Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΙΑ' 20/03/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΑ΄
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 20 Μαρτίου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.03΄, συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε’ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Έκτορα Νασιώκα, Βουλευτή Λάρισας, τα εξής:
«Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Γεώργιος Σούρλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Φερών Νομού Μαγνησίας ζητεί τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών στην περιοχή του και την κατασκευή βασικών τεχνικών έργων, ενόψει των μεσογειακών αγώνων του 2013.
Η Βουλευτής Χίου κ. Ελπίδα Τσουρή κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ψαρών ζητεί την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων για την απαγόρευση της οποιασδήποτε χρήσης συρόμενων εργαλείων παράκτιας αλιείας.
Οι Βουλευτές κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος και η κ. Εύα Μελά κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Λεύκτρου Νομού Μεσσηνίας ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια για την τοποθέτηση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας στη θέση «ελιές» του Τοπικού Διαμερίσματος Προαστίου του Δήμου του.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Φώτιος Κουβέλης κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Μεταφραστές της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ζητούν την αναπροσαρμογή του μεταφραστικού επιδόματος, στο ποσό των 250 ευρώ.
Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σοφία Γιαννακά κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Σαργιάδας Νομού Αιτωλοακαρνανίας ζητεί την άμεση δημοπράτηση του έργου χάραξης της Εθνικής Οδού Αγρινίου-Καρπενησίου.
Οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Ζιώγας και η κυρία Σοφία Καλαντίδου κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ημαθίας καταγγέλλει τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, βοηθητικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό από το ΙΚΑ Νάουσας.»)
(BS)
01XF
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Εισερχόμεθα στην συμπληρωματική ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα ‘Αυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε κάποια νομοτεχνική παρατήρηση;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):
Ήθελα να πω ότι στο άρθρο 33 προσθέσαμε ένα εδάφιο το οποίο αναφέρει: σε περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισηγείται προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών την υιοθέτηση νομοθετικών ρυθμίσεων είναι υποχρεωτική» η προηγούμενη διατύπωση γνώμης της βουλευτικής επιτροπής που είναι αναγκαία, όπως είχαμε εξηγήσει, επειδή μπήκε στο 33 να τεθεί στο τέλος της παραγράφου 1 της προστιθέμενης παραγράφου 4 του άρθρου 10.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Γείτονα, παρακαλώ έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κατά τα λοιπά είναι ως διενεμήθη;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ως διενεμήθη ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Αυτό είναι νομοτεχνική παρατήρηση. Δεν υπάρχει θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Ροντούλη, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Δράττομαι της ευκαιρίας γιατί είναι και ο κ. Παπαγεωργίου δίπλα από τον Υφυπουργό Οικονομικών…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Όχι, όχι, κύριε Ροντούλη, περνάμε στην ψηφοφορία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ένα ερώτημα θέλω να θέσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Δεν επιτρέπονται ερωτήματα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα γιατί απασχολεί κάποιο κόσμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Δεν υφίσταται αυτή η διαδικασία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Επιτρέψτε μου. Δεν θα πάρει πάνω από δέκα δευτερόλεπτα. Να ακούσω μια απάντηση θέλω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σε σχέση με την νομοτεχνική παρατήρηση που έκανε ο Υπουργός. Συμφωνείτε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν έχουμε πρόβλημα με την νομοτεχνική παρατήρηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Αυτό είναι το μοναδικό θέμα αυτή τη στιγμή.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εντάξει. Επειδή όμως κάποιος κόσμος ανησυχεί θέλω να ρωτήσω κάτι τον Υφυπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κατ’ ιδίαν, παρακαλώ. Δεν απασχολεί το Σώμα.
Ερωτάται το Σώμα. Γίνεται δεκτό στο σύνολο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα ‘Αυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις» ως διενεμήθη και με την νομοτεχνική βελτίωση του κ. Υπουργού;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα ‘Αυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
(TR)
(1BS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Η με αριθμό 663/17-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθέριου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, τις ρυθμίσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 667/17-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την επάρκεια και ποιότητα του νερού της περιοχής Φαρσάλων κ.λπ.
Η ερώτηση του κ. Νασιώκα έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με μελέτες και μετρήσεις επιστημονικών ομάδων και φορέων, ο άξονας Λαρίσης-Φαρσάλων εμφανίζει ιδιαίτερη επιβάρυνση σε νιτρικά. Με βάση τις μετρήσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας δυο γεωτρήσεις, για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων, στις οποίες τα νιτρικά ιόντα ξεπερνούν τα ανώτερα όρια. Τα προγράμματα νιτρορύπανσης δεν είναι ικανά να λύσουν το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα της ποσότητας και το υδατικό έλλειμμα των 50 εκατ. Κυβικών μέτρων ετησίων, σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς, καθορίζουν
- οι υπεραντλήσεις
- οι υδατοβόρες καλλιέργειες
- η ανυπαρξία επαρκών έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα
- η ανυπαρξία έργων – φραγμάτων εκμετάλλευσης των επιφανειακών νερών ποταμών και παραποτάμιων χειμάρρων.
Επειδή οι έως τώρα δράσεις είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού με συγκεκριμένους στόχους, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός έργων υποδομής για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2. Τι παρεμβάσεις προγραμματίζει για την άμεσο υποστήριξη των αρμόδιων τοπικών φορέων για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης;».
Στην ερώτηση του κ. Νασιώκα θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν θέλω να συνομολογήσω απόλυτα στην προβληματική η οποία τίθεται μέσω της ερωτήσεως την οποία ο αγαπητός συνάδελφος και ευρύτερα συντοπίτης της περιοχής της Θεσσαλίας ο κ. Νασιώκας θέτει μέσω της ερωτήσεώς του.
Πράγματι το πρόβλημα της υδατικής πολιτικής και το πρόβλημα της νιτρορύπανσης είναι δυο βασικά κολοσσιαία προβλήματα τα οποία απασχολούν όχι μόνο τη γεωργία όπως σωστά αναγράφεται στην ερώτηση του κ. Νασιώκα, αλλά γενικότερα αφορά και το περιβάλλον.
Πρέπει να σας πω, όπως ήδη θα το γνωρίζετε ότι όσον αφορά την υδατική πολιτική είναι το μείζον θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικότερα ως πολιτεία η οποία θέλει να έχει ένα καθαρό, σωστό και απόλυτα επαρκές από απόψεως υγιεινής, περιβάλλον.
Υπ' αυτή την έννοια πρέπει να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι ήδη έχουμε ξεκινήσει αλλά και από πριν και εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα σας αναφέρω όπως και συγκεκριμένα έργα, το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν από την έλλειψη νερού, από την κακή διαχείριση νερού, από τη νιτροποίηση η οποία ιδιαίτερα στο χώρο το δικό μας της Θεσσαλίας υπάρχει λόγω ορισμένων καλλιεργειών, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και θα σας αναφέρω ακριβώς τι πρόκειται να γίνει.
Καταρχήν πρέπει να σας πω πριν μπω στην ειδικότερη απάντηση ότι στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είχαν ήδη περιληφθεί ποσοστά παραγωγών άνω των 330% οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο μέτρο για τη μείωση της νιτρορύπανσης. Επομένως δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά το μέτρο αλλά αντίθετα με σοβαρότητα και με ιδιαίτερη σύνεση και γνωρίζοντας το πρόβλημα.
(GM)
TR
Επειδή ο χρόνος είναι λίγος, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι επί των ημερών της Κυβερνήσεώς μας, που έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα του νερού, έγιναν μία σειρά έργων τα οποία αφορούν εγγειοβελτιωτικά και θέματα ταμιευτηρίων που αφορούν το νερό.
Σας διαβάζω τα εξής ενδεικτικά τα οποία έχω:
Πρώτον, είναι το έργο του τεχνητού εμπλουτισμού του Καρστικού Συστήματος Υπέρειας Νομού Λαρίσης, Ορφανών Νομού Καρδίτσας. Το έργο κατασκευάζεται ήδη και το συμφωνητικό που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2008 με προϋπολογισμό προσφοράς τα 6.256.000 ευρώ προβλέπει προθεσμία περαίωσης 30 μηνών.
Δεύτερον, ήδη έχει κατασκευαστεί το φράγμα Ευϋδρίου επί του ποταμού Ενιππέα στον Νομό Λάρισας.
Ολοκληρώνονται: το φράγμα Πυργακίου, τα παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος Λοφίσκου – Αχιλλείου- Μέλισσας Ν. Λαρίσης, η κατασκευή υπόγειων αγωγών Αργυροπουλίου Δελερίων και Ροδιάς Ν. Λάρισας και η υπογείωση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης Δήμου Νέσσωνα.
Παράλληλα, εκπονείται μελέτη κοστολόγησης αρδευτικού νερού, η οποία θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην ορθολογική χρήση νερού για κάθε καλλιέργεια.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την επιλογή ανάδοχου για τον έλεγχο της ποιότητας των αρδευτικών υδάτων στις λεκάνες απορροής ποταμών της Μακεδονίας, Θράκης και της Θεσσαλίας.
Στη δευτερολογία μου θα σας πω και ποιοι περίπου είναι οι άξονες οι οποίοι προβλέπονται στο Τέταρτο Προγραμματικό Κ.Σ.
Με αυτά εδώ θέλω να υπογραμμίσω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και για τη σωστή διαχείριση του νερού και για την υδρορρύπανση.
Σας ευχαριστώ και για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Έκτορας Νασιώκας έχει το λόγο.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε ότι το θέμα είναι τόσο σημαντικό. Αλλά και το θέμα των έργων που διαβάσατε και τις άλλες δράσεις που θα ακούσουμε στη δευτερολογία σας για το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δείχνουν ότι ως χώρα και όχι μόνο ως Υπουργείο δεν αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα όσο σημαντικά πρέπει.
Όπως ξέρετε, την Κυριακή γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα του νερού στις 22 Μαρτίου. Και αν σας δώσω δύο στοιχεία τα οποία έχει το Πανελλήνιο Ίδρυμα «Κέντρο Οικολογικών Ερευνών», θα μου πείτε ότι το 2025 τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχει επάρκεια και καλή ποιότητα νερού και ότι τον τελευταίο αιώνα οι μισοί υγροβιότοποι έκλεισαν από το 1900 μέχρι σήμερα σε όλον τον κόσμο.
Έτσι, κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Θα σας δώσω, λοιπόν, τη διάσταση των Φαρσάλων, αφού σας πω ότι πέντε χρόνια τώρα δεν βλέπουμε πολιτική συγκροτημένη.
Παράδειγμα χαρακτηριστικό η Κάρλα σήμερα, πέντε χρόνια μετά, είναι ακριβώς εκεί που ήταν πέντε χρόνια πριν, σαν να μην κύλησε ο χρόνος, σαν να μην υπήρξε καμία Κυβέρνηση αυτό το διάστημα.
Τα Φάρσαλα, κύριε Υπουργέ, ήταν μία επαρχία που ήκμαζε και σήμερα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Δύο όμως είναι τα μεγάλα προβλήματα ευθύνης της κεντρικής εξουσίας: το νερό και η οδική απομόνωση. Οι φορείς της πόλης και των τριών άλλων δήμων εκφράζουν κραυγή αγωνίας για το νερό και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση γιατί θέλουν σήμερα η πολιτεία να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα που θα εντάξει το μεγάλο φράγμα της σκοπιάς, το Παλιοδερλί, την επιφανειακή εκμετάλλευση των νερών, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και βεβαίως την ενιαία και ορθολογική διαχείριση των υδάτων, για να δώσουμε ελπίδα στους νέους για να στηριχθεί και η γεωργία μας αλλά και για να ζήσει η επαρχία, όπως έζησε και χιλιάδες χρόνια και έζησαν χιλιάδες γενιές.
Το πρόβλημα είναι διπλό. Το ένα είναι η ποιότητα, υπάρχουν νιτρικά στον υψηλότατο βαθμό. Οι κάτοικοι της επαρχίας πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό. Και βεβαίως υπάρχουν κολοβακτηρίδια, βαρέα μέταλλα. Η απονιτροποίηση δεν θα δώσει λύση. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να δώσει λύση, γιατί υπάρχει το πρόβλημα και επιδεινώνεται η κατάσταση. Το δεύτερο είναι η ποσότητα. Πενήντα εκατομμύρια κυβικά νερό είναι το έλλειμμα.
Άρα, κύριε Υπουργέ, αντί να λέμε λόγια, πρέπει σήμερα ως πολιτεία, όχι μόνο ως Υπουργείο –και ξέρω ότι δεν είναι αποκλειστικά δική σας αρμοδιότητα το νερό, είναι οριζόντια δράση όλων των Υπουργείων αλλά και της τοπικής κοινωνίας- να ξεκαθαρίσουμε τρία πράγματα: Εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση δέσμευση και χρονοδιάγραμμα για το Παλιοδερλί, του μεγάλου φράγματος που θα ζήσει την επαρχία.
RG
(GM)
Εκμετάλλευση όλων των επιφανειακών υδάτων, εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και βεβαίως ποιοτική αναβάθμιση του νερού. Ενιαίος φορέας διαχείρισης, ορθολογική διαχείριση. Συμφωνώ μαζί σας, αλλά επειδή λέμε συνήθως λόγια και επειδή περιγράφουμε τα ίδια πράγματα και όταν είμαστε εκεί λέμε, όπως τα λέτε εσείς και όταν είμαστε εδώ, τα λέμε, όπως τα λέμε τώρα, είναι ώρα να πούμε τι ακριβώς θα κάνουμε για τα Φάρσαλα και για τη Θεσσαλία. Θα γίνει ερημοποίηση της Θεσσαλίας, κύριε Υπουργέ. Εμείς είμαστε Θεσσαλοί πολιτικοί και θα βαρύνει εμάς, γιατί δεν κάνουμε τίποτα, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς ευχαριστούμε.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Συνομολογώ, κύριε συνάδελφε. Πράγματι το πρόβλημα είναι, όχι μόνο ελληνικό, όχι μόνο θεσσαλικό, αλλά παγκόσμιο. Το πρόβλημα του νερού, όπως γνωρίζετε και λόγω της εγκράτειάς σας στην Αίθουσα αυτή, αλλά και γενικότερα, ως επιστήμων, είναι ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται σε όλο τον κόσμο.
Εκείνο που έχω να πω εγώ και να υπογραμμίσω είναι ότι εμείς αντιμετωπίζουμε ήδη σοβαρά το ζήτημα του νερού. Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα ότι η πρώτη προτεραιότητα στο Δ' ΚΠΣ, θα είναι το νερό. Και όπως είπατε σωστά, η ποιότητα. Βεβαίως, τα νιτρικά, τα προγράμματα απονιτροποίησης, δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο έρχεται πυροσβεστικά, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ωστόσο, έχουμε αναθέσει και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να κάνει μελέτη για την Τεχνική υποστήριξη της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων για την κατάρτιση των στρατηγικών διαχείρισης της λειψυδρίας. Και έχουμε διατάξει και άλλες μελέτες, έτσι ώστε πραγματικά να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο το μείζον θέμα του νερού.
Τώρα, για να σας απαντήσω και ειδικότερα, θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή προωθούμε μια σειρά έργων στη Θεσσαλία και ίσως να υπάρξουν και περισσότερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω που έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός. Αφορούν κατασκευή ταμιευτήρων σε τέσσερις θέσεις του Νομού Λάρισας.
Πρώτον, στη θέση Δίλοφος «Κακλιτζόρεμα» προϋπολογισμού κατά προσέγγιση 1.796.000 ευρώ.
Δεύτερον, στη θέση Πουρναρίου-Αμπελακίων «Λιβαδότοπος», προϋπολογισμού κατά προσέγγιση 1.510.000 ευρώ.
Τρίτον, στη θέση Ναρθάκι «Λουτζιακόρεμα», προϋπολογισμού κατά προσέγγιση 1.560.387 ευρώ.
Τέταρτον, στη θέση Αγιόκαμπος «Λιβαδότοπος», προϋπολογισμού κατά προσέγγιση 1.800.000 ευρώ.
Επιπλέον, ετοιμάζουμε μια σειρά μελετών. Σταχυολογώ έτσι ενδεικτικά ότι εκπονείται συμπληρωματική μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Νομού Λάρισας- Ορφανών Νομού Καρδίτσας.
Παράλληλα, υλοποιούμε ήδη μια σειρά μελετών για τους ταμιευτήρες του Νομού Λάρισας στα Δελέρια, στο Καλό Νερό, στην Αγία Τριάδα και τον Άγιο Αντώνιο, με σκοπό τα έργα αυτά, εφόσον κριθούν ώριμα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της τέταρτης προγραμματικής περιόδου.
Σας τα ανέφερα αυτά…
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Στη Σκοπιά, κύριε Υπουργέ, που είναι το μεγάλο;
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επειδή θέλω να είμαι ακριβής, κύριε συνάδελφε, σας λέγω αυτά που εδώ και τώρα προχωρούν και θα προχωρήσουν. Από εκεί και πέρα, δεν τελείωσε το τέταρτο προγραμματικό πλαίσιο στήριξης και όπως ξέρετε, αυτές τις εβδομάδες εκπονείται και θα δημοσιευτεί ολόκληρο, όπου πραγματικά θα ληφθούν υπόψη και θα σταθμιστούν όλες οι ανάγκες των υδάτινων πόρων που έχει όχι μόνο η Θεσσαλία, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός χώρος, έτσι ώστε πράγματι να αντιμετωπιστεί σοβαρά το υπαρκτό θέμα, όπως το θίγετε στην ερώτησή σας, της ελλείψεως νερού.
Νομίζω ότι στην πρόκληση αυτή θα απαντήσουμε και θα προχωρήσουμε, εντός των προσεχών εβδομάδων, στην αναγγελία αυτού του μεγάλου προγράμματος που θα αφορά και το νερό.
Ευχαριστώ, πολύ κυρία Πρόεδρε.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Η Σκοπιά είναι το σημαντικό, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Τρίτη είναι η με αριθμό 678/17-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραϊτη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, στην περιοχή του Μεσολογγίου κ.λπ..
Η ερώτηση του κ. Μωραϊτη έχει ως ακολούθως:
«Σημαντικές και ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι εξελίξεις στη λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας στην περιοχή του Μεσολογγίου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για το αντίθετο, στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν λειτουργεί η καρδιολογική κλινική εδώ και ένα χρόνο, βάζοντας ορισμένες φορές σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Είναι πιθανό πως σύντομα και η παιδιατρική κλινική θα σταματήσει να λειτουργεί, αφού ο Διευθυντής συνταξιοδοτείται και ένας ακόμα γιατρός μετατίθεται στην Αθήνα. Η διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, όχι με προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, αλλά υποβαθμίζοντας παραπέρα το δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως και πρόσφατα είχε συμβεί με το Κ.Υ. Βόνιτσας, επιχειρείται να δοθεί «λύση» με τη μεταφορά προσωπικού από το Κ.Υ. Αιτωλικού και από Αγροτικό Ιατρείο (Ευηνοχώρι-Γαλατάς), προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια κενά. Στο παρελθόν είχε μεταφερθεί και το ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Αιτωλικού. Έτσι μια μεγάλη περιοχή 3.500 κατοίκων που καλύπτει το Κ.Υ., απογυμνώνεται τελείως.
Ο λαός και οι κάτοικοι της περιοχής, δικαιολογημένα αγανακτούν και διαμαρτύρονται, αφού βιώνουν τις συνέπειες μιας αντιλαϊκής πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία, ως εμπόρευμα.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει, προκειμένου να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα κενά, όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των Κ.Υ. στις γύρω περιοχές;»
Στην ερώτηση του κ. Μωραϊτη, θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου.
(TS)
(01RG)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε στην Αίθουσα αυτή τα θέματα υγείας του Νομού σας. Και σε γραπτές ερωτήσεις έχω απαντήσει και οφείλω να ομολογήσω ότι το ενδιαφέρον σας για τα θέματα αυτά της ιδιαίτερης εκλογικής σας περιφέρειας είναι πολύ μεγάλο –και ορθώς είναι- και γι’ αυτό και σας συγχαίρω.
Ξέρετε πολύ καλά ότι το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου είναι ένα μικρό, αλλά καλά οργανωμένο νοσοκομείο, κοντά σε έναν άξονα όπου σε μικρή ή μεγαλύτερη απόσταση υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα και αρκετά νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να συνεργάζονται με αυτό και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, όπου χρειάζεται, υψηλότατου επιπέδου.
Ξέρετε, επίσης, πολύ καλά ότι σε όλη την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τα θέματα της υγείας τα τελευταία χρόνια υπήρξε ουσιαστικό. Αναφέρομαι μόνο στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου μια ιστορία αμαρτωλή που χρόνιζε επί πάρα πολλά χρόνια, έχει μπει στην τελική φάση διαδικασίας, ολοκληρώνεται και νομίζω ότι θα μπορεί και με τα καινούργια κρεβάτια και με το σύγχρονο εξοπλισμό και με τις νέες ιατρικές υπηρεσίες που θα παρέχει να καλύψει πλήρως την κατά τα άλλα πολύ καλή υγεία των συμπατριωτών σας, διότι έχετε και μια ιδιαίτερη κράση στην περιοχή σας και είστε πολύ υγιείς.
Για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και συγκεκριμένα για τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, θα έλεγα πως και αυτή την Κλινική, ενώ ιδρύθηκε το 2002 με μια τροποποίηση του Οργανισμού, τη βάζουμε ουσιαστικά σε λειτουργία επί των ημερών μας. Λειτουργεί από το 2005 μέχρι το μήνα Απρίλιο ή Μάιο, εάν δεν κάνω λάθος, του 2008 πλήρως. Παρείχε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με τέσσερις γιατρούς και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Με τη μετακίνηση μετά από αυτό το διάστημα ενός γιατρού ο οποίος συμμετέχοντας στις διαδικασίες κρίσης παίρνει μια άλλη θέση σε ένα άλλο νοσοκομείο, προκύπτει ένα άλλο «πρόβλημα». Εγώ και ως Υφυπουργός αλλά και ως γιατρός δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα. Σε μια κρίσιμη κατάσταση με τρεις γιατρούς αρχίζουν τα προβλήματα δυσλειτουργίας, διότι θεωρείται ότι οι τρεις γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν και τις εφημερίες.
Συμμετέχει στην όλη διαδικασία το Υπουργείο και η Διεύθυνση της ΣΤ' Υγειονομικής Περιφέρειας και βρίσκεται ο τρόπος ώστε ειδικευμένοι καρδιολόγοι γιατροί από το Ρίο ή από τον Άγιο Ανδρέα να μπορούν να καλύπτουν έναν μικρό αριθμό εφημεριών, ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα.
Σε αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια που έδωσε λύση, αρνείται επίμονα ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής να συμμετάσχει, με αποτέλεσμα να κλείνει τη λειτουργία της Κλινικής και να λειτουργεί ως εξωτερικά ιατρεία και επείγουσα αντιμετώπιση και τα περιστατικά να διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.
Πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει η Κλινική μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρίσης της τέταρτης θέσης με τους εφημερεύοντες γιατρούς καρδιολόγους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά και την κάλυψη ενός μέρους πάλι από ειδικευμένο γιατρό από κάποιο Κέντρο Υγείας, που στα περισσότερα της περιοχής σας υπάρχουν και είναι διαθέσιμοι.
Θα πω ακόμη ότι γι’ αυτή την ιστορία καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Έχουμε πρώτη τη θέση τη θέση του επικουρικού καρδιολόγου στους πίνακες, ώστε μόλις παρουσιαστεί ενδιαφερόμενος να τοποθετηθεί και ελπίζω ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ευχαριστώ πολύ.
(ML)
(1TS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μωραΐτης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, θα περίμενα σήμερα να είναι εδώ ο Αιτωλοακαρνάνας Υφυπουργός Υγείας. Δεν ξέρω, ίσως να μην είναι στην αρμοδιότητα τη δική του. Για μας βέβαια η ευθύνη είναι συνολική.
Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με επίκαιρη ερώτηση για το νοσοκομείο του Μεσολογγίου γιατί πράγματι είναι καθρέφτης της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος. Διότι, κύριε Υφυπουργέ, μιλάμε για ένα σχετικά καινούριο νοσοκομείο, το οποίο δουλεύει με το οργανόγραμμα του παλιού Χατζηκώστα, που έχει στόχο να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν.
Εμείς θεωρούμε ότι η μη λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και από την άλλη μεριά αναγκάζει ασθενείς, συγγενείς να δαπανούν χρήματα γιατί η μεταφορά στην Πάτρα απαιτεί κάποια δαπάνη.
Βέβαια, ξέρετε καλά, γιατί είστε από εκείνη την περιοχή, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα στα ζητήματα υγείας, για το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Βέβαια, σε πρόσφατη επίσκεψη ο κ. Πρωθυπουργός πέρασε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου του Μεσολογγίου. Δεν το επισκέφθηκε. Πήγε στα ντουβάρια. Αυτή είναι πραγματικότητα. Αν και παραδεχόμαστε ότι όντως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια επιτάχυνση των έργων, αλλά παραμένουν ντουβάρια. Πήγε βέβαια εκεί γιατί πήγαν και τρεις προκάτοχοί του Πρωθυπουργοί και έκαναν εγκαίνια σε αυτό το νοσοκομείο, το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι γεφύρι της Άρτας, από το χώρο που κατάγεστε. Όντως είναι μια αμαρτωλή ιστορία, μια ιστορία που χρονίζει τουλάχιστον είκοσι επτά χρόνια. Είχε εγκαινιαστεί από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Παρασκευά Αυγερινό και μέχρι σήμερα, κύριε Υφυπουργέ –και μη μιλάτε για κρεβάτια- βρίσκεται στα ντουβάρια, όπως είπα.
Κύριε Υφυπουργέ, υπάρχει σημαντικό ζήτημα που προκάλεσε την κινητοποίηση των φορέων και κατοίκων, αν και εμείς δεν συμφωνούμε με αυτές τις κινητοποιήσεις, γιατί γίνονται σε λάθος κατεύθυνση, αλλά δεν μπορείτε να ξεγυμνώνετε τα κέντρα υγείας της περιοχής, να παίρνετε γιατρούς να τους πηγαίνετε στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου ή του Αγρινίου για να κάνετε –ας μου επιτραπεί η έκφραση- μπαλώματα. Γιατί και στο νοσοκομείο του Αγρινίου, που δουλεύουν στα όρια παθολογική και παιδιατρική κλινική, παίρνετε παιδιάτρους από την Αμφιλοχία, από το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας, για να λύσετε αυτά τα ζητήματα.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει πλήρης επάνδρωση και στελέχωση και του νοσοκομείου του Μεσολογγίου και του νοσοκομείου του Αγρινίου. Βέβαια αυτό είναι μια πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα, μια πολιτική που –όπως αναφέραμε και στην ερώτησή μας- κάνει την υγεία εμπόρευμα. Για αυτό εμείς καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν της υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν για μια υγεία που πραγματικά θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος θα δώσει όλες τους τις δυνάμεις γιατί πραγματικά η υγεία και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και γενικότερα στη χώρα –και εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει σύνορα- είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Καταρχήν, για τον συνάδελφο μας στη Βουλή και συνάδελφό σας και στην Κυβέρνηση, το Μάριο Σαλμά, να πω ότι δεν είναι αρμοδιότητά του τα θέματα αυτά και επιπλέον το ενδιαφέρον του και για τα προβλήματα υγείας συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και για το συγκεκριμένο θέμα, είναι έντονο, συνεχές και αυτό οφείλω να το καταθέσω, διότι το ζω από κοντά και βλέπω και τις ενέργειες και θεωρώ ότι μέσα και απ’ αυτές τις προσπάθειες που κάνει, θα βρεθεί πολύ πιο σύντομα η λύση και σ’ αυτό, αλλά και στα υπόλοιπα θέματα.
Αντιπαρέρχομαι τα ιδεολογικά θέματα γύρω από την υγεία και τα υπόλοιπα που προκύπτουν τα σέβομαι και τα εκτιμώ. Έχω διαφορετική άποψη, αλλά δεν είναι η ώρα για να τα κουβεντιάσουμε αυτά. Και εσάς προσωπικά εκτιμώ και το ξέρετε πολύ καλά, αλλά σας λέω ότι η Αιτωλοακαρνανία, ένας νομός πολύ μεγάλος, ένας νομός με ιδιαίτερη μορφολογία και με πάρα πολλά προβλήματα, καλύπτεται –και το λέω μετά λόγου γνώσεως- κατά 90% στα θέματα υγείας. Είναι πολύ καλά οργανωμένα τα Κέντρα Υγείας, πολύ καλά στελεχωμένα τα περιφερειακά ιατρεία και τα νοσοκομεία τα τελευταία πέντε χρόνια τα έχουμε ενισχύσει με πάρα πολύ προσωπικό. Στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, αυτή τη στιγμή, έστω και με αυτόν τον οργανισμό, δεν υπάρχει καμία κενή οργανική θέση νοσηλευτικού προσωπικού. Από τους τριάντα επτά γιατρούς οι τρεις είναι στην προκήρυξη. Οι υπόλοιπες δώδεκα θέσεις εγκρίθηκαν και τοποθετήθηκαν οι γιατροί επί των ημερών μας.
(XA)
(1ML)
Λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Ο ρόλος του είναι ένας ρόλος ενός μικρού νοσοκομείου που θα μπορεί να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες, μια και η δημιουργία του δυτικού άξονα και η πολύ εύκολη πρόσβαση στα μεγάλα νοσοκομεία θα δίνει την δυνατότητα να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας.
Θα στελεχώσουμε το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου και το Νοσοκομείο του Αγρινίου, κύριοι συνάδελφοι, και πιστεύω πολύ σύντομα. Αν και δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι θα πρέπει με ελέγχους, με αστυνόμευση να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχει διαταχθεί έρευνα μέσω του ΣΕΥΠ για την άρνηση του συναδέλφου να λειτουργήσει την κλινική. Ως γιατρός θεωρώ ότι μπορούσε να λειτουργήσει αφού προσφέρονταν και καρδιολόγοι γιατροί για να καλύπτουν τις εφημερίες. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα. Είναι πρώτο στον πίνακα των επικουρικών γιατρών το θέμα του καρδιολόγου για το Νοσοκομείου του Μεσολογγίου και νομίζω ότι θα βρεθεί λύση.
Επίσης και για το θέμα της παιδιατρικής κλινικής που ενέχει έναν κίνδυνο αλλά για αργότερα, και εκεί έχουμε λάβει τα μέτρα μας άμεσα να προκηρύξουμε τη θέση του διευθυντού πολύ πιο νωρίς, έξι μήνες πριν, με το νέο σύστημα όπου οι διαδικασίες είναι πολύ ταχύτερες, έτσι ώστε να μην έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα.
Για το Νοσοκομείο του Αγρινίου και η φετινή πίστωση είναι πολύ μεγάλη. Θεωρώ ότι θα ολοκληρωθούν και έτσι αυτή η ιστορία που ήταν γάγγραινα για την περιοχή θα πάρει τέλος και θα λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργήσει.
Λέω δε ακόμη ότι τέλος Μαΐου ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει μετά από δέκα χρόνια μια ΜΕΘ φάντασμα που υπήρχε στα χαρτιά. Και επειδή ασχολήθηκα προσωπικά, σας διαβεβαιώ ότι αυτό θα γίνει.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Η με αριθμό 673/17-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, την αντεγκληματική πολιτική κ.λπ.. δεν συζητείται λόγω κωλύματος του ερωτώντος Βουλευτή.
Η με αριθμό 670/17-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος –Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της Νέας Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.λπ.. δεν συζητείται λόγω κωλύματος του ερωτωμένου Υπουργού.
Η με αριθμό 666/17-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ηλία Λαμπίρη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία κ.λπ.. δεν συζητείται.
Η με αριθμό 676/17-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Λίλας Καφαντάρη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.λπ.. δεν συζητείται λόγω κωλύματος του ερωτωμένου Υπουργού.
Θα περιμένουμε δυο τρία λεπτά γιατί λείπει ο Βουλευτής και ο επόμενος Υπουργός.
Θα κάνουμε μια μικρή διακοπή.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(XP)
(XA)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Τρίτη είναι η με αριθμό 647/17-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεάς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών σχετικά με την αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων των καθαριστριών στις Εφορίες Αττικής κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίιου Λαφαζάνη έχει ως εξής:
«Εκατοντάδες καθαρίστριες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Εφορίες) εργάζονται κάτω από συνθήκες κυριολεκτικά τριτοκοσμικές. Οι εργαζόμενες αυτές δουλεύουν αδιαλείπτως επί χρόνια σε ομηρία και υπό καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας, καθώς αναγκάζονται να υπογράφουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης , οι οποίες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρονική διάρκεια. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις οι συμβάσεις αυτές διαρκούν μόλις ένα μήνα! Στο περιεχόμενό τους αναφέρεται ρητά ότι οι εργαζόμενες δεν δικαιούνται κανονική άδεια, γονική άδεια καθώς επίσης και δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα). ‘Οσο δε για το ύψος της αμοιβής αυτό φτάνει τα 300 ευρώ καθαρά το μήνα, ποσό μικρότερο και από το εξευτελιστικά χαμηλό επίδομα ανεργίας.
Το Ελληνικό Δημόσιο δηλαδή, κυνικά και απροκάλυπτα, καταπατά τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών . Τους αρνείται αυτά, που το ίδιο καλείται να προστατεύσει, καλυμμένο νομότυπα πίσω από ιδιωτικά συμφωνητικά-συμβάσεις, που θυμίζουν περισσότερο δουλεμπόριο παρά συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.
Επειδή οι καθαρίστριες στις Εφορίες έχουν περιέλθει σε απόγνωση από τη συνεχιζόμενη εργατική τους ομηρία.
Επειδή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καταπατά βάναυσα τις εργασιακές σχέσεις,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να σταματήσουν τις «δουλεμπορικές» εργασιακές σχέσεις των καθαριστριών στις Εφορίες και να μετατρέψουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των καθαριστριών σε αορίστου χρόνου.
2.Σκοπεύουν να επαναπροσλάβουν άμεσα τις εργαζόμενες εκείνες των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν;»
Ο Υφυπουργός κ. Μπέζας έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, ένα μέρος του έργου καθαριότητας των Δημόσιων Οικονομικών Υπουργός Υπηρεσιών Δ.Ο.Υ και Κτηματικών Υπηρεσιών από το 1996 ανατίθεται σε ιδιώτες με σύμβαση έργου τετράωρης απασχόλησης, Αυτή η ανάθεση γίνεται για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί οι μόνιμες καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, οι οποίες υπηρετούν είναι τη μεγάλη τους πλειοψηφία λόγω του περιορισμού των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια, μεγάλης ηλικίας. Δεύτερος λόγος είναι γιατί το συγκεκριμένο προσωπικό μόνιμης απασχόλησης δεν επαρκεί λόγων των περιορισμένων προσλήψεων για τις υπηρεσίες δεδομένου ότι οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν μεταστεγαστεί σε μεγάλα κτίρια εξαιτίας των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών.
Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος που αφορά τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, διότι κυρίως στις Δ.Ο.Υ, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου υπάρχουν φορολογικοί φάκελοι με απόρρητα φορολογικά στοιχεία, αλλά και ηλεκτρονικός εξοπλισμός σημαντικής αξίας. Κρίθηκε λοιπόν, ότι η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία τα οποία ενδεχομένως εναλλάσσονται και χρησιμοποιούν περιστασιακά προσωπικό θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης και έκθεσης σε κίνδυνο της ασφάλειας των υπηρεσιών.
Αυτές οι καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου στις Δ.Ο.Υ απασχολούνται με βάση το άρθρο 37 του νόμου 2072/1992 . Αυτό το άρθρο προβλέπει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες επιτρέπεται να αναθέτουν με σύμβαση έργου κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα την εκτέλεση καθαριότητας κτιριακών εγκαταστάσεων σε ειδικά συνεργεία καθαρισμού. Αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες και επιχειρήσεις επιτρέπεται η ανάθεση με σύμβαση έργου σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Η αμοιβή του προσωπικού που εργάζεται με σύμβαση μίσθωσης έργου καταβάλλεται από την πάγια επιχορήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών που προβλέπεται από το νόμο 2314/1953. Δηλαδή σ' αυτό το νόμο ορίζεται ότι προκειμένου περί περιφερειακών υπηρεσιών μπορούν δια κοινής αποφάσεως ο αρμόδιος Υπουργός και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να καθορίζουν πάγια επιχορήγηση για τον καθαρισμό των καταστημάτων αντί της προσλήψεως καθαριστριών ημερομισθίων ή ωρομισθίων. Επομένως υπάρχει ένα νομικό καθεστώς που διέπει του συγκεκριμένου προσωπικού. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ανέφερα η αμοιβή τους δεν πρέπει να υπερβαίνει την αμοιβή του μόνιμου υπαλλήλου πλήρους απασχόλησης του ιδίου κλάδου.
(ST)
(ΧΡ)
Η αμοιβή του προσωπικού αυτού ανέρχεται στο μισό περίπου της αμοιβής του μόνιμου προσωπικού που έχει οκτάωρη απασχόληση, του προσωπικού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 460 ευρώ ακαθάριστα και 325 ευρώ καθαρά, τα οποία καταβάλλονται από συγκεκριμένο κωδικό, και υπάρχει βέβαια και ασφάλιση στο ΙΚΑ.
Εγώ αναγνωρίζω, κύριε συνάδελφε, ότι οι αμοιβές με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα είναι μικρές, σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει ούτε κατάσταση εργασιακής ομηρίας ούτε το δουλεμπόριο το οποίο αναφέρετε στην ερώτησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Λυπούμαι για την απάντηση του κυρίου Υφυπουργού. Επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Κύριε Υφυπουργέ, δεν είναι εργασιακές σχέσεις αυτές. Επί χρόνια οι γυναίκες…
Σας ενδιαφέρει και εσάς, κύριε Υπουργέ, κύριε Σουφλιά. Νομίζω σας ενδιαφέρει και εσάς αυτό το οποίο λέω. Διότι καλό είναι να παίζουμε έναν ευρύτερο ρόλο, αλλά να σκεφτόμαστε ότι στο δημόσιο δεν μπορεί να συνεχίζεται να γίνεται ένα άγριο δουλεμπόριο, το οποίο να καλύπτεται με τέτοιου είδους απαντήσεις. Εσείς εργάζεστε ποτέ και είναι δυνατόν να εργαστεί σήμερα άνθρωπος με συμβάσεις ενός μήνα; Συμβάσεις ενός μήνα; Και ερχόσαστε να μας τις δικαιολογήσετε; Να μου λέτε ότι είναι συμβάσεις μίσθωσης έργου; Είναι δυνατόν; Τι είναι; Ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι καθαρίστριες; Κάνουν ελεύθερο επάγγελμα; Μισθωτή εργασία προσφέρουν. Είναι δυνατόν να δουλεύουν χωρίς να μπορούν να πάρουν δώρο, να πάρουν άδεια, γονικά επιδόματα; Μπορούν να δουλεύουν επί τόσα χρόνια και να έρθει αύριο ο οποιοσδήποτε από το δημόσιο τομέα ή από τις εφορίες και να τους πει ότι «τις συμβάσεις αυτές δεν τις ανανεώνουμε» και να πετάγονται στο δρόμο οι γυναίκες αυτές μετά από πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια στην υπηρεσία; Πού μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα; Στο τέρας που λέγεται «Ελληνικό Δημόσιο» και στα μυαλά εγκεφάλων στην Κυβέρνηση οι οποίοι δεν θέλουν να δουν την ελληνική πραγματικότητα και θέλουν να την μετατρέπουν συνεχώς σε ζούγκλα και βλέπουμε να γίνονται όλα αυτά με τις υπεργολαβίες και βεβαίως και αυτά που ξέρουμε, τα φρικτά με τη συνδικαλίστρια μετανάστρια από τη Βουλγαρία, την Κούνεβα.
Αυτά είναι τα σύμβολα της σημερινής Ελλάδας; Και ερχόσαστε να μου δώσετε μία τέτοια απάντηση σήμερα, αντί να πείτε ότι θα αποκαταστήσουμε φυσιολογικές ομαλές εργασιακές σχέσεις, εφ’ όσον οι γυναίκες αυτές καθαρίζουν κάθε μέρα και εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο χώρο των εφοριών και ότι αυτές οι σχέσεις θα μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όχι σε συμβάσεις ενός μήνα, απαράδεκτες δουλεμπορικές συμβάσεις, ότι θα δουλεύουν οι άνθρωποι κανονικά με αυτά που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και δεν θα ανακαλύπτουμε παράθυρα και παραθυράκια για να αποδιαρθρώνουμε τα πάντα και να εξευτελίζουμε ανθρώπους και να τους κάνουμε να παρακαλάνε κάθε μήνα, τους οποιουσδήποτε, για να μπορέσουν να έχουν μια δουλειά. Και μιλάμε για ηλικιωμένες γυναίκες, γυναίκες στα σαράντα, πενήντα και πλέον χρόνια. Τι θα κάνουν αυτές, κύριοι Υπουργοί; Τι θα κάνουν, κύριοι της Κυβέρνησης; Ούτε σύνταξη δεν θα πάρουν, αν αύριο διακοπεί η σχέση αυτή η εργασιακή τους.
Επομένως, σας καλώ να ξανασκεφθείτε το θέμα, να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ειδικά για γυναίκες που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, για 400 ευρώ για να καθαρίζουν κάθε μέρα τα δημόσια κτίρια και τις δημόσιες νευραλγικές υπηρεσίες, όπως οι εφορίες. Ξανασκεφθείτε το. Πάρτε πρωτοβουλίες. Μη δίνετε τέτοιες απαντήσεις.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, έχετε δύο λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, σας απάντησα στη δευτερολογία μου και για το νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο εργάζονται οι συγκεκριμένες καθαρίστριες, το προσωπικό και για τους λόγους για τους οποίους έχει επιλεγεί αυτό το συγκεκριμένο καθεστώς. Δεν υπάρχει καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, υπάρχει ένα καθεστώς το οποίο προβλέπεται από το νόμο. Δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα, ούτε είστε εσείς βέβαια οι κοινωνικά ευαίσθητοι και εμείς είμαστε οι ανάλγητοι. Δεν υπάρχουν απολύσεις καθαριστριών όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν μπορούν να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Δεν μπορείτε να λαϊκίζετε σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, διότι αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα, από το άρθρο 103, παράγραφος 108. Το λέει ρητά ότι οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούν να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
(MT)
(ST)
Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα. Είναι μία πραγματικότητα, την οποία έχουμε μπροστά μας, πρέπει να τη σεβαστούμε και δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να προσλάβετε προσωπικό με διαγωνισμό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Είναι άλλο αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ, μη διακόπτετε. Αφήστε τον Υπουργό να μιλήσει.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): ...διαγωνισμό για να πάρουμε μόνιμο προσωπικό. Είναι μέσα στη διαδικασία καινούριων προσλήψεων που είναι σε εξέλιξη στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, όμως, δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε.
Η αμοιβή αυτού του προσωπικού το 1996 ήταν στις 80.000 δραχμές καθαρά και 120.000 δραχμές μικτά. Το 2001 πήγε στις 105.000 δραχμές καθαρά και τώρα είναι 325 ευρώ καθαρά. Επειδή, όμως, αναγνωρίζουμε ότι με βάση αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, η αμοιβή αυτή είναι μικρή, εγώ πρέπει να σας πληροφορήσω ότι έχω ήδη ζητήσει να διερευνηθεί η δυνατότητα αύξησης αυτής της αμοιβής, μία αύξηση που θα ισχύσει από τους επόμενους μήνες.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και τώρα εισερχόμαστε στην υπ’ αριθμό 662/17-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, απευθυνόμενος στο τοπικό Νομαρχιακό Συμβούλιο διακήρυξε ευθέως την αντίθεσή του στην ολοκλήρωση του έργου εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και τόνισε πως προτίθεται να φέρει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος προκειμένου να υπάρξει διακομματική συζήτηση σε επίπεδο Κοινοβουλίου.
Επειδή, όμως όλοι γνωρίζουν την προϊούσα ερημοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου από την έντονη λειψυδρία, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχουν δαπανηθεί για το έργο, την περιβαλλοντική-ενεργειακή και όχι μόνο αρδευτική χρησιμότητά του, καθώς και τις πολλαπλές δυσχέρειες-καθυστερήσεις που αντιμετώπισε η υλοποίησή του μέχρι σήμερα, οι δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προξένησαν αλγεινή εντύπωση και μεγάλη ανησυχία στους Θεσσαλούς παραγωγούς οι οποίοι θεωρούν την εκτροπή του Αχελώου ως έργο ζωής για τον τόπο τους.
Συνεπώς, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1.Συμφωνεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με το περιεχόμενο των δηλώσεων και των απόψεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη;
2.Είναι δυνατόν οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να προκαλέσουν εμπόδια ή περαιτέρω καθυστερήσεις στον υπάρχοντα σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αποπεράτωση του έργου;».
Στην ερώτηση του κ. Ροντούλη θα απαντήσει ένας άλλος Λαρισαίος, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, θα απαντήσω κατευθείαν στα δύο ερωτήματα του συμπατριώτη μου κ. Ροντούλη, λέγοντας απλώς ότι εγώ συζήτησα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μου εδήλωσε ότι δεν ετάχθη εναντίον της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, απλώς εξέφρασε ορισμένους προβληματισμούς σε ερωτήσεις που του έγιναν από το νομαρχιακό συμβούλιο.
Απαντώ λοιπόν στα ερωτήματά σας. Πρώτον, απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κατασκευαστούν τα έργα που αφορούν στη μεταφορά μιας ορισμένης ποσότητας νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Παύω να χρησιμοποιώ τη φράση «εκτροπή του Αχελώου», γιατί νομίζω ότι δεν ανταποκρίνεται σ' αυτό που κάνουμε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
Ο Αχελώος έχει περίπου ετήσια απορροή περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια κυβικά. Εμείς τα 600 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο πρόκειται να μεταφέρουμε στη Θεσσαλία. Άρα, δεν πρόκειται περί εκτροπής του Αχελώου.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όλα αυτά τα έργα, τα οποία γίνονται. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ανοίξει ολόκληρη η σήραγγα εκτροπής που είναι 17,5 χιλιόμετρα. Τα έργα του φράγματος της Συκιάς κατασκευάζονται. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Απλώς, σας υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2006 είχε φέρει στη Βουλή δια του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προτάσεις νόμου και έγιναν αποδεκτές από τη Βουλή για τα έργα της «εκτροπής», τα έργα μεταφοράς κάποιας ποσότητας του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
Το έργο αυτό το υποστηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις όλες αυτές τις δεκαετίες που γίνεται συζήτηση για το πρόβλημα. Κάποιοι όμως δεν το υποστηρίζουν. Είχα πει ότι ορισμένοι έχουν οικολογικό στραβισμό. Ενώ ασχολούνται με ορισμένα άλλα δευτερεύοντα πράγματα, δεν τους ενδιαφέρει τι γίνεται με το οικοσύστημα του Πηνειού ή εν πάση περιπτώσει με το οικοσύστημα του Δέλτα του Πηνειού.
(MB)
(1MT)
Και δεν τους ενδιαφέρει επίσης το τι γίνεται με τον υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλίας και τι γίνεται με τα προβλήματα ύδρευσης των οικισμών της Θεσσαλίας.
Η μεταφορά αυτή του νερού των 600.000.000 κυβικών από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, πρώτον, είναι έργο περιβαλλοντικό διότι πλέον θα σώσει τον Πηνειό από την ετήσια καταστροφή, καθώς και τα οικοσυστήματά του. Επίσης περιβαλλοντικά ωφελεί και στο εξής, στο ότι πλέον σταματάει η υποβάθμιση του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα που κινδυνεύει σε ορισμένα σημεία από υφαλμύρωση και ταυτόχρονα παρατηρούνται πλέον καθιζήσεις εδαφών σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας.
Είναι έργο ενεργειακό, διότι με το φράγμα της Συκιάς και το φράγμα Πευκοφύτου, αν λάβουμε υπόψη μας και την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από το φράγμα Μεσοχώρας, υπολογίζονται περίπου 450 μεγαβάτ. Είναι ένα τεράστιο έργο. Δηλαδή είναι και εδώ, και σ’ αυτό το επίπεδο του ενεργειακού, περιβαλλοντικό έργο.
Πέραν, δε, αυτού θα εξοικονομείται ενέργεια διότι πλέον οι αγρότες της Θεσσαλίας δεν θα είναι αναγκασμένοι να αντλούν το νερό από μεγάλο βάθος και επομένως να καταναλίσκουν ενέργεια.
Είναι έργο υδρευτικό, διότι έτσι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύδρευσης οικισμών της Θεσσαλίας και θα έχουν καθαρό και πόσιμο νερό.
Και είναι και έργο αρδευτικό. Και θα σταματήσω λιγάκι εδώ, διότι ενώ το έργο είναι πολυσύνθετο καταδικάζεται σ’ αυτή του την παράμετρο, της άρδευσης, και όλοι φωνασκούν και έχουν ως σύμβολο «μα, θα πάρουμε νερά από τον Αχελώο να τα πάμε στη Θεσσαλία να ποτίζουμε τα υδροβόρα βαμβάκια που το 2013 θα σταματήσουν να καλλιεργούνται και να επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» Ναι, καλλιεργούνται βαμβάκια σήμερα και τα βαμβάκια είναι υδροβόρα. Από το βαμβάκι όμως εισπράττει ο παραγωγός, εισπράττει η ελληνική οικονομία. Και εν πάση περιπτώσει, επιδοτούνται από την Κοινότητα μέχρι το 2013. Μετά το 2013 κάτι άλλο θα καλλιεργείται.
Αυτοί όλοι που θέλουν μάλλον να κάνουν το εξής πράγμα, να δημιουργήσουν ως «σύμβολο» περιβαλλοντικής ευαισθησίας το να είναι κανείς αντίθετος με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, αγνοούν ένα βασικό πράγμα. Ακόμη και στην παράμετρο της άρδευσης αγνοούν ότι η θεσσαλική πεδιάδα είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα στην Ελλάδα και είναι η μόνη που αρδεύεται αμιγώς από ελληνικά νερά. Και τα υψηλής παραγωγικότητος εδάφη τα έχουμε ανάγκη ως χώρα. Είναι στρατηγικής σημασίας και τα προστατεύουμε και με το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο και με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια. Παίρνουμε ειδικά μέτρα για να προστατεύουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητος. Εδώ γιατί το αρνούμεθα για τη Θεσσαλία; Και αν λοιπόν το 2013 σταματήσουν τα βαμβάκια υπάρχει το καλαμπόκι. Ακόμη και τα ενεργειακά φυτά, που ίσως βοηθήσουν οικολογικά, είναι περισσότερο υδροβόρα απ’ ό,τι είναι το βαμβάκι. Και το καλαμπόκι επίσης είναι περισσότερο υδροβόρο.
Ας είμαστε κάποτε λογικοί σ’ αυτή τη χώρα διότι η υποκρισία και η έλλειψη λογικής είναι αυτή που μας βασανίζει. Τη μεγαλύτερη πεδιάδα, την αρδευόμενη από αμιγώς ελληνικά νερά, τι θέλουν να την κάνουμε δηλαδή; Να μην την αξιοποιήσουμε; Και θέλω να πω ότι όλες οι μελέτες…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Τελειώνω. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Από θεσσαλική αλληλεγγύη σας δώσαμε πολλαπλάσιο χρόνο αλλά και από συμμετοχή στη έγνοια σας και το ενδιαφέρον και για το περιβάλλον και για τη Θεσσαλία. Βλέπω καταφατικά να ανταποκρίνεται ο επίσης εκ Θεσσαλίας συνάδελφος και πιστεύω να μην κινδυνεύσει να παρεξηγηθεί για το γεγονός ότι συμφωνεί μαζί σας.
Σας δίνω ένα λεπτό ακόμη και τα υπόλοιπα θα τα πείτε στη δευτερολογία σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Αισθάνομαι πιο καλά τώρα. Διότι ήμασταν δύο «σωματοφύλακες» του έργου και εμφανίζεται και τρίτος. Είμαστε λοιπόν οι τρεις «σωματοφύλακες»! Αυτό είναι πολύ ευχάριστο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Όχι μόνον εμείς, κύριε Υπουργέ. Είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες, με διάφορες διαφοροποιήσεις, διαχρονικά τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν στηρίξει αυτό το έργο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Από εκείνη την πλευρά όμως δεν συμφωνούν. ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Αυτό είναι δημοκρατικό, κύριε Ροντούλη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Εμείς ακόμη συμφωνούμε. Άλλοι δεν συμφωνούν. Άλλοι στην Αιτωλοακαρνανία,…
(TR)
(MB)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Το τελευταίο μέρος της απάντησής μου είναι ότι ναι, αλλά όμως θα αφαιρεθούν τα νερά αυτά από την Αιτωλοακαρνανία και τα οικοσυστήματα της Αιτωλοακαρνανίας.
Έχουμε κάνει και έχουμε μελετήσει με τη βοήθεια και τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου την εθνική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Έχουν γίνει ειδικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαχείρισης υδάτων. Όλα αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλία είναι το πιο ελλειμματικό σε νερό κομμάτι της Ελλάδος. Και όλες αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν ότι με την αφαίρεση αυτής της ποσότητας νερού από τον Αχελώο, ότι δεν παθαίνει τίποτα η Αιτωλοακαρνανία. Καλύπτονται απολύτως οι υδρευτικές της ανάγκες, οι αρδευτικές ανάγκες των οικοσυστημάτων, τα πάντα.
Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ήρθε, είδε, εξέτασε το θέμα και απεφάνθη ότι πράγματι αυτή η μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν επηρεάζει σε τίποτα τα οικοσυστήματα και σε τίποτα άλλο την Αιτωλοακαρνανία.
Επομένως, κύριε συνάδελφε, αποφασισμένη η Κυβέρνηση προχωράει στην κατασκευή των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Ροντούλης, εκ Λαρίσης προερχόμενος.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ και μόνο η παρουσία σας στην Αίθουσα κατέδειξε με τον πλέον εναργέστερο τρόπο την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και την προσωπική σας ευαισθησία για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.
Ορισμένοι όμως θέλοντας προφανώς να αποκτήσουν δάφνες οικολογικών ευαισθησιών δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και τη δική σας προσωπικά. Και νομίζω ότι με τις δηλώσεις που κάνουν εκθέτουν συνολικά την Κυβέρνηση ή να το πω διαφορετικά, την αδικούν, διότι σήμερα ακούσαμε τη γνήσια τοποθέτηση από πλευράς Υπουργού περί της αναγκαιότητας υλοποίησης ενός έργου εθνικής σημασίας.
Θα έλεγα δε συμπληρώνοντας, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ότι είμαι πεπεισμένος ότι το αποτύπωμα Σουφλιά στην πολιτική ζωή της χώρας δεν θα είναι ούτε η ολοκλήρωση της Εγνατίας, ούτε οποιοδήποτε άλλο έργο. Θα είναι η ολοκλήρωση της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, γιατί όπως προείπα είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, εθνικής εμβέλειας, κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικό έργο.
Να συμπληρώσω μόνο σε όσα είπατε, γιατί σχεδόν τα είπατε όλα και είμαι απολύτως σύμφωνος και αλληλέγγυος με την τοποθέτησή σας, ότι ήδη έχουν δαπανηθεί 500 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, θα δαπανηθούν άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που αντιδρούν θα πρέπει να εξηγήσουν, τα ποσά που εδόθησαν, ασκόπως εδόθησαν; Άρα, λοιπόν, είναι ένα ερώτημα αυτό.
Δεύτερον, ακούω από πολλές πλευρές, κύριε Πρόεδρε -και είπατε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν με το έργο, είδατε όμως ότι κάποιοι αντέδρασαν, δεν συμφωνούν- τη λογική ότι θα πρέπει να γίνουν μικρά έργα περισυλλογής επιφανειακών υδάτων και ότι αυτό θα επιλύσει το πρόβλημα. Θα τοποθετηθεί πιστεύω ο αξιότιμος κύριος Υπουργός επ’ αυτού, για να πιστοποιήσει τούτο: Ότι ακόμα και αν γίνουν όλα τα προγραμματιζόμενα έργα περισυλλογής επιφανειακών υδάτων και πάλι ο Θεσσαλικός κάμπος θα είναι ελλειμματικός σε νερό. Δηλαδή αυτά τα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως που θα έρχονται στη Θεσσαλία, είναι απαραίτητο να έρθουν, γίνουν δεν γίνουν κάποια άλλα έργα. Και βεβαίως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι πρέπει να πούμε συμπληρωματικά τούτο: Η Αιτωλοακαρνανία δεν θα υποστεί καμία περιβαλλοντική ζημιά, διότι αφαιρείται μόνο το 15% των υδάτων από αυτά που πέφτουν στη θάλασσα. Δηλαδή, αφαιρείται το 15% των χαμένων νερών για να έρθουν να ποτίσουν το Θεσσαλικό κάμπο.
Κύριε Υπουργέ, πολύ καλά είπατε ότι κάποιοι πάσχουν από οικολογικό στραβισμό. Δράττομαι όμως της ευκαιρίας που μου δίνει η παρουσία σας για να σας καταθέσω και την εξής πρόταση.
(2TR)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τελειώνω, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε.
Επειδή χθες αναφερθήκατε στη δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, σας προτείνουμε να δημιουργηθεί Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ να φύγει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να πάει σε αυτό το νέο Υπουργείο, διότι αυτά τα δυο πηγαίνουν μαζί. Δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια προϊόντων, όταν δεν θα έχουμε ένα σωστό περιβάλλον.
Ευχαριστώ πολύ και για την απάντηση, κύριε Υπουργέ. Νομίζω ότι οι ανησυχίες των αγροτών της Θεσσαλίας, αλλά και του πληθυσμού της Θεσσαλίας και των κατοίκων της Λάρισας και των κατοίκων του Βόλου, μετά τη σημερινή σας τοποθέτηση, έχουν καθησυχαστεί.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Σουφλιάς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Πάντως στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, κύριε συνάδελφε, δεν μπορεί να περιληφθεί η Θεσσαλία. Αυτό είναι σίγουρο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ο ΕΦΕΤ, όμως, μπορεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Εγώ ελάχιστα θα πω, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν, τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί στα έργα μεταφοράς νερού και αξιοποίησης του Αχελώου στην ευρύτερη περιοχή Μεσοχώρας-Συκιάς-σήραγγας προς Θεσσαλία, είναι 580.000.000 μέχρι στιγμής. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν ξοδευτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και φυσικά μέχρι στιγμής, ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε κανένας άλλος, είδε κάποιο όφελος από αυτή τη δαπάνη αυτού του μεγάλου ποσού.
Και βεβαίως, είναι ένα πολύπαθο έργο αυτό το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο. Πιστεύω, όμως, ότι είμαστε στην τελική φάση και ότι δεν θα υπάρχουν άλλα εμπόδια στην κατασκευή του, πολύ περισσότερο με την ψήφιση του νόμου που είχε γίνει εδώ στη Βουλή τον Ιούλιο του 2006.
Θέλω να σημειώσω και εγώ με τη σειρά μου ότι οι μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και αν αξιοποιηθούν όλα τα επιφανειακά νερά της Θεσσαλίας -μέχρι στιγμής υπάρχει το φράγμα του Πλαστήρα, του Σμοκόβου, κατασκευάζουμε τώρα την Λίμνη Κάρλα, αλλά ακόμα και αν γίνει το φράγμα Παλιοδερλί, το φράγμα της Κρύας Βρύσης και άλλα μικρά φράγματα- πάλι θα είναι έντονα ελλειμματική η Θεσσαλία.
Το τρίτο το οποίο θέλω να πω είναι ότι καμία Οδηγία της Κοινότητος δεν λέει ότι δεν επιτρέπονται αυτές οι μεταφορές νερού από ένα υδατικό διαμέρισμα σε ένα άλλο υδατικό διαμέρισμα. Οι δε μελέτες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα υδατικά διαμερίσματα, επίσης το προτείνουν αυτό το έργο. Δεν υπάρχει δηλαδή μελέτη που να μην προτείνει αυτή τη μεταφορά νερού Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
Η πρόταση αυτή περί της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο είναι από πολλές δεκαετίες και πρέπει να σας πω ότι το 1980, ως Υφυπουργός Συντονισμού τότε, έκανα τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για να γίνουν οι μελέτες εκτέλεσης των έργων μεταφοράς νερού. Μετά σταμάτησαν. Όταν έγινε Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1984-1985, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλησε να ξαναξεκινήσει το έργο, αλλά όμως υπήρχαν όλα αυτά τα εμπόδια με τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Κλείνω, λοιπόν, λέγοντας ότι τα έργα συνεχίζονται και πιστεύω ακράδαντα ότι ένα τέτοιο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα έργο, θα προχωρήσει πλέον ανεμπόδιστα και θα τελειώσει. Και ελπίζω ακόμα και αυτοί που αυτή τη στιγμή λένε ότι η μη μεταφορά νερού αποτελεί κάποιο σημάδι περιβαλλοντικής ευαισθησίας, διότι αν τους πεις ότι είμαι υπέρ της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο θα σου πούνε ότι δεν έχεις περιβαλλοντική ευαισθησία, θα αλλάξουν γνώμη.
Θέτω πάλι το ερώτημα. Μα, η δική τους περιβαλλοντική ευαισθησία πώς τους επιτρέπει να βλέπουν κάθε καλοκαίρι φωτογραφίες με τον Πηνειό, με την καταστροφή του οικοσυστήματος, πώς τους επιτρέπει η οικολογική τους συνείδηση να βλέπουν αυτές τις καθιζήσεις, την υφαλμύριση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού για πάρα πολλούς οικισμούς στη Θεσσαλία;
Και σε τελευταία ανάλυση –και θα το επαναλάβω αυτό- έχουμε την μεγαλύτερη πεδιάδα, η οποία ποτίζεται αμιγώς από ελληνικά νερά. Τι θα την κάνουμε αυτήν την πεδιάδα; Θα την αφήσουμε αναξιοποίητη; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα, όταν πραγματικά όλες οι χώρες -και πολύ περισσότερο εμείς- θέλουμε να προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας και όχι μόνο να την προστατεύσουμε, αλλά να μπορέσουμε και να την αξιοποιήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό για τη σαφήνεια των απαντήσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι εννέα μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί καθηγητές από το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Πτολεμαΐδας.
Καλωσορίζουμε τα παιδιά στη Βουλή των Ελλήνων και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και να είναι καλότυχα.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
(XF)
(LM)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση για την Ημέρα της Μεσογείου.
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, της οποίας το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπήρξε ιδρυτικό μέλος, επέλεξε την 21η Μαρτίου κάθε έτους να γιορτάζεται ως Ημέρα της Μεσογείου.
Η 21η Μαρτίου του 2009, η αυριανή μέρα, είναι τα πρώτα γενέθλια. Την ίδια μέρα αύριο γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
Η 21η Μαρτίου, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, η πρώτη μέρα της νέας ζωής στη γη κι αυτό έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμβολισμό. Είναι επίσης η ημέρα που όλα τα μεσογειακά εθνικά κοινοβούλια, που χειροκρότησαν στο Μονακό το Νοέμβριο του 2008 την πρόταση της Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου της Ελληνικής Βουλής της κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου, κυρώνουν σήμερα έμπρακτα αυτή την απόφαση ενδυναμώνοντας την πορεία της προς την αποδοχή και την υιοθέτησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη αναμνηστική μέρα ο συμβολισμός είναι εξαιρετικά υψηλός, ενώ ο σημαντικός στόχος για την καθιέρωση της Ημέρας της Μεσογείου είναι για να εισαχθεί και να παγιωθεί στο διεθνές ημερολόγιο των γεγονότων ότι αυτή η μικρή, κλειστή θάλασσα των τριών Ηπείρων θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών της δια των εθνικών τους κοινοβουλίων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Μεσόγειος, η περιοχή μας, αποτελεί εδώ και χιλιετίες το σταυροδρόμι του κόσμου. Ήταν και παραμένει χώρος συνάντησης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο. Ήταν και παραμένει μια ανοιχτή γέφυρα οικονομικών, επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, τη Βόρειο Αφρική. Ήταν και παραμένει χώρος ζύμωσης των παραδόσεων και των πολιτισμών του κόσμου και σ’ αυτή την ιστορική πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της Μεσογείου οικοδομούμε τα τελευταία χρόνια ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της περιοχής, αλλά και για την πρόοδο όλων των λαών της ίδιας περιοχής.
Η Διακήρυξη της Βαρκελώνης το 1995 έχει ορίσει με σαφήνεια τους στόχους που οφείλουμε, αλλά και μπορούμε να κατακτήσουμε. Η νέα εποχή, η εποχή της παγκοσμιότητας, της ψηφιακής επανάστασης, αλλά και των ραγδαίων εξελίξεων, μας καλεί να συντονίσουμε το βηματισμό μας, να δούμε και να κάνουμε σήμερα εκείνο που απαιτεί το αύριο, να επιβεβαιώσουμε τη σταθερή μας απόφαση για ειρήνη, ανάπτυξη και πρόοδο για όλους τους λαούς, για όλους τους πολίτες της περιοχής. Κι αυτός είναι ο απώτερος στόχος μας, δηλαδή η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της ασφάλειας για όλους, η σύσφιξη των διμερών και των πολυμερών σχέσεων, η συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο όλων των λαών της Μεσογείου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην αυγή της τρίτης χιλιετίας και σε παγκόσμια κλίμακα η Μεσόγειος συνεχίζει να αποτελεί την ημέρα των πολιτισμών, αλλά και την κοιτίδα σύμπλοκων παραδόσεων αλλά και συχνά αδιευκρίνιστων προοπτικών. Ενώ η διαχρονία της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένων και των ταραχών της, βοηθά να κατανοήσουμε τη θέση της ανθρωπότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, παρατηρούμε ότι η ενότητα εναλλάσσεται με τη σύγκρουση και γεννιέται συνακόλουθα η πολυμορφία αλλά και η πολυποικιλότητα και η πολυπλοκότητα.
(GH)
(02XF)
Πάντως, αυτή η διττή απεικόνιση διαθέτει το πλεονέκτημα της σαφούς απόδοσης του πραγματικού χάσματος που υφίσταται στις μέρες μας και παραμένει στη σκέψη των λαών της Μεσογείου. Ωστόσο, αυτό το νοητό όριο ουδέποτε υπήρξε ανυπέρβλητο και η σημασία του δεν θα πρέπει να υπερτιμηθεί.
Στη Μεσόγειο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πόλεμος και η ειρήνη δημιουργούσαν πάντα μυστικούς δεσμούς που συνέδεαν τις ακτές της. Οι πολιτισμοί της Μεσογείου, εχθροί ή γείτονες, ποτέ δεν έπαψαν να βρίσκονται σε επαφή και να σφυρηλατούν για την ιστορία κοινές μεσογειακές αξίες, αυτές που συνεισέφεραν στην ανάδυση μιας πνευματικής εικόνας της Μεσογείου, τόσο πραγματικής, αλλά όσο και φανταστικής.
Αυτό το μεταφορικώς χαρακτηριζόμενο χωνευτήρι δεν είναι κενό νοήματος. Και εδώ θεμελιώνουμε την επίκληση της κοινής μας κληρονομιάς.
Το αλφάβητο υπήρξε φοινικικής προέλευσης, οι μεγάλες αξίες της δημοκρατίας, οι αφηρημένες έννοιες, τα γράμματα, οι τέχνες, ελληνικής, η εφευρετικότητα ήταν εκείνη των Καρχηδονίων, η επιστήμη της αραβικής, η συνύπαρξη ανδαλουσιανή, η ευαισθησία ιταλική, η περιπέτεια καταλονική, η ελευθερία γαλλική και η αιωνιότητα αιγυπτιακή.
Η ιστορία της περιοχής αναγιγνώσκεται ως ένα δαιδαλώδες μονοπάτι, ένα ευρύτατο φάσμα από την πολυσχιδή ενότητα των αρχαίων χρόνων έως την ελληνική ποικιλότητα της σύγχρονης εποχής. Και όμως, δεν είναι ακόμα γοητευτικό αυτό το όραμα.
Το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι η αβεβαιότητα και οι απειλές του χθες αποτελούν επισημάνσεις για ανάληψη δράσης. Είναι η ώρα για να αποτιμήσουμε τι σημαίνει να είσαι μεσογειακός, πολίτης της Μεσογείου και να χαράξουμε τα όρια της κοινής μας κληρονομιάς και ο πολιτισμός ως αξία να είναι η βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μέλλον γράφεται πάντα πάνω στα αποτυπώματα του παρελθόντος.
Η πολιτική κοινοβουλευτική δράση, επομένως, αφορά στην ευρύτατη γνώση του παρελθόντος αλλά και στην προσεκτική και συνεκτική χάραξη του μέλλοντος. Φέρουμε την ευθύνη να κτίσουμε γέφυρες και όχι διαχωριστικούς τοίχους, να υποστηρίξουμε το διάλογο και να καταδικάσουμε τις συγκρούσεις, να διδάξουμε στη νεολαία μας ότι πρέπει να ζήσει ειρηνικά με σταθερότητα και ασφάλεια, εργαζόμενοι για την άμβλυνση των πολιτικών, οικονομικών αλλά και πολιτισμικών διαφορών και ανισοτήτων.
Το θέμα είναι για την πρώτη ημέρα της Μεσογείου, κοινές αξίες και κοινές προσδοκίες, αλλά και για να αρθρωθούν από τους νέους μας ερωτήματα. Είναι η Μεσόγειος αρκετά μεγάλη για τα μελλοντικά τους σχέδια; Αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα που τοποθετείται νότια για κάποιους; Είναι μόνο ένα υποχρεωτικό βασανιστικό πέρασμα με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν προς το Βορρά για άλλους; Βλέπει την κατοίκιση της Μεσογείου η νεολαία μας με θετική ματιά; Τι μέρος αυτής της περιοχής αισθάνεται φυλακισμένο σε ένα πικρό πεπρωμένο;
Εμείς οι Κοινοβουλευτικοί οφείλουμε να κάνουμε όλους τους νέους της Μεσογείου να αισθανθούν ότι είναι το σπίτι τους, αλλά σε ένα σπίτι που χωράει την ικανοποίηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, αλλά και την ανάπτυξη φιλόδοξων οραμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την ενημέρωσή σας, στην περιοχή μας, στη Μεσόγειο, έχουμε μια σειρά από κοινοβουλευτικές συνελεύσεις και δράσεις. Έχουμε την Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, που τα μέλη της με πρόσφατη απόφαση από τα τριάντα οκτώ αυξήθηκαν σε σαράντα τέσσερα, συμμετοχές σαράντα τεσσάρων Κοινοβουλίων.
(AD)
(GH)
Έχουμε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, στην οποία συμμετέχουν είκοσι πέντε μεσογειακά κοινοβούλια. Έχουμε την υπό εξέλιξη –και απ' ό,τι φαίνεται και πραγματοποίηση- της ιδέας που κατατέθηκε εδώ, στην Ελλάδα, πέρυσι το Μάρτιο, στη Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, κατά τα πρότυπα της Ενεργειακής Κοινότητας της νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.
Έχει βρει εξαιρετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα και στις 19 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε αυτήν την ιδέα και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν προς την ίδρυσή της.
Έχουμε, επίσης, τις τελευταίες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί για την ένωση για τη Μεσόγειο, με αποφάσεις που λήφθηκαν πρόσφατα από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεσογειακών εταίρων που νομίζω ότι δίνει ένα βαθύ μήνυμα ευρύτερης συνεργασίας.
Και, βέβαια, υπάρχει υπό δημιουργία και η Ζώνη Ελευθέριου Εμπορίου στην περιοχή που πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2010, όπου θα δημιουργηθεί μία αγορά τριακοσίων εκατομμυρίων καταναλωτών από τους κατοίκους των μεσογειακών χωρών, που την πραγματοποίησή της στηρίζουν και η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων.
Και κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ελληνική Βουλή, σήμερα, μ’ αυτήν την ειδική συνεδρίαση, ύστερα από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να καθιερωθεί η 21η Μαρτίου ως «Ημέρα της Μεσογείου», κυρώνει την απόφαση αυτή που ελήφθη με ιδέα και πρωτοβουλία της συναδέλφου και Αντιπροέδρου κας Παπαδημητρίου στο Μονακό. Εκπέμπει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες, ότι η Βουλή των Ελλήνων παίρνει πρωτοβουλίες ρεαλιστικές, πραγματοποιήσιμες και ελπιδοφόρες.
Συγχρόνως, το επόμενο διάστημα θα το εκπέμψουμε με κάθε τρόπο στους νέους όλης της περιοχής και με μία σειρά από πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, θα γιορτάσουμε την 21η Μαρτίου ως «Ημέρα της Μεσογείου», αλλά και με δραστηριότητες και συμμετοχή εκπροσώπων των νεολαιών από όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Σας ευχαριστώ θερμά.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Εγώ ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι για τη συζήτηση σχετικά με την «Ημέρα της Μεσογείου», έχουν οριστεί Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι από το Κ.Κ.Ε. η Βουλευτής κα Βέρα Νικολαΐδου και από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η Βουλευτής κα Άννα Φιλίνη.
Το λόγο έχει η κα Έλσα Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος της Βουλής.
ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γύρισα χθες το βράδυ αργά από την Κωνσταντινούπολη όπου γίνεται το Παγκόσμιο Συνέδριο για το νερό και ακόμα δεν έχω προλάβει να μιλήσω με τον Πρόεδρο κ. Σιούφα, για να του πω ότι η ευχή που προηγουμένως κατέθεσε για ενσωμάτωση της ιδέας του ως Υπουργού Ενέργειας για τη δημιουργία ενός τρίτου σημαντικού μορφώματος στη Μεσόγειο, αυτού της Ενεργειακής Ευρωμεσογειακής Κοινότητας, εχθές το απόγευμα, στις 18.30 η ώρα, ο Orsey Peneka, ο επιτετραμμένος για τα ενεργειακά θέματα της Προεδρίας της Ένωσης για τη Μεσόγειο και συνεργάτης του Σαρκοζί, με διαβεβαίωσε ότι στο Μονακό, στο ερχόμενο Συμβούλιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, από την προεδρία που είναι η Γαλλία και η Αίγυπτος μπαίνει ως αποδοχή όλων των μελών της Ένωσης και των σαράντα επτά, η πρόταση της Ελλάδας, η πρότασή σας, για τη δημιουργία αυτής της αγοράς.
(ΚΟ)
(1AD)
Και οφείλω να πω ότι κάποιους μήνες που είμαστε εδώ, είναι πολύ-πολύ σημαντική η προσπάθεια, οι ώρες και η δουλειά που έχει κατατεθεί από τον Πρόεδρο κ. Σιούφα, από το Γενικό Γραμματέα κ. Στεφάνου και από όλο το team των Αντιπροέδρων για τη δημιουργία αυτής της Κοινότητας.
«Μπράβο», λοιπόν, κύριε Πρόεδρε!
Θέλω να πω ότι όταν στις αρχές της κοινοβουλευτικής μου θητείας, το 1993 και κάτι, ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης ενσωματώθηκα στα διεθνή της Βουλής και στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, μπήκα κατά τύχη μια μέρα στην Αίθουσα που συνεδρίαζε η Επιτροπή για την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο και κατάλαβα ότι ήταν το κομμάτι εκείνο που με ενδιέφερε πιο πολύ από όλα. Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, ζήτησα πώς μπορώ να εγγραφώ μέλος και ο κ. Τζόνσον -ο οποίος θα είναι εδώ τη Δευτέρα- παρά το καταστατικό, με ενέγραψε αμέσως.
Εκείνη την ημέρα, το 1993, λοιπόν, δεν πίστευα ποτέ ότι μετά από δεκαέξι χρόνια στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα, θα ήμασταν η πρώτη χώρα που θα έστελνε ένα σχετικό μήνυμα με μία Κοινοβουλευτική Συνέλευση που ίδρυσε αυτή η μικρή Επιτροπή που λειτουργούσε στα στήθη, στα πλαίσια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
Είδαμε, δηλαδή, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κόσμος μας –η «IPU» είναι μία παγκόσμια οργάνωση όλων των Κοινοβουλίων- είναι τα μεσογειακά προβλήματα. Και στην πολιτική και στην οικολογία και σε όλες τις δημοκρατικές έννοιες της αλληλεγγύης, της συνοχής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπηρετεί η Διακοινοβουλευτική Ένωση, οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες και, δυστυχώς, αυξανόμενες στη δική μας την περιοχή.
Η Μεσόγειος και τότε και τώρα με χειρότερους συνεχώς ρυθμούς, αποτελεί το 6,5% της χωρικής μάζας του πλανήτη και έχει μέσα σ’ αυτήν και έρημο και πολλά βουνά. Είναι το 7% του ανθρώπινου πληθυσμού, τετρακόσια εξήντα εκατομμύρια περίπου κάτοικοι. Υποδέχεται το 31% του διεθνούς τουρισμού, πάνω από διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια και σήμερα τριακόσια εκατομμύρια. Και το σίγουρο είναι ότι οικολογικά, αυτό δεν το χωράει βιώσιμα.
Έχει το 12% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος, το 60% του φτωχότερου σε απόλαυση του αγαθού του νερού, το 60% των κατοίκων της γης που περισσότερο από άλλους στερούνται το νερό. Και «προσφέρει» -εντός εισαγωγικών, κατ’ ευφημισμό- το 8% στην εκπομπή αερίων που δημιουργούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Έχει μερικούς καλούς δείκτες, αλλά έχει τους χειρότερους δείκτες για πιθανότητα σύγκρουσης, για πιθανότητα ένταξης σε υψηλή στόχευση τρομοκρατών, αλλά και εκκόλαψη τρομοκρατών.
Τρία χρόνια πριν την έναρξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης, η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο, όπως σας ανέφερα, άρχισε μία πολύ-πολύ σημαντική προσπάθεια με τρεις γυναίκες. Τη Μαλτέζα σήμερα Υπουργό Έλεν Νταμάτο, την Αννούλα τη Βασιλείου -την Κύπρια τότε Βουλευτή- και εμένα από την Ελλάδα για να δημιουργήσουμε αυτή τη Συνέλευση, γιατί καταλάβαμε ότι δεν είναι δυνατόν να λείπουν οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι των λαών από αυτήν την κοσμογονία του διαλόγου που απαιτείται για να ρυθμιστούν τα θέματα της Μεσογείου, όπως λένε στα αγγλικά, «για να χαϊδευτούν τα εξογκώματα στους αγκώνες».
(DE)
(2KO)
Η τέταρτη, λοιπόν, Ολομέλεια αυτής της Επιτροπής είχε το ποθητό αποτέλεσμα της δημιουργίας αυτής της Συνέλευσης και είναι πάντα προς μεγάλη μου ικανοποίηση να θυμάμαι όσο ζω ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε στο Ναύπλιο, την πατρίδα μου, το 2005, μετά από μια πολύ δύσκολη διαβούλευση και με συναίνεση.
Η Συνέλευση, λοιπόν, αυτή είναι στην κρίση μου ένα από τα καλύτερα εργαλεία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου και ανάπτυξης συνεργασιών και ήδη προωθεί και επιλύει κάποια θέματα. Το όραμά μας είναι να εδραιώσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη και να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για όλους τους λαούς της Μεσογείου.
Μετέχουμε στη Συνέλευση και είναι η μοναδική Συνέλευση που έχει κατακτήσει αυτό, είκοσι επτά, σήμερα, χώρες, εκπροσωπώντας το Βορρά και το Νότο και την Ανατολή της Μεσογείου επί ίσοις όροις. Το Προεδρείο είναι το όργανο που συντονίζει τις δραστηριότητες. Έχω την τιμή για δεύτερη φορά να είμαι Αντιπρόεδρος και το έργο μας υλοποιείται από τρεις Μόνιμες Επιτροπές και μια τέταρτη για τα γυναικεία ζητήματα και ειδικότερα, με επτά Ομάδες Εργασίας και ασχολούμεθα με όλα τα ζητήματα που σας είπε και ο Πρόεδρος, αλλά κυρίως προάγουμε και το διαθρησκευτικό, διαπολιτιστικό διάλογο.
Είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Αίθουσα της Γερουσίας που διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο η πρώτη συνάντηση δύο Ομάδων Εργασίας, για το περιβάλλον και για την ενέργεια. Είναι σε αυτή τη συνάντηση που, δια του περιβάλλοντος, περάσαμε προς τον Ο.Η.Ε. -και τείνει σύντομα προς την υλοποίησή του, προς την αποδοχή του- ότι πρέπει επιτέλους, στο διεθνές λεξιλόγιο να υπάρξει όρος «περιβαλλοντικός πρόσφυγας». Διότι, όπως ίσως γνωρίζετε, όλοι οι άνθρωποι που έφυγαν από την απερημοποιημένη γη, από το Νταρφούρ, δε μπορούσαν σε καμία κωδικοποιημένη κατηγορία να γίνουν αποδεκτοί, διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη περιβαλλοντικοί πρόσφυγες να τύχουν των ευεργετημάτων των άλλων προσφύγων. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι μια συνεισφορά της Συνέλευσής μας και ειδικότερα, της Ελλάδος.
Στα πλαίσια της διεύρυνσης του διαλόγου, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να παρθεί η απόφαση να γίνει ένα βήμα, ώστε, δια των Κοινοβουλευτικών, δια των Βουλευτών-μελών να κληθεί η Κοινωνία των Πολιτών και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η επιστημονική κοινότητα και η ακαδημαϊκή κοινότητα σε ένα διάλογο κάτω από μία σημαία. Είπαμε, λοιπόν, ότι αυτή η σημαία πρέπει να έχει ένα συμβολισμό. Και στο τραπέζι έπεσε από μένα η ιδέα: Ας κάνουμε και εμείς, ας βάλουμε στο ημερολόγιο των παγκόσμιων γεγονότων μια ημέρα που θα έχει και άλλο συμβολισμό, όπως είναι η 21η του Μάρτη, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η γιορτή της γης, η πραγματική Άνοιξη, η μισή παρουσία της γης κάτω και πάνω και στο πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδος.
Αυτό έγινε αποδεκτό από τη Συνέλευσή μας. Έχει ήδη γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, τα 146 και η πρότασή μας έχει ταξιδέψει και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου προ δυο ημερών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Άγγλος Άλεν Μιλ, με ειδοποίησε ότι θα γίνει επισήμως δεκτό και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επομένως, να βάλουμε σήμερα και το Συμβούλιο στη λίστα των αποδεκτών του μηνύματος του Προέδρου της Βουλής.
(NP)
(2DE)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά τα χρόνια –και κλείνω- ότι, βεβαίως, δεν κάνεις γιγαντιαία βήματα με διάλογο. Δεν κατακτάς τους στόχους, αλλά είναι τόσο πολλαπλασιαστική και η τελευταία, η μικρότερη προσπάθεια και παρέμβαση. Υπάρχουν ήδη γυναίκες που τούτη την ώρα της κρίσης δουλεύουν μαζί σε υπόγεια της Γάζας ή της Ραμάλα -μαζί Παλαιστίνιες και Ισραηλίτισσες- γιατί πέρασαν από κάποιο κοινοβουλευτικό κατηχητικό αυτής της ανάγκης για προσέγγιση.
Είμαι πεπεισμένη όλα τα χρόνια που δουλεύω στα ξένα fora πως αυτό που μπορεί να παράσχει μόνος του ένας αντιπρόσωπος ενός λαούς, κυρίως εκτός του δικού του λαού -εκεί, ως γνωστόν, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, ενώ πετυχαίνουμε καλύτερα σε άλλες περιφέρειες ή σε άλλα κράτη- δεν μπορεί να το παράσχει κανένας ντόπιος και κανένας κυβερνητικός.
Πιστεύω ότι αυτή η καθοριστικά διαφορετική αξία που έχει η κοινοβουλευτική φωνή πρέπει να σπάσει αφτιά σε αυτήν την περιοχή, που είναι ευλογημένη με χίλιες χάρες και προικιά, αλλά, δυστυχώς, σήμερα έχει να σηκώσει στους ώμους της το πρόκριμα για το αν ο κόσμος μας μπορεί να παγκοσμιοποιηθεί σε ειρήνη ή θα παραμείνει ένας κόσμος πολλών ταχυτήτων, συνεχών συγκρούσεων και εμπορευματοποίησης όλων των αξιών.
Εύχομαι όλα τα κράτη να δώσουν το μήνυμα που το Προεδρείο της ελληνικής Βουλής θέλησε να δώσει και προσβλέπω στη συμμετοχή πολλών Βουλευτών και μορφωμάτων της ελληνικής κοινωνίας για όλες τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και που αφορούν, κυρίως, τη νεολαία μας, την ένταξη στη Βουλή των Ελλήνων και εκπροσώπων της νεολαίας των άλλων 26 κρατών, την αποστολή Ελλήνων, νέων, κοριτσιών και αγοριών και της μαθητικής και της φοιτητικής ηλικίας, για να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για τη Μεσόγειο. Εύχομαι να είμαστε εδώ πολλά χρόνια, για να βλέπουμε τον πολλαπλασιασμό της προοπτικής αυτών των παιδιών και του δικού μας οράματος.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 39 μαθητές και 4 συνοδοί-καθηγητές από το 2ο Γυμνάσιο Λέρου.
Η Βουλή σας καλωσορίζει και σας εύχεται καλή πρόοδο.
Πριν συνεχίσουμε, να διευκρινίσουμε κάτι σχετικά με το χρόνο, γιατί από λάθος προηγουμένως μπήκε 15 λεπτά. Υπήρξε, βέβαια, μια ανοχή στους εισηγητές. Ο χρόνος είναι 10 λεπτά και για τον Υπουργό και 7 λεπτά για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικά για την κυρία Παπαδημητρίου και λόγω του θέματος το επικροτούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ακριβώς. Το διευκρίνισα για τους εισηγητές.
Κύριε Υπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχετε το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής): Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, βρίσκομαι σήμερα στο Κοινοβούλιο, για να μιλήσω σχετικά με τη Μεσόγειο και την κορυφαία σημασία της για την πατρίδα μας.
Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε για το μέλλον της Μεσογείου και τους τρόπους που θα διασφαλίσουν την ειρηνική συνύπαρξη και την περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία των μεσογειακών κρατών.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλαπλές ταυτότητες. Είναι, κατ’ αρχήν, αυτονόητα ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, είναι και μια χώρα βαλκανική. Είναι ακόμη μια χώρα στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και στο σημείο συνάντησης τριών ηπείρων. Ωστόσο, τολμώ να πω πως η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα χώρα μεσογειακή.
(GM)
NP
Η Μεσόγειος, η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα του κόσμου, οριοθετεί μία ζώνη κοινού πολιτισμού. Πράγματι, όταν ένας κάτοικος της Μεσογείου ταξιδεύει σε μία άλλη μεσογειακή χώρα, έχει σε μεγάλο βαθμό την εντύπωση ότι παραμένει στην πατρίδα του. Από την Ισπανία ως την Αίγυπτο, από το Μαγκρέμπ μέχρι την Κύπρο, από τη Συρία ως τη Νότια Γαλλία, ο άνθρωπος της Μεσογείου δεν νιώθει ποτέ ξένος. Κοινές παραδόσεις, κοινή ιστορία, κοινή αρχιτεκτονική, κοινή μουσική και γενικότερα καλλιτεχνικοί τρόποι, κοινές μυρωδιές και γεύσεις. Πάνω από όλα κοινό ταπεραμέντο και τελικά κοινή μοίρα.
Η μεγάλη αυτή θάλασσα ενώνει τις 28 χώρες που την περιβάλλουν όχι μόνο μέσω του κοινού μεσογειακού πολιτισμού αλλά λειτουργώντας παράλληλα ως ένας θεμελιώδης παράγοντας οικονομικής προόδου και διακρατικής συνεργασίας.
Η προσπάθεια να ενισχυθούν οι δεσμοί που ενώνουν τις μεσογειακές χώρες έχει κορυφαία σημασία για το μέλλον και την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδος. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί σε γενικές διαπιστώσεις και σε ευχολόγια. Αντίθετα, απαιτούνται συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις, οι οποίες να αποσκοπούν στην επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Μεσογείου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ελληνική πολιτεία έχει αναθέσει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έναν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει στη χώρα μας η Μεσόγειος. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο αυτό και ποιες δράσεις έχουμε αναλάβει για την εκπλήρωση των κοινών προσδοκιών των μεσογειακών λαών. Θα ξεκινήσω από το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας.
Κατά κοινή ομολογία το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου είναι ένα από τα πλουσιότερα σε ζώντες οργανισμούς. Την ίδια στιγμή είναι ένα από τα πλέον ευάλωτα στον κόσμο. Η Ελλάδα ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο και ως κατ’ εξοχήν αρχιπελαγική χώρα έγκαιρα αντιλήφθηκε την ευθύνη που τις αναλογεί και ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, του IMO, συνδιαμορφώσαμε ένα αποτελεσματικό κανονιστικό πλαίσιο στοχεύοντας αφενός στην πρόληψη και αφετέρου στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης από τη ρύπανση, γνωστή και ως Σύμβαση της Βαρκελώνης, κυρώσαμε το 2006 ένα από τα σημαντικά πρωτόκολλα που τη συνοδεύουν, αυτό που αναφέρεται στη συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ρύπανσης της Μεσογείου, το New Emergency Protocol. Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας στο περιφερειακό κέντρο για τη θαλάσσια ρύπανση της Μεσογείου Θάλασσας (ΡΕΜΠΕΚ) επιδιώκουμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών με κοινές εκπαιδευτικές δράσεις και σεμινάρια και την κοινή προσέγγιση στην αξιολόγηση κινδύνων, τη συνεχή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας, την κύρωση των διεθνών οργάνων του IMO και του το New Emergency Protocol της Σύμβασης της Βαρκελώνης από όλα τα παράκτια μεσογειακά κράτη, την παροχή βοήθειας στα κράτη με περιορισμένους πόρους.
Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν το φιλικότερο προς το περιβάλλον μέσο διακίνησης προϊόντων και πρώτων υλών. Υπό αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία μας για την ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στη Μεσόγειο, βασικός άξονας της οποίας είναι η εκτροπή φορτίων από τις οδικές αρτηρίες προς τις περιβαλλοντικά φιλικότερες θαλάσσιες μεταφορές, έχει κατ’ εξοχήν περιβαλλοντική διάσταση.
BS
02GM
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Σύνοδο Κορυφής των Παρισίων τον Ιούλιο 2008 όπου, ως γνωστόν, καθιδρύθηκε η κορυφαίας πολιτικής σημασίας Ένωση για την Μεσόγειο, θεσμός ο οποίος είναι σε θέση να διαδραματίσει εξαιρετικά ουσιαστικό ρόλο στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των μεσογειακών κρατών.
Με βάση την σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουν αποκτηθεί από την συμμετοχή μας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου και την προώθηση της επέκτασής του στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας η χώρα μας κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση που αφορά στην βελτίωση της διατροπικότητας μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών και στην διασύνδεση ελληνικών λιμένων με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία.
Δεύτερον: στην δημιουργία παρατηρητηρίου για τους θαλάσσιους διαδρόμους στη Μεσόγειο με αντικείμενο τη συλλογή, παρακολούθηση και καταγραφή των μεταφορικών ροών και της λειτουργίας των θαλάσσιων διαδρόμων.
Τρίτον: στην διοργάνωση υπουργικής διάσκεψης των μεσογειακών εταίρων στην χώρα μας για τα θέματα αυτά.
Με τις πρωτοβουλίες αυτές υπηρετούμε τον στόχο της προσέγγισης των μεσογειακών λαών μέσα από την διευκόλυνση των επιβατικών ροών καθώς επίσης και την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία τους μέσα από την αύξηση των εμπορευματικών ροών μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου.
Στον τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής η χώρα μας έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς σε διμερές επίπεδο με τα μεσογειακά κράτη. Αν εξαιρέσουμε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα οποία οι σχέσεις μας ρυθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από το κοινοτικό κεκτημένο, έχουμε συνάψει ναυτιλιακές συμφωνίες με την Τουρκία, τη Συρία, την Τυνησία και την Αίγυπτο ενώ βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τα λοιπά μη κοινοτικά κράτη.
Η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών στη Μεσόγειο είναι ένας επιπλέον στόχος τον οποίο υπηρετούμε με συνέπεια. Στο συγκεκριμένο τομέα στηρίζουμε ενεργά τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας. Παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Με τον ίδιο τρόπο επιδιώκουμε τον έλεγχο της παράνομης αλιείας και της υπεραλίευσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια ανοικτή συζήτηση για την Μεσόγειο δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη ακόμα και αν εξαντλήσει τα ζητήματα με αμιγώς οικονομική ή περιβαλλοντική διάσταση. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί για όλους μας να βοηθήσουμε τη Μεσόγειο να γίνει μια θάλασσα ελευθερίας, δικαιοσύνης, ασφάλειας και ανθρωπισμού.
Θέλω σ’ αυτό το σημείο να αναφερθώ στο μείζον πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης το οποίο επηρεάζει όλα τα ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη και τη χώρα μας με ιδιαίτερη ένταση. Είναι πρόδηλο ότι βάση των πολιτικών μας επιλογών πρέπει να αποτελεί η παραδοχή ότι ένα διασυνοριακό πρόβλημα απαιτεί διασυνοριακή και σφαιρική συνεργασία, δράση και προπάντων συνεννόηση. Στο σημείο αυτό οι κοινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και περιπολίες κατά μήκος των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικών Συνόρων του FRONTEX μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Η θέση μας αυτή συναρτάται και με την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Παράλληλα στοχεύουμε στην δημιουργία διεθνούς συντονιστικού κέντρου στη χώρα μας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών δια θαλάσσης στην Ανατολική Μεσόγειο την οποία και μελετούμε με τα συναρμόδια υπουργεία.
(TS)
(2 BS)
Επιπρόσθετα, η πρόταση για τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης μεσογειακής θαλάσσιας πολιτικής, την οποία επεξεργάζεται προς το παρόν ενδοϋπηρεσιακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί μία προοπτική που παρακολουθούμε και ενισχύουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται παρών σε όλες τις εξελίξεις που αναφέρονται στην ανάπτυξη και την προστασία της Μεσογείου, των παράκτιων και υδάτινων ζωνών της, αλλά και γενικότερα σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαών της Μεσογείου.
Η μοίρα της Ελλάδος είναι συνδεδεμένη με τη Μεσόγειο. Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μεσογειακών κρατών και λαών αποτελεί εγγύηση για την αναπτυξιακή πορεία της ίδιας της χώρας μας και μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας αποδεικνύουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι έχουμε συνείδηση των απαιτήσεων των καιρών και ότι εργαζόμαστε μεθοδικά, εργαζόμαστε συστηματικά, έτσι ώστε η Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, να γίνει η γέφυρα που με στέρεα θεμέλια θα μας ενώσει στο δρόμο της προόδου, της ευημερίας και της ειρηνικής συνεργασίας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):.Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να συγχαρώ πρωτίστως την κα Παπαδημητρίου που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία για να γίνει αυτή η εκδήλωση και αυτός ο θεσμός.
Μετά τα όσα σημαντικά ακούστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, από την κα Παπαδημητρίου και από τον κύριο Υπουργό, εγώ έχω να προσθέσω ορισμένες σκέψεις και να κάνω ορισμένες προτάσεις.
Στις προτεινόμενες θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν στη Σάμο, απ’ ό,τι διάβασα, καλό θα ήταν να συμπεριληφθεί και μία ενότητα για τον αθλητισμό. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι διεξάγονται Μεσογειακοί Αγώνες και ότι στην Ελλάδα θα διεξαχθούν Μεσογειακοί Αγώνες το 2013. Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι προσηλωμένοι στα ολυμπιακά ιδεώδη και είναι μία μεγάλη ευκαιρία όχι για τη Μαγνησία, για τη Λάρισα, αλλά γενικότερα για την Ελλάδα να προβληθεί ο τόπος μας, αφού οι επισκέπτες θα ξεπερνούν τις εξίμισι χιλιάδες. Είναι αθλητές, είναι συνοδοί ή άλλοι παράγοντες, παρατηρητές και δημοσιογράφοι.
Στην προσπάθεια αυτή οι διοργανωτές των Μεσογειακών Αγώνων προβλέπουν και την ίδρυση Κέντρου Μεσογειακού Αθλητισμού, ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την ημερίδα και γενικότερα την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, εν όψει των Αγώνων του 2013.
Ακόμη, οι διοργανωτές των Μεσογειακών Αγώνων προγραμματίζουν να γίνει ένας περίπλους, κύριε Υπουργέ, της Αργούς στη Μεσόγειο. Η Αργώ είναι το πρώτο καράβι που διέσχισε τη Μεσόγειο πριν από 3.500 χρόνια με τον Ιάσωνα, εξερευνητικό εμπορικής αποστολής. Και εκεί έφερε όχι το χρυσόμμαλο δέρας, αλλά μέταλλα πολύτιμα και το χρυσό από τη Γεωργία, από την Αρχαία Κολχίδα.
Πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι υπάρχει επιστημονική πλέον τεκμηρίωση για τα ευρήματα σε ένα τάφο στο Βόλο 3.500 ετών πριν, όπου ο χρυσός είχε ακριβώς την ίδια σύνθεση που έχει ο χρυσός στην Κολχίδα. Και αυτό αποτελεί πλέον ιστορική βάση και όχι μύθο για την Αργώ και πρέπει να αξιοποιηθεί. Άρα, πρέπει η Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση να εντάξει στις ενέργειες και τη στήριξη των Μεσογειακών Αγώνων.
Ακόμη, θα ήθελα να προτείνω, αφού η Αργώ είναι το πρώτο εμπορικό καράβι που ταξίδεψε στη Μεσόγειο και θα κάνει τώρα τον περίπλου εν όψει των Μεσογειακών Αγώνων, θα επισκεφθεί όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα, να αποτελέσει το έμβλημα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ή θα έλεγα το έμβλημα της Μεσογείου.
(RG)
(TS)
Ολοκληρώνοντας, θέλω να προτείνω ότι πρέπει να γίνει μία συνέλευση, κυρία Παπαδημητρίου, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία να πραγματοποιηθεί στη χώρα του Ιάσονα από εκεί που ξεκίνησε η Αργώ, στο Βόλο. Μέσα στις ενότητες θεμάτων που θα συζητήσετε στη Σάμο, ή όπου αλλού, να ενταχθεί και ο αθλητισμός και ακόμη να στηρίξετε το Κέντρο Μεσογειακού Πολιτισμού. Δεν υπάρχει απ’ ό,τι γνωρίζω και πρέπει να συσταθεί το Κέντρο Μεσογειακού Πολιτισμού που είναι στις υποχρεώσεις των διοργανωτών των Μεσογειακών Αγώνων. Και όπως είπα και προηγουμένως, η Αργώ να γίνει το έμβλημα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η σημασία της σημερινής ημέρας και του εορτασμού της ημέρας αυτής –αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο- είναι κάτι που πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμίσουμε. Και πρέπει να το υπογραμμίσουμε και να το εξηγήσουμε, θα έλεγα, στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και στην ελληνική κοινή γνώμη, διότι τουλάχιστον στο παρελθόν –κακώς κατ’ εμέ- υπήρχε η αίσθηση ότι τέτοιου είδους γεγονότα και τέτοιου είδους διαδικασίες γίνονται περισσότερο προς τέρψη των Ελλήνων Βουλευτών και των Ελληνίδων και πολύ λιγότερο για να ανταποκριθούμε σε θέματα ουσίας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Θα ξεκαθαρίσω, λοιπόν, από την αρχή ότι αυτή η διαδικασία που αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, αλλά και των άλλων μεσογειακών ή παραμεσογειακών κρατών, είναι μια διαδικασία ουσίας. Και θα επιχειρήσω να εξηγήσω το αυτονόητο νομίζω για το σύνολο των συναδέλφων μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας, το οποίο συνίσταται στο εξής. Σε μία εποχή, όπου η λεκάνη της Μεσογείου εξακολουθεί να αποτελεί θέατρο εντάσεων και πολεμικών συγκρούσεων, είτε διακρατικών, είτε εσωτερικών σε ορισμένα κράτη, όπως για παράδειγμα η Αλγερία –και θα επανέλθω σ’ αυτό- ή άλλες χώρες των Βαλκανίων, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να αναζητούμε φόρα, πεδία, πάνω στα οποία να επιχειρούμε αυτό στο οποίο αναφέρθηκε πριν από λίγο η κυρία Παπαδημητρίου. Να επιχειρούμε μέσα από τη συνύπαρξη κοινοβουλευτικών παραγόντων, προσέγγιση, αλληλοκατανόηση και κυρίως κατοχύρωση της συνύπαρξης, της ανοχής, του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Όλα αυτά, αν τα αθροίσουμε, δίνουν μια λέξη, τη λέξη ειρήνη. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία να το επιδιώξουμε και να το πετύχουμε, μέσα από αυτές τις συνθήκες αυτό, στη λεκάνη της Μεσογείου. Γιατί; Διότι αν ανατρέξουμε στην ιστορία των λαών της Μεσογείου, θα δούμε ότι η Μεσόγειος υπήρξε μια λεκάνη, ένα θέατρο, συγκρούσεων επιθετικών και αμυντικών πολέμων. Θα λέγαμε με τη σημερινή έννοια και ιμπεριαλιστικών διεκδικήσεων, κατά καιρούς. Από την άλλη, όμως, η Μεσόγειος υπήρξε και είναι, ένας χώρος διακίνησης πολιτισμού, ένας χώρος, όπου ζυμώνονται παραδόσεις, διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, ήθη και έθιμα. Διαφορετικές αποκλίνουσες, αλλά και συγκλίνουσες ιστορικές εμπειρίες.
(ML)
(RG)
Αυτό που είναι το ιδιαίτερα –επιτρέψτε μου να πω- ενδιαφέρον είναι ότι γύρω από το τραπέζι, ή καλύτερα στην Αίθουσα αυτής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προσέρχονται εκπρόσωποι από Εθνικά Κοινοβούλια χωρών που είτε δοκιμάστηκαν στο εγγύτερο παρελθόν, είτε δοκιμάζονται ακόμη από ισχυρές εντάσεις. Αναφέρω, για παράδειγμα, την Αλγερία, η οποία παρόλο που είναι σε ύφεση, εξακολουθεί να βιώνει εντάσεις, που θυμίζουν εμφύλιο πόλεμο, στο εσωτερικό της. Σας θυμίζω ότι πριν από λίγα χρόνια η τεράστια διαμάχη μεταξύ του Λαϊκού Αλγερινού Κράτους και του Ρεπουμπλικανικού Αλγερινού Κράτους, που συνεχίζει την παράδοση της επανάστασης Μπουμεντιέν, με το μέτωπο των Φονταμενταλιστών, το FIS, δημιούργησε συνθήκες που συσσώρευσαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ενώ οδήγησε πάνω από πέντε εκατομμύρια διανοούμενους της Αλγερίας να εκπατριστούν.
Αναφέρω ακόμη την τραυματική εμπειρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της, τη σύγκρουση Ισραήλ και Αράβων, η οποία διαιωνίζει το παλαιστινιακό πρόβλημα που το ζήσαμε σε μια ιδιαίτερη ένταση, η οποία αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα στα θέματα της Λωρίδας της Γάζας πριν από λίγο καιρό, τα προβλήματα που παρατηρούνται στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στις χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της πάλαι ποτέ κραταιάς Γιουγκοσλαβικής Συνομοσπονδίας, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιφέρειά μας, κυρίες και κύριοι και αποτελούν προβλήματα εθνικού ενδιαφέροντος της Ελλάδος και του ελληνισμού, όπως την Κύπρο και το κυπριακό. Να θυμίσουμε ότι το βόρειο τμήμα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει κατεχόμενο από το 1974 ως αποτέλεσμα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.
Να θυμίσουμε επίσης, την πρωτοφανή για τον 21ο αιώνα αδιαλλαξία που επιδεικνύει το εθνικιστικό καθεστώς της γειτονικής μας Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα καλής διμερούς, αλλά και ευρύτερα διαβαλκανικής συνεργασίας στην περιοχή.
Οι Βουλευτές λοιπόν, οι Κοινοβουλευτικοί όλων αυτών των χωρών, έχουμε πολλά πράγματα να πούμε μεταξύ μας, έχουμε πολλές διαφορές να αφήσουμε στην άκρη και έχουμε να δουλέψουμε πολύ σκληρά και να προσπαθήσουμε, για να διαμορφώσουμε συνθήκες και πεδία σύγκλισης.
Θεωρώ, λοιπόν, κατά τούτο ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο -με πρωτεργάτιδα την Αντιπρόεδρο, την κυρία Έλσα Παπαδημητρίου, που ξέρει ότι την σεβόμαστε και την αγαπούμε όχι από αβρότητα, αλλά από ουσιαστικά συναισθήματα- έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ότι υπήρξε πρωτοπόρο σε αυτή τη διαδικασία. Ναι, συμβάλλαμε στο να ανοίξουμε δρόμους συνύπαρξης και διαλόγου, ανοχής στη διαφορετικότητα και μάλιστα σε μια εποχή, που ξέρετε ότι στις παγκόσμιες ελίτ έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες αντιλήψεις για τον περίφημο πόλεμο και για τη σύγκρουση των πολιτισμών. Εκεί που κάποιοι, λοιπόν, διαβλέπουν συνθήκες σύγκρουσης πολιτισμών, πολιτισμών που κινούνται γύρω από θρησκευτικά δόγματα, εμείς επιχειρούμε μαζί με τους υπολοίπους μεσογειακούς λαούς να βρούμε την κοινή διάλεκτο της προσέγγισης, της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού στην διαφορετικότητα και –επιτρέψτε μου να πω- της εναρμόνισης των κοινών πόθων και της κοινής προσδοκίας για ειρήνη και δημιουργική συνεργασία.
Τώρα εναπόκειται σε εμάς να προωθήσουμε έτι περαιτέρω αυτή την προσπάθεια. Είμαι βέβαιος, κυρία Παπαδημητρίου, ότι στο δρόμο που ανοίξατε θα πορευθούν και άλλοι συνάδελφοι, τόσο από το Ελληνικό Εθνικό Κοινοβούλιο, όσο και από τα άλλα κοινοβούλια. Θα περιμένουμε με υψηλές προσδοκίες να δούμε τα αποτελέσματα της περαιτέρω συνεργασίας. Αυτό που μπορούμε σήμερα να ευχηθούμε, μια και έχουμε την έναρξη, για πρώτη φορά, του εορτασμού της 21ης Μαρτίου, είναι ότι κάθε χρόνο που θα επαναλαμβάνεται αυτή η σημαντική διαδικασία να έχουμε εμπλουτίσει το ενεργητικό μας με ουσιαστικότερη συμβολή σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ και προσθέτω και πάλι τα δικά μου συγχαρητήρια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριος Παπουτσής.
(GH)
(2ML)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Δημήτρη Σιούφα και την κυρία Έλσα Παπαδημητρίου για την πρωτοβουλία τους για τη διοργάνωση αυτής της επετειακής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη Μεσόγειο, μια θάλασσα η οποία ενώνει τρεις ηπείρους και φέρνει κοντά τη Δύση και το Ισλάμ αλλά ταυτόχρονα αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας, συνεργασίας και πολιτισμού, αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας, δίαυλο εμπορίου αλλά ταυτόχρονα και πεδίο ειρήνης και πολέμου.
Για εμάς τους Έλληνες ο δεσμός μας με τη θάλασσα της Μεσογείου ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων. Η Μεσόγειος άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ναυτιλία μας είναι μέρος του πολιτισμού μας, της αντίληψής μας για έναν κόσμο ανοικτών οριζόντων, για έναν κόσμο ανάπτυξης και συνεργασίας.
Αν ανατρέξουμε στα βάθη των αιώνων οι πρώτοι ελλαδικοί πολιτισμοί, ο πελασγικός, ο κυκλαδικός, ο μινωϊκός, εμφανίζονται σε νησιωτικές ή σε παράλιες περιοχές και πολλά από τα στοιχεία αυτών των πολιτισμών εμπνεύσθηκαν από τη θάλασσα.
Αν ανατρέξουμε στην ιστορία θα βρούμε σημαντικότατες δραστηριότητες των Ελλήνων μέσω των θαλασσίων οδών τόσο κατά τη διάρκεια των ειρηνικών περιόδων της ιστορίας μας όσο και κατά τη διάρκεια των πολέμων. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο ναυτικός ανταγωνισμός των Ελλήνων με τους Φοίνικες είχε σαν αποτέλεσμα την εξέλιξη της ναυπηγικής αλλά και τη μεγαλύτερη εξάπλωση των ελληνικών αποικιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με αποτέλεσμα τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Η Μεσόγειος λοιπόν είναι κοινή ταυτότητα για τους λαούς της, είναι ο συνδετικός κρίκος στην κοινή μας πορεία με κοινές αξίες αλλά και κοινές αναφορές μέσα στο χρόνο. Αυτή την κοινή ταυτότητα πρέπει να υπερασπιστούμε και να την ενισχύσουμε όλοι οι λαοί της Μεσογείου μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο που αποτελούν και το εχέγγυο για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν πάντα σε εξέλιξη οι αγώνες των λαών για τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία, το δικαίωμα των πολιτών και των λαών να έχουν πατρίδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες.
Είμαστε παράλληλα υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε διαρκώς παλιά και νέα πολιτικά ζητήματα μείζονος σημασίας. Το Κυπριακό και το Μεσανατολικό. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας το οποίο ως μέρος του κοινοτικού κεκτημένου πλέον προσδιορίζει το πεδίο των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων χωρών της Μεσογείου.
Στην ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση έχουμε υποχρέωση να επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, απορρίπτοντας την οποιαδήποτε ταύτιση της τρομοκρατίας με τον αραβικό και τον ισλαμικό κόσμο. Έχουμε την υποχρέωση να ενισχύουμε διαρκώς το επίπεδο της πολιτικής συνεργασίας σε διακυβερνητικό και σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο. Και εδώ θέλω να θυμίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι πρωτοπόροι στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά αυτή τη συνεργασία, υπήρξε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ελληνική Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με κόστος πολιτικό σε ορισμένες περιπτώσεις και με ισχυρή αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας μας, όπως επίσης συνέβαλαν αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση αλλά και στην οικοδόμηση, στη χάραξη της ευρωμεσογειακής συνεργασίας στην πρώτη της εφαρμογή, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου ως Υπουργό Εξωτερικών.
Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της κοινής μας πορείας με τους λαούς της Μεσογείου έχουμε την κοινή υποχρέωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεγάλες ή άλλες χώρες της Μεσογείου να αντιμετωπίσουμε από κοινού το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, της μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων που επιχειρούν μέσα από τη Μεσόγειο να φθάσουν σε μια νέα πατρίδα και σε ένα καλύτερο μέλλον αλλά δυστυχώς πολλοί εξ’ αυτών γίνονται θύματα των δουλεμπόρων είτε χάνουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου είτε καταλήγουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε κάποιες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(XA)
(2GH)
Είναι λοιπόν, κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των λόγων και των αιτιών που οδηγούν στη μετανάστευση. Δηλαδή, είναι κοινή η προσπάθεια και ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στη βία, ενάντια στη φτώχεια και στην υπανάπτυξη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παγκοσμιοποίηση και αλλά και η πρόσφατη μεγάλη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση μας διδάσκουν ότι τα σύγχρονα προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και ότι οι συνεργασίες και οι συμπράξεις ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς είναι απολύτως αναγκαίες. Αφετέρου, ο πολιτισμικός και θρησκευτικός διχασμός μεταξύ Ισλάμ και Δύσης που καλλιεργήθηκε σε πολλές περιπτώσεις καθιστά σήμερα επιτακτική την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Έχουμε την υποχρέωση αλλά ταυτόχρονα και τη μεγάλη δέσμευση να καταστήσουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ταυτόχρονα με αυτήν την ενσωμάτωση σε αυτή την πολιτική της περιβαλλοντικής διάστασης στις αναπτυξιακές μας πολιτικές.
Είναι πράγματι μεγάλη η πρόκληση για την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει ζωή για τη Μεσόγειο και τους λαούς της. Ήδη μάλιστα πολλές από τις περιοχές της Μεσογείου δοκιμάζονται από τη μόλυνση καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια κλειστή και εντατικής χρήσης θάλασσα.
Η Ελλάδα ως παγκόσμια υπερδύναμη στην εμπορική ναυτιλία, ως χώρα μεσογειακή και τουριστική πρέπει να πρωτοστατεί σε όλες τις πολιτικές και σε όλες τις πρωτοβουλίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα προϋποθέτει τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την εξάλειψη των καταστροφών των παράνομων πρακτικών αλιείας.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει επίσης μια μεγάλη δραστηριότητα για τις χώρες της Μεσογείου. Η τουριστική βιομηχανία έχει μια αποφασιστική συνεισφορά στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη αυτών των κρατών αλλά και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Η Μεσόγειος ως λίκνο των πολιτισμών και των θρησκειών προσφέρεται ως χώρος για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, για παράδειγμα πολιτιστικού, του εκπαιδευτικού, του αρχαιολογικού, του θρησκευτικού αλλά και του οικολογικού τουρισμού, που θα δώσει μια νέα ποιότητα και μια νέα ώθηση της οικονομίας, του πολιτισμού αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης των κρατών της Μεσογείου.
Έτσι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προστασία της Μεσογείου αποτελεί ένα πολυσύνθετο διακύβευμα που αφορά ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό και πέρα των όποιων εθνικών προσπαθειών απαιτείται η συνεργασία και οι συντονισμένες πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό πρέπει να προωθήσουμε ένα σταθερό νομοθετικό και οικονομικό περιβάλλον, που θα επιτρέπει τις επενδύσεις, τις διμερείς και πολυμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η διαρκής και αναβαθμισμένη συνεργασία, η διαρκής διαβούλευση ανάμεσα στις εθνικές αρχές, τη βιομηχανία, τα εμπορικά επιμελητήρια και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, πρέπει να συντονίσουμε με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειές μας για την προώθηση όλων των πτυχών της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου. Επίσης, πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη των υποδομών στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας. Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και την ασφάλεια και τη χρηματοδότηση των ενεργειακών υποδομών. Παράλληλα, πρέπει να ενισχύσουμε τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας διαρκώς και δείχνοντας την αναγκαιότητα αυτής της συνεργασίας και δίνοντας έμφαση στους νέους ανθρώπους, αυτούς δηλαδή που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης αλλά και τη γειτονιάς μας, της Μεσογείου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο να συμπεριλάβουμε τη μεσογειακή διάσταση όχι μόνο στο σχολικό αλλά και στα πανεπιστημιακό επίπεδο των ακαδημαϊκών συστημάτων.
Πέραν, όμως, της διακυβερνητικής και διακοινοβουλευτικής διαδικασίας, έχει πολύ μεγάλη σημασία και αξία ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών, γιατί αποτελεί στην πραγματικότητα μοχλό της ουσιαστικής υλοποίησης της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης. Έχουμε λοιπόν, την υποχρέωση να ενθαρρύνουμε τη δράση των δικτύων των τοπικών οργανώσεων πολιτών, των οποίων οι σκοποί συνάδουν με τη διάδοση του πολιτισμού, όπως επίσης και τα δίκτυα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τα δίκτυα των εμπορικών επιμελητηρίων για την ανάδειξη μιας νέας αντίληψης στην εταιρική συνεργασία, για την ανάδειξη μια νέας γενιάς μορφωμένων και σκεπτόμενων ανθρώπων, ενεργών πολιτών που θα δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς, ανοικτών στη συνεργασία αλλά και στη διαφορετικότητα.
(ST)
(2XA)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η θάλασσα της Μεσογείου υπήρξε πάντοτε και είναι και σήμερα πηγή ζωής για τους λαούς της περιοχής μας. Υπήρξε πάντοτε και είναι και σήμερα κοιτίδα του πολιτισμού, γέφυρα διαλόγου και συνεύρεσης των πολιτισμών. Είναι καθήκον, λοιπόν, και υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε σ’ αυτό που αντιπροσωπεύει, αλλά και να παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές τη Μεσόγειο Θάλασσα ζωντανή, καθαρή, ασφαλή και πάνω απ’ όλα ειρηνική.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Παπουτσή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, τριάντα έξι μαθητές και μαθήτριες και πέντε συνοδοί-καθηγητές από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου Κύπρου.
Με ιδιαίτερη αγάπη καλωσορίζουμε τους μαθητές από την Κύπρο, τα δικά μας παιδιά από τη Μαρτυρική μεγαλόνησο και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα και την προσπάθεια για τη λευτεριά στην Κύπρο, για τη δικαίωση των αιτημάτων της Μεγαλονήσου.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει η κ. Νικολαΐδου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Βουλής.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε για τη μέρα της Μεσογείου που καθιερώθηκε απ’ ό,τι φαίνεται η 21η Μαρτίου με πρόταση της κυρίας Παπαδημητρίου. Τη συγχαίρουμε γι’ αυτήν της την πρόταση και πιστεύουμε ότι οι πανηγυρικές εκδηλώσεις και οι μέρες που με κάποιο συγκεκριμένο ετήσιο -θα έλεγα εορτασμό- προσδιορίζονται στο παγκόσμιο ημερολόγιο έχουν νόημα, νομίζουμε όμως ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη υπερβολή σε ό,τι έχει σχέση με τη Μεσογειακή Διάσκεψη, την Ένωση για τη Μεσόγειο, όπως ονομάζεται σήμερα, ή την Ευρωμεσογειακή συνεργασία, όπως ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχους τη Βόρεια Αφρική και το κέρδος.
Η Μεσογειακή Ένωση εκτιμούμε ότι δεν είναι μια ένωση γειτονικών λαών, είναι ένας μηχανισμός για να επιβληθεί στις χώρες της Νότιας Μεσογείου και Βόρειας Αφρικής η ελεύθερη αγορά, ο τρόπος λειτουργίας που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διευκολύνει την πολιτική και την οικονομική διείσδυση σ’ αυτές τις χώρες, τη μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών κερδών, ακόμα και το πώς θα κυβερνηθούν οι συγκεκριμένες χώρες. Υπάρχουν βέβαια αντιστάσεις από αυτές, για αυτό και δεν ευοδώθηκε η πολιτική της Συνθήκης της Λισαβόνας. Και θα μπορούσε κανείς, ιδιαίτερα μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα, να μην συνεχίσει καμιά κουβέντα γύρω από τη Συνθήκη, εάν δεν είχαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δείχνει κανένα σεβασμό ούτε για τους κανόνες που η ίδια θεσμοθέτησε και έχουμε επανειλημμένα παραδείγματα που είχαν προηγηθεί της Ιρλανδίας και ακολούθησαν επίσης την Ιρλανδία, όπως Δανία κ.λπ., που δείχνουν ότι όποια χώρα, όποιος λαός διαφωνεί και το εκφράζει με δημοψηφίσματα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει και επιμένει για το πώς θα ξαναψηφίσουν οι χώρες αυτές, βρίσκει τρόπους μέχρι να συμφωνήσουν με τη Συνθήκη, δηλαδή με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και μάλιστα ενοχοποιούνται και οι χώρες που δεν συμφωνούν. Δεν μπορεί κανείς να μην έχει πλέον διαπιστώσει μετά απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν ότι η μήτρα όλων αυτών που βιώνουμε, όλων αυτών των αντιδραστικών, αντιλαϊκών μέτρων που ζούμε, όχι μόνο εμείς στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια, ξεκινάει από τη Συνθήκη αυτή. Και ενώ δεν έχει περάσει με τη θέληση των λαών, προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και περνάει με διάφορους τρόπους αρκετούς τομείς της Συνθήκης. Δομές που δήθεν δημιουργούνται για φιλία, ειρήνη, πολιτική ασφάλεια -σήμερα ακούστηκαν πάρα πολλά- ανταλλαγές, συσκέψεις, συνελεύσεις, ανταλλαγές γύρω από τον πολιτισμό, θέματα γυναικεία, περιβάλλον, δημιουργούνται για έναν και μόνο σκοπό, το πώς θα ικανοποιηθούν τα πολυεθνικά συμφέροντα, το πώς θα δημιουργηθούν νέες αγορές, νέες σφαίρες επιρροής.
Έγινε αναφορά για την πρωτοβουλία Σαρκοζί. Βασικός στόχος κατά τη γνώμη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος είναι η προετοιμασία για την καλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, με κύριο στόχο την οικονομική διείσδυση.
(XP)
(2ST)
Τα σχέδια είναι πάρα πολλά. Συζητούν για μεγάλα οδικά δίκτυα για νέα λιμάνια για ζώνες ελεύθερου εμπορίου στη Μεσόγειο, για περιβαλλοντικά θέματα. Βέβαια έχουν εμφανιστεί πλέον αντιθέσεις και ανταγωνισμοί μεταξύ των χωρών που επιβεβαιώνουν τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος όταν μιλούσαμε για ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ότι η όξυνσή τους υπάρχει μόνο για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών στην περιοχή. Και όλα αυτά συνέβησαν σε μια περίοδο ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας. Μπορεί κανείς να φανταστεί και να δημιουργηθούν διάφορα ερωτήματα για το πού μπορεί να οδηγήσει η όλο και εντεινόμενη οικονομική κρίση του καπιταλισμού που εμφανίστηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου στη καρδιά των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από αυτό το Βήμα για άλλη μια φορά θέλουμε να επισημάνουμε τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, κίνδυνοι για νέους πολέμους, νέες επεμβάσεις και εντάσεις μεταξύ χωρών και λαών. Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται μόνο με ευχές. Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που προκαλούν τις εντάσεις και τους πολέμους. Φυσικά είναι συγκεκριμένοι και οι υπεύθυνοι.
Ποιο λοιπόν όφελος θα έχει η χώρα μας από όλη αυτή τη διαδικασία; Τι έχουμε να κερδίσουμε σαν χώρα; Βέβαια η Κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό που πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν τον αλλάζει. Σήμερα τάσσεται με τον γαλλογερμανικό άξονα και με τη Ρωσία όσον αφορά το ενεργειακό και τους αγωγούς και τις επικοινωνίες. Ο Σαρκοζί το τελευταίο διάστημα φαίνεται και πολύ αποφασιστικός. Το ερώτημα είναι το πόσο θα παραμείνει έτσι αποφασιστικός. Φαντάζομαι ότι μετά τις προχθεσινές κινητοποιήσεις στη Γαλλία όπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους σίγουρα θα ασχοληθεί διαφορετικά με τα προβλήματα των Γάλλων εργαζόμενων.
Το πρόβλημα είναι τα πετρέλαια στη Βόρεια Αφρική, στη Λιβύη, στην Αλγερία που είναι και πολλά. Εκεί δεν υπάρχουν αντιθέσεις μόνο μεταξύ των Ευρωπαίων. Και οι Αμερικανοί σε αυτά τα πλαίσιο συγκρούονται με πολλούς. Το ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αναζήτηση δρόμων διαφυγής. Δηλαδή ποιος θα κυριαρχήσει στα έργα υποδομής, στις επικοινωνίες, στην ενέργεια. Συζητήσεις γίνονται πολλές για ηλιακή, για πυρηνική ενέργεια, πράσινη πολιτική κ.λπ. Γίνονται συζητήσεις για την ακρίβεια, για τα αγροτικά προϊόντα, για την διακίνηση μεταναστών. Όλα αυτά παράλληλα με τη δημιουργία αυταπατών για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα και τη διάθεσή της να βοηθήσει τις φτωχ΄ςε χώρες.
Ο πολιτικός προσανατολισμός σήμερα είναι να ενισχυθούν πολιτικά αυτά τα καθεστώτα ειδικά στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή για να μπορούν να διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομική διείσδυση.
Έχουμε βέβαια και το ΝΑΤΟ με την συνεχή διαφήμιση ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνεται εξήντα χρόνια από την ίδρυσή του, για συνεταιρισμό της ειρήνης. Το ΝΑΤΟ έχεις στρατιωτικές βάσεις όπως και οι ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν απέραντο στρατό ο οποίος δρα μέσα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Να σκεφτούμε μόνο ότι στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή λειτουργούν έξι χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Καταλαβαίνουμε πώς επιχορηγούνται αυτές και ποιος είναι ο σκοπός τους. Πραγματικά βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ περισσότερα μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Μην ξεχνάτε ότι ο κύριος υπεύθυνος εδώ ήταν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση που με τους βομβαρδισμούς κατέστρεψαν τα πάντα. Μάλιστα αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη φονική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και έξι από την επέμβαση στο Ιράκ. Είναι γνωστό ότι η στρατιωτική παρουσία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει γίνει πιο έντονη σε όλες τις Βαλκανικές χώρες.
(XP)
Έχουν δημιουργηθεί και καινούριες βάσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που ουσιαστικά συμπληρώνουν τις βάσεις χωρών στις οποίες υπήρχαν ήδη βάσεις αυτών των οργανισμών, όπως είναι η χώρα μας και η Τουρκία. Φυσικά κάθε φορά πολλαπλασιάζεται η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στρατιωτικές αποστολές στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας.
Εμείς δεν θεωρούμε ότι αυτές οι αποστολές είναι ειρηνικές. Αντίθετα θεωρούμε ότι είναι δυνάμεις κατοχής και εμείς σαν χώρα είμαστε και μέρος του προβλήματος, γι’ αυτό παλεύουμε για να επιστρέψουν τόσο οι στρατιωτικοί όσο και οι υπόλοιπες δυνάμεις στη χώρα μας, με όποια μορφή και αν βρίσκονται σε οποιαδήποτε χώρα. Σήμερα μάλιστα ακούσαμε και για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.
Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έχει επεξεργαστεί και ειδική στρατηγική. Την έχει ονομάσει μεσογειακή στρατηγική στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2004. Όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα της περιοχής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται και οι επισκέψεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και άλλων αξιωματούχων, που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα –θυμίζω τις επισκέψεις της Κοντολίζα Ράις, πρόσφατα της Χίλαρι Κλίντον, του περιβόητου κ. Σολάνα- σχεδιάζουν, το διαφημίζουν άλλωστε, τον εκδημοκρατισμό…
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Αντιπροέδρου)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
…της ευρύτερης Μέσης Ανατολής με την εξαγωγή της δημοκρατίας στις χώρες αυτές και τη δημιουργία μία νέας Μέσης Ανατολής κατά τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά δεν μπορούμε να δώσουμε το δικαίωμα ιδιαίτερα σε αυτούς τους κυρίους, που τους θεωρούμε δολοφόνους των λαών, να θέλουν να παίξουν αυτό το ρόλο.
Πολλά προβλήματα υπάρχουν σε πολλές χώρες, εκεί όμως που είναι πραγματικά απαράδεκτη η κατάσταση είναι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Είχα την ευκαιρία πριν από ενάμιση μήνα να επισκεφθώ την Παλαιστίνη. Πραγματικά, λες και δεν φθάνουν οι καθημερινές προκλήσεις, η βαρβαρότητα, οι επιθέσεις και οι δολοφονίες από τον Ισραηλινό στρατό -που δεν θα γινόταν τίποτα εάν δεν είχε τις πλάτες του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής- τους στερούν ακόμα και το νερό και ιδιαίτερα μετά την τελευταία γενοκτονία της Γάζας, που έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2008.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Αντιπροέδρου)
Αν θέλουμε να βοηθήσουμε –μια φράση μόνο, κύριε Πρόεδρε- και σαν χώρα στο θέμα της ειρήνης στην περιοχή και πιο ειδικά στο θέμα της Παλαιστίνης –αυτό τουλάχιστον παλεύει και ο λαός της Παλαιστίνης, πέρα από τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ- πρέπει να παλέψουμε για να φύγουν οι βάσεις όλων από την Παλαιστίνη, να γκρεμιστεί το τείχος του αίσχους, να διαλύσουν τους εποικισμούς, να απελευθερώσουν τους κρατούμενους.
Κύριε Πρόεδρε, ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στους έντεκα χιλιάδες κρατούμενους της Παλαιστίνης, υπάρχουν και τριάντα τρεις Βουλευτές. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Κακλαμάνη, κοιτάω εσάς γιατί είστε και Πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής. Θα είναι μία συμβολή στις χώρες της Μεσογείου εάν παλέψουμε σε σχέση με το Παλαιστινιακό γι’ αυτά που παλεύουν και οι ίδιοι οι Παλαιστίνοι.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κ. Νικολαϊδου.
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να μιλήσω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Θέλετε να μιλήσετε τώρα, κύριε Πρόεδρε;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Έχω ένα πρόβλημα. Ανεβοκατεβαίνω στην Αίθουσα, διότι συνεδριάζει και η Επιτροπή για τις Δ.Ε.Κ.Ο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κανένα πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε. Το συζητάτε; Αλίμονο!
Έχετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πρέπει κάπως να οργανώσουμε καλύτερα τη δουλειά μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται η συζήτηση αυτή.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είμαστε πέντε άνθρωποι εδώ για ένα θέμα το οποίο για μένα έχει μείζον αξία από άλλα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιό μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυρία Παπαδημητρίου είχε την καλή σκέψη να πραγματοποιηθεί αυτή η Ειδική Συνεδρίαση σήμερα για την ημέρα της Μεσογείου. Είναι η πρόταση που είχε κάνει η κυρία Παπαδημητρίου εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και αποφασίστηκε να είναι η 21η Μαρτίου η ημέρα στην οποία θα συζητούν τα Κοινοβούλια για τη μεγάλη αυτή υπόθεση της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης, της προόδου των λαών της Μεσογείου.
(MB)
(2MT)
Στο σημερινό κόσμο η κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι συμπληρωματικός μεν αλλά εξαιρετικά σημαντικός πυλώνας, πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και διαλόγου που είναι απαραίτητα για την εδραίωση των αξιών της Δημοκρατίας, της συνεργασίας των λαών και της ειρήνης. Σ’ αυτό το πνεύμα αναλάβαμε ως Βουλή των Ελλήνων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 πρωτοβουλίες με περιφερειακή αλλά και παγκόσμια διπλωματική στόχευση και οι πρωτοβουλίες αυτές συνεχίζονται από το Κοινοβούλιό μας και σήμερα.
Μια από τις πρώτες αυτές πρωτοβουλίες αφορούσε τη Μεσόγειο, τη γεωγραφική, ιστορική και πολιτιστική περιοχή με την οποία είναι ταυτισμένη η πορεία του Ελληνισμού στο χρόνο. Είναι επίσης γνωστή η ενεργός συμμετοχή της χώρας σε όλες τις μεσογειακές πρωτοβουλίες από τις απαρχές της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης, που αποφασίστηκε το 1994 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κέρκυρας υπό την προεδρία του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και η οποία σφραγίστηκε με τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης το 1995.
Ταυτόχρονα σχεδόν με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής και άλλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαινιάστηκε και η συνεργασία των Προέδρων των Μεσογειακών Κοινοβουλίων. Ξεκινήσαμε με μια άτυπη συνάντηση στο Παλέρμο το 1996 των Προέδρων της Ιταλικής Βουλής Βιολάντε, της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Φιλίπ Σενγκέν, της Ισπανικής Κορτές Τρίλιο Φιγκουερόα, της Πορτογαλικής Συνέλευσης Ντε Σάντος και της Βουλής των Ελλήνων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το 1997 στην Αθήνα, με πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων, η πρώτη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των δύο πλευρών της Μεσογείου. Η συνεργασία αυτή διευρύνθηκε το 1999 στη Μαγιόρκα, για να περιλάβει όχι μόνο τα Κοινοβούλια της Λεκάνης της Μεσογείου αλλά και τα άλλα Κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό το νέο αυτό σχήμα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανέλαβε την οργάνωση της 3ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης το 2002. Τονίζεται εδώ ο ενεργός και πρωτοπόρος ρόλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα δρομολογήθηκε και η συνεργασία μεταξύ των μελών των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων με αντιπροσωπείες όλων σχεδόν των Κοινοβουλίων και των δύο πλευρών της Μεσογείου. Το Ευρωκοινοβουλευτικό Φόρουμ που ιδρύθηκε το 1998, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύντομα εξελίχθηκε σε Ευρωμεσογειακή Συνέλευση το 2004. Η ιδρυτική Διάσκεψη γι’ αυτή την Ευρωμεσογειακή Συνέλευση, του νέου αυτού θεσμού, έγινε το 2004 στην Αθήνα υπό την προεδρία της πρώην Προέδρου της Βουλής κυρίας Ψαρούδα-Μπενάκη. Η τελευταία Ολομέλεια αυτού του κύκλου διεξήχθη υπό την προεδρία του σημερινού Προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα το 2008.
Η τυπική καταγραφή βήμα προς βήμα αυτής της δεκαπεντάχρονης πορείας δεν περιγράφει ασφαλώς τις πολιτικές και πολλές άλλες δυσκολίες που έχουν να κάνουν και με εγγενή προβλήματα, τα οποία μαστίζουν ιδιαίτερα τους λαούς της άλλης πλευράς της μεσογειακής Λεκάνης και δεν περιγράφονται ασφαλώς και οι προσπάθειες όλων, κοινοβουλευτικών και κυρίως των εργαζομένων σε αντίστοιχες Υπηρεσίες των Κοινοβουλίων, για να παραχθεί το τελικό αυτό αποτέλεσμα.
(DE)
(2MB)
Είναι αλήθεια ότι η Ευρωμεσογειακή συνεργασία ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και ευγενή οράματα. Οι κυβερνήσεις και τα Eθνικά Κοινοβούλια προειδοποιούσαν ότι η κοινή μοίρα των λαών και των χωρών της Μεσογείου θα διευκόλυνε την επίλυση χρόνιων πολιτικών, κοινωνικών και άλλων προβλημάτων. Γι’ αυτό και θέσαμε φιλόδοξους στόχους, όπως η κατοχύρωση πολιτικής ασφάλειας, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας, ο σεβασμός της πολυπολιτισμικότητας των πληθυσμών σε όλες τις χώρες μας.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στην περιοχή και το νέο διεθνές σκηνικό μετά το 2001 και την έναρξη του περίφημου πολέμου κατά της τρομοκρατίας είχε τις επιπτώσεις του και σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση που αφορά το μέλλον των λαών της Μεσογείου. Φοβούμαι ότι έχουν διαψευσθεί σε μεγάλο βαθμό οι προσδοκίες των εμπνευστών αυτής της πρωτοβουλίας.
Εντοπίζω, κυρίως, το πρόβλημα σήμερα στη συνέχιση της Αραβοϊσραηλινής διένεξης, η οποία είναι φανερό ότι υποδαυλίζεται και συντηρείται από συμφέροντα άσχετα με τα πραγματικά συμφέροντα και του λαού του Ισραήλ και φυσικά, του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος υφίσταται σήμερα τα πάνδεινα. Κορύφωση αυτών των δεινών είναι η πρόσφατη επιδρομή στη Γάζα που θυμίζει γενοκτονία. Έχει τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας και αυτή και άλλες επιδρομές εναντίον του παλαιστινιακού λαού από την πλευρά του Ισραήλ, του στρατοπολιτικού κατεστημένου του Ισραήλ, υπό την ευμενή στάση, στήριξη και υποδαύλιση, πολλές φορές, των Ηνωμένων Πολιτειών και την ουσιαστική αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πενιχρή, αν και υπεσχημένη, οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των Μεσογειακών μας εταίρων χρησιμοποιήθηκε και μάλιστα, η διακοπή της στην περίπτωση της Γάζας και ως εκδήλωση απαρέσκειας στην ελεύθερη έκφραση της βούλησης του παλαιστινιακού λαού.
Η πολιτισμική καχυποψία μεταξύ των λαών της περιοχής συνεχίζεται, συντηρείται και πλειοδοτείται κατά περίπτωση. Χαρακτηριστικά είναι τα συμβαίνοντα στην Αλγερία και σε άλλες χώρες της άλλης πλευράς της Μεσογειακής λεκάνης και φυσικά, η εξασθένηση είναι χαρακτηριστική των Βορείων και φυσικά, των πλουσιοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Έτσι, έχει επικαλυφθεί ο αρχικός ενθουσιασμός.
Σήμερα, επιχειρείται μία ανανέωση της Μεσογειακής συνεργασίας. Έχει, μάλιστα, δρομολογηθεί με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας Μεσογειακής Ένωσης. Η πρωτοβουλία αυτή παραμένει, μάλλον, στάσιμη.
Το πρόβλημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες είναι ότι, παρά τις καλές προθέσεις, μπορεί να καταλήξουν σε αποσπασματικές ενέργειες ή ακόμα και διασπαστικές τάσεις, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, βεβαίως. Και τότε θα τεθεί το ερώτημα εάν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ένωσης των Μεσογειακών λαών και γενικότερα, της Ευρωμεσογειακής υπόθεσης ή απλά μια ένωση, μάλλον, σχεδίων και όχι σχέδιο Ένωσης.
Από αυτή την άποψη, η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζει τον προβληματισμό των λαών μας για το μέλλον της συνεργασίας τους. Όπως και να είναι τα πράγματα, είμαι βέβαιος ότι η Βουλή των Ελλήνων θα δίνει πάντα το παρόν, όπως έκανε στο παρελθόν, όπως κάνει μέχρι τώρα. Και αυτό είναι το χρέος της χώρας μας, που έχει ήδη καταξιωθεί στη συνείδηση των μεσογειακών λαών, ως πρωτεργάτης της συνεργασίας και της συναδέλφωσής τους.
Με αυτές τις σκέψεις, κλείνω, ευχόμενος, παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια, να ευοδωθούν τελικώς οι στόχοι αυτού του Ευρωμεσογειακού διαλόγου.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ ευχαριστώ.
Συνεχίζουμε με την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Άννα Φιλίνη.
(LM)
(DE)
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Η Μεσόγειος βρέχει τις ακτές των χωρών με πολλά κοινά αποθέματα πολιτισμού μέσα στην ιστορία των αιώνων μέχρι και σήμερα. Σημειώνουμε ότι και οι πολιτισμικές καταβολές της Ευρώπης βρίσκονται στη Μεσόγειο και γι’ αυτό που η Μεσόγειος αποτελεί, ως σύνθεση πολιτισμών, θρησκειών, ως χώρος γόνιμης συνεργασίας στο εμπόριο, στις ανταλλαγές, στην οικονομία, στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην τέχνη και στους τρόπους ζωής, στην καθημερινή ζωή των λαών της Μεσογείου.
Για την Ελλάδα τονίζουμε ότι η ύπαρξή μας είναι δεμένη με τη Μεσόγειο από τα προϊστορικά χρόνια με τους πανάρχαιους πολιτισμούς, τον Κυκλαδικό στο Αιγαίο, το Μινωικό στην Κρήτη, το Μυκηναϊκό στην Πελοπόννησο, αλλά και τους πολιτισμούς στα Ιόνια, στη Μαγνησία, στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η Ελλάδα έζησε και αναπτύχθηκε ταυτόχρονα μέσω των σχέσεων με τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο, τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το Γιβραλτάρ, με τις χώρες των παραλίων της Βόρειας Αφρικής.
Γι’ αυτό και εμείς έχουμε δει κατ’ αρχήν, θετικά τις πρωτοβουλίες για την ευρωμεσογειακή συνεργασία, για την οποία πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, τα οποία, όμως, είναι πάρα πολύ πίσω.
Ιδιαίτερα θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε θετικό μια τέτοια συνεργασία να περιοριστεί σε ένα ρόλο μονάχα υπέρ της διείσδυσης των πλουσιότερων χωρών της περιοχής μέσα στις ασθενέστερες.
Τονίζουμε ότι ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της περιβαλλοντικής κρίσης και των μεγάλων μεταβολών στο κλίμα, με τρομερές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των λαών της Μεσογείου, θα έπρεπε να υπάρξουν ειδικά μέτρα και ειδικές πολιτικές για τη συνεργασία και την επιβίωση των λαών στις περιοχές αυτές.
Επίσης, ιδιαίτερα θέλουμε να τονίσουμε ότι για μας, οι περιφερειακές συνεργασίες των χωρών, όπως αυτή των χωρών στη Μεσόγειο, είναι μια απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και μπορούν οι συνεργασίες αυτές να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις πολιτικές του διαίρει και βασίλευε των ισχυρών και ως μέσο για τη συνύπαρξη των λαών και την κοινή ασφάλεια.
Επίσης, τονίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να γίνει όλη εδώ η περιοχή μια ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, υπέρ του ελέγχου της εισαγωγής των όπλων στην περιοχή μας σήμερα, η οποία απορροφά το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων.
Άρα, το πρώτο ζήτημα που φωνάζουμε σήμερα, μιλώντας εδώ για τη Μεσόγειο, μέσα στις σημερινές συνθήκες, είναι «ειρήνη». Γιατί πραγματικά τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ειρήνη εδώ στην περιοχή είναι πολλά και εκρηκτικά.
Έχουμε την πρόσφατη γενοκτονία της Γάζας, το πρόβλημα της Παλαιστίνης, όπου εκεί ο πόλεμος, ο θάνατος αμάχων είναι ένα καθημερινό πρόβλημα, είναι ένα ζήτημα που αφορά άμεσα όλες τις χώρες της Μεσογείου. Και είναι απαραίτητο να αναγνωριστούν τα δίκαια του Παλαιστινιακού Λαού, για να αποκτήσει μια δική του ανεξάρτητη χώρα και ταυτόχρονα, με σεβασμό στο κράτος του Ισραήλ, ώστε να υπάρξει μια ειρηνική συμβίωση για τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, αλλά και για τους λαούς όλης αυτής της περιοχής.
(AD)
(2LM)
Ταυτόχρονα, θυμόμαστε ότι μέχρι πριν από δέκα χρόνια είχαμε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, έναν πόλεμο ο οποίος έφερε σε μεγάλο κίνδυνο τους λαούς των Βαλκανίων, αλλά και τους λαούς της νότιας Ευρώπης, όλης της Ευρώπης και όλης της Μεσογείου.
Και, τέλος, να πούμε –χωρίς να θεωρούμε ότι είναι τελευταίο- ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης και της Μεσογείου και όλων των χωρών της. Ακόμα, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εκεί στρατεύματα κατοχής και ότι ακόμα η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και δεν έχει κανονικές σχέσεις μ’ αυτήν.
Εμείς υποστηρίζουμε να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, γιατί είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ειρήνη για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, το ζήτημα του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο σήμερα είναι εκρηκτικό. Ειπώθηκε πριν και από την κα Έλσα Παπαδημητρίου ότι στη Μεσόγειο βρίσκεται το 60% του πληθυσμού της γης που στερείται περισσότερο το νερό. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δυναμιτίζει την επιβίωση των λαών στη Μεσόγειο και μπορούμε να πούμε και στην Ευρώπη.
Μην ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα υπάρχει το στοιχείο ότι η Μεσόγειος δέχεται το 31% του διεθνούς τουρισμού. Εάν συνυπολογίσουμε το εκρηκτικό πρόβλημα του νερού που αναφέραμε προηγούμενα μ’ αυτό το ζήτημα, ότι δηλαδή το 31% του διεθνούς τουρισμού έρχεται στη Μεσόγειο, καταλαβαίνουμε ότι παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν τρομερά σημαντικό πόρο για την επιβίωση των λαών της περιοχής, όμως υπάρχουν και όρια και κορεσμένες περιοχές και ότι υπολογίζοντας την τουριστική ανάπτυξη, πρέπει πάντοτε να υπολογίζεται και η δυνατότητα αποδοχής όλων αυτών των πληθυσμών από τη μεριά των περιοχών που δέχονται αυτούς τους πληθυσμούς.
Ταυτόχρονα, μαζί με το θέμα του νερού, τονίζουμε και το πρόβλημα των δασών στη Μεσόγειο που δοκιμάζονται ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού με τις πυρκαγιές. Υπάρχουν τρομερά προβλήματα που η χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες της Μεσογείου, το ζουν με εκρηκτικό τρόπο.
Να πούμε, τέλος, ότι τα πολλά κοινά προβλήματα που προέρχονται από την καταστροφή του περιβάλλοντος σ’ αυτές περιοχές της Μεσογείου, έχουν να κάνουν με τις ακτές μας και την επιβίωση των ακτών. Μην ξεχνάμε ότι οι νότιες ακτές της Ισπανίας έχουν καταστραφεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από μία εντελώς λαθεμένη αντίληψη μαζικού τουρισμού που μπορεί να δίνει πρόσκαιρες λύσεις, αλλά αποδεικνύονται μέσα σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα ότι είναι λύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον, αλλά και για τους πληθυσμούς στις χώρες αυτές.
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η Μεσόγειος έχει σημαντικά νησιά, μεγάλα ή μικρότερα. Η επιβίωση των κατοίκων σ’ αυτές τις νησιωτικές περιοχές πρέπει να είναι από τα πρώτα στοιχεία για μία ευρωμεσογειακή συνεργασία, γιατί οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα και στις υπηρεσίες και στις μεταφορές. Και πρέπει να πούμε ότι και η χώρα μας είναι πάρα πολύ πίσω σ’ αυτό το ζήτημα.
(ΚΟ)
(2AD)
Έχουμε τονίσει τη σημασία ενός μεταφορικού ισοδύναμου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους αυτών των περιοχών να επιβιώσουν μένοντας εκεί, αλλά επίσης θα παίξει και έναν τρομερά σημαντικό ρόλο για τις σχέσεις όλων αυτών των νησιωτικών περιοχών με τις παράκτιες περιοχές, ώστε να υπάρξει μία σωστή επιβίωση, οικονομικές, εμπορικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές σχέσεις κλπ για το μέλλον και την ευτυχία των λαών της περιοχής.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα πέντε μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το Λύκειο Σιάτιστας Κοζάνης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Επόμενος είναι ο κ. Αστέριος Ροντούλης, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Η κα Παπαδημητρίου δεν είναι παρούσα, αλλά δεν πειράζει. Θα ήθελα απλώς να της μεταφέρω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για την πρωτοβουλία που είχε.
Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Παπαληγούρα για την υπομονή του, προκειμένου να ακούσεις τις τοποθετήσεις των κομμάτων αναφορικά με τη Μεσόγειο, όπως και τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα. Όμως, θα ήθελα να δηλώσω –γιατί θέλω να καταγραφεί στα Πρακτικά, κυρία Πρόεδρε- ότι η εφεύρεση του αλφαβήτου δεν είναι δημιούργημα των Φοινίκων, αλλά αντιθέτως είναι δημιούργημα των Ελλήνων.
Και έρχομαι τώρα στη Μεσόγειο. Η θάλασσα, ξέρετε, έχει μία ιδιαιτερότητα. Δεν επιδέχεται σύνορα. Πολύ δύσκολα μπορεί να οριοθετηθεί ο θαλάσσιος χώρος. Άρα, εξ αντικειμένου η Μεσόγειος είναι μία θάλασσα που ενώνει λαούς. Ενώνει τους λαούς της Νότιας Ευρώπης με τους λαούς της Βόρειας Αφρικής, με τους λαούς της Μεσογειακής, της εγγύς Ανατολής.
Έγινε προσπάθεια αυτή η ενωσιακή χροιά που έχει η Μεσόγειος να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά; Έγινε, λοιπόν, μία τέτοια προσπάθεια. Το 1995 ξεκίνησε η Διαδικασία της Βαρκελώνης και στη συνέχεια, βλέπουμε όλοι τη «Σαρκόζια» πρόταση για τη δημιουργία μιας μεσογειακής ένωσης που κατέληξε στη Διακήρυξη του Παρισιού στης 13 Ιουλίου του 2008.
Όμως, αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, διότι υπάρχουν παράγοντες που κλυδωνίζουν την αποτελεσματικότητα των προαναφερθέντων πολιτικών πρωτοβουλιών. Αυτοί οι παράγοντες είναι η φτώχεια, η οικονομική καχεξία που παρατηρείται στις χώρες της βόρειας Αφρικής, τα ανελεύθερα καθεστώτα που είναι διάσπαρτα στην περιοχή και τέλος, η πληθυσμιακή έκρηξη που παρατηρείται σ’ αυτές τις περιοχές του μεσογειακού νότου που δεν μπορεί να βρει διέξοδο, παρά μόνο στη λαθρομετανάστευση -στην οποία και αναφέρθηκε ο αξιότιμος Υπουργός προηγουμένως- η οποία προκαλεί και πλείστες όσες εντάσεις μεταξύ των κρατών της περιοχής.
Η συνέργεια όλων αυτών των παραγόντων δημιουργεί τη λεγόμενη «ισλαμική αναγέννηση», η οποία παίρνει δύο μορφές.
(NP)
(2KO)
Η ισλαμική αναγέννηση παίρνει δύο μορφές: Είναι η ήπια μορφή, που δεν επισύρει κανένα κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Απλώς οι λαοί της περιοχής, μη έχοντας πού να στραφούν, αντιμετωπίζοντας πλείστα όσα οικονομικά προβλήματα, στρέφονται προς τη μοναδική ελπίδα που τους απομένει, τη θρησκεία και εν προκειμένω στον ισλαμισμό.
Υπάρχει, όμως, και η ακραία μορφή του ισλαμισμού. Είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, που μπορεί να προκαλέσει πλείστα όσα προβλήματα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, το ερώτημα είναι το εξής: Το κίνημα του ισλαμικού φονταμενταλισμού θα πρέπει να το δαιμονοποιήσουμε ή θα πρέπει να το κατανοήσουμε, δηλαδή να δούμε τους παράγοντες και τα αίτια που επενεργούν και το τροφοδοτούν. Διότι αν κατανοήσουμε τον «αντίπαλο», τότε θα πρέπει και να τον αντιμετωπίσουμε.
Ποιες, λοιπόν, είναι οι αιτίες που τροφοδοτούν αυτό το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού; Μία κυρίαρχη αιτία είπαμε πως είναι η φτώχεια. Άλλη αιτία είναι τα ανελεύθερα καθεστώτα. Βεβαίως, υπάρχουν και πολιτικά αίτια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πολιτικές πτυχές που τροφοδοτούν το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την άκριτη στήριξη που έδωσε η Δύση στο Ισραήλ κατά την ψυχροπολεμική και μεταψυχροπολεμική περίοδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διαιώνιση του παλαιστινιακού προβλήματος και, βεβαίως -ειπώθηκε και από προηγούμενους συναδέλφους- τα δεινά των βομβαρδισμών επί αμάχων στη Γάζα.
Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι προκλήθηκε –ας μου επιτραπεί η έκφραση το αραβικό φιλότιμο- από την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ. Και βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη χρόνια στήριξη σε τοπικά αυταρχικά καθεστώτα πολλές φορές για γεωστρατηγικούς και ευρύτερους γεωπολιτικούς λόγους από την πλευρά της Δύσης.
Μία, λοιπόν, ευρωπαϊκή πολιτική που θα κατανοεί το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού είναι αναγκαιότητα για την περιοχή. Πρέπει να δούμε την περιοχή μέσα από μία ευρωπαϊκή πολιτική ήπιας ισχύος. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει διπλωματικά, οικονομικά και πολιτιστικά μέσα, προκειμένου να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που λέγεται «ισλαμικός φονταμενταλισμός».
Αυτό είναι αναγκαιότητα, διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε μία κυριολεκτική έκρηξη στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος θα γνωρίσει μία ανθρωπιστική κρίση, μια ανθρωπιστική κρίση, που εάν αγγίξει και τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που διαβιούν σήμερα στην Ευρώπη -γύρω στα 15 εκατομμύρια περίπου αριθμούνται αυτοί οι μουσουλμανικοί πληθυσμού- τότε θα έχουμε μεταφορά των εκρήξεων εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα μηνύματα των καιρών.
Δεν θέλω δε να παραλείψω και το εξής: Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερα συμφέροντα –εθνικά συμφέροντα- στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει όσον αφορά τις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Όσο διαιωνίζεται το κυπριακό πρόβλημα, όσο διαιωνίζεται η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, όσο διαιωνίζεται η παρουσία εποίκων που αλλάζουν την πληθυσμιακή σύνθεση του πολύπαθου νησιού της Κύπρου, τόσο δεν θα επικρατεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Τα ειδικότερα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και η ευρύτερη αντίληψη σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου επιτάσσουν την ταχεία επίλυση του πυορροούντος κυπριακού προβλήματος.
Θεωρούμε ότι από την πλευρά της Ελλάδος υπάρχει η πολιτική βούληση συνδρομής της κυπριακής πλευράς στον αγώνα που καταβάλει για την επίλυση του προβλήματος αυτού, προκειμένου η πολύπαθος νήσος να βρει τη γαλήνη και την ηρεμία που της αξίζει.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
(XF)
(2NP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε.
Ολοκληρώθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ημέρα της Μεσογείου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ' αριθμ. 59/6.3.2009 επερώτηση αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης 29 Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. των κ.κ. Α. Κατσιφάρα, Μ. Χρυσοχοϊδη,. Δ. Τσιρώνη, Ι. Αμοιρίδη, Α. Αντωνίου, Ε. Αργύρη, Χ. Βερελή, Σ. Γιαννακά, Α. Γκερέκου, Ι. Δριβελέγκα κ.α. σχετικά με την ακρίβεια.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαλβατζής ορίζει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη σημερινή συζήτηση τον κ. Μωραΐτη.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών κ. Απόστολος Κατσιφάρας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ακρίβεια είναι εδώ, καλπάζει και εξανεμίζει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, παρά τον περιορισμό της ζήτησης, παρά τη δραματική μείωση της ρευστότητας στην αγορά, απειλεί τη συνοχή της ελληνικής οικογένειας, της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, περιορίζει τις δυνατότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η αγοραστική δύναμη της ελληνικής οικογένειας συνθλίβεται στις συμπληγάδες των στρεβλώσεων της αγοράς υπό το απλανές βλέμμα μιας κοινωνικά ανάλγητης Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που παρ’ όλο που κυβερνά τον τόπο για πέντε ολόκληρα χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει απαθέστατη σταθερά, απλώς εξωτερικός παρατηρητής των γεγονότων. Σα να μην ευθύνεται για τίποτα, σα να μην κυβερνά πέντε χρόνια τη χώρα. Μιας Κυβέρνησης που προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι θα βάλει κάποια τάξη στην αγορά με πομπώδεις εξαγγελίες, με μέτρα φαντάσματα.
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, σας θυμίζουν τίποτα και σας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα σαράντα ένα μέτρα που εξαγγείλατε πέρυσι και ψηφίστηκαν στη Βουλή; Σας θυμίζουν τίποτα αυτές οι πομπώδεις εκφράσεις και στόχοι;
Εγώ για την ιστορία θα τα ξανακαταθέσω. Σαράντα ένα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Τι λέγατε τότε; Στα σαράντα ένα μέτρα… στήνει την κερδοσκοπία το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ακρίβεια βρήκε τη συνταγή της. Τα σαράντα ένα όπλα του ΥΠ.ΑΝ. στο πόλεμο κατά της ακρίβειας.
Τα καταθέτω μόνο για την ιστορία.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Απόστολος Κατσιφάρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κύριε Υπουργέ, αλήθεια σας θυμίζουν τίποτα οι επικοινωνιακές ατάκες και οι επικοινωνιακοί ηρωισμοί του τύπου η ακρίβεια είναι σαν το ταγκό και χρειάζεται δύο»; Ή η ασυδοσία θα κοπεί φέτα-φέτα μέχρι να εξαφανιστεί από την αγορά; Και να θυμίσω και τις πιο πρόσφατες: Θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα. Ή και την τελευταία: Η ελληνική βιομηχανία θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι είναι ελληνική. Σας θυμίζουν τίποτα αλήθεια αυτές οι επικοινωνιακές ατάκες; Ήταν στο λεξιλόγιό σας; ήταν μέσα στη στρατηγική σας;
Είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να επικαλείται η Κυβέρνηση τη φιλοπατρία των Ελλήνων βιομηχάνων για να λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας; Δεν υπάρχουν θεσμοί, δεν υπάρχουν μηχανισμοί, δεν υπάρχουν δομές στο ελληνικό κράτος;
Για το μόνο που πείθετε, κύριε Υπουργέ, είναι ότι αν δεν είστε απλά ανίκανοι να κυβερνήσετε αυτό τον τόπο, τότε ενδιαφέρεστε στην πραγματικότητα για τους ημέτερους, τους κερδοσκόπους, αυτούς που λυμαίνονται τη χώρα και τον ιδρώτα και το εισόδημα του ελληνικού λαού.
Απέναντι στη ληστεία που διαδραματίζεται καθημερινά στο πορτοφόλι της ελληνικής οικογένειας κάνατε ό,τι μπορούσατε για να απαξιώσετε τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς, για να μην ενοχλείτε τα μονοπώλια.
(GM)
XF
Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να δώσετε φοροελαφρύνσεις στους πλουσίους τη στιγμή που δεν την τιμαριθμοποιήσατε τη φορολογική κλίμακα, απαξιώσατε συνειδητά και καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επιβάλατε Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για όλους, αυξήσατε το ΦΠΑ και τον κρατήσατε εκεί ψηλά στο 19% όταν σήμερα άλλες χώρες στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, για να ενισχύσουν τη ρευστότητα, να κυκλοφορήσει το χρήμα στην αγορά και να προστατεύσουν και τους καταναλωτές, τον μειώνουν.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, αυξήσατε τους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά και κινητά και το έργο που το ζήσαμε το καλοκαίρι, όταν το έπαιζε η Κυβέρνηση με το «Θάνατο του Εμποράκου» τώρα παίζεται στην παράσταση «Ο θάνατος του δημοσίου υπαλλήλου, του συνταξιούχου και των κατά δήλωση εχόντων αλλά συνεπών». Καμία λέξη, καμία κουβέντα, κανένα σχέδιο για τον περιορισμό της παραοικονομίας. Καμία φορολογία σε αυτούς που σκοπίμως και μονίμως κλέβουν από τον εθνικό πλούτο.
Κύριε Υπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της υπεύθυνης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν επανειλημμένα σαφέστατος. Και θέλω να σας διαβάσω επακριβώς το τι έχει δηλώσει.
Στις 22 Νοεμβρίου 2008 έλεγε ο κ. Καραμανλής: «Κάποιοι επιμένουν να παραπληροφορούν, να κινδυνολογούν, να ψεύδονται. Για άλλη μία φορά επαναλαμβάνω ότι νέοι φόροι δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται να επιβληθούν. Τα επιπλέον έσοδα του Προϋπολογισμού του 2009 θα προκύψουν από μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Τονίζω και πάλι, όχι μόνο δεν υπάρχουν καινούργιοι φόροι αλλά μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τα μεσαία εισοδήματα από 27% σε 25%. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Τα ίδια επαναλαμβάνει και στις 24 Νοεμβρίου 2008: «Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα φορά είναι ότι το 2009 δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος».
Τα ίδια επαναλάμβανε και στις 5 Δεκεμβρίου 2008. Τα ίδια επανέλαβε και στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2008. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Είπαμε και επιμένουμε, νέοι φόροι δεν πρόκειται να επιβληθούν».
Κύριε Υπουργέ, τι κάνατε χθες; Ποια ήταν τα μέτρα σας; Τι ανακοινώσατε; Παγώνετε τους μισθούς στο δημόσιο, παγώνετε τις συντάξεις για άλλη μία φορά και αφήνετε στο απυροβόλητο τους φοροφυγάδες και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν μπορείτε να κρύψετε τις νεοφιλελεύθερες καταβολές σας. Ακολουθείτε πιστά τα πρότυπα της Κυβέρνησης 1990-1993 με το περίφημο 0+0=14, αυτό που σας οδήγησε στο χάσιμο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αυτό που σας οδήγησε –και εννοώ τη συγκεκριμένη πολιτική- να μην θέλετε να τη θυμάστε ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμα αυτήν την ύστατη στιγμή της κρίσης είστε ανίκανοι να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και προσπαθείτε να κρύψετε τη γύμνια της διακυβέρνησής σας με κεφαλικούς φόρους και σπασμωδικά μέτρα εις βάρος των πολιτών, εκείνων μάλιστα των πολιτών που αντικειμενικά παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής.
Κύριοι συνάδελφοι, η κρίση χτυπάει με μανία την πόρτα του ελληνικού νοικοκυριού, μία πόρτα με λίγες αντοχές, μία πόρτα που η Κυβέρνηση φρόντισε να θωρακίσει με επικοινωνιακά σπατουλαρίσματα, άγραφους χάρτες, ψευδείς διαβεβαιώσεις και ωραία πομπώδη λόγια. Μία οικονομία που κινδυνεύει και είναι έτοιμη να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Η Κυβέρνηση έπαιξε και έχασε. Όμως τον πληρώνει τον λογαριασμό, κύριε Υπουργέ, καθημερινά ό Έλληνας πολίτης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος.
TR
(GM)
Κύριε Υπουργέ, ο κάλπικος πληθωρισμός όπως τον στήσατε το 2005 με το πείραγμα των ποσοστών των αγαθών στο καλάθι της νοικοκυράς, πέφτει. Και ενώ πέφτει και ο μέσος πληθωρισμός που κινείται στα όρια του 2% και κάτω, ο σκληρός πυρήνας ουσιαστικά του πληθωρισμού στην Ελλάδα κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η Κυβέρνηση χειροκροτεί, όταν ένα στα δέκα προϊόντα ελαφρά κατεβαίνει. Όμως δε μας λέει τίποτα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Οι τιμές κυριολεκτικά έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Πρόσφατη έρευνα του τομέα ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ καταδεικνύει ότι από το 2004 και μετά μία τετραμελής οικογένεια δαπανά δύο μισθούς παραπάνω κάθε χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες της για τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης.
Οι Έλληνες βιώνουν την πλέον ραγδαία κλιμάκωση τιμών, όταν στην Ευρώπη σήμερα παντού οι τιμές συμπιέζονται προς τα κάτω, γιατί εκεί λειτουργεί ο ανταγωνισμός, γιατί εκεί το κράτος είναι υπεύθυνο και δεν είναι παράγοντας διαμόρφωσης της ακρίβειας, όπως είναι εδώ το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές του στα κρατικά τιμολόγια, στις συγκοινωνίες, στο ρεύμα, στα διόδια, στα τέλη κυκλοφορίας, με τις πολιτικές σας στο φυσικό αέριο, με τις πολιτικές σας στα καύσιμα, που ξέρετε ότι υπάρχει καπέλο δέκα λεπτά σήμερα και δεν παίρνετε καμία απόφαση.
Επίσης σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΕΚΠΟΙΖΩ που επιβεβαιώνει το πρόβλημα, η ακρίβεια κυριολεκτικά καλπάζει και οι μέσες αυξήσεις φθάνουν και το 34,5% σε βασικά είδη διατροφής, τη στιγμή που πολυδιαφημιζόμενες μειώσεις μόλις που πλησιάζουν το 2,7%. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι τιμές παραγωγού καταρρέουν διεθνώς.
Ουσιαστικά το κόστος ζωής για μια τετραμελή οικογένεια αυξήθηκε κατά 8% το 2008 έναντι του 2007. Συγκεκριμένα κατά 7% αυξήθηκαν οι δαπάνες στα σούπερ μάρκετ, 13% στο ρεύμα, 11% στην βενζίνη και πάει λέγοντας.
Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση είναι ζοφερή. Η οικογένεια δεν αντέχει άλλο. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν ανέχονται άλλο να κάνετε αναδιανομή ακόμα και μέσα από τα φαινόμενα, της ακρίβειας, της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας, προς τους ισχυρούς.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εδώ για να αναδεικνύει τη φωνή του αγανακτισμένου Έλληνα πολίτη. Είναι εδώ για να προασπίζει τα συμφέροντά του, είναι εδώ με θέσεις και προτάσεις. Τις έχουμε καταθέσει, δεν τις ακούτε και δεν τις ακούτε σκόπιμα, γιατί δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σε μία άλλη πολιτική, γιατί η λογική σας κινείται σκληρά, δεξιά. Είστε όμηροι αυτής της πολιτικής. Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον αυτή την απάθειά σας και αυτή την επιλεκτική πολιτική εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κύριος Βερελής .
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς και από εκεί ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα.
Κύριε Υπουργέ, επιδεινώνεται η σύνθεση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Έχει φθάσει σήμερα να είναι λιγότερο από 30% η παραγωγή και πάνω από 70% οι υπηρεσίες. Έτσι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επιδεινωθεί και αυτό επηρεάζει πάρα πολύ την όλη δομή της αγοράς, επηρεάζει πάρα πολύ και τις τιμές.
(BS)
TR
Υπάρχουν, λοιπόν, διαρθρωτικά προβλήματα στο θέμα της ακρίβειας, διαρθρωτικά προβλήματα που οφείλονται στις παραλείψεις, σε πολύ μεγάλο βαθμό, της Κυβέρνησής σας. Η Κυβέρνησή σας όταν ήρθε το 2004 ξεκίνησε λέγοντας ότι θα επανιδρύσει το κράτος, ότι θα αντιμετωπίσει μια σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα. Επισώρευσε καινούρια. Δεν υπήρξαν –και εγώ θα περιμένω ν’ ακούσω αυτά τα οποία θα πείτε- λύσεις σε ζητήματα τα οποία δημιουργούν μια ρηχή αγορά η οποία με την δική σας την ανοχή ως Κυβέρνησης δημιουργεί ομαδοποιήσεις, δημιουργεί σύμπτωση συμφερόντων, δημιουργεί αυτό το οποίο ονομάζεται καρτέλ.
Και αυτό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή θα σας το δώσω με λίγα παραδείγματα. Τα παραδείγματά μου θα αφορούν τις τράπεζες, τα καύσιμα, τα φάρμακα, τα super markets και την περίφημη σχέση από το χωράφι στο ράφι.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες. Επί των ημερών σας γιγαντώθηκε ο ρόλος των τραπεζών. Και θα σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα. Υπάρχουν τομείς ολόκληροι της κρατικής εξουσίας οι οποίοι μετακόμισαν στον έλεγχο των τραπεζών. Διαδικασίες που είχε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πλέον βρίσκονται στον έλεγχο των τραπεζών. Προκειμένου κάποιος, λοιπόν, ένας μελετητής, ένα σοβαρό δικηγορικό γραφείο να αναλάβει εργασίες που έχουν να κάνουν με τον δημόσιο τομέα θα πρέπει να περάσει μέσα από την έγκριση των τραπεζών που τον παίρνουν μαζί τους σ’ αυτές τις δουλειές. Και αυτό γιατί; Διότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει ένας κύκλος εργασιών τον οποίον κανένας στην ελληνική αγορά δεν μπορεί να πετύχει. Είναι κάτι που ευνοεί τις τράπεζες, απομονώνει τις διάφορες κατηγορίες των επαγγελματιών που θα ήθελαν να λάβουν μέρος σ’ αυτές τις δουλειές και βεβαίως διογκώνει το κόστος.
Θα σας πω δεύτερο παράδειγμα με τις τράπεζες. Υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές. Υπήρξε και καταδίκη συγκεκριμένη. Υπήρξε καταδίκη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι τράπεζες την διαδικασία μεταφοράς των συντάξεως στους ασφαλισμένους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει βγάλει απόφαση γι’ αυτό και υπάρχει και απόφαση δικαστηρίου. Ποια ήταν η προσαρμογή των τραπεζών μετά από αυτές τις αποφάσεις; Καμία. Δεν υπήρξε καμία απολύτως προσαρμογή. Και σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχει όχι μόνο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Εγώ, κύριε Υπουργέ, ειλικρινά βλέπω με πολύ συμπάθεια τις αγωνιώδεις προσπάθειές σας. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας Υπουργός θέλει η αγορά να έχει ακρίβεια. Αυτά δεν θεωρώ ότι είναι λογικά πράγματα. Αλλά δεν έχετε κανένα απολύτως εργαλείο. Είστε ένας άνθρωπος μόνος του ο οποίος προσπαθεί να δώσει έναν μικρό επικοινωνιακό αγώνα. Κι αυτός ο αγώνας είναι καταδικασμένος σε αποτυχία.
Θα πάω στα καύσιμα. Όταν ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κυβέρνηση η χώρα μας είχε στα προϊόντα στην πόρτα του διυλιστηρίου –να μην μπερδεύουμε την εικόνα με τους δασμούς οι οποίοι μπαίνουν στα προϊόντα- την δεύτερη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη. Σήμερα που μιλούμε έχει την δέκατη τιμή στην Ευρώπη. Γιατί συνέβη αυτό; Συνέβη αυτό διότι υπήρξε αδράνεια από την μεριά του κράτους. Συνέβη αυτό διότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δυνατότητα τα διυλιστήρια να επιβάλλουν την τιμή που θέλουν. Συνέβη αυτό διότι οι εταιρείες συνεργούν στο να μεταφέρεται αυτή η τιμή. Και συνέβη αυτό διότι οι πρατηριούχοι είναι δέσμιοι των εταιρειών και ακόμα και τα λεγόμενα λευκά πρατήρια δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται ανά πάσα στιγμή διότι υπόκεινται σε περιορισμούς και σε αποκλεισμούς. Ψάξτε την αγορά και θα δείτε.
Να σας πω για τα φάρμακα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Δυτική Ευρώπη όπου ο δημόσιος τομέας, ο μεγάλος καταναλωτής των φαρμάκων δεν μπορεί να επιλέξει από τα generics, από τα αντίγραφα, δηλαδή, των πατεντών που έχουν λήξει. Δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί αυτό το πράγμα. Υπάρχει ένα τεράστιο κόστος το οποίο πληρώνει η ελληνική κοινωνία, η φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα πάρω και τα 3 λεπτά, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
Αυτό νομίζετε ότι αν επιβαλλόταν δεν θα είχε μια μείωση σε ό,τι αφορά στα φάρμακα τα οποία προέρχονται από ληγμένες πατέντες που θα ήταν της τάξης περίπου του 20%-25%; Και αυτά θα ήταν μια τεράστια οικονομία για τα ασφαλιστικά ταμεία.
(TS)
(BS)
Να σας πω για το θέμα των σούπερ μάρκετς. Υπάρχει μια παραβίαση των κανόνων της αγοράς. Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα στα σούπερ μάρκετς δεν γίνονται πουθενά στην Ευρώπη. Πουθενά! Υπάρχει μια καουμπόικη νοοτροπία από τα σούπερ μάρκετς, τα οποία επιλέγουν τα προϊόντα, τα οποία στραγγαλίζουν τους παραγωγούς και αυτά παίζουν ρόλο στο να εξαφανίζεται η ελληνική παραγωγή.
Και να σας πω και ένα πρόσφατο παράδειγμα για το γάλα. Υπάρχει μια επίθεση των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών απέναντι σε οποιοδήποτε μικρό εμφανιστεί στην αγορά. Τον καταπίνουν. Μέσα σε εβδομάδες μπορεί να τον κλείσουν. Ρωτήστε τι γίνεται στο Βόλο -ενδεχομένως υπάρχουν συνάδελφοι εδώ από το Βόλο. Υπάρχει ένας συνεταιρισμός που βγάζει ένα γάλα και μάλιστα βιολογικό και πάνε οι βιομηχανίες στο Βόλο και δίνουν το φτηνότερο γάλα από όλη την Ελλάδα, ειδικά και μόνο για να πιέσουν αυτόν τον παραγωγό. Πώς, λοιπόν, θα υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά;
Πώς εξηγείτε το γεγονός –το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, το λέμε άλλη μια- να έχουμε εδώ 30% πιο ακριβό νωπό γάλα από ό,τι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης; Δεν εξηγείται αλλιώς, εξηγείται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και ιδιαίτερα μέτρα απέναντι στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετς. Εκεί είναι η ρίζα του κακού.
Και θα σας πω εγώ πάρα πολύ απλά τι θα μπορούσατε να κάνετε. Όποιος έχει άδεια από το κράτος να έχει αλυσίδα σούπερ μάρκετ, θα έπρεπε να υποχρεώνεται να έχει για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά ένα ελάχιστο αριθμό ανταγωνιστικών προϊόντων στα ράφια του. Μπορείτε να το κάνετε αυτό. Αυτό έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε και θα βρείτε σύμμαχους σε αυτήν την Αίθουσα.
Σας άκουσα πριν από λίγες μέρες να διαμαρτύρεστε, διότι κάποιοι σας είπαν ότι εάν τους κάνετε ελέγχους θα προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού. Αντελήφθην, επειδή γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κυβερνήσεις, ότι κάποιοι πιο ψηλά από εσάς σας είπαν να σταματήσετε αυτήν την ιστορία. Εγώ θέλω να σας πω ότι στο θέμα αυτό θα ήμασταν μαζί σας σήμερα εάν τη συνεχίζατε την ιστορία αυτή. Μη χάνετε αυτές τις ευκαιρίες, προκειμένου να εμφανιστείτε ότι είστε ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να μεταφέρει την εντολή παρακάτω. Δεν το πιστεύω αυτό για εσάς.
Και θα σας τελειώσω με το περίφημο χωράφι και ράφι. Ξέρετε ποια είναι η εξέλιξη της τιμής των αγροτικών προϊόντων. Ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει. Πάρα πολλές φορές έχουν εμφανιστεί τα πράγματα αυτά. Θα πρέπει να ενισχύσετε, κύριε Υπουργέ, τη δυνατότητα λευκά προϊόντα διαφόρων παραγωγών και όχι μόνο των ιδιοκτητών των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να φτάνουν στο ράφι. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής στη χώρα μας απλής βιομηχανοποίησης αγροτικών προϊόντων.
Και αν δεν έχει προστιθέμενη αξία το ελληνικό αγροτικό προϊόν, τι άλλο θα έχει προστιθέμενη αξία σε αυτόν τον τόπο; Η έρευνα η οποία δεν υπάρχει -την έχουμε καταργήσει, μειώσαμε τα ερευνητικά, διότι δεν πιστεύουμε στα καλά μυαλά της Ελλάδας- ή τα δεκάδες χιλιάδες μεταπτυχιακά διπλώματα που δίνουμε κάθε χρόνο σε αυτή την έρημη χώρα; Τετρακόσια είκοσι μεταπτυχιακά τμήματα! Θα δώσουν εισόδημα τετρακόσια είκοσι μεταπτυχιακά τμήματα στη χώρα; Όχι. Εισόδημα θα δώσουν αυτοί οι οποίοι μπορούν και κάνουν παραγωγή. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε, όχι να προστατεύσουμε τους λίγους οι οποίοι κάνουν και ρυθμίσεις κυκλοφοριακές μέσα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και καθόμαστε και τους ανεχόμαστε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πριν δώσω το λόγο στον κ. Σαχινίδη, μιας και αναφέρθηκε ο κ. Βερελής στη βιομηχανία του Βόλου, πράγματι υπάρχει μια συνεταιριστική βιομηχανία, κύριε Υπουργέ, η ΕΒΟΛ, εγγυημένης ποιότητας, η οποία προμηθεύεται το γάλα από τους παραγωγούς στις υψηλότερες τιμές και το διαθέτει στις χαμηλότερες. Αρνήθηκαν τα σούπερ μάρκετς να δεχθούν το γάλα αυτό στα ράφια τους και ασκήθηκαν πιέσεις από όλους. Μετά από αυτές τις πιέσεις δέχθηκαν.
Πρέπει να καταλάβουν αυτοί οι κύριοι ότι δεν έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται, δεν έχουν το δικαίωμα να στέκονται απέναντι σε εκείνους που παράγουν γνήσια προϊόντα, καλά προϊόντα και τα διαθέτουν στις φτηνότερες τιμές.
Ο κ. Σαχινίδης έχει το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην ιστορία της διεθνούς πολιτικής το συνώνυμο του πολιτικού ψεύδους έχει ταυτιστεί με τη δήλωση του τότε Αμερικανού υποψήφιου για την Προεδρεία Τζορτζ Μπους, ο οποίος το 1988 είπε την περίφημη φράση «Read my lips. No new taxes.». Τη δόξα ζήλεψε φαίνεται και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, ο οποίος στις 21-12-2008 μέσα στη Βουλή είπε στους Βουλευτές: «Είπαμε και επιμένουμε, νέοι φόροι δεν πρόκειται να επιβληθούν».
(PE)
(TS)
Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Επιβάλλετε μια δημοσιονομική πολιτική μέσα από την οποία συμπιέζετε τους μισθούς των πολιτών και επιβάλλετε και νέους φόρους.
Εμείς δεν θα είχαμε την παραμικρή αντίρρηση, εάν στόχος σας ήταν να αποκαταστήσετε τη δημοσιονομική ισορροπία και να χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή. Όμως, με τα μέτρα σας, δεν χτυπάτε τελικά ούτε την παραοικονομία ούτε φορολογείτε τους οικονομικά ισχυρούς. Δεν φορολογείτε όσους έχουν υπεράκτιες περιουσίες, στις οποίες μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους, για να φοροαποφύγουν. Δεν φορολογείτε τα υπερκέρδη των τραπεζών, τα 3.000.000.000 ευρώ. Δεν φορολογείτε συστηματικά όσους φοροδιαφεύγουν. Αλλά τι κάνετε; Παίρνετε αποσπασματικά μέτρα, τα οποία οδηγούν την οικονομία σε κατάρρευση και τη φοροδιαφυγή σε έξαρση.
Μετατρέψατε την Ελλάδα που παραλάβατε το 2004, που ήταν μία χώρα ισχυρή, στον πυρήνα της ΟΝΕ, σε αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να γίνονται συστάσεις από τρίτους για το εάν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη σωτηρία της Ελλάδας. Αντί να συμμετέχει ο Πρωθυπουργός της χώρας, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, συζητούν οι άλλοι για το τι πρέπει να γίνει για την Ελλάδα και αισθάνεται την ανάγκη ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παπαθανασίου, να δηλώνει ότι δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης για την ελληνική οικονομία.
Από ό,τι φαίνεται, όμως, έχετε οδηγήσει τη χώρα σε ένα τέτοιο σημείο, όπου φαίνεται ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση. Διότι, αλλιώς, δεν μπορώ να εξηγήσω πώς ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνει ότι χρειάζεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε απογραφή. Να απογράψει τι; Καταλαβαίνω ότι στην προσπάθειά σας να απομονώσετε πολιτικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004 προχωρήσατε σε μία απελπισμένη προσπάθεια, στην απογραφή της οικονομίας. Όμως, σήμερα τι να απογράψετε; Τα πεπραγμένα του κυρίου Αλογοσκούφη; Από άλλη Κυβέρνηση είναι ο κ. Αλογοσκούφης; Δεν είναι από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Ή μήπως τελικά αυτό που θέλει να πει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι δεν έχετε αποκαλύψει την κατάσταση, στην οποία πραγματικά βρίσκεται η ελληνική οικονομία;
Σήμερα βιώνουμε συνθήκες κρίσης. Η ελληνική οικογένεια βάλλεται και ανησυχεί. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 και μετά, όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο για την καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά φρόντισαν με τη φορολογική πολιτική που επέβαλαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα τα χιλιάδες νοικοκυριά. Έπαιρναν φορολογικά έσοδα από τα νοικοκυριά και μείωναν τις φορολογικές υποχρεώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες κάθε χρόνο γλίτωναν 1.000.000.000. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος πενταετίας οι εκατό μεγάλες επιχειρήσεις γλίτωσαν τελικά 5.000.000.000 ευρώ.
Ο Έλληνας πολίτης, στο μεταξύ, παρατηρεί χρόνο με το χρόνο το διαθέσιμο εισόδημά του να μειώνεται και ιδιαίτερα τώρα μέσα σε συνθήκες κρίσης να κινδυνεύει να το χάσει, διότι ο φόβος για την ανεργία μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, καθώς οι απολύσεις ανακοινώνονται καθημερινά.
Ενώ η μείωση της ζήτησης θα έπρεπε, σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, να προκαλεί την πτώση των τιμών, στην Ελλάδα η ακρίβεια καλά κρατεί. Και αυτό συμβαίνει, γιατί στη χώρα μας οι τιμές δεν καθορίζονται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, όπως διδάσκονται οι φοιτητές των οικονομικών, αλλά καθορίζονται από τις εναρμονισμένες πρακτικές των επιχειρήσεων, αλλά και από τα καρτέλ, τα οποία λυμαίνονται το εισόδημα των καταναλωτών και των παραγωγών.
Αντί, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία να φροντίσει για την ενίσχυση των διαφόρων εποπτικών και ρυθμιστών αρχών, ώστε να χτυπηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές και τα καρτέλ, να προστατευθούν οι καταναλωτές, υποβαθμίζει το ρόλο τους στην αγορά, μειώνοντας την ανεξαρτησία τους. Σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού χρησιμοποιείται από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιδίωξη στόχων που αποβλέπουν περισσότερο στη δημιουργία λαϊκίστικων εντυπώσεων, παρά στη διαμόρφωση κλίματος που θα εξασφαλίσει μακροχρόνια συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στις υπό ρύθμιση αγορές.
Ταυτόχρονα, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ρυθμιστικών αρχών.
Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση; Βασικές αποφάσεις γίνονται μπαλάκι από τη μία αρχή στην άλλη, με αποτέλεσμα κλαδικές αρχές, όπως η Ε.Ε.Τ.Τ., να αναλαμβάνουν υποθέσεις ανταγωνισμού, όπως στην περίπτωση της συγκέντρωσης COSMOTE και Γερμανού, που θα έπρεπε να είναι αντικείμενο εξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση είναι να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο ρόλος της κάθε ρυθμιστικής αρχής και ποιος ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Αντί να λυθούν αυτά τα προβλήματα, πριν από λίγους μήνες, κύριε Υπουργέ, ήρθατε εδώ και δημιουργήσατε άλλη μία νέα υπηρεσία, της οποίας το έργο είναι παραπλήσιο με αυτό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μας δημιουργήσατε την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς. Και τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν, τα είδαμε πρόσφατα και στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη. Ξαφνικά οι Θεσσαλοί καταναλωτές φυσικού αερίου διαπίστωσαν ότι το φυσικό αέριο στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ ακριβότερο σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου. Και τι έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης, όταν ξεσηκώθηκε κίνημα διαμαρτυρίας; Και ο Προεδρεύων αυτήν τη στιγμή γνωρίζει από το Νομό του τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν στο Βόλο.
(ML)
(3PE)
Τι έκανε λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης; Παρέπεμψε από τον Άννα στον Καϊάφα. Και τι είπε; Δεν φταίμε εμείς. Ποιος φταίει; Φταίει η Ρ.Α.Ε. Τι είπε η Ρ.Α.Ε.; Δεν φταίμε εμείς. Ποιος φταίει; Μάλλον φταίει τελικά κάποιος άλλος. Φταίει η ΕΠΑ Θεσσαλίας ή η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Και οι ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης λένε δεν φταίμε εμείς. Ποιος φταίει; Φταίει η ΔΕΠΑ, φταίει το Υπουργείο που ενώ τους ειδοποιήσαμε ότι θα ανέβουν οι τιμές φυσικού αερίου, οι ίδιοι δεν ανταποκρίθηκαν, δεν έλαβαν τη στοιχειώδη μέριμνα να προχωρήσουν σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Όμως, δεν είναι μόνο στο φυσικό αέριο που βλέπουμε ξαφνικά τις τιμές να τινάζονται στα ύψη, όπου εκεί στο κάτω-κάτω ήταν και δικαιολογημένη, αν θέλετε, κάποια έξαρση λόγω των διεθνών εξελίξεων. Αδικαιολόγητη ακρίβεια παρατηρείται στα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και στα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται μέσα στη χώρα μας.
Το χειρότερο όμως είναι το εξής: Οι υψηλές τιμές δεν καταλήγουν τελικά στα χέρια των παραγωγών του πρωτογενή τομέα. Η διαπραγματευτική δύναμη των γεωργών και των κτηνοτρόφων είναι τόσο μικρή σε σχέση με αυτή των επιχειρήσεων, που καταλήγουν να πουλάνε τα προϊόντα τους όσο-όσο και να φθάνουν στον καταναλωτή σε πολύ υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα; Η ελληνική ύπαιθρος εξαθλιώνεται. Άλλοι καρπώνονται τον πλούτο που παράγει, άλλοι επωφελούνται από το ευνοϊκό εισόδημα που παράγεται.
Κοιτάξτε λίγο τα στατιστικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Η ανάπτυξη στην περιφέρεια της Θεσσαλίας αρχίζει και μειώνεται και η συμμετοχή της στο εθνικό προϊόν μειώνεται. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Διότι τελικά, εκείνο που κάνατε αυτά τα πέντε χρόνια θυμίζει το γεφύρι της Άρτας. Έρχεται ένας Υπουργός, ο οποίος ενδεχομένως να έχει καλή διάθεση και προσπαθεί να κτίσει κάτι και μόλις αντικαθίσταται από τον Πρωθυπουργό έρχεται ο επόμενος και το γκρεμίζει. Ολημερίς, λέει, το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αυτό γινόταν πάντα, κύριε Σαχινίδη.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθούσε η Κυβέρνηση και βέβαια με τέτοια πολιτική ούτε το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας μπορεί να προστατευθεί από την ακρίβεια, αλλά ούτε μέλλον και προοπτική μπορεί να έχει.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε πολύ.
Πάντως, αυτό το γκρέμισμα, οι αναδομήσεις και οι αντικαταστάσεις είναι χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής παθογένειας. Αντί να αλλάζει από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση, αλλάζει από Υπουργό σε Υπουργό.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εμείς δεν φθάσαμε στο σημείο, κύριε Πρόεδρε, να απογράψει Υπουργός άλλον Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όλα τα χρόνια που είμαι στη Βουλή, δεκαετίες τώρα, αυτό συνέβαινε, δυστυχώς. Δεν αλλάζει μόνο από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση. Από Υπουργό σε Υπουργό αλλάζει.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Μα, εσείς δηλώνετε και tabula rasa, κάθε καινούργιος Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Στρατάκης έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ζούμε σε μία δύσκολη εποχή που τη βαφτίσαμε «νέα εποχή» και ασφαλώς σαν νέα απαιτεί και νέα εργαλεία και νέες μεθόδους.
Η Κυβέρνησή σας, πιστή στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού, παρά τις επισημάνσεις που γίνονται ακόμη και από διεθνούς κύρους οικονομολόγους, όπως είναι ο πρόσφατα φιλοξενηθείς στην πατρίδα μας κ. Πώλ Κρούγκμαν, που λέει ότι απαιτούνται δημόσιες πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η παράδοξη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, εσείς επιμένετε. Και επιμένετε με έναν τρόπο πραγματικά παράδοξο, μέσα στην παράδοξη κατάσταση. Αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από δικά μας λόγια. Αν διαβάσετε τη χθεσινή ειδησεογραφία θα δείτε ότι μία από τις δεσμεύσεις που έδωσε η Κυβέρνησή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ότι θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος του 2009 να εισπράξει 10 δισεκατομμύρια από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι βεβαιωμένα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα, διότι έχετε διαμορφώσει ένα κλίμα η χώρα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και βέβαια να προβαίνετε, να παίρνετε μέτρα με τη φορολόγηση των συνεπών και ενδεχομένως μεσαίων εισοδημάτων, αλλά και μικρών, νομίζοντας ότι έτσι θα λύσετε το πρόβλημα, ενώ ουσιαστικά ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι λύνετε το πρόβλημα μόνο για ένα μήνα. Και βέβαια μετά που θα περάσει η ιστορία αυτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθετε να πείτε ότι «δεν επαρκούν τα μέτρα, θα πάρουμε καινούργια» ή ενδεχομένως μετά τις Ευρωεκλογές, αν δεν τις κάνετε μαζί με τις εθνικές εκλογές.
Η ακρίβεια είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Στην αρχή, όταν ήρθατε στην Κυβέρνηση, δηλώνατε ότι για όλη αυτή την ακρίβεια που υπάρχει και που βρήκατε, έφταιγε το ευρώ. Δεν λέτε όμως σήμερα ότι εάν δεν υπήρχε το ευρώ η αξία του σήμερα θα ήταν 3.500 δραχμές, ενώ όταν μπήκε το ευρώ η αξία του ήταν στις 340 δραχμές. Αυτό δεν το λέει κανείς. Έγκυροι όμως, οικονομολόγοι έχουν κάνει αυτήν την ανάλυση και αποδεικνύουν ότι πράγματι το ευρώ μας έχει σώσει, διότι διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν πραγματικά πολύ χειρότερη από αυτή που είναι.
(GH)
(ML)
Μετά την αιτία την αποδώσατε στους καταναλωτές ότι δήθεν οι καταναλωτές ήταν αυτοί που έφταιγαν και υπάρχει αυτή η μεγάλη ακρίβεια γιατί δεν έκαναν επαρκή έρευνα της αγοράς, δεν γυρνούσαν όλο το πρωϊνό στην Αθήνα για να βρουν το φθηνό πρατήριο βενζίνης ή δεκάδες σούπερ μάρκετ για να δουν πού είναι πιο φθηνά τα μακαρόνια ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν τους ενδιάφερε να πάρουν.
Έρχεται όμως, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και σας δίνει την πικρή αλήθεια και αυτό πριν ένα χρόνο που αρνείται στις επιλογές σας να κάνει γενικό μποϊκοτάζ εναντίον δικαίων και αδίκων και σας λέει ότι είναι πρόθυμο να κάνει μποϊκοτάζ για συγκεκριμένα προϊόντα, για συγκεκριμένες εταιρείες που παρανομούν και περιμένει ακόμα από την Κυβέρνηση να υποδειχθεί μια εταιρεία για την οποία πρέπει να γίνει μποϊκοτάζ. Αυτή την πολιτική ακολουθείτε και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορείτε να κτυπήσετε αυτούς που καταληστεύουν τα δύο άκρα της καταναλωτικής αλυσίδας που είναι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Αυτό το αφήνετε στην τύχη του.
Εγώ θέλω να σας καταθέσω αυτές τις παρατηρήσεις του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών για να είναι καταγραμμένες στα Πρακτικά γιατί θεωρώ ότι αυτά που λέμε εδώ πρέπει να μένουν κιόλας. Και εν πάση περιπτώσει, οι όποιες αιτίες από εσάς αξιοποιούνται ότι υπάρχουν, να είναι καταγραμμένες.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Στρατάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Βραχνάς η ακρίβεια λέει προχθεσινή έρευνα της G.P.O. η οποία έγινε για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ. Δείχνει ότι το 2008 εκτινάχθηκε κατά 8% το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια. Ξόδεψε δηλαδή, η οικογένεια περίπου 500 ευρώ περισσότερα τη μια χρονιά από την άλλη και αυτές οι αυξήσεις κυμάνθηκαν μέχρι 7%, 11% και 13% ανάλογα στα σούπερ μάρκετ, στη Δ.Ε.Η., στη βενζίνη του αυτοκινήτου κ.λπ., που δείχνει δηλαδή, ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ακρίβεια είναι δημιούργημα στις περισσότερες περιπτώσεις δικών σας επιλογών και δικών σας αδυναμιών να ανταποκριθείτε στις εξελίξεις και καταστάσεις όπως τις διαμορφώνουν αυτοί τους οποίους πιστά υπηρετείτε.
Και ερχόμαστε στην κατάσταση που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά γιατί αυτά πρέπει να τα καταγράψουμε και να τα πούμε.
Τα στοιχεία που θα αναφέρω δεν είναι δικά μου αλλά της Eurostat και της ετήσιας έκθεσης της V.P.R.C. και άλλων. Είναι πολλών εταιρειών και ανθρώπων και οργανώσεων που ασχολούνται με αυτά τα στοιχεία.
Οι οφειλές των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες έφθασαν τον τελευταίο χρόνο στα 120.000.000.000 ευρώ που είναι περίπου το μισό Α.Ε.Π. Και βέβαια ενώ τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί για δεκαπέντε περίπου παράνομες περιπτώσεις που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως καταχρηστικούς όρους για να αυξάνουν τα κέρδη τους εσείς ακόμα δεν έχετε κάνει καμία κίνηση. Έχετε βγάλει μια υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει –προσέξτε το τραγελαφικό- ποινές πολύ μικρότερες σε σχέση με τα κέρδη που βγάζουν οι τράπεζες και άρα οι τράπεζες συνεχίζουν ανενόχλητες να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή είναι η κατάσταση που υπηρετείτε και αυτά είναι που δημιουργούν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.
Οι νεόπτωχοι στην Ελλάδα φθάνουν σήμερα με αυτά τα στοιχεία στο 24% του πληθυσμού το 2008 δηλαδή, πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι όταν πέρυσι τα άτομα αυτά ήταν μόνο 1.590.000 και ποσοστό 18%. Αυτό δείχνει ότι μέσα σε ένα χρόνο περίπου εξακόσιες και χιλιάδες άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο φτώχειας. Οι μισοί Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας. Έτσι λένε τα επίσημα στοιχεία. Το 1/3 δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου και άλλα, ενώ πέρυσι αυτό το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με σήμερα.
Οι ακάλυπτες επιταγές μόνο το Φεβρουάριο έφθασαν τα 222.000.000 ευρώ ποσοστό περίπου 30% ενώ αυτό το ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25 είναι μόνο 8,9%.
Η Δ.Ε.Η. μόνο το 2008 αύξησε κατά 15% τα τιμολόγιά της με το πρόσχημα δήθεν της αύξησης των καυσίμων. Αλλά τώρα, κύριε Υπουργέ, δεν είδαμε καμιά μείωση των τιμών στο ρεύμα όταν τα καύσιμα έχουν πέσει σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πριν.
(XA)
(GH)
Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη παρεμβάσεων. Και βέβαια τα εργαλεία που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα έχετε αχρηστεύσει. Πρώτα και κύρια την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα μπορούσε να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, στην ουσία από ανεξάρτητη επιτροπή που θα έπρεπε να είναι, την έχετε κάνει υπηρεσία του Υπουργείου σας. Δεν μπορεί να κάνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση, δεν έχει στελεχωθεί με τον επαρκή αριθμό υπαλλήλων που χρειάζεται ώστε να κάνει σωστά τη δουλειά της, δεν έχει αποκεντρωθεί ώστε να μη λειτουργεί στη βάση μόνο της Αθήνας αλλά να λειτουργεί και σε όλη την ελληνική περιφέρεια που και εκεί υπάρχουν τεράστια προβλήματα και τα ξέρετε. Εμείς στο Ηράκλειο πληρώνουμε κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια ευρώ για καύσιμα μόνο ως χαράτσι λόγω αυτής ακριβώς της κατάστασης, χωρίς να φταίνε οι πρατηριούχοι, γιατί ξέρουμε πόσο φθάνουν οι τιμές των καυσίμων από τα διυλιστήρια στο Ηράκλειο και πόσο έπρεπε να πωλούνται. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση.
Και βέβαια πολιτικές παρεμβάσεις δεν γίνονται. Και οι πολιτικές παρεμβάσεις που δεν γίνονται θα πρέπει να είναι προς μια κατεύθυνση που θα περιορίζουν αν θέλετε τη συμφωνία μεταξύ των επιχειρήσεων, σε μια κατεύθυνση που θα ελέγχουν την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή είναι καταχρηστική εκμετάλλευση, και που εν πάση περιπτώσει θα δημιουργούσαν ένα άλλο κλίμα.
Πήρατε δήθεν σαράντα ένα μέτρα. Τίποτα από όλα αυτά δεν πήρατε. Στην πράξη δεν λειτουργεί τίποτα. Δεν εφαρμόζετε καν τους νόμους που έχετε ψηφίσει. Αποτέλεσμα είναι η κατάσταση μέρα με τη μέρα να χειροτερεύει.
Εμείς λέμε και διαπιστώνουμε καθημερινά –και δεν το διαπιστώνουμε μόνο εμείς, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού- ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να κυβερνήσει όταν πρέπει να κυβερνήσει προς το συμφέρον των πολλών. Τα καταφέρνει θαυμάσια, όταν είναι να εξυπηρετήσει τους λίγους, και αυτό αποδεικνύεται από το πρώτο παράδειγμα που ανέφερα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Στρατάκη.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Ζωίδης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η ακρίβεια είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα με την οποία η ελληνική οικογένεια παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα σκληρό δόκανο. Είναι αδιάψευστη πραγματικότητα ότι η αγορά μας έχει διαρθρωτικά προβλήματα.
Και σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον βλέπουμε μία Κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να παρέμβει. Νομοθετεί αποσπασματικά και με καθαρά επικοινωνιακούς όρους. Επί παραδείγματι, εξαγγέλλει τα γνωστά σαράντα ένα μέτρα που είναι ατελέσφορα, θεσπίζει νέα όργανα εποπτείας της αγοράς, μια πρωτοβουλία νομοθετική την οποία αμφισβητήσαμε και όταν θεσπίστηκε, μία επιτροπή που δεν ξέρουμε αν συνεκροτήθη, αν λειτουργεί και ποια είναι τα αποτελέσματά της. Επίσης βλέπουμε μια Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία τουλάχιστον έχει μια ατελέσφορη λειτουργία όσον αφορά τα αποτελέσματά της.
Αντ’ αυτών, μέσα σ’ αυτόν τον ζόφο τελευταία παρακολουθούμε μία φοροεπιδρομή, ένα πάγωμα ουσιαστικά της ρευστότητας των μισθών και των συντάξεων. Και μην μου πείτε ότι τα 300 και τα 500 ευρώ του μποναμά θα λύσουν το πρόβλημα της αγοράς ή ότι θα συμβάλουν με την κίνηση της αγοράς στην επίλυση του προβλήματος της ακρίβειας. Έχουμε λοιπόν ένα τρομακτικό πρόβλημα ρευστότητας των νοικοκυριών, που οδηγεί πολλές ελληνικές οικογένειες σε αδιέξοδο, σε πρόβλημα ακόμα και όσον αφορά την καθημερινή του επιβίωση.
Οι προλαλήσαντες συνάδελφοι ανέλυσαν τα προβλήματα σε όλους τους άλλους κλάδους. Θέλω να είμαι χρήσιμος, κύριε Υπουργέ. Θα αναφερθώ μόνο σε ένα ιδιότυπο γαϊτανάκι, που παίζεται μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, διότι αυτές πλέον ελέγχουν την αγορά τουλάχιστον στο επίπεδο των τροφίμων και όχι μόνο και των προμηθευτών τους. Αναφέρομαι σε προμηθευτές που είναι οι εταιρείες εισαγωγείς, οι βιομηχανίες, οι διακινητές. Και οι μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης έχουν εμπλακεί σε ένα γαϊτανάκι παροχών. Ζητούν οι μεγάλες εταιρείες παροχές για την τοποθέτηση του προϊόντος στο ράφι και εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών για την προσφορά της υπηρεσίας αυτής προς τον προμηθευτή τους. Απαιτούν οι μεγάλες αλυσίδες τις λεγόμενες εσωτερικές προωθητικές ενέργειες, δηλαδή, τη γευσιγνωσία, την προβολή, τη διαφήμιση και τις ημέρες των προσφορών.
(ST)
(XA)
Εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών προς τους προμηθευτές για να καλύψουν και αυτήν τη δαπάνη. Απαιτούν οι εταιρίες, οι αλυσίδες λιανικής πώλησης, μεγάλες εκπτώσεις και εκδίδουν κάθε 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους πιστωτικό προς τις εταιρίες. Και ενώ συχνά απαιτείται επίσης το δωρεάν γέμισμα στα ράφια, όλα αυτά έχουν με μαθηματική ακρίβεια και με μαθηματικά παραδείγματα που μπορώ να σας δώσω μια βεβαιωμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων τουλάχιστον σε ποσοστό 25%. Αυτό οι μεν προμηθεύτριες εταιρίες το καλύπτουν με τα πιστωτικά σημειώματα και με τα δελτία παροχής υπηρεσιών, οι δε αλυσίδες λιανικής πώλησης δεν ενδιαφέρονται πια για την τιμή τιμοκαταλόγου, τη δέχονται ως έχει και παράλληλα παρασύρουν και όλα τα μικρομάγαζα που είναι στην αγορά και δεν είναι ενταγμένα σε αλυσίδες να αγοράζουν, να προμηθεύονται με την τιμή τιμοκαταλόγου αυξημένη από χέρι με ποσοστό πάνω από 25%.
Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Προφανώς ο καταναλωτής. Και εσείς παρακολουθείτε ενεοί. Εσείς παρακολουθείτε χωρίς να έχετε τη δυνατότητα παρέμβασης. Εσείς παρακολουθείτε ως Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, ενώ θα είχατε την υποχρέωση να παρέμβετε και να βάλετε μια τάξη είτε ελέγχοντας τα λογιστήρια την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, είναι πράγματα που έχω ξαναπεί ενώπιόν σας, κύριε Υφυπουργέ, είτε απαγορεύοντας μια κατά την άποψή μου παράνομη διαδικασία πιστωτικών ή τιμολογίων παροχής υπηρεσιών από τις αλυσίδες προς τις προμηθεύτριες εταιρίες. Είναι ένα μέτρο, είναι μια πρωτοβουλία που σαφώς θα έφερνε αποτελέσματα, κύριε Υπουργέ. Και όμως έχουν περάσει χρόνια και άλλα χρόνια και παρακολουθούμε την Κυβέρνηση να παρακολουθεί όλη αυτήν τη διαδικασία χωρίς να κουνάει το δακτυλάκι της.
Επιτρέψτε μου και μια αναφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με το κόστος διαφήμισης. Κύριε Υφυπουργέ, ξέρουμε πολύ καλά ότι το κόστος διαφήμισης για τη χώρα μας είναι ανεβασμένο. Είμαστε μια μικρή χώρα και για να μπει ένα προϊόν καινούριο στην αγορά προφανώς απαιτείται κόστος δυσανάλογο με τον όγκο των εμπορευμάτων που θα διακινηθούν στην αγορά μας. Υπάρχει όμως και ένα αγγελιόσημο 20% που μπαίνει στη διαφήμιση. Μπορείτε να μας πείτε πού πάνε αυτά τα χρήματα; Ποιος τα καρπούται; Διότι και αυτά προστίθενται στο συνολικό κόστος που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής. Και σ’ αυτά, κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να προσθέσουμε για εμάς του νησιώτες και ένα υπέρογκο κόστος μεταφοράς. Τα μεγάλα φορτηγά στοιχίζουν περισσότερο να έρθουν από τον Πειραιά στη Ρόδο απ’ ό,τι από την Κίνα στον Πειραιά! Βεβαίως δεν είναι δικός σας τομέας, είστε όμως μέλος της Κυβέρνησης και η κυβερνητική πολιτική είναι συνολική. Και παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια μία έκρηξη τιμών και στον τομέα των μεταφορών. Έχουμε κάνει προτάσεις. Αναφερθήκαμε πολλές φορές ως κόμμα και στο μεταφορικό ισοδύναμο και στο δικαίωμα και του νησιώτη να τυγχάνει της ίσης, της ίδιας μεταχείρισης με το στεριανό κάτοικο. Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση περί πολλών μεριμνά και τυρβάζει και η ακρίβεια καλπάζει και καταπιέζει τη μέση ελληνική οικογένεια.
Κύριε Υφυπουργέ, μέτρα πρακτικά και αποτελεσματικά, αυτά έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Ούτε κορώνες ούτε εξαγγελίες πακέτων ούτε πρωτοβουλίες ατελέσφορες. Εάν έχετε κάτι να πείτε, θα το ακούσουμε με προσοχή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι δύο μαθητές και δύο συνοδοί από το Γυμνάσιο Νασάδων Ρόδου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει. Τους ευχόμαστε καλές σπουδές και επιστροφή στην όμορφη Ρόδο.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει η κ. Μερεντίτη.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να πούμε στα παιδιά ότι είναι η μέρα που είμαστε τόσοι λίγοι οι Βουλευτές, είναι το αντικείμενο, είναι η επίκαιρη επερώτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια αναδρομή, γιατί το 2004 η Νέα Δημοκρατία ζήτησε και πήρε την ψήφο του ελληνικού λαού υποσχόμενη πολλά, αλλά δυο κυρίως να τα θυμηθούμε, να πατάξει δυο πολύ κακά πράγματα της κοινωνίας, μεγάλες πληγές, τη διαφθορά και την ακρίβεια.
(ΧΡ)
(ST)
Όσον αφορά τη διαφθορά, κύριε Υπουργέ, είναι το παγκόσμιο ανέκδοτο. Παράξατε και παράγετε διαφθορά και επιπλέον θα έλεγα ότι είναι το παγκόσμιο ανέκδοτο που κάθε μέρα έχει καινούρια, πιο ενδιαφέροντα επεισόδια.
Ας πάμε όμως στην ακρίβεια. Πριν έρθω στο σήμερα που είστε σταυροφόροι για την ακρίβεια και μάλιστα καλείτε τους Έλληνες πολίτες να σας βοηθήσουν για να αντιμετωπίσετε τους κακούς βιομηχάνους και επιχειρηματίες, σαν να ήρθατε προχθές στην κυβέρνηση, σαν να αναλάβατε με ανασχηματισμό και όχι σαν να είστε πέντε χρόνια κυβέρνηση, να θυμηθούμε τα πανηγύρια, τα πειράματα και τους χορούς του παρελθόντος. Κατ’ αρχήν, ο πρώτος Υφυπουργός Ανάπτυξης όταν εμείς χτυπούσαμε το καμπανάκι και σας λέγαμε να στηρίξετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξετε την αγορά, ο κ. Παπαθανασίου μας έλεγε ότι είμαστε λαϊκιστές, ότι τρομοκρατούμε και ότι έπρεπε να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει μόνη της και ότι όλα θα πάνε ωραία και καλά.
Αφήσαμε την αγορά, λειτούργησε η αγορά, δεινοπάθησε ο Έλληνας πολίτης. Μετά είχαμε τον κ. Φώλια. Τα σαράντα ένα μέτρα δεν ξέρουμε πού είναι. Εγώ θα σταθώ λίγο στο λατινοαμερικάνικους χορούς που δεν ήταν ταγκό, αλλά ήταν τσάμικο. Και ξέρετε, κύριε Υπουργέ, τι είναι το τσάμικο; Εμείς οι Θεσσαλοί ξέρουμε. Χορεύει ο πρώτος και οι άλλοι κρατούν μονάχα. Καταλάβατε ποιος χόρευε και ποιοι κρατούσαν. Οι κερδοσκόποι χόρευαν και οι Έλληνες πολίτες απλώς κρατούσαν. Είπατε ότι θα πατάξετε την ακρίβεια και ότι θα κόψετε το χέρι των κερδοσκόπων. Η ακρίβεια όμως επί των ημερών σας έγινε η Θεά Κάλι με τα πολλά χέρια. Ο Έλληνας πολίτης βολοδέρνει για να ζήσει. Το 60% δηλώνει ότι είναι φτωχότερο. Το 49% έχει αρχίσει να αμφισβητεί και τη ποιότητα των προϊόντων.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, βγήκατε και είπατε ότι σας πιέζουν οι βιομήχανοι κ.λπ. και μακάρι να το συνεχίζατε. Μετά το κουκουλώσατε και θέλετε τώρα να μας πείσετε ότι ασκείτε κοινωνική πολιτική. Δηλαδή δεν ενοχλείτε την ακρίβεια για να έχουμε θέσεις εργασίας, να προσλάβουν κανένα εργαζόμενο. Επιλέξτε, τέλος πάντων, τι θα στηρίξετε σε αυτή την κοινωνία, αν σας ενδιαφέρει ο Έλληνες πολίτης και πόσο. Θα σας καταθέσω μία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2008, που δείχνει τι παίρνει ο Έλληνας πολίτης με εργασία μιας ώρας και τι παίρνουν αντίστοιχα άλλοι πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Έλληνας πολίτης με εργασία μιας ώρας αγοράζει τρία λίτρα γάλα και αλεύρι. Ο Ισπανός παίρνει τέσσερα λίτρα γάλα. Ο Γερμανός δεκαοκτώ λίτρα γάλα και εννιά κιλά αλεύρι. Ο Γάλλος εξήμισυ λίτρα γάλα και αλεύρι.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Αθανασία Μερεντίτη καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σας τα κατέθεσα αυτά για να δείτε πού είναι η Ελλάδα επί των ημερών σας. Και σήμερα ο κύριος Υπουργός και εσείς κάνετε δηλώσεις για την ακρίβεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε επιβάτες του πλοίου που βουλιάζει. Εσείς είστε οι κυβερνήτες και εσείς πρέπει να πάρετε μέτρα. Δεν είστε Πρόεδρος κάποιας καταναλωτικής οργάνωσης, που καταγγέλλετε, διαπιστώνετε και ανακοινώνετε τις διαπιστώσεις σας. Πάρτε μέτρα. Ο Έλληνας πολίτης θέλει να ξέρει πώς συμβαίνει να φθηναίνουν τα σιτηρά και να πληρώνει το αλεύρι ακριβότερο, να πέφτει η τιμή που πουλάει το γάλα ο κτηνοτρόφος και να αγοράζει ακριβότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν οι γαλακτοβιομήχανοι, να πέφτει η τιμή του πετρελαίου και εμείς να πληρώνουμε ακριβότερα τη βενζίνη. Ο Έλληνας πολίτες θέλει να μάθει τι από όσα πληρώνει πηγαίνει στον παραγωγό, τι στους μεσάζοντες, τι πληρώνει και γιατί. Πάρτε μία απόφαση. Να είστε συνεπείς, να στηρίξετε τους Έλληνες πολίτες και τα ελληνικά νοικοκυριά.
Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, να φύγετε. Δεν σας χρωστάει τίποτα ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει την ανικανότητά σας και κυρίως την απόφασή σας να στηρίζετε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα, τα καρτέλ, τους λίγους, τους υμετέρους, τους διαπλεκόμενους με την παράταξή σας, αλλά να αγνοείτε παντελώς τον ελληνικό λαό. Όμως, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σας το συγχωρήσει γιατί με τις επιλογές σας έχετε διαταράξει την κοινωνική ειρήνη.
(MT)
(XP)
Αυτό είναι το χειρότερο που έχει κάνει η Κυβέρνησή σας όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό δεν πρόκειται και δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται. Είστε οι τρομοκράτες του Έλληνα πολίτη χωρίς κουκούλα και είστε πιο επικίνδυνοι, γιατί τώρα μπορεί να ψάχνετε να βρείτε τρόπο να αντιμετωπίσετε τον τρομοκράτη με την κουκούλα. Οι Έλληνες πολίτες περιμένουν να τους δώσετε το δικαίωμα με τις εκλογές να αντιμετωπίσουν εσάς, τους τρομοκράτες χωρίς κουκούλα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κ. Μερεντίτη.
Εμένα θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ως προς ένα σημείο, για τον πρώτο που σέρνει το χορό. Και στα Τρίκαλα και στο Βόλο και στη Λάρισα ο πρώτος που σέρνει το χορό είναι κυρίαρχος. Όταν τον σέρνουμε εμείς, οι Βουλευτές, το ίδιο κάνουμε. Ο κ. Παπουτσής συμφωνεί απόλυτα, αφού προέρχεται από τη Λάρισα. Συμφωνούμε λοιπόν. Τι να κάνουμε; Ο πρώτος έχει πλεονέκτημα.
Το λόγο έχει ο κ. Σιδηρόπουλος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έχουμε πέντε χρόνια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα ξεκινήσω από την οικονομική πολιτική, όπου μέσα στην πενταετία πάνω από 11 δις ευρώ νέους φόρους, άμεση και έμμεση φορολογία, επέβαλε αυτή η Κυβέρνηση στα φυσικά πρόσωπα, στους καταναλωτές, στους πολίτες της χώρας. Πάνω από 9 δις ευρώ λιγότερους φόρους χάρισε την ίδια ώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, γιατί εκεί προφανώς έχει την ευχέρεια να κάνει τα μεγάλα δώρα.
Την ίδια ώρα έχουμε μια σκληρή πολιτική λιτότητας, όπου ουσιαστικά μισθοί και συντάξεις ή μένουν καθηλωμένα ή στην ουσία όλο και μειώνονται. Όλα αυτά τι δείχνουν; Δείχνουν μία πρωτοφανή, βαθιά ταξική πολιτική, μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ολίγων και εις βάρος των πολλών.
Βέβαια, μέσα σ’ όλα αυτά προστίθεται αυτό που είχε πει ο κ. Καραμανλής ότι θα περιορίσει το σπάταλο κράτος, θα εξοικονομήσει πόρους και άρα θα μπορέσει να στηρίξει και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά στη χώρα. Πάνω από 1 δις ευρώ χρεώσατε τον ελληνικό λαό μέσα στην πενταετία με νέους οργανισμούς, με νέες επιτροπές.
Σ’ αυτό λοιπόν το οικονομικό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί ο γίγαντας που λέγεται ακρίβεια, κύριε Υπουργέ. Με τις αδιέξοδες πολιτικές σας, αλλά κυρίως από την επιμονή σας σε μία μυθοποίηση της ελεύθερης αγοράς, οδηγήσατε σήμερα τη χώρα να έχει τους χαμηλότερους μισθούς για να αντιμετωπίσει τα ακριβότερα προϊόντα που υπάρχουν ουσιαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά είναι λογικό ότι εξαναγκάζουν τους πολίτες να καταφύγουν στις τράπεζες και το δανεισμό.
Εδώ με τις τράπεζες έχουμε μία προκλητική και απίστευτη –από την πλευρά της πολιτείας, της Κυβέρνησή σας- ιδιότυπη ασυλία των τραπεζών. Κερδοσκοπούν με τις δικές σας ευλογίες, με τις δικές σας ανοχές. Αφήσατε το τραπεζικό κεφάλαιο να λυμαίνεται τη χώρα, να γίνεται μία προκλητική αναδιανομή μέσα από αυτό.
Προχθές μάλιστα, αφού ουσιαστικά γράφουν στα παλαιά των υποδημάτων τους τους νόμους και τους καταστρατηγούν, τους επιβάλλατε ένα πρόστιμο της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, κέρδη για να μην πω μιας ώρας, αλλά ενός εικοσιτετραώρου.
Μ’ αυτά τα μέτρα θέλατε να αντιμετωπίσετε την ακρίβεια. Τι δείχνει αυτό; Ότι το δόγμα σας -πιστοί θιασώτες στην υποτιθέμενη ελεύθερη αγορά, η οποία έχει καταρρεύσει- οδήγησε τη χώρα στην ακρίβεια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μόλις τρία λεπτά είναι, κύριε Πρόεδρε, ο χρόνος μου; Οι υπόλοιποι μιλούσαν πέντε λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Είναι τρία λεπτά η πρωτολογία και δύο λεπτά η δευτερολογία.
Μην χάνετε χρόνο, προχωρήστε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η λιτότητα που λέγαμε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τι να κάνουμε; Έτσι είναι ο Κανονισμός.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε και τον αγροτικό κόσμο, κύριε Υπουργέ, που ουσιαστικά παράγει τα καλύτερα προϊόντα, «απολαμβάνει» τις χαμηλότερες τιμές, την ίδια ώρα που στο ράφι ο καταναλωτής τα πληρώνει πολλαπλάσια. Υπάρχει μία τεράστια και εντυπωσιακή ψαλίδα.
Πέρυσι ανέβηκαν από 70% έως 100% πάνω τα λιπάσματα. Φέτος συνεχίζουν να έχουν αυξήσεις τα λιπάσματα. Και για όλα αυτά επικαλείστε ότι είχαμε εκρηκτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, είχε φθάσει στα 140 δολάρια. Είχατε μία δικαιολογία.
(MB)
(MT)
Τώρα το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 40 δολάρια. Τι κάνετε λοιπόν για να στηρίξετε τον αγρότη, τι κάνετε για να στηρίξετε τον καταναλωτή; Αυτή λοιπόν η «ψαλίδα» κάνει μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα. Εξαναγκάζονται οι αγρότες, για να μειώσουν το κόστος, να αναζητούν φυτοφάρμακα και λιπάσματα σε άλλες χώρες.
Άρα λοιπόν για όλα αυτά εσείς δεν έχετε κανένα σχέδιο, καμία πρόταση, εκτός από τα «σαράντα ένα μέτρα», τα οποία υποτίθεται ότι πήρατε και τα οποία αποδείχθηκαν «γράμμα στο Θεό», γιατί δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα.
Και θέλω εδώ να σας θυμίσω το ένδοξο παρελθόν σας, όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση. Βάζατε τις κυρίες του Κολωνακίου με τις άδειες κατσαρόλες να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι πεινάνε. Υψώνατε ως σημαία το ματσάκι το μαϊντανό για να μας πείσετε για το τι ακριβό κόστος ζωής υπήρχε εκείνη την περίοδο. Και σήμερα εδώ έχετε χάσει κυριολεκτικά και τα αβγά και τα καλάθια. Ο ελληνικός λαός υποφέρει, στενάζει κάτω απ’ αυτή την αδιέξοδη πολιτική σας και εσείς δεν μπορείτε να πάρετε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να απαντήσετε στα προβλήματα. Είστε θιασώτες, παρατηρητές του φαινομένου, αλλά το κάνετε γιατί αυτή είναι η ιδεολογία και η φιλοσοφία σας.
Δυστυχώς για τη χώρα η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έφερε τη νέα φτώχεια στον τόπο και στο λαό μας, μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων που όσο διαιωνίζει την παρουσία της στη συνέχιση της κυβέρνησης δημιουργεί και επιτείνει τα αδιέξοδα και τα προβλήματα. Ο τόπος χρειάζεται μια άλλη πολιτική, ένα άλλο σχέδιο, το οποίο δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να προσφέρει. Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός, κύριε Υπουργέ, γρήγορα θα σας ξαναστείλει στην Αντιπολίτευση και τότε ξαναπάρτε τις κατσαρόλες για να πείσετε τον ελληνικό λαό!
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε και τον κ. Σιδηρόπουλο.
Να σας ενημερώσω ότι δευτερολογία δικαιούται ο κ. Κατσιφάρας για τρία λεπτά, άντε επιεικώς πέντε, και ο κ. Ζωϊδης για ένα λεπτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Δώστε μου δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Οι άλλοι έχετε εξαντλήσει τις δευτερολογίες σας.
Το λόγο έχει τώρα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος.
Κύριε Υπουργέ, δικαιούστε είκοσι λεπτά. Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά μετά τις τελευταίες εβδομαδιαίες εμφανίσεις των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα αγοράς εάν δεν υπήρχε η σημερινή κοινοβουλευτική αφορμή για να μιλήσουμε για το θέμα θα έπρεπε να δημιουργήσουμε εμείς τις προϋποθέσεις για μια τέτοια συζήτηση, αφού πρέπει πλέον να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες, τις οποίες όλοι βλέπουν και αντιλαμβάνονται αλλά οι συνάδελφοι, κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ή διακρίνονται από επιλεκτική μνήμη ή δεν έχουν την πολιτική βούληση ή δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να αγνοούν βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση.
Η σημερινή συζήτηση γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια Κοινότητα, για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, με συνθήκες διαφορετικές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αλλά και η χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία κανείς και από τους πλέον έγκριτους διεθνείς οικονομικούς Οργανισμούς δεν μπόρεσε ούτε να προβλέψει ούτε να εκτιμήσει ως προς τις συνέπειές της, αρχίζει να επηρεάζει την πραγματική οικονομία.
Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια κατάσταση απαιτεί απ’ όλους ευθύνη και αποφασιστικότητα. Απαιτεί συγκεκριμένες και αξιόπιστες προτάσεις και όχι καταγγελτικό λόγο, όπως αυτόν στον οποίο καταφεύγει η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσπαθώντας να καλύψει την ένδεια επιχειρημάτων και υπεύθυνου πολιτικού λόγου.
Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επαναλαμβάνουν το ίδιο μονότονο ποίημα, ότι τάχα όλα τα προβλήματα εμφανίστηκαν από το 2004 και μετά, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την εφαρμογή της νομοθεσίας που θα έριχνε μονομιάς τις τιμές πάνω από 10%, ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τον ανταγωνισμό. Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η σημερινή κατάσταση ως αποκλειστικότητα της χώρας μας και μάλιστα με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Όμως ο ισχυρισμός αυτός καταρρέει από τα γεγονότα, αφού όλοι οι πολίτες σήμερα κατανοούν ότι η οικονομική κρίση, τα προβλήματα στην αγορά αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, όχι μόνο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, θα έλεγα, ολόκληρο τον κόσμο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
(DE)
(MB)
Αν κάνετε έναν κόπο να ρίξετε μια ματιά στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δείτε ότι τα προβλήματα είναι κοινά, ότι παντού, σε σχέση με τις στρεβλώσεις της αγοράς τροφίμων, υπάρχει ο ίδιος προβληματισμός, ότι στο τέλος-τέλος, η Ελλάδα, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, δεν είναι στο χειρότερο σημείο από άλλες χώρες της Ο.Ν.Ε., όπως θελήσατε και σήμερα να παρουσιάσετε, όπως και με καμάρι, θα έλεγα, το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ισχυρίζονται, ουσιαστικά διαπομπεύοντας τη χώρα.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πρόσφατη Έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, καταγράφει και για τις άλλες χώρες όσα και εμείς εδώ αντιμετωπίζουμε και προτείνει προώθηση μέτρων που ήδη εμείς εφαρμόζουμε. Είναι τα μέτρα τα οποία εσείς προσπαθείτε κάθε φορά να απαξιώνετε, χωρίς, όμως, να νιώθετε την παραμικρή ανάγκη να προτείνετε κάτι καινούριο, κάτι δικό σας.
Τι λέει, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Τι μέτρα προτείνει; Η μόνιμη παρακολούθηση των τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει τιμές από χώρα σε χώρα. Εμείς το κάναμε πράξη. Είναι η υποχρέωση τεκμηρίωσης των τιμών στις ενδομελικές συναλλαγές, που ισχύει από το τέλος του 2008 και μάλιστα, με αναδρομική ισχύ της υπουργικής απόφασης του τότε Υπουργού, του κ. Φώλια.
Δεύτερον, η λεπτομερειακή εξέταση συμφωνιών προμηθευτών και σούπερ μάρκετ, που εμείς το έχουμε κάνει πράξη, υποχρεώνοντας τα σούπερ μάρκετ και την παραγωγή να φέρνουν αναλυτικές συμφωνίες τις οποίες συνάπτουν. Μέτρα που σήμερα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ γίνονται πράξη και γίνονται το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης.
Τα κείμενα αυτά που είπα νωρίτερα επικαλούνται και οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές σας, όπως η κυρία Μπατζελή, αλλά και ο έγκριτος οικονομολόγος ο κ. Στουρνάρας, διαψεύδοντας τις προσεγγίσεις σας. Πρόσφατα, ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για την Εβδομάδα Καταναλωτή, έδωσε πολύ χρήσιμα στοιχεία, τα οποία δε νιώθετε καμία ανάγκη να τα δείτε, να τα αναλύσετε, να τα εκτιμήσετε και μετά, να λάβετε το λόγο. Αυτή είναι η σοβαρή στάση και όχι τα εβδομαδιαία τελεσίγραφα πλήρους μιζέριας για το σήμερα, αλλά και των απέραντων ευχολογίων για το αύριο.
Συνεπώς, θα προσφέρετε μεγαλύτερη υπηρεσία στην πατρίδα, αν, αντί για τα εβδομαδιαία αυτά τελεσίγραφα, που είπα, της πλήρους μιζέριας, στην αναξιοπιστία των οποίων θα αναφερθώ σε λίγο, καταθέτατε επί της ουσίας προτάσεις και όχι τίτλους για άρθρα εφημερίδων.
Ο εύκολος δρόμος για σας, συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να καλύψετε την έλλειψη προγράμματος, είναι να καταγγέλλετε τα πάντα και φυσικά, να υπόσχεστε τα πάντα. Ξεχνάτε ότι τα περισσότερα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα, της αγοράς που σήμερα μιλάμε ξεκινούν από την απραξία των κυβερνήσεων σας που επί πολλά χρόνια δεν έβλεπαν καθόλου κερδοσκόπους ή στην καλύτερη περίπτωση, τους έβλεπαν με το ένα μάτι, κλείνοντάς τους το άλλο.
Πρέπει να υπάρχει πιο υπεύθυνη στάση, ιδιαίτερα σε αυτούς που κάποτε κυβέρνησαν τον τόπο και που φιλοδοξούν, όπως ισχυρίζεστε, να ξανακυβερνήσουν. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως, προφανώς ξεχνούν την επιλογή τους λίγο πριν την Ο.Ν.Ε., με τις περίφημες συμφωνίες κυρίων, με τους εκβιαστικούς ελέγχους που είχαν σαν στόχο να περάσουμε το κρίσιμο διάστημα της αξιολόγησης όπως-όπως, δηλαδή, με τις λιγότερες πολιτικά ζημιές. Ξεχνούν, επίσης, ότι η αγορά μετά την ένταξή μας στην Ο.Ν.Ε. μπήκε στον αυτόματο πιλότο. Ξεχνούν το όργιο των στρογγυλοποιήσεων.
Θυμηθήκατε το ματσάκι του μαϊντανού. Το ματσάκι του μαϊντανού έχει αξία, όταν από τη μια μέρα, από τις πενήντα δραχμές είχε πενήντα λεπτά. Αυτή ήταν η μεγάλη σας ευθύνη και αυτή θα σας βαραίνει πάντα, ό,τι και αν λέτε από αυτό το Βήμα. Διότι ο κόσμος θυμάται ακριβώς τι έγινε εκείνη την περίοδο.
Αυτές, λοιπόν, οι στρογγυλοποιήσεις, όταν περάσαμε από τη δραχμή στο ευρώ, που δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου έκρηξη τιμών, ήταν αδυναμία να παρακολουθήσετε την εποχή εκείνη τις εξελίξεις ή αυτό ήταν μέσα στις συμφωνίες κυρίων που είχατε κάνει; «Βοηθήστε τώρα να περάσουμε, να ενταχθούμε και στη συνέχεια βλέπουμε»: Αυτή ήταν η ουσία και αυτό είναι που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση την αγορά.
Και έρχεστε σήμερα να ζητήσετε ευθύνες. Ξεχνάτε, λοιπόν, την απουσία επί ημερών ΠΑ.ΣΟ.Κ. των ελεγκτικών μηχανισμών, την ανυπαρξία των προστίμων, αλλά και την ουσιαστική αδρανοποίηση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Ξεχνούν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την κατάργηση των υπηρεσιών κοστολόγησης, αλλά και των ελεγκτών της παλιάς Αγορανομίας που μπήκαν στο ράφι από το 1996 οριστικά.
(LM)
(3DE)
Και έρχεσθε σήμερα να πείτε ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Μα, επί ημερών σας διαλύθηκαν αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Γιατί με αναγκάζετε να το λέω συνέχεια; Γιατί με αναγκάζετε να λέω πράγματα που, εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω πόση σημασία έχουν πια, μετά από τόσα χρόνια; Αλλά δεν μπορείτε να έρχεσθε εδώ και να λέτε τη μισή ή καθόλου αλήθεια. Γιατί η πραγματικότητα είναι αυτή που λέω και επί αυτής της αλήθειας και των στοιχείων πρέπει να μου πείτε.
Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι η Αγορανομία διαλύθηκε επί ημερών ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη δεκαετία του 1990; Είναι αλήθεια ότι η Διεύθυνση Κοστολογικών Ελέγχων, που είχε διακόσια επίλεκτα στελέχη, διαλύθηκε επί ημερών ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Είναι αλήθεια ότι όλοι οι ελεγκτές και οι κοστολόγοι που είχαν προσληφθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το τότε Υπουργείο Εμπορίου, με αυτή την ιδιότητα, μετατράπηκαν σε μια νύκτα σε απλούς υπαλλήλους;
Αυτή είναι η πραγματικότητα και έρχεσθε σήμερα και μας λέτε, γιατί δεν έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ως διά μαγείας γίνονται αυτά; Δεν βλέπετε την προσπάθεια που καταβάλλουμε; Δεν έχετε πληροφόρηση, αν θέλετε και μέσα από το ίδιο το Υπουργείο για την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε, μαζί με όλους τους συνεργάτες μας;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια σύγκριση του χθες με το σήμερα αρκεί για να καταδείξει, ποιος είναι αποφασισμένος να τα βάλει με τα καρτέλ και ποιος ήταν αυτός που έκανε τα στραβά μάτια επί χρόνια, θα έλεγα, αφήνοντας τα ολιγοπώλια να κυριαρχούν και να πνίγουν τον ανταγωνισμό.
Άραγε, πότε διογκώθηκαν οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής σε βάρος του εμποράκου, για τον οποίο σήμερα ήρθατε εδώ και κόπτεσθε; Πότε καταλάβατε πώς λειτουργούν τα σούπερ-μάρκετ; Γιατί άκουσα κάποια στοιχεία που ελέχθησαν και σαφώς θα πρέπει να παραδεχθώ ότι κάποιοι συνάδελφοι έκαναν πολύ προσεγμένη προσέγγιση, με υπεύθυνες προτάσεις, τις οποίες κατέγραψα και είναι και στη δική μας προσέγγιση, είναι και στη δική μας αγωνία. Αλλά μην έρχεσθε ξαφνικά να μας πείτε σήμερα, πώς λειτουργούν τα σούπερ-μάρκετ. Σήμερα το μάθατε αυτό; Γιατί αν το μάθατε σήμερα, θεωρώ ότι είστε επικίνδυνοι, γιατί κυβερνήσατε για πολλά χρόνια και ποτέ δεν είπατε αυτά που λέτε σήμερα. Ή δεν τα ξέρατε ή κρύβατε την αλήθεια από τους Έλληνες πολίτες.
Επειδή, όμως, σήμερα εμείς κάνουμε μια προσπάθεια, θα μας επιτρέψετε να έχουμε τον πρώτο λόγο σε αυτήν την προσπάθεια, να λέμε τι κάνουμε και εσείς, αν θέλετε να έχετε υπεύθυνη συμπεριφορά, να μας πείτε πού κάναμε λάθος και τι συμπληρωματικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε.
Είπατε για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι σήμερα λειτουργεί σαν παράρτημα του Υπουργείου. Από πού το βγάλατε αυτό; Ο Πρόεδρος, ο κ. Ζησιμόπουλος, ο οποίος ορίστηκε επί των ημερών των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει έρθει επανειλημμένως στη Βουλή. Άφησε ποτέ υπονοούμενο –δεν λέω στοιχείο, αλλά ούτε καν υπονοούμενο άφησε- για παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας; Ισχυρίστηκε ποτέ ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαχρονικά, επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, δεν σεβάστηκε απόλυτα το θεσμό; Γιατί έρχεσθε εδώ και το λέτε; Ή δεν γνωρίζετε την πραγματικότητα ή δεν λέτε την αλήθεια. Ένα από τα δύο συμβαίνει. Επιλέξτε ποιο σας εκφράζει καλύτερα.
Ρωτήστε, όμως, αν θέλετε, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ρωτήστε το Υπουργείο να σας δώσουμε στοιχεία, γιατί προφανώς δεν τα έχετε ή τα χάσατε. Γιατί πρέπει να πω ότι και εμείς δεν βρήκαμε αλήθεια στοιχεία για πριν το 2004. Δεν ξέρουμε πόσοι έλεγχοι γίνονταν, αλλά στοιχεία πάντως δεν βρήκαμε. Είναι τυχαίο αυτό;
Ακούστε, λοιπόν. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει επιβάλει πρόστιμα σε πενήντα περιπτώσεις και το συνολικό ύψος φθάνει περίπου τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Θέλετε να συγκρίνουμε, λοιπόν, τα πρόστιμα αντίστοιχων περιόδων νωρίτερα; Το 1996-2000 ήταν μόλις 2,5 εκατομμύρια. Διακόσια εκατομμύρια είπα εγώ, 2,5 εκατομμύρια ήταν την προηγούμενη τετραετία. Θέλετε να πάμε στην προ-προηγούμενη τετραετία, 1996-2000; Θέλετε να πάμε το 2000-2003; Ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ. Από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έγιναν 11 εκατομμύρια ευρώ και από το 2004 μέχρι το 2007 έφθασαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Πείτε μου, λοιπόν, ποιος κάνει καλύτερα τη δουλειά του, εμείς ή εσείς; Ποιος είναι χρήσιμος για τον τόπο, αν θέλετε να μιλάμε με τα πρόστιμα; Γιατί αυτά τα στοιχεία επικαλεσθήκατε εδώ.
Βεβαίως, το θέμα των προστίμων δεν είναι να επιβάλλονται, θα πει κάποιος, αλλά να βασίζονται σε τεκμηριωμένες αποφάσεις για να μπορούν τελικά να εισπράττονται. Ακούστε, λοιπόν. Για την περίοδο 2004-2007, από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μηδενίστηκαν μόνο δύο πρόστιμα, με ένδικα μέσα πάντα.
(AD)
(LM)
Σε εννέα περιπτώσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, σε είκοσι μία περιπτώσεις τα πρόστιμα βρίσκονται στη διαδικασία είσπραξης και στις υπόλοιπες δώδεκα περιπτώσεις τα πρόστιμα έχουν ήδη εισπραχθεί.
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Μόνο σ’ αυτήν την περίοδο υπάρχει αυτή η διαδικασία.
Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό και από τον κ. Φώλια και από τον κ. Χατζηδάκη ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που ουσιαστικά θα αναβαθμίζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και εκεί, πραγματικά, θέλουμε να ακούσουμε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση την οποία θα κάνουμε, αλλά και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την καλύτερη λειτουργία, αν πραγματικά και εσείς πιστεύετε σ’ αυτό το θεσμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με υπευθυνότητα, με λίγες κουβέντες, με σοβαρή και συνεπή στάση, κατανοώντας απόλυτα το μήνυμα της κοινωνίας, όλων εκείνων των συμπολιτών μας που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Βήμα-βήμα ενισχύουμε, αλλά και δημιουργούμε εξ αρχής μέσα από μία δέσμη μέτρων που εξαγγείλαμε πριν από πολλούς μήνες, το θεσμικό πλαίσιο για την αγορά και τον καταναλωτή. Επιβάλλουμε κανόνες διαφάνειας που θα επιτρέπουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού προς όφελος των υγιών επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Για μεγάλο διάστημα δεχθήκαμε σκληρή έως και άδικη κριτική, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απαιτούσαν θαύματα από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή να αλλάξουν όλα σε μία μέρα. Ζητούσαν εδώ και τώρα αποτελεσματικές παρεμβάσεις και, δυστυχώς, τα ζητούσαν εκείνοι που δεν άφησαν πίσω τους απολύτως τίποτα.
Επειδή, όμως, τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο με τις θεσμικές παρεμβάσεις, εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους εφαρμογής των αποφάσεών μας, πάντα βέβαια με τις δυνατότητες που μας έδινε και μας δίνει το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου.
Και είστε εσείς πάλι που αφήσατε το παλαιό Υπουργείο Εμπορίου χωρίς νέα στελέχη, γιατί όχι μόνο το υποβαθμίσατε σαν παράρτημα, αλλά το παροπλίσατε, μην αξιοποιώντας την προσφορά του, μην περιμένοντας τίποτα και από τη δράση του. Ακόμα και την εποχή της ένταξης στην ΟΝΕ, απαξιώσατε το Υπουργείο. Δώσατε βαρύτητα σε άλλους μηχανισμούς που λειτουργούσαν κάτω από διαφορετικές λογικές και πρακτικές και όχι το τότε Υπουργείο Εμπορίου. Γι’ αυτό και όπως είπα, δεν αφήσατε τίποτα πίσω σας.
Έτσι, την ώρα της κρίσης, την ώρα της αιχμής, το πρώην Υπουργείο Εμπορίου, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Υπουργείου, κατέβαλε μία πραγματικά δύσκολη προσπάθεια. Και θέλω απ' αυτό το Βήμα, να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο παλαιό Υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος για την προσφορά τους, γιατί λίγοι άνθρωποι δίνουν έναν άνισο αγώνα για την προστασία των συμπολιτών μας. Συμμετέχουν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, γιατί βλέπουν όχι μόνο την πολιτική βούληση όλης της πολιτικής ηγεσίας, αλλά ότι σ’ αυτόν αγώνα είμαστε όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο.
Σήμερα, για πρώτη φορά υπάρχουν ποινές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την περίοδο πριν από το 2004, όπου ούτε το παραμικρό στοιχείο για πρόστιμα δεν βρέθηκε, όπως είπα και νωρίτερα. Έχουμε, λοιπόν, από αναστολή λειτουργίας σούπερ μάρκετ έως επιβολή προστίμων σε εταιρείες, ακόμα και πολυεθνικές, ακόμα και εξώσεις από τις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ακόμα και ανακλήσεις αδειών από τις λαϊκές αγορές. Αυτά δεν είχαν γίνει ποτέ.
Σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με την ουσιαστική στήριξη που παρείχαμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, το γνωστό πια σε όλους τους συμπολίτες μας «1520» -ο Συνήγορος του Καταναλωτή- συναντά τη μεγάλη αποδοχή των πολιτών, οι οποίοι προστρέχουν σε συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό σ’ αυτές τις υπηρεσίες για βοήθεια. Και το κάνουμε αυτό, γιατί πραγματικά ενδιαφερόμαστε γι’ αυτούς, γιατί είμαστε μαζί τους, γιατί αγωνιζόμαστε για την προστασία των συμφερόντων τους και κάθε μέρα που περνά αυτή η σχέση γίνεται πιο ουσιαστική, πιο καθοριστική για να αντιμετωπίσουμε το αύριο.
Όλα αυτά δείχνουν ότι υπήρχε και υπάρχει η πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με συμφέροντα που κάποιοι στο παρελθόν, παρά τους λεονταρισμούς του σήμερα και του χθες, δεν τα άγγιξαν. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτές τις ενοχές κουβαλάτε και σ’ αυτό το Βήμα.
(ΚΟ)
(1AD)
Γι’ αυτό μιλάτε πολύ, έστω κι αν δεν έχετε στοιχεία. Διότι αυτά τα καρτέλ που και σήμερα καταγγείλατε -χωρίς ονόματα και πάλι, γιατί αποφεύγετε διακριτικά τα ονόματα- έγιναν επί ημερών σας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο συσχετισμό σ’ αυτό το χώρο αυτών των μεγάλων βιομηχανιών. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2004 και μετά. Ό,τι έγινε, αυτό που εσείς σήμερα καταλάβατε, ήταν και πριν το 2004. Θέλετε να πιστέψουμε ότι μέχρι τότε δεν είχατε καταλάβει απολύτως τι γινόταν στην αγορά;
Αντίθετα, εμείς σήμερα κάνουμε πράξη τις συνεχείς παροτρύνσεις του Πρωθυπουργού για να διαμορφώσουμε μία ανοιχτή ελεύθερη αγορά, αλλά όπως συνεχώς λέμε όλοι μας όχι μια ασύδοτη αγορά. Και πρέπει να το κατανοήσουν όλοι. Να κατανοήσουν αυτήν την τόσο ουσιαστικά διαφορά.
Ποτέ δεν είπαμε και ποτέ δεν θα πούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι διαθέτουμε τη μαγική συνταγή. Αυτό το ισχυρίστηκαν κατά καιρούς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αυτόματη αλλαγή σκηνικού.
Από την πρώτη στιγμή, είπαμε και λέμε ότι έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε ό,τι διαχρονικά έχει καταγραφεί ως στρέβλωση και παραμένει ως σήμερα. Μέσα από συνεχή και συνεπή προσπάθεια, χωρίς μεγάλες και συνήθως ανέξοδες κουβέντες, προσπαθούμε να αποδείξουμε τη χρησιμότητα τόσο της πολιτικής μας όσο και τη δική μας αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με αρρωστημένες νοοτροπίες του χθες.
Ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι η ένταση της προσπάθειας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών, αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Να εργαστούμε, δηλαδή, προς όφελος του συμπολίτη μας και του συνανθρώπου μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Ανάπτυξης κινείται μεθοδικά και υπεύθυνα.
Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε η υπηρεσία εποπτείας της αγοράς. Θεσπίστηκε η αναλυτική τεκμηρίωση τιμών με τις οποίες διακινούνται προϊόντα σε άλλες χώρες από διεθνείς ομίλους, το «transit pricing» για το οποίο μίλησα νωρίτερα. Καθιερώσαμε υποχρεωτική υποβολή κοστολογικών στοιχείων για προϊόντα που παράγονται από επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θεσπίσαμε υποχρεωτική αναγραφή των εκπτώσεων επί των τιμολογίων και κατάθεση εντός είκοσι ημερών από τη σύναψή τους κάθε συμφωνίας για παροχές για οποιοδήποτε λόγο, ώστε να δούμε ποια είναι η πραγματική τιμή εκκίνησης του προϊόντος.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Επιβάλλαμε την υποχρεωτική γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, των ειδικότερων συμφωνιών μεταξύ προμηθευτών και αλυσίδων λιανεμπορίου. Εφαρμόσαμε νέο κανονισμό λειτουργίας των Οργανισμών Κεντρικών Αγορών. Δημιουργήθηκε μητρώο παραγωγών. Επιβάλλαμε την πληρωμή των παραγωγών με δίγραμμη επιταγή και την αναγραφή της τιμής χρέωσης στα δελτία αποστολής. Είναι από τη δέσμη των μέτρων που πραγματικά έχουν γίνει πράξη.
Στηρίξαμε έμπρακτα τις καταναλωτικές οργανώσεις, φθάνοντας εκτός από την πιστοποίηση, που προχωράει ικανοποιητικά, να τις ενισχύουμε οικονομικά πολύ περισσότερο. Αξίζει να πω ότι το 2008, σε σχέση με το 2003 τα χρήματα που δόθηκαν στις καταναλωτικές οργανώσεις ήταν δεκαπέντε φορές περισσότερα.
Με συνεχείς κοστολογικούς ελέγχους που συστηματικά πραγματοποιήθηκαν και εντάχθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταφέραμε την ανάκληση ανατιμήσεων ή τη μείωση τιμών σε περίπου είκοσι χιλιάδες προϊόντα που διακινούνται στο λιανεμπόριο.
Βέβαια, δεν υποστηρίζουμε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Συνεχίζουμε μέσα από την αδιαπραγμάτευτη τήρηση της νομιμότητας να διασφαλίζουμε την υγιή ανταγωνισμό που είναι προϋπόθεση για την προστασία του καταναλωτή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε συνδυασμό με πολιτικές ενίσχυσης της προστασίας του καταναλωτή, δημιουργείται ένα συνολικό πλέγμα δράσεων για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Η ταύτισή μας με τα συμφέροντα του καταναλωτή και τον αγώνα για τη διασφάλιση του υγιούς εμπορίου, δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον των επιχειρήσεων.
Η αποφασιστικότητά μας να πατάξουμε τις στρεβλώσεις και να τιμωρήσουμε όσους δεν σέβονται τους κανόνες της αγοράς, τους νόμους και το κοινωνικό σύνολο, δεν σημαίνει ότι στοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα.
Αντιθέτως, στηρίζουμε την υγιή, νόμιμη επιχειρηματική δράση, διασφαλίζοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Εμείς δεν ισοπεδώνουμε τα πράγματα. Γι’ αυτό δεν κατανοούμε την υποστήριξη κάποιας πλευράς πρόσφατα σε εκείνους που και το υγιές εμπόριο δεν υπηρετούν και τον καταναλωτή κοροϊδεύουν. Όσοι έχουν μείνει στη δεκαετία του ’60 και του ’80 και νομίζουν ότι η δράση μας είναι ψηφοθηρική, είναι μακριά νυχτωμένοι. Ας καταλάβουν ότι υπάρχουν πολιτικές και πολιτικοί που τιμούν την εμπιστοσύνη του κόσμου λέγοντας πάντα την αλήθεια και λειτουργώντας μόνο για το δημόσιο συμφέρον.
Η νομιμότητα θα τηρηθεί ανεξάρτητα από το ποιον ωφελεί και ποιον ζημιώνει κάθε φορά.
(NP)
(3KO)
Χαίρομαι ιδιαίτερα που ακόμη και προχθές οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών τροφίμων συμφώνησαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης στην αυστηρή τήρηση των νόμων. Αυτό κάνουμε και θέλουμε τον υγιή επιχειρηματικό κόσμο συμπαραστάτη μας.
Και επειδή ακούστηκε νωρίτερα από συναδέλφους ότι «βγήκα, κατήγγειλα και μετά κάποιοι μου είπαν να σταματήσω», εγώ, συνάδελφοι, για την αποκατάσταση της αλήθειας –γιατί δεν έχω μάθει στη ζωή μου να λέω ψέματα, να λέω και να ξελέω- θα διαβάσω αυτά ακριβώς που είπα από τα απομαγνητοφωνημένα Πρακτικά εκείνης της εκδήλωσης.
Είπα, λοιπόν, επί λέξει τα εξής: «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς μια εταιρεία μπορεί να έρθει και να πει: Ξέρετε, μην μας πιέζετε, γιατί εμείς δίνουμε θέσεις εργασίας.»
Μα, θέσεις εργασίας έδινες και χθες και δεν μπορεί η απειλή της μείωσης των θέσεων εργασίας να είναι το αντίβαρο για οτιδήποτε. Να είμαστε εξηγημένοι. Δεν θα το βάλουμε σε αυτήν τη ζυγαριά, γιατί εμείς αγωνιζόμαστε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας από καμία επιχείρηση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε στρεβλώσεις ή σε μια λαθεμένη ή σε μια βάρος των καταναλωτών πολιτική. Αυτό δεν θα το κάνουμε!
Αυτό είπα τότε. Αυτό λέω και σήμερα. Αυτό θα πω και αύριο. Γιατί εμείς έχουμε συνέπεια στους λόγους. Δεν δεχόμαστε εντολές από κανένα, όποιος και αν είναι αυτός. Έχουμε επιλέξει προ πολλού με ποιους είμαστε και εναντίον ποιων πολεμάμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ): Κύριε Υπουργέ, έχετε και δευτερολογία. Αν θέλετε, ολοκληρώστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ένα λεπτό ακόμη, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, για να ολοκληρώσω και όσος χρόνος μου μένει θα τον χρησιμοποιήσω στη δευτερολογία μου.
Στη δύσκολη διαδρομή που έχουμε μπροστά μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα κάθε δυσκολία, έχοντας ανοικτούς διαύλους με ό,τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε κάθε εποικοδομητική πρόταση συναδέλφου ή φορέα της κοινωνίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή πορεία και νέες πολιτικές, για να περιορίσουμε το μέγεθος της κρίσης και να προσφέρουμε ασφάλεια και ποιότητα ζωής σε όλους τους Έλληνες.
Σε αυτόν το δρόμο της ευθύνης η Αντιπολίτευση μπορεί να διαδραματίσει θετικό ή αρνητικό ρόλο. Θετικό, αν τολμήσει να καταθέσει τις δικές της εφαρμόσιμες και υπεύθυνες προτάσεις. Αρνητικό, αν συνεχίσει να ακολουθεί το δρόμο της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού.
Σε κάθε περίπτωση το δίλημμα ανάμεσα στην υπευθυνότητα και στο λαϊκισμό είναι ισχυρό. Είναι πραγματικό και αφορά το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό πρακτικές, όπως αυτές που υιοθετεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τελευταία, με δημοσιοποίηση καταλόγων, με τιμές όπου δεν αναφέρεται ούτε η πηγή ούτε το ακριβές προϊόν, όπου δεν υπάρχει καμία συγκρισιμότητα στοιχείων, το μόνο που κάνουν είναι να επιτείνουν ένα κλίμα αρνητικό για τη λειτουργία της αγοράς, που δεν συμβάλλει στην προσπάθεια όλης της κοινωνίας να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα.
Είναι ξεκάθαρο πως όποιος συνειδητά καλλιεργεί κινδυνολογία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ναρκοθετεί την προσπάθεια να γυρίσουμε σελίδα στη λειτουργία της αγοράς. Καθιστά τον καταναλωτή απροστάτευτο θύμα συμφερόντων και κερδοσκόπων.
Εμείς, λοιπόν, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε σε άγονους καυγάδες. Σε μια αντιπαράθεση υπεραπλουστεύσεων δεν είναι αυτό που ζητούν οι πολίτες.
Εμείς έχουμε σαφείς θέσεις: Καταθέτουμε συγκεκριμένα μέτρα και απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς όλους. Εμείς καθημερινά λέμε δημόσια τα πράγματα με το όνομά τους. Ξεκαθαρίσαμε με ποιους είμαστε, με ποιους προχωράμε, αλλά και ποιους θέλουμε να είναι μαζί μας.
Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση. Απομένει να ξεκαθαρίσει και η Αντιπολίτευση την πορεία της, για να ξέρει τελικά ο κόσμος τι περιμένει από τα Κόμματα.
Εμείς ακόμη και μόνοι μας θα κάνουμε πράξη τις εντολές και τα μηνύματα της ελληνικής κοινωνίας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ): Ευχαριστούμε τον κύριο Βλάχο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευση κ. Χρήστος Παπουτσής έχει το λόγο για 12 λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ωραία όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό. Όμως, σήμερα όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνται με ένα θέμα: Με το παρασκήνιο της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου φέρεται ότι ένας Γερμανός Βουλευτής έκανε δηλώσεις για την επικείμενη ενίσχυση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ως χώρες που είναι εξαιρετικά αδύναμες έως χρεοκοπημένες.
Από το πρωί έχουμε δηλώσεις του κυρίου Παπαθανασίου, όπου λέει «όχι, δεν είναι η Ελλάδα υπό χρεοκοπία.» Οι άλλοι λένε «Όχι, είναι υπό χρεοκοπία.» «Όχι, δεν είναι υπό χρεοκοπία» και πάει λέγοντας.
Και στο εσωτερικό της χώρας, αν διαβάσετε όλες τις εφημερίδες, θα διαπιστώσετε ότι αναγράφουν τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά τι λέει; Λέει ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, ότι δεν λέμε την αλήθεια στο λαό και ότι χρειάζεται μια νέα απογραφή.
(TR)
(NP)
Είναι εικόνα αυτή; Είναι εικόνα Κυβέρνησης αυτή, η οποία επιχειρεί να διαχειριστεί μία κρίση, η οποία είναι πράγματι μεγάλη, μία κρίση στο εσωτερικό της χώρας και ταυτόχρονα μία κρίση η οποία λειτουργεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο;
Επιπλέον, είναι δυνατόν ο Υπουργός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αγορά, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της αγοράς, που έχει την ευθύνη για τους μηχανισμούς εποπτείας και ρύθμισης της αγοράς, που παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις, είναι δυνατόν να εισάγει στην επιχειρηματολογία του καταστάσεις και περιόδους και να συγκρίνει περιόδους, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή;
Είναι δυνατόν να αναφέρεται ο κύριος Υπουργός ότι το βασικό αίτιο για την ακρίβεια στην αγορά σήμερα είναι οι στρογγυλοποιήσεις της εποχής της ένταξης της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση; Δεν το δέχομαι αυτό. Είναι το βασικό σας επιχείρημα, όπως και πολλών άλλων συναδέλφων στις τηλεοπτικές και δημόσιες συζητήσεις. Κάθε φορά γίνεται η ίδια συζήτηση.
Ε, λοιπόν, για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτήν την υπόθεση, επειδή τυχαίνει, κύριε Υπουργέ, να είμαι ένας από τους τρεις Επιτρόπους που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναθέσει την προετοιμασία των κρατών για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, όλα τα υπόλοιπα κράτη κράτησαν τρία χρόνια προετοιμασία και η Ελλάδα ενάμισι. Και αυτό αποτέλεσε άθλο, γιατί στο τέλος, όταν έγινε η έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, απεδείχθη ότι οι επιπτώσεις στις τιμές ήταν πολύ μικρότερες στην Ελλάδα από τη στρογγυλοποίηση των τιμών από εκείνες οι οποίες αφορούσαν τις ατμομηχανές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πού στέκεται αυτό το επιχείρημα.
Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να περάσετε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. την ευθύνη των ανεύθυνων της κοινωνίας και της αγοράς, οι οποίοι με την ένταξη στη νέα εποχή προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν; Από πού κι ως πού αναλαμβάνετε μία τέτοια ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική αγορά;
Δεν το επιτρέπουμε, λοιπόν! Δεν επιτρέπουμε το λαϊκισμό, δεν επιτρέπουμε το ψεύδος, δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους κατηγορίες. Και στο κάτω – κάτω της γραφής, μην ξεχνάτε κάτι: Ότι παραλάβατε μία χώρα, η οποία βρισκόταν σε διαδικασία ανάπτυξης και την οδηγείτε στη χρεοκοπία, με μαθηματική ακρίβεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Αναφέρεσθε διαρκώς στα θέματα, τα οποία αφορούν τη σύγκριση με το ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις άλλες τιμές, με τις άλλες αγορές, με την ευρωπαϊκή οικονομία. Αναρωτιέμαι, τι θα έχει άραγε να πει σήμερα ο κ. Καραμανλής στις Βρυξέλλες, στους ομολόγους του Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Κορυφής, για να εξηγήσει τη διαρκή απόκλιση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν τόσα χρόνια ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τις διαδικασίες σύγκλισης της Ελλάδος; Και πότε κατεγράφη η διαδικασία απόκλισης; Στις μέρες σας, τα δύο τελευταία χρόνια.
Αυτή η διαδικασία απόκλισης είναι αυτό το οποίο αποτελεί και τον δείκτη της αξιοπιστίας ή της αναξιοπιστίας της ελληνικής Κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, για να μιλούμε με όρους πραγματικούς.
Όσον αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρεσθε διαρκώς στις ποινές οι οποίες επεβλήθησαν. Δεν έχετε πει ούτε μία φορά και αμφιβάλλω εάν έχετε κάνει και τον κόπο να διερευνήσετε πότε ξεκίνησε η εξέταση αυτών των υποθέσεων, πότε ανέλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις πρωτοβουλίες για να κτυπήσει τα καρτέλ.
Θα εκπλαγείτε, κύριε Υπουργέ, γιατί οι περισσότερες των περιπτώσεων –σας θυμίζω τις βασικότερες- είναι αυτές, οι οποίες αφορούν τις τράπεζες, όπου ακόμα δεν έχουν επιβληθεί οι ποινές. Και πέστε μου άραγε, γιατί εσείς που δεν παρεμβαίνετε, εσείς, η Κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή, που δεν παρεμβαίνετε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, πέστε μου για ποιο λόγο δεν έχουν επιβληθεί οι ποινές οι οποίες είναι έτοιμες εδώ και ένα χρόνο; Πέστε μου για ποιο λόγο, που δεν παρεμβαίνετε πολιτικά; Πότε ξεκίνησε η εξέταση της έρευνας όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ; Επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας;
(XF)
(4TR)
Πότε ξεκίνησε η έρευνα για την αγορά των καυσίμων; Επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας ή επί Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι που παρουσιάζετε τώρα. Και το παρουσιάζετε μάλιστα κατά το δοκούν. Σας υπενθυμίζω ότι αφού εξαναγκάσατε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προβεί και σε πολιτικά συμπεράσματα και σε υποδείξεις για τη λειτουργία της αγοράς των καυσίμων, ήρθατε εδώ στη Βουλή για να νομοθετήσετε αξιοποιώντας αυτά τα οποία εσείς είχατε υποδείξει.
Αυτή είναι η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού, την οποία κατά τα άλλα υπερασπίζεστε.
Έχω κάθε λόγο να υπερασπίζομαι τη λειτουργία της. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω στην αξία της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μια οικονομία η οποία λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς. Όπως έχω και κάθε λόγο να προσέχω τα λόγια μου όταν αναφέρομαι σε εναρμονισμένες πρακτικές και σε καρτέλ. Εγώ δεν συνθηματοποιώ τον πολιτικό μου λόγο. Δεν κάνω σύνθημα τις λέξεις. Σέβομαι τη διαδρομή μου και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει καρτέλ.
Καρτέλ σημαίνει -και για ορισμένους άλλους, οι οποίοι στο δημόσιο λόγο αναφέρονται και μάλιστα δεικτικά απέναντι σ’ αυτή την πολιτική- έγγραφη συμφωνία. Συμφωνία η οποία είναι συγκεκριμένη, όπου οι υπηρεσίες του κράτους έχουν συλλάβει επιχειρήσεις να έχουν συνάψει συμφωνία έγγραφη για εναρμονισμένες πρακτικές. Όταν δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία, είναι απλώς εναρμονισμένες πρακτικές οι οποίες δυστυχώς βρίθουν στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας λόγω των αεριτζήδων οι οποίοι διακινούνται και προχωρούν στις εναρμονισμένες πρακτικές.
Μας είπατε μόλις προηγουμένως και μας προκαλέσατε να σας πούμε και ένα παράδειγμα καρτέλ και εναρμονισμένων πρακτικών. Εγώ δεν θέλω να προβώ σε στοιχεία και σε λεπτομέρειες και να παρουσιάσω στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά θα σας πω μια περίπτωση, που εσείς ψάξτε και αναζητήστε να δείτε αν είναι καρτέλ ή εναρμονισμένες πρακτικές.
Ακτοπλοΐα. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι οποίες μάλιστα βρίσκονται υπό κατάρρευση γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε υποχρεωτικές συγχωνεύσεις. Εκεί οδηγήσατε τα πράγματα. Και μάλιστα συγχωνεύσεις υπέρ κεφαλαίων που δεν είναι ελληνικά. Και να δω μετά πώς θα εγγυηθείτε το δημόσιο συμφέρον.
Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ή η Νέα Δημοκρατία που κατήργησε την Αρχή Εποπτείας και Ελέγχου και Ρύθμισης των Αγορών; Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ή η Νέα Δημοκρατία όπου επέτρεψε την ασυδοσία στα ναύλα, όπου επέτρεψε την ασυδοσία στις τιμές των κιλικίων μέσα στα πλοία; Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ή η Νέα Δημοκρατία που κατέστησε τα νησιά μας ομήρους όλων των ακτοπλοϊκών εταιρειών και κυρίως των ακτοπλοϊκών εταιρειών εκείνων που διαθέτουν μόνο τα γερασμένα πλοία, της ηλικίας των οποίων επίσης απελευθερώσατε εσείς με την πολιτική σας;
Μη μας μιλάτε, λοιπόν, για το πεδίο του ανταγωνισμού. Είστε υπόλογοι στον ελληνικό λαό γιατί δεν υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον. Υπηρετήσατε με συνέπεια το συμφέρον των ολίγων και ισχυρών σ’ αυτή τη χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ποια είναι τώρα η ουσία. Η ουσία είναι ότι έχετε σημειώσει πράγματι επιτυχία, μεγάλη επιτυχία. Αλλά σημειώσατε επιτυχία στις αυξήσεις. Αυξήσεις των τιμών των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, αυξήσεις στο κόστος ζωής, αυξήσεις στα τιμολόγια των κρατικών υπηρεσιών, αυξήσεις στην ασυδοσία και στην αισχροκέρδεια και στην ανασφάλεια.
Και επειδή αναφερθήκατε προηγουμένως, κύριε Υπουργέ, στη συνάντηση την οποία κάνατε με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυκαταστημάτων, οι οποίοι πράγματι σας είπαν ότι προχωρούμε μπροστά μέσα σε κανόνες και πλαίσια και ζήτησαν και κανόνες, αναρωτιέμαι: Τους θέσατε το ερώτημα γιατί και πώς εξηγούν εκείνοι τη διαρκή αύξηση εν μέσω κρίσης τώρα των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών; Δηλαδή αυτών που έχει ανάγκη ο κάθε εργαζόμενος, η κάθε οικογένεια για την καθημερινότητά της. Για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι αυξήσεις; Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο επηρεασμός των τιμών σε αυτά τα βασικά ήδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα αγροτικά προϊόντα, τα είδη διατροφής δηλαδή, δεν έχει καμία σχέση με την περίφημη λογική του μεσάζοντα. Γιατί εδώ δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Γιατί εδώ γίνεται απευθείας από τον παραγωγό η αγορά των προϊόντων στα οποία γίνεται η κερδοσκοπία μέσα στα μεγάλα πολυκαταστήματα.
Οι τιμές στην αγορά, λοιπόν, δεν ορίζονται ούτε από τα μικρά μπακάλικα, ούτε από τα μικρά μανάβικα. Ορίζονται από τα πολυκαταστήματα, δηλαδή από τους συνομιλητές σας. Τι σας είπαν οι συνομιλητές σας; Πώς εξήγησαν το γεγονός ότι αυτή την περίοδο αυξάνονται διαρκώς οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων;
(GM)
XF
Την ίδια στιγμή έχουμε μειώσεις. Είναι η Κυβέρνηση των μειώσεων. Μειώσεις στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, μειώσεις στις αποδοχές, μειώσεις στις συντάξεις, μείωση των ελέγχων της αγοράς, μείωση των προστίμων, μείωση της στήριξης των ασθενέστερων ομάδων. Και βεβαίως άρνηση σε όλες τις προτάσεις τις οποίες καταθέτει το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη του εισοδήματος των μη προνομιούχων.
Και ήλθαν τα προχθεσινά μέτρα του κ. Παπαθανασίου πριν φύγει για τις Βρυξέλες. Έσπευσε μάλιστα να παρουσιάσει τα μέτρα προκειμένου να πάρει μία ώθηση ο κύριος Πρωθυπουργός και να πάει στις Βρυξέλες για να δώσει τη μάχη του. Να δούμε ποια θα είναι η μάχη η οποία θα δώσει και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Σας διαβεβαιώνω ότι ό,τι έχει να λάβει η Ελλάδα στο μέλλον, όσο παραμένει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη θέση της, θα είναι μόνο αυτά τα οποία θα αποφασίζουν οι άλλοι για μας. Γιατί δεν δώσατε ούτε μία μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πεδίο αγώνων ιδεολογικών, πολιτικών και κοινωνικών, μα συνεχούς διαπραγμάτευσης των κρατών για τα δίκαια, για τις αναζητήσεις και τις απαιτήσεις των λαών τους. Αυτή τη μάχη δεν τη δώσατε ποτέ.
Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα το οποίο αφορά την ίδια τη ζωή των ανθρώπων. Γιατί καλά όλα αυτά, καλές οι θεωρίες, καλοί οι διαξιφισμοί, όμως θα ήθελα να γνωρίζω εάν εσάς, κύριε Υπουργέ, που προσωπικά γνωρίζετε ότι σας εκτιμώ και αναγνωρίζω την ευαισθησία σας, σας προβληματίζει καθόλου πως ζει ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων όταν σήμερα αντιμετωπίζει με απόγνωση την καθημερινότητα και τη μεγάλη ακρίβεια στην αγορά!
Σκεφθείτε ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων που δουλεύει μόνο ο ένας από τους δύο και αμείβεται με 700 ευρώ, με 800 ευρώ, με 600 ευρώ, πολλές φορές και με 500 ευρώ, γιατί είναι νέοι άνθρωποι, γιατί δεν έχουν προλάβει να βρουν δουλειά, γιατί δεν έχουν προλάβει να οργανώσουν τη ζωή τους, πως μπορούν να κάνουν όνειρα, πώς μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον, πως μπορούν να αποφασίσουν να κάνουν παιδιά, να κάνουν οικογένεια;
Ας πούμε μία καλύτερη περίπτωση που να δουλεύουν και οι δύο. Το οικογενειακό εισόδημα με δυσκολία φθάνει πάνω από 1.500 – 1.600 ευρώ και των δύο μαζί. Μπορούν και οι δύο μαζί να αντιμετωπίσουν τη γενικευμένη ακρίβεια και ταυτόχρονα να νιώθουν την αδιαφορία του κράτους και την ανικανότητα της Κυβέρνησης, που συνθλίβει τη νεανική τους αισιοδοξία και τους οδηγεί στην ανασφάλεια, στην απογοήτευση, πολλές φορές στην οργή και με αυτήν την οργή στους δρόμους;
Και επειδή οι περισσότεροι αυτοί νέοι προσφεύγουν στις τράπεζες και στο δανεισμό, οδηγούνται ταυτόχρονα στον φαύλο κύκλο να δουλεύουν για να ξεπληρώνουν τα δάνεια, να δανείζονται εκ νέου κι επειδή φοβούνται, να σιωπούν, να μην μιλούν για τις αδικίες στη δουλειά τους και στο χώρο της εργασίας τους, να μην αντιδρούν για τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, να μην μιλούν εις βάρος της κρατικής αδιαφορίας, να μην συμμετέχουν στους κοινωνικούς αγώνες.
Αυτή είναι η επιδίωξή σας μήπως; Μήπως αυτή είναι η επιδίωξη της Κυβέρνησης; Μήπως γι’ αυτό δεν κινητοποιείται η ευαισθησία σας; Μήπως γι’ αυτό δεν αντιδράτε; Γι’ αυτήν την κατάσταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απόλυτα την ευθύνη. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα που έχουν οι μεταρρυθμιστικές σας ρητορείες είναι να εξοργίζουν τον κόσμο και ιδιαίτερα να εξοργίζουν τους νέους ανθρώπους. Και όλα αυτά μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα απαξίωσης των θεσμών και της δημοκρατίας, αμφισβήτησης των αξιών, ηθικής κατάπτωσης του δημόσιου βίου.
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χρεοκοπία στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας και της διακυβέρνησής της δεν είναι έννοια η οποία έχει σχέση μόνο με την οικονομία. Δυστυχώς, για την περίπτωσή σας η χρεοκοπία έχει σχέση με την πορεία που οδηγείτε τη χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής 42 μαθητές και μαθήτριες και 4 συνοδοί καθηγητές από το Πρώτο Γυμνάσιο Πτολεμαϊδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει. Καλή προκοπή σας εύχομαι!
(Χειροκροτήματα)
Ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει το λόγο.
BS
GM
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ομολογουμένως θα παραδεχθώ ότι ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέβαλλε μια εργώδη προσπάθεια η οποία απέβλεπε σε δυο κατευθύνσεις. Πρώτη κατεύθυνση ήταν να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα και τα στοιχεία του Υφυπουργού του κ. Βλάχου, με τα οποία απέδειξε ο Υφυπουργός για μια ακόμα φορά ότι οι ρίζες της ακρίβειας που μαστίζει σήμερα την χώρα μας βρίσκονται στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Και δεύτερον για να πείσει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει σήμερα εναλλακτική πρόταση διεξόδου σε όλα τα θέματα της οικονομικής κρίσης και εν προκειμένω εναλλακτική πρόταση ουσιαστικής προστασίας του καταναλωτή.
Θα παραδεχθώ επίσης –και το ξέρει- ότι ο κ. Παπουτσής είναι ένας από τους πιο ικανούς και αξιόλογους πολιτικούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ένας διακεκριμένος κοινοβουλευτικός. Κατέβαλλε προσπάθεια αλλά δεν πέτυχε. Γιατί δεν πέτυχε; Αυτό δεν οφείλεται σε δική του αδυναμία. Ακριβώς το αντίθετο. Οφείλεται στην αντικειμενική αδυναμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να καλύψει τις μαύρες μέρες που πέρασαν οι καταναλωτές, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, επί των ημερών του και στην εξίσου κραυγαλέα αντικειμενική αδυναμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να παραστήσει σήμερα το κόμμα το οποίο προτείνει δήθεν αξιόπιστη εναλλακτική λύση, λύση διεξόδου από την σημερινή κρίση.
Όποια προσπάθεια και να καταβάλλετε, αξιότιμε κύριε συνάδελφε, επιστρατεύοντας τις εγνωσμένες ικανότητές σας δεν θα μπορέσετε να κάνετε το μαύρο- άσπρο. Αυτή είναι η εικόνα. Και δεν θα μπορέσετε να το κάνετε διότι βλέπετε ότι παρ’ όλο ότι είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Κυβέρνηση -ίσως διανύουμε την δυσκολότερη συγκυρία για την Κυβέρνηση της τελευταίας πενταετίας- οι συμπολίτες μας στο ερώτημα «ποιον θεωρείς καταλληλότερο ως Πρωθυπουργό για να αντιμετωπίσει την κρίση;» τοποθετούν τον Καραμανλή 8 μονάδες διαφορά μπροστά, παρότι οι συσχετισμοί στο εκλογικό σώμα αυτή την περίοδο, γιατί αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει στην ευθεία του χρόνου –μιλάω για τους αμέσως επόμενους μήνες- είναι αυτή τη στιγμή σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό λοιπόν, που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντί να περιμένει ο ελληνικός λαός συναίνεση, αντί να περιμένει προτάσεις συγκροτημένες, σοβαρές, βλέπει μια προσπάθεια διεμβολισμού της Κυβέρνησης και –επιτρέψτε μου να πω- υπονόμευσης της αξιοπιστίας της Κυβέρνησης σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Δεν βοηθάει η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μ’ αυτή την επιλογή της. Δεν βοηθάει τον τόπο, δεν βοηθάει τη χώρα, ασφαλώς δεν βοηθάει την Κυβέρνηση και -επιτρέψτε μου να πω- δεν βοηθάει τον εαυτό της. Γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη αντιπολίτευση με συγκροτημένο λόγο και αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει σήμερα.
Άκουσα την αναφορά του κ. Παπουτσή για τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Θα παρακαλέσω ειδικά για τον κ. Μητσοτάκη αλλά ευρύτερα για τους πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας καλό είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να παρακολουθήσει την λεγόμενη ρήτρα της καλής πίστεως. Να μην διαστρέφει τα πάντα και τους πάντες. Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε την συγκεκριμένη δήλωση και την συγκεκριμένη τοποθέτηση την έκανε -και αυτή είναι η ευθεία ανάγνωση των δηλώσεων και η καλόπιστη ερμηνεία των δηλώσεων Μητσοτάκη- απευθυνόμενος προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο κ. Μητσοτάκης στην δήλωσή του απευθύνθηκε προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν αμφισβήτησε την καταγραφή της σημερινής κατάστασης και τις διαπιστώσεις της Κυβέρνησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν το είχαμε πάρει είδηση αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθύνθηκε προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και γνωρίζοντας πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αμφισβητεί τα πάντα και τους πάντες είπε αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πείθεται ας καλέσουμε εν πάση περιπτώσει κάποιους τρίτους κοινής αποδοχής να περιγράψουν την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όπως ακριβώς την αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση, αλλά δεν την αποδέχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να αντιληφθούν όλοι ποια είναι η κατάσταση, πόσο δύσκολη είναι και τι πρέπει να κάνουμε να την ξεπεράσουμε και να δεσμευθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε μια πορεία και σε μια διαδρομή πενταετή, δεκαετή για το τι πρέπει να κάνουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι νομίζω η ευθεία και καλόπιστη ερμηνεία των δηλώσεών του. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια διαστρέβλωσης αποσκοπεί στο να δημιουργήσει εντυπώσεις και σε κάθε περίπτωση -επιτρέψτε μου να πω- εκθέτει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα επιδίδεται σε τέτοιου είδους επικοινωνιακά παιχνίδια.
(TS)
(4 BS)
Θα μου πείτε, δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας; Μα, ποιος μπορεί να πει το αντίθετο, κύριε Παπουτσή; Για όνομα του Θεού! Συνηθίζω να λέω ότι το παλαιό Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα, είναι Υπουργείο πολέμου, είναι Υπουργείο μάχης. Αυτή η μάχη είναι καθημερινή και είναι μία μάχη στην οποία μπροστά είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση, μαζί, επιτρέψτε μου να πω, με όλους τους αντιπροσώπους εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα. Και αυτό χρειάζεται συνεχή προσπάθεια. Δεν τελειώνει αυτή η μάχη από το ένα εικοσιτετράωρο μέχρι το άλλο.
Ασφαλώς έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, αισχροκέρδειας στην αγορά, αλλά όπως σας απέδειξε με στοιχεία αδιαμφισβήτητα ο Υφυπουργός κ. Βλάχος, κακά τα ψέματα, η ακρίβεια έχει τις ρίζες της στην πράσινη διακυβέρνηση. Σας θυμίζω απλά ότι το ένα βράδυ το μπουκάλι το εμφιαλωμένο νερό είχε 50 παλαιές δραχμές και την άλλη μέρα έγινε 0,5 ευρώ, δηλαδή υπερτριπλασιάστηκε. Σας ξέφυγε τότε ο έλεγχος, επί της εποχής της αλήστου μνήμης διακυβέρνησης των εκσυγχρονιστών, συνεχίστηκε η όλη ιστορία με τις λεγόμενες στρογγυλοποιήσεις –καλά το είπε ο κ. Βλάχος, δεν οφείλεται μόνο σε αυτό- επετράπησαν φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας, εκτινάχθηκε η κατάσταση και βρέθηκε εκτός ελέγχου και από εκεί ξεκίνησε να τροφοδοτείται αυτό το τέρας, αυτός ο γίγας της αισχροκέρδειας, της κερδοσκοπίας, της αύξησης των τιμών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εμείς ευθύνες. Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες. Αυτός ο πόλεμος είναι συνεχής και η προσπάθεια πρέπει να είναι καθημερινή.
Εγώ θα καλέσω τον Υφυπουργό κ. Βλάχο, που ξέρω ότι το πιστεύει και το υπηρετεί, να καθοδηγήσει με μεγαλύτερη ένταση τις προσπάθειες του νέου σώματος της Υπηρεσίας Ελεγκτών της αγοράς και βεβαίως να πετάξει στο πλησιέστερο στο υπουργικό του γραφείο καλάθι των αχρήστων –ξέρω ότι το έχει κάνει ήδη, γιατί τον γνωρίζω από τα φοιτητικά του χρόνια που είμαστε μαζί στην ΟΝΕΔ- αυτές τις περίφημες απόψεις περί αυτορύθμισης των αγορών, που κατέρρευσαν και γελοιοποίησαν αυτούς που τις υποστήριζαν είτε στον άλφα χώρο είτε στο βήτα χώρο είτε στο γάμα χώρο είτε στο δέλτα χώρο. Ασύδοτη αγορά σημαίνει αγορά επικίνδυνη για τον καταναλωτή και τον τόπο. Τα περί αυτορύθμισης των αγορών οδηγούν σε κοινωνικό εκβαρβαρισμό και σε κοινωνικά ναυάγια και είναι γελοιότητες, ιδεολογικές και πολιτικές, να εξακολουθεί κάποιος να τα υποστηρίζει.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι σε σωστό δρόμο. Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε. Χρειάζεται ένταση των προσπαθειών από όλους μας. Οι αγορές πρέπει να ελέγχονται. Πρέπει να έρθουν στο φως οι περίφημες συμφωνίες που συνάπτονται κατά περίσταση μεταξύ προμηθευτών και σούπερ μάρκετς. Η παρουσία των ελεγκτικών οργάνων πρέπει να είναι συνεχής πάνω από τα ράφια των σούπερ μάρκετς και σε όλα τα επίπεδα της αγοράς που διαμορφώνονται οι τιμές των προϊόντων, τα οποία είναι εκείνα που είναι παρόντα στο τραπέζι του ελληνικού νοικοκυριού.
Ο αγώνας, όπως σας είπα, πρέπει να είναι συνεχής. Χαίρομαι γιατί η Κυβέρνηση βελτιώνεται. Δεν έχει πει κανείς ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει λάθη και δεν υπάρχουν ανεπάρκειες, αλλά το συνολικό έργο είναι πάρα πολύ θετικό και το αισθάνεται ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Χαίρομαι που βελτιώνονται και ορισμένα πράγματα –δεν μου επιτρέπει ο χρόνος να επεκταθώ και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- που αναφέρονται και στα θέματα λειτουργίας του ΤΕΜΠΕ –είναι έμμεσα σχετικό, όχι άμεσα- αλλά θα παρακαλούσα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όχι κερδοφορία από τα τρία έτη που δεν λειτούργησε και δεν μπορούσε να λειτουργήσει στα δύο, αλλά την κερδοφορία του ενός έτους παρακαλώ, για να μπορέσει πραγματικά να απελευθερωθεί η ροή του ρευστού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κατά τα άλλα εδώ είμαστε για να βελτιώσουμε τα πράγματα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Το λόγο έχει ζητήσει ο κ. Παπουτσής.
Ορίστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι θα είναι η πολλοστή φορά που απευθυνόμενος σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, θα υπενθυμίσω τα βαθιά αισθήματα εκτίμησης τα οποία τρέφω προς τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλο.
(PE)
(TS)
Θέλω, όμως, να πω ότι σήμερα έκανε μία προσπάθεια φιλότιμη μεν, αλλά εξαιρετικά αποτυχημένη, όσον αφορά τη δικαιολόγηση των αδικαιολογήτων, που αφορούν στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Η ουσία, η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ενδιαφέρεται για να καθαρίσει το τοπίο εν όψει των εσωκομματικών εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία μετά από την επερχόμενη ήττα.
Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο βασικός υποστηρικτής, αν όχι και ο εμπνευστής της απογραφής του κ. Αλογοσκούφη, που οδήγησε τη χώρα εκεί που την οδήγησε στη διεθνή κοινότητα και καταρράκωσε την εικόνα μας στους διεθνείς και ιδιαίτερα στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Όμως, ανεξάρτητα από όλα αυτά, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, εκείνο που έχει σημασία, θα έλεγα και πολύ μεγάλη αξία, είναι η ίδια η Κυβέρνηση να συναισθανθεί το μέγεθος των ευθυνών της και να προχωρήσει η ίδια σε απογραφή των πεπραγμένων της, όχι μόνο για την οικονομία -γιατί εκεί ο κόσμος τα ζει, τα γνωρίζει, τα βλέπει καθημερινά- αλλά συνολικά για τις αρνητικές επιπτώσεις, τις οποίες επισώρευσε στη χώρα από τη διακυβέρνησή της. Εκείνο το οποίο φοβάμαι ότι θα μείνει από τη Νέα Δημοκρατία -και θα το θυμόμαστε όλοι- είναι το κόστος της διακυβέρνησής της, ένα κόστος δυσβάστακτο για τον ελληνικό λαό σε όλα τα επίπεδα, στο πολιτικό, στο οικονομικό, στο θεσμικό και στο κοινωνικό.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Παπουτσή.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Παναγιωτόπουλε, έχετε το λόγο. Σας παρακαλώ, όμως, να κλείσουμε αυτήν τη συζήτηση.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε.
Η προσπάθεια δημιουργίας εσωκομματικού θέματος στη Νέα Δημοκρατία είναι άσφαιρη, γιατί και δεν οδηγεί πουθενά και δεν ξεκινά από πουθενά. Όπως λέει ο ελληνικός λαός, δεν έχει ψαχνό, δεν υπάρχει θέμα. Ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης. Και σας θυμίζω ότι η Υπουργός Εξωτερικών, που ανήκει στην οικογένειά του, είναι η πρώτη Υπουργός που στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις της, το κυβερνητικό έργο και τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Κατά τα άλλα, η σημερινή εικόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις είναι πλήρως αναστρέψιμη. Κακή η σημερινή συγκυρία. Η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και στο τέλος είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα διακρίνει μεταξύ της υπεύθυνης διακυβέρνησης και της ανεύθυνης και μηδενιστικής Αντιπολίτευσης και θα τοποθετήσει και πάλι τους καλούς συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μία ακόμη δημιουργική ή μη δημιουργική –αυτό κρίνεται- θητεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικόλαος Μωραΐτης για έξι λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε σήμερα εδώ συνταγές για την ακρίβεια, για τα λαϊκά εισοδήματα και από τους επερωτώντες Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διαμάχη και κόντρες. Προσπαθείτε να σηκώσετε κουρνιαχτό, για να μην δουν τα λαϊκά στρώματα τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, που δεν είναι άλλες από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν όλες τις κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, υπηρετώντας τις ανάγκες, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ευρωενωσιακού.
Δίνετε μια πραγματική μάχη, για να πείσετε ότι έχετε βασικές διαφορές μεταξύ σας. Δεν τα καταφέρνετε όμως, γιατί οι δρόμοι σας σμίγουν, οδηγούν στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική που γνωρίζει χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός, που την ζει στο πετσί του. Μόνο οι ρόλοι αλλάζουν, σχετικά με το ποιος είναι στην Κυβέρνηση και ποιος στην Αντιπολίτευση. Και τις περισσότερες φορές διαμαρτύρεστε σαν αντιπολίτευση για την πολιτική που εφαρμόζετε σαν κυβέρνηση.
Η ακρίβεια, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, τα μεροκάματα πείνας, το σάρωμα του εισοδήματος της φτωχής αγροτιάς είναι σύμφυτα αυτού του βάρβαρου, του βαθιά εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού, που μεγαλώνει από τη μια την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, των τροφίμων, των καρτέλ και από την άλλη συρρικνώνει και εξανεμίζει παραπέρα τα εισοδήματα των εργατικών οικογενειών, σπρώχνοντας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Η ακρίβεια, που σήμερα πνίγει τη λαϊκή οικογένεια, δεν είναι προσωρινή, ούτε προέκυψε ξαφνικά. Η αιτία δεν είναι μία, πρόκειται για ένα πλέγμα παραγόντων που τροφοδοτούν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων από τη μια και από την άλλη συγκεντρώνουν τεράστια κέρδη στα μονοπώλια, στους επιχειρηματικούς ομίλους.
(ML)
(PE)
Η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης είναι τεράστια, αλλά ευθύνες έχουν και οι άλλες κυβερνήσεις που συμφώνησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εφάρμοσαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και πρώτα-πρώτα στις τράπεζες, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην ακτοπλοΐα, στις αερομεταφορές, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές στο ρεύμα, στο νερό, στο τηλέφωνο, στα ναύλα, στα εισιτήρια, στα επιτόκια των τραπεζών για τα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών. Υπεύθυνοι είναι όλοι αυτοί που στήριζαν και στηρίζουν την κοινή αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκληρίζει τη μικρή και μεσαία αγροτιά, που έφθασε το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, κάνοντας τη χώρα μας περισσότερο διατροφικά εξαρτημένη από τις πολυεθνικές των τροφίμων. Είναι οι πολιτικές που εμπορευματοποίησαν παραπέρα την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, οδηγώντας εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους να πληρώσουν όλο και περισσότερο για τη μόρφωση των παιδιών τους, τα φάρμακα, την περίθαλψη. Είναι υπεύθυνες οι πολιτικές που μείωσαν προκλητικά τη φορολογία των κερδών του κεφαλαίου και αύξησαν την άμεση φορολογία στα λαϊκά στρώματα.
Αποδείχτηκαν μία μεγάλη και επικίνδυνη απάτη οι υποσχέσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ότι οι τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απελευθερώσεις και ο ανταγωνισμός θα βελτίωναν τα λαϊκά εισοδήματα και θα έριχναν τις τιμές. Δεν βελτίωσαν ούτε τις υπηρεσίες ούτε την ποιότητα των εμπορευμάτων.
Η Κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Μας λένε ότι για την ακρίβεια ευθύνονται οι στρεβλώσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού και η μη υγιής λειτουργία της αγοράς.
Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός οδηγεί και δημιουργεί μονοπώλια καρτέλ. Τα σαράντα ένα μέτρα κατά της ακρίβειας που εξήγγειλε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση, τα άλλα στοχευμένα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την κρίση, αυτά που σήμερα προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που κατηγορεί τη κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, για το ότι δεν λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού και προτείνει μέτρα υπέρ των ευπαθών ομάδων, όπως λέει, όλα αυτά αποτελούν επαναδιατύπωση της χρεοκοπημένης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εφαρμόσει κατά καιρούς και η χώρα μας. Δηλαδή, μέτρα, πολιτικές πτωχοκομείου, ελεημοσύνης, για τον περιορισμό των φαινομένων ακραίας φτώχειας. Αυτά τα ψίχουλα που δίνονται είναι από τη φορολογία των υπόλοιπων εργαζόμενων.
Η ευθύνη της Κυβέρνησης δεν είναι, όπως ισχυρίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους. Απεναντίας είναι γιατί εφαρμόζει τους νόμους για την προστασία της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, ακριβώς την ίδια πολιτική που εφάρμοσε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο παρελθόν.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προτείνει μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, όπως 1.400 ευρώ κατώτερος μισθός και 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Επιδόματα ανεργίας 1.120 ευρώ, δηλαδή στο 80% του βασικού μισθού. Για όσο διάστημα θα υπάρχει ανεργία, να υπάρχει και ταυτόχρονη ασφάλιση των εργαζομένων. Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, των δήμων, στα εισιτήρια, στα εξωτερικά ιατρεία και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Άμεση μείωση των τιμολογίων της Δ.Ε.Η., του Ο.Τ.Ε., της ΕΥΔΑΠ. Έλεγχος στην ποιότητα των τροφίμων από τις παραγωγικές και εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους. Μία άλλη αγροτική πολιτική που θα παράγει σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και θα παίρνει υπ' όψιν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Επιδότηση ενοικίου στους ανέργους, στους νέους και στις νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για τα νέα ζευγάρια για την απόκτηση κύριας κατοικίας.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρή και μεσαία αγροτιά να εγκαταλείψουν αποφασιστικά τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές του κεφαλαίου, να σταματήσουν να ανέχονται τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να καταργηθούν τα μονοπώλια και να γίνουν όλα αυτά λαϊκή περιουσία, ώστε η παραγωγή να οργανωθεί και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαίτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νικόλαος Μωραίτη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Ο συνάδελφος κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το λόγο για έξι λεπτά επίσης.
(XA)
(ML)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όταν ομιλεί ο Επίτιμος, συνήθως το κάνει ή για να κινδυνολογεί ή για να ζητάει ακόμα πιο επαχθή και αντιλαϊκά μέτρα. Καμιά φορά βεβαίως συμπίπτουν και τα δυο. Και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι αυτό επιδιώκει. Η απογραφή βεβαίως εκθέτει τον κ. Καραμανλή που βρίσκεται στις Βρυξέλες από τη μια, από την άλλη την απογραφή τη ζητάει γιατί ξέρει τα τεράστια κρυφά ελλείμματα και κρυφά χρέη, ώστε να λάμψει, υποτίθεται, η αλήθεια και με αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση να ζητηθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και εξουθένωσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα του κόσμου της εργασίας.
Βεβαίως βλέπω ότι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν την ώρα καταρρέει και ο ευρωπαϊκός θίασος. Γιατί περί θιάσου πρόκειται. Αυτοί οι περίφημοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζεύονται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα για να μην πουν τίποτα, για να κάνουν μια τρύπα κυριολεκτικά στο νερό και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διασώσουν ένα σύστημα, ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σύστημα που δημιούργησε την κρίση, που είναι υπεύθυνο για την κρίση και που όσο προσπαθούν να το διασώσουν, τόσο αυτογελοιοποιούνται και δυσκολεύουν τα πράγματα για τους λαούς.
Και βεβαίως είδαμε την Ελλάδα να πηγαίνει σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής άφωνη. Πήγε ο κ. Καραμανλής, είδε και απήλθε, λες και δεν έχουμε προβλήματα, λες και η Ελλάδα δεν έχει φωνή και δεν πρέπει να προβάλει τις δικές της διεκδικήσεις για τα τρομακτικά θα έλεγα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτήν την ώρα.
Βεβαίως κινδυνολογούν οι Γερμανοί, κάτι που ανέφερε ο αξιότιμος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε βάρος της Ελλάδας. Όμως η Ελλάδα ταυτόχρονα έχει μεγάλα spread και επομένως πρέπει να διεκδικήσει άμεσα, εδώ και τώρα τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανειοδοτεί με ευνοϊκά επιτόκια τις χώρες-μέλη με μεγάλα spread, προκειμένου να ανακουφιστούν σε αυτή τη φάση από την πίεση και να αναζητήσουν διεξόδους από την κρίση με πιο βιώσιμες και με πιο ανθρώπινες καταστάσεις.
Βεβαίως είναι λίγο δύσκολο -και για εμένα όχι ευχάριστο- να παρακολουθεί κανείς τη συζήτηση –αν μπορεί κανείς να την πει συζήτηση- που διεξάγεται μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διότι κάθε φορά βλέπω ότι η μεν Κυβέρνηση λέει περισσότερο την αλήθεια όταν αναφέρεται στα έργα και τα πεπραγμένα της Αντιπολίτευσης, η δε Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει κριτική σωστή για τα πράγματα και τις καταστάσεις που οφείλονται στις πολιτικές της Κυβέρνησης, αλλά κρύβει απολύτως την αλήθεια, όταν πρόκειται για το δικό της παρελθόν.
Νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε από έναν τέτοιο πολιτικό λόγο. Ο πολιτικός λόγος πρέπει να γίνει διαχρονικός για να γίνει αξιόπιστος, να βλέπει το μέλλον. Και ο καθένας από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να κάνει και τη δική του αυτοκριτική, να βλέπει και τα δικά του πεπραγμένα και όχι για να αυτομαστιγωθεί αλλά για να ανοίξει καλύτερους δρόμους για τον ελληνικό λαό.
Η ακρίβεια είναι διαχρονική. Παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας και βεβαίως, κύριε Υφυπουργέ, κλιμακώνεται επί των ημερών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γίνεται χειρότερη η κατάσταση χρόνο με το χρόνο. Καλπάζει η ακρίβεια. Και όταν μάλιστα έρχεστε και παγώνετε μισθούς και συντάξεις –στην ουσία αυτό κάνετε- και η ακρίβεια εκτοξεύεται στην αγορά, καταλαβαίνετε τι καταστάσεις διαμορφώνονται στο κοινωνικό πεδίο. Εφιαλτικές κοινωνικές καταστάσεις.
(GH)
(XA)
Το να προσπαθείτε να εξωραΐσετε τα πράγματα, να εμφανίσετε μια εικόνα που δεν υπάρχει, μια πραγματικότητα εικονική η οποία δεν είναι αυτή που ζει καθημερινά ο καταναλωτής, όχι μόνο δεν προσφέρετε υπηρεσίες στην Κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι συνεχώς την εκθέτετε όλο και περισσότερο στα μάτια του καταναλωτικού κοινού που πηγαίνει στις αγορές, βλέπει τι γίνεται, βλέπει τις αλλαγές που συντελούνται προς το χειρότερο όσον αφορά τις τιμές. Σχεδόν κάθε μέρα, ακόμα και σήμερα παρά την κρίση, ακόμα και σήμερα που υποχωρούν οι πρώτες ύλες που υποχωρούν τα τρόφιμα βλέπει αυξήσεις και ανατιμήσεις στις αγορές και όταν σας ακούει να λέτε αυτά τα πράγματα λέει ο καταναλωτής πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, σε ποια χώρα ζουν;
Τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε βέβαια είναι πάρα πολλά αλλά το ουσιαστικότερο μέτρο από όλα αυτά είναι να αλλάξετε τη φιλοσοφία και την αντίληψη των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Το πρόβλημα είναι οι απελευθερωμένες αγορές κύριοι συνάδελφοι. Οι απελευθερωμένες αγορές με τις απελευθερωμένες τιμές δεν είναι δυνατόν να χαλιναγωγήσουν τις ανατιμήσεις. Ο λεγόμενος ελεύθερος ανταγωνισμός τον οποίο επικαλείστε είναι μία φενάκη, είναι ένα θεωρητικό ωραίο κατασκεύασμα τα οποία γράφουν τα βιβλία της κλασσικής αστικής πολιτικής οικονομίας αλλά δεν έχει καμία εφαρμογή στην πράξη. Οι εναρμονισμένες πρακτικές -δε λέω και τα καρτέλ- είναι ο κανόνας των αγορών. Ο ανταγωνισμός στις αγορές είναι το διάλειμμα, αν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα να γίνει ανταγωνισμός. Οι εναρμονισμένες πρακτικές είναι ο κανόνας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που εσείς δεν θέλετε, δεν έχετε την αντίληψη και τη φιλοσοφία να επαναφέρετε τη δυνατότητα δραστικής παρέμβασης στις αγορές έτσι ώστε να μπαίνουν οι τιμές οι οποίες θα καθορίζονται για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του καταναλωτικού κοινού όταν χρειάζεται όταν δεν θέλετε να βάλετε ελεγχόμενα ποσοστά κέρδους και συνεχίζετε να αφήνετε τα πράγματα να κινούνται στην αγορά όπως κινούνται σήμερα και οι τιμές να καθορίζονται κατά το δοκούν και να έχετε αδυναμία ελέγχου επί των τιμών, τότε τα πράγματα δεν πρόκειται να διορθωθούν. Θα σέρνεστε πίσω από τις αγορές, πίσω από τα συμφέροντα που κυριαρχούν στις αγορές.
Και μια τελευταία πρόταση και τελειώνω. Λέτε για τα σούπερ-μάρκετ. Καλά δεν ξέρετε τι γίνεται εκεί; Ξέρετε τι γίνεται. Ξέρετε και το μέτρο που μπορείτε να εφαρμόσετε. Αντί να λέτε να εγγράφονται εκπτώσεις, να εγγράφονται οι διάφορες παροχές που γίνονται στα τιμολόγια και αν γράφονται και όπως γράφονται, μια είναι η λύση. Στο τιμολόγιο να αναγράφεται μια και μόνο τιμή η οποία να ενσωματώνει και τις εκπτώσεις και τις οποιεσδήποτε παροχές και έξω από αυτή την τιμή να μην μπορεί να υπάρξει άλλου είδους έκπτωση ή παροχή ή δώρου ή υπόγεια διασύνδεση η οποία να καλύπτει τη διαφάνεια και την τιμολόγηση. Ορίστε, κάντε το. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Νομίζω ότι στην Αίθουσα έχουμε αντιληφθεί όλοι το εξής. Όταν ο επίτιμος φταρνίζετε ο κ. Καραμανλής μάλλον κρυολογεί. Και βεβαίως θα πρέπει να συμπληρώσω για να πω ότι τα λεχθέντα υπό του κ. Μητσοτάκη εμπεριείχαν και μια ισχυρή δόση αυτοκριτικής, αυτοκριτική που πρέπει να αγκαλιάσει και τα πεπραγμένα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας διότι ο άνθρωπος είπε μια αλήθεια. Έχουμε ένα χρέος των 800.000.000.000 ευρώ και αυτό συμπεριλαμβάνει το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης, το δημόσιο χρέος μαζί τις εξασφαλίσεις και το ιδιωτικό χρέος.
(ST)
(GH)
Και βεβαίως το χρέος αυτό δεν το δημιούργησε ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ούτε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, το χρέος αυτό το δυσθεώρητο, το δυσβάσταχτο δημιουργήθηκε από τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Άλλωστε οι διαξιφισμοί που παρατηρήσαμε πριν από λίγο μέσα στην Αίθουσα κατέδειξαν την εξής αλήθεια. Είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στον κ. Παπουτσή: «Ο λαός μ’ εσάς έζησε μαύρες μέρες». Ανταπέδωσε ο κ. Παπουτσής λέγοντας: «Όχι, μ’ εσάς ο λαός ζει μαύρες μέρες». Άρα, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον, ο λαός ζει μαύρες μέρες.
Βεβαίως, κύριε Υφυπουργέ, τα ψέματα τώρα -δυστυχώς είστε εσείς στο τιμόνι της χώρας- τελείωσαν. Και λέω τελείωσαν, διότι σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης είναι αναγκαιότητα, είστε καταναγκασμένοι να κάνετε αυτό το πράγμα που θα πω, δηλαδή την καταπολέμηση της ακρίβειας, διότι δεν μπορείτε από τη μία πλευρά να αφήνετε ανεξέλεγκτο το φαινόμενο αυτό και από την άλλη πλευρά να περιορίζετε μισθούς, συντάξεις και να ακολουθείτε μία εισοδηματική πολιτική περιστολής. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ελέγξετε το φαινόμενο, διαφορετικά θα έχουμε τεράστιες κοινωνικές εκρήξεις.
Κύριε Υφυπουργέ, εγώ δεν θέλω να σας αδικήσω στην κριτική μου, γι’ αυτό ακολούθησα το εξής, αγαπητοί συνάδελφοι. Πήρα από τον Τύπο αποσπάσματα που είπε σε πρόσφατη ημερίδα ο κύριος Υφυπουργός -λεχθέντα δικά σας- και τι είπε και ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης. Παρακολουθήστε, λοιπόν, τι είπε ο αξιότιμος κ. Βλάχος. Είπε, λοιπόν, ότι κάποιοι πήγαν στο γραφείο του, τον απείλησαν, όταν είπε ότι θα βάλει χέρι στην αισχροκέρδεια, με απώλεια θέσεων εργασίας κ.λπ..
Εγώ, κύριε Υφυπουργέ, σας τιμώ γι’ αυτό…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Δεν ακούσατε προηγουμένως τι είπα;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εγώ βλέπω εδώ. Θα διαβάσω τώρα. Θέλετε να διαβάσω;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Μα, αφού σας είπα το κείμενο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραία. Εγώ, λοιπόν, εδώ έχω εκ του Τύπου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Δικαίωμά σας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εγώ σας πιστεύω. Μα, αφήστε με, όμως, να ολοκληρώσω. Εγώ σας πιστεύω. Ερωτώ όμως: Με ποιο θάρρος ένας επιχειρηματίας μπαίνει στο γραφείο ενός Υφυπουργού και του λέει ό,τι του λέει; Πρώτο ερώτημα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Μισό λεπτό, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να κρατηθεί ο χρόνος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Επανέρχεστε σε ένα θέμα…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας παρακαλώ. Εγώ βλέπω ότι έχω μπροστά μου αυτά που είπατε, εκτός αν ψεύδεται ο Τύπος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Μία φράση. Δεν ξέρω τι κάνει ο Τύπος. Εγώ σας διάβασα απομαγνητοφωνημένα Πρακτικά και θέλω πραγματικά να μείνετε στο κείμενο αυτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Αυτή είναι η πραγματικότητα, καμία άλλη. Οποιοσδήποτε άλλος έχει κάτι άλλο, υπάρχει και κασέτα, υπάρχει και κείμενο. Μπορεί να με διαψεύσει. Να αναμασάμε και να λέμε τώρα αυτά, δεν είναι πολύ ωραίο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραία, έρχομαι, λοιπόν, στο κείμενο.
Κύριε Υφυπουργέ, είπατε την εξής φράση που θα διαβάσω ή δεν την είπατε; «Ζητάμε ανάλυση κοστολογικών στοιχείων. Βέβαια, οι αυξήσεις δεν απαγορεύονται, ελεύθερη αγορά έχουμε». Το είπατε ή δεν το είπατε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Ροντούλη, δεν κάνουμε διάλογο εδώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εφ’ όσον, λοιπόν, το είπατε, κύριε Υφυπουργέ, επιτρέψτε μου να πω το εξής: Το μείζον θέμα έχει ήδη καταδειχθεί, ότι δηλαδή οι κοστολογικοί έλεγχοι τους οποίους συνεχώς φέρνετε στην επικαιρότητα και οι μηχανισμοί εποπτείας της αγοράς, οι επιτροπές και όλα αυτά τα φληναφήματα έρχονται μόνο για το θεαθήναι, διότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το λέτε ο ίδιος: «Οι αυξήσεις δεν απαγορεύονται, ελεύθερη αγορά έχουμε». Δηλαδή, εσείς ξέρετε τι είστε τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Ροντούλη, θα μιλάτε σε τρίτο ενικό. Απευθύνεστε στο Προεδρείο και στο Σώμα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είστε απλοί τροχονόμοι των αυξήσεων, χωρίς να καταβάλλετε καμία προσπάθεια τιθάσευσης των τιμών. Και βεβαίως εμείς έχουμε προτείνει ένα απλό. Ποιο είναι αυτό; Η πολιτεία να καθορίσει τι σημαίνει αισχροκέρδεια, να δώσει ορισμό της αισχροκέρδειας και αυτό το πράγμα να το πολεμήσει ο Πρωθυπουργός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο ο πολίτης, όσο η πολιτεία, όσο τα όργανα της πολιτείας δεν ξέρουν πότε κάποιος αισχροκερδεί, δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό. Και βεβαίως επίσης έχω μία έκφραση που ελέχθη από τον αξιότιμο Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη.
(ΧΡ)
(ST)
Είπε, λοιπόν, «έχουμε μειώσεις ή ανακλήσεις αυξήσεων σε περισσότερους από είκοσι χιλιάδες κωδικούς προϊόντων». Εγώ να πω ότι είναι είκοσι μια χιλιάδες οι κωδικοί που έχουν μειώσεις ή ανακλήσεις αυξήσεων. Όμως δεν μας λένε ότι το 73% αυτών των κωδικών αφορά λάστιχα οχημάτων χρώματα και βερνίκια. Δηλαδή δεν αφορά τα τρόφιμα που ενδιαφέρουν το νοικοκυριό. Μόνο ένα στα δέκα αφορά τρόφιμα και αυτό με στοιχεία δικά σας που δόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Άρα, ή θα λάβετε σοβαρά μέτρα προκειμένου να καταπολεμήσετε το φαινόμενο ή ακρίβεια θα φάει την Κυβέρνηση όπως έφαγε και την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις».
Εισερχόμεθα στο στάδιο των δευτερολογιών.
Ο κ. Κατσιφάρας θα έχει το λόγο για δυο λεπτά και ο κ. Ζωίδης για ένα λεπτό.
Ο κ. Κατσιφάρας έχει το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Μητσοτάκης με τον τρόπο που έφερε το θέμα της απογραφής ουσιαστικά θέλει να εκθέσει τον κ. Καραμανλή και να συντομεύσει τον χρόνο για να έρθει η κόρη του στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, είναι φανερό, κύριε Υπουργέ, ότι η Κυβέρνηση και τα στελέχη της αδυνατούν να βγουν από τον κοινωνικό τους λήθαργο και από την πολιτική νιρβάνα. Θέλετε να μηδενίσετε το χρόνο αλλά μάταια. Τα ερωτήματα που σας θέσαμε έμειναν αναπάντητα και είναι εδώ. Τα θέτουν οι Έλληνες πολίτες. πάνω σε αυτά τα ζητήματα, κύριε Υπουργέ, καλείστε να δώσετε τουλάχιστον εξηγήσεις.
Είναι αλήθεια ναι ή όχι, κύριε Υπουργέ, ότι οι αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες το 2008 έφτασαν στο 28,7%; Και ποιος έκανε τις αυξήσεις; Είναι κρατικά τιμολόγια. Είναι αλήθεια ότι τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια το 2008 αυξήθηκαν κατά 19%; Ναι ή όχι και ποιος τα αύξησε; Είναι αλήθεια ότι το ρεύμα το 2008 αυξήθηκε κατά 13%, η βενζίνη κατά 11%, το σούπερ μάρκετ κατά 7%; Επίσης, είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι το κόστος διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας αυξήθηκε μέσα στο 2008 κατά 8%; Είναι αλήθεια κύριοι της Κυβέρνησης ότι τα βασικά είδη διατροφής αυξήθηκαν την τελευταία τριετία κατά 34,5%;
Κύριε Υπουργέ, προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από την Αντιπολίτευση που κάνετε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη στιγμή που έχετε κάνει το ευρώ κατοστάρικο. Η Κυβέρνηση μιλάει για πρόστιμα, τα παίζει επικοινωνιακά αλλά δεν τα εισπράττει. Δυστυχώς δεν πείθετε κανέναν. Μίλησε ο κ. Υπουργός για παρατηρητήριο τιμών. Ξέρετε ότι η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αυτό το δημιούργημα με αυτήν την τεχνογνωσία κατασκευάστηκε σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Και εσείς δεν μπορείτε να λειτουργήσετε το παρατηρητήριο τιμών. Μιλήσατε για επιπλέον θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μα ήδη έχετε φέρει δυο νομοσχέδια το 2005 και το 2007. Πόσα νομοσχέδια θέλετε επιπλέον;
(MT)
(XP)
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι θέμα νομοσχεδίων, είναι θέμα πολιτικής βούλησης που δεν την έχετε. Μιλήσατε για τη Διεύθυνση Εποπτείας Αγοράς. Μα, τι λέτε, κύριε Υπουργέ; Ποιο έργο τους έχετε δώσει; Ούτε το ελάχιστο από αυτά που δηλώνετε εδώ. Εδώ φέρνετε νομοσχέδια για επικοινωνιακούς λόγους και όταν πρέπει να πάτε στην εφαρμοσμένη πολιτική, κάνετε τον απλό παρατηρητή.
Η πολιτική σας, κύριε Υπουργέ, έχει καταδικαστεί. Είναι πλέον παρελθόν. Η κοινωνία αναζητεί άλλες λύσεις, λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση που θα ενισχύουν το εισόδημα, θα προστατεύουν τον καταναλωτή, τον δανειολήπτη, θα ενισχύουν τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, θα περιορίζουν την αισχροκέρδεια. Ζητούν άλλες αμοιβές, άλλα εισοδήματα, άλλες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Ζωΐδης Νικόλαος, Βουλευτής Δωδεκανήσου, έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ήλπιζα ότι θα είχατε να καταθέσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία μετρήσιμα αποτελέσματα για τις προσπάθειες που περιγράψατε ότι κάνατε. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν κατεδείχθη από τη σημερινή συζήτηση.
Αναφέρατε ως αιτία του κακού, της ξέφρενης κούρσας των τιμών, την ένταξή μας στη σκληρή ζώνη του ευρώ. Αναλογίζομαι, αν δεν ήμασταν στη ζώνη του ευρώ, ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα των νοικοκυριών, αν δεν είχε καταφέρει η Κυβέρνηση Σημίτη αυτό το μέγα επίτευγμα.
Κύριε Υπουργέ, δεν συνηθίζω τον καταγγελτικό λόγο. Δεν αμφισβητώ καλές προθέσεις. Αμφισβητώ το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα, προφανώς, δεν είναι ούτε ενός ανδρός υπόθεση. Είναι θέμα κυβερνητικής τακτικής και πολιτικής.
Πέραν αυτών που σας είπα στην πρωτολογία μου, κύριε Υπουργέ, αν θέλετε να δώσετε δείγματα γραφής, μειώστε τα κρατικά τιμολόγια τώρα. Κάντε παρέμβαση στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, τώρα με μία μείωση 8%. «Βάλτε χέρι» στο τραπεζικό σύστημα τώρα. Επιβάλλετε στην Τράπεζα της Ελλάδας να παίξει τον εποπτικό της ρόλο όσον αφορά τη σχέση της με τις εμπορικές τράπεζες.
Συγκεκριμένες προτάσεις κάνουμε, κύριε Υπουργέ. Αναλάβετε την ευθύνη. Ίσως έτσι να δούμε καλύτερες μέρες. Με τις επικοινωνιακές κραυγές που βγαίνουν, δυστυχώς, το ελληνικό νοικοκυριό θα υποστεί ακόμα τη βάσανο για όσο καιρό παραμείνετε στην εξουσία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε, κύριε Ζωΐδη. Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Βλάχος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούστηκε ο πολιτικός λόγος από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης. Πραγματικά, μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με ό,τι λέγεται κρίνοντάς το αυτό πολιτικά, αλλά επιτέλους νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε πως πρέπει να φύγουν από την όποια πολιτική αντιπαράθεση υπάρχει οι υψηλοί τόνοι, κάποιοι βαριοί χαρακτηρισμοί, κάποιες υπεραπλουστεύσεις.
Ξέρετε, εγώ θεωρώ –και επιτρέψτε μου να το πω, με τους περισσότερους άλλωστε γνωριζόμαστε πολλά χρόνια- ότι δημιουργούμε ένα κακό κλίμα. Δημιουργείται ένα πρόβλημα αξιοπιστίας όλων μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες, όταν προσπαθούμε οι μεν και οι δε να μιλάμε για το άσπρο ή το μαύρο, για ακραίες καταστάσεις.
Γιατί τελικά, η απάντηση των πολιτών στο άσπρο ή μαύρο, που κάποιοι θέλουν να βάλουν και από αυτό το Βήμα, αλλά και γενικότερα στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι το τίποτε. Οι πολίτες οδηγούνται στην πλήρη απαξίωση. Γι’ αυτό, λοιπόν, προσπάθησα με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία να πω τι έγινε παλαιότερα, τι γίνεται σήμερα και τι στόχους έχουμε για το μέλλον.
Είδατε ότι αναφέρθηκα κι εγώ σε απόψεις και Ευρωβουλευτών, αλλά και έγκριτων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που κάνουν υπεύθυνες προσεγγίσεις, ανεξαρτήτως από πού είναι ο καθένας. Και πράγματι, αυτές τις ακούμε και θα έλεγα ότι τις υιοθετούμε κιόλας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Δεν τα γνωρίζουμε όλα.
(MB)
(MT)
Όπως επίσης θέλω να πω ότι και από τους συναδέλφους που συμμετείχαν σήμερα στην επερώτηση ακούστηκαν σημαντικά πράγματα. Τα κατέγραψα. Είπε ο κ. Βερελής, για παράδειγμα, για τα φάρμακα, μια σημαντική πρωτοβουλία-πρόταση, που πράγματι κι εμείς τη δουλεύουμε. Είμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση, είμαστε σ’ αυτή τη λογική.
Ακούστηκαν επίσης διάφορα για τις βιομηχανίες του γάλακτος, τις μικρές βιομηχανίες γάλακτος. Και θέλω να πω, με αφορμή την αναφορά που έγινε, ότι η πόρτα μας είναι ανοιχτή για οποιονδήποτε, είτε συνεταιρισμό είτε όμιλο παραγωγών οποιασδήποτε μορφής να έρθει να συζητήσουμε πώς και με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε στην διακίνηση των προϊόντων τους για να μπουν στην αγορά. Ξέρουμε τις δυσκολίες που έχουν. Τις συζητάμε. Το θέμα είναι ο καθένας μας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης του και όλοι μαζί να τολμήσουμε να κάνουμε το καθοριστικό βήμα. Γιατί κάποιοι θα έλεγα ότι δεν τολμούν και ασχολούνται μόνο με τα κεκτημένα και με τα δικαιώματα. Πρέπει να παλέψουμε, πρέπει να βγούμε μπροστά, πρέπει να διεκδικήσουμε -το έχω πει πολλές φορές σε μικρές βιομηχανίες και στη συγκεκριμένη που αναφέρθηκε- γιατί πράγματι αξίζει τον κόπο και γι’ αυτούς, γιατί και ελληνικά προϊόντα παράγουν καλής ποιότητος, αλλά και γιατί έχουμε χρέος εμείς αυτά τα προϊόντα να φθάνουν στον Έλληνα καταναλωτή.
Ακούστηκε επίσης και για τον ελάχιστο αριθμό ανταγωνιστικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως επίσης και η κατάργηση, ο περιορισμός των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών. Το έχουμε πει κι εμείς. Έχουμε μιλήσει για τις καθαρές τιμές. Και η υποχρέωση να φέρουν τις συμφωνίες οι παραγωγοί, η βιομηχανία, μάλιστα και με συνυπευθυνότητα του λιανεμπορίου, ακριβώς εκεί αποσκοπεί: στο να γνωρίζει η Πολιτεία, και μέσω της Πολιτείας οι καταναλωτές, ποια είναι η τιμή εκκίνησης του προϊόντος.
Ακούστηκε νωρίτερα από τον κ. Ροντούλη πως είπα ότι στην ελεύθερη αγορά δεν υπάρχουν επιτρεπτά και μη ποσοστά. Είναι αλήθεια αυτό. Γιατί το λέτε για καινούργιο;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τότε τι προσπαθούμε να κάνουμε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Επίσης ο κ. Λαφαζάνης είπε: «βάλτε εδώ και τώρα ποσοστά». Μα δεν γνωρίζει ο κ. Λαφαζάνης ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται στην ελεύθερη ευρωπαϊκή αγορά; Εδώ δεν θα εφεύρουμε την πυρίτιδα μόνοι μας. Έχουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Κι εμείς λέμε ότι δεν μπορεί στο όνομα της ελεύθερης αγοράς να μην γίνεται τίποτα. Και έλεγχοι μπορούν να γίνουν και στοιχεία μπορεί να ζητούνται και παρεμβάσεις θα γίνονται και κυρίως ενημέρωση των καταναλωτών θα γίνεται. Και, ξέρετε, αυτό το τελευταίο που κάποιοι εσκεμμένα το υποτιμούν, ίσως να είναι και το πιο σημαντικό. Θα σας πω ότι όλοι τρέμουν τον καταναλωτή, να μην μαθευτεί η αλήθεια. Αυτή την αλήθεια κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν μέσα απ’ αυτές τις συμφωνίες.
Εμείς λοιπόν μπορεί να μην μπορούμε να περιορίσουμε το ποσοστό κέρδους, μπορούμε όμως να ενημερώσουμε για την εμπορική πολιτική του καθενός, για το πώς αποφασίζει κι αν σέβεται ή όχι τους καταναλωτές. Και έχοντας όλα τα στοιχεία, η μόνη ευθύνη του καταναλωτή είναι να αντιδράσει, να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Τίποτε άλλο. Δεν μετακυλίουμε καμία ευθύνη στον καταναλωτή ει μη μόνον να αντιδρά προστατεύοντας τα συμφέροντά του.
Ακούστηκε επίσης από άλλους συναδέλφους ότι όλα είναι άσχημα, ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, δεν αξίζει τον κόπο δηλαδή κανείς να παλέψει, ούτε το Υπουργείο, ούτε οι καταναλωτικές οργανώσεις, διότι όλα αυτά για να λυθούν πρέπει να ξανάρθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία, λες και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κυβερνούσε μέχρι προχθές, λες και αυτά τα προβλήματα δεν υπήρχαν προχθές! Το είπαν εδώ. Και έκανε αναφορά ο κ. Παπουτσής και είπε για τα καρτέλ αν ξέρουμε τι σημαίνει. Εγώ ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει, κύριε Παπουτσή. Όμως αυτό πρέπει να το πείτε και σ’ όλα τα στελέχη σας που με περισσή ευκολία βγαίνουν και μιλούν για καρτέλ με πολλή προχειρότητα, με πολλή ελαφρότητα και φθάσαμε όλοι να δαιμονοποιούμε δεν ξέρω τι.
Πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούμε σε κάποιες βασικές αρχές, να ξέρουμε ποιος είναι ο εντός ή εκτός εισαγωγικών αντίπαλος, πώς τον πολεμάμε, ποιοι τον πολεμάμε, γιατί τον πολεμάμε. Γιατί αλλιώς δημιουργούμε ψεύτικες εντυπώσεις στον κόσμο. Σήμερα λοιπόν όλα τα αναθέτουμε στην άλλη κυβέρνηση που θα έρθει και ως δια μαγείας θα λύσει τα θέματα. Μέχρι σήμερα βέβαια δεν νοιώθει, από τη θέση της Αντιπολίτευσης που είναι, την ανάγκη να πει προτάσεις, να πει επιχειρήματα, να πει πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί.
(DE)
(4MB)
Γι’ αυτό, λοιπόν, θα έλεγα ότι η μεγάλη ευθύνη όλων μας είναι να συνεννοηθούμε με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουμε όλες και όλοι μαζί και σ’ αυτή την Αίθουσα και γενικότερα, στην κοινωνία. Εάν αυτό το κατακτήσουμε, νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες σε επιμέρους θέματα -με αυτή την έννοια το λέω- και πραγματικά ο κόσμος να δει τη διαφορά. Αυτές οι υπεραπλουστεύσεις νομίζω ότι απογοητεύουν τον κόσμο.
Μας λέτε ότι κάνουμε επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις. Μα, μόνο αυτό δεν κάνουμε. Βλέπετε ότι προσπαθώ κάθε φορά να μιλούμε πολύ λίγο -όσο πρέπει, μάλλον, θα πω- να μιλούμε με στοιχεία, να λέμε και την προσπάθεια την οποία κάνουμε. Και επειδή όλοι από αυτό το Βήμα, αλλά και γενικότερα επικαλούνται τον ελληνικό λαό που γνωρίζει -μέσα από έναν καταγγελτικό λόγο, βεβαίως, που έχετε- θα σας πω ότι και εμείς επικοινωνούμε με τον ελληνικό λαό και εμείς πολιτευόμαστε και εμείς περπατάμε σε εκλογική περιφέρεια και εμείς περπατάμε στην κοινωνία. Ε, δεν εισπράττουμε αυτό το κλίμα!
Ξέρετε, ο κόσμος αναγνωρίζει ότι και την πολιτική βούληση έχουμε και την τόλμη έχουμε να θίξουμε συμφέροντα, να θίξουμε κακώς κείμενα, να αλλάξουμε τα πράγματα και μας αναγνωρίζει ότι έχουμε και πολλές-πολλές δυσκολίες, οι οποίες δεν δημιουργήθηκαν σήμερα. Εμείς λέμε να μη δούμε πότε δημιουργήθηκαν, αλλά να συνεννοηθούμε πώς θα πάμε μπροστά.
Είπα νωρίτερα και επιγραμματικά με αυτό θέλω να κλείσω, ότι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε είναι τι; Για τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα υποχρεώνονται οι βιομηχανίες να προσκομίζουν τα κοστολογικά στοιχεία, όταν ζητούν νέες τιμές, που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν φάκελο τεκμηρίωσης της νέας τιμής, να αποδεικνύονται οι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στο κόστος του παραγόμενου προϊόντος και εκεί πια, κατά τον έλεγχο, να πούμε αν αυτή η ανατίμηση τεκμηριώνεται ή πρέπει ουσιαστικά να παρθεί πίσω. Περί αυτού πρόκειται και αυτό λέμε στις εταιρείες.
Δεύτερο. Ως προς τα εισαγόμενα προϊόντα, για να σταματήσει αυτή η κουβέντα πού πουλιούνται φθηνότερα, σε ποια χώρα, ανεξάρτητα αν οι συγκρίσεις που γίνονται είναι ορθές ή όχι, καθιερώσαμε την τεκμηρίωση των τιμών στις ενδομελικές συναλλαγές, που σημαίνει πρακτικά ότι κάθε προϊόν που έρχεται στην Ελλάδα πρέπει να συνοδεύεται με φάκελο τεκμηρίωσης της τιμής που πουλιέται στις άλλες χώρες που διακινείται. Αυτό, για να τελειώνει μια για πάντα αυτή η κουβέντα.
Είπα ότι υποχρεώσαμε και τη βιομηχανία, αλλά και το λιανεμπόριο να γνωστοποιεί τις συμφωνίες -επιμέρους, κεντρικές- που συνάπτουν, για να γνωρίζει το Υπουργείο, η πολιτεία πώς κινούνται οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών. Και βεβαίως, είπαμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία θα έχουμε εμείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με απολογιστικά Δελτία Τύπου, θα δίνουμε πλήρη εικόνα για το ποιες τιμές αλλάζουν στην αγορά. Και αυτό το ξεκινήσαμε από το Σεπτέμβριο. Το να κάνουμε συγκρίσεις τι έγινε πριν από τρία χρόνια μέχρι σήμερα, όταν διανύσαμε τη χρονιά κυρίως του 2007, 2008, δηλαδή, το χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο του 2007 μέχρι το φθινόπωρο του 2008, όπου είχαμε μια έξαρση στις τιμές των πρώτων υλών, καταλαβαίνετε ότι η όποια σύγκριση είναι πλασματική.
Θα έλεγα να πούμε, λοιπόν, τώρα που οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, τώρα που η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται σε σημαντικό βαθμό, όχι απόλυτα, να είμαστε έτοιμοι τώρα να δούμε ποια είναι τα μέτρα και πώς προχωρά. Γι’ αυτό και είδατε ότι πριν λίγες μέρες βγήκαμε και αντικρούσαμε κάποια στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ε, δεν είναι αυτή η εικόνα για το πρώτο τρίμηνο. Και όταν είδατε ότι δεν είναι αυτή η εικόνα, πήγατε στην τριετία.
Δεν θα παίζουμε. Ας δούμε ποια είναι η ευθύνη όλων μας από εδώ και μπρος. Αυτό είναι που περιμένει ο κόσμος να ακούσει. Και θα το ακούσει, αν όλοι μιλάμε χαμηλότερα, με περισσότερη υπευθυνότητα, με περισσότερη συνέπεια, με συγκεκριμένα στοιχεία. Εμείς αυτό θα κάνουμε. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια, σ’ αυτόν τον πολιτικό λόγο θέλουμε τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων με πραγματικά καλές προτάσεις, όπως κάποιες που ακούστηκαν σήμερα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γεώργιο Βλάχο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα έξι μαθητές και μαθήτριες και πέντε συνοδοί-καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει και τους εύχεται καλή προκοπή.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
(LM)
(DE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο αξιότιμος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν συνηθίζω να αμφισβητώ ποτέ τις προθέσεις κανενός συναδέλφου και πολύ περισσότερο ανθρώπων, με τους οποίους μας συνδέει μια διαδρομή στο βάθος του χρόνου, από τα φοιτητικά μας χρόνια, όπως είναι ο κ. Βλάχος.
Αλλά στην προκειμένη περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι η αμφισβήτηση και η κριτική την οποία ασκεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τη σημερινή επερώτηση, αφορά τις επιλογές της Κυβέρνησης, αφορά το αποτέλεσμα της πολιτικής της. Γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής, η πολιτική εκ του αποτελέσματος κρίνεται. Και επιπλέον, έχουμε υποχρέωση και εμείς, όπως και εσείς εξάλλου, μέσα από την επαφή μας με τον κόσμο, να μεταφέρουμε στο Κοινοβούλιο αυτό το οποίο νιώθει ο ελληνικός λαός, αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός, αυτό το οποίο στο κάτω-κάτω της γραφής μας εντέλει ο ελληνικός λαός να μεταφέρουμε στη Βουλή. Και αυτό ακριβώς φέραμε σήμερα. Φέραμε την αγωνία του, τα αδιέξοδα, την ακρίβεια, την ανέχεια, μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και φόβου το οποίο έχει επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία.
Ακούσαμε την απάντηση του κ. Υφυπουργού, ακούσαμε τις αιτιάσεις, ακούσαμε τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται, αλλά το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Ανέχεια, ανασφάλεια, ακρίβεια, υπερδανεισμός, αδιέξοδα σε όλη την αγορά, σε όλες τις επιχειρήσεις. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν τιναχθεί στον αέρα, οι ελπίδες των οικογενειών και ιδιαίτερα των ανθρώπων που τα βγάζουν με δυσκολία πέρα, των οικογενειών που προέρχονται από τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας μας, των μη προνομιούχων Ελλήνων, έχουν στερέψει. Έχει στερέψει η ελπίδα για το αύριο, έχει στερέψει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Και σε αυτό έχει απόλυτη ευθύνη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Και επειδή ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατηγορώντας μας ότι εμείς συμβάλλουμε με τις ερωτήσεις μας, με τη κριτική μας, με τα στοιχεία τα οποία δίνουμε, στη σύγχυση στην αγορά και ούτε λίγο ούτε πολύ εμείς έχουμε την ευθύνη για την ακρίβεια και για το σήμερα και για παρελθόν, για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, για το ευρώ και όλα αυτά, θέλω να θέσω το ερώτημα το οποίο έθεσα και προηγουμένως στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απάντηση δεν πήρα. Το θέτω, λοιπόν, στην Κυβέρνηση.
Αισθάνεται η Κυβέρνηση σήμερα ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εκείνο το οποίο απηύθυνε μια ευθεία βολή στην αξιοπιστία της χώρας, στην αξιοπιστία του Πρωθυπουργού, την ώρα που ο Πρωθυπουργός βρίσκεται μαζί με τους άλλους Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ή ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από την Ελλάδα έθεσε το θέμα της αμφισβήτησης των στοιχείων τα οποία παρουσιάζει η Κυβέρνηση, της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου, την αμφισβήτηση της πορείας της χώρας;
Αυτό είναι ένα ερώτημα για το οποίο θέλω μια απάντηση από την Κυβέρνηση. Αισθάνεται ότι ήταν υποστηρικτική του κυρίου Πρωθυπουργού η δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη σήμερα, ότι υποστήριξε τις προσπάθειες του κυρίου Πρωθυπουργού;
Εμείς θεωρούμε ότι ήταν μια προσπάθεια –και το επαναλαμβάνουμε- η οποία αφορά τις επιδιώξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, την αποσαφήνιση της κατάστασης, να καθαρίσουμε το τοπίο για τις αυριανές εξελίξεις. Και από εκεί και πέρα, δεν βαριέσαι για τη χώρα, δεν βαριέσαι για την οικονομία, δεν βαριέσαι για το μέλλον της χώρας. Αυτή είναι μια πολιτική η οποία δεν έχει σταματημό.
Αν συνεχίσει έτσι η Κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, αν συνεχίσει αυτή η λογική, αν την ώρα που πάει να δώσει μια μεγάλη μάχη δίνονται τέτοιου είδους πλαγιοκοπήσεις από την πλευρά επιφανών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, των οποίων ο λόγος ακούγεται σε ένα μέρος της κοινής γνώμης, τότε δεν πάμε πουθενά. Και τότε ο κ. Υπουργός δεν θα έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να κατηγορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι συμβάλει στη σύγχυση, όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς και πάνω από όλα, όσον αφορά την αξιοπιστία της χώρας, όπως δεν θα έχει και κανένα δικαίωμα ο Πρωθυπουργός να έρχεται εδώ και να επαναλαμβάνει πολλές φορές, τον τελευταίο καιρό μάλιστα, ότι ο κ. Παπανδρέου δίνει τη μάχη για να μειωθεί το κύρος της χώρας.
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όπως αποδείχθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη μάχη ακριβώς για να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέες πολιτικές οι οποίες θα μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, στη συνοχή και την αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής κοινωνίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα να μπορέσει να επωφεληθεί τα μέγιστα.
Αυτό ακριβώς είναι υπεύθυνη πολιτική στάση. Και γι’ αυτήν την υπεύθυνη πολιτική στάση, ο κ. Υπουργός δεν είπε τίποτα. Ή την αγνόησε ή δεν την αντελήφθη. Όμως υπήρξε.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό προσδιορίζει τη δική μας πολιτική ευθύνη, μια ευθύνη η οποία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εκφράζεται δια των προτάσεων, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και κυρίως δια του ελέγχου των πεπραγμένων της Κυβέρνησης δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά πέραν αυτών, δια της συνεχούς προσπάθειας παντού και πάντα σε όλα τα fora, διεθνή και εσωτερικά, προκειμένου να αναδεικνύουμε τις δυνατότητες της χώρας μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, των υγιών δυνάμεων της παραγωγής, των υγιών δυνάμεων της οικονομίας και πάνω από όλα να δημιουργούμε νέους όρους για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
(AD)
(LM)
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, όσοι θέλουν, πρόσωπα ή κόμματα, εμείς είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Παπουτσή.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όσον αφορά το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, νομίζω ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε επί του θέματος και δεν έχω τίποτα να προσθέσω.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η Κυβέρνηση, όμως, αισθάνεται ασφαλής; Είναι εντάξει;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Νομίζω ότι η απάντηση ήταν σαφής.
Σ’ αυτά τα οποία είπατε, κύριε Παπουτσή, εγώ θα ήμουν οι τελευταίος που θα αμφισβητούσα την καλή διάθεση από τη μεριά σας και ποτέ δεν θα ισχυριστώ ούτε είπα –και δεν πρέπει να παραποιούμε τα λόγια και τις φράσεις που λέμε εδώ μέσα- ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δημιουργεί σύγχυση ή οτιδήποτε άλλο. Είπα, όμως, όταν με περισσή ευκολία βγαίνουν εκπρόσωποι σ’ αυτές τις εβδομαδιαίου τύπου συνεντεύξεις και δίνουν κάποια στοιχεία για καρτέλ, για τρόμο, για φόβο, για κάποιους πίνακες ανατιμήσεων…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Εμείς δίνουμε τα ακριβή στοιχεία. Δεν μπορείτε να τα παραποιείτε αυτά, επειδή έχετε αδυναμία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Κατσιφάρα, δεν έχετε το λόγο! Σας παρακαλώ πολύ!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Δεν μπορεί να τα παραποιεί όμως, κύριε Πρόεδρε. Τα στοιχεία είναι επίσημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ πολύ!
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Έλεγα, λοιπόν, ότι δίνονται στοιχεία με περισσή ευκολία και οι πηγές είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας, την ώρα που το Υπουργείο δεν είναι κομματική υπηρεσία και είναι στη διάθεσή σας, κύριε Κατσιφάρα. Ελάτε, όπου έχετε αμφιβολία, να σας δώσουμε εμείς πίνακες και στοιχεία, να σας πούμε…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Για τα κρατικά τιμολόγια τι λέτε, κύριε Υπουργέ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Μη με διακόπτετε, όμως, τώρα, αν θέλετε!
Να σας δώσουμε, λοιπόν, εμείς τα στοιχεία. Και μην αμφιβάλλετε. Βλέπετε ότι δεν μασάμε τα λόγια μας. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Δεν τα λέτε!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Είδατε ότι όταν κάποιες ανατιμήσεις τεκμηριώνονται από τα στοιχεία που προσκομίζονται, έχουμε το πολιτικό θάρρος και βγαίνουμε και το λέμε. Βεβαίως δεν μας αρέσει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είδατε ότι επίσης έχουμε το πολιτικό θάρρος να βγούμε και να καταγγείλουμε τον οποιονδήποτε που κατά τη γνώμη μας δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Και το να κάνει καλά τη δουλειά του είναι να στηρίζει το υγιές εμπόριο και να προστατεύει τον καταναλωτή.
Εμείς αυτούς τους δύο παράγοντες της αγοράς τους έχουμε σαν τις πιο σημαντικές αξίες, τις υπηρετούμε και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πραγματικά είναι που θέλουμε και τη δική σας βοήθεια.
Εγώ δεν είπα ούτε για στρογγυλοποιήσεις ούτε για τίποτα όσον αφορά την ΟΝΕ που είπατε. Ασφαλώς είμαστε και εμείς που στηρίξαμε την προσπάθεια να ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ. Μην ανοίγουμε πάλι τέτοια θέματα, γιατί είναι αυτονόητα. Εγώ δεν είπα αυτό. Είπα για το περίφημο «στρογγύλεμα» που έγινε, την υπεραπλούστευση που σήμερα αφήνει σ’ εμάς πολλά υπονοούμενα ότι τελικά ήταν μέσα στις συμφωνίες κυρίων ότι «βάλατε πλάτη» τώρα για να μπούμε και μετά βλέπουμε.
Το «μετά βλέπουμε» θεωρώ ότι το πληρώσαμε ακριβά. Αυτό είπα και τίποτε άλλο. Δεν έθεσα κανένα θέμα για ΟΝΕ και βεβαίως είναι προς το καλό της πατρίδας μας η ένταξη και η προσπάθεια που γίνεται μέχρι σήμερα.
Κλείνοντας, λοιπόν, θα έλεγα ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται είναι σημαντική, χωρίς ωραιοποιήσεις! Έχετε ανθρώπους στην Κυβέρνηση, στο συγκεκριμένο Υπουργείο που δεν ωραιοποιούν καταστάσεις. Λένε την αλήθεια. Λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Άρα, η όποια πρόταση, η όποια εφικτή και τεκμηριωμένη πρόταση κατατεθεί, μην αμφιβάλλετε ότι από εμάς θα αξιοποιηθεί.
Αφού, λοιπόν, υπάρχει αυτό το πολιτικό κλίμα, αυτή η πολιτική συμπεριφορά από τη μεριά της Κυβέρνησης, γιατί να μην αξιοποιηθεί από όλους τους συναδέλφους; Αυτή είναι η δική μας αγωνία. Γιατί να καταφεύγουμε σε καταγγελτικό λόγο, σε υπεραπλουστεύσεις που δεν οδηγούν πουθενά και απογοητεύουν τον κόσμο γιατί φαντάζεται ότι οι άγονοι καυγάδες δίνουν διέξοδο ή λένε «μπράβο» σε κάποιον από τους δυο μας;
Νομίζω ότι δημιουργούμε τη χειρίστη εικόνα σαν πολιτικό σύστημα, σαν δημόσιος βίος. Αυτήν την αγωνία κατέθεσα, μαζί με την προσπάθεια όλης της πολιτικής ηγεσίας και όλων των συνεργατών μας, στο να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Και είναι αρκετά!
(ΚΟ)
(1AD)
Όμως, πιστεύω μετά από περίπου δεκαοκτώ μήνες παρουσίας στο Υπουργείο να σας έχουμε πείσει ότι και πολιτική βούληση υπάρχει και τόλμη υπάρχει για να συγκρουστούμε με όσους δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και εν πάση περιπτώσει, ελπίζω να έχουμε ξεκαθαρίσει σ’ αυτό το διάστημα ποιους θέλουμε να υπηρετήσουμε, με ποιους θέλουμε να πορευθούμε και πού θέλουμε να φθάσουμε.
Εγώ σας λέω πώς όλοι μας το εισπράττουμε θετικά από την κοινωνία, η οποία δεν περιμένει πολιτικούς θαυματοποιούς, αλλά έντιμους ανθρώπους με καθαρό και συνετό πολιτικό λόγο και με αίσθημα ευθύνης, οι οποίοι να προσεγγίζουν τα καθημερινά πολιτικά προβλήματα. Εμείς αυτό κάνουμε. Και ζητώ να το κάνουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις όσο μπορούμε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ και για το ύφος και το ήθος της σημερινής πάλι παρουσίας σας στο Κοινοβούλιο.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας, ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 59/6.3.2009 επερώτησης είκοσι εννέα Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την ακρίβεια.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.46΄ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 και ώρα 18.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος νομοθετική εργασία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που θα σας διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
PDF:
es20090320new.pdf
TXT:
es090320.doc
Επιστροφή