ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Θέρος '09), Συνεδρίαση: Γ' 18/06/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Γ΄
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 18 Ιουνίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.30΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α’ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β’ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΕΛΣΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον Γεώργιο Νικητιάδη, Βουλευτή Δωδεκανήσου, τα εξής:
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελευθέριος Αυγενάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου ζητεί να διασφαλιστεί η μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου με την Κρήτη.
Η Βουλευτής Ευβοίας κ. Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας ζητεί την άμεση στελέχωση του θεραπευτηρίου με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
Οι Βουλευτές κύριοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αχιλλέας Κανταρτζής κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης «Σωματείο Στελεχών Πρόληψης» διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και το διαφαινόμενο οριστικό κλείσιμο των 72 Κέντρων Πρόληψης της χώρας.
Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης ζητεί να λυθεί οριστικά το οξύτατο πρόβλημα της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων.
Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Ιωάννης Αμοιρίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φραουλοπαραγωγών Σβορώνου Πιερίας ζητεί την αποζημίωση των μελών του για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας της ακαρπίας.
Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Βόλου ζητεί την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.).
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 13/15-6-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεωργίου Νικητιάδη προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καλύμνου με το λιμάνι του Πειραιά κ.λπ.
Ειδικότερα η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Οι 17.000 κάτοικοι της Καλύμνου έχουν περιέλθει σε καθεστώς κοινωνικού, επιχειρηματικού και αναπτυξιακού στραγγαλισμού τα πέντε τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας που αντί να λύνει προβλήματα, προσθέτει περισσότερα στην ζωή των δημοτών του μοναδικού Δήμου του νησιού.
Το νησί το 2004 με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε δύο πλοία κάθε μέρα τον χειμώνα και 2-3 πλοία την ημέρα το καλοκαίρι. Σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων περιορίζει τα δρομολόγια σε δύο μόνο την εβδομάδα. Εν έτει 2009, η «υπεύθυνη»και «χρήσιμη» Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη πρωτοποριακή της νησιωτική πολιτική, πιστεύει ότι δύο πλοία την εβδομάδα είναι ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες των 17.000 κατοίκων της Καλύμνου με τον Πειραιά.
Ουδόλως ασχολήθηκε η Κυβέρνηση με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την έγκαιρη μεταφορά εκατοντάδων τόνων ψαριών στον Πειραιά. Ούτε συνειδητοποίησε ότι καταδικάζει κάθε προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη της Καλύμνου αφού, εν μέσω κρίσης αντί να βελτιώσει, ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα μετάβασης των τουριστών στο νησί των δυτών. Οι μέχρι τώρα φωνές διαμαρτυρίας στα ώτα των μη ακουόντων μελών της Κυβέρνησης οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου σε έκτακτη συνεδρίαση και σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η απογοήτευση και η αγανάκτηση των Καλυμνίων. Ταυτοχρόνως προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν επίσκεψη στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων για να διεκδικήσει άμεσες λύσεις, ένα δρομολόγιο την ημέρα με πλοίο ποιοτικών προδιαγραφών και ειδικά δρομολόγια με πλοία ρο-ρο.
Ερωτάστε:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αποκατασταθεί αμέσως η ημερήσια σύνδεση της Καλύμνου με τον Πειραιά, που θα επιτρέψει στους κατοίκους και επιχειρηματίες να σχεδιάσουν με σύγχρονους όρους την τοπική οικονομική ανάπτυξη;
- Πότε θα κατανοήσετε ότι η Κάλυμνος και οι Καλύμνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως οι υπόλοιποι Έλληνες με ίδια δικαιώματα και όχι μόνο ίδιες υποχρεώσεις;»
Ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πάνος Καμμένος, έχει το λόγο.



(LM)
(1DP)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ο κ. Νικητιάδης είναι από τους κοινοβουλευτικούς που δεν αρκούνται απλώς σε διαπιστώσεις ή σε ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά βρίσκονται συνεχώς στα νησιά μας, κυρίως στα Δωδεκάνησα, τα οποία και εκπροσωπεί εδώ με τους άλλους τρεις συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Είναι λίγο άδικος στην ερώτησή του. Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να ενημερώσω τη Βουλή και τον ερωτώντα συνάδελφο ότι σήμερα στις 4 η ώρα θα πετάξω για την Κω και θα είμαι στην Κάλυμνο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 6.30΄ το απόγευμα, προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν το νησί.
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τέσσερα δρομολόγια για την Κάλυμνο, τα δύο τα οποία εκτελούνται με την εταιρεία BLUE STAR FERRIES με το οχηματαγωγό ΔΙΑΓΟΡΑΣ, δρομολόγια τα οποία καλύπτουν απόλυτα ποιοτικά την Κάλυμνο και παράλληλα, με δύο γραμμές επιδοτούμενες που μέχρι πριν από λίγες μέρες είχε η εταιρεία G.A. FERRIES των συμφερόντων του κ. Αγούδημου.
Η εταιρεία G.A. FERRIES, λόγω της επίσχεσης εργασίας δεν εκτελούσε πραγματικά τα δρομολόγια τις τελευταίες 20 μέρες. Γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο πήρε απόφαση πλέον και αναθέτει τη συγκεκριμένη γραμμή, τα δύο δρομολόγια δηλαδή την εβδομάδα, από τα τέσσερα δρομολόγια, στην εταιρεία ΑΝΕΚ. Θα εκτελούνται δρομολόγια με το πλοίο ΠΡΕΒΕΛΗΣ και το πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ και ξεκινούν ήδη από την Τρίτη, καλύπτοντας την Τρίτη και την Παρασκευή, τις δύο μέρες δηλαδή που υπήρχε κενό.
Παράλληλα, θέλω να ενημερώσω ότι βρισκόμαστε σε μια καλή συνεννόηση με την εταιρεία BLUE STAR FERRIES, προκειμένου και το Σάββατο να υπάρχει προσέγγιση στο λιμάνι της Καλύμνου, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ημερών.
Η Κάλυμνος αδικήθηκε σε σχέση με τα άλλα μεγάλη νησιά της Δωδεκανήσου, διότι δυστυχώς κάποιοι εγκέφαλοι του κόμματός σας από το παρελθόν, κ. Νικητιάδη, αποφάσισαν να κάνουν ένα λιμάνι κλειστό, ένα λιμάνι στο οποίο τα μεγάλα καράβια δυσκολεύονται να μπουν και να προσεγγίσουν.
Πράγματι περνούν πολλά καράβια έξω από την Κάλυμνο. Δεν μπορούν, όμως, όπως δηλώνουν οι πλοίαρχοι, αλλά και οι εταιρείες, να προσεγγίσουν λόγω του ότι, έτσι όπως σχεδιάστηκε το λιμάνι, είναι δύσκολο να μπουν μεγάλα πλοία και κινδυνεύουν. Σήμερα το πρωί, όπως ξέρετε, είχαμε και μία μικρή πρόσκρουση του ΔΙΑΓΟΡΑ στο λιμάνι της Καλύμνου με 5 και 6 μποφόρ .
Θέλω να πω, όμως, ότι παράλληλα η Κάλυμνος καλύπτεται καθημερινώς με πλοία γρήγορα και σύγχρονα, ταχύπλοα πλοία, όπως το ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ EXPRESS και το ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΠΡΑΙΝΤ, με πλοία καταμαράν, τα οποία μπήκαν επί της υπουργίας μου, που αποτελεί μια καινοτομία μεγάλη στα Δωδεκάνησα, την οποία και εσείς αποδέχεστε, κύριε Νικητιάδη, όπως και άλλοι συνάδελφοι Βουλευτές, που εξυπηρετούν πλέον πολύ γρήγορα τα νησιά μας και βοηθούν στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Το πλοίο ΚΑΛΥΜΝΟΣ το οποίο, όπως ξέρετε, χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση, από την περιφέρεια, με 190.000 ευρώ, δηλαδή στη ναυπήγησή του κατά 40% ανήκει στη δημοτική …
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κυρία Πρόεδρε, θα τελειώσω αμέσως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Άλλαξε νομίζω ο Κανονισμός, κυρία Πρόεδρε. Είστε σίγουρη για το χρόνο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Ο Κανονισμός άλλαξε για το δεύτερο ομιλητή, δηλαδή για εσάς και για τον Υπουργό. Και η εντολή του Προέδρου είναι ότι στα τρία λεπτά πρέπει να κόβουμε τον ομιλητή.
Έχετε μισή δευτερόλεπτο, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Κλείνω, λοιπόν, με το ΚΑΛΥΜΝΟΣ STAR το οποίο είναι ένα πλοίο της δημοτικής επιχείρησης Καλύμνου, το οποίο το επιδοτήσαμε κατά 40% και βεβαίως επιδοτούμε καθημερινές συγκοινωνίες με προσεγγίσεις σε όλα τα λιμάνια της Δωδεκανήσου, συνδέοντας την Κάλυμνο …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Νικητιάδη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ο κύριος Υπουργός είναι ο άνθρωπος που καλείται πάντα στο Αιγαίο για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Συνέχεια, όπου υπάρχουν προβλήματα, ο κ. Καμμένος θα τρέξει, αλλά δεν αρκεί η καλή του διάθεση.
Εδώ θα σας πω μια παροιμία. Μου την είπε ο φίλος μου ο Σακελλάριος ο Τρικίλης από την Κάλυμνο και κατά σύμπτωση τη λένε και στη Νίσυρο, από όπου προερχόμαστε και οι δύο. «Στραβά πηαίνει η σκάουρα; Μικρό είν’ το χαΐρι σου».
Και αυτό δεν απευθύνεται σε εσάς προσωπικώς –προς Θεού! το δικό σας χαΐρι να είναι μεγάλο- αλλά της Κυβέρνησης το χαΐρι θα είναι πολύ μικρό, όσο θα πηγαίνει τόσο στραβά.
Εγώ θα πω πολύ γρήγορα κάποια στοιχεία που ξέρετε και κάποια που ενδεχομένως να μην ξέρετε. Ξέρετε βεβαίως τι είναι η Κάλυμνος. Πολιτισμός, ιστορία, παράδοση, σφουγγαράδες, δύτες, Ντάρμινγκ Αυστραλίας –πήγατε- Τάρπον Σπρινγκ στη Φλόριδα –πήγατε- κυριαρχούν παντού οι Καλύμνιοι. Είναι παντού άνθρωποι δημιουργικοί, είναι άνθρωποι που τους δίνεις μια πέτρα και μέσα από αυτήν μπορούν να βγάλουν χρυσάφι. Αυτά είναι στοιχεία που υποθέτω ότι πρέπει να ξέρετε.
Δήμος Καλύμνου. Κάλυμνος: 17.000 κάτοικοι συν 3.000, 4.000, 5.000, 6.000 τουρίστες. Δηλαδή μιλάμε για 20.000, 22.000, 23.000, ίσως και 26.000.
Στοιχείο που επίσης πρέπει να ξέρετε είναι τα αναρριχητικά πεδία της Καλύμνου. Τα καλύτερα του κόσμου. Προσέξτε, υπάρχουν χιλιάδες αναρριχητές που θέλουν να επισκεφθούν την Κάλυμνο, ειδικά τώρα τους θερινούς μήνες.
Ποσειδώνια Λιβάδια. Κάλυμνος. Εκπληκτική ομορφιά, εκπληκτικός πλούτος, αλιευτικός πλούτος.
Πάμε τώρα στο ακτοπλοϊκό. Κάλυμνος 2004, καλοκαίρι, ΠΑ.ΣΟ.Κ., 80 πλοία το μήνα. Μέχρι και 80 πλοία το μήνα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Όχι το καλοκαίρι ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Προσέξτε. Μέχρι το 2004. Μέχρι που αναλάβατε. Ογδόντα. Το επαναλαμβάνω. Δύο έως τρία πλοία την ημέρα. Και έρχεστε εσείς σήμερα και έχουμε δύο πλοία την εβδομάδα. Και μου λέτε ότι είναι τέσσερα. Το δημοτικό συμβούλιο προφανώς κάτι δεν έχει δει σωστά. Δεν έχει δει τα πλοία που λέτε εσείς ότι έρχονται. Έρχεστε σε κάθε περίπτωση και μου λέτε ότι θα γίνουν τέσσερα ή θα γίνουν πέντε. Μα, τι σημασία έχει; Πέντε πλοία την εβδομάδα και μου επικαλείστε τα προβλήματα του λιμανιού; Πώς επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. πήγαιναν 80 πλοία το μήνα; Δεν ήταν ίδιο το λιμάνι; Τι είχε τότε; Βάθυνε, μίκρυνε, μπήκαν πέτρες, έγινε κανένας σεισμός και χάλασε το λιμάνι;
Και ξέρετε κάτι για το λιμάνι; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το έφτιαξε αυτό το λιμάνι. Επί Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησαν τα έργα. Εμείς το προχωρήσαμε, απέμεινε ένας μώλος που θα έπρεπε να γίνει και η Νέα Δημοκρατία έφτιαξε κρηπιδώματα και μόνο. Όλη η πορεία Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τρία χρόνια Μητσοτάκη και πέντε-έξι χρόνια εσείς, μόνο κρηπιδώματα, ενώ ξέρετε ποια είναι η πραγματική ανάγκη. Ο μόλος που πρέπει να γίνει για να λυθεί και αυτό το πρόβλημα και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρχει αυτή η δικαιολογία ότι δεν μπορεί να μπει το πλοίο και δεν μπορεί να βγει το πλοίο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εγώ κύριε Υπουργέ, στη δική σας καλή πρόθεση πιστεύω. Πιστεύω, όμως, ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί. Δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, το είπατε αυτό τρεις φορές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ας ελπίσουμε ότι τώρα που θα πάτε κάτω θα δώσετε κάποιες λύσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το θέμα είναι και τι ποιότητας πλοία πάνε, τι πήγαιναν και τι πηγαίνουν σήμερα. Πραγματικά τα πλοία τα οποία πηγαίνουν σήμερα δεν υπήρχαν το 2004. Και αν βάλουμε τις προσεγγίσεις, 14 προσεγγίσεις την εβδομάδα ενδοδωδεκανησιακά, συν το ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ, συν τα υπόλοιπα, θα φτάσουμε πάλι γύρω στις εξήντα προσεγγίσεις, Δεν είναι όμως το θέμα αυτό. Το θέμα είναι να είναι ποιοτικές οι προσεγγίσεις.
Θα σας πω, λοιπόν, τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση για την Κάλυμνο. Στο θέμα το ακτοπλοϊκό δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα για τις είκοσι μέρες και γι’ αυτό αντικατεστάθη αμέσως η εταιρεία Αγούδημος από την εταιρεία ΑΝΕΚ για να υπάρχει συνέπεια και ανοικτά πλάνα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου που είναι η τουριστική περίοδος.
Θέλω όμως να θυμίσω μέσα από τη Βουλή, για να μην αδικούμε την Κάλυμνο, ότι αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έκανε δεκτό το αίτημα των 20 ετών και έγινε αεροδρόμιο στην Κάλυμνο. Μπορούν πλέον οι επισκέπτες να επισκεφθούν με το αεροπλάνο την Κάλυμνο. Έγιναν δρόμοι, όπως ο Αργινόντας-Βαθύ, έγινε βιολογικός καθαρισμός στην Κάλυμνο με την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης και της περιφέρειας, έργο που έπρεπε να γίνει εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Επιδοτήσαμε το δημοτικό πλοίο για τη ναυπήγησή του κατά 40%. Κάναμε στην Ψέριμο νέο λιμάνι, νέο ιατρείο, κτίριο ΑΜΕΑ. Ολοκληρώθηκε το λιμάνι της Καλύμνου. Είναι στραβό βέβαια το λιμάνι της Καλύμνου και επιμένω σε αυτό, όπως και στην Τήνο, γιατί δεν είναι μόνο να γίνονται λιμάνια, αλλά να γίνονται λιμάνια που μπορούν να προσεγγίζουν πλοία. Να μη γίνονται κλειστά λιμάνια.
Αποπερατώσαμε με την Κυβέρνηση αυτή το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου με 900.000 ευρώ. Έγινε το κέντρο αναρριχητικού τουρισμού και χρηματοδοτήθηκε από αυτήν εδώ την Κυβέρνηση με 119.000 ευρώ. Διαμορφώθηκε η παραλία της Καλύμνου με τη στήριξη αυτής της Κυβέρνησης.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια με τους ψαράδες της Καλύμνου, όπως ξέρετε πολύ καλά και υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία -και ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη στήριξη όλων των Βουλευτών και τη δικής σας στήριξη, κύριε Νικητιάδη- για να προωθήσουμε την Κάλυμνο ως το καταδυτικό κέντρο του κόσμου με τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων. Προχωρούμε στον αλιευτικό τουρισμό, με πρωτοβουλία των ψαράδων της Καλύμνου. Έχουν γίνει τεχνητοί ύφαλοι, επισκέψιμοι από αυτοδύτες, προκειμένου να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των αλιευμάτων.

(BS)






01LM
Κλείσαμε την περιοχή της Ποσειδωνίας από τα συρόμενα εργαλεία εντάσσοντάς την στο NATURA 2000. Δεχθήκαμε όλες τις πρωτοβουλίες που πήραν οι ψαράδες της Καλύμνου, οι σφουγγαράδες, οι οστρακαλιείς. Πιστεύω ότι και με την προώθηση της Ψερίμου ως πράσινο νησί και της Νισύρου θα μπορέσουμε να έχουμε πλέον εκτός από την τουριστική επισκεψιμότητα που έχουμε σήμερα μια τουριστική επισκεψιμότητα εκτός τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα και την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Η Κάλυμνος για μας, για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ένα νησί το οποίο από πολλά χρόνια ήταν απομονωμένο. Αποτελεί προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο. Θα βελτιώσουμε και τις συγκοινωνίες όσον αφορά στην δυνατότητα προσέγγισης λιμανιών με μια προσπάθεια που γίνεται στον εξωτερικό λιμένα, να υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης μεγαλύτερων πλοίων.
Σήμερα το απόγευμα, κύριε Νικητιάδη, σας διαβεβαιώ ότι με το δημοτικό συμβούλιο θα ακούσουμε και τις προτάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε για μια εθνική πολιτική, μια πολιτική που θα ασκούμε όλα τα κόμματα από κοινού για το καλό των νησιών μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι ερωτήσεις με αριθμό 16/15-6-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Ζιώγα και η με αριθμό 12/15-6-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ οι οποίες αναφέρονται στο ίδιο θέμα θα συζητηθούν ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς το χρόνο ομιλίας τους με εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 131 του Κανονισμού της Βουλής.
Συγκεκριμένα η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Ζιώγα έχει ως εξής:
«Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι της Ασσήρου του Νομού Θεσσαλονίκης, γιατί δεν υλοποιήθηκαν όσα είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση για την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης (σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογικής καθαρισμός, κατασκευή κόμβου κ.α.) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα χωματερή.
Επίσης είναι γνωστό ότι στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ μεταφέρονται και ενταφιάζονται ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα.
Οι κάτοικοι είναι επίσης ανάστατοι από την μεθόδευση εγκατάστασης εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην ίδια περιοχή και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην υγεία τους και στο περιβάλλον.
Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αλλά και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που αντί να επιδιώκουν την άμεση εκτέλεση των απαραίτητων έργων για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ και να εναντιωθούν στην εγκατάσταση εργοστασίου καύσης των απορριμμάτων, συμπλέουν με την πολιτική της κυβέρνησης και επιχειρηματικούς ομίλους, σε βάρος της υγείας των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
* Αν θα γίνουν άμεσα τα συγκεκριμένα έργα για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ και αν θα σταματήσει ο ΧΥΤΑ να δέχεται τα νοσοκομειακά απόβλητα
* Αν θα σταματήσει κάθε προσπάθεια εγκατάστασης εργοστασίου καύσης των απορριμμάτων.»
Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Βελόπουλου έχει ως εξής:
«Επανερχόμεθα στην επίκαιρη ερώτησή μας, υπ. Αριθμ / -06-2008 περί της ενάρξεως λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Β.Δ. τομέως Ν. Θεσσαλονίκης, στην Μαυροράχη, καθ’ όσον παρά την παρέλευση έτους και πλέον από τότε, εξακολουθούν να υφίστανται οι ίδιοι αρνητικοί παράγοντες και συνθήκες, ως προς την λειτουργία της ανωτέρω εγκαταστάσεως. Η μη τήρηση των προβλεπομένων αλλά και υποσχεθέντων, οδήγησε και πάλι τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους σε νέες κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς, καθ’ ότι, πλήν των άλλων υφίσταται κίνδυνος για την δημόσια υγεία λόγω της εναποθέσεως νοσοκομειακών αποβλήτων.
Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτυπώνονται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του διαδικτύου (π.χ. zougla.gr)
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
Ποιοι είναι οι λόγοι, για τους οποίους μετά την παρέλευση έτους και πλέον εξακολουθούν να υπάρχουν οι ίδιο ακριβώς ανασταλτικοί παράγοντες, που εμποδίζουν την εύρυθμη και βάσει κανόνων και προδιαγραφών λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, πόσω μάλλον όταν η εναπόθεση νοσοκομειακών αποβλήτων (εκτός των άλλων) δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία; Θα ληφθούν άμεσα μέτρα;»
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Πόσο χρόνο έχω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Έχετε έξι λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Ευχαριστώ.
Θέλω να διευκρινίσω πριν αρχίσουμε την συζήτησή μας ότι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων εδώ και 17 χρόνια είναι μόνο οι δήμοι. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα για τον Νομό Θεσσαλονίκης αρμόδιος φορέας είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΦΟΔΣΑ, και είναι ο σύνδεσμος των ΟΤΑ όλου του Νομού Θεσσαλονίκης.
Πράγματι έχουν αρχίσει κάποιες κινητοποιήσεις οι οποίες ουσιαστικά υποκινούνται από τον Δήμου Ασσήρου ο οποίος –και αυτό το λέω για όποια αξία έχει- κατέθεσε αίτηση για αντισταθμιστικά οφέλη στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης η οποία απέρριψε την αίτηση για να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ του δήμου Ασσήρου.
Γιατί διαμαρτύρεται και τι λέει ο δήμαρχος Ασσήρου; Απ’ ό,τι είδα σε ένα δελτίο τύπου αυτά που επικαλείται θα συζητηθούν σε έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο την εβδομάδα που μας έρχεται με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης, ειδικό, δηλαδή, νομαρχιακό συμβούλιο, τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τι λέει ο δήμος Ασσήρου και ο περιβαλλοντικός σύλλογος Ασσήρου; Ότι δεν λειτουργεί σωστά ο ΧΥΤΑ, ότι δέχεται νοσοκομειακά απόβλητα, ότι δεν έγινε ο κόμβος που παρακάμπτει τον δήμο Ασσήρου, ότι δεν προχώρησε αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, ότι τα σκουπίδια δεν μεταφέρονται με κοντέινερς.
Να σας ενημερώσω πρώτα τι περιλαμβάνει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τον Νομό Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει δυο χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων τώρα, υπολειμμάτων μετά, στην Μαυροράχη και στον Άγιο Αντώνιο, επτά σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, δυο μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με την διαλογή στην πηγή και τρία κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης βρίσκεται σε λειτουργία. Είναι αυτός για τον οποίο υπάρχουν οι ενστάσεις. Του Αγίου Αντωνίου είναι στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την αντίστοιχη υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Λειτουργούν τρεις από τους επτά προβλεπόμενους σταθμούς μεταφόρτωσης αποβλήτων. Έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ένας στον Δήμο Ευκαρπίας και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης ακόμα τρεις σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Οι δυο μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι στο στάδιο επίσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης εφαρμόζεται από την σύνδεσμο και πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και βρίσκονται σε λειτουργία ήδη δυο από τα τρία κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Θέρμη και στους Ταγαράδες, ενώ έχει ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από την αντίστοιχη υπηρεσία της περιφέρειας ένα ακόμα κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στον δήμο Ευκαρπίας.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα έργα η δέσμευση για την χρηματοδότηση των διαδικασιών κατασκευής αυτών των έργων που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό υλοποιείται. Διατίθενται συνολικά 48.884.445 ευρώ από το ΠΕΠ ΕΣΠΑ πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013. Μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης κλήθηκαν οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων μεταξύ των οποίων και ο σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης να υποβάλλουν ώριμες προτάσεις μελετών για την ένταξη στις εξής κατηγορίες πράξεων του προγράμματος: χώροι υγειονομικής ταφής, σταθμοί μεταφόρτωσης, αποκατάστασης χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, λοιπές υποστηρικτικές δράσεις.
(BM)




(1BS)
Η δέσμευση για την κατασκευή κόμβου επί της Εγνατίας Οδού τηρήθηκε με την άμεση σύνταξη και ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της κεντρικής μελέτης από το συνεργάτη-μελετητή της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» και βρίσκεται ήδη για έγκριση -αφού έχει τελειώσει- στην αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αμέσως μετά την έγκριση, η περιφέρεια θα μεριμνήσει για την ένταξη του έργου κατασκευής του κόμβου σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η δέσμευση για σταδιακή αντικατάσταση των απορριμματοφόρων με κοντέινερς αφορά τον προγραμματισμό έργων για τη λειτουργία του ΣΟΤΑΝΘ. Και ο Πρόεδρος του ΣΟΤΑΝΘ ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης των απορριμματοφόρων με κοντέινερς. Η δέσμευση δε για τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής τηρήθηκε και εντάξαμε στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων Ασσήρου, Βερτίσκου, Λαγκαδά και Μυδονίας, καθώς και της αναπτυξιακής εταιρίας Θεσσαλονίκης ως αναδόχου. Ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα η ΑΝΕΘ την εν λόγω μελέτη και πρόκειται να την παραδώσει εντός των προσεχών ημερών.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της εγκατάστασης εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν προβλέπει συγκεκριμένη περιοχή τοποθέτησης. Αυτό θα προκύψει από άλλες διαδικασίες. Κάνει όμως μνεία για δυο μονάδες βιομηχανικής, βιολογικής επεξεργασίας: Μια στη βορειοδυτική ενότητα, στη πρώτη διαχειριστική ενότητα και μια στη δεύτερη διαχειριστική ενότητα. Αυτά προβλέπονται.
Τέλος –και τελειώνω με αυτό- εκπρόσωποι από τον περιβαλλοντικό σύνδεσμο ζήτησαν να λάβουν δείγματα από τα στραγγίσματα για ανάλυση. Πάρθηκαν δυο δείγματα και ένα πήρε ο ΣΟΤΑΝΘ και το άλλο το πήραν οι κάτοικοι ή ο σύλλογος όπως εκπροσωπήθηκε. Ζήτησε ο σύλλογος από τον πρόεδρο να γίνει έλεγχος στα φορτηγά. Ο πρόεδρος δέχτηκε και ελέχθηκαν έντεκα φορτηγά. Στο ένα βρήκαν επτά σύριγγες και έναν ορό. Σε δεύτερο έλεγχο βρέθηκαν πάλι δυο σύριγγες, εκ των οποίων η μια με βελόνα και δυο οροί. Αυτά είναι τα στοιχεία, τα οποία έχουμε εμείς στη διάθεσή μας από τις περιφερειακές υπηρεσίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Θα συνεχίσετε στη δευτερολογία σας, κύριε Υπουργέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Εξάλλου δεν έχω πολλά πράγματα να πω.
Από ό,τι βλέπουμε υπάρχει η δυσκολία της ολοκλήρωσης αυτών των μελετών με τα στάδια που προβλέπονται από το νόμο, στάδια τα οποία είναι διασφαλιστικά της προστασίας του περιβάλλοντος, κυρίως στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πόσο προσεκτική είναι και η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Όσον αφορά δε τα υπόλοιπα, έχουν δρομολογηθεί και η απάντηση είναι ότι υπάρχει ήδη η προκήρυξη με 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα, τα οποία προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Ζιώγας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, από ό,τι μας είπατε ό,τι αφορά τη Μαυροράχη όλα είναι σε στάδιο μελέτης και εγκρίσεως. Ως Νομός Θεσσαλονίκης έχουμε μια τραυματική εμπειρία, αφού πέρασαν τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας της χωματερής των Νταγαράδων με όλες τις γνωστές αρνητικές συνέπειες προς το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Πριν ένα χρόνο, μετά από αυτή τη σχεδόν σαράντα χρόνια λειτουργία των χωματερής, ξεκίνησε να δέχεται απορρίμματα ο ΧΥΤΑ της Μακροράχης. Αντί όμως να λειτουργήσει ως ΧΥΤΗ λειτουργεί με όρους χωματερής, δηλαδή όλα τα στερεά απόβλητα του νομού πηγαίνουν εκεί. Και αυτό γιατί ούτε κέντρα διαλογής υπάρχουν, όπως είπατε, ούτε σταθμοί μεταφόρτωσης λειτουργούν στη φάση αυτή στην περιοχή. Δηλαδή, όλα ανάποδα.
Θέτουμε τώρα ένα ερώτημα, γιατί όχι μόνο δεν απαντήσατε αλλά δεν το θίξατε καθόλου: Πώς γίνεται η διαχείριση των επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων στο Νομό μας όταν είναι γνωστό ότι φτάνουν τα νοσοκομειακά μολυσματικά απόβλητα στους τρεις με τέσσερις τόνους ημερησίως; Έχουμε σαφή επιβάρυνση του περιβάλλοντος με κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, επειδή ακριβώς δεν έχουν υλοποιηθεί αυτά τα έργα, τα απαραίτητα έργα υποδομής που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Ο ΧΥΤΗ του Αγίου Αντωνίου όπως είπατε είναι ακόμα στις μελέτες. Γιατί; Εδώ δεν υπάρχουν ευθύνες ΥΠΕΧΩΔΕ, περιφέρειας, Νομαρχίας και ΟΤΑ μείζονος; Έπρεπε να έχει τελειώσει και ακόμα είμαστε στις μελέτες. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η καθυστέρηση των απαραίτητων έργων αποσκοπεί στην εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου καύσης ή όπως αλλιώς θέλετε να ονομαστεί στα πλαίσια είτε της πράσινης ανάπτυξης είτε των πράσινων business. Οι αρνητικές συνέπειες είναι πολλές από την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων εργοστασίων: Υγεία για τους κατοίκους, κόστος πάλι για τους εργαζόμενους, φαινόμενο του θερμοκηπίου, αρνητικές επιπτώσεις στην ανακύκλωση, είναι παρωχημένη ως μέθοδος και έχει εγκαταλειφτεί από τις περισσότερες χώρες στη Βόρεια Ευρώπη και βέβαια η μονοπωλειακή λειτουργία του. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και ο αγώνας τους έφερε αποτελέσματα. Και δεν είναι αποτέλεσμα της υποκίνησης από το Δήμο, κύριε Υπουργέ. Είναι μια εύκολη κριτική ή αν θέλετε και κατηγορία για τους κατοίκους ότι κινητοποιούνται από το Δήμο γιατί είναι γνωστό ότι και στην ΚΕΔΚΕ και στην ΤΕΔΚ τόσο οι εκπρόσωποι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, οι διοικήσεις δηλαδή που προέρχονται από αυτά τα κόμματα, είναι υπέρ των εργοστασίων καύσης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Απαιτούν λοιπόν οι κάτοικοι άμεσα μέτρα και εμείς εδώ συμπαραστεκόμαστε. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Είστε υπέρ της καύσης ή όχι, κύριε συνάδελφε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Σαφέστατα είμαστε κατά, κύριε Υπουργέ, και τοποθετούμαστε καθέτως και σε κάθε ευκαιρία ως κόμμα. Είμαστε αντίθετοι λοιπόν σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας. Η δραστηριότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και η ανακύκλωση να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο έτερος ερωτών ο κ. Βελόπουλος για τρία λεπτά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πέρασε ακριβώς ένας χρόνος. Πέρυσι τέτοια μέρα, μια μέρα πριν, συζητούσαμε το ίδιο θέμα. Ακούστε τι μου είχατε πει: «Το χρονοδιάγραμμα για τον περιφερειακό σχεδιασμό της Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς». Σήμερα μας λέτε το ίδιο. Εγώ σας ερωτώ τότε: «Πότε θα υλοποιηθεί;». Μου απαντάτε: «Με γρήγορους ρυθμούς». Αν οι ρυθμοί του ενός έτους είναι γρήγοροι, τότε σαφώς έχετε πρόβλημα ως Κυβέρνηση συνολικά. Γρήγοροι ρυθμοί σημαίνει γρήγοροι ρυθμοί.
Παρακάτω σας ερωτώ ξανά: «Πότε θα τελειώσουν τα έργα;». Μου απαντάτε: «Γρήγορα». Λέτε, κύριε Υπουργέ, τα ίδια ακριβώς που λέγατε και πέρυσι με μερικές μικροβελτιώσεις. Μου λέτε ότι αρμόδιος φορέας είναι ο ΟΤΑ. Δεν ξέρετε ποιοι εκλέγονται στον ΟΤΑ, κύριε Υπουργέ; δικοί σας άνθρωποι είναι. Ο κ. Ζουρνάς είναι δικός σας άνθρωπος, από το δικό σας κόμμα. Αρμόδιος φορέας είναι ο ΟΤΑ και η Κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα. όποτε μας βολεύει ξέρουμε, όποτε δεν μας βολεύει δεν ξέρουμε.
Μας είπατε ότι λειτουργούν τρεις από τους επτά σταθμούς. Δυο μονάδες στερεών αποβλήτων δεν έγιναν. Δυο από τα τρία κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης υλικών δεν έγιναν. Έργα υλοποιούνται. Πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία; Αυτό έχει σημασία. Εγώ δεν θέλω να τελειώσει αύριο το πρωί. Δώστε μας όμως χρονοδιάγραμμα επιτέλους για να πούμε στους κατοίκους «Κύριοι, μην στεναχωριέστε, σε πέντε μήνες, σε έξι μήνες θα βαίνουν όλα καλώς». Για να πάμε υποστηρικτικά σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν δήμαρχο, όπως λέτε εσείς ότι υποκινεί ο δήμαρχος. Και για να σας πω, κύριε Υπουργέ, αν κάποιος έκανε χωματερή δίπλα από το σπίτι σας ή στο δικό μου σπίτι θα με ενοχλούσε. Πολλώ δε μάλλον αν ο δίπλα ή ο απέναντι δήμαρχος έπαιρνε χρήματα από τη βρώμα που πετάμε εκεί πέρα. Γιατί συμβαίνει το εξής: Ο Δήμαρχος Ασσήρου παίρνει τα σκουπίδια ακριβώς στα σύνορα με τον άλλο δήμο, αλλά ο άλλος δήμος παίρνει τα λεφτά. Δεν θέλω να πιστέψω αυτό που λένε οι εφημερίδες ότι επειδή είναι συγγενείς με κορυφαίο Υπουργό της Κυβέρνησης σας συνεχίζεται αυτή η ιστορία. Δεν θέλω να το πιστέψω, κύριε Υπουργέ. Και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ.
Δεν έγιναν περιφερειακά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, κόμβος επί της Εγνατίας. Μπαίνουν μέσα από το χωριό τα απορριμματοφόρα. Απορριμματοφόρα δίχως κοντέινερς. Το είπατε εσείς. Δεν έγινε το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. Αυτά τα είπατε εσείς. Δεν τα λέω εγώ. Ή καθυστερεί το σχέδιο ανάπτυξης. Θα γίνει εγκατάσταση εργοστασίου ενεργειακής καύσης απορριμμάτων εκεί ναι ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα των κατοίκων.



Ξέρετε το χειρότερο ποιο είναι, κύριε Υπουργέ; Αν έλθει αύριο το πρωί η Ευρωπαϊκή Ένωση και μας ελέγξει, διότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011 τελειώνουν οι ΧΥΤΑ, τι θα πούμε; Θα μας ζητήσει τα λεφτά πίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να κάνετε γρήγορα.
Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να σας στηρίξω ως Κυβέρνηση και δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι ο Δήμαρχος, γιατί είναι άλλου κόμματος, δεν είναι δικός μας. Όμως, στην τοπική αυτοδιοίκηση σημασία έχει να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία, όχι επειδή ο Δήμαρχος δεν είναι του κόμματός μας, να λέμε ότι είναι υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις. Αυτοί αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, αυτοί το περνούν. Κάθε πρωί τα φορτηγά περνούν μέσα από το χωριό και τα βλέπουν τα απορριμματοφόρα που δεν είναι ένα και δύο, μιλάμε ότι περνούν από εκεί όλα τα απορριμματοφόρα του Νομού Θεσσαλονίκης. Ξέρετε τι είναι να περνούν από το χωρίο σου εκατό – διακόσια απορριμματοφόρα την ημέρα;
Κλείνω λέγοντας το εξής: Λέτε ότι βρέθηκαν τρεις, πέντε σύριγγες και δύο, τρεις οροί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Όχι, δεν έκανα έτσι!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κινησιολογία είναι και όρος επιστημονικός. Απλά μου αρέσει να κινώ τα χέρια μου. Δεν ξέρω αν απαγορεύεται και αυτό!
Είπατε ότι βρέθηκαν τρεις, πέντε σύριγγες και ένας, δύο οροί. Είναι σημαντικό να μου το λέτε αυτό ως Υπουργός στη Βουλή. Αυτό τι σημαίνει; Ότι κάποιος ή κάποιοι από κάποιο νοσοκομείο πετούν νοσοκομειακά απόβλητα. Είναι απόβλητο οι σύριγγες. Δεν πέρασαν τυχαία από εκεί. Γι’ αυτό λέμε, επισπεύσετε, κάνετε γρήγορα. Δεν λέμε τίποτε άλλο. Τρέξτε. Ένα χρόνο πριν τα ίδια μας λέγατε. Μην συνεχιστεί αυτή η ιστορία.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Θα αρχίσω από το τελευταίο.
Αυτά τα ευρήματα στα σκουπίδια αποδεικνύουν ότι δεν είναι νοσοκομειακά απόβλητα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι. Πήγα και τα είδα. Υπάρχουν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Εγώ δεν πήγα να τα δω. Ούτε το Υπουργείο μπορεί να πηγαίνει παντού και να βλέπει. Έχουμε τα μάτια μας και τα αφτιά μας, που είναι οι περιφέρειες, οι αντίστοιχες υπηρεσίες των περιφερειών, αυτά που λένε οι δήμοι και αυτά που λέει ο Σύνδεσμος των δήμων.
Επί σαράντα χρόνια, είπε ο κύριος συνάδελφος, ο κ. Ζιώγας, υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση. Πριν από τρία ή τέσσερα καλοκαίρια ήμασταν βουτηγμένοι στις διοξίνες των ταγαράδων. Εγώ εκεί ήμουν και αναπνέαμε εκεί διοξίνες. Αποζημιώσαμε όλον τον κόσμο. Ήταν μία απαράδεκτη κατάσταση.
Φέτος είχα την χαρά και την τιμή να εγκαινιάσω τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Αυτό σύμφωνα με τα κρατούντα και με την άρνηση των κατοίκων οποιασδήποτε μορφής και κόμματος, όπου γίνεται κατά τη γνώμη μου μικροκομματική εκμετάλλευση. Ο δε ΧΥΤΑ του Νομού Μαγνησίας απέχει από το σπίτι μου σε ευθεία γραμμή λιγότερο από τρία χιλιόμετρα. Δεν υπάρχει όχληση. Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε. Εμείς δεν είχαμε ποτέ στην περιοχή μου τέτοια θέματα. Και να σας πω ότι δεν με ενδιαφέρει τι χρώμα κομματικό έχει ο Δήμαρχος Ασσήρου, η μεγάλη καθυστέρηση έγινε μεταξύ δημάρχων του Λαχανά και του Λαγκαδά, οι οποίοι εξελέγησαν με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Άρα ποτέ δεν το βάλαμε εμείς σε επίπεδο κομματικό. Είναι τελείως διαφορετικά τα κίνητρα. Εγώ απλώς ανέφερα ότι ο Δήμαρχος Ασσήρου ζήτησε αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία απέρριψε η ΤΕΔΚ.
Εάν τα χρήματα που πηγαίνουν στον άλλο δήμο πήγαιναν και σε αυτόν, η οσμή, η ταλαιπωρία και η όχληση θα εξαφανίζονταν, όπως τα αργύρια έδιναν στα συγχωροχάρτια και η ψυχή ανέβλυζε στο καθαρτήριο; Τα αντισταθμιστικά είναι ένα άλλο πράγμα, για την όχληση, δεν σημαίνει ότι η όχληση απαλείφεται με την καταβολή των αργυρίων των αντισταθμιστικών.
Υπάρχει μία διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρος και η οποία, κατά τη γνώμη μου, όσο και να την παλέψεις, δεν μπορεί να σμικρυνθεί. Οι περιβαλλοντικές άδειες, οι προσφυγές που γίνονται σε όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης και σε όλες τις βαθμίδες, καθιστούν αυτά τα έργα ιδιαίτερα βραδυκίνητα. Όμως, έχουμε μία σημαντική πρόοδο. Λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, έχουν αγοραστεί τεμαχιστές και τεμαχίζονται, αποκαθίστανται οι ανεξέλεγκτες χωματερές με ταχύτατους ρυθμούς. Εγώ θα σας δώσω και νούμερα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα τελειώσει;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Το πότε θα τελειώσει δεν μπορώ να σας το πω. Μπορείτε να μου πείτε εάν υπάρξει προσφυγή μόλις εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για τον Άγιο Αντώνιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή κάπου αλλού;
Εάν μου απαντήσετε ότι δεν θα υπάρξει προσφυγή, εγώ δεσμεύομαι την άλλη εβδομάδα να σας φέρω χρονοδιάγραμμα. Θα σας πω μόνο ότι για την Κερατέα εκδικάστηκαν δεκαεπτά προσφυγές. Εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά δεκαεπτά προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε πόσον καιρό πιστεύετε ότι εκδικάζονται και βγαίνουν τα αποτελέσματα;
Κατά συνέπεια, έχουμε πρόοδο. Χρονοδιάγραμμα λόγω των αστάθμιστων παραγόντων δεν μπορούμε να δώσουμε. Μπορούμε όμως να ισχυριστούμε ότι έγινε πρόοδος στο εξής: Πρώτον, έχουν εγγραφεί και εξευρεθεί πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Έχουν γίνει οι μελέτες που σας προανέφερα και για την ανάπτυξη της περιοχής και για τον κόμβο. Άρα, είναι έτοιμο το χρηματοδοτικό πλαίσιο, είναι έτοιμες οι μελέτες και απομένει η «γραφειοκρατία» -ας την πω έτσι εντός εισαγωγικών- διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες. Αυτά έχουν γίνει και έχουν δρομολογήσει μία σειρά σημαντικών έργων σε αυτά τα λίγα χρόνια ενώ πρώτα υπήρχε το χάος επί σαράντα χρόνια που ανέφερε ο κ. Ζιώγας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
Εμείς πρέπει να κριθούμε από αυτά που παραλάβαμε. Όταν παραλάβαμε 3.035 χωματερές, δεν μπορείτε να μας πείτε γιατί υπάρχουν σήμερα 370. Ήταν άθλος να κλείσουν όλες αυτές οι χωματερές, όταν υπήρχαν 19 χώροι υγειονομικής ταφής που δεν είχαν προσδιοριστεί χωροταξικά που θα γίνουν και σήμερα δεν έχουμε μόνο σε δύο περιοχές προσδιορίσει τους χώρους υγειονομικής ταφής, αυτό είναι μεγάλη πρόοδος! Βεβαίως δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, βεβαίως έχουμε μπροστά μας πάρα πολλά πράγματα. Βεβαίως πρέπει να γίνουν κατά την άποψη μου και νομοθετικές ρυθμίσεις ειδικές για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Όμως, πρέπει να ισορροπήσουμε στην κοινωνική αποδοχή, στη διαφάνεια και στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Πιστέψτε με ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων δεν είναι καθόλου εύκολος ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα όπου μεγάλη πολιτική και κομματική σπέκουλα γίνεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Η με αριθμό 15/15-6-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την εξέλιξη των μελετών και την υλοποίηση του Προαστιακού Περιφερειακού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης προς τον νομό Πέλλας δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση των Επικαίρων Ερωτήσεων.
Θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες ανακοινώσεις:
Σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009 θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες κοινοβουλευτικές επιτροπές:
1. ‘Ωρα 9.30΄ π.μ. θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).
2. ‘Ωρα 13.00΄  θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Εξέταση της Πρότασης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών (COM (2008) 614 τελικό).
3. ‘Ωρα 13.30΄  θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
4. ‘Ωρα 13.30΄  θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
DE


( GM)
Είναι η πρώτη συνεδρίαση που γίνεται με τη νέα ρύθμιση του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία τα νομοσχέδια θα ανακοινώνονται στη Βουλή και όχι στα Υπουργεία, θα ενημερώνεται η Διαρκής Επιτροπή σε μία συνεδρίαση για το περιεχόμενου νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί αργότερα, ώστε να ξαναφέρουμε στη Βουλή, εδώ που είναι ο φυσικός χώρος ό,τι αφορά τη νομοθετική εργασία. Και αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης που ψηφίσαμε στην τροποποίηση του Κανονισμού πέρυσι τον Ιούνιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις».
Η Διάσκεψη των Προέδρων απεφάσισε στη συνεδρίασή της στις 11-6-2009 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε δύο συνεδριάσεις, μία σήμερα το πρωί και μία το απόγευμα στις έξι η ώρα. Στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε τώρα, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο επί της αρχής και στην απογευματινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου και οι τροπολογίες ως μία ενότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας γνωρίζουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο σας ανέφερα πριν από λίγο του οποίου ξεκινάει η συζήτηση, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας μας γνωρίζει ότι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ορίζεται ο Βουλευτής Εύβοιας, ο πρώην Υπουργός Αναστάσιος Λιάσκος.
Από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τον κ. Αλέξανδρο Αλαβάνο λάβαμε επιστολή με την οποία μας γνωρίζει ότι στο νομοσχέδιο του οποίου αρχίζει η συζήτηση ορίζεται Ειδική Αγορήτρια η Βουλευτής κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Μαυρουδής Βορίδης μας γνωρίζει ότι στο ίδιο νομοσχέδιο που ξεκινάει η συζήτησή του ορίζεται Ειδικός Αγορητής ο Βουλευτής, ο κ. Βαΐτσης Αποστολάτος.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας ο κ. Αναστάσιος Καριπίδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
Μισό λεπτό, κύριε Καριπίδη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Θέλω με το ξεκίνημα της συζήτησης στο Τμήμα να καταθέσω φραστικές, λεκτικές και νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να μοιραστούν στους συναδέλφους. Είναι παρατηρήσεις οι οποίες κατεγράφησαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή και οι οποίες έγιναν δεκτές από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Βλάχος καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:




ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θα μοιραστούν για τους συναδέλφους Βουλευτές για να λάβουν γνώση.
Καλώ τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας, τον κ. Αναστάσιο Καριπίδη να λάβει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο ιδιαιτέρως σημαντικό όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά σημαντικό για την ευρύτερη κοινωνία μας, αλλά και τη δημοκρατία μας.
Πριν αναφερθώ στην ουσία των θεμάτων που πραγματεύεται το σχέδιο νόμου, επιτρέψτε μου να κάνω κάποιες γενικές, αλλά ουσιαστικές διαπιστώσεις για το ρόλο και τη σημασία της ισότητας των δύο φύλων.
Και το κάνω αυτό, διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, όταν δεν έχεις εξασφαλίσει την ισότητα σε όλους τους τομείς, τότε για ποια δημοκρατία και για ποια κοινωνικά δικαιώματα να συζητάμε; Η εξασφάλισή της, επομένως, είναι αυτή που αποτελεί την απαρχή για όλα τα μετέπειτα.
Η εμπέδωση, λοιπόν, της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, κυρίες και κύριοι και η προώθηση ίσων ευκαιριών για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας συνιστούν θεμελιώδη αρχή και βάση της δημοκρατίας και ως εκ τούτου πρωταρχικό στόχο της πολιτικής και των δράσεων της Κυβέρνησης. Και τούτο ιδίως, διότι η ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου και αναπόσπαστο στοιχείο του κράτους-δικαίου, αλλά και συγχρόνως μοχλό για την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τον υγιή ανταγωνισμό.
Η χώρα μας, κυρίες και κύριοι, από τη Μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα πραγματοποίησε σημαντικές κατακτήσεις στον τομέα της ισότητος μεταξύ των δύο φύλων. Το θεσμικό θεμέλιο της πολιτικής μας σε ό,τι αφορά την εμπέδωση ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών βρίσκεται στον Καταστατικό μας Χάρτη και ειδικότερα στο σχεδιασμό των άρθρων 4 παράγραφος 2 και 116 παράγραφος 2 του Συντάγματός μας.
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Συντάγματος, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η δε παράγραφος 2 του άρθρου 116 του Συντάγματος ορίζει ότι δεν αποτελεί διάκριση λόγω φύλου η λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη ιδίως σε βάρος των γυναικών.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κα ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
Παρά τις εξαιρετικά σημαντικές κατακτήσεις των γυναικών, κυρίες και κύριοι, μια σύντομη ματιά σε χαρακτηριστικούς τομείς της καθημερινής ζωής αρκεί για να πείσει ότι η πραγμάτωση της ισότητος των ευκαιριών γυναικών και ανδρών εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συνιστά ζητούμενο. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε ένα επίπεδο απασχόλησης, αλλά και σε ένα επίπεδο αμοιβών οι γυναίκες βρίσκονται ακόμη χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ο κοινοτικός όρος στη γυναικεία ανεργία στην Ευρώπη είναι 9%. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 16%.
Ανάλογες διαφορές, κυρίες και κύριοι, υπάρχουν και στον τομέα της εκπροσώπησης των γυναικών στο δημόσιο βίο, αλλά και της ανάληψης διευθυντικών θέσεων και γενικότερα θέσεων ευθύνης. Η υστέρηση της γυναικείας παρουσίας στο δημόσιο βίο και η εν γένει υποεκπροσώπησή της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων συνδέεται, όπως είναι γνωστό, με μια σειρά από ιστορικούς, κοινωνικούς και ιδεολογικούς λόγους οι οποίοι διαμόρφωσαν το στερεότυπο της ανδρικής κυριαρχίας στις δομές αυτές. Μετά από μία σειρά από ιστορικές, πολιτικές και συνταγματικές εξελίξεις, αλλά και με επίπονους και συνεχείς αγώνες από την πλευρά των γυναικών, η κατάσταση αναστρέφεται σταδιακά.
Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι ένα τόσο μεγάλο χάσμα δε μπορεί να γεφυρωθεί αμέσως και χωρίς συντονισμένες πολιτικές ανάπτυξης θετικών δράσεων για την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό δεκαετιών.
Κυρίες και κύριοι, η ουσιαστική εφαρμογή των συνταγματικών αυτών επιταγών με γνώμονα την κατάκτηση από τη γυναίκα της θέσης που της αξίζει αποτελεί πρώτιστη μέριμνα και στρατηγική επιδίωξη της πολιτικής της Κυβέρνησης μέσω των δράσεων και των πρωτοβουλιών που προωθεί. Στα πλαίσια αυτών των επιδιώξεων εντάσσεται και το σχέδιο που συζητούμε σήμερα.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα οφείλει να εφαρμόζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και σε άλλους τομείς, πέρα από την απασχόληση και τις επαγγελματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Νίκαια το 2000 και την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ατζέντα κοινωνικής πολιτικής. Ήδη το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας θεωρεί ότι η προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών αποτελεί ουσιαστική αποστολή της Κοινότητας.
Βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Κοινότητα επιδιώκει να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να προαχθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλες τις δραστηριότητές της. Με το άρθρο 13 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας εξουσιοδοτείται το Συμβούλιο να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση όλων των διακρίσεων μεταξύ άλλων λόγω φύλου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Επιπλέον ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επαναδιακηρύχθηκε ενισχύει την εν λόγω προσέγγιση, απαγορεύοντας κάθε μορφής διάκριση, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλου, άρθρο 21 του Χάρτη και επικυρώνοντας το δικαίωμα της ισότητος μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς, άρθρο 23 του Χάρτη.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η Οδηγία 2004/113 της Ευρωπαϊκής Κοινότητος αναφέρεται στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμα στο κοινό, καθώς και την παροχή αυτών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
(MB)
(1DE)
Ειδικότερα καταλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την πρόσβαση σε χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό, τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ιδιωτική ασφάλιση, τις μεταφορές, τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες, τις υγειονομικές υπηρεσίες. Να σημειώσουμε ότι δεν εφαρμόζεται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αμιγώς ιδιωτικό πλαίσιο όπως, παραδείγματος χάρη, η εκμίσθωση κατοικίας σε μέλος της οικογένειας, ενώ από το πεδίο εφαρμογής της εξαιρούνται ρητά οι τομείς της εκπαίδευσης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της διαφήμισης.
Το νομοσχέδιο λοιπόν στοχεύει να ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική Οδηγία 2004/113 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που ρυθμίζει για πρώτη φορά θέματα ισότητας των φύλων στην πρόσβαση σε αγαθά και στην παροχή υπηρεσιών στην ελληνική έννομη τάξη, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν θεωρώ σημαντικό ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των ορισμών «άμεση διάκριση», «έμμεση διάκριση», «παρενόχληση» και «σεξουαλική παρενόχληση». Επίσης το ότι καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση σχετικά με την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Διαφυλάσσεται επίσης η δυνατότητα διατήρησης ευνοϊκότερων διατάξεων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. Δεν θίγονται λοιπόν τα κεκτημένα των γυναικών και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι το παρόν σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει ξεκάθαρα ότι ισχύει η αρχή της ίσης μεταχείρισης καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση, άμεση ή έμμεση, λόγω φύλου, καθώς επίσης απαγορεύεται η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση. Ο συγκεκριμένος νόμος προχωρά ακόμη πιο πολύ και κάνει λόγο ότι η ενθάρρυνση για την άσκηση άμεσων ή έμμεσων διακρίσεων λόγω φύλου θεωρείται διάκριση.
Το άρθρο 5 δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο Υπουργό κατά περίπτωση να θεσπίζει ή να διατηρεί ειδικά μέτρα για την πρόληψη ή την αντιστάθμιση μειονεκτημάτων που συνδέονται με το φύλο προκειμένου να διασφαλίζεται στην πράξη η πλήρης ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 δεν θα επιτρέπεται η διαφοροποίηση μεταξύ ατομικών ασφαλίστρων και παροχών εφόσον αυτή στηρίζεται στη χρήση του φύλου ως συντελεστή για τον υπολογισμό των ασφαλίστρων και των λοιπών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Εξαίρεση μπορούν να αποτελέσουν πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλιστικών Υπηρεσιών, οι οποίες πρώτα θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, αφού θα υπάρχουν επαρκή στατιστική στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάγκη διαφοροποίησης. Απαιτείται δε και σχετική γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητος. Σε κάθε περίπτωση τα έξοδα εγκυμοσύνης και μητρότητας δεν επιτρέπεται να οδηγούν σε διαφορές μεταξύ ατομικών ασφαλίστρων και παροχών μετά την 21-12-2009.
Προβλέπεται επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και η διασφάλιση της έννομης προστασίας των θιγόμενων. Έτσι ορίζεται η διαδικασία βάσει της οποίας οι θιγόμενοι μπορούν να προσφύγουν σε περίπτωση διάκρισης. Έτσι κατοχυρώνονται δικαιώματα δικαστικής προστασίας και διοικητικής προσφυγής αλλά και η διαδικασία διαμεσολάβησης, εξωδικαστικός συμβιβασμός, ακόμα –κι εδώ είναι το σημαντικό- και αν έχει λήξει η σχέση στο πλαίσιο της οποίας σημειώθηκε η διάκριση.
Ο νόμος προβλέπει επίσης την προστασία από δυσμενείς επιπτώσεις του προσώπου που προβαίνει σε καταγγελία για τη μη εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Όταν ένα πρόσωπο ισχυρίζεται ότι υφίσταται άνιση μεταχείριση λόγω φύλου και προσφεύγει στα δικαστήρια ή σε άλλη αρμόδια Αρχή δεν φέρει το βάρος της απόδειξης. Σ’ αυτή την περίπτωση το βάρος της απόδειξης το έχει ο καθ’ ου, που οφείλει να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Εδώ δηλαδή έχουμε αντιστροφή του βάρους απόδειξης κατ’ εξαίρεση της συνήθους διαδικασίας.
Με το άρθρο 10 εξασφαλίζεται όταν υπάρχει παραβίαση της ίσης μεταχείρισης η πλήρης αποζημίωση, η αποκατάσταση της ηθικής βλάβης καθώς και όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα.
Τέλος με το άρθρο 11 ορίζονται ως αρμόδιοι ανεξάρτητοι φορείς, για να παρακολουθούν την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ο Συνήγορος του Καταναλωτή στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα. Με την πρόβλεψη αυτή στηρίζουμε τις ανεξάρτητες Αρχές. Όλες οι καταγγελίες συγκεντρώνονται στον αρμόδιο φορέα, ο οποίος διεξάγει έρευνα και αποφασίζει σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, την πειθαρχική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ή τον τρόπο άρσης της διάκρισης.
Πέραν της ενσωμάτωσης της κοινοτικής Οδηγίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά το δεύτερο μέρος το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις από το άρθρο 16 μέχρι το 20 που ρυθμίζουν ζητήματα των τομέων εμπορίου , ενέργειας, έρευνας και τεχνολογίας.
Βασικά σημεία των διατάξεων είναι τα εξής. Καθιερώνεται νέα διαδικασία για την χορήγηση αδειών σε όσους συμμετέχουν σε υπαίθριες αγορές, όπως εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία αδειοδότησης που εφαρμόζει η εκάστοτε αρμόδια Νομαρχία.
Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους Έλληνες τσιγγάνους Ρομ, ώστε να εξασφαλίζεται με νόμιμες διαδικασίες η συμμετοχή τους σε υπαίθριες αγορές. Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντική, καθώς η συμμετοχή σε λαϊκές αγορές αποτελεί βασική απασχόληση του συνόλου θα έλεγα των Ελλήνων τσιγγάνων Ρομ.
Προτείνοντα διατάξεις για τα επιμελητήρια που συμπληρώνουν την υπάρχουσα νομοθεσία. Στόχος των διατάξεων αυτών είναι να συντελέσουν στην καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής και να επιλύσουν προβλήματα που μπορεί να εμφανίζονται στην καθημερινή λειτουργία τους.
Επίσης συμπληρώνεται η προηγούμενη ρύθμιση για το κατώτατο όριο σε περίπτωση μείωσης του εταιρικού κεφαλαίου των εταιριών περιορισμένης ευθύνης από 18.000 ευρώ σε 4.500 ευρώ, με στόχο να απλοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης των ΕΠΕ και άρα να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Προωθείται επίσης η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο οποίος θα αποτελέσει κοινό τόπο αναφοράς, πληροφόρησης, ενημέρωσης επαγγελματικών και ερευνητικών επαφών μεταξύ επιχειρήσεων, φορέων και του επενδυτικού κοινού σε ό,τι αφορά τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένα ερευνητικά κέντρα -ΑΘΗΝΑ ΚΕΤΕΑΘ, ΕΚΕΤΑ- να βελτιώσουν τους κανονισμούς λειτουργίας τους έτσι ώστε να καθίσταται ευκολότερη η υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, αλλά και να εναρμονιστούν αυτά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία.
Προωθείται κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ρύθμιση ώστε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να αναλαμβάνει τη διαχείριση έργων σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρηματοδοτούνται είτε με εθνικούς πόρους είτε μέσω του ΕΣΠΑ. Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είχαν υποβληθεί με το προηγούμενο του 3734/2009 καθεστώς δίδεται η δυνατότητα μεταβίβασης των αδειών παραγωγής ή των αποφάσεων εξαίρεσης εφόσον το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας προς την οποία γίνεται η μεταβίβαση κατέχεται εξ ολοκλήρου από τη μεταβιβάζουσα εταιρία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με βάση όλα όσα προανέφερα και για την αντιμετώπιση των φαινομένων της άνισης μεταχείρισης προτείνεται η ψήφιση του σχεδίου νόμου. Πιο αναλυτικά θα τα πούμε στη συζήτηση επί των άρθρων.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει η Εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Αθανασία Μερεντίτη για δεκαπέντε λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για άλλη μία φορά μια καθυστερημένη ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας στην οποία η Κυβέρνηση κολλάει πολλά άσχετα θέματα προκειμένου να τακτοποιήσει εκκρεμότητες, να βολέψει «φίλους», να κάνει ρουσφέτια, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Έτσι αντιλαμβάνεται την ποιότητα του κοινοβουλευτικού έργου, έτσι νομοθετεί!
Διασύρεται εν τω μεταξύ η χώρα μας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε την υποχρέωση μέχρι τις 31/12 να εναρμονιστούμε, αλλά πού χρόνος για την ισότητα και για τέτοιου είδους μικρά θέματα! Άκουγα τον κύριο συνάδελφο πριν από λίγο να αναλύει την αναγκαιότητα της ισότητας. Μόνο που, κύριε συνάδελφε, η Κυβέρνησή σας δεν την έχει καταλάβει. Και βεβαίως υπήρχε έγγραφη σύσταση στη χώρα μας τον Ιούνιο για την καθυστέρηση της εναρμόνισης. Φαντάζομαι ότι αυτό το γνωρίζετε. Και δεν φθάνει αυτό αλλά την παραμονή της συζήτησης του νομοσχεδίου -γιατί θα συζητιόταν πριν κλείσει η Βουλή άρον άρον για τους λόγους που ξέρουμε και δεν χρειάζεται να τους συζητήσουμε- κατατέθηκαν τρεις άσχετες τελείως τροπολογίες -θα τα πούμε βέβαια όταν θα τις συζητήσουμε- που είναι η μία για τη βιομάζα -δεκατέσσερις σελίδες παρακαλώ!- η άλλη για τις εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται δίπλα στους αυτοκινητόδρομους στην Εγνατία Οδό και η άλλη για τη δυνατότητα να εκλέγονται στα Δ.Σ. των επιμελητηρίων συνταξιούχοι έμποροι. Αυτή αποσύρθηκε τώρα. Δεν έχω καταλάβει κύριε Υπουργέ, γιατί την καταθέσατε και γιατί την αποσύρατε. Υπήρχε κάποια σκοπιμότητα προεκλογική; Για να συνεννοούμαστε εδώ πέρα.
(PE)




(1MB)

Τέλος πάντων, τώρα καταθέσατε και άλλη μία τροπολογία για τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών. Ας πω, καταρχήν, δύο-τρεις σκέψεις.
Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ορθά ότι δεν νοείται ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους, ολοκλήρωση της δημοκρατίας, χωρίς την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών σε κάθε τομέα δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κινούμενες σ’ αυτήν ακριβώς τη λογική –και γι’ αυτό είμαστε όλοι υπερήφανοι και το τονίζω, ιδιαιτέρως εμείς οι γυναίκες που πιστέψαμε διαχρονικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ξεκίνησαν από πολύ νωρίς την προσπάθεια για την ισότητα, αλλάζοντας το οικογενειακό δίκαιο και αναλαμβάνοντας μία σειρά από ριζοσπαστικές, θα έλεγα επαναστατικές για την εποχή πρωτοβουλίες, προκειμένου να γίνει η ισότητα πράξη στην καθημερινότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων.
Και δεν μείναμε μόνο σ’ αυτό. Κάναμε πράξη την ισότητα, αυξάνοντας συνεχώς τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα όργανα του κόμματός μας με ποσοστό ως υποχρεωτική. Δεν θα μπορούσατε να πείτε το ίδιο για εσάς. Αρκεί μόνο να ρωτήσω πόσες γυναίκες Υπουργούς έχετε και πόσες Γενικούς Γραμματείς. Εκεί καλύτερα να το αφήσουμε. Ας μην θυμηθούμε και το 1/3 της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων, που εκεί πια το έχετε ξεχάσει τελείως.
Προφανώς, για την Κυβέρνησή σας έχει άλλο ρόλο η γυναίκα. Αυτό το λέω, διότι φαίνεται από κάποιους αριθμούς. Το διεθνές οικονομικό φόρουμ δημοσίευσε έκθεση, με την οποία φαίνεται ότι η χώρα μας είναι στην ενενηκοστή τρίτη θέση ανάμεσα από εκατόν τριάντα χώρες όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι απλά μεγάλα λόγια, ούτε φιλάνθρωπη παραχώρηση του κράτους προς το ασθενές φύλο. Είναι θεσμική υποχρέωση της πολιτείας.
Καλλιεργείτε εμμέσως την άποψη ότι η γυναίκα μπορεί μεν να δουλεύει, αλλά η αποστολή της είναι πρωτίστως να είναι μητέρα-σύζυγος –ποτέ δεν υποβαθμίζω αυτόν το ρόλο- και δεν χάλασε ο κόσμος, εάν για παράδειγμα αμείβεται λιγότερο από τον άνδρα. Ως εκ τούτου, νομίζουν ότι μπορούμε να θεωρούμαστε και προηγμένη κοινωνία!
Έρχομαι στο πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου, την Κοινοτική Οδηγία. Η συγκεκριμένη Κοινοτική Οδηγία είναι πολύ σημαντική, διότι είναι η πρώτη Οδηγία που επιχειρεί να ρυθμίσει ζητήματα ίσης μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλων σε τομείς εκτός της αγοράς εργασίας. Αυτό έγινε για πρώτη φορά με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ. Στα άρθρα 3 και 13 της Συνθήκης λαμβάνονται μέριμνες, ώστε να συμπεριληφθεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης και σε άλλα πεδία εκτός του χώρου εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η Οδηγία που συζητάμε σήμερα.
Γεννάται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα: Γιατί αρκέστηκαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μόνο στην ανάγνωση των πέντε πρώτων άρθρων με συνέπεια για μία ακόμα φορά να εναρμονιζόμαστε με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους; Δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η ισότητα;
Επειδή δεν θέλω να μας κατηγορήσετε ως κακοπροαίρετους, επειδή εμείς δεν παίζουμε με το Κοινοβούλιο και τους θεσμούς, θα ήθελα να σας πω ότι όπως φαίνεται από τη συγκριτική ανάγνωση της Οδηγίας και του νομοσχεδίου έστω και ετεροχρονισμένα έχουν ενσωματωθεί επαρκώς τα άρθρα της.
Όμως, θέλω να σας κάνω μία παρατήρηση ως προς την εκπαίδευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο παρόν νομοσχέδιο το σημείο αυτό παραμένει ως εξαίρεση. Εμείς –και θα αναλύσω τους λόγους στη συζήτηση επί των άρθρων- θεωρούμε ότι στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της διαφήμισης θα πρέπει να μην υπάρξει εξαίρεση. Φρονούμε, επίσης, ότι εφόσον στη χώρα μας όλα τα σχολεία είναι μεικτά εδώ και χρόνια, θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο να μην εξαιρείται και ο τομέας της εκπαίδευσης, ο οποίος σε άλλες χώρες της Ένωσης υφίσταται ως εξαίρεση γιατί εξακολουθούν να υφίστανται αμιγή σχολεία.
Επιπρόσθετα, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας διευκρινίσετε και να μας βεβαιώσετε επιτέλους, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα στοιχεία, ότι η εξαίρεση σχετικά με τα θέματα ασφάλειας ζωής και τροχαίων ατυχημάτων δεν συνιστά διάκριση εις βάρος των ανδρών.
Μας είχατε πει, κύριε Υπουργέ, στη συζήτηση στην Επιτροπή ότι οι εξαιρέσεις ως προς τα ασφάλιστρα θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης βάσει επαρκών στατιστικών δεδομένων. Είχατε υποσχεθεί ότι θα τα προσκομίζατε. Δεν τα φέρατε. Επικοινώνησα με το γραφείο σας και τα ζήτησα, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Εάν υπάρχουν, σας παρακαλώ να μας τα δώσετε, προκειμένου να καταλάβουμε και εμείς βάσει ποιων δεδομένων υπάρχουν οι εξαιρέσεις.
Για τα υπόλοιπα σημεία της Οδηγίας θα μιλήσω εξαντλητικά στη συζήτηση επί των άρθρων.
Μία επισήμανση μόνο έχω να κάνω. Προσδιορίζετε ως εντεταλμένους φορείς παρακολούθησης της εφαρμογής της Οδηγίας το Συνήγορο του Πολίτη και το Συνήγορο του καταναλωτή αντιστοίχως. Ειλικρινά θα ερχόμουν να επικροτήσω τη μέριμνα αυτή και να συμφωνήσω ανεπιφύλακτα γιατί εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., συστήσαμε και στηρίξαμε τις ανεξάρτητες αρχές. Θα χειροκροτούσαμε, λοιπόν, ευχαρίστως εάν οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούσαν και απολάμβαναν του δέοντος σεβασμού και εισακούγονταν τα πορίσματά τους από την Κυβέρνησή σας. Όμως, το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω ότι ένα από τα σημαντικότερα ατοπήματα της καταστροφικής διακυβέρνησή σας είναι η συστηματική απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών. Η Κυβέρνησή σας αγνοεί προκλητικά και συστηματικά τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη -για να μη μιλήσω για τον πολύπαθο Συνήγορο του Καταναλωτή- σε πλείστα όσα κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα τα οποία έχω επισημάνει σε πολλές ερωτήσεις μου και σας καταθέτω κάποιες από αυτές.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Αθανασία Μερεντίτη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ποιος, λοιπόν, μας εγγυάται ότι θα εισακουστούν οι απόψεις τους στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν παραβάσεις, αθέμιτες πρακτικές και μη τήρηση των κείμενων διατάξεων, όπως ορίζει ο υπό ψήφιση νόμος ως προς την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης; Κανείς, δυστυχώς. Έχουμε αντιθέτως αποχρώσες ενδείξεις ότι δεν θα ισχύσει.
Έρχομαι τώρα στη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Επειδή τα αντικείμενα που πραγματεύεται η παρούσα Οδηγία είναι σημαντικά και επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη κατά τη χρήση αγαθών και υπηρεσιών, θα ήθελα να προτείνω να θεσμοθετηθεί η σύνταξη ενός ειδικού εδαφίου ή καλύτερα παραρτήματος στην ετήσια έκθεση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στο οποίο θα περιγράφεται λεπτομερώς η εξέλιξη της τήρησης των διατάξεων του παρόντος νόμου, για να μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται.
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο θέμα. Ρυθμίσεις στο πόδι, ατάκτως ερριμένες, οι οποίες δεν αποτελούν τμήμα κάποιου σχεδίου, απλά είναι «θεματάκια» που το θυμηθήκατε, πιθανόν εν όψει εκλογών, και λέτε δεν τα στοιβάζουμε σε μία Οδηγία μπας και περάσουν απαρατήρητες;
Κύριοι συνάδελφοι, είναι πολύ σοβαρό το θέμα και δεν έχει να κάνει μόνο με το κόμμα σας. Είναι ζήτημα που τραυματίζει τη δημόσια λειτουργία συνολικότερα. Δημιουργεί αναταράξεις και ανασφάλεια και στην αγορά η επιπολαιότητα με την οποία νομοθετείτε και αλλάζετε τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζετε. Το έχετε κάνει πλέον σύστημα. Το είδαμε και με την περίπτωση των φωτοβολταϊκών. Ήδη, τροποποιείτε το νόμο που ψηφίσατε μέσα σε πέντε μήνες. Και οι νόμοι –έτσι εγώ καταλαβαίνω- πρέπει να θεσπίζονται βάσει συγκεκριμένου σκεπτικού και με μία προοπτική, να ισχύσουν έως ότου η αλλαγή των συνθηκών επιβάλλουν την αναθεώρησή τους. Μιλώ και για τις λαϊκές αγορές που πάλι κάνετε τροποποιήσεις.
Η Κυβέρνησή μας είχε ψηφίσει ένα νόμο το 1995 και τον τροποποίησε το 2003. Εσείς κάνατε το ν.3377/2005 τον οποίο τροποποιήσατε πριν από πέντε μήνες στο νόμο για την ενέργεια και έρχεστε τώρα και εισάγετε και άλλες τροποποιήσεις, για να μην αναφέρω ότι με κάθε ευκαιρία, όποτε θυμηθείτε, πετάτε και μία τροπολογία στη Βουλή περί υπαίθριου εμπορίου, με μικρές ή μεγάλες τροποποιήσεις. Δεν ασκείται έτσι η Δημόσια Διοίκηση, κύριοι συνάδελφοι. Οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι μάλλον εξειδικευμένες τροποποιήσεις που δεν αφορούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και σε καμία περίπτωση δεν προάγουν την εμπορική δραστηριότητα.
Ως προς την κλήρωση ως τρόπου χορήγησης αδειών συμφωνούμε, επειδή βασιζόμαστε στην καλή πίστη, στη διευκρίνιση του αρμόδιου Υπουργού στην Επιτροπή.
Όσον αφορά τους Ρομά, συμφωνούμε. Αναρωτιέμαι, όμως: Τους ξεχάσατε τελείως πέντε χρόνια; Το 2005 κάνατε ένα νόμο για τους παλιννοστούντες, τους είχατε ξεχάσει. Κλείνετε τις δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, δεν κάνετε τίποτα για τα τσιγγανόπουλα που εγκαταλείπουν κατά κύματα το σχολείο για την επαιτεία, για την παράνομη εργασία, που προβαίνουν σε παραβατικές δραστηριότητες. Πού είναι το ενδιαφέρον σας για όλα αυτά, για τους Ρομά; Έστω, όμως, και αυτό εμείς το χαιρετίζουμε.

(ML)


(PE)
Όσον αφορά τα επιμελητήρια, είχα πει και στην επιτροπή, κύριε Υπουργέ, και θα ήθελα ξανά να σας πω να το κοιτάξετε, μήπως εδώ εξαλείφεται ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Έρχομαι τώρα στο 19 που είναι ένα θέμα «ποτ πουρί». Θέλω να πω δύο, τρία πράγματα για τον ταμιευτήρα Μεσοχώρας και το ΚΕΝΤΑΘ. Ταμιευτήρας Μεσοχώρας: Περιμένουμε, κύριε Υπουργέ, να κάνετε δεκτά τα με απόγνωση αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για να λυθεί το πρόβλημα.
Όσον αφορά το ΚΕΝΤΑΘ, εισάγετε ρύθμιση και μαθαίνουμε από τις εφημερίδες ότι το ενσωματώνετε με το ΕΚΕΤΑ. Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Θέλω να μάθω τόσο καιρό, σωρεύτηκαν χρήματα, τι έκανε αυτό το όργανο; Παρήγαγε έργο; Να το δούμε.
Όσον αφορά το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, πάλι με την επιτροπή θα ασχοληθούμε. Έχετε ευθύνη γι’ αυτή την ιστορία. Δεν προχωράει το έργο. Δεν είναι θέμα επιτροπών, αν θα είναι ο ένας ή ο άλλος και τώρα –από ό,τι πρόλαβα να δω- αν θα τον ορίσει η ΤΕΔΚ ή ο τοπικός δήμος κ.λπ. Προχωρήστε το έργο. Τα έχουμε ξαναπεί και στο άλλο νομοσχέδιο.
Έρχομαι τώρα στα φωτοβολταϊκά. Δεν πρόκειται να επιτύχετε το στόχο μέχρι το 2020. Έπειτα από υπουργικές διαβεβαιώσεις για την απλούστευση διαδικασιών τίποτε δεν προχωράει. Από τον περασμένο Ιανουάριο μπορείτε να μας πείτε πού βρισκόμαστε; Ειπώθηκε στην επιτροπή από την ΡΑΕ ότι θα επετύγχανε το στόχο του Απριλίου, διαβιβάζοντας τις σχετικές άδειες έγκαιρα. Από ό,τι μαθαίνω εγώ δεν προχωράει καθόλου. Το θέμα δεν είναι να εξετάζονται οι άδειες, είναι αν προχωράνε τα έργα. Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο θέμα που το αποκρύπτετε. Δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια στον αναπτυξιακό νόμο και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να υπάρξει η καταβολή της επιχορήγησης.
Όσον αφορά το παραεμπόριο, όσο διάβασα, αυτή η τροποποίηση που φέρατε κύριε Υπουργέ, είναι σωστή, αλλά θα σας έλεγα ότι στην επιτροπή, κατά την ακρόαση των φορέων ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, μίλησε για θεσμοθέτηση αντιμέτρων, προτείνοντας και τη χρήση τέλους διακράτησης αδειών. Εξετάστε το και αυτό γιατί πρέπει να το δούμε και να προχωρήσει το θέμα.
Θέλω να πω και κάτι άλλο για τα φωτοβολταϊκά. Όταν συζητιόταν το νομοσχέδιο, εγώ σας είχα προτείνει συγκεκριμένα πράγματα για τα φωτοβολταϊκά στα σπίτια. Σας είχα καταθέσει τις προτάσεις μας. Και ο κ. Φώλιας και όλοι οι άλλοι Υπουργοί που ενεπλάκησαν λόγω της αλλαγής, ήσασταν απόλυτα αρνητικοί και ξαφνικά βλέπουμε τον Υπουργό, παραμονές των εκλογών, να μας μιλάει για μια ΚΥΑ την οποία υπέγραψαν οι Υπουργοί, αλλά δεν υπάρχει υπογραφή του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αναρωτιέμαι γιατί; Δεν έχει ορίσει ακόμη τους όρους εγκατάστασης του με βάση τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Πώς θα γίνεται λοιπόν η εξαγγελία σας ότι από την 1η Ιουλίου δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να βάλει φωτοβολταϊκά στη στέγη του, όταν δεν ξέρουμε το βασικότερο, τους όρους τοποθέτησης των πάνελ; Μήπως και αυτή η ΚΥΑ αποτελεί ένα επικοινωνικό τέχνασμα προεκλογικό; Και όσον αφορά τις εβδομήντα ημέρες που δεσμεύτηκε ο κύριος Υπουργός, βάσει ποιών μελετών δεσμευτήκατε ότι θα κάνετε μέσα σε εβδομήντα μέρες; Εμείς θα το παρακολουθήσουμε και αυτό.
Όσον αφορά τώρα και τη ρύθμιση, κάνετε παραγωγή ρυθμίσεων. Δηλαδή γίνονται συνεχώς ρυθμίσεις και ρυθμίσεις και ρυθμίσεις. Παραλάβατε ένα Ι.Κ.Α. με πλεόνασμα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και καταφέρατε να το καταστήσετε ελλειμματικό. Επιδίδεστε συστηματικά στη φάμπρικα των χαριστικών ρυθμίσεων προς μεγάλες επιχειρήσεις. Επιβραβεύετε έμμεσα τους επιχειρηματίες που είναι ασυνεπείς και ενθαρρύνετε τους συνεπείς να καταστούν και εκείνοι ασυνεπείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία φροντίζετε να παρουσιάζεται συγκαλυμμένη προτάσσοντας το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν δεν γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις, θα μείνουν στο δρόμο άνθρωποι γιατί θα κλείσουν οι επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε θέση, την καταθέσαμε στην επιτροπή και θα τη συζητήσουμε. Δεν επιτρέπουμε όλα αυτά γιατί παίζετε με τα χρήματα του ελληνικού λαού, παίζετε με τις ελπίδες των εργαζομένων, παίζετε με τη δημόσια διοίκηση, παίζετε με τα όνειρα και τα επενδυτικά προγράμματα των Ελλήνων πολιτών, παίζετε γενικώς με τη δημόσια διοίκηση και αυτό δεν μπορούμε να σας το επιτρέψουμε.
Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο και σας καλούμε ακόμη μία φορά να θυμηθείτε όλα όσα συζητήσαμε και στην ολομέλεια και όλα όσα καταλαβαίνετε και διαβλέπετε και εγκαίρως να κάνετε αλλαγές, έστω και την ύστατη στιγμή, για να μη νομοθετείτε και ξανανομοθετείτε κάθε τρεις μήνες, αλλάζοντας τους νόμους. Απορώ πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας, βάσει ποιου νομικού πλαισίου, να δραστηριοποιείται σε αυτή τη χώρα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαίτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε την κυρία Σούλα Μερεντίτη.
Η κυρία Ευθαλία ή Λίλα Καφαντάρη, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ως ειδική αγορήτρια έχει το λόγο για 15 λεπτά.
ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαίτσης Αποστολάτος): Καλώς ήλθατε.
ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώντας την ομιλία μου από το πρώτο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όσον αφορά στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις, επιτρέψτε μου να θέσω το αντικείμενο πρόβλημα της έλλειψης ισότητας κατ’ αρχήν σε ιδεολογική βάση. Άλλωστε υφίσταται αιώνες ολόκληρους η βαθύτατη υποτίμηση της γυναίκας και του ρόλου της. Υποτίμηση που είναι όμως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τους παράγοντες του εκάστοτε κοινωνικοπολιτικού συστήματος, κυβερνήσεις, Εκκλησία, αλλά και από οικονομικούς παράγοντες και που όλα αυτά μαζί διαμόρφωσαν κοινωνικά μοντέλα. Από γνωμικά όπως «πυρ, γυνή και θάλασσα» σαν τα τρία κακά, ή το «η γυνή να φοβήται τον άνδρα» και το «η γυνή βρώμικη» που δεν περνάει το ιερό της εκκλησίας, έχουν προσφέρει μεγάλη διάβρωση στο ασυνείδητο των ανθρώπων.
Αυτή, λοιπόν, είναι μία πραγματικότητα που βάζει τη βάση της οπτικής που πρέπει να έχουμε απέναντι στο πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η αντιμετώπιση και η λύση είναι έτσι και αλλιώς πολύπλοκη. Έχει να κάνει και με αξίες και με πρακτικές λύσει. Οι πρακτικές λύσεις καθοδηγούνται από τις αξίες. Φερ’ ειπείν ο σοσιαλισμός στη Σοβιετική Ένωση που πριν την επανάσταση βρήκε τη γυναίκα σε όχι απλώς άνιση θέση, αλλά συχνά ταπεινωτική θέση, με τρομακτικό αναλφαβητισμό και το 80% των εργαζόμενων γυναικών να είναι υπηρέτριες και μαγείρισσες και μάλιστα με παραδοσιακές οικογενειακές δομές βαθιά ριζωμένες ενάντια στις γυναίκες, έδωσε πολύ μεγάλη μάχη και για πάρα πολλά χρόνια. Αλλού τα κατάφερε, όπως στο να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό και την ανεργία, να στηρίξει την οικογένεια με δομές όπως οι παιδικοί σταθμοί, υγεία, παιδεία και όλα αυτά σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλού όμως δεν τα κατάφερε, όπως να ξεριζώσει νοοτροπίες. Υπήρχε όμως ιδεολογικός προσανατολισμός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες. Και αυτός όριζε ότι προτεραιότητα ήταν έτσι και αλλιώς να καλυφθούν οι ανθρώπινες ανάγκες.
Σήμερα, λοιπόν, ποιος είναι ο προσανατολισμός; Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο με στόχο τη συσσώρευση του πλούτου που παράγουν οι πολλοί στα χέρια των λίγων. Αυτό είναι ο καπιταλισμός. Αξία τώρα είναι η απόκτηση χρήματος και εξουσίας. Αυτή την αξία, λοιπόν, ακολουθούν και οι πρακτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και αυτός είναι ο απόλυτος εγκλωβισμός όλων των καπιταλιστικών ενώσεων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανισοτιμία των γυναικών, διαχρονικά, βαθαίνει μέσα από συνθήκες και οδηγίες στο όνομα πάντοτε της ίσης μεταχείρισης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάργηση της πενταετούς διαφοράς στα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Οι ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας μετατράπηκαν σε υπερδιπλάσια ανεργία των γυναικών από αυτή την ανδρών και πάνω από 70% των μερικά απασχολούμενων να είναι γυναίκες. Και δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχθεί ότι η μερική απασχόληση σημαίνει μισή δουλειά, μισή ζωή, μισή ή καθόλου σύνταξη και τώρα πια σχεδόν καμία περίθαλψη.
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας τορπιλίζει την οικογενειακή και ατομική ισορροπία, κυρίως των γυναικών. Πώς είναι δυνατόν στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα να εξασφαλιστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης όταν έχουμε «μαύρη» εργασία, δηλαδή ανασφάλιστη εργασία, καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και τρομοκρατία στους χώρους της δουλειάς;
Ας έλθουμε τώρα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ενσωματώνει ουσιαστικά την ευρωπαϊκή Οδηγία.
(GK)



(1ML)
Πρώτον, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις γυναίκες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση νοιάζεται, πέραν της ίσης μεταχείρισης στην αγορά εργασίας και την απασχόληση, και σε άλλους τομείς.
Δεύτερον, ασχολείται με την κατάργηση των όποιων θετικών ρυθμίσεων απέμειναν ονομάζοντάς τις διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, το ύψος των ασφαλίστρων των γυναικών να εξισωθεί με εκείνο των ανδρών στο όνομα της ίσης μεταχείρισης.
Εν τέλει, ενώ το ζητούμενο είναι η δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, αυτό που επιτυγχάνεται με αυτή τη ρύθμιση είναι ένα ακόμα μέσο, για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη κερδοφορία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Είναι άξιο παρατήρησης ότι από το προτεινόμενο νομοσχέδιο εξαιρούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η διαφήμιση, τομείς όπου κατά κόρον προσβάλλεται η προσωπικότητα της γυναίκας και επιβάλλονται πρότυπα που διαιωνίζουν την ανισότητα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο φύλων, λειτουργούν αρνητικά στη νέα γενιά, αναπαράγουν το κοινωνικό φαινόμενο της πορνείας και ανοίγουν το δρόμο για κάθε είδους παρενόχληση στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο.
Άξιο παρατήρησης, ακόμη, είναι ότι προσδοκάται από την εισαγωγή του Συνηγόρου του Καταναλωτή για τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο με ζούγκλα μπορεί να παρομοιαστεί, να αρθεί η όποια άνιση μεταχείριση, μη λαμβάνοντας ασφαλώς υπ’ όψιν πώς παρεμβαίνει η ανεξάρτητη αυτή αρχή στη διαμόρφωση των μονοπωλιακών τιμών από τις μεγάλες πολυεθνικές και τα καρτέλ ή στις επιχειρήσεις που επιβάλλουν στην εργαζόμενη να υπογράψει βεβαίωση ότι δεν θα τεκνοποιήσει, για να μπορέσει να προσληφθεί. Έως τώρα αυτή η ανεξάρτητη αρχή έχει μπορέσει να κάνει κάτι σε όλα αυτά τα αίσχη; Όχι ασφαλώς.
Και φυσικά υπάρχει στο νομοσχέδιο και το παράθυρο που θα ανοίγει στο δημόσιο και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα το δρόμο για την καταστρατήγηση της ίσης μεταχείρισης, σύμφωνα με τα εκάστοτε συμφέροντα και αυτό το παράθυρο λέγεται «θεμιτός σκοπός». Αναφέρεται ως θεμιτός σκοπός μέσα στο νομοσχέδιο.
Συμπερασματικά, λέμε ότι άλλος ένας νόμος θα ψηφιστεί στη Βουλή σύμφωνα με μία ακόμα κοινοτική οδηγία, ο οποίος στο όνομα της ίσης μεταχείρισης θα άρει τις εναπομείνασες θετικές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών.
Το Δεύτερο Κεφάλαιο του νομοσχεδίου τσουβαλιάζει πολλά διαφορετικά ζητήματα που σίγουρα αξίζουν πολύ μεγαλύτερης προσοχής. Αυτό γίνεται πάρα πολύ συχνά στα νομοσχέδια. Θα προτιμήσω τα περισσότερα να τα αναλύσω στην κατ’ άρθρον συζήτηση το απόγευμα.
Θα κάνω, όμως, μια εξαίρεση για την παράγραφο 3 του άρθρου 19 που αφορά την έρευνα. Εδώ ερχόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο με την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών από έναν άλλον δρόμο που πάλι καταλήγει στο γνωστό γκρεμό: το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού που θυσιάζει τα πάντα στο όνομα του κέρδους.
Θυσία, λοιπόν, και η έρευνα. Η έρευνα που από κοινωνικό αγαθό γίνεται και αυτή τρόπος παραγωγής πλούτου στα χέρια των πολυεθνικών, γιατί φυσικά αυτός είναι ο στόχος. Και εδώ αυτός είναι ο στόχος.
Το Υπουργείο ονομάζει νοικοκύρεμα της έρευνας τη συγχώνευση του ΕΓΕ που είναι ο οργανισμός δημοσίου δικαίου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που είναι ιδιωτικού δικαίου, ώστε η πρωτοβουλία από εδώ και πέρα ασφαλώς να περνά στον τομέα ιδιωτικού δικαίου. Οι συγχωνεύσεις αυτές είναι προάγγελοι συρρίκνωσης και μαρασμού της έρευνας, ειδικά στον τομέα των κοινωνικών ερευνών.
Και φυσικά σ’ αυτή τη διαδικασία εκποίησης της έρευνας το Υπουργείο Ανάπτυξης με μέθοδο άφησε απέξω τους ερευνητές που στέλνουν αυτό το Δελτίο Τύπου:
«Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα» –το Δελτίο Τύπου είναι στις 4 Ιουνίου του παρόντος έτους- «από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης την απόφαση της Κυβέρνησης για τη χωροταξική και γνωστική αναδιάταξη των ερευνητικών κέντρων της Αθήνας. Η απόφαση αυτή πάσχει πολλαπλώς.
Πρώτον, δεν τηρήθηκαν οι επιβεβλημένες διαδικασίες. Δεν έγιναν οι αναγγελθείσες για το 2009 αξιολογήσεις. Δεν προηγήθηκε η απαραίτητη, βάσει του νόμου, εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Δεν έγινε κανενός είδους διάλογος με τα άμεσα εμπλεκόμενα ερευνητικά κέντρα.
Δεύτερον, ενώ υποτίθεται ότι η αναδιάταξη γίνεται για την εξοικονόμηση πόρων, στην πραγματικότητα συνεπάγεται εξαιρετικό κόστος δημιουργίας νέων κτηριακών υποδομών και μετεγκαταστάσεων.
Τρίτον, ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει στον εξορθολογισμό της έρευνας, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αποδιοργάνωση των φορέων της για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την αδικαιολόγητα εσπευσμένη αυτή απόφαση και να προχωρήσει στις προγραμματισμένες αξιολογήσεις, χωρίς να προκαταλαμβάνει τα πορίσματά τους. Τότε μόνο θα υπάρξουν τα απαραίτητα δεδομένα για την έναρξη σοβαρού διαλόγου με τα ερευνητικά κέντρα και τη διαμόρφωση γνώμης από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση, για το Δ.Σ.»
Και φυσικά είναι λογικό να μένουν οι επιστήμονες έκπληκτοι μπροστά στην απαξίωσή τους από την Κυβέρνηση και να είναι αυτή τη στιγμή με μαύρες σημαίες έξω από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Γιατί αυτή τη στιγμή, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό κάνουν οι ερευνητές. Είναι με μαύρες σημαίες και θρηνούν για την πορεία της έρευνας.
Θα κλείσω όμως, προς το παρόν, με ένα παράδειγμα που είναι ενδεικτικό του τι σημαίνει έρευνα στον καπιταλισμό και γιατί πολύ δίκαια θυμώνουν και θρηνούν οι ερευνητές μας.
Το παράδειγμα αυτό είναι στη Δανία με την τσίχλα GUM. Η τσίχλα GUM, λοιπόν, χρηματοδότησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τερηδόνας.
Δούλευαν οι καθηγητές στην ερευνητική ομάδα και κατέληξαν σε πόρισμα που έλεγε ότι η τσίχλα βοηθά την ανάπτυξη της τερηδόνας. Στη συνέχεια, η εταιρεία GUM ζήτησε να ακυρωθεί το πόρισμα, αλλιώς θα έπαυε να χρηματοδοτεί το πανεπιστήμιο. Ασφαλώς, ο πρύτανης έκανε νέα ερευνητική ομάδα, η οποία βεβαίως έβγαλε νέο πόρισμα προς όφελος της εταιρείας.
Καταψηφίζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Καφαντάρη.
Η συνάδελφος από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, πριν περάσω στη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, θέλω να θυμίσω ότι χθες σ’ αυτή εδώ την Αίθουσα συζητούσαμε το νομοσχέδιο για τα τουριστικά καταλύματα και τις κολυμβητικές δεξαμενές, για τις οποίες είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα να υπάρχουν ναυαγοσώστες που θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στους λουόμενους και όχι να είναι απλά υπεύθυνοι στα χαρτιά.
Ακριβώς χθες, όμως, την ώρα που εμείς εδώ συζητούσαμε το νομοσχέδιο, συνέβη ένα τραγικό περιστατικό και πνίγηκε ένα παιδάκι εννιά χρονών σε μια πισίνα μιας καφετέριας, διότι δεν του παρασχέθηκαν οι κατάλληλες πρώτες βοήθειες. Έτσι έχασε τη ζωή του και το όνομά του βέβαια θα μπει στη μακρά εκείνη λίστα των ανθρώπων που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας σε ανάλογα περιστατικά, γιατί δεν υπήρχαν τη δεδομένη στιγμή οι κατάλληλοι άνθρωποι σε οργανωμένες παραλίες και ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνες.
Νομίζω ότι οφείλει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μετά και από αυτό το συμβάν –και επειδή το απόγευμα έχουμε την ψήφιση στο σύνολο του σχετικού νομοσχεδίου- και προλαβαίνει, αν θέλει, να κάνει εκείνη τη νομοτεχνική βελτίωση –και νομίζω ότι θα συμφωνούν και όλοι οι συνάδελφοι από τα υπόλοιπα Κόμματα- ώστε να διορθωθεί η πολύ σοβαρή παράλειψη σ’ αυτό το νομοσχέδιο για τα τουριστικά καταλύματα και των κολυμβητικών δεξαμενών και στις πισίνες να μην είναι απλά κάποιος υπεύθυνος από το ξενοδοχείο, αλλά να είναι συγκεκριμένος άνθρωπος με συγκεκριμένες γνώσεις που να μπορεί να παράσχει άμεσα τις πρώτες βοήθειες σε οποιονδήποτε τις χρειαστεί. Ακόμη δηλαδή δεν μπήκαμε στο καλοκαίρι και δεν ξεκίνησε πολύ καλά. Έχουμε ήδη το πρώτο θύμα και μάλιστα είναι ένα μικρό παιδί.


(ST)
(1GK)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, για άλλη μία φορά -το έχουμε πει και στην Επιτροπή- έχετε φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο και τι δεν έχει μέσα. Είναι ένα νομοσχέδιο-σκούπα το νομοσχέδιο «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις». Αυτές οι άλλες διατάξεις είναι πάρα πολλές και όπως αναφέρατε και εσείς στην Επιτροπή η κάθε μια με τη δική της διαφορετική σημασία. Στο νομοσχέδιο βέβαια υπάρχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 113/2004 για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και πολλές φορές έχουμε κάνει μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα συζητήσεις για την ισότητα, αλλά τις περισσότερες φορές καταλήξαμε όλοι μας ότι η ισότητα δεν εφαρμόζεται και είναι μόνο στα λόγια και κάποιες φορές είναι και σε νόμους, όταν αυτοί είναι αντικειμενικοί βέβαια, αλλά και αυτοί δεν εφαρμόζονται.
Να περάσω λίγο στους ορισμούς στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην άμεση διάκριση, στην έμμεση διάκριση, την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση. Βέβαια θέλω να πω όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση που αναφέρει το άρθρο 2 ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως, όταν υπάρχει εργοδοτική σχέση, η απόλυση της γυναίκας είναι η πιο συχνή λύση από την πλευρά της εργοδοσίας, οπότε καταλαβαίνετε ότι η γυναίκα ζορίζεται και δεν θα αναφέρει σε κανέναν τη σεξουαλική παρενόχληση, όταν είμαστε βέβαια και σε μεγάλες πιέσεις που δέχονται τα χαμηλά εισοδήματα και ειδικά η γυναίκα που γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλές φορές στη σύγχρονη κοινωνία μας είναι μόνη της, μεγαλώνει τα παιδιά της είτε γιατί έχει χωρίσει είτε γιατί μπορεί να είναι χήρα και έτσι πολλές φορές δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για τη σεξουαλική παρενόχληση και μένουν μόνο στα χαρτιά. Το νομοσχέδιο αυτό εμείς είχαμε πει ότι δεν θα το στηρίξουμε και δεν το στηρίζουμε διότι θεωρούμε ότι δεν βοηθάει στην ισότητα των δύο φύλων.
Αν θα περάσω στο επόμενο άρθρο για το πεδίο εφαρμογής στα αγαθά και στις υπηρεσίες για την ισότητα στον ιδιωτικό τομέα, στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 4 λέτε ότι ο παρών νόμος δεν εφαρμόζεται στην εκπαίδευση, δεν υπάρχει ίση μεταχείριση επίσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη διαφήμιση και αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Για εμένα είναι πολλά τα ερωτηματικά.
Στο επόμενο άρθρο, στο άρθρο 4 στην παράγραφο 3 λέτε ότι ο παρών νόμος δεν αποκλείει τη διαφορετική μεταχείριση εάν η παροχή αγαθών, υπηρεσιών αποκλειστικά ή πρωτίστως σε άτομα του ενός φύλου αιτιολογείται από θεμιτό σκοπό. Θέλω να μου πείτε ποιος είναι αυτός και ποιος τον κρίνει. Με αυτό το άρθρο έχουμε όλοι την αίσθηση ότι αναιρείτε από μόνοι σας τις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2 και το είχαμε επισημάνει και στην Επιτροπή αυτό. Από τη μια μιλάτε για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και από την άλλη, όταν υπάρχει θεμιτός σκοπός, αλλάζουν τα δεδομένα. Ποιοι είναι αυτοί οι θεμιτοί σκοποί και ποιος τους κρίνει;
Παρακάτω στο άρθρο 6 μιλάτε για τους αναλογιστικούς παράγοντες. Στην παράγραφο 2 αναφέρεστε στις αναλογιστικές διαφορές μεταξύ ατομικών ασφαλίστρων και παροχών των ασφαλιζόμενων με χρήση του φύλου ως καθοριστικού παράγοντα στην αξιολόγηση του κινδύνου που επιτρέπεται μόνο στις ασφαλίσεις του κλάδου ζωής. Στις ασθένειες λόγω διαφορετικού φύλου να το καταλάβω. Επειδή όμως αναφέρεστε παρακάτω στην αστική ευθύνη που θα είναι διαφορετική στα οχήματα, θέλω να μου πείτε: Όταν είναι άνδρας υπάρχει κάποια διαφορετική αντιμετώπιση από την ασφαλιστική εταιρεία απ’ ό,τι όταν ο οδηγός είναι μία γυναίκα; Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν ότι οι γυναίκες οδηγοί συμπεριφέρονται διαφορετικά και εμπλέκονται περισσότερες φορές σε ατυχήματα; Θέλω αυτό να μας το εξηγήσετε. Ή μπορεί να είναι και το αντίθετο βέβαια. Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλειας θεωρούμε ότι λειτουργεί πάντα υπέρ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και βάζετε εδώ απλά να παίρνει τη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά να συζητά επί ίσοις όροις.
Παρακάτω να πάω στο άρθρο 11 «φορείς παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής για την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών». Βάζετε το Συνήγορο του Πολίτη για τους δημοσίους και το Συνήγορο του Καταναλωτή για τον ιδιωτικό τομέα. Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει ένας άλλος, νέος φορέας, μία άλλη αρχή, η οποία να συμπεριλαμβάνει και τις γυναικείες οργανώσεις και να υπάρχει και μία συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος όμως θα πρέπει να μπει και στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο στο δημόσιο;
Στο άρθρο 16 στο κεφάλαιο Β΄ αναφέρεστε στις λαϊκές αγορές και στις επεκτάσεις που κάνετε σε συγκεκριμένες άλλες εμποροπανηγύρεις και τις παραδοσιακές εκθέσεις που γίνονται μία φορά το χρόνο με μία διεύρυνση των ημερών ή προσθήκες που γίνονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και βεβαίως διευρύνετε το δικαίωμα αυτών που θα έχουν άδειες πωλητών λαϊκών αγορών και βάζετε τις πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών. Βεβαίως, εμείς συμφωνούμε να μπουν οι πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις και οι ομάδες παραγωγών. Καλώς κάνετε σε αυτό το πεδίο. Όμως, θέλω να σας θυμίσω ότι η άποψη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν λαϊκές αγορές αμιγώς των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων και να μην υπάρχουν οι μεσάζοντες και το λέω αυτό να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι στην αμιγώς λα?κή αγορά των παραγωγών θα βρίσκουν προϊόντα τα οποία είναι πιστοποιημένα ελληνικά και δεν είναι εισαγόμενα απλά πάνω σε έναν πάγκο μιας λαϊκής αγοράς και θα βοηθηθούν και οι παραγωγοί, γιατί πολλές φορές έχουμε προβλήματα στις άδειες των Ελλήνων παραγωγών, των αγροτών μας, οι οποίοι δυσκολεύονται να πάρουν άδεια λα?κής αγοράς και πάρα πολλές φορές πάνε σε μία γωνία ενός άλλου δρόμου να πουλήσουν τα ρεβίθια τους, τα φασόλια τους, το κρασί τους αν θέλετε και τρώνε συνεχώς πρόστιμα από τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία βέβαια κάνει τη δική της δουλειά, καλώς κάνει, όμως να βοηθήσουμε και εκείνη την παραγωγική τάξη που σήμερα βάλλεται, γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο και να την βοηθήσουμε και σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Όσον αφορά στα άλλα θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κάνετε διάφορες προσθήκες. Μιλάτε για τα ερευνητικά κέντρα που θα έπρεπε οι κανονισμοί τους να γίνονται με Προεδρικά Διατάγματα για να μπορούν να ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να επιτευχθούν άλλοι τρόποι που είναι γνωστοί για τη χώρα μας από παλιά και μέχρι προσφάτως. Επειδή αναφέρθηκε η συνάδελφος εισηγήτρια προηγουμένως για τα ερευνητικά κέντρα στο δελτίο Τύπου, εγώ θα αναφέρω στο άρθρο 19 την τεκμηρίωση του Συλλόγου Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που μας έχει αποσταλεί και που αναφέρει για ποιο λόγο είναι αντισυνταγματική αυτή η ρύθμιση που θέλετε να κάνετε. Έτσι, χαρακτηριστικά θα αναφέρω την παράγραφο που λέει: «Στην προκειμένη περίπτωση και με την προτεινόμενη τροποποιητική διάταξη υφίσταται παραβίαση του άρθρου 43 παράγραφος 2 του Συντάγματος και η σχετική διάταξη είναι αντισυνταγματική καθ’ όσον μεταβιβάζει στους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης αρμοδιότητες για θέματα που δεν φέρουν τοπικό ή τεχνικό ή λεπτομερειακό χαρακτήρα και κατά τεκμήριο ανήκουν κατά το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι δηλαδή που είχε κρίνει ο νομοθέτης και ίσχυε μέχρι σήμερα, ήτοι από τη δημοσίευση του ν. 1514/1985 επί είκοσι τέσσερα συνεχή έτη. Επιπροσθέτως, οι κανονιστικές πράξεις, οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν δεν φέρουν τα απαραίτητα εχέγγυα ορθής κρίσης καθ’ όσον δεν υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας που υπόκεινται τα προεδρικά διατάγματα -έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ που προανέφερα- και δεν τυγχάνουν της ορθής επεξεργασίας για θέματα μάλιστα μείζονος σημασίας όπως η φύση του νομικού προσώπου, ο σκοπός, η δομή, η λειτουργία του, τα όργανα διοίκησης και άλλα».
(DP)
(1ST)
Στη συγκεκριμένη συγκυρία όπου έχει εξαγγελθεί χωροταξική και γνωστική αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας κρίνεται ότι η τροποποιητική διάταξη του άρθρου 19 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου μπορεί να λειτουργήσει ως κερκόπορτα, εφόσον με απλές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης μπορούν να ρυθμίζονται θέματα τα οποία υπό το καθεστώς του ν. 1514/1985 απαιτούσαν, ως προελέχθη, προεδρικά διατάγματα. Συγχέεται δε σκοπίμως το τι επιβάλλεται να ρυθμιστεί με προεδρικά διατάγματα και τι μπορεί να ρυθμιστεί απλώς με υπουργικές αποφάσεις που κυρώνουν εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των ερευνητικών και των τεχνολογικών φορέων.
Κύριε Υπουργέ, είναι μια σοβαρή επισήμανση για την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 19 της παραγράφου 3 και θα πρέπει να το πάρετε πίσω. Μάλιστα, χθες ήμουνα σε μια Επιτροπή που ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και αναφερόταν με πολύ μεγάλη χαρά στο πόσα χρήματα δόθηκαν μέσα από το ΕΠΑΝ για την έρευνα και την τεχνολογία.
Πάτε να κατευθύνετε την έρευνα και την τεχνολογία εκεί ακριβώς που εσείς θέλετε. Λοιπόν, εμείς δεν συμφωνούμε και θα πρέπει να το πάρετε πίσω. Και μπροστά σας έχετε όλο τον επιστημονικό κόσμο, το ερευνητικό δυναμικό το οποίο το έχετε αποδομήσει, όπως έχετε αποδομήσει και όλα τα ινστιτούτα τα τελευταία χρόνια κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια κινητοποίηση οι ερευνητές μας που αντί να τους έχετε στους δρόμους, έπρεπε να τους έχετε σε άλλες συνθήκες και να έχετε διασφαλίσει και το μέλλον αυτού του τόπου βάσει της επιστημονικής τους δουλειάς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όσον αφορά στη παράγραφο 5 για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τελικά εδώ η αλλαγή που γίνεται είδαμε ότι είναι μόνο για τον Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης. Θέλω όμως να πω ότι η αντίθεσή μας από τότε που είχε ξεκινήσει αυτή η συζήτηση ήταν για πολύ-πολύ συγκεκριμένους λόγους. Δηλαδή, αυτό το κομμάτι του αγωγού είναι στα χέρια ιδιωτών και δεν είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Οι επιφυλάξεις μας αφορούν, επίσης, την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Και βέβαια θέλουμε να τηρούνται εκείνοι οι όροι για την αποφυγή πολύ σοβαρών ατυχημάτων. Εμείς θα θέλαμε το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, όπως βέβαια και όλο το κομμάτι της ενέργειας, το οποίο ως πολιτική έχετε εσείς να το ιδιωτικοποιείτε και είναι γενικευμένο αυτό. Ιδιωτικοποιείτε το νερό, έχετε ιδιωτικοποιήσει την ενέργεια, πάτε να ιδιωτικοποιήσετε αυτή τη στιγμή τον ΟΣΕ, τα ΕΛ.ΤΑ., το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν έχετε αφήσει τίποτα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένη στόχευση σε όλα αυτά τα ζητήματα. Τα θέλουμε όλα αυτά να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Δημόσιος πλούτος και κοινωφελείς οργανισμοί δεν έχουν καμία δουλειά να είναι στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Τώρα, θέλω να περάσω σε εκείνο το άρθρο που μιλάει για τη Μεσοχώρα και τη μετεγκατάσταση. Εδώ να συνηγορήσουμε για ένα μήνα επιπλέον για να μπορέσετε να βάλετε τα τοπογραφικά διαγράμματα και να δώσετε μια παράταση για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας.
Εγώ σας είχα καταθέσει στην Επιτροπή το απόσπασμα από το Πρακτικό 3/2009 από μια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πινδέων για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο το είχαμε εξαντλήσει σε εκείνο το νομοσχέδιο, Δεκέμβρη και Γενάρη και είχαμε δηλώσει την αντίθεσή μας με τον τρόπο που πάτε να κάνετε τη μετεγκατάσταση. Σε αυτό το Πρακτικό που καταθέσαμε φαίνεται η αντίθεση των κατοίκων της Μεσοχώρας οι οποίοι θέτουν συγκεκριμένα ζητήματα γιατί αλλιώς θεωρούν ότι πρέπει να πάρετε πίσω το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τότε, το Γενάρη του 2009. Τελικά εγώ θα πω ότι το φέρατε εδώ –δίνεται ένας μήνα παράταση- αλλά δεν λύσατε εκείνα τα σοβαρά ζητήματα όταν οι κάτοικοι ήταν αντίθετοι με αυτό το νόμο έτσι όπως τον είχατε φέρει για τη μετεγκατάστασή τους. Με βάση αυτό το νόμο οι τετρακόσιοι τριάντα πέντε ιδιοκτήτες είχαν παραχωρήσει οικιοθελώς την περιουσία τους στη Δ.Ε.Η., δηλαδή το 15% των τριών χιλιάδων και πλέον…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
…της συνολικής έκτασης των δύο χιλιάδων τριακοσίων περίπου στρεμμάτων που απαλλοτριώνει η Δ.Ε.Η. γιατί αυτά είναι τα στοιχεία που εμείς έχουμε συλλέξει.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΈΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
Άρα, με αυτό τον τρόπο πιέζετε και άλλους κατοίκους για μια οικιοθελή παραχώρηση και για να τα καταφέρουν να γίνουν κτηματογραφήσεις, επειδή υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες είναι κατανοητές από την πλευρά των κατοίκων αφού η μετεγκατάστασή τους είναι πάρα πολύ δύσκολη και το έχουμε εξηγήσει εκτενέστερα σε εκείνο το νομοσχέδιο που είχαμε συζητήσει.
Τα υπόλοιπα θέματα και πιο εκτενέστερα θα τα πούμε στην κατ’ άρθρων συζήτηση και στις τροπολογίες. Όμως, θα θέλαμε ότι φέρνετε νομοσχέδια να μην εμπεριέχουν πολλά πράγματα μαζί, να είναι συγκεκριμένα και να έχουμε το Πρακτικό της Επιτροπής, τις τροπολογίες και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις όχι πριν ανεβούμε στο Βήμα, αλλά πολύ νωρίτερα για να μπορούμε να κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας και τον κοινοβουλευτικό μας έλεγχο, όπως ακριβώς επιβάλλει το Σύνταγμα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, τον Αντιπρόεδρο κ. Αποστολάτο να έρθει στο Βήμα.
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, είχαμε στα χέρια μας ένα παλιό νομοσχέδιο που, όπως όλοι γνωρίζουμε, είχε στόχο να ενσωματώσει ένα επίσης παλαιό νομοσχέδιο, εκπρόθεσμο όπως όλοι είπαν και γνωρίζετε. Είχε στόχο να ενσωματώσει, λοιπόν, μια κοινοτική Οδηγία για την εφαρμογή ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες για την παροχή αυτών.
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι εμείς από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό έχουμε δύο βασικές αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:
Η πρώτη είναι ότι για μας η αξία, οι ικανότητες και η δυνατή παρουσία των γυναικών είναι δεδομένη σε όλους τους τομείς και δεν χρήζει περαιτέρω νομοθετημάτων, γιατί με αυτά ακριβώς τα νομοθετήματα είναι σαν να αναγνωρίζουμε με ένα τρόπο ότι οι γυναίκες είναι υποδεέστερες ημών όποτε και πρέπει να νομοθετήσουμε για αυτές.
Εμείς αντίθετα –αυτό έχει σημασία- πιστεύουμε ότι πρέπει να αποδεικνύουμε έμπρακτα στις γυναίκες –και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός το κάνει αυτό- ότι τις εμπιστευόμαστε και ότι θεωρούμε ότι μπορούμε να στηριχθούμε στο έργο τους, στη προσφορά τους, στις δυνάμεις τους και όχι να προσπαθούμε απλώς να κατοχυρώνουμε δικαιώματα τους με ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων άνευ όμως ουσιαστικού αντικειμένου. Δηλαδή, το ότι παρ’ όλο που είμαστε πρώτοι ως χώρα στην εισαγωγή των γυναικών στα πανεπιστήμια, οι γυναίκες πάρα πολύ δύσκολα καταφέρνουν να διεκδικήσουν τις υψηλές διοικητικές αλλά και πάσης φύσεως θέσεις που δικαιούνται, ή το ότι είμαστε πρώτοι σε ποσοστά γυναικείας ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επιλυθούν αυτά με ένα ακόμη τέτοιο νομοθέτημα. Ίσα-ίσα υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφιστεί ένας νόμος, σύμφωνα βεβαίως με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στο όνομα της ίσης μεταχείρισης θα άρει και ορισμένες εναπομείνασες θετικές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Το θέμα είναι να αλλάξει η όλη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται, με άλλα λόγια, ένα ακόμη θεσμικό πλαίσιο, αλλά ένα πλαίσιο εφαρμογής.
Η δεύτερη αντίρρησή μας είναι ότι στα άρθρα από 16 έως 20 –θα τα πούμε και το απόγευμα- το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έρχεται να επιλύσει επιφανειακά και με έμφαση θα πω, με προχειρότητα σοβαρότατα προβλήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης.


(LM)
(01DP)
Και αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα στο θέμα των υπαίθριων αγορών, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ, ζητήματα τα οποία όφειλαν να αποτελούν αντικείμενο ξεχωριστών και λεπτομερών δίκαιων νομοσχεδίων.
Αναφέρεται για παράδειγμα το θέμα του υπαίθριου εμπορίου και των εμποροπανηγύρεων. Η ύπαρξη οργανωμένων υπαίθριων αγορών είναι μεν θεμιτή, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν με νόμιμες άδειες και πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα τηρούνται απαρέγκλιτα.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς, ποια αλλαγή επιτελείται επ’ αυτού με τις αποσπασματικές διατάξεις που προτείνετε σήμερα. Γιατί δεν αντιμετωπίζεται ούτε συνολικά, ούτε ουσιαστικά το θέμα των λαϊκών αγορών, γιατί απλούστατα δεν μπαίνει καθόλου τάξη.
Θα σας πω για παράδειγμα ότι στη δική μου εκλογική περιφέρεια που είναι η πόλη μου, ο Πειραιάς μου, υπάρχει ένα μείζον σοβαρότατο πρόβλημα με όλες τις παράνομες αδειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να ισχύει ένα χάος στο κυριακάτικο λεγόμενο παζάρι, το οποίο φυσικά έχει αντίκτυπο στη δραστηριότητα των εμπόρων του Πειραιά που έχουν κάνει διαβήματα και διαμαρτύρονται καθημερινά, αλλά και στην καθημερινότητα ημών υμών των Πειραιωτών, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα κ.λπ..
Οι νόμιμες άδειες είναι διακόσιες οκτώ. Ωστόσο, αν κάνετε μία βόλτα ποτέ στον Πειραιά την Κυριακή, θα τραγουδήσετε το «Ποτέ την Κυριακή», γιατί θα δείτε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες παράνομους ανθρώπους και αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος της εφαρμογής του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αυτός που θα έπρεπε. Με απλά λόγια, τα σχετικά νομοθετήματα δεν αρκούν. Έλεγχος δεν υπάρχει. Άρα, προς τι;
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, του παραεμπορίου και της παραοικονομίας στην περιοχή του Πειραιά.
Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε επιτέλους τη χώρα μας με ένα τέτοιο νομοσχέδιο πρωτίστως, τον Πειραιά μου εγώ, τους κατοίκους του, το επιβατικό μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και προπαντός την εποχή αυτή που ήρθε το νομοσχέδιο τούτο τον ελληνικό τουρισμό, από τις εικόνες ντροπής μιας τριτοκοσμικής πόλης που μόλις προχθές τουρίστες Ευρωπαίοι ομολογούσαν σε ρεπορτάζ πώς τους λήστεψαν τα πορτοφόλια.
Σχετικά με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, το τρίτο μεγάλο θέμα, που τόση ανάγκη ομολογουμένως έχουμε με το ενεργειακό πρόβλημα και όλες αυτές τις πράσινες και κίτρινες ενέργειες, είναι απολύτως επιτακτικό πια να αρθούν τα εμπόδια υλοποίησης των αιτήσεων των φωτοβολταϊκών, αλλά και όλων των επενδύσεων που έχουν να κάνουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το θέμα είναι με τις αρμοδιότητες που αναθέτετε στο ΚΑΠΕ, στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, να πάψουν όντως να σκαλώνουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας οι ελληνικές επενδύσεις, σε συστήματα που αξιοποιούν την ενέργεια του ήλιου.
Εγώ θα σας πω απλώς ότι το περασμένο έτος εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, όπως ξέρετε, μόλις δέκα φωτοβολταϊκά συστήματα, τη στιγμή που την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία και τη Γερμανία δυόμισι χιλιάδες και χίλια πεντακόσια αντίστοιχα. Άρα, βήμα σημειωτόν. Κινούμαστε σαν τις χελώνες, την ώρα που οι άλλοι καλπάζουν σαν άλογα και μάλιστα σε έναν τομέα που η χώρα μας έχει πραγματικά συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, χάρη στον ήλιο και προπαντός τη μεγάλη ηλιοφάνεια, σχεδόν τριακόσιες ημέρες στις τριακόσιες εξήντα του χρόνου, ίσως και όλες.
Δεν ξέρουμε, λοιπόν, πώς θα αδειοδοτούνται οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο για τη χωροθέτησή τους. Και δεν είναι μόνο το Υπουργείο σας υπεύθυνο γι’ αυτή την κατάσταση. Το γνωρίζουμε όλοι πως πρέπει κάτι να γίνει με όλους όσους εμπλέκονται.
Τέλος, πρέπει να κατασταθεί εθνική προτεραιότητα η μέγιστη δυνατή ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προπαντός η υπέρβαση των ποσοτικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός, οπωσδήποτε φιλικότερος προς το περιβάλλον, απόλυτα θα έλεγα, που θα βασίζεται στη χρήση των ανανεώσιμων και εγχώριων πηγών ενέργειας.
Τώρα, για το άλλο μείζον ζήτημα που τίθεται, σχετικά με την παράταση που παραχωρείται στο θέμα του ΙΚΑ, θα το αναλύσω σαφώς περισσότερο και εκτενέστερα στα άρθρα. Τώρα θα πω μόνο ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουν αυτές οι συνεχείς ρυθμίσεις που δεν είναι καθόλου περίεργο, είναι όμως πάντα ευνοϊκές για τους κακοπληρωτές και οπωσδήποτε άδικες επί της ουσίας για όλους τους υπόλοιπους.
Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους έχουμε καταψηφίσει το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η Κυβέρνηση επιλέγει συνεχώς μέτρα που θίγουν, αποδομούν, ενίοτε καταστρέφουν ό,τι υγιές έχει απομείνει, ενισχύοντας τη φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, παραεμπόριο και παραοικονομία.
Θα επανέλθω στην κατ’ άρθρον συζήτηση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Αποστολάτο.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στον κατάλογο των ομιλητών.
Το λόγο έχει η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Αθηνά Κόρκα – Κώνστα. Υπενθυμίζω ότι ο χρόνος ομιλίας είναι επτά λεπτά.
ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ – ΚΩΝΣΤΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο σήμερα του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις.
Βέβαια, το νομοσχέδιο εμπεριέχει, πέραν αυτής της ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας και άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα στον τομέα εμπόρων, στην ενέργεια, στην έρευνα, πρόνοια για τις υπαίθριες αγορές, για τους Έλληνες τσιγγάνους και Ρομά, για τους συμμετέχοντες σε εμποροπανηγύρεις. Πιστεύω, όμως, ότι θα έχουμε το χρόνο, κατά τη διάρκεια της συζητήσεως επί των άρθρων, να αναφερθώ αναλυτικά σε αυτά.
Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ειδικής Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Ελλήνων, θα ήθελα κατά κύριο λόγο σ’ αυτήν την πρωτολογία να εστιαστώ στο κατ’ αρχήν αντικείμενο, την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η πολιτική ισότητας των φύλων είναι μια ευρύτατη πολιτική, η δε κυβερνητική πολιτική ίσων ευκαιριών αποτελεί μία από τις κυρίαρχες πολιτικές προτεραιότητες και πρέπει να αποτελεί μια από τις κυρίαρχες προτεραιότητες της χώρας, διότι είναι συνυφασμένη και με την αναπτυξιακή πολιτική, καθότι η συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα πεδία της ζωής συμβάλλει στην πρόοδο της κοινωνίας, καθώς και στην κοινωνική συνοχή.
Άλλωστε, πρέπει να ομολογήσουμε ότι εμείς οι γυναίκες αποτελούμε το 51% του πληθυσμού, συνεπώς δικαιούμαστε σε όλους αυτούς τους τομείς τα ίσα δικαιώματα, τις ίσες υποχρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίσες ευκαιρίες.
Θα ήθελα να πω ότι στην πορεία των χρόνων στον τομέα αυτό, έχουν γίνει πολλά βήματα, παρά τις αντίξοες καταστάσεις, έχουν γίνει και βελτιώσεις.
Όσον αφορά το διεθνές επίπεδο, ενδεικτικά θα αναφέρω τον Καταστατικό Χάρτη το ΟΗΕ, την Οικονομική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, ταυτόχρονα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των πάσης μορφής διακρίσεων, τις σχετικές συμβάσεις της Ουνέσκο, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλες αυτές, η χώρα μας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο τις έχει κυρώσει και εφαρμόζονται.
Σε επίπεδο τώρα Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τη θέσπιση της αρχής της ισότητος, πληθώρα αντιστοίχων Οδηγιών, αλλά και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την ισότητα σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής που ταυτόχρονα απαγορεύει διακρίσεις, καταργεί δηλαδή εντελώς διακρίσεις.
(MB)

(2LM)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προσαρμογή του εσωτερικού δικαίου στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/113 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μόνο οφέλη μπορεί να φέρει όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών, διότι βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ώστε να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν οι πάσης φύσεως ανισότητες. Γιατί η γυναίκα έχει να αντιπαλέψει νοοτροπία αιώνων στο παρελθόν, αλλά και σήμερα ακόμα, καθώς και κοινωνικά στερεότυπα.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όσον αφορά τον εκπαιδευτικό και τον επαγγελματικό τομέα, δεν έχει στηριχθεί η σύγχρονη γυναίκα σήμερα σε τίποτα. Το αντίθετο ακριβώς. Παρά τις αντιξοότητες, παρά την αντιπαλότητα της νοοτροπίας στο πέρασμα του χρόνου, ό, τι και να συνάντησε καταφέραμε σήμερα τα κορίτσια μας –και είναι και επίκαιρο- να εισάγονται στις πρώτες θέσεις στα πανεπιστήμια, η χώρα μας να έχει επαγγελματίες, να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Γεγονός είναι αυτό: ελεύθεροι επαγγελματίες γυναίκες στην Ελλάδα. Παρά ταύτα όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε διευθυντικές θέσεις, σε θέσεις κέντρων λήψεως αποφάσεων, στην απασχόληση, ακόμα υπολειπόμαστε.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία ρυθμίζονται για πρώτη φορά παρόμοια ζητήματα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσβαση αφορά τομείς, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υγειονομικές υπηρεσίες, μεταφορές, κλπ. Ο σκοπός και του παρόντος νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου. Αφού λοιπόν προσδιορίσουμε τους όρους -άμεση διάκριση, έμμεση παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση, διότι τέτοιας φύσεως συμπεριφορές αποτελούν φράγματα, αποτελούν αναχώματα στην πλήρη και επιτυχημένη ένταξη των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή- προχωρούμε στο να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου δεν θα θιγούν –και είναι σημαντικό αυτό- άλλες ευνοϊκότερες διατάξεις, που αφορούν τη λήψη μέτρων για την προστασία της μητρότητας, για την προστασία της εγκυμοσύνης. Αναφέρεται δε ότι τα έξοδα λόγω κινδύνων μητρότητας και εγκυμοσύνης δεν θα μπορούν να θεωρηθούν ότι οδηγούν σε διαφορές μεταξύ ατομικών ασφαλίστρων και παροχών. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό το ότι δεν θίγονται τα κεκτημένα των γυναικών. Είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η διαφορετική μεταχείριση δικαιολογείται μόνο για θεμιτό σκοπό. Ποιος μπορεί να σκεφθεί ότι δεν είναι ένας θεμιτός σκοπός το να μπορούν να φιλοξενηθούν και να διαμένουν σε εστίες διαμονής τα θύματα βίας σεξουαλικής φύσεως και με τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής;
Προκύπτει ότι δεν επιτρέπεται η διαφοροποίηση των ατομικών ασφαλίστρων που να στηρίζεται στη χρήση φύλου ως συντελεστή –το ανέφερα και προηγουμένως- να μην οδηγούν σε διαφορές δηλαδή τα έξοδα εγκυμοσύνης και μητρότητας. Ορισμένες συγκεκριμένες βέβαια κατηγορίες κινδύνων μπορούν να διαφέρουν από φύλο σε φύλο. Αυτό όμως χρειάζεται ιδιαίτερη έκθεση από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Όποιος θίγεται ατομικά να μπορεί να ζητήσει προστασία, να έχουν προστασία θύματα, να έχουν προστασία μάρτυρες, να μην υφίστανται κακή μεταχείριση. Αντίστοιχα υπάρχουν οι αρμόδιοι ανεξάρτητοι φορείς για να παρακολουθούν την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, που είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, όσον αφορά το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Όλες οι καταγγελίες να συγκεντρώνονται στον αρμόδιο φορέα, ο οποίος διεξάγει έρευνα και αποφασίζει για την επιβολή κυρώσεων. Είναι σημαντική δε η θέσπιση της υποχρέωσης να υποβάλλουν στη Βουλή των Ελλήνων ειδική έκθεση για υποθέσεις που εμπεριέχουν διακρίσεις λόγω φύλου και αυτές να κοινοποιούνται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω ότι πιστεύω πως η κυβερνητική πολιτική αυτό τον χρόνο είναι σημαντικό ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα της ισότητας ανδρών και γυναικών όχι σαν ένα γυναικείο ζήτημα, όπως ήταν όταν πρωτοξεκίνησε το ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα, αλλά σαν ζήτημα που ενδιαφέρει ολόκληρη την κοινωνία και υπογραμμίζει την ανάγκη χειρισμού με όρους όχι διακρίσεων, αλλά ισοτιμίας, ίσων δικαιωμάτων, ίσων υποχρεώσεων, ώστε να έχουμε και ίσες ευκαιρίες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Αυγενάκης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα προσαρμόζει το εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας στο κοινοτικό, αναφορικά με την πολύ σημαντική αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και καθιερώνει με σαφήνεια το πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών.
Υπενθυμίζω ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατοχυρώνεται σε διεθνές, ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο. Σε διεθνές επίπεδο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο λεγόμενος Ο.Η.Ε., κατοχυρώνει την αρχή με πλήθος πράξεων στον Καταστατικό Χάρτη, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, στο Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα του 1966, καθώς και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών το 1979. Επίσης, συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων σε όλους τους τομείς.
Σχεδόν όλες οι παραπάνω διεθνείς πράξεις έχουν κατοχυρωθεί και εφαρμόζονται και στη χώρα μας. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ισότητα ανδρών και γυναικών έναντι του νόμου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συγκεκριμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων κατοχυρώνεται επίσης με πλήθος Οδηγιών και σειρά νομοθετικών μέτρων. Όμως οι περισσότερες αφορούν κυρίως την απασχόληση και την εργασία. Ωστόσο, η Οδηγία 2004/113 αναφέρεται στην πρόσβαση σε αγαθά, σε υπηρεσίες που είναι διαθέσιμα στο κοινό, καθώς και στην παροχή αυτών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την πρόσβαση σε χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό, τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ιδιωτική ασφάλιση, τις μεταφορές, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες, τις εμπορικές δραστηριότητες, τις υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και μια σειρά άλλων. Εξαιρεί βεβαίως και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται αμιγώς σε ιδιωτικό πλαίσιο. Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι λοιπόν να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη Οδηγία στην ελληνική έννομη τάξη και να θεσπιστεί ένα ειδικό πλαίσιο ρύθμισης, που θα αφορά στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την πρόσβαση σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που ανέφερα προηγουμένως.
Ειδικότερα, το παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνει είκοσι ένα άρθρα που συνθέτουν το πλαίσιο προστασίας της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις για τα θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ το συνοδεύουν και ορισμένες πολύ σημαντικές τροπολογίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σταθώ σε δυο-τρία σημεία που δεν αφορούν την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας και που θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικά.
Θα αναφερθώ στη ρύθμιση της παραγράφου 7 του άρθρου 19: Προτείνεται ρύθμιση, προκειμένου το πλεονέκτημα που απέκτησαν οι επιχειρηματικοί φορείς που υπέβαλαν αίτηση για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, το οποίο εντωμεταξύ έχει ήδη λήξει, να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ωστόσο, το γεγονός ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η επιχειρηματική πρακτική είναι η δημιουργία διαφορετικών νομικών προσώπων ιδίων συμφερόντων, θεωρείται σκόπιμο για τη διευκόλυνση υλοποίησης των έργων, παραδείγματος χάρη για χρηματοδοτικούς σκοπούς, να επιτρέπεται η μεταβίβαση αδειών και εξαιρέσεων στην περίπτωση αυτή που αφορά φορείς εξ ολοκλήρου ιδίων κεφαλαίων, παραδείγματος χάρη 100% θυγατρικές εταιρείες. Στο πλαίσιο της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου θα πρέπει από την απαγόρευση των μεταβιβάσεων αδειών να εξαιρεθούν και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί με το προϋφιστάμενο νομικό καθεστώς, κύριε Υπουργέ.
Το παρόν σχέδιο νόμου συνοδεύουν και πολύ σημαντικές τροπολογίες. Επιτρέψτε μου να σταθώ σε αυτή που αναφέρεται στη ρύθμιση της αγοράς βιοκαυσίμων και λοιπών ανανεώσιμων καυσίμων. Να σημειώσω ότι ως προϊόντα ανανεώσιμων πηγών, τα βιοκαύσιμα είναι καθαρά, μη τοξικά και δεν περιέχουν ενώσεις επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα είναι ότι κατά την καύση τους δεν αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτός ο λόγος, δηλαδή η μη επιβάρυνση του ισοζυγίου του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όπως επίσης και το ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για να τα παράγουμε μπορούν να καλλιεργηθούν στους αγρούς μας και να απεξαρτηθούμε σε μεγάλο ποσοστό από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Και η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει στην παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων.
Όπως γνωρίζουμε, με το άρθρο 6 του νόμου 3423 του 2005 για την εισαγωγή βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά καθορίστηκε η διαδικασία διάθεσης των προϊόντων αυτών στην εγχώρια αγορά. Βεβαίως, από την ίδια τη λειτουργία της αγοράς, από την εμπειρία για τις συγκεκριμένες ανάγκες που υπάρχουν, καθώς και από τις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου, προέκυψε η ανάγκη για ένα σταθερό, λειτουργικό και διαφανές πλαίσιο για την απορρόφηση βιοντίζελ και την προώθηση της χρήσης των βιοκαυσίμων.

(GM)
BM
Με την εν λόγω τροπολογία εξειδικεύονται τα κριτήρια και η μεθοδολογία κατανομής βιοντίζελ και συνδέονται μεταξύ άλλων με την έρευνα και τις απαιτήσεις ποιότητας και την προστασίας του περιβάλλοντος.
Επιπροσθέτως, για τον έγκυρο προγραμματισμό και την ενίσχυση της ασφάλειας των επενδύσεων δίνεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων πρόσκλησης και κατανομής εντός συγκεκριμένων ορίων.
Τέλος, με τις διατάξεις της τροπολογίας δίνεται εξουσιοδότηση για την πρόβλεψη κινήτρων για την παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση με σκοπό την περαιτέρω διείσδυση των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά. Είναι ένας πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας.
Επιτρέψτε μου να τονίσω και κάτι ακόμα, γιατί πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες, ότι με τις χθεσινές και τις προχθεσινές συζητήσεις αλλά και με τη σημερινή γίνεται φανερό ότι η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να προχωρήσει μπροστά, να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη μέρα των συμπολιτών μας επέλεξε τις Ευρωεκλογές για να εκφράσει τη στάση της αποχής με τη δυσαρέσκειά τους για τη συνολική λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Έδωσε σκληρά πολιτικά μηνύματα σε όλους μας. Οι πολίτες ζητούν πολιτική διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία, τον τόπο μας, με αρχές συνυφασμένες με το ήθος, ενταγμένες σε στρατηγική μακριά από προσωπικά συμφέροντα και τακτικές κινήσεις. Δεν πρέπει να απαιτούμε να εναρμονιστούν οι πολίτες με τις νοοτροπίες και τις τακτικές των κομμάτων. Αλλά όμως πρέπει εμείς να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Και ήδη είναι φανερό όχι μόνο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη συζητάμε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει το σθένος, την εμπειρία αλλά και τη διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά τη χώρα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρόλο που το Σύνταγμά μας από το 1975 και με όλες τις αναθεωρήσεις του είναι πάρα πολύ ευαίσθητο στις διακρίσεις -και τη λέξη «διακρίσεις» την βάζω στην γενικότερή της έννοια, παραδείγματος χάρη το άρθρο 5, παράγραφος 2 του Συντάγματός μας αναφέρεται στη φυλετική και εθνική καταγωγή, να μην υπάρχει διάκριση, στη γλώσσα, στη θρησκευτική πεποίθηση και στις πολιτικές πεποιθήσεις, το άρθρο 4, παράγραφος 1 του Συντάγματός μας αναφέρεται στην ισότητα ενώπιον του νόμου όλων των Ελλήνων πολιτών. Επίσης, το άρθρο 4, παράγραφος 2 αναφέρεται στην ισότητα ανδρών και γυναικών διακριτά και πρωτοπορία του Συντάγματός μας είναι ότι στο άρθρο 22, παράγραφος 1 καθιερώνεται η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανεξαρτήτως φύλου, όμως, η νομοθεσία μας και δαιδαλώδης είναι ως προς το θέμα των διακρίσεων αλλά επίσης είναι και ισχνή πολλές φορές.
Συνεπώς, η ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα θέματα των διακρίσεων είναι κάτι θετικό. Άρα, το να ενσωματώνουμε σήμερα αυτήν την Οδηγία το θεωρώ θετικό.
Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να πω το εξής από αυτό το Βήμα και να αποκαλύψω κάτι που έχει να κάνει με τις μουσουλμάνες γυναίκες:
Οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί των νοσοκομείων εκπλήσσονται για τα ψυχοφάρμακα που διακινούνται στον γυναικείο μουσουλμανικό πληθυσμό. Οι στρατιωτικοί γιατροί του 4ου Σώματος Στρατού βλέπουν με φρίκη τα ψυχοφάρμακα τα οποία κυκλοφορούν. Γιατί, όπως ξέρετε, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του 4ου Σώματος Στρατού ένα μεγάλο κομμάτι του μουσουλμανικού πληθυσμού εξετάζεται από στρατιωτικούς γιατρούς. Επίσης, οι αγροτικοί γιατροί πιέζονται για να γράφουν συνταγές ψυχοφαρμάκων γι’ αυτές τις γυναίκες.
Ο κ. Σακελλαρόπουλος, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι στην Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης, σε έρευνά του γράφει ότι στους 500 φακέλους ασθενών το 60% είναι για μουσουλμάνες γυναίκες. Φανταστείτε ότι ο πληθυσμός σε αναλογία, μέσα στη Θράκη, μουσουλμάνων και χριστιανών είναι 2/3 χριστιανοί και 1/3 μουσουλμάνοι. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το 60% σε αυτήν τη βάση είναι τεράστιο, πιάνει το 80%.
Αυτά όμως έχουν μία αιτία. Η αιτία έχει να κάνει με την υποτίμηση της γυναίκας μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα. Έχει να κάνει με τους γάμους που γίνονται για λόγους οικονομικούς, που αναγκάζει τις γυναίκες να παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Και μάλιστα, για να πάνε στο γιατρό, πηγαίνουν με συνοδό. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Άρα, λοιπόν, πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να σπάσει αυτό το απόστημα. Μπορεί να υπάρχει παράδοση, μπορεί να υπάρχει θρησκεία, αλλά δεν επιτρέπεται οι μουσουλμάνες γυναίκες, οι οποίες είναι Ευρωπαίες γυναίκες μέσα στην Ελλάδα, να αντιμετωπίζονται σαν πράγματα.
Κάνω έκκληση σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου ότι πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα.
Έρχομαι ξανά στο νομοσχέδιο για να πω ότι ενώ έχουμε την ευκαιρία μίας ενσωμάτωσης τέτοιας Οδηγίας, έχουμε μία ευκαιρία να μπορούμε να συμβάλουμε θετικά –και έχω να σας κάνω και παρατηρήσεις επί των άρθρων αυτών, για το άρθρο 3 που μπορεί να βελτιωθεί στην παράγραφο 4 κλπ- ερχόμαστε να καταψηφίζουμε επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο, ενώ θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί το δεύτερο μέρος είναι ένα ποτ-πουρί διατάξεων που μας κάνει σε άλλες να λέμε «ναι» και σε άλλες να λέμε «όχι». Δηλαδή, είναι θετικό το ότι οι ΡΟΜ παίρνουν ποσοστό στα παζάρια, αλλά είναι αρνητικό να δίνεις 15 μέρες τα Χριστούγεννα να κάνουν εμποροπανήγυρι. Τι θα γίνει δηλαδή με τους εμπόρους που πληρώνουν έναν χρόνο ενοίκια, φώτα, νερά, τηλέφωνα; Αυτοί πώς θα μπορέσουν να πάρουν κανένα φράγκο να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όταν περιμένουν μόνο τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα;
Κι εσείς έρχεστε και λέτε «λαϊκές αγορές». Λαϊκές αγορές 15 ημέρες; Να τις κάνετε 5 τα Χριστούγεννα και 2 το Πάσχα, το καταλαβαίνω. Άρα λοιπόν υπάρχουν αντικρουόμενες διατάξεις και θέσεις μέσα στο νομοσχέδιο, που μας εξαναγκάζουν να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Έρχεστε εκ των υστέρων και βάζετε τέσσερις τροπολογίες, εκ των οποίων η μία τροπολογία, κύριε Καράογλού, είναι ένα νομοσχέδιο, τα βιοκαύσιμα.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα είμαι θετικός επί των άρθρων της Οδηγίας την οποία ενσωματώνουμε με προτάσεις θετικές, θα είμαι θετικός σε κάποια άρθρα τα οποία πρέπει να υπάρξουν στην ελληνική μας νομοθεσία ως προς το δεύτερο μέρος, αλλά θα είμαι κάθετα αρνητικός σε κάποια άλλα τα οποία, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι τα βάζετε εν όψει εκλογών από την πίσω πόρτα εν είδει ρουσφετιού. Δεν πρέπει να νομοθετεί η Ελληνική Βουλή εν είδει ρουσφετιού.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο κ. Καράογλου έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε είναι ένα νομοσχέδιο που στέκεται πέρα και πάνω από κάθε κομματική και μικροπολιτική σκοπιμότητα.
Πρωταρχική μέριμνα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι και εξακολουθεί να παραμένει ο σεβασμός και η προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ισότητα των δικαιωμάτων των δύο φύλων και η πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες. Κάτω από αυτό το πρίσμα άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουμε φέρει σε αυτήν την Αίθουσα προς συζήτηση και ψήφιση μία σειρά άλλων σχεδίων νόμων που προασπίζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω μερικά από αυτά προς εκπλήρωση των προαναφερθέντων από εμένα.
Πρώτα-πρώτα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Κύρωση εφαρμογή του προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού σχετικά με την εμπορεία παιδιών, την παιδική πορνεία και την παιδική πορνογραφία».
Επίσης, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη της προστασίας των γυναικών αλλά και των λοιπών μελών των οικογενειών εντός και εκτός γάμου που πέφτουν θύματα κάθε μορφής βίας.
Επίσης, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Σύμφωνο Συμβίωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών που επιλέγουν να συμβιώνουν εκτός γάμου».
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, ένα νομοσχέδιο χαρακτηριστικό προάσπισης του δικαιώματος και της ελευθερίας των πολιτών να ασκούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της λογικής έχουμε σήμερα στα χέρια μας το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση σε αγαθά και σε υπηρεσίες και στην παροχή αυτών.
Ο παράγοντας «άνθρωποι» άλλωστε αποτέλεσε και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η αρχή κατοχυρώνεται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και ευθύνη και καθήκον δικό μας είναι η εφαρμογή της αρχής και σε εθνικό επίπεδο, η εξάλειψη μορφών διακρίσεων λόγω φύλου σε κάθε διάσταση της ανθρώπινης δραστηριότητας και όχι μόνο στον τομέα της εργασίας. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά οφείλει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου.
Στο εν λόγω σχέδιο νόμου ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το άρθρο 4, το οποίο υπογραμμίζει δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες που αφορούν στην γυναίκα: Την προστασία των γυναικών από λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και μητρότητας, αλλά και τις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Τη γυναίκα η οποία είναι αυτή που σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον άνδρα πέφτει θύμα μικρών και μεγάλων διακρίσεων στην καθημερινότητά της, στο χώρο της εργασίας της, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που δυστυχώς όλοι γινόμαστε λίγο-πολύ γνώστες. Περιπτώσεις γυναικών που στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων τους τόσο σε επίπεδο εργασίας όσο και σε επίπεδο πρόσβασης και παροχής υπηρεσιών. Και όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που ως ευνομούμενη δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία θα έπρεπε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να στηρίζουμε τη σύγχρονη γυναίκα, τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα, τη σύγχρονη μητέρα.
Μία ακόμα πολύ σημαντική παράμετρος του συζητούμενου νομοσχεδίου είναι το άρθρο 7, με το οποίο υπογραμμίζεται και στηρίζεται η δυνατότητα έννομης προστασίας του θιγόμενου προσώπου ως αποτέλεσμα της αρχής ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.
Ίσως ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα να έχει το άρθρο 8 για την προστασίας έναντι αντιποίνων προτρέποντας και προστατεύοντας κάποιον να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Για το λόγο αυτό και στο πλευρό των πολιτών τίθεται ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Συνήγορος του καταναλωτή, όπως ρητά ορίζεται με το άρθρο 11. Είναι φορείς ανεξάρτητοι και ταγμένοι στο πλευρό του πολίτη για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της εφαρμογής της αρχής.
Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου αναφορικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες αποτελεί μία πρώτη βάση για την επιτακτική ανάγκη εναρμόνισης του εσωτερικού Δικαίου της χώρας μας με την Οδηγία 113/2004 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αυτό εδώ το νομοσχέδιο αναλαμβάνει τις δικές της πολιτικές ευθύνες και βάζει τις βάσεις με στόχο την αντιμετώπιση και τη μείωση τέτοιων κρουσμάτων.
Μέλημά μας είναι η εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών να είναι μια αρχή που εφαρμόζεται στην πράξη και αποτελεί αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών.
DE


(2GM)
Πεποίθηση της Κυβέρνησης και φαντάζομαι κάθε συναδέλφου που βρίσκεται σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, ανεξαρτήτως Κομμάτων ή ιδεολογικών τοποθετήσεων, είναι η λειτουργία ενός θεσμικού πλαισίου ικανού να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη διερεύνηση και πάταξη φαινομένων διακρίσεων μεταξύ των πολιτών της χώρας μας.
Εκτιμώ ότι όλα τα παραπάνω με το συζητούμενο νομοσχέδιο επιτυγχάνονται, για αυτό το λόγο και σας καλώ να το υπερψηφίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Βλάχος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αφού δώσαμε στους συναδέλφους παρατηρήσεις οι οποίες κατεγράφησαν κατά την εποικοδομητική, κατά τη γνώμη μας, συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, συνεχίζουμε τη συζήτηση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, σημαντικού όχι γιατί ενσωματώνει απλά μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εθνικό δίκαιο, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν κοινωνικές ομάδες, συμπολίτες μας που έχουν μεγάλη ανάγκη και είναι η ανταπόκριση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης σε αιτήματα αυτών των κοινωνικών ομάδων.
Τίποτα δεν εφεύραμε από μόνοι μας, τίποτα δεν αποφασίσαμε από μόνοι μας. Υλοποιούμε τις παρατηρήσεις, τις υποδείξεις, αιτήματα, όπως είπα συμπολιτών μας -που, βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι πολιτικά τα υιοθετούμε, για αυτό και τα φέρνουμε σας προτάσεις- γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι λύνουν σημαντικά προβλήματα.
Πρέπει να επισημάνω πράγματι ότι η σημερινή κουβέντα τουλάχιστον μέχρι στιγμής κρατήθηκε σε υψηλό επίπεδο, που σημαίνει ότι οι προσεγγίσεις όλων των πολιτικών πτερύγων γίνονται με υπευθυνότητα και με παρόμοια με εκείνη της Κυβέρνησης προσέγγιση.
Είναι γνωστό ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατοχυρώνεται σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Υπάρχει μεγάλος αριθμός κειμένων διεθνούς δικαίου, διεθνούς πολιτικής που κατοχυρώνουν την πολιτική αυτή, όπως ο Καταστατικός Χάρτης του Ο.Η.Ε., η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών. Σχεδόν όλες οι παραπάνω διεθνείς πράξεις έχουν κυρωθεί και εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως άλλωστε ισχύει και με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ισότητα των ανδρών και των γυναικών έναντι του νόμου.
Ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχικά υπήρχε η πρόβλεψη για την κατοχύρωση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών μόνο στην απασχόληση και στην εργασία. Στη συνέχεια, υπήρξε μια σειρά νομοθετικών μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου και την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα οφείλει να εφαρμόζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και σε άλλους τομείς πέρα από την απασχόληση και τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η Οδηγία 113 του 2004, όπου βασίζεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατοχυρώνει με σαφή τρόπο και σε μια σειρά από άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής την αρχή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, που αποτελούν θεμελιώδεις αξίες και κοινωνικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Οδηγία αυτή αναφέρει την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμα στο κοινό, καθώς και την παροχή τους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, την πρόσβαση σε χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό, τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την ιδιωτική ασφάλιση, τις μεταφορές, τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες, τις υγειονομικές υπηρεσίες κ.ά.
Σημειώνεται ότι η Οδηγία 113 του 2004 δεν εφαρμόζεται σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αμιγώς ιδιωτικό πλαίσιο, όπως, παραδείγματος χάρη, η εκμίσθωση κατοικίας σε μέλος της οικογενείας, ενώ από το πεδίο εφαρμογής της εξαιρούνται ρητά οι τομείς της εκπαίδευσης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της διαφήμισης.
Σκοπός του προτεινόμενου σχεδίου νόμου που θα ενσωματώσει την Οδηγία 113 του 2004 στην ελληνική έννομη τάξη είναι να θεσπιστεί νέο ειδικό πλαίσιο ρύθμισης που θα αφορά την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών κατά την πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες και την παροχή αυτών.
Με το σχέδιο νόμου, λοιπόν, προσδιορίζονται νομοθετικά η άμεση και έμμεση διάκριση, η παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με τους ορισμούς της Οδηγίας. Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν αγαθά και υπηρεσίες που διατίθενται τόσο στο κοινό και από φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και από νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου δεν θίγουν ευνοϊκότερες διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. Το σχέδιο νόμου καθιερώνει την απαγόρευση άμεσων ή έμμεσων διακρίσεων λόγω φύλου.
Η απαγόρευση αυτή κάμπτεται μόνο εφόσον δικαιολογείται στα πλαίσια της αρχής της αναλογικότητας. Παράλληλα, εισάγεται η δυνατότατα θέσπισης ή διατήρησης ειδικών μέτρων με Προεδρικό Διάταγμα για την πρόληψη ή αντιστάθμιση μειονεκτημάτων που συνδέονται με το φύλο, προκειμένου να διασφαλίζεται στην πράξη η πλήρης ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Κρίσιμη είναι η ρύθμιση για τη χρήση ή μη του φύλου ως αναλογιστικού παράγοντα στις ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, εισάγεται ο κανόνας ότι σε όλα τα συμβόλαια παροχής ασφαλιστικών και άλλων συναφών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θα συναφθούν μετά την ψήφιση του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, η χρήση του φύλου ως συντελεστή για τον υπολογισμό των ασφαλίστρων και παροχών δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε διαφορές μεταξύ ατομικών ασφαλίστρων και παροχών. Κατ’ εξαίρεση, αναλογιστικές διαφορές μεταξύ ατομικών ασφαλίστρων και παροχών με χρήση φύλου ως καθοριστικού παράγοντα στην αξιολόγηση του κινδύνου επιτρέπονται μόνο στις ασφαλίσεις του κλάδου ζωής, ατυχημάτων, ασθενείας και αστικής ευθύνης από οχήματα, σύμφωνα με την πολιτική διαχείρισης κινδύνων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στη βάση σημαντικών και αξιόπιστων αναλογιστικών στατιστικών δεδομένων.
Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα επανεξετάσει την εξαίρεση αυτή και θα προτείνει αιτιολογημένα τη διατήρηση ή κατάργησή της το αργότερο έως 30-10-2012. Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα συλλέγει και θα τηρεί αναλογιστικά και στατιστικά δεδομένα για τη χρήση του φύλου ως καθοριστικού αναλογιστικού συντελεστή. Προβλέπεται ρητά ότι απαγορεύεται τα έξοδα εγκυμοσύνης και μητρότητας να οδηγούν σε διαφορές μεταξύ των ατομικών ασφαλίστρων και παροχών μετά την 21η Δεκεμβρίου του 2009. Στο σημείο αυτό, χρησιμοποιήθηκε από την Ελλάδα η δυνατότητα, όπως είχε δηλώσει εμπρόθεσμα, να αναβάλει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία την εφαρμογή των μέτρων που είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση.
Ως προς την προστασία των θιγομένων από τις διακρίσεις λόγω φύλου κατοχυρώνονται δικαιώματα δικαστικής προστασίας και διοικητικής προσφυγής, καθώς και διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού διαμεσολάβησης. Επίσης, κατοχυρώνεται η προστασία έναντι αντιποίνων, δηλαδή, απαγορεύεται ρητά η δυσμενής μετακίνηση ή η πρόκληση δυσμενών επιπτώσεων ως αντίδραση του καθ’ ου σε καταγγελία ή δικαστική διαδικασία σε βάρος του, η οποία αποσκοπεί στη συμμόρφωσή του με την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
(BS)
02DE
Το βάρος της απόδειξης αντιστρέφεται και πλέον πρέπει αυτός που κατηγορείται ότι παραβίασε την αρχή της ισότητας να αποδείξει στο δικαστήριο ή σε άλλη αρμόδια αρχή ότι δεν υπέπεσε σε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου, σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση. Ή αν υπέπεσε σε διάκριση αυτό οφείλεται σε άλλον νόμιμο λόγο. Η αντιστροφή αυτή δεν ισχύει στην περίπτωση της ποινικής διαδικασίας για να μην θίγεται το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου.
Προβλέπονται σημαντικές κυρώσεις για τους παραβάτες καθώς η παραβίαση των διατάξεων του νόμου δημιουργεί αξίωση για πλήρη αποζημίωση του θύματος και αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης. Ειδικά η παραβίαση των διατάξεων περί της κρίσης ή μη του φύλου ως αναλογιστικού παράγοντα στις ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες επισύρει κυρώσεις που προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία.
Θεσμοθετείται και σχετικό πειθαρχικό παράπτωμα του υπαλληλικού κώδικα προκειμένου να δημιουργηθεί συνείδηση δικαίου για την τήρηση της αρχής της ισότητας των φύλων στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης. Ορίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ο Συνήγορος του Καταναλωτή στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα ως αρμόδιοι ανεξάρτητοι φορείς για την παρακολούθηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στο πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου σχεδίου νόμου. Προβλέπεται λεπτομερής περιγραφή των καθηκόντων και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν αυτοί οι δυο φορείς.
Προωθείται ο διάλογος μεταξύ κοινωνικών φορέων για την διάχυση πληροφοριών προκειμένου να προάγεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου σχεδίου νόμου. Την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της οδηγίας αναλαμβάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Στο μεταβατικό στάδιο κατά την έναρξη εφαρμογής του προτεινόμενου σχεδίου νόμου καλύπτονται τα εν ισχύ συμβόλαια ασφαλίσεων ζωής ατυχημάτων, ασθενειών και αστικής ευθύνης αυτοκινήτου για τα οποία διατηρήθηκε η χρήση του παράγοντα του φύλου ως αναλογιστικού συντελεστή. Άρα, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους.
Παράλληλα στο ίδιο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα υπαιθρίου εμπορίου αφού το υπαίθριο εμπόριο αποτελεί βασικό κλάδο της εμπορικής δραστηριότητας που στηρίζει την εθνική οικονομία και έχει ήδη αναπτυχθεί ένα εκτεταμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και την λειτουργία του.
Και επειδή ακούστηκε και νωρίτερα από συνάδελφο -και πιθανόν να επαναληφθεί- πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι εμείς όχι μόνο δεν ανατρέπουμε αλλά ούτε καν φέρνουμε κάτι καινούριο μ’ αυτό το νομοσχέδιο που να αφορά γενικότερα την λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου. Ακούστηκε νωρίτερα για χριστουγεννιάτικα παζάρια. Μα αυτά ισχύουν με νόμο του 2005. Δεν φέρνουμε τίποτα καινούριο. Μόνο την διευκρίνιση για τα πασχαλινά που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν όπως τα χριστουγεννιάτικα που εκεί πραγματικά μειώνουμε τις μέρες από 15 σε 10. Άρα, πιο αυστηρούς όρους βάζουμε.
Και το κυριότερο κάνουμε πράξη το αίτημα του δήμου Περάματος που δικαιολογημένα μας έχει έρθει για την στήριξη του δήμου και να καταγράψουμε την πραγματικότητα που υπάρχει στο Σχιστό. Όποιος περάσει την Κυριακή από το Σχιστό θα διαπιστώσει ότι κάθε Κυριακή εκεί υπάρχει παζάρι το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί παράνομα. Αν θέλετε να συνεχίσουμε να μην το βλέπουμε και να ωραιοποιούμε καταστάσεις μπορούμε να το κάνουμε και να αποσύρουμε και την τροπολογία. Αν θέλετε να δούμε τα πράγματα με το όνομά τους πρέπει να αναλάβουμε μερίδιο ευθύνης. Και τι λέμε; Νομιμοποιούμε κανένα παζάρι; Όχι βεβαίως. Λέμε η Νομαρχία εκφράζοντας την τοπική κοινωνία ας αναλάβει την πρωτοβουλία είτε να καταργήσει, να αστυνομεύσει ουσιαστικά αυτό που παρανόμως γίνεται, ή να λειτουργήσει νόμιμο παζάρι με κανόνες και με συνθήκες υγιούς εμπορίου. Περί αυτού πρόκειται.
Εμείς δεν επιβάλλουμε σώνει και καλά να λειτουργήσει παζάρι. Μια παρόμοια ρύθμιση υπάρχει για το Δοξάτο της Δράμας όπου η εκεί νομαρχία αποφάσισε να μην λειτουργήσει το παζάρι. Δεν επιβάλλουμε λοιπόν. Επειδή αυτές τις μέρες βλέπω φορείς της αγοράς που βγαίνουν με βαρύγδουπες ανακοινώσεις και λένε πράγματα που δεν περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο, που δεν μας αγγίζουν, δεν έχει να κάνει με δικές μας πρωτοβουλίες.
Και εδώ πραγματικά θα ήθελα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δούμε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα που υπάρχει και να δώσουμε λύση. Ή θα συνεχίσουμε την αυθαιρεσία που υπάρχει σήμερα ή θα βάλλουμε κανόνες. Εμείς προτείναμε να βάλλουμε κανόνες. Να δούμε τα πράγματα όπως έχει πραγματικά και να λειτουργήσει και εκεί η νομιμότητα. Είναι ένα αίτημα του δήμου Περάματος, λέω και πάλι, που εμείς πολιτικά το στηρίζουμε όπως είπα και ξεκινώντας την ομιλία γι’ αυτό και το φέρνουμε σήμερα υπό μορφή ρύθμισης.
Επίσης, είπαμε γι’ αυτά τα παζάρια που λειτουργούν μέχρι σήμερα ότι καθιερώνουμε για πρώτη φορά την δημόσια κλήρωση. Να σταματήσει αυτή η πελατειακή σχέση. Να μην βγαίνει ο καθένας δήμαρχος και δίνει σε όποιον θέλει. Δημόσια κλήρωση. Δεχθήκαμε δε παρατήρηση που ακούστηκε από συναδέλφους στην Επιτροπή και είπαμε να υπάρξει προτεραιότητα σε εκείνους τους πωλητές που πηγαίνουν μόνο μια φορά την εβδομάδα. Δώσαμε λοιπόν προνομιακό ποσοστό 75% σε εκείνους που έχουν ένα μεροκάματο, ουσιαστικά την εβδομάδα, πηγαίνουν σε μια κυριακάτικη αγορά και 25% σε όλους τους υπολοίπους. Άρα και αυτό το ρυθμίζουμε κατ’ αναλογία. Και ήταν ένα αίτημα που όπως θυμάστε όλες και όλοι ακούστηκε στην Επιτροπή.
Εμείς πράγματι δεν έχουμε κάποιες έμμονες ιδέες σε κάτι. Ακούμε και είδατε από τις βελτιώσεις που δώσαμε στην αρχή ότι πραγματικά αναζητούμε προτάσεις που θα ενσωματώσουμε στο νομοσχέδιο προκειμένου το τελικό κείμενο να εκφράζει ή δυνατόν το σύνολο της Βουλής.
Όσον αφορά στα επιμελητήρια, η υφιστάμενη δυνατότητα να επιλέγονται στην διοικητική επιτροπή της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων μόνο πρόεδροι των επιμελητηρίων και όχι άλλα πρόσωπα που εκπροσωπούν το κάθε επιμελητήριο δεν ανταποκρίνεται στην δημοκρατική παράδοση αυτού του αιρετού χαρακτήρα των διοικήσεων των επιμελητηρίων και τροποποιείται αναλόγως.
Κρίνεται σκόπιμο επίσης ότι τα βιοτεχνικά επιμελητήρια όπου ανήκουν τα αμιγή επιμελητήρια επιτρέπεται να ιδρύονται και τμήματα υπηρεσιών. Στα τμήματα αυτά των υπηρεσιών θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις στις οποίες για την άσκηση της δραστηριότητάς τους απαιτείται τεχνική κατάρτιση και δεξιότητα ή και χρήση εργαλείων.
Τέλος στα πλαίσια της οικονομικής αυτοτέλειας των επιμελητηρίων δεδομένου ότι έχουν ίδιους πόρους παρέχεται η δυνατότητα καθορισμού από την διοικητική επιτροπή κάθε επιμελητηρίου το ύψος των καταβαλλομένων οδοιπορικών και της ημερήσιας αποζημίωσης της ημερήσιας μετακίνησης των μελών της διοίκησης του επιμελητηρίου. Αυτές είναι προτάσεις της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων. Δεν ήρθαμε εμείς ένα ωραίο πρωί και είπαμε τι πρέπει να γίνει στα επιμελητήρια. Και νομίζω ότι εκφράζει όλα τα επιμελητήρια. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε με τις προτάσεις των εκπροσώπων. Η κεντρική ένωση επιμελητηρίων μας έδωσε αυτές τις προτάσεις, εμείς τις υιοθετήσαμε πολιτικά και τις φέρνουμε σήμερα για ρύθμιση.
Υπάρχουν επίσης άλλες ρυθμίσεις που αφορούν είτε το Υπουργείο Ανάπτυξης είτε άλλα υπουργεία. Εγώ θα σταθώ μόνο –και μ’ αυτή θα κλείσω και θα τα πούμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση- στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Εκεί πράγματι έχουμε για δυο χρόνια ένα περιθώριο της αναστολής είσπραξης των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών. Μιλάμε για μια συγκεκριμένη περιοχή. Δεν το γενικεύουμε. Και απορώ γιατί μεταφέρουμε μια λάθος εικόνα αφού η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Απασχόλησης και της κ. Πετραλιά προσωπικά, νομίζω, μας εκφράζει όλους. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή. Δεν ξέρουμε τι συνθήκες υπάρχουν και τι δυσκολίες υπάρχουν στο Πέραμα για το οποίο μίλησα και νωρίτερα και ιδιαίτερα σ’ αυτή την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη; Θέλετε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα; Ακούστηκαν εδώ απόψεις ότι νομιμοποιούμε τους παράνομους επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους. Είναι αληθές αυτό. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια εξαίρεση και νομίζω ότι πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων.
Άλλες παρατηρήσεις που ακούστηκαν θα τις συζητήσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση όπου έχω να πω αρκετά πράγματα.
(ΜΒ)

(2BS)
Θα πω μόνο δύο γενικές παρατηρήσεις για τα όσα ακούστηκαν μέχρι σήμερα αλλά και στην Επιτροπή.
Ακούστηκε η παρατήρηση για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας. Η καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη αποτύπωσης της νομοθεσίας συνολικά, σχετικά με την εφαρμογή της ισότητας και την ανάγκη συντονισμού ενός μεγάλου αριθμού φορέων για να καθοριστούν οι περιπτώσεις, όλες οι περιπτώσεις που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να γίνεται χρήση του φύλου ως καθοριστικού συντελεστή για τη διενέργεια συναλλαγής. Επισημαίνεται ότι υπάρχει προηγούμενο στην αντιμετώπιση των ειδικότερων θεμάτων που καλύπτονται από την προτεινόμενη ρύθμιση, δηλαδή χρήση της διάστασης του φύλου στις συναλλαγές.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
Και δεύτερον, επειδή ακούστηκε ότι χρειάζονται θετικές ρυθμίσεις για την ισότητα και όχι να γίνεται αναφορά σε απαγορεύσεις διακρίσεων –νομίζω ότι αυτό ακούστηκε από την πλευρά του Κ.Κ.Ε. –θα πρέπει να πω ότι θεσμοθετείται πλαίσιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου υπάρχει ρητή πρόβλεψη για υιοθέτηση θετικών δράσεων για την προαγωγή της ισότητας.
Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι αφορούν ρυθμίσεις κατ’ άρθρον και θα επανέλθουμε.
Σας ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Υπουργέ, με ενημερώσατε για μία προσθήκη την οποία θέλετε να κάνετε. Μπορείτε να τη διαβάσετε για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι Βουλευτές και το απόγευμα το ψηφίζετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να πω ότι είναι γνωστό ότι υπάρχει μια κρίση στην αγορά, ότι διανύουμε μια διεθνή οικονομική κρίση και ήθελα να συμφωνήσουμε όλοι στο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου να προσθέσουμε παράγραφο που λέει: «Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 802/1978 (ΦΕΚ 121 Α΄) όπως ισχύει, μετά τις λέξεις «…να ανακοινώνουν προς το κοινό, εκπτώσεις» διαγράφονται οι λέξεις «ή προσφορές»».
Η ουσία αυτής της ρύθμισης ποια είναι; Γνωρίζετε ότι απαγορεύονται οι προσφορές ένα μήνα πριν από τις εκπτώσεις. Με δεδομένο ότι οι εκπτώσεις αρχίζουν περίπου μετά από ένα μήνα, για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στην αγορά να λειτουργήσει αυτό το διάστημα με προσφορές, προσφορές που θα ισχύουν βεβαίως δεκαήμερο, ως γνωστόν, και βεβαίως οι προσφορές, με βάση το νόμο, απευθύνονται για ποσοστό έως το 50% των εμπορευμάτων. Είναι μία αναγκαία ρύθμιση που θα τονώσει την αγορά αυτό το διάστημα που είναι καλοκαίρι και αυτός ο μήνας μπορεί να αποδειχθεί πολύ κρίσιμος για πολλούς συμπολίτες μας που ασκούν την εμπορική ιδιότητα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Αυτό δεν αφορά μόνο τις εμπορικές επιχειρήσεις ή τις άλλες επιχειρήσεις, κύριε Υπουργέ. Αφορά και τους πολίτες που μπορούν να έχουν σε καλύτερες τιμές τα προϊόντα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Να το μοιράσετε παρακαλώ, να το δουν οι συνάδελφοι και όταν θα γίνει η συζήτηση στο άρθρο αυτό να έχουν υπόψη τους οι συνάδελφοι και τη ρύθμιση αυτή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Το καταθέτω λοιπόν.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Βλάχος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα προσθήκη, η οποία έχει ως εξής:






ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο κύριος Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτή η τροπολογία η οποία εισάγεται προφορικά και κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού δεν έχει κανέναν έκτακτο, απροσδόκητο ή θα έλεγα συγκλονιστικό χαρακτήρα. Ο κύριος Υπουργός θα μπορούσε να έχει καταθέσει κανονικά την τροπολογία του, θα μπορούσε να έχει θέσει το θέμα αυτό κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή και θα μπορούσε να έχει ενημερώσει το Σώμα για το διάλογο που έκανε με τους παραγωγικούς φορείς, με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, με τα επιμελητήρια. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή ούτε καν να σταθμίσουμε επί της ουσίας τη σχέση των παραγόντων της αγοράς και κυρίως τη σχέση μεταξύ των μεγάλων πολυκαταστημάτων και των μικρότερων εμπορικών καταστημάτων. Δεν είναι δυνατόν να εισάγονται τα θέματα αυτά έτσι. Δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος. Υπάρχει συνεχώς ανοιχτή νομοθετική εργασία και μπορεί να έρθει το ζήτημα αυτό κανονικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, και δεν νομίζω ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, εφόσον τα θέματα αυτά ρυθμίζονται δια νόμου στη χώρα μας, μπορούν να λαμβάνονται από την Κυβέρνηση χωρίς να είμαστε και εμείς βέβαιοι ότι έχει διεξαχθεί ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος. Θα παρακαλέσω λοιπόν να μην επιμείνει ο κύριος Υπουργός σε αυτή την εμβόλιμη ρύθμιση διότι έτσι ουσιαστικά δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί να υφαρπάξει την έγκριση της Βουλής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Αμέσως θα δώσω το λόγο στους συναδέλφους. Να πω όμως πριν ότι μου εζητήθη αυτό ως Πρόεδρος του Σώματος κύριε Βενιζέλο. Θεωρώ ότι η ανάγκη αυτή εκτάκτως προέκυψε. Άλλωστε είναι η τρίτη μέρα στην οποία συζητούμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είχε συζητηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό στη Διαρκή Επιτροπή.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η πρώτη μέρα είναι που συζητείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Με συγχωρείτε. Είπατε γιατί δεν ήρθε στη Διαρκή Επιτροπή για να καταθέσει τροπολογία. Αν μου επιτρέπετε, είναι η πρώτη μέρα που εισάγεται στην Ολομέλεια. Συμβαίνει ορισμένες φορές και όταν δεν είναι μείζονα θέματα. Γι’ αυτό έκανα προηγουμένως τη συνεννόηση μαζί σας, να το δείτε με κατανόηση. Θα σας μοιραστεί η ρύθμιση και το απόγευμα όταν θα συζητηθεί το συγκεκριμένο άρθρο καταθέστε τις απόψεις σας. Δεν μπορώ να εισέλθω ο ίδιος επί της ουσίας, αλλά εσείς τουλάχιστον διατελέσατε Υπουργός Ανάπτυξης και είχατε την ευθύνη των αγορών, όπως και εγώ ο ίδιος ως Υπουργός Ανάπτυξης και θεωρώ ότι η πρωτοβουλία αυτή για να μπορέσουν οι πολίτες να έχουν καλύτερες τιμές και όχι μεσούντος του θέρους που αρχίζουν οι εκπτώσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει όλοι να το λαμβάνουμε υπόψη.
Το λόγο έχει ο κ. Λαφαζάνης και στη συνέχεια θα μιλήσετε εσεις κύριε Κανταρτζή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως παρατύπως εισάγεται αυτή η τροποποίηση ή τροπολογία, όπως θέλετε να την πούμε, και μας ζητήσατε να επιδείξουμε μία ανοχή προκειμένου να συζητηθεί το απόγευμα και να μπορέσει να καταλήξει, λόγω του εσπευσμένου χαρακτήρα και της αδυναμίας μέχρι τώρα –νομίζω ότι εδώ υπάρχει και μια ευθύνη του Υπουργείου- να φέρει εγκαίρως την τροπολογία. Εγείρονται όμως ορισμένα θέματα, τα οποία δεν άπτονται μόνο του Κανονισμού της Βουλής και τα οποία είναι σοβαρά βεβαίως, αλλά και επί της ουσίας. Διότι ξέρετε ότι αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο αφορά την αγορά. Η αγορά έχει πολλούς παράγοντες και τα συμφέρονται δεν είναι ενιαία πάντοτε.
Εμείς θα θέλαμε να έχουμε τουλάχιστον μια ενημέρωση, για να τοποθετηθούμε, από τους αρμόδιους φορείς της αγοράς για το τι λένε επ’ αυτού, ποιες είναι οι απόψεις τους, ποιες είναι οι θέσεις τους. Δεν ξέρω αν το Υπουργείο ατύπως ή δημοσίως έχει κάνει τέτοιου είδους συνεννοήσεις και έρχεται τώρα να κάνει αυτή την προσθήκη, την τροποποίηση εδώ. Όμως εμείς δεν τα γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα και δεν νομίζω ότι είναι ένα θέμα ενός απογεύματος για να μπορέσουμε να έχουμε μια επαφή και να ξέρουμε και τι γίνεται. Εγώ θα έλεγα ότι αν το Υπουργείο δεν το θεωρεί τόσο εσπευσμένο -δεν ξέρω και γιατί είναι τόσο εσπευσμένο- θα μπορούσε και σε άλλο νομοσχέδιο να έρθει αυτό στα Θερινά Τμήματα και να μπορέσει να γίνει και στην Επιτροπή μια συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Λαφαζάνη, όπως σας εξήγησε και ο ίδιος ο Υπουργός οι εκπτώσεις αρχίζουν στις 15 Ιουλίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι, ωραία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Εάν εκτιμάτε ότι αυτό το πράγμα δεν πρέπει να γίνει και οι καταναλωτές να μην έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σε καλύτερες τιμές ενόψει του θέρους…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με συγχωρείτε, τώρα κύριε Πρόεδρε,….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Εγώ το έβαλα σ’ αυτή τη βάση. Όταν θα σας μοιραστεί η ρύθμιση της τροποποίησης την εξετάζετε και το απόγευμα μπορεί να κάνει και συνεννοήσεις ο κύριος Υπουργός με την ΕΣΕΕ περί αυτού του θέματος και από εκεί και πέρα τοποθετήστε και ψηφίζετε ή δεν ψηφίζετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Δεν είμαστε εναντίον των καταναλωτών, είναι προφανές. Μην μας βάζετε τέτοιο θέμα. Αλίμονο! Δεν θέλουμε να παίρνουν φθηνά προϊόντα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Εντάξει. Καλώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εδώ σας έθεσα ένα άλλο θέμα. Αλλά πέραν αυτού γι’ αυτό που λέτε, το να ψηφίσουμε ή να μην το ψηφίσουμε, αυτό είναι εύλογο. Βεβαίως θα ψηφίσουμε ή δεν θα ψηφίσουμε.
(PE)

(02MB)
Όμως, η εισαγωγή της προσθήκης ξέρετε ότι σημαίνει και υπερψήφισή της με το τεκμήριο της Πλειοψηφίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Καλώς.
Το λόγο έχει ο κ. Κανταρτζής.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί της προσθήκης θα τοποθετηθούμε, όταν θα έρθει η ώρα για τη συζήτησή της, γιατί ουσιαστικά δεν είναι μόνο η εξασφάλιση –ας το πω έτσι- φθηνών προϊόντων για τους καταναλωτές, δεν είναι ζήτημα προσφορών, είναι ζήτημα γενικότερης πολιτικής. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες σκοντάφτουν στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις σήμερα. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα έχει και άλλες πλευρές και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, όταν θα έρθει προς συζήτηση. Καλό θα είναι, βέβαια, να υπάρχει άνεση χρόνου, να μην πιεστούν όλα σήμερα, για να υπάρξει και αναλυτική τοποθέτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Καλώς.
Το λόγο έχει ο κ. Βορίδης για ένα λεπτό.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ως προς το ζήτημα της προφορικής ουσιαστικά τοποθετήσεως στην παρούσα φάση της συζητήσεως και μόνο για αυτό, θα πω το εξής. Εγώ νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι όντως υπάρχει αναγκαιότητα να έρθει κατεπειγόντως, εσπευσμένως και, εάν θέλετε, με μία ευρύτητα –ερμηνεύοντας τον Κανονισμό- ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία για προφανείς λόγους, διότι είναι έκτακτες οι οικονομικές συνθήκες, διότι ουσιαστικά -καλώς ή κακώς- η Βουλή έχει να λειτουργήσει εδώ και ένα πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα και επομένως δεν υπήρχε η δυνατότητα να έρθει εγκαίρως, ώστε να προφθάσουμε την περίοδο των εκπτώσεων. Από εκεί και πέρα, ως προς το ζήτημα του εάν καλώς συζητείται θεωρώ ότι θα πρέπει να δεχθούμε ότι καλώς συζητείται. Επί της ουσίας, ο καθένας μπορεί να πει αυτό που έχει να πει το απόγευμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο κ. Λιάσκος για ένα λεπτό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε σε αυτήν την Αίθουσα να προτάσσουμε χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων ήσσονος σημασίας θέματα, όταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Όχι, να μη μπούμε σε αυτό το θέμα της αντιπαράθεσης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: Με συγχωρείτε, όταν σύσσωμη η Αντιπολίτευση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Λιάσκο, επί του συγκεκριμένου θέματος. Συμφωνείτε να συζητηθεί;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: …διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την ακρίβεια, είναι δυνατόν να φέρνει τέτοιου είδους προτάσεις; Ο Υπουργός κατέθεσε μία τροπολογία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Λιάσκο, σας παρακαλώ. Συμφωνείτε να συζητηθεί;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κρατώ μόνο αυτό, ότι συμφωνείτε να συζητηθεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, μία διευκρίνιση μπορώ να κάνω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θα τα πείτε το απόγευμα, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο πρώην Υπουργός κ. Βενιζέλος για δεκαπέντε λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η εισηγήτρια του κόμματός μας, η κυρία Μερεντίτη, με συστηματικό και πλήρη τρόπο παρουσίασε τις θέσεις μας για το νομοσχέδιο. Εγώ θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις.
Κατ’ αρχάς, η σημασία του νομοσχεδίου, παρά τα βαρύγδουπα τα οποία ακούστηκαν από τον κύριο Υφυπουργό προηγουμένως, είναι δυστυχώς πάρα πολύ μικρή. Η ελληνική συνταγματική τάξη περιλαμβάνει διατάξεις πολύ σημαντικότερες και πληρέστερες από αυτές της Οδηγίας και άρα και η εθνική νομοθεσία με την οποία εναρμονίζεται η χώρα μας προς την Κοινοτική αυτή Οδηγία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Θα θυμίσω στο Τμήμα ότι στην Αναθεώρηση του 2001 εισήχθη μια εξαιρετικά πρωτότυπη σε διεθνές επίπεδο διάταξη στο άρθρο 116 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Προβλέπεται ρητά στην ελληνική συνταγματική τάξη η δυνατότητα λήψης θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών ή υπέρ άλλων ομάδων που είναι θύματα συστηματικής ανισότητας και αδικίας. Άρα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η εναρμόνιση με μία οδηγία να μειώσει τη συνταγματική προστασία, η οποία, όταν είναι πληρέστερη, προφανώς υπερισχύει, γιατί η κοινοτική έννομη τάξη στα θέματα αυτά διαμορφώνει ένα μίνιμουμ ευρωπαϊκής προστασίας, δεν απαγορεύει την εντονότερη προστασία που παρέχουν οι εθνικές έννομες τάξεις. Αυτό ας το έχουμε υπ’ όψιν σε σχέση και με την ερμηνεία των διατάξεων που θα ψηφιστούν από τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και σε σχέση με την πρακτική εφαρμογή τους από το Συνήγορο του Πολίτη και τη δημόσια διοίκηση.
Και το λέω αυτό, γιατί στην πραγματικότητα από την Οδηγία εξαιρούνται τα δύο πιο κρίσιμα πεδία. Το ένα κρίσιμο πεδίο είναι το περιεχόμενο των εκπομπών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυρίως των διαφημίσεων. Και αναφέρομαι κυρίως στις σεξιστικού περιεχομένου διαφημίσεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των γυναικών συνήθως, αλλά ενδεχομένως και προσώπων που έχουν κάποια άλλη σεξουαλική επιλογή, η οποία είναι ελεύθερη και σεβαστή κατά το Σύνταγμά μας και τον ευρωπαϊκό συνταγματικό και πολιτικό πολιτισμό. Αυτά εναπόκεινται στην αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της νομοθεσίας που διέπει τα σχετικά με τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και τα σχετικά με το περιεχόμενο των διαφημίσεων. Άρα, δεν έχουμε τίποτα καινούριο από την άποψη αυτή.
Το δεύτερο μεγάλο πεδίο είναι, σε σχέση με την προσφορά υπηρεσιών, η ασφαλιστική αγορά. Το γεγονός ότι διατηρείται ως αναλογιστικό κριτήριο, ως αναλογιστικός συντελεστής η διαφορά του φύλου στις πιο κρίσιμες ασφαλιστικές συμβάσεις, που είναι για παράδειγμα η ασφάλιση ζωής, υγείας, ζημιών από αυτοκίνητα, αντιλαμβάνεστε ότι στην πραγματικότητα στερεί από κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο τις νέες ρυθμίσεις. Γιατί ποιες άλλες υπηρεσίες μπορεί να προσκρούουν σε διαφορά φύλου; Το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν γίνονται μέλη, για παράδειγμα, σε ορισμένες λέσχες ανδρών, γιατί δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο καπνιστήριο μιας λέσχης βρετανικού τύπου ή γιατί δεν μπορούν να πάρουν μέρος στα τμήματα ξιφασκίας; Ε, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας στην Ελλάδα, δεν έχουμε τέτοιου είδους παράδοση που υπάρχει στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες. Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέσα από μία συστηματική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μέσα από την παράνομη λήψη στοιχείων από τον ιατρικό φάκελο των ασφαλισμένων να μην δημιουργούνται εκτεταμένες ανισότητες στην ασφαλιστική αγορά, κυρίως στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας.
Ύστερα, είναι δυνατόν να λέμε τώρα ότι η διαφορά ιδιοσυγκρασίας ή ικανότητας στην οδήγηση ή ενδεχομένως ορισμένες ιδιαίτερες καταστάσεις περιοδικού χαρακτήρα στη συμπεριφορά της γυναίκας την κάνουν πιο επικίνδυνη οδηγό, άρα την επιβαρύνουν με περισσότερα ασφάλιστρα στην ασφάλιση ζημιών από αυτοκίνητα; Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα στα οποία θα έπρεπε να γίνει παρέμβαση. Και χρειάζεται συνολικά παρέμβαση, κύριε Υπουργέ, στην ασφαλιστική αγορά, ιδίως σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα στην ασφάλιση ζωής και στην ασφάλιση παροχής υπηρεσιών υγείας είναι απαράδεκτο. Έτσι όπως δυστυχώς έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος τομέας υγείας και καταφεύγουν πάρα πολλοί άνθρωποι στις ιδιωτικές υπηρεσίες και αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στην ασφάλισή τους, ιδίως στην ασφάλιση υγείας, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει διαφάνεια, ισονομία και να απαγορεύονται καταχρηστικές και αντικαταναλωτικές συμπεριφορές στον τομέα αυτό.
Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τη γυναίκα ως καταναλώτρια υπηρεσιών και αγαθών, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Βεβαίως, σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αφορά συνολικά τους χρήστες των υπηρεσιών αυτών, διότι υπάρχουν εγκατεστημένες πρακτικές οι οποίες είναι εναρμονισμένες και καταχρηστικές. Πρέπει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, της οποίας έχετε την πολιτική ευθύνη, να είναι πολύ πιο αποφασιστική και παρεμβατική στα ζητήματα αυτά. Εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή καταγγελίες στο Συνήγορο του Καταναλωτή, στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών και ένα σωρό δίκες στα ελληνικά δικαστήρια, γιατί παραβιάζονται όροι αυτών των ασφαλιστικών συμβάσεων οι οποίες είναι από τη φύση τους καταπλεονεκτικές και καταχρηστικές. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στον τομέα αυτό, γιατί δυστυχώς αυτό αφορά πάρα πολύ κόσμο. Πάρα πολύς κόσμος καταβάλλει τα ασφάλιστρα, για να καλύψει τις ανάγκες του, γιατί δεν μπορεί να βρει τη θέση που του αξίζει και του αναλογεί στο δημόσιο σύστημα υγείας ή νομίζει ότι δεν μπορεί να τη βρει, γιατί έχει δυστυχώς και επί της ουσίας, αλλά και επικοινωνιακά απαξιωθεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μια δεύτερη συναφής παρατήρησή μου είναι αυτή που σχετίζεται με τη γενικότερη αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης σε σχέση με την εποπτεία των ανωνύμων εταιρειών. Ένα κρίσιμο επίκαιρο θέμα είναι οι συζητήσεις μεταξύ του Ο.Τ.Ε. και της DEUTSCHE TELEKOM, στην πραγματικότητα μεταξύ του ελληνικού δημοσίου ως μετόχου του Ο.Τ.Ε. και της DEUTSCHE TELEKOM, για αυτό το περιβόητο πρόσθετο 5%, το οποίο μπορεί να καταστήσει έτι προβληματικότερη την περιβόητη συμφωνία μετόχων, η οποία πάσχει από διάφορες πλευρές, κυρίως, του κοινοτικού δικαίου. Εκκρεμεί πάντα το ζήτημα της μη προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών των μικρότερων μετόχων μετά τη συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο προς την DEUTSCHE TELEKOM. Δεν έχουμε πάρει ποτέ μία ικανοποιητική απάντηση, πέραν του ότι θέλουμε βεβαίως να μην αλλοιωθεί έστω αυτό το νόθο σχήμα που έχει διαμορφωθεί. Πέρα από τη γενικότερη θέση μας για τις τηλεπικοινωνίες και τη θέση του Ο.Τ.Ε., υπάρχει και το ζήτημα της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, γιατί ποτέ δεν έγινε δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών του Ο.Τ.Ε.. Και επ’ αυτού τηρούν πάντα αιδήμονα σιωπή το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο, πέρα από τις αρμοδιότητες της Κεφαλαιαγοράς, έχει και τις δικές του αρμοδιότητες για την εποπτεία των ανωνύμων εταιρειών.
Η τρίτη μου παρατήρηση αφορά τις ρυθμίσεις για τα ερευνητικά ιδρύματα. Εισάγονται μία σειρά από ρυθμίσεις, ενώ έχει προκληθεί μία τεράστια κρίση στο πεδίο των ερευνητικών κέντρων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας λόγω της πρόχειρης και επιπόλαιας εξαγγελίας διαφόρων συγχωνεύσεων, προκειμένου να ισχυριστεί η Κυβέρνηση ότι μειώνει τον αριθμό των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
(ML)

( 2PE)
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται για παράδειγμα ρυθμίσεις σχετικές με το Ερευνητικό Κέντρο Θεσσαλίας που ίδρυσε με πρωτοβουλία του ο Πρόεδρος της Βουλής όταν ήταν Υπουργός Ανάπτυξης, ενώ είχε εξαγγελθεί η συγχώνευση του Ερευνητικού Κέντρου της Θεσσαλίας με το ΕΚΕΤΑ που είναι πια ένα καλά οργανωμένο και ελπιδοφόρο ερευνητικό κέντρο που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Τι θα γίνει με το ζήτημα αυτό; Είναι δυνατόν παραδοσιακοί θεσμοί, οι οποίοι μάλιστα έχουν και διαφορετική νομική φύση, άλλοι είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, άλλοι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, να συνωθούνται κάτω από το ίδιο σχήμα χωρίς να υπάρχει καμία ολοκληρωμένη ερευνητική πολιτική;
Παρακολουθούμε τις διαμαρτυρίες του ΕΚΚΕ, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, των ερευνητικών του ινστιτούτων, των ερευνητών του. Παρακολουθούμε την αναστάτωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που βεβαίως αναπτύσσεται σε δύο πεδία: Στο πεδίο των φυσικοχημικών επιστημών και στο πεδίο της ιστορίας, της αρχαιολογίας, των ανθρωπιστικών σπουδών και επιστημών.
Πώς είναι δυνατόν αυτά να έρχονται με τέτοιο αντιφατικό και ανακόλουθο τρόπο; Άλλες εξαγγελίες κάνει η Κυβέρνηση συνολικά στο πλαίσιο αυτής της δήθεν μεταρρύθμισης, της κατάργησης –της εικονικής κατά πάσα πιθανότητα κατάργησης- ενός κάποιου αριθμού νομικών προσώπων, διαφορετικές ρυθμίσεις εισάγονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης με αυτό το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει πολιτική, δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν υπάρχει συνέχεια, δεν υπάρχει συστηματικότητα.
Βέβαια περιττεύει να πω ότι με τον ίδιο αποσπασματικό τρόπο εισάγονται προς συζήτηση και μεγάλα θέματα της ενεργειακής πολιτικής, η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη κυρίως ως αντίληψη για το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την οικολογία.
Στο νομοσχέδιο αυτό έχουμε ξαφνικά μία τροπολογία ισοδύναμη με ένα μεγάλο νομοσχέδιο για το βιοντίζελ, έχουμε τη ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά, που κατά βάση είναι μια σωστή ρύθμιση για να αποτρέψουμε το εμπόριο αδειών, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η αντίληψη της Κυβέρνησης για τις ανανεώσιμες πηγές, ποια είναι η αντίληψή της για την ενεργειακή πολιτική συνολικά, μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Αυτός ο τρόπος νομοθεσίας είναι αδιανόητος γιατί είναι αναποτελεσματικός και σε τελική ανάλυση μεγαλώνει την απόσταση ανάμεσα στη Βουλή, ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, την κοινή γνώμη, την αγορά, την κοινωνία των πολιτών. Δεν γίνεται με αυτή την προχειρότητα και αποσπασματικότητα να ρυθμίζονται τα θέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και το προηγούμενο για την εμβόλιμη αυτή ρύθμιση, σε σχέση με τις προσφορές.
Είναι δυνατόν να κάνουμε αυτή τη συζήτηση επειδή είμαστε στα τέλη Ιουνίου και αρχίζει η περίοδος των εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου; Και εν πάση περιπτώσει τι γίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς; Δεν γίνονται προσφορές; Δεν αλλάζει ο τιμοκατάλογος; Δεν γίνονται κατ’ ιδίαν εκπτώσεις και διαπραγματεύσεις; Δηλαδή είναι δυνατόν τώρα να πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει η αγορά το πρόβλημά της και κυρίως θα αντιμετωπίσει το μικρό εμπορικό κατάστημα και η οικογενειακή επιχείρηση το πρόβλημά της, μέσα σε συνθήκες κρίσεις, μετά από ένα χρόνο συνειδητής κατάστασης κρίσης στη χώρα μας -γιατί αυτό ήλθε με καθυστέρηση στην Ελλάδα, ως κοινή αίσθηση- ότι με τη ρύθμιση αυτή θα λύσουμε το πρόβλημα των σχέσεων μεταξύ ελληνικού εμπορίου και Έλληνα καταναλωτή και θα τονώσουμε την αγορά μέσα στο καλοκαίρι; Η αγορά τα ξεπερνάει αυτά με τη δική της δυναμική και με τη δική της ευελιξία.
Άρα, σημαίνει ότι το Υπουργείο στην πραγματικότητα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα της αγοράς, για να ισχυρίζεται ότι με τέτοιου είδους ρυθμίσεις θα λύσει, εν μέρει έστω, το πρόβλημα της αγοράς.
Το πρόβλημα της αγοράς είναι βαθύτατο. Αφορά το πρόβλημα του εισοδήματος, αφορά συνολικά την οικονομική πολιτική, αφορά τη δημοσιονομική κατάρρευση. Όταν η χώρα δεν έχει δημοσιονομικό πλαίσιο, όταν η χώρα δεν έχει φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όταν η χώρα δεν έχει μακροοικονομική πολιτική, όταν η χώρα δεν έχει προϋπολογισμό και δεν έχει πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, όταν η χώρα δεν έχει δημόσια αξιοπιστία και διεθνή αξιοπιστία, είναι αστείο να ερχόμαστε και να λέμε ότι με τέτοιου είδους «μικρομερεμέτια» και παρεμβάσεις θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αγοράς, το πρόβλημα της ιδιωτικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εκεί πονάει η ελληνική οικονομία.
Πώς παράγεται το ελληνικό Α.Ε.Π.; Ναυτιλία, τουρισμός, οικοδομή και κυρίως ιδιωτική κατανάλωση. Είναι δυνατόν να ερχόμαστε και να λέμε ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα λύσουμε το πρόβλημα και με τέτοιου είδους διαδικαστικές μεθοδεύσεις στη Βουλή, όταν υπήρχε η δυνατότητα, αυτά όλα να έχουν τεθεί με διαφανή τρόπο εγκαίρως στους παραγωγικούς φορείς και να έχουμε διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο να βοηθήσει το εμπόριο, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, την αυταπασχόληση, που είναι και η μεγάλη μήτρα της ανεργίας στην Ελλάδα, πέρα από τα προβλήματα που έχει η εξαρτημένη εργασία;
Άρα, λοιπόν, αυτά είναι προχειρότητες που δείχνουν αδυναμία διαμόρφωσης μιας ενιαίας πολιτικής.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Λιάσκος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κουβεντιάζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2004/113 στο ελληνικό δίκαιο και ουσιαστικά θα πίστευε κανείς ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα μπορούσαν όλες οι παρατάξεις της Βουλής να δουν με ένα θετικό πρίσμα, ένα θετικό μάτι, μια –θα έλεγα- θετική προαίρεση την όλη αυτή διαδικασία που βέβαια, όπως ειπώθηκε και από πάρα πολλούς ομιλητές σήμερα εδώ, δεν δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να εξαλειφθούν άπαξ και δια παντός όσα από δομές και νοοτροπίες εκατονταετιών δεν έχουν μέχρι σήμερα δώσει επιθυμητό αποτέλεσμα στις ισότιμες σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν θα περίμενε κανείς ως δια μαγείας να το κάνει το νομοσχέδιο, αλλά εκείνο που μπορεί να πει μετά βεβαιότητα είναι ότι προχωράει βήματα μπροστά σε αυτή τη σπουδαία υπόθεση της ίσης μεταχείρισης, των ίδιων δικαιωμάτων, αν θέλετε, του σεβασμού απέναντι στο γυναικείο φύλο.
Εδώ θα έλεγα ότι το Σύνταγμά μας –και πολύ ορθά ειπώθηκε προηγούμενα- έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα στα άρθρα 4 και 116 και ο καταστατικός μας χάρτης είναι πράγματι το Ευαγγέλιο όπου εκεί προσπαθούμε όλοι μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά μέχρις ότου διασφαλιστούν, κατοχυρωθούν -έχουν γίνει απόλυτα σεβαστά και αποδεκτά- τα ίσα δικαιώματα της γυναίκας.
Άκουσα εδώ πράγματα τα οποία δεν συνάδουν με τη συζήτηση του σημερινού σχεδίου νόμου. Πράγματα τα οποία, αν θέλετε, δεν έχουν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ξέρετε, εδώ στη Βουλή, υπάρχουν ζητήματα που μπορούν τα κόμματα να αντιπαρατίθενται. Σε ένα ζήτημα όπου όλοι ουσιαστικά συμφωνούμε, γιατί άκουσα προσεκτικά όσους τοποθετήθηκαν, δεν μπορούμε να διαφωνούμε μόνο και μόνο γιατί πρέπει να διαφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν ούτε σκοπιμότητες, ούτε ρουσφετολογικά θέματα σε αυτό το σχέδιο νόμου, ούτε σκοτεινές καταστάσεις. Είναι ένα απλό, βατό και –θα έλεγα- καθολικής αποδοχής σχέδιο νόμου που αφορά κυρίως την καταπολέμηση των διακρίσεων. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι.
Δεν έχουμε, λοιπόν, εδώ να συζητήσουμε ούτε για ζητήματα που αφορούν τον Ο.Τ.Ε., όπως προηγούμενα ειπώθηκε από τον κ. Βενιζέλο. Είναι άσχετα του νομοσχεδίου. Άλλωστε τι να συζητήσουμε; Δεν είναι εδώ ο κ. Βενιζέλος για να του πω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν εκείνο το οποίο ουσιαστικά έκανε την αποκρατικοποίηση του Ο.Τ.Ε. και βέβαια ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εκείνος ο οποίος σήμερα λέει ότι αν γίνει ποτέ κυβέρνηση θα τον επανακρατικοποιήσει. Εν πάση περιπτώσει δεν ξέρουμε τώρα ποια είναι η θέση, αλλά αν κάποιος θα πρέπει να μιλήσει για τη θέση του και να την προσδιορίσει αυτή είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Βέβαια να πούμε εδώ, σε ό,τι αφορά τα άρθρα 1 έως 15, έχουμε πάρα πολλά και σημαντικά στοιχεία στο νομοσχέδιο. Μιλάμε, όπως είπα και πριν, για την καταπολέμηση των διακρίσεων, μιλάμε για την ισότιμη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, μιλάμε για ζητήματα όπου έχουμε ευνοϊκότερες διατάξεις σε ό,τι αφορά την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα.

(GK)




(2ML)
Έχουμε σπουδαίες διατάξεις, όπου κατοχυρώνεται και διασφαλίζεται η έννομη προστασία των θιγομένων από σεξουαλική παρενόχληση και κατοχυρώνεται η αποκατάστασή τους με τις αντίστοιχες κυρώσεις. Επίσης, καθιερώνονται ανεξάρτητες αρχές που θα παρακολουθούν την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης.
Και βέβαια όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία ειπώθηκαν και χιλιοειπώθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές δεν νομίζω ότι βρίσκουν κανέναν αντίθετο. Άλλωστε, η διασφάλιση από ανεξάρτητες αρχές είναι κάτι που –κατά το μάλλον ή ήττον- όλοι το επιδιώκουμε σ’ αυτή εδώ την Αίθουσα.
Τώρα, από τα άρθρα 16 έως 20 ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα του Υπουργείου. Κι εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει τίποτα ρουσφετολογικό σ’ αυτά. Άλλωστε, ακούγοντας προσεκτικά και την Εισηγήτρια της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως, αν υπήρχε, δεν θα συμφωνούσε. Είπε «συμφωνούμε σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της κλήρωσης για τις εμποροπανηγύρεις, συμφωνούμε σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του ποσοστού 5%». Ε, αφού συμφωνούμε σ’ αυτά, πού είναι οι ρουσφετολογικές –αν θέλετε- διατάξεις του νομοσχεδίου; Δεν υπάρχουν.
Ρυθμίζονται διαδικαστικά θέματα. Ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν το εμπόριο, την ενέργεια, την έρευνα και την τεχνολογία, οι άδειες των πανηγύρεων κατόπιν κληρώσεως, η ποσόστωση στους Έλληνες ΡΟΜ, οι επιμελητηριακές διατάξεις τις οποίες –όπως πολύ σωστά είπε ο Υπουργός προηγούμενα- έχουν ζητήσει τα ίδια τα Επιμελητήρια και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν το μόνιμο εκθεσιακό χώρο του Λαυρίου, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κ.λπ..
Γι’ αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα, εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αντιρρήσεις από κανέναν. Δεν υπάρχουν ζητήματα για να αντιπαρατεθούμε εδώ. Δεν υπάρχουν, κυρία Πρόεδρε.
Επίσης και στις τροπολογίες άκουσα πάρα πολλά πράγματα. Δηλαδή, είναι κακή η τροπολογία που ρυθμίζει τις ανανεώσιμες πηγές των καυσίμων και μάλιστα με τη βιομάζα; Δεν πρέπει να γίνει; Δηλαδή –ας πούμε- ο αντίλογος είναι «μα, αυτή η τροπολογία είναι μεγάλη και αποτελεί ένα νομοσχέδιο;» Δηλαδή, επί της ουσίας, έχει κανείς αντίρρηση; Έχει κανείς αντίρρηση για τα ανανεώσιμα καύσιμα; Εδώ είναι το θέμα! Να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν μπορεί να μιλάμε ξύλινη γλώσσα εδώ μέσα. Έχει κανείς αντίρρηση επί της ουσίας;
Εγώ δεν θεωρώ ότι έχει. Όλοι θέλουμε τις ηπιότερες μορφές στα καύσιμα, δηλαδή τις ανανεώσιμες πηγές καυσίμων.
Έχει κανείς αντίρρηση για την αντικατάσταση των οικιακών συσκευών, όπως προωθείται, προκειμένου να ανακουφιστούν χιλιάδες συμπολίτες μας και ταυτόχρονα να δείξουμε την περιβαλλοντική μας ευαισθησία; Δεν νομίζω ότι έχει κανείς αντίρρηση και μάλιστα με μία πραγματικά τόσο γενναία ρύθμιση που άμεσα έκανε το Υπουργείο. Κι εγώ συγχαίρω τον Υπουργό γι’ αυτή τη ρύθμιση.
Κι επειδή έρχεται ως τροπολογία στο νομοσχέδιο, τι έγινε; Τώρα ξεκίνησε η Βουλή να λειτουργεί. Τώρα ήλθε το νομοσχέδιο. Πότε να έφερνε δηλαδή την αντικατάσταση των air condition ο Υπουργός; Υπουργέ μου, δεν το φέρνατε το χειμώνα να το κουβεντιάσουμε ξεχωριστά, μπας και αποφασίσουμε; Έλεος, δηλαδή!
Όταν μιλάμε για τροπολογίες, θα πρέπει να κατανοούμε ότι υπάρχει η διάσταση του χρονικού σημείου που απαιτείται να γίνει κάτι και βέβαια της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου. Επειδή κυρίως –και καλοπροαίρετα- απευθύνομαι στην Εισηγήτρια της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως, εδώ μέσα στην Αίθουσα όταν εγώ ήμουν Βουλευτής Αντιπολιτεύσεως έρχονταν άσχετες τροπολογίες άλλων Υπουργείων σε σωρεία νομοσχεδίων και επικαλείτο βεβαίως η αναγκαιότης. Δεν ήταν –όπως τώρα- ζητήματα στο ίδιο Υπουργείο, τα οποία αφορούν τόσο σημαντικά θέματα. Είναι, λοιπόν, ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν θέματα που καίνε τον Έλληνα πολίτη.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Κι εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Έφερε ο Υπουργός προσθήκη προηγούμενα και τοποθετηθήκαμε όλοι οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι εδώ –γιατί μας ακούει και ο ελληνικός λαός- και ακούστηκε ένα γιατί. Γιατί ήλθε τώρα, την εποχή των εκπτώσεων, αυτή η προσθήκη, η οποία αφορά εκπτώσεις που θα γίνουν σε είκοσι μέρες; Δηλαδή, ας πούμε, πότε να ερχόταν;
Και όταν όλοι εμείς εδώ, όλα τα Κόμματα, μιλούμε και μερικοί, κύριε Υπουργέ, έχουν σηκώσει και τη ρομφαία κατά της ακρίβειας, έρχεται το Υπουργείο και κάνει μια ρύθμιση ευνοϊκή για τον καταναλωτή, διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για να μην περάσει η προσθήκη αυτή.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Στο τέλος θα φέρετε νόμο για την ώρα που θα βγαίνουμε από την Αίθουσα!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: Εγώ σας άκουσα προσεκτικά.
Θεωρώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θα πρέπει με περίσσια υπευθυνότητα να βλέπουμε ζητήματα, τα οποία κατ’ ανάγκη δεν μας χωρίζουν. Δεν μας χωρίζουν σε ιδεολογικούς προβληματισμούς. Δεν υπάρχουν ζητήματα, στα οποία θα πρέπει εδώ να αντιπαρατεθούμε. Είναι ένα βατό σχέδιο νόμου που αφορά ρυθμίσεις για την ισότητα, ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες προς την κατεύθυνση του εμπορίου, της έρευνας και της τεχνολογίας και της ενέργειας.
Εγώ θεωρώ ότι εδώ πρέπει επιτέλους να καταδείξουμε και μια καλή θέληση όλοι μας και να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Ειπώθηκε προηγούμενα από τον κ. Σγουρίδη το εξής: Ενώ θέλαμε να το ψηφίσουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφιστεί, ε, υπάρχουν κάποια ζητήματα ή στις τροπολογίες που μας αναγκάζουν να μην το ψηφίσουμε κατ’ αρχήν.
Εγώ πιστεύω ότι καλό θα είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας. Να πω εδώ ότι υπάρχουν ζητήματα –είπε προηγούμενα ο κ. Βενιζέλος- τα οποία δεν θα πρέπει να τα θίγουμε κάθε φορά. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι ώρα ούτε να μιλάμε για τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία έχει αιτίες, έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, ούτε για την οικονομική σταθερότητα, γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά και σωστά βήματα, βήματα προς την κατεύθυνση του να λειτουργεί με έναν εποικοδομητικό τρόπο και για τον ελληνικό λαό, αλλά –αν θέλετε- και για τη χώρα γενικότερα και για την προοπτική της χώρας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Λιάσκο.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κανταρτζής έχει το λόγο.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Εισηγήτριά μας αναφέρθηκε αναλυτικά και με συγκεκριμένα στοιχεία γιατί το Κ.Κ.Ε. δεν μπορεί να ψηφίσει το παρόν σχέδιο νόμου. Όπως πολύ σωστά επισήμανε, ενώ το νομοσχέδιο ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία και φαίνεται ότι προωθεί την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, άλλο τι φαίνεται και άλλο τι κάνει στην πραγματικότητα. Άλλο τι γίνεται στην πραγματικότητα με την πολιτική, με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων της χώρας μας.
Η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή που ψευδεπίγραφα προσπαθούν να εμφανίσουν και η Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου συνολικότερα.
Στο όνομα της ισότητας, στο όνομα της ίσης μεταχείρισης, τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, ιδίως μετά την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, προωθήθηκε μια ισοπέδωση προς τα κάτω των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο στόχος αυτής της πολιτικής είναι καθαρός, να γίνει ακόμα πιο φθηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια και οι κεντροδεξιές και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη χώρα μας.
Γι’ αυτό ακριβώς βλέπουμε κυβερνήσεις να εναλλάσσονται στο τιμόνι της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική όμως να μην αλλάζει, γιατί στην πραγματικότητα όλες αυτές οι αρνητικές, οι επώδυνες αλλαγές για τους εργαζόμενους είναι αποτέλεσμα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, έτσι ώστε να στηριχθεί και να εδραιωθεί η κερδοφορία του.
Θέλετε να ρίξουμε μια ματιά στο τι ακολούθησε στη μετά Μάαστριχτ εποχή; Πριν απ’ όλα, είχαμε τη διαφορά της πενταετίας που χάθηκε για τις γυναίκες με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα για τις νεοπροσλαμβανόμενες, μια εξίσωση δηλαδή προς τα πάνω, μια παράταση του εργάσιμου βίου.

(ST)
(2GK)
Αυτό που είχε απομείνει ήταν για τις γυναίκες τις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα που με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταργείται και επανειλημμένα έχουμε πει: Κανένας συμβιβασμός σε τέτοιες αποφάσεις που έρχονται να ισοπεδώσουν, να ακυρώσουν εργασιακά δικαιώματα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο επαναλαμβάνουμε και απευθυνόμενοι προς τους εργαζόμενους: Απειθαρχία, ανυπακοή σ’ αυτές τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μην εφαρμοστούν ακριβώς αυτές οι επιλογές.
Στα λόγια βεβαίως είχαμε στήριξη και διεύρυνση της μητρότητας. Τι έγινε στην πράξη; Με απόφαση έχει καταργηθεί η απαγόρευση της νυχτερινής απασχόλησης της γυναίκας. Και εδώ βεβαίως μπαίνει ένα ερώτημα: Πώς θα στηριχθεί η μητρότητα; Πώς θα στηριχθεί η εργαζόμενη γυναίκα με μικρά παιδιά, όταν καταργούνται τέτοια μέτρα προστασίας; Αλλά ακόμα και αυτά τα περιορισμένα δικαιώματα που είχαν απομείνει, για να δούμε, τι έγιναν στην πράξη; Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που ήταν μέτρο που διευκόλυνε τη γυναίκα για να βγει στην παραγωγή ουσιαστικά με την εκχώρησή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την επιβολή τροφείων έρχονται να επιβάλλουν πρόσθετα βάρη στην εργαζόμενη οικογένεια που βεβαίως επιμερίζονται πριν απ’ όλα και στην εργαζόμενη γυναίκα. Άλλα εργασιακά δικαιώματα; Η γονική άδεια; Σε πόσες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, σε πόσες περιπτώσεις θα έλεγα καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόζεται; Ουσιαστικά, οι εργαζόμενες γυναίκες με την ασυδοσία της εργοδοσίας, με την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου δεν τολμάνε να διεκδικήσουν και αυτά τα περιορισμένα δικαιώματα που είχαν αποσπάσει. Όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα έχουμε και περιπτώσεις που κριτήριο για την πρόσληψη της γυναίκες θεωρείται και μπαίνει το ερώτημα αν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε εγκυμοσύνη ή όχι.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί έγινε προηγουμένως πολύ συζήτηση από τους εκπροσώπους και των δύο κομμάτων. Έγινε βέβαια συζήτηση και αναφορά στη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, κ.λπ.. Σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Αλήθεια, για ποια πρόσβαση, για ποιες υπηρεσίες μιλάμε, όταν στο μεγαλύτερό τους βαθμό έχουν εμπορευματοποιηθεί και ιδιωτικοποιούνται και θα ιδιωτικοποιηθούν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς στο μέλλον; Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Να βάζουν όλο και πιο βαθειά οι εργαζόμενοι το χέρι στην τσέπη τους για να έχουν παροχές που όφειλαν να είναι παροχές του κράτους. Θέλετε να δούμε χαρακτηριστικά παραδείγματα; Στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου ο ένας στους έξι πολίτες, ο ένας στους έξι εργαζόμενους που δεν έχει στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη, γιατί ακριβώς δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την ιδιωτική ασφάλιση; Αν, λοιπόν, θέλουμε να μιλάμε για πρόσβαση στους τομείς της υγείας, προϋπόθεση είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για να υπάρχουν ισότιμες παροχές υγείας δωρεάν σε όλους τους πολίτες, σε όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας.
Οι αρνητικές αλλαγές που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρόκειται φυσικά να σταματήσουν εδώ. Προετοίμασαν το έδαφος για τις νέες αρνητικές αλλαγές που πρόκειται να ακολουθήσουν και που έχουν δρομολογηθεί με τις αποφάσεις που υιοθετούνται στα διάφορα συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό τι ακολούθησε την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης. Με δύο κείμενα που αναφέρονταν στην προώθηση της λεγόμενης «ευελφάλειας» και παραπέρα το δεύτερο κείμενο στις αλλαγές στον τομέα της πρόνοιας προωθείται νέα ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτά ακριβώς επικυρώθηκαν με την απόφαση που πάρθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά έρχονται να επικυρώσουν σήμερα οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Ουσιαστικά εγκαινιάζεται μια νέα επίθεση κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Αυτές οι αποφάσεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί και είχαν δρομολογηθεί πολλά χρόνια πριν με τη λεγόμενη Λευκή Βίβλο, που κάποιοι έλεγαν «ούτε καλή, ούτε κακή» αποκοιμίζοντας τους εργαζόμενους, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, αυτά που στη συνέχεια διατυπώθηκαν και διακηρύχθηκαν με τη διαβόητη στρατηγική της Λισαβόνας, την οποία υπενθυμίζω ότι ήταν δεκατρείς στις δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την υπέγραψαν, κεντροαριστερές, σοσιαλδημοκρατικές, που έβαζαν στην προκρούστεια κλίνη τα εργασιακά δικαιώματα των ασφαλισμένων, αυτά λοιπόν τα μέτρα που τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύονταν να υλοποιήσουν έρχονται τώρα να επιταχύνουν την προώθηση, να επιταχύνουν την εφαρμογή τους και αυτά τα μέτρα θα πλήξουν ιδιαίτερα τις γυναίκες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην πρόσφατη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από τις δύο αποφάσεις τις οποίες ανέφερα που υιοθετήθηκαν, υιοθετήθηκε και η τρίτη απόφαση, η οποία έρχεται να προωθήσει στο όνομα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όπως διακηρύσσεται, την ενεργή και αξιοπρεπή γήρανση. Τι εννοεί με άλλα λόγια; Ότι θα πρέπει οι δύο προηγούμενες αποφάσεις της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων που τινάζουν στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από την πλήρη και σταθερή απασχόληση, που προωθούν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς τη μερική απασχόληση, την κατάργηση άλλων εργασιακών δικαιωμάτων, την όποια προστασία είχαν οι εργαζόμενοι από τις απολύσεις αλλά και όλες οι άλλες αλλαγές οι οποίες πρόκειται να ακολουθήσουν στα ασφαλιστικά συστήματα και στον τομέα το συνταξιοδοτικό και στον τομέα της πρόνοιας θα πρέπει να ληφθούν με ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες όχι φυσικά για να προστατευτούν τα δικαιώματα αλλά για να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικές οι πολιτικές αυτές στην προώθησή τους. Με άλλα λόγια, να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων που θα πλήξουν ιδιαίτερα βέβαια πριν από όλα τις εργαζόμενες γυναίκες.
Πήγαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας τη σύνταξη στα εξήντα πέντε, είχαμε το νόμο Ρέππα που ψηφίστηκε επί των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέτεινε τον εργάσιμο βίο στα εξήντα επτά χρόνια, έρχεται η Νέα Δημοκρατία και με το νόμο Πετραλιά και παρατείνει κατά ένα ακόμα χρόνο τον εργάσιμο βίο στα εξήντα οκτώ. Και έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις νέες αποφάσεις να επιταχύνει αυτές τις αρνητικές αλλαγές να πάμε στα εβδομήντα. Ενεργή γήρανση την ονομάζουν, δηλαδή να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά να αισθανόμαστε νέοι και ωραίοι. Αυτή είναι ουσιαστικά η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτές ακριβώς τις μαύρες αντεργατικές αποφάσεις που πρόκειται να επικυρώσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ηγέτες των κρατών-μελών σε αυτές ακριβώς τις αποφάσεις οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν την παραμικρή ανοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να στρέψουν για μια ακόμη φορά την προσοχή στην εκλογολογία και να συντηρήσουν το κλίμα της εκλογολογίας. Γιατί; Γιατί θέλουν να αποσιωπήσουν, γιατί θέλουν να αφήσουν στο απυρόβλητο αυτές τις αποφάσεις που έχουν δεσμευθεί να υλοποιήσουν και τις έχουν ενσωματώσει στα προγράμματά τους και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ανοιχτά μιλάνε και για παράταση του εργάσιμου βίου, ανοιχτά μιλάνε και για την προώθηση των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Δηλαδή, αντί να στηρίζεται ο άνεργος, να στηρίζεται ο μεγαλοεπιχειρηματίας. Αυτές, λοιπόν, τις αντιλαϊκές, τις αντεργατικές αποφάσεις έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν και γι’ αυτό ακριβώς δεν κάνουν λόγο γι’ αυτά τα μαύρα μέτρα τα οποία έρχονται μπροστά στους εργαζόμενους.
Είναι καθαρό ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ χειρότερη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, γι’ αυτό ακριβώς δεν πρέπει να αφήσουν ώρα να πάει χαμένη. Χρειάζεται σήμερα να αντιδράσουν έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτρέψουν τα χειρότερα μέτρα που έρχονται. Πλήρωσαν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, να μην πληρώσουν και την κρίση, να μπορέσουν να αποτρέψουν τα νέα επώδυνα μέτρα, να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορεί να παρθούν χωρίς να χτυπηθεί η κερδοφορία και η ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων και να αφήσουν ανοικτό το δρόμο για τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας, ώστε ο πλούτος να ανήκει σ’ αυτούς που τον παράγουν και όχι στους επιχειρηματίες με αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, με αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας, με λαϊκή εξουσία που θα προωθεί τη λαϊκή οικονομία.
Και κάτι ακόμα επειδή άνοιξε η συζήτηση έγινε για την καταναλωτική ικανότητα και αν πρέπει ή δεν πρέπει να ενισχύσουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Κάπως έτσι το έβαλε η Κυβέρνηση: Εάν στηρίξουμε την τροπολογία την οποία κατέθεσε, θα στηριχθεί η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, εάν δεν την στηρίξουμε, δεν στηρίζεται η αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών.
(DP)




(2ST)
Λοιπόν, εδώ θα πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Αν θέλατε να στηρίξετε την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων δεν θα ευλογούσατε, δεν θα επικυρώνατε τέτοιες συμφωνίες σαν αυτή που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις υπογραφές των γαλάζιων και των πράσινων συνδικαλιστών που συρρικνώνουν την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων και που προβλέπουν αυξήσεις του ενός ευρώ την ημέρα. Να, γιατί και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που οι συνδικαλιστές του υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία, να γιατί και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που επικύρωσε και έβαλε πλάτες στη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος, ουσιαστικά αποφεύγει να θίξει αυτό το ζήτημα. Η στήριξη της αγοραστικής ικανότητας πριν από όλα γίνεται με τη στήριξη των ημερομισθίων, με ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ανέργων με κατώτερους μισθούς που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τέτοιοι μισθοί δεν μπορεί να είναι κατώτεροι από τα 1.400 ευρώ, τα 1.120 ευρώ επίδομα για τους άνεργους και μία σειρά από άλλα μέτρα που διεκδικεί το ταξικό κίνημα.
Και όχι μόνο αυτό. Αν θέλουμε να στηρίξουμε την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, να προχωρήσουμε σε κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που είναι η πιο αντιλαϊκή μορφή φορολογίας. Υπενθυμίζω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατέθεσε πρόταση νόμου την οποία φρόντισαν να την καταψηφίσουν και η Κυβέρνηση αλλά και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δηλαδή την κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Για τους λόγους που ήδη έχουμε αναφέρει δεν θα στηρίξουμε το νομοσχέδιο.
Μία μόνο κουβέντα θα πω για το πρόβλημα της Μεσοχώρας. Το ζήτημα δεν είναι οι παρατάσεις. Το ζήτημα είναι να υιοθετηθούν λύσεις. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, όταν ψηφίζονταν ο νόμος για τις αποζημιώσεις για το φράγμα της Μεσοχώρας. Είναι στην ευθύνη της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις υιοθετώντας αυτές ακριβώς τις προτάσεις των κατοίκων.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κανταρτζή.
Το λόγο έχει ο κ. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου εξήγησε νομίζω με αρκετή σαφήνεια και αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους καταψηφίζουμε επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο. Επιτρέψτε μου να κάνω και εγώ ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες νομίζω ότι συμβάλλουν στον εμπλουτισμό αυτής της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε η εισηγήτριά μας.
Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα, τολμηρά μέτρα, ουσιαστικά μέτρα και να εφαρμοστούν αυτά για την ισότητα ανδρών και γυναικών. Ένα πελώριο θέμα που αφορά το μισό περίπου του πληθυσμού της χώρας μας, των κοινωνιών μας γενικότερα, αλλά θα έλεγα και ένα πελώριο θέμα που αφορά την ανάπτυξη και το μέλλον αυτής της χώρας.
Δυστυχώς, τα πράγματα όσον αφορά την ισότητα ανδρών και γυναικών δεν πάνε καθόλου καλά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Και δεν αναφέρομαι απλώς σε ένα νομοθετικό επίπεδο. Αναφέρομαι κυρίως σε αυτά που γίνονται στη ζωή. Μάλιστα η επιδείνωση της καπιταλιστικής κρίσης και των συνεπειών της στις κοινωνίες και ειδικότερα στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται συνεχώς η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Η γυναίκα είναι αυτή που πρώτη πλήττεται από την ανεργία. Δείτε τα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στα δύο φύλα και θα μείνουμε έκπληκτοι από τη δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στην ανεργία των γυναικών και την ανεργία των ανδρών σε βάρος βεβαίως των γυναικών.
Ο νόμος λέει ότι η ισότητα όσον αφορά τις αμοιβές είναι κατοχυρωμένη σε σχέση με τους άνδρες και τις γυναίκες. Αυτό μπορεί να το λέει ο νόμος, στην πράξη όμως δεν ισχύει. Η γυναίκα συνεχίζει να αμείβεται κατώτερα και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ κατώτερα από τους άνδρες για ίση δουλειά.
Επίσης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν με το χειρότερο τρόπο τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Είναι οι πρώτες που απολύονται σε δύσκολες καταστάσεις. Είναι αυτές που κατά κύριο λόγο πλήττονται από επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Με δύο λόγια, η ανισότητα της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία δυστυχώς γίνεται ακόμα χειρότερη το τελευταίο διάστημα.
Υποτίθεται ότι αυτή η κοινοτική Οδηγία θα έκανε ένα βήμα θετικό, ένα βήμα προς τα εμπρός, ώστε να περιορίσει αυτή την ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα σε βάρος των γυναικών. Όμως, έχουμε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις κατά πόσον αυτή η κοινοτική Οδηγία, η οποία ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο επιτυγχάνει να κάνει έστω και μερικά δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τη γνώμη μας, αυτή η κοινοτική Οδηγία στα θέματα, τα οποία θίγει είναι απολύτως ανεπαρκής και επομένως δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στους ίδιους τους στόχους τους οποίους –υποτίθεται- θέτει με την αρχή της διατύπωσής της.
Θα τόνιζα ιδιαίτερα ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι γιατί από το περιεχόμενο αυτής της Οδηγίας εξαιρούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η διαφήμιση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ένα πεδίο πάρα πολύ σημαντικό και αρνητικό σε βάρος της γυναίκας με διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και μονομερείς επιλογές και ρυθμίσεις σε βάρος των γυναικών. Τεράστιο το θέμα. Γιατί οι υπηρεσίες αυτές, λοιπόν, εξαιρούνται; Θα προσέθετα βεβαίως και την εκπαίδευση. Και στην εκπαίδευση γιατί δεν εφαρμόζεται ο παρών νόμος;
Στο άρθρο 4, επίσης, λέει ότι ο παρών νόμος δεν αποκλείει τη διαφορετική μεταχείριση, εάν η παροχή αγαθών ή υπηρεσιών αποκλειστικά ή πρωτίστως σε άτομα του ενός φύλου αιτιολογείται από θεμιτό σκοπό.
Με αυτό τον αόριστο τρόπο του θεμιτού σκοπού, ο οποίος δεν διευκρινίζεται ούτε εντοπίζεται νομικά και συγκεκριμένα, αναιρείται όλο το πνεύμα και η κατεύθυνση της Οδηγίας ή τουλάχιστον μπορεί να αναιρεθεί. Διότι η επίκληση του θεμιτού σκοπού και τα μέσα επίτευξης του σκοπού αυτού είναι πρόσφορα και αναγκαία, εφόσον επιχειρηματολογηθεί, έχει τηρηθεί δε εύλογη αναλογία μεταξύ της ιδιαίτερης μεταχείρισης και του επιδιωκόμενου σκοπού, με αυτού του είδους τις περίτεχνες διατυπώσεις, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να τιναχθεί όλο το πλαίσιο των κατευθύνσεων αυτής της Οδηγίας στον αέρα.
Το χειρότερο βεβαίως είναι το άρθρο 6 όπου με έκπληξη, αρνητική βεβαίως, παρατηρούμε να λέγεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 ότι οι αναλογιστικές διαφορές μεταξύ ατομικών ασφαλίστρων και παροχών των ασφαλιζομένων με χρήση του φύλου ως καθοριστικού παράγοντα στην αξιολόγηση του κινδύνου, επιτρέπονται μόνο στις ασφαλίσεις του κλάδου ζωής, ατυχημάτων, ασθενείας και αστικής ευθύνης από οχήματα, σύμφωνα με τη πολιτική διαχείριση κινδύνων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Δεν ακούσαμε μια επιχειρηματολογία έστω, γιατί μπορούν να διατηρούνται αυτές οι αναλογιστικές διαφορές στα φύλα όσον αφορά τις ασφαλίσεις του κλάδου ζωής, ατυχημάτων, ασθενείας και αστικής ευθύνης για τα οχήματα. Ποια είναι η διάκριση για μία ασφάλεια του κλάδου ζωής, ατυχήματος και ασθενείας ανάμεσα στη γυναίκα και στον άνδρα, όπου η γυναίκα θα πρέπει να επιβαρύνεται περισσότερο από τον άνδρα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν ακούσαμε ούτε ένα επιχείρημα επ’ αυτού, αλλά νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει και σοβαρό επιχείρημα που να αιτιολογεί γιατί η γυναίκα θα επιβαρύνεται περισσότερο από τον άνδρα σε τέτοιου είδους ασφαλίσεις. Προφανώς ούτε ο άνδρας και ούτε η γυναίκα μπορεί να έχουν τη παραμικρή διάκριση.
Εν πάση περιπτώσει, είναι δυνατόν αυτά τα θέματα να τα καθορίζει κατά κύριο λόγο η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης; Αυτά τα θέματα ξεφεύγουν από το πλαίσιο των επιχειρηματικών επιδιώξεων μιας συγκεκριμένης αγοράς. Είναι πολύ ευρύτερα και γενικότερα. Η ισότητα ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να εναποτίθεται σε τέτοιου είδους όργανα που έχουν άλλο σκοπό και άλλη λειτουργία. Είναι πολύ πιο ευρύτερο θέμα και αφορά συνολικά την πορεία της κοινωνίας μας και το μέλλον της. Δεν μπορεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης επομένως, να έχει καθοριστικό λόγο επ’ αυτών των θεμάτων.
Και το προσθέτω αυτό για έναν ακόμα λόγο. Διότι στα θέματα της ασφάλισης αν χρειάζεται μία θετική διάκριση, είναι κυρίως για να ενισχυθεί η θέση της γυναίκας τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο συνταξιοδοτικό θέμα, όχι για να επωμιστεί βάρη, αλλά να ενισχυθεί, να υπάρξει θετική υπέρ των γυναικών διάκριση.

(LM)
(3DP)
Και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στην ιδιωτική ασφάλιση. Κυρίως αναφέρομαι και στη δημόσια ή κοινωνική ασφάλιση, όπου βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει, υποτίθεται για την ισότητα, για να καταργηθούν οι όποιες θετικές διακρίσεις υπάρχουν στην ασφάλιση και στη συνταξιοδότηση υπέρ των γυναικών. Είναι εντελώς απαράδεκτο και δείχνει βεβαίως όλη την αντιφατικότητα των πολιτικών που ακολουθούνται, όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων.
Τέλος, να υπογραμμίσω ότι οι φορείς παρακολούθησης της εφαρμογής αυτής της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, δεν νομίζω ότι είναι επαρκείς, προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις για την εφαρμογή έστω των πιο στοιχειωδών κανόνων αυτής της νομοθεσίας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει εκθέσεις για διάφορα θέματα κάθε χρόνο, ο Συνήγορος του Πολίτη, όμως, δεν εισακούγεται από κανέναν. Και οι εκθέσεις του καταχωρούνται και διαβάζονται, αν διαβάζονται και από όσους διαβάζονται, αλλά δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή. Το ίδιο και ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Είναι δύο πρόσωπα τα οποία δεν έχουν δυνατότητα να εφαρμόζουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις που υπάρχουν, ώστε αυτές οι ρυθμίσεις να εφαρμόζονται στην πράξη.
Αν βάζουμε, λοιπόν, φορείς παρακολούθησης μιας τέτοιας νομοθεσίας το Συνήγορο του Πολίτη και το Συνήγορο του Καταναλωτή, πολύ φοβάμαι ότι αδυνατούμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, ότι παραπέμπουμε ό,τι θετικό και αν περιέχει αυτή η νομοθεσία στις καλένδες.
Επιτρέψτε μου να κάνω και ορισμένες παρατηρήσεις στα άλλα σημεία του νομοσχεδίου.
Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι ότι είναι απαράδεκτη αυτή η διάταξη, η οποία παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις, της τροποποίησης κανονισμών λειτουργίας σε κρίσιμα θέματα των διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων. Έτσι αποφεύγεται βεβαίως η βάσανος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφεύγεται δηλαδή η αναβάθμιση τέτοιου είδους παρεμβάσεων και επομένως, από αυτήν την άποψη, σωστά έχουν επισημάνει και οι αρμόδιοι φορείς και οι εργαζόμενοι στους αρμόδιους φορείς ότι αυτή η παρέμβαση είναι αντισυνταγματική. Και το λέω αυτό, διότι δυστυχώς, διανύουμε μια φάση όπου, αντί να αναβαθμίζουμε την έρευνα στην Ελλάδα, συνεχώς την υποβαθμίζουμε και την περιθωριοποιούμε.
Και αναφέρομαι χαρακτηριστικά, κύριε Υπουργέ και στο γεγονός της κατάργησης στην ουσία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και της συγχώνευσής του με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μια πράξη η οποία έγινε στο όνομα του να μειώσουμε τους δημόσιους φορείς, που έγινε αιφνίδια, χωρίς κανένα διάλογο και με την καθολική αντίδραση βεβαίως των ερευνητών και των εργαζομένων και στα δύο αυτά κέντρα. Διότι τέτοιου είδους συγχωνεύσεις έχει αποδειχθεί και από το παρελθόν, με τη συγχώνευση που έγινε στο ΕΛΚΕΠΑ, ότι διαλύουν και υποβαθμίζουν πλήρως αυτές τις ερευνητικές δραστηριότητες, αντί να τις αναβαθμίζουν.
Θα παρακαλούσα να αποσύρετε αυτού του είδους τις διατάξεις. Δεν διευκολύνουν σε τίποτα. Να παραμείνουν τα Προεδρικά Διατάγματα και κυρίως να συμβάλλετε και εσείς, γιατί μετέχετε αυτής της συζήτησης –διότι είδα ότι εθίχθη το θέμα και από άλλες πλευρές σε αυτήν την Αίθουσα- να παραμείνουν αυτοτελείς αυτοί οι ερευνητικοί φορείς, να αξιολογηθούν σωστά, να αναβαθμιστούν και να στηριχθούν ακόμα περισσότερο, για να επιτελέσουν το έργο το οποίο πρέπει να επιτελέσουν και το έχουμε ανάγκη σήμερα πάρα πολύ ως χώρα.
Να προσθέσω κάτι για τις ρυθμίσεις που κάνετε για τα θέματα του ΙΚΑ και τις εισφορές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Επικαλεστήκατε ότι έχουν προβλήματα οι επιχειρήσεις εκεί. Πράγματι έχουν προβλήματα οι επιχειρήσεις και υπάρχουν και δυσκολίες. Αλλά θα σας έλεγα ότι δεν είναι δυνατόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε τομέα να αντιμετωπίζονται με ρυθμίσεις σε βάρος του ΙΚΑ, σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό έπρεπε να ήταν ένα το κρατούμενο. Έπρεπε να ήταν δόγμα, ότι ό,τι προβλήματα υπάρχουν, οι ασφαλίσεις θα πληρώνονται και θα καταβάλλονται κανονικά. Και από εκεί και πέρα, αν θέλει το κράτος να παρέμβει προς ενίσχυση επιχειρήσεων ή οτιδήποτε άλλο σε άλλους τομείς, να το πράξει. Αλλά όχι σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.
Τέλος, θα έλεγα ότι αυτή η ρύθμιση που κάνετε για την Κυριακάτικη αγορά στο Σχιστό παραπέμπει την απόφαση στην ουσία. Δίνετε εσείς το πράσινο φως προκειμένου να ληφθεί η απόφαση από τη Νομαρχία, γιατί αυτή θα λάβει και την τελική απόφαση. Αλλά, όπως βλέπω εγώ στις ανακοινώσεις της Νομαρχίας Πειραιά, η Νομαρχία είναι ριζικά αντίθετη στη νόμιμη λειτουργία της Κυριακάτικης αγοράς στο Σχιστό. Και βλέπω ότι και οι φορείς των εμπόρων έχουν σοβαρότατες αντιδράσεις, ενστάσεις και επιφυλάξεις για τη λειτουργία ή τουλάχιστον για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά του Σχιστού.
Και θα έλεγα ότι τέτοιου είδους θέματα, προκειμένου να ρυθμίζονται νομοθετικά, πρέπει να διασφαλίζεται πριν μια ευρύτερη συναίνεση ή τουλάχιστον να έχει προηγηθεί ένας ουσιώδης διάλογος ανάμεσα στους εμπόρους του Πειραιά, ανάμεσα σε αυτούς που απασχολούνται στην Κυριακάτικη αγορά του Σχιστού, στους δήμους και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πολύ φοβάμαι ότι εισάγεται μία ρύθμιση, η οποία δεν είναι προϊόν μιας ευρύτερης συναίνεσης ή ενός διαλόγου έστω και η οποία, αντί να βοηθήσει να λυθούν κάποια θέματα, μάλλον θα τα τινάξει στον αέρα μέσα από αντιπαραθέσεις.
Εγώ θα πρότεινα να κάνετε έναν πολύ πιο ουσιαστικό διάλογο και να επιχειρήσετε ευρύτερες συναινέσεις γι’ αυτά τα θέματα. Να συζητήσετε για τις ανησυχίες που προβάλλουν μια σειρά παράγοντες στο χώρο της αγοράς και αυτές τις ανησυχίες να τις λάβετε υπόψη σας, προκειμένου να υπάρξει μια πληρέστερη νομοθετική παρέμβαση επί του θέματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Λαφαζάνη.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βορίδης.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται Οδηγία για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.
Δεν μπορώ να συζητήσω το ζήτημα της ενσωματώσεως της Οδηγίας υπό την έννοια ότι σύμφωνα με όσα έχουμε ευρωπαϊκώς συμφωνήσει, οφείλουμε να ενσωματώνουμε αυτές τις Οδηγίες.
Παρά ταύτα, έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι επί της αρχής που πλέον διέπει διάφορα διεθνή νομοθετικά κείμενα, στο θέμα της εφαρμογής της ισότητας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Είναι αυτονόητο ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε σε ένα πρώτο επίπεδο την ισότητα ως μία ισότητα απέναντι στο νόμο. Είναι αυτονόητο ότι ως προς αυτό, ως προς το δικαίωμα της συμμετοχής στα πολιτικά δικαιώματα, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά φυσικά δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ως προς το τι πρέπει να υπάρχει.
Φεύγοντας, όμως, από το επίπεδο αυτό, πάμε σε ένα δεύτερο επίπεδο για το πώς πρέπει να φέρεται το κράτος απέναντι στους πολίτες του. Και εκεί νομίζω ότι ξεκάθαρα θα συμφωνήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Φεύγοντας από αυτό και πηγαίνοντας, όμως, στο επίπεδο της κοινωνίας, στο επίπεδο των ιδιωτικών πια σχέσεων -και αυτό είναι και το επίπεδο της αγοράς- θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτά θα πρέπει να μείνουν στο πεδίο της ελευθερίας των συμβαλλομένων. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να επιβάλλονται τέτοιου είδους διακρίσεις.
Και τι εννοώ εδώ; Βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρξει μια αιτιολογία για την άρνηση παραδείγματος χάρη παροχής μιας υπηρεσίας, μόνο και μόνο με το χαρακτηριστικό της διακρίσεως στο φύλο ή -και εγώ θα το επεκτείνω- σε οποιαδήποτε άλλα χαρακτηριστικά, αν θέλετε τα εθνικά, τα φυλετικά ή ακόμα και τα χαρακτηριστικά του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Πρέπει όμως να θέτουμε όρια εδώ. Και πρέπει να θέτουμε όρια, διότι στο τέλος θα αρχίσουμε, σε σχέσεις οι οποίες είναι αμιγώς ιδιωτικές, να παρεμβαίνουμε καθορίζοντας τις επιλογές των ατόμων και να τους λέμε ότι δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την επιλογή σου -ξανά λέω στην ιδιωτική σχέση- μια προσωπική σου τοποθέτηση ή προτίμηση.

(GM)
LM
Εγώ να σας πω, λοιπόν, ότι ένας οποιοσδήποτε συναλλασσόμενος ή έμπορος έχει την άποψη ότι δεν τον συμφέρει για οποιοδήποτε λόγο να εμπορεύεται συγκεκριμένα προϊόντα με μία συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών.
Ένας άλλος έμπορος από δίπλα έχει μία τελείως διαφορετική άποψη για το αγοραστικό του κοινό. Γιατί αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί προϊόν ελεύθερης συμφωνίας των μερών; Γιατί εκεί θα έπρεπε να του το επιβάλλουμε. Και να το πούμε και πρακτικά, δεν δύναται και να επιβληθεί, διότι απλώς οι απόψεις αυτές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διεξάγει το εμπόριό του θα υπεισέλθουν συγκεκαλυμμένα. Γιατί κάποιος δεν έχει δικαίωμα να επιλέγει ότι για οικιακό του βοηθό θέλει μία γυναίκα και δεν θέλει έναν άνδρα και να γράψει σε μία αγγελία ότι «ζητείται γυναίκα για οικιακή βοηθός»; Θα έπρεπε να πούμε ότι αυτό αποτελεί μία διάκριση, μία παραβίαση της αρχής της ισότητας;
Που θα φθάσουμε σε αυτό; Δεν έχει κάποιος δικαίωμα να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους κριτήρια για να επιλέξει τον συνεργάτη του, για να επιλέξει αυτόν στον οποίον θα εμπορευτεί; Είναι τελείως διάφορο το ζήτημα της σφαίρας του δημοσίου. Αλλά στη σφαίρα του ιδιωτικού εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρέπει να προστατεύσουμε την ελευθερία των συναλλασσόμενων, τις ελευθερίες των επιλογών τους, το δικαίωμά τους να επιλέξουν το προς τα πού θα πάνε.
Και θα πω δε το εξής ακόμα όσον αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση, πώς την ορίζει: «Όταν εκδηλώνεται οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής ή και μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα».
Εγώ, λοιπόν, θα πω κάτι το οποίο προφανώς είναι αγενές. Γίνεται ένα απαράδεκτο, αγενές, προσβλητικό σχόλιο προς μία κυρία, η οποία είναι και εργαζόμενη. Η ερώτηση είναι: Στόμα να απαντήσει δεν έχει; Διότι εδώ είναι το ξεκάθαρο ζήτημα. Εάν υφίστατο άλλου είδους κυρώσεις, δηλαδή εξαιτίας του ότι απάντησε σε αυτό το προσβλητικό και αγενές σχόλιο με ένα εξίσου οξύ προσβλητικό προς τον εργοδότη της παραδείγματος χάρη τρόπο και αυτός της επέβαλε άλλου είδους κυρώσεις εργασιακές, τότε βεβαίως να χρησιμοποιήσουμε την εργασιακή νομοθεσία για να την προστατεύσουμε. Εκεί είναι που θα έπρεπε να απαγορεύσουμε την απόλυση, θα έπρεπε να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε δυσμενή μετακίνηση, αλλά σε αυτό το επίπεδο.
Μία σπουδαία, σημαντική φεμινίστρια, η κυρία Καμίλ Πάλια, η οποία είναι μία μεγάλη, γνωστή καθηγήτρια της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, είπε ότι στη σεξουαλική παρενόχληση πρέπει να βάλουμε τα όρια της βίας. Δεν μπορούμε να τα διευρύνουμε, για να περιλάβουμε μέσα και τις λεκτικές προσβολές, διότι στις λεκτικές προσβολές οι γυναίκες μπορούν να απαντούν. Έχουν δικαίωμα να απαντούν. Άρα, εδώ ανοίγουμε έναν επικίνδυνο κύκλο…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα δουλεύουν οι δικηγόροι!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κόβουμε δικηγορική ύλη, εννοείτε; Τι να κάνουμε!
Λέω, λοιπόν, ότι πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ, διότι αλλιώς ανοίγουμε μία πόρτα ενοχοποιήσεως καθημερινών συμπεριφορών. Το παραμικρό σχόλιο μπορεί να μετατραπεί σε έναν εικαζόμενο υπαινιγμό. Η παραμικρή κουβέντα μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει σε κάποιο προσβλητικό σχόλιο.
Εγώ θεωρώ ότι εδώ πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί, διότι παρεμβαίνουμε στο χώρο του ιδιωτικού βίου, των ιδιωτικών σχέσεων, της ελευθερίας των συναλλασσομένων και τον περιορίζουμε υπέρμετρα. Ξεκάθαρα είναι ένας λόγος για τον οποίο εμείς θα καταψηφίσουμε και για τον οποίο εμείς έχουμε πάγια θέση.
Όσον αφορά τη θετική δράση, εμείς δεν την πιστεύουμε.
Κύριε Υπουργέ, εμείς πιστεύουμε ότι ο κάθε ένας πρέπει να είναι ίσος απέναντι στο νόμο. Μέτρα τα οποία αποτελούν μέτρα στην πραγματικότητα θετικών διακρίσεων προς άρση υποτίθεται άλλων παρελθοντικών δυσμενών –ας το πω- διακρίσεων είναι μέτρα τα οποία εμείς δεν τα πιστεύουμε και δεν τα στηρίζουμε. Είναι πάγια η θέση μας. Το έχουμε πει για τις ειδικές διακρίσεις που γίνονται στη μειονότητα στη Θράκη. Είναι θέση μας την οποία την έχουμε υποστηρίξει για τις θετικές διακρίσεις που γίνονται στα θέματα των Ρομά, την ίδια θέση παίρνουμε και τώρα. Ίσοι απέναντι στο νόμο όλοι, να διασφαλίσουμε αυτήν την ισότητα. Ίσοι απέναντι στην πολιτεία. Όχι όμως θετικά μέτρα διακρίσεων. Αυτό ήδη δημιουργεί ανισότητα απέναντι στο νόμο και κατά τη γνώμη μου μη θεμιτή ανισότητα. Δημιουργεί δε διάφορες κατηγορίες πολιτών και ουσιαστικά επιβεβαιώνει το καθεστώς της ανισότητάς τους. Αυτός ο οποίος χρειάζεται τη θετική διάκριση, στην πραγματικότητα του αναγνωρίζουμε εμμέσως ότι δεν έχει το αυτό status, την αυτή υπόσταση με όλους τους υπόλοιπους. Χρειάζεται μία προσθήκη για να φθάσει στο επίπεδο της ισότητας με όλους τους υπόλοιπους.
Τέθηκε το θέμα των αναλογιστικών παραγόντων και της ασφαλιστικής αγοράς. Εγώ εδώ θα συμφωνήσω με τη ρύθμιση η οποία υπάρχει. Γιατί; Διότι πάλι αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα ρυθμίσει η αγορά. Το τι θα προσφέρει ως ασφαλιστικό πακέτο η ασφαλιστική εταιρεία και με ποια κριτήρια από τη στιγμή που υπάρχει η αγορά, θα πρέπει να μείνει μέσα στο πεδίο της αγοράς. Είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτές που θα κανονίσουν τις προσφορές τους, είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτές που θα πουν ποια πακέτα πρέπει να υποστηρίξουν, είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτές που θα προτείνουν μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού διαφορετικά πράγματα. Εάν υπάρχει μία ασφαλιστική εταιρεία η οποία για τη δική της εκτίμηση κρίνει ότι τη συμφέρει παραδείγματος χάρη να προσφέρει δυσμενέστερα πακέτα στις γυναίκες, εάν αυτό δεν είναι μία πραγματικότητα της αγοράς, τότε είναι προφανές ότι θα υπάρξει μία άλλη εταιρεία η οποία θα παρέχει ευμενέστερα πακέτα για τις γυναίκες. Και αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ισορροπία μέσα στην αγορά, όχι με άνωθεν ρυθμίσεις.
Τέλος, για να έλθω στα θέματα του υπαίθριου εμπορίου, εγώ θα παραδεχτώ ότι αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα εξ αρχής. Γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, τα συμφέροντα των τοπικών εμπορικών συλλόγων και των εμπόρων. Ποια όμως είναι η πραγματική δυσκολία στο συγκεκριμένο ζήτημα; Είναι ότι για μία ακόμα φορά το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη νομοθετική ρύθμιση, βρίσκεται στη διοίκηση και όχι πάντοτε σε διοίκηση που αφορά το Υπουργείο σας. βρίσκεται σερ διοίκηση που αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών υπό την έννοια της δημόσιας τάξεως ή αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών υπό την έννοια ευρύτερης νομαρχιακής αυτοδιοικήσεως κυρίως, με την έννοια του πως τελικά θα επιβάλουν τη νόμιμη λειτουργία των αγορών.
Διάβασα με πάρα πολύ προσοχή και τα κατανοώ απολύτως τα παράπονα των εμπορικών συλλόγων. Θα δείτε ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα παράπονα των εμπορικών συλλόγων επικεντρώνονται στην παράνομη λειτουργία των αγορών. Δηλαδή τι; Έρχονται οι εμπορικοί σύλλογοι και δεν λένε τόσο ότι ξέρεις, εμείς αισθανόμαστε ανταγωνιστικά το αν θα γίνει το Σχιστό. Εκείνο το οποίο λένε είναι, ότι εμείς αισθανόμαστε ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο ποιοι θα πάνε στο Σχιστό, στο ποιοι θα πάνε στις υπαίθριες αγορές, επειδή οι άδειες που δίνονται είναι για 40 αλλά τελικώς καταλήγουν να λειτουργούν 200 ή 300 οι οποίοι είναι παράνομοι, εμφανίζεται αυτή η απαράδεκτη τριτοκοσμική εικόνα.
Εδώ το ερώτημα είναι το εξής: Ας υποθέσουμε ότι ο κύριος Υπουργός δεχόταν μετά την κριτική να πάρει πίσω τη ρύθμιση αυτή, θα σταμάταγε να λειτουργεί το παζάρι του Σχιστού; Αυτό είναι το ερώτημα. Και αν ήταν να σταμάταγε, γιατί δεν έχει σταματήσει μέχρι τώρα, που λειτουργεί χωρίς καμία ρύθμιση;
Και γιατί να πάμε στο παζάρι του Σχιστού; Έθεσε ο Εισηγητής μας το ζήτημα του Πειραιά. Έχουν γίνει επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά από τους εμπόρους προκειμένου να φύγουν οι παράνομοι. Γιατί δεν φεύγουν. Διότι από εκεί ξεκινά το ζήτημα. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το μεγάλο ζήτημα. Το ζήτημα είναι η επιβολή της νομιμότητας.
Μία παρατήρηση θα κάνω τώρα, η οποία έχει να κάνει με το θέμα της μεθόδου επιλογής των δικαιούχων με δημόσια κλήρωση. Εδώ μπορεί να υπάρξουν αδικίες, υπό την έννοια ότι δεν λαμβάνονταν υπόψη ιδιαίτεροι παράγοντες που θα έπρεπε να σταθμίζονται στο θέμα του εμπορίου για τη χορήγηση της αδείας. Το ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεως.
Εγώ θα σας πω ότι η βασική μου επιφύλαξη είναι σε αυτόν τον τρόπο επιλογής.
DE

(3GM)
Θεωρώ ότι είναι απολύτως τυχαίος. Θεωρώ ότι υπό την έννοια ότι είναι απολύτως τυχαίος, η διοίκηση δε θέλει να κάνει πραγματικές επιλογές ορθολογιστικές στο ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να παίρνει μια άδεια. Το αφήνει, λοιπόν, αυτό ανοικτό και δε λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους και ποιότητας, δε λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους, ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να δώσουμε το δικαίωμα και σε παραγωγούς να είναι σε αυτή τη διαδικασία των αγορών αυτών, δε λαμβάνει υπόψη ότι θα μπορούσε να υπάρξουν πολιτικές στηρίξεως των ΑΜΕΑ.
Και θα σας έλεγα δε, αντιθέτως, ότι η μόνη επιλογή η οποία κάνει στο άρθρο 17 είναι η επιλογή της θετικής διακρίσεως πάλι απέναντι στους ΡΟΜ. Εδώ, λοιπόν, θα πω ότι κύρια αντίρρησή μου στη ρύθμιση δεν είναι ότι επιλέγετε να το ρυθμίσετε. Είναι ότι εγώ τουλάχιστον βλέπω ότι ο τρόπος επιλογής δια κληρώσεως είναι ένας τρόπος που δε μπαίνει στην πραγματικότητα στη διαδικασία του να επιλέξετε πραγματικά με ορισμένα κριτήρια -ξέρω τη δυσκολία, ξέρω τις συγκρούσεις, ξέρω το πρόβλημα- αλλά θεωρώ ότι η διοίκηση θα έπρεπε να το κάνει αυτό, να επιλέξετε πραγματικά που πρέπει να δοθούν οι άδειες αυτές, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από κριτήρια.
Επειδή, λοιπόν, επί της αρχής έχουμε κυρίως τις αντιρρήσεις τις οποίες εξήγησα, θα καταψηφίσουμε καταρχήν το νομοσχέδιο ως προς το βασικό του μέρος. Αυτή είναι η βασική αρχή, το θέμα, δηλαδή, της ενσωματώσεως της συγκεκριμένης Οδηγίας για αυτές τις βασικές, αν θέλετε, αντιρρήσεις που αναπτύξαμε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Βορίδη.
Η κυρία Παπακώστα έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί υπάρχει Κόμμα στη Βουλή -άκουσα τον προηγούμενο συνάδελφο, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο- που δε θα υπερψηφίσει μια Οδηγία η οποία έχει ως πυρήνα της και έρχεται από την Κυβέρνηση για να γίνει νόμος του κράτους και να ενσωματωθεί στο εθνικό μας οπλοστάσιο που αφορά την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Και βεβαίως, δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα και στο 2009 ένα Κόμμα της Βουλής των Ελλήνων να καταψηφίζει μια τέτοια διάταξη η οποία αφορά στην ίση μεταχείριση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου.
Δηλαδή, τι μας λέτε, ότι οι γυναίκες, κατά τη γνώμη σας, εξακολουθούν και πρέπει να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Μας λέτε ότι θα παρεμποδιστεί ενδεχομένως με την εναρμόνιση της Οδηγίας, με την οποία όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν εναρμονιστεί απολύτως, αγαπητοί συνάδελφοι όλων των πτερύγων της Βουλής;
Μας λέει λοιπόν, ένα Κόμμα προηγουμένως ότι αυτό που θεωρείται ως αυτονόητο, αυτό που ορίζουν οι θεμελιώδεις διατάξεις των συνταγμάτων όλων των κρατών, όλων των μελών, των χωρών που μετέχουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο καταστατικός χάρτης, ο θεμελιώδης χάρτης της χώρας, το Σύνταγμα, δηλαδή, να μην υπάρχουν εξαιρέσεις όσον αφορά στη μεταχείριση των πολιτών ανάλογα με το φύλο τους, έρχεται σήμερα ο κύριος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να μας πει ότι δεν το υπερψηφίζει. Και ενδεχομένως αυτό αποτελεί -δεν ξέρω αν αποτελεί επίσημη θέση του Κόμματός του, αλλά φαντάζομαι ότι ένας Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος εκφράζει το Κόμμα του επισήμως και μάλιστα, από του Βήματος της Βουλής- ότι δεν θέλει ίση μεταχείριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, Ελληνίδες και Έλληνες σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την πατρίδα.
Βεβαίως, όλοι οι άλλοι που στην Ευρώπη το έχουν εναρμονίσει. Είμαστε από τους τελευταίους, αγαπητοί συνάδελφοι. Ευτυχώς ήρθε αυτή η Οδηγία και την ενσωματώνουμε.
Δε συμφωνεί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Πρέπει οι Ελληνίδες να το δουν αυτό και να το αξιολογήσουν.
Όσον αφορά στο ζήτημα της εναρμόνισης της Οδηγίας πιθανόν να μην έχει μελετηθεί σωστά το νομοσχέδιο. Διότι άκουσα προηγουμένως μια ένσταση η οποία, λέει, έχει να κάνει με το ότι μπαίνει η Οδηγία και στις προσωπικές σχέσεις των συναλλασσομένων.
Κύριε συνάδελφε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά δεν έχετε μελετήσει το νομοσχέδιο, διότι εδώ ξεκάθαρα λέει στο προοίμιό της η Οδηγία και τη διαβάζω mot-?-mot, λέξη προς λέξη: «Η Οδηγία εφαρμόζεται στα αγαθά και τις υπηρεσίες που διατίθενται στο κοινό και παρέχονται εκτός της ιδιωτικής και της οικογενειακής σφαίρας». Άρα, ποια ιδιωτική και οικογενειακή σφαίρα επικαλείστε ως επιχείρημα δόλιο; Προφανώς, οι προθέσεις είναι να έχετε τις γυναίκες στο περιθώριο, πολίτες δεύτερης κατηγορίας, λέγοντας αυτό που είπατε, την ώρα που η Οδηγία στο προοίμιό της το ξεκαθαρίζει: «Καμία σχέση με την ιδιωτική και οικογενειακή σφαίρα».
Άρα, λοιπόν, αγαπητοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ σήμερα βλέπουμε πως και στην πράξη εννοούμε εμείς οι κοινοβουλευτικοί όλων των Κομμάτων και όλα τα Κόμματα ξεχωριστά, αλλά και η καθεμία και ο καθένας την έννοια της ίσης μεταχείρισης ανάμεσα σε πολίτες ανεξάρτητα από το φύλο τους, δηλαδή, αν είναι άνδρες ή γυναίκες. Και λυπούμαι και θλίβομαι, διότι άκουσα αυτά τα οποία άκουσα προηγουμένως και μάλιστα, από του Βήματος της Βουλής.
Θέλω να πω τώρα το εξής, κύριε Πρόεδρε. Πρώτα απ’ όλα, θα έλεγα ότι πρέπει η Ελλάδα να πάρει τη σημαία σε ένα ζήτημα. Βεβαίως, ξέρω ότι η συγκεκριμένη Οδηγία με την εξαίρεσή της από το πεδίο της εφαρμογής της ενός πανευρωπαϊκού αιτήματος το οποίο υπήρχε για το ζήτημα αυτό και ποιο ήταν αυτό το ζήτημα; Το αίτημα να συμπεριλάβουμε μέσα και τους τομείς που εξαιρούνται τώρα. Δηλαδή, ποιους τομείς; Τους τομείς της εκπαίδευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας πω ότι πρέπει το Κοινοβούλιο, πρέπει η Κυβέρνηση, ειδικά στο χώρο των Μ.Μ.Ε., των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης που εξαιρούνται, να δουν, παραδείγματος χάρη, τη διάσταση του φύλου στο πώς οργανώνεται, παραδείγματος χάρη, η πολιτική συζήτηση ή η ειδησεογραφία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πώς χρησιμοποιείται το πρότυπο της γυναίκας και κυρίως, πώς γίνεται αγαπητοί συνάδελφοι, η χρήση του γυναικείου σώματος στο χώρο της διαφήμισης, όπου πολλές φορές βλέπουμε ο τρόπος που προβάλλεται το γυναικείο σώμα και η γυναίκα να παραβιάζει κατάφορα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και βεβαίως, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το δούμε στο ζήτημα του πεδίου εφαρμογής.
Άρα, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε όλοι μαζί να στέρξουμε και να δούμε μία σειρά από ζητήματα τα οποία πραγματικά χρήζουν διεύρυνσης και να τα δούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, βεβαίως.
Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, έχω μια απορία και γεννάται ένα εύλογο ερώτημα και απευθύνεται στην Κυβέρνηση, όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλισης ζωής και τροχαίων ατυχημάτων. Θέλω να εκφράσω μια επιφύλαξη και ένα φόβο. Όταν μπαίνουν τέτοιες εξαιρέσεις ανάλογα με το φύλο, ίσως θεωρητικώς να φαίνονται ότι σε πρώτη φάση βοηθούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Όμως, εάν εισάγεται, κύριε Υπουργέ, το θέμα του φύλου, αυτό καμιά φορά δεν ευνοεί ούτε και το ανδρικό φύλο. Διότι πρέπει να σας πω ότι μελέτες δείχνουν ότι τα τροχαία ατυχήματα προέρχονται από αυτούς που έχουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά στην οδήγηση. Επομένως, μη θεωρήσετε ότι με τέτοιου είδους εξαιρέσεις, που ενδεχομένως να συμφωνήσω ότι βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα μπορεί να ευνοούν τις ασφαλιστικές εταιρείες, γίνεται καλή ρύθμιση.
Πρέπει να σας εκφράσω και μια άλλη σκέψη μου. Ειδικά στο άρθρο 14 θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος που είναι μέχρι το 2012 για την εφαρμογή της μη χρήσης του φύλου σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και καλύψεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μεταβατικό διάστημα. Θα σας παρακαλούσα πολύ να το δείτε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τριάντα δεύτερα, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.
Και τέλος όσον αφορά στον όρο σεξουαλική παρενόχληση που πολύ συζήτηση έγινε πρέπει να σας πω το εξής, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι. Ο ορισμός που υπάρχει αυτούσιος μέσα στην Οδηγία συνιστά την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ωστόσο, αγαπητοί συνάδελφοι, οι ορισμοί που περιέχουν οι Οδηγίες διατυπώνονται με ευρύτητα και αυτό συμβαίνει γιατί απευθύνονται σε χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα και αποσκοπούν ακριβώς στο να καλύψουν και τη δημιουργία σημείων αναφοράς και επαφής με επιμέρους εθνικές νομοθεσίες. Άρα, λοιπόν, αυτό το βρίσκω λογικό. Στο νομοσχέδιο, όμως, το οποίο έχετε φέρει κατόπιν των ανωτέρω που σας είπα, δηλαδή, παραδείγματος χάρη ότι το έγκλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία που προβλέπεται από το άρθρο 16 παράγραφος 4 του νόμου 3488/2006 έχει καταστρωθεί με βάση την ειδική υπόσταση της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Είναι το άρθρο 337 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα.
Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι η προτεινόμενη διάταξη κατά τη γνώμη μου κύριε Υπουργέ, θα έχρηζε ενδεχομένως αναδιατύπωσης προκειμένου να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στο ισχύον δίκαιο.
(MB)
(3DE)
Για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν στο εμπόριο και στα ζητήματα αυτά που θίγετε επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ στην κατ’ άρθρον συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και εκεί θα σας πω τις απόψεις μου.
Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ενσωματώνεται η Οδηγία αυτή, ότι πάμε ουσιαστικά σε εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και παρά το γεγονός ότι καθυστερήσαμε είναι μία θετική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και γι’ αυτό την υπερψηφίζω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε την κυρία Παπακώστα.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΘΑΛΙΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Στο σημείο αυτό, κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 13.55΄ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009 και ώρα 18.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος: Νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ




Τελευταία Αποθήκευση: 18/6/2009 11:04:00 πμ Από: Καλαρώνη Μαίρη
Εκτυπώθηκε: 18/6/2009 11:04:00 πμ


PDF:
es20090618(proi).pdf
TXT:
end090618pr.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ