Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΙΔ' 01/04/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΔ΄
Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 1 Απριλίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Νικόλαο Ζωΐδη Βουλευτή Δωδεκανήσου, τα ακόλουθα:
Η Βουλευτής Ρεθύμνου κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κουρητών Νομού Ρεθύμνου ζητεί να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας της περιοχής του.
Ο Βουλευτής Επικρατείας κ. Ηλίας Μπεριάτος κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Προσώπων για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Ομάδα Πολιτών Πανοράματος Νομού Θεσσαλονίκης ζητεί να επαναλειτουργήσει το ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος Θεσσαλονίκης ως διθέσιο κλασσικό και ολοήμερο νηπιαγωγείο.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας ζητεί την αποκατάσταση νομιμότητας που αφορά στα μελετητικά πτυχία των περιβαλλοντολόγων.
Ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αθηνών κ. Ιωάννης Δραγάσακης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Προσωπικού Δήμου Πεταλούδων Ρόδου ζητεί την καταβολή της μισθοδοσίας στα μέλη του, των εισφορών στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τους.
Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Γεώργιος Καλαντζής κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας ζητεί να συμπεριληφθεί η πατάτα στο πακέτο ενίσχυσης αγροτικών προϊόντων.
Η Βουλευτής Χίου κυρία Ελπίδα Τσουρή κατέθεσε αναφορά με την οποία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου ζητεί την ολοκλήρωση του φράγματος Κόρης Γεφύρι για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος της Χίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 2 Απριλίου 2009.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 681/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, τις ρυθμίσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου κ.λπ..
2. Η με αριθμό 682/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ιωάννη Σκουλά προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. που επιβαρύνει οικονομικά τους καρκινοπαθείς κ.λπ..
3. Η με αριθμό 692/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη δασοπροστασία και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών κ.λπ..
4. Η με αριθμό 685/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου Αλαβάνο προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των συμβασιούχων πυροσβεστών κ.λπ..
5. Η με αριθμό 687/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την επίθεση σε στελέχη της Φοιτητικής Οργάνωσης Συναγερμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ.λπ..
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 683/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεωργίου Ντόλιου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τη διακοπή συνεργασίας της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ με τους κτηνοτρόφους της Μακεδονίας και της Θράκης κ.λπ..
2. Η με αριθμό 691/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Ζιώγα προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. κ.λπ..
3. Η με αριθμό 684/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο με τους άντρες κ.λπ..
4. Η με αριθμό 688/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της νέας τουρκικής συνοριοφυλακής κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 έως 14 του νομοσχεδίου. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι τροπολογίες ως μία ενότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Ο κ. Ζωΐδης έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Έχω την εντύπωση, κύριε Πρόεδρε, ότι θα συζητηθούν όλες οι τροπολογίες μαζί;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Όλες οι τροπολογίες μαζί ως μία ενότητα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Να ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα εύκολα. Μιλάω για την τροπολογία που έχει αναφορά στην εφαρμογή του ν. 3668/2008 σχετικά με την επιβολή κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις και τη διαδικασία η οποία προβλέπεται όσον αφορά το διοικητικό έλεγχο και τις σχετικές πράξεις επιβολής προστίμων, όπου διαπιστώθηκε ότι οι χρόνοι με τους οποίους μπορούν οι παραβάτες να προσφεύγουν και οι χρόνοι που απαιτούνται για να παρέμβει είτε το Υπουργείο, είτε οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών, κυρίως στην περιοχή Αττικής, είναι ασφυκτικοί και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με βάση αυτά που προβλέπει ο νόμος. Γι’ αυτό και ζητείται παράταση, επιμήκυνση αυτού του χρόνου.
Κύριε Υφυπουργέ, εκτιμώ ότι οι παραβάσεις, με την οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος, θα αυξηθούν. Θα γίνουν ακόμα δυσμενέστερα τα περιθώρια που θα μπορούν και οι πολίτες και οι υπηρεσίες να αντιδράσουν, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι εκόντες- άκοντες θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία, δεδομένου ότι είναι λογικό να μπορούν οι πολίτες να ασκούν τα ένδικα μέσα που δικαιούνται για να μπορέσουν να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους.
Η δεύτερη σχετικά εύκολη τροπολογία που θα συζητήσουμε αναφέρεται στην Ωνάσειο Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, όπου ζητούνται παρεκκλίσεις ως προς τη χρήση του κτηρίου, δηλαδή τη χρησιμοποίηση των δύο υπογείων ως χώρων κυρίας χρήσεως για να γίνονται εκεί συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις και την υπέρβαση στο μηχανολογικό όροφο του 2,20, όπως προβλέπεται στη μελέτη, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργικότητα του κτηρίου και κάποιες υπερκατασκευές στο δώμα.
Θα υπερψηφίσουμε και αυτή την τροπολογία, κύριε Υφυπουργέ, διότι πιστεύουμε ότι η Ωνάσειος Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών είναι ένα Ίδρυμα το οποίο προσφέρει και στον πολιτισμό και στις άλλες λειτουργίες της κοινωνίας μας.
Οφείλω όμως και ως μηχανικός να επισημάνω ότι θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο ξεκάθαρη η αιτούμενη παρέκκλιση τουλάχιστον ως προς το 2,20 που απαιτείται να υπερβεί η κατασκευή στο μηχανολογικό όροφο. Ξέρουμε ότι όταν ξεπεράσουμε το 2,40 οποιοσδήποτε χώρος προσμετράται στο συντελεστή δόμησης, όπως επίσης ξέρουμε ότι τα ειδικά κτήρια –εν προκειμένω για ειδικό κτήριο πρόκειται- τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ενασχόλησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Υπερψηφίζουμε, λοιπόν, και αυτήν την τροπολογία υπό την προϋπόθεση ότι θα διασαφηνιστεί το ποια θα είναι η υπέρβαση στο μηχανολογικό όροφο –κάτι που δεν αναφέρεται στην τροπολογία- όπως επίσης υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου θα εκφράσει άποψη περί της λειτουργικότητας και των όψεων του κτηρίου που θα ανεγερθεί.
Είναι προϋποθέσεις που νομίζω ότι πρέπει να τεθούν στην προκειμένη περίπτωση για να διασφαλίσουμε κάποια ελάχιστα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση του κτηρίου και την ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό της πόλης των Αθηνών, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ογκώδες κτήριο και άρα, θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όσον αφορά την επιβάρυνση του δομημένου περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται έστω και για δημόσιο κτήριο. Ίσα-ίσα τα δημόσια κτήρια θα έπρεπε να αποτελούν το παράδειγμα της σωστής δόμησης, αν θέλουμε να έχουμε απαιτήσεις και από τους πολίτες να προσαρμόζονται στις πολεοδομικές και άλλες διατάξεις.
(MB)
(MT)
Και τα εύκολα τελείωσαν, κύριε Υφυπουργέ. Αναφερόμεθα στην τροπολογία περί την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης.
Παρατήρηση πρώτη. Λέχθηκε και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προχθές. Θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται αυτή η τροπολογία στην Ολομέλεια του Εθνικού Κοινοβουλίου είναι τουλάχιστον άκομψος, για να μην πω απαράδεκτος. Δεν είναι δυνατόν θέματα που άπτονται της επιβίωσης πλέον εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας να εισέρχονται προς συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία λάθρα, χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και χωρίς να ακουστεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και των φορέων, αλλά ουσιαστικά να αποπειράται να υφαρπαγεί η ψήφος των Βουλευτών για θέματα ιδιαιτέρως σοβαρά. Είναι ένα ατόπημα του Υπουργείου Οικονομίας. Το επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος. Το αποδέχθηκαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Η Κυβέρνηση δυστυχώς επιμένει στις ανορθόδοξες διαδικασίες που επέλεξε για να συζητήσουμε και αυτό το θέμα.
Παρατήρηση δεύτερη και επί της ουσίας, κύριοι Υφυπουργοί. Παρακαλώ αλλάξτε την επωνυμία της τροπολογίας. Δεν πρόκειται για εισοδηματική πολιτική. Πρόκειται για ανεισοδηματική πολιτική όταν δεν θα δοθεί αύξηση το 2009 στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν μεικτές αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ, δηλαδή περίπου σε 480.000 υπαλλήλους, όπως ανεκοινώθη, αφού τουλάχιστον 478.000 υπάλληλοι αμείβονται με πάνω από 1.700 ευρώ. Και αντί στους υπολοίπους να γίνει έστω μια τυπική αύξηση, αντί δηλαδή να γίνει αύξηση επί του μισθού τους, δίνονται επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι τα 500 ή τα 300 ευρώ, «ο μποναμάς», όπως εγώ τον χαρακτήρισα, που θα πάρουν οι υπάλληλοι που έχουν από 1.100 μέχρι 1.700 ευρώ αντί να προσμετρηθούν ως ποσοστό στο μισθό τους και άρα να παγιώσουν ένα δικαίωμα για την επόμενη χρονιά, που θα έχει να κάνει και με την αύξηση του μισθού τους αλλά και με την επήρεια στις απολαβές τους, στο εφάπαξ τους όταν θα έρθει η ώρα, χαρακτηρίζεται «έκτακτο επίδομα». Η Κυβέρνηση τεχνηέντως προσπάθησε να ποσοστικοποιήσει αυτή την έκτακτη εισφορά λέγοντας ότι «δίνουμε παραπάνω από ό,τι δικαιούνται» χωρίς ουσιαστικά όχι απλά να έχουν αύξηση, αλλά να είναι και βέβαιο ότι θα έχουν μείωση στις αποδοχές τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ δύο λεπτά ακόμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεχίστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Έλεος, κύριοι Υφυπουργοί! Επιτρέψτε μου να λαϊκίσω. Μια βόλτα σε μια Επιτροπή καλύπτει το χρονιάτικο που παίρνουν οι ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι υπάλληλοί μας, για μας τους Βουλευτές.
Όσο για το λεγόμενο «χαράτσι» των 1.000, 2.000, 3.000 και 5.000 ευρώ κι αυτή η επιβολή γίνεται κατά έναν τρόπο εντελώς ανορθόδοξο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν κάποιος που έχει έσοδα 79.000 ή 80.000 ευρώ να πληρώνει ένα χιλιάρικο και κάποιος που έχει έσοδα 81.000 ευρώ να πληρώνει δύο χιλιάρικα. Αν αυτό είναι απονομή δικαίου όσον αφορά τον καταμερισμό των βαρών, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά.
Και δεν μας φθάνουν όλα αυτά, κύριοι Υφυπουργοί, όλος αυτός ο ζόφος και η ανασφάλεια που ζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά έχουμε και δημοσιεύματα σημερινά στις εφημερίδες όπου λέγεται ότι στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων γίνεται κατακράτηση του 50% ενός μισθού κι όπου, κατά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, επιβάλλεται μείωση 2% στα επιδόματα, κι όπου ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού ζητεί να επιβληθούν μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρετε, κύριοι Υφυπουργοί, τι μου θυμίζει αυτό όσον αφορά την κατάσταση στην οικονομία μας, που μια μεγάλη της μάζα είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Μου θυμίζει ότι έχουμε έρθει στην περίοδο της Μαρίας Αντουανέτας και θα το αναλύσω αυτό. Μέσα σ’ όλα αυτά το μόνο που στεντορεία τη φωνή η Κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι είναι οικονομικό μέτρο είναι η μείωση των τελών ταξινόμησης. Όταν δεν έχουμε να φάμε μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε αυτοκίνητα με 300, 500, 1.000 ευρώ λιγότερα. Αυτό μου θυμίζει τη Μαρία Αντουανέτα που όταν ο λαός απαιτούσε ψωμί γιατί δεν είχε ψωμί να ζήσει στη Γαλλία προ της Γαλλικής Επανάστασης εκείνη απαντούσε: «φάτε παντεσπάνι». Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα επιβίωσης αλλά έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε αυτοκίνητο με 300, 400, 500, 1.000 ευρώ λιγότερα. Κι όλα αυτά εκθέτουν την Κυβέρνηση ανεπανόρθωτα και εκτίθενται προς τον ελληνικό λαό αποσπασματικά. Έχετε χάσει τον έλεγχο, κύριοι Υφυπουργοί. Η οικονομική κατάσταση πέραν της άθλιας κατάστασης που βρίσκεται προφανώς έχει ξεφύγει από κάθε δυνατότητα ελέγχου. Και επειδή η απώλεια του ελέγχου σημαίνει και απώλεια των δικαίων των πολιτών και απώλεια της δυνατότητας της χώρας για ανάπτυξη, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφήστε τα μήπως κάποιοι άλλοι τα κάνουν καλύτερα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς τον κύριο συνάδελφο.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Αντώνη Σκυλλάκο και ως ειδικό αγορητή τον κ. Νικόλαο Γκατζή.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Βολουδάκης για οκτώ λεπτά.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με την τροπολογία που αφορά και το Υπουργείο, το σχέδιο νόμου του οποίου συζητούμε αυτές τις μέρες. Προτείνεται με την τροπολογία που έχει εισαχθεί από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών να διευρυνθούν τα χρονικά όρια τα οποία έχουν να κάνουν με την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών κατά της επιβολής προστίμων για αγορανομικές παραβάσεις. Με νόμο που ψηφίστηκε το 2008 έχει οριστεί μία νέα διαδικασία επιβολής κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις η οποία έχει ήδη αποτελέσματα και αυτό φαίνεται ακριβώς από τον όγκο εργασίας που υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου καθώς οι ενδικοφανείς προσφυγές έρχονται στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου για εξέταση. Είναι απαραίτητο να διευρυνθούν τα χρονικά όρια τόσο της υποβολής όσο και της εξέτασης των προσφυγών αυτών για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα το σύστημα αυτό. Από τη συζήτηση που έχει γίνει γενικότερα για τα θέματα της αγοράς στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τις μέχρι σήμερα ονομαζόμενες «εισπρακτικές εταιρείες» πιστεύω ότι καθίσταται σαφές ότι πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία ελέγχου της αγοράς όσο γίνεται πιο αποτελεσματική και ενδελεχή και μ’ αυτή την έννοια πιστεύω ότι είναι πολύ θετικό το ότι εισάγεται αυτή η τροπολογία, η ανάγκη της οποίας έχει προκύψει από την πράξη, από τη διοικητική πρακτική.
Έχουμε επίσης την τροπολογία η οποία έχει συζητηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυτές τις μέρες ήδη, αυτή της εισοδηματικής πολιτικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και στους πολύ δύσκολους καιρούς είναι πολύ δύσκολες και οι αποφάσεις και είναι αναγκαστικά δύσκολη και η πολιτική διαδικασία γύρω από όλα αυτά. Υπάρχουν ορισμένοι πολύ σκληροί περιορισμοί για τη χώρα μας στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Υπάρχουν ορισμένοι πολύ σκληροί περιορισμοί που προκύπτουν από αδυσώπητους αριθμούς. Δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι αδυσώπητοι αριθμοί του τεράστιου δημοσίου χρέους, δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι αδυσώπητοι αριθμοί των υποχρεώσεων της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για το χρέος, όσο και για το έλλειμμα, το οποίο με πολύ σκληρή προσπάθεια, πρώτα απ’ όλα προσπάθεια του ελληνικού λαού, έχει μείνει στα όρια τα οποία θα έπρεπε να είναι, έστω κι αν το 2009 ξεπεραστεί λίγο σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Και πάλι θα είναι καλύτερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
(GK)
(1MB)
Παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι η προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών και ειδικά του περιορισμού του δημοσίου χρέους, περιορίζει τις δυνατότητες της Κυβέρνησης να ασκήσει πολιτική από πολλές πλευρές.
Αυτό είναι μια υποχρέωση της χώρας που ισχύει και θα ίσχυε όποιος και να ήταν στην Κυβέρνηση. Και πρέπει να είναι σαφές ότι ειδικά ως προς το δημόσιο χρέος δεν είναι μόνο η συμβατική υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει ένα ζήτημα καθημερινότητας που μας υποχρεώνει να μειώσουμε δραστικά το δημόσιο χρέος.
Το ζήτημα αυτό της καθημερινότητας είναι ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος τιμωρούνται από τις διεθνείς αγορές στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του χρέους αυτού, στη διαδικασία αναχρηματοδότησης του χρέους αυτού και ουσιαστικά της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Γιατί όταν οι χώρες με υψηλό χρέος, μεταξύ των οποίων και η δική μας, βγαίνουν στις διεθνείς αγορές, δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο γιατί οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερη απόδοση σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Το αποτέλεσμα είναι ότι έστω και αν το δημόσιο χρέος αφορά, αν θέλετε, αμαρτίες του παρελθόντος, πληρώνεται καθημερινά με την έννοια ότι οι τόκοι της εξυπηρέτησης και οι τόκοι που γίνονται όλο και υψηλότεροι όσο συνεχίζεται αυτή η διαδικασία πληρώνονται βέβαια από τις τρέχουσες χρήσεις από το φορολογούμενο πολίτη.
Μέσα σ’ αυτούς, λοιπόν, τους πολύ σκληρούς περιορισμούς και σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, η Κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει τα της εισοδηματικής πολιτικής. Και έρχεται να τα ρυθμίσει, ενώ πρέπει παράλληλα να ενισχύσει με κάθε τρόπο τους εισοδηματικά ασθενέστερους, μια που είναι και πολιτική επιλογή της παράταξης που κυβερνά, γιατί είναι θέμα και δικαιοσύνης και θέμα αποτελεσματικότητας.
Γιατί για να ανακάμψει μια οικονομία από την κρίση –και η διεθνής οικονομία και η εθνική μας οικονομία- χρειάζεται τόνωση της συνολικής ζήτησης. Και η τόνωση της συνολικής ζήτησης προέρχεται μόνο από την τόνωση της δυνατότητας των εισοδηματικά ευρύτερων δυνατών στρωμάτων και κατεξοχήν των μεσαίων και κάτω εισοδηματικά στρωμάτων που αποτελούν και την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Χρειάζεται να τονωθούν, λοιπόν, αυτά τα εισοδήματα, άρα και να περιορισθεί η εισοδηματική ανισότητα, η οποία –ειρήσθω εν παρόδω- διεθνώς και στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία είναι που διευρύνθηκε ιδιαίτερα και όχι βέβαια τα τελευταία λίγα χρόνια. Και αυτό το λένε ακαδημαϊκές εικονομετρικές μελέτες, δεν είναι ένα πολιτικό συμπέρασμα. Μόνο, λοιπόν, με τον παράλληλο περιορισμό της εισοδηματικής ανισότητας μπορούμε να έχουμε ουσιαστική ανάκαμψη.
Έρχεται, λοιπόν, η εισοδηματική πολιτική με ορισμένες ρυθμίσεις, έκτακτου βέβαια χαρακτήρα –μια που έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα- να κάνει το εφικτό, το καλύτερο δυνατό μέσα στα πλαίσια, τα οποία περιγράφηκαν.
Θα έλεγα ότι η ουσία που δείχνει ότι γίνεται αντιληπτό πως χρειάζεται και στον τόπο μας να περιοριστεί και η εισοδηματική ανισότητα είναι ότι επιλέγεται για τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, αντί μιας αυξήσεως της κλασικής μορφής μιας εισοδηματικής πολιτικής που θα κατέληγε πραγματικά σε ψίχουλα, να καταβληθεί μια έκτακτη παροχή 500 ευρώ για όσους είναι κάτω από 1.500 ευρώ, 300 ευρώ για όσους είναι μεταξύ 1.500 και 1.700 ευρώ.
Αυτά τα ποσά είναι καθαρά, χωρίς λοιπές κρατήσεις κ.λπ.. Αυτός είναι και ένας τρόπος να τονωθεί άμεσα και η ζήτηση, μια που αυτή η ενίσχυση ελπίζουμε να περάσει στην αγορά.
Παράλληλα, συμπληρώνεται η εισοδηματική πολιτική με μια έκτακτη οικονομική εισφορά για τα υψηλότερα εισοδήματα. Έγινε πολύς λόγος για την εισφορά αυτή και τις μέρες αυτές μέσα στην Αίθουσα, αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης και φαίνεται να μην γίνεται αντιληπτό ότι είναι μια εισφορά που αφορά πραγματικά υψηλά εισοδήματα και μικρό ποσοστό συνολικά των πολιτών της χώρας.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εκατόν είκοσι οκτώ χιλιάδες εκτιμώνται να είναι οι άνθρωποι που θα πληρώσουν την εισφορά αυτή και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό στο σύνολο του πληθυσμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω προσπάθεια και για την τόνωση των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων και γενικότερα για την ανάκαμψη.
Όμως, δεδομένων των συνθηκών, πιστεύω ότι η εισοδηματική πολιτική, όπως προτείνεται, λύνει μερικά από τα άμεσα προβλήματα και δημιουργεί βάσεις για να ασκηθεί και βαθύτερη και πιο μακροπρόθεσμη πολιτική στη συνέχεια.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Γκατζής, Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, για οκτώ λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Βουλευτές, χθες προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού, σε σχέση με τους εργαζόμενους και τον εμπαιγμό που έκανε η Κυβέρνηση με την πρόταση της τροπολογίας που έφερε, θάβοντας ουσιαστικά δικαιώματα των εργαζομένων έως και είκοσι ακόμα χρόνια.
Ζητήσαμε, λοιπόν, και χθες και με την ευκαιρία σήμερα μιας τροπολογίας την οποία έχουμε καταθέσει, οι εργαζόμενοι αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά δουλεύουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να γίνουν, κύριε Υπουργέ, αορίστου χρόνου, να καταργηθούν όλες αυτές οι συμβάσεις και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν προσληφθεί πριν από το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Παυλόπουλου και μέχρι τη σημερινή συζήτηση που κάνουμε γι’ αυτό το νομοσχέδιο –επαναλαμβάνω- να γίνουν αορίστου χρόνου.
Πρότασή μας μέσα από αυτήν την τροπολογία είναι ότι πρέπει όλοι να γίνουν αορίστου χρόνου, εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν είναι εποχικοί, δεν τους παίρνετε για δύο και τρεις μήνες. Δουλεύουν όλο το εικοσιτετράωρο αυτοί οι εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες ως φύλακες, συνεργεία στην ανασκαφή, την έρευνα, τη μελέτη κ.λπ.
Από την άποψη αυτή θεωρούμε ότι όλες αυτές οι κατηγορίες των εργαζομένων που βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού με αυτή την επαίσχυντη σύμβαση και την ομηρία όλα αυτά τα χρόνια ζητάμε να γίνουν αορίστου χρόνου. Το ένα είναι αυτό.
Το δεύτερον, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, είναι τελικά ένα διαρκές έγκλημα που συντελείται από όλες τις κυβερνήσεις στην παραβίαση ουσιαστικά του γενικού οικοδομικού κανονισμού. Οι παραβιάσεις αυτές ήταν με μεγάλη οξύτητα την περίοδο των ολυμπιακών έργων. Περιοχές, οι οποίες ήταν φιλέτα κ.λπ., με απόφαση της Βουλής, χωρίς ουσιαστικά να υποβάλλουν άδειες για να γίνουν τα κτίρια αυτά κ.λπ., έπαιρναν παράλληλα την έγκρισή τους και για να χρησιμοποιηθεί η απόφαση της Βουλής και σαν οικοδομική άδεια για τα κτίρια αυτά.
Φυσικά είχαμε εκεί και τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις που γίνονταν μέσα σε 24 ώρες. Είχαμε νομιμοποιήσεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αυθαιρέτων και συνεχίστηκε η νομιμοποίηση των παρεκκλίσεων αυτών, που ενώ οι παρεκκλίσεις ουσιαστικά είναι για σπάνιες περιπτώσεις, σπάνια έργα και γι’ αυτό προβλέπονται και από τον Κώδικα, οι νομιμοποιήσεις των παρεκκλίσεων έχουν γίνει ουσιαστικά σκοινί-κορδόνι.
Από πού να αρχίσουμε; Να πούμε ότι έγινε προσφιλής μέθοδος τελικά η παράβαση του νόμου, όχι μόνο από τη σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και από την άλλη, όπου οι μεγιστάνες του πλούτου όποτε αυτοί αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον πολιτισμό στη συγκεκριμένη περίπτωση, ζητάνε και παρεκκλίσεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
(PM)
(1GK)
Ο πρώτος διδάξας είναι το Ίδρυμα Γουλανδρή. Θα θυμάστε εδώ τι συζήτηση έγινε για το μουσείο εκείνο. Είχαμε πάλι πολύ σοβαρές παρεκκλίσεις ακόμη και από τον κανονισμό της πυροπροστασίας. Αν θέλετε, κοιτάξτε στη μελέτη του έργου κ.λπ. στη σελίδα 182 παράγραφος 15. Είχαμε στο Μέγαρο Μουσικής με τον ίδιο νόμο ουσιαστικές παρεκκλίσεις του κώδικα, όπως επίσης είχαμε και άλλες παρεκκλίσεις ακόμα και στο συντελεστή δόμησης όπου το Πάρκο Ελευθερίας καταστρατηγήθηκε ουσιαστικά για την ανέγερση του κτιρίου αυτού. Η μέθοδος αυτή, κύριοι συνάδελφοι, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το αίσθημα δικαίου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τους μεγαλοσχήμονες οι οποίοι θέλουν να μπουν και στο χώρο του πολιτισμού. Εν ονόματι δήθεν του πολιτισμού, εν ονόματι δήθεν της δυνατότητας να καλλιεργηθεί και να δοθεί δήθεν ο πολιτισμός, η κληρονομιά μας αυτή στο λαό, γίνονται αυτές οι παραβιάσεις γενικά του Κ.Ο.Κ. εις βάρος ουσιαστικά και του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών αλλά και γενικότερα.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι αποκορύφωμα αυτής της αυθαιρεσίας, κύριοι Βουλευτές, αποτελεί η έκδοση οικοδομικής άδειας για το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Εδώ δεν μπορεί κανείς να πει γιατί δεν εκδόθηκε καμία οικοδομική άδεια, γιατί δεν τηρήθηκαν οι νόμοι. Φυσικά ξέρουμε και όλοι ζήσαμε τις αντιρρήσεις που υπήρχαν και από τους επιστημονικούς φορείς και από τους συλλόγους αρχιτεκτόνων και από τους περιβαλλοντολόγους και γενικότερα. Αυτό το μουσείο που θα μπορούσε να γίνει κάπου αλλού κρύβει ακόμα και τη θέα της Ακρόπολης και δημιουργήθηκε ουσιαστικά χωρίς να έχει οικοδομική άδεια.
Ερχόμαστε τώρα στην Ωνάσειο Στέγη. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Τι ζητάει η τροπολογία αυτή; Στον πρώτο όροφο αυτού του υπογείου, τα 909 τετραγωνικά μέτρα, από χρήση υπογείου ζητάει να γίνει ουσιαστικά χρήση κοινού, να πάρει κανονικά συντελεστή δόμησης. Δεν υπάρχει όμως συντελεστής στα μέτρα. Τι ζητάει; Υπέρβαση που θα δώσει και το ανάλογο ύψος για να χρησιμοποιηθεί εκεί για εκθέσεις, παρουσιάσεις κ.λπ.
Δεύτερον: Στο δεύτερο υπόγειο που είναι για άλλες χρήσεις, για άλλες ανάγκες του κτιρίου κ.λπ. ζητάει κι εκεί να πάρει άδεια χρήσης όχι για ανάγκες αλλά κανονικά μέσα στο συντελεστή δόμησης και αμέσως-αμέσως άλλα τριακόσια τόσα τετραγωνικά μπαίνουν στο συντελεστή δόμησης και έχουμε μία παράβαση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου λίγο χρόνο.
Δεν φτάνει όμως αυτό. Δεν είναι μόνο αυτά τα μέτρα. Ζητάει υπέρβαση και σε ύψος και για το δώμα και για το ασανσέρ που ανεβαίνει πάνω, αλλά και για χώρους όπως η ταράτσα οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά για roof garden. Καταλαβαίνετε ότι κι εκεί θα υπάρχει ουσιαστικά παραβίαση και υπέρβαση του συντελεστή δόμησης.
Επίσης ο μηχανολογικός όροφος του πύργου της σκηνής λέει ότι δεν φτάνει αυτό το ύψος που έχει προγραμματιστεί -2.20- και ζητά και άλλο ύψος που σημαίνει τι; Ύψος ολόκληρου του κτιρίου προς τα πάνω.
Κύριοι Βουλευτές, έτσι έγινε και με το κτίριο του Λαμπράκη όπου εκεί η υπόγεια όπερα ήθελε 14 μέτρα ύψος και το πήρε αυθαίρετα, χωρίς να έχουμε ουσιαστικά καμία πειθαρχία στους οικοδομικούς νόμους και κανόνες και αυτό συνεχίζεται απ’ όλους. Είμαστε αντίθετοι μ’ όλες αυτές τις διαδικασίες, μ’ όλες αυτές τις παρεκκλίσεις και του συντελεστή δόμησης και του ύψους κ.λπ. τις οποίες δεν έχουμε κανένα λόγο να ψηφίσουμε.
Έρχομαι τώρα στην εισοδηματική πολιτική. Κοιτάξτε να δείτε: Κατ’ αρχήν είναι απαράδεκτο, κύριοι Υπουργοί, η εισοδηματική πολιτική να έρχεται με τροπολογία. Όλα αυτά τα χρόνια –εγώ είμαι δώδεκα στα δεκατρία χρόνια στη Βουλή- ερχόταν κανονικό νομοσχέδιο όπου συζητείτο η εισοδηματική πολιτική. Είναι απαράδεκτο να φέρνετε μία τροπολογία για να ρυθμίσετε την εισοδηματική πολιτική και μάλιστα μία τροπολογία η οποία έρχεται και λειτουργεί, θα έλεγα, ως «ταφόπετρα» στα εισοδήματα των εργαζομένων όταν «παγώνει» τους μισθούς, όταν «παγώνει» τα επιδόματα, όταν μετατρέπει ουσιαστικά τη διαδικασία της τιμαριθμικής αύξησης στους μισθούς που ζητάνε οι εργαζόμενοι σε επιδοματική πολιτική αντί για αύξηση του εισοδήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια με το «πάγωμα» των μισθών και με το «πάγωμα» των επιδομάτων να έχουμε και για το 2010 ουσιαστικά απώλειες του εισοδήματος των εργαζομένων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα την ανοχή σας. Έχουμε σοβαρές τροπολογίες, έχουμε την εισοδηματική πολιτική.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σύμφωνοι, αλλά πόσο χρόνο θέλετε; Ξέρετε τον Κανονισμό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Τον Κανονισμό τον ξέρουμε, κύριε Πρόεδρε. Είμαστε αντίθετοι με τον Κανονισμό που ισχύει και γι’ αυτό λέμε ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να φέρνει την εισοδηματική πολιτική με τροπολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Αν και δεν πρέπει να εκφράζω άποψη, συμφωνώ, αλλά τι να κάνουμε τώρα; Έχουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία εδώ. Φτάσατε στα έντεκα λεπτά, παρακαλώ να ολοκληρώσετε για να προχωρήσουμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, θα τελειώσω.
Κύριοι Βουλευτές, δεν είναι μόνο αυτό. Η Κυβέρνηση έρχεται με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων διότι θα πληρώσουν γι’ αυξήσεις τις οποίες δεν έχουν πάρει, εφόσον στέκονται στα περσινά μέτρα.
Επιπλέον, πέρα από το «πάγωμα» των μισθών, πέρα από το «πάγωμα» των συντάξεων και των επιδομάτων θα πρέπει να δούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ακόμη «εργαλείο» επίθεσης στα εισοδήματα των εργαζομένων και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολούθησαν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα σήμερα με την κρίση η Κυβέρνηση έρχεται να επιβάλει μέτρα. Εδώ θα δείτε την αντιλαϊκή πολιτική, εδώ θα δείτε τελικά τις κοινωνικές ευαισθησίες που μας έλεγαν χθες οι Υπουργοί, εδώ θα δείτε τι επίθεση γίνεται στα εισοδήματα των εργαζομένων με τη στασιμότητα και με την αύξηση της φορολογίας, ενώ απεναντίας η Κυβέρνηση έρχεται και δίνει πλεονεκτήματα στους μεγαλοσχήμονες κ.λπ.
Στη δευτερολογία μου θα αναλύσω το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με τη φορολογία. Φυσικά καταψηφίζουμε τις τροπολογίες αυτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Γκατζή.
Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για οκτώ λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ θα ξεκινήσω από το άρθρο 14 και θα πω δυο λόγια για την τροπολογία που είχατε καταθέσει και την κάνατε άρθρο του νόμου. Εμείς σας είχαμε καταθέσει τροπολογίες σε προηγούμενα νομοσχέδια. Στο τελευταίο νομοσχέδιο για τους άυλους τίτλους ο κύριος Λαφαζάνης και η κυρία Φιλίνη είχαν καταθέσει μία τροπολογία για να μπορέσουμε να βάλουμε μια τάξη και να μην υπάρχουν αδικίες στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους εργαζόμενους εκεί. Εσείς δεν δώσατε καμία σημασία και φέρατε τη δική σας τροπολογία. Εμείς θεωρούμε ότι αδικούνται οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Ίσως βέβαια δεν έχει και κανένα νόημα να το συζητάμε αυτό.
Πηγαίνω στην τροπολογία για την Ωνάσειο Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών. Τι κάνετε εδώ; Φέρνετε στους Βουλευτές μία τροπολογία.
(XF)
(1PM)
Αλλάζετε κατά παρέκκλιση τους όρους δόμησης. Μαζί με την τροπολογία παίρνουμε διάφορες κατόψεις. Υπάρχει ένας όροφος επιπλέον. Δεν αποτυπώνεται απ’ όσο έχουμε δει στις κατόψεις αυτή η διαφορά. Αυτό είναι ένα θέμα όχι της Βουλής των Ελλήνων. Το περιεχόμενο της τροπολογίας θέτει ζητήματα πολεοδομικής νομοθεσίας, θέματα Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού για τα οποία είναι αρμόδιες οι πολεοδομίες προκειμένου να αποφασίζονται αυτές οι σοβαρές παρεκκλίσεις. Και μιλάμε για πολύ σοβαρές παρεκκλίσεις. Και φέρνετε αυτή την τροπολογία για να αποφασίσουμε ως Βουλή γι αυτά τα θέματα με κριτήρια πολιτικά και μόνο. Είναι δυνατόν;
Εμείς δεν συμφωνούμε με τέτοιες διαδικασίες και είναι ο λόγος που δεν θα στηρίξουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Εσείς θεωρείτε ότι έτσι μπορούν να περνάνε τέτοιες παρεκκλίσεις, επειδή είναι η Ωνάσειος Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών και μιλάτε για την προβολή της Ελλάδας και του Πολιτισμού. Έχετε ξεχάσει όμως και τον τουρισμό, αυτό που μας δίνει το 19%, όπως λέτε, του Α.Ε.Π. Θα μπορούσατε να έχετε κάνει χίλιους άλλους τρόπους να στηρίξετε τον πολιτισμό, να στηρίξετε τον τουρισμό για την προβολή της χώρας, να στηρίξετε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το κομμάτι και όχι να φέρνετε κατά παρέκκλιση όρους δόμησης μέσα σε μια τέτοια τροπολογία και στη Βουλή που είναι αναρμόδια για τέτοια θέματα.
Η επόμενη τροπολογία αφορά τις αγορανομικές παραβάσεις. Αναφέρεστε στο άρθρο 8 στις παραγράφους 1 και 2 του ν.3668/2008. Θέλετε να δώσετε εδώ ένα μεγαλύτερο περιθώριο ώστε να γίνονται οι προσφυγές όταν υπάρχουν παραβάσεις, από πέντε σε δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες. Δεν έχει νόημα αυτό. αυτό είναι στην παράγραφο 1. Στην παράγραφο 2 συζητάτε για το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου που κατά περίπτωση αποφαίνεται επί της προσφυγής με έγγραφη πράξη η οποία εκδίδεται, όπως λέτε, εντός είκοσι ημερών. Ήταν πρώτα δέκα ημέρες. Θέτετε το διπλάσιο χρόνο της απόφασης του Γενικού Γραμματέα για θέμα γραφειοκρατίας. Μα, λύστε τη γραφειοκρατία. Δεν έχει νόημα να διευρύνετε το χρόνο, να τον διπλασιάζετε.
Εμείς είμαστε κατά της τροπολογίας αυτής και όποιος κάνει παράβαση αγορανομικού κώδικα να πληρώνει άμεσα κι αν θέλει μπορεί μέσα σε πέντε μέρες να κάνει την προσφυγή του, αφού όμως έχει πληρώσει το πρόστιμό του.
Φτάνω σε εκείνη την τροπολογία την πολύ σημαντική, την τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική. Ζούμε σε μια εποχή με ανισότητες, που κάθε μέρα όλο και μεγαλώνουν. Και φέρνετε εσείς ως τροπολογία και όχι ως ένα σχέδιο νόμου, ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να περάσει από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα έπρεπε να έρθουν οι φορείς, να ενημερώσουν, να τους ακούσουμε και μετά να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την εισοδηματική πολιτική. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον εγώ δεν το γνωρίζω.
Από τη μία λέτε για το πλαίσιο με το οποίο θα ενισχύονται με εφάπαξ παροχή οι χαμηλόμισθοι κ.λπ. Για τις συντάξεις τα ποσά της ενίσχυσης θα οριστούν με το ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Βάζετε εδώ το ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που θα έρθει για την εφάπαξ εισφορά που θα δώσετε, κάποια ψίχουλα και από την άλλη λέτε ότι δεν θα καταβληθούν ποσοστιαίες ή άλλες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου. Αυτό δεν αναφέρεται σε κάποιο ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Αυτό το φέρνετε έτσι στην τροπολογία. Και εμείς θέλετε να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο; Είναι φύση αδύνατον.
Λέτε εδώ ότι στηρίζετε τους συνταξιούχους. Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, πήγατε και το δώσατε. Κάνατε τρεις κατηγορίες: εκατό, εκατόν πενήντα και διακόσια ευρώ κατά περιοχή στους συνταξιούχους. Ποιους συνταξιούχους; Το δίνετε κατ’ αρχήν σε όλους τους συνταξιούχους; Σας λέω εγώ ότι δεν το δίνετε. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχουν βγει στην πρόωρη συνταξιοδότηση δεν το παίρνουν. Και δεν είναι οι μόνοι. Είναι και άλλες περιπτώσεις. Άρα, κοροϊδευόμαστε. Κι αν θέλατε να καταθέσετε μια τροπολογία, θα μπορούσατε να καταθέσετε εκείνη την τροπολογία που περιμένουν οι πρώην εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης, της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, που τελεί υπό εκκαθάριση, κύριε Λέγκα, εδώ και τεσσεράμισι χρόνια που αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάρει τη φορολογική τους εκκαθάριση, έχουν πληρώσει φόρους για αποζημιώσεις που εδώ και τεσσεράμισι χρόνια δεν έχουν πάρει. Και έχουν έρθει στο Υπουργείο Οικονομικών, έχουν συνεννοηθεί με την Αγροτική Τράπεζα. Περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών αυτή την τροπολογία που θα δώσει επιτέλους τα χρήματα που οφείλει εδώ και τεσσεράμισι, πέντε χρόνια η Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης στους πρώην εργαζομένους. Εξήντα οκτώ είναι οι εργαζόμενοι για την ακρίβεια. Ένας-δύο έχουν πεθάνει. Κάποιοι είναι στο παραπέντε. Η εξυγίανση μπορεί να κάνει άλλα δέκα χρόνια. Και αντί να φέρετε αυτή την τροπολογία, φέρνετε την τροπολογία της εισοδηματικής πολιτικής.
Νομίζω ότι δεν έχουμε σοβαρή κοινοβουλευτική δράση. Οι επιλογές σας αυτές προσβάλουν όλους μας. Καλό θα είναι να πάρετε αυτή την τροπολογία πίσω και να τη φέρετε ως ένα νομοσχέδιο και εκεί μέσα να δούμε όλες τις παραμέτρους και να αποφασίσουμε την εισοδηματική πολιτική, που στο κάτω-κάτω αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν τα μεγάλα εισοδήματα και πάλι κάνει περικοπές και δεν δίνει αυξήσεις, παγώνει τα πάντα, σ’ αυτούς που έχουν τα χαμηλά εισοδήματα.
Καταψηφίζουμε βέβαια όλες τις τροπολογίες.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, σαράντα μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγητές από το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας Χανίων.
Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή διαμονή.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο κ. Πολατίδης για οκτώ λεπτά.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ξεκινώντας από την τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική θα συμφωνήσω με πολλούς από τους προλαλήσαντες ότι πραγματικά είναι απαράδεκτο μια τόσο σημαντική ρύθμιση κυρίως για ηθικούς λόγους -γιατί όπως θα πω παρακάτω, τα οικονομικά αποτελέσματα μάλλον είναι πενιχρά- να έρχεται με αυτό τον τρόπο. Είναι μια σαφής παραβίαση της κοινοβουλευτικής πρακτικής, ένα τόσο σημαντικό θέμα να έρχεται υπό τη μορφή τροπολογίας. Μάλιστα η τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού είχε την ευθιξία να φέρει την τροπολογία στην επιτροπή. Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθώντας να περάσει όσο το δυνατόν με λιγότερο κόπο αυτή την τροπολογία και με λιγότερη συζήτηση, την έφερε κατευθείαν στην Ολομέλεια.
Επί της ουσίας της τροπολογίας, τι ακριβώς μας λέει; Αν διαβάσουμε την εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα δούμε ότι έχουμε 274 εκατομμύρια ευρώ έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό από τη μη καταβολή των αυξήσεων. Έχουμε 63 εκατομμύρια ευρώ έξοδα από την καταβολή της εφάπαξ εισφοράς. Έχουμε επιπλέον 22 εκατομμύρια ευρώ στους προϋπολογισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι αμελητέο το ποσό αυτό των 22 εκατομμυρίων ευρώ; Λέει βέβαια η έκθεση ότι δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό. Δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά όταν δημιουργούνται ελλείμματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έρχεται πολλές φορές εκ των υστέρων ο προϋπολογισμός να τα καλύψει αυτά; Τι ακριβώς θα γίνει δηλαδή; Θα χρεοκοπήσουν οι δήμοι για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό το επίδομα, το οποίο εσείς νομοθετείτε; Και δεν τους δίνετε καμία εισφορά διότι όπως λέτε, δεν θα βαρύνει τίποτα τον κρατικό προϋπολογισμό;
Επιπλέον υπάρχουν οι δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία.
(SX)
(1XF)
Γράφει ακριβώς ότι θα υπάρξει εφάπαξ απώλεια εσόδων που δεν προσδιορίζεται λόγω της απαλλαγής της έκτακτης οικονομικής παροχής από το φόρο εισοδήματος και εφάπαξ απώλεια εσόδων από την απαλλαγή εισφορών επί της έκτακτης οικονομικής παροχής.
Άρα, επιπλέον, που δεν προσδιορίζεται πόση θα είναι αυτή.
Έχουμε, δηλαδή, 274.000.000 μείον 63.000.000, 209.000.000. Τελικά, δηλαδή, μιλάμε, δεν μιλάμε για 100.000.000 ευρώ. Αξίζουν πραγματικά τα 100.000.000 ευρώ -το υποτιθέμενο όφελος στον Κρατικό Προϋπολογισμό- όλη αυτή την κοινωνική αναστάτωση την οποία δημιουργείτε; Έτσι θα πάμε μπροστά; Έχετε κάνει ποτέ κάποια πραγματική μελέτη για να δείτε πόσος είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, πώς πρέπει να δουλεύουν, να δώσετε κάποια κίνητρα παραγωγικότητας, να δείτε πώς ακριβώς θα πρέπει να πληρώνονται ή κάθε φορά θα έρχεστε πυροσβεστικά –και λένε όλοι σε συζητήσεις καφενείου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολλοί, δεν μπορεί να τους πληρώσει το Κράτος- και θα κάνετε τέτοιου είδους πολιτική;
Εκτός αυτού, αυτά τα ποσά θα μπορούσατε να τα περικόψετε πολύ εύκολα από αλλού. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή, για λόγους εξωτερικής πολιτικής που εσείς γνωρίζετε, Έλληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο. Πόσο κοστίζουν αυτοί οι στρατιώτες εκεί; Έχουν πάει για τα ελληνικά συμφέροντα ή έχουν πάει για να είναι αρεστή η Κυβέρνησή σας στον εκάστοτε Πρόεδρο της Αμερικής; Γιατί δεν λέτε ότι πραγματικά λόγω της οικονομικής κρίσεως δεν μπορεί πλέον η Ελλάδα να συντηρεί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, μας συγχωρείτε, πρέπει να φύγουμε. Και να περικόψετε όλα αυτά τα έξοδα. Κι έτσι, να μην υπάρχει η ανάγκη για τέτοιες αισχρές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Μήπως γιατί θα πρέπει σε αυτούς που μονίμως έχετε συνηθίσει να λέτε «ναι», να πείτε επιτέλους και μία φορά «όχι»; Στην ιστορία, όμως, γράφονται αυτοί που λένε «όχι» στους ισχυρούς και όχι αυτοί που λένε μονίμως «ναι».
Είναι σαφές ότι μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορούμε εμείς να την υποστηρίξουμε. Γι’ αυτό την καταψηφίζουμε.
Και την καταψηφίζουμε, γιατί εκτός των άλλων είναι αναποτελεσματική και δεν θα φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν νομίζετε πραγματικά ότι με τα 150.000.000 ή τα 100.000.000 ευρώ, τα οποία τελικά θα είναι το όφελος του Προϋπολογισμού, θα λυθεί πραγματικά το θέμα της κρίσεως που υπάρχει σήμερα στα έσοδα, είναι δικό σας θέμα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Ερχόμαστε στην τροπολογία για τα πρόστιμα. Εδώ υπάρχει ένα οξύτατο πρόβλημα στη λειτουργία της Δημοσίας Διοικήσεως. Μονίμως από τους νόμους μπαίνουν κάποιοι χρονικοί περιορισμοί στο πότε πρέπει να απαντάει η Δημόσια Διοίκηση, οι οποίοι ποτέ δεν τηρούνται. Ποτέ. Ούτε μία φορά. Μονίμως μπαίνουν. Σε κάθε νομοσχέδιο. Και καταγγέλλουμε εμείς γιατί μπαίνουν αυτά τα όρια, τα οποία δεν μπορείτε να τα τηρήσετε ή δεν παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα για να τηρηθούν.
Τώρα πηγαίνετε από πέντε σε δεκαπέντε μέρες το χρόνο από την ημερομηνία κοινοποίησης μέχρι την απάντηση. Ξέρετε ότι με αυτό το προσωπικό και με τον όγκο των προστίμων, που υπάρχουν και των προσφυγών, πραγματικά έχει γίνει κάποια μελέτη; Πραγματικά το πρόβλημα είναι να απαντάμε σε δεκαπέντε μέρες ή πάλι γίνεται τυχαία και θα έρθει μετά από ένα 6μηνο μία άλλη ρύθμιση, μία άλλη τροπολογία, η οποία τις δεκαπέντε μέρες θα τις κάνει τριάντα ή σαράντα ή τέλος πάντων θα μπορεί, όπως κάνει τώρα η Δημόσια Διοίκηση, να μην απαντάει ούτε σε ένα 6μηνο και να μην ιδρώνει κανενός το αυτί.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να λυθεί με αυτού του είδους τις προχειρότητες τις οποίες φέρνετε. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ξαφνικά να έρχεται μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, γραμμένη στο πόδι και να θεωρούμε ότι λύσαμε το πρόβλημα. Δεν το λύσαμε το πρόβλημα. Απλώς το βάλαμε κάτω από το χαλί και θα επανέλθει χειρότερο εντός ολίγου.
Καταψηφίζουμε, λοιπόν, και αυτή την τροπολογία.
Έρχομαι στην τροπολογία για την ειδική ρύθμιση του Ωνασείου. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Η Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να δουλεύει όταν ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή το νομικό καθεστώς, υπό το οποίο εργάζεται, δραστηριοποιείται και λαμβάνει αποφάσεις, μπορεί να ανατραπεί από αποφάσεις της Βουλής.
Εδώ έρχεστε και με μία απόφαση της Βουλής, που θα περάσει, λέτε ότι θα δοθεί στο Ωνάσειο η δυνατότητα παρέκκλισης από το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Γιατί δεν νομοθετείτε μία τροπολογία η οποία θα αλλάζει το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό; Λέτε ακριβώς στην παράγραφο 4 της Εισηγητικής Εκθέσεως ότι λόγω έλλειψης πρόβλεψης σχετικών ρυθμίσεων στη νομοθεσία για την κατασκευή των θεάτρων, ο Κτιριοδομικός Κανονισμός περιορίζεται σε συνήθη κτίρια και περιορίζει το μέγιστο ύψος στα 2,20 κλπ. Και γιατί δεν διορθώνετε τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, ούτως ώστε σε επόμενη φάση, που κάποιος άλλος θα θέλει πραγματικά να κάνει θέατρο υπ’ αυτές τις συνθήκες, να έχει λυθεί το πρόβλημα; Τι θα κάνουμε; Κάθε φορά που κάποιος θα έρχεται, θα επικαλείται τη συγκεκριμένη τροπολογία και θα ζητάει ρουσφέτι από την κυβέρνηση, να του φέρει μία τροπολογία υπ’ αυτές τις συνθήκες, για να μπορέσει να κάνει το θέατρο όπως πρέπει; Γιατί δεν δίνετε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα; Γιατί πάντα τα φέρνετε τελευταία στιγμή;
Πραγματικά δεν νομίζω ότι κάποιος σε αυτή την Αίθουσα ή έξω από αυτή διαφωνεί με τους σκοπούς του Ωνασείου, τους οποίους αναφέρει και η Εισηγητική Έκθεση αλλά και τους οποίους γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά όποιος έχει κάθε φορά καλούς σκοπούς, είναι δυνατόν να παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, ακριβώς για να εξυπηρετήσει αυτούς τους καλούς σκοπούς;
Φέρτε μόνιμες ρυθμίσεις που να διορθώνουν τα κακώς κείμενα. Μη γίνονται κάθε φορά εμβαλωματικές λύσεις οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση στα προβλήματα και κάθε φορά να έρχεται η Βουλή και υπό τύπον ρουσφετιού -της κυβερνήσεως φυσικά- με την ψήφο της η κυβέρνηση να επικυρώνει αυτή τη διαδικασία. Δώστε μόνιμες λύσεις. Πείτε ότι όλες αυτές οι προβλέψεις, οι οποίες γίνονται από αυτή την τροπολογία –δεσμευτείτε- σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν μόνιμες για όποιον έχει παρόμοιους σκοπούς με το Ωνάσειο ή και γενικότερα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κα Βέρα Νικολαΐδου με επιστολή της ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Ο Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Καλογιάννης έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στην τροπολογία με γενικό αριθμό 546 και ειδικό 56 που αναφέρεται στο Ωνάσειο Ίδρυμα. Άκουσα τους Εισηγητές όλων των Κομμάτων και θέλω να κάνω μία μικρή αναφορά επί της ουσίας της τροπολογίας και να δώσω μία, δυο διευκρινίσεις.
Οι εγκαταστάσεις της Ωνασείου Στέγης αναπτύσσονται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της Αθήνας στη Λεωφόρο Συγγρού. Η Ωνάσειος Στέγη θα λειτουργεί ως ένας πολυχώρος, ένας πολυμορφικός χώρος, στον οποίο θα γίνονται θεατρικές παραστάσεις, θα δίνονται διαλέξεις, εκθέσεις κλπ.
Υπάρχει αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου η οποία είναι εγκεκριμένη από το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο. Προβλέπει, μάλιστα, η συγκεκριμένη αυτή μελέτη τα θέατρα, τους χώρους, πώς θα διαμορφωθούν αναλυτικά. Έχουν κατατεθεί τα συγκεκριμένα σχέδια στη Βουλή.
Ουσιαστικά με την τροπολογία ζητείται να δοθεί η δυνατότητα στο πρώτο υπόγειο και σε μέρος του δεύτερου υπογείου του συγκεκριμένου κτιρίου να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις, κάποιες εκθέσεις. Ουσιαστικά μιλάμε, δηλαδή, για τη χρήση των συγκεκριμένων ορόφων.
Ζητείται, επίσης, να δοθεί η άδεια για την επικάλυψη του μηχανολογικού εξοπλισμού στο δώμα. Πρόκειται για μία παρέκκλιση στο ύψος κατά εξήντα εκατοστά του μέτρου μόνο. Αυτό θέλω να το τονίσω και να ξεκαθαρίσω.
Επίσης, στο δώμα ζητείται να γίνει μία στάθμη, μία στάση του ανελκυστήρα για να εξυπηρετούνται μέχρι το δώμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά τώρα τον πύργο της σκηνής, επειδή ετέθη και από τον Εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θέλω να πω ότι πράγματι ο Γ.Ο.Κ. προβλέπει σήμερα ύψος μέχρι 2,20 μέτρα.
Άποψή μας είναι, αγαπητέ κύριε συνάδελφε του ΛΑ.Ο.Σ., ότι ο Γ.Ο.Κ. θέλει μία γενικότερη τροποποίηση και όχι μόνο σημειακή, για το συγκεκριμένο σημείο.
Σε ό,τι αφορά την παρέκκλιση, η οποία ζητείται, είναι απολύτως ξεκάθαρη στα σχέδια τα οποία είναι –επαναλαμβάνω- εγκεκριμένα από το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο κι έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα επιπλέον ορόφου, όπως ανέφερε η Εκπρόσωπος του Συνασπισμού.
Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι από τη συγκεκριμένη διάταξη δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο καλώ τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(PE)
(1SX)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εισερχόμεθα τώρα στον κατάλογο των ομιλητών.
Το λόγο έχει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η τροπολογία για το πάγωμα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα υποτιθέμενα δηλωμένα μεγάλα εισοδήματα είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τι σημαίνει κακή πολιτική διαχείριση της κρίσης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στον κόσμο, που να μην έχει αντιληφθεί ότι η κρίση είναι απολύτως πολιτική και γιατί το έλλειμμα εποπτείας διεθνώς οδήγησε στο πρόβλημα και γιατί τώρα όλοι προσβλέπουν στο κράτος, στις εθνικές κυβερνήσεις, στην πολιτική αποφασιστικότητα που πρέπει να επιδεικνύεται από την πολιτική ηγεσία κάθε χώρας.
Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση, αντί να δείξει από την αρχή της κρίσης ότι έχει συνείδηση του προβλήματος και μπορεί να ανταποκριθεί, λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής της κρίσης. Δημιουργεί συνεχώς -και με τη σημερινή τροπολογία και με τις δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών και με τις διαρροές που διοχετεύει στον Τύπο- ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Δηλαδή, ουσιαστικά καταρρακώνει την ψυχολογία της αγοράς και έτσι, αντί να ανακόψει την κρίση, εμφανίζεται η ίδια ως πρόσθετος παράγοντας της κρίσης. Αυτό αφορά τον Πρωθυπουργό προσωπικά, αφορά τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, όλο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Πώς μπορεί να πιστέψει ο Έλληνας πολίτης ότι υπάρχει στη χώρα αυτή πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση, που έχει συνείδηση του προβλήματος και στοιχειώδη ικανότητα διαχείρισής του; Αυτό το πολιτικό έλλειμμα της χώρας μετατρέπεται σε ένα τεράστιο, όχι δημοσιονομικό, αλλά οικονομικό και αναπτυξιακό έλλειμμα της χώρας.
Είναι δυνατόν να παρακολουθεί ο πολίτης μία Κυβέρνηση, η οποία ψάχνεται καθημερινά, χωρίς να μπορεί να διαμορφώσει έναν ειρμό, έναν άξονα; Ακούω την επιχειρηματολογία ότι τα δεδομένα μεταβάλλονται, ότι οι προγνώσεις όλων των διεθνών οργανισμών επιδεινώνονται καθημερινά. Και άρα; Θα ακολουθήσουμε την προσφιλή μας γραμμή «βλέποντας και κάνοντας».
Όμως, αληθεύει ότι δεν ξέρουμε τα δεδομένα της κρίσης; Προφανώς και τα ξέρουμε, προφανώς και μπορούμε να κάνουμε τις βασικές προγνώσεις, προφανώς και μπορούμε να εφαρμόσουμε μία συγκροτημένη πολιτική, που είναι άλλο πράγμα από αποσπασματικά, παλινδρομούντα και αλληλοαναιρούμενα μέτρα. Όταν ερχόμαστε το Σεπτέμβριο και καλούμαστε να ψηφίσουμε την οριζόντια φορολογία με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών και ερχόμαστε το Μάρτιο και καταργούμε το μέτρο αυτό, για να επιβάλουμε στη συνέχεια την έκτακτη εισφορά, ε, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η Κυβέρνηση ομολογεί πώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την μήτρα του προβλήματος.
Και η μήτρα του προβλήματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι όχι μόνον η παντελής έλλειψη σχεδίου εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά και η παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης να πει την αλήθεια σε σχέση με ένα τεράστιο συλλογικό ψεύδος που υπάρχει στη χώρα. Το συλλογικό ψεύδος συνίσταται στο ότι δήθεν υπάρχει φορολογικό σύστημα, ενώ δεν υπάρχει. Υπάρχει μία χύμα φορολογική κατάσταση η οποία είναι άδικη, αναποτελεσματική, δεν επιτρέπει να εφαρμοστεί καμία δημόσια πολιτική, δημιουργεί στους πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας, της αδικίας, αλλά και της ανομίας. Και ο καθένας προκαλείται, ακούγοντας με την ευκαιρία της έκτακτης εισφοράς, ότι μόνο εκατόν είκοσι οκτώ χιλιάδες πρόσωπα στην Ελλάδα δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ και μόνο δεκαοκτώ χιλιάδες πρόσωπα άνω των 150.000 ευρώ. Αυτό είναι η στατιστική επισημοποίηση του συλλογικού ψεύδους και της παντελούς αδυναμίας άσκησης πολιτικής. Αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και του κ. Παπαθανασίου.
Έρχεται προχθές ο παριστάμενος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και εισάγει στη δημόσια συζήτηση τη μείωση του τέλους ταξινόμησης αυτοκινήτων, θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα μέτρο ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Και ανοίγει μία συζήτηση, από την οποία προκύπτει ότι δεν έχουμε προφανώς καμία αίσθηση, δηλαδή η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν έχει καμία αίσθηση, για τις προτεραιότητες των αναγκών της πραγματικής οικονομίας. Γιατί έπρεπε η συζήτηση να εστιάζεται στο τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων, σε ένα μικρό εν πάση περιπτώσει κλάδο της αγοράς, και να μην εστιαστεί στην οικοδομή; Γιατί, αντί να πελαγοδρομεί η Κυβέρνηση, δεν αποφασίζει να δώσει εντολή στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας να προβεί σε μαζικές αγορές κατοικιών, για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, για να κινήσει το κράτος ως αγοραστής την αγορά της οικοδομής, μια που τα στεγαστικά δάνεια δεν διατίθενται από τις τράπεζες, γιατί και οι ίδιοι οι πολίτες δεν θέλουν να αναλάβουν το βάρος μιας δανειακής υποχρέωσης τώρα; Γιατί πελαγοδρομεί η Κυβέρνηση σε σχέση με τον τουρισμό, με τη δήθεν αύξηση των κονδυλίων για την προβολή της χώρας, όταν είναι το brandname της χώρας δεδομένο και δεν εφαρμόζουμε συνολικά το πακέτο μέτρων που η Κυπριακή Κυβέρνηση εφαρμόζει στη δική της τουριστική βιομηχανία, για να μην υποστούμε και τις συνέπειες ενός τουριστικού ενδοευρωπαϊκού dubbing στη μεσογειακή αγορά τουρισμού;
Και το κυριότερο, κύριε Υπουργέ. Τι γίνεται με το πακέτο των 28.000.000.000 ευρώ των τραπεζών; Γιατί οι τράπεζες προσήλθαν στο Ταμείο και πήραν το κονδύλιο των 5.000.000.000 ευρώ, που αφορά την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, προσήλθαν εν μέρει και παρέλαβαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από το κονδύλιο των 8.000.000.000 ευρώ, για να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους και να τα καταθέσουν στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να αντλήσουν χρήμα, αλλά αρνούνται να αξιοποιήσουν το μεσαίο κονδύλιο των 15.000.000.000 ευρώ; Γιατί τώρα δεν βλέπετε την ανάγκη να τροποποιηθεί επιτέλους η νομοθεσία, να καταστεί υποχρεωτική η άντληση των κονδυλίων αυτών, που είναι κονδύλια εξαιρετικά χρήσιμα για την άσκηση μιας πολιτικής αναχαίτισης της κρίσης, αφού δεν εγγράφονται στο έλλειμμα και άρα μπορεί να πέσει χρήμα στην αγορά, χωρίς να επιβαρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας; Γιατί, λοιπόν, δεν έρχεστε με μία γενναία ρύθμιση να επιβάλλετε υποχρεωτικά την πλήρη ανάληψη του κεφαλαίου των 28.000.000.000 ευρώ, αλλά με συγκεκριμένους ασφυκτικούς και επιτηρούμενους όρους, ώστε τα χρήματα αυτά να πέσουν στην αγορά, προκειμένου να αναπνεύσει το λιανικό εμπόριο, να αναπνεύσουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που υφίστανται τεράστια πίεση, να προστατευθεί η απασχόληση;
Το πρόβλημα δεν είναι να προχωρούν κουτσά-στραβά τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, το πρόβλημα είναι η τεράστια φούσκα των μεταχρονολογημένων και εν πολλοίς εικονικών επιταγών ευκολίας, που οι τράπεζες επιβάλλουν ως πρακτική τις επιχειρήσεις, τις οποίες αιχμαλωτίζουν διαρκώς, γιατί δεν ανοίγουν διαφορετικά πιστώσεις. Το μεγάλο πρόβλημα είναι να δανειοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που δεν θέλουν να κάνουν κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά θέλουν να ξεπεράσουν την αγωνία που έχουν σε σχέση με τις άμεσες υποχρεώσεις και σε σχέση με το κεφάλαιο κίνησής τους. Και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί, εάν το κονδύλιο, το πακέτο των 28.000.000.000 ευρώ πραγματικά χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να τονωθεί η πραγματική οικονομία και να επιτελέσουν οι τράπεζες τον κοινωνικό και αναπτυξιακό τους ρόλο επιτέλους. Όμως, χρειάζεται επιτήρηση, πολιτική βούληση και να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση, να πει πειστικά ότι είναι με την πραγματική οικονομία, με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αλλά δεν μπορεί να το πει αυτό, γιατί δεν το πιστεύει, γιατί αυτό δεν αληθεύει και γιατί αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή είναι μία Κυβέρνηση χωρίς νεύρο, χωρίς προοπτική, μία Κυβέρνηση ηττοπαθής, παραιτημένη, μία Κυβέρνηση χωρίς νομιμοποίηση, χωρίς ικανότητα διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ούτως ή άλλως συνολικά έχει ένα πρόβλημα πολιτικών αντανακλαστικών και αντίληψης των πραγμάτων.
(RG)
(1PE)
Και θα μπορούσε μια κυβέρνηση μεσαίας χώρας να παίξει ρόλο, αλλά θέλει άλλου είδους δυναμική, άλλου είδους πρωτοβουλίες και άλλου είδους πολιτική αποφασιστικότητα.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, αποτελεί βάρος για τη χώρα. Αντί να είναι παράγοντας αντιμετώπισης της κρίσης είναι παράγοντας διόγκωσης και τροφοδότησης της κρίσης. Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της θέσης σας και τη δυσκολία της θέσης του κυρίου Πρωθυπουργού, αλλά η σωτηρία της πατρίδας είναι το μεγάλο ζήτημα και η σωτηρία της εθνικής οικονομίας. Και σε αυτό δεν μπορείτε να συνεισφέρετε τίποτα, γιατί αποτελείτε τροχοπέδη, βάρος και κίνδυνο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε τον κ. Βενιζέλο.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Κουσελάς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εισοδηματική πολιτική που συζητάμε σήμερα μέσα από την τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση σε ένα τελείως άσχετο νομοσχέδιο που δεν ανήκει καν στη σφαίρα του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει, αν μη τι άλλο, τον πανικό αυτής της Κυβέρνησης μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή δυσφορία.
Είναι καταρχήν μια ομολογία κατάρρευσης της δημοσιονομικής της και εν γένει της οικονομικής της πολιτικής. Είναι μια απόδειξη του ταξικού προσανατολισμού που έχει αυτή η Κυβέρνηση και δείχνει πέραν των άλλων πόσο αξιόπιστος είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής που στις 05-12 και στις 21-12 στη συζήτηση για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και για τον προϋπολογισμό αντίστοιχα δήλωνε, είπαμε και επιμένουμε ότι νέοι φόροι δεν πρόκειται να επιβληθούν. Αυτά έλεγε ο κ. Καραμανλής τότε και μην μας πείτε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτά δεν είναι νέοι φόροι, αλλά ότι είναι έκτακτη εισφορά, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η βάση υπολογισμού είναι τα ατομικά εισοδήματα που δήλωσε ο καθένας.
Δείχνει πέραν των άλλων η τροπολογία αυτή ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα μα κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τα μέτρα που φέρνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μέτρα αποσπασματικά, είναι μέτρα άδικα, είναι μέτρα αλληλοαναιρούμενα. Γιατί δεν μπορεί από τη μια πλευρά να έρχεται μέσα από την τροπολογία, την οποία συζητάμε να επιβάλει τα χαράτσια που επιβάλλει στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και σε αυτούς που δηλώνουν έντιμα το φορολογικό τους εισόδημα και από την άλλη πλευρά να απαλλάσσει, ποιους; Τους μεγαλοεισαγωγείς, αυτούς που έχουν μεγάλα στοκ και να ευνοεί, όχι την οικονομία της χώρας, αλλά τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και τις οικονομικά ισχυρές χώρες του Βορρά σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί αφαιρεί –και είναι ψεύτικο το επιχείρημα το οποίο ελέχθη ότι δήθεν θα αυξηθούν οι πωλήσεις και θα μεγαλώσουν τα οικονομικά του δημόσιου μέσα από αυτήν τη διαδικασία- σημαντικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι μόνο δεν ενισχύει την εθνική οικονομία, αλλά την αποδυναμώνει παραπέρα. Εκτός και αν η Κυβέρνηση σήμερα και οι οικονομικοί της Υπουργοί πιστεύουν ότι υπάρχουν ελληνικές αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα τις ενισχύσουν. Μέσα από την τροπολογία αυτή και από τα μέτρα που παίρνει, αυτό το οποίο κάνει, είναι να επιχειρεί να καλύψει τις μαύρες τρύπες που η ίδια δημιούργησε. Και αυτό γίνεται σε μια περίοδο που σε όλον τον κόσμο τα μέτρα τα οποία παίρνονται είναι μέτρα στήριξης της ζήτησης, είναι μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, είναι μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης. Είναι μέτρα δηλαδή που αφορούν μια επεκτατική και όχι μια περιοριστική πολιτική, σαν αυτή που επιχειρεί να κάνει η Κυβέρνηση. Εδώ τα βάρη καλούνται να σηκώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί πλέον και μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Και είναι απορίας άξιο –θέλουμε να μας απαντήσετε, κύριοι Υπουργοί- αν και κατά πόσο θεωρείτε έχοντες και κατέχοντες συνταξιούχους των επτακοσίων, μέχρι χιλίων εκατό ευρώ και μισθωτούς των χιλίων πεντακοσίων, μέχρι χιλίων επτακοσίων ευρώ. Αλήθεια, αυτοί για σας είναι σήμερα οι έχοντες και κατέχοντες στην ελληνική κοινωνία;
Από την άλλη πλευρά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον κεφαλικό φόρο, όπως ονομάστηκε καλούνται να τον πληρώσουν όσοι δηλώνουν τα εισοδήματά τους και μάλιστα, ακόμη και αν αυτά τα εισοδήματα δεν είναι διαχρονικά εισοδήματα, αλλά είναι του συγκεκριμένου έτους του 2007. Γιατί μαζί με αυτά τα εισοδήματα θα φορολογηθούν τα εφάπαξ, θα φορολογηθεί η αποζημίωση που μπορεί να πήρε κάποιος εργαζόμενος που απολύθηκε και αντί να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα των απολύσεων που είναι τεράστιο –έχουν απολυθεί δεκαέξι χιλιάδες εργαζόμενοι από το Νοέμβριο μέχρι τώρα- μιλάτε για παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Έτσι, λοιπόν, εσείς μέσα από την πολιτική σας, αυτό το οποίο κάνετε, είναι ουσιαστικά να τιμωρείτε τους έντιμους φορολογούμενους, τους ειλικρινείς φορολογούμενους, ενώ αμείβετε ουσιαστικά όσους φοροδιαφεύγουν. Πείτε μας, λοιπόν, τι θα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση; Ή δεν ευθύνεται κανένας μα κανένας για την κρίση, ούτε εδώ στη χώρα μας, ούτε συνολικότερα; Τι θα πληρώσουν οι οικονομικά ισχυροί μέσα από τα μέτρα που θέλετε να επιβάλλετε; Τι θα πληρώσουν αυτοί οι οποίοι έχουν τα κέρδη τους, αυτά που νόμιμα ή παράνομα εισέπραξαν στις offshore εταιρείες; Πώς θα πληρώσουν; Ή δεν έχετε χρόνο, κύριοι Υπουργοί, αυτούς να τους ανακαλύψετε; Όταν συζητάγαμε εδώ στη Βουλή για τα ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τότε λέγατε κάντε ένα νομοσχέδιο πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πού είναι, λοιπόν, σήμερα οι φοροδιαφεύγοντες και πώς θα πληρώσουν μέσα από τη διαδικασία, την οποία εσείς ακολουθείτε;
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι με τα μέτρα τα οποία παίρνετε, με την πολιτική την οποία επιβάλλετε, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας ότι όλη η κοινωνία είναι απέναντί σας, έχουν ξεσηκωθεί ακόμα και οι πέτρες, προκαλείτε τους Έλληνες πολίτες, προκαλείτε την ελληνική κοινωνία. Και εδώ, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι εάν προχωρήσετε έτσι, θα θερίσετε θύελλες. Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε και για την εξοικονόμηση χρόνου.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου ενσωματώνει τις ρυθμίσεις για την εισοδηματική πολιτική και την έκτακτη οικονομική εισφορά. Περιλαμβάνει δύσκολα, δυσάρεστα, αλλά αναγκαία έκτακτα μέτρα, όπως επιτάσσουν οι έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Έκτακτα μέτρα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης. Έκτακτα μέτρα για τη δίκαιη αναδιανομή των επιπτώσεων της κρίσης. Έκτακτα μέτρα, έτσι ώστε όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα να συνεισφέρουν περισσότερο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Ειδικότερα με τις σχετικές ρυθμίσεις, πρώτον, χορηγείται και προκαταβάλλεται εφάπαξ ποσό έκτακτης οικονομικής παροχής σε φυσικά πρόσωπα, με βάση το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών και συντάξεών τους, απαλλαγμένο από τον φόρο εισοδήματος από τέλη από κρατήσεις.
Δεύτερον, επιβάλλεται εφάπαξ έκτακτη οικονομική εισφορά στα φυσικά πρόσωπα, με συνολικό ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2008.
Και τρίτον, ορίζεται για το οικονομικό έτος 2009, η μη καταβολή ποσοστιαίων ή άλλων αυξήσεων για τους μισθούς των δικαστικών λειτουργών και των γιατρών του ΕΣΥ, για τους οποίους άλλωστε έχουν ήδη θεσμοθετηθεί νέα μισθολόγια.
(MT)
(1RG)
Με αυτά τα στοχευμένα μέτρα η Κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και διορατικότητα, επιδιώκει πρώτον, την ενίσχυση στα όρια βέβαια αντοχών της ελληνικής οικονομίας, των ασθενέστερων οικονομικών ομάδων, καθώς οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν μέσω των εφάπαξ βοηθημάτων σημαντικά μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν κλασική εισοδηματική πολιτική.
Για διακόσιες δέκα τρεις χιλιάδες χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους και για το μεγάλο μερίδιο των χαμηλοσυνταξιούχων, η εφάπαξ ενίσχυση των 300 και 500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις είναι βοήθεια πολλαπλάσια του εκτιμώμενου πληθωρισμού.
Ειδικότερα, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 500 ευρώ αντιστοιχεί σε αυξήσεις των μισθών από 2,4% έως 5% και των συντάξεων από 4,5% ως 7,3% των φυσικών προσώπων που θα λάβουν το βοήθημα. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 300 ευρώ μεταφράζεται σε αυξήσεις των μισθών από 1,3% έως 2,4% και των συντάξεων από 3,3% έως 4,5% των φυσικών προσώπων που θα λάβουν το εν λόγω βοήθημα.
Δεύτερον, τη διατήρηση της ουσιαστικής αύξησης του εισοδήματος όλων των υπαλλήλων του δημοσίου στα επίπεδα του 1% με 1,5% για το 2009, όπως αυτή προέκυψε από τη μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών φόρου με βάση τους οποίους υπολογίζεται από 1.1.2009 οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος.
Με βάση την ασκούμενη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν ωφεληθεί από τη μείωση της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου, ενώ υπάρχει σχετική δέσμευση για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2010 και μετά.
Τρίτον, τη συμμετοχή όλων ανάλογα με το εισόδημά τους στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και στην εφαρμογή μιας μικρής κλίμακας αναδιανεμητικής πολιτικής εισοδήματος, στην κατεύθυνση όσο το δυνατόν πιο δίκαιης αναδιανομής των επιπτώσεων, αλλά και του κόστους της οικονομικής κρίσης.
Έτσι εκατόν είκοσι οκτώ χιλιάδες πολίτες, το 1,5% των φυσικών προσώπων, που κατατάσσονται στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, θα σηκώσουν το βάρος της έκτακτης εισφοράς, που προσδοκάται ότι θα αποδώσει 274 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 162 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να καταβληθούν από φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Στο σημείο αυτό, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σταθώ και να προτείνω να εξεταστεί η δυνατότητα, η περίπτωση περαιτέρω διαφοροποίησης των κλιμακίων στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, έτσι ώστε να καταστεί κοινωνικά δικαιότερη η επιβολή της έκτακτης οικονομικής εισφοράς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι υπό συζήτηση δύσκολες έκτακτες, αλλά αναγκαίες ρυθμίσεις εισοδηματικής πολιτικής εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου, ενός ρεαλιστικού εθνικού σχεδίου με σταθερούς, με στέρεους άξονες, για την έξοδο της χώρας από τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσμενείς επιπτώσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και οι προωθούμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ, που αναμένεται να ωφελήσει 60 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, τον καθορισμό νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο από 1.1.2010 και με τη δημιουργία ενιαίου συστήματος καταβολής επιδομάτων, αλλά και την αναβάθμιση του Συστήματος Παρακολούθησης, Ειδοποίησης και Είσπραξης των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών προς το δημόσιο. Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να υπερψηφίσουμε και την τροπολογία του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα πριν από λίγο τον Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον κ. Βενιζέλο, να αναφέρεται σε γενικότερα θέματα της πολιτικής της Κυβέρνησης και του τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει σχέδιο και ότι δεν λέμε την αλήθεια.
Εγώ λοιπόν έχω θέσει πολλές φορές ένα ερώτημα χωρίς να έχω πάρει απάντηση και θα συνεχίσω να το θέτω. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποστηρίζει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τραγική, ότι η χώρα έχει διαλυθεί. Ορισμένα από τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλάνε για προσφυγή σε διεθνή νομισματικά ταμεία και άλλες τέτοιες ιστορίες.
Την ίδια ώρα λοιπόν που λένε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι αυτή, από το Σεπτέμβριο και μετά τάζουν συγκεκριμένα πράγματα και οι υποσχέσεις τους κοστολογούνται από 7 έως 12 δισεκατομμύρια.
Εγώ ρωτώ για άλλη μια φορά και κάποτε πρέπει να πάρω απάντηση. Ή γνωρίζουν την αλήθεια, οπότε τάζοντας αυτά ενσυνείδητα κοροϊδεύουν τους πολίτες ή δεν αναγνωρίζουν και δεν καταλαβαίνουν την αλήθεια, οπότε είναι επικίνδυνοι. Σ’ αυτό το δίλημμα πρέπει κάποτε να πάρουμε απάντηση.
Εμείς λέμε την πραγματικότητα. Δεν τη λέμε μόνο εμείς, βλέπουμε καθημερινώς –όχι κάθε μήνα, κάθε μέρα- ειδήσεις, ανακοινώσεις οργανισμών, διεθνών οργανισμών, τραπεζών που οι προβλέψεις τους, τα στοιχεία τους αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Την ίδια στιγμή που βλέπουμε αυτές τις αλλαγές παγκοσμίως σε όλα τα επίπεδα, μερικοί έχουν την απαίτηση να κάνουμε προβλέψεις για το Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, το Δεκέμβρη, τον Γενάρη και οποιαδήποτε αναθεώρηση να θεωρείται έλλειψη σχεδίου.
Εγώ λοιπόν σας λέω ευθαρσώς ότι το πιο επικίνδυνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση είναι να κάνει κάποιες προβλέψεις, όποτε και να τις κάνει και να εμμένει σε αυτές χωρίς να παρακολουθεί τις εξελίξεις και χωρίς να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, γιατί το να κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί είναι αυτό που γινόταν τόσα χρόνια και μας έφτασε εδώ που μας έφτασε, μέχρι που εδώ και μια πενταετία ξεκίνησε να μπαίνει τάξη.
Άρα λοιπόν συνεχίζουμε να λέμε την αλήθεια, το αυτονόητο, αυτό που λέει όλος ο κόσμος ότι η κρίση είναι πρωτοφανής, είναι παγκόσμια. Κανείς δεν γνωρίζει την έκταση, την ένταση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αύριο. Άρα, είμαστε όλοι αναγκασμένοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε.
Έθεσε επίσης ένα άλλο ζήτημα, αυτό της φοροδιαφυγής. Πράγματι, πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν είναι πρόβλημα τωρινό. Το αν είναι μόνο κάποιες χιλιάδες που δηλώνουν πάνω από ένα ύψος εισοδημάτων, δεν είναι τωρινό θέμα. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι αν θέλετε θέμα παιδείας, κουλτούρας, νοοτροπίας και έρχεται από τα παλιά. Είναι υπαρκτό, είναι το μεγαλύτερο.
Θα σας έλεγα ότι αν μπορούσαμε πράγματι να μην έχουμε την έκταση της φοροδιαφυγής που έχουμε, θα είχαμε πολύ λιγότερα προβλήματα, ίσως και κανένα. Αυτό όμως είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνεται και εντείνεται. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, δεν είναι αυτό το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης.
Θα αναφερθώ όμως σε δύο επιμέρους θέματα. Πρώτα απ' όλα, το θέμα μειώσεως του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Με τη λογική ότι δήθεν –το άκουσα αυτό και από τον κ. Κουσελά μετά- ευνοούμε τους μεγαλοεισαγωγείς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες του βορά.
Έχετε ξεχάσει, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι γύρω από τον κλάδο του αυτοκινήτου δουλεύουν περίπου εκατό χιλιάδες άνθρωποι εκτός αν δεν σας ενδιαφέρουν αυτοί, ενώ κόπτεσθε υποτίθεται για τους εργαζόμενους. Γύρω από το αυτοκίνητο δουλεύουν εκατό χιλιάδες άνθρωποι, στις μάντρες, στα συνεργεία, στους χώρους που μεταπωλούν αυτοκίνητα. Αυτούς δεν πρέπει να τους κοιτάξουμε;
Όταν ο κλάδος του αυτοκινήτου έχει πάθει τέτοια καθίζηση και βλέπουμε επιχειρήσεις που κλείνουν και πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις είναι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους, στη σημερινή εποχή που το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα;
Παράλληλα, όταν πέφτουν οι ταξινομήσεις των αυτοκινήτων, πέφτουν και τα δημόσια έσοδα. Αν δεν το ξέρετε, σας το λέω και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όταν λοιπόν έχουν μειωθεί οι πωλήσεις των αυτοκινήτων κατά 40%, έχουν μειωθεί αντιστοίχως και τα έσοδα από τέλη ταξινόμησης και Φ.Π.Α.
Άρα λοιπόν με αυτό το μέτρο πετυχαίνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, ενισχύουμε έναν κλάδο που έχει πολλούς απασχολούμενους και ο οποίος είναι σημαντικός. Δεύτερον, ενισχύουμε τα δημόσια έσοδα που αν τα αφήσουμε έτσι και δεν κάνουμε τίποτα, τότε θα έχουμε μεγάλη μείωση.
Έρχομαι και στο άλλο θέμα που έθεσε, το θέμα των τραπεζών. Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι φαίνεται ποιος έχει σχέδιο και ποιος δεν έχει. Ρωτάει ο κ. Βενιζέλος –και προφανώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δι’ αυτού- γιατί οι τράπεζες δεν κάνουν χρήση του τρίτου πυλώνα στην έκταση που έπρεπε; Οι ίδιες οι τράπεζες λένε ότι δεν κάνουν διότι είναι ακριβό αυτό, τους πέφτει ακριβό.
Αυτό το οποίο εσείς χαρακτηρίζατε μέχρι πρότινος χάρισμα στις τράπεζες –εσείς λέγατε ότι χαρίζουμε στις τράπεζες 28 δις- αυτές δεν το παίρνουν γιατί τους είναι ακριβό. Ωραίο δώρο τους κάναμε με τη δική σας λογική! Διαψεύδετε μόνοι σας τα επιχειρήματα που μέχρι πρότινος –έωλα ήταν βέβαια και θα κατέπιπταν από μόνα τους- εσείς είχατε. Δεν παίρνουν λοιπόν από τις εγγυήσεις γιατί τους φαίνεται ακριβό αυτό που εσείς λέγατε χάρισμα.
Έρχεται τώρα ο κ. Βενιζέλος και τι προτείνει; Λέει να γίνει μία γενναία ρύθμιση, να τα πάρουν υποχρεωτικά. Ποια; Αυτά που εσείς μέχρι πρότινος λέγατε τους χαρίζαμε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Είπαμε υπό όρους.
(XA)
(02MT)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αποφασίστε ποια είναι η γραμμή σας. Εάν είναι χάρισμα, δεν μπορεί να τους πέφτει ακριβό. Αν τους τα χαρίζαμε, δεν μπορώ να καταλάβω τώρα πώς μας προτείνετε υποχρεωτικώς να τα πάρουν. Νομίζω ότι η έλλειψη σοβαρότητος αλλού πρέπει να απευθυνθεί ως κατηγορία και όχι σε εμάς.
Όσον αφορά πάντως τις τράπεζες και το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων, μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί περίπου 10. Τοποθετήθηκαν οι Επιτροπές που προβλέπει ο νόμος και οι Επιτροπές με συγκεκριμένους δείκτες μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος έχουμε καταρτίσει θα παρακολουθούν συνεχώς την πορεία του πακέτου των 28 δισεκατομμυρίων και τα χρήματα αυτά που δίνονται με την εγγύηση αυτού του πακέτου θα φτάσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι.
Έρχομαι τώρα στην τροπολογία που αφορά την έκτακτη εισφορά και την εισοδηματική πολιτική. Κατ’ αρχήν, σημειώνω με ενδιαφέρον την παρατήρηση του κυρίου Κουσελά, που προφανώς είναι αντίθετος με την έκτακτη εισφορά, την οποία ονόμασε και χαράτσι. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με την συνεισφορά εκείνων που έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν σ’ αυτήν την προσπάθεια. Ο κ. Κουσελάς προφανώς ενοχλείται που βάζουμε την έκτακτη εισφορά στα υψηλότερα εισοδήματα. Δεν το κρίνω. Είναι θέμα του καθενός.
Θα πω, όμως, και κάτι άλλο. Η λογική του είναι ότι όποιος δηλώνει 60.000, 80.000 ή 100.000 είναι a priori έντιμος. Πού το είδατε; Γιατί είναι δεδομένο αυτό; Δηλαδή όποιος δηλώνει οποιοδήποτε ποσό σημαίνει ότι επειδή δηλώνει αυτό το ποσό, αυτό είναι και τίποτα άλλο; Εγώ δεν λέω ότι υπάρχει και άλλο. Δεν σημαίνει όμως, ότι αυτοί που έχουν δηλώσει μεγάλα εισοδήματα είναι κατ’ ανάγκην και υποχρεωτικά ειλικρινείς. Μπορεί και εκεί να ελλοχεύει φοροδιαφυγή. Λέω «μπορεί». Δεν το ξέρουμε. Τη φοροδιαφυγή, όπου είναι, πρέπει να την κυνηγάμε.
Αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο ζητάμε από τους ανθρώπους με τα 1.500 και 1.700 ευρώ, οι οποίοι καθόλου έχοντες και κατέχοντες δεν είναι. Γι’ αυτό και η εισοδηματική πολιτική ενισχύει αυτούς που έχουν τα χαμηλά εισοδήματα με συμμετοχή αυτών που έχουν μεγαλύτερα με το πάγωμα και με τη μη αύξηση των μισθών τους. Βέβαια, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας που σ’ αυτήν την κρίση ξέρουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος κοινωνικός κίνδυνος. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες είναι ακριβώς η πιθανότης, ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος υπάλληλος αυτή την ασφάλεια την έχει 100%. Και βεβαίως, με δεδομένο ότι έχουμε και ένα μειωμένο πληθωρισμό, αντιμετωπίζει πολύ πιο εύκολα τα προβλήματα που προκύπτουν.
Σε αντιστάθμισμα, λοιπόν, αυτού του παγώματος των μισθών που γίνεται ως έκτακτο μέτρο σε μία έκτακτη κατάσταση, επιβάλλουμε και μία έκτακτη εισφορά με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα. Υπάρχουν ασφαλώς αρκετοί οι οποίοι, επειδή φοροδιαφεύγουν, δεν δήλωσαν. Το παραδέχομαι. Αυτό είναι ένα γεγονός της φοροδιαφυγής. Και εκεί εντείνουμε τις προσπάθειές μας, να μειώσουμε τους φοροδιαφεύγοντες. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι αυτός ο οποίος δήλωσε αυτά τα εισοδήματα, δεν τα έχει πραγματικά.
Δεν αλλάζει η φορολογική πολιτική, η οποία συνεπής από το 2004 και μετά είναι μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Θυμίζω ότι όταν μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις το 2004, μας κατηγορήσατε ότι χαρίζουμε λεφτά στις επιχειρήσεις. Βέβαια, λόγω αυτής της πολιτικής, η ανεργία έπεσε από τα διψήφια νούμερα στο 7%. Λόγω αυτής της πολιτικής, δημιουργήθηκαν νέες επιχειρήσεις. Δικαίωμά σας να υποστηρίζετε ακόμη ότι ο τρόπος είναι ξεζουμίσετε τις επιχειρήσεις και να συνεχίσετε την πολιτική που εφαρμόζατε τόσα χρόνια και οδηγήσατε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σ’ αυτήν την κατάσταση. Η δική μας πολιτική εκπεφρασμένη στην πράξη από το 2004 και μετά είναι σταθερή, μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ξεκινήσαμε από τις επιχειρήσεις, προχωρήσαμε και στα φυσικά πρόσωπα. Και δεν αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση κατά 1% μέχρι το 2014. Είναι μία πολιτική μειώσεως των φόρων που ακολουθείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και την οποία υποστηρίζουν όλα τα Κόμματα πλην υμών. Αυτό, όμως, είναι δικό σας θέμα.
Έρχομαι και σε δύο τελευταία θέματα και κλείνω.
Το ένα το έθιξε ο Εισηγητής, κ. Σταϊκούρας. Είναι τα επιπλέον κλιμάκια για πάνω από τις 150.000 ευρώ εισόδημα. Το είχα πει και δημοσίως, ότι είναι μία παρατήρηση που πράγματι έχει βάση. Δηλαδή, δεν μπορεί αυτός που έχει 150.000 να πληρώνει τα ίδια μ’ αυτόν που έχει 950.000. Η κλιμάκωση θα έπρεπε να γίνεται και από εκεί και πάνω. Έτσι καταθέτουμε μία τροποποίηση και δημιουργούμε κλιμάκια από 150.000 έως 300.000, από 300.000 έως 500.000, από 500.000 έως 700.000, από 700.000 έως 900.000 και από εκεί και πάνω που είναι πολύ μικρός ο αριθμός, ένα κλιμάκιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Να κατατεθεί η τροπολογία και να διανεμηθεί στους συναδέλφους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Παρακαλώ, να διανεμηθεί κιόλας για να δείτε και τα ποσά.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννης Παπαθανασίου, καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα τροπολογία, η οποία έχει ως εξής:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεύτερον, αυτό που έθεσε ο κ. Κουσελάς και είναι σωστό –και επίσης το έχουμε προβλέψει και θα το καταθέσω και αυτό- είναι ότι την έκτακτη εισφορά δεν πρέπει την πληρώσουν εκείνοι που εκτάκτως και εφάπαξ, για ειδικούς λόγους, έτυχε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να έχουν ένα μεγάλο έσοδο. Αυτό αφορά αυτούς που έχουν πάρει το εφάπαξ τους και αυτούς που δυστυχώς έχουν πάρει αποζημίωση λόγω απόλυσης. Άρα, και μ’ αυτήν τη διόρθωση που καταθέτουμε, λύνουμε ένα θέμα που είναι σωστό.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννης Παπαθανασίου, καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα τροπολογία, η οποία έχει ως εξής:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Αυτοί που πούλησαν το σπίτι τους, κύριε Υπουργέ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Με συγχωρείτε, δεν είναι το ίδιο η απόλυση και δεν είναι το ίδιο το εφάπαξ. Αυτοί που πούλησαν το σπίτι τους έχουν ένα έσοδο και έχουν μια περιουσία. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Ένας φτωχός μπορεί να είναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Έχουμε βάλει τέτοια όρια που νομίζω ότι μετά αν αρχίσουμε τις εξαιρέσεις, είναι σαν να μου λέτε ότι δεν θέλετε κανένας από αυτούς που έχουν δηλώσει υψηλά εισοδήματα να πληρώσει. Βεβαίως εσείς κύριε Βρεττέ τουλάχιστον, δεν είστε από αυτούς.
Θεωρώ ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση και είναι αναγκασμένος να έχει περιοριστική πολιτική. Η σοβαρή όμως, αντιμετώπιση της καταστάσεως επιβάλλει να λέμε την αλήθεια –και αυτό κάνουμε- και να παίρνουμε μέτρα τα οποία μπορεί να είναι δυσάρεστα για μερικούς, αλλά είναι αναγκαία.
Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι τα μέτρα αυτά να είναι κατά το δυνατόν –διότι απόλυτα ποτέ δεν μπορεί να ισχύει αυτό- κοινωνικά δίκαια. Πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις που φέρνουμε είναι κοινωνικά δίκαιες. Και η συνεισφορά την οποία ζητάμε αυτό το νόημα έχει περισσότερο, πέρα από τα έσοδα τα οποία εισπράττουμε. Έχει το νόημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, ότι εκείνος ο οποίος έχει περισσότερα, πρέπει να συνεισφέρει σ’ αυτήν την προσπάθεια περισσότερο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων δεκατρείς μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου Γερμανίας.
Η Βουλή σας καλωσορίζει. Σας συγχαίρει γιατί κρατάτε άσβεστη την ελληνική φλόγα σ’ αυτή τη μεγαλούπολη της Γερμανίας και σας εύχεται καλή πρόοδο.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ζητήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Παπουτσής.
Ορίστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή το νομοσχέδιο, στο οποίο συζητείται με τροπολογία η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, αφορά τη λειτουργία των εταιρειών είσπραξης, όπως λέμε εμείς, ενημέρωσης όπως λέει η Κυβέρνηση, από τις τράπεζες και τους οφειλέτες προς τις τράπεζες, θέλω να θέσω ένα ερώτημα στον κύριο Υπουργό, το οποίο θέτω επί τρεις ημέρες, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Είναι το ίδιο ερώτημα το οποίο αναφέρεται στην ερώτηση των σαράντα έξι Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. της 25-2-2009.
Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι το Δεκέμβριο του 2008, ενώ ήταν ήδη εμφανείς οι επερχόμενες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά και βεβαίως ήταν προφανής η προετοιμασία της Κυβέρνησης για το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να πουλήσει χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων προς είσπραξη από καταναλωτικές χορηγήσεις σε ιδιωτική εισπρακτική εταιρεία; Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που πουλήθηκε ήταν περίπου 340.000.000 ευρώ και αφορούσαν εκατόν τριάντα χιλιάδες υποθέσεις καταναλωτικών χορηγήσεων, δηλαδή πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων, που είχαν καταγγελθεί από τις τράπεζες; Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, πόσα πλήρωσε η αγορά στην εταιρεία; Πλήρωσε 25.000.000 ευρώ για να έχει το δικαίωμα να εισπράξει 340.000.000 ευρώ. Και το κυριότερο, γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η εταιρεία επεξέτεινε τη δραστηριότητά της σ’ αυτό το πεδίο μόλις το 2007, δηλαδή ένα χρόνο πριν, μερικούς μήνες στην πραγματικότητα πριν, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δραστηριοποιείτο στον τομέα της διαφήμισης και της οργάνωσης συνεδρίων;
Ρωτώ λοιπόν: Σε τι νομοσχέδιο φέρνετε την εισοδηματική πολιτική; Σε ένα νομοσχέδιο διάτρητο, ένα νομοσχέδιο στον αέρα. Και επιπλέον, καλύπτετε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Εάν δεν είναι σκάνδαλο –και ειλικρινά εύχομαι να μην είναι ακόμα ένα επιπλέον σκάνδαλο στα τόσα άλλα που έχετε δημιουργήσει στη χώρα- παρακαλώ πολύ πάρτε το λόγο και δώστε απαντήσεις. Γιατί παρά τον Κανονισμό της Βουλής, παρά την πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής ότι οφείλατε να δώσετε απάντηση στην ερώτηση των συναδέλφων Βουλευτών σε είκοσι ημέρες, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα είναι 1η Απριλίου και απάντηση δεν έχετε δώσει, όπως οφείλατε.
(ΜΒ)
(2XA)
Παρακαλώ πολύ, λοιπόν, πάρτε το λόγο και δώστε απάντηση αν ισχύουν αυτά ή όχι.
Δεύτερον, μας είπατε σήμερα εδώ, κύριε Υπουργέ, ξανά την ίδια ιστορία, ότι η Αντιπολίτευση και γενικότερα ο λαός δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια κρίση η οποία έρχεται από έξω, ενώ εδώ δεν υπήρξε τίποτα, πήγαιναν όλα μια χαρά. Και εδώ έρχεται η δίκαιη πολιτική της Κυβέρνησης, γιατί ήταν δίκαιη η πολιτική της Κυβέρνησης, όπως μας ανέλυσε προηγουμένως ο κ. Υπουργός, για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα του 2007. Οπότε θα επιχειρηματολογήσω γενικώς.
Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να διαβάσω αποσπάσματα μιας επιστολής την οποία μου έστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένας πολίτης ο οποίος αισθάνεται ότι τον αφορά το νομοσχέδιο. Αν δεν τον αφορά, κύριε Υπουργέ, παρακαλώ πολύ ξαναπάρτε το λόγο και ενημερώστε το Σώμα και επομένως και τον πολίτη ο οποίος ενδιαφέρεται, και τους άλλους που έχουν ίδιες περιπτώσεις, ότι δεν ισχύει αυτό γι’ αυτούς.
Λέει εδώ: «Ακούστε λοιπόν την περίπτωσή μου, του «προνομιούχου», νυν ουσιαστικά ανέργου, πρώην τραπεζικού υπαλλήλου, που θα κληθεί, όπως καταλαβαίνω, να πληρώσει επιπλέον φόρο 5.000 ευρώ. Στα μέσα του 2007 αναγκάστηκα να κάνω χρήση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου από την Εμπορική Τράπεζα. Αφού έλαβα σχετική αποζημίωση και εφάπαξ από την τράπεζα και από το Ταμείο Πρόνοιας υπέβαλα την παραίτησή μου και έλαβα απόφαση συνταξιοδότησης από το νεοσυσταθέν ΕΤΑΤ, με αναστολή καταβολής της σύνταξης μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 55 ετών, ήτοι στα μέσα του 2011. Τώρα είμαι άνεργος, χωρίς εισόδημα και ζω με τα χρήματα της αποζημίωσης και του εφάπαξ, περιμένοντας στα μέσα του 2011 να λάβω την σύνταξη. Τώρα, με το νόμο της Κυβέρνησης καλούμαι να πληρώσω πλέον του προβλεπόμενου φόρου για την αποζημίωση λόγω αποχώρησης και του εφάπαξ που μου παρακρατήθηκε στην πηγή και επιπλέον φόρο 5.000 ευρώ αφού το έκτακτο αυτό ποσό του 2007 υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ». Γιατί έτσι αποφασίσατε το 2007. «Με τα χρήματα αυτά ουσιαστικά ζω και σκόπευα να συνεχίσω να ζω για τέσσερα χρόνια αφού δεν έχω κανένα άλλο εισόδημα. Τώρα δεν γνωρίζω πώς θα ζήσω». Και το ερώτημα του πολίτη είναι: «Το θεωρείτε δίκαιο να υποστώ αυτή την αφαίμαξη επειδή είχα την ατυχία να προβώ στην πράξη της αποχώρησης το 2007 και να το δηλώσω; Τι θα γινόταν αν δεν είχα δηλώσει το ποσό αυτό αφού τα αυτόνομα φορολογούμενα ποσά δηλώνονται προαιρετικά για το πόθεν έσχες;» Αυτό είναι ένα ερώτημα. Είναι δίκαιη η πολιτική σας λοιπόν, κύριε Υπουργέ; Απαντήστε στον πολίτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Να σας απαντήσω;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως, ευχαρίστως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Φανταζόμουν κύριε Παπουτσή, ότι ως έμπειρος πολιτικός παρακολουθείτε τη συζήτηση. Μα αν είχατε παρακολουθήσει τη συζήτηση θα διαπιστώνατε ότι η τροπολογία που καταθέσαμε τώρα, η διόρθωση, αυτό διορθώνει. Φανταζόμουν ότι παρακολουθείτε τη συζήτηση και δεν περάσατε για να μας πείτε ούτως ή άλλως αυτά που έχετε προετοιμάσει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι κύριε Υπουργέ. Με συγχωρείτε πολύ. Παρακολούθησα πάρα πολύ τι είπατε προηγουμένως, ζήτησα να τη δω και θα τη δω την τροπολογία σας. Το ερώτημά μου είναι: είναι δίκαιη η πολιτική σας; Η πολιτική η οποία ασκείτε είναι πολιτική σχεδιασμένη ή είναι πολιτική στο πόδι; Είναι πολιτική η οποία αναγνωρίζει και γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών; Λειτουργείτε επί πραγματικής βάσεως ή λειτουργείτε γενικώς με ό,τι ακούτε και ό,τι πιάσει ο άνεμος και ό,τι σας φέρει η μέρα; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό είναι που δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους πολίτες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Καταλαβαίνω τι ρωτάτε, αλλά διαβάστε τη και παρακολουθήστε τη συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ να μην γίνεται διάλογος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Με συγχωρείτε πολύ. Εγώ θα διαβάσω και θα χαρετίσω αν πράγματι διορθώνετε την αδικία. Επαναλαμβάνω όμως και ρωτώ: πού είναι τα λόγια του Πρωθυπουργού ότι «εδώ εμείς κάνουμε κοινωνική πολιτική εν μέσω κρίσης»; Πού είναι η απόδειξη της δικής σας παρέμβασης την πρώτη μέρα της εξαγγελίας αυτών των μέτρων, για το ότι ήταν ένα δίκαιο μέτρο υπέρ των φτωχών και των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων; Και θα φθάσω και στα υπόλοιπα, όπως θα φθάσω επίσης στο γεγονός της κρίσης. Επαναλαμβάνετε συνεχώς, παίρνετε πολύ κοινοβουλευτικό χρόνο, παίρνετε τηλεοπτικό χρόνο, κάνετε τεράστια προσπάθεια για να αποδείξετε ότι η κρίση είναι εισαγόμενη, λες και δεν είναι υπαρκτή η κρίση και δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποια είναι η κρίση την οποία δημιουργήσατε εσείς εδώ στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, λες και δεν γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποια ακριβώς είναι η κρίση σε διεθνές επίπεδο και πού οφείλεται. Το ερώτημα είναι: Μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση με τα ίδια μυαλά, με την ίδια λογική, με τους ίδιους ανθρώπους, με τις ίδιες επιλογές και την ίδια κατεύθυνση; Η απάντηση είναι «όχι». Και αυτή την απάντηση θα την πάρετε και οριστικά από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του.
Όμως μέχρι τότε, επειδή είστε στην Κυβέρνηση, επειδή εσείς και μόνο εσείς ασκείτε την εξουσία σ’ αυτή την χώρα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιπαρατιθέμεθα στην πολιτική σας και σας λέμε καθαρά ότι η πολιτική σας είναι οικονομική πολιτική της ύφεσης. Δεν είναι πολιτική ανάπτυξης ούτε κοινωνική πολιτική. Αντί να προετοιμάσετε, να θωρακίσετε, να στηρίξετε την πραγματική οικονομία, επιλέξατε να στηρίξετε τις τράπεζες χωρίς ουσιαστικά να προωθήσετε δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας. Και είχατε μάλιστα σήμερα ξανά την ευγενή καλοσύνη να απαντήσετε στην επισήμανση του συναδέλφου κ. Βενιζέλου ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αντίθετο. Ήμασταν αντίθετοι στην υποστήριξη των τραπεζών χωρίς δεσμεύσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων, των χαμηλοσυνταξιούχων και κυρίως της βασικής ανάγκης που έχει μια οικονομία που βρίσκεται σε κρίση, δηλαδή της ενίσχυσης της ρευστότητας.
Και το ερώτημά μου είναι πολύ συγκεκριμένο και το αντιστρέφω. Μπορείτε να μας πείτε σε ποιο ποσοστό αυξήθηκε η ρευστότητα; Διότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής σας. Υπήρξε αύξηση της ρευστότητας στην αγορά; Γιατί εμείς βλέπουμε ότι η πολιτική σας οδηγεί σε περισσότερα λουκέτα, ότι αντί να διαμορφώνει και να υποστηρίζει τις θέσεις εργασίας, που έχετε υποχρέωση, όπως θα έπρεπε να έχει μια κυβέρνηση, εσείς τι κάνατε; Με τις δικές σας δηλώσεις και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κλείσατε το μάτι στις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε απολύσεις, σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων εργασίας, σε επαναδιαπραγμάτευση των μισθών. Και το ερώτημα είναι: Πώς θα γίνει να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και πώς θα αυξηθεί και ο τζίρος στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αγωνία όταν εσείς με την πολιτική σας περιορίζετε με κάθε τρόπο την αγοραστική δύναμη των πολιτών και των νοικοκυριών;
Και επιπλέον φθάνουμε στην τροπολογία η οποία αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον αποτελούν το νέο μεγάλο στόχο της Κυβέρνησης. Ο νέος στόχος της Κυβέρνησης είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πόσοι θίγονται από αυτή την τροπολογία την οποία σήμερα εισάγει η Κυβέρνηση; Θίγονται 480.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Επτά στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους δηλαδή θεωρούνται από τη Νέα Δημοκρατία ως προνομιούχοι πολίτες της χώρας και ως εκ τούτου δεν θα πάρουν αύξηση για αυτή τη χρονιά ούτε βεβαίως βοήθημα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Επιπλέον η Κυβέρνηση σχεδιάζει, όπως διαβάζουμε όλοι στον Τύπο, και νέα φοροεπιδρομή και τι λέει; Προετοιμάζονται –λέει- σχέδια για την αύξηση του συντελεστού της φορολογίας των εισοδημάτων ή -εναλλακτικά ή και τα δυο μαζί- για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Είναι έτσι; Επιβεβαιώστε το. Πάρτε το λόγο, κύριε Υπουργέ. Προηγουμένως είδα ότι τα αντανακλαστικά σας λειτούργησαν αμέσως. Πάρτε το λόγο λοιπόν τώρα και διαψεύστε τη νέα φοροεπιδρομή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Έχω πει επανειλημμένως ότι όλα αυτά τα σενάρια τα οποία ακούει και διαβάζει κανείς καθημερινά, τα οποία είναι προτάσεις, ιδέες, σκέψεις ή οτιδήποτε άλλο, δεν μας αφορούν. Δεν δουλεύουμε με διαρροές και δεν θα αρχίσουμε να διαψεύδουμε το οτιδήποτε. Ό,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε εμείς κι ως εκ τούτου ό,τι ακούγεται, λέγεται, λέτε εσείς ή λένε οι εφημερίδες ή βλέπουμε στις τηλεοράσεις επαναλαμβάνω ότι δεν μας αφορούν. Με διαρροές δεν λειτουργούμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το δέχομαι αυτό που λέτε. Το λέτε εξάλλου επίσημα…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Παπουτσή, πρέπει να τελειώσετε. Έχετε υπερβεί κατά πολύ το χρόνο σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είχα όμως και δυο διακοπές από τον κ. Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ναι, τις προκαλείτε όμως τις διακοπές. Κι άλλη φορά κύριε Υπουργέ να ξέρετε ότι υπάρχει Προεδρείο από το οποίο θα ζητάτε την άδεια και δεν θα πετάγεστε για να μιλάτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Με συγχωρείτε. Ζήτησα την άδεια του κ. Παπουτσή.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς πάντως το απολαμβάνουμε. Έχει ενδιαφέρον.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Παναγιωτόπουλε είστε ειδεχθής εσείς! Σας γνωρίζω.
Κύριε Παπουτσή, συνεχίστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και μάλιστα κύριε Πρόεδρε σας υπενθυμίζω ότι αναφέρομαι σε όσα αναφέρθηκε κι ο κ. Υπουργός για τρία λεπτά και πλέον του χρόνου του…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Παποτυσή παρακαλώ προχωρήστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το λέω για να μην ξεχνιόμαστε.
Δέχομαι λοιπόν τη δήλωση του κ. Υπουργού αλλά θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι αντίστοιχες δηλώσεις έχουμε ακούσει πολλές στο παρελθόν, τις οποίες είδαμε ταυτόχρονα να διαψεύδονται μετά από λίγες μέρες. Και βεβαίως σημειώνω το γεγονός ότι ουσιαστικά σήμερα κύριε Υπουργέ τι είπατε; Καταγγείλατε τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες ότι υπονομεύουν την πολιτική σας, μια πολιτική η οποία είναι ευαίσθητη, κρίσιμη, χρήσιμη για τον τόπο σε μια περίοδο εξαιρετικά μεγάλης κρίσης για τη χώρα. Και βεβαίως παρασύρονται και όλοι οι συνάδελφοι, οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και Βουλευτές –φοβάμαι- και της Συμπολίτευσης, τους οποίους επίσης ακούω να ανησυχούν για την πολιτική σας.
Πάμε παραπέρα. Τριακόσιες σαράντα χιλιάδες συνταξιούχοι θα πάρουν το βοήθημα, αλλά χωρίς καμία αύξηση των συντάξεων. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Το βοήθημα θα εξανεμιστεί εν μέσω κρίσης και του χρόνου η αύξηση θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από αυτή την οποία θα έπαιρναν για τα επόμενα χρόνια. Αυτό πετύχατε. Και επιπλέον γεμίζετε με αγωνία και αμφιβολία όλους τους δημόσιους υπαλλήλους διότι με τη χθεσινή πραξικοπηματική συνεδρίαση και απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων βάλατε μια νέα βόμβα στη δημόσια συζήτηση και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όχι μόνο γενικότερα στην κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική ηρεμία αλλά θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και σ’ εσάς, στη λειτουργία σας και στη δυνατότητα να ασκήσετε τη διαχείριση της εξουσίας και την κυβέρνηση.
(GK)
(2MB)
Αναφέρομαι στην απόφαση του Ταμείου Προνοίας, η οποία ουσιαστικά προτείνει να υπάρχει αύξηση 2% των εισφορών για κάθε δημόσιο υπάλληλο –όλα αυτά, για να σωθεί το Ταμείο- 2% σε όλες τις απολαβές, εκτός του πραγματικού μισθού, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι προτείνει έκτακτη εισφορά. Δηλαδή πέραν όλων αυτών, τα οποία τώρα ζητά ο Υπουργός και πέρα από αυτά τα οποία νομοθετούμε σήμερα, ζητάνε και έκτακτη εισφορά μισό μισθό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι! Μισό μισθό από κάθε υπάλληλο!
Επειδή συνεχίζετε να παίρνετε το λόγο, κύριε Υπουργέ και να απαντάτε αμέσως –και το χαίρομαι αυτό- απαντήστε εδώ πέρα. Πρόκειται να κάνετε αποδεκτή την πρόταση αυτή της Διοίκησης του Ταμείου, ναι ή όχι;
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχει ζητήσει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ορίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε, έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα διεξάγεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία μια επιβαλλόμενη συζήτηση για δύσκολες αποφάσεις και για δυσάρεστα μέτρα που καλείται να λάβει και λαμβάνει η Κυβέρνηση, δυσάρεστα πλην όμως αναπόφευκτα και απαραίτητα.
Παρακολουθώ εδώ και πολλούς μήνες από αυτή την Αίθουσα με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας να ξετυλίγεται μπροστά μας η επιχειρηματολογία των συναδέλφων της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτό με το οποίο απορώ είναι η ανυπαρξία κεντρικής συλλογιστικής για το πώς μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ακούγονται σκέψεις επικριτικές βεβαίως, ατάκτως ερριμένες, ορισμένες είναι ενδιαφέρουσες –δεν λέω- ορισμένες, λίγες, συμβάλλουν και ορθώς τις υιοθετεί η Κυβέρνηση στη βελτίωση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών –το έκανε πριν από λίγο προς τιμήν του ο Υπουργός κ. Παπαθανασίου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Μα τι είναι αυτά; Πάλι ευχολόγια;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχετε την καλοσύνη να σταματήσετε να διακόπτετε, κύριε Βρεττέ; Σας παρακαλώ! Δεν σας διέκοψε κανείς. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν διέκοψε κανέναν!
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αγαπητέ κύριε Βρεττέ, υπομονή.
Λέω, λοιπόν, ότι ακούγονται τοποθετήσεις με έντονο επικριτικό περιεχόμενο, ατάκτως ερριμένες, αλλά απουσιάζει αυτή η κεντρική συλλογιστική, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί τη σπονδυλική στήλη μιας συνολικής πρότασης αντιμετώπισης της κρίσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απέναντι σε αυτή την κατάσταση όποιος λέει ότι έχει τη συνταγή στην τσέπη του είναι ή αδιάβαστος ή δεν έχει σώας τας φρένας ή είναι κατ’ επάγγελμα και καθ’ έξιν πολιτικός απατεώνας.
Δεν το κάνετε. Τι κάνετε όμως; Δεν λέτε την αλήθεια. Πιστεύετε ότι μπορεί να περάσουμε την κρίση χωρίς να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Και η αλήθεια θα περιλαμβάνει και ορισμένες δυσάρεστες διαπιστώσεις, θα περιλαμβάνει και ορισμένα δυσάρεστα, δύσκολα, οδυνηρά αλλά αναπόφευκτα και απαραίτητα μέτρα.
Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι –και εκεί θα συμφωνήσουμε και αυτό το δρόμο ακολουθεί η Κυβέρνηση, αλλά δεν το παραδέχεστε- πώς θα κατανείμουμε τα βάρη αυτής της κρίσης κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι έχοντες να αναλάβουν το περισσότερο βάρος –άλλωστε αυτοί μπορούν να το επωμισθούν- και οι μη κατέχοντες να μην επιβαρυνθούν πολύ γιατί δεν αντέχουν άλλο.
Αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Όπως είπα, οι αποφάσεις είναι δυσάρεστες, είναι δύσκολες, είναι οδυνηρές αλλά οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες και αναπόφευκτες. Δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.
Εν πάση περιπτώσει, επειδή ακούω να ασκείτε κριτική, ελάτε να μας πείτε ποιους ακριβώς εσείς θα επιβαρύνετε. Ποιους θα επιβαρύνετε; Ή θα πείτε στον ελληνικό λαό ότι αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αυτή τη στιγμή στην ηγεσία του τόπου, θα περνούσαμε την κρίση, χωρίς να επιβαρύνετε κανέναν; Είναι κανείς που το πιστεύει αυτό; Είναι κάποιος που μπορεί να σας πάρει στα σοβαρά αν αντιπαρατίθεστε στην Κυβέρνηση με τέτοιες απόψεις;
Ή να πάρουμε στα σοβαρά την άλλη άποψη ότι θα φορολογηθούν οι μεγάλες –λέει- εταιρίες; Μα, γνωρίζετε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν περίπου το 1% του συνόλου. Αυτή είναι η αλήθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής επιχειρηματικότητας διοχετεύεται ακριβώς στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση.
Πρέπει να αντιληφθείτε ότι τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση δεν μπορούμε να τη βάλουμε με την πλάτη στον τοίχο. Με την πλάτη στον τοίχο την έβαλε η πολιτική σας, η οποία οδήγησε σε μια εποχή πολύ θετικών διεθνών οικονομικών μεγεθών πάνω από 375.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αν εξουθενώσουμε και εξαφανίσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, τι θα συμβεί; Γνωρίζετε ότι χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Τα υπόλοιπα είναι ιδεοληψίες και ιδεολογήματα ενός περασμένου αιώνα, τα οποία εκεί που εφαρμόστηκαν οδήγησαν τις κοινωνίες σε αδιέξοδα.
Τι κάνει η Κυβέρνηση; Προσπαθεί να κατανείμει τα βάρη. Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όταν λέει ότι θα επιβαρυνθούν ατομικά εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω, ασφαλώς αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο, όπως σας είπα πριν. Είναι δυσάρεστο. Μακάρι να μην βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση να προχωρήσουμε στην επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Θα σας θυμίσω όμως το εξής. Δεν το είχατε κάνει και εσείς ως Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν δεν απατώμαι, το 1985 και το 1988; Δεν θυμόμαστε τα δικά σας κυβερνητικά πεπραγμένα; Τόσο μικρή χωρητικότητα μνήμης έχετε; Ή πιστεύετε ότι εμείς οι υπόλοιποι δεν θυμόμαστε;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δυο φορές επέβαλε τέτοιου είδους έκτακτη εισφορά και μάλιστα την επέβαλε σε εποχές, όπου οι διεθνής οικονομική κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να συγκριθεί με τη σημερινή πρωτόγνωρη, ως προς τη σφοδρότητά της, το βάθος και το μέγεθός της, διεθνή οικονομική κρίση.
Τι λέει, λοιπόν, η Κυβέρνηση; Επιβάλλει αυτή τη δυσάρεστη αλλά απαραίτητη και αναπόφευκτη έκτακτη εισφορά και σήμερα βελτιώνει ακόμη περισσότερο τη νομοθετική της πρωτοβουλία.
Θεωρώ πάρα πολύ θετική την τροπολογία, με την οποία καθιερώνονται κλίμακες που αφορούν την κλιμάκωση των εισοδημάτων προς τα πάνω. Γιατί βεβαίως δεν μπορούσε να πληρώσει την ίδια εισφορά ένας που έχει 150.000 ευρώ ατομικό ετήσιο εισόδημα με κάποιον ο οποίος έχει 900.000 ευρώ. Ασφαλώς. Έπρεπε να γίνει αυτή η τροποποίηση.
Όπως επίσης θεωρώ πάρα πολύ θετικό το γεγονός –και υπήρξαν προτάσεις και από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, εγώ συγκράτησα πριν από λίγο τα λεχθέντα από το συνάδελφο κ. Κουσελά- ότι δεν μπορεί να προσμετράται η αύξηση του ατομικού εισοδήματος που γίνεται με την προσθήκη της αποζημίωσης, όταν –ο μη γένοιτο- απολυθεί ο εργαζόμενος ή του εφάπαξ. Αυτή είναι μια αδικία που πρέπει να διορθωθεί και σπεύδει η Κυβέρνηση να τη διορθώσει, ακούγοντας –αν θέλετε- και τις δικές σας προτάσεις και τις δικές σας παρεμβάσεις.
Η οικονομική κρίση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας αφορά όλους. Δεν αφορά μόνο ούτε τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας , ούτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε των υπολοίπων κομμάτων που εκπροσωπούνται ή δεν εκπροσωπούνται στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Με την άδειά σας, κύριε Πρόεδρε, τελειώνω σε μισό λεπτό.
Όμως για να μιλήσουμε λίγο σοβαρά και καθαρά σε αυτή την Αίθουσα, το σύνηθες ατομικό μηνιαίο εισόδημα ενός μισθωτού δεν είναι τα 5.000 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια. Η έκτακτη εισφορά δεν θίγει τη μεγάλη μάζα, το μεγάλο πλήθος των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή είναι η αλήθεια.
Μακάρι να μην χρειαζόταν να θιγούν και οι υπόλοιποι. Μακάρι! Σας λέω ότι είναι δυσάρεστη και δύσκολη απόφαση, απαραίτητη και αναπόφευκτη. Μακάρι να μην χρειαζόταν, αλλά εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα την αντιμετωπίσουμε λέγοντας την αλήθεια στον κόσμο.
(XF)
(2GK)
Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, πρώτα απ’ όλα είναι εργαλείο για τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Αν θέλετε ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν μία βιωματική σχέση με το αυτοκίνητο, μια περίεργη υπαρξιακή σχέση με το αυτοκίνητο. Δεν τους το αλλάξουμε εμείς τώρα.
Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξουν αυτές οι μειώσεις. Είναι σημαντικές. Επιπλέον βοηθούν και έναν κλάδο ο οποίος όπως σωστά είπε ο αρμόδιος Υπουργός, απασχολεί πάνω από εκατό χιλιάδες εργαζομένους.
Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα των τραπεζών, θα επαναλάβω κάτι το οποίο είπα και χθες. Η Κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με κανέναν επιχειρηματικό κλάδο, πόσο μάλλον με τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες ήρθε ο καιρός να αποδείξουν ότι έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Τόσα χρόνια πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση είχαν μια κερδοφορία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η ελληνική κοινωνία βλέπει τι κάνει ο καθένας αυτήν την κρίσιμη στιγμή και επιμερίζει ευθύνες. Έχει και κρίση, έχει και μνήμη.
Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, και η Ένωση Τραπεζών και η ηγεσία της καθεμιάς μεγάλης τράπεζας να αποδείξει ότι απέναντι σ’ αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση που εισέβαλε στο σπίτι μας, εδώ στη χώρα μας, είναι σε θέση να επιδείξει μέτρο υπευθυνότητας και ευθύνης υψηλό και να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια. Αν κάποιοι δεν το καταλάβουν, η Κυβέρνηση είμαι βέβαιος ότι είναι αποφασισμένη να τους υποδείξει τη σωστή πορεία.
Είπα χθες, μιλώντας για τις εταιρείες είσπραξης που γίνονται εταιρείες ενημέρωσης, ότι πρέπει να σφίξουν τα λουριά. Πρέπει να σφίξουν τα λουριά περισσότερο και για τις ελληνικές τράπεζες. Και επαναλαμβάνω, όποιος δεν καταλάβει από την ηγεσία τους ότι οφείλει τώρα να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, να αντιμετωπίσουμε την κρίση πρέπει να υφίσταται και τις συνέπειες.
Για άλλες βελτιώσεις θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε. Θεωρώ ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας με τη σημερινή της παρουσία εδώ έδειξε ότι και ακούει και παίρνει τα μηνύματα της κοινωνίας και προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία μέσα από συμπληγάδες για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να περάσουμε την οικονομική κρίση χωρίς ανήκεστο βλάβη, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Παναγιωτόπουλε.
Το λόγο έχει ζητήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Αντώνιος Σκυλλάκος.
Ορίστε, κύριε Σκυλλάκο, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Με την τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική παίρνετε ένα μέτρο από τα πολλά που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση στους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν είναι μόνο οι τετρακόσιοι εβδομήντα οκτώ χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που ειπώθηκε πριν ότι δεν θα πάρουν καμία αύξηση, είναι και οι εκατόν ογδόντα οκτώ χιλιάδες συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι υπόλοιποι παίρνουν ένα φιλοδώρημα. Γι’ αυτούς που παίρνουν μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, είναι από 0,8 ευρώ την ημέρα μέχρι 1,3 ευρώ την ημέρα.
Υπάρχουν όμως και παράπλευρες απώλειες, τις οποίες πρέπει να σημειώσω. Η μία απώλεια είναι ότι αυτό είναι επίδομα. Ενισχύεται η επιδοματική πολιτική. Δεν μπαίνει στο μισθό και άρα δεν προστίθεται στο συντάξιμο μισθό. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στη σύνταξη.
Δεύτερο ζήτημα, παγώνει η ωρίμανση των μισθών για το 2009, αφού είναι επίδομα και δεν πρόκειται για αύξηση των μισθών. Δηλαδή έχουμε δεύτερη απώλεια πέρα απ’ αυτά που είπα μέχρι τώρα.
Τρίτον, επειδή δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο οι δημόσιοι υπάλληλοι με χαμηλότερο στην πραγματικότητα εισόδημα γιατί το τρώει ο πληθωρισμός. Άρα, είναι χαμηλότερο το εισόδημα. Θα πάμε με την ίδια κλίμακα. Είναι αυτές οι επιπλέον απώλειες που θα έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση κλείνει το μάτι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που γίνεται σαν μέτρο για τους δημόσιους υπάλληλους, γρήγορα θα το συναντήσουμε μπροστά μας και στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν θράσος ορισμένοι και δεν θέλουν να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις και προσφεύγουν στα δικαστήρια με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Επίκειται, λοιπόν, η όποια συζήτηση για την εισοδηματική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα. Οι γνωστές συνδικαλιστικές ηγεσίες θα οδηγήσουν τα πράγματα σε ακόμη χειρότερη κατάσταση και στον ιδιωτικό τομέα.
Έρχομαι σ’ αυτά που χρυσώνουν το χάπι από την πλευρά της Κυβέρνησης, στην έκτακτη εισφορά για εισοδήματα με πάνω από 60.000 ευρώ. Ποια θα είναι η ζημιά; Κάποιος που έχει εισόδημα 150.000 ευρώ και θα χάσει 5.000 ευρώ, λέτε να τον ενδιαφέρει; Αυτός ξοδεύει ένα βράδυ στα μπουζούκια τα 5.000 ευρώ, σε λουλούδια. Και τι ποσό θα μαζευτεί απ’ αυτό; Ελάχιστα χρήματα θα μαζευτούν.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι γίνεται με τα κέρδη, τι γίνεται με τις επιχειρήσεις. Και εδώ δεν ακούω ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να λένε ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολογία των κερδών. Αυτό που φωνάζουν στο δρόμο οι απεργοί και που θα φωνάξουν και αύριο, είναι την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία. Πώς θα την πληρώνει η πλουτοκρατία όταν πάμε με φορολογικό συντελεστή 25% που μπορεί να φτάσει και το 20%; Ποια είναι η θέση και των δύο κομμάτων και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Θα φορολογήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο ώστε την κρίση ή ένα μέρος της κρίσης να την πληρώσει η πλουτοκρατία; Λέτε, όχι. Μιλάτε μόνο για τους εισοδηματίες, για τα καθαρά εισοδήματα. Αλλά τα κέρδη των επιχειρήσεων που έχουν σχέση και με τα μερίσματα κ.λπ., που φορολογούνται αυτοτελώς, είναι εκτός των 150.000 ευρώ, δεν υπάρχουν για την κρίση, δεν θα τα συνεισφέρουν οι επιχειρηματίες για την κρίση.
Υπάρχει η ίδια λογική και στα δύο κόμματα. Αυτό φαίνεται από δηλώσεις ηγετικών στελεχών, από δηλώσεις Υπουργών. Διάβασα αυτά που έλεγε ο κ. Παπανδρέου στη Χιλή, που βρίσκεται εκεί για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, να έχουμε άμεση ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας μέσω κρατικών ενισχύσεων και φιλόδοξων οικονομικών μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Η διαπάλη ανάμεσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή πού είναι; Θα πάνε κατευθείαν στην πραγματική οικονομία τα χρήματα, οι ενισχύσεις, η βοήθεια από το κράτος ή θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες; Δηλαδή πώς θα διαχειριστούμε την ενίσχυση του κεφαλαίου; Μέσω τραπεζών ή χωρίς τις τράπεζες; Και έρχεται η Κυβέρνηση και λέει, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος προ ολίγου, ότι προσπαθούμε μέσω τραπεζών να τα καταφέρουμε, ότι η Κυβέρνηση θα βρει τρόπο να εξαναγκάσει τις τράπεζες. Εκεί είναι το πρόβλημα; Πώς θα τα πάρουν οι κεφαλαιοκράτες; Αν θα είναι μέσω της τράπεζας ή κατευθείαν στην πραγματική οικονομία; Αυτό είναι η διαφορά διαχείρισης και όχι ποιος θα πληρώσει την κρίση. Συμφωνούν και τα δύο κόμματα ότι την κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό δεν πιστεύουμε αυτά που λέγονται, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαμαρτύρεται για την εισοδηματική πολιτική κ.λπ. Πάλι στους ίδιους θα απευθυνόταν αν ήταν Κυβέρνηση. Το κάνει βεβαίως η Νέα Δημοκρατία. Και η Νέα Δημοκρατία κρατάει και πισινή. Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κύριος Υπουργός, αν δεν κάνω λάθος, ή κάποιος από τους αρμόδιους, δεν απέκλεισε και νέα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και δεν ξέρω και ποιών άλλων εντός του 2009. Και μιλάτε όλοι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 1% είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Μπορεί να είναι το 1% οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά πόσα είναι τα κέρδη τους; Ποιος είναι ο κύκλος εργασιών τους; Είναι πολύ μεγαλύτερος από το 1%. Μπορεί να είναι το 20%, μπορεί να είναι και το 30%. Έτσι να μετράμε τα νούμερα και όχι αριθμητικά. Εδώ υπάρχουν αλυσίδες ολόκληρες, υπάρχουν καρτέλ.
Ενδιαφέρονται και τα δύο κόμματα για τους μικρομεσαίους.
Απ’ αυτά που μας είπατε στην επερώτηση που κάναμε για το ΤΕΜΠΜΕ, φάνηκε ξεκάθαρα, ότι δόθηκαν σε μικρές επιχειρήσεις ελάχιστα χρήματα, 13.000, 16.000, 17.000 ας έγιναν και 20.000 που τα περισσότερα απ’ αυτά δόθηκαν σε επιχειρήσεις που έχουν σαράντα, πενήντα εργαζόμενους. Και όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν έναν, δύο, τρεις εργαζόμενους και αναγκάζονται να εργάζονται οι ίδιοι, να είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που παίρνουν χρήματα από το ΤΕΜΠΜΕ και στηρίζονται.
(XP)
(2XF)
Στο παρελθόν το ίδιο γινόταν και με τα προγράμματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Διότι η μικρομεσαία επιχείρηση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι πεντακόσιους εργαζόμενους. Τα λεφτά τα έπαιρναν αυτοί που έχουν εβδομήντα ή ογδόντα ή διακόσιους εργαζόμενους. Τα παλιά χρόνια, με κάθε κυβέρνηση, δεν βοηθιόταν ο μικρός και ο μεσαίος. Από τους επτακόσιους χιλιάδες μικρομεσαίους οι τριακόσιοι πενήντα χιλιάδες δεν έχουν καμία συναλλαγή με την τράπεζα. Ποιος θα τους βοηθήσει αυτούς;
Λέτε ότι πρέπει να βοηθήσουμε το μικρομεσαίο. Υπάρχει ένα ζήτημα. Θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες εποπτείας. Η κακή εποπτεία και η έλλειψη κανόνων έφταιξε για την κρίση; Το ακούμε και από άλλες κυβερνήσεις και δημιουργούν ελπίδες ότι με ένα καλύτερο σύστημα, με ελέγχους, με το να παίρνουν λιγότερα χρήματα τα golden boys, θα οδηγηθούμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και να μην έχουμε άλλα τέτοια φαινόμενα. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Η κρίση δεν οφείλεται στην έλλειψη κανόνων. Εγώ λέω, να μπουν και κανόνες, να υπάρχει και μεγαλύτερη διαφάνεια, να μην υπάρχουν τοξικά ομόλογα. Θα σταματήσει η κρίση; Αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν στην κρίση του 1929; Υπήρχαν τα golden boys; Υπήρχε έλλειψη κανόνων; Κάποιες δικαιολογίες θα βρήκαν και τότε. Είχαμε κρίσεις και μετά τον πόλεμο, μικρότερες. Η κρίση στην Ασία, οφείλεται σε έλλειψη κανόνων; Αυτά είναι δικαιολογίες και ψέματα. Η κρίση οφείλεται στο ότι έχει συσσωρευτεί πλούτος και δεν συμφέρει στους επιχειρηματίες αυτόν τον πλούτο να τον επενδύσουν, γιατί περίμεναν μικρό ποσοστό κέρδους, ενώ έχουν πολύ μεγαλύτερο. Αυτή είναι η μία βασική αιτία.
Δεύτερη βασική αιτία είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, οπότε δεν μπορούν να αγοράσουν όχι μόνο αυτοκίνητο, αλλά και τρόφιμα. Τους τελευταίους μήνες μειώθηκε και η αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Τώρα, τα περί πράσινης ανάπτυξης και επενδύσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι προτάσεις. Το ζήτημα είναι ποιον συμφέρουν. Κανένας δεν είναι υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, δηλαδή να προστατεύουν και το περιβάλλον. Όμως, υπάρχει αυτή τη στιγμή μία προσπάθεια, συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς, στην οικοδομή κ.λπ., να εφαρμοστούν τεχνικές που τάχα προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά ουσιαστικά θα βγάλουν στην επιφάνεια καινούργιους επιχειρηματίες που επενδύσουν στην πράσινη οικονομία. Αυτό είναι το ζήτημα της πράσινης οικονομίας ή της πράσινης ανάπτυξης.
Και όσον αφορά το να αυξηθούν οι επενδύσεις, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι συγκεκριμένο. Για να κάνουμε μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έπρεπε να έχουμε περισσότερους φόρους, έπρεπε να φορολογηθεί το κεφάλαιο. Δεν φτάνουν τα χρήματα από τον Προϋπολογισμό για περισσότερες επενδύσεις. Θέλετε περισσότερες επενδύσεις; Φορολογήστε το μεγάλο κεφάλαιο και δώστε δουλειά στον κόσμο σε κοινωνικό έργο. Ή, αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, θα πρέπει να δανειστούμε χρήματα και να χρεώσουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, πράγμα το οποίο εμείς το απορρίπτουμε. Ακόμη και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις ποιοι θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος; Οι εργολάβοι που θα κάνουν τα έργα και οι επενδυτές. Θα πάρουν και ένα κομμάτι ψωμί οι μετανάστες και οι Έλληνες οικοδόμοι που δεν τους δίνετε ούτε αυτά που δικαιούνται από την εργατική νομοθεσία. Αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν οι εργολάβοι και οι διάφοροι επιχειρηματίες.
Και η Κυβέρνηση με την εισοδηματικής της πολιτική ρίχνει τα βάρη στους εργαζόμενους, στους δημόσιους υπάλληλους και στα λαϊκά στρώματα, αλλά δεν είναι διαφορετική και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής τριάντα δύο μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το 6ο Γυμνάσιο Καλλιθέας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Απουσιάζει ο κύριος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Εκτιμώ την παρουσία σας, αλλά εδώ θα έπρεπε να είναι ο ίδιος. Πρέπει να γνωρίζετε και εσείς ότι η Βουλή δεν αποτελείται από δύο Κόμματα. Δεν ερχόμαστε να κάνουμε μια δικομματική αψιμαχία και εντός πενταλέπτου να φύγουμε. Καθόμαστε να ακούσουμε όλες τις πτέρυγες αυτής της Βουλής, αν πιστεύετε, βεβαίως, ότι έχουν κάτι να πουν.
Εισαγάγατε εντελώς αυθαίρετα και πραξικοπηματικά αυτή την τροπολογία που αποτελεί μείζον θέμα. Ένα από τα κορυφαία ζητήματα κάθε χρόνο που πρέπει να συζητάει η Βουλή είναι η εισοδηματική πολιτική που αφορά το δημόσιο τομέα και αυτό, διότι αυτή η εισοδηματική πολιτική δεν αφορά μόνο εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, αλλά δίνει και ένα μήνυμα γενικότερα για το πώς θα κινηθούν οι μισθοί στην οικονομία. Αυτή την εισοδηματική πολιτική κατά απαράδεκτο τρόπο, κατάπτυστο τρόπο επί πάρα πολλά χρόνια με τη συναίνεση και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την αποφασίζετε και τη διατάσσετε χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις δια νομοθετικών ρυθμίσεων. Έχετε καταργήσει και δεν επιτρέπετε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα. Κάθε χρόνο ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αποφασίζει –αυτό γινόταν και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ.- το τι αυξήσεις θα δώσει, καταργώντας στον πυρήνα τους τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες έχουν ένα άρθρο πρώτο και σημαντικότατο, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό. Φέρατε από το παράθυρο μία τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική για να τη συζητήσουμε, παρεμπιπτόντως, να μην τεθεί στην Επιτροπή και για να μην κληθούν ούτε καν οι φορείς των δημοσίων υπαλλήλων να πουν τη γνώμη τους. Αυτό το κάνετε, γιατί αποφασίζετε μία εισοδηματική πολιτική λεηλασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων, λεηλασίας των μισθωτών. Και δεν είναι τυχαίο ότι καταθέσατε αυτή την εισοδηματική πολιτική σε ένα νομοσχέδιο που αφορά εισπρακτικές εταιρείες. Διότι ως εισπρακτική εταιρεία ΕΠΕ λειτουργεί η Κυβέρνησή σας με αυτήν την τροπολογία. Βάζετε βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοσίων υπαλλήλων και τους παίρνετε από το μισθό τους.
Δεν είναι ότι δεν τους δίνετε αύξηση. Τους αφαιρείτε εισόδημα. Τους γονατίζετε κυριολεκτικά. Και μιλάμε για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που λέει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Αυτά που θα δώστε φέτος με την εισοδηματική πολιτική είναι 63 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρσι με πολιτική λιτότητας ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, κυριολεκτικά κλέβετε από την τσέπη των δημοσίων υπαλλήλων γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι θέλετε να πάει μπροστά το κράτος και η δημόσια διοίκηση; Έτσι θέλετε να στηρίξετε πολιτικές αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης και αποτελεσματικότερης δράσης και προοπτικής του ελληνικού κράτους; Με τέτοιου είδους πολιτικές πενίας, οι οποίες υποτιμούν και ταπεινώνουν το δημόσιο υπάλληλο;
Το άλλοθι σας είναι ότι, εν πάση περιπτώσει, βάζουμε μια έκτακτη εισφορά γι’ αυτούς που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα. Βέβαια, δεν κατάλαβα και τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επ’ αυτού. Μου κάνει εντύπωση, γιατί τη θεωρώ και λίγο περίεργη. Βεβαίως, πρέπει να πληρώσουν μέσα στην κρίση αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα και αφανή. Είναι αυτοί που διακατέχονται από πάγιες ρυθμίσεις φορολογικής ασυλίας.
(pm)
(2XP)
Αυτό το μέτρο εμείς δεν λέμε ότι δεν πρέπει να το λάβετε, αλλά είναι εντελώς ανεπαρκές. Εν πάση περιπτώσει, το μέτρο αυτό αφορά μόνο ένα χρόνο, είναι εφάπαξ μέτρο, ενώ η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου είναι μία πολιτική η οποία θα έπρεπε να ασκείται σε μακροχρόνια βάση. Αυτή όμως την πολιτική δεν την ασκείτε. Υπάρχει φορολογική ασυλία -δεν έχω σήμερα το χρόνο να επεκταθώ- γι’ αυτούς που έχουν μεγάλα κέρδη, μεγάλα εισοδήματα, μεγάλες περιουσίες. Υπάρχουν ειδικά φορολογικά καθεστώτα για έχοντες και κατέχοντες τα οποία διατηρούνται ακόμα από τη δεκαετία του 1950. Είναι μετεμφυλιακά κατάλοιπα τα οποία αναζωογονούνται στη σημερινή φάση.
Επίσης δεν κατάλαβα αυτά που είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών για το τέλος ταξινόμησης. Τι είναι αυτό το περίφημο που κάνετε με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης; Υποτίθεται –λέτε- για να τονώσει την αγορά γιατί δουλεύει πολύς κόσμος. Δεν κατάλαβα πώς θα τονωθεί η αγορά, κύριοι. Αυτό βεβαίως το επιχείρημα δεν είναι ισχυρό. Πώς θα τονωθεί η αγορά με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης; Δηλαδή η αγορά τονώνεται αν πολλαπλασιαστούν τα καινούργια αυτοκίνητα, αν αντικατασταθούν τα παλιά με καινούργια αυτοκίνητα; Αυτή είναι η τόνωση της αγοράς όταν έχετε τέτοια προβλήματα όπου «παγώνετε» τους μισθούς, κάνετε το ένα, κάνετε το άλλο; Για τους οικονομικά ασθενέστερους το τέλος ταξινόμησης πρέπει να μειώσετε;
Εν πάση περιπτώσει, για ποιους δουλεύετε; Ξέρετε τι είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και ποιοι την κατέχουν; Η Ελλάδα δεν παράγει ούτε ένα αυτοκίνητο, ούτε ένα ανταλλακτικό. Εισάγουμε τα αυτοκίνητα, εισάγουμε τα ανταλλακτικά, εισάγουμε και το καύσιμο για τα αυτοκίνητα και έρχεστε αυτή τη στιγμή να πείτε ότι μειώνετε το τέλος ταξινόμησης; Στηρίξτε πρώτα το μισθό και ειδικά τους χαμηλόμισθους, στηρίξτε τις συντάξεις και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους. Στηρίξτε αυτούς που ζητάνε δουλειά και δεν βρίσκουν, στηρίξτε τους νέους των πεντακοσίων και των επτακοσίων ευρώ. Στηρίξτε τα επιδόματα ανεργίας τα οποία είναι επιδόματα πενίας, στηρίξτε την ελληνική παραγωγή.
Έξω από το Υπουργείο σας αυτή τη στιγμή έχουν κατασκηνώσει οι εργαζόμενοι στο Λαναρά. Είναι πάνω από 1.100 εργαζόμενοι οι οποίοι ζητούν μία εγγύηση του Δημοσίου προκειμένου μ’ αυτή την εγγύηση να πάρουν δάνεια για να λειτουργήσει η επιχείρηση η οποία είναι –απ’ ό,τι φαίνεται- βιώσιμη και έχει προοπτικές. Αυτό εν πάση περιπτώσει αποτελεί ένα στοίχημα στο οποίο πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα για τη μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία που υπάρχει σήμερα και που θα είναι καταστροφή το κλείσιμό της για όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Αντί όμως να ενισχύσετε τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις όταν έχει καταρρεύσει ο παραγωγικός «ιστός» της χώρας, όταν η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υπηρεσιών, όταν εσείς εκθειάζετε -χωρίς να καταλαβαίνετε τι λέτε- την τουριστική «βιομηχανία» για να μας πείτε ότι έχουμε και βιομηχανία, έρχεστε να στηρίξετε τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ξέρετε το λυσσαλέο αγώνα που κάνουν και παρά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, παρά τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ώστε να στηρίξουν αυτοί οι κύριοι την αυτοκινητοβιομηχανία τους παράτυπα και παράνομα και παρά το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη στηρίζουν. Θα έλθει και η Ελλάδα να τους στηρίξει και δεν θα στηρίξει τον παραγωγικό «ιστό»; Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρετε μπροστά στην κρίση;
Βλέπετε τα πάντα από τη σκοπιά των τραπεζών. Με τα μάτια των τραπεζών βλέπετε την πραγματικότητα και με τα μάτια των τραπεζών βλέπει δυστυχώς την πραγματικότητα και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Άκουσα με έκπληξη τον κύριο Βενιζέλο να λέει να υποχρεωθούν οι τράπεζες να πάρουν τις εγγυήσεις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ του Δημοσίου προκειμένου –λέει- να στηρίξουν τους δανειολήπτες. Αυτό κάνουν οι τράπεζες με τα λεφτά που ήδη έχουν πάρει από το «πακέτο» σας με την ενίσχυση ακόμα και της κεφαλαιακής τους επάρκειας; Αυτό κάνουν; Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν κόψει τις «στρόφιγγες» δανειοδότησης σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη διότι αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα μέσα στην κρίση, αυτοί που έχουν αξιοπιστία και φερεγγυότητα δεν προστρέχουν σε δανεισμό τώρα, αλλά σ’ αυτούς που έχουν πρόβλημα επιβίωσης οι τράπεζες κλείνουν τις πόρτες.
Αυτό είναι λοιπόν το θέμα, αντί να πάμε τα χρήματα για να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, ιδιαίτερα τη μικρή και την πολύ μικρή επιχείρηση, αντί να στηρίξουμε το μισθωτό, τον συνταξιούχο; Αντί να στηρίξουμε τον αγρότη σ’ αυτή τη φάση, να πάμε να στηρίξουμε τις τράπεζες και να τους βάλουμε και όρους ανύπαρκτους σε μία απελευθερωμένη αγορά για να στηρίξουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες, τους καταναλωτές με «ληστρικά» μάλιστα επιτόκια;
Αυτή τη στιγμή η πρόταση είναι μία και νομίζω ότι θα υποχρεωθείτε να πάτε εκεί. Η πρόταση είναι να ξεκινήσει η χώρα μία στρατηγική κρατικοποίησης με νέους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ως πρώτο βήμα σ’ αυτή τη κατεύθυνση ο πλήρης έλεγχος της Εθνικής να περάσει στο Δημόσιο και μαζί η Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα, αν είναι δυνατόν και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -που πάτε να το «ληστέψετε» τώρα και να το κάνετε προβληματικό με τις νέες τιτλοποιήσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ- από κοινού λοιπόν όλοι αυτοί να παίξουν ένα νέο χρηματοπιστωτικό ρόλο με χαμηλότοκα δάνεια, να ρίξουν τα επιτόκια, να χρηματοδοτήσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της λαϊκής στέγης και να παίξουν ένα καινούργιο αναπτυξιακό ρόλο για τη χώρα μας. Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα αντί να στηρίζετε τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζών που «ληστεύουν» το καταναλωτικό κοινό μέσα στην κρίση και παρά τα προβλήματα.
Αυτές οι προτάσεις είναι εκτός ορίζοντα τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τα πάντα είναι οι τραπεζίτες. Εκεί θα πάνε τα λεφτά και να τους βάλουμε και όρους για να συμπεριφέρονται σωστά. Αυτά όμως οδήγησαν στα μεγάλα προβλήματα σήμερα.
Δεν έχετε αντιληφθεί πού οδηγούμαστε. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης χωρίς προστατευτικό δίχτυ. Το έχετε αντιληφθεί αυτό; Ακόμα δεν έχετε καταλάβει την ουσία, το βάθος και την προοπτική αυτής της κρίσης. Την ανακαλύπτετε μέρα με τη μέρα. Βεβαίως αυτό γίνεται διεθνώς διότι οι κυρίαρχοι σήμερα δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι είχαν ένα σύστημα «σάπιο» και διεφθαρμένο το οποίο δεν είχε καμία προοπτική κι έτσι δεν θέλουν να καταλάβουν την αλήθεια. Και όμως το «πικρό ποτήρι» το πίνετε κάθε μέρα και το βλέπετε, αλλά αντί να ανακρούσετε πρύμνα και να χαράξετε νέους σχεδιασμούς και νέες στρατηγικές, προσπαθείτε με νύχια και με δόντια να στηρίξετε ένα σύστημα που καταρρέει, ένα σύστημα που δημιουργεί προβλήματα. Προσπαθείτε να ρίξετε τα βάρη στον ελληνικό λαό και κατ’ επέκταση οι κύριοι του G 20 στους δικούς τους λαούς. Αυτοί οι κύριοι οδηγούνται σε αδιέξοδο και οδηγούν σε αδιέξοδο όλο τον πλανήτη.
Αυτά όμως θα πληρωθούν πανάκριβα, αλλά πριν πληρωθούν πανάκριβα θα σας καταδικάσουν οι λαοί, θα σας καταδικάσει ο ελληνικός λαός. Μη νομίζετε ότι θα ακολουθεί μια ζωή την πεπατημένη. Η Κυβέρνησή σας ήδη βλέπει τι γίνεται από τον ελληνικό λαό, βλέπει τι γίνεται από τα λαϊκά στρώματα, βλέπει την αποδοκιμασία που υφίστασθε. Θα αποδοκιμαστεί όμως και ο δικομματισμός γιατί δεν είναι λύση και εναλλακτική πρόταση το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά εναλλακτική πρόταση στη διαχείριση του ίδιου συστήματος, με τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια αποτελέσματα. Η απάντηση είναι η ριζική αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού δυνάμεων, η ενίσχυση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η εναλλακτική προοπτική στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό μ’ ένα νέο σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εισερχόμεθα και πάλι στον κατάλογο των ομιλητών.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Τζίμας.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διερωτώμαι κι εγώ αν μπορεί να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο –δυστυχώς για το ίδιο- διαθέτει τα ίδια μυαλά, την ίδια νοοτροπία και τους ίδιους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο βάρος στη χώρα μας δεν είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά η εικοσάχρονη διακυβέρνηση της Ελλάδας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κυρίως το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας που μας παραδώσατε μετά από είκοσι χρόνια. Φυσικά αυτό το τεράστιο δημόσιο χρέος είναι η «μήτρα» του προβλήματος, ένα δημόσιο χρέος που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
(SX)
(2PM)
Και η κρίση δεν είναι πολιτική. Η κρίση είναι οικονομική. Διότι αντιμετωπίζει αυτή την οικονομική κρίση σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος και σίγουρα ολόκληρη η Ευρώπη. Ακόμα και οι χώρες που έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.
Το ερώτημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι το εξής: Γιατί η οικονομική κρίση αργεί να χτυπήσει τη χώρα μας; Γιατί πρώτα χτύπησε οικονομικούς κολοσσούς, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία;
Κατά την άποψή μας η οικονομική πολιτική που άσκησε η Κυβέρνηση Καραμανλή όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αυτή που οχύρωσε οικονομικά τη χώρα μας και λειτουργεί αυτή την ώρα ως ένας οικονομικός μανδύας που οχυρώνει και προστατεύει τα εισοδήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Ένα Κόμμα, όμως, που φιλοδοξεί να κυβερνήσει και πάλι την Ελλάδα, χρειάζεται να διαθέτει την πολιτική γενναιοψυχία να παραδεχθεί ενώπιον του ελληνικού λαού πως η Κυβέρνηση αυτή την ώρα κυβερνάει μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε ο τόπος μας μετά τον πόλεμο του 1940.
Αυτό, όμως, για να το παραδεχθείς χρειάζεται να μην έχεις αυτοσκοπό την εξουσία και την καρέκλα, την οποία άλλωστε γευτήκατε για πολλές 10ετίες.
Χρειάζεται να παραδεχθείς και τα λάθη σου ενώπιον του ελληνικού λαού.
Χρειάζεται, δηλαδή, να πείτε στον ελληνικό λαό γιατί τα χρόνια που κυβερνούσατε, κάνατε δύο υποτιμήσεις της δραχμής. Σε ένα βράδυ έχασαν τα εισοδήματά τους οι Έλληνες πολίτες με υποτιμήσεις, που γίνονταν ξαφνικά, της τάξεως του 15% και 20%. Χρειάζεται πολιτική γενναιοψυχία να παραδεχθείς ότι το Κόμμα σου, δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ., επέβαλε δύο φορές έκτακτη εισφορά όχι μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και σχεδόν σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Χρειάζεται πολιτικό θάρρος να μιλήσεις και να πεις ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αυτό που επί έντεκα ολόκληρα χρόνια, από το 1993 μέχρι το 2004, παρακρατούσε από τους μισθωτούς και κυρίως από τους συνταξιούχους, το ΛΑΦΚΑ, το οποίο η δική μας Κυβέρνηση το 2004 κατήργησε και επέστρεψε στους Έλληνες συνταξιούχους τα χρήματα που εσείς παρακρατούσατε.
Χρειάζεται πολιτικό θάρρος να παραδεχθείς ότι με την 20χρονη διακυβέρνηση της χώρας από εσάς καταδικάσατε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες σε πανωτόκια, πνιγμένους μέχρι το λαιμό. Δεν υπήρχε για εσάς τότε το ζήτημα αυτό. Και ήρθε η Κυβέρνηση Καραμανλή και κατήργησε τα πανωτόκια, δίνοντας μία οικονομική ανάσα.
Χρειάζεται, τέλος, μεγάλη πολιτική γενναιοψυχία να παραδεχθείς ότι επί των ημερών σου έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος, διεπράχθη η μεγαλύτερη ληστεία σε βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων με τη διάπραξη του εγκλήματος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Και γι’ αυτό δεν ακούσαμε μία δημόσια συγνώμη από τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που εμφανίζονται τώρα ως αθώες περιστερές επιζητώντας και πάλι την ψήφο του ελληνικού λαού.
Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ελληνικές οικογένειες έχασαν τις οικονομίες τους. Οι αγρότες πούλησαν τα ζωντανά τους, τις προίκες των κοριτσιών τους, γιατί πίστεψαν τότε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, και τον τότε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας που έλεγε, παίξτε για να κερδίσετε. Και χάθηκαν οι οικονομίες του ελληνικού λαού.
Γι’ αυτό και εμφανίζεται τώρα τόσο δυνατή η οικονομική κρίση. Διότι δημιουργήσατε τέτοια κατάσταση ώστε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μην έχει αποταμιευτική ικανότητα και δυνατότητα.
Χρειάζεται μεγάλο θάρρος στην πολιτική ζωή του τόπου μας σήμερα να παραδεχθείς ότι χάρη στην οικονομική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης ο μισός ελληνικός πληθυσμός δεν κάνει ούτε καν φορολογική δήλωση, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο, γιατί ακριβώς αυξήσαμε τα αφορολόγητα όρια.
Και επειδή κόπτεστε για τους αγρότες, είναι η πρώτη φορά που ο αγρότης, το 98% του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο, γιατί κι εκεί αυξήσαμε τα αφορολόγητα όρια.
Χρειάζεται, τέλος, μεγάλη δύναμη ψυχής και πολιτική ισχυροποίηση μέσα σου για να πεις ότι με αυτά τα οικονομικά μέτρα, με αυτή την τροπολογία δεν θίγονται οι μισθοσυντήρητοι κάτω από 1.700 ευρώ. Και πότε ξαφνικά στην Ελλάδα η γενιά των 700 ευρώ, για την οποία ρίχνατε κροκοδείλια δάκρυα τόσα χρόνια, έγινε η γενιά των 1.700 ευρώ; Αντί να πείτε ένα «μπράβο» σε αυτή την Κυβέρνηση, που δίνει το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και σχεδόν σε όλους τους Έλληνες συνταξιούχους -πεντακόσια ευρώ!- έρχεστε εδώ και μέμφεστε την Κυβέρνηση.
Μιλάτε για έλλειψη ρευστότητας όταν ξέρετε ότι αυτά τα χρήματα θα τα πάρουν εφάπαξ, ότι αυτά τα χρήματα είναι αφορολόγητα, ότι τα χρήματα αυτά θα πέσουν αμέσως στην ελληνική αγορά, για να δουλέψει και ο έμπορος και ο βιοτέχνης και ο μικροεπαγγελματίας.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός σας ξέρει. Δεν είναι πολλά τα χρόνια που εγκαταλείψατε την εξουσία. Και είναι βέβαιο ότι όποτε και να γίνουν οι εθνικές εκλογές και πάλι θα δώσει την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό, τον Κώστα τον Καραμανλή.
Κύριε Υπουργέ, θέλω, όμως, να θέσω ένα ζήτημα για αποκατάσταση μιας αδικίας που συνέβη για τους δημοσίους υπαλλήλους στο Νομό Δράμας. Πρόσφατα η Βουλή ψήφισε μία τροπολογία με την οποία δίνετε το επίδομα παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών και στο Νομό Σερρών. Πάρα πολλοί Νομοί, οι περισσότεροι Νομοί της Μακεδονίας και της Θράκης, ολόκληρη η Θράκη, οι Σέρρες, η Πέλλα, παίρνουν το επίδομα παραμεθορίων. Σας παρακαλώ πολύ ή σε αυτό ή σε ένα επόμενο νομοσχέδιο να εντάξετε να δοθεί το επίδομα παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους του Νομού Δράμας. Θεωρώ πως έτσι θα αποκατασταθεί μία αδικία που ισχύει σε βάρος μόνο των δημοσίων υπαλλήλων του Νομού της Δράμας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Χάϊδος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να υπενθυμίσω στον μόλις κατελθόντα από το Βήμα συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας ότι ο ελληνικός λαός δεν εκλέγει Κυβέρνηση για να καλεί την Αντιπολίτευση να ζητά συγνώμη, αλλά για να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να οδηγήσει την πατρίδα σε πρόοδο.
Εσείς, όμως, κάνετε τα αντίθετα. Κάνετε πρωτόγνωρα πράγματα. Να υπενθυμίσω;
Για πρώτη φορά η εισοδηματική πολιτική έρχεται σαν τροπολογία στη Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή.
Για πρώτη φορά μετά την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ύστερα, δηλαδή, από δεκαοκτώ χρόνια, είναι μηδέν συν μηδέν οι αυξήσεις για τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους.
Για πρώτη φορά δίνεται έκτακτη οικονομική παροχή, κάποιο ποσό σαν επίδομα δηλαδή, και όχι ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τον τιμάριθμο.
Και τι ειρωνεία: Συνήθως οι τροπολογίες είναι άσχετες με τα σχέδια νόμου. Αυτή, όμως, είναι συναφής με το σχέδιο νόμου, όχι επί της ουσίας, αλλά από τις επιπτώσεις της. Δέχεται, δηλαδή, έμμεσα η Κυβέρνηση ότι η σκληρή λιτότητα που επέβαλε στους εργαζόμενους και οι προτεινόμενες μηδενικές αυξήσεις θα προκαλέσουν αδυναμία αποπλήρωσης των δόσεων των δανείων και γι’ αυτό μπαίνουν, υποτίθεται, κανόνες στις εισπρακτικές εταιρείες, που προβλέπεται να κάνουν χρυσές δουλειές από αυτές τις εξελίξεις.
Για να είμαι συγκεκριμένος θα επισημάνω ότι αφού πήρε εισοδήματα και πλούτο με όλους τους τρόπους από τους πολλούς και αδύναμους και τα έδωσε στους λίγους και ισχυρούς, τώρα τα ζητάει πάλι από τους ίδιους, από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δηλαδή, με πρόσχημα την κρίση.
Γι’ αυτή την κρίση, όμως, κάνει γενικώς τα αντίθετα από αυτά που πρέπει και από αυτά που κάνουν ακόμα και συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί ενισχύουν τα εισοδήματα για να τονωθεί η αγορά. Εδώ γίνεται το αντίθετο. Εκεί αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εδώ μειώνεται. Εκεί μειώνονται τα επιτόκια. Εδώ κρατιούνται υψηλά.
Γενικώς, δηλαδή, αντί να τονώσετε την αγορά και τα εισοδήματα, μέσα από την πολιτική της λιτότητας μειώνετε και τα εισοδήματα και την κίνηση στην αγορά.
Αυτό κάνει και με τη σημερινή τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική. Δεν δίνει τις αυξήσεις που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Λέει ότι δεν θα φορολογηθούν με αυτά τα ψίχουλα της παροχής των 300 ευρώ το χρόνο, που παίρνουν όσοι έχουν εισόδημα ύψους 1.500 ευρώ και των 800 ευρώ σύνταξη. Πληρώνουν, όμως, οι μισθωτοί. Από το 2,4% του εισοδήματός τους που πλήρωναν για φόρο το 2004 ανέβηκε στο 8% του εισοδήματός τους το 2008, που τα εισοδήματα είναι πενιχρά σε σχέση με τότε.
(PE)
(2SX)
Λέει ότι θα πληρώσουν οι έχοντες. Ψέματα. Αυτοί ωφελούνται πολλαπλάσια. Όποιος έχει 150.000 ευρώ θα καταβάλει 3.000 ευρώ εισφορά. Καταθέτω πίνακα για τα Πρακτικά, που αποδεικνύει ότι το 2004 συμπολίτης μας, ο οποίος είχε ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ και 2.000.000 περιουσία, σε σχέση με το σήμερα ωφελείται από φόρο 54.820 ευρώ. Άρα, αυτός γλίτωσε 250.000 ευρώ τα πέντε χρόνια και τώρα καλείται αντί για αυτές τις 250.000 φόρο, εάν ίσχυαν τα δεδομένα του 2004, να πληρώσει 3.000 ευρώ. Έτσι πληρώνουν οι έχοντες. Καταθέτω τον πίνακα στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Χάϊδος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αλλοι πληρώνουν. Ένας μισθωτός, ο οποίος το 2004 είχε μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ, δηλαδή 18.000 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τώρα πλήρωνε λιγότερο, 350 ευρώ το μήνα. Αυτοί επιβαρύνονται, δεν επιβαρύνονται οι λίγοι και ισχυροί.
Τα πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα θα πληρώσουν, λέει, 4.000 ή 5.000 ευρώ. Δηλαδή, εάν ο άλλος έχει 1.000.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο, κέρδος δηλαδή, θα πληρώσει 5.000 ευρώ. Είναι κάτι αυτό;
Οι τράπεζες, τα μεγάλα εισοδήματα και οι εισφοροδιαφεύγοντες πάλι δεν πληρώνουν. Την πληρώνουν, όπως προείπα, οι χαμηλόμισθοι και οι φτωχοί. Και εσείς τους δίνετε λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Θα βαρυστομαχιάσουν οι άνθρωποι, δώστε τους και κανένα simeco!
Ακόμη, αυτές οι μικρές αυξήσεις δεν θα συμπεριληφθούν στις συντάξεις, οι οποίες θα παραμείνουν καθηλωμένες.
Με αυτόν τον τρόπο που λειτουργείτε, με αυτήν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, μετατρέψατε την επιβίωση του κόσμου σε μελαγχολική γιορτή. Δηλαδή, όποιος καταφέρει να επιβιώσει χαίρεται ιδιαίτερα.
Κύριοι συνάδελφοι, ο Ζαν Ζορέ είπε ότι όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, τότε αλλάζουν τις λέξεις. Λένε, δηλαδή, ψέματα. Και δεν είναι πρωταπριλιάτικα, όπως το σημερινό γεγονός της ψήφισης της εισοδηματικής πολιτικής για πρώτη φορά τέτοια ημέρα. Γιατί πρωταπριλιάτικα ψέματα είναι οι δήθεν αυξήσεις στους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σ’ αυτήν την περιοριστική πολιτική. Γνωρίζουν ότι το να πετάνε τα πουλιά της έγνοιας και της δυστυχίας πάνω στον ουρανό δεν μπορείς να το αποτρέψεις, μπορείς όμως να τα εμποδίσεις να χτίσουν φωλιά στα μαλλιά του κεφαλιού σου. Αυτό κάνουν σήμερα εξοργισμένοι οι εργαζόμενοι που αδικούνται από τις επιλογές σας. Και η φλόγα της οργής για την αδικία που φέρατε στην κοινωνία έγινε πυρκαγιά και κατακαίει την πολιτική σας. Κατακαίει πολιτικά την Κυβέρνηση, η οποία τη μόνη προσφορά που μπορεί πλέον να κάνει προς την πατρίδα και το λαό, είναι να αποχωρήσει, για να αναλάβει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και να την βγάλει από την κρίση, οδηγώντας την στην πρόοδο με τη συμμετοχή και προς όφελος όλων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ανέφερε προηγουμένως ο εξαιρετικά εύγλωττος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ότι ο Έλληνας έχει βιωματική σχέση με το αυτοκίνητο. Όμως, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας –και παραπέμπω στα λεγόμενα του ιδρυτή σας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρώτου- είναι η οικοδομή. Αυτό έλεγε ο ιδρυτής σας. Η οικοδομή, λοιπόν, μέσα σε έξι μήνες έχει μείωση 30%. Δεν βλέπω, όμως, κάποιο μέτρο για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, που είναι η οικοδομή, βλέπω μέτρα για τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών από το εξωτερικό.
Η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία, ως γνωστόν, δεν υπάρχει. Όμως, ούτε και όταν έσβηνε η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία είδαμε μέτρα, όπως παραδείγματος χάρη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα αυτοκίνητα που συναρμολογούνταν τότε στην Ελλάδα. Έσβησε, τελείωσε η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία, σβήνει τώρα και η ελληνική αμαξοποιία, δηλαδή η κατασκευή βαρέων λεωφορείων και τρόλεϊ. Βλέπω ότι στην Αθήνα κυκλοφορούν καινούργια λεωφορεία πολωνικής κατασκευής, γιατί είναι, λέει, φθηνότερα. Μας ενδιαφέρει, δηλαδή, το φθηνότερο και όχι να μείνουν πέντε δεκάρες στην Ελλάδα, για να ζήσουν οι Έλληνες, να ευημερήσουν, να μην κάνουμε κάθε φορά μοιρολόγια με επιδόματα ανεργίας μέσα στη Βουλή, δηλαδή να μην θεσπίζουμε συνέχεια όλο και χειρότερες ρυθμίσεις για ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους. Σβήνει, λοιπόν, και η ελληνική αμαξοποιία, δηλαδή η ελληνική συναρμολόγηση βαρέων λεωφορείων και τρόλεϊ, αλλά παίρνουμε εμείς πολωνικά αστραφτερά λεωφορεία για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
Μέτρα για την ελληνική βιομηχανία δεν βλέπουμε. Και εδώ πρέπει να πω ότι συμφωνώ με τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος έχει δίκιο. Αν έκλεινα τα μάτια, θα νόμιζα ότι ακούω Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα για τα προϊόντα που παράγονται σ’ αυτόν τον δύσμοιρο τόπο. Βλέπουμε, όμως, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για αυτοκίνητα και ανταλλακτικά που εισάγονται από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και τούρκικα. Εισαγάγαμε πέρυσι 14.500 ΙΧ και βαρέα φορτηγά, συνολικής αξίας 500.000.000 ευρώ. Αυτά μου απάντησε η κυρία Μπακογιάννη σε ερώτηση που της έκανα.
Έρχομαι στις τροπολογίες τώρα. Πρώτα για το Ωνάσειο. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, που ασφαλώς θα προάγει τα γράμματα και τις τέχνες σε μία χώρα που θα μπορούσε να εξάγει πολιτισμό και να ζει απ’ αυτόν, αλλά δυστυχώς εξάγει εικόνες, όπως τα ρεζιλίκια με τους κουκουλοφόρους, τα σπασμένα μαγαζιά, τα ρεζιλίκια με την AIR-Παλαιοκώστας και τον Κορυδαλλό. Αυτά βλέπουν οι ξένοι. Θα μπορούσαμε να εξάγουμε πολιτισμό. Έτσι, λοιπόν, κάθε πρωτοβουλία, όπως είναι αυτή για το Ωνάσειο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών, που θα μπορούσε να προάγει τον πολιτισμό, στηρίζεται φυσικά από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Επίσης, θα ήθελα να πω ότι οι παρεκκλίσεις που ζητούνται μας βρίσκουν σύμφωνους, λόγω του ειδικού χαρακτήρα του κτιρίου και του τελικού θετικού προσήμου που θα έχει για τον πολιτισμό και την προβολή της Ελλάδος. Πάντως, αυτό που είπε ο ειδικός αγορητής μας, ο κ. Πολατίδης, ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ., είναι απολύτως σωστό. Φέρτε μία ρύθμιση συνολικά, να μην ερχόμαστε κάθε φορά για κάθε ίδρυμα είτε είναι του Ωνάση, είτε του Λάτση, είτε του Νιάρχου κ.λπ., να κάνουμε χωριστές ρυθμίσεις. Ας κάνουμε μια γενική φύθμιση, ώστε να ρυθμίζονται εσαεί για όλους το ίδιο οι διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού.
Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα να πω ότι λυπάμαι πολύ που η προσφορά των κληροδοτημάτων του Αριστοτέλη Ωνάση δεν είχε την τύχη από την πολιτεία υπό την ευρεία έννοια -και εδώ εννοώ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση- που θα της άρμοζε. Εδώ πρέπει να πω ότι εκατοντάδες Έλληνες πηγαίνουν σήμερα και κάνουν εγχειρήσεις στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όταν πριν από λίγα χρόνια πήγαιναν στην Αγγλία και «ακουμπούσαν» ένα σωρό λεφτά. Σήμερα, αυτή η πορεία έχει ανακοπή. Επίσης, πολλά φτωχά παιδιά παίρνουν υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση, βάσει των ποσών που κληροδότησε αυτός ο μεγάλος Έλληνας και λυπάμαι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την εξαίρεση της Λευκάδας, όπως με ενημέρωσε ο εξαιρετικός Βουλευτής Λευκάδας, ο κ. Σολδάτος, όπου υπάρχει ανδριάντας του Αριστοτέλη Ωνάση και κάποια πλατεία στο Νυδρί, αν δεν κάνω λάθος. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν μπορείς να βρεις κάποια αναφορά στον Ωνάση. Έχει και ο Ωνάσης, δυστυχώς, την τύχη της Μαρίας Κάλλας, για την οποία θέλω να πω ότι, πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο, έπεσα τυχαία σε μία πάροδο στα Μελίσσια, έναν αμελητέο δρόμο ο οποίος φέρει το όνομα της Μαρίας Κάλλας, όταν υπάρχει μεγάλος δρόμος στο Παρίσι, ο οποίος φέρει το όνομα της μεγαλύτερης σοπράνο όλων των εποχών.
Επ’ ευκαιρία, αυτό το σπίτι όπου έζησε η Μαρία Κάλλας στην οδό Πατησίων, στο νούμερο 61, το οποίο καταρρέει, κάποια στιγμή θα πρέπει η Κυβέρνησή σας να ασχοληθεί με το να το διασώσει. Θα ζήσουμε και αυτό με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να καταρρεύσει και το σπίτι όπου μεγάλωσε και έζησε η Μαρία Κάλλας. Έκανα ερώτηση στον κ. Σαμαρά, ο οποίος μου είπε ότι είναι ιδιοκτησία του ΝΑΤ, το οποίο δεν υπέβαλε σχέδιο διάσωσης. Τι περιμένει να κάνει επιτέλους; Τι άλλο, δηλαδή, θα πρέπει να γίνει, για να συνέλθει το ΝΑΤ, να υποβάλλει στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα σχέδιο αναστήλωσης, να το χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού για να σωθεί το σπίτι της Κάλλας; Ας γίνουν και τα βασικά σ’ αυτήν τη χώρα! Δεν ξέρω πότε θα δεήσει να το κάνει αυτό το ΝΑΤ, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει, γιατί πολλά λέγονται για τον πολιτισμό σ’ αυτήν τη χώρα.
Σχετικά με τον έκτακτο κεφαλικό χώρο, είπα και προχθές, μιλώντας συνολικά για το νομοσχέδιο, ότι αυτά τα 274.000.000, τα οποία λέτε ότι θα μαζέψετε, είναι ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας. Τελεία. Δηλαδή, θα μαζέψετε 274.000.000, τα οποία ουσιαστικά τι θα κάνουν; Θα είναι η λειτουργία δύο υπηρεσιών για ένα χρόνο. Αυτά είναι, δηλαδή, το μυθώδες αυτό ποσό το οποίο θα μαζέψετε.
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι εδώ στην Ελλάδα ο ειλικρινής φορολογούμενος, αυτός που δήλωσε το εισόδημά του, τιμωρείται. Όποιοι δήλωσαν την πάτησαν.
Δεύτερον, φυσικά δεν καλύπτει καμία τρύπα.
Τρίτον, δίνουμε 1.000.000.000 ευρώ τόκους το μήνα. Τα 274.000.000 είναι οι τόκοι δέκα ημερών. Όλη αυτήν τη βαβούρα την κάνετε, για να μαζέψετε τους τόκους δέκα ημερών για τα δάνεια. Εκεί έχει φθάσει η Ελλάδα με τα δύο παμπάλαια κόμματα εξουσίας, να πληρώνει 1.000.000.000 τόκους το μήνα, 12.000.000.000 το χρόνο και να δανείζεται από πάνω και 4.000.000.000 το μήνα. Αυτή είναι η κατάντια της Ελλάδος και διερωτάται κανείς γιατί δεν μειώνετε επιτέλους δραστικά τις κρατικές δαπάνες. Μιλούσαμε για τον Προϋπολογισμό, κατέθεσα δεκαπέντε δικά σας έγγραφα, έγγραφα της Κυβέρνησή σας, απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις που έκανα. Μόνο για τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, έδωσαν τα Υπουργεία 100.000.000 ευρώ. Για τη μισθοδοσία εννέα ετών υπαλλήλων της ΕΡΤ πληρώνουμε το μήνα 3.848.000. Υπογραφή Προκόπης Παυλόπουλος.
(XA)
(2PE)
Για την ΕΡΤ πάλι πληρώνουμε 3,6 εκατομμύρια για τηλέφωνα. Και όχι μόνο αυτό. Για τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, τέως τομέας ευθύνης του κ. Ρουσόπουλου 4,2 εκατομμύρια για τηλέφωνα. Για το λίφτινγκ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην Πλατεία Συντάγματος 7,8 εκατομμύρια ευρώ. Δικά σας έγγραφα, επίσημα έγγραφα. Μιλάμε για 7,8 εκατομμύρια ευρώ για ένα λίφτινγκ, όγι για να φτιαχθεί εξ αρχής το κτίριο, απλώς για να το εξωραϊσετε. Και τώρα μαθαίνω ότι θα μετακινηθεί και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Για τις πτήσεις με τα κυβερνητικά lear jet 22 χιλιάδες ευρώ την ώρα πληρώνει ο κόσμος. Για την Ολυμπιακή Αεροπορία προσλάβατε 704 υπαλλήλους της παραμονή της ιδιωτικοποίησης. Είναι 14 εκατομμύρια ευρώ στο βρόντο συν 60,4 εκατομμύρια ευρώ για τους εποχικούς υπαλλήλους την παραμονή της ιδιωτικοποιήσεως, πριν την πάρει ο Βγενόπουλος.
Γιατί έγινε αυτό; Γιατί επιβαρύνεται ο κόσμος; Γιατί δεν μας λέτε για ποιο λόγο πρέπει να γδέρνονται οι φορολογούμενοι με έκτακτες εισφορές και κεφαλικούς φόρους όταν οι κρατικές σπατάλες και πολυτέλειες όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά διευρύνονται. Αυτήν την απάντηση ζητάει ο λαός. Δεν ζητάει να παίρνει τα αυτοκίνητα ΙΧ 500 ευρώ φθηνότερα. Ζητά να του πείτε γιατί τον επιβαρύνετε για να διευρύνονται οι κρατικές σπατάλες.
Και να θυμίσω επ’ ευκαιρία ότι το σύνθημα «Με Ανδρέα παπάκι, BMW με Μητσοτάκη» ήταν προ εικοσιπενταετίας. Έχει παλιώσει.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Ιωάννης Σκουλάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, όχι μόνο οικονομικό συζητάμε σήμερα την εισοδηματική πολιτική. Και για μια ακόμα φορά ένα σημαντικό θέμα για συζήτηση εισάγεται εδώ ανορθόδοξα με τη μορφή τροπολογίας προσβάλλοντας τους Βουλευτές και υποβαθμίζοντας για μια ακόμα φορά την ουσία του ίδιου του Κοινοβουλίου. Την ίδια τακτική ακολουθείτε και για τη σύμβαση μεταξύ Ολυμπιακής και MIG, μία σύμβαση εκατοντάδων σελίδων που καταθέσατε χθες για να συζητηθεί αύριο και μεθαύριο, αύριο ημέρα απεργίας σε όλη τη χώρα για να μην τύχει δημοσιότητας και για να μην προλάβουμε να διαβάσουμε τα ψιλά γράμματα. Θα περίμενα μετά από τόσες παρεμβάσεις γι’ αυτό το θέμα από όλες τις πτέρυγες, η Κυβέρνηση αυτήν την επαναλαμβανόμενη τακτική αυτήν την φορά να μην την ακολουθούσε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια και αφορούν κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας είναι αποκαλυπτικά και δυστυχώς απαισιόδοξα. Το έλλειμμα έχει φτάσει στο 4,4% ενώ πριν από λίγο λέγατε για 3,7%, ενώ πριν από λίγο καιρό λέγατε για 2,5%.
Παραδείγματα πολλά. Πτώση στο τζίρο στο λιανικό εμπόριο το Γενάρη 10,8%. Μείωση κατά 20% των πωλήσεων στα τρόφιμα μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Οι χειρότερες προβλέψεις για τον τουρισμό με μείωση θέσεων εργασίας που υπολογίζονται μεταξύ 69 χιλιάδων και 144 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Βιομηχανική παραγωγή: Πτώση κατά 10,2% τον Ιανουάριο. Εξαγωγές πτώση κατά 22%. ¨όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ένα πρωταπριλιάτικο αστείο. Είναι η εικόνα της δικής σας οικονομικής πολιτικής, μιας πολιτικής της οποίας τα αποτελέσματα φαίνονται καθημερινά μπροστά μας χειροπιαστά πλέον, αποτελέσματα που διαψεύδουν για μια ακόμα φορά την Κυβέρνηση και τους Υπουργούς που μιλούν για αποτελεσματική θωράκιση της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην κρίση.
Οι συνέπειες της πολιτικής σας είναι ορατές. Μείωση της απασχόλησης, ανεργία, διαρκής μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών. Έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο και δυστυχώς δεν είστε ικανοί ως Κυβέρνηση να δώσετε λύση. Και γι’ αυτό διαδηλώνουν καθημερινά οι πολίτες, οι εργαζόμενοι στο Λαναρά εδώ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, οι κτηνοτρόφοι που για μια ακόμη φορά διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας. Πλησιάζει και το Πάσχα και θα ζήσουμε ξανά τα σκάνδαλα των ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.
Σε αντίθεση με τα λεγόμενά σας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με τον πλέον επίσημο τρόπο είπε τα παρακάτω, ότι την κρίση δεν την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και ότι είναι άδικο να την πληρώσουν αυτοί. Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι υπεύθυνοι που εξακολουθούν να επιμένουν να μην χάσουν τίποτα από αυτά που έχουν κερδίσει στο παρελθόν και από αυτά που σκέπτονται να κερδίσουν στο μέλλον. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε αυτό που η ελληνική κοινωνία φωνάζει κάθε μέρα, δηλαδή ότι δεν αντέχουν οι εργαζόμενοι να είναι το υποζύγια, δεν αντέχουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τα σπασμένα των άλλων είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε σε περίοδο κρίσης.
Και έρχεται η Κυβέρνηση με την εισοδηματική πολιτική, με πάγωμα των μισθών και με κεφαλικό φόρο να συμπιέσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και των μισθωτών και να αποδείξει ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει παταγωδώς. Με αυτά τα μέτρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το μόνο που κάνει για μια ακόμα φορά είναι να προσπαθεί να καλύψει αποσπασματικά με πρόχειρο αλλά κυρίως με άδικο τρόπο τρύπες που η ίδια δημιούργησε. Και δυστυχώς δημοσιονομική εξυγίανση δεν γίνεται με έκτακτα φορολογικά μέτρα και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την τεράστια αυτή κρίση με μέτρα στήριξης των εισοδημάτων για την ενίσχυση της κατανάλωσης, της ζήτησης στην οικονομία.
Εδώ πάλι τα βάρη καλούνται να τα πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Ανεξάρτητα από το εισόδημά τους θα πληρώσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τη σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να παγώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.
Όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί έχοντες και κατέχοντες ακόμη τους χιλιάδες εργαζόμενους των 1700 ευρώ με μεικτό μισθό και τους συνταξιούχους των 1100 ευρώ. Είναι η ίδια Κυβέρνηση που χάρισε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο στους μετόχους των διακοσίων μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. Είναι η ίδια Κυβέρνηση που κατήργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι η ίδια Κυβέρνηση που αφήνει στο απυρόβλητο τη φοροδιαφυγή μέσω των off shore εταιρειών. Είναι η ίδια Κυβέρνηση που εκτίναξε την κρατική σπατάλη αφού με τα εκατόν σαράντα νομοθετήματα έκανε εξακόσιες ενενήντα πέντε νέες υπηρεσίες και δημιούργησε έντεκα χιλιάδες νέες θέσεις προσωπικού.
Και επειδή φαίνεται ότι πλέον έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, ακούσαμε χθες από τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, τον καθηγητή κ. Φιλιππόπουλο να προτείνει μείωση των αμοιβών στο δημόσιο τομέα. Είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να μειώσουμε τις τιμές για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους εταίρους μας, να μειώσουμε το εργατικό κόστος, δηλαδή τις αμοιβές στο δημόσιο τομέα. Έλεος! Οι οικονομικοί σας φωστήρες προτείνουν να δολοφονήσουμε το μισθωτό γιατί αυτός είναι η αιτία των ελλειμμάτων και όχι η ασυδοσία, όχι τα καρτέλ, όχι η φοροδιαφυγή, όχι η φοροκλοπή, όχι οι χαριστικές ρυθμίσεις στους κολλητούς. Δυστυχώς αυτοί οι φωστήρες είναι σύμβουλοι Υπουργών και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Επίσης, η διορισμένη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας δημοσίων Υπαλλήλων με σχέδιο βόμβα προτείνει την καταβολή του μισού μισθού από όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ως έκτακτη εισφορά για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να στηριχθεί το Ταμείο Πρόνοιας, την ίδια στιγμή που οι ειδικοί τονίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν θα αποδώσει ενώ οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι πρόκειται και κήρυξη πολέμου.
Και επειδή άκουσα διάφορα από όλες τις πτέρυγες για το τι κάνει και τι προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ, να πω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Προτείνει φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Προτείνει ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων. Προτείνει φορολόγηση των μερισμάτων ως εισόδημα φυσικών προσώπων. Προτείνει κατάργηση του νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση στα ακίνητα ΕΤΑΚ και επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Εσείς της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζετε να πιστεύετε εδώ ότι όλα τα βάρη θα τα σηκώσει από εδώ και στο εξής ο μισθωτός και ο συνταξιούχος. Δεν μπορεί πλέον. Το έχει δηλώσει. Οι εργαζόμενοι αύριο απεργούν και φωνάζουν: Δεν θα πληρώσουμε εμείς για μια ακόμα φορά τα σπασμένα της ελληνικής οικονομίας. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ανώφελη, αδιέξοδη και δυστυχώς πλέον επικίνδυνη.
Ευχαριστώ.
((Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Κωνσταντίνος Γείτονας.
(MT)
(2XA)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κοινοβουλευτικός κατήφορος πλέον είναι η πάγια τακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί για σοβαρά θέματα με τροπολογίες. Φοβάται τον ευρύ διάλογο στη Βουλή και τις ακροάσεις των φορέων.
Σήμερα, με την τροπολογία που συζητάμε, πιάνει πάτο, γιατί εν μέσω κρίσης, πραγματικά με το αίσθημα της ανασφάλειας σε όλη την κοινωνία, εσείς αποφασίζετε πάγωμα μισθών και συντάξεων και άλλα μέτρα και θέλετε να τα περάσετε στα «μουλωχτά». Είναι καταφανώς άδικα μέτρα που οδηγούν στη συρρίκνωση των εισοδημάτων και στον παραπέρα περιορισμό της ζήτησης, δηλαδή είναι ό,τι αντίθετο από αυτό που συνιστάται για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Ακούσαμε πάλι από τον κύριο Υπουργό τα τετριμμένα: «Δυσάρεστα μεν τα μέτρα, αλλά αναγκαία». Γιατί; Γιατί συνεχίζετε να προβάλλετε ως άλλοθι την κρίση. Αναζητάτε μονίμως σωσίβιο εκεί. Η αλήθεια, όμως, είναι –η οποία αποκαλύφθηκε και αποκαλυφθήκατε και στην Ευρώπη, το επιβεβαίωσαν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ότι η δική σας πολιτική αυτά τα πέντε χρόνια μας έφερε εδώ.
Η πολιτική σας οδήγησε το σκάφος της ελληνικής οικονομίας σε συμπληγάδες πέτρες, ανάμεσα στη Χάρυβδη της ύφεσης και τη Σκύλα της λιτότητας. Η πολιτική σας μας κατάντησε να είμαστε μαύρο πρόβατο στην ευρωζώνη. Τα μέτρα, λοιπόν, που παίρνετε δεν επιβάλλονται από τις έκτακτες συνθήκες, από την κρίση, η δική σας οικονομική πολιτική χρεοκόπησε. Η δική σας η πολιτική φέρνει τα μέτρα. Χαρίσατε φόρους δισεκατομμυρίων σε μεγαλομετόχους.
Άκουσα, κύριε Υφυπουργέ, τον κύριο Υπουργό να λέει ότι εμμένει σε αυτή τη πολιτική. Τοποθετήθηκε σ' αυτό το ζήτημα, προσπαθώντας να αντιδιαστείλει τη δική του πολιτική με τη δική μας, γιατί λέει «εμείς είμαστε υπέρ της συνεχούς μείωσης των φόρων για να σταθούν οι επιχειρήσεις και να υπάρξουν επενδύσεις».
Το ερώτημα είναι τι απέδωσαν αυτά τα δισεκατομμύρια που χαρίσατε στην ανάπτυξη, στις επιχειρήσεις; Μηδέν. Το μόνο που έκαναν αυτά τα δισεκατομμύρια είναι ότι γέμισαν τις τσέπες των μεγαλομετόχων.
Χαρίσατε, λοιπόν, φόρους δισεκατομμυρίων στους μεγαλομετόχους χωρίς να υπάρχει καμία κοινωνική ανταπόδοση και αναφέρομαι σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ευνοήσατε τη φοροδιαφυγή διαλύοντας -πέρα από το θεσμικό πλαίσιο που αλλάξατε- τους ελεγκτικούς και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.
Εκτινάξατε τη σπατάλη στα ύψη. Θυμίζω τις μεγαλοστομίες του Πρωθυπουργού, όταν ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι «εμείς θα δαμάσουμε τη σπατάλη». Την είχε προσδιορίσει σε 10 δισεκατομμύρια. Προσθέσατε άλλα 10 δισεκατομμύρια. Θα θυμίσω μόνο, κύριε Υπουργέ, ότι από το 2005 μέχρι τώρα τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φθάσει στα 5,5 δισεκατομμύρια δραχμές.
Τώρα, λοιπόν, αφού τα κάνατε όλα αυτά, υπάρχει πρόβλημα. Χθες βγήκε το έλλειμμα του 2008 4,4%. Είναι έλλειμμα επιτήρησης, όπως ήταν και του 2007. Τι κάνετε, λοιπόν, τώρα; Αρχίζετε και μαζεύετε και στέλνετε το λογαριασμό στους συνταξιούχους όπως τώρα -με αυτή τη τροπολογία- και σε υπαλλήλους. Βάλατε στο στόχαστρο τους δημοσίους υπαλλήλους.
Και αυτό που κάνετε δεν είναι απλά ότι δίνετε ένα επίδομα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μικρό. Αυτό έχει ουρά, διότι επηρεάζει τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων για τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής των ανθρώπων, στους οποίους αναφέρεσθε, ενώ αν δινόταν μια οποιαδήποτε ετήσια αύξηση θα συνυπολογιζόταν στη μισθολογική εξέλιξη και στη σύνταξη.
Έχετε επίσης κρυφή ατζέντα. Ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος προκάλεσε σήμερα τον κύριο Υπουργό, όταν ήταν εδώ, να εξηγήσει τι είναι αυτά που ακούμε, αυτές οι προτάσεις για μείωση στους δημοσίους υπαλλήλους, για νέα έκτακτη εισφορά. Ο κύριος Υπουργός είπε απλά το γνωστό. «Δεν μας αφορούν αυτά που λέτε».
Να βασιστούμε σε αυτά που λέγατε; Αν βασιστούμε σε αυτά, τότε είναι ακόμα χειρότερα, διότι ο κύριος Πρωθυπουργός έλεγε «κανένας φόρος». Αυτή η τροπολογία που συζητάμε είναι πραγματικά το δείγμα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησής σας που αγγίζει πια και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Αυτά που είδαμε και βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα για τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και για έκτακτες εισφορές είναι ανησυχητικά. Τους έχετε βάλει στο στόχαστρο. Και βγάλατε ως λαγό –ως λαγός βγήκε σ' αυτό το κυνήγι προς τα χαμηλά εισοδήματα- τον σύμβουλο του κυρίου Πρωθυπουργού.
Ξεκαθαρίστε τη θέση σας. Χτυπάτε τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Τα μεγάλα εισοδήματα, τα υπερκέρδη τα αφήνετε άθικτα. Ακόμη και προχθές ο κ. Παπαθανασίου σε μία συνέντευξή του δεν δέχθηκε καν συζήτηση για την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ συνεχώς σε κάθε του παρουσία –παρακολουθώ τις δηλώσεις του- αφήνει ανοιχτό το θέμα των νέων φόρων.
Η φοροδιαφυγή οργιάζει. Εσείς, λοιπόν, τι κάνετε; Ρίχνετε τα βάρη στους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και από την άλλη πλευρά επιβαρύνετε και με έκτακτο φόρο τους ειλικρινείς φορολογούμενους...
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ποιους;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Δεν είναι ειλικρινείς οι φορολογούμενοι που πληρώνουν την έκτακτη εισφορά; Εκείνοι που φοροδιαφεύγουν δεν πληρώνουν τίποτα. Γιατί δεν πάτε να φορολογήσετε τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων; Γιατί δεν βάζετε πάλι το φόρο ακίνητης περιουσίας;
Είχατε φθάσει στο σημείο να μιλάτε για δικαιοσύνη. Σήμερα κάνατε κάποιες διορθώσεις. Δεν είχατε νέο κλιμάκιο πέραν ορισμένου ποσού. Το ίδιο πλήρωναν και τα μεσαία και τα μεγάλα εισοδήματα. Το διορθώσατε σήμερα με τη πίεσή μας. Επίσης, υπολογίζατε στο εισόδημα για την έκτακτη εισφορά, ακόμα και έκτακτα εισοδήματα, όπως από εφάπαξ ή από αποζημίωση. Και αυτό διορθώθηκε σήμερα. Για ποια δικαιοσύνη, λοιπόν, μιλάτε; Για ποια μελέτη των μέτρων; Άτακτες κινήσεις κάνετε. Παίρνετε μέτρα χωρίς ειρμό. Δεν έχετε σχέδιο. Εφαρμόζετε συνεχώς συνταγές αποτυχίας. Ειλικρινά παλινδρομείτε.
Πάμε στο μάτι του κυκλώνα, στην κρίση με το καράβι θαλασσοδαρμένο, χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο. Η Κυβέρνηση παίρνει διάφορα αποσπασματικά μέτρα, κάνει κινήσεις προς τα εδώ ή προς τα κει και αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Η γενική δε συνταγή σας, η περιοριστική πολιτική, που σημαίνει περιορισμό της ζήτησης και μη τόνωση της αγοράς, είναι λάθος συνταγή. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι μία ανάσα πριν από την ύφεση και η αγορά είναι σε καθίζηση.
Τα τελευταία στοιχεία είναι ανησυχητικά. Είδατε προχθές ότι η παραγωγή έπεσε στο 10% τον Ιανουάριο. Έχουμε καθίζηση στις εξαγωγές. Η ανεργία αυξάνει, η ακρίβεια παρά τη μείωση της ζήτησης θερίζει, ο τουρισμός και η οικοδομή τρίζουν και εσείς συνεχίζετε περιοριστική πολιτική.
Χωνέψτε το! Αν δεν ενισχύσουμε τα εισοδήματα για να τονωθεί η αγορά και η ζήτηση, αν δεν ενισχύσουμε τις δημόσιες επενδύσεις, η κρίση θα βαθαίνει. Γι’ αυτό δεν σας φταίει κανένας άλλος. Εσείς είστε υπεύθυνοι. Η πολιτική σας είναι που φταίει και αυτή είναι που πρέπει να αλλάξει και ευτυχώς, όπως όλα δείχνουν, θα την αλλάξει ο ελληνικό λαός με τη δική σας αλλαγή.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ διαφορετικά από ό,τι είχα προγραμματίσει, γιατί περνώντας από την πλατεία Συντάγματος συνάντησα τους πρώην εργαζόμενους στο Λαναρά και θυμήθηκα τα δημοσιεύματα πριν από το 2004, που τον έφερναν να κερδίζει και μετά το 2004 να δημιουργεί υπερκέρδη, ενώ ταυτόχρονα τον παρουσίαζαν νομίζω ως κομματικό φίλο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως ως χρηματοδότη των κομματικών σας ταμείων.
(MB)
(3MT)
Και σκέφθηκα ότι θα έπρεπε να σας το υπενθυμίσω μήπως και ευαισθητοποιηθείτε και επιστρέψετε σ’ αυτούς τους ανθρώπους, στους εργαζόμενους κάποια από τα ποσά που μπήκαν στα κομματικά ταμεία ως ελάχιστη ένδειξη ενοχής για την αδιαφορία που δείχνετε γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα των εργαζομένων.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κάντε έλεγχο στα κομματικά ταμεία και ψάξτε τους, και επισήμως. Να απευθύνετε στον κ. Τσουκάτο το ερώτημα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Συνάντησα όμως και έναν συνταξιούχο του Δημοσίου και μου είπε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ μην διακόπτετε. Εάν ο ομιλητής επιτρέψει τη διακοπή τότε μπορείτε να κάνετε διακοπή. Διαφορετικά, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά δεν έπρεπε να κάνετε αυτή τη διακοπή.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Συνάντησα όμως, κύριε Υπουργέ, αφού δέχεστε να ακούσετε, κι έναν συνταξιούχο του Δημοσίου. Και ξέρετε τι μου είπε; «Δεκαεννιά μήνες «έχω πάρει σύνταξη» και το Ελληνικό Δημόσιο δεν μου δίνει το εφάπαξ». Καταντήσατε μπαταξή την Ελληνική Πολιτεία! Αυτό είναι το μεγάλο σας επίτευγμα!
Οι παρατάξεις και οι πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με τη συζητούμενη τροπολογία κυρίως για την εισοδηματική πολιτική αλλά και για τη φορολογική πολιτική κάνουν πολιτικές επιλογές ανάλογα με το ποιες κοινωνικές δυνάμεις υπηρετούν, ανάλογα με το ποια είναι η πολιτική τους φιλοσοφία για τον τόπο. Η Νέα Δημοκρατία, αφού αποτίναξε πολύ γρήγορα το κοινωνικό προσωπείο το οποίο είχε φορέσει, επανήλθε στην παραδοσιακή πολιτική γραμμή της Δεξιάς πολύ γρήγορα μετά το 2004. Στήριξε τους λίγους και ισχυρούς. Δημιούργησε υπερσυγκέντρωση πλούτου στα χέρια τους. Και ταυτόχρονα εξυπηρέτησε με διευθετήσεις συμφερόντων και λαφυραγώγηση του κράτους από τους «ημετέρους». Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Πιστή στα οικονομικά συμφέροντα που στηρίζει έφερε ασυδοσία στην αγορά με υπερκέρδη για τους ισχυρούς και κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής για τον κάθε πολίτη.
Η αδιαφορία αυτή της Κυβέρνησης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης να σπάσει τα καρτέλ, σε συνδυασμό με τη συστηματική και συνειδητή αποδόμηση του κοινωνικού κράτους οδήγησαν στην αφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το αύριο κυριαρχούν στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ο κ. Καραμανλής έχει οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια. Αυτή είναι η γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, ακόμη και των πρώην και νυν -σε μικρό ποσοστό- ψηφοφόρων σας. Κυρίως όμως έχει οδηγήσει τους πολίτες σε ανασφάλεια. Χάθηκε το χαμόγελο από τα χείλη των ανθρώπων. Το παρατηρούμε και το νιώθουμε εμείς που κάθε μέρα είμαστε με τους πολίτες.
Η πολλαπλή κρίση που διερχόμαστε, ό,τι και αν χρησιμοποιείτε σαν άλλοθι, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της διακυβέρνησής σας και ασφαλώς οξύνθηκε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Η Κυβέρνηση ήταν αυτή που επέλεξε μισθούς και συντάξεις απογραφής, επιτήρησης και κρίσης. Η Κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τη στήριξη των μικρομεσαίων, των αγροτών που αγωνίζονται μόνοι τους απέναντι στα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική σας.
Ταυτόχρονα δώσατε 28 δισ. εν λευκώ στις τράπεζες και ούτε ένα ευρώ δεν έχει φθάσει στην πραγματική οικονομία. Το ΤΕΜΠΜΕ αποδείχθηκε μια μεγάλη φάρσα και κατά κύριο λόγο δάνεια πήραν αυτοί που δεν είχαν ανάγκη.
Η υποχρηματοδότηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων και η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας ήταν επιλογές της Κυβέρνησης. Δεν ήταν τυχαία γεγονότα. Όπως επίσης και η κατακόρυφη μείωση των πόρων για την ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο.
Η Κυβέρνηση έστησε ισχυρούς μηχανισμούς συγκέντρωσης του πλούτου, ιδιαίτερα με το φορολογικό σύστημα. Κατήργησε το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που πλήρωναν 10.000 «έχοντες και κατέχοντες» συμπολίτες μας και επέβαλε τον κατοχικό φόρο σε τέσσερα εκατομμύρια ακίνητα. Μείωσε κατά 30% τους συντελεστές φορολόγησης στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις χαρίζοντάς τους πλέον του 1 δισ. το χρόνο.
Αντίθετα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αύξησε τους έμμεσους φόρους δυο και τρεις φορές. Αύξησε τον Φ.Π.Α. κατά 5,5% και κατά 12,5% στο χαμηλό συντελεστή. Αρνείστε να μειώσετε το συντελεστή στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και στον τουρισμό σήμερα που όχι μόνο τον επιτρέπει αλλά δίνει κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυξήσατε όλους τους ειδικούς φόρους, τα τέλη κατανάλωσης καυσίμων δυο και τρεις φορές, τα τέλη κυκλοφορίας και πραγματικά απορεί κανείς πώς σήμερα έρχεστε να μιλάτε για προστασία των αδυνάτων.
Τελματώσατε την οικοδομή. Αυξήσατε 180% το κόστος κατασκευής της και επιβάλατε για πρώτη φορά φόρο Φ.Π.Α. 19% στις νέες οικοδομές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα η εισοδηματική πολιτική κατατίθεται με τροπολογία. Θα την έλεγα «ντροπολογία» γιατί πραγματικά είναι ντροπή να μιλάμε για εισοδηματική πολιτική όταν προβλέπεται «πάγωμα» μισθών και συντάξεων. Με το «πάγωμα» αυτό μεταφέρονται όλες οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σ’ αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν και που τους θεωρείτε «έχοντες και κατέχοντες». Θεωρείτε επίσης «έχοντες και κατέχοντες» τους χιλιάδες εργαζόμενους με μεικτούς μισθούς των 1.700 ευρώ. Την ίδια ώρα αφήνετε στο απυρόβλητο τράπεζες, πολυεθνικές, παραοικονομούντες, μεγάλη ακίνητη περιουσία, εκκλησιαστική περιουσία αλλά και τη φοροδιαφυγή των εξωχώριων εταιρειών.
Εκτινάξατε στα ύψη τη σπατάλη. Ιδρύσατε επτακόσιες νέες Υπηρεσίες και τετρακόσιες εβδομήντα αμειβόμενες επιτροπές, για να βολευτούν κάποιοι «ημέτεροι» που δεν είχαν βέβαια τα τυπικά προσόντα να πάνε μέσω ΑΣΕΠ οπουδήποτε, αλλά και γιατί δεν τους φθάνει ο μισθός ενός μέσου εργαζόμενου στον τόπο μας. Θέλουν κάτι παραπάνω για να μπορούν να στηρίζουν την Παράταξή σας.
Η ρύθμιση για τα αυτοκίνητα που ανακοινώθηκε είναι δώρον άδωρον. Όταν η ελληνική οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει, όταν δεν μπορεί να συντηρήσει το αυτοκίνητό της εσείς θέλετε να τη βάλετε σ’ ένα τριπάκι ακόμη παραπάνω να δανειστεί για να αγοράσει αυτοκίνητο.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπεύθυνα στέκεται κι έχει επεξεργαστεί ένα σύστημα δίκαιης φορολόγησης με βασικό άξονα την αναδιανομή του πλούτου. Η επένδυση στην «πράσινη» ανάπτυξη, στη γνώση, στην καινοτομία μπορεί να αποδώσει καρπούς που πρέπει όμως να γεύονται κι αυτοί που τους παράγουν μέσα από πολιτικές αναδιανομής. Αυτή είναι η κυρίαρχη πολιτική μας: ανάπτυξη και αναδιανομή.
Όμως τώρα το οικονομικό αδιέξοδο, όπου έχει οδηγήσει η Νέα Δημοκρατία, η οικονομική εξαθλίωση χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Προτείναμε κι επιμένουμε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άμεσων μέτρων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και της ελληνικής οικογένειας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε.
Να δώσουμε ανάσα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να βάλουμε ταυτόχρονα μπροστά το σχέδιο για μια νέα πορεία της χώρας. Η αλλαγή που αγκαλιάζει σιγά σιγά όλη την Ελλάδα, που στηρίζεται σ’ όλους τους Έλληνες και θα στηρίξει όλους τους Έλληνες, είναι η ελπίδα που θα μας βγάλει από το τέλμα και την ανασφάλεια. Κι εσείς όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο λιγότερη ζημιά θα προκαλέσετε στον τόπο. Αυτή μπορεί να είναι μια προσφορά σας που μπορείτε να τη δώσετε έστω και την τελευταία στιγμή!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ροντούλης.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί γίνονται όλα αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα -εννοώ τα μέτρα αυτά «παγώματος» κ.λπ.- της Κυβέρνησης; Γίνονται διότι έχει καταρρεύσει το φορολογικό σύστημα της χώρας, έχει καταρρεύσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας. Και για να μιλήσουμε με νούμερα, τα οποία δεν λανθάνουν, πρέπει να πούμε το εξής. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αγαπητοί συνάδελφοι, είναι 260 δισεκατομμύρια. Άρα και το εθνικό μας εισόδημα για το 2009 θα είναι 260 δισ. ευρώ.
Ποιοι είναι οι φορολογικοί συντελεστές που έχουμε στη χώρα μας; Είναι φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 10% και φθάνουν στο ανώτατο σημείο του 40%. Αν υπολογίσουμε λοιπόν τους φορολογικούς συντελεστές της χώρας και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το εισόδημά μας δηλαδή των 260 δισ.,θα δούμε ότι η χώρα πρέπει να εισπράττει από άμεσους φόρους 35 δισ. ευρώ. Εισπράττονται, κύριε Υφυπουργέ, 35 δισ. ευρώ; Προφανώς αστειεύομαι. Αυτό που εισπράττεται είναι το ήμισυ, 17,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα 7% επί του Α.Ε.Π., για να μην πω ότι αυτό το 7% επί του Α.Ε.Π. είναι μικρότερο, αν συνυπολογίσουμε και την παραοικονομία, που δεν καταγράφεται στο επίσημο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Άρα λοιπόν έχουμε μια πλήρη κατάρρευση του φορολογικού συστήματος, έχουμε ένα λαϊκίστικο φορολογικό σύστημα, για να το πω διαφορετικά.
(XP)
(3MB)
Έπρεπε να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό αυτού του συστήματος δηλαδή πρώτον και κύριον να απλουστεύσουμε το σύστημα και να γίνουν απλές οι διαδικασίες. Να μπορεί εύκολα ο εισπρακτικός μηχανισμός να συλλαμβάνει τον φοροφυγά. Άρα, εξαπλούστευση του συστήματος.
Δεύτερον, μείωση φορολογικών συντελεστών, διότι πρέπει να πούμε μια αλήθεια. Ο πολίτης ποτέ δεν δέχεται το κράτος να του παίρνει το 50% του ιδρώτα του, του κόπου του, όταν μάλιστα είναι ένα κράτος σπάταλο και αναποτελεσματικό. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρότατες ποινές γι’ αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Αυτό σημαίνει εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. Αντί να κινηθεί η Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή, της εξαπλούστευσης και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών ερχόμαστε και βρίσκουμε την εύκολη λύση. Πάγωμα στους μισθούς και τις συντάξεις και επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Για να δούμε, όμως, τι σημαίνει η επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα εισπράξει από 128.000 Έλληνες φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ 274 εκατομμύρια ευρώ. Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα; Διότι όταν έχουμε την επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς παντού σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι κυβερνήσεις δηλώνουν και που θα πάνε τα χρήματα. Είναι έκτακτη εισφορά για συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Η Κυβέρνηση δεν μας έχει πει πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι θα πέσουν και αυτά στον καιάδα των τεραστίων ελλειμμάτων που εμφανίζει το ελληνικό κράτος. Αυτή είναι η αλήθεια.
Ακούστε το εξής τραγικό που συμβαίνει με την έκτακτη εισφορά. Από αυτούς τους 1128.000 Έλληνες φορολογούμενους τους υπόχρεους σε έκτακτη εισφορά οι 50.000 είναι μισθωτοί και από αυτούς οι 32.500 θα δώσουν την εισφορά των 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι και όσον αφορά την έκτακτη εισφορά πάλι οι μισθωτοί που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα από την εφορία καλούνται να πληρώσουν. Πάλι ακολουθούμε την πεπατημένη και τα βάρη πέφτουν στους μισθωτούς. Η ελληνική πολιτεία και πάλι αδιαφορεί για την τεράστια έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
Η έκτακτη εισφορά παραβιάζει κάποιες αρχές φορολογικής δικαιοσύνης. Πρώτον, παραβιάζεται η ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου όσον αφορά τα φορολογικά βάρη. Οι μισθωτοί και πάλι καλούνται να πληρώσουν ακόμα και την έκτακτη εισφορά. Οι φοροφυγάδες μένουν στο απυρόβλητο. Άρα, τι μήνυμα στέλνει η ελληνική πολιτεία ; Γίνετε όλοι φοροφυγάδες. Παραβιάζετε, λοιπόν, την αρχή της ισότητας των πολιτών όσον αφορά τα φορολογικά βάρη που πρέπει να καταβάλλουν στην πολιτεία.
Η δεύτερη παρενέργεια έγκειται στην αναδρομικότητα της φορολογίας. Πρώτη φορά αυτή η έκτακτη φορολογία θα μπει στα εισοδήματα του 2007, δηλαδή, στα εισοδήματα προ δύο ετών. Βεβαίως, αυτό το πράγμα μπορεί να το κάνει η ελληνική πολιτεία, αλλά είναι δίκαιο να έρχεται το 2009 ένα ευνομούμενο κράτος και να ζητά αναδρομικά φόρο εισοδημάτων που απεκτήθησαν το 2007;
Και βεβαίως υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της κλιμάκωσης αυτού του φόρου. Καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας του φόρου. Έστω ότι ένας έχει εισόδημα 59.999 ευρώ. Αυτός δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο. Ένας, όμως, που έχει εισόδημα 60.001 ευρώ αυτός θα πληρώσει 1.000 ευρώ. Δηλαδή, για δύο ευρώ παραπάνω ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει 1.000 ευρώ φόρο. Όμως, σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία υπάρχει ποσόστωση επί του φορολογητέου εισοδήματος. Τι σημαίνει κλιμάκωση 1.000 ευρώ, 2.000 ευρώ, 3.000, 5.000 ευρώ; Δηλαδή, αν κάποιος έχει εισόδημα 79.999 ευρώ και κάποιος άλλος έχει εισόδημα 80.001 ευρώ δηλαδή δύο ευρώ διαφορά ο δεύτερος θα πληρώσει 2.000 ευρώ. Άρα, καταστρατηγείται η αντίληψη περί φορολογικής δικαιοσύνης.
Έχουμε, λοιπόν, μία συνεχή παραβίαση βασικών θεμελιωδών φορολογικών αρχών. Κύριε Υφυπουργέ, και πάλι θα σας πω ότι έχετε κουράσει τον κόσμο πάρα πολύ με τις παλινωδίες σας και με όλα αυτά τα εφευρήματα, ενώ θα έπρεπε από το 2004 που αναλάβατε την εξουσία να δημιουργήσετε ένα αξιόπιστο κράτος. Δεν το κάνατε αυτό και επειδή είστε κουρασμένοι ο κόσμος θα σας στείλει σε διακοπές.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 37 μαθητές και μαθήτριες και 3 συνοδοί δάσκαλοι από το 53ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Ο κ. Σγουρίδης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ο τρόπος με τον οποίο εισάγετε δια τροπολογίας την εισοδηματική σας πολιτική αποδεικνύει πανικό και έλλειψη σχεδίου απέναντι στην οικονομική κρίση. Ευτυχώς που βάσει του άρθρου 73 του Συντάγματος η εισοδηματική πολιτική για τους συνταξιούχους θα έρθει με νομοσχέδιο, αφού πρώτα το επεξεργαστεί η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποδεικνύετε ότι πελαγοδρομείτε, γιατί όταν είχατε τη δυνατότητα από το 2004 και μετά να κρατήσετε την οικονομία, εσείς την εξαντλήσατε. Πήρατε και το τελευταίο λίπος που άφησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Δια της απογραφής ουσιαστικά σταματήσατε την ανάπτυξη. Μα, θα μου πείτε οι ρυθμοί ανάπτυξης έτρεχαν. Ναι, είναι όπως σβήνεις τη μηχανή σε ένα αυτοκίνητο και τσουλάει μέχρι που να σταματήσει. Αυτό έγινε. Δεν ήταν πρωτογενής ανάπτυξης. Ήταν ανάπτυξη εξ ανακλάσεως. Γι’ αυτό είχατε υψηλούς ρυθμούς. Με τη φορολογική σας πολιτική ουσιαστικά στερήσατε πόρους την ελληνική οικονομία για να μπορείτε να κάνετε αναπτυξιακή πολιτική. Και τη στερήσατε, διότι μειώσατε το φορολογικό συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη με αποτέλεσμα αυτά να γίνουν πολυτελής κατανάλωση, ενώ θα μπορούσατε να κρατήσετε το αφορολόγητο αποθεματικό ή ποσοστό του, ώστε αυτά τα χρήματα να επαναεπενδυθούν. Σήμερα τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις έγιναν πολυτελής κατανάλωση.
(GK)
(XP)
Είπε ο κύριος Υπουργός ότι με τον τρόπο αυτό μείωσε την ανεργία. Όμως, η ανεργία δεν μειώθηκε λόγω των πραγματικών θέσεων εργασίας. Μειώθηκε στατιστικά μέσα από τα STAGE, από το ότι οι αγρότες δεν μπαίνουν μέσα στο συντελεστή ανεργίας, από το ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν μπαίνουν μέσα στο συντελεστή ανεργίας και από το ότι όποιος κάνει μέχρι και έξι μεροκάματα δεν μπαίνει στον Ο.Α.Ε.Δ.
Ευτυχώς που κάθε οικογένεια λειτουργεί ως Ο.Α.Ε.Δ. για το δικό της άνεργο. Τότε μόνο καταλαβαίνουμε ότι κάθε οικογένεια έχει έναν και δύο ανέργους. Τότε καταλαβαίνουμε ποια είναι η ανεργία.
Διαλύσατε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, θεωρώντας ότι ήταν πράσινα παιδιά. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσετε έσοδα. Όμως εδώ η παροιμία λέει ότι η γάτα πρέπει να πιάνει ποντίκια, ανεξαρτήτως χρώματος. Δεν μας ενδιαφέρει αν ήταν «πράσινα» τα παιδιά, αλλά το θέμα ήταν να συλλαμβάνουν τη φοροδιαφυγή.
Δυστυχώς, εσείς διαλύσατε αυτούς τους μηχανισμούς και φορτώσατε αυτά τα ελλείμματα, αυτές τις αβελτηρίες στον Φ.Π.Α., 19% για να πληρώσουν όλοι.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Δημιουργήσατε μια υπερχρεωμένη οικονομία, με πολύ μεγάλα ελλείμματα στα ισοζύγια πληρωμών της και συνεχίζετε τη λανθασμένη αυτή πολιτική και τη συνεχίζετε και με την τροπολογία της εισοδηματικής πολιτικής.
Το πρώτο βήμα που κάνατε είναι να ενισχύσετε την προσφορά και το κάνατε στις τράπεζες. Δώσατε 28 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Αυτά τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ δεν πήγαν στην πραγματική οικονομία. Τα κράτησαν οι τράπεζες για να κρύψουν αυτά που έχουν μέσα από τη διαχείριση, την οποία έκαναν και στην ελληνική αγορά, αλλά και στα Βαλκάνια.
Λέει ο κύριος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Μα, δεν τα δώσαμε χάρισμα και ότι ήδη τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ δεν τα παίρνουν οι τράπεζες, γιατί τα θεωρούν ακριβά.
Πήραν όμως τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη ρευστότητά τους και τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ομολογίες. Τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ δεν τα παίρνουν και αντί αυτά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ να πάνε στην πραγματική οικονομία –και σας είπαμε τον τρόπο- αντί να δοθούν στις τράπεζες, να δοθούν απευθείας στις επιχειρήσεις ως εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για να μπορούν να πάνε στις τράπεζες να πάρουν δάνεια.
Σήμερα όποια επιχείρηση εντάσσεται σε αναπτυξιακό νόμο, πάει στις τράπεζες και τις βρίσκει κλειστές! Καμία τράπεζα δεν δανειοδοτεί επιχείρηση για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Με αυτή την τροπολογία, ουσιαστικά πάλι δεν ενισχύετε τη ζήτηση και θα σας εξηγήσω πώς γίνεται αυτό. Από την εφάπαξ παροχή που δίνετε, ουσιαστικά τα χρήματα αυτά αφενός δεν θα μετρηθούν εκ των υστέρων στις μελλοντικές αυξήσεις του 2010, διότι μπαίνουν ως εφάπαξ παροχή και όχι μέσα στο μισθό ή στη σύνταξη, αφετέρου όταν τα παίρνει κάποιος μαζεμένα, αυτά τα λεφτά τα αποταμιεύει. Δεν τα ρίχνει στην οικονομία.
Αν κάποιος έπαιρνε αυτά τα χρήματα 30-30 ευρώ το μήνα, αν τα έπαιρνε 40-40 ευρώ το μήνα, αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στον μπακάλη, θα πήγαιναν εδώ κι εκεί, θα πήγαιναν στη ζήτηση. Σήμερα και ενόψει της κρίσης τα 300 και 500 ευρώ θα πάνε σε ένα βιβλιάριο. Αφενός, λοιπόν, ο τρόπος χορήγησης δεν είναι ο ορθός και αφετέρου δεν μετρά στις μελλοντικές αυξήσεις.
Έρχομαι από την άλλη μεριά στην εφάπαξ εισφορά, που καλώς θα πληρώσουν. Όμως, πληρώνουν οι ειλικρινείς, όχι οι έχοντες, χώρια μάλιστα ότι θα έπρεπε να δοθεί με αργό ρυθμό, για να μην συμβαίνουν αυτά που ακούσαμε από τον κ. Ροντούλη και άλλους ομιλητές, ώστε καθένας με ατομικό ετήσιο εισόδημα πάνω από τις 60.000 ευρώ με γεωμετρική πρόοδο να πληρώνει.
Υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα από 60.000–80.000 ευρώ, από 80.000-100.000 ευρώ, από 100.000-150.000 ευρώ και βάλατε και παραπάνω για τους υπόλοιπους. Έπρεπε να δοθεί με αργό ρυθμό, ώστε να υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Οι μονοπρόσωπες εταιρείες κρύβουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τις οποίες επειδή είναι επιχειρήσεις δεν τις περιλαμβάνετε. Αν βάζατε τις μονοπρόσωπες εταιρείες μέσα, να είστε βέβαιος ότι θα αυξάνατε τα έσοδά σας κατά 15%.
Δεν φορολογείτε τα καζίνο, δεν φορολογείτε τις τράπεζες. Αν βάζατε 5% στα καζίνο, θα είχατε γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χώρια την επαναδιαπραγμάτευση των αδειών.
Εσείς πάτε τώρα στον κλάδο των αυτοκινήτων. Σ’ αυτόν τον κλάδο εργάζονται εκατό χιλιάδες άνθρωποι. Πόσοι όμως εργάζονται στην οικοδομή; Γιατί δεν μειώνετε το φόρο μεταβίβασης για ένα χρόνο στην οικοδομή; Υπάρχουν 200.000 απούλητα διαμερίσματα. Η οικοδομή δεν είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας;
Τι επιλογές είναι αυτές που κάνετε; Λυπάμαι ειλικρινά. Λυπάμαι για την πατρίδα μου. Δεν έχετε ένα σωστό και στοχευμένο μέτρο. Όλα τα μέτρα, τα οποία παίρνετε, πάνε στον αέρα. Λυπάμαι πάρα πολύ! Καταψηφίζω την τροπολογία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Η Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Μελά έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τις εταιρείες, όπως λέγονται, ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Να θυμίσουμε ότι αυτές οι εισπρακτικές εταιρείες είναι δημιούργημα των μέσων της δεκαετίας του ’90 και τότε ψηφίστηκαν με τη συμφωνία και των δύο Κομμάτων και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, να τονίσουμε ότι σήμερα σε συνθήκες κρίσης –που τόσα λέμε- η αγορά των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σε τρομερή άνθηση. Με τα μέτρα που έχετε πάρει, με τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει, αλλά και με τα μέτρα που και το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει δώσει στη δημοσιότητα σαν προτάσεις, στην ουσία καλούνται πάλι οι εργαζόμενοι στο άλφα ή στο βήτα επίπεδο να πληρώσουν την κρίση.
Είπε πριν ο κ. Παναγιωτόπουλος –και τον ακούσαμε- πώς θα κατανείμουμε τα βάρη αυτής της κρίσης. Αυτή είναι η προοπτική, πώς θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Όμως, η ουσία του προβλήματος που συζητάμε είναι η εξής: Είναι η αδυναμία των εργαζομένων που έχουν καταφύγει σε δάνεια στο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτών των δανείων που έχουν πάρει. Και τα δάνεια αυτά –και αυτό είναι σημαντικό- που συνολικά ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν τα έχουν πάρει για το θέμα της στέγης ή για πρόσθετες ανάγκες.
Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό απ’ αυτές τις οικογένειες, απ’ αυτούς τους εργαζόμενους έχουν πάρει τα δάνεια, για να αντιμετωπίσουν τη βασική επιβίωση. Γιατί μέσα σε συνθήκες ανεργίας, μέσα σε συνθήκες υποαπασχόλησης, ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί και αυτή ακόμα η απασχόληση.
Δεν παίρνονται μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι κατασχέσεις για δάνεια για πρώτη κατοικία. Τι θα κάνει το κράτος σ’ αυτό; Δεν παίρνονται μέτρα, ώστε τα δάνεια για την κατοικία να είναι άτοκα στα νέα ζευγάρια. Δεν παίρνονται μέτρα, ώστε να καταργηθεί ο ανατοκισμός των δανείων.
Δεν υλοποιείται κανένα πρόγραμμα λαϊκής στέγης που αφορά τις νέες οικογένειες, αλλά οι εργαζόμενοι μπαίνουν στη μέγγενη συνολικά της εισοδηματικής πολιτικής που τη βιώνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς, παιδεία, υγεία, πρόνοια. Όλα τα βάρη κυλάνε στην πλάτη τους.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, κύριε Υπουργέ, είναι και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρουσιάζει σήμερα μια τροπολογία που έχει καταθέσει και που αφορά τρεισήμισι χιλιάδες και πλέον εργαζόμενους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, των οποίων ο χρόνος εργασίας –στους περισσότερους απ’ αυτούς- ξεπερνά τη δεκαπενταετία και είναι ακόμα συμβασιούχοι, που δουλεύουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και που απ’ αυτούς το 90% σήμερα είναι εκτός υπηρεσίας ή έχει απολυθεί ή δουλεύει εν αναμονή μιας επαναπρόσληψης.
(XF)
(3GK)
Έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού. Αφύλακτοι αρχαιολογικοί χώροι, ανασκαφές που δεν γίνονται, καταγραφές που δεν γίνονται, αφύλακτα μουσεία. Εργαζόμενοι όμηροι, προσωπικό που εναλλάσσεται. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για μόνιμο καλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό σε εργατοτεχνίτες, σε συντηρητές, σε αρχαιοφύλακες και σε αρχαιολόγους.
Επισημαίνουμε στην τροπολογία που καταθέτουμε ότι με το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 πολλοί από τους εργαζόμενους δεν θα έχουν δικαίωμα μετά το 24μηνο να ξαναδουλέψουν. Και εδώ μπήκε ένα ερώτημα. Οι αρχαιολόγοι για παράδειγμα που ο μοναδικός πόρος ζωής είναι η σχέση τους με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, εάν μετά από είκοσι τέσσερις μήνες δεν μπορούν να επαναπροσληφθούν, πώς θα εργαστούν;
Επίσης στην τροπολογία μας επισημαίνουμε ότι είναι αναγκαίο –και αυτό είναι το πιο σημαντικό- οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά. Εσείς καταθέσατε ως Κυβέρνηση –και θα μας επιτρέψετε παρότι ψηφίστηκε χθες, να αναφερθούμε- μια τροπολογία με τη μορφή άρθρου, με την οποία στην ουσία ζητήσατε από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία είχαν προσφύγει. Μάλιστα βάλατε μέσα τη δέσμευση ότι αποκλείεται να αναγνωριστούν στο μέλλον ως συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, παρατείνοντας τη θητεία τους για ένα χρόνο. Στην ουσία πετάξατε ένα κόκαλο για πεντακόσιους μόνο ανθρώπους. Και τους βάζετε το πιστόλι στον κρόταφο λέγοντας «αν θες να δουλέψεις για ένα χρόνο, παραιτήσου από το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση, για να γίνεις αορίστου χρόνου».
Εμείς θέλουμε να επισημάνουμε στην τροπολογία μας ότι πρέπει να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά όλοι οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού –και αυτό καταθέτουμε- χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, ανεξάρτητα αν οι συμβάσεις τους έληξαν μέχρι την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 ή αν έληξαν στο διάστημα μέχρι σήμερα ή αν σήμερα εξακολουθούν να δουλεύουν. Όλοι οι εργαζόμενοι με σύμβαση σε όλο αυτό το διάστημα στο Υπουργείο Πολιτισμού εκτιμούμε με βάση τις καταγραφές που έχουμε κάνει ότι χρειάζεται να δουλέψουν. Υπάρχει τεράστια ανάγκη. Δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες και το έχουμε επισημάνει. Δεν λειτουργούν οι ανασκαφές. Δεν λειτουργούν ολοκαίνουρια μουσεία που κόψατε κορδέλες πέρυσι. Έχουν μόνο έναν εργαζόμενο.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά και στη δεύτερη τροπολογία που αφορά την Ωνάσειο Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών. Μπαίνει μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτικών φορέων, στους οποίους δίνεται η διαχείριση του πολιτισμού, πράγμα με το οποίο είμαστε αντίθετοι. Στη συγκεκριμένη, όμως, ρύθμιση που αφορά τη δόμηση, θα πρέπει να σας πούμε ότι η νομιμοποίηση παρεκκλίσεων από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη δόμηση είναι παράδοση όταν οι κυβερνήσεις, η σημερινή αλλά και προηγούμενες, έχουν απέναντί τους τους μεγιστάνες του πλούτου. Το ίδιο είχε γίνει και με το Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο. Το ίδιο είχε γίνει και με το Μέγαρο Μουσικής που κατά παρέκκλιση καταπατήθηκε συνολικά το Πάρκο Ελευθερίας σιγά-σιγά. Το ίδιο έγινε και με την οικοδομική άδεια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Στη συγκεκριμένη, λοιπόν, τροπολογία προτείνετε κατά παρέκκλιση να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης, να γίνουν δραστηριότητες στους υπόγειους χώρους, για τους οποίους δεν επιτρέπεται.
Εμείς λέμε ότι σε τέτοιες ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο και μόνο γιατί είναι η Ωνάσειος Στέγη Καλών Τεχνών, είμαστε αντίθετοι. Είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και είναι και άνιση μεταχείριση.
Πιστεύουμε ότι αυτή η τροπολογία πρέπει να καταψηφιστεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην περιφέρεια Αττικής ο κ. Κωνσταντίνος Βρεττός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βιώνει τη δική της συνολική κρίση. Κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, κρίση αξιών.
Ιδιαίτερα για την οικονομική κρίση υπάρχουν τα αίτια που προέρχονται από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας με την απογραφή, με την εισοδηματική πολιτική τη μονόπλευρη, με τη μείωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Με όλα αυτά που κάνει η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει το εξής σημαντικό, να μην εισπράττει και να μην ελέγχει τις δαπάνες. Πέρα από τις πολιτικές της η Νέα Δημοκρατία έχει να επιδείξει μια πρωτοφανή, κατά την άποψή μου ανικανότητα στη διαχείριση των εσόδων και των εξόδων του ελληνικού δημοσίου. Είναι σαν μια οικογένεια όπου ο πατέρας και η μητέρα δεν μπορούν να διαχειριστούν τα έξοδά τους.
Αγαπητοί Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είστε κακοί οικογενειάρχες. Αποτύχατε στη διαχείριση των εσόδων και εξόδων της πατρίδας μας, ρημάξατε το σπίτι. Αυτό είναι, ρημάξατε το σπίτι και πρέπει να έρθει κάποιος άλλος να το επαναφέρει στην προτεραία κατάσταση.
Ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση η Νέα Δημοκρατία δείχνει ότι είναι και ανήμπορη και προβληματισμένη και χωρίς στόχους και χωρίς πρακτικές που μπορεί να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Τα μέτρα που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία είναι πρωτοφανή. Όλες οι άλλες χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση, κοιτάζουν πώς να τοποθετήσουν τη ρευστότητα, πώς να αυξήσουν τη ζήτηση, πώς να κινηθεί το χρήμα. Εδώ η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική Κυβέρνηση που έχει την αντίθετη κατεύθυνση. Κοιτάζει πώς να περιορίσει τη ζήτηση, πώς να περιορίσει τη ρευστότητα, πώς να μας οδηγήσει σε στασιμότητα και σε φτώχια, γιατί εκεί μας οδηγεί.
Τα μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και όπως τα εξειδικεύει πρέπει να τα κατανοήσει ο ελληνικός λαός και να τα απορρίψει εκ των προτέρων. Το νομοσχέδιο που έφερε η Νέα Δημοκρατία είναι προέκταση των γενικών μέτρων που παίρνει. Τι λέει το νομοσχέδιο; Το νομοσχέδιο λέει ότι θα βάλει μια έκτακτη εισφορά. Αυτό εντάξει να το δεχθούμε. Έκτακτη εισφορά έχει μπει κατά καιρούς από ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλά πώς την κάνει; Την κάνει μεμονωμένα. Έχει στόχο την μείωση των εσόδων κάποιων συγκεκριμένων κατηγοριών. Νομίζω ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος ο κ. Παπουτσής το είπε και με αριθμούς ότι πεντακόσιες χιλιάδες άτομα πλήττονται που είναι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και που είναι αυτοί που θα πληρώσουν τελικά το τίμημα.
Επίσης η Κυβέρνηση δεν προέβλεψε, δεν είδε ότι αυτό το γενικό μέτρο χτυπάει ανθρώπους οι οποίοι ευκαιριακά πήραν ορισμένα χρήματα. Δηλαδή ένας που παίρνει μια αποζημίωση ένα εφάπαξ μέχρι προηγουμένως η Κυβέρνηση τον έβαζε στην υψηλή κατηγορία εισοδημάτων…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν ισχύει αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ: Επιτέλους είστε Κυβέρνηση, νομοθετείτε. Δεν είχατε καν τη στοιχειώδη ικανότητα να καταλάβετε ότι έπρεπε να βάλετε ορισμένες εξαιρέσεις. Έπρεπε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να σας το πει αυτό; Εντάξει το δεχθήκατε και καλά κάνατε και το δεχθήκατε. Υπάρχουν και άλλα. Θα σας πω εγώ κάτι που είναι προφανές.
Είναι ένας αγρότης και πουλάει ένα κτήμα γιατί θέλει να αντιμετωπίσει κάτι ευκαιριακό για την οικογένεια, θέλει να παντρέψει το παιδί του και παίρνει 100 χιλιάδες ευρώ.
(PM)
(3XF)
Αυτόν τον αγρότη εσείς τον θεωρείτε πλούσιο και του βάζετε έκτακτη εισφορά. Αυτά δεν τα βλέπετε;
Συνεπώς για άλλη μία φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίθεται το ερώτημα στον απλό κόσμο –όχι σε μας- τι Κυβέρνηση έχουμε. Είναι μεγάλο ερώτημα και δεν είναι ερώτημα δικό μας, δεν είναι ερώτημα των οπαδών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή των άλλων κομμάτων, είναι ερώτημα δικό σας, είναι ερώτημα των Βουλευτών σας, είναι ερώτημα των οπαδών σας, είναι ερώτημα όλων εκείνων που σκέπτονται. Έχετε καταλάβει σε τι αδιέξοδο έχετε έλθει εσείς οι ίδιοι με την πρακτική που ακολουθείτε;
Υπάρχει μία ραστώνη στην Κυβέρνηση, μία απάθεια. Αντιμετωπίζετε τα θέματα λες και είναι περιπτωσιακά και όχι σε βάθος. Δεν είχαμε τέτοιες κυβερνήσεις εμείς, κύριοι συνάδελφοι. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαμε άλλου είδους κυβερνήσεις, άλλου είδους Υπουργούς και άλλου είδους Πρωθυπουργούς. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό.
Όσον αφορά στο αυτοκίνητο, και μόνο ότι μπαίνει αυτή η μείωση φόρου για την αγορά των αυτοκινήτων δείχνει επίσης την επιπολαιότητα της Κυβέρνησης, αν δεν δείχνει κάτι άλλο. Μειώνετε τους φόρους των αυτοκινήτων για τρεις-τέσσερις μήνες και είπε προηγουμένως ο Υπουργός ότι το κάνει για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι θα κινηθεί η αγορά των αυτοκινήτων και εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι γύρω απ’ αυτή την αγορά θα τονωθούν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα εισπραχθούν περισσότερα έσοδα από το κράτος. Τίποτα από τα δύο δεν θα συμβεί. Δεν ξέρω αν έχετε πάρει είδηση ότι οι πωλητές αυτοκινήτων ήδη έχουν μειώσει την τιμή των αυτοκινήτων κατά δύο χιλιάδες και τρεις χιλιάδες ευρώ ακόμα και στα μικρά αυτοκίνητα και δεν ανταποκρίνεται ο κόσμος γιατί δεν έχει λεφτά. Με πεντακόσια ευρώ που μειώνετε εσείς γελάει ο κόσμος. Δεν πρόκειται να αγοράσει αυτοκίνητο. Άρα λοιπόν πρώτον δεν κινείται η αγορά και δεύτερον θα χάσετε αντί να εισπράξετε περισσότερα. Επειδή δεν θα κινηθεί η αγορά, θα εισπράξετε λιγότερους φόρους. Για άλλη μία φορά κάνατε λάθος και μάλιστα λάθος οικτρό και σοβαρό.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
Αντί για τα αυτοκίνητα –το είπαν και άλλοι συνάδελφοι, θα το πω κι εγώ- υπάρχουν άλλοι τομείς όπου μπορούμε να ρίξουμε το βάρος μας. Ο τουρισμός είναι η μεγάλη μας «βιομηχανία». Εκεί θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα. Η Κύπρος έχει κάνει ολόκληρο «πακέτο» σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης για τον τουρισμό γιατί από κει περιμένει πολλά πράγματα. Εσείς δεν ασχολείστε μ’ αυτό.
Όσον αφορά στην οικοδομή, η οικοδομή είναι επίσης μια μεγάλη «βιομηχανία» στη χώρα μας. Εκεί έπρεπε να ρίξετε το βάρος σας, όμως αντί γι’ αυτό κάνετε τις συνήθεις επιπολαιότητές σας και προτείνετε μέτρα τα οποία είναι αδιέξοδα και θα σας οδηγήσουν πάλι σε ανακλήσεις όπως εκείνη της φορολόγησης των μικρομεσαίων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, καταλαβαίνουμε ότι έχετε κουραστεί. Το δηλώσατε με το στόμα του Αρχηγού σας. Η κούρασή σας δεν είναι επειδή δουλέψατε. Η κούρασή σας είναι επειδή βρίσκεστε σε αδιέξοδο, επειδή δεν βλέπετε φως μπροστά σας και αυτή η κούραση πράγματι είναι ψυχική κούραση και σας καταλαβαίνουμε γι’ αυτό.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη μεγάλη διαδρομή που έχει κάνει έχει βοηθήσει τη χώρα σ’ όλους τους τομείς. Είναι ένα κόμμα που κουράστηκε κι αυτό και έχει προσφέρει πολλά. Αυτή τη στιγμή όμως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι ούτε κουρασμένο, ούτε ξεκούραστο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και έχετέ το καλά στο μυαλό σας- είναι ακούραστο κόμμα. Δουλεύει επί είκοσι χρόνια για το καλό της πατρίδας μας και των πολιτών της και αυτό το ακούραστο κόμμα θα έλθει να αναλάβει για άλλη μία φορά τα «ηνία» της διακυβέρνησης της χώρας και τότε ίσως θα υπάρξει κάποια ελπίδα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων εισηγούμαι στην Ολομέλεια την έγκριση της συμμετοχής των Βουλευτών με παρακράτηση του 5% από τη βουλευτική αποζημίωση αρχίζοντας από το μήνα Μάιο και για ένα χρόνο υπέρ του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
(Χειροκροτήματα)
Ευχαριστώ, κύριοι συνάδελφοι.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται έχοντας υπόψη τα άρθρα 63 παράγραφος 1 και 65 παράγραφος 1 του Συντάγματος, το άρθρο 1 του Ζ΄ ψηφίσματος της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων (ΦΕΚ 23 Α΄/18.2.1975) όπως ισχύει, την πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που διανύουμε και τις εξ’ αυτής επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία που καθίστανται ιδιαίτερα αισθητές στα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά με χαμηλό ετήσιο εισόδημα και τρίτον την ανάγκη έκφρασης κοινωνικής αλληλεγγύης εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων προς όσους στην παρούσα συγκυρία τελούν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Κατόπιν αυτού η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει την παρακράτηση για ένα έτος αρχής γενομένης από το μήνα Μάιο από τη μηνιαία αποζημίωση που λαμβάνει ο κάθε Βουλευτής ποσού αντιστοιχούντος στο 5% της εν λόγω αποζημίωσης και την απόδοση του ποσού αυτού στου Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.ΤΑ.Κ.Σ.), του άρθρου 1 του νόμου 3631/2008 (ΦΕΚ 6 Α΄) προκειμένου να διατεθεί κατά το σκοπό του Ταμείου αυτού και δεύτερον εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Βουλής να καθορίσει κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της απόφασης την οποία θα λάβουμε και η οποία θα δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Δημήτριος Σιούφας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν σχέδιο απόφασης το οποίο έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκφράζοντας όλους τους Βουλευτές και τη σύμφωνη γνώμη τους για την παρακράτηση από τη βουλευτική αποζημίωση αυτού του ποσού, θέλω να κάνω γνωστό και στο Σώμα αλλά και σ’ ολόκληρο τον ελληνικό λαό τα κάτωθι:
Πρώτον, γνωρίζετε ότι οι Βουλευτές με απόφαση και του Προέδρου της Βουλής αλλά και των Αρχηγών των κομμάτων δεν δέχτηκαν να εφαρμοστεί το 2008 η αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης παρακολουθώντας σύμφωνα με το Ζ΄ ψήφισμα τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου και συνεπώς αυτό το οποίο κατά συνταγματική πρόβλεψη με το Ζ΄ ψήφισμα καθορίζεται.
Δεύτερον, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Βουλή συμμετέχοντας στην εξοικονόμηση των δαπανών περιορίζει τις ελαστικές δαπάνες για το 2009 κατά 10% στη συνέχεια δύο άλλων αποφάσεων που είχαμε πάρει το 2008. Η μία απόφαση ήταν να μη ζητήσουμε μεγάλη αύξηση στον Προϋπολογισμό της Βουλής παρά μόνο κατά 4,9% που ήταν η μικρότερη αύξηση όλων των Υπουργείων πλην του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ώστε από τη «νοικοκυρεμένη» και διαφανή διαχείριση των οικονομικών της Βουλής να μπορέσουμε να επιστρέψουμε για το 2008 5,7 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύω ότι και το 2009 με τον περιορισμό κατά 10% των ελαστικών δαπανών θα έχουμε αρκετά μεγάλη επιστροφή χρημάτων στον κρατικό Προϋπολογισμό.
Επίσης, όπως οι δικαστικοί, οι γιατροί δεν θα λάβουν καμία αύξηση στη βουλευτική αποζημίωση για το 2009. Ακόμα, οι Βουλευτές συμμετέχουν ανάλογα με το ατομικό συνολικό εισόδημα του 2007 που δηλώθηκε το 2008 και στα ποσά που θα συνεισφέρουν εκείνοι που έχουν συνολικά εισοδήματα από 60.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή από 1.000 ευρώ μέχρι και 25.000 ευρώ.
Άρα κωδικοποιημένα, για να το γνωρίζουμε όλοι και κυρίως για να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός και εκείνοι που με ορισμένες ευκαιρίες επιτίθενται εναντίον των Βουλευτών ότι έχουν υψηλή βουλευτική αποζημίωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και πιστεύω ότι εκφράζω όλους σας- οι αντιπρόσωποι του λαού θα πρέπει να έχουν εκείνη την οικονομική ευχέρεια που θα τους επιτρέπει μακριά και πέρα από οποιαδήποτε συμφέροντα και μακριά από οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις να επιτελούν κατά τον πλέον απρόσκοπτο τρόπο την αποστολή τους που είναι να αποτελούν την Εθνική Αντιπροσωπεία, να αποτελούν τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού εδώ, στο κέντρο του πολιτεύματός μας, στο κέντρο της δημοκρατίας που είναι η Βουλή των Ελλήνων.
Συνεπώς, πρώτον από τη βουλευτική αποζημίωση, όπως όλοι γνωρίζετε, παρακρατείται το 10% από την πρώτη μέρα της εκλογής των Βουλευτών υπέρ των κομμάτων.
(SX)
(3PM)
Δεύτερον, θεσπίζεται τώρα, για ένα χρόνο, η παρακράτηση του 5% από τη βουλευτική αποζημίωση. Δεν θα λάβουν καμία αύξηση το 2009. Δεν πήραν την αύξηση των δικαστών από το 2008, σύμφωνα με την αύξηση του μισθού και των αποδοχών των δικαστών.
Ακόμα, θα συμμετάσχουν με το ατομικό συνολικό εισόδημα πάνω από τα 60.000 ευρώ.
Συνεπώς, συμμετέχουν με τέσσερις τρόπους στην όλη διαδικασία από τη βουλευτική αυτή αποζημίωση, με την οποία καλούνται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει το μέλος της Βουλής των Ελλήνων, ο Εθνικός Αντιπρόσωπος.
Αυτή την ανακοίνωση ήθελα να κάνω. Πιστεύω ότι βρίσκω σύμφωνους και τους τριακόσιους Βουλευτές, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους όσους βρίσκεστε αυτή την ώρα στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Η Βουλή ενέκρινε ομοφώνως.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Ρήγας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα ξεκινώντας, να αποτίσω έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στους ελάχιστους, τρεις τον αριθμό, ηρωικούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν το θάρρος να συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση και να στηρίξουν τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχουμε παρατηρήσει στα τελευταία νομοσχέδια, να απέχουν, δηλαδή, συστηματικά οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από το να παίρνουν μέρος στις συζητήσεις και στο νομοθετικό έργο, απαντώντας έτσι με αδιαφορία στις νομοθετικές πρωτοβουλίες –κάποιος θα έλεγε και με άρνηση και με αντίθεση, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να εκφραστεί δημόσια- της Κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που νομοθετεί με τη λογική του ένα μέτρο την ημέρα ίσως την κρίση κάνει πέρα. Έτσι νομοθετείτε. Φέρνοντας από καιρού εις καιρό από ένα μέτρο με τη μορφή τροπολογίας, βάζοντάς το σε άσχετα νομοσχέδια, προσπαθώντας να αντιμετωπίσετε, κατά τους ισχυρισμούς σας, την οικονομική κρίση.
Ας δούμε, όμως, αντιμετωπίζετε πράγματι την οικονομική κρίση έτσι; Πώς εκδηλώνεται σήμερα η οικονομική κρίση;
Η οικονομική κρίση εκδηλώνεται με την έλλειψη ρευστότητας. Εκδηλώνεται με την αφυδάτωση της αγοράς. Εκδηλώνεται με την ακρίβεια, με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.
Πώς απαντάτε εσείς, λοιπόν; Απαντάτε κόβοντας τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επιβάλλοντας έκτακτες εισφορές σε ανθρώπους που δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Και αυτά όλα τα βαφτίζετε «απαντήσεις στην οικονομική κρίση».
Ποιο, όμως, είναι σήμερα το ζητούμενο; Το ζητούμενο είναι να αποτραπεί η ύφεση, να μπορέσει να υπάρξει χρήμα, ρευστότητα στην αγορά.
Με τον τρόπο σας περιορίζετε ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα του Έλληνα εργαζόμενου, του δημοσίου υπαλλήλου, του συνταξιούχου, του μισθοσυντήρητου, να καταναλώσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε πρόβλημα στις επιχειρήσεις, στη λαϊκή κατανάλωση, στη ροή χρήματος στην αγορά.
Τα μέτρα που παίρνετε, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν έκτακτα μέτρα που απαντούν σε έκτακτες ανάγκες.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκθεσή της παρατηρεί ότι για την ελληνική οικονομία δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας έκτακτων αναγκών. Και πώς μπορεί να είναι έκτακτη ανάγκη το ότι δεν υπάρχει ροή, εισροή στα δημόσια ταμεία εσόδων; Δεν είναι έκτακτη ανάγκη. Είναι μία αποτυχία της πολιτικής σας.
Η αδυναμία σας να εισπράξετε έσοδα, η αδυναμία σας να πατάξετε τη φοροδιαφυγή δεν είναι έκτακτη ανάγκη, είναι ανικανότητα. Είναι κάτι που συμβαίνει μόνιμα, πάγια τα τελευταία χρόνια. Έχει στη βάση της, έχει ως αιτία της τη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών. Έχει ως αιτία της τη ρουσφετολογική πολιτική που ακολουθήσατε απέναντι στους έχοντες. Έχει ως αιτία της το ότι δεν καταθέσατε ένα δίκαιο, σύγχρονο φορολογικό σύστημα. Αυτές δεν είναι έκτακτες ανάγκες. Αυτές είναι τακτικότατες υποχρεώσεις μιας ευνομούμενης Πολιτείας.
Το ότι πέσατε έξω στα έσοδα, δεν αποτελεί αιτία και αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς σας να εισπράξετε από αυτούς που έχουν, να εισπράξετε από αυτούς που έχουν φοροδοτική ικανότητα, να μπορέσετε να συλλάβετε την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Και αφού, λοιπόν, δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, επικαλείστε τις έκτακτες ανάγκες, οι οποίες υπάρχουν. Δεν αντιμετωπίζονται, όμως, με αυτά τα μέτρα και παίρνετε μέτρα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να ρίξετε το βάρος πάλι στα ίδια φορολογικά υποζύγια –όπως κάνετε μέχρι σήμερα- δηλαδή σε αυτούς που είναι φορολογικά συνεπείς, που είναι ειλικρινείς, που είναι αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να αποκρύψουν τα έσοδά τους. Είναι πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι πάλι οι συνταξιούχοι, είναι, εν πάση περιπτώσει, όσοι σε αυτή την κοινωνία και σε αυτή την Πολιτεία δηλώνουν –γιατί δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά- την αλήθεια όσον αφορά τα έσοδά τους. Αυτούς πάλι βρίσκετε και με αυτούς προσπαθείτε να καλύψετε τις τρύπες των ταμείων, που τις δημιουργήσατε και εξαιτίας της ανικανότητάς σας, αλλά και εξαιτίας της απαράδεκτης σπατάλης στο δημόσιο τομέα, μια σπατάλη η οποία έχει επισημανθεί από όλους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας δίνει πολλά περιθώρια να καλύψουμε αυτό το έλλειμμα και μας υποχρεώνει με έτος έναρξης το 2009 να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%. Διότι βλέπει ότι αυτό το έλλειμμα είναι έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της σπατάλης, εξαιτίας των δαπανών που κάνετε για ρουσφετολογικές προσλήψεις, για να χρηματοδοτείτε συμβούλια και συμβούλους τους οποίους κατά εκατοντάδες έχετε φορτώσει στο Δημόσιο κι εν πάση περιπτώσει, για να καλύπτετε τις τρύπες που δημιουργεί η ανικανότητα της πολιτικής σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά τα μέτρα, όμως, δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα. Αυτό που θα κάνουν είναι να εξοργίσουν ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό. Έχετε εξαντλήσει τα όρια αντοχής και υπομονής των Ελλήνων πολιτών. Τους έχετε τρελάνει! Μας έχετε τρελάνει, κύριοι της Κυβέρνησης! Τι πρέπει να περιμένουμε ακόμα από εσάς; Δηλαδή, τι άλλα μέτρα θα πάρετε; Θα κόψετε το εφάπαξ και το μισό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ακούγεται; Θα πάρετε και τέτοιου είδους μέτρα; Δηλαδή, θα τρελάνετε εντελώς την ελληνική κοινωνία; Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν να παίζετε πλέον σε βάρος της νοημοσύνης μας και της υπομονής μας;
Και κάτι ακόμα επιμέρους, που αφορά ένα ζήτημα το οποίο με αφορμή το νομοσχέδιο για την Υγεία και τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των γιατρών το είχαμε συζητήσει.
Σας είχα επισημάνει τότε –και άλλοι συνάδελφοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ότι τελικά οι αμοιβές των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών των περιφερειακών νοσοκομείων και ειδικότερα των Επιμελητών Α’ και των Διευθυντών, ουσιαστικά μειώνονται, γιατί ακόμα το Γενικό Λογιστήριο ως πλαφόν για τους γιατρούς θεωρεί τα 4.900 ευρώ.
Είχατε υποσχεθεί ότι θα διορθώσετε αυτό το πλαφόν και ότι θα το πάτε στα 7.000 ευρώ και πλέον. Δεν το έχετε κάνει ακόμα. Οι γιατροί πληρώνονται ακόμα με βάση αυτό το πλαφόν. Δεν τους βάζετε τώρα και στις αυξήσεις των μισθών. Ουσιαστικά εάν το δείτε –και θα αντιδράσουν και οι Ομοσπονδίες τους- θα αντιληφθείτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και σε αυτό τον τομέα σοβαρό πρόβλημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απευθυνόμενος πάλι στους ελάχιστους ηρωικούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, που στηρίζουν την Κυβέρνησή τους κάνοντας μασάζ σε ένα κουρασμένο σώμα, αυτό της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, θα σας πω ότι η βλάβη που έχει πάθει η Κυβέρνηση είναι ανήκεστος. Δεν διορθώνεται με κανένα μασάζ και καμία λάιτ θεραπεία. Προσέξτε, όμως, διότι πλέον προκαλείτε ανήκεστο βλάβη και στην ελληνική οικονομία και στη χώρα μας.
(PE)
(3SX)
Πριν, λοιπόν, καταστεί η βλάβη ανήκεστος, η μόνη υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε είναι να τα μαζέψετε το ταχύτερο δυνατό και να επιτρέψετε σε αυτούς που έχουν και τη δυνατότητα και τη θέληση, αλλά και όραμα και σχέδιο να κυβερνήσουν τον τόπο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Τσιρώνης, για οκτώ λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά τη σημερινή συζήτηση των τροπολογιών του νομοσχεδίου θα ήθελα να σημειώσω από την πλευρά μου ότι αποτελεί προσβολή για το Κοινοβούλιο η προχειρότητα και ο τρόπος που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση να νομοθετεί. Αποτελεί ασέβεια για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και για τους πολίτες της χώρας τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η εισοδηματική πολιτική, να έρχονται με τη διαδικασία των τροπολογιών. Και δεν έχουμε μόνο τροπολογίες, αλλά και τροπολογίες πάνω στις τροπολογίες. Πριν από λίγο, ο Υπουργός κ. Παπαθανασίου μας κατέθεσε τροπολογίες, να εξαιρείται το εφάπαξ και η αποζημίωση από την απόλυση των εργαζομένων από την έκτακτη εισφορά.
Είναι μνημείο προχειρότητας αυτό το νομοσχέδιο και η εισοδηματική σας πολιτική. Το ίδιο κάνατε και το καλοκαίρι, όταν νομοθετούσατε την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου. Και τότε, κάθε μέρα φέρνατε εξαιρέσεις, φέρνατε και από μία άλλη κοινωνική ομάδα, τους νέους και ούτω καθεξής, ενώ στη συνέχεια αναγκαστήκατε να προχωρήσετε στην κατάργηση του αφορολογήτου των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.
Το ίδιο πράγμα κάνετε και τώρα με την τροπολογία για την εισοδηματική πολιτική, μια νέα εισοδηματική πολιτική των μηδενικών αυξήσεων για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και για τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Αυτός ο μποναμάς που δίνετε σε κάποιους λίγους, σε μια μικρή πλειοψηφία, είναι για να ρίξετε στάχτη στα μάτια. Ποιο ήταν το ενδιαφέρον σας για τα χαμηλά στρώματα αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια; Πριν από δύο χρόνια, κύριε Υπουργέ, δεν δημιουργήσατε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το γνωστό ταμείο φτώχειας, για το οποίο εγγράψατε πέρυσι, το 2008, στον Προϋπολογισμό μόλις 100.000.000 και δεν μοιράσατε ούτε ένα ευρώ; Φέτος εγγράψατε 340.000.000, για να δώσετε το επίδομα θέρμανσης, που ούτως ή άλλως θα δινόταν και κάποια επιδόματα για τους πολυτέκνους. Αυτή δεν είναι η αλήθεια; Όμως, δεν είχατε τάξει γι’ αυτό το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διά στόματος Πρωθυπουργού, ότι θα εγγράψετε 2.000.000.000 και δώσατε ψίχουλα;
Είναι συνειδητή η πολιτική σας ως προς το με ποιους έχετε επιλέξει να είστε. Έχετε επιλέξει να είστε με τους λίγους και ισχυρούς, με αυτούς τους οποίους έχετε ευνοήσει σκανδαλωδώς τα τελευταία χρόνια, με αυτούς στους οποίους έχετε χαρίσει υπέρογκα ποσά. Τους έχετε χαρίσει μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, της κατάργησης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μέσω της επιβολής του ΕΤΑΚ στους χαμηλόμισθους και σε αυτούς που έχουν μικρή περιουσία -με αυτούς έχετε επιλέξει να είστε- και σε συνδυασμό με αυτό που κάνατε, που χαρίσατε τα δημόσια έσοδα, και με την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, κύριε Υφυπουργέ, λόγω της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, οδηγήσατε σε χρεοκοπία τη χώρα.
Από την άλλη μεριά, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Είναι 16.000.000.000 κάθε χρόνο επιπλέον και έχει καταρρεύσει όλο το φορολογικό σύστημα. Εάν αυτό δεν αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας της χώρας και της ελληνικής οικονομίας, τότε τι άλλο αποτελεί;
Τι προσδοκά να πάρει η Κυβέρνηση από αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα της εισοδηματικής πολιτικής που φέρνει τώρα; Συν, πλην περίπου 200.000.000 ευρώ, πολύ λιγότερα απ’ όσα δαπανά η Κυβέρνηση για τις στρατιές των γαλάζιων στελεχών, που έχουν καταλάβει τον κρατικό μηχανισμό, όπου έχετε δημιουργήσει επιτροπές, παραεπιτροπές και νομικά πρόσωπα, για να βολέψετε αυτά τα δέκα χιλιάδες δικά σας «γαλάζια» στελέχη. Γι’ αυτούς είναι που ξοδεύετε το χρόνο 250.000.000. Κάντε από εκεί τις οικονομίες, αντί να παγώσετε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
Μάλιστα, ετοιμάζετε καινούργιο χαράτσι για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με απόφαση χθες του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θέλουν να τους επιβάλετε μισό μισθό και επιπλέον 2% ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ταμείου. Σε ποιο; Σε ένα Ταμείο το οποίο ήταν εύρωστο. Είχα την τιμή, κύριε Υφυπουργέ, να είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ήταν εύρωστο οικονομικά. Είχε αποθεματικά της τάξεως των 100.000.000.000 δραχμών τότε, δηλαδή αποθεματικά 300.000.000 ευρώ. Αυτά τα αποθεματικά εσείς, τα στελέχη σας, με τη ληστρική σας επίθεση, μέσω του σκανδάλου των ομολόγων, έχετε κατακλέψει. Σήμερα έχει επέμβει και η δικαιοσύνη και να δούμε πότε θα έρθει αυτό το σκάνδαλο εδώ, στη Βουλή, για να το εξετάσουμε.
Αυτή είναι η ιστορία και η ζοφερή πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας. Σας έχω πει ότι συνειδητά έχετε επιλέξει με ποιους είστε και με ποιους θα πάτε. Αυτούς που έχετε επιλέξει, κύριε Υπουργέ, να ξέρετε ότι είναι αυτοί οι οποίοι θα σας γυρίσουν σύντομα την πλάτη, γιατί σας οδηγούν στην καταστροφή.
Τα μέτρα που συζητούμε σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη μηδενική εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης αποτελούν ομολογία κατάρρευσης του φορολογικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας, ομολογία χρεοκοπίας της χώρας μας. Γιατί, εάν αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν ομολογία χρεοκοπίας, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τότε τι αποτελεί;
Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα μας είναι ότι ουσιαστικά η χώρα μας έχει χρεοκοπήσει και απλώς δεν έχει ανακοινωθεί ο επίσημος θάνατός της, γιατί είναι μία χώρα-μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το γεγονός ότι αυτό δεν ανακοινώνεται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, για να μην συμπαρασύρει σε μια αρνητικότητα και κατάρρευση την ευρωπαϊκή αλυσίδα, της οποίας η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος. Αυτή είναι η αλήθεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει σε αυτόν τον καταστροφικό σας δρόμο να αφήσετε τη χώρα. Δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε. Είχατε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι το έλλειμμα θα ήταν στο 2,3% του Α.Ε.Π., τον Δεκέμβριο το κάνατε 2,5%, τον Ιανουάριο μας είπατε ότι θα είναι 3,7%, το Μάρτιο μας είπατε ότι θα είναι 4,4% και τον Απρίλιο η EUROSTAT θα μας πει πόσο είναι.
Δεν ξέρετε πού βρίσκεστε. Αλλού πατάτε και αλλού βρίσκεστε. Σε αυτόν τον καταστροφικό και επικίνδυνο δρόμο σας δεν μπορεί να σας ακολουθήσει η χώρα. Η Κυβέρνηση χορεύει το χορό του Ζαλόγγου και οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό. Παίρνει στο λαιμό της τη χώρα, την παίρνει μαζί της στο γκρεμό. Ο χορός του Ζαλόγγου που έχετε επιλέξει και οδηγείτε τη χώρα, στην πατρίδα μου, την Ήπειρο, είναι ο χορός της τιμής και ο δρόμος της αξιοπρέπειας. Αυτόν το δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας θα πρέπει να επιλέξετε. Αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσετε και είναι να φύγετε, εάν θέλετε, να προσφέρετε υπηρεσία στον τόπο. Να φύγετε, γιατί είστε επικίνδυνοι. Να φύγετε όσο γίνεται νωρίτερα, για να σωθεί η χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υπουργέ. Μην παρασύρετε σε αυτόν τον επικίνδυνο χορό του Ζαλόγγου τη χώρα μας και μην την οδηγείτε στην καταστροφή. Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είχαν όντως χάρη οι χορευτικές σας παρεκβάσεις, κύριε συνάδελφε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα πέντε μαθήτριες και μαθητές και τρεις συνοδοί καθηγητές από το Γενικό Λύκειο Ρίου Αχαΐας.
Σας καλοδεχόμαστε εδώ και σας ευχόμαστε καλή πρόοδο.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Στην Αίθουσα αυτή, εντός ολίγου, θα ανέβει στο Βήμα Αχαιός Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Κατσιφάρας, ενώ σε διπλανή αίθουσα μετέχει στις εργασίες της Επιτροπής ο Υφυπουργός Μεταφορών, Αχαιός και αυτός, ο κ. Μπεκίρης.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Αχαΐας, ο κ. Κατσιφάρας.
Παραγγελία το είχατε, φαίνεται, κύριε συνάδελφε. Έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη τα παιδιά από την Αχαΐα να είναι σήμερα εδώ. Τους καλωσορίζουμε όλοι.
Κύριε Υπουργέ, παγώνετε τους μισθούς εργαζομένων στο δημόσιο και συνταξιούχων και ταυτόχρονα επιβάλλετε έκτακτο, κεφαλικό, άμεσο φόρο, προκειμένου να καλύψετε τις βασικές αδυναμίες της πολιτικής σας, να καλύψετε τη μαύρη τρύπα που υπάρχει σήμερα στο δημόσιο ταμείο.
(XA)
(3PE)
Αυτές οι πολιτικές όμως όπως μας τις παρουσιάσατε τελευταία και όπως επικαλείστε ότι είναι αποτέλεσμα της κατεύθυνσης που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι είναι μια ευθεία προσβολή στη νοημοσύνη των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας. Από την κρίση βγαίνουμε όταν έχουμε σχέδιο στοχευμένο το οποίο βασίζεται στην αύξηση της παραγωγής, την αύξηση των εισοδημάτων, την αύξηση του δημόσιου πλούτου. Σε καμία περίπτωση –και το γνωρίζουν όλοι- δεν μπορούμε να βγούμε με αποσπασματικά μέτρα, με κεφαλικούς άμεσους φόρους.
Ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι; Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία μας; Η ύφεση που έρχεται και η κρίση που είχαμε. Σε ό,τι αφορά την κρίση που είχαμε, γιατί αυτά τα ζητήματα τα αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία για πάνω από έναν χρόνο. Σε ό,τι αφορά την ύφεση που έρχεται, την ανεργία που προστίθεται, εμείς ξέρουμε πολύ καλά στην Αχαΐα τι σημαίνει ανεργία εν μέσω της κρίσης. Ξέρουμε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, τι σημαίνει μείωση της παραγωγής. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει καθημερινά να μπαίνουν λουκέτα σε επιχειρήσεις.
Αλήθεια με ποιες πολιτικές σήμερα αντιμετωπίζετε αυτή την τραγική κατάσταση που υπάρχει στη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας μας; αντιμετωπίζεις την κρίση, για να έχεις περισσότερα εθνικά εισοδήματα, άρα και ατομικά εισοδήματα όταν παίρνεις πρωτοβουλίες ενεργές, να στηρίξεις την παραγωγή, να στηρίξεις την μικρομεσαία επιχείρηση, να στηρίξεις τον δανειολήπτη που δεν μπορεί σήμερα να τα βγάλει πέρα και χάνει το σπίτι του και την ιδιοκτησία του. Εσείς, κύριε Υπουργέ, έχετε κλείσει και τα αυτιά στην κοινωνία και έχετε στενέψει και την όραση για να δείτε το αύριο με δυναμική και γενναιότητα και πάνω από όλα θετικά.
Τι κάνετε; Παίρνετε από τους υψηλόβαθμους εργαζόμενους χρήματα για να τροφοδοτήσετε αυτό που έτσι και αλλιώς έπρεπε να έχετε κάνει μέσα από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό είναι εισοδηματική πολιτική; Βαφτίζετε προνομιούχους τους εργαζόμενους στο δημόσιο που είναι πάνω από 1.500 ευρώ, για να στηρίξετε τους εξαθλιωμένους που είναι κάτω από 500 ευρώ η σύνταξη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): 1.700.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: 1.700, κύριε Υπουργέ. Μικρή η διαφορά γιατί είναι πριν τις κρατήσεις. Είναι πάρα πολύ μικρή η διαφορά.
Τι πετυχαίνετε επίσης, κύριε Υπουργέ; Πετυχαίνετε μέσα από εκεί το πάγωμα και μελλοντικά των μισθών και εισοδημάτων γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι το έκτακτο επίδομα που θα δώσετε δεν θα συνυπολογίζεται ούτε στη μισθολογική εξέλιξη ούτε στο συντάξιμο χρόνο, ούτε στις συντάξιμες αποδοχές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Στη φορολογική κλίμακα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Βεβαίως. Αυτό δεν είναι αρκετό, κύριε Υπουργέ. αυτό όμως μακροπρόθεσμα για τον εργαζόμενο είναι αρνητικό.
Δεν μπορεί με αυτές τις κοντόφθαλμες πολιτικές να αντιμετωπίσετε την κρίση που σήμερα έχει περάσει στην πραγματική οικονομία. Η αγορά ζητά τόνωση. Η αγορά ζητά ρευστότητα. Όταν μειώνετε τα εισοδήματα, πώς ενισχύετε την ρευστότητα; Όταν μειώνετε τις αποδοχές, πώς στηρίζετε την ρευστότητα και ενισχύετε τη ζήτηση;
Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά τους τρεις βασικούς κλάδους της παραγωγής μας, γνωρίζετε πολύ καλά σήμερα ότι ο κατασκευαστικός τομέας έχει μείωση πάνω από 30% σε επίπεδο δραστηριοτήτων, η κατανάλωση έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και ότι μπροστά μας έχουμε μια άσχημη τουριστική χρονιά, τη στιγμή που ο τουριστικός κλάδος είναι ένας βασικός πυλώνας στην εθνική οικονομία σε επίπεδο Α.Ε.Π.. Δεν παίρνετε μέτρα να ενισχύσετε τους παραγωγικούς αυτούς κλάδους και περιορίζεστε από ανικανότητα που έχετε ή από μια δογματική αντίληψη εισπρακτική στο να περιορίσετε την ήδη περιορισμένη πίτα.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση ότι από την φτώχεια όποια αναδιανομή να κάνεις, θα οδηγήσεις πάλι και τα εισοδήματα και τους πολίτες στη φτώχεια -άρα, λοιπόν, θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, αδιέξοδος, κοντόφθαλμος, μίζερος- κρατώντας έτσι όμηρο την ελληνική κοινωνία.
Κύριε Υπουργέ, η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση. Επίσης, σε απόγνωση βρίσκονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, εσείς οι ίδιοι εν μέσω της κρίσης παρουσιάσατε ένα σχέδιο που να απαντάτε στο μεγάλο πρόβλημα της παραοικονομίας; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σήμερα υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα στη χώρα μας. Η δημόσια οικονομία είναι πολύ μικρότερη από την εθνική οικονομία που παρουσιάζετε. Γιατί υπάρχει το παράδειγμα της παραοικονομίας. Σήμερα που έχει ανάγκη η χώρα μας να εντάξετε και αυτά τα παραγόμενα εισοδήματα από την παραοικονομία προκειμένου να ενισχύσετε τα δημόσια ταμεία και να μην επιβαρύνετε τους συνεπείς, να μην εξαντλήσετε τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, εσείς σφυρίζετε κυριολεκτικά αδιάφορα.
Εάν αυτό όμως, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ανικανότητα και είναι σκοπιμότητα, είναι διπλό το έγκλημά σας. Όμως ή ανικανότητα είναι ή σκοπιμότητα είναι, το ίδιο αποτέλεσμα είναι για τον απλό και συνεπή, τον αδύναμο, αυτόν που αγαπά τη χώρα του, σέβεται την αξιοπρέπειά του, δηλώνει τα εισοδήματά του και περιμένει από την Δημοκρατία και από μια χώρα που ξέρει ότι έχει κάνει βήματα, καλύτερες μέρες.
Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα ανακοινώθηκαν ή άφησαν σε επίπεδο διαρροής και νέα μέτρα. Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που δεν δίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι αποκλειστική ευθύνη δική σας. Δεν είναι θέμα απλά γραφειοκρατίας. Λέτε ότι δεν μπορείτε να δώσετε πεντακόσια με εξακόσια εφάπαξ κάθε μήνα. Ακόμα και αυτό που κάνετε είναι δική σας αδυναμία, γιατί δεν έχετε στηρίξει με προσωπικό. Εγώ νομίζω όμως ότι είναι προσχηματικό. Γιατί έχετε οδηγήσει το Ταμείο στην κόκκινη ζώνη. Και τώρα τι λέτε; Θα πάρουμε και μισό μισθό από αυτόν που πληρώνει την κρίση για να πληρώσει και την αδυναμία και την σκοπιμότητα τη δική σας.
Αυτή η πολιτική, κύριε Υπουργέ, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Καταδικάζετε τον εαυτό σας και την πολιτική σας σε αποτυχία. Δεν έχετε δικαίωμα να καταδικάσετε τη χώρα. Δεν έχετε δικαίωμα να περιορίσετε τα οράματα και την ελπίδα από τον εργαζόμενο, τη νεολαία, από την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Αλλάξτε πολιτική όσο γίνεται πιο γρήγορα. Η κοινωνία είναι βέβαιη ότι θα αλλάξει την Κυβέρνηση. αλλάξτε όμως πολιτική για να σώσετε την αξιοπρέπεια της χώρας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ τον κ. Κατσιφάρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα μαθητές και μαθήτριες και δυο συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας. Είναι η πρώτη ομάδα.
Η Βουλή σας καλωσορίζει με την επισήμανση ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας από την Καρδίτσα κατάγεται, στην Καρδίτσα εκλέγεται και την Καρδίτσα εκπροσωπεί.
Να έχετε πρόοδο και να μελετάτε.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Σειρά έχει τώρα ο συνάδελφός μας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ηλίας Μπεριάτος. Είναι η παρθενική ομιλία του κυρίου Μπεριάτου και θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι η ενασχόληση με κάθε είδους παρθενίες δεν είναι μόνο σαγηνευτική, αλλά είναι και επικίνδυνη. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε διότι είστε και χωροτάκτης και περιβαλλοντολόγος. Είμαι βέβαιος επίσης ότι θα κρατάτε πάντοτε στο μυαλό σας ως ανάμνηση ότι αναπληρώνετε ένα σημαντικό νομικό μέγεθος της χώρας και έναν πολιτικό του μέτρου, τον καθηγητή Γεώργιο Παπαδημητρίου ο οποίος μας έφυγε πρόωρα και τον οποίο είμαι βέβαιος ότι θα αναπληρώσετε επαξίως.
Έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά.
(GH)
(3XA)
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και αυτό θα ήθελα να πω σαν πρώτη μου σκέψη, επειδή εισήλθα στη Βουλή όχι με τόσο ευχάριστες συνθήκες, να αφιερώσω δηλαδή την πρώτη μου σκέψη και την πρώτη μου κουβέντα στον αείμνηστο Γιώργο Παπαδημητρίου που ήταν συνάδελφος στον πανεπιστημιακό χώρο αλλά είχαμε συνεργαστεί και όσον αφορά το περιβάλλον αλλά και σε άλλους τομείς και που έφυγε πρόωρα απ’ αυτή τη ζωή κτυπημένος άδικα από τη μοίρα. Και γι’ αυτό σαν φόρος τιμής είναι η πρώτη μου σκέψη σ’ αυτόν.
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να μιλήσω μόνο για την τροπολογία του Ωνασείου Ιδρύματος, κύριε Πρόεδρε. Είναι γνωστό το Ωνάσειο Ίδρυμα και είναι γνωστή η δράση του και η συνεισφορά του στη χώρα μας και προφανώς, χρειάζεται όλοι μας να το διευκολύνουμε και να το στηρίξουμε. Σ’ αυτό νομίζω ότι είμαστε σύμφωνοι όλοι εδώ. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε ιδρύματα που βοηθούν τη χώρα μας.
Όμως –γιατί υπάρχει και ένα «όμως»- η έκθεση την οποία έχουν παρουσιάσει εδώ οι Υπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Ανάπτυξης είναι βερμπαλιστική και λίγο απατηλή. Δεν λέει την αλήθεια. Θα ήθελα δε να πούμε εδώ την αλήθεια γιατί η εξαίρεση από τον κανόνα των πολεοδομικών διατάξεων, οι παρεκκλίσεις με άλλα λόγια, όπως λέμε, δεν μπορεί να είναι σύμφωνες με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος που ισχυρίζεται εδώ η έκθεση. Δεν μπορεί δηλαδή η υπέρβαση των υψών και των συντελεστών δόμησης να είναι σύμφωνη μ’ αυτές τις αρχές. Δεν είναι λογικό αυτό που υποστηρίζουν εδώ οι κύριοι Υπουργοί. Εδώ υπάρχει η τάση και πανευρωπαϊκά τα υπόγεια να μπουν σε συντελεστή δόμησης. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις και πρέπει ο κύριος Υπουργός ή ο κύριος Υφυπουργός –δεν είναι εδώ βέβαια οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.- να δώσει κάποιες διευκρινίσεις.
Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι πάνω σ’ αυτό γιατί υπό προϋποθέσεις, όπως είπε και ο Εισηγητής μας ο κ. Ζωίδης, θα μπορούσε να το ψηφίσει κανείς αυτό αλλά όχι έτσι όπως είναι.
Ρωτώ, λοιπόν. Αφού, λοιπόν, υπήρχε η ανάγκη και των εκθέσεων και των αρχειοθετήσεων όλων αυτών και οι μελέτες του κτηρίου όπως λέει η έκθεση είχαν λάβει υπ’ όψιν τους την ενδεχόμενη χρήση, γιατί δεν ζητήθηκε αυτό το πράγμα με την κανονική διαδικασία, υπουργική απόφαση και όλες οι άλλες κανονιστικές διατάξεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία και με βάση τις οποίες και κατά την διάρκεια των οποίων θα ελεγχόταν οι περιβαλλοντικές αισθητικές και αρχιτεκτονικές επιπτώσεις αυτής της αιτούμενης παρέκκλισης. Όλα μπορούν να γίνουν χωρίς να καταργήσουμε το σύστημα σχεδιασμού και τις διαδικασίες που προβλέπονται. Και υπήρχε χρόνος. Εδώ είναι το θέμα, ότι υπήρχε χρόνος σ’ αυτήν την περίπτωση. Δεν είναι κάτι το οποίο προέρχεται από έλλειψη χρόνου. Εξάλλου η αιτιολογική έκθεση η οποία, επαναλαμβάνω, είναι πρόχειρη και αντιφατική στο σκεπτικό της και ελλιπής στην πληροφόρησή της, διότι στα σχέδια που μας παρουσιάζουν εδώ δεν δείχνουν το σημείο εκείνο στο οποίο ζητείται η παρέκκλιση, πρέπει να το συνάγουμε από το κείμενο και κάποιοι δεν ξέρουν να το συνάγουν, επειδή υπήρχε χρόνος είναι αδικαιολόγητη.
Θα επισημάνω δύο, τρία σημεία και τελειώνω. Ζητείται στο σημείο 2 να γίνει αύξηση 0.60μ., αλλά δεν μας λέει τελικά πόσο θα είναι το ύψος του δώματος. Δεύτερον, υπάρχει κάτι το ακατανόητο λογικά και απατηλό. Λέει ότι επειδή Α.Μ.Ε.Α. δεν πρέπει να μπαίνουν από το πίσω μέρος του κτηρίου αλλά από το μπροστινό, από τους κυρίους χώρους, ζητείται λέει το ασανσέρ να καταλήγει στο δώμα. Εδώ με τη λογική του Αριστοτέλους δεν υπάρχει συσχετισμός.
Επίσης, κάνει λόγο να τοποθετηθεί ηχομονωτικό υαλοπέτασμα στο δώμα.
Όλα αυτά τι σημαίνουν; Μυρίζουν έναν όροφο χωρίς να το λένε καθαρά. Ας το πούμε καθαρά.
Τέλος, κάνει λόγο για τον πύργο της σκηνής και λέει ότι «λόγω έλλειψης προβλέψεως των σχετικών ρυθμίσεων στη νομοθεσία …». Είναι λάθος. Δεν υπάρχει έλλειψη στη νομοθεσία. Είναι λάθος του συναδέλφου από το ΛΑ.Ο.Σ. που είπε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον Γ.Ο.Κ. και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό. Μια χαρά είναι και οι δύο αυτοί κανονισμοί. Απλώς επειδή αυτό είναι ειδικό κτήριο, θα έπρεπε να προβλεφθεί μέσα στον κανόνα. Δεν απαγορεύεται. Και κακώς ειπώθηκε αυτή η κουβέντα ότι πρέπει να αλλαχθεί.
Πώς, λοιπόν, θα ελέγξει η Ε.Π.Α.Ε. αυτό το ύψος όταν δεν μας λέει πόσο θα είναι πάνω από τον πύργο, εφόσον δεν πάει με τον κανόνα; Το είπε και ο κ. Ζωίδης, το επαναλαμβάνω και εγώ. Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη. Πάντα κάποιος θα θέλει να κάνει κάτι πάνω από τον κανόνα. Δεν υπάρχει επομένως τέτοιο θέμα όπως ετέθη.
Συμπέρασμα. Θα πρέπει να πάει ή με τη συνήθη διαδικασία ή να αλλάξει δραστικά η τροπολογία, οπότε θα προβλέπονται και οι διαδικασίες της Ε.Π.Α.Ε. και οι άλλες που θα διασφαλίζουν τις επιπτώσεις απ’ αυτήν την αιτούμενη παρέκκλιση.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ήμουν βέβαιος ότι θα δικαιώνατε τα όσα παρατήρησα και ευχαριστώ διότι εξοικονομήσαμε και το χρόνο.
Το λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννης Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας πω ότι παρακολουθώ τουλάχιστον δύο δεκαετίες πώς διαμορφώνεται κάθε φορά η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο. Και επειδή πέρασα για μερικά χρόνια από τα συνδικάτα στο δημόσιο, αναγκάστηκα να μελετήσω και τα ιστορικά στοιχεία για παλαιότερες εποχές.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κύριε Υπουργέ, που εκπροσωπείτε εδώ την Κυβέρνηση, είναι πρωτοφανές και θα σας συνοδεύει. Και θα σας συνοδεύει εκτός από πολιτικά πρόσωπα και ως πολιτικούς στην υπόλοιπη διαδρομή σας, διότι πρέπει να ξέρετε ότι το περίφημο 0+0=14 του κυρίου Μητσοτάκη παρ’ ότι έχουν περάσει από τότε κοντά δεκαπέντε χρόνια, σήμερα γίνεται ακόμη πρωτοσέλιδο σε κάθε ευκαιρία. Έτσι, λοιπόν, να είστε βέβαιοι ότι θα θυμούνται οι Έλληνες πολίτες ότι υπήρξε μια κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του κυρίου Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεότερου, με Υπουργό τον κ. Παπαθανασίου, Υφυπουργούς εσάς που χωρίς καμία διαπραγμάτευση, χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς να τηρηθεί καμία στοιχειώδης κοινοβουλευτική διαδικασία διαλόγου παρά μέσω μιας τροπολογίας την οποία συζητούμε αυτή τη στιγμή, παίρνει την πρωτοφανή απόφαση να παγώσει τις αμοιβές των εργαζομένων στο δημόσιο, μια απόφαση όμοια της οποίας δεν θυμάμαι εγώ να υπήρξε στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι αυτή η χώρα πέρασε πάρα πολύ δύσκολες εποχές και δύσκολες συγκυρίες. Και έρχεται αυτή η απόφαση να δείξει ότι αυτή η Κυβέρνηση εκτός από το να δημιουργεί αδιέξοδα με την πολιτική της, να διευρύνει τα ελλείμματα και να μην μπορεί να τα αντιμετωπίσει με τις συμβατικές πολιτικές, καταφέρνει πάντα και καταφεύγει σε επικίνδυνους ατραπούς και για τη δημοκρατία προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, διότι δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίον εισάγεται και συζητιέται η εισοδηματική πολιτική που το παρατήρησαν και άλλοι συνάδελφοι ότι δηλαδή πάντα η εισοδηματική πολιτική ήταν αντικείμενο ενός νομοσχεδίου που περνούσε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, από τη διαδικασία του διαλόγου και της ακρόασης των φορέων, αλλά η εισοδηματική πολιτική, κύριε Υπουργέ, πάντα αποτελούσε ένα σημείο μιας πολύμηνης διαπραγμάτευσης, μια και εμπεριέχει μία σειρά από στοιχεία που διαμορφώνουν και το εισόδημα των εργαζομένων στο δημόσιο που σηματοδοτούν τη γενικότερη οικονομική πολιτική και που αποτελεί πιλότο για τις αμοιβές στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Και αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης πάντα πέρναγε μέσα από συγκρούσεις, από αντιπαραθέσεις, από συμφωνίες αλλά υπήρχαν κυβερνήσεις που είχαν τη δύναμη να διαπραγματευτούν, να συνδιαλλαγούν, να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν, να αναδείξουν τα θετικά στοιχεία της πολιτικής τους και δεν υπήρχαν κυβερνήσεις που κρυβόντουσαν πίσω από τη διαδικασία μιας τροπολογίας όπως γίνεται με τη σημερινή.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το γεγονός επίσης ότι η πολιτική σας πέρα το ότι παγώνει τις αποδοχές, τις αμοιβές των εργαζομένων, που αυτό σημαίνει ότι θα τους συνοδεύει σε όλο τους τον εργασιακό βίο αλλά και μετέπειτα στη σύνταξη, αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη σε ό,τι αφορά τον επιδοματικό της χαρακτήρα που δεν ξέρω αν θα αποτελέσει στο μέλλον και συνέχεια από άλλες τέτοιου είδους πολιτικές σαν τη δικιά σας, αλλά είναι επίσης επικίνδυνη γιατί επιχειρεί να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη στρέφοντάς την απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στα οποία η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση αλλά και κατά χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο. Πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι οικογένειές τους που τους αφορά η σημερινή συζήτηση.
Και τι έρχεστε και λέτε στον ελληνικό λαό; Έρχεστε και λέτε ότι αυτοί είναι υψηλόμισθοι, ότι αυτοί παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ και κατά συνέπεια, δεν θα δώσουμε αύξηση σ’ αυτούς που παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ αλλά θα τους δώσουμε ένα μικρό επίδομα.
(XP)
(4GH)
Πρώτα-πρώτα θέλω να ξέρει ο ελληνικός λαός –εσείς το ξέρετε αλλά το αποκρύβετε- ότι αυτούς που λέτε ότι παίρνουν 1.500 ευρώ στην ουσία δεν παίρνουν πάνω από 1.200 αν αφαιρέσουμε τις κρατήσεις. Για να φτάσει ένας υπάλληλος να παίρνει αυτές τις αποδοχές έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια στο δημόσιο. Είναι ένας ώριμος υπάλληλος με οικογένεια και υποχρεώσεις. Στην περίοδο της ανεργίας και των αυξημένων κοινωνικών προβλημάτων θέλω να μου πείτε αν μπορεί να ζήσει με αυτά τα χρήματα.
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα προκύπτει ότι για αυτή τη μέση ελληνική οικογένεια έχει αυξηθεί το κόστος διαβίωσης κατά 273 ευρώ το μήνα. Αυτός ο άνθρωπος που χρειάζεται μια ενίσχυση για να τα βγάλει πέρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική που το αφαιρεί εισόδημα και του δίνει ένα επίδομα 21,42 ευρώ το μήνα εάν κάνουμε το λογαριασμό με τους δεκατέσσερις μισθούς που δικαιούται ο εργαζόμενος στο δημόσιο. Δυστυχώς αυτή είναι η πολιτική σας.
Αυτή η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν σταματά στη σημερινή απόφαση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχονται ταυτόχρονα μια τριπλή επίθεση. Ήταν η χθεσινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που πρότεινε έκτακτα μέτρα με έκτακτες εισφορές 2% στις πρόσθετες αποδοχές συν την κράτηση μισού μισθού στους χιλιάδες εργαζόμενους στο Ταμείο μια και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων τα οποία η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της και τα οποία φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη όταν παραιτείται από τη μάχη να υπερασπιστεί μια ιδιαιτερότητα που έχουμε εδώ στην Ελλάδα και θα ωθήσει στην έξοδο περίπου 50.000 εργαζόμενες στο δημόσιο μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και την αδυναμία της να διαπραγματευτεί μεταβατικές διατάξεις και να καθησυχάσει τους εργαζόμενους.
Και έρχεται και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Φιλιπόπουλος σε ένα κλαμπ αυτών των περισπούδαστων στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας να μας πει ότι πρέπει να μειώσουμε το κόστος εργασίας και άρα πρέπει να πληρώσουν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με μείωση των αποδοχών τους. Αυτά γίνονται την ώρα που οι χρυσοκάνθαροι στις Δ.Ε.Κ.Ο. και στις τράπεζες αμείβονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο και η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο που χρυσοκάνθαροι ακόμα και στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παίρνουν πολλαπλάσιες αμοιβές από τους Βουλευτές ακόμα και οδηγοί σε ορισμένους δημόσιους οργανισμούς.
Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, αυτή είναι μια πολιτική που έχει θίξει βαθύτατα μαζί με την φορολογική πολιτική και την ακρίβεια τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων. Είναι μια πολιτική αντίθετη με αυτό που απαιτεί η συγκυρία, μια ενίσχυση της ζήτησης, μια επιθετική οικονομική πολιτική. Και για αυτό παρά αυτά τα έκτακτα μέτρα και παρά τις θυσίες των εργαζομένων θα βυθίζεται συνεχώς η χώρα και η ελληνική οικονομία και τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν. Μια είναι η προσφορά σας και η υπηρεσία σας, κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης. Να αποχωρίσετε το συντομότερο δυνατό. Θα δείτε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα καταγράψει καμία άλλη προσφορά σας ως θετική παρά την αποχώρησή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Μαγκριώτης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Τα αποτελέσματα και τα αποτυπώματα της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι οι απελπισμένοι εργαζόμενοι στα δεκατέσσερα εργοστάσια της Ενωτικής Κλωστουφαντουργίας πρώην Λαναρά. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών -τρεις μέρες για εικοστή φορά τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται εκεί- δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να τους απαντήσει, να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν επί δύο χρόνια με τον κ. Αλογοσκούφη λίγο πριν αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, παρουσία Βουλευτών από τις περιοχές όπου υπήρχαν τα εργοστάσια αυτά. Έτσι από τους δύο χιλιάδες εργαζόμενους είναι λιγότερο από χίλιοι σήμερα. Ουσιαστικά έχετε προγράψει αυτή την κακοποιημένη βιομηχανία με υψηλή τεχνογνωσία στο εργατικό δυναμικό, που το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του ήταν για εξαγωγές.
Συνεπώς, κύριε Πρόεδρε, η κρίση στη χώρα μας είναι προγενέστερη. Δημιουργήθηκε κυρίως από την κυβερνητική πολιτική γιατί με τις επιλογές επί πέντε χρόνια αφυδάτωσε τα αναπτυξιακά και κοινωνικά αποθέματα της χώρας. Με την δραματική μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων συρρίκνωσε κάθε αναπτυξιακή πολιτική, κάθε αναπτυξιακό απόθεμα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερα προηγουμένως.
Με την εισοδηματική και φορολογική πολιτική και με την ανελέητη κερδοσκοπία και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια τα προηγούμενα χρόνια συρρίκνωσε δραματικά την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Η οικονομία μας έχασε τα δύο βασικά της αναπτυξιακά εργαλεία, δηλαδή το εισόδημα των πολιτών που κινεί την αγορά και δημιουργεί τη ζήτηση, τον τζίρο, τις θέσεις απασχόλησης, έσοδα στο κράτος και από την άλλη πλευρά τις δημόσιες επενδύσεις. Γι’ αυτό σε όλη την ελληνική περιφέρεια βλέπουμε κουφάρια έργων σταματημένων, έργα που κινούνται με αργούς ρυθμούς. Κανένα έργο που δημοπρατήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πώς να ολοκληρωθεί και πώς να απορροφηθούν εγκαίρως οι πόροι του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και πώς να ξεκινήσει η Δ’ Προγραμματική Περίοδος;
Θα έπρεπε να ξεκινήσει την 1-1-2007 και δεν πρόκειται να ξεκινήσει ούτε το 2010. Πακτωλός αναπτυξιακών πόρων τόσο εθνικών και κυρίως κοινοτικών μένουν ανενεργοί από τις επιλογές και από τις ιδεοληψίες σας. Μειώσατε δραστικά την φορολόγηση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ενθυλάκωσαν πρόσθετα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν επανεπένδυσαν τίποτα. Είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο σας αυτό που στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε τη φούσκα των τοξικών ομολόγων και τώρα υποφέρει όλος ο πλανήτης. Στη χώρα μας το εφαρμόσατε εσείς και απέτυχε. Οδήγησε τη χώρα να είναι ανοχύρωτη. Και τώρα που φτάνουν τα μαύρα σύννεφα της διεθνούς κρίσης όλοι έντρομοι περιμένουν τα αποτελέσματα.
Και έχουμε μια άβουλη Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση της οποίας η πολιτική δημιούργησε την κρίση και αυτό που κάνει σήμερα είναι να την βαθαίνει. Έχουμε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δεν λειτουργεί όλο το Πανεπιστήμιο. Και ακούω τον Υπουργό Παιδείας με χαμόγελο περισσό γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι οι δημοσκοπήσεις δημοφιλίας στον κατάλογο των δελφίνων των διαδόχων του κυρίου Καραμανλή –αυτό είναι ένα δικό σας θέμα, να τους χαίρεστε αλλά αυξάνετε και την κρίση της χώρας- να δηλώνει απαστράπτων ότι το Πανεπιστήμιο έχει αυτοδιοίκητο και ότι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο. Μα, τους εργολάβους ποιος τους επιβάλλει; Η πολιτεία με τα νομοθετήματά της και η πολιτική σας που δεν εγκρίνει τις προτάσεις του Πανεπιστημίου που σας ζητά θέσεις για διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό. Συνεχώς όμως εγκρίνετε πιστώσεις για εργολάβους. Δημιουργείτε το πρόβλημα και από την άλλη σηκώνετε τα χέρια και διαλύετε τα πάντα.
Βουλιάζει ο τόπος, παρακμή παντού και μιζέρια και εσείς πολιτεύεστε για την δημοφιλία των δελφίνων του κυρίου Καραμανλή. Πώς να μην είσαστε κουρασμένοι αφού κοιτάζεστε όλη την ώρα στον καθρέπτη πόσο είστε όμορφοι και πόσο σας αρέσει η κοινωνία! Όμως, ο λαός είναι αυτός και η οικονομία που αγκομαχούν από την πολιτική και από τις επιλογές σας.
Επιλέγετε τώρα μια εισοδηματική πολιτική για τους δημοσίους υπαλλήλους η οποία οδηγεί σε ένα διπλό πλήγμα. Το πρώτο που θέλετε είναι να βάλετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Δηλαδή τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα βιοτέχνες επαγγελματίες απέναντι στους δημόσιους υπάλληλους. Δηλαδή δείχνετε το κακό σπυρί της κοινωνίας και μετά ζητάτε απ’ αυτή τη δημόσια διοίκηση σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιείται αφού τους έχετε ρημάξει το εισόδημα και την αξιοπρέπεια, να είναι παραγωγός αναπτυξιακής πολιτικής και να υπηρετεί τον πολίτη. Με ποια αξιοπρέπεια ο δημόσιος υπάλληλος θα υπηρετήσει τον πολίτη με την πολιτική που ασκείτε; Αυτό είναι το πρώτο κακό που δημιουργείτε, διχάζετε την κοινωνία για να πείτε κοιτάξτε να δείτε έρχονται και χειρότερα και ότι εμείς λαμβάνουμε άσχημα μέτρα για όλες τις κοινωνικές τάξεις.
(MT)
(4XP)
Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγάλους ομίλους, τις τράπεζες που δημοσιοποιούν δισεκατομμύρια κέρδη, ο κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες προχθές μας είπε ότι δεν μπορεί να φορολογήσει τις τράπεζες, αφού τους μείωσε, βέβαια, 10% το φορολογικό συντελεστή και ενθυλακώνουν κάθε χρόνο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ πρόσθετα κέρδη, γιατί, λέει, θα περιοριστεί η ρευστότητά τους.
Κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε παντελή άγνοια ή κοροϊδεύετε τον κόσμο. Οι τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα μας. Οι τράπεζες, αν είχαν πρόβλημα ρευστότητας, θα έπαιρναν και τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ που τους διαθέτει η ελληνική πολιτεία.
Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα και φοβία ότι ο υπερχρεωμένος ιδιωτικός τομέας και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα τους επιστρέψουν τα δάνεια. Ο ιδιωτικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν 120 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003. Σήμερα είναι 260 δισεκατομμύρια και αυξάνεται 18% κάθε χρόνο.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας μαζί με τα εκρηκτικά, τα ανεξέλεγκτα δημοσιονομικά. Ο ΟΟΣΑ σήμερα στην έκθεσή του μιλάει για 115% δημόσιο χρέος το 2010. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, αλλά και η πραγματικότητα. Αυτά είναι τα μεγάλα βάρη και οι παγίδες που δημιουργήσατε για την οικονομία και την κοινωνία.
Γι’ αυτό, λοιπόν, αν οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, φορολογήστε τες με 500 εκατομμύρια ευρώ, για να μη δημιουργείται αυτό το κοινωνικό ρήγμα με την πρωτοφανή αδικία και ζητείστε τους να πάρουν 500 εκατομμύρια σε κρατικά ομόλογα για να διευκολύνουν τη ρευστότητά τους.
Δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Θέλουν να έχουν μεγαλύτερα κέρδη και αυτό υπηρετείτε εσείς. Πέντε χρόνια το νομοθετήσατε και το υπηρετήσατε και τώρα δεν τολμάτε, μπροστά στη δύναμη και την ισχύ που απέκτησαν, να τους πείτε κουβέντα. Μπορείτε όμως και λέτε στον πολίτη, στον εργαζόμενο, το συνταξιούχο, στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Σήμερα οι δικοί σας άνθρωποι από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο δημοσιοποιούν μία έρευνα. Αυτή αναφέρεται σε διακόσιες χιλιάδες μικρομεσαίους που έχουν πρόβλημα να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Θα είναι εκρηκτική η ανεργία μόλις διαβούμε και το καλοκαίρι και την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού, τη μόνη εξωστρεφή οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Τι έχετε να πείτε για άλλες διακόσιες χιλιάδες που το επόμενο τρίμηνο θα έχουν επίσης πρόβλημα;
Υπερηφανεύεστε για τις 14.000 επιχειρήσεις που πήραν από το ΤΕΜΠΜΕ κάποιες ενισχύσεις, που μισές απ’ αυτές δεν είχαν ανάγκη και δεν ήταν και επιχειρήσεις. Τις 400.000 των επιχειρήσεων που βουλιάζουν δεν γυρίζετε να τις κοιτάξετε. Αυτές οι επιχειρήσεις περιμένουν να ζήσουν από τη δραστηριότητα της αγοράς και αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται, κύριοι της Κυβέρνησης, μέσα από τη ζήτηση, από την αγοραστική ζήτηση της κοινωνίας.
Τα 500 εκατομμύρια που θέλετε να κρατήσετε φέτος από τους δημοσίους υπαλλήλους και τα άλλα 500 το χρόνο, θα γύριζαν στο κράτος ως κρατικά έξοδα...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ...από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, από τα ασφαλιστικά ταμεία και από το φορολογία εισοδήματος τα περισσότερα εξ αυτών. Γι’ αυτό, λοιπόν, η πολιτική σας είναι και τυφλή και αναποτελεσματική και άδικη. Γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσετε πως γρήγορα πρέπει να φύγετε από την εξουσία για το καλό του τόπου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, η δεύτερη ομάδα.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
Σας υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είναι Βουλευτής Καρδίτσας, από την Καρδίτσα κατάγεται και στην Καρδίτσα εκλέγεται. Σας ευχόμαστε καλή πρόοδο.
(Χειροκροτήματα)
Εισερχόμαστε τώρα στις προτασσόμενες δευτερολογίες. Οι δευτερολογίες διαρκούν τέσσερα λεπτά.
Το λόγο έχει ο κ. Πλεύρης για τέσσερα λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καταρχήν θέλω να επισημάνω αυτό που ήδη έχει ειπωθεί στην Αίθουσα, ότι τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η εισοδηματική πολιτική, καλό θα ήταν να μην έρχονταν ως τροπολογίες, αλλά να μπορούσε να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση και στο πλαίσιο της Επιτροπής, ενδεχομένως με ένα σχέδιο νόμου.
Η ουσία του θέματος, κύριε Υπουργέ, είναι η εξής. Αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι είστε μια φιλελεύθερη Κυβέρνηση –δεν είστε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση- και από το 2004 μέχρι σήμερα καταφέρατε –γιατί αυτό είναι κατόρθωμα- να αυξήσετε τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι ένα δημόσιο, βέβαια, που το είχε φορτώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο γινόταν στη δεκαετία του ’80 και του ’90. Ήρθατε, λοιπόν, εσείς και μόνο αν δεν γίνονταν αυτά τα τέσσερα χρόνια προσλήψεις στη θέση αυτών που έφευγαν, θα μπορούσαμε να είχαμε ένα μικρότερο δημόσιο τομέα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η χώρα μας δανείζεται χρήματα αυτή τη στιγμή για να ταΐζει ένα κρατικοδίαιτο κράτος. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα των 12 εκατομμύριων να έχει τόσους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους. Καταλαβαίνω ότι έχει πολιτικό κόστος αυτό που λέω και δεν είναι αρεστό, είναι όμως αλήθεια, κύριε Υπουργέ.
Έχουμε πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους. Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι παραγωγικό και αν θέλετε την άποψή μου, το τρομακτικό για μένα είναι το εξής: Τουλάχιστον, αφού έχουμε τόσους πολλούς θα περιμέναμε ότι ο πολίτης θα εξυπηρετούνταν. Βλέπουμε, όμως, ότι και ο πολίτης ταλαιπωρείται και γραφειοκρατία υπάρχει και πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν.
Εγώ δεν θέλω να μπω στην εύκολη λογική «δώστε χρήματα δανεικά», δηλαδή να δανειζόμαστε χρήμα. Δεν παράγουμε κάτι. Αν αύριο μας χάριζαν όλο το δημόσιο χρέος, είναι σε θέση η χώρα να ζήσει με αυτά που βγάζει; Μπορείτε να πείτε με σιγουριά ότι η Ελλάδα μπορεί να ζει με αυτά που βγάζει ή πάλι θα έπρεπε να δανειζόμαστε;
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι σκέψεις, όσο σημαντικές ή ασήμαντες είναι για κάποιους, δεν είναι της παρούσης, όταν βρισκόμαστε σε μία οικονομική έξαρση μέσα σε μία οικονομική κρίση.
Όμως, κύριε Υπουργέ, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έπρεπε να είχατε φροντίσει πραγματικά να μην λαϊκίζετε, ενδεχομένως, και να μην κοιτάτε τις ψήφους του κρατικοδίαιτου δημόσιου, αλλά να ωφελήσετε όλη την κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν ο μικρομεσαίος, ο επιχειρηματίας, αυτός που αγωνίζεται να ζήσει, να συντηρεί ένα πάρα πολύ μεγάλο δημόσιο τομέα.
Όσον αφορά τα μέτρα που φέρνετε, θα λύσουν το πρόβλημα; Ακόμα και αυτές οι έκτακτες εισφορές, πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν σε κάτι; Ξέρετε γιατί δεν σας έχει εμπιστοσύνη ο πολίτης; Διότι αν είχε πειστεί ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ότι εάν πιεστεί, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα δεχόταν να δώσει και αυτά τα χρήματα. Τι έρχεται, όμως, μετά; Αυτό είναι που τρομοκρατεί συνέχεια τον κόσμο.
Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο; Να πείτε «αυτό είναι το σχέδιο». Και το αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, διότι μέσα στην οικονομική κρίση αλλάζουν τα δεδομένα. Υπάρχει, όμως, μια βασική μπροσούρα πάνω στην οποία κινούμαστε ή κάθε εβδομάδα έρχεται και ένα διαφορετικό νομοσχέδιο;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Υπουργέ, εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα αποσπασματικά μέτρα δεν βοηθούν τη χώρα. Εδώ χρειάζονται βαθιές τομές και αυτές –το κάνουν ήδη άλλες χώρες- είναι στο επίπεδο της κατανάλωσης. Μειώστε το Φ.Π.Α.. Αυτό έκανε η Αγγλία, αυτό κάνει ο Καναδάς τώρα. Μειώστε τους φόρους στις επιχειρήσεις, όσο και εάν φωνάζει η Αριστερά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι εάν κλείσουν οι επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν και εργαζόμενοι, ότι ο εργοδότης και ο εργαζόμενος δεν είναι εναντίον, συνυπάρχουν σε μία οικονομία. Κάντε μέτρα προς την κατανάλωση. Εσείς κάνετε μέτρα επιδόματος που δεν έχουν καμία αξία και δεν ενισχύετε την πραγματική κατανάλωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Πλεύρη. Το λόγο έχει ο κ. Καστανίδης για τέσσερα λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η τροπολογία που κατέθεσε η Κυβέρνηση για την εισοδηματική πολιτική και την εφάπαξ έκτακτη εισφορά υποδηλώνει μία κυβέρνηση η οποία μάλλον δεν έχει αντιληφθεί καθόλου το χαρακτήρα της κρίσης.
(MB)
(4MT)
Η εγχώρια οικονομική κρίση, όπως και η διεθνής διάσταση της οικονομικής κρίσης, είναι αποτέλεσμα, κατά βάσιν και μεταξύ άλλων, μιας κρίσης των μισθών. Αυτό θέλω να το εξηγήσω.
Εδώ και τριάντα χρόνια η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ιδεών και η επικράτηση της αρνητικής παγκοσμιοποίησης οδήγησε μεν διεθνώς σε μια αύξηση εξαιρετική των κερδών των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα όμως ο κόσμος του κεφαλαίου επέβαλε μια πολιτική στασιμότητας των μισθών και -για να το πω με διαφορετικούς όρους- μια πολιτική όπου το εισόδημα αυξανόταν πολύ λιγότερο από την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κάθε χώρας και του ετήσιου εθνικού εισοδήματος.
Προέκυψε όμως ένα πρόβλημα: Πώς η υπερπαραγωγή προϊόντων από τη διεθνοποιημένη οικονομία θα μπορούσε να καταναλωθεί από καταναλωτές που είχαν αμετάβλητους και στάσιμους μισθούς ή, εν πάση περιπτώσει, μισθούς που αυξάνονταν πολύ λιγότερο από το ετήσιο εθνικό εισόδημα κάθε χώρας ή από την παραγωγική ικανότητα κάθε χώρας; Ο κόσμος, λοιπόν, του κεφαλαίου αποφάσισε ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί το οικογενειακό εισόδημα ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, με μια ιδιαίτερη ενίσχυση της καταναλωτικής πίστης. Δηλαδή ο μεν κόσμος της επιχείρησης έκοβε τα εισοδήματα, οικογενειακά και ατομικά, του απλού πολίτη, αλλά παρωθούσε τις τράπεζες να δανείζουν τα νοικοκυριά προκειμένου να καταναλωθούν τα υπερπαραγόμενα προϊόντα διεθνώς και στη χώρα μας. Έτσι, με αυτή την διαρκώς αυξανόμενη ενίσχυση της καταναλωτικής πίστης βρεθήκαμε στον τόπο μας αλλά και διεθνώς να έχουμε μια επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών που με γεωμετρική πρόοδο αύξανε από χρόνο σε χρόνο.
Στην Ελλάδα το 2004 τα νοικοκυριά είχαν υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή την ώρα που μιλούμε τα ελληνικά νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα προς το τραπεζικό σύστημα κοντά στα 105 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κατά τον ίδιο τρόπο η διαρκής αύξηση της καταναλωτικής πίστης, ειδικά για στεγαστικά δάνεια, στην Αμερική οδήγησε στη λεγόμενη «φούσκα» των στεγαστικών δανείων και στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συμπέρασμα: Για να αντιμετωπίσεις την κρίση δεν χρειάζονται διαρκείς και συνεχώς οξυνόμενες δημοσιονομικές περιοριστικές πολιτικές, όπως αποφασίζει η συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης και ο εξίσου συντηρητικός κ. Καραμανλής. Οι πολιτικές που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, με βάση και το μοντέλο των μισθών που περιέγραψα, είναι πολιτικές ενίσχυσης των μισθών, είναι πολιτικές ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, είναι πολιτικές επέκτασης, αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως της διεθνούς οικονομίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αν δεν επεκτείνετε την οικονομία ώστε από το αυξημένο διαθέσιμο εισόδημα, ετήσιο εθνικό εισόδημα, να έχει και περισσότερα φορολογικά έσοδα το κράτος δεν θα αντιμετωπίσετε ούτε το δημόσιο χρέος ούτε το έλλειμμα.
Άρα λοιπόν –κύριε Πρόεδρε, καταλήγω- η κρίση των μισθών οδήγησε στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ασφυξία των νοικοκυριών στον τόπο μας δημιούργησε τα σημερινά προβλήματα που αντανακλώνται ακόμα και στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα. Σε κάθε περίπτωση, η εισοδηματική πολιτική πρέπει να είναι πολιτική ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος, του διαθέσιμου ατομικού εισοδήματος, για να μπορεί να ενισχυθεί και η ρευστότητα στην αγορά επειδή αυξάνεται η κατανάλωση, για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία, να αυξήσει το εθνικό της εισόδημα κι έτσι να αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα. Και χρειάζεται επίσης ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων κι όχι μείωση, όπως έγινε το 2007, το 2008. Το ύψος των δημοσίων επενδύσεων πια είναι στο 3,4% όταν το 2004, την περίοδο που αναλαμβάνατε, ήταν 5,8% του Α.Ε.Π.
Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί ποιο είναι το λάθος το οποίο πράττει, αλλά είμαι 100% βέβαιος ότι και πάλι θα ομολογήσει λίγο αργότερα ότι τα μέτρα της δεν είναι τα σωστά μέτρα και κάτι άλλο θα σκεφθεί πάλι προς τη λάθος κατεύθυνση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε κύριε Καστανίδη.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης.
Ορίστε έχετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως και οι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας -κι είμαι βέβαιος γι’ αυτό, άλλωστε γι’ αυτό και δεν παίρνουν το λόγο οι περισσότεροι, οι πλείστοι- και εγώ απορώ και δεν είμαι σε θέση, όση καλή πίστη και αν επιστρατεύσω –και το προσπαθώ- να καταλάβω ποια είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παρούσα και τη μέλλουσα πορεία και κατάσταση της οικονομίας μας.
Αυτό που πρώτα πρώτα με προδιαθέτει αρνητικά στην αξιολόγηση και την εκτίμηση της πολιτικής σας, αγαπητοί συνάδελφοι στα κυβερνητικά έδρανα, είναι ότι αν μία στιγμή χρειάζεται ειλικρίνεια από μια κυβέρνηση είναι αυτή: να πει στο λαό ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και πώς, κατά τη γνώμη της, θα λυθούν, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο κι όχι με εμβαλωματικές πρωτοβουλίες, με διατάξεις που τώρα έρχονται κι αύριο αναιρούνται. Δεν το κάνει αυτό. Γιατί; Διότι αν έλεγε την αλήθεια στο λαό, αντί να κάνει αυτό που έκανε ο βοσκός με το λύκο, να φωνάζει «Κίνδυνος, κίνδυνος! Η διεθνής κρίση!», θα μιλούσε με ειλικρίνεια πρώτα πρώτα για την κρίση που υπάρχει και διογκώνεται επί πέντε ολόκληρα χρόνια.
Βλέπω τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών για τα έσοδα, ο οποίος «πυροβολείται» και από τον Τύπο κι από μας και από όλους γιατί τα έσοδα υστερούν. Μα, όταν ξεκινήσεις στραβά, όταν με κομματικό, τυφλό πάθος αποκεφαλίσεις και διαλύσεις τους φοροεισπρακτικούς εκείνους μηχανισμούς που είναι το εργαλείο για την είσπραξη εσόδων μην εκπλήσσεσαι. Δεν έχει σημασία αν άλλα ήταν τα πρόσωπα. Η Κυβέρνηση και ο κρυπτόμενος -το λέω για πολλοστή φορά- πίσω από τις πλάτες των Υπουργών του κ. Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη. Έρχεσαι τώρα, κύριε Παπαθανασίου –απόντα σήμερα, αλλά που εκπροσωπείσαι εδώ από εκλεκτούς συναδέλφους, Υφυπουργούς- και λες ότι έχουμε 17 δισ. φοροδιαφυγή από την οποία 15 δισ. –όπως διάβαζα σήμερα στον οικονομικό Τύπο- είναι των δύο τελευταίων ετών. Δηλαδή έχει παγώσει πλήρως το σύστημα και μακάρι…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τι είναι αυτό;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μα, έτσι είναι. Αν είναι λιγότερα από 17 δισ., αν είναι λιγότερα από 15 δισ. τα δυο τελευταία χρόνια, πείτε το μας να το ξέρουμε. Αν είναι ένας μύθος πείτε το μας. Αλλά εάν υπάρχει εν πάση περιπτώσει σε κάμποσα δισ. αυτή η φοροδιαφυγή τι φταίει γι’ αυτό; Και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχουν μύρια όσα προβλήματα.
Ξεκινήσατε δίνοντας άδειες για αυτά τα πολυεθνικά υπέρ σούπερ μάρκετ μέσα στον αστικό ιστό μεγάλων αστικών κέντρων. Σας έχω πει αρκετές φορές γι’ αυτό το Mall στην περιοχή του Μαρουσιού όπου μένω. Έχει διαλυθεί η αγορά στους γύρω δήμους. Αυτό ξεκίνησε το 2005.
(GK)
(4MB)
Δώσατε αυτές τις άδειες. Ακόμα εκκρεμούν. Και σας είπα κάποια μέρα εδώ να συνεννοηθείτε με το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Φέρτε κάποιους όρους ώστε αυτό να σταματήσει. Είναι έτοιμα περίπου είκοσι τέτοια εμπορικά κέντρα, για να δημιουργηθούν και λειτουργήσουν μέσα στα αστικά κέντρα.
Μπορεί κανείς να παραθέσει και μια σειρά άλλους λόγους που δείχνουν ότι η κρίση ενδημεί τουλάχιστον εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια. Όταν σήμερα οι συνάδελφοί μου που μίλησαν από το Βήμα λένε για τις τράπεζες, δεν απειλούμε τη ρευστότητα, όπως λέει ο κ. Καραμανλής. Φοβούμαι ότι πια ο κ. Καραμανλής δεν διαβάζει, για να τα λέει αυτά.
Αν φορολογηθούν όχι στο 10%, που το βάλατε, τα διανεμόμενα κέρδη, αλλά οι μέτοχοι σ’ αυτά που παίρνουν από τα κέρδη των τραπεζών, δεν θα έχετε μόνο 274 εκατομμύρια, σε βάρος μάλιστα για ορισμένα απ’ αυτά τα κλιμάκια φορολογουμένων που είναι βέβαιο πως ό,τι έχουν σ’ αυτά τα επίπεδα, είναι για κατανάλωση.
Εγώ δεν φαντάζομαι, αν κάποιος έχει ένα εισόδημα 65.000 ευρώ ετησίως, ότι το περισσότερο απ’ αυτό το εισόδημα δεν πάει στην αγορά. Ο άλλος όμως που μπορεί να έχει τεράστια κέρδη ως μεγαλομέτοχος μιας τράπεζας, σίγουρα δεν τα ρίχνει στην αγορά.
Τι επιτυγχάνετε βάζοντας αυτές τις κατώτερες αυξήσεις των 200 και 300 ευρώ στους μισθωτούς; Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά τα 200, 300, 500 ευρώ δεν θα πάνε σε κάποιο ντουλάπι. Στην αγορά θα πάνε, τζίρος θα γίνει. Λέτε ότι απ’ αυτή την εισφορά θα εισπράξετε 274 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως, χαρακτηριστικό του πόσο αλλοπρόσαλλη είναι αυτή η πολιτική είναι το εξής: Λέτε ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι δικαστικοί λειτουργοί, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους –σωστά και ότι έχουν υψηλές αποδοχές- και οι γιατροί του Ε.Σ.Υ.
Εγώ ερωτώ: Ο Επιμελητής Β΄ με δύο παιδιά στο Αττικό Νοσοκομείο –κατέθεσα προ καιρού το διπλότυπο του δεκαπενθημέρου- παίρνει 780 ευρώ. Αν ισχύσει ποτέ –που αμφιβάλλω γι’ αυτό- ο νόμος που περάσατε, θα παίρνει κάτι παραπάνω. Αυτά τα καταθέτει κάπου; Τα αγοράζει λίρες; Προφανώς, προϊόντα της αγοράς αγοράζει.
Άκουσα προχθές ότι θα μειώσετε κατά 50% το τέλος ταξινόμησης για τέσσερις μήνες. Αυτό είναι σκάνδαλο, αντί να ενθαρρύνετε τους εμπόρους των αυτοκινήτων να μην κλείσουν αμέσως το μαγαζί τους.
Είναι φανερό –για παράδειγμα- ότι οι έμποροι ότι έχουν ένα στοκ, προφανώς σημαντικής αξίας. Διότι από έναν υπολογισμό που γίνεται –εσείς μπορείτε να μας το πείτε- γι’ αυτό το τέλος ταξινόμησης για τα ήδη υπάρχοντα αυτή τη στιγμή εμπορεύματα σημαίνει ότι ναι μεν το δημόσιο θα έχει έσοδα, αλλά ταυτόχρονα θα κερδίσουν γύρω στα 160 εκατομμύρια –από τον κ. Μάνο άκουσα προχθές αυτό το συγκεκριμένο νούμερο- οι έμποροι. Για ποιο λόγο; Για να κλείσουν απλώς έπειτα από τέσσερις μήνες τα καταστήματά τους.
Ελπίζω να με καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι που με ακούν εδώ. Για παράδειγμα, αντί να πεις στον έμπορο «έχεις αυτό το στοκ, να περιμένεις, μπορεί να μειωθούν τα κέρδη σου, αλλά δεν θα αναγκαστείς να κλείσεις, να απολύσεις το προσωπικό κ.λπ.», του λες «πούλησέ το μέσα σε τέσσερις μήνες». Μετά τι θα κάνει αυτός; Θα κλείσει την επιχείρησή του, αφού θα επανέλθει το τέλος ταξινόμησης.
Και όλα αυτά, άσχετα από το ποια θα έπρεπε να είναι η φορολογική μας πολιτική σε ό,τι αφορά το αυτοκίνητο. Διότι τώρα πια που μπήκε Ρουμανία και Βουλγαρία μέσα κ.λπ., στο τέλος τα αυτοκίνητα –και ιδιαίτερα τα μεταχειρισμένα- φοβούμαι ότι θα δυναμιτίσουν και την όποια προοπτική φορολογικών εσόδων.
Εκείνο όμως, κύριε Πρόεδρε, στο οποίο θέλω να εμμείνω, στο ένα λεπτό που θα μιλήσω ακόμη, είναι η επισήμανση ότι δεν είναι η διεθνής κρίση! Είναι περισσότερο η κινδυνολογία της Κυβέρνησης και των τηλεοπτικών κατά κύριο λόγο Μέσων Ενημέρωσης, όπως έγινε το 2004 με την επιχείρηση απογραφής που έσπειρε την απογοήτευση και τη μελαγχολία σ’ ολόκληρη την οικονομία στην αγορά.
Βγήκε η Κυβέρνηση τότε –ενώ οι πάντες μετά τους Ολυμπιακούς, με τα έργα υποδομής, λέγαμε ότι τώρα ανοίγουμε περπατησιά ως χώρα και ως οικονομία- και είπε στους πάντες «ξέρετε, λάθος, αυτή η οικονομία είναι αέρας, είναι κάτι που κτίστηκε στην άμμο, μην ξανοίγεστε, βάλτε τα κεφάλια μέσα».
Αυτό το λάθος συνεχίζει και σήμερα η Κυβέρνηση. Τι θα γίνει όταν έλθει η κρίση; Διότι ακόμα δεν ήλθε η εποχή για να δούμε τι θα γίνει στον τουρισμό. Εκεί είναι η δική μας βιομηχανία, όπου θα αξιολογηθεί αυτή η κρίση. Εμείς δεν έχουμε αυτοκινητοβιομηχανίες –Chrysler, General Motors- ή μεγάλες βιομηχανίες να καταρρεύσουν. Έχουμε 98% μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν συντηρούσαμε αυτή την οικονομία αυτών των διαστάσεων που έχουμε, αντί να απομυζούμε ό,τι υπάρχει, προφανώς θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κρίση. Όμως, για να το κάνετε αυτό, πρέπει να παραδεχθείτε ότι ήταν λάθος όλα αυτά που κάνατε μέχρι σήμερα και δεν το κάνετε.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του πρώην Προέδρου της Βουλής)
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή του χρόνου.
Για εκείνους τους καημένους τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού –και γενικά- δεν ξέρω πότε θα καταφέρουμε, η όποια Κυβέρνηση, να κλείσει αυτή την ιστορία. Όμηροι υπήρχαν και όμηροι προστίθενται. Και τους αφήνουμε και απλήρωτους! Διότι όταν καταργήθηκαν οι ειδικοί λογαριασμοί, όφειλε ο Υπουργός Οικονομικών να πει εδώ πώς τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν οι ειδικοί αυτοί λογαριασμοί θα κάλυπταν τις αντίστοιχες δαπάνες.
Έτσι, τους είχαμε απλήρωτους πέντε μήνες, για να δημαγωγούμε και στη διεθνή κοινή γνώμη ότι τάχα αυτοί είναι που φταίνε γιατί οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν την Ακρόπολη και τα άλλα μουσεία.
Όμως, με τέτοια λογική, με τέτοια αντίληψη είτε κυβερνητική είτε πολιτική γενικότερα, δεν μπορεί αυτός ο τόπος να πάει ένα βήμα μπροστά. Γι’ αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε σελίδα. Να ξεκινήσουμε μια νέα αρχή. Κι αυτό είναι που θα προσφέρει το Κόμμα σας και ο κ. Καραμανλής είτε κουράστηκε είτε ξεκουράστηκε. Αφήστε τα. Αποτύχατε. Αφήστε να προσπαθήσουν κάποιοι άλλοι.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συνεχίζουμε με τις προτασσόμενες δευτερολογίες.
Ο κ. Γεωργιάδης έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είμαι πολύ ευτυχής και ευχαριστώ το Θεό και τον ελληνικό λαό που μου έδωσε τη δυνατότητα να μιλάω μια τέτοια ημέρα. Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια ξεκίνησε ο ηρωικός αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μας για την απελευθέρωση της Κύπρου μας από τη βρετανική κατοχή και την ένωση με την Ελλάδα. Είναι πάντοτε μια σημαντική ημερομηνία για όσους αγαπούμε την ελληνική ιστορία και το Έθνος.
Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να επεκτείνω λίγο τη συλλογιστική που είχε πριν ο αξιοσέβαστος πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης, ως προς την προχειρότητα αυτής της πρωτοβουλίας της Κυβερνήσεως.
Βέβαια, ο αξιότιμος πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη παρρησία –αυτό είναι γεγονός- ίσως έχει ασθενή μνήμη, διότι τα ίδια συνέβαιναν και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε Πρόεδρε! Και δεν φταίνε για όλα τα κανάλια, όπως συχνά-πυκνά λέτε.
Εγώ σήμερα το πρωί βρέθηκα προσκεκλημένος –δίνω ένα παράδειγμα- στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του κ. Παπαδάκη, όπου βγήκαν κάποιοι φοιτητές για να δικαιολογήσουν την κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εις εξ αυτών ήταν και από την ΠΑΣΠ και μας είπε, κύριε Πρόεδρε, ο φοιτητής της ΠΑΣΠ ότι οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κάνουν κατάληψη, διότι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας των καθαριστριών, οι οποίες εργάζονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω εργολάβων επιχειρήσεων, και ζητούν τη μονιμοποίησή τους.
(XF)
(4GK)
Παριστάμενος Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εκπομπή ο κ. Μαγκριώτης λησμόνησε και μόνο μετά από πίεση δική μου ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι ο νόμος βάση το οποίου έχουν προσληφθεί και αυτές και άλλες καθαρίστριες, είναι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Άρα, θα έρθει κάποτε η ώρα, κύριε Μαγκριώτη και κύριε Πρόεδρε, να πούμε την αλήθεια;
Εμείς, κύριε Υπουργέ, προτείνουμε το εξής. Πάρτε πίσω αυτή την τροπολογία και ελάτε να κάνουμε μια συζήτηση όλα τα κόμματα με ειλικρίνεια για να δούμε πώς θα φύγει αυτή η χώρα όχι μόνο από την παρούσα κρίση, που είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά πώς θα ξεφύγει από τη μιζέρια που την έχετε καταδικάσει και τα δύο κόμματα εδώ και τριάντα χρόνια. Και έρχομαι να δώσω ένα παράδειγμα.
Άκουσα τον αξιότιμο κ. Καστανίδη που μίλησε για την ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί, να πέσει χρήμα στην αγορά, να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Πάρα πολύ ωραία αυτά. Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει από πλευράς ΠΑ.ΣΟ.Κ. από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Εκτός αν έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάποια μαγική λύση να τυπώνει ευρώ. Γιατί αυτό δεν το έχω καταλάβει ακόμα.
Βρέθηκα, κύριε Υπουργέ, την περασμένη Πέμπτη 26 Μαρτίου στο Τορόντο του Καναδά για τις εκδηλώσεις των ομογενών. Μία ώρα αφού είχα μπει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου βλέπω το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της πόλης του Τορόντο, όπου ανακοινώθηκε ο έκτακτος προϋπολογισμός της Κυβερνήσεως του Οντάριο. Για να καταλάβουν όσοι μας παρακολουθούν, η πολιτεία του Οντάριο έχει έκταση δέκα φορές, έντεκα φορές της Ελλάδας. Και τι ανακοίνωσε στον έκτακτο προϋπολογισμό του το Οντάριο; Μείωση για τα επόμενα δύο χρόνια κατά 50% της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις. Και βγήκε ο Πρόεδρος του Οντάριο και έλεγε ότι καλούμε τους επιχειρηματίες όλου του πλανήτη να μάθουν ότι η πιο φιλόξενη χώρα για να κάνει επενδύσεις στον πλανήτη γη είναι το Οντάριο και να φέρουν τα λεφτά τους εδώ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τι λέει, για να καταλάβουμε; Να φορολογήσουμε επιπλέον τις επιχειρήσεις; Να βγάλουμε χρήμα από την αγορά; Γιατί για να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις, για να αυξήσουμε τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους, για να αυξήσουμε τις συντάξεις, για να τα αυξήσουμε όλα, από κάπου πρέπει να έχουμε τα λεφτά.
Άρα, αντί να κάνουμε λαϊκισμούς ποιος θα τα αυξήσει περισσότερο και τελικά να φθάνουμε να χρωστάμε και της μιχαλούς, δεν κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση μέσα στη Βουλή παραδείγματος χάρη για το πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε, πόσο μας προσφέρουν αυτοί, αν τους χρειαζόμαστε, αν παράγουν αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι προϊόν οικονομικό στη χώρα ανάλογα με αυτό που καταναλώνει το δημόσιο. Κι αν δεν παράγουν και ισχύει αυτό που σχεδόν όλοι ξέρουμε ότι έχουμε τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους κατ’ αναλογία πληθυσμού στον δυτικό κόσμο, τι θα κάνουμε; Όχι, κύριοι Υπουργοί, για να ξεπεράσουμε με μπαλώματα την κρίση, αλλά τι θα κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα μας από τη διαρκή μιζέρια.
Έχετε καταφέρει και οι μπλε και οι πράσινοι και οι πράσινοι και οι μπλε, να κάνετε την Ελλάδα την πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη. Δεν σας προβληματίζει λοιπόν, γιατί η Ελλάδα χρωστάει περισσότερα απ’ όλους τους άλλους; Έχετε κάποια πρόταση για να πάψει η Ελλάδα να χρωστάει περισσότερα απ’ όλους τους άλλους; Ή απλώς ο καθένας εδώ μέσα θα λέει ό,τι θυμάται;
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και εγώ ευχαριστώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Θα έλεγα ότι έχει την έννοια προσωπικού, αλλά επειδή μου είναι συμπαθή ο κ. Γεωργιάδης πρώτον γιατί εκ μητρός κατάγεται από τη Λευκάδα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αυτό και μόνο φτάνει.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεύτερον διότι ενώ πράγματι και έχει δίκιο και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό, έχει υποστεί αλλεπάλληλες επιδρομές στο βιβλιοπωλείο του, όσοι πλείστοι ευαίσθητοι για τη διακίνηση των ιδεών κ.λπ. δεν λένε τίποτα επ’ αυτού. Είναι, όμως, αρκετά αυτά για να μου είναι συμπαθής. Γιατί είναι και κάποια άλλα πράγματα ιδίως κάποιες απόψεις του και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο τις εκφέρει, που δεν με προδιαθέτουν τόσο θετικά.
Ήθελα να του πω επειδή αμφισβήτησε την ειλικρίνεια αυτών των απόψεων που διατυπώνουμε εδώ, ότι είναι πράγματι πολύ εύκολος ο ρόλος του, ο ρόλος ενός μικρού κόμματος. Τον έζησα εγώ από το ’74 μέχρι το ’77. Ήταν εύκολο πράγματι και πολλές φορές μπορούσες να μην εξετάζεις σε βάθος τα πράγματα.
Όταν λέει τι έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα πρέπει να δει συνολικά την πορεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να θυμηθεί, να μάθει, γιατί είναι αρκετά νέος, τι προηγήθηκε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τι έπεται του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και το τι έπεται του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ζείτε, κύριε Γεωργιάδη σήμερα, έστω κι αν ως κόμμα εδώ ασκείτε την αντιπολίτευση περισσότερο προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και σ’ αυτό το σημείο εδώ είστε και πολύ κοντά με τη στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος- εσείς ως δεξιός ψάλτης. Και δεν υπάρχει καλύτερη συνηγορία από τη συνηγορία εκείνου που θεωρείται ότι δεν έχει καμία ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Αν πει ο κ. Μπέζας τώρα τις απόψεις του για να δικαιολογήσει τις θέσεις της Κυβερνήσεως, θα λέμε «μα, αυτά τα λέει ο κ. Μπέζας». Όταν, όμως, τα λέει ένα άλλο κόμμα και λέει μάλιστα ότι το άλλο κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι τα ίδια και χειρότερα ίσως και δικαιολογείται ο κ. Γεωργιάδης να λέει ότι είμαστε και χειρότερα, διότι απέχουν και ιδεολογικά οι χώροι μας τόσο πολύ, τότε είναι σα να λέτε «μην ψηφίζετε καν το ΛΑ.Ο.Σ., μείνετε εκεί που είστε, διότι αλλιώτικα θα έρθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το επάρατο ΠΑ.ΣΟ.Κ.».
Εγώ, όμως, δεν θα σας δώσω συμβουλές για τη γραμμή σας. Εγώ σας λέω απλώς ό,τι μας αφορά. Κάνετε λάθος.
Και επειδή εδώ είπατε και για τα παιδιά της ΠΑΣΠ, πρέπει να σας πω –και το αισθάνομαι αυτό ως ανάγκη μια και ζήτησα το λόγο για τον υπαινιγμό που κάνατε για μένα και τον κ. Μαγκριώτη- πως θεωρώ πολύ καλό οι νέοι μας να έχουν ευαισθησίες. Αλίμονο αν τα πανεπιστήμια θα είναι σκέτες μηχανές γνώσης και γνώσεων συχνά περιορισμένου βεληνεκούς. Αυτό που διακρίνει τη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ό,τι αφορά αυτά που συμβαίνουν στα πανεπιστήμια, είναι πως είμαστε εναντίον της βίας και είναι γνωστό ότι και οι νέοι που ακολουθούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν συμμετέχουν σε πράξεις βίας στα πανεπιστήμια, αλλά έχουν ευαισθησία για το τι συμβαίνει με τους εργαζομένους πέραν της νομοθεσίας
Και ξέρετε πολύ καλά ότι σήμερα βάλαμε στον Κανονισμό της Βουλής μια διάταξη με πρόταση του Προέδρου, όπου αυτοί που έχουν εταιρείες μισθώσεως εργασίας κ.λπ., τρίτων προσώπων για να πληρωθούν πρέπει να φέρνουν το μισθολόγιο και πλήρη την ασφαλιστική κάλυψη που έχουν πληρώσει για τους εργαζόμενους.
Αυτό που συμβαίνει στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είναι ότι οι εργαζόμενοι εκεί είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι. Και συγχαίρω που αυτό τους νέους τους ευαισθητοποιεί. Δεν τους συγχαίρω αν παρασύρονται από όλους όσους δεν ενδιαφέρονται για το πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό, αλλά θέλουν δια της βίας, των καταλήψεων να καταργήσουν ουσιαστικά τη λειτουργία του ελληνικού πανεπιστημίου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό. Τα θέματα έχουν διευκρινιστεί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Έχω προτασσόμενη δευτερολογία για τέσσερα λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ποιος σας είπε ότι φτάσαμε εκεί, κύριε Μαγκριώτη;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Αφού δώσατε το λόγο στον κ. Γεωργιάδη για τέσσερα λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εσείς δεν είστε εγγεγραμμένος για προτασσόμενη δευτερολογία. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ζητήσατε να μιλήσετε, δεν δικαιούστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Όχι, επί προσωπικού ζήτησα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχετε μιλήσει κανονικά και έχετε πρωτολογήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ωραία, θα μιλήσω επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Διαλέξτε επιτέλους πού θέλετε να στηρίξετε το δικαίωμά σας για να ομιλήσετε. Ξεκινάτε για δευτερολογία, λέτε για προσωπικό θέμα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Εκεί που θα μπορέσω να εκφράσω τη γνώμη μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Υπάρχει δικονομία γι’ αυτό. Δεν μπορεί ο καθένας όποτε θέλει να εκφράσει τη γνώμη του. Λοιπόν, αν θέλετε να δευτερολογήσετε, πρέπει να περιμένετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Θέλω να μιλήσω επί του προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχετε το λόγο για ένα λεπτό να μας εξηγήσετε σε τι συνίσταται το προσωπικό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όχι. Να τηρούμε τον Κανονισμό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ανοχή όπως δείχνετε σε όλους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Όσοι άκουσαν τον κ. Γεωργιάδη αντιλαμβάνονται ότι ξεκινάει ένας νέος πολιτικός έρωτας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑ.Ο.Σ. Κάθε φορά που το ΛΑ.Ο.Σ. βλέπει να κατακρημνίζεται η Κυβέρνηση, τρέχει για να την προστατεύσει με επιθέσεις κάθε μορφής απολύτως αντιδεολογικές και αναληθείς απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
(PM)
(4XF)
Θα δούμε τώρα την ανταπόκριση του Μαξίμου στο νέο «φλερτ» γιατί δεν είναι της στιγμής, έχει διάρκεια ημερών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Επί προσωπικού έχετε λάβει το λόγο. Ούτε για τα «φλερτ» έχετε λάβει το λόγο, ούτε για το τι κάνει το ένα κόμμα ή το άλλο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, κύριε Γεωργιάδη.
Ολοκληρώστε, κύριε Μαγκριώτη. Σας παρακαλώ στο λεπτό να μας διευκρινίσετε σε τι συνίσταται το προσωπικό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Σε λίγο θα μου πείτε ότι τελείωσε ο χρόνος.
Είδαμε πράγματι και το νεοφιλελεύθερο γιατί είναι της ιδίας ιδεολογικής και πολιτικής «μήτρας» ΛΑ.Ο.Σ. και Νέα Δημοκρατία. Έχει κάποιες κοινωνικές και ακροδεξιές «πινελιές» στα εθνικά θέματα, όμως μ’ αυτό δεν καλύπτει το νεοφιλελεύθερο «πυρήνα» και τις πολιτικές του εκλεκτικότητες. Μας μίλησε για το Οντάριο, δεν μας είπε όμως ποια είναι εκεί η φορολογία των φυσικών προσώπων, των εργαζομένων και ποιο είναι το κοινωνικό κράτος στον Καναδά και ποια η σχέση της φορολογίας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εξακολουθείτε να μην έχετε εκθέσει το προσωπικό σας ζήτημα ενώ παρήλθε το λεπτό. Λυπάμαι, πρέπει να σας διακόψω. Ας μην υποτιμάμε τη νοημοσύνη όλων μας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Κλείνω λέγοντας ότι ασφαλώς και το νόμο για τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τον ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το θέμα είναι, όπως είπε και ο κύριος Κακλαμάνης, πώς τον εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση. Τον καταστρατηγεί και είναι άθλιες οι συνθήκες εργασίας των ανθρώπων.
Το δεύτερο: Δεν απαντά στις εκκλήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για να δώσει οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού κι έτσι προσλαμβάνονται μέσω των εργολάβων για διοικητικό προσωπικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Είμαστε υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων και αυτό υπερασπιζόμαστε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε. Αυτά δεν συνιστούν προσωπικό θέμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Με πολλή ευπρέπεια από μέρους της ΠΑΣΠ μίλησε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Μαγκριώτη, σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ο κύριος Γεωργιάδης δεν μιλά με ευπρέπεια.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας ευχαριστώ κι εγώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Γεωργιάδη, τι θέλετε τώρα;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μόλις τώρα ο κύριος Μαγκριώτης είπε ότι δεν μιλώ με ευπρέπεια. Υπάρχει προσωπικό ζήτημα.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα μιλήσουμε εμείς που είμαστε γραμμένοι; Τι θα γίνει τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Υπάρχουν συνάδελφοί μας τους οποίους πρέπει να σεβαστούμε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο κύριος Μαγκριώτης μίλησε για τέσσερα λεπτά…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Το ρολόι λέει δυόμισι λεπτά!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το Σώμα κατάλαβε ότι δεν επρόκειτο περί προσωπικού ζητήματος και άλλα υποκρύπτοντο, αλλά κι εσείς μη συνεχίζετε. Σας παρακαλώ πολύ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Για ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Επειδή ο αξιότιμος συνάδελφος κύριος Μαγκριώτης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μη «δυναμιτίζετε» τη συζήτηση γιατί απ’ αυτά που είπατε εσείς προκλήθηκε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα κλείσω αμέσως, ούτε λεπτό δεν θα χρειαστώ.
Επειδή είπε ο κύριος συνάδελφος ότι δεν μίλησα με ευπρέπεια, οφείλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Ούτε κανένα πολιτικό «φλερτ» υπάρχει, κύριε Μαγκριώτη, ούτε κανένας πολιτικός «έρωτας». Εγώ επεσήμανα αυτό που έγινε σήμερα το πρωί όπου κατά τη γνώμη μου σκοπίμως αποκρύπτατε να πείτε ότι ο νόμος για τον οποίο διαμαρτυρόταν η ΠΑΣΠ ήταν του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Για να τελειώνει αυτή η ιστορία, η γνώμη μου είναι ότι και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ακριβώς τα ίδια κόμματα. Για μένα δεν έχουν απολύτως καμία διαφορά, άρα αφήστε τα περί «φλερτ» και τα υπόλοιπα. Εμένα με ενδιαφέρει να πάει μπροστά η πατρίδα μου και η πατρίδα μου δεν θα πάει μπροστά εάν δεν λέμε εδώ αλήθειες.
Η αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για το πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε και πόσους δημοσίους υπαλλήλους θέλουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο κύριος Στρατάκης ο οποίος είναι ο τελευταίος εξ εκείνων που έχουν ζητήσει προτασσόμενη δευτερολογία.
Ορίστε, κύριε Στρατάκη, έχετε το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να περάσει ξανά το σύνθημα ότι όλοι ίδιοι είναι, έχουν αναλάβει εκείνοι το ρόλο να το κάνουν. Ας μη σταματήσω σ’ αυτό διότι θεωρώ ότι και αυτούς ακόμα που επικαλούνται ασθενή μνήμη τους χαρακτηρίζει διότι τέτοιας μορφής συζήτηση για την εισοδηματική πολιτική δεν έχει προηγούμενό της σ’ αυτή τη Βουλή. Είχαμε και την περίοδο που συζητούσαμε για το 0 συν 0 ίσον 14%, απ’ ό,τι τουλάχιστον έχουμε διαβάσει κι έχουμε ενημερωθεί.
Άρα λοιπόν πράγματι υπάρχει μία συνέχιση μιας αδιέξοδης πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όπου αντί να βγάλει τη χώρα από την κρίση που η ίδια δημιούργησε, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Βέβαια η επερχόμενη διεθνής κρίση θα μας βρει σε ακόμα χειρότερη θέση απ’ ό,τι είμαστε σήμερα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει διότι η Κυβέρνηση αντί να αντιληφθεί ότι τα ζητήματα ρευστότητας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με περιοριστικές πολιτικές, οδεύει κατευθείαν σ’ αυτές τις περιοριστικές πολιτικές. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα και οι Ευρωπαίοι. Ενώ δηλαδή εμείς λέγαμε μέχρι πρότινος ότι την κρίση την έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα διαπιστώνουμε ότι αυτό το λέει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ίδιοι της Ευρώπης της λένε ότι την κρίση τη δημιούργησαν εκείνοι.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, το χειρότερο όμως είναι ότι ενώ τους υποδεικνύουν με τις δικές τους παρεμβάσεις τι πρέπει να κάνουν, έρχονται εδώ και άλλα κάνουν. Δηλαδή ο κύριος Καραμανλής και ο κύριος Παπαθανασίου υποσχέθηκαν στον κύριο Αλμούνια και στον κύριο Μπαρόζο ότι θα κάνουν ενιαίο μισθολόγιο και ότι θα εισπράξουν περίπου 10 δις από τα 20 δις βεβαιωμένα χρέη κι εδώ έρχονται και προσπαθούν να εισπράξουν τα έξοδα ενός μήνα, τα 274 ευρώ μ’ αυτή τη διαδικασία, στερώντας τους εργαζόμενους από μία εισοδηματική πολιτική που την έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η ίδια η οικονομία και η χώρα για να αυξηθεί η ρευστότητα.
Άρα λοιπόν εδώ υπάρχουν λαθεμένες πολιτικές και αδιέξοδες πολιτικές και αυτό θα πρέπει να επισημανθεί διότι ούτε η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας γίνεται ή έγινε τα τελευταία χρόνια, ούτε γίνεται αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο, άρα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και έρχεται η ίδια η Κυβέρνηση να αναιρέσει δικές της πολιτικές. Ψήφισε πριν από λίγο καιρό νόμο σε σχέση με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και την αύξηση των αμοιβών τους και μετά από ένα μήνα έρχεται και το αναιρεί. Άρα λοιπόν εδώ υπάρχει πραγματικά μία αλλοπρόσαλλη πολιτική την οποία όχι μόνο εμείς αλλά ούτε και ο ελληνικός λαός μπορεί να κατανοήσει.
Όσον αφορά το πού θα βρούμε τα χρήματα -που θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι το οποίο η Κυβέρνηση υπεκφεύγει να το αντιμετωπίσει- είναι γεγονός ότι σήμερα εάν ακολουθήσουν τις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -που λένε βέβαια συνεχώς ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει προτάσεις- για το πού θα βρούμε τα χρήματα, θα υλοποιήσουν και αυτή την παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι. Το σημαντικό είναι ότι τους έχουμε υποδείξει με ποιους τρόπους μπορούν να βρουν τα χρήματα, δηλαδή να φορολογήσουν και κεφάλαιο και κέρδη από το κεφάλαιο όπως ακριβώς φορολογείται και το εισόδημα από εργασία. Τους έχουμε υποδείξει με συγκεκριμένους τρόπους να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία που έχει επιχειρηματική δραστηριότητα σα να ήταν και αυτή ένα φυσικό πρόσωπο και όλοι αυτοί πραγματικά αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Είναι γνωστό ότι 24 επιχειρήσεις, 24 θεσμικοί επενδυτές στο Χρηματιστήριο έχουν απορροφήσει τον τελευταίο χρόνο 120 δις ευρώ από το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αυτά στην ουσία είναι αφορολόγητα.
Για όλα αυτά τα τεράστια ποσά θα μας πουν κάποτε εάν προτίθενται να βάλουν έστω ένα ευρώ φόρο; Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αν πραγματικά η Κυβέρνηση ήθελε να φορολογήσει το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να κάνει αυτό που προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή να απαλλάξει από φορολογία κέρδη που επενδύονται, κάτι που υπήρχε και το κατήργησε, τότε θα ήμασταν σε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απ’ αυτή που είμαστε σήμερα και θα μπορούσαμε ασφαλώς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με άλλο τρόπο. Δεν το κάνει όμως η Κυβέρνηση γιατί είναι πιστή σε ιδεοληψίες από το παρελθόν της, είναι πιστή σε δογματικές αντιλήψεις που δεν την οδηγούν στο να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και αντίθετα επιτείνουν την κατάσταση. Αυτό εμείς το καταγγέλλουμε, όπως καταγγέλλουμε και αυτές τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που παίρνει οι οποίες επιτείνουν τα αδιέξοδα και δημιουργούν τεράστια προβλήματα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ομιλητών και αν δεν υπάρχει αντίρρηση θα προχωρήσουμε στην ψήφιση των τροπολογιών ξεχωριστά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Έχω δευτερολογία, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Γκατζή, είστε ο τελευταίος που δικαιούστε δευτερολογίας διότι έχετε μιλήσει ήδη για δώδεκα λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κοιτάξτε πόσο μίλησαν και οι υπόλοιποι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ. Δεν μπορούμε να μιλάμε και οι δύο μαζί. Έχετε ήδη μιλήσει για δώδεκα λεπτά, επομένως δεν δικαιούστε δευτερολογίας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εν πάση περιπτώσει, ορίστε, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Να μη σταθώ σ’ αυτό το πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όχι, να μη σταθείτε. Προχωρήστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατ’ αρχήν θα ήθελα να μιλήσω για την εισοδηματική πολιτική, κύριε Πρόεδρε. Είπα και στην πρωτολογία μου ορισμένα πράγματα αλλά λόγω της έλλειψης χρόνου δεν μπόρεσα να τα τεκμηριώσω.
Κύριοι Υπουργοί, εδώ «παγώνετε» ουσιαστικά τις αυξήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων και επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο με τη μη τιμαριθμοποίηση της κλίμακας το εισόδημά τους. Τρίτον, ο κύριος Υπουργός δεν απέκλεισε νέα μέτρα που μπορεί να πάρει. Τέταρτον –και είναι και αυτό σοβαρό- ο κύριος Υπουργός κάλεσε την ΑΔΕΔΥ για να φτιάξει το νέο μισθολόγιο ουσιαστικά στα πρότυπα που έφτιαξε για τις Δ.Ε.Κ.Ο., παλιοί και νέοι εργαζόμενοι, με άλλες συνθήκες εργασίας, άλλες συμβάσεις χρόνου κ.λπ.. Όπως τονίστηκε και από άλλους συναδέλφους, είναι πραγματικά πρωτοφανές αυτό που γίνεται φέτος πρώτον με την τροπολογία που ξεπερνάει ακόμα και αυτό το 0 συν 0 ίσον 14%, αλλά -θα το πω για τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχαμε το 1985. Ήταν κι εκείνο ένα παρόμοιο μέτρο, ας μην το ξεχνάμε.
(SX)
(4PM)
Από την άλλη μεριά να πούμε, κύριοι, ότι αυτές οι αντιδραστικές εφαρμογές βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής, τις οποίες με πιστότητα ακολουθεί η Κυβέρνηση.
Το δεύτερο που θα ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, αφορά την τροπολογία που έχει φέρει η Κυβέρνηση για το κτίριο του Ωνασείου Ιδρύματος.
Εδώ θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρα, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι υπόγεια χιλίων διακοσίων εξήντα εννέα μέτρων, που είναι βοηθητικοί χώροι, ανακηρύσσονται κύριας και γενικής χρήσης. Δηλαδή, έχουμε υπέρβαση του συντελεστή δόμησης κατά χίλια διακόσια τετραγωνικά μέτρα και πλέον. Έχουμε υπέρβαση στο ύψος που ξεκινάει η βάση τα 4,80 μέτρα με απροσδιόριστη οροφή. Λέει ότι θέλει 3,60 για το ασανσέρ, ότι θέλει κατά εξήντα πόντους για τα υπόγεια. Μάλιστα –εδώ έχουμε και άλλη υπέρβαση- πάνω στην ταράτσα θα λειτουργήσει το roof garden. Κι εκεί θα έχουμε και άλλη υπέρβαση του συντελεστή δόμησης.
Τι γίνεται για όλα αυτά; Όταν πιάνει η Κυβέρνηση και οι Πολεοδομίες κοτέτσια ή ένα σπίτι παράνομο –και καλά κάνει- και βάζει πρόστιμα, εδώ γιατί υπάρχει αυτή η εισήγηση από την Κυβέρνηση να νομοθετήσουμε υπέρ αυτής της διαδικασίας;
Τέτοιες παραβάσεις και τέτοια μέτρα είχε πάρει και η προηγούμενη κυβέρνηση με τα Ολυμπιακά έργα, έχετε πάρει κι εσείς με τα κτίρια τα οποία έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Και με το κτίριο του Μεγάρου Μουσικής και με το Γουλανδρή και με χίλια δυο άλλα. Και καταπατήσεις οικοπέδων, δημόσιων χώρων, επεκτάσεις μέσα σε δημόσιους χώρους, προσβολή του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των ανθρώπων κλπ. Μέχρι που θα πάει αυτή η κατάσταση;
Εν πάση περιπτώσει, οι χώροι που είχαν προβλεφθεί γι’ αυτές τις διαδικασίες, τι θα γίνουν; Γι’ αυτές τις ίδιες διαδικασίες είχαν προβλεφθεί χώροι. Τι θα γίνει;
Ζητάτε, επίσης, παραπάνω ύψος για τη σκηνή. Είναι, όμως, απροσδιόριστο. Πόσο ζητάτε; Λέτε ότι δεν φτάνει το 2,20. Πόσο φτάνει; Μέχρι που θα το πάτε; Να υποθέσουμε ότι θα χρειαστεί το ίδιο ύψος που χρειάστηκε τελικά η υπόγεια όπερα του Μεγάρου Μουσικής, που φτάνει τα 14 μέτρα και από το 2,20 θα πάμε στα 14;
Είναι απαράδεκτα αυτά, κύριε Πρόεδρε. Και δεν θα πρέπει να έρχονται -και ειδικά να ψηφίζονται- σε άσχετα νομοσχέδια τέτοιες προτάσεις και τέτοιες διαδικασίες. Γι’ αυτό εμείς θα καταψηφίσουμε αυτές τις τροπολογίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δυστυχώς, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά αυτή η Αίθουσα έχει καταντήσει να είναι μία αίθουσα όπου θα φέρνετε τις τροπολογίες νύχτα…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Η αίθουσα της Αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει Συμπολίτευση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Χειρότερο, όμως, και από αυτό το πρόβλημα είναι ότι η Βουλή έχει καταντήσει να έρχονται μόνο οι «νυχτερινές» τροπολογίες, για να επικυρώνει αποφάσεις προειλημμένες, οι οποίες ούτε καν ανακοινώνονται σε αυτή την Αίθουσα, αλλά τις πληροφορούμεθα από τα δημοσιεύματα. Αυτό είναι τραγικό. Εδώ ήταν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Σήμερα ήσασταν και οι δύο Υφυπουργοί, από τους τρεις, αρμόδιοι γι’ αυτά τα θέματα. Και πληροφορούμαι ότι ανακοινώθηκε ένα καινούργιο μέτρο φορολογικής πολιτικής: 10% φορολογία στα μερίσματα μετοχών. Κι αν τα μερίσματα δοθούν σε μετοχές, πάλι ισχύει η παρακράτηση του 10%.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είναι καινούργιο αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σήμερα το ανακοινώσατε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είναι καινούργιο. Εγκύκλιος δόθηκε. Είναι νόμος ψηφισμένος…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγκύκλιος, ναι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Παρακράτηση 10% στα μερίσματα είτε με τη μορφή μετρητών είτε μετοχών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι. Το 10% ισχύει και για τα μερίσματα των τραπεζών; Για τα μερίσματα, δηλαδή, για τα οποία φέρατε εδώ διάταξη με την οποία λέτε ότι απαγορεύεται να δίδονται μερίσματα από τις τράπεζες στους μετόχους. Επιτρέπεται τα μερίσματα να δίδονται εν είδει μετοχών. Κι έρχεστε τώρα να φέρετε νέα διάταξη η οποία να λέει το 10% επί των μετοχών αυτών που διανέμονται ως μερίσματα θα φορολογούνται.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μα, ισχύει αυτή η διάταξη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Φορολογούνται οι παροχές σε μέρισμα;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα φέρετε διάταξη εδώ. Πάλι διάταξη θα φέρετε για να νομιμοποιήσετε αυτή την τροπολογία σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε είναι απλή εφαρμογή του νόμου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτοί είναι φτηνοί αντιπερισπασμοί, τους οποίους κάνετε προκειμένου να δώσετε ένα ψευδές, κίβδηλο σχήμα ότι δήθεν με την πολιτική σας θα πληγούν οι έχοντες και κατέχοντες, ενώ όλη η πολιτική σας είναι στην ουσία μία πολιτική λεηλασίας των μισθών και συντάξεων και ιδιαίτερα λεηλασίας αυτών που έχουν ανάγκη σήμερα μέσα στην κρίση να ενισχυθούν.
Δυστυχώς, αυτή είναι η πολιτική σας.
Ήρθε εδώ ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά δεν πήρε θέση στην απόφαση που έχει πάρει –άκουσον – άκουσον απόφαση- το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία απόφαση λέει ότι πρέπει να παρακρατηθεί το μισό του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας για να δώσει τα απαραίτητα εφάπαξ.
Σας ερωτώ: Τι θέση παίρνετε επ’ αυτής της εισήγησης; Το μελετάτε; Συζητάτε να το εφαρμόσετε; Το απορρίπτετε; Διότι αυτούς που πήραν την απόφαση, εσείς τους διορίσατε. Και δεν νομίζω ότι μπορούν να παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς καν να έχουν την οποιαδήποτε επικοινωνία είτε με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είτε με το Υπουργείο Απασχόλησης.
Κι εν πάση περιπτώσει, αν δεν γίνει έτσι –και θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας, την άποψή σας- για να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μπορείτε να μας πείτε αν θα δώσει το Κράτος τα απαραίτητα ποσά προκειμένου να καταβληθεί το εφάπαξ, το οποίο δεν έχει να το δώσει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων;
Ή θα ισχύσει, λοιπόν, αυτό το μέτρο ή θα πληρώσετε εσείς. Θα πληρώσετε; Είσαστε διατεθειμένοι; Μέχρι πότε, όμως, θα το κάνετε αυτό, όταν αποδέχεστε αποφάσεις από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια –γιατί στην ουσία τις έχετε αποδεχθεί- που λένε ότι αυτά τα ταμεία είναι επαγγελματικά και δεν είναι ταμεία κοινωνικής ασφάλισης;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και αύριο θα απαγορεύεται –αν όχι από σήμερα, δεν ξέρω αν μπορείτε να το κάνετε μετά την απόφαση- να ενισχύετε αυτά τα ταμεία, γιατί χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς δική σας αντίδραση, ως επαγγελματικά.
Και μία λέξη, βεβαίως, για την τροπολογία που αφορά το Ωνάσειο. Η τροπολογία αυτή είναι αυθαίρετη. Εισάγεται για να νομιμοποιήσει πράγματα τα οποία δεν είναι συμβατά με την κείμενη νομοθεσία ως ειδικές παρεκκλίσεις. Κυρίως, όμως, αυτή η τροπολογία αφήνει ανοιχτό το δρόμο να υπάρξει κι άλλος ένας πρόσθετος όροφος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θεωρούμε καθόλου θεμιτό να νομοθετεί έτσι η Βουλή και μάλιστα σε τέτοιου είδους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για όλους αυτούς τους λόγους είναι προφανές ότι θα καταψηφίσουμε και τις τρεις τροπολογίες. Άλλωστε, το έχουμε τονίσει και στην εισήγησή μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί των τροπολογιών και θα γίνει η ψήφισή τους κεχωρισμένως.
Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι έχει κατατεθεί αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας εκ μέρους Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –θα αναφέρω ποιοι συνάδελφοι είναι- και η οποία αφορά την τροπολογία – προσθήκη με γενικό αριθμό 549 και ειδικό 58.
Επομένως, με τη συναίνεση του Σώματος, θα γίνει η ψήφιση των δύο υπολοίπων τροπολογιών ξεχωριστά και θα ανακοινώσουμε πότε θα γίνει η ψηφοφορία επί της τρίτης τροπολογίας, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας.
(PE)
(4SX)
Έρχομαι στην τροπολογία με γενικό αριθμό 545 και ειδικό αριθμό 55, η οποία αφορά επαναδιατύπωση διατάξεων, σχετικά με την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής διοικητικού προστίμου για αγορανομικές παραβάσεις.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 545 και ειδικό αριθμό 55, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς η τροπολογία με γενικό αριθμό 545 και ειδικό αριθμό 55 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο.
Προχωρούμε στη δεύτερη τροπολογία με γενικό αριθμό 546 και ειδικό 56/20.3.2009. Η πρώτη τροπολογία που περάσαμε υπογραφόταν από τους Υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Παυλόπουλο. Αυτή η τροπολογία, η παρούσα, με γενικό αριθμό 546, υπογράφεται από τους Υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Σουφλιά και αφορά τις ειδικές χρήσεις και όρους δομήσεως στο κτίριο του Ωνασείου.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 546 και ειδικό αριθμό 56, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς η τροπολογία με γενικό αριθμό 546 και ειδικό αριθμό 56 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο.
Κύριοι συνάδελφοι, σε σχέση με την τρίτη τροπολογία με γενικό αριθμό 549 και ειδικό αριθμό 58, η οποία υπογράφεται από τους Υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη, Παπαθανασίου και Παυλόπουλο και αφορά την εισοδηματική πολιτική και την έκτακτη οικονομική εισφορά, θέλω να ανακοινώσω ότι έχει υποβληθεί αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί της συγκεκριμένης τροπολογίας.
Θα αναγνώσω τον κατάλογο των υπογραφόντων την αίτηση της ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός για την υποβολή της.
Ο κ. Παπουτσής Χρήστος. Παρών.
Ο κ. Κατσιφάρας Απόστολος. Παρών.
Ο κ. Ζωΐδης Νικόλαος. Παρών.
Ο κ. Σκουλάς Ιωάννης. Παρών.
Ο κ. Σαχινίδης Φίλιππος. Παρών.
Ο κ. Ρήγας Παναγιώτης. Παρών.
Ο κ. Κουσελάς Δημήτριος. Παρών.
Ο κ. Μπόλαρης Μάρκος. Παρών.
Ο κ. Κουτσούκος Ιωάννης. Παρών.
Ο κ. Μπεριάτος Ηλίας. Παρών.
Ο κ. Κακλαμάνης Απόστολος. Παρών.
Ο κ. Μαγκριώτης Ιωάννης. Παρών.
Ο κ. Στρατάκης Εμμανουήλ. Παρών.
Ο κ. Έξαρχος Βασίλειος. Παρών.
Ο κ. Αλευράς Αθανάσιος. Παρών.
Ο κ. Χάϊδος Χρήστος. Παρών.
Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός υπογραφόντων την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών.
Συνεπώς, διακόπτουμε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά, σύμφωνα με τον Κανονισμό.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Κύριοι συνάδελφοι, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη 2 Απριλίου 2009 και ώρα 13.00’.
Θα ήθελα να κάνω και μία επισήμανση προς τον κ. Λαφαζάνη, διότι άφησε αιχμή κατά των υπηρεσιών του Προεδρείου της Βουλής. Οι τρεις τροπολογίες κατατέθηκαν εμπρόθεσμα και επομένως δεν υπάρχει καμία πλημμέλεια περί αυτού.
Το Προεδρείο, εκτιμώντας τις ανάγκες του νομοθετικού έργου, σύμφωνα με τον Κανονισμό, άρθρο 72 παράγραφος 3, θα λύσει τη συνεδρίαση για σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου 2009 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: Νομοθετική εργασία, μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».
Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 15.55’.
Τελευταία Αποθήκευση: 1/4/2009 4:59:00 μμ Από: Σκότη Δέσποινα
Εκτυπώθηκε: 1/4/2009 11:41:00 πμ
PDF:
es20090401(proi).pdf
TXT:
end090401pr.doc
Επιστροφή