ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

ΙΑ, Σύνοδος: Α' (Συνέχιση Ολομέλειας), Συνεδρίαση: ΡΛΓ΄ 16/03/2005

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΓ’
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ’
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’

ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. ΄Αδεια απουσίας των Βουλευτών κ. Π. Καμμένου, Η. Παπαηλία, Κ. Καρρά και Χ. Αράπογλου, σελ.
3. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το Γυμνάσιο Λεχαινών Ηλείας, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:
α) «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος», σελ.
β) «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Κουβέιτ για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου», σελ.
2. Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης και άλλες διατάξεις», σελ.
3. Συζήτηση επί της αρχής και των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις», σελ.
4. Κατάθεση σχεδίων νόμων:
α) Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς», σελ.
β) Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας και η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λιθουανίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και του κεφαλαίου», σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:
ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ Σ., σελ.

Β. Επί των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΒΕΡΡΑΣ Μ., σελ.
ΒΛΑΧΟΣ Γ., σελ.
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ., σελ.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Ν., σελ.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Λ., σελ.
ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ Κ., σελ.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Ν., σελ.
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Α., σελ.
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Χ., σελ.
ΚΙΛΤΙΔΗΣ Κ., σελ.
ΚΟΣΙΩΝΗΣ Π., σελ.
ΚΟΣΜΙΔΗΣ Σ., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ., σελ.
ΛΕΒΕΝΤΗΣ Α., σελ.
ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Α., σελ.
ΜΕΛΑΣ Π., σελ.
ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ Ε., σελ.
ΜΠΟΥΡΑΣ Α., σελ.
ΝΑΣΙΩΚΑΣ Ε., σελ.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. , σελ.
ΠΕΡΛΕΠΕ Ε. σελ.
ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ Β., σελ.
ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ Χ., σελ.
ΤΖΙΜΑΣ Μ, σελ.
ΤΣΑΝΤΟΥΛΑΣ Δ., σελ.
ΤΣΟΥΡΗ Ε., σελ.
ΦΟΥΣΑΣ Α., σελ.
ΧΑΪΔΟΣ Χ., σελ.
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Π., σελ.
ΧΩΜΑΤΑΣ Ι., σελ.
ΧΩΡΕΜΗΣ Α., σελ.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ PΛΓ΄
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005
Αθήνα, σήμερα στις 16 Μαρτίου 2005, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.47΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 12 Μαρτίου 2005 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΡΛΒ΄ συνεδριάσεώς του, του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2005.)
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Βουλευτή Περιφέρειες Αττικής, κ. Αθανάσιο Μπούρα, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

1) Η Βουλευτής Αθηνών κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ – ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην καθυστέρηση του έργου της αποχέτευσης στο Δήμο Λευκίμμης.
2) Οι Βουλευτές Β΄ Αθηνών και Α΄ Αθηνών αντίστοιχα κύριος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και κυρία ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Συμβασιούχων ΕΡΤ-ΑΕ, ο Σύλλογος Παραγωγών της ΕΡΑ και συβασιούχοι μουσικοί επιμελητές ΕΡΑ ζητούν να συμπεριληφθούν στο ΠΔ οι μουσικοί παραγωγοί και επιμελητές της ΕΡΤ-ΑΕ.
3) Ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 7ου Λυκείου Αθηνών ζητεί τη δημιουργία Ενιαίου Λυκείου στο Παγκράτι.
4) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Νεάπολης ζητεί την ένταξη της Επαρχίας Βοϊου Νομού Κοζάνης στο «Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Ορεινής περιοχής Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου».
5) Ο Βουλευτής Σάμου κ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Παραγωγικοί Φορείς Πρωτογενή Τομέα και Παραγωγοί Δήμου Πυθαγορείου Σάμου ζητούν την αντιμετώπιση προβλημάτων στο «Ελαιοκομικό Μητρώο».
6) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Φορείς της Ρόδου ζητούν να αποτραπεί η υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία.
7) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ με αναφορά του ζητεί την ικανοποίηση του αιτήματος των Οπλιτών με Πενταετή Υποχρέωση στο Στρατό Ξηράς του Σώματος Υλικού Πολέμου να μη περιληφθούν στους πίνακες των μετατεθέντων.
8) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ με αναφορά της ζητεί την ικανοποίηση αιτήματος του Σωματείου Επαγγελματιών Μισθωτών Ομπρελών Σκιάθου σχετικά με παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και μίσθωσης ομπρελοκαθισμάτων.
9) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Υπάλληλοι της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων ζητούν τη χορήγηση επιδόματος.
10) Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου διαμαρτύρεται για την μη ανανέωση των ταυτοτήτων των μελών της κ.λπ.
11) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Αθανάσιος Αρβανίτης ζητεί την ικανοποίηση αιτήματός του.
12) Ο Βουλευτής Πιερίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Λιτοχώρου ζητεί την παραχώρηση έκτασης του στρατοπέδου Μπαλανίκα για οικιστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.
13) Ο Βουλευτής Πέλλας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Γιαννιτσών και το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Δήμου και Επαρχίας Γιαννιτσών ζητούν τη μονιμοποίηση των εκτάκτων εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.
14) Ο Βουλευτής Πέλλας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Δασικοί Συνεταιρισμοί Αλμωπίας Πέλλας ζητούν την ενίσχυση του Δασαρχείου Αριδαίας με προσωπικό και μέσα καθώς και την επίλυση ζωτικών προβλημάτων του κλάδου.
15) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης ζητεί την ικανοποίηση οικονομικών, θεσμικών και άλλων αιτημάτων του κλάδου.
16) Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ – ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης ζητεί την ικανοποίηση οικονομικών, θεσμικών και άλλων αιτημάτων του κλάδου.
17) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην πορεία του έργου της ανέγερσης κτηρίου βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο Λάρισας.
18) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην πορεία του έργου της ανέγερσης κτηρίου βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο Λάρισας.
19) Ο Βουλευτής Πιερίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας ζητεί την ενίσχυση με προσωπικό της Α.Δ. Πιερίας.
20) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Επιτροπή για την διεκδίκηση και παρακολούθηση των εξελίξεων για τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών και ΤΕΙ στην Πτολεμαϊδα ζητεί την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην Πτολεμαϊδα.
21) Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Νότιας Ρόδου ζητεί την ικανοποίηση αιτήματός του σχετικά με το θέμα της Ειδικής Άδειας για την άσκηση καθηκόντων των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ.
22) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην προμήθεια μεταχειρισμένων οχημάτων για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού.
23) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η βελτίωση των τουριστικών υποδομών του Νομού Ηρακλείου.
24) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η κατασκευή κοιλαδογέφυρας στο Καλό Χωριό Λασιθίου.
25) Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ – ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται σε προβλήματα λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗρακλείου.
26) Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ – ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στα εργασιακά προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού του ΠΕΣΥΠ Κρήτης.
27) Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ – ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου ζητεί την υπογραφή των ταυτοτήτων των μελών της από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.
28) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Παράρτημα Ηρακλείου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας ζητεί την επίλυση συνταξιοδοτικού προβλήματος των μελών της.
29) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης ζητεί την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών τους στα μέλη του.
30) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου ζητεί την άμεση τοποθέτηση Ειρηνοδίκου στο Ειρηνοδικείο Σητείας.
31) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Αστυνομικοί Υπάλληλοι Υπηρεσίας ΠΣΕΑ/ΥΔΤ καταγγέλλουν αδικαιολόγητες μετακινήσεις και μεταθέσεις συναδέλφων τους.
32) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση ΑΣΕ Λασιθίου ζητεί τη ρύθμιση οφειλής του προς την ΑΤΕ.
33) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Πυροσβεστών Πυρονόμων Αττικής ζητεί την πλήρωση των κενών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
34) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μακρύ Γιαλού Λασιθίου ζητεί τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στην περιοχή του η θεομηνία της 5ης και 6ης Οκτωβρίου 2004.
35) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου ζητεί την κατασκευή εργατικών κατοικιών στην Ιεράπετρα Λασιθίου.
36) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με το στεγαστικό επίδομα φοιτητών.
37) Οι Βουλευτές Β΄ Πειραιώς και Λασιθίου αντίστοιχα κύριοι ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ και ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων των Σχολείων Πολυγώνου Αττικής ζητεί την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του 24ου Λυκείου Πολυγώνου.
38) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Μ. Ρεμεδιάκης, αγρότης, ζητεί τον έλεγχο της καταλληλότητας του πολλαπλασιαστικού φυτικού υλικού.
39) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση ΑΣΕ Λασιθίου ζητεί να της παραχωρηθεί η χρήση των αποθηκών του ΚΕΠΠΥΕΛ Λασιθίου.
40) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα προτείνει την ανέγερση Μουσείου του Ρήγα στο δημοτικό χώρο στις υπώρειες της Μαλούκας.
41) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Οργανωτική Επιτροπή αποκατάστασης πρώην απολυθέντων συμβούλων Νομαρχίας ζητεί τη συνταξιοδοτική αποκατάσταση των μελών της.
42) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκοπέλου ζητεί την απόσχιση του Δημοτικού Διαμερίσματος Γλώσσας από τον Καποδιστριακό Δήμο Σκοπέλου.
43) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ κατέθεσε αναφορά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θυμαρίσιου Μελιού Επαρχίας Καλύμνου με την οποία διαμαρτύρεται για το αυξημένο κόστος των επενδύσεων και παραγωγής μελιού.
44) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητεί την αύξηση των μισθών των υπαλλήλων των Περιφερειών, τη στελέχωση με προσλήψεις προσωπικού των υπηρεσιών της Περιφέρειας του Νότιου Αιγαίου κ.λπ.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 2412/26-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Λεβέντη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1122/19-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Τουρισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Αναφορικά με την παραπάνω ερώτηση του Βουλευτή κ. Λεβέντη, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Όσον αφορά στο ζήτημα των συμβάσεων της ΕΤΑ ΑΕ με ιδιώτες επιχειρηματίες, η πολιτική της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού επικεντρώνεται στην εκ νέου επανεξέταση όλων των συμβάσεων και την εξασφάλιση των όρων και πόρων για την συντήρηση του περιβάλλοντος. Κύριος γνώμονας μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών στις προτεινόμενες επενδύσεις μέσω συμβάσεων της ΕΤΑ ΑΕ.
Επιπροσθέτως, στην περίπτωση του Καραθώνα, γνωρίζουμε ότι στο θέμα εμπλέκονται πολλοί φορείς και ιδιώτες, Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο Ναυπλίου, την τοπική κοινωνία, την ΕΤΑ ΑΕ, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες, ούτως ώστε, στο πλαίσιο της ήδη υπογεγραμμένης σύμβασης με την ΕΤΑ ΑΕ (που είναι δύσκολο να λυθεί λόγω υψηλών αποζημιώσεων που θα πρέπει να καταβληθούν), να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα είναι επιθυμητή και αποδεκτή από όλους. Τονίζουμε ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του Υπουργείου να αποκλείσει την ελεύθερη πρόσβαση των ακτών από όλους τους πολίτες, και οι λύσεις που θα προωθήσουμε θα ανταποκρίνονται στις ευαισθησίες και τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών.
Ο Υφυπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ»
2. Στην με αριθμό 2555/4-8-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννη Δραγασάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1065647/5955/Β0010/26-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της πιο πάνω ερώτησης, που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Γιάννη Δραγασάκη και η οποία αφορά Περιβαλλοντική επιβάρυνση του νησιού Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) στην Ιεράπετρα Κρήτης, σας πληροφορούμε τα εξής, όσον αφορά, τα θέματα που εμπiπτoυν στην δική μας αρμοδιότητα.
Όπως μας γνώρισε με σχετικά έγγραφα της, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Λασιθίου, με την υπ' αριθμ.866/28-8-1991 απόφαση του Νομάρχη Λασιθίου, δόθηκε άδεια στο Δήμο Ιεράπετρας για την τοποθέτηση ξύλινης, κινητής κατασκευής, εμβαδού 70 τ.μ. στη νήσο Χρυσή.
Μετά από αυτοψία που διενήργησαν οι Μηχανικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Ιεράπετρας καθ' υπέρβαση της άδειας, αντί της ξύλινης κατασκευής των 70 τ.μ., κατασκεύασε κεραμοσκεπές κτίσμα εμβαδού 85 τ.μ.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στεγασμένοι χώροι από ξύλου και καλάμια εμβαδού 287,16 τ.μ. καθώς και ξύλινες κατασκευές συνολικού εμβαδού 79,02 τ.μ. Όλες οι παραπάνω κατασκευές βρίσκονται εντός του κοινοχρήστου χώρου του αιγιαλού.
Το έτος 1999, ο Δήμος Ιεράπετρας παραχώρησε την χρήση του αιγιαλού στην Δ.Ε.ΑΠ.Ι, η οποία μίσθωσε το χώρο κατόπιν δημοπρασίας στην εταιρεία «Κ Περαντώνης - Εμ. Πλουμίδης ΟΕ», χωρίς να έχει δικαίωμα.
Η Κτηματική Υπηρεσία Λασιθίου εξέδωσε εις βάρος τους, Πρωτόκολλο καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης χρήσης, για τα έτη 1999 έως και 2002, συνολικού ποσού 139.796 EURO.
Επίσης η Δ/νση Δασών Ν. Λασιθίου έχει εκδώσει σχετικές αποφάσεις κατεδάφισης για τις υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές.
Ο Υφυπουργός
Π. ΔΟΥΚΑΣ»
3. Στην με αριθμό 2544/2-8-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 107226/2405/24-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με την από 26-7-2002 προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ, του (τότε) Υπ. Γεωργίας, του Υπ. Μακεδονίας - Θράκης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Θεσσαλονίκης, που αφορούσε την απομάκρυνση και καταστροφή ποσότητας 814 τόνων άχρηστων φυτοφαρμάκων του εργοστασίου ΔΙΑΝΑ, φορέας υλοποίησης / διαχείρισης του έργου συλλογής, συσκευασίας και μεταφοράς προς καταστροφή των ως άνω αποβλήτων ορίζεται η Ν.Α. Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με το ποσό των 469.552,45 ΕΥΡΩ από τις πιστώσεις του ΕΤΕΡΠΣ και έχει ολοκληρωθεί. Τα έγγραφα που πιστοποιούν την μεταφορά και καταστροφή των εν λόγω αποβλήτων σε κατάλληλες εγκαταστάσεις στην Γερμανία έχουν διαβιβαστεί στο ΕΤΕΡΠΣ, ώστε να εκταμιευθούν τα ανάλογα κονδύλια.
Η Ν.Α Θεσσαλονίκης δεν έχει απευθύνει αίτημα για χρηματοδότηση απομάκρυνσης επιπλέον ποσοτήτων αποβλήτων ή άλλων εργασιών αποκατάστασης του περιβάλλοντος, που να συνδέονται με το χώρο του πρώην εργοστασίου ΔΙΑΝΑ.
Ωστόσο, από τις αρμόδιες Αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου Scheswig Holstein της Γερμανίας διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, έγγραφο κοινοποίησης, με το οποίο εμφανίζεται η ΝΑ Θεσσαλονίκης ως εξαγωγέας επιπλέον 290 τόνων υγρών και στερεών φυτοφαρμάκων, τα οποία σημειώνεται ότι έχουν παραχθεί από την βιομηχανία ΔΙΑΝΑ. Ως μεταφορέας των αποβλήτων εμφανίζεται η εταιρία CINAR. Τα απόβλητα προγραμματίζεται να εξαχθούν οδικώς, μέσω FYROM, Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας. Επί του περιεχομένου του έγγραφου αυτού οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εξέφρασαν σύμφωνη γνώμη, όχι μόνο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και διότι, παρά την σχετική έγγραφη ενημέρωση της εταιρίας μεταφοράς, μένουν αναπάντητα κρίσιμα θέματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν έχουν προσκομιστεί τα ακριβή "στοιχεία των προς εξαγωγή αποβλήτων (είδος, χαρακτηριστικά, επιμέρους ποσότητες) και στοιχεία σχετικά με την εταιρία ΔΙΟΜΙΔΗΣ ΕΠΕ, που σύμφωνα με την CINAR θα πραγματοποιήσει την μεταφορά των αποβλήτων. Η εταιρία ΔΙΟΜΙΔΗΣ ΕΠΕ δεν διαθέτει άδεια διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, ενώ στην υπηρεσία μας δεν έχουν διαβιβαστεί άλλα στοιχεία σχετικά με την εταιρία αυτή.
Σχετικά με την απομάκρυνση αποβλήτων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν έγκαιρα ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενες εταιρίες, ότι αναστέλλονται οι εργασίες διασυνοριακής μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων για το διάστημα από 30-07 έως και 15-09-04, επειδή η αναστολή αυτή κρίθηκε απαραίτητη για λόγους πρόληψης.
Ο Υφυπουργός
ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
4. Στην με αριθμό 2588/6-8-04 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 107299/1109/24-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Η βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου προστασίας και διαχείρισης του υδατικού περιβάλλοντος της χώρας και ο σχεδιασμός και εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων αποτελούν θέματα υψίστης προτεραιότητας που προκύπτουν και από την υποχρέωση της θεσμικής εναρμόνισης στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας - Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ για τα νερά. Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε ο Νόμος 3199/2003 (ΦΕΚ 280Α/9-12-2003) για την «Προστασία και διαχείριση των υδάτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000».
2. Η καταγραφή των διαθέσιμων υδατικών πόρων και του βαθμού ανανέωσής των περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο έργο «Ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης υδατικών πόρων στα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας» που υλοποιείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης ως έχουσες την αρμοδιότητα μέχρι τώρα. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006.
3. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από το παραπάνω έργο θα αξιοποιηθούν από τις Περιφέρειες για τη θέσπιση Προγραμμάτων Μέτρων και Παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3199/2003.
4. Το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων - γεωτρήσεων είναι πράγματι σοβαρό τόσο στις Κυκλάδες όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών με τα νέα θεσμικά όργανα που δημιουργούνται για την Προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.
Ο Υφυπουργός
ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
5. Στην με αριθμό 2557/4-8-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μάνου Φραγκιαδουλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-890/25-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθ. πρωτ. 2557/04-08-04 που κατέθεσε στη .Βουλή ο Βουλευτής κ. Μαν. Φραγκιαδουλάκης, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Ο σταθμός ΡΑΔΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑ δεν είναι ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός FM υποκείμενος σε αδειοδότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2328/95, κατά τον οποίο ορίζεται συναρμοδιότητα του ΥΠ.Μ.Ε.
Είναι παράκτιος σταθμός ναυτικής επικοινωνίας και η λειτουργία του, ελέγχεται από την Ο.Τ.Ε Α.Ε.- Συγκρότημα Ναυτιλιακών Επικοινωνιών.
Για το θέμα αυτό, η ως άνω Υπηρεσία, μας πληροφόρησε εγγράφως τα εξής:
- Στην περιοχή των Καλών Λιμένων μέσα στο λιμάνι και κοντά στις ακτές περίπου μισό μίλι, υπάρχει πράγματι πρόβλημα στη ραδιοκάλυψη της περιοχής που οφείλεται σε φυσικά εμπόδια. Για την μερική αντιμετώπισή του, θα εξετασθεί η δυνατότητα βελτίωσης του συστήματος ακτινοβολίας και η αύξηση ισχύος εκπομπής του σταθμού, ώστε να αυξηθεί κατά το δυνατό τι η κάλυψη.
- Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής, μπορούν να λαμβάνουν μετεωρολογικές πληροφορίες για τη ναυτιλία όλο το 24ωρο , καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό 1320 με αστική χρέωση. Τα σωματεία τους έχουν ενημερωθεί σχετικά από την αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Τ.Ε. και το αποδέχονται.
2. Η τηλεοπτική κάλυψη στην νότια Κρήτη ανήκει στον τομέα ευθύνης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.
Προς τούτο, διαβιβάζουμε την υπόψη Ερώτηση προς την Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών / Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με την παράκληση να σας απαντήσουν σχετικά.
Σημειώνεται, ενδιαμέσως, ότι εκρεμμεί η οριστική αδειοδότηση την ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης
Ο Υφυπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ»
6. Στην με αριθμό 2575/6-8-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μιλτιάδη Βέρρα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 7017/4/4470/6-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Βέρρας, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, μεταξύ των βασικών αξόνων της πολιτικής που εφαρμόζουμε είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια στα Σώματα Ασφαλείας, η επιβράβευση της αξιοσύνης, η εμπέδωση της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, η καταπολέμηση του κομματισμού και η απεξάρτηση του προσωπικού από πολιτικές παρεμβάσεις παντός τύπου.
Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες μεταθέσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, σας πληροφορούμε ότι αυτές έγιναν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (π.δ.100/2003), από το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, αφού ελήφθησαν υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες, οι προτάσεις των Υπηρεσιών και τα αιτήματα των ενδιαφερομένων και θα εκτελεσθούν μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 31-10-2004. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο συλλογικό όργανο και συγκροτείται από τον υπαρχηγό του Σώματος, δύο αντιστρατήγους και από έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), ενώ η σύνθεσή του ήταν η ίδια με αυτήν του προηγούμενου έτους.
Σχετικά με την αιτίαση για εκπρόθεσμη έκδοση της διαταγής των εν λόγω μεταθέσεων, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ' αριθ. 6500/1/16-γ από 25-6-2004 απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 2 του ν. 3243/2004, οι μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού για το έτος 2004 διατάσσονται μέχρι 31 Ιουλίου και πραγματοποιούνται από 5 έως 31 Οκτωβρίου. Στα πλαίσια αυτά το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων Αξιωματικών συνεδρίασε την 30-7-2004 και με το υπ' αριθ. 22/2004 πρακτικό του αποφάσισε τις μεταθέσεις των αξιωματικών, οι οποίες κοινοποιήθηκαν με την υπ' αριθ. 6001/2/791-β από 2-8-2004 διαταγή του Αρχηγού της Αστυνομίας. Επιπροσθέτως πρέπει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 265/1998 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, οι προθεσμίες ανακοίνωσης των τακτικών μεταθέσεων είναι ενδεικτικές και όχι ανατρεπτικές.
Πέραν αυτών σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 18 του π.δ.100/2003, κάθε μετατιθέμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει ιεραρχικά αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης ή αναστολής της διαταχθείσας μετάθεσης, η οποία θα εξετασθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο.
Κατόπιν των ανωτέρω οι καταγγελίες για μεταθέσεις αστυνομικών με πολιτικά κριτήρια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ»
7. Στην με αριθμό 6299/22.12.04 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Δημητρίου Τσιόγκα, Νικολάου Γκατζή και Αντωνίου Σκυλλάκου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 7017/4/4805/7.1.05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ. Τ. ΤΣΙΟΓΚΑΣ, Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ και Α. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι την 26-1-2004, από την εταιρεία «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ Α.Β.Ε.Ε.», κατόπιν της υπ'αριθ.329 από 28-11-2003 αδείας του Πολεοδομικού Γραφείου Φαρσάλων, έγινε έναρξη εργασιών κατασκευής βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας λυμάτων, αλλά, μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Βρυσιών, το εν λόγω Γραφείο, την 28-1-2004, ανέστειλε επί 2Οήμερο τις εργασίες για διερεύνηση του θέματος. Έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκαν εργασίες κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού, ούτε ενημερώθηκε η Υπηρεσία μας (Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων) σχετικά με την επανεξέταση και διερεύνηση του θέματος αυτού.
Όμως την 3-12-2004, ύστερα από την έκδοση του υπ’ αριθ.507 από 18-11-2004 εγγράφου του Πολεοδομικού Γραφείου Φαρσάλων, από την εν λόγω εταιρεία άρχισαν εργασίες διαμόρφωσης του περιφραγμένου χώρου του εργοστασίου για την κατασκευή ασφαλτοτάπητα. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν και πάλι και ζήτησαν τη διακοπή των εργασιών από το Πολεοδομικό Γραφείο, το οποίο, ύστερα από αυτοψία υπαλλήλου του, έδωσε εντολή στη βιομηχανία για την άμεση απομάκρυνση των απορριφθέντων εκτός περιφραγμένου χώρου προϊόντων εκσκαφών, με την επισήμανση ότι θα διακόπτοντο οι εργασίες εντός του περιφραγμένου χώρου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε και το Πολεοδομικό Γραφείο, με το 9043 από 10-12-2004 έγγραφό του, έδωσε εντολή για τη διακοπή κάθε εργασίας στο χώρο του εργοστασίου και την απομάκρυνση των προαναφερθέντων προϊόντων εντός δέκα ημερών. Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες στο χώρο της βιομηχανίας, αλλά ούτε και κάποια άδεια, είτε οικοδομική για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, είτε λειτουργίας του εργοστασίου, έχει ανακληθεί.
Με βάση τα ανωτέρω, από την αρμόδια Υπηρεσία μας, διενεργήθηκαν σχετικοί έλεγχοι στην αναφερόμενη βιομηχανία, χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Ωστόσο το όλο θέμα παρακολουθείται από την Υπηρεσία, σύμφωνα και με τις εντολές και οδηγίες που της έχουν δοθεί, και σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Γ.Ο.Κ. θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα νόμιμα.
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ»
8. Στην με αριθμό 6110/15.12.04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννου Μανιάτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1001426/9037/Α0010/5.1.05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της πιο πάνω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με την αξιοποίηση του Αεροδρομίου του Άργους για ελαφρά και υπερελαφρά αεροσκάφη κ.λ.π. σας γνωρίζουμε τα εξής: Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών αριθμ.Α.32227/11169/5.3.1970 (Φ.Ε.Κ. 51/1970 τ.Δ.) απαλλοτριώθηκε έκταση 31,5 στρεμμάτων κείμενη στο Κουτσοπόδι Άργους για την κατασκευή διαδρόμου αεροσκαφών, υπέρ και δαπάνες του Δημοσίου. Η απαλλοτρίωση συντελέσθηκε με την γενομένη παρακατάθεση της αποζημίωσης με την με αριθ.Α.Β.7134/19.11.71 (Φ.Ε.Κ.278 Τ.Δ.) ανακοίνωση του Νομάρχη. Επομένως η έκταση αυτή ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή στην Κτημ. Υπηρεσία Αργολίδας να προβεί στη καταγραφή της έκτασης αυτής ως δημοσίου κτήματος και στη συνέχεια στη μεταγραφή της.
Όπως μας ανέφερε η Κτηματική Υπηρεσία Αργολίδας με το 2832/28.12.04 έγγραφό της καταπατήσεις δεν παρατηρήθηκαν στον χώρο αυτό, εάν δε υπάρξουν τέτοιες θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από την νομοθεσία που ισχύει προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Πέραν αυτών σας γνωρίζουμε ότι από τα στοιχεία της Υπηρεσίας μας καθώς και της Κτηματικής Υπηρεσίας δεν προκύπτει να έχει υποβληθεί αίτημα παραχώρησης του ακινήτου αυτού από την Τοπική και Νομ/κή Αυτ/ση.
Σε περίπτωση που υποβληθεί σχετικό αίτημα θα εξεταστεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν περί δημοσίων κτημάτων.
Τέλος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που κοινοποιείται το παρόν και στο οποίο απευθύνεται η Ερώτηση αυτή παρακαλείται να μας γνωρίσει εάν εξακολουθεί ο χώρος αυτός να είναι απαραίτητος για τον σκοπό για τον οποίο απαλλοτριώθηκε για τις περαιτέρω δικές μας ενέργειες.
Ο Υφυπουργός
ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ»
9. Στην με αριθμό 6117/15.12.04 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Μιχάλη Μπεκίρη, Γεωργίου Κοντογιάννη, Αθηνάς Κόρκα, Απόστολου Κωστοπούλου, Ιωάννου Μπούγα και Μιχάλη Γιαννάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1521/Β/7.1.05 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι με κοινή απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ το έτος 1997 για το σύνολο των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων του Αλουμινίου της Ελλάδος οι οποίοι ισχύουν μέχρι το έτος 2011 και αναφέρουν τα ακόλουθα για τα αδρανή κατάλοιπα του βωξίτη: 1) Προβλέπουν τη διάθεση της ερυθράς ιλύος ( αδρανών καταλοίπων βωξίτη) στη θάλασσα έξω από τον κόλπο της Αντίκυρας σε βάθος 113μ., μέσω υπέργειου αγωγού μήκους 3160μ. και υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 2400μ. 2) Προβλέπουν μεσοπρόθεσμα την αξιοποίηση των καταλοίπων του βωξίτη σε διάφορες εφαρμογές και μακροπρόθεσμα τη διακοπή της απόρριψης των καταλοίπων στη θάλασσα.
Η διάθεση των εν λόγω αποβλήτων γίνεται σύμφωνα με την υπ' αρ. Φ42/106/604/16-12-1972 άδεια του οικείου Νομάρχη.
Η εταιρεία σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (καθ. Ι. Πασπαλιάρης), το Πανεπιστήμιο Πατρών ( καθ. Γ. Αγγελόπουλος και Σ. Βαρνάβας ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ( καθ. Γ. Τσώχος και Α. Μουρατίδης ) ξεκίνησε το 2001 ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα έρευνας για την αξιοποίηση των καταλοίπων του βωξίτη , τα οποία με βάση τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρούνται αδρανή και μη τοξικά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του υποθαλάσσιου χώρου ι που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ) : η ερυθρά ιλύς έχει συσσωρευθεί σε μια περιοχή της υφαλοκρηπίδας του Κόλπου της Αντίκυρας έκτασης περίπου 6km2, γύρω και κυρίως κατάντη των στομίων των αγωγών που χρησιμοποιήθηκαν μετά το έτος 1972 .
είναι μικρή η μετακίνηση προς την κεντρική λεκάνη του Κορινθιακού Κόλπου, λόγω της περιορισμένης κλίσης του πυθμένα στην περιοχή της απόθεσης .
Πρέπει να αναφερθεί ότι ι βάσει της κυρωθείσας Σύμβασης της Βαρκελώνης του 1976, το έτος 2025 οριστικά παύει η απόρριψη των καταλοίπων στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι η "ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" μεσοπρόθεσμα εξετάζει τρόπους αξιοποίησης των αδρανών καταλοίπων και μακροπρόθεσμα τρόπους εναλλακτικής απόθεσής τους στην ξηρά, κατ' εφαρμογή των πορισμάτων των ανωτέρω ερευνών για την αξιοποίηση ή την εναλλακτική απόθεση στη ξηρά.
Επίσης η "ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ": α) Εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης των λοιπών Στερεών Αποβλήτων που προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία η απόθεση των οποίων πραγματοποιείται στους αδειοδοτημένους χώρους απόθεσης στερεών αποβλήτων οι οποίοι λειτουργούν αποκλειστικά για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, βάσει της υπ' αρ. 69564/1999 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΥΠΕΧΩΔΕ/Δ/νση Περ/κού Σχεδιασμού) και της υπ’ αρ. 1466/10/05/2002 Απόφασης Ν. Α. Βοιωτίας. β) Διαθέτει τα παραγόμενα υγρά απόβλητα στον Κόλπο της Αντίκυρας σύμφωνα με τις υπ' αρ. Φ42/11/3246, Φ42/106604, Φ42/11/7706, Φ42/11/65130 Αποφάσεις της Ν. Α. Βοιωτίας. γ) Πιστοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2003 σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001 για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.
Τέλος σημειώνεται ότι η παρακείμενη στο εν λόγω εργοστάσιο παραλία του Αγίου Ισιδώρου διαθέτει τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δέκα χρόνια περίπου.
Ο Υπουργός
Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ»
10. Στις με αριθμούς 5269/421/18.11.04, 5325/18.11.04, 5365/432/22.11.04 5605/30.11.04 ερωτήσεις των Βουλευτών κυρίων Ιωάννου Τσακλίδη, Χρήστου Βερελή, Μιχάλη Καρχιμάκη, Ανδρέα Μακρυπίδη, Θεόδωρου Κολιοπάνου, Ανδρέα Φούρα, Χρήστου Αηδόνη, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Ροδούλας Ζήση, Στυλιανού Ματζαπετάκη, Αθανασίου Μωραΐτη, Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου, Πέτρου Κατσιλιέρη, Ιωάννου Μανιάτη, Αθανασίου Αλευρά, Κωνσταντίνου Γείτονα, Γεωργίου Παπαγεωργίου, Απόστολος Φωτιάδης δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 545, 551, 556/585/2012.04 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κυρίους Βουλευτές τα παρακάτω:
1. Οι προϋπολογισμένες υποχρεώσεις/πληρωμές της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. μέχρι το τέλος του 2004 ανέρχονται στο ποσόν των 410 εκατ. ευρώ και οι προϋπολογισμένες εισπράξεις στο ποσόν των 350 εκατ. ευρώ.
Υπάρχει επομένως έλλειμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου που πρέπει να καλυφθεί από βραχυπρόθεσμο Τραπεζικό Δανεισμό μέχρι τέλος του χρόνου.
Οι κινούμενοι αλληλόχρεοι λογαριασμοί της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας και της ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ πιστωτικού ορίου 25.000.000 ευρώ αντίστοιχα έχουν λήξει, αφού έχουν εξ ολοκλήρου απορροφηθεί.
Για να αντιμετωπισθούν οι παραπέρα υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και καθώς το 2005 με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν προβλέπεται να είναι μια καλύτερη χρονιά από πλευράς εισπράξεων και με ακόμη περισσότερα έξοδα, πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις για ανανέωση παλαιών ορίων ή άνοιγμα νέων με τις ήδη συνεργαζόμενες Τράπεζες ή με άλλες Τράπεζες της Ελληνικής αγοράς.
Για να διασφαλίσει η εταιρεία τόσο την επάρκεια από πλευράς τραπεζικών ορίων όσο και τους καλύτερους δυνατούς όρους απευθύνθηκε σε 6 Τράπεζες: ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ, ΕΤΕ, ΑΤΕ, Εμπορική, Πειραιώς, Eurobank, για άνοιγμα πιστωτικών ορίων με ενδεικτικό όριο 25.000.000 ευρώ από την καθεμία.
Κατόπιν διαπραγματεύσεων πέτυχε να εξασφαλίσει ακόμη καλύτερους όρους με τις Εμπορική, Eurobank, και Πειραιώς που προσέφεραν το χαμηλότερο δυνατόν περιθώριο (0,64% Εμπορική, 0,65% Eurobank, 0,65% Πειραιώς).
Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στη συνέχεια και αφού υπολόγισε ότι ενδεχομένως το ανώτατο σημείο δανεισμού κατά τη διάρκεια του 2005 θα φθάσει ή θα ξεπεράσει το ποσό των 120.000.000,00 ευρώ ζήτησε από τις τρεις Τράπεζες να αυξήσουν το όριό τους στο ύψος των 40.000.000,00 ευρώ προκειμένου να διασφαλισθεί η απαραίτητη διαθεσιμότητα κεφαλαίων.
2. Για την αντιμετώπιση της διαχείρισης της παραγόμενης λάσπης στην Ψυττάλεια εξελίσσονται παράλληλα δύο διαγωνισμοί.
Ο πρώτος αφορά το έργο «Παροχή υπηρεσιών για την απομάκρυνση και διάθεση της παραγόμενης λάσπης, στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) καθώς και στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ) θα διεξαχθεί στις 18/1/2005 και θα έχει διάρκεια τρία έτη,
Ο δεύτερος αφορά το έργο «Μελέτη και κατασκευή της Μονάδας Ξήρανσης ιλύος» και βρίσκεται στο Α' στάδιο της προεπιλογής των διαγωνιζόμενων.
3. Όσον αφορά την οργάνωση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δημιουργήθηκαν δύο (2) νέες Γενικές Δ/νσεις:
1η Γενική Δ/νση με αρμοδιότητες την ανάπτυξη νέων σημαντικών τεχνολογικά εγκαταστάσεων των ΚΕΛ Ψυτάλλειας και Θριασείου Πεδίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές σε συνδυασμό με τις εγκαταστάσεις διύλισης νερού αποτελούν το 70% των παγίων της εταιρείας και απορροφούν το 30% των δαπανών λειτουργίας της.
2η Γενική Δ/νση με αρμοδιότητες την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό με την συνεχή αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού και την κατάρτισή του γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν οι Δ/νσεις Ανάπτυξης, Οργάνωσης, Ανθρωπίνου Δυναμικού και Εκπαίδευσης.
- Στις δύο (2) νέες Γενικές Δ/νσεις χρέη Γενικού Δ/ντή ασκούν δύο σύμβουλοι του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. των οποίων η αμοιβή βρίσκεται στα επίπεδα των Γενικών Δ/ντών.
- Η ανάπτυξη της εταιρείας μέχρι σήμερα και η προβλεπόμενη ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια δημιούργησαν την ανάγκη εμπλουτισμού της οργάνωσης με πέντε (5) βοηθούς Γενικούς Δ/ντές.
- Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είναι το ίδιο πρόσωπο και η αμοιβή του ανέρχεται στο ποσό των 13.747 ευρώ.
Στην ΕΥΔΑΠ δεν εργάζονται εντεταλμένοι Σύμβουλοι και ως εκ τούτου ουδεμία συγγένεια θα μπορούσε να υπάρξει μεταξύ Προέδρου και Εντεταλμένων Συμβούλων.
Ο Υπουργός
Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ»
11. Στην με αριθμό 6385/5-1-2005 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη – Ηλιάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 3438/25-1-05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της 6385/5-1-05 ερώτησης και σε συνέχεια της 55748/3-11-04 απάντησής μας, σας πληροφορούμε συμπληρωματικά ότι:
Ο εντοπισμός και καταγραφή πιθανών πηγών ρύπανσης εντός της λεκάνης συγκέντρωσης νερού ταμιευτήρα γίνεται στα πλαίσια της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.
Η ΜΠΕ του έργου «Φράγμα Φανερωμένης Μεσσαράς» Ν. Ηρακλείου συντάχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και ελέγχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.
Το ΥΠΕΣΔΔΑ δεν συμμετείχε στην διαδικασία αυτή επειδή πρόκειται για αρδευτικό έργο.
Στην 66164/28-1-98 Κοινή Απόφαση των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου δεν υπάρχει καμία αναφορά η όρος σχετιζόμενος με υγρά αστικά απόβλητα.
Για τους παραπάνω λόγους, αρμόδια να απαντήσουν επί του θέματος της ρύπανσης του ταμιευτήρα Φανερωμένης είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προς το οποίο κοινοποιούμε την Ερώτηση.
Ο Υφυπουργός
Α. ΝΑΚΟΣ»
12. Στην με αριθμό 6375/5-1-2005 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 3431/25-1-05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σχετικά με την κατασκευή του Δημοτικού δρόμου «Γερόκαμπος- Τσίγκουνας», σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Μοιρών έχει τη δυνατότητα να προτείνει τον εν λόγω δρόμο για χρηματοδότηση από το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Θησέας», που θα υλοποιηθεί κατά την πενταετία 2005-2009 και αφορά σε όλες τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οργανωτικού, κοινωνικού και τεχνικού χαρακτήρα.
Ο Υφυπουργός
Α. ΝΑΚΟΣ»
13. Στην με αριθμό 6358/3-1-2005 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Καϊσερλή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 3440/25-1-05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Καϊσερλή, σχετικά με θέματα που αφορούν το σύστημα διακυβέρνησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών και κυρίως με την επεξεργασία του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και του Κώδικα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που θα ακολουθήσει, το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα προχωρήσει στη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απαιτήσεων των τοπικών κοινωνιών, ώστε, μεταξύ άλλων, αιρετά όργανα της Αυτοδιοίκησης να διασφαλίζουν την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση και να μεριμνούν για τη διαρκή βελτίωση της διαφάvειας της δράσης τους.
Περαιτέρω σας γνωρίζουμε ότι όλα τα σχετικά υποβαλλόμενα αιτήματα, καθώς και οι προτάσεις του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. εξετάζονται έπειτα από ουσιαστικό διάλογο και σχετική γνώμη της ΚΕ.Δ.Κ.Ε. με βάση τις διαμορφωμένες ανάγκες στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Υφυπουργός
Α. ΝΑΚΟΣ»
14. Στην με αριθμό 6435/10-1-2005 ερώτηση του Βουλευτή κ. Στυλιανού Ματζαπετάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΑΠΦ 21/98/ΑΣ 57 δις/20-1-05 έγγραφο από τον Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:
«Οι πρώτες προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των κλαπέντων αρχείων των ελληνικών ισραηλιτικών κοινοτήτων, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισαν το έτος 1999 και συνεχίζονται έως σήμερα.
Η αφορμή για την έναρξη των προσπαθειών αυτών, δόθηκε με τη σύγκληση των Διεθνών Διασκέψεων του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, τα έτη 1997 και 1998 αντιστοίχως, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο την αποκατάσταση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες από τις οποίες αφαιρέθηκαν παρανόμως.
Η χώρα μας, θεώρησε εξαρχής ότι, τα αρχεία των ελληνικών κοινοτήτων τα οποία ανήκαν σε πολίτες της εβραϊκού δόγματος, εντάσσονται στην κατηγορία των εν λόγω πολιτιστικών αγαθών. Προς τούτο, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τις ζώσες ελληνικές ισραηλιτικές κοινότητες, απογόνους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, προέβη σε διαπραγματεύσεις, επί του θέματος, με τη ρωσική πλευρά, απευθύνοντας από το έτος 1999, τέσσερις σχετικές υπουργικές επιστολές, με τις οποίες επισημάνθηκε ότι, η επιστροφή των αγαθών αυτών είναι, μεταξύ άλλων, ηθική υποχρέωση ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες συνδέονται με ακατάλυτους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς και οι οποίες πολέμησαν με ξεχωριστή αντοχή και γενναιότητα τις δυνάμεις του Άξονα.
Εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών, ανταποκρινόμενο με πληρότητα και συνέπεια στους όρους οι οποίοι ετέθησαν από τη ρωσική πλευρά, απέστειλε πολυμελή επιστημονική ομάδα της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου η οποία μελέτησε και κατέγραψε 664 φακέλους, ενώ παράλληλα απεδέχθη και όλους τους οικονομικούς όρους για την επιστροφή αυτών, οι οποίοι θα βάραιναν εξολοκλήρου τη χώρα μας, όπως λ.χ. την καταβολή φυλάκτρων, τη δαπάνη μικροφωτογράφησης των αρχείων ώστε να παραμείνει πλήρης η σειρά προς μελέτη σε ρωσικό έδαφος, τη δαπάνη συσκευασίας και μεταφοράς των φακέλων στην Αθήνα κ.λ.π..
Ωστόσο, παρά τα συμφωνηθέντα, τη χειρονομία την οποία επέδειξε η χώρα μας, όταν παρέδωσε, δια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, τα λάβαρα των ρωσικών συνταγμάτων του αυτοκρατορικού στόλου και τη διάθεσή της να επιστρέψει το αυτοκρατορικό αρχείο του ρωσικού προξενείου Χανίων, η ρωσική πλευρά προκάλεσε εκ νέου καθυστέρηση, θέτοντας καινούργιους όρους, οι οποίοι συζητούνται ήδη σε νέο γύρο συνομιλιών από τις δύο πλευρές.
Επιπλέον, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, και κατά την υπογραφή της διμερούς διακρατικής συμφωνίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και επιθυμώντας να εξασφαλίσει τη συνέχιση του διαλόγου, μερίμνησε ώστε να συμπεριληφθούν τα υπ' αριθμ. 2 και 3 άρθρα στην παράγραφο V, η οποία φέρει τον τίτλο «Συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας». Εκ των δύο άρθρων, το μεν υπ' αριθμ. 2, αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των Αρχείων των Υπουργείων των Εξωτερικών, το δε υπ' αριθμ. 3 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην υποχρέωση των δύο πλευρών να επιστρέψουν πολιτιστικούς θησαυρούς, λαμβανομένων, πάντοτε, υπ’ όψιν των διατάξεων της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας.
Ο Υπουργός
ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ»
15. Στην με αριθμό 6552/12-1-2005 ερώτηση της Βουλευτού κ. Αγγελικής Γκερέκου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΦΥΠ./Κ.Ε./557/20-1-05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 6552/12-1-05 ερώτησης της Βουλευτού κας Α. Γκερέκου, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Το έργο «Ανέγερση Λυρικού Θεάτρου Κέρκυρας» με φορέα υλοποίησης την Αναπτυξιακή Επιχείρηση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας και προϋπολογισμό 29.080.000 ευρώ εντάχθηκε στις 16-2-2004 στο Ε.Π. «Πολιτισμός» με την με αρ. ΥΔΕΠΠ/Β/Φ141/469 Απόφαση. Στο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνονται οι προκαταρκτικές ενέργειες για την ανέγερση του Λυρικού Θεάτρου Κέρκυρας, οι σωστικές ανασκαφικές έρευνες, η εκπόνηση μελέτης, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Λυρικού Θεάτρου Κέρκυρας κτλ.
Οι σωστικές ανασκαφικές έρευνες αποτελούν χωριστό υποέργο, χωρίς πρόβλημα χρηματοδότησης και εκτελούνται ήδη, εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στο εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο του έργου.
Ο Υφυπουργός
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ»
16. Στην με αριθμό 6639/14-1-2005 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Δ16/Φ.1.5/1154/165/24-1-05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της υπ' αριθμ. 6639/14.1.2005 ερώτησης του Ανεξάρτητου Βουλευτή Επικρατείας κ. Αν. Ανδριανόπουλου, σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η νέα διακυβέρνηση παρέλαβε το έργο του πετρελαιαγωγού Βurgas-Αλεξανδρούπολη σε φάση κόπωσης και αδράνειας μετά από 10 περίπου χρόνια προσπάθειας.
Από τις πρώτες ενέργειες του ΥΠΑΝ ήταν και η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου.
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝ με τους αρμόδιους Υπουργούς Βουλγαρίας και Ρωσίας για την απεμπλοκή του Σχεδίου. Πράγματι οι συναντήσεις αυτές απέβησαν καρποφόρες αφού επετεύχθη η σύγκλιση της Τριμερούς Επιτροπής για το project του αγωγού στις 4-5 Νοεμβρίου 2004 στην Αθήνα (έπειτα από δύο χρόνια απραξίας της Επιτροπής, η τελευταία τριμερής Επιτροπή είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2002 στην Μόσχα).
Η συνάντηση της ως άνω Επιτροπής ήταν επιτυχής καθ' όσον μονογραφήθηκε το Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις Κυβερνήσεις, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας για την υλοποίηση του project του αγωγού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τέθηκαν οι βάσεις για την επαναλειτουργία της εν λόγω Επιτροπής, η οποία θα συγκληθεί πάλι πριν το τέλος Ιανουαρίου 2005 στη Μόσχα. Εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί από τους εξουσιοδοτημένους Υπουργούς των τριών χωρών η απαιτούμενη συμφωνία για την δρομολόγηση της υλοποίησης του έργου.
Ο Υφυπουργός
Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ»
17. Στην με αριθμό 6622/14-1-2005 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 4231/ΙΗ/24-1-05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 6622/14-1-05, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Παπαγεωργίoυ και αφορά στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την αρμοδιότητα για την επιλογή και την απόκτηση οικοπεδικών εκτάσεων, τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή και την επίβλεψη των έργων σχολικής στέγης (ν. 2218/94, ν. 2240/94 και π.δ. 30/1996).
Οι Nομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες έχουν την δυνατότητα να εντάξουν τα έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων στα αντίστοιχα Π.Ε.Π. (Γ΄ Κ.Π.Σ.). .
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε ετήσια βάση επιχορηγεί τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Σ.Α.Ε. 047/6) για οικόπεδα μελέτες και κατασκευές χωρίς περαιτέρω παρέμβαση μέσα στο Νομό.
Το έτος 2004 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 950.000,00 Ευρώ για οικόπεδα μελέτες και κατασκευές σχολικών κτιρίων από το Π.Δ.Ε. του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αντίστοιχα σε ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ για επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων προβαίνει το ΥΠΕΣΔΔΑ.
Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της ανέγερσης του 25°ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας η Ν.Α. Ευβοίας μας πληροφόρησε τα ακόλουθα:
Το έργο «Ανέγερση 25ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χαλκίδας», προϋπολογισμού 2.100.000,00 ευρώ δημοπρατήθηκε στις 28-05-2003. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η κατασκευαστική επιχείρηση «ΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Τ.Ε» με σύμβαση ύψους 1.823.841,16 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευασθεί η θεμελίωση του κτηρίου, το δάπεδο, τα περιμετρικά τειχία του υπογείου, η πλάκα οροφής του υπογείου και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών επιχώσεων.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠ.Ε.Π.Θ. έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αύξηση του προϋπολογισμού και της πίστωσης του έργου από το οποίο επιχορηγούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ»
18. Στην με αριθμό 6357/31-12-2004 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 8868/25-1-05 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Aπαντώντας στην με αριθμ. 6357/2004 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη, σχετικά με το θανατηφόρο ατύχημα του ανήλικου εργαζόμενου σε Επιχείρηση «Εμπορίας Αυτοκινήτων – Εισαγωγές - Αντιπροσωπείες Φορτηγών» στην Κόρινθο, σας πληροφορούμε τα εξής:
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το εν λόγω ατύχημα, Επιθεωρητές από το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης και το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Κορίνθου έσπευσαν στο χώρο της επιχείρησης. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η παράνομη απασχόληση του ανηλίκου και η ελλιπής τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 67.000 € και υποβλήθηκαν μηνύσεις εναντίον της επιχείρησης. Επιπλέον, με εντολή του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επιβλήθηκε προσωρινή διακοπή στη λειτουργία της επιχείρησης. Τονίζεται δε, ότι η συγκεκριμένη κύρωση της διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης εφαρμόζεται για πρώτη φορά.
Σχετικά με τους ελέγχους, που έγιναν κατά το παρελθόν στη συγκεκριμένη επιχείρηση, σας ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Κορίνθου είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στις 8-10-2002 στην ανωτέρω επιχείρηση χωρίς όμως να διαπιστωθεί παράνομη απασχόληση ανηλίκου.
Επίσης σχετικά με τη συνολική δράση των υπηρεσιών μας για τον έλεγχο της απασχόλησης ανηλίκων κατά την τελευταία τριετία, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε., προκύπτουν τα παρακάτω μεγέθη, σχετικά με τον αριθμό βιβλιαρίων ανηλίκων που εκδόθηκαν και τις διαπιστωθείσες περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης ανηλίκων.

ΕΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ EΛEΓXΩN ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ EΠANEΛEΓXΩN ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ 2004 55.951 28 3.318 (Προσωρινά στοιχεία) 2003 59.490 36 2.933 2002 63.544 27 4.055
Ο αριθμός των ελέγχων που αναφέρεται στην πρώτη στήλη δεν αφορά ειδικά την απασχόληση ανηλίκων αλλά στο σύνολο των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της Κοινωνικής και Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας γενικότερα. Οι περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης ανηλίκων που διαπιστώθηκαν σε τέτοιους ελέγχους δίνονται στη δεύτερη στήλη. Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν συνολικά 83 πρόστιμα και υποβλήθηκαν 8 μηνύσεις εναντίον των επιχειρήσεων που βρέθηκαν να απασχολούν ανήλικους κατά παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Τα αρμόδια Τμήματα, τόσο της Κοινωνικής, όσο και της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας παρακολουθούν από κοντά την συγκεκριμένη υπόθεση και σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επανέλεγχους της εν λόγω επιχείρησης, προκειμένου να εξετάσουν τη συμμόρφωσή της με τις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, μετά την. επανέναρξη της λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Κορίνθου πραγματοποίησε στις 21-1-2005 επανέλεγχο, όπου δεν βρέθηκε να απασχολείται κανένας ανήλικος. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στα προβλήματα της απασχόλησης των ανηλίκων.
Ο Υπουργός
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολο στη συνέχεια.
Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ίδρυση και λειτουργία Εμπορευματικών Κέντρων και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος».
Η Συμφωνία αυτή ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος» έγινε δεκτό ομοφώνως, σε μόνο συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Το κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου βρίσκεται στο Τεύχος των Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Του ιδίου Υπουργείου.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Κουβέιτ για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου».
Η Συμφωνία αυτή ψηφίστηκε ομοφώνως στη Διαρκή Επιτροπή.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Κουβέιτ για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου» έγινε δεκτό ομοφώνως, σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Το κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου βρίσκεται στο Τεύχος των Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Του αυτού Υπουργείου.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Δήλωσης Αρχών, που διέπει την Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια των Εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Πειραιά, Ελλάδα, μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης και άλλες διατάξεις».
Κύριε Υφυπουργέ, θέλετε να κάνετε καμία νομοτεχνική βελτίωση;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναγνώσω και να καταθέσω στα Πρακτικά τέσσερις νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Στη διάταξη του άρθρου 4, παράγραφος 3, εδάφιο δεύτερο, διαγράφονται οι λέξεις «παρακολούθηση μέχρι και».
Στη διάταξη του άρθρου 4, παράγραφος 3, πέμπτο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «την παρακολούθηση εργαστηρίων και».
Στη διάταξη του άρθρου 16, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, μετά τη λέξη «ειδικότερα», τοποθετείται άνω και κάτω τελεία (:) και στη συνέχεια διαγράφεται η λέξη «εξής».
Στη διάταξη του άρθρου 16, παράγραφος 2, εδάφιο πρώτο, μετά την περίπτωση ε) διαγράφεται η λέξη «εξής».
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπυρίδων Ταλιαδούρος καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες έχουν ως εξής:
«Νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.
Στη διάταξη του άρθρου 4, παράγραφος 3, εδάφιο δεύτερο, διαγράφονται οι λέξεις «παρακολούθηση μέχρι και».
Στη διάταξη του άρθρου 4, παράγραφος 3, πέμπτο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «την παρακολούθηση εργαστηρίων και».
Στη διάταξη του άρθρου 16, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, μετά τη λέξη «ειδικότερα», τοποθετείται άνω και κάτω τελεία (:) και στη συνέχεια διαγράφεται η λέξη «εξής».
Στη διάταξη του άρθρου 16, παράγραφος 2, εδάφιο πρώτο, μετά την περίπτωση ε) διαγράφεται η λέξη «εξής».»)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πρόκειται προφανώς περί νομοτεχνικών διορθώσεων.
Μετά απ’ αυτά που είπε ο κύριος Υφυπουργός, ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο, κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης» και άλλες διατάξεις έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Το κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου βρίσκεται στο Τεύχος των Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις».
Μετά από συμφωνία με τα κόμματα, με το Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο, λόγω του ότι σήμερα έχει εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου και με το Προεδρείο –θέλουμε βέβαια και την αποδοχή του Σώματος- η συνεδρίαση θα διαρκέσει μέχρι τις 16.00΄. Μέχρι 14.00΄ θα ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο και από τις 14.00΄ έως τις 16.00΄ θα γίνει συζήτηση για την πρώτη ενότητα των άρθρων και αύριο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σε όλα τα άρθρα.
Κύριε Υπουργέ, συμφωνείτε;
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Συμφωνώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συμφωνεί το Σώμα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς το Σώμα συμφώνησε ομόφωνα.
Θα παρακαλέσουμε τους συναδέλφους να είναι μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπει ο Κανονισμός, γιατί βάλαμε κι ένα περιορισμένο πλαίσιο διάρκειας των συνεδριάσεων, για να μην αδικηθούν εκείνοι που θα εγγραφούν τελευταίοι και κάποιοι θα εγγραφούν εκ των πραγμάτων.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ορίζει ως Κοινοβουλευτικό του Εκπρόσωπο για τη συζήτηση του νομοσχεδίου τον κ. Παναγιώτη Κοσιώνη.
Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος ορίζει ειδικό αγορητή το Βουλευτή κ. Αθανάσιο Λεβέντη.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Καραγκούνης έχει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο: «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις», του οποίου έχω την τιμή να εισηγούμαι στην Εθνική Αντιπροσωπεία, επιχειρεί να οργανώσει πάνω σε νέες βάσεις, την παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης εκ μέρους του κράτους, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του πολίτη.
Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Εξίσου όμως άμεση είναι και η απαίτηση του πολίτη για υπηρεσίες υγείας που να είναι αντάξιες ενός προηγμένου κοινωνικού κράτους, όπως πρέπει να γίνει η Ελλάδα. Στην υγεία του πολίτη δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπτώσεις.
Στις βασικές αρχές της κοινωνικής μας πολιτικής η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην υπόθεση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας ανοικτού, αλλά και αποτελεσματικού σε κάθε πολίτη και προσβάσιμο από κάθε πολίτη. Η πολιτική μας είναι να εκσυγχρονίσουμε, όχι να γκρεμίσουμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε πείσμα των συκοφαντιών των αντιπάλων μας, δεν ιδιωτικοποιούμε, κύριοι συνάδελφοι, την υγεία. Θέλουμε ψηλά τον ιδιωτικό τομέα, συνεργαζόμαστε μαζί του και αποτελεί συμπλήρωμα του δημόσιου τομέα. Δεν δρα όμως κάτω από μονοπωλιακές καταστάσεις.
Πιστεύουμε στην υγεία ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Εκσυγχρονίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατ’ ουσία εγγυώμαστε τη μακροημέρευσή του. Πιο συγκεκριμένα: οικοδομούμε ένα σύστημα υγείας, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη μέχρι τώρα λειτουργία του. Έχουμε επίγνωση των αδυναμιών του. Κοιτάζοντας γύρω μας και τον υπόλοιπο κόσμο, διαμορφώνουμε πάνω σε σταθερούς άξονες την πολιτική μας.
Θέλουμε ένα σύστημα υγείας που να είναι πραγματικά αποκεντρωμένο. Θέλουμε ένα σύστημα υγείας που να έχει καθολικότητα και ισότητα. Θέλουμε ένα σύστημα υγείας που να έχει στρατηγική και άρα ανταποδοτικότητα. Θέλουμε ένα σύστημα υγείας που να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια. Η αποκέντρωση, ο στρατηγικός προγραμματισμός και η ανταποδοτικότητα, η διαφάνεια, η καθολικότητα και η ισότητα είναι αρχές στις οποίες πιστεύουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως σας είπα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη ως δικαίωμα του πολίτη. Όμως, η πικρή αλήθεια είναι πως αυτό που οικοδομήθηκε από τις διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως Εθνικό Σύστημα Υγείας έως σήμερα υπήρξε εν πολλοίς αναποτελεσματικό, σπάταλο και ατελές.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το κράτος ξοδεύει πολλά και ότι ο πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από την παροχή των υπηρεσιών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα δίνουμε στην υγεία το 9,7% από το ΑΕΠ, δηλαδή ποσοστό που είναι ανώτερο από το μέσο ευρωπαϊκό όριο που κινείται στο 8,9%. Και όμως οι υπηρεσίες που απολαμβάνει ο Έλληνας πολίτης δεν είναι συγκρίσιμες.
Επακόλουθα δε αυτής της απογοήτευσης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα και η πρόσθετη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού με δαπάνες που ανέρχονται κατά νοικοκυριό στο 6% του προϋπολογισμού τους, δαπάνες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργούσε σωστά. Μόνο το 22% στην Ελλάδα είναι ευχαριστημένο. Αυτό αναφέρεται από το Ευρωβαρόμετρο 2002, ενώ αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 60% έως 80%, όπως παραδείγματος χάριν στη Δανία.
Λέγατε χαρακτηριστικά ότι σκοπός σας είναι ο μηδενισμός των ιδιωτικών δαπανών. Το πετύχατε; Το πετύχαμε; Το 48% των δαπανών για την υγεία σήμερα είναι ιδιωτικές δαπάνες. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι εάν κανείς πιστεύει σε ένα εθνικό, κοινωνικό σύστημα υγείας. Όλοι μας πιστεύουμε σε ένα τέτοιο σύστημα, το έχουμε διακηρύξει. Το θέμα είναι εάν το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί ικανοποιητικά και ωφέλιμα και εάν περιβάλλεται με την εμπιστοσύνη του πολίτη. Δεν αρκεί να είμαστε ρητορικά υπέρ ενός τέτοιου συστήματος και να αφήνουμε το σύστημα να νοσεί στην πράξη, όπως λειτούργησε επί δύο δεκαετίες.
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μεν ήταν υπέρ του συστήματος στα λόγια, άφηνε το σύστημα να δυσφημείται και να εγκαταλείπεται από τον πολίτη στην πράξη, είτε από τις ανεπάρκειες είτε από την έλλειψη οργάνωσης είτε από τις ελλείψεις είτε από τη χαμηλή ποιότητα, με αναπόφευκτο πλέον επακόλουθο τη στροφή του πολίτη στον ιδιωτικό τομέα. Τις περισσότερες, όμως, φορές ο καθένας αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στο οικονομικό κόστος με τα συνακόλουθα δράματα.
Κύριοι συνάδελφοι, εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε σε ένα οργανωτικό επίπεδο το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην τροχιά της αποκέντρωσης, της ανταποδοτικότητας, του στρατηγικού προγραμματισμού και της διαφάνειας, αρχές που ήδη σας εξέθεσα.
Όλοι, πιστεύω, συμφωνούμε ότι η αποκέντρωση αποτελεί το πιο αποτελεσματικό υπόδειγμα οργάνωσης της παροχής σύνθετων υπηρεσιών με πολλούς αποδέκτες, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας. Όσο πιο αποκεντρωμένο είναι ένα σύστημα διοίκησης τόσο πιο εύκολα γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών, η παρακολούθηση των προβλημάτων και η εξατομίκευση των λύσεων, αλλά και οι διαδικασίες του ελέγχου.
Στην ουσία είναι ένα σύστημα, όπως λέμε, κάθετης οργάνωσης της διοικήσεως, δηλαδή, κάθε επίπεδο οργάνωσης ασκεί αυτόνομες αρμοδιότητες. Η αποκέντρωση είναι αντίθετα ψευδεπίγραφη, όταν εξαντλείται σε ένα οριζόντιο σύστημα οργάνωσης. Εμείς κάνουμε πράξη την αποκέντρωση στο χώρο της οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας για πρώτη φορά ως ενός γνησίου καθέτου συστήματος διοικητικής οργάνωσης με τρία επίπεδα.
Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας ως όργανο στρατηγικού σχεδιασμού και χάραξης της πολιτικής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για πρώτη φορά.
Στο δεύτερο επίπεδο δημιουργούμε αυτόνομα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις διοικητικές υγειονομικές περιφέρειες -μία για κάθε υγειονομική περιφέρεια της χώρας, με τρεις στην Αθήνα, δύο στην Κεντρική Μακεδονία και δύο στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου- οι οποίες εποπτεύουν και ελέγχουν την εφαρμογή της πολιτικής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στο γεωγραφικό τους χώρο, δρώντας αυτόνομα σε πλήθος σημαντικών αποφάσεων και αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο επαναφέρουμε εκ νέου ως αυτόνομα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα νοσοκομεία και τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, στα οποία και γίνεται καθημερινά η δουλειά της παροχής των υπηρεσιών υγείας.
Με τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου κάθετου τριτοβάθμιου συστήματος οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης επαναφέρουμε την πραγματική, όπως είπα, αποκέντρωση στο χώρο της υγείας, ο οποίος μέχρι στιγμής υπήρξε δέσμιος, κύριοι συνάδελφοι, ενός ιδιόρρυθμου οργανωτικού συγκεντρωτισμού, τον οποίο επέβαλλαν τα ΠεΣΥΠ. Στην πραγματικότητα δηλαδή, με το προηγούμενο σύστημα όχι μόνο δεν επήλθε αποκέντρωση με την γνήσια έννοια της κάθετης διοικητικής οργάνωσης που σας ανέφερα, αλλά αντίθετα συγκέντρωση αρμοδιοτήτων. Τα ΠεΣΥΠ λαμβάνοντας στην πράξη την αποφασιστική διαχείριση των υποθέσεων των νοσοκομείων, καταδίκασαν το όλο σύστημα από οργανωτικής απόψεως σε βραδύτητα και δυσκαμψία στις αποφάσεις, γραφειοκρατία στις διαδικασίες, ευθυνοφοβία στην επεξεργασία λύσεων και αδιαφάνεια στις διαδικασίες ελέγχου.
Η αποκέντρωση και η οργάνωση των υπηρεσιών της κοινωνικής αλληλεγγύης, κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί σίγουρα τη σημαντικότερη τομή του νομοσχεδίου που σας εισηγούμαι. Όμως το νομοσχέδιο με την επιλογή της αποκέντρωσης αγγίζει άμεσα και εγκολπώνεται και άλλους στόχους. Πρώτον, δημιουργώντας πραγματικά αποκεντρωμένες υπηρεσίες προωθούμε τη διαφάνεια. Πράγματι, ένα από τα πρώτα θύματα του συγκεντρωτισμού στη διοίκηση είναι η διαφάνεια. Σ’ ένα συγκεντρωτικό και θολό σύστημα οργάνωσης χάνεται εύκολα ο μίτος της ευθύνης και στομώνεται ακόμη πιο εύκολα η διαδικασία του αυτοελέγχου, αλλά και επέρχεται σύγχυση των διαδικασιών ελέγχου της σκοπιμότητας και του ελέγχου της νομιμότητας της δαπάνης. Τώρα τα νοσοκομεία πλέον αποκτούν αυτόνομη δυνατότητα και λαμβάνουν αποφάσεις για τη διενέργεια δαπανών που τα αφορούν έως κάποιο ύψος, χωρίς τη γραφειοκρατία του προηγούμενου συστήματος και εφαρμόζουν επιτέλους το διπλογραφικό σύστημα.
Οι ΔΥΠΕ προωθούν τη διαφάνεια και τον έλεγχο σε στρατηγικό επίπεδο, από τη διαδικασία της κωδικοποιήσεως των προμηθειών έως του ελέγχου των προϋπολογισμών και απολογισμών των νοσοκομείων. Δεύτερον, -και πλέον σημαντικό- δημιουργώντας πραγματικά αποκεντρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, δημιουργούμε ένα σύστημα στο οποίο τα καθημερινά προβλήματα περίθαλψης και πρόνοιας δεν μονοπωλούν την προσοχή των υπηρεσιών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το περιθώριο για στρατηγικό σχεδιασμό μιας πολιτικής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία να είναι πραγματικά ανταποδοτική.
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω καλύτερα αυτό που σας λέω. Το πρόβλημα έχει δύο όψεις. Δεν ήταν μόνον ότι τα ΠεΣΥΠ ασχολούμενα με την καθημερινότητα των νοσοκομείων δημιουργούσαν τελικά προβλήματα στα νοσοκομεία και την αποστολή τους. Ήταν εμπόδια. Δυστυχώς, ξεχνάμε ότι η πολιτική υγείας και πρόνοιας δεν έχει μόνο ένα χαρακτήρα διαχειρίσεως προβλημάτων, αλλά για να είναι πετυχημένη θα πρέπει να έχει πριν απ’ όλα και ένα χαρακτήρα πρόληψης των προβλημάτων. Κακώς θεωρούμε την πολιτική υγείας ως ένα σύστημα διαχείρισης της αρρώστιας ή την πολιτική πρόνοιας ως ένα σύστημα διαχείρισης της αναξιοπάθειας. Η ορθή πολιτική υγείας και πρόνοιας οφείλει πριν απ’ όλα να προλαβαίνει και να σχεδιάζει για τις υποδομές, την αρρώστια και την αναξιοπάθεια. Και μόνο αν δεν μπορεί να τις αποτρέψει, να τις διαχειρίζεται. Δημιουργούμε επιτέλους τον υγειονομικό χάρτη. Μια τέτοια πολιτική υγείας είναι άλλωστε όχι απλώς ορθή αλλά και ανταποδοτική των χρημάτων που επενδύουμε γι’ αυτήν.
Χρειαζόμαστε λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, ένα σύστημα υγείας και πρόνοιας στο οποίο να υπάρχει χώρος για στρατηγικούς σχεδιασμούς των γενικότερων προβλημάτων υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και ιδίως στην προληπτική τους διάσταση, τόσο σε γενικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, και ταυτόχρονα που να ελέγχει και να μετρά.
Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι το νομοσχέδιο το οποίο σας εισηγούμαι θα αποτελέσει πανάκεια για τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πράγματι η οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος, αν και μεγάλης σημασίας για την επιτυχία του, εντούτοις δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της την επιτυχία του, η οποία εξαρτάται και από τόσους άλλους αστάθμητους παράγοντες ιδίως τον παράγοντα άνθρωπο που το υπηρετεί.
Όμως έχω την πεποίθηση ότι κάνουμε μια καλή αρχή, γιατί εισάγουμε την πραγματική αποκέντρωση του συστήματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Δημιουργούμε το απαραίτητο πλαίσιο και το στρατηγικό προγραμματισμό των πολιτικών μας και άρα τη γνήσια ανταποδοτικότητα που μας εγγυάται και τη διαφάνεια.
Όλα αυτά δεν είναι βέβαια το παν, δεν είναι όμως και λίγα. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα. Όλοι ξέρουμε και συμφωνούμε ότι ο χώρος της υγείας θέλει συναίνεση και συνεννόηση, θέλει εργασιακή ειρήνη. Πρέπει να δώσουμε λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι ανάγκες του συστήματος αυξάνονται διαρκώς: δημογραφική γήρανση, νέα νοσήματα που προστίθενται, πανάκριβη τεχνολογία, αύξηση προσδοκιών των ασθενών για καλύτερη ποιότητα και καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων τους.
Όλα αυτά επιτάσσουν να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό και ευέλικτο οργανόγραμμα που θα παρακολουθεί και θα μελετά πολιτικές σε όλα τα επίπεδα και θα σχεδιάζει, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -που πιστεύω κύριοι συνάδελφοι ότι πολύ σύντομα ο αρμόδιος Υπουργός θα μας φέρει στη Βουλή- έως τις ανεπάρκειες, τις στρεβλώσεις, τις ελλείψεις ακόμα και την ανανέωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ένα σύστημα που θα έχει τη δυνατότητα να έχει βιωσιμότητα και άμιλλα προς τα έξω, σε έναν επιβεβλημένο ανταγωνισμό που θα προκύψει είτε από το μεγάλο όγκο του ιατρικού σώματος –τις εβδομήντα δύο χιλιάδες αγγίζει πλέον ο αριθμός των γιατρών- είτε από τον ανταγωνισμό που θα δεχθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι το παρόν νομοσχέδιο δικαιούται την επιδοκιμασία της Εθνικής Αντιπροσωπείας, η οποία ελπίζω ότι θα το υπερψηφίσει χωρίς κομματικές προκαταλήψεις γιατί έχει στη φιλοσοφία του το ορθό, γιατί ανοίγει το δρόμο για ένα σύστημα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που θα ανταποκρίνεται περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα στις απαιτήσεις και στις ελπίδες του Έλληνα πολίτη.
Επί τη ευκαιρία θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και περισσότερο τον Υπουργό κ. Κακλαμάνη για την πραγματική τομή που κάνει στην οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Καραγκούνη που ήταν μέσα στα χρονικά όρια που ο Κανονισμός ορίζει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Βουλευτής κ. Πάνος Καμμένος ζητά ολιγοήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Επίσης, ο Βουλευτής κ. Ηλίας Παπαηλίας ζητά ολιγοήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουν εγγραφεί τριάντα Βουλευτές. Για να μπορούν να μιλήσουν όλοι επί της αρχής μέχρι τις 14.00΄ που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και άλλες δύο ώρες που μένουν για την πρώτη ενότητα, πρέπει να αποφασίσουμε να περιοριστεί η ομιλία στα πέντε λεπτά. Μόνο έτσι μπορούν να μιλήσουν όλοι οι συνάδελφοι. Πιστεύω ότι επειδή δεν είναι στις προθέσεις των πρώτων να αδικήσουν τους άλλους, να πάρουμε μια απόφαση.
Συμφωνεί το Σώμα να περιοριστεί ο χρόνος ομιλίας στα πέντε λεπτά;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς η Βουλή συμφώνησε ομόφωνα. Να προσαρμόσετε, λοιπόν, τις ομιλίες σας στο πεντάλεπτο, άλλωστε και την εμπειρία έχετε και τη δυνατότητα και θα το δείξετε έμπρακτα.
Ο κ. Αντωνακόπουλος, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, στα πλαίσια της γενικευμένης βραδύτητας που διακρίνει την Κυβέρνηση στο νομοθετικό της έργο έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αφορά τη διοίκηση των μονάδων υγείας στη χώρα μας.
Είναι πραγματικότητα ότι μέχρι σήμερα μόνο τριανταπέντε νομοσχέδια έχει φέρει αυτή η Κυβέρνηση σε ένα χρόνο, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι κυρώσεις Διακρατικών Συμφωνιών που ήδη είχαν ουσιαστικά συναφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Παρ΄ όλα αυτά, υπήρχε ρητή δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του 2004 θα έχουμε νόμους για το φάρμακο, για τις προμήθειες, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με το νομοσχέδιο που αφορά τη διοίκηση. Μέχρι σήμερα όμως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε εξαντληθεί σε παρεμβάσεις τύπου ιατροδημοσιογραφικών reality. Εντυπωσιασμοί, καταγγελίες για υφιστάμενες δομές του Υπουργείου, για το Νοσοκομείο στη Ρόδο, για το Νοσοκομείο στον Πύργο –ο Υπουργός απ’ αυτό εδώ το Βήμα είχε καταγγείλει για 2.500.000.000 δραχμές κενό στη διαχείριση του νέου νοσοκομείου- και για τον ΟΠΑΔ όπου κατηγόρησε συλλήβδην τις διοικήσεις του, τις σημερινές και την προηγούμενη- τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, ότι δηλαδή, διοικήσεις οργανισμών δημοσίου συμφέροντος συνεργάστηκαν για να χάσει το δημόσιο 8.000.000 ευρώ. Αυτά, λοιπόν, ειπώθηκαν απ΄ αυτό το επίσημο Βήμα. Τι απέγιναν; Δεν μας είπατε απ΄ αυτό το Βήμα τι έδειξαν οι έρευνες, τι είπε ο εισαγγελέας. Εν πάση περιπτώσει, εμείς θα περιμένουμε.
Διαβάζοντας τον τίτλο του σημερινού νομοσχεδίου βλέπουμε ότι είναι πολύ βαρύς: «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις». Διαβάζοντας όμως παρακάτω στις διατάξεις καταλαβαίνει κανείς ότι και εδώ η Κυβέρνηση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».
Υπάρχει, λοιπόν, μια εντυπωσιακή πολιτική ασυνέπεια σ΄ αυτήν την Κυβέρνηση σε όλες τις μεγάλες εξαγγελίες που προεκλογικά είχε κάνει. Σήμερα συζητούμε για την κατάργηση του ΠεΣΥ όπως προεκλογικά λέγατε, αντ’ αυτού όμως διατηρείτε το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας. Όπως και στο ΣΔΟΕ, απλά του αλλάζετε το όνομα και πολύ φοβάμαι ότι η επέλαση που τούτες τις μέρες γίνεται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων –το πρώην ΣΔΟΕ- στην αγορά, θα γίνει και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα το καταστρέψετε.
Είναι πρωτοφανής η ασυνέπεια, η οποία βεβαίως τεκμηριώνει μια αναξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης γύρω από την πολιτική υγείας. Και στο πρόγραμμα σας μιλούσατε σαφώς για κατάργηση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας, αλλά και εδώ στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ο Υπουργός είχε αναφερθεί ότι θα καταργήσει τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας. Βεβαίως είχε εξαγγείλει ότι θα υπάρξουν ολιγομελή σχήματα διοίκησης των νοσοκομείων με εισηγητές. Μετά από λίγες μέρες σε ημερίδα στο «Χίλτον» επανέλαβε τις καταγγελίες του για το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας της χώρας θεωρώντας ότι τα 50.000.000.000 είναι μεγάλο κόστος και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν. Στις 13.10.2004 ο ίδιος Υπουργός Υγείας αναφέρει ότι θα πάμε σε διοικητικά συμβούλια στα νοσοκομεία και θα ορίσει και διοικητές.
Περισσεύει πιστεύω η αναξιοπιστία, το ψεύδος και η υποκρισία. Είναι μια τακτική η οποία είναι πολύ προσφιλής στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Γιατί διαφωνούμε με το συζητούμενο νομοσχέδιο: Αρχικά είναι νομοσχέδιο που φτάνει στις παρυφές του συστήματος. Δεν ασχολείται με την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Βέβαια το δείγμα γραφής της Κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο δεν επέτρεπε καμία αισιοδοξία για μια τέτοια τακτική σήμερα. Και το δείγμα γραφής έχει να κάνει με τη μείωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας. Στο φετινό προϋπολογισμό καταθέσατε μείωση 15% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο χώρο της υγείας και υπάρχει μεγάλη ασυνέπεια στις εξαγγελίες περί διορισμών. Περίπου πέντε χιλιάδες διακόσιους επαγγελματίες υγείας εξήγγειλε τον Ιούνιο ο κ. Καραμανλής ότι θα έχουν προσληφθεί μέχρι το τέλος του 2004, στους οκτώ χιλιάδες τους είχε ανεβάσει ο Υπουργός λίγο αργότερα, αλλά ελάχιστοι διορισμοί έχουν γίνει. Προχθές είδαμε τον προγραμματισμό δύο χιλιάδων νοσηλευτών, ενώ στον προϋπολογισμό έχετε γράψει τρεισήμισι χιλιάδες. Βεβαίως με βάση το κονδύλι που έχετε δεσμεύσει για νέους διορισμούς, που είναι 70.000.000 ευρώ, προδιαγράφεται δυστυχώς μεγάλη φτώχεια στο χώρο της υγείας όσον αφορά στους διορισμούς.
Ένας δεύτερος λόγος που δεν ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι δεν έχει καμία λογική λειτουργικότητας. Ποια είναι για εσάς η λειτουργική μονάδα; Η περιφέρεια, το νοσοκομείο, ο νομός; Αντ’ αυτού, τι κάνετε; Δημιουργείτε επάλληλες διοικητικές δομές με νομικά πρόσωπα τα νοσοκομεία, τα οποία οργανωτικά υπάγονται σ’ ένα άλλο νομικό πρόσωπο που λέγεται «Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας» η οποία υπάγεται στο Υπουργείο. Δημιουργείτε δύο αριθμούς φορολογικών μητρώων στην περιφέρεια: στα ΔΥΠΕ και στα νοσοκομεία. Παράλληλα κρατάτε ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε το ΠεΣΥ στα ΔΥΠΕ και στα νοσοκομεία.
Τελικά έχετε καταλάβει τι δημιουργείτε; Έχετε καταλάβει τι αντιφάσεις, τι αντιθέσεις, τι ακυρώσεις θα δημιουργήσετε; Κι όλα αυτά βεβαίως λέτε ότι συνιστούν μια νέα αποκέντρωση. Μα, εδώ πρόκειται περί ενός πραγματικού περιφερειακού συγκεντρωτισμού και παράλληλα μειώνετε και τους πόρους που μπορούν να διαχειρίζονται και οι διοικητές ΔΥΠΕ νοσοκομείων και τα διοικητικά συμβούλια. Άρα, δεν είστε στοιχειωδώς συνεπείς ούτε σ’ αυτά που επικαλείστε στην εισηγητική έκθεση.
Μια τρίτη παρατήρηση για το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι ότι με νόμο κατοχυρώνει τη νομή της κομματικής εξουσίας. Πάνω από χίλια στελέχη σας τούτη την ώρα αμείβονται με παχυλούς μισθούς στις διοικήσεις των ΔΥΠΕ, των νοσοκομείων, διοικητές, υποδιοικητές, αντιπρόεδροι. Η αντίληψη του κρατισμού που έχετε γι’ αυτά τα όργανα φαίνεται στο ότι ενώ στις διοικήσεις των ΠεΣΥΠ τέσσερα μέλη δεν είχαν κυβερνητικό προσδιορισμό, σε σας, στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο μόνο δύο μέλη δεν έχουν κυβερνητικό προσδιορισμό.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η αντίληψη «καλύτερα Νέα Δημοκρατία, παρά πτυχιούχος» είναι για σας ένα αξίωμα που ξεκίνησε από το νόμο Παυλόπουλου και εφαρμόζεται και στο χώρο της υγείας για τη συγκρότηση του νέου κράτους, όπως εσείς το εννοείτε. Βεβαίως, καταργήσατε και τη διαδικασία δημόσιας προκήρυξης για την επιλογή των στελεχών αυτών.
Μια τέταρτη διαπίστωση είναι ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στη συγκράτηση των δαπανών. Μα, δημιουργεί αύξηση των δαπανών. Σας το είπε η ΠΟΕΔΗΝ, η ΑΔΕΔΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος και η στελέχωσή του οδηγεί σε αύξηση 30% των δαπανών. Και βέβαια εκείνα τα 50.000.000.000 που λέγατε είναι ανύπαρκτα, γιατί δεν ήταν ούτε 15.000.000.000 όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας των ΠεΣΥΠ.
Μια επιπλέον παρατήρηση είναι η εξής: Στραγγαλίζετε την κοινωνική συμμετοχή, μειώνετε τη συμμετοχή των γιατρών και των εργαζομένων στα όργανα διοίκησης αυτού του συστήματος, προχωράτε σε έναν ασφυκτικό κρατικό έλεγχο. Γυρίζουμε στην εποχή των ευυπόληπτων πολιτών και αυτό αποτελεί μια βουτιά στο παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας. Αποκλείετε την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους κατ’ εξοχήν λαϊκούς θεσμούς εκπροσώπησης, από τη συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης.
Κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιό σας βεβαίως έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά και κινείται στα ασφυκτικά πλαίσια του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Γι’ αυτό, για άλλη μια φορά, οι φορείς κερδοσκοπικού χαρακτήρα βρίσκουν θέση στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Οι πιο ευαίσθητοι τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης αποδίδονται στην κερδοσκοπία. Το ίδιο δεν είχατε κάνει εξάλλου και με προηγούμενο νομοσχέδιο όπου συγκροτήσατε, συστήσατε ανώνυμη εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα δημιουργεί και θα διανέμει υπηρεσίες υγείας;
Επομένως είσθε συνεπείς με την ιδεολογία σας περί οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Πολύ φοβάμαι ότι εκεί στοχεύει και η συγκέντρωση της περιουσίας όλων των νοσοκομείων στο Υπουργείο, όπου τελικά είπατε ότι μέσω εταιρείας real estate θα κοιτάξετε τι έσοδα θα μπορέσετε να πάρετε για το δημόσιο. Βέβαια, είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό, ακούμε ότι πουλάτε ή ξεπουλάτε τον ΟΤΕ, τμήματα του δημοσίου, τομείς που έχουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία. Τώρα βάζετε χέρι και στα νοσοκομεία. Αφαιρείτε τον αποφασιστικό λόγο των διοικήσεων των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση της περιουσίας.
Με το συζητούμενο νομοσχέδιο διαφωνούν όλοι όσοι σχετίζονται μ’ αυτό, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μέσω της ΠΟΕΔΗΝ, οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μέσω της ΑΔΕΔΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Ακόμα και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχει σοβαρότατες επιφυλάξεις που συνιστούν κορυφαία διαφωνία με το νομοσχέδιό σας.
Όλοι διαπιστώνουν ότι δεν κάνατε τίποτα, ότι απλά φέρνετε γύρω-γύρω τα ίδια, δημιουργείτε μία σύγχυση, μια εμπλοκή και μία ακύρωση στη λειτουργία του συστήματος. Όμως, η μεγαλύτερη διαφωνία μας είναι στην προσπάθειά σας να απαξιώσετε ένα σύστημα το οποίο έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια να σκηνοθετήσετε ότι παραλάβατε μια Ελλάδα κατεστραμμένη, να σκηνοθετήσετε ένα σύστημα υγείας που ήταν δήθεν κατεστραμμένο, σας οδηγεί να καταστρέφετε τελικά αυτό το σύστημα υγείας που έχετε παραλάβει. Δεν σας τιμά να είσθε αυτοκαταστροφείς, γιατί είσθε Κυβέρνηση αυτής της χώρας και εσείς θα απολογηθείτε κάποια στιγμή.
Οι εκφράσεις της εισηγητικής έκθεσης δεν έχουν αφομοιώσει το μεγάλο ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, ότι δηλαδή Εθνικό Σύστημα Υγείας και πολιτική πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας θεσμοθετήθηκαν σ’ αυτήν τη χώρα το 1983 επί κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου. Εκείνοι οι Υπουργοί που συνδέθηκαν με τη θεμελίωση αυτών των συστημάτων, ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς και ο μεγάλος Παρασκευάς Αυγερινός έχουν γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην πολιτική μνήμη των Ελλήνων, γιατί έχουν πράγματι θεμελιώσει αυτά τα συστήματα υγείας, όπως βέβαια και όλοι οι Υπουργοί οι οποίοι συνέχισαν να χτίζουν αυτό το σύστημα υγείας.
Και εσείς επικαλείσθε σήμερα την ανάγκη για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με τη δικαιολογία ότι αυτή η ανάγκη προκύπτει από τη διαπίστωση της καταστροφής του συστήματος. Μα, εν πάση περιπτώσει, ως σύγχρονο κόμμα γνωρίζετε ότι όλα τα συστήματα υγείας θέλουν μεταρρυθμίσεις;
Αυτή την εποχή ζούμε στη φάση της τρίτης μεταρρύθμισης των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτών των μεταρρυθμίσεων έχουν τα χαρακτηριστικά χρόνιων νοσημάτων. Ως γιατρός θα πω ότι θέλουν συχνές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος, απαιτούν πολλές ειδικότητες και πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.
Γνωρίζετε τους λόγους της κρίσης των συστημάτων στην Ευρώπη που αφορούν και τη χώρα. Έχουν να κάνουν με τη γήρανση του πληθυσμού, με την αλματώδη πρόοδο της βιοτεχνολογίας, με τη νοσολογία που έχει σχέση με τον τρόπο ζωής, με τις μεγάλες μεταναστεύσεις, με την προκλητή ζήτηση, με τη γραφειοκρατία στη διοίκηση και βεβαίως στην Ελλάδα, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την πολυδιάσπαση της διοίκησης των νοσοκομείων που υπάγονται σε πολλά Υπουργεία, όπως Υγείας, Παιδείας, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, καθώς και της πρωτοβάθμιας φροντίδας που παρέχεται στη χώρα από πολλούς φορείς, όπως είναι το ΕΣΥ, το ΙΚΑ και άλλα ταμεία.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, πρέπει να αναγνωρίσετε τα θεαματικά αποτελέσματα, την πρόοδο που έχει συντελεστεί σ’ αυτήν τη χώρα τα τελευταία χρόνια μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτήν την πρόοδο τη βεβαιώνουν παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά, λοιπόν, την προσβασιμότητα που ακούστηκε στην εισήγηση του εισηγητού σας, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην προσβασιμότητα, όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Κάθε πολίτης αυτής της χώρας, κάθε επισκέπτης αυτής της χώρας, κάθε οικονομικός μετανάστης, κάθε τουρίστας, όλο το εικοσιτετράωρο, σε όλα τα σημεία της χώρας έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Αυτό μας καθιστά πρώτους σε όλο τον κόσμο στην προσβασιμότητα.
Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην καθολικότητα προσφοράς υπηρεσιών υγείας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και στη Μεγάλη Βρετανία συμμετέχουν οι ασθενείς στις ογκολογικές κλινικές. Στην Ελλάδα που ξεκίνησε πολύ μετά από τη Μεγάλη Βρετανία το σύστημα υγείας, όλα αυτά είναι δωρεάν, όπως θεραπείες στις ογκολογικές κλινικές, θεραπείες νοσημάτων του πολιτισμού.
Γνωρίζετε πολύ καλά μέσα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι είμαστε η δέκατη τέταρτη χώρα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των πόρων και η εικοστή τέταρτη χώρα ανάμεσα σε εκατόν εβδομήντα πέντε χώρες, όσον αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη, τους αδρούς δείκτες της υγείας, βρεφικής θνησιμότητας, προσδόκιμο επιβίωσης, οι οποίοι είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών.
Βέβαια, υπάρχουν τα παράπονα και δικαιολογημένα. Οι πολίτες κρίνουν. Μέσα από μελέτες βεβαίως που έχουν γίνει το 80% των πολιτών, όταν εξέρχεται από νοσηλεία από τα νοσοκομεία της χώρας, εκφράζει θετική εικόνα, σε αντίθεση βεβαίως με το 80% των εξωτερικών ιατρείων.
Πού οφείλεται αυτή η αρνητική εικόνα; Οφείλεται στο φθαρμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, στην έλλειψη ησυχίας, στη συμπεριφορά του προσωπικού, στην έλλειψη προσωπικού. Αυτό λέει το Ινστιτούτο Καραμανλή σε μία μελέτη προ διετίας.
Εσείς σε ένα χρόνο, τι έχετε κάνει γι’ αυτά; Τίποτα. Αν κοιτάξει κανείς την ιστοσελίδα του Υπουργείου σας στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο θα δει tabula rasa, λευκή ιστοσελίδα. Δεν έχετε προχωρήσει τίποτα. Και αυτό το μαρτυρούν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο του Αγρινίου, της Κατερίνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας.
Όσον αφορά το προσωπικό έχουμε ελάχιστες προσλήψεις, παρ’ ότι είχαν δρομολογηθεί. Το ίδιο και στους εξοπλισμούς. Αλήθεια, γιατί το νομοσχέδιο για τις προμήθειες το μεταθέσατε πολύ, συνιστώντας, κατά το γνωστό τρόπο, μία επιτροπή η οποία θα σας φέρει εισήγηση, όταν είναι έτοιμη, για να τη φέρετε στη Βουλή;
Για την πρόνοια, γιατί δεν λειτουργείτε τα είκοσι έξι ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, τα οποία χτίστηκαν με εθνικούς πόρους; Δεν μπορείτε να σηκώσετε αυτό το φορτίο της κοινωνικής πολιτικής; Δηλώνετε αδυναμία; Προχωρήστε, λοιπόν.
Γιατί δεν αποδίδετε σε λειτουργία νοσοκομειακά κρεβάτια, νοσοκομειακές κλίνες, τριάντα στον Ευαγγελισμό, πενήντα στο Γενικό Κρατικό, είκοσι πέντε στη Βούλα, τριακόσια στο Αττικό; Το νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων, γιατί το έχετε μπλοκάρει στη λειτουργία του;
Αντ’ αυτού τι κάνετε; Συστηματικά δυσφημείτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συστηματικά ανοίγετε την κερκόπορτα του επικουρικού προσωπικού και την έχετε κάνει λεωφόρο για να περάσετε ρουσφετολογικά εκείνο το ιατρικό προσωπικό που θέλετε. Και επεκτείνατε αυτήν τη διαδικασία σε όλη τη χώρα. Ενώ ήταν μόνο για τη νησιωτική, ορεινή και άγονη περιοχή της Ελλάδας, βάλατε σε όλη τη χώρα αυτήν τη διαδικασία και ήδη έχετε φέρει πολλούς γιατρούς στο Τζάνειο μ’ αυτόν τον τρόπο. Τους διορίζετε στις Κυκλάδες και τους φέρνετε στο Τζάνειο. Και δεν έχουν έρθει για εκπαίδευση. Είναι ειδικευμένοι γιατροί.
Επεκτείνατε αυτήν την ευεργεσία και σε άλλες ειδικότητες. Οι αυθαιρεσίες οργιάζουν παράλληλα. Στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, γιατί έχετε μηδενική απορροφητικότητα, επικαλούμενοι ατέλεια των μελετών, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά, ποιες είναι οι σχέσεις του Διοικητή του ΠεΣΥ εκεί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας; Η απορροφητικότητα είναι μόνο 300.000 ευρώ από 4.000.000 που είχε προγραμματιστεί.
Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά τις λοιπές διατάξεις, αξίζει μόνο να σταθούμε στην εισαγωγική μας τοποθέτηση στην πολιτική για το φάρμακο. Είναι άλλο ένα τεκμήριο αναξιοπιστίας. Δεν είμαστε εμείς τιμητές των δικών σας υποσχέσεων και αν θέλετε πολλές φορές η αναξιοπιστία σας μπορεί να σας οδηγεί σε θετική κατεύθυνση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Αντωνακόπουλε, συντομεύετε. Αυτό είναι εκτός σχεδίου νόμου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή η πολιτική της αναξιοπιστίας συνεχίζεται και στο χώρο της υγείας. Δεν σας συνδέει τίποτα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είχατε καμία σχέση με τη θεμελίωσή του. Δεν προσθέσατε τίποτα και όταν για τρία χρόνια, από το 1990 μέχρι το 1993 ήσασταν στην κυβέρνηση.
Σήμερα τι κάνετε; Ενισχύετε τον ιδιωτικό τομέα. Προνομιακά προβαίνετε σε σχέσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από σκοτεινές διαδικασίες. Προνομιακά αποδίδετε τους πιο ευαίσθητους τομείς του τομέα υγείας και πρόνοιας στον ιδιωτικό τομέα. Έχετε διαγράψει τον κοινωνικό τομέα από την προοπτική σας. Έχετε καταγράψει μία πολιτική αδυναμία να διαμορφώσετε κοινωνική πολιτική και έχετε περιγράψει ένα αόριστο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Ένα τέτοιο Υπουργείο Υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία και γι’ αυτό δεν στηρίζουμε το νομοσχέδιό σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Αντωνακόπουλο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς».
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κοσιώνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, μου έχει συμβεί άλλη μία φορά και σήμερα περισσότερο, παρά το ότι μίλησαν δύο μόνο συνάδελφοι, ερχόμενος από κει μέχρι εδώ, να αποτινάξω την ιδέα ότι μπορεί να είμαι αλλοδαπός που δεν έζησε και που δεν ξέρει τα πράγματα εδώ, στην Ελλάδα, και που δεν έχει και μία κοινοβουλευτική εμπειρία. Όλα έγιναν έτσι αστραπιαία και άλλαξαν προς το χειρότερο, ενώ όλα πήγαιναν καλά μέχρι τον προηγούμενο Μάρτη; Επειδή θα πω ορισμένες λεπτομέρειες μετά για να γίνει κατανοητό αυτό, θα μπω τώρα στην ουσία.
Το συζητούμενο νομοσχέδιο περιέχει διαρθρωτικές αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα σ’ αυτό το ας πούμε Εθνικό Σύστημα Υγείας και περιέχει μέσα –και έχει και αυτό μία ιδιαίτερη σημασία, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε νομοσχέδιο- και λοιπές διατάξεις πολύ περιληπτικού χαρακτήρα, που είναι όμως πολύ μεγάλης σημασίας. Καταλαβαίνετε ότι σε νομοσχέδια, μ’ αυτήν την ταχύτητα που πάμε τώρα, αυτές οι λοιπές διατάξεις έχουν μία σημασία και δεν μπορούν να συζητηθούν και να αμεληθούν.
Είχα πει, λοιπόν, και στην Επιτροπή ότι θα ήταν λάθος από πλευράς τακτικής και από πλευράς ουσίας, να συζητήσει κανείς κατευθείαν το νομοσχέδιο μόνο, απομονώνοντάς το από το γενικότερο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο που υπάρχει, το οποίο καθοδηγεί το μηχανισμό παροχής περίθαλψης υγείας στον ελληνικό λαό. Είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο με κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και έχουν και μία ιδεολογική βάση. Αυτό δεν μπορεί να το αγνοεί κανείς, παρά το ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να πάμε μόνο σ’ αυτό εκεί, να πούμε τις κόντρες μας, όπως συμβαίνει συνήθως, χωρίς να μπούμε στην ουσία όλου του πλέγματος που καθοδηγεί αυτόν το μηχανισμό παροχής περίθαλψης στον ελληνικό λαό.
Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά; Επειδή τα είπα και στην Επιτροπή, καμία φορά γίνεται και λίγο βαρετό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τα πω. Το κυρίαρχο, λοιπόν, είναι η μεγάλη στροφή του μεγάλου επενδυτικού κεφαλαίου, μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σε δύο τομείς οι οποίοι μέχρι εκείνη την εποχή ήταν αμέτοχοι, ο τομέας του πολιτισμού και ο τομέας της υγείας. Για τον τομέα του πολιτισμού τα έχουμε συζητήσει, δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα.
Στον τομέα της υγείας το μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο, για να αρχίσει να κάνει επενδύσεις, πρέπει να έχει προϊδεαστεί, τουλάχιστον, ότι θα έχει παραχωρήσεις από εκείνους που καθορίζουν την πολιτική για την παροχή περίθαλψης στον ελληνικό λαό, όχι μόνο εδώ, γιατί αυτό ήταν και πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
Πότε άρχισε αυτό; Το είχα πει κι αυτό και δεν είναι σωστό επιλεκτικά να το ξεχνάμε. Όταν έγινε το ΕΣΥ, ο ν.1397, που ήταν για τρία πράγματα μονάχα, εν πάση περιπτώσει, έβαλε στην εισηγητική έκθεση και ορισμένα πράγματα για το πώς θα κάναμε ένα γενικότερο καλό εθνικό σύστημα υγείας.
Στην εισηγητική έκθεση έλεγε ότι την αποκλειστική ευθύνη παροχής περίθαλψης στον ελληνικό λαό την έχει το κράτος. Το νομοσχέδιο έλεγε ότι έχει την ευθύνη, το «αποκλειστική» έφυγε. Αυτή ήταν, ήδη, μια πρώτη παραχώρηση. Αυτό έγινε πραγματικότητα;
Είδαμε τις τεράστιες επενδύσεις και τη γιγάντωση του ιδιωτικού κεφαλαίου και έλεγε ο πρώτος ομιλητής της πλειοψηφίας, ότι μας κατηγορούν κάποιοι για ιδιωτικοποίηση. Από την άλλη μεριά, όμως, έλεγε για την επιβάρυνση του ελληνικού λαού η οποία είναι 47% που πληρώνει από την τσέπη του για να έχει μια εξυπηρέτηση στο λεγόμενο αρχικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πώς ταυτίζονται αυτά τα πράγματα;
Εκείνη δε την εποχή δημιουργήθηκαν αργότερα, στο θέμα της υγείας, τα λεγόμενα καινούρια τζάκια. Αν ψάξετε τα ονόματα θα βρείτε τι είδους σχέση είχαν αυτά με την τότε εξουσία εκείνη την περίοδο.
Η ιδιωτικοποίηση, λοιπόν, άρχισε να γίνεται με γρήγορο ρυθμό, μέχρι και τα τελευταία νομοσχέδια που ήρθαν μέσα στο 2003. Από αυτήν την ιδιωτικοποίηση υπήρξε μια επιβάρυνση του λαϊκού και οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 47%, όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες που έγιναν. Και μιλάμε τώρα για το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία και η ζωή του ανθρώπου και το οποίο μπαίνει στην έννοια της ελεύθερης αγοράς.
Εμείς, λοιπόν, κρίνουμε και βάση αυτών των στοιχείων και με την αντίληψη που έχουμε εμείς, την οποία θα πω καθαρά και ξάστερα. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε σ΄ ένα δημόσιο σύστημα υγείας, δωρεάν παροχής και περίθαλψης στον ελληνικό λαό, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. Το χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται από εκείνο που είπα παραπάνω, ότι δεν μπορεί να μπαίνει η υγεία και η ζωή του άλλου στην ελεύθερη αγορά με βάση το κέρδος.
Αυτό αν το ακούει κανένας, μπορεί και ο απλός πολίτης, καμιά φορά, να το θεωρεί ουτοπικό. Γιατί είναι ουτοπικό; Δεν είναι δικαίωμα του πολίτη να υπερασπίζεται την υγεία του και τη ζωή του και δεν είναι καθήκον του κράτους να το κάνει; Αλλά, ας το πάμε στην άλλη πλευρά, να δούμε πως λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο.
Ακούστηκε σήμερα. Το ένα είναι φιλελευθερισμός, το άλλο είναι νεοφιλελευθερισμός. Στην πραγματικότητα, το κοινωνικοπολιτικό σύστημα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι καπιταλιστικό σύστημα. Και το ξέρουμε από τη μεγάλη συγκέντρωση πλούτου που γίνεται σε λίγα χέρια. Θα έπρεπε, λοιπόν θεωρητικά, αυτό το καπιταλιστικό σύστημα, να έχει ένα σύστημα παροχής περίθαλψης, να προασπίζει την υγεία και τη ζωή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, το οποίο χρησιμοποιεί για να κάνει ακριβώς τη συγκέντρωση πλούτου. Είναι έτσι τα πράγματα ή δεν είναι;
Μέχρι πριν από τις τελευταίες εκλογές ακούγαμε πολύ συχνά ότι είμαστε μία από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Πού στηριζόταν αυτό; Στην αύξηση του ΑΕΠ από 3,8% και πήγαινε για 4,2%. Συγχρόνως, όμως, οι έρευνες έδειχναν ότι είχαμε 2,5 εκατ. Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας, χωρίς αυτή η έρευνα να λέει πόσοι είναι στο όριο της φτώχειας. Η ανεργία έχει μεγαλώσει, η απασχόληση μειώνεται και η ακρίβεια αυξάνει. Οι αυξήσεις που έχουν δοθεί, αν κοιτάξει κανείς τους δημόσιους οργανισμούς, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα δει ότι του τα παίρνουν από χίλιες δυο μεριές, πέρα από την ακρίβεια των διαφόρων προϊόντων, που πρέπει να αγοράζει καθημερινά για να μπορεί να συντηρείται.
Θα έπρεπε, δηλαδή, να ξεκινά από τις ανάγκες του λαού ένα εθνικό σύστημα υγείας, αλλά δεν το κάνει. Προσπαθεί να κρατά αυτό το παραγωγικό δυναμικό της χώρας σε μια τέτοια κατάσταση, που να είναι μεταξύ ζωής και θανάτου, για να μπορεί να τον ξεζουμίζει καλύτερα.
Θα έρθω τώρα στο νομοσχέδιο. Υπάρχει κάτι εδώ, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία και που αφορά το παρελθόν και όχι μόνο το μέλλον. Είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Προσέξτε τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, γιατί οι λέξεις έχουν μια σημασία με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, έχουν διαποτιστεί με αγώνες και με αίμα πολλές φορές στο παρελθόν. Παραδείγματος χάρη αλλαγή της ονομασίας του Υπουργείου Εργασίας σε Υπουργείο Απασχόλησης. Είναι τυχαία αλλαγή; Δεν σημαίνει κάτι; Η λέξη «εργασία» έχει καταργηθεί από το λεξιλόγιο των περισσοτέρων εκπροσώπων των δύο κομμάτων της εξουσίας. Η λέξη «απασχόληση», όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. «Αλληλεγγύη» λοιπόν. Πώς ήταν παλιά; Ήταν Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει «πρόνοια»: Προνοώ, προλαμβάνω. Έπειτα έγινε «Κοινωνικής Φροντίδας». Και τώρα γίνεται «Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Πού στηρίζεται αυτό το «Κοινωνικής Αλληλεγγύης»; Ότι πρέπει να είναι αλληλέγγυες κοινωνικές ομάδες απέναντι σε άτομα παραδείγματος χάριν με ειδικές ανάγκες, αναπηρία ή νοητική στέρηση. Ποιοι θα είναι αυτοί; Το λέει το νομοσχέδιο καθαρά και ξάστερα. Άρα, λοιπόν οι αλλαγές των λέξεων έχουν μια ιδιαίτερη σημασία.
Ας πάμε τώρα στις αναδιαρθρώσεις. Καταργείται το ΠεΣΥΠ και γίνεται ΔΥΠΕ. Είναι περίπου η ίδια μορφή. Αν και ελέχθη προηγουμένως ότι είναι αποκεντρωμένος υπερσυγκεντρωτισμός, δεν βλέπω πού υπάρχει διαφορά. Και εδώ υπερσυγκεντρωτισμός είναι. Αν κοιτάξει, μάλιστα, κανείς τις αρμοδιότητες του διευθυντή, είναι η μονοπρόσωπη εξουσία που ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα. Εγκρίνει επικουρικό προσωπικό, προσλαμβάνει το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο και πάρα πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσε να αναφέρει κανείς, για να δείξει τις μεγάλες εξουσίες που έχουν πρόσωπα, τα οποία διοικούν και συνεχίζουν αυτόν τον αποκεντρωμένο υπερσυγκεντρωτισμό.
Εκείνο όμως που είναι καθοριστικό, αγαπητοί συνάδελφοι, έχει αρχίσει από πιο μπροστά –μην το ξεχνάμε- και διευρύνεται και βαθαίνει τώρα, είναι η δημιουργία ανωνύμων εταιρειών. Έγινε και αυτό που ελέχθη πιο μπροστά σε προηγούμενο νομοσχέδιο, η ανώνυμη εταιρεία, η πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτός είναι ο νόμος που εισάγεται για πρώτη φορά εδώ στη Βουλή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια; Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πότε έχει καθιερωθεί αυτό το πράγμα. Και τι σημαίνει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που υποτίθεται ότι λειτουργεί σωστά;
Τι λένε και τι κάνουν αυτές οι επιτροπές; Θα πω λίγα λόγια, γιατί αυτό για μας είναι καθοριστικό. Ο διοικητής της ΔΥΠΕ ή σε συνεργασία με άλλους διοικητές μπορεί να συστήνει ανώνυμες εταιρείες για τη μελέτη, την κατασκευή ή τη συντήρηση κτιριακών υποδομών, εξοπλισμού, τη διενέργεια διαγωνισμού για τη σύναψη συμβάσεων, για υπηρεσίες όπως καθαριότητα, φύλαξη, διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων κλπ.. Και προσέξτε. Νομίζω ότι το έλεγε και προηγούμενο νομοσχέδιο αυτό το πράγμα. Λέει: Ανεξάρτητα από το ύψος αμοιβής –που δεν γίνεται καμία ιδιωτικοποίηση και λέτε ότι σας συκοφαντούν ότι γίνεται ιδιωτικοποίηση- του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων, το οποίο ήταν και επί της προηγούμενης κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ. Και εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Λέμε ότι υποχρηματοδοτείται το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν δίνονται όμως χρήματα; Δίνονται, αγαπητοί συνάδελφοι, και κοιτάξτε να δείτε πού πηγαίνουν.
Αυτό διευρύνεται ακόμα περισσότερο σε ένα πολύ πιο ευαίσθητο τομέα, που είναι ο τομέας των ατόμων με ειδική αναπηρία, με νοητική στέρηση κλπ., δηλαδή ο κοινωνικός τομέας. Τώρα, λοιπόν, με το άρθρο 21 και 22 κάνει ένα πιο επικίνδυνο άλμα, βαθαίνει και πλαταίνει αυτό που έκανε πιο μπροστά το προηγούμενο νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν, λοιπόν, σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ υπηρεσιακών εταιρειών, καθώς και μεταξύ αυτών και οποιουδήποτε δημόσιου και ιδιωτικού φορέα ή μη κυβερνητικής οργάνωσης. Για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις θα μπορούσαμε να συζητούμε ώρες ολόκληρες. Τώρα, δίνει το δικαίωμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα να οργανώνουν από αποασυλοποίηση, αποϊδρυματοποίηση κλπ.. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Δεν θα κερδίσουν κάποιοι από εκεί.
Και μιλάμε για έναν τεράστιο τομέα που και αυτός έρχεται με μια παράγραφο και έχει πτυχές πάρα πολλές. Γιατί, όταν λέμε αποασυλοποίηση ή αποϊδρυματοποίηση, δεν θα έλεγε κανείς «όχι». Αλλά δεν μπορεί να γίνει μέχρι τέλος. Υπάρχουν κατηγορίες που πρέπει να μένουν μέσα σε τέτοιες κλινικές ή διαμερίσματα, τα οποία πρέπει να έχουν την προστασία του κράτους, όπως είναι π.χ. τα προστατευόμενα διαμερίσματα, ξενώνες και οικοτροφεία, προστατευόμενα εργαστήρια τα οποία έχουν παρατηθεί τελείως.
Και λέμε, τώρα ότι πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς, οι οποίοι θα εξαγοράζουν το παραγόμενο προϊόν και θα έχει την αίσθηση και το άτομο που έχει μια ειδική αναπηρία, ότι μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία και προστατεύεται. Και ούτε αυτό το έχει.
Μέσα σ’ αυτά, τώρα, μπαίνουν και διάφορα άλλα πράγματα. Τώρα, σ’ αυτό το σύστημα υγείας -όπως και σε προηγούμενα νομοσχέδια έρχεται ο Συνήγορος του Πολίτη- εδώ έρχεται το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Τι θα κάνει, αγαπητοί συνάδελφοι, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών; Θα πάει να παραπονεθεί κάποιος στο ΚΕΠ για τα απογευματινά ιατρεία -που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή είχε πει τότε, ως αντιπολίτευση, ότι θα καταργήσει - ότι πάει και πληρώνει και θα εισακουστεί; Γιατί δεν βρίσκει μονάδα εντατικής θεραπείας να πάει τον δικό του άνθρωπο; Θα ρυθμίζουν κάτι ή είναι υποχρεωμένοι αυτοί να λειτουργούν μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζεται;
Και είναι και άλλα πράγματα τα οποία έχουν σχέση. Είναι, παραδείγματος χάριν, η συνεχής ιατρική εκπαίδευση. Πώς θα γίνει αυτή; Και είπα δυο-τρία παραδείγματα για το πώς γίνεται μέχρι τώρα. Σε γνωστό νοσοκομείο πήγε κάποια φαρμακευτική εταιρεία να κάνει σεμινάριο και μεγάλος χορηγός ήταν μεγάλο τηλεοπτικό ιδιωτικό κανάλι των Αθηνών. Αυτή θα είναι η εκπαίδευση; Μ’ αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί;
Για την ασφάλιση των γιατρών τα είπαμε. Άκουσα την διαβεβαίωση από τον κ. Υπουργό. Εγώ πιστεύω ότι, μάλλον, θα προσπαθήσει να το κάνει. Αλλά το μάλλον στηρίζεται στην πείρα που έχουμε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχει γίνει η ασφάλιση των γιατρών με ασφαλιστικές εταιρείες.
Και τελειώνω με τους επικουρικούς που αναφέρθηκε και πιο πριν. Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, θα γίνονται τώρα με την έννοια του επικουρικού. Είναι δυο πράγματα τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη σημασία. Ανεξάρτητα των κενών θέσεων, λέει μέσα. Πώς θα είναι αυτοί οι επικουρικοί; Για να έχουν μετά ένα καλό πιστοποιητικό, για να μπορούν στο ΑΣΕΠ να έχουν καλύτερη τύχη οι αιτήσεις που θα κάνουν. Είναι κάτι το οποίο δεν μοιάζει με ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.. Αυτός που θα πάει να δουλέψει σε ένα νοσοκομείο, σε ένα κέντρο υγείας, παραδείγματος χάριν, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα να προσαρμοστεί στις καινούριες, τελείως διαφορετικές συνθήκες που έχουν σχέση με τη ζωή και την υγεία του άλλου. Ώσπου να προσαρμοστεί, θα φύγει: έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο. Και θα έχουν απλώς ένα πιστοποιητικό ότι δούλεψαν εκεί. Και δεν γίνεται καμία προσπάθεια για την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων που υπάρχουν σε θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Γι’ αυτούς και για πάρα πολλούς άλλους λόγους, που θα πούμε και στα άρθρα παρακάτω, εμείς θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κοσιώνη.
Ο Βουλευτής κ. Κώστας Καρράς ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αθανάσιος Λεβέντης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Παρά τις εξαγγελίες της για ριζικές τομές στο υγειονομικό μας σύστημα, οι επιδόσεις του Υπουργείου Υγείας σε νομοθετικό έργο –και άλλο έργο, αν θέλετε- προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των κακώς κειμένων υγειονομικών μας πραγμάτων, είναι εξαιρετικά φτωχές.
Τα τρία νομοσχέδια που ήρθαν στη Βουλή για τους νοσηλευτές, για την Ολυμπιακή Πολυκλινική και για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που έγιναν νόμοι του κράτους, δεν προσέφεραν τίποτα ουσιαστικό στη βελτίωση της κακοδαιμονίας. Επέφεραν επιμέρους αλλαγές στη ρύθμιση ορισμένων εκκρεμοτήτων και, κυρίως, πέτυχαν τον πιο καθοριστικό τους στόχο. Δηλαδή την αλλαγή διοικήσεων των υγειονομικών μονάδων –ΠεΣΥΠ, νοσοκομείων- και την περαιτέρω προώθηση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας.
Ο ιδιωτικός τομέας, στο χώρο της υγείας, καταβροχθίζει το μισό σχεδόν του συνόλου των δαπανών για την υγεία και διεκδικεί -με αξιώσεις μάλιστα στις οποίες ενέδωσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή- τη μερίδα του λέοντος και στο μέλλον, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό και απ’ αυτό το 47% που έχει τώρα.
Ούτε ένα κέντρο υγείας δεν κατόρθωσε να λειτουργήσει ως τώρα η Κυβέρνηση, αφού και αυτή την Ολυμπιακή Πολυκλινική που ήταν έτοιμη τη μετέτρεψε σε ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπική επιχείρηση. Αλλά, για τη λειτουργία της και την υλοποίηση της ελπίδας προσφοράς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους 200.000 περίπου κατοίκους του Μενιδίου, θα απαιτηθούν, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, πολλοί μήνες. Το Αττικό Νοσοκομείο με τα 750 κρεβάτια του, έτοιμα εδώ και τρία χρόνια, αξιοποιεί μετά βίας τα 300, με συνέπεια υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας σε μια περιοχή, τη Δυτική Αττική, σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, που έχουν αυτές τις υπηρεσίες μεγάλη ανάγκη. Αυτό οφείλεται κυρίως σε έλλειψη προσωπικού, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, που δεν είναι του παρόντος.
Δεν εφημερεύει το Αττικό Νοσοκομείο, δεν καλύπτει τις ανάγκες, όπως θα όφειλε. Όλες οι μονάδες υγείας, ανά τη χώρα, αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα. Τα νοσοκομεία έχουν τεράστια χρέη. Βέβαια, δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Έρχεται από το παρελθόν. Τα περισσότερα νοσοκομεία υπολειτουργούν και για μερικά καινούργια ούτε καν έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να λειτουργήσουν. Παραμένουν έτσι άδεια ντουβάρια. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελαφρώς χαμηλότερες και από τις εξαιρετικά τσιγγούνικες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ: 2,7% του ΑΕΠ για το 2005 από 2,85%, που ήταν το 2004. Τα τεράστια ελλείμματα σε νοσηλευτικό, ιατρικό και άλλο προσωπικό παραμένουν αναλλοίωτα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια: πάνω από 25.000 κενές θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό με ακόμη πιο κραυγαλέα τα κενά στην περιφέρεια και ιδίως στις ακριτικές περιοχές.
Ο ενιαίος φορέας υγείας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, από την οποία θα έπρεπε να αρχίσει οποιαδήποτε σοβαρή υγειονομική μεταρρύθμιση, παραμένουν υποσχέσεις δεκαετίες τώρα, που συνεχώς αναβάλλονται και τελικά παραπέμπονται στις καλένδες. Και το νομοσχέδιο που συζητούμε δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη. Ξεκινάει με φιλόδοξες διαθέσεις και υπέρμετρες διακηρύξεις για αναμόρφωση του υγειονομικού μας συστήματος. Παραμένει όμως ιατροκεντρικό, νοσοκομειοκεντρικό και ασχολείται, κατά τα ειωθότα, με τις διοικήσεις και τους διοικητές των νοσοκομείων. Και βέβαια, συνολικά κρινόμενο, προωθεί τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της υγείας εις όφελος του ιδιωτικού. Δεν προωθεί -το εντελώς αντίθετο μάλιστα- την αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση των υπηρεσιών υγείας. Και τα δειλά βήματα, που είχαν γίνει με τον προηγούμενο νόμο του κ. Παπαδόπουλου, τώρα και αυτά συρρικνώνονται περισσότερο.
Κάθε καινούργια κυβέρνηση –το ξέρουμε όλοι- κάθε νέος Υπουργός Υγείας παρουσιάζει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, που καλύπτει ένα μικρό μέρος του φάσματος των υγειονομικών μας προβλημάτων. Τελικά, αυτό που επιτυγχάνει είναι να αλλάζει τις διοικήσεις των νοσοκομείων με την τοποθέτηση κατά κανόνα ημετέρων του εκάστοτε Υπουργού, οι οποίοι συνήθως τον ακολουθούν όταν εγκαταλείπει το Υπουργείο, ανεξάρτητα αν θα παραμένει η ίδια κυβέρνηση. Και αυτό έχει επαναληφθεί πολλές φορές σ’ αυτό τον τόπο και φοβόμαστε ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Βέβαια, οι ανάγκες για την υγεία αυξάνονται συνεχώς. Το ίδιο και οι απαιτήσεις των πολιτών. Πρέπει, όμως, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις σύγχρονες ανάγκες, με σύγχρονο τρόπο, για να καλύψουμε τις ανάγκες όλου του λαού, ισότιμα σε όλη τη χώρα και σε όλα τα επίπεδα.
Μια πρώτη επισήμανση είναι, ότι μέχρι σήμερα οι νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες προαναφέραμε, αφορούν ρυθμίσεις που δεν έχουν κόστος. Κινούνται δηλαδή μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, που επισημοποιήθηκε και με το φετινό προϋπολογισμό. Πρόκειται μόνο για σχέδιο νόμου οργανωτικών αλλαγών στο υπάρχον ανολοκλήρωτο δημόσιο σύστημα περίθαλψης, οι οποίες ελάχιστα επηρεάζουν την ποιότητα και την αποδοτικότητα για το κοινωνικό σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών υγείας. Για όσο χρονικό διάστημα στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν αναπτύσσεται δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -το είπα και το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά- κάθε διακήρυξη για δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας θα είναι ψευδεπίγραφη και δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Για τον ενιαίο φορέα υγείας θα ήθελα ξανά να τονίσω τη σημασία του.
Το δημόσιο σύστημα περίθαλψης συνεχίζει να εμφανίζει εξοργιστικές ελλείψεις στην επείγουσα περίθαλψη, στις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, σε τραυματιολιογικά κέντρα, στη λειτουργία τμημάτων επειγόντων περιστατικών, στην εφαρμογή των οργανισμών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, στον βιοϊατρικό εξοπλισμό με τη σύγχρονη τεχνολογία αιχμής.
Διαιωνίζεται η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας, η ανοχή στην παραοικονομία της υγείας. Και βέβαια, συνεχίζεται η πριμοδότηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Για το λόγο αυτό, οι ισχυρισμοί ότι «το Υπουργείο μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο Οργανισμό, ευπροσάρμοστο στις απαιτήσεις των πολιτών, ευέλικτο και κυρίως αποτελεσματικό στον καθημερινό αγώνα για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της αρρώστιας, του πόνου και της δυστυχίας σε κάθε γωνιά της χώρας», που έχει αυτό το νομοσχέδιο στην εισηγητική του έκθεση, ακούγονται σαν λόγια χωρίς αντίκρισμα και μόνο σαν ευσεβείς πόθοι μπορούν να χαρακτηρισθούν.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί και με αυτό το σχέδιο νόμου τον υδροκέφαλο συγκεντρωτικό χαρακτήρα του ονομαζόμενου Ε.Σ.Υ. Εύκολα διαπιστώνει κανείς από τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι η περιφερειακή συγκρότηση του Ε.Σ.Υ. στην ουσία είναι όχι αποκέντρωση αλλά μία υπουργοκεντρική αποσυγκέντρωση.
Επίσης, εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, για άλλη μία φορά, τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στην περιφέρεια και στο κέντρο, ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του κέντρου και της πρωτεύουσας. Άλλη μεταχείριση έχουν οι ανατολικές άλλη οι δυτικές συνοικίες, άλλη το κέντρο. Ξέρουμε ότι στην πρωτεύουσα είκοσι μεγάλα δημόσια νοσοκομεία είναι συγκεντρωμένα σε μία ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Και στην ανατολική Αττική δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο, παρά το ότι έχει ένα μόνιμο πληθυσμό πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους, που σε λίγο θα ξεπεράσει το εκατομμύριο. Ξέρουμε ότι η περιφέρεια είναι υποβαθμισμένη. Και βέβαια μερικά νοσοκομεία στην περιφέρεια έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, πολύ μεγαλύτερες από του κέντρου. Τα κέντρα υγείας στο νότιο Αιγαίο έχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Έχει καταγραφεί να φτάνουν και το 89%. Αυτά είναι ανατριχιαστικά νούμερα και μακάρι να μην είναι έτσι.
Βλέπω τον κ. Γρηγοράκο να διαμαρτύρεται. Δυστυχώς, όμως, αυτά δεν τα λέω εγώ. Είναι αυτά που έχουν δημοσιευθεί και δεν έχουν διαψευστεί έως τώρα.
Θα θέλαμε, επίσης, να τονίσουμε ότι έτσι όπως γίνονται τα πράγματα, ενώ η Νέα Δημοκρατία σαν αντιπολίτευση είχε κατακρίνει τη λειτουργία του ΠεΣΥΠ και είχε υποσχεθεί ότι θα αναδιοργανώσει κλπ., φτιάχνει τώρα τις ΔΥΠΕ μέσω των οποίων, όπως ομολογείται, ο Υπουργός ενημερώνεται, σχεδιάζει, υλοποιεί και ελέγχει την εφαρμογή της υγειονομικής και προνοιακής περιφερειακής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Οι αρμοδιότητες των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΥΠΕ και των διοικητών τους περιορίζονται κυρίως στην υποβολή προς τον Υπουργό επιχειρησιακών σχεδίων δράσης, εισηγήσεων, μέτρων, προτάσεων, στην παρακολούθηση της εφαρμογής της πολιτικής που χαράσσεται από το Υπουργείο -έτσι ακριβώς λέει και το νομοσχέδιο- στο συντονισμό, εποπτεία και έλεγχο των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης της περιφέρειάς τους.
Η μετατροπή, βέβαια, των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με δικό τους προϋπολογισμό είναι μία θετική εξέλιξη κατά την άποψή μας, η οποία, όμως, αφυδατώνεται από τις αρμοδιότητες που προβλέπονται για τα διοικητικά συμβούλια και τους διοικητές τους. Οι μόνες αποφασιστικές αρμοδιότητες που εκχωρούνται, είναι για την αποδοχή δωρεών και κληροδοτημάτων, για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και για την εκτέλεση έργων, υλοποίηση μελετών, προμήθεια εξοπλισμού, αναλώσιμου υλικού μέχρι 15.000 ευρώ.
Όλες οι άλλες αρμοδιότητες είναι εισηγητικές προς το διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.
Η σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση με διορισμό κομματικών ευνοουμένων και μοναδικό αιρετό εκπρόσωπο εκείνο του λοιπού, πλην του επιστημονικού, προσωπικού των νοσοκομείων. Ο καθένας μας ξέρει και αντιλαμβάνεται γιατί γίνεται αυτή η συστηματική απογύμνωση από αιρετούς εκπροσώπους.
Στη συζήτηση που είχαμε κάνει στην επιτροπή ο κύριος Υπουργός δήλωσε, ότι αποδέχεται πολλές από τις προτάσεις μας για τη συμμετοχή και αιρετών εκπροσώπων. Αυτό το είχαμε εκτιμήσει και το είχαμε χαιρετίσει. Και είχαμε, μάλιστα, χαιρετίσει και τη συνέπειά του να φέρει σαν τροπολογία την εξέλιξη των επιμελητών Α’ σε αναπληρωτές διευθυντές. Είμαστε, όμως, εδώ υποχρεωμένοι να επισημάνουμε την ασυνέπειά του σε αυτά που υποσχέθηκε στην Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες και στο τελικό κείμενο που παρουσιάζει εδώ σαν νομοσχέδιο για ψήφιση.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Λεβέντη, οι παρατηρήσεις γίνονται στην κατ’ άρθρον συζήτηση. Νομίζω ότι βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Κοινοβουλευτικά σας υπενθυμίζω, πως ό,τι αλλαγές θα γίνουν, θα γίνουν στα άρθρα, άρα μετά τις 14.00΄.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Εγώ, κύριε Υπουργέ, με μεγάλη ευχαρίστηση θα..
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Απλά σας κάνω την υπενθύμιση, για να ξέρετε την κοινοβουλευτική διαδικασία, επειδή μιλήσατε περί ασυνέπειας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Την ασυνέπεια την είχα τονίσει στη συζήτηση στην επιτροπή και την αποδεχθήκατε τότε, κύριε Υπουργέ. Μακάρι να διαψευστώ και να έχουμε αυτές τις τροποποιήσεις και τις ρυθμίσεις στις αλλαγές, τις οποίες υποσχεθήκατε και τις οποίες σας είχαμε προτείνει και εμείς και άλλοι συνάδελφοι.
Όλα αυτά, όμως, τα ελεγχόμενα από το Υπουργείο όργανα δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε για προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού προσωπικού, που περιλαμβάνεται στους οργανισμούς του νοσοκομείου, ούτε για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, ούτε για τις δαπάνες για εφημερίες των γιατρών και την υπερωριακή απασχόληση των άλλων εργαζομένων, ούτε για κατασκευές και προμήθειες άνω των 45.000 ευρώ ετησίως.
Είμαστε αντίθετοι με την εισαγωγή του θεσμού του επικουρικού για προσλήψεις στο σύνολο των επαγγελμάτων υγείας, ανεξαρτήτως βαθμίδος εκπαίδευσης και ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων, γιατί θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, γιατί πάει να μονιμοποιηθεί, να επεκταθεί και στο τέλος θα είναι ίσως περισσότεροι οι επικουρικοί από το μόνιμο ιατρικό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την εμπειρία και για τις γνώσεις και για την προσφορά των υπηρεσιών υγείας.
Η λέξη «ιδιωτικό» χρησιμοποιείται κατά κόρον στο νομοσχέδιο. Επικουρικοί γιατροί με σχέση ιδιωτικού δικαίου, θέσεις επιστημονικού προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, ιδιωτικά συνεργεία φύλαξης, τροφοδοσίας, διαχείρισης αποβλήτων. Η κοινωνική φροντίδα εκχωρείται και αυτή στον ιδιωτικό τομέα, από κοινού με την αποκατάσταση, επανένταξη και αποϊδρυματοποίηση.
Οφείλουμε, βέβαια, να επισημάνουμε ότι στη συντριπτική του πλειοψηφία το νομοσχέδιο αντιγράφει τις δομές του ν.2889, απλά, αλλάζει τις επωνυμίες με την πλήρη ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών του νοσοκομείου και την εισαγωγή των κανόνων της αγοράς, τους υπεργολάβους και τα συνεργεία, που πρωτοεισήγαγε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η σημερινή Κυβέρνηση τα επεκτείνει και μάλιστα ανεξαρτήτως κόστους.
Για τα θέματα κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης επισημαίνουμε ότι ακυρώνεται πλέον οριστικά η ιδέα ύπαρξης αυτοτελούς εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας, που εισήχθη ως ιδέα με το ν.2646/1998.
Γίνεται σαφές ότι η κοινωνική φροντίδα όπως και η αποκατάσταση παραμένει «ο φτωχός συγγενής» της υγείας και οι χρήστες της αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, ενώ στην πραγματικότητα, τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει το σύστημα έχουν σαφή και συγκεκριμένα κοινωνικά και αίτια και προεκτάσεις.
Δεν εγγυάται η πολιτεία τη μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση της κοινωνικής φροντίδας από εθνικούς και άλλους πόρους και δεν κατοχυρώνεται η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της.
Το νομοσχέδιο, όπως είχαμε πει και στην επιτροπή, έχει και θετικά στοιχεία, τα οποία τονίσαμε. Αυτά επιγραμματικά είναι τα εξής: η οργάνωση της ΔΥΠΕ, του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, με, βέβαια, συζητήσιμη αποτελεσματικότητα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Για ένα λεπτό, θα ήθελα την υπομονή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ένα λεπτό, όχι περισσότερο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ελπίζουμε, όμως, ότι θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Επίσης, σημαντικό θεωρούμε το τμήμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, που θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία και που θεσπίζεται με αυτό το νομοσχέδιο. Θετικό, επίσης, θεωρούμε το γεγονός να γίνει ενιαία η τεχνική υπηρεσία.
Επιπλέον, το συμβούλιο υγειονομικής περιφέρειας μπορεί να προσφέρει, αλλά φοβούμαστε ότι θα είναι αναποτελεσματικό και λόγω της σύνθεσής του και λόγω των συνεδριάσεών του, οι οποίες θα γίνονται κάθε εξάμηνο.
Η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», έστω και για δύο χρόνια, είναι μια θετική εξέλιξη, την οποία, όμως, τη θεωρούμε εντελώς ανεπαρκή, γιατί είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και για πολύ αργότερα και όχι μόνο για δύο χρόνια.
Βέβαια, όπως ξαναείπα, η μετεξέλιξή των επιμελητών Α΄ σε αναπληρωτές διευθυντές, είναι μια θετική εξέλιξη.
Επίσης, θεωρούμε ότι η ασφάλιση για τα ιατρικά λάθη στα νοσοκομεία…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Λέω τα θετικά σημεία, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μας πιέζει, όμως, ο χρόνος, κύριε Λεβέντη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Συζητήσαμε πολύ στην επιτροπή και τονίστηκε και εδώ και από τον κ. Κοσιώνη και από τον κ. Γεωργακόπουλο, ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα, γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.
Η ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να υπάρχει, αλλά να μην μπει εδώ ο ιδιωτικός τομέας και να επιβαρύνονται οι γιατροί και να πληρώνουν από την τσέπη τους. Στην ασφάλιση πρέπει βέβαια να περιληφθούν και οι νοσηλευτές-νοσηλεύτριες.
Αυτές όμως οι θετικές εξελίξεις δεν είναι καθοριστικές. Είναι πολύ περισσότερα και σοβαρότερα τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι απελπιστικά λίγο και υπάρχουν τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω κύριε Πρόεδρε, με μία φράση ακόμα. Εμείς, βλέποντας όλα αυτά τα αρνητικά και τα ελάχιστα θετικά, δηλώσαμε και στην επιτροπή και το επαναλαμβάνουμε ότι, επί της αρχής, θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο και επί των άρθρων θα τοποθετηθούμε αναλόγως.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στον κατάλογο των ομιλητών Βουλευτών. Είναι εγγεγραμμένοι τριάντα έξι και συμφωνήσαμε, ομόφωνα, ο χρόνος να είναι πεντάλεπτο για όλους, για να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι και πιστεύω ότι αυτό θα καταστεί εφικτό. Θερμά παρακαλούμε να μην παρεμβαίνει το Προεδρείο, να μην σας διακόπτουν και να τηρηθεί το πεντάλεπτο.
Το λόγο έχει η συνάδελφος κ. Ελευθερία Μπερνιδάκη-Αλντούς. Η κυρία Μπερνιδάκη θα μιλήσει από το Βήμα. Για τους άλλους συναδέλφους ισχύει ότι θα μιλήσουν από τη θέση τους.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ ΑΛΝΤΟΥΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου ως πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και πιστεύω ότι εκφράζω και τα αισθήματα όλων των μελών της επιτροπής, που το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε αυτό το νομοσχέδιο για τα αναπηρικά θέματα, χωρίς, αφ’ ενός, να έχει προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους αναπηρικούς φορείς, κατά τη γνώμη μου, και, αφ’ ετέρου, χωρίς να έχει ενημερώσει την επιτροπή που ασχολείται με τα αναπηρικά θέματα για τις σχετικές διατάξεις.
Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο να είχατε επιδιώξει μια κοινή συνεδρίαση, για παράδειγμα, της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της επιτροπής περί θεμάτων αναπηρίας, για να συζητηθούν σε βάθος οι προεκτάσεις των αναπηρικών θεμάτων που θίγονται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Θα ήθελα να τονίσω, ότι η παρέμβασή μου σήμερα έχει την έννοια των προτεινόμενων λύσεων για το μέλλον.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ)
Θέλω να σταθώ στο γεγονός, ότι με το άρθρο 15 δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στα διοικητικά συμβούλια των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε όλη την επικράτεια. Με ποια κριτήρια καλείται η ΕΣΑΕΑ να εκπροσωπήσει το 10% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας, στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας; Έχει ελέγξει η πολιτεία, αν η ΕΣΑΕΑ λειτουργεί δημοκρατικά και αντιπροσωπεύει πραγματικά τους αναπήρους στη χώρα μας; Καταθέτω για τα Πρακτικά το καταστατικό της ΕΣΑΕΑ.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Μπερνιδάκη-Αλντούς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτήν τη στιγμή, οι οργανώσεις των αναπήρων στη χώρα μας λειτουργούν, ως επί το πλείστον, χωρίς την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τη διαφάνεια στη λειτουργία και στη διαχείριση των οικονομικών της δραστηριοτήτων, εφ’ όσον η μόνη προϋπόθεση που απαιτεί η πολιτεία απ’ αυτές είναι η τήρηση των βασικών αρχών του Αστικού Κώδικα. Μάλιστα, αναπηρικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η ΕΣΑΕΑ, επιχορηγούνται από την πολιτεία με εκατοντάδες εκατομμύρια. Γνωρίζει η πολιτεία πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη; Δυστυχώς, όχι, κύριοι συνάδελφοι. Αναπηρικές οργανώσεις έχουν τη δυνατότητα σήμερα να διαχειρίζονται πολύ μεγάλα ποσά από το δημόσιο χρήμα σε συνθήκες αδιαφάνειας, χωρίς να υφίστανται κανένα τακτικό και διαχειριστικό έλεγχο από την πολιτεία. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία η χώρα μας διαθέτει τα χαμηλότερα επιδόματα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα λιγότερα κέντρα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για τους αναπήρους.
Εκτιμώ ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις, που δίνονται σε αναπηρικές οργανώσεις, υπό τη μορφή λευκής επιταγής, μόνο τροχοπέδη μπορούν να αποτελέσουν στην υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο των αναπήρων και, σίγουρα, δεν συνάδουν με τις βασικές αρχές όλων μας για διαφάνεια και για την πάταξη της διαφθοράς.
Για τους λόγους που ανέπτυξα, δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς η ΕΣΑΕΑ, ενώ περιβάλλεται από ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο με την ανοχή της πολιτείας, για τόσα χρόνια, ως προς τον τρόπο λειτουργίας της και διαχείρισης των οικονομικών της, καλείται να συμμετέχει στην υλοποίηση ενός μεγάλου μέρους των προγραμματικών συμβάσεων που προβλέπει το άρθρο 17 και να εκπροσωπεί, βάσει του άρθρου 15, τους αναπήρους στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς η ΕΣΑΕΑ καλείται, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, να συνδιαχειρίζεται με την πολιτεία προγράμματα κοινωνικής φροντίδας.
Πρέπει εδώ να τονίσω, όμως, για να μην παρεξηγηθώ, ότι πιστεύω ότι επιβάλλεται οι ανάπηροι συμπολίτες μας και μέσω της ΕΣΑΕΑ και μέσω των υπολοίπων αναπηρικών οργανώσεων και σαν άτομα να εκφράζονται και να εκπροσωπούνται σε όλους τους κρατικούς φορείς, που τους αφορούν και στην κοινωνία γενικότερα φυσικά, όχι όμως με τον τρόπο που εκπροσωπούνται σήμερα.
Πρέπει, προηγουμένως, η πολιτεία να δημιουργήσει ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που να διέπει τη λειτουργία όλων αυτών των αναπηρικών οργανώσεων. Για παράδειγμα, δεν έχει ελέγξει ποτέ η πολιτεία κατά πόσο στις αναπηρικές οργανώσεις συμμετέχουν, μόνο, πραγματικά ανάπηροι και όχι ανάπηροι «μαϊμούδες».
Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προασπίζει τις συνθήκες διαφάνειας και στον αναπηρικό χώρο και να αντιστρατευτεί ενεργά σε πάσης φύσεως οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες, που λυμαίνονται το χώρο των αναπήρων.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πλειονότητα των αναπήρων και των οικογενειών τους δεν είναι απαραιτήτως συνδικαλισμένη, αλλά υποφέρουν σιωπηλά στα σπίτια τους και προσδοκούν άμεσα λύσεις στα χρόνια και σοβαρά προβλήματά τους.
Κύριε Υπουργέ, εν όψει και της επίγνωσή σας σχετικά με τα πολυάριθμα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες μας με αναπηρία, πρέπει να κατανοήσετε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ρυθμίσεις των άρθρων 15 και 17 και σας παρακαλώ να τις επανεξετάσετε.
Εύχομαι, επιτέλους, τα λάθη των προηγουμένων κυβερνήσεων να αποτελέσουν μάθημα για την πολιτεία και να σημειώσω, απλά, ότι η τροπολογία που κατέθεσα έχει σκοπό, τουλάχιστον, να μπορέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κωφών να αντιπροσωπευτεί απευθείας στα διοικητικά συμβούλια, όπως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ορίζοντας απευθείας οι ίδιοι τους εκπροσώπους τους εάν πράγματι –και αυτό νομίζω ότι δεν είναι σαφές από το νομοσχέδιο- οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας εμπεριέχουν και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κωφών. Δηλαδή τα διοικητικά συμβούλια αυτών των ιδρυμάτων, του Κέντρου Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών και της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, πρέπει να έχουν εκπροσώπους από φορείς που είναι αμιγώς μέλη τους, αντίστοιχα τυφλοί και κωφοί …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Κοσιώνης): Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, τελειώνετε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ-ΑΛΝΤΟΥΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Κοσιώνης): Ο κ. Γρηγοράκος έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑΣΟΚ με το ν. 1397/1983 έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν και να παίρνουν αποφάσεις για την υγεία τους.
Σήμερα έρχεται η Νέα Δημοκρατία και με το νομοσχέδιο αυτό επιβάλλει έναν άκρατο κομματισμό στις υπηρεσίες υγείας, προσπαθώντας βέβαια να στραγγαλίσει ό,τι δημοκρατικό υπήρξε στο σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον τελευταίο καιρό, μας είπε ότι θα κυβερνήσει με ηρεμία. Θα επιδιώξει μία ηρεμία πολιτική. Ηρεμία, λοιπόν, είναι να αποκεφαλίζεις εξακόσια πενήντα στελέχη της παιδείας σε ένα βράδυ για να βάλεις τα δικά σου παιδιά; Ηρεμία είναι να αποκεφαλίζεις οκτώμισι χιλιάδες στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης για να βάλεις τα δικά σου παιδιά;
Είναι ηρεμία και δημοκρατία να αποκεφαλίζεις όλους τους ΠεΣΥάρχες, τους Αναπληρωτές ΠεΣΥάρχες, τους Διοικητές των Νοσοκομείων, τους Αντιπροέδρους και όλα τα στελέχη της υγείας με σεμνότητα και ταπεινότητα τον τελευταίο καιρό; Αυτή είναι η ηρεμία και η δημοκρατία που είπε ότι θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές; Όταν όλες οι χώρες του κόσμου τον τελευταίο χρόνο προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις στην υγεία, εμείς ενδιαφερόμαστε για τη δημοτικότητα των Υπουργών στο Υπουργείο Υγείας, γιατί, απλούστατα, έχουμε έλλειψη πολιτικής και στρατηγικής. Δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση και η υγεία έχει αφεθεί στον πατριωτισμό όλων των Ελλήνων γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Για άλλη μια φορά είμαι σίγουρος ότι ο Υπουργός θα κατακεραυνώσει τους πρώην Υπουργούς Υγείας του ΠΑΣΟΚ και όλα τα στελέχη, προσπαθώντας για άλλη μία φορά να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό από τα προβλήματα της υγείας. Θέλει να σηματοδοτήσει, σήμερα, πάλι την μοιρολατρεία και να πει για άλλη μια φορά ότι δεν φταίει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνά τον τελευταίο χρόνο, αλλά φταίνε όλα τα προηγούμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τα προηγούμενα χρόνια.
Όχι, κύριοι συνάδελφοι. Με αυτή την τακτική δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ο χώρος της υγείας έχει ανάγκη από πολιτικές, έχει ανάγκη από στρατηγική και από λύσεις. Έχει ανάγκη από γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία και στα νοσοκομεία παίδων. Τώρα τελευταία δεν μας ενδιαφέρει τίποτα, δηλαδή να πεθαίνει ο κοσμάκης στα νοσοκομεία ή στο σύστημα υγείας. Μας ενδιαφέρει μόνο επικοινωνιακά να μπορούμε να επιλύσουμε το θέμα των ράντζων, ούτως ώστε να αποκτήσουμε μεγάλη δημοτικότητα. Υποσχεθήκατε, λοιπόν, ότι θα αντιμετωπίσετε με δραστικό τρόπο τα προβλήματα του συστήματος. Ένα χρόνο τώρα δεν κάνετε τίποτα. Δεν υπάρχει στρατηγική σε βάθος χρόνου. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του συστήματος καταγγέλλετε συνέχεια τους αντιπάλους σας. Καταγγέλλετε εμάς ότι δεν κάναμε τίποτα. Κατηγορείτε τους γιατρούς, κατηγορείτε τους νοσηλευτές για παραλείψεις, προσπαθώντας να χειραγωγήσετε την κοινή γνώμη.
Τα προβλήματα του λαού στο κέντρο και στην περιφέρεια έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Οι δημοσκοπήσεις να είναι καλά. Εκεί δεν θέλουμε αναταράξεις. Ας παραπλανούμε το λαό με όσα λέγαμε πριν από ένα χρόνο. Θα εφαρμόσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την ελεύθερη επιλογή γιατρού. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο, τίποτα. Θα φτιάξουμε νοσοκομειακές μονάδες σε επιλεγμένα νησιά. Στα νησιά τίποτα. Θα φροντίσουμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο υγειονομικό χάρτη. Θα αυξήσουμε τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, θα λειτουργήσουμε τα ΤΕΠ. Από όλα αυτά τίποτα.
Θα καταργήσουμε τα ΠεΣΥΠ. Τίποτα δεν κάνουμε. Φτιάχνουμε σήμερα τα ΒΙΠΕ και κάνουμε επταμελή και εννεαμελή διοικητικά συμβούλια. Υποσχεθήκατε χρηματοδότηση του συστήματος, οριστική ρύθμιση των χρεών, αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στα νοσοκομεία. Δεν άλλαξε τίποτα με τα χρέη των νοσοκομείων. Δεν ρυθμίστηκε τίποτα. Περισσότερα προβλήματα. Δεν αξιοποιείται η τεχνολογία. Το ημερήσιο κόστος αναζητείται μεταξύ του ΚΕΣΥ και του Υπουργείου Υγείας. Η διοίκηση και η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας και ανάπτυξης δίδεται σε επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο τον διοικητή και από δύο διευθυντές που ορίζει ο κύριος διοικητής. Δηλαδή Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Έτσι δεν κάνουμε χωριό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε πέσει στην παγίδα το πολιτικά αποδεκτό και σωστό να προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνα τους αυτόματα ούτε με τον αυτόματο πιλότο ούτε με χτυπήματα στην πλάτη ούτε με πλατιά χαμόγελα ούτε με καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις. Χρειάζεται δουλειά, σκέψη, συναίνεση, συζήτηση και πάνω από όλα χρήματα. Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν μέλλοι γενέσθαι των δεόντων. Δεν έχετε λεφτά, δεν έχετε στρατηγική, δεν έχετε πολιτική. Θα αποτύχετε. Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Κοσιώνης): Ο κ. Γείτονας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριοι συνάδελφοι, σε όλο τον κόσμο τα συστήματα υγείας, ακόμα και τα πιο ώριμα –αναφέρομαι στον αναπτυγμένο κόσμο- είναι σε σημείο καμπής και υπό συνεχή μεταρρύθμιση, λόγω των μεγάλων εξελίξεων. Αναφέρομαι στις εξελίξεις, στην ιατρική, στην βιοϊατρική τεχνολογία, στα επιδημιολογικά πρότυπα, στην γήρανση των πληθυσμών, στα κύματα μετανάστευσης κλπ..
Στη χώρα μας, το εικοσάχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τα εγγενή προβλήματα και τις αδυναμίες που είχε, έδειξε αντοχή στις εξελίξεις και σημαντικά αποτελέσματα. Αναφέρω ενδεικτικά την βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, και το σταμάτημα της «μετανάστευσης» ασθενών.
Μπορώ να αναφέρω και άλλα πολλά αλλά, δυστυχώς, δεν έχω χρόνο. Την τελευταία δεκαετία επιχειρήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλαγές στο σύστημα με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος. Υπήρχαν όμως δύο σταθερές επιλογές: Να διατηρηθεί και να μη θιγεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος και δεύτερον, όσον αφορά το διοικητικό επίπεδο, η αποκέντρωση του συστήματος.
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Αντιπαρέρχομαι φυσικά τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση περί «δημιουργίας από την παρούσα Κυβέρνηση εθνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας». Υπάρχει κι εδώ το σύνδρομο της επανίδρυσης του κράτους. Επισημαίνω όμως ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται και ότι οφείλεται περισσότερος σεβασμός σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία και ανάπτυξη του ΕΣΥ.
Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει, για μένα, την αλλοπρόσαλλη πολιτική σας στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Κινείται χωρίς πυξίδα, είναι σαφής η έλλειψη ιεράρχησης στόχων και οι αντιφάσεις που υπάρχουν μεταξύ εξαγγελιών και πράξεων. Για ένα χρόνο οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου δεν θίγουν τον πυρήνα των προβλημάτων, κινούνται στο περιθώριο με βάση τις εντυπώσεις. Δεν διατίθενται οι απαιτούμενοι πόροι και αυτό είναι ίσως μία δικαιολογία για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Υπάρχει ακόμα η χαμηλή απορροφητικότητα στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και εκδηλώνονται και προθέσεις, όχι επίσημα βέβαια, από την ηγεσία, αλλά από πολλές πλευρές ιδιωτικοποίησης του συστήματος.
Γνωρίζετε όμως, κύριοι Υπουργοί, ότι η προτεραιότητα είναι αλλού: είναι η ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και αυτό συνεχώς αναβάλλεται. Γνωρίζετε επίσης ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό για να λειτουργήσουν οι νέες πτέρυγες και οι ειδικές μονάδες όπως εντατικής θεραπείας είναι μεγάλες. Προσλήψεις εξαγγέλλονται αλλά δεν γίνονται. Παίζετε το κρυφτούλι με τα ράντζα, αντί να προχωρήσετε –για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων- στην αυτόνομη λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, να ανοίξετε τις ΜΕΘ που «αργούν», να ενισχύσετε το προσωπικό.
Στο νομοσχέδιο είναι ορατές οι αντιφάσεις όπως είπα στην αρχή. Ενώ διαπιστώνετε δυσλειτουργία στα ΠεΣΥ, δεν τα καταργείτε, όπως είχατε εξαγγείλει. Επανέρχεστε στα νομικά πρόσωπα των νοσοκομείων και ταυτόχρονα μειώνετε και τα περιθώρια λήψης αποφάσεων στους διοικητές των νοσοκομείων. Τι κάνετε: Επιχειρείτε διοικητική αναδιάρθρωση του συστήματος, ανακατεύοντας την τράπουλα με αποτέλεσμα ένα διοικητικό αχταρμά.
Με όλη την καλή προαίρεση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αδυνατώ πραγματικά να βρω τι το καινούργιο φέρνει το νομοσχέδιο. Απλοποιείτε τις δομές; Όχι. Οι ΔΥΠΕ θα αποτελέσουν πόλους τριβών και συγκρούσεων με τα πολλά τώρα διοικητικά νομικά πρόσωπα. Προωθείτε την αποκέντρωση; Όχι. Έχουμε συγκεντρωτισμό στο επίπεδο του Υπουργού μέσα από πολυδιάσπαση. Μειώνετε το κόστος λειτουργίας; Όχι. Περισσότερο θα κοστίσουν τα ΔΥΠΕ από τα ΠεΣΥΠ. Απεδείχθη ότι το κόστος ήταν δεκαπέντε δισεκατομμύρια, ενώ τα νέα κοστίζουν είκοσι. Ενισχύετε την κοινωνική συμμετοχή; Όχι. Στα διοικητικά συμβούλια των ΔΥΠΕ δεν υπάρχει κοινωνική εκπροσώπηση. Επανέρχεσθε στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, αλλά σας θυμίζω ότι τότε είχαν την έγκριση της Βουλής οι διοικητές. Ενισχύετε τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και το μάνατζμεντ; Όχι. Καταργείτε την ανοιχτή πρόσκληση, μειώνετε τη θητεία των διοικήσεων. Άρα το μόνο που ενισχύεται είναι το μακρύ χέρι του κόμματος στο χώρο της υγείας.
Εάν συμφωνείτε στην περιφερειακή διάρθρωση –και το άκουσα και σήμερα από τον εισηγητή σας- τότε δύο λογικές υπάρχουν. Τρίτη δεν χωράει. Είτε θα διατηρήσετε τα ΠεΣΥΠ κάνοντας τις απαραίτητες βελτιώσεις, οπότε η επιστροφή στα νομικά πρόσωπα δεν έχει κανένα νόημα και θα δημιουργήσει νέα προβλήματα -αυτή είναι η μία λογική- είτε θα επιστρέψουμε στα αυτόνομα νομικά πρόσωπα, οπότε για να έχουμε συντονισμό θα πρέπει να τον αναθέσουμε στις δομές της περιφέρειας. Εδώ είναι σημαντικό να μας πείτε ποια είναι η πολιτική σας για τη δομή και το ρόλο της περιφέρειας στη χώρα.
Πώς εναρμονίζεται η λειτουργία των ΔΥΠΕ με τα όργανα της περιφέρειας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση; Η υγεία και η πρόνοια είναι άραγε τομείς ανεξάρτητοι από τη συνολική πολιτική στην περιφέρεια;
Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι θα έπρεπε πρώτα να οριστικοποιήσετε την πολιτική σας για το ρόλο και τα όργανα της περιφέρειας και μετά να προχωρήσετε σε διοικητικές αλλαγές στο σύστημα. Αυτό θα είχε λογική.
Όπως πάτε φέρνετε μία διοικητική αναταραχή που θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Θα μας δοθεί η ευκαιρία στα άρθρα να πούμε περισσότερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ πιστεύω ότι ο χώρος της υγείας υποφέρει τόσο από πολιτικά «πειράματα» όσο και από «προσωπικά φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις πολιτικών προσώπων. Η πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης που παρεμβαίνει συνολικά και ιεραρχημένα στις αδυναμίες του συστήματος, είναι ο μόνος ορθός και συνετός δρόμος. Δεν τον ακολουθήσατε. Έτσι θα εξασφαλίζαμε και συνέχεια και συναίνεση. Λυπάμαι που χάνεται ακόμη μία ευκαιρία.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Κοσιώνης): Ο κ. Φούσας έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔ