ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: Θ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Γ΄, Συνεδρίαση: ΡΣΤ' 02/04/1999

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ Η Σ

Θ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

ΣΥΝΟΔΟΣ Γ'

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΣΤ'

Παρασκευή 2 Απριλίου 1999

Αθήνα, σήμερα στις 2 Απριλίου 1999, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.12' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 1.4.1999 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΡΕ' συνεδριάσεώς του, της 1ης Απριλίου 1999 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: "Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότης και Εκμετάλλευσης του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ρύθμιση συναφών θεμάτων").

Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.

(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Ιωάννη Αράπη, Βουλευτή Β' Πειραιώς, τα ακόλουθα:

"Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

1) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο αναφέρεται στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη νατοϊκή επέμβαση στη Γιουκοσλαβία.

2) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Ευεργετούλα Λέσβου ζητεί την κατασκευή έργων που αφορούν στον πολιτιστικό τομέα στην περιοχή του.

3) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Ωρομισθίων Καθηγητών Μουσικής Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους ωρομίσθιους καθηγητές του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Μυτιλήνης.

4) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία Πύργου Ηλείας καταγγέλλουν το όργιο ασυδοσίας που επικρατεί στα νυκτερινά κέντρα του Νομού Ηλείας σε βάρος των εργαζομένων σ' αυτά.

5) Οι Βουλευτές κύριοι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία οι Εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα Αττικής ζητούν να αποχωρήσουν άμεσα τα νατοϊκά στρατεύματα από τη χώρα μας και να μην εμπλακεί η Ελλάδα στη σχεδιαζόμενη επέμβαση στο Κόσσοβο.

6) Οι Βουλευτές κύριοι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ και ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΜΥ ζητεί την ικανοποίηση οικονομικών και εργασιακών αιτημάτων των εργαζομένων στην ΕΜΥ.

7) Οι Βουλευτές κύριοι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ και ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ αναφέρεται στον κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη νατοϊκή επέμβαση στο Κόσσοβο κ.λπ.

8) Οι Βουλευτές κύριοι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ και ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Παράρτημα Ηρακλείου Αττικής της ΠΕΑΕΑ αναφέρεται στον κίνδυνο συμμετοχής της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη νατοϊκή επέμβαση στο Κόσσοβο κ.λπ.

9) Οι Βουλευτές κύριοι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ και ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πατησίων Ριζούπολης Αθηνών αναφέρεται στον κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη νατοϊκή επέμβαση στο Κόσσοβο.

10) Οι Βουλευτές κύριοι ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ και ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΛΟΥΛΕ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας ζητεί την αύξηση των συντάξεων του ΙΚΑ.

11) Οι Βουλευτές κύριοι ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ και ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τουριστικού Τομέα Αγ.Κηρύκου Ικαρίας ζητεί τη λήψη μέτρων για την αναβάθμιση της νήσου Ικαρίας.

12) Οι Βουλευτές κύριοι ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ και ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζητούν την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

13) Οι Βουλευτές κύριοι ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ και ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Παναττική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων ζητεί τη θεσμοθέτηση ισχυρών χρηματοδοτικών κινήτρων για τη συνεταιριστικοποίη ση των μικρών επιχειρήσεων.

14) Η Βουλευτής Λάρισας κ. ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΛΟΥΛΕ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Ωρομίσθιοι Καθηγητές Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Λάρισας ζητούν την επίλυση εργασιακών προβλημάτων που τους απασχολούν.

15) Οι Βουλευτές κύριοι ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ και ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κορίνθου ζητεί την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

16) Η Βουλευτής Λάρισας κ. ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΛΟΥΛΕ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Αδιαιρέτου Δάσους Καρυάς Ολύμπου, ζητεί την επίλυση οικονομικών προβλημάτων που απασχολούν το Συνεταιρισμό.

17) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία κάτοικοι και φορείς των Νοτιοδυτικών Συνοικιών του Ηρακλείου ζητούν το πάγωμα των διαδικασιών χωροθέτησης των βιομηχανικών ζωνών και πάρκων στο Ηράκλειο.

18) Η Βουλευτής Λάρισας κ. ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΛΟΥΛΕ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος ζητεί να επανέλθουν σε ισχύ οι καταργηθείσες διατάξεις συνταξιοδότησης των συντάξεων χηρείας γυναικών.

19) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η 'Ενωση Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητεί να τοποθετηθούν ψυχολόγοι στα σχολεία.

20) Ο Βουλευτής Χανίων κ. ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία μόνιμα μέλη της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλουν τα προγράμματα σπουδών επιλογής.

21) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με τα επιστραφέντα ως ΦΠΑ της περυσινής περιόδου στους δικαιούχους αγρότες Ηρακλείου.

22) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΪΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι αδιόριστοι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του Ιουνίου 1998 ζητούν να διορισθούν.

23) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών των αμπελουργών Ηρακλείου.

24) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις των δημοτικών σχολείων γυμνασίων και λυκείων στο Νομό Ηρακλείου.

25) Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας ζητεί χρηματοδότηση για επισκευές - συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων του Νομού Αρκαδίας.

26) Ο Βουλευτής Αττικής κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Δάσκαλοι Μουσουλμάνοι - απόφοιτοι του ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής ζητούν την αύξηση του επιδόματος που ισχύει στον επαγγελματικό τους κλάδο.

27) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ωρεών Εύβοιας διαμαρτύρεται για την κατανομή του μηχανικού εξοπλισμού.

28) Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ζητεί να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια.

29) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η 'Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας ζητεί οικονομική ενίσχυση για τη δημιουργία Εστίας Τύπου στο Βόλο που θα λειτουργήσει ως χώρος συνεντεύξεων και διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων καθώς και ως εντευκτήριο των δημοσιογράφων.

30) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Επιτυχόντων και μη Προσληφθέντων Εκπαιδευτικών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ζητεί την πρόσληψη των μελών του.

31) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Στράτου Αιτωλ/νίας ζητεί να ληφθούν μέτρα αστυνόμευσης και δασοπροστασίας στην περιοχή του.

32) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ με αναφορά του υποβάλλει προτάσεις για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

33) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Κοζάνης ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας του 1ου Γραφείου ΠΕ στα Σέρβια.

34) Οι Βουλευτές κύριοι ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Αγίας Παρασκευής Κοζάνης ζητεί το διορισμό αγροτικού ιατρού στο Δήμο Αγίας Παρασκευής του Νομού Κοζάνης.

35) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υποβάλλει προτάσεις σχετικά με την τροπολογία - προσθήκη για την κατοχύρωση του επιδόματος των διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων.

36) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία γραμματείς των κοινοτήτων του Νομού Κοζάνης που συνενώθηκαν ζητούν διευκρινήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του "Ι.Καποδίστριας".

37) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΡΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ζαχάρως Ηλείας ζητεί οικονομική ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

38) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΡΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας ζητεί οικονομική ενίσχυση για να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες.

39) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αλμυρού Μαγνησίας ζητεί την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συνδικαλιστών εργαζομένων στο έργο αρχαιολογικών ανασκαφών κατά μήκος της εθνικής οδού στους Αγίους Θεοδώρους της Επαρχίας Αλμυρού.

40) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αλμυρού Μαγνησίας ζητεί την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συνδικαλιστών εργαζομένων στο έργο αρχαιολογικών ανασκαφών κατά μήκος της εθνικής οδού στους Αγίους Θεοδώρους της Επαρχίας Αλμυρού.

41) Οι Βουλευτές κύριοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Περάματος Περιφέρειας Αττικής, καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική της βίας και της καταστροφής των λαών και ζητεί από την Κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της γι' αυτή την επίθεση, να κλείσουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ και να μη συμμετέχει η Χώρα μας στον πόλεμο, καθώς και η Κυβέρνηση να μην υπογράψει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

42) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αλμυρού Μαγνησίας ζητεί την άμεση πρόσληψη οφθαλμιάτρου για την κάλυψη του ΙΚΑ Αλμυρού.

43) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο 'Επαρχος Θήρας ζητεί την αύξηση της αστυνομικής δύναμης στη νήσο Θήρα κατά τη θερινή περίοδο.

44) Ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Χαιρώνειας Βοιωτίας ζητεί την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου '99 στην περιοχή του.

45) Ο Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λάρισας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Γονείς ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας ζητούν τη μετεγγραφή των παιδιών τους στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

46) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Γονείς ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας ζητούν τη μετεγγραφή των παιδιών τους στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

47) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αλμυρού Μαγνησίας ζητεί την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων από τα ΕΛ.ΣΙ.

48) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αλμυρού Μαγνησίας ζητεί την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων από τα ΕΛ.ΣΙ.

49) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ζαγοράς Μαγνησίας ζητεί άμεση οικονομική ενίσχυση για να καλυφθούν οι δαπάνες αποχιονισμού της αγροτικής οδοποιίας στο Νομό Μαγνησίας.

50) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ζαγοράς Μαγνησίας ζητεί άμεση οικονομική ενίσχυση για να καλυφθούν οι δαπάνες αποχιονισμού της αγροτικής οδοποιίας στο Νομό Μαγνησίας.

51) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ζητεί να επιλυθούν τα προβλήματα στη σχέση εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

52) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Κέντρο Βόλου - Ειδικό Φιλανθρωπικό Σωματείο ζητεί οικονομική ενίσχυση από το Ειδικό Κρατικό Λαχείο για τη συντήρηση των παιδικών εξοχών στη Μακρινίτσα.

53) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ με αναφορές της υποβάλλει πρόταση για τον τρόπο και τη διάρκεια της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας στο Νομό Μαγνησίας.

54) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Υδραίων ζητεί να συνεχισθεί η λειτουργία του Τελωνείου της 'Υδρας.

55) Ο Βουλευτής 'Αρτας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αθαμανίας 'Αρτας ζητεί τον ηλεκτροφωτισμό των τμημάτων της εθνικής οδού 'Αρτας - Τρικάλων.

56) Ο Βουλευτής 'Αρτας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αθαμανίας 'Αρτας ζητεί χρηματοδότηση από το LEADER II για κοινοτικά έργα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή του.

57) Ο Βουλευτής Σερρών κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο 'Ομιλος Παράκτιας Αλιείας και Θαλάσσιων Αθλημάτων Σερρών ζητεί την προστασία του Στρυμωνικού Κόλπου από τη λαθραλιεία.

58) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Γονείς ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας ζητούν τη μετεγγραφή των παιδιών τους στα αντίστοιχα ΑΕΙ - ΤΕΙ στην Ελλάδα.

59) Ο Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Γονείς Τυφλών Πολυαναπήρων Παιδιών ζητούν να δημιουργηθεί μια ειδική μονάδα μέριμνας για τα παιδιά τους.

60) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Νεφροπαθών Θράκης - Μακεδονίας - Ηπείρου - Θεσσαλίας ζητεί την άμεση δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε όλους τους Νομούς, την εγκατάσταση μηχανημάτων με νέα ηλεκτρονικά - ογκομετρικά και τη διάθεση της μεμβράνης Κουπροφάνης μόνο στο νεφρολόγο.

61) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος "Οι Φίλοι της Πλατανιάς" ζητεί τη χρηματοδότηση για την κατασκευή λιμενοβραχίονα σε διπλανό όρμο όπως στον όρμο Βαμβακάς στον οικισμό Πλατανιά Μαγνησίας.

62) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΡΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Βαρθολομαίου Ηλείας ζητεί να κηρυχθεί η περιοχή του θεομηνιόπληκτη για να κινηθεί η διαδικασία καταγραφής και εξατομίκευσης των ζημιών.

63) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το 'Ιδρυμα Νικολάου Κ.Γιοκαλά ζητεί οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του.

64) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το 'Ιδρυμα Νικολάου Κ.Γιοκαλά ζητεί οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του.

65) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ληλαντίων Εύβοιας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την εξόφληση απαλλοτριωμένων χώρων στην περιοχή του.

66) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ληλαντίων Εύβοιας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την εξόφληση απαλλοτριωμένων χώρων στην περιοχή του.

67) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Φερών Μαγνησίας ζητεί την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης για τις πηγές της Υπέριας Κρήνης.

68) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Φερών Μαγνησίας ζητεί την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης για τις πηγές της Υπέριας Κρήνης.

69) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκύρου ζητεί την ίδρυση και λειτουργία υποκαταστήματος της ΑΤΕ στη νήσο Σκύρο.

70) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκύρου ζητεί την ίδρυση και λειτουργία υποκαταστήματος της ΑΤΕ στη νήσο Σκύρο.

71) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκύρου ζητεί την ίδρυση και λειτουργία υποκαταστήματος της ΑΤΕ στη νήσο Σκύρο.

72) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μανταμάδου Λέσβου ζητεί το διπλασιασμό των ποσών ΚΑΠ και ΣΑΤΑ για τους τρεις νομούς της περιφέρειας Β.Αιγαίου.

73) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Βόλου Μαγνησίας ζητεί να εγκριθεί στο Δήμο Βόλου δάνειο με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

74) Οι Βουλευτές κύριοι ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΝΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Βόλου Μαγνησίας ζητεί να εγκριθεί στο Δήμο Βόλου δάνειο με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

75) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Φερών Μαγνησίας διαμαρτύρεται για τις καταργήσεις των εφημεριών στα Κέντρα Υγείας.

76) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ζαγοράς Μαγνησίας ζητεί χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών αποχιονισμού της αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή του.

77) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΪΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος "Κυνος Λιβανάτων" ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αθλητική του δραστηριότητα.

78) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Λιχάδας Εύβοιας ζητεί την ίδρυση αστυνομικού υποσταθμού στον 'Αγιο Γεώργιο Λιχάδας.

79) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αρτεμισίου Εύβοιας ζητεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό στην περιοχή του.

80) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αρτεμισίου Εύβοιας υποβάλλει προτάσεις για το προγραμματισμένο από ΚΕΚ "ACME ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ" πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους.

81) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας ζητεί να δοθεί παράταση στην επιδότηση δανειοδοτήσεως για κεφάλαια κινήσεως και πάγιες εγκαταστάσεις στο Νομό Εύβοιας.

82) Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Συμβούλιο Περιοχής 9ης Εδαφικής Περιφέρειας Φωκίδας ζητεί να εγκριθεί η εγκατάσταση οικισμού δασικής αναψυχής στη θέση "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" της Κοινότητας Αρτοτίνας Φθιώτιδας.

83) Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Αμυγδαλιάς Φωκίδας ζητεί την ηλεκτροδότηση της Ιεράς Μονής Κουτσουρού Φωκίδας.

84) Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Κοινοτήτων 5ης Ε.Π. Νομού Φωκίδας ζητεί την άμεση έναρξη της λειτουργίας της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής Παρνασσίδας.

85) Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας με το οποίο η Ομοσπονδία Συλλόγων Νομού Φθιώτιδας ζητεί να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο με έδρα τη Λαμία.

86) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας με το οποίο η 'Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ζητεί υψηλότερο ποσό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

87) Ο Βουλευτής Λέσβου κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου ζητεί να μην καταργηθεί το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και να ληφθούν μέτρα εξυγίανσής του.

88) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αιδηψού Εύβοιας ζητεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για την αποπεράτωση του έργου Αποχέτευση Λ.Αιδηψού.

89) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αρτεμισίου Εύβοιας ζητεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση στην οδοποιία της περιοχής όπου έχουν σημειωθεί ζημιές από το σεισμό.

90) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ελυμνίων Εύβοιας ζητεί τη λήψη μέτρων κατά της ανεργίας στην Εύβοια, όπως την εκτέλεση του έργου αντικατάστασης του κρηπιδότοιχου της παραλίας Λίμνης.

91) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία Αναστασία Αβραμίδου ζητεί τη διευθέτηση της συνταξιοδότησής της.

92) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα.

93) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας για τη μη κατοχύρωση της αποκλειστικότητας της Ελλάδας για τη χρησιμοποίηση της ονομασίας του τυριού "Φέτα" στο εσωτερικό της Κοινότητας.

94) Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Εργαζομένων ΤΑΣ Κοζάνης ζητεί τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

95) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ληλαντίων Εύβοιας ζητεί τη χορήγηση αυτοκινήτου.

96) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ληλαντίων Εύβοιας ζητεί να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εθνική οδό Χαλκίδας Λεπούρων (ηλεκτροφωτισμός, σήμανση για ακίνδυνες διελεύσεις).

97) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με τη φετεινή μειωμένη επιδότηση των πορτοκαλοπαραγωγών.

98) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας για τη μέθοδο αυτεπιστασίας στην εκτέλεση έργων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου.

99) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των σιδηροδρομικών υπαλλήλων Καλαμάτας.

100) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΤΣΑΚΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δ/ντής Τελωνείου Χίου ζητεί να παραχωρηθεί στο τελωνείο η χρήση κτιρίου στο λιμάνι της Χίου.

101) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Ηλείας ζητεί τη μετεγγραφή των ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

102) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Βαρθολομιού Ηλείας ζητεί να χαρακτηρισθεί η ευρύτερη περιοχή του ως θεομηνιόπληκτη.

103) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Α.Λάττας, Νομαρχιακός Σύμβουλος Νομού Ηλείας, ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου ΟΤΕ στη Γαστούνη Ηλείας.

104) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία το 5ο και 22ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου Μαγνησίας ζητεί την εγκατάσταση αίθουσας "ΠΡΟΚΑΤ" στον προαύλιο χώρο του Σχολείου.

105) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΤΣΑΚΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ομηρούπολης Χίου ζητεί να επιτραπεί η πρόσληψη ειδικευμένων συμβούλων στους νεοσύστατους Δήμους.

106) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΤΣΑΚΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου ζητεί την πρόσληψη εργατικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του αεροδρομίου Χίου.

107) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ και ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΤΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας "Η Λάκκα" ζητεί να παραμείνει το τυρί φέτα ως ελληνικό προϊόν.

108) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ληλαντίων Εύβοιας ζητεί οικονομική ενίσχυση ώστε να ανταποκριθεί οικονομικά στην υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις χώρων.

109) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ληλαντίων Εύβοιας ζητεί να του χορηγηθεί για τις ανάγκες του ένα αυτοκίνητο από τις αποθήκες του ΟΔΔΥ Μαγουλέζας.

110) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Εύβοιας ζητεί να παραταθεί για μία ακόμα 2ετία η ειδική επιδότηση δανειοδοτήσεως για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις στις βιομηχανικές επιχειρήσεις του Νομού Εύβοιας.

111) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων Θράκης Κατοίκων Νότιας Ελλάδας ζητεί να μην εξαιρεθούν από τις διατάξεις του σχετικού νόμου για τις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ, απόφοιτοι Λυκείων της μουσουλμανικής μειονότητας που δεν κατοικούν στην περιοχή της Θράκης αλλά προέρχονται από αυτήν.

112) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Καρύστου Εύβοιας ζητεί να του δοθεί ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός.

113) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΣΑ Ν.Καστοριάς ζητεί να μην πληρώσουν τα μέλη του υπέρογκα ποσά που ζητούνται από τις ΔΟΥ για τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων που έκαναν την τελευταία 10ετία πριν βγουν σε σύνταξη.

114) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αιδηψού ζητεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και λειτουργία (Α' φάσης) του έργου "Αποχέτευση Λ.Αιδηψού".

115) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκύρου ζητεί τη δημιουργία Υποκαταστήματος ΑΤΕ στη νήσο Σκύρο.

116) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ωρεών Εύβοιας ζητεί να υπάρξει και για το Δήμο Ωρεών κατανομή μηχανικού εξοπλισμού για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες του.

117) Οι Βουλευτές κύριοι ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ και ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου Αθηνών ζητεί την ανέγερση κτιρίου του Α' Παιδικού Σταθμού του Δήμου Γαλατσίου Αθηνών.

118) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο κ. Ε. Παρασίδης, κάτοικος Λάρισας καταγγέλλει παράνομη οριοθέτηση του οικισμού Κάτω Πολυδενδρίου Λάρισας.

119) Οι Βουλευτές κύριοι ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Παναττική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων ζητεί να δοθούν ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων.

120) Οι Βουλευτές κύριοι ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

121) Οι Βουλευτές κύριοι ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ και ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΤΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατικό Κέντρο Αλμυρού Μαγνησίας ζητεί να επαναπροσληφθούν τα απολυθέντα τέσσερα προσωρινά μέλη του Δ.Σ. καθώς και δέκα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στο 'Εργο Αρχαιολογικών Ανασκαφών κατά μήκος της Εθνικής Οδού επ. Αλμυρού.

122) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς καταδικάζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

123) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ζητεί να επιλυθούν τα προβλήματα στη σχέση εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 3661/10-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 252/3-12-98 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3661/10-11-98 που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης, σχετικά με την ανατολική παράκαμψη Θήβας Ν. Βοιωτίας, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Δημοσίων 'Εργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ότι η μελέτη της Ανατολικής Παράκαμψης Θήβας βρίσκεται στο στάδιο της Προέγκρισης Χωροθέτησης της χάραξης, ο φάκελος της οποίας κατατέθηκε στην Δ/νση Δημοσίων 'Εργων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας την 4-11-98 και μετά την συμπλήρωσή του θα προωθηθεί στην Δ/νση Χωροταξίας.

Η δημοπράτηση της κατασκευής του έργου, που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της Τεχνικής Μελέτης.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

2. Στην με αριθμό 3662/10-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 253/3-12-98 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3662/10-11-98 που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης, αναφορικά με την σύνταξη μελέτης διαπλάτυνσης οδού στη περιοχή Θήβας Ν. Βοιωτίας, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Δημοσίων 'Εργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ότι θα συμπεριλάβει την προτεινόμενη μελέτη του θέματος στις προτάσεις της για την κατάρτιση του προγράμματος Γ' ΚΠΣ, προς το ΥΠΕΘΟ.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

3. Στην με αριθμό 3690/11-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 259/3-12-98 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3690/11-11-98 που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σχετικά με κακοτεχνίες στις Εθνικές Οδούς, παραρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή τα εξής:

1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα Μεγάλα 'Εργα των Διευρωπαϊκών Δικτύων και της Εθνικής Κλίμακας (ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ, Συγχρηματοδοτούμενα 'Εργα, Αεροδρόμια κλπ.) για την μελέτη και την κατασκευή των έργων αυτών, εκτός από την αξιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης σε αυτοτελείς, ευέλικτες και αποδοτικές Διοικητικές Μονάδες (συγκρότηση ΑΕ και ΕΥΔΕ με συγκεκριμένο αντικείμενο), προσέλαβε μετά από Διεθνείς Διαγωνισμούς Συμβούλους Διαχείρισης (Ρrοject Μanagers) και Συμβούλους Κατασκευών (Cοstructiοn Μanagers).

Αυτοί οι Σύμβουλοι απαρτίζονται από Διεθνούς κύρους αναγνωρισμένα Γραφεία Συμβούλων Ελλήνων και Ξένων και έχουν ως ένα από τα βασικά συμβατικά αντικείμενα ευθύνης τους και τον ποιοτικό έλεγχο στα συγκεκριμένα έργα.

2. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εντατικοποίησε την περίοδο 1994-1998 τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων 'Εργων (ΣΕΔΕ).

* 'Ετσι για την περίοδο του Α' ΚΠΣ (1989-1993) οι έκτακτες Επιθεωρήσεις και οι παρεμβάσεις του ΣΕΔΕ ήταν 81 ενώ για την περίοδο του Β' ΚΠΣ (1994-1998) 130.

* Επίσης ενίσχυσε και διεύρηνε θεσμικά το ρόλο του ΣΕΔΕ, που είναι επιτακτική ανάγκη να αναδειχθεί σε θεσμό παρεμβατικό και ελεγκτικό σε όλα τα στάδια των Δημοσίων 'Εργων για όλα τα 'Εργα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα σε κάθε κλίμακα.

3. Το ΥΠΕΧΩΔΕ (την περίοδο 1994-1998) μετά τους συστηματικούς Ελέγχους έχει επιβάλει πρόστιμα στους υπεύθυνους των κακοτεχνιών, κήρυξε έκπτωτους Εργολάβους.

'Εχει δώσει εντολές για την αποκατάσταση των κακοτεχνιών με ευθύνη και δαπάνες των Εργολάβων.

'Εχει επιβάλει πρόστιμα σε Εργολάβους για κακοτεχνίες π.χ. σε εργολάβους τμημάτων του ΠΑΘΕ, της Εγνατίας, σε Λιμάνια, σε γέφυρες, στα οδικά έργα κλπ.

* Το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των κακοτεχνιών, που έχει επιβληθεί στους Εργολάβους είτε ως κύρωση με εντολή αποκατάστασης των κακοτεχνιών είτε ως αναγκαστικό πρόστιμο με υποχρεωτική αποκατάσταση ανέρχεται σε 7 δις. δρχ.

* Από αυτό το συνολικό ποσό, το ποσό 2 δις 650 εκατ. δρχ. αφορά έργα, που είχαν ανατεθεί και κατασκευαστεί κατά την περίοδο του Α' ΚΠΣ (1989-1993).

4. Βεβαίως είναι σίγουρο ότι με τους πρωτόγνωρους, συστηματικούς, πολυπληθείς και αυστηρούς ελέγχους, που γίνονται τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά την διάρκεια της παραλαβής το συνολικό ποσό, που βαρύνει τους Εργολάβους θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Είναι βεβαίως αυτονόητο σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία, ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις και ποινές εγγράφονται στα Μητρώα των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων.

* Τέλος είναι επίσης αυτονόητο, ότι σε κάθε 'Εργο, που παρατηρούνται κακοτεχνίες κινείται η διαδικασία Διοικητικών και Ποινικών Κυρώσεων και Ποινών σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχετικών Νόμων σε όλους τους Συντελεστές του 'Εργου (Εργολάβοι, Επιβλέποντες Μηχανικοί, Μελετητές καθώς και οι Εκπρόσωποι των Φορέων που διαχειρίζονται και εποπτεύουν το συγκεκριμένο 'Εργο Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δήμαρχοι, Δ.Σ. Οργανισμών, Δ.Σ. ΑΕ κλπ.).

5. Επίσης πληροφορούμε τον κ. Βουλευτή ότι όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα έχει εκτιμηθεί ότι η βελτίωση της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς των οδηγών και η χρήση της ζώνης ασφαλείας και τους κράνους μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα και τις συνέπειές τους στο μεγαλύτερο βαθμό.

Ακολουθούν οι τεχνολογικές εξελίξεις, στην κατασκευή των οχημάτων (ενεργητική και παθητική ασφάλεια) που μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα και προφυλάσσουν τους οδηγούς, τους επιβάτες και τους πεζούς σε σημαντικότατο βαθμό.

Η βελτιωμένη οδική υποδομή, συμβάλει στα τροχαία ατυχήματα στο μικρότερο βαθμό.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τις συνέπειές τους, μέχρι σήμερα, έχει σχεδιάσει και εκτελέσει μία σειρά δράσεων ως εξής:

Ιδρύθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ Μονάδα Οδικής Ασφάλειας (Αρ. 71/1/Φ1014 και δημοσιεύθηκε στο υπ. Αριθμ. 823 της 15/7/97 ΦΕΚ/Β') που θα έχει την αρμοδιότητα για όλα γενικά τα θέματα οδικής ασφάλειας που έχουν σχέση με την οδό και το οδικό περιβάλλον.

Εδόθησαν εντολές για δύο μελέτες εντοπισμού "μελανών σημείων" στην περιοχή Αττικής και Βορείου Ελλάδος στο ΕΜΠ και στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσ/νίκης.

Οι μελέτες έχουν τελειώσει και ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησής τους.

Βελτιώθηκε η σήμανση τόσο η οριζόντια (διαγράμμιση) όσο και η κάθετη (πινακίδες) και βρίσκεται προς το τέλος ένα πρόγραμμα αντικατάστασης σε πρώτη φάση όλων των πληρο-φοριακών πινακίδων στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Εδόθησαν εντολές για την τήρηση του άρθρου 9 του ΚΟΚ, και την επισήμανση των εκτελούμενων έργων, τόσο εντός, όσο και εκτός κατοικημένης περιοχής και εκδόθηκε η υπ. Αρ. 14818/4-8-97 Τεχνική Προδιαγραφή για τη σήμανση των εκτελούμενων έργων στους αυτοκινητόδρομους. Προηγουμένως είχαν εκδοθεί Τεχνικές Προδιαγραφές, η υπ. Αρ. 5/82 για την επισήμανση των εκτελούμενων έργων εντός κατοικημένης περιοχής και η υπ. Αρ. ΒΜ/30428/80 για την επισήμανση των εκτελούμενων έργων κατοικημένης περιοχής.

Βελτιώθηκε ο φωτισμός των λεωφοριοδρόμων αρμοδιότητάς μας και των οδικών κόμβων του υπεραστικού δικτύου. Υπάρχει πρόγραμμα αντικατάστασης των στύλων Η/Φ και των λαμπτήρων. (Μόνο για την περιοχή Αττικής το ΥΠΕΧΩΔΕ συντηρεί και έχει την ευθύνη Η/Φ για 40 οδικούς άξονες, οι περισσότεροι των οποίων ανήκουν σε αστικές περιοχές και για τους οποίους άρχισε η αντικατάσταση σε λαμπτήρες Η/Φ των παλαιών 250 Watt με νέους νατρίου των 500 Watt).

Καταβάλλεται προσπάθεια για την επισήμανση με κατάλληλη διαγράμμιση και φωτισμό των διαβάσεων πεζών στα αστικά και υπεραστικά δίκτυα της χώρας. (Μόνο για την περιοχή Αττικής έχουν επισημανθεί και συντηρούνται οι διαβάσεις πεζών 800 κόμβων).

Τοποθετούνται στηθαία ασφάλειας στις παρυφές και νησίδες των υπεραστικών οδών, αντικαθίστανται τα πεπαλαιωμένα, συντηρούνται και βάφονται τα υπάρχοντα (στην περιοχή Αττικής υπάρχει πρόγραμμα για 25 χιλιόμετρα στηθαίων ασφαλείας σε εξέλιξη).

Με την ψήφιση του νέου ΚΟΚ θα επικαιροποιηθούν όλες οι αποφάσεις του παλιού ΚΟΚ και άρχισε η προετοιμασία για τις νέες αποφάσεις που προβλέπονται.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

4. Στην με αριθμό 3762/12-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 1138/30-11-98 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3762/12-11-98 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αλέκου Βούλγαρη, σχετικά με τη χωροταξική ένταξη του Νοσοκομείου Βόλου, για τη διάθεση των μοσχευμάτων, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την Υ4δ/8874/25-10-96 (ΦΕΚ.973/τ.Β/96) Υπουργική Απόφαση "Καθορισμός ενιαίου Συστήματος (ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΣΤΑ) εγγραφής και επιλογής ασθενών καταλλήλων προς μεταμόσχευση ιστών και οργάνων" η Εθνική Λίστα είναι γενική για όλη τη χώρα. Για την γρηγορότερη όμως αντιμετώπιση των περιστατικών και την εύρυθμη λειτουργία της προς το παρόν κατανέμεται σε βόρεια και νότια περιοχή της χώρας με νοητό σημείο διαχωρισμού στην περιοχή του Ολύμπου.

Δεδομένου όμως ότι σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης νέο Σχέδιο Νόμου για τις Μεταμοσχεύσεις, το Υπουργείο δεν προτίθεται, μέχρι την ολοκλήρωση και ψήφισή του να προβεί σε μεταβολές όσων ισχύουν.

Με την ευκαιρία σας πληροφορούμε ότι:

Από τα στοιχεία που δόθηκαν στην Υπηρεσία μας, με το υπ'αριθμ.900/25-11-98 έγγραφο της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου Εξωνεφρικής Κάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων, προκύπτει ότι οι νεφροπαθείς προς Μεταμόσχευση της περιοχής του Βόλου δεν είναι (43) αλλά (25), εκ των οποίων οι (13) έχουν επιλέξει Μεταμοσχευτικό Κέντρο νότιας περιοχής (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟ) και οι (12) βόρειας περιοχής (ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

Ο Υφυπουργός

ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ"

5. Στην με αριθμό 3778/251/12-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 128/30-11-98 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της υπ' αριθμ. 3778/12-11-98 ερώτησης και ΑΚΕ που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. Κεδίκογλου, αναφορικά με μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας ιδίως σε προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σας γνωρίζουμε τα εξής:

Από τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας, για το χρονικό διάστημα από 1-1-95 έως 31-10-98 οι τελωνειακές αρχές όλης της χώρας έχουν ανακαλύψει:

1) 433 περιπτώσεις λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών με σύνολο αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων 2,36 δραχμές, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 8,2 δις δραχμές περίπου.

2) 406 περιπτώσεις λαθρεμπορίας αυτοκινήτων με σύνολο αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων 1,72 δις δραχμές για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4,5 δις δραχμές περίπου.

3) 311 περιπτώσεις λαθρεμπορίας καπνικών με σύνολο αναλογούντων δασμολογικών επιβαρύνσεων 2,15 δις δραχμές, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 7,3 δις δραχμές περίπου.

4) 89 περιπτώσεις λαθρεμπορίας οινοπνευματωδών με σύνολο αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων 700 εκατ. δραχμές για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 2,4 δις δραχμές περίπου.

Δηλαδή συνολικά 1.239 περιπτώσεις με δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις 6,93 δις δραχμές για τις οποίες επιβλήθηκαν 22,4 δις δραχμές πρόστιμα περίπου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 1165/18) όλες οι παραπάνω περιπτώσεις λαθρεμπορίας μηνύθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς προκειμένου να ασκηθεί και ποινική δίωξη για λαθρεμπορία, όπως προβλέπεται από τον ίδιο νόμο. Η υπηρεσία μας δυστυχώς δεν διαθέτει στοιχεία πόσες και ποιές από τις υποθέσεις αυτές έφθασαν στο ακροατήριο, καθώς και τα αποτελέσματα των ποινικών δικών. Διαθέτει όμως συνολικά συγκεντρωτικά στοιχεία των ποσών που εισεπράχθησαν από τελωνειακές παραβάσεις κάθε είδους (απλές και λαθρεμπορίες), κατά το ίδιο διάστημα, δηλαδή από 1-1-95 έως 31-10-98 που είναι 6,7 δις δραχμές περίπου.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι στα πρόστιμα και τις λοιπές απαιτήσεις από κάθε είδους τελωνειακές παραβάσεις δεν υφίσταται νομοθετικά δυνατότητα για συμβιβασμό.

Ο Υφυπουργός

Γ. ΔΡΥΣ"

6. Στην με αριθμό 3532/226/6-11-98 ερώτηση/ΑΚΕ δόθηκε με το υπ'αριθμ. 13/30-11-98 έγγραφο από τον Υφυπουργό Oικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3532/226/6-11-98 ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Βουλευτή Λευτέρη Παπανικολάου, σχετικά με θέμα μεταβιβάσεως εκτάσεων κατά μήκος και γύρω από τη χάραξη της περιφερειακής Υμηττού, σας γνωρίζουμε ότι η ανωτέρω ερώτηση, έχει διαβιβασθεί για έλεγχο στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση με το αρ. πρ. 1129701/3963/ΔΕΥ-Α'/3085/Φ.1523 έγγραφο της Δ/νσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών ώστε στη συνέχεια να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Ο Υφυπουργός

Γ. ΔΡΥΣ"

Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

7. Στην με αριθμό 3360/2-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 123/24-11-98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3360/2.11.98 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Φειδίου 3, κτίσθηκε το 1835 - 36 σε σχέδια του Βιεννέζου Αρχιτέκτονα Karl Rosner και με την επίβλεψη του καταγόμενου από τη Λειψία Luders. Κτίσθηκε ως κατοικία του Αυστριακού Προξένου στην Αθήνα, τον Anton Prokesch Von Osten, διακεκριμένης προσωπικότητας και φιλέλληνα της εποχής. Ως κατοικία Osten υπήρξε εστία της πνευματικής ζωής της πόλης. Το 1854 αγοράτηκε από την Ελένη Τοσίτσα και γύρω στο 1887 από την Ανδρομάχη Σλήμαν - Μελά. (Σχετική μελέτη του Δ. Ορφανουδάκη "Η κατοικία Prokesch Von Osten, στην Αθήνα και οι διαδοχικές χρήσεις της" (1836-1971), Πειραιάς, 1997).

Στο κτίριο στεγάσθηκαν διαδοχικά το Υποθηκοφυλάκειο Αθηνών, Ωδείο Λόπνερ και από το 1919 το Ελληνικό Ωδείο, το οποίο το 1923 επεκτάθηκε σε "Θέατρο Ελληνικού Ωδείου" υπό την διεύθυνση του δημοσιογράφου Σπύρου Μελά και αργότερα σε "Θέατρο Τέχνης", διακόπτοντας τη λειτουργία του το 1971. Από το 1934 ανήκει στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής και της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα τελευταία σπάνια δείγματα του πρώιμου κλασικισμού στην Αθήνα και γι' αυτό μεγάλης σημασίας για την ιστορία της αρχιτεκτονικής της νεότερης Αθήνας. Είναι δε το παλαιότερο κτίριο της περιοχής, αφού όταν κτίσθηκε, σε ακατοίκητη τότε περιοχή, η πολη των Αθηνών έφθανε μέχρι την οδό Σταδίου. Εχει χαρακτηρισθεί από το ΥΠ.ΠΟ. ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης (ΥΑ/Αφ 31/17035/1337/5.7.77, ΦΕΚ Β' 759/9.8.77).

Το κτίριο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οφείλει να το συντηρεί ο ιδιοκτήτης του. Το καλοκαίρι του 1992, με ενέργειες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ., εφαρμόσθηκαν από τον ιδιοκτήτη άμεσα σωστικά μέτρα για την αποτροπή κατάρρευσης της στέγης του και συγχρόνως εκκενώθηκε το εσωτερικό του από όγκους απορριμάτων, που σωρεύονταν στο κτίριο για χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, ξέσπασε πυρκαϊά, η οποία ευτυχώς εντοπίσθηκε και κατασβέσθηκε εγκαίρως, γεγονός που είναι ενδεικτικό των κινδύνων που εγκυμονεί το κτίριο όπως είναι σήμερα. Πριν από ένα χρόνο, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ., ξεκίνησε την αποτύπωση των οροφογραφιών που καταρρέουν με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων αναγκαίων για την αποκατάσταση του εσωτερικού του κτιρίου. Το Ταμείο - Ιδιοκτήτης του ωστόσο δεν δείχνει μέχρι στιγμής να έχει την πρόθεση αποκατάστασης και επανάχρησής του (στο Αρχείο της Υπηρεσίας Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων και στη ΔΠΚΑΝΜ υπάρχει πλήρης μελέτη αποτύπωσης και επισκευής του κτιρίου, που συνέταξαν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί του ΥΠ.ΠΟ. κύριοι Δ. Ορφανουδάκης και Η. Μαυροδόντης το 1977).

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ. προτίθεται να υποβάλει πρόταση στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ για αγορά του κτιρίου με σκοπό την αποκατάστασή του και την στέγαση σε αυτό καλλιτεχνικής δραστηριότητας του ΥΠ.ΠΟ., πιθανόν εκείνης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με δεδομένο την προηγούμενη ιστορική του χρήση και την στεγνή γειτνίαση (επί της οδού Φειδίου) του διατηρητέου αυτού κτιρίου με το συγκρότημα Rex.

O Yπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

8. Στην με αριθμό 3371/2-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 124/25-11-98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3371/2.11.98 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο Ι.Ναός Αγίας Τριάδας στον Ανω Αλισσό, επαρχίας Πατρών Ν. Αχαϊας, που καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 20 Σεπτεμβρίου 1998, είναι κτίριο των νεωτέρων χρόνων και δεν έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο. Το ΥΠ.ΠΟ. δεν έχει αρμοδιότητα οικονομικής επιχορήγησης εργασιών σε κτίρια που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρχαία ή ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

9. Στην με αριθμό 3392/3-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 126/26-11-98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3392/03. 11. 1998 ερώτηση του Βουλευτή κ. Λευτέρη Παπανικολάου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Από το 1995 που άρχισαν τα έργα του Μετρό στην Πλατεία Ασωμάτων δεν έχουν παρατηρηθεί οποιασδήποτε μορφής μετακινήσεις στον Ναό των Ταξιαρχών, και δεν έχει παρατηρηθεί να βλάπτεται η στατικότητα του μνημείου (το φρέαρ εξαερισμού του Μετρό βρίσκεται στη ΝΔ γωνία της Πλατείας Αγίων Ασωμάτων σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ναό).

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού όμως, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εκτέλεση του έργου του Μετρό στο Φρέαρ Εξαερισμού, με έγγραφο προς την Εταιρεία "Αττικό Μετρό Α.Ε." ζήτησε την αποστολή, σε μηνιαία βάση, των στοιχείων των μετρήσεων για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του στατικού φορέα του ναού. Τα σημεία παρακολούθησης ορίστηκαν από αρχιτέκτονα της 1ης ΕΒΑ σε συνεργασία με εκπροσώπους της ΚΞ/ΟΜ Αθηνών. 'Ηδη με το 081198/13.11.1998 Μνημόνιο της ΚΞ/ΟΜ Αθηνών εστάλησαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που καλύπτουν το διάστημα από 21.8.1998 μέχρι 9.11.1998. Τα στοιχεία αξιολογούνται.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

10. Στην με αριθμό 3406/3-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 127/24-11-98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3406/03.11.1998 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασίλειου Κορκολόπουλου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στα θέματα της Ερώτησης του κ. Βουλευτή σχετικά με την απόκτηση του παλίμψηστου του Αρχιμήδη έχω αναφερθεί εκτενώς σε συνέντευξή μου την 30.10.98, την οποία επισυνάπτω.

Ο Υπουργός

EYAΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

11. Στην με αριθμό 3429/4-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 128/26-11-98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3429/04.11.1998 ερώτηση του Βουλευτή κ. Πέτρου Τατούλη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το έργο καθαρισμού - αποψίλωσης - ευπρεπισμού των αρχαιολογικών χώρων είναι δυσχερές πρωτίστως λόγω της μεγάλης έκτασής τους, και χρειάζεται να επεμβαίνουν συνεργεία δύο και τρεις φορές ετησίως. Επιδιώκεται συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συλλόγους για την εφαρμογή μέτρων καθαριότητας και πυριασφάλειας, ενώ έχει γίνει σύσταση προς τις περιφερειακές μονάδες για την αποφυγή ψεκασμών με φυτοφάρμακα ζιζανιοκτόνα, όπου αυτό είναι δυνατόν, και την καταφυγή στους καθαρισμούς των χώρων με εργατικά χέρια. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ημερίδα που οργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ενισχύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή αρχαιολόγων και ειδικών που κατέγραψαν την εμπειρία τους και τα πορίσματα για τη σωστή διαχείριση της χλωρίδας και της πανίδας εντός των αρχαιολογικών χώρων απεστάλησαν σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στους επισκέψιμους εκ των αρχαιολογικών χώρων, και ιδίως αυτούς που δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπου γίνεται προσπάθεια να διατηρούνται καθαροί, δεδομένης και της ψυχολογίας του επισκέπτη που περιδιαβαίνει εν υπαίθρω αρχαίους ερειπιώνες. Στους περισσότερους χώρους έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση για την απαγόρευση ρίψης σκουπιδιών, ενώ έχουν τοποθετηθεί και κάδοι απορριμμάτων. Επισυνάπτω την σχετική 914/5-2-98 εγκύκλιό μου.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"


Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

12. Στην με αριθμό 3576/9-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ.135/24-11-98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3576/09.11.1998 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ελένης Ανουσάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το κτίριο στη γωνία των οδών Φυλής 52 και Φερών 30 στην Αθήνα, όπου έζησε ο Α. Σβώλος έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (ΦΕΚ Δ' 1169/2.12.87), το οποίο είναι καταρχάς αρμόδιο για την προστασία του.

Μόλις πληροφορήθηκα από το σχετικό δημοσίευμα την ύπαρξη προβλήματος ως προς τη χρήση του κτιρίου και λόγω σεβασμού προς τη μνήμη του Αλ. Σβώλου και επιπλέον λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η μνήμη αυτή για εμένα υπό την επιστημονική μου ιδιότητα έδωσα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες πρώτον, να κινηθεί η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέου μνημείου και από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεύτερον να ζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. η επιβολή περιορισμών ωςπρος την χρήση του κτιρίου.

Από τη Διεύθυνση Παραδοσιακών Οικισμών του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού πληροφορήθηκε ότι το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. δεν γνώριζε για τις εργασίες που έγιναν στο κτίσμα (επέμβαση στις όψεις καθώς και στον εσωτερικό χώρο) ούτε την αλλαγή χρήσης του. Οι εργασίες στο κτίριο έγιναν μόνο με άδεια επικίνδυνου οικοδομής απ' το αντίστοιχο τμήμα της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων.

Εφόσον έχει ξεκινήσει η διαδικασία χαρακτηρισμού της οικίας από το ΥΠ.ΠΟ. καμμία νέα εργασία δεν επιτρέπεται να γίνει στο κτίριο χωρίς την έγκριση της 1ης Ε.Ν.Μ.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

13. Στην με αριθμό 3580/9-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 136/25-11-98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3580/09.11.1998 ερώτηση του Βουλευτή κ. Λευτέρη Παπανικολάου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Ο Γενικός Διευθυντής Ολυμπιακών 'Εργων είναι όργανο της Εταιρείας "Αθήνα 2004" που λειτουργεί μέσα στο σαφές και διαφανές πλαίσιο του νόμου 2598/98 που προβλέπει τις αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου, της Διυπουργικής Επιτροπής, του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ίδιας της Βουλής.

2. Τα κριτήρια επιλογής του κ. Λεβέντη ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Α.Ε. "Αθήνα 2004" η ακαδημαϊκή κατάρτιση, η εμπειρία και η αξιολόγηση της διοικητικής και διαχειριστικής του ικανότητας: Ο κ. Λεβέντης είναι απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Πολιτικός Μηχιχνικός) και απόφοιτος του University of Illinois-USA. Η δεκαπενταετής του εμπειρία περιλαμβάνει τους χώρους μελετών και κατασκευών καθώς και την ευθύνη υλοποίησης μεγάλων έργων. Η εμπειρία του επίσης σε έργα αυτοχρηματοδοτούμενα (Τεχνικός σύμβουλος των τραπεζών στο έργο του Ρίο-Αντίρριο) εκτιμήθηκε ως πρόσθετο προσόν. 'Εχει διευθύνει μικρά και μεγάλα έργα και έχει διευθυντική εμπειρία ως Senior Vice President της εταιρίας Langan Engineering & Environmental Services στην Νέα Υόρκη.

Η διαδικασία επιλογής έχει ως εξής: 'Εγκριση της θέσεως από το Διοικητικό Συμβούλιο - προκήρυξη της θέσης - προεπιλογή 6 υποψηφίων από την εταιρεία Korn Ferry (η συγκεκριμένη εταιρεία είχε την ευθύνη επιλογής του κυρίου Uberoth, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος 'Αντζελες και της επιτελικής ομάδας του)- συνεντεύξεις όλων των προεπιλεγέντων από πενταμελή επιτροπή μελών του Δ.Σ. -τελική επιλογή μετά από τέσσερις συναντήσεις της επιτροπής- έγκριση επιλεγέντος από το Δ.Σ.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

14. Στην με αριθμό 3639/10-11-98 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 141/26-11-98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3639/10-11-1998 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα για κινηματογραφικές λήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία για τις ανάγκες της παραγωγής στην οποία αναφέρεται ο κ. Βουλευτής και αφορά στη ζωή του Μ. Αλεξάνδρου.

Σε παρόμοια περίπτωση, υποβάλλεται το σενάριο και γίνεται ο αναγκαίος έλεγχος για εντοπισμό τυχόν ασαφειών, ιστορικών ανακριβειών κλπ. Σημειώνεται ακόμη, ότι συναρμόδια Υπηρεσία για την έγκριση των σεναρίων ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών ταινιών για τις ανάγκες των οποίων πραγματοποιούνται γυρίσματα στην Ελλάδα, είναι η Διεύθυνση Εποπτείας του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σε περίπτωση γυρισμάτων σε αρχαιολογικούς, στρατιωτικούς χώρους κλπ., είναι απαραίτητη ειδική άδεια από τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες.

Κατά τα λοιπά αναφέρομαι στην παλαιότερη απάντησή μου στην 2997/28.3.1997 ερώτηση του κ. Βουλευτή.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

15. Στην με αριθμό 3654/10.11.98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 142/25.11.98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση":

"Απαντώντας στην 3654/10.11.1998 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ευγάγγελου Μπασιάκου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η οικονομική επιχορήγηση του Δήμου Διστόμου για την ολοκλήρωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου της Σφαγής προϋποθέτει την υποβολή του σχετικού αιτήματος στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ, ώστε να γίνει η σχετική αξιολόγηση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και του Γενικού Κανονισμού Χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

16. Στην με αριθμό 3668/10.11.98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 144/26.11.98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3668/10.11.98 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Ελσας Παπαδημητρίου και Δημήτρη Σιούφα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα για κινηματογραφικές λήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία για τις ανάγκες της παραγωγής στην οποία αναφέρεται ο κ. Βουλευτής και αφορά στη ζωή του Μ. Αλεξάνδρου.

Σε παρόμοια περίπτωση, υποβάλλεται το σενάριο και γίνεται ο αναγκαίος έλεγχος για εντοπισμό τυχόν ασαφειών, ιστορικών ανακριβειών κλπ. Σημειώνεται ακόμη, ότι συναρμόδια Υπηρεσία για την έγκριση των σεναρίων ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών ταινιών για τις ανάγκες των οποίων πραγματοποιούνται γυρίσματα στην Ελλάδα, είναι η Διεύθυνση Εποπτείας του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σε περίπτωση γυρισμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ., είναι απαραίτητη ειδική άδεια από τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες.

Κατά τα λοιπά αναφέρομαι στην παλαιότερη απάντησή μου στην 2997/28.3.97 ερώτηση του κυρίου Βουλευτή.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

17. Στην με αριθμό 3710/11.11.98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 145/26.11.98 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 3710/11.11.98 ερώτηση της Βουλευτού κ. 'Ελσας Παπαδημητρίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι επιτροπές που διενεργούν τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Δραματικές Σχολές αποτελούνται από ανθρώπους του θεάτρου κυρίως ηθοποιούς και σκηνοθέτες, χωρίς τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Ειδικά φέτος μετά από πρόταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μετείχε στην Επιτροπή η Πρόεδρος του Σωματείου. Κατά τις εκτιμήσεις δε των μελών της Επιτροπής, ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή είναι μεγαλύτερος αυτού που θα έπρεπε. Ο χρόνος εξέτασης θεωρείται επαρκής για τη διμόρφωση άποψης από έμπειρους εξεταστές στο μάθημα της Υποκριτικής.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

18. Στην με αριθμό 3347/2.11.98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 2651/26.11.98 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3347/2.11.98 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Γ. Καρατζαφέρης σχετικά με τα υπό εκτέλεση σιδηροδρομικά έργα και τα οικονομικά του Οργανισμού σας διαβιβάζουμε το σχετικό έγγραφο με αρ. πρωτ. 17294/13.11.98 του Δ/ντος Συμβούλου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε.

Ο Υπουργός

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ"

Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

19. Στην με αριθμό 3358/2.11.98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 2687/24.11.98 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3358/2.11.98 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κύριοι Α. Τατούλης και Μαρία Μπόσκου, σχετικά με τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ορεινών χωριών του Νομού Ιωαννίνων, σας διαβιβάζουμε το σχετικό έγγραφο με αρ. πρωτ. 504/271938/15.11.98 του Δ/ντος Συμβούλου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε.

Ο Υφυπουργός

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ"

Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

20. Στην με αριθμό 3399/3.11.98 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 2677/24.11.98 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 3399/3.11.98 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχετικά με επενδύσεις του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος στο χώρο των Βαλκανίων, σας διαβιβάζουμε σχετικό έγγραφο με αρ. πρωτ. 821/844349/12.11.98 του Δ/ντος Συμβούλου του εν λόγω Οργανισμού.

Ο Υφυπουργός

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ"

Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).").

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:

Η πρώτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 846/29.3.99 του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ευάγγελου Βλασσόπουλου προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, τις πρωτοβουλίες για εκτόνωση της έντασης κλπ., διαγράφεται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.

Δεύτερη επίκαιρη ερώτηση είναι με αριθμό 851/29.3.99 του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Βουλγαράκη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τις διαδικασίες πώλησης του 51% της Ιονικής Τράπεζας.

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου σε περίληψη έχει ως εξής:

"Ισχυρές αμφιβολίες και ερωτηματικά -ως προς το αδιάβλητο, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη διαδικασία πώλησης του 51% της Ιονικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι:

Δεν υπήρξε ενιαίος τύπος σύμβασης για τους διεκδικητές της Τράπεζας, με αποτέλεσμα η συγκριτική αξιολόγηση των προσφορών να καθίσταται αδύνατη.

Το περιεχόμενο των προσφορών δεν γνωστοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δεν έγινε καμία προσπάθεια διαπραγμάτευσης για βελτίωση του τμήματος προς όφελος του δημοσίου, ενώ αποδεικνύεται ότι υπήρχαν και άλλα περιθώρια.

Δεν επελέγη τελικά η προσφορά με το μεγαλύτερο τίμημα, αλλά εκείνη με το μικρότερο και τις περισσότερες αιρέσεις.

Την ίδια ώρα σε εξώδικη επιστολή η Τράπεζα Πειραιώς προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας, αφού αφήνει πολλά ερωτηματικά ως προς τη διαδικασία, γνωστοποιείται η πρόθεσή της να φτάσει την προσφορά της στο ύψος των 290 δισεκατομμυρίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Για ποιον ακριβώς λόγο δεν υπήρξε μία και μόνο σύμβαση για τους ενδιαφερομένους.

2. Γιατί δεν έγινε αμέσως δημόσια ανάγνωση του περιεχομένου των προσφορών;

3. Ποιο είναι το ακριβές (αριθμητικό) ποσό κάθε προσφοράς;

4. Με ποια ακριβώς δεδομένα έγινε η επιλογή του ενός εκ των δύο ομίλων;

5. Πώς εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα που έγινε δεκτό και σε εκείνο που θα μπορούσε να επιτευχθεί;".

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου έχει το λόγο για τρία λεπτά για να πρωτολογήσει.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ' αρχήν, ευχαριστώ τον κ. Βουλγαράκη που μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στις διαδικασίες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στη χώρα μας. Μία ιδιωτικοποίηση η οποία αλλάζει το κλίμα στην οικονομία, η οποία εξασφαλίζει για το μέτοχο την Εμπορική Τράπεζα και κατ' επέκταση για τα ασφαλιστικά ταμεία, το ιδιαίτερα ικανοποιητικό τίμημα των διακοσίων εβδομήντα δύο δισεκατομμυρίων (272.000.000.000) δραχμών που είναι, θα έλεγα, ένα πολύ σημαντικό ποσό για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Τώρα πριν απαντήσω στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει ο κ. Βουλγαράκης θα κάνω δύο, τρεις γενικές επισημάνσεις.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απόλυτα διαφανής, αδιάβλητη και αξιόπιστη. Η Κυβέρνηση και η Εμπορική Τράπεζα προσέλαβε τη J.B. MORGAN, που είναι από τους πλέον εγκύρους διεθνείς επενδυτικούς συμβούλους. Η διοίκηση της Εμπορικής είναι εγνωσμένης εγκυρότητας, όπως εξάλλου όλες οι διοικήσεις των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών. Και τέλος, η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού ελήφθη ομοφώνως από το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει δεκαοκτώ μέλη, και η μόνη αποχή ενός συνδικαλιστού έγινε για λόγους αρχής, αντίθεσης προς την πώληση και όχι για λόγους διαδικασίας.

Τώρα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία θέτει ο κ. Βουλγαράκης οι απαντήσεις είναι οι εξής:

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση, με βάση τη διαδικασία του διαγωνισμού και την προκήρυξη κάθε υποψήφιος αγοραστής εδικαιούτο να προτείνει ως μέρος της προσφοράς τροποποιήσεις στο κείμενο σύμβασης, το οποίο είχε δημοσιοποιήσει η Εμπορική Τράπεζα. Υπήρχε μία όμοια σύμβαση η οποία είχε κοινοποιηθεί στους υποψηφίους αγοραστές, αλλά είχε το δικαίωμα ο κάθε υποψήφιος να προτείνει τροποποιήσεις, οι οποίες θα ελαμβάνοντο υπόψη στην τελική επιλογή. Η διαδικασία αυτή είναι σύννομη και ανταποκρίνεται στη διεθνή πρακτική.

Απάντηση δεύτερη, σε ό,τι αφορά τη δημόσια ανάγνωση. Οι δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων υποβλήθηκαν σε σφραγισμένους φακέλους, οι οποίοι άνοιξαν στο Λονδίνο στα γραφεία της J.B. MORGAN, παρουσία τόσο των εκπροσώπων της J.B. MORGAN, όσο και των υποψηφίων αγοραστών.'Εκαστος μάλιστα, των αγοραστών μονόγραψε την προσφορά του άλλου υποψηφίου, ώστε να αποκλειστεί κάθε αμφισβήτηση. Η δημόσια ανάγνωση των προσφορών δεν ήταν δυνατή, καθώς οι όροι του διαγωνισμού απαγορεύουν την κοινοποίηση του περιεχόμενου της προσφοράς οιουδήποτε υποψηφίου, άνευ της ρητής συγκατάθεσής τους. Υπάρχει όρος εμπιστευτικότητας που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση.

Τρίτον, ποια είναι τα τιμήματα. Τα τιμήματα -εγκύρως και υπευθύνως τα ανακοινώνω εδώ στο Σώμα- σε ό,τι αφορά την προσφορά της πλειοδότριας 'Αλφα Τράπεζας Πίστεως Α.Ε. ήταν διακόσια εβδομήντα δύο δισεκατομμύρια (272.000.000.000) δραχμές καθαρά τοις μετρητοίς, ενώ η κοινή προσφορά των τραπεζών Πειραιώς, Μακεδονίας-Θράκης και Τράπεζας Χίου ήταν διακόσια πενήντα τέσσερα δισεκατομμύρια διακόσια δεκατρία εκατομμύρια διακόσιες σαράντα οκτώ χιλιάδες (254.213.248.000) δραχμές τοις μετρητοίς.

Τέταρτον, τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν σε όλους γνωστά βάσει της προκηρύξεως. Πρώτον βεβαίως, το τίμημα. Δεύτερον, οι αλλαγές, όπως είπα, στο υποβληθέν κοινό σχέδιο σύμβασης αγοράς των μετοχών. Τρίτον, το επιχειρηματικό σχέδιο, και τέταρτον οι πηγές και η διαθεσιμότητα των απαραιτήτων κεφαλαίων για την καταβολή του τιμήματος.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, στο οποίον κυρίαρχο ήταν η διαφορά του τιμήματος δεκαοκτώ δισεκατομμυρία (18.000.000.000) δραχμές ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο προσφέροντα, η διοίκηση της Εμπορικής και ομοφώνως το Διοικητικό Συμβούλιο κατακύρωσε το διαγωνισμό υπέρ του πρώτου προσφέροντος, διαφυλάσσοντας προφανώς και το συμφέρον της Εμπορικής Τραπέζης και των μετόχων της.

Πέμπτον, είχε γίνει δεκτό, και μάλιστα με αίτημα της Τραπέζης Πειραιώς, ότι οι δεσμευτικές προσφορές που θα υποβάλονταν στις πέντε ώρα Λονδίνου στις 23.3.99 ήταν τελικές και, επομένως, δεν υπήρχε καμία απολύτως δυνατότητα νέου γύρου προσφορών και νέων αξιολογήσεων.

Αυτές είναι οι απαντήσεις που είχα να δώσω σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες -επαναλαμβάνω διαφανείς, αδιάβλητες και αξιόπιστες- που οδήγησαν στην επιτυχέστατη ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας για την οποία αυτή η Κυβέρνηση πραγματικά είναι υπερήφανη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Βουλγαράκης έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση αρέσκεται με τη συμπεριφορά της να καλύπτει σπουδαία και σοβαρά θέματα γύρω από ένα πέπλο απολύτου μυστηρίου. Και επειδή ακριβώς οικοδομείται αυτό το πέπλο του μυστηρίου, αυξάνεται και η παραφιλολογία η οποία συνοδεύει όλα αυτά τα γεγονότα.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τραπέζης δεν είναι ένα τυχαίο θέμα ούτε είναι μία πολύ μικρή επιχείρηση, ούτε είναι μία επιχείρηση τυχαία. Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες γίνονται ή εν πάση περιπτώσει έγιναν στη χώρα.

Από την ώρα, λοιπόν, που μιλάμε γι' αυτό το πράγμα, θα έπρεπε η Κυβέρνηση υπευθύνως να δώσει μόνη της στη δημοσιότητα και να το ξεκαθαρίσει ευθύς εξ αρχής, τα κείμενα και των δύο προσφορών. Δεν είναι δυνατόν ο Τύπος, ο ημερήσιος και ο περιοδικός να βοά επί τετραήμερο ότι δεν δόθηκαν τα χαρτιά, ότι δεν έγιναν ενιαίες συμβάσεις, ότι το τίμημα δεν ήταν αυτό, αλλά ήταν άλλο, ότι υπήρχαν κλιμακωτές προσφορές, ότι το τίμημα τελούσε υπό κάποιες αιρέσεις και η Κυβέρνηση να κωφεύει. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να μη δίνει τέτοιου είδους απαντήσεις, οι οποίες να ξεκαθαρίζουν πλήρως ένα τέτοιο ζήτημα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μία δεδομένη στάση υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Την ενδιαφέρει όμως οι αποκρατικοποιήσεις, πρώτον να λειτουργούν εις όφελος του Δημοσίου, να εξασφαλίζουν την αρχή της αποτελεσματικότητας και να επιδιώκεται το μέγιστο δυνατό τίμημα από αυτές ακριβώς τις ιδιωτικοποιήσεις.

'Ολα αυτά τα οποία προηγουμένως είπα είναι όλα αντικείμενα που σχολιάστηκαν από τον ημερήσιο Τύπο αυτές τις ημέρες που πέρασαν και παρ' όλα αυτά, επίσημη δημόσια ανακοίνωση δεν εδόθη.

Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου να δώσει στη δημοσιότητα, γιατί αυτό σημαίνει διαφάνεια -και δεν μιλάμε εδώ πέρα για διαδικασίες οι οποίες μπορούν να συμβούν πίσω από κάποια τραπέζια- όλα τα συνοδευτικά έγγραφα του διαγωνισμού. Τότε και η Αντιπολίτευση θα συγχαρεί την Κυβέρνηση για την επιτυχία της και η Κυβέρνηση θα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι έφερε εις πέρας μία πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία, την οποία από την αρχή είχε εξαγγείλει.

Αυτό πρέπει να συμβεί για να μην υπάρξει κανενός είδους άλλη συζήτηση επ'αυτού του θέματος.

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για δύο λεπτά να δευτερολογήσει.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Τα σχόλια τα οποία αναφέρθηκαν στον Τύπο το διήμερο μετά τις 26 Μαρτίου προέκυψαν από έναν κύκλο παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά τις συγκρίσεις των προσφορών των δύο βασικών ομίλων οι οποίοι διεκδίκησαν την Ιονική Τράπεζα. Γι' αυτό προφανώς δεν είναι υπεύθυνη η Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, όπου θα υπεβάλλετο η εισήσηση της J.B. MORGAN, η Κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να τηρήσει απόλυτη σιγή σε ό,τι αφορά το θέμα και δεν είναι υπεύθυνη εάν δημοσιεύτηκαν αυτά τα σχόλια και έγινε αυτή η παραπληροφόρηση.

Τώρα σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των δημοσιοποίησης των προσφορών, έχω να πω το εξής:

Υπάρχει όρος μέσα στην προκήρυξη ο οποίος καθιστά τις προσφορές αυτές εμπιστευτικές και η δημοσιοποίησή τους προϋποθέτει τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή και της Εμπορικής Τραπέζης αλλά και των δύο άλλων ομίλων, οι οποίοι κατέθεσαν προσφορές. Δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης, ούτε δικαιούμαι εδώ εγώ, κύριε Πρόεδρε, να δημοσιοποιήσω αυτές τις προσφορές, διότι είναι μείζον νομικό θέμα, υπάρχει δέσμευση εμπιστευτικότητας.

Από την άλλη βεβαίως πλευρά σε καμία ιδιωτικοποίηση δεν δημοσιοποιούνται οι προσφορές ούτε στην Κρήτης ούτε στη Μακεδονίας-Θράκης. Oύτε σε καμία άλλη ιδιωτικοποίηση ούτε εδώ ούτε διεθνώς, δημοσιοποιούνται αυτές οι προσφορές που παραμένουν εμπιστευτικές. Γι' αυτό βάζουμε τους συμβούλους, όπως η J. B. MORGAN, να τις αξιολογήσουν και να κάνουν προτάσεις. Επιπλέον ο Διοικητής της Εμπορικής ο κ. Γεωργουτσάκος δημοσιοποίησε τα κρίσιμα στοιχεία των προσφορών, και κυρίως το τίμημα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία μετείχαν επαναλαμβάνω δεκαοκτώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία έλαβαν γνώση δια στόματος του κ. Γεωργουτσάκου, όλων των κρισίμων και επιμάχων σημείων των δύο προσφορών.

Βεβαίως εάν κάποιος από τους ενδιαφερομένους, όχι εσείς, αλλά κάποιος από τους ενδιαφερομένους, θέλει να μάθει την προσφορά του αντιπάλου του, δεν έχει παρά να προσφύγει στην Εμπορική Τράπεζα, η οποία θα κρίνει αυτό με βάση τα νομικά κριτήρια της εμπιστευτικότητας και αφού εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων μερών για τη δημοσιοποίηση. Δεν είναι όμως αυτό θέμα της Κυβέρνησης, η οποία είναι υποχρεωμένη να τηρεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Τρίτη είναι η με αριθμό 860/31.3.99 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Στρατή Κόρακα προς τον Υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας του ραδιοσταθμού "2000 Νews" κλπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κόρακα είναι η ακόλουθη:

"Στις 24 Μάρτη 1999, το βράδυ που ξεκίνησαν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του αγγλόφωνου ραδιοσταθμού "2000 News". 'Οπως ανακοινώθηκε ο σταθμός αυτός θα συνεργάζεται στενά με τη διαβόητη "Φωνή της Αμερικής", της οποίας το 24ωρο δορυφορικό πρόγραμμά της θα αποτελεί το κύριο πρόγραμμα του "2000 Νews".

'Ετσι την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τη χώρα μας να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το αμερικανόπνευστο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων, οι ιμπεριαλιστές αποκτούν ένα σημαντικό προπαγανδιστικό μέσο στο εσωτερικό της χώρας για την προώθηση των θέσεών τους στην Ελλάδα και στον ελληνισμό της διασποράς.

Η παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στη δεξίωση των εγκαινίων και η επίδοση σ' αυτόν τιμητικής μεμβράνης υπογραμμίζουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον προσανατολισμό και τους στόχους του νέου ραδιοσταθμού, που -όπως είναι φανερό- θα έχει τη δικιά του συμβολή στην προώθηση και εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων".

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας του ραδιοσταθμού "2000 News", πότε και ποια υπηρεσία έδωσε την άδεια λειτουργίας του, αφού το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν πήρε σχετική απόφαση και ποια είναι η πολιτική σκοπιμότητα που οδήγησε την Κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία του;".

Ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει το λόγο για τρία λεπτά να πρωτολογήσει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης): Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη η διαδικασία παραχώρησης αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού σε όλη την Ελλάδα και στο Νομό Αττικής βεβαίως.

'Οσον αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Αττικής, εδώ και πάρα πολλούς μήνες το Υπουργείο μας έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία ελέγχου και έχει διαβιβάσει τους φακέλους στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πιστεύουμε το συντομότερο δυνατόν να εκδοθεί η τελική απόφασή του. Εκκρεμεί η αξιολόγηση από την πλευρά του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης των σχετικών φακέλων των υποψηφίων με την κατάρτιση ενός αξιολογικού πίνακα προκειμένου να παραχωρηθούν οι άδειες νόμιμης λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών στο Νομό Αττικής. Σ' αυτήν τη διαδικασία συμμετέχει και ο ραδιοφωνικός σταθμός FLY 104 FM. Eίναι ένας από τους ογδόντα έξι σταθμούς που έχουν υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση της σχετικής άδειας λειτουργίας, όπως άλλωστε και ο ραδιοφωνικός σταθμός "902 Αριστερά στα FM" συμμετέχει σ' αυτήν τη διαδικασία.

Από τα συμπληρωματικά διευκρινιστικά στοιχεία, τα οποία οι διαγωνιζόμενοι σταθμοί κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατ' εφαρμογή του άρθρου 19 παρ. 1 του ν. 2644/98 "για την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών", προκύπτει ότι ο σταθμός FLY 104 FM έχει καταρτίσει από τις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο αναθέτει στην εταιρεία ΒΑLKAN 2000, που χρησιμοποιεί το διακριτικό τίτλο, όσον αφορά την εκπομπή ραδιοφωνικών προγραμμάτων, "2000 News", τη διαχείριση του 30% του μηνιαίου χρόνου λειτουργίας του σταθμού αυτού, οκτώ ώρες ημερησίως δηλαδή.

Το σχετικό άρθρο 6 παρ. 10 περίπτωση β' του ν. 2328 δίνει τη δυνατότητα αυτή στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Συνεπώς η σχετική συμφωνία που έχει γίνει είναι σύννομη. Εξυπακούεται βεβαίως ότι το περιεχόμενο του μεταδιδόμενου προγράμματος από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες και τις αρχές δεοντολογίας, πράγμα όμως το οποίο ελέγχεται από το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αφού στη δική του αρμοδιότητα εμπίπτει μία τέτοια λειτουργία εποπτική, ελεγκτική.

Πρέπει να πω ότι η αναμετάδοση προγράμματος του VOICE OF AMERICA από τον εν λόγω σταθμό, δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή σύμβαση που έχει υπογραφεί και έχει επικυρωθεί από το 1997 με το ν.2464 για τη λειτουργία σταθμών που εκπέμπουν το σχετικό πρόγραμμα στην Καβάλα, την Ξάνθη και τη Ρόδο.

Συνεπώς και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα παραβίασης της σχετικής σύμβασης. Η λειτουργία του σχετικού σταθμού είναι και από αυτήν την άποψη νόμιμη.

Πιστεύω ότι ιδίως τώρα σε μία κρίσιμη περίοδο αλλά και πάντοτε θα πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργούν όσο γίνεται περισσότερες πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν κάποιος, πολύ περισσότερο Βουλευτής αυτής της χώρας, να επιθυμεί τη μονομέρεια, τη μονοδιάστατη κάλυψη των γεγονότων. Ασφαλώς καθένας πολίτης έχει τη δική του άποψη, διαμορφώνει τη δική του γνώμη, έχοντας υπόψη του όλα τα σχετικά πληροφοριακά στοιχεία -τα οποία άλλωστε είναι πάρα πολλά στις ημέρες μας- τα οποία πιστεύω ότι θα πρέπει και εσείς και εμείς και όλοι μας να αξιολογούμε και να αξιοποιούμε για να διαμορφώνουμε την τελική στάση μας, να κάνουμε τις τελικές επιλογές μας.

'Αρα, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν μέσω μηχανισμών λογοκρισίας να επιβάλουμε τον περιορισμό λειτουργίας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς εφόσον έχουν στοιχεία νομιμότητας της λειτουργίας των σταθμών αυτών. Από εκεί και πέρα βεβαίως, ο καθένας διατηρεί τη δική του άποψη, τη δική του γνώμη για την ποιότητα των προγραμμάτων ή την αντικειμενικότητα των προγραμμάτων καθενός εκ των σταθμών αυτών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κόρακας έχει το λόγο.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, γίνεται φανερό ότι ο σταθμός αυτός έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό. Αυτόν τον προσανατολισμό τον παρέκαμψε ο κύριος Υπουργός μιλώντας γενικά για ανάγκη πολυφωνικής ενημέρωσης και δεν ξέρω τι άλλο μας είπε εδώ.

Το θέμα που θέσαμε εμείς, δεν είναι η αμφισβήτηση της ανάγκης για πολυφωνική ενημέρωση. Εμείς μιλάμε για ένα συγκεκριμένο σταθμό που θα είναι αναμεταδότης της διαβόητης φωνής της Αμερικής με το ρόλο που αυτή έπαιξε και παίζει σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ανθρωπότητας. Είναι συγκεκριμένος ο ρόλος του προπαγανδιστή των θέσεων του ιμπεριαλισμού.

Να μη γελιόμαστε, είναι αλήθεια ότι σε σχέση με άλλες χώρες, τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με λίγες εξαιρέσεις, ενημερώνουν αντικειμενικά την ελληνική κοινή γνώμη για τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία. Και αυτό είναι κυρίως που ενοχλεί τους Αμερικάνους. Για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται στη δεξίωση που έγινε στις 24 του μηνός -και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν την ημέρα της έναρξης των βομβαρδισμών- ο κ. Ρήγας, Διευθυντής του καινούριου αυτού σταθμού, απευθυνόμενος στον κ. Μπερνς, τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο επικοινωνιακό δορυφόρο καλής θέλησης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Τον ανθύπατο όπως τον είπε ο κ. Κακλαμάνης, με το συγκεκριμένο ρόλο, με το θράσος που τον διακρίνει, με τις επισκέψεις στο ΓΕΕΘΑ, με τις επισκέψεις στην Ελληνική Αστυνομία, με τις εντολές που δίνει από εδώ και από εκεί. Και ο κ. Μπερνς ανταπαντώντας είπε "ο σταθμός αυτός είναι ο μοναδικός σταθμός που θα ακούμε όλοι και όλοι θα κερδίζουμε κάτι απ' αυτόν".

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η Κυβέρνηση έρχεται εδώ, πραγματικά χωρίς ντροπή, επιτρέψτε μας να πούμε, να δώσει στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, υποκύπτοντας σε όλα τα θελήματά τους και ένα ακόμα μέσον πλύσης εγκεφάλου, όχι μόνο του λαού μας, κύριε Πρόεδρε, αλλά και των γύρω λαών και των Ελλήνων της διασποράς.

Νομίζουμε ότι τέτοια πράγματα είναι αχρείαστα για τον τόπο μας και καλό θα ήταν η Κυβέρνηση να ήταν πιο φειδωλή σ' αυτού του είδους τις εκχωρήσεις αδειών κλπ.

Πέρα απ' αυτά, δεν ξέρουμε αν έχει καν κατατεθεί αίτηση στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Προσπαθήσαμε να μάθουμε, αλλά υπάρχουν στεγανά, υπάρχει σιωπή γύρω από αυτά, προφανώς περιμένοντας κάτι τέτοιο να γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά να δευτερολογήσετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης): 'Οσον αφορά το τυπικό μέρος λειτουργίας του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού, έδωσαν νομίζω πλήρεις απαντήσεις με τα σχετικά στοιχεία.

'Οσον αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού, μας καλείτε να μεταβληθούμε σε αξιολογητές του προγράμματος αυτού, της ποιότητάς του ή της αντικειμενικότητάς του. Δεν θα το κάνουμε γιατί είναι έξω από τις αρχές μας. Δεν πρόκειται έστω και εμμέσως να μεταβληθούμε σε λογοκριτές, να επιβάλουμε περιορισμούς σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος λειτουργεί -έτσι προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία- με νόμιμο τρόπο.

Από κει και πέρα, βεβαίως, μπορώ να δεχθώ τη δική σας θέση, ότι έχει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό αυτός ή και πολλοί άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί. 'Οπως και ο ραδιοφωνικός σταθμός "902 Αριστερά στα FM" που ελέγχεται από το δικό σας πολιτικό κόμμα. Αυτό είναι στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας της ενημέρωσης.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Στο ίδιο τσουβάλι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης): Δεν τα βάζω καθόλου στην ίδια ζυγαριά. Είναι θέμα επιλογής των πολιτών πλέον να κρίνουν και να επιλέξουν. Εσείς, κύριε Κόρακα, έχετε την εντύπωση ότι σε αυτόν τον τόπο, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ο απόστολος της αλήθειας και όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν λάθος πολιτική. Αλλά οι 'Ελληνες πολίτες δυστυχώς, για σας δεν συμμερίζονται αυτήν την αυτάρεσκη βεβαιότητα με την οποία τρέφεστε εσείς. Αυτό πρέπει να το δείτε.

Λοιπόν, δεν πρόκειται να μεταβληθούμε εμείς σε λογοκριτές, όσον αφορά το περιεχόμενο οποιουδήποτε ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

Από κει και πέρα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλη αυτή η αναφορά που κάνετε, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της ερωτήσεώς σας με το θέμα που μας απασχολεί.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Ο σταθμός "902" υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης): Ο κ. Μπερνς είναι πρέσβης, πρέπει να κινείται σ' αυτήν τη χώρα όπως όλοι οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των άλλων χωρών και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της δικής μας χώρας, να ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν είναι πρέσβης μειωμένων δικαιωμάτων σε σχέση με τους συναδέλφους του.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: 'Εχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης): Εν πάση περιπτώσει, σε σχέση με την κρίση που έχει προκύψει, γιατί κάνατε αμέσως και όχι εμμέσως πάρα πολλές αναφορές, πρέπει να σας πω τούτο:

Η Κυβέρνηση χειρίζεται τα σχετικά θέματα με μεγάλη ευθύνη. Παρακαλώ να παρακολουθήσετε και σεις τους χειρισμούς, τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης. Θέλω να γνωρίζετε ότι σε μια πάρα πολύ δύσκολη περιοχή, όπως αυτή, ιδιαιτέρως σήμερα η Κυβέρνηση έχει πετύχει άριστα, θα μπορούσα να πω αποτελέσματα. Αυτό δεν πρέπει να σας διαφεύγει και καλό είναι την ώρα που πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες και υπεύθυνες πράξεις, να αποφεύγουμε αυτές τις κενές περιεχομένου ρητορείες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι πάρα πολλοί είναι εγκιβωτισμένοι σε κομματικά στερεότυπα ή σε έναν κομματικό αταβισμό προηγούμενων δεκαετιών και αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η με αριθμό 858/31.3.99 τέταρτη επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Στέλλας Αλφιέρη προς την Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των τσιγγάνων της Νέας Ζωής Ασπροπύργου, διαγράφεται λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.

Επίσης η με αριθμό 859/31.3.99 πέμπτη επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος κ. Ιωάννη Αράπη προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με τη διάθεση στους δικαιούχους είκοσι μία κατοικιών στο Καστελλόριζο, διαγράφεται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.

Κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων πρώτου κύκλου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συμπληρωματική ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης: "Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις".

Κύριε Υπουργέ, μήπως έχετε να κάνετε κάποια φραστική τροποποίηση στο νομοσχέδιο;

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης): 'Οχι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και στο σύνολο.

Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως: "Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις" έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, σε μόνη συζήτηση, κατ' αρχήν κατ' άρθρο και στο σύνολο και έχει ως εξής:

"Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις

'Αρθρο 1

Σύσταση - Αποστολή

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αυτοτελής ειδική αστυνομική υπηρεσία, υπαγόμενη απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ονομάζεται "Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων" και έχει έδρα το Νομό Αττικής. Παράρτημα της Υπηρεσίας αυτής λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τo Noμό Θεσσαλονίκης και ονομάζεται "Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας".

2. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει ως αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη σε όλη την επικράτεια των εγκλημάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά αστυνομικοί όλων των βαθμών και προβλέπονται από τις διατάξεις:

α. Των άρθρων 134 - 137Δ, 216 - 222, 235 - 246, 252 - 263 Α, 322 - 324, 336 - 353, 372 - 399 και 402 - 406 του Ποινικού Κώδικα.

β. Της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, τα παίγνια, τα όπλα, τις αρχαιότητες, τη λαθρεμπορία και τους αλλοδαπούς.

3. Για την εκπλήρωση της αποστολής της, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνά, συλλέγει, αξιολογεί και αξιοποιεί πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν τη διάπραξη των εν λόγω εγκλημάτων, ενεργεί προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση κατ' άρθρο 243 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τη βεβαίωσή τους και παραπέμπει τους υπαιτίους στην αρμόδια για την άσκηση της ποινικής δίωξης εισαγγελική αρχή. 'Οταν ο Εισαγγελέας παραγγέλλει, σύμφωνα με τα άρθρα 43 και 50 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση, για τα εγκλήματα της προηγούμενης παραγράφου, δύναται να αναθέτει την ενέργεια αυτής στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατά την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων της, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία όλων των αστυνομικών υπηρεσιών και των άλλων αρχών ή υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από τις διατάξεις των ν. 1256/1982, ν. 1892/1990, ν. 1943/1991 και ν. 2198/ 1994, για τα θέματα που αφορούν αστυνομικούς, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 του νόμου αυτού. Οι άλλες αστυνομικές, καθώς και όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές υποχρεούνται, όταν τους ζητηθεί, να συνδράμουν αμέσως και ουσιαστικά τα όργανα της Υπηρεσίας.

4. Πληροφορίες και στοιχεία που συλλέγονται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση της αποστολής της. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2472/1997.

5. Οι αρμοδιότητες των άλλων δικαστικών και διωκτικών αρχών δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού. 'Οταν άλλη αστυνομική υπηρεσία ενεργεί, κατ' εφαρμογή του άρθρου 243 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προανάκριση για τα εγκλήματα αστυνομικών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, υποχρεούται να ενημερώνει αμέσως την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου η τελευταία να τη συνδράμει, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Οι άλλες αρχές οφείλουν να ενημερώνουν σχετικά την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

6. 'Οταν ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος αστυνομικού για έγκλημα που προβλέπεται στο άρθρο αυτό, η εισαγγελική αρχή υποχρεούται να τη γνωστοποιήσει και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

7. Ο εισαγγελικός λειτουργός του άρθρου 3 του νόμου αυτού μπορεί να παραπέμπει στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες τη διερεύνηση και βεβαίωση εγκλημάτων αστυνομικών του παρόντος άρθρου, αν κρίνει ότι η φύση της υπόθεσης και γενικά οι συνθήκες τέλεσης της πράξεως δεν απαιτούν εξειδικευμένη έρευνα, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του κατά τόπο αρμόδιου Εισαγγελέα.

8. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης, διάρθρωσης και λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, τα ειδικότερα καθήκοντα των οργάνων της και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

'Αρθρο 2

Στελέχωση - προσόντα και διαδικασία

επιλογής προσωπικού

1. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στελεχώνεται από μόνιμο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο επιλέγεται για μία τριετία που μπορεί να ανανεώνεται μόνο μία φορά για ένα έως και τρία έτη. Ως προϊστάμενοι των Υπηρεσιών αυτών ορίζονται ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

2. Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πρέπει να συγκεντρώνει τα ακόλουθα προσόντα:

α. Να διακρίνεται για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά του, το ήθος και τη διαγωγή του, την υπευθυνότητα και αποφασιστικότητά του.

β. Κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών να έχει αξιολογηθεί με το γενικό χαρακτηρισμό ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ και να έχει κριθεί ευμενώς από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων.

3. Από τους διαθέτοντες τα ανωτέρω προσόντα προτιμώνται ιδίως όσοι έχουν διετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε Υπηρεσία ασφαλείας, όσοι επιθυμούν να υπηρετήσουν στην Υπηρεσία αυτήν, καθώς και όσοι έχουν γνώσεις στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλες ειδικές γνώσεις.

4. Δεν επιτρέπεται να μετατεθεί ή να υπηρετεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αστυνομικός, ο οποίος :

α. 'Εχει τιμωρηθεί ή εκκρεμεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα που επισύρει ανώτερη πειθαρχική ποινή.

β. 'Εχει τιμωρηθεί για παραπτώματα τα οποία, ενώ επισύρουν κατώτερη πειθαρχική ποινή, μαρτυρούν έλλειψη συνείδησης του υπηρεσιακού καθήκοντος και ακεραιότητας του χαρακτήρα.

γ. Κωλύεται επανειλημμένα στην εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του για λόγους υγείας.

δ. Είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου συνδικαλιστικής οργάνωσης αστυνομικών ή εκλεγμένος αντιπρόσωπος στη γενική συνέλευση Ομοσπονδίας ή Συνομοσπονδίας αυτών.

ε. 'Εχει υπηρετήσει κατά την προηγούμενη οκταετία ή υπηρετεί με οποιαδήποτε ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένoυ του προσωπικού ασφαλείας, σε γραφεία μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, Κομμάτων και Βουλευτών.

στ. 'Εχει υπηρετήσει ή υπηρετεί στο γραφείο του εν ενεργεία Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ή των ενεργεία Προϊσταμένων Κλάδων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

ζ. Καταλαμβάνεται από το όριο ηλικίας ή 35ετία μέσα στην επόμενη πενταετία από την ημερομηνία επιλογής του.

5. Η επιλογή του προσωπικού της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων γίνεται ως εξής:

α. Ο Διοικητής Υπηρεσίας ορίζεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

β. Το λοιπό αστυνομικό προσωπικό της ανωτέρω Υπηρεσίας επιλέγεται, τοποθετείται και μετατίθεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από πρόταση του Διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το ανωτέρω Συμβούλιο συνέρχεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

6. Οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για την ανανέωση της θητείας του αστυνομικού προσωπικού στην εν λόγω Υπηρεσία.

'Αρθρο 3

Εποπτεία

Η προανάκριση και η προκαταρκτική εξέταση που ενεργείται από τη Διεύθυνση και Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων εποπτεύεται από τους εισαγγελείς εφετών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα. Η εποπτεία αυτή ασκείται είτε από τους ίδιους, είτε διά των υφισταμένων τους εισαγγελέων ή αντεισαγγελέων εφετών και συνίσταται στο δικαίωμα να ενημερώνονται για όλες τις πληροφορίες ή καταγγελίες που περιέρχονται στις Υπηρεσίες αυτές, να λαμβάνουν γνώση όλων των υποθέσεων που χειρίζονται και να παρακολουθούν την πορεία τους, να δίδουν οδηγίες, να κατευθύνουν και να παρίστανται κατά τη διενέργεια των ανακριτικών πράξεων.

'Αρθρο 4

Υποχρεώσεις και δικαιώματα προσωπικού

1. Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έχει καθήκον εχεμύθειας, η παραβίαση του οποίου τιμωρείται κατά τις διατάξεις των άρθρων 252 και 253 του Π.Κ., επιφυλασσομένων των διατάξεων περί πειθαρχικής και αστικής ευθύνης του.

2. Η διάπραξη ποινικών ή πειθαρχικών παραβάσεων από το προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που έχουν σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του, συνιστά επιβαρυντική περίπτωση για την επιμέτρηση της ποινής.

3. Για τη βεβαίωση πειθαρχικών παραπτωμάτων των αστυνομικών που υπηρετούν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του οικείου πειθαρχικού δικαίου. 'Οταν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 8 του ν. 2622/1998 (ΦΕΚ 138 Α'), ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ζητεί πάντοτε να ενεργηθεί η 'Ενορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

4. Στο αστυνομικό προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων χορηγείται ειδική μηνιαία αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης. Η ανωτέρω ειδική αποζημίωση περικόπτεται αναλόγως σε περίπτωση απουσίας, πλην αυτής που οφείλεται σε λήψη κανονικής ή βραχείας άδειας.

5. Μετάθεση αστυνομικού από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων μπορεί να γίνει και πριν από τη λήξη της θητείας του, μόνο με αίτησή του ή για σοβαρούς λόγους που αφορούν τη συμπεριφορά και την υπηρεσιακή του απόδοση και σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής του, μη εφαρμοζομένων ως προς το χρόνο μετάθεσής του των σχετικών διατάξεων του κανονισμού μεταθέσεων.

6. Οι αστυνομικοί της ως άνω Υπηρεσίας μετά τη λήξη της θητείας τους μετατίθενται, εφόσον επιθυμούν, στην Υπηρεσία του τόπου συμφερόντων τους, έστω και αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση.

7. Στο αστυνομικό προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων χορηγείται ειδικό δελτίο ταυτότητας, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

'Αρθρο 5

'Αρση αξιοποίνου - Ελαφρυντικές περιστάσεις - Προστασία μαρτύρων

1. Δεν είναι άδικη η πράξη αστυνομικού της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που, με εντολή του προϊσταμένου της και με σκοπό την ανακάλυψη ή τη σύλληψη προσώπου εμπλεκόμενου σε αξιόποινη πράξη από αυτές που αναφέρονται στο νόμο αυτόν, εμφανίζεται ως συμμέτοχος της πράξης. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που με αυτόν το σκοπό ενεργεί ύστερα από πρόταση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του κατά το άρθρο 3 εισαγγελικού λειτουργού.

2. Επίσης δεν είναι άδικη η πράξη αστυνομικού της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων όταν, ύστερα από καταγγελία ή βάσιμες υπόνοιες, ενεργεί έρευνα σε μεταφορικό μέσο για την ανεύρεση των πειστηρίων των προβλεπόμενων στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 εγκληματικών πράξεων.

3. Αστυνομικός ή άλλο πρόσωπο, που διέπραξε από κοινού με άλλο αστυνομικό εγκλήματα από εκείνα που αναφέρονται στο νόμο αυτόν ή συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, τιμωρείται με την ελαττωμένη ποινή του άρθρου 83 του Ποινικού Κώδικα, το ανώτατο όριο της οποίας μειώνεται περαιτέρω στο ήμισυ, με αντίστοιχη μείωση και του προβλεπόμενου στις περιπτώσεις β' και γ' του ανωτέρω άρθρου κατώτατου ορίου ποινής φυλάκισης, αν πριν καταγγελθεί η πράξη για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του δώσει πληροφορίες για τα πρόσωπα και την εγκληματική τους δραστηριότητα και κατ' αυτόν τον τρόπο συντελέσει στην αποκάλυψή τους. Μπορεί όμως το δικαστήριο, εκτιμώντας τη μεταμέλεια και την προσωπικότητά του, καθώς και τις ειδικές περιστάσεις κάτω από τις οποίες τέλεσε την πράξη να τον κρίνει ατιμώρητο.

4. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης και μέχρι να καταδικασθεί αμετακλήτως, δώσει τις πληροφορίες της προηγούμενης παραγράφου, το προβλεπόμενο στο νόμο ανώτατο όριο ποινής μειώνεται στο ήμισυ, χωρίς να αποκλείεται και η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 84 του Π.Κ.

5. Στα πρόσωπα του παρόντος άρθρου παρέχεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης η αναγκαία προστασία. Ανάλογη προστασία παρέχεται και στους μάρτυρες των υποθέσεων αυτών, ύστερα από αίτημα της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.

'Αρθρο 6

'Αρση των απορρήτων - Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων -

Χρήση αποδεικτικών μέσων

1. Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης που ενεργείται για τα εγκλήματα του νόμου αυτού, αν κριθεί ότι επιβάλλεται από τις ανάγκες της έρευνας η αποδέσμευση από το απόρρητο της επιστολής και της τηλεφωνικής ή κάθε άλλης μορφής ανταπόκρισης, ο κατά το άρθρο 3 του παρόντος νόμου εισαγγελικός λειτουργός μπορεί, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, να υποβάλει σχετική προς τούτο αίτηση στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μέσα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες για την άρση ή όχι του απορρήτου με βούλευμά του, που περιέχει τα στοιχεία που αναφέρονται στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις την άρση μπορεί να διατάξει και ο κατά το άρθρο 3 του παρόντος νόμου εισαγγελικός λειτουργός. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 6 εδάφια β' και γ' του άρθρου 4 και των παραγράφων 4, 5, 6, 7, 8, 9, εδάφιαβ', γ', δ' και ε' και της παραγράφου 10 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994.

2. Η διάταξη του άρθρου 3 του ν.δ. 1059/1971, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 27 του ν.1868/1989, για την άρση του απορρήτου των τραπεζικών ή χρηματιστηριακών λογαριασμών, εφαρμόζεται και για τα εγκλήματα του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση αυτή την πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο υποβάλλει ο κατά το άρθρο 3 του παρόντος νόμου εισαγγελικός λειτουργός. Στις περιπτώσεις όπου ενεργείται προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για εγκλήματα του παρόντος νόμου δεν ισχύει το φορολογικό απόρρητο.

3. Με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να διαταχθεί η απαγόρευση κινήσεως των λογαριασμών ή του ανοίγματος των θυρίδων, εφόσον υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι λογαριασμοί ή οι θυρίδες περιέχουν χρήματα ή πράγματα προερχόμενα από τη διάπραξη των εγκλημάτων του παρόντος νόμου. Η διάταξη των εισαγγελικών λειτουργών ή το βούλευμα του Συμβουλίου επέχουν θέση εκθέσεως κατασχέσεως, εκδίδεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορουμένου ή του τρίτου, δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό ή θυρίδα και επιδίδεται στον κατηγορούμενο και στο διευθυντικό στέλεχος του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού ή στο διευθυντή του υποκαταστήματος του τόπου όπου εδρεύει ο εισαγγελέας. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού ή κοινής θυρίδας επιδίδεται και στον τρίτο. Οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 5 του ν. 2331/1995 εφαρμόζονται ανάλογα και για τα εγκλήματα του παρόντος νόμου. Το Δημόσιο δικαιούται να αξιώσει και να προβεί σε δήμευση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 του ν. 2331/1995, κάθε περιουσίας που αποκτήθηκε από τη διάπραξη των εγκλημάτων του άρθρου 1 του νόμου αυτού.

4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η καταγραφή σχετικών πράξεων με συσκευές ήχου ή εικόνας ή άλλα ειδικά τεχνικά μέσα και η χρησιμοποίηση του υλικού ως αποδεικτικών στοιχείων ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, ανακριτικής ή άλλης δημόσιας αρχής.

'Αρθρο 7

Αποκατάσταση κατηγορηθέντων

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποχρεούται, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερομένου, να εκδίδει ανακοίνωση αποκατάστασης του κατηγορηθέντος αστυνομικού για διάπραξη των εγκλημάτων του άρθρου 1 του νόμου αυτού, η οποία δημοσιεύεται σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και στον Τύπο της περιοχής όπου είχε την έδρα της η Υπηρεσία του, στην περίπτωση που εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση ή αμετάκλητο βούλευμα που αποφαίνεται να μη γίνει κατ' αυτού κατηγορία ή η υπόθεση τεθεί στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα. Οι διατάξεις του π.δ. 281/1993 (ΦΕΚ 122 Α') εφαρμόζονται αναλόγως και για την κάλυψη των εξόδων υπεράσπισης των ανωτέρω αστυνομικών που αποκαθίστανται.

'Αρθρο 8

Κοινοβουλευτική εποπτεία

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης υποβάλλει στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, έκθεση με τον απολογισμό του έργου και των δραστηριοτήτων του προηγούμενου έτους, με σκοπό την κοινοβουλευτική εποπτεία, τον έλεγχο και τη διαφάνεια.

'Αρθρο 9

Χορήγηση αντιγράφων ποινικών δικογραφιών

Οι διωκτικές αρχές, που ενεργούν προανάκριση για αξιόποινες πράξεις στις οποίες εμπλέκονται αστυνομικοί, υποχρεούνται, μετά το πέρας αυτής και ταυτόχρονα με την υποβολή της σχετικής δικογραφίας στην αρμόδια για την άσκηση της ποινικής δίωξης εισαγγελική αρχή, να διαβιβάζουν αντίγραφα των σχετικών προανακριτικών εκθέσεων στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό και της διοικητικής δικογραφίας κατά τη διερεύνηση του πειθαρχικού μέρους της υπόθεσης. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εισαγγελικές αρχές για τις προανακρίσεις που διενεργούν δικαστικοί λειτουργοί κατόπιν παραγγελίας τους.

'Αρθρο 10

Θέματα πειθαρχικού δικαίου αστυνομικού προσωπικού

1. Η παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 2622/1998 (ΦΕΚ 138 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Για τη βεβαίωση πειθαρχικού παραπτώματος αστυνομικού που σχετίζεται με παράβαση των διατάξεων του ν.1165/1918, του άρθρου 58 του π.δ. της 9/ 24.8.1932, του άρθρου 1 παρ. 1 του ν.1608/1950, του β.δ. 29/1971, του ν. 1729/1987, του άρθρου 33 παρ. 1, 3, 4 και 9 του ν. 1975/1991, του άρθρου 15 του ν. 2168/1993 και των άρθρων 235, 258, 349, 372, 374, 380 και 385 του Ποινικού Κώδικα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης μπορεί να ζητήσει δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, όπως διενεργηθεί η 'Ενορκη Διοικητική Εξέταση εντός ορισμένης προθεσμίας, από τον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, αν ο εγκαλούμενος είναι ανώτερος ή ανώτατος Αξιωματικός ή τον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών σε κάθε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρω Εισαγγελείς ενεργούν την Ε.Δ.Ε. οι ίδιοι ή την αναθέτουν σε υφιστάμενό τους εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος στην περίπτωση που αυτή αφορά ανώτερο ή ανώτατο αξιωματικό, φέρει βαθμό τουλάχιστον Αντεισαγγελέα Εφετών. Ειδικά αν ο εγκαλούμενος είναι ο Αρχηγός ή Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, η αίτηση για τη διενέργεια της Ε.Δ.Ε. απευθύνεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος την ενεργεί ο ίδιος ή την αναθέτει σε έναν εκ των παρ' αυτώ Αντεισαγγελέων. Για τη διενέργεια της Ε.Δ.Ε. εφαρμόζονται οι διατάξεις του οικείου πειθαρχικού δικαίου, με τη διαφοροποίηση ότι για την εξαίρεση του εισαγγελικού λειτουργού εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Κ.Π.Δ.. Το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. με το αποδεικτικό υλικό διαβιβάζεται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος ενεργεί περαιτέρω σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις".

2. Σε όλα τα στάδια της πειθαρχικής διαδικασίας, ο εγκαλούμενος αστυνομικός δύναται να παρίσταται μετά συνηγόρου. Η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 2334/1995 (ΦΕΚ 184 Α') καταργείται.

'Αρθρο 11

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1339/1983

Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 1339/1983, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του ν. 2452/1996 (ΦΕΚ 283 Α'), αντικαθίσταται ως εξής:

"Της ως άνω προστασίας απολαμβάνουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και περιορισμούς ο/η σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς και οι αδελφοί των πολιτών που τραυματίζονται θανάσιμα ή καθίστανται ανίκανοι σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξαιτίας της ενεργούς συμμετοχής τους στην καταδίωξη ή σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων ή εξαιτίας αστυνομικής επιχείρησης προς πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος ή επιχείρησης του Πυροσβεστικού Σώματος προς κατάσβεση πυρκαγιάς".

'Αρθρο 12

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2226/1994

και του ν. 2265/1994

1. Το δεύτερο εδάφιο της περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2226/1994 (ΦΕΚ 122 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

"Το ποσοστό των εισαγόμενων στις Αστυνομικές Σχολές γυναικών καθορίζεται σε 15% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στον αριθμό του αστυνομικού προσωπικού που ασκεί δραστηριότητες διοικητικής υποστήριξης, διαβατηριακού ελέγχου, τροχαίας, εφαρμογής τουριστικών και αγορανομικών διατάξεων και ορισμένες ανακριτικές δραστηριότητες, για την άσκηση των οποίων ο παράγων φύλο δεν ασκεί επιρροή, ενώ το λοιπό αστυνομικό προσωπικό, λόγω της φύσης της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτελεί, κάτω από δυσμενείς τοπικές και χρονικές συνθήκες, δραστηριότητες που αφορούν στην αντιμετώπιση πράξεων βίας, στην τήρηση ή αποκατάσταση της τάξης σε μαζικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, στη δίωξη και σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών, στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, στη φύλαξη και μεταγωγή ανδρών κρατουμένων, στην προστασία υψηλών προσώπων, στη δίωξη ζωοκλοπής, στην επαναπροώθηση λαθρομεταναστών και σε ορισμένες τεχνικές εφαρμογές, οι οποίες για την άσκησή τους απαιτούν αυξημένο επίπεδο μυϊκής δύναμης, ταχύτητας και αντοχής, κριτήρια τα οποία, κατά τα διδάγματα της κοινής λογικής και πείρας, διαθέτουν, λόγω βιολογικών ιδιαιτεροτήτων, οι άνδρες".

2. Στο συνολικό αριθμό θέσεων που προκηρύσσονται στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος ποσοστό μέχρι και 10% καλύπτεται από γυναίκες υποψήφιες. Αν κατά τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού προκύπτουν κλασματικά υπόλοιπα, δεν λαμβάνονται υπόψη. Το ως άνω ποσοστό αντιστοιχεί στον αριθμό του πυροσβεστικού προσωπικού, που ασκεί δραστηριότητες διοικητικής υποστήριξης, εφαρμογής της νομοθεσίας πυροπροστασίας και ανακριτικές, για την άσκηση των οποίων ο παράγων φύλο δεν ασκεί επιρροή, ενώ το λοιπό πυροσβεστικό προσωπικό, λόγω της φύσης της αποστολής του Πυρο- σβεστικού Σώματος, εκτελεί, κάτω από δυσμενείς τοπικές και χρονικές συνθήκες, δραστηριότητες, που αφορούν την καταστολή των πυρκαγιών, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως σεισμών, θεομηνιών, πλημμύρων κ.ά. και τη διάσωση ατόμων και περιουσιακών στοιχείων από τις αιτίες αυτές, για την επιτυχή άσκηση των οποίων απαιτείται αυξημένο επίπεδο μυϊκής δύναμης, ταχύτητας και αντοχής, κριτήρια τα οποία κατά τα διδάγματα της κοινής λογικής και πείρας, διαθέτουν, λόγω βιολογικών ιδιαιτεροτήτων, οι άνδρες.

3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και στους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν πριν την ισχύ του παρόντος νόμου, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

4. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 30 Α του ν. 1264/1982, όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2265/1994, αντικαθίσταται ως εξής:

"Τα παραπάνω πρόσωπα με βαθμό μέχρι και Αστυνομικού Υποδιευθυντή δεν μετατίθενται, όσο διαρκεί η θητεία τους, εκτός της περιοχής μετάθεσης, στην οποία υπηρετούν, αν δεν το ζητήσουν οι ίδιοι ή δεν κριθεί τούτο αναγκαίο λόγω προαγωγής, άσκησης πειθαρχικής δίωξης για πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις ανώτερη πειθαρχική ποινή ή θέσης τους σε κατάσταση διαθεσιμότητας για λόγους πειθαρχίας".

'Αρθρο 13

Συμπλήρωση διατάξεων του ν.1975/1991

1. Μετά το άρθρο 12 του ν.1975/1991 (ΦΕΚ 184 Α') προστίθεται άρθρο 12 Α ως εξής:

" 'Αρθρο 12 Α

'Αδειες παραμονής για εξαιρετικούς λόγους

1. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δύναται, μετά από σχετικό αίτημα, να χορηγεί άδεια παραμονής σε αλλοδαπό, για τον οποίο δεν συντρέχουν οι προβλεπόμενες από τις λοιπές διατάξεις του παρόντος νόμου σχετικές προϋποθέσεις, εφόσον τούτο επιβάλλεται για λόγους ανθρωπιστικούς ή δημόσιου συμφέροντος ή συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας που παρεμποδίζουν την επιστροφή του αλλοδαπού στη χώρα προέλευσης.

2. Η ανωτέρω άδεια, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα (1) έτος, χορηγείται μετά γνώμη επιτροπής, αποτελούμενης από τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως πρόεδρο και ως μέλη ένα διπλωματικό υπάλληλο του Υπουργείου Εξωτερικών και έναν ανώτερο αξιωματικό της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τους οικείους Υπουργούς. Η συγκρότηση της ανωτέρω επιτροπής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

3. Για τη χορήγηση της άδειας αυτής, ο αιτών καλείται και παρουσιάζεται αυτοπροσώπως στην επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου, προσκομίζοντας στοιχεία αποδεικτικά της ταυτότητάς του, καθώς και των λόγων τους οποίους επικαλείται. Το αίτημα του αλλοδαπού δύναται να εξετασθεί και χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του, όταν αυτή καθίσταται αδύνατη για αντικειμενικούς λόγους ή δεν κρίνεται αναγκαία από την επιτροπή.

4. Η παραπάνω άδεια δύναται να ανανεώνεται υπό τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων και μέχρι να εκλείψουν οι ανωτέρω λόγοι.

5. Κατά της απόφασης που αρνείται τη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας αυτής δεν χωρεί η προσφυγή του άρθρου 16 του παρόντος".

2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 1975/ 1991 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

"Αεροπορικές ή ναυτιλιακές εταιρείες ή ταξιδιωτικά γραφεία υποχρεούνται να μη δέχονται για μεταφορά και να λαμβάνουν κάθε μέτρο, που να αποκλείει τη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα αλλοδαπών που δεν είναι εφοδιασμένοι με τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα. Στους παραβάτες των ανωτέρω υποχρεώσεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, επιφυλασσομένων των προβλεπομένων στον παρόντα νόμο ποινικών διατάξεων. Το ύψος του προστίμου, τα όργανα και η διαδικασία επιβολής και είσπραξής του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης."

3. Στην παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 1975/1991 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

"Ειδικότερα σε αλλοδαπό, ο οποίος παρέβη τις περί παραμονής στη χώρα μας διατάξεις του παρόντος, δύναται ιδίως για λόγους ανθρωπιστικούς, ανωτέρας βίας ή δημοσίου συμφέροντος, αντί της απέλασης να τάσσεται προθεσμία προς αναχώρηση, που δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες".

'Αρθρο 14

Συμπλήρωση διατάξεων του ν. 1951/1991

Μετά το άρθρο 5 του ν.1951/1991 (ΦΕΚ 84 Α') προστίθεται άρθρο 5 Α ως εξής:

" 'Αρθρο 5 Α

Ενίσχυση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με εθελοντές Πυροσβέστες

Στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και στα Κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος επιτρέπεται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές πυροσβέστες και ιδιώτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου που έχει την έδρα της η οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου που αφορούν τα προσόντα, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εθελοντών πυροσβεστών έχουν ανάλογη εφαρμογή και σε αυτούς."

'Αρθρο 15

Κάλυψη δαπανών

Από τις διατάξεις του παρόντος νόμου προκαλούνται δαπάνες ύψους 166 εκατομμυρίων δραχμών περίπου για το έτος 1999 και 155 εκατομμυρίων δραχμών περίπου για το έτος 2000 και για καθένα από τα επόμενα έτη. Οι ανωτέρω δαπάνες θα αντιμετωπίζονται με την εγγραφή ανάλογων πιστώσεων στους σχετικούς ΚΑΕ των κατ' έτος προϋπολογισμών εξόδων Ε.Φ. 43 - 110 "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ".

'Αρθρο 16

1. Σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα, με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, συνιστάται Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Τα θέματα που αφορούν τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία του εν λόγω Συμβουλίου καθορίζονται με απόφαση του Δημάρχου ή Προέδρου της Κοινότητας, ύστερα από πρόταση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.

2. Το ανωτέρω Συμβούλιο αποτελείται από επιστήμονες και λειτουργούς που διαμένουν στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας και διαθέτουν ειδικές γνώσεις στον τομέα της εγκληματικότητας, όπως δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ιατρούς, καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων. Τα μέλη του Συμβουλίου δεν επιτρέπεται να είναι λιγότερα των πέντε (5) ή περισσότερα των έντεκα (11), ορίζονται για τρία (3) χρόνια και η θέση τους είναι τιμητική και άμισθη.

3. 'Εργο του ως άνω Συμβουλίου είναι η κατάρτιση προγράμματος πρόληψης της εγκληματικότητας στη δημοτική ή κοινοτική περιφέρεια αρμοδιότητάς του, η διατύπωση γνώμης επί σχετικών ερωτημάτων του Δημάρχου ή Προέδρου της Κοινότητας ή των τοπικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, η συνεργασία με τα αντίστοιχα Συμβούλια όμορων Δήμων ή Κοινοτήτων, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η συνεχής, μέσω των τοπικών μέσων μαζικής επικοινωνίας, ενημέρωση των κατοίκων, καθώς και η εκδήλωση κάθε άλλης σχετικής δραστηριότητας. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης καθορίζονται τα θέματα λειτουργίας του εν λόγω Συμβουλίου, συνεργασίας αυτού με τις αρμόδιες αρχές και φορείς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

'Αρθρο 17

1. Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 358/1997 (ΦΕΚ 240 Α'), όπως αντικαταστάθηκε από το εδάφιο στ' της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α'), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:

"Οι διατάξεις του παρόντος διατάγματος εφαρμόζονται σε κάθε αλλοδαπό, ο οποίος χωρίς να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις είτε εισόδου, είτε παραμονής, είτε απασχόλησης στη χώρα και βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, εργαζόμενος ή με την επιθυμία να εργαστεί στην Ελλάδα σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή αυτοαπασχολούμενος ή με την επιθυμία να αυτοαπασχοληθεί. Οι λοιποί αλλοδαποί εξακολουθούν να υπάγονται στις διατάξεις του ν. 1975/ 1991".

2. Η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 358/1997, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 241/1998 (ΦΕΚ 180 Α') και το εδάφιο η' της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2676/1999, αντικαθίσταται ως εξής:

"Τα υπό στοιχεία (ε) και (στ) δικαιολογητικά μπορεί να προσκομίσει ο αλλοδαπός και πέραν της ως άνω προθεσμίας και πάντως όχι μετά την 30ή Απριλίου 1999, με την προϋπόθεση ότι η σχετική αίτηση έχει υποβληθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 1998".

3. Η διάταξη του προτελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 359/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου μόνου του π.δ. 242/1998 (ΦΕΚ 180 Α') και το εδάφιο θ' της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2676/1999, αντικαθίσταται ως εξής:

"Χρέη εισηγητή και γραμματέα εκτελούν υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. με αναπληρωτές τους υπαλλήλους του ίδιου Οργανισμού. Η θητεία των μελών είναι δύο (2) έτη".

4. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 358/1997 (ΦΕΚ 240 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 241/1998 και το άρθρο 73 παρ. 1 εδάφ. ζ' του ν. 2676/1999, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

"Ειδικά τα ανήλικα τέκνα του κατόχου της Κάρτας Προσωρινής 'Αδειας Παραμονής Αλλοδαπού, τα οποία ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια ισχύος της δεν απελαύνονται μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους".

5. Στο άρθρο 2 του π.δ. 359/1997 (ΦΕΚ 240 Α'), προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

"4. Σύζυγος και ανήλικα τέκνα του κατόχου της Κάρτας Παραμονής Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας ή εκείνου στον οποίο έχει χορηγηθεί από την αρμόδια υπηρεσία Ο.Α.Ε.Δ. σχετική βεβαίωση κατάθεσης των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για την έκδοση της Κάρτας αυτής, δεν απελαύνονται κατά τη διάρκεια της ισχύος τους.

Ειδικά τα ανήλικα τέκνα του κατόχου των εγγράφων του προηγούμενου εδαφίου (Κάρτας ή βεβαίωσης), τα οποία ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια ισχύος αυτών δεν απελαύνονται μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους. Τα πρόσωπα αυτά από την ενηλικίωσή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους δύνανται να ζητήσουν με αίτηση - δήλωσή τους τη χορήγηση Κάρτας Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, η διάρκεια και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη χορήγηση της κατά την παρούσα παράγραφο Κάρτας Περιορισμένης Χρονικής Διάρκειας".

'Αρθρο 18

'Εναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως."

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ' ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου.

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Παρεσχέθη η ζητηθείσα εξουσιοδότηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμεθα στη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

Επίκαιρες ερωτήσεις δευτέρου κύκλου:

Πρώτη είναι η με αριθμό 852/29.3.99 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Πέτρου Κατσιλιέρη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικά με τη δημιουργία Κόμβου σύνδεσης του νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας με τον εθνικό δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κατσιλιέρη είναι η ακόλουθη:

"H κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, δεν υπάρχει όμως πρόβλεψη για τη δημιουργία κόμβων στο σημείο σύνδεσης του νοσοκομείου με τον εθνικό δρόμο Τρίπολης-Καλαμάτας.

Το πρόβλημα αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα με την κατασκευή δύο κόμβων επικοινωνίας του νοσοκομείου με την εθνική οδό προκειμένου, όταν δοθεί σε λειτουργία το νέο νοσοκομείο να μη δημιουργηθούν και στα δύο σημεία καρμανιόλες πάνω στο βασικό οδικό δίκτυο του Νομού Μεσσηνίας.

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ μιας και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΔΕΠΑΝΟΜ που κατασκευάζει σήμερα το νέο νοσοκομείο.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπισθούν έγκαιρα τα προβλήματα με τη δημιουργία κόμβων πριν από την έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου;".

Ο κ. Βερελής έχει το λόγο για τρία λεπτά να πρωτολογήσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων): Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση του κ. Κατσιλιέρη αφορά την αναγκαιότητα και την ετοιμότητα προκειμένου να δημιουργηθεί κόμβος στο καινούριο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία μας ενημέρωσε ότι το έργο κατασκευής του νοσοκομείου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και εντός του έτους θα παραδοθεί.

Μια σειρά από παράλληλα έργα προωθούνται, προκειμένου να είναι δυνατή η βέλτιστη λειτουργία του καινούριου αυτού νοσοκομείου, όπως είναι η προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, όπως και μία σειρά τεχνικών έργων, ανάμεσα στα οποία είναι ο κόμβος πρόσβασης και η αποχέτευση ομβρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η ένταξη του νοσοκομείου αυτού στο γενικότερο ιστό της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον κόμβο η περιφέρεια Πελοποννήσου όπως μας ενημέρωσε, πρόκειται σύντομα, εντός του μηνός τον οποίο διανύουμε, να αναθέσει τη μελέτη του έργου, προκειμένου η κατασκευή του κόμβου να ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος. Πιστεύουμε ότι εντός του 1999 θα έχει ολοκληρωθεί.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, εφόσον ζητηθεί από την ΔΕΠΑΝΟΜ -δεν έχει ζητηθεί ακόμη- είναι διατεθειμένο να βοηθήσει την προώθηση αυτού του έργου. Αυτό γίνεται με βάση το π.δ. 465/70 σύμφωνο με το οποίο το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εξετάσει το αίτημα της ΔΕΠΑΝΟΜ, εφόσον -όπως σας είπα- υποβληθεί, προκειμένου να υλοποιήσει τον κόμβο πλήρους κυκλοφοριακής σύνδεσης στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με το υφιστάμενο εθνικό δίκτυο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Ο κ. Κατσιλιέρης έχει το λόγο για δύο λεπτά, για να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτηση.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ: Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, με την ευκαιρία αυτής της επίκαιρης ερώτησης να θέσω ένα γενικότερο θέμα, ξεκινώντας από το γεγονός ότι στα τέλη του 1999 προβλέπεται η ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας, αλλά και η λειτουργία του.

Το νέο Νοσοκομείο Καλαμάτας εφάπτεται του εθνικού δρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας και σε ακτίνα 1000 μέτρων βρίσκονται οι εξής μονάδες: Πρώτον, απέναντί του και σε απόσταση 200 μέτρων το Τ.Ε.Ι. με πάνω από χίλιους πεντακόσιους σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Δεύτερον, η Σχολή Μαθητείας ΟΑΕΔ που έχει περίπου πεντακόσιους μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Τρίτον η Βιομηχανική Περιοχή Καλαμάτας και τέταρτον το στρατιωτικό αεροδρόμιο όπου εκπαιδεύονται 'Ικαροι και υπηρετούν περίπου επτακόσιοι στρατευμένοι.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται μια ριζικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, γιατί αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι από τη λειτουργία των μονάδων που ανέφερα πριν, τι προβλήματα μπορούν να υπάρξουν.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και επειδή δεν υπάρχει ούτε καν μελέτη του τμήματος Τσακώνας-Καλαμάτας στον εθνικό δρόμο Τρίπολης-Καλαμάτας, απαιτείται μια μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του θέματος. Ασφαλώς χρειάζεται -όπως ακούσαμε και από τον κύριο Υφυπουργό- η περιφέρεια να προωθήσει εντός του 1999 την κατασκευή των δύο κόμβων, αλλά είναι προφανές, ότι θα αντιμετωπιστούν μόνο τα άμεσα, τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα του νοσοκομείου. Εκείνο που απαιτείται σε ακτίνα 1.000 μέτρων από το Νοσοκομείο, είναι η μακροπρόθεσμη λύση, η μόνιμη.

Γι' αυτόν το λόγο θα ήθελα να παρακαλέσω την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να δεσμευτεί ότι θα μελετήσει σε μια προοπτική χρόνου τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων): Παρ' όλο που όπως ανέφερα προηγουμένως δεν υπήρξε από τη ΔΕΠΑΝΟΜ σχετικό αίτημα, εγώ αντιλαμβάνομαι πλήρως την αναγκαιότητα που έχει η κατάρτιση μιας πλήρους κυκλοφοριακής μελέτης της περιοχής αυτής. Γι' αυτό και θα ξεκινήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ με δική του πρωτοβουλία να την εκπονεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Παρακαλώ το Σώμα να συμφωνήσει να συζητηθεί και η έκτη επίκαιρη ερώτηση του κ. Κοντογιαννόπουλου, στην οποία θα απαντήσει ο κ. Βερελής, ώστε να τον διευκολύνουμε να πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): 'Εκτη είναι η με αριθμό 854/30-3-99 επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Κοντογιαννόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στο Νομό Ηλείας.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κοντογιαννόπουλου είναι η ακόλουθη:

"Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο σε ολόκληρη τη χώρα, έπληξαν με σφροδρότητα την Ηλιεία προκαλώντας, λόγω των κατολισθήσεων και των πλημμυρών, σοβαρές ζημιές σε έργα υποδομής, στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης, σε καλλιέργειες, ενώ απειλήθηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και η ζωή των κατοίκων.

Ιδιαίτερα επλήγη η κοινότητα της Φρίξας, με αποτέλεσμα να προκληθούν επικίνδυνες ρωγμές σε πολλά σπίτια και να διαταχθεί, από προχθές, η εκκένωση του χωριού, με συνέπεια εκατό περίπου οικογένειες να βρουν προσωρινό κατάλυμα σε ξενοδοχεία της περιοχής. Το ίδιο πρόβλημα, είχε εμφανισθεί και παλαιότερα, το 1965, στην ίδια κοινότητα, αλλά όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν αντιμετωπίστηκε τότε με την απαιτούμενη προσοχή και υπευθυνότητα.

Σημαντικό επίσης πρόβλημα από τις κατολισθήσεις, αντιμετωπίζει και η κοινότητα του Λέπραιου, καθώς και ορισμένες άλλες περιοχές του νομού, όπως Λάλα, Αυγή, Σκλίβα, Θολό κλπ.

Κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η μη έγκαιρη εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, η ανάγκη των οποίων έγινε περισσότερο επιτακτική, συνεπεία των πρόσφατων καταστρεπτικών πυρκαγιών στις ορεινές περιοχές της Ηλείας.

Η αντιμετώπιση των σημαντικών αυτών προβλημάτων επιχειρείται, κατά κανόνα, με πρόχειρα και αποσπασματικά έργα, με ανεπαρκείς πιστώσεις και χωρίς τον αναγκαίο συντονισμό των συναρμοδίων φορέων. Οι υπεύθυνοι φορείς, Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμοι, μεταθέτουν το πρόβλημα ο ένας στον άλλο, με συνέπεια οι πιστώσεις να εξανεμίζονται, να σημειώνονται ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις και τα προβλήματα να επιδεινώνονται.

'Υστερα από τα παραπάνω ερωτάσθε:

Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και προβλημάτων, ιδίως στην περίπτωση της κοινότητας Φρίξας, αλλά κυρίως για τη μακροπρόθεσμη, συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους;".

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων κ. Βερελής έχει το λόγο για τρία λεπτά να πρωτολογήσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων): Κύριε Πρόεδρε, υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις την τελευταία περίοδο, οι οποίες δημιούργησαν εντονότατα προβλήματα και στη Νομαρχία Ηλείας, προκαλώντας ζημιές σε μία σειρά κοινοτήτων και δήμων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι αυτά ακριβώς που παρουσιάζει στην ερώτησή του ο κ. Κοντογιαννόπουλος και αφορούν στις Κοινότητες της Φρίξας, του Λέπραιου, στο Καλό Παιδί, Σκλίβας και αφορούν κυρίως στις κατολισθήσεις.

Στις 23 Μαρτίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ηλείας αποφάσισε και κήρυξε την περιοχή της περιφέρειας του δημοτικού διαμερίσματος Φρίξας του Δήμου Συκιλούντας, σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη φαινόμενο κατολισθήσεων και αποτελεί κίνδυνο, τόσο για κατοικίες όσο ίσως και για ανθρώπινες ζωές. Οι κοινότητες αυτές εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι έμειναν προσωρινά σε ξενοδοχεία και σε κτίριο μαθητικής εστίας

Στις 26 Μαρτίου το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλε κλιμάκιο μηχανικών από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που επισκέφθηκε τις κοινότητες αυτές, οι οποίες είχαν παρουσιάσει και τα μεγαλύτερα κατολισθητικά φαινόμενα, προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα αντιμετώπισης προβλημάτων προσωρινής στέγασης.

Τη γενικότερη ευθύνη για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων την έχει η Περιφέρεια, στην οποία και το ΥΠΕΧΩΔΕ άμεσα έδωσε το ποσό των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) δραχμών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η βατότητα της οδοποιίας της περιοχής. Μετά την επίσκεψη που έκανε το κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ διαπίστωσε μία αναγκαιότητα προκειμένου να στεγαστούν άμεσα κάτοικοι της περιοχής και γι' αυτό ήδη εκχωρήσαμε τριάντα κοντέινερς και δώσαμε και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ποσό τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) δραχμών, προκειμένου να κάνει άμεσα έργα υποδομής για να τοποθετηθούν πάνω σε αυτά οι οικίσκοι.

Η ερώτησή σας αναφέρει ότι υπάρχει ένα θέμα με τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής, υπάρχει μία σειρά έργων τα οποία χρηματοδότησε το ΥΠΕΧΩΔΕ τα τελευταία χρόνια -θα σας καταθέσω έναν πίνακα- τα οποία ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια δραχμές, όπως υπάρχει και μία ανάπτυξη και ένας προγραμματισμός αντίστοιχων έργων από την περιφέρεια της δυτικής Ελλάδος για τα οποία έχει ζητήσει χρηματοδότιση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ο περιφερειάρχης, την οποία αναμένει να του εγκριθεί. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κοντογιαννόπουλος έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από την απάντηση του κυρίου Υπουργού είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την πλήρη εικόνα των καταστροφών που έχουν σημειωθεί στο Νομό Ηλείας.

Δεδομένου ότι η ερώτηση αυτή έχει κατατεθεί πριν λίγες μέρες, τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει την κατάσταση που περιγράφεται στην ερώτηση. 'Ηδη χθες -σας ενημερώνω, κύριε Υπουργέ, προκειμένου να το λάβετε υπόψη σας- το Νομαρχιακό Συμβούλιο ζήτησε με απόφασή του να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτος ολόκληρος ο Νομός Ηλείας. Διότι εν τω μεταξύ οι καταστροφές πήραν πρωτοφανείς διαστάσεις. Η Φρίξα, όταν κατέθεσα την ερώτηση ήταν το κυρίαρχο πρόβλημα του νομού και ασφαλώς δεν αντιμετωπίζεται με τα μέτρα τα οποία πήρατε, εκτός εάν μιλάμε για μία προσωρινή αντιμετώπιση. Χρειάζονται σημαντικότερες αποφάσεις ακόμα και αντιμετώπιση του ενδεχόμενου μεταφοράς.

'Ηδη όμως, όπως σας είπα, τα γεγονότα ξεπέρασαν αυτά τα προβλήματα. Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες κοινότητες όπως στο Λέπραιο, το καλό παιδί και άλλες κοινότητες της Ολυμπίας και Πηνείας. Το οδικό δίκτυο του νομού, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές εμφανίζει φαινόμενα καθίζησης με απότελεσμα πολλές κοινότητες να έχουν αποκλεισθεί. Ακόμα και κεντρικοί άξονες, όπως ο δρόμος Αρχαίας Ολύμπιας Τρίπολης και Μιράκα-Λάλα έχουν υποστεί σοβαρές καθιζήσεις. Τα δίκτυα υδρεύσεως σε πολλές περιοχές έχουν υποστεί ζημιές. Ακόμη χειρότερα, από τις υπερχειλίσεις του Πηνείου και του Αλφειού έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων και κτηνοτροφικές μονάδες με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

'Ολα αυτά τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις. Αυτές όμως βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές. Το έδαφος αυτό είναι η αδράνεια όλων των αρμόδιων παραγόντων. Σας ενημερώνω ότι το καλοκαίρι είχατε πάρει απόφαση στο ΥΠΕΧΩΔΕ να ενισχύσετε με 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές την περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. 'Οπως δηλώνει ο σημερινός νομάρχης τα ποσά αυτά, δεν διατέθηκαν ακόμη με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές, που δεν σημειώθηκαν δυστυχώς μόνον πέρσι, αλλά και άλλες χρονιές να επιδεινώνουν τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται από τις βροχοπτώσεις. Ακόμη είναι η αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών που δεν προέβησαν έγκαιρα στους καθαρισμούς των αρδευτικών καναλιών. Τρίτη αιτία είναι ασφαλώς η εγκληματική ανοχή σε αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις στην κοίτη των ποταμών με αμμοληψίες και παράνομες καταλήψεις, ακόμη και παράνομες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα νερά να βρουν εύκολη διέξοδο προς τη θάλασσα. Αποτέλεσμα ήταν οι πλημμύρες της 25ης Μαρτίου, που δύο ολόκληρες περιοχές της Γαστούνης και του Βαρθολομιού απειλήθηκαν και απειλούνται ακόμα από την υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού, εξαιτίας αυτών των φαινομένων.

Κατά συνέπεια θέλω να σας παρακαλέσω, με την αφορμή της ερώτησης αυτής να δείτε ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και πολύ σοβαρότερο από αυτό που περιέγραψα στην ερώτησή μου. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για την έκταση των καταστροφών και κάνω έκκληση να παρέμβετε αυτοπροσώπως και επειγόντως, διότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο οριακό".

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων): Εγώ θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας, κύριε Κοντογιαννόπουλε, ότι είναι ευρύτατο το πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Και επειδή και η σύσταση, η γεωλογική όλης της περιφέρειας της δυτικής Ελλάδος είναι τέτοια, ώστε να επηρεάζεται σε περιόδους μεγάλης βροχόπτωσης από κατολισθητικά φαινόμενα, για το λόγο αυτό τα μέτρα τα οποία σας είπα προηγουμένως είναι μέτρα προσωρινής ανακούφισης.

Ηθελα να σας πω ότι σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησε η Νομαρχία της Ηλείας το 1965 και το 1983 υπήρχαν αντίστοιχα φαινόμενα και σύμφωνα πάντα με τη νομαρχία οι κάτοικοι παρ' ότι τους είχε υποδειχθεί, αρνήθηκαν τότε να μεταφερθούν οι οικισμοί τους.

Νομίζω ότι όταν το φαινόμενο αυτό μέσα σε λίγες εβδομάδες ολοκληρωθεί και μπορεί να γίνει σωστή επιστημονική παρακολούθηση θα μπορούμε να συζητήσουμε συνολικά πλέον μέτρα, όπως φαντάζομαι ότι δείχνει και το πνεύμα της ερώτησής σας, προκειμένου να υπάρξει μία μόνιμη αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.

Τέλος, όπως σας είπα, σας καταθέτω πρώτα απ' όλα την επιστολή του περιφερειάρχη κ. Παπαδημητρίου με την οποία έχει προβλέψει τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα στην περιοχή, καθώς και την έκθεση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για τη συγκεκριμένη περιοχή. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Η δυνατότητα να παρέμβει κανείς σε κατολισθήσεις άμεσα δεν υπάρχει, δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με ένα κατολισθένον βουνό την ώρα της εξέλιξης του φαινομένου και νομίζω ότι μόλις τελειώσει η περίοδος της βροχόπτωσης θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένες λύσεις.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Εισερχόμαστε στη δεύτερη επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου με αριθμό πρωτοκόλλου 848/29.3.99 του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τον αποκλεισμό του Νομού Λακωνίας από την ίδρυση νέων ανωτάτων εκπαιδευτικών τμημάτων.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Δαβάκη είναι η ακόλουθη:

"Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναμένεται φέτος να λειτουργήσουν σαράντα τρία (43) νέα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χώρας. Ειδικότερα, πρόκειται να περιληφθούν στο νέο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων φοιτητών και σπουδαστών, είκοσι έξι (26) τμήματα ΑΕΙ και δεκαεπτά (17) νέα τμήματα ΑΕΙ.

Παρ'όλα αυτά και για μία ακόμα φορά, από την ίδρυση και λειτουργία των νέων αυτών εκπαιδευτικών τμημάτων, αποκλείεται ο Νομός Λακωνίας.

'Οπως είναι φυσικό, αισθήματα καταφανούς πικρίας, διακατέχουν όλους τους Λάκωνες, που βλέπουν τον τόπο τους να θεωρείται, επίσημα πλέον, περιοχή "δεύτερης κατηγορίας", εκ μέρους της Πολιτείας. Χωρίς να έχει υπάρξει, την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, κανένα ουσιαστικό έργο πνοής για τον Νομό, οι Λάκωνες πολίτες βλέπουν για μια ακόμη φορά ο τόπος τους να εξαιρείται από αποφάσεις πολιτικής και αναπτυξιακής σημασίας που λαμβάνονται όμως ταυτόχρονα για άλλες περιοχές.

Στη Λακωνία και ιδιαίτερα στη Σπάρτη, θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει Πανεπιστημιακό τμήμα αλλά και ΤΕΙ, πρόταση που βρίσκει σύμφωνους όλους τους φορείς του νομού και της πόλης, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν με κάθε τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι προτάσεις είναι πολλές, υπάρχουν και έχουν έγκαιρα κατατεθεί. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η πολιτική βούληση, ώστε η Λακωνία να αποκτήσει ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό 'Ιδρυμα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός Παιδείας

Γιατί η Λακωνία αποκλείεται για μια ακόμα φορά, από την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος, τη στιγμή κατά την οποία αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων Εκπαιδευτικών Τμημάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης σε όλη τη Χώρα; ".

O Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που απάντησα σε ερώτηση του συναδέλφου με το ίδιο περιεχόμενο.

Επανέρχομαι, λοιπόν, για να επαναλάβω στην Αίθουσα ορισμένα βασικά στοιχεία: Πρώτα απ' όλα, ένα από τα θεμελιώδη μεταρρυθμιστικά προγράμματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στο σύνολό της είναι η διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την κατάργηση των Γενικών Εξετάσεων.

Δεν θα αναλύσω τους στόχους. Απλούστατα θα ήθελα να πω ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί και εφαρμόζεται στα πλαίσια της πολιτικής βούλησης του Υπουργείου Παιδείας με ορισμένες διαδικασίες δεσμευτικές τόσο για το Υπουργείο Παιδείας όσο και για τα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Προς Θεού! Είναι έξω από κάθε πολιτική βούληση οι γεωγραφικοί αποκλεισμοί οποιασδήποτε περιοχής στη χώρα μας για να αποκτήσει ή να μην αποκτήσει πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ΤΕΙ.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν κατ' αρχήν προτάσεις τεκμηριωμένες από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, προκειμένου να υιοθετηθούν τα νέα τμήματα των πανεπιστημίων ή στα νέα παραρτήματα των ΤΕΙ νέα γνωστικά αντικείμενα προκειμένου, να εξασφαλιστούν και θέσεις στη συνέχεια ώστε να επιτύχουμε τη διεύρυνση των θέσεων των εισακτέων για το 2000 και από κει και πέρα βέβαια και το ισοζύγιο της ζήτησης και της προσφοράς πανεπιστημιακών θέσεων ή και θέσεων στα ΤΕΙ.

Οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται πρώτα απ' όλα σε ατομικό επίπεδο, στη συνέχεια σε συλλογικό επίπεδο και μετά υιοθετούνται από αρμόδια επιτροπή η οποία είναι έξω από την κηδεμονία και τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας. Δεν θα μπορούσε εξ' άλλου να γίνει διαφορετικά.

'Ερχομαι τώρα στο Νομό Λακωνίας. Δεν υπήρξαν, δυστυχώς λέμε για μας, ούτε από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών ούτε από την πλευρά του ΤΕΙ Καλαμάτας τεκμηριωμένες προτάσεις που να ήθελαν πεδίο εφαρμογής το γεωγραφικό χώρο του Νομού Λακωνίας, είτε με την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος είτε με την ίδρυση παραρτήματος ΤΕΙ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σταμάτησε αυτό το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια και βάθος χρόνου. Είναι ένα πρόγραμμα σε διαρκή εξέλιξη και η διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα σταματήσει στο 2000, ούτε στα σαράντα τρία τμήματα. Θα λειτουργήσουν μέχρι το 2000 εβδομήντα τμήματα. Και από εκεί και πέρα ευχόμαστε και προσπαθούμε να λειτουργήσουν άλλα εκατόν εβδομήντα τμήματα έως ότου να φθάσει η χώρα μας στο να μεταβληθεί σε ένα απέραντο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ των Βαλκανίων για να αλλάξουμε και τη φορά του ρεύματος. Δηλαδή να μην φεύγουν φοιτητές στο εξωτερικό, αλλά να έρχοναι φοιτητές του εξωτερικού να σπουδάζουν για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στην Ελλάδα. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Δαβάκης έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, την απάντησή σας δεν υπάρχει αμφιβολία παρά να την εκλάβει ο καθένας ως μία υπόσχεση ή μια δέσμευση μέχρι το 2000.

Ο Νομός Λακωνίας όπως λέω και στην ερώτησή μου είναι πλήρως αποκομμένος τις τελευταίες δεκαετίες από οποιοδήποτε έργο πνοής που μπορεί να έχει ένας νομός αυτής της φυσιογνωμίας, είτε αγροτικής πνοής είτε πανεπιστημιακής πνοής είτε οποιασδήποτε άλλης αναπτυξιακής προοπτικής και διάρκειας.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η απάντησή σας παρά τις αλγεινές αρχικές εντυπώσεις αποκλεισμού του νομού μου, νομίζω ότι δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές και ελπιδοφόρες καταστάσεις. Εδώ είμαστε και πιστεύω μέχρι το 2000 να υπάρχουν οι κατάλληλες προτάσεις, όπως εσείς τις θεωρείτε. Νομίζω ότι έχουν ήδη υπάρξει προτάσεις, είναι η πρόταση εν είδει μελέτης του καθηγητού Κόνσολα του Παντείου Πανεπιστημίου η οποία αναφέρεται και ομιλεί περί δημιουργίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τμήματα στον κάθε νομό της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δεν ξέρω αν το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αρμόδιο για να κάνει πρόταση για τη νοτιανατολική Πελοπόννησο ή το ΤΕΙ Καλαμάτας. Εγώ μιλώ αυτήν τη στιγμή για τη δημιουργία ανεξαρτήτου τμήματος ΑΕΙ στο Νομό Λακωνίας, αλλά και σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου.

Πιστεύω όμως ότι αν υπάρξει η πρόταση όπως εσείς την εννοείτε, τότε θα είμαστε εδώ για να σας επιτιμήσουμε ή να σας συγχαρούμε και να σας ευχαριστήσουμε για τη δημιουργία ενός τμήματος στο Νομό Λακωνίας.

Πάντως θέλω να κλείσω την ομιλία μου ως εξής: Αν υπήρχε μια τέτοια πρόταση, κύριε Υπουργέ, θα την κάνατε εσείς αποδεκτή; Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Δαβάκη, ο οποίος εκ της Λακωνίας υπήρξε λακωνικότατος.

Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εφόσον βελτιώνετε το περιεχόμενο της ερώτησης και το εξειδικεύετε θα απαντήσω στο ειδικό ερώτημα: Και βεβαίως ναι. Αν υπήρχε πρόταση η οποία θα είχε προέλθει είτε από το Πανεπιστήμιο Πατρών είτε από το ΤΕΙ Καλαμάτας, που γεωγραφικά είναι αρμόδια να κάνουν προτάσεις περιφερειακής διασποράς των νέων τμημάτων και παραρτημάτων, τότε βεβαίως το Υπουργείο Παιδείας μετά και τη σχετική θετική εισήγηση, της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης, θα έλεγα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το "ναι". Διότι δεν υπάρχει διάθεση -δεν αναφέρομαι σε πολιτική βούληση- γεωγραφικού αποκλεισμού, γιατί το πρόγραμμα διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποβλέπει όπως προανέφερα στην περιφερειακή διασπορά των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, για να διευκολύνει αυτό που είπατε και σεις δηλαδή στο πρόγραμμα της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Διότι το βλέπουμε και υπ'αυτό το φως και είναι γεγονός.

Επίσης χρονικά δεν σταματά ούτε στα σαράντα τρία τμήματα ούτε στα εβδομήντα. Σας είπα ότι θα έχει μια συνέχεια εφαρμογής αυτό το πρόγραμμα και από αυτήν την Κυβέρνηση και από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση διότι υπάρχει ο απώτερος στρατηγικός στόχος.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι εμείς "πιέζουμε" με κομψό τρόπο τα πανεπιστήμια της περιφέρειας να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους προτάσεις. Από την άλλη, όμως, καλά είναι να ενεργοποιηθούν και οι τοπικοί φορείς και παράγοντες προκειμένου να προκαλέσουν τέτοιες τεκμηριωμένες μελέτες και προτάσεις που με πολύ καλή διάθεση και με ιδιαίτερη εύνοια περιφερειακής αποκέντρωσης, τις βλέπει και το Υπουργείο Παιδείας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Το ΤΕΙ είναι αρμόδιο για την πρόταση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): 'Εχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" σαράντα πέντε μαθητές και πέντε συνοδοί-καθηγητές από το 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου Αττικής.

Η Βουλή τους καλωσορίζει.

(Χειροκροτήματα απ' όλες τις πτέρυγες)

Θα ήθελα να εξηγήσω στα παιδιά ότι αυτήν την ώρα έχουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο όπου παρευρίσκονται μόνο οι ερωτώντες Βουλευτές και οι ερωτώμενοι Υπουργοί.

Τρίτη είναι η με αριθμό 861/31.3.99 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Γκατζή, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης σχετικά με τη λήψη μέτρων συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης "ΒΙΟΜΑΓΝ" στην Εύβοια κλπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γκατζή σε περίληψη έχει ως εξής:

"Η επιχείρηση "ΒΙΟΜΑΓΝ" (πρώην Σκαλιστίρη) έχει ανακοινώσει διαθεσιμότητες 140 εργαζομένων ανά τρεις μήνες και απολύσεις όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, επικαλούμενη αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων και λειτουργίας της επιχείρησης.

Σημειωτέον ότι η Κυβέρνηση έχει προσφέρει "γη και ύδωρ" στο μεγαλοεπιχειρηματία Κ. Βαρβούτη με κίνητρα διευκολύνσεις και άλλες παροχές, ενώ δεν έχουν λήξει ακόμα οι δεσμευτικές συμβατικές του υποχρεώσεις από την πώληση, που λήγουν το 2001.

Παράλληλα πριν από λίγο καιρό η Κυβέρνηση παρέδωσε και το δεύτερο μεταλλευτικό συγκρότημα της περιοχής το "πρώην Παπαστρατή", που διαθέτει εκατομμύρια τόνους κοιτάσματα λευκολίθου, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των διακοσίων εξήντα επτά (267.000.000) εκατομμυρίων δραχμών, αφού στη κυριολεξία το διέλυσε.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Σε τι μέτρα θα προχωρήσουν για την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων;

Εάν προτίθενται να επιβάλουν τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Τι θα γίνει μετά το τέλος της συμβατικής 5ετίας;

Προτίθεται η Κυβέρνηση να ακολουθήσει κλαδική πολιτική στο στρατηγικής σημασίας προϊόν του λευκολίθου με τη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα (που παλιότερα ήταν πρόταση και του ΠΑΣΟΚ) σαν μόνης βιώσιμης και αναπτυξιακής λύσης για το συγκρότημα "πρώην Σκαλιστήρη" αλλά και την περιοχή;".

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Διαμαντοπούλου έχει το λόγο.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κατ' αρχήν, κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα αν είναι δυνατόν μετά να συζητηθεί και η δεύτερη ερώτηση που αναφέρεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Καλώς.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε συνάδελφε, το 1996 η εταιρεία "ΒΙΟΜΑΓΝ" αγόρασε όλες τις κύριες παραγωγικές μονάδες του πρώην συγκροτήματος Σκαλιστήρη και η μεταβίβαση κυρώθηκε με το ν. 2038/96.

Μετά από πολλούς άκυρους διαγωνισμούς πωλήθηκε τελικά με πλειστηριασμό, ο οποίος διεξήχθη σύμφωνα με όλες τις δικονομικές διαδικασίες από τον ΟΑΕ και με βάση αυτόν τον πλειστηριασμό έγινε και η πώληση των υπολοίπων μεταλλείων λευκολίθου.

Πρέπει δε να σας πω ότι εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για τον τρόπο που έγινε η πώληση των πρώην Παπαστρατή, θα παρακαλούσα να το καταγγείλετε με ό,τι μέσα έχετε στη διάθεσή σας, γιατί η διαδικασία ήταν απολύτως άψογη και ο πλειστηριασμός ακολούθησε άκαρπους διαγωνισμούς.'Αρα μη δημιουργείτε εντυπώσεις χωρίς λόγο.

Υπάρχει, λοιπόν, μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία αγόρασε τα μεταλλεία και η οποία έχει τον τελευταίο καιρό μεγάλα προβλήματα που οφείλονται βασικά σε εξωγενείς παράγοντες. Κατ' αρχήν είναι η τιμή του λευκολίθου διεθνώς, η οποία έχει πέσει εξαιρετικά λόγω των μεγάλων αποθεμάτων που έχουν μπει από την Κίνα και δεύτερον υπάρχει αδυναμία των αγορών της Ανατολικής Ευρώπης να αποπληρώσουν στην εταιρεία παραγγελίες πάνω από ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) δραχμές λόγω των προβλημάτων που έχει η Ανατολική Ευρώπη.'Εχει, λοιπόν, η εταιρεία πολύ σοβαρά προβλήματα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Αν και είναι μια ιδιωτική εταιρεία αλλά είναι σε μια περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα, προσπαθεί όσο είναι δυνατόν να βοηθήσει την όλη κατάσταση και κυρίως να εξασφαλίσει τις δυνατότητες λειτουργίας της επιχείρησης, όσον αφορά στις θέσεις εργασίας.

Πρέπει να σας πω ότι έγινε μια έμμεση προσπάθεια αυτήν τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε την πτώση των εγγυητικών επιστολών ή το τίμημα απέναντι στον ΟΑΕ. Υπάρχει αίτημα από την εταιρεία να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για θέματα επενδύσεων που αφορούν στο περιβάλλον και τα οποία δεν έχει εκπληρώσει λόγω των ιδιαιτέρων προβλημάτων που είχε και βεβαίως η πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε θεσμικά -και γι' αυτό υπάρχει συνεργασία και με το δήμο και με τους εργαζόμενους και με την εταιρεία- ό,τι αφορά από την δική μας πλευρά για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις που η εταιρεία θα μπορέσει να λειτουργήσει στον ανταγωνισμό.

Εγώ από την ερώτησή σας κρατάω ότι είστε απολύτως αντίθετος σε οποιαδήποτε διευκόλυνση, κίνητρα ή παροχή χρειασθεί να δοθεί στην εταιρεία, γιατί αυτά τα καταγγέλλετε, ότι δηλαδή προσφέρουμε γη και ύδωρ κλπ. Η μόνη όμως δυνατότητα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει η επιχείρηση, είναι να βρεθεί ένας τρόπος να στηριχθεί αυτή η επιχείρηση σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο που η πτώση της και τα προβλήματά της οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες. Αυτό που δεν είναι δυνατόν από πλευράς Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση της εταιρείας. Είναι μία ιδιωτική εταιρεία. Θα πρέπει να λύσει αυτά τα προβλήματά της με τράπεζες, να κάνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Γκατζής έχει το λόγο,.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν είναι ενημερωμένη η κυρία Υφυπουργός ότι χθες δόθηκε σε εκατόν σαράντα εργαζομένους, μέσω εξωδίκων, γνωστοποίηση ότι μπαίνουν σε κυλιόμενη διαθεσιμότητα τρίμηνη κλπ. Δεν ξέρω αν είστε πάλι ενημερωμένη σχετικά με τις απολύσεις που έγιναν σε προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Δεν ξέρω αν ξέρετε ότι σταμάτησε η λειτουργία τμημάτων εξόρυξης του λευκολίθου, λόγω χρεών στη ΔΕΗ. Και δεν είναι μόνο τα χρέη στη ΔΕΗ. Θα σας πω ότι το φέσι ουσιαστικά για την επιχείρηση είναι σύστημα. Χρωστάει εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Χρωστάει δυόμισι μηνών μισθούς. Δεν έχει ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις από την αγορά. Ούτε αυτό το εξευτελιστικό ποσό των τριακοσίων εκατομμυρίων (300.000.000) δραχμών το χρόνο δεν το δίνει. Δεν ξέρω γιατί δεν τοποθετηθήκατε σ' αυτό. Πέρα από αυτό και οι απαιτήσεις τις οποίες προβάλλει είναι πρωτάκουστες.

Αποθρασυμένη, κύριε Πρόεδρε, από τη μεταχείριση που έχει από την Κυβέρνηση ζητάνε να μεταφερθεί ουσιαστικά ολόκληρος οικισμός για να κάνουν την εξόρυξη κάτω από τον οικισμό. Και μάλιστα ζητά το κόστος αυτό της μεταφοράς των κατοίκων και του οικισμού κλπ., να το πληρώσει η Κυβέρνηση.

Εμείς δεν έχουμε, όπως αφήσατε να εννοηθεί κυρία Υφυπουργέ, καμία εμπάθεια για την επιχείρηση, αλλά ούτε και για κανέναν επιχειρηματία. Θέλουμε να λειτουργούν με τους νόμους και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Είπατε ότι θα δώσετε βοήθεια και δεν έχουμε αντίρρηση να δοθεί μέσα σε πραγματικά πλαίσια ανάγκης και όταν οι επιχειρηματίες ανταποκρίνονται σωστά. 'Ομως-και δεν μιλάμε εδώ αν έχουμε ή όχι στοιχεία- ο τρόπος με τον οποίο πωλούνται σήμερα οι επιχειρήσεις, δείχνει ότι η Ελλάδα κατεδαφίζεται και όποιος προλαβαίνει έρχεται και παίρνει επιχειρήσεις με εξευτελιστικές τιμές, χωρίς στην ουσία να πληρώνει και αυτές τις εξευτελιστικές τιμές. Και έχουμε το παράδοξο, κύριε Πρόεδρε, να μην ενισχύονται οι δημόσιες επιχειρήσεις -και να βγαίνουν να συκοφαντούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις στον ελληνικό λαό, ότι πληρώνει ιδιαίτερα τους χαραμοφάηδες στις επιχειρήσεις αυτές κλπ.-και να ενισχύονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εν πάση περιπτώσει -και ιδιαίτερα αυτές οι επιχειρήσεις του λευκολίθου- εάν περνούσαν σε αναπτυξιακή διαδικασία μέσα από ένα δημόσιο φορέα θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Το θέμα είναι τι θα γίνει, κυρία Υφυπουργέ, και μετά την πενταετία. Φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ξκαι η πενταετία πλησιάζει. Τι θα γίνει από εκεί και πέρα; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους; Πώς θα λυθούν αυτά τα θέματα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Διαμαντοπούλου, έχει το λόγο.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μονίμως ένα πρόβλημα όταν συζητούμε με τους συναδέλφους του ΚΚΕ. Υπάρχει μονίμως η αντίληψη ότι υπάρχει ένα κράτος το οποίο έχει επιχειρήσεις, μια οικονομία, οποία είναι κρατικά ελεγχόμενη. Βρίσκονται σε ένα άλλο χρονικό και οικονομικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου είναι μια συζήτηση κωφών.

Αγαπητέ συνάδελφε, κατηγορήσατε τους επιχειρηματίες. Είναι δικό σας θέμα, μπορείτε να το κάνετε. Εγώ δεν εκπροσωπώ κανέναν. Για το συγκεκριμένο επιχειρηματία ούτε πρόθεση έχω να απολογηθώ ούτε πρόθεση έχω να τον στηρίξω ούτε πρόθεσή μας είναι να μιλήσουμε εξ' ονόματος οποιουδήποτε επιχειρηματία. Τα θέματα τα οποία βάζετε ως Βουλευτής του νομού να τα καταγγείλετε και βεβαίως όπου υπάρχει θέμα νομικό να υπάρξει αντιμετώπισή του. Η στήριξη οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχείρησης γίνεται μέσα σε θεσμικά πλαίσια και μόνο όταν οι λόγοι για τους οποίους η επιχείρηση έχει πρόβλημα, όπως συμβαίνει εδώ, είναι εξωγενείς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

'Οσον αφορά στους εργαζόμενους, υπάρχει πάλι συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο Εργασίας, από τα πακέτα που κάνουμε όταν υπάρχει ανάγκη, από τον ΟΑΕΔ τα οποία και θα αντιμετωπιστούν. Δέσμευση για το ότι θα λειτουργήσει τόσα χρόνια η επιχείρηση, με τόσους εργαζόμενους με αυτές τις συνθήκες είναι εκτός λογικής. Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ούτε με νόμους ούτε με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Βγάζουν ανταγωνιστικό προϊόν, πωλείται, δεν βγάζουν ανταγωνιστικό προϊόν, δεν πωλείται. 'Ετσι είναι η πραγματικότητα και σ'αυτήν τη λογική πρέπει και οφείλετε να προσαρμοστείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Πέμπτη είναι η με αριθμό 849/29.3.99 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος κ. Γεωργίου Ρόκου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης "ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ", τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας κλπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

"Εννιά μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στη "ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ" απλήρωτοι, ενώ ταυτόχρονα, παραμένει ασαφής η προοπτική εξέλιξης της επιχείρησης στη χώρα μας και με ιδιαίτερο ρόλο στην εθνική μας οικονομία.

Η αποβιομηχάνιση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και το πιθανό κλείσιμο της "ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ", θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ανεργία στην περιοχή, με αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Τι μέτρα πρόκειται να λάβει, για να μπορέσει να παραμείνει η "ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ" σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων σ' αυτήν, αλλά και των άλλων κλάδων, π.χ. υλοτόμοι, εργάτες κατεργασίας ξύλου, που ανέρχονται σε αριθμό πάνω από δέκα χιλιάδες εργαζομένων".

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Διαμαντοπούλου έχει το λόγο για τρία λεπτά να πρωτολογήσει.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, η "ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ" εδώ και χρόνια, είναι μια επιχείρηση με πολλά προβλήματα, αλλά είναι μια μεγάλη μονάδα από την οποία πραγματικά έχει δίκιο ο κύριος συνάδελφος, υπάρχει μεγάλη εξάρτηση και θέσεων εργασίας, αλλά και διαφόρων άλλων επιχειρήσεων μικρότερων.

Η Κυβέρνηση έχει κάνει στο παρελθόν πάρα πολλές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της επιχείρησης. 'Εχουν γίνει επανειλημμένες συμφωνίες πιστωτών, πάνω από είκοσι τράπεζες εκλήθηκαν από το Υπουργείο, κάθησαν στο ίδιο τραπέζι και καταφέραμε κατά καιρούς να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για τους πιστωτές, ώστε να μην πτωχεύσει η εταιρεία. Η εταιρεία έχει φθάσει σε ένα σημείο που τα χρέη της είναι μεγάλα. 'Εχει μια πανσπερμία μετοχών, ως εκ τούτου δεν είναι ελεγχόμενες από κάποιον, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει την ευθύνη για να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εταιρείας. Σήμερα υπάρχει ένα management το οποίο έχει επιλεγεί από τους εργαζομένους και νομίζω ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μια είναι αν υπάρχει αγοραστής ο οποίος θα θελήσει να βάλει κεφάλαια στην εταιρεία, η εταιρεία έχει μια ελπίδα να προχωρήσει και να εξυγιανθεί. Αλλιώς θα πρέπει να μπει ως έχει σε εκκαθάριση από τους πιστωτές, δηλαδή από τις τράπεζες, στις οποίες υπάρχουν χρέη και βέβαια στην εκκαθάριση εν λειτουργία θα γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια από τους πιστωτές για την πώλησή της.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ορίστε, κύριε Ρόκο, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πράγματι, διέπεται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και λειτουργικές κανόνες η "ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ", αλλά εταιρείες με τέτοιο στρατηγικό ρόλο πρέπει κάθε φορά να έχουν την άμεση στήριξη θα έλεγα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Βεβαίως, η κυρία Υπουργός λέει ότι κάτι τέτοιο στο παρελθόν έχει γίνει. 'Εγινε κυρία Υπουργέ, αλλά αυτό που δεν έγινε είναι να τηρηθεί ο έλεγχος της λειτουργίας ακόμα και του σημερινού management, η οποία καθημερινά από ίδιες δημόσιες υπηρεσίες αποδεικνύεται αφερέγγυος.

'Εχω, κυρία Υπουργέ, στα χέρια τον ισολογισμό του 1997 όπως αυτός έγινε από ορκωτό λογιστή και έχω τις παρατηρήσεις του. Είναι είκοσι τέσσερις παρατηρήσεις. Εκεί υπάρχει μια παραλειτουργία, εκεί υπάρχουν θέματα ανοικτά για τα οποία το κράτος θα έπρεπε να παρέμβει. Ακούω ότι γίνονται πάρα πολλά. 'Οταν βοηθήθηκε αυτή η εταιρεία στο παρελθόν, οι τότε ιδιοκτήτες της έφτιαξαν διάφορες παράλληλες εταιρείες και μετέφεραν προγράμματα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και εισροές σε άλλες δραστηριότητες και έτσι άφησαν την εταιρεία στο έλεος του Θεού. 'Ετσι, στο έλεος του Θεού μένουν σήμερα οι εργαζόμενοι, δέκα μήνες τώρα απλήρωτοι και πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή παρέμβαση από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης και όχι μόνον των τραπεζών.

Οι τράπεζες, κυρία Υπουργέ, ήδη τη Δευτέρα εκδικάσανε, θα κάνουν εκκαθάριση σε λειτουργία, θα πάρουν τα λεφτά τους γιατί τα περιουσιακά στοιχεία αυτής της εταιρείας είναι πάρα πολύ μεγάλα, θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα πάρουν αυτά τα χρήματα. Αυτοί όμως που θα χάσουν το μεροκάματο θα είναι οι εργαζόμενοι και οι εξαρτώμενοι από την επιχείρηση.

Θα πρέπει να διατάξετε άμεσο έλεγχο οικονομικό για να βρεθούν οι υπεύθυνοι, για να καθίσουν στο σκαμνί και να πάρετε πρωτοβουλίες να μην εκποιηθεί η εταιρεία, να μην κλείσει κάτω από το δικό σας σοβαρό έλεγχο, η από εδώ και πέρα λειτουργία της να δώσει προοπτική, να δώσει φερεγγυότητα στη λειτουργία. Και τελικά είμαι σίγουρος από αυτά που έχω ακούσει, που θα προσκομίσω στο μέλλον με επίκαιρες ερωτήσεις που θα καταθέσω και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και προς τον Υπουργό των Οικονομικών με γραπτά στοιχεία ότι έπρεπε πριν παρέμβουμε εμείς να παρέμβετε εσείς. Γιατί δεν πάει άλλο και οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν αυτό και σιωπούν προς στιγμή επειδή ακριβώς η δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης, της μη πληρωμής κλπ., τους κάνουν να σιωπούν. Είναι μια πραγματικότητα. Δείτε την πραγματικά για να βρείτε πρώτα-πρώτα τους υπεύθυνους και μετά τη λύση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η κυρία Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι ο οικονομικός έλεγχος της εταιρείας, ο οποίος γίνεται μέσα στο πλαίσιο που υπάρχει για το νομικό πλαίσιο των ανωνύμων εταιρειών. 'Ομως εγώ κρατώ την παρατήρησή σας και θα τη μεταβιβάσω και στον Υφυπουργό Οικονομικών για άμεσο έλεγχο, αν είναι δυνατόν και αυτήν την εβδομάδα, των ισολογισμών και των στοιχείων τα οποία καταθέτετε. Και αυτό, σαν μια παρέμβαση μέσα στα πλαίσια των νόμων που γίνεται μετά από καταγγελία Βουλευτή.

Το δεύτερο για τη λειτουργία της επιχείρησης. Θα επαναλάβω αυτά που είπα προηγουμένως ότι δεν είναι δυνατόν ούτε να απολογηθούμε για τους ισολογισμούς της εταιρείας ούτε για την κακή διαχείριση του management ούτε μπορούμε να βρούμε αγορές σε μια ιδιωτική εταιρεία να πουλήσει ούτε μπορούμε βέβαια να τη χρηματοδοτήσουμε. Σκεφθείτε ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις σ'αυτόν τον κλάδο. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει τις κρατικές ενισχύσεις. Και εν πάση περιπτώσει, ας κατανοήσουμε κάποια στιγμή ότι υπάρχει ένας ιδιωτικός τομέας ο οποίος οφείλει να λειτουργεί μόνος του. Αυτό που έχει η Κυβέρνηση σαν υποχρέωση είναι να δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον υγιές, ώστε να μπορεί ο καθένας να αναπτυχθεί. Μια πρόταση η Κυβέρνηση να μπει στη "ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ" για να τη διασώσει, όπως κάναμε και στην προηγούμενη συζήτηση με τη "ΒΙΟΜΑΓΝ", είναι εκτός τόπου και χρόνου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Τέταρτη είναι η με αριθμό 857/31.3.99 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Δανέλλη προς τον Υπουργό Γεωργίας σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου και κατανομής της επιδότησης για το ελαιόλαδο.

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

"Η οικονομική ενίσχυση στην παραγωγή ελαιολάδου, η λεγόμενη επιδότηση, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια δραματική μείωση κυρίως λόγω της κρατικής ολιγωρίας να συστήσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου και να διασφαλίσει το εισόδημα των πραγματικών ελαιοπαραγωγών και δικαιούχων.

Φτάσαμε έτσι στις διακόσιες ενενήντα έξι (296) δραχμές ανά κιλό κατά την ελαιοκομική περίοδο 1996/97 και στις διακόσιες πενήντα (250) δραχμές περίπου κατά την περίοδο 1997-1998.

Η θετική για τους 'Ελληνες ελαιοπαραγωγούς εξέλιξη της αντικατάστασης του Κοινοτικού πλαφόν από το Εθνικό και η παράλληλη αύξησή του σε τετρακόσιες δεκαεννιά χιλιάδες πεντακοσίους (419.500) τόνους, δεν απομάκρυνε τους φόβους και την ανησυχία ότι τα ίδια εκφυλιστικά φαινόμενα και η αδικία εις βάρος των εντίμων ελαιοπαραγωγών θα συνεχιστούν με την ανοχή της πολιτείας.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Αν αναγνωρίζεται η ανάγκη εξυγίανσης της διαδικασίας κατανομής της επιδότησης και παράλληλα εκείνη της αποτελεσματικής και αυστηρής τιμωρίας των παρανομούντων.

2. Αν σχεδιάζει να εντείνει τους ελέγχους του Οργανισμού Ελαιολάδου και έγκαιρα να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματά τους πριν τη νέα ελαιοκομική περίοδο προς όφελος των πραγματικών και εντίμων ελαιοπαραγωγών.

3. Αν το Υπουργείο προσανατολίζεται να εντείνει τους ελέγχους παραγωγών μέσω των Ενώσεων και να τους καταστήσει αποτελεσματικούς και συστηματικούς".

Ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Βρεττός έχει το λόγο για να πρωτολογήσει για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η ερώτηση, όπως την υποβάλλει ο αξιότιμος συνάδελφος κ. Δανέλλης, νομίζω ότι περιγράφει ένα υπαρκτό πρόβλημα. 'Ισως όχι στο βαθμό που αναφέρεται εδώ, αλλά σε ένα αρκετό μεγάλο βαθμό. Και θεωρώ ότι είναι χρήσιμη με την έννοια ότι μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε και ορισμένα πράγματα και προς τον αξιότιμο κύριο συνάδελφο και προς τους παραγωγούς και τους ελαιοτριβείς.

'Οπως γνωρίζετε, κύριε συνάδελφε, έχει αλλάξει ο κανονισμός του λαδιού και έχει μπει το ελληνικό πλαφόν, το οποίο ανέρχεται σε τετρακόσιους δεκαεννέα χιλιάδες τόνους. Αυτό κατά κάποιο τρόπο διευκολύνει τα πράγματα, αλλά δεν λύνει όλα τα θέματα.

Το πρόβλημα των επιπλέον εγγραφών του ελαιολάδου μπορεί να εξακολουθεί να υφίσταται εάν δεν κάνουμε ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους και αν δεν περάσει μία νοοτροπία ότι εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν αυτού του είδους τις ταχυδακτυλουργίες είναι αυτοί που βλάπτονται τελικά. Και βεβαίως δεν βλάπτουν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά βλάπτουν και άλλους παραγωγούς οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα.

Ιδιαίτερα μερικές περιοχές πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους ότι υπάρχει κίνδυνος να περάσουμε το ελληνικό πλαφόν των τετρακοσίων δεκαεννέα χιλιάδων τόνων, να έχουμε μεγάλες ποινές και η τιμή να μειωθεί δραματικά. Από αυτό το Βήμα κάνω έκκληση προς όλους τους ελαιοπαρα-γωγούς της χώρας να προσέξουν πάρα πολύ διότι ο κίνδυνος υπάρχει και αν δεν προσέξουμε μπορεί η ενίσχυση να είναι μικρότερη από ό,τι είναι φέτος.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο οι έλεγχοι γίνονται περισσότεροι. Και γίνονται διότι υπάρχει και από τον καινούριο κανονισμό μία άλλη διαδικασία, η οποία μάλιστα περιγράφεται και σε εγκύκλιο, την οποία στείλαμε προς την περιφέρεια και ιδιαίτερα στις διευθύνσεις αγροτικής πολιτικής των νομαρχιών, αλλά και διότι ορισμένα πράγματα τα οποία ίσως δεν γίνονται στο βαθμό που θα έπρεπε, αυτήν την περίοδο θα γίνουν. Και αναφέρομαι στον έλεγχο, ο οποίος θα συνοδεύει τον τελικό φάκελο για πληρωμή.

Θα υπάρχει έκθεση ελέγχου η οποία θα προέρχεται από τη Νομαρχία και η οποία θα ελέγχεται και από το Υπουργείο. Με λίγα λόγια, κύριε συνάδελφε, δεν θα πληρώνεται κανένας εάν δεν υπάρχει έκθεση ελέγχου της υπεύθυνης νομαρχίας. Με αυτήν την έννοια θεωρώ ότι οι νομάρχες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι να κάνουν τους ελέγχους, οι οποίοι προβλέπονται από τον Κανονισμό, ώστε να μην έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία μέχρι σήμερα είχαμε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Δανέλλης έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Χαίρομαι διότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας έχει αφ' ενός σαφέστατη εικόνα της πραγματικότητας, αφ' ετέρου δε έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο είναι πρόβλημα και ηθικής, αλλά και πολιτικής τάξης.

Ως γνωστό, αγαπητοί συνάδελφοι, οι έλεγχοι κάθε χρόνο γίνονται από τον Οργανισμό Ελέγχου Ενισχύσεων Ελαιολάδου, ο οποίος διενεργεί τους ελέγχους αυτούς στα ελαιοτριβεία και δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων γύρω στον Οκτώβριο όταν ήδη δηλαδή έχει ξεκινήσει η παραγωγή του ελαιολάδου νέας σοδειάς -υπάρχει αυτή η καθυστέρηση- και στη συνέχεια επιβάλλονται οι ποινές όπου διαπιστωθούν υπερβάσεις.

Δυστυχώς μέχρι τώρα οι ποινές αυτές, οι οποίες προβλέπονται από τους υφιστάμενους νόμους και κανονισμούς, οι οποίοι είναι επαρκέστατοι, πρέπει να σημειώσουμε εδώ και προβλέπουν την άρση της άδειας λειτουργίας του ελαιοτριβείου, στο οποίο διαπιστώνονται αυτές οι υπερβάσεις, δεν τηρούνται και στις περισσότερες περιπτώσεις μετατρέπονται αμέσως σε οικονομικά πρόστιμα, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις καταφεύγουν σε διοικητικά δικαστήρια όπου οι γνωστές γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες παραπέμπουν το θέμα πολύ αργότερα.

Υπάρχει ένα πρόβλημα που μεταφέρεται πλέον στο εσωτερικό μας με την έννοια ότι με την αλλαγή όπου το πλαφόν είναι εσωτερική υπόθεση και δεν ισχύει πια ο παλιός κανονισμός λειτουργίας, δημιουργείται ένα πρόβλημα ανταγωνισμού μεταξύ των ελαιοπαραγωγών νομών που είναι ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε προς άρση των αδικιών οι οποίες δημιουργούνται.

Νομίζω, όπως είπα και πριν, ότι και οι κοινοτικοί κανονισμοί και οι νόμοι μας, αλλά και οι υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που υπάρχουν, αντιμετωπίζουν επαρκώς και ουσιαστικά το πρόβλημα αρκεί να τίθενται σε εφαρμογή. Και εκεί νομίζω είναι το πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του το Υπουργείο Γεωργίας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Βρεττός έχει το λόγο δύο λεπτά για να δευτερολογήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Δεν νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι μπορεί να υπάρξει σημείο διαφωνίας με τον κύριο συνάδελφο. 'Ολα αυτά που είπε είναι πράγματα τα οποία θέ