσερις χιλιάδες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κατάργησης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ήταν η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αυτή επιλογή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων; Είναι αυτή επιλογή -την οποία υποστηρίζουν σήμερα- υπέρ της ανόρθωσης της οικονομίας της χώρας;
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Να στρέψουν όλα τα βάρη στην πλάτη των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων που με τους κόπους μιας ζωής απέκτησαν μια περιουσία και ήθελαν να τη μεταβιβάσουν στα παιδιά τους.
(PS)
(03SX)
Ξέρετε πόσες ελληνικές οικογένειες ζουν με την αγωνία πώς θα μεταβιβάσουν, οι γέροι γονείς, τις περιουσίες στα παιδιά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να τους μείνουν στο χέρι και να μη δανειστούν για να μπορέσουν να πληρώνουν την εφορία;
Αυτό θέλουμε να κάνουμε, αυτή είναι η επιλογή μας. Και όσον αφορά στις επιμέρους ερωτήσεις των συναδέλφων του Συνασπισμού -που είναι εξάλλου και το μόνο πολιτικό Κόμμα, το οποίο έκανε τον κόπο να αναλύσει το νομοσχέδιο και να κάνει εποικοδομητικές προτάσεις- θέλω να πω ότι και πάλι και ο αξιότιμος συνάδελφος, ο κ. Παπαδημούλης και όλοι οι συνάδελφοι που πήραν το λόγο από την πλευρά του Συνασπισμού ξεχνούν κάτι άλλο: Ότι αυτό το νομοσχέδιο, δεν είναι το νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Επιτέλους, αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Κυβέρνηση η οποία τώρα συμπληρώνει τρεις μήνες, έχει το δικαίωμα να υπηρετήσει τον ελληνικό λαό, που μας έστειλε εδώ και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο κύριος Υπουργός, πρόκειται να την φέρουν για συζήτηση στη Βουλή στις επόμενες δεκαπέντε, είκοσι ημέρες, ένα μήνα.
Ας κάνουν, λοιπόν, υπομονή οι συνάδελφοι του Συνασπισμού. Μέσα στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης όπου θα κατοχυρώνεται η κοινωνική δικαιοσύνη, βεβαίως, όλες οι εποικοδομητικές προτάσεις -όχι μόνο του Συνασπισμού, αλλά και όλων των άλλων δυνάμεων του Κοινοβουλίου που ενδιαφέρονται πράγματι για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, όπως το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία- θα είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης προκειμένου να τις συζητήσουμε και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι πολλές εξ’ αυτών θα γίνουν αποδεκτές. Αρκεί να υπηρετούν μία λογική. Αυτή που υπηρετεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δηλαδή, πάνω από όλα και πρώτα από όλα το συμφέρον του πολίτη. Πάνω από όλα και πρώτα από όλα η συνοχή της κοινωνίας και η κοινωνική αλληλεγγύη.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τέσσερα λεπτά κι εσείς υποχρεωτικά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύο ημέρες τώρα έχουμε θέσει ένα ερώτημα προς τους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μπορούν να μας αποδείξουν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Αλογοσκούφη ήταν κοινωνικά δίκαιη; Δεν πήραμε απάντηση. Μπορούν να μας αποδείξουν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που παίρνει η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν καθιστά κοινωνικά δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών; Ούτε και σε αυτό πήραμε απάντηση.
Ξέρω ότι μερικές φορές το να επικαλείσαι αριθμούς κάνει ενδεχομένως ανιαρή και κουραστική τη συζήτηση. Όμως, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τη φύση, για τον χαρακτήρα της φορολογικής παρέμβασης που έγινε με το νόμο που πέρασε από τον Υπουργό Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Αλογοσκούφη, και να το συγκρίνουμε με τη σημερινή ρύθμιση.
Παίρνω, λοιπόν, ένα παράδειγμα όπου έχουμε μία γονική παροχή από πατέρα, ενός διαμερίσματος εκατόν είκοσι τετραγωνικών, στον πρώτο όροφο. Ο φόρος, λοιπόν, που προκύπτει σε περίπτωση που το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι στην Κηφισιά, με τιμή ζώνης 4.000 ευρώ, με το σημερινό φορολογικό καθεστώς, δηλαδή αυτό που ισχύει μέχρι αυτή τη στιγμή που συζητούμε το νομοσχέδιο, είναι 4.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση τη δική μας αυτός ο φόρος γίνεται 11.700 ευρώ.
Ένα δεύτερο παράδειγμα. Γονική παροχή από πατέρα ενός οικοπέδου διακοσίων πενήντα τετραγωνικών. Ο φόρος που προκύπτει σε περίπτωση που το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι στη Εκάλη, με τη νομοθετική παρέμβαση του κ. Αλογοσκούφη είναι 2.900 ευρώ, με τη δική μας είναι 5.752 ευρώ. Εάν το ίδιο οικόπεδο βρισκόταν στην περιοχή της Νέας Πεντέλης, με τη νομοθετική παρέμβαση του κ. Αλογοσκούφη θα ήταν 328 ευρώ, με τη δική μας μηδέν.
Αυτά είναι δύο συγκεκριμένα παραδείγματα με τα οποία αποδεικνύεται ότι όχι μόνον δεν χτυπιέται η μικρή και η μεσαία ιδιοκτησία, αλλά αντίθετα αυτοί οι οποίοι πραγματικά έχουν μικρή και μεσαία ιδιοκτησία βγαίνουν μέσα από τη δική μας την παρέμβαση ωφελημένοι. Αυτοί δε οι οποίοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, καλούνται να συμμετέχουν περισσότερο στα φορολογικά βάρη.
Σε αυτά τα δύο ερωτήματα, λοιπόν, που σας θέτουμε αυτές τις ημέρες δεν καταφέρατε να απαντήσετε. Γι’ αυτό, λοιπόν, εάν είχατε να μας πείτε κάτι σε σχέση με τις επιλογές τις οποίες κάνατε είχατε το περιθώριο και δεν το κάνατε. Γι’ αυτό σας καλούμε αντί να μας λέτε κάθε φορά διαφορετικά πράγματα, να υπερψηφίσετε το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ)
(TS)
(3PS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Υφυπουργό κ. Σαχινίδη.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν σας θυμάμαι πολλά χρόνια σ’ αυτή την Αίθουσα, αλλά νομίζω ότι και εσείς κατανοείτε πως ο ρόλος ο δικός σας είναι να απαντάτε και όχι να ρωτάτε την Αντιπολίτευση. Εσείς, λοιπόν, οφείλετε να απαντήσετε στα ερωτήματα όλων των συναδέλφων.
Και επικαλούμαι την κοινή λογική όλων των συναδέλφων, του Προεδρείου και τη δική σας. Θα σας ξαναπώ και εγώ το παράδειγμα. Πείτε μου εσείς με το χέρι στη καρδιά, ως ένας λογικός άνθρωπος το εξής: Έχετε μια άτυπη δωρεά χρηματικών ποσών 500.000 ευρώ με συντελεστή που βάζετε στο νομοσχέδιο 10%. Αυτός ο άνθρωπος οφείλει να πληρώσει φόρο 50.000 ευρώ. Εάν είναι γονική παροχή ενός ακινήτου αντικειμενικής αξίας πάλι 500.000 ευρώ, σύμφωνα με την κλίμακα την οποία δώσατε στο δικό σας το νομοσχέδιο -γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το παράδειγμα των 500.000 ευρώ- πρέπει να πληρώσει 11.500 ευρώ. Πενήντα χιλιάδες ευρώ ο ένας, 11.500 ευρώ ο άλλος.
Προσέξτε τώρα, κύριοι συνάδελφοι. Εάν γίνει μεταβίβαση μετοχών σε μια εταιρεία ακίνητης περιουσίας αξίας 500.000 ευρώ, σύμφωνα με το νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ 2961/2001, το άρθρο 29 παράγραφος 3 το οποίο αναφέρεται στη μεταβίβαση μετοχών μέσω γονικών παροχών, θα πληρώσει 3.000 ευρώ, αφού είναι 0,6%. Επικαλούμαι τη λογική σας. Έχει λογική;
Κύριε Υπουργέ, ή σας παραπλανούν κάποιοι ή βαλτοί είστε, διότι φορολογείτε τη μεσαία περιουσία και αφήνετε απέξω τις υπεράκτιες εταιρείες και τις μεγάλες εταιρείες ακίνητης περιουσίας. Με ποιους έχετε συνεννοηθεί ή ποιους κοροϊδεύετε; Εάν εσείς ως Υφυπουργός δεν έχετε αρμοδιότητα από τον Υπουργό σας ο οποίος λείπει στις Βρυξέλλες, επιφυλαχθείτε, πηγαίνετε τηλεφωνήστε του, πείτε του το παράδειγμα που είπαν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας –σας το είπε ο κ. Καράογλου, σας το είπε ο κ. Σταϊκούρας, σας το είπαμε στην Επιτροπή, σας το είπε ο συνάδελφος κ. Παπαδημούλης από το Συνασπισμό, σας το είπε ο κ. Ροντούλης- και συνεννοηθείτε μαζί του. Δεν μπορείτε να νομοθετείτε με αυτό τον τρόπο. Εκτίθεστε και εκθέτετε τη χώρα.
Κύριε Παπουτσή, δεν ξέρω πόσο καλά οικονομικά γνωρίζετε, αλλά θα πρέπει να διαβάζετε ιστορία και θα πρέπει να διαβάζετε και εφημερίδες. Δεν έχετε κατανοήσει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε από την κατάρρευση των ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και καταρρέει και η ισπανική οικονομία περισσότερο από την Ελλάδα, άσχετα που με το δικό σας ερασιτεχνισμό η Ελλάδα δέχθηκε την πρώτη κερδοσκοπική επίθεση από τα διεθνή κεφάλαια, διότι καταρρέει και στην Ισπανία η κτηματαγορά. Γιατί; Διότι σε αυτές τις χώρες υπάρχουν μεγάλες εταιρείες με χιλιάδες ακίνητα και διαμερίσματα και όταν υπάρχει ύφεση, καταρρέουν οι αγορές.
Εμείς ευτυχώς -δόξα σοι ο Θεός!- επειδή είχαμε τετρακόσια χρόνια σκλαβιά, έχουμε την έκφραση -το θυμόμαστε όλοι και το λέω, αφού μιλάμε με παροιμίες- «να έχω μια πατουχιά περιουσία να πατάει το πόδι μου σε κάτι δικό μου». Ο καθένας νομίζει πως έχει αξία, αλλά δεν γίνονται πράξεις. Εάν καταρρεύσει και η αξία της ακίνητης περιουσίας θα καταρρεύσει και η ελληνική οικονομία. Ξυπνήστε! Συνεννοηθείτε μεταξύ σας και ελάτε να τα βρούμε, για να δούμε πώς θα σώσουμε την ελληνική οικονομία που εσείς καταρρεύσατε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Για άλλη μια φορά σας προκαλώ. Διακόσια ογδόντα εννιά δισεκατομμύρια ευρώ είναι η ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ για το χρέος από τα 300.000.000 ευρώ συνολικού δημοσίου χρέους.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(AS)
(TS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Μανώλη Κεφαλογιάννη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολουθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κύρος Αστέριος Ροντούλης.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Παπουτσή, μετά από όλα όσα είπατε για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α έβγαλα ένα συμπέρασμα, ότι το δείπνο του κυρίου Κύρκου δεν πήγε χαμένο, σε καμία περίπτωση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Όσον αφορά την ατμόσφαιρα που επικράτησε στην Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω ότι παρακολουθήσαμε ένα σκυλοκαβγά. Εξ αυτού του λόγου καταλαβαίνουμε όλoι πώς έφθασε η χώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση. Είναι αυταπόδεικτο.
Βεβαίως, κύριε Παπουτσή, δεν ξέρω εάν κλαίτε εσείς και ποσώς με ενδιαφέρει. Δεν ξέρω εάν κλαίει ο κύριος Κεφαλογιάννης και ποσώς μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως, είναι ότι κλαίει ο ελληνικός λαός.
Έρχομαι τώρα στα ποτά. Πρώτον, θα πρέπει να σας πω ότι δεν είστε έξυπνοι, διότι ό,τι κάνατε με την φορολόγηση των ποτών θα έπρεπε να το κάνετε νωρίτερα, κατά τις γιορτές δηλαδή, όπου υπήρχε ένα κλίμα ευωχίας και ευφορίας. Θα μπορούσε να γίνει ανεκτό ένα τέτοιο μέτρο. Τώρα που πέρασε αυτό το κλίμα αρχίζει η μουρμούρα. Θα έχετε μουρμούρα μπροστά σας.
Κύριε Σαχινίδη, εσείς τέλος πάντων έρχεστε από τη Λάρισα. Κάνουμε τσίπουρο εκεί. Στην Κρήτη κάνουν τσικουδιά. Καταλαβαίνετε τι θέλετε να πω; Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Φορολογείτε τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Και πότε τα φορολογείτε; Τα φορολογείτε όταν το αγροτικό ζήτημα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, όταν οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα, έξω. Εσείς στέλνετε λάθος μηνύματα, τους προκαλείτε.
Σας ερωτώ λοιπόν, πώς θα έρθετε στο οινοποιείο του Τυρνάβου; Πώς θα δείτε στα μάτια τους στους αμβικούχους; Πώς θα δείτε στα μάτια, κύριε Σαχινίδη, τους παραγωγούς των παραδοσιακών ποτών της Θεσσαλίας; Να δω, πώς θα γυρίσετε στον Τύρναβο.
Έρχομαι τώρα στα τσιγάρα. Κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορώ να κάνω καμία σοβαρή κριτική. Να σας πω γιατί; Διότι, εδώ έχουμε το εξής φαινόμενο: Κατά κυριολεξία οι περιπτεράδες διόρθωσαν την τροπολογία. Οι περιπτεράδες ξέρουν περισσότερα από τον Υπουργό. Σας ανάγκασαν να αποσύρετε την τροπολογία και να κατεβάσετε ένα εντελώς αλλαγμένο νομοσχέδιο, με άλλες ρυθμίσεις.
Μια που μιλάμε για περιπτεράδες, περιπτεριούχους, θα πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι εμάς μας ενδιαφέρει η επιβίωση του περιπτέρου. Διότι, το περίπτερο στην περιφέρεια, στο χωριό, δίνει ζωή. Θα πας στον περιπτεριούχο και θα ρωτήσεις πού είναι η τάδε διεύθυνση, πού είναι ο τάδε δρόμος. Θα πάρεις ένα πακέτο τσιγάρα. Δίνει ζωή το περίπτερο στο χωριό. Εσείς τι κάνατε; Αυξάνοντας την φορολογία περιορίσατε το εισόδημα των περιπτεριούχων στο 50%.
Θα πρέπει να σας πω και το εξής: Να κάνουμε μία συμφωνία. Να θεσμοθετήσουμε ένα καθαρό κέρδος για τον περιπτεριούχο. Πού είναι το πρόβλημα τώρα; Το πρόβλημα είναι ότι συμπιέζεται μεταξύ δύο καρχαριών ο περιπτεριούχος. Από τη μία μεριά οι καπνοβιομηχανίες, οι μεγάλοι καρχαρίες, και από την άλλη εσείς, ο καρχαρίας του κράτους, που το μόνο που έχει να κάνει είναι να εφαρμόζει μία φορομπηχτική πολιτική. Τους εξαντλήσατε τους ανθρώπους. Κλείνει το περίπτερο το ένα μετά το άλλο και δεν λέτε να το καταλάβετε αυτό το πράγμα.
Έρχομαι τώρα σε ένα τρίτο σχόλιο. Στο άρθρο 1, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για τις χήρες και τα ορφανά. Σωστό, το επικροτούμε. Υπάρχει μία εξαίρεση για τους ανθρώπους που έχουν μία αναπηρία 67% και πάνω. Σωστό, αυτό το επικροτούμε.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εμείς όμως, στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, κύριε Πρόεδρε, έχουμε μια αρχή. Θέλουμε κυριολεκτικά, σε κάθε νομοσχέδιο –τελειώνω σε τριάντα δευτερόλεπτα- να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, ειδική πρόνοια, για την τρίτεκνη οικογένεια και για την πολύτεκνη οικογένεια διότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα.
Πρόταση λοιπόν, του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι η εξής: Το αφορολόγητο για τους τριτέκνους να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ και για τους πολυτέκνους στα 300.000 ευρώ και να εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 0,3%. Έτσι θα δείξει η πολιτεία ότι αντιμετωπίζει όπως πρέπει να αντιμετωπίζει ένα ευνομούμενο κράτος ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που συμβάλλουν τα μέγιστα σε αυτό που λέμε αιμοδότηση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους.
(PE)
(3AS)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., o κ. Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα τον αξιότιμο Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κεφαλογιάννη, και κόντευα να δακρύσω! Έλεος!
Κύριε Κεφαλογιάννη, όταν έφερε ο κ. Αλογοσκούφης το περίφημο αυτό νομοσχέδιο που διατηρούσε την ανύπαρκτη φορολογία για τη μεταβίβαση μετοχών, ομολόγων και χρεογράφων δεν ήσασταν σ’ αυτήν την Αίθουσα; Μήπως λείπατε από την Ελλάδα; Δεν ακούγατε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Λαφαζάνη, μην απευθύνεστε προσωπικά στον κ. Κεφαλογιάννη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Να απευθύνεται στο Προεδρείο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτά που είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, αλλά απευθυνόμενος προς το Προεδρείο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, σύμφωνοι.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι έλειπε ο κ. Κεφαλογιάννης και δεν άκουσε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Παράλληλα, όμως, κατήργησε τη φορολογία γονικών παροχών. Γιατί δεν το λέτε αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μην διακόπτετε τώρα και εσείς. Ναι, υπάρχει και ο κίνδυνος ο περιπτεράς να πουλάει λιγότερα τσιγάρα και να μη λέει και τους δρόμους πού ακριβώς βρίσκονται, τώρα όμως αφήστε να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θέλω να πω στον αξιότιμο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. ότι ξέρω πως υπάρχει μία πολυκατοικία προς αυτήν την πλευρά, μην ψάχνει και για άλλη πολυκατοικία, δεν υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Λαφαζάνη, πάλι κάνετε αναφορές. Απευθυνθείτε προς το Προεδρείο επί του νομοσχεδίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τις αναφορές δεν τις κάνω εγώ, έγιναν προς τη δική μας πλευρά. Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.
Θα ήθελα να ρωτήσω τους κυρίους της Κυβέρνησης το εξής: Ψάχνουν για κορόιδα μ' αυτό το νομοσχέδιο. Κορόιδα μπορεί να υπάρχουν, αλλά πλούσιοι και κορόιδα το θεωρώ αδύνατο. Σκεφθείτε, κύριε Υφυπουργέ, έναν που διαθέτει ακίνητη περιουσία 10.000.000 ευρώ και θέλει να την κληροδοτήσει στα παιδιά του. Είναι δυνατόν να είναι τόσο βλάξ να πάει να φορολογηθεί με το 10%, που βάζετε την κληρονομιά πρώτου βαθμού για τα παιδιά του, και να μη μεταβιβάσει αυτήν την ωραία ακίνητη περιουσία του σε μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων ή και όχι διαχείρισης ακινήτων, για να τη μεταβιβάσει με ένα ευτελές ποσό στο παιδί του, σχεδόν τσάμπα; Υπάρχει τέτοιος βλάξ; Τον αναζητείτε δια του νομοσχεδίου σας; Δεν θα τον βρείτε. Γι’ αυτό, αυτό το οποίο κάνετε με την ακίνητη περιουσία, πέραν του ότι δεν είναι προοδευτική η φορολογία, εφόσον διατηρείτε τη φορολογική ασυλία στην κληρονομιά των μετοχών, των ομολόγων και των χρεογράφων, γενικά είναι δώρον άδωρον, είναι εμπαιγμός και κοροϊδία.
Κύριε Υφυπουργέ, γιατί βάζετε το 10% στη μεταβίβαση μετρητών; Πέραν του ότι είναι άδικο και παράλογο, εφόσον έχετε τη μεταβίβαση των μετοχών στο 0,6%, όταν είναι εισηγμένες μάλιστα, πέρα απ’ αυτό, εδώ υπάρχει η εξής απλή λογική. Ένας έχει να μεταβιβάσει ένα μεγάλο ποσό. Γιατί να το κάνει αυτό κατευθείαν σε μετρητά και να μην αγοράσει, για παράδειγμα, ομόλογα του δημοσίου, να τα μεταβιβάσει, να έχει φορολόγηση 6‰ και να τα μεταφέρει στο παιδί του;
Επομένως, εδώ κάνουμε μία πολύ μεγάλη κοροϊδία με το νομοσχέδιο. Και την κάνετε επίτηδες.
Μας είπε ο κύριος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κάνουμε υπομονή. Εμείς έχουμε υπομονή, αλλά εδώ η υπομονή αυτή τραβάει δεκαετίες με τη φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου. Τραβάει δεκαετίες αυτή η υπομονή! Εν τω μεταξύ, με τη δική μας υπομονή, τι γίνεται; Μέχρι, υποτίθεται, να φέρει μέτρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα οποία θα κρατούν μία ισορροπία, θα έχουν μεταβιβαστεί θαυμάσια όλες αυτές οι περιουσίες με απώλεια δημοσίων εσόδων και προς υγείαν των κορόιδων, των μεσαίων φορολογούμενων, οι οποίοι πληρώνουν τη νύφη.
Τέλος, σταματήστε να ανεβάζετε την έμμεση φορολογία. Σταματήστε αυτήν τη φοροεπιδρομή της έμμεσης φορολογίας, την οποία κάνετε μια για να σώσετε το περιβάλλον και τώρα για να σώσετε την υγεία του ελληνικού λαού. Σταματήστε να σώζετε και το περιβάλλον και την υγεία του ελληνικού λαού, για να κλείσετε τη μαύρη τρύπα. Οι μαύρες τρύπες, μ' αυτό τον τρόπο που πάτε να τις κλείσετε, όχι μόνο δεν θα κλείσουν, αλλά θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
(EP)
(3PE)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Στο σημείο αυτό, το λόγο έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Δεν θα χρειαστώ ούτε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μην είστε σίγουρος γι’ αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Σήμερα, στην Αίθουσα παρακολουθήσαμε να αναπτύσσεται ιδιαιτέρως πολύ το ειδύλλιο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Συνασπισμού.
Κύριε Λαφαζάνη, ή η Κίρκη σας έχει πλανέψει ή ο Κύρκος σας έχει μαγέψει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν ολοκληρωθεί οι πρωτολογίες.
Κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα να μην δευτερολογήσετε, γιατί δεν νομίζω πλέον ότι χρειάζεται να γίνουν και δευτερολογίες. Έχει εξαντληθεί το θέμα, έχουν διατυπωθεί τα επιχειρήματα και πρέπει να πω ότι και εσείς είχατε επανειλημμένα πάρει το λόγο και έχετε εξηγήσει διάφορα πράγματα.
Κύριε Κεφαλογιάννη, παρακαλώ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω το δικαίωμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχετε δικαίωμα δευτερολογίας, εάν επιμένετε. Η έκκληση που κάνω προς τους ομιλήσαντες είναι εάν δεν υπάρχει οπωσδήποτε λόγος και πολύ σημαντική αιτία, να μην πάμε σε δευτερολογίες.
Σωστά κύριε Παπουτσή;
Δεν θα δευτερολογήσει ο κ. Παπουτσής, δεν βλέπω ούτε οι άλλοι να θέλουν. Είπαμε, και ο Υπουργός ας μη δευτερολογήσει, αλλά θα κάνουμε μία, ας το πούμε εξαίρεση, εν τω δικαιώματί σας για να έχετε δύο λεπτά για τη δευτερολογία σας και ολοκληρώνουμε τη συζήτηση.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αύριο έχουμε και πρωινή συνεδρίαση.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν θα ήταν και στις δικές μου προθέσεις να δευτερολογήσω, για την οικονομία της συζήτησης, εάν δεν αναφερόταν στο πρόσωπό μου ο αγαπητός συνάδελφος κ. Λαφαζάνης.
Όντως, παρακολουθούσα τη συνεδρίαση, αν και ήμουν Υπουργός και μάλιστα από το εξωτερικό και είχα προβληματιστεί. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι εμείς δεν καταργήσαμε τον νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το 0,6%, που σημαίνει ότι στο παράδειγμα των 500.000 ευρώ ο φόρος ήταν 3.000 ευρώ, διότι κατεβάζοντας το συντελεστή στο 1% ο φόρος για το ίδιο ποσό ήταν 5.000 ευρώ. Άρα, είχε μία λογική οικονομική ισορροπία.
Αλλά θέλω, μιας και πήρα το λόγο, να σας εξηγήσω πώς στα μαθηματικά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1.000.000 εξομοιώνεται με τις 60.000. Γι’ αυτό το λόγο είπα στον κ. Υφυπουργό να μιλήσει με τον προϊστάμενό του, τον Υπουργό Οικονομικών.
Ακούστε το παράδειγμα. Για 1.000.000 ευρώ μία εταιρία ακινήτου με βάση το νόμο μεταβίβασης μετοχών μέσω γονικών παροχών, πληρώνει φόρο με το 0,6%, 6.000 ευρώ. Για 60.000 άτυπη δωρεά, με συντελεστή 10%, πληρώνει πάλι 6.000 ευρώ. Να πώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταφέρνει να εξομοιώσει το 1.000.000 με τις 60.000.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 και 2.
Έχει υποβληθεί αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 1, όπως τροποποιήθηκε και κατά την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου. Θα αναγνώσω τον κατάλογο των υπογραφόντων για την αίτηση της ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός για την υποβολή της.
Ο κ. Καρατζαφέρης Γεώργιος. Παρών.
Ο κ. Αποστολάτος Βαίτσης. Παρών.
Ο κ. Βορίδης Μαυρουδής. Παρών.
Ο κ. Ροντούλης Αστέριος. Παρών.
Ο κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις. Παρών.
Ο κ. Κοραντής Ιωάννης. Παρών.
Ο κ. Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος. Παρών.
Ο κ. Ανατολάκης Γεώργιος. Παρών.
Ο κ. Βελόπουλος Κυριάκος. Παρών.
Ο κ. Κολοκοτρώνης Άγγελος. Παρών.
Ο κ. Μαρκάκης Παύλος. Παρών.
Η κα Παπανδρέου – Παπαδάκη Ουρανία. Παρούσα.
Ο κ. Πλεύρης Αθανάσιος. Παρών.
Ο κ. Πολατίδης Ηλίας. Παρών.
Ο κ. Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος. Παρών.
(PN)
(3EP)
Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός υπογραφόντων την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών.
Συνεπώς, διακόπτουμε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά, σύμφωνα με τον Κανονισμό.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Οι αποδεχόμενοι το άρθρο 1 λέγουν «ΝΑΙ».
Οι μη αποδεχόμενοι το άρθρο 1 λέγουν «ΟΧΙ».
Οι αρνούμενοι ψήφο λέγουν «ΠΑΡΩΝ».
Καλούνται επί του καταλόγου ο κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο κ. Γρηγόριος Αποστολάκος από τη Νέα Δημοκρατία.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι έχουν έρθει στο Προεδρείο τηλεομοιοτυπίες (fax) συναδέλφων, σύμφωνα με το άρθρο 70 Α του Κανονισμού της Βουλής, με τις οποίες γνωστοποιούν την ψήφο τους επί του άρθρου 1. Οι ψήφοι αυτές θα ανακοινωθούν και θα συνυπολογιστούν στην καταμέτρηση η οποία θα ακολουθήσει.
Παρακαλώ να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου.
(ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)
(GH)
(3PN)
(ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Υπάρχει κάποιος συνάδελφος που δεν άκουσε το όνομά του;
Κανείς.
Οι επιστολές οι οποίες απεστάλησαν στο Προεδρείο από τους συναδέλφους, σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής, καταχωρίζονται στα Πρακτικά και έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κυρίους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και την εξαγωγή του αποτελέσματος.
(ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
(ΧΑ)
(3GH)
(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν συνολικά 258 Βουλευτές.
«ΝΑΙ» ψήφισαν 155 Βουλευτές.
«ΟΧΙ» ψήφισαν 103 Βουλευτές.
Συνεπώς, το άρθρο 1 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό έγινε δεκτό.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, το άρθρο 2 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το ακροτελεύτιο άρθρο έγινε δεκτό ομοφώνως.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολο κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
(XP)
(XA)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό δέχεστε να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 00.16’ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα ημέρα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10.00’ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος πρώτον, Νομοθετική Εργασία, μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Προστασία Δασών και Δασικών Εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις» και δεύτερον συζήτηση και λήψη απόφασης σύμφωνα με τα άρθρα 62 του Συντάγματος και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που σας έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
1 / 235 ΜΑΣΟΥΡΑΣ Σ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ 19/1/2010
Τελευταία Αποθήκευση: 19/1/2010 6:26:00 μμ Από: Αρβανίτη Κωνσταντίνα
Εκτυπώθηκε: 19/1/2010 6:26:00 μμ
PDF:
es20100119.pdf
TXT:
es100119_1.doc
Επιστροφή