Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΟΣΤ΄ 03/03/2010
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΣΤ΄
Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 3 Μαρτίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.21΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Επικαιρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 4 Μαρτίου 2010.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις πρώτου κύκλου (Άρθρο 130 παράγραφος 2 και 3 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 504/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Αικατερίνης Φαρμάκη-Γκέκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την προκήρυξη θέσεων απασχόλησης ΑΜΕΑ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το νόμο 2643/1998 κ.λπ..
2.- Η με αριθμό 506/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Χανίων από τον ΕΛΓΑ κ.λπ..
3.- Η με αριθμό 508/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την αντιμετώπιση της εναέριας ρύπανσης στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή κ.λπ..
4.- Η με αριθμό 514/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για καθολική απαγόρευση των στρατιωτικών παρελάσεων στη Χώρα μας κ.λπ..
5.- Η με αριθμό 517/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεοδώρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (Η.Σ.Α.Π.)κ.λπ..
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν.
Βουλής)
1. Η με αριθμό 511/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με το πρόγραμμα απονιτροποίησης στη Θεσσαλία κ.λπ..
2.- Η με αριθμό 507/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την αναστολή κατασκευής των αθλητικών έργων των Δήμων Γυθείου και ΄Ελους κ.λπ..
3.- Η με αριθμό 513/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη χρήση του κτηρίου του παλαιού Νοσοκομείου της Κέρκυρας ως Νοσοκομείου χρόνιων νοσημάτων και Κέντρου Υγείας Αστικού τύπου κ.λπ..
4.- Η με αριθμό 515/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Πάυλου Μαρκάκη προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη θαλάσσια συγκοινωνία και τις λιμενικές υποδομές των Βορείων Σποράδων κ.λπ..
5.- Η με αριθμό 516/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Οικονομικών
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».
Το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στο σύνολο στη συνέχεια.
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και της επεξεργασίας τους».
Το νομοσχέδιο να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Εξωτερικών
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών-Μελών τους, αφ’ ενός και της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, αφ’ ετέρου, μετά της Τελικής Πράξης, των Δηλώσεων και του συνημμένου Πρακτικού Διόρθωσης Αβλεψιών».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής», έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του Επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και της επεξεργασίας τους».
Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν μόνον ο αρμόδιος Υπουργός, εφόσον το επιθυμεί, οι εισηγητές, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι Βουλευτές που διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους για πέντε λεπτά της ώρας ο καθένας.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Δημήτρης Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρώνουμε σήμερα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο την τροποποίηση της Σύμβασης της Βασιλείας που αφορά στον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και της επεξεργασίας τους. Ουσιαστικά, κυρώνουμε την απαγόρευση, την απόφαση δηλαδή της τροποποίησης που απαγορεύει τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λιχτενστάιν προς άλλα κράτη, εκτός από τα προαναφερόμενα.
Σκοπός της τροποποίησης αυτής της Σύμβασης και της απαγόρευσης είναι να μην επιτρέπεται η διασυνοριακή διακίνηση και μεταφορά αποβλήτων, από χώρες με υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, προς χώρες με χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, προκειμένου να μην καταστούν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνετε, οι τελευταίες «αποθήκες» επικίνδυνων τοξικών -και σε ορισμένες περιπτώσεις- και πυρηνικών αποβλήτων και να μην καταστούν επίσης «νεκροταφεία» αυτές οι χώρες, οι λιγότερο αναπτυγμένες, αποσυρόμενων οχημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, ηλεκτρονικών αποβλήτων κ.ο.κ..
(SM)
(SS)
Θα ήθελα να σημειώσω, ότι κάθε χώρα οφείλει να προχωρήσει στη διαχείριση των δικών της αποβλήτων -ιδίως των επικίνδυνων και των τοξικών- σεβόμενη τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά και τις αρχές καλής γειτονίας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.
Στην κατεύθυνση αυτή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαιτείται σήμερα μια διαφορετική προσέγγιση απ’ ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε ακολουθήσει ως χώρα, που αφορά στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, τοξικών, νοσοκομειακών, ζωϊκών, βιομηχανικών κ.λ.π. και η οποία θα σέβεται πρώτα απ’ όλα τον άνθρωπο, θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας και κυρίως θα σέβεται τις προστατευόμενες από τις διεθνείς συνθήκες περιοχές.
Και τούτο γιατί σήμερα η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Υπάρχει μια ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων και η κατάσταση -θα λέγαμε- είναι τραγική και χαοτική. Υπάρχει σήμερα ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων και τοξικών αποβλήτων που μολύνουν το υπέδαφος, τον αέρα, τον υδροφόρο ορίζοντα και το υδάτινο δυναμικό της χώρας, τις λίμνες, τις λιμνοθάλασσες, τη θάλασσα, τα ποτάμια, ενώ η απόρριψη μπαζών και ηλεκτρονικών συσκευών -οπουδήποτε σχεδόν επιθυμεί κανείς- έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Στη δική μου περιοχή λόγου χάριν, στον Αμβρακικό Κόλπο, η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο μόλυνσης και ρύπανσης με τα ποτάμια, τον Άραχθο, τον Λούρο που μεταφέρουν τους ρύπους τον Αμβρακικό κόλπο. Και κυρίως, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι τα ζωικά απόβλητα από τα πτηνοτροφεία, από τα χοιροτροφεία που μεταφέρουν τη μόλυνση και όλους αυτούς τους ρύπους στον Αμβρακικό κόλπο και στα ποτάμια, τον Άραχθο και το Λούρο. Επίσης, τα ατυχήματα ναυαγίων με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Ιόνιο πέλαγος, είναι πλέον συχνά.
Σε κάθε περίπτωση -και κυρίως εκεί που έχουμε μεγάλα βιομηχανικά απόβλητα που μολύνουν, όπως στον Ασωπό- μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από βιομηχανικά λύματα, οι ίδιες οι βιομηχανίες θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ενώ αυστηρές θα πρέπει να είναι οι κυρώσεις σε περιπτώσεις ανάμειξης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων με αστικά απορρίμματα.
Ακόμα σήμερα μπορεί να δει κανείς ότι σαράντα τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παράγονται στη χώρα μας, κινητά, εκτυπωτές, υπολογιστές, τηλέφωνα, ψυγεία, τηλεοράσεις για τα οποία δεν υπάρχει ουσιαστικά χώρος διάθεσής τους. Διατίθενται ανεξέλεγκτα. Βέβαια αποτελούν όλες αυτές οι συσκευές, τα ηλεκτρονικά απόβλητα μια μόνιμη και αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Και αξίζει να αναφερθεί -αυτός ο κατάλογος είναι μακρύς, δεν τελειώνει, ορισμένα παραδείγματα ανέφερα- ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τον τελευταίο Σεπτέμβριο του 2009 την Ελλάδα, γιατί δεν είχε καταρτίσει και θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, το οποίο να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.
Χρειάζεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια συνέπεια και μια διαφορετική θεώρηση και μια άλλη πολιτική σε ό,τι αφορά τη διάθεση και τη διαχείριση των αποβλήτων, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας διαθέτει το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Και θα έλεγα ότι η Υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τόνισε ότι τρία είναι τα θέματα που έχουν σχέση με τα επικίνδυνα απόβλητα σήμερα στη χώρα μας. Πρώτον, είναι η καταγραφή των επιχειρήσεων που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα. Και εδώ γίνεται μια προσπάθεια, από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επιχειρείται η δημιουργία ενός μητρώου τέτοιων βιομηχανιών. Δεύτερον, είναι η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων. Και τρίτον, η χωροθέτηση για τη διάθεση ή αξιοποίηση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Και σε αυτό το σημείο, σχετικά με τη διαχείριση και τη χωροθέτηση για τη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος των επικίνδυνων αποβλήτων.
Επειδή, όμως, το κύριο και πλέον σημαντικό ζήτημα αποτελεί η αδειοδότηση των χώρων διάθεσης, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέσα στο 2010 να υπάρχει κατ’ αρχήν μια χωροθέτηση ενός χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει μια εκκρεμότητα με αυτή την τροποποίηση της Σύμβασης της Βασιλείας. Έχει περάσει από το 1995 στις 22 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη και μέχρι σήμερα -δεκαπέντε χρόνια μετά- δεν έχει ολοκληρωθεί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Δώστε μου ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Γι’ αυτό θα πρέπει να αρθεί αυτή η εκκρεμότητα και να ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο αυτή η τροποποίηση της Σύμβασης της Βασιλείας, έτσι ώστε να μην έχουμε πλέον πρόβλημα. Γιατί υπάρχει και ένα μόνιμο σημείο τριβής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτή η Σύμβαση, για να ισχύει, θα πρέπει να κυρωθεί από τα 2/3 των χωρών μελών –δηλαδή των 172 χωρών- που έχουν υπογράψει. Και επειδή η χώρα μας είναι μία από τις τρεις που δεν έχει υπογράψει -έχουν υπογράψει 24 από τις 27 χώρες- θα πρέπει να υπογράψει, έτσι ώστε να αρθεί αυτό το σημείο τριβής που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σχέδιο νόμου, αίρεται αυτή η μακροχρόνια εκκρεμότητα και προτείνεται η έγκριση και η υιοθέτηση της τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας με την κύρωσή της με το παρόν σχέδιο νόμου.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να επισημάνω ότι αν πραγματικά θέλουμε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, η συζήτηση για τη διαχείριση των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων στη χώρα μας ουσιαστικά τώρα αρχίζει με οργανωμένο, σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο.
Στη συζήτηση αυτή, είμαστε διατεθειμένοι όχι απλώς να συμμετάσχουμε, αλλά να λάβουμε γενναίες αποφάσεις και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής και των Ελλήνων πολιτών.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτριο Τσιρώνη.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Μιχαήλ έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Γιαννάκη έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο συνάδελφος της πλειοψηφίας με σαφήνεια περιέγραψε σε τι ακριβώς αναφέρεται το σχέδιο νόμου που καλούμαστε σήμερα να εξετάσουμε και να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε.
Είχαμε τη δυνατότητα στην επιτροπή να τοποθετηθούμε αναλυτικά και να είμαστε θετικοί σ’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται σ’ ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην πατρίδα μας –δεκαετίες θα έλεγα- και έχει να κάνει με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, μια διαχείριση που στην πραγματικότητα και στην πράξη είναι όχι μόνο ελλιπής, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καν, με την έννοια ότι παράγονται χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια –όπως θα έπρεπε σαν οργανωμένο κράτος- πού ακριβώς πάνε, πώς διαχειρίζονται, πού καταλήγουν.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα τεράστιο πρόβλημα που πιστεύουμε ότι με την τροποποίηση και κύρωση της Σύμβασης της Βασιλείας θα καλύψουμε με την έννοια ότι -αν μη τι άλλο- θα υπάρξει μια συστηματική καταγραφή, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα, πού πηγαίνουν και πώς διαχειρίζονται τα επικίνδυνα απόβλητα.
Και μιλάμε για επικίνδυνα απόβλητα που σε πολλές περιπτώσεις και στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα -όπως στην περίπτωση της περιφέρειάς μου, στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού ποταμού- εντοπίζονται σε απίθανα σημεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που στην περιοχή μου είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Άλλωστε, πολλές φορές αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα είναι σίγουρα υπεύθυνα για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με το εξασθενές χρώμιο και όχι μόνο. Είμαστε, λοιπόν, θετικοί σε αυτή την πρωτοβουλία, ψηφίζουμε την κύρωση.
Θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο -μπορεί να μην είναι άμεσα συμβατό με το νομοσχέδιο που εξετάζουμε- που είναι επίκαιρο για την περιφέρειά μας. Η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Θήβας είναι ανήσυχη και δηλώνει την αντίθεσή της με την όποια εγκατάσταση, γιατί φημολογείται εδώ και αρκετούς μήνες ότι πρόκειται να εγκατασταθεί εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Θήβας. Θέλω να τονίσω προς την Κυβέρνηση και την κυρία Υπουργό, ότι μια τέτοια εγκατάσταση μας βρίσκει ομόφωνα αντίθετους και σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη, να προστεθεί μια επιπλέον τέτοια λειτουργία.
Και θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι στη Βοιωτία είμαστε από τους λίγους νομούς που εδώ και αρκετό καιρό έχουμε λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Υπάρχουν ήδη και λειτουργούν δύο ΧΥΤΑ σε Θήβα και Λειβαδιά. Η τοπική αυτοδιοίκηση -την οποία οφείλω να συγχαρώ- συναινετικά βρήκε και τη χωροθέτηση, αλλά και η ίδια, με δική της πρωτοβουλία, λειτουργεί αυτές τις δύο χωματερές. Ήδη δεν υπάρχει καμιά ανεξέλεγκτη και παράνομη χωματερή. Άρα, στη Βοιωτία έχουμε λύσει το πρόβλημα της διάθεσης των αστικών αποβλήτων και σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να λειτουργήσει εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή μας.
Ευχαριστώ.
(ΑΜ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Γιαννάκη.
Παρακαλείται η Πρόεδρος κυρία Βέρα Νικολαΐδου, ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και αντιλέγουσα στην προκειμένη συζήτηση, να λάβει το λόγο.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς και στην Επιτροπή δηλώσαμε ότι δεν θα έχουμε θετική ψήφο στην Κύρωση της Τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας.
Θα ήθελα, όμως, να σημειώσω ότι αυτή η τροποποίηση έρχεται στη Βουλή με καθυστέρηση δεκαπέντε χρόνων. Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση, με το νέο άρθρο 4α που προστίθεται στη Σύμβαση, τα αναπτυγμένα κράτη –δηλαδή, τα μέλη του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας τα περισσότερα και ισχυρότερα μέλη είναι και μέλη του ΟΟΣΑ και το Λιχτενστάιν- υποχρεούνται να απαγορεύουν από 1/1/1998 κάθε διασυνοριακή διακίνηση αποβλήτων, χαρακτηρισμένων από τη Σύμβαση ως επικινδύνων, προς άλλα κράτη, όχι μόνο για εργασίες διάθεσης, αλλά και για εργασίες αξιοποίησης. Αυτό το σημειώνω, γιατί η ευθύνη πρώτα απ’ όλα είναι διαχρονική, την έχουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και βέβαια, αν κανείς σταθεί μεμονωμένα στη ρύθμιση αυτή, θα τη σημειώσει ίσως και ως θετική, αφού τουλάχιστον στα λόγια περιορίζει, χωρίς όμως να εξαλείφει στην πράξη, την εξαγωγή τοξικών αποβλήτων σε αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες με το πρόσχημα της ανακύκλωσης.
Μία τέτοια στάση, όμως, εμάς μας βρίσκει αντίθετους, γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε -πρώτα από όλα- ότι και στον τομέα της ασφαλούς διακίνησης των επικίνδυνων αποβλήτων, αυτό που επικρατεί σαν τελικό αποτέλεσμα, διαμορφώνεται με βάση κρατικές, διακρατικές και πολιτικές συμφωνίες, που έχουν κεντρικό στόχο την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως έχει καταδείξει και η εμπειρία της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Επίσης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για τη μείωση των παρεχόμενων επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς η προτεραιότητα της πρόληψης παραμένει στην κυριολεξία κενό γράμμα.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη διασυνοριακή διακίνηση ετεροχρονισμένων επικίνδυνων αποβλήτων, που γίνεται νόμιμα με την εξαγωγή σε φτωχές κυρίως χώρες παλαιωμένου εξοπλισμού, που σε δύο-τρία χρόνια, μετά τη χρηστική του εγκατάλειψη, θα γίνει επικίνδυνο απόρριμμα, εξαιτίας των επικίνδυνων στοιχείων και ουσιών -υγρών και στερεών- που περιέχει.
Δεν μπορούμε, επίσης, να αγνοήσουμε τη διασυνοριακή μεταφορά των επικίνδυνων αποβλήτων που γίνεται με τις ευλογίες της Συνθήκης της Βασιλείας, που -όπως είπαμε- κυρώθηκε κατ’ αρχήν πριν δεκαπέντε χρόνια σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές είναι περίπου δέκα, αλλά οι τέσσερις είναι σίγουρα, γιατί είναι μέλη του ΟΟΣΑ και πρόκειται για την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία και επομένως, καλύπτονται από τη Σύμβαση.
Δεν μπορούμε. τέλος, να αγνοήσουμε την επίπλαστη εικόνα της αυτάρκειας που δίνεται σχετικά με την ασφαλή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων για τις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν στη χώρα μας για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές, ούτε μια εγκατάσταση για την επεξεργασία, αξιοποίηση, τελική διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων. Ειπώθηκε από προηγούμενο ομιλητή ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή ακόμα και με τους δικούς σας όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ρίξει μεγάλη ευθύνη στη χώρα μας, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός. Αυτό που γίνεται δεν είναι απλά ημιτελές, αλλά είναι και σχεδόν ανύπαρκτο επί της ουσίας, όταν ακόμα και αυτός ο χαρακτηρισμός των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ξεκινήσει.
Η Υπουργός, βέβαια, στην Επιτροπή έβαλε ορισμένα σημεία με μεγάλη καθυστέρηση, ότι θα γίνει καταγραφή των επιχειρήσεων που παράγουν απόβλητα, χωροθέτηση κ.λπ.. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την καλή της διάθεση, όρεξη κ.λπ.. Όμως, όλη αυτή η καθυστέρηση, όλη αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση είναι απαράδεκτη. Για μας προέχει πρώτα από όλα η αυτάρκεια κάθε χώρας σε υποδομές επεξεργασίας και διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγει, πλην των λίγων τεχνολογικά εξαιρέσεων, που αυτά απαιτούν εξειδικευμένη επεξεργασία. Και το λέμε αυτό, γιατί σκεφτείτε, με πρόσχημα την αυτάρκεια, αλλά με στόχο την ανακύκλωση, ότι δεν αποκλείεται να γεμίσουμε και τη χώρα μας με επικίνδυνα απόβλητα.
Για τη χώρα μας ειδικότερα, που παράγει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων το χρόνο, στο ΦΕΚ 287Β΄/2007 για τον Εθνικό Σχεδιασμό, αναφέρεται ποσότητα –ήταν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες- τριακόσιες τριάντα τρεις χιλιάδες εκατόν πενήντα πέντε τόνους για το 2004, στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολλαπλάσια.
Θέτουμε ως βασική προτεραιότητα την ίδρυση ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης όλων των επικίνδυνων αποβλήτων -βιομηχανικών, ιατρικών, αγροτικών, στρατιωτικής προέλευσης- οι δαπάνες του οποίου θα καλύπτονται από τους παραγωγούς των αποβλήτων αυτών, με τον κρατικό προϋπολογισμό να καλύπτει το κόστος διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων που προέρχονται από δημόσιες εγκαταστάσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Αντιπροέδρου)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, σε δέκα δευτερόλεπτα.
Με βάση τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο σε μια τόσο αποσπασματική, αλλά και ανεπαρκή ρύθμιση και γι’ αυτό την καταψηφίζουμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Βέρα Νικολαΐδου.
Από το Λ.Α.Ο.Σ. θα έχουμε παρέμβαση;
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το σημερινό σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας που έλαβε χώρα στη Γενεύη το 1995, προβλέπει την τροποποίηση του δικού μας νόμου του 1994, με τον οποίο κυρώθηκε αυτούσια η βασική Σύμβαση της Βασιλείας.
Αυτή η βασική Σύμβαση που τροποποιείται σήμερα, ρύθμιζε τη διαχείριση των αποβλήτων με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, ώστε να αποτραπούν οι τυχόν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, μεταξύ των συμβαλλομένων χωρών που είναι τα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι το Λιχτενστάιν και τα μέλη το Ο.Ο.Σ.Α.. Όμως, με τη βασική Σύμβαση της Βασιλείας δεν προβλέπετο η απαγόρευση σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της εξαγωγής των αποβλήτων γενικά -δηλαδή, των βιομηχανικών, ενεργειακών και των λυμάτων- προς τρίτες, λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Έτσι, με το νομοσχέδιο και την τροποποίηση της Σύμβασης της Βασιλείας -η οποία, όπως αναφέρθηκε, έλαβε χώρα το 1995, τίθεται σε ισχύ και για τα συμβαλλόμενα μέρη από το 1997- συμπληρώνεται η βασική Σύμβαση με τη ρητή απαγόρευση εξαγωγής και διακίνησης αποβλήτων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, τα συμβαλλόμενα κράτη–μέλη είναι υποχρεωμένα, αφ’ ενός μεν να διαχειρίζονται τα πάσης φύσεως απόβλητα με βάση τους όρους και το πλαίσιο της βασικής Σύμβασης της Βασιλείας, αφ’ ετέρου δε, να μην μπορούν να εξαγάγουν τα απόβλητά τους προς οποιαδήποτε τρίτη χώρα, καθώς και να μην επιτρέπουν από την επικράτειά τους τη διακίνηση των αποβλήτων.
Πρέπει όμως να δούμε, τι γίνεται και στο περιβάλλον μας. Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει θέση και να ασχοληθεί με τα απόβλητα. Αναφέρω αυτό που συνέβη πρόσφατα στην Ιταλία, όπου μολύνθηκε η Μεσόγειος και το Ιόνιο Πέλαγος από τοξικά και ενδεχομένως πυρηνικά απόβλητα από τη βύθιση των πλοίων. Όταν, λοιπόν, οι θάλασσές μας, οι οποίες μας περιβάλλουν, γίνονται σκουπιδότοπος και ακόμη, γειτονικές μας χώρες, όπως η Ιταλία, δεν κατάφεραν να προασπίσουν τα παράλιά τους, πρέπει να αναρωτηθούμε και εμείς πώς ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, όταν είναι γνωστό ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τα σύνορά μας, ούτε καν από τη διακίνηση της λαθρομετανάστευσης, πόσο μάλλον από τη διακίνηση και τη βύθιση πλοίων με πυρηνικά ή τοξικά απόβλητα.
Γεγονός είναι ότι σήμερα το Λιμενικό μας Σώμα είναι σε κατάσταση αποδιοργάνωσης, με τουλάχιστον τα πλωτά μέσα που έχει να είναι ακινητοποιημένα. Πρέπει λοιπόν να προβληματίσει την Κυβέρνηση πώς μπορούμε να προασπίσουμε το μεγάλο μέτωπο του θαλάσσιου χώρου μας.
Επίσης, πρέπει να δούμε τη σημερινή πραγματικότητα στα θέματα του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα, στη διαχείριση των αποβλήτων. Βρισκόμαστε πολύ πίσω. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο Ασωπός, όπου επί χρόνια η ελληνική πολιτεία βλέπει το περιβαλλοντολογικό αυτό έγκλημα και παραμένει αδιάφορη.
(XS)
(1AM)
Επίσης, στην ελληνική περιφέρεια χιλιάδες χωματερές δεν έχουν αποκατασταθεί ενώ εμφανίζονται κάθε μέρα καινούργιες, κυρίως μέσα στα ρέματα. Αυτό γίνεται αφ’ ενός μεν από την κακή νοοτροπία μας, αφετέρου δε από την έλλειψη των ελέγχων.
Καθημερινά επίσης παρουσιάζονται φαινόμενα σε βιοτεχνίες και σε βιομηχανίες που έχουν στην κατοχή τους τοξικά απόβλητα και για τα οποία δεν ορίζεται το πώς στο τέλος διατίθενται, διότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, δεν υπάρχει κατάλληλη επεξεργασία και επομένως, το πιο πιθανόν είναι να διαβιβάζονται παρανόμως στο περιβάλλον και να έχουν μεγάλη επίπτωση στον υδροφόρο ορίζοντα.
Εμείς ψηφίσαμε το σχέδιο νόμου και στην επιτροπή, δίνοντας μία μικρή περίοδο χάριτος στην Κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα περιβαλλοντολογικά θέματα και να αποδείξει ότι πράγματι η χώρα μας πρέπει να μπει στην πορεία των αναπτυγμένων χωρών, που σοβαρά επεξεργάζονται τα τοξικά και άλλα απόβλητα και ασχολούνται σοβαρά με το περιβάλλον.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Παύλο Μαρκάκη.
Πριν δώσω το λόγο στην κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, η οποία ορίστηκε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα, για την προκειμένη συζήτηση, θα ήθελα να κάνω μία ανακοίνωση προς το Σώμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, 31 μαθητές και μαθήτριες και 5 εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Αθηνών Μ. Πετράκη και Βαλσαμίδου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ορίστε, κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν τοποθετηθώ για την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης της Βασιλείας, θέλω να πω ότι η σημερινή μέρα πρέπει να γραφτεί μάλλον στην ιστορία. Χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Σε λίγη ώρα ανακοινώνονται τα πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται και σοσιαλιστική.
Θέλω να πω εδώ, ότι έχουμε δημοσιονομικά ελλείμματα, μέσα στα οποία εμπεριέχονται και πρόστιμα που επιβλήθηκαν εδώ και χρόνια -και επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά και παλαιότερα με κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- από την κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων και βεβαίως, πρόστιμα για την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Βεβαίως, σήμερα ερχόμαστε με μία καθυστέρηση να κυρώσουμε αυτή την τροποποίηση της σύμβασης της Βασιλείας που μιλάει για τον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και επεξεργασίας τους. Αυτό είναι ένα θέμα βεβαίως που εκκρεμούσε όλα αυτά τα χρόνια. Δηλώσαμε και στη συζήτηση στην επιτροπή ότι είμαστε θετικοί σ’ αυτή την κύρωση και θέλω να πω εδώ, ότι είναι απλό και στοιχειώδες, σε αντίθεση με το θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και των αποβλήτων εν γένει, που είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.
Σαφέστατα, θα στηρίξουμε τη διασυνοριακή διαχείριση για να υπάρχει μία καλύτερη διαχείριση –και βεβαίως μέσα από ελέγχους- των διασυνοριακών επικίνδυνων αποβλήτων, υπάρχουν όμως, ζητήματα που έπρεπε εμείς να τα έχουμε λύσει από χθες.
Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κρύβουμε τα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα κάτω από το χαλί, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Αν έχουμε σαν βασικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος είναι ευνόητο ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείρισή τους.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων –και μιλάμε βεβαίως για συλλογή, συσκευασία, επισήμανση, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ασφαλή οριστική διάθεση- προϋποθέτει ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης που να πληροί τα κριτήρια και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Και οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δηλαδή, όχι ένα γενικόλογο, αλλά ένα συστηματοποιημένο και ορθολογικό σύστημα διαχείρισης των επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων.
Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένη απογραφή των ποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων, καταγραφή των κατηγοριών αποβλήτων και βεβαίως εδώ μπορούμε να πούμε ότι, ίσως στη χώρα μας να παράγονται μικρότερες ποσότητες, αναλογικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά υπάρχει τεράστια ποικιλία αποβλήτων.
Και βέβαια, πρέπει να γίνει μία καταγραφή των σχετικών βιομηχανιών και των επιχειρήσεων και φυσικά γεωγραφικός εντοπισμός κατάλληλων χώρων, ένα δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης, εκτιμήσεις σχετικά με το απαιτούμενο επίπεδο δυναμικότητας επεξεργασίας. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι βεβαίως σε γνώση των συμπολιτών μας.
Γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας, όπου και ισχύει το «ουδέν μηδέν μονιμότερο του προσωρινού», η διαχείριση αποβλήτων γίνεται κυρίως με τη μέθοδο της προσωρινής αποθήκευσης η οποία στην πράξη διαιωνίζεται λόγω της ανανέωσης των αδειών αποθήκευσης. Έτσι, τα επικίνδυνα απόβλητα, συσσωρεύονται στους χώρους παραγωγής επί μακρόν, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τα αποθηκευμένα επικίνδυνα απόβλητα μάλιστα, υπολογίζονται σε εξακόσιες χιλιάδες τόνους. Και βέβαια όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει με την ανεξέλεγκτη διάθεση.
Να αναφέρω: Μεταλλευτική βιομηχανία Λάρκο. Διοχετεύει τα απόβλητα από την επεξεργασία των μεταλλευμάτων στον Ευβοϊκό. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η βιομηχανία αυτή ρυπαίνει τον κόλπο με περίπου ένα εκατομμύριο τόνους σκουριά κάθε έτος η οποία περιλαμβάνει τοξικά βαρέα μέταλλα.
Γνωστή η περίπτωση του Ασωπού. Έχουμε κάνει ολόκληρο κίνημα, έχουν κάνει κίνημα οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια. Μολονότι παύει επιτέλους να αποτελεί τον αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων, η κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων εξετάζεται μεσομακροπρόθεσμα.
Για τι να πούμε; Να πούμε για το Θριάσιο ή να σας αναφέρω τη λίμνη Κορώνεια, που εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια έπεφταν μέσα απόβλητα από διάφορες βιομηχανίες και όλα αυτά τα απόβλητα κατέστρεψαν την οικονομία μιας ολόκληρης περιοχής;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Το λέω αυτό, διότι εκεί δραστηριοποιούνταν και αλιείς πέριξ της λίμνης Κορώνεια.
Ζήτημα μεγάλο είναι τα επικίνδυνα ιατρικά και ραδιενεργά απόβλητα των νοσοκομείων. Αναφερθήκαμε και στην Πάτρα, που τα νοσοκομειακά απόβλητα καταλήγουν χωρίς κανένα έλεγχο και επεξεργασία στην αποχέτευση και από εκεί, στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
Βεβαίως, αυτό γίνεται παντού. Και στη Θεσσαλονίκη γίνεται και στη Μακεδονία γίνεται. Και θα αναφέρω και αυτό που είχα αναφέρει και στην επιτροπή -το ανέφερε και άλλος συνάδελφος- τι γίνεται με τη βύθιση σκαφών με τα τοξικά απόβλητα ή και τα πυρηνικά απόβλητα. Είχε κάνει και ανάλογη ερώτηση ο Ευρωβουλευτής μας ο κ. Νίκος Χουντής.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τη συλλογή, τη μεταφορά, αλλά δυστυχώς, επειδή δεν υπάρχει δημόσιος φορέας -αυτό το αναφέρουμε για τα νοσοκομειακά απόβλητα- που μέσα από αυτόν να γίνεται όλη η διαχείριση των τοξικών μολυσματικών και βιομηχανικών αποβλήτων, οι ιδιωτικές εταιρείες ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο εναποθέτουν πολλές φορές όλα αυτά σε χώρους παράνομους.
Για τι να πούμε; Για ΧΑΔΑ, για χωματερές, για ΧΥΤΑ, που δεν διασφαλίζονται οι περιβαλλοντικοί όροι; Είναι καθημερινά φαινόμενα στη χώρα μας.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η χώρα μας εξακολουθεί να μη διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου, τέτοιους που να διασφαλίζουν την εφαρμογή όσων προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Μιλάμε για ένα αξιόπιστο Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος και αποτελεσματικές υπηρεσίες περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό ούτε αριθμητικά, ούτε σε επίπεδο εξειδίκευσης, για την εκτέλεση ενός τόσο ειδικού έργου.
Τέλος και εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι αυτό που έπρεπε να γίνει χθες, πρέπει να γίνει άμεσα, με μια ευαισθησία απέναντι στους πολίτες. Το θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων και των απορριμμάτων, εν γένει είναι εξαιρετικά λεπτό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Κανείς δεν τα θέλει δίπλα στην πόρτα του και αυτό είναι λογικό. Πρέπει, επιτέλους οι τοπικές κοινωνίες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και για τους κινδύνους. Να γνωρίσουν τις επιστημονικές επεξεργασίες σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων και τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Ας μην γίνονται πλέον τα πράγματα εν κρυπτώ και από τα πάνω. Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
(FT)
(XS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Αμανατίδου.
Kηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου στου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και της επεξεργασίας τους».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και της επεξεργασίας τους» έγινε δεκτό σε μόνη συζήτηση, κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολο, κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωρισθεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Βύρων Πολύδωρας): Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα της ημερησίας διάταξης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών - Μελών τους, αφ’ ενός και της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, αφ’ ετέρου, μετά της Τελικής Πράξης, των Δηλώσεων και του συνημμένου Πρακτικού Διόρθωσης Αβλεψιών».
Σύμφωνα με την παράγραφο 5, όπως ξέρετε, του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν μόνο ο αρμόδιος Υπουργός, οι Εισηγητές, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι Βουλευτές που διατύπωσαν τις αντιρρήσεις, για πέντε λεπτά της ώρας ο καθένας.
Το λόγο έχει η Εισηγήτρια της πλειοψηφίας κ. Άννα Νταλάρα.
ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίηση της Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, έρχεται για συζήτηση στη Βουλή σε μια συγκυρία που η Ελλάδα επιδιώκει την επανεργοποίηση της προοπτικής ενσωμάτωσης της Δυτικής Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν προεξοφλείται μόνο μέσα από οικονομικές συμφωνίες, αλλά από την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στα κράτη της περιοχής, τη διατήρηση των υπαρχόντων συνόρων και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων. Αυτές είναι οι βάσεις της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, η οποία αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ταραγμένη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για προσπάθεια μακράς πνοής που αποβλέπει στη σταθεροποίηση, την οικονομική ανάκαμψη και τον εκσυγχρονισμό της περιοχής σε αυτούς τους τομείς.
Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι ορατά άμεσα, καθώς η διαδικασία αποβλέπει σε μια ριζική αλλαγή σε βάθος χρόνου στην περιοχή, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να μπει η βάση για μεταφορά ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διακρατικών σχέσεων, στην άλλοτε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.
Είναι γνωστό ότι δύο είναι, όπως συζητήσαμε και στην Επιτροπή, οι βασικοί άξονες της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης. Πρώτα απ’ όλα είναι η προσέγγιση χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την περιοχή και δεύτερον, η προσέγγιση να γίνει υπό όρους, η αιρεσιμότητα δηλαδή, όπως λέγεται, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των δημοκρατικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η εμπέδωση της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς κ.λπ.
Η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στη συνεπή τήρηση των όρων της αιρεσιμότητας που έχει θέσει και προσδιορίσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι τα πλεονεκτήματα κοινοτικής πολιτικής θα χορηγούνται ως ανταμοιβή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εφ’ όσον αυτές τηρούν τις προϋποθέσεις της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, τις οποίες προαναφέραμε. Τα πλεονεκτήματα θα κλιμακώνονται κατά αύξουσα σειρά σπουδαιότητας ως εξής:
Πρώτον, προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς με τη μορφή των αυτονόμων εμπορικών μέτρων.
Δεύτερον, ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα CARDS, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, το Community Assistance for Reconstruction Development and Stabilization.
Και τρίτον, η σύναψη Συμφωνιών Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η εμπέδωση από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων απαράβατων για την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχών, σεβασμός των διεθνών υποχρεώσεων, δηλαδή περιφερειακή συνεργασία και σχέση καλής γειτονίας. Για την ελληνική πλευρά η αποδοχή και ο σεβασμός των βασικών αυτών αρχών είναι το διαβατήριο για τη μελλοντική ένταξη βαλκανικών κρατών στις ευρωπαϊκές δομές.
Σήμερα, η Βουλή καλείται να κυρώσει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου. Πρόκειται στην ουσία για υπαγωγή της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου σε ένα πιο προωθημένο στάδιο, που προβλέπεται στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.
Με τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης δημιουργείται διμερής συμβατικός δεσμός της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι η θεσμοθέτηση του πολιτικού διαλόγου, η απαρίθμηση των υποχρεώσεων της συμβαλλομένης χώρας που απορρέουν από την αιρεσιμότητα – να μη το επαναλαμβάνουμε, το είπαμε πριν- και ο σεβασμός στις αρχές και τις διατάξεις του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και της ΔΑΣΕ.
Επίσης, βασικό στοιχείο είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, η δέσμευση των μερών για τη συμβολή στην οικονομική πολιτική μεταρρύθμιση του Μαυροβουνίου, η θεσμοθέτηση περιφερειακής συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, η σταδιακή εγκαθίδρυση ζώνης ελευθέρων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν τούτοις όμως, το μεγαλύτερο μέρος είναι ευρωπαϊκού περιεχομένου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προοίμιο της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2003, που προσδιορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και την πιθανή ένταξή τους.
Εδώ επιβεβαιώνεται η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των χωρών αυτών στους κόλπους της, αργότερα και εφ’ όσον όλες οι προϋποθέσεις μπουν σωστά.
Το θέμα, μάλιστα, της σημερινής συζήτησης έρχεται σε άριστη χρονική στιγμή, καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει ξανά ρόλο πρωταγωνιστικό στην περιοχή, με κάτι που έκανε ο Πρωθυπουργός από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων, την ατζέντα του 2014.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Στο πνεύμα και στις αρχές της στρατηγικής της Θεσσαλονίκης –ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε- ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, αυτή την ελληνική πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία έχει στόχο η Ευρώπη να ανανεώσει τη δέσμευση που διατύπωσε το 2003 και να ξαναπιστέψουμε όλοι οι λαοί ότι ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η διεύρυνση άλλωστε, αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε σε μια ασταθή περιοχή, μια περιοχή που πριν λίγα χρόνια παρέμενε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, πολιτικής αστάθειας, ανθρώπινης δυστυχίας και επέτεινε το κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Είναι προς το συμφέρον μας αυτή η περιοχή να αλλάξει πρόσωπο. Είναι χρέος μας, και εμάς των Βουλευτών, να αντιληφθούμε ότι οφείλουμε να δώσουμε προοπτική στη γειτονιά μας και να στηρίξουμε την αξιοπρεπή ζωή τους. Είναι κρίσιμο για την δική μας πρόοδο, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας, ασφαλείας, ανάπτυξης, δημιουργίας και ειρήνης στον περίγυρό μας. Γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσετε την κύρωση σταθεροποίησης των σχέσεων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κ. Νταλάρα.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου θα έχει το λόγο;
ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, κύριε Πρόεδρε. Θα χρειαστώ ελάχιστο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μάλιστα, κύριε Κεδίκογλου, έχετε το λόγο για μια σύντομη παρέμβαση.
ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θα μακρηγορήσω, γιατί υπάρχει ευρεία διακομματική συμφωνία για την ανάγκη ενσωμάτωσης των Βαλκανίων, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων, πλέον, στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια άσκησε μια ιδιαίτερα εξωστρεφή πολιτική που ισχυροποίησε την παρουσία της και στην περιοχή των Βαλκανίων, καθιστώντας την αξιόπιστο και ισχυρό παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας. Ο εξευρωπαϊσμός της Νοτιανατολικής Ευρώπης ήταν από τις βασικές στρατηγικές που ακολουθήσαμε με στόχο την πλήρη ένταξη όλων των χωρών της περιοχής σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο θεσμών και πολιτικών αξιών χωρίς διακρίσεις και αντιπαλότητες.
Ως χώρα, που συνδέεται με μακροχρόνιους ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτισμικούς και εμπορικούς δεσμούς με τις χώρες της Βαλκανικής, στεκόμαστε αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν πλήρως στους κόλπους της κοινότητας.
Η ελληνική στάση, έναντι των χωρών της περιοχής των Βαλκανίων, παραμένει και σήμερα αναλλοίωτη, αν και υπολείπονται πρωτοβουλίες αντίστοιχες της κυβέρνησης Καραμανλή στην περιοχή –στο Κόσσοβο, στη Σερβία κ.α.- η οποία έπαιξε έναν ηγετικό και αποτελεσματικό ρόλο, στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με τις χώρες των Βαλκανίων.
Ας μην ξεχνάμε ότι επί διακυβέρνησης Καραμανλή έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις για το Regional Corporation Council, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Βαλκανικές κυβερνήσεις, για όλο το φάσμα των έργων σύγκλισης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο ταλαιπωρημένη είναι η χερσόνησος του Αίμου, γνωρίζουμε πόσο εύκολα μπορεί να ανάψει μια σπίθα στην περιοχή και να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις για όλους μας.
Γι’ αυτό, όσο πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έρχονται τα κράτη της γειτονιάς μας, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ανάπτυξη, η ευημερία, και η ασφάλεια στην περιοχή. Η παρούσα συμφωνία σταθερότητας και σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Μαυροβουνίου εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
(XF)
(1FT)
Είναι βέβαιο πως θα συμβάλλει στη θωράκιση της περιοχής από τις άσχημες καταστάσεις που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Και βέβαια η διαδικασία αυτή χαρακτηρίζεται από ορισμένες προϋποθέσεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν από το Μαυροβούνιο εντός της πενταετίας και θα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Είναι φυσικό ότι ζητώ την υπερψήφιση της συμφωνίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Σίμο Κεδίκογλου.
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Βέρα Νικολαϊδου.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία και κύριοι Βουλευτές, δεν υπάρχει περίπτωση να κυρώσουμε τέτοια σύμβαση, όπως δεν έχουμε επικυρώσει μέχρι τώρα καμία συνθήκη για προσχωρήσεις στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Σήμερα, όμως, διαφωνούμε εκτός των άλλων για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον, ακούστηκαν και σήμερα τα συνηθισμένα, ωραία, εύηχα λόγια για ειρήνη, ευημερία, σταθερότητα, ανάπτυξη, σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας. Ακούστηκαν ιδιαίτερα, όμως, σήμερα κι αυτές τις ώρες, μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και δεν αποκλείεται μέσα σε μία, δύο ώρες από τον Πρωθυπουργό ή από τον Υπουργό, να εξαγγελθούν επιτέλους τα πολύ γνωστά και τα πιο αντιλαϊκά μέχρι τώρα μέτρα, τα βάρβαρα, εφιαλτικά μέτρα που θίγουν όλες τις πτυχές των εργαζομένων και του λαού μας. Μέτρα βέβαια που είναι προαποφασισμένα, είναι μόνιμα και σε καμιά περίπτωση δεν είναι τα οριστικά, τα τελευταία, επικαλούμενη η Κυβέρνηση την οικονομική κρίση και τα άδεια ταμεία του κράτους, προσπαθώντας όμως την ταμπακέρα για άλλη μια φορά να την πληρώσει ο απλός εργαζόμενος, ο λαός μας και όχι αυτοί που έχουν προκαλέσει την κρίση. Δεν έχει κάνει καμία κουβέντα για τους μεγαλοβιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους, το ντόπιο ή το ξένο κεφάλαιο, αλλά τα πάντα είναι για τους περιβόητους επενδυτές.
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από την Κυβέρνηση, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία και από όσους άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συγκεκριμένα μέτρα, να έρθουν και να απολογηθούν απέναντι στο λαό μας, στους εργαζόμενους για τον οικονομικό παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαφήμιζαν και διαφημίζουν ακόμη και για τη δύναμη της ευρωζώνης που έταζαν και όχι να προτείνουν και να στηρίζουν διαδικασίες σήμερα για το Μαυροβούνιο, προενταξιακές, με προοπτική την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων το 2004 με βάση την ατζέντα, όπως αυτή έχει ανακοινωθεί σαν συνέχεια της στρατηγικής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική ιδιαίτερα σύνθετη, αρνητική τόσο από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών με επιπτώσεις στους λαούς και κυρίως στους εργαζόμενους.
Πιστεύουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης εντάσσεται ακριβώς στους ενδοκαπιταλιστικούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που υπάρχουν για τον έλεγχο της περιοχής, για διαμόρφωση νέων συμμαχιών και συγκεκριμένων συσχετισμών, για τα ζητήματα που σχετίζονται με τους ενεργειακούς δρόμους, με το ενεργειακό πρόβλημα. Και φυσικά μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία που έρχεται για ψήφιση, εκφράζεται εκτός των παραπάνω ανταγωνισμών η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων
Δεύτερον, πιστεύουμε ακόμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας αλλά και των λαών της Βαλκανικής, ξέρουν ότι μετά το 1990 για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στα Βαλκάνια, μία από τις βασικές αιτίες ήταν η πολιτική της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που την πυροδότησε, ακολουθώντας τη λογική του διαίρει και βασίλευε με τα κρατίδια προτεκτοράτα όπως και με το συγκεκριμένο του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, αλλά και με τα υπόλοιπα, για να μπορούν αυτές οι κυρίαρχες δυνάμεις, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι σύμμαχοί τους και το ΝΑΤΟ, να παρεμβαίνουν, να καθοδηγούν –κι αυτό φαίνεται σε πάρα πολλά σημεία- και να καθορίζουν την πορεία αυτών των κρατών.
Να θυμίσω ότι η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει αρχίσει από το 2001 με τη γνωστή έκθεση Σβόμποντα –τότε βέβαια υπήρχαν ακόμη ευνοϊκές προτάσεις, οικονομικές παραχωρήσεις και υποσχέσεις για τη διείσδυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου- στη συνέχεια το 2005 για την προενταξιακή διαδικασία της Σερβίας με τις προειδοποιήσεις και παρεμβάσεις του Επιτρόπου τότε για τη διεύρυνση κυρίου Όλι Ρεν. Αλήθεια λέει τίποτα το όνομα αυτό; Είναι ο συγκεκριμένος κύριος που δύο μέρες πριν ήρθε να ελέγξει και να δώσει τις κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Το 2005 όταν συζητιόταν η διαδικασία για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, είχαμε πάλι παρεμβάσεις, αυτή τη φορά ευρωνατοϊκές, του κ. Όλι Ρεν και του Νίκολας Μπερνς. Επίσης, το 2005 είχαμε το τελεσίγραφο για το Μαυροβούνιο πάλι από τον κ. Όλι Ρεν. Και πάει λέγοντας μέχρι σήμερα.
Είναι γνωστός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, συμπεριλαμβανομένης και της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης, που επέτρεπε –όχι βέβαια με απόφαση της Βουλής, αλλά με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού του κ. Σημίτη- να περνούν μέσα από τη χώρα με την άδεια του Πρωθυπουργού, νατοϊκά στρατεύματα και να βομβαρδίζουν δεκάδες προάστια των μεγάλων πόλεων της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσσυφοπεδίου και άλλων πόλεων. Είναι λοιπόν πολύ γνωστός στο λαό μας αυτός ο ρόλος των τότε Κυβερνήσεων και της δικής μας Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκείνης της εποχής και είναι γνωστός και στους λαούς των Βαλκανίων.
Είναι, λοιπόν, πρόκληση λίγες μέρες πριν από την 11η επέτειο αυτής της καταστροφής που διαμέλισε την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία, που δημιούργησε τέτοιες ζημιές, οι οποίες δεν μπορούν να αποκατασταθούν σε όλους τους τομείς, να δηλώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός στη Βουλή -και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Δρούτσα- ότι έστελνε το μήνυμα, απλό και συμβολικό: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το πιο αποτελεσματικό και επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης στην Ευρώπη, που οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες για τα Βαλκάνια. Δεν ξέρω ποιον θέλει να κοιμίσει ο κ. Δρούτσας, αλλά νομίζω ότι τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, που το 95% τότε είχε βγει στους δρόμους, είναι αδύνατον να τα κοιμίσει. Και μάλιστα η Κυβέρνηση και σήμερα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις, οι ευρωπαίοι μάλλον, δεν θέλουν και πολύ αυτές τις προσχωρήσεις, αυτή τη διεύρυνση. Το θέμα γι’ αυτούς είναι το πώς θα βάλουν πόδι στα Σκόπια, πώς θα αναγκάσουν τους Σέρβους, πώς θα επιβάλλουν την αναγνώριση του Κόσσοβου.
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μας πείτε ξεκάθαρα ποια είναι η θέση σήμερα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Της προηγούμενης λίγο-πολύ την είχαμε καταλάβει, αλλά από σας θα θέλαμε να μας πείτε καθαρά τη θέση σας σε σχέση με την αναγνώριση του Κοσσόβου. Γιατί μπορεί να πέρασαν έντεκα χρόνια από τότε, μπορεί να άλλαξαν στην περιοχή ορισμένα σε σχέση με το διεθνές προσκήνιο, κάποια πράγματα όμως έμειναν τελείως ίδια. Κι αυτά που έμειναν τελείως ίδια είναι η φτώχια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της βαλκανικής από τη μια. Και από την άλλη μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία -ό,τι έμεινε όρθιο από τις παρεμβάσεις, τις νατοϊκές, τις ευρωπαϊκές κ.λπ.- παρέμειναν ίδια ορισμένα πράγματα στο πρώτο άνομο κράτος που έχει ιδρύσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και στον κόσμο κι αυτά είναι φτώχια, ανεργία, οργανωμένο έγκλημα παντός είδους.
Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχάσουμε και με αυτό ολοκληρώνω, ότι για παράδειγμα στο ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο παραμένει μέχρι σήμερα μια μεγάλη νατοϊκή φυλακή. Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόσμο, το στρατόπεδο Μπόντστιλ, ακριβώς πάνω στους χαραγμένους δρόμους της ενέργειας, από την ανατολή στη δύση.
Επίσης, είναι μια εκτενής πειραματική σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: εργαστήριο δημιουργίας και ωρίμανσης νέων, ανεξάρτητων κρατιδίων που θα ψευτοζούν και θα επιβιώνουν όσο εξυπηρετούν τα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους και φυσικά για πολλούς άλλους που δεν μπορούν εδώ να αναπτυχθούν, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και καταψηφίζουμε αυτή τη Συνθήκη, την προενταξιακή διαδικασία για το Μαυροβούνιο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Βέρα Νικολαϊδου.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ιωάννης Κοραντής.
(PS)
(XF)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παρούσα συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τη μελλοντική τους ένταξη, όπως άλλωστε αναφέρεται και μέσα στο κείμενο. Αν και προβλέπονται ειδικές προϋποθέσεις για κάθε χώρα, έχουν καθοριστεί και οι γενικές αρχές που ισχύουν για όλες. Μεταξύ των αρχών αυτών ιδιαίτερη σημασία, νομίζω, έχουν ο σεβασμός των διεθνών υποχρεώσεων, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτά τα τρία στοιχεία, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αν τα απομόνωσα είναι διότι πιστεύω ότι αποτελούν στοιχεία ειδικότερου ενδιαφέροντος για εμάς.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει ταχθεί με σαφήνεια στο παρελθόν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Τα Βαλκάνια υπήρξαν πριν από δεκαετίες η πυριτιδαποθήκη, πριν από μερικά χρόνια υπήρξαν το θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, τώρα έφτασε να υπάρξει μία ειρηνική προοπτική και μία προοπτική συνεργασίας για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά θα πρέπει, όμως, να θέσουμε και κάποιες προϋποθέσεις, κάποια ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Μαυροβούνιο, κύριε Υπουργέ. Αν δεν κάνω λάθος η Δημοκρατία του Μαυροβουνίου έχει αναγνωρίσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Δηλαδή, είναι το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα.
Αυτό το πραγματικό στοιχείο δεν βαρύνει στην ευρύτερη προοπτική στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου; Και θα σας διαβάσω στο πλαίσιο αυτό ένα απόσπασμα από την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών του κ. Δρούτσα, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17 Φεβρουαρίου όταν συζητούσαμε ακριβώς αυτό το θέμα. Διαβάζω: «Ο συνδυασμός, λοιπόν, κινήτρων και μεταρρυθμίσεων αποτελεί τη διαδικασία που επιλέγει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σχέση της με τις τρίτες χώρες και το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο αποτελεί χώρα με σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, ενισχύει τόσο τις απαιτήσεις όσο και τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τέλος αναφοράς.
Το ερώτημά μου, κύριε Υπουργέ, όταν ο κ. Δρούτσας μιλάει για συνδυασμό κινήτρων και μεταρρυθμίσεων, έχουμε δώσει ως Ελλάδα κίνητρα στο Μαυροβούνιο να ακολουθήσει μία θέση όσον αφορά το όνομα των Σκοπίων που να συνάδει με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με τη σημερινή πορεία των διαπραγματεύσεων; Εάν ναι, τι απέδωσαν αυτές οι προσπάθειες; Εάν όχι, τι προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει;
Δεύτερο ερώτημα. Νομίζω ότι είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου, υπάρχουν ακόμη αρκετά έως πολλά ερωτηματικά ως προς την εμπέδωση των δημοκρατικών διαδικασιών και ως προς τη διαχείριση της τάξης. Η εγκληματικότητα είναι σημαντική, το λαθρεμπόριο οργιάζει. Αυτά είναι γνωστά πράγματα. Έχει ετοιμαστεί η ελληνική πολιτεία να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχουν αρθεί από πέρυσι 19 Δεκεμβρίου του 2009 οι θεωρήσεις για τα διαβατήρια των Μαυροβουνίων, οι οποίοι μπορούν συνεπώς να κυκλοφορούν ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο;
Είχα και ορισμένα άλλα ερωτήματα, κύριε Υπουργέ, τα οποία είχα θέσει στον κ. Δρούτσα, οικονομικού περιεχομένου για το πώς παραδείγματος χάριν μπορεί ή προτίθεται να αντιμετωπίσει η πολιτεία τη μαζική εισαγωγή Μαυροβουνιώτικων κρασιών, που είναι και εξαιρετικά εύγεστα. Δεν ξέρω αν θέλετε να απαντήσετε, αν μπορείτε να απαντήσετε. Θα ήταν χρήσιμο να το ξέραμε.
Αντιλαμβάνεσθε, συνεπώς, ότι έχουμε ερωτήματα πολλά, αλλά δεν θα θέλαμε να θεωρηθεί ότι αντιστρατευόμαστε αυτό το οποίο πάγια ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός υποστήριξε, δηλαδή την προοδευτική ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτό και με τα ερωτήματα, τα οποία προανέφερα, το κόμμα μου υποστηρίζει και υπερψηφίζει την εν θέματι συμφωνία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κοραντή.
O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Δρίτσας έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στη συζήτηση για τη κύρωση της συμφωνίας σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και των κρατών-μελών με τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου στην επιτροπή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δρούτσας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε –μάλιστα είπε ότι όλοι συμφωνούμε, ενώ δεν συμφωνούμε όλοι- ότι η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σταθερά ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα.
Ουσιαστική προϋπόθεση αποτελεί, τόνισε, η πλήρης εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και προαπαιτούμενων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβάζοντας και την αιτιολογική έκθεση βλέπει κανείς ότι επισημαίνεται το κύριο μέρος των διατάξεων αυτής της συμφωνίας, το οποίο είναι εμπορικού περιεχομένου και προσδιορίζεται παρακάτω στο άρθρο 2 στην αιτιολογική έκθεση ότι αφού επιβεβαιώνεται ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των αρχών του κράτους δικαίου, προσθέτει –όπου είναι πολύ γενικόλογα όλα αυτά- ότι επιβάλλεται η τήρηση της οικονομίας της αγοράς ως βάση της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής των μερών και θεμελιώδη στοιχεία της συμφωνίας.
Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε σε μία συγκυρία, που πλέον αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να περνούν έτσι χωρίς ιδιαίτερη επισήμανση και ιδιαίτερο σχολιασμό. Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποδεδειγμένα έχει καταστρέψει τις οικονομίες όλων των λαών της Ευρώπης, όλων των κοινωνιών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των πλέον αδύναμων κοινωνιών. Έχει οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις, έχει μεγιστοποιήσει τις κοινωνικές αδικίες και έχει οδηγήσει κάτω από τα όρια της φτώχειας τεράστιο αριθμό ανθρώπων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη χώρα μας βρισκόμαστε σήμερα ακριβώς στην ημέρα κήρυξης πολέμου κατά τον κύριο Πρωθυπουργό με την ανακοίνωση όλων αυτών των εξαιρετικά αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων εναντίον του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων κυρίως και των μισθωτών και των συνταξιούχων και επιμένουμε να υμνούμε διαδικασίες ένταξης νέων χωρών σ' αυτό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ήδη καταρρεύσει, που έχει δείξει τα όριά του, που έχει αποδείξει την ανεπάρκειά του για την πρόοδο και την ειρηνική ανάπτυξη των λαών.
Αντίθετα από την ειρηνική στόχευση έχουμε οξύνσεις των αντιθέσεων, έχουμε νέες εστίες απειλών μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων. Και αν η Ευρώπη έχει πλέον μία κατοχυρωμένη παράδοση ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αυτό πλέον δεν μπορεί να είναι στα κεκτημένα. Αντίθετα έχει ήδη υπονομευθεί και δημιουργούνται πολύ μεγάλες απειλές.
Υπό αυτή την άποψη, εμείς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γενικότατα και σε κάθε περίπτωση θέλουμε τη διεύρυνση των σχέσεων και θέλουμε μία Ευρώπη των λαών, μία Ευρώπη των κοινωνιών, μία Ευρώπη της συνεργασίας, της ειρήνης, της ανάπτυξης με βάση την ισοτιμία και την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Αλλά περί αυτού πρόκειται;
Αυτές οι διαδικασίες και αυτά τα κριτήρια, τα οποία είναι όλα κριτήρια κερδοσκοπίας, κριτήρια ανάπτυξης της ισχύος, των ολιγαρχικών δυνάμεων και πουθενά δεν υπάρχει ένα κοινωνικό κριτήριο για να ελέγχεται, για να τιμωρείται όποια χώρα το παραβιάζει. Ένα κριτήριο σχετικά με την ανεργία, ένα κριτήριο σχετικά με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Πού είναι η παράδοση η δημοκρατική της Ευρώπης σ' αυτό το μόρφωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έχει εξελιχθεί από τους κυρίαρχους κύκλους που ηγεμονεύουν στην Ευρώπη; Πού είναι το κράτος δικαίου; Πού είναι το κράτος πρόνοιας σε αυτή την Ευρώπη; Πώς είναι δυνατόν να το αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση και να υμνεί την ένταξη του Μαυροβουνίου υπό αυτούς τους όρους, όταν αυτοί οι όροι έχουν οδηγήσει τη χώρα μας, την οικονομία μας και την κοινωνία μας στην πλήρη κατάρρευση;
Αυτές οι συμβάσεις, έστω και αν είναι μία ρουτίνα, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ως ρουτίνα.
(AS)
(PS)
Και προχωρώ κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνοντας με βάση αυτή την βασική κατεύθυνση, ότι είναι προφανές -δεν αναφέρεται στη Σύμβαση- ότι όλη αυτή η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνοδεύεται και από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαδικασιών στο Νατοϊκό Σχηματισμό. Σε αυτό δεν θα πούμε τίποτα; Δεν θα έχουμε μία διακριτική στάση σε όλα αυτά τα πράγματα;
Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 83 του τίτλου 7 στη σελίδα 91 και που επιγράφεται με τον τίτλο «Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια», προσδιορίζεται η υποχρέωση για την τήρηση των κανόνων της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μα, δεν θα την αμφισβητήσουμε αυτή την Μεταναστευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης φρούριο; Δεν θα δημιουργήσουμε ένα άλλο πεδίο συζήτησης για την ανατροπή αυτών των επιλογών, που έχουν, ιδιαίτερα τη χώρα μας και τις χώρες του νότου, βλάψει κατάφορα;
Τέλος, στη σελίδα 95 και στο άρθρο 87, που αναφέρεται στην καταπολέμηση της λεγόμενης «τρομοκρατίας», έχουμε και εδώ τις πλήρεις συνέπειες, τις οποίες έχει υποστεί και η χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν το δόγμα «Μπους» να υπεισέρχεται σε όλα τα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον όρο τρομοκρατία να καθορίζονται απελευθερωτικά κινήματα, κινήματα αντίστασης, κοινωνικά κινήματα, δημοκρατικά κινήματα, και με αυτόν τον ισοπεδωτικό όρο να διαμορφώνεται ένας τεράστιος μηχανισμός καταστολής, απέναντι σε κάθε αγώνα των λαών και των κοινωνιών.
Από αυτή την άποψη, φαντάζει ανέκδοτο να ζητήσουμε αυτές οι συμβάσεις και αυτές οι διαδικασίες προσχώρησης να τίθενται στο δημοκρατικό έλεγχο των κοινωνιών και στην έγκριση από ένα δημοψήφισμα, υποχρεωτικά από τις κοινωνίες των χωρών μελών. Η Ελλάδα δεν έκανε δημοψηφίσματα.
Δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει, να επιβάλει τον στοιχειώδη αυτοπεριορισμό, τη στοιχειώδη έγκριση από τους λαούς και τις κοινωνίες αυτών των ενταξιακών διαδικασιών;
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Θεόδωρο Δρίτσα.
Τελείωσε ο κατάλογος των εχόντων το δικαίωμα παρεμβάσεως.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Σπυρίδων Κουβέλης, για να κάνει μια σύντομη παρέμβαση .
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Θα είμαι πολύ σύντομος ,κυρίως λόγω της καταγεγραμμένης πλειοψηφίας υποστήριξης για την κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Απλώς , θα ήθελα να πω με δύο κουβέντες, ότι θεωρώ ότι είναι σημαντικό το ότι οσονούπω το Σώμα θα συμφωνήσει με την κύρωση της Συμφωνίας αυτής και αυτό γιατί -όπως γνωρίζετε- και η ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 2014 την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς.
Θυμίζω ότι η αίτηση για την ένταξη του Μαυροβουνίου, που έχει υποβληθεί το Δεκέμβριο του 2008, θα τύχει της πρώτης γνωμοδότησης της Επιτροπής, κατά πάσα πιθανότητα εντός του έτους, εντός του 2010, και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και με την κύρωση της Συμφωνίας, υπάρχει μία σειρά και ένα πλέγμα υποχρεώσεων, το οποίο πρέπει να αναλάβει η χώρα και πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα δεδομένα.
Θεωρούμε λοιπόν, σ’ αυτό το πλαίσιο ότι πρώτον, εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το οποίο είναι σημαντικό, του Μαυροβουνίου, και δεύτερον δίνει και σε μας τη δυνατότητα να έχουμε μία διαφορετική διαπραγματευτική δύναμη, απέναντι σε ζητήματα τα οποία απασχολούν την Ελλάδα και που μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μπορεί να χειριστούμε με καλύτερο τρόπο.
Να αναφερθώ συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτής της πολύ σύντομης απάντησης, στην ερώτηση που έκανε ο κ. Κοραντής για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου ακριβώς, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί στο σύνολο των εργασιών και εγγράφων της, την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δίνεται ένα παραπάνω επιχείρημα στην ελληνική πλευρά, για να μπορεί ακριβώς να απαιτεί αυτή την απάντηση και αυτή την εξασφάλιση από την πλευρά του Μαυροβουνίου.
Επίσης, για το θέμα που θέσατε κύριε Κοραντή, για το ζήτημα της ασφάλειας, μέσα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελούν τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση που παρακολουθούνται και θεωρούμε ότι η φιλελευθεροποίηση αυτή δεν σημαίνει ανυπαρξία από πλευράς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αντιθέτως μεγαλύτερη αύξηση του ελέγχου και στα πλαίσια της Συνθήκης Σέγκεν.
Τέλος, για τα προϊόντα, για τα κρασιά για παράδειγμα που αναφέρατε, η Συνθήκη, η συμφωνία αυτή, διασφαλίζει απολύτως τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις ονομασίες και των ελληνικών οίνων, που εγώ πιστεύω ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα σε επίπεδο ποιότητας και πραγματικής αξίας, αλλά παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο προστασίας των ονομασιών μπορούμε να ανταγωνιστούμε μια χαρά.
Τέλος, να αναφέρω για τα υπόλοιπα που ακούστηκαν, ότι η συζήτηση αυτή αφορά συγκεκριμένα το Μαυροβούνιο και δεν θέλω να μπω στη συζήτηση να την επεκτείνουμε σε άλλες χώρες. Όπως επίσης, το βασικότερο απ’ όλα, σε μία περίοδο που η χώρα μας πρέπει να δείχνει αυξημένη την αξιοπιστία της, το να είμαστε η προ τελευταία χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλείται να κυρώσει αυτή τη Συμφωνία, είναι σημαντικό. Θυμίζω ότι υπάρχει μόνο η Ελλάδα και άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν το έχουν κάνει και έχει μία σημασία και αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κατόπιν αυτών, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών, «Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών-Μελών τους, αφ’ ενός και της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, αφ’ ετέρου, μετά της Τελικής Πράξης, των Δηλώσεων και του συνημμένου Πρακτικού Διόρθωσης Αβλεψιών».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ (Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κατά πλειοψηφία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, «Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών-Μελών τους, αφ’ ενός και της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου, αφ’ ετέρου, μετά της Τελικής Πράξης, των Δηλώσεων και του συνημμένου Πρακτικού Διόρθωσης Αβλεψιών», έγινε δεκτό σε μόνη συζήτηση, κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολο, κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωρισθεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς τη ψήφιση στο σύνολο των παραπάνω νομοσχεδίων.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση των τροποποιήσεων του Καταστατικού της Συνδιάσκεψης της Χάγης, όπως αυτές υιοθετήθηκαν από την εικοστή Διπλωματική Σύνοδο της 30ης Ιουνίου 2005».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Επίσης, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων καταθέτει τις Εκθέσεις της στα σχέδια νόμων του Υπουργείου Εξωτερικών:
1. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για συνεργασία μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Διπλωματικών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».
2. «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν».
Ακόμη οι Βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Κωστής Χατζηδάκης ζητούν άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η Βουλή ενέκρινε τις ζητηθείσες άδειες.
Στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διακόπτουμε τη Συνεδρίαση για τις 12.00 ακριβώς, όπως έχουμε προγραμματίσει από το Προεδρείο, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας των Βουλευτών.
Ευχαριστώ.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(RG)
(1AS)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων Ταξί Owners Confederation of Hellas (Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.) κατέθεσε ψήφισμα, σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν στον κλάδο της.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Επίσης, όπως διαπιστώνετε, έχει υπάρξει μία αλλαγή στην Αίθουσα. Είναι ο φωτισμός. Αντικαταστήσαμε το σύστημα φωτισμού, που επί πολλά χρόνια λειτουργούσε με τους μεγάλους δυνατούς εκτυφλωτικούς προβολείς –η τεχνολογία έχει ξεπεραστεί, εκείνη η τεχνολογία- που είχαν ως αποτέλεσμα και πολύ περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα να καταναλώνουν, αλλά και τη θερμοκρασία μέσα στην Αίθουσα εξ αυτού του λόγου, να ανεβάζουν. Ο νέος φωτισμός που έχει τοποθετηθεί στην οροφή της Αιθούσης έχει καλύτερη απόδοση και δεν έχει τα αρνητικά στα οποία αναφέρθηκα νωρίτερα. Από τον προκάτοχό μου τον κ. Σιούφα είχε ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού και το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος για την προμήθεια των φωτιστικών, σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου, ήταν περίπου 30.000 ευρώ. Ωστόσο, οι τεχνικοί της Βουλής εφήρμοσαν έναν ακόμη καλύτερο τρόπο αντικατάστασης και με καλύτερη ακόμη απόδοση, ως προς το φωτισμό της Βουλής, αλλά και με οικονομία. Οι συνολικές εργασίες δεν ξεπέρασαν τα 23.500 ευρώ. Σήμερα, επομένως, εγκαινιάζουμε και το νέο φωτισμό και έτσι θα υπάρχει και περισσότερη και γι’ αυτό το λόγο διαφάνεια στην Αίθουσα αυτή.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι SIEMENS οι λάμπες;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν έχω ασχοληθεί με το τεχνικό μέρος και τις διαδικασίες.
Εισερχόμαστε στην
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 62 του Συντάγματος και 83 του Κανονισμού της Βουλής για τις αιτήσεις άρσης της ασυλίας των Βουλευτών κ.κ.:
1. Κυριάκου Βελόπουλου
2. Αργύρη Ντινόπουλου
Θυμίζω ότι η συζήτηση διεξάγεται με τη διαδικασία του άρθρου 108, παράγραφος 1, εδάφιο β΄ και επομένως το λόγο δικαιούται να πάρει ο Βουλευτής που έχει αντίρρηση στην αίτηση του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας.
Ο λόγος δίδεται πάντα εφόσον ζητηθεί στο Βουλευτή στον οποίο αφορά η αίτηση και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι ομιλούν μετά τους τυχόν ομιλητές της κάθε υπόθεσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων, αλλά ερευνάται μόνο αν η πράξη δια την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική δραστηριότητα του Βουλευτή ή εάν η δίωξή του υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα ή αποσκοπεί, ενδεχομένως, στο να τρωθεί το κύρος της Βουλής ή του Βουλευτή ή να παρακωλυθεί ουσιαστικώς η άσκηση του λειτουργήματός του ή να επηρεαστεί η λειτουργία της Βουλής ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο Βουλευτής.
Τέλος, υπενθυμίζω ότι έχουμε δεχθεί επί των αιτήσεων άρσης ασυλίας η Βουλή να αποφασίζει με ονομαστική ψηφοφορία για να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων και για τη διευκόλυνση και μόνο της ονομαστικής ψηφοφορίας να καταρτίζεται ψηφοδέλτιο.
Το ψηφοδέλτιο στο οποίο ο κάθε συνάδελφος θα αναγράφει το όνομά του και την εκλογική του περιφέρεια, θα καταχωρίζεται στα αντίστοιχα Πρακτικά, ανταποκρινόμενοι έτσι στις διατάξεις του άρθρου 83, που απαιτεί φανερή ψηφοφορία.
Αφού, λοιπόν, ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των περιπτώσεων της σημερινής ειδικής ημερήσιας διάταξης, θα προχωρήσουμε σε ονομαστική ψηφοφορία, όπως σας περιέγραψα.
Η πρώτη υπόθεση αφορά στο συνάδελφο κ. Κυριάκο Βελόπουλο και η δεύτερη υπόθεση αφορά στο συνάδελφο κ. Αργύρη Ντινόπουλο.
Οι λεπτομέρειες και των δύο υποθέσεων αναφέρονται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που διενεμήθη μαζί με την ειδική ημερήσια διάταξη.
Επί της αιτήσεως που αφορά στον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, υπάρχει συνάδελφος που ζητά το λόγο κατά το άρθρο 108 του Κανονισμού;
Ουδείς.
Επί της αιτήσεως που αφορά στον κ. Αργύρη Ντινόπουλο, υπάρχει συνάδελφος που ζητά το λόγο κατά το άρθρο 108 του Κανονισμού;
Ουδείς.
(EP)
(1RG)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Έχει καταρτιστεί ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των συναδέλφων οποίων ζητείται η άρση ασυλίας και στο οποίο έχει καταγραφεί και η σχετική πρόταση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Κάθε συνάδελφος θα σημειώνει την ψήφο του, δίπλα στο όνομα του συναδέλφου για τον οποίο ζητείται η άρση ασυλίας.
Εκείνος που ψηφίζει υπέρ της άρσης ασυλίας, σημειώνει την προτίμησή του δίπλα στο όνομα του βουλευτή και στη στήλη ΝΑΙ. Δηλαδή, ΝΑΙ στην αίτηση του Εισαγγελέως, που ζητεί την άρση της ασυλίας.
Εκείνος που ψηφίζει κατά της άρσης της ασυλίας, σημειώνει δίπλα στο όνομα του βουλευτή και στη στήλη ΟΧΙ, αντιστοίχως ΟΧΙ.
Εκείνος που ψηφίζει ΠΑΡΩΝ, θα το σημειώσει στην αντίστοιχη στήλη του ψηφοδελτίου.
Στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφει κάθε συνάδελφος το όνομά του και την εκλογική του περιφέρεια και θα το υπογράφει, διότι η ψηφοφορία είναι ονομαστική.
Στη συνέχεια και με την εκφώνηση του ονόματός του από τους επί του καταλόγου συναδέλφους θα παραδίδει το ψηφοδέλτιο στους συναδέλφους κ.κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο από το ΠΑΣΟΚ και Ελευθέριο Αυγενάκη από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι θα το μονογράφουν και θα ανακοινώνουν ότι ο βουλευτής εψήφισε.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων από τους συναδέλφους που προανέφερα, όπως θα προκύψουν από τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα καταχωρισθούν μαζί με το πρωτόκολλο της ψηφοφορίας στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.
Συμφωνεί το Σώμα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το Σώμα συμφώνησε ομοφώνως.
Καλούνται επί του καταλόγου ο κύριος Ιωάννης Βούρος από το ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Μιχαήλ Μπεκίρης από τη Νέα Δημοκρατία.
Παρακαλώ να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου.
(ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)
(SS)
(02EP)
(Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
(ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Προστασία της εθνικής οικονομίας - επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».
Το ως άνω σχέδιο νόμου έχει χαρακτηρισθεί από την Κυβέρνηση ως κατεπείγον.
Παραπέμπεται στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.
Παρακαλώ να συνεχιστεί η ανάγνωση του καταλόγου.
(ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ)
(SM)
(2SS)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
(ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Υπάρχει κάποιος κύριος συνάδελφος, που δεν άκουσε το όνομά του; Κανείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων σαράντα μαθητές και μαθήτριες και οκτώ εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα Λάρισας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κύριους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και την εξαγωγή του αποτελέσματος.
(ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν συνολικά 201 Βουλευτές.
Για το συνάδελφο τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο:
Υπέρ της άρσεως ασυλίας ψήφισαν 16, κατά ψήφισαν 174, «ΠΑΡΩΝ» ψήφισαν 11 Βουλευτές.
Συνεπώς η αίτηση της Εισαγγελικής Αρχής με την οποία ζητείται η άρση ασυλίας του κ. Βελόπουλου απορρίπτεται.
Για το συνάδελφο τον κ. Αργύρη Ντινόπουλο:
Υπέρ της άρσεως ασυλίας ψήφισαν 10, κατά ψήφισαν 179, «ΠΑΡΩΝ» 12 Βουλευτές.
Συνεπώς της Εισαγγελικής Αρχής με την οποία ζητείται η άρση ασυλίας του κ. Ντινόπουλου απορρίπτεται.
Κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου 2010 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεπώς τα πρακτικά της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου 2010 επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14.08΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 και ώρα 9.30΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία, μόνη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Μέτρα διευκόλυνσης της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων λόγω της οικονομικής κρίσης επιχειρήσεων» σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
1/1 Σ/φος ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ Δ/φος ΑΡΑΠΗ 3/3/2010 AA0303SS
PDF:
es20100303_1.pdf
TXT:
es100303_1.doc
Επιστροφή