Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους '09), Συνεδρίαση: ΛΕ' 02/09/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΕ΄
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΟΥΦΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 1η Σεπτεμβρίου 2009 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΛΔ΄ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 1η Σεπτεμβρίου 2009 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο των σχεδίων νόμων:
1. «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
2. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Αργεντινής στην επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία».
3. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
4. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με το πλαίσιο της Σινοελληνικής Επίσημης Αναπτυξιακής Συνεργασίας».
5. «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης για την αποφυγή της Διπλής Φορολογίας σε σχέση προς τους φόρους επί του εισοδήματος και κεφαλαίου».
6. «Κύρωση της Συμφωνίας Οικονομικής και Τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης».
7. «Κύρωση του Διακανονισμού μεταξύ της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κέντρου Ελέγχου Τρομοκρατών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκ μέρους της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις και της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Σας ενημερώνω ότι σήμερα, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 13.00΄ θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 43Α΄ παρ. 3 και 49Α παρ. 3, 4 και 5 του Κανονισμού της Βουλής και την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 703/1977, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3784/2009, για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με το διορισμό των προτεινομένων από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, στις θέσεις του Προέδρου και των Εισηγητών της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ.κ. Δημητρίου Κυριτσάκη, Ανδρέα Μαρκάκη, Ιωάννη Μπιτούνη, Ασημάκη Κομνηνού και Δημητρίου Λουκά, αντιστοίχως.
(TR)
(1GM)
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Ανάπτυξης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων της Δημοκρατίας του Λιβάνου, για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
Το νομοσχέδιο αυτό συζητήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή και εισάγεται προς συζήτηση σύμφωνα με το άρθρο 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση στην κύρωση αυτής της συμφωνίας.
Στη Διαρκή Επιτροπή ψήφισαν υπέρ της κύρωσης το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΛΑΟΣ και κράτησε επιφυλάξεις το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Συμφωνούμε και εμείς, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συμφωνείτε.
Δεν επιθυμεί, λοιπόν, κανένας συνάδελφος να λάβει το λόγο.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων της Δημοκρατίας του Λιβάνου, για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων της Δημοκρατίας του Λιβάνου, για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας» έγινε δεκτό ομόφωνα σε μόνη συζήτηση κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολο και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Τώρα προχωρούμε στη δεύτερη κύρωση σύμβασης.
Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών», σύμφωνα με το άρθρο 108 του Κανονισμού της Βουλής.
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ψήφισε «όχι» και τα άλλα τρία κόμματα ψήφισαν «ναι», το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΛΑΟΣ.
Από την πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος θα λάβει το λόγο ο κ. Αλυσανδράκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο γιατί θεωρούμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως προθάλαμος ενδεχομένως σε κάθε περίπτωση εμπλοκής της Αρμενίας στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ μέσω της χώρας μας. Αυτό κάθε άλλο παρά σε όφελος του αρμενικού λαού είναι και από αλληλεγγύη στον αρμενικό λαό καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, έχοντας υπόψη βέβαια και τις μακρόχρονες σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τον αρμενικό.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θέλει κανείς άλλος συνάδελφος να λάβει το λόγο; Κανείς.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών», έγινε δεκτό κατ’ αρχή, κατ’ άρθρον και στο σύνολο κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
(SX)
(1TR)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Του ιδίου Υπουργείου
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λετονίας».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και η Νέα Δημοκρατία ψήφισαν «ναι».
«Όχι» ψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής και μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση στην κύρωση αυτής της Συμφωνίας.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Αλυσανδράκης από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταψηφίζουμε αυτή τη Συμφωνία, γιατί είναι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, με την ευκαιρία της εμπλοκής της Λετονίας σε αυτή τη Συμφωνία, ήθελα να τονίσω ότι σε αυτή τη χώρα παραβιάζονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απαγορεύεται η λειτουργία κομμουνιστικού κόμματος, η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει το δικαίωμα του πολίτη γιατί είναι ρωσικής καταγωγής. Συν τοις άλλοις ανεγείρονται μνημεία για να τιμήσουν τους ναζί και τους συνεργάτες τους.
Και μόνο αυτά να ήταν, θα ήταν αρκετά για να καταψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία.
Επιπλέον, υπάρχει το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, οπότε ενισχύεται η άποψή μας για την καταψήφιση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Η συνάδελφος κα Φιλίνη από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει το λόγο.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει την πάγια τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις συμφωνιών με χώρες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να καταψηφίζει.
Θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία αυτή.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λετονίας».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λετονίας», έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, σε μόνη συζήτηση, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωρισθεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Του ιδίου Υπουργείου
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) που αφορά στη συνεργασία μεταξύ του SHAPE και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης που αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC)».
(PM)
(1SX)
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και κατά ψήφισαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της συμφωνίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο συνάδελφος κύριος Αλυσανδράκης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σε σχέση με το χαρακτήρα του Στρατηγικού Κέντρου Θαλασσίων Μεταφορών έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση στην Επιτροπή. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αυτό το Στρατηγείο έχει ως στόχο να διευκολύνει στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ο Υφυπουργός Άμυνας κύριος Τασούλας ήταν κατηγορηματικός ότι ο στόχος του είναι η ανθρωπιστική βοήθεια και μίλησε μάλιστα για ανθρωπιστική βοήθεια από το τσουνάμι, για αποστολές εκκένωσης πληθυσμών από το Λίβανο, για αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τσαντ. Αναφέρω από τα Πρακτικά ακριβώς τι είπε. Θα ήθελα να πω ότι η μέχρι τώρα εμπειρία λειτουργίας αυτού του Κέντρου αφορά τις αποστολές που μνημόνευσα. Οι δυνατότητές του που περιγράφονται σ’ ένα νομικό κείμενο είναι ευρύτερες και δεν έχουν συντρέξει τέτοιες περιπτώσεις.
Εν τούτοις, κύριε Πρόεδρε, εάν πάει κανείς στην ιστοσελίδα του Στρατηγικού Κέντρου Θαλασσίων Μεταφορών θα διαβάσει το εξής: «Στο πλαίσιο της υποστήριξης του ΝΑΤΟ στο Ιράκ μεταφέρθηκαν 81 τανκς που δωρίθηκαν από την Ουγγαρία και 36 ελληνικά BMP1 από την Ευρώπη στο Ιράκ». Είναι ανθρωπιστική αποστολή αυτή, κύριε Υπουργέ; Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται ότι υπάρχει συμβόλαιο για τη μεταφορά πολωνικών δυνάμεων στη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τσαντ. Είναι ανθρωπιστική αποστολή αυτή, κύριε Υπουργέ; Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται ότι το Κέντρο παρέσχε αεροπορική μεταφορά εκατό προσώπων που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική δύναμη κατοχής στο Αφγανιστάν. Είναι ανθρωπιστική αποστολή αυτή, κύριε Υφυπουργέ;
Κύριε Πρόεδρε, φοβάμαι ότι εδώ έχουμε μία προσπάθεια από την Κυβέρνηση μέσω του Υφυπουργού κυρίου Τασούλα να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και να παρουσιάσει ως φιλανθρωπικό έναν οργανισμό ο οποίος έχει καθαρά πολεμική αποστολή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά συνέπεια επαληθεύεται αυτό που είχαμε πει και στην Επιτροπή ότι προσβάλλει τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού η λειτουργία αυτού του Κέντρου το οποίο είναι Κέντρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που απειλεί τους λαούς της περιοχής και τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι πλοιοκτήτες των οποίων τα πλοία χρησιμοποιούνται για πραγματοποίηση των μεταφορών, ενώ σημειώνουμε ότι τη δαπάνη για τη λειτουργία του Κέντρου την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Όλα αυτά για το χαρακτήρα του Κέντρου επιβεβαιώνονται ακόμα περισσότερο τώρα που έρχεται το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει ως τέτοιο το Κέντρο. Προφανώς το Κέντρο φτιάχτηκε για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και οποιουδήποτε άλλου κινείται στην τροχιά του ΝΑΤΟ.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί για να καταργηθεί αυτό το Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών που είναι μηχανισμός στήριξης ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών που έχει βάση στη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει η κυρία Φιλίνη από το ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό ότι αυτό το πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις που έχουν πολεμικό στόχο και χαρακτήρα.
(TS)
(1PM)
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι όλο το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει όχι μόνο θαλάσσιες μεταφορές αλλά και επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με χερσαίες και εναέριες μεταφορές.
Θεωρούμε ότι η προσπάθεια του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Τασούλα να συγκαλύψει αυτή την πραγματικότητα, δεν είναι υπέρ της Ελλάδας ούτε του ελληνικού λαού. Εμείς καταψηφίζουμε αυτή τη συμφωνία, γιατί θεωρούμε ότι δεν προάγει τα συμφέρονται ειρήνης και των λαών γενικότερα, αλλά και της χώρας μας, ιδιαίτερα σε μια τέτοια ευαίσθητη περίοδο που περνούμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE), που αφορά στη συνεργασία μεταξύ SHAPE και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης που αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC)», έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Υπουργείου Εξωτερικών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Προσθέτου Πρωτοκόλλου στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949, σχετικά με την υιοθέτηση ενός προσθέτου διακριτικού εμβλήματος (Πρωτόκολλο 1,2,3).
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία και εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.
Θέλει κάποιος συνάδελφος να λάβει το λόγο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Η κα Μελά έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ψήφισε «παρών» για το έμβλημα που θα έρθει να προστεθεί στο έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949. Είναι υποκριτικό σήμερα να μιλάει η Κυβέρνηση για την προστασία κάτω από ένα έμβλημα κάποιων ανθρώπων, τη στιγμή που το ζήτημα είναι όχι πώς θα προστατεύσεις μόνο ορισμένους αλλά πώς συνολικά θα σταματήσει αυτή η ιμπεριαλιστική πολιτική, πώς θα σταματήσουν αυτοί οι πόλεμοι, που κυριολεκτικά μακελεύουν τους λαούς και δημιουργούν τόσο πόνο στην ανθρωπότητα.
Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε, ιδιαίτερα σε μία στιγμή όπου η χώρα μας με μνημόνια και συμφωνίες, όπως αυτό που θα συζητηθεί και σήμερα, προσδένεται ακόμη περισσότερο στο ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ευρύτερα στην περιοχή, είναι ότι βάζει σοβαρά ζητήματα συνολικά για τη Συνθήκη της Γενεύης.
Και θα πω ένα παράδειγμα. Τι έκανε η Διεθνής Κοινότητα όταν το Ισραήλ στη Γάζα καταπατούσε τις αρχές της Συνθήκης της Γενεύης; Τι έγινε με το Γκουαντάναμο, όπου καταπατήθηκαν αυτές οι αρχές ή με το Νταρφούρ; Θα θυμίσω ακόμα παλιότερα ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δεν δίστασε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει ακόμα και το καραβάνι των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Δεν προστατεύτηκαν τότε από τον Ερυθρό Σταυρό.
Λέμε, λοιπόν, ότι σήμερα συζητάμε ένα πρόσθετο έμβλημα. Είναι βεβαίως ένα δευτερεύων ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι τα εμβλήματα πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένα από κάθε θρησκευτική ή φυλετική ή εθνική διάκριση.
(ML)
(1TS)
Πραγματικά θεωρούμε ότι είναι υποκριτική αυτή η συζήτηση όταν σε μια τέτοια δίνη γεγονότων, επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ εδώ, νεα μνημόνια που παραχωρεί η Ελλάδα γη και ύδωρ, αεροδρόμια και λιμάνια στους φιλοπόλεμους σκοπούς του ΝΑΤΟ, να συζητάμε για το έμβλημα.
Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν δηλώνουμε απλώς παρόν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Η κ. Φιλίνη έχει το λόγο.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς ψηφίσαμε υπέρ και επιμένουμε σε αυτή τη θέση. Θεωρούμε ότι είναι ένα έμβλημα το οποίο είναι εκτός θρησκειών και πολιτισμών και αυτό είναι μια θετική κατεύθυνση και για αυτό το υπερψηφίζουμε, παρά το γεγονός βεβαίως ότι θα θέλαμε να μην υπήρχαν πια πόλεμοι στην εποχή μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του Προσθέτου Πρωτοκόλλου στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949 σχετικά με την υιοθέτηση ενός πρόσθετου διακριτικού εμβλήματος (Πρωτόκολλο III)».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ Βουλευτές: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το Τμήμα παρεδέχθει κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του Προσθέτου Πρωτοκόλλου στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949 σχετικά με την υιοθέτηση ενός πρόσθετου διακριτικού εμβλήματος (Πρωτόκολλο III)» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρων και στο σύνολο.
Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο των παραπάνω νομοσχεδίων.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρεσχέθη η ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Σε ό,τι αφορά την κύρωση της συμφωνίας που αφορά την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της ελληνικής δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, σχετικά με την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους, κατά τη διάρκεια ασκήσεων-επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, κρατείται διότι έχω μια πρόταση για αναρμοδιότητα. Να εξετάσω το θέμα και θα σας ενημερώσω σε ποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση θα ψηφίσουμε ή όχι την Κύρωση της Σύμβασης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για λόγους τάξης, θα ήθελα να παρακαλέσω να εκφωνήσετε τον κατάλογο των συναδέλφων οι οποίοι υπογράφουν την πρόταση αναρμοδιότητας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θα το κάνω όταν θα το εισαγάγω για συζήτηση. Ανέφερα ότι κρατείται, κύριε συνάδελφε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Άρα κάνετε δεκτή την πρόταση αναρμοδιότητας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Όχι, δεν το ανέφερα. Είπα ότι θα το μελετήσω. Μου βάλατε ένα θέμα, αλλά θα πρέπει ως Πρόεδρος του Σώματος να το μελετήσω. Είπα ότι κρατείται η ψήφιση της Κύρωσης της Σύμβασης και όταν θα το φέρω για συζήτηση και ψηφοφορία, πριν γίνει η συζήτηση, θα σας ενημερώσω ότι έχετε καταθέσει αίτηση αναρμοδιότητας, για να αρχίσει η συζήτηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι που επιμένω για την διευκρίνιση, αλλά επειδή οι μέρες είναι πονηρές και κανείς δεν ξέρει αν θα είμαστε εδώ ή δεν θα είμαστε την επόμενη ημέρα ή την επόμενη εβδομάδα, σας ερωτώ αν πρόκειται για σήμερα να ζητήσετε το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Μάλιστα, κύριε συνάδελφε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πολύ καλά. Ευχαριστώ.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Κανταρτζή.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας δεν περιορίζεται απλώς να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη σύμβαση, αλλά ευθείς εξαρχής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Κανταρτζή, θα τα πείτε την ώρα που θα έρθει για συζήτηση αυτό το θέμα. Σας ευχαριστώ. Σας ενημέρωσα και στη διάσκεψη των Προέδρων.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Όχι, κυρία Φιλίνη, δεν τη συζητούμε τώρα.
Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ως ενότητα τα άρθρα 13 έως 55 του νομοσχεδίου. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα 56 έως και 61, κεφάλαιο ΣΤ' του νομοσχεδίου και οι τροπολογίες, ως μια ενότητα.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Συμεών Κεδίκογλου.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν αναφερθώ στις τροπολογίες θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τις προηγούμενες συζητήσεις. Θα ήθελα να επισημάνω την κακοπιστία που υπήρξε από πλευράς της Αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επέρχονται στο δημόσιο τομέα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κρίνουν εξ ιδίως τα αλλότρια, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι πρακτικές του παρελθόντος έχουν πια χρεοκοπήσει. Το πελατειακό σύστημα, έτσι όπως αυτό καθορίστηκε, ιδιαίτερα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, φτάνει στο φυσικό του τέλος.
(GH)
(ML)
Και επειδή σε όλο αυτό το διάστημα, βοηθούσης και της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα, φθάσαμε να εξιδανικευθεί η θεσούλα στο δημόσιο, φτιάξαμε μια ολόκληρη γενιά που έχει μόνο όραμα μια θέση στο δημόσιο και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί δεν μπορούν να είναι όλοι οι Έλληνες στο δημόσιο, η πίεση σήμερα των νέων είναι πολύ μεγάλη. Όμως, είναι αντιπαραγωγικός αυτός ο τρόπος λειτουργίας, γιατί έναν να εξυπηρετήσεις, δέκα χάνεις. Και το ξέρετε καλά. Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία. Τα όποια οφέλη του πελατειακού συστήματος είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα. Και αυτή η Κυβέρνηση είχε την πολιτική υπευθυνότητα να τερματίσει αυτό το σύστημα. Και έχουμε τις αποδείξεις. Δεν είναι μόνο ο νόμος για τους συμβασιούχους. Είναι η όλη μας θητεία σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Και υπάρχει απόδειξη αγαπητοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης. Κοιτάξτε τα ποσοστά των εκλογών στα Σωματεία στο δημόσιο τομέα. Δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά από το 2004 μέχρι σήμερα. Και τα απλά μαθηματικά λένε ότι αυτό σημαίνει πώς μπαίνουν αναλογικά όλοι οι ΄Ελληνες.
Ο λόγος δε που τα είπα όλα αυτά είναι γιατί μπορώ να προβλέψω, μάλλον έχω ήδη αντιληφθεί τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην τροπολογία για το μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Απασχόλησης, του ΟΑΕΔ με την ΚΕΔΚΕ. Εδώ θέλω να επισημάνω. Πρόκειται για την ρύθμιση της χρηματοδότησης. Φτιάχνουμε δηλαδή το καλάθι που θα χρηματοδοτήσει αυτό το πρόγραμμα. Και επειδή ακούστηκαν κάποια σχόλια σε προηγούμενες συνεδριάσεις, μα πως γίνεται να λέτε από τη μια μεριά για το σύστημα των προσλήψεων στο δημόσιο ότι πρέπει να περιοριστεί η ροή ανθρώπων στο δημόσιο και από την άλλη να έρχεται αυτό το μνημόνιο συνεργασίας θέλω να πω ότι περνάμε μια οξύτατη οικονομική κρίση, μια κρίση που πλήττει κυρίως τους νέους. Υπάρχει τεράστια ανεργία. Αυτό το πρόγραμμα, αυτό το μνημόνιο έχει στόχο να καταπολεμήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέοι. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιος να έχει αντίρρηση.
Να πω μερικές λεπτομέρειες για την τροπολογία αυτή και πιστεύω να διασκεδαστούν οι όποιες ανησυχίες. Πρώτα, πρώτα η κατανομή των προς κάλυψη θέσεων εργασίας ανά Νομό και Δήμο γίνεται από την ΚΕΔΚΕ. Συνεκτιμούν την ένταση του προβλήματος στην περιοχή, την σχέση του τοπικού εισοδήματος με το εθνικό μέσο όρο, τις διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες της παραγωγικής βάσης κάθε περιοχής και έτσι σε πρώτη φάση κατανέμονται 15.000 θέσεις σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της χώρας και σταδιακά θα γίνει η κατανομή των υπόλοιπων 5.000 θέσεων και αυτό θα γίνει ανάλογα με τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ η οποία διατηρεί και το δικαίωμα να προτείνει στον ΟΑΕΔ την ανακατανομή των θέσεων εργασίας ανάλογα με την εξέλιξη του προγράμματος και φυσικά την εξέλιξη του προβλήματος.
Έτσι, με βάση την παραπάνω κατανομή οι Δήμοι μπορούν να αιτούνται την κάλυψη του συνόλου ή μέρος των διατεθειμένων θέσεων. Και εδώ να υπογραμμίσω ότι ο κάθε δήμος αποφασίζει τι ειδικότητες χρειάζεται. Από την πλευρά του ο ΟΑΕΔ προβαίνει στην εξατομικευμένη κάλυψη των θέσεων στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του ως φορέας σύζευξης προσφοράς και ζήτησης της εργασίας.
Εδώ υπάρχει μία ρύθμιση όπου Δήμοι άνω των 5.000 κατοίκων από τις θέσεις που λαμβάνουν το 70% θα είναι επιδοματούχοι ανεργίας και το 30% άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Και αντίστοιχα στους Δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων το 70% άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και το 30% θα είναι επιδοματούχοι ανεργίας. Το διάστημα του προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 μήνες και φυσικά δεν επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση των απασχολουμένων ούτε να δουλεύουν νυχτερινές ώρες, Κυριακές ή αργίες.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση ο ΟΑΕΔ από την πλευρά του θα δίνει ως επιχορήγηση ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας που λάμβανε ή είχε κατοχυρώσει το δικαίωμα λήψης ο τοποθετούμενος άνεργος ή του βασικού επιδόματος ανεργίας στη περίπτωση μη επιδοτούμενων ανέργων. Έτσι η χρηματοδότηση του προγράμματος εν μέρει γίνεται από τον ΟΑΕΔ και το υπόλοιπο από τους φορείς στους οποίους είναι τοποθετημένοι οι άνεργοι.
Τώρα, για τα νομικά πρόσωπα των Δήμων που δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα υπάρχει πρόβλεψη η χρηματοδότηση να γίνεται από τους οικείους Δήμους με τη μορφή αντίστοιχης επιχορήγησης των νομικών προσώπων.
(XA)
(GH)
Καθορίζεται και πώς θα γίνει η χρηματοδότηση από τους δήμους: Από το 98% των εσόδων του φόρου ζύθου, από τα έσοδα από το τέλος διαφήμισης κατηγορίας Δ΄ -δηλαδή όχι από τα έσοδα από την υπαίθρια διαφήμιση- και από το 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Στο άρθρο 2 της τροπολογίας αυτής επαναφέρονται σε ισχύ διατάξεις για την εξόφληση οφειλών, τελών και προστίμων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ευνοϊκούς όρους.
Στο 3 άρθρο εξαιρείται το προσωπικό νομικών προσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το σύστημα προσλήψεων του ν. 2190.
Εν τάχει να αναφερθώ και στις δύο άλλες τροπολογίες. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει αντίρρηση. Είναι η τροπολογία για τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Μέχρι σήμερα ακολουθώντας το προεδρικό διάταγμα 164/2004, δεν μπορούσε να καταρτίζει συμβάσεις ο ΟΤΕΚ πάνω από τους είκοσι τέσσερις μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποχώρηση εκπαιδευτικών με μεγάλη εμπειρία και την αντικατάστασή τους από εκπαιδευτικούς χωρίς εμπειρία. Προτείνουμε, λοιπόν, την εξαίρεση του ΟΤΕΚ απ’ αυτές τις διατάξεις, να μπορεί δηλαδή να καταρτίζει συμβάσεις αναπληρωτών ή ωρομίσθιων καθηγητών συνολικής χρονικής διάρκειας μεγαλύτερης των είκοσι τεσσάρων μηνών.
Και τελευταία να αναφερθώ και στην τροπολογία για την ίδρυση τριών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαΐδας, της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας Τσοτυλίου και της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας Κόνιτσας, που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργού Εσωτερικών. Η ανάγκη για τη σύσταση των εν λόγω νομικών προσώπων προέκυψε από τις ιδιομορφίες των αντίστοιχων υφιστάμενων νομικών προσώπων, τα οποία αν και λειτουργούν με τη νομική μορφή της αμιγούς δημοτικής επιχείρησης, δεν μπορούν ούτε είναι σκόπιμο να υπαχθούν σε καμία από τις νέες μορφές δημοτικών επιχειρήσεων και έτσι δίνεται λύση στο πρόβλημα αυτό.
Σας ευχαριστώ και φυσικά προτείνω την υπερψήφιση των τροπολογιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Ρήγας εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνουμε τη συζήτηση στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και συζητάμε και τις τροπολογίες στο μέσο μιας πρωτόγνωρης πολιτικής συγκυρίας. Χθες κατά την απογευματινή συνεδρίαση παρατηρήσαμε το εξής φαινόμενο. Ενώ όλες τις μέρες και ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες η Αίθουσα ήταν κενή στα έδρανα των συναδέλφων της Πλειοψηφίας, χθες υπήρξε ένα έντονο ενδιαφέρον και μία πρωτόγνωρη παρουσία των συναδέλφων της Πλειοψηφίας. Θεωρήσαμε ότι τους προσέλκυσε η συζήτηση, το ενδιαφέρον για το νομοσχέδιο. Δεν ήταν αυτό. Ήταν η αγωνία μήπως από το στόμα που παριστάμενου Υπουργού ή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας άκουγαν κάτι για το θέμα των εκλογών.
Η αγωνία αυτή είναι έκδηλη. Κανένας σας δεν έχει μυαλό να σκεφτεί τίποτα άλλο, εκτός από το προσωπικό του πολιτικό μέλλον. Δεν πείθετε σήμερα τον ελληνικό λαό ότι ενδιαφέρεστε πράγματι γι’ αυτά που συζητάμε στη Βουλή. Δεν σας αφορούν. Ένα πράγμα σας ενδιαφέρει στη Βαβέλ του κόμματός σας, πότε θα γίνουν εκλογές και ποιοι και πόσοι θα διασωθούν από την καταστροφή και από την εκλογική ήττα που σας περιμένει.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζετε στον ίδιο δρόμο τον ίδιο κατήφορο. Επιτρέπετε με τις πράξεις σας και τη συμπεριφορά σας και διαιωνίζετε την καταρράκωση των θεσμών. Ευτελίζετε αυτή τη στιγμή με την τροπολογία κυρίως που καταθέτετε τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας και επιτρέπετε στα γαλάζια golden boys να παίζουν τα παιχνίδια τους επικεφαλής των διαφόρων οργανισμών του δημόσιου τομέα, όπως κάνετε στον ΟΑΕΔ με τον επί πεντέμισι χρόνια διοικητή του κ. Βερναρδάκη.
(XP)
(XA)
Είναι απαράδεκτη η τροπολογία την οποία φέρνετε, γιατί προσπαθείτε παίζοντας με την αγωνία των νέων άνεργων να φορτώσετε τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας γαλάζιους άνεργους με αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες. Συγκεκριμένα άκουσα από τον εισηγητή της πλειοψηφίας να λέει ότι το δημόσιο δεν αντέχει άλλο και ότι εν πάση περιπτώσει δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να φορτώνουμε το δημόσιο με νέες προσλήψεις. Θα περίμενε κανένας ότι το κτύπημα της ανεργίας θα αφορούσε τη λήψη μέτρων για την πρόσληψη ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, για την τόνωση της αγοράς, για τη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Εσείς με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο εξυπηρετώντας συγκεκριμένη σκοπιμότητα προσπαθείτε να «λύσετε» το πρόβλημα της ανεργίας βάζοντας για 36 μήνες 20.000 και στη συνέχεια 15.000 ανέργους στους Ο.Τ.Α.. Και θεωρητικά θα ακολουθήσουν, επειδή εσείς δεν πρόκειται να είστε στην Κυβέρνηση, κατά το σχεδιασμό σας άλλες 100.000 θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτά με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες.
Άκουσα τον αγαπητό συνάδελφο κ. Κεδίκογλου με εντελώς αθώο τρόπο να ρωτά αν διαφωνούμε με αυτό το πράγμα. Δεν καταλαβαίνετε κύριε συνάδελφε, τι γίνεται εδώ πέρα; Η ΚΕΔΚΕ είχε αρχικά αποφασίσει οι προσλήψεις να γίνουν με διαφανείς διαδικασίες, δηλαδή με διαδικασίες ΑΣΕΠ οι οποίες δεν καθυστερούν. Ξέρω παραδείγματα δήμων όπου οι διαδικασίες για πρόσληψη εποχικών με μερική απασχόληση κρατούν ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μέσα σε 15 ημέρες είναι δυνατόν να γίνουν προσλήψεις. Αυτό το σύστημα που είναι δοκιμασμένο και διασφαλίζει τη διαφάνεια δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει στην εγκυρότητα και στην αξιοκρατία όσον αφορά τις προσλήψεις. Δεν δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, δεν ρίχνει σκιές στην αυτοδιοίκηση. Εσείς αυτό το σύστημα το αγνοείτε και επιτρέπετε στον κ. Βερναδάκη να κάνει το παιχνίδι του σε συνεννόηση με Βουλευτές γαλάζιους και με άλλους πολιτευτές σας. Είναι ένα άθλιο παιχνίδι, ένα παζάρι σε βάρος των άνεργων νέων.
Θα πρέπει να ακούσουν οι Έλληνες νέοι ότι αυτήν τη στιγμή είναι έρμαια στα χέρια ενός γαλάζιου διοικητή του ΟΑΕΔ και του παζαριού που γίνεται σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτήν τη στιγμή 351 δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα σε μία πρώτη κίνηση, αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και καλά κάνουν. Είναι μια πράξη αξιοπρέπειας και λεβεντιάς. Πώς είναι δυνατόν εσείς να παίρνετε από τα τέλη της ακίνητης περιουσίας που εισπράττετε για παράδειγμα από το Δήμο Νάξου ο οποίος δεν δέχεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα και να χρηματοδοτείτε προσλήψεις σε ένα γειτονικό δήμο; Από πού έχετε αυτό το δικαίωμα; Οι μισοί δήμαρχοι δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δεν μπορείτε εσείς να χρηματοδοτείτε με τα τέλη που εισπράττουν οι δήμοι σε αυτές τις περιοχές προσλήψεις σε άλλους δήμους. Δεν είναι δυνατόν. Είναι παράνομο. Είναι αντισυνταγματικό. Θα έχετε προβλήματα. Αυτή η τροπολογία όχι μόνο δεν πρέπει να περάσει, αλλά πρέπει να καταγγελθεί με τους υψηλότερους δυνατούς τόνους για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι ακόμα και τώρα που φεύγετε άρον-άρον από τη διακυβέρνηση της χώρας εξακολουθείτε να υιοθετείτε τις ίδιες πρακτικές που εφαρμόσατε επί 5,5 χρόνια.
Στην ίδια τροπολογία υπάρχει μία διάταξη, η οποία αφορά ένα επιμέρους ειδικό ζήτημα το οποίο αφορά τη δική μου περιφέρεια, τις Κυκλάδες.
(MT)
(XP)
Έχει να κάνει με την εξαίρεση του νομικού προσώπου του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου από την εφαρμογή των διατάξεων του ΑΣΕΠ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Θεωρούμε –και αυτό είναι άποψη που την υιοθετούν όλοι οι παράγοντες του νομού, από οποιαδήποτε πολιτική παράταξη και αν προέρχονται, η Εκκλησία, η διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος- ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι και ειδικοί λόγοι οι οποίοι επιβάλλουν σ' αυτό το νομικό πρόσωπο θρησκευτικού χαρακτήρα να εξαιρεθεί όσον αφορά τις προσλήψεις από τις διατάξεις του ΑΣΕΠ. Όχι βέβαια να μην υπάρχουν κριτήρια επιλογής, αλλά για συγκεκριμένους λόγους, επειδή πρόκειται για ορθόδοξο θρησκευτικό ίδρυμα, να υπάρξει η εξαίρεση αυτή για τους λόγους που όλοι μπορείτε να αντιληφθείτε.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο Υπουργός, προκειμένου να μας δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουμε αυτή τη διάταξη με την οποία συμφωνούμε, θα έπρεπε να μην την προσαρτήσει σε αυτή την τροπολογία την οποία ήξερε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε.
Λέμε, λοιπόν, ότι εμείς συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη διάταξη όσον αφορά την εξαίρεση του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου από την εφαρμογή του ΑΣΕΠ, αλλά τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν την ψηφίζουμε. Καταγγέλλουμε δε στον ελληνικό λαό ότι είναι μία τροπολογία φαύλη, απαράδεκτη και η οποία δεν πρόκειται, εφόσον ψηφιστεί και γίνει νόμος, να εφαρμοστεί διότι θα προσβληθεί όσον αφορά τη συνταγματικότητά της.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο κ. Σκυλλάκος.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Στα άρθρα που αφορούν την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού μόνο μία παρατήρηση έχω να κάνω. Είναι απαραίτητο να προχωρά ο σχεδιασμός και οι δυνατότητες που μας δίνει η νέα τεχνολογία. Δεν διαφωνούμε με τη Γραμματεία και τις υπόλοιπες διατάξεις, καταλαβαίνοντας βεβαίως σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτός ο σχεδιασμός. Διαφωνούμε με τις γενικότερες πολιτικές. Ο σχεδιασμός αυτός βεβαίως θα υπηρετήσει πολιτικές με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε.
Όσον αφορά τις τροπολογίες, η πιο κρίσιμη τροπολογία είναι αυτή που αφορά τους είκοσι χιλιάδες που θα προσληφθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βλέπω ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι ποιος θα κάνει τους διορισμούς. Θα τους κάνει ο ΟΑΕΔ που ελέγχεται από τη Νέα Δημοκρατία ή είχε συμφωνηθεί το «πάνω χέρι» να το έχει η ΚΕΔΚΕ, γι’ αυτό πρωτοστάτησε ο κ. Κουκουλόπουλος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο να προχωρήσει η πρόσληψη αυτών των είκοσι χιλιάδων; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα.
Εμείς βεβαίως θέλουμε αντικειμενικά κριτήρια, θέλουμε σε κάθε περίπτωση και σε κάθε πρόσληψη -όπου χωράει- και ΑΣΕΠ. Είμαστε υπέρ αυτής της άποψης, αλλά το κύριο ζήτημα δεν είναι αυτό. Το 2001 και τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν διάταξη για να μην μονιμοποιείται κανένας έκτακτος και όλοι φώναζαν ότι με αυτή τη διάταξη θα περιοριστεί, αν δεν εξαλειφθεί, το καθεστώς των συμβασιούχων.
Τώρα τι γίνεται με τους συμβασιούχους; Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για είκοσι χιλιάδες συμβασιούχους –τμήμα αν δεν κάνω λάθος των πενήντα χιλιάδων- που θα είναι για όλο το δημόσιο. Αυτό βεβαίως έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Τι έγιναν όμως όλες οι διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει να προχωρεί ο θεσμός των συμβασιούχων; Εδώ επεκτείνεται ο θεσμός των συμβασιούχων από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από την ΚΕΔΚΕ, από τα όργανα δηλαδή που ελέγχονται, είναι στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τι γίνεται με το θέμα των συμβασιούχων; Γιατί θα υπάρχουν είκοσι χιλιάδες έκτακτοι για 36 μήνες; Όταν τους χρειάζεσαι για 36 μήνες, είναι φανερό ότι χρειάζονται διαρκώς αυτοί οι άνθρωποι. Είναι εντελώς φανερό αυτό.
(GK)
(1ΜΤ)
Γιατί δεν πάτε στην άποψη –που εκφράζεται και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Τι θα πει «τριάντα έξι μήνες»; Θα υπάρχει διαρκής ομηρία. Με αυτή τη λογική μετά το τέλος των τριάντα έξι μηνών θα έχουμε ανακύκλωση της ανεργίας. Δεν ξέρω τι προγράμματα καινούργια θα υπάρχουν.
Πλέον όλων αυτών, υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα. Αυτοί είναι φθηνότεροι. Δεν παίρνουν επιδόματα, δεν παίρνουν αυτά που παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι. Και αυτό είναι ντροπή και πρόκειται για επιδότηση της εργοδοσίας. Εν προκειμένω, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι στη λογική της επιδότησης της εργοδοσίας και μάλιστα με χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν τα δίνουν επιπλέον, ενώ, αν ήταν μόνιμοι υπάλληλοι, θα ήταν μέσα στα λειτουργικά έξοδα.
Εκεί έπρεπε να γίνεται η αντιπαράθεση. Να πώς στρατηγικά συμφωνεί και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία να υπάρχουν συμβασιούχοι, αλλά να μη τους διορίζει η Νέα Δημοκρατία, να διορίζονται με άλλον τρόπο που να έχει λόγο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.! Καταψηφίζουμε, λοιπόν, αυτή την τροπολογία.
Υποστηρίζουμε δυο τροπολογίες. Η μία τροπολογία αφορά αυτά που είπα και χθες, τους εργαζόμενους έκτακτους στο Δήμο Ρόδου που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διαλύθηκε η αναπτυξιακή επιχείρηση της περιοχής και εντάχθηκαν στο Δήμο.
Αυτό έγινε, λοιπόν, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με έγκριση όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας, με έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπάρχει μόνο μια ένσταση από το Α.Σ.Ε.Π.. Θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Τα είπα αναλυτικά και χθες. Υποστηρίζουμε, λοιπόν, τη σχετική τροπολογία.
Μια ακόμα παρατήρηση είναι η εξής: Επισκέφθηκαν και εμάς –όπως πιστεύω και τα άλλα κόμματα- οι επιτυχόντες και μη προσληφθέντες, οι οποίοι χρόνια παλεύουν. Επιτέλους! Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Αφού έχει ξανασυμβεί αυτό το 1994 και τακτοποιήθηκε ένα μέρος. Για ποιο λόγο δεν προσλαμβάνουμε αυτούς που πήραν πάνω από τη βάση, κατά σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το βαθμό που έχουν, ώστε να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις που έχει ανάγκη το δημόσιο και τρέχουμε με τη λογική των συμβασιούχων;
Ε, όχι! Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα. Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της γι’ αυτούς που χρόνια παλεύουν. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους επιτυχόντες δεν θα ενδιαφέρονται στην πράξη, γιατί θα βρήκαν αλλού δουλειά και έχουν τακτοποιήσει αλλιώς τη ζωή τους. Στην πράξη, μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι βρίσκονται σε δικαιολογημένη αγανάκτηση και σε κινητοποίηση εκατοντάδες εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίοι δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα. Είναι συμβασιούχοι που δουλεύουν από δέκα μέχρι και δεκαπέντε χρόνια. Και αυτό είναι μεγάλη ντροπή.
Αυτοί, λοιπόν, έκαναν ασφαλιστικά μέτρα, τα κέρδισαν και για τιμωρία δεν εντάχθηκαν στην τροπολογία που έφερε ο κ. Σαμαράς. Τακτοποιήθηκαν αυτοί που δεν είχαν προσφύγει στο δικαστήριο και έμειναν απέξω αυτοί που με ασφαλιστικά είχαν κερδίσει το δικαίωμα να συνεχίσουν την εργασία τους και είναι και οκτώ μήνες απλήρωτοι.
Βεβαίως αυτό είναι και θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά είναι και θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού αφορά τη δημόσια διοίκηση. Το θέτουμε, λοιπόν, ακόμα μια φορά.
Θα αναφερθώ στις τροπολογίες που έχουμε κάποια παρατήρηση ή αντίθεση. Δεν θα ψηφίσουμε την τροπολογία με γενικό αριθμό 683 και ειδικό αριθμό 69 που αφορά τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν σχέση με τις Σχολές Δημοτικής Αστυνομικής, όχι γιατί δεν πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση, αλλά γιατί είμαστε αντίθετοι γενικά με τη Δημοτική Αστυνομία και με τα καθήκοντα που τις ανατέθηκαν και φυσικά και με την εκπαίδευση που παίρνουν για να εκτελέσουν αυτά τα καθήκοντα. Με βάση αυτή τη λογική, λοιπόν, εμείς δεν θα ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία.
(DP)
(GK)
Για τους εκπαιδευτικούς του ΟΤΕΚ βεβαίως καταλαβαίνουμε –δεν είμαστε αντίθετοι- ότι πρέπει να επεκταθεί ο χρόνος και πάνω από 24 μήνες. Λογικό είναι, αν και θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό.
Τέλος, σχετικά με την πρόταση που κάνει ο κ. Ορφανός να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε άλλες δουλειές ως προπονητές ή τεχνικοί σύμβουλοι ομοσπονδιακοί κ.λπ., όχι μόνο οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής αλλά και αυτοί που εργάζονται στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ορισμένοι από τους ομοσπονδιακούς προπονητές οι οποίοι έχουν αποσπασθεί από το Δημόσιο παίρνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και τριάντα και σαράντα και πενήντα χιλιάδες για το έργο που παράγουν.
Εγώ δεν βάζω ζήτημα γιατί στην ελεύθερη αγορά αν πάρεις ιδιώτη προπονητή μπορεί να τον πληρώνεις και περισσότερο, αλλά αυτοί παίρνουν και το μισθό τους από το Δημόσιο. Είναι άλλο πράγμα να πάρεις 1.500 ευρώ από το μισθό σου και 1.500 ευρώ γιατί πήγες σαν προπονητής. Το κατανοώ αυτό εν πάση περιπτώσει, αλλά υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που μας έρχονται με τη μορφή διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Σκυλλάκο.
Ο κ. Τσούκαλης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσουμε βεβαίως με τη σοβαρότερη τροπολογία που αφορά την πρόσληψη είκοσι χιλιάδων συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βεβαίως θα διατυπώσουμε τη σαφή, κατηγορηματική αντίθεσή μας στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας.
Είμαστε εξ αρχής αντίθετοι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και βεβαίως αντιταχθήκαμε μέσω των εκπροσώπων μας στην ΚΕΔΚΕ και στην υπογραφή και στο περιεχόμενο του σχετικού μνημονίου. Διατυπώσαμε την αντίθεσή μας σταθερά και από το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και βεβαίως οι ενστάσεις μας συμπυκνωνόταν σε τρία βασικά σημεία:
Πρώτον, ότι πλέον δημιουργείται για άλλη μία φορά μία στρατιά είκοσι χιλιάδων νέων συμβασιούχων –σε αντίθεση με αυτά που διακήρυσσε η Κυβέρνηση αλλά δυστυχώς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση- που προφανώς θα εξακολουθούσαν να είναι όμηροι της Κυβέρνησης αλλά –θα το παραδεχθούμε- και πολλών δημάρχων.
Η δεύτερη ένστασή μας ήταν ότι θα προέκυπτε ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για πολλούς καποδιστριακούς δήμους που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε οικονομική καχεξία και μέσα στο ίδιο πλαίσιο βεβαίως είχαμε διατυπώσει ενστάσεις όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος.
Η τρίτη ένστασή μας ήταν ότι σε καμία περίπτωση –είμαστε βέβαιοι- δεν θα διαμορφώνονταν αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια ούτως ώστε οι προσλήψεις να γίνονται σχεδόν με αυτόματο τρόπο και να μην παρεισφρύουν αδιαφανή κριτήρια και να υπάρχει αναξιοκρατία στις προσλήψεις. Βεβαίως, οι προβλέψεις μας τότε επιβεβαιώθηκαν.
Εδώ πέρα δεν μπορεί να μην αναφέρουμε και τη στάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπου ξαφνικά πριν λίγες εβδομάδες διαπιστώνει ότι όλη η προώθηση της ρύθμισης αυτής είναι καθαρά προεκλογική και εξυπηρετεί την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με πολύ μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το κείμενο των τριακοσίων τόσων δημάρχων που απευθύνονται προς τον Πρόεδρο της Βουλής διατυπώνοντας τις ενστάσεις τους για τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναφερόμενοι μόνο στη διαδικασία πρόσληψης των συγκεκριμένων υπαλλήλων από τον Ο.Α.Ε.Δ. και όχι μέσω της αντικειμενικής και διαφανούς διαδικασίας ή του Α.Σ.Ε.Π. ή των ίδιων των δήμων.
(DE)
(DP)
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι υπάρχει μια διάσταση απόψεων και φιλοσοφίας όσον αφορά τη ρύθμιση αυτή καθεαυτή.
Εμείς, κυρία Πρόεδρε, δεν είμαστε αντίθετοι, το έχουμε διατυπώσει σαν πολιτικός χώρος και σαν Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι είμαστε υπέρ της πρόσληψης εκατό χιλιάδων νέων υπαλλήλων στο δημόσιο, σε τομείς νευραλγικούς, σε τομείς που πραγματικά η δημόσια διοίκηση το έχει ανάγκη, κυρίως στον κοινωνικό τομέα, στον περιβαλλοντικό τομέα, στον τομέα τεχνολογιών, σε τομείς, δηλαδή, όπου πραγματικά η διοίκηση πάσχει. Όμως, βασική προϋπόθεση είναι η πρόσληψη να γίνεται με τη μορφή του μονίμου υπαλλήλου και όχι της δημιουργίας νέων στρατιών συμβασιούχων.
Με την έννοια αυτή καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία και έχουμε την εντύπωση ότι ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και βεβαίως, οι αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν δεν είναι καλός σύμβουλος και καλή συνθήκη για την ορθή και απρόσκοπτη υλοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η ρύθμιση δεν θα προχωρήσει καθόλου.
Όσον αφορά την τελευταία παράγραφο της συγκεκριμένης τροπολογίας για το Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου, μας προκαλεί έκπληξη πραγματικά η στάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πρώτα από όλα, θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το άρθρο 14 του ν. 2190/1994, που εξαιρεί γενικώς την Εκκλησία από τις αντικειμενικές προσλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π. Διερωτώμεθα: Ποιος είναι ο χαρακτήρας της Εκκλησίας; Τι είναι, δηλαδή, η Εκκλησία; Είναι ένα πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπου οι προσλήψεις γίνονται αδιαφανώς; Και σε τελευταία ανάλυση, κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε πραγματικά, αν θέλουμε να γίνονται με αυτόν τον τρόπο, στον προσδιορισμό του ρόλου της Εκκλησίας σε σχέση με το ίδιο το δημόσιο; Διότι, αν είχε προωθηθεί η άποψη που εκφράζουμε παγίως σαν χώρος για το σαφή διαχωρισμό ή, αν θέλετε, προσδιορισμό των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, τότε δεν θα είχαμε αντίρρηση. Και έτσι και εκ των πραγμάτων, δε θα χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση.
Εδώ πέρα, όμως, πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και ένας ακόμα και από τους θρησκευόμενους που να πιστεύει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση για εξαίρεση των ιδρυμάτων της Εκκλησίας από τις προσλήψεις είναι σωστή και αντικειμενική;
Διατυπώνουμε, βεβαίως και την αντίρρησή μας σε αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση-τροπολογία όσον αφορά τις προσλήψεις των ΟΤΕΚ. Είναι προφανές ότι είμαστε αντίθετοι, με τη γενική αντίληψη και φιλοσοφία μας ότι πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να ικανοποιούνται μόνο με μόνιμο προσωπικό και όχι, βεβαίως, με την επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε και τις δυο τροπολογίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως από τον συνάδελφο, τον κ. Σκυλλάκο και για τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και για την περίπτωση της Ρόδου.
Και ερχόμαστε σε δυο τροπολογίες που καταθέσαμε και θα εξακολουθήσουμε να τις στηρίζουμε και μέχρι αυτή τη στιγμή, παρόλο που δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον κύριο Υπουργό. Τις γνωρίζει και τις δυο. Έχουν γίνει επανειλημμένες επαφές μαζί του. Έχουν κατατεθεί τα επιχειρήματα και από την πλευρά τη δική μας, αλλά και από την πλευρά των ίδιων των ενδιαφερομένων. Η μια αφορά τους εργοδηγούς που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και την εξίσωσή τους, την επέκταση των διατάξεων του ν. 3345/2005 στους υπηρετούντες μονίμους υπαλλήλους του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, οι οποίοι με το νόμο αυτό διαχωρίστηκαν δυστυχώς, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή κινούντο μαζί από άποψη ιεραρχίας. Δυστυχώς, με αυτό το νόμο διαχωρίστηκαν.
Δεν είναι οικονομικό το αίτημα. Δεν έχουν κάποια οικονομική επιβάρυνση. Ηθικό είναι, αφορά πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων, υπαλλήλων. Είναι περίπου ογδόντα σε όλη την Ελλάδα. Έχουν κινηθεί δικαστικώς και επιδιώκουν την εξίσωσή τους. Καθαρά ηθικό είναι το ζήτημα. Δυστυχώς, ο κύριος Υπουργός δεν έχει ανταποκριθεί.
(LM)
(DE)
Και η τελευταία τροπολογία αφορά πραγματικά τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998. Δεν είναι απλώς μόνο ότι υπάρχει προηγούμενη ρύθμιση για προηγούμενους διαγωνισμούς. Εδώ αναφερόμαστε σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου ουσιαστικά τους δικαιώνει απολύτως και έχουμε, όπως είπα και στην Επιτροπή, την περίπτωση του διαγωνισμού του 2002, όπου παρ’ όλο που και εκεί υπήρχε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πανομοιότυπη περίπτωση, έχουμε κοινοποίηση, αποστολή ατομικών εγγράφων του ΑΣΕΠ που καλούν τους επιτυχόντες της περιόδου εκείνης, του διαγωνισμού αυτού, να επανυποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να προσληφθούν. Γιατί να μη γίνει το ίδιο στη συγκεκριμένη περίπτωση;
Και βεβαίως στους επιτυχόντες αυτού του διαγωνισμού έχουμε και την πάγια υποστήριξη του νυν Υπουργού, του κ. Παυλόπουλου, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν αντιπολίτευση.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους συγκεκριμένους επιτυχόντες και να μην εξακολουθούν δέκα χρόνια μετά να είναι όμηροι των διαθέσεων των διαφόρων κυβερνήσεων.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Τσούκαλη.
Τελευταίος αγορητής των κομμάτων είναι ο κ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ.
Ορίστε, κύριε Γεωργίου, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Εμείς βεβαίως, όπως δηλώσαμε, καταψηφίζουμε τα άρθρα του κεφαλαίου ΣΤ', δηλαδή τα άρθρα 56, 57, 58 και 59, που αφορούν σε θέματα ειδικής γραμματείας ψηφιακού σχεδιασμού. Βρήκαμε ότι οι δικαιολογίες οι οποίες δίδονται από το Υπουργείο δεν είναι καθόλου πειστικές.
Θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση εδώ και να μιλήσω για τις τροπολογίες τις οποίες βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα την τροπολογία 3. Η τροπολογία αυτή αποτελεί μία περίτρανη απόδειξη ότι ο φαύλος κύκλος των ρυθμίσεων των θεμάτων προσωπικού που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δύσκολα θα κλείσει.
Είχα ελπίσει ομολογουμένως, όταν στην πρώτη παρέμβασή μου είχα πει «πολύ ωραία, ας τακτοποιήσουμε αυτές τις πενήντα χιλιάδες των ανθρώπων τους οποίους θέλετε να ενσωματώσετε στη δημοσία διοίκηση και να κλείσει αυτό το δραματικό κεφάλαιο των εν Ελλάδι συμβασιούχων». Νομίζω ότι αποτελούμε παγκόσμιο φαινόμενο και πρωτοτυπία.
Βλέπω τώρα εδώ ότι πάμε να κάνουμε μία τακτοποίηση είκοσι χιλιάδων ανθρώπων. Παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ. Τι το έχετε το ΑΣΕΠ; Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έχουμε δύο λειτουργίες, μία δηλαδή η του ΑΣΕΠ και η άλλη δια των παρεμβολών των κυβερνητικών προς τακτοποίηση των ημετέρων.
Χιλιάδες θέσεις τώρα σε ΟΤΑ δεν θα πληρωθούν μέσα από τις προβλεπόμενες αυτές διαδικασίες. Επιπλέον δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας των ανθρώπων, γιατί επιτέλους δεν είναι μόνο είκοσι χιλιάδες οι άνεργοι. Και επιτέλους, δεν είναι μόνο οι είκοσι χιλιάδες αυτοί οι οποίοι έχουν βρει έναν τρόπο να πλησιάσουν την Κυβέρνηση. Υπάρχουν και οι άλλοι, πολλές εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι περιμένουν και βλέπουν ότι αδικούνται, βλέπουν ότι ετοιμάζονται, διαβάζουν, μελετούν, για να επιτύχουν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και έρχεστε εσείς και κάνετε με μυστηριώδεις τρόπους προσλήψεις. Τι θα τους κάνετε αυτούς τους ανθρώπους, όταν παρέλθει αυτό το προβλεπόμενο 36μηνο; Θα τους στείλετε σπίτι τους; Μα, δεν έχω δει ποτέ να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.
Ειρωνευόμουν άλλωστε εγώ ακόμα και για τους ανθρώπους τους οποίους παίρνετε ως επαγγελματίες στρατιώτες. Δηλαδή τους έχετε εκεί και τους εκπαιδεύετε, όταν είναι 20 και 25 ετών. Όταν γίνουν 35 και αποκτήσουν βάρος διπλάσιο εκείνου που είχαν όταν ήταν 20, τι θα τους κάνετε; Θα τους κάνετε κομάντος; Θα κρατήσετε δηλαδή ένα στρατό χοντρών και εδώ στην περίπτωση αυτήν ένα στρατό ιδιωτικών πλέον υπαλλήλων, ανθρώπων οι οποίοι πρόσκεινται τέλος πάντων στον κ. Βεναδάκη και όλα αυτά που ακούω; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, γιατί έχουμε βλέπετε και τις αντιδράσεις των κυρίων δημάρχων εκεί. Είναι τριακόσιοι πενήντα.
Και βεβαίως το πρόβλημα είναι άλλο. Αυτό το δημιουργήσατε εσείς, αλλά νομίζω ότι δεν θα βρεθεί κυβέρνηση, η οποία θα ξεκαθαρίσει αυτήν την κατάσταση και έτσι κάποια κυβέρνηση στο μέλλον, θα αναγκαστεί να προβεί σε μια ακόμα ρύθμιση σαν τη σημερινή. Δηλαδή έχουμε μία συνέχεια πλέον. Έχουμε πλήρη εγκατάλειψη των θεσμών. Πείτε το.
(AD)
(1LM)
Εκτός αν το κάνετε επίτηδες διότι η έλλειψη θεσμών, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, δημιουργεί και την ανάδειξη προσωπικοτήτων. Περιμένουμε να δούμε, δηλαδή, τι αποφασίσει ο Αρχηγός, τι θα αποφασίσει ο Υπουργός και μ’ αυτόν τον τρόπο τον ενδυναμώνουμε πολιτικά διότι αν υπήρχαν θεσμοί, δεν ήταν ανάγκη να υπάρχει αυτή η παρέμβαση του Υπουργού.
Νομίζω ότι αυτό είναι επίδειξη μίας πολύ κακής νοοτροπίας της Κυβερνήσεως και ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν θα λυθεί μ’ αυτού του είδους τις παρεμβάσεις. Γνωρίζουμε όλοι ότι το πρόβλημα της ανεργίας λύεται μέσω της αναπτύξεως και της αυξήσεως του αριθμού των εργαζομένων στον ευρύτερο τομέα.
Δεν θα συμβάλουμε εμείς, λοιπόν, στη διαιώνιση των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο τομέα και φοβούμαι ότι θα βρεθούμε σε λίγο καιρό πάλι ενώπιον ρυθμίσεως θεμάτων προσωπικού για να τακτοποιηθούν αυτοί και ούτω καθεξής.
Θα συμφωνήσουμε με τη δημιουργία σχολών στην άλλη τροπολογία, παρά το γεγονός ότι μου κάνει εντύπωση το πώς τους ήρθε κατευθείαν μόνο γι’ αυτήν την περιοχή της Πτολεμαΐδος. Υπάρχει ειδική ανάγκη αστυνόμευσης αυτών των περιοχών; Και γιατί οι παραγωγικές σχολές της Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να έχουν αυτήν ακριβώς εκεί την εντοπιότητα; Δεν άκουσα να υπάρχει πρόθεση και διάθεση να δημιουργηθούν Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας, εκτός αν όλοι οι αστυνομικοί των δημοτικών αρχών θα πηγαίνουν εκεί για να εκπαιδεύονται. Πάντως εμείς θα συμφωνήσουμε σ’ αυτό.
Δεν θα συμφωνήσουμε, όμως, με την τροπολογία που αφορά τον ΟΤΕΚ.
Κλείνω λέγοντας ότι ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα συζητήσουμε θέματα τακτοποιήσεως εκ νέου υπαλλήλων οι οποίοι δεν ακολούθησαν το δρόμο τον οποίο εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεσπίσατε. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους προσλαμβάνονται, τρόποι με τους οποίους ελέγχονται, τρόποι με τους οποίους απολύονται αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε εφευρέσεις κάθε φορά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Γεωργίου.
Εισερχόμαστε τώρα στον κατάλογο των ομιλητών των κομμάτων.
Το λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο να μιλήσω για την τροπολογία που αφορά στην απασχόληση των είκοσι χιλιάδων ανέργων στους δήμους. Μίλησα επί της αρχής και έχω κρίνει –πιστεύω όχι αυστηρά, αλλά με πραγματικούς όρους- το νομοσχέδιο του κ. Παυλόπουλου και έκρινα και την εξαετή πορεία του στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης σαν μία πορεία που συνδέθηκε με την πορεία της Κυβέρνησης Καραμανλή, της αποχωρούσας Κυβέρνησης και δυστυχώς είναι ο Υπουργός που υπογράφει την τελευταία νομοθετική πράξη αυτής της Κυβέρνησης.
Αυτή η Κυβέρνηση έχασε σημαντικές ευκαιρίες έχοντας μία νωπή λαϊκή εντολή το 2004 να εφαρμόσει πολιτικές που θα έρχονταν σαν συνέχεια όσων με πολλές προσπάθειες θεμελιώσαμε για να εισάγουμε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Ήταν πολιτικές που μπορεί να μην ήταν πλήρεις, να μην ήταν ολοκληρωμένες, αλλά έβαζαν το θεμέλιο λίθο. Και θέλω να σας πω ότι αυτό έγινε με αγώνες και με σημαντικές προσπάθειες, γιατί το πελατειακό πολιτικό σύστημα έχει αντιστάσεις μέσα σε όλα τα κόμματα.
Κύριε Παυλόπουλε, θα ήσασταν σήμερα περήφανος αποχωρώντας από την Κυβέρνηση, εάν είχατε ενισχύσει και κατοχυρώσει παραπέρα το ΑΣΕΠ, εάν είχατε δώσει την αίσθηση στη νέα γενιά ότι αξίζει να μοχθεί, να διαβάζει, να προσπαθεί, εάν είχατε εμπεδώσει την αξιοκρατία στο δημόσιο, εάν δεν είχατε στείλει άξιους ανθρώπους στο πρωτόκολλο.
Μιλάμε για μία τροπολογία η οποία εμπεριέχει όλες τις έννοιες της φαυλότητας, της ομηρίας και της προεκλογικής σκοπιμότητας μίας αποχωρούσας κυβέρνησης, η οποία κάνει μία απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί από μία εκλογική συντριβή με τακτοποιήσεις όλο το καλοκαίρι, από τους ημιυπαίθριους χώρους μέχρι τις προσπάθειες να εγκλωβίσει χιλιάδες άνεργους νέους σε μία λογική εξεύρεσης θέσης εργασίας στο δημόσιο.
(ΚΟ)
(1AD)
Η Κυβέρνηση μ’ αυτήν την τροπολογία προκαλεί τους πεντακόσιους χιλιάδες ανέργους. Η Κυβέρνηση που προσπάθησε να μας πει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι μείωσε την ανεργία αφαιρώντας από τους καταλόγους των ανέργων τα παιδιά των αγροτών και αφαιρώντας από τους καταλόγους των ανέργων όσους δεν πρόλαβαν να ανανεώσουν έγκαιρα την κάρτα τους, έρχεται τώρα με μία τροπολογία να δώσει τη δυνατότητα σε έναν διοικητή ενός Οργανισμού του οποίου το κύρος και η αξιοπιστία είναι καταρρακωμένο, του οποίου αμφισβητείται ο τρόπος με τον οποίο διοικεί τον Οργανισμό ακόμα και τους προϊστάμενους του Υπουργούς, να αποφασίζει ποια παιδιά θα πάνε να δουλέψουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και είναι αλήθεια ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ανάγκη από προσωπικό, γιατί επιτελούν σοβαρό έργο. Και θα μπορούσε η Κυβέρνηση με μία ορθολογική πολιτική προσλήψεων να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους.
Η Κυβέρνηση κάθε φορά είτε ανακαλύπτει τη γραφειοκρατία του Α.Σ.Ε.Π., όπως λέει, για να το παρακάμπτει είτε καθιερώνει συστήματα μέσω των συνεντεύξεων για να αμφισβητεί, για παράδειγμα, την αξιοκρατία είτε έρχεται τώρα με το συγκεκριμένο τρόπο να δώσει τη δυνατότητα να «παιχτεί» ένα άγριο ρουσφετολογικό παιχνίδι σε βάρος απελπισμένων νέων παιδιών που δεν μπορούν να βρουν μία θέση απασχόλησης και που θα προσδοκούν ότι με την τριετή απασχόληση στο δημόσιο θα βρουν μία θέση εργασίας.
Ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου ο κ. Παυλόπουλος! Ξέρει πολύ καλά -εξάλλου, στο παρελθόν έχει χειριστεί ανάλογα ζητήματα- ότι αν τυχόν εφαρμοστεί αυτή η ρύθμιση, θα μπούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο διεκδικήσεων για την παράταση του εργασιακού βίου αυτών των ανθρώπων που θα πάνε με τις τρίχρονες συμβάσεις. Δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη. Πάντως, η κατάληξη σε ό,τι αφορά αυτούς τους εργαζόμενους θα είναι να μπουν σε μία καινούρια περιπέτεια, ενώ οι άλλοι που θα μείνουν απ’ έξω δεν θα έχουν καμία οδό διαφυγής.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι έρχονται οι τριακόσιοι πενήντα ένας δήμαρχοι μέχρι στιγμής και λένε ότι δεν θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτή τη διαδικασία ευτελισμού της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, σ’ αυτή τη διαδικασία ευτελισμού των ανθρώπων, των ανέργων στις τοπικές κοινωνίες.
Κυρία Πρόεδρε, θέλω να σας ενημερώσω ότι έχω γίνει δέκτης δεκάδων αιτημάτων από νέα άνεργα παιδιά που έρχονται στο γραφείο μου και μου λένε «είναι ο δήμαρχος δικός μας; Θα του πεις να με πάρει». Μα, τους απαντάω, δεν μπορεί, γιατί ξέρω με ποιο τρόπο πάει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση.
Υποστηρίζω ότι εάν η Κυβέρνηση θέλει πράγματι να ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση, δεν έχει κανέναν άλλο τρόπο παρά να θεσπίσει τις διαδικασίες που ζητάει η πλειοψηφία των δημάρχων, δηλαδή κριτήρια αξιοκρατικά με βάση το χρόνο ανεργίας και με βάση τα τυπικά προσόντα και να μην παραδώσει όμηρους αυτούς τους χιλιάδες ανέργους στις ορέξεις των πολιτευόμενων διοικητών οργανισμών που έχουν ασκήσει μία φαύλη πολιτική.
Είναι χαρακτηριστικό -και το γνωρίζουμε όλοι- ότι μέχρι σήμερα η στελέχωση των προγραμμάτων STAGE και των άλλων πολιτικών του Ο.Α.Ε.Δ. έγιναν με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες.
Και άκουσα την υποκριτική τοποθέτηση του κ. Κεδίκογλου, του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, να μας λέει ότι «μπούκωσε» το δημόσιο με εργαζόμενους και ότι δεν μπορούν άλλοι να βρουν απασχόληση στο δημόσιο. Και έχει δίκιο σε ένα βαθμό.
Όμως, κύριε Εισηγητά και αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που λέτε αυτά, ψηφίζετε μία τροπολογία που κινείται ακριβώς στην ίδια λογική την οποία εσείς καταγγέλλετε. Διότι από τη μία μεριά είναι η φαυλότητα, η αδιαφάνεια με την οποία θα γίνει η επιλογή αυτών των ανθρώπων και από την άλλη πλευρά είναι η προσδοκία της μόνιμης απασχόλησης και η οποία μπορεί με λόγια πολιτικής λαγνείας να ειπωθεί προς τους ανέργους ή θα διεκδικηθεί από τα δικαστήρια.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν την πραγματικότητα οφείλετε να την αναγνωρίσετε, να κάνετε μία γενναία πράξη έστω και την τελευταία στιγμή, να αποδεχθείτε τις προτάσεις των δημάρχων, να αποδεχθείτε τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης, να βρούμε έναν τρόπο ώστε αυτοί οι άνεργοι πράγματι να απασχοληθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη, αλλά με έναν τρόπο που θα είναι αξιοπρεπής. Διότι η ανεργία, η ανέχεια και η ανάγκη δεν μπορεί να μπαίνει στο παζάρι της πολιτικής, δεν μπορεί να μπαίνει στο παζάρι των προεκλογικών υποσχέσεων. Είναι ντροπή για τον τόπο, είναι ντροπή για τον τρόπο που καλλιεργούμε τις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων.
Είναι, λοιπόν, έκκληση να την αποσύρετε ή να θεσπίσετε μία άλλη διαδικασία. Έτσι και αλλιώς, είναι βέβαιο ότι ίσως σήμερα υπογράφεται η τελευταία πράξη της Κυβέρνησή σας. Είναι βέβαιο ότι θα ανατραπεί από τη δυναμική και από τις πολιτικές εξελίξεις αυτή η απόφασή σας. Πάρτε την ευθύνη. Να έχετε το θάρρος να την πάρετε πίσω.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε την Κυβέρνηση και συγκεκριμένους Υπουργούς να αντιδρούν έντονα στη συζήτηση και στην επισήμανση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι μας γυρίζουν στην εποχή του Μαυρογιαλούρου και απόρησα γιατί αυτή η αντίδραση.
Βεβαίως, με τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα με τις δύο τροπολογίες οι οποίες έχουν κατατεθεί, έρχομαι να δικαιολογήσω αυτή την αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας. Η εποχή Μαυρογιαλούρου, η εποχή της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ωχριά πραγματικά μπροστά στην εποχή της φαυλότητας του Κώστα Καραμανλή. Μας επιστρέφετε πολλές δεκαετίες πίσω. Προσπαθείτε το διάστημα που θα μείνετε ακόμα στην Κυβέρνηση, τις ημέρες που θα μείνετε ακόμα στην Κυβέρνηση, να μας θυμίσετε ξανά με το χειρότερο τρόπο τις ρίζες σας.
Το 2004 ήρθε ο κ. Παυλόπουλος, ο κύριος καθηγητής, με το Προεδρικό Διάταγμα 164 να πει ότι κανένας δεν δικαιούται να δουλέψει ως συμβασιούχος συνολικά πάνω από είκοσι τέσσερις μήνες, αγνοώντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να δουλέψουν παρά σε συγκεκριμένους φορείς, αγνοώντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αναθρέψουν τις οικογένειές τους και πολλές φορές πέντε, έξι και επτά παιδιά, αγνοώντας την πραγματικότητα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμπληρώνουν τα τυπικά προσόντα της Γ’ Γυμνασίου, για παράδειγμα, για να έχουν τη δυνατότητα να διοριστούν έστω στην καθαριότητα ενός δήμου.
Στην συνέχεια, στα πλαίσια της φαυλότητας, ο κ. Παυλόπουλος έρχεται με συνεχείς τροπολογίες να αναιρέσει το Προεδρικό Διάταγμα 164 και να εξαιρέσει πολλές κατηγορίες. Ήδη έχει ψηφίσει την τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού και σωστά κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν αλλού. Έρχεται σήμερα και μας φέρνει την τροπολογία για τον ΟΤΕΚ με το αιτιολογικό ότι πάλι δεν μπορούν να δουλέψουν αλλού.
Γνωρίζει ο κ. Παυλόπουλος, έχει συνειδητοποιήσει, έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν στην καθαριότητα των δήμων, συμπλήρωσαν τους είκοσι τέσσερις μήνες και δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν αλλού ούτε να κάνουν αίτηση για μόνιμο διορισμό, αλλά ταυτόχρονα έχουν και μια οικογένεια πίσω τους; Γι’ αυτούς δεν υπάρχει τροπολογία; Γι’ αυτούς δεν πρέπει να γίνει η ρύθμιση;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: …(δεν ακούστηκε)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τι να κάνουν, κύριε Καραμάριε, να πεθάνουν; Όχι.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Θα σας απαντήσω μετά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εδώ, λοιπόν κατά τη γνώμη μου ή θα αναιρέσετε τον περιορισμό του Προεδρικού Διατάγματος 164 βάζοντας κάποιες άλλες ασφαλιστικές δικλείδες, διότι δεν εκπλήρωσε το σκοπό του που υποτίθεται ότι ήταν να μην υπάρχουν συμβασιούχοι για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή θα αποσύρετε και αυτήν την τροπολογία.
Δεν μπορείτε να έρχεστε κάθε φορά ανάλογα με τις πιέσεις των Υπουργών και των συνδικαλιστικών οργάνων και να φέρνετε τροπολογίες. Αυτοί, δηλαδή, που δεν είναι συνδικαλισμένοι, δεν είναι οργανωμένοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να πιέσουν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, δεν δικαιούνται να εργαστούν;
Έρχομαι τώρα στην περίφημη τροπολογία για τις είκοσι χιλιάδες θέσεις μέσω Ο.Α.Ε.Δ. Αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς συμφωνήθηκε και αλλιώς νομοθετείται. Δεν θα είχε κανείς αντίρρηση για ένα πρόγραμμα που θα ήταν, για παράδειγμα, για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε απόφοιτους συγκεκριμένων σχολών, ΙΕΚ, ΤΕΙ, πανεπιστημίων ή οτιδήποτε άλλο.
Όμως, εσείς εδώ δεν φέρνετε κάτι τέτοιο. Εσείς εδώ νομοθετείτε τη χωρίς αίτηση πρόσληψη μέσω κομματικών και βουλευτικών γραφείων ανθρώπων που πραγματικά μπορεί να έχουν ανάγκη –και έχουν ανάγκη- να εργαστούν, αλλά τους αναγκάζετε να «φιλήσουν κατουρημένες ποδιές» για να γίνει αυτό.
(TR)
(1KO)
Από πού και ως πού; Από τα δικά σας λεφτά ή του πατέρα σας θα πληρωθούν για να τους επιλέξετε με αυτό τον τρόπο; Η χρηματοδότηση είναι από το ΛΑΕΚ, η χρηματοδότηση είναι από τους πόρους της αυτοδιοίκησης και οι προσλήψεις, η επιλογή των προσώπων αυτών γίνεται από κάποιους κομματικούς παράγοντες. Από πού και ως πού;
Πέρα από την ουσία αυτού του προγράμματος υπάρχει και ο ευτελισμός, ο εξευτελισμός των ανθρώπων οι οποίοι θα αναγκαστούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Και είναι πάρα πολλοί αυτοί που ήδη με τις ανακοινώσεις του προγράμματος έχουν έρθει και στα δικά μας γραφεία και προφανώς έχουν πάει και στα γραφεία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και μου λένε, μα έτσι ανακοινώθηκε, έτσι ακούστηκε ότι έχει μοιραστεί στους Βουλευτές, ότι θα γίνουν με αυτό τον τρόπο οι προσλήψεις, ότι οι δήμαρχοι θα τους πάρουν.
Αυτή η φαυλότητα με την οποία κλείνετε τον κυβερνητικό σας κύκλο δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί. Και δε θα αφήσουμε να εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους που υπάρχουν, εάν υποθέσουμε ότι θα μείνετε ικανό διάστημα στην Κυβέρνηση. Πέρα από την αντίδραση των δημάρχων οι οποίοι δεν είναι πλέον 351, ήδη έχουν υπερβεί το 50% σας πληροφορώ, υπάρχει και η αντίδραση των ανέργων.
Από αύριο, από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής θα υπάρχει σωρεία αιτήσεων καρτών ανεργίας, με κλητήρες, που θα επιδοθούν στον κ. Βερναδάκη στον ΟΑΕΔ, στους αντίστοιχους δήμους και στον Υπουργό Εσωτερικών, ανέργων τεσσάρων και πέντε ετών ή ανέργων που είναι στο ταμείο ανεργίας και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά η επιλογή σας να κάνετε αυστηρά κομματικές επιλογές δεν τους δίνει το δικαίωμα. Όλοι αυτοί θα μπλοκάρουν το σύστημα το δικό σας, αυτή την επιλογή προκειμένου να εξυπηρετήσετε κάποιους ανθρώπους στους οποίους τάζατε πέντε χρόνια τώρα και μόνο λίγοι μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά με αυτό τον τρόπο.
Κάνατε την πρόβα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίσατε με την ΑΓΡΟ-ΓΗ, ε ως εδώ κύριοι! Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμα και από την αποχωρούσα Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε ακόμα και τις τελευταίες μέρες να σας αφήσουμε να προχωρήσετε σε αυτή την επαίσχυντη πράξη. Δεν υπάρχουν λόγια πραγματικά να πει κανείς για τη στάση σας και τον τρόπο τον οποίο θέλετε να επιλέξετε αυτούς τους ανθρώπους.
Κλείστε το κυβερνητικό σας κύκλο πιο περήφανα. Ντροπή, ντροπή, ντροπή!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα επικεντρώσω και εγώ την παρέμβασή μου στη συγκεκριμένη τροπολογία που πραγματικά προκαλεί το κοινό αίσθημα, μια τροπολογία ντροπής όπως και ο Εισηγητής, ο συνάδελφός…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Μα, είναι εκφράσεις αυτές; Για όνομα του Θεού!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κρίνουμε. Όλοι κρίνουμε και οι τηλεθεατές κρίνουν και δεν χρειάζεται η παρέμβασή σας.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε συνάδελφε, αντί να εξανίσταστε καλύτερο θα ήταν και εσείς να ενώσετε τη φωνή σας να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοκρατία και να μην έρχονται τέτοιου είδους τροπολογίες που κυριολεκτικά θίγουν την κοινή γνώμη και θίγουν τους χιλιάδες νέους ανέργους.
Θα έλεγα, κυρία Πρόεδρε, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι φυσικό να δημιουργεί αυτή την αγανάκτηση από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης –και όπως ακούσατε από όλους τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης- καθώς αυτή τη στιγμή αποτυπώνει μια συγκεκριμένη αντίληψη πολιτικής, μια συγκεκριμένη αντίληψη διακυβέρνησης που ζει ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια. Και βέβαια σε μια περίοδο που εκ των πραγμάτων είναι προεκλογική, σε μια περίοδο που βλέπουμε να διαλύονται τα πάντα γύρω μας, να υπάρχει πλήρης απαξία, βλέπουμε μια Κυβέρνηση κυριολεκτικά να παραδίδεται και να αποχωρεί στην αδυναμία και στη χρεοκοπία, έρχεται αυτή η τροπολογία να ενωθεί με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είδαμε τους προηγούμενους μήνες.
XF
(1TR)
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό; Το χαρακτηριστικό, κυρία Πρόεδρε, είναι ότι εδώ βλέπουμε ρυθμίσεις καθαρά πελατειακές, ρυθμίσεις ρουσφετολογικές, ρυθμίσεις οι οποίες ενισχύουν συνεχώς την αναξιοκρατία, παρακάμπτουν κάθε διαδικασία θεσμοθετημένη, όπως θα ήταν το σωστό να γίνει και εκεί να το στηρίζαμε όλοι μέσα από το ΑΣΕΠ, μέσα από συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια. Ρυθμίσεις που έχουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό: Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που μιλάμε ότι υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα, που γίνεται μια συνεχής φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, βλέπουμε να γίνεται μια κατασπατάληση πόρων ακριβώς με τέτοιου είδους πελατειακές σκοπιμότητες. Μία περίοδος που θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, Μία περίοδος που πραγματικά θα έπρεπε η Κυβέρνηση αντί να φέρνει τέτοιου είδους ρυθμίσεις, να έχει ένα οργανωμένο σχέδιο για να στηρίξει πραγματικά τις επιχειρήσεις μέσα από την πραγματική οικονομία, τη ρευστότητα και τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων και όχι φυσικά να έρχεται και να διαλύει την αγορά εργασίας, να θίγει κάθε κοινωνικό και εργασιακό δικαίωμα, να θίγει τους ανέργους και να θίγει και τα νέα παιδιά που τα υποχρεώνει να πάνε να σκύψουν σε διάφορες ρουσφετολογικές σκοπιμότητες και πελατειακές σχέσεις.
Δεν είναι, όμως, κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, η μόνη ρύθμιση που φέρατε. Έχουμε μία σωρεία τέτοιων ρυθμίσεων. Σωρεία ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταντήσει τον ΟΑΕΔ πραγματικά να είναι ένα μέσο ρουσφετολογικής πολιτικής και τίποτα άλλο. Να θυμίσω χαρακτηριστικά:
Πριν από μερικούς μήνες μας ήρθε η ρύθμιση με την οποία η κυρία Πετραλιά ως Υπουργός Απασχόλησης μετέτρεψε προγράμματα του ΟΑΕΔ για το δημόσιο με την έννοια της επιδοτούμενης απασχόλησης. Πάλι με την ίδια σκοπιμότητα, πριν από λίγες εβδομάδες στο θερινό Τμήμα της Βουλής στο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για τα σκάφη αναψυχής είχαμε μια εξίσου πελατειακή ρύθμιση, την οποία και καταγγείλαμε τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με την οποία έλεγε ότι θα μπορούσε το δημόσιο ως εργοδότης να συμμετέχει στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Άρα, εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο έγκλημα, το οποίο γίνεται εις βάρος του ΟΑΕΔ, εις βάρος των ανέργων, εις βάρος των πόρων που θα έπρεπε να δοθούν για τη στήριξη της απασχόλησης, με απανωτές ρυθμίσεις που φέρνει συνεχώς η Κυβέρνηση.
Και εδώ θα ήθελα να θέσω στην Κυβέρνηση συγκεκριμένα ερωτήματα. Πρώτα απ’ όλα είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή κονδύλια του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι κονδύλια στην ουσία των κοινωνικών εταίρων, με αυταρχικό τρόπο, χωρίς διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, με την πλήρη και κάθετη διαφωνία της ΓΣΕΕ, που το έχει καταγγείλει, να πηγαίνουν και να διοχετεύονται με αυτό τον τρόπο; Εδώ τίθεται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα νομιμότητας. Γιατί ο εισηγητής μας, ο Τάκης ο Ρήγας αναφέρθηκε και σωστά, στο τμήμα της χρηματοδότησης από τα τέλη που υποχρεωτικά και καταναγκαστικά, ακόμη και με τη διαφωνία των δήμων, έρχεται αυτή η ρύθμιση να πάρει από τους δήμους. Το μεγάλο, όμως, κομμάτι της χρηματοδότησης τα 300 εκατομμύρια όπως προβλέπει εδώ αυτή η τροπολογία, είναι από πόρους του ΟΑΕΔ.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι συγκεκριμένα και ζητούμε και απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Είναι δυνατόν τα χρήματα των κοινωνικών εταίρων, όπως και ο συνάδελφος ο Βασίλης ο Κεγκέρογλου πριν είπε, από το ΛΑΕΚ να διοχετεύονται με αυτό τον τρόπο αντί για τον σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι υπάρχει ο ΟΑΕΔ και το ΛΑΕΚ;
Και θα σας θέσω και ένα άλλο ερώτημα. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι των πιστώσεων του ΟΑΕΔ, το οποίο είναι από κοινοτικά προγράμματα, από το κοινωνικό ταμείο. Ερώτημα στην Κυβέρνηση: Είναι δυνατόν οι ευρωπαϊκές πιστώσεις που στηρίζουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, να διοχετεύονται με αυτό τον τρόπο;
Εδώ τίθενται συγκεκριμένα θέματα, τα οποία είναι βαθιά πολιτικά, είναι θέματα νομιμότητας, είναι θέματα, με τα οποία αυτή η ρύθμιση δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί ούτως ή άλλως. Δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί γιατί θα έχει προβλήματα νομικά, αλλά πάνω απ’ όλα δεν θα εφαρμοστεί πολιτικά, γιατί όπως είναι οι εξελίξεις πολύ γρήγορα, ενδεχομένως και σήμερα, θα έχουμε αναγγελία εκλογών και φυσικά θα υπάρχει ανατροπή αυτής της πολιτικής που επιβάλλεται με τους δικούς σας όρους. Και κανένα τέτοιο προεκλογικό τερτίπι, καμία τέτοια ρουσφετολογική διάταξη δεν μπορεί να επηρεάσει πια το κλίμα και το αίσθημα του ελληνικού λαού.
(GM)
XF
Γι’ αυτό λοιπόν, κύριοι Υπουργοί που εκπροσωπείτε εδώ την Κυβέρνηση, θα έπρεπε έστω και τώρα σε μία ένδειξη κοινοβουλευτικής και πολιτικής ευαισθησίας να αποσύρετε αυτήν την τροπολογία, γιατί πραγματικά εκθέτει την ίδια τη δική σας πολιτική και προσβάλλει τους χιλιάδες άνεργους νέους οι οποίοι αυτήν τη στιγμή ψάχνουν στον ήλιο μοίρα και τους υποχρεώνετε να πάνε να έχουν σχέση με τον κάθε κύριο Βερναρδάκη, που βγαίνει και αντιμετωπίζει τους δημάρχους σαν να είναι αυτοκράτορας και λέει, ότι φυσικά εκείνος θα αποφασίσει, χωρίς κριτήρια, χωρίς αξιοκρατία.
Εμείς λοιπόν λέμε, σαφώς να στηριχθούν οι νέοι, σαφώς να στηριχθούν οι δήμοι, να υπάρξουν προγράμματα συγκεκριμένα, που με αξιοκρατία, με αντικειμενικά κριτήρια να μπορούν να γίνουν προσλήψεις νέων επιστημόνων, νέων ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση αλλά μέσα από μία αξιοκρατία. Και σίγουρα σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δεν νοείται να συνεχίζεται αυτή η κατασπατάληση των δημοσιονομικών πόρων του Έλληνα φορολογούμενου, του Έλληνα εργαζόμενου, των κοινωνικών ετέρων και του ΟΑΕΔ. Γι’ αυτόν το λόγο εμείς με σαφήνεια καταγγέλλουμε αυτήν την τροπολογία και ζητούμε έστω και αυτήν την ύστατη ώρα να δείξετε τη στοιχειώδη κοινοβουλευτική ευθιξία και να την αποσύρετε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Καραμάριος έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ξεκινήσω με τους αγαπητούς συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θυμήθηκαν τελευταία ότι τα προγράμματα stage εξασφαλίζουν θέσεις για τους γαλάζιους. Δεν τους ενδιαφέρει δηλαδή ο νόμος αλλά τους ενδιαφέρει ποιοι θα μπουν. Και την κατηγορία τη δική τους των πρασίνων τη βάζουν σε άλλη τάξη ανθρώπων προφανώς και τους γαλάζιους σε άλλη.
Θα πρέπει να ξέρει ο αγαπητός κ. Κεγκέρογλου, ότι το Π.Δ. 164 κατά 95% τακτοποίησε και νομιμοποίησε δικούς σας ανθρώπους, ενώ το διάταγμα το δικό σας που κάνατε επί Σκανδαλίδη δεν εφαρμόστηκε ούτε για έναν. Μην παραπονείστε λοιπόν!
Δεύτερον, από πού και ως πού εσείς θα υποκαταστήσετε την ΚΕΔΚΕ; Η ΚΕΔΚΕ είναι ένα αυτοδιοικούμενο όργανο. Έχουμε εκχωρήσει με το Σύνταγμα αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα συνέταξε η ΚΕΔΚΕ ένα μνημόνιο και βλέπετε πολύ καλά ότι με αποκλειστικό δικαίωμα και μόνο της ΚΕΔΚΕ θα γίνει η κατανομή αυτών των θέσεων και η πρόσληψη των ανέργων εκείνων που θα υποδείξει η ΚΕΔΚΕ μέσω του ΟΑΕΔ, το οποίο θα είναι απλώς το όργανο υλοποίησης των συμβάσεων αυτών.
Τέλος, αφού βιάζεστε να γίνετε κυβέρνηση και αύριο λέτε ότι θα γίνετε κυβέρνηση, αν ψηφιστεί ο νόμος –που θα ψηφιστεί- ποιος θα τον εφαρμόσει; Εσείς θα τον εφαρμόσετε! Γιατί βιάζεστε λοιπόν να εφαρμόσετε το νόμο τον οποίο θα ψηφίσουμε εμείς; Βλέπετε, εμείς κάνουμε τακτοποίηση με το νομοσχέδιο πάλι χιλιάδων ανθρώπων δικών σας, 55.000.
Μην εκμεταλλεύεστε τη συγκυρία να λέτε εδώ γαλάζιους και πράσινους! Όλοι Έλληνες είναι, όλα είναι παιδιά και αυτό το μνημόνιο που ψήφισε η ΚΕΔΚΕ εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να το αρνηθούμε.
Θέλω να προχωρήσω, κυρία Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά την τροπολογία την οποία υπογράφει ο ομιλών. Και θέλω να προσέξει ο αγαπητός κ. Μαυρίκας, ο Νομικός Σύμβουλός του κράτους, ότι αυτήν τη στιγμή με την τροπολογία την οποία υπογράφω, θέλω για τους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν απορροφηθεί με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων, με βάσει το 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων νεότερου νόμου, να θεωρηθούν αυτές οι αποφάσεις έγκυρες αφής στιγμής αποφάσισαν τα δημοτικά συμβούλια. Όχι να στηρίζουμε την άποψη για το άρθρο εκείνο για τους καταλογισμούς των ερετών αντιπροσώπων μας εφαρμόζοντας τη νομοθεσία ή τις υποδείξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εδώ έχουμε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίο, η οποία λέει ξεκάθαρα με την απόφαση πράξη 2/13-1-2009 επί λέξει «…εκείνοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν με τον 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν απαιτείται καν μνεία των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/97».
PM
(2GM)
Δηλαδή σήμερα τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που είναι με νεότερο νόμου του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν πρέπει να τις συνδυάσετε σε καμία περίπτωση. Δεν έχετε δικαίωμα –εδώ είμαι κάθετα αντίθετος και δεν θα δεχθώ καμία άλλη τροπολογία ή παρένθεση- να συνδυάσετε τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων με βάση το 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με προγενέστερες διατάξεις του 2527 του 1997 διότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Εξάλλου η πράξη αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μνημονεύει ρητά ότι δεν έχει καμία σχέση και εκείνο που απαιτείται μόνο είναι με τον Κώδικα 269 να δούλευαν οι άνθρωποι μέχρι τις 31/12/2005. Καμία άλλη προϋπόθεση δεν βάζει. Είναι μέχρι τις 31/12/2005, εφόσον απασχολούνταν οι υπάλληλοι αυτοί και διαλύθηκαν οι επιχειρήσεις και απορροφήθηκαν στους δήμους και στις κοινότητες. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το συνδυάσετε αυτό με τη νομιμότητα τάχα οποιωνδήποτε συμβάσεων που έγιναν προγενέστερα συνδυάζοντάς το με το νόμο του 1997. Δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα. Αντίθετα, πρέπει να εφαρμόσετε ακριβώς την πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία λέει ότι είναι νόμιμες οι αποφάσεις αυτές και ότι πρέπει οι άνθρωποι να πληρώνονται κανονικά. Αυτό σε ό,τι αφορά αυτή την τροπολογία.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη τροπολογία που σας είπα για τους 3.100 κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών ή των μικρών νησιών σε εκτέλεση του άρθρου 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος, αν θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτά τα μικρά νησιά –σας είπα γιατί μπήκε το 3.100 επί παλαιών κυβερνήσεων- έχετε υποχρέωση να δεχθείτε αυτή την τροπολογία ότι για τις μετατάξεις ή τις αποσπάσεις πρέπει να είναι πενταετής η υποχρεωτική παραμονή, διαφορετικά δεν βρίσκουμε υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω υπάρχουν στο Καστελόριζο πολλοί τουρίστες και υπάρχει και τελωνείο και δεν υπάρχουν τελωνειακοί υπάλληλοι και μεταφέρονται κάθε μήνα υπάλληλοι της εφορίας, της Δ.Ο.Υ. από τη Ρόδο για να κάνουν τη δουλειά του τελωνείου γιατί δεν πάει κανένας να δεσμευτεί για δέκα χρόνια. Είναι δύσκολο. Δεν πάνε ούτε στο Αγαθονήσι, ούτε στο Καστελόριζο. Συνδυάζοντάς το με το άρθρο 16 όπου μοριοδοτείται και σωστά, η μοριοδότηση πρέπει να είναι ξεχωριστά για τα νησάκια αυτά. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να δείξετε πολύ μεγάλη κατανόηση. Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία να διορθωθεί αυτός ο νόμος. Άντε να ξαναρχόμαστε να δούμε τη μέριμνα του άρθρου 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος.
Επειδή ήλθε ο κύριος Υπουργός τώρα, επανέρχομαι στην προηγούμενη τροπολογία. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δεχθείτε την τροπολογία. Όλες τις αποφάσεις που αφορούν σε μεταθέσεις υπαλλήλων διαλυομένων επιχειρήσεων με βάση το 269 δεν μπορείτε να τις συνδυάσετε με άλλες προϋποθέσεις του νόμου του 1997 αλλά μόνο μία, δηλαδή το να είχαν απασχοληθεί μέχρι τις 31/12/2005.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Ο κύριος Παυλίδης έχει το λόγο.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Για να υπάρχει συνέχεια στη συζήτηση, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από τη δεύτερη τροπολογία εξ’ αυτών που έχω υπογράψει η οποία αναφέρεται στην υπόθεση Ρόδου και Κω. Κατ’ επιταγή νόμου –Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων- διελύθησαν δημοτικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση της Κω 14 υπάλληλοι προσληφθέντες προ ενάρξεως συστήματος ΑΣΕΠ ευρέθησαν μεταφερόμενοι στο δήμο σε διάφορες υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα με αποφάσεις των τριών Δημοτικών Συμβουλίων –διότι η δημοτική επιχείρηση ήταν διαδημοτική, τρεις δήμοι στην Κω- τοποθετήθηκαν καταμερισθέντες στους τρεις δήμους. Υπάρχει θέμα τακτοποίησης εργασιακής. Αυτός είναι ο λόγος που κατέθεσα την υπ’ αριθμό 693 τροπολογία η οποία αναφέρεται σ’ αυτούς τους δήμους για τη δημοτική επιχείρηση της Κω και παραλλήλως σε συνέχεια των όσων ο κύριος Καραμάριος είπε στη δημοτική επιχείρηση δήμου Ροδίων.
(SX)
(2PM)
Είναι πενήντα τέσσερα άτομα. Δεν ακολουθήθηκε γι’ αυτούς επακριβώς η προβλεπομένη από τη νομοθεσία διαδικασία λόγω απόψεως που εξέφρασε σύμβουλος του ΑΣΕΠ.
Και για να σας θυμίσω ξανά την όλη υπόθεση, διαβάζω από τα Πρακτικά της Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα στις 30 Ιουλίου, τι είπατε εσείς σαν παρουσιάστηκε το πρόβλημα: «Επειδή βλέπω…» -εσείς, κύριε Παυλόπουλε- «… ότι είναι περιορισμένο, ότι υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βλέπω ότι προκλήθηκε το ζήτημα από μία γνώμη την οποία εξέφρασε κάποιος σύμβουλος από το χώρο του ΑΣΕΠ, γι’ αυτό το λόγο που ανέφερε ο κ. Καραμάριος με την πρόσθετη παρέμβαση του κ. Παυλίδη, θα το συζητήσουμε στο Τμήμα».
Ήρθε η ώρα. Τα πράγματα είναι απλά. Και βοηθάει στην τακτοποίησή του απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η 2, ληφθείσα από το «Τμήμα Ι» στις 13.1.2009. Τα ξεκαθαρίζει.
Να μην την αναγνώσω, κύριοι συνάδελφοι. Είναι μακροσκελής. Την έχει ο κύριος Υπουργός στα χέρια του και οι συνεργάτες σας.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει δεκτή, δεδομένης και της συμφώνου γνώμης, όπως διετυπώθη σήμερα και από άλλα κόμματα -και ιδιαιτέρως ανεφέρθη στο θέμα τόσο ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. όσο και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- η διατύπωση ότι οι αποφάσεις δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων, που έχουν ληφθεί μέχρι δημοσίευσης του παρόντος νόμου και αφορούν στη μεταφορά προσωπικού από δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με διατάξεις του άρθρου 269 του ν.3463 -ο Κώδικας δηλαδή- μετεφέρθησαν σε δήμους ή κοινότητες ή σε εξαρτώμενα από αυτούς νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, είναι άμεσα εκτελεστές και δεν απαιτείται οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν προσληφθεί στις εν λόγω επιχειρήσεις βάσει των προβλεπομένων ειδικών τυπικών διαδικασιών.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω την κατ’ αρχήν θετική σας άποψη. Το θέμα είναι καθαρώς νομοτεχνικό: Πώς αυτή η τροπολογία -με τις όποιες αποχρώσεις έχει κατατεθεί και από τον κ. Καραμάριο- θα λύσει πρόβλημα κοινωνικό, η τακτοποίηση του οποίου δεν επιφέρει, μάλιστα, επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είναι υποθέσεις των δήμων.
Η άποψή σας, που μας τη διατυπώσατε στην Επιτροπή, «ναι, αλλά οι δήμοι κάθε λίγο και λιγάκι ζητούν βοήθεια οικονομική για να καλύψουν διάφορες ανάγκες» και αυτή δεκτή. Επί του παρόντος, όμως, οι δήμοι δι’ αποφάσεων των δημοτικών των συμβουλίων και μάλιστα εν πλειοψηφία, για να μην πω εν ομοφωνία, έχουν αποδεχθεί την τακτοποίηση των εργαζομένων τόσο στο Δήμο των Ροδίων και στους εξαρτωμένους από αυτόν Οργανισμούς, όσο και στην υπόθεση της Κω.
Είναι χρήσιμο, κύριε Υπουργέ, να δώσουμε λύση στο πρόβλημα το οποίο βασανίζει κόσμο.
Ορισμένοι εξ αυτών, ξέρετε, έχουν να πληρωθούν από τις αρχές του 2009. Και δεν είναι άνθρωποι εύρωστης οικονομικής καταστάσεως.
Η λύση που δίδεται και δια της προτάσεως που γνωρίζω ότι έχει συντάξει το Υπουργείο σας, αφού δηλωθεί σαφώς ότι καλύπτει και τους προ ΑΣΕΠ, δηλαδή μία αξίωση τώρα, όροι και προϋποθέσεις τεθέντες από στιγμής άλφα και πέραν, να έπρεπε να είχαν τηρηθεί προ αυτής της στιγμής…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Δηλαδή και μετά το ΑΣΕΠ.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Αυτή η άποψη είναι υπερβολική. Οι προ ΑΣΕΠ και μετά ΑΣΕΠ. Είναι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες. Βουλή είμεθα. Τα Κόμματα, απ’ ό,τι έχει διατυπωθεί, συμφωνούν με την εργασιακή τους τακτοποίηση και στην περίπτωση της Ρόδου και στην περίπτωση της Κω.
Γι’ αυτό παρακαλώ να κάνετε δεκτή την τροπολογία, διευκρινίζοντας σαφώς ότι καλύπτει τις δύο περιπτώσεις τις οποίες προανέφερα.
Αν μου επιτρέψει η κυρία Πρόεδρος, να εκφράσω τη σύμφωνο γνώμη μου για την τροπολογία περί ΟΤΕΚ. Έχουμε θέμα στις σχολές τουρισμού της Ρόδου, αλλά και αλλού.
Κύριε Υπουργέ Τουρισμού, θα κάνετε μία καλή αρχή με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών, διότι και σε άλλες περιπτώσεις τέτοιας μορφής εργαζομένων, πρέπει να λάβουμε πρόνοια οι πεπειραμένοι να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες.
Ενθυμούμαι στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στις Σχολές του, παρόμοιο ζήτημα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Πεπειραμένοι, κύριε Υπουργέ, καθηγητές.
(TS)
(1 SX)
Αφού δεν τους κάνουμε αορίστου χρόνου, τουλάχιστον ας τους δώσουμε τη δυνατότητα επί όσο δύναται μακρότερο χρονικό διάστημα να προσφέρουν τις καλές και τακτικές τους υπηρεσίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Παυλίδη.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να κάνω μία προσθήκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ορίστε, κύριε Καραμάριε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Δεν είναι το πρόβλημά μας, κύριε Υπουργέ, να εφαρμοστεί για τους προ του ’97, όταν μπήκε η διάταξη του Α.Σ.Ε.Π. Υπάρχουν και υπάλληλοι που είναι από το ’97 μέχρι το 2005 ή από το ’97 μέχρι το 2001. Γι’ αυτούς, εάν μπει η διάταξη «εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 1, παράγραφος 3 του ν. 2527» …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το είπατε, κύριε Καραμάριε, στην ομιλία σας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Γι’ αυτό λέω ότι δεν πρέπει καν να αναφερθεί η διάταξη αυτή, διότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι σαφέστατο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Καραμάριε, δεν δικαιούστε παρέμβαση.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: «Η τακτοποίηση του προσωπικού δημοτικών επιχειρήσεων που λύθηκαν, συγχωνεύτηκαν ή μετατράπηκαν, εφ’ όσον αυτό υπηρετούσε σε σχέση εργασίας μέχρι τις 31.12.2005 χωρίς να συνιστά ή να τίθεται ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της μεταφοράς εις τη νομότιτλη σύναψη σχέσης εργασίας εργατικού δικαίου αορίστου χρόνου με τους εν λόγω φορείς», δηλαδή δεν απαιτείται καν, μόνο να εργαζόταν μέχρι τις 31.12.2005.
Δεν έχετε δικαίωμα …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Σας παρακαλώ, κύριε Καραμάριε! Σας ευχαριστώ.
Ο κ. Ντόλιος έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να μιλήσω για την τροπολογία, χωρίς να είμαι μέλος του Τμήματος. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σοβαρά πολιτικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν αυτή την περίοδο. Σε μία περίοδο όπου οι λέξεις «κατήφορος», «σήψη», «παρακμή» είναι αυτές που χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή του τόπου, έρχεται το Κοινοβούλιο με τη σημερινή συζήτηση όχι να ανατρέψει αυτό το κλίμα αλλά να το επικυρώσει, να το επιβεβαιώσει κυριολεκτικά.
Είναι μία τροπολογία μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται, κύριε Υπουργέ, πρώτον, η εξαπάτηση των δημάρχων. Κανένας δήμαρχος της χώρας δεν περίμενε ότι η επιλογή των προς απασχόληση ανέργων θα γινόταν με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο. Είναι εξαπάτηση των ιδίων των ανέργων, οι οποίοι εδώ και πάρα πολλές ημέρες, από τότε που προαναγγέλθηκε αυτό το πρόγραμμα, επισκέπτονται γραφεία Βουλευτών, κυρίως δημάρχων και άλλων πολιτικών παραγόντων, επιχειρώντας να διερευνήσουν πώς είναι δυνατόν να βρεθούν σε μία τέτοια θέση απασχόλησης.
Βεβαίως, είναι η επίσημη μετατροπή, κύριε Υπουργέ, της χώρας σε ένα απίστευτο παζάρι, το οποίο διεξάγεται μεταξύ Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, δημάρχων και της Κυβέρνησης. Και μιλάω για ένα απίστευτο παζάρι, γιατί τίθεται και μια σειρά ερωτημάτων.
Ερώτημα πρώτο, για να δώσουμε στη συζήτηση συγκεκριμένο περιεχόμενο. Οι απασχολούμενοι στα προγράμματα STAGE μπορούν να απασχοληθούν σ’ αυτό το πρόγραμμα ή θα πρέπει να διακόψουν το πρόγραμμα; Σκεφθείτε τώρα ότι όλοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι των STAGE θα αρχίσουν να ρωτάνε τι πρέπει να κάνουν. Θα επιχειρήσουν να εκμαιεύσουν δεσμεύσεις για να τολμήσουν –επιτρέψτε μου το ρήμα, γίνεται κατανοητό γιατί το χρησιμοποιώ- να παραιτηθούν από το STAGE και να βρεθούν σε μία τέτοια θέση εργασίας. Αυτό είναι παζάρι, αυτό είναι κατάντια για την πολιτική ζωή, αυτό είναι κατάντια για τη χώρα.
Υπάρχει μία σειρά ζητημάτων. Κύριε Υπουργέ, εάν απασχοληθούν τριάντα έξι μήνες, αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη νομιμοποίησή τους, ή θα είναι μία de facto μονιμοποίηση; Υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα ή το προκηρύσσουμε σήμερα ή θα προσλάβουμε είκοσι χιλιάδες μόνιμους υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δεν είναι μεγάλα ερωτήματα αυτά; Πού πάμε; Τι συζητάμε; Τι κάνουμε; Είναι δυνατόν να αναλαμβάνετε, κύριε Υπουργέ, την ευθύνη αυτή την ύστατη ώρα να ψηφίσει το Κοινοβούλιο αυτή την τροπολογία;
Θέλετε να θέσω και άλλα ερωτήματα; Λέτε ότι δεν θα υπάρχουν κατ’ αποκοπήν έξοδα κίνησης. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πώς όποιος απασχοληθεί τριάντα έξι μήνες, μαζί με τη μονιμοποίησή του θα διεκδικήσει και αυτά τα 300 ευρώ περίπου μηνιαίως. Όλα αυτά σας είναι γνωστά. Είναι δυνατόν αυτή την ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή βάζοντας το κεφάλι μας σαν τη στρουθοκάμηλο στην άμμο; Ξέρουμε τι συζητάμε; Ξέρουμε τι κάνουμε;
Είναι μία τροπολογία θερινή, μια τροπολογία προεκλογική, μια τροπολογία νεοδημοκρατικής κοπής και φοβάμαι, κύριε Υπουργέ –δεν θέλω να το πω έτσι- παυλοπουλικής εμπνεύσεως, όπως σειρά άλλων τροπολογιών που ήρθαν σ’ αυτή την Αίθουσα.
(ML)
(TS)
Υπάρχουν άλλα ζητήματα; Πόροι. Από πού χρηματοδοτείται αυτό το πρόγραμμα; Χρηματοδοτείται από το επίδομα ανεργίας των ανέργων στους Δήμους, πάνω από 50.000 κ.λπ. Κυρίως αυτό. Μα, αυτά δεν είναι χρήματα της Κυβέρνησης. Αυτά είναι χρήματα που έτσι και αλλιώς θα τα πάρουν οι άνεργοι. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ανέργους που θα απασχοληθούν και δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας; Από πού θα προκύψουν οι πόροι; Κατά τη γνώμη μου δεν θα είναι από το ΛΑΕΚ και σας ρωτάω να μας το πείτε. Έχω τη γνώμη ότι θα είναι χρήματα του ΕΣΠΑ. Από εκεί θα πάρει ο ΟΑΕΔ για να τα καταβάλει. Αυτή είναι δική μου εκτίμηση.
Τι γίνεται με το υπόλοιπο 70% των πόρων; Είναι χρήματα, λέτε, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς νομιμοποιείται η Κυβέρνηση να εξαναγκάζει τους Δημάρχους της χώρας για παρακράτηση πόρων; Ήδη, υπάρχουν 350 Δήμαρχοι που δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα για έναν και μόνο λόγο. Ξέρετε ποιον. Και δεν είναι μόνο 350. Έρχονται άλλες δεκάδες υπογραφές Δημάρχων με τις οποίες θα ζητούν τη μη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα όχι γιατί δεν θέλουν να απασχολήσουν ανέργους, αλλά γιατί δεν συμφωνούν με την κομψή σας έκφραση «εξατομίκευση», από τον ΟΑΕΔ, από τον κ. Βερναδάκη.
Ξέρετε ποιο είναι το άλλο μεγάλο ερώτημα κύριε Υπουργέ; Λέτε μέσα ότι θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα εξειδικεύονται σειρά ζητημάτων. Σας ρωτώ, κύριε Υπουργέ: Θα υπάρξει προκήρυξη; Θα γίνουν αιτήσεις ή από το απόθεμα του κ. Βερναδάκη, το απόθεμα του ΟΑΕΔ, θα γίνουν οι επιλογές; Κανείς δεν το ξέρει.
Η εκτίμησή μου είναι η εξής: Επειδή γνωρίζουμε πλέον τα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα γίνουν καινούργιες αιτήσεις. Γιατί αν επιχειρήσετε να το κάνετε θα γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις για 20.000 θέσεις απασχόλησης και βεβαίως το κόστος σας θα είναι μεγάλο. Το μόνο ευτύχημα, το μόνο καλό που υπάρχει σ’ αυτή τη συζήτηση είναι ότι φαίνεται πώς αυτό το πρόγραμμα δεν θα έχει τη δυνατότητα να το εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα το εφαρμόσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Θα το εφαρμόσουμε μέσω των Δήμων με κριτήρια κατά το πρότυπο του ΑΣΕΠ ή υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Θα το δούμε. Περιμένετε να γίνετε Κυβέρνηση και θα το αλλάξετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Θα τον αλλάξουμε, κύριε Καραμάριε. Αυτό λέω. Και θα το κάνουμε αμέσως γιατί η ανάγκη για απασχόληση των ανέργων είναι μεγάλη και δεν παίζουμε με τους ανέργους. Μπορούμε να παίζουμε με οποιονδήποτε, αλλά εμείς αγαπητέ, κύριε συνάδελφε, δεν θέλουμε τους ανέργους σκυφτούς και ταπεινωμένους έξω από τα πολιτικά μας γραφεία. Εάν εσείς μάθατε έτσι, εάν εσείς επί πέντε χρόνια εκπαιδεύατε τον ελληνικό λαό σ’ αυτού του είδους την κουλτούρα και τη νοοτροπία, εμείς δεν θα το κάνουμε. Επιτέλους πρέπει από κάπου να αρχίσουμε για να αλλάξουμε πορεία.
Υπάρχει, λοιπόν, σειρά ζητημάτων στα οποία απαιτούνται απαντήσεις. Τι θα λέει η κοινή υπουργική απόφαση; Θα υπάρχουν καινούργιες αιτήσεις ή από το απόθεμα του ΟΑΕΔ; Βεβαίως, εκείνο το οποίο υπάρχει και αποτελεί ένα νομικό ζήτημα και θα πρέπει να υπάρξει απάντηση εδώ πέρα, είναι εάν το 50% περίπου των Δημάρχων φαίνεται ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για ένα και μόνο λόγο -το επαναλαμβάνω, για την επιλογή των απασχολούμενων εκ μέρους του κ. Βερναδάκη- εάν μπορεί η Κυβέρνηση να παρακρατήσει θεσμοθετημένους πόρους των Δήμων. Υπάρχουν ζητήματα και νομικής φύσεως τα οποία πρέπει να επιλυθούν.
Θα κάνω μία έκκληση, την οποία ελπίζω την ύστατη στιγμή να τη λάβει υπ’ όψιν της η Κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται να παίζουμε με τους ανέργους, ούτε η Κυβέρνηση, ούτε εμείς, ούτε κανένας. Δεν μπορεί ένα πρόγραμμα το οποίο είχε θετικό στόχο, την απασχόληση των ανέργων, να το αντιμετωπίζουμε μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τους ανέργους μ’ αυτό τον τρόπο. Επιτέλους να εκλογικεύσουμε τα πράγματα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Μπορούμε άνετα να βρούμε έναν κοινό τόπο, να συμφωνήσουμε να απασχολήσουμε ανέργους, οι οποίοι θα επιλεγούν με αντικειμενικό τρόπο σε μία βάση με την οποία θα συμφωνήσουν όλοι οι Δήμαρχοι και όλη η τοπική κοινωνία. Αλλιώς θα περιμένουμε ένα δύστυχο Πρωθυπουργό να αποφασίσει εάν θα διαλύσει τη Βουλή αύριο ή μετά από ένα ή δύο μήνες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Άννα Φιλίνη.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, από τη δική μου μεριά παίρνω το λόγο ειδικά για να μιλήσω για την τροπολογία. Είναι γνωστό ότι η ανεργία έχει χτυπήσει πάρα πολύ τους νέους και τις γυναίκες στον τόπο μας. Επίσης είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι, ζητούν από την Κυβέρνηση να τους επιτρέψει να κάνουν κανονικές προσλήψεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και οι ανάγκες αυτές είναι πολλές.
(GH)
(ML)
Επιπλέον, πρέπει να πούμε ότι εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει σταματήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω έλλειψης χρημάτων, να χρηματοδοτεί ορισμένα προγράμματα τα οποία είναι απαραίτητα για τον κοινωνικό ιστό της χώρας και που έχουν να κάνουν με τη Βοήθεια στο Σπίτι, με προβλήματα σε σχέση με τους ναρκομανείς κ.λπ.. Αυτά τα προγράμματα έχουν σταματήσει από τη μεριά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα.
Και ενώ, λοιπόν, υπάρχει αυτή η κατάσταση και υπάρχει ανάγκη κανονικών προσλήψεων από την πλευρά τον Ο.Τ.Α., έχουμε εδώ ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο υποτίθεται ότι είναι για την κάλυψη των ανέργων.
Θέλω δε επιπροσθέτως να τονίσω ότι υπάρχουν στο ελληνικό δημόσιο κενά, τα οποία επίσης η Κυβέρνηση έχει αρνηθεί να καλύψει. Και θέλω και εγώ να τονίσω την περίπτωση του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός κενών θέσεων σε μουσεία, σε ανασκαφές, σε θέσεις για συντήρηση έργων πολιτισμού, υπάρχουν τέτοιες κενές θέσεις και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρνηθεί να πάρει θέση απέναντι στα προβλήματα που έχουν μπει από τους εκτάκτους από το Υπουργείο Πολιτισμού και έτσι δεν προχωρούν πάρα πολλά τέτοια προγράμματα.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η Κυβέρνηση παίρνει μία τέτοια απόφαση για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους, γιατί τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται αυτές οι προσλήψεις, είναι κριτήρια για τα οποία θα αποφασίζει μια διορισμένη διοίκηση του ΟΑΕΔ, ενώ επαναλαμβάνω, υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις και στήριξη της ανεργίας. Και αναρωτιέμαι γιατί ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μας έχει έλθει αντίστοιχη διάταξη να ψηφίσουμε σε διάφορα άλλα νομοσχέδια. Μας ήρθε να ψηφίσουμε διάταξη, όπου ο ΟΑΕΔ πληρώνει προγράμματα, τα οποία θα έπρεπε να πληρώνουν οι επιχειρήσεις ή ακόμα καθορίστηκε με απόφαση της Κυβέρνησης, να θεωρείται επιχείρηση και το Δημόσιο, προκειμένου να κάνει τέτοιου είδους προσλήψεις ανέργων και με αυτόν τον τρόπο να απομυζά και τον ΟΑΕΔ.
Και θέλω να πω ότι σε μία περίοδο μεγάλης ανεργίας το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ θα έρχεται να τροφοδοτεί με τα δικά του έσοδα, ανάγκες του Δημοσίου ή ανάγκες αυτή τη στιγμή των Ο.Τ.Α., θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Όμως θέλω να τονίσω και εγώ ότι το κύριο είναι ότι αυτές οι προσλήψεις υποτίθεται ότι γίνονται για τη βοήθεια των ανέργων, όμως γίνονται για να δοθεί η εικόνα σε προεκλογική περίοδο ότι η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την ανεργία, ενώ αντίθετα θέλει να ενισχύσει με εντελώς δικά της κριτήρια ανθρώπους που θέλει εκείνη να προσλάβει.
Θεωρώ ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε του Δημοσίου, ούτε των Ο.Τ.Α. αυτή η απόφαση που πάτε να πάρετε, ούτε πολύ περισσότερο καλύπτει τις ανάγκες των ανέργων, οι οποίοι, επιπροσθέτως θέλω να πω, ότι με τις προσλήψεις αυτές για τριάντα έξι μήνες το πολύ γίνονται πραγματικά έρμαια των εκάστοτε κυβερνήσεων και επιπλέον δεν έχουν τα δικαιώματα που έχουν οι κανονικοί εργαζόμενοι.
Καταψηφίζουμε, όπως είπε βεβαίως και ο Εκπρόσωπός μας ο κ. Τσούκαλης, αυτήν την τροπολογία, η οποία δεν βοηθάει ούτε καν τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.
Ευχαριστώ.
(ΧΑ)
(GH)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννης Βλατής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα πει και χθες στη συζήτηση στα άρθρα, αλλά και επί της αρχής ότι πρόκειται για ένα προβληματικό νομοσχέδιο με μια σειρά διαφόρων άσχετων μεταξύ τους διατάξεων, αλλά και αρκετών φωτογραφικών διατάξεων. Σήμερα νομίζω ότι είναι η πλήρης αποκάλυψη. Αυτή η απαράδεκτη τροπολογία η οποία θα πρέπει να αποσυρθεί αν έχουμε λιγάκι τσίπα επάνω μας, νομίζω ότι αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, πρώτον, όσον αφορά τη διαδικασία έρχεται η κυβέρνηση να αποφασίσει με ένα μονοπρόσωπο όργανο τον Διοικητή του ΟΑΕΔ –δεν με ενδιαφέρει πώς λέγεται- να προσλάβει εργαζόμενους για λογαριασμό των δήμων. Γιατί πέρα από όσα λένε οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας αυτό καταλαβαίνουμε εμείς από αυτό που γράφει εδώ η τροπολογία. Με βάση την παραπάνω κατανομή οι Ο.Τ.Α. και τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν να αιτούνται την κάλυψη του συνόλου ή μέρους των διατιθέμενων σε αυτούς θέσεων εργασίας εξειδικεύοντας και περιγράφοντας τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και υποβάλλοντας ηλεκτρονικό αίτημα στην ειδική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ ενώ ο ΟΑΕΔ, ο κ. Βερναρδάκης στην Αθήνα θα προβαίνει στην εξατομικευμένη κάλυψη των αιτούμενων θέσεων εργασίας για την Κοζάνη, για την Πτολεμαΐδα, για τη Σιάτιστα, για την Αλεξανδρούπολη. Απαράδεκτο, κύριοι συνάδελφοι και πρέπει να αποσυρθεί.
Δεύτερο είναι το ζήτημα των πόρων. Το 98% του φόρου ζύθου, το ΤΑΠ είναι οι βασικοί χρηματοδοτικοί πόροι του προγράμματος, χρήματα δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή ξανά μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Γνωστό το κόλπο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουμε εμείς τις προσλήψεις, πληρώνουν άλλοι τους εργαζόμενους.
Νομίζω, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν είναι μόνο αυτά τα καίρια προβλήματα. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα και ίσως είναι πιο θλιβερά.
Λέει σε ένα σημείο εδώ ότι οι Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα θα απασχολήσουν τους προσλαμβανόμενους ανέργους για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους 36 μήνες εφαρμοζομένων των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 164. Εδώ, λοιπόν, είναι η πλήρης αποκάλυψη. Ο Υπουργός Εσωτερικών έρχεται και βγάζει παράνομες όλες τις προσλήψεις που έχουν γίνει στους δήμους για εργαζόμενους που συμπλήρωσαν πάνω από 24 μήνες εργασίας. Ασχέτως αν αυτές είναι σε συμβάσεις οι οποίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, ασχέτως αν προσλήφθηκαν με το νόμο 2190 σε εποχικές συμβάσεις, ασχέτως αν αυτές οι συμβάσεις μεταξύ τους απέχουν πάνω από 4 μήνες, θεωρούν ότι στη σούμα ο εργαζόμενος αυτός δεν μπορεί να συμπληρώσει πάνω από 24 μήνες και λένε ότι απαγορεύεται να ξαναδουλέψει.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σας παρακαλώ κάντε ησυχία, γιατί δεν ακούγεται ο ομιλητής. Αντιλαμβάνομαι ότι οι μέρες αυτές δικαιολογούν περισσότερο θόρυβο, αλλά θα παρακαλούσα τους συναδέλφους να μη θορυβούν για να ακουστείτε κύριε Βλατή χωρίς ενοχλήσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Μαδούν τη μαργαρίτα.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Και όρθιος τον παρακολουθούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Φωτιάδης σας παρακολουθεί από ό,τι διαπιστώνω, παρότι ήταν εκτός Αιθούσης και μόλις τώρα ήρθε. Καλά θα είναι όμως να παρακολουθούν όλοι.
Συνεχίστε, κύριε Βλατή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Ας μας πουν, λοιπόν, το αποτέλεσμα όταν θα τελειώσουν τα πέταλα της μαργαρίτας.
Επαναλαμβάνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να γίνει κατανοητό. Ένας εργαζόμενος σε έναν δήμο ή σε ένα νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να δουλέψει πάνω από 24 μήνες στο σύνολο ασχέτως αν αυτοί οι 24 μήνες προέρχονται από συμβάσεις ανεξάρτητες μεταξύ τους οι οποίες έγιναν με το νόμο του ΑΣΕΠ, το νόμο 2190 και οι οποίες απέχουν μεταξύ τους και περισσότερο από 4 μήνες. Έτσι ερμηνεύει το νόμο το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Παυλόπουλος και απαγορεύει στον εργαζόμενο να δουλέψει πάνω από 24 μήνες, ούτε μία μέρα παραπάνω γιατί τότε λέει θεμελιώνει δικαίωμα μονιμοποίησης.
(XP)
(XA)
Έρχεται σήμερα το ίδιο Υπουργείο και κλείνει το μάτι πονηρά και λέει, οι Ο.Τ.Α Α’ βαθμού θα απασχολήσουν τους προσλαμβανόμενους για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους τριάντα έξι μήνες. Σε ποια μεγάλα δικηγορικά γραφεία, κύριε Υπουργέ, θα στείλετε βορά αυτούς τους εργαζόμενους αύριο για να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους με αυτή τη διάταξη που πονηρά φέρνετε τις τελευταίες ημέρες της ζωής σας ως Κυβέρνηση; Αν είναι δυνατόν η Βουλή να νομοθετεί με αυτόν τον τρόπο! Επιτέλους να αποσύρετε αυτήν την τροπολογία για να προσφέρετε μια υπηρεσία στον τόπο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας γνωστοποιήσω, για να λάβουν γνώση και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ότι όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας, η πρόταση αναρμοδιότητας του Τμήματος Εργασιών της Βουλής που υπεβλήθη από Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης σχετικά με την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους κατά τη διάρκεια ασκήσεων, επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» δεδομένου ότι όπως λένε οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το περιεχόμενο του πιο πάνω σχεδίου νόμου εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1 σύμφωνα με το οποίο νομοσχέδια για τα θέματα των άρθρων 28 παράγραφοι 2 και 3 συζητούνται και ψηφίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής, θα συζητηθεί σε δέκα λεπτά.
Το λόγο έχει η κυρία Αράπογλου.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Έλαβα το λόγο γιατί θέλω να αναφερθώ σε μια τροπολογία που αφορά τον ΟΑΕΔ και την ΚΕΔΚΕ. Μελέτησα προσεκτικά την τροπολογία και θα ήθελα αναφέροντας κάποια παραδείγματα να εστιάσω σε μερικά σημεία. Διαφωνώ με αυτήν την τροπολογία γιατί νομίζω ότι δεν δίνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα για να αιτιολογήσω αυτό που μόλις είπα.
Όπως ξέρετε πρόσφατα έγινε προκήρυξη στα ΕΛ.ΤΑ. Πριν δημοσιευθεί η προκήρυξη σε κάποιους νομούς της Ελλάδας είχαν απασχοληθεί στα ΕΛ.ΤΑ. άτομα με κωφότητα ή αναπηρία γενικά παραπληγικοί κ.λπ. με οκτάμηνες συμβάσεις. Όταν έληξε αυτή η σύμβαση έπρεπε να αποχωρήσουν από την εργασία και να μείνουν πάλι στην ανεργία. Έχουν δικαίωμα να κάνουν και πάλι αίτηση. Έκαναν αίτηση αλλά παρέμειναν άνεργοι. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε αυτή η προκήρυξη και έσπευσαν τα άτομα με αναπηρία να υποβάλλουν αιτήσεις εκ νέου. Αυτοί που ήδη είχαν δουλέψει έκαναν αιτήσεις αλλά τους είπαν ότι δεν είχαν δικαίωμα να προσληφθούν.
Επειδή έγινα αποδέκτης πολλών παραπόνων αυτών των ανθρώπων πήρα προσωπικά τηλέφωνο και ρώτησα γιατί γίνεται αυτό, αφού είναι άτομα με αναπηρία και σαφώς έχουν προτεραιότητα και έχουν και μόρια από την προγενέστερη εργασία τους στο χώρο. Άρα θα έπρεπε να προσληφθούν.
(MT)
(XP)
Η απάντηση που έλαβα είναι ότι πρέπει να περιμένουν προκηρύξεις που αφορούν μόνο τα ΑΜΕΑ και όχι τη συγκεκριμένη προκήρυξη. Αφορά τα ΕΛ.ΤΑ., όπου έχουν δικαίωμα να δουλέψουν και τα άτομα με αναπηρία. Γιατί να περιμένουν ξεχωριστή προκήρυξη που αφορά τα άτομα με αναπηρία και όχι τη συγκεκριμένη; Γιατί να μην προσληφθούν αυτά τα άτομα;
Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι άτομα με αναπηρία. Κατέθεσαν και πάλι αίτηση. Είχαν δουλέψει και στην περιοχή που απασχολήθηκαν. Απορώ λοιπόν μ’ αυτό. Το συγκεκριμένο αποτελεί έναν φαύλο κύκλο και κοροϊδία. Χάρηκαν ότι έχουν το δικαίωμα να δουλέψουν, να προσληφθούν και πάλι, με αποτέλεσμα να απογοητευθούν. Βρέθηκαν και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.
Το ίδιο έγινε και όσον αφορά τον ΟΠΕΒ. Ένας κωφός έκανε αίτηση αλλά και εκεί δεν προσελήφθη. Παραμένει άνεργος. Του είπαν ότι δεν έχει δικαίωμα να προσληφθεί. Δεν πρέπει να βρεθεί κάποια λύση γι’ αυτό, να στηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία;
Πώς γίνονται οι προσλήψεις άλλων ατόμων; Με μέσο, με γνωριμίες; Άλλοι προσλαμβάνονται χωρίς να έχουν κριτήρια, χωρίς μόρια, χωρίς προσόντα. Τα άτομα με αναπηρία; Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ανέργων και προτιμούνται. Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να ενισχυθούν, δεν πρέπει να προσληφθούν και πάλι; Γιατί γίνεται αυτό;
Κάτι άλλο τώρα. Πρέπει να υπάρξει στο εργασιακό σύστημα ανάπτυξη, σωστή διαχείριση μέσω του ΟΑΕΔ από τον ΟΑΕΔ. Πρέπει όμως να δούμε και τα κριτήρια, τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, όπως και το επίπεδο που έχουν. Φυσικά να στηρίξουμε και τις ευπαθείς ομάδες. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε στο περιθώριο. Πρέπει να τις ενισχύσουμε. Πρέπει να δούμε που υπάρχουν θέσεις, ώστε να γίνουν και ανάλογες προσλήψεις.
Από την άλλη πλευρά, όταν λήξει το 36μηνο που συζητείται, όταν παρέλθει αυτός ο χρόνος, τι θα γίνει για τα άτομα αυτά; Θα τα αφήσουμε χωρίς στήριξη, χωρίς βοήθεια; Πρέπει να ανανεωθούν και να προχωρήσουν οι συμβάσεις τους.
Θέλω να αναφέρω ένα παράδειγμα, μια άλλη περίπτωση. Σε κάποιο νοσοκομείο προσελήφθη ένας τυφλός για να εργαστεί στο τηλεφωνικό κέντρο ως τηλεφωνητής, με οκτάμηνη σύμβαση. Όταν έληξε η σύμβασή του, δεν προσελήφθη εκ νέου. Πάλεψε, προσπάθησε να ανανεωθεί η σύμβασή του. Είναι άτομο με αναπηρία, είναι τυφλός. Χρειάζεται τη δουλειά.
Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές γενικά στο σύστημα, να καλυφθούν οι ατέλειες, οι αδυναμίες του, να ενισχύσουμε συγκεκριμένες θέσεις και να προωθήσουμε άτομα με αναπηρία, να στηρίξουμε ευπαθείς ομάδες και από τον προϋπολογισμό και από άλλους πόρους φυσικά.
Να ενισχυθεί για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», να στηριχθεί, να μην εγκαταλειφθεί. Πώς θα βοηθήσουμε τους εργαζομένους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους ή άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη; Πώς θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη;
Πρέπει να σκεφτούμε ακριβώς ποια βοήθεια μπορούμε να παράσχουμε και οι υπεύθυνοι που αποφασίζουν στον ΟΑΕΔ να δουν πραγματικά τις ανάγκες, τις θέσεις, ώστε να προχωρήσουν στις προσλήψεις. Δεν μιλάω για τους κωφούς πάντα, αλλά γενικά για τους αναπήρους.
Παράδειγμα, ένας κωφός τι επιπλέον προσόντα να έχει για να καλύψει μια θέση; Ο ΟΑΕΔ πώς θα κρίνει έναν κωφό και τα προσόντα που έχει, τις γνώσεις νοηματικής κ.λπ. για να προσληφθεί σε κάποια θέση; Πώς θα αποφασίσει ο υπεύθυνος; Πώς θα κρίνει τα προσόντα των αναπήρων;
Παράδειγμα για τους κωφούς να αναφέρω ότι δεν χρειάζεται να ξέρουν κάποια ξένη γλώσσα για να αποτελέσει αυτό κριτήριο για να προσληφθούν, το οποίο αναφέρεται ως απαραίτητο προσόν για πρόσληψη σε κάποια θέση. Δεν τους χρειάζεται αφού επικοινωνούν με τη νοηματική. Είναι Έλληνες πολίτες οι οποίοι καταβάλουν κανονικά τους φόρους τους, τις εισφορές τους στην Εφορία. Είναι φορολογούμενοι πολίτες.
(GK)
(2MT)
Γιατί να μην έχουν δικαίωμα πρόσληψης κάπου; Γιατί να παραμείνει άνεργος και από τη στιγμή που δεν έχει εργασία, να καταβάλει φόρους; Πού θα βρει τα χρήματα, από τη στιγμή που παραμένει άνεργος;
Η πολιτεία, το κράτος του λέει «ναι μεν σε στηρίζουμε», αλλά από την άλλη καταβάλει φόρους, είναι ενεργός πολίτης, χωρίς όμως ουσιαστική στήριξη. Νομίζω ότι έτσι γίνεται επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, χάνονται όμως ή συμπτύσσονται ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο στήριξης και αντιμετώπισης της ελληνικής οικογένειας.
Θα αναφέρω ένα ακόμη παράδειγμα με μια οικογένεια κωφών. Η κοπέλα είναι εκπαιδευτικός, είναι από τη Θεσσαλονίκη όπου διαμένει. Έγινε απόσπαση και τοποθετήθηκε στην Κρήτη. Ποιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί; Η εκπαιδευτικός πρέπει να πάει στην Κρήτη. Τι θα γίνει όμως; Έχει δυο παιδιά. Θα τα πάρει μαζί της στην Κρήτη για να δουλέψει ή θα τα αφήσει στη Θεσσαλονίκη; Η απόσταση είναι μεγάλη.
Φυσικά, τα παιδιά έχουν παππού, γιαγιά και τον μπαμπά τους που μπορούν να τα φροντίσουν, αλλά έχουν ανάγκη και τη μητέρα τους. Είναι άτομο με αναπηρία! Θα τοποθετηθεί σε μια τόσο μακρινή περιοχή; Μακριά από την οικογένειά της; Σκεφτείτε, λοιπόν, με αφορμή αυτό το παράδειγμα ποιες λύσεις μπορούν να δοθούν σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.
Όπως επίσης ξέρετε, υπάρχει ένα πρόβλημα με τους διερμηνείς –για παράδειγμα- στις δικαστικές υπηρεσίες, στα δικαστήρια, στα νοσοκομεία, σε άλλες υπηρεσίες. Πρέπει οι ίδιοι οι φορείς να καλύπτουν τα έξοδα των διερμηνέων. Ένας κωφός θα πληρώνει από την τσέπη του για να έχει διερμηνέα να επικοινωνήσει; Πού θα βρει τα χρήματα; Πρέπει οι φορείς και οι υπηρεσίες να καλύπτουν τα έξοδα διερμηνέων ή να προχωρήσουν σε πρόσληψη διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας, για να εξυπηρετήσουν και τα κωφά άτομα.
Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν. Ανέφερα τα παραδείγματα, για να κατανοήσουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν. Προχωράτε σε προσλήψεις ανέργων, αλλά δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα έτσι. Πιστεύω ότι πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει περαιτέρω.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των πρωτολογιών των συναδέλφων ομιλητών.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσω για τα θέματα των τροπολογιών, τα οποία ετέθησαν. Θα σταθώ ιδίως στο θέμα της τροπολογίας, η οποία αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Απασχόλησης μεταξύ της ΚΕΔΚΕ, του Υπουργείου Απασχόλησης και του Ο.Α.Ε.Δ., γιατί υπήρξε πολλή συζήτηση γι’ αυτό, αλλά ταυτοχρόνως και πολλή διαστροφή της πραγματικότητας.
Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί έρχεται και πώς έρχεται η τροπολογία αυτή εδώ. Πρώτα-πρώτα, ξέρετε όλοι σας ότι ενόψει της κρίσης, η οποία έχει δημιουργηθεί και η οποία –καίτοι με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι σε άλλες χώρες- αφορά και τα ζητήματα απασχόλησης –έχουμε αύξηση της ανεργίας με χαμηλότερους ρυθμούς, το τονίζω, στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις άλλες χώρες, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει το πρόβλημα- υπήρξε αυτή η συνεργασία για να δημιουργηθεί ένα μνημόνιο, το οποίο πραγματικά είχε την επίνευση του συνόλου σχεδόν της ΚΕΔΚΕ. Το γνωρίζετε.
Το Μνημόνιο αυτό, το χρονικό διάστημα της απασχόλησης υπογράφηκε από την ΚΕΔΚΕ, τον Ο.Α.Ε.Δ. και το Υπουργείο Απασχόλησης κι εκεί σχεδόν –σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του Μνημονίου- δεν υπήρξε η παραμικρή αντίρρηση. Βεβαίως αυτό ήταν ένα μνημόνιο που έπρεπε να ενεργοποιηθεί για να υπάρξει η σχετική ρύθμιση.
Τη ρύθμιση αυτή δεν την έφερα, επειδή έτσι το ήθελα εγώ. Τη ρύθμιση την έφερα, αφού συνεννοήθηκα με τους τρεις, οι οποίοι εμπλέκονται, δηλαδή με τον Ο.Α.Ε.Δ., το Υπουργείο Απασχόλησης και την ΚΕΔΚΕ. Και αυτό είναι σαφές κι εδώ θα κάνω δυο διευκρινίσεις.
Η πρώτη διευκρίνιση είναι η λιγότερο σημαντική, γιατί προφανώς οφείλεται σε παρανόηση. Είναι διευκρίνιση σχετικά με τους τριάντα έξι μήνες και το εικοσιτετράμηνο που λέει το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004.
Πρώτα-πρώτα, να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η μη υπέρβαση του εικοσιτετραμήνου ήταν όρος, ο οποίος μπήκε στο Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 κατά την επεξεργασία του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με βάση τη νομολογία που είχε δημιουργηθεί κατ’ εφαρμογή του ν. 2190/1994 –του λεγόμενου Νόμου Πεπονή- για να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας πόσο δεν είναι δυνατόν να παρατείνονται οι ανανεώσεις γιατί υπέκρυπταν σχέση εργασίας, η οποία στην ουσία ήταν αορίστου χρόνου. Γι’ αυτό μπήκε εκεί!
(DP)
(GK)
Καμία σχέση, όμως, με αυτό, γιατί; Γιατί αν δείτε στο προεδρικό διάταγμα, λέει ότι δεν μπορεί να ανανεώνονται οι συμβάσεις σε χρόνο ο οποίος μπορεί να υπερβαίνει το 24μηνο. Εκεί μιλάει για ανανεώσεις που δεν μπορεί να συμβούν. Πουθενά κανένας νόμος, κανένα Σύνταγμα δεν λέει ότι δεν μπορείς να κάνεις μία σύμβαση, παραδείγματος χάρη, η οποία να είναι παραπάνω. Το θέμα της ανανέωσης είναι εκείνο που δημιουργεί τη σχέση αορίστου χρόνου ή την υποκρύπτει και όχι αν πεις, παραδείγματος χάρη, ότι για μία φορά παίρνεις κάποιον μέχρι 36 μήνες, πράγμα που αποκλείεται να ανανεωθεί στη συνέχεια. Αν δίναμε τη δυνατότητα ανανέωσης και άλλων τινών, τότε να το βλέπαμε.
Αλλά τονίζω, για να μην υπάρχει παρανόηση –και ελπίζω να είναι παρανόηση και να μην είναι παραπληροφόρηση- ότι το 24μηνο είναι το ανώτατο όριο που τίθεται για να μην υπάρχουν πέραν αυτού ανανεώσεις. Εδώ μιλάμε για μία και μόνη σύμβαση η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι 36 μήνες γι’ αυτό μπήκε στο Μνημόνιο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το βρίσκεται εσείς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τώρα, όταν στο Μνημόνιο έτσι μπήκε και το ξέρετε και εκεί δεν υπήρχε καμία αντίρρηση από την πτέρυγα η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.
Και έρχομαι στο δεύτερο. Σύμφωνη η ΚΕΔΚΕ όλη και η πτέρυγα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο. Πού διαφώνησαν στην πορεία; Διαφώνησαν σε διαδικαστικά θέματα για το ρόλο του ΟΑΕΔ. Τρεις είναι οι συμπράττοντες στο μνημόνιο: Ο ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Απασχόλησης και η ΚΕΔΚΕ. Και η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να έχει έτσι ακριβώς τη διατύπωση.
Και εγώ σας ρωτώ: Πράγματι τριακόσιοι πενήντα τόσοι δήμαρχοι, δηλαδή οι προσκείμενοι στη μειοψηφία διαφωνούν όχι για το περιεχόμενο του μνημονίου –το τονίζω- αλλά για τη διαδικασία. Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος φέρνει αυτήν τη στιγμή τη διάταξη για να κυρωθεί ουσιαστικά το μνημόνιο τι πρέπει να κάνει; Έχει την πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, τη συντριπτική πλειοψηφία, τα 2/3 της ΚΕΚΔΕ στην πραγματικότητα, τα οποία του προτείνουν αυτήν τη ρύθμιση και έρχεται η μειοψηφία και έχει αντίρρηση. Θεσμικά ποιος επιτελεί το ρόλο του; Εκείνος ο οποίος θα υπέκυπτε στη μειοψηφία, γιατί έτσι θέλει ή ο Υπουργός ο οποίος παίρνει ένα μνημόνιο στο οποίο δεν συνέπραξε, το κυρώνει σύμφωνα με τη γνώμη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ; Πού τη βρήκατε στην περίπτωση αυτήν την αντιθεσμική ή φαύλη, παραδείγματος χάρη, νοοτροπία; Φαύλο θα ήταν να υποκύψει κανείς στη μειοψηφία. Θεσμικά όργανα έχουμε και η ΚΕΔΚΕ αποφαίνεται κατά πλειοψηφία πολλές φορές και άλλοτε κατά ομοφωνία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
Ακολούθησα, λοιπόν, αυτό που μου ζήτησε η ΚΕΔΚΕ και επιτελώ το ρόλο μου με τη ρύθμιση αυτή, την οποία φέρνω με το να συμπράττει –και το ξέρετε- η ΚΕΔΚΕ στην προσπάθεια η οποία γίνεται να μειώσουμε όσο το δυνατόν το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα. Κάνουμε αυτήν την προσπάθεια και στο διαδικαστικό μέρος υπάρχει μία μειοψηφία και πρέπει να αποσύρω την τροπολογία επειδή το θέλει η μειοψηφία. Ε, δεν είναι έτσι και δεν μπορώ να το κάνω.
Και έρχομαι στο δεύτερο το οποίο ετέθη με την τροπολογία, η οποία ήρθε εδώ από τους Βουλευτές της Δωδεκανήσου τον κ. Καραμάριο και τον κ. Παυλίδη. Πράγματι το Ελεγκτικό Συνέδριο στο σημείο αυτό έχει αποφανθεί με τρόπο, ο οποίος δικαιολογεί εν μέρει την τροπολογία αυτή. Το είχα συζητήσει και όταν μιλάγαμε στην επιτροπή, γι’ αυτό κάνω δεκτή αλλά με αναδιατύπωση την τροπολογία αυτή. Με αναδιατύπωση, όμως, σύμφωνα και με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ξέρετε πώς προέκυψε το θέμα αυτό, από τη διχοστασία που υπήρξε ανάμεσα στο ΑΣΕΠ και τη γνώμη την οποία διατύπωσε το Α’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Την αποδέχομαι, λοιπόν, με το εξής περιεχόμενο. Είναι άρθρο το οποίο θα μπει αυτοτελές.
«Μεταφορά υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων σε Δήμους, Κοινότητες και σε κάθε μορφής νομικά πρόσωπα αυτών, που γίνεται υπό τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (κυρωτ. Ν.3463/2006, Φ.Ε.Κ. 114, Α’) κατόπιν αποφάσεων του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από τη διαδικασία, η οποία τηρήθηκε κατά την πρόσληψή τους στις ανωτέρω επιχειρήσεις, θεωρείται νόμιμη από την ημερομηνία λήψεως των σχετικών αποφάσεων των ανωτέρω Συμβουλίων».
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα αναδιατύπωση, η οποία έχει ως εξής:
Την κάνω δεκτή με αυτό το περιεχόμενο και όπως ακριβώς το έχει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να διακόψουμε εδώ τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως είχαμε συμφωνήσει στην αρχή της συζήτησης της Κύρωσης του σχεδίου νόμου, το οποίο και ανέγνωσα.
(DE)
(DP)
Υπάρχει πρόταση αναρμοδιότητας του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής από συναδέλφους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία αναφέρει: «Οι παρακάτω Βουλευτές, σύμφωνα με το άρθρο 29, παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής, υποβάλλουμε πρόταση αναρμοδιότητας του Τμήματος για τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, σχετικά με την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους, κατά τη διάρκεια ασκήσεων/επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ», δεδομένου ότι το περιεχόμενο του πιο πάνω σχεδίου νόμου εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 72, παράγραφος 1, σύμφωνα με το οποίο τα νομοσχέδια για τα θέματα των άρθρων 28, παράγραφοι 2 και 3 συζητούνται και ψηφίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής». Υπογράφουν οι συνάδελφοι Βουλευτές Παπουτσής Χρήστος, Οικονόμου Βασίλειος, Αράπογλου Χρύσα, Βαρβαρίγος Δημήτριος, Μακρυπίδης Ανδρέας, Τιμοσίδης Μιχαήλ, Κατσιφάρας Απόστολος.
Υπάρχει ο αριθμός του ενός δεκάτου των Βουλευτών που προβλέπει το άρθρο 29 και παρακαλώ να ακολουθήσουμε τα προβλεπόμενα από το άρθρο 29 του Κανονισμού στην παράγραφο 7.
Ποιος θα λάβει το λόγο από τη δική σας πλευρά;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπουτσής έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να παρακαλέσω να δώσετε το λόγο στον κ. Γρηγόρη Νιώτη εκ των Βουλευτών οι οποίοι υπογράφουν το αίτημα, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα το οποίο έχουμε καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Πολύ ευχαρίστως, κύριε Παπουτσή.
Κύριε Νιώτη, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Υποβάλλουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόταση αναρμοδιότητας του παρόντος Τμήματος και γενικά των Τμημάτων Διακοπής των Εργασιών της Βουλής σε σχέση με το παρόν σχέδιο νόμου, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 72 του Συντάγματος, παράγραφος 1, σύμφωνα με το οποίο νομοσχέδια τα οποία αφορούν θέματα των άρθρων 28, παράγραφος 2 και 3 του Συντάγματος συζητούνται στην Ολομέλεια και όχι στα Τμήματα.
Διότι, κατά τη δική μας άποψη, η οποία πιστεύουμε ότι είναι ορθή, εμπίπτει το παρόν νομοσχέδιο στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο εκχωρούνται, όταν εκχωρούνται, όταν παραχωρούνται, αρμοδιότητες οι οποίες προβλέπονται από το Σύνταγμα. Τότε θα πρέπει η Ολομέλεια και μάλιστα, με αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των Βουλευτών να ψηφίζει τόσο σημαντικά, μείζονος σημασίας θέματα.
Μάλιστα, η παράγραφος 2 του άρθρου 28 προβλέπει και την ανάγκη να υπάρχει πριν την παραχώρηση, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων προβλεπομένων από το Σύνταγμα από την Κυβέρνηση προς ένα διεθνή οργανισμό, όπως είναι το ΝΑΤΟ, σπουδαίο εθνικό συμφέρον.
Όμως, εν πάση περιπτώσει, αυτό που σίγουρα έχουμε εδώ είναι ότι με το παρόν Μνημόνιο εκχωρούνται αρμοδιότητες προβλεπόμενες από το Σύνταγμα. Και συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η αιτιολογική έκθεση -δεν είναι δικά μου αυτά που θα πω, τα προβλέπει η αιτιολογική έκθεση- η φιλοξενούσα χώρα, δηλαδή, η Ελλάδα αναγνωρίζει με το παρόν Μνημόνιο ότι οι περιοχές επιχειρησιακής υποστήριξης, οι οποίες θα κατοχυρωθούν με απλή συμφωνία σε επίπεδο στρατιωτικών ηγεσιών, περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν με μεταγενέστερα κείμενα, με βάση αυτή τη νομοθετική εξουσιοδότηση, εκχωρούνται όλες αυτές οι περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης του ελληνικού εδάφους εις το ΝΑΤΟ, όχι μόνο για μία άσκηση ολίγων ημερών, αλλά και για επιχείρηση, επιχείρηση που, για παράδειγμα, στο Κόσσοβο θα μπορούσε να πει κανείς ότι κράτησε αρκετά χρόνια, ενώ μία άλλη επιχείρηση μπορεί να κρατήσει και μια δεκαετία.
(LM)
(DE)
Αυτό είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, προβλεπομένων από το Σύνταγμα να ασκούνται από την κυρίαρχη Κυβέρνηση και το κυρίαρχο Κοινοβούλιο και με αυτή τη σύμβαση εκχωρούνται στο ΝΑΤΟ. Είναι αυτονόητο ότι οφείλει η πλειοψηφία και το Προεδρείο της Βουλής να σεβαστούν το περιεχόμενο τέτοιων διατάξεων, διότι είναι μείζονος σημασίας, υπάγονται στις διατάξεις του 28.2 και πρέπει να συζητηθούν από την Ολομέλεια και μάλιστα η σχετική απόφαση, κύριε Πρόεδρε, να παρθεί με ηυξημένη πλειοψηφία των 3/5.
Δεύτερη εκχώρηση δικαιωμάτων που αφορούν συνταγματικές αρμοδιότητες της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι επιχειρήσεις αυτές οι οποίες το τονίζω ότι μπορούν να είναι μακράς χρονικής διαρκείας, μακρότατης χρονικής διαρκείας, έτη μπορεί να είναι, εκχωρούνται και πάλι από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, θα μπορούν να υποστηρίζονται από πολυεθνική αεροπορική υποστήριξη, από αεροσκάφη σταθερών πτερύγων και ελικόπτερα, στην περίπτωση δε λιμένων από εμπορικά πολεμικά πλοία υποστήριξης. Δηλαδή μπορεί να εκχωρηθούν λιμένες ολόκληροι, για παράδειγμα ο Λιμένας Θεσσαλονίκης, για χρόνια υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί παρά να είναι σαφής υπαγωγή αυτών των διατάξεων στην έννοια του άρθρου 28.2, όπου αρμοδιότητες ευθέως ανήκουσες στην εκάστοτε ελληνική Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκχωρούνται ρητά, όπως ορίζει η αιτιολογική έκθεση και οι διατάξεις του M.O.U, του Μνημονίου αυτού, στη διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Για αυτούς τους λόγους ζητάμε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αναγνωρίσει και το Προεδρείο της Βουλής και το σύνολο των Βουλευτών του παρόντος Τμήματος την αναρμοδιότητα του Τμήματος, ώστε το Μνημόνιο αυτό να έρθει ενώπιον της Ολομελείας και να επιχειρηθεί ή όχι η κύρωσή του με βάση την προβλεπόμενη ηυξημένη πλειοψηφία των 3/5.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Από την πλευρά της πλειοψηφίας το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Καραμάριος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ από πολλά χρόνια. Και όταν η Ελλάδα μπήκε στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο τότε, ετηρήθησαν οι διατυπώσεις του Συντάγματος. Άρα, λοιπόν, μέχρι σήμερα νομικά έχουμε την Ελλάδα να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι πολύ σωστά έρχεται αρμοδίως το Μνημόνιο αυτό προς κύρωση από το Τμήμα της Βουλής, διότι απλούστατα, όπως βλέπετε, το σχέδιο νόμου λέει «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ». Δηλαδή είναι επιχειρήσεις. Ένα τμήμα του ΝΑΤΟ χρειάζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να κάνει κάποιες ασκήσεις, να συνεργαστεί.
Έρχεται, λοιπόν, αυτή πράγματι η σύμβαση την οποία κάναμε, πολύ σωστά με την παράγραφο πλέον 1 του άρθρο 28 του Συντάγματος, διότι σαφώς λέει ότι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, ισχύουν.
Δηλαδή φέρνουμε κύρωση συμβάσεως, σε εκτέλεση των όσων μέχρι σήμερα ισχύουν από απόψεως συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Αλίμονο αν κάθε φορά που ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ θέλει να κάνει μια άσκηση μεταξύ των μελών, να ερχόμαστε να εφαρμόσουμε τη διάταξη του άρθρου 28 παράγραφος 2 και 3 του Συντάγματος. Δεν είναι εκχώρηση πλέον εθνικού χώρου εδώ για να εφαρμοστούν οι διατάξεις αυτές. Ήδη αυτές οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 έχουν εφαρμοστεί, όταν αρχικά η Ελλάδα εισήχθη ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι είναι πέρα για πέρα λάθος αυτό που ισχυρίζεστε και θέλω να καταλήξω στο ουσιαστικό πρόβλημα. Δηλαδή το τυπικό είναι νομικό, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με αυτό που σας είπα. Σε καμία περίπτωση δεν έχετε δίκιο. Λυπούμαι. Αλλά εσείς νομίζατε πως επανήλθαμε, επειδή οι συγκυρίες το επιτρέπουν, στο να ξαναλέμε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Όχι, αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να το σεβαστείτε. Πολύ περισσότερο, ψάξτε τα αρχεία σας για να δείτε ότι όλα τα Μνημόνια των συμβάσεων που ήρθαν ανέκαθεν από πλευράς σας, ως Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα ψηφίσατε με το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος και όχι με τις παραγράφους 2 και 3.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(AD)
(2LM)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει για τρία λεπτά πάλι, σύμφωνα με το άρθρο 29, παράγραφος 7, ο συμπράττων με την πρόταση που έκαναν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Αχιλλέας Κανταρτζής από την πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπενθυμίζω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πρώτο έθεσε το θέμα της αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή με τον Εισηγητή μας, το σύντροφο Κώστα Αλυσανδράκη, αλλά και στη Διάσκεψη Προέδρων, για δύο ακριβώς λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι μ’ αυτή τη Σύμβαση προβλέπεται η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο ΝΑΤΟϊκό Διοικητή, στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και επομένως ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό και τη νομική βάση που δίνει στη Συμφωνία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 28, παράγραφος 2 και σύμφωνα με το Σύνταγμα θα έπρεπε να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία και όχι από το Τμήμα.
Ο δεύτερος λόγος που υπάρχει αντισυνταγματικότητα στη διαδικασία είναι ότι με την προβλεπόμενη Σύμβαση δίνεται εφάπαξ άδεια –κάθε φορά που θα ζητηθεί- για τη διέλευση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, αεροπορικών, χερσαίων ή θαλασσίων, από τη χώρα μας και σύμφωνα με το άρθρο 27 του Συντάγματος και πάλι αυτή η έγκριση χρειάζεται Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτές οι ενστάσεις μας δεν αφορούν μόνο διαδικαστικά ζητήματα, αλλά αφορούν και την ουσία του ζητήματος. Δεν είναι ζητήματα που έχουν λυθεί, όπως αναφέρθηκε από τον αντιλέγοντα Εισηγητή της Πλειοψηφίας, με τη Σύμβαση Προσχώρησης του ΝΑΤΟ. Αν ήταν έτσι, αν είχαν λυθεί όλα αυτά, γιατί φέρνουν τη Σύμβαση τώρα; Προφανώς, δεν έχουν λυθεί και προφανώς θέλουν να λύσουν αυτές τις εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Επαναλαμβάνω ότι οι ενστάσεις μας δεν είναι απλά διαδικαστικές, αλλά είναι και επί της ουσίας. Και δεν περιοριζόμαστε, όπως το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να διατυπώνουμε την ένστασή μας μόνο στη διαδικασία και να συμφωνούμε επί της ουσίας, γιατί υπενθυμίζω ότι τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα διέσχιζαν τη χώρα μας επί μήνες ολόκληρους στη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή της Γιουγκοσλαβίας και αυτό ακριβώς το κενό που είχε επισημανθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας έρχεται να καλύψει αυτή η Συμφωνία. Οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις της χώρας μας χρησιμοποιηθήκαν κατά τη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή και την επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του Αφγανιστάν, αλλά και στην επιδρομή του Ιράκ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτά ακριβώς τα ζητήματα, αυτές ακριβώς τις εκκρεμότητες, έρχεται να νομιμοποιήσει αυτή η Σύμβαση. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω την αντίθεσή μας και στο θέμα της διαδικασίας, καθώς η Κυβέρνηση πρέπει να το αποσύρει και να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και επί της ουσίας είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι γιατί προβλέπονται νέοι δεσμοί ενσωμάτωσης της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές βλέψεις αυτών των οργανισμών σε βάρος των λαών της περιοχής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει η κα Άννα Φιλίνη εκ μέρους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, ήδη στη διάρκεια της Ειδικής Επιτροπής όπου συζητήθηκε αυτό το θέμα, τονίσαμε ότι θα έπρεπε να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής και ότι δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί σε Θερινό Τμήμα, γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, κυριαρχία της χώρας, εθνική κυριαρχία, μπορεί να παραχωρηθεί μονάχα από την πλειοψηφία των τριακοσίων Βουλευτών της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 28, παράγραφος 3 του Συντάγματός μας, αλλά και σύμφωνα με το άρθρο 27, παράγραφος 2.
Και για ποιο λόγο, κύριε Πρόεδρε; Πρώτα απ’ όλα, αυτό το μνημόνιο το οποίο καλείται η Βουλή να κυρώσει, λέει σ’ ένα πρώτο σημείο ότι η σύναψη και κύρωση του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης κρίνεται ιδιαιτέρως επωφελής καθ’ όσον θα εξαλείψει την ανάγκη συνεχών διαβουλεύσεων για την υπογραφή επιμέρους συμφωνιών για κάθε άσκηση ή επιχείρηση του ΝΑΤΟ ξεχωριστά.
Το τονίζω γιατί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλειοψηφίας, όταν πήρε το λόγο, είπε ότι πρόκειται για μία απλή συμφωνία με το ΝΑΤΟ.
(TR)
(AD)
Εμείς πάντοτε δεν κυρώναμε αυτές τις συμφωνίες με το ΝΑΤΟ. Όμως, εδώ πρόκειται για μία ειδική συμφωνία και φοβούμαι ότι ο συνάδελφος ο κ. Καραμάριος δεν έχει καν διαβάσει αυτό το Μνημόνιο.
Εδώ πέρα πρόκειται για διαδικασίες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να έχει άδεια χειρισμού σε κάθε περίπτωση το ΝΑΤΟ, χωρίς να ρωτά την ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό είναι το ένα ζήτημα.
Το άλλο ζήτημα σε άλλο σημείο αυτού του Μνημονίου είναι ότι εκχωρούνται περιοχές επιχειρησιακής επιχείρησης στο ΝΑΤΟ. Και μάλιστα, αυτές οι περιοχές δεν καθορίζονται σ' αυτό το Μνημόνιο, αλλά θα καθοριστούν στο μέλλον. Δηλαδή εμείς καλούμαστε να αποφασίσουμε ότι θα δίνονται τέτοιες περιοχές, αλλά ποιες θα είναι οι περιοχές αυτές ούτε καν αναφέρονται, πράγμα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε μία περίοδο που έχουμε προβλήματα με τη γείτονα χώρα και σε μία περίοδο όπου και το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση.
Θέλω επιπλέον να τονίσω, κύριε Πρόεδρε, δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι αυτή η άδεια χειρισμού σε οποιαδήποτε περίπτωση, χωρίς προηγουμένως να πρέπει να υπάρχει άδεια από την ελληνική Κυβέρνηση, θεωρώ ότι επιπλέον ανοίγει πόρτες για δυνατότητες ανεξαρτητοποίησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία. Επιπλέον, θεωρώ ότι από τη στιγμή που ο Διοικητής του ΝΑΤΟ είναι Αμερικανός, ότι δίνεται η δυνατότητα πλέον στην Αμερική να χειρίζεται ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας και της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Ροντούλη, εάν δεν κάνω λάθος, όπως με ενημερώνουν, οι Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ψηφίσατε. Κατά το άρθρο 29, λοιπόν, δεν μπορείτε να μιλήσετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αλλά κάτι δεν αντιλαμβάνομαι αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία.
Ο κ. Ροντούλης έχει κάθε δικαίωμα να πάρει το λόγο –και με συγχωρείτε που παρεμβαίνω- υπό την έννοια ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου, αλλά γίνεται η συζήτηση επί της πρότασης την οποία έχουμε καταθέσει εμείς, θεωρώντας ότι το Τμήμα δεν είναι αρμόδιο. Με συγχωρείτε πολύ, αλλά όλα τα κόμματα έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θα μου επιτρέψετε, κύριε Παπουτσή, να σας διαβάσω το άρθρο...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το άρθρο 28.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): ...για να δείτε ότι είναι συνεπής και ακριβής ο Πρόεδρος του Σώματος.
Άρθρο 29, παράγραφος 7: «Το Τμήμα με απόφασή του, που λαμβάνεται με την προβλεπόμενη από το άρθρο 72 παράγραφος 3 του Συντάγματος, πλειοψηφία αποφαίνεται επί προτάσεων αρμοδιότητάς του που υποβάλλεται από το 1/10 τουλάχιστον των μελών του». Αυτό τηρήθηκε επ’ ακριβώς. «Στη σχετική συζήτηση μετέχουν ένας Βουλευτής από τους Βουλευτές που επέβαλαν την πρόταση και ένας από τους αντιλέγοντες. Λαμβάνουν δε το λόγο για πέντε λεπτά της ώρας ο καθένας και ένας Βουλευτής από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην οποία δεν ανήκει κανένας από τους δύο πρώτους Βουλευτές για τρία λεπτά της ώρας».
Πού ομιλούν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Έλαβε το λόγο ο κ. Νιώτης εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έλαβε το λόγο ο Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. στην προκειμένη περίπτωση ο Εκπρόσωπος του Συνασπισμού και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν μπορεί να λάβει το λόγο ο Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Επί της διαδικασίας είναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Το γεγονός ότι έδωσα το λόγο στη συνάδελφο την κυρία Φιλίνη από τους έχοντες την ίδια γνώμη μαζί με τη δική σας, θεμελιώνει δικαίωμα να μιλήσει και άλλος Βουλευτής; Σας παρακαλώ, κύριε Παπουτσή!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, επιμένω γιατί το κριτήριο εάν και κατά πόσο ήταν το κάθε κόμμα υπέρ ή όχι στη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αφορά την επόμενη φάση της διαδικασίας. Όταν θα θέσετε προς συζήτηση το σχέδιο νόμου, εφόσον το Τμήμα αποφασίσει ότι είναι αρμόδιο, τότε βεβαίως θα ισχύσει το άρθρο του Κανονισμού το οποίο επικαλείστε τώρα.
(XF)
(2TR)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Με συγχωρείτε, το άρθρο το οποίο επικαλούμαι, είναι επί της πρότασής σας και όχι επί της συζήτησης του νομοσχεδίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Καλώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ. Όταν θα μπούμε στη συζήτηση του νομοσχεδίου, στην κύρωση της σύμβασης, θα πάρετε το λόγο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή και διάβασα την πρόταση αναρμοδιότητος του Σώματος που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ζήλεψα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί φαίνεται ότι τουλάχιστον στο θέμα του ΝΑΤΟ έχει μια σταθερή προσκόλληση στην κληρονομικότητά του. Θυμάται αταβιστικό τω τρόπω την άρνησή του προς το ΝΑΤΟ, την οποία όμως ουδέποτε ενεργοποίησε ώστε σήμερα να μην έχουμε ανάγκη να καταφεύγουμε σε δικονομισμούς και άλλους τέτοιους νομικούς ακροβατισμούς. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντιμετωπίζει μια διαδικαστική συμφωνία με το ΝΑΤΟ σαν να ήταν εξ υπαρχής ιδρυτική σύμβαση συμμετοχής της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ.
Θυμίζω ότι το Φεβρουάριο του 1952 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η συνθήκη κυρώσεως του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού από την Ελληνική Κυβέρνηση και έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν ανεκλήθη αυτή η κύρωση της συμβάσεως. Με εκείνη τη συμφωνία συμφωνήθηκε να παρέχουν τα μέλη του ΝΑΤΟ αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση ενόπλου επιθέσεως. Και περιγράφεται η έννοια της ενόπλου επιθέσεως και των περιοχών που μπορούν να δεχθούν ένοπλο επίθεση, ως οι περιοχές της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, όπου είναι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τα νησιά στον Βόρειο Ατλαντικό βορείως του Τροπικού του Καρκίνου. Όλα αυτά δεν ανεκλήθησαν. Ισχύουν και έκτοτε έχει ψηφιστεί μια σωρεία παρομοίων μνημονίων κατανόησης από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εισήχθησαν και ψηφίστηκαν με βάση το άρθρο 28 παράγραφος 1. Η εγκατάσταση του Νατοϊκού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη ψηφίστηκε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καλώς ψηφίστηκε. Έχει εκχώρηση πολλών εκ πρώτης όψεως συνταγματικών αρμοδιοτήτων στα Νατοϊκά στρατηγία. Εξαιρεί τα Νατοϊκά στρατηγία από την ισχύ του εργατικού νόμου, παρέχει ασυλίες σε ετεροδικίες και εισήχθη με το άρθρο 28 παράγραφος 1, διότι ήμασταν ήδη μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό ισχύει και τώρα.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή το θέμα ετέθη και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ψάχνοντας και τη θεωρία, διαπίστωσα ότι ένας εκ των εγκυροτέρων διεθνολόγων της Ελλάδος, ο καθηγητής Εμμανουήλ Ρούκουνας στο βιβλίο του «Διεθνές Δίκαιο, σχέσεις διεθνούς και Εσωτερικού Δικαίου», εκδόσεις Άκουλα, Κομοτηνή 1997, περιγράφει τις περιπτώσεις όπου ισχύει η περίπτωση 2 και η περίπτωση 3 του άρθρου 28. Περιγράφει και την περίπτωση της ξένης στρατιωτικής δυνάμεως και πότε ισχύει αυτό και καταλήγει, αφού περιγράψει όλα αυτά, ως εξής: Σημειωτέων ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ έχει εξασφαλίσει τους όρους διελεύσεως και παραμονής μονάδων και στρατιωτικών των κρατών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στο ελληνικό έδαφος. Και συνεπώς, δεν ισχύουν τα προμνημονευόμενα.
Συνεπώς, με τη συμφωνία αυτή, όπως θα πούμε και στη συζήτησή της, ρυθμίζονται θέματα διοικητικής υποστηρίξεως της Ελλάδος έναντι του ΝΑΤΟ σε περίπτωση διεξαγωγής ασκήσεων και άλλων επιχειρήσεων μόνο κατόπιν αδείας της Ελληνικής Κυβερνήσεως και κατόπιν εξετάσεως όλων των παραμέτρων, αν μπορεί να γίνει αυτή η άσκηση. Συνεπώς δεν πρόκειται ούτε περί εκχωρήσεως συνταγματικών αρμοδιοτήτων, ούτε κατά μείζονα λόγο περί εκχωρήσεως εθνικής κυριαρχίας.
(GM)
XF
Θέλω να πω επίσης προς τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, ότι όταν η χώρα μας συμμετείχε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Σερβία, πέραν της αποφάσεως συμμετοχής της Ελλάδας στο Κόσσοβο, που εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα εκεί αυτή η συμμετοχή, αποφασίστηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Ιούνιο του 1999 να παρέξει η Ελλάδα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ υποστήριξη φιλοξενούντος έθνους ώστε να διευκολυνθεί η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση προς την πρώην Γιουγκοσλαβία. Γι’ αυτό ούτε νόμος έγινε ούτε με το 151 ούτε με το 180, δύναμη της Βουλής έγινε με απλή απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Εγώ δεν υποκρίνομαι ότι ενδεχομένως θα κάναμε αλλιώς, γιατί εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε με το ζόρι μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε οικειοθελώς μέλη του ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ και η Αριστερά ανέκαθεν ήταν ενάντιοι στο ΝΑΤΟ. Εσείς απλώς κι εδώ και πάλι ομιλείτε αριστερά και πράττετε δεξιά. Το ίδιο κάνετε και σήμερα. Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και όχι με το ζόρι. Και δεν είναι τιμητικό να ψηφίζονται πράγματα τα οποία μας βολεύει να ψηφίζονται, αλλά με τις πολλές επιφυλάξεις σας να μιμείστε αυτήν τη στιγμή την Αριστερά.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι επαρκής η συζήτηση που έγινε επί του τεθέντος τμήματος και σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 72 παρ. 3 του Συντάγματος καλείται το Τμήμα να αποφασίσει εάν είναι αρμόδιο ή όχι.
Παρακαλώ να εγερθούν εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι το Τμήμα δεν είναι αρμόδιο.
(Ηγέρθησαν οι ολιγότεροι)
Παρακαλώ να εγερθούν εκείνοι οι οποίοι θεωρούν και ψηφίζουν ότι το Τμήμα είναι αρμόδιο.
(Ηγέρθησαν οι περισσότεροι)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι ηγέρθησαν οι περισσότεροι.
Συνεπώς, το Τμήμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι είναι αρμόδιο και απορρίπτει την πρόταση η οποία και κατετέθη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμενων Ευρώπης σχετικά με την παροχή υποστήριξης φιλοξενούντος έθνους κατά τη διάρκεια ασκήσεων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ».
Ποιοι από τους μη ψηφίζοντες επιθυμούν να μιλήσουν;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο κ. Οικονόμου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Οικονόμου, ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος σας ορίζει να μιλήσετε, καθ’ ό,τι καταψηφίζετε το νομοσχέδιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε την κύρωση του «Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμενων Ευρώπης σχετικά με την παροχή υποστήριξης φιλοξενούντος έθνους κατά τη διάρκεια ασκήσεων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ».
Με το συγκεκριμένο Μνημόνιο είναι φανερό ότι επιδιώκεται να καθοριστεί η Συμφωνία σε πάγια βάση κάτω από μία γενική άδεια, που θα επιτρέπει τη διέλευση και την υποστήριξη από λιμάνια και από αεροδρόμια συμμαχικών πλοίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων που συμμετέχουν σε μία νατοϊκή επιχείρηση. Αυτή είναι η υπόθεση την οποία σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε.
Εμείς λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Με τη Συνθήκη Προσχωρήσεως στη Συμμαχία το 1952 όντως λύθηκαν τα ζητήματα της οικειοθελούς μας συμμετοχής στη Συμμαχία. Πρέπει να δεχθεί όμως η Κυβέρνηση, η οποία παίρνει την πρωτοβουλία να φέρει αυτό το σχέδιο νόμου, ότι η υφή της συμμαχίας, ο χαρακτήρας της και οι ενέργειές της ειδικά την τελευταία δεκαετία έχει σαφώς διαφοροποιηθεί.
Είπε μόλις πριν από λίγο ο κύριος Υφυπουργός ότι το γεωγραφικό πλάτος των επιχειρησιακών ενεργειών της Συμμαχίας ήταν η Ευρώπη και τμήματα της Αμερικής και μάλιστα των νήσων πάνω από τον Καρκίνο, εάν θυμάμαι.
PM
(3GM)
Βλέπετε λοιπόν ότι η πραγματικότητα έχει διαφοροποιήσει την αρχική αποστολή και τον αρχικό χαρακτήρα της συμμαχίας. Ήδη βρισκόμαστε σε ενέργειες στο Αφγανιστάν, στο κεντρικό τμήμα της Ασίας. Ήδη έχουν γίνει διαφορετικές ενέργειες απ’ ό,τι ξεκίνησε η συμμαχία σαν ένας διεθνής οργανισμός και αυτή η ποιοτική διαφοροποίηση σήμερα μ’ αυτή την κύρωση έρχεται να ενισχύσει το δικό μας προβληματισμό ότι αυτή η γενική άδεια που δίδεται από την ελληνική Κυβέρνηση προς τις νατοϊκές δυνάμεις δημιουργεί νέο δεδομένο σε σχέση με τη λειτουργικότητα και με το πώς η συμμαχία θα ενεργήσει σε μία δεδομένη στιγμή.
Εμείς λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, κύριε Πρόεδρε: Μπορεί να προκύψει ζήτημα ασκήσεως ή επιχειρησιακής δράσης, ακόμα και ασκήσεως, προσέξτε. Εγώ είπα στην Επιτροπή στον κύριο Υπουργό ότι πολλές φορές και ασκήσεις της συμμαχίας δημιουργούν πρόβλημα συμμετοχής, χωρικού πλαισίου όπου γίνεται η άσκηση και δημιουργούνται ζητήματα που πρέπει να θέσουμε, αλλά και επιχειρησιακών δράσεων. Επειδή αναφέρθηκε το παράδειγμα του 1999, φανταστείτε λοιπόν να έχουμε ένα παράδειγμα του 2009 ή του 2019 και μία συμφωνία-«ομπρέλα-πακέτο» όπως είναι αυτή εδώ να λύνει όλα τα θέματα και να αφήνει μόνο ποιο ζήτημα; Το επιχειρησιακό. Όχι, το επιχειρησιακό είναι το έλασσον της υποθέσεως. Το μείζον της υποθέσεως είναι αυτοί που θα έλθουν εδώ -που είναι οι δυνάμεις της συμμαχίας- ποιους χώρους θα δεσμεύσουν. Έρχεται εδώ πέρα η παράγραφος 2 και λέει ότι μάλιστα και εκ των υστέρων ο στρατηγικός διοικητής του ΝΑΤΟ θα μπορεί να φέρνει αυτούς τους χώρους προς δέσμευση, ένα αεροδρόμιο, ένα λιμάνι. Έχοντας εξαρχής τη γενική άδεια, αφού ψηφιστεί σήμερα αυτό το σχέδιο νόμου, αυτό θα είναι το μόνο που θα μπορεί και θα φέρνει εδώ προς συζήτηση και μάλιστα σε χαμηλού επιπέδου αντιπροσώπευση. Φτάνει ο στρατιωτικός ή πολιτικός εκπρόσωπος, όχι όμως το θέμα της Βουλής, για να λυθούν αυτά τα ζητήματα.
Άρα λοιπόν για μας είναι μεγάλο το ζήτημα. Αυτή η «ομπρέλα» που μπαίνει μέσα απ’ αυτή την κύρωση, μέσα απ’ αυτό το νόμο, αλλάζει ουσιαστικά την προσέγγιση της συμμαχίας και της δικής μας θέσεως μέσα στη συμμαχία για θέματα τα οποία αφορούν όταν προκύπτουν ζητήματα είτε σε μία άσκηση είτε σε μία επιχειρησιακή δράση.
Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, η Επιτροπή δεσμεύτηκε –δεν ξέρω αν είναι εδώ ο κύριος Χαρακόπουλος- ότι θα φέρει το ζήτημα αυτό στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και με έκπληξη και απογοήτευση βλέπω σήμερα ότι δεν έχει έλθει το θέμα στην Επιστημονική Επιτροπή και λυπάμαι γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Να σας απαντήσω, κύριε Οικονόμου. Σας διακόπτω για μισό λεπτό.
Ενημέρωσα τη Διάσκεψη των Προέδρων όταν ο κύριος Κανταρτζής έθεσε το θέμα ότι οι κυρώσεις των συμβάσεων που έρχονται με το 28/1 του Κανονισμού της Βουλής ουδέποτε πηγαίνουν στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και δεν ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα μέχρι σήμερα και δεν μπορεί να τεθεί και τώρα.
Συνεχίστε, κύριε Οικονόμου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όντως, εμείς όμως σαν Επιτροπή πήραμε αυτή την απόφαση.
Από κει και μετά, κύριε Πρόεδρε, μπαίνει το ζήτημα ότι έχουμε μία ποιοτική αλλαγή αυτών των συμφωνιών μ’ αυτή τη συμφωνία και μ’ αυτή την κύρωση που φέρνει η Κυβέρνηση. Οικονομικά δεν μας δίνεται καμία εικόνα πόσα καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός γιατί είναι απροσδιόριστο και ακαθόριστο το επίπεδο των εξόδων.
Για όλους αυτούς τους λόγους –θα αναφερθώ και στη δευτερολογία μου- καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θέλει κάποιος συνάδελφος από το Κομμουνιστικό Κόμμα να λάβει το λόγο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει και καταδικάζει αυτή τη συμφωνία που δίνει δικαίωμα στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί το έδαφος της χώρας μας για κάθε είδους επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο νατοϊκό διοικητή στις περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως περιοχές επιχειρησιακής υποστήριξης.
(SX)
(3PM)
Επιτρέψτε μου ορισμένες ακόμα παρατηρήσεις.
Είναι εξωφρενικός ο ισχυρισμός ότι η Συμφωνία είναι ιδιαιτέρως επωφελής καθόσον θα εξαλείψει την ανάγκη συνεχών διαβουλεύσεων για την υπογραφή επιμέρους συμφωνιών, που περιέχεται στην Εισηγητική Έκθεση. Και είναι εξωφρενικός, διότι εδώ, στην κατάσταση που είμαστε τώρα, κάθε φορά που το ΝΑΤΟ χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το έδαφος της χώρας μας, χτυπάει την πόρτα κι εμείς ανοίγουμε με πολύ ευχαρίστηση πάντοτε. Τώρα, θα αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και το ΝΑΤΟ θα μπαίνει μέσα όποτε θέλει. Δηλαδή, η χώρα μας θα γίνει, περισσότερο απ’ ό,τι ήταν, ξέφραγο αμπέλι, κατά την κοινή φράση.
Βέβαια, θα διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αν προκύψει μια ανάγκη παρέμβασης, παραδείγματος χάρη, του ΝΑΤΟ –για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ βέβαια- στα Βαλκάνια, δεν θα χρειαστεί να έρθει στη Βουλή για έγκριση.
Ομολογουμένως και σε προηγούμενες περιπτώσεις που χρειάστηκε η χώρα μας να γίνει ορμητήριο του ΝΑΤΟ, δεν ήρθε τίποτα στη Βουλή για έγκριση. Όπως μας είπε και ο κ. Τασούλας, ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ που έδωσε τη δυνατότητα επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1999 να περάσουν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από τη χώρα μας για να ολοκληρώσουν το έργο της καταστροφής της Γιουγκοσλαβίας. Φαντάζομαι ότι ανάλογες αποφάσεις ήταν όταν χρησιμοποιήθηκε η χώρα μας το 2001 κατά του λαού του Αφγανιστάν και νωρίτερα από το 2003, νομίζω, κατά του Ιράκ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεύτερη παρατήρηση: Στο άρθρο 1, εδάφιο 11 του Μνημονίου αναφέρεται ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν και στη χώρα μας. Για ποιο σκοπό; Μήπως για υποστήριξη της άρχουσας τάξης εάν αυτή, για παράδειγμα, κινδυνεύσει από λαϊκή εξέγερση;
Τρίτη παρατήρηση: Δεν είναι, ίσως, χωρίς ενδιαφέρον το ότι στο τελευταίο άρθρο του Μνημονίου Κατανόησης αναφέρεται ότι αναφυόμενα προβλήματα στη μετάφραση ή απόδοση του παρόντος Μνημονίου θα επιλύονται με κείμενο αναφοράς αυτό της αγγλικής γλώσσας. Και επειδή η αγγλική γλώσσα δεν είναι η πιο συνηθισμένη στην Ελλάδα, είναι και αυτό μία ένδειξη για το ποιος υπαγορεύει και το ποιος δέχεται.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Βέβαια, αυτή η αποδοχή δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα από την άρχουσα τάξη της χώρας μας. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας χρειάζεται την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για να διεισδύσει σε νέες αγορές. Δεν είναι ίδια η περίπτωση με αυτή που περιέγραφε η κλασική φράση, «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας». Τότε η άρχουσα τάξη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
…χρειαζόταν την ξένη στήριξη για να κρατηθεί στην εξουσία.
Ολοκληρώνοντας, κύριε Πρόεδρε, το Μνημόνιο αυτό χειροτερεύει την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό του ΝΑΤΟ. Την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και για τους λαούς τους γειτονικούς, κάτι που προσβάλει βαθιά τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, ο οποίος δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τους γείτονές του.
Όχι μόνο καταψηφίζουμε το Μνημόνιο, αλλά καλούμε τον ελληνικό λαό να αυξήσει την επαγρύπνησή του, να προστατεύσει την ειρήνη στην περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο και να καταργήσει στην πράξη τέτοιου είδους συμφωνίες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ζούμε κρίσιμες ώρες ενδεχομένως. Ίσως λίγες ώρες μένουν για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι παρακολουθούμε το «κρεβάτι του πόνου». Ο ασθενής, που χαροπαλεύει κανονικά, έχει εξομολογηθεί και έχει πάρει και την Αγία Κοινωνία. Γιατί, λοιπόν, να κάνει και άλλη αμαρτία; Για ποιο λόγο αυτές τις στιγμές, τις κρίσιμες πολιτικά, να προχωρήσουμε σε μία τέτοια Συμφωνία υποτέλειας και παράδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ; Και σε μία στιγμή που είναι στραμμένο το ενδιαφέρον όλης της κοινής γνώμης στο τι γίνεται, πότε τελικά θα χτυπήσει το ξυπνητήρι για τις εκλογές, σε μία στιγμή που θα έπρεπε τέτοια θέματα να τα βλέπουμε στην Ολομέλεια με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος, σε μία στιγμή που ο ασθενής έχει αφήσει τη μισή Αττική καμένη –χθες ήμουν περιοδεία εκεί- έρχεται και αυτό το απαράδεκτο Μνημόνιο.
(TS)
(SX)
Και μου κάνει εντύπωση η σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ σε μια εντελώς αμερικανόβουλη και ξεπουλημένη κατεύθυνση.
Τι προβλέπει το Μνημόνιο; Αυτόματα, χωρίς καν διαβουλεύσεις, θα μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις στο ΝΑΤΟ, στο χώρο μας.
Τι άλλο προβλέπει; Ελληνικές περιοχές, ελληνικά εδάφη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, θα αποτελούν τμήματα της στρατηγικής διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Τι άλλο προβλέπει; Όταν δίνουμε αυτές τις μάχες που δίνονται στο Αιγαίο σχετικά με την υπεράσπιση του εθνικού αερίου χώρου, θα αρκεί μια γενική άδεια και θα μπορούν να αλωνίζουν αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία. Είναι απαράδεκτο αυτό, κύριε Πρόεδρε, και πρέπει η Κυβέρνηση να το αποσύρει, έστω και αυτή τη στιγμή.
Και θέλω να τονίσω κάτι γενικότερο με αυτή την ευκαιρία. Έχει μπει η Ελλάδα και θα έλεγα και η Κυβέρνηση σε ένα παραλήρημα εκλογολογίας. Το μόνο πια που την ενδιαφέρει είναι πώς θα αντιμετωπίσει τις απώλειες και την ενδεχόμενη απώλεια της εξουσίας. Το ίδιο θα έλεγα και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Έχει μεταφέρει την όλη συζήτηση σε μια γενική παραληρηματική φιλολογία και εκλογολογία. Αυτό δεν είναι καθόλου θετικό για τον ελληνικό λαό.
Εμείς ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς –σας φέρνω, εάν θέλετε, το πνεύμα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη Γραμματεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που συνεδριάζει επάνω και ήρθα απλώς για να τοποθετηθώ- θέλουμε να πούμε ότι δεν έχει πεθάνει η ελπίδα. Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον, στο αύριο της χώρας μας απλώς με τις ιδιοτελείς και εγωιστικές προθέσεις και φιλοδοξίες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.
Με αυτή την έννοια θα δώσουμε τη μάχη και σήμερα, ώστε τέτοιες συμφωνίες ή σαν την επαίσχυντη Συμφωνία για την τρομοκρατία που πέρασε χθες και με τη συναίνεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να μην περάσουν και να ανοίξει ένας δρόμος πραγματικής αλλαγής και προοπτικής για τη χώρα μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο συνάδελφος κ. Μιχάλης Καρχιμάκης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι ακατανόητη η κυβερνητική εμμονή να ψηφιστεί από τη Βουλή το συγκεκριμένο Μνημόνιο, που θεωρούμε ότι δεσμεύει υπέρμετρα και αναίτια την πατρίδα μας έναντι του ΝΑΤΟ. Είναι ενοχλητικά τα τεχνάσματα που μετέρχεται η Κυβέρνησή σας για να το πετύχει αυτό, γιατί το κείμενο που έχουμε σήμερα μπροστά μας, είναι ουσιαστικά μια παραφορά του Μνημονίου Κατανόησης που προσπαθήσατε να περάσετε από τη Βουλή το 2006, μιας στρατιωτικής τότε συμφωνίας, χωρίς καμία πολιτική διαπραγμάτευση, για την οποία επικαλεστήκατε το άρθρο 28 του Συντάγματος, προκειμένου να της προσδώσετε υπερνομοθετική ισχύ.
Επιδιώξατε μέσα από τη Βουλή να δεσμεύσετε με αυτή τη χώρα μας για απεριόριστο χρονικό διάστημα, στερώντας κάθε δυνατότητα μελλοντικής διαπραγμάτευσης και δίνοντας στο Διοικητή του ΝΑΤΟ αυξημένες αρμοδιότητες που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Τότε το πήρατε πίσω, δεν το ψηφίσατε. Δεν τα καταφέρατε. Σήμερα πάλι η Κυβέρνησή σας επαναφέρει ουσιαστικά το ίδιο κείμενο, μια τεχνική και ασφυκτικά δεσμευτική στρατιωτική συμφωνία –ομπρέλα, με τον μανδύα αυτή τη φορά της διεθνούς συμφωνίας που η ψήφισή της από τη Βουλή δεν μπορεί παρά να της προσδώσει νομοθετική ισχύ, ενώ γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι μας εδώ ότι εδώ και πενήντα χρόνια για κάθε άσκηση ή επιχείρηση με βάση τα θεσμικά κείμενα του ΝΑΤΟ, η κάθε χώρα του ΝΑΤΟ υπέγραφε ξεχωριστό MOY μετά από ad hoc διαπραγμάτευση με βάση τις εκάστοτε διεθνείς και εθνικές συγκυρίες, τις ανάγκες κάθε περίστασης και πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων.
Τι ακριβώς άλλαξε επί Κυβερνήσεως Καραμανλή και σπεύσατε να υπογράψετε ένα μνημόνιο-ομπρέλα, που αφαιρεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα της ad hoc διαπραγμάτευσης, που έχει απεριόριστη χρονική ισχύ και αφορά κάθε μελλοντική άσκηση ή επιχείρηση, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε εθνικές ή διεθνείς συγκυρίες, που αφαιρεί από την Ελλάδα το δικαίωμα να ελέγχει κατά το δυνατόν τις οικονομικές συνέπειες κάθε άσκησης ή επιχείρησης, που δίνει στο στρατιωτικό Διοικητή δυνατότητες που επηρεάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;
(ML)
(TS)
Μπορείτε να μας εξηγήσετε με ποια λογική κινείσθε; Τι άλλαξε; Διότι κάπως πρέπει να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό το γεγονός ότι επιμένετε να επιδιώκετε να δεσμεύετε στο διηνεκές τη χώρα μας σε αμφιλεγόμενες παραχωρήσεις στη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και σε αποποίηση κάθε δυνατότητάς μας για μελλοντική διαπραγμάτευση των ασφυκτικών αυτών όρων.
Οφείλετε να εξηγήσετε όχι μόνο την αναίτια κυβερνητική πρωτοβουλία να υπογράψετε τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και την εμμονή σας να ψηφιστεί στη Βουλή, γεγονός που, σύμφωνα με το άρθρο 28, θα της προσδώσει τη νομοθετική ισχύ. Κυρίως όμως, οφείλετε να σεβαστείτε το Σύνταγμά μας, κι αν παρά τη ρητή διαφωνία της Αντιπολίτευσης επιθυμείτε –και φάνηκε ότι επιθυμείτε- να κυρώσετε με νόμο το συγκεκριμένο μνημόνιο, να ανταποκριθείτε στις επιταγές του άρθρου 28 παράγραφος 2, δηλαδή αφού μας ενημερώσετε ποιο είναι το σπουδαίο εθνικό συμφέρον που δήθεν επιβάλλει στον στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ απεριόριστες αρμοδιότητες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Πέρα από όλα όμως είναι προφανές ότι σπουδαίο εθνικό συμφέρον δεν υπάρχει.
Η κυβέρνησή σας για ακόμα μία φορά αποκλίνει, για λόγους ακατανόητους, από το εθνικό συμφέρον και όποια και αν είναι τα κίνητρά σας, όποιες και αν είναι οι μεθοδεύσεις σας θα είναι ανεπίτρεπτο Έλληνες Βουλευτές να υπερψηφίσουν την ακατανόητη και εθνικά επιζήμια κυβερνητική αυτή επιλογή.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο συνάδελφος κ. Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΤΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του υπέπεσε σε ένα διπλό ολίσθημα. Πρώτον, μετέφερε στην Αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου μία ατμόσφαιρα νοσοκομείου, μία ατμόσφαιρα σανατορίου.
Πρέπει, λοιπόν, να πούμε του κ. Αλαβάνου ότι τα της λειτουργίας του ελληνικού κοινοβουλίου ρυθμίζονται με την ψήφο και την απόφαση του ελληνικού λαού. Δεν χρειαζόμαστε κανένα ιατρικό συμβούλιο εδώ μέσα.
Και το δεύτερο που πρέπει να καταλάβει ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΤΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν υπάρχει ένας μεγάλος ασθενής στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που εγγίζει τα όρια της αυτοδιάλυσής του, αυτός είναι ο ΤΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ....
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ή θα μάθετε να λέτε ΛΑΌΣ ή Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ή θα μας δίνετε το δικαίωμα να σας αποκαλούμε ΤΣΥΡΙΖΑ. Το κάνετε κατ’ επανάληψη αυτό το πράγμα. Τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Ροντούλη να απευθύνεστε στο Προεδρείο. Σας παρακαλώ!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
Επανέρχομαι, λοιπόν, στην ουσία. Παρακολουθήσαμε προηγουμένως την κίνηση-πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: Έχει δύο σκέλη η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το συνταγματικό σκέλος και το πολιτικό σκέλος. Ας δούμε το συνταγματικό σκέλος.
Εμείς συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε, ότι η σύμβαση, το μνημόνιο καλύπτεται από το άρθρο 28, παράγραφος 1 του Συντάγματος. Γιατί; Αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε να κάνουμε με περιορισμό εθνικής κυριαρχίας; Όχι βεβαίως. Έχουμε να κάνουμε με παραχώρηση εδάφους; Όχι βεβαίως. Έχουμε να κάνουμε με καθορισμό ορίων επιχειρησιακής ευθύνης; Όχι βεβαίως. Έχουμε να κάνουμε με υποστήριξη απλώς ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων. Περί αυτού πρόκειται.
Άρα, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με υποστηρικτικές δομές που μάλιστα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της ανώτατης ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας. Περί αυτού πρόκειται. Συνεπώς βεβαίως και καλύπτεται η σύμβαση, το μνημόνιο από το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Έχουμε, όμως, κύριε Υφυπουργέ και το πολιτικό σκέλος της προτάσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν πρόκειται για μία κίνηση αταβιστικού περιεχομένου. Κάνετε λάθος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μία συγκεκριμένη πολιτική στόχευση λόγω της πολιτικής συγκυρίας την οποία βιώνουμε. Θέλει να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Θέλει να υφαρπάζει ψήφους από την Αριστερά. Θέλει να ρετουσάρει το αριστερό του προφίλ. Και επειδή το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο» είναι πλέον παρωχημένο, δεν το πιστεύει κανένας, προκαλεί τη θυμηδία όλων, βρήκαν τέτοιου είδους πολιτικά τερτίπια προκειμένου να φτιασιδώσουν το μαύρο αριστερό παρελθόν του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τέτοιου είδους όμως μεθοδεύσεις δεν έχουν καμία ουσία, κανένα αποτέλεσμα στη συμπεριφορά του Έλληνα ψηφοφόρου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Έχετε ολοκληρώσει κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κάνουμε μία ευχή, κύριε Πρόεδρε και καταλήγω.
Επιτέλους ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων, θα πρέπει να απεμπλακούν από τις σκοπιμότητες της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Σας ευχαριστώ.
Ο κ. Σκυλλάκος έχει το λόγο, για ένα λεπτό.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, παρακαλούμε να ανακαλέσει. Δεν μπορεί να αλλάζει το όνομα του κόμματός μας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, να ανακαλέσουν το ΛΆΟΣ. Είμαστε ΛΑΌΣ και βεβαίως θα ανακαλέσω και εγώ. Περιμένω.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Το έχουμε πει πολλές φορές, ένας τόνος είναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μπερδευόμαστε. Δεν χάθηκε και ο κόσμος.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ένα γράμμα είναι...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ!
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Είναι απαράδεκτο να αλλάζει το όνομα του κόμματός μας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να ανακαλέσουν. Να μάθουν να σέβονται τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Ροντούλη ...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Ροντούλη σας παρακαλώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όσο εσείς μας αποκαλείτε ΛΆΟΣ, θα σας αποκαλώ ΤΣΥΡΙΖΑ. Το κάνετε κατ’ επανάληψη αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μπέρδεμα γίνεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ. Εάν επιμείνετε θα δημιουργήσουμε ένα θέμα για το οποίο δεν συντρέχει λόγος.
Ορίστε, κύριε Σκυλλάκο έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατ’ αρχήν, θέλω να πω ότι είναι απαράδεκτη η αντίληψη που ακούστηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι επειδή μπήκαμε στο ΝΑΤΟ με αυτόματο πιλότο θα δεχόμαστε περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας και θα παρέχομε πλήρεις αρμοδιότητες σ' αυτό τον Οργανισμό. Είναι πρωτοφανής αυτή η ερμηνεία. Έγινε προσπάθεια και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μία υποπαράγαφο που μπήκε, ότι αυτομάτως θα πειθαρχούμε σε ό,τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν ήταν έτσι τα πράγματα, γιατί φέρνετε το μνημόνιο; Γιατί φέρνετε μνημόνιο για να νομιμοποιείτε τη συμμετοχή μας σε ορισμένες ασκήσεις ή σε ορισμένες επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και εκτός των ελληνικών συνόρων, να περνάει στρατός από εδώ ή να είναι εγκατεστημένος στρατός του ΝΑΤΟ εδώ; Γιατί το φέρνετε το μνημόνιο;
Αναγκάζεσθε να φέρετε το μνημόνιο διότι υπάρχει κενό στις ενέργειες που υπήρξαν μέχρι σήμερα και στις αποφάσεις που πήρατε για συμμετοχή στη χώρα μας των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων.
Πρώτα και κύρια θυμίζω την Γιουγκοσλαβία. Με βάση ποιο νόμο, με ποιο μνημόνιο έγινε η διέλευση; Και τι λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γι’ αυτό; Γιατί δεν κάνει αυτοκριτική; Καλώς κάνει και καταψηφίζει σήμερα τη σχετική Σύμβαση. Γιατί χωρίς καν μνημόνιο επέτρεψε το έγκλημα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και έγινε η χώρα μας συνένοχη. Θα έπρεπε να ακουστεί εδώ ότι «κάναμε λάθος, δεν έπρεπε να το κάνουμε». Και δικαιολογημένα εμφανίζεστε ξαφνικά αριστεροί. Αυτά για την παρατήρηση που ακούστηκε, για λόγους προεκλογικούς.
(GH)
(ML)
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι τέτοιες εξουσιοδοτήσεις που διευκολύνουν το ΝΑΤΟ –το ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον επιθετικό, πάντα ήταν επιθετικό, όμως στα χαρτιά ήταν γραμμένο ότι είναι αμυντικό σύμφωνο- έχουν να κάνουν και με την άμυνα της χώρας. Όμως, από την τυπική ίδρυση του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για καμιά ενέργεια επιθετικού χαρακτήρα εκτός της ελληνικής επικράτειας. Αλλά πέραν αυτού υπάρχει ζήτημα και με την άμυνα της χώρας. Τέτοιες εξουσιοδοτήσεις και τέτοια ανοχή στο «μπάτε σκύλοι και αλέστε» όποτε θέλει το ΝΑΤΟ και εκ των υστέρων μάλιστα να δίδεται η έγκριση, αυτό θέτει ζήτημα σε σχέση και με την κατοχύρωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Έχουμε προβλήματα και με το Κυπριακό και με την Τουρκία.
Η τελευταία μου παρατήρηση έχει να κάνει με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Επανειλημμένα ακούμε φωνές αντιαμερικάνικες και καμιά φορά αντινατοϊκές από πλευράς ηγετικών στελεχών του ΛΑΟΣ αλλά και του αρχηγού του κ. Καρατζαφέρη. Όταν όμως ερχόμαστε στο διά ταύτα να δώσουμε γη και ύδωρ υπογράφει και αυτό τέτοιου είδους συμφωνίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριε Ροντούλη, δεν έχετε το λόγο.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόε3δρε, αν μου επιτρέπετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώθηκε η συζήτηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, και εγώ θα ήθελα …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θέλετε να μιλήσετε, κύριε Παπουτσή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Θέλω να μιλήσω μετά την Κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Δεν μπορεί να γίνει αυτό.
Για να μη μιλήσει δυο φορές ο κύριος Υπουργός θα μιλήσετε εσείς τώρα, να πάρει στη συνέχεια δύο λεπτά και η Κυβέρνηση και να κλείσει η συζήτηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Σύμφωνα με τον Κανονισμό η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να πάρει το λόγο όποτε το επιθυμεί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Βεβαίως.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τότε εφόσον επιθυμεί να μιλήσει η Κυβέρνηση, ας μιλήσει και στη συνέχεια θα πάρα και εγώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Τασούλα, έχετε το λόγο, αλλά στερείτε το χρόνο επί της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών την οποία διακόψαμε προηγουμένως.
Ορίστε έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Είπατε, κύριε Σκυλλάκο ότι το ΠΑΣΟΚ καλώς καταψηφίζει, γιατί πρέπει να δείξει ότι κατάλαβε τα λάθη του έναντι του ΝΑΤΟ. Εδώ να μου επιτρέψετε, κύριε Σκυλλάκο, ότι δεν πρόκειται περί εμπράκτου μετανοίας, αλλά περί εμπράκτου διγλωσσίας και περί εφηρμοσμένης διγλωσσίας στην οποία το ΠΑΣΟΚ αριστεύει από ανέκαθεν, για να επαναλάβω και εγώ το σύνηθες λάθος.
Θέλω, λοιπόν, να πω, κύριοι συνάδελφοι, επειδή ακούστηκαν βαριές εκφράσεις και επειδή η Αριστερά χρησιμοποιεί την έννοια της άρχουσας τάξης για να περιγράψει με έναν απλουστευτικό τρόπο τη διαστρωμάτωση την κοινωνική, θέλω να πω ότι έχετε πολύ δυνατότητα να χρησιμοποιείτε βαρύτατες εκφράσεις εναντίον των πολιτικών σας αντιπάλων, κύριοι της Αριστεράς, επειδή στην πραγματικότητα εσείς είσαστε η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα. Ιδεολογικά στην Ελλάδα η άρχουσα τάξη …
(Γέλωτες από την πλευρά του Κ.Κ.Ε.)
Μη γελάτε καθόλου.
Ιδεολογικά η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα είναι η Αριστερά. Και αυτό σας δίνει το δικαίωμα να μιλάτε περί υποτέλειας, περί κατοχής. Και η λεγόμενη άρχουσα τάξη τα ακούει αυτά και τα αφήνει αναπάντητα. Και έχετε καλομάθει. Αυτή είναι η αλήθεια.
Σήμερα, όμως, δεν είναι αυτό το θέμα μας. το θέμα είναι εάν αυτό είναι δείγμα υποτελείας. Θα σας διαβάσω, κύριοι συνάδελφοι, πολύ σύντομα μερικά πράγματα, και αντιλαμβάνομαι, κύριε Πρόεδρε, ότι ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να επιθυμώ να μιλήσω, αλλά είμαι επιρρεπής σε αυτούς τους πειρασμούς των προκλήσεων που εκτοξεύονται. Λέει το κείμενο: «Η φιλοξενούσα χώρα παρέχει υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται τέτοια δυνατότητα και υπό τους πρακτικούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι υπάρχουσες συνθήκες. Η φιλοξενούσα χώρα, η Ελλάς αποδέχεται ότι η κίνηση τέτοιων δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της επικρατείας θα γίνεται κάτω από μια γενική άδεια, η οποία θα εκδίδεται. Η φιλοξενούσα χώρα θα διαχειρίζεται και θα ελέγχει όλα τα στοιχεία αυτής τη αδείας». Και τέλος, λέγει: «Κατά τη σύνταξη των υποστηρικτικών κειμένων η Ελλάς θα παρέχει στο διοικητή της ασκήσεως του ΝΑΤΟ αντίγραφο των υγειονομικών περιβαλλοντικών και γεωργικών κανονισμών». Ακόμα δηλαδή και το τι ισχύει σε μια περιοχή από πλευράς υγειονομικής θα πρέπει να το τηρήσει το ΝΑΤΟ, το οποίο εμφανίζεται εδώ ότι τάχα έρχεται και δεσπόζει της εθνικής κυριαρχίας και την καταπνίγει.
(GH)
Δεν πρόκειται δυστυχώς κύριοι περί αυτού. Πρόκειται περί διαδικαστικής ιστορίας.
Και επειδή ρωτάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τι άλλαξε, θα σας πω εγώ τι άλλαξε και φέρνουμε νόμο και όλα αυτά είναι στο φως, και οι εισηγητικές εκθέσεις και τα άρθρα και τα αγγλικά και τα γαλλικά και όλα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχοντας υπόψη το υπηρεσιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, τη σχετική πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αποφασίζει τη συμμετοχή δυνάμεων της χώρας μας στη δύναμη του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στο Κόσοβο, σύμφωνα με το σχέδιο JOINT GUARDIAN του ΝΑΤΟ. Θα περιλαμβάνει αυτή η συμμετοχή –έχει τις δυνάμεις- και τρίτον, προσωπικό για επάνδρωση επιτελείων των στρατηγείων και διοικήσεων, καθώς και των απαιτουμένων τμημάτων εντός της Ελλάδος για την παροχή υποστήριξης φιλοξενούντος έθνους. Κόστος για την Ελλάδα 2.000.000.000 δραχμές ημερησίως. Οποιαδήποτε μεταβολή επί της δυνάμεως, του κόστους, του χρόνου θα εγκρίνεται από το Συμβούλιο Άμυνας. Αναθέτει στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Αθήνα 11 Ιουνίου 1999. Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης. Υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου. Υπουργός Αμύνης Τσοχατζόπουλος. Υπουργός Οικονομίας Παπαντωνίου. Λαλιώτης. Κρανιδιώτης. Χρυσοχοϊδης κ.λπ..
Αυτό που έχει αλλάξει, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ότι εμείς βάζουμε όρους και συνθήκες στις διεξαγωγές των ασκήσεων του ΝΑΤΟ με νόμο και όχι με απόρρητη απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., όπως αυτή που σας διάβασα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Αυτός ο νόμος, κύριε συνάδελφε, αφορά την παροχή υπηρεσιών φιλοξενούντος έθνους της Ελλάδος προς τις συμμαχικές δυνάμεις. Με απόρρητη απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. το 1999 αποφασίσατε την παροχή υπηρεσιών φιλοξενούντος έθνους προς τις ΝΑΤΟϊκές συμμαχικές δυνάμεις για τις επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ. Κύριε Υπουργέ, με ακούτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Αυτό που άλλαξε συνεπώς, είναι ότι δεν ασκούμε απόρρητη διπλωματία, αλλά τα φέρνουμε όλα στο φως.
Και θέλω να πω επίσης, για να τελειώσω το εξής επειδή ελέχθη και αυτό από την ιδεολογική άρχουσα τάξη της Αριστεράς. Και δεν είναι προς γκρίνια αυτό. Εγώ στη θέση σας θα κολακευόμουν γι’ αυτή σας την επιτυχία που έχετε σημειώσει μετά τη μεταπολίτευση, να είστε η άρχουσα τάξη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχει λήξει προ πολλού …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Θέλω να πω λοιπόν, ότι δεν …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, με ακούτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Βεβαίως σας ακούω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κάντε τον κόπο να το πείτε ότι ακούτε το Προεδρείο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν είναι καθόλου κόπος. Είναι μεγάλη χαρά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ωραία. Ο χρόνος σας έχει λήξει προ πολλού. Βοηθήστε το Προεδρείο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Έχει λήξει προ πολλού, αλλά νομίζω πως υπήρξε μια επιείκεια την οποία δικαιούμαι …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Καμία επιείκεια. Είμαστε στα πέντε λεπτά. Ο Πρόεδρος πριν σας έδωσε δύο λεπτά. Και εφόσον βλέπετε ότι περνάει ο χρόνος, κάντε τον κόπο να στραφείτε στο Προεδρείο να ζητήσετε την ανοχή του Προεδρείου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Τελειώνω την πρότασή μου λέγοντας ότι με αυτό το νομοσχέδιο δεν ανεξαρτητοποιείται –προς Θεού- στρατιωτική ηγεσία. Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Όλα είναι υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας. Ο στρατός στην Ελλάδα επιτελεί το έργο του ευόρκως και τέτοιου είδους απόψεις το μόνο που ενδεχομένως άθελά τους –ελπίζω- επιχειρούν να κάνουν είναι σπείρουν χωρίς αποτέλεσμα τη διχόνοια μεταξύ του λαού και του στρατού η οποία δεν υπάρχει πλέον εδώ και δεκαετίες με μεγάλες προσπάθειες και του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Παπουτσής έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τον απεριόριστο θαυμασμό μου προς τον κ. Τασούλα, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δηλώνει ιδεολογικά καταπιεσμένος από την Αριστερά, παρά το γεγονός ότι έχει πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι είναι Υπουργός μιας καταρρέουσας Κυβέρνησης, τη στιγμή που πέφτει η αυλαία του τέλους της χειρότερης Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση, εισηγείται εδώ –και όχι μόνο αυτό, αλλά υποστηρίζει και θερμά κιόλας- την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Πράγματι λοιπόν αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλο θάρρος.
Επί του συγκεκριμένου τώρα. Κύριε Πρόεδρε, αμφισβητώ το δικαίωμα της Κυβέρνησης να υπογράφει γενικώς για λογαριασμό της ελληνικής δημοκρατίας συναλλασσόμενοι με έναν εκπρόσωπο του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι προηγουμένως, αναφέρθηκαν και οι συνάδελφοι του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στην Επιτροπή. Βέβαια, εδώ ο κ. Ροντούλης ούτε έκανε τον κόπο να διαβάσει τα Πρακτικά της Επιτροπής ούτε και θα τα καταλάβαινε. Ο κ. Γεωργίου βρίσκεται δίπλα σας να σας τα εξηγήσει.
Επαναλαμβάνω. Ποιος έδωσε το δικαίωμα αυτό στην ελληνική Κυβέρνηση η οποία εκπροσωπεί κυρίαρχο κράτος να διαπραγματεύεται και να συναλλάσσεται με το Διοικητή του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ χωρίς διαβούλευση στο πολιτικό σκέλος, χωρίς διαβούλευση στους μόνιμους αντιπροσώπους, χωρίς διαβούλευση στο Συμβούλιο των Υπουργών του ΝΑΤΟ;
(XP)
(XA)
Ουδέποτε η ελληνική Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαμόρφωσε συνεργασία η οποία δεν είχε περάσει μέσα από το πολιτικό σκέλος, δηλαδή να είχε δεσμευθεί η χώρα μας μέσα στα πλαίσια και τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει η προσχώρηση στην Ατλαντική Συμμαχία.
Δεύτερον το Πρωτόκολλο συμφωνίας και συναντίληψης είναι στην πραγματικότητα ένα πλαίσιο που όπως ορθά και αναλυτικά τόνισε ο εισηγητής μας επιτρέπει στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρονται στη χώρα μας ως δυνάμεις εξουσίας και κατοχής. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι εκχωρούνται δικαιώματα όχι μόνο εγκατάστασης αλλά και δικαιώματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών.
Το ερώτημα είναι, ποιος είναι αυτός που καθορίζει τη δομή αυτής της υπέρτατης εξουσίας; Η ελληνική Κυβέρνηση ή το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ; Ούτε καν το πολιτικό σκέλος δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει.
Ποιος παίρνει την πολιτική ευθύνη μέσα από την Κυβέρνηση για τους εύπλαστους γενικούς όρους που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτό το Μνημόνιο και μάλιστα όταν αυτό το Μνημόνιο αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας δηλαδή τις περιοχές –το τονίζω αυτό- από την Κρήτη έως την Φλώρινα και το Διδυμότειχο και από την Μάνη μέχρι την Θράκη; Τούτων δοθέντων σας δίνω μόνο δυο παραδείγματα. Οι αποφάσεις που αφορούν τα μέσα και τις διαδικασίες προστασίας των νατοϊκών δυνάμεων θα αποτελούν πλέον αποκλειστική αρμοδιότητα του στρατιωτικού διοικητή παρά την αντίθετη πολιτική του ΝΑΤΟ που επιφυλάσσει στην φιλοξενούμενη χώρα. Συγκεκριμένο παράδειγμα: Για πέντε οχήματα που θα μπορούσαν να κινούνται από την Πάτρα μέχρι την Καλαμάτα ο στρατιωτικός διοικητής θα αποφασίζει ποιες και πόσες στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις θα ευθύνονται για την προστασία τους. Ναι ή όχι;
Δεύτερο παράδειγμα. Ο στρατιωτικός διοικητής θα έχει δικαίωμα δέσμευσης ή διάθεσης ιδιοκτησίας σε ξένο έδαφος σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1. Δηλαδή θα αποφασίζει μονομερώς την δέσμευση τεσσάρων στρεμμάτων ιδιοκτησίας Έλληνα αγρότη στην Κρήτη για την ανάπτυξη για παράδειγμα μιας γερμανικής πυροβολαρχίας. Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, μην παραπλανάτε στο Σώμα και αναφέρεστε στις δεσμεύσεις για τον σεβασμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για το άρθρο στο οποίο αναφερθήκατε προηγουμένως. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς. Επειδή υπάρχει το άρθρο 7 παρ. 1.
Εμείς επιμένουμε ότι αυτή η επιλογή κύρωσης του συγκεκριμένου Μνημονίου με νόμο δεν είναι σωστή. Αν ήταν Μνημόνιο θα έπαιρνε την πολιτική ευθύνη η Κυβέρνηση και θα προχωρούσε. Εδώ όμως εισηγείται σχέδιο νόμου. Με το νόμο σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος στο οποίο αναφέρεσθε στην πραγματικότητα δίνεται μια εξαιρετική ισχύ σε αυτό το Μνημόνιο το οποίο δεν έχει περάσει από κανένα πολιτικό όργανο της Συμμαχίας, από κανένα πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ. Είναι μια συνδιαλλαγή η οποία έγινε ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και στον στρατιωτικό διοικητή. Και μάλιστα δίνεται στον διοικητή του ΝΑΤΟ αυξημένες αρμοδιότητες που άπτονται αμέσως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αρμοδιότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ το δόγμα και τις διαδικασίες υποστήριξης του φιλοξενούντος έθνους, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο στρατιωτικό εγχειρίδιο των διαδικασιών της Συμμαχίας 4-5 που είναι το μοναδικό θεσμικό κείμενο που φέρει την αποδοχή της πολιτικής ηγεσίας του συνόλου των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
(MT)
(XP)
Και τέλος, όσον αφορά τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –γιατί γίνεται πολύς λόγος- οι κυβερνήσεις υπέγραφαν πράγματι μνημόνια αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένες ασκήσεις όμως μόνο, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις των οποίων οι όροι και οι προϋποθέσεις είχαν ήδη διαμορφωθεί με τη συναίνεση όλων στο πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διαδικασίες λειτουργίας της Ατλαντικής Συμμαχίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τι μας αναφέρετε, λοιπόν, εδώ και διαβάζετε αποφάσεις του ΚΥ.Σ.Ε.Α.; Ουδεμία εξ αυτών των αποφάσεων δεν ήταν από τις αποφάσεις για πράξεις ή επιχειρήσεις που δεν είχαν ληφθεί οι αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο στην Ατλαντική Συμμαχία και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο, σε επίπεδο κορυφής.
Επιπλέον, πάντα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπέγραφε τα μνημόνια συνεργασίας μόνο κατόπιν ειδικής διαπραγμάτευσης και εξασφάλιζε την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών συνεπειών της άσκησης και της επιχείρησης.
Εδώ, κύριε Πρόεδρε, δεν εξασφαλίζουν καθόλου τα οικονομικά της επιχείρησης και όχι μόνο δεν τα εξασφαλίζουν, όχι μόνο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του στρατιωτικού διοικητή τα οικονομικά της επιχείρησης, αλλά συμβαίνει και κάτι χειρότερο: Δεν αναγνωρίζει πουθενά το ΝΑΤΟ τις οποιεσδήποτε φθορές υπάρξουν στην οποιαδήποτε επιχείρηση πραγματοποιηθεί μέσα στη χώρα μας, που σημαίνει ότι η Κυβέρνηση υπογράφει και η Βουλή ψηφίζει σήμερα ότι το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις οποιεσδήποτε φθορές θα έχει στα οποιαδήποτε μηχανήματα ή οτιδήποτε άλλο συμβεί στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση …
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Κανταρτζής έχει το λόγο για ένα λεπτό και ολοκληρώνουμε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Ροντούλη, με βάση…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να σας διευκολύνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Με βάση το άρθρο 108 δεν προβλέπονται δευτερολογίες. Επομένως, κλείνουμε με τον κ. Κανταρτζή …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ετέθη ένα προσωπικό ζήτημα για τον κ. Γεωργίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε συνάδελφε, για όνομα του Θεού! Εσείς θα μιλήσετε για προσωπικό ζήτημα άλλου;
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Κύριε Κανταρτζή, έχετε το λόγο.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ζήτησα το λόγο για να απαντήσω στις καινοφανείς θεωρίες που μας ανέπτυξε ο Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας περί άρχουσας τάξης. Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι ούτε ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης, αλλά ούτε και διάφοροι πόλεμοι κατά καιρούς έγιναν με τις δικαιολογίες που ήθελαν να μας εμφανίσουν.
Η χώρα μας σύρθηκε στους πολέμους, συμμετείχε στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των γειτονικών χωρών, γιατί ακριβώς αυτό επέβαλαν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας της χώρας μας και αυτή ακριβώς την πολιτική στήριζαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό δεν μας εκπλήσσει και η διαμάχη που σημειώθηκε μέσα στην Αίθουσα όσον αφορά τα ζητήματα της διαδικασίας.
Τι μας είπε ο κύριος Υπουργός; Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει χωρίς εξουσιοδότηση, δηλαδή παράνομα και αντισυνταγματικά, έδιναν την συγκατάθεσή τους για τη συμμετοχή της χώρας μας στην επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία τότε, για τη διέλευση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων. Αυτή την παρανομία, λέει ο Υπουργός, ερχόμαστε να τη λύσουμε έτσι ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα προσκόμματα.
Τι αλλάζει επί της ουσίας; Τίποτα δεν αλλάζει. Είτε με την προηγούμενη κατάσταση είτε με την τωρινή, η Ελλάδα θα σέρνεται όλο και πιο βαθιά σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που τίποτε δεν έχουν να προσφέρουν στο λαό μας –αντίθετα θα επιδεινώσουν τα προβλήματά του- και όλη αυτή η ρύθμιση γίνεται για να αρθούν τα όποια εμπόδια υπήρχαν.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο κομμάτων δεν έχει κανένα άλλο νόημα πέρα από το βλέμμα στις κάλπες, ιδιαίτερα από την πλευρά της Κυβέρνησης που θέλει να δώσει δείγματα συνέπειας όσον αφορά το ΝΑΤΟ και από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θέλει να παρουσιάσει ένα δήθεν αριστερό προφίλ για να μπορέσει να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτε το θετικό να περιμένουν ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλον. Να τους γυρίσουν τις πλάτες σ’ αυτές τις εκλογές όποτε και αν γίνουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headqarters Allied Power Europe/ SHAPE) σχετικά με την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους, κατά τη διάρκεια ασκήσεων/ επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headqarters Allied Power Europe/ SHAPE) σχετικά με την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους, κατά τη διάρκεια ασκήσεων/ επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο των παραπάνω νομοσχεδίων.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
(gk)
(MT)
Επανερχόμαστε στη συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενώ η Βουλή περνά τις τελευταίες ώρες των συνεδριάσεων αυτού του Τμήματος και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ακόμα προβληματίζεται για το τι ακριβώς θα κάνει –ανασχηματισμό ή εκλογές-, η Κυβέρνηση χωρίς καμία αιδώ προχωρά στο πρόγραμμά της, στο πρόγραμμα αναξιοκρατίας και κακοδιαχείρισης.
Γιατί αυτό είναι το νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα συζητούμε, όπως επανειλημμένα όλοι οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης –και ιδιαίτερα ο συνάδελφος κ. Ρήγας, Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και οι άλλοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που πήραν το λόγο- τονίσαμε όλες αυτές τις μέρες.
Θα σταθώ σε δυο συγκεκριμένα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κύριος Υπουργός στην παρέμβασή του. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά το θέμα του Ο.Α.Ε.Δ., κύριε Υπουργέ, έχουμε την ευκαιρία και είχαμε την ευκαιρία και σε άλλες περιπτώσεις –τόσο με την κα Πετραλιά, την αρμόδια Υπουργό, όσο και με άλλους συναδέλφους, τους Υφυπουργούς- να ασχοληθούμε σε βάθος με το θέμα του Ο.Α.Ε.Δ..
Είναι κοινή διαπίστωση όλων –και είμαι απόλυτα βέβαιος και των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας- ότι φαίνεται πως στον Ο.Α.Ε.Δ. υπάρχει ένα πεδίο, το οποίο δεν αγγίζεται. Τόσο πολύ μεγάλη εξουσία έχει ο κύριος Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ.; Τόσο πολύ μεγάλη υποστήριξη σε πολιτικό επίπεδο έχει, ο οποίος μπορεί να οργανώνει τα πάντα, να διαμορφώνει ένα ασύλληπτο δίκτυο ρουσφετιών; Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχει η Νέα Δημοκρατία από τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής; Εσείς που ήλθατε εδώ για την ανοικοδόμηση του κράτους, για την επανίδρυση του κράτους, για ένα σύγχρονο κράτος; Εσείς που ήλθατε εδώ για να υποστηρίξετε τους κανόνες της διαφάνειας, ακόμα και την τελευταία στιγμή νομοθετείτε αυτό το οποίο πραγματικά βάζει ξανά βόμβα στα θεμέλια και φαλκιδεύει το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Θέλω από το Βήμα να χαιρετίσω την πράξη των δημάρχων, οι οποίοι ήδη δηλώνουν σωρηδόν σε όλη τη χώρα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Θεωρώ ότι είναι μια πράξη αξιοπρέπειας, μια πράξη η οποία τους τιμά, που δεν θα αποδεχθούν να εμπλακούν σ’ αυτό το ρουσφετολογικό παιχνίδι, στο οποίο τους οδηγείτε.
Όμως, μέσα από τα πολύ ωραία λόγια και τις ωραίες τοποθετήσεις, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Ποιος θα σώσει την τοπική αυτοδιοίκηση από την οικονομική κατάρρευση, καθώς θα συμμετέχουν στο 70% των δαπανών της μισθοδοσίας των υπαλλήλων αυτών; Ποιος θα τη σώσει;
Μπορώ να μάθω από πού θα αντληθούν αυτοί οι πόροι; Μπορώ να μάθω ποιος είναι αυτός που θα εγγυηθεί; Με δανειοδότηση μήπως; Μήπως εκεί κατευθύνεται το 1.000.000.000 ευρώ, το οποίο ετοιμάζεστε να ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Στην πραγματικότητα, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση εκχωρεί θεσμοθετημένους πόρους, υποθηκεύοντας το μέλλον της, αλλά και το μέλλον των εργαζομένων.
Όμως, για να μείνω στον καθαρά πολιτικό σχολιασμό, στον οποίο επιμένουμε, όταν αποκαλύπτουμε ότι πρόκειται περί ενός ρουσφετολογικού οργίου, μπορείτε να μου εξηγήσετε και να μου δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα;
Για παράδειγμα, με ποιο κριτήριο εντάσσονται οι επιδοτούμενοι και μη άνεργοι στο πρόγραμμα; Πώς οι μη επιδοτούμενοι δικαιούνται πόρους του Ταμείου Ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ., στους οποίους δεν έχουν συνεισφέρει οι ίδιοι; Με ποια δικαιολογία και με ποια κριτήρια διαχωρίζονται οι άνεργοι σε απλούς επιδοτούμενους που παίρνουν επίδομα για έναν περίπου χρόνο και σε εντασσόμενους στο πρόγραμμα που επιδοτούνται για τρία χρόνια;
Προφανώς, όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις σ’ αυτά τα τρία ερωτήματα, πάντα θα υπάρχει ένας παράγων. Ο «γαλάζιος» παράγων, αυτός ο οποίος θα διαμεσολαβεί, έτσι ώστε νέοι άνθρωποι που ελπίζουν έστω για λίγη δουλειά με αυτές τις ολιγόμηνες συμβάσεις να καταστούν όμηροι της Νέας Δημοκρατίας.
(DP)
(GK)
Και όπως ήδη όσοι προστρέχουν στον Ο.Α.Ε.Δ. να ενημερωθούν παίρνουν την απάντηση ότι δεν πρόκειται να γίνουν μέσα από τις λίστες του Ο.Α.Ε.Δ. –έτσι απαντά ο Ο.Α.Ε.Δ. επισήμως- αλλά από την κεντρική διοίκηση επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς μας ότι η ουσιαστική υλοποίηση δεν γίνεται με διαφάνεια, αλλά γίνεται μέσα από σκοτεινά γαλάζια γραφεία. Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε ότι αυτή η τροπολογία είναι μία τροπολογία-ντροπή, μία τροπολογία η οποία απλώς ενισχύει το παζάρι ελπίδων των νέων ανθρώπων.
Το δεύτερο σχόλιο το οποίο θέλω να κάνω, αφορά το κήρυγμα διαφάνειας και αυστηρότητας ως προς την εφαρμογή των νόμων –το κάνετε διαρκώς, το κάνατε και χθες κατά την απάντησή σας στη συζήτηση γύρω από το άρθρο 34- όπου ουσιαστικά απαλλάσσετε όσους βαρύνονται με καταλογισμούς και μας είπατε ότι αφού δεν υπάρχει ποινική διερεύνηση, είναι άνθρωποι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι προφανώς ενεπλάκησαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στις δυσκολίες εφαρμογής της νομοθεσίας και γι’ αυτό το λόγο απαλλάσσονται με νομοθετική ρύθμιση.
Ας δούμε, όμως, εάν πράγματι αυτή είναι η γενική κυβερνητική στάση και κατεύθυνση. Θέλω, βέβαια, ευθύς εξαρχής να πω ότι τιμώ προσωπικά τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Παυλόπουλο και θεωρώ ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος, ένας έντιμος πολιτικός υποστηρίζοντας πράγματι το δημόσιο συμφέρον στους τομείς που ασκεί την ευθύνη του.
Όμως, θέλω να σας θέσω ενώπιον ενός άλλου παραδείγματος, για να διαπιστώσουμε την αξιοπιστία της Κυβέρνησης και αν πράγματι είναι όλα αυτά αλήθεια τα οποία μας λέτε. Πριν ακριβώς από τις διακοπές του θέρους στις 23 Ιουλίου εδώ σε αυτήν την Αίθουσα συζητώντας ένα θέμα το οποίο αφορά το μεγάλο σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων αποκαλύψαμε ότι η Ζ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται απλώς περί φορολογικών παραβάσεων, όπως διατείνοντο, αλλά για μία σειρά ποινικών παραβάσεων που σχετίζονται με πλαστογράφηση στοιχείων και ένα ποσό παρακρατήθηκε. Η μεθόδευση και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν εντοπίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως κακουργηματικές πράξεις. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αυτή η διαπίστωση ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Μπέζας στις 16 Ιουλίου, μία βδομάδα μετά αίρει τα περιοριστικά μέτρα του άρθρου 14 του νόμου που είχε θέσει η Υπηρεσία.
Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση εδώ, η Κυβέρνηση δεν έδωσε, όμως, επαρκείς απαντήσεις. Αντελήφθη, όμως –και αντιληφθήκαμε όλοι- ότι έλαβε το μήνυμα: Ότι, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μία προσοχή στο θέμα και το αντιμετωπίζουμε. Ελάτε, όμως, ότι πέσαμε έξω όλοι! Διότι έχω εδώ –και θα το καταθέτω στη Βουλή- με ημερομηνία 19 Αυγούστου νέα απόφαση του κ. Μπέζα με την οποία επανέρχεται ξανά και όχι μόνο αίρει τα αποτελέσματα των συνεπειών της απόφασης της Ζ΄ Δ.Ο.Υ. προς το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά τα αίρει για ένα χρόνο μετά, μέχρι τον Αύγουστο του 2010.
Και ερωτώ: Αυτά εδώ πέρα είναι στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση είναι συνεπής στην πολιτική της για διαφάνεια, για ενίσχυση και για επιβράβευση εκείνων οι οποίοι διαχειρίζονται με ορθολογικό τρόπο τα δημόσια οικονομικά; Ή είναι μία Κυβέρνηση η οποία στην πραγματικότητα επιβραβεύει και διευκολύνει όσους κακοδιαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά και σε κάθε περίπτωση προσβάλλουν –γιατί στην προκειμένη περίπτωση εγώ θέλω να είμαι και ειλικρινής- τους έντιμους νεοδημοκράτες της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης; Γιατί εδώ μέσα από παράνομες πράξεις στη πραγματικότητα έχουν εγκαθιδρύσει ένα παρακρατικό μηχανισμό στο Δήμο της Θεσσαλονίκης ο οποίος χρηματοδοτείται παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια.
Παρ’ όλα αυτά, παρά τις διαβεβαιώσεις τις δικές σας για την εντιμότητα, για την αξιοκρατία, για τη διαφάνεια, για το διαρκή έλεγχο, για την εφαρμογή των νόμων, ακόμα και σήμερα την τελευταία στιγμή ο Υφυπουργός ο κ. Μπέζας ξαναϋπογράφει και ξαναδίνει νέο περιθώριο σε εκείνους οι οποίοι πράγματι έχουν προβεί σε έκνομες πράξεις.
(DE)
(DP)
Και ρωτώ: Μα είναι τελικά αυτή Κυβέρνηση; Ποιος και γιατί πολίτης μπορεί να σας εμπιστευτεί;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε παρακαλώ, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί να σας εμπιστεύεται καθημερινώς και να μην προβάλλει το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, για άμεση αλλαγή της Κυβέρνησης;
Επιτέλους, ας αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου όλοι να αντιληφθούν και ποια ακριβώς είναι η ευθύνη του απέναντι στον τόπο. Πάντως, ο λαός, πέρα από την απαίτηση, λόγω ακριβώς των προβλημάτων που τον έχετε οδηγήσει, για άμεσες εκλογές, λέει και κάτι άλλο: «Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει». Ε, ας βγει επιτέλους γρήγορα!
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος έχει ζητήσει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία, όση προσπάθεια και αν γίνεται για τη διαστροφή της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τα θέματα της απασχόλησης και του ρόλου του Ο.Α.Ε.Δ., η αλήθεια είναι απλή και ξεκάθαρη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., που ορθώς τη διατυμπάνισε -με την καλή του όρου έννοια- γιατί ήταν συμβολή της ίδιας της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στο όλο εγχείρημα της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας -το οποίο οξύνεται, το τονίζω, με λιγότερους ρυθμούς από άλλες χώρες του εξωτερικού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως οξύνεται και στην Ελλάδα- υπέγραψε αυτό το Μνημόνιο. Έχει τρεις αντισυμβαλλομένους -ας το πω έτσι- το ελληνικό δημόσιο με το Υπουργείο Απασχόλησης, την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και τον Ο.Α.Ε.Δ. ως αρμόδιο οργανισμοί. Αυτό το Μνημόνιο -γιατί ακούστηκε εδώ πράγματα του τύπου «ξέρετε, με τον τρόπο αυτό…, τελευταία στιγμή, υποσχέσεις σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις κ.λπ.»- το υπέγραψε η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. σχεδόν στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της παρατάξεως που πρόσκειται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., με επικεφαλής τον κ. Κουκουλόπουλο ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία αυτή.
Άρα, σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο και τους όρους που περιέχει το Μνημόνιο, όχι μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν σύμφωνο και εκείνοι που πρόσκεινται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. -το τονίζω, δεν είπα «ανήκουν», γιατί εγώ δεν ξεχώρισα ποτέ ως Υπουργός την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα δυο και το ξέρετε- θεωρήθηκε μια συμβολή της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Πού υπήρξε η διαφωνία; Η διαφωνία υπήρξε, όταν στη συνέχεια έρχεται να κυρωθεί το Μνημόνιο και καθορίζονται οι διαδικασίες με τις οποίες το Μνημόνιο αυτό θα εφαρμοστεί. Άκουσα να λέγονται «τα χρήματα που θα βρεθούν;, από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τι θα γίνει;».
Καλά, αυτό η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. όταν υπέγραφε το Μνημόνιο δεν το ήξερε; Το ήξερε. Είχε υπολογίσει τα πάντα. Άρα, εσείς διαφωνείτε εδώ, γιατί διαφωνεί ο κ. Κουκουλόπουλος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πάντως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράζεται στη Βουλή, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Όμως, σας λέω και πάλι θεσμικά, ως Υπουργός. Έχω ένα Μνημόνιο στο οποίο δε συνέπραξε το Υπουργείο Εσωτερικών. Συνέπραξε, όμως, η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. σχεδόν ομοφώνως. Έρχεται η πλειοψηφία της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και μου προτείνει αυτή τη ρύθμιση ως κύρωση του Μνημονίου και διαφωνούν 351 δήμαρχοι και κοινοτάρχες, με επικεφαλής τον κ. Κουκουλόπουλο, δηλαδή, το ένα τρίτο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., δηλαδή, μια μικρή μειοψηφία περίπου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., εάν θέλουμε να πάρουμε τα πράγματα θεσμικά.
Και τι μου λέτε; Να μην ακούσω την πλειοψηφία και σχεδόν την ομοφωνία που υπήρξε για το Μνημόνιο, αλλά να ακούσω τη μειοψηφία η οποία διαφωνεί με την διαδικασία και πλάθει μύθους γύρω από το ρόλο του Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος ούτως ή άλλως συνέπραττε σε εκείνο το Μνημόνιο όταν το υπέγραφε και το είχε αποδεχθεί η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., αλλά και η παράταξη που ανήκει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επομένως, μην ψάχνετε εκεί άλλα πράγματα.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία θέσατε για διαφάνεια κ.λπ., για το θέμα του Δήμου Θεσσαλονίκης ξέρετε -και αυτό συνέβη επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας και εμού ως Υπουργού Εσωτερικών- ότι διεξάγεται δικαστική έρευνα η οποία δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω και ξέρετε ότι προχωράει.
Ως προς τα υπόλοιπα που μου λέτε, τις απαντήσεις τις έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Όμως, αφού διεξάγεται δικαστική έρευνα η οποία είναι επί των ημερών μας, δηλαδή, πείτε μου: Πώς θα γινόταν η δικαστική έρευνα, αν θέλαμε να τα κουκουλώσουμε;
Εκείνο δε που θέλω να σας τονίσω, μιας και μιλήσατε για διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, κύριε Παπουτσή, ότι εγώ αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια την οποία κάνετε να υπερασπιστείτε τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όμως, η αλήθεια είναι μια και την ξέρουν όλοι οι δήμαρχοι, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων που πρόσκεινται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή οπουδήποτε αλλού, ότι αυτή η Κυβέρνηση με το «ΘΗΣΕΑ» δεν είναι ότι διπλασίασε και παραπάνω τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ -1,5 στην πραγματικότητα ήταν το 2007 το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1998-2004- 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», το οποίο γίνεται και «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ» στη συνέχεια, με 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, για να δείτε τη διαφάνεια η οποία υπάρχει στο «ΘΗΣΕΑ», αν πατήσετε ypes.gr και μπείτε στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», θα δείτε μέχρι το τελευταίο ευρώ ποιος πήρε και τι.
(LM)
(DE)
Μπορείτε να μου πείτε πότε στο ΕΠΤΑ, στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπήρξε κάτι αντίστοιχο; Και μιας και αναφέρατε το Δήμο Θεσσαλονίκης, δεν το ξέρετε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τις λεγόμενες οριζόντιες δράσεις του ΕΠΤΑ την εποχή εκείνη, δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ;
Μην τα λέτε σε μένα, γιατί ζω τους δημάρχους που πρόσκεινται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., δουλεύω μαζί τους. Ξέρουν ότι δεν τους ξεχώρισα ποτέ και ξέρουν ότι ό,τι δικαιούνται το παίρνουν. Φέρτε μου ένα δήμαρχο να μου πει. Δεν μιλάω για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που τους ανήκουν και φαίνεται μαθηματικώς το πού πηγαίνουν. Πείτε μου από το ΘΗΣΕΑ, να έρθει ένας με μία οριζόντια δράση την οποία θα υπέβαλλε με τεχνικό δελτίο και που τη δικαιούται σύμφωνα με την κατανομή και να μην το πήρε.
Πείτε μου πόσες φορές και πάρτε παράδειγμα το Δήμο Θεσσαλονίκης ή το Δήμο Πειραιά, αυτό το Υπουργείο συνέδραμε τώρα επί Φασούλα για να λυθούν ένα σωρό προβλήματα. Έκανα εγώ καμία διάκριση;
Και σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια επίσης, θα πω και κάτι ακόμα. Μη λέτε στην Κυβέρνηση Καραμανλή για το θέμα της διαφάνειας, διότι το τονίζω ότι θεσμοθετήσατε τον προληπτικό έλεγχο, κύριε Παπουτσή, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν τολμήσατε να τον εφαρμόσετε. Δύο φορές αναβάλατε την εφαρμογή του. Εγώ μόλις έγινα Υπουργός την 1η Ιουλίου του 2005 εφήρμοσα τον προληπτικό έλεγχο δαπανών. Και είχα αρκετές δυσκολίες...
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, θα έχετε την ευκαιρία να επανέλθετε, εάν θέλετε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Αλλά σέβομαι απόλυτα τη νομολογία του. Αλλά τέτοια διαφάνεια στο ΘΗΣΕΑ, τέτοια δικαιοσύνη στην κατανομή, προληπτικό έλεγχο δαπανών, δεν τολμήσατε ούτε να το βάλετε. Ε, να μιλάμε τώρα και για θέματα διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα ΕΠΤΑ, όπως ήταν και χωρίς προληπτικό έλεγχο, αφήστε το καλύτερα να μην το συζητάμε.
Και αφήνω κατά μέρος επίσης, το πόσες περιπτώσεις δημάρχων που έπρεπε να εκπέσουν από δικαστικές αποφάσεις, βρέθηκαν στα συρτάρια των περιφερειακών πριν αναλάβουμε τα καθήκοντά μας. Δείτε πόσες φορές έχει εκπέσει, έστω και ένας κοινοτάρχης ή δήμαρχος επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προ του 2004 και πόσες εκπτώσεις έχουν γίνει, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση. Το τονίζω αυτό. Πάρτε το στατιστικά, να το δείτε. Αυτά επί των ημερών μου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και δεν χωράει και πολύς αντίλογος και το ξέρετε. Έχει αποτυπωθεί άλλωστε και στα αποτελέσματα δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έδωσαν αυτά τα αποτελέσματα, γιατί η πολιτική στον τομέα αυτό έχει προχωρήσει.
Ενδεχομένως θα έπρεπε να μπορούσα να έκανα περισσότερα. Σ' αυτό μπορώ να πω ότι απολογούμαι. Αλλά τώρα η σύγκριση μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας στον τομέα αυτό, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Ροντούλης έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όσον αφορά το ζήτημα της Θεσσαλονίκης που ετέθη από τον κ. Παπουτσή, πράγματι υπάρχει ζήτημα, κύριε Υφυπουργέ. Και βεβαίως, εφόσον είναι στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, καλώς, αλλά υπάρχει πάντα και το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών.
Εμείς θέλουμε να θέσουμε συγκεκριμένα ζητήματα.
Ζήτημα πρώτον. Υπάρχει μία κατηγορία εργαζομένων, κύριε Υφυπουργέ, στους Ο.Τ.Α., που είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου –ξέρετε ότι έχουμε μία πανσπερμία καθεστώτων- μερικής απασχόλησης.
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, καλή ώρα, για τον οποίο μιλάμε, προσέξτε να δείτε τι έγινε. Με μία ορθή ρύθμιση, η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν έκανε αυτούς τους ανθρώπους που είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ο.Τ.Α. από τους οποίους προέρχονται να είναι καποδιστριακοί.
Και εγώ σας ερωτώ τώρα, τι σχέση έχει αυτό; Δηλαδή ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι καποδιστριακός. Υπάρχουν τέσσερα, πέντε, έξι άτομα εκεί. Αυτά τα άτομα δεν πρέπει να γίνουν αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης; Ποια η έννοια να προέρχεται ο Ο.Τ.Α. από συνένωση, να είναι καποδιστριακός ή να μην προέρχεται από συνένωση; Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι υφίστανται ένα καθεστώς διάκρισης.
Και ξέρετε πόσο πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι, κύριε Υπουργέ, που είναι σε διαρκή εγρήγορση για να επιτελούν το καθήκον τους στο Δήμο Θεσσαλονίκης; Παίρνουν 340 με 370 ευρώ. Άρα, αυτό το απαράδεκτο καθεστώς πρέπει να τελειώνει. Αυτοί οι άνθρωποι σε όποιους Ο.Τ.Α. βρίσκονται -πολύ λίγοι είναι- θα πρέπει να γίνουν αορίστου χρόνου, όπως είναι, όμως πλήρους απασχόλησης. Το είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία για κάποιους εργαζομένους, όπως σας είπα και θα πρέπει να ολοκληρώσει τη ρύθμιση αυτή.
Δεύτερον, υπάρχουν άνθρωποι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 1998.
(AD)
(3LM)
Επίσης, εδώ θα πρέπει να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα, όπως είχατε τοποθετηθεί και κατά το παρελθόν ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Άλλα λέγατε τότε. Λέγατε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δικαιωθούν και θα δικαιωθούν. Όμως, υφίστανται και αυτοί ένα απαράδεκτο καθεστώς διάκρισης εις βάρος τους. Και γιατί λέω «απαράδεκτο»; Το λέω διότι υπάρχει ήδη απόφαση δικαστηρίου. Το Συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε αυτούς τους ανθρώπους. Αφήστε που και αυτοί είναι λίγοι στον αριθμό, δηλαδή ο αριθμός τους έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Όμως, υπάρχει και ένα άλλο δεδικασμένο –για να το πω έτσι- ένα άλλο προηγούμενο με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2002. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιώθηκαν. Οι παλαιότεροι, οι επιτυχόντες του 1998, δεν πρέπει να δικαιωθούν επιτέλους; Άλλα λέγατε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, κύριε Καραμάριε. Πρέπει να δικαιωθούν.
Θα αναφερθώ τώρα σε ένα άλλο τρίτο ζήτημα. Θα πρέπει να μας πείτε μέσα στη Βουλή και να μας ενημερώσετε –οφείλετε να το κάνετε αυτό- τι θα γίνει με τους πέντε χιλιάδες πεντακόσιους εποχικούς πυροσβέστες. Ξέρουμε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να γίνει ένας κλειστός διαγωνισμός. Και τον λέω «κλειστό», γιατί βασική και αναγκαία συνθήκη για να πάρει κάποιος μέρος σ’ αυτόν το διαγωνισμό είναι να έχει προϋπηρεσία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Υπάρχουν οργανικά κενά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν προϋπηρεσία δεκαπέντε, είκοσι χρόνων και θα πρέπει αυτή η εκκρεμότητα να λάβει ένα τέλος. Αυτοί οι πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι εποχικοί πυροσβέστες θα πρέπει να μονιμοποιηθούν διότι έχουν δώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους υπηρετώντας το ελληνικό κράτος, υπηρετώντας όλους εμάς, προσπαθώντας να διασώσουν το δασικό πλούτο της χώρας. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να μας πείτε τι γίνεται, πού βρίσκεται αυτό το θέμα και αν προτίθεται η Νέα Δημοκρατία σύντομα ως Κυβέρνηση να φέρει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση μονιμοποίησης αυτών των ανθρώπων.
Και επειδή θα βάλετε και ένα ηλικιακό όριο που απ’ ό,τι μαθαίνω θα είναι γύρω στα σαράντα τρία, σαράντα πέντε χρόνια, θα σας πω ότι υπάρχουν και άνθρωποι που είναι και παραπάνω. Τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς; Αφήστε δε που λέτε ότι θα βάλετε αγωνίσματα. Τι αγωνίσματα να βάλετε; Αυτοί οι άνθρωποι είναι τώρα μέσης ηλικίας. Είναι είκοσι χρόνια μέσα στην Υπηρεσία.
Εμείς ζητάμε την ελαστικοποίηση των όποιων αγωνισμάτων μπουν τέλος πάντων, για να μην πούμε για την κατάργησή τους και πέσουμε σε άλλα νομικής φύσεως ζητήματα. Όμως, θα πρέπει να ελαστικοποιηθεί το ζήτημα των ασκήσεων που αυτοί οι άνθρωποι θα κληθούν να κάνουν.
Έρχομαι τώρα στην επίμαχη τροπολογία. Κοιτάξτε να δείτε, αγαπητοί συνάδελφοι. Μέσα στην Αίθουσα υπάρχει μια υποκρισία εκατέρωθεν των δύο μεγάλων κομμάτων. Υπάρχει υποκρισία και φαρισαϊσμός. Και θα σας πω γιατί. Πριν πάω στη συμπεριφορά των κομμάτων, επιτρέψτε μου να ότι το Μνημόνιο που έγινε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Δεν αμφισβητείται. Υπάρχει οξύτατο πρόβλημα ανεργίας; Υπάρχει. Σύμφωνα με μελέτη της ΓΕΣΕΒΕ, οκτακόσια πενήντα άτομα την ημέρα, νέοι, θα μείνουν άνεργοι το τετράμηνο αυτό μέχρι το Δεκέμβριο. Την ημέρα! Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα ανεργίας. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να επιληφθεί; Ναι. Θα πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει τις ευθύνες της; Ναι.
Και ερχόμαστε στο Μνημόνιο, ερχόμαστε στη Συμφωνία. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα, κύριε Υφυπουργέ, πάτε να το εκμεταλλευθείτε, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα νέο κομματικό στρατό, διότι το ζήτημα δεν είναι η δέσμευση των πόρων βάσει του Μνημονίου που λέει ο Υπουργός. Έτσι είναι, έχει δίκιο εκεί πέρα. Το ζήτημα δεν είναι αν υπεγράφη από τον ΟΑΕΔ –που το τονίζει κατ’ επανάληψη- από την ΚΕΔΚΕ και από το Υπουργείο. Πράγματι, έτσι είναι. Το μείζον θέμα είναι πώς θα προσληφθούν αυτοί οι άνθρωποι. Εκεί είναι το όλο ζήτημα.
Και ενώ η κα Πετραλιά διαβεβαίωνε τους αιρετούς ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι θα υπάρξουν αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης, τελικά τι βλέπουμε στην τροπολογία; Θα αποφασίσει ο κ. Βερναρδάκης του ΟΑΕΔ! Δηλαδή, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ θα σας δημιουργήσει αυτή τη νέα κομματική σας στρατιά.
(KO)
(3AD)
Και για να μην ξεχνιόμαστε πρέπει να ζήσει και το πελατειακό κράτος. Έτσι ζουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Από το πελατειακό τους κράτος. Και βεβαίως, κάνετε αυτό που κάνετε, αυτή την τροπολογία.
Πάω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα. Προσέξτε τώρα την υποκρισία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί αντιδρά το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντιδρά με την εξής λογική. Άκουσα τον κ. Ρήγα που είπε «μα, εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλουμε να προσλάβουν οι δήμαρχοι με γρήγορες διαδικασίες μέσω Α.Σ.Ε.Π.». Προσέξτε τώρα την υποκρισία! Ουσιαστικά θα προσλάβουν μόνο οι δήμαρχοι, διότι το Α.Σ.Ε.Π. δεν μπορεί να εμπλακεί. Κατ’ όνομα μόνο θα εμπλακεί. Και τι γίνεται; Χρησιμοποιούν το όνομα του Α.Σ.Ε.Π., προκειμένου να έχουν και αυτοί μερίδιο στο πελατειακό κράτος.
Δηλαδή, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ξέρετε τι σας λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Σας λέει ««μην είστε «φαταούλες», μην τα θέλετε όλα δικά σας, δώστε κάτι και σε μας»». Εδώ πρόκειται να μοιράσουν μεταξύ τους το πελατειακό κράτος. Περί αυτού πρόκειται. Και εσείς, βέβαια, ως Κυβέρνηση να πάρετε το 70%, αλλά και εμείς που είμαστε το 1/3 της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –οι δήμαρχοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα- θέλουμε ένα μεράδι, θέλουμε και εμείς ένα μερίδιο. Περί αυτού πρόκειται. Δεν μπορείτε να χειριστείτε ούτε ένα μείζον θέμα που αφορά την ελληνική νεολαία! Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε ένα λεπτό.
Αυτό που εμείς λέμε είναι το εξής. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλετε να προχωρήσετε αυτήν την τροπολογία. Ωραία. Εμείς θα την καταψηφίσουμε, αλλά εσείς έχετε τη δύναμη να την επιβάλλετε. Σας λέμε, λοιπόν, το εξής. Τροποποιήστε την τροπολογία, ώστε πράγματι να μπορούν οι δήμαρχοι προκειμένου να έχουμε γρήγορες διαδικασίες, αλλά βάσει συγκεκριμένων, καθορισμένων, προκαθορισμένων από το Α.Σ.Ε.Π. και μετρήσιμων, κύριε Ρήγα, κριτηρίων τα οποία θα αναρτώνται στα δημοτικά καταστήματα. Όχι όπως το λέτε, βάσει Α.Σ.Ε.Π. και μέσω Α.Σ.Ε.Π. και τα κάνουμε πάλι κάτω από το τραπέζι, αλλά με συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια και με δημοσίευση αυτών των κριτηρίων στα δημοτικά καταστήματα για να βλέπουμε τα κριτήρια και τα μόρια που παίρνει ο κάθε υποψήφιος και έτσι, να προχωρήσουμε όλοι μαζί με μία τροποποιημένη τροπολογία -την οποία αν την αλλάξετε, εμείς, αλλά νομίζω και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα υπερψηφίσουμε- προκειμένου επιτέλους όταν έχουμε μπροστά μας ένα τέτοιο μείζον θέμα, όπως αυτό της ανεργίας, να μην πηγαίνετε να εκμεταλλευθείτε και την αγωνία των νέων ανθρώπων σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη οικονομική συγκυρία, όπως η σημερινή.
Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Ροντούλη.
Προχωρούμε τώρα στις δευτερολογίες.
Το λόγο έχει για έξι λεπτά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Τσούκαλης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Φαντάζομαι ότι δεν θα εξαντλήσω το χρόνο μου.
Όπως είχαμε προβλέψει όλες οι πτέρυγες της Αντιπολίτευσης, η συγκεκριμένη τροπολογία θα μονοπωλούσε τη σημερινή συζήτηση. Και ξέρετε, η συζήτηση επί αυτής της τροπολογίας δεν άπτεται μόνο της διαδικασίας επιλογής των συγκεκριμένων ανέργων, δεν άπτεται μόνο με το αν θα γίνει μέσω Α.Σ.Ε.Π. Αυτό, βέβαια, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα.
Όμως, η συγκεκριμένη τροπολογία, κύριε Πρόεδρε, και η συμφωνία και το μνημόνιο, αν θέλετε, που είχε υπογράψει το Υπουργείο Απασχόλησης με τον Ο.Α.Ε.Δ. και με την ΚΕΔΚΕ έπασχε εξ αρχής σε ένα σοβαρό θέμα συνταγματικότητας. Και θα γίνω σαφέστερος.
Όμως, πριν γίνω σαφέστερος, θα ήθελα να πω ότι ευτυχώς που ο κ. Παυλόπουλος στην αντιπαράθεσή του με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και προκειμένου να πείσει ότι υπήρξε συμφωνία, ομοφωνία της ΚΕΔΚΕ και στην υπογραφή του μνημονίου, αλλά και στις μετέπειτα διαδικασίες, μετέτρεψε στη συνέχεια το αρχικό ομόφωνο της ΚΕΔΚΕ σε πλειοψηφία. Διότι θα επιμείνω και θα αναφέρω για άλλη μία φορά ότι η αυτοδιοικητική παράταξη του πολιτικού μας χώρου ήταν εξαρχής αντίθετη με το μνημόνιο. Τοποθετηθήκαμε σαφέστατα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που έγινε στη Θεσσαλονίκη με συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι λόγοι, δυστυχώς, και για τους ανέργους σήμερα, αυτή τη στιγμή που συζητάμε έχουν επιβεβαιωθεί απολύτως.
Και πρέπει να ομολογήσετε, κύριε Υφυπουργέ, ότι δυστυχώς με τις εξελίξεις που είχαμε σήμερα απέναντι σ’ αυτήν την τροπολογία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υλοποίησης.
(TR)
(KO)
Θα πρέπει να το δείτε έτσι. Τριακόσιες πενήντα ένας δήμαρχοι σύμφωνα με κατάσταση που έχει υποβληθεί αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Να σας πω κάτι; Εάν κρίνω από τους δημάρχους του Νομού Αχαϊας, σας λέω ευθέως ότι οι δήμαρχοι αυτοί, κατ’ αναλογία, κατ’ επέκταση, είναι όλοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Υπάρχουν και δήμαρχοι που πρόσκεινται στο δικό μας πολιτικό χώρο, που πρόσκεινται στο Κ.Κ.Ε., που αρνούνται να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και σας λέω ότι υπάρχουν και δήμαρχοι δικοί σας, οι οποίοι για διάφορους λόγους αυτήν τη στιγμή δεν εκδηλώνουν την πρόθεσή τους.
Να σας πω πού ήταν το εγγενές πρόβλημα. Ο Δήμαρχος της Πάτρας από την αρχή, από το περυσινό συνέδριο είχε πει ότι εγώ δεν μπορώ να υλοποιήσω, να ενταχθώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους αλλά για λόγους οικονομικούς.
Εάν, λοιπόν, δέκα, είκοσι ή πενήντα δήμοι γι’ αυτούς τους ίδιους λόγους είχαν δηλώσει ότι δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ακόμα και η ΚΕΔΚΕ να συμφωνήσει με το συγκεκριμένο μνημόνιο, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, με ποιο δικαίωμα μπορείτε να προχωρήσετε σε δέσμευση θεσμοθετημένων πόρων που αφορούν τους συγκεκριμένους δήμους, προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας; Δεν καταλαβαίνετε την αντίφαση; Και αυτήν τη στιγμή έρχονται τριακόσιοι πενήντα ένα, οι οποίοι είμαι βέβαιος ότι είναι άνω των πεντακοσίων συνολικά σε όλη τη χώρα που λένε ότι δεν θα το υλοποιήσουν. Πώς μπορείτε εσείς να υλοποιήσετε τώρα το πρόγραμμα αυτό με τους υπόλοιπους δήμους, τους ΟΤΑ, δεσμεύοντας υποχρεωτικά θεσμοθετημένους πόρους που ανήκουν σε αυτούς που δεν θα είναι ενταγμένοι; Είναι προφανής η αντισυνταγματικότητα, η παραβίαση του άρθρου 101 του Συντάγματος.
Είστε γνώστης, νομίζω, ότι οι δήμαρχοι έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν γι’ αυτήν την αντισυνταγματικότητα και για τη μη υλοποίηση του προγράμματος ενώπιον των αρμοδίων δικαιοδοτικών οργάνων. Κάνω την προσωπική εκτίμηση και ως νομικός και σας λέω ότι μάλλον θα την κερδίσουν. Πολύ θα ήθελα να ακούσω και την επιστημονική άποψη του κ. Παυλόπουλου όσον αφορά αυτό το θέμα.
Έτσι, λοιπόν, ανακύπτει ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι δεν το αντιμετωπίζετε. Εμείς είπαμε εξ αρχής, μόνιμες θέσεις απασχόλησης, γιατί το θέμα που τίθεται είναι επιτακτικό και είναι όχι μόνο πολιτικό, αλλά είναι κοινωνικό και ανθρώπινο. Και η ερώτηση, η απορία που πρέπει να απαντήσετε είναι η εξής: Μετά τους τριάντα έξι μήνες της σύμβασης, αυτοί που θα έχουν προγραμματίσει, θα έχουν φτιάξει τη ζωή τους, θα έχουν αυτό το εισόδημα που θα έχουν, πώς θα μπορέσετε εσείς να τους πείτε ότι έληξε η σύμβασή σας και σταματήστε να δουλεύετε; Μπορείτε να σκεφθείτε εκείνη τη στιγμή; Εκτός εάν πιστεύετε ότι εκείνη τη στιγμή θα είναι κάποιοι άλλοι στην Κυβέρνηση, οπότε, άστο να το χειριστούν εκείνοι οι άλλοι.
Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα; Ή μήπως δεν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για σας και για την πολιτεία, για το δημόσιο, αυτοί οι ίδιοι εργαζόμενοι να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν τις πρόσθετες αμοιβές που ίσως να δικαιούνται, που θα τις λαμβάνουν άλλοι εργαζόμενοι στους ίδιους δήμους για ίδιες ώρες εργασίες, για ίδιους όρους απασχόλησης και αυτοί οι ίδιοι δεν θα τις απολαμβάνουν;
Έστω και τώρα έχουμε την εντύπωση ότι πρέπει τη συγκεκριμένη τροπολογία να την αποσύρετε, προκειμένου να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση και προκειμένου να υπάρξει μία πλήρης πολιτική συμφωνία, που να καταλαμβάνει σχεδόν επί της ουσίας το σύνολο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της Ελλάδος, διότι σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, θα μας επιτρέψετε την εκτίμηση, ήδη είναι τελειωμένη η υπόθεση από αυτήν τη στιγμή.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Τσούκαλη.
Ο κ. Ρήγας έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση σχετικά με τα όσα μας είπε ο κύριος Υπουργός για το πρόγραμμα της ΘΗΣΕΑΣ.
Θεωρώ ότι το να ακούγονται αυτά που είπε ο κ. Παυλόπουλος σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν για την υλοποίηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ-1, είναι κατανοητό.
(XF)
(3TR)
Αλλά να προσπαθεί να πείσει ανθρώπους που γνωρίζουν και κυρίως τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, για την επιτυχία και τη μεγαθυμία του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τους πόρους του ΘΗΣΕΑ 1 και του ΘΗΣΕΑ 2, είναι τουλάχιστον πρόκληση. Με δυο λόγια: Για ποιο ΘΗΣΕΑ 1 μιλάμε με τους πολλούς πόρους όταν σε τέσσερις μήνες το πρόγραμμα τελειώνει και από τα 3,5 δισεκατομμύρια δεν πρόκειται να απορροφηθούν ούτε τα 2 δισεκατομμύρια; Άρα, το υπόλοιπο 1,2 δισεκατομμύριο είναι στα χαρτιά.
Το πρόγραμμα, λοιπόν, ΘΗΣΕΑΣ θεωρητικά έχει τα 3,2 δισεκατομμύρια και θα τελειώσει σε τέσσερις μήνες, επαναλαμβάνω, χωρίς να έχει απορροφήσει παραπάνω από το 50% των πόρων. Αυτό για να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Επίσης, τίνος είναι τα χρήματα του ΘΗΣΕΑ; Δεν είναι χρήματα που παρακρατούνται από την αυτοδιοίκηση; Το 75% του προγράμματος δεν χρηματοδοτείται από πόρους θεσμοθετημένους της αυτοδιοίκησης, που μάλιστα με τις οριζόντιες δράσεις το διαχειρίζεται το Υπουργείο; Από πότε κάνετε δώρα στην αυτοδιοίκηση; Χρήματα της αυτοδιοίκησης τα διαχειρίζεστε εσείς μέσω του ΘΗΣΕΑ στις οριζόντιες δράσεις. Άρα, ούτε χρήματα τα οποία βάζει ο κρατικός προϋπολογισμός με την έννοια ότι προέρχονται από τις ΣΑΕ των Υπουργείων, είναι χρήματα που παρακρατούνται από την αυτοδιοίκηση, είναι χρήματα που στο ΘΗΣΕΑ 1 έχουν απορροφηθεί. Μέχρι τέλος του 2009 δεν πρόκειται να απορροφηθούν ούτε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης είναι χρήματα τα οποία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μέσα από τις οριζόντιες δράσεις διαχειρίζεται το Υπουργείο.
Όσον αφορά δε το ότι μπορεί ο καθένας μας να δει ποια είναι τα έργα του ΘΗΣΕΑ που έχουν χρηματοδοτηθεί, εμείς έχουμε κάνει ερωτήσεις –όλοι οι Βουλευτές- και οι απαντήσεις που πήραμε –τις έχω εδώ- είναι «δεν είναι δυνατόν να σας δώσουμε ακριβή στοιχεία για τις δράσεις του ΘΗΣΕΑ». Τι μας λέει ο Υπουργός ότι έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε τι γίνεται με όλα τα έργα του ΘΗΣΕΑ; Είναι πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου «δεν μπορούμε να σας δώσουμε αναλυτικά στοιχεία για το ΘΗΣΕΑ». Κλείνω με αυτό το ζήτημα.
Το δεύτερο ζήτημα που αφορά τη συγκεκριμένη τροπολογία. Ας είμαστε λίγο πιο ειλικρινής διότι ο κύριος Υπουργός είπε «μα, είχε συμφωνήσει η ΚΕΔΚΕ» και το θέμα είναι ότι διαφωνείτε στα διαδικαστικά. Το ζήτημα της διαφάνειας δεν είναι διαδικαστικό, είναι θέμα ουσίας. Προφανώς όλοι εδώ θεωρούμε ότι πρέπει η ανεργία να αντιμετωπιστεί -εκτός από τα κόλπα της στατιστικής υπηρεσίας- και στην πράξη.
Άρα, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δέχτηκε να συμμετέχει –και υπέγραψε και το μνημόνιο- σε ένα πρόγραμμα για να μπορέσει να απορροφήσει ένα ποσοστό νέων ανθρώπων, οι οποίο θα εργαστούν. Το θέμα, όμως, που εσείς αποκαλείτε διαδικαστικό, για μας και για τους δημάρχους εκείνους που δεν το βλέπουν σαν παζάρι αυτό το ζήτημα, είναι ουσιαστικό.
Τι σας λέμε, λοιπόν; Βάλτε συγκεκριμένους κανόνες, κριτήρια ΑΣΕΠ και διαδικασίες συγκεκριμένες έτσι ώστε να γίνουν οι προσλήψεις με τρόπο διαφανή. Και μας λέτε, μα, εγώ υιοθετώ την άποψη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ. Και τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή για σας δεν έχει ουσία το ζήτημα της διαφάνειας, το ζήτημα της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί; Λέτε ότι είναι τριακόσιοι πενήντα ένα αυτοί που υπογράφουν. Τριακόσιοι πενήντα ένα μέσα στο σαββατοκύριακο. Μπορεί να μαζευτούν άλλοι τριακόσιοι και να είναι οι πλειοψηφία των δημάρχων.
Αλλά για μας δεν έχει σημασία αυτό. Για μας σημασία έχει το γεγονός, το οποίο ανέφερε ο κ. Τσούκαλης, ότι θα έχετε προβλήματα, διότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα τέλη ακίνητης περιουσίας. Είναι ένα τέλος θεσμοθετημένο υπέρ της αυτοδιοίκησης. Και σας ανέφερα ως παράδειγμα της Κυκλάδες. Μπορεί ο Δήμος Ερμούπολης και ο Δήμος Νάξου να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα και είπε ο κ. Καραμάριος «ποτέ να μη συμμετέχουν». Ναι, αλλά από τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι δημότες της Ερμούπολης και της Νάξου για τα τέλη ακίνητης περιουσίας, θα χρηματοδοτήσετε εσείς τις προσλήψεις της Μυκόνου. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα. Και θα γίνουν προσφυγές όχι μόνο από τους δημάρχους, θα γίνουν προσφυγές και από δημότες. Θα γίνουν προσφυγές από πολίτες, οι οποίοι θα ζητήσουν μια απάντηση στο πώς είναι δυνατόν με τα τέλη, που πληρώνουν οι ίδιοι και έχουν θεσμοθετηθεί υπέρ της αυτοδιοίκησης, να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας άλλων δήμων.
(GM)
XF
Θα έλεγα λοιπόν αντί να μπούμε σε τέτοιες περιπέτειες ότι θα ήταν πολύ πιο απλό και πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο έντονο και πολύ πιο ηθικό να υπάρξει μία τροποποίηση, μία αναδιατύπωση, όπου να προσδιορίζει τα κριτήρια, κριτήρια ΑΣΕΠ και τη γρήγορη διαδικασία, όπου θα μπορέσουν οι δήμοι να προσλάβουν αυτούς που έχουν αποφασίσει εν πάση περιπτώσει, αλλά οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και αδιάβλητες, να μην μπορεί κανείς να ρίξει σκιά και να μεμφθεί είτε την αυτοδιοίκηση, είτε την Κυβέρνηση, είτε τον πολιτικό κόσμο για αδιαφανείς και διαβλητές προσλήψεις.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνουμε με τη δευτερολογία του κ. Κεγκέρογλου και αν επιθυμεί ο κύριος Υπουργός μπορεί να κλείσει τη συζήτηση.
Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ο κάθε δήμος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αυτόνομο, χωριστό. Επομένως, όλα όσα αναφέρθηκαν από τον Εισηγητή μας στη δευτερομιλία του σε σχέση με τους πόρους που πιθανόν να παρακρατηθούν για να επιδοτηθούν και να πληρωθούν εργαζόμενοι σε άλλο δήμο, είναι πραγματικά πρωτοφανείς, αντισυνταγματικοί και παράνομοι.
Βέβαια, δεν μου κάνει καμία εντύπωση, διότι ο Υπουργός ως νομικός θα επιχειρηματολογήσει και θα βρει κι εδώ μία νομική ερμηνεία, θα δώσει γνωμάτευση, όπως η γνωμάτευση που έδωσε προηγουμένως η οποία μας εξέπληξε όλους, ότι ο νόμος λέει ότι μέχρι 24 μήνες μπορούν να εργαστούν στον ίδιο φορέα εργαζόμενοι αν κάνουν δύο-τρεις συμβάσεις και ανανεωθούν, αλλά αν γίνει μία ενιαία σύμβαση, τότε μπορούν να γίνουν και για πέντε χρόνια συμβάσεις. Αυτό βέβαια μου θύμισε αυτό που λέγεται κατά καιρούς «οι γνωματεύσεις επί πληρωμής», αυτό είπε ακριβώς, ότι «οι 36 μήνες σύμβαση εφόσον είναι μία φορά, δεν υπάγεται σε καμία απαγόρευση». Αυτό είπε! Υπάγεται βέβαια σε απαγόρευση, διότι δεν δικαιούνται να κάνουν συμβάσεις πάνω από οκτώ μήνες, πάνω από χρόνο χωρίς ιδιαίτερο λόγο, έτσι ή αλλιώς.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Πού το λέει το Σύνταγμα αυτό;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν είπα εγώ μόνο το Σύνταγμα. Και παράνομη λέω και αντισυνταγματική.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Νομοθετούμε. Άρα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Νομοθετούμε.
Νομοθετούμε λοιπόν κατά τις ανάγκες της Κυβέρνησης…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Όταν νομοθετείς, το μόνο εμπόδιο είναι το Σύνταγμα.
Πείτε μου ποια Συνταγματική Διάταξη λέει αυτό που είπατε! Σαν την άλλη φορά που είπατε ότι μπορούμε να ζητήσουμε τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του νομοσχεδίου. Σας είπα ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται. Τώρα μου λέτε ότι απαγορεύεται να κάνουμε συμβάσεις πάνω από οκτώ μήνες. Ποια διάταξη του Συντάγματος το λέει; Διότι εάν δεν το λέει το Σύνταγμα, αφού νομοθετούμε, δεν έχουμε πρόβλημα. Μην λέτε πράγματα που δεν στέκουν!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Λέει λοιπόν ότι πάνω από 24 μήνες δεν μπορεί να εργαστεί στον ίδιο φορέα…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Δεν το λέει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν το λέει;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Όχι βέβαια!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τότε το 164 είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο το ψηφίσατε εσείς χωρίς να προβλέπεται από το Σύνταγμα με δική σας πολιτική πρωτοβουλία και απαγορεύεται με αυτό σε εργαζόμενους ακόμα και στην καθαριότητα σας είπα σαν παράδειγμα ακόμα και με πέντε και έξι παιδιά να βγάλουν το ψωμί τους, ενώ την ίδια ώρα εξαιρείτε τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού με τροπολογία την οποία έχετε φέρει ήδη, εξαιρείτε τους εκπαιδευτικούς του ΟΤΕΚ και καλά κάνετε διότι είναι παράλογη αυτή η διάταξη του 164, την αφήνετε όμως για τους απλούς εργαζόμενους. Και λέμε, δεν έχουν ψυχή αυτοί, για να μπορούν να εργαστούν, να βγάλουν το ψωμί τους; Τι πρέπει να κάνουν; Να ξενιτευτούν, να πάνε σε άλλο κράτος;
Είπα όμως ότι δεν μας εκπλήσσουν οι ερμηνείες που δίνετε, γιατί είναι πραγματικά για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Κλείνοντας θέλω να ρωτήσω για άλλη μία φορά, που θα κατατίθενται οι αιτήσεις των ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, των ανέργων ή αυτών που είναι στο ταμείο; Στον τοπικό ΟΑΕΔ, στον κεντρικό ΟΑΕΔ, στις περιφερειακές διευθύνσεις ή στα γραφεία των Βουλευτών ή μήπως μόνο των Υπουργών; Να μας πείτε ότι οι αιτήσεις θα κατατίθενται εκεί, πρωτόκολλο θα παίρνουν από εκεί. Αυτό είναι το πρωτόκολλο να μας πείτε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, ξεκινώ από εσάς γι’ αυτά που είπατε. Γιατί εδώ είπα ότι δεν διεκδικώ τη γνώση των νομικών μόνο εγώ, αλλά τουλάχιστον την άγνοια των νομικών οφείλω να την επισημάνω!
PM
(4GM)
Σας λέω: Το διάταγμα 164 του 2004 προέβλεπε ότι δεν μπορούν να ανανεώνονται συμβάσεις πέραν του εικοσιτετραμήνου διότι αυτή τη ρήτρα την έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την επεξεργασία του διατάγματος. Το θεώρησε αυτό ως όρο που έπρεπε να μπει για να μην υπάρχει καταχρηστική ανανέωση που οδηγεί σε αορίστου χρόνου για να είμαστε σύμφωνοι και με το Σύνταγμα που απαγορεύει τις μετατροπές και με την κοινοτική οδηγία του 1999. Δεν ήταν γνώμη και γνωμοδότηση δική μου. Είναι του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρακτικό επεξεργασίας που αν κάνατε τον κόπο να το διαβάζατε θα το βλέπατε. Μη μου επικαλείστε το Συμβούλιο της Επικρατείας που δεν μπορεί να έλθει να μας γνωμοδοτήσει επί νομοσχεδίου. Λέτε να το ρωτήσουμε για νομοσχέδιο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Όταν σας λέω ότι αυτό το λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το πρακτικό επεξεργασίας που γνωμοδότησε για το διάταγμα 164 του 2004, λέτε ότι λέω αυθαιρεσίες. Βεβαίως δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό εμπόδιο να κάνει σύμβαση και δύο και τριών ετών και έχουμε τις περιπτώσεις συμβάσεων. Ανανεώσεις δεν επιτρέπονται γιατί το αν μετατρέπεται σε σύμβαση αορίστου χρόνου ή όχι εξαρτάται από το αν ανανεώνεται, οπότε αν ανανεώνεται και μάλιστα αενάως, τότε από κει και πέρα υποκρύπτει αυτή τη σχέση. Απλά νομικά είναι. Μην προσπαθείτε κάτι εδώ μέσα λόγω της δημοσιότητας που αποκτά αυτό. Σου λένε «κάτι θα ξέρει για να το λέει αυτός ο άνθρωπος», ενώ είναι παντελώς ανακριβή αυτά που λέτε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Να το αναιρέσετε τελείως.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Το δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ο «Θησέας». Μην επιμένετε, κύριε εισηγητά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σύγκριση δεν υπάρχει καμία και σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και σε ό,τι αφορά την απορρόφηση.
Προχθές ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Είχα πάει και συζητήσαμε για την τροπολογία και δώσαμε τα απολογιστικά στοιχεία παρόντος του κυρίου Πουλόπουλου και όλων. Τσιμουδιά δεν ακούστηκε για τον «Θησέα». Η σύγκριση ήταν συντριπτική. Προχθές πήγα και τους έδωσα τα στοιχεία. Μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας του «Θησέα» έχουμε ξεπεράσει σ’ ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση τα εφτά χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έδωσε 1,5 δις ευρώ, αν τα έδωσε, όπως τα έδωσε, με όρους πλήρους αδιαφάνειας. Προχθές τους τα πήγα στην ΚΕΔΚΕ, όλοι ήταν εκεί και κανένας δεν τα αμφισβήτησε. Τι να αμφισβητήσει; Την πραγματικότητα; Έρχεστε εδώ και μου κάνετε συγκρίσεις; Μετά μου λέτε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πόσο ήταν;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ο «Θησέας» αυτή τη στιγμή είναι σε ποσοστό το οποίο σημαίνει τη «συμβασιοποίηση» όλων των υποχρεώσεων αυτών. Έχει περάσει αυτή τη στιγμή και κατά εκατό εκατομμύρια ευρώ το ποσό που είχε δώσει για τα εφτά χρόνια το ΕΠΤΑ, το ειδικό πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι κοντά στο ένα οκτακόσια σαράντα έξι. Τα στοιχεία μπορείτε να τα πάρετε από την ΚΕΔΚΕ. Τα κατέθεσε ο κύριος Νάκος.
Δεύτερον, όσον αφορά αυτό που λέτε ότι τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν δεν σας δίνονται, άλλη απάντηση σας έδωσε το Υπουργείο. Το Υπουργείο σας είπε: «Τι μας ζητάτε στοιχεία; Αφού είναι στο site, πηγαίνετε να τα δείτε». Τώρα μου μιλάτε εσείς για διαφάνεια. Μιλάτε εσείς τώρα, οι άνθρωποι, οι κυβερνήσεις που παρακράτησαν ποσά μεταξύ 1997 και 2004 με υπολογισμό Πάρη Κουκουλόπουλου, Προέδρου της ΚΕΔΚΕ. Πήγε στον Καραμανλή και του είπε: «Οι κυβερνήσεις μας» -εννοώντας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., 1997-2004- «παρακράτησαν από τους πόρους Τοπικής Αυτοδιοίκησης ένα δισεκατομμύριο τετρακόσια έντεκα εκατομμύρια ευρώ». Κάνουμε τον «Θησέα» και κρατάμε μόνο το 20% των οριζοντίων δράσεων που δεν είναι αυθαίρετο και γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Ήταν πανευτυχής ο κύριος Κουκουλόπουλος που μου έλεγε: «Θα πετύχεις, Υπουργέ, να κρατήσεις μόνο το 20%; Το ΕΠΤΑ κοιτάξτε τι οριζόντιες δράσεις είχε και ελάτε να τα συγκρίνουμε». Μη μιλάτε για τον «Θησέα» τώρα. Όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξέρει ότι αυτό δεν έχει καμία σύγκριση με αυτά που κάνατε εσείς.
Από κει και πέρα θέλω να σας τονίσω ορισμένα πράγματα σ’ ό,τι αφορά το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έθεσε ο κύριος Τσούκαλης. Το άρθρο 103 του Συντάγματος καθορίζει σαφώς την αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντισυνταγματικά ήταν αυτά που γίνονταν, παρακρατήσεις κ.λπ. και μάλιστα τώρα αρχίζουμε και επιστρέφουμε τα παρακρατηθέντα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και φωνάζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από πάνω. Εκεί να δείτε την υποκρισία. Πέραν δηλαδή του ότι δίνουμε όλους τους πόρους και πέραν του ότι διακόσια εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σαν πρώτη δόση από τα παρακρατηθέντα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάθεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κάνει κριτική αυτή τη στιγμή και μάλιστα αυτά δόθηκαν σ’ αυτή την οικονομική κρίση.
Κύριε Τσούκαλη, θα ήθελα να σας πω κάτι σε νομικό επίπεδο, μιας και μου είπατε στην περίπτωση αυτή για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όταν, παραδείγματος χάρη, για τους πόρους έρχεται η ίδια η ΚΕΔΚΕ και λέει «από το σύνολο των πόρων εγώ, ενισχύοντας το δημόσιο συμφέρον που αφορά την απασχόληση η οποία πρέπει να τονωθεί, θα συμβάλω με αυτό το ποσό», τότε από κει και πέρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αντισυνταγματικότητας.
Θα σας πω το εξής: Με τη λογική που έχετε το κομμάτι το οποίο αναλογεί σε κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης -αφού το διαιρούσαμε όταν κάνουμε τον υπολογισμό των ΚΑΠ κάθε χρόνο- δεν μπορούσε να θιγεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ακόμα και για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπου καλείται καθένας να συμβάλει, άσχετα αν μετέχει σ’ ένα πρόγραμμα ή όχι.
(SX)
(4PM)
Δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αρχή της ισότητας στα θέματα αυτά; Θα σας θυμίσω τη φράση του αείμνηστου Αριστόβουλου Μάνεση. Φαντάζομαι ότι τη συνταγματική γνώση Αριστόβουλου Μάνεση δεν την αμφισβητεί τουλάχιστον η Αριστερά εδώ μέσα. Έλεγε, λοιπόν, ότι ισότητα σημαίνει, κατά το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων, αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Διότι η παραβίαση της αρχής της ισότητας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε μεταχειριζόμενη άνισα τα πράγματα που είναι πραγματικά ίσα είτε ισοπεδώνοντας τα πάντα όταν έχουν άνισες διαστάσεις.
Η κατά Ηράκλειτον «θάλασσα δικαιοτάτη» δεν υπάρχει, όπως είναι γνωστό, στις κοινωνικές σχέσεις. Γι’ αυτό έχει αυτές τις δύο όψεις η αρχή της ισότητας. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αντισυνταγματικότητας. Αν κάποιοι θέλουν, να προσφύγουν. Εσείς προεξοφλήσατε και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Το έχω ακούσει κι άλλες φορές εδώ. Και με το 42% το είχα ακούσει. Το τι κασσάνδριες προβλέψεις είχα ακούσει για τη συνταγματικότητα των νομοθετημάτων τα οποία είχαμε εδώ.
Εγώ δεν θυμήθηκα μέχρι σήμερα μία απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου βέβαια, που κρίνει τη συνταγματικότητα, που να έρθει να πει από όσα ψήφισα εγώ εδώ μέσα, ότι ήταν κάτι αντισυνταγματικό. Φέρτε μου μία και πείτε μου, έτσι αποφάνθηκε. Από όλες τις προβλέψεις τις οποίες έχετε κάνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να ολοκληρώσετε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Και σε ό,τι αφορά αυτό που μου λέτε, τι θα γίνει μετά τα τρία χρόνια, θέλω να σας πω το εξής: Μα, το ζήτημα είναι ακριβώς ότι σε αυτά τα τρία χρόνια και θέσεις αορίστου χρόνου θα προκηρυχθούν και μοριοδότηση θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι και θα μπορούν να μετέχουν στη διαδικασία. Δεν είπαμε ότι θα μείνει αδρανές το Κράτος αυτά τα τρία χρόνια. Μπροστά μας βλέπουμε και λέμε: Παίρνουν αυτές τις συμβάσεις έως τρία χρόνια και στο μεταξύ με τις άλλες προσπάθειες που θα γίνουν, ως τότε το ζήτημα θα έχει αντιμετωπιστεί. Δεν πρόκειται να υπάρχει αυτή η κρίση για τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη αρχίζει σιγά – σιγά σε παγκόσμια κλίμακα –αν κι εδώ υπάρχουν αμφισβητήσεις- φαίνεται ότι το πρόβλημα αρχίζει –τουλάχιστον- να έχει μία διέξοδο.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα θέματα που έθεσε ο κ. Ροντούλης.
Σε ό,τι αφορά τους δασοπυροσβέστες θέλω να σας πω ένα πράγμα. Τους βρήκαμε ως Κυβέρνηση 5μηνίτες και χωρίς καμία προστασία. Με τον κ. Πολύδωρα ξέρετε ότι φέραμε το διάταγμα –ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βέβαια- με το οποίο οι πέντε μήνες έγιναν οκτώ. Και ξεκίνησε αμέσως και εφαρμόστηκε. Και εφαρμόζεται και φέτος. Πρόπερσι έγινε αυτό, μετά το 2007 δηλαδή. Και τώρα τους είδα και συζητήσαμε. Πώς μπορεί να γίνει η μονιμοποίησή τους; Όπως το κάναμε με τα ΚΕΠ. Με τη διαδικασία των ΚΕΠ. Να προκηρυχθούν οι θέσεις και μάλιστα σε δύο υπηρεσίες. Από τη μία πλευρά με τη διαδικασία των ΚΕΠ μέσω ΑΣΕΠ με ειδική μοριοδότηση. Τους το έχω πει. Και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία.
Εναπομένει η έγκριση των θέσεων, γιατί πρέπει να γίνει ως εξής: Ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν λόγω ηλικίας, εξαιτίας προσόντων να απορροφηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, διότι δεν μπορούν να προσφέρουν. Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους λόγω ηλικίας δεν θα έχουν ούτε συντάξιμα χρόνια εάν φύγουν. Τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι λόγω των κριτηρίων τα οποία δεν μπορούν να συμπληρώσουν -που δεν θα είναι βεβαίως τα ίδια με την Πυροσβεστική, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να προσιδιάζουν, να είναι κοντά, δεν μπορείς να φτιάξεις δύο ταχύτητες μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα- το υπόλοιπο κομμάτι να μπορέσει να απορροφηθεί από το χώρο της Αγροφυλακής. Εκεί συμφωνήσαμε. Εκεί καταλήξαμε.
Απομένει η έγκριση των θέσεων για να γίνει μία και καλή όλος ο διαγωνισμός. Να μην κάνουμε πρώτα τον έναν και μετά τον άλλον. Διότι μέσα τους θα δημιουργηθούν αντιθέσεις και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο.
Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου ξεκινάμε τη διαδικασία. Το συζήτησα μαζί τους και με το νομικό τους παραστάτη –αν και δεν χρειαζόταν στην περίπτωση αυτή- και θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη.
Κύριε Υπουργέ, για τη μερική απασχόληση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Ροντούλη, με άλλη διαδικασία μπορείτε να ρωτήσετε.
(TS)
(SX)
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 56 έως 61 και επί των τροπολογιών και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 56 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 56 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 57 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 57 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 58 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 58 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 59 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 59 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 60 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το άρθρο 60 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση των τροπολογιών.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η υπ’ αριθμ. 681/68 υπουργική τροπολογία, η οποία θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου;
Αφορά συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 35 του ν.3710/2008, σχετικά με τη δυνατότητα κατάρτισης συμβάσεων χρονικής διάρκειας άνω των είκοσι τεσσάρων μηνών για τους εκπαιδευτικούς του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, η υπ’ αριθμ. 681/68
υπουργική έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου,
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η υπ’ αριθμ. 683/69 υπουργική τροπολογία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, η οποία θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου;
Πρόκειται για την τροπολογία η οποία προβλέπει την ίδρυση τριών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, η υπ’ αριθμ. 683/69 υπουργική τροπολογία έγινε δεκτή, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία και θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η υπ’ αριθμ. 684/70 υπουργική τροπολογία, η οποία θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου;
Αφορά την εφαρμογή του ειδικού συνδυασμένου προγράμματος απασχόλησης, με σκοπό τη δυνατότητα τοποθέτησης έως είκοσι χιλιάδων ανέργων σε θέσεις εργασίας Ο.Τ.Α.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, η υπ’ αριθμ. 684/70 υπουργική τροπολογία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία, όπως αναδιατυπώθηκε, που αναφέρεται στην μεταφορά υπαλλήλων δημοτικών υπηρεσιών σε Δήμους, Κοινότητες και σε κάθε μορφής νομικά πρόσωπα, η οποία θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, η τροπολογία, όπως αναδιατυπώθηκε, που αναφέρεται στην μεταφορά υπαλλήλων δημοτικών υπηρεσιών σε Δήμους, Κοινότητες και σε κάθε μορφής νομικά πρόσωπα, η οποία θα αποτελέσει ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου, έγινε δεκτή ομοφώνως.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το ακροτελεύτιο άρθρο έγινε δεκτό ομοφώνως.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων.
Συμφωνεί το Τμήμα να ψηφιστεί και στο σύνολο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το Τμήμα συνεφώνησε ομοφώνως.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 14.39΄, λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 9.30, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος: Νομοθετική εργασία: Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Σύμφωνο Συμβίωσης».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Τελευταία Αποθήκευση: 10/11/2008 4:10:00 μμ Από: Κούρτη Παρασκευή
Εκτυπώθηκε: 10/11/2008 4:10:00 μμ
PDF:
es20090902.pdf
TXT:
es.090902.doc
Επιστροφή