ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΡΕ΄ 23/04/2010


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΕ΄
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 23 Απριλίου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Βουλευτή Επικρατείας κύριο Ιωάννη Κοραντή τα ακόλουθα:
O Bουλευτής Αττικής κύριος Παντελεήμων Ασπραδάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Λαυρεωτικής Αττικής ζητεί την πρόσθετη λήψη αντιπυρικών μέτρων για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Σουνίου.
Ο Βουλευτής Πέλλης κύριος Γεώργιος Καρασμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Έδεσσας νομού Πέλλας ζητεί να συνενωθεί με το Δήμο Σκύδρας σε έναν ενιαίο Δήμο.
Ο Βουλευτής Αθηνών κύριος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τουριστικού Τομέα ζητεί την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τη διάβρωση στην περιοχή των Θερμών Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κύριος Μιχαήλ Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου ζητεί να ληφθούν μέτρα για την ενδυνάμωση και αναβάθμιση του τομέα της ιχθυολογίας.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κύριος Παναγιώτης Ρήγας κατέθεσε αναφορά με την οποία η Παγκυκλαδική Ένωση Απόρων και Απόρων Πολυτέκνων Οικογενειών Κυκλάδων «Αγ. Φιλάρετος» ζητεί να εξακολουθήσουν τα μέλη της να έχουν έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κύριος Ελευθέριος Αυγενάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ρυγχωτού σκαθαριού που απειλεί τους φοίνικες στην Κρήτη.
Η Βουλευτής Τρικάλων κυρία Αθανασία Μερεντίτη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Καβάλας ζητεί την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στις λαϊκές κατοικίες του δήμου Φαρκαδόνας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Δευτέρας 26 Απριλίου 2010.
Α. Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4. Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 674/19-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κύριου Παναγιώτη Κουρουμπλή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των τιμών των φαρμάκων κ.λπ..
2. Η με αριθμό 670/19-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Μιχαήλ Χαλκίδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με τη διάσωση των βασιλικών τάφων των Αιγών στη Βεργίνα κ.λπ..
3. Η με αριθμό 700/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίου Νικολάου Μωραϊτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τη μη εφαρμογή της εγκυκλίου 113/2009 της διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών κ.λπ..
3. Η με αριθμό 687/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίου Ιωάννη Κοραντή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την εισαγωγή αλλογενών Ελλήνων πολιτών στις στρατιωτικές σχολές κ.λπ..
5. Η με αριθμό 694/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος σχολικής στέγης στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης στην ανατολική και δυτική Αττική κ.λπ..
Β. Επίκαιρες ερωτήσεις δεύτερου κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4. Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 673/19-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίου Μιχαήλ Κατρίνη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την κατάργηση των τεχνικών σχολών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κ.λπ..
2. Η με αριθμό 691/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Σάββα Αναστασιάδη προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την τροποποίηση του ν. 2960/2001 «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» κ.λπ..
3. Η με αριθμό 701/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίου Σταύρου Σκοπελίτη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κτηματολογίου στους δήμους Μυτιλήνης και Γέρας του νομού Λέσβου κ.λπ..
4. Η με αριθμό 688/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίου Αθανασίου Πλεύρη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις καταγγελίες για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου κ.λπ..
5. Η με αριθμό 695/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Νικολάου Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των νομών Αχαΐας και Ηλείας κ.λπ..


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου
Πρώτα θα συζητηθεί η με αριθμό 686/44/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίου Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την τουρκική πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών κ.λπ..
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Καρατζαφέρη θα απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Βενιζέλος διότι ο Πρωθυπουργός είναι εκτός Αθηνών, απ’ ό,τι έχουμε ενημερωθεί.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνει σε λίγες εβδομάδες στη χώρα μας κομίζοντας, όπως ελέχθη, και την πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ερωτάσθε: Το σκέπτεστε;».
Ο κύριος Βενιζέλος έχει το λόγο για να απαντήσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα πριν απ’ οτιδήποτε άλλο να ευχηθώ στον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κύριο Γιώργο Καρατζαφέρη χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή. Του εύχομαι υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
Κυρία Πρόεδρε, η Ελλάδα έχει μία θεμελιώδη στρατηγική αντίληψη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Πιστεύουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, πιστεύουμε στην ανάγκη η ευρύτερη περιοχή μας, το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, να είναι μία περιοχή σταθερότητας και ειρήνης. Είμαστε καλόπιστοι, είμαστε δημιουργικοί, είμαστε πάντα έτοιμοι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες να διαμορφωθεί μία άλλη κατάσταση, αλλά δεν είμαστε αφελείς, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Έχουμε πλήρη αίσθηση και της ιστορίας και της γεωγραφίας και του περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων.
(SX)
(1PM)
Είναι, επίσης, σαφές –και αυτό αποτελεί μία απαράβατη εθνική θέση- ότι ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Ελληνικής Επικράτειας, δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση ούτε άμεσα ούτε έμμεσα.
Όλοι οι Έλληνες, θα έλεγα όλοι οι πολίτες του κόσμου, θέλουμε να υπάρχει ένα μέρισμα ειρήνης και ανάπτυξης. Θέλουμε ο ιδρώτας του ελληνικού λαού να διατίθεται για την πρόοδο του ελληνικού λαού και για την ανάπτυξη του κοινωνικού Κράτους, για θέσεις απασχόλησης, για να διευκολυνθούν επενδύσεις, για να ανέβει το βιοτικό επίπεδο. Και πολύ περισσότερο, αυτό είναι αναγκαίο μέσα στην παρούσα δύσκολη και κρίσιμη οικονομική συγκυρία.
Το μέρισμα ειρήνης, όμως, θα είναι το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διεργασίας και όχι η προϋπόθεση, προκειμένου να εισέλθουμε σε αυτή τη διεργασία.
Με αυτές τις σκέψεις, με αυτές τις θέσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στην Αθήνα και τον Πρωθυπουργό της γειτονικής μας χώρας, κ. Ερντογάν. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν αρκεί μία ρηματικού χαρακτήρα προσέγγιση των θεμάτων αυτών, δηλαδή μία ρητορικού χαρακτήρα προσέγγιση. Χρειάζονται πράξεις και πρακτικές.
Δυστυχώς, εδώ και χρόνια, υπάρχουν πρακτικές ναυτικές και αεροπορικές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που επιβάλουν εγρήγορση. Έχουν διατυπωθεί απειλές. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εξαχθεί –ενδεχομένως και ανεξέλεγκτα- η εσωτερική θεσμική και πολιτική ένταση στη γειτονική μας χώρα προς τα έξω. Και αυτό το έχουμε βιώσει και στο παρελθόν πάρα πολλές φορές.
Άρα, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Διατηρούμε τη στρατηγική μας ψυχραιμία. Δεν αντιδρούμε δυσανάλογα απέναντι στα διάφορα περιστατικά. Και βεβαίως, ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι όταν μιλάμε για εξοπλιστικά προγράμματα, όταν μιλάμε δηλαδή για μεγάλες δημόσιες δαπάνες, ένα κριτήριο υπάρχει. Το κριτήριο αυτό είναι οι πραγματικές στρατιωτικές και αμυντικές ανάγκες της χώρας. Η ορθολογική και επιστημονική εκτίμηση της πραγματικής απειλής. Δεν υπαγορεύονται από άλλα κριτήρια οι επιλογές μας. Βεβαίως, είναι πάρα πολλά τα συμφέροντα. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να οδηγήσουν και την Ελλάδα σε επιλογές μη ορθολογικές, σε φαινόμενα προκλητής ζήτησης ως προς εξοπλιστικά προγράμματα.
Απέναντι σε αυτά εμείς αντιδρούμε, έχοντας επιβάλλει μία αυστηρή ορθολογική επαναξιολόγηση του προγράμματος εξοπλισμών, προκειμένου να παραγγέλνουμε αυτά που θέλουμε πραγματικά, αυτά που παραγγέλνουμε, να τα παραλαμβάνουμε πραγματικά, να τα ενσωματώνουμε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με έναν έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο, με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος και με το μεγαλύτερο δυνατό αμυντικό και στρατηγικό όφελος.
Είναι μία δύσκολη διεργασία, που συνδέεται και με την ανάγκη για διαφάνεια σε έναν τομέα ο οποίος είναι γεμάτος από καχυποψία για λόγους ιστορικούς, που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και δικαιολογημένη.
Άρα, μακάρι να φτάσουμε σε μία αλλαγή της κατάστασης, μακάρι να λυθεί το Κυπριακό, μακάρι να πάψει να υπάρχει η ένταση στο Αιγαίο, μακάρι να αποκατασταθεί πλήρως η σχέση καλής γειτονίας. Θέλουμε μέρισμα ειρήνης. Θέλουμε να μπορούμε να διαθέσουμε στην Παιδεία, στην έρευνα, στο κοινωνικό Κράτος, στις κοινωνικές ασφαλίσεις, στα νοσοκομεία, στα δημόσια σχολεία αυτά που τώρα δαπανούμε για τους εξοπλισμούς. Αυτό, όμως, είναι το προσδοκώμενο και θα είναι το τέλος μιας πορείας στην οποία θέλουμε με σοβαρότητα και προοπτική να εισέλθουμε.
Για το λόγο αυτό η Ελλάδα στηρίζει και την ευρωπαϊκή, όπως λέγεται, προοπτική της Τουρκίας. Αυτό, όμως, όπως ξέρετε, προϋποθέτει και την πλήρη αποδοχή, από την άλλη πλευρά, των κανόνων του ευρωπαϊκού, νομικού, θεσμικού και πολιτικού πολιτισμού. Και αυτό επηρεάζει τα πάντα. Επηρεάζει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επηρεάζει την κατάσταση στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Καρατζαφέρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ μεταφέρετε και τις δικές μου ευχές εις τον εορτάζοντα Πρωθυπουργό της χώρας που βρίσκεται τώρα στο ακριτικό Καστελόριζο.
Έχω εμπιστοσύνη στις ταχύτατες και ευρύτατες νοηματικές σας διαδρομές. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει κίνδυνος να υπερκεραστούν από σκοπιμότητες και καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται ante portas. Εξ ου και το ενδιαφέρον μου γι’ αυτή την ερώτηση.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι κάνουμε κάποιες προσπάθειες να ξεφύγουμε από τη στενωπό κάποιων δογμάτων παραδοσιακών και να βρούμε άλλες διόδους και διεξόδους στα διεθνή θέματα, όσον αφορά τη χώρα μας.
Είδαμε μία προσέγγιση με τον Πούτιν, μία προσέγγιση με τη Ρωσία, η οποία αναστατώθηκε από λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης. Και είδαμε τον Πούτιν να πηγαίνει πιο κοντά στην Τουρκία. Σήμερα, δηλαδή, που μιλάμε, τον Απρίλιο του 2010, η Τουρκία είναι πιο κοντά στη Μόσχα απ’ ό,τι ήταν η Ελλάδα κάποια στιγμή ή φάνηκε ότι πλησιάζει.
Αυτό είναι ένα θέμα. Και θέλω να ξέρω, βέβαια, και τη δική σας θέση απέναντι σε αυτό, αν θα κάνουμε τις ανάλογες και δέουσες και πρέπουσες κινήσεις να μην απομακρυνθεί η Μόσχα από αυτή την ανάγκη προσεγγίσεως, την οποία εμείς, τουλάχιστον, πρέπει να επιζητούμε.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, όπως ξέρετε, αναπτύσσεται για άλλη μία φορά ένα φλερτ με τη Γαλλία. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού με τον κ. Σαρκοζί, οι συζητήσεις οι οποίες έγιναν -των οποίων, βεβαίως, εσείς είστε γνώστης- δημιουργούν, αν θέλετε, μία ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Ο Ερντογάν, όμως, προσέτρεξε εκεί και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαρκοζί –σας λέω πράγματα, τα οποία, βεβαίως, μπορείτε να τα διασταυρώσετε, από πολύ στενές πηγές και μπορώ να χρησιμοποιήσω μέχρι εκεί που μπορώ να χρησιμοποιήσω μέσα στην Αίθουσα- πήγε και του είπε, δεν θα δώσεις στην Ελλάδα τα SCALP, τους πυραύλους, που τους φοβάται πάρα πολύ και φοβάται γιατί μπορούν να πλήξουν, κατά δική τους αμυντική ανάλυση, τη γέφυρα του Βοσπόρου που θα κόψει την Ασιατική Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τουρκία. Γι’ αυτό, μάλιστα, κάνουν μία σήραγγα –σας ενημερώνω- τύπου Μάγχης κάτω από τα νερά του Βοσπόρου. Είπε, λοιπόν, δεν θα δώσεις τα SCALP και τις φρεγάτες κι εγώ θα σου πάρω, σε αντιστάθμισμα, AIRBUS, τα οποία χρειάζομαι και θα σου κάνω και μία μονάδα παραγωγής ελικοπτέρων, της HELICOPTER, στην Τουρκία.
Πηγαίνει, λοιπόν, και μιλάει για αντίδοτα.
Αυτό είναι ένα θέμα, μία καμπή που πρέπει να την προσέξουμε, μη χάσουμε και αυτό τον εταίρο κάτω από το πλεόνασμα χρημάτων τα οποία διαθέτει σήμερα η Τουρκία, μία Τουρκία η οποία, σας θυμίζω, οικονομικά πριν δέκα χρόνια δεν είχε καμία σύγκριση με την Ελλάδα. Και σήμερα έχουμε φτάσει ως και η Τουρκία να είναι μπροστά μας.
Επειδή, λοιπόν, η Τουρκία, κύριε Υπουργέ –και το ξέρετε πάρα πολύ καλά- όταν βρίσκει αδύναμη την Ελλάδα –τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του ’55, 1974, της Κύπρου τα γεγονότα, 1996, μεταβατική περίοδος- και βλέπει ότι είμαστε σε ένα ασταθές πλαίσιο λόγω των οικονομικών μας καταστάσεων, φοβούμαι μήπως αύριο το πρωί, ως αντανάκλαση στα ιστορικά θέματα και με την αντιπαλότητα με τους στρατηγούς –πενήντα τρεις στρατηγοί Τούρκοι στη φυλακή κλπ.- έχουμε κάποια εξέλιξη.
Τώρα, βέβαια, αυτή η διέλευση σημαίας που γίνεται κάθε μέρα εδώ, έξω από το Σούνιο, δεν νομίζω ότι προοιωνίζει μία διάθεση για ειρήνη. Τώρα, βέβαια, γιατί ο κ. Μπαγις είπε, μείωση εξοπλισμών και με αυτή τη σημαία έρχεται εδώ ο κ. Ενρτογάν, είναι ένα θέμα το οποίο, πιστεύω, μπορείτε να το εξετάσετε σε βάθος.
Κάνω, λοιπόν, μία έκκληση προς την Κυβέρνησή σας: Αρκετά προσεκτική, ανεξαρτήτως των οικονομικών καταστάσεων. Βεβαίως, όλοι θέλουμε βούτυρο. Νομίζω, όμως, ότι σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να αποτρέψουμε το μάτι μας από εξοπλισμούς που θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη κίνηση από την άλλη πλευρά, που όλοι ευχόμεθα να μη γίνει.
Βεβαίως, εάν προχωρήσετε, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή σχέση το ένα προς πέντε -ένα αεροσκάφος εμείς παίρνουμε πίσω, πέντε αυτοί- εάν θέλουμε να έρθουμε σε κάποια συζυγία.

(PS)






(1SX)
Σας έχω εδώ και έναν κατάλογο τι έχουν παραγγείλει. Μόνο για το 2010 έχουν τέσσερα δισεκατομμύρια και μέχρι το 2023 έχουν πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια: για τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ, για τέσσερα σκάφη του ελληνικού πολέμου, για δυο ιπτάμενα κέντρα διοίκησης -τρία υπάρχουν σε όλον τον κόσμο να φανταστείτε- τριάντα μαχητικά F16, εκατό μαχητικά STEATH, ένα κατασκοπικό δορυφόρο, οκτώ κορβέτες, ένα ειδικό πτεροφόρο αποβατικό δεξαμενόπλοιο μεγέθους του Φαρμοκονησιού -να φανταστείτε τι κατασκευάζουν- δέκα έξι περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης, τέσσερις κορβέτες λιμενικού σώματος, δέκα αποβατικά, έξι υποβρύχια σαν τα δικά μας, δεκατέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα, ΣΙΝΟΥΚ, πενήντα ένα επιθετικά ελικόπτερα, διακόσια πενήντα νέα άρματα μάχης, πενήντα τέσσερις πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες και εκατό βαλλιστικούς πυραύλους εγχώριας καταγωγής.
Τώρα βέβαια γιατί θέλουν πλωτές και επιθετικές αμφίβιες γέφυρες, νομίζω ότι δεν είναι για γέφυρες ειρήνης.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ για τις ευχές σας προς τον Πρωθυπουργό τις οποίες και θα μεταφέρω.
Πράγματι, χρειαζόμαστε ειλικρινή και ισχυρή εθνική συναίνεση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας. Μέσα στα θέματα της εθνικής άμυνας εντάσσεται πλέον και η άμυνα της ελληνικής οικονομίας γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διερχόμεθα μια περίοδο «πολεμικής» κρίσης και στο χώρο της εθνικής οικονομίας, όχι μόνο της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και της αναπτυξιακής και της κοινωνικής πολιτικής.
Πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος λόγος μέσα στο Κοινοβούλιο. Ξέρω ότι διατυπώνετε έναν λόγο πολύ προσεκτικό, αυτό οφείλουμε να το υπογραμμίσουμε, διότι ανεξαρτήτως του σημείου στο οποίο κάθεται κάθε παράταξη στην Αίθουσα αυτή, σημασία έχει στα μείζονα θέματα να υπάρχει μια συναίνεση και μια συναντίληψη που καλύπτει όλη την Αίθουσα αυτή.
Έχουμε πλήρη γνώση του προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών της Τουρκίας και τον τρόπο με τον όποιον αναπτύσσεται η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός συσχετισμός ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα και ως προς τους ενσωματωμένους στις Ένοπλες Δυνάμεις των δυο χωρών εξοπλισμούς.
Γι’ αυτό μίλησα προηγουμένως για την ανάγκη να αλλάξουν οι πρακτικές. Έχουμε ανάγκη από πράξεις και όχι από πυροτεχνήματα ρητορικά. Εν πάση περίπτωση, όμως, επαναλαμβάνω εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, είμαστε έτοιμοι να προσεγγίσουμε, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα όσα πρέπει, με άξονα το διεθνές δίκαιο και την καλή πίστη, αλλά τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται μονομερώς μόνο από την καλή θέληση και την καλή διάθεση της Ελλάδος.
Η Τουρκία έχει τη δική της εθνική στρατηγική. Κάθε κράτος δικαιούται να έχει και οφείλει να έχει την δική του εθνική στρατηγική. Το ζήτημα είναι εμείς ως Ελλάδα να έχουμε μια σταθερή ευανάγνωστη εθνική στρατηγική που να αποτελεί κοινή συνείδηση και κοινή πεποίθηση του ελληνικού λαού. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε.
Ήμουν πρόσφατα στη Μόσχα και είχα την ευκαιρία να συζητήσω στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για όλο το φάσμα των διεθνών θεμάτων και των διμερών θεμάτων και των περιφερειακών. Δεν είδα να έχει προβλήματα η ελληνορωσική στρατηγική συνεργασία, λόγω των επισκέψεων του κυρίου Ερντογάν ή τούρκων Υπουργών στη ρωσική πρωτεύουσα.
Υπάρχει άλλωστε μια συνεργασία, η οποία στην πραγματικότητα αφορά τα κρίσιμα οπλικά συστήματα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας οπλικά συστήματα όπως τους S300 ή τους TOR M1. Αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα και υπάρχει διαθεσιμότητα και για εκσυγχρονισμό και για πραγματοποίηση των αναγκαίων ασκήσεων, προκειμένου όλα αυτά να ξέρουμε ότι πράγματι λειτουργούν.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και ως προς τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Οι σχέσεις Ελλάδος Γαλλίας είναι άριστες. Έχουν πραγματικό βάθος. Έχουν στρατηγικό χαρακτήρα. Κατά την τελευταία του επίσκεψη ο Γάλλος ομόλογός μου στην Ελλάδα, ήδη από το Νοέμβριο, μου παρέδωσε ολοκληρωμένο σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, το οποίο έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στη φάση των τελικών διαπραγματεύσεων.
Είναι προφανές ότι η διακρατικού χαρακτήρα σύμβαση, για την ακρίβεια το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ο προηγούμενος Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για τις φρεγάτες, εξακολουθεί να ισχύει. Υπάρχει συνέχεια του ελληνικού κράτους. Βέβαια, όλα αυτά εντάσσονται στα νέα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα, τα όποια είναι απολύτως αντιληπτά και από γαλλικής πλευράς.
Επίσης, είναι προφανές ότι δυο χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Γαλλία που μετέχουν και στην συνεργασία στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να αναπτύξουν και άλλες πρωτοβουλίες, πέραν των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από την κάθε χώρα χωριστά.
Αναφερθήκατε στις δηλώσεις του κυρίου Μπαγκίς και η αλήθεια είναι ότι έγιναν οι δηλώσεις αυτές. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από μια οπτική γωνία, την οποία εγώ θα θεωρήσω καλόπιστη και φιλική. Η Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα, γιατί να μην ξεπεράσει το πρόβλημα των αμυντικών δαπανών για να καλύψει έντονες δημοσιονομικές ανάγκες;
Αλίμονο, όμως, αν το κριτήριό μας ήταν οικονομικό ή δημοσιονομικό. Το κριτήριό μας για τα θέματα των εξοπλισμών είναι πρωτίστως στρατηγικό, αμυντικό. Θέλουμε να πάμε σε ένα μέρισμα ειρήνης, όχι επειδή είμαστε οικονομικά αδύναμοι και έτσι γινόμαστε αδύναμοι και διεθνοπολιτικά και αμυντικά, αλλά γιατί στόχος μας είναι η σταθερότητα, η καλή γειτονία, η ειρήνη.
Άρα, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ότι η οικονομική κρίση, η δημοσιονομική αδυναμία μειώνουν τις δυνατότητες άσκησης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Δεν μειώνεται από την άποψη αυτή η εθνική κυριαρχία. Δεν μειώνεται η ισχύς της χώρας. Αυτό το μήνυμα θέλω όλοι μαζί να το μεταδώσουμε στην ελληνική κοινωνία, γιατί αυτό είναι ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και η αυτοπεποίθηση τελικά μετατρέπεται και σε οικονομική και αναπτυξιακή παράμετρο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Ακολουθεί η με αριθμό 685/43/20.04.2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Τσίπρα έχει ως εξής:
«Οι προτάσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι φανερό ότι διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Κομισιόν. Η Κυβέρνηση έχει απεμπολήσει κάθε δικαίωμα άσκησης της κοινωνικής πολιτικής σε αυτούς τους οργανισμούς. Οι πρωτοφανείς περικοπές που προτείνει η Κυβέρνηση θα φτάσουν μέχρι και το 35%, οι κατώτερες συντάξεις θα μειωθούν στο 50% από ό,τι είναι σήμερα, ενώ ανατρέπονται πλήρως τα όρια συνταξιοδότησης.
Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του αρμόδιου Υπουργού για τα περίφημα τρία «δεν», είναι φανερό πως αν οι συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμοστούν οι πολίτες θα χρειάζονται 50 χρόνια εργασίας για να λάβουν σύνταξη στο 70% του μισθού τους, ενώ το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης μετατρέπεται σε κεφαλοποιητικό. Επειδή η άδικη εισοδηματική πολιτική, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης έχουν συρρικνώσει το εισόδημα των μισθωτών.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
Γιατί διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητήματα που εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα κάθε χώρας;
Προτίθεται να αποσύρει όλες τις προτάσεις που θα μειώσουν έως και 50% τις συντάξεις και θα υποχρεώσουν τους Έλληνες εργαζόμενους να εργάζονται έως και πενήντα χρόνια;
Εκτιμά πως μπορεί σήμερα οι εργαζόμενοι να ζήσουν με ανώτερο επίπεδο βασικής σύνταξης τα 270 ευρώ;
Γιατί με την πολιτική της η Κυβέρνηση πριμοδοτεί προκλητικά την ιδιωτική ασφάλιση με την σταδιακή απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος;»
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Τσίπρα θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λοβέρδος, στον οποίο ευχόμαστε και περαστικά, για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Σας ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους τους Γιώργους και τις Γιωργίες χρόνια πολλά, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ και στον συνάδελφο κ. Μαυρίκο που είναι εδώ.
Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Πρωθυπουργός μου ζήτησε να σας μεταφέρω ότι είναι λόγος ανωτέρας βίας, προκαθορισμένο πρόγραμμα που δεν του επιτρέπει να είναι σήμερα εδώ για να σας απαντήσει. Με παρακάλεσε να σας δώσω τις απαντήσεις που έχει η Κυβέρνηση να σας δώσει στο ερώτημά σας.
Είναι αρκετές οι φορές που και στις δικές σας ερωτήσεις είναι εδώ και απαντά. Η τακτική του είναι να απαντά στους Αρχηγούς των κομμάτων. Υπάρχει λόγος εξαιρετικός σήμερα και γι’ αυτό δεν είναι εδώ.
Θέλουμε να κάνουμε την καίρια παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε, στο ασφαλιστικό, τώρα τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου αφενός να διασώσουμε ένα σύστημα που είναι υπό κατάρρευση και αφετέρου να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
(DP)






(1PS)
Διάσωση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης είναι τα βασικά μας προτάγματα. Ένα σύστημα χρεοκοπημένο, μεταπολεμικό, που όλοι σχεδόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αλλάξει, αλλά εμείς αδρανούμε και όσο αδρανούμε το χειροτερεύουμε. Ένα σύστημα επιβαρυμένο από πολλές, συνεχείς επί πολλές δεκαετίες, σίγουρα μετά τη μεταπολίτευση, πελατειακές παρεμβάσεις όπου όλοι έχουμε τις ευθύνες μας γι’ αυτές, αλλά και εσείς όμως, έχετε τις ευθύνες σας.
Ας πούμε, στα δέκα χρόνια κοινοβουλευτικού βίου δικού μου, δεν θυμάμαι μια φορά αίτημα διαχείρισης συνταξιοδοτικής που υπέβαλαν εργαζόμενοι στους ασφαλείς χώρους για την εργασία των ΔΕΚΟ στο οποίο να έχετε πει «όχι». Όμως, το ΙΚΑ τουλάχιστον, από αυτού του είδους τις πελατειακές ρυθμίσεις βουλιάζει και δεν το έχετε βοηθήσει και εσείς.
Η ευθύνη κυρίως είναι σε εμάς, είναι σε όσους κυβερνήσαμε. Αν θέλετε, σε επίπεδο κομμάτων εξουσίας, εμείς καταγράφουμε συγκεκριμένες ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία πενταετία. Δεν έχει όμως, σημασία να μένουμε σ’ αυτά. Ο καθένας έχει τις σκέψεις του. Πρέπει να πάμε παρακάτω.
Απαντώ με το πρόταγμα «διάσωση με κοινωνική δικαιοσύνη» στα τέσσερα ερωτήματά σας μονολεκτικά σχεδόν:
Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρ’ ότι δεν είναι το συνταξιοδοτικό αρμοδιότητα της Ένωσης –μόνο με τη μέθοδο της ανοικτής συνεργασίας συζητούνται τα συνταξιοδοτικά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση- γιατί από κοινωνικό θέμα, θέμα των ανθρώπων, θέμα που αφορά τη σοβαρότερη κοινωνική κατάκτηση του ανθρώπου τον 19ο και τον 20ο αιώνα, κατέστη πρόβλημα δημοσιονομικό, δημοσιονομικός δυναμίτης. Και η ανισορροπία στο ασφαλιστικό επηρεάζει αμέσως, σε βαθμό πρώτο θα σας έλεγα, τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας και κατ’ ακολουθίαν της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατέστη λόγω αναλγησίας, αμέλειας, ευθυνοφοβίας και αδράνειας το ασφαλιστικό από κοινωνικό θέμα, δημοσιονομικό θέμα με ευθύνη ημών των Ελλήνων και κανενός άλλου.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Δεν υπάρχουν οι μειώσεις «τέρατα» του 35%, του 50%. Ουδείς τις σχεδίασε, τις φαντάστηκε, τις είπε, πλην κάποιων που βγαίνουν στις τηλεοράσεις κάθε πρωί και δεν ξέρουν και τι λένε. Λένε πράγματα, τα οποία δεν ισχύουν. Λένε ψέματα, κάνουν ψευδείς υπολογισμούς και επηρεάζουν τον κόσμο. Φαντάζομαι όχι εσάς. Υπάρχει γραμμή φτώχειας για την πολιτική μας. Ας πούμε, προσδιορίσαμε, κυρία Πρόεδρε, τη βασική σύνταξη στα περίπου 360 ευρώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε και δευτερολογία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κλείνω, κυρία Πρόεδρε.
Αυτό δεν φτάνει και θα υπάρχουν συμπληρώσεις, όπως υπάρχουν με το ΕΚΑΣ, που θα δημιουργούν προστατευτικές ζώνες για τους ανθρώπους που δεν έχουν ένα ένσημο –προσέξτε: διάλεξαν ή τα έφερε η τύχη να μην έχουν ένα ένσημο- και να έχουν ανάγκη κοινωνικής προστασίας.
Τέλος, ποιος σας είπε, πού ακούστηκε, πού τα διαβάσατε, πού το είπαμε ότι πριμοδοτούμε την ιδιωτική ασφάλιση, είτε με τη μορφή των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): …είτε με τη μορφή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο δήθεν εισάγουμε; Κατ’ αρχάς, πού υπάρχουν κεφάλαια για να κάνει κανείς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, κύριε Πρόεδρε;
Όλα αυτά είναι λόγια που λέγονται, αλλά που δεν αφορούν το κυβερνητικό έργο. Φαντάζομαι ότι εσείς δεν επηρεάζεστε απ’ αυτά, αλλά έχετε κάποιες δικές σας πληροφορίες. Σας παρακαλούμε να μας τις πείτε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα προκαταβολικά να εκφράσω την προσωπική μου συμπάθεια για την περιπέτεια της υγείας σας, γιατί στην ομιλία μου δεν θα εκφράσω καμία πολιτική συμπάθεια σ’ αυτά που κάνετε. Την απορία μου θα εκφράσω.
Πώς ανέχεστε τόσους μήνες αυτόν τον πολιτικό εξευτελισμό; Πώς ανέχεστε εσείς, ένας δημοκρατικά εκλεγμένος και μάλιστα με ισχυρότατη εκλογική βάση στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, να σας υπαγορεύουν και να σας υποδεικνύουν οι επιτελείς, οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα άρθρα και τις διατάξεις ενός νομοσχεδίου; Ένας Υπουργός μιας μόλις προ έξι μηνών εκλεγμένης με ισχυρή λαϊκή εντολή Κυβέρνησης να διαφυλάξει το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική ασφάλιση πως αποδέχεστε να σας υποδεικνύουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για το ασφαλιστικό μας σύστημα;
Και δεν τα λέω εγώ, τα λέτε εσείς. Πριν από μια εβδομάδα ήσασταν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και όταν ερωτηθήκατε, απαντήσατε ότι από το Δεκέμβρη τα στέλνετε και σας τα στέλνουν πίσω. Από το Δεκέμβρη είναι εδώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σας υπαγορεύει –δική μου φράση είναι αυτή, εσείς θα πείτε ότι δεν μας υπαγορεύει, ότι συζήτηση κάνουμε- τι πρέπει να κάνουμε. Διερωτώμαι: Τι δουλειά είχατε από το Δεκέμβρη; Τότε μας λέγατε ότι μπορούμε μόνοι μας. Τότε μας λέγατε ότι δεν θέλουμε στήριξη.
Ξέρετε κάτι, κύριε Υπουργέ; Ο ελληνικός λαός μπορεί να συγχωρήσει τα λάθη. Ακόμη και την εγκληματική αμέλεια και τις γκάφες τις συγχωρεί. Το εκ προμελέτης έγκλημα, όμως, δεν το συγχωρεί και με δική σας ομολογία τέσσερις μήνες τώρα έχετε προδιαγράψει τη προσφυγή στο Ταμείο και τους έχετε εδώ, χωρίς κανένα λόγο, να μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε.
Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση έχουν αυτοί; Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση έχουν οι τεχνοκράτες να μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε; Είχατε βγει και είχατε πει ότι 4,8% θα είναι η συμμετοχή του κράτους μέχρι το 2030 –που κι αυτό σημαίνει μείωση των συντάξεων, διότι στα είκοσι επόμενα χρόνια θα έχουμε ένα εκατομμύριο περισσότερους συνταξιούχους στο σύστημα- και βγαίνετε ξαφνικά και λέτε 2,7%. Γιατί; Από ποιους υπολογισμούς; Διότι έτσι θέλουν οι τεχνοκράτες.
Είχατε πει στο προσχέδιο ότι θα είναι 100% η προσαύξηση του Σαββάτου, το πήγατε στο 50% και τώρα το πάτε στο 30%. Ποιοι υπολογισμοί σας αναγκάζουν να κάνετε τέτοιες αλχημείες; Διότι, κύριε Υπουργέ, οι αντιφάσεις και τα ψέματα δεν έχουν τέλος. Λέτε βασική σύνταξη και εννοείτε το άθροισμα των τριών προνοιακών επιδομάτων. Καταντήσατε τη σύνταξη σε επίδομα και πάτε να ξεμπερδέψετε με την κρατική συμμετοχή. Λέτε κίνητρα παραμονής στον εργασιακό βίο και εννοείτε τον ωμό εκβιασμό, διότι σκοπεύετε να μειώσετε τις συντάξεις κατά 25% και 50%. Λέτε ανταποδοτικότητα και εννοείτε πλήρη απόσυρση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση.
Ξέρετε κάτι; Πείτε τους, αφού τους συναντάτε –γιατί είστε έγκριτος συνταγματολόγος- ότι είναι αντισυνταγματικό αυτό που πάτε να κάνετε, αυτό που σας προτείνουν. Διότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει εδώ και δεκαετίες τη διεθνή σύμβαση 102 «περί τριμερούς χρηματοδότησης στην ασφάλιση» και το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος λέει πως νόμοι που έχουν επικυρώσει διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με άλλους νόμους.
Κύριε Υπουργέ, η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κοινωνικό δικαίωμα και εσείς με αυτά που κάνετε πάτε να ανατρέψετε το δημόσιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και να τη μετατρέψετε σε ανταποδοτική. Πάτε να διαλύσετε την κοινωνία. Πάτε να δημιουργήσετε συνθήκες σύγκρουσης γενεών, κανιβαλισμό γενεών και υιοθετείτε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή περί ατομικής ευθύνης.
Να σας πω και ένα τελευταίο, κύριε Υπουργέ. Σας άκουσα παλαιότερα, πριν τρεις μήνες πάλι σε ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων, να λέτε ότι αν δεν κάνω κάτι, το πορτραίτο μου θα είναι σε περίοπτη θέση στην πινακοθήκη των αποτυχημένων. Εσείς το είπατε.
Αν σας έχει απομείνει η ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία, η ελάχιστη πολιτική ευθιξία –που πιστεύω ότι την έχετε- θέλω να σας πω το εξής: Γυρίστε τους πίσω αυτό το σχιζοειδές κατασκεύασμα που σας υπαγορεύουν ή παραιτηθείτε εντίμως, αλλιώς δεν θα κοσμεί το πορτραίτο σας την πινακοθήκη των αποτυχημένων, αλλά αυτών που οδήγησαν την Ελλάδα σε κοινωνική χρεοκοπία και άνοιξαν την κερκόπορτα του φρενοκομείου στην ελληνική κοινωνία. Είναι βαριά η ευθύνη σας και δεν σας αναλογεί να την επωμιστείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο, για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας πω ότι ό,τι έχει προτείνει η Κυβέρνηση αυτή για το ασφαλιστικό στις γενικές του γραμμές, το έχει προτείνει στις 8 Δεκεμβρίου του 2009, πριν καν γίνει η οποιαδήποτε υπηρεσιακή συνάντηση με οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό ή με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και οι συμπτώσεις που υπάρχουν σε θέματα πολιτικής με τις βασικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προκύπτει μαγικώ τω τρόπω. Προκύπτει διότι τα πρότυπα επίλυσης του ασφαλιστικού είναι 2% ή 2,5% σε όλον τον κόσμο. Και αν απορρίψει κανείς το κεφαλαιοποιητικό για λόγους αρχής και για λόγους έλλειψης κεφαλαίου, τότε πια οι εναλλακτικές λύσεις για να κάνεις ένα σύστημα ασφαλιστικό βιώσιμο, εξορθολογισμένο, καθολικό, δημόσιο, δίκαιο είναι ελάχιστες.

(AS)
(1DP)
Συνεπώς κάναμε αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και που έπρεπε να κάνουμε. Πολλές εναλλακτικές δεν υπάρχουν. Θα παρακαλούσα όποιον έχει αντίρρηση, να πει τη δική του εναλλακτική.
8 Δεκεμβρίου λοιπόν, 2009, έχουν κατατεθεί οι προτάσεις μας και τα περί υπαγορεύσεων δεν στέκουν. Είναι μομφές, βαρύτατες, που όμως, δεν ευσταθούν και έχουμε την απόδειξη των κειμένων υπέρ μας.
Θα ήθελα να πω κάτι, κυρία Πρόεδρε, που σχετίζεται με το θέμα του ασφαλιστικού, αλλά και της παρούσας οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Η διάσωση της χώρας αυτή τη στιγμή σημαίνει ότι η Κυβέρνηση, οι Έλληνες, οι Ελληνίδες πρέπει με αυταπάρνηση να αξιοποιήσουμε το εργαλείο στήριξης που έχει παραχθεί στις 25 Μαρτίου 2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα, απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όποιο άλλο μέτρο έχουμε μέχρι στιγμής εξαγγείλει, για να ολοκληρώσουμε αυτό το Πρόγραμμα. Ειδάλλως, η χώρα δεν έχει πορεία, δεν έχει τύχη.
Θα μπορούσε κανείς να σας ρωτήσει –και το κάνω με τον πιο ειλικρινή τρόπο- αν όπως λένε στελέχη σας -και εσείς με ένα τρόπο είπατε σήμερα- δεν συνεργαστούμε ή πετάξουμε απέξω τους συνομιλητές εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε, κύριε Πρόεδρε, ποια είναι η επόμενη λύση; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Εάν η χώρα, στις 19 του μηνός, δεν πληρώσει το δεκαετές ομόλογο που λήγει των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και πτωχεύσει, ποια είναι η επόμενη κίνηση; Εάν δεν μιλάμε με τους εταίρους μας, δεν μιλάμε με τον εκπρόσωπο και τους εκπροσώπους των κρατών που έχουμε επιλέξει κυρίαρχα να είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μιλάμε με τους διεθνείς οργανισμούς, εάν η χώρα πάει εκεί που λέτε, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Αν το πω, θα πείτε ότι δημαγωγώ, θα πείτε ότι σας προσβάλλω. Δεν θέλω να το πω εγώ. Πρέπει όμως, να το πείτε εσείς. Όποιος αρνείται αυτή την πορεία, πρέπει να λέει και ποια είναι η συγκεκριμένη εναλλακτική.
Χάθηκε η ευκαιρία μιας αξιοποίησης της διαδικασίας της επιτήρησης που προκύπτει από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ρυθμισμένη η διαδικασία, την έχουμε υπογράψει κυρώσει και επίκυρώσει. Χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Και όταν ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο της επιτήρησης, η Βουλή είχε αντιρρήσεις, Βουλευτές όλων των κομμάτων, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πολιτικολογούντες σε όλα τα κόμματα. Χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χαθεί και τούτη εδώ. Πρέπει να αξιοποιηθεί 100% αυτή η ευκαιρία.
Με τοποθετήσεις όπως αυτές, ενός υπεύθυνου κόμματος, δεν βλέπω πώς η χώρα βοηθιέται, δεν βλέπω πώς θα μπορούσαμε να πάμε εκεί που πρέπει να πάμε, δηλαδή στη σωτηρία της πατρίδας με όση προσπάθεια μπορούμε για όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κυρία Πρόεδρε, κλείνω με αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, με δύο επισημάνσεις:
Κύριε Πρόεδρε, μιλάτε για 2,7% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος που δήθεν περιορίζεται η συμμετοχή του κράτους στην ασφάλιση. Είναι λάθος.
Εμείς είπαμε και επιμένουμε ότι το 4,8% με 5% που η χώρα δαπάνησε για συντάξεις το 2008, θα το δαπανήσει και φέτος, θα το δαπανά και το 2030. Κάνουμε αυτή την προβολή. Το 2,5% που λέτε, είναι ο μέσος όρος αύξησης που δαπανούν για το συνταξιοδοτικό τους σύστημα όλοι οι ευρωπαίοι, ο μέσος όρος. Άρα, έχουμε περιθώριο να πάμε και πάνω από το 5%. Το 2,5% αυτό το παραπάνω, ήδη το χρησιμοποιούμε για τις συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.
Εάν συγκρατήσουμε αυτούς τους αριθμούς και για το ’20 και για το ’30, σώσαμε το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, διασώσαμε την εθνική οικονομία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ή σ’ αυτό υπάρχει αντιπρόταση, για το πώς θα πάμε ή προστατεύει ο καθένας τον εαυτό του από τη δύσκολη αυτή περίσταση και από την ανάγκη να κάνουμε τις κατάλληλες πολιτικές. Κάνει ο καθένας οργάνωση του προσωπικού του μέλλοντος και δεν συμμετέχει στη βοήθεια της πατρίδας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Η με αριθμό 693/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήξη μέτρων αξιοποίησης της φέτας ως εθνικού προϊόντος ελληνικής προέλευσης κ.λπ. δεν συζητείται λόγω κωλύματος του Υπουργού.
Στη συνέχεια θα συζητηθεί η με αριθμό 692/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Σιούφα προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας μας κ.λπ..
Η ερώτηση του κυρίου Σιούφα έχει ως εξής:
«Όπως γνωρίζετε, με το ν.3438/2006 συστήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (Σ.Ε.Ε.Σ) με βασική αρμοδιότητα την υποστήριξη της πολιτείας στη χάραξη και την υλοποίηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού.
Μέσα στις, εκ του νόμου, αρμοδιότητες του Σ.Ε.Ε.Σ. είναι η υποβολή ετήσιας έκθεσης για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, η οποία υποβάλλεται από τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και δι’ αυτού στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έως τις εκλογές του 2009, το Σ.Ε.Ε.Σ. επιτέλεσε σημαντικό έργο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό του 2007, του 2008 και του 2009.
Επιπλέον, σε ερώτησή μου για τη θέση της Κυβέρνησης για το Σ.Ε.ΕΣ. κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Δ.Ε.Κ.Ο. στις 10-12-2009, απαντήσατε ότι «προφανώς και το Σ.Ε.Ε.Σ. θα αποτελέσει το εργαλείο για τη διαμόρφωση του ενεργειακού σχεδιασμού, τα επόμενα χρόνια.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
1. Σας έχει υποβληθεί η έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας για το 2010 και πότε πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων;
2. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της Κυβέρνησης για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας;».
Στην ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μανιάτης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Γνωρίζετε πολύ κατά ότι με το ν.3438/2006 δημιουργήθηκε το Συμβούλιο της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που είναι ένας φορέας, ο οποίος εποπτεύεται από το τέως Υπουργείο Ανάπτυξης και ο οποίος –οφείλω να σημειώσω- σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο δεν είχε ποτέ ξεκάθαρη νομική μορφή. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια Επιτροπή.
Η δημιουργία και ο προϋπολογισμός του Συμβουλίου στηρίχθηκε αποκλειστικά στον ειδικό λογαριασμό των πετρελαιοειδών και ποτέ δεν ενετάχθη στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στη διάρκεια των ετών λειτουργίας του, το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής χρηματοδοτήθηκε από το συγκεκριμένο λογαριασμό με το ποσό του 1.523.000 ευρώ και είχε την αρμοδιότητα να καταρτίζει την ετήσια έκθεση για το μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό και ασφαλώς να συνδράμει και την πολιτεία σε διάφορα ζητήματα καθημερινής ενεργειακής πολιτικής.
Με την προκήρυξη των εκλογών και την ανάληψη των ευθυνών από τη νέα Κυβέρνηση, η ηγεσία του Συμβουλίου υπέβαλε την παραίτησή της. Στη δε επιστολή παραίτησης, ο τέως Πρόεδρος, αναφέρει ότι εκτός από τα χρήματα, τα οποία δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του οργάνου, υπάρχουν επιπλέον οικονομικές υποχρεώσεις προς τη Δ.Ε.Η. και το διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου επιπλέον, άλλες 100.000 ευρώ. Κατά συνέπεια στο σύνολο της τριετίας μιλάμε για 1.600.000 ευρώ.
Οφείλω, λοιπόν, εδώ να σημειώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι ένα ειδικό νόημα να συζητά κανείς για ένα φορέα που από τη δημιουργία του είχε μια αδύναμη νομική μορφή και ταυτόχρονα καλούμαστε να δούμε, ποιος θα είναι ο χειρισμός του σε μια εποχή πολύ μεγάλης οικονομικής στενότητας και περικοπής δαπανών.
Οφείλω να σημειώσω πάντως ότι ανεξάρτητα από την προσωπική εκτίμηση και αξιολόγηση που μπορεί να έχει ο καθένας από μας για τα πρόσωπα το οποία στελέχωσαν το Όργανο –και γνωρίζω πολύ καλά και συμφωνώ και με τις προσωπικές εκτιμήσεις για κάποια από τα πρόσωπα που στελέχωσαν- νομίζω ότι έχει σημασία πολιτικά να δούμε τη σχέση κόστους-οφέλους.
Οφείλω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι το Συμβούλιο δημοσίευσε τρεις εκθέσεις. Η πρώτη ήταν εβδομήντα τεσσάρων σελίδων, η δεύτερη διακοσίων σελίδων, που από τις διακόσιες σελίδες η πλειοψηφία ήταν στατιστικά στοιχεία δημοσιευμένα από πολλές άλλες πηγές. Τέλος, η Τρίτη έκθεση που ήταν εξήντα επτά σελίδες. Έχει νόημα ο αριθμός των σελίδων; Ασφαλώς και δεν έχει νόημα, διότι ένα πόνημα πέντε σελίδων μπορεί να είναι πολύ σημαντικότερο από ένα πόνημα διακοσίων σελίδων. Έχει μεγάλη σημασία όμως, να δούμε, ποια ήταν η υποδοχή του κειμένου από την αντίστοιχη ενεργειακή αγορά.

(EP)
(1AS)
Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι οι φορείς της ενέργειας -και αναφέρομαι ακόμα και στους θεσμικούς φορείς του κράτους, τη Δ.Ε.Η., τη ΡΑΕ και τους άλλους φορείς- δεν υπεδέχθησαν ενθουσιωδώς τις προτάσεις. Βεβαίως, οφείλω να σημειώσω ότι υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό και επιστημονικό ζήτημα, αναφορικά με τις εισηγήσεις του οργάνου, διότι τη μία χρονιά εισηγείται ενθέρμως τη χρήση λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και την επόμενη χρονιά εξαφανίζει το λιγνίτη από το ενεργειακό ισοζύγιο. Την ίδια στιγμή που άλλος Υπουργός της ίδιας Κυβέρνησης δείχνει να στηρίζει την πυρηνική ενέργεια και να τη θεωρεί πράσινη ενέργεια, ενώ το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής και ο αντίστοιχος Υπουργός Ανάπτυξης να αγνοεί απολύτως τις συγκεκριμένες προτάσεις.
Τελειώνοντας, κυρίε Πρόεδρε, έχω να σας πω ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία για όλους μας δεν είναι η ύπαρξη οργάνων, αλλά η ύπαρξη πολιτικών. Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι για την άσκηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας υπάρχει ο δεσμευτικός στόχος 20-20-20 μέχρι το 2020...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε και τη δευτερολογία σας για να ολοκληρώσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Τελειώνω.
Έχουμε 20% εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο με απόφαση της Υπουργού και η οποία θα παραδώσει τις εισηγήσεις της ως έχει υποχρέωση στο τέλος Ιουνίου, σας βεβαιώνω απολύτως ότι θα καταθέσει ένα πόνημα, το οποίο θα έχει όλους τους άξονες του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, τουλάχιστον μέχρι το έτος 2020.
Επιφυλάσσομαι στη δευτερολογία μου να συμπληρώσω την απάντηση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Θα ξεκινήσω με τέσσερις επισημάνσεις στην απάντηση του Υπουργού. Σημασία -και αυτό πρέπει να σας απασχολεί περισσότερο, κύριε Υπουργέ- έχει ότι η χώρα και η κάθε κυβέρνηση οφείλει να έχει δίπλα της ένα φορέα στα θέματα της ενέργειας, φορέα που να απαρτίζεται απ’ ό,τι καλύτερο στο ενεργειακό επιστημονικό δυναμικό διαθέτει η χώρα, για να παίρνει άποψη, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις που εκφράζουν οι επιστήμονες.
Αυτός ήταν ο σκοπός που ιδρύθηκε το ΣΕΕΣ το 2006, γιατί στη χώρα, από το 1989, που καταργήθηκε αντίστοιχος φορέας, οι κυβερνήσεις συμβουλεύονταν Επιτροπές, όπως αυτό που κάνετε εσείς τώρα. Δεν θα αναφέρω για το πού οδηγούν τα συμπεράσματα ή τα αποτελέσματα των Επιτροπών. Η ουσία είναι ότι οι κυβερνήσεις και η χώρα θέλουν ένα θεσμοθετημένο φορέα, που να απαρτίζεται απ’ ό,τι καλύτερο έχει η χώρα και ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Η ενέργεια είναι κρίσιμο μέγεθος για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι κρίσιμο μέγεθος για την ανάπτυξη της χώρας.
Όταν δημιουργήσαμε εμείς αυτόν το φορέα, τον δημιουργήσαμε γιατί είχε ξεκινήσει μία νέα ενεργειακή στρατηγική σε όλους τους τομείς, με τη ενεργειακή κοινότητα σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τους αγωγούς, με τα ζητήματα που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό, όπου πραγματικά γινόταν. Έχει υπάρξει μία κάμψη και πρέπει να ξαναγίνει πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, για να στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αυτό να το λάβετε υπ' όψιν. Οι Επιτροπές, οι ευκαιριακά συγκροτούμενες, ποτέ δεν μπορούν να δώσουν σωστά αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρησή μου.
Ο φορέας αυτός δεν είχε νομική μορφή. Και δικαιολογημένα δεν είχε νομική μορφή, γιατί απαρτιζόταν, κατά βάση, από τους επικεφαλής των κρατικών ενεργειακών φορέων, αλλά και από διακεκριμένους ενεργειακούς επιστήμονες της χώρας. Θα σας αναφέρω ορισμένα ονόματα, τον Μιχάλη Καραμανή, έναν από τους πέντε καλύτερους ενεργειακούς επιστήμονες του κόσμου, τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Μπεργελέ, τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Τσουτρέλη, τον Ραφαήλ Μωυσή, που ήταν και Πρόεδρος του ΣΕΕΣ. Μέσα απ’ αυτήν την εργασία την οποία έκαναν με ένα μικρό αριθμό στελεχιακού δυναμικού, ήθελαν να δώσουν ιδέες, απόψεις, προσανατολισμό και ενεργειακό σχεδιασμό για το μέλλον.
Αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς. Έχετε καθυστερήσει μέχρι σήμερα. Αν η Υπουργός σας και εσείς δείτε, και σήμερα στο ΣΕΕΣ το διοικητικό συμβούλιο είναι αυτό που είπατε πριν ότι παραιτήθη και που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του συγκεκριμένου φορέα. Το καταθέσω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο βουλευτής και πρώην Πρόεδρος κ. Δημήτριος Σιούφας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και πρακτικών της Βουλής)
Δεύτερον, γιατί καθυστερείτε τόσο πολύ σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα, όταν τα έχετε τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη; Γιατί δημιουργείτε ένα κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας και ανησυχίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των επενδύσεων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό, μια σειρά από θέματα που είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα; Αφού παραιτήθη το Συμβούλιο, βάλτε άλλους, αξιοποιήστε την τεχνογνωσία που δημιουργήθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Για το δικό σας καλό είναι όλα αυτά.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εσείς γνωρίζετε τα ενεργειακά θέματα και σας εύχομαι να πετύχετε. Η ουσία είναι, όμως, ότι πρέπει να τρέξετε πιο γρήγορα από τα γεγονότα. Πρέπει να βρεθείτε μπροστά από την εποχή και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά κυρίως, γιατί ο ενεργειακός τομέας είναι αυτός που μπορεί να σας δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτές είναι οι επισημάνσεις, που ήθελα να κάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά ακριβώς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κυρία Πρόεδρε, πραγματικά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής με τη σοβαρότητα και την ωριμότητα, που τον διακρίνει, μετά από τόσα χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας, κατέθεσε μία αγωνία, η οποία είναι προφανώς αγωνία όλων των Ελλήνων πολιτών διαχρονικά και οφείλει να είναι τέτοια, για το πώς θα σχεδιάζουμε κάθε φορά καλύτερα το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, με όλο το σεβασμό, να σημειώσω ότι ήταν υπερβολικές οι εκφράσεις σας ότι «υπάρχουν καθυστερήσεις», «υπάρχουν αβεβαιότητες στην αγορά» και ότι «δεν προχωρούν οι επενδύσεις». Πρέπει να σας πω ότι κάνουμε ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα υπάρχουν και απτά αποτελέσματα της εργασίας, που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Θα σας πω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τους πρώτους δυόμισι με τρεις μήνες του 2010 εντάχθηκαν ενεργειακά έργα προϋπολογισμού πάνω από 120 εκατομμυρίων ευρώ, όταν το 2007, το 2008 και το 2009 επί τρία έτη είχαν ενταχθεί έργα μόλις 95 με 97 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η εμπειρία έδειξε ότι και όταν λειτουργούσε το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής, οι πολιτικές ηγεσίες ουσιαστικά το αγνοούσαν. Θέλω να σας υπενθυμίσω την είσοδο και έξοδο του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο και οφείλω να σας θυμίσω, κύριε Πρόεδρε, τη μεγάλη συζήτηση, που έγινε περί πυρηνικής ενέργειας.
Έρχομαι, όμως, στο δια ταύτα. Τι κάνουμε τώρα και πού πηγαίνουμε; Οφείλω να ανακαλέσω στη μνήμη μας ότι τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες, το νέο νομοσχέδιο για την εισαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας. Έχει ήδη κατατεθεί για μια πρώτη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση από τρίτους των υπηρεσιών ενεργειακής εξοικονόμησης και ήδη προχωρούμε στην υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες με μόνο δημόσια δαπάνη 200 εκατομμυρίων ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένουμε να μοχλεύσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για τους αγωγούς δεν θα σας πω γιατί νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά την τεράστια προσπάθεια που γίνεται και τα μεγάλα βήματα που έχουν σημειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες.
Επιτρέψτε μου, κυρία Πρόεδρε, μόνο να σημειώσω για τους εθνικούς δεσμευτικούς ενεργειακούς στόχους ότι το 20% μέχρι το 2020 εξειδικεύεται ήδη με κείμενο που θα γίνει νόμος στη Βουλή σε λίγους μήνες, είναι στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, εξειδικεύεται ως εξής: 40% κατ’ ελάχιστον στη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020, 20% κατ’ ελάχιστον συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη μέχρι το 2020 και 10% κατ’ ελάχιστον συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές μέχρι το 2020.
Είμαι βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι αναγνωρίζετε πως και στόχοι υπάρχουν και δράσεις αναλαμβάνονται και επενδύσεις γίνονται και βεβαιότητα για το προς τα πού πηγαίνουμε αναφορικά με το ενεργειακό μας μέλλον υπάρχει.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Η με αριθμό 689/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις διοικητικές ή δικαστικές ενέργειες του Υπουργείου για την υπόθεση χρηματισμού Ελλήνων γιατρών από φαρμακευτική εταιρεία διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτώντος Βουλευτή.
(SS)


(01EP)
Η με αριθμό 690/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ευγενίας Τσουμάνη – Σπέντζα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη λήψη μέτρων συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας, την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε ότι το α’ τρίμηνο του 2010 θα προβεί σε εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στο δημόσιο, θέμα που προωθείται ήδη μέσα από το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, τίθεται πιο επιτακτικά η ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων κυρίως για τη στήριξη της εργαζόμενης –όχι μόνο στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα- μητέρας και τη συμφιλίωση μεταξύ εργασίας και οικογένειας, σε μία κρίσιμη περίοδο όπου οι ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται στην πράξη.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, βασική πρόκληση αποτελεί η εστίαση σε πολιτικές σύγχρονης οργάνωσης της εργασίας, σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και σε κίνητρα που ενθαρρύνουν τους άνδρες να αναλάβουν περισσότερες οικογενειακές ευθύνες. Με τέτοια ιδίως μέτρα αντισταθμίζονται τα βάρη που επωμίζονται κυρίως οι γυναίκες, λόγω των πολλαπλών τους ρόλων.
Ερωτάται, συνεπώς, ο κύριος Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι πολιτικές και τα μέτρα συμφιλίωσης εργασίας – οικογένειας που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης;
2. Σε ποιο βαθμό και με ποια προτεραιότητα θα υλοποιηθούν συναφή έργα στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού; Τι πόροι δεσμεύονται και ποιος ο χρόνος έναρξης υλοποίησης των έργων;»
Στην ερώτηση της κας Τζουμάνη – Σπέντζα, θα απαντήσει ο Υπουργός, κ. Λοβέρδος.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο και παρακαλούμε, να τηρηθεί ο χρόνος σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κυρία συνάδελφε, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρ’ όλες τις διαφωνίες ανάμεσα στα Κόμματα και στα πρόσωπα, έχουμε αυτό το εξάμηνο, ενδεχομένως. λόγω των δύσκολων περιστάσεων που περνάει η χώρα, κατακτήσει έναν τρόπο πολιτικής συνομιλίας ή ακόμη και έναν πολύ σοβαρό τρόπο πολιτικής αντιδικίας. Θα το παρακολουθήσω αυτό το ύφος και αυτόν τον τρόπο της πολιτικής και εδώ στην Ολομέλεια, απέναντι σε οποιονδήποτε συνάδελφο με ρωτά το οτιδήποτε, κυρίως, απέναντι στους συναδέλφους της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος.
Έχω ως προς το ερώτημά σας απαντήσεις τριών φορέων της διοίκησης: Του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, του ΟΑΕΔ, της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, και του Υπουργείου Εργασίας. Παρότι σας τις έχουν στείλει αυτές τις απαντήσεις με σχετική αλληλογραφία, βάσει σχετικής γραπτής ερωτήσεως που κάνατε το Μάρτιο τις καταθέτω στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να πληροφορηθεί, οποιοσδήποτε, συνάδελφος τις σκέψεις που έχουν οι Υπηρεσίες.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Διαλέγω -και το έχω κάνει αυτό από την αρχή, να απαντώ πέραν των υπηρεσιακών σημειωμάτων που καταθέτω στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να μην αδικώ και κανένα- για να πω στους συναδέλφους μου, μόνο αυτά, κυρία Τσουμάνη, που ξέρω εγώ προσωπικά, και για τα οποία μπορώ και να αναλάβω την ευθύνη. Περιορίζομαι, λοιπόν, από τα πολλά που έχουν τα σημειώματα, στα εξής πολύ συγκεκριμένα που τρέχουν τώρα και που θα σας δώσω και συγκεκριμένους αριθμούς.
Πριν κάνω την απαρίθμηση, για την οποία θα χρησιμοποιήσω την πρωτολογία, αλλά και τη δευτερολογία μου, θέλω να σας πω ότι μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Εύχομαι να τα καταφέρω, ώστε το υπόλοιπο κομμάτι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανθρώπινοι Πόροι» σε σχέση με το ΕΣΠΑ, δηλαδή το κύριο κομμάτι του ΕΣΠΑ που είναι μπροστά, να το τρέξουμε με τους καλύτερους όρους το 2010, το 2011, το 2012, ούτως ώστε, αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης να μπορέσουν να υπάρχουν, σχετικά, αντίβαρα. Σας λέω, όμως -πέρα των ευχών, των ελπίδων, των στοχεύσεων, ενός αγώνα που κάνουμε- τι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Εσείς, θα κρίνετε, αν θα μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι ακόμα.
Έχουμε θέσει σε εφαρμογή -μάλιστα ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να εγκαινιάσει αυτές τις δράσεις- τέσσερα προγράμματα στο πλαίσιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, που τρέχουν, τώρα, που μιλάμε.
Έχουμε το πρόγραμμα για τις σαράντα χιλιάδες θέσεις ανέργων που προκειμένου να προσληφθούν, χωρίς να απολύεται φυσικά κανένας άλλος, επιδοτεί το κράτος μέσα από κοινοτικούς πόρους, αλλά από συμψηφισμό οφειλών και του Ι.Κ.Α. τις εργοδοτικές και τις εισφορές των εργαζομένων
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Είναι σαράντα χιλιάδες, το ένα πρόγραμμα για τις οποίες έχουν κατατεθεί έως σήμερα τέσσερις χιλιάδες εννιακόσιες αιτήσεις. Είκοσι πέντε χιλιάδες το δεύτερο πρόγραμμα, για το οποίο έχουν κατατεθεί έως σήμερα χίλιες εννιακόσιες αιτήσεις. Το πρόγραμμα τεσσάρων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών μόνο,ηλικίας 22 έως 64 ετών, για το οποίο έχουν κατατεθεί έως σήμερα διακόσιες τριάντα πέντε αιτήσεις. Και να σας πω ότι για τα δύο προηγούμενα προγράμματα, το 60% προβλέπεται να αφορά γυναίκες. Και ένα, ειδικό, πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου όπου αντί να επιδοτούμε την ανεργία, επιδοτούμε την εργασία που αφορά πενήντα χιλιάδες ανέργους κι εδώ η πλειοψηφία, επιθυμούμε να είναι γυναίκες.
Αυτό το πρόγραμμα επειδή χθες πήρε ΦΕΚ η σχετική απόφασή μας η δική μου και του κ. Σαχινίδη ξεκινά για την καθημερινή του εφαρμογή τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010, δηλαδή μεθαύριο. Αυτά σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ.
Σε ό,τι αφορά μία δράση της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων θα επανέλθω. Αλλά, περιμένω να ακούσω κυρία Τσουμάνη τι έχετε να μου πείτε επί αυτών ή επί άλλων θεμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κα Ευγενία Τσουμάνη – Σπέντζα.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ – ΣΠΕΝΤΖΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, συμμερίζομαι κατ’ αρχήν απολύτως το πλαίσιο πολιτικής συνεννόησης που θέσατε. Και στο ίδιο πλαίσιο νομίζω ότι κινούμαι κι εγώ και επιθυμώ να κινούμαι.
Είναι αλήθεια, ότι σας απηύθυνα μία γραπτή ερώτηση -όπως είπατε και εσείς- στην οποία πήρα την απάντηση των υπηρεσιών σας. η οποία απάντηση βεβαίως έχει μια ακρίβεια ως προς τα τεχνικά, δηλαδή το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό». Αυτό, είναι γνωστό και είχε σχεδιαστεί από τη Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της υλοποίησής του, οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν, οι χρόνοι, οι προτεραιότητες και οι πιθανές αλλαγές, που ως πολιτική μπορείτε να ακολουθήσετε.
Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει αμφιβολία, το γνωρίζουμε όλοι, ότι η συμφιλίωση οικογένειας και της εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη της απασχόλησης, στην καλυτέρευση της θέσης των γυναικών και σε συνδυασμό με την εξίσωση ορίων ηλικίας που προωθείτε, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, προκειμένου να λειτουργήσει και ως αντισταθμιστική πολιτική. Διότι, κύριε Υπουργέ, μπορεί θεωρητικά να είναι σωστή η κατεύθυνση της εξίσωσης ορίων ηλικίας, αλλά στην πράξη και στην πραγματική ισότητα απέχουμε πολύ ακόμα. Επομένως, δεν μπορούμε να βαδίσουμε, χωρίς αντισταθμιστικές πολιτικές.
Επίσης, ήθελα να πω με όλο μου το σεβασμό και την εκτίμηση ότι τα έργα και τα προγράμματα που μας παρουσιάσατε σήμερα και είμαστε ήδη εν γνώσει αυτών, είναι βεβαίως στη θετική κατεύθυνση, γιατί βοηθάνε στην απασχόληση και των γυναικών μεταξύ άλλων, ωστόσο, δεν απαντούν ευθέως ή συγκεκριμένα στα προβλήματα που παρουσιάζει ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, άκουσα μόλις από τα χείλη σας και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό, ότι έχετε περιλάβει το ποσοστό του 60%. Διότι, ούτε στις προκηρύξεις ούτε στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται κι εγώ είχα την ανησυχία και θα σας το έθετα. Εφόσον όμως, το ακούω από εσάς αυτό, πείθομαι, ότι θα ισχύσει.
Είναι σαφές, κύριε Υπουργέ, ότι η κεντρική πρόκληση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η εξισορρόπηση οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και είναι και η απασχόληση των γυναικών ως παράγοντας ανάπτυξης. Θα αναφέρω, πρόσφατα, στοιχεία της ευρωπαϊκής μελέτης αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2009, που αναφέρουν ότι η προώθηση της απασχόλησης των γυναικών και της επιχειρηματικότητάς τους, βοηθάει στην ανάπτυξη του Α.Ε.Π., τουλάχιστον, κατά 15%. Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει, κύριε Υπουργέ, και θεωρώ ότι προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, πολιτικές συμφιλίωσης, εξυπηρετούν την καλύτερη και μεγαλύτερη απασχόληση των γυναικών.
Επομένως, εδώ τίθεται το ερώτημα του τί θεσμικές πρωτοβουλίες θα πάρουμε, γιατί δεν είναι μόνο τα έργα που υλοποιούμαι, είναι και οι θεσμοί. Τί θεσμικές πρωτοβουλίες θα πάρετε, κύριε Υπουργέ, όπως υποδεικνύει η Ευρώπη σχετικά με θέματα καλύτερης οργάνωσης εργασίας, ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που όπως ξέρουμε από τις μέχρι τώρα συζητήσεις μας και κατά την άποψή μας, δεν δημιουργείται τέτοιο ευέλικτο σχήμα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Και βεβαίως, η οικονομική ύφεση που υπάρχει και στη χώρα μας και γύρω, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να μην προχωρήσουν τέτοιου είδους πολιτικές.
Θέλω, λοιπόν, να σας προτείνω, γιατί η ερώτησή μου, αυτή την έννοια είχε του μηνύματος και της πίεσης σε μία κατεύθυνση βελτίωσης την οποία πιστεύω ότι συμμερίζεστε, τα χρήματα αυτά τα οποία έχουν δεσμευτεί, τα 280 εκατομμύρια ευρώ για την πολιτική συμφιλίωση και την επιδότηση των γυναικών -με το κουπόνι όπως λέμε- προκειμένου να πληρώνουν τις δομές υποστήριξης και φύλαξης παιδιών, να το αυξήσετε κατ’ αρχήν, γιατί νομίζω ότι είναι περίοδος που μας χρειάζεται αυτό
(SM)
(SS)
Δε μας είπατε πότε πρόκειται να προκηρύξετε από αυτά τα 280 εκατομμύρια ευρώ νέα κομμάτια πόρων, δεδομένου ότι μέχρι τώρα τα 110 εκατομμύρια ευρώ έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται από το 2008 και το 2009.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ-ΣΠΕΝΤΖΑ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.
Και θα σας πρότεινα επίσης, κύριε Υπουργέ, να δείτε μήπως μπορεί αυτό το ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ να αυξηθεί και κυρίως το εισοδηματικό κριτήριο, που σήμερα είναι στις 24.000 ευρώ, να το αυξήσετε μια και βρισκόμαστε σε μια περίοδο οικονομικής δεινότητας, θα έλεγα, και χρειάζεται η οικογένεια μεγαλύτερη υποστήριξη.
Άρα, με την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου, θα μπορούσε πιστεύουμε να ικανοποιηθούν και να υποστηριχθούν περισσότερες οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κυρία συνάδελφε, σας ευχαριστώ για την τοποθέτησή σας εδώ, πραγματικά με βοηθάει. Θα σας πω ορισμένα πράγματα περισσότερο και θα κλείσω με ορισμένους σχεδιασμούς που αφορούν τη δική μου πολιτική για το Μάιο.
Έκανα μία καταγραφή των προγραμμάτων που αφορούν τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Θέλω να σας πω ότι χαιρόμαστε που υπάρχει ένας ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων τις πρώτες αυτές μέρες εφαρμογής των προγράμματων, αλλά προσωπικά ανησυχώ αν θα καλυφθούν τα προγράμματα από την επιθυμία των συμπολιτών μας.
Δηλαδή, παρότι προβλέπουμε 119.000 θέσεις εργασίας και ενώ πιστεύω ότι οι 50.000 θέσεις του τουρισμού θα καλυφθούν, για τα υπόλοιπα έχω αμφιβολία, την περιέργεια να δω πώς θα προχωρήσουν αυτά τα προγράμματα. Εάν η προσέλευση, εάν οι αιτήσεις είναι αυτές που θα θέλαμε, το 60% θα είναι γυναικών. Αυτό θα είναι πρακτική. Εάν δεν είναι, θα κινηθούμε ελεύθερα με κριτήριο να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων. Πράγματι το 2007 επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα συμφιλίωσης, εργασίας και οικογένειας. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει και με μία ευρωπαϊκή κοινοτική πολιτική, τη συναντάω πολλές φορές σε όλα τα συμβούλια των Υπουργών Εργασίας, αλλά δέχομαι τη συζήτηση των θεμάτων παρότι δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας, αλλά εν πάση περιπτώσει παρακολουθώ τη σχετική συζήτηση, γιατί έχω την αρμοδιότητα της εφαρμογής.
Και το πρόγραμμα αυτό των 280 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λήξη το 2013 το συνεχίζουμε. Πρέπει, όμως, όπως είπατε να αλλάξει σε δύο σημεία του. Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με το όριο εισοδήματος, που συμφωνώ ότι πρέπει να αυξηθεί. Με την έννοια, δηλαδή, ότι περισσότερες δικαιούχοι να μπουν στο πρόγραμμα μη έχουσες πρόβλημα εισοδηματικό. Και το δεύτερο να αυξηθεί το τροφείο, δηλαδή η δαπάνη ανά παιδί. Και αυτό το συνεννοούμαστε με την ΚΕΔΚΕ.
Στην τελευταία συνεδρίαση του επιτελικού οργάνου του Υπουργείου την περασμένη Δευτέρα, ζήτησα από τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων να το εξαγγείλω αυτό τον Μάιο, να υπογράψω μαζί με τον Υπουργό των Οικονομικών την κοινή υπουργική απόφαση -γιατί αυτό είναι το νομικό προαπαιτούμενο, δεν υπάρχουν άλλα- και το Μάιο να το εξαγγείλω. Και έχω τη διαβεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων ότι θα το εξαγγείλω, ότι θα είναι έτοιμο.
Δεν με δεσμεύει, ποτέ δεν με δεσμεύει, το έμαθα αυτό από παλιά, μία διαβεβαίωση της υπηρεσίας, γιατί μπορεί να σου πούνε ναι και εσείς από την πείρα σας ξέρετε το τι γίνεται στην πράξη. Η δική μας παρώθηση, όμως, είναι τον Μάιο πράγματι, αυτό το πρόγραμμα να αναμορφωθεί και να μπορέσει να ολοκληρωθεί με καλύτερους όρους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα νότια θεωρεία της Βουλής, αφού ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής πενήντα πέντε μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ακολουθεί η με αριθμό 698/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου –στον οποίο ευχόμαστε και Χρόνια Πολλά- προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τις συμβάσεις των εργαζομένων στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Μαυρίκου έχει ως εξής:
«Στις 30 Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις των περισσοτέρων από τους μισούς εργαζόμενους στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών της Ελλάδας.
Πρόκειται για εργαζόμενους σε ομηρία, οι οποίοι όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων παρέχοντας εξαρτημένη εργασία, αλλά και έχουν εξειδικευτεί σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύπλοκο αντικείμενο.
Η απόλυση θα έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και για τους μετανάστες και τη λειτουργία των συγκεκριμένων διευθύνσεων και τμημάτων.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για:
Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους».
Στην ερώτηση του κ. Μαυρίκου, θα απαντήσει η Υφυπουργός κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.
Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση που απευθύνετε στην Κυβέρνηση, που μας δίνει την ευκαιρία ουσιαστικά να απαντήσουμε σε όλους αυτούς μεταξύ των οποίων και εσάς, που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε την εικόνα μιας Κυβέρνησης η οποία είναι χαρούμενη, επιχαίρει, είναι πολύ ικανοποιημένη με την εικόνα των συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και βρίσκονται στους δρόμους και διαμαρτύρονται.
Θέλω να σας πω ότι η εικόνα αυτή ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και θα έλεγα μάλιστα ότι στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε θα ήταν περισσότερο υπεύθυνο, θα ήταν προτιμότερο, ωφελιμότερο, αν θέλετε, για την ίδια τη χώρα, αντί να επιδιδόμαστε σ' αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων προς άγρα ψήφων, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ουσιαστικά να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το μεγαλύτερο από την εποχή της μεταπολίτευσης, στοίχημα για την ίδια τη χώρα, αυτό της εξόδου της από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Νομίζω, κύριε συνάδελφε, ότι έχουμε πείσει ως Κυβέρνηση ότι δεν ασκούμε τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας στηρίζοντας τα διάφορα, μπροστά στη δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται ο ίδιος ο τόπος. Δεν ασκούμε τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας έχοντας στραμμένα τα μάτια μας προς τα μηνιαία γκάλοπ. Γιατί αν πραγματικά θα θέλαμε να είμαστε ευχάριστοι δεν θα προβαίναμε στη λήψη αυτών των σκληρών, ομολογουμένως, οικονομικών και κοινωνικών μέτρων.
Αν θέλαμε να είμαστε ευχάριστοι θα προσπαθούσαμε να ωραιοποιήσουμε τις καταστάσεις, θα προσπαθούσαμε να μαγειρέψουμε τους αριθμούς, όπως έκανε μέχρι πρότινος η προηγούμενη κυβέρνηση. Και επομένως έχοντας ικανοποιήσει τη φιλοδοξία μας για την ανάληψη της διακυβέρνησης αυτής της χώρας, γιατί κάποια στιγμή κατηγορηθήκαμε και γι’ αυτό, θα επιφυλάσσαμε για την Κυβέρνηση το ρόλο της ορχήστρας στο Τιτανικό, που θυμόσαστε εξακολουθούσε να παίζει, πρώτον για να ξεγελάσει τον κόσμο και κατά δεύτερο για να καλύψει αυτές τις κραυγές μπροστά στο επικείμενο ναυάγιο.
Εμείς δεν είμαστε μία Κυβέρνηση η οποία είναι ευχαριστημένη γιατί προβαίνει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, τα μέτρα όμως εγκαθιστούν ένα κράτος διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και το λέω αυτό γιατί μπορεί πραγματικά να φαινόμαστε συνεπείς ως προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά με τις ίδιες τις πολιτικές μας επιλογές ερχόμαστε σε αντίφαση, σε αντίθεση με αυτές τις παγιωμένες, απαρχαιωμένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που ουσιαστικά προκαλούν αυτές τις κοινωνικές εντάσεις.
Πρέπει, όμως, να σας πω ότι εμείς έχουμε αποφασίσει ως Κυβέρνηση να έχουμε σύμμαχό μας τον ελληνικό λαό στην προσπάθειά μας να γυρίσουμε σελίδα και να δώσουμε μία άλλη προοπτική στον τόπο μας. Θέλουμε να τον κοιτάζουμε στα μάτια, να τον ακούμε και να μας ακούει. Σε καμία των περιπτώσεων, δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με το δημόσιο συμφέρον, με το συμφέρον των πολλών.
Αυτά που σας λέω, κύριε συνάδελφε, δεν είναι άσχετα με αυτά τα οποία μου απευθύνετε στην ερώτησή σας. Όπως πολύ καλά αναφέρεσθε από τις 30 Απριλίου, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας λήγουν οι συμβάσεις των συμβασιούχων που απασχολούνται στις Διευθύνσεις και στα Τμήματα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των περιφερειών ολόκληρης της χώρας.
Να πω εδώ ότι οι συμβάσεις αυτές με το άρθρο 15 του ν. 3812/2009 -του νόμου, δηλαδή, που αναφέρεται στο ΑΣΕΠ- είχαν παραταθεί όσες έληγαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά και του προηγούμενου χρόνου μέχρι 30-4-2010. Και πρόκειται για συμβάσεις μίσθωσης έργου για τα θέματα που αφορούν τις διευθύνσεις των υπηρεσιών αυτών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Να σας υπενθυμίσω μόνο, κύριε συνάδελφε, ότι με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου -όπως εσείς επιτακτικά μου βάζετε με την ερώτησή σας- και βεβαίως νομίζω ότι το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία Υφυπουργέ, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ. Κάνατε μία μεγάλη εισαγωγή και φάγατε πολύ από το χρόνο σας.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Επίσης, με τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 10 του ν. 3812/2009, του νόμου για τον ΑΣΕΠ, στον οποίο αναφέρθηκα και προηγουμένως, το οποίο ουσιαστικά τροποποιεί το άρθρο 6 του νόμου 527/1997, απαγορεύεται η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου, όταν πρόκειται για συμβάσεις που ουσιαστικά ικανοποιούν διοικητικές ανάγκες και ανάγκες γραμματειακής υποστήριξης ή όταν προκύπτει από τους Οργανισμούς εσωτερικής λειτουργίας των οργανισμών των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., ότι οι συμβάσεις οι οποίες ζητούνται να καλυφθούν με συμβάσεις μίσθωσης έργου, ουσιαστικά πρόκειται για ειδικότητες, οι οποίες προβλέπονται από τα οργανογράμματα αυτά.
(AM)


(SM)
Ουσιαστικά, κύριε συνάδελφε -με λίγα λόγια για να κλείσω- τι μας ζητάτε να κάνουμε; Τη στιγμή που εμείς έχουμε εγκαθιδρύσει ένα σύστημα αντικειμενικό, ένα σύστημα αξιοκρατικό προσλήψεων στο Δημόσιο και σ’ όλον τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, εσείς μας ζητάτε να γυρίσουμε πίσω στη πελατειακή συγκρότηση του κράτους και στις λειτουργίες του κράτους και ουσιαστικά να ξαναγυρίσουμε στις προηγούμενες πρακτικές των ανορθόδοξων σχέσεων μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είστε σαφής. Πρέπει να ολοκληρώσετε, όμως.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Θέλω να σας πω ότι αυτές οι καταστάσεις, οι νοοτροπίες , οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με τις δικές μας επιλογές, δεν αρμόζουν στη σύγχρονη εποχή, αρμόζουν σε παλαιότερες εποχές, τις οποίες εμείς θέλουμε να τις αφήσουμε πίσω μας. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ, αλλά σας παρακαλώ να τηρείται ο χρόνος.
Τον λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μαυρίκος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Η πραγματικότητα, κυρία Υφυπουργέ, δεν είναι καθόλου έτσι, παρά την προσπάθεια που κάνετε. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και συγκεκριμένο και θα παρακαλούσαμε πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα, να κάνετε μία προσπάθεια, αν έχετε κάτι να ψελλίσετε, διαφορετικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτική, όταν απευθύνεστε τουλάχιστον στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Πρώτον, υπάρχουν τριακόσιοι εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν στις περιφέρειες και ασχολούνται με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο. Για εμάς κάνουν εξαρτημένη εργασία.
Δεύτερον, εμάς δεν μας ενδιαφέρει εάν τους προσλάβατε εσείς ή οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας γιατί την ίδια δουλειά κάνατε και εσείς και εκείνοι. Για εμάς, σημασία έχει ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από δουλειά, οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν, είναι ειδικευμένοι και έχουν εξειδίκευση σε έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο και κοινωνικό, υπηρετώντας προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους οικονομικούς μετανάστες. Για εμάς, λοιπόν, με δεδομένο το πρόβλημα της ανεργίας και των οικονομικών και άλλων προβλημάτων στη χώρα, δεν μπορεί κανένας να θεωρείται ότι «σφυρίζει» αδιάφορα και να μας λέει αυτά που εσείς λίγο πριν εδώ αναφέρατε.
Να γιατί, λοιπόν, υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να απολυθούν αυτοί, γιατί επί της ουσίας για απόλυση πρόκειται αυτή τη στιγμή, ούτε εκείνοι που απασχολούνται στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι οι εκατόν είκοσι πέντε που ετοιμάζεστε να διώξετε στο τέλος του μήνα από τον Δήμο της Αθήνας και συνολικότερα, όπως είπα, οι τριακόσιοι εργαζόμενοι στις περιφέρειες.
Για εμάς είναι σαφές ότι αξιοποιείτε -και στην αναφορά σας εκτεταμένα το κάνατε- την οικονομική κρίση, προκειμένου να μας πείτε ότι «εν πάση περιπτώσει δεν βλέπετε τι συμβαίνει; Ανεχτείτε αυτές τις απολύσεις, την ανεργία». Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.
Εμείς καταλαβαίνουμε και γνωρίζουμε αυτό που γνωρίζει και βλέπει ο ελληνικός λαός ότι ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός, η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον κύριο Σαμαρά υποστηρίζετε ότι πρέπει να απολυθούν και να φύγουν οι εκατόν είκοσι χιλιάδες απασχολούμενοι με διάφορα προγράμματα που εσείς και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν τοποθετήσει.
Εσείς υποστηρίζετε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι πρέπει ο κόσμος και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέχρι τα εβδομήντα χρόνια και η νεολαία να είναι άνεργη, όπως αυτοί οι τριακόσιοι, που εσείς λέτε ότι θα φύγουν στις 30 του μήνα. Εσείς υποστηρίζετε ότι πρέπει να αποδεχθούμε συντάξεις 360 ευρώ, προκειμένου η χώρα –λέτε- να βγει στην ανάκαμψη. Υποστηρίζετε ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, θα πρέπει να υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι και ενάμισι εκατομμύριο υποαπασχολούμενοι και ετεροαπασχολούμενοι.
Έ, αυτή, λοιπόν, την ανάκαμψη πάνω σε κοινωνικά ερείπια, με την νεολαία άνεργη, με αβέβαιο το αύριο, με αγωνία για την επιβίωσή, με το μέλλον της να διαμορφώνεται μέσα από την ανεργία και τα ναρκωτικά, εμείς είμαστε σε αντίθεση και ρήξη με αυτή την πολιτική. Εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή η Ελλάδα, που λέτε εσείς ότι θα οδηγήσετε σε ανάκαμψη, είναι εχθρός του ελληνικού λαού, είναι η Ελλάδα των βιομηχάνων και του κεφαλαίου. Εμείς είμαστε με την Ελλάδα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών.
Εσείς λέτε, μέσα και από την τοποθέτησή σας επί της ουσίας, στους εργαζόμενους και κυρίως στην νεολαία να «λουφάξει», «τα κεφάλια μέσα» και εμείς τους λέμε στον αγώνα και τα κεφάλια ψηλά, με ανυπακοή και αντίσταση, γιατί υπηρετούμε δύο διαφορετικούς κόσμους.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς ευχαριστούμε.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Μαυρίκο, να πω μόνο ότι οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και τα αντίστοιχα τμήματα των περιφερειών της χώρας ήταν μέχρι πρότινος υποστελεχωμένα σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή τους με τακτικό μόνιμο προσωπικό. Και αυτό διότι αυτές οι διευθύνσεις δεν προτιμούνταν από το μόνιμο προσωπικό, γιατί υπάρχει ένας φόρτος εργασίας, σε ό,τι αφορά την έκδοση των αδειών παραμονής των οικονομικών μεταναστών, αλλά και τη σωρεία άλλων θεμάτων με τα οποία ασχολούνται αυτές οι διευθύνσεις.
Να σας πω, όμως –γιατί εσείς μιλήσατε προηγουμένως για εξαρτημένη σχέση εργασίας- ότι ήδη μετά από αίτημα που υποβάλαμε προς το Υπουργείο Οικονομικών, έχει εγκριθεί η πρόσληψη διακοσίων ενενήντα δύο ανθρώπων που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες αυτές με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών.
Να σας πω, όμως, και το εξής, κύριε συνάδελφε. Επομένως, εμείς νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ ότι εσείς προσπαθείτε να μας πείσετε, για τη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών που βεβαίως, έχουν πολύ σοβαρό αντικείμενο, όχι μόνο για τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Θα ήθελα να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με τους Γενικούς Γραμματείς των δεκατριών περιφερειών της χώρας, οι οποίοι με διαβεβαιώνουν ότι αντίστοιχες διευθύνσεις θα λειτουργήσουν επαρκέστατα. Ξέρετε για ποιο λόγο; Διότι μετά από σαφή γραπτή εντολή που δώσαμε, επιστρέφουν στα τμήματά αυτά όσοι υπάλληλοι είχαν δικαιωθεί δικαστικά τα προηγούμενα χρόνια και μονιμοποιήθηκαν, δηλαδή έγιναν οι συμβάσεις τους ορισμένου χρόνου. Απασχολούνταν εκεί πριν το 2004. Επομένως, ένας πολύ σημαντικός, ικανός αριθμός υπαλλήλων επιστρέφει στις Διευθύνσεις αυτές. Μέχρι σήμερα απασχολούνταν σε άλλες διευθύνσεις. Όπως αντιλαμβάνεσθε, η διοίκηση δεν είναι μόνο θέμα «προσλαμβάνουμε συμβασιούχους», είναι θέμα και εύρυθμης λειτουργίας. Γι’ αυτό παρουσιάζει αυτή την κακή εικόνα και τα κακά χάλια.
Καλύπτουμε επομένως, ένα μέρος των αναγκών μέσα από το μόνιμο προσωπικό που υπήρχε και υπηρετούσε ήδη στις γενικές γραμματείες των περιφερειών και επίσης, με έναν εξορθολογισμό των υπηρεσιών των περιφερειών, διότι άλλες διευθύνσεις ήταν στελεχωμένες με επαρκή προσωπικό και άλλες δεν ήταν. Επομένως, μπορούν να λυθούν τα ζητήματα αυτά και εκ των ενόντων.
Θέλω να πω εδώ και να κλείσω ότι εμείς με τον ν. 3812/2009 -όπως σας είπα και προηγουμένως- καταστήσαμε τον Α.Σ.Ε.Π. το μοναδικό φορέα για την υλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων στον Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα, το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες να προσέρχονται στις διαδικασίες αυτές με ισότητα, με αξιοκρατία, με αντικειμενικότητα, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Τις πρωτοφανείς καταστάσεις ανασφάλειας, τις οποίες έχουμε βιώσει -όλοι υποψήφιοι προς πρόσληψη στο Δημόσιο- εξαιτίας των πολιτικών επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων που ουσιαστικά καθιστούσαν το Δημόσιο - θα έλεγα- προνομιακό χώρο μιας συγκεκριμένης μόνο κατηγορίας υπαλλήλων ή και πολιτών αυτής της χώρας.
Εμείς θέλουμε να δώσουμε τέλος σε αυτή την ομηρία, όπως είπα και προηγουμένως. Θέλουμε να δώσουμε τέλος στην ανασφάλεια των νέων ανθρώπων σε ό,τι αφορά την εργασιακή τους απασχόληση και βεβαίως, δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να δώσουμε ψεύτικες ελπίδες, όπως η προηγούμενη Κυβέρνηση, μονιμοποίησης και να τάξουμε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, τις οποίες στη συνέχεια θα αγνοήσουμε, θα ξεχάσουμε.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι γενικά όταν η δημόσια διοίκηση λειτουργεί με τις παθογένειες του παρελθόντος, δεν μπορεί να πάει η χώρα μακριά. Όταν η δημόσια διοίκηση δεν στηρίζεται στους πολίτες, δεν χαίρει της εμπιστοσύνης τους, δεν μπορεί να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, το οποίο βιώνει μέχρι σήμερα.
Εγώ θα κλείσω με μία προτροπή που σας είπα και στην αρχή, κύριε συνάδελφε. Ας αφήσουμε αυτό το παιχνίδι των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, ας αναλογιστούμε το βάρος των ευθυνών μας και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην οποία βρίσκεται.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε την αριθμό 699/20-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Λιάνας Κανέλη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την παύση λειτουργίας και αποκαθήλωσης των καμερών παρακολούθησης κλπ.
Η ερώτηση της Βουλευτού κυρίας Λιάνας Κανέλη έχει ως εξής:
«Η προκλητική παρακολούθηση με κάμερες της δραστηριότητας των εργαζομένων και των πολιτών συνολικά, τόσο σε δημόσιους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεών τους, όσο και σε ιδιωτικούς, εργασιακούς χώρους συνεχίζεται και γενικεύεται.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία, αντί να καταργήσει τη λειτουργία τους, όπως θα έπρεπε, επιδιώκει τη νομοθετική κατοχύρωσή τους, αυτή τη φορά μέσω της λεγόμενης ανεξάρτητης «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Σε αυτή την επιδίωξη εντάσσεται η πρόσφατη, απαράδεκτη με αριθμό 2/2010 γνωμοδότηση της παραπάνω Αρχής, η οποία θεωρεί θεμιτή τη λειτουργία της, τόσο σε δημόσιους, όσο και σε ιδιωτικούς χώρους.
Το Κ.Κ.Ε. έχει εξ αρχής ταχθεί κατηγορηματικά κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης, θέση που εκφράζει τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού και του νομικού κόσμου.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Καταδικάζει την πρόσφατη, απαράδεκτη με αριθμό 2/2010 γνωμοδότηση της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα»;
2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση παύση της λειτουργίας και την αποκαθήλωση των καμερών παρακολούθησης;»
(XS)



(1AM)
Στην ερώτηση της κυρίας Κανέλλη θα απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καστανίδης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Είμαι σίγουρος ότι η κυρία συνάδελφος γνωρίζει, όπως γνωρίζουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι ότι η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ήταν αποτέλεσμα δικού μου ερωτήματος προς αυτήν, διότι η Κυβέρνηση, πριν ακόμη αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, είχε ξεκαθαρίσει απολύτως προς τον ελληνικό λαό ότι θα αλλάξει, ότι θα αναθεωρήσει το καθεστώς που επέβαλαν, σχετικά με τη λειτουργία των καμερών οι διατάξεις του ν. 3625 και 3783. Είναι οι δύο νόμοι που προβλέπουν την εγκατάσταση -και μάλιστα χωρίς τις εγγυήσεις παρακολουθήσεως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων- καμερών είτε για να ελέγχεται τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μίας συνάθροισης, είτε όταν εγκαθίστανται για να προληφθούν κίνδυνοι που αφορούν την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.
Άρα, λοιπόν, το πρώτο πράγμα το οποίο θέλω να είναι σαφές σε όλους είναι ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να αναθεωρήσει το καθεστώς και συνεπώς, όφειλε, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, να θέσει το σχετικό ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Άλλωστε και στο παρελθόν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την υπ’ αριθμόν 1 γνωμοδότηση του 2009, απεφάνθη ότι οι ρυθμίσεις που αφορούσαν τη χρήση καμερών στη δημόσια συνάθροιση δεν ήταν οι ρυθμίσεις εκείνες συμβατές με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Κάτι που επαναλαμβάνει και αυτή η γνωμοδότηση.
Θέλω, λοιπόν να αποσαφηνίσω, για να γνωρίζει το Σώμα και να γνωρίζουν οι συνάδελφοι, ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και με αυτή τη γνωμοδότησή της, πρώτα απ’ όλα κρίνει ότι οι διατάξεις των ν. 3783 και 3625 δεν είναι συμβατές με την αναγκαία κατά το Σύνταγμα προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Δεύτερον, ορίζει μία σειρά από αυστηρότατες προϋποθέσεις για τη χρήση των καμερών, προϋποθέσεις που πρέπει να προβλέπονται και σε νόμο και σε προεδρικό διάταγμα προκειμένου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη Σύμβαση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προστατεύονται κρίσιμα ατομικά δικαιώματα.
Για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα. Ακόμη και η εγκατάσταση σε δημόσιους χώρους πρέπει να τελεί υπό την τελική έγκριση -και εννοείται σε δημόσιους χώρους, καμερών, συστημάτων βιντεοεπιτήρησης- της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Είναι προφανές, ότι συντάσσει μία πρόταση η Αρχή αυτήν την πρόταση θα την αξιοποιήσουμε σε ένα μέρος, διότι έχει πολλά χρήσιμα πεδία παρέμβασης. Όταν διαμορφώσουμε την τελική διάταξη είναι προφανές ότι θα τη συζητήσουμε με όλα τα πολιτικά κόμματα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κυρία Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και εσάς, κύριε Υπουργέ, περισσότερο. Μιλήσατε πολύ ευγενικά και εκφράσατε καλές προθέσεις. Συγχωρείστε με που θα πω προφάσεις εν αμαρτίαις, ενδεχομένως όχι δικές σας.
Πρώτα απ’ όλα η γλώσσα λανθάνουσα καμιά φορά αλήθεια λέει. Μου είπατε ότι είναι πρόταση της Αρχής, από πού και ως πού η ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει πρόταση; Δεν το κατάλαβα. Γνωμοδότηση ζητήσατε. Άρα, τι μου λέτε τώρα, ομολογείτε ότι ζητήσατε τη γνωμοδότηση ως πρόταση για να κρυφτείτε πίσω απ’ αυτήν για να μου φέρετε προεδρικό διάταγμα; Και θα συζητήσουμε εδώ το προεδρικό διάταγμα; Αποκλείεται, εκτός αν μου πείτε ότι θα φέρετε νόμο.
Δεύτερον. Έτσι όπως διατυπώθηκε η γνωμοδότηση, μετά από δικό σας αίτημα, ακούστε τι εγγυήσεις παρέχει και σας το λέω ειλικρινά: Κάθε αρμόδια αρχή –ακούστε, κυρία Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι- θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύει, πριν την εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων σε δημόσιο χώρο ότι, με βάση στατιστικά ή άλλα στοιχεία, συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης.
Το ίδιο πανεπιστήμιο έχουμε βγάλει. Τον ίδιο όρκο -να φυλάττουμε- έχουμε δώσει και εσείς και εγώ, στον ίδια χώρο είμαστε Βουλευτές και μας χωρίζει άβυσσος πολιτική αν πιστεύετε στις ενδείξεις και στη στατιστική. Από πότε η στατιστική είναι εγγύηση; Να σας φέρω εγώ μία πρόχειρη στατιστική; Δεν υπάρχει διαδήλωση που στην ουρά μία ομάδα, τάχα μου, δήθεν, με τον έτσι τον αλλιώς, με κουκούλες ή με κράνη κάνει επεισόδια. Άρα, εν δυνάμει στατιστικά, σε κάθε πορεία πρέπει να υπάρχει παραπανίσια παρακολούθηση.
Στο λιμάνι αυτές τις μέρες, με παράνομη και καταχρηστική από τους ίδιους που νομοθετούν, από τους ίδιους που ζητάνε τη γνωμοδότηση, από τους ίδιους που παρακολουθούν τους έχετε καταγεγραμμένους ως παράνομους. Να πάτε να τους πιάσετε.
Στους εργασιακούς χώρους έχετε μία κάμερα –πείτε μου για το Θεό, έκκληση κάνω εδώ μέσα- σε εργασιακό χώρο που να λειτούργησε ως αποδεικτικό, για το εργατικό ατύχημα έτσι ώστε να καταδικαστεί ο επιχειρηματίας που δεν είχε πάρει τα μέτρα ασφαλείας; Ούτε μία. Είναι μόνο για την παρακολούθηση των συμφερόντων του επιχειρηματία. Των συμφερόντων του ενός και του άλλου.
Και πείτε μου ποιον εμπόδισε, ποιος παράνομος θα πάει σε δρόμο, σε ATM, άνθρωπος ο οποίος θέλει να βλάψει τους υπόλοιπους, χωρίς να φοράει κουκούλα, αμερικάνικο κασκέτο, να κυκλοφορεί κρυμμένος; Οι διαδηλωτές πάνε φανεροί, κατάμουτρα και με το κεφάλι ψηλά. Αυτούς θέλουμε να παρακολουθήσουμε;
Σήμερα είναι δραματική μέρα, Χάρη –και συγχώρεσε μου τον ενικό- γιατί σαν σήμερα, πρέπει να θυμάστε ότι άλλες κάμερες βομβαρδίστηκαν. Σαν σήμερα γιόρταζε το ΝΑΤΟ τα πενήντα του χρόνια επίσημα, το καινούργιο του δόγμα και έριχνε βόμβες πάνω από την τηλεόραση της Σερβίας και έκανε στο Βελιγράδι κολυμπηθρόξυλο τις κάμερες και είχαμε τριάντα νεκρούς.
Έχετε από την άλλη μεριά, την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είπε είχε δίκιο ο Χρυσανθακόπουλος για την κρυφή κάμερα. Δεν μπορείτε να συγκεράσετε τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, τον οποίο υπηρετείτε. Δεν το μπορείτε, δεν το κατάφερε ούτε το Λονδίνο.
Έχει γεμίσει το Λονδίνο αυτοκινητάκια που κυκλοφορούν με κάμερες για να παρακολουθούν την κυκλοφορία και η μόνη λειτουργία αυτής της κάμερας ήταν να δούνε ένα δυστυχή Βραζιλιάνο, επειδή είχε σακίδιο και φόραγε σκούρα ρούχα, να τρέχει και έφαγε 28 σφαίρες στο κορμάκι του. Και καπάκι αθωώθηκε η αρχή που είχε ζητήσει την εγκατάσταση των καμερών, δεν καταδικάστηκε ούτε ένας από τους αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν πανηγυρικά.
Για να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει χαφιεδοκάμερα θα σας πω μόνο ένα πράγμα. Ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής αυτής της δολοφονίας στο ΜΕΤΡΟ του άτυχου Βραζιλιάνου -επειδή τον είδε η κάμερα με σκούρα ρούχα, κασκετάκι, φοιτητής ήταν και έτρεχε να προλάβει ενδεχομένως τη φιλενάδα του και τον είδε η κάμερα και τον ερμήνευσε- ήταν αυτός που φέρατε εδώ για να σας βοηθήσει με την πάταξη της τρομοκρατίας.
Οι εργαζόμενοι δεν θα το δεχτούν αυτό. Θα αρχίζουν να κατεβάζουν τις κάμερες. Θα τους πάτε στα δικαστήρια, όπως πήγατε τον Μπενετάτο στη Νίκαια; Θα δώσετε με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» το δικαίωμα στους καινούργιους δημάρχους να αποφασίζουν ή θα χρησιμοποιείτε την αρχή την τάχα μου, δήθεν, ανεξάρτητη που εφαρμόζει την υπάρχουσα νομοθεσία να σας τη βγάζει κάθε φορά, γιατί ζητάει και χάρτη η αρχή. Άρα, θα έρθετε να κριθείτε από το πού θεωρείτε ότι είναι δημόσιος χώρος.
Λοιπόν οι χαφιεδοκάμερες δεν προάγουν ούτε τα ατομικά δικαιώματα ούτε τη Δημοκρατία. Ειλικρινά, δεν την προάγουν και όχι απλώς δεν την προάγουν την θέτουν και εν κινδύνω. Σε μία εποχή μαζικής κατάθλιψης και προσπάθειας να κρατηθεί το κεφάλι των ανθρώπων ψηλά, όσο περισσότερες κάμερες βάζετε, τόσο περισσότερο θέλετε να κατεβούν τα κεφάλια, να φοράνε κασκέτο και ενδεχομένως κουκούλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδης.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα κανένας συνάδελφος και συνεπώς και η κυρία Κανέλλη να μην αποδίδει προθέσεις στην Κυβέρνηση τις οποίες δεν έχει. Γι’ αυτό ακριβώς προτίθεμαι να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.
Πρώτον, σημειώνω ότι η χρήση σε ιδιωτικούς χώρους είναι ένα καθεστώς αρρύθμιστο και θέλει ρύθμιση, διότι συμμερίζομαι απολύτως την άποψή σας ότι ουδέποτε κάμερα σε ιδιωτικό χώρο χρησιμοποιήθηκε για να προληφθεί εργατικό ατύχημα.
Δεύτερον, ανήκω σε εκείνους που υπερασπίζονται μετά πάθους ότι η αντιμετώπιση του εγκλήματος, ακόμη και της κατασκοπείας ή ο κίνδυνος σε βάρος της εθνικής ασφάλειας δεν αντιμετωπίζεται με την ηλεκτρονική καταγραφή. Και αυτό το ισχυρίζομαι όχι τώρα, το ισχυρίζομαι διαχρονικά.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ)
Σε μία έκθεση που ανέθεσε το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών το 2005 σε μία ομάδα εξαιρετικού κύρους επιστημόνων, θέλησε να διαπιστώσει μετά από αξιολόγηση φυσικά, τι απέδωσαν οι χιλιάδες εκατομμύρια κάμερες που τοποθετήθηκαν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας.
Η απάντηση, λοιπόν, μετά από αξιολόγηση αυτής της επιτροπής κύρους που έλαβε την εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων είναι ότι οι κάμερες δεν διευκόλυναν την πάταξη του αδικήματος και μάλιστα σε όσες περιπτώσεις υπήρξε βελτίωση στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, αυτό δεν οφειλόταν στις κάμερες.
Άρα, λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ θεωρείστε ότι παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή, όχι μόνο τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά παρακολουθώ κατά βήμα και τα θέματα της συνείδησής μου.
(BM)


(1XS)
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Χαίρομαι που συμφωνούμε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ως εκ τούτου λοιπόν, αυτό που ζητήσαμε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που είναι όντως ανεξάρτητη αρχή, είναι να γνωμοδοτήσει στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις που χρειάζεται κάμερα υπό ποιες συνθήκες μπορεί να γίνει, ώστε να μην θιχτούν ατομικά δικαιώματα. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πρώτα απ’ όλα προτείνει νόμο. Δεν προτείνει προεδρικό διάταγμα. Το προεδρικό διάταγμα θα σας πω γιατί το προτείνει. Προτείνει νόμο που θα ρυθμίζει, πρώτον, ποιες είναι οι απολύτως περιορισμένες και αναγκαίες περιπτώσεις που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάμερα και δεύτερον, υπό ποιες αυστηρές προϋποθέσεις. Και μάλιστα χρησιμοποιεί την αρχή της αναλογικότητας.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Θα ξηλώσετε όλες τις υπόλοιπες;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Θα φτάσουμε εκεί πέρα. Όταν έρθουμε εκεί πέρα, θα τα συζητήσουμε.
Θα ρυθμίζει κάτω από ποιες αυστηρές προϋποθέσεις θα γίνει αυτό, ώστε να μην θιγεί ατομικό δικαίωμα.
Μάλιστα, οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί μέσα στην έκθεση είναι οι εξής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: «Άλλο πράγμα είναι να έχεις βιντεοεπιτήρηση, που μπορεί από απόσταση να μεγεθύνει, άρα να καταγράφει πρόσωπα και άλλο πράγμα είναι να θέτεις τεχνικές προδιαγραφές μέσα στο προεδρικό διάταγμα, που δεν θα επιτρέπει τέτοια τεχνική δυνατότητα». Δηλαδή, φτάνει μέχρι του σημείου η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να προτείνει ότι στο προεδρικό διάταγμα, που θα είναι συνέχεια κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου, πρέπει να υπάρχουν τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά στα τεχνικά μέσα, που να μην μπορούν να παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.
Και μάλιστα σήμερα -για να καταλάβετε τη διαφορά- εάν μία δημόσια αρχή –για παράδειγμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Λιμενική- αποφασίσει να εγκαταστήσει σε δημόσιο χώρο μία κάμερα, ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης, μπορεί να την τοποθετήσει χωρίς την έγκριση της ανεξάρτητης αρχής. Αυτό δεν θα μπορεί να συμβαίνει στο μέλλον. Ακόμη και αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης ή ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ή ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας αποφασίσει, δίνοντας τη σχετική εντολή στην αρμόδια δημόσια αρχή, να τοποθετήσει κάμερα, δεν θα μπορεί, εάν δεν το εγκρίνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Και θα ήθελα να αποδώσουμε περισσότερο σεβασμό και να αξιώσουμε μεγαλύτερη αναγνώριση των αρχών προστασίας, διότι σας θυμίζω ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην προηγούμενη σύνθεσή της παραιτήθηκε, συγκρουόμενη με τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης.
Άρα, λοιπόν, ό,τι σχεδιάζουμε, το σχεδιάζουμε όχι γιατί θέλουμε να επεκτείνουμε το «Μεγάλο Αδελφό», αλλά γιατί θέλουμε να ορίσουμε μέσα σε απόλυτα δημοκρατικούς κανόνες τις αναγκαίες εκείνες επιτηρήσεις που έχουν σχέση με αυτό που όλοι μας φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσουμε στο νόμο.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Θα δούμε το νόμο και θα τα πούμε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Όταν θα έρθουν οι σχετικές διατάξεις, θα συζητηθούν. Το έχω κάνει ως Υπουργός Δικαιοσύνης και δεν θα το κάνω μόνο γι’ αυτό. Όλα τα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι τώρα –και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον- πριν εισαχθούν στην Βουλή για συζήτηση, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με όλα τα κόμματα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημοκρατίας» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, δώδεκα μαθητές και δυο εκπαιδευτικοί από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Εισερχόμεθα τώρα στη συζήτηση της με αριθμό 697/20-04-2010 επίκαιρης ερώτησης του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαϊτση Αποστολάτου προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού με το λιμάνι του Πειραιά.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αποστολάτου έχει ως εξής:
«Σε «άγονη γραμμή» έχουν μετατραπεί τα νησιά του Αργοσαρωνικού, λόγω των ανεπαρκών δρομολογίων, της έλλειψης κατάλληλων πλοίων, αλλά και των υψηλών ναύλων, που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το χρόνιο αυτό συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα «προάστια» του Πειραιά δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού, που εργάζονται ή σπουδάζουν στον Πειραιά, ενώ την ίδια στιγμή έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τουριστική και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την εξασφάλιση της πληρέστερης ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Αργοσαρωνικού με το λιμάνι του Πειραιά;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιστοίχιση της τιμής των ναύλων με την επάρκεια των δρομολογίων και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Αποστολάτου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μπόλαρης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Αντιπρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Για το περιεχόμενό της δεν χρειάζεται να πούμε ότι συμφωνούμε εμείς. Συμφωνούν οι τοπικές κοινωνίες, οι νησιώτικες κοινωνίες όχι μόνο των νησιών, στα οποία αναφέρεστε, αλλά και των περισσοτέρων νησιών από το όμορφο Αρχιπέλαγος και από το Ιόνιο. Η μόνη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι για τη λέξη «άγονες», την οποίαν έχουμε αποδεχθεί όλοι μας σαν κοινωνία.
Αναφερόμαστε σε άγονες γραμμές, όταν συζητούμε για την προσέγγιση στα πιο όμορφα νησιά του κόσμου, υιοθετώντας μιαν αντίληψη, την οποίαν έχουν επιβάλει συμφέροντα. Είναι άγονη γραμμή για ποιον; Για αυτόν, ο οποίος επιχειρηματικά ασχολείται με αυτή την υπόθεση. Από εκεί ξεκινά και το λάθος, με το οποίο αντιμετωπίζει η υπηρεσία πολλές φορές –κι εμείς άλλες, λιγότερες- το πρόβλημα. Θα μπορούσε, λοιπόν κανείς να πει σε αυτή την ερώτηση –έχω το σημείωμα εδώ υπηρεσιακά- ότι τη χειμερινή περίοδο στην Αίγινα πηγαίνουν εκατόν έξι επιβατικά πλοία και ογδόντα ένα ταχύπλοα την εβδομάδα. Αντίστοιχα το καλοκαίρι αυτή η συχνότητα γίνεται εκατόν σαράντα τέσσερα επιβατικά πλοία και εκατόν ογδόντα ένα ταχύπλοα. Και θα μπορούσα να συνεχίσω να λέω την κατάσταση, αναφερόμενος σε αυτά.
Η ουσία όμως της ερωτήσεώς σας δεν είναι αυτή. Και θα ήταν λάθος να απαντήσω με αυτό τον τρόπο. Στην ουσία, έχετε θέσει ζήτημα εφαρμογής του Συντάγματος. Το Σύνταγμα λέει ότι οι Έλληνες έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα, πρώτον και δεύτερον, στο άρθρο 4 και στο άρθρο 101 λέει ότι «ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρα κανονιστικά, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών». Αυτή είναι μια υποχρέωση, την οποίαν έχει αποδεχθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση κεντρικά.
Ποιο είναι, λοιπόν, το ζήτημα; Για να πάει κανείς με το ΚΤΕΛ από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη πληρώνει 17 ευρώ, για μιαν απόσταση 550 χιλιομέτρων. Για να πάει κανείς από τον Πειραιά στην Αίγινα πληρώνει τα ίδια χρήματα για μιαν απόσταση ελάχιστων ναυτικών μιλίων. Αυτό, λοιπόν, είναι ζήτημα εφαρμογής του Συντάγματος. Είναι ένα ζήτημα τεράστιο, το οποίο πρέπει να συζητήσει η ελληνική πολιτεία, το σύνολο του πολιτικού κόσμου και να το λύσουμε.
Υπάρχει μια πολύ καλή μελέτη -την ξέρετε- στην οποίαν πρωτοστάτησε ο Δήμαρχος Τήλου. Και υπήρξε συνέργια από πλευράς της Βουλής και του Υπουργείου, για να αναδειχθεί το μεγάλο έλλειμμα που έχει η χώρα μας στο μεταφορικό ισοδύναμο. Γιατί είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση για τη χρηματοδότηση ή την επιδότηση στις γραμμές του ΚΤΕΛ, με τις οποίες εξυπηρετούνται οι πολίτες, αλλά και του αστικού στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια. Είναι άλλη η λογική, με την οποίαν στηρίζεται ο σιδηρόδρομος και άλλη είναι η λογική, με την οποίαν στηρίζονται οι συγκοινωνίες στα νησιά και του Αργοσαρωνικού, αλλά και στα υπόλοιπα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Σεβόμενος το χρόνο, θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής και ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Βαϊτσης Αποστολάτος, για τρία λεπτά.
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πώς φαίνεται ότι είστε Μακεδών, Σερραίος. Θα σας ρωτήσω όμως σαν πολύτεκνος που είστε, μιας και θέλετε να κάνουμε αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος. Δεν θα λάβετε όμως το ρόλο του Ξέρξη, που κατέχετε την έδρα του, γιατί από χέρι θα έχετε χάσει.
Οι άγονες γραμμές που λέτε –τις έχω βάλει εντός εισαγωγικών στην ερώτηση- τα νησιά αυτά, πράγματι για μας –για μας τους Πειραιώτες εννοώ- είναι τα προάστιά μας. Δεν είναι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός. Είναι, αν θέλετε, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, τα οποία είναι πάρα πολύ μακριά. Αλλά είναι και η Αίγινα πάρα πολύ κοντά. Είναι μόνο μισή ώρα και πληρώνουμε 20 ευρώ σχεδόν για να πάμε και να έρθουμε, ενώ στην Κρήτη –με το παράδειγμα που φέρατε εσείς- πηγαίνουμε με 19 Ευρώ. Στην Αίγινα πηγαίνουμε με 30 ευρώ και στην Κρήτη, σε επτάμισι ώρες, πηγαίνουμε με 19 ευρώ. Στις Σπέτσες δε εμείς πηγαίνουμε με 70 ευρώ. Είναι, λοιπόν, ένα θέμα πρώτα απ’ όλα οικονομικό. Και σας ευχαριστώ ειλικρινά πάρα πολύ που «πιάσατε» το νόημα και θέσατε το συνταγματικό ζήτημα που υπάρχει, γιατί είναι το μέγα ζήτημα της καθημερινότητας όλων αυτών των ανθρώπων που ζουν εκεί.

(PM)








(1BM)
Τα δικαιώματά τους είναι στον Πειραιά για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα έχει να κάνει με την αγορά, με το κράτος, με τη ζωή και το θάνατο.
Είστε πολύτεκνος. Φαντάζεστε να βρίσκεστε στην Ύδρα και να πρέπει ή να πάτε με ελικόπτερο, αν έχετε χρήματα, ή να πάτε μέσω Πελοποννήσου από Τροιζηνία και Ερμιόνη και να φτάσετε πάλι με καραβάκι σε κάποια λεπτά; Αυτά είναι τραγικά πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα φανταστεί κανείς, παρά μόνο αν έχει άρρωστο ή αν έχει τη σωρό κάποιου στη χειρότερη περίπτωση.
Θα σας πω ότι το Πάσχα είχαμε μία μείωση της τάξεως του 8,9% του πληθυσμού ο οποίος μετακινήθηκε από τον Πειραιά στα νησιά και πίσω. Έχουμε ένα καλοκαίρι μπροστά μας στο οποίο προβλέπεται ότι ο τουρισμός θα είναι πενιχρότατος.
Επειδή είμαστε ακριβώς πάνω στην κρίση και επειδή ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται κανείς, κύριε Υπουργέ, θέλω να πω ότι όλοι αυτοί οι κύριοι εφοπλιστές προφασίζονται ή έχουν συγκεκριμένους λόγους να πουν ότι δεν έχουν κέρδος με το να υπάρξουν πλοία τακτικά στη γραμμή αυτή εκτός από τα «δελφίνια» που υπάρχουν. Το κράτος -δηλαδή εσείς- κάτι πρέπει να κάνει και η δικαιοδοσία των θεμάτων για τα οποία μιλάμε είναι ουσιαστικά σε τρία Υπουργεία με παραπάνω γραφειοκρατία και με τεράστια προβλήματα χρόνου και χρημάτων για να λυθεί οποιοδήποτε ζήτημα.
Οι άνθρωποι θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά θέλουν να ζήσουν. Οι ίδιοι θέλουν μία αξιοπρεπή καθημερινότητα, όπως σας είπα και πριν. Υπάρχουν οι ανάγκες της αγοράς, των φαρμάκων, των ιατρείων. Απαιτούν και για την Αίγινα, για τον Πόρο, τις Σπέτσες, την Ύδρα, το Αγκίστρι, μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, αλλά και την Τροιζηνία απέναντι.
Χρειάζεται να πάρετε κάποια μέτρα και τα μέτρα αυτά θα τα λάβετε εσείς. Σας παρακαλώ και το απαιτώ αυτό για τους Πειραιώτες που εκπροσωπώ. Έχουμε την τιμητική μας σήμερα με τον κύριο Δρίτσα που έπεται.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Αποστολάτο.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κύριος Μπόλαρης για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί μία Επιτροπή η οποία εξετάζει τα θέματα του ισοδυνάμου των μεταφορών. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο, όπως σας είπα, ανάγεται στη συνταγματική υποχρέωση των κυβερνήσεων και της διοίκησης και βέβαια θα πρέπει να εξαρτήσει αυτή τη συνταγματική υποχρέωση για να αντιμετωπίζει ίσα τους πολίτες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές γιατί και εκεί υπάρχει η αντίστοιχη δέσμευση για να αντιμετωπίζονται οι νησιωτικές γραμμές ως γραμμές δημοσίου συμφέροντος, όπως αντιμετωπίζονται οι γραμμές της σταθερής σιδηροτροχιάς, το μετρό, το τρένο, το ΚΤΕΛ και στη λογική της προσπελασιμότητας. Νομίζω ότι στην ίδια κατεύθυνση μ’ αυτή την Επιτροπή και σε συνάρτηση και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και αύριο με τον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της κατασκευής ή της επισκευής ή της ανακατασκευής των πλοίων, γιατί σωστά στην ερώτησή σας θέτετε και τα θέματα της ποιότητας αυτών των σκαφών τα οποία κινούνται.
Τέλος, θέλω να σας πω ότι σωστά θέτετε το θέμα των συμφερόντων γιατί υπάρχουν καταγγελίες για εναρμονισμένες πρακτικές από πλευράς των εταιρειών οι οποίες ασχολούνται μ’ αυτές τις γραμμές, πράγμα το οποίο είναι επίσης υποχρέωση του Υπουργείου και επίσης είναι υποχρέωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως ανεξάρτητης αρχής η οποία πρέπει να δει αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι το δεύτερο σκέλος.
Έμεινα στο πρώτο μέρος της απάντησής μου στις υποχρεώσεις της πολιτείας για τα θέματα των υποχρεώσεών της και στη συνέχεια μπήκα στα θέματα της υποχρέωσης της πολιτείας να ελέγξει τους δραστηριοποιούμενους σ’ αυτήν ιδιώτες διότι και τούτο δει ποιείν, τα κοινά μη αφιέναι.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Η με αριθμό 696/20-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κύριου Θεοδώρου Δρίτσα προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με την ανάθεση της ευθύνης για την ποντοπόρο ναυτιλία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ.λπ. δεν συζητείται λόγω κωλύματος της Υπουργού.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ορίστε, κύριε Δρίτσα, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να απευθυνθώ σε σας και μέσω υμών στο Προεδρείο στο σύνολό του και στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής για να διαμαρτυρηθώ. Έχω ενημερωθεί για το κώλυμα της κυρίας Υπουργού σε σχέση με την επίκαιρη ερώτησή μου που αφορά στην ήδη δρομολογημένη απόφαση της Κυβέρνησης -γιατί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος ήδη εστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επεστράφη- για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ποντοπόρου ναυτιλίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επειδή είναι ad hoc επίκαιρη η ερώτηση γιατί έχει το στοιχείο της έντονης επικαιρότητας, περίμενα ότι θα απαντηθεί. Η κυρία Υπουργός επεκαλέσθη κώλυμα. Υπέθετα ότι και η επίκαιρη ερώτηση του εκλεκτού και αγαπητού συναδέλφου και Αντιπροέδρου της Βουλής κυρίου Βαϊτση Αποστολάτου την ίδια τύχη θα είχε. Παρόλα αυτά έμαθα ότι θα συζητηθεί και προσήλθα γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και μας αφορά όλους στον Πειραιά και γι’ αυτό συγχαίρω τον κύριο συνάδελφο. Βλέπω ότι η Κυβέρνηση και το συγκεκριμένο Υπουργείο εκπροσωπούνται έγκαιρα και έγκυρα από τον κύριο Υφυπουργό.
Εδώ έχουμε ad hoc άρνηση της Κυβέρνησης να απαντήσει, όχι κώλυμα της κυρίας Υπουργού, αλλά άρνηση της Κυβέρνησης. Ο κύριος Υφυπουργός παρίσταται. Μπορεί να αντικαταστήσει την κυρία Υπουργό, όπως την αντικατέστησε στην προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση. Διαμαρτύρομαι και θέτω το θέμα στο Προεδρείο. Δεν είναι δυνατό να μένουν αναπάντητες επίκαιρες ερωτήσεις που αφορούν τη ναυτιλία επί του προκειμένου, έναν ολόκληρο κόσμο στον Πειραιά και σε ολόκληρη την Ελλάδα των ναυτικών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τη ναυτιλία. Το γιατί δεν το ξέρω. Δεν θα προχωρήσω σε άλλες ερμηνείες. Μένω μόνο στο κρίσιμο ζήτημα που κατά τη γνώμη μου έχει προκύψει και το οποίο έχει ιδιαίτερη σοβαρότητα και το οποίο είναι ζήτημα κυβερνητικής άρνησης απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Δρίτσα. Όντως υπάρχει ένα πρόβλημα όπως το θέτετε και είναι οφθαλμοφανές για όλους. Δεν ξέρω αν ο κύριος Υφυπουργός θέλει να τοποθετηθεί. Ασφαλώς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά θα διαβιβάσει τις παρατηρήσεις και τις αιτιάσεις σας.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω εντολή να απαντήσω σ’ αυτή την επίκαιρη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επίκαιρη ερωτήσεων.
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμ. 28/17-3-2010 επερώτηση αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού 18 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, των κ.κ. Κ. Κουκοδήμου, Γ. Αποστολάκου, Ν. Παναγιωτόπουλου. Ε. Βόζεμπεργκ, Κ. Παπασιώζου, Δ. Σταμάτη, Ζ. Τζηκαλάγια, Δ. Τσουμάνη, Μ. Τζίμα, Σ. Αναστασιάδη κ.α. σχετικά με τη διακοπή της διαδικασίας κατασκευής 11 κλειστών γυμναστηρίων και 13 κολυμβητηρίων με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).
Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη συζήτηση της επερώτησης αυτής το Βουλευτή νομού Πιερίας κύριο Κωνσταντίνο Κουκοδήμο.
(FT)

(2PM)
Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ κ. Μαυρουδής Βορίδης ορίζει κατά τη σημερινή συζήτηση ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, το Βουλευτή κ. Γεώργιο Ανατολάκη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας ορίζει κατά τη σημερινή συζήτηση της επερώτησης, αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Θεόδωρο Δρίτσα.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών Βουλευτής, ο κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, ο οποίος εορτάζει και του ευχόμαστε ολόψυχα, χρόνια πολλά, ευτυχισμένα και δημιουργικά, όπως και σε όλους τους συναδέλφους και είναι πολλοί μέσα στο Κοινοβούλιο που σήμερα εορτάζουν. Δεν ξέρω εάν είναι και γυναίκες συνάδελφοι Γεωργίες.
Έχετε το λόγο κ. Βαγιωνά για δέκα λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, έχετε κατ’ αρχήν τη συμπάθεια όλων των επερωτώντων συναδέλφων, διότι έχουν εκπλαγεί παρασυρόμενοι, όχι επί κακής έννοιας αλλά επί καλής, από είκοσι τέσσερις δημάρχους που κάποια στιγμή το Φεβρουάριο πήραν μια απόφαση από τη Γενική σας Γραμματεία ότι λύνεται η σύμβαση αθλητικών κέντρων, κολυμβητήρια και γυμναστήρια, τα οποία αγωνίζονται επί δεκαετίες να κάνουν στον τόπο τους.
Και μάλιστα, πολλοί απ’ αυτούς χαρακτήρισαν αψυχολόγητη εντελώς την ενέργεια αυτή, διότι λέτε ότι θα επανεξετάσετε τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα των έργων αυτών, όταν όλα τα έργα αυτά γίνονται με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα χρήματα τα οποία χρειάζεται να καταβληθούν από το 2013 και μετά, μέσα σε είκοσι πέντε χρόνια, θα είναι περίπου 108 εκατομμύρια ευρώ τα οποία χρειάζονται, εκτός ΦΠΑ. Αν κάνετε έναν υπολογισμό, δεν θέλετε για όλα τα έργα, μετά το 2013, ούτε καν 7 εκατομμύρια ευρώ. Και θα γίνουν είκοσι τέσσερα αθλητικά κέντρα, τα οποία θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις πολλών νέων που θέλουν να φύγουν από την επαρχία. Διότι εάν θα δείτε τρία είναι στο Νομό Χαλκιδικής, στο Γύθειο, στη Σαμοθράκη, σε μέρη δηλαδή στα οποία δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες για τους νέους, έξω από τα αθλητικά κέντρα. Και είναι οι εκατοντάδες, χιλιάδες αυτοί οι νέοι που τα έχουν ανάγκη.
Και μάλιστα, αν θέλετε να πω ότι, είναι και ανάγκη των καιρών στις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που έχουμε τη σήμερον ημέρα, να διαθέτει χρήματα το Υπουργείο για τέτοιους είδους αναπτυξιακά έργα. Διότι ταυτόχρονα με την άθληση των νέων, θα έχουν νου υγιή και σώμα υγιές, θα υπάρχει και η αποφυγή της ατραπούς προς τα ναρκωτικά. Νομίζω ότι δεν είναι αξιόλογο χρηματικό ποσό.
Και επειδή ευελπιστώ στην ευαισθησία σας, πιστεύω να ανακαλέσετε την απόφαση αυτή ή να επισπεύσετε, να ορίσετε σύντομα άλλο σύμβουλο. Γιατί τα έργα αυτά τα έχει ανάγκη ο τόπος. Και επειδή, θέλω να είμαι συγκεκριμένος και σαφής, θα αναφερθώ μόνο –δεν θα πάω στο Γύθειο, που έχει και αυτό ανάγκη ή στη Σαμοθράκη- στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ορμύλιας και θα καταθέσω για τα Πρακτικά, αν θέλετε για του λόγου το αληθές, τα επίσημα έγγραφα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η ιστορία, λοιπόν, του Κλειστού Γυμναστηρίου άρχισε το 1998, δώδεκα χρόνια πίσω, μετά από μια κοινή υπουργική απόφαση τριών Υπουργών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Πολιτισμού. Το 2001, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ορμύλιας, πήρε το δρόμο και έχουμε την 431 Απόφαση, Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΦΕΚ 2002.
Δηλαδή, από τότε που έγινε η Κοινή Υπουργική Απόφαση πέρασαν τέσσερα χρόνια. Έχουμε την απόφαση νομιμοποίησης από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού για την εγκατάσταση του σταδίου Ορμύλιας. Το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα και θα δείτε ότι όλες οι αποφάσεις είναι ομόφωνες για να παραχωρήσει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μια έκταση περίπου 5.000 τ.μ., να συμπληρωθεί ο φάκελος και να σταλεί στο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου.
Και σημειώνω εδώ ότι ο Δήμαρχος ανήκει στη δική σας παράταξη και ότι δεν είναι του χαρακτήρα μου να πηγαίνω εκεί, αλλά συμβαίνει και πρέπει να λέγονται μερικά πράγματα, γιατί ειπώθηκαν και άλλα πράγματα στον τόπο.
Έρχομαι στο δεύτερο θέμα που είναι το Κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Μουδανιών. Αυτή η ιστορία αρχίζει πάλι από το 2000. Παίρνει ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο το 2006, έρχεται δεύτερη απόφαση, πάλι ομόφωνη, να διατεθεί οικόπεδο συνολικού εμβαδού περίπου 7.000 τ.μ. και να καλύψει και τα λειτουργικά έξοδα. Όλοι οι Δήμοι καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα. Τελικά, με μια ομόφωνη, επίσης, απόφαση του 2008 παραχωρεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για είκοσι πέντε χρόνια μια έκταση 7.200 τ.μ.. Και αυτός ο Δήμαρχος κατά σύμπτωση ανήκει πάλι στο δικό σας χώρο.
Και έχω, ως μοναδικός Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, το βάρος -που δεν είναι βάρος, είναι χαρά όλου αυτού του θέματος. Και με πολλή μεγάλη ευχαρίστηση θα επαναλάβω για άλλη μια φορά την πεποίθησή μου ότι θα είστε επιεικείς και μάλλον, θα επανεξετάσετε σύντομα την απόφαση ή να την ακυρώσετε ή να επισπεύσετε τη διαδικασία.
Θα μπω στο τρίτο θέμα που αφορά το Κολυμβητήριο του Δήμου Πολυγύρου. Αυτοί πήγαν να κάνουν και επανάσταση. Έχουμε και τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» τώρα και έχουμε και άλλα προβλήματα, μήπως το ένα θα χάσει το άλλο. Είναι το νεώτερο κολυμβητήριο το οποίο ζητείται, αρχίζει από το 2007, κλείνει πάλι με ομόφωνες αποφάσεις. Και για τα Πρακτικά της Βουλής θα καταθέσω, για να τα κάνετε χρήση, όλη τη διαδικασία που ακολούθησε. Είναι, δηλαδή, έξι με δώδεκα χρόνια αναμονής. Από συναδέλφους που συμμετέχουν στην επερώτηση έμαθα τα ίδια πράγματα ότι συμβαίνουν και για τους δικούς τους Δήμους, που ανήκουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Εγώ πιστεύω για τρίτη φορά στην ευαισθησία σας. Παρακαλώ να επανεξετάσετε το θέμα. Και αν μπορείτε να μας δώσετε και ένα ευχάριστο γεγονός και ιδιαίτερα σε μένα που γιορτάζω σήμερα, να πείτε ότι ανακαλούμε την απόφαση αυτή, γιατί αυτό δεν έχει οικονομικό κόστος και έχει πολύ μεγάλη ωφέλεια.
Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω τα έγγραφα αυτά στη Βουλή και για δική σας χρήση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Μικρό δωράκι ζητάτε, κύριε Βαγιωνά!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ: Δεν το κάνω για τον εαυτό μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συντομία του λόγου σας και μακάρι πολλοί να εμιμούντο το παράδειγμά σας.
Το λόγο έχει ο δεύτερος των επερωτώντων, ο κ. Γρηγόριος Αποστολάκος για πέντε λεπτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ, μπορεί να μη είναι Λάκων, αλλά είναι Δωριεύς ο κ. Βαγιωνάς και σήμερα είστε τυχεροί, γιατί, ίσως, λόγω ονομαστικής εορτής ανεφέρθη μόνο στην επιείκειά σας και στην καλή σας πίστη.
Όμως, εσείς εκπροσωπείτε μία Κυβέρνηση και σήμερα εδώ πρέπει να δώσετε πειστικές απαντήσεις στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού και μέσω αυτών στις τοπικές κοινωνίες, για συγκεκριμένες κυβερνητικές πρακτικά και εν προκειμένω για το θέμα για το οποίο επερωτάσθε.
Όμως, θα πρέπει ξεκάθαρα να σας δηλώσουμε ότι, πριν δώσετε την απάντηση, η οποία δεν θα πρέπει να κινείται μέσα στα πλαίσια μιας τετριμμένης υπηρεσιακής απαντήσεως, που καταρτίζουν συνήθως οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων, οφείλω να σας πω ποιο είναι το πολιτικό περιβάλλον που, κατά την εκτίμησή μας, διαμορφώνεται μια συγκεκριμένη κυβερνητική πρακτική. Και τρεις είναι οι συνιστώσες αυτού του περιβάλλοντος.
Το πρώτο ερώτημα το οποίο θα πρέπει να μας απαντήσετε είναι, εάν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους ενέργειες. Για μας δεν την έχετε. Από πουθενά, μα από πουθενά δεν προέκυψε, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή την οποία πήρατε στις 4 του Οκτωβρίου, ότι έχετε την πολιτική νομιμοποίηση να κάνετε τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες, κοινωνικά και πολιτικά αυθαίρετες, εναντίον ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.
Ακούσατε νωρίτερα ότι αυτά τα έργα τα οποία κόβετε, ξεκινούν από το Γύθειο και το Έλος της Λακωνίας και φτάνουν μέχρι την Ηγουμενίτσα, τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, την Καβάλα και παντού.

(SX)

(2FT)
Παραγνωρίζετε ένα γεγονός: Είναι μέσα στα πλαίσια λειτουργίας της νομίμως λειτουργούσας Ελληνικής Πολιτείας.
Το δεύτερο ερώτημα, το οποίο τίθεται εν προκειμένω, αφορά τις προγραμματικές σας εξαγγελίες, Αν δεν κάνω λάθος, και δεν κάνω λάθος, εκπροσωπείτε εκτός από τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό.
Χθες το βράδυ, κύριε Πρόεδρε, είχα την υπομονή να διαβάσω τρία κείμενα. Το πρώτο κείμενο ήταν του Πρωθυπουργού της χώρας στις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν υπήρξε ούτε μία, μα ούτε μία αναφορά -για να μιλάμε για το πολιτικό περιβάλλον- για θέματα Αθλητισμού. Ουδεμία αναφορά.
Διάβασα τις προγραμματικές δηλώσεις –είκοσι λεπτά- του κ. Γερουλάνου, του αρμοδίου Υπουργού, του συνεργάτη σας, ο οποίος υποθέτω σας έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα. Πλην μιας παραγράφου, ουδεμία αναφορά στον Αθλητισμό.
Αυτό είναι το πολιτικό περιβάλλον που λειτουργείτε. Το μόνο που βρήκε να πει για τον Αθλητισμό, είναι –έχω εδώ τα κείμενα κι αν χρειαστεί, θα τα καταθέσω και στα Πρακτικά της Βουλής- ο διεθνής μαραθώνιος. Θα προσποριστούμε, όπως λέει, 4.000.000 με 5.000.000 ευρώ από τη μαζική προσέλευση επισκεπτών και συμμετεχόντων σε αυτές τις διαδικασίες του μαζικού αθλητισμού.
Διάβασα και τις δικές σας προγραμματικές δηλώσεις. Ξέρετε σε τι αναφερθήκατε, κυρία Υφυπουργέ; Για το θέμα του Αθλητισμού, μόνο μία παράγραφος. Και, αν θέλετε, μπορώ να την αναγνώσω. Τη γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Για το μαζικό αθλητισμό και για τη σύνδεση σχολείου και μαζικού αθλητισμού. Τίποτα περισσότερο. Καμία εξαγγελία. Και απλώς θα κοιτάξετε να ενεργοποιήσετε μηχανισμούς για να συντηρήσετε τα ήδη υπάρχοντα έργα. Τίποτα περισσότερον αυτού.
Η τρίτη παράμετρος ξέρετε ποια είναι; Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την κυβερνητική σας πολιτική από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Καμία μα καμία ενέργεια -το απόλυτο μηδέν- είτε σε έργα συντήρησης είτε σε έργα προγραμματισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό είναι το πολιτικό περιβάλλον και η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα σε κυβερνητικό και πολιτικό επίπεδο, το οποίο χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη σας πολιτική.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και κάνετε κι ένα μέγιστο πολιτικό λάθος. Ξέρετε ποιο είναι; Έχετε ξεχάσει όλοι σας –και το καταγράφω όχι για λόγους προσωπικής αντιδικίας μαζί σας, γνωρίζετε ότι σας εκτιμώ προσωπικά- ότι το Κράτος έχει συνέχεια. Το Κράτος δεν είναι λάφυρο. Όταν πήρατε την Κυβέρνηση με τη λαϊκή εντολή στις 4 Οκτωβρίου, ήσασταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσετε μία συγκεκριμένη πολιτική σύμφωνα με το πρόγραμμά σας. Εδώ, όμως, είστε αντίθετοι με το πρόγραμμα. Καμία πολιτική νομιμοποίηση. Και δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι το Κράτος έχει συνέχεια. Δεν αποτελεί κτήμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα, της Νέας Δημοκρατίας χθες και οποιουδήποτε άλλου στο μέλλον. Αυτό είναι μία συνταγματική πολιτική εκτροπή για εμάς.
Άρα, οφείλετε, στα πλαίσια της κοινωνικής και πολιτικής σας ευθύνης, να επανεξετάσετε κάποια πράγματα όχι στη λογική της επιείκειας και της καλής διάθεσης -συμπληρώνω αυτό που λέει ο κ. Βαγιωνάς- αλλά στην υποχρέωση την οποία έχετε απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Αυτή είναι μία πρώτη παρατήρηση, κυρία Υπουργέ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορώ να κάνω χρήση της δευτερολογίας μου, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Όχι, αυτό, όπως ξέρετε, δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό. Αν θέλετε, ολοκληρώστε εδώ και συμπληρώνετε στη δευτερολογία σας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν έχω την ανοχή σας, ολοκληρώνω σε ένα λεπτό.
Από εκεί και πέρα, τα επιχειρήματα τα οποία επικαλείστε είναι τρία: Ότι διακόψατε τη σύμβαση και ήταν νόμιμη ενέργεια. Δηλαδή, τώρα θα ξαναφέρουμε πάλι τα νόμιμα και ηθικά; Ήταν καθ’ όλα νόμιμη η ενέργεια η οποία έγινε, η προηγούμενη, όμως είναι βασικά ζημιογόνα για τον ελληνικό αθλητισμό και την ελληνική Περιφέρεια, η οποία για πρώτη φορά δέχθηκε αυτή την αποκεντρωμένη λογική της κυβερνητικής πολιτικής για κατασκευή έργων στην ελληνική Περιφέρεια. Όλα στην ελληνική Περιφέρεια ήταν.
Θα σας έλεγα και κάτι άλλο: Είναι λάθος να ισχυριστείτε –και μην το ισχυριστείτε αυτό- ότι ήταν σκανδαλώδης η ημερομηνία της υπογραφής. Γνωρίζετε καλά τις διαδικασίες. Όπως είναι λάθος να ισχυριστείτε ότι υπήρχε έλλειμμα σχεδιασμού. Διότι το Κράτος, όπως είπα, έχει συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, σας λέμε ότι είναι καιρός να ασχοληθείτε λίγο με τον Αθλητισμό. Έχετε υποχρέωση να το κάνετε. Απουσιάζετε τελείως από τον Αθλητισμό. Οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες σας εγκαλούν μέσω ημών σήμερα –κι εγώ συγκεκριμένα για το Γύθειο, για το Έλος Λακωνίας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, από την Ηγουμενίτσα μέχρι τη Θράκη- σας λέμε ότι κάνετε μεγάλο λάθος κι έχετε υποχρέωση να επανορθώσετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αποστολάκο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα οκτώ μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί από τα Γυμνάσια Δικαίων και Νέας Βύσσας Έβρου, τα οποία φιλοξενούνται στην Αθήνα στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής.-
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης, ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό και μάλιστα, για μετάβαση στα Ιεροσόλυμα. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Συνεχίζουμε με τον τρίτο των επερωτώντων, τον κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.
Ορίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αρχίζει αυτό το μοτίβο της διακοπής κατασκευής δημοσίων έργων να είναι ενοχλητικό και δυσάρεστο, κυρία Υπουργέ.
Προ ημερών είχαμε συζητήσει παρόμοια υπόθεση διακοπής κατασκευής έργων αγροτικής υποδομής στα πλαίσια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Το ίδιο πράγμα σήμερα. Έχουμε να κάνουμε με είκοσι τέσσερα έργα αθλητικής υποδομής, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία -οφείλουμε να το υπενθυμίσουμε- είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσα από το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Αξιοποίησης επί των ημερών δικών σας κυβερνήσεων, πριν δηλαδή το 2004.
Επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, επειδή οι κυβερνήσεις αυτές πίστευαν –και το απέδειξαν- στη συνέχεια του Κράτους, πραγματοποιήθηκε μία ουσιαστική βελτίωση όσον αφορά το σκέλος της εύρυθμης υλοποίησής τους, δηλαδή η ένταξή τους στα προγράμματα ΣΔΙΤ. Τα οφέλη προφανή. Αφενός μειώθηκε το βάρος της εκταμίευσης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφετέρου προέκυψαν και ευνοϊκοί όροι κάλυψης του κόστους υλοποίησης και πληρωμής.
Εσείς τώρα έρχεστε και τα παγώνετε και επικαλείστε επανεξέταση της οικονομικής τους βιωσιμότητας και της σκοπιμότητας. Μα, υπάρχει άραγε ζήτημα επανεξέτασης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός έργου αθλητικής υποδομής; Υπάρχει ζήτημα επανεξέτασης σκοπιμότητας για τη δημιουργία του μοναδικού κλειστού γυμναστηρίου στη Βόρεια Ελλάδα, όταν υπάρχει μόνο άλλο ένα κλειστό γυμναστήριο προδιαγραφών στην υπόλοιπη Ελλάδα; Αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε ξεπεράσει μεταξύ μας.
Και δικαιολογείτε την απόφασή σας με την ύποπτη, υποτίθεται, ημερομηνία υπογραφής για τη σύμβαση επιλογής συμβούλου, δηλαδή μέσα στην προεκλογική περίοδο, ενώ γνωρίζετε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του συμβούλου αυτού, είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ήδη από τον Ιανουάριο του 2009.
Εδώ προκύπτουν ζητήματα, για τα οποία πρέπει όντως, όπως είπε ο προλαλήσας, να λάβουμε απαντήσεις.
Γιατί, πρώτα απ’ όλα, επανεξέταση; Τα ΣΔΙΤ προσφέρουν στην Κυβέρνηση ήδη δρομολογημένες λύσεις σε επίπεδο υλοποίησης δημοσίων έργων, τα οποία εσείς αφήνετε στην τύχη τους. Έχουν υλοποιηθεί όλες οι μελέτες κατά το νόμο, έχει αποφασισθεί ο τρόπος χρηματοδότησης. Έχουν μπει στο δρόμο τους τα έργα. Γιατί τα αφήνετε στην τύχη τους;
Το δεύτερο: Τι σημαίνει επανεξέταση βιωσιμότητας και σκοπιμότητας; Πρέπει να εξειδικεύσετε. Είναι εντελώς αόριστη αυτή η επίκληση δικαιολογίας. Τη βιωσιμότητα πώς την εννοείτε; Έχει να κάνει με το κόστος συντήρησης ενός κολυμβητηρίου, δηλαδή, κατά το συντριπτικό του ποσοστό, θέρμανση – ψύξη – εξαερισμός;
Πρέπει να δώσετε εξηγήσεις πάνω σε αυτά.
Μου δίνεται η ευκαιρία να καταθέσω και μία πρόταση. Βέβαια, η εκλογική μου Περιφέρεια δεν έχει κάποια από τα έργα, τα οποία εσείς σήμερα παγώνετε. Υπάρχει, όμως, μία πρόταση για δημιουργία κολυμβητηρίου στη Χρυσούπολη της επαρχίας Νέστου με ποιο βασικό, μοναδικό χαρακτηριστικό; Ότι ο Δήμος, ο οποίος έχει στα χέρια του ώριμες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οικοδομική άδεια, χρηματοοικονομική, κάνει την πρόταση της κάλυψης του λειτουργικού κόστους, δηλαδή θέρμανση, ψύξη, εξαερισμός, κατά κύριο λόγο, αυτού του έργου, από τη γεωθερμία, από την πράσινη ενέργεια δηλαδή. Είναι ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα που έχει την άδεια να εκμεταλλευτεί ένα γεωθερμικό πεδίο δεκατεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων, έτσι ώστε αυτό το κολυμβητήριο να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες του κυρίως μέσα από την πράσινη ενέργεια.

(PS)




(02SX)
Θα ήθελα να δω πραγματικά με ενδιαφέρον πώς θα εξελιχθεί αυτή η πρόταση.
Τελικά, το τρίτο ερώτημα -και καταλήγω, κύριε Πρόεδρε- που πρέπει να απαντήσετε είναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησής σας ως προς την πολιτική για τον αθλητισμό.
Εμείς δείξαμε τη σκοπιμότητα της πολιτικής. Η δημιουργία έργων αθλητικών υποδομών δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια, στην ουσία, εντατικοποίησης του μαζικού αθλητισμού με δημιουργία έργων αθλητικής υποδομής σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι. Να έρθουν οι νέοι κοντά στα σπορ. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αυτό είναι το υγιές μοντέλο, το οποίο αν θέλετε είναι και κοινωνικά και εθνικά ωφέλιμο.
Έχουμε δείξει τις προθέσεις μας. Μέχρι στιγμής από τη δική σας Κυβέρνηση η μόνη ένδειξη για τις δικές σας προθέσεις είναι ότι καταργήσατε μόλις ήρθατε στα πράγματα και το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Έχω δίπλα μου τον τελευταίο Υφυπουργό αυτής της χώρας για τον αθλητισμό.
Περιμένουμε, λοιπόν, τις απαντήσεις με πραγματικό ενδιαφέρον.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Παναγιωτόπουλε.
Τώρα θα κάνουμε μία μικρή αλλαγή στη σειρά και θα μιλήσει ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης για πέντε λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, πιστεύω ότι δεν είστε ενημερωμένη, γιατί εκτός από το γεωθερμικό κολυμβητήριο, το οποίο ανέφερε ο συνάδελφος και στη Μίκρα -και ο Δήμαρχος ο κ. Παπαδόπουλος είναι δικός σας- υπάρχει κι εκεί ζεστό νερό, το οποίο είναι ευχής έργο για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα κολυμβητήριο.
Θέλω να σας πω ότι τα χρήματα, τα οποία παίρνει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ως επί το πλείστoν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι γύρω στα 40.000.000 ευρώ. Αυτά τα έργα, τα οποία βάλαμε στα ΣΔΙΤ -και πολεμήσαμε να τα βάλουμε με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν ήθελε να βάλει τα έργα αυτά τότε, έφτιαχνε μόνο δικαστικά μέγαρα, σχολεία κ.λπ.- είναι ένας προϋπολογισμός τριών ετών.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας πάντα μιλούσε προεκλογικά και πιστεύω και μετεκλογικά ότι δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο οι φόροι που θα βάλει κάποιος, αλλά η ανάπτυξη την οποία θα έχει μία χώρα για να μπορεί από εκεί και πέρα να μην περιπέσει σε ύφεση.
Τα ΣΔΙΤ, λοιπόν, μέχρι το 2013. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξοδέψει η πολιτεία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε ούτε 1 ευρώ. Είναι χρήματα τα οποία θα πληρωθούν είκοσι πέντε χρόνια μετά. ‘Εχουν ληφθεί αποφάσεις από όλους τους δήμους και τους είκοσι τέσσερις και έχουν παραχωρήσει το οικόπεδο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για είκοσι πέντε χρόνια, έως ότου αποπληρωθεί το δάνειο –γιατί για δάνειο πρόκειται- από το 2013 και μετά.
Επομένως, βοηθούμε αυτή τη στιγμή σε μία δύσκολη εποχή μία ανάπτυξη η οποία πρέπει να γίνει, εάν θέλουμε πράγματι να ξεπεράσουμε αυτήν την ύφεση και αυτήν τη δύσκολη περίοδο που έχουμε στην πατρίδα μας.
Αυτά τα έργα, τα οκτώ γυμναστήρια, Αμπελάκια Σαλαμίνος, Κατερίνης, Μυκόνου, Χαλκιδικής, Πολίχνης, Καλαμάτας, Οινοφύτων και Σαμοθράκης είναι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επί κυβερνήσεων δικών σας, πριν ακόμα πάρει η Νέα Δημοκρατία το 2004 την κυβέρνηση.
Για τα κολυμβητήρια, από αυτά οκτώ δήμοι είναι της Νέας Δημοκρατίας, Παλλήνης, Δήμου Έβρου, Λακωνίας, Δράμας, κ.λπ., σε σύνολο δεκατριών κολυμβητηρίων. Από τα έντεκα κλειστά γυμναστήρια είναι πέντε οι δήμοι της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτό θέλω να δείξω ότι δεν ασχοληθήκαμε καθόλου αν τυχόν είναι της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.λπ., για σκοπιμότητες.
Επομένως, σε μία ελλειμματική πολιτική ανάπτυξης που υπάρχει ήταν πολύ μεγάλη ανάσα, το να μπορέσουν να αξιοποιηθούν σε όλη τη χώρα οικονομικά αυτές οι εγκαταστάσεις και να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα μπορέσουν να δουλέψουν και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν εργασία και είναι γνωστό ότι έτσι όπως πάμε θα φτάσουμε στο 15% της ανεργίας.
Προκειμένου, λοιπόν, να απορροφηθούν οι κραδασμοί από αυτή τη δημοσιονομική σφικτή πολιτική, θα πρέπει πιστεύω να δώσουμε ανάσες. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, ανάσες είναι αυτά τα οποία φέρνουν ανάπτυξη στον τόπο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σας έχουμε, επίσης, πει να απεμπλακείτε από τις εμμονές έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης και να κάνετε δουλειά με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας για το καλό του τόπου. Αυτό μετράει αυτή τη στιγμή πάνω από όλα, γιατί αυτές οι εμμονές μας οδήγησαν, χωρίς να έχετε υπολογίσει τις οδυνηρές συνέπειες, σε σειρά άστοχων δηλώσεων και απερίσκεπτων ενεργειών.
Παρόλα λοιπόν, αυτά εσείς έχετε μία αναβλητικότητα και με το ΕΣΠΑ, αλλά και με τα ΣΔΙΤ, που αφορά τα αθλητικά έργα και αυτό είναι το περιεχόμενο της επερώτησης που συζητούμε.
Χωρίς να αισθανθείτε την ανάγκη να αιτιολογήσετε με επιχειρήματα την απόφασή σας, προχωρήσατε -και ξέρω σας οδήγησαν, δεν πιστεύω ότι είναι καθαρά δική σας η απόφαση- στις 11 Φεβρουαρίου του 2010, στη λύση της σύμβασης επιλογής συμβούλου για την υλοποίηση των έντεκα κλειστών γυμναστηρίων και δεκατριών κολυμβητηρίων σε όλη την Ελλάδα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Το κάνατε δε, προκειμένου να επανεξεταστεί η οικονομική βιωσιμότητα. Μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο αυτό, είναι περιουσία των δήμων. Η βιωσιμότητα φαίνεται από το πώς θα λειτουργήσει ή όχι ο δήμος, αν τυχόν θα παίρνει χρήματα, αν τυχόν θα το παραδίδει δωρεάν, ποιες ώρες κ.λπ.. Είναι καθαρά θέμα των δήμων. Αυτό το υπογράψατε στις 11 Φεβρουαρίου του 2010. Είναι η πιο λακωνική και η μόνη εξήγηση που δώσατε για ποιο λόγο σταματήσατε τα έργα αυτά.
Τα έργα αυτά θα συμπλήρωναν, λοιπόν, την αθλητική υποδομή σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ, αν δεν γίνουν με τα ΣΔΙΤ. Θέλετε να βάλετε άλλο σύμβουλο; Για να σας δείξουμε ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε όλα, βάλτε άλλο σύμβουλο.
Απλώς και μόνο είναι μία μακροχρόνια περίοδος τα ΣΔΙΤ. Ξεκινήσαμε το 2008, το ξέρετε και καταφέραμε πλέον να βγει ο σύμβουλος μετά από ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2009 και να υπογραφεί στις 14 Σεπτεμβρίου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σας αναφέρω, λοιπόν, ότι της Κατερίνης είναι ένα Τ11, το οποίο διαθέτει κλειστό γυμναστήριο από το ’79.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ πολύ ολοκληρώνετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το ’77 τότε είχε πληθυσμό τριάντα χιλιάδες κατοίκους, τώρα έχει εβδομήντα χιλιάδες κατοίκους.
Το στάδιο κλειστού στίβου -ο Δήμαρχος και αυτός είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.- είναι όνειρο και το έχει πει το ΠΑΣΟΚ αυτό, το είχε προγραμματίσει πριν από είκοσι χρόνια. Υπάρχει μόνο στην Παιανία κλειστός στίβος. Το δίνουν στο στίβο μόνο ένα μήνα. Το έχει ο Δήμαρχος και δεν το παραδίδει. Για ένα άθλημα, το οποίο οπωσδήποτε χρειάζεται κλειστό χώρο όλο το χειμώνα για να μπορούν να γυμναστούν, όλη η Βόρειος Ελλάδα δεν έχει ένα τύπου «Γάνδης».
Αυτό ήταν λοιπόν το όνειρο είκοσι χρόνων…
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Ιωαννίδη, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Επειδή ξέρω ότι έχετε καλή διάθεση κι επειδή μίλησα και με το γραμματέα και τον ρώτησα για ποιο λόγο καταργεί τα ΣΔΙΤ, μου απάντησε ότι έχουν άλλη φιλοσοφία, ότι έχουν μισά έργα τα οποία είναι ατελείωτα και ότι θα πρέπει να τα τελειώσουν . Και του είπα ότι αυτά είναι έργα του Ελλάδα 2004, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών και υλοποιούνται διά μέσου των περιφερειών. Δεν είναι θέμα της Γραμματείας.
Λοιπόν γι’ αυτό το λόγο, δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα, ειδικά στις ακριτικές περιοχές Θεσπρωτία, Καστοριά κ.λπ., να μπορούν να μείνουν στις περιοχές τους.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το λόγο έχει ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας για πέντε λεπτά.
Παρακαλώ, να γίνεται σεβαστός ο χρόνος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Γλυτώσατε δύο λεπτά από τον πρώτο ομιλητή.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Ιωαννίδη, ήσασταν στο τέλος κι είχατε δικαίωμα τρία λεπτά να μιλήσετε. Άλλαξε η σειρά και τα πέντε έγιναν επτάμισι. Όπως καταλαβαίνετε είναι για τους άλλους λίγο άδικο.
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υφυπουργέ, οι προλαλήσαντες συνάδελφοί μου εξέφρασαν εμπεριστατωμένα τους λόγους για τους οποίους κάνουμε σήμερα επερώτηση.
Η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ήταν μία μεγάλη τομή, μία θεσμική κατάκτηση που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πάρα πολλά έργα ξεκίνησαν με αυτή τη διαδικασία και κυρίως πάρα πολλά έργα επειδή, κυρία Υφυπουργέ, η πολιτεία, το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, μπορούν να γίνουν με αυτή την πολύ σωστή διαδικασία.
(DP)
(2PS)
Εν προκειμένω, για το ζήτημα της κατασκευής των δεκατριών κλειστών και ανοικτών κολυμβητηρίων και των έντεκα γυμναστηρίων η διαδικασία είναι ξεκάθαρη και αναμφισβήτητα διάφανη. Η προκήρυξη του δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2009 στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έπρεπε να είχε εγκατασταθεί ο εργολάβος από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Ξέρετε, όμως, ότι κάποιες διαδικασίες καθυστερούν στην ελληνική διακυβέρνηση. Έτσι έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2009, σύννομα. Η προκήρυξη των εκλογών όμως, ήταν έκτακτη και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.
Το θέμα είναι ότι με ξεκάθαρη διαδικασία και το Λεκανοπέδιο και όλη η ελληνική περιφέρεια θα μπορούσαν ξεκινώντας από τα μέσα του 2011 –όπως έχει υποχρέωση ο σύμβουλος κατασκευαστής- και ολοκληρώνοντας το 2013 να είχαν είκοσι τέσσερα αθλητικά κέντρα με χωρίς ούτε 1 ευρώ να μπει από το ελληνικό δημόσιο. Η πρώτη υποχρέωση ξεκινάει από το 2013 και για είκοσι πέντε χρόνια το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει στο σύμβουλο κατασκευαστή 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Νομίζω ότι αυτό θα είναι πραγματικά πολύ λυπηρό για την πατρίδα μας και πιστεύω επί της ουσίας να τοποθετηθείτε και να ανακαλέσετε την απόφασή σας και όχι μόνο καθαρά συναισθηματικά με βάση αυτό που σας ζήτησε ο πρωτολαλήσας κ. Βαγιωνάς, ο οποίος σήμερα έχει και την ονομαστική του εορτή.
Θα μου επιτρέψετε στην ολοκλήρωση του σύντομου χρόνου που έχω στη διάθεσή μου, να αναφερθώ στην εκλογική μου περιφέρεια με την έννοια ότι ένα από τα είκοσι τέσσερα έργα, είναι και το κλειστό κολυμβητήριο της Καστοριάς.
Η Καστοριά, όπως ξέρετε, κυρία Υφυπουργέ, είναι κτισμένη πάνω στη Λίμνη. Είναι ταυτισμένη με το υγρό στοιχείο. Η Καστοριά στην κωπηλασία παλαιότερα ήταν πρωταθλητής και πολυνίκης Ελλάδος, αλλά και πάλι είναι στις δυο-τρεις ισχυρότερες δυνάμεις στο ναυταθλητισμό. Έχει όλα τα ναυταθλητικά αθλήματα. Κάποτε είχε πρωταθλητές και στην κολύμβηση όταν, δηλαδή, η Λίμνη ήταν καθαρή και μπορούσαν να αθλούνται στα νερά της Λίμνης: κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα, παρά το ότι πλέον έχουμε βιολογικό καθαρισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια και έχει λυθεί σημαντικά το πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για καθημερινή κολύμβηση. Έτσι το κολυμβητήριο μας είναι απαραίτητο και θα ήθελα να μην συμπράξετε για άλλη μία φορά σαν Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κατάργηση της δυνατότητας να έχει η Καστοριά κολυμβητήριο.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πριν από είκοσι πέντε περίπου χρόνια πάλι επί κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαμε ακύρωση της κατασκευής κολυμβητηρίου. Θέλω να κάνω αυτή την αναφορά παρά το ότι, κυρία Υφυπουργέ, η δικιά σας παρουσία και γοητευτική είναι, αλλά και επί της ουσίας πρέπει να αναγνωρίσω ότι επιδεικνύεται τουλάχιστον στα θέματα του τουρισμού μία σημαντική κινητικότητα και εύχομαι να έχετε αποτελέσματα και από τη φετινή τουριστική περίοδο.
Και γιατί την κάνω αυτή την αναφορά; Τότε, το 1986-1987 ο νομάρχης της τότε διακυβέρνησης διορισμένος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με έναν μύστακα που θύμιζε τους αλήστου μνήμης πρασινοφρουρούς εκείνης της εποχής, απαγόρευσε ουσιαστικά να γίνει κολυμβητήριο στην Καστοριά, γιατί; Γιατί υπήρχε μία δωρεά από έναν Καστοριανό των Παρισίων, ο οποίος δεν είχε παιδιά και δώριζε 500 εκατομμύρια δραχμές εκείνης της εποχής, που αν τα αναγάγουμε σε σημερινά ποσά είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια. Και δεν υπέγραψε, λοιπόν, την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς να γίνει το Κολυμβητήριο δωρεά, γιατί δεν συμφωνούσε με την πινακίδα που θα έλεγε «Κυριάζειο» –Κυριαζής λεγόταν ο μακαρίτης- «κολυμβητήριο Καστοριάς». Ήταν τότε η εποχή που αμφισβητούσατε όλους αυτούς τους μεγάλους δωρητές και εθνικούς ευεργέτες, όπως Αβερώφειο, Τοσίτσειο, Ζάππειο κ.λπ.. Ευτυχώς πάρα πολλά μεγάλα έργα στην ελληνική επικράτεια έγιναν από τους μεγάλους δωρητές και εθνικούς ευεργέτες.
Έτσι, λοιπόν, θέλω να σας παρακαλέσω με την υπογραφή σας να μην συμβάλετε για δεύτερη φορά στην ακύρωση ενός κολυμβητηρίου που το έχει ανάγκη και η ιδιαίτερη πατρίδα μου, που είναι ακριτική.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τζηκαλάγια.
Το λόγο τώρα έχει η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, για τρία λεπτά.
ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τρία λεπτά, κύριε Πρόεδρε; Ακόμη δύο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρία Βόζεμπεργκ, όπως ξέρετε πολύ καλά ο πρώτος ομιλητής έχει δέκα λεπτά, οι αμέσως επόμενοι έχουν από πέντε λεπτά και οι υπόλοιποι από τρία λεπτά. Αυτό λέει ο Κανονισμός…
ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι συντομότατη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ. Εσείς είστε και έγκριτη νομικός και ξέρετε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί.
ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Κύριε Πρόεδρε, θα τηρήσω το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υφυπουργέ, αν είχε περισσότερο χρόνο ο προλαλήσας εκλεκτός συνάδελφος ο κ. Ιωαννίδης θα σας έλεγε ότι σε μετρήσεις που γίνονται πανευρωπαϊκά η χώρα μας, δυστυχώς, δεν έχει εκείνα τα δείγματα μείωσης του κόστους για την υγεία, επειδή ακριβώς δεν έχει ισότιμη ανάπτυξη στον αθλητισμό.
Όλες οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης που έχουν αναπτυγμένο τον αθλητισμό, ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες, στα μετέπειτα χρόνια μειώνουν τα κόστη για την υγεία, διότι ο αθλητισμός –όλοι το γνωρίζουμε- προάγει, εκτός από τη σωματική και την πνευματική υγεία, και την ψυχική υγεία και βεβαίως προάγει την ευγενή άμιλλα και τον ανταγωνισμό. Σ' αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι.
Στην παρούσα σύμβαση, η οποία εδράζεται στη νομοθεσία του ν. 3389/2005, δηλαδή στην υλοποίηση της Σύμπραξης του Ιδιωτικού Φορέα, εμένα με εντυπωσίασε εξαιρετικά αρνητικά το γεγονός –γιατί είμαι βέβαιη ότι σας απασχόλησε- ότι προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τη λύση αυτής της σύμβασης εστιάζοντας στην εξέταση της βιωσιμότητας και της σκοπιμότητας.
Θεωρώ, λοιπόν, αδιανόητο για μία προηγμένη χώρα, όταν μιλάει για τον αθλητισμό να εξετάζει τη σκοπιμότητα, δηλαδή το αυτονόητο. Δεν δικάζεται ποτέ το αυτονόητο. Ή υπάρχει ή δεν υπάρχει.
Υπάρχει, λοιπόν, σκοπιμότητα ανάπτυξης αθλητικών χώρων σε είκοσι τέσσερις νομούς. Αυτό εκπονήθηκε. Και ενημερώνουμε –νομίζω ότι είστε ενήμερη, απλώς για την ανάγκη των Πρακτικών το λέω- ότι η πρόταση είχε γίνει για τριάντα αντίστοιχες εγκαταστάσεις αθλητικών χώρων. Εγκρίθηκαν οι είκοσι τέσσερις, οι οποίες πληρούσαν τις προϋποθέσεις και βεβαίως με διαφανείς διαδικασίες. Από τον Ιανουάριο που εκπονήθηκε η προκήρυξη μέχρι το Σεπτέμβρη που ανετέθη στο σύμβουλο υπήρξε η απόλυτη διαφάνεια και γι’ αυτό εσείς δεν εστιάζετε εκεί, διότι θα ήταν ο εύκολος δρόμος, να εστιάσετε στην επανεξέταση της διαφάνειας. Δεν σας δόθηκε, όμως, περιθώριο και ξαφνικά επιγράφεται ως ανάγκη, για να μην συνεχιστεί μία πολιτική της Νέας Δημοκρατίας υγιής για τον τόπο, η σκοπιμότητα και η βιωσιμότητα. Ούτε το ένα ευσταθεί, ούτε το άλλο. Η μεν σκοπιμότητα ως αυτονόητη όπως προαναφέρθηκα, η δε βιωσιμότητα διότι θα μπορούσε να εξεταστεί μετά την εφαρμογή των μέτρων.
Εδώ, κυρία Υφυπουργέ, έχουμε μία σύμβαση, η οποία ουσιαστικά βοηθάει τις επόμενες γενιές –και όχι τις επόμενες εκλογές- σε μία συνέχιση του κράτους και μία εφαρμοζομένη πολιτική, όπου θα έπρεπε να είστε περήφανη και να έχετε τη γενναιότητα να τη συνεχίσετε, όπως την έχει η Νέα Δημοκρατία να σας προτείνει είκοσι τρία μέτρα ανάπτυξης, ένα εκ των οποίων μόλις προχθές εσείς υιοθετήσατε με την άρση του καμποτάζ και βεβαίως τα ΣΔΙΤ, τα οποία είναι μία εφαρμογή ευρωπαϊκής πολιτικής με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, όπου δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε σε καιρό ύφεσης –θα μπορούσατε να το πείτε αυτό, αν πράγματι μέσα στον Προϋπολογισμό υπήρχε μία επιβάρυνση- ή ακόμα και με την εφαρμογή των προγραμμάτων των κοινοτικών κονδυλίων.
Εδώ, λοιπόν, με την εισδοχή του ιδιωτικού φορέα και μάλιστα με εξόφληση της δαπάνης από το 2013, όπως είπαν και προλαλήσαντες συνάδελφοι, μέχρι είκοσι πέντε χρόνια μετά, θέλω να πω ότι έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και αντίθετα έχει τεράστιο όφελος για όλη την επικράτεια. Μιλάμε για είκοσι τέσσερις νομούς και θα είναι κρίμα και εσείς προσωπικά σαν νέα γυναίκα πολιτικός δραστήρια, να το επωμιστείτε με την αιτιολογία η οποία είναι αβάσιμη, κάτι το οποίο ουσιαστικά με τη λύση της σύμβασης βλάπτει τη νεολαία μας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κυρία Βόζεμπεργκ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής πενήντα μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο τελευταίος των ερωτώντων ο κ. Δημήτριος Σταμάτης για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Τρία λεπτά με κάποια ανοχή, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, μου κάνει εντύπωση σήμερα πώς δεν παρίσταται κανείς εκπρόσωπος από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να απαντήσει στην ερώτηση αυτή.
Το λέω αυτό διότι, όπως είπε πολύ ορθά η κυρία Βόζεμπεργκ, όσον αφορά τη σκοπιμότητα δεν νομίζω να μπορέσει κάτι να απαντηθεί όταν θα έρθει η ώρα η Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.
Όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα ενδεχομένως εκεί θα έπρεπε να δοθεί μία απάντηση και η απάντηση, βεβαίως, δεν είναι αρμοδιότητα της κυρίας Υφυπουργού, αλλά είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.
Όμως, εγώ διερωτώμαι και κάτι άλλο, κύριοι συνάδελφοι. Από την ώρα που υπεγράφη η σύμβαση έως την ώρα που ελύθη αυτή η σύμβαση, δηλαδή στις 11 Φεβρουαρίου του 2010, τι έκαναν τα αρμόδια Υπουργεία;
(AS)




(2DP)
Δεν είχαν το χρόνο άραγε, να κρίνουν τη σκοπιμότητα και την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των έργων; Τί κάνατε τόσο καιρό, κυρία Υπουργέ; Γιατί οι συνεργάτες σας, εσείς, ο Υπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών δεν κρίνατε τα δύο αυτά θέματα, έτσι ώστε να έχετε πολύ έγκαιρα αποφασίσει, εάν θα συνεχίσετε το Πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι ένα Πρόγραμμα σημαντικό, ή αν θα έχετε να προτείνετε κάτι διαφορετικό, ή αν θα έχετε λύσει οριστικά το πρόβλημα αυτό.
Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι ένα Πρόγραμμα, που πραγματικά αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα, λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης, της μεγάλης συγκυρίας, πρέπει να ξέρετε ότι ήταν ένα Πρόγραμμα –και είναι ένα Πρόγραμμα- το οποίο βοηθάει να γίνουν έργα, την ώρα που το κράτος στερείται αυτή τη δυνατότητα. Στερείται αυτή τη δυνατότητα για λόγους αντικειμενικούς, για λόγους γνωστούς. Το έχουμε θέσει και συζητήσει όλοι μας.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω, μήπως αυτό, κυρία Υπουργέ, είναι μια διαφωνία στο Πρόγραμμα αυτό; Μήπως εσείς, θέλω να πω, ως Κυβέρνηση, εσείς ως αρμόδια Υπουργός, διαφωνείτε με τους ΣΔΙΤ; Δεν βρίσκω το λόγο, γιατί θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό. Μήπως άρα, αυτή η ενέργειά σας, εντάσσεται γενικότερα στο «ό,τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, εμείς θα το γκρεμίσουμε;».
Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι, αν αυτή η δεύτερη περίπτωση –που κατά τη δική μου εκτίμηση, αυτή είναι η δικαιολογία και η απάντηση η ουσιαστική, η οποία πρέπει σήμερα να δοθεί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- είναι μια πάγια παλαιά αντίληψη του παλαιού ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο δυστυχώς, όσο και αν λέτε σήμερα ότι δεν υπάρχει, συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα, συνεχίζει να κυβερνάει αυτή τη χώρα. Και αυτό το αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα.
Θέλετε, λοιπόν, να γκρεμίσετε να ακυρώσετε ό,τι καλό έγινε στον τόπο αυτό επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.
Δυστυχώς, πρέπει να σας πω -και να φύγω από τα όρια αυτής της ερώτησης- ότι αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ άσχημο, διότι στη σημερινή συγκυρία, την ώρα που εμείς στηρίζουμε πραγματικά το κράτος, τους Έλληνες, άρα και τη Κυβέρνηση -χωρίς να θέλουμε άμεσα να στηρίξουμε την Κυβέρνηση, γιατί, όπως ξέρετε διαφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα- την ώρα αυτή, που ο ελληνικός λαός έχει στραμμένο το μυαλό του, το νου του, τη σκέψη του, την αγωνία του στην οικονομική ζωή της χώρας, εσείς –και το λέω μετά λόγου γνώσεως- ξαναχτίζετε το κράτος το κομματικό, το «ΠΑΣΟΚικό» σε σημείο μάλιστα, που μερικές διερωτώμαι, εάν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα ή να φτιάξετε το κόμμα σας και να ξανακυβερνήσετε για πολλά χρόνια, όπως κάνατε έχοντας τον πλήρη έλεγχο του δημόσιου τομέα -ας μην είχατε την Κυβέρνηση- γιατί πάντοτε το λέγαμε και το λέμε, και το έλεγε και ο λαός, ότι η Νέα Δημοκρατία κατά καιρούς κυβέρνησε, αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διοικούσε.
Θα ήθελα να σας πω ότι είναι εντελώς προσχηματικές οι δικαιολογίες τις οποίες επικαλείσθε. Θα περιμένω σήμερα να ακούσω την απάντησή σας, γιατί θα πρέπει να είναι μία απάντηση επί της ουσίας, όχι «Θα κοιτάξουμε, θα δούμε, θα ερευνήσουμε». Θέλουμε να μας πείτε σήμερα -και πρέπει να μας πείτε εσείς έστω- ποια είναι η οικονομική βιωσιμότητα και ποια η σκοπιμότητα, βάσει της οποίας ακυρώσατε αυτά τα έργα. Θα ήθελα ειλικρινά να λάβω αυτή την απάντηση και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Σταμάτη.
Το λόγο τώρα έχει η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Αγγελική Γκερέκου.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και ότι η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή πραγματικά και ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης το φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Τί σχέση αυτό με όλα αυτά που λέμε;
Δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι η χώρα μας έχει υπέρογκα χρέη αυτή τη στιγμή; Δεν έχει σχέση με το ότι τους περισσότερους οργανισμούς τους βρήκαμε χρεωμένους; Δεν έχει σχέση –επειδή αναφερθήκατε πολλές φορές και στον τουρισμό και καλά κάνατε, γιατί όλα συνδέονται μεταξύ τους- ότι αφήσατε ένα χρέος 140 εκατομμυρίων ευρώ υποθήκευση της χώρας μας, στην ουσία σε ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα περισσότερα από αυτά;
Πώς, λοιπόν, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, να μιλάμε μόνο οραματικά, χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ό,τι κάνουμε -και θέλουμε να κάνουμε πολλά- ό,τι μπορούμε να κάνουμε και ό,τι σας πούμε ότι θα κάνουμε, θα είναι πραγματικά μέσα στις δυνατότητές μας και στις δυνατότητες της χώρας μας αυτή τη στιγμή, αλλά θα είναι και τις δυνατότητες του χώρου του αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Ξέρετε πολύ καλά, πόσο δύσκολος, θολός και πολλές φορές σκοτεινός, δυστυχώς, είναι αυτός ο υπέροχος χώρος του αθλητισμού, που όλοι μας θέλουμε να είναι ο καλύτερος για τα παιδιά μας.
Είμαι γυναίκα -όπως είπατε, κυρία Βουλευτή- είμαι μητέρα και ξέρω πάρα πολύ καλά, όπως όλοι μας, πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά μας η ψυχική, σωματική και πνευματική τους υγεία. Αυτά, όμως, θεωρητικά, γιατί πολλές φορές κάποιοι τουλάχιστον δεν απέδειξαν ότι αισθάνονται αυτά για τα οποία μιλάμε.
Θα σας πω κάτι, το οποίο δεν είχα σκοπό να το αναφέρω αλλά πραγματικά, επειδή είναι πολύ σημαντικό αυτό για το οποίο συζητάμε σήμερα και ο τρόπος που το τοποθετήσατε, εν μέρει με βρίσκει σύμφωνη, με την έννοια ότι πραγματικά, αν ήταν δυνατόν παντού θα έπρεπε να έχουμε αθλητικά κέντρα, τα παιδιά μας να αθλούνται, να έχουν σωστούς θετικούς δρόμους μπροστά τους και να μην παρεκκλίνουν σε τίποτα μπροστά στους άλλους δρόμους τους πολύ σκοτεινούς και επικίνδυνους.
Είναι, λοιπόν, πολύ θολός αυτός ο χώρος του αθλητισμού μέσα σε όλη τη διαφάνεια και τη φωτεινότητα που θέλουμε όλοι να έχει. Θα σας πω ένα γεγονός που έγινε πριν από λίγες ημέρες –που δεν είναι το πρώτο βέβαια δυστυχώς- και έχει να κάνει με αυτά που λέγαμε, με τις σκοτεινές πλευρές: Χάθηκε για ακόμη μία φορά ένα παιδί, ένας αθλητής -αυτή τη φορά ήταν Κερκυραίος, την προηγούμενη φορά ήταν κάποιος άλλος από κάποια άλλη περιοχή, παιδιά δικά μας, όλα τα παιδιά είναι δικά μας- στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας του Σχοινιά.
Δεν ξέρω αν θα σωζόταν, αν ήταν κοντά του μία λέμβος έτοιμη να δώσει πραγματικά τις πρώτες βοήθειες, ένας απινιδωτής, ένα πλωτό ασθενοφόρο, ένα ασθενοφόρο, έξω τουλάχιστον στην παραλία, ένας γιατρός που δεν ήταν. Σίγουρα όμως, δεν ήταν και δεν θα μάθουμε ποτέ, αν θα μπορούσε να σωθεί αυτό ή οποιοδήποτε άλλο παιδί. Και αυτό γιατί; Γιατί στους χώρους της προπόνησης, την ώρα της προπόνησης μέσα σε πρωτάθλημα, μέσα σε πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει γιατρός. Ή μάλλον υπάρχουν νόμοι, αλλά δεν έχουν ποτέ ρυθμιστεί έτσι. Και είναι μία ευθύνη πραγματικά αυτή πολλών. Δεν υπάρχει, λοιπόν, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η υποχρέωση, ανά πάσα στιγμή να μπορεί κάποιος να παρέμβει για το παραμικρό. Γιατί; Προφανώς για το κόστος; Είναι πολύ αυτό το κόστος;
Δεν θα πρέπει λοιπόν, κάποια στιγμή όλοι μαζί, πραγματικά, πέρα από κομματικές παρωπίδες να συζητήσουμε, τί αθλητισμό θέλουμε για τη χώρα μας; Και εφόσον πούμε ότι θέλουμε το αυτονόητο, τον καλύτερο για τα παιδιά μας, και όχι να φτιάχνουμε βιονικούς ανθρώπους και να παίρνουμε μόνο μετάλλια -καλός ο πρωταθλητισμός, αλλά με υγεία πάνω από όλα για τη σωστή ισορροπία των παιδιών μας- τότε να δούμε, πώς θα δώσουμε το βάρος και πού; Τί θα φτιάξουμε; Τί θα πρωτοφτιάξουμε από πλευράς υποδομών εκεί που πρέπει όπως πρέπει;
Γι’ αυτή τη «σκοπιμότητα» εγώ σας μιλάω, όταν σας μιλάω για «σκοπιμότητα», όχι για την υλική.
Ας έρθουμε, λοιπόν, στο συγκεκριμένο θέμα: Ναι, προχωρήσαμε στη λύση της από 14-9-2009 σύμβασης για τη παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την υλοποίηση έντεκα κλειστών γυμναστηρίων και δεκατριών κολυμβητηρίων με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το έργο που είχε αναλάβει η εταιρεία συμβούλων αφορούσε πράγματι, την προετοιμασία των διαδικασιών για την επιλογή του ιδιωτικού φορέα που θα αναλάμβανε τελικώς την κατασκευή είκοσι τεσσάρων αθλητικών έργων σε όλη τη χώρα. Αφορούσε δηλαδή, την προετοιμασία από νομικής, χρηματοοικονομικής και τεχνικής, εν γένει, πλευράς των φακέλων για τη τελική δημοπράτηση του έργου. Ακυρώσαμε νόμιμα, ναι, νόμιμα και χωρίς συνέπειες για την αναθέτουσα αρχή, το ελληνικό δημόσιο μια διαδικασία πολύ δαπανηρή για τους Έλληνες φορολογούμενους, ειδικά αυτή τη στιγμή.
Οι υποστηρικτές υπηρεσίες που θα προσέφερε ο σύμβουλος, προκειμένου να φθάσουμε μετά από ένα χρόνο στη δημοπράτηση, κόστιζαν 543.750 ευρώ, μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Ξεπερνούσαν δηλαδή, τις 530.000 ευρώ.
Ο λόγος που το κάναμε ήταν, διότι η σύμβαση αυτή αφορούσε ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής αθλητικών έργων -είκοσι τεσσάρων τον αριθμό- σε όλη την Ελλάδα, αλλά η επιλογή τους δεν υπάκουε σύμφωνα με τη δική μας φιλοσοφία και λογική -και εδώ διαφοροποιούμαστε ενδεχομένως και βεβαίως πρέπει να διαφοροποιούμαστε- σε κανένα κριτήριο ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Για να έχετε μία εικόνα του μεγέθους της δημόσιας δαπάνης που θα απαιτείτο, πρέπει να τονίσω ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που εκτελεί κάθε χρόνο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αφορά την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών ή την επισκευή, επέκταση υφισταμένων, ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Για το έργο αυτό προβλεπόταν δαπάνη πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ, μη περιλαμβανομένης της αμοιβής του συμβούλου. Για κάθε χρόνο σε αυτά τα είκοσι πέντε χρόνια, η αποπληρωμή ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ και όχι στα 7 εκατομμύρια ευρώ που λέτε. Δέκα εκατομμύρια ευρώ! Το ?, λοιπόν αποπληρωμής...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΔΗΜΟΣ: Το χρόνο;
ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Από το 2013 και μετά.
(EP)



(2AS)
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Όχι επτά, δέκα. Είναι το ? του Προϋπολογισμού, αν κάνουμε τους λογαριασμούς. Θα σας εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ. Οι μελέτες κατ’ αρχάς που βρήκαμε, θα έλεγα ήταν ασαφείς, θα έλεγα ημιτελείς, πάντως σίγουρα δεν ήταν συγκεκριμένες, ήθελαν πάρα πολύ δουλειά ακόμη.
Επίσης, σκεφτείτε λίγο πότε υπογράφτηκε η σύμβαση που ακυρώσαμε. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009. Ναι λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, όσο και αν προηγουμένως αναφέρθηκε ότι αυτό είναι ένα άλλοθι. Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση, λοιπόν, φρόντιζε να δεσμεύσει ποσόν που αντιστοιχεί στο τριπλάσιο του ετήσιου Προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Δεν είναι πρόφαση για την ακύρωση, η υπογραφή μέσα στην προεκλογική περίοδο, διότι, όπως λέτε και εσείς, στην ίδια την επερώτησή σας, η σύμβαση θα μπορούσε να έχει υπογραφεί αρκετούς μήνες πριν. Αμέσως μόλις κατοχυρώθηκε στον συγκεκριμένο ανάδοχο το έργο.
Με όλη την καλή διάθεση, το ερώτημα εξακολουθεί να υφίσταται στο μυαλό μας και στο μυαλό και του πλέον καλόπιστου. Γιατί έπρεπε να περιμένετε τόσους μήνες για να υπογράψετε και να επικυρώσετε μια τόσο σημαντική σύμβαση; Μήπως γιατί η Κυβέρνησή σας δεν ήταν απολύτως πεισμένη για όλα τα έργα, που περιελάμβανε αυτή; Εκτός όμως από αυτήν την περίεργη σύμπτωση ο κύριος λόγος ακύρωσης –και αυτός είναι ο ουσιαστικός της σύμβασης- είναι ότι υπάρχει πλέον έντονη η ανάγκη να επανεξετάσουμε τη χωρική διασπορά και κατανομή αθλητικών υποδομών στη χώρα.
Ο χάρτης των αθλητικών υποδομών, το τι υπάρχει πού, σε τι κατάσταση βρίσκεται τι ανάγκες καλύπτει, αλλά και το ποιος χρηματοδοτεί τη συντήρηση και ποιος την λειτουργία των έργων και αθλητικών εγκαταστάσεων που παραδίδονται σε χρήση, είναι άκρως απαραίτητο. Ε, λοιπόν, αυτός ο χάρτης δεν υπάρχει ακόμη τουλάχιστον. Σε λιγότερο από δυο μήνες θα υπάρχει.
Αυτό το απόλυτα αναγκαίο εργαλείο για το σχεδιασμό της αθλητικής πολιτικής της χώρας, θα πρέπει να συμφωνήσετε όλοι φαντάζομαι, δεν υπάρχει έξι ολόκληρα χρόνια μετά το πέρας του μεγαλύτερου κατασκευαστικού προγράμματος αθλητικών έργων για την Ολυμπιάδα. Ήταν η μεγάλη και χαμένη ανεπιστρεπτή ευκαιρία για τη χώρα μας, που εσείς τη χάσατε.
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιες αθλητικές υποδομές έχει δημιουργήσει και έχει την ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία τους η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ποιες οι δήμοι; Ποιες οι ΟΤΑ κάθε βαθμίδας και ποιες είναι ιδιωτικές, ανήκουν σε σωματεία κ.λπ..; Με δεδομένη αυτή την έλλειψη, θα ήταν από την πλευρά μας τουλάχιστον ανεύθυνο να μην αναρωτηθούμε έστω για τις ανάγκες δημιουργίας τόσων πολλών νέων αθλητικών υποδομών, αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητά τους. Το ποιος, δηλαδή, αναλαμβάνει το πολύ σημαντικό, ετήσιο κόστος λειτουργίας των έργων, που αφορά η σύμβαση.
Εμείς και οι Βουλευτές της περιφέρειας έχουμε απόλυτη επίγνωση αυτών που σας λέμε. Κάντε μια βόλτα στα αθλητικά κέντρα να δείτε τα περισσότερα από αυτά σε ποια κατάσταση βρέθηκαν πριν από λίγους μήνες. Ούτε ζεστό νερό στις πισίνες έχουν πολλά από αυτά, ούτε καθαριότητα, που θα έπρεπε, ούτε πολλά άλλα. Είναι υπό κατάρρευση πολλά από αυτά.
Θα ήθελα να μιλήσω εδώ για τα αφανή κόστη των έργων, που κατασκευάζουμε. Όλοι απαιτούμε νέα έργα και καλύτερες υποδομές από την πολιτεία. Εύλογα βέβαια. Δυστυχώς, σπανίως αναλογιζόμαστε, όταν απαιτούμε αυτήν την άλλη υποδομή, το κόστος λειτουργίας της.
Είμαστε όλοι χαρούμενοι και η Κυβέρνηση και οι πολιτευτές κάθε παράταξης και πάνω από όλα οι πολίτες κάθε περιοχής, όταν εγκαινιάζουμε ένα νέο έργο. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Μέχρι σήμερα, όμως, τουλάχιστον για τα αθλητικά έργα και για κάποια από τα έργα του πολιτισμού, δε ρωτάει κανείς αν και με ποιον τρόπο έχει εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά τους για να είναι χρήσιμα στους πολίτες, στους οποίους αναφερόμαστε. Ωστόσο, αυτή η παράμετρος είναι ίσως η πιο κρίσιμη, όταν κανείς σχεδιάζει υποδομές.
Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές υποδομές, λοιπόν, και ειδικά τις δαπανηρότερες εξ αυτών, όπως είναι τα κολυμβητήρια, το κόστος λειτουργίας τους είναι τεράστιο και το γνωρίζετε όλοι. Για να λειτουργούν σωστά, όπως πρέπει για τα παιδιά μας, όπως σας είπα, για μικρούς και μεσαίου μεγέθους δήμους το κόστος λειτουργίας ενός κλειστού κολυμβητηρίου μπορεί να προσεγγίσει το 1.000.000 ευρώ ετησίως. Είναι δυσβάσταχτο. Άρα, λοιπόν, πρέπει να είναι καλά μελετημένο για να μπορούμε να προχωρήσουμε.
Όταν, λοιπόν, μιλάμε για τον αθλητικό χάρτη της Ελλάδος και την ανάγκη προγραμματισμού των έργων με βάση αυτόν τον χάρτη, μιλάμε ακριβώς γι’ αυτό το κομβικό ζήτημα. Όχι εντάξεις άλλων νέων έργων, όταν δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στα εξής απλά ερωτήματα: Ποιες άλλες αθλητικές υποδομές υπάρχουν στην περιοχή και τί ανάγκες για άθληση αφήνουν ακάλυπτες, αυτές οι υποδομές; Πόσο θα κοστίσει, όχι μόνο η κατασκευή ενός έργου, αλλά και η λειτουργία του; Και σημειώνω, ξανά, ποιος δεσμεύεται για την κάλυψη του λειτουργικού αυτού κόστους; Δυστυχώς, κανένα από αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δεν είχε καθαρή και τεκμηριωμένη απάντηση στο μεγαλόπνοο, βέβαια, κατασκευαστικό πρόγραμμα της σύμβασης αυτής και για το λόγο αυτό επιδιώξαμε την λύση της.
Με σκοπό, λοιπόν, να επανεξετάσουμε -και τονίζω ότι είναι επανεξέταση-ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής αθλητικών υποδομών λύσαμε μια σύμβαση, που είχε υπογραφεί μέσα στην προεκλογική περίοδο του 2009 και δέσμευε ένα πολύ μεγάλο κονδύλι δημόσιας δαπάνης, ισοδύναμο με τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για μια τριετία, χωρίς μάλιστα να έχει αναληφθεί το κόστος λειτουργίας των έργων. Και όλα αυτά επαναλαμβάνω, σε μια περίοδο που ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι για τη χώρα μας.
Μέσα σε αυτή τη σύμβαση βρίσκονται έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν και εδώ απαντώ σε αυτό που θέσατε προηγουμένως. Η αξιολόγησή τους γίνεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά με την προοπτική που σας εξήγησα, δηλαδή, με την προοπτική της κατασκευής των απολύτως αναγκαίων και βιώσιμων οικονομικά αθλητικών υποδομών.
Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η αποτύπωση του δικτύου των αθλητικών υποδομών της χώρας μας. για να έχουμε ένα χάρτη να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε, για να χτίσουμε πραγματικά καινούρια θεμέλια στον αθλητισμό και στις υποδομές του.
Σε πολύ σύντομο, λοιπόν, χρονικό διάστημα -μέσα στο καλοκαίρι του 2010- θα έχουμε στη διάθεσή μας αυτόν τον πλήρη χάρτη των αθλητικών υποδομών της χώρας. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, που έχουν κατασκευαστεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και για τις οποίες έχει την ευθύνη συντήρησης η ίδια: σχολικές αθλητικές υποδομές, δημοτικές, νομαρχιακές ή και υπερνομαρχιακές, αθλητικές υποδομές που ανήκουν σε ποικίλα αθλητικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ιδιωτικές αθλητικές υποδομές, ακόμη και στρατιωτικές αθλητικές υποδομές, στις οποίες, όμως, δίνεται η δυνατότητα χρήσης από τους πολίτες.
Θέλω να τονίσω ότι βασική προτεραιότητα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αποτελεί η διατήρηση και η καλή λειτουργία της υπάρχουσας εθνικής αθλητικής υποδομής. Βεβαίως και πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό. Από όλα τα δεδομένα που διαθέτουμε προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός έργων, τα οποία κατασκευάσαμε στο παρελθόν, δαπανώντας πολύ σοβαρά κονδύλια, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση λόγω πλημμελούς συντήρησης.
Εδώ και χρόνια σοβεί ένα μείζον πρόβλημα το οποίο μετά και την παράδοση των Ολυμπιακών αθλητικών έργων μέχρι να πάρει πλέον τελικά ολυμπιακές διαστάσεις αυτό το πρόβλημα, για το οποίο όλοι σιωπούμε. Αντί να προστατευτεί η αθλητική υποδομή από την κατάρρευση να αξιοποιηθεί και να δοθεί σε σωστή χρήση στον ελληνικό λαό, κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε αιτήματα, που αφορούν δυο βασικές ανάγκες: Πρώτον, τη δημιουργία νέων υποδομών για την προαγωγή του αθλητισμού, που όλοι θα θέλαμε, όπως είπα και προηγουμένως, και δεύτερον την κάλυψη των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των έργων, που έχουν ήδη κατασκευαστεί.
Σε πολλές περιπτώσεις από την ίδια περιοχή έχουμε και τα δυο αιτήματα. Και αιτήματα για αθλητικές υποδομές, που χρειάζονται συντήρηση και μάλιστα εκτεταμένη, διότι σε κάποιες περιπτώσεις οι φθορές που εμφανίζουν πραγματικά κρύβουν ακόμη και κινδύνους για τα παιδιά που αθλούνται. Αλλά και αιτήματα για τη δημιουργία νέων υποδομών πολύ συχνά ομόλογων με τις υφιστάμενες, ακριβώς διότι η απαξίωση των παλιών λόγω της κακής συντήρησης τις έχει καταστήσει πλέον ανύπαρκτες και ζητάμε καινούριες.
Πριν κλείσω θέλω να σταθώ λίγο σε ένα ακόμη σημείο, το οποίο θίγετε στην επερώτησή σας. Λέτε ότι αν κρατούσαμε αυτή τη σύμβαση, ο κατασκευαστής εργολάβος θα εγκαθίστατο σε κάθε έργο στα μέσα του 2011 και θα παρέδιδε τις υποδομές στο τέλος του 2013. Δεν είναι ακριβές αυτό. Ακυρώσαμε τη σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2010, δηλαδή πέντε μήνες μετά την υπογραφή της και αφού σύμβουλος δεν είχε ακόμη προβεί σε καμία διαδικασία για την εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει μέσα σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της, θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το πρώτο από τα τέσσερα στάδια των εργασιών. Θα έπρεπε, δηλαδή, να είχε έτοιμη μια πρόταση στην αναθέτουσα αρχή, στο ελληνικό δημόσιο, για την επιλογή της προσφορότερης διαδικασίας επιλογής των ιδιωτικών φορέων σύμπραξης. Οι ιδιωτικοί φορείς σύμπραξης είναι αυτοί που θα αναλάβουν τη μελέτη, την κατασκευή, την χρηματοδότηση και την επί είκοσι πέντε έτη παροχή όλων των αναγκαίων υπηρεσιών συντήρησης των υποδομών, που θα παραδώσουμε.
(02EP)
Ο Σύμβουλος, όταν ζητήσαμε τη λύση της, δεν είχε κανένα παραδοτέο, ακόμα, αίτημα. Επομένως, δεν είναι ακριβές το χρονοδιάγραμμα που επικαλείστε. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πηγαίναμε μέχρι και το τέλος του 2014.
Και ένα τελευταίο σχόλιο για τις χρηματικές ροές και επιβαρύνσεις που θα προέκυπταν από την εφαρμογή της Σύμβασης. Λέτε, λοιπόν, ότι το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να αρχίσει να καταβάλει τις πρώτες πληρωμές μετά την ολοκλήρωση των έργων το 2013, εάν βεβαίως τηρείτο το χρονοδιάγραμμα το οποίο λέτε εσείς, γιατί δεν είναι και έτσι.
Θεωρείτε ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας, αφού θα είχαμε υποδομές σε λειτουργία τις οποίες θα πληρώναμε στο μέλλον και όχι την περίοδο της κατασκευής τους. Ωστόσο, και χωρίς να αρνούμαστε την ανάγκη κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων για τα δημόσια έργα και εδώ απαντάω στο εάν θέλουμε ή όχι να αποποιηθούμε ή να δαιμονοποιήσουμε τα ΣΔΙΤ, η απλή μετάθεση για το μέλλον οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου και μάλιστα τόσο σοβαρών, δεν είναι μια επιλογή που θεωρούμε ότι ταιριάζει σε μία υπεύθυνη Κυβέρνηση.
Τέλος, το γεγονός ότι ο ανάδοχος αναλαμβάνει το κόστος της, λεγόμενης, βαριάς συντήρησης το οποίο είναι μάλιστα το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της κατασκευής, δεν σημαίνει ότι δεν έχει πληρωθεί γι αυτή την υπηρεσία. Άρα σε μια χρονική στιγμή στο μέλλον, το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να πληρώνει και για την κατασκευή και για τη συντήρηση επί τα εικοσιπέντε αυτά χρόνια, ενός σημαντικού αριθμού έργων. Ποιών, όμως, έργων; Πού είναι χωροθετημένα αυτά; Με ποια λογική; Με ποια μελέτη;
Επανέρχομαι, κάνοντας σύνοψη, αυτών, των οποίων είπα προηγουμένως. Υπογράφτηκε μέσα στην προεκλογική περίοδο του 2009, η περίφημη, αυτή, Σύμβαση. Δέσμευε πόρους που αντιστοιχούν στον Προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για μια τριετία. Περιελάμβανε ένα εκτεταμένο κατασκευαστικό πρόγραμμα, σε όλη τη χώρα. Όμως, οι αθλητικές υποδομές που θα δημιουργούνταν στην πλειονότητα τους, δεν είχαν προκύψει από ορθολογικές, σωστές επιλογές.
Τέταρτον, για να αντιμετωπίσουμε με ώριμο τρόπο το θέμα της ενίσχυσης των αθλητικών υποδομών στη χώρα, αλλά και της συντήρησης όσων έχουμε, εμείς, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε έτοιμη τη λεπτομερή αποτύπωση όλων των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών. Μιλάμε -ξανά και επαναλαμβάνω και τονίζω είναι άκρως απαραίτητο- για τον αθλητικό χάρτη της Ελλάδας, ο οποίος θα περιλαμβάνει το σύνολο των χαρακτηριστικών των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και τα πληθυσμιακά και ιδιαίτερα δεδομένα των περιοχών στις οποίες βρίσκονται αυτές.
Με οδηγό αυτό το χάρτη, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε, να συζητήσουμε, να επιλέξουμε -εκεί που είναι ανάγκη-, να εξορθολογήσουμε και να προγραμματίσουμε, σωστά, τις ενέργειες μας για την συντήρηση υφιστάμενων ή την κατασκευή -εκεί που πραγματικά μπορούμε και είναι αναγκαία- νέα και τεκμηριωμένα έργα. Αναγκαίες υποδομές για τον αθλητισμό μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Το λόγο, τώρα, έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, για δώδεκα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Κυρία Υπουργέ, με κάθε συμπάθεια προς το πρόσωπο σας, δεν είστε ενημερωμένη, ούτε για τα οικονομικά των συγκεκριμένων έργων, ούτε πότε, αυτά, εγκρίθηκαν και κατέληξαν, τελικά, στα ΣΔΙΤ, επί Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να ξέρετε και να γνωρίζετε ότι ήταν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας, αλλά λόγω της συρρίκνωσης των οικονομικών του προγράμματος, καταλήξανε στα ΣΔΙΤ.
Ακούστε, λοιπόν, το ιστορικό και είμαστε στη διάθεση σας, αφού δε γνωρίζετε πολλά θέματα, να σας ενημερώνουμε από εδώ και πέρα, για όλα τα θέματα του αθλητισμού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σύμπραξη αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά έργων μεταολυμπιακής αξιοποίησης, που εντάσσονταν στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος ήταν η ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο και η ταυτόχρονη ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού, αλλά και ευρύτερων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Μιλάμε, για πρόγραμμα, λοιπόν, έτσι ώστε, να δημιουργηθούν πυρήνες ομαδικού αθλητισμού. Η κάλυψη των αναγκών άθλησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η δημιουργία σημαντικού πόλου έλξης ομάδων και συλλόγων για αναψυχή και προπονήσεις και η εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για την ορθολογική διαχείριση των νέων αθλητικών υποδομών. Δεδομένου, ότι θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές που θα τεθούν, για τη λειτουργία από τεχνικής άποψης των εγκαταστάσεων και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής διαχείρισης.
Μιλάμε, για πρόγραμμα, κυρία Υπουργέ, που το κάνατε εσείς επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, κυρία Υπουργέ, θα παραδίδονταν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους στους οικείους δήμους, προς χρήση και διάθεση στους δημότες. Οι δήμοι θα αναλάμβαναν, κάτι που εσείς δεν ξέρετε, πέραν της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών, δηλαδή την κατανάλωση του πετρελαίου, τη μισθοδοσία των γυμναστών των γυμναστηρίων και των κολυμβητηρίων και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, που σχετίζονται με την τεχνική διαχείριση των υποδομών. Δηλαδή καθαριότητα και φύλαξη, τα οποία, και θα κατέβαλαν οι δήμοι στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή του φόρου. Μέσα στο πρόγραμμα, τα λέγατε αυτά. Η διαδικασία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είχε ξεκινήσει και βρισκόταν στο στάδιο της ανάδειξης της επιλογής Συμβούλου, για την υλοποίηση των, συγκεκριμένων, έργων. Ακολούθησαν, βεβαίως, οι δημοτικές εκλογές.
Το Φεβρουάριο του 2010, στείλατε ως Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και γνωστοποιήσατε με έγγραφο σας στους δήμους, τη λύση της Σύμβασης για την κατασκευή των έντεκα κλειστών γυμναστηρίων και των δεκατριών κολυμβητηρίων, μέσω του Προγράμματος Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, από τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, για να επανεξεταστεί, όπως πολύ σωστά είπατε και θα μας το αποδείξετε, η οικονομική βιωσιμότητα, αλλά και η σκοπιμότητα τους. Έκτοτε, βεβαίως, κανένας δεν γνωρίζει για την τύχη αυτών των αθλητικών υποδομών, παρά μονάχα αυτό που μας είπατε ότι το καλοκαίρι, θα καταθέσετε εκ νέου, ένα καινούργιο πρόγραμμα.
Και σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να πώ, πως τα έργα αυτά δεν έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες, υψηλών προδιαγραφών υποδομές, ώστε να έχουμε περιθώριο και την πολυτέλεια να τα καθυστερήσουμε.
Τα έργα, αυτά, κύριοι συνάδελφοι, είναι απαίτηση ετών των τοπικών κοινωνιών. Μικρών και μεγαλύτερων πόλεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ελλείψεων σε αθλητικούς χώρους και υποδομές. Δεν έρχονται, επαναλαμβάνω, να συμπληρώσουν. Αντιθέτως, τα έργα αυτά σε πολλές περιπτώσεις, έρχονται να καλύψουν βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες άθλησης των νέων, σε μια εποχή, μάλιστα, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ανάγκη να δοθεί στους νέους υγιεινή διέξοδος από τα άγχη και το στρες της καθημερινότητας. Οφείλει, λοιπόν, η πολιτεία να τρέξει –αν μπορώ να χρησιμοποιήσω και τον όρο- ακόμα, πιο γρήγορα τις διαδικασίες, για να γίνουν τα έργα αυτά. Και θα τα πω με, απλά, παραδείγματα, για να δείτε ότι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ξεκίνησε αυτή η ιστορία.
Στη Κατερίνη, κυρία Υπουργέ, στην εκλογική μου περιφέρεια, οι ανάγκες των εβδομήντα και πλέον χιλιάδων δημοτών καλύπτονται από ένα και μοναδικό αθλητικό κέντρο, που ακούστε, εγκαινιάστηκε το 1977, όταν στην Κατερίνη ζούσαν τριάντα χιλιάδες κάτοικοι. Είναι ή δεν είναι αναγκαίο το έργο αυτό, κυρία Υπουργέ; Και, μάλιστα, θα πρέπει να έχει τρία κλειστά. Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για κάθε είκοσι πέντε χιλιάδες κατοίκους, πρέπει να έχουμε και ένα κλειστό γυμναστήριο. Και σίγουρα, δύο κολυμβητήρια, ένα κλειστό και ένα ανοιχτό. Αυτά, δεν υπάρχουν στις υποδομές.
Και μην ρίξετε την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία, ότι δεν τα κάναμε εμείς. Εμείς, τα βάλαμε στο πρόγραμμα για να γίνουν. Εσείς, σήμερα, τα κόβετε, και, μάλιστα, γυμναστήρια τύπου Τ11. Κόβετε ένα γυμναστήριο, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο, ουσιαστικά, είναι προπονητήριο και δεν έχει ούτε κερκίδες, ούτε αποδυτήρια;
Ενδεικτικά, να προσθέσω. Το κλειστό γυμναστήριο, του κλειστού στίβου, που ανέφερε και ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρώην, Υφυπουργός, στο Δήμο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο στίβου σε όλη την Ελλάδα, μετά από αυτό της Παιανίας. Να σας θυμίσω, κυρία Υπουργέ, ότι είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας, από τη δική σας Κυβέρνηση, από το έτος 2002. Είναι ή δεν είναι απαραίτητο. Τότε το θεωρούσατε βιώσιμο, τώρα, δεν είναι;
Το κλειστό γυμναστήριο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας και το κολυμβητήριο της Παλλήνης. Είναι, επίσης, έργα ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας, το πρώτο από το έτος 2000 και το δεύτερο από το έτος 2003, δηλαδή, από τη δική σας Κυβέρνηση. Τώρα, θα κρίνετε αν είναι βιώσιμα και αν πρέπει να γίνουν;
Το κλειστό γυμναστήριο στη Ζάκυνθο. Το γνωρίζετε ή όχι, κυρία Υπουργέ, ότι ολόκληρος ο νομός δεν έχει από καιρό, τώρα, κλειστό γυμναστήριο λόγω φυσικών καταστροφών και είναι προς κατεδάφιση από την Πολεοδομία; Τι θα κάνουν αυτοί οι νέοι; Και, επίσης, προτείνουμε ένα κλειστό γυμναστήριο, για να έχουν ένα κλειστό γυμναστήριο, σε όλο το νομό. Και εσείς, λέτε: «Όχι».
Το κολυμβητήριο στο Σχιστό, στον Κορυδαλλό. Είναι δέσμευση που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με την προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε με τον Δήμο Κορυδαλλού, η δική σας η Κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2004. Είναι ή δεν είναι απαραίτητο; Δηλαδή, τον Φεβρουάριο του 2004, ήταν βιώσιμο και έπρεπε να γίνει και, σήμερα, το πετάτε απέξω;
Το κολυμβητήριο στους Αμπελοκήπους στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζετε πόσες δεκαετίες ο Δήμος Αμπελοκήπων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία, προσπαθεί να αποκτήσει αυτή την πολύτιμη για την νεολαία αθλητική εγκατάσταση; Είναι, κυρία Υπουργέ, περισσότερο από δύο δεκαετίες. Γνωρίζετε ότι, επιτέλους, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το έτος 2002; Δηλαδή, επί δικής σας Κυβέρνησης, για άλλη μια φορά. Τώρα, θα κρίνετε αν είναι απαραίτητο και αν είναι βιώσιμο και, αυτό, το έργο;
Και, επίσης, τα κλειστά κολυμβητήρια στην Καστοριά και την Ηγουμενίτσα, οι οποίες είναι πρωτεύουσες νομών και στερούνται κολυμβητηρίων. Επαναλαμβάνω, είναι ή δεν είναι απαραίτητα;

(SM)
(SS)

(02SS)
Και προκαλείται το φαινόμενο κάθε καλοκαίρι πολλά ελληνόπουλα να πνίγονται στις ελληνικές θάλασσες και απορούμε και γιατί.
Τα αναφέρουμε και στην ερώτηση, αλλά κρίνω σκόπιμο να επαναλάβω πως αν θεωρήθηκε ύποπτη η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης επιλογής συμβούλου λίγο δηλαδή πριν τις εθνικές εκλογές και γι’ αυτό προχωράτε σε ακύρωση του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η προκήρυξη του δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή συμβούλου, για την κατασκευή των παραπάνω έργων, είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από τις 3 Ιανουαρίου του 2009.
Και βέβαια, εάν έμπαιναν στον κόπο να ρωτούσαν οι υπεύθυνοι τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας, θα γνώριζαν πως η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ήδη υπογραφεί από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2009. Και θα συμφωνήσω με το συνάδελφο ότι πάντα αυτά στη χώρα μας καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας
Επίσης, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΣΔΙΤ -πρόγραμμα είναι κυρία Υπουργέ, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού- ήταν σε επεξεργασία από το έτος 2006. Και περιλαμβάνει έργα που ενώ ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας, όπως το κολυμβητήριο του Δήμου Έλους Λακωνίας, το κολυμβητήριο της Δράμας, τα κλειστά γυμναστήρια της Κατερίνης, Ορμύλιας Χαλκιδικής, Μυκόνου, Σαμοθράκης, Οινοφύτων δεν υπήρχε άλλη οικονομική δυνατότητα να υλοποιηθούν παρά μόνο μέσα από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ, αφού το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είχε αρχίσει να συρρικνώνεται λόγω και της επικείμενης οικονομικής κρίσης.
Είναι σαφές βέβαια και αυτό θα πρέπει να το μάθουν οι συνάδελφοι ότι στα πλαίσια των υπηρεσιών που έχει αναλάβει να παρέχει ο σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία, εμπεριέχεται -μεταξύ άλλων- και η επανεξέταση της οικονομικής βιωσιμότητας, καθώς και της σκοπιμότητας των έργων.
Βάσει των υπηρεσιών αυτών επιβεβαιώνονται οι λόγοι για τους οποίους επιλέγεται ή όχι η υλοποίηση των έργων μέσω ΣΔΙΤ. Και γίνεται αναλυτική παρουσίαση των λόγων για τους οποίους επιλέγεται η συγκεκριμένη δομή χρηματοδότησης.
Προς τι λοιπόν η λύση της σύμβασης με τον σύμβουλο; Και γιατί να αλλάξετε σύμβουλο; Και πώς θα επανεξετάσετε την οικονομική βιωσιμότητα και σκοπιμότητα των έργων; Προφανώς με την πρόσληψη άλλου συμβούλου. Αυτό λέει η πολιτική σήμερα. Δηλαδή, νέα διαδικασία πάλι από την αρχή για να φτάσουμε πιθανώς στο ίδιο αποτέλεσμα, απλά κάποιος άλλος πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας να αποφασίσει σε ποιον θα το δώσει και για ποιο λόγο.
Επιτέλους, αυτή η νοοτροπία να σταματάμε ό,τι έχουμε ξεκινήσει και να κάνουμε τα δικά μας και πάλι από την αρχή, αυτή η γάγγραινα που κατατρώει και τη σάρκα της κοινωνίας μας και δεν αφήνει καμιά προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου να προχωρήσει, πρέπει, κυρία Υπουργέ, να σταματήσει εδώ και τώρα, εάν θέλουμε να δούμε τη χώρα μας να προχωράει μπροστά και να μην κάνει συνέχεια βήματα προς τα πίσω.
Συμπληρωματικά να σας παραθέσω και κάποια άλλα στοιχεία, αφού δεν γνωρίζετε για να τα μάθετε από εμάς, σημαντικά κατά τη γνώμη μου για τη συνολική εκτίμηση του θέματος. Αν θεωρήσουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων μετά την έκπτωση του διαγωνισμού θα κατέληγε στα 150 με 170 –για να μην λέτε ότι λέμε 7, λέμε 150 με 170 ή 7 με 10 και όχι συγκεκριμένα 7- σε ορίζοντα εικοσιπενταετίας, θα έπρεπε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μέσω της ειδικής ΣΑΕ, συλλογική απόφαση έργου ΣΔΙΤ, να διαθέτει από 7.000.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ το χρόνο από το 2013 και μετά. Είμαστε πολύ συγκεκριμένοι.
Αυτό σημαίνει, κυρία Υπουργέ, αναπτυξιακή ανάσα σε ένα περιβάλλον που ασφυκτιά και έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνακόλουθα ανάσα στην αγορά εργασίας και κυρίως στην περιφέρεια, αφού είναι γνωστό πως η ανεργία και η υποαπασχόληση στραγγαλίζουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κυρία Υπουργέ, θεωρούμε έστω πως και αυτή την ώρα οφείλετε να δώσετε επαρκείς εξηγήσεις στις τοπικές κοινωνίες, που περιμένουν χρόνια για τα έργα αυτά. Και να απαντήσετε κυρίως στους νέους ανθρώπους, γιατί ενώ έχουμε να τους καταλογίσουμε τόσα δεν φροντίζουμε να κάνουμε το παραμικρό γι’ αυτούς.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς ευχαριστούμε, κύριε Κουκοδήμο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «Ελευθερίου Βενιζέλου» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής έντεκα μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Ζαππείου Λάρισας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Επίσης, θα ήθελα να κάνω μία ανακοίνωση στο Σώμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις».
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Πέτρος Ευθυμίου.
Ορίστε, κύριε Ευθυμίου, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η πατρίδα δεν βρέθηκε σε παρόμοια δυσκολία όσο η σημερινή. Και ποτέ άλλοτε μία Κυβέρνηση όπως αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν βρέθηκε στην ανάγκη όχι απλώς να κυβερνήσει αλλά να δρομολογήσει ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας. Ένα σχέδιο σωτηρίας που από την πρώτη στιγμή μεθοδεύσαμε, ώστε το πρόβλημα που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα να μην οδηγήσει και στην καταστροφή της πατρίδας μας.
Γι’ αυτό και με επίμονη προσπάθεια η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός δώσαμε υπόσταση μιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, μιας συνδρομής στο να αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα και να φτάσουμε στην Ιθάκη της ασφάλειας για την πατρίδα από αυτό που κληρονομήσαμε.
Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, σας σέβομαι όλους, τον καθένα προσωπικά. Αλλά, θέλω να πω ότι η σημερινή σας επερώτηση είναι η συμπύκνωση της ουσίας του προβλήματος που δημιουργήσατε στη χώρα. Της ουσίας του προβλήματος που στην συγκεκριμένη περίπτωση φέρει τη σφραγίδα της οικονομικής πολιτικής του κυρίου Αλογοσκούφη, του κυρίου Παπαθανασίου, της κυβέρνησης Καραμανλή και η οποία στην μικροκλίμακα -που σήμερα ελέγχεται από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ-. αναδεικνύει την ουσία του ζητήματος που κλήθηκε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αντιμετωπίσει. Και όλοι οι Έλληνες πρέπει να βρούμε τη διέξοδο από αυτό που καταστάλαξε ως απόσταγμα της πολιτικής σας.
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει εύκολα, πώς φθάσαμε μέσα σε πεντέμισι χρόνια στο να εκτιναχθεί το έλλειμμα στο 13,6%, να γιγαντωθεί το δημόσιο χρέος στα 300.000.000.000 ευρώ και να πέσει η χώρα τριάντα πέντε θέσεις στην ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια κατάταξη.
Εξηγείται από αυτό που σήμερα σε αυτήν την επερώτηση οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας μέμφονται την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ας δούμε, λοιπόν, σε αυτή τη μικρή κλίμακα τι είδους πολιτικές οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το αδιέξοδο, που σήμερα απαντάμε κατηγορηματικά ότι μπορούμε να βγούμε και πρέπει να βγούμε. Αλλά δεν μπορεί να βγούμε αν συνεχιστεί αυτή η αντίληψη πολιτικής.
Γιατί μιλάμε, λοιπόν, σήμερα; Μιλάμε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου του 2009, μέσα στην εκλογική διαμάχη, είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές, υπογράφει ο αρμόδιος τότε Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας σύμβαση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή έντεκα κλειστών γυμναστηρίων, δεκατριών κολυμβητηρίων, κόστους 120.000.000 ευρώ. Δηλαδή, οι ιδιώτες θα αναλάμβαναν τη δημιουργία υποδομών 120.000.000 ευρώ, την ίδια ώρα που το μέσο ετήσιο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι 40.000.000 ευρώ.
Αυτές οι συμβάσεις κιόλας από ό,τι αποδεικνύεται, ούτως ή άλλως έχουν απίστευτα κενά. Κατ’ ουσίαν, είναι υποτιμολογημένες, διότι δεν περιελάμβαναν το Φ.Π.Α., όπως και δεν περιελάμβαναν και μια σειρά άλλες πλευρές που έπρεπε να διασφαλιστούν.
Και ακόμα περισσότερο κανείς δεν έδωσε απάντηση όχι μόνο στο ύψος της δαπάνης, αλλά σε ποιο σχεδιασμό εντάσσεται. Την ίδια στιγμή, που όπως εξήγησε η Υφυπουργός η κυρία Γκερέκου, αφέθηκε χρέος 140.000.000 ευρώ στην περιοχή ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, εκ των οποίων το 1/3 είναι σε διεθνή μέσα ενημέρωσης που έμεναν απλήρωτα, μεταξύ των οποίων και το «FOCUS» …
ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Του τουρισμού.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είπα στην περιοχή ευθύνης, κύριε Ιωαννίδη, της κυρίας Υφυπουργού. Ήμουν απόλυτα σαφής.
Έτσι, λοιπόν, ερχόμαστε στον πυρήνα του θέματος που είναι κατά τη γνώμη μου η αντίληψη που πρέπει να διέπει πια την έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Πριν από όλα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και ένταξη σκοπιμότητας και κυρίως η λογική της άμεσης ωφέλειας του πολίτη.
(ΑΜ)
(SM )
Γιατί τα Σ.Δ.Ι.Τ. είναι ένα εργαλείο, κύριε Κουκοδήμο. Τα Σ.Δ.Ι.Τ. πρέπει να είναι προς όφελος του Δημοσίου, δεν μπορεί να είναι εις βάρος του.
Θα αναφέρω, αγαπητοί φίλοι, τι σήμαινε η πολιτική του κυρίου Αλογοσκούφη από ένα παράδειγμα. Θα αναφέρω τι σημαίνει το Σ.Δ.Ι.Τ. ακριβώς στη λογική που ζητάτε να εφαρμοστεί, όπως το βίωσα στον τομέα του Υπουργείου Παιδείας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα σας παρακαλέσω, δώστε μου μόνο ένα λεπτό να ολοκληρώσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Βεβαίως, κύριε Ευθυμίου.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είχα την τιμή, στη διάρκεια του 2000-2004 να παραδώσω κατασκευασμένα οχτακόσια δέκα εννιά σχολικά κτίρια σ’ όλη την Ελλάδα κι άλλα εκατόν εβδομήντα έξι σε διάφορες φάσεις κατασκευής. Αυτά τα κτίρια κατασκευάστηκαν όλα με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Το 6ο Νηπιαγωγείο στο Φάληρο είναι το βιοκλιματικό που βραβεύτηκε, το 2ο Γυμνάσιο στη Σαλαμίνα έχει πάρει ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής ένταξης, το παλιό δικό μου γυμνάσιο, το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων στα Εξάρχεια έχει πάρει διεθνές βραβείο. Είναι κατασκευασμένα από τον Ο.Σ.Κ., με μέσο κόστος δωδεκαθέσιου μεγάλου κτιρίου 1,6 εκατομμύρια ευρώ, άλλες φορές 2,2 εκατομμύρια ευρώ, άλλες φορές 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά τα Σ.Δ.Ι.Τ. του κυρίου Αλογοσκούφη που προκηρύχθηκαν για τα σχολικά κτίρια, ενώ το μέσο κόστος του σχολείου -του κάθε σχολείου, του βραβευμένου, του ευρωπαϊκού- είναι το πολύ 2,2 εκατομμύρια ευρώ, μέσο όρο 1,6 εκατομμύρια ευρώ, η προκήρυξη των Σ.Δ.Ι.Τ. -αυτή που ζητάτε να εφαρμόσουμε άκριτα και αλόγιστα- μόνο για είκοσι επτά σχολεία ορίστηκε στο ακριβώς διπλάσιο κατασκευαστικό κόστος, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει ποιο το όφελος του Δημοσίου και ποια η ποιοτική διαφορά στην κατασκευή.
Και να μην σας αναφέρω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ορίστηκε η εικοσιπενταετία που θα είχαν αυτές οι εταιρείες των Σ.Δ.Ι.Τ. τη συντήρηση αυτών των σχολείων στο ύψος των 45 εκατομμυρίων ευρώ, όταν 45 εκατομμύρια ευρώ το 2004 χρειάζονταν όλα τα σχολεία της Ελλάδας για τη συντήρησή τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο λόγος που είμαστε είναι ακριβώς ότι πεντέμισι χρόνια υπήρξε μία λεηλασία και σπατάλη του δημόσιου πλούτου, η οποία με συβαριτισμό εδόθη σε ημέτερους, οι οποίοι τον επιμέρισαν, αλλά πήγαν πίσω τη χώρα.
Αυτό, λοιπόν, που ξεκινάμε τώρα είναι πριν απλό όλα να στερεώσουμε με αξιοπιστία δημοσιονομικά την πατρίδα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ευρώ του ελληνικού λαού πρέπει να επενδύεται με σχέδιο, με αξιοπιστία, σε ότι ωφελεί κάθε τομέα και κάθε Έλληνα πολίτη και να βγάλουμε από το μυαλό μας τις πρακτικές ότι οι πολιτικές θα ωφελούν κάποιους και όχι όλους.
Το σημερινό σας παράδειγμα, είμαι βέβαιος ότι εκκινεί από τα αγαθά κίνητρα της προάσπισης του αθλητισμού. Όμως, η συγκεκριμένη προάσπιση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι από τα πριν χαμένη υπόθεση και σκοπιμότητας και αξιοπιστίας, γιατί αυτό που πρέπει σήμερα να ανατρέψουμε είναι αυτό ακριβώς που μας οδήγησε εδώ και οι επιλογές που έγιναν είναι παρόμοιες σ’ όλη την οικονομία και στον αθλητικό χώρο. Γι’ αυτό ορθά η κυρία Υφυπουργός επεσήμανε πρώτα σχεδιασμούς, αξιολόγηση και σκόπιμες επιλογές για το Δημόσιο κι όχι για κάποιους εις βάρος του Δημοσίου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ο κύριος Γιώργος Ανατολάκης έχει το λόγο, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λ.Α.Ο.Σ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι απίστευτο πώς στη χώρα μας ακυρώνονται και αναβάλλονται τόσο εύκολα τέτοια έργα, επειδή άλλαξε μία κυβέρνηση.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι πριν από δεκαπέντε μέρες γιορτάσαμε τρία ευρωπαϊκά τρόπαια, στο πόλο με τον Εθνικό και τη Βουλιαγμένη και στο μπάσκετ με τον Αθηναϊκό. Αυτά τα παιδιά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και μας κάνουν υπερήφανους σ’ όλον τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, η πολιτεία αρνείται να κατασκευάσει έντεκα γυμναστήρια και δεκατρία κολυμβητήρια. Και νομίζω ότι η απογοήτευση του κόσμου σ’ όλη την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Τα πλεονεκτήματα που έχουν τα έργα Σ.Δ.Ι.Τ. είναι σημαντικά για τους εξής λόγους:
Πρώτον, σε μία δύσκολη εποχή που ζούμε –το ξέρουμε πολύ καλά όλοι- εξασφαλίζουν χρηματοδοτήσεις από ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Δεύτερον, γίνονται ταχύτερα και είναι ποιοτικότερες οι υποδομές και συντηρούνται εφ’ όρου ζωής από τους ιδιώτες που έχουν την ευθύνη.
Τρίτον, σ’ αυτά εφαρμόζεται η πιο σύγχρονη τεχνογνωσία και οι πιο σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης.
Τέταρτον -και το πιο σημαντικό θεωρώ- ότι ο τρόπος πληρωμής του ιδιώτη γίνεται αμέσως μετά τη λειτουργία του έργου κι όχι κατά τη διάρκειά του. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να μοιραστεί το κόστος και σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς του Δημοσίου.
Κυρία Υπουργέ, θέλετε να επανεξετάσετε την οικονομική βιωσιμότητα και σκοπιμότητα των έργων; Μα ακόμα κι η επανεξέταση απαιτεί υποστήριξη από έναν συγκεκριμένο σύμβουλο. Έτσι γίνεται διεθνώς, απ’ όσο ξέρω, Εμείς δεν παίρνουμε και λέμε ή αυτός ο σύμβουλος ή ο άλλος σύμβουλος. Δεν μας νοιάζει. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι σας δίνετε μια δυνατότητα έκπτωσης 40%.με αυτόν το σύμβουλο που έχει υπογραφεί. Και απ’ ότι γνωρίζω η αμοιβή του δεν θα επιβαρύνει μόνο το Δημόσιο.
Λέτε ότι δεν έχετε χρήματα να γίνουν αυτά τα έργα. Μα ένας εξιδικευμένος σύμβουλος θα ελέγξει επιστημονικά το κόστος διαχείρισης και λειτουργίας και θα προτείνει τρόπους εξοικονόμησης. Θα προτείνει ακόμη και ανταποδοτικά έσοδα για το Δημόσιο. Έτσι γίνεται σ’ όλον τον κόσμο με τα προγράμματα του Σ.Δ.Ι.Τ. Αλλά, όχι μόνο αυτό. Ο ίδιος ο σύμβουλος μπορεί να σε συμβουλεύσει για τη συντήρηση και οικονομική βιωσιμότητα των γυμναστηρίων που ήδη υπάρχουν.
Αυτό δεν θέλετε, κυρία Υπουργέ; Το έχει πει και ο κ. Υπουργός, ο κ. Γερουλάνος, ότι θέλετε να μειώσετε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Να πάψουμε να έχουμε γυμναστήρια που μοιάζουν με άχρηστα κουφάρια. Να ελέγξουμε σοβαρά με ποιους τρόπους μπορούν αυτά να λειτουργήσουν και να είναι βιώσιμα.
Ο σύμβουλος μπορεί να σας δώσει και άλλες ιδέες, έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και θα βρει τρόπους να δημιουργηθούν έσοδα.
Θέλετε, κυρία Υπουργέ, να κάνετε αυτά τα έργα μόνοι σας, χωρίς τη συμπαράσταση του ιδιωτικού τομέα; Τότε, ξεκινήστε. Τι περιμένετε; Ο ίδιος ο αξιότιμος Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Πετσάλνικος, στις 9 Σεπτεμβρίου 2008, απλός Βουλευτής τότε, αναφέρθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο της Καστοριάς και μας είπε πώς αυτά τα έργα δεν πρέπει να γίνονται μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μπορείτε να τον βρείτε, μπορείτε να ρωτήσετε τον κύριο Πρόεδρο.
Μήπως η πολιτεία έχει μόνη της αυτά τα χρήματα και δεν το ξέρουμε; Αν τα έχετε αυτά τα χρήματα, ξεκινήστε αμέσως. Μην περιμένουμε τίποτα. Σ’ αυτήν την οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, όλοι ξέρουμε ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν. Αντί να ακυρώνετε όλα αυτά τα έργα, κοιτάξτε τουλάχιστον να πραγματοποιήσετε μερικά και να συντηρήσετε τα υπόλοιπα. Μην αρνείστε την επιστημονική βοήθεια ενός εξειδικευμένου συμβούλου, μόνο και μόνο επειδή η σύμβαση ολοκληρώθηκε μέσα σε προεκλογική περίοδο.
Τελειώνοντας, σας καλώ να βοηθήσετε τον αθλητισμό να προχωρήσει. Ο αθλητισμός είναι αυτός που θα αποτρέψει τη νεολαία από τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα και θα δώσει διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο αθλητισμός είναι που θα οδηγήσει –και το λέω αυτό επειδή είστε γονιός, είστε μάνα και ξέρετε πολύ καλά- τα νέα παιδιά να έχουν ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, μακριά από τις εξαρτήσεις, τη κακή διατροφή, τα προβλήματα υγείας και τόσα άλλα που τα απειλούν.
Συνεχίζω να νοιώθω πάντα αθλητής, γι’ αυτό και παίρνω αυτό το μέρος και υποστηρίζω τους αθλητές. Χρειαζόμαστε όλα αυτά τα γυμναστήρια για να προσελκύσουμε τους νέους που θα είναι οι αυριανοί μας πρωταθλητές. Και θεωρώ ότι είναι οι μοναδικοί που θα σηκώσουν τη σημαία μας πολύ ψηλά. Και το ξέρετε πολύ καλά πώς είναι στο εξωτερικό, σε διάφορες διοργανώσεις να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος. Τότε νοιώθεις ακόμη πιο πολύ περήφανος που είσαι Έλληνας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παίρνω ένα στοιχείο από αυτά που είπε ο αξιότιμος συνάδελφος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πέτρος Ευθυμίου, με το οποίο θέλω να συνηγορήσω γιατί όντως έχει μελετηθεί κι έτσι είναι. Είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις έργων που εκτελούνται με τη μέθοδο της Συμπράξεως Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που εξαιτίας αυτής της επιλογής, το κόστος ανεβαίνει στο διπλάσιο. Έχω επίσης στοιχεία όχι μόνο για το διπλάσιο, αλλά και για το τριπλάσιο σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
(XS)
(2AM)

Λοιπόν, τα πράγματα μπορούμε να τα βάλουμε σε μια πολύ απλή βάση.
Το συνολικό κόστος αυτού του προγράμματος, κατά τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, των αθλητικών υποδομών που ανεστάλη η προώθηση της εκτέλεσης τους, είναι 120.000.000 ευρώ και ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για επενδύσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι 40.000.000 ευρώ. Εάν το κόστος μειωθεί στα 60.000.000 ευρώ, αφού συνήθως η σύμπραξη οδηγεί στο διπλάσιο και συμπεριλαμβάνει και επί εικοσιπέντε έτη τη συντήρηση, θέλουμε δύο ετήσιους προϋπολογισμούς του προγράμματος επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα ακριβώς, στη μικρή κλίμακα που τίθεται σήμερα, είναι ακριβώς το πρόβλημα της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς οικονομίας και μας οδηγεί χωρίς κανένα περιορισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σήμερα και σε όλες αυτές τις οδυνηρές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.
Αντί να στηριχθούμε σε ένα συστηματικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μοχλό και κλειδί για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ακόμα και μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, κυρία Υφυπουργέ και κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σήμερα η κύρια επιλογή θα έπρεπε να είναι η έμφαση, με οποιοδήποτε τρόπο στην ανάπτυξη ενός συστηματικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μέσα απ’ αυτό η ενεργοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας για τη χώρα μας, οδηγούμαστε στην παραχώρηση, από θέση αρχής και πολιτικής επιλογής, που την εκφράζει με την πιο ακραία και κλασσική νεοφιλελεύθερη μορφή η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν αφίσταται και το ΠΑΣΟΚ απ’ αυτήν την επιλογή απολύτως.
Αντί λοιπόν, να οδηγηθούμε εκεί, έχουμε εκχώρηση των δημόσιων επενδύσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μάλιστα χωρίς ρίσκο.
Η αγορά δεν δουλεύει εδώ, το κράτος, η πολιτεία, παραχωρεί δημόσιες εκτάσεις, πλούτο δηλαδή, κόστος για το εκτελούμενο έργο, τη γη, δωρεάν στον επιχειρηματία και ο επιχειρηματίας έχει συμβάσεις που δε ρισκάρει τίποτα, δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει έξω, αν εκτελέσει το έργο όλα είναι δεδομένα, με υπερβάλλων κόστος, με υπερβάλλουσα δαπάνη για την πολιτεία και με παραχωρήσεις απίστευτες, οι οποίες εισέρχονται όχι μόνο στη σφαίρα του οικονομικού σκανδάλου αλλά και στην παραχώρηση ακόμα και των δημόσιων λειτουργιών. Έχουμε δηλαδή, περιπτώσεις σχολείων, νοσοκομείων κ.λπ που ακόμα και τις προμήθειες υλικού, τις αναλαμβάνουν κατά παραχώρηση στα ΣΔΙΤ οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Δηλαδή, παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους, έχουμε σε πολλές συμβάσεις ΣΔΙΤ με νοσοκομεία και είχαμε το περίφημο παράδειγμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που απειλούσε η Νέα Δημοκρατία και οι φορείς της, το Δήμαρχο ότι θα πάει το νοσοκομείο της Πρέβεζας αλλού, διότι ζητούσε ο Δήμαρχος και η τοπική κοινωνία εγγυήσεις για το δημόσιο χαρακτήρα και την ένταξη του νοσοκομείου της Πρέβεζας στο ΕΣΥ και όχι στην έμμεση ιδιωτικοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών που θα παρείχε το Νοσοκομείο αυτό.
Είναι βέβαιο, ότι ακόμα και οι εμπνευστές αυτού του είδους των επιλογών για τις δημόσιες επενδύσεις -που είναι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι πιο φειδωλοί σ’ αυτούς τους προσανατολισμούς απ’ ότι, απεδείχθη, ότι είναι η Νέα Δημοκρατία.
Και είναι επίσης βέβαιο, ότι μία σειρά έργων κρατήθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας -και δεν ξέρω αν περιλαμβάνονται και αυτά- για να ενταχθούν στα ΣΔΙΤ όταν θα θεσμοθετούντο.
Και προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία, που σήμερα φέρνει αυτήν την επίκαιρη επερώτηση, να αγνοεί τις ευθύνες της για την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και την εκχώρηση του σε ιδιώτες, όπως δεν μπορεί να υποκρίνεται και το ΠΑΣΟΚ ότι αυτή τη στιγμή επανεξετάζοντας αυτήν την – όπως αναφέρθηκε χωρίς σοβαρή μελέτη- προοπτική κάλυψης των αθλητικών υποδομών της χώρας σύμφωνα μ’ αυτό το πρόγραμμα, ότι δεν θα προσανατολιστεί σε ένα καινούργιο γερό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Η κυρία Υφυπουργός, απέφυγε να μας πει τη γνώμη της για τα ΣΔΙΤ. Ο κύριος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εμμέσως αμφισβήτησε την σκοπιμότητα τους, αλλά ούτε και εκείνος ρητά τοποθετήθηκε ως προς αυτό.
Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω. Είναι μία επιλογή που πρέπει ριζικά να αναθεωρηθεί και να ανατραπεί, μπορεί και ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στη χώρα μας.
Οι δημόσιες επενδύσεις είναι κλειδί και άξονας. Και οι επιχειρηματολογίες ότι το δημόσιο δεν έχει χρήματα -ήδη απ’ αυτό το παράδειγμα που σας ανέφερα και φυσικά μπορούμε να κάνουμε βαθύτερη και πληρέστερη συζήτηση ως προς αυτό- μπορούν να ανατραπούν και δεν είναι πραγματικά βάσιμες.
Ευχαριστώ πολύ .
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αγορεύσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και εισερχόμεθα τώρα στην διαδικασία των δευτερολογιών, των επερωτώντων βουλευτών.
Πρώτος θα πάρει το λόγο, ο κύριος Ιωαννίδης. Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κ. Κουκοδήμος είπε, ότι τα περισσότερα είναι από το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν πριν από το 2004, το 2002, 2001 και ούτω καθ’ εξής.
Η πρώτη φορά που βάλαμε χάρτη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ήταν επί εποχής μου. Βάλαμε χάρτη και ερχόταν ο κάθε δήμαρχος και έβλεπε στην καρφίδα τι υπάρχει στο δήμο του.
Επομένως, ετεροχρονισμένα να μας λένε ότι θα κάνουν χάρτη και χάρτη όχι στο χαρτί, χάρτη ο οποίος υπάρχει στη γραμματεία Αττικής – τον αφήσαμε- στη γραμματεία Θεσσαλονίκης και χάρτης όλης της υπολοίπου Ελλάδας. Τώρα δεν ξέρω αν τα πήραν ή όχι. Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς, με καρφίδες το τι υπάρχει. Σας τα λέω γιατί δεν είστε πλήρως ενημερωμένοι και έχω όλη την καλή διάθεση και το ξέρετε. Σας λέω λοιπόν, ότι πριν αν ερχόταν ένας δήμαρχος στο Υπουργείο Εσωτερικών και περνούσε και από τη Γραμματεία γιατί κάτι ήθελε, του έλεγαν: Μη ζητάς, γιατί έχεις αυτό, έχεις εκείνο. Ένα αυτό.
Δεύτερον, με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2001 όλα τα στάδια μεταφέρθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους δήμους και έπαιρναν ένα βοήθημα το οποίο γινόταν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, για την συντήρηση κ.λπ.. Είκοσι οχτώ λοιπόν γήπεδα ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αυτά συντηρεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, άρα η χαρτογράφηση για έναν ο οποίος έχει ασχοληθεί είναι πολύ εύκολη γιατί είναι όλα γνωστά.
Πάμε τώρα στα ΣΔΙΤ, που είπε ο κύριος Δρίτσας και σε μια σύνοδο με τους ΟΤΑ άκουσα και από έναν εκπρόσωπο του ΚΚΕ το ίδιο και μετά κατάλαβα ότι δεν είναι έτσι. Εμείς όταν λέμε ΣΔΙΤ δεν εννοούμε ότι δίνουμε και παραχωρούμε το παραμικρό σε αυτόν, ο οποίος με διαγωνισμό θα βγει ότι θα παραλάβει και θα εκτελέσει το έργο. Εκτελεί το έργο και με το που τελειώνει το παραδίδει στο δήμο, στον οποίο ανήκει το οικόπεδο και έχει και ευθύνη για τη συντήρηση του έργου στα εικοσιπέντε χρόνια. Δηλαδή, τα χρήματα τα οποία πληρώνουμε εμείς είναι και η συντήρηση. Και ο δήμος έχει τα λειτουργικά έξοδα, πραγματικά.
Τώρα αν θα πούμε γιατί κάναμε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, εκατοστάρα, σε παραμεθόριο περιοχή που η θερμοκρασία είναι μείον δεκαπέντε βαθμούς κ.λπ σίγουρα τα έξοδα, που λέτε, συντήρησης, λειτουργίας είναι μεγάλα για τον απλούστατο λόγο ότι το πετρέλαιο που θα χρησιμοποιηθεί και η ζέστη που απαιτείται είναι θέματα τα οποία είναι ανάλογα με το ποιο γεωγραφικό χώρο της χώρας γίνονται. Άλλο είναι να γίνει στην Κρήτη και άλλο να γίνει στη Φλώρινα.

(ΒΜ)
(2XS)
Λέω λοιπόν για τα Σ.Δ.Ι.Τ., ότι αν είναι πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αποκλείσει τα Σ.Δ.Ι.Τ., εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο. Ας πει ο κ. Ευθυμίου ότι «αποκλείουμε τα Σ.Δ.Ι.Τ.».
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ήμουν ξεκάθαρος, κύριε συνάδελφε: Σ.Δ.Ι.Τ. ωφέλιμα για το δημόσιο, όχι για τους ιδιώτες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Μπράβο.
Αυτά λοιπόν τα 120 εκατομμύρια, κύριε Δρίτσα, τα οποία πηγαίνουν, όπως είπε ο κ. Κουκοδήμος, σε εκατόν πενήντα έως εκατόν εβδομήντα, εγώ λέω ότι σε εκατόν εβδομήντα θα πάνε στο τέλος τα χρήματα που θα πληρώσει η πολιτεία στα είκοσι πέντε χρόνια. Και ο τόκος επί εκατό διά του κεφαλαίου επί χρόνου –για να μπούμε λίγο στα μαθηματικά, για να δούμε τι πληρώνουμε- και το επιτόκιο είναι περίπου 1,60% το χρόνο. Εμείς έχουμε δανειστεί με 6,5%. Δάνειο είναι αυτό. Αντί να πάω λοιπόν στην τράπεζα και να πάρω ένα δάνειο με 2% ή 3%, εδώ ο τόκος βγαίνει λιγότερος απ’ ό,τι αν πήγαινα στην τράπεζα ή με οιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως βάλλεται τώρα η χώρα μας από τα ξένα κεφάλαια.
Επομένως βολεύει. Πληρώνουμε πολύ λιγότερα χρήματα στα είκοσι πέντε χρόνια. Έχει την ευθύνη της συντήρησης. Το πληρώνουμε και αυτό μέσα σ’ αυτόν τον τόκο. Και αναφέρομαι στον κ. Ευθυμίου, γιατί μπορεί για τα σχολεία να είχε δίκιο. Εγώ δεν ξέρω τι έγινε στα σχολεία και ούτε ανακατεύομαι σε θέματα που δεν ξέρω. Τα γήπεδα όμως αυτά δεν θα μπορέσουν να γίνουν ποτέ. Και επειδή τα περισσότερα είναι παραμεθόρια, θα πρέπει κάποτε να δώσουμε και στις φτωχές περιοχές, όπως στον Κορυδαλλό, κ.λπ., που ανήκουν στο Λεκανοπέδιο, γιατί έχουν μόνο οι πλούσιες περιοχές. Ας κάνουμε και στις φτωχές περιοχές. Έτσι είναι όλα αυτά διαλεγμένα: με πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα είναι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα τρία τέταρτα. Επομένως, εάν το νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να λέει ότι δεν έκανε πρόγραμμα το παλιό ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτό είναι δικό τους πρόβλημα.
Αυτό λοιπόν είναι ό,τι πρέπει για τα παιδιά μας. Είναι σε δήμους όλων των χρωμάτων. Αυτό αποδεικνύει ότι εμείς δεν είχαμε καμία θέληση να αβαντάρουμε κάποιους δικούς μας ή όχι γιατί τα παιδιά, τα οποία είναι είτε σε δήμο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είτε σε δήμο της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εμείς θέλουμε να έχουν την καλύτερη μεταχείριση, να μείνουν στις περιοχές τους και από εκεί και πέρα να μπορούν να έχουν ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία. Αυτό είναι το βασικότερο. Οι Γερμανοί, όπως ανέφερε η κα Βόζεμπεργκ, έχουν μειώσει τεράστια τα έξοδα υγείας γιατί έβαλαν τη δια βίου αθλητική εκπαίδευση από τα παιδιά μέχρι τους μεγάλους. Εμείς μιλάμε για μαζικό αθλητισμό. Δεν μιλάμε για πρωταθλητισμό. Μιλάμε για μαζικό αθλητισμό. Να μπαίνουν τα παιδιά, να βάζει ο δήμος μέσα και τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Είμαστε σε μια χώρα, η οποία έχει ελλείμματα. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Συμφωνώ και με τον κ. Ευθυμίου και με τον κ. Δρίτσα και με την Υπουργό. Εγώ λέω ότι αυτό είναι το καταλληλότερο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε μια ανάπτυξη, η οποία είναι υπέρ του δημοσίου. Μακριά από εμάς οτιδήποτε είναι υπέρ του επιχειρηματία. Για αυτό λοιπόν είπα και στην κυρία Υπουργό, αν τυχόν νομίζετε, να αλλάξουμε το σύμβουλο. Υπεγράφη από εμένα στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά η διαδικασία, το Φ.Ε.Κ., είναι από τον Ιανουάριο του 2009. Τον Αύγουστο βγήκε ο σύμβουλος και επειδή είναι μια κοινοπραξία συμβούλων –το λέω για να το καταλάβετε- και έπρεπε να φέρουν τα χαρτιά όλοι αυτοί που είναι μέσα, εγώ δεν γνωρίζω ούτε μισόν απ’ όλους αυτούς. Όλοι αυτοί λοιπόν για να φέρουν τα χαρτιά άργησαν δέκα με δεκαπέντε ημέρες -ούτε ξέραμε ότι θα γίνουν εκλογές- και μπήκαμε στη διαδικασία στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προκηρύχθηκαν και αυτές οι έκτακτες εκλογές.
Κυρία Υπουργέ, εγώ σας ζητάω να το δείτε. Ασχοληθείτε λίγο. Ξέρω ότι τρέχετε από το πρωί μέχρι το βράδυ για τον τουρισμό, που είναι η βιομηχανία της χώρας. Ξέρω όμως ότι έρχεται το καλοκαίρι. Και πράγματι, αν έχουμε καλό τουρισμό, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση, στην οποίαν βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πατρίδα. Ασχοληθείτε λίγο και δείτε από πού είναι το καθένα και από πότε έχει ξεκινήσει. Είναι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., από το 2001-2002. Δηλαδή, αυτό το τύπου «Γάνδης», που είναι στην Πολίχνη, εγώ το ακούω είκοσι χρόνια από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να το κάνει. Ο Δήμαρχος είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ρωτήστε για να καταλάβετε από πότε είναι αυτό το έργο. Και είπαμε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει είναι αυτός. Γιατί, αν πράγματι είχαμε χρήματα στις δημόσιες επενδύσεις, κύριε Δρίτσα, να είναι 60 εκατομμύρια για να κάνει αυτά τα έργα, δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτε άλλο, γιατί έχει και άλλες υποχρεώσεις η Γραμματεία. Και λέμε ότι άλλο είναι να πληρώνει 6 εκατομμύρια το χρόνο και να πληρώνει ένα τόκο 1,66%. Βγήκε από μένα. Μπορεί να κάνω λάθος. Ο τόκος είναι 1,66% το χρόνο. Και έχει και τη συντήρηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Ιωαννίδη, παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δείτε το λοιπόν, κυρία Υπουργέ. Όλοι αγαπάμε την πατρίδα και θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα χώρο καλύτερο. Γιατί ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα ως επί το πλείστον συμφωνώ ότι είναι εναντίον του μέλλοντος. Ας κοιτάξουμε λοιπόν και ορισμένα πράγματα και ενωμένοι να τα υλοποιήσουμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα τόσο την κυρία Υπουργό όσο και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος και δυστυχώς πάλι άκουσα τα ίδια. Το γνωστό, μπαγιάτικο πλέον, μοτίβο: «Δεν υπάρχουν λεφτά, παραλάβαμε ένα κράτος οικονομικά διαλυμένο, πρέπει να εξοικονομήσουμε, άρα για αυτό το λόγο σταματάμε δρομολογημένα έργα».
Η πρώτη σκέψη μου είναι πως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν». Αυτό το αντιπαρέρχομαι γιατί πλέον, όπως καταλαβαίνετε, είναι ευτράπελο και μόνο. Η δεύτερη σκέψη μου είναι ότι τα Σ.Δ.Ι.Τ. δίνουν την ευχέρεια της χρήσης ακριβώς αυτού του εργαλείου για να γίνει η εξοικονόμηση και να επιβαρυνθεί λιγότερο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Και υπενθυμίζω, ιδίως στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός αθλητικής βιτρίνας και όχι υποδομής, στοίχισαν κάτι παραπάνω από 12 δισεκατομμύρια από τα 2,5 δισεκατομμύρια, που ήταν προϋπολογισμένα αρχικώς. Τα πληρώσαμε κάπως ακριβότερα. Δεν κυβερνούσε βέβαια τότε η Νέα Δημοκρατία, η οποία εξέτρεψε τα δημόσια οικονομικά στο χάος, αλλά και πάλι αυτό το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων με απλά μαθηματικά είναι εκατό φορές μεγαλύτερο από τα 120 εκατομμύρια που προβλέπονται για αυτά τα είκοσι τέσσερα έργα, τα οποία δεν είναι έργα βιτρίνας, αλλά είναι έργα αιωνιότητας, αν μου επιτρέπετε αυτή τη λεκτική υπερβολή. Είναι έργα που μένουν. Είναι έργα που μένουν στην επαρχία. Είναι έργα που απασχολούν τη νεολαία.
Εγώ, κυρία Υπουργέ, δεν γνώρισα την Κέρκυρα από τον τουρισμό. Την γνώρισα από το Ν.Α.Ο.Κ., το Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Κερκύρας, αρκετά χρόνια πριν, όταν σαν αθλητής της υδατοσφαίρισης επισκεπτόμουνα διάφορες πόλεις της Ελλάδας και έπαιζα με το Ναυτικό Όμιλο Καβάλας. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά σε αυτού του είδους τον αθλητισμό. Μόνο φωτεινή υπάρχει. Το μόνο σκοτεινό και βρώμικο ήταν κάποια χτυπήματα κάτω από το νερό. Μόνο φωτεινή και υγιής πλευρά υπάρχει στο μαζικό αθλητισμό, ιδίως στον αθλητισμό που αφορά τη νεολαία και την επαρχία.
Επομένως, μην τα παγώνετε αυτά τα έργα. Έχετε μόνο να ωφεληθείτε. Έχουμε όλοι να ωφεληθούμε ως χώρα. Επαναδιαπραγματευθείτε, ενδεχομένως, τη σύμβαση συμβούλου. Είναι στην ευχέρειά σας. Δείτε τις προδιαγραφές των έργων, ενδεχομένως κάντε και κάποια εξοικονόμηση. Ο σύμβουλος θα σας τα πει και αυτά. Κάντε τα κολυμβητήρια προπονητήρια. Δεν είναι φοβερό. Είναι μια επαναδιαπραγμάτευση προς το οικονομικότερο. Μην τα κόβετε όμως.
Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και ιδίως του αθλητισμού της νεολαίας μεταξύ άλλων είναι και εθνικά ωφέλιμη. Τα παιδιά φεύγουν από κακές συνήθειες και έρχονται στον αθλητισμό. Μαθαίνουν στην προσπάθεια, μαθαίνουν τον ανταγωνισμό, μαθαίνουν την ευγενή άμιλλα. Μαθαίνουν ότι η αμοιβή είναι συνδυασμένη με τον κόπο. Φεύγουν από τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, που αποτελεί εθνικό μας καρκίνωμα αυτή την ώρα.
(2BM)
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ανάπτυξη, σε όλη τη χώρα, έργων αθλητικής υποδομής, όχι για τον πρωταθλητισμό, όπως είπε και ο προλαλήσας σε πολλά για τον αθλητισμό από μένα, αλλά για την άθληση της νεολαίας, όχι για έργα αθλητικής βιτρίνας, όχι για πρωταθλητές στη βάση ενός εθνικού πλάνου, που έρχονται, αν θέλετε, και σε περίεργες μεθόδους ντοπαρίσματος και καταρρέουν αυτά τα εθνικά σχέδια σαν χάρτινοι πύργοι, με το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ, αλλά με πρόγραμμα ανάπτυξης μαζικού αθλητισμού της νεολαίας.
Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας εμπεριέχεται και η δημιουργία αυτών των είκοσι τεσσάρων έργων αθλητικής υποδομής. Σας παρακαλούμε να το εξετάσετε όχι με διάθεση απαξίωσης και κατάργησης, αλλά με διάθεση ίσως βελτίωσης κάποιων όρων οικονομικής βιωσιμότητας. Για τη σκοπιμότητα, όμως, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, σαράντα τρείς μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει τώρα, για να δευτερολογήσει, η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για τρία λεπτά.
ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Πρόεδρε, η απάντηση της κυρίας Υπουργού και των τοποθετήσεων μου ενίσχυσε την άποψη που είχα πάντα και την έχουν πολλές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, απ’ ότι γνωρίζω και έχω συζητήσει, ότι ο αθλητισμός και ως Γενική Γραμματεία, θα έπρεπε να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.
Διότι, εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Με τη σημερινή μας επερώτηση στοχεύουμε στην ενίσχυση του αθλητισμού, σε επίπεδο αθλητικής παιδείας και σμίλευσης της νεολαίας κατά τη διάρκεια, ιδιαίτερα, της εφηβείας. Ο πρωταθλητισμός είναι μια άλλη παράμετρος, πολύ σημαντική για τη χώρα μας, που δεν έχει, όμως, θέση στο συζητούμενο θέμα, παρά το γεγονός ότι αθλητισμός και πρωταθλητισμός θα μπορούσαν σε μια ενιαία συζήτηση ακαδημαϊκού επιπέδου να αποτελούν μια ενιαία ολότητα.
Άκουσα την κυρία Υφυπουργό, κρίνοντας τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί στα πλαίσια της ανάληψης του συμβούλου, να πει επί λέξει –και το σημείωσα- ότι δεν ήταν συγκεκριμένες. Έχουμε σαν αντίλογο ότι αντίθετα η κυρία Υπουργός δεν ήταν συγκεκριμένη, ήταν απόλυτα αφηρημένη. Διότι, εάν δεν ήταν συγκεκριμένες οι μελέτες, θα έπρεπε να εξηγήσει και να απαντήσει σε ποιο σημείο έχουν καθυστερήσει και που, ενδεχομένως, δεν ήταν αποτελεσματικές.
Εάν, λοιπόν, επαναλαμβάνω κι εγώ σε ότι αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι προλαλήσαντες, το ζήτημα εστιάζεται στην ανάθεση του έργου από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία συμβούλων, να την αλλάξουμε. Είναι, όμως, τελείως διαφορετικό αυτό από το να λύνουμε μια σύμβαση, η οποία ουσιαστικά δίνει μια μεγάλη απογοήτευση σε είκοσι τέσσερις δήμους, οι οποίοι είχαν εστιάσει και επενδύσει την ελπίδα τους για την εκπόνηση αυτών των αθλητικών κέντρων μέχρι το 2013 και την ελπίδα σε κάποιους νέους, που θα είχαν κοντά στον τόπο κατοικίας τους αυτές τις δυνατότητες άθλησης.
Επίσης, το γεγονός ότι κατηγορήθηκε το ΣΔΙΤ –εντός ή εκτός εισαγωγικών- καλό θα είναι να είμαστε συγκεκριμένοι, γιατί μας παρακολουθεί όλη η Ελλάδα. Αναμφισβήτητα και εμείς ως Νέα Δημοκρατία, που υποστηρίζουμε τα προγράμματα ΣΔΙΤ, δηλαδή τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, εννοείται ότι είναι προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλοίμονο, όμως αν θεωρήσουμε, ότι και ο ιδιωτικός φορέας που υπεισέρχεται είναι χορηγός, είναι σπόνσορας. Όχι, βέβαια. Αναμφισβήτητα, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, υποκαθιστά –κατά κάποιο τρόπο- το δάνειο που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από μια τράπεζα, με αμφίβολους όρους και με αμφίβολη τη δυνατότητα να το έχουμε.
Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο και τελειώνοντας, κυρία Υπουργέ, παρακαλούμε να ανακαλέσετε τη λύση της σύμβασης, διότι αυτό δεν οδηγεί στην αναπτυξιακή πολιτική. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΣΔΙΤ, αλλά από το γεγονός ότι ήδη είστε έξι μήνες Κυβέρνηση και ακόμη ο αναπτυξιακός νόμος είναι υπό αναγγελία προς το τέλος του μηνός, όπως είχε εξαγγείλει η αρμόδια Υπουργός κ. Κατσέλη.
Ανάπτυξη, λοιπόν, με όλα αυτά τα επαχθεί μέτρα που πήραμε στον τόπο μας, αν δεν ξεκινήσει, αν μήτι άλλο, στο τέλος του έτους, που όλες οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες για τα μέσα του 2011, δεν πρόκειται να πάμε μπροστά.
Σε κάθε περίπτωση ο αθλητισμός που υπηρετούμε όλοι σε αυτήν την αίθουσα με τις ίδιες καλές προθέσεις, με αυτήν τη σύμβαση που είχε εκπονήσει η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο υπηρετείται, αλλά αναβαθμίζεται.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας για τρία λεπτά.
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υφυπουργέ, στην απάντησή σας επικαλεσθήκατε τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα. Μια απάντηση που αποτελεί τη μόνιμη επωδό, σε όλες τις απαντήσεις που δίνουν και άλλοι συνάδελφοί σας, Υπουργοί και Υφυπουργοί, για όλα τα θέματα που θέτονται ή που θέτουμε είτε πρόκειται αγροτικά έργα είτε για αρδευτικά φράγματα.
Είπατε ότι η ακύρωση είναι νόμιμη. Δεν είναι όμως, πολιτικά ηθική. Οι προλαλήσαντες συνάδελφοί μου και ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, κύριος Ιωαννίδης, μιλήσαμε με τέτοιο τρόπο που πιστεύω ότι έχουμε την πολιτική γενναιότητα, το πολιτικό θάρρος να λέμε τι σωστό έγινε και πριν το 2004, που πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Κυβέρνηση, τι σωστό δρομολογήσαμε εμείς στη διακυβέρνησή μας και τι πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής. Θέλουμε να είμαστε Κόμμα των άξιων και των αξιών, όπως λέμε και τώρα επίκαιρα, αλλά πιστεύουμε ότι άξιοι υπάρχουν και στους άλλους τους χώρους.
Και επειδή, κυρία Υφυπουργέ -γι’ αυτό και έκανα αναφορές στην προσωπικότητά σας, στην παρουσία σας, στην κινητικότητά σας- πίστευα, μέχρι να γίνεται Υφυπουργός, ότι έχετε το background –αν θέλετε- να σταθείτε υπεράνω των κομματικών στεγανών, που ίσως υπάρχουν, ιδιαίτερα στο Κόμμα σας πολύ περισσότερο από το δικό μας. Και γι’ αυτό σας καλούμε και σας ζητούμε να ανακαλέστε αυτήν την απόφαση και θα είναι ιστορική για το μέλλον της νεολαία, της αθλητιώσας νεολαίας, όπως λέγαμε κάποτε.
Επειδή, κάνατε κάποιες αναφορές για το άτυχο γεγονός του θανάτου αθλητού θέλω σαν γιατρό να πω ότι, δυστυχώς και για τη σχολική ιατρική, με τους σχολιάτρους που υπήρχαν κάποτε, και για την αθλητική ιατρική, είμαστε πάρα πολύ πίσω, είμαστε στα σπάργανα. Όλα γίνονται για τα μάτια. Βέβαια, θα μου πείτε, χρειάζονται χρήματα. Οι αθλητές είτε είναι μαθητές είτε είναι μεγαλύτεροι πρέπει να έχουν πλήρη ιατρική καρδιολογική εξέταση, μια σωστή κλινική εξέταση με καρδιογράφημα και ανάλογα το άθλημα, τεστ κοπώσεως ή υπερηχογράφημα καρδιάς.
Και ολοκληρώνοντας, να αναφερθώ για ακόμη μια φορά σε αυτό που επικαλείσθε, στο ότι έγινε η υπουργική απόφαση του κυρίου Ιωαννίδη 14 Σεπτεμβρίου ή που σας ενδιαφέρει η χωροταξία. Να σας πω ότι ο κύριο Ιωαννίδης επισκέφτηκε την Καστοριά Παρασκευή 28 Αυγούστου. Του θέσαμε εμείς εκεί, οι τοπικοί φορείς, στην αίθουσα της Νομαρχίας Καστοριάς, το τι θέλαμε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κύριο Ιωαννίδη, μιλήσαμε για το κολυμβητήριο και το γυμναστήριο. Δεν ήξερε εάν θα γίνουν εκλογές, φυσικά. Μπορεί να το ήξεραν πολλοί λίγοι στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού.
Δεσμεύτηκε, όμως, για την Καστοριά ότι θα κάνει ότι μπορεί, γιατί ήταν περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ίσως γίνουν εκλογές, ότι όσο ασκεί τα καθήκοντα να εντάξει και το κολυμβητήριο της Καστοριά και το γυμναστήριο που ζητούσαμε. Τελικά, ενέταξε μόνο το κολυμβητήριο. Δηλαδή, έλαβε υπόψη κάποια χωροταξικά κριτήρια, κάποια οικονομικά κριτήρια και έβαλε το κολυμβητήριο της Καστοριάς και δεν έβαλε το γυμναστήριο.
Άρα, λοιπόν, δείξτε γενναιότητα πολιτική, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσετε το πόρισμα της επερώτησης, το οποίο σας θέτουμε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Τελευταίος για να δευτερολογήσει είναι ο κ. Δημήτριος Σταμάτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δύο παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω.
Πρώτον, η κυρία Υπουργός, παρά την καλή της θέληση και την πραγματικά ουσιαστική παρουσία της στη Βουλή, όχι μόνο σήμερα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, έκανε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Κυρία Υπουργέ, δεν μας πείσατε, λυπάμαι που το λέω ειδικά σε εσάς, γιατί σας εκτιμώ ιδιαίτερα και βλέπω ότι κάνετε έναν αγώνα, βλέπω ότι είστε ένας άνθρωπος που ανήκετε σε αυτό το εκμοντερνισμένο –να το πω έτσι – ΠΑΣΟΚ, το νέο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό ήσασταν πολύ προσεκτική και στην τοποθέτησή σας.
Άκουσα και είπατε και πραγματικά αυτό είναι κομβικό σημείο ότι ένα μεγάλο μέρος ευθύνης για την οικονομική κατάσταση, φέρει και η Νέα Δημοκρατία. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο κύριος Ευθυμίου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ βεβαίως, ως προσωπικότητα, αλλά που ανήκει δυστυχώς στο παλαιό ΠΑΣΟΚ, που όλα τα χρεώνει στους άλλους, όλα τα χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία.
Κύριε Ευθυμίου, θέλω στο σημείο αυτό να δώσω μια απάντηση, την οποία συνηθίζω να δίνω και θα συνεχίσω να δίνω, γιατί μας ακούει και ο ελληνικός λαός. Πρέπει να σας πω ότι εσείς, ο Πρόεδρός σας, το όλον ΠΑΣΟΚ κράτησε τον ελληνικό λαό όμηρο επί ένα χρόνο, λέγοντάς του ότι εγώ έτσι κι αλλιώς, παίζοντας με τους θεσμούς και κυρίως, με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κάνω εκλογές, θα σας σύρω σε εκλογές.



(FT)

(FT)



(2FT)
Ξέρετε πολύ καλά ότι όταν έχουμε μία τέτοια μακρά προεκλογική περίοδο, οι δείκτες της οικονομίας απορρυθμίζονται. Ξέρετε πολύ καλά ότι η ψυχολογία είναι ο μεγάλος, ο ουσιαστικός, ο πρώτος ενδεχομένως πυλώνας για την άσκηση μιας υγιούς οικονομικής πολιτικής, άρα η ευθύνη σας είναι τεράστια, ειδικά δε για σας ο οποίος μετείχατε στην παλαιά κυβέρνηση του κυρίου Σημίτη. Δεν μιλώ ατομικά για σας, αλλά για την περίοδο εκείνη είναι ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη. Ας μην έχουμε αυτή την «καραμέλα» ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία και ότι «εμείς πάμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις ή να φτιάξουμε τα πράγματα».
Κυρία Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι απευθύνω κι εγώ την έκκληση που σας απηύθυναν οι κύριοι συνάδελφοι. Επαναφέρετε πραγματικά το πρόγραμμα. Η οικονομική βιωσιμότητα ή η σκοπιμότητα δεν είναι οι λόγοι για τους οποίους ακυρώσατε, λύσατε τις συμβάσεις. Είναι ο πολιτικός λόγος που αναφέραμε όλοι μαζί. Αυτό το έργο, αυτή η προσπάθεια έγινε επί Νέας Δημοκρατίας και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι δική σας άποψη, ότι κάποιοι πάνω από σας επιβάλλουν να ακυρώσουμε ό,τι έγινε επί Νέας Δημοκρατίας. Πώς θα φτιάξετε αυτά τα έργα αν δεν υπάρχει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; Πού θα βρείτε τα λεφτά για να φτιάξετε τα έργα;
Αύριο θα πάτε σε κάποιες επαρχίες, σε κάποιους νομούς. Οπωσδήποτε θα πάτε γιατί μέσα στην άσκηση των καθηκόντων σας επιβάλλεται να επισκέπτεσθε την περιφέρεια της Ελλάδος. Τι θα τους πείτε; Γιατί ακυρώσατε αυτά τα έργα; Είναι έργα τα οποία, όπως προείπαμε, οδηγούν τη νεολαία προς τον αθλητισμό και την αποτρέπουν από άλλες λειτουργίες οι οποίες είναι ύποπτες και επικίνδυνες και μας έχουν κοστίσει πάρα πολύ. Πώς θα δικαιολογηθείτε σ’ αυτούς τους ανθρώπους;
Θέλω να σας αναφέρω και έναν άλλο λόγο για τον οποίο υποστηρίζω αυτή τη θέση. Μέσα στα έργα δεν υπάρχει κανένα έργο για το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Θέλω όμως να σας πω ότι περιμένουμε κι εμείς να έλθει η σειρά μας. Αν δεν γίνουν αυτά τα έργα όπως έχουν μελετηθεί από τον κύριο Ιωαννίδη και όπως έχουν προγραμματιστεί, δεν θα έλθει η σειρά των υπολοίπων. Δεν ξέρω αν περνάτε από κει. Εγώ θα σας καλέσω να περάσετε από το νομό Αιτωλοακαρνανίας για να δείτε πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη γηπέδων, κολυμβητηρίων και αθλητικών χώρων. Θα ήθελα να το δείτε.
Περιμένουμε τη σειρά μας. Προχωρήστε σ’ αυτά τα έργα. Θα έλθει και η σειρά μας. Πραγματικά έχουμε διάθεση να περιμένουμε, αλλά όταν ξεκινάμε από την αρχή, καταλαβαίνετε ότι δεν θα έλθει ποτέ η σειρά μας και αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό.
Κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, απευθύνω αυτή την έκκληση και σ’ αυτό το σημείο κλείνω ενώνοντας τη φωνή μου με τη φωνή των συναδέλφων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): H Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδια και για τα θέματα αθλητισμού κυρία Γκερέκου έχει το λόγο για να δευτερολογήσει για δέκα λεπτά.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριοι συνάδελφοι, ίσως και να μην χρειάζεται να πω πολλά αυτή τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να αλλάξω τίποτα απ’ όλα αυτά που έχω πει. Αυτά που λέω τα πιστεύω και τα εκπροσωπώ. Δεν καθοδηγούμαι και δεν μου επιβάλλεται από κανέναν το τι θα πω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πιστεύω βεβαίως ότι κάθε τι που πρέπει να κάνουμε πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και δεν πρέπει ούτε ένα ευρώ του Έλληνα πολίτη να το δίνουμε σε έργα, σε πράξεις που δεν τις έχουμε καλά στοχευμένες προς απόδοση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για την ελληνική πολιτεία. Αυτή είναι η θεωρία μας, αυτή είναι η λογική μας, γι’ αυτό αυτή τη στιγμή έχουμε προβεί σ’ αυτή την ενέργεια. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι έχετε καλές διαθέσεις. Δεν είπα ότι η πρόθεση δεν είναι καλή, δεν είπα ότι δεν θέλετε να φτιάξουμε αθλητικά κέντρα για τα παιδιά μας σ’ όλη την Ελλάδα, όπως κι εμείς, όμως δεν το μελετήσατε σωστά, δεν το σκεφτήκατε σωστά.
Θέλω να σας θέσω μερικά ερωτήματα για να μου πείτε πόσο απαραίτητες είναι κάποιες επιλογές. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να υπερβάλλουμε και να σκεφτόμαστε μαξιμαλιστικά τη στιγμή που η χώρα μας προσπαθεί να βρει λύσεις, να βρει ασφαλή «λιμάνια» μέσα σ’ αυτή την «τρικυμία» όπου πραγματικά έχει πέσει. Είπα ότι βεβαίως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχετε εσείς αναλογιζόμενη –φαντάζομαι ότι και ο κύριος Ευθυμίου αυτό εννοούσε- ότι η ευθύνη έχει μέτρο και έχει αναλογία και δυστυχώς τα τελευταία έξι χρόνια –το γνωρίζει ο ελληνικός λαός- είχατε ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την κατάντια όπου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
Θα κάνω μία ερώτηση λοιπόν σε σχέση με τον μη εξορθολογισμό και με τη μη σωστή στόχευση και μελέτη, το πού πρέπει να γίνει τι και πόσο είναι αναγκαίο. Γιατί να γίνει το κλειστό γυμναστήριο στο δήμο Μίκρας; Μάλιστα, κύριε Ιωαννίδη, μιλήσατε για γεωθερμία, αλλά νομίζω ότι είναι το κλειστό γυμναστήριο της Θέρμης κι όχι της Μίκρας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Της Θέρμης είναι.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Γιατί λοιπόν αυτή τη στιγμή -που πρέπει να εξοικονομήσουμε και να εξορθολογήσουμε τις κινήσεις μας- να γίνει ένα κλειστό γυμναστήριο στο δήμο Μίκρας στο νομό Θεσσαλονίκης, όταν στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον δέκα, επτά στο αθλητικό κέντρο της Μίκρας, ένα στο Βότσι, ένα στην Καλαμαριά και δύο στο δήμο Θέρμης; ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Είναι συγκεκριμένο κλειστό γυμναστήριο…
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ακριβώς. Βεβαίως το θέμα της γεωθερμίας -αναφέρομαι σε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα που είπατε- είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο και ένας από τους βασικούς άξονες υλοποίησης έργων. Είναι η επιλογή και μέσα από την «πράσινη» τεχνολογία, μέσα από την «πράσινη» ανάπτυξη για οποιαδήποτε αθλητική υποδομή κάνουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Ιωαννίδη. Δεν είναι τρόπος αυτός για να συζητήσουμε. Ας αφήσουμε την κυρία Υφυπουργό να συνεχίσει.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Γιατί να γίνει ένα ανοικτό κολυμβητήριο στην Παλλήνη όταν υπάρχει ένα στον όμορο δήμο του Γέρακα; Γιατί να γίνει ένα κλειστό γυμναστήριο στην Καλαμάτα όταν υπάρχουν ήδη δύο τα οποία έχουν πολύ σοβαρές ανάγκες συντήρησης; Γιατί να γίνει ένα κολυμβητήριο στη Θήβα όταν κατασκευάζεται ήδη ένα στη Λιβαδειά;
Ένα καλό παράδειγμα για να δει κανείς τις υπερβολές της σύμβασης αυτής είναι τα έργα που προβλέπονται σε δύο νομούς, στη Λακωνία και στη Χαλκιδική. Από τη σύμβαση προβλεπόταν η κατασκευή δύο μεσαίου μεγέθους και δυναμικότητας υποδομών σε δύο όμορους δήμους της Λακωνίας.
Θα αναφερθώ στο κλειστό γυμναστήριο Γυθείου. Πρώτον, για το Γύθειο προβλεπόταν η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.815.000 ευρώ και το κόστος συντήρησης υπολογιζόμενο ως 20% επί του κόστους κατασκευής ανέρχεται στα 15.000 ευρώ τα οποία θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει επί είκοσι πέντε έτη στον ανάδοχο κατασκευαστή μαζί με τις δόσεις για το κόστος κατασκευής. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στον όμορο δήμο Έλους πρόσφατα έχει κατασκευαστεί ίδιου μεγέθους και δυναμικότητας κλειστό γυμναστήριο.
Δεύτερον, όσον αφορά στο κολυμβητήριο στο δήμο Έλους, πρόκειται για ένα κλειστό κολυμβητήριο με διαστάσεις 15 επί 15 επί 2,10. Το κόστος κατασκευής είναι 2.420.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος πάλι με την ίδια αναλογία, όπως είπα προηγουμένως, είναι 20.000 ευρώ επί είκοσι πέντε έτη συν τους τόκους στον ανάδοχο κατασκευαστή μαζί με τις δόσεις. Για τη συνεχή λειτουργία του απαιτείται προσωπικό δέκα ατόμων με ετήσιο κόστος περίπου 170.000 ευρώ, για καύσιμα κ.λπ. απαιτούνται 80.000 ευρώ κατ’ έτος, άρα έχουμε συνολικό ετήσιο λειτουργικό κόστος 250.000 ευρώ.
Αξίζει να πούμε το εξής: Ο δήμος Έλους είναι ένας παραλιακός δήμος της νότιας Λακωνίας. Η πρωτεύουσα του νομού είναι η Σπάρτη που διαθέτει ένα μικτό κολυμβητήριο 25 μέτρων ηλικίας περίπου 35 ετών. Το εύλογο λοιπόν για τους πολίτες της Λακωνίας θα ήταν να ζητήσουν την κατασκευή ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου διαστάσεων 35 μέτρων ούτως ώστε να μπορούν να φιλοξενούν και αγώνες πόλο για να αναπτυχθούν τα αθλήματα του υγρού στίβου που όλοι πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά.
Ποια είναι λοιπόν η αναγκαιότητα -ειδικά σ’ αυτό το πλαίσιο, σ’ αυτή τη στιγμή της χώρας μας- της ύπαρξης ενός απαρχαιωμένου και μικρού κολυμβητηρίου στο κέντρο του νομού, στην πρωτεύουσά του, και ταυτόχρονα της δημιουργίας ενός ακόμη μικρού κολυμβητηρίου σ’ ένα σχετικά μικρό πληθυσμιακό δήμο στα νότια του νομού; Επιπλέον, πώς θα εξασφαλίσει ο δήμος Έλους τα 250.000 ευρώ ετησίως για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του; Δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Δειγματοληπτικά μόνο τα ανέφερα αυτά.
Δεν έχω πολύ χρόνο και θα ήθελα να πω ότι στην ουσία όλοι καταλαβαίνουμε το θέμα. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μιλάμε μαξιμαλιστικά αυτή τη στιγμή για επιπλέον υποθήκευση της χώρας μας με τέτοιου είδους έργα; Δεν σας είπαμε εμείς ότι δεν θα κάνουμε κανένα καινούργιο αθλητικό κέντρο, ότι δεν θα αξιολογήσουμε τι είναι απολύτως απαραίτητο. Αντίθετα, στην πρωτολογία μου σας είπα ότι μέσα σ’ αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο θα αξιολογήσουμε σωστά, αφού πρώτα θα έχουμε το χάρτη και το επαναλαμβάνω.
(SX)

(3PM)
Δεν μιλάμε για κουκίδες στο χάρτη, κύριε Ιωαννίδη. Εσείς μιλήσατε για έργα που ήδη έχουν αποτυπωθεί -είκοσι επτά γυμναστήρια κλειστά- που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δεν μιλάμε μόνο γι’ αυτά. Μιλάμε γι’ αυτά που έχουν οι Δήμοι, γι’ αυτά που έχουν οι σύλλογοι, που έχουν οι ιδιωτικές εταιρείες. Μιλάμε για όλα, για ό,τι υπάρχει στη χώρα μας. Διότι βάσει αυτών θα κρίνουμε ποιες είναι οι ανάγκες σε κάθε τόπο, ούτως ώστε να κάνουμε και την υπέρβασή μας και γιατί όχι, να επιλέξουμε, εφόσον δεν έχουμε άλλη επιλογή και το θέμα των ΣΔΙΤ, που δεν τα δαιμονοποιούμε, αρκεί, όπως είπε και ο κ. Ευθυμίου, να είναι πραγματικά και αποδεδειγμένα προς το κοινό όφελος, προς όφελος του Δημοσίου.
Ναι, τα ΣΔΙΤ -και το έχει αποδείξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- τα έχει χρησιμοποιήσει κυρίως για έργα που δεν είχε την απαραίτητη τεχνογνωσία η χώρα μας για να μπορέσει να τα υλοποιήσει. Σε αυτά, βεβαίως και είμαστε σύμφωνοι. Για έργα, όμως, για τα οποία και την τεχνογνωσία έχουμε και ενδεχομένως με μία πολύ καλή, στοχευμένη, εξορθολογισμένη διαδικασία να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, γιατί να πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία, τώρα ειδικά και να κάνουμε αυτή την υποθήκευση για τόσα χρόνια;
Άρα, λοιπόν, για να μην υπάρχουν και παρερμηνείες και ευαισθησία υπάρχει και πολιτική στόχευση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ακόμη μία φορά: Δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ του Έλληνα πολίτη. Αρκετά έχει στραγγαλιστεί από, δυστυχώς, τα σκληρά μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε, εξαιτίας της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας. Αρκετά αυτή τη στιγμή υποφέρει ο Έλληνας πολίτης. Δεν πρέπει με τίποτα, ούτε κατά ένα ευρώ να του υποθηκεύσουμε τη ζωή του, χωρίς αυτό να είναι άκρως απαραίτητο και απόλυτα στοχευμένο.
Και ναι, θέλω να σας πω -και ειλικρινά είχα κάθε επίγνωση όταν έλεγα για θολές περιοχές στο χώρο του Αθλητισμού- ότι αυτό που είναι φωτεινό, είναι αυτή η προσπάθεια των αθλητών μας, αυτή η προσπάθεια των παιδιών μας και όσων ανθρώπων στηρίζουν –και παραγόντων και προπονητών- την προσπάθεια. Υπάρχουν, όμως, σκοτεινά και θολά σημεία και στο ποδόσφαιρο και σε όλους τους άλλους χώρους. Τα ξέρουμε όλοι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Και στη ζωή.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Στη ζωή, είπα, έχουν αντανάκλαση.
Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να εξυγιάνουμε, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αυτό το τόσο σημαντικό εργαλείο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας, αλλά χωρίς βιασύνες, χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια, με απόλυτη σύνεση και με απόλυτη λογική. Βεβαίως, μακάρι να έχουμε και τη συναίνεση. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πραγματικά δεν πρέπει να επικρατήσει ούτε το μικροκομματικό όφελος, ούτε το ψηφοθηρικό, ούτε ότι σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές για την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση. Γιατί, λυπάμαι, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτές τις πρακτικές, έργα τα οποία επιλέγονται βάσει κάποιων συμφερόντων.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Δεν μιλάω για εσάς προσωπικά. Μιλάω γενικότερα, ότι πρακτικές που έχουν να κάνουν με επιλογές ψηφοθηρικές, μικροκομματικές και που δεν έχουν άμεση σύνδεση με την απόλυτη ανάγκη της τοπικής κοινωνίας, δεν είναι στις δικές μας πρακτικές.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας, ακούσατε τη δευτερολογία της αρμοδίας Υφυπουργού, της κας Αγγελικής Γκερέκου κι έχετε το λόγο να δευτερολογήσετε.
Το λόγο, λοιπόν, έχει ο κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος για έξι λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε και πολύ συγκεκριμένος.
Κατ’ αρχήν, να πω στον κ. Ευθυμίου το εξής: Κύριε Ευθυμίου, μην κάνουμε πολιτική στις πλάτες των νέων, μιλώντας για σχολεία και για γυμναστήρια. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Και να πω ότι είναι ατυχές το παράδειγμα του να βάλουμε κάτω είκοσι επτά σχολεία ή είκοσι τέσσερα αθλητικά κέντρα. Είναι διαφορετικά τα κόστη, διαφορετικές οι συνθήκες.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Επί θητείας μου, την περίοδο 2000 – 2004, κατασκευάσαμε πενήντα κλειστά γυμναστήρια από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, άρτια, απίστευτου επιπέδου. Άρα, ξέρω γιατί μιλάω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Το γνωρίζω. Θα αναφερθώ πιο κάτω στο έργο σας. Εμείς δεν είπαμε κάτι γι’ αυτό. Και στην Πιερία κάνατε τέσσερα, αν θυμάστε, τα οποία είναι εξοπλισμένα και σωστά, στα οποία, όμως, δεν μπορούν δυστυχώς, λόγω διαστάσεων, να παίξουν οι ομάδες του χάντμπολ και του μπάσκετ. Είναι οι διαστάσεις τέτοιες, που δεν μπορούν οι ομάδες να προπονηθούν. Τι να κάνουμε; Είναι γυμναστήρια, είναι κλειστά. Συμφωνώ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, για να μη διακόψω τώρα τον κ. Κουκοδήμο, θα ήθελα μετά το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Εσείς επιμείνατε, βεβαίως, σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την ημερομηνία –το αναφέρατε κι εσείς- που υπογράφτηκε η συγκεκριμένη σύμβαση.
Σας είπα, όμως, με ημερομηνίες, πότε δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ΣΔΙΤ από πότε ήταν σε επεξεργασία. Ήταν από το 2006. Δηλαδή, ήταν ένα πρόγραμμα στο οποίο έχετε μεγάλη ευθύνη, διότι ήταν κι ένα πρόγραμμα της δικής σας κυβέρνησης. Είχατε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα περισσότερα από αυτά τα έργα. Τα βρήκαμε δηλαδή.
Κυρία Υπουργέ, εμείς πιστεύουμε ότι και βιώσιμα είναι τα έργα αυτά και απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες, όπως αντιλαμβάνομαι, όχι μόνο θα τα παγώσετε, αλλά, όπως εγώ κατάλαβα, πολύ απλά δεν θα τα κάνετε. Εσείς θα λογοδοτήσετε στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα λογοδοτήσουμε εμείς. Κι εσείς θα απαντήσετε στους πολίτες που δεν άκουσαν τι θα γίνει με το μέλλον αυτών των έργων.
Εξάλλου, είναι στη γενική σας πολιτική. Κόψατε τους Μεσογειακούς, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών. Κόψατε το μαζικό αθλητισμό. Τους κόβετε τους Μεσογειακούς. Προχθές ο κ. Γερουλάνος είπε –αν δεν με απατά η μνήμη μου- ότι θα πάμε σε περικοπές.
Σας λέω, λοιπόν, ότι η ΔΕΜΑ θα επανέλθει πολύ σύντομα με έγγραφό της στη χώρα μας και θα πει ότι θα χάσουμε τους Μεσογειακούς. Θα ξαναγυρίσουν στο Μαρόκο οι Μεσογειακοί.
Εγώ απορώ γιατί να πληρώνουμε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. Τα έχετε κόψει όλα. Δεν υπάρχει κάτι για τον Αθλητισμό. Έργα, προγράμματα κλπ. Ας σταματήσει, λοιπόν, κι αυτός. Ας πάει στη δουλειά του, εκεί που ήταν, ο άνθρωπος.
Λύσατε, λέτε, τη σύμβαση με το σύμβουλο επειδή αυτός άργησε. Εμείς πιστεύουμε ότι είχατε ήδη αποφασίσει τι θα γίνει με το θέμα των ΣΔΙΤ για τα αθλητικά. Δεν θα τα κάνετε καθόλου. Είμαστε σίγουροι γι’ αυτό.
Παγκοσμίως τα έργα και οι υποδομές, κυρίως τα αθλητικά, είναι σε προτεραιότητα σε όλα τα κράτη, εκτός από τη δική σας την Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και πηγαίνετε να συνδέσετε τα πάντα με την οικονομία, την οποία κατά την προσωπική μου άποψη εσείς καταντήσατε έτσι. Και θα σας πω και γιατί με παράδειγμα.
Το 2004 ανέλαβα Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Ξέρετε τι χρέος βρήκα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού; Διακόσια πενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Το 2006 που έφυγα, ξέρετε πόσο ήταν το χρέος αυτό; Είχε πέσει στα μισά. Άρα, ποιοι πολεμούσαν να ρίξουν το χρέος; Εσείς ή εμείς; Θα μου πείτε, είναι Ολυμπιακά έργα. Ας μη μιλήσουμε για τις αμαρτωλές συμβάσεις, τις οποίες υπογράψατε τότε με τις Ομοσπονδίες και τι αμαρτωλά έργα ήταν εκείνα.
Τέλος πάντων, φεύγουμε και από αυτό.
Όσο για το έργο σας, κύριε Ευθυμίου, σας είπα, είναι γνωστό. Εγώ και το επικροτώ και μακάρι να συνεχίσει έτσι, σε αυτή την προσπάθεια, και η καινούργια Υπουργός Παιδείας κλπ. Κάνατε πραγματικά πάρα πολύ καλή δουλειά. Κανένας δεν λέει το αντίθετο. Αυτό, όμως, είναι το κακό της Νέας Δημοκρατίας. Πάντα σας επικροτούμε για τα καλά και μόλις πάμε να αντιδράσουμε, γυρνάτε στο παρελθόν και μονίμως στο παρελθόν. Τι θα γίνει; Εγώ είμαι νέος άνθρωπος. Βαρέθηκα να κοιτάω πίσω, κύριε Ευθυμίου. Πρέπει να κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά.
Κάνουμε, λοιπόν, μία έκκληση: Εμείς –επειδή είπε η κα Γκερέκου, τι Αθλητισμό θέλουμε- ξέρουμε τι Αθλητισμό θέλουμε στη Νέα Δημοκρατία. Υπήρχε πρόγραμμα, το οποίο το συνεχίζουμε. Οι προγραμματικές μας δηλώσεις για τον Αθλητισμό είναι στο site της Νέας Δημοκρατίας -να το επισκεφθείτε- από τον πρώτο μήνα που ανέλαβα τομεάρχης, σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς και τους εμπλεκόμενους φορείς. Εσείς δεν ξέρουμε τι έργο θέλετε τελικά και τι θέλετε να κάνετε με τον Αθλητισμό. Εσείς τον απαξιώνετε. Δεν έχετε Υφυπουργό αυτή τη στιγμή. Έχετε έναν Γενικό Γραμματέα που δεν σας ενημερώνει προφανώς για τις πράξεις του. Κι έρχεστε εδώ, χωρίς να έχετε μελετήσει το παραμικρό, για να μας πείτε τι; Τελικά θα γίνουν αυτά τα έργα ή όχι;
Μας λέτε για ένα πρόγραμμα το καλοκαίρι. Πρώτη φορά ακούω εγώ στη θητεία μου και ως Γενικός Γραμματέας και ως Βουλευτής, ότι θα γίνει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον Αθλητισμό το καλοκαίρι. Θα το καταθέσετε προφανώς το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Για τον επόμενο Προϋπολογισμό προφανώς μιλάτε, γιατί προς το παρόν δεν είπατε κάτι.
Για να κλείσουμε αυτό το θέμα, γιατί κουραστήκαμε, κυρία Γκερέκου, πέρασε και η ώρα, είναι σήμερα και γιορτή, εμείς κάνουμε έκκληση να φέρετε αυτό το Πρόγραμμα πίσω. Είναι βιώσιμο και πρέπει να γίνει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υφυπουργός κα Αγγελική Γκερέκου έχει το λόγο για να τριτολογήσει.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κατ’ αρχάς, δεν λύσαμε τη σύμβαση κατά του συμβούλου. Δεν σας είπαμε, κατά του συμβούλου. Κατά των επιλογών. Είναι τελείως διαφορετικό αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Και μου είπατε ότι δεν απαντήσαμε ποια από αυτά τα έργα θα γίνουν. Μα, τόση ώρα προσπαθούσα να σας εξηγήσω ποια είναι η διαφορετική μας φιλοσοφία. Πώς μπορούμε αυτή τη στιγμή να σας απαριθμήσουμε, από τη στιγμή που σας είπα ότι οι ανάγκες της ελληνικής Περιφέρειας –και όχι μόνο- και των μεγάλων αστικών κέντρων, δεν είναι απόλυτα σαφείς και καταγεγραμμένες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα; Δεν μίλησα για την προαναγγελία των δημοσίων δαπανών που θα ενταχθούν τα έργα. Σας μίλησα για το σχεδιασμό, για τον ακριβή σχεδιασμό.
Όσον αφορά άλλα έργα, που φαίνονται από την πρώτη ματιά ότι είναι πολύ αναγκαία, όπως της Καστοριάς το κλειστό, όπως στην Ηγουμενίτσα, αυτά βεβαίως είναι έργα που δεν χρειάζεται να έχουμε μία σύμβαση συνολική, είκοσι τεσσάρων έργων, για να πούμε ότι αυτά θα τα κάνουμε. Σας είπα δύο, τα οποία πραγματικά θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά. Και σας είπα, ενδεικτικά και πάλι.
Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ –γιατί δεν μου απαντήσατε στα ερωτήματα που έκανα- αν θεωρείτε πραγματικά απαραίτητα αυτά τα έργα, που στην ουσία μπορούν να καλύπτονται πάρα πολύ καλά από τους όμορους δήμους ή από έργα που ήδη υπάρχουν. Στο Νομό Χαλκιδικής, που είναι κι ένας μικρός πληθυσμιακά Νομός, χωρίς μεγάλο αριθμό αθλητικών σωματείων, διαθέτετε ήδη ένα από τα πιο πυκνά δίκτυα κλειστών γυμναστηρίων. Υπάρχουν και λειτουργούν ήδη πέντε κλειστά γυμναστήρια. Και μόνο το ένα από αυτά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αγώνες μπάσκετ.
(ps)
(3SX)
Είναι ο Νομός με τις περισσότερες υποδομές, που έχει κατασκευάσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Για τριάντα δύο συνολικά αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία αθλητικά σωματεία με τη σύμβαση, προσθέσατε στο δυναμικό του νομού άλλο ένα μικρό κλειστό γυμναστήριο, αλλά και ένα κλειστό κολυμβητήριο στον Πολύγυρο και ένα ανοικτό στα Νέα Μουδανιά.
Άλλοι νομοί -γιατί πρέπει να μιλάμε και για ισομερή και για όσο μπορούμε πολύ πιο δίκαιη κατανομή, έτσι δεν είναι;- έχουν λιγότερες υποδομές. Νομίζω είναι και αρχή μας αυτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Κόψτε κάτι.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ά, δηλαδή ρίχνουμε όσα έργα θέλουμε, έτσι για να κάνουμε εντύπωση και από εκεί και πέρα..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Κόψτε κάτι και αφήστε κάτι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν είναι ευγενικό να διακόπτετε και οι δύο την κυρία Υπουργό.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Άλλοι νομοί, λοιπόν -και γνωρίζετε πολύ καλά με πολύ περισσότερα αναγνωρισμένα σωματεία- έχουν εξαιρετικά, πραγματικά λιγότερες υποδομές.
Γι’ αυτό, σας μιλάμε για ένα πολύ καλομελετημένο σχεδιασμό με ισομέρεια, με ισονομία, όπως θα πρέπει, με δίκαιη αντιμετώπιση και της περιφέρειάς μας και των αστικών μας κέντρων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην αρχή συμφωνούμε ότι ο αθλητισμός -για να μην το πούμε για πολλοστή φορά- είναι ό,τι πιο σημαντικό για τα παιδιά μας, μαζί με την παιδεία και μαζί με όλα αυτά που διαμορφώνουν την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Θέλουμε, όμως, έναν αθλητισμό –γιατί με ρωτήσατε τι αθλητισμό θέλουμε, και αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση- με μια λέξη που συγκεντρώνει όμως, την φιλοσοφία μας, ανθρωποκεντρικό. Και αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δύο Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι έχουν ζητήσει το λόγο. Επί προσωπικού είναι κ. Ευθυμίου;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Μόνο με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ναι, αλλά ο Κανονισμός μας επιτρέπει, μόνο αν εξηγήσετε ότι υπάρχει λόγος.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, με την ανοχή σας θα ήθελα μετά από δύο προσωπικές αναφορές από τον κ. Σταμάτη και από τον κ. Κουκοδήμο να πω το εξής.
Πιστεύω ότι πρέπει να τελειώσουμε με τα σύμβολα στην πολιτική παλαιά και νέα. Παλιός, νέος. Σωστές πολιτικές και λάθος πολιτικές. Αυτό χρειάζεται ο τόπος.
Εγώ σέβομαι πάντα τον κάθε έναν από εμάς. Τον Κουκοδήμο τον έχω καμαρώσει ως αθλητή, τον Γιάννη τον Ιωαννίδη ως άνθρωπο του αθλητισμού που έφερε στην Ελλάδα τρόπαια, αλλά από την άλλη μεριά ο καθένας έχει το δικαίωμα της συμβολής από τη δική του πλευρά.
Επειδή, λοιπόν, είπε ο κ. Σταμάτης για παλαιούς, εγώ είμαι βαθιά περήφανος που το 1982-1985, στο Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού με τον Κώστα Λαλιώτη, εισαγάγαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Αυτό δεν είναι παλαιό, είναι πάντα το καινούργιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Και τον Γιώργο Κασσιμάτη.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Τον αείμνηστο Γιώργο Κασσιμάτη, τον απίστευτα ξεχωριστό αυτόν άνθρωπο του αθλητισμού.
Αυτό δεν είναι παλαιό, είναι διαρκώς επίκαιρο, γιατί όσο ομορφιά έχει ο πρωταθλητισμός, χωρίς το βάθρο του διευρυμένου μαζικού λαϊκού αθλητισμού δεν μπορεί να υπάρξει. Το ίδιο ακριβώς και ο σχολικός αθλητισμός.
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι αυτό που είναι ο πυρήνας των πολιτικών, μπορεί να αποτελέσει και ένα σημείο συναίνεσης. Όπως, εξήγησε η κυρία Γκερέκου, εμείς θα θέλαμε τη συναίνεση σε ένα σχεδιασμό που να αφορά την ουσία των αθλητικών, που η ουσία των αθλητικών δεν είναι πάντα ταυτισμένη με τις επιλογές της μιας κάποιας συγκυρίας και κυρίως, για τον τρόπο αυτών των πολιτικών. Ήθελα απλώς να προσθέσω αυτό.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Ανατολάκη, έχετε ανοχή ενός λεπτού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ: Δεν είναι επί προσωπικού.
Θα ήθελα να πω μόνο ότι ξέρουμε πολύ καλά ότι ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς όλους, τον κόσμο όλο. Άρα, θα πρέπει εδώ πέρα μέσα να μην κοιτάμε κομματικά ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νέα Δημοκρατία, ΛΑ.Ο.Σ., Κ.Κ.Ε., ΣΥΡΙΖΑ για να μην γίνουν κάποια πράγματα.
Αναφερθήκατε σε κάποια γυμναστήρια που δεν πρέπει να γίνουν για τους δικούς σας λόγους.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Δεν είπα κάτι τέτοιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ: Εγώ θα ήθελα να πω ότι στη Β΄ Πειραιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια θέλουν να γίνει ένα αθλητικό κέντρο. Ο κύριος Πρόεδρος το ξέρει πάρα πολύ καλά. Εγώ είμαι καινούργιος μέσα στο Κοινοβούλιο, ο κύριος Πρόεδρος ξέρει πολύ καλά τι τραβάνε και πως έχουν όνειρο για να γίνει πραγματικότητα αυτό εδώ.
Άρα, αυτό το όνειρο μην το αφήσετε να πετάξει. Εύχομαι να γίνει πραγματικότητα. Αλήθεια σας λέω.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρία Υπουργέ, μπορείτε να κλείσετε με μία σύντομη παρέμβασή σας.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Καταρχάς να πω ότι σέβομαι πραγματικά όλους τους αθλητές από οποιαδήποτε χώρο και εσάς, κύριε Ανατολάκη και σίγουρα είστε αυτοί που με μεγαλύτερο πάθος δικαιούστε πραγματικά να στηρίζετε τα οράματα και τα όνειρά σας.
Είμαστε κοντά σας σε αυτά τα οράματα και όνειρα. Βεβαίως, όπως είπα και προηγουμένως, ακριβώς γι’ αυτό το πεδίο δεν χρειάζονται μικρές, κομματικές, αν θέλετε, παρωπίδες.
Άρα, και για τον Πειραιά, που όλοι αγαπάμε και για κάθε περιοχή της χώρας μας που είναι πανέμορφη, είμαστε εδώ στη διάθεσή σας με σύνεση, με λογική και με σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων μας να συμφωνήσουμε στο τι πρέπει να γίνει στην κάθε περιοχή.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Με το ήθος, λοιπόν, που διδάσκει ο αθλητισμός ολοκληρώνουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνεδρίασή μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 28/17-3-2010 επερώτησης.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14.22΄ λύεται η συνεδρίαση για την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και συζήτηση επερώτησης σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ









1 / 185 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 23/4/2010 AA0423PM.DOC

Τελευταία Αποθήκευση: 23/4/2010 4:54:00 μμ Από: A.trachana
Εκτυπώθηκε: 23/4/2010 1:10:00 μμ


PDF:
es20100423_1.pdf
TXT:
es100423_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ