ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΞΣΤ΄ 16/02/2010

(00)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΣΤ΄
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 16 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.07΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια , Βουλευτή Καστοριάς τα ακόλουθα:
«Η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κα. Ροδούλα Ζήση κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ζητεί την άμεση πρόσληψη γιατρού νεφρολόγου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου.
Ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Σωτήριος Χατζηγάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας ζητεί τη συνέχιση του έργου μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία, από τον άνω ρου του Αχελώου ποταμού.
Οι Βουλευτές κ. Σταύρος Σκοπελίτης και ΄Αγγελος Τζέκης κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Αγίου Κήρυκου Ικαρίας ζητεί την επισκευή και βελτίωση του οδικού άξονα Αγίου Κηρύκου-Ραχών Ικαρίας.
Ο Βουλευτής Πειραίως κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας- Πειραιά ζητεί την καταβολή στα φιλοζωικά σωματεία της επιχορήγησης για τα έτη 2008 και 2009.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Βασίλειος Έξαρχος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Γυμνασίου Λάρισας ζητεί τη χρηματοδότηση της αποπεράτωσης του νέου σχολικού κτηρίου του 15ου Γυμνασίου Λάρισας.
Ο Βουλευτής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Νέας Περάμου Αττικής ζητεί την κατασκευή παράπλευρου δρόμου της Εθνικής Οδού στο ύψος Λουτροπύργου για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της περιοχής του»).
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριοι συνάδελφοι εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 2408/10-12-2009 Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορος Νασιώκα προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Νασιώκα έχει ως εξής:
«Οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας στη χώρα μας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στερούνται ενός συνολικού προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης.
Ακόμη και χορήγηση της ειδικότητας των ιατρών, πέρα από τις πολύχρονες απαράδεκτες λίστες αναμονής, στην ουσία γίνεται χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η παρεχόμενη εκπαίδευση σήμερα γίνεται από τους ίδιους, από απομονωμένες αποσπασματικές πρωτοβουλίες επιστημονικών εταιρειών και κλινικών ή από φαρμακευτικές εταιρείες που ως κύριο στόχο έχουν την προώθηση των δικών τους συμφερόντων.
Επειδή κυρία Υπουργέ, θεωρώ την εκπαίδευση ως το σημαντικότερο ζήτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας, ερωτάστε:
1. Αν προτίθεστε να θεσμοθετήσετε, να στηρίξετε και να ελέγξετε την εφαρμογή ενός προγράμματος δια βίου εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας;
2. Αν προτίθεστε να προχωρήσετε στη θεσμοθέτηση Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη χορήγηση ιατρικής ειδικότητας;».
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο.
Ορίστε κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα καταρχάς να πω ότι συμφωνώ απόλυτα με την προσέγγιση του αγαπητού συναδέλφου, του κ. Έκτορα Νασιώκα ότι το ζήτημα της συνεχούς δια βίου εκπαίδευσης των γιατρών, των νοσηλευτών και γενικά των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο θέμα.
Όπως επίσης, θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι είναι ένα θέμα που δυστυχώς η χώρα μας έχει μείνει πίσω, παρότι και ο ιδρυτικός νόμος του Εθνικού Συστήματος Υγείας –και εσείς αγαπητέ συνάδελφε, που έχετε υπηρετήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόσα χρόνια το ξέρετε πολύ καλά- προέβλεπε κάποιες τέτοιες διατάξεις. Και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δημιουργεί τέτοιες δυνατότητες και τα προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης μπορούσαν να αξιοποιηθούν και εν μέρει υπήρξαν δράσεις.
Η αλήθεια είναι -και αυτό οφείλουμε να το διαπιστώσουμε- ότι δεν υπήρχε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι χρειάζεται -και αυτός είναι και ο στόχος μας- να προχωρήσουμε σε μια κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος και σχεδιασμού. Πώς θα προχωρήσουμε; Θα πάμε σε τρεις κατευθύνσεις.
Πρώτα απ’ όλα γύρω από αυτό το θέμα, υπάρχει η ευρύτερη διακυβερνητική συνεργασία κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. Και να σας ενημερώσω ότι ήδη έχει συγκροτηθεί και μια διυπουργική επιτροπή με εκπροσώπους όλων των Υπουργείων όπου εκεί τίθενται κάποιοι γενικοί κανόνες και γενικοί στόχοι. Εκεί φυσικά συμμετέχουμε και εμείς προκειμένου να είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.
Πέρα, όμως, αυτής της πρωτοβουλίας εμείς κινούμαστε και σε αυτή την κατεύθυνση. Ήδη κοιτάμε και τις δυνατότητες που μας δίνει το ΕΣΠΑ και που μας δίνει και μια πολύ καλή συνεργασία που αναπτύσσουμε και ήδη έχουμε ζητήσει σκέψεις και προτάσεις και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας προκειμένου ακριβώς να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε και να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Σε αυτή την κατεύθυνση φυσικά θα έχουμε και διάλογο και με τους αντίστοιχους φορείς, δηλαδή και με τη ΟΕΝΓΕ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίοι ούτως ή άλλως θέτουν αυτά τα ζητήματα. Ελπίζω, λοιπόν, ότι σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στη Βουλή κάποιες γενικές κατευθύνσεις.
Τώρα για το δεύτερο το οποίο εξίσου είναι πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την ειδικότητα, εκεί όπως ξέρετε πολύ καλά είναι ένα ζήτημα το οποίο χρειάζεται να υπάρξει μια πλήρης συνεργασία με τις ιατρικές σχολές και το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό που μπορώ να σας πω σε αυτή τη φάση είναι ότι φυσικά εξετάζουμε αυτό θέμα, κάνουμε διάλογο και ελπίζω και σε αυτό το ζήτημα πολύ γρήγορα να μπορούμε να έρθουμε με πιο συγκεκριμένες προτάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορας Νασιώκας.
Ορίστε, κύριε Νασιώκα έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
(ΑΜ)
(1SM)
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, εύχομαι και εγώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο το Υπουργείο να έρθει στη Βουλή, να θεσμοθετήσει, να κάνει ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης και να θέσει καθώς και να ελέγξει τους κανόνες,
Έχει απαντήσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του Προγράμματος, κυρία Υπουργέ. Γι’ αυτό, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, το κράτος έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης, βάζει το πρόγραμμα και υλοποιεί τους κανόνες. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία να μην υπάρχει ένα είδος εξετάσεων και ελέγχου για να ξεκινήσει ένας γιατρός την ειδικότητα.
Κυρία Υπουργέ, ξέρετε ότι το 2004 ήρθε στη Βουλή ένα πόνημα, ένα σχέδιο νόμου πολλών χρόνων δουλειάς, όλων των επιστημονικών παραγόντων της χώρας μας και του ΚΕΣΥ. Το έφερε ο καθηγητής Κώστας Στεφανής, ως Υπουργός και ήταν δουλειά, κυρίως, του καθηγητή Ηλία Λαμπίρη, του πρώην συναδέλφου μας Βουλευτή, πέρασε στη Βουλή, σχεδόν ομόφωνα στην Επιτροπή και δυστυχώς, δεν πέρασε στην Ολομέλεια γιατί προκηρύχθηκαν εκλογές. Προέβλεπε τους κανόνες εκπαίδευσης, ξεκαθάριζε τις ειδικότητες των γιατρών και το περιεχόμενο της ειδίκευσης και κυρίως θεσμοθετούσε εξετάσεις για να ξεκινήσουν οι συνάδελφοι γιατροί την ειδικότητα - δηλαδή ότι γίνεται σε όλο τον κόσμο- αφού έδινε ένα λογικό, χρονικό, μεταβατικό στάδιο για όλους αυτούς που περιμένουν τώρα στις απαράδεκτες λίστες αναμονής.
Κυρία Υπουργέ, οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας σε ερωτήσεις δικές μας επανειλημμένες, είχαν δεσμευθεί ότι θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν και φυσικά δεν το εψήφισαν. Αγνοείτε η τύχη της συγκεκριμένης εργασίας. Νομίζω ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική βάση για να ξεκινήσετε.
Θα σας πρότεινα δε, πέρα από τις όποιες αλλαγές θα κάνετε σ’ αυτό το κείμενο, ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε πάρα πολύ στην επιστημονική κοινότητα και τώρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος, είναι να δημιουργήσετε ομάδες νοσοκομείων κατά γεωγραφικές περιοχές, με νοσοκομείο αναφοράς ένα μεγάλο Πανεπιστημιακό ή Περιφερειακό νοσοκομείο -αν δεν υπάρχει πανεπιστημιακό- που θα έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης και παράλληλα, οι γιατροί -που με εξετάσεις θα ξεκινούν την ειδικότητα σε ένα νοσοκομείο μιας ομάδας- δεν θα διακόπτουν καθόλου την ειδικότητά τους, αλλά με ένα σωστό προγραμματισμό και ένα rotation να κινούνται και στα αλλά νοσοκομεία της ίδιας περιοχής. Έτσι και τους άξιους θα επιβραβεύσουμε και την ποιότητα θα αναβαθμίσουμε και εκπαίδευση θα δώσουμε στο σύστημα.
Κύρια Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αφού βρίσκεται στο τόσο δύσκολη κατάσταση, είναι βέβαιο ότι το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας, όσο και σε προτεραιότητα να το έχει η Κυβέρνηση, θα πνιγεί οικονομικά. Χρειάζεται, λοιπόν, να κάνουμε πολλά πράγματα που κατ’ ανάγκη δεν χρειάζονται τόσα πολλά χρήματα σ’ αυτή τη φάση.
Όμως, αν καθυστερήσουμε να θεσμοθετήσουμε ένα σύστημα εκπαίδευσης και ώσπου να το υλοποιήσουμε κάνουμε τέσσερα χρόνια, θα έχουμε χάσει μια πολύ γόνιμη τετραετία, όταν οι άλλες χώρες, σε αυτόν τον τομέα, επενδύουν πάρα πολύ συστηματικά.
Περιμένω λοιπόν, στη δευτερολογία ή μετά από κάποιο διάστημα να ολοκληρώσετε τις σκέψεις σας για να προχωρήσετε σ’ αυτό το θέμα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να πω ότι ακόμα και σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει κληθεί η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να δίνει τη μάχη για να αναστηλώσει την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη και διεθνώς και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τραγική δημοσιονομική κατάσταση που κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει αποδειχθεί ότι συνεχίζουμε με σταθερότητα και στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα, το χώρο της Υγείας. Και αυτό το έχουμε αποδείξει και με τις προσλήψεις, οι οποίες συνεχίζονται -και ξέρετε πολύ καλά ότι μόλις πριν λίγες μέρες, επιβεβαιώσαμε ξανά ότι συνεχίζουμε το πρόγραμμα αυτών των προσλήψεων- και με όλες τις ενέργειες που κάνουμε για να μπορέσουμε να αναστηλώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Από εκεί και πέρα, σίγουρα το ζήτημα της εκπαίδευσης και της ειδικότητας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχω σε γνώση μου το σχέδιο αυτό νόμου, στο οποίο, όντως -όπως λέτε- είχε γίνει μια πολύ συστηματική επεξεργασία επί Υπουργείας Κώστα Στεφανή και του πρώην συναδέλφου μας, του Ηλία Λαμπίρη. Αυτό που θα ήθελα να πω σ’ αυτή τη φάση, είναι ότι φυσικά το μελετάμε, είμαστε σε μια συνεννόηση αναγκαστικά και με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς υπάρχει και η διάσταση που αφορά το Πανεπιστήμιο και τις Ιατρικές Σχολές και πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο συγκροτημένη προσέγγιση.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή αναφερθήκατε στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ξέρετε πολύ καλά ότι επί έξι χρόνια, συνεχώς αναφερόντουσαν σ’ αυτό το θέμα, αλλά -όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία- ποτέ δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο.
Θα ήθελα, όμως, να επιμείνω, ιδιαίτερα, στο συνολικό πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή, μέσα από το πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και των προτεραιοτήτων μας -γιατί επειδή το θίξατε στην ερώτησή σας - για μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Δηλαδή δεν είναι μόνο το θέμα της ειδικότητας, αφορά συνολικά ένα συγκροτημένο και συνολικό σχεδιασμό, προγραμματισμό για την δια βίου στήριξη και μάθηση όλων των παραγόντων της Υγείας. Εκεί λοιπόν, δίνουμε ένα ιδιαίτερο βάρος αυτήν την περίοδο και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να έρθουμε να σας παρουσιάσουμε και ένα πλαίσιο με συγκεκριμένους στόχους και αρχές.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σειρά έχει η με αριθμό 1556/25-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Ζήση Τζηκαλάγια προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αναβάθμιση λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου Επταχωρίου Νομού Καστοριάς.
Αναλυτικά η ερώτηση του κυρίου Τζηκαλάγια έχει ως εξής:
« Το Επταχώρι βρίσκεται στα όρια Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Οι νέοι οδικοί άξονες ενέτειναν την απομόνωσή του. Διοικητικά ανήκει στο νομό Καστοριάς και υγειονομικά στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Είναι χωριό-έδρα της Κοινότητας Αρένων (Χρυσή και Ζούζουλη τα άλλα δύο χωριά). Κύρια απασχόληση των νέων της περιοχής είναι η υλοτομία. Δυστυχώς, συχνό είναι το φαινόμενο να μένει η Κοινότητα χωρίς αγροτικό ιατρό. Μόνιμη λύση που απαιτούν οι κάτοικοι και συνηγορούμε, είναι αναβάθμιση του Αγροτικού Ιατρείου με την προκήρυξη δύο (2) θέσεων ιατρών Γενικής Ιατρικής.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Πότε προτίθεται το Υπουργείο σας να τοποθετήσει ιατρό στο Αγροτικό Ιατρείο Επταχωρίου, του οποίου η θέση παραμένει κενή από τις 10 Αυγούστου 2009;
2. Σκοπεύετε στα πλαίσια της περιφερειακής αποκέντρωσης να αναβαθμίσετε το Αγροτικό Ιατρείο Επταχωρίου, προκηρύσσοντας δύο (2) θέσεις ιατρών Γενικής Ιατρικής;».
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για τρία λεπτά.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, θέλω να πω ότι καταλαβαίνω την ευαισθησία του συναδέλφου, γιατί τα ζητήματα της υγείας, ιδιαίτερα για απομακρυσμένες περιοχές, είναι πάρα πολύ κρίσιμα, καθώς είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για να διατηρηθεί πραγματικά ο κόσμος στα χωριά μας, στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα, σε αυτές τις περιοχές, όπως στη συγκεκριμένη που αναφέρεται ο αγαπητός συνάδελφος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από την Υγειονομική Περιφέρεια, στις 14 Δεκεμβρίου προσελήφθη γιατρός, υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου, ο οποίος αυτή τη στιγμή υπηρετεί –όπως ξέρετε- στο Νοσοκομείο καθώς είναι υποχρεωμένος για μια τρίμηνη εκπαίδευση πριν έρθει να κάνει τις υποχρεώσεις του στο Αγροτικό Ιατρείο. Όμως, μια φορά τη βδομάδα πηγαίνει εκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάλι με τις πληροφορίες που μας έχουν δώσει, στις 14 Μαρτίου θα έρθει για πλήρη απασχόληση στο Αγροτικό Ιατρείο στο Επταχώρι.
Από εκεί και πέρα θέτετε ένα ερώτημα. Τι θα γίνει αργότερα, δηλαδή αν μπορούμε να δούμε την αναβάθμιση. Είναι ένα ζήτημα που το θέσαμε και εμείς και η αλήθεια είναι ότι σε μια προσέγγιση που θα κάνουμε συνολικά, μαζί και με τους νέους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών -που όπως ξέρετε πέρασαν από την έγκριση της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα και αναλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα τα καθήκοντά τους- τους έχουμε ζητήσει να υπάρξει μια συνολική ανασκόπηση, αξιολόγηση των αναγκών. Εκεί, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα τεθεί και το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να δούμε -επειδή όλα αυτά εντάσσονται σε ένα συνολικά σχεδιασμό- αν θα μπορούσε να υπάρξει και αναβάθμιση, την οποία προτείνετε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
(XS)
(AM)
ΖΗΣΗΣ ΤΖΙΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστώ όχι μόνο για την αναγνώριση της δικιάς μου ευαισθησίας σ’ αυτά τα θέματα, αλλά πιστεύω ότι και εσείς, όχι απλώς τη συμμερίζεσθε αλλά έχετε ευαισθησία στα θέματα υγείας και ιδιαίτερα των παραμεθορίων περιοχών. Αυτό που απομένει είναι εμπράκτως να δούμε κάποια αποτελέσματα.
Όπως λέω και στην ερώτηση το Επταχώρι είναι έδρα της Κοινότητος Αρρένων. Υπάρχουν άλλες τρεις μικρές κοινότητες εκεί, της Χρυσής του Πευκοφύτου και της Παλιάς Ζούζουλης. Οι μόνιμοι κάτοικοι και το χειμώνα, σ’ αυτές τις τρεις κοινότητες είναι περίπου τριακόσιοι. Μπορεί να μη φαίνεται μεγάλος ο αριθμός αλλά έχει ενεργό πληθυσμό. Είναι και κάποιοι της δεκαετίας των τριάντα και των σαράντα, που έχουν και μικρά παιδιά. Κύρια επαγγελματική τους απασχόληση αποτελεί η υλοτομία η οποία ασκείται κυρίως τους μήνες από Απρίλιο και μετά, είναι εποχιακή η εργασία τους.
Σίγουρα ένα αναβαθμισμένο αγροτικό ιατρείο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας όλων αυτών των κατοίκων. Πραγματικά εκεί η περιοχή είναι σε ένα μεταίχμιο γεωγραφικά. Νοτιοδυτικότερα αρχίζει η Ήπειρος, ανήκουν στο Νομό Καστοριάς, υγειονομικά είναι στο κέντρο υγείας Τσοτυλίου, που υπάγεται στο Νοσοκομείο της Κοζάνης.
Να σας πω ένα παράδοξο. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου της Καστοριάς, ο κ. Λαζάρου, ο οποίος εκτελεί αυτόν τον καιρό χρέη διοικητού εκ του νόμου, με ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες σας, πολύ σωστά απευθύνθηκαν, στο Νοσοκομείο της Καστοριάς για να πάρουν κάποιες πληροφορίες για το τι γίνεται με το αγροτικό ιατρείο του Επταχωρίου για να απαντήσετε προφανώς σήμερα. Φυσικά ο συνάδελφος τους παρέπεμψε στο Νοσοκομείο της Κοζάνης γιατί καλώς ή κακώς, ίσως από παλαιότερη διοικητική διαίρεση της περιοχής, ανήκει στο Νοσοκομείο της Κοζάνης.
Πιστεύω ότι όπως σε κάποιες άλλες προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές της πατρίδας μας, νησιωτικές -όπως άδραξα την ευκαιρία να σας αναπτύξω κάποια στιγμή σε κάποια συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής των Κοινωνικών Υποθέσεων- έτσι νομίζω και σε κάποιες ορεινές περιοχές της πατρίδας μας πρέπει να ληφθεί μέριμνα και υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Η λύση θεωρώ ότι είναι, που τη συζήτησα και με τον πρόεδρο της Κοινότητας και με τους κατοίκους της περιοχής, να προκηρυχτούν -για μένα- δύο θέσεις ιατρών γενικής ιατρικής οι οποίοι θα εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας του Τσοτυλίου, ο ένας απ’ αυτούς οπωσδήποτε, θα διαμένει ανά πάσα στιγμή εκεί στην περιοχή. Αυτό είναι αναβάθμιση, είναι υγεία του 21ου αιώνα, εντάξει η πρωτοβάθμια περίθαλψη, εντάξει η έρευνα, αλλά εκεί που λέμε πρόληψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη έτσι θα δείξουμε εμπράκτως, μπορεί να περνάμε εποχές οικονομικής κρίσης, αλλά όπως είπατε και εσείς και λένε και οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, για τους τομείς υγεία, παιδεία και ασφάλεια θα υπάρχει μέριμνα από την Κυβέρνηση, γιατί πρέπει να φροντίσουμε αυτούς τους ανθρώπους.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Έχετε το λόγο για τρία λεπτά, κυρία Υπουργέ, να δευτερολογήσετε.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς είναι αλήθεια ότι εδώ έχουμε αυτή την ιδιάζουσα κατάσταση που και εσείς περιγράψατε. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς βλέπουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σαν μία ενότητα και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για την ίδια υγειονομική περιφέρεια.
Μόλις τώρα, αυτή την εβδομάδα αναλαμβάνει ο νέος διοικητής της περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και εγώ ανέφερα προηγούμενα, ότι θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα του θέσουμε να το δει μέσα στη συνολική χωροταξία και δυνατότητα αναβάθμισης τέτοιων περιπτώσεων γιατί όπως είναι αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη, επειδή είναι η πρόβλεψη για μονοθέσιο, δεν μπορεί να προκηρυχθούν οι θέσεις. Γι’ αυτό το προηγούμενο στάδιο είναι η προϋπόθεση να μελετηθεί, να υπάρξει δυνατότητα να αναβαθμιστεί, προκειμένου μετά να προχωρήσουμε σε αυτό που και εσείς είπατε.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι θα είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα θέσουμε προκειμένου να εξεταστεί, όπως επίσης και να σας διαβεβαιώσω, ότι με βάση αυτά τα στοιχεία που μας έδωσαν, από τα μέσα Μαρτίου θα υπάρχει και η μόνιμη παρουσία πια του γιατρού υπαίθρου προκειμένου τουλάχιστον, τώρα που και εσείς είπατε ότι από τον Απρίλιο αρχίζει και η μεγαλύτερη κίνηση στην περιοχή, να είσαστε σίγουρα καλυμμένοι ότι θα υπάρχει η παρουσία του γιατρού.
Αυτό ανεξάρτητα από τη συνολική προσπάθεια που θα κάνουμε για να δούμε πώς θα μπορέσουμε και με τι χρονοδιάγραμμα, να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και την ευρύτερη περιοχή που και εσείς αναφέρατε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Επειδή σήμερα έχει την τιμητική του το Υπουργείο Υγείας θα περάσουμε σε μία ακόμη ερώτηση.
Σειρά έχει η με αριθμό 1351/20-11-2009 Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αποστόλου Νάνου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό στο <<Αχιλλοπούλειο>> Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Τα προβλήματα που προκύπτουν από την τεράστια έλλειψη προσωπικού στο Αχιλλοπούλειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, ιδιαίτερα από τα λαϊκά στρώματα, όσο και στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Οι ελλείψεις αυτές εξαναγκάζουν αρκετούς ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα πληρώνοντας τεράστια ποσά ή να αναγκάζονται να μπαίνουν σε μακροχρόνιες λίστες παραμονής.
Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που με την πολιτική τους, στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.
Συνολικά οι οργανικές κενές θέσεις ανέρχονται στις 590, με συνέπεια να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, δεκάδες απλήρωτες υπερωρίες και οι κλινικές να λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας με προσωπικό ασφαλείας. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, εκτός από τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, στο Αχιλλοπούλειο σήμερα δουλεύουν 77 εργαζόμενοι με οκτάμηνες συμβάσεις που λήγουν στα μέσα Δεκέμβρη του 2009 –η ερώτηση βέβαια είναι από τις 20-11-2009, άρα έχουν λήξει- και 52 εργαζόμενοι με stage που λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις τους μέχρι τον Ιούνη του 2010.
Την ίδια στιγμή καθυστερεί η εκταμίευση του υπόλοιπου της πίστωσης του 10% των αναγκών με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι αμοιβές υπερωριακής εργασίας των υπαλλήλων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Επίσης σήμερα οφείλονται στους γιατρούς οι εφημερίες και στους εργαζόμενους υπερωρίες, νυχτερινά εξαιρέσιμα από τον Ιούνη του 2009. Επιπλέον οι προμηθευτές του Νοσοκομείου που είναι απλήρωτοι, πιέζουν και εκβιάζουν προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το νοσοκομείο με κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
1.Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή stage και να μονιμοποιηθούν άμεσα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μπορέσει να αναπτυχθεί το νοσοκομείο και να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους.
2.Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το νοσοκομείο για να καταβληθούν οι εφημερίες, οι δεδουλευμένες υπερωρίες νυχτερινά και εξαιρέσιμα και για την κάλυψη συνολικά των λειτουργικών του αναγκών. Να απαγορευτεί να πληρώνουν οι ασθενείς για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.>>
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Τα προβλήματα του Νοσοκομείου του Βόλου, όπως τα παρουσιάζει ο αγαπητός συνάδελφος, είναι νομίζω απλώς σε μικρογραφία τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνολικά. Ενός συστήματος υγείας που τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς, είχε να αντιμετωπίσει τη συνειδητή υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υπερχρέωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη των νοσοκομείων διαπιστωμένα από το 2005 μέχρι το 2009 έφθασαν στα 6,2 δις ευρώ και ξέρετε ότι, παρά την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία πραγματικά δίνουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε αυτά τα χρέη -ήδη το 1,2 δις έχει αποπληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου- όπως επίσης ότι παρά αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουν υπογραφεί και έχουν προωθηθεί όλες οι αποφάσεις για τις υπερωρίες και τις εφημερίες μέχρι και το Νοέμβριο. Από εκεί και πέρα για τον Ιανουάριο καθώς και για το Δεκέμβριο, που ξέρετε ότι γίνεται η λογιστική μεταφορά στην επόμενη χρονιά, είναι σε στάδιο τώρα εκτέλεσης προκειμένου να καλυφθούν και αυτά τα δεδουλευμένα όσον αφορά τις εφημερίες και τις υπερωρίες.

(FT)



(1XS)
Τώρα, σε σχέση με τη στελέχωση του νοσοκομείου η αλήθεια είναι ότι υπήρχε αυτή η ιδιαιτερότητα που αφορά τις 77 αυτές θέσεις, που και εσείς θέσατε. Και γι’ αυτό το λόγο, προκειμένου να μην υπάρχει κενό, περιμένανε να πάρει ΦΕΚ, να δημοσιευθεί ο νέος νόμος για τις προσλήψεις του ΑΣΕΠ -όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, που πήρε ΦΕΚ στις 28 Δεκεμβρίου- και αμέσως μετά, για την ακρίβεια 8 Ιανουαρίου, υπογράψαμε από την πλευρά μας την προκήρυξη προσωπικού 77 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ, η οποία εγκρίθηκε και είναι τώρα σε τελικό στάδιο -έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών- υπογραφής από το Υπουργείο Οικονομικών. Ακριβώς για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη.
Πέραν αυτού, στις 18 Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς προσελήφθησαν 6 θέσεις νοσηλευτριών επικουρικό προσωπικό για να μπορέσουν να συμβάλλουν στις ανάγκες του νοσοκομείου. Όσον αφορά, επίσης, τη μεγάλη προκήρυξη του νοσηλευτικού προσωπικού, που βγήκε στις 29 Δεκεμβρίου για 3.103 θέσεις, υπάρχει πρόβλεψη για 13 θέσεις νοσηλευτών για το Νοσοκομείο του Βόλου. Επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπάρχει και η αντίστοιχη πρόβλεψη για τις ανάγκες του Νοσοκομείου για μόνιμες θέσεις, στη μεγάλη προκήρυξη νέων θέσεων νοσηλευτών που ετοιμάζουμε τώρα για το 2010 στο σύνολο των 3.000.
Τέλος, όσον αφορά τους γιατρούς να σας πω ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε έχουν ήδη προκηρυχθεί 25 θέσεις όσον αφορά το Νοσοκομείο, 2 θέσεις όσον αφορά την ψυχική υγεία και 11 θέσεις για τα Κέντρα Υγείας –τώρα μιλάω ευρύτερα για το χώρο της Μαγνησίας- όπως, επίσης, θα προβλεφθούν και 8 θέσεις ειδικευμένων γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με βάση την προκήρυξη που θα βγάλουμε εντός του χρόνου για τις νέες θέσεις -που μας έδωσε την άδεια και η Βουλή- και με βάση και τη συμφωνία της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την ΟΙΝΓΕ.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Βουλευτής Μαγνησίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Απόστολος Νάνος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν δεν περνάει μέρα στη Μαγνησία που στις τοπικές εφημερίδες να μην ασχολούνται με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της υγείας είτε αυτό λέγεται Κέντρο Υγείας Σκοπέλου με την έλλειψη παιδιάτρου εδώ και τρία χρόνια, είτε με την έλλειψη ασθενοφόρων, είτε με την έλλειψη νεφρολόγων, είτε με την έλλειψη αναισθησιολόγων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι χειρουργικές κλινικές και να μπαίνουν στις λίστες αναμονής, είτε με την έλλειψη διαφόρων ειδικοτήτων, είτε με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν μπορεί από τις 590 αναγκαίες θέσεις, οι οποίες υπάρχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό, να προσληφθούν 77, δηλαδή κάπου 60-70-80 άτομα και να μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες που έχει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.
Οι ευθύνες όλης αυτής της κατάστασης η οποία υπάρχει είναι διαχρονικές, δεν είναι σημερινές μόνο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή της Νέας Δημοκρατίας προηγούμενα. Πρέπει να καταλάβουμε, όμως, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να λειτουργούν στα όρια της επικινδυνότητας οι κλινικές και δεν μπορεί συνέχεια να υπάρχει αυτή η εντατικοποίηση στους εργαζόμενους.
Ο Προϋπολογισμός του 2010 δεν θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει λύση, έστω και για το 2010. Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, χρειάζεται αναγκαία αλλαγή πολιτικής, που κατά την εκτίμησή μας δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε αυτήν την αλλαγή πολιτικής.
Επιπλέον, θα ήθελα να προσθέσω -πέρα από τη χρηματοδότηση των υπερωριών και όλα αυτά- ότι στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου η Β΄ παθολογική κλινική βρίσκεται σε τριτοκοσμική κατάσταση. Έχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης 500.000 για να μπορέσει να αποκατασταθεί η παλιά μαιευτική κλινική, για να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΟΣ» και να εξελιχθεί το Νοσοκομείο του Βόλου όπως πρέπει να είναι, δηλαδή με τις κλίνες τις απαραίτητες που έχει ανάγκη σαν Νομός Μαγνησίας.
Και με αυτήν την έννοια πρέπει άμεσα το Υπουργείο σας μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτήσει και να δώσει λύση στα τεράστια προβλήματα της υγείας που υπάρχουν στο νομό μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για τρία λεπτά, για να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω ότι είναι φανερό -και από το πλήθος των ερωτήσεων που έρχονται από τους συναδέλφους, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για τα θέματα της υγείας- πόσο η υγεία είναι στην καρδιά πραγματικά των προβλημάτων, αλλά και των αναγκών. Υπάρχει απόλυτη κατανόηση σε αυτήν τη διαπίστωση με την έννοια ότι έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο κυριολεκτικά το βρήκαμε να είναι στο κόκκινο, υπερχρεωμένο.
Σαφώς αγαπητέ συνάδελφε, υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα και θα συμφωνήσω σε αυτό γιατί δεν θέλω να κάνω μικροκομματική πολιτική αυτήν τη στιγμή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει και εσείς να συμφωνήσετε και να αναγνωρίσετε ότι όταν βρίσκεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας με χρέη στα 6,2 δισεκατομμύρια -τα οποία διαπιστωμένα έχουν γίνει από την τελευταία ρύθμιση χρεών που έγινε το 2005, δηλαδή από το 2005 μέχρι το 2009- μέσα σε αυτήν την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορείς φυσικά διά μαγείας να λύσεις όλα αυτά τα ζητήματα.
Και εδώ πρέπει να αναγνωρίσετε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από αυτό το έδρανο της Βουλής, είπε από την πρώτη μέρα και το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, ότι ακόμα και σε αυτήν την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για μας η υγεία είναι προτεραιότητα. Θα μου πείτε μπορείτε με αυτές τις έστω περιορισμένες προσλήψεις που προχωράτε, οι οποίες βέβαια είναι σημαντικές, γιατί όταν έχουμε ήδη ανακοινώσει 3.103 ότι προκηρύχθηκαν και προχωράμε παρά τη δυσκολία σε άλλες 3.000 θέσεις νοσηλευτών, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, την ώρα που βλέπετε τι αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα.
Θα ομολογήσω ότι είναι βήματα σε θετική κατεύθυνση, που φυσικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ριζικά όλα τα προβλήματα. Δεν έρχομαι εδώ για να πανηγυρίσω, δεν μπορώ να πανηγυρίσω όταν αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Αλλά από την άλλη γίνονται βήματα, γίνονται βήματα όταν με το ΑΣΕΠ μπορέσαμε και ήδη προσλάβαμε μέσα σε ένα μήνα το Δεκέμβριο 211 νοσηλευτές, όταν τώρα πήρε πάλι ΦΕΚ πάλι με το ΑΣΕΠ άλλους 242 νοσηλευτές, όταν προχωράμε τις 1.000 νέες προσλήψεις γιατρών και όταν ήδη έχουμε βγάλει μία μεγάλη προκήρυξη νοσηλευτών και ετοιμάζεται και η άλλη.
Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι η βούληση υπάρχει και προσπαθούμε βέβαια στην κατανομή να είμαστε και δίκαιοι στις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτό που θέλω εγώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι αυτή η απόφαση για τους 77 που ήδη έχει υπογραφεί, πραγματικά θα κοιτάξουμε να επιταχυνθεί η τελική υπογραφή και από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου γρήγορα να καλύψουν –γιατί είναι μία υπαρκτή ανάγκη που έχει το νοσοκομείο του Βόλου- και από εκεί και πέρα σαφώς να επιταχύνουμε και τα υπόλοιπα στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις μεγάλες ανάγκες που και εσείς προηγούμενα θέσατε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα τώρα στη με αριθμό 922/11.11.2009 ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε πολυκατοικία επί της οδού Μενάνδρου στην Αθήνα.
Η ερώτηση του κ. Γεωργιάδη, την οποία συνυπογράφει με τον κ. Αθανάσιο Πλεύρη, ο οποίος είναι και ο αρχικός συντάκτης, αλλά έχετε δεινό υπερασπιστή της ερωτήσεως, έχει ως εξής:
«Αναφορικά με τη δραματική κατάσταση στην οδό Μενάνδρου, έχουμε επανέλθει με πολλές ερωτήσεις, χωρίς, δυστυχώς, καμία ουσιαστική αλλαγή της εκεί κατάστασης. Η τελευταία μας ερώτηση αφορούσε «εστιατόριο» αλλοδαπών, το οποίο λειτουργεί στον 5ο όροφο επί της οδού Μενάνδρου αριθμό 15-17. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, το λεγόμενο «εστιατόριο» αλλοδαπών συνεχίζει να λειτουργεί, οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και προφανώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες. Τονίζουμε ότι στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, μετά τις 12.00 το μεσημέρι γίνεται ένας συνωστισμός αλλοδαπών μικροπωλητών, περίπου 40 άτομα σε διαμερίσματα 30 τετραγωνικών μέτρων. Πέρα από αυτές τις άθλιες συνθήκες, μεταξύ 07.00-08.00 π.μ. στη γύρω περιοχή οι έμποροι ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι πουλώντας και διακινώντας ναρκωτικές ουσίες, σπέρνοντας ουσιαστικά το θάνατο.

(SS)

(1FT)
Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Α) Προτίθενται οι Υπηρεσίες Σας να ελέγξουν τη νομιμότητα και τις συνθήκες υγιεινής του εν λόγω «εστιατορίου» επί της οδού Μενάνδρου 15-17;
Β) Έχετε ή σκοπεύετε να κάνετε έλεγχο (άδεια παραμονής, έλεγχος διαβατηρίων, αριθμός λαθρομεταναστών και μεταναστών, έλεγχος μολυσματικών ασθενειών) για το μεγάλο αριθμό ατόμων που μπορεί να διαμένει σε διαμερίσματα επί της Οδού Μενάνδρου 15-17;
Γ) Θα κινηθούν όλες οι αρμόδιες αρχές, ώστε συνεργεία καθαρισμού και απολύμανσης να επισκεφθούν την πολυκατοικία επί της Οδού Μενάνδρου 15-17 και με εισαγγελική παραγγελία, αν δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες ή αν δεν συμφωνούν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους;
Δ) Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε και με ποιους τρόπους το εμπόριο ναρκωτικών που ανθεί στην οδό Μενάνδρου, και όχι μόνο, με σκοπό την προστασία των πολιτών της εν γένει περιοχής;
Ε) Τι σκοπεύετε να πράξετε για την προστασία των πολιτών και ιδίως των επαγγελματιών και ξενοδόχων της περιοχής ή θα τους αφήσετε ομήρους της παρανομίας;»
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω δυο παρατηρήσεις γενικές και μετά να μπω πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα.
Η πρώτη παρατήρηση είναι να υπενθυμίσω ότι ο Υπουργός, ο συνάδελφος κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε μια σύσκεψη πριν τα Χριστούγεννα συνολικά για τα ζητήματα που αφορούν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην οποία συμμετείχε και το δικό μας Υπουργείο, είχε πάει η Υφυπουργός η κυρία Γεννηματά, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή κοινή προσέγγιση και ο συντονισμός. Και ήταν, όπως γνωρίζετε και εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, εκεί ήταν και ο Δήμαρχος Αθηναίων. Θέλω με αυτό να πω ότι υπάρχει πραγματικά η ενασχόληση και το ενδιαφέρον γύρω από τα ζητήματα που ο αγαπητός συνάδελφος θέτει.
Το δεύτερο να πω –κάτι που και εσείς το γνωρίζετε- ότι από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, φυσικά, τίθενται οι κανόνες, βάζουμε τις αρχές, στέλνουμε τις αντίστοιχες εγκυκλίους. Από ’κει και πέρα ο επιτόπου έλεγχος γίνεται από τις Διευθύνσεις Υγείας στις κάθε Νομαρχίες, η οποία με βάση αυτές τις γενικές αρχές κάνει και τους συγκεκριμένους ελέγχους.
Τώρα, όσον αφορά την πληροφόρηση που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σχέση με το κτήριο της Οδού Μενάνδρου 15-17. Κατ’ αρχήν, η ενημέρωσή μας είναι ότι την περασμένη άνοιξη και για την ακρίβεια, τον περασμένο Απρίλιο είχε υπάρξει ένας έλεγχος ο οποίος είχε γίνει στο κτήριο αυτό. Είχαν διαπιστωθεί όντως ότι υπήρχαν παραβάσεις και γι’ αυτό στις 24 Απριλίου υπήρχε και η εισαγγελική παραγγελία, προκειμένου να υπάρξουν εργασίας καθαρισμού και απολύμανσης του κτηρίου.
Επίσης, ένα πιο πρόσφατο στοιχείο που έχουμε από τις υπηρεσίες είναι ότι υπήρξε έλεγχος που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που και εσείς αναφερθήκατε και επειδή όντως υπήρξε απασχόληση υπαλλήλου που δεν είχε βιβλιάριο υγείας, υπήρξε στη συνέχεια και μήνυση σε σχέση με αυτό το ζήτημα.
Αυτά όσον αφορά την ενημέρωση που έχουμε γι’ αυτήν την περίπτωση που αναφέρετε και από εκεί και πέρα η Νομαρχία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες συνεχίζει τους συγκεκριμένους ελέγχους.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Σπυρίδων Γεωργιάδης.
Έχετε το λόγο για τρία λεπτά, κύριε συνάδελφε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, καλή Σαρακοστή. Θέλω να εξάρω το γεγονός ότι απαντάτε σε πάρα πολλές ερωτήσεις εδώ και μάλιστα η ίδια και δεν στέλνετε την Υφυπουργό σας να απαντήσει, όπως κάνουν άλλοι συνάδελφοί σας.
Ξέρετε, ζούμε σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η εικόνα της πατρίδας μας ανά την υφήλιο είναι ολοένα και χειρότερη. Προ ολίγου τύπωσα από το διαδίκτυο, από μια μεγάλη γερμανική εφημερίδα, την εικόνα της ελληνικής σημαίας καμμένης γιατί θέλουν να δείξουν οι Γερμανοί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή την άσχημη κατάσταση εάν εμείς, όλο το πολιτικό προσωπικό, αρχίζουμε να λύνουμε ένα-ένα τα προβλήματα.
Ξέρετε, κυρία Υπουργέ, μου λένε συνεχώς συμπολίτες: «Μα, κάνετε τίποτα στη Βουλή; Μπορεί να γίνει τίποτα μέσα από τη Βουλή;» Και θέλω σήμερα εσείς να μας δώσετε μια ελπίδα επί του συγκεκριμένου που θα ρωτήσω ότι κάτι μπορεί να γίνει. Και τελικώς, το να ερχόμαστε εδώ δεν είναι μάταιο. Γιατί το λέω αυτό;
Ξεκινάει η ιστορία που σας ρωτάμε με ερώτηση που καταθέσαμε με το συνάδελφο μου κ. Πλεύρη στην προηγούμενη Κυβέρνηση, την 1.4.2009. Έχουμε καταγγελία από τους κατοίκους και κάνουμε ερώτηση για να κινητοποιήσουμε τον κρατικό μηχανισμό. Απαντάει το Υπουργείο σας –δεν ήσασταν εσείς, ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση- όπου στην απάντηση που μας επισυνάπτει από τη Νομαρχία, διαβάζω την απάντηση που έστειλε το Υπουργείο σας, ο προκάτοχός σας. Λέει: «Πράγματι, ευσταθούν οι καταγγελίες στον 5ο όροφο του κτηρίου λειτουργεί τις μεσημεριανές ώρες εστιατόριο χωρίς άδεια, στον 7ο όροφο Νιγηριανή Εκκλησία χωρίς άδεια, στους ακάλυπτους χώρους υπέρχουν συσσωρευμένα απορρίμματα, τα κοινά αποχωρητήρια ανά όροφο έχουν μη αποδεκτές υγειονομικές συνθήκες» και λέει τότε τον Απρίλιο του ’09 «Επισημαίνουμε ότι η διενέργεια αυτοψίας ήταν ιδιαίτερα δυσχερής λόγω των ιδιόμορφων καταστάσεων, αθρόας παρουσίας αλλοδαπών μεταναστών στο κτήριο, με τα παρελκόμενα προβλήματα.» Καταλήγει στις 24 Απριλίου του 2009 η Νομαρχία «Όσον αφορά το ερώτημα για το εστιατόριο, διευκρινίζουμε ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου συνεννόηση η αυτοψία μας με συνοδεία αστυνομικών οργάνων και κατά τις ώρες λειτουργίας αυτού».
Αφού, λοιπόν, μας απαντάτε ως Υπουργείο τότε ότι πρέπει να επανέρθετε σε έλεγχο με τη συνοδεία αστυνομικών οργάνων, ερχόμαστε με το συνάδελφό μου τον κ. Πλεύρη, αλλάζει πια η Κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2009 και ρωτάμε ένα απλό πράγμα: Αυτό που μας απαντούσατε τον Απρίλιο, ότι δηλαδή ζητάτε να γίνει εκ νέου έλεγχος -λέμε το Υπουργείο Υγείας τώρα- με συνοδεία αστυνομικών οργάνων και πράγματι εκεί υπάρχει παράνομο εστιατόριο που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων που μένουν μέσα. Αύριο μπορεί να πάρει μια φωτιά. Θα καούν αυτοί σαν τα ποντίκια. Αυτό θέλουμε να δούμε; Και ερωτάμε, λοιπόν, να μας πείτε: «Ναι, προχωρήσαμε σε αυτό που σας λέγαμε πριν από έξι μήνες, όχι δεν προχωρήσαμε».
Μάλιστα, έχουμε καταθέσει άλλες δυο ερωτήσεις και προς εσάς και προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πάλι γι’ αυτό το θέμα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εδώ κλείνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε. Έρχεστε, λοιπόν, μετά από σχεδόν ένα χρόνο και μας απαντάτε ξανά –θα μου επιτρέψετε, κυρία Υπουργέ- με αυτό που μας είπατε πέρυσι τον Απρίλιο. Μα, εμείς δεν ρωτάμε αυτό. Εμείς ρωτάμε: «Μετά απ’ αυτό που μας απάντησε το Υπουργείο σας πέρυσι τον Απρίλιο, προχώρησε το Υπουργείο;Έδειξε ενδιαφέρον για ότι εκεί πλέον διαπίστωσε και το ίδιο ότι είναι αληθινή η καταγγελία, ότι υπάρχει παράνομο εστιατόριο, ότι κινδυνεύουν άνθρωποι να πεθάνουν, ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία; Ή το Υπουργείο σας έχει παραμείνει κοιμώμενο και περιμένει πότε και αν κάποιος θα δεήσει να κάνει κάτι; Αυτή είναι η ερώτηση και θα ήμουν πολύ ευτυχής και κλείνω αμέσως, εάν απλώς μου πείτε, δεν έχει γίνει ακόμα αλλά δεσμεύομαι ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Γιατί αν δούμε στις ειδήσεις να πιάνει –ξύλο να χτυπήσω- μια φωτιά εκεί, που έχουν γίνει σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα σε χώρους που συνωστίζεται τόσος κόσμος χωρίς να έχει τις κατάλληλες συνθήκες ο χώρος, τι θα πούμε; Οτι κλείσαμε όλοι τα μάτια επειδή ήταν μετανάστες; Ή τι θα πούμε ότι κλείσαμε όλοι τα μάτια, για να μη μας λένε ρατσιστές;
Εμείς θέλουμε μια απάντηση. Θα λύσετε το πρόβλημα; Θα δράσει το κράτος; Ή αδίκως ερχόμαστε εδώ;
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από το ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο να δευτερολογήσετε για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μπορεί να υπάρχει συνέχεια του κράτους αλλά είναι μια άλλη κυβέρνηση. Άρα, εγώ δεν είμαι εδώ για να απολογηθώ φυσικά για την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε για να είμαστε σαφείς.
Από κει και πέρα, συγκεκριμένα γι’ αυτά που θέσατε, η ενημέρωση που έχω είναι ότι έγινε έλεγχος το Νοέμβριο. Έγινε έλεγχος συγκεκριμένος στις 4 Νοεμβρίου και όπως σας είπα, διαπιστώθηκαν παρανομίες και υπήρξε στη συνέχεια και μήνυση. Άρα, ο έλεγχος έχει γίνει το Νοέμβριο. Επίσης, να σας διαβεβαιώσω ότι φυσικά και αυτή είναι και η συνολική μας οδηγία, όχι μόνο γι’ αυτό το θέμα, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, ότι οδηγίες προς τις νομαρχίες, άρα και για το συγκεκριμένο, είναι να συνεχίσουν τους ελέγχους που όπως και εσείς είπατε, είναι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το νόμο. Άρα, λοιπόν, και γι’ αυτό το θέμα οι οδηγίες μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών είναι φυσικά να συνεχίσουν, να μην αρκεστούν στον έλεγχο που έγινε το Νοέμβριο, αλλά να συνεχίσουν να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι.
Ευχαριστώ πολύ.

(BA)

(1SS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Πέμπτη είναι η με αριθμό 735/6-11-2009 ερώτηση του Ζ΄ Αντιπρόεδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η εφαρμογή του ν. 3730/2008 για το κάπνισμα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:
«Μετά από αρκετούς μήνες εφαρμογής του ν. 3730/08 κατά του καπνίσματος έχουν καταστεί προφανή τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Ο κρατικός μηχανισμός έχει αποδειχτεί απολύτως ανέτοιμος, αφού έως και σήμερα εκκρεμεί η έκδοση των εγκυκλίων που θα προσδιόριζαν τις προδιαγραφές των τεχνικών στοιχείων με αποτέλεσμα οι Δήμοι να αδυνατούν να χορηγήσουν τις άδειες που προβλέπει ο Νόμος.
Η χειμερινή περίοδος στις κλειστές αίθουσες ψυχαγωγίας και στα κέντρα διασκέδασης ξεκινά» - βεβαίως η ερώτηση του κυρίου Αντιπροέδρου είναι από τις 6 Νοεμβρίου του 2009 και ήδη ο χειμώνας παρήλθε, εισερχόμαστε στην άνοιξη εντός ολίγου- «και ουδεμία μέριμνα για την επιβολή του Νόμου έχει ληφθεί. «Εξανεμίζεται λόγω των άτολμων πολιτικών που υιοθετήθηκαν και της έλλειψης πολιτικής βούλησης, όλη η καλή διάθεση που έδειξαν οι πολίτες από την πρώτη στιγμή.
Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μία αλλαγή που αφορά τη συμπεριφορά και τις συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να ελεγχθεί σε όλη τη χώρα από μερικές δεκάδες επόπτες δημόσιας υγείας;
Ο διαχωρισμός των καταστημάτων σε κατηγορίες και οι ανεφάρμοστες τεχνικές λύσεις που προβλέπει ο Νόμος οδηγούν στην απόλυτη αποτυχία των μέτρων που εξαγγέλθηκαν με τόσες τυμπανοκρουσίες, συνηθίζοντας –για άλλη μία φορά- τους πολίτες στην ιδέα ότι στην Ελλάδα οι Νόμοι δεν εφαρμόζονται.
Η εκστρατεία κατά της μάστιγας του καπνίσματος έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις διεθνώς με εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και στη μείωση των καπνιστών και στη μείωση των τραγικών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία των πολιτών. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα συνδέονται με την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους (π.χ. Ιταλία)» -θα προσέθετα και άλλες χώρες, όπως Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδάς κ.ο.κ.
«Αντιθέτως, όπου αναζητήθηκαν ενδιάμεσες λύσεις –όπως στη χώρα μας- τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και μην ανιχνεύσιμα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να αναθεωρήσουν τη Νομοθεσία στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής απαγόρευσης του καπνίσματος;
Με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί επαρκής ελεγκτικός μηχανισμός;
Με ποιες πρωτοβουλίες θα αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα που έχουν καταστήσει ανενεργή τη Νομοθεσία;».
Κυρία Υπουργέ, όπως καταλαβαίνετε, και ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος συμμετέχει και συμπαρίσταται και πιστεύω αρκετοί, αν όχι όλοι, οι συνάδελφοι καπνιστές και μη, αναμένοντες αγωνιωδώς να δούμε πώς προτίθεστε να αναθεωρήσετε τα κενά, τις ανεπάρκειες του προηγούμενου Νόμου, ώστε επιτέλους η χώρα μας να απαντήσει σ' αυτό το σύγχρονο αίτημα για τη μάστιγα του καπνίσματος.
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η ερώτηση του Αντιπροέδρου, του αγαπητού συναδέλφου κ. Λεβέντη, συνεχίζει και έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα και ας έχει κατατεθεί εδώ και δύο μήνες.
Κατ’ αρχάς, όπως και εσείς αναγνωρίζετε με το κείμενο της ερώτησης, η αλήθεια είναι ότι εξαρχής ο Νόμος, όπως ήρθε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε πάρα πολλές αντιφάσεις, είχε διάφορες δυσκολίες στην εφαρμογή, όπως επίσης δεν είχαν προβλεφθεί να υπάρχουν τα αποτελεσματικά εκείνα Σώματα που θα μπορούσαν να ελέγξουν και να επιβάλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα. Δηλαδή, στην ουσία επιστρατεύτηκε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, που, όπως ξέρετε πολύ καλά, δεν είναι επαρκές στον αριθμό για να κάνει αυτή τη λειτουργία, γιατί έχει πάρα πολλά άλλα ζητήματα να ρυθμίσει και γιατί έχει το γενικό έλεγχο και την εποπτεία στο χώρο της υγείας για διάφορα θέματα. Επίσης, δεν είχαν προβλεφθεί τα αντίστοιχα πρόστιμα, οι ποινές του πώς θα μπορούσαν να επιβληθούν.
Πού βρισκόμαστε τώρα: Είμαι στη θέση να σας πω δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, έχει γίνει η αναγκαία διατομεακή συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή, τον έλεγχο και την επιβολή των συγκεκριμένων ποινών. Έχει γίνει η επεξεργασία μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης -βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο- προκειμένου να υπογραφεί. Επίσης, επειδή, ούτως ή άλλως, έπρεπε να αξιολογηθεί αυτή η πρώτη φάση -και νομίζω είναι κοινή η διαπίστωση πως υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και ελλείψεις από την εφαρμογή του νόμου- θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα και μία συνάντηση θεσμικού διαλόγου με όλους τους φορείς, οι οποίοι είναι ενδιαφερόμενοι με την ευρεία έννοια. Αμέσως μετά, αγαπητέ συνάδελφε, θα είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις –θα τις κάνουμε και στη Βουλή- για το πώς θα μπορέσουμε να επιβάλλουμε τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο, αλλά και για το πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, όσον αφορά συνολικά το θεσμικό ζήτημα, στην κατεύθυνση πάντα σταθεροί για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς τη μάστιγα του καπνίσματος και να εξασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Βουλευτής Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Λεβέντης, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν, κυρία Υπουργέ, σήμερα βλέπω ότι από τις επτά ερωτήσεις, οι έξι αφορούν το Υπουργείο σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει απαντήσει εγκαίρως το Υπουργείο κι εδώ πρέπει να ψάξετε τι συμβαίνει. Και σ' αυτό περιλαμβάνεται και η δική μου ερώτηση από 6 Νοεμβρίου του 2009, τρεις μήνες και, και δεν έχουμε πάρει απάντηση. Βέβαια, το Υπουργείο Εσωτερικών, που επίσης ρωτούσαμε, είπε «εμείς είμαστε αναρμόδιοι και αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο», που και αυτό έχει ευθύνες γιατί υπάρχουν Νομαρχίες, Δήμοι υπό την εποπτεία του και θα έπρεπε και εδώ να έχουν ληφθεί μέτρα. Και σ' αυτό το διάστημα, κυρία Υπουργέ, μακάρι να είχαν βελτιωθεί τα πράγματα.
Βέβαια, άκουσα κάποια μέτρα, τα οποία έχουν δρομολογηθεί, δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν. Μέσα σ' αυτό το διάστημα, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε ανακοινώσεις ότι εξακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο χάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το κάπνισμα. Απ’ αυτούς οι Έλληνες έχουν τη μερίδα του λέοντος, γιατί είμαστε οι πιο θεριακλήδες μαζί με τους αδερφούς Κυπρίους. Και εδώ μάλιστα οι γυναίκες συναγωνίζονται επαξίως, ισοτίμως και ισοδυνάμως τους άνδρες. Και το βλέπουμε και μέσα στη Βουλή και στους πέριξ χώρους και σε όλη την Επικράτεια. Και βέβαια, ισοτίμως, επίσης, συναγωνίζονται πια και στον καρκίνο του πνεύμονα. Και επειδή υπάρχουν άνθρωποι που λένε –είχα μια αντιπαράθεση με τους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες και τις κυρίες δημοσιογράφους- «πού και πώς αποδεικνύεται ότι το κάπνισμα είναι αυτό...; Εσείς που είστε από την Ελευσίνα δεν βλάπτουν τα καυσαέρια»; Ασφαλώς και βλάπτουν. Η ρύπανση του αέρα κατά κύριο λόγο προκαλεί και αυτή καρκίνο του πνεύμονα και άλλες παθήσεις, αλλά το 90% του καρκίνου του πνεύμονα προέρχεται απ’ αυτούς που καπνίζουν. Αυτό είναι το τραγικό. Δεν είχαμε πριν από πενήντα, εξήντα χρόνια γυναίκες με καρκίνο του πνεύμονα. Τώρα είναι πάνω από 40% και έχει μία αλματώδη πορεία η καμπύλη προς τα πάνω. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.
Και κάτι άλλο δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κυρία Υπουργέ, που επίσης πρέπει να μας ανησυχήσει. Απεδείχθη τώρα ότι τα νεογνά που πεθαίνουν αιφνίδια –και έχουμε πολλά τέτοια παιδιά, υγιή κατά τα άλλα- έχουν γεννηθεί κατά κύριο λόγο από μητέρες καπνίστριες στη συντριπτική πλειοψηφία.΄
Όλα τα άλλα –και δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο- είναι γνωστά. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε, κυρία Υπουργέ. Εμείς είχαμε επισημάνει αυτά τα στοιχεία, που τώρα διαπιστώνουν οι πάντες, και τα είχαμε πει στον κ. Αβραμόπουλο τότε. «Δεν μπορεί να λέτε, κύριε Αβραμόπουλε, ότι έχουμε 70 τετραγωνικά, τα χωρίζουμε στη μέση –κανένας δεν το χωρίζει- και από εδώ λέει «καπνιστές» και από εκεί «μη καπνιστές». Αν θέλετε, και στο κυλικείο της Βουλής από εδώ λέει «καπνιστές», από εκεί «μη καπνιστές». Και βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο η πόρτα μπορεί να εμποδίσει -γιατί η πόρτα είναι ορθάνοιχτη- την κυκλοφορία του καπνού.
Από εκεί και πέρα, εμείς περιμένουμε, όχι απλώς να παρθούν μέτρα, αλλά επίσης και να αλλάξει ο νόμος, γιατί δυστυχώς με αυτά τα ημίμετρα -και μέτρα κανονικά να είναι, στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται- είναι ό,τι πρέπει: τους προκαλούμε για να τα παραβιάσουν. Λοιπόν, πρέπει να παρθούν μέτρα.
(GM)


1BA
Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να ρωτήσω, κυρία Υπουργέ, σε αυτό το διάστημα υπήρξε κάποιος που τιμωρήθηκε γιατί παραβίασε αυτόν το νόμο; Επεβλήθη κάποια ποινή; Δεν νομίζω να συνέβη αυτό. Και αν πάτε σήμερα σε οποιοδήποτε εστιατόριο ή άλλο κέντρο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και πει κάποιος ότι θέλει να καπνίσει, θα του πουν «δεν πειράζει, δεν μας βλέπουν, εντάξει, μπορείτε να καπνίσετε μεταξύ μας». Αυτά λοιπόν είναι πράγματα που συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς τραγικά και χάνονται κάθε μέρα άνθρωποι!
Πριν τρεις ημέρες κηδεύτηκε προσφιλέστατο πρόσωπο συγγενής μου 62 χρονών, με τον οποίο είχαμε έντονες αντιπαραθέσεις γι’ αυτό το θέμα, γι’ αυτήν τη μάστιγα –ας την χαρακτηρίσω έτσι- και τη θεομηνία. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. «Οι καιροί ου μαίνεται», κυρία Υπουργέ! Είκοσι με είκοσι τρεις χιλιάδες άνθρωποι χάνονται κάθε μέρα και άλλοι πόσοι ταλαιπωρούνται. Κι εκτός των άλλων αυτό το θέμα έχει και οικονομικές επιπτώσεις, δηλαδή και το σύστημα υγείας θα μπορούσε να ανασάνει και να στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις, βεβαία όμως πρώτα μας ενδιαφέρει η ζωή των ανθρώπων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ΄αρχάς δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σε αυτήν την Αίθουσα που να μην συμφωνεί με τις γενικές διαπιστώσεις και με την αναγκαιότητα να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί και αποφασιστικοί σε αυτήν την κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο εσείς είστε και γιατρός και τα έχετε ζήσει όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι πραγματικά είναι θέμα δημόσιας υγείας να μπορέσουμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καπνίσματος.
Θέλω να βάλω τρεις παραμέτρους:
Η μία παράμετρος είναι η ενημέρωση. Η ενημέρωση είναι πάρα πολύ κρίσιμο θέμα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ειδικά στα σχολεία!
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ακριβώς!
Αναφέρατε προηγουμένως το ζήτημα για τα παιδιά που γεννιούνται και τι σχέση έχει το αν η μητέρα καπνίζει κατά την περίοδο της κύησης. Αυτό είναι ένα θέμα κατ’ εξοχήν ενημέρωσης. Το ζήτημα δεν είναι μόνο οι ποινές, δεν είναι μόνο η επιβολή, αλλά έχει να κάνει για το πώς πραγματικά ο κόσμος μπορεί να έχει την έγκυρη και σωστή ενημέρωση. Και φυσικά, όπως κι εσείς τώρα προσθέσατε και όσον αφορά στα σχολεία και ήδη και σε συνεργασία με τη συνάδελφο κυρία Άννα Διαμαντοπούλου μας απασχολεί το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε και μία μεγαλύτερη ενημέρωση από τα νεανικά, από τα παιδικά χρόνια.
Το δεύτερο που είναι εξίσου πολύ κρίσιμο είναι τα πρότυπα. Κι εδώ οφείλω να αναγνωρίσω –γιατί θέλω να είμαι δίκαιη- ότι όπως από τη μία λέμε ότι ο νόμος που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση στην ουσία είχε τεράστια προβλήματα, ήταν αντιφατικός και εν πολλοίς ανεφάρμοστος, από την άλλη όμως έγινε και κάτι θετικό και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ότι απαγορεύτηκε η υπαίθρια διαφήμιση και ισχύει από το Σεπτέμβριο πριν από τις εκλογές σε σχέση με το κάπνισμα. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε τα πρότυπα. Θυμάστε παλιά από τις ταινίες, από το πώς αναδεικνύονται από την τηλεόραση και πως η διαφήμιση παίζει ρόλο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ακόμα και οι Βουλευτές εμφανίζονται καπνίζοντες!
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Άρα, λοιπόν, θέλω να πω ότι και όσον αφορά στα πρότυπα έχει πολύ μεγάλη σημασία να συνεχίσουμε στο θέμα: «ενημέρωση-πρότυπα».
Κι ερχόμαστε στο τρίτο που είναι εξίσου σημαντικό. Εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στον τρόπο που έχει γίνει η θεσμοθέτηση, γι’ αυτό επεσήμανα προηγουμένως ότι είναι αυτήν τη στιγμή σε τελικό στάδιο για να παρουσιάσουμε την κοινή Υπουργική απόφαση γιατί δεν μπορεί από μόνο του το Υπουργείο Υγείας να επιβάλει τον αποτελεσματικό έλεγχο και τις ποινές οι οποίες προβλέπονται και φυσικά ταυτόχρονα μέσα από την αξιολόγηση και τον θεσμικό διάλογο που θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσουμε, πέραν της άμεσης εφαρμογής και της επιβολής των προστίμων, πώς μπορούμε ακόμα πιο αποφασιστικά να πάμε κι όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα, ότι την εξόχως πολιτική αλλά και εξόχως παιδαγωγική συζήτηση για την απαγόρευση του καπνίσματος παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής 51 μαθητές και μαθήτριες και 3 συνοδοί καθηγητές από το Α’ Τμήμα του 1ου Γενικού Λυκείου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Εισερχόμαστε στις Αναφορές και Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου:
Η πρώτη η με αριθμό 585/3-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ενεργοποίηση των προγραμμάτων αγροτικού εξηλεκτρισμού δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Δεύτερη ερώτηση είναι η με αριθμό 1274/19-11-2009 του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Ανδριανού προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) στο Νομό Αργολίδας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Ανδριανού σε περίληψη έχει ως εξής:
Το Κέντρο Εκπαίδευση Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) Αργολίδας είναι το μοναδικό Ν.Π.Δ.Δ. στο νομό που παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες Εργασιοθεραπείας, Ψυχολογικής Στήριξης, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, και Νοσηλευτικής σε πολίτες του νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα το Κέντρο χρηματοδοτείται με ετήσια κρατική επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τις 12 θέσεις μονίμων υπαλλήλων που προβλέπει το σχέδιο Οργανισμού υπηρετούν στο Κέντρο μόλις 4: ένας φυσιοθεραπευτής, ένας νοσηλευτής, μία εργοθεραπεύτρια και μία λογοθεραπεύτρια. Δεν υπάρχει μόνιμος διοικητικός υπάλληλος λογιστής ή υπάλληλοι λογιστηρίου. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Κέντρου εξυπηρετούνται από 20 απασχολούμενους μέσω stage και 10 εργαζόμενους με προγραμματικές συμβάσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2 υπηρεσιακά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς τα οδηγούν απασχολούμενοι μέσω stage. Μάλιστα, ήδη έχουν αποχωρήσει λόγω λήξης των συμβάσεών τους 4 απασχολούμενοι μέσω stage.
Η πρόσφατη πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για τα stage καθιστά τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου με τα σημερινά δεδομένα προβληματική έως αδύνατη, γεγονός που ανησυχεί τους συμπολίτες μου με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών στελέχωσης αυτής της κρίσιμης κοινωνικής δομής του νομού.»
Η αρμόδια Υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά έχει το λόγο για τρία λεπτά για να απαντήσει.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Ανδριανέ, πρέπει να ομολογήσω ότι τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης των Ατόμων με Αναπηρία αποτελούν πρωτοποριακές δομές πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑμεΑ.
Όμως, ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημάνω εδώ ότι με ιδιαίτερη έκπληξη έλαβα το ερώτημά σας, δεδομένου ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε για να προωθηθούν οι οργανισμοί των κέντρων που ήταν απαραίτητοι για να προχωρήσουν ούτε βεβαίως καμία ενέργεια έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να στελεχωθούν αυτά τα κέντρα με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Έτσι, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι σαράντα μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας κατατέθηκε η ερώτησή σας σε σχέση με το προσωπικό και τη λειτουργία του κέντρου αυτού στην Αργολίδα.
Θα ήθελα, λοιπόν, να καταθέσω στοιχεία για την πραγματικότητα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο κέντρο της Αργολίδας. Απασχολούνται πέντε μόνιμοι υπάλληλοι, δεκαπέντε υπάλληλοι με σύμβαση stage που η σύμβασή τους λήγει μέσα στο 2011, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα, τέσσερις υπάλληλοι απασχολούνται με σύμβαση με την ΣΤ’ ΒΥΠΕ η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και πέντε υπάλληλοι με σύμβαση με το Υπουργείου μας που η σύμβασή τους λήγει τον Οκτώβριο.
Θέλω πραγματικά να υπογραμμίσω εδώ το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α. Αργολίδας αν αθροίσετε αυτά τα νούμερα εργάζονται είκοσι εννέα άτομα ενώ ο οργανισμός που έχει προταθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο, τον σημερινό Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α. που έχουμε βρει εκεί προτείνει ότι πρέπει να λειτουργεί με επάρκεια έχοντας δώδεκα άτομα, δηλαδή πολύ λιγότερα από αυτά που σήμερα εργάζονται εκεί.
BS



01GM
Την ίδια ώρα σας ενημερώνω ότι, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, ο Οργανισμός του συγκεκριμένου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισής του δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε επιταχύνει όσο μπορούσαμε τις διαδικασίες που βρήκαμε σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, επειδή θεωρούμε πολύ σημαντική τη λειτουργία του συγκεκριμένου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ και αναγνωρίζουμε την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, έχουμε επικοινωνήσει με την 6η ΔΥΠΕ και δώσαμε τις κατευθύνσεις να ανανεωθούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις, γιατί είναι τέτοιες οι ειδικότητες που θεωρούμε απαραίτητες για την συνέχιση της λειτουργίας.
Πρέπει όμως να σας πω ότι με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος, ο οποίος έχει προβεί σε δημοσιοποίηση παραπόνων και επιστολών, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, τις τυπικές διαδικασίες για την ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων.
Έχω στα χέρια μου την επιστολή της 6ης ΔΥΠΕ προς τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας που του επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες να καταθέσει τα αναγκαία δικαιολογητικά και έγγραφα έτσι ώστε να ανανεωθούν οι συγκεκριμένες 4 συμβάσεις.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Ιωάννης Ανδριανός, Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο για 3 λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς, κυρία Υφυπουργέ και κύριε Πρόεδρε, όπως μας τα είπε η κυρία Υφυπουργός. Η επιστολή στην οποία αναφέρθηκε η κ. Υφυπουργός πριν από λίγο πήγε σήμερα στην 6η ΔΥΠΕ, δηλαδή, λίγο πριν τη συζήτηση της ερώτησής μου στην Βουλή και πριν από μερικές μέρες, 9 Φεβρουαρίου, από την ίδια ΔΥΠΕ είχε πάει έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ανανεώσεις των προγραμματικών συμβάσεων. Θα καταθέσω αυτά τα δυο έγγραφα στα Πρακτικά για του λόγου του αληθές.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σήμερα, λίγο πριν την συζήτησή μας στην Βουλή, 16 Φεβρουαρίου 2010 απεστάλη στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ, μάλιστα με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον, έγγραφο της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με το οποίο ανακοινώνεται η πρόθεση να ανανεωθούν οι προγραμματικές συμβάσεις για τις θέσεις φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχολογίας και καθαριότητας.
Ως προς τον συγκεκριμένο Πρόεδρο στον οποίον αναφερθήκατε, θα ήθελα να πω μια κουβέντα. Το συγκεκριμένο κέντρο άρχισε να λειτουργεί το 2002. Από την στιγμή που ανέλαβε ο συγκεκριμένος Πρόεδρος –μπορείτε να το διαπιστώσετε- το έργο το οποίο έχει επιτελεστεί στο κέντρο είναι σημαντικό. Με τις θέσεις που θα έμεναν κενές -αν δεν προχωρούσατε σήμερα με το έγγραφο αυτό στις διαδικασίες πλήρωσης των κενών- από το τέλος του Φεβρουαρίου, καθώς τότε λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων που τις καλύπτουν χωρίς καμία πρόβλεψη, το κέντρο αυτό δεν θα μπορούσε να επιτελέσει σε καμία περίπτωση το σημαντικό έργο για το οποίο λειτουργεί.
Έρχεται λοιπόν σήμερα αυτή η επιστολή, όπως είπα πριν, όταν μια εβδομάδα πριν στις 9 Φεβρουαρίου, η ίδια υγειονομική περιφέρεια ανακοίνωνε πως δεν μπορεί να στηρίξει πλέον στην σύναψη νέων προγραμματικών συμβάσεων ή την παράταση των υπαρχουσών. Τότε μάλιστα καλούσαν το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ και άλλους φορείς να απευθυνθούν στην Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας και την Διεύθυνση Προστασίας των ΑΜΕΑ. Η απόλυτη σύγχυση δηλαδή.
Η σημερινή εξέλιξη πάντως που προαναφέρατε είναι θετική, αν και δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα στελέχωσης και λειτουργίας. Όμως θα μου επιτρέψετε να πω πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και εγρήγορση. Δεν πρέπει να φτάνουμε κάθε φορά στο παρά πέντε με μισόλογα, υπεκφυγές και πινγκ-πονγκ ευθυνών ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες για να δίνεται στο τέλος η όποια λύση, η αυτονόητη λύση.
Και βεβαίως το δίδαγμα που προκύπτει και απ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι οι πρόχειρες νομοθετικές ρυθμίσεις κάνουν συνήθως περισσότερο κακό παρά καλό. Γιατί όταν καταργούνται, κύριε Πρόεδρε, τα STAGΕ και οι συμβάσεις χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν καταλήγουμε σε τέτοιες καταστάσεις.
Κύριε Πρόεδρε, η κρίση πλήττει ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να δοθεί ειδική μέριμνα για τους λιγότερο προνομιούχους. Να θωρακίσουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή με έργα και όχι στα λόγια. Και αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Και το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας είναι μια τέτοια υπερπολύτιμη δομή, είναι το μοναδικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στο Νομό που στηρίζει τους συμπολίτες μου με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Σημειώνω ενδεικτικά ότι κάθε μήνα γίνονται πάνω από 700 θεραπευτικές συνεδρίες.
Όσο για τον κανονισμό λειτουργίας, πρέπει να προχωρήσει –συμφωνώ- η έγκρισή του.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Ανδριανός καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φώφη Γεννηματά, έχει το λόγο για 3 λεπτά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Ανδριανέ, έχω και εγώ στα χέρια μου την αντίστοιχη επιστολή του Προέδρου που έφτασε στο γραφείο μου μόλις την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και η αλληλογραφία μέσω της ΔΥΠΕ δεν μπορούσε παρά να γίνει σήμερα όπως καταλαβαίνετε.
Είναι βέβαιο ότι καταλαβαίνω πια είναι τα κίνητρα που τον οδήγησαν όλο το προηγούμενο διάστημα σ’ αυτή την δημοσιοποίηση των δήθεν προβλημάτων αλλά ποτέ δεν δόθηκε από εμάς αρνητική απάντηση. Αν την πήρε από τον προηγούμενο ΔΥΠΕάρχη επίσης καταλαβαίνω ότι δεν ήταν προτεραιότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου και των συγκεκριμένων επιλογών της προηγούμενης Κυβέρνησης να υποστηριχθούν τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ και το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας ειδικότερα.
Είναι προφανές ότι η αλλαγή στην διοίκηση των ΔΥΠΕ έπαιξε τον ρόλο της και στην συγκεκριμένη απόφαση που δόθηκε με απόλυτη σαφήνεια σήμερα και περιμένουμε τις ενέργειες το Προέδρου για να προχωρήσουμε στην ανανέωση των συγκεκριμένων 4 συμβάσεων.
Θεωρώ δε ότι αν πράγματι αυτή η αγωνία και το ενδιαφέρον για τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ είχε φανεί έμπρακτα από την Κυβέρνησή σας τα προηγούμενα 5 χρόνια, τότε μάλιστα που όπως δηλώνατε είχατε εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας -και εσείς προσωπικά ήσασταν σε ένα πολύ κρίσιμο και καίριο πόστο που θα μπορούσατε να επηρεάσετε προς αυτή την κατεύθυνση- δεν θα υπήρχε σήμερα αντικείμενο στην ερώτησή σας, κύριε Ανδριανέ.
Σε κάθε περίπτωση εμείς μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες καταφέρνουμε να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση, σκύβουμε στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία και επειδή ακριβώς δεν θέλουμε να μπαλώσουμε τα προβλήματα και επειδή δεν θέλουμε να συνεχίσουμε σε πελατειακές εξυπηρετήσεις κάνουμε μια καταγραφή αυτή την στιγμή των αναγκών στα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ τα οποία πρέπει να στελεχωθούν κάποια στιγμή με συγκεκριμένες ειδικότητες. Προχωράμε τα θέματα των οργανισμών που έχουν χρονίσει στα συρτάρια ακόμα και αυτές που επεστράφησαν από το Υπουργείο Οικονομικών από την προηγούμενη Κυβέρνηση στα γραφεία των Διευθύνσεων και μελετάμε κατά κύριο λόγο την αναβάθμιση του ρόλου του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ γιατί ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης των ΑΜΕΑ μέσα απ’ αυτά και κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι ένα συντονιστικό κέντρο πολύ σημαντικό για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας ευχαριστώ, κυρία Υφυπουργέ.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των σχεδίων νόμων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Οικονομικών
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διαρρυθμίσεις στην φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων».
Για το νομοσχέδιο έχει υποβληθεί αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας η οποία θα διεξαχθεί στην συνέχεια.
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Οικονομικών
Συνέχιση της συζήτησης επί των σχεδίων νόμων:
α) «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008»
β) Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008».
Η συνέχιση της συζήτησης των σχεδίων νόμων θα γίνει κατά την αυριανή συνεδρίαση.
Εισερχόμεθα στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου».
Σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος 5 του Κανονισμού της Βουλής στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν μόνο ο αρμόδιος Υπουργός, οι Εισηγητές, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι Βουλευτές που διατύπωσαν τις αντιρρήσεις για 5 λεπτά ο καθένας.
(PS)





(1BS)
Με επιστολή του προς τον κύριο Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπύρος Χαλβατζής ενημερώνει ότι κατά την συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο την Βουλευτή και Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νικολαΐδου Βέρα.
Επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ κ. Βορίδης Μαυρουδής ενημερώνει με επιστολή του προς τον κύριο Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ότι ορίζεται ως Ειδικός Αγορητής για το παρόν σχέδιο νόμου ο κ. Ροντούλης Αστέριος και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον κύριο Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ενημερώνει ότι για το σημερινό σχέδιο νόμου ορίζει ως Ειδική Αγορήτρια τη Βουλευτή κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
Το λόγο έχει τώρα η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας κ. Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη. Έχετε το λόγο κυρία συνάδελφε για πέντε μόνο λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ-ΓΚΕΚΗ: Δεν θα προλάβω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Εάν δεν προλάβετε θα σας δώσουμε και ανοχή για ένα, ενάμισι λεπτό.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ-ΓΚΕΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καλούμαστε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής να κυρώσουμε τη διεθνή σύμβαση για το ευρωπαϊκό τοπίο, που αποτελεί μια εκκρεμότητα της χώρας μας από τις 20.10.2000. Είναι ένα κείμενο πλαίσιο συμπληρωματικό της σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Επιχειρεί να συνδέσει τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με ένα κείμενο κοινών αρχών και θέσεων στην κατεύθυνση της έμπρακτης προστασίας του τοπίου και της αναγνώρισης της ιδιαίτερης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας του.
Πεδίο εφαρμογής της παρούσας σύμβασης είναι ολόκληρη η επικράτεια των χωρών που προσχωρούν σε αυτήν καλύπτοντας τις φυσικές, αγροτικές, αστικές και περιαστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών υδάτων και των θαλασσίων περιοχών.
Το τοπίο που καλούμαστε να προστατεύσουμε είναι μια γενικότερη έννοια που εξελίσσεται και διαμορφώνεται από τη διαχρονική αλληλεπίδραση φυσικών διεργασιών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων και συνεκτιμάται σε σχέση με τις ζωτικές ανάγκες μιας δημιουργικής κοινωνίας.
Αποτελείται από οικολογικές, γεωγραφικές και μορφολογικές ενότητες με πολλαπλές αισθητικές και συμβολικές αξίες και δυναμικές λειτουργίες, οι οποίες και καθορίζουν τη δυναμική του και συμβάλλουν στην ανθρώπινη ευημερία και εκφράζουν τη συλλογική αντίληψη για την ομορφιά και την καλαισθησία που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας.
Ειδικότερα το ευρωπαϊκό τοπίο που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές και πλουραλισμό αποτελεί βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο δημοσίου ενδιαφέροντος στο πολιτισμικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό πεδίο και συνιστά πόρο που ευνοεί ένα νέο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχουν συγκεκριμένες και προφανείς ανάγκες που υπαγορεύουν την υπογραφή και ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της σύμβασης του ευρωπαϊκού τοπίου. Ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από ένα εξαιρετικό πολιτιστικό πλούτο που συνδέεται στενά με τη γεωμορφολογία του, το κλίμα, την ποικιλία της ελληνικής φύσης, την ιστορία και την κατοίκηση του ελλαδικού χώρου από αρχαιοτάτων χρόνων. Μέσα στα όριά του δημιουργούνται πολλά αξιόλογα τοπία, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά σε παγκόσμια κλίμακα, που κατά κανόνα συνδυάζουν φυσικό κάλος και πολιτιστική αξία και αποτελούν τον πλούτο της χώρας μας, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Δυστυχώς, όμως, το ελληνικό τοπίο έχει υποστεί έντονες πιέσεις και αλλοιώσεις πολλές φορές μη αναστρέψιμες και κατά τόπους εξαιρετικά αρνητικές. Οι πιέσεις αυτές έχουν προκληθεί από τη βιομηχανική και εξορυκτική παραγωγή, από την εξάπλωση των αστικών κέντρων και την εκτός σχεδίου δόμηση, από την εκτεταμένη κατασκευή σύγχρονων υποδομών, την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και την έλλειψη χρήσεων γης, από την εντατικοποίηση της γεωργίας και την αύξηση του όγκου της παραγωγής, από την ολιγωρία εφαρμογής πολιτικών για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι -συνέπεια των πιέσεων αυτών- είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω υποβάθμισης των τοπίων, αλλά και της διατήρησης των ήδη υπαρχόντων. Στην κατεύθυνση αυτή η ευρωπαϊκή σύμβαση του τοπίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την ελληνική πολιτεία καθώς στοχεύει στην προώθηση της προστασίας των τοπίων, στη διαχείριση και στο σχεδιασμό τους, στην οργάνωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ζητήματα τοπίων, στη συμμετοχή των πολιτών μέσω τοπικών και περιφερειακών αρχών, στη διαμόρφωση και εφαρμογή των σχετικών πολιτικών.
Η ελληνική πολιτεία οφείλει να εξειδικεύσει τους στόχους αυτούς κατά πρώτον με συγκεκριμένα μέτρα εθνικού χαρακτήρα και κατά δεύτερον μέσα από διεθνείς συνεργασίες που να εκτείνονται σε πλήθος αρμοδιότητες και πεδία εξουσίας, όπως στη διαμόρφωση των χωροταξικών σχεδίων και στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στα δημόσια έργα και στις μεταφορές, στη χωροθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και του ελληνικού πολιτισμού, στην επίτευξη διακρατικών συνεργασιών και στην εκπαίδευση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μετά από δεκαετίες αδιαφορίας για το περιβάλλον η χώρα μας έχει ανάγκη από την υιοθέτηση πολιτικών στοχευμένων, αφενός μεν για την προστασία του τοπίου και αφετέρου για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κατεύθυνση της συμμετοχής τους προκειμένου να εξασφαλιστεί και μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Υλοποιώντας αυτά τα βήματα θα έχουμε κατορθώσει να καταστήσουμε την ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο από ένα γενικό σχέδιο αρχών σε ένα σημαντικό εργαλείο και φιλοδοξούμε να αλλάξουμε πολλά στον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε την πατρίδα μας. Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε την ψήφιση της κύρωσης της ευρωπαϊκής σύμβασης για το τοπίο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε θερμά την Εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την κ. Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη.
Επιθυμώ να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταθέτει τις Εκθέσεις της στα σχέδια νόμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
Πρώτον, κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και της επεξεργασίας τους.
Δεύτερον, κύρωση και τροποποίηση της από 2.11.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και κατάργηση του μέτρου απόσυρσης οχημάτων καθώς και διατάξεων της από 16.9.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την Αντιμετώπισης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης» ΦΕΚ 181Α, όπως αυτή διορθώθηκε με τη «Διόρθωση Σφαλμάτων» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 222Α».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα τρεις μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 2ο Τμήμα του 1ου Γενικού Λυκείου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.
Στο Ωραιόκαστρο έκανα τη διπλωματική μου εργασία ως σπουδάστρια του Πολυτεχνείου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλογιάννης, για πέντε λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ποικιλία και οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού τοπίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχουμε συνεπώς υποχρέωση να το διαφυλάξουμε εις το διηνεκές με κάθε πρόσφορο μέσο.

(1ΑS)


(PS)
Στο πλαίσιο αυτό, ως ΥΠΕΧΩΔΕ είχαμε ετοιμάσει και καταθέσει στη Βουλή τον Μάρτιο του 2009, το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Σύμβασης για το Τοπίο. Το σχέδιο νόμου δεν πρόλαβε να κυρωθεί και επανέρχεται σήμερα.
Η Σύμβαση υπεγράφη από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Φλωρεντία, τον Οκτώβριο του 2000 και αποτελεί το πρώτο κείμενο του Διεθνούς Δικαίου Περιβάλλοντος με το οποίο θεσπίζεται ιδιαίτερο νομικό καθεστώς προστασίας του τοπίου.
Η Σύμβαση μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμπληρωματική της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1972, για την προστασία της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πράγματι, στη Σύμβαση αναγνωρίζεται ότι το τοπίο αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, φυσικής και πολιτισμικής, που συνεισφέρει στην ανθρώπινη ευημερία και στην παγίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αναγνωρίζεται επίσης, ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ποιότητας ζωής των πολιτών και καθορίζονται οι άξονες για ευρωπαϊκή συνεργασία σε συναφή θέματα.
Πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης είναι ολόκληρη η επικράτεια των χωρών που την κυρώνουν. Η επίτευξη των στόχων της Σύμβασης, μεταξύ άλλων εξασφαλίζεται με τη λήψη γενικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η νομική αναγνώριση των τοπίων και η εγκαθίδρυση πολιτικών για την προστασία και την διαχείρισή τους, με τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δίνουν έμφαση στην προώθηση ειδικών κύκλων μαθημάτων στα σχολεία και στα πανεπιστήμια με θέμα τα τοπία και στοχεύουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης τόσο των πολιτών όσο και των δημοσίων αρχών.
Η επίτευξη των στόχων της Σύμβασης επιτυγχάνεται επίσης, με την προώθηση και την ενθάρρυνση τόσο της διαπεριφερειακής όσο και διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας σε συναφή θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερα σημασία να αναφέρουμε το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά στις διατάξεις της Σύμβασης για τη διαδικασία συμμετοχής του κοινού, των τοπικών και περιφερειακών αρχών, κατά τον ορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών για το τοπίο.
Θέλω επίσης, να επισημάνω ότι η προστασία, η ανάδειξη και η αποκατάσταση του τοπίου αποτελεί μία από τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού που είχαμε προωθήσει ως ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει βεβαίως, θεσμοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ ενδεικτικά αναφέρω ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που θεσμοθετήθηκε το 2008, προτείνει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για το τοπίο, έτσι ώστε να αποτελέσει μία σημαντική συνιστώσα των πολιτικών χωροταξίας, πολεοδομίας, πολιτισμού, αγροτικής οικονομίας και περιβάλλοντος. Προτείνει μεταξύ άλλων, τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή και θα απαγορεύεται η δόμηση.
Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που θεσμοθετήθηκε το 2008, καθορίστηκαν κανόνες και κριτήρια χωροθέτησης των ανανεώσιμων πηγών, με σκοπό την αρμονική ένταξή τους στο τοπίο. Η προστασία του τοπίου αποτελεί επίσης, έναν από τους στόχους του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που θεσμοθετήθηκε επίσης, το 2009 και προτείνεται η ανάληψη δράσεων για την αποκατάστασή του. Τέλος, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη βιομηχανία, επίσης θεσμοθετημένο από το 2009, η προστασία του τοπίου αποτελεί μία από τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν κατά την χωροθέτηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κύρωση της Σύμβασης και η περαιτέρω ενσωμάτωσής της, τόσο στη χωροταξική όσο και στην πολεοδομική πολιτική, είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Για το λόγο αυτό υπερψηφίζουμε το σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, τον κ. Καλογιάννη.
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Βουλής η κυρία Βέρα Νικολαϊδου.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, που έρχεται για κύρωση στη Βουλή και που έχει υπογραφεί πριν από δέκα χρόνια με διατεινόμενους στόχους την προώθηση και την προστασία των τοπίων, την διαχείριση και τον σχεδιασμό του στην οργάνωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, είναι γενικά ένα συνηθισμένο -θα έλεγα- κλασικό ευρωπαϊκό κείμενο γενικόλογο, με πολλές διαπιστώσεις, μεγάλες κουβέντες και πολλές ευχές.
Στο κείμενο της Σύμβασης, κεντρική θέση έχει η έννοια του τοπίου, η οποία ορίζεται ως μία περιοχή, όπως γίνεται αντιληπτή από ανθρώπους, της οποίας ο χαρακτήρας είναι το αποτέλεσμα της δράσης και αλληλεπίδρασης των φυσικών ή και ανθρώπινων παραγόντων, στο άρθρο 1. Δεν γίνεται όμως, καμία αναφορά σε παρεμβάσεις και μέτρα προς την κατεύθυνση της προφύλαξης και της πρόληψης της αναβάθμισης περιοχών που έχουν πληγεί.
Αλήθεια κύριε Υφυπουργέ, έχουν περάσει δέκα χρόνια, υπάρχει σίγουρα μία εμπειρία σε χώρες που υπέγραψαν ή άλλες που είναι έτοιμες να υπογράψουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη, υπάρχει κάποια κωδικοποίηση -θα έλεγα- μερικών θετικών παραδειγμάτων, κάποια στοιχεία από παρεμβάσεις των κρατών που υπέγραψαν σχετικά με την πρόληψη, την αποκατάσταση των τοπίων με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα; Έχουμε κάποια τέτοια στοιχεία; Έχετε μάλλον, εσείς κάποια τέτοια στοιχεία για να μας ενημερώσετε ή γενικά «ότι δηλώσεις είσαι» σε αυτόν τον περιβόητο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης;
Από τον ορισμό βέβαια, προκύπτει ότι ως τοπίο περιγράφεται περίπου οποιαδήποτε γεωγραφική ενότητα. Δηλαδή, κατά την άποψη της Σύμβασης, τοπίο είναι για παράδειγμα το δάσος της Δαδιάς, τοπίο είναι και το Θριάσειο τοπίο. Αυτό το αναγνωρίζει για παράδειγμα, το άρθρο 2 όταν αναφέρει ως πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης τη γη, τα εσωτερικά ύδατα και τις θαλάσσιες περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια των μερών, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στον αέρα, δίνοντας έτσι συγχωροχάρτι σε μία σειρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται και εκεί. Δίνονται πολλοί ορισμοί γύρω από το τοπίο, πουθενά όμως δεν αναφέρεται το παραμικρό συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που να προσδιορίζει το τί σημαίνει ποιοτικό και τί υποβαθμισμένο τοπίο.
Από την αρχή, πρέπει να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο μέσα σε αυτή τη Σύμβαση, στο προοίμιο πιο συγκεκριμένα, εκεί ξεκαθαρίζεται το πλαίσιο στο οποίο είναι ενταγμένα όλα τα άρθρα και είναι το εξής: Για μια βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη σε μια ισορροπημένη και αρμονική σχέση μεταξύ κοινωνικών αναγκών, οικονομικής δραστηριότητας και περιβάλλοντος.
Βέβαια, είναι σε όλους γνωστό ότι όταν οι καπιταλιστές μιλάνε αφηρημένα για αρχές, κριτήρια, προστασία κ.λπ. εννοούν συγκεκριμένα τις δικές τους αρχές: την προστασία με συγκεκριμένο γνώμονα την οικονομική πολιτική και ιδεολογική αναπροσαρμογή της κυριαρχίας των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων. Η μόνη αρμονική σύνδεση -θα έλεγα- και σχέση ανάμεσα στο έδαφος του καπιταλισμού, ανάμεσα στις κοινωνικές ανάγκες, το περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα είναι η υποταγή των λαϊκών αναγκών στην καπιταλιστική κερδοφορία, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα φυσικά της ανταγωνιστικότητας, κάτι που το διαπιστώνουμε καθημερινά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες ημέρες -για να μην πω- τελευταίες ώρες με τη λυσσαλέα επίθεση σε όλους τους τομείς παραγωγής, σε όλες τις πλευρές των κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, του λαού μας στο όνομα της οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης και της τριπλής επιτήρησης της Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα μεγάλα προβλήματα σε παγκόσμιο, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, δεν είναι φυσικά αποτέλεσμα έλλειψης κάποιων τεχνικών γνώσεων ή υποκειμενικής ανικανότητας, δεν προκύπτουν από κάποια λάθη, παραλείψεις ή υπερβολές μόνο κάποιων πολιτικών. Είναι πρόβλημα του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο είναι ταγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα των διεθνικών μονοπωλίων.
Είπαμε ότι το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και φυσικά, όλες αυτές οι πληγές και πολλές άλλες που δεν έγινε καμία αναφορά, όπως για παράδειγμα ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας και οι καταστροφές σε διάφορα επίπεδα που προκύπτουν από τις επανειλημμένες επιθέσεις σε πολλές χώρες, γειτονικές και μη, γύρω από αυτά τα προβλήματα που βλάπτουν το περιβάλλον, πέρα από τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, δεν γίνεται καμία κουβέντα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Αντιπροέδρου.)
Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε και ολοκληρώνω.
Υπάρχουν βέβαια, προσπάθειες για να κερδηθεί και λαϊκή συναίνεση. Θα σταθώ, με δύο κουβέντες, στο άρθρο 15 γιατί εκτιμούμε ότι πραγματικά είναι το πιο σοβαρό, με την έννοια ότι προσδιορίζει την χωρική εφαρμογή, τις περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται η Σύμβαση. Ουσιαστικά, το άρθρο αυτό είναι το εργαλείο, το μέσο για να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση της γης και η χρήση γης. Ο μηχανισμός είναι ο μηχανισμός για το αν εντάσσεται ή όχι ένα τοπίο, με βάση το εάν έχει δηλωθεί ή όχι, στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
(EP)

(AS)
Έκανα μια αναφορά και στην αρχή. Πείτε μας όμως, κύριε Υφυπουργέ, τι θα γίνει με μία χώρα, που δεν θα δηλωθεί στο Γενικό Γραμματέα. Ποια θα είναι η τύχη της; Ή γι’ αυτές που δηλώνονται, με τι κριτήρια γίνεται η δήλωσή τους; Θα θέλαμε κάποιες απαντήσεις.
Συμπερασματικά και κλείνω, πιστεύουμε ότι αυτή η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει πραγματικά τίποτα να προσφέρει στην ανάγκη των εργαζομένων να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, σε συνθήκες υγείας, ασφάλειας, ποιότητας σε όλους τους τομείς. Απλά είναι ακόμα ένα εργαλείο συντονισμού της αντιλαϊκής πολιτικής σε ευρωπαϊκή κλίμακα για την οργάνωση και διαχείριση της εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης γης. Γι’ αυτό ακριβώς οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να περιμένουν, αλλά να συνεχίσουν το συντονισμό τους, να συνεχίσουν την πάλη τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Θα περιμέναμε, όμως, κάποιες απαντήσεις, γιατί την προηγούμενη φορά –παρότι, βάλαμε ορισμένα ερωτήματα από αυτά- δεν πήραμε καμία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Νικολαΐδου.
Ο Βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλος Μαρκάκης με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ζητά να του εγκριθεί η άδεια για απουσία στο εξωτερικό από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2010.
Εγκρίνει η Βουλή;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Η Βουλή ενέκρινε.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, να δώσουμε έναν ορισμό του τοπίου, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το πράξουμε αυτό. Όταν αναφερόμαστε σε ένα τοπίο αναφερόμαστε σε μια ολότητα ανθρώπινη και φυσική, ταυτόχρονα. Μιλάμε για μια παράμετρο οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, φυσική που υπάρχει μέσα στον ορισμό του τοπίου. Άρα, μιλάμε για μια πραγματικότητα, που δεν μένει σταθερή στο χρόνο. Μιλάμε για μια ολότητα, μια πραγματικότητα που μετεξελίσσεται διαρκώς λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Το λέω αυτό, κυρία Πρόεδρε, γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όταν μιλάμε για τοπίο δεν μιλάμε για μια νεκρή και ακίνητη φύση, για ένα ακινητοποιημένο φυσικό περιβάλλον. Μιλάμε για μια αρμονία, μιλάμε για μία ισορροπία, που πρέπει να αναπτύσσεται μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος από τη μια μεριά και της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης από την άλλη. Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι αυτό ακριβώς: η επίτευξη της αρμονίας και της ισορροπίας μεταξύ των δύο αυτών σημαντικών παραμέτρων.
Βεβαίως, πρέπει να δώσουμε τον ορισμό αυτόν που έδωσα, για να καταλάβουμε ότι το τοπίο αποτελεί έναν σημαντικό πόρο, που δίνει η προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Εκτός του ότι βεβαίως, με την αισθητική του διάσταση αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Φοβούμαστε, όμως, ότι στη σύμβαση αυτή ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλότριων επιδιώξεων. Και για να γίνω σαφέστερος, δεν πρέπει να δούμε τη σύμβαση –διότι κάποιοι αυτό πάνε να κάνουν- ως μηχανισμό μπλοκαρίσματος σημαντικών δημοσίων έργων. Παραδείγματος χάρη, δεν θα πρέπει κάποιοι να επικαλούνται -ή να επικαλεστούν στο μέλλον- τη Σύμβαση αυτή Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τοπίου, προκειμένου να σταματήσουν έργα που επί σειρά ετών γίνονται στην Ελληνική Επικράτεια, όπως είναι το έργο της μεταφοράς των υδάτων του Αχελώου.
Βεβαίως, μπορούμε να κάνουμε λόγο για καθαρισμούς, μπορούμε να κάνουμε λόγο για φυτεύσεις, μπορούμε να κάνουμε λόγο για αποκαταστάσεις. Με άλλα λόγια, μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια άλλη διαμόρφωση του τοπίου. Αυτό, όμως, πόρρω απέχει από το να χρησιμοποιήσουμε τη σύμβαση για να σταματήσουμε τέτοιου είδους μεγαλόπνοα έργα, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου, να επιτευχθεί το έτερο σκέλος που είπαμε της Προστασίας του Τοπίου, που είναι η εθνική οικονομική ανάπτυξη.
Βεβαίως, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η σύμβαση αυτή για να δαιμονοποιήσουμε, για να εξοστρακίσουμε την αγροτική παραγωγή. Αντιθέτως, η διαφύλαξη των αγροτικών γαιών, μέσω της ορθής γεωργικής πρακτικής, μέσω των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσω των προγραμμάτων αγροτουρισμού, μπορούν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό αγροτικό τοπίο, το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα και αποτελεί σημαντική παράμετρο σε αυτό που λέμε διαφύλαξη της ποιότητας και της αισθητικής του Ευρωπαϊκού Τοπίου.
Αντί λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους γενικόλογα κείμενα, τέτοιου είδους κείμενα, τα οποία αποτελούν διακηρύξεις γενικών αρχών και αξιών, θα ήταν προτιμότερο στην Αίθουσα αυτή να νομοθετούσαμε για τη βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού που καρκινοβατεί, να νομοθετούσαμε για έναν ταχύτερο ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, είτε αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είτε αφορά τη μεταποίηση είτε αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, να νομοθετούσαμε για συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να αναληφθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου και να βελτιωθεί το αστικό και αγροτικό περιβάλλον, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες, η κοινή γνώμη, προκειμένου να έχουμε τη διαφύλαξη αυτού του αγαθού που λέγεται Τοπίο.
Άρα, λοιπόν, από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, εμείς καταψηφίζουμε τη σύμβαση αυτή, θεωρώντας ότι υπεισέρχονται αλλότριες επιδιώξεις που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από εκείνους που επιδιώκουν τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Ροντούλη.
Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρία Ευαγγελία Πασχαλίδου-Αμανατίδου.
Έχετε πέντε λεπτά, κυρία συνάδελφε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ήδη, από την Επιτροπή, έχουμε πει ότι επιφυλασσόμαστε σε αυτή τη Σύμβαση του Τοπίου και θα αναφέρω για ποιους λόγους. Να πούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα, για να εναρμονίζεται με το περιβάλλον, προϋποθέτει μέτρα αυστηρά στη χρήση και στον τρόπο αξιοποίησης των φυσικών πόρων και του δημόσιου πλούτου.
Αυτό που βλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου -στο προοίμιο- κάνει μια πολύ καλή φιλολογική αναφορά και λέει: «Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στη γεωργία, στη δασοκομία, στις τεχνικές βιομηχανικής και εξορυκτικής παραγωγής καθώς και στον περιφερειακό σχεδιασμό, στο σχεδιασμό πόλεων, στις συγκοινωνίες, στην υποδομή, στον τουρισμό και στην αναψυχή και σε ένα γενικότερο επίπεδο οι μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία σε πολλές περιπτώσεις επιταχύνουν το σχηματισμό των τοπίων».
Εδώ να πούμε ποιον μετασχηματισμό; Σε ποια κατεύθυνση; Αυτός ο μετασχηματισμός και ο «βιασμός» -πολλές φορές- του περιβάλλοντος δεν εμπεριέχει το υψηλότερο κέρδος για κάποιες μεγάλες εταιρείες, πολυεθνικές εταιρείες.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Θα πρέπει δηλαδή να δούμε, πού οφείλεται αυτός ο μετασχηματισμός. Αυτός ο μετασχηματισμός, που έχει γίνει, δεν έχει επηρεαστεί από τις αλλαγές χρήσεων γης; Δεν έχει επηρεαστεί από τις αποδασώσεις; Δεν έχει επηρεαστεί από την υπερχρήση των φυσικών πόρων, από την κακοδιαχείρισή τους και από τη μόλυνσή τους; Κάποιοι ευθύνονται, κάποιες πολιτικές. Αυτές τις πολιτικές εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε και να δούμε για τη δική μας τη χώρα, για το δικό μας περιβάλλον –δεν λέω ξέχωρα από το ευρωπαϊκό- και να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, διότι συνεχώς κάθε μέρα καταστρέφεται μεγάλο κομμάτι του φυσικού μας πλούτου.
Παρακάτω, λέει η Σύμβαση: «Προστασία των τοπίων σημαίνει δράσεις». Αν δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός στη διαχείριση, όπως είπα πιο πριν, όλο αυτό θα γίνεται βορά του καθενός καταπατητή, εκμεταλλευτή, πολιτικού, οικονομικού παράγοντα και η βιώσιμη ανάπτυξη, που αναφέρεται παρακάτω, θα χωλαίνει.
Θα πάω στα γρήγορα στην κατανομή ευθυνών, στα εθνικά μέτρα που αυτό είναι το πιο σημαντικό, νομίζω. Κάθε μέρος εφαρμόζει αυτή τη σύμβαση –ιδίως τα άρθρα 5 και 6- σύμφωνα με τη δική του κατανομή εξουσιών σε συμμόρφωση με τις συνταγματικές τους αρχές και τις ειδικές ρυθμίσεις του και με σεβασμό στην Αρχή της Επικουρικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χωρίς παρέκκλιση από τις διατάξεις αυτής της σύμβασης, κάθε μέρος εναρμονίζει την εφαρμογή αυτής της σύμβασης με τις δικές του πολιτικές.

(SM)

(EP)
Εδώ τι λέει; Σ’ αυτό πρέπει να δώσουμε σημασία. Έχουμε το άρθρο 24 του Συντάγματος, που κάποιοι εδώ μέσα θέλησαν να το αναθεωρήσουν για τους δικούς τους λόγους και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αυτοί ακολουθούν. Εάν εμείς ενισχύσουμε το πλαίσιο και διαφυλάξουμε το δημόσιο πλούτο και το περιβάλλον, τότε δεν θα υπάρξουν περαιτέρω εκποιήσεις, παραχωρήσεις της δημόσιας γης, του φυσικού μας πλούτου, του φυσικού μας περιβάλλοντος και δεν θα έχουμε άλλα σκάνδαλα -τύπου Μονής Βατοπεδίου-, δεν θα έχουμε ιδιωτικοποιήσεις. Μέχρι και τα γεωθερμικά πεδία -κάτι που νομίζω ότι ανήκει σε όλους μας- ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση να τα τεμαχίσει και να τα ιδιωτικοποιήσει.
Όλη αυτή η διαχείριση πρέπει να περνάει μέσα από το Εθνικό Κοινοβούλιο, να ισχυροποιηθεί η νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο και να πούμε μετά ότι μπορούμε να κάνουμε διάφορες συνευρέσεις, να παίρνουμε διάφορα βραβεία, όπως λέει και αυτή η σύμβαση.
Μιλάει η σύμβαση για κατάρτιση και εκπαίδευση. Εμείς έχουμε τέτοια ΤΕΙ, εμείς έχουμε τέτοιες σχολές. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτές τις σχολές. Γιατί μιλάει για σχολικούς πανεπιστημιακούς κύκλους μαθημάτων, οι οποίοι στις σχετικές θεματικές ενότητες θα ασχολούνται με τις αξίες που θα προσδίδονται στα τοπία, στα θέματα, που θα προστατεύουν όλο αυτό το σύνολο που πολύ ωραία αναφέρεται.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ακόμη «Στόχοι ποιότητας των τοπίων». Μιλάει για τη δημόσια διαβούλευση. Πείτε μου, κάθε φορά που πάει να γίνει ένα έργο, είτε αυτός είναι ΧΥΤΑ, είτε αυτός είναι ΧΥΤΗ, είτε ένας δρόμος που θα περάσει από μία περιοχή και θα χαλάσει τον κοινωνικό ιστό, πότε έχει γίνει στη χώρα μας δημόσια διαβούλευση; Ποτέ, μα ποτέ, δεν γίνεται μία σωστή δημόσια διαβούλευση. Εδώ αναφέρεται, αλλά και αυτό έχει να κάνει με το εθνικό μας δίκαιο.
Και τελευταία, «Αμοιβαία βοήθεια και ανταλλαγή πληροφοριών». Μιλάει για τα αποτελέσματα των ερευνητικών κέντρων. Να μιλήσουμε για τα χρήματα που δίνει η δική μας χώρα στην έρευνα και στην τεχνολογία. Δυστυχώς, εμείς δεν δίνουμε χρήματα και αυτά τα ερευνητικά κέντρα που είχαμε, τα έχουμε απαξιώσει. Και στο τέλος τι θα κάνουμε; Θα λέμε σε μία πολυεθνική εταιρεία να κάνει μία δική της έρευνα και τα αποτελέσματα, βεβαίως, θα είναι προσαρμοσμένα στα δικά της οικονομικά συμφέροντα.
Και τελειώνοντας θέλω να πω ότι αν το νομοθετικό μας πλαίσιο είναι ισχυρό, τότε μπορούμε να συζητούμε γι’ αυτήν τη σύμβαση του τοπίου, η οποία θα αναφέρεται –τις περισσότερες φορές τελείως φιλολογικά- στη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά να μην ξεχνάμε, ότι μόλις σήμερα το μεσημέρι συζητούσαμε στην επιτροπή την κύρωση τροποποίησης της σύμβασης για το συνοριακό έλεγχο επικίνδυνων αποβλήτων. Εκεί μέσα αναφέρθηκα και εγώ και άλλοι συνάδελφοι -για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στη δική μας χώρα- στο ότι δεν υπάρχει ένας φορέας να διαχειρίζεται τα απόβλητα, είτε αυτά είναι νοσοκομειακά-μολυσματικά, είτε αυτά είναι απόβλητα από ανακυκλώσιμα κλιματιστικά, είτε είναι ανακυκλώσιμα αυτοκίνητα.
Αναφερθήκαμε και στον Ασωπό, αναφερθήκαμε και στους ΧΥΤΑ και αναφερθήκαμε και γενικότερα σε αυτό που σήμερα έχει πάθει το περιβάλλον της χώρας μας από την κακοδιαχείριση και την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να τιμωρεί όσους –όπως είπα και στην αρχή- «βιάζουν» το περιβάλλον…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Αμανατίδου, καλό θα είναι να ολοκληρώσετε τώρα. Είμαστε πολύ καλοί μαζί σας σε ό,τι αφορά το χρόνο, αλλά παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω κύριε Πρόεδρε.
Και να σταματήσει αυτή η καταστροφή, διότι από εδώ και πέρα το περιβάλλον θα μας έχει συνεχώς απέναντι και θα μας τιμωρεί, όπως έγινε προχθές στο Στρατώνι, όπου από μία μπαζωμένη χαράδρα κατέβηκαν όγκοι βράχων και ένα ολόκληρο χωριό κόντεψε να αφανιστεί.
Εμείς επιφυλασσόμαστε, επίσης, στην κύρωση της σύμβασης αυτής.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Μωραϊτης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προστασία της φύσης αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην προστασία του περιβάλλοντος και βεβαίως άξονα της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την πράσινη ανάπτυξη.
Ειδικά για την Ελλάδα το φυσικό τοπίο έχει καθοριστική σημασία. Η Ακρόπολη, το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα και πάρα άλλες πολλές περιοχές έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς ως μοναδικά τοπία. Τα ελληνικά τοπία αποτελούν τμήμα του φυσικού μας και πολιτιστικού μας πλούτου, συμβάλλοντας στην ψυχαγωγία και στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων, αλλά και των επισκεπτών της χώρας. Ιδιαίτερα για τον τουρισμό το τοπίο αποτελεί στοιχείο έλξης και παράγοντα αναβάθμισης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας κάθε περιοχής της χώρας μας.
Δυστυχώς, σήμερα στην Ελλάδα το τοπίο χρήζει προστασίας αφού απειλείται. Και απειλείται από τη διασπορά της δόμησης, από τα ανεπαρκώς μελετημένα έργα τεχνικών υποδομών, από την άκριτη εκμετάλλευση του χώρου, αλλά και από την κλιματική αλλαγή. Συνεπώς, απαιτούνται θετικά μέτρα και παρεμβάσεις που να επιτρέπουν τη δυναμική αλλαγή και το σχεδιασμό των τοπίων μέσα στο χρόνο, παράλληλα, όμως, με τη διατήρηση των σημαντικών υπηρεσιών και αξιών τους.
Σε διεθνές επίπεδο υφίσταται ήδη η σύμβαση της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την οποία η Ελλάδα έχει προσυπογράψει. Η σύμβαση αυτή καλύπτει μόνο τα τοπία που είναι ιδιαίτερης και εξέχουσας διεθνούς αξίας και ακτινοβολίας, καθώς και τα ιστορικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, η σύμβαση αυτή δεν καλύπτει όλα τα τοπία. Για το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει την ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο, η οποία καλύπτει όλα τα τοπία, ακόμα και αυτά που δεν είναι ιδιαίτερης και εξέχουσας διεθνούς αξίας και ακτινοβολίας. Έτσι αναγνωρίζονται τα ευρωπαϊκά τοπία για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.
Η ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο στοχεύει στην προώθηση της προστασίας των ευρωπαϊκών τοπίων, στη διαχείριση και το σχεδιασμό τους, στην οργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ζητήματα τοπίων. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και τη διαχείριση των τοπίων, το οποίο συγκλίνει και ενισχύει το αντίστοιχο διεθνές πλαίσιο.
Εμείς σαν χώρα με πλούτο τοπίου, έχουμε κάθε όφελος να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα ελληνικά φυσικά μας τοπία. Γι’ αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε σήμερα εδώ, για να κυρώσουμε την ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τη σημαντική διεθνή εμπειρία στον τομέα διαχείρισης του τοπίου. Έτσι κερδίζουμε χρόνο και πόρους στο καίριο έργο διατήρησης και αξιοποίησης αυτού του πολύτιμου φυσικού και πολιτιστικού πόρου, όπως είναι η φύση.
Θυμίζουμε ότι την ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα από το 2000. Τη σύμβαση αυτή έχουν ήδη προσυπογράψει και άλλες τριάντα πέντε χώρες -μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης- αφού θεωρείται συμπληρωματική της σύμβασης της UNESCO. Επιπλέον, η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από είκοσι εννιά χώρες, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από δέκα χώρες, με έναρξη εφαρμογής την 1η Μαρτίου του 2004.
Τα βασικά μέτρα της ευρωπαϊκής σύμβασης για το τοπίο είναι να καταγράψει μία λίστα τοπίων εξαιρετικής διεθνούς αξίας, να εισάγει κανόνες προστασίας, διαχείρισης και σχεδιασμού για όλα τα τοπία που βασίζονται σε ένα πλέγμα αρχών, να καθιερώσει τη λήψη γενικών και συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν τη νομική αναγνώριση τοπίων, να εφαρμόσει πολιτικές διαχείρισης τοπίων, να εντάξει τα τοπία στις πολιτιστικές, περιφερειακές και αστικές στρατηγικές σχεδιασμού και να καθιερώσει διαδικασίες για τη συμμετοχή του ευρέως κοινού στην προστασία και ανάπτυξη των τοπίων.
(SS)



(2SM)
Συμπερασματικά με το παρόν νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης του τοπίου. Με την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης αυτής οδεύουμε σε μία ενιαία πολιτική τοπίου για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εμείς σαν χώρα πρέπει να ηγούμαστε σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αφού διαθέτουμε ένα φυσικό πλούτο που είναι από τους μεγαλύτερους στο πλανήτη. Και αυτό το σπάνιο φυσικό μας πλούτο πρέπει να τον προστατεύουμε.
Πρέπει όμως και να το διαχειριστούμε. Να το διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο που να προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλει και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της πράσινης ανάπτυξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Μίας ανάπτυξης που προστατεύει το περιβάλλον, αλλά παράλληλα το αξιοποιεί με σκοπό την οικονομική ευημερία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως εκτενώς ανέλυσε η Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η κα Κατερίνα Φαρμάκη, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα υποστηρίζει αυτό το σχέδιο νόμου επειδή ακριβώς αφορά το πρώτο κείμενο του Διεθνούς Δικαίου με το οποίο θεσπίζεται ένα ιδιαίτερο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του τοπίου σε συνδυασμό με την πολιτιστική και τη περιβαλλοντική κληρονομιά μας.
Επιπλέον, είναι μία εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας η οποία περιμένει εννέα ολόκληρα χρόνια. Και όπως μόλις προηγουμένως ο Υπουργός, ο κ. Αθανάσιος Μωραίτης ανέλυσε, πέρα από τα γενικότερα θέματα όσον αφορά την ίδια προστασία του τοπίου, προχωρά και σε κάτι άλλο πολύ σημαντικό για την δική μας πολιτική φιλοσοφία, όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, τη συμμετοχή των πολιτών μέσω των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διαμόρφωση και την εφαρμογή των σχετικών πολιτικών.
Και μ' αυτό τον τρόπο θέλουμε να προχωρήσουμε με την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Μ' αυτό τον τρόπο θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας και της οικονομίας, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση.
Και όμως, παρά το γεγονός ότι εδώ μέσα στην Αίθουσα ακούμε φωνές σώφρονες, ακούμε φωνές λογικές, ακούμε παρατηρήσεις ακόμα και από τους συναδέλφους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δεν υιοθετούν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει και ένα έκδηλο ενδιαφέρον όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή εκτός της Αιθούσης, συνεχίζονται οι προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα καταστροφική διαχείριση του πολιτικού τοπίου της χώρας. Έτσι, λοιπόν, η συζήτηση για το τοπίο, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το τοπίο, δεν έχει κανένα νόημα όταν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας καθημερινά -με τις πράξεις τους, τις δηλώσεις τους, τις κινήσεις τους- επιχειρούν με κάθε τρόπο να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν μία νέα καταστροφική πολιτική για το πολιτικό τοπίο.
Η Νέα Δημοκρατία αντί να σιωπά και να ντρέπεται για την τραγική κατάσταση που οδήγησε την οικονομία και τη χώρα, αντί να σιωπά και να ντρέπεται για τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδος, εμφανίζεται ως τιμητής της αξιοπιστίας και της διαφάνειας με δηλώσεις κορυφαίων Κοινοβουλευτικών στελεχών και κορυφαίων παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, όπως του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου σήμερα.
Με δύο λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζετε να ξύνεστε στη πλάτη του τσοπάνη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στην γκλίτσα του τσοπάνη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ε, λοιπόν, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια! Θα υπάρξει θεσμική απάντηση! Θα προχωρήσουμε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης παραποίησης των στατιστικών στοιχείων και των οικονομικών δεδομένων για να δούμε με τις πολιτικές αποφάσεις ποίων υπευθύνων πολιτικών τινάχθηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί, το χρέος και τα ελλείμματα τα τελευταία 5-6 χρόνια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Για να δούμε ποιοί είναι εκείνοι που έδιναν τις εντολές για την παραποίηση των στοιχείων και με ποιες πολιτικές παραδοχές εγένοντο αυτά τα στοιχεία δεκτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτιμούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ανάγκη της ευρύτερης συναίνεσης, την οποία επανειλημμένα έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύουμε ότι αυτή τη συναίνεση την έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. Αλλά σε καμία περίπτωση και αυτό θέλουμε να γίνει απολύτως καθαρό σε όλες τις κατευθύνσεις, όταν μιλούμε για συναίνεση, εμείς τουλάχιστον, δεν εννοούμε παρασκηνιακές συνεννοήσεις κορυφής για τη συγκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες απασχόλησαν τη χώρα και κυρίως γι’ αυτή την υπόθεση η οποία οδήγησε την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ είμαστε λοιπόν, για να συνεχίσουμε εντός της Βουλής με τον υπεύθυνο τρόπο και με τον πολιτικό διάλογο τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Τα επικοινωνιακά τερτίπια της Νέας Δημοκρατίας έλαβαν τέλος.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Από το 1981.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ. Θα δώσω το λόγο και στους άλλους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, θα τον δώσω και σε σας κύριε Κεφαλογιάννη.
Κύριε Παυλόπουλε, φωνάζετε από κάτω, δεν αφήνετε τον ομιλητή να ολοκληρώσει. Λέτε, «από το 1981».
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν μίλησα καθόλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Α, ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας είπε «από το 1981». Εάν η Βουλή αποφασίσει, μπορεί να αποφασίσει και από το 1961, αλλά η Βουλή αποφασίζει. Αλλά ας αφήσουμε τους ομιλητές να διατυπώσουν την άποψή τους, χωρίς διακοπές. Συγγνώμη, κύριε Παυλόπουλε, προς στιγμή έμοιασε ο ήχος της φωνής να είναι δικός σας, αλλά ήταν του κ. Μαργαρίτη Τζίμα, όπως και του κ. Καρυπίδη ενωρίτερα.
Έχουν ζητήσει το λόγο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων.
Κύριε Κεφαλογιάννη, θα ξεκινήσουμε με σας, θα συνεχίσουμε με την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας την κα Νικολαίδου. Έχει ζητήσει επίσης το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης.
Παρακαλώ κύριε Κεφαλογιάννη έχετε το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέραμε πού ήθελε να καταλήξει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τελικά μας είπε αυτό που είχε προαποφασίσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να προχωρήσουμε δηλαδή σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα θέματα των στοιχείων της οικονομίας. Φαίνεται ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν διάβασε τις δύο τελευταίες μέρες τι γράφει ο διεθνής τύπος και τι καταμαρτυρά στις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κρατούσαν διπλά βιβλία και διπλά ταμεία. Όταν πέραν του γεγονότος ότι προσέθεταν στο χρέος κατά βούληση κάθε φορά με τους εκλογικούς κύκλους μέχρι και 15 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έγινε και το 1994 στον Προϋπολογισμό του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, όταν το 1993 το παρουσίαζε 15 δισεκατομμύρια λιγότερο και είχα την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού να σας καταθέσω τα συγκεκριμένα στοιχεία το 2001. Και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση σας ζητά να καταθέσετε πειστικές απαντήσεις. Κρύψατε ένα χρέος 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δεκαοκτώ swaps στην Goldman Sachs πληρώνοντας μάλιστα 300 εκατομμύρια ευρώ προμήθεια γι’ αυτό το χρέος το οποίο στείλατε ως κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την υπογραφή του κ. Δρυ να πληρωθεί το 2004 έως 2019. Δηλαδή έγινε το χρέος, το κρύψαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπήκαμε με πήλινα πόδια στην ΟΝΕ και στείλαμε το λογαριασμό στο μέλλον. Εάν, λοιπόν, αυτό δεν το κατανοείτε, δεν κατανοείτε τη ζημιά δηλαδή την οποία κάνετε στην Ελλάδα σήμερα, δεν κατανοείτε ότι με την απειρία του οικονομικού σας επιτελείου οδηγηθήκαμε να πληρώνουμε έως και 400 μονάδες swaps παραπάνω από τα γερμανικά ομόλογα, όταν δεν έχετε καταλάβει ότι η Ελλάδα με αυτή την πολιτική, την οποία ακολουθείτε δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον εαυτό της, με την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της, τότε ναι, είναι καλοδεχούμενη η εξεταστική επιτροπή από το 1980 για να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα που είχε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 1979, 3 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος το 1980, 26% του ακαθάριστου εθνικού της προϊόντος. Σήμερα έχει 300 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος, 300 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και 400 έως 450 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος των ασφαλιστικών ταμείων. Πόσο βγαίνει το αναλογιστικό έλλειμμα; Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.
(AM)






(2SS)
Και αυτά οφείλονται κατά 92% στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., διότι όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι το 1980, δημιούργησαν 3 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας με πρωτογενές έλλειμμα- γιατί έτσι βγαίνει το χρέος, πρωτογενές έλλειμμα και τόκους- δημιούργησαν άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος και οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009, παρά τα πρωτογενή ελλείμματα, τα οποία δημιουργήθηκαν και το 2004 και το 2005 και το 2006 και το 2007, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης, δημιούργησαν ένα επιπλέον πρόσθετο πρωτογενές έλλειμμα άλλων 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν το αφαιρέσετε από τα 300, μας κάνουν 288.
Να έλθετε, λοιπόν, στην Εξεταστική Επιτροπή να μας πείτε πώς δημιουργήσατε 288 δισεκατομμυρίων ευρώ χρέος και να απολογηθείτε, διότι δεν είσαστε ικανή ως Κυβέρνηση, να δράξετε την ιστορική ευκαιρία που σας δίνεται, ένα ιστορικό λάθος της παράταξής σας, της παράταξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να το διορθώσετε με την παρούσα Κυβέρνηση.
Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η Εξεταστική Επιτροπή. Σας περιμένουμε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Ορίστε, κυρία Βέρα Νικολαΐδου, έχετε το λόγο.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να πω ότι ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη νέα Εξεταστική Επιτροπή που ανακοινώθηκε και για όσες έχουν προηγηθεί ή όσες θα ακολουθήσουν, πιστεύω ότι είναι σε όλους γνωστή. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ξεκινήσουν οι Εξεταστικές Επιτροπές και …από το 1824. Έτσι και αλλιώς, αυτοί που τα «έτρωγαν» τότε, τα «τρώνε» και τώρα. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν πιστεύει ότι κάτι βγαίνει από αυτές τις Εξεταστικές Επιτροπές. Συμμετέχουμε και προσπαθούμε με τις δυνάμεις που έχουμε να διευκρινίζουμε και να προσπαθούμε να κάνουμε να φανεί κάποια αλήθεια.
Δεν ζήτησα, βέβαια, το λόγο γι’ αυτό. Αυτό προέκυψε στην πορεία. Εγώ θα ήθελα να πω για το προηγούμενο θέμα, επειδή πρέπει να λέγονται και τα αυτονόητα. Είναι αυτονόητο ότι μετά την τοποθέτησή μας, όπως άλλωστε το δήλωσα και στην Επιτροπή, καταψηφίζουμε τη σύμβαση και στο σύνολό της και στα άρθρα της.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έτσι το είχαμε αντιληφθεί και εμείς κυρία Νικολαΐδου, αλλά καλύτερα να υπάρχει ρητώς διατυπωμένο και στα Πρακτικά.
Έχει ζητήσει το λόγο και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης. Όμως, κύριε Πρόεδρε, είχα προαναγγείλει τον κ. Λαφαζάνη, πριν εισέλθετε στην Αίθουσα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ας μιλήσει, λοιπόν, ο κ. Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, μπορείτε να προηγηθείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είστε και οι δύο ευγενείς, αλλά ποιος θα μιλήσει τώρα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ας προηγηθεί ο συνάδελφος, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ωραία, ο κ. Καρατζαφέρης έχει το λόγο. Ο κ. Λαφαζάνης, επίσης ευγενέστατος, λέει να προηγηθείτε εσείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Έχουμε και εμείς τις αδυναμίες μας στην Αριστερά, σε κάποια πρόσωπα.
Κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε τη νέα πρόταση για μία ακόμη Εξεταστική Επιτροπή. Έχουμε μπλεχθεί μέσα στην Αίθουσα, εάν παίρνει τον αριθμό έξι ή επτά. Γιατί, είχαμε ακούσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να λέει ότι έχει αποφασίσει να κάνει Εξεταστική Επιτροπή και για τις υποκλοπές, εκτός αν έχει αναιρεθεί ή προτάσσεται αυτή και ακολουθεί άλλη.
Η χώρα πτωχεύει. Έχουμε ελάχιστες ελπίδες να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Και αυτό δεν είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει μόνο από εμάς, το ακούσαμε και από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Ήδη, έχουμε χάσει ένα τεράστιο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Ήδη, τώρα, τα ραδιόφωνα λένε ότι θα αποφασίζουν και μόνοι τους στις Βρυξέλλες για μέτρα που θα επιβάλλονται στη χώρα, μέτρα άγρια και βάρβαρα, όπως η απώλεια του δεκάτου τετάρτου μισθού - που σας είχα πει εδώ και μερικούς μήνες -και κάποιοι είχατε λοιδορήσει- ότι θα έλθει η στιγμή. Να, που ήλθε.
Αυτήν τη στιγμή, εμείς θα κάνουμε Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, για να δείξουμε τις πομπές μας έξω. Είπα στην Επιτροπή να στείλουμε το φάκελο στον Εισαγγελέα, να διερευνήσει ο Εισαγγελέας και αν ο Εισαγγελέας στην έρευνά του βρει ότι προκύπτουν ευθύνες για Υπουργούς, να το διαβιβάσει στη Βουλή.
Τι κάνουμε; Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας; Έχουμε, βεβαίως, ένα μεγάλο λάθος. Θα διερευνήσουμε τι; Αν πρόκειται για κρετινισμό των δύο κομμάτων ή για δόλο; Αυτό θα πάμε να βγάλουμε έξω; Αυτό θα πούμε στην Ευρώπη; Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή σήμερα; Έχουμε τρελαθεί, εντελώς, σε αυτόν τον τόπο; Θα βγάλουμε όλες τις πομπές μας προς τα έξω, για να τους πούμε «ελάτε να κτυπήσετε αγριότερα και βαρβαρότερα τον Έλληνα, τον ελληνικό λαό»; Αυτό θα κάνουμε; Για να αποδείξουμε ποιος έχει ευθύνες περισσότερες, ο ένας ή ο άλλος;
Βεβαίως, υπάρχουν λάθη, βεβαίως υπάρχουν ολιγωρίες, ενδεχομένως και ανομήματα. Βεβαίως, μπορεί να υπάρχει και δόλος. Όμως, δεν έβαλε κανείς στην τσέπη του τίποτα από αυτό το πράγμα. Είναι η ίδια υπόθεση, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την υπόθεση του Αθανασόπουλου. Ο Αθανασόπουλος, λέγατε ότι δεν έβαλε τίποτα στην τσέπη του. Για το καλό της Ελλάδος έκανε και την ιστορία και τη μεθόδευση. Η δικιά σας επιχειρηματολογία είναι. Πιστεύετε ότι κάποιος από αυτούς «τα έπιασε» με τη Στατιστική Υπηρεσία; Νόμισε ότι ήταν το καλό για την πατρίδα. Θα τα διερευνήσουμε. Τώρα θα τα κάνουμε; Τώρα, που μας κυνηγάνε Θεοί και δαίμονες από Αμερική και Ευρώπη; Δεν έχετε αντιληφθεί, επιτέλους, τι συμβαίνει;
Προσπαθεί η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία να υπονομεύσουν την Ο.Ν.Ε. Το καταλαβαίνετε; Και έχουν βρει εμάς στην άκρη. Και εμείς προσφέρουμε βούτυρο στο ψωμί τους, σε αυτές τις επιχειρήσεις. Κι ίσως δεν το συνειδητοποίησε εγκαίρως ο Πρωθυπουργός, γιατί θα μπορούσε προχθές στις Βρυξέλλες -αν είχε συνειδητοποιήσει το τι γίνεται- να κερδίσει πολλά περισσότερα, από αυτά τα οποία μας έφερε, που δεν μας έφερε και τίποτα, παρά αόριστες υποσχέσεις, που ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί.
Κύριε Πρόεδρε, η πρότασή μας είναι να στείλουμε το φάκελο με τα Πρακτικά της Επιτροπής στον αρμόδιο Εισαγγελέα μαζί με το memo, το οποίο μας έστειλε η EURO STAT και εκείνος να διερευνήσει και να ψάξει την υπόθεση. Δεν μπορούμε να δίνουμε άλλο ευκαιρίες στους ξένους να διαβάλουν και να προσβάλουν την Ελλάδα. Επιτέλους, πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν σ’ αυτήν την Αίθουσα και να το καταλάβουν αυτοί που έχουν την ιστορική ευθύνη γι’ αυτά τα πράγματα που συζητάμε τώρα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σήμερα, κανονικά, θα έπρεπε να συζητάμε σε αυτήν την Αίθουσα για τη σύμβαση για το φυσικό τοπίο. Αλλά, τα φυσικά πράγματα δεν αρέσουν –φαίνεται- στα δύο μεγάλα κόμματα σε αυτήν την Αίθουσα και, κυρίως, στο εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα.
Κι επανήλθε η συζήτηση στο οικονομικό τοπίο. Και επανήλθε με μία πρόταση, την οποία δεν κατάλαβα, γιατί επέλεξε, ειδικά αυτήν τη στιγμή, να την κάνει η Κυβέρνηση, να την προτείνει, μάλλον, για το κυβερνητικό κόμμα, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος.
Όμως, εγώ θέλω να πω ορισμένα πράγματα, τα οποία, ίσως, έχουν κάποια αξία γι’ αυτούς που θέλουν ν’ ακούν ακόμα και να αντιλαμβάνονται πού οδηγούμεθα.
Η Κυβέρνηση αυτή είχε μια άλλη εντολή από τον ελληνικό λαό. Είχε εντολή να ανορθώσει τη χώρα και να μας βγάλει από την κρίση. Δυστυχώς, όμως, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, εφαρμόζει μία πολιτική, η οποία αντί να αλλάζει, συνεχίζει να βουλιάζει τη χώρα. Εφαρμόζει μία πολιτική γενικής, κοινωνικής κατεδάφισης.
Ξεκινήσαμε με ένα πολύ κακό Προϋπολογισμό. Τον ψηφίσαμε όλοι. Τον ψήφισε η Κυβέρνηση σε αυτήν την Αίθουσα. Έγινε νόμος του κράτους. Αυτός, όμως, ο Προϋπολογισμός εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες μέρες. Πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Αντικαταστάθηκε από ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο ακολούθησε μια ακόμα χειρότερη γραμμή, από τη γραμμή, την οποία είχε ο Προϋπολογισμός. Δεν πρόλαβε, όμως, να στεγνώσει το μελάνι του Προγράμματος Σταθερότητας και δια επίσημων χειλέων -των πιο επίσημων, του κυρίου Πρωθυπουργού- ακούσαμε μέτρα –υποτίθεται- αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, τα οποία σχεδόν δεν αφήνουν τίποτα όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο.
Όμως, δεν τελειώνουμε εκεί. Δεν τελειώσαμε με την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν τελειώσαμε με τις μειώσεις των μισθών –οι αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό πήγαν περίπατο- δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων, τώρα απ’ ότι φαίνεται, προετοιμάζονται και νέα πακέτα μέτρων, τα οποία έχουν ορίζοντα από τη 15η Μαΐου. Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται.

(XS)


(2AM)
Τώρα από ότι φαίνεται προετοιμάζονται και νέα πακέτα μέτρων, τα οποία έχουν ορίζοντα την 15η Μαΐου. Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται.
Η χώρα τελεί υπό τη δικτατορία των διεθνών κεφαλαιαγορών και την πίεση των διευθυντηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια Κυβέρνηση άφωνη, άβουλη και μοιραία η οποία ακολουθεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις, κατεδαφίζοντας συνολικά κατακτήσεις δεκαετιών. Φτάσαμε στο σημείο να επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας, τη Ρωσία και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον κ. Μεντβέντεφ να ακούμε από τον κ. Μεντβέντεφ, τον ίδιο, να δηλώνει ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μυστήριο αυτή η επίσκεψη. Γιατί πήγε, τι ζήτησε και γιατί κάνει αυτές τις δηλώσεις ο Ρώσος Πρόεδρος που αφορούν το μέλλον του Ελληνικού λαού; Να πάτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε αυτές τις συνθήκες όπου η Κυβέρνηση επωμίζεται πελώριες και ιστορικές ευθύνες, διότι βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και οδηγεί σε έκρηξη τα κοινωνικά προβλήματα, σε αυτές τις συνθήκες έρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία εδώ, να κάνει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή με τον τρόπο που την έκανε ο Κοινοβουλευτικός της Εκπρόσωπος.
Ερωτώ: Η πρόταση αυτή σε τι αποσκοπεί; Αποσκοπεί πράγματι στο να διερευνηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας διαχρονικά και στο πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα ή είναι ένας αντιπερισπασμός, κακότεχνος θα έλεγα αντιπερισπασμός προκειμένου να αποπροσανατολιστούμε από την ουσία των προβλημάτων, από την ουσία της πολιτικής που ασκείται σήμερα και μέσω αυτού του αντιπερισπασμού και της δικομματικής πόλωσης ποιος θα στείλει τον άλλο μέσα, ποιος θα συκοφαντήσει τον άλλο ώστε τελικώς να βγει λάδι το δικομματικό σύστημα, αν αυτή είναι η επιδίωξη της Κυβέρνησης -που νομίζω ότι είναι βάσιμη η σκέψη μου- και η οποία βεβαίως δεν θα αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό! Αλλά νομίζω προς τα εκεί κατατείνει ο τρόπος με τον οποίο έθεσε αυτήν την πρόταση η κυβερνητική πλειοψηφία.
Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση φυσικά να εξεταστεί το οτιδήποτε όσον αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε θέσει το θέμα της δημοσιονομικής διαφάνειας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, πέρα από άλλες πολιτικές, ως μείζον σε αυτή την Αίθουσα. Και έχουμε επί χρόνια -και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ- κάνει συστηματικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση για να φύγουμε από τη δημοσιονομική αυθαιρεσία, τις δημοσιονομικές αλχημείες και τη δημοσιονομική αταξία.
Επομένως, δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει Εξεταστική Επιτροπή, αλλά Εξεταστική Επιτροπή όχι για να αποπροσανατολιστεί η χώρα, όχι για να κουκουλωθούν πάλι δια πολλών πορισμάτων τα θέματα, όχι για να γίνουν αντιπερισπασμοί, για να κρυφτούν τα προβλήματα, αλλά Εξεταστική Επιτροπή για να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση και για να βγουν συμπεράσματα για το μέλλον.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρίως θα έλεγα μια Εξεταστική Επιτροπή είναι αναγκαία όχι μόνο για το παρελθόν, που εμάς δεν μας ενοχλεί όσο μακρινό και αν είναι, αλλά κυρίως για το σήμερα και για το αύριο. Θα έλεγα ότι πρώτο θέμα μιας τέτοιας Εξεταστικής Επιτροπής, θα έπρεπε να ήταν η σημερινή -και το επαναλαμβάνω η σημερινή- διαχείριση του δημόσιου χρέους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό αυτή είναι η κατάληξή μου.
Πώς αυτό το χρέος εξυπηρετείται, με ποιους τρόπους, με ποιες μεθοδολογίες, πώς διαμορφώνεται η μεταφορά ομολόγων σήμερα; Γιατί αυτή η αγορά ολιγοπωλείται από τις τράπεζες; Ποιος είναι ο ρόλος της Κυβέρνησης σε αυτή την αγορά, ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Λαφαζάνη, καλά κάνετε και ομιλείτε για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους αλλά να διαχειριστούμε και το χρόνο. Σας παρακαλώ ολοκληρώστε τώρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τέλος πώς διαμορφώνεται τώρα σήμερα το υψηλό spread, ποιος είναι ο ρόλος της κερδοσκοπίας και των διεθνών οίκων αξιολόγησης;
Μια τέτοια Εξεταστική Επιτροπή, που θα έχει τα μάτια στραμμένα στο σήμερα, στο αύριο και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: …για να αποκαλυφθούν καταστάσεις και να βρούμε μια διέξοδο είναι πράγματι αναγκαία σήμερα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει για μια πολύ σύντομη παρέμβαση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο κ. Χρήστος Παπουτσής.
Κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Έχει δίκιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης, όταν αναφέρεται στην εντολή την οποία έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Κυβέρνησή του, για να αλλάξουμε τη χώρα.
Η αλήθεια όμως, είναι κύριε Πρόεδρε, ότι καμία μεταρρύθμιση σε αυτή τη χώρα, καμία τομή και καμία μεγάλη αλλαγή και ρήξη με το παρελθόν δεν μπορεί να γίνει αν δεν τραβήξουμε μια καθαρή γραμμή με το παρελθόν με οτιδήποτε μας πλήγωσε, με οτιδήποτε δημιούργησε αυτό το αίσθημα το οποίο έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα, όπου ντρεπόμαστε για τη σύγχρονη Ελλάδα. Δεν το δεχόμαστε, δεν αξίζει στη χώρα μας, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό.
Οφείλουμε να απαντήσουμε. Γι’ αυτό και η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα επικοινωνιακός πόλεμος στον οποίο επιδίδεται η Νέα Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι θεσμική μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Και βεβαίως, ίσως ο κ. Καρατζαφέρης να είχε δίκιο, ίσως να ήταν ένας άλλος δρόμος, να στείλουμε το πόρισμα στον εισαγγελέα, όχι όμως, κύριε Πρόεδρε, όταν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δια του υπευθύνου εκπροσώπου του σήμερα, αμφισβήτησε πλήρως το πόρισμα λέγοντας ότι δεν έχει καμία απολύτως αξία. Όχι, σε αυτή την περίπτωση έχει ρόλο η Βουλή και είναι η Βουλή εκείνη η οποία θα πάρει πλέον την ευθύνη, προκειμένου να διερευνήσει όλες τις ευθύνες.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε με την ιδέα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να πω ότι απάντησε ως έτοιμος από το παρελθόν όπως ακριβώς λειτούργησε και κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία τη χώρα.
Αναφερόμενος μάλιστα, στο γνωστό ομόλογο της Goldman Sachs, για το οποίο ο συνάδελφός του και Υπουργός στην Κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης, είχε ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στην προηγούμενη θητεία του, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά έσπευσε αμέσως μετά ως Υπουργός Οικονομικών, να επεκτείνει το ίδιο το ομόλογο μέχρι το 2039.
Γι’ αυτό το λόγο έχει ανάγκη η χώρα, κύριε Πρόεδρε, από διερεύνηση και κυρίως και πάνω από όλα από την αλήθεια. Γιατί δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον πάνω στα ψέματα. Όπως, ακριβώς κυβέρνησε πεντέμισι χρόνια η Νέα Δημοκρατία, μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα η οποία σήμερα καταρρίπτεται από παντού και έτσι η χώρα μας έχει καταστεί περίγελος στα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δίνοντας τροφή σε όσους επιβουλεύονται όχι μόνο την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, αλλά σε όσους επιβουλεύονται και την οικονομική και νομισματική ένωση και κυρίως δίνοντας τροφή σε εκείνους και προκάλυμμα σε εκείνους, οι οποίοι επί σειρά ετών συνήργησαν, με τον τρόπο που συνήργησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποδεχτούν τα πλαστά στοιχεία τα οποία η Νέα Δημοκρατία και οι μηχανισμοί της διαμόρφωναν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό χρειάζεται η αλήθεια και αυτή η πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι μια πρόταση ευθύνης για την ελληνική κοινωνία, είναι μια πρόταση ευθύνης για το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κύριος Καρατζαφέρης.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά και εσείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Δηλαδή, με άλλα λόγια, αν κατάλαβα καλά, κύριε Παπουτσή, εγκαλούσατε πέντε χρόνια τον κ. Αλογοσκούφη για το θέμα της απογραφής και εσείς σήμερα ερχόσαστε για δεύτερη φορά να κάνετε τα ίδια που έκανε εκείνος, δηλαδή αυτά τα οποία κατηγορούσατε.
Επιτέλους, τι πάτε να κάνετε; Εσείς θέλετε να απαξιώσετε, να κρεμάσετε τον κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του και έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει να κρεμάσουμε και το Σημίτη και τους συνεργάτες του. Θέλετε να κρεμάσετε δηλαδή, δύο πολυετής κυβερνήσεις, αυτό θέλετε να κάνετε. Και δεν αποφασίζετε επιτέλους να κυβερνήσετε. Ας καταλάβετε καλά, ο κόσμος θέλει Κυβέρνηση. Δεν θέλει εισαγγελείς από εσάς.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδουξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κ. Κεφαλογιάννης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς προσφέραμε στην Κυβέρνηση συναίνεση. Αναλογιζόμενοι την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία σήμερα.
(FT)


(2XS)
Εμείς είμαστε το κόμμα που προεκλογικά είπε την αλήθεια, άλλοι έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό.
Πολύ φοβούμαι ότι αυτήν την πρόταση τη φέρνει σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ψήφιση στη Βουλή, δηλαδή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για ένα και μόνο λόγο. Διότι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ίδια η Κυβέρνηση θα οδηγηθεί άμεσα σε νέο πακέτο μέτρων: Θα οδηγηθεί στην κατάργηση του 14ου μισθού, θα οδηγηθεί σε αύξηση του Φ.Π.Α., θα οδηγηθεί ενδεχομένως στη δημιουργία μιας πολιτικής που θα οδηγεί τους εργαζομένους σε εβδομάδα τεσσάρων ημερών με παράλληλη μείωση του μισθού τους στο 80%. Έτσι όμως δεν λύνετε τα προβλήματα.
Και μιας και ο κύριος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρει το θέμα της Goldman Sachs, αυτό που θέλω να του πω –και όταν ξεκινήσει η Επιτροπή θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να το συζητήσουμε- είναι ότι αυτός ο εργαζόμενος της Goldman Sachs, ο οποίος πήρε τα 300 εκατομμύρια ευρώ προμήθεια, είναι σήμερα partner, είναι σήμερα συνιδιοκτήτης της εταιρίας. Αυτές τις πολιτικές κάνατε.
Και αν δεν σας φτάνει η Goldman Sachs, που σας ζητά τα ρέστα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε και άλλα να σας πούμε. Ξεχάσατε το Euro control; Περάσατε νόμο το 2000, το εισπράξατε το 2001 και στείλατε το λογαριασμό το 2005 έως 2021. Δεν σας φτάνει αυτό;
Περάσατε νόμο το 2001, εισπράξατε το 2002 και στείλατε το λογαριασμό να πληρωθεί το 2007, 2008, 2009, 2010 και 2011 για τις προεισπράξεις από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δεν σας φτάνει αυτό;
Ψηφίσατε νόμο το 2001 και προεισπράξατε χρήματα από το λαχείο. Δεν σας φτάνει αυτό; Έχουμε κι άλλα να σας πούμε. Ελάτε στην Εξεταστική Επιτροπή και τότε θα δείτε ποια είναι η πραγματικότητα την οποία αφήσατε στην Ελλάδα. Και εσείς πρώτοι οφείλετε να απολογηθείτε στα δικά μου τα παιδιά, στα παιδιά όλων μας εδώ μέσα, στην ελληνική κοινωνία που υποθηκεύσατε το μέλλον των ερχόμενων γενιών για 30 χρόνια. Ελάτε λοιπόν στην εξεταστική επιτροπή. Σας περιμένουμε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Λαφαζάνη, θα σας δώσω ένα λεπτό, αλλά σας παρακαλώ να μην το υπερβείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, μια κουβέντα θέλω να πω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μας είπατε ότι 20.00’ θα ήταν η ψηφοφορία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τελειώνουμε, κύριε Γείτονα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι το θέαμα που προσφέρουν τα δυο κόμματα σήμερα στην Αίθουσα, με αφορμή την πρόταση που έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλειοψηφίας, δείχνει πού οδηγούμαστε στο μέλλον την ώρα που η χώρα βουλιάζει και βυθίζεται σε μια πολύ μεγάλη παρακμή για να αποσείσουν τις ευθύνες τους η Κυβέρνηση για την πολιτική τους, η οποία είναι συνυπεύθυνη για αυτό το βούλιαγμα, αλλά και η Νέα Δημοκρατία για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, πάμε σε ένα πελώριο δικομματικό αποπροσανατολισμό για να κρύψουν τις πολιτικές και να κρύψουν τις ευθύνες τους για το κατάντημα της χώρας.
Δεν θα το πετύχουν. Δεν πρόκειται να το πετύχουν. Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή βγάζει τα συμπεράσματά του για την παρακμή της χώρας και για το ποιοι ευθύνονται. Και είναι συνυπεύθυνοι για αυτό και η Κυβέρνηση και το κυβερνητικό κόμμα και η Νέα Δημοκρατία και θα πρέπει να καταδικαστούν για αυτήν την ευθύνη τους και να ανοίξουν νέοι προοδευτικοί ορίζοντες για τον τόπο, που μόνο η Αριστερά με πρωταγωνιστή το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτύχει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα κλείσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις αναφορές και τις τοποθετήσεις με αφορμή το θέμα αυτό, με τη δίλεπτη τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου.
Μετά θα προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του οποίου η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, πράγματι καταλαβαίνω ότι έχουμε έρθει εδώ για μια άλλη δουλειά και δεν θα ήθελα να ξανανοίξω ένα κύκλο ανταλλαγών επιχειρημάτων.
Θα ήθελα μόνο να παρακαλέσω τον κύριο Κεφαλογιάννη να εκδηλώνει αραιότερα τη συναίνεσή του και τη συμπόρευσή του προς εμάς, γιατί πραγματικά εάν ακούμε κάθε μέρα τέτοιου είδους συναίνεση -αυτά τα επιχειρήματα και στον τόνο αυτό- είναι οδυνηρό, πιστεύω, για την εν γένει πορεία μας στα ευρωπαϊκά θέματα.
Τώρα, ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε; Διότι, βεβαίως αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα διαχείρισης, αντιμετωπίζουμε ελλείμματα. Αυτά όλα λύνονται με τις μεθόδους που έχουν προβλέψει οι οργανωμένες και πολιτισμένες χώρες για τους σκοπούς αυτούς και προβλέπονται και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο έχουμε συνυπογράψει και αν δεν κάνω λάθος με τη συναίνεση και των δυο μεγάλων κομμάτων. Υπέγραψε το Μάαστριχτ η μια παράταξη, το συνέχισε η άλλη παράταξη, συνυπογράψαμε τη Λισαβόνα -υπάρχουν κόμματα στη Βουλή που δεν συμφωνούν και είναι δικαίωμά τους- αλλά μεταξύ μας διαφωνίες επ’ αυτού του θέματος δεν υπήρξαν.
Υπάρχουν λοιπόν τα μέσα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία. Το έχει πει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός ομιλώντας και στη Βουλή, ομιλώντας και προς τον διεθνή Τύπο και το είπε ακόμη και χθες. Και αυτήν την αξιοπιστία πρέπει πάση θυσία να την ανακτήσουμε. Πρέπει να την ανακτήσουμε ως πολιτικό σύστημα και πρέπει να την ανακτήσουμε ως λαός και ως χώρα, γιατί επενδύσεις δεν γίνονται στο πολιτικό σύστημα. Οι επενδύσεις γίνονται σε μια χώρα που κατοικείται από συγκεκριμένο λαό και που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες αναπτυξιακές.
Ό,τι χρειάζεται να γίνει για να ανακτήσουμε αυτήν την αξιοπιστία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να είναι πρώτο κριτήριό μας, πυξίδα μας το πώς θα διασώσουμε τον έναν ή τον άλλον ή πώς θα έχουμε λιγότερες ζημίες από τον άλλον και περισσότερες ο άλλος, εκτός από εμάς. Αυτά είναι κριτήρια του παρελθόντος.
Η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή και τόσο επώδυνη και μας βάζει μπροστά σε τέτοια ανάγκη αυτοσυνείδησης και περισυλλογής, ώστε πρέπει να τα εγκαταλείψουμε. Πρέπει να υπάρξει άπλετο φως για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Αυτό ζητάει ο λαός, αυτό μας ζητάνε οι ξένοι εταίροι μας και αυτό θα κάνουμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου» και ερωτάται το Σώμα γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου» έγινε δεκτό σε μόνη συζήτηση κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)











ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η ζητηθείσα εξουσιοδότηση παρεσχέθη.

(2FT)
Και τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με την απόφαση που είχαμε πάρει ως Ολομέλεια κατά τη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2010 της προηγούμενης δηλαδή Πέμπτης, κατόπιν και την ομόφωνης απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων».
Καλούνται επί του καταλόγου οι κ. κ. Δημήτριος Λιντζέρης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Γρηγόριος Αποστολάκος από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι δεχόμενοι την αρχή του νομοσχεδίου λέγουν «ΝΑΙ», οι μη δεχόμενοι την αρχή του νομοσχεδίου λέγουν «ΟΧΙ», οι αρνούμενοι ψήφο λέγουν «ΠΑΡΩΝ».






(BA)



(ΖΕ)
Επίσης σας ενημερώνω ότι έχουν αποσταλεί στο Προεδρείο τηλεομοιοτυπίες, fax δηλαδή, συναδέλφων που βρίσκονται σε αποστολή της Βουλής και της Κυβέρνησης στο εξωτερικό, σύμφωνα με το άρθρο 70 Α του Κανονισμού της Βουλής, με τις οποίες γνωστοποιούν την ψήφο τους επί της αρχής του νομοσχεδίου. Οι ψήφοι αυτές θα ανακοινωθούν και θα συνυπολογιστούν στην καταμέτρηση η οποία θα ακολουθήσει.

(Οι τηλεομοιοτυπίες καταχωρίζονται στα Πρακτικά και έχουν ως εξής:











ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου.


(ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)




(Διαρκούσης της ψηφοφορίας την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
-----------------------------------------
(Διαρκούσης της ψηφοφορίας την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)


(GM)
2BA
(ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Υπάρχει κάποιος συνάδελφος, ο οποίος δεν άκουσε το όνομά του; Κανείς.
Κύριοι συνάδελφοι, οι Βουλευτές συνάδελφοι κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Ιωάννη Κοραντής μας γνωρίζουν ότι δεν θα παρευρεθούν στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών και ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ΟΧΙ».
Οι επιστολές αυτές εκφράζουν πρόθεση ψήφου και δεν συνυπολογίζονται βέβαια στην καταμέτρηση των ψήφων.
(Οι προαναφερθείσες επιστολές καταχωρίζονται στα Πρακτικά και έχουν ως εξής:








ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κυρίους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος.
(ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
















(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν συνολικά 282 Βουλευτές.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή «ΝΑΙ» ψήφισαν 154 Βουλευτές.
Κατά της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή «ΟΧΙ» ψήφισαν 128 Βουλευτές.
Συνεπώς, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Έχει κηρυχθεί περαιωμένη επίσης η συζήτηση και επί της ενότητας των άρθρων 1 έως 3 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων» και θα γίνει η ψήφισή του χωριστά.
BS
02GM
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς το άρθρο 1 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς το άρθρο 2 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Εισερχόμεθα στην ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το ακροτελεύτιο άρθρο έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων» έγινε δεκτό σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)













ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το Σώμα παρέσχε την ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 21:20’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 10:00’, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος νομοθετική εργασία: συνέχιση της συζήτησης επί των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: α) «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008», β) «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2008», σύμφωνα με την ημερησία διάταξη.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

1 / 112 ΜΑΣΟΥΡΑΣ Σ. ΚΑΛΑΡΩΝΗ 16/2/2010 AA0216SM

Τελευταία Αποθήκευση: 16/2/2010 11:12:00 μμ Από: S.masouras
Εκτυπώθηκε: 16/2/2010 7:40:00 μμ


PDF:
es20100216.pdf
TXT:
es100216_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ