ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Θέρος '09), Συνεδρίαση: ΙΕ 07/07/2009


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΕ΄
Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 7 Ιουλίου 2009, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.00΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΕΡΑΝΤΖΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι ο συνάδελφος κ. Αθανάσιος Πλεύρης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής στις 3 Ιουλίου 2009, γνωστοποίησε τη δήλωση παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωμα, λόγω εκλογής του ως Βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η επιστολή αυτή θα καταχωρισθεί στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.
(Στο σημείο αυτό ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Νεράντζης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία έχει ως εξής:















Ευχόμαστε στον κ. Πλεύρη να έχει επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και το πράττουμε καθηκόντως.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια σημαντική επιτυχία της κοινοβουλευτικής μας διπλωματίας. Κατά την ετήσια συνεδρίαση της Ολομελείας της Συνελεύσεως του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έγινε στις 3 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο συνάδελφος Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου εξελέγη για μία τριετία σε μία εκ των θέσεων Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Οργανισμού.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο συνάδελφος Πέτρος Ευθυμίου αναδείχτηκε πρώτος μεταξύ όλων των υποψηφίων, συγκεντρώνοντας περίπου το 75% των ψήφων.
Τα πιο θερμά συγχαρητήριά μας στο συνάδελφο για την εκλογή του σ’ αυτή τη σημαντική θέση.

(TL)
(1TS)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν εισέλθουμε στην ημερήσια διάταξη, θα προβούμε στην ορκωμοσία του συναδέλφου κ. Γεωργίου Γεωργίου, που αντικαθιστά τον κ. Αθανάσιο Πλεύρη.
Καλείται ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Γεωργίου να προσέλθει και να δώσει το νενομισμένο όρκο ενώπιον του εκπροσώπου της Εκκλησίας.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Γεωργίου και δίνει τον παρακάτω όρκο:
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδος να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»)
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Άξιος, άξιος!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Άξιος, άξιος!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συγχαρητήρια και εύχομαι καλή θητεία!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Θα ήθελα να πω κάτι για τα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Λαϊκού Συναγερμού κ. Καρατζαφέρης.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ο πρέσβης κ. Γεωργίου είναι ο πρώτος πρεσβευτής που εκλέγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά το αρχείον του πατριάρχη των πρεσβευτών, του κ. Πέτρου Μολυβιάτη. Και νομίζω ότι γι’ αυτό το λόγο του αξίζει ένα ακόμα «εύγε»!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Σωστή η σημείωση. Την ακούσαμε και καταγράφεται, κύριε Πρόεδρε.
Καλή θητεία να έχει και στη Βουλή και στο κόμμα σας.
(ST)
( TL)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το συνάδελφο κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους, Βουλευτή Κέρκυρας, να διαβάσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους, Βουλευτής Κέρκυρας, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την άμεση πρόσληψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Φθιώτιδας.
Η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Χρυσή Αράπογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Φροντιστών Βορείου Ελλάδος ζητεί να συμπεριληφθούν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης στα νέα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι Βουλευτές Αθηνών κ. Γεώργιος Μαυρίκος και η κ. Λίλα Καφαντάρη κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής ζητεί από τη Διοίκηση του ΑΝΤ1 ανάκληση των απολύσεων και να δεσμευθεί ότι δεν θα χαθεί ούτε μία θέση εργασίας κ.λπ.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Φώτης Κουβέλης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Ερευνητών Δημοκρίτου ζητεί την άμεση αναστολή κάθε εξαγγελθείσας διαδικασίας αναδιάρθρωσης των Ερευνητικών Κέντρων κ.λπ.
Ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Καστοριάς κ. Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε αναφορά με την οποία το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ποριάς - Χιλιοδένδρου Νομού Καστοριάς ζητεί την άμεση συντήρηση του κτιρίου του.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νικόλαος Ζωΐδης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου ζητεί να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής του, όπως την απαράδεκτη υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, ΟΑΕΔ κ.λπ.
Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σητείας του Νομού Λασιθίου ζητεί παρέμβαση έτσι ώστε το αίτημα του Δήμου για κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών να υλοποιηθεί άμεσα.)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε τον Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. και Κύπρου ορμώμενο κ. Χαραλάμπους γιατί ανέγνωσε τις αναφορές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν εισέρθουμε στη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων, θέλω και εγώ να ευχηθώ στο νέο μας συνάδελφο, τον κ. Γεωργίου, να είναι γόνιμη και δημιουργική η θητεία του στη Βουλή των Ελλήνων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 46/2-7-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ηλία Λαμπίρη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη διασφάλιση της διαφάνειας στις προμήθειες των ελληνικών νοσοκομείων κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του καθηγητή κ. Ηλία Λαμπίρη από το Ρέθυμνο έχει ως εξής:
«Δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο φέρουν τη χώρα μας εν όψει επιβολής προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αδιαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Κομισιόν από το 2004 εγκαλεί τη χώρα μας για τη νομοθεσία που επιτρέπει την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού με διαπραγμάτευση και όχι με διαγωνισμούς. Η διάταξη στην οποία αναφέρεται η Κομισιόν περιλήφθηκε στο ν. 2955/2001 και προέβλεπε ότι κάποια υλικά, μοναδικά και μη συγκρίσιμα μεταξύ τους, τα νοσοκομεία δύνανται να τα προμηθεύονται χωρίς διαγωνισμό, ενώ με υπουργικές αποφάσεις ορίστηκαν οι ανώτατες τιμές τους.
Παρά τις προειδοποιήσεις για συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις επακόλουθες παραπομπές της Ελλάδας, με ευθύνη της Κυβέρνησης ο νόμος για τις προμήθειες που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2007 -και παραμένει ανενεργός έως σήμερα- δεν τροποποιεί την επίμαχη διάταξη. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να προμηθεύονται υλικά με απευθείας αναθέσεις, νομιμοποιείται με σκανδαλώδη ρύθμιση στη Βουλή άγνωστο ποσό παρανόμων προμηθειών και τα χρέη των νοσοκομείων ξεπερνούν πλέον τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, για την αποπληρωμή των οποίων η Κυβέρνηση συνεχώς παλινωδεί.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Είναι ακριβές ότι κινδυνεύει η Ελλάδα με πρόστιμα για αδιαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων και αν ναι, ποια ποσά θα κληθούμε να καταβάλουμε;
2. Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να διορθώσει τις αδυναμίες της εθνικής νομοθεσίας και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων;»
Στην επίκαιρη αυτή ερώτηση του κ. Λαμπίρη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής Άρτας γιατρός κ. Παπαγεωργίου.
Ελάτε, κύριε Υφυπουργέ.
(ΜΤ)
(ST)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, σας εκτιμώ προσωπικά και το ξέρετε. Αναγνωρίζω το ύφος του πολιτικού σας λόγου, και το επιστημονικό αλλά και το κοινοβουλευτικό σας έργο.
Απαντώντας όμως στο δεύτερο ερώτημά σας, θέλω να πω ότι με φέρνετε σε δύσκολη θέση όταν λέτε «Πώς προτιθέμεθα να διορθώσουμε τις αδυναμίες της ελληνικής νομοθεσίας» και παραλείπετε το άλλο 50% της νομοθεσίας που εσείς ψηφίσατε το 2001 με το ν.2955, άρθρο 7 παράγραφος 2, αυτό που προβλέπει αυτές ακριβώς τις συμβάσεις που γίνονται για μη συγκρίσιμα υλικά και τις οποίες αδυναμίες γνωρίζετε από το 1993, όταν η σχετική Οδηγία 36/1993 και η 75/2001 είχε έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν κάνατε τίποτα απολύτως.
Και πάλι μιλώντας στο σχετικό νόμο για τη ρύθμιση των λεγόμενων συμβάσεων σε παράταση και όχι εξωσυμβατικών -αποτέλεσμα ενός αντιφατικού πλαισίου που εσείς ψηφίσατε και που δεν έδιναν τη δυνατότητα στους οργανισμούς να ολοκληρώσουν τις προμήθειες και έτσι παρατείνονταν- και με την προηγούμενη συμφωνία αυτές προχωρούσαν.
Ήρθαμε δύο φορές και αντιγράψαμε τη δική σας ρύθμιση και με τον ν.2955/2001 αλλά και με τον ν.3190/2003. Δεν κάναμε τίποτε άλλο. Ήρθαμε με τον νέο νόμο περί προμηθειών, τον ν.3580 να βγάλουμε έξω απ’ αυτή τη διαδικασία τις προμήθειες για αυτά τα μη συγκρίσιμα υλικά, με τις συμβάσεις -πλαίσιο που υιοθετήσαμε, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την κοινοτική νομοθεσία.
Επιπλέον πώς βλέπετε ότι είναι έξι δισεκατομμύρια; Αυθαίρετα, όταν η διαδικασία ταυτοποίησης αυτών των οφειλών έχει προχωρήσει στο 90%; Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κατά προσέγγιση είναι πολύ λιγότερο και αυτό αποδεικνύεται.
Εν πάση περιπτώσει αυτή η διαδικασία έχει τελειώσει. Ο νέος νόμος περί προμηθειών έχει μπει σε εφαρμογή και έτσι δεν θα υποχρεωθούμε ξανά ούτε ρυθμίσεις να ξανακάνουμε και επιπλέον να μην κινδυνεύουμε από την επιβολή του προστίμου.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει για δύο λεπτά ο ερωτών Βουλευτής κ. Λαμπίρης.
ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι ο έκτος χρόνος διακυβέρνησης της χώρας και ασχολείστε ακόμα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Νομίζω ότι σε καμία προηγμένη χώρα δεν γίνεται αυτό, μετά από έξι χρόνια να αναφερόμαστε σε πιθανές παραλείψεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Θέλω να σας πω τα εξής. Από τα εννέα άρθρα του νομοσχεδίου μόνο η παράγραφος 2 του άρθρου 7 είχε κάποιο πρόβλημα. Από το 2004 μέχρι σήμερα σας έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τρεις φορές έγγραφα για να το διορθώσετε. Εσείς είπατε ότι θα το διορθώσετε με τον καινούριο νόμο.
Ο καινούριος νόμος λοιπόν, του 2007 –έχουν περάσει ακριβώς δύο χρόνια- λυπάμαι, κύριε Υπουργέ, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά. Τα χρέη των νοσοκομείων, ενώ τα παραλάβατε σε μηδενική βάση το 2004 –τότε έγινε ρύθμιση, το 2004, επί των ημερών σας- σήμερα ξεπερνούν όντως τα έξι δισεκατομμύρια, με αύξηση κάθε μήνα 180 εκατομμύρια. Κάθε μήνα τα χρέη των νοσοκομείων αυξάνονται 180 εκατομμύρια. Είναι στοιχεία του Υπουργείου σας.
Ο κ. Αβραμόπουλος –εσάς δεν σας είχα ακούσει ομολογουμένως- επανειλημμένως διακηρύττει -και η τελευταία φορά ήταν πριν δύο εβδομάδες στο Ηράκλειο- ότι ο νέος νόμος εφαρμόστηκε. Μα, δεν έχει εφαρμοστεί, κύριε Υπουργέ, σε κανένα νοσοκομείο. Πείτε μας ένα νοσοκομείο που έχει εφαρμογή. Είναι ανεφάρμοστος.
Έχετε αλλάξει τέσσερις προέδρους στην Επιτροπή. Γιατί τους αλλάζετε; Γιατί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο. Διαφορετικά θα έπρεπε να αλλάζετε κάθε δύο τρεις μήνες έναν Πρόεδρο; Ο τελευταίος είναι ο κ. Λαμπρόπουλος, τον οποίο πήρατε από την ΔΕΠΑΝΟΜ.
Θέλω να καταλήξω στο ότι υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία τεράστια προβλήματα και αφορούν τις προμήθειες. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου χρωστάει αυτή τη στιγμή 20 εκατομμύρια. Όπως ξέρετε η επέκταση του νοσοκομείου δεν μπορεί να γίνει για 665.000 ευρώ και έχει σταματήσει εδώ και έξι μήνες και δεν προχωρεί. Η σίτιση των ασθενών είναι προβληματική.

(XP)
(MT)
Δηλαδή πέστε μου ποια είναι η επιτυχία που έχετε να επιδείξετε γενικά στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα στο θέμα των προμηθειών. Το θέμα των προμηθειών χρειάζεται αλλαγή στο νόμο. Είναι ανεφάρμοστος και κάθε ημέρα σας το λένε οι πρόεδροι των νοσοκομείων. Επομένως, νομίζω ότι δεν είναι καθόλου ντροπή εάν ένας νόμος έχει δυσκολίες στην εφαρμογή του να τύχει της ανάλογης διόρθωσης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, μπορεί να έχουν περάσει πέντε ή έξι χρόνια αλλά είναι κακό να θυμόμαστε που αρχίζει το κακό; Είναι κακό να θυμόμαστε ότι το μόνο άρθρο που εφαρμόστηκε από τον νόμο 2955/2001 ήταν αυτό που αφορούσε αυτές τις εξωσυμβατικές προμήθειες; Και κανένα άλλο άρθρο από τον νόμο Παπαδόπουλου δεν εφαρμόστηκε από τις δικές σας κυβερνήσεις .Και έτσι δημιουργήθηκε ένα αντιφατικό πλαίσιο όπου δεν μπορούσαμε πλέον να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προμηθειών. Έτσι, καμία προμήθεια δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί και μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα άρχιζαν οι παρατάσεις. Αυτές κληθήκαμε δύο φορές να έρθουμε να τις νομιμοποιήσουμε.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εάν θέλετε να κουβεντιάσουμε για τον νόμο περί προμηθειών και να σας ενημερώσουμε εάν εφαρμόζονται ή όχι, ευχαρίστως καταθέστε ερώτηση και θα σας πούμε πλέον ότι δεν λειτουργεί άλλος νόμος στο ελληνικό κράτος αλλά από αυτόν που αφορά το νέο σύστημα προμηθειών. Με βάση αυτόν γίνονται.
Όσον αφορά το θέμα της απειλής για πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σας είπα ότι δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις όσον αφορά το θέμα των προμηθειών βάσει τιμών ΦΕΚ με τις συμβάσεις πλαίσιο και θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητικές έτσι ώστε να μην συνεχιστεί η παραπέρα διαδικασία. Αν παρ’ ελπίδα, δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξει τέτοια διευκρινιστική τροποποίηση έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Επαναλαμβάνω όμως ότι είναι μία αμαρτία που έρχεται από πολύ παλιά από τις δικές σας ημέρες και εμείς την τακτοποιούμε οριστικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεύτερη είναι η με αριθμό 50/2.7.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαραλάμπου Χαραλάμπους προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου Ψυχικής Υγείας στην Κέρκυρα μέσω της εταιρείας «Κλίμακα» κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους έχει ως εξής:
Είναι γνωστά στα αρμόδια υπουργεία τα «έργα και οι μέρες» της «Κλίμακας»- εταιρεία που είναι αστική μη κερδοσκοπική (Α.Μ.Κ.Ε.) –η οποία δραστηριοποιείται και στην Κέρκυρα, στο χώρο της ψυχικής υγείας, με 2 οικοτροφεία –το οικοτροφείο Β.Ν.Υ. «Νεφέλη» και το ψυχογηριατρικό οικοτροφείο «Αργώ»-.
Η εταιρεία καταγγέλλεται για λειτουργία των δύο οικοτροφείων με σοβαρές ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού (ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού), για εκφοβιστικές απολύσεις, για αιφνίδιες και παράνομες μειώσεις των ταχτικών αποδοχών των εργαζομένων αλλά και για μια σειρά οικονομικών παρατυπιών στη διαχείριση των συντάξεων των οικότροφων και όχι μόνο. Επίσης το Σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει την εταιρεία πως ενώ το κάθε ένα από τα δύο οικοτροφεία απασχολούσε, κατά καιρούς, 12-17 εργαζόμενους, στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υ.Υ.Κ.Α. δηλωνόταν πως οι εργαζόμενοι στο κάθε οικοτροφείο ήταν 24.
Παρά τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες ουσιαστικά κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες της εταιρείας «Κλίμακα». Από την άλλη πλευρά η εταιρεία, ενθαρρυμμένη από την πλήρη αδράνεια των Υπουργείων συνέχισε να κλιμακώνει τις αυθαιρεσίες της. Αποκορύφωμα τούτων ήταν η ουσιαστική απαγωγή των τελευταίων 6 οικότροφων του οικοτροφείου «Αργώ» την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009 στις 05.30΄και η παντελώς παράνομη ομαδική απόλυση των εναπομεινάντων εργαζομένων του Οικοτροφείου «Αργώ» την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν ούτως ώστε:
1. Να λειτουργήσει άμεσα και σωστά το ψυχογηριατρικό οικοτροφείο «Αργώ».
2. Να επαναπροσληφθούν άμεσα όλοι εργαζόμενοι (και αυτοί που απολύθηκαν πρόσφατα αλλά και οι άλλοι που απολύθηκαν για εκφοβισμό, παλαιότερα) και να αναλάβει επιτέλους το κράτος αποκλειστικά ως οφείλει όλες τις δομές της ψυχικής υγείας εξασφαλίζοντας δωρεάν υπηρεσίες, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των ασθενών και των εργαζομένων;
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
(GK)



(1XP)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, τα γεγονότα σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν έτσι όπως τα εξιστορείτε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Θα έλεγα όμως, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι όλη η προσπάθεια αυτής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2005 και μετά, διότι ο σχεδιασμός που υπήρξε από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και που δεν προέβλεπε τίποτα παρά μόνο την εκμετάλλευση ενός τμήματος της κοινοτικής χρηματοδότησης, αφού κατά 75% χρηματοδοτείτο από εκεί και το υπόλοιπο από το ελληνικό κράτος, δεν προέβλεπε κανέναν απολύτως σχεδιασμό και καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει μετά την παρέλευση ενός-δύο ετών, όπου πλέον δεν θα συνεχιζόταν η κοινοτική χρηματοδότηση.
Ένας από αυτούς τους φορείς, ο οποίος εντάχθηκε στο όλο πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, είναι και ο φορέας «Κλίμακα» με το Οικοτροφείο «Αργώ», όπου οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν από το 2002.
Θα σας πω ακόμη ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση προχώρησε από το 2005. Πραγματικά από τότε, το Φεβρουάριο του 2005, προχωρήσαμε στην κένωση του Ψυχιατρείου της Πέτρας Ολύμπου, την επόμενη χρονιά, το 2006, προχωρήσαμε στο Ψυχιατρείο Χανίων, το Μάιο του 2007 στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας –αν δεν κάνω λάθος- και τον Αύγουστο στο Παιδοψυχιατρικό της Πεντέλης, για να καταλήξουμε τον Αύγουστο του 2008 στην κατάργηση της πτέρυγας των χρονίων νοσημάτων της Τριπόλεως.
Πράγματι, η ευθύνη λειτουργίας ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα στοιχεία δυσλειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα, ο οποίος με σύμβαση από το 2002 έχει στην οργάνωσή του επτά –αν δεν κάνω λάθος- οικοτροφεία, κέντρα ημερήσιας νοσηλείας και κινητές μονάδες –έτσι νοούνταν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση-, αμέσως επενέβη.
Έστειλε και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, όπου τα πρώτα του πορίσματα, μας οδήγησαν στο να ζητήσουμε από τους υπευθύνους να λάβουν τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα και για να καλυφθεί το σχετικό Οικοτροφείο από το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και για οποιαδήποτε ενέργεια που έχει να κάνει και με τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των ασθενών και όλων των άλλων που ήταν ευθύνη τους, ταυτόχρονα για οποιαδήποτε ενέργεια να ενημερώνουν και το Υπουργείο.
Το πρώτο διάστημα υπήρξε, πράγματι, από τη μεριά τους μια συμμόρφωση και τα πράγματα έρρεαν –θα έλεγα- όχι άριστα. Το Μάιο του 2009, ίσως και λίγο πιο νωρίς, εμφανίζονται πάλι και σε μεγαλύτερο βαθμό τα προβλήματα αυτά, όπου στο τέλος διαφαινόταν μια μεθόδευση από πλευράς του φορέα να προχωρήσει σε κλείσιμο αυτού του Οικοτροφείου με απολύσεις κ.λπ..
Εστάλη πάλι το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας –τα πορίσματα τα αναμένουμε εντός των ημερών- και έγιναν και οι απαραίτητες, αυστηρότατες επισημάνσεις, ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν και για τη λειτουργία αυτού αλλά και για οποιαδήποτε ενέργεια να ενημερώνουν, ως όφειλαν, το Υπουργείο Υγείας, την Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας αλλά και τη Διεύθυνση Υγείας.
Δεν έπραξαν τίποτα. Γι’ αυτό και κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση που μας επιβάλλει ο νόμος και η υποχρέωση, έτσι ώστε να επιβάλουμε σ’ αυτούς τις κυρώσεις. Ήδη έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας για το φορέα του συγκεκριμένου και αναθέσαμε στην Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας της Κέρκυρας και στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας την ομαλή επαναλειτουργία με την επαναφορά των ασθενών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, έτσι ώστε μέχρις ότου βρεθεί ποιος φορέας θα διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κατάσταση, να ρέουν όλα ομαλώς.
Στόχος μας είναι, όπως και πολύ σωστά αναφέρεστε στην ερώτησή σας, όλα αυτά να περάσουν στο φάσμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας που έχει οργανώσει το Υπουργείο Υγείας με τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και τις κινητές μονάδες με το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μεγαλύτερη των διακοσίων εκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.
Γι’ αυτό και εξοφλήσαμε και όλες τις υποχρεώσεις μέχρι το 2008 και με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία καταθέτω, έχουμε προκαταβάλει και το 30% της χρήσεως του 2009, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους και από το τέλος ανθρωπιστικής και κοινωνικής βοήθειας μέσω του νόμου περί προμηθειών, αλλά και με το νέο ενοποιημένο νοσήλιο, το οποίο θα υπογράφεται ως σύμβαση των ασφαλιστικών ταμείων με τους φορείς.

(DP)
(GK)
Ευχαριστούμε διότι αναδεικνύετε το θέμα με το σωστό τρόπο που θα συμβάλλει –είμαι βέβαιος- προς την επίλυσή του, όπως πάντοτε γίνεται από την πλευρά σας, κύριε συνάδελφε, για τα προβλήματα της εκλογικής σας περιφέρειας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο ερωτών Βουλευτής κ. Χαραλάμπους έχει το λόγο, για τρία λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υπουργέ, είστε λάθος πληροφορημένος όταν λέτε ότι όταν εγκαλέσατε την εταιρεία αυτή μετά την επιθεώρηση από τους επιθεωρητές υγείας, δεν έπραξε τίποτα.
Έπραξε και μάλιστα πολύ γρήγορα. Απέλυσε, όπως λέμε στην ερώτηση, και τους υπόλοιπους εναπομείναντες εργαζόμενους εντελώς παράνομα, γιατί ομαδική απόλυση δεν νοείται σήμερα. Βέβαια, είναι καλά να λέτε ότι η Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας πήρε εντολές να επαναλειτουργήσει ομαλά το Γηροψυχιατρικό Οικοτροφείο και να προσλάβει εργαζόμενους, αλλά δεν μας απαντάτε –πιθανά να μην είστε αρμόδιος, γι’ αυτό εμείς κάναμε την ερώτηση και προς την Υπουργό Απασχόλησης- τι θα γίνει με τους απολυμένους εργαζόμενους.
Μην ξεχνάτε ότι οι απολύσεις είναι εντελώς εκδικητικές. Μην ξεχνάτε ακόμα ότι οι απολύσεις αυτές βασίστηκαν πάνω σε αστήριχτες –γελοίες, μπορώ να πω- κατηγορίες τις οποίες όμως υπέθαλψε μία ειδική επιτροπή που είναι υπό τον έλεγχο του Υπουργείου, η Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών, όχι βέβαια η Επιτροπή, αλλά ο Πρόεδρός της. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μπορεί τα λόγια τα δικά σας να είναι ωραία, αλλά ουσιαστικά δεν λύνουν το πρόβλημα.
Όσον αφορά, κύριε Υπουργέ, τα της ψυχικής υγείας, τα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τα της αποασυλοποίησης των ψυχικά αρρώστων μας δόθηκε ευκαιρία –θυμάστε- μέσα στην Ειδική Επιτροπή να τα συζητήσουμε και ακούσατε τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που επικροτούμε μία σωστά σχεδιασμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση μέσα σ’ ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Με το που ξεκίνησε η αποασυλοποίηση και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έγινε πια φανερό ότι ουσιαστικά δεν σκόπευε στην αποασυλοποίηση, αλλά σκόπευε στο να παραδοθεί η ψυχική υγεία στην Ελλάδα στους ιδιώτες. Σαν έτοιμοι από καιρό κάποιοι επιχειρηματίες αμέσως ίδρυσαν τις περίφημες ΑΜΚΕ, τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις.
Βέβαια, τα ιδιωτικά ψυχιατρικά κρεβάτια αυξήθηκαν σε αριθμό τέτοιο που διπλασιάστηκαν. Όταν, κύριε Υπουργέ, για να γίνει ομαλά η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στα δημόσια νοσοκομεία χρειαζόντουσαν τρεις χιλιάδες ψυχιατρικά κρεβάτια, ξέρετε ότι ακόμα και σήμερα τα κρεβάτια αυτά είναι τετρακόσια με πεντακόσια. Ξέρετε ότι στα δημόσια νοσοκομεία μπαίνουν πια μόνο με εισαγγελική εντολή οι ψυχικά άρρωστοι; Εκεί που ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, παραδείγματος χάρη, έχει είκοσι κρεβάτια, επί μονίμου βάσεως έχει σαράντα κρεβάτια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε Χαραλάμπους.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εμείς, λοιπόν, σας ζητούμε στη δευτερολογία σας να μας απαντήσετε σαφώς τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει με τους παράνομα απολυμένους, πότε –μέσα σε χρονικά όρια- θα λειτουργήσει το Γηροψυχιατρικό αυτό Οικοτροφείο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Χαραλάμπους.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο να δευτερολογήσει, για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, στο μεγαλύτερο μέρος επιβεβαιώσατε αυτά τα οποία εγώ είπα, όπου εμμέσως πλην σαφώς μίλησα για μεθόδευση από πλευράς του φορέα για να οδηγηθούν εκεί τα πράγματα και ότι λάβαμε την τελική απόφαση να αφαιρέσουμε την άδεια λειτουργίας και να την αναθέσουμε εκεί.
Να θυμίσω όμως και κάτι άλλο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δική μας πολιτική, διότι ουσιαστικά πολιτική στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση υπάρχει από το 2005 και μετά.
(LM)
( DP)
Πριν ήταν υπογραφή συμβάσεων για τη λειτουργία αυτών των φορέων που πριν είπατε. Και τα προσυπογράφω. Μέσα σ’ αυτά ήταν η «Κλίμακα» και το Οικοτροφείο «ΑΡΓΩ». Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 309 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και λιγότερα από 100, αν δεν κάνω λάθος, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία χρηματοδοτούνται όλα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος μας είναι να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και αναπτύσσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Και θα σας αναφέρω μερικά νούμερα από τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας στην ψυχιατρική υγεία που δημιουργήσαμε από το 2005 μέχρι σήμερα: 34 κέντρα ψυχικής υγείας, 18 κέντρα με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, 13 κέντρα για εφήβους, 31 ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων ενηλίκων, 13 ψυχιατρικά τμήματα γενικών νοσοκομείων παίδων και εφήβων, 24 μονάδες κινητές ψυχικής υγείας. Σύνολο 133, δηλαδή αύξηση 142%, απ’ αυτά που παραλάβαμε το 2004.
Αποασυλοποιήσαμε 3.670 ψυχικά ασθενείς, ώστε να φύγουμε απ’ αυτή την ιστορία του στίγματος και κάνουμε μια προσπάθεια, εξασφαλίζοντας αυτούς τους πόρους, εγγεγραμμένους πόρους περισσότερους από 200 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από το τέλος, μέσω του νόμου περί προμηθειών και με το ενοποιημένο νοσήλιο που υπογράφεται σαν σύμβαση μεταξύ του φορέα και των ασφαλιστικών ταμείων, μετά από συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί και για την επαναλειτουργία του. Αυτή είναι αρμόδια να το λειτουργήσει με εντολή μας, γιατί δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Και άμεσα θα λειτουργήσει με την επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού που υπήρχε.
Το κομμάτι που αφορά το Υπουργείο Απασχόλησης είναι άλλο θέμα και δεν μπορώ να απαντήσω. Αλλά εμείς ζητάμε να επαναπροσληφθεί όλο το προσωπικό, διότι αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει και να επανέλθουν πάλι όλοι οι ψυχικά ασθενείς στο συγκεκριμένο Οικοτροφείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Η με αριθμό 47/2.7.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ροδακινοπαραγωγών στο Νομό Ημαθίας κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Ακολουθεί η με αριθμό 49/2.7.2009 επίκαιρη ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαϊτση Αποστολάτου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά της Νομαρχίας Πειραιά.
Η συζητούμενη επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Πειραιά, γιατρού κ. Βαΐτση Αποστολάτου, έχει ως εξής:
«Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι και 10.000 επισκέπτες των νησιών του Αργοσαρωνικού, της Τροιζηνίας και των Κυθήρων, ζουν μέσα στην καθημερινή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την υγεία τους, λόγω των τραγικών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των μονάδων υγείας των εν λόγω νησιών. Την ίδια στιγμή προβλήματα λειτουργικότητας δημιουργούνται και λόγω των παλιών υποδομών και του ανεπαρκούς εξοπλισμού στα κέντρα υγείας των νησιών αυτών.
Συνεπώς ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα για την αντιμετώπιση όλων των υφισταμένων ελλείψεων σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμού στα κέντρα υγείας των νησιών του Αργοσαρωνικού, της Τροιζηνίας και των Κυθήρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών τους;».
Στην επίκαιρη αυτή ερώτηση του κ. Αποστολάτου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Και πάλι ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, οφείλω να ομολογήσω δημόσια ότι το ενδιαφέρον σας για τα νοσοκομεία του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού είναι έντονο και συνεχές και αυτό φαίνεται και από τον όγκο των ερωτήσεων και των επικαίρων και των γραπτών και ειλικρινά σας συγχαίρω, όπως και τον παριστάμενο Πρόεδρο τον κ. Νεράντζη. Βρίσκομαι τώρα εν μέσω δύο Πειραιωτών και θα δώσω και τις απαραίτητες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ελπίζω όχι «εν μέσω δύο ληστών».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εσείς το είπατε, κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν το άκουσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εμείς, όμως, είπαμε λιστών με γιώτα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πράγματι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία τα οποία δεν οφείλονται τόσο στη στελέχωση –και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, κύριε συνάδελφε- αλλά στο ότι οι οργανισμοί των κέντρων υγείας και του νοσοκομείου-κέντρου υγείας Κυθήρων είναι οργανισμοί οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.
Θα αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στο κέντρο υγείας νοσοκομείου Κυθήρων, με τα 20-22 κρεβάτια του, προβλέπονται 27 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υπηρετούν σήμερα 21 ή 22 αν δεν κάνω λάθος μόνιμοι, είναι στη διαδικασία της προκήρυξης πέντε με την τελευταία 5Κ η οποία υλοποιείται εντός των ημερών, διότι έχουν δημοσιευτεί και οι οριστικοί πίνακες και οι πράξεις διορισμού από πλευράς Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και απομένει μία ή δύο. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

(GH)




(LM)
Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με τις θέσεις του ιατρικού προσωπικού, που από τις 18 οργανικές θέσεις υπηρετούν 12. Είναι σε προκήρυξη άλλες δύο και γίνονται 14. Και με την τελευταία κατανομή την οποία κάνουμε εντός των ημερών με τις 1500 θέσεις με βάση τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε, όλες οι οργανικές θέσεις θα καλυφθούν. Χρειάζεται επομένως μία αναμόρφωση των οργανισμών και προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και για το νοσοκομείο Κυθήρων και για το Κέντρο Υγείας Αίγινας, ιδιαίτερα για το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας που έχει και πολύ μεγαλύτερη κίνηση και για τα υπόλοιπα πολυδύναμα κυρίως περιφερειακά των Σπετσών που υπάγεται στου Κρανιδίου και του Γαλατά που είναι στην απέναντι ακτή.
Δεν θα αναφέρω τα νούμερα διότι παρόμοια είναι τα νούμερα και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ούτε θα κάνω καμία ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ήδη ολοκληρώνεται το νέο κτήριο του νοσοκομείου των Κυθήρων 3000 περίπου τετραγωνικών μέτρων προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Οκτώβριο είναι η συμβατική υποχρέωση και φαίνεται πως θα είναι ακριβής, έτσι ώστε να παραδοθεί. Ο δε εξοπλισμός του είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην τεχνολογία.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας που είναι στην εποπτεία του νοσοκομείου της Νίκαιας, αλλά και της Αίγινας, από το νοσοκομείο το Τζάνειο, όπου υπερσύγχρονου τομογράφου έχει εγκριθεί η προμήθεια, έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες.
Ακόμα να πω ότι στο Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας, σε συνεργασία με το νοσοκομείο που το εποπτεύει από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα μπουν σε λειτουργία και ορισμένα άλλα από τα ιατρεία που προβλέπονται έξω από τον Οργανισμό, αλλά με την περιοδική επίσκεψη των γιατρών, δίπλα δηλαδή στο διαβητολογικό αν δεν κάνω λάθος να λειτουργήσει ένα αντιυπερτασικό, να λειτουργήσει ιατρείο οστεοπόρωσης και άλλων παρομοίων, ρίχνοντας πολύ μεγάλο βάρος στην πρωτοβάθμια πρόληψη για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής ποικιλοτρόπως έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται και για ψύλλου πήδημα θα έλεγα να επισκέπτονται τα νοσοκομεία της απέναντι ακτής. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής Αποστολάτος.
ΒΑΙΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε πάντοτε έναν εξαιρετικό τρόπο και μάλιστα μετά από το μπαράζ που είχατε, τρεις συνεχείς ερωτήσεις για το Υπουργείο σας και ομολογώ ότι σας θεωρώ από τους πιο ικανούς και έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο πράγμα πολύ σπάνιο στην αποστολή τούτη.
Με την ερώτησή μου αναφέρομαι όμως στις σοβαρότατες ελλείψεις των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Είπατε με σωστό τρόπο τα νούμερα που σας ενημέρωσαν και ξέρετε πολύ καλά είδα και τη γεωγραφία στην Τροιζήνα. Εγώ όμως έχω να τονίσω με έμφαση ότι οι ελλείψεις αυτές αγγίζουν το 50% τουλάχιστον των οργανικών θέσεων στο σύνολο σχεδόν τόσο του ιατρικού όσο και του τεχνικού εξοπλισμού. Και θα ήθελα με κατανόηση από εσάς να ακούσετε ότι χαίρομαι για τον αξονικό τομογράφο που θα πάει, αλλά δεν χαίρομαι τόσο πολύ που δεν έχει δεύτερο παιδίατρο η Σαλαμίνα, η οποία είναι Αθήνα. Δηλαδή όπως είναι η Παλλήνη πια στο ευρύτερο σχέδιο της πρωτεύουσας, είναι η δυτική Αττική. Είναι μία ανάσα από τον Πειραιά στην κυριολεξία. Και αυτή την ώρα το καλοκαίρι δεν είναι οι εκατό χιλιάδες κάτοικοι, οι οποίοι δουλεύουν Σύνταγμα ή ίσως μένουν και εκεί, αλλά είναι πέντε και δέκα φορές επάνω γιατί είναι καλοκαίρι και ο τουρισμός φέρνει πολλούς μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.
Θέλω λοιπόν, να σας πω ότι η εικόνα που είδα εγώ και αυτά που ακούω ως δέκτης είναι τριτοκοσμική και ομολογώ ανεπίτρεπτη ως εικόνα στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Συγκεκριμένα θέλω να πω ότι ήδη θυμόσαστε από τις 4 του Δεκέμβρη και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, δέκα μήνες πριν, υπάρχουν τέσσερις παθολόγοι γιατροί ενώ θα έπρεπε να ήταν εννέα.




(GH)
Εδώ και δύο χρόνια η θέση του ακτινολόγου είναι κενή.
Για τον παιδίατρο που λείπει είπα.
Για τον εξοπλισμό θα σας πω ότι δεν είναι ο αξονικός, είναι μηχανήματα απλά, απολύτως απαραίτητα.
Πάρα πολύ γρήγορα, για τον χρόνο, θα σας πω ότι το Κέντρο Υγείας στην Αίγινα, με αναπτυξιακές προτεραιότητες και περισσότερους από είκοσι χιλιάδες κατοίκων, εξαιρουμένων πάντων των επισκεπτών, λειτουργεί ακόμη σε βάση αναγκών που είχε το 1986. Τέσσερις παθολόγοι χωρίς καρδιολόγο, χωρίς ακτινολόγο.
Χαίρομαι που λέτε για το Αντιυπερταστικό και το Αντιδιαβητολογικό Κέντρο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αντιπροέδρου)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Την ίδια στιγμή, στον Γαλατά εξυπηρετούνται και από την Τροιζήνα και τον Πόρο και τα Μέθανα 15.000 κάτοικοι, δέκα συνολικά οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί από πέντε. Δεν υπάρχει παιδίατρος -το τονίζω αυτό- δεν υπάρχει φυσικοθεραπευτής, γιατί είναι τα Μέθανα με τα Λουτρά και τους πολλούς υπερήλικες και τις ειδικές παθήσεις που έχουν.
Για τα Κύθηρα θα σας πω ότι τα παιδάκια ταλαιπωρούνται και πάνε στη Σπάρτη.
Καταλαβαίνω το οργανόγραμμα που έχετε, αλλά νομίζω ότι η θέση του γιατρού του ασφαλιστικού οργανισμού εκκρεμεί και ως ερώτηση αναπάντητη σε εμένα. Στις Σπέτσες δεν έχουμε ασθενοφόρο, στο Αγκίστρι δε λειτουργεί καν το Περιφερειακό Ιατρείο.
Είναι αναρίθμητα αυτά, αλλά όταν είδαμε χθες τι γίνεται στη Ρόδο, η Νομαρχία και οι Δήμοι κλείνουν, το νοσοκομείο κλείνει, πραγματικά πιστέψτε με, θεωρώ ότι πρέπει να τρέξετε όχι για την εικόνα της Κυβέρνησής σας, αλλά για την εικόνα της Ελλάδας και για την αλήθεια της καθημερινής ζωής, της φροντίδας, της υγείας, της αλληλεγγύης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μάλιστα. Ευχαριστώ και εγώ.
Προσυπογράφοντας, κύριε Υπουργέ, τα όσα περί Σαλαμίνας είπε ο εκλεκτός συνάδελφός μου, σας δίνω τον λόγο για να δευτερολογήσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και το συνάδελφο για τα καλά λόγια.
Δεν αμφισβητήσατε τους αριθμούς και για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους πάλι να τους διαβάσω.
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Όχι, όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Να μην τους διαβάσω. Να πω ένα μόνο παράδειγμα. Στο νοσηλευτικό προσωπικό της Σαλαμίνας προβλέπονται δεκαοκτώ θέσεις και υπηρετούν είκοσι έξι, γιατί έχουμε αποσπάσει για να καλύψουμε αυτούς τους οργανισμούς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι οργανισμοί της δεκαετίας του 1980, όπως συνέβαινε με το Νοσοκομείο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Άρτας, το οποίο αναμόρφωσα -οργανισμός του 1986-με μία μικρή αναμόρφωση το 1993 και έκτοτε, εκεί, για να έλθουμε το 2009. Κάτι ανάλογο που έγινε με άλλα νοσοκομεία, όπως και με το νοσοκομείο της Ρόδου, που όταν έγινε το 1999 και έγινε και η αναμόρφωσή του το 2003, δε φρόντισαν να το εκσυγχρονίσουν, όπως επαγγελόταν τότε η κυβέρνηση, η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση.
Αυτά, λοιπόν, όλα τα προβλήματα σωρεύτηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Παρ’ όλα αυτά, ομολόγησα ότι εκεί υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, στην αναμόρφωση.
Για το Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνος, ήδη έχει γίνει η σχετική πρόταση και πιστεύουμε ότι με την κατανομή των νέων θέσεων, αυτών που προβλέπονται από τον τελευταίο νόμο που ρυθμίζει και τις εργασιακές σχέσεις και την υπερωριακή απασχόληση, ο αριθμός του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα προσληφθεί, ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, δε μίλησα για αξονικό τομογράφο. Ίσως και η ηπειρώτικη προφορά μου να μην ήταν καλή. Είπα «υπερηχοτομογράφος», για να μην παρεξηγηθούμε και περιμένει ο λαός της Σαλαμίνας αξονικό και στο τέλος δεν το δει.
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Έτσι ακούστηκε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για τη θέση του παιδιάτρου, το ξέρετε πολύ καλά ότι μετά την παραίτηση του Διευθυντή στο Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας, δύο φορές προκηρύξαμε και είναι άγονη. Αν κανείς παιδίατρος δε θέλει να πάει στο Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας, πέστε μου τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
Λέω, όμως και κάτι άλλο, ότι με νομοθετική ρύθμιση που προωθούμε και που σήμερα είχα την ευκαιρία, κουβεντιάζοντας στο Υπουργείο Υγείας, όταν με επισκέφθηκε ο κ. Βαληνάκης, εκτός των άλλων μέτρων για τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Αιγαίου και τα μικρά νησιά, να πω ότι προωθούμε νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας Επιμελητές Β’, τουλάχιστον για έναν χρόνο μετά την πρόσληψη να υπηρετούν σε αυτά, ώστε να καλυφθούν τα απαραίτητα κενά. Και θα το επιτύχουμε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων και σας ενημερώνω ότι σήμερα, Τρίτη, 7 Ιουλίου 2009, συνεδρίασαν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. Ώρα 13.00΄: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της από 26.3.2009 Σύμβασης δωρεάς που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ» και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και τη ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»».
(AD)
(1DE)
2. Ώρα 13.00΄: Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών και της Οδηγίας 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανώνυμων εταιρειών».
3.Ώρα 13.30΄: Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, επί της Έκθεσης, έτους 2008, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.), ύστερα από αίτημα βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
4. Ώρα 18.30΄: Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Άρθρο 43 Α , παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη
Υπουργείου Πολιτισμού
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων –Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολο στη συνέχεια.
Υπουργείου Ανάπτυξης
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Υπουργείου Πολιτισμού
Μόνη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό που αφορά τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τη γυναίκα, τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή υπό την αιγίδα της UNESCO».
Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία και εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο μόνο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της συμφωνίας.
Θα ήθελε κάποιος συνάδελφος να λάβει το λόγο;
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να λάβω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στη συγκεκριμένη Σύμβαση υπάρχουν δύο συνιστώσες. Η μία είναι η γυναίκα που σήμερα στην οικογένεια και στην κοινωνία έχει έναν αυξημένο ρόλο και είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι των εργαζομένων, που πρόσφατα στο όνομα της ισότητας έχασε και χάνει διαρκώς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που σηκώνει το βάρος της οικογένειας όταν η παιδεία, η υγεία και η πρόνοια ιδιωτικοποιούνται και από την άλλη μεριά υπάρχει ο αθλητισμός ο οποίος εμπορευματοποιείται διαρκώς, σε αντιδιαστολή με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που υποστηρίζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δηλαδή το μαζικό λαϊκό αθλητισμό.
Στη χώρα μας, όσον αφορά τη σχέση της γυναίκας με τον αθλητισμό, οι υποδομές είναι σταγόνα στον Ωκεανό, είναι ελάχιστες με βάση τις ανάγκες. Και όταν υπάρχουν, όπως τονίσαμε και στην Επιτροπή, δεν βοηθούν τη γυναίκα να μπορέσει να αθληθεί και να κρατηθεί υγιής. Λειτουργούν ανταποδοτικά, είτε λειτουργούν στα πλαίσια των δήμων, είτε σε οποιοδήποτε πλαίσιο, στη βάση της λογικής που και η σημερινή Κυβέρνηση υπηρετεί αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις λειτουργούσαν. Και αυτή ακριβώς η ανταποδοτικότητα κάνει το αγαθό του αθλητισμού να είναι απαγορευτικό μέσα στη γενική οικονομική κατάσταση των εργαζομένων.
(NP)
(1AD)
Συνεπώς, είναι πραγματικά, κατά τη γνώμη μας, και προκλητικό, αλλά και υποκριτικό σήμερα ταυτόχρονα την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται αυτή η ολομέτωπη επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων γενικότερα, αλλά ιδιαίτερα των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά στη μαύρη λίστα της εργοδοσίας και των επιτελείων της, η ελληνική Κυβέρνηση να συνάπτει αυτή τη συμφωνία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την UNESCO για τη σύσταση ενός παρατηρητηρίου, που θα μελετά τη σχέση της γυναίκας με τον αθλητισμό και θα προωθεί την έρευνα και το διάλογο όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό. Και αυτό, γιατί τα μέτρα που παίρνονται σε γενικότερο επίπεδο ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση των γυναικών, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, την εργασιακή περιπλάνηση, κυρίως την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τη μείωση της τιμής της εργατικής της δύναμης. Απ’ αυτήν την άποψη, λοιπόν, πιστεύουμε ότι είναι υποκριτική αυτή η σύμβαση.
Από την άλλη μεριά έχουμε τη διείσδυση στο χώρο του αθλητισμού των μονοπωλίων. Έχουμε φθάσει στο σημείο η ενασχόληση με τον αθλητισμό να είναι εμπόρευμα. Τα πάντα έχουν αναγορευθεί σε εμπόρευμα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων ασφυκτιούν. Ζουν τις συνέπειες της ανεργίας και της λιτότητας, την έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας, όπως έχουμε πει, και κυρίως την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και την παρέμβαση των πολυεθνικών συνολικά στη ζωή τους, μέσω και του αθλητισμού. Ο αθλητής χρησιμοποιείται για την άντληση κερδών ακόμη και με κίνδυνο της ζωής του, εφόσον ο σπόνσορας κερδίζει.
Απ’ αυτήν την άποψη, λοιπόν, κατά τη δική μας την αντίληψη, όφελος για την κοινωνία υπάρχει, όταν όλοι αυτοί που παρακολουθούν τον αθλητισμό ως θεατές και κατακλύζουν τα γήπεδα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν οι ίδιοι να αθληθούν, να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια να είναι ο αθλητισμός δικαίωμά τους.
Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα στη σύμβαση. Θεσμοθετείται ένα παρατηρητήριο, ένα ακόμη παρατηρητήριο, όπως έχετε θεσμοθετήσει και το Παρατηρητήριο των τιμών και πολλά άλλα. Τι θα κάνει μέσα σε αυτό το τοπίο; Σήμερα υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η δυνατότητα, αν ήθελε η Κυβέρνηση να έχει αυτά τα στοιχεία και αυτά που προβλέπει η σύμβαση για το Παρατηρητήριο, να λειτουργούσε. Όμως, η Γενική Γραμματεία υπολειτουργεί. Έχει έλλειψη προσωπικού. Έχει έλλειψη υποδομών.
Συνεπώς, κλείνοντας, πιστεύουμε ότι μια τέτοια σύμβαση πραγματικά δεν πρόκειται να φέρει κάτι ουσιαστικό. Για μας ο δρόμος είναι ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός και αυτός ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός που θα πρέπει οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν περνάει μέσα από μια άλλη προοπτική του τόπου, μέσα από μια ανατροπή της εξουσίας, μέσα από την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το κείμενο στο οποίο μας καλείτε να ψηφίσουμε είναι πολύ γενικό. Δεν προτείνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο κατά την αντίληψή μας και απ’ αυτήν την άποψη δεν έχουμε κανένα λόγο να το υπερψηφίσουμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό που αφορά τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τη γυναίκα, τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή υπό την αιγίδα της UNESCΟ».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό που αφορά τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τη γυναίκα, τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή υπό την αιγίδα της UNESCΟ» έγινε δεκτό σε μονή συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Υπουργείου Εξωτερικών
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου».
Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία. Εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.
Θέλει κάποιος συνάδελφος να λάβει το λόγο;
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Θα μπορούσα να έχω το λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, κυρία Μελά. Έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συζητάμε σήμερα για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Η Συμφωνία αυτή έχει κυρωθεί το 2005.
(XF)
(NP)
Η σημερινή προτεινόμενη συμφωνία κωδικοποίησε σε ένα ενιαίο κείμενο, όπως λέτε στην εισηγητική σας έκθεση, τα προνόμια και τις ασυλίες που έχουν ήδη δοθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με την ιδρυτική σύμβαση και σε συνδυασμό με περισσότερα προνόμια και ασυλίες που θα επιτρέψουν την απόλυτη, όπως λέτε, ανάπτυξη του μοναδικού οργανισμού που γίνεται με ελληνική πρωτοβουλία.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει αυτή τη σύμβαση. Για μας είναι μια ακόμη σύμβαση που αποδεικνύει ότι αυτός ο Οργανισμός μπαίνει στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης συμφερόντων μέσα από τον τομέα του δικαίου, συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της άρχουσας τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι τρίτων χωρών.
Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε ορισμένα σημεία που ενισχύουν το γιατί την καταψηφίζουμε. Αυτός ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος θα έχει και τη δυνατότητα να δανείζεται ή να αποσπάτε σ’ αυτόν προσωπικό του δημόσιου τομέα, δίνει ασύλληπτα προνόμια σε όλα τα στελέχη του, σε συζύγους και σε συγγενείς αυτών.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως είχαμε πει και στην επιτροπή, κατά τη δική μας αντίληψη στα θέματα του δικαίου τόσο οι λαϊκές ελευθερίες όσο και τα δημοκρατικά δικαιώματα κατοχυρώνονται όχι με οργανισμούς αλλά μέσα από την πάλη των λαών. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι στο όνομα του διεθνούς δικαίου έχουν γίνει σε βάρος της ανθρωπότητας μια σειρά εγκλήματα από στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως είπα, αυτός ο Οργανισμός ψηφίστηκε το 2005. Τι έχει κάνει για τη δημοκρατία; Ποια δημοκρατία; Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα με αντικομμουνιστική υστερία κυριολεκτικά, καταπατώντας δικαιώματα δημοκρατικά και ελευθερίες σε μια σειρά χώρες. Τι έχει κάνει αυτός ο Οργανισμός; Εσείς που αρνηθήκατε σαν πολιτική ηγεσία το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκφράσει την άποψή του για την ευρωσυνθήκη, θέλετε να μας πείσετε ότι ένας τέτοιος Οργανισμός μπορεί να συνεισφέρει στη σύνδεση της Ελλάδας με την έννοια της δημοκρατίας;
Για ποιο δίκαιο μιλάμε; Για το δίκαιο εκείνο που θεωρεί ότι οι εργατικοί αγώνες είναι εγκλήματα, όπου επιτρέπει τις χαφιεδοκάμερες, όπου η περίφημη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θεωρεί τους αγώνες αδίκημα, αδίκημα τους αγώνες ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία;
Τελικά τι είναι αυτός ο Οργανισμός αν δεν είναι ένα ακόμη όχημα προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα κι από αυτό το δρόμο να υλοποιεί τα στρατηγικά της σχέδια απέναντι στα συμφέροντα των λαών και μάλιστα σε μια εποχή που προχωράτε όλα τα τελευταία χρόνια σε ιδιωτικοποιήσεις;
Προχωρήσατε στη δημιουργία ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου το 2005. Ενδεικτικό για τον προσανατολισμό αυτού του Οργανισμού είναι ότι χρηματοδοτείται και από κοινοτικά κονδύλια. Τα προνόμια που του δίνετε με τη συγκεκριμένη σύμβαση που μας καλείτε να ψηφίσουμε, είναι σκανδαλώδη, είναι μεγαλύτερα από αυτά που δίνετε στον ΟΗΕ. Υπάρχει ένα πλήθος αυθαιρεσιών που νομιμοποιούνται με αυτή τη σύμβαση. Ποιοι θα είναι αυτοί οι αξιωματούχοι που θα απολαμβάνουν των προνομίων και της ασυλίας και μάλιστα και οι συγγενείς τους, από το διευθυντή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής μέχρι τους τμηματάρχες και τα μέλη των οικογενειών τους; Όλοι πλην των απλών υπαλλήλων.
Εξαιρετικά διευρυμένη είναι η έννοια της περιουσίας του Οργανισμού, που περιλαμβάνει οικονομικά προνόμια και φοροαπαλλαγές, απαλλαγές από κάθε φορολογία. Ενδεικτικά θα πω ότι κανείς αξιωματούχος της Ελληνικής Κυβέρνησης ή πρόσωπο που ασκεί δημόσια εξουσία, δεν θα έχει το δικαίωμα να εισέλθει στις εγκαταστάσεις αυτού του Οργανισμού χωρίς άδεια του διευθυντή. Από την άλλη πλευρά θέλετε να εγκρίνουμε οι ελληνικές αρχές να εξασφαλίζουν τη γαλήνη στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού. Και εδώ μπαίνουν ερωτήματα. Δηλαδή, τι θα κάνετε; Θα βάζετε το στρατό και την αστυνομία να φυλάει; Ή θα βάλετε και εσείς ηλεκτροφόρα καλώδια για να μην πλησιάζουν οι διαδηλωτές;
Δίνετε ασυλία απόλυτη και προστασία από κάθε νομική διαδικασία σχετικά με τα λόγια και τις πράξεις τους ακόμη και όταν πάψουν οι σχετικοί με αυτόν τον Οργανισμό, να εκτελούν τα καθήκοντά τους στα πλαίσια του Οργανισμού. Για παράδειγμα στο άρθρο 13 λέτε ότι οι σύζυγοι και τα παιδιά αυτών των αξιωματούχων θα μπορούν να έχουν δικαίωμα εργασίας ανά πάσα στιγμή.
Είναι φανερό και από το άρθρο 14 ότι εξυπηρετούνται σκοπιμότητες πολιτικές, όπου κατά τη δική μας άποψη, είναι εντέλει σε βάρος των λαών και της Ευρώπης αλλά και συνολικότερα.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη σύμβαση.
Ευχαριστώ.






(BA)
(XF)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε την κ. Μελά.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου» και ερωτάται το Τμήμα:
Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου κι έχει ως εξής:
(Να καταχωρισθεί το κείμενο του νομοσχεδίου)





ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιωαννίδης θέλει να κάνει μία νομοτεχνική βελτίωση.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Έχω μία νομοτεχνική διόρθωση. Στο άρθρο 45 του σχεδίου νόμου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου Γ’.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιωάννης Ιωαννίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα νομοτεχνική διόρθωση η οποία έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου κι έχει ως εξής:
(Να καταχωρισθεί το κείμενο του νομοσχεδίου)










ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2009. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς και η υπουργική τροπολογία, ως μία ενότητα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο, προκειμένου να κάνω τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις, πέραν αυτών που έγιναν πριν την έναρξη στην επί της αρχής συζήτηση.
Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις είναι οι εξής: Στο άρθρο 2 παράγραφος 3 η λέξη «εξοφλητικού» αντικαθίσταται με τη λέξη «συμψηφιστικού».
Στο άρθρο 3 εδάφιο β’ η λέξη «εξοφλητικού» αντικαθίσταται με τη λέξη «συμψηφιστικού».
Στο άρθρο 3 εδάφιο ιβ’ η φράση «… λογαριασμών των εταιρειών που συγχωνεύονται οι οποίοι …» αντικαθίσταται από τη φράση «οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών που συγχωνεύονται, οι οποίες …».
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Μπούγας καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:













ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κ.Κ.Ε. λάβαμε δύο επιστολές με σημερινή ημερομηνία, με τις οποίες μας δηλώνεται ότι στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Ανάπτυξης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. ορίζεται ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης, Ειδική δε Αγορήτρια αυτού η Βουλευτής κ. Διαμάντω Μανωλάκου.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, κύριε Βενιζέλο, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με ποιο τρόπο θα συζητηθούν τα άρθρα, κύριε Πρόεδρε; Όλα μαζί;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχει ήδη ανακοινωθεί πως όλα τα άρθρα και η τροπολογία θα συζητηθούν ως μία ενότητα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, αυτό δεν είναι σωστό, διότι ήδη από τη συζήτηση επί της αρχής εμείς έχουμε θέσει ζήτημα Κανονισμού και Συντάγματος σε σχέση με την τροπολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τι προτείνετε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πέρα από το προκλητικό περιεχόμενο της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση της έρευνας που ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα, υπάρχει και τεράστιο θεσμικό ζήτημα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει ότι αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία, θα αποχωρήσουμε από τη συζήτηση της τροπολογίας. Μη μας αναγκάσει η διαδικαστική διευθέτηση να αποχωρήσουμε και από τα άρθρα, τα οποία είχε ψηφίσει ο Εισηγητής μας στη Διαρκή Επιτροπή. Διότι εδώ έχουμε ένα «αθώο» νομοσχέδιο που κουβαλάει πίσω του μία προβληματική τροπολογία.
Παρακαλώ πολύ να διαχωριστούν τα άρθρα από την τροπολογία, διότι εμείς, αν επιμείνει η Κυβέρνηση …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Βενιζέλο, μην προχωρείτε, γίνεται δεκτό το αίτημά σας. Θα συζητηθούν, λοιπόν, πρώτα τα άρθρα και θα μείνει ξεχωριστά η τροπολογία, στην οποία θα σταθμίσετε τη στάση σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η στάση μας είναι σταθμισμένη. Αν η Κυβέρνηση δεν την αποσύρει, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα αποχωρήσει, για να συμβολίσουμε την αντίδρασή μας σ’ αυτή τη μεθόδευση, που δεν είναι μεθόδευση για να λυθεί ένα επείγον θέμα …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αυτό αφορά την ουσιαστική στάση σας, κύριε Βενιζέλο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: … αλλά για να αλλοιωθεί η κατάσταση στο χώρο της έρευνας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το διαδικαστικό που αφορά το Προεδρείο είναι ότι ζητάτε να συζητηθεί ξεχωριστά η τροπολογία και το Προεδρείο κάνει δεκτό το αίτημά σας.
(GM)
BA
Άρα, λοιπόν, συζητούμε τώρα τα άρθρα ως μία ενότητα και η τροπολογία θα συζητηθεί ξεχωριστά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα τοποθετηθεί ο Εισηγητής μας, ο κ. Τσιρώνης και επί των άρθρων και θα δηλώσει και την αποχώρησή μας, εάν επιμείνει ο απουσιάζων και υποκρυπτόμενος πίσω από τον Υφυπουργό του Υπουργός Ανάπτυξης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Καλώς.
Ο κ. Καρπούζας, Εισηγητής της Πλειοψηφίας, έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη συνέχεια της εισήγησης, της συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής του νομοσχεδίου «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών» έχω την τιμή να εισηγηθώ τα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού.
Το άρθρο 1 καθορίζει τους σκοπούς και το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου και συγκεκριμένα αναφέρεται στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας 56/2005 σχετικά με τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται σε κάθε συγχώνευση μίας ή περισσοτέρων ημεδαπών κεφαλαιουχικών εταιρειών με μία ή περισσότερες εταιρείες που είχαν συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις ετέρου κράτους-μέλους και έχουν την καταστατική τους έδρα εντός της Κοινότητας.
Με το άρθρο 2 προσδιορίζεται η έννοια της κεφαλαιουχικής και καθορίζει τις εταιρείες που δύνανται να συμμετέχουν σε εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, ετερόρρυθμη κατά μετοχές εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία με έδρα την Ελλάδα.
Ως συγχώνευση εννοείται η πράξη με την οποία πρώτον, μία ή περισσότερες εταιρείες οι οποίες λύονται χωρίς να ακολουθήσει εκκαθάριση, μεταβιβάζουν σε άλλη υφιστάμενη το σύνολο της περιουσίας τους ενεργητικό και παθητικό. Δεύτερον, δύο ή περισσότερες εταιρείες, οι οποίες λύονται χωρίς να ακολουθήσει εκκαθάριση, μεταβιβάζουν το σύνολο της περιουσίας τους σε ενεργητικό, παθητικό, σε εταιρεία την οποία συνιστούν νέα εταιρεία έναντι απόδοσης στους εταίρους τίτλων ή μεριδίων του εταιρικού κεφαλαίου.
Με το άρθρο 3 καθορίζεται η υποχρέωση κατάρτισης σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης από τις διευθύνσεις κάθε μία ξεχωριστά εταιρείας.
Το σχέδιο σύμβασης θα περιλαμβάνει: α. τον εταιρικό τύπο, την επωνυμία και το καταστατικό των συγχωνευομένων εταιρειών, β. τη σχέση ανταλλαγής των τίτλων ή μεριδίων του εταιρικού κεφαλαίου, γ. τους όρους επιμερισμού των τίτλων, δ. τις πιθανές επιπτώσεις από τη διασυνοριακή συγχώνευση, ε. την ημερομηνία από την οποία οι τίτλοι ή τα μερίδια εταιρικού κεφαλαίου παρέχουν δικαίωμα συμμετοχής, στ. την ημερομηνία από την οποία οι πράξεις των εταιρειών θεωρούνται από λογιστική άποψη, ζ. τα δικαιώματα που εξασφαλίζονται από την εταιρεία που θα προκύπτει από τη συγχώνευση, η. το καταστατικό της εταιρείας που προκύπτει από τη διασυνοριακή συγχώνευση, θ. πληροφορίες για τις διαδικασίες, εφόσον χρειάζονται για τους κανόνες που διέπουν το ρόλο των εργαζομένων για την αποτίμηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.
Με το άρθρο 4 καθορίζεται η υποχρέωση καταχώρισης της διασυνοριακής συγχώνευσης σε τμήμα εμπορικού μητρώου και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης.
Το άρθρο 5 καθορίζει ότι το όργανο διοίκησης της ημεδαπής συγχωνευόμενης εταιρείας συντάσσει έκθεση που υποβάλλεται στη γενική συνέλευση των εταίρων της.
Το άρθρο 6 υποχρεώνει τις εταιρείες που συγχωνεύονται για κάθε μία να αναθέτει σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες τη σύνταξη έκθεσης, η οποία απευθύνεται στους εταίρους. Οι εμπειρογνώμονες μπορεί να είναι νομικά ή φυσικά πρόσωπα και ορίζονται από τις εταιρείες που συγχωνεύονται. Η έκθεση περιλαμβάνει τα στοιχεία που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 71 του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών.
Με το άρθρο 7 η γενική συνέλευση κάθε μίας από τις εταιρείες που συγχωνεύονται μετά από γνώση των εκθέσεων αποφασίζει την έγκριση του κοινού σχεδίου. Επίσης, η γενική συνέλευση εγκρίνει τυχόν δανειστές στις νομολογίες, οι οποίες μετατρέπονται σε μετοχές σε μία από τις εταιρείες που συγχωνεύονται.
Επίσης, μπορεί η γενική συνέλευση κάθε μίας να θέσει ως όρο πραγματοποίησης της διασυνοριακής συγχώνευσης την εκ μέρους της ρητή επικύρωση των διατυπώσεων εφαρμογής για συμμετοχή των εργαζομένων στην εταιρεία που προκύπτει.
BS






GM
Το άρθρο 8 προβλέπει την προστασία της μειοψηφίας των μετόχων οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην λήψη απόφασης καθώς και των πιστωτών οι οποίοι μπορούν εντός μηνός από την ημερομηνία της γενικής συνέλευσης να απαιτήσουν με αγωγή την εξαγορά των τίτλων και μεριδίων τους εφόσον η ημεδαπή είναι απορροφούμενη. Μπορούν επίσης να αξιώσουν την καταβολή της αποζημίωσης εφόσον η σχέση ανταλλαγής των τίτλων είναι αδικαιολόγητα χαμηλή.
Με το άρθρο 9 καθιερώνεται ο έλεγχος της νομιμότητας της διασυνοριακής συγχώνευσης κατά το τμήμα της διαδικασίας. Αρμόδια αρχή είναι η Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών και Πίστης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η Αρχή χορηγεί πιστοποιητικά αυτής της εκτέλεσης των πράξεων και διατυπώσεων ακόμη και αν εκκρεμεί διαδικασία αποζημίωσης των μειοψηφούντων.
Με το άρθρο 10 καθιερώνεται η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της νομιμότητας και την έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης. Αυτή είναι η Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών και Πίστης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η Αρχή ελέγχει κυρίως αν οι εταιρείες που συγχωνεύονται ενέκριναν το κοινό σχέδιο διασυνοριακής συγχώνευσης υπό τους ιδίους όρους και αν οι τρόποι συμμετοχής των εργαζομένων καθορίστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 14.
Με το άρθρο 11 προβλέπει την ολοκλήρωση και έναρξη αποτελεσμάτων της συγχώνευσης με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η εγκριτική πράξη αυτή του Υπουργού Ανάπτυξης η οποία έχει συστατικό χαρακτήρα καταχωρείται στο Τμήμα ΓΕΜΗ που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και δημοσιεύεται από την Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών και Πίστης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης στο τεύχος ΑΕ- ΕΠΕ και ΓΕΜΗ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Στην συνέχεια η διεύθυνση ενημερώνει τα σχετικά μητρώα των κρατών- μελών στην νομοθεσία των οποίων υπάγονται οι άλλες εταιρείες που συγχωνεύονται.
Με το άρθρο 12 καταγράφονται τα αποτελέσματα που θα παραχθούν μετά την καταχώρηση της εγκριτικής απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Τμήμα ΓΕΜΗ για συγχώνευση σύμφωνα με τα στοιχεία α και γ της παραγράφου 2 του άρθρου 2. Το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού της απορροφούμενης εταιρείας μεταβιβάζεται στην απορροφούσα. Οι εταίροι της απορροφούμενης γίνονται εταίροι της απορροφούσας εταιρείας. Η απορροφούμενη εταιρεία παύει να υφίσταται.
Για τη συγχώνευση σύμφωνα με το στοιχείο β της παραγράφου 2 του άρθρου 2 το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού των συγχωνευομένων εταιρειών μεταβιβάζεται στην νέα εταιρεία.
Το άρθρο 13 αναφέρεται στην δυνατότητα της διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση από εταιρεία που κατέχει το σύνολο των τίτλων.
Με το άρθρο 14 η εταιρεία που προκύπτει από την διασυνοριακή συγχώνευση υπόκειται στους ισχύοντες στην ημεδαπή κανόνες όσον αφορά στην συμμετοχή των εργαζομένων με εξαίρεση τις παρακάτω περιπτώσεις:
Όταν τουλάχιστον μια από τις εταιρείες που συγχωνεύονται έχει κατά το εξάμηνο που προηγείται της δημοσίευσης του σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης όπως προβλέπει το άρθρο 4 μέσο αριθμό εργαζομένων άνω των πεντακοσίων και λειτουργεί με κανόνες συμμετοχής των εργαζομένων κατά την έννοια του στοιχείου του άρθρου 2 του π.δ. 91/2006,
ή εφόσον η ημεδαπή νομοθεσία
α) δεν προβλέπει τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο συμμετοχής των εργαζομένων όπως ισχύει στις οικείες εταιρείες που συγχωνεύονται το οποίο εκφράζεται με την αναλογία των εκπροσώπων των εργαζομένων μεταξύ των μελών του διοικητικού ή εποπτικού οργάνου ή των οικείων επιτροπών τους ή της ομάδας που διευθύνει τις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης εφόσον προβλέπεται η εν λόγω εκπροσώπηση, ή
β) δεν προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που προκύπτει από την συνοριακή συγχώνευση οι οποίες βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη μπορούν να ασκούν τα ίδια δικαιώματα συμμετοχής με αυτά που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι που ασχολούνται στην ημεδαπή.
Παρέχεται στην ειδική διαπραγματευτική ομάδα το δικαίωμα να αποφασίσει με πλειοψηφία των 2/3 των μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον τα 2/3 των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων των ψήφων των μελών που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε τουλάχιστον δυο διαφορετικά κράτη-μέλη να μην αρχίσει διαπραγματεύσεις ή να τερματίσει διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη αρχίσει και να βασιστεί στους κανόνες της συμμετοχής που ισχύουν στην ημεδαπή.
Όταν τουλάχιστον μια από τις εταιρείες που συγχωνεύονται λειτουργεί υπό το καθεστώς συμμετοχής των εργαζομένων και η εταιρεία που προκύπτει από την διασυνοριακή συγχώνευση διέπεται από τέτοιο καθεστώς σύμφωνα με τους κανόνες της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου η εταιρεία αυτή λαμβάνει υποχρεωτικά νομική μορφή που επιτρέπει την άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής.
(SX)


(1BS)
Ιδιαίτερα στο θέμα των εργαζομένων δεν θέλω να συνεχίσω, διότι περιλαμβάνονται αρκετά, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούν οι συνάδελφοι να διαβάσουν και να ενημερωθούν, στο νομοσχέδιο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και λόγω, όμως, συντομίας χρόνου θα μου επιτρέψετε να μη συνεχίσω αναλυτικά.
Με το άρθρο 15 ορίζεται ότι δεν μπορεί να κηρυχθεί άκυρη η διασυνοριακή συγχώνευση που έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα, σύμφωνα με το άρθρο 11.
Το άρθρο 16 αναφέρεται στην ισχύ των διατάξεων, όπου ορίζεται ότι για θέματα που δεν ρυθμίζονται από το νόμο αυτό, ισχύουν συμπληρωματικά οι διατάξεις του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920, ο Ν. 3190/1995 και ο Ν. 3412/2005, όπως επίσης και το Προεδρικό Διάταγμα 91/2006.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει ξανά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τα άρθρα 17 και 18 είναι άρθρα με τα οποία καθορίζεται η ισχύς των διατάξεων της διασυνοριακής συγχώνευσης, αλλά και η έναρξη της ισχύος του νόμου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε σας παρακαλώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι με την ψήφιση και των άρθρων του νομοσχεδίου αυτού επιτελείται πραγματικά ένα μεγάλο έργο στην κατεύθυνση της ύπαρξης, αλλά και της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και καλώ τους συναδέλφους Βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Δημήτριος Τσιρώνης έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάγια πρακτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν εδώ στη Βουλή συζητούμε την ενσωμάτωση Κοινοτικών Οδηγιών, είναι να συμφωνούμε, καθώς αυτό απορρέει από τις διεθνείς υποχρεώσεις, από τις κοινοτικές υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε αυτό το θεσμό. Σε αυτό το θεσμό τον ευρωπαϊκό, που όλοι πιστεύουμε και που όλοι, νομίζω -παρά τις επιμέρους, ενδεχομένως, επιφυλάξεις μας- μπορούμε να πούμε ότι βοήθησε τη χώρα να πάει αυτά τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια μπροστά.
Εν πάση περιπτώσει, όταν μιλάμε για ενσωμάτωση στην εσωτερική έννομη τάξη, αν θέλετε στο Εθνικό μας Δίκαιο, των όποιων Οδηγιών κάθε φορά καλούμαστε να ενσωματώσουμε, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να ακολουθούμε αυτολεξεί τη μεταφορά της οποιαδήποτε Οδηγίας στο Εθνικό μας Δίκαιο. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ελληνική πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται οι ιδιαιτερότητες και οι κοινωνικές συνθήκες στην ελληνική κοινωνία, ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά.
Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση, όπως ανέφερα και το μεσημέρι στην Επιτροπή, δεν σημαίνει ότι θα αλλοιώνουμε ή θα αλλάζουμε το πνεύμα και τη φυσιογνωμία των Οδηγιών και πολύ, δε, περισσότερο δεν θα καταστρατηγούμε τις βασικές κατευθύνσεις, τους προσανατολισμούς και τους στόχους των Οδηγιών.
Από την άλλη, όμως, πλευρά θα πρέπει η ενσωμάτωση αυτών των Οδηγιών να λαμβάνει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, που σε αυτή την Οδηγία την οποία συζητούμε σήμερα για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, νομίζω ότι σε κάποια σημεία, τα οποία αναφέραμε και στην Επιτροπή, τα αναφέραμε και στη συζήτηση επί της αρχής, που μας δόθηκε η δυνατότητα, δεν γίνεται πολύ κατανοητό.
Στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου, που είχαμε την Πέμπτη στις 2 του μηνός, είχαμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε διεξοδικά τις απόψεις μας, να αιτιολογήσουμε τη στάση μας, που, όπως σας είπα, απορρέει από την υποχρέωση της χώρας μας να ενσωματώνει στην εσωτερική έννομη τάξη τις Κοινοτικές Οδηγίες. Άλλωστε, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που είχε ψηφιστεί η συγκεκριμένη Οδηγία, η 56/2005, στις 10 Μαΐου του 2005, τόσο η σοσιαλιστική ομάδα, όσο και η φιλελεύθερη, καθώς και το λαϊκό κόμμα, στο οποίο ανήκει η κυβερνώσα παράταξη, συμφώνησαν ανοιχτά για την αποδοχή της. Παρά το γεγονός ότι τότε δεν υπήρξε ονομαστική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο γι’ αυτή την Οδηγία, δεν υπήρξαν επιφυλάξεις, τουλάχιστον απ’ ό,τι μας είναι γνωστό, από άλλες πτέρυγες.

(TS)




(SX)
Σε κάθε περίπτωση εμείς είχαμε τη δυνατότητα επί της αρχής του νομοσχεδίου να επισημάνουμε και τις στρεβλώσεις αυτής της Οδηγίας που δημιουργήθηκαν στην εγχώρια αγορά και τις μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές συνθήκες που παρατηρήθηκαν και επικράτησαν, αλλά και τις συνέπειες αυτών στους καταναλωτές εξαιτίας των άναρχων συγχωνεύσεων επιχειρήσεων που έγιναν χωρίς να υπακούουν σε αρχές και κανόνες, των ανεξέλεγκτων συγκεντρώσεων και υπερσυγκεντρώσεων κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και την απουσία κάθε κρατικού ελέγχου ή εποπτείας.
Να σημειώσουμε ότι από τις συνέπειες της καθυστέρησης η χώρα καταδικάστηκε πρόσφατα, στις 23 Απριλίου. Και είναι πολύ λυπηρό όταν η χώρα καθυστερεί να ενσωματώσει αυτές τις Οδηγίες να καταδικάζεται και να σύρεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όταν μπορεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει σύντομα αυτή η ενσωμάτωση των Οδηγιών.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε αντιρρήσεις στην αποδοχή της παραπάνω Οδηγίας, επισημάναμε ιδιαίτερα ότι κατά την ενσωμάτωσή της στην εσωτερική έννομη τάξη δεν λαμβάνονται υπόψη επαρκή μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας των εταίρων και των πιστωτών των επιχειρήσεων. Δεν λαμβάνονται, επίσης, υπόψη μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν είναι καθόλου επαρκή, όταν είναι να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους στη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο στην προκύπτουσα εταιρεία.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει σε αυτήν την Οδηγία, σε αυτό το νομοσχέδιο να ενταχθούν και κριτήρια στις συγχωνεύσεις, όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στον κοινωνικό ιστό της περιοχής που λειτουργεί η επιχείρηση που πρόκειται να συγχωνευθεί, αλλά και αυτή που ενδεχομένως συγχωνεύεται και φεύγει από κάποια περιοχή. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα και τη δυτική Ελλάδα και την περιοχή μου, όπου πάρα πολλές επιχειρήσεις και έκλεισαν και μεταφέρθηκαν στις βόρειες χώρες, στις βαλκανικές χώρες. Έχει γίνει αφελληνισμός των ελληνικών επιχειρήσεων σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει προηγούμενο.
Επίσης, για την προστασία των καταναλωτών πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συγχώνευσης, θα πρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά την άποψή μας να διατυπώνει γνώμη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης στις εταιρείες που θα προκύπτουν από τη συγχώνευση.
Επιπλέον, αιτιολογήσαμε πλήρως στη συζήτηση επί της αρχής ότι παρά το γεγονός ότι ψηφίσαμε το σχέδιο νόμου επί της αρχής στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δεν έγινε το ίδιο στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής στις 2 Ιουλίου, όπου το καταψηφίσαμε εξαιτίας της τροπολογίας που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Όπως είπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν έρθει η ώρα της συζήτησης, θα απέχει, δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση αυτής της τροπολογίας. Αυτή είναι η διαμαρτυρία μας, την οποία εκφράσαμε σε πολύ έντονο βαθμό και με πολύ έντονο τρόπο την προηγούμενη φορά. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών μας εξαντλήθηκε σε αυτό.
Τώρα, για να είμαστε πιο χρήσιμοι, θα πούμε δύο-τρία πράγματα. Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα άρθρα. Θα αναφερθώ στα άρθρα τα οποία δεν ψηφίσαμε -αυτά ήταν τα άρθρα 8, 9 και 14- και στα άρθρα στα οποία διατηρήσαμε επιφυλάξεις. Η Κυβέρνηση δεν έλαβε σε καμία περίπτωση υπόψη τις προτάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας και τις παρατηρήσεις μας, καθώς οι ελάχιστες τροποποιήσεις που έκανε, δεν ήταν ουσιαστικές. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων και οι θέσεις μας παραμένουν οι ίδιες.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο άρθρο 8 το οποίο καταψηφίσαμε και θα ξανακαταψηφίσουμε σήμερα, μέχρι σήμερα τα μεγάλα θύματα των συγχωνεύσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ήταν οι εργαζόμενοι, η μειοψηφία των εταίρων και οι πιστωτές των εταιρειών. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν προστατεύονται επαρκώς και αποτελεσματικά τα δικαιώματα της μειοψηφίας και των πιστωτών, γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε.
Άρθρο 9. Το καταψηφίζουμε εξαιτίας της παραγράφου 3. Ζητάμε να έχουν λήξει όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν σε διαδικασία αποζημίωσης των μειοψηφούντων εταίρων, προκειμένου να χορηγείται το πιστοποιητικό με το οποίο βεβαιώνεται η ορθή εκτέλεση των πράξεων και των διατυπώσεων που προηγούνται της συγχώνευσης, είτε να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να τελεσιδικήσουν οι διενέξεις που αφορούν στην αποζημίωση των μειοψηφούντων εταίρων.
Το άρθρο 14 το καταψηφίζουμε και αυτό –αυτά τα τέσσερα άρθρα- εξαιτίας κυρίως της παραγράφου 2 και της παραγράφου 6, που καθιστούν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην προκύπτουσα εταιρεία από τη διασυνοριακή συγχώνευση επισφαλή.
(TL)
(2TS)
Η συμμετοχή των εργαζομένων στα όργανα διοίκησης μιας επιχείρησης δεν είναι συμβολική, είναι ουσιαστική και ειδικά υπάρχει η ελληνική παράδοση οι διοικήσεις των επιχειρήσεων να συνεργάζονται με τους εργαζόμενους και να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις τους.
Επιπρόσθετα διατυπώσαμε επιφυλάξεις στα άρθρα 5, 6, 7 και 10. Και συγκεκριμένα στο άρθρο 5, παράγραφος 3 προτείνουμε να καθοριστούν συγκεκριμένες, κύριε Υπουργέ, προθεσμίες, ώστε να είναι υποχρεωτική η προσάρτηση της γνώμης των εκπροσώπων των εργαζομένων στην έκθεση της εταιρείας. Η γνώμη των εργαζομένων πρέπει να εκφράζεται και να προσαρτάται στην έκθεση.
Στο άρθρο 6, παράγραφο 4 ζητάμε εξέταση του κοινού σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης και η σύνταξη της σχετικής έκθεσης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα από το αν το σύνολο των εταίρων κάθε μιας από τις εταιρείες που συμμετέχουν στη διασυνοριακή συγχώνευση συμφωνεί. Προτείνουμε την απαλοιφή αυτής της παραγράφου.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά τους εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να ορίζονται με σαφήνεια ποιοι είναι αυτοί, όπως ορίζονται και στο νόμο 2190/1920, γιατί οι διατάξεις του άρθρου είναι διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο, που δίνουν τη δυνατότητα στο όργανο διοίκησης της εταιρείας να ορίζει όποιους επιθυμεί.
Στο άρθρο 7, παράγραφος 4 η διατύπωση δεν είναι σαφής, γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξει η διατύπωσή της. Προφανώς έγινε από τη γαλλική γλώσσα στην ελληνική και έγινε λανθασμένα και σας έχω πει, κύριε Υπουργέ, ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί σε αυτή την παράγραφο η φράση «ρητή επικύρωση των διατυπώσεων εφαρμογής» από τη φράση «σύμφωνη γνώμη», έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο σαφή διατύπωση, για να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τέλος, στο άρθρο 10, παράγραφος 1, πριν από τον έλεγχο της νομιμότητας και την έγκρισης της διασυνοριακής συγχώνευσης από την υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, να έχει διατυπωθεί η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη συγκέντρωση δυνάμεων και δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά από τη νέα εταιρεία που θα προκύψει.
Αυτά είναι πολύ σημαντικά, θα πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας. Εδώ συζητούμε και ολοκληρώνουμε και κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι παρά το γεγονός ότι είχαμε πολλές αντιρρήσεις και πολλές προτάσεις και διατυπώσεις για την τροπολογία που φέρατε, να την αποσύρετε, κύριε Υπουργέ, να τη φέρετε με την κανονική διαδικασία…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό, στο κλείσιμο είμαι.
… να τη φέρετε με την κανονική διαδικασία να τη συζητήσουμε, έτσι ώστε να σας πούμε διεξοδικά τις απόψεις μας. Ο τρόπος που η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την έρευνα διατυπώνεται στη φράση που είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μα, μιλάτε τρία λεπτά επιπλέον. Τι να επιτρέψω, κύριε συνάδελφε; Για όνομα του Θεού!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: … στη φράση, λοιπόν, που είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης χθες, ότι αντί να παρκάρουν τα αυτοκίνητα οι ερευνητές στο Παγκράτι, θα τα παρκάρουν αλλού, ότι αυτή θα είναι η επίπτωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν θα είναι αυτή η επίπτωση. Η επίπτωση τους ερευνητές και στα ερευνητικά κέντρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη και το γνωρίζετε. Με τέτοια αντίληψη δεν μπορεί να πάει ούτε η έρευνα μπροστά ούτε η χώρα μπροστά. Και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί ο Υφυπουργός που μας ακούει.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Η συνάδελφος κα Διαμάντω Μανωλάκου από το Κ.Κ.Ε. έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
Ελάτε, κυρία συνάδελφε.
ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Εμείς καταψηφίσαμε επί της αρχής, αλλά και τα άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Το θεωρούμε λογικό και συνεπές, με την έννοια του «τι να διορθώσεις στην κατ’ άρθρο συζήτηση;». Το σκοπό και το πεδίο εφαρμογής που περιγράφεται στο άρθρο 1 ή να αλλάξουμε τους ορισμούς για την κεφαλαιουχική εταιρεία ή την εταιρεία μετοχικού κεφαλαίου ή του τι νοείται συγχώνευση, που αναφέρεται στο άρθρο 2;
Εμείς το λέμε καθαρά, παλεύουμε για την κοινωνικοποίηση των εταιρειών, αφού οι εργαζόμενοι μπορούν να λειτουργήσουν ένα εργοστάσιο χωρίς την ύπαρξη και παρουσία του βιομήχανου και να παράγουν προϊόντα που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, ενώ ο βιομήχανος μόνος του δεν μπορεί να το κάνει. Το μόνο που κάνει είναι να καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι άλλοι, οι πολλοί, που δεν αμείβονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αλλά και για τον πλούτο που παράγουν.
Δεν θα μπούμε, λοιπόν, στη λογική της κατ’ άρθρο συζήτησης, αφού τα άρθρα της Οδηγίας 56/2005 για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο, για να ευνοήσουν το κεφάλαιο και λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων.
Και, αν θέλετε, τα άρθρα εξασφαλίζουν μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων την οικονομική μεγέθυνση για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου, στόχος άλλωστε της Στρατηγικής της Λισαβόνας για περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.
(ML)
(TL)
Με αυτή την έννοια δεν θεωρούμε τυχαίο ούτε συγκυριακό ότι μετά τις συγχωνεύσεις ακολουθούν πάντα αλλαγές, προς το χειρότερο, των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που ίσχυαν, της εθελούσιας εξόδου, τις απολύσεις, τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και τη μείωση μισθού και δικαιωμάτων αυτών που θα απομείνουν στην τελική μορφή της επιχείρησης. Στοιχεία τέτοια υπάρχουν πολλά και έρευνες έχουν γίνει που επιβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο κανόνας. Γι’ αυτό και στα άρθρα δεν υπάρχει ούτε ένα που να στηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων για παραμονή τους στη δουλειά, με ό,τι τουλάχιστον δικαιώματα είχαν μέχρι τότε σε ασφάλιση, σε άδειες, μισθούς κ.λπ.
Γι’ αυτό κύριοι συνάδελφοι, καταψηφίσαμε την Οδηγία και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακριβώς το ίδιο κάναμε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν υποκρινόμαστε λοιπόν, όπως κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση που στην επιτροπή ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, συμφωνεί και ψηφίζει τα 15 από τα 18 άρθρα του, δηλαδή το 83% του νομοσχεδίου και αλλάζει γνώμη λόγω τροπολογίας που δεν θέλει καν να συζητήσει.
Το λέω γιατί και τα δύο κόμματα, και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ, σαν κυβερνήσεις την ίδια μεθοδολογία ακολουθείτε. Φέρνετε τροπολογίες άσχετες με το κάθε φορά υπό συζήτηση νομοσχέδιο και μετά αλληλοκατηγορείστε μεταξύ σας.
Εμείς θα μιλήσουμε και θα πούμε και για την τροπολογία, γιατί δεν ξέρω τελικά εάν θα γίνει η συζήτηση και θα αναφερθούμε γιατί ζητάμε την απόσυρσή της. Εξηγώ τους λόγους: Είναι μια τροπολογία μαμούθ. Ουσιαστικά είναι ένα νομοσχέδιο μέσα σε ένα άλλο, άσχετα μεταξύ τους ως προς το περιεχόμενο και όλη η διαδικασία και η μεθοδολογία είναι απαράδεκτη και προκλητική. Η διαφωνία μας δεν είναι βέβαια μόνο στο διαδικαστικό, αλλά και στην ουσία, αφού μέσα και από την τροπολογία-μαμούθ προσδένετε ακόμα πιο πολύ την έρευνα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, υποτάσσοντάς την στις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι της κοινωνίας. Διευρύνονται μάλιστα οι δαπάνες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε δράσεις που θεωρούνται ότι συμβάλουν στην καινοτομία, όπως για κτίρια, δαπάνες λειτουργίας, για μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας; Αυτή είναι η καινοτομία! Για προϊόντα δηλαδή, που υποτίθεται ότι θα αξιοποιηθούν στην ερευνητική δραστηριότητα.
Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις θα ορίζουν ως ερευνητική δραστηριότητα κάθε λειτουργία τους, ώστε να μπορούν να εξοπλίζονται, να διαφημίζονται, να επενδύουν λεφτά και από το ΕΣΠΑ, γιατί βεβαίως παίρνουν και από άλλες πηγές τη μερίδα του λέοντα. Ουσιαστικά πρόκειται για ενίσχυση της πολιτικής ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που η βελτίωσή τους δεν μεταφράζεται σε κοινωνική ευημερία, όπως συνηθίζετε να λέτε, αλλά ακριβώς το αντίθετο, σε νέα κέρδη για το κεφάλαιο από τζάμπα χρήμα και από τη σκληρότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και των ερευνητών στην προκειμένη περίπτωση.
Επιδοτείτε λοιπόν, καμουφλαρισμένα, μέσα από το ΕΣΠΑ, την κερδοφορία των επιχειρήσεων, γι’ αυτό είναι ταξική η πολιτική σας υπέρ του κεφαλαίου και κατά των εργαζομένων. Και αν θέλετε, παρουσιάζετε ότι θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία. Κοροϊδεύετε γιατί οι επενδύσεις ακόμα και σε καινοτόμες δραστηριότητες που τις έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να γίνει πιο ανταγωνιστικό, γίνονται σε βάρος των κοινωνικών αναγκών. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι και το καταψηφίζουμε.
Χρησιμοποιείτε ακόμα το επιχείρημα ότι δήθεν με τις τροπολογίες αυτές θα ευνοηθεί η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
(GH)




(2ML)
Πρόκειται στην πραγματικότητα για πιο σφιχτό εναγκαλισμό της έρευνας με το κεφάλαιο για μορφές ιδιωτικοποίησης της ερευνητικής διαδικασίας στην οποία συναινείτε όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Ο πραγματικός στόχος των τροπολογιών είναι διπλός. Αφ’ ενός να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που θα παρουσιάζονται να παράγουν νέα γνώση και καινοτομία ενώ στην ουσία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες κερδοφορίας τους, τις οποίες τελικά θα χρηματοδοτεί το δημόσιο και αφ’ ετέρου να δημιουργήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτό που με την κοινοτική ορολογία αποκαλείται πλατφόρμα για να υποταχθεί πλήρως η έρευνα αυτή που διεξάγεται στους όποιους ελάχιστους δημοσίους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς στις ορέξεις και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Έτσι θα ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις από πρόσθετα οικονομικά βάρη. Δεν θα υποχρεώνονται πλέον να προσλαμβάνουν ειδικό ερευνητικό προσωπικό για κάθε δράση καινοτομίας όπως την ονομάζετε. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση μπορεί να ονομάζει αυθαίρετα κάθε πρωτοβουλία ενίσχυσης του σταθερού κεφαλαίου που αξιοποιεί, κάθε νέο προϊόν που ετοιμάζεται για να ρίξει ως καινοτομία και με το υπάρχον προσωπικό να χρηματοδοτείται αδρά από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από τα λεφτά του λαού.
Εμείς καταψηφίζουμε και τα άρθρα που ενσωματώνουν την κοινοτική νομοθεσία και είναι υπέρ των προνομίων του κεφαλαίου και την τροπολογία αυτή προσθήκη μαμούθ όπως είναι στην ουσία της.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του Συνασπισμού κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου για οκτώ λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Πάντως, κύριε Πρόεδρε, οκτώ λεπτά έχουν οι Εισηγητές, οκτώ λεπτά έχουν και οι απλοί ομιλητές. Ποια η διαφορά;
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε στη δεύτερη και τελευταία συνεδρίαση του σχεδίου νόμου για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών, όπου εκτός από τη συζήτηση επί των άρθρων θα συζητήσουμε εμβόλιμα και ένα άλλο μεγαλύτερο σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση των ερευνητικών κέντρων που το Υπουργείο Ανάπτυξης έφερε ως μια απλή τροπολογία, λες και αλλάζει απλά διατύπωση κάποιου ή κάποιων άρθρων ενός παλαιότερου νόμου.
Για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης να φέρνει νομοσχέδια-σκούπα με άρθρα ανομοιγενή μεταξύ τους και τροπολογίες επίσης σκούπα της τελευταίας στιγμής χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και ας ισχυρίζεται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο ότι έκανε τις κατάλληλες διαβουλεύσεις.
Η επιστημονική κοινότητα και οι εργαζόμενοι των ερευνητικών κέντρων την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε τη σύσκεψη εδώ στη Βουλή, μας κατήγγειλαν στην ημερίδα που είχαμε προκαλέσει την αδιαφορία και την απαξίωση του Υπουργείου για το μέλλον της εγχώριας δημόσιας έρευνας και τεχνολογίας. Ακόμη βέβαια και την ύστατη στιγμή, μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης κύριε Υπουργέ έχετε το χρόνο να την αποσύρετε και να τη φέρετε ως ένα αυτόνομο νομοσχέδιο, όπως σας είχαμε τονίσει και από τη συζήτηση επί της αρχής της προηγούμενης Πέμπτης και να το φέρετε μετά από μια ουσιαστική διαβούλευση με τα ίδια τα ερευνητικά κέντρα ως ένα νομοσχέδιο όχι σε θερινό Τμήμα αλλά στην Ολομέλεια της Βουλής για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι συνάδελφοι Βουλευτές όλων των κομμάτων και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την αναδιάρθρωση ή την αποδιάρθρωση των ερευνητικών κέντρων της χώρας μας.
Πάντως, η ευθύνη παίρνετε για τη νομοθετική διαδικασία της Βουλής μόνο δημοκρατική διαδικασία δεν είναι, προαποφασισμένα νομοσχέδια και τροπολογίες και εμείς απλά εδώ οι Βουλευτές της Αντιπολίτευσης συνθέτουμε απλά το κάδρο χωρίς να επιτελούμε το έργο που καθορίζει το Σύνταγμα και η εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό για να είμαστε σήμερα εδώ σε αυτά τα έδρανα.


(1GH)
Ο Πρόεδρος της Βουλής και ολόκληρο το Προεδρείο της Βουλής θα πρέπει να παρέμβει και να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας για να λειτουργεί η πραγματική δημοκρατία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στο σχέδιο νόμου «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών» έχουμε εναρμόνιση της Κοινοτικής Οδηγίας 56/2005 στο Εθνικό μας Δίκαιο χωρίς να προβλέπουμε και να διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της χώρας μας και να διασφαλίζουμε ρητά τις θέσεις εργασίας. Γνωρίζουμε ότι στις συγχωνεύσεις εταιρειών μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μεγάλο ψάρι σίγουρα τρώει το μικρό και στην προκειμένη περίπτωση το μικρό ψάρι είναι η χώρα μας, είναι η Ελλάδα, η οποία έχει αδυναμία παρέμβασης στο χώρο της ενιαίας αγοράς με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ως καρχαρίες να έχουν μία ευελιξία στις συγχωνεύσεις, ενώ η δική μας μικρή αγορά διακατέχεται από μία αδυναμία, όπως προείπα, και άρα είναι ευάλωτη και υστερεί σε αντιστάσεις. Και έτσι έρχεται η απόλυτη ομηρία των πολυεθνικών, έτσι χάνονται και τα κεφάλαια από την οικονομία της χώρας και μαζί χάνονται και οι θέσεις εργασίας. Είμαστε στο «και πέντε» της μεγαλύτερης ύφεσης, οδεύοντας με τα τακούνια στην οικονομική κρίση, μία κρίση που έχει προδιαγραφές να μετεξελιχθεί σε κρίση όπως αυτή του 1929 και δεν έχουμε μία κυβέρνηση που θα προλάβει τα χειρότερα για τη χώρα.
Κύριε Υπουργέ, είστε μία κυβέρνηση, η οποία παίζει το παιχνίδι των ισχυρών. Η λογική του κέρδους επικρατεί και έχουμε γιγάντωση της κερδοφορίας από τη μια του κεφαλαίου και από την άλλη έχουμε μία γιγάντωση της φτώχειας των μικρών και χαμηλών εισοδημάτων. Βεβαίως, ένα ακόμη νομοσχέδιο όπως το φέρνετε και λέτε ότι «είναι μία Κοινοτική Οδηγία και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» εμείς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, διότι το φέρνετε με αυτό τον τρόπο χωρίς να κάνετε εκείνες τις βελτιώσεις και τις προσαρμόσετε στις δικές μας ιδιαιτερότητες ως χώρα. Και έχετε όχι απλά την ικανότητα, έχετε και εκείνη την ευελιξία, σας τη δίνει το Κοινοτικό Δίκαιο, απλά δεν την χρησιμοποιείτε, διότι δεν θέλετε. Και έχετε και τη δυνατότητα να το αποσύρετε τώρα όλο το σχέδιο νόμου για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις και να το φέρετε αργότερα επεξεργασμένο διαφορετικά πάνω στα δικά μας δεδομένα. Δεν το θέλετε όμως.
Στα γρήγορα για τα άρθρα. Δεν θα αναφερθώ κατ’ άρθρο, διότι τα καταψηφίζουμε όλα, αλλά η γενικότερη πολιτική αυτού του σχεδίου νόμου τι λέει; Αναφέρονται εδώ οι εταιρείες που θα έχουν δικαίωμα συγχώνευσης, όπως είναι οι ανώνυμες εταιρείες, οι ΕΠΕ, οι ετερόρρυθμες κατά μετοχές και η ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα. Αυτό είναι, αν δεν κάνω λάθος, στα πρώτα άρθρα, στο άρθρο 2. Έχουμε συγχωνεύσεις που γίνονται με καταβολή εξοφλητικού ποσού, με μετρητά που υπερβαίνουν το 10% της ονομαστικής αξίας και δεν υπάρχει πλαφόν, αφού κάποιος νόμος προηγούμενος φρόντισε γι’ αυτό και το είχατε πει εσείς ο ίδιος, κύριε Υπουργέ.
Σε επόμενα άρθρα μιλάτε για ένα κοινό σχέδιο διασυνοριακής συγχώνευσης και εγώ θα πω ότι μετά τη συγχώνευση δύο εταιρειών μιας ημεδαπής και μιας εταιρείας ενός άλλου κράτους-μέλους θα έπρεπε να είχαμε τη ρητή διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην ημεδαπή, ειδικά στην περίπτωση μεταφοράς της έδρας στο άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η ημεδαπή εταιρεία έχει παραγωγική διαδικασία και με τη συγχώνευση μεταφερθεί η παραγωγή στο εξωτερικό και εδώ απλά μείνει το κομμάτι ενός γραφείου διεκπεραίωσης, ως Υπουργείο δεν θα έπρεπε να είχατε βάλει ασφαλιστικές δικλείδες, να είχατε διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, την παραγωγική διαδικασία; Και εδώ θα ήθελα να πω: Το Υπουργείο Απασχόλησης δεν έπρεπε να είναι εδώ και αυτό, γιατί είναι άμεσα εμπλεκόμενο και να έρθει να μας πει την άποψή του γι’ αυτό το σχέδιο νόμου και γι’ αυτές τις συγχωνεύσεις, γι’ αυτές τις θέσεις εργασίας; Καλό θα ήταν τέτοιου είδους νομοσχέδια να μην τα διαχειρίζεται μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά να παίρνει θέση και το Υπουργείο Απασχόλησης και τότε να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ποιος και πώς υπερασπίζεται το δικό τους το μέλλον. Οι μικροί μέτοχοι των προς συγχώνευση επιχειρήσεων είναι έρμαια των αποφάσεων των μεγαλομετόχων και επανερχόμενη στην εκπροσώπηση των εργαζομένων, στα γρήγορα θέλω να πω ότι στη συγχωνευμένη πλέον εταιρεία θα πρέπει να επιβάλλεται ρητά -και όχι να συνεχίζεται η ισχύς των προηγούμενων ρυθμίσεων κατά το καταστατικό της εκάστοτε εταιρείας- να υπάρχει εκπροσώπηση των εργαζομένων μέσα στην εταιρεία.
(ΧΡ)




(ST)
Και ειδικά σε συνθήκες επισφαλούς εργασίας που συνεχώς επιδεινώνονται θα έπρεπε να το είχε κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου. Είναι γενικότερη πολιτική μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου που λέει ότι δίνουμε το κομμάτι των δικών μας επιχειρήσεων σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις σε μεγάλα τραστ και δεν μας ενδιαφέρει το τι θα γίνει η οικονομία της χώρας, πώς θα πάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πώς θα πάνε οι θέσεις εργασίας. Εμείς από την αρχή είμαστε αντίθετοι σε αυτό το σχέδιο νόμου.
Όσον αφορά την τροπολογία που φέρνετε θα έπρεπε να έρθει σαν σχέδιο νόμου. Έχετε τον χρόνο να την αποσύρετε για να την συζητήσουμε από την αρχή μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αργότερα θα δούμε τη στάση που θα κρατήσουμε ανάλογα με τη δική σας στάση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΛΑΟΣ κ. Βελόπουλος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσω με το ερώτημα που πρέπει όλοι να θέσουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μπορούμε πάντα να δεχόμαστε ότι μας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Υπουργέ; Δηλαδή, πρέπει να το δεχόμαστε ότι κι αν είναι αυτό, ακόμη και εάν τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Η άποψή μας είναι πως όχι. Γι’ αυτό και ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για την ελαστικοποίηση του Μάαστριχ, για τη διασταλτική ερμηνεία που αργότερα ο Σαρκοζί και η Μέρκελ έκαναν σε σχέση με τη νομισματική ενοποίηση.
Και το λέμε αυτό γιατί δεν μπορείς να συγκρίνεις την ελληνική οικονομία με την οικονομία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας. Είναι τελείως διαφορετικές οικονομίες. Είναι ανόμοια πράγματα. Άρα, το ερώτημα είναι ποιος κερδίζει από αυτή τη διαδικασία; Οι τεράστιες εταιρείες που θέλουν να απορροφήσουν –όχι να συγχωνευθούν- τις μικρές. Έχουμε τεράστιες εταιρείες στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι έχουμε ελάχιστες. Τις έχουν γηγενείς αλλά οι περισσότερες είναι του εξωτερικού. Άρα, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τη συγκεκριμένη Κοινοτική Οδηγία δεν έχει να κάνει με το καλό των ελληνικών εταιρειών αλλά με το δικό τους καλό. Τα καλά και συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών των κολοσσών, γιατί αυτές θα απορροφήσουν και όχι θα συγχωνευθούν με τις ελληνικές εταιρείες. Ξαναλέω ότι είναι απορρόφηση. Και ξέρετε, στις απορροφήσεις ο αδύναμος χωνεύεται πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι ο ισχυρός.
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι θυμίζετε ως Κυβέρνηση αυτόν που ψυχορραγεί. Πάσχετε από έναν αυτοκτονικό ιδεασμό. Προσπαθείτε γρήγορα-γρήγορα να κλείσετε υποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη βιασύνη σας. Ίσως ο Οκτώβριος είναι κοντά και ίσως γιατί ο Μάρτιος είναι λίγο πιο μακριά αλλά κοντά κι αυτός. Δεν νομοθετούμε έτσι κύριε Υπουργέ. Κάνετε λάθος. Αυτή η συμπεριφορά, η συμπεριφορά του γρήγορου με βήμα ταχύ δημιουργεί προβληματισμό εντονότατα. Κάνετε λάθη επί λαθών. Με προβληματίζει το ό,τι επιχειρείτε να τακτοποιήσετε υποθέσεις. Για παράδειγμα, η ιστορία με την έρευνα. Για ποιον λόγο; Για ποια έρευνα; Γιατί πράγμα μιλάμε; Κοροϊδευόμαστε ότι έχει η Ελλάδα έρευνα; Έχουμε ερευνητικά κέντρα τα οποία υπολειτουργούν. Δεν καταργείς όμως αυτό που δεν λειτουργεί σωστά. Το βελτιώνεις. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο –γι’ αυτό και εμείς θα απόσχουμε από τη συζήτηση γιατί ζητήσαμε να αποσύρετε την τροπολογία και δεν την αποσύρατε- και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία.
Ο κ. Τσιρώνης είπε πάρα πολύ απλά και πολύ εύστοχα κάποια πράγματα. Θα διαφωνήσω σε ένα κύριε Τσιρώνη.
(MT)


(XP)
Είπατε ότι οι ελληνικές εταιρείες έφυγαν και πήγαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Δεν έφυγαν, κύριε Τσιρώνη. Θα την λέμε όλη την αλήθεια εδώ μέσα. Τις επιδότησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να φύγουν, κύριε Τσιρώνη, με γνωστούς νόμους. Αυτή είναι η αλήθεια. Επιδοτήθηκαν από το ελληνικό κράτος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να φύγουν από τη Μακεδονία οι κλωστοϋφαντουργίες και να πάνε στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Έχω άδικο, κύριε Φώλια; Δεν έχω άδικο. Αυτό έγινε στη δεκαετία του ΄90 και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Και έρχεται τώρα η άλλη Κυβέρνηση να τα ισοπεδώσει όλα, γιατί αυτό κάνουν. Δεν κάνουν τίποτα περισσότερο. Τα ισοπεδώνουμε όλα. Το μόνο που θα μείνει από ελληνικές επιχειρήσεις είναι μόνο η ταμπέλα. Οι εργαζόμενοι είναι ανασφαλείς, είναι βεβαιωμένο αυτό, κύριε Υπουργέ, διότι αν προσέξει κανείς όλο το νομοσχέδιο, θα δει ότι υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζομένους.
Στο άρθρο 1 σκοπός της Οδηγίας είναι οι διαδικασίες να γίνουν ευκολότερες. Και εγώ ρωτώ: Για ποιον να γίνουν ευκολότερες; Μα, για τον ισχυρό. Αυτός που είναι ο επισπεύδων, είναι ο ισχυρός, ο οποίος θέλει να τελειώσει μια και καλή τη δουλειά. Ποιος θα τελειώσει; Ο ανίσχυρος, ο αδύναμος, η ελληνική επιχείρηση, είτε αυτή λέγεται επιχείρηση της Καβάλας, είτε λέγεται επιχείρηση της Φλώρινας, αν υπάρχουν επιχειρήσεις, που δεν υπάρχουν στη Φλώρινα, γιατί και εκεί ερήμωσαν τα πάντα. Θα μου πείτε βέβαια για τα αναψυκτικά.
Συνεχίζω με τα άρθρα 8 και 9 και 14 παράγραφος 6. Όλο αυτό είναι εναντίον των εργαζομένων. Αν το δείτε, υπάρχουν τεράστιες ασάφειες, δεν διασφαλίζεται ο εργαζόμενος. Αφήνουμε και πάλι τον εργαζόμενο έρμαιο των διαθέσεων του καθενός, ο οποίος μπορεί να κάνει τη δουλειά του όπως νομίζει καλύτερα.
Να σας το πω διαφορετικά; Πιστεύετε ότι υπάρχει εταιρεία, η οποία κοιτάει το συμφέρον του εργαζόμενου; Οι εταιρείες κοιτούν το συμφέρον τους, κύριε Υπουργέ, δεν κοιτούν την ψυχή, δεν ενδιαφέρονται για τον άνεργο, δεν ενδιαφέρονται για το βιοπαλαιστή. Ενδιαφέρονται για το κέρδος και όπου υπάρχει αυτοσκοπός για το κέρδος, υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η αλήθεια. Όταν υπάρχει πρόβλημα καθημερινό, από την ανεργία διογκώνεται, η οποία ανεργία δεν οφείλεται μόνο στη δική σας επιλογή, αλλά και των προηγουμένων που δεν έκαναν αναπτυξιακή πολιτική.
Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε, να συζητήσουμε σοβαρά. Δεν μπορεί να φέρνετε εδώ ένα πολυνομοσχέδιο στα θερινά τμήματα της Βουλής. Για ποιο λόγο υπάρχουν Βουλευτές; Πείτε μου εσείς. Για να φωνάζουμε, να διαμαρτυρόμεθα, να καταγράφονται στα Πρακτικά και εσείς να κάνετε τη δουλειά σας; Αυτό λέει η δημοκρατία; Η δημοκρατία προτάσσει το διάλογο.
Στην παράγραφο 4 του άρθρου 7, ενώ φαίνεται ότι είναι πρόχειρη η κατάσταση, στη μετάφραση κάνετε λάθος. Το είπε και ο κ. Τσιρώνης. Φαίνεται ότι με προχειρότητα νομοθετούμε και αυτό εκθέτει όλο το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, αν κάποιος αντιλαμβάνεται τα αυτονόητα και μας ακούει απέξω, ακόμη και αγρότης ή κτηνοτρόφος να είναι, και δει ότι στις μεταφράσεις κάνουμε λάθος, θα πει «αυτοί δεν νομοθετούν. Κάνουν οι μεταφραστές τη μετάφραση και τα υπογράφουν». Αυτά επαναλαμβάνω δείχνουν λάθη μιας Κυβέρνησης που θέλει να φαίνεται σοβαρή. Δεν είστε σοβαροί με τη συμπεριφορά σας.
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 συμφωνώ και πάλι με τον κ. Τσιρώνη. Πού συμφωνώ; Δεν μπορεί να μην υπάρχει Επιτροπή Ανταγωνισμού. Την καταστρατηγήσατε και την καταργήσατε. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπολειτουργεί. Έχει λίγο προσωπικό, δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και όσα επιβάλλονται, στο τέλος πάνε στα διοικητικά δικαστήρια και αθωώνονται, γιατί πολύ απλά έχουν πολύ καλούς δικηγόρους, γιατί χρονοτριβεί το δημόσιο και το κράτος δεν κάνει τίποτα. Αυτά τα λέω για να αντιληφθούμε τα αυτονόητα.
Δεν θα μιλήσω για το θέμα των μετόχων. Ακούστε λογική, κύριοι συνάδελφοι: «Αν οι μικρομέτοχοι έχουν ένα πρόβλημα, να πάνε στα δικαστήρια». Όταν γνωρίζουμε πως καρκινοβατεί η δικαιοσύνη στις αποφάσεις της, θα περιμένουν οι κακομοίρηδες πέντε – έξι- επτά χρόνια για να δικαιωθούν; Μπορούν να πάνε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα της αγωνίας των μικρομετόχων; Δεν λύνεται, κύριε Υπουργέ, ούτε έτσι.
Αν οδηγείς τον πολίτη καθημερινά στα δικαστήρια, αντιλαμβάνεται κανείς, γιατί η Ελλάδα έχει γεμίσει από δίκες. Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο δικαστήριο. Αν, λοιπόν, αντί να δημιουργούμε εκείνα τα αναχώματα, ώστε να δίνει λύσεις η πολιτεία και να μην οδηγεί τον πολίτη που αδικείται στα δικαστήρια κάθε φορά, αν εμείς του δημιουργούμε μεγαλύτερα προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε καν, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εδώ. Αφήστε να λύσουν τα δικαστήρια όλες τις υποθέσεις.
Μου προκαλεί εντύπωση, γιατί είμαι νέος άνθρωπος η διάθεση που έχετε να καταστρατηγείτε το Σύνταγμα. Αυτή είναι ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος.
Κύριε Υπουργέ, είστε νέος πολιτικός. Σας εκτιμώ απεριόριστα, σας το έχω πει και κατ’ ιδίαν. Αυτή, όμως, η συμπεριφορά με το πολυνομοσχέδιο- νομοσχέδιο και τις τροπολογίες, με ενοχλεί ως νοήμονα άνθρωπο. Μας συμπεριφέρεστε ως όντα που δεν έχουν νοημοσύνη. Μας συμπεριφέρεστε ως συναδέλφους που θεωρείτε ότι είναι στο περιθώριο, ότι δεν σας ενδιαφέρει αν ενημερωθήκαμε, αν διαβάσαμε, αν μελετήσαμε. Δηλαδή, τι να νομοθετήσω; Ένα πολυνομοσχέδιο τριάντα σελίδων;
(GK)
(2MT)
Όταν λοιπόν καταστρατηγείται η Βουλή, καταστρατηγείται το Σύνταγμα, καταστρατηγείται η λογική, υπάρχει πρόβλημα, κύριε Υπουργέ!
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό μόνο θέλω, κύριε Πρόεδρε.
Γιατί τα λέω αυτά; Διότι δεν λύσαμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της αγοράς, κύριε Υπουργέ. Δεν λύσαμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, λειτουργείτε εν προχείρω και σε βιασύνη.
Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα, γιατί σας είπα ότι έχετε άγχος και θα κλείσω εδώ. Και το κάνω από συναδελφική αλληλεγγύη στη συνάδελφο που είναι δημοσιογράφος. Ζητώ μία παρένθεση.
Κύριοι συνάδελφοι, πριν από λίγο καιρό ενόψει του κλεισίματος της Βουλής, μια συνάδελφος της ΕΡΤ παρανόμως απολύθηκε γιατί δεν άκουσε τον προϊστάμενό της στην ΕΡΤ που της είπε να μην βγάλει την είδηση για το κλείσιμο της Βουλής. Είναι η κυρία Νατάσα Θωμά. Έκανα ερώτηση σήμερα στον Υπουργό.
Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατία να συμπεριφέρεστε όπως ο Μαρούδας. Απίστευτα πράγματα! Δηλαδή, επειδή η συνάδελφος δεν άκουσε τη διεύθυνση της ΕΡΤ και ανακοίνωσε την είδηση, επειδή είναι στην κρατική τηλεόραση, την απέλυσαν! Αν αυτή είναι συμπεριφορά λογικής Κυβερνήσεως, συμπεριφορά Κυβερνήσεως, η οποία έμαθε από το παρελθόν από λογικές τύπου Μαρούδα και λογικές τύπου –αν θέλετε- απολυταρχίας και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε μία εργαζόμενη, η οποία έκανε τη δουλειά της, πολύ φοβούμαι ότι πολύ γρήγορα – επειδή εσείς δεν κάνετε δουλειά- θα πάτε σπίτι σας.
Δεν είναι δυνατόν να παίζετε με το ψωμάκι των δημοσιογράφων. Είναι αδιανόητο. Λυπούμαι γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε τον κ. Βελόπουλο.
Εισερχόμαστε στον κατάλογο.
Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ξάνθης κ. Σγουρίδης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στο νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών» η κεντρική μας παρατήρηση είναι ότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η θέση των εργαζομένων. Παράλληλα, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η θέση των μικρομετόχων.
Παραδείγματος χάριν, συγκεκριμένη εταιρεία της Θράκης, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με μικρομετόχους αλλά και μετόχους. Οι κύριοι μέτοχοι ιδρύουν εταιρεία στη Βουλγαρία. Αυτομάτως μέσα από αυτή τη διασυνοριακή συγχώνευση μπορούν κάλλιστα να απαλείψουν από το μετοχολόγιο τους μικρομετόχους. Δεν λαμβάνεται καν υπ’ όψιν.
Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάνε στα δικαστήρια για να βρουν το δίκαιό τους, να βρουν άκρη. Και περίμενε τώρα από τα ελληνικά δικαστήρια και την ελληνική δικαιοσύνη να βγάλεις άκρη. Και πώς να τη βγάλεις; Αυτή είναι η κεντρική μας παρατήρηση, παράλληλα και για τους εργαζόμενους.
Όμως, η όλη συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο, κύριε Υφυπουργέ, έγινε γύρω από την παρατεινόμενη θεσμική εκτροπή που η Κυβέρνηση δείχνει με το να νομολογεί με τροπολογίες. Τροπολογίες-ολόκληρα νομοσχέδια! Φέρατε, λοιπόν, στο νομοσχέδιο αυτό –και αύριο έρχεται στο επόμενο νομοσχέδιο- δυο μεγάλες τροπολογίες που είναι κυρίαρχες των νομοσχεδίων.
Η πρώτη είναι αυτή την οποία εσείς θα συζητήσετε -διότι εμείς, όπως σας είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, αλλά και ο Εισηγητής μας ο κ. Τσιρώνης, θα φύγουμε εις ένδειξη διαμαρτυρίας- κι έχει να κάνει με το θέμα ότι μπορούν να λαμβάνουν μέσα από το Ε.Σ.Π.Α. προγράμματα και εταιρείες δικαιούχοι μη παραγωγικοί. Διευρύνονται οι επιλέξιμες δαπάνες ακόμα και σε γήπεδα και σε κτίρια. Αυτό δεν το θεωρούμε έρευνα.
Η άλλη τροπολογία η οποία έρχεται είναι για τους ημιυπαίθριους χώρους. Υπερκαλύπτει το νομοσχέδιο!
Όμως, γιατί το κάνετε αυτό; Το κάνετε γιατί έχετε ουσιαστική αδυναμία απορρόφησης των πόρων από το Ε.Σ.Π.Α.. Έληξε ο δεύτερος χρόνος, πάμε στα μισά του τρίτου χρόνου και η απορρόφηση από το Ε.Σ.Π.Α. είναι σχεδόν μηδενική.
Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι. Έχετε δεσμεύσει μέχρι τώρα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ –κοινοτικοί και εθνικοί πόροι- κι έχετε πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ. Και είμαστε στο δεύτερο χρόνο και πάμε στο μισό του τρίτου.
Θα έπρεπε μέσα σε τρία χρόνια να έχετε δεσμεύσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ε.Σ.Π.Α. και να έχετε πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και σας ήρθαν και όλα βολικά.
(DP)
(GK)
Σας ήρθαν όλα βολικά. Πρώτον, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σας εδόθη να πραγματοποιήσετε έργα μόνο από τους κοινοτικούς πόρους και όχι να βάλετε ίδια συμμετοχή και δεν έχετε προχωρήσει την απορρόφηση. Τι σας λένε; Πάρτε λεφτά από τους κοινοτικούς πόρους, εκτελέστε έργα και μην βάλετε ίδια συμμετοχή, βάλτε τη σε μεταγενέστερο χρόνο.
Επίσης, λόγω των πυρκαγιών σας εδόθη παράταση στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ενώ το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έληγε το 2008, πήγε τέλος του 2009 σε ειδικά προγράμματα και παράλληλα το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης λόγω της οικονομικής κρίσης παρετάθη για ένα εξάμηνο ακόμη μέχρι τα μέσα του 2009. Σας εδόθη το δικαίωμα έργα ενός δισεκατομμυρίου που εκτελέστηκαν από εθνικούς πόρους από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τα εντάξετε μέσα στο Ε.Σ.Π.Α. και να πάρετε την κοινοτική συμμετοχή.
Σας επετράπη να υπάρχουν γέφυρες ανάμεσα στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στο Ε.Σ.Π.Α.. Παρ’ όλα αυτά εσείς αντί να προχωρήσετε στη γρήγορη απορρόφηση –απορρόφηση που την έχει πράγματι ανάγκη η Ελλάδα- να δώσετε κίνητρα να γίνουν έργα, συγκεντροποιήσατε το σύστημα. Το σύστημα είναι συγκεντρωτικό, περνάει μέσα από τα Υπουργεία και γι’ αυτό το λόγο –ακούστε το- το 40% των χρημάτων του Ε.Σ.Π.Α. γίνεται μέσα από τα περιφερειακά προγράμματα, ενώ το 60% γίνεται μέσα από τα Υπουργεία ακόμα και των περιφερειακών προγραμμάτων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Αυτό το οποίο διατυμπανίζετε ότι το 80% των χρημάτων του Ε.Σ.Π.Α. θα πάει για έργα της περιφέρειας είναι γιατί ποιήσατε την ανάγκη φιλότιμο, διότι από απόψεως ύψους δαπανών έχει κλειδωθεί η Αττική και αναγκαστικά τα χρήματα κατευθύνονται στη περιφέρεια. Αλλά και απ’ αυτά τα χρήματα –δηλαδή το 80% που κατευθύνεται στην περιφέρεια- το 60% γίνεται από τα Υπουργεία και όχι από την περιφέρεια. Η βιασύνη για την απορρόφηση οδηγεί στην υποβάθμιση του στόχου. Παράδειγμα είναι η τροπολογία την οποία φέρατε. Μέχρι και τα γήπεδα και τα κτήρια μπαίνουν μέσα στο πρόγραμμα για την έρευνα και την τεχνολογία.
Υποβαθμίζετε τη διάθεση των πόρων. Αντί το 40% να πηγαίνει για να βοηθηθούν οι ανθρώπινοι πόροι, μόνο το 21% κατευθύνεται εκεί. Μειώσατε τα έργα του Ο.Σ.Ε. κατά 350.000.000 ευρώ, την Κοινωνία της Πληροφορίας κατά 140.000.000 ευρώ και κατά 140.000.000 ευρώ το Πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας. Δηλαδή, η ποιότητα των στόχων του Ε.Σ.Π.Α. έχει κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί.
Εμείς έχουμε μία πρόταση: Να προωθήσετε τα μικρά και τα μεσαία έργα μέσω των Ο.Τ.Α. με χρηματοδότηση από τη προκαταβολή των 450.000.000 ευρώ που σας εδόθη για το 2009. Να δώσετε προτεραιότητα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, γιατί έτσι θα αποκτήσετε το δικαίωμα να αντλήσετε πρόσθετους πόρους γύρω στα 3.000.000.000 ευρώ από τα χρήματα τα οποία θα πέσουν για τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους και να δώσετε κίνητρα χρηματοδότησης μετατροπής των κτηρίων σε βιοκλιματικά. Η μόνωση των κτηρίων θα βοηθήσει πολύ περισσότερο να κινηθεί και να αναθερμανθεί η αγορά στη χώρα μας από εγχώριες εταιρείες, παρά αυτό που κάνατε με τα κλιματιστικά τα οποία ναι, μεν είναι inverter, αλλά ουσιαστικά εισάγονται. Δεν είναι κακό κατ’ ανάγκη το πρόγραμμα. Σωστό είναι το πρόγραμμα, αλλά πρώτα μόνωσε τα κτήρια που τα περισσότερα ακόμα έχουν αλουμίνια της εποχής του 1970 και του 1980. Μόνωσε τα κτήρια, προχώρησε σε άλλες αλλαγές, κάνε τα κτήρια βιοκλιματικά και μετά προχώρησε να δώσεις τα κίνητρα για να αγοραστούν συσκευές οι οποίες εισάγονται από το εξωτερικό.
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς επισημαίνουμε ότι η βιασύνη σας για να νομοθετήσετε μέσω τροπολογιών –παραδείγματος χάριν, η τροπολογία αυτή για την έρευνα και την τεχνολογία μέσα από το Ε.Σ.Π.Α- έχει να κάνει με το ότι σας λείπει η απορροφητικότητα. Κι αυτό έχει να κάνει με ένα λόγο: Επιδείξατε τεράστια ανικανότητα με αποτέλεσμα η χώρα να ζημιώνει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Νικόλαος Ζωΐδης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, το λόγο για δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συγνώμη, κύριε Ζωΐδη.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.



(LM)
( DP)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Μερικές σύντομες παρατηρήσεις.
Επειδή, κύριε Πρόεδρε και ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι ειδικοί αγορητές, αλλά και ο συνάδελφος που έλαβε το λόγο και μίλησε πριν, ο κ. Σγουρίδης, μας εγκάλεσαν, διότι τάχα δεν προστατεύονται επαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα δικαιώματα της μειοψηφίας, σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου το οποίο σήμερα συζητείται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, θα πω το εξής.
Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω -και λυπάμαι που το λέω- ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό τι ρυθμίζεται με το σχέδιο νόμου που συζητάμε. Διότι τόνισα κατά τη συζήτηση επί της αρχής ότι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που προηγούνται της διαδικασίας λήψης απόφασης ημεδαπών εταιρειών για το αν θα συγχωνευτούν ή όχι, ισχύει απολύτως το Εθνικό Δίκαιο.
Γιατί επανέρχεστε, λοιπόν, σε ζητήματα τα οποία είναι απολύτως καθαρά και από την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που συζητάμε; Αυτό δείχνει είτε προσπάθεια παραπληροφόρησης ή άγνοια των ρυθμίσεων, οι οποίες συζητούνται σήμερα στη Βουλή.
Τόνισα και επαναλαμβάνω ότι σε ό,τι αφορά τη λήψη απόφασης ισχύει ο 3190 και ο 2190 του ΄20 περί εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ανωνύμων εταιρειών, επ’ ουδενί θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι διατάξεις που αφορούν σε ομαδικές απολύσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ.
Και κάνετε και ένα σημαντικό λάθος. Μπερδεύετε τα δικαιώματα της μειοψηφίας με τα δικαιώματα των μικρομετόχων. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Θα πρέπει να αποσαφηνίσετε ότι το δικαίωμα της μειοψηφίας είναι ένα οργανωμένο δικαίωμα του εταιρικού δικαίου. Μπορεί να ανήκει αυτό το δικαίωμα σε ένα μονοπρόσωπο, μπορεί δηλαδή το σύνολο των μετοχών για την άσκηση του δικαιώματος μειοψηφίας να το έχει μόνο ένας εταίρος και αυτός να έχει τις περισσότερες μετοχές από οποιονδήποτε άλλον στην εταιρεία. Εσείς συγχέετε αυτό το δικαίωμα μειοψηφίας με το δικαίωμα των μικρομετόχων, με αποτέλεσμα να οδηγείστε προφανώς σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Επειδή θα λάβουν το λόγο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, θα παρακαλούσα να μην επαναληφθούν αυτές οι ακροβασίες, οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ρυθμίσεις του συζητούμενου σχεδίου νόμου.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε για ένα λεπτό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Λαφαζάνη, θέλετε τώρα να κάνετε παρέμβαση;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μόνο για ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Υφυπουργός καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες βεβαίως να δικαιολογήσει ένα πόνημα έκτρωμα το οποίο κατατίθεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία μας και το οποίο θα λειτουργήσει εξουθενωτικά σε βάρος των επιχειρήσεων και της απασχόλησης των εργαζομένων στη χώρα μας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Υφυπουργέ, μη θεωρείτε ότι και εμείς δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν συγχωνεύσεις και τι συνεπάγονται, πέρα και έξω από όποιες διατάξεις γενικού εργατικού δικαίου ισχύουν στη χώρα μας.
Διότι εσείς πρέπει να ξέρετε πολύ καλύτερα από μας ότι η συγχώνευση επιχειρηματικά γίνεται για να μειωθεί το κόστος και κυρίως το εργασιακό κόστος. Επομένως, αν είναι συγχώνευση ξένης επιχείρησης με ημεδαπή επιχείρηση μπορεί η ημεδαπή επιχείρηση να εξαφανιστεί από τη συγχώνευση και να εξαφανιστούν και όλες οι δραστηριότητές της στη χώρα μας. Επομένως, δεν υπάρχει εδώ καμία ρήτρα που να προφυλάσσει τους εργαζόμενους και την απασχόλησή τους.
Δεύτερον, είπατε για τις ημεδαπές επιχειρήσεις. Για τις ημεδαπές επιχειρήσεις βεβαίως ισχύουν οι κανόνες του εργατικού δικαίου. Αλίμονο, αν έπρεπε να τους παραβιάσετε και να τους καταργήσετε. Αλλά, όμως και εδώ οι συγχωνεύσεις ημεδαπών επιχειρήσεων αποβλέπουν στη μείωση του προσωπικού, αποβλέπουν στην απασχόληση λιγότερου προσωπικού, επομένως στην αύξηση των απολύσεων. Μπορεί να μη γίνουν, όμως, αυτές οι απολύσεις άμεσα. Οι απολύσεις αυτές θα γίνουν συν τω χρόνω, κύριε Υφυπουργέ.
Επομένως, για τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις έπρεπε να υπάρχουν ειδικές ρήτρες που να δίνουν μια παράταση χρόνου και μια ανάσα απασχόλησης στους εργαζόμενους των συγχωνευόμενων εταιρειών. Τίποτα απ’ αυτά δεν κάνετε με το νομοσχέδιό σας. Βλέπετε τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κέρδη τους, τις συγχωνεύσεις τους, τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, δεν βλέπετε όμως ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι σ’ αυτή τη χώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κ. Ζωίδης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα προσπαθήσω στη σύντομη τοποθέτησή μου, κύριε Υφυπουργέ, να απαντήσω στον προβληματισμό σας για κατά πόσο μπορούμε να κατανοήσουμε ή όχι τον τρόπο και την ουσία με την οποία νομοθετεί η Κυβέρνηση.

(DE)



(LM)
Κύριε Υφυπουργέ, το αποψινό νομοσχέδιο είναι δέκα σελίδες και η τροπολογία τριάντα μία. Αυτά είναι τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του νομοθετικού έργου που κάνει απόψε η Βουλή των Ελλήνων. Και η τροπολογία αφορά τα ερευνητικά κέντρα και την ένταξή τους στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Είναι πολύ σοβαρά τα ζητήματα της προκήρυξης των προγραμμάτων της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, για να εισαγάγετε με καθυστέρηση αυτήν την τροπολογία.
Το Κοινοτικό Πλαίσιο για το ΕΣΠΑ έχει δημοσιευτεί από το 2006. Η συγκεκριμένη τροπολογία από μόνη της είναι ένα ολόκληρο νομοσχέδιο και θα πρέπει το Υπουργείο να την πάρει πίσω και να την επαναφέρει ως σχέδιο νόμου, αφού εξαντλήσει τη διαβούλευση με τα ερευνητικά κέντρα, τα τεχνολογικά ινστιτούτα, τους συλλόγους των εμπλεκομένων φορέων, τους κοινωνικούς εταίρους, κάνοντας όλες τις διορθωτικές πράξεις, για να γίνει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα.
Γι’ αυτόν το λόγο, κύριε Υπουργέ, εμείς θα θέλαμε να αποσύρετε την τροπολογία, τροπολογία-νομοσχέδιο, ώστε να ακολουθήσει η κανονική διαδικασία, η ορθή διαδικασία, να προηγηθεί διαβούλευση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η επιλογή αυτού του τρόπου εισαγωγής προσβάλλει το Σύνταγμα, προσβάλλει το νέο Κανονισμό της Βουλής και αποτελεί άλλη μια εκτροπή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών.
Σχετικά με το θέμα, η σημερινή Οδηγία 56 του 2005, που ψηφίστηκε στις 25-11-2005, έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στην εσωτερική νομοθεσία μας μέχρι τις 15-12-2007. Στις 23 Απριλίου η χώρα μας καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης. Κατά τα δύο αυτά χρόνια καθυστέρησης πραγματοποιήθηκαν τεράστιες και σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά, που οδήγησαν σε υποχώρηση, αντί σε ενδυνάμωση του ανταγωνισμού.
Όλη την προηγούμενη περίοδο πραγματοποιήθηκαν πάνω από χίλιες εξαγορές και συγχωνεύσεις, συνολικής αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρωταγωνιστές οι γνωστοί κλάδοι των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του εμπορίου, της πληροφορικής, των κατασκευών και της βιομηχανίας ποτών. Δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν σήμερα πάνω από το 85% της αγοράς του λιανικού εμπορίου, εξ ου και τα προβλήματα στο εμπόριο και στις τιμές. Οι τιμές στα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 29%, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή. Έγινε, δηλαδή, μια τεράστια συγκέντρωση κεφαλαίων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που οδήγησαν την αγορά σε στρεβλώσεις και σε αποτελέσματα που επιβαρύνουν σημαντικά και επιβαρύνουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους απλούς καταναλωτές.
Και απαντώ σ’ αυτό που είπατε, κύριε Υφυπουργέ. Η υποχρέωση της χώρας μας ήταν να θεσπίσει και στο ελληνικό δίκαιο τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις, να καταστούν εφικτές, για να μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις μαζί με τις αλλοδαπές επιχειρήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγχωνεύονται προς όφελος, βέβαια, αλλά με κανόνες και αρχές και όχι ανεξέλεγκτα, όπως έγινε, των ενδιαφερομένων.
Η μεταφορά μιας Οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο δεσμεύει το κράτος-μέλος ως προς το αποτέλεσμα και επιλέγεται το νομοθετικό εργαλείο της Οδηγίας, σε αντίθεση με τον Κανονισμό που υποχρεώνει σε εισαγωγή αυτούσιων των κανόνων που θεσπίζει, ακριβώς για να αφήσει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας να ρυθμίσει τα θέματα σε εναρμόνιση με τις πραγματικές της ανάγκες.
Σκοπός της παρούσης Οδηγίας ήταν η θέσπιση κοινών και ενιαίων κανόνων με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να καλυφθούν ως αποτέλεσμα τα νομικά κενά που υπήρχαν μέχρι σήμερα στη νομοθεσία για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.
Με άλλα λόγια, εσείς μεταφέρετε σήμερα σχεδόν αυτούσιο το κείμενο της Οδηγίας σαν να ήταν Κανονισμός, ενώ θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να μεριμνάτε για τα θύματα αυτών των συγχωνεύσεων, τους πιστωτές των επιχειρήσεων, τις μειοψηφίες των εταιρειών που συγχωνεύονται και φυσικά τους εργαζόμενους που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους τυχερούς που εξαναγκάζονται σε εθελούσιες εξόδους και σε εκείνους που απολύονται και βέβαια, στους καταναλωτές. Αυτά όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου που συζητούμε.
Οι διατάξεις που αφορούν στα δικαιώματα της συμμετοχής των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών και στα δικαιώματα της μειοψηφίας των εταίρων και των πιστωτών θα έπρεπε να προσαρμοστούν στο εθνικό δίκαιο με πιο σαφή και ενδεχομένως, με πιο αυστηρό τρόπο.
Απουσιάζει σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης στους τομείς της ανάπτυξης και της οικονομίας. Καθιερώσατε το νέο όρο «τακτοποιήσεις». Πριν από δύο εβδομάδες τακτοποιήσατε τα τουριστικά καταλύματα και μάλιστα, ερήμην και εν απουσία του αρμόδιου Υπουργείου, του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., που δεν ξέρουμε καν αν θα τα αναγνωρίσει.
(AD)
(2DE)
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τροπολογίες για τα κλιματιστικά, σήμερα την τροπολογία για το ΕΣΠΑ, αύριο για τους ημιυπαίθριους χώρους, κ.ο.κ. Όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, μιλάμε και εδώ για μια τακτοποίηση. Κάνετε μια τακτοποίηση όλων των ημιυπαίθριων χώρων, η οποία δεν έχει νομιμοποίηση. Δεν υπάρχει συνοχή. Ο τρόπος, δηλαδή, που νομοθετεί η Κυβέρνησή σας κινείται σε μία ασυνάρτητη λογική, με την οποία αρνούμαστε να συμπράξουμε, τη λογική της προχειρότητας και της αποσπασματικότητας. Όλα κινούνται σε μία λογική εισπρακτική και ρουσφετολογική, μία λογική των διευθετήσεων και των τακτοποιήσεων.
Και σάμπως να ήταν μόνο αυτά τα προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία της Κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε! Σήμερα, στην Αθήνα, ήρθαν όλοι οι αιρετοί του Νομού Δωδεκανήσου, όλοι οι δήμαρχοι, ο νομάρχης, όλες οι νομαρχιακές παρατάξεις και όλοι οι Βουλευτές. Εν αγαστή συμπνοία προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα θέματα που ταλανίζουν το Νομό Δωδεκανήσου ως προς την υγεία. Άπαντες!
Και παρουσιάστηκαν δύο φαινόμενα. Και οι πέντε Βουλευτές του Νομού ακολουθήσαμε την αποστολή σε κλεισμένο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου. Και απαγορεύτηκε σε δύο Βουλευτές, σε μένα και στο συνάδελφό μου κ. Νικητιάδη, να εισχωρήσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν μας δέχθηκαν.
Δεύτερον, την ίδια ώρα που όλοι, δηλαδή και οι πέντε Βουλευτές και όλοι οι αιρετοί ανεξαρτήτως κόμματος, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο, την ίδια ώρα, έδωσε συνέντευξη Τύπου και κατήγγειλε όλους μας και εσάς ως θεατρίνους, ως ανθρώπους τους οποίους ενδιαφέρει μόνο το θέατρο και η δημιουργία εντυπώσεων.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Δεν ήλθαμε εμείς. Μόνοι σας πήγατε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Κύριε Καραμάριε, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Νομό Δωδεκανήσου στη Ρόδο, την ίδια ώρα που εσείς μαζί με εμάς και όλους τους αιρετούς του Νομού προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε ένα θέμα που καίει τη Δωδεκάνησο…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Εσείς που πήγατε!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Το θέμα είναι το εξής, κύριε Καραμάριε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως Βουλευτής Δωδεκανήσου, έκανε το Νοσοκομείο της Ρόδου. Ο Κώστας Καραμανλής, υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου, δεν μπόρεσε να υπογράψει έναν κανονισμό όπως τον ήθελαν οι φορείς της Ρόδου. Αυτό είναι το χάλι μας, αυτή είναι η κατάσταση.
Παρένθεση ήταν αυτό, κύριε Πρόεδρε και ζητώ συγνώμη για την ένταση. Όμως, αυτά και άλλα τέτοια …
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια; Σας είπαμε να μην πάτε στο Μέγαρο Μαξίμου και εσείς πήγατε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Πήγαμε και δεν ακολουθήσαμε τις οδηγίες σας! Άλλη φορά θα το κάνουμε, κύριε συνάδελφε! Την άλλη φορά θα παίρνουμε την άδειά σας αν θα πρέπει να επιμεληθούμε των προβλημάτων του νομού μας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Ζωϊδη, εάν δεν κάνω λάθος, ο κύριος Καραμάριος, ως πολύ έμπειρος, σας είπε «σας συμβουλεύσαμε να μην πάτε στο Μαξίμου, αλλά εκείνη την ημέρα».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Ίσως κάτι να ξέρει περισσότερο από τα συμβαίνοντα στη Νέα Δημοκρατία, κύριε Πρόεδρε! Αυτό θα το αποδεχτώ.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Ίσως ξέρει πολύ περισσότερα σχετικά με το ποιο κλίμα επικρατεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αυτό θα το αποδεχτώ, θα το αποσπαστώ και θα το σεβαστώ. Άλλωστε σέβομαι τον κύριο Καραμάριο και το ξέρει, γιατί το έχω δηλώσει επανειλημμένως πολλές φορές.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ, εάν δεν αποσύρετε την τροπολογία, εμείς επιδεικνύοντας καλή θέληση καταψηφίζουμε μόνο τρία άρθρα από το σημερινό νομοσχέδιο, τα άρθρα 8, 9 και 14, γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χώρα μας έχει διεθνείς υποχρεώσεις. Και αυτές τις υποχρεώσεις οφείλουμε να τις σεβόμαστε, υπό την αίρεση και υπό τις προϋποθέσεις που και εγώ αναφέρθηκα προηγουμένως, αλλά και ανέλυσε ο Εισηγητής του Κόμματός μας κατά την τοποθέτησή του.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Καραμάριε, παρότι ακούσαμε όλοι εδώ την τοποθέτηση του συναδέλφου νωρίτερα, δεν υπάρχει προσωπικό με την έννοια δηλαδή είτε απαξιωτικής αναφοράς είτε διαστρεβλωτικής σε σχέση με όσα είπατε. Όμως, παρ’ όλα αυτά, θα σας δώσω το λόγο για να αναπτύξετε την άποψή σας, εάν εσείς θεωρείτε ότι οι αναφορές που έγιναν προς εσάς θα πρέπει να απαντηθούν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρει ο αγαπητός κύριος συνάδελφος πόσο τον εκτιμώ. Έκανε, όμως, ένα λάθος. Ήλθαν ο Νομάρχης και οι Δήμαρχοι της Ρόδου να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου πράγματι απρόσκλητοι. Βρεθήκαμε το πρωί, εγώ τους είπα τις απόψεις μου, επικοινώνησα με τα Υπουργεία και τους είπα «έχω αυτές τις αποφάσεις, εσείς πηγαίνετε, εγώ δεν μπορώ να ακολουθήσω διότι δεν πάω απρόσκλητος σε μία συγκέντρωση, την οποία δεν έπρεπε να κάνετε».
(NP)
(2AD)

Τους συμβούλευσα και τους δύο συναδέλφους, αφού οι δήμαρχοι είναι από όλες τις παρατάξεις και επικεφαλής είναι ο νομάρχης, να τους αφήσουν να πάνε μόνοι. «Μην πάτε εσείς, γιατί κακό θα κάνετε στον εαυτό σας και τίποτα δεν θα προσφέρετε.»
Πράγματι, πήγε αντιπροσωπεία στο Μαξίμου. Επισκέφτηκε το γραφείο του Πρωθυπουργού ο Νομάρχης, ο επικεφαλής της ΤΕΚ Δωδεκανήσου και οι προϊστάμενοι, ο γιατρός και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ήθελαν σώνει και καλά, απ’ ό,τι έμαθα να μπουν εκεί την ώρα μέσα με το ζόρι στο πρωθυπουργικό γραφείο. Είναι δυνατόν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Άρα, εισήλθαν εκείνη την ώρα κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όχι όλοι.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Θέλω, λοιπόν, να πω στον αγαπητό κύριο συνάδελφο πως ο κύριος Περιφερειάρχης, αν έκανε οποιαδήποτε άλλη δική του press conference ή συζήτηση εκεί στη Ρόδο, δικαίωμά του. Όμως, τι σχέση έχω εγώ σε αυτήν την υπόθεση, όταν μαζί του συμπαρασταθήκαμε στο κύριο αίτημα, που ήταν η στελέχωση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Ρόδου και η έγκριση του νέου Κανονισμού. Ο νέος Κανονισμός έγινε τελικά μετά από τόσα χρόνια. Η μόνη διαφορά μας είναι η αύξηση των θέσεων, που αντί 115 θέλουμε να είναι περισσότερες. Έτσι έχει όλο το θέμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κύριε Ζωίδη.
Κατ’ αρχήν, πρέπει να πω ότι όντως ο κ. Καραμάριος δεν έχει καμία ευθύνη για όσα έγιναν ή δεν έγιναν.
Δεύτερον, η διαπίστωση ότι ορισμένοι εισήλθαν στο Μαξίμου και ορισμένοι δεν εισήλθαν συνδυάζεται με αυτό. Ο κ. Καραμάριος, ως έμπειρος, σας είπε «Μην πάτε, γιατί πιθανόν να μην εισέλθετε.»
Τώρα, όμως, θέλετε και εσείς να πάρετε το λόγο για ένα δίλεπτο. Ζητά το λόγο και ο κ. Νικητιάδης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Ένα μόνο δευτερόλεπτο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τώρα θα γίνει μία ενδοδωδεκανησιακή συζήτηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εγώ πήγα στον…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κύριε ΝΙκητιάδη.
Θα παρακαλέσω, λοιπόν, στο συνάδελφο κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ο οποίος είναι σε αναμονή να δείξει κατανόηση, ώστε να δώσουμε από δύο λεπτά το λόγο στους συναδέλφους της Δωδεκανήσου, για να διαλυθούν και οι όποιες παρεξηγήσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ωραία. Ο κ. Αυγενάκης, ως νησιώτης, δείχνει κατανόηση.
Ορίστε, κύριε Ζωίδη, έχετε το λόγο. Όμως, σας παρακαλώ να είστε πολύ σύντομος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Τον κύριο Καραμάριο –επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε- τον σέβομαι. Μάλιστα έχω δηλώσει δημόσια ότι τον θεωρώ και μέντορά μου στην πολιτική, γιατί είμαι πολύ νέος …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Ε,…!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: …στην πολιτική…
Όντως τα πράγματα έγιναν έτσι όπως τα είπε. Όταν φθάσαμε στο Μέγαρο Μαξίμου, όλοι οι Δήμαρχοι και ο Νομάρχης και οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών οργανώσεων μας είπαν από εκεί ότι θα έμπαιναν τέσσερα άτομα. Ζητήσαμε εγώ και ο συνάδελφός μου κ. Νικητιάδης, ως Βουλευτές, να συνοδεύσουμε την αντιπροσωπεία που πήγε. Μας απεκλείσαν. Μάλιστα, ζητήσαμε τα ονόματα αυτών, οι οποίοι μας απηγόρευσαν την είσοδο. Είπαν ότι η εντολή ήταν από τον κύριο Αγγέλου. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι δύο Βουλευτές που συνόδευαν την αποστολή απεκλείσθησαν από την αντιπροσωπεία, η οποία επέδωσε αυτά τα έγγραφα στον κύριο Αγγέλου. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια.
Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμάριος παρουσίασε τα πράγματα έτσι όπως έγιναν, με μόνη διαφορά ότι ψηφίστηκε ένας οργανισμός από τον οποίο λείπουν περίπου καμιά εκατοπενηνταριά θέσεις. Άρα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την κοινότητα της Ρόδου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε,…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Νικητιάδη, και εσείς επί προσωπικού ή επί δωδεκανησιακού;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμφανίζομαι ως διασπασθείς του δωδεκανησιακού μετώπου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εσείς;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Βεβαίως. Είμαι ο δεύτερος Βουλευτής που δεν υπήκουσα τη συμβουλή του κυρίου Καραμάριου και θέλω να δηλώσω εδώ, για να ακούσει ο κ. Καραμάριος, ότι εγώ μετά πήγα και βρήκα τον Πρόεδρο της Βουλής, ως όφειλα, του ανέφερα την προσβολή προς το Εθνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή ο εκπρόσωπος του κυρίου Πρωθυπουργού να απαγορεύσει σε δύο Βουλευτές να εισέλθουν μαζί με την αντιπροσωπεία των Δημάρχων. Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε αμέσως έκπληκτος και με βεβαίωσε ότι θα επικοινωνήσει, για να διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά προς τους δύο Βουλευτές.
Τέλος -και τελείωσα- όλα τα άλλα είναι επιλογές του καθενός. Εμείς σεβόμαστε την άποψη του κυρίου Καραμάριου, αλλά το δικό μας Κόμμα, οι δικοί μας Βουλευτές αισθάνθηκαν την ανάγκη να είναι δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και στο Μέγαρο Μαξίμου. Εγώ καταλαβαίνω την αδυναμία των κυβερνητικών Βουλευτών να διαμαρτυρηθούν. Το σέβομαι και δεν είπα κουβέντα για το ότι δεν ήρθαν. Όχι, όμως, να εγκαλούμαστε εμείς, επειδή πήγαμε και δεν μας δέχθηκαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πάντως, κύριε Νικητιάδης, πρέπει να πω πως δεν διαπιστώνουμε ούτε καμιά προσπάθεια να εμφανισθείτε ως διασπασθείς ούτε επί της ουσίας διάσπαση του μετώπου. Βλέπω εδώ ένα αρραγές μέτωπο που έχετε διαμορφώσει σε σχέση με αυτό το θέμα της υγείας, του Νοσοκομείου και του Κανονισμού.
Παρακαλώ τώρα τον κ. Αυγενάκη να πάρει το λόγο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την προοδευτική παγκοσμιοποίηση των ανθρωπίνων σχέσεων. Η παγκοσμιοποίηση προκαλεί μια ριζική αναδιάταξη του χρόνου και του χώρου στην κοινωνική ζωή και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση των δεσμών πληροφόρησης και επικοινωνίας, με την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, των μέσων παραγωγής, της τεχνολογίας και της εργασίας.
(XF)
(2NP)
Είναι δεδομένο ότι η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα έχει προ πολλού ξεπεράσει τα εθνικά μας σύνορα. Ξένες επιχειρήσεις επενδύουν στην Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στο εξωτερικό, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δε η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης εντός της κοινής αγοράς αποτελεί θεμελιώδη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης λαμβάνει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα, έτσι ώστε να ενθαρρύνονται οι επιχειρηματικές ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς όφελος της ανάπτυξης, αλλά και προς όφελος της απασχόλησης.
Το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και πόσο μάλλον η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθιστά τη συγχώνευση ένα μέτρο που μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καθώς και να τις κάνει περισσότερο ανταγωνιστικές, να βελτιώσει την απόδοσή τους και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και να δώσει πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές αλλά και στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Νομίζω πως το αναγνωρίζουν όλοι ότι η χρησιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου ήδη αποδείχθηκε και κατά την παρούσα οικονομική κρίση, καθώς απέτρεψε την παύση λειτουργίας μεγάλων οικονομικών μονάδων.
Συνεπώς, οι συγχωνεύσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απειλή για τους εργαζόμενους, αλλά ως μέτρο που μπορεί να ενισχύσει τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Και νομίζω πως συμφωνούμε όλοι ότι κάθε μέτρο που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Το παρόν σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα, ενσωματώνει στην εθνική έννομη τάξη την Οδηγία 56/2005 και η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια τις πολυάριθμες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες που συναντούν οι προσπάθειες διασυνοριακής συγχώνευσης.
Αυτές ακριβώς τις δυσχέρειες προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να επιλύσει το νομοσχέδιο, έτσι ώστε με τη θέσπιση κοινοτικών διατάξεων και την ενσωμάτωσή τους στην εθνική έννομη τάξη, να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις μεταξύ κεφαλαιουχικών εταιρειών διαφόρων μορφών, τις οποίες διέπει η νομοθεσία διαφορετικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος είναι να μπορούν να γίνονται διασυνοριακές συγχωνεύσεις με τις οποίες επέρχεται ένωση σε καθολική διαδοχή των περιουσιών δύο ή περισσοτέρων εταιρειών, οι οποίες εδρεύουν στα κράτη-μέλη της Ένωσης, χωρίς όμως να γίνεται εκκαθάριση. Επομένως, η εταιρεία η οποία θα προκύψει μετά τη συγχώνευση, θα αποτελεί συνέχεια των συγχωνευμένων εταιρειών, οι δε μέτοχοι των εταιρειών θα γίνονται μέτοχοι στη νέα εταιρεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας ρύθμιση για μια τέτοια διαδικασία δεν υπήρχε, καθώς δεν προβλεπόταν η δυνατότητα καταχώρισης των διασυνοριακών συγχωνεύσεων στα εθνικά μητρώα, με συνέπεια να υφίσταται νομική αβεβαιότητα. Σε κοινοτικό επίπεδο η εναρμόνιση η οποία είχε επιδιωχθεί πολύ παλιότερα με την Οδηγία 855/1978 για τις εγχώριες συγχωνεύσεις, δεν μπόρεσε να απαλείψει σε ικανοποιητικό βαθμό τις διαφορές που υπήρχαν μεταξύ των έννομων τάξεων των κρατών-μελών, οι οποίες και εμπόδιζαν την επιτυχή πραγματοποίηση διασυνοριακών συγχωνεύσεων. Απέναντι σε αυτό το νομικό κενό οι επιχειρήσεις κατέφευγαν σε περίπλοκες και δαπανηρές νομικές λύσεις, οι οποίες πολλές φορές επέφεραν τη λύση της απορροφούμενης εταιρείας.
Στη χώρα μας δεν υπήρχε ως σήμερα ρυθμιστικό πλαίσιο για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών εταιρειών. Ωστόσο έχει ήδη ρυθμιστεί με το ν.2578/1978 η φορολογική διάσταση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων, που προβλέπει για τη συγχωνευμένη ελληνική εταιρεία τη μη υποβολή σε φόρο κατά το χρόνο συγχώνευσης και αφορολόγητες εκπτώσεις για τα αποθεματικά.
Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 56/2005 στην εθνική μας έννομη τάξη καθορίζει με σαφήνεια τους κανόνες οι οποίοι διέπουν περιπτώσεις συγχώνευσης εταιρειών και γεφυρώνει τις διαφορετικές έννομες τάξεις, στις οποίες έχουν την έδρα τους οι εταιρείες υπό συγχώνευση και καλύπτει τα υπάρχοντα νομικά κενά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου λόγω οικονομίας χρόνου, αλλά και γιατί εκτενείς αναφορές και αναλύσεις έχουν γίνει ήδη από αρκετούς συναδέλφους. Ιδιαίτερη βαρύτητα επιτρέψτε μου να δώσω στην πολύ βασική τροπολογία που συνοδεύει το παρόν σχέδιο νόμου και αναφέρεται στη βελτίωση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να ενεργοποιηθούν προγράμματα και δράσεις της 4ης Προγραμματικής Περιόδου του Ε.Σ.Π.Α. που αφορούν στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.
Αυτή είναι η καθοριστικής σημασίας τροπολογία. Και το τονίζω, διότι κατά τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και σήμερα, άκουσα συναδέλφους της Αντιπολίτευσης να ομιλούν περί συνολικής αλλαγής του ερευνητικού ιστού της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται περί τούτου.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις της τροπολογίας στόχο έχουν να βελτιώσουν το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε και να απορροφήσουμε τα χρήματα του Ε.Σ.Π.Α. για την έρευνα και την τεχνολογία.
(ZE)


(XF)
Και η ψήφισή της είναι απολύτως αναγκαία για την προκήρυξη των προγραμμάτων και δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ειδικότερα με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η εναρμόνιση του Προεδρικού Διατάγματος 274/2000 καθώς και η εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα και ιδιαίτερα με τις επιλέξιμες δαπάνες και το ύψος της χρηματοδότησης ή ενίσχυσης που προβλέπεται στο νέο κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα αλλά και την καινοτομία.
Ειδικότερα το συγκεκριμένο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, γίνεται πιο ευνοϊκό τόσο ως προς το είδος των επιλέξιμων δαπανών όσο και προς το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κρατικής ενίσχυσης καθώς οι προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος 274/2000 είναι περιοριστικές. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις διευρύνονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης και περιλαμβάνονται εφ’ εξής επιχειρήσεις οποιασδήποτε δραστηριότητας και νομικής μορφής ερευνητικοί φορείς καθώς επίσης και δημόσιες υπηρεσίες φυσικά πρόσωπα και άλλοι φορείς για έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις είτε μεμονωμένα είτε συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Επίσης, επανακαθορίζονται μεταξύ άλλων το αντικείμενο των προτάσεων για χρηματοδότηση, τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν οι υποβαλλόμενες προτάσεις καθώς και οι κατηγορίες δαπανών έργων προγραμμάτων ή δράσεων που μπορούν να καλύπτονται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ακόμη, επανακαθορίζεται το ύψος των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης του έργου που καταθέτουν οι χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Τέλος, επανακαθορίζεται το ποσοστό κάλυψης των επιλέξιμων δαπανών το οποίο διαμορφώνεται πλέον ανάλογα με το είδος της έρευνας τον φορέα και το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης ή της συνεργασίας, καθώς και το εύρος διάθεσης και διάδοσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Και κλείνω με το εξής: Σήμερα έχει ήδη ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων το νέο Επιχειρηματικό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα» ενώ έχουν διασφαλισθεί για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος αυτού πόροι της τάξεως 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που με την προσθήκη της ίδιας της συμμετοχής θα ξεπεράσουν τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπροσθέτως σημειώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι έως τον Οκτώβριο του 2009 θα έχουν ενεργοποιηθεί άνω του 40% των δράσεων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Έως σήμερα έχουν προκηρυχθεί δράσεις ύψους 910.000.000 ευρώ που αφορούν τόσο σε ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και σε υποδομές στον τομέα της ενέργειας και για άλλες, βέβαια, πτυχές του Προγράμματος. Η ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία και θα εξασφαλίσει την ενεργοποίηση πλήθους νέων δράσεων και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Εμμανουήλ Στρατάκης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπαίνει ένα σημαντικό ζήτημα όταν συζητάμε την εναρμόνιση με το Εθνικό Δίκαιο Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η συγκεκριμένη 356/ 2005 όταν μάλιστα παρατηρούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα από την έκδοση αυτής της Οδηγίας, υπάρχουν και άλλες παρεμφερείς Οδηγίες που σε ορισμένα τους σημεία αντίκεινται σε αυτή που συζητάμε σήμερα.
Και θέλω να είμαι πιο σαφής. Γιατί, κύριε Υπουργέ, πρέπει να καταλάβουμε ότι όλες αυτές οι Οδηγίες, ειδικά η συγκεκριμένη που εγκρίθηκε το 2005, που αφορά τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών, διαμορφώθηκε σε ένα περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε σαν στόχο και σκοπό να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αγορά είτε με την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής αγοράς είτε ενισχύοντας με τον οποιονδήποτε τρόπο την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Αλλά και οι επόμενες που τις φέρνετε αμέσως τώρα να τις εγκρίνουμε ως Κοινοβούλιο και είχαμε σήμερα τη σχετική διαβούλευση στην Επιτροπή, αναφέρονται σε παρεμφερή θέματα είτε στους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς όπως είναι η Οδηγία 46/2006 είτε στη σύνταξη έκθεσης από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με την Οδηγία 63/2007 η οποία έχει σχέση και με το άρθρο 6 της παρούσας νομολογίας. Αυτό πρέπει να το δείτε ξανά γιατί εκεί υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τα βελτιώσουμε. Γι’ αυτό επεσήμανα ότι αυτή η Οδηγία όπως έρχεται αυτούσια δεν καλύπτει πραγματικά τις σημερινές ανάγκες. Και ενώ την πρώτη Οδηγία κάνατε τέσσερα χρόνια να τη φέρετε για ένταξη στο Εθνικό Δίκαιο, αυτές εδώ τις επόμενες τις φέρνετε άμεσα. Και μπαίνει ένα ερώτημα: Γιατί αυτή η βιασύνη τώρα όταν για την προηγούμενη που έπρεπε να έχει ενσωματωθεί μέχρι τις 31/12/2007 δεν είχατε κάνει παρόμοια κίνηση; Η ίδια Κυβέρνηση είναι, εσείς είστε ενδεχομένως όχι ο ίδιος προσωπικά, αλλά η πολιτική ηγεσία προέρχεται από την ίδια παράταξη.
(BA)
(ZE)
Εγώ θέλω να σας επισημάνω το εξής: Όλες αυτές οι Οδηγίες που θεωρούμε ότι συμβάλλουν θετικά στην ενίσχυση των κεφαλαιουχικών εταιρειών είναι προς την ίδια λογική και εντάσσονται σε μία διαδικασία που έχει να κάνει με τη σύγκρουση κεφαλαίου εργασίας. Και στα ζητήματα που άπτονται της εργασίας δεν δίνουμε την πρέπουσα προσοχή και την πρέπουσα σημασία, τη στιγμή μάλιστα που έχει προηγηθεί μία παγκόσμια κρίση, η οποία έπρεπε να έχει βάλει μυαλό ιδιαίτερα σ’ αυτούς που ήταν θιασώτες ενός μοντέλου και ενός συστήματος. Θα πρέπει, αν θέλουμε, πραγματικά να έχουμε μία σωστή και σοβαρή εξέλιξη, να διατηρήσουμε τις ισορροπίες που απαιτούνται. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, δεν δείχνει καμία προσοχή, δεν κάνει καμία προσπάθεια, για να διατηρηθεί μία κατάσταση ισορροπίας, που έχει να κάνει με την προστασία των καταναλωτών, που έχει να κάνει με την προστασία των εργαζομένων που εργάζονται σ’ αυτές τις επιχειρήσεις και όλα αυτά που μπαίνουν ως προϋποθέσεις για μία σωστή λειτουργία του πολιτικού συστήματος και για να μην αμφισβητείται το πολιτικό σύστημα ότι επιτελεί σωστά το ρόλο του. Διότι υποτίθεται ότι το πολιτικό σύστημα που εμείς εδώ υπηρετούμε εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών που εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στα πλαίσια αυτού του πολιτικού συστήματος. Και όμως, προς αυτήν την κατεύθυνση δεν γίνεται καμία προσπάθεια. Και θέλω να σας το επισημάνω με την εξής παρατήρηση. Το άρθρο 14, το οποίο εμείς καταψηφίζουμε, αναφέρεται στη συμμετοχή των εργαζομένων και έχει εξαιρέσεις. Και ενώ θα έπρεπε αυτό να προσέξουμε πολύ πώς θα το διατυπώσουμε, εν τούτοις το ψηφίζουμε αυτούσιο όπως είναι και μάλιστα αναφέρεται ότι αυτές οι εξαιρέσεις αφορούν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από πεντακόσια άτομα. Ενώ, δηλαδή, βάζει κάποιους περιορισμούς στις μικρότερες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που εργάζονται πάνω από πεντακόσιοι εργαζόμενοι τις εξαιρεί από όλες αυτές τις ρυθμίσεις, που σημαίνει δηλαδή στην πράξη ότι αυτή η αντίληψη, την οποία σας ανέφερα πριν, είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχολογία και στη νοοτροπία περισσότερο, θα έλεγα, αυτών οι οποίοι συνέταξαν αυτές τις Οδηγίες και θα έπρεπε εμείς σήμερα, που βιώνουμε τα αποτέλεσμα της κρίσης, να αντιληφθούμε ποιες είναι οι σκοπιμότητες και ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ώστε πραγματικά να διορθώσουμε καταστάσεις που έχουν προκύψει από μία εποχή, από μία, αν θέλετε, ανάπτυξη ενός μοντέλου που έφερε αυτά τα δεινά που δημιουργούνται σήμερα στη χώρα μας. Και βέβαια να προσέξουμε σε κάθε περίπτωση πώς πραγματικά με όλες αυτές τις παρεμβάσεις μπορούμε να διαμορφώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό που είναι αναγκαίος, αν θέλουμε να υπάρξει μια σοβαρή και σωστή εξέλιξη των πραγμάτων.
Θεωρούμε, κύριε Υπουργέ, ότι θα ήταν χρησιμότερο και πιο αποτελεσματικό αν πραγματικά όλες αυτές οι Οδηγίες ερχόντουσαν μετά από μία άλλη ανάλυση και μετά από μία άλλη αντίληψη που θα έπρεπε να συζητήσουμε από κοινού εδώ όλες οι δυνάμεις. Όμως, τι παρατηρείται; γίνεται το εξής τραγικό: φέρνετε τις Οδηγίες εδώ και κανείς έως ένας είναι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν σ’ αυτό το διάλογο, που υποτίθεται ότι πρέπει να γίνει εδώ. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι από την πλευρά της παράταξής σας κάνετε ουσιαστικά μία αγγαρεία, δηλαδή, προσπαθείτε να ενσωματώσετε εδώ Οδηγίες αυτούσιες, όπως κάνετε στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί δεν έχετε συζητήσει μεταξύ σας το ιδεολογικό υπόβαθρο ενδεχομένως, πώς δηλαδή θα πρέπει να περάσουν αυτές οι Οδηγίες, ή το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό και νομικό κυρίως πλαίσιο, που είναι αναγκαίο, προκειμένου να ξεπεράσουμε προβλήματα που έχει διαμορφώσει η προηγούμενη αρνητική κατάσταση, που μόνο τεράστια ζημία προκαλεί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η νοοτροπία σας επεκτείνεται, δυστυχώς, σε ατραπούς άσχημους. Και οι άσχημοι ατραποί είναι ότι προσπαθείτε ακόμα να δημιουργήσετε και συνταγματική παραβίαση, με την έννοια ότι φέρνετε εδώ τροπολογίες, οι οποίες στην ουσία δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από τη μία πλευρά και από την άλλη καταστρατηγούν άλλες αρχές συνταγματικές, όταν μάλιστα βλέπουμε ότι οι τροπολογίες –το επεσήμανε και άλλος συνάδελφος- είναι πολλαπλάσιες από το ίδιο το σχέδιο νόμου. Ο κορμός του σχεδίου νόμου που συζητάμε, κύριε Υπουργέ, είναι πέντε σελίδες. Ο κορμός της τροπολογίας –και αναφέρομαι στο σχέδιο νόμου, όχι σε όλα τα χαρτιά που είναι τα συνοδά χαρτιά- είναι δέκα σελίδες, που σημαίνει, δηλαδή, διπλάσιος αριθμός περιπτώσεων από αυτόν που διαλαμβάνονται στο ίδιο το σχέδιο νόμου. Και έρχεστε να μας πείτε μάλιστα εδώ ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή και να υπερηφανευτείτε ότι κάτι κάνετε. Μα, εδώ η μεγάλη ζημιά έχει γίνει από την παράταξή σας, σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, διότι, αφ’ ενός μεν, έχει τρία χρόνια να ξεκινήσει και, αφ’ ετέρου, στην ουσία χάσαμε από όλες τις επιλογές που κάνατε πάνω από διακόσια έργα που έπρεπε να γίνουν στην ελληνική περιφέρεια και δεν γίνονται λόγω των όποιων επιλογών έχετε κάνει. Και βέβαια εδώ, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κονδυλίων που προορίζονται να διατεθούν από το Δ΄ ΚΠΣ, από το λεγόμενο ΕΣΠΑ, έχουν δεσμευθεί στα έργα-γέφυρες του Γ΄ ΚΠΣ, που τα έργα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν από δική σας αδυναμία, από δικές σας επιλογές, από δικά σας λάθη και όλα αυτά που κατά καιρούς έχουμε επισημάνει στην Αίθουσα αυτή.
(GM)


BA
Κύριε Υπουργέ, εκείνο που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να κατανοηθεί επιτέλους από την Κυβέρνηση εάν θέλει να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα πράγματα, είναι ότι εφόσον θέλει πάλι να αλλάξει ό,τι έχει σχέση με το ΕΣΠΑ –και αναφέρομαι στην τροπολογία για την οποία εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στη συζήτησή της- θα πρέπει να την αποσύρει και να φέρει ένα σχέδιο νόμου το οποίο να συζητηθεί στην επιτροπή, να συζητηθεί σε βάθος, γιατί οι παρεμβάσεις που γίνονται και στο αντικείμενο των προτάσεων που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία και στις κατηγορίες των δαπανών και στη διαφοροποίηση των ποσοστών συμμετοχής, είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και θεωρούμε ότι αυτές αλλοιώνουν στην κυριολεξία αυτά τα οποία εσείς οι ίδιοι έχετε ψηφίσει στα πλαίσια των νομοθετικών πρωτοβουλιών σας σε ό,τι αφορά το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή το ΕΣΠΑ.
Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα, κύριε Υπουργέ και θα πρέπει να το αντιληφθείτε. Όσο δεν το αντιλαμβάνεστε, αφενός μας υποχρεώνετε να πάμε σε ενέργειες που δεν θα θέλαμε να τις κάνουμε και αφετέρου διαμορφώνετε ένα αρνητικό περιβάλλον σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι το τομέας την έρευνας και της καινοτομίας, ένας τομέας που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί στο έπακρο γιατί θεωρείται ότι είναι εκείνος ο τομέας που μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα που διαμορφώνει η παγκόσμια κρίση.
Η παρουσία σας, κύριε Υπουργέ, στο τιμόνι της χώρας και όχι προσωπικά αλλά συνολικά της Κυβέρνησης υποβαθμίζει τη δημόσια ζωή, γιατί με σκόπιμες πράξεις ή και παραλείψεις περιορίζετε, όπως έχει διαφανεί, εντελώς μέχρι σήμερα τη διαφάνεια, πολλαπλασιάζεται η διαφθορά και φθείρεται συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέξανδρος Αθανασιάδης έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 56/2005, που συζητάμε σήμερα, εγκρίθηκε στις 26/10/2005 και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα μήνα μετά.
Εμείς βέβαια είχαμε υποχρέωση σαν κράτος-μέλος να ενσωματώσουμε την Οδηγία στην εσωτερική έννομη τάξη τον Δεκέμβριο του 2007. Όλως παραδόξως εμείς το ξεχάσαμε. Ίσως εκείνη την εποχή να είχαμε άλλα προβλήματα, είχαμε τα προβλήματα με τα δομημένα και μη ομόλογα, είχαμε τους κουμπάρους, είχαμε τα καρτέλ, εν πάση περιπτώσει δεν κατορθώσαμε τότε να την ενσωματώσουμε και δεχθήκαμε αγόγγυστα απ’ ό,τι φαίνεται την καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Εντύπωση προκαλεί η σπουδή να ψηφιστεί η εν λόγω ενσωμάτωση σαν να περιμένουν οι επιχειρήσεις εκεί στα σύνορα να συγχωνευτούν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Τόσον καιρό δεν κάναμε τίποτα, τώρα τους αναζητούμε.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω: Ξέρετε ότι οι συγχωνεύσεις, οι συγκεντρώσεις και οι εξαγορές επιχειρήσεων στη χώρα μας έγιναν μέχρι τώρα χωρίς να υπακούουν σε αρχές και κανόνες; Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε μέσα από το χρηματιστήριο, μέσα από πολύ ισχυρές επιχειρήσεις, βλέπαμε την εξαγορά μικρών επιχειρήσεων οι οποίες έφθαναν στο χείλος του γκρεμού και αναγκάζονταν να πουληθούν ή να απορροφηθούν. Και βέβαια έκαναν και κάποιες συνεργασίες. Στη συνέχεια ο ισχυρός έκανε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ο μικρός δεν μπορούσε να ακολουθήσει και έχανε την επιχείρησή του. Αυτή είναι μία αλήθεια.
Κύριοι συνάδελφοι, ζούμε στη χώρα όπου οι εταιρείες που ευημερούν, που αναπτύσσονται, που εμφανίζουν κέρδη και πότε – πότε μοιράζουν και κέρδη μέσα από το χρηματιστήριο, είναι αυτές που συμβάλλονται με προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, δημόσια έργα, πάντα βέβαια από έναν πελάτη, τον καλύτερο πελάτη, το ελληνικό δημόσιο. Τελευταία βέβαια προστέθηκε και το Άγιον Όρος, προστέθηκε και η Εκκλησία, καλός πελάτης και αυτός!
Οι εταιρείες που θέλησαν να αναπτυχθούν μακριά από τη συνεργασία τους με το επίσημο κράτος και μπήκαν στον ανταγωνισμό, ή εξαγοράστηκαν, ή απορροφήθηκαν, ή έκλεισαν, ή όσες λειτουργούν, παλεύουν να επιζήσουν.





(2GM)
Η άρνηση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει και για τη χώρα μας τους ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες, που προβλέπονται στην Οδηγία, οδήγησε σε τεράστιες στρεβλώσεις την αγορά, σε υποχώρηση του ανταγωνισμού, σε μεγάλη ακρίβεια και αφαίμαξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη γιγάντωση των ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών επιχειρήσεων.
Αφήσατε, κύριοι της Κυβέρνησης, ανεξέλεγκτη την αγορά, πιστεύοντας ότι αυτή θα συγκρουστεί για το καλό των πολιτών και μέσα από τη σύγκρουση θα μειωθούν οι τιμές. Κάνατε λάθος. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι αυξήσεις και μόνο οι αυξήσεις. Στο πετρέλαιο: Χάθηκε το μέτρο. Στη Δ.Ε.Η.: Στα τέσσερα χρόνια είχαμε αυξήσεις της τάξεως του 27,5%. Στα αγροτικά προϊόντα: Από το χωράφι στο ράφι φτάσαμε 800% αύξηση.
Υπάρχουν, δυστυχώς, επιχειρήσεις που σήμερα ελέγχουν το 80% και 90% ενός συγκεκριμένου κλάδου, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν ρυμουλκούμενες από τις μεγάλες, να έχουν απαξιωθεί και να καταρρεύσουν στη συνέχεια.
Σχετικά με την επίμαχη τροπολογία θα ήθελα να πω τα εξής: Η εισαγωγή της τροπολογίας για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, για την έρευνα, ανατρέπει, κατά την άποψή μας, ριζικά το μέχρι σήμερα ισχύον χρηματοδοτικό καθεστώς στον τομέα της έρευνας στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση επέλεξε να προβεί στη ριζική αλλαγή του χρηματοδοτικού πλαισίου για την έρευνα, αποφεύγοντας την ακρόαση των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων στο δημόσιο διάλογο. Εμείς θα κάνουμε διάλογο για τα ερευνητικά όταν λείπουν οι ειδικοί; Δεν είμαστε ειδικοί. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό για να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα.
Η τροπολογία, κύριε Υπουργέ, δίνει τη δυνατότητα οποιαδήποτε δαπάνη επιθυμήσει ο Υπουργός ή οι παράγοντες να το περάσουν. Δημιουργείτε ένα νέο –φτιάχνετε, δηλαδή- αναπτυξιακό νόμο με τα κονδύλια της έρευνας και τα διανέμετε κατά το δοκούν. Πια αν έχουμε κι εκλογές, χαρά Θεού!
Κύριοι της Κυβέρνησης, πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό το Κράτος δεν είναι λάφυρο. Δεν είναι δικό σας! Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να λειτουργείτε σαν επιδρομέας της εξουσίας σε ένα Κράτος που το φέρατε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Δεν σας σώζει ούτε το ΕΣΠΑ, που θέλετε να εκμεταλλευτείτε σήμερα. Καθυστερήσατε δυόμισι χρόνια περίπου με το ΕΣΠΑ. Σήμερα βρήκατε τρόπους να το διανέμετε. Δεν σας σώζουν ούτε οι φορολογίες των ημιυπαίθριων, των υπογείων, των παταριών. Ακούσαμε και για τα δώματα. Δεν ξέρω, έχουμε και στο χωριό ένα κοτέτσι. Θα το φορολογήσετε κι αυτό; Δεν σας σώζουν οι κεφαλικοί φόροι ακίνητης περιουσίας, οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και τα μέτρα από τη μείωση του τέλους ταξινόμησης, που εξυπηρετούν μόνο τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας ή ενδεχομένως και άλλων χωρών.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα ψηφίσουμε μόνο τα συγκεκριμένα άρθρα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, που αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 56/2005.
Κλείνοντας, θα πω το εξής: Επιτέλους, η Κυβέρνηση να σταματήσει να νομοθετεί για σοβαρά ζητήματα με τη διαδικασία των τροπολογιών εν μέσω μάλιστα θέρους και ελλείψει συναδέλφων Βουλευτών.
Αυτά ήθελα να πω, κύριε Υπουργέ. Παρακαλώ να τα λάβετε υπόψη σας και να αποσύρετε την τροπολογία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, θα μείνω μόνο στα ζητήματα που αφορούν το σχέδιο νόμου και ειδικότερα τα άρθρα του σχεδίου νόμου. Για την τροπολογία θα μιλήσω στη συνέχεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι έγινε σαφές πως με το συζητούμενο σχέδιο νόμου ενσωματώνεται Κοινοτική Οδηγία στο Εθνικό μας Δίκαιο. Πρέπει, όμως, να επαναλάβω με έμφαση για μία ακόμη φορά, ότι δεν εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στην ελληνική έννομη τάξη διασυνοριακών συγχωνεύσεων κεφαλαιουχικών εταιρειών. Αυτό, το οποίο επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι η, με κοινούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κανόνες δικαίου, ρύθμιση ενός ζητήματος που μέχρι σήμερα είχε αφεθεί στη συμβατική αυτονομία των ενδιαφερομένων, αλλά και είχε αφεθεί να ρυθμίζεται ερμηνευτικά με βάση τη νομολογία.

(TS)


( 2 SX)
Ρυθμίζεται έτσι κατά τρόπο που αφενός ξεκαθαρίζει το τοπίο και αφετέρου προστατεύει με πληρότητα και σαφήνεια την εταιρική μειοψηφία, τους πιστωτές, αλλά και τους εργαζόμενους των συγχωνευόμενων εταιρειών, όπως θα εξηγήσω παρακάτω, έτσι ώστε να πάψει να υπάρχει και αυτή η ανησυχία η οποία διατυπώθηκε στην Αίθουσα ότι τάχα δεν προστατεύονται επαρκώς τα δικαιώματα της μειοψηφίας, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Πρέπει δε να πω ότι η ρυθμιστική σαφήνεια και πληρότητα είναι πάντοτε υπέρ των αδυνάτων μερών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα έπρεπε να γίνει δεκτό από όλες τις πλευρές, ακριβώς γιατί προστατεύει ρητά και συγκεκριμένα τα αδύνατα μέρη μίας διασυνοριακής συγχώνευσης, η οποία καθ’ αυτή θα μπορούσε να γίνει και με τους τρόπους που υπάρχουν σήμερα στις εθνικές έννομες τάξεις και επαναλαμβάνω είχαν διαμορφωθεί από τη νομολογία, διότι αγνοείτε, κύριοι συνάδελφοι της Μειοψηφίας, ότι κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να επιτευχθούν συγχωνεύσεις διασυνοριακές με τη μεταφορά της έδρας, με ίδρυση κοινών θυγατρικών εταιρειών.
Αυτά μέχρι σήμερα γίνονταν και γίνονταν κατά τρόπο επιζήμιο για τα δικαιώματα και της μειοψηφίας και των εργαζομένων. Πού ήταν τότε η ευαισθησία σας να διατυπώσετε όλα αυτά τα οποία σήμερα διατυπώνετε αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα δικαιώματα της μειοψηφίας;
Και τώρα με το συζητούμενο σχέδιο νόμου ερχόμαστε να ρυθμίσουμε τα πράγματα, να βάλουμε κανόνες ενιαίας εφαρμογής, έτσι ώστε να μπορούν επαρκώς να προστατεύονται τα δικαιώματα αυτά. Εξάλλου η συγχώνευση δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό πράγμα, όπως αφέθηκε να εννοηθεί στην Αίθουσα, διότι μπορεί με βάση τη διασυνοριακή συγχώνευση εταιρειών να αποτραπεί η λύση μιας εταιρείας, να αποτραπεί το κλείσιμο μιας εταιρείας, άρα να υπάρξει και η διατήρηση θέσεων εργασίας.
Μπορεί, επίσης, η συγχώνευση να λειτουργήσει υπέρ ελληνικών εταιρειών στο ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Μπορεί, όμως, και δια της συγχωνεύσεως να απορροφηθεί θυγατρική εταιρεία ελληνικής μητρικής εταιρείας, η οποία λειτουργεί σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να λειτουργεί ως υποκατάστημα αυτής.
Δεν λειτουργεί, λοιπόν, πάντα σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων η συγχώνευση. Αντιθέτως τα δικαιώματα και οι δυνατότητες για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον προστατεύονται.
Για κάθε εταιρεία η οποία συμμετέχει στη διασυνοριακή συγχώνευση τα ζητήματα που αφορούν στις προϋποθέσεις, αλλά και την προπαρασκευαστική διαδικασία της συγχώνευσης, εφαρμόζονται –και αυτό το επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά- οι διατάξεις του ελληνικού δικαίου -και αναφέρομαι στις διατάξεις του ν.2190 και του ν.3190 περί ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης αντίστοιχα- ενώ για τα ζητήματα που αφορούν στη διασυνοριακή φύση της συγχώνευσης έχουν εφαρμογή οι ουσιαστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις της Οδηγίας, οι οποίες ενσωματώνονται με το συζητούμενο σχέδιο νόμου. Αυτό για να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι ό,τι ρυθμιζόταν μέχρι σήμερα από τις διατάξεις του εθνικού δικαίου, θα εξακολουθήσει να διέπεται από αυτές.
Η δημοσίευση του κοινού σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης, η έκθεση της διοίκησης της συγχωνευόμενης εταιρείας, η έκθεση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων παρέχουν ικανή και αναγκαία πληροφόρηση στη γενική συνέλευση των μετόχων της συγχωνευόμενης εταιρείας, προκειμένου αυτή να αποφανθεί για τη συγχώνευση με την απαρτία και πλειοψηφία που προβλέπει ο νόμος.
Τα δικαιώματα της μειοψηφίας προστατεύονται αποτελεσματικά με τις σχετικές διατάξεις του εθνικού δικαίου περί εταιρειών, με τις δυνατότητες εξαγοράς των μετόχων ή μεριδίων των μετοχών που δεν αποδέχθηκαν τη συγχώνευση, ή αξίωσης αποζημίωσης, εάν θεωρήσουν ότι η σχέση ανταλλαγής είναι ιδιαίτερα επαχθής για τα συμφέροντά τους.
Εδώ επισημαίνω κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τον τρόπο που μεταφέρουμε στο εθνικό δίκαιο, διότι και γι’ αυτό έγινε λόγος, τις διατάξεις της Οδηγίας. Πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι προβλέψεις του συζητούμενου σχεδίου νόμου σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, καθιερώνουν το πλέον προστατευτικό σύστημα για τα δικαιώματα της μειοψηφίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις άλλων κρατών-μελών. Σημειώνω δε ότι στην Αγγλία και στη Γαλλία δεν λαμβάνεται καμία απολύτως μέριμνα για τα δικαιώματα προστασίας της μειοψηφίας.
(ML)
(TS)
Και όταν μιλάμε για την προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, για να μην γίνονται παρανοήσεις σας αυτές που έγιναν δυστυχώς στην Αίθουσα, πρέπει να έχουμε όλοι μας κατά νου ότι μιλάμε για το οργανωμένο δικαίωμα της μειοψηφίας που δίνει δικαίωμα είτε σε έναν μέτοχο είτε σε μία ομάδα μετόχων που συγκροτεί το δικαίωμα αυτό, να κάνει χρήση ορισμένων δικαιωμάτων ή να βάζει εμπόδια σε ορισμένες αποφάσεις που αφορούν στην εταιρεία. Το δικαίωμα αυτό της μειοψηφίας δεν πρέπει να συγχέεται με τα δικαιώματα των μικρομετόχων, διότι μπορεί να ανήκει σε έναν και μόνο μέτοχο και αυτό το δικαίωμα συνολικά να είναι μεγαλύτερο από τα δικαιώματα των υπολοίπων μετόχων.
Η απάλειψη των αντιρρήσεων των μειοψηφούντων εταίρων από την παράγραφο 1 του άρθρου 11 δεν θίγει τα δικαιώματα αυτών τα οποία σε κάθε περίπτωση μπορούν να προστατευθούν δικαστικώς, αλλά μπήκε αυτή η διάταξη για να αποτραπεί η καταχρηστική συμπεριφορά των μετόχων της μειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να αναστείλει, να εμποδίσει τη διαδικασία της συγχωνεύσεως για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την έγερση, για παράδειγμα, μιας αγωγής ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων.
Οι πιστωτές της συγχωνευόμενης εταιρείας προστατεύονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 70 του ν.2190 και 54 του ν.3190. Μπορούν δηλαδή να ζητήσουν εγγυήσεις, αλλά και να προβάλλουν αντιρρήσεις κατά της συγχώνευσης.
Σε κάθε περίπτωση παρέχεται και δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και μάλιστα με μία σύντομη διαδικασία, τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, όπου με βάση αυτή τη διαδικασία το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τη συγχώνευση επιβάλλοντας εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που προβάλλουν οι μέτοχοι που ζητούν την παρεμπόδιση αυτής της διαδικασίας.
Έρχομαι στο άρθρο 14 τώρα, που έχει να κάνει με τα δικαιώματα συμμετοχής των εργαζομένων στη διοίκηση της εταιρείας. Τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται βάσει της αρχής της διατήρησης των κεκτημένων δικαιωμάτων. Στο ελληνικό δίκαιο, πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχουν διατάξεις που να καθιερώνουν δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων στη διοίκηση των κεφαλαιουχικών εταιρειών πλην μίας και μόνης εξαίρεσης που αφορά στην ευρωπαϊκή εταιρεία και οργανώνονται αυτά τα δικαιώματα με βάση ένα Προεδρικό Διάταγμα, αν δεν κάνω λάθος, το 59/2006.
Αυτές οι ρυθμίσεις δε της Οδηγίας έχουν γίνει προκειμένου να ετοιμαστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο υποδοχής νομικού συστήματος, κρατών, που επιτρέπουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση της εταιρείας, όπως συμβαίνει στο γερμανικό δίκαιο. Αν δηλαδή σε εταιρείες που συγχωνεύονται, στο κράτος της εταιρείας η οποία θα επιδιώξει τη συγχώνευση με ελληνική εταιρεία, προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων, σύμφωνα με το άρθρο 14, το ίδιο δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εργαζόμενοι και στην Ελλάδα. Δεν θίγονται –το επαναλαμβάνω- τα δικαιώματα εργατικού δικαίου, το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων, ούτε βέβαια και οι διατάξεις περί ομαδικών απολύσεων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Μισό λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε, για να πω τα εξής ανακεφαλαιώνοντας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο συζητούμενο σχέδιο νόμου ενσωματώθηκαν βελτιωτικές προτάσεις, οι οποίες έγιναν από συναδέλφους Βουλευτές. Βέβαια, σε μία μόνη περίπτωση που υπήρχε άστοχη μεταφορά όρου από την Οδηγία στο συζητούμενο σχέδιο νόμου, απαλείφθηκε με τις νομοθετικές βελτιώσεις, τις οποίες έκανα. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εισάγεται, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι συνδυαστικά εφαρμόζονται οι διατάξεις του εθνικού δικαίου και οι διατάξεις του συζητούμενου σχεδίου νόμου, που μετά την ψήφισή του θα καταστεί νόμος του κράτους για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.
Η συγχώνευση δεν σημαίνει συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και επίσης δεν θίγονται κατ’ ελάχιστο –και αυτό το τόνισα και θέλω για μία ακόμη φορά να το επαναλάβω- οι διατάξεις περί ανταγωνισμού. Εξακολουθούν να ισχύουν και ο Κανονισμός 139/2004, αλλά και ο βασικός νόμος 703/1977, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως τροποποιείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης -αύριο ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή- και ειδικότερα οι διατάξεις εκείνες οι οποίες προβλέπουν τη διαδικασία γνωστοποίησης και ελέγχου των συγκεντρώσεων.
Όσα διατυπώθηκαν από τον Εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως προτάσεις βελτίωσης του σχεδίου νόμου, πρέπει να σας πω κύριε συνάδελφε, ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτά όχι από εμμονή στο σχέδιο το οποίο εμείς προτείνουμε, αλλά επειδή ρυθμίζονται από άλλες διατάξεις του εθνικού μας δικαίου.
(GH)
(ML)
Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να προβλεφθούν και στο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα.
Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι με τις ρυθμίσεις οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα και με τα άρθρα της Οδηγίας επιτυγχάνεται κατά τον καλύτερο τρόπο η διαφανής και σε πλαίσιο εφαρμογή κανόνων για τη διασυνοριακή συγχώνευση κεφαλαιουχικών εταιρειών, μια διαδικασία που μέχρι σήμερα ακολουθείτο de facto, αλλά και de jure σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε διασυνοριακές συγχωνεύσεις, κατά έναν τρόπο νομικά επισφαλή.
Με το συζητούμενο σχέδιο νόμου το νομοθετικό πλαίσιο πλέον αποσαφηνίζεται, καθίσταται εναργές και γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής, ανεξαρτήτως από το εάν θεωρητικά συμφωνούμε ή όχι με τη συγχώνευση των κεφαλαιουχικών εταιρειών, θα πρέπει να υπερψηφίσουμε το συζητούμενο σχέδιο νόμου, διότι κάνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή προς την αποσαφήνιση των κανόνων δικαίου που αφορούν στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους έχουν ζητήσει να μιλήσουν ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Βορίδης.
Κύριε Αλυσανδράκη, θα μιλήσετε και εσείς;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τότε θα τηρήσουμε τη συνήθη σειρά των κομμάτων.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ο κ. Αλυσανδράκης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Θέλω και εγώ, κύριε Πρόεδρε, το λόγο στο τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Βεβαίως. Δεν σας ανέφερα, διότι δεν σηκώσατε το χέρι.
Ορίστε, κύριε Αλυσανδράκη, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσω όλο το χρόνο. Ορισμένες σκέψεις θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
Για μας δεν χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια, για να αποφανθούμε για αυτό το νομοσχέδιο. Κριτήριό μας για το νομοσχέδιο είναι εάν ωφελεί τους εργαζόμενους, αλλά και τα μεσαία στρώματα. Και είναι φανερό ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν ωφελεί τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και τα μεσαία στρώματα. Ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι μια προσπάθεια στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων, στο πλαίσιο μιας από τις τέσσερεις ελευθερίες που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, να συγκεντρωθεί και να συγκεντρωποιηθεί το κεφάλαιο. Και αυτό γίνεται σε βάρος των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ορισμένες πρόνοιες για τη μειοψηφία των μετόχων, έστω αν για κάποιους συναδέλφους αυτή η προστασία που παρέχεται δεν είναι αρκετή, για τους πιστωτές, αλλά τίποτα για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι πετάγονται στον Καιάδα. Βέβαια, τυπικά αναφέρεται ότι διατηρούνται οι εργασιακές σχέσεις. Στην πράξη, όμως, γίνεται εντελώς το αντίθετο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τουλάχιστον από τις εγχώριες συγχωνεύσεις που μας έχει μαζέψει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η συνηθέστερη εξέλιξη της συγχώνευσης είναι η μείωση του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων. Ταυτόχρονα, από το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων, συνήθως το 1/3 πάει προς την ευέλικτη εργασία. Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βέβαια, είναι να προωθήσει την ευέλικτη εργασία απέναντι στη σταθερή εργασία. Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να κτυπήσει και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και αυτό έχει συμβεί σε συγχωνεύσεις όπου από συλλογικές συμβάσεις εργασίας περνάμε σε εξατομικευμένες συμβάσεις εργασίας. Υπάρχει αύξηση της κερδοφορίας με μείωση του εργασιακού κόστους και αυτή η μείωση του εργασιακού κόστους εντοπίζεται στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις οποίες αναφέρθηκα προηγούμενα.
Αναφέρθηκε από προηγούμενους συναδέλφους και δεν θα διαφωνήσω ότι με τις συγχωνεύσεις κτυπιέται ιδιαίτερα το λιανικό εμπόριο και κατά συνέπεια τα μεσαία στρώματα που είναι αρκετά πολυπληθή στη χώρα μας, που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.
(ST)

(GH)
Ακούστηκαν διαφωνίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά υπήρξε μία βασική συμφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και οι δύο με θρησκευτική -θα έλεγα- ευλάβεια αντιμετωπίζουν τις πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ακούσαμε να εκφράζει ορισμένες αντιρρήσεις σε ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα. Βέβαια, τα εργασιακά δικαιώματα το ΠΑ.ΣΟ.Κ τα θυμάται όταν είναι αντιπολίτευση και όχι όταν είναι κυβέρνηση που τα χτυπάει με το ίδιο μένος που τα χτυπάει κάθε κυβέρνηση, είτε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Πέρα απ’ αυτό όμως, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Οδηγία μεν ολοκληρώθηκε το 2005, αλλά η διαδικασία ξεκινάει αρκετά πιο πριν. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία ξεκίνησε το 2003, κυβέρνηση της χώρας ήταν κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και οι Υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ εκπροσωπούσαν τη χώρα μας στα συμβούλια Υπουργών. Ανακάλυψε κάτι καινούργιο τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ που δεν το είχε ανακαλύψει, όταν το 2003 μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμόρφωνε την Οδηγία; Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε εάν ανακάλυψε κάτι καινούργιο, εάν άλλαξε γνώμη ή μας λέει αυτά που λέει σήμερα επειδή δεν είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, της Ειδικής Αγορήτριας, έγινε μία κουβέντα για μικρά και μεγάλα ψάρια. Βεβαίως, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Στη χώρα μας πάντως έχουμε μία ποικιλία μεγεθών ψαριών, έχουμε όλα τα μεγέθη από τα πολύ μικρά που θα φαγωθούν, αλλά έχουμε και κάποια μεγάλα ψάρια, έχουμε και καρχαρίες. Συνολικά το κεφάλαιο στη χώρα μας θα ωφεληθεί απ’ αυτήν την Οδηγία, διαφορετικά δεν θα στηριζόταν από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Είπε η κ. Αμμανατίδου, επίσης, να γίνονταν κάποιες αλλαγές στην ενσωμάτωση της Οδηγίας, να μην είναι τόσο αρνητική. Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ θέλει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ατόφια. Δε γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο. Η κατεύθυνση της Οδηγίας, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένη. Δεν μπορείς να έχεις ταυτόχρονα ωφελημένους και τους εργαζόμενους και την εργοδοσία και την εργατική τάξη και την αστική τάξη.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ μίλησε για ελαστική ερμηνεία του Μάαστριχτ. Τι είναι αυτό το πράγμα; Μπορεί να υπάρξει ελαστική ερμηνεία; Υποθέτω εννοεί της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων και κατά συνέπεια της συγχώνευσης. Ή θα έχεις ελευθερία διακίνησης ή δεν θα έχεις.
Για μια ακόμα φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έγινε φανερό ποιος στηρίζει ποιον, ποιος είναι με τα μονοπώλια, ποιος είναι με το λαό και ποιος προσπαθεί να μπερδέψει -δεν θα έλεγα και τους δύο, γιατί τα μονοπώλια δεν μπερδεύονται- ποιος προσπαθεί να μπερδέψει το λαό.
Θα ολοκληρώσω με τη θέση μας γύρω από την τροπολογία. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική ολόκληρα νομοθετήματα στην ουσία να εμφανίζονται την τελευταία στιγμή με τη μορφή τροπολογίας. Δεν είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας, που δεν είναι και πάρα πολύ μεγάλη, που έχω γίνει μάρτυρας τέτοιων ενεργειών. Όλα αυτά που ειπώθηκαν από συναδέλφους που έχουν αντίρρηση είναι σωστά. Εμείς πάντως θα συζητήσουμε την τροπολογία, δεν θα φυγομαχήσουμε, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα το οποίο αναφέρεται στην τροπολογία. Έχουμε και μπορέσαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να διατυπώσουμε άποψη. Ήδη εκφράστηκε από την Ειδική Αγορήτρια του κόμματός μας, τη συντρόφισσα Μανωλάκου, και θα είχαμε πράγματι ενδιαφέρον να ακούσουμε και την άποψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Συμφωνεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το ανακάτεμα ιδιωτικών και δημόσιων φορέων στην ενίσχυση της έρευνας; Συμφωνεί με το να μπορεί να δίνει το κράτος τσάμπα χρήμα στην ουσία στις βιομηχανίες;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επειδή πέρασε ο χρόνος θα συνεχίσουμε πάνω σ' αυτό το θέμα, όταν φθάσουμε στη συζήτηση της τροπολογίας.
Ευχαριστώ πολύ.
(XP)
( ST)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχήν να εκφράσω τη λύπη μου γιατί σε ένα σημαντικό νομοσχέδιο τόσο κατά τη διάρκεια στη συζήτηση στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια, δεν είδαμε να εμφανίζεται ο αρμόδιος Υπουργός ο οποίος έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία. Τιμώ ιδιαίτερα την παρουσία του κυρίου Υφυπουργού ο οποίος υπομονετικά βρίσκεται εδώ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Νομίζω όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μην έλθει ο κ. Χατζηδάκης να ακούσει τις αντιρρήσεις που υπάρχουν απέναντι σ’ αυτή τη νομοθετική του πρωτοβουλία. Και δεν είναι δυνατόν να καταθέτει ο κύριος Υπουργός άλλο ένα νομοσχέδιο εν είδει τροπολογίας και να το συζητάμε την τελευταία στιγμή και να μην έρχεται να το υποστηρίξει όταν είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος γι’ αυτό το θέμα. Δηλαδή κάνει διπλό ατόπημα. Καταθέτει ένα στην ουσία νομοσχέδιο με τη μορφή τροπολογίας και απουσιάζει από τη Βουλή περιφρονώντας την.
Αυτή είναι μια απολύτως απαράδεκτη διαδικασία. Ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται στο εξωτερικό; Έχει σπουδαιότερες δουλειές από το να έλθει να μιλήσει στη Βουλή, από το να ακούσει τουλάχιστον μέρος των απόψεων των συναδέλφων; Εμείς καταγγέλλουμε τον τρόπο και τις διαδικασίες με τις οποίες επιχειρεί η Κυβέρνηση να νομοθετεί, διά τροπολογιών τα πιο κρίσιμα και σοβαρά θέματα, ώστε ακόμα και αυτές οι περιορισμένες δυνατότητες άσκησης αντιπολιτευτικού ρόλου και ελέγχου μέσα από τη Βουλή να ακυρώνονται και να πηγαίνουμε σε διαδικασίες εξπρές στο τέλος των νομοσχεδίων. Καταγγέλλουμε ιδιαίτερα ότι κρίσιμα θέματα όπως αυτό των ερευνητικών κέντρων έρχονται μ’ αυτές τις διαδικασίες.
Δεν θα αποχωρήσουμε βεβαίως από τη σχετική συζήτηση της τροπολογίας. Θα μείνουμε για να την καταγγείλουμε μέχρι τέλους, να καταγγείλουμε και τη διαδικασία και την ουσία της τροπολογίας με επιχειρήματα. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους να την αποσύρει η Κυβέρνηση. Βεβαίως θα αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία που την θεωρούμε γελοιότητα, γιατί αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη και ακυρώνει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Είναι μια διαδικασία η οποία ακυρώνει στην ουσία τη δυνατότητα της Εθνικής Αντιπροσωπείας να έχει λόγο και άποψη.
Έρχομαι στο κύριο θέμα του νομοσχεδίου, τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Από την πρώτη στιγμή στην Επιτροπή η άποψή μας ήταν ότι διευκολύνεται το νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να έχει ενιαίο χαρακτήρα για να μπορούν να προχωρούν πιο εύκολα, πιο γρήγορα και χωρίς περιττές δυσκολίες και φορολογικές επιβαρύνσεις οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια Οδηγία η οποία διευκολύνει αφάνταστα το κεφάλαιο να περνάει πάνω από τα σύνορα χωρίς νομικές δυσκολίες, να επιδιώκει τη συγκέντρωσή του και επομένως την αύξηση της κερδοφορίας του, διότι αυτό επιδιώκεται με τις συγχωνεύσεις. Το κεφάλαιο δεν έχει καμία άλλη ουσία ως ύπαρξη και ως προοπτική από το να αποκομίζει κέρδος. Ξέρετε ότι το κεφάλαιο στη λειτουργία και στην επιδίωξη της κερδοφορίας δεν έχει κανένα απολύτως όριο και κανένα απολύτως φραγμό. Αν έθετε στον εαυτό του το οποιοδήποτε κεφάλαιο έναν περιορισμό στην αύξηση της κερδοφορίας του αυτομάτως θα αυτοακυρωνόταν και θα εξέπιπτε από τη μορφή αυτή καθ’ εαυτή την οποία αντιπροσωπεύει η ουσία του.

(MT)



(3XP)
Αν το έκαναν αυτό όλα τα κεφάλαια, θα πηγαίναμε σε προκαπιταλιστικά συστήματα όπου η ανταλλακτική αξία δεν θα είχε καμία σημασία και απλώς θα είχαμε τα παλιά συστήματα των αξιών χρήσης. Ο καθένας θα παρήγαγε αξίες χρήσης.
Εσείς ως πολιτική εξουσία έρχεσθε με αυτήν την Οδηγία, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, να διευκολύνετε αυτήν την ακραία και άκρατη επιδίωξη του κεφαλαίου διά των συγχωνεύσεων, να μπορεί να συγκεντροποιείται, να αυξάνει επομένως τις ενέργειές του, τη δυνατότητά του, να μειώνει το εργατικό κόστος, γιατί περί αυτού πρόκειται και να αυξάνει το κέρδος του.
Άλλωστε, αυτό είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε, θεμελιώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ένωση των αγορών και του κεφαλαίου και λειτουργεί έτσι, τελωνειακή ένωση, μετά ενιαία απελευθερωμένη αγορά και η ενιαία απελευθερωμένη αγορά για να είναι πλήρως ανταγωνιστική οικοδομήθηκε πάνω σε ένα ενιαίο νόμισμα, το ενιαίο νόμισμα έφερε το Σύμφωνο Σταθερότητας για να είναι υποτίθεται σταθερό και από εκεί και πέρα εξαπλώνονται όλα τα μέτρα και τα μέσα, οι ρυθμίσεις που επιτρέπουν να κινείται το κεφάλαιο μέσα σε αυτή την ενιαία αγορά ανεμπόδιστα, χωρίς νομικά κωλύματα και με ομογενοποιημένα νομικά πλαίσια.
Αυτά κάνετε και αυτό υπηρετεί η Οδηγία η οποία δεν έχει καμία σχέση βεβαίως με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, με τα συμφέροντα των οικονομιών, με τις προοπτικές να δούμε καλύτερες και δικαιότερες μέρες ως κοινωνίες. Αυτά μας έχουν οδηγήσει άλλωστε στη σημερινή κρίση η οποία είναι πρωτοφανής. Με αυτές τις Οδηγίες και με αυτά τα μέσα που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την κρίση, θα την επιδεινώσετε ακόμη περισσότερο, με ανεξέλεγκτες συνέπειες και προεκτάσεις πλέον για τις κοινωνίες.
Φυσικά, δεν καταλαβαίνω γιατί απορεί ο εκλεκτός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος, όταν εμείς καταγγέλλοντας αυτή την Οδηγία βεβαίως προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν απόλυτα ακραίο χαρακτήρα, να τις ακυρώσουμε, να τις τροποποιήσουμε ή να τις αλλάξουμε ή να αποσυρθούν. Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως συμβατό σε μία προσπάθεια που κάνει κάθε κόμμα να βελτιώνει τα πράγματα, εκτός αν πούμε «δεν πειράζει, όσο χειρότερα οδηγούνται οι εξελίξεις και οι καταστάσεις, τόσο το καλύτερο».
Βεβαίως, να ακυρωθεί και να αποσυρθεί η συγκεκριμένη Οδηγία. Εμείς την καταψηφίζουμε στο σύνολο επί της ουσίας, αλλά βεβαίως και τις πιο ακραίες πλευρές της. Θα διεκδικούμε πάντοτε την όσο το δυνατόν ακύρωσή τους μέσα από τη συγκεκριμένη συζήτηση για να βελτιώσουμε τη θέση των εργαζομένων όσο γίνεται, χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι μπορεί να ακυρωθεί η βασική της κατεύθυνση ή ο βασικός της προσανατολισμός.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Φυσικά, θα συζητήσουμε εδώ για τη βασικότερη τροπολογία, η οποία είναι απολύτως απαράδεκτη. Είναι απολύτως απαράδεκτη γιατί εδώ εισάγεται μια καινούρια λογική. Στο όνομα της έρευνας, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης –υπήρχε βεβαίως- έρχεσθε να την επιταχύνετε. Στο όνομα αυτών των ερευνητικών εξελίξεων και των καινοτόμων προγραμμάτων και επιχειρήσεων ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις των επιχειρήσεων.
Σας ρωτώ: Είναι δυνατόν, κύριε Υφυπουργέ, να υποστηρίξετε με οποιαδήποτε λογική, με οποιαδήποτε αντίληψη ότι στο όνομα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας θα επιδοτείτε αγορά κτιρίων και γηπέδων; Δεν γνωρίζετε ότι ακόμα και ο αναπτυξιακός νόμος που επιχορηγεί, δίνει τσάμπα χρήμα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, δεν επιτρέπει την επιδότηση για αγορές κτιρίων και γηπέδων; Έρχεσθε τώρα να μας πείτε ότι αγοράζοντας κάποιος μια επιχείρηση, ένα κτίριο ή ένα γήπεδο, συμβάλλει αυτό στην καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη;
(GK)
(3MT)
Κάνετε αυθαιρεσίες, μεγάλες αυθαιρεσίες –πέρα από τις υπαρκτές που έκαναν οι προηγούμενοι νόμοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα προεδρικά διατάγματα- οι οποίες δίνουν τα πάντα στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του και στην ουσία χρησιμοποιούν την έρευνα ως «βαποράκι» –να μου επιτρέψετε την έκφραση- για να αυξήσετε τις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στο κεφάλαιο με δημόσιο χρήμα από τους φορολογούμενους. Απαράδεκτα πράγματα!
Σας καλούμε να μη συζητήσουμε καν επ’ αυτής της τροπολογίας. Αποσύρετέ την τώρα αυτή την τροπολογία. Και εν πάση περιπτώσει να έλθει εδώ και ο Υπουργός Ανάπτυξης να μας πει –γιατί φαντάζομαι ότι αυτή η τροπολογία δεν είναι δική σας αρμοδιότητα- και να μας εξηγήσει γιατί βάζει αυτές όλες τις απαράδεκτες διατάξεις που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο ένα ήδη άσχημο πλαίσιο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μαυρουδής Βορίδης.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, εν ονόματι του ευρωπαϊκού της καθήκοντος η Κυβέρνηση φέρνει σήμερα στη Βουλή προς κύρωση, ουσιαστικά προς ενσωμάτωση στο δίκαιό μας, τη συγκεκριμένη Οδηγία.
Από το πρωί, πάλι με το επιχείρημα εν μέρει της εκπληρώσεως των ευρωπαϊκών της καθηκόντων και δήθεν προς αποφυγή προστίμων εξαιτίας των παρανόμων χωματερών, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γραμματικό η πιο σκληρή, επαίσχυντη, αισχρή και άδικη επιχείρηση εναντίον των κατοίκων μιας περιοχής που το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να προστατέψουν το περιβάλλον τους, το χωριό τους, τον τόπο στον οποίο μένουν.
Από το πρωί και μέχρι και το μεσημέρι –μέχρι τις 16.00’- ανηλεώς εξυλοκοπούντο γέροι, ηλικιωμένες, παιδιά, κόσμος, ο οποίος τι έλεγε; Να μην πάει να καταστραφεί η περιοχή του γιατί πρόκειται να γίνει δήθεν ένας καινούργιος ΧΥΤΑ κατ’ επιταγή και κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπως κατ’ επιταγή και κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως πρέπει τώρα να ενσωματώσουμε αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Αρχίζει κανείς, κύριε Υφυπουργέ, να αναρωτιέται. Επαναλαμβάνω, αρχίζει κανείς να αναρωτιέται: Αυτή η Κυβέρνηση έχει πραγματικά δική της πολιτική βούληση; Αυτή η Κυβέρνηση είναι εδώ μόνο για την ενσωμάτωση των δυσάρεστων και των αποτυχημένων και χρεοκοπημένων πολιτικών;
Χρεοκοπημένη πολιτική για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι αυτή η συγκεκριμένη Οδηγία. Χρεοκοπημένη πολιτική για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι σήμερα ακόμα να γίνονται ξεπερασμένοι ΧΥΤΑ.
Και προσέξτε. Οχυρώνεστε πίσω –το επαναλαμβάνω, οχυρώνεστε πίσω- από δήθεν ευρωπαϊκές νομοθεσίες, στις οποίες βεβαίως και έχετε διακριτική ευχέρεια και ως προς το χρόνο που θα το νομοθετήσετε –μιλώ για τη συγκεκριμένη Οδηγία, όπως περίμενε δυο χρόνια, μπορούσε να περιμένει και τέσσερα- αλλά και ως προς το περιεχόμενο τελικά των πολιτικών που θα ακολουθήσετε, γιατί και αυτά επιμερίζονται και αυτά αποτελούν ιδική σας εξειδίκευση.
Οι σημερινές εικόνες στο Γραμματικό ήταν εικόνες ντροπής. Γιατί; Διότι εκεί η Κυβέρνηση υπήρξε σκληρότατη απέναντι στους κατοίκους ενός χωριού, την ώρα όμως που απέναντι στο έγκλημα είναι εξαιρετικά χαλαρή, την ώρα όμως που όταν καιγόταν η Αθήνα, αποφάσισε ότι θα είναι η αμυντική αστυνομία. Σήμερα, όμως, ο κύριος Υπουργός έπρεπε να εξαντλήσει τη σκληρότητά του στο συγκεκριμένο θέμα!
Εδώ, λοιπόν, φθάνουμε σ’ αυτό το σημείο που κανείς πια δεν μπορεί να καταλάβει την πολιτική σας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την πολιτική σας στο περιβάλλον. Είναι εντελώς ακατανόητη. Επικαλείσθε τη διαχείριση των απορριμμάτων και καταστρέφετε περιοχές, χωρίς καν να έχετε επιλέξει τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι σήμερα, χωρίς να έχετε κάνει έναν σταθμό μεταφόρτωσης, χωρίς να έχετε καν προχωρήσει σε ένα εργοστάσιο!
Επικαλείσθε τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και έρχεστε και φέρνετε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο ουσιαστικά θα οδηγήσει στην αφαίμαξη των δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας.

(DP)
(GK)
Πραγματικά αδυνατούμε να σας παρακολουθήσουμε.
Κύριε Πρόεδρε, είναι αδύνατον κανείς πια να παρακολουθήσει την κυβερνητική πολιτική. Είναι τελείως αδύνατον. Είναι μία πολιτική αντιφατική, όταν δεν είναι υποκριτική.
Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω το εξής, γυρνώντας αμιγώς στα ζητήματα του σχεδίου νόμου: Κύριε Υφυπουργέ, αυτό το οποίο πρέπει να απαντήσετε είναι συγκεκριμένο. Πώς με τις συγκεκριμένες διευκολύνσεις, πώς με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ωφελείται η ελληνική οικονομία; Γιατί αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, την ώρα που όλοι λέμε ότι βρισκόμαστε σε κρίση; Αυτό είναι το ερώτημα.
Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς και απολύτως σοβαροί, πόσες ακριβώς εταιρείες περιμένετε να εξαγοράσουν οι ελληνικές εταιρείες; Πόσες συγχωνεύσεις πρόκειται να γίνουν από ελληνικές εταιρείες που θα συγχωνεύσουν αλλοδαπές; Επειδή όλοι ξέρουμε γιατί μιλάμε, αν υπάρξουν, θα είναι ελάχιστες και ουσιαστικά αυτό θα είναι ένα σχέδιο νόμου το οποίο διαφυλάσσει τα συμφέροντα των αλλοδαπών εταιρειών.
Μα, η ευρωπαϊκή μας υποχρέωση. Μάλιστα. Αυτή την ευρωπαϊκή μας υποχρέωση γιατί να την εκπληρώσουμε τώρα σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή, τώρα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης; Τώρα, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία γιατί πρέπει να επιμείνουμε στην εκπλήρωση αυτής της συγκεκριμένης υποχρεώσεως;
Εγώ βεβαίως δεν σας είπα ότι δεν θέλουμε ή δεν μας συμφέρει μία συγκεκριμένη Οδηγία. Είναι μία ολόκληρη συζήτηση το πώς βγαίνουν αυτές οι οδηγίες και όλη η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά, εν πάση περιπτώσει, προκύπτουν. Εγώ δεν σας είπα ότι πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι. Αλλά γιατί τώρα; Γιατί αυτή τη χρονική στιγμή; Γιατί αυτή τη δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εταιρείες; Γιατί διευκολύνετε;
Το επιχείρημα το ξαναείπα: Ότι δήθεν θα έρθουν να σώσουν τις εταιρείες που κινδυνεύουν, δήθεν θα έρθουν να σώσουν τις εταιρείες από τις οποίες πρόκειται να απολύσουν εργαζομένους.
Σας το ξαναείπα, επειδή εγώ ξέρω την αγορά, ζω και κινούμαι μέσα στην αγορά. Δεν υπάρχει κανείς που παίρνει χρεοκοπημένες εταιρείες. Οι εταιρείες οι οποίες εξαγοράζονται είναι εταιρείες κερδοφόρες, είναι εταιρείες καλές και τους προσφέρετε και μία συμφέρουσα τιμή εξαγοράς ακριβώς γιατί αυτό συμφέρει τους μετόχους. Αλλά αυτό που συμφέρει τους μετόχους σε ιδιωτικό επίπεδο, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι τη συγκεκριμένη συγκυρία είναι θετικό για την ελληνική οικονομία.
Επιτρέψτε μου δε και κάτι ακόμα. Εγώ δεν είμαι ούτε υπέρ της δαιμονοποιήσεως, αλλά ούτε και της αντικειμενικοποιήσεως –και θα πω τι εννοώ- του κεφαλαίου. Ακούω καμία φορά ότι το κεφάλαιο κάνει τούτο, το κεφάλαιο κάνει το άλλο. Το κεφάλαιο από μόνο του δεν κάνει τίποτα. Το κεφάλαιο είναι λεφτά. Αυτοί που το κάνουν είναι οι κεφαλαιούχοι, είναι οι χειριστές του κεφαλαίου.
Εδώ, λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι χειριστές του κεφαλαίου προφανώς έχουν στόχο την κερδοφορία. Αυτή είναι η δουλειά τους, αλλά δεν είναι μόνο αυτή και όποιος ξέρει να κάνει σύνθετους λογαριασμούς για την κερδοφορία θα δει ότι πρέπει να εκτιμά πολύ πιο σύνθετα μεγέθη και κοινωνικά, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες αναπτύσσουν με την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, εκεί που πραγματικά υπάρχουν σοβαροί μηχανισμοί που στηρίζονται μέσα στην αγορά. Εξαιτίας του σαθρού μας κράτους σήμερα δεν μπορούν να αναπτυχθούν καν αυτοί οι μηχανισμοί στην Ελλάδα, γιατί στη σύγχρονη καταναλωτική οικονομία πάρα πολύ απλά χρειάζεται καταναλωτής και επομένως, χρειάζεται να επιμερίζεται όλη αυτή η δραστηριότητα, αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εκείνο που λέω είναι ότι παραμένει όλως αναιτιολόγητη στη παρούσα φάση η συγκεκριμένη ρύθμιση που προτείνεται με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Απλώς θα πω ένα πράγμα, κύριε Πρόεδρε και θα τελειώσω, το οποίο αφορά στην τροπολογία. Δεν είναι καλό για το νομοθετικό έργο, δεν είναι καλό για το επίπεδο της νομοθετικής εργασίας της Κυβερνήσεως να έρχεται με αυτό τον τρόπο η τροπολογία, κύριε Υφυπουργέ.
Δεν θα έχανε τίποτα το Υπουργείο Ανάπτυξης αν αυτό το έφερνε αυτοτελώς. Θα γινόταν μία συζήτηση ή έστω, παρ’ ότι δεν είναι τροπολογία, να ερχόταν στην Επιτροπή. Το να έρχεται με αυτόν τον αιφνιδιαστικό τρόπο στο Τμήμα, είδατε που οδηγεί.
Και εγώ ερωτώ: Γιατί να οδηγηθείτε σε μία διαδικασία στην οποία εξωθείτε την αντιπολίτευση στο να αποχωρεί διαμαρτυρόμενη ανεξαρτήτως –ξαναλέω- του περιεχομένου. Σε τελευταία ανάλυση έχετε την πλειοψηφία. Θα ασκήσουμε την κριτική μας, έχετε όμως τη δυνατότητα να το κάνετε.


(DE)
(DP)
Γιατί αναγκάζετε την Αντιπολίτευση στο να αντιδρά με έναν τρόπο κάθετο, μόνο και μόνο γιατί δεν επιλέγετε μία τυπική νομοθετική διαδικασία και εργασία, μόνο και μόνο γιατί η διαδικασία που επιλέγει η Κυβέρνηση είναι απαξιωτική και προσβλητική για το κοινοβουλευτικό έργο και για τη νομοθετική εργασία.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτό τουλάχιστον στις δικές σας προσωπικές προθέσεις δεν είναι.
Θα ήταν τόσο απλό, έστω και τώρα, κύριε Υφυπουργέ -και εγώ κάνω έκκληση σ’ αυτό- να πείτε: «Αποσύρω αυτή την τροπολογία και την επαναφέρω είτε ως αυτοτελές σχέδιο νόμου είτε έστω σε μία τροπολογία ενός σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που, όμως, έρχεται κατά τη συνήθη διαδικασία στην Επιτροπή για να συζητηθεί».
Η Κυβέρνηση δε θα χάσει τίποτε ούτε είναι κάτι το εξαιρετικά κατεπείγον για να πρέπει να το ψηφίσουμε νύκτα ούτε είναι κάτι το οποίο θα βραδύνει το νομοθετικό έργο. Τιμή είναι εκείνο το οποίο θα σας αναγνωριστεί για μια θαρραλέα πρωτοβουλία που είναι να αναπληρώσετε ένα κακό, κάκιστο νομοθετικό προηγούμενο, μια κακή, κάκιστη νομοθετική πρακτική.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Μπούγας έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, δύο σύντομες απαντήσεις.
Ξεκινάω από την τελευταία ερώτηση που έθεσε ο κ. Βορίδης: «Γιατί τάχα η Κυβέρνηση νομοθετεί με τον τρόπο που νομοθετεί;».
Πρέπει να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί με τον τρόπο που υπαγορεύει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Η Αντιπολίτευση, όμως και δυστυχώς, το σύνολο των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης ψάχνουν να βρουν αφορμές. Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να κάνουμε, όποια ρύθμιση και να φέρουμε, εσείς αναζητάτε αφορμές, διότι είστε της λογικής «Όχι σε όλα». Όποιο θετικό μέτρο να πάρει η Κυβέρνηση, οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, θέλετε, αναζητάτε, είτε στη Βουλή είτε εκτός Βουλής, μία αφορμή προκειμένου να την καταψηφίσετε.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό δεν μπορείτε να το πείτε για εμάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Δεν άκουσα τίποτα για την ουσία των ρυθμίσεων της τροπολογίας. Δεν άκουσα τίποτα για την ουσία των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου. Απλώς μιλήσατε για τις διαδικασίες. Δυστυχώς, αναλωθήκατε σε ενός δικονομικού περιεχομένου αντιρρήσεις, οι οποίες, όμως, δεν προάγουν επ’ ουδενί τη συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία και δεν περιποιούν και τιμή στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι θέλουν να προωθούν την ποιότητα του κοινοβουλευτικού έργου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Έρχομαι τώρα στα ερωτήματα τα οποία διατυπώσατε και έχουν να κάνουν με το σχέδιο νόμου.
Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα: Ποια είναι η πρόταση που διατυπώνετε; Έχουμε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ενσωμάτωση ακόμη της Οδηγίας. Τι προτείνετε, λοιπόν; Προτείνετε να επωμιστούμε τις δυσμενείς συνέπειες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να αρνηθούμε την ενσωμάτωση της Οδηγίας; Για πόσο χρονικό διάστημα; Έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό;
Είστε νομικός. Απαντήστε μου: Μπορούμε ακόμη να αρνούμεθα, ενώ είμαστε εκπρόθεσμοι, την ενσωμάτωση μιας Κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο;
Όμως, εάν υποτεθεί ότι απαντούσατε καταφατικά -που δεν μπορείτε να το κάνετε- πείτε μου ποιο θα είναι το όφελος. Έχετε καμία αυταπάτη ότι εάν μία ελληνική εταιρεία θέλει να επιτύχει τη συγχώνευση είτε με καινούργια εταιρεία, με ίδρυση νέας, είτε με απορρόφηση, με τα σήμερα ισχύοντα δε μπορεί να το επιτύχει; Μπορεί κανείς να πιστεύει ότι εάν θέλουν να συγχωνευτούν δύο εταιρείες, μία ημεδαπή και άλλη αλλοδαπή, σήμερα δεν έχουν τη νομική δυνατότητα να το κάνουν; Ασφαλώς και την έχουν. Μπορεί μία ημεδαπή εταιρεία να μεταφέρει την έδρα, μπορεί να επιλέξουν την ίδρυση κοινών θυγατρικών εταιρειών. Υπάρχουν τόσοι τρόποι που καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Κατά συνέπεια, αυτά τα οποία διατυπώσατε ως ανησυχίες μπορεί να επέλθουν είτε με την εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας, είτε με την περιγραφή, καταστρατήγηση, αναλογική εφαρμογή -όπως θέλετε πέστε το- της ισχύουσας νομοθεσίας, της εθνικής νομοθεσίας, σε συνδυασμό με τα δίκαια των υπολοίπων κρατών-μελών της Ένωσης.
Όμως, επέρχεται κάτι θετικό. Σας εξήγησα ότι βοηθιούνται στις συγχωνεύσεις οι μικρές και μεσαίες εταιρείες και αποσαφηνίζεται πλέον το νομικό καθεστώς των διασυνοριακών συγχωνεύσεων, κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά επισφαλές, ήταν σε ένα χώρο όπου διακρινόταν για τη μη νομική καθαρότητα.
Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου οι οποίες θα εφαρμόζονται πλέον κατά τρόπο ενιαίο σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, επιτυγχάνεται αυτή η νομική καθαρότητα, που δε νομίζω να διαφωνείτε, είναι προς όφελος και των εταιρειών, ιδίως των μικρών και μεσαίων εταιρειών, κυρίως, όμως, είναι προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού.
(LM)
(DE)
Γι’ αυτό θα παρακαλούσα, κύριοι συνάδελφοι, όταν διατυπώνουμε αντιρρήσεις, όταν διατυπώνουμε ενστάσεις για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση, όταν προσπαθούμε να αιτιολογήσουμε τις θέσεις μας, να είμαστε σε θέση να το κάνουμε κατά τρόπο αιτιολογημένο και κατά τρόπο που θα υπακούει και στις υποχρεώσεις μας έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και στη λογική την οποία έχουμε διατυπώσει σε αυτή την Αίθουσα, ότι οτιδήποτε λέγεται πρέπει και να τεκμηριώνεται με πειστικά επιχειρήματα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμάριος για οκτώ λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε συνέχεια των όσων είπε ο αξιότιμος κύριος Υφυπουργός, θα ήθελα με τη σειρά μου να προσθέσω τα εξής.
Ακριβώς η απουσία ενός ενεργού ρυθμιστικού πλαισίου, η ασάφεια με το νομικό καθεστώς και το εφαρμοστέο δίκαιο, επειδή δε στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν ρυθμίζεται ρητά το επιτρεπτό των διασυνοριακών συγχωνεύσεων ελληνικών εταιρειών με αλλοδαπές και η δυσχέρεια και η πολυπλοκότητα στην πραγματικότητα στην πραγμάτωση διασυνοριακών συγχωνεύσεων εντός της Κοινότητας, επέβαλε την ανάγκη αυτής της Οδηγίας.
Ακούστηκαν πάρα πολλά, εκτός των άρθρων, θεωρητικές απόψεις οι οποίες όλες είναι ευπρόσδεκτες να ακουστούν εδώ στη Βουλή. Εκείνο που ήθελα εγώ να τονίσω είναι το εξής.
Είπε ξεκάθαρα κάτι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο κ. Αλυσανδράκης, τον οποίο πρόσεξα με πολλή προσοχή. Είναι θέμα νοοτροπίας να αντιληφθούμε τι υποστηρίζουμε εμείς σαν Νέα Δημοκρατία ή ελληνική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή και τι κατά την άποψή τους μπορούσε να γίνει. Πρόσθεσε δε η κ. Μανωλάκου ότι, εάν ήταν η κινητικοποίηση των εταιρειών, θα ήταν καλύτερα γι’ αυτούς, διότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζετο τάχα η κατάσταση των εργαζομένων.
Άκουσα και πάρα πολλά, σε ό,τι αφορά την Οδηγία, «γιατί να γίνει τώρα». Ο μεν κ. Λαφαζάνης είπε «γιατί να έρθει τόσο αργά» και άλλοι είπαν «γιατί να την κάνουμε τώρα σε αυτή τη συγκυρία».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Μα, κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι οι Οδηγίες αυτές που έχουν εκδοθεί και εκδίδονται, δεν έχουν υπόψη τους την κρίση η οποία υπάρχει σήμερα. Έχουν εκδοθεί από παλαιά -το είπε ο κ. Αλυσανδράκης- επί ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η κρίση η οποία υπάρχει σήμερα είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να συγχέουμε. Ή στο κάτω-κάτω να πούμε, αν θα ψηφιστεί αυτή η Οδηγία επιβραδύνει ή φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην κρίση που υπάρχει σήμερα;
Για όνομα του Θεού! Ερχόμαστε σήμερα και λέμε: «Γιατί να τη φέρουμε τώρα την Οδηγία;» Έτσι είπε ο αγαπητός κ. Βορίδης. Και επίσης ρώτησε: «Σε τι τάχα θα συντελέσει ή θα βοηθήσει στην οικονομική μας ανάπτυξη;»
Εγώ ρωτώ το αντίθετο. Δηλαδή, εάν ο σκοπός των Οδηγιών -που είναι το άρθρο 1 και το άρθρο 2- που αποβλέπουν στις συγχωνεύσεις ημεδαπών και ξένων εταιρειών, γίνει αυτή τη στιγμή, σε τι εμποδίζει; Εμποδίζει την ανάπτυξη; Επιφέρει καμία δυσκολία στην οικονομική κρίση; Το κάνουμε τάχα εμείς για άλλους λόγους αποπροσανατολισμού; Είναι Οδηγίες, τις οποίες υποχρεωτικά έπρεπε να τις συζητήσουμε και να τις ψηφίσουμε.
Και θα ήθελα περισσότερο να πω ότι το εμπόριο, αγαπητοί μου κύριοι, είναι εμπόριο. Το κέρδος είναι κέρδος επιτρεπτό. Σημασία έχει να γίνεται μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Και οι εταιρείες οι οποίες υπάρχουν είναι ο σκοπός της ανάπτυξης μιας χώρας. Αν θέλετε να πάμε σε παρωχημένα συστήματα, αυτό είναι δικαίωμά σας. Αλλά, σήμερα που εμείς είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που επιζητούμε είναι να μπορέσουμε καλύτερα να οργανωθούμε από απόψεως επιχειρήσεων, ούτως ώστε το εθνικό μας εισόδημα να γίνει καλύτερο και οι εργαζόμενοι πράγματι να έχουν καλύτερη τύχη.
Τα άρθρα, ειδικά αυτής της Οδηγίας, είναι τόσο σαφή σε ό,τι αφορά την περιγραφή τάχα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που νομίζω ότι περιττεύει να πω περισσότερα.
Τώρα βέβαια, μπερδέψαμε και την τροπολογία. Μια και έξω σας το λέω, είναι δικαίωμα του Υπουργού να αποφασίσει τι θα κάνει. Εγώ εκείνο που είπα στην πρωτολογία μου στην κατ’ αρχήν συζήτηση, το επαναλαμβάνω και τώρα. Έρχεται νομότυπα, ο Υπουργός έχει δικαίωμα να φέρει την τροπολογία, η μόνη υποχρέωσή του είναι να προηγηθεί η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η οποία έγινε. Και αν έχετε αντίρρηση, όπως ελέχθη και ακούστηκε και από τον κ. Λαφαζάνη, ότι είναι αντισυνταγματική και ότι είναι καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής, ας μας πουν ποια είναι τα άρθρα που καταστρατηγούνται.
(AD)


( LM)
Αυτά θα τα πούμε επί της ουσίας, διότι πολύ καλά πρέπει να δείτε ότι αυτή η τροπολογία τροποποιεί τα προεδρικά διατάγματα και γίνεται ακριβώς για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις μας μέσα από το ΕΣΠΑ. Εάν τώρα κάνουμε καλά τη δουλειά μας ή όχι, αυτό θα φανεί στην πράξη.
Από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να προσθέσω ακόμα το εξής: Η υποχρέωση αυτή την οποία έχει η χώρα μας σήμερα να ενσωματώσει αυτήν την Οδηγία, η οποία σας είπα και προηγουμένως ότι αποβλέπει και μόνο σε συγκεκριμένες εταιρείες, σε εταιρείες δύο μορφών, είναι τόσο σαφής που νομίζω ότι δεν πρέπει να σχολιάζουμε περισσότερο γι’ αυτήν την Οδηγία.
Όμως, από εκεί και πέρα, εάν τη συνδυάζετε όπως τη συνδυάζετε, δηλαδή με το γενικό πλαίσιο, με το τι κάνουμε εδώ μέσα και γιατί η Ελλάδα να συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αντιληφθούμε κάποτε ότι είμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε μεθοδικά όλοι μαζί και να αποβλέπουμε στην καλυτέρευση της ζωής όλων των ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν σήμερα σ’ αυτήν τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις ή και αυτό που θέλησε να πει ο αγαπητός κ. Βορίδης για τα επεισόδια που γίνονται απόψε στο Γραμματικό, θα ήθελα να πω το εξής: Κύριε Βορίδη, ξέρετε πολύ καλά ότι μας έχουν επιβάλει πρόστιμα για την καθυστέρηση τη μη πραγματοποίησης των ΧΥΤΑ και πριν από λίγο καιρό, όταν ήρθε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Νάκος και έκανε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση των ΧΥΤΑ, είδατε ότι σχεδόν το 85% εκείνων των χωματερών πετούσαν από εδώ και από εκεί τα απόβλητα.
Κάναμε νέα εργοστάσια, αποκαταστάθηκε το περιβάλλον –γι’ αυτό μας κυνηγάει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το περιβάλλον- δημιουργήθηκαν παιδικές χαρές και παιδότοποι στις θέσεις εκείνες. Και ασφαλώς καταλαβαίνετε ότι οπουδήποτε οτιδήποτε αποφασιστεί, κάποιες αντιδράσεις θα υπάρχουν. Το θέμα είναι αν οι αντιδράσεις αυτές πρέπει να υπάρχουν μπροστά στην κοινή ωφέλεια ή αν πρέπει να γίνει κάτι άλλο.
Εάν πράγματι στη θέση εκείνη δεν πρέπει να γίνει ΧΥΤΑ αλλά πρέπει να γίνει κάπου αλλού, αυτό θα βρεθεί. Όμως, δεν είναι λόγος αυτός αυτή τη στιγμή απόψε να κάνουμε πολιτική, όταν ξέρετε πολύ καλά ότι είναι υποχρέωσή μας να συμμορφωθούμε στις Οδηγίες αυτές που είναι πραγματικά…
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε, τώρα τους βαράνε! Τώρα πέφτει το ξύλο! Πότε να το συζητήσουμε; Μια άλλη μέρα;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Και λοιπόν; Τι πρέπει να κάνουμε απόψε; Να το συζητήσουμε εδώ; Έχετε αύριο όλη την ευχέρεια να φέρετε μία επίκαιρη ερώτηση και να αποφασίσουμε να το συζητήσουμε εδώ. Όμως, αυτή τη στιγμή είστε εναντίον της διαμορφώσεως του ΧΥΤΑ για περιβαλλοντικούς λόγους; Προς Θεού!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Βεβαίως και είμαι εναντίον του περιφερειακού σχεδιασμού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Βορίδη, σας παρακαλώ πολύ, αφήστε τον κ. Καραμάριο να ολοκληρώσει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Άλλο αν είστε εσείς εναντίον. Το θέμα είναι τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τις επιχειρήσεις με τον τρόπο που γίνεται. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να ζητάμε και αιτιάσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ζητήσει για δευτερολογία ο κ. Λαφαζάνης.
Ορίστε, κύριε Λαφαζάνη, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα χρησιμοποιήσω όλο το χρόνο μου.
Άκουσα τον κύριο Υφυπουργό περίπου να μας λέει ότι όλα είναι νόμιμα με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και μπορούμε άριστα να καταθέτουμε σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται –και μάλιστα σε Θερινό Τμήμα- άλλο ένα πρόσθετο νομοσχέδιο εν είδει τροπολογίας και να το συζητάμε στο τέλος κατά πεντάλεπτο. Και αυτό το θεωρεί διαδικασία νόμιμης κοινοβουλευτικής νομοθεσίας.
Ερωτώ, λοιπόν, το εξής: Τότε γιατί χρειάζεται να κάνουμε Ολομέλεια; Γιατί χρειάζονται οι Επιτροπές; Να τα καταργήσουμε όλα αυτά και να πάμε να εισάγουμε αυτή τη νέα φαεινή ιδέα που έχετε να τα περνάμε όλα δια τροπολογίας.
Και εν πάση περιπτώσει, σας είπα ότι καλό είναι να παρευρίσκεται και ο κύριος Υπουργός, όταν μάλιστα τροπολογεί με τέτοιο ακραίο τρόπο ολόκληρο νομοσχέδιο. Κατά τύχη, βγαίνοντας έξω είδα τον κύριο Υπουργό, ο οποίος δεν πάτησε το πόδι του ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια ούτε για την τροπολογία, να βρίσκεται στα τηλεοπτικά παράθυρα! Μα, με συγχωρείτε, έτσι γίνεται η πολιτική; Παρακαλώ το Προεδρείο να το σημειώσει αυτό! Έτσι γίνεται η πολιτική; Δηλαδή, έχουμε ασχολίες, έχουμε δουλειές, δεν μπορούμε να έρθουμε στην Επιτροπή, δεν μπορούμε να έρθουμε στην Ολομέλεια, πετάμε στη μούρη της Εθνικής Αντιπροσωπείας μία τροπολογία τριάντα πέντε σελίδων, δεν ερχόμαστε εδώ να την υπερασπιστούμε και πηγαίνουμε να κάνουμε παρουσίες στα τηλεοπτικά παράθυρα;
(NP)

(3AD)

Έτσι υποβαθμίζεται τελικά η πολιτική ζωή και έτσι τελικά νομίζω ότι όλοι «πληρώνουμε τη νύφη», διότι ο απλός πολίτης, βλέποντας τέτοιου είδους φαινόμενα, καμιά φορά δεν κάθεται να κάνει συγκρίσεις και λέει «όλοι ίδιοι είστε». Δυστυχώς, γίνεται αυτό.
Για το θέμα της τροπολογίας, ο κύριος Υφυπουργός μας λέει ότι θα έχουμε κυρώσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Αναφέρεστε στην Οδηγία, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι, στην Οδηγία. Εννοείται. Έκανα ένα λάθος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Συμφωνώ. Για να μην γίνει παρανόηση. Γι’ αυτό πήρα το λόγο. Διαφορετικά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σας ευχαριστώ για τη διόρθωση. Την Οδηγία, αν τυχόν δεν την ψηφίσουμε, θα έχουμε κυρώσεις. Γιατί δηλαδή εισάγετε στη Βουλή αυτήν την Οδηγία; Για να πούμε όλοι «ναι», υπό την απειλή και τη δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων, ότι δηλαδή αν η Εθνική Αντιπροσωπεία πει «όχι», θα υποστεί ποινή η χώρα; Αυτό δηλαδή μας λέτε;
Τότε, γιατί τη φέρνετε; Θα έπρεπε, λοιπόν, να κάνετε ένα νόμο και να λέτε ότι –λόγω του ότι θα έχουμε κυρώσεις και συνέπειες ως χώρα- οι Οδηγίες πρέπει να ψηφίζονται οπωσδήποτε από την Εθνική Αντιπροσωπεία, ανεξαρτήτως της γνώμης που έχουν τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες ανεξαρτήτως Κόμματος. Αυτό είναι λογική; Αυτό είναι και απειλή και εκβιασμός στην Εθνική Αντιπροσωπεία;
Εγώ πιστεύω πως όταν εισάγετε κάτι εδώ, ο άλλος το ψηφίζει, γιατί το θεωρεί ωφέλιμο, καλώς ή κακώς. Όχι, όμως, υπό την απειλή ότι, αν δεν το ψηφίσετε, θα υποστείτε κυρώσεις ως χώρα. Δεν θα υποστούμε απολύτως τίποτα! Το γνωρίζετε αυτό! Το γνωρίζετε ότι δεν θα υποστούμε τίποτα! Έχουμε, ως Κοινοβούλιο, τη δυνατότητα να πούμε ένα πολύ μεγάλο, στεντόρειο και δυνατό «όχι» σε αυτή την Οδηγία: «Δεν την εγκρίνει η Εθνική μας Αντιπροσωπεία». Κάποτε πρέπει να μάθουμε να λέμε και κάποια «όχι» και χωρίς από πάνω να μας απειλείτε ότι θα υποστούμε τα βάσανα και τους τρομερούς σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς.
Δεν θέλω να ξαναμπώ επί της ουσίας, αλλά μια μονάχα φράση θα πω για τον λεγόμενο «υγιή» ανταγωνισμό. Γιατί δηλαδή η συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση του κεφαλαίου ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Εδώ αυτές οι συγκεντρώσεις και συγκεντρωποιήσεις δια των συγχωνεύσεων τι κάνουν; Μονοπωλούν τις αγορές. Λίγες επιχειρήσεις ελέγχουν τις αγορές. Αυτό γίνεται δια των συγχωνεύσεων.
Και οι συγχωνεύσεις έχουν πολλές μορφές: Ιδιωτικοποιήσεις, πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων σε μεγάλες εταιρείες, εξαγορές επιχειρήσεων. Μια μεγάλη επιχείρηση εξαγοράζει μια μικρότερη ή εφάμιλλή της επιχείρηση. Είναι, επίσης, και οι συγκεντρώσεις που γίνονται δια των συγχωνεύσεων, το οποίο εισηγείστε.
Αυτά όλα διαμορφώνουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε κλάδους και σε αγορές. Οι ολιγοπωλιακές αυτές καταστάσεις οδηγούν σε εναρμονισμένες πρακτικές και οι εναρμονισμένες πρακτικές διαμορφώνουν μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές τιμές σε βάρος των καταναλωτών. Αυτός είναι ο τρόπος ανάπτυξης, συσσώρευσης και συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Ποια διαδικασία ενισχύετε; Ποιον υγιή ανταγωνισμό; Ενισχύετε μια διαδικασία, η οποία στρέφετε ευθέως σε βάρος του καταναλωτικού κοινού και των εργαζομένων, σε βάρος του ελληνικού λαού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Αλυσανδράκης για δευτερολογία. Έδωσα πέντε λεπτά στον κύριο Λαφαζάνη. Πέντε λεπτά θα δώσω και σε εσάς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Πολύ λιγότερο χρόνο θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δύο παρατηρήσεις έχω να κάνω: Πρώτον, πιστεύω ότι όποιος παρακολούθησε τη συζήτηση και όποιος διαβάσει τα Πρακτικά θα βγάλει το συμπέρασμα πως οι κατηγορίες που συλλήβδην εκτόξευσε ο κύριος Υφυπουργός κατά της Αντιπολίτευσης δεν ισχύουν για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Δεύτερη παρατήρηση. Χαίρομαι που ήρθε ζήτημα ανυπακοής και αντίστασης στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μήπως τελικά είχε δίκιο το Κ.Κ.Ε., που λέει ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλάπτουν βαθιά τα λαϊκά συμφέροντα και ότι η μόνη στάση απέναντί της μπορεί να είναι η αντίσταση, η απειθαρχία και η ανυπακοή;
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Βορίδης.
(XF)





(NP)
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα έπαιρνα το λόγο και δεν θα κάνω νομίζω χρήση του πενταλέπτου, αλλά τίθενται ερωτήματα και μάλιστα εις επιβεβαίωση του βασικού μου επιχειρήματος. Δηλαδή, στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση αντί να έχει το πολιτικό θάρρος, το πολιτικό σθένος, την πολιτική ευθύνη να υπερασπίζεται η ίδια τις πολιτικές της, έχει βρει τον εύκολο δρόμο της οχυρώσεως πίσω από την επίκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έκανε ο κύριος Υφυπουργός για τα επαπειλούμενα πρόστιμα εξαιτίας της μη ενσωματώσεως της Οδηγίας. Το έκανε και ο αξιότιμος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας ο κ. Καραμάριος, ο οποίος είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ.
Η πρώτη απάντηση στον κύριο Υφυπουργό είναι πάρα πολύ απλή. Θα έπρεπε, λοιπόν, για να αναπτύξετε πειστικά το συγκεκριμένο επιχείρημα, να πείτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ποια θα είναι τυχόν τα πρόστιμα της μη ενσωματώσεως και ταυτοχρόνως να κάνετε και μια εκτίμηση ποια θα είναι η απώλεια των κερδών από τις δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων που πρόκειται να συγχωνευτούν και που ουσιαστικά τα κέρδη αυτά θα μεταφερθούν ως διανομή μερίσματος σε αλλοδαπούς μετόχους. Έτσι θα μπορούσαμε να συνεκτιμήσουμε τα κέρδη και τις ζημίες, έτσι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ορθολογιστική προσέγγιση του ποια είναι η σωστή χρονική στιγμή για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας.
Όσο δε για τα περίφημα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ, επειδή μιλάμε γι’ αυτό που γίνεται στο Γραμματικό αυτή τη στιγμή, να μου επιτρέψετε να πω δύο κουβέντες μόνο. Οι ΧΑΔΑ που υπάρχουν στην Αττική, Χώροι δηλαδή Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, είναι ελάχιστοι. Και αυτοί που υπάρχουν, υπάρχουν γιατί με ευθύνη της Κυβερνήσεώς σας ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής αρνείται να παραλάβει τα απορρίμματα συγκεκριμένων Δήμων και Κοινοτήτων, που αναγκάζονται να διατηρούν ανεξέλεγκτες χωματερές.
Η δε λύση των ΧΥΤΑ, την οποία επικαλείστε ως μεγάλη τεχνολογική εφεύρεση και σπουδαίο βήμα, είναι πλέον παρωχημένη και ήδη εγκαταλείπεται στην λατρευτή σας Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί δεν υιοθετείτε τις τεχνολογίες που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Για την ανακύκλωση μιλάει, για άλλες μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων μιλάει, για την καύση μιλάει, για τις θερμικές επεξεργασίες μιλάει, για οτιδήποτε άλλο μιλάει εκτός από την κατασκευή ΧΥΤΑ που είναι μια εξελιγμένη μορφή χωματερής. Γιατί επιλέγετε και την επιβάλλετε δια της βίας και με το χειρότερο δυνατό τρόπο αυτή τη λύση και μετά έρχεστε και λέτε «ξέρετε, το κάναμε γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, έχουμε πρόστιμα εξαιτίας των ανεξέλεγκτων χωματερών»;
Δεν πρέπει, ξαναλέω, να λέτε ανακρίβειες, αναλήθειες και κυρίως δεν πρέπει να οχυρώνεστε πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να παίρνετε την ευθύνη των δικών σας πολιτικών και να τις υπερασπίζεστε ως τέτοιες. Διότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι και υπάρχουν και άλλες λύσεις.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, δύο μόνο παρατηρήσεις θα κάνω.
Κατ’ αρχάς απευθύνομαι στον κ. Λαφαζάνη.
Κύριε συνάδελφε, είναι βασική υποχρέωση, όπως και κάθε χώρας που μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενσωματώνει στο εθνικό της δίκαιο τις οδηγίες σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα των οδηγιών αυτών, με τα επιμέρους μέτρα τα οποία μπορεί να λαμβάνει χωρίς να αλλοιώνεται ο σκοπός της οδηγίας και είτε με νόμο –εννοώ με τυπικό νόμο- είτε με προεδρικό διάταγμα. Αυτές τις επιλογές έχουμε και δεν το γνωρίζετε τώρα. Από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτά κάνουμε, όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν όλα τα κράτη-μέλη.
Για να μη νομίζετε ότι τάχα «απειλώ» με δήθεν κυρώσεις, να σας πω ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ένα δεδομένο, το οποίο σε καμία περίπτωση η υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν δικαιούται να παραγνωρίσει. Πρόκειται για την απόφαση, την οποία θα καταθέσω για τα Πρακτικά, της 23ης Απριλίου 2009, της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Μπούγας καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτή, λοιπόν, η απόφαση είναι ένα δεδομένο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Και για να καταστεί εναργέστερο αυτό το οποίο υποστηρίζω, πρέπει να υπενθυμίσω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1998 διευκόλυνε φορολογικά τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο νομοθετικό υπόβαθρο το οποίο να προβλέπει αυτού του είδους τις συγχωνεύσεις, ακριβώς επειδή και τότε έπρεπε να ενσωματώσει στην εθνική έννομη τάξη μία κοινοτική οδηγία.
(ZE)
(XF)
Τώρα σε αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Βορίδης και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Είπε ο κ. Βορίδης ότι τάχα με τη διανομή μερίσματος μετά τη διασυνοριακή συγχώνευση σε μετόχους που θα βρίσκονται σε αλλοδαπές χώρες, χάνεται εθνικός πλούτος.
Νομίζω, κύριε συνάδελφε, ότι εκκινείτε από εσφαλμένη βάση. Κατ’ αρχάς, υπολαμβάνετε ότι οι μέτοχοι ανωνύμων εταιρειών είναι όλοι Έλληνες. Δηλαδή, δεν γνωρίζετε ότι μέτοχοι σε κεφαλαιουχική εταιρεία μπορεί να είναι ένα άλλο νομικό πρόσωπο ή μπορεί να είναι και αλλοδαποί;
Και δεύτερον, υπολαμβάνετε επίσης εσφαλμένα ότι θα αλλοιωθεί η μετοχική σύνθεση της εταιρείας η οποία συγχωνεύεται. Αυτές είναι δύο υποθέσεις οι οποίες, αντιλαμβάνεστε ότι στηρίζονται σε εσφαλμένη βάση και οδηγούν κατ’ ανάγκη σε εσφαλμένο συμπέρασμα. Αν θέλει κανείς –απαντώ στους προβληματισμούς σας- καλόπιστα και αντικειμενικά να οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα τι χάνουμε και τι κερδίζουμε, μείνετε σε αυτό που σας είπα πριν. Κερδίζουμε μια νομική καθαρότητα, ένα σοβαρό και διαφανές πλαίσιο που θα διέπει κατά τρόπο ενιαίο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τη διασυνοριακή συγχώνευση των εταιρειών και φεύγουμε από ένα καθεστώς καταστρατήγησης που επ’ ουδενί εμπόδιζε τη μεταφορά έδρας ή την κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο επίτευξη της διασυνοριακής συγχώνευσης.
Αυτά, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ θερμά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως 17 και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 1 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 2 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 3 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 4 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 5 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 6 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 7 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 8 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 8 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 9 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 9 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 10 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 10 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 11 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 11 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 12 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 13 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 13 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 14, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 14 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 15 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 15 έγινε δεκτό ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 16, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 16 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 17, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 17 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση της τροπολογίας με γενικό αριθμό 629 και ειδικό 65.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σημειώσω ότι στον τίτλο του συζητούμενου σχεδίου νόμου θα έχουμε την εξής προσθήκη: «Σχέδιο νόμου, διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις» μετά πλέον και την ενσωμάτωση της τροπολογίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Βορίδης έχει το λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τους λόγους τους οποίους έχουμε εκθέσει κατά την προηγούμενη συζήτηση στο σημείο αυτό ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αποχωρεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Καταγράφεται η δήλωση, κύριε Βορίδη.
(Στο σημείο αυτό αποχωρούν από την Αίθουσα οι Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Ο κ. Τσιρώνης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία της συζήτησης για την τροπολογία για την έρευνα, γιατί δεν μπορεί να συμβάλει σε μία υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, σε μία υποβάθμιση του νομοθετικού έργου και συνεπώς αποχωρεί από τη συζήτηση.
Νομίζω ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου είχαμε εμμείνει και στο διαδικαστικό κομμάτι, αλλά και στην ουσία αυτής της τροπολογίας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Καταγράφηκε η δήλωσή σας, κύριε Τσιρώνη.
(Στο σημείο αυτό αποχωρούν από την Αίθουσα οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Η κυρία Μανωλάκου από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ζητάμε την απόσυρση της τροπολογίας, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτουμε και το περιεχόμενό της. Το κοινό που έχει αυτή η τροπολογία μαμούθ με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι η εναρμόνιση.
(BA)


















(ZE)
Ναι, και αυτή η τροπολογία εναρμονίζεται με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας, με τον οποίο βέβαια το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει συμφωνήσει και μάλιστα τον έχει ψηφίσει και στο
Ευρωκοινοβούλιο και θα έχει ενδιαφέρον να μας και τη γνώμη του σε τελευταία ανάλυση, γιατί αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η έρευνα κατευθύνεται βαθύτερα προς την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Θα σημειωθεί περαιτέρω υποβάθμιση της βασικής έρευνας, που δεν είναι αποδοτική για το κεφάλαιο, θα χρηματοδοτούνται ερευνητικές διαδικασίες ανάλογα με το κατά πόσο είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα αποτελέσματά τους. Το στοιχείο αυτό δείχνει, αν θέλετε, περίτρανα ότι στόχος δεν είναι να διευρυνθεί και να υποστηριχθεί η κοινωνική διάσταση της έρευνας, αλλά αντίθετα να προσδεθεί η έρευνα πιο ουσιαστικά, πιο στενά, στο άρμα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Μάλιστα, με τις τροπολογίες επιδιώκετε την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων και των δημόσιων χρηματοδοτήσεων από τις επιχειρήσεις, καθιστώντας τη διαδικασία έγκρισης πιο ευέλικτη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Ο έλεγχος εξέλιξης του ερευνητικού έργου, κατ’ ευφημισμό μόνο ερευνητικό στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είναι τυπικός, με εκθέσεις προόδου και διάφορες επιτροπές εμπειρογνωμόνων, οι οποίες θα έχουν τυπικό ρόλο και μόνο. Κατ’ επίφαση θα ελέγχουν και θα επιβλέπουν τη διαδικασία, αφού οι τελικές αποφάσεις θα παίρνονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Υπουργό Ανάπτυξης. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η αξιοποίηση των ερευνητικών δομών της χώρας, προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα γίνεται με τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον μέσα από αυτήν την τροπολογία-μαμούθ στις επιχειρήσεις που θα χρεώνουν ερευνητικές μελέτες, έρευνα κατά παραγγελία δηλαδή, ή θα χρησιμοποιούν τις δομές (υποδομή, εξοπλισμό κ.λπ.) και τις υπηρεσίες των ερευνητικών φορέων, είτε πρόκειται για ΑΕΙ, είτε για ΤΕΙ ή για ερευνητικά κέντρα. Εξαναγκάζετε με αυτόν τον τρόπο και επιβάλλετε να παίξουν οι ερευνητές ρόλο εργολάβου που θα συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με το κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις, και θα προσανατολίζουν ανάλογα την ερευνητική διαδικασία και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Ταυτόχρονα ευνοείτε την ύπαρξη και δραστηριότητα μορφωμάτων επιχειρήσεων στο χώρο της έρευνας που αποκαλούνται «επιχειρήσεις έντασης γνώσης – τεχνοβλαστοί», οι οποίες είναι ευρωπαϊκής έμπνευσης εταιρείες που ασχολούνται με την καινοτομία, στην ουσία όμως αποτελούν συμπράξεις ερευνητικών φορέων, επιχειρήσεων, και του δημοσίου.
Με τις τροπολογίες αυξάνεται το προβλεπόμενο ποσό χρηματοδότησης με δημόσια δαπάνη, φτάνει μέχρι 70%, ενώ θα μπορεί να χρηματοδοτείται απευθείας επιχείρηση και μάλιστα με καταβολή της χρηματοδότησης εφάπαξ και όχι σε δόσεις, αρκεί να αποκαλείται «καινοτόμος» επιχείρηση. Είναι μία άλλη μορφή υποταγής της έρευνας ολοκληρωτικά στις επιταγές της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Αυτά προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά υποστηρίζετε και ψηφίζετε στο Ευρωκοινοβούλιο τα Κόμματα του ευρωμονόδρομου. Απλώς κρυβόσαστε πίσω από διαφορετικές εκφράσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Εμείς θεωρούμε ότι η επιστήμη είναι κτήμα της κοινωνίας, κατακτημένη κοινωνική γνώση, αποτέλεσμα της σύνθεσης της δουλειάς εκατοντάδων και χιλιάδων ερευνητών και επιστημόνων ανά τους αιώνες. Δεν μπορεί να ανήκει σε καμιά επιχείρηση ή στον έναν ή στον άλλον ερευνητή, δεν μπορεί να μη διαχέεται στο λαό συνολικά, δεν μπορεί να είναι προϊόν αγοραπωλησίας και συναλλαγής του ερευνητή με την επιχείρηση–χρηματοδότη. Η έρευνα απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να μπορούν κάθε φορά οι προτεραιότητες να καθορίζονται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Βέβαια στον καπιταλισμό ούτε κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει, ούτε να εξυπηρετηθούν οι λαϊκές ανάγκες, γι’ αυτό και χρειάζεται να αλλάξει χέρια η εξουσία, να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Έως τότε όμως, εμείς θα απαιτούμε και θα διεκδικούμε να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία πτυχή της ερευνητικής διαδικασίας, να απαγκιστρωθεί η έρευνα από τον εναγκαλισμό της με τις επιχειρήσεις για να αναπτύξει ελεύθερα την κοινωνική της διάσταση σε όφελος του λαού, να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση από το 0,57% που είναι σήμερα και καλύπτει μόνο τις ανάγκες της μισθοδοσίας των ερευνητών, στο 3% του κρατικού προϋπολογισμού.
(GM)
BA
Καταψηφίζουμε και αυτήν την τροπολογία - πρόκληση.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με το ότι καταγγέλλουμε κι εμείς στην Αίθουσα την βάναυση επίθεση της Αστυνομίας. Πρωτοφανής αγριότητα ενάντια στους κατοίκους του Γραμματικού, γιατί θέλησαν να προστατεύσουν την περιοχή τους, την ποιότητα ζωής τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κυρία Αμανατίδου έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, τελικά το βάλατε στις άλλες διατάξεις και δεν αποσύρατε μία τροπολογία η οποία θα φέρει τραγικά αποτελέσματα στη δημόσια έρευνα και στην τεχνολογία για τη χώρα μας. Δεν έχετε λάβει υπόψη ότι μέσα σε είκοσι μέρες έχουν μαζευτεί πέντε χιλιάδες υπογραφές υποστήριξης από επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές, επαγγελματίες, διανοούμενους, απλά σε έναν δικτυακό τόπο.
Δεν σας ενδιαφέρει πού πάει η κατάσταση με τα ερευνητικά μας κέντρα. Δεν τα αναδιαρθρώνετε, τα αποδιαρθρώνετε με αυτήν την τροπολογία. Θέλω να πω ενδεικτικά, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΟΣΔΕ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας είναι κάποιοι από τους φορείς που συμπαρίστανται στα ερευνητικά κέντρα και φωνάζουν και λένε «πάρτε πίσω αυτήν την τροπολογία». Φέρτε την ως ένα σχέδιο νόμου και αν μη τι άλλο μετά από έναν ουσιαστικό διάλογο, διότι αυτήν τη στιγμή και έχοντας μπροστά μου το δελτίο τύπου που έβγαλε ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θέλω να σας ενημερώσω -που πιθανώς να το γνωρίζετε κι εσείς- ότι οι κυβερνητικές σας εξαγγελίες δεν είναι σύννομες καθώς δεν προηγήθηκε γνωμοδότηση του ΕΣΕΤ, όπως απαιτεί ο νόμος.
Αλλά και η εισήγηση που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2009 η αρμόδια Επιτροπή του ΕΣΕΤ αναφέρει ακριβώς τα αντίθετα από όσα προστάζει ο κύριος Υπουργός. Και όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Λαφαζάνης, ενώ θα έπρεπε να είναι εδώ και να μιλάει για την τροπολογία τεκμηριωμένα, δεν είναι, είναι απών. Είναι στην τηλεόραση και κάνει επικοινωνιακή πολιτική από τα παράθυρα, δεν είναι σε ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο και σε μία τροπολογία που κατατέθηκε εδώ τριάντα δύο σελίδων και αποδομεί τελείως τα ερευνητικά κέντρα.
Εγώ αυτό που θέλω να πω, είναι ότι ακόμα και τώρα έχετε την ευκαιρία να πάρετε πίσω αυτήν την τροπολογία και να δώσετε στα ερευνητικά κέντρα εκείνη την ευχέρεια να μπορούν να διαχειρίζονται την έρευνα και την τεχνολογία πέρα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τελικά μόνο εκεί αποσκοπεί η συγκεκριμένη τροπολογία.
Θέλω να πω, ότι μέσα σε αυτήν την αναδιάρθρωση –για να καταλάβει και ο πολίτης που μας ακούει αυτήν την στιγμή τι ακριβώς γίνεται- υπάρχει μία απαξίωση και υποχρηματοδότηση της έρευνας 0,5% του ΑΕΠ του 2006. Υπάρχει μία έλλειψη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την έρευνα σε τομείς εθνικής προτεραιότητας. Λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και εθνικής στρατηγικής η έρευνα φθάνει να ζει κατά κύριο λόγο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Κοινώς δεν είναι ένα θέμα του κρατικού προϋπολογισμού, γιατί μόνον οι μισθοί κάποιων ερευνητών είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα χρήματα για την έρευνα και την τεχνολογία είναι από ευρωπαϊκά προγράμματα και πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος.
Υπάρχει μία απίστευτη υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της έρευνας και εσείς το συνδέετε με τις επιχειρήσεις. Υπάρχει μία τεράστια υποβάθμιση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα της έρευνας. Και βέβαια μιλάω για την αυτονομία και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν γνωμοδοτεί πουθενά το Υπουργείο Παιδείας, που είναι άμεσα εμπλεκόμενο με το κομμάτι της έρευνας.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για αναμόρφωση του ερευνητικού ιστού και ειδικότερα των κέντρων και ινστιτούτων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπάρχει όμως η σθεναρή αντίσταση όλης της ερευνητικής Κοινότητας και επίσης τα έργα του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης σιγά-σιγά κλείνουν.
SX



(3GM)
Και έχει, βέβαια, μπει στο τραπέζι η διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013, που είναι 20,4 δισεκατομμύρια, για τα περιφερειακά και τα επιχειρησιακά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.
Τι να πούμε; Για τα προεδρικά διατάγματα, όπως είναι το 274/2000; Δεν αφορούσαν μέχρι τώρα τη χρηματοδότηση της έρευνας, αλλά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. Τώρα διευρύνονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης με ερευνητικούς φορείς ασχέτως θεσμικού καθεστώτος.
Προτάσεις του κ. Χατζηδάκη για διάλυση και συγχώνευση μεγάλων κομματιών των μεγαλύτερων κέντρων του δημοσίου δικαίου, όπως είναι το ΕΚΕ «Δημόκριτος», σε ινστιτούτα ιδιωτικού δικαίου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τα περί χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αφορούν σε εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως με τον Κανονισμό 800/2008, που αφορά στη διευκόλυνση της εμπλοκής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο της πολιτικής της Λισσαβόνας.
Στα κριτήρια των αξιολογητών μπαίνει μόνο η βιομηχανική πείρα και δεν απαιτούνται ακαδημαϊκά ή άλλα κριτήρια για την αξιολόγηση των ερευνητικών έργων, μόνο δηλαδή τα κριτήρια της αγοράς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει ξανά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μια σειρά ρυθμίσεων αφορά σε διευκολύνσεις ως προς τα ποσοστά κάλυψης των δαπανών, τους όρους χρηματοδότησης και άλλα. Ως προς τις νέες θέσεις εργασίας, τους επιστήμονες με τα μπλοκάκια και το χαμηλό μισθό, τι να συζητάμε; Γνωρίζουμε όλοι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κυρία Αμμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Δύο πράγματα ακόμη.
Δεν τίθεται πλέον θέμα για ερευνητές, όπως είναι σήμερα, με ακαδημαϊκά προσόντα. Στην τροπολογία περνάει παντού η νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία ΕΥΣΕΔ-ΕΤΑΚ αντί της ΓΓΕΤ.
Και, βέβαια, εδώ υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στους τομείς έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Θα εμπλέκονται αυτοί οι δύο φορείς. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τελικά πώς θέλετε τη ΓΓΕΤ. Τι θα κάνει η ΕΥΣΕΔ-ΕΤΑΚ και τι θα κάνει η ΓΓΕΤ; Δεν τη θέλετε τη ΓΓΕΤ;
Απαντήσεις θέλουμε, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κυρία Αμμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είχα να πω κι άλλα, γιατί είναι σχέδιο νόμου και όχι τροπολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Καραμάριος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Να κάνω μόνο μία ερώτηση;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα να πω στους αξιοτίμους κυρίους συναδέλφους ότι η Κυβέρνηση είναι ενιαία και ότι την κυβερνητική πολιτική την εφαρμόζει συνολικά η Κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται εδώ να λέμε ότι ο Υφυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει την πολιτική εκείνη και πρέπει να είναι ο ίδιος ο Υπουργός. Αυτό για την τάξη.
Δεύτερον, το να αποχωρήσει το ΛΑ.Ο.Σ., δικαίωμά του. Να αποχωρήσει, όμως, και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Θα σας έλεγα ότι αποχώρησαν ακριβώς διότι εδώ θα έβλεπαν ότι όταν έκαναν το Προεδρικό Διάταγμα του 2000 –και είπα και στην επί της αρχής συζήτηση πώς γίνονται τα προεδρικά διατάγματα- κανείς δεν πήρε χαμπάρι. Και σήμερα εδώ πολύ σωστά –προς τιμήν σας- μείνατε τα δύο κόμματα, ακριβώς για να κάνουμε μία συζήτηση και να πούμε ποια είναι τα ερευνητικά κέντρα. Μα, δείτε επιτέλους το Διάταγμα του 2000 που τροποποιούμε.
Και αμέσως έρχομαι στα εξής:
Τι δουλειά έχει το Υπουργείο Παιδείας εδώ;
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τι δουλειά;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Καμία δουλειά και θα σας πω γιατί κυρία μου. Δεν προσέχετε!
Το Διάταγμα που έκαναν το 2000 οι κύριοι, τι έλεγε; Αυτά τα ερευνητικά κέντρα να τα κάνουν επιχειρήσεις. Κι ερχόμαστε σήμερα με την τροπολογία και τι λέμε; Δίνουμε το δικαίωμα αυτό, που είναι πράγματι αγαθό, όπως είπατε, της κοινωνίας, να το κάνουν ποίοι πρώτα – πρώτα; Τα Πανεπιστήμια. Τα ΤΕΙ. Ερευνητικά κέντρα και άλλοι τεχνολογικοί και ερευνητικοί φορείς. Και προχωράει πιο κάτω «…και δημόσιες υπηρεσίες».
Δεν νομίζετε ότι αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερο φάσμα, να κάνουν ερευνητικά κέντρα πρώτα – πρώτα τα Πανεπιστήμια, που είναι οι ενδεδειγμένοι φορείς και όχι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, που έκανε ο κ. Χριστοδουλάκης τότε; Γι’ αυτό αποχώρησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Για να μην τα ακούσουν σήμερα.
Και αντί να πείτε, μπράβο σας που έρχεται εδώ και το συζητάμε, για να καταλάβει ο κόσμος τι κάνουμε -αυτή την έρευνα που πράγματι πρέπει να κάνουμε- ασχολούμεθα και λέμε: «Μα, θα χρηματοδοτηθούν και κτίρια;» Λέει ο νόμος, «…εφόσον καταστεί αναγκαίο…», αγαπητέ κύριε Καθηγητά. Εάν χρειάζεται να χρηματοδοτήσει το ερευνητικό κέντρο που είναι ένας έξυπνος επιστήμονας και δεν έχει ο άνθρωπος ένα κτίριο να το κάνει, θα του δώσεις και 100.000 ευρώ να κάνει το σπίτι του ή το κτίριο εκείνο που πρέπει να κάνει.
Πού τη βλέπετε, λοιπόν, αυτή την αταξία εδώ;
Κι ερχόμαστε σήμερα και τι λέμε; Διαβάστε την Εισηγητική Έκθεση, αγαπητοί μου. Πράγματι μετά την εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων του 2000 και 2001, επακολούθησαν κοινοτικές οδηγίες, νόμοι του Κράτους. Και πρέπει να εκσυγχρονίζουμε αυτό τον φορέα των ερευνητικών κέντρων με αυτό που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

(TS)







(SX)
Και τι ερχόμαστε και λέμε σήμερα; Περισσότερες εγγυήσεις, περισσότερη διαφάνεια, ο Υπουργός να προκηρύσσει αυτά τα ερευνητικά κέντρα με δημόσια προκήρυξη και όχι να τα θέτει κάτω από το τραπέζι, όπως με τα προεδρικά διατάγματα. Πού το βλέπετε το παράνομο; Μπράβο σας που καθίσατε και συζητήσαμε, διότι εάν ήμασταν μόνοι, δεν θα λέγαμε τίποτα τώρα. Θα λέγαμε «ψηφίσαμε» και θα φεύγαμε. Ερχόμαστε επιτέλους σήμερα και λέμε «Ε, όχι πια, με την κρίση την παγκόσμια και τα εσωτερικά μας να λέμε κάθε φορά ότι αυτό δεν είναι σωστό.».
Μην ασχολούμαστε αγαπητέ μου, κύριε Λαφαζάνη, που ξέρετε πόσο σας τιμώ. Μπορείτε να προσθέσετε τίποτε εδώ πέρα; Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα, γι’ αυτό και μείνατε και προς τιμήν σας, το επαναλαμβάνω, και όχι να πέσουμε στην παγίδα των κυρίων που έφυγαν και είδατε που δεν είχαν την τόλμη να προτείνουν την ένσταση της αντισυνταγματικότητος που το λέει ο νόμος, ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα.
Γιατί δεν το έκαναν; Διότι ήξεραν ότι ο Υπουργός εδώ έρχεται να κάνει μια τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με Προεδρικά διατάγματα που έγιναν τότε στο πόδι, γιατί είχαν το λόγο τότε να τα κάνουν για να πάρουν τα χρήματα κάποιοι. Και ερχόμαστε σήμερα και λέμε να σταματήσει πλέον αυτό το καθεστώς. Πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει απορρόφηση των κονδυλίων, να κάνουμε την έρευνά μας σε όλα τα στάδια και δίνουμε πρώτο-πρώτο στο πανεπιστήμιο. Τι πιο σπουδαίο από το να δώσουμε την έρευνα στους φορείς της επιστήμης που είναι σήμερα τα πανεπιστήμιά μας; Επιτέλους όχι τόσο μεγάλη κριτική για ένα θέμα για το οποίο έπρεπε όλοι μαζί να πείτε «ναι, μπράβο, το κάνετε και προσθέστε αυτές τις διατάξεις ή εκείνες».
Μη λέμε, λοιπόν, γιατί έρχεται η τροπολογία μέσα το καλοκαίρι. Δηλαδή τι θα κάνουμε το καλοκαίρι; Θα καθόμαστε στα καφενεία; Αυτή είναι η δουλειά μας εδώ. Υπάρχουν τα Τμήματα Διακοπών και ερχόμαστε και ζητάμε αυτά που επιτρέπονται. Ήλθαν πρώτη φορά τροπολογίες; Ξέρετε, κύριε Λαφαζάνη, πώς τις έφερναν παλαιότερα. Σωρηδόν κάθε μέρα σε άσχετα νομοσχέδια. Εδώ είναι σχετικό το νομοσχέδιο. Το λέει το Σύνταγμα. Ο Υπουργός έχει το δικαίωμα να φέρει τροπολογία σχετική και μόνο εάν είναι άσχετη μπορείς να πεις κάτι. Εάν ήταν ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών θα έλεγες «κύριοι, τη δουλειά έχει εδώ;». Είναι του Υπουργείου Ανάπτυξης και εμπίπτει στις αρμοδιότητες και αυτό το οποίο σήμερα με νόμο θέλουμε να κάνουμε, είναι σε αντικατάσταση εκείνης της νομοθεσίας που έγινε με τον τρόπο που είπα πρωτύτερα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κα Ανδριοπούλου έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η έρευνα στην Ελλάδα είναι πολύπαθη. Η απαξίωση και η υποχρηματοδότησή της είναι δεδομένη και δυστυχώς οι πειραματισμοί από πλευράς της πολιτείας για την οργάνωση και λειτουργίας της δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έχει κατασπαταληθεί δημόσιο χρήμα και για ακόμα μία φορά δεν ενισχύονται οι δημόσιοι θεσμοί σχεδιασμού και ελέγχου που πρέπει και μπορούν να χαράξουν εθνική πολιτική στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.
Για να μιλήσω συγκεκριμένα για την τροπολογία, συστήνονται επιτροπές εμπειρογνωμόνων παρά τω Υπουργείο Ανάπτυξης και επιτροπές παρακολούθησης, χωρίς να διευκρινίζονται τα τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα, ούτε μισθοί, καταστρατηγώντας μαζί με άλλες ρυθμίσεις την ύπαρξη και λειτουργία ενός εποπτεύοντος φορέα δημοσίου χαρακτήρα που θα ελέγχει με κάποιο τρόπο, εκτός από το απλά να διαχειρίζεται, τα ερευνητικά έργα και προγράμματα και το δημόσιο χρήμα στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 17/2001 σχετικά με τις εταιρείες pin-off ρυθμίζονται θέματα επιχορήγησης των καινοτόμων εταιρειών ή έντασης γνώσης και των τεχνολογικών πάρκων που συμβάλλονται με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυξάνεται έως 70% το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης και όχι πλέον επιχορήγησης και εισάγεται πλαφόν 25% της ίδιας συμμετοχής.
Στην ερώτηση πού πάνε τα λεφτά, πουθενά δεν μας έχει διευκρινιστεί εάν προβλέπεται κάποιος έλεγχος στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούνται, ούτε καν τι εννοούν με τον όρο «καινοτόμος επιχείρηση».
Στο νόμο 1514/1985 όπως τροποποιήθηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2010 ρυθμίζονται θέματα δικαιοδοσίας σε ερευνητικά προγράμματα διαφόρων ιδρυμάτων γνωστών και μη εξαιρετέων, όπως το νεοσύστατο Ίδρυμα «ΑΘΗΝΑ» στο πεδίο της πληροφορικής, το «ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ», τα ιδρύματα της Ακαδημίας Αθηνών, τα οποία κανείς δεν αγγίζει και τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτά θα μπορούν να διεκδικούν τα ίδια προγράμματα και με τους ίδιους όρους όπως τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα από την ΓΕΓΕΤ. Η επικίνδυνη πλάκα είναι ότι αναφέρεται στις επιλέξιμες δαπάνες και σε κτίρια και γήπεδα. Φυσικά συμπεριλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες και τα λεφτά των συμβούλων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, όταν η χώρα μας έχει πληθώρα νέων επιστημόνων που δεν μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να γίνουν ερευνητές και δεν μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, εμείς για ακόμα μια φορά πειραματιζόμαστε με τροπολογίες που ήδη σύσσωμη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα έχει καταδικάσει.
(ML)


(TS)
Δημιουργούμε νέες δομές με αρκετά παράθυρα που αντί να ενισχύσουν την αξιοπιστία της πολιτικής μας, ενέχουν κινδύνους αναποτελεσματικότητας, ανισότητας στην κατανομή ερευνητικών προγραμμάτων στους φορείς, αδιαφάνεια στη διαχείριση και κυρίως κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος για ακόμη μια φορά και πάλι σε περίοδο οικονομικής κρίσης και τεράστιου δημοσίου ελλείμματος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τέσσερα λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλέσω να έχω περισσότερο χρόνο διότι δυστυχώς η προτεινόμενη τροπολογία υπήρξε προϊόν παραπληροφόρησης.
Επιτρέψτε μου να πω ότι εάν κανείς παρακολουθούσε τη συζήτηση και επί της αρχής, αλλά και σήμερα, θα διαπίστωνε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια Αντιπολίτευση όταν επ’ ευκαιρία αντιπολιτεύεται. Διότι εδώ τι έκανε σύσσωμη η Αντιπολίτευση; Παίρνοντας αφορμή από την έκταση της αιτιολογικής έκθεσης και των ρυθμίσεων της τροπολογίας, επιτέθηκε κατά της Κυβέρνησης και μάλιστα δύο από τα κόμματα και δυστυχώς και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο απεχώρησε από την Αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αντί να καθίσει να συζητήσει την ουσία των ρυθμίσεων. Διότι αν κανείς έμπαινε στη βάσανο, στη δοκιμασία της ουσίας των ρυθμίσεων, θα βλέπατε πόσο πιο ευνοϊκό είναι το νομοθετικό πλαίσιο που εισηγούμεθα σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.
Η τροπολογία δυστυχώς έγινε αντικείμενο μιας άδικης κριτικής, κύριοι συνάδελφοι, μια τροπολογία η οποία ενεκρίθη από τη Διάσκεψη των Προέδρων και υποβλήθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Εάν όμως είναι άδικο για την Κυβέρνηση να δέχεται κατηγορίες –και αναφέρθηκε ο κ. Καραμάριος- περί παραβάσεως του Κανονισμού, είναι προσβλητικό –και αναφέρομαι στους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης- για τη Βουλή να υποστηρίζει κανείς, όπως έκανε ο κ. Βενιζέλος, ότι η επιλογή της νομοθετικής τροποποίησης, αντί του Προεδρικού Διατάγματος που επέλεξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει ως σκοπό να κάμψει τάχα τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας και να αποκρύψει ενδεχόμενες αντισυνταγματικές διατάξεις. Αυτό είπε ο κ. Βενιζέλος ξεχνώντας ότι έτσι θίγεται βάναυσα το θεσμικό κύρος της Βουλής ως θεματοφύλακα της συνταγματικής τάξης εξοπλισμένου, για το σκοπό αυτό, με τα μέσα που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο κρατικών ενισχύσεων είναι πλέον, και με βάση την τροπολογία, πολύ πιο ευνοϊκό τόσο ως προς το είδος των επιλέξιμων δαπανών, όσο και ως προς τα ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κρατικής ενίσχυσης. Συνεπώς είναι προς το συμφέρον της ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα, να προσαρμόσουμε την εθνική μας νομοθεσία στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Με την τροπολογία τι κάνουμε; Διευρύνουμε τον κύκλο των δικαιούχων χρηματοδότησης και το είδος της μεταξύ τους συνεργασίας. Από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που προέβλεπε μέχρι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα 274/2000, μεταβαίνουμε σε ένα ευρύτερο προσδιορισμό των δικαιούχων που περιλαμβάνει πλέον επιχειρήσεις οποιασδήποτε δραστηριότητας και νομικής μορφής ερευνητικούς φορείς, όπως είναι τα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., καθώς επίσης και δημόσιες υπηρεσίες και άλλους φορείς, φυσικά πρόσωπα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί διαφωνείτε. Από μόνη τη βιομηχανία που ήταν δικαιούχος μέχρι σήμερα, διαφωνείτε να είναι τα ερευνητικά κέντρα, διαφωνείτε να είναι τα πανεπιστήμια; Γνωρίζετε, έχετε διαβάσει τις επιμέρους ρυθμίσεις και αναπτύξατε αυτή την άδικη, αλλά και εντελώς άσχετη, με τις ρυθμίσεις κριτική;
Η διεύρυνση δε των δικαιούχων, ειδικά ως προς τους ερευνητικούς φορείς, ανοίγει γι’ αυτούς μια άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων, μέσω του Προεδρικού Διατάγματος που αναφέρθηκα, το οποίο μέχρι σήμερα αναφερόταν στις επιχειρήσεις.
Συνεπώς δε χάνουν πόρους οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς, αλλά μπορούν πλέον να διεκδικούν ισότιμα, είτε αποκλειστικά, είτε μέσω συνεργατικών σχημάτων, αλλά πάντως όχι πια αναγκαστικά, ως υπεργολάβοι, γιατί μέχρι σήμερα αυτό το καθεστώς επιλεγόταν, το καθεστώς της υπεργολαβίας, την ένταξή τους σε προγράμματα που απευθύνονταν μόνο στις βιομηχανικές επιχειρήσεις και στις παραγωγικές μονάδες. Αυτό το καθεστώς υποστηρίζετε και αυτό το καθεστώς δυστυχώς υπεστήριξε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ή θα υποστήριζε αν έμενε στην Αίθουσα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα την ανοχή σας για μερικά λεπτά για να μπορέσω να υπερασπιστώ την τροπολογία.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διεύρυνση των επιλέξιμων για χρηματοδότηση δαπανών, καθώς προστίθενται νέες κατηγορίες δαπανών όπως οι δαπάνες για κτήρια και γήπεδα, οι δαπάνες λειτουργίας, οι δαπάνες για μελέτες, οι δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες καινοτομίας, δαπάνες συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο καινοτόμων επιχειρήσεων, τεχνολογικά πάρκα, θερμοκοιτίδες κ.λπ..

(GH)

(ML)
Θεωρώ δε ότι η κριτική που ακούστηκε για τη διεύρυνση των δαπανών είναι αβάσιμη, αλλά και αναντίστοιχη προς τις σημερινές ανάγκες χρηματοδότησης ων ερευνητικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Άλλωστε –και δεν πρέπει αυτό να το λησμονάτε- τις κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών προσδιορίζει ήδη ο κανονισμός 800/2008. Ο κανονισμός αυτός δε –προς ενημέρωσή σας, κύριοι συνάδελφοι- είναι υποχρεωτικός χωρίς άλλη προϋπόθεση. Εφόσον ορίζονται ως επιλέξιμες είμαστε υποχρεωμένοι, ως επιλέξιμες να τις δεχθούμε. Κατά συνέπεια μπορώ να αντιληφθώ τη δική σας θεωρητικού χαρακτήρα ένσταση, δεν μπορώ, όμως, να αντιληφθώ την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την Αίθουσα, διότι έχουμε να κάνουμε με ρυθμίσεις οι οποίες είναι εν πολλοίς αναγκαστικού χαρακτήρα.
Το ποσοστό κάλυψης αυτών των δαπανών ακολουθεί όπως είπα τον κανονισμό 800/2008 και προσδιορίζεται βάσει του ύψους του προγράμματος της έρευνας του φορέα και της τυχόν προβλεπόμενης συνεργασίας από 30% έως 100% με σαφή έμφαση στη βασική έρευνα και τους ερευνητικούς φορείς.
Δεν θα διατρέξω τις επιμέρους ρυθμίσεις. Θέλω, όμως, να πω ότι με την εισηγούμενη ρύθμιση εξασφαλίζεται η αξιοκρατία στον τομέα της έρευνας, καθώς περιλαμβάνονται όλοι οι δικαιούχοι και μάλιστα υπό συγκεκριμένους διαφανείς όρους και προϋποθέσεις.
Όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής και έγκρισης μιας πρότασης, δεν υπάρχει καμία απολύτως ουσιαστική μεταβολή, όπως ελέχθη στην Αίθουσα. Όπως και πριν, οι προτάσεις υποβάλλονται με ανοιχτή πρόσκληση υποβολής στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην ΓΓΕΤ και αξιολογούνται από επιτροπή ή επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες.
Η επιλογή των προτάσεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται στη βάση της βαθμολογικής αξιολόγησης των προτάσεων και των πιστώσεων που διατίθενται. Η μόνη αλλαγή που έγινε αφορά στην προσθήκη δύο ακόμα κριτηρίων αξιολόγησης, τα οποία είναι η ποιότητα της πρότασης και της τεχνολογικής στάθμισης και η καινοτομία στην αγορά και τα αναμενόμενα οφέλη από τη χρηματοδότηση.
Επίσης, για την τροποποίηση του Π.Δ. 17 του 2001 και αυτό κινείται στο πνεύμα εναρμόνισης με τις νέες δυνατότητες που παρέχει το καινούργιο κοινοτικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.
Συγκεκριμένα διευρύνονται οι δικαιούχοι ενίσχυσης, καθώς ως επιχειρήσεις spin-off που έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης, νοούνται οι νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, κυρίως έντασης γνώσης ή οι τεχνοβλαστοί.
Επίσης καταργείται ο περιορισμός ότι η χρηματοδότηση των περιορισμών εκκίνησης της επένδυσης και έναρξη της παραγωγής και εμπορίας πρέπει να γίνεται σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, δεδομένου ότι με τη διάταξη αυτή το ποσοστό χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις νέες επιχειρήσεις περιοριζόταν στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο, το επιτρεπόμενο με βάση το νέο κοινοτικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και κυρίως τον κανονισμό 800 του 2008. Με τη νέα διάταξη που τροποποιείται στο προεδρικό διάταγμα το ποσοστό χρηματοδότησης, δημόσια δαπάνη για την κάλυψη των παραπάνω δαπανών μπορεί πλέον να φθάσει στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού.
Κατά τα λοιπά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ισχύουν οι διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία σημειώνω δεν προσυπογράφονταν, το είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Καραμάριος από τον Υπουργό Παιδείας, διότι δεν ήταν αναγκαία η συνυπογραφή τους, όπως δεν συνυπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας και ο νόμος 1514 του 1915, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
Επομένως –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- με την προτεινόμενη προσθήκη εναρμονίζουμε τις πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση και ενίσχυση έργων, προγραμμάτων και δράσεων της έρευνας προς τις εξελίξεις του κοινοτικού δικαίου, αξιοποιούμε τις εξελίξεις αυτές υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, εξαντλώντας τα καθοριζόμενα από την Κοινότητα περιθώρια ενίσχυσης των κρατικών ενισχύσεων, διευρύνουμε τους δικαιούχους αυτών των ενισχύσεων, ώστε να περιλάβουμε επιχειρήσεις αλλά και ερευνητικούς φορείς, διευρύνουμε τις χρηματοδοτούμενες δαπάνες, τα ποσοστά κάλυψης αλλά και τη χρηματοδοτική βάση της ΓΓΕΤ, χωρίς να θίγουμε τις πρόνοιες στο νόμο που αφορούν τη χρηματοδότηση των ερευνητικών φορέων, δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αξιολογούμενων προτάσεων, ενισχύουμε τις επιχειρήσεις της έντασης γνώσης και με την εισηγούμενη ρύθμιση αποκτούμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα και τις δράσεις της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, από το οποίο προβλέπεται για τους τομείς αυτούς η διάθεση συνολικών πόρων ύψους 1,5 δις ευρώ για την περίοδο 2007-2013.
(XP)
( GH)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν διαβάζετε προσεκτικά τις ρυθμίσεις τις οποίες εισηγούμαστε με την τροπολογία θα καταλαβαίνατε ότι έχουμε να κάνουμε με βελτιωτικές προτάσεις για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει απ’ αυτούς που αναφέρατε. Επαναλαμβάνω ότι η έκταση αυτών των ρυθμίσεων και όχι η ουσία ή η σπουδαιότητα έδωσε μία ακόμη αφορμή στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την Αίθουσα του Κοινοβουλίου διότι δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο διαφανέστερο απ’ αυτόν που επέλεγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να ρυθμίσει τα ίδια ζητήματα, δηλαδή τον τύπο του προεδρικού διατάγματος και εισάγει ρυθμίσεις οι οποίες εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο και επιτρέπουν τη γρηγορότερη και διαφανέστερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την έρευνα και την τεχνολογία.
Όσον αφορά δε αυτά που αναφέρθηκαν ότι ο κύριος Υπουργός δεν ήλθε να υποστηρίξει την τροπολογία, πρέπει να πω ότι αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει περιφρόνηση του Κοινοβουλίου. Ο Υπουργός έρχεται και μάλιστα θα είναι εδώ αύριο για να υποστηρίξει το νομοθέτημα που αφορά στην τροποποίηση των ρυθμίσεων του ανταγωνισμού. Επ’ ουδενί περιφρονεί το Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι με τη μέχρι σήμερα παρουσία του αλλά και με τη συμπεριφορά του δεν έχει δείξει ότι αδιαφορεί για τις απόψεις και για τις θέσεις που διατυπώνουν τα κόμματα μέσα στη Βουλή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Αλυσανδράκης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Από ορισμένους συναδέλφους, πήρα την αίσθηση ότι ίσως υπάρχει σύγχυση για το περιεχόμενο της τροπολογίας γιατί άκουσα κάποιους να μιλάνε για συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Δεν πρόκειται για τέτοιο πράγμα. Άλλο κάνει η τροπολογία.
Ο κύριος ρόλος της τροπολογίας είναι να προσαρμόσει το προεδρικό διάταγμα του 2000 στις προβλέψεις του νόμου 3551. Θυμίζω ότι αυτός ο νόμος έδωσε καίριο ρόλο στις επιχειρήσεις πολύ περισσότερο απ’ αυτόν που είχαν πριν. Έχει βάλει τις επιχειρήσεις ακόμα και σε αποφασιστικά όργανα προσανατολισμού της έρευνας. Υπήρξε ο ισχυρισμός από την πλευρά του κ. Καραμάριου και του κυρίου Υπουργού ότι αυτή η τροπολογία δείχνει ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια. Εάν έδειχνε ενδιαφέρον για τα πανεπιστήμια, θα έβγαζε από μέσα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ως δικαιούχους δημόσιας χρηματοδότησης για ερευνητικές δραστηριότητες.
Εδώ μπαίνει ένα σοβαρό θέμα. Γιατί θα πρέπει το κράτος να χρηματοδοτεί ιδιώτες για ερευνητικές δραστηριότητες; Οι ερευνητικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων, δεν αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν καινούργια γνώση η οποία θα διαχυθεί στην κοινωνία. Αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν νέες κερδοφόρες δραστηριότητες για τις επιχειρήσεις. Γιατί λοιπόν να μην τις πληρώσουν οι ίδιες; Γιατί θα πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει και με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων;
Για μας είναι απαράδεκτο και το αρχικό προεδρικό διάταγμα 274/2000 και αυτή η τροπολογία. Δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν έρευνα. Εξάλλου δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε κάτω από καπιταλιστικές συνθήκες. Γιατί όμως αυτή η έρευνα θα πρέπει να πληρώνεται από το υστέρημα του ελληνικού λαού;
Εδώ γίνεται και ένα απαράδεκτο τσουβάλιασμα ιδιωτικών επιχειρήσεων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Και μάλιστα τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια έρχονται ως φτωχοί αδελφοί προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και προστίθενται ως φτωχοί αδελφοί στα προνόμια που έχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται μέσα από τις διαδικασίες που προέβλεπε το προεδρικό διάταγμα 274 και οι οποίες τροποποιούνται τώρα. Αυτό το τσουβάλιασμα έχει και έναν άλλο στόχο, τον έλεγχο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων από τις επιχειρήσεις στα πλαίσια της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπει η γνώση στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δηλαδή του επιχειρηματικού κέρδους.

(MT)



(1XP)
Και βέβαια δεν θα χρειαστεί να επιχειρηματολογήσω γι’ αυτό που τέθηκε και από προηγούμενους, ότι είναι ένας μηχανισμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τσάμπα χρήμα για το κεφάλαιο.
Να σημειώσω τέλος ότι το 2002 στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει να προωθήσουν την αύξηση του κατά μέσο όρο ποσοστού που δίνεται για την έρευνα στο 3% και μάλιστα ήθελαν υποτίθεται ένα μεγάλο μέρος -τα 2/3- από την αύξηση αυτή να έρθει από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό δεν δούλεψε. Αντίθετα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αντί να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες έστω τις δικές τους ερευνητικές δραστηριότητες, απομυζούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με αυτή την πολιτική, διέξοδος που να έχει θετικά αποτελέσματα για την έρευνα και την κοινωνία, με την έννοια της διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και κάτω από αυτό το κοινωνικό σύστημα –για να είμαι πιο ακριβής- είναι πρακτικά αδύνατη.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε πολύ…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Μπορώ να προσθέσω κάτι, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Θα έχετε το λόγο μετά τον κ. Λαφαζάνη εφόσον…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θέλετε να προσθέσετε…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Απλώς ήθελα να συμπληρώσω τον κ. Αλυσανδράκη, τον οποίο προσέχω πάντοτε.
Αγαπητέ κύριε καθηγητά, εκεί που υπήρχε ένα καθεστώς και το έκαναν οι επιχειρήσεις, δεν είναι καλύτερο σήμερα να βάλουμε μέσα τους πανεπιστημιακούς και τα ΤΕΙ; Πείτε την άποψή σας και αφήστε το γενικό σύστημα όπου διαφέρουμε. Έχουμε αποστάσεις, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν γίνεται καλύτερο αυτή τη στιγμή; Δεν τα τσουβαλιάζουμε όλα, απλώς προσπαθούμε την έρευνα που πράγματι κάνουν οι επιστήμονες, να μπουν μέσα και τα πανεπιστήμια. Ποιο είναι το κακό; Την άποψή σας θέλω, αγαπητέ κύριε Αλυσανδράκη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, μια σύντομη απάντηση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Όπως εξελίχθηκε η συζήτηση, βεβαίως, σύντομα μόνο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Αν βγάζατε έξω τις επιχειρήσεις, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Βγάλτε έξω τις επιχειρήσεις ώστε να μην απομυζούν οι επιχειρήσεις χρήματα για έρευνα που θα έπρεπε να πάνε σε δημόσιους φορείς. Είναι πολύ από.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να πω στον αξιότιμο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να μην επικαλείται τι γινόταν στο παρελθόν. Ξέρουμε τι γινόταν στο παρελθόν και μάλιστα μαζί ως παράταξη διαμαρτυρόμεθα γι’ αυτά που συνέβαιναν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νοσηρά φαινόμενα, απαράδεκτα φαινόμενα τροπολογιών της νύκτας κ.λπ.
Μα το θέμα ήταν να αλλάξει αυτή η κατάσταση, όχι να κλιμακωθεί και να γίνει ακόμα χειρότερη. Αυτό έπρεπε να κάνουμε. Μην μου λέτε ότι είναι σύννομη με τον Κανονισμό. Παραβιάζει ωμά, κυνικά, θα έλεγα, το πνεύμα του ίδιου του Κανονισμού της Βουλής. Δεν είναι δυνατόν, άσχετες τροπολογίες οι οποίες αλλάζουν πλήρως δύο Προεδρικά Διατάγματα -άσχετες με το νομοσχέδιο- να εισάγονται την τελευταία ώρα και να συζητιούνται με αυτόν τον τρόπο. Απαράδεκτο!
Ασφαλώς ο κύριος Υφυπουργός –με όλο το σεβασμό που του έχουμε, αλίμονο!- εκπροσωπεί την Κυβέρνηση, αλλά είναι δυνατόν ο Υπουργός ο οποίος έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, να μην έρχεται καθόλου σε ένα τόσο καίριας σημασίας νομοσχέδιο, όταν καταθέτει μάλιστα τέτοια τροπολογία και να λέει ο κύριος Υφυπουργός, στην κριτική που υποβάλλουμε τον κύριο Υπουργό, ότι θα έρθει αύριο στο νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό; Δηλαδή, επειδή θα έρθει αύριο, δεν πρέπει να έρθει σήμερα; Δεν το κατάλαβα αυτό. Απαράδεκτη κατάσταση!
Να πω και κάτι άλλο. Να την αποσύρει αυτή την τροπολογία η Κυβέρνηση. Ποιος θα την αποσύρει; Ο κύριος Υφυπουργός δεν έχει νομοθετική πρωτοβουλία, δεν την εισήγαγε. Δεν έχει, λοιπόν και τη δυνατότητα να την αποσύρει. Αυτός που έχει τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, εισαγωγής ή απόσυρσης, ακόμη και τροποποίησης είναι ο ίδιος ο κύριος Υπουργός ο οποίος απουσιάζει. Ηχηρή απουσία.

(GK)
(4MT)
Πάμε τώρα στην ουσία του νομοσχεδίου. Υπάρχει πολιτική έρευνας στη χώρα μας; Κατ’ αρχήν, ποια είναι η χρηματοδότηση για την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό; Μιλάμε για μια χρηματοδότηση, κύριε Υφυπουργέ, της τάξεως του 0,5%. Ασήμαντη, απαράδεκτη, στον πάτο της Ευρώπης. Υπάρχει πολιτική και στρατηγική για την έρευνα, για την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη στη χώρα μας; Υπάρχει στρατηγική; Φαίνεται απ’ αυτό το νομοσχέδιο; Λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι; Υπάρχει καμιά στρατηγική;
Επιλέγουμε τομείς, επιλέγουμε διαδικασία, επιλέγουμε κλάδους; Επιλέγουμε αυτούς που θα κάνουν την ερευνητική δραστηριότητα; Αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας; Πού μπορούμε να κάνουμε έρευνα;
Αυτό που κάνετε εδώ πέρα είναι εναπόθεση των πάντων στην αγορά. Δεν μου λέτε, γιατί εισάγετε τις επιχειρήσεις της αλλοδαπής και τα πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς της αλλοδαπής, οι οποίοι θα μπορούν να είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών;
Παρακαλώ, γιατί το κάνετε αυτό; Για να πάρουν τα χρήματα αυτά τα ξένα πανεπιστήμια που θα έλθουν και να λειτουργήσουν εδώ ως δικαιούχοι; Για να πάρουν τα χρήματα ξένα ερευνητικά κέντρα; Για να τα πάρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις; Αυτή είναι η λογική σας;
Μας λέτε ότι δεν αλλάζετε σχεδόν τίποτα. Κατ’ αρχήν, καταργείτε στην ουσία τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την αντικαθιστάτε από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής των Δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας. Άλλα αρχικά σιδηρόδρομος. Πού να τα θυμάται κανείς; ΕΥΣΕΔ–ΕΤΑΚ!
Τι είναι αυτά τα πράγματα, κύριε Υφυπουργέ; Τι είναι αυτό το ελληνικό κράτος; Κατάρα έχει; Κατάρα; Δεν σας άρεσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας; Άντε άλλο ένα όργανο! Φτου και από την αρχή! Για να το ελέγχουμε καλύτερα, για να βάλουμε κι εκεί τους δικούς μας.
Κι εκεί τώρα αντικαθίσταται η Γενική Γραμματεία και ο Γενικός Γραμματέας απ’ αυτό το όργανο σε όλο το Προεδρικό Διάταγμα. Πείτε μου, τι εξυπηρετούν αυτά τα πράγματα; Τι σας εμπόδισε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας να κάνετε μιας πεντάρας δουλειά;
Δεν μας έχετε δώσει καμιά αποτίμηση για το τι έκανε ο μεν, τι έκανε ο δε, γιατί αλλάζει το ένα, γιατί αλλάζει το άλλο, τι εξυπηρετεί, τι θα βοηθήσει. Τίποτα απολύτως!
Πάμε στο άλλο θέμα, στις κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών, τις οποίες διευρύνετε. Και τι βάζετε μέσα; Δαπάνες για κτίρια και γήπεδα. Πού ακούστηκε έρευνα και καινοτομία, κύριοι, και δεν σηκώνονται και οι πέτρες...
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Εφόσον είναι απαραίτητα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εφόσον είναι απαραίτητα; Για τις επενδύσεις είναι απαραίτητα; Στον αναπτυξιακό νόμο επιχορηγούνται δαπάνες για γήπεδα και κτίρια! Πρώτα απ’ όλα, για να φτιάξεις μια βιομηχανία, θέλει να έχεις γη και κτίριο. Το επιδοτεί; Δεν το επιδοτεί! Ο αναπτυξιακός νόμος γήπεδο; Μα, τι λέτε τώρα;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Όχι γήπεδο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τι θα γίνει; Real estate θα το κάνουμε εδώ; Real estate; Αγορές και μεταπωλήσεις οικοπέδων; Πάνω στο οικόπεδο θα κάνουμε την καινοτομία και την έρευνα; Αφήστε τα αυτά. Αφαιρέστε αυτό το πράγμα. Απαράδεκτο! Απαράδεκτο να το εισάγετε! Ανοίγετε ένα όχημα για να παίζονται τα πιο ελεεινά και τρισάθλια παιχνίδια πάλι μέσα από την έρευνα και την τεχνολογία.
Μιλάτε για δαπάνες λειτουργίας και μετακινήσεις, δαπάνες για μελέτες –δηλαδή μελέτες πάνω στην έρευνα και την τεχνολογία- δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμβούλους...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Μιλώ όσο μίλησε και ο κύριος Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Δεν είναι ισότιμοι οι χρόνοι κατά τον Κανονισμό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να ολοκληρώσω ένα σκεπτικό, μιλάμε για δύο Προεδρικά Διατάγματα.
Δαπάνες για δομές στήριξης της καινοτομίας. Πολύ αόριστα πράγματα. Εύκολη η μετατροπή και η αξιοποίηση δήθεν δαπανών για έρευνα και καινοτομία σε επιχορήγηση άσχετη με έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία. Πεδία αυθαιρεσιών απίστευτα!
Όσον αφορά το ύψος της χρηματοδότησης, φεύγουν όλοι οι ποσοστιαίοι περιορισμοί στη χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών και πάμε τώρα στα ποσοστά κάλυψης που αφορούν το είδος της έρευνας, το φορέα και το μέγεθος της επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή πάμε σε ένα νέο καθεστώς μέσα από το οποίο αυξάνεται η χρηματοδότηση για την έρευνα και γίνεται πιο αόριστο το είδος των επιλέξιμων δαπανών, δηλαδή μια πολύ μεγάλη αυθαιρεσία και χωρίς να τίθενται οι έλεγχοι, πάνω στους οποίους υποτίθεται ότι θα γίνεται η έρευνα.

(DP)
(GK)
Δίνουν τη δυνατότητα σε εμπειρογνώμονες και επιτροπές εμπειρογνωμόνων και μάλιστα χωρίς προσόντα επιλογής, χωρίς τίποτε. Τροποποίηση επί εγκεκριμένου σχεδίου η οποία μπορεί να είναι και σχεδόν ολική χωρίς να αναφέρεται οτιδήποτε. Δηλαδή, ανεξέλεγκτα πράγματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Βεβαίως το κεντρικό θέμα το οποίο και εδώ δεσπόζει, όπως και στα προηγούμενα Προεδρικά Διατάγματα ότι όλη η έρευνα περνάει στην ουσία μέσα από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις κερδίζουν, οι επιχειρήσεις ευνοούνται με αναπτυξιακούς νόμους, οι επιχειρήσεις έχουν σχεδόν φορολογική ασυλία με όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, παίρνουν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ που πάνε για την καινοτομία στο όνομα της έρευνας και της τεχνολογίας. Μα, αυξάνουν την κερδοφορία. Μα, αν δεν κάνουν έρευνα οι επιχειρήσεις με τα κέρδη τα οποία έχουν, αν δεν έχουν δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης της έρευνας, τότε τι; Είναι δυνατόν από τα λεφτά των φορολογουμένων να χρηματοδοτείται η έρευνα των επιχειρήσεων για την αύξηση της κερδοφορίας τους;
Πείτε μου ποιο όφελος έχει το δημόσιο συμφέρον απ’ αυτό; Μήπως εδώ πέρα συνδέετε τις χρηματοδοτήσεις, έστω και με κάποια απασχόληση; Μήπως τις συνδέετε με κάποια κίνητρα που να έχουν μία κοινωνική διάσταση; Μήπως τις συνδέετε με τα αποτελέσματα και το όποιο όφελος μπορεί να έχει ο απλός εργαζόμενος; Καμία σύνδεση δεν υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Λαφαζάνη, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν το δικαιολογώ να υπάρχει τέτοια σύνδεση, αλλά αναφέρω ότι ούτε καν τέτοιου είδους εγγυήσεις υπάρχουν.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι προφανές ότι καταγγέλλουμε τη ρύθμιση. Είναι ανάστατος ο ερευνητικός κόσμος. Με υπουργικές αποφάσεις διαλύετε τα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητικούς φορείς, τις δομές τους. Κάνετε απαράδεκτες συγχωνεύσεις οι οποίες στην ουσία είναι διαλύσεις χωρίς διάλογο και χωρίς συναίνεση. Ανοίγετε τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση των ερευνητικών κέντρων με αυτές τις αλλοιώσεις, αλλαγές και μεταλλάξεις. Μέσα από αυτή την τροπολογία οδηγείτε την έρευνα στο χειρότερο δυνατό δρόμο. Καταστρέφετε τη χώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Καραμάριος έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Πραγματικά, κύριε Λαφαζάνη, χαίρομαι που σας παρακολουθώ, διότι πολλές φορές ενώ μπορείτε να βοηθήσετε δεν το κάνετε κι αυτό είναι κακό. Αν είχαμε την ευχέρεια να μιλάμε πολλές φορές πιστεύω ότι στο τέλος θα σας έπειθα με αυτά που θέλω εγώ.
Το πρόβλημα είναι το εξής. Η τροπολογία λέει στην αρχή: «ΕΣΠΑ», δηλαδή Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Γι’ αυτό γίνονται όλα. Το ΕΣΠΑ αυτό, επιτέλους, να το συνδυάσουμε με τις έρευνες.
Είναι απαραίτητη η έρευνα; Αυτό είναι το ερώτημα. Αφήστε τα συστήματα και οτιδήποτε άλλο. Είναι απαραίτητη η έρευνα; Είναι. Μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη; Αυτό προσπαθούμε, αγαπητέ κύριε Λαφαζάνη. Δηλαδή, εσείς λέτε να μην κάνουμε έρευνα;
Εγώ, αγαπητέ μου, όταν πηγαίνω να δω τον εγγονό μου που είναι έξι-επτά χρονών μπροστά σ’ αυτά που ξέρει για τα κομπιούτερ, που δεν τα ξέρω εγώ, πέφτω από τα σύννεφα. Έτσι είναι η τεχνολογία. Αυξάνει, προοδεύει, προχωρεί. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, θα θέλατε περισσότερο να τα μαζεύουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις; Το «ή» είναι διαζευκτικό. Βάζουμε σε πρώτη γραμμή το πανεπιστήμιο. Δεν σας κάνει αυτό εντύπωση; Δεν το βάζουμε πλέον τελευταίο στα Προεδρικά Διατάγματα. Το βάζουμε πρώτο-πρώτο. Λέμε «πανεπιστήμια». Θα γίνονται προκηρύξεις. Είναι δυνατόν με τέτοια διαφάνεια που υπάρχει μέσα, να λέτε εσείς ότι θα υπάρχει ένα πανεπιστήμιο σοβαρό με καθηγητές για να πάρει την έρευνα και θα πάει ένας ιδιώτης; Δεν γίνεται αυτό. Μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει. Τώρα δεν μπορεί.
Γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω, πράγματι, να με ακούσετε. Σας είπα ότι χάρις σε εσάς απόψε συζητήσαμε κάτι που δεν το ήξερε ο κόσμος. Ερευνητικά κέντρα. Επιτέλους! Τα πάντα για την έρευνα είναι σήμερα. Έχω κουραστεί να ακούω για μελέτες, μελέτες, μελέτες. Κάνουμε δέκα φορές λιμάνια, γιατί ο κάθε μελετητής το κάνει διαφορετικό. Φτάνει επιτέλους! Έκαναν την έρευνα –λέει- για να δουν τα νερά από πού φεύγουν εκεί στο λιμάνι. Ενώ έφευγαν τα νερά από εκεί και έπρεπε να κάνουν τον μώλο εκεί, τον έκαναν από απέναντι και έτρωγαν τα λεφτά. Άντε να ξανακάνουμε πάλι άλλον προϋπολογισμό.
Κύριε Πρόεδρε, και εσάς σας παρακολουθώ χρόνια και ξέρω πόσο σοβαρός είστε σ’ αυτά που λέτε πάντοτε. Όλοι αποβλέπουμε πού; Και εσείς και εμείς στο να ζήσουμε καλύτερα σ’ αυτό τον τόπο που λέγεται Ελλάδα.

(DE)

(DP)
Τα πολιτικά συστήματα έρχονται και αντιπαρέρχονται, ο άνθρωπος παραμένει. Αυτόν πρέπει να δούμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να υπενθυμίσω ότι η τροπολογία την οποία συζητήσαμε κατατέθηκε στις 26 Ιουνίου 2009. Δηλαδή, εάν πρόθεση ήταν να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τη συζήτηση στην ουσία της, τα Κόμματα που απεχώρησαν, δηλαδή και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είχαν επαρκέστατο χρόνο για να μιλήσουν για τα ζητήματα της τροπολογίας.
Όμως, βλέπετε έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση, όπως επεσήμανε και ο κ. Καραμάριος πολύ σωστά, με μια αντιπαράθεση που, όμως, έχει και τα θετικά της στοιχεία, πόσο εκτεθειμένα είναι τα Κόμματα τα οποία προτίμησαν τη φυγή αντί την ουσιαστική αντιπαράθεση επιχειρημάτων στην Αίθουσα του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Τι περισσότερο θα προσέθετε, εάν είχαμε ακολουθήσει την οδό που μας πρότεινε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στη συζήτηση; Θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη πιο ενδελεχής επί της ουσίας συζήτηση και όταν συζητούσαμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά και σήμερα που συζητάμε τις επιμέρους ρυθμίσεις.
Πρέπει, επίσης, να πω δυο-τρία ζητήματα που σημείωσα από τις τοποθετήσεις και αναφορές των συναδέλφων.
Κύριε συνάδελφε, το συνολικό ποσό το οποίο διατίθεται για την έρευνα στη χώρα μας είναι πράγματι χαμηλό. Όμως, γνωρίζετε -είμαι βέβαιος- ότι το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Το άθροισμα είναι τελικά χαμηλό, διότι δεν έχουμε επαρκή ιδιωτική χρηματοδότηση της έρευνας.
Γιατί διευρύνουμε τον κύκλο των δικαιούχων; Το κάνουμε αυτό, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε συνέργειες, γι’ αυτό βάζουμε στις βιομηχανίες, στις επιχειρήσεις, στα ερευνητικά κέντρα. Όπου επετεύχθησαν αυτού του είδους οι συνέργειες, να ξέρετε ότι είχαμε σοβαρά αποτελέσματα στο χώρο της έρευνας και τις συνέργειες αυτές προσπαθούν να επιτύχουν όλα τα σοβαρά κράτη.
Εν τέλει, όμως, αντιπαραθέσατε αυτά τα οποία προέβλεπαν τα προεδρικά διατάγματα και αυτά τα οποία προβλέπει η τροπολογία. Ήθελα να ξέρω: Με ποια συμφωνείτε, με αυτά με τα οποία μέχρι σήμερα προβλέπονταν ή με αυτά τα οποία εμείς ρυθμίζουμε; Δε συμφωνείτε, φερ’ ειπείν, με τη διεύρυνση των δικαιούχων; Δε συμφωνείτε με τη διεύρυνση των επιλέξιμων δαπανών, που σας είπα ότι είναι και υποχρεωτική, με βάση τον Κανονισμό; Δε συμφωνείτε με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης; Συμφωνείτε με το υφιστάμενο καθεστώς; Διότι δεν άκουσα κάποια άλλη πρόταση που, μετά την αντιπαράθεση αυτών των δύο πλαισίων, να έχουμε και μία άλλη, τρίτη, από την πλευρά σας πρόταση.
Και μία τελευταία αναφορά, κύριε Πρόεδρε, για το εάν έχουν ενεργοποιηθεί ή όχι τα κονδύλια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης σε ό,τι αφορά την έρευνα. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ήδη έχει προκηρυχθεί από το ΕΣΠΑ η δράση που αφορά το κουπόνι καινοτομίας.
Στο σύνολο των 1.200 κουπονιών περίπου για το συγκεκριμένο προϋπολογισμό των 8,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ βρισκόμαστε ήδη, κύριοι συνάδελφοι, στις οκτακόσιες αιτήσεις.
Προχωρούμε, επίσης, με τρεις νέες δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ. Η πρώτη δράση έχει τον τίτλο «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Η δεύτερη δράση έχει τον τίτλο «ΝΕΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» και αφορά τις λεγόμενες spin-off και spin-out companies. Η τρίτη δράση έχει τον τίτλο «ΟΜΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ». Ο προϋπολογισμός των δράσεων αυτών σε σχέση με τη δημόσια δαπάνη είναι για την πρώτη 76 εκατομμύρια, για τη δεύτερη 25 εκατομμύρια και για την τρίτη δράση 21 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο προϋπολογισμού για τις τρεις αυτές δράσεις 122 εκατομμύρια, επαναλαμβάνω, δημόσια δαπάνη.
Παράλληλα, προχωρούμε στην ανασύσταση του ερευνητικού ιστού της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι οι αντιρρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε η κυρία συνάδελφος από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αφορούσαν στην αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού και όχι στις ρυθμίσεις της τροπολογίας.
Στόχος μας με αυτήν την αναδιάταξη την οποία προωθούμε είναι η ορθολογική δομή σε σχέση με τον τρόπο που σήμερα λειτουργούν τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, ο περιορισμός των δαπανών από την πλευρά του δημοσίου και καλύτερα αποτελέσματα για τον πολίτη και την κοινωνία.
Είμαστε βέβαιοι ότι με θετική στάση, με διάλογο που θα επιδιώξουμε και εντός και εκτός του Κοινοβουλίου θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αρκεί να μην έχουμε ως προμετωπίδα την άρνηση και τη μηδενιστική Αντιπολίτευση σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, σε οποιοδήποτε μέτρο παίρνει η Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μια σύντομη δήλωση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σύντομη, όμως, κύριε Λαφαζάνη.
(LM)
(DE)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θα αναφερθώ σε αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός. Άλλωστε, δεν απάντησε νομίζω σε τίποτα από αυτά τα οποία θέσαμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κάντε τη δήλωση τώρα. Όχι σχόλιο στον Υπουργό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αφού η Κυβέρνηση δεν αποσύρει τελικώς την τροπολογία, είμαστε υποχρεωμένοι να μη συμμετέχουμε στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας και τη διαδικασία και την ουσία της τροπολογίας. Και από αύριο θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά και απέναντι στο Προεδρείο της Βουλής, για να σταματήσει πλέον αυτή η κατάσταση, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο απαράδεκτη, σημαντικά κρίσιμα θέματα, ίσως τα πιο κρίσιμα και τα πιο σημαντικά θέματα, να εισάγονται στα Θερινά Τμήματα διά τροπολογιών.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της τροπολογίας με γενικό αριθμό 629 και ειδικό 65 και ερωτάται το Τμήμα αν γίνεται δεκτή.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 629 και ειδικό 65 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδια άρθρα.
Εισερχόμεθα στη συζήτηση του ακροτελεύτιου άρθρου του νομοσχεδίου και ερωτάται το Τμήμα αν γίνεται δεκτό.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το ακροτελεύτιο άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων και η ψήφισή του στο σύνολο αναβάλλεται για άλλη συνεδρίαση.
Κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2009, της Τρίτης 23 Ιουνίου 2009, της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2009 (απογευματινή συνεδρίαση) και της Πέμπτης 25 Ιουνίου 2009 και ερωτάται το Τμήμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2009, της Τρίτης 23 Ιουνίου 2009, της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2009 (απογευματινή συνεδρίαση) και της Πέμπτης 25 Ιουνίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 22.57’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009 και ώρα 10.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος νομοθετική εργασία, μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ






ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


Τελευταία Αποθήκευση: 7/7/2009 6:38:00 μμ Από: Δεδάκη Αθανασία
Εκτυπώθηκε: 7/7/2009 6:38:00 μμ


PDF:
es20090707..pdf
TXT:
es090707.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ