Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΙΘ 27/11/2009
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΘ΄
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 27 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε’ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κυρία Φωτεινή Πιπιλή, Βουλευτή Α΄ Αθηνών τα ακόλουθα:
Η Βουλευτής Ηρακλείου κυρία Μαρία Σκραφνάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ζητεί την άμεση κατάρτιση εθνικού προγράμματος για την αγροτική έρευνα το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες της Ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής.
Ο Βουλευτής Πειραιώς κ. Αναστάσιος Νεράντζης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ζητεί τη θέσπιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου για το θεσμό αυτό και την αξιοποίηση του έμπειρου προσωπικού των ΚΕΠ.
Οι Βουλευτές κύριοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Νικόλαος Μωραίτης κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας ζητεί την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής του από τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων.
Η Βουλευτής Ευβοίας κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Στερεάς Ελλάδας ζητεί τη στελέχωση των τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Σιβιτανιδείου Ιδρύματος ζητεί τη συμμετοχή αιρετού εκπροσώπου των εκπαιδευτικών στο Δ.Σ. της Σχολής.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Ολύμπου Νομού Λάρισας ζητεί τη δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα όρια του Δήμου του, με το Δήμο Λιβαδίου.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Στρατάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Καθηγητών Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης ζητεί την άμεση τοποθέτηση ωρομισθίων καθηγητών καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στο σχολείο αυτό για το τρέχον σχολικό έτος.
(GM)
(01)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου 2009:
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής):
1. Η με αριθμό 112/23-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Άγγελου Μανωλάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τη Διώρυγα Κορίνθου κ.λπ..
2. Η με αριθμό 120/23-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας κ.λπ..
3. Η με αριθμό 136/24-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Βέρας Νικολαϊδου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου Νίκαιας κ.λπ..
4. Η με αριθμό 142/24-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίας Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη ρατσιστική ενέργεια σε βάρος μαθητή με ειδικές ανάγκες κ.λπ..
5. Η με αριθμό 140/24-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Ζ’Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ.λπ..
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής):
1. Η με αριθμό 125/23-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου κ.λπ..
2. Η με αριθμό 114/23-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα κ.λπ..
3. Η με αριθμό 133/24-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Ζιώγα προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) κ.λπ..
4. Η με αριθμό 141/24-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την υλοποίηση του περιφερειακού δρόμου του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου-Νέας Ιωνίας κ.λπ..
5. Η με αριθμό 139/24-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και της απασχόλησης κ.λπ..
(SX)
(1GM)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 126/9/23.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη σύλληψη της εκδότριας της «Ελευθεροτυπίας» κλπ.
Η ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr, η εκδότρια της «Ελευθεροτυπίας» Μάνια Τεγοπούλου συνελήφθη τα ξημερώματα της 20ης Νοεμβρίου 2009 όταν έγινε αντιληπτό ότι περνούσε με κόκκινο τα φανάρια της οδού Πανόρμου. Οι αστυνομικοί την σταμάτησαν, της ζήτησαν να υποβληθεί στους νόμιμους ελέγχους, αλλά εκείνη αρνήθηκε, ενώ παράλληλα φέρεται να κλώτσησε και να έβρισε τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι κατηγορίες που τη βαρύνουν είναι εξαιρετικά σοβαρές: Οδήγηση σε κατάσταση μέθης. Αντίσταση κατά της Αρχής. Εξύβριση. Απείθεια. Άρνηση να υποβληθεί σε αλκοτέστ. Παραβίαση ερυθρού σήματος.
Παρ’ όλα αυτά, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία μόνο με την κατηγορία της παράβασης των άρθρων 42 και 44 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατηγορία σχετικά ασήμαντη αν δει κανείς τα αδικήματα στα οποία φέρεται να έχει υποπέσει.
Ερωτάσθε:
1. Συνέβησαν τα παραπάνω;
2. Αν ναι, για ποιο λόγο υπήρξε η παραπάνω διακριτική μεταχείριση και η επιδειχθείσα ελαστικότητα αναφορικά με τη μεταχείριση της κας Τεγοπούλου, όταν οποιοσδήποτε άλλος πολίτης αυτής της χώρας θα αντιμετώπιζε το σύνολο των κατηγοριών;»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μία επιστολή του κ. Καρατζαφέρη προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
«Κύριε Πρόεδρε, σας γνωστοποιώ ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσα προς τον αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό, με θέμα τη σύλληψη της εκδότριας της «Ελευθεροτυπίας», με αριθμό πρωτοκόλλου 126/9, επιθυμώ να με εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις.»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, επικαλούμενος το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής, μετά τον ορισμό, ως θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας από τον Πρωθυπουργό, να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του απευθύνθηκε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Καστανίδης, με επιστολή του γνωστοποιεί, επικαλούμενος επαναλαμβάνω το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής, ότι τον εκπροσωπεί στην απάντηση της ερώτησης αυτής ο Βουλευτής του Κόμματός του και αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις.
Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πω ότι έχει γίνει επίκληση αυτής της διάταξης κατά το παρελθόν και από τον τότε Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και από τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Επομένως, με βάση τα παραπάνω, στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη θα απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καστανίδης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την ερώτηση που κατέθεσε ο Αρχηγός του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, απαντούμε τα εξής:
Πρώτον, τα περιστατικά διερευνώνται και δεν είναι σε θέση αυτή την ώρα κανείς –πολύ περισσότερο η Δικαιοσύνη- να αποφανθεί.
Δεύτερον, στο εάν υπάρχει διακριτική μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένου προσώπου, θα απαντήσω ότι ήδη το συγκεκριμένο πρόσωπο, η εκδότρια, δηλαδή, της «Ελευθεροτυπίας», παραπέμπεται στο Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατηγορουμένη για σειρά παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και του άρθρου 225 του Ποινικού μας Κώδικα.
Συνεπώς, όπως με πληροφόρησε η Διεύθυνση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κάθε τι που θα μπορούσε να περιληφθεί στο κατηγορητήριο, περιελήφθη, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ήταν διαθέσιμα μέχρι εκείνη την ώρα.
Άρα, δεν έχουμε καμία απολύτως διακριτική μεταχείριση υπέρ προσώπου από την πλευρά της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Γεωργιάδης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ο λόγος που κάναμε αυτή την ερώτηση δεν έχει να κάνει καθόλου με οποιουδήποτε είδους προσωπική αιχμή προς την κα Μάνια Τεγοπούλου.
(PE)
(1SX)
Έχει να κάνει, όμως, με το αίσθημα της αδικίας, που πιθανώς καλλιεργείται στους Έλληνες πολίτες και κυρίως με το παράδειγμα που δείχνει η Κυβέρνηση ενδεχομένως, βάσει αυτών που δημοσιεύτηκαν, ως προς το πώς αντιμετωπίζει έναν απλό Έλληνα πολίτη και ως προς το πώς αντιμετωπίζει μία εκδότρια μίας μεγάλης εφημερίδος, η οποία τυγχάνει να είναι και ιδεολογικά προσκείμενη στην Κυβέρνηση.
Και έρχομαι να καταθέσω τις αιτίες της ερωτήσεώς μας. Σας διαβάζω από το site «zougla.gr» δημοσίευμα, το οποίο θα καταθέσω και για τα Πρακτικά της Βουλής: «Aν και οι κατηγορίες που την βάρυναν ήταν πολλές» –δεν διαβάζω όλο το δημοσίευμα- «και εξαιρετικά σοβαρές, η Μάνια Τεγοπούλου οδηγείται στον εισαγγελέα μόνο με κατηγορίες ασήμαντες μπροστά στα αδικήματα στα οποία υπέπεσε». Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά της Βουλής.
Από το blog «troktiko» διαβάζω τα εξής: «Και ντοπέ και άρνηση ελέγχου η Μάνια Τεγοπούλου», όπου πάλι μιλά για παρέμβαση κυβερνητική, για να μην υποστεί το αλκοτέστ η κυρία Τεγοπούλου. Σας λέω τι λένε τα δημοσιεύματα.
Θα σας καταθέσω για τα Πρακτικά της Βουλής από την εφημερίδα «VETO» του κ. Μάκη Τριανταφυλόπουλου το σχετικό κομμάτι, το οποίο δεν σας διαβάζω ολόκληρο: «Η εκδότρια είχε καταφέρει μέσα σε λίγη ώρα να παραβιάσει το μισό ποινικό κώδικα. Εξύβριση, απείθεια, χειροδικία, αντίσταση κατά της αρχής, άρνηση να υποβληθεί σε αλκοτέστ, όπως ορίζεται από το νόμο, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, οδήγηση σε κατάσταση μέθης, επικίνδυνη οδήγηση». Και πάμε στο προκείμενο που μας ενδιαφέρει: «Οι άνωθεν εντολές δεν άργησαν να καταφθάσουν». Οι άνωθεν εντολές, προφανώς εννοεί κυβερνητικές. «Η κυρία Τεγοπούλου οδηγήθηκε στο κρατητήριο για να παρουσιαστεί στο αυτόφωρο, τα υπόλοιπα όμως και πιο σοβαρά αδικήματα απλώς διεγράφησαν». Λέει εδώ η εφημερίδα ότι με άνωθεν κυβερνητικές εντολές διεγράφησαν τα υπόλοιπα αδικήματα από το κατηγορητήριο της κυρίας Τεγοπούλου και μάλιστα δεν υπεβλήθη στο αλκοτέστ, όπως θα υποβαλλόταν ο κάθε Έλληνας πολίτης.
Θέλω να υπενθυμίσω εδώ στο Σώμα κάτι, για να έχουμε μνήμη και να μας ακούν και λίγο οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν πολύ εύκολη την κριτική εις τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Έχω φέρει εδώ ένα δημοσίευμα από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Το δημοσίευμα είναι της 2ας Ιουνίου 1998. Είναι για το θέμα του δυστυχήματος που είχε τότε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμηνάς. «Φορούσε ζώνη ασυλίας», έγραφε τότε η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Μάλιστα, σε συνέχεια του δημοσιεύματος, θα καταθέσω επίσης στα Πρακτικά, και άλλο δημοσίευμα. «Προσπέρασε δια της ασυλίας», έγραφε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» της κυρίας Τεγοπούλου.
Υπάρχουν και άλλα δημοσιεύματα, όπως αυτό της 3ης Ιουνίου με τίτλο: «Οι δέκα αντιφάσεις». «Ο Βουλευτής», γράφει η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» τότε, «δίνει το παράδειγμα για τα αλκοτέστ». Υπάρχει και άλλο δημοσίευμα του 2005, πάλι από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» με τίτλο «Ευρωσκαμνί για την ασυλία», με παράδειγμα τον τότε συνάδελφό μας, τον κ. Καραμηνά.
Και φθάνουμε εις το τρομερό γεγονός. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι νομίζαμε πως θα απαντήσει ο κ. Χρυσοχοίδης, εφόσον δεν μπορούσε ο κύριος Πρωθυπουργός. Και λέω ο κ. Χρυσοχοίδης, διότι σε αυτόν αναφέρεται η ίδια η κυρία Μάνια Τεγοπούλου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα, που το Χρηματιστήριο χθες έπεσε 6,5%, που το Ντουμπάι χρεοκόπησε, ότι ο κύριος Πρωθυπουργός έχει πολύ σοβαρούς λόγους να είναι στις Πρέσπες, γιατί εκεί προφανώς είναι το συμφέρον της χώρας, αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα περιμέναμε να είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης εδώ, διότι σε αυτόν, ξέρετε, αναφέρεται η κυρία Τεγοπούλου. Και γράφει την Τρίτη 24 Νοεμβρίου: «Απαγορεύεται το πτύειν. Προς τον κ. Χρυσοχοΐδη. Μετά από πολύχρονες και συνδυασμένες προσπάθειες διαφόρων υπηρεσιών και κυβερνήσεων, φθάσατε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν τολμάει ο άλλος να φτύσει. Φτύνεις πάνω, φτύνεις τα μούτρα σου, φτύνεις κάτω, φτύνεις…». Δεν διαβάζω το υπόλοιπο, διότι αναγράφει εις τη λαϊκή γλώσσα τους διδύμους γενετικούς αδένες που έχουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε, κύριε Γεωργιάδη.
ΑΔΩΝΙΣ-ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, θέλω να καταλήξω. Τι συμβαίνει; Υπήρξαν άνωθεν κυβερνητικές εντολές, για να διαγραφούν οι κατηγορίες της κυρίας Μάνιας Τεγοπούλου ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Άδωνις-Σπυριδων Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καστανίδης.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Σέβομαι τη δουλειά την οποία κάνουν οι δημοσιογράφοι και συλλέγουν στοιχεία, για να τα εμφανίσουν στον ελληνικό λαό. Την εκτίμηση, όμως, ότι μπορεί να υπήρξαν άνωθεν επεμβάσεις πρέπει προφανώς να την αποδείξει –διότι περί εκτιμήσεως πρόκειται- αυτός που επικαλείται το επιχείρημα.
Εγώ, λοιπόν, μπορώ, από την πλευρά μου, να σας διαβεβαιώσω ότι δεν γνωρίζω κανέναν, ούτε από το σύστημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ούτε από το σύστημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να επενέβη στην όλη διαδικασία, για να μη χρεωθεί με ευθύνες τις οποίες έχει ή δεν έχει κάποιο πρόσωπο.
(ML)
(1PE)
Άρα, η πρώτη μου παρατήρηση, κύριε συνάδελφε, είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις την ευθύνη της αποδείξεως έχει αυτός ο οποίος επικαλείται ένα γεγονός ή επικαλείται γενικώς κάτι. Εάν, παραδείγματος χάρη, εγώ πω ότι εσείς δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας, προφανώς πρέπει να προσκομίσω τα στοιχεία βάση των οποίων ισχυρίζομαι αυτό που ισχυρίζομαι. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι το βάρος της αποδείξεως σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν όσοι επικαλούνται ορισμένα γεγονότα. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ να κατονομάσει εάν υπάρχουν άνωθεν υποδείξεις και από ποιους. Ο πρώτος που θα περίμενα να ακούσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κάτι τέτοιο σας διαβεβαιώ ότι θα ήμουν εγώ.
Δεύτερον, υπάρχει ένα ερώτημα: Υφίσταται διακριτική μεταχείριση υπέρ της κυρίας Τεγοπούλου; Προσπάθησα να σας το πω πολύ κομψά, γιατί δεν θέλω να εκθέτω κανένα πρόσωπο, αλλά μια και το θίξατε με τόσο μεγάλη ένταση το θέμα, θα σας πω ότι η κυρία Τεγοπούλου βαρύνεται –και με αυτό παραπέμπεται στο δεύτερο αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο- για παράβαση των άρθρων 42 και 45 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τι σημαίνει παράβαση των άρθρων 42 και 45 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας; Δηλαδή, για παράβαση των διατάξεων που επιβάλλουν το σεβασμό του σήματος κυκλοφορίας, για παράβαση της υποχρέωσης να επιδεικνύει στοιχεία, για παράβαση της υποχρέωσης κάποιος να το κάνει αυτό χωρίς να επιδίδεται σε ύβρεις ή άλλες πράξεις ή χειρονομίες. Επίσης, το άρθρο 45 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την παράβαση του οποίου κατηγορείται η κυρία Τεγοπούλου, αφορά την υποχρέωση να οδηγείς χωρίς να είσαι υπό την επήρεια είτε αλκοόλ είτε τοξικών ουσιών, ότι υποχρεούσαι στην επίδειξη των σχετικών στοιχείων, καθώς επίσης υποχρεούσαι και στο να υπαχθείς, να δεχθείς το όποιο τεστ γίνεται εκείνη την ώρα για να διαπιστωθεί εάν είσαι στην επήρεια αλκοόλ ή όχι.
Τέλος, η κυρία Τεγοπούλου, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα περί εγκληματολογικής σήμανσης, δηλαδή υπεχρεώθη σε εγκληματολογική σήμανση, κατηγορείται, στην παραπομπή της προς το δεύτερο αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο, και για την παράβαση του άρθρου 225 Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για την ψευδή ανωμοτί κατάθεση.
Θα σας παρακαλέσω, λοιπόν, πάρα πολύ να είμαστε όλοι μας πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι τελικά, όπως βλέπετε, ένα συγκεκριμένο πρόσωπο όχι μόνο δεν είναι υποκείμενο διακριτικής μεταχειρίσεως, αλλά αντιθέτως η δικαιοσύνη -όπως με πληροφόρησε, επαναλαμβάνω, ο Εισαγγελεύς Εφετών και επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών- απήγγειλε κατηγορίες οι οποίες θα απαγγέλλονταν και για οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη.
Επειδή θεωρώ ότι είναι λάθος να γίνεται προδικαστικά μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή για οποιονδήποτε πολίτη ο οποίος έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προτίμησα στην πρώτη φάση της απαντήσεώς μου να μιλήσω πολύ κομψά, διότι δεν μου επιτρέπεται και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εκθέτω ανθρώπους που άγονται ενώπιον της δικαιοσύνης, έχουν όλα τα δικαιώματα οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη και πρέπει να τους προστατέψουμε.
Ελπίζω από την απάντηση να γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 138/24.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Φωτίου Κουβέλη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την καθιέρωση θεσμών διαφάνειας κ.λπ..
Η ερώτηση του κυρίου Κουβέλη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης για τη διαφθορά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», η Ελλάδα βαθμολογείται με 3.8 βαθμούς και κατατάσσεται μεταξύ των 180 χωρών στην 71η θέση του σχετικού πίνακα. Η μέτρηση βασίστηκε σε έξι διαφορετικές έρευνες-μελέτες και έλαβε υπόψη της στοιχεία του 2008 και του 2009. Η χώρα μας σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα, υποχωρώντας στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27 μαζί με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ.
Άλλες πρόσφατες έρευνες για τη διαφθορά αναφέρουν ότι το 22% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι υπήρξαν μάρτυρες απόπειρας χρηματισμού στη εφορία. Περαιτέρω, καταγγέλλονται τα νοσοκομεία με ποσοστό 21%, η Πολεοδομία με 15% και ακολουθούν Δήμοι, τράπεζες, δημόσιοι οργανισμοί. Στις δωροδοκίες, η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη στον πίνακα με ποσοστό 18%.
Η συναλλαγή και η αδιαφάνεια έχουν καταστεί δομικά στοιχεία του πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών του.
Η διαφθορά αποδυναμώνει το κράτος Δικαίου, την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατίας και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
Με δεδομένο ότι η εμπέδωση και θωράκιση της διαφάνειας είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και πρωταρχικό αίτημα της κοινωνίας,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβει για τη διαμόρφωση μιας πολυεπίπεδης πολιτικής, με προτεραιότητα την καθιέρωση θεσμών και διαφάνειας και ανάπτυξης του κοινωνικού ελέγχου στη λειτουργία του κράτους;».
Στην ερώτηση του κυρίου Κουβέλη θα απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
(XA)
(1ML)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο κ. Κουβέλη διότι με την ερώτησή του παρέχει την ευκαιρία στο Σώμα έστω και δι’ ολίγον να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας που είναι η διαφθορά.
Κύριε συνάδελφε, στο συμβολικό πρώτα απ’ όλα επίπεδο. Έχει σημασία ότι η Κυβέρνηση για πρώτη φορά αποφάσισε να μετασχηματίσει και να ορίσει ένα Υπουργείο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως το θεσμικό εκείνο φορέα που αναλαμβάνει να οργανώσει το θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται τη λειτουργία της διαφάνειας στη δημόσια ζωή, να οργανώσει το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλει τον κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία του κράτους και διαφόρων πολιτικών θεσμών, να οργανώσει τελικά εκείνους τους κανόνες που εγκαθίστανται σε μια πολύπαθη δημόσια ζωή που για πολλά χρόνια διασύρθηκε άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως.
Για την Κυβέρνηση αποτελεί πρώτης προτεραιότητας θέμα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς διότι έχει πληγεί με όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της δημόσιας ζωής στο βλέμμα και στην αντίληψη των ίδιων των πολιτών. Για μας λοιπόν, γι’ αυτό το λόγο είναι άμεση η ανάγκη να προχωρήσουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο εγκατάστασης κανόνων διαφάνειας.
Πολύ σύντομα, κύριε συνάδελφε, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών θα είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε ένα διαφορετικό σύστημα διαχείρισης στις δημόσιες προμήθειες και στα έργα. Το πρώτο περίπου τρίμηνο του επομένου έτους θα είμαι σε θέση να εισηγηθώ έναν διαφορετικό τρόπο επιλογής στην ηγεσία της δικαιοσύνης. Δεν αντιστοιχεί μόνο σε δημοκρατικό αίτημα η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Είναι και θέμα βαθύτατης πολιτικής διαφάνειας το πώς η δικαιοσύνη στην ηγεσία της, στα ηγετικά της κλιμάκια επιλέγεται και μετά αναπαράγει το ίδιο καθεστώς διαφάνειας και αξιοκρατίας και στις κατώτατες βαθμίδες στην ιεραρχία της δικαιοσύνης.
Τρίτον, θα αλλάξει –παρά το γεγονός ότι το συνταγματικό πλαίσιο είναι αρκετά περιοριστικό- και ο νόμος για το πόθεν έσχες του πολιτικού Σώματος όπως επίσης και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Επαναλαμβάνω ότι το συνταγματικό πλαίσιο είναι αρκετά περιοριστικό αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν –και θα είναι και αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης- περιθώρια να βελτιωθεί και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών καθώς επίσης και το πόθεν έσχες ιδιαίτερα με την εγκαθίδρυση της αρχής ότι κάθε τι που δεν δηλώνεται ως περιουσιακό στοιχείο κινητό ή ακίνητο θα κατάσχεται υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα υπάρξουν μέτρα που αφορούν τον έλεγχο του μαύρου πολιτικού χρήματος. Επίσης, είναι βασική υποχρέωση της ελληνικής κοινωνίας γιατί σκιές υπήρξαν τα τελευταία χρόνια πολλές. Βέβαια, ο έλεγχος του μαύρου πολιτικού χρήματος ξεκινά από μέτρα όπως είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, για το οποίο ασφαλώς δεν είναι αρμόδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και καταλήγει στον τρόπο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
(GH)
(01XA)
Εκεί θα έχει ισχυρή ανάμειξη το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα είμαστε σε θέση, όμως, στη συνέχιση της συζήτησης να δώσουμε και περισσότερα στοιχεία και τις επόμενες ημέρες.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο τώρα έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κουβέλης.
ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι αυτονόητο ότι η διαφθορά και η αδιαφάνεια προσβάλλει τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και γενικότερα το δημόσιο αγαθό. Αυτή η διαπίστωση γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από όλες τις πλευρές βεβαίως με διαφορετική ένταση και με διαφορετικό περιεχόμενο. Και θεωρώ αναγκαίο ότι άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες για την καθιέρωση θεσμών διαφάνειας χωρίς καθυστέρηση. Βεβαίως το ζήτημα δεν είναι μόνο θεσμικό. Είναι και πολιτικό. Αλλά, η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνεται και στα δύο επίπεδα και στο θεσμικό και στο πολιτικό επίπεδο.
Δεν θα διαφωνήσω αναφορικά με αυτά που είπατε, ότι υπάρχει θέμα πολιτικού χρήματος, υπάρχει ζήτημα ελέγχου και εξασφάλισης διαδικασιών διαφάνειας για τις προμήθειες γενικότερα του ελληνικού δημοσίου. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως βεβαίως αναφερόμενος στα ζητήματα της δικαιοσύνης δεν θα διαφωνήσω με την αντιμετώπιση του ζητήματος αναφορικά με το πώς θα ορίζεται η ηγεσία του Δικαστικού Σώματος. Θέλω, όμως, να προσθέσω ότι η ύπαρξη της πολυνομίας –δείτε, είναι ένα άλλο στοιχείο- διαμορφώνει ένα πρόσφορο πεδίο για την ανάπτυξη της διαφθοράς, της δωροδοκίας, αλλά και ποικίλλων άλλων διαδικασιών, που προσβάλλουν την ευνομία και προφανέστατα διαμορφώνουν συνθήκες περαιτέρω διαφθοράς. Όταν η πολυνομία, κύριε Υπουργέ, είναι ανεπτυγμένη αντιλαμβάνεστε ότι ο καθένας που κάνει χρήση των δυνατοτήτων του ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, έχει ταυτόχρονα μεγάλη διάθεση χώρου μπροστά του να λειτουργήσει αυταρχικά, να εκβιάσει και να διαμορφώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που αναφέρονται στη δωροδοκία και στη διαφθορά γενικότερα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε δυο κρίσιμους τομείς εντοπίζεται μεγάλο ποσοστό διαφθοράς, η πολεοδομία και η εφορία. Γιατί; Και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα –γι’ αυτό και το επικαλούμαι και το αξιοποιώ- διότι εκεί η πολυνομία κατ’ εξοχήν καταγράφεται.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, αναμένουμε να προωθήσετε αυτές τις θεσμικές ρυθμίσεις γιατί θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με ρήξεις θα έλεγα και με τομές και συγκρούσεις το ζήτημα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Υπάρχει και η αδιαφάνεια στην αγορά. Όπως υπάρχει η αδιαφάνεια στις υπεράκτιες εταιρείες. Οι αναφορές μου είναι ενδεικτικές και είναι προφανές ότι δεν εξαντλώ την κλίμακα των θεμάτων που συγκροτούν και συναριθμούνται στην έννοια της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
Κύριε Υπουργέ, η διαφθορά και η αδιαφάνεια είναι κοινωνικό, πολιτικό και ταυτόχρονα και οικονομικό μέγεθος, διότι ακόμη και η ανάκαμψη της οικονομίας και η διαμόρφωση άλλων διαφορετικών αξόνων προς όφελος των πολλών μέσα στην οικονομία, σχετίζεται με τη διαφθορά, σχετίζεται με την αδιαφάνεια. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε πως πια είναι αίτημα βαθύτατα δημοκρατικό από πάρα πολλούς, περισσότερους από ό,τι στο πρόσφατο ή στο απώτερο παρελθόν η ασκούμενη πολιτική να ελέγχεται από την κοινωνία. Οι κοινωνικοί έλεγχοι της ασκούμενης πολιτικής σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα, θα έλεγα με την καρδιά, με τον πυρήνα του θέματος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Καστανίδης για τρία λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσυπογράφω απολύτως ό,τι έχει πει ο κ. Κουβέλης. Δίνω έμφαση κι εγώ στη διαπίστωση και την παρατήρηση ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς είναι καθολικό αίτημα, όπως καθολικό αίτημα είναι και η εγκατάσταση κανόνων διαφάνειας.
Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα με πολλές παραμέτρους, με πολλές όψεις, αλλά αν θα έπρεπε να επιλέξω κάτι που συνιστά τη θεμελιώδη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι η ύπαρξη ή όχι πολιτικής βούλησης.
(XP)
(1GH)
Εάν δεν υπάρχει πολιτική αποφασιστικότητα για θαρραλέες θεσμικές τομές τότε δεν θα συμβεί τίποτα καλό. Για αυτό ακριβώς και οφείλω να επισημάνω κάτι που συνέβη στο παρελθόν και κάτι που αποτελεί ανακοίνωση του Πρωθυπουργού πριν από λίγες ημέρες. Προ διετίας περίπου –περί λιγότερου χρόνου πρόκειται- ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να καταθέσει μια δέσμη μέτρων για τη θωράκιση της διαφάνειας και να ζητήσει τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης.
Τότε αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Θεωρώ ότι αποτελεί απόδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς και να ενισχύσει τη διαφάνεια η επιβεβαίωση της ίδιας ακριβώς πολιτικής κίνησης και πρόθεσης τώρα από τον κ. Παπανδρέου. Όμως ξέρετε πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα επισκεφτεί και πάλι τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και θα ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία του με στόχο ακριβώς να συζητηθούν αυτά τα θέματα και να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς.
Νομίζω ότι αν συμβεί αυτό θα έχουμε κάνει ένα βήμα μπρος. Θέλω να παρακαλέσω το σύνολο των πολιτικών κομμάτων δια των παρισταμένων εκπροσώπων τους και να απευθύνω έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου και ιδιαίτερα στους αρχηγούς των κομμάτων να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού ώστε αυτή η κοινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μετεξελιχθεί σε ένα σταθερό βήμα διαλόγου και οργάνωσης ενός αποφασιστικού σχεδίου κατά της διαφθοράς.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Τρίτη είναι η με αριθμό 134/24-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνα Χαλβατζή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την αντιπυραυλική προστασία της χώρας μας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χαλβατζή έχει ως εξής:
« Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλου και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη, η ελληνική Κυβέρνηση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για συμμετοχή της χώρας μας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» που στόχο έχει να βοηθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.
Οι σημερινές τοποθετήσεις της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσον αφορά την «αντιπυραυλική ασπίδα» σε συνδυασμό με την προσπάθεια να υποβαθμίσει το ζήτημα και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συμμετοχή και η παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να εντάξουν στην αντιπυραυλική ασπίδα και την περιοχή του Αιγαίου, εύλογα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός αν η Κυβέρνηση θα αποκλείσει την όποια συμμετοχή της χώρας μας στα επικίνδυνα και τρομοκρατικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την «αντιπυραυλική ασπίδα» όπως απαιτεί το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα και ο φιλειρηνικός λαός της χώρας μας».
Το λόγο έχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κυρία Πρόεδρε, σέβομαι το δικαίωμα του Κομμουνιστικού Κόμματος να διατυπώνει τις γνωστές θέσεις του ως προς το ΝΑΤΟ και τη θέση της χώρας μας σε αυτό. Γνωρίζει η Βουλή ότι επί χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούσαν ένα σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας με επίκεντρο χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία. Η προηγούμενη ελληνική Κυβέρνηση λίγους μήνες πριν από τις εκλογές είχε σπεύσει να δηλώσει δημόσια και επίσημα την υποστήριξη και τη διάθεση συμμετοχής της χώρας μας σε αυτό το παλιό αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας που προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προσωπικά του πρώην Προέδρου και νυν Πρωθυπουργού κ. Πούτιν.
(XP)
Η νέα αμερικανική διοίκηση, ο Πρόεδρος Ομπάμα, ανακάλεσε το σχέδιο αυτό και τότε άρχισε να κυοφορείται ένα νέο σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη πρώιμη φάση του. Υπολογίζεται δε να συγκροτηθούν συνολικά τέσσερις φάσεις.
Πρόκειται για ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο που δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα στο ΝΑΤΟ. Πριν από λίγες δε εβδομάδες στη Μπρατισλάβα, στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Υπουργός κ. Γκέιτς παρουσίασε τα αρχικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας δύο πρόσθετες προφορικές παρεμβάσεις πολύ μεγάλης σημασίας, γιατί ήταν διατυπωμένες με σχετικά μετριοπαθή τρόπο, για τη σημασία που έχει η δυνατότητα συμμετοχής της ρωσικής ομοσπονδίας στο σχέδιο αυτό και η δυνατότητα να διασυνδεθούν ρωσικά συστήματα επιτήρησης μ' αυτό το αμερικανικό σχέδιο.
Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει τεθεί ούτε προ συγκεκριμένων προτάσεων ούτε προ συγκεκριμένων διλημμάτων ούτε έχει δεχθεί οποιαδήποτε πίεση συμμετοχής σε κάποιο τέτοιο σχέδιο.
Κριτήριό μας για την άσκηση της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας είναι πάντοτε η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, στο δε επίμονο ερώτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος γιατί μετέχουμε στο ΝΑΤΟ, γιατί μετέχουμε σε διεθνείς αποστολές στη Μεσόγειο, στη Σομαλία, στο κέρας της Αφρικής, στο Κοσσυφοπέδιο, η απάντηση είναι γιατί έτσι ενισχύουμε τη θέση της χώρας στους διεθνείς και περιφερειακούς συσχετισμούς, γιατί έτσι θωρακίζουμε τη χώρα σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα, γιατί έτσι καθιστούμε αποτελεσματικότερη την παρέμβασή μας, εκεί που μας ενδιαφέρει, στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε σχέση με την Κύπρο, σε σχέση με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Υπάρχει μία διεθνής πραγματικότητα. Έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι αποχρώσεις, τα μικρά περιθώρια ελιγμών και επιλογών και είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και της υπεράσπισης της ακεραιότητας της χώρας, να κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει προκειμένου να ενισχύεται η θέση της χώρας σ' αυτό το σύστημα συσχετισμών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Χαλβατζής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματικότητα η συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ευθύνη βαρύνει και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η ενδεχόμενη ένταξη και εμπλοκή της χώρας στην αντιπυραυλική ασπίδα είναι ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα. Οι Αμερικάνοι είναι αδίστακτοι και το γνωρίζουμε όλοι μας, όπως συνολικά οι ΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές. Άλλωστε προχθές ακόμα δήλωσε ο κ. Ομπάμα ότι θα στείλει άλλες 40.000 στρατό στο Αφγανιστάν. Η εγκληματικότητά τους εκφράζεται όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και σε όλον τον κόσμο.
Χαρακτηρίσατε με δηλώσεις σας, κύριε Υπουργέ, πρόωρη και πρόχειρη τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται γύρω από το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Να σας θυμίσω ότι και η πρώτη αντίδραση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών, της κυρίας Μπακογιάννη, ήταν μία κάποια επιφύλαξη. Δεν ξέρουμε τώρα ποιες είναι οι θέσεις της.
Πάντως είναι συχνό το φαινόμενο ο λαός μας, οι εργαζόμενοι της χώρας μας να είναι προμηθείς και όχι επιμηθείς, γιατί αν ληφθούν οι αποφάσεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Εμείς θεωρούμε ότι σήμερα είναι ανάγκη να δράσουν οι εργαζόμενοι, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πριν να είναι αργά.
Κύριε Υπουργέ, ενδιαφέρονται ή όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες να εντάξουν στην αντιπυραυλική ασπίδα και την περιοχή του Αιγαίου; Αποτελεί ή όχι επικίνδυνη εξέλιξη αυτή η προοπτική; Τι έχει αποδείξει μέχρι σήμερα η δράση του ΝΑΤΟ; Δεν έχει αποδείξει ότι είναι δράση –όπως και ο ρόλος των ΗΠΑ- τρομοκρατική, δολοφονική κατά των λαών;
Από αυτή την άποψη ανησυχούμε πολύ από τα βήματα που γίνονται για την αναβάθμιση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, για να μην είναι πλέον, όπως αναφέρεται δημοσιογραφικά, ένα άδειο πουκάμισο και να γεμίσει αυτό με ουσιαστικές κοινές πρωτοβουλίες.
(MB)
(1MT)
Ποιες θα είναι αυτές οι κοινές πρωτοβουλίες; Η πρόσκληση στους Αμερικανούς και η υπόδειξη ότι αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρόν η παρέμβασή τους, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για να εξαλειφθεί η πρακτική που ακολουθήθηκε για αρκετά χρόνια στο Αιγαίο, κατά την άποψή μας, είναι επικίνδυνη. Οι Αμερικανοί προωθούν παντού και πάντα τα δικά τους οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα και η προηγούμενη και η σημερινή δράση τους κινείται σε λογική και πολιτική πρακτική εγκληματική σε βάρος των λαών.
Πιστεύουμε ότι καμιά θωράκιση δεν εξασφαλίζεται για τη χώρα μας μέσα από τη συμμετοχή και τις επεμβατικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η υλοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας ανοίγει δρόμο για παραπέρα κλιμάκωση των εξοπλισμών. Εάν υλοποιηθεί αυτό από τους Αμερικάνους θα υπάρχει απάντηση από τους Ρώσους. Και μας ανησυχεί πολύ περισσότερο γιατί εάν υπάρξει σύμπλευση Αμερικάνων και Ρώσων σ’ αυτή την κατεύθυνση, η κλιμάκωση θα ενταθεί.
Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, να μην γίνει συνένοχος σ’ αυτή την κλιμάκωση. Οι κίνδυνοι για τη χώρα και το λαό μας είναι προφανείς. Άλλωστε η κατασπατάληση τεράστιων πόρων για όλα αυτά τα προγράμματα και την κατεύθυνση των εξοπλισμών γίνεται πάντα, σ’ όλο τον κόσμο και στη χώρα μας σε βάρος της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης, σε βάρος των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να ανησυχούμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θεωρούμε –και με αυτό τελειώνω, κυρία Πρόεδρε- ότι η Κυβέρνηση σήμερα, τώρα, πρέπει να δηλώσει ότι δεν θα έχει καμία συμμετοχή στην αντιπυραυλική ασπίδα και ότι δεν θα εμπλακεί σε καμία περίπτωση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Οι ανταγωνισμοί, όπου και όταν εκφράζονται, λειτουργούν σε βάρος των λαών.
Και να μου επιτρέψετε, κυρία Πρόεδρε, να κάνω ένα σχόλιο για την έκκληση που έκανε ο Υπουργός κ. Καστανίδης προηγουμένως σχετικά με τη διαφθορά. Η διαφθορά είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτά τα φαινόμενα που αναφέρθηκαν είναι πραγματικότητα όσον αφορά τη διαφθορά. Όμως διαφθορά είναι και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, διαφθορά είναι και η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, διαφθορά –βάλτε το μέσα ή έξω από εισαγωγικά- είναι οι αυξήσεις 60 λεπτών προς τους εργαζόμενους!
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εγώ ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κυρία Πρόεδρε, δυστυχώς η διαφθορά είναι σύμφυτη με όλα τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα. Διαφθορά υπήρχε και στον υπαρκτό σοσιαλισμό και ήταν μία από τις αιτίες της παταγώδους κατάρρευσης αυτής της ιστορικής εμπειρίας.
Έρχομαι όμως στο ζήτημα της επίκαιρης ερώτησης, η οποία προφανώς απευθύνεται στην Ελληνική Κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Δεν απευθύνεται στην αμερικανική διοίκηση ενώπιον του Κογκρέσου. Άρα δεν πρόκειται να απαντήσω εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας γιατί δεν είμαστε στη Δούμα.
Εμείς λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Αυτό αφορά και τους εξοπλισμούς. Τα εξοπλιστικά προγράμματα επιλέγονται με βάση κριτήρια απολύτως εθνικά. Το κόστος των διεθνών αποστολών είναι κι αυτό σημαντικό, αλλά είναι σε επίπεδα πολύ μικρότερα, εντυπωσιακά μικρότερα απ’ ό,τι το κόστος των οπλικών συστημάτων, που επιλέγονται με αμιγώς εθνικά κριτήρια και με βάση τους περιφερειακούς και -για να είμαι ακριβέστερος- τους γειτονικούς συσχετισμούς στην περιοχή μας.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε σπεύσει να είναι βασιλικότερη του βασιλέως και να ταχθεί υπέρ του προηγουμένου σχεδίου, που άφηνε ακάλυπτη την ευρωπαϊκή ήπειρο, λίγες εβδομάδες πριν το αποσύρει πανηγυρικά ο Πρόεδρος Ομπάμα ως ένδειξη καλής θέλησης προς τη ρωσική Κυβέρνηση.
Τέτοια διπλωματικά και σχεδιαστικά λάθη δεν πρόκειται να κάνει η δική μας Κυβέρνηση! Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το ΝΑΤΟ να βρει το σκοπό του, να βρει το νέο του δόγμα, να υπηρετήσει την καταστατική του αποστολή.
(GK)
(1MB)
Και έχει πολύ μεγάλη σημασία να παρακολουθούμε πώς αντιμετωπίζουν οι εκτός ΝΑΤΟ χώρες το ΝΑΤΟ εν έτει 2010. Η Ρωσική Ομοσπονδία αποδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Απέδωσε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο forum αυτό και κατά τη διάρκεια της κρίσης με τη Γεωργία στη Νότια Οσετία.
Σαράντα πέντε χώρες μετέχουν στην αποστολή στο Αφγανιστάν. Αυτές δεν είναι οι χώρες του ΝΑΤΟ –που είναι είκοσι οκτώ-, είναι χώρες που δεν μπορούσε κανείς να συλλάβει πριν από λίγα χρόνια ότι θα μετέχουν σε μια παρόμοια αποστολή, όπως είναι –για παράδειγμα- η Ιορδανία.
Αντιλαμβάνεσθε ότι πρέπει να παρακολουθούμε συσχετισμούς που αλλάζουν πολύ γρήγορα και που διαμορφώνουν ένα κεντρικό ρεύμα που πολλές φορές εδώ στην Ελλάδα δεν το αντιλαμβανόμαστε, γιατί έχουμε άλλες προτεραιότητες και άλλες προσλαμβάνουσες παραστάσεις και άλλες ευαισθησίες ιστορικές, γιατί εμείς παρακολουθούμε μια εξέλιξη από τη δεκαετία του ’50, η οποία μας έχει φέρει αντιμέτωπους με διάφορα μοντέλα διεθνούς δράσης, τα οποία τέθηκαν πάρα πολύ πρώιμα, αλλά στη συνέχεια γενικεύτηκαν.
Το κριτήριό μας, λοιπόν, είναι πάντα η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Δεν παρασυρόμεθα, δεν πιέζουμε, αλλά δεν εκθέτουμε και τη χώρα σε περιττούς διπλωματικούς κινδύνους. Δεν την κάνουμε αποσυνάγωγη, με αποτέλεσμα να μένει και ανυπεράσπιστη και τελικά να μην μπορεί να διαμορφώσει συμμαχίες, οι οποίες είναι απολύτως χρήσιμες την κρίσιμη στιγμή. Και η κρίσιμη στιγμή είναι η στιγμή της κρίσης, σημειακά, εκεί που πρέπει να αντιδράσουμε συντεταγμένα, με ψυχραιμία, για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και για να διαφυλάξουμε τον εθνικό μας χώρο.
Είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την προσέγγιση είναι αλληλέγγυη και ενιαία όλη η Βουλή των Ελλήνων, όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Θα συζητηθεί η με αριθμό 131/24.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Χρήστου Πρωτόπαπα προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Πρωτόπαπα έχει ως εξής:
«Είναι γνωστά τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία (Σκαραμαγκά), όσο και οι σημαντικές προσπάθειες που ως τώρα έχει καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης σε αυτά.
Όμως οι εργαζόμενοι εκφράζουν δικαιολογημένη ανησυχία μια και κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2009, όπως απλήρωτοι για επτά μήνες ως τώρα μένουν και οι 161 εργαζόμενοι στην δραστηριότητα του τροχαίου υλικού. Σημειώνω μάλιστα ότι η επιχείρηση δικαιούται χρήματα που οφείλονται από το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα ζητούν να ξεκαθαρισθούν οι κυβερνητικές θέσεις για το πότε θα προχωρήσει, και με ποια μορφή, ο ενιαίος φορέας για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί και το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Για τους λόγους αυτούς, ερωτώνται οι Υπουργοί:
Α. Προτίθενται να εξοφλήσουν τις οφειλές του Δημοσίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, με αποκλειστικό προορισμό να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για το μήνα Δεκέμβριο (και αυτοί του τροχαίου υλικού);
Β. Πώς τοποθετούνται για την προοπτική δημιουργίας ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, στον οποίο θα ενταχθούν και τα Ελληνικά Ναυπηγεία (Σκαραμαγκά);»
Στην ερώτηση του κ. Πρωτόπαπα θα απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κυρία Πρόεδρε, είναι η τρίτη φορά που απαντούμε σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα αυτό. Άρα, θα παραλείψω ορισμένα ιστορικά στοιχεία και θα εστιάσω στα πιο επίκαιρα.
Προεκλογικά, όπως γνωρίζει η Βουλή, η ThysssenKrupp, δηλαδή ο αποκλειστικός μέτοχος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κατήγγειλε τις συμβάσεις που συνδέουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία και τον υποκατασκευαστή, την HDW –επίσης μετοχικού ελέγχου της ThysssenKrupp- με το Υπουργείο Άμυνας για την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων τύπου 209. Πρόκειται για δύο συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μετά τις εκλογές κάναμε μια συντονισμένη προσπάθεια να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, ώστε να μην οδηγηθούν τα Ναυπηγεία σε παύση πληρωμών και σε πτωχευτική διαδικασία, να διατηρηθεί η συμμετοχή των Γερμανών, ει δυνατόν, στα Ελληνικά Ναυπηγεία και να εκτελεστεί το πρόγραμμα των υποβρυχίων, για το οποίο έχουμε συνάψει ουσιαστικά μία συμφωνία.
Έχουμε συνάψει μία συμφωνία για το πώς θα διευθετηθεί η πολύ μεγάλη εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με τα υποβρύχια, ώστε αυτά να φθάσουν όπως πρέπει, με τις προδιαγραφές που πρέπει, στα χέρια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
(DP)
(1GK)
Έγιναν εντατικές και δύσκολες διαπραγματεύσεις και τελικά αντηλλάγησαν επιστολές ανάμεσα σε μένα και την ThyssenKrupp Marine Systems, που είναι η μητρική εταιρεία των ναυπηγείων. Θεωρώ δε, ότι η ανταλλαγή επιστολών συνιστά νέα συμφωνία μετά τις καταγγελίες. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή η γερμανική πλευρά είναι υποχρεωμένη να υποβάλει στην κρίση ανεξάρτητου εκτιμητή, που είναι η Lazar τις προτάσεις της για τυχόν μεταβίβαση μετοχών γιατί με βάση την αρχική σύμβαση ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων το ελληνικό δημόσιο διατηρεί υπέρ του εαυτού του δικαίωμα αρνησικυρίας σε περίπτωση πρόωρης μεταβίβασης του μετοχικού κεφαλαίου σε άλλον, πέραν της ThyssenKrupp. Αυτό έγινε αποδεκτό.
Αποδεκτό έχει γίνει, επίσης, σε γενικές γραμμές το σχήμα που αφορά τα υποβρύχια καθ’ αυτά. Η γερμανική πλευρά επέμενε να διευκολυνθεί από την ελληνική Κυβέρνηση στο μεταξύ διάστημα περίπου δυο ή τριών μηνών, για την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στα ναυπηγεία και για τη λειτουργική δαπάνη των ναυπηγείων. Παρότι αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι απολύτως αντιφατικό σε σχέση με τις καταγγελίες και παρότι το ορθό θα ήταν να αρθούν οι καταγγελίες, η ελληνική Κυβέρνηση απεδέχθη να αξιοποιήσει ένα παλαιότερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού φρεγατών τύπου «S» που είναι εν τω περατούσθαι, στα ελληνικά ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκειμένου να καταβάλει αμέσως ένα ποσό γύρω στα 10.000.000, το οποίο και έχω δώσει εντολή να εκταμιευτεί υπό τον όρο όμως, εάν τελικώς κριθεί ότι αυτά δεν οφείλονται και καταβάλλονται αχρεωστήτως, να συνυπολογιστούν στο μεγάλο πρόγραμμα των υποβρυχίων που ούτως ή άλλως είναι υπό εξέλιξη. Αλλά θα ήταν τελείως αντιφατικό και παράλογο να καταβάλλονται χρήματα στη συνέχεια του προγράμματος των υποβρυχίων, όταν εκκρεμεί καταγγελία της σύμβασης κατασκευής και εκσυγχρονισμού.
Εν πάση περιπτώσει, εάν η γερμανική πλευρά συνεχίσει να εκτελεί το έργο και αρχίσουν οι εν πλω δοκιμές των υποβρυχίων, θα συνεχίσουμε και εμείς τις καταβολές από το πρόγραμμα αυτό γιατί εν τοις πράγμασι θα έχουν ακυρωθεί οι καταγγελίες.
Άρα, διασφαλίζουμε τη μισθοδοσία, διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία των ναυπηγείων, θέτουμε υπό έλεγχο τη διαδικασία τυχόν μεταβίβασης του μετοχικού κεφαλαίου –των μετοχών, για την ακρίβεια- και βεβαίως όλα αυτά συνδέονται και με το γενικότερο σχεδιασμό που έχουμε για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, η οποία όμως αυτή τη στιγμή έχει την υπόσταση διαφορετικών επιχειρήσεων ιδιωτικών.
Και εμείς ενδιαφερόμαστε βέβαια για τις θέσεις εργασίας και στο Σκαραμαγκά και στην Ελευσίνα και στη Σύρο και στην Ζώνη του Περάματος, θα προσέθετα εγώ. Ενδιαφερόμαστε για όλο τον κλάδο και βεβαίως θα χειριστούμε τα προγράμματα τα υπό εξέλιξη και τα εν όψει, όπως είναι το πρόγραμμα των φρεγατών για το οποίο υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ να πάρει τη μορφή διακρατικής συμφωνίας με την Γαλλία, έτσι ώστε να διασωθούν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι θέσεις εργασίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Πρωτόπαπας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή σας απάντηση διότι κατ’ αρχήν βλέπω, όπως εξάλλου είχα τονίσει στην ερώτησή μου, ότι συνεχίζεται το έντονο ενδιαφέρον της σημερινής Κυβέρνησης για την τύχη και την πορεία των ελληνικών ναυπηγείων, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και βεβαίως των πολλών εκατοντάδων εργαζομένων σε αυτά.
Από ό,τι λοιπόν, καταλαβαίνουμε λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί τουλάχιστον για το ορατό χρονικό διάστημα η μισθοδοσία των εργαζομένων.
Θέλω να σας επισημάνουμε και να σας παρακαλέσουμε να κοιτάξετε το θέμα και για τους εκατόν εξήντα έξι, οι οποίοι εν τοις πράγμασι ανήκουν στα ελληνικά ναυπηγεία και απασχολούνται σε δραστηριότητα του τροχαίου υλικού. Θα πρέπει, δηλαδή με τα χρήματα, τα οποία δώσατε την εντολή να εκταμιευτούν –τα 10.000.000 ευρώ που μας είπατε- να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι αποτελούν τον κύριο κορμό των ναυπηγείων, αλλά και οι εκατόν εξήντα έξι που παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι, για επτά μήνες μάλιστα και οι οποίοι απασχολούνται στο τροχαίο υλικό.
Βεβαίως αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι εξίσου όμως και θα έλεγα πολύ πιο κρίσιμο να δούμε και να παρακολουθήσουμε όλη αυτήν την ιστορία ακριβώς όπως έχει ξεκινήσει, για να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα των ναυπηγείων.
Δεν ξέρω τι τελικά θα κάνουν οι Γερμανοί, εσείς χειρίζεστε την ιστορία και την χειρίζεστε υπεύθυνα. Εκείνο που θέλω να πω εγώ –σημειώνω αυτό που είπατε- είναι ότι οι όλες ενέργειες πρέπει να συνδεθούν με το συνολικό σχεδιασμό και την πορεία των ελληνικών ναυπηγείων.
(PN)
(1DP)
Είναι μία από τις λίγες πια μεγάλες βιομηχανίες που μας έχουν μείνει στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να τις βοηθήσουμε όχι μόνο όμως από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού –γιατί αυτό δεν αρκεί- αλλά και μέσα από μία στρατηγική που πρέπει να γίνει και από τους άλλους τομείς της Κυβέρνησης και κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας όσον αφορά και το άνοιγμά τους προς τον ιδιωτικό τομέα και την προσέλκυση δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με κατασκευές και επισκευές πλοίων και άλλων εν πάση περιπτώσει δραστηριοτήτων που ταιριάζουν στην καθ’ αυτό δραστηριότητα του ναυπηγείου. Γι’ αυτό και χρειάζεται αυτός ο ενιαίος φορέας, αυτή η ομπρέλα και με την παρακολούθηση του δημοσίου όσον αφορά το κομμάτι του για τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά θα έλεγα και τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί και το ιδιωτικό κομμάτι, προκειμένου, κάτω από ένα σχεδιασμό που είναι αναγκαίο να υπάρξει, να προσελκύσουμε και άλλες δραστηριότητες και να απασχολήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο –είναι και αυτό πάρα πολύ σημαντικό- αλλά να σώσουμε και μια κρίσιμη κατά τη γνώμη μου και σημαντική ελληνική βιομηχανία, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία. Αυτό λοιπόν πρέπει και να επανασχεδιαστεί και να προχωρήσει.
Και κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ. Έχουμε δεσμευθεί και προεκλογικά ότι το ναυπηγείο θα λειτουργήσει ως ενιαία επιχείρηση στο σημείο αυτό. Δηλαδή χρειάζεται να δούμε και την επιστροφή στο ναυπηγείο των 166 ανθρώπων που αποκόπηκαν με κάποιο βιαστικό, θα έλεγα και απαράδεκτο τρόπο, από την ιδιοκτησία των Γερμανών.
Επίσης, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει οι χειρισμοί σας –και χαίρομαι, διότι το είδα στον Τύπο, αλλά το επισημαίνω και εντός Βουλής- να αποφύγω τις προτάσεις τις οποίες κάνουν κάποιοι επιτήδειοι και δεν ξέρω και πόσο οικονομικά ικανοί, να αναλάβουν τα ναυπηγεία, οι οποίοι εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό για να προσφέρουν τις «καλές» τους υπηρεσίες.
Εκτιμώ ότι η τελική απόφαση που πρέπει να υπάρξει και ο τελικός σχεδιασμός που πρέπει να γίνει από το σύνολο της Κυβέρνησης και όχι μόνο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, θα πρέπει να δώσει πια ένα κατά το δυνατόν οριστικό τέλος σ’ αυτή την ταλαιπωρία των Ελληνικών Ναυπηγείων. Να καταλήξουμε, τι κάνουμε με την Ελληνική Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, πώς διασφαλίζουμε και τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, πώς βοηθούμε να ανοιχτούν ακόμη καλύτερα στον ιδιωτικό τομέα, στις κατασκευές και τις επισκευές και ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο τους δίνουμε. Και νομίζω ότι η πρόταση αυτή για τον ενιαίο σχεδιασμό, τον ενιαίο φορέα, μπορεί σημαντικά με τη βοήθεια και των ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου, να συμβάλει σ’ αυτό. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Έχετε το λόγο, κύριε Υπουργέ, για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω, κυρία Πρόεδρε, το αυτονόητο, ότι εδώ εκφράζομαι εκ μέρους όλης της Κυβέρνησης και πρωτίστως εκ μέρος του Πρωθυπουργού και ότι οι χειρισμοί μου είναι χειρισμοί που γίνονται εκ μέρους όλης της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει άλλο κέντρο, υπάρχει ένα ενιαίο κυβερνητικό κέντρο σε όλα τα θέματα και πάντως στο θέμα αυτό.
Ως προς το ζήτημα των εργαζομένων στην επιχείρηση κατασκευής τροχαίου υλικού που έχει αποσχιστεί ως κλάδος από τα Ελληνικά Ναυπηγεία, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν συνδέεται αυτή η άλλη επιχείρηση που είναι άλλο νομικό πρόσωπο συμβατικά με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εάν τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. θέλουν να διευκολύνουν την καταβολή της μισθοδοσίας αυτών των εργαζομένων, μπορούν να το κάνουν και ηθικά πρέπει να το κάνουν. Πρέπει όμως εμείς ως ελληνικό δημόσιο να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί υπάρχει ο φραγμός των απαγορευμένων κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Και αυτή τη στιγμή, μία από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση με τη γερμανική πλευρά, είναι η αξίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιστραφούν αδικαιολόγητα καταβεβλημένες κρατικές ενισχύσεις παλαιότερων εποχών, ανεξαρτήτως από το ποια είναι η πραγματικότητα και ποια είναι η νομική αλήθεια ως προς το ζήτημα αυτό. Άρα αυτό ισχύει και γενικότερα σε σχέση με τις συμβάσεις που μπορούν να συναφθούν με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, όπως και με το Νεώριο. Διότι πρέπει πάντα να προσέχουμε αν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες, για πολεμικό υλικό που εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της σύμβασης και εμπίπτει στο άρθρο 296 ή αν πρόκειται για πολιτικού χαρακτήρα δραστηριότητες. Και αυτό είναι μια λεπτή διάκριση που πρέπει πάντα να την έχουμε υπ’ όψιν μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά και οι εργαζόμενοι. Διότι, θυμάστε ότι τα Ελληνικά Ναυπηγεία μεταβιβάστηκαν στους Γερμανούς από την ΕΤΒΑ και το Συνεταιρισμό των Εργαζομένων που ήταν συνιδιοκτήτες των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Άρα, λοιπόν, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στους χειρισμούς μας. Και είναι πολύ σημαντικό ότι επιβλήθηκαν θα έλεγα αυστηρότατες και πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας. Διότι οι Γερμανοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μεταβιβάσουν το πακέτο μετοχών, όπου θέλουν, άρα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να επιβάλλει ποινικές ρήτρες και άλλες κυρώσεις με βάση την αρχική σύμβαση ιδιωτικοποίησης που προβλέπει υποχρέωση των Γερμανών να διακρατήσουν τις μετοχές μέχρι το Νοέμβριο του 2011.
(LM)
(01PN)
Και μ’ αυτή τη νομική βάση επιβάλλαμε τη διαδικασία του ανεξάρτητου εκτιμητή, δηλαδή της LAZAR, ώστε να είναι φερέγγυες οι λύσεις. Η δε συνολική πορεία του κλάδου εξαρτάται και από τις σχέσεις που έχουν κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ τους, σε σχέση με την αμυντική τους βιομηχανία και τα εξοπλιστικά τους προγράμματα.
Δεν θέλω να είμαι αναλυτικότερος στο σημείο αυτό, αλλά ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει. Στα Ναυπηγεία αυτή τη στιγμή, το βασικό πρόγραμμα είναι υποβρύχια γερμανικής τεχνολογίας και το μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται υπό εξέλιξη, είναι φρεγάτες που κατά την ισχύουσα απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι γαλλικής τεχνολογίας. Αυτό είναι ένα δεδομένο που πρέπει να το λάβουμε όλοι πάρα πολύ σοβαρά υπόψη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Η με αριθμό 143/24-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Άγγελου Κολοκοτρώνη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη χορήγηση πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας σε συζύγους Αξιωματικών κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κολοκοτρώνη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Α1/13190, η οποία δημοσιεύθηκε στο με αριθμό φύλλου 896/16-7-2002/Τεύχος Β’ ΦΕΚ, που αφορά την έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, απαιτεί την κατάθεση αντιγράφων φορολογικών δηλώσεων των δύο τελευταίων ετών, καθώς και λογαριασμούς Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε. στο όνομα του αιτούντα τη βεβαίωση.
Οι σύζυγοι των στρατιωτικών, λόγω των συχνών μεταθέσεων των συζύγων τους, ουσιαστικά αποκλείονται από τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ, λόγω αδυναμίας προσκόμισης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας. Στο μεν τόπο υπηρέτησης των συζύγων, λόγω έλλειψης του στοιχείου της μονιμότητας, στο δε τόπο πατρικής κατοικίας, λόγω έλλειψης λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. (έστω κι αν υποβάλλεται εκεί φορολογική δήλωση).
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, τι προτίθεται να πράξει για την επίλυση αυτού του προβλήματος».
Στην ερώτηση του κ. Κολοκοτρώνη θα απαντήσει επίσης ο Υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κυρία Πρόεδρε, δεν είναι ακριβές αυτό που αναφέρει ο κύριος συνάδελφος. Έχει τροποποιηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια η υπουργική απόφαση στην οποία αναφέρεται. Η μόνιμη κατοικία δεν αποδεικνύεται συμπλεκτικά από λογαριασμό Ο.Τ.Ε. ή Δ.Ε.Η. και από τη φορολογική δήλωση. Αποδεικνύεται διαζευκτικά ή από το ένα ή από το άλλο. Προβλέπεται δε ότι αν δεν μπορεί να αποδειχθεί ούτε με τη φορολογική δήλωση, μπορεί να αποδειχθεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο. Και πρόσφορος τρόπος είναι η παροχή σχετικής βεβαίωσης από το Διοικητή της Μονάδας στην οποία υπηρετεί ο σύζυγος, που είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εάν, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι είχαν απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, στα Επιτελεία ή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, θα είχαν λάβει μια ακριβή απάντηση και δεν θα έκαναν παραανάγνωση και παρερμηνεία της σχετικής υπουργικής απόφασης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κολοκοτρώνης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, με λύπη μου θα σας στεναχωρήσω, διότι ως προς αυτό που εσείς αναφέρατε ως πρόσφορο τρόπο και πολύ σωστά δώσατε μια λύση που είναι και απλή, οι υπηρεσίες σας στέλνουν στο δαίδαλο της γραφειοκρατίας όλους τους στρατιωτικούς –και μπορώ να σας το αποδείξω αμέσως- μόνο για την έκδοση του πιστοποιητικού που λέμε.
Υπάρχει μια Υπηρεσία, την οποία προφανώς εσείς γνωρίζετε -εγώ τώρα πληροφορήθηκα ότι υπάρχει- Ποιότητας και Αποδοτικότητας, η οποία απαντώντας σε σχετικό αίτημα λέει: «Προκειμένου να υπάρξει η τροποποίηση που επιθυμείτε», διότι του είπαν ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, καθώς εσείς καλύτερα από τον καθένα γνωρίζετε ότι ο νόμος μόνο με νόμο καταργείται ή τροποποιείται «θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος που ορίζει πώς αποδεικνύεται η εντοπιότητα».
(AD)
(1LM)
Του λέει «βρείτε αυτό το στοιχείο και γνωρίστε μας σχετικά ώστε να προχωρήσουμε ταχύτερα στις απαιτούμενες ενέργειες προς το ΥΠΕΣΔΔΑ ελπίζοντας στην επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος».
Η ίδια η Υπηρεσία σας παραδέχεται ότι υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα –και αυτό δεν είναι πριν από τέσσερα χρόνια- και στέλνει μάλιστα τον στρατιωτικό να λύσει ο ίδιος το πρόβλημα μέσα στο δαίδαλο της γραφειοκρατίας ώστε να συναντήσει το Μινώταυρο και να τον νικήσει, για ένα απλό, απλούστατο πρόβλημα, περί του οποίου γνωρίζετε –και είμαι βέβαιος γι’ αυτό- ότι υπάρχει ειδική ερμηνευτική εγκύκλιος για μία άλλη κατηγορία πολιτών, αγαπητών και σε σας όπως γνωρίζω, τους Έλληνες τσιγγάνους, για τους οποίους λέει ότι αρκεί και μία βεβαίωση περίοικων ότι κατοικεί εκεί όπου δηλώνει, κάτι που δεν ισχύει για τους στρατιωτικούς, των οποίων δεν εμπιστεύεστε καν ούτε την υπογραφή τους σε υπεύθυνη δήλωση, ενώ τους εμπιστεύεστε να φυλάνε τα σύνορα και την πατρίδα.
Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι αν χρειάζεται τροποποίηση του νόμου, θα το πράξετε, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι είναι εύκολο το πρόβλημα για σας. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, εμείς προτιθέμεθα να καταθέσουμε τροπολογία στο νόμο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή ο αξιότιμος Υπουργός κ. Ραγκούσης, ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και να υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση για το πώς μπορεί να πάρει κανείς μία απλή βεβαίωση όταν είναι στρατιωτικός.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Κολοκοτρώνη, είμαι βέβαιος ότι με καλοπιστία μεταφέρετε στη Βουλή αυτόν τον προβληματισμό και αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να βοηθήσετε να επιλυθεί ένα πρόβλημα.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί πράγματι μία έντονα γραφειοκρατική αντίληψη και μία από τις πρώτες μου ενέργειες είναι η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη δραστική απογραφειοκρατικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι κάτι πιο απλό, αλλά και πιο επείγον από τη διακλαδικότητα και τη νέα δομή. Και ένα μέτρο απογραφειοκρατικοποίησης είναι και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
Όμως, αν ένας στρατιωτικός ή η σύζυγός του μπει στον κόπο να αναζητήσει ψηφιακά πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ή οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων, μπορεί να δει εύκολα ότι αυτή η υπουργική απόφαση που μνημονεύετε έχει τροποποιηθεί και ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, από το 2005, η νέα ρύθμιση όπως σας την είπα.
Άρα, υπήρξε προφανώς μία παρεξήγηση. Ο ενδιαφερόμενος ζήτησε τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και η Υπηρεσία του απάντησε ότι αυτή είναι μία απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του είπε «επικοινωνήστε με το Υπουργείο Εσωτερικών, να επικοινωνήσουμε και εμείς».
Πρόκειται για μία λανθασμένη συζήτηση, σε λανθασμένη βάση, μεταξύ αναρμοδίων συνομιλητών. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Αν πήγαινε στο Διοικητή της Μονάδας και του ζητούσε βεβαίωση, θα έδινε τη βεβαίωση. Δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση κανονιστικής πράξης. Χρειάζεται να κάνουμε όλοι τη ζωή μας ευκολότερη και να μη γινόμαστε θύματα μία θεωρίας της συνωμοσίας, πίσω από την οποία κρύβεται άλλοτε ένα εξωτερικό διεθνές συμφέρον και άλλοτε ο Μινώταυρος της γραφειοκρατίας.
Υπάρχει νήμα το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει έξω από το Λαβύρινθο, αρκεί να είμαστε απλοί και πρακτικοί στις προσεγγίσεις μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ ευχαριστώ.
Η με αριθμό 129/24-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης κ.λπ.
Η ερώτηση του κ. Γκιουλέκα έχει ως εξής:
«Όπως είναι γνωστό, τα δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και αυτό έχει αποδειχθεί κατά τη μακρόχρονη πορεία τους – πολλά από αυτά, όπως τα ραδιόφωνα και η τηλεόραση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τα Μέσα αυτά έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενημέρωση και την πληροφόρηση των δημοτών. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο να συνεχίσουν αυτήν την πολύ σημαντική αποστολή τους.
(ΚΟ)
(1AD)
Πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως ρητά είχε δεσμευθεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ, ήταν να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τα δημοτικά Μέσα προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Για το σκοπό αυτό είχε ξεκινήσει, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣΔΔΑ, και σχετικός διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς επρόκειτο δε να γίνουν και οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες το αργότερο έως το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2009 ώστε να πραγματοποιηθούν εκείνες οι αλλαγές στο σχετικό νόμο πριν από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης/12/2009, οπότε λήγει και η δοθείσα παράταση πριν την αναγκαστική προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει εγκαίρως στην τροποποίηση του νομικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης προκειμένου αυτά να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
2.Εάν δεν προτίθεται να προβεί στην άνω ενέργεια, τότε ερωτάται εάν πρόκειται να δώσει και νέα παράταση εγκαίρως προκειμένου να ρυθμιστεί το όλο ζήτημα μέσα στη νέα προθεσμία».
Στην ερώτηση του κυρίου Γκιουλέκα θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλιας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δέκα πέντε μέρες ακριβώς συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Κολοκοτρώνη για το ίδιο θέμα. Επαναλαμβάνω λοιπόν και σήμερα ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει αποφασίσει να κλείσει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Αυτοί οι ραδιοφωνικού και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν τη μορφή δημοτικής επιχείρησης όπως γνωρίζετε. Ταυτόχρονα το καθεστώς της λειτουργίας τους διέπεται από τη νομοθεσία που αφορά τα ΜΜΕ. Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο 3592 του 2007 η ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των ιδιωτικών τοπικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών επιτρέπεται μετά από άδεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας. Η χορήγηση αυτής της άδειας είναι απαραίτητη ακόμα και για τους σταθμούς οι οποίοι σήμερα λειτουργούν.
Στον ίδιο νόμο γίνεται αναφορά στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία υπό τον όρο ότι θα έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρίας. Τα ίδια ισχύουν και για τη δημοτική τηλεόραση.
Για να μπορέσουν λοιπόν αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, να λάβουν μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης, ήρθε ένας άλλος νόμος, ο νόμος 3731 του 2008 ο οποίος όρισε ότι αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, σύμφωνα με το άρθρο 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Όμως σε αυτή την περίπτωση το πλεονάζον προσωπικό αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων σύμφωνα με αυτή τη νομοθεσία την οποία βρήκαμε, δεν μπορεί να παραμείνει στην ανώνυμη εταιρία η οποία θα προκύψει.
Με λίγα λόγια η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας των ετών 2007 και 2008 θα οδηγήσει προφανώς σε απολύσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικού προσωπικού αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων. Επίσης θα οδηγήσει στη διακοπή της λειτουργίας πολλών εξ αυτών. Δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση για το θέμα. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτές τις εποχές δεν θέλουμε απολύσεις, δεν θέλουμε περαιτέρω ανέργους. Θα αναμείνω την τοποθέτησή σας που πιθανολογώ ότι είναι και τοποθέτηση του κόμματός σας και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο κ. Γκιουλέκας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ακριβώς όπως θέσατε το ζήτημα, το αντιμετωπίζουμε και εμείς. Δηλαδή σε μια περίοδο που η διεθνής κρίση μαστίζει και την πατρίδα μας, μια περαιτέρω κρίση θα έφερνε αν θέλετε τα πάνω-κάτω και στο χώρο του Τύπου.
(NP)
(1KO)
Οι δημοτικές, λοιπόν, επιχειρήσεις, όπως αναφέρω και στην ερώτησή μου, όπως τα Δημοτικά Ραδιόφωνα Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Αθήνας, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, η TV 100, έχουν ένα βίο είκοσι – είκοσι δύο ετών και, πράγματι, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ενημέρωση των πολιτών.
Βέβαια, εκτός απ’ αυτό εξυπηρετούν και ειδικούς σκοπούς, γιατί δεν μπορεί άλλως ο οικείος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος εν προκειμένω ή κάποια κοινότητα, που διατηρεί ένα τέτοιο δημοτικό μέσο ενημέρωσης, να επικοινωνήσει με τους δημότες. Αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, είναι –αν το θέλετε- το όχημα πάνω στο οποίο κυκλοφορεί και μεταφέρεται η επικοινωνία ανάμεσα στο δήμο και στο δημότη. Παραδείγματος χάρη, συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Κανένας σταθμός που λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν πρόκειται στο πρόγραμμά του να φιλοξενήσει τέτοιου είδους μεταδόσεις, οι οποίες σαφώς και δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άρα, δεν έχουν κανένα λόγο κάποιοι να επιδιώξουν να μεταδίδουν κάτι που δεν πρόκειται να τους φέρει τηλεθέαση. Γι’ αυτό το λόγο αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσουν αυτά τα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ακριβώς επειδή επιτελούν αυτόν τον ειδικό σκοπό, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Άκουσα τον προβληματισμό σας, κύριε Υπουργέ, και πράγματι είναι έτσι. Πολλά απ’ αυτά τα μέσα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Και βεβαίως, εκατοντάδες συνάδελφοί μου στη δημοσιογραφία, αλλά και τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.
Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει άμεσα να αποφασίσετε αν θα αλλάξετε το διοικητικό καθεστώς ή αν θα δώσετε μια νέα παράταση. Γιατί; Γιατί απομένουν ελάχιστες μέρες που θα συνεδριάσει η Βουλή από εδώ και στο εξής. Αν εξαιρέσουμε την εβδομάδα που συζητείται ο Προϋπολογισμός, ουσιαστικά, κύριε Υπουργέ, μένουν πέντε, έξι, επτά, ίσως δέκα εργάσιμες ημέρες, όπου μπορούμε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Σώματος να προβούμε σε μια τροποποίηση –αν φέρετε κάποια τροποποίηση- ή, εν πάση περιπτώσει, σε κάποια παράταση μετά την 31η Δεκεμβρίου 2009. Όμως, πρέπει να γίνει άμεσα, διότι άλλως ο πέλεκυς της καταληκτικής προθεσμίας επικρέμαται πάνω από τον τράχηλο όλων αυτών των δημοτικών μέσων.
Γι’ αυτό παρακαλούμε άμεσα να τοποθετηθεί η Κυβέρνησή σας στο τι πρόκειται να κάνει τις προσεχείς ημέρες, γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η πρότασή μας είναι να τροποποιήσετε το νομικό καθεστώς. Αυτό ήταν και η πρόθεση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Γι’ αυτό το λόγο είχε γίνει και στα τέλη Αυγούστου, πριν προκηρυχθούν εκλογές, μια ευρύτατη σύσκεψη –κράτησε πέντε-έξι ώρες, αν θυμάμαι καλά- στην οποία είχαμε καλέσει όλους τους εκπροσώπους των Ενώσεων Συντακτών, της ΚΕΔΚΕ, των Ενώσεων των Εργαζομένων στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης και γενικότερα στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Ακούσαμε τις προτάσεις τους. Είχαν δεσμευτεί να μας πουν και κάποιες συμπληρωματικές προτάσεις και εμείς είχαμε δεσμευτεί –υπάρχουν τα Πρακτικά, κύριε Υπουργέ, και βεβαίως θα τα θέσω υπόψη σας- ότι μέσα στο Σεπτέμβριο ή το πολύ τον Οκτώβριο θα είχαμε τροποποιήσει το ισχύον νομικό καθεστώς, ούτως ώστε να δοθεί αυτή η λύση.
Υπογραμμίζουμε, βεβαίως, ότι πρόθεση της τότε Κυβέρνησης ήταν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό παρακαλούμε άμεσα να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση στο εναπομείναν προσεχές διάστημα έως τη λήξη του έτους, γιατί αν υπολογίσουμε και τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, όπως σας είπα, είναι ελάχιστες οι μέρες στις οποίες μπορείτε να προβείτε σε κάτι τέτοιο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, το πρόβλημα που κληρονομήσαμε είναι σύνθετο και ευαίσθητο. Συμφωνώ μαζί σας.
Συναρτάται, πρώτα-πρώτα, με τη βιωσιμότητα αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων. Δεύτερον, με τον επιθυμητό πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης. Τρίτον και κρίσιμο –και το γνωρίζετε- με το κοινοτικό δίκαιο και με θέματα ανταγωνισμού. Τέταρτον, με την ενημέρωση που πρέπει να δίνουμε στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το συναρτώ με το προηγούμενο, γιατί εκεί είναι και το κλειδί της λύσης, τουλάχιστον από νομική άποψη. Βεβαίως, συναρτάται και με τους εργαζόμενους, που –επαναλαμβάνω- δεν θέλουμε να μείνουν στους δρόμους. Μιλάμε για περίπου τριάντα δημοτικά ραδιόφωνα σε όλη τη χώρα και μία –νομίζω- τηλεόραση στη Θεσσαλονίκη, αν δεν κάνω λάθος.
Δεν ξεχνάμε αυτό που είπατε, γιατί πράγματι αυτά τα ραδιόφωνα άνοιξαν το δρόμο στην ιδιωτική ραδιοφωνία, στην ιδιωτική τηλεόραση. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσουμε τη δημοτική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ήδη συνεργαζόμαστε και με την ΚΕΔΚΕ και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των δημοσιογράφων, με σκοπό να βρούμε τη σωστή λύση.
(XF)
(1NP)
Εκτιμώ ότι η λύση που θα δώσουμε θα μας ικανοποιεί όλους.
Έχετε δίκιο να λέτε ότι ο χρόνος που μας απομένει είναι λίγος μέχρι το τέλος του έτους. Βέβαια γνωρίζετε ότι θα πρέπει η οποιαδήποτε ρύθμιση να έλθει σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου μας. Δεν μπορεί να πάει σε άσχετο νομοσχέδιο. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο υπάρχει και θα έρθει στη Βουλή.
Πιστεύω ότι η λύση που θα δοθεί, θα μας ικανοποιήσει όλους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 130/24.11.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών. Σχετικά με τη διπλομισθία των αιρετών της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.
Η ερώτηση της κυρίας Πιπιλή έχει ως εξής:
«Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο να μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο η ισχύς ενός νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Με το ν.2738/1999 ορίζεται πως οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, που έχουν και την υπαλληλική ιδιότητα σε δημόσιο φορέα και θα εκλεγούν στις επόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, και εφεξής, υποχρεούνται να επιλέξουν τις αποδοχές της θέσης από την οποία προέρχονται ή τα έξοδα παράστασης της θέσης στην οποία υπηρετούν.
Ο νόμος αυτός ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ διότι με άλλους νόμους και συγκεκριμένα με τον ν.3146/2003, τον ν.3242/2004 και τον 3320/2005 μετατίθετο η ισχύς του. Ο ν.3463/2006 της κύρωσης του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων αναφέρει και πάλι την υποχρέωση της επιλογής των αποδοχών. Τελικά με τον ν.3613/2007, αναστέλλεται η υποχρέωση αυτή μέχρι την έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο έως και σήμερα δεν έχει εκδοθεί.
Με δεδομένη την κατάθεση του προϋπολογισμού και τα αυστηρά μέτρα για περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Θα εκδοθεί άμεσα το σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα τερματίσει επιτέλους την προκλητική διπλή μισθοδοσία των αιρετών της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν την υπαλληλική ιδιότητα σε δημόσιο φορέα;»
Στην ερώτηση της κυρίας Πιπιλή θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Ρόβλιας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα το οποίο χρονίζει περίπου μια δεκαετία. Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης που έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λαμβάνουν τις αποδοχές της θέσης τους και ταυτόχρονα λαμβάνουν και τα έξοδα παράστασης που προβλέπονται από τη θέση τους στην αυτοδιοίκηση.
Από την άλλη μεριά βέβαια όσοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι –και είναι ενδεχομένως ελεύθεροι επαγγελματίες- θεωρητικά τουλάχιστον έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμά τους και παράλληλα προς τις απολαβές που προέρχονται από το επάγγελμα, να εισπράττουν και τα έξοδα παράστασης που προβλέπονται από τη θέση τους.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το ζητούμενο για ένα δήμαρχο, έναν αντιδήμαρχο, ένα νομάρχη είναι το επιμίσθιο των εξόδων παράστασης. Θέλω να πιστεύω ότι διαφορετικά και οπωσδήποτε ανώτερα είναι τα κίνητρα της ενασχόλησης με τα κοινά.
Ότι υπάρχει ζήτημα, κυρία συνάδελφε, δεν το αρνούμαι. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προέβλεψε την έκδοση προεδρικού διατάγματος στο άρθρο 135 που υποτίθεται ότι αυτό το προεδρικό διάταγμα θα έλυνε το πρόβλημα, δηλαδή θα καθορίζονταν με αυτό το προεδρικό διάταγμα το ύψος της οικονομικής αποζημίωσης που θα ελάμβαναν οι αιρετοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης σε αντικατάσταση των εξόδων παράστασης. Αυτό το προεδρικό διάταγμα, όπως γνωρίζετε, δεν έχει εκδοθεί. Κι αυτό ήταν και αίτημα της ΚΕΔΚΕ. Οπότε η εκκρεμότητα διαιωνίζεται.
Δεν μπορώ να σας πω ότι αυτό το προεδρικό διάταγμα θα εκδοθεί άμεσα. Γιατί δεν μπορώ να σας το πω; Όπως ξέρετε επεξεργαζόμαστε τη νέα αρχιτεκτονική δομή του κράτους. Επεξεργαζόμαστε τη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση με την αιρετή περιφέρεια, τα αιρετά όργανα περιφέρειας ως δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και τους ισχυρούς δήμους που θα προέλθουν από ένα νέο κύμα συνενώσεων. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών θα πρέπει να δούμε και το θέμα το οποίο πολύ καλά κάνετε και το θίγετε, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα μεγέθη των δήμων και λαμβάνοντας υπόψη την αναβάθμιση πλέον της θέσης των αιρετών της αυτοδιοίκησης.
Ευχαριστώ.
(GM)
XF
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Η ερωτώσα Βουλευτής κ. Πιπιλή έχει το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Υπάρχουν ζητήματα σε αυτήν τη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση που με απασχολούσαν πολλά χρόνια ως δημοσιογράφο και τώρα μου δίνεται η ευκαιρία ως Βουλευτής.
Το πρώτο είναι ότι η ίδια η ιερότητα αυτού του χώρου ορισμένες φορές καταλύεται για διάφορους συντεχνιακούς, διακομματικούς, διαχρονικούς λόγους, με την έννοια ότι επί δέκα συναπτά έτη, όπως παραδέχτηκε και ο κύριος Υφυπουργός, ένας νόμος που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής βρίσκει από διάφορους παραθυράκια να μην ισχύει. Τοποθετούμαι γενικότερα, ότι αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται. Όπως ο νόμος ισχύει για τον κάθε πολίτη και άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται, έτσι και όποιος νόμος βγαίνει στη Βουλή, ψηφίζεται στη Βουλή, πρέπει από όλους να υλοποιείται.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι και συνταγματικά ακόμα αν το δούμε –το είπε ο κ. Ρόβλιας- όσοι είναι γενικά στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα, με κάποιο περίεργο τρόπο έχουν πολλά παράθυρα. Όσοι αιρετοί δήμαρχοι, νομάρχες, αντιδήμαρχοι –καλά οι αντιδήμαρχοι, έχουν χρόνο να εργαστούν- δεν είναι του δημόσιου τομέα, αυτομάτως και δεν μπορούν να εργαστούν -γιατί μεταξύ μας τώρα ένας δήμαρχος ή νομάρχης μεγάλου δήμου δεν μπορεί να εργάζεται το απόγευμα με ιδιωτικό ιατρείο- και ενώ υπάρχει η συνταγματική ισονομία, του ιδιωτικού τομέα δηλαδή, κατά έναν περίεργο τρόπο αυτοί εξαιρούνται του κανόνα που πάντα προβλέπει παράθυρα για όσους είναι στο δημόσιο τομέα.
Για να μην θεωρηθώ ότι διώκω κάτι, πρέπει να διευκρινίσουμε κυρίως στην κοινή γνώμη –γιατί εμείς οι Βουλευτές το ξέρουμε- ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αμείβεται εξαιρετικά από την αποζημίωση -δεν μιλάω για έναν δήμαρχο στην Ικαρία, στις Ράχες, που επειδή είναι μικρός ο πληθυσμός παίρνει μία μικρή αποζημίωση- όταν μετά από έρευνα μου είδα ότι ο μέσος όρος αμοιβών όλων των νομαρχών είναι έξι περίπου χιλιάδες ευρώ. Κύριε Ρόβλια το γνωρίζετε! Οι δε μεγάλοι δήμοι έχουν επίσης πέντε, έξι, τέσσερις χιλιάδες ευρώ αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων που καλύπτει a priori η νομαρχία, ο δήμος, βενζίνες, γραμματείς, τηλέφωνα, κινητά τηλέφωνα, μετακινήσεις.
Επειδή, λοιπόν, έχουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και επειδή γινόμαστε «ρόμπα» στην Ευρώπη γιατί δεν περιστέλλουμε αυτού του είδους τις σπατάλες του δημοσίου, νομίζω ότι θα ήταν μία πολύ καλή κίνηση από την Κυβέρνηση και από όλους εμάς να πούμε, κύριοι stop στην διπλομισθία γιατί ο Καποδίστριας μπορεί να αργήσει!
Αυτά είχα να πω στον κύριο Υφυπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
BA
(GM)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι είναι μία καίρια ερώτηση για ένα ζήτημα, το οποίο αδικαιολόγητα χρονίζει μία δεκαετία. Αυτό που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι πηγαίνουμε στη νομοθετική ρύθμιση της νέας διοικητικής διάρθρωσης της χώρας με δεδομένο ότι θα έχουμε ισχυρότερους, μεγαλύτερους δήμους με αυξημένα καθήκοντα των δημάρχων, με αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες. Εκεί θα πρέπει να δούμε και το θέμα που θίγετε, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μία οικονομική αποζημίωση και να σταματήσει το σημερινό καθεστώς, όπου παράλληλα υπάρχει ο μισθός και τα έξοδα παράστασης. Να καθοριστεί μία οικονομική αποζημίωση ανάλογη και αντίστοιχη προς τις ευθύνες και προς τη θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και να κλείσει αυτό το θέμα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη αυτή τη χρονική στιγμή.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Θα ήθελα να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, εισφορά κοινωνικής ευθύνης και μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 132/24.11.2009 Επίκαιρης Ερώτησης, πρώτου κύκλου, του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου κλπ.
Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου έχει ως εξής:
«Στο Ελατοδάσος του Μαινάλου, ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ελλάδος, την τελευταία τριετία (2007-2009) παρατηρείται το φαινόμενο της ξήρανσης δένδρων ελάτης.
Η ασθένεια που έχει προσβάλλει τα δένδρα, έχει ήδη καταστρέψει το 15% της συνολικής έκτασης του δάσους και ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο επέκτασης της καταστροφής του.
Οι νεκρώσεις των δένδρων σχετίζονται με τη χαμηλή βροχόπτωση και χιονόπτωση, καθώς η έλλειψη της απαραίτητης υγρασίας τα καθιστά ευάλωτα σε επιδρομές φλοιοφάγων εντόμων, ενώ μύκητες που προκαλούν σηψιρριζίες και εντείνουν την υδατική καταπόνηση, λειτουργούν επιβαρυντικά για αυτά.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων και υιοθέτησης συντονισμένων πρωτοβουλιών.
Η προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου -ενός δάσους ιδιαίτερης οικολογικής, τουριστικής και ιστορικής αξίας- κρίνεται θέμα άμεσης προτεραιότητας, δεδομένης και της θλιβερής κατάστασης που έχει προκληθεί λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών, με τη δραματική μείωση των δασών και τις συνεπακόλουθες επιβαρύνσεις του περιβάλλοντος.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του ελατοδάσους του Μαινάλου μέχρι τώρα, καθώς και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί ο περιορισμός και η αντιμετώπιση της νέκρωσης των ελάτων;».
Στην ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μωραΐτης.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα της ξήρανσης των ελάτων στο όρος Μαίναλο οφείλεται κατά κύριο λόγο, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, στην παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων ετών στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Κύριε συνάδελφε, η Ευρυτανία μας μαστίζεται εδώ και χρόνια από αυτό το φαινόμενο. Παρατηρήθηκε -κατά διετίες το βλέπουμε- τη διετία 1998-1990 -ήταν η πρώτη διετία που εμφανίστηκε έντονα- το είδαμε το 2007 και μετά το 2008 και 2009.
Τι έγινε όμως στο Μαίναλο; Το Δασαρχείο Βιτίνας άμεσα ξεκίνησε την υλοτόμηση των ξηρών ελατόδενδρων και -βάσει όλης της ενημέρωσης την οποία έχουμε- μας είπαν όλοι ότι είναι το πιο ενδεδειγμένο μέτρο για τέτοιες καταστάσεις. Αυτές οι εργασίες σήμερα, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, έχουν. Όμως, το ζητούμενο -και σε αυτό καλούμαι να απαντήσω και πιστεύω ότι γι’ αυτό το λόγο έγινε από ένα νέο Βουλευτή αυτή η ερώτηση- είναι η οριστική λύση του προβλήματος. Αυτό προϋποθέτει μία επιστημονική έρευνα και μία προώθηση των ενδεδειγμένων λύσεων. Μάλιστα, αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα -και σας το είπα και το επαναλαμβάνω- είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται ανά 6-7 χρόνια περίπου.
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας δασικών προϊόντων έχει πραγματοποιήσει μία συστηματική μελέτη του φαινομένου των νεκρώσεων δένδρων ελάτης. Αυτό ακριβώς, το οποίο σας περιγράφω, έγινε με συνεχή λήψη στοιχείων σε μία σειρά ετών από μόνιμες πειραματικές επιφάνειες στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, αλλά και σε άλλες περιοχές στην πατρίδα μας. Οι παρατηρήσεις αυτές, καθώς και άλλων ερευνητών στην Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, συγκλίνουν στην άποψη ότι το φαινόμενο αυτό σχετίζεται άμεσα με περιόδους μειωμένων βροχοπτώσεων. Το μόνο άμεσο μέτρο, που μπορεί να εφαρμοστεί για τον περιορισμό του φαινομένου, είναι η υλοτομία και η αποφλοίωση των κορμοτεμαχίων. Κατά συνέπεια, τα νεκρά δένδρα θα πρέπει να υλοτομούνται αμέσως μετά τη νέκρωσή τους. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και σε πολλές περιοχές της χώρας μας έχει παρατηρηθεί μία εκτεταμένη αρνητική εικόνα με αυτές τις νεκρώσεις και βεβαίως εκεί πέρα δεν είναι εύκολη, σε καμία περίπτωση, η υλοτόμηση του συνόλου των δένδρων.
(SX)
(2BA)
Το πρόβλημα τώρα για την περιοχή του Μαινάλου γίνεται ακόμα εντονότερο αν λάβουμε υπόψη μας τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών που επιβάρυναν αρκετά την κατάσταση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, στις προτεραιότητές μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δασοπροστασίας μακράς πνοής. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, προστασίας και ανάδειξης του δασικού μας πλούτου, σύμφωνα με το πρότυπο της «πράσινης ανάπτυξης» που προτάσσουμε στην πολιτική μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κωνσταντινόπουλος.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Μαίναλο, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είναι ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ελλάδας. Με δεδομένο ότι την τελευταία 3ετία, πέρα από τις καταστροφές, υπήρξε έξαρση του φαινομένου της ξήρανσης των δένδρων, πιστεύω ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες και να πάρουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για αύριο.
Το δάσος του Μαινάλου για την Αρκαδία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, δεν θα εξαντλήσουμε την ευαισθησία μας και για την προστασία του Μαινάλου απλά σε μία επερώτηση ή μόνο στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Σας μεταφέρω τη βούληση που έχουν οι φορείς της Αρκαδίας, ώστε άμεσα να διοργανώσουμε μία ημερίδα για να επανεξετάσουμε την ιδέα δημιουργίας οικολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαίναλο με βάση ήδη εκπονηθείσα περιβαλλοντική μελέτη.
Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την ημερίδα, προκειμένου όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε τις δράσεις –ανάλογα και με τις αρμοδιότητες του καθενός- ώστε να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάδειξης και προστασίας του Μαινάλου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Χαίρομαι πραγματικά που ένας νέος μας συνάδελφος φέρνει ένα θέμα από αυτά τα σπάνια, θα έλεγα, που συζητάμε σε αυτή την Αίθουσα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που κάνατε και μία συγκεκριμένη πρόταση, αγαπητέ συνάδελφε, αυτή για την ημερίδα και για το οικολογικό και πολιτιστικό πάρκο.
Βεβαίως και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα παρευρεθεί. Και θα καθίσουμε μαζί να δούμε πώς μπορούμε όχι μόνο να διορθώσουμε το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και να βρούμε τη λύση του, αλλά πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε πράγματι στην ανάδειξη μιας ευρύτερης περιοχής που –και θα συμφωνήσω μαζί σας- αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας για το Νομό σας.
Αυτό, όμως, το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω σήμερα είναι ότι η πολιτική μας βούληση είναι δεδομένη, ξεκάθαρη και αταλάντευτη στην κατεύθυνση της προστασίας των δασών. Και αυτό το αποδεικνύουμε με πράξεις.
Σας θυμίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι στα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία η Κυβέρνηση αυτή κατέθεσε, ήταν το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Αττικής, ένα πιλοτικό νομοσχέδιο το οποίο με συγκεκριμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, θα μπορέσει πράγματι να αλλάξει το τοπίο το οποίο παρουσιάζεται στα δάση της χώρας μας μέχρι σήμερα, ένα πιλοτικό νομοσχέδιο το οποίο θα βάλει τέρμα στην ανομία, θα τελειώσει το «πάρτι» το οποίο γίνεται σήμερα στα δάση.
Η βούλησή μας, όμως, επιτρέψτε μου να πω, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο νέο προϋπολογισμό. Εμείς, σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ερχόμαστε και αυξάνουμε τα σχετικά κονδύλια. Ήδη για το 2010 προβλέπεται η αύξηση κατά 25% του κονδυλίου για τη δασοπροστασία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται αύξηση των σχετικών κονδυλίων πάλι κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
Επιπλέον, πρέπει σε όλα αυτά να συνυπολογιστούν και τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά έργα, που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο μας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών θεμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε και για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος μέσα από μία συνεργασία που θα ξεκινήσουμε εκ νέου με την επιστημονική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς. Και πιστεύω ότι και η ημερίδα η δική σας, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που και από κοινού μπορούμε να πάρουμε, μπορούν να δώσουν λύση και να προσεγγίσουμε καλύτερα το πρόβλημα το οποίο παρατηρείται.
(TS)
(2SX)
Είναι αυτονόητη η στήριξη κάθε προσπάθειας από την πλευρά μας που θα συμβάλλει στην εξεύρεση ολοκληρωμένων και βιώσιμων λύσεων.
Η απόφασή μας, λοιπόν, είναι η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη και σ’ αυτή τη προσπάθεια θέλουμε συμμέτοχους τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς, αλλά και όλους όσους μοιράζονται το όραμά μας για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων,
τριάντα εννέα φοιτητές και ένας συνοδός από το Σύλλογο των Φοιτητών του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Επόμενη είναι η με αριθμό 135/24-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Παπακωνσταντίνου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών Ταμείων κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπακωνσταντίνου έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως και η προηγούμενη της Νέας Δημοκρατίας, ενοχοποιούν τους ασθενείς για τη μεγάλη κατανάλωση σε φάρμακα και μ' αυτόν τον τρόπο την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
Δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για το πόσο αυξήθηκε διαχρονικά η διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, διότι μόνο η αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών περισσότερο καταδεικνύει την αύξηση της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών, που μόνο το 2007 ήταν 21,4%, παρά την αύξηση της κατανάλωσης σκευασμάτων.
Η εφαρμογή της «θετικής λίστας φαρμάκων», όπως και παλιότερα, δεν θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο. Την περίοδο 2002-2004 η μέση ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 12,6% και από αυτή το 76,8% ήταν οι δημόσιες δαπάνες. Για τα εκτός λίστας φάρμακα θα επιβαρυνθούν 100% οι ασθενείς, ενώ θα αυξηθεί και η συμμετοχή τους στην πληρωμή των συνταγογραφούμενων, λόγω της εξαγγελθείσας επανατιμολόγησης.
Η αύξηση της πολυφαρμακίας (που η Κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία) οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» από τους φαρμακοβιομήχανους με διάφορους τρόπους (μπόνους, ταξίδια, συνέδρια κ.λπ.) προς ορισμένους γιατρούς που συνταγογραφούν με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες των ασθενών με επιβάρυνση της υγείας τους, αλλά και οικονομική επιβάρυνση.
Η αύξηση της κατανάλωσης των φαρμάκων (αν και όσο αποδειχτεί ότι υπάρχει) κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, συνδέεται άμεσα με τις ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, τη Δημόσια Υγεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1) Πόση ποσότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων καταναλώνεται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία;
2) Θα αναπτύξετε την εγχώρια κρατική παραγωγή και διακίνηση φαρμάκων και εμβολίων και θα διατίθενται δωρεάν, χωρίς λίστες, συμμετοχή κ.λπ. από τους φαρμακοποιούς των κρατικών μονάδων υγείας σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη, με ιατρική γνωμάτευση και ανεξάρτητα της ασφαλιστικής τους κατάστασης;».
Στην ερώτηση του κ. Παπακωνσταντίνου θα απαντήσει η Υπουργός κα Ξενογιαννακοπούλου.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου, καθώς είναι αναγκαίο να ληφθούν –και αυτή είναι η κατεύθυνση και η δέσμευση της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- μέτρα όσον αφορά το φάρμακο. Και όταν λέμε μέτρα, αυτά αφορούν φυσικά τη συγκράτηση της δαπάνης και τη μείωση, ποτέ εις βάρος βέβαια των ίδιων των ασφαλισμένων και των πολιτών, στους οποίους οφείλουμε να παρέχουμε την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη την οποία και δικαιούνται.
Θα ήθελα να δώσω κάποια στοιχεία στον αγαπητό συνάδελφο και στο Σώμα, τα οποία μιλούν από μόνα τους, σε σχέση με τις συνέπειες που είχε τα τελευταία χρόνια η κατάργηση της λίστας φαρμάκων από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παλινωδία που υπήρξε τα τελευταία πέντε χρόνια ως προς τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και φυσικά πάνω από όλα την παντελή έλλειψη εποπτείας γύρω από τα ζητήματα του φαρμάκου και –θα συμφωνήσω μαζί σας- την ανεπάρκεια όσον αφορά τα ακριβή στοιχεία και τη στατιστική για τη διακίνηση των σκευασμάτων, που είναι κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη από το 2005 που αναλογούσε στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2008 έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η άμεση επίπτωση της κατάργησης της λίστας φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ το περίφημο 4%, που υποτίθεται ότι είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, επιστροφής από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία, που όπως γνωρίζετε ποτέ δεν μπόρεσε να εισπραχθεί, έχει μία συνέπεια που ξεπερνά τα τελευταία δυόμισι χρόνια τα 300 εκατομμύρια ευρώ κόστος πάλι για τα ασφαλιστικά ταμεία.
(ZE)
(2TS)
Πέραν όμως της λίστας φαρμάκου που αφορά κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε τις ίδιες συνέπειες από αυτήν την πολιτική που ακολουθήθηκε και όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, όπου με στοιχεία που η ίδια η Ένωση των φαρμακοποιών των δημόσιων νοσοκομείων, λέει ότι είχαμε μια αύξηση στη δαπάνη του φαρμάκου κατά 20% το χρόνο. Άρα, λοιπόν, εμείς οφείλουμε και αυτή είναι η κατεύθυνσή μας να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουμε την δαπάνη για το φάρμακο και για τα ασφαλιστικά ταμεία και σε δημόσια νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας όμως την φαρμακευτική περίθαλψη που είναι αναγκαία για τον ασφαλισμένο και έχουμε προχωρήσει μαζί με τους συναρμόδιους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας στα ακόλουθα μέτρα:
Πρώτα από όλα παγώσαμε την τιμή των φαρμάκων στην τιμή που ήταν μετά τις εκλογές, να μην υπάρχει καμία αύξηση. Από εκεί και πέρα με γοργούς ρυθμούς ξεκίνησε η επανακοστολόγηση και επανατιμολόγηση των φαρμάκων όχι όμως για αύξηση αλλά για περαιτέρω μείωση μέχρι το Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα με διάταξη που φέρνουμε στο άμεσο μέλλον, καθιερώνουμε ξανά τη λίστα φαρμάκων με ευρωπαϊκά κριτήρια, όπως επίσης και μια σειρά ρυθμίσεις σε σχέση με το φάρμακο και τα δημόσια νοσοκομεία που θα επανέλθω στην δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Παπακωνσταντίνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το κρίσιμο ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι στο αν προσεγγίζεται το φάρμακο σαν κοινωνικό αγαθό, προϊόν της ανθρώπινης γνώσης ή σαν βιομηχανικό εμπόρευμα. Στη δεύτερη περίπτωση -το θέμα τίθεται ήδη διαζευκτικά- με τις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αν γίνουν, μεθοδικές, λειτουργικά άρτιες, πάντα όταν μιλάμε για βιομηχανικό εμπόρευμα θα συνυπολογίζεται η κάθε φορά σχεδιαζόμενη και προγραμματισμένα κρατικά ρυθμιζόμενη ενσωμάτωση στην τιμή του ποσοστού κέρδους. Και από αυτήν την άποψη χρειάζεται να επαναφέρω το γεγονός ότι τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια έγιναν πραγματικά συστηματικές, μεθοδικές προσπάθειες από τους εκάστοτε πολιτικούς εκπροσώπους στα Υπουργεία για το θέμα αυτό.
Αυτό που εμείς επισημαίνουμε είναι πως το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το φάρμακο και η διανομή του και η παραγωγή του και η έρευνά του και οι εισαγωγές του αλλά και η κατανομή του με κριτήριο του ποσοστού κέρδους. Είναι επιφαινόμενα η λογιστικά καταγραφόμενη αύξηση της δαπάνης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής μεθοδικής δραστηριότητας ισχυρότατων κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων που είναι οι μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Εδώ έχουμε φαινόμενα πλήρους οργανικής δικτύωσης των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία για να περιοριστώ μόνο σε αυτά. Για το γεγονός δηλαδή ότι έχουμε επιτήρηση φαρμακευτικών επιθεωρητών μέσα στα νοσοκομεία, περιπολίες ακόμη και σε νοσηλευτικούς θαλάμους να το πούμε έτσι και διαδρόμους στην κατεύθυνση του να ελέγξουν τα μερίδια στην αγορά τους, να τα επαληθεύσουν, να επαγρυπνούν γι’ αυτά από τη δράση των ανταγωνιστών. Και το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι από όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρέμενε το γεγονός ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο –και αυτό θα επιταχυνθεί- του κόστους και της δαπάνης του φαρμάκου, θα μετακυλύεται στον άρρωστο και στον ασφαλισμένο. Με ή χωρίς λίστα φαρμάκων τα κριτήρια και διαμόρφωσης της λίστας θα είναι η φαρμακοοικονομική αποτελεσματικότητα, η μείωση των δαπανών του κράτους. Ουσιαστικά και τα όποια φαινόμενα πάλι να επισημάνω της διαφθοράς σχετίζονται με την προσπάθεια που κάνουν οι μεγάλες εταιρείες να έχουν συνάφεια με τους ανθρώπους που κάνουν τις παραγγελίες. Από αυτήν την άποψη το πραγματικό ζήτημα είναι -αυτό καταλαβαίνω και από την απάντησή σας, κυρία Υπουργέ- ότι δεν θέτετε το ζήτημα να καταργηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και των αρρώστων στα φάρμακα, δεν υποστηρίζετε την πλήρη και ολοκληρωμένη δωρεάν παροχή τους, πολύ δε περισσότερο δεν αντιστοιχεί στην πολιτική σας η δημιουργία κρατικού φορέα οργάνωσης της έρευνας, παραγωγής, διανομής, εισαγωγής των φαρμάκων και η παροχή τους δωρεάν στους ασθενείς. Έτσι, κατά τη γνώμη μας τσαλαπατιέται και η ισοτιμία απέναντι στην αρρώστια.
(PE)
(2ZE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, θέλω να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι όλα τα μέτρα και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση του να μπορέσουν να μπουν κανόνες και να σταματήσει αυτή η ασυδοσία, που και εσείς περιγράψατε. Και θεωρούμε το ότι να υπάρξει ξανά λίστα φαρμάκων, το να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος τιμολόγησης, ο οποίος δεν θα σταματά εφάπαξ, αλλά θα παρακολουθεί τη χαμηλότερη τιμή όπως διαμορφώνεται και για τα πρωτότυπα και για τα αντίγραφα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα συντελεί συνεχώς με μία ανακοστολόγηση, προκειμένου να πέφτει η τιμή, είναι κάτι που τελικά είναι επωφελές για τα ταμεία, για τη δημόσια υγεία, για τους ασφαλισμένους και φυσικά για την οικονομία.
Θα συμφωνήσω, όμως, μαζί σας σε δύο παρατηρήσεις. Δεν αρκούν αυτά τα μέτρα. Χρειάζεται μια ουσιαστική εποπτεία. Συμφωνώ μαζί σας ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξουν ξανά αυτές οι στατιστικές και αυτή η εποπτεία, η ολοκληρωμένη, όσον αφορά τη διακίνηση των σκευασμάτων, όπως και σε δύο σημεία ακόμη.
Πρώτον, όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχει και αυτό, που και εσείς αναφέρετε στην ερώτησή σας, η προκλητή ζήτηση. Δηλαδή, υπάρχει μία συνεχώς όλο και μεγαλύτερη συνταγογράφηση και μάλιστα εστιασμένη σε συγκεκριμένα σκευάσματα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Γι’ αυτόν το λόγο, ένα από τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε και για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και με χρονοδιάγραμμα –τοποθετήθηκε, μάλιστα, και ο συνάδελφος κ. Ανδρέας Λοβέρδος- είναι την άνοιξη -το Μάρτιο, μάλιστα, είπε συγκεκριμένα- να υπάρξει επιτέλους αυτό το σύστημα του ηλεκτρονικού ελέγχου και της συνταγογράφησης, όσον αφορά το Ι.Κ.Α. και σταδιακά να μπορέσει να εφαρμοσθεί και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κύριος ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, όπου και εκεί σωστά είπατε ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί, εμείς έχουμε πει τρία πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα, μειοδοτικοί διαγωνισμοί και μάλιστα ανοικτοί ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, που να μπορέσουν να εξασφαλισθούν η διαφάνεια και η χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια των φαρμάκων στα νοσοκομεία. Μιλήσαμε για καθιέρωση της νοσοκομειακής συσκευασίας. Και αυτό ξέρετε ότι είναι μία τομή, όσον αφορά και τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας φαρμάκου. Φυσικά, μιλάμε και εκεί για μία πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων νοσοκομείων με τη βάση δεδομένων του Ε.Ο.Φ.
Άρα, λοιπόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πολύ γρήγορα και πριν το τέλος του χρόνου θα έρθει η διάταξη, η οποία θα φέρνει αυτά τα πρώτα μέτρα σε εφαρμογή, για να μπορέσουν να μπουν ξανά κανόνες και τάξη, όσον αφορά τη διακίνηση των φαρμάκων και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τα δημόσια νοσοκομεία.
Επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσον αφορά το ζήτημα της παρακολούθησης και της εποπτείας για τη διακίνηση -αυτό που είπατε- των σκευασμάτων, το οποίο είναι κρίσιμο θέμα και έχει σταματήσει τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε ακριβώς στην κατεύθυνση να μπορέσουμε ξανά να το καθιερώσουμε και έτσι να υπάρξουν η πλήρης διαφάνεια και η ανάλογη εποπτεία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων και εισερχόμεθα στην ημερησία διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 2/2/9.11.2009 επίκαιρη επερώτηση έντεκα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, των κ.κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου, Κωνσταντίνου Τσιάρα, Νικολάου Καντερέ, Κωνσταντίνου Κιλτίδη, Αργυρίου Ντινόπουλου, Γερασίμου Γιακουμάτου, Αναστασίου Καρυπίδη, Γεωργίου Κοντογιάννη, Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, Ιωάννη Λαμπρόπουλου και Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το χώρο της υγείας.
Το Προεδρείο έχει ενημερωθεί από τα Κόμματα ότι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της ελάσσονος Αντιπολίτευσης έχουν ορισθεί οι ακόλουθοι Βουλευτές:
Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους.
Από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό η κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη
Τέλος, από το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Αθανάσιος Λεβέντης.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.
Κύριε συνάδελφε, σύμφωνα με τον Κανονισμό, στην πρωτολογία σας δικαιούστε δέκα λεπτα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις Υπουργούς. Και, βέβαια, αυτό δεν αποτελεί υποκρισία, αλλά είναι εκ βαθέων ιδιαίτερη ευχή, γιατί πράγματι δεν μπορεί κανείς πιο πάνω από τον πόνο των ανθρώπων να βάζει την οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική τοποθέτηση.
(ML)
(PE)
Θα ήταν ατυχές βέβαια, σήμερα, η επερώτηση την οποία κάνουμε, να έχει το νόημα της επερωτήσεως, δηλαδή σε μια Κυβέρνηση πενήντα ημερών να ρωτήσουμε τι δεν έγινε αυτό το χρονικό διάστημα των πενήντα ημερών. Έχει ακριβώς το νόημα, βάσει του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μας δώσετε εσείς ένα στίγμα σε ενδεχομένως παραλήψεις οι οποίες έγιναν από τη δική μας κυβέρνηση, ποιες προτεραιότητες έχετε σε ορισμένα θέματα, τις οποίες με ενδιαφέρον θα θέλαμε να ακούσουμε και παράλληλα να σχολιάσουμε σήμερα το ιδιαίτερο και κορυφαίο θέμα της περιόδου που διανύουμε, το θέμα της γρίπης Η1Ν1.
Πρέπει να γνωρίζετε -και νομίζω το διαπιστώσατε αυτό- ότι όταν αναλάβατε, στο Υπουργείο βρήκατε μια δομή πάνω στο θέμα της γρίπης, η οποία ήταν πολύ ικανοποιητική. Μπορεί βέβαια από κάποιους να χαρακτηρίστηκαν κάποια σημεία ως υπερβολή, όπως διαβάσαμε για τις θερμικές κάμερες, αλλά και αυτές οι θερμικές κάμερες βοήθησαν, διότι από τα σαράντα επτά περιστατικά –αν έχω καλή πληροφόρηση- τουλάχιστον βρέθηκαν τα είκοσι οκτώ να είναι θετικά στον ιό Η1Ν1. Το λέω αυτό διότι είχατε ένα μεγάλο έργο το οποίο είχε γίνει κυρίως από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων, από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, και ιδιαίτερα –το είπα και στην επιτροπή- από τον Γιάννη Πιερουτσάκο που πραγματικά σας βοήθησε στο να πάρετε κάποια μέτρα και να βελτιώσετε, ενδεχομένως, κάποιες επιλογές.
Να σας πω, όμως, το εξής: Ένα λάθος το οποίο έγινε κατά την άποψή μου και κατά την άποψη πολλών συναδέλφων, είναι το θέμα της αλλαγής του προγράμματος των εμβολιαστικών κέντρων. Και αυτό γιατί; Διότι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ήρθαν στα νοσοκομεία, θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα και θα σας αναλύσω ακριβώς πώς προβλέπεται η όλη αυτή εξέλιξη. Αν υπήρχαν τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία είχαν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, υιοθετηθεί, οι Νομαρχίες Αθηνών και Πειραιώς ήταν έτοιμες, όπως και οι άλλες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και θα μπορούσαν κάλλιστα να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες οι οποίες υπήρχαν.
Βεβαίως το επιχείρημα εκ μέρους σας ήταν ότι ήταν ένα κόστος το οποίο δεν θα μπορούσατε να αντέξετε. Εάν όμως προσεγγίσετε το θέμα οικονομετρικά, το κόστος το οποίο θα είναι στα νοσοκομεία πιθανώς να είναι και μεγαλύτερο. Και αυτό γιατί; Διότι είναι η υπερωριακή απασχόληση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και όλων των λειτουργών της υγείας. Εάν δε λάβετε υπόψη σας και τις εργατοώρες και όλη την υποδομή η οποία θα χρησιμοποιηθεί, πιθανώς να είναι κοστολογημένο περισσότερο.
Πρέπει να αναθεωρήσετε την άποψή σας και πρέπει να δώσετε τη δυνατότητα σε μεγαλύτερα και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, γιατί ήδη μείναμε πολύ πίσω. Η Ιταλία, όπως ξέρετε, ξεκίνησε από τις 12 Οκτωβρίου, όπως και η Γαλλία. Εμείς έχουμε αυτή την στιγμή τον εμβολιασμό για όλους τους συμπολίτες μας από 1η Δεκεμβρίου. Βέβαια η 1η Δεκεμβρίου, θα μου πείτε, είναι αυτή η Δευτέρα. Όμως για να έχετε επάρκεια εμβολιαστική από πλευράς συγκροτήσεως ενός ανοσοποιητικού συστήματος ισχυρού, θέλετε 15 ημέρες. Εάν οι πρώτοι εμβολιαστούν την 1η Δεκεμβρίου, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα έχετε μια επάρκεια. Όμως οι εμβολιασμένοι στις 15 Δεκεμβρίου θα πάνε στις 30 Δεκεμβρίου. Οι καιρικές συνθήκες δεν ξέρουμε πώς θα είναι. Ο κ. Καντερές θα μπορέσει να μας δώσει ενδεχομένως μια πρόβλεψη αργότερα των καιρικών συνθηκών. Το λέω αυτό γιατί βρισκόμαστε ήδη σε ένα περιβάλλον από πλευράς καιρού και θερμοκρασίας, ικανοποιητικό. Δεν ξέρουμε τι έρχεται. Πιστεύω ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα. Μακάρι να μην έχουμε, αλλά τουλάχιστον η εμπειρία από όλες τις άλλες χώρες, αυτό καταδεικνύει.
(GH)
(2ML)
Θα σας έλεγα ότι σε μεγάλες μονάδες εργοστασιακές σε μεγάλες μονάδες που υπάρχει πληθυσμός δώστε τη δυνατότητα να αρχίσουν να κάνουν εμβόλια. Μην περιμένετε μόνο τα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία, επειδή εγώ ζω την πραγματικότητα στο Λαϊκό Νοσοκομείο και την παρακολουθώ καθημερινά, παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση, κίνηση των περιστατικών και το αποτέλεσμα είναι ενοχλητικό έως και επικίνδυνο, διότι με την οδηγία της παραμονής δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό μήπως υπάρξει κανένα επεισόδιο αλλεργικής φύσεως δημιουργείται ένας συνωστισμός στις χαμηλές υποδομές τις οποίες έχουμε με αποτέλεσμα η συμφόρηση να είναι τραγική ιδιαίτερα δε τις ημέρες που έχει γενική εφημερία το νοσοκομείο.
Υπήρξε ξέρετε ένα πρόβλημα στην επιστημονική κοινότητα με τη διχογνωμία των επιστημόνων, πράγμα που είχα σχολιάσει λόγω του ότι ήταν μια καινούργια γρίπη ένα νέο στέλεχος ένα νέο εμβόλιο στηριγμένο βέβαια πάνω στον καμβά του Η5ΝΙ και του Η3Ν2 και η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε σε μια κατάσταση που θέλησαν οι αγαπητοί συνάδελφοι να λύσουν τις επιστημονικές τους διαφορές, διαφωνίες –ό,τι τέλος πάντων είχαν από τη βιβλιογραφία και την προσωπική τους εμπειρία- μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κρίση εμπιστοσύνης στον κόσμο ακόμα δε και σε εμάς του γιατρούς με αποτέλεσμα να μην ξέρει αυτή τη στιγμή ο πολίτης αν πρέπει να εμβολιαστεί ή δεν θα πρέπει να εμβολιαστεί.
Άρα λοιπόν το μήνυμα σήμερα και απ’ αυτήν την επερώτηση που κάνουμε προς τον ελληνικό λαό είναι ότι πρέπει να ακούσει και να ακούει την επιστημονική κοινότητα και όχι τους διάφορους οι οποίοι έτσι άκαιρα, άκριτα, επιπόλαια κάνουν σχόλια για το εμβόλιο αυτό. Και δεν θα ήθελα και εγώ πραγματικά να παρασυρθώ ενδεχομένως από άμβωνος της Βουλής το να κάνω μια μικρή ανάλυση των θετικών ευεργετημάτων του καθολικού εμβολιασμού ή τέλος πάντων των κάποιων επιπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν.
Πιο καλύτερη από εμάς όλους, ακόμα και από εσάς θα μου επιτρέψετε είναι η επιστημονική κοινότητα. Και θα σας έλεγα όχι υπό τη μορφή της συμβουλής ή υπό τη μορφή της οποιασδήποτε καθοδήγησης, αλλά τέλος πάντων επιτρέψτε μου επειδή τρεισήμισι χρόνια ήμουν κάτω, της παραίνεσης για να μη βρεθείτε αύριο ενδεχομένως εκτεθειμένες σε κάποια συμβάντα που θα έχουμε από το κύμα της πανδημίας που δεν το ξέρουμε, που δεν το βλέπουμε, το αισθανόμαστε. Είναι σαν την επιληπτική αύρα που έχει ο επιληπτικός. Να μην καταναλώνετε χρόνο εσείς. Αφήστε τους επιστήμονες να μιλήσουν, διότι αύριο –και αυτό σας το λέω με όλη την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφω απέναντί σας- οι δημοσιογράφοι θα θελήσουν την πολιτική ηγεσία να ελέγξουν και όχι τους επιστήμονες. Η πολιτική ηγεσία είναι συγκεκριμένη. Εσείς εφαρμόζετε τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, των επιστημόνων σοφών και μοιραίως αναλαμβάνουν τις ευθύνες αυτοί οι οποίοι έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν ακριβώς αυτή τη στιγμή αυτό το κορυφαίο θέμα. Θα σας έλεγα δε ότι μέσω της Επιτροπής θα έπρεπε να είχε φθάσει σε ένα σημείο αρμονίας αναφορικά με την απόφαση για τον εμβολιασμό, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της γρίπης. Η διαφορετική αντίληψη του θέματος αυτού δημιούργησε ακριβώς την κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς την επιστημονική κοινότητα.
Με ακούτε με μια αλλαγή της χροιάς της ομιλίας μου. Περνάω γρίπη και είναι όντως το στέλεχος αυτό. Και το λέω αυτή τη στιγμή, διότι δεν είχα προλάβει να κάνω το εμβόλιο. Τώρα λοιπόν θα μου είναι άχρηστο, λόγω της ανοσίας που ήδη ο οργανισμός μου έχει αναπτύξει. Αλλά είναι ένα μήνυμα προς όλους. Οι κοινωνικές ομάδες να ακούσουν τους επιστήμονες και να εμβολιαστούν. Πρέπει όμως να δώσετε όπως σας είπα σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα. Στην ΕΡΤ επί παραδείγματι, εδώ στη Βουλή θα ολοκληρωθεί, σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες που έχουν γιατρούς, μπορείτε να τους πλαισιώσετε και με συναδέλφους, όπως και με νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορέσουν να εκπληρώσουν γρήγορα αυτήν την αποστολή τους που πραγματικά θα δημιουργήσει ένα αμυντικό τείχος για τη γρίπη Η1Ν1.
(XA)
(2GH)
Στην πρωτολογία μου έμεινα ακριβώς στο θέμα αυτό που το θεωρώ σήμερα κορυφαίο. Στη δευτερολογία μου θα κάνω μια ανάλυση των άλλων πτυχών.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Γιαννόπουλε.
Το λόγο έχει ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος για πέντε λεπτά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το ανέκδοτο για την υγεία για όλους τους Έλληνες ταλανίζει τη Βουλή και τα δύο μεγάλα κόμματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες. Θα θυμίσω ότι ο κ. Τζουμάκας στο ΚΤΕ Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ το 1986 –ο κ. Σκουλάκης θυμάται- έλεγε τότε για τον εθνικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το 1986 παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία το πρόγραμμα για τον εθνικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ποτέ μα, ποτέ δεν υλοποιήθηκε στη χώρα. Έχουμε ένα εθνικό σύστημα εργασιακών σχέσεων. Και δεν είναι εθνικό γιατί δεν έχουμε την ίδια παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αλλού πολύ περισσότερο, αλλού λιγότερο και αλλού πουθενά.
Άρα, λοιπόν, για να πετύχουμε το στόχο «υγεία για όλους τους Έλληνες» πρέπει κυρία Υπουργέ –και επειδή οι Κεφαλλονίτες φημιζόμαστε ότι είμαστε πολυμήχανοι και δυνατοί, μπορεί να καταφέρετε έστω κάτι σημαντικό- να κάνετε τα εξής:
Πρώτον, να φέρετε τον εθνικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας ούτως ώστε να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Σε καμιά χώρα του κόσμου για έναν απλό πόνο δεν γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Πρέπει να περάσει από την πρωτοβάθμια υγεία. Ενοποίηση όλων των κλάδων υγείας. Ένα. Το είχε εφαρμόσει –για την ιστορία αναφέρω- πιλοτικά ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην Χαλκιδική και στη Σάμο. Εγκαταλείφθηκε.
Το δεύτερο που θέλω να πω. Μιλάμε σήμερα για το ασφαλιστικό. Είναι εδώ και ένα ικανό παλιό στέλεχος ο κ. Ιωαννίδης που έχει δουλέψει πάρα πολύ στο ασφαλιστικό και θα με καταλάβει. Μιλάμε και όλοι κάνουμε έναν λαϊκισμό αισχίστου είδους. Κύριοι συνάδελφοι, 19 δισεκατομμύρια εισπράττουμε από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών το χρόνο –κοινωνικός προϋπολογισμός και Προϋπολογισμός του Κράτους- 46 δισεκατομμύρια δαπανούμε. Οι εισφορές κάθε χρόνο μειώνονται κατά τι και οι δαπάνες για σύνταξη-φάρμακο-υγεία αυξάνονται κατά 5 δισεκατομμύρια.
Πώς θα γίνει κυρία Υπουργέ; Πώς μπορούμε να έχουμε εξοικονόμηση; Πρώτον θα κόψετε τη σπατάλη από την υπέρχρηση και κατάχρηση στα νοσοκομεία και στα ταμεία. Παράδειγμα. Εγώ παίρνω μια συνταγή. Του ιδιώτη γιατρού τη συνταγή δεν υποχρεούται το ασφαλιστικό ταμείο να την εκτελέσει, κύριε Πρόεδρε. Είστε γιατρός. Του νοσοκομείου όμως, τη συνταγή είναι υποχρεωμένο. Ποια συνταγή; Θα σας φέρω αύριο στη Βουλή τυπωμένες. Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού. Τυπώνω εγώ. Παθολογική Κλινική Γενικού Κρατικού. Και βάζω μια τζίφρα και γίνεται, κύριε Κρεμαστινέ, η μεγάλη σπατάλη, το έλα να δεις. Και το λέω αυτό γιατί είναι αδιανόητο στους διοικητές των νοσοκομείων που διορίζουμε, παλαιότερα προσκόπους, μετά αξιωματικούς –τώρα δεν ξέρω τι βάζετε- να έχουμε ανθρώπους που δεν ξέρουν για την οικονομία της υγείας.
Πρέπει, κυρία Υπουργέ, τα συνταγολόγια των νοσοκομείων να είναι διάτρητα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο. Έτσι θα ξέρω ότι στην Ουρολογική Κλινική Α’ του Ευαγγελισμού είχα πενήντα ουροσυλλέκτες, πενήντα καθετήρες και δεν είχα πέντε ασθενείς. Να, πώς εξοικονομείται, να πώς η σπατάλη, η ρεμούλα, η κατάχρηση περιορίζεται, κύριε Πρόεδρε. Απλά πράγματα. Ούτε κόστος θέλουν ούτε τίποτα. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στα νοσοκομεία.
Άρα, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, θα πρέπει να δούμε την υγεία μέσα από μια εθνική συναίνεση. Εγώ είμαι από αυτούς που θα παλέψω σε αυτή την τετραετία με τη βοήθεια που μου έδωσε ο λαός. Και ο Θεός να με αφήσει να είμαι υγιής να δώσω τη μάχη σε θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό. Τέρμα τα ψέματα. Κομματική, εθνική συναίνεση.
(XP)
(02XA)
Δεν μπορεί να έχουμε άσπρο – μαύρο. Έχουμε δει νόμους και νόμους. Νόμος Ρέππας – Νόμος Σιούφα. Τι έκαναν αυτοί οι νόμοι, κυρία Υπουργέ; Επέτειναν το πρόβλημα. Το χειροτέρεψαν.
Να δούμε, λοιπόν, διακομματικά το θέμα και γι’ αυτό προτείνω να γίνει μία επιτροπή ώστε να βρούμε λύσεις για το ασφαλιστικό που να είναι βιώσιμες, που δεν θα δίνουν επίδομα 400 ευρώ σύνταξη γιατί υπάρχουν οι ανάπηροι – μαϊμού, οι συνταξιούχοι – μαϊμού, οι χλιδάνεργοι και έτσι θα πιάνουν τόπο τα λεφτά. Όλα αυτά είναι στο δικό σας χέρι. Επιτέλους, φέρτε τον κλάδο υγείας από το Υπουργείο Απασχόλησης στην Υγεία. Δεν μπορεί άλλος να πληρώνει και άλλος να σκούζει. Είναι απλό. Δηλαδή, δεν μπορεί να πληρώνει η κοινωνική ασφάλιση όλες τις δαπάνες που κάνει και ό,τι υπογράφει ο Υπουργός. Πρέπει να έχει την ευθύνη το Υπουργείο Απασχόλησης.
Αυτές ήταν κοντολογίς κάποιες σκόρπιες σκέψεις. Από το Γενάρη τα νεότερα. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πανέτοιμη και δυνατή για να δώσει τη μάχη, γιατί η ελπίδα του λαού δεν είναι η Κυβέρνηση, είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Σας λέω ότι πολύ σύντομα, όχι επειδή δεν είστε ικανοί, ούτε επειδή ο Πρωθυπουργός δεν είναι ικανός, αλλά επειδή είναι τεράστια τα προβλήματα της χώρας, θα μας καλέσετε για να κάνουμε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Δεν θα αντέξετε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Τσιάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Ουσιαστικά είναι η πρώτη αντιπαράθεση μέσα από μια επίκαιρη επερώτηση που γίνεται για θέματα του Υπουργείου Υγείας. Βεβαίως, θα ήθελα να ξεκινήσω με ευχές προς το πρόσωπο της κυρίας Υπουργού, όσο και προς αυτό της κυρίας Υφυπουργού, να πετύχουν στο έργο τους, ένα έργο που εκτιμώ ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον όλη ελληνική κοινωνία και όχι μόνο η πολιτική σκηνή. Βεβαίως, οι πενήντα ημέρες που έχουν περάσει πιθανώς δεν είναι αρκετές για να ασκήσει κανείς έντονη κριτική απέναντι σε ζητήματα που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, οι πενήντα ημέρες είναι αρκετές για να δείξουν μια πορεία και να αναδείξουν θέματα που θα έπρεπε με έναν πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο να έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα. Και είναι γεγονός ότι η επίκαιρη επερώτηση την οποία υποβάλλαμε ασχολείται με πάρα πολλά ζητήματα. Στην πραγματικότητα εκφράζει την αγωνία όχι μόνο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και όλης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε ζητήματα που την αφορούν, σε ζητήματα που εδώ και πολλά χρόνια δείχνουν ότι συνιστούν γόρδιο δεσμό για όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν στο παρελθόν, απέναντι σε ζητήματα που καλώς ή κακώς αποτελούν κυρίαρχα θέματα στην πολιτική επικαιρότητα.
Κυρία Υπουργέ, ήμουν παρών όταν παρουσιάσατε τις προγραμματικές σας δηλώσεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα τις δέκα προτεραιότητες που θέσατε στο χώρο της υγείας. Δε σας κρύβω ότι αυτά τα οποία άκουσα να λέτε προφανώς δεν βρίσκουν κανένα διαφωνούντα σ’ αυτή την Αίθουσα. Επίσης, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι σε ένα μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό αποτελούσαν προτεραιότητες της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το ζήτημα δεν είναι οι θέσεις μας ή οι προτεραιότητες όπως τις βάζουμε κάθε φορά και όπως τις εξαγγέλλουμε από το Βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι προτεραιότητες γίνονται πράξη και υλοποιούνται.
Θα έλεγα ότι αν θέλετε να πετύχετε –εκτιμώ ότι είναι στις φιλοδοξίες σας αφού έχετε ένα σοβαρό προφίλ όπως είδα από την προηγούμενη κοινοβουλευτική σας θητεία- θα πρέπει όχι απλά και μόνο να εστιάσετε στο πώς παρουσιάζονται όλα αυτά τα ζητήματα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά στο πώς θα τα κάνετε πράξη, γιατί φαίνεται καθαρά πως σε μια διαχρονική πορεία του πολιτικού μας συστήματος υπήρξε μια πολύ σοβαρή αδυναμία όλα αυτά τα οποία εκτιμούσαμε ως προτεραιότητες και θα θέταμε ως ζητήματα κορυφής ή εν πάση περιπτώσει, επιθυμούσαμε να τα υλοποιήσουμε, αδυνατούσαμε να τα κάνουμε πράξη. Εκεί ακριβώς είναι το ζήτημα. Εγώ δεν μένω στη διαφορετική πολιτική προσέγγιση που θέσατε. Προφανώς είναι δικαίωμα κάθε πολίτη η παροχή υπηρεσιών υγείας από το κράτος και από την άλλη πλευρά είναι καθήκον του κράτους να δώσει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
(MT)
(2XP)
Το θέμα είναι ότι όλα αυτά δεν τα κάναμε στο βαθμό που έπρεπε, ικανοποιητικά στο παρελθόν και εκτιμώ ότι και οι πρώτες μέρες δεν δείχνουν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα.
Βεβαίως, κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας είναι το νέο εμβόλιο. Εδώ η άποψή μου είναι θα έπρεπε να είχατε επιμείνει στο προηγούμενο σχέδιο δράσης το οποίο είχε εκπονηθεί και παρουσιαστεί και νομίζω ότι, αν μένατε ακριβώς σε αυτή τη λογική, θα είχατε καταφέρει να παρουσιάσετε μια καλύτερη εικόνα απέναντι στην κοινωνία.
Ξέρετε πώς σκέφτονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες; Είναι ασφαλές το εμβόλιο; Πρέπει να το κάνουμε; Είναι όντως τα πράγματα έτσι όπως μας τα παρουσιάζουν; Εγώ προσωπικά έχω κάνει το εμβόλιο. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, πέραν όμως αυτού κανείς πρέπει να δώσει μια πολύ σαφή κατεύθυνση στην κοινωνία μια και ακούγεται ότι περίπου στα Χριστούγεννα η πανδημία θα κορυφωθεί και στην Ελλάδα.
Είμαστε υποχρεωμένοι μέσα από το ρόλο μας ως πολιτικοί, εσείς πολύ περισσότερο ως Υπουργός Υγείας να δώσετε μια πολύ σαφή εικόνα και μια πολύ σαφή κατεύθυνση προς όλη την ελληνική κοινωνία σχετικά με το τι πρέπει να κάνει, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς ερωτηματικά, χωρίς να σκέφτεται ο καθένας τι πρόκειται να συμβεί ενδεχομένως ως πρόβλημα ή επιπλοκή, αν θα εμβολιαστεί την επόμενη μέρα.
Βεβαίως, όλα αυτά επαναλαμβάνω είναι ζητήματα τα οποία έπρεπε να είχατε προλάβει, έπρεπε να τα είχατε αντιμετωπίσει μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η άποψή μου είναι ότι τις πρώτες πενήντα μέρες ουσιαστικά υπάρχει μια στασιμότητα σ’ όλο το χώρο της υγείας και το λέω –επαναλαμβάνω- χωρίς να υπάρχει διάθεση μομφής στο πρόσωπό σας.
Η σπουδή του να παραιτηθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων τις πρώτες τρεις μέρες της θητείας σας, εμένα προσωπικά με άφησε με πάρα πολλά ερωτηματικά. Δηλαδή πρέπει κανείς να εκτιμήσει ότι ακόμη και το σύστημα υγείας –ουσιαστικά ένα μέρος της κρατικής λειτουργίας- είναι στη λογική της συνέχειας του κράτους.
Βεβαίως δεν έγινε τίποτα από τότε μέχρι σήμερα –αυτή είναι η αλήθεια- αλλά το να μπαίνουν ερωτηματικά σε διοικήσεις νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να αποδείξουν τη συνέχεια του ρόλου τους και του έργου τους στο χώρο της υγείας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν συμβάλλει σε καμία περίπτωση σ’ αυτή την κατεύθυνση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κατηγορούσατε την προηγούμενη Κυβέρνηση και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι όλη η προσπάθεια που έκανε ήταν άκρως επικοινωνιακή, χωρίς κανένα έργο. Θα σας συμβουλεύσω με όλη μου την καλή διάθεση να μην συνεχίσετε και εσείς αυτή την προσπάθεια, διότι η εκτίμησή μου –τουλάχιστον από τις πρώτες μέρες- είναι ότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο προσπαθείτε να καλύψετε το συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο της υγείας.
Επαναλαμβάνω ότι το λέω με όλη μου την καλή πρόθεση. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι στις πενήντα μέρες λύνονται όλα τα προβλήματα της χώρας ή όλα τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, αντίθετα πιστεύω ότι χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια γιατί η υγεία –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- είναι κάτι το οποίο προφανώς δεν έχει χρώμα, προφανώς έπρεπε να υπάρχει μια εθνική πολιτική για την υγεία, όπως και για άλλα ζητήματα.
Το λέμε, το ξαναλέμε, δυστυχώς όμως δεν κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εδώ ωστόσο, μέσα από το θεσμικό μας ρόλο να ελέγξουμε όλα αυτά που γίνονται, όλα αυτά που αποφασίζονται και όλα αυτά που ενδεχομένως, ως παραλείψεις ή κακές επιλογές, χαρακτηρίζουν τις πράξεις σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσιάρα.
Ο κύκλος των γιατρών ολοκληρώνεται με τον συνάδελφο κ. Κιλτίδη, Μακεδόνα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Οι δημοσιογράφοι είναι μετά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μετά θα σας αναλάβουμε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Οφείλω να επαναλάβω, κάτι το οποίο κατέθεσα και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που είχαμε τη χαρά να κάνουμε την πρώτη συζήτηση, την ενημερωτική αν το θέλετε, γύρω από το θέμα της νέας γρίπης, το ότι εύχομαι το καλύτερο στις δυο κυρίες Υπουργούς.
Μας αφοπλίζει εν μέρει η Κυβέρνηση έχοντας απέναντί μας δυο κυρίες, πιστεύω όμως ότι και αυτή η επερώτηση –ελέχθη και από τον πρώτο επερωτώντα, τον κ. Γιαννόπουλο- δεν έγινε με την επικριτική διάσταση, την οποία έχει η ύψιστη διαδικασία από την πλευρά της Αντιπολιτεύσεως.
Δεν θα δευτερολογήσω, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν υπάρχει, όπως είπα, το αντικείμενο του διαλόγου που πιθανόν μπορεί να αναπτυχθεί σ’ αυτή την Αίθουσα, εφόσον δεν υπάρχει και υποφερτό έργο που να έχει παραχθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Οφείλουμε όμως να θέσουμε τη νέα πολιτική ηγεσία ενώπιον των ευθυνών της, κατά τη θεσμική διαδικασία και κατά τους θεσμικούς ρόλους στους οποίους μας έταξε ο ελληνικός λαός.
(MB)
(2MT)
Θα σας έλεγα, κυρία Υπουργέ, ότι τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια –και το καταθέτω αυτό και ως πολιτικός και ως υγειονομικός- υπάρχει μία διακομματική όχι απλώς συναίνεση, όχι απλώς κοινή πορεία των υγειονομικών, αλλά ένα ταυτόσημο συμπέρασμα σ’ ολόκληρο τον υγειονομικό κόσμο –ιατρικό, νοσηλευτικό- γύρω από το τι πρέπει να γίνει τελικά στην Υγεία, στο σύστημά μας σ’ αυτό τον τόπο. Και λέει κάτι πολύ απλό: Ο κρατικός τομέας να λειτουργήσει παραγωγικά, αυτό που λέμε με κίνητρα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και ο ιδιωτικός, μη συκοφαντούμενος, να εποπτευθεί αποτελεσματικά. Αυτή είναι η πρώτη κοινή διαπίστωση όλων των υγειονομικών πλέον: το κράτος να παράγει υπηρεσίες υγείας και ο ιδιωτικός τομέας ισότιμα, μη συκοφαντούμενος, να εποπτεύεται αυστηρά. Αυτή νομίζω ότι είναι η κοινή συνιστώσα όλων μας.
Από την άλλη πλευρά ο κρατικός τομέας χειμάζεται, δοκιμάζεται γιατί και ο ιατρικός κόσμος δεν έτυχε αυτής της φροντίδος. Κάποτε σ’ αυτή την Αίθουσα εδώ, με τον ακαδημαϊκό κ. Στεφανή, Υπουργό τότε, μίλησα με απόγνωση. Θυμάμαι ότι ήταν προεκλογική περίοδος του 2004. Και καταθέτει τότε εκείνο το ολιγοσέλιδο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Και ως άνθρωπος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που οραματίστηκα, ονειρεύτηκα κι άλλαξα ακόμη και την ειδικότητά μου και από τη Δερματολογία πήγα στην Οικογενειακή Γενική Ιατρική, ένιωσα την προδοσία των είκοσι ετών από την ελληνική Πολιτεία και του είπα αυτό που λίγο πολύ είπε και ο κ. Γιακουμάτος, αλλά που είναι και κοινή διαπίστωση, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να επανερχόμαστε εν μέρει και όχι στην ολοκλήρωση της προτάσεώς μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Λέω, λοιπόν, ότι ο κρατικός τομέας χειμάζεται και δοκιμάζεται -είναι κοινή διαπίστωση κι αυτή- ιδίως δε το νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά την επάρκειά του κατά τη στελέχωση των κρατικών Υπηρεσιών, αλλά και ως προς το ότι έχει απαξιωθεί. Δεν είναι δυνατόν να ανέβει το επίπεδο παροχής κρατικών υπηρεσιών Υγείας με το νοσηλευτικό προσωπικό έτσι καθηλωμένο και ταπεινωμένο. Οι γιατροί κατακτήσαμε από τον Ιπποκράτη, αν θέλετε, την κοινωνική καταξίωση και εξ αντικειμένου. Είναι ανάγκη πάση θυσία να δείτε το ζήτημα. Έγιναν βήματα τότε, επί Νικήτα Κακλαμάνη, με τη συγκρότηση του επιστημονικού, εργασιακού σωματείου τους. Έγιναν και άλλα βήματα. Νομίζω ότι πρέπει να προσανατολιστείτε προς τα εκεί.
Μία άλλη τρίτη διαπίστωση έχει να κάνει με το ποια είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Και είναι ξεκάθαρο ότι είναι η επείγουσα Ιατρική, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η προνοσοκομειακή και μετανοσοκομειακή φροντίδα. Βάλτε αυτές τις προτεραιότητες. Η Επείγουσα Ιατρική, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η προνοσοκομειακή και μετανοσοκομειακή φροντίδα είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή στο υγειονομικό μας σύστημα.
Και φθάνω στο ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία κι έχει να κάνει με τη νέα γρίπη. Σας θύμισα στην Επιτροπή το οικονομικό κόστος που υπάρχει γύρω απ’ αυτό το ζήτημα. Προφανώς κανείς δεν λέει να μην ξοδευτούν χρήματα για την Υγεία και την πρόληψη. Εδώ όμως υπάρχει συγκριμένη στρεβλή συμπεριφορά και είπα τότε ότι αυτή είναι διακομματική. Δεν είναι δυνατόν να καταπατώνται βασικές υγειονομικές αρχές σ’ αυτόν τον τόπο.
Πρώτον, για τις ευπαθείς ομάδες, ξεκάθαρες κουβέντες.
Ποια είναι η κλινική έκφραση της νέας γρίπης σε υγιή πληθυσμό; Να μας το πουν υπεύθυνα. Είναι η συνήθης και μάλιστα ηπιότερη.
(GK)
(2MB)
Επομένως, ευπαθείς ομάδες –κατά την επιδημιολογική διάσταση- ναι, καθολικός εμβολιασμός. Ομάδες στόχος; Καθολικός εμβολιασμός. Όμως, δεν είναι δυνατόν να τρομοκρατείται μια ολόκληρη ελληνική κοινωνία και –αν το θέλετε- να φθάνει το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη και κατόπιν να απολογούμαστε για τα 200 ή 300 εκατομμύρια που τόσο ανάγκη τα έχει αυτός ο λαός και αυτός ο τόπος.
Εδώ χρειάζεται επιτήρηση επιδημιολογική. Ξαναζωντανέψτε τις υπηρεσίες των διευθύνσεων υγιεινής των νομαρχιών. Συστρατευτείτε με τα κέντρα υγείας και τις νοσοκομειακές μονάδες, με ό,τι υπάρχει και να κάνουν επιδημιολογική επιτήρηση. Πού παρατηρείται πρόβλημα; Απομόνωση. Δεν χρειάζεται πάντοτε το έξοδο του εμβολίου κατά τέτοιο μαζικό τρόπο, όπως εμφανίστηκε στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, θα έχετε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Τέλος, θα έλεγα να μην δούμε τα φαινόμενα που είδαμε και επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας του 2004. Επιτέλους, κι εσείς κυβερνήστε. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού που σας εδόθη κι εμείς οφείλουμε να ελέγξουμε αυτό που εσείς θα κάνετε κυβερνώντας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Κιλτίδη.
Τελικά δεν αφοπλιστήκατε από το female gender, κύριε Κιλτίδη.
Ακολουθεί ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο κ. Καντερές και εν συνεχεία ο κ. Κοντογιάννης.
Ορίστε, κύριε Ντινόπουλε, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, μετά τους γιατρούς, εμείς οι δημοσιογράφοι θα πούμε πιο γενικά πράγματα ξεκινώντας από τις καλύτερες ευχές για επιτυχία και στις δύο κυρίες και να συμπληρώσουμε ότι χαιρόμαστε που και στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει άρωμα γυναικών.
Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι η υγεία είναι από τα πιο ευαίσθητα θέματα, κυρία Υπουργέ και πρέπει να επισημάνω ότι εδώ πέρα θα κριθούν και πολλά, όσον αφορά στην επιτυχία ή όχι μιας κυβέρνησης.
Ασφαλώς, καλό είναι εμείς να τα συζητάμε στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου όλα τα προβλήματα της υγείας, το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται σε πολύ μικρή απόσταση από αυτή εδώ την Αίθουσα, όπου βρίσκονται τα μεγάλα νοσοκομεία.
Εκεί πέρα –φαντάζομαι θα το γνωρίζετε κι εσείς- αν πάμε μια βόλτα, θα δούμε πράγματα, τα οποία δεν περιποιούν τιμή γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, το οποίο διαχρονικά –θα έλεγα- δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για υγεία για όλους και κατ’ επέκταση για δωρεάν υγεία, δεδομένου ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας καταφεύγουν τελικά στα ιατρικά κέντρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Όσον αφορά στον ιό της γρίπης, θα έλεγα ότι αυτή η δυσπιστία η οποία υπάρχει γενικότερα στον πληθυσμό –ξέρετε, θα σας πω κι εγώ ο ίδιος, αναρωτιέμαι να κάνω ή να μην κάνω εμβόλιο στο γιο μου που είναι δεκαέξι, δεκαεπτά χρονών- και παρά τις προσπάθειες που πρέπει να πούμε ότι έχει κάνει το Υπουργείο, οφείλεται στο γεγονός ότι γενικότερα η ελληνική κοινωνία δυσπιστεί ως προς την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει πράγματι αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη.
Θα συμπλήρωνα μάλιστα, επειδή αναφέρθηκαν και από τους προλαλήσαντες τα διαρθρωτικά προβλήματα των νοσοκομείων, ότι πριν λίγο καιρό είχε περιπέσει στην αντίληψή μου μια έρευνα που είχε γίνει προσφάτως και η οποία αναφερόταν κυρίως στη συνταγογραφία, η οποία γίνεται μέσα από τα νοσοκομεία.
Κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι ειδικοί διαπίστωσαν ότι σύμφωνα με τις συνταγές, οι οποίες εγγράφονταν στα νοσοκομεία, έπρεπε στην Ελλάδα να έχουμε έναν πληθυσμό περίπου είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων! Νομίζω ότι εδώ πέρα θα πρέπει να δοθεί και η μεγάλη μάχη και από την καινούργια πολιτική υγεσία του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε επιτέλους να μπει μια τάξη στα νοσοκομεία.
Επίσης, θα έλεγα ότι ο Έλληνας, κυρία Υπουργέ, χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτό το σύστημα υγείας. Πρέπει δηλαδή να τον πείσουμε –και δεν είναι εύκολο αυτό και εδώ πέρα βεβαίως θα έχετε τη συμπαράστασή μας- ότι όταν διαβαίνει την πόρτα ενός νοσοκομείου, θα μπορέσει να έχει μια ιατρική περίθαλψη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, οι οποίες εδώ οφείλουμε να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αυξημένες και ίσως κατά μία έννοια και εντός εισαγωγικών «υπερβολικές».
(DP)
(GK)
Επειδή προ ημερών είχαμε ακούσει και σε αυτή την Αίθουσα, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις αρμόδιες ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών –το οποίο βεβαίως είναι και το Υπουργείο το οποίο κρατάει το πουγκί- αλλά ξέρουμε και τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται για τη πάταξη της φοροδιαφυγής, αναρωτιέμαι πώς θα πείσουμε τον Έλληνα ότι πρέπει να είναι συνεπής φορολογούμενος και ότι θα πρέπει πράγματι να μην καταβάλει την οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε να διαφύγει από τους φορολογικούς ελέγχους, όταν ο ίδιος ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει πως το πρωί θα πάει στην Εφορία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά το μεσημέρι ή το απόγευμα ή το βράδυ, όταν θα χρειαστεί μία ιατρική φροντίδα, θα πρέπει να πάει σε ένα νοσοκομείο να ταλαιπωρηθεί, πιθανώς να χρειαστεί να καταβάλει και χρήματα κάτω από το τραπέζι, χειρουργικό ή μη, έτσι ώστε να τύχει μιας στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης.
Συνοπτικά θα ήθελα να σας πω κλείνοντας ότι νομίζω πως σε αυτό τον τομέα της υγείας θα κριθούν πάρα πολλά για την Κυβέρνηση. Βεβαίως εμείς ευχόμεθα να είναι επιτυχής η θητεία σας. Από την άλλη μεριά όμως, είμαστε υποχρεωμένοι όλα όσα γίνονται και δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να τα επισημαίνουμε μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ντινόπουλο.
Ο κ. Νικόλαος Καντερές έχει το λόγο για τρία λεπτά, ΜΕΤΕΟλεπτα!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ, αλλά δεν καταλαβαίνω αυτή τη διαφοροποίηση.
Μάλιστα να αρχίσω και με την επιστημονική μου ιδιότητα, μια και ετέθη ένα ερώτημα. Αυτό το σάγμα καλοκαιρίας που υπάρχει για το δεύτερο δεκαπενθήμερο είναι σπάνιο φαινόμενο και βοηθάει αναμφίβολα στο μεγάλο θέμα το οποίο θα συζητήσουμε. Ο καιρός, όμως, αλλάζει την άλλη εβδομάδα, περιμένουμε να κάνουμε και εμείς τις εκλογές της Κυριακής και βέβαια ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά. Μαζί με τις ευχές στην ηγεσία του Υπουργείου, δυστυχώς θέλω να πω ότι τους έχει τύχει ένα πολύ μεγάλο θέμα μπροστά τους.
Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ερώτηση που καταθέσαμε από καιρού με τους συναδέλφους Βουλευτές, αφορά τις προτεραιότητες και τις δράσεις του προγράμματος των εκατό ημερών της νέας Κυβέρνησης στο χώρο της υγείας.
Εμένα θα μου επιτρέψετε να επικεντρωθώ σε δύο σημεία, που κρίνω ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρα και οφείλω να εστιάσω. Αναφέρομαι αφενός στο παιγνίδι εκφοβισμού που γίνεται για τη νέα γρίπη και αφετέρου σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου πρέπει να εξακριβώσουμε εάν είμαστε έτοιμοι ή όχι να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ανάγκες κλινών.
Ξεκινώ από τη γρίπη Η1Ν1. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση της νέας γρίπης είναι το νούμερο ένα ζητούμενο της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο φόβος για έξαρση της πανδημίας είναι μεγάλος. Στην προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε τους πολίτες προχωρήσαμε, όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις του κόσμου σε μεγάλες παραγγελίες εμβολίων κατά του ιού της γρίπης.
Τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες παρασκευάζουν το εμβόλιο. Δυστυχώς, όμως –και μεταφέρω γνώμες ειδικών- οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν πείσει ότι το εμβόλιο είναι αβλαβές για την υγεία. Στις μεγαλύτερες και εγκυρότερες εφημερίδες της Ευρώπης διαβάζουμε για τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις ιατρών και ειδικών απέναντι στους εμβολιασμούς. Προχθές ο Καναδάς απέσυρε ολόκληρη παρτίδα εμβολίων μετά την εμφάνιση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε υγιείς πολίτες.
Εδώ στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρότεινε το πάγωμα της παραγγελίας δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τη χρήση και την ασφάλεια του συγκεκριμένου σκευάσματος.
Κυρία Υπουργέ, ο κόσμος έχει πανικοβληθεί. Το πρωί μας λέτε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και το βράδυ ακούμε στις ειδήσεις ότι ο Καναδάς το αποσύρει. Δεν παίζει ρόλο εάν εγώ ή εσείς συμμερίζεστε την επιφυλακτικότητα που εκφράζεται για την ασφάλεια του εμβολίου. Αυτό που παίζει ουσιαστικό ρόλο είναι ότι δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας και σύγχυσης στους πολίτες.
Μία επιπλέον παρατήρηση πάνω σε αυτό. Η σύγχυση ενισχύεται ακόμα περισσότερο, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις για το εύρος της πανδημίας αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω. Σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι υγειονομικές αρχές έχουν μειώσει δραστικά τον εκτιμώμενο αριθμό ανθρώπων που θα υποκύψουν στο νέο ιό. Συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία οι εκτιμήσεις ξεκίνησαν για εξήντα πέντε χιλιάδες θύματα, ενώ σήμερα οι αρχές μας ενημερώνουν ότι ο αριθμός δεν θα ξεπεράσει τα χίλια άτομα.
Ρωτάμε, λοιπόν, κυρία Υπουργέ: Εμείς εδώ τι κάνουμε; Οι αριθμοί για την Ελλάδα ποιοι είναι τελικά; Έχουμε κατ’ αρχήν αριθμούς; Έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας; Το ρωτάμε αυτό, διότι απλά κανείς δεν φαίνεται να έχει πλήρη εικόνα.
Παραγγείλαμε εκατομμύρια εμβόλια. Θα εμβολιαστεί ο κόσμος; Με τις εγκύους τι γίνεται; Έχουμε συνεχώς ένα μπρος-πίσω, αντί για σαφή και ξεκάθαρα λόγια για την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων; Τελικά έπεισε το «ναι».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσω.
(LM)
(2DP)
Χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα ο χειρισμός όλου αυτού του θέματος. Δεν αρκεί να βγαίνετε στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και να λέτε στον κόσμο ότι είναι ανάγκη να εμβολιαστεί. Πρέπει να τον πείσετε με επιχειρήματα και στοιχεία, ώστε να υπάρξει από πλευράς των πολιτών η απαραίτητη εμπιστοσύνη. Και αυτό θα γίνει μόνο από τους ειδικούς γιατρούς.
Έρχομαι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πού βρισκόμαστε; Ρωτώ, δεδομένου ότι η φύση της νόσου και ιδιαίτερα των πνευμονικών επιπλοκών θα απαιτήσει ενδεχομένως την παραμονή μεγάλου αριθμού ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπάρχει σχέδιο ενεργοποίησης των υπαρχόντων, πλην κλειδωμένων ΜΕΘ λόγω των ελλείψεων του προσωπικού;
Σας ακούσαμε να λέτε για την επάνδρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την αξιοποίηση περίπου 95 από τις 150 ενεργές κλίνες που υπάρχουν σήμερα. Πού και πότε, όμως, θα βρείτε το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται;
Επίσης, ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα αφορά την πιθανή έλλειψη Μονάδων για τις ανάγκες των παιδιών. Γνωρίζουμε όλοι ότι με τη νέα γρίπη, το 21% των θανάτων αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών. Με λίγα λόγια, η χώρα μας είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα έλλειψης παιδικών ΜΕΘ, σε περίπτωση έξαρσης της γρίπης. Ποιος είναι σε θέση να μας απαντήσει πόσες παιδιατρικές κλινικές ΜΕΘ λειτουργούν σήμερα και σε ποια νοσοκομεία;
Κύριε Πρόεδρε, θα πω μόνο ένα τελευταίο λόγο για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου δυστυχώς δεν υπάρχει νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι αυτής της μεγάλης περιοχής να αναγκάζονται να μετακινηθούν προς το κέντρο. Είναι ευκαιρία να εξετάσουμε ξανά όλοι το θέμα της Ανατολικής Αττικής, μιας περιοχής που αναπτύσσεται συνεχώς, αν θέλετε άναρχα, αλλά το νοσοκομείο, της είναι οπωσδήποτε απαραίτητο. Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Καντερέ.
Με τον κ. Γεώργιο Κοντογιάννη κλείνει ο κύκλος των ομιλητών στις πρωτολογίες.
Ορίστε, κύριε Κοντογιάννη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με την πανδημία της νέας γρίπης να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας της χώρας μας.
Η νέα Κυβέρνηση μοιάζει να έχει χάσει ήδη ένα σημαντικό έρεισμα. Την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές και εδώ υπάρχει τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης. Καθημερινά, μέσα από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τον Τύπο, μέλη της επιστημονικής κοινότητας διασταυρώνουν δημοσίως τα ξίφη τους, αναφορικά με την επικινδυνότητα ή μη του εμβολίου, με αποτέλεσμα ο λαός να βρίσκεται σε σύγχυση.
Τις επιφυλάξεις των πολιτών έρχεται να επιτείνει το γεγονός ότι η πλειονότητα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εκλογική μου περιφέρεια, στην Ηλεία, με στοιχεία προχθεσινά, μόλις 347 άτομα έχουν εμβολιασθεί στα τρία μεγάλα νοσοκομεία, του Πύργου, της Αμαλιάδας και των Κρεστένων.
Πέρα από το ζήτημα του εμβολιασμού, το άλλο κρίσιμο σημείο βρίσκεται στην έλλειψη αριθμού κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι απαραίτητο να ληφθούν ταχύτατα αποφάσεις και να γίνουν άμεσες προσλήψεις. Υπάρχουν τεράστια κενά, τα οποία στην παρούσα φάση μπορούν να αποβούν μοιραία για τη λειτουργία του συστήματος.
Θα αναφερθώ και πάλι στην Ηλεία, δίνοντάς σας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πως αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο του Πύργου υπηρετούν μόλις τρεις παθολόγοι και παρά τις επιπλέον υπερωρίες τις οποίες πραγματοποιούν, το Νοσοκομείο παραμένει χωρίς εφημερεύοντα γιατρό 14 ημέρες το μήνα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι, όμως, η κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση, αλλά τα έργα. Γιατί στην υγεία δεν μετρούν οι κομματικές κορώνες, αλλά το αποτέλεσμα που πρέπει να λειτουργεί πάντα προς όφελος των πολιτών. Μέχρι στιγμής, όμως, βλέπουμε το αντίθετο. Λόγια μεγάλα και όχι αποτελεσματικότητα. Ήδη διαφαίνεται πως το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, για το οποίο προεκλογικά είχατε δεσμευτεί, δεν θα υλοποιηθεί, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία.
Επειδή, όμως, ο τομέας της υγείας είναι σημαντικός και επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση, που όμοια της δεν έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, σας καλώ να προχωρήσετε άμεσα στη λήψη των μέτρων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης και θα συμβάλλουν στο να αισθανθούν και πάλι οι πολίτες ασφαλείς.
Και επειδή ως παράταξη πιστεύουμε ότι στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, γνωρίζετε ότι όποιες θετικές αποφάσεις λάβετε, θα τις στηρίξουμε. Δεν θα ανεχθούμε όμως ολιγωρίες, κομματισμό και αποφάσεις που αφορούν συμφέροντα που νέμονται το χώρο της υγείας και όχι το λαό.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κοντογιάννη.
Η κυρία Υπουργός Υγείας έχει το λόγο για είκοσι λεπτά.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαίρομαι που έχουμε αυτή την ευκαιρία. Και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μας δίνουν την ευκαιρία να μπορέσουμε να κάνουμε μία αποτίμηση των πρώτων 47 ημερών της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο χώρο της υγείας.
(AD)
(2LM)
Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές που θεωρούμε ότι είναι καλόπιστες, όπως και οι σκέψεις και οι παρατηρήσεις. Επίσης, οφείλω να πω ότι όσον αφορά στην κατάσταση που περιγράψατε –και έτσι είναι ακριβώς όπως τα είπατε- στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και συνολικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι φανερό ότι από την πλευρά σας έγινε μία γενναία αυτοκριτική όσον αφορά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια από τη δική σας Κυβέρνηση.
Όμως, θα είδατε ότι από την ημέρα που αναλάβαμε μαζί με τη συνάδελφο Υφυπουργό Φώφη Γεννηματά την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, έχουμε αποφύγει να κάνουμε μία μικροκομματική προσέγγιση στα θέματα της υγείας. Αυτό όχι γιατί υπάρχει ταύτιση φυσικά μ’ αυτήν την τόσο δύσκολη κατάσταση που έχουμε παραλάβει ή γιατί δεν αναδεικνύουμε τις υπαρκτές και σημαντικές διαφορές μας στις πολιτικές της υγείας, αλλά επειδή ακριβώς κληθήκαμε από την πρώτη ημέρα να διαχειριστούμε με αίσθημα ευθύνης τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας της νέας γρίπης.
Αυτό που επικράτησε στη δική μας αντίληψη δεν ήταν η εύκολη κριτική ούτε η απαξίωση, αλλά το να μπορέσουμε να κάνουμε εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές και τομές στο σχεδιασμό, αλλά πάνω απ’ όλα να κοιτάξουμε τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω πραγματικά και απ’ αυτό το Βήμα για άλλη μία φορά να επαναλάβω με αίσθημα ευθύνης ότι για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που πριν από σαράντα επτά ημέρες πήρε μία ισχυρή λαϊκή εντολή, για τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η υπόθεση του κοινωνικού κράτους και η υπόθεση της υγείας που είναι στην καρδιά του κοινωνικού κράτους, δεν είναι απλώς μία προγραμματική προτεραιότητα, αλλά μία ουσιαστική κυβερνητική δέσμευση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Και θα σας πούμε ότι το πρώτο δείγμα γραφής το έχουμε δώσει σ’ αυτές τις σαράντα επτά ημέρες και θα το αναπτύξουμε, αλλά φυσικά δεν εξαντλείται η πολιτική μας και οι πρωτοβουλίες μας.
Ποια κατάσταση έχουμε παραλάβει; Οι συνάδελφοι που μίλησαν ήδη παρουσίασαν την κατάσταση όσον αφορά στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, στα κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας –εκεί πρέπει να ομολογήσουμε προκειμένου να είμαστε δίκαιοι ότι είναι και πιο διαχρονικό το πρόβλημα και δεν περιορίζεται μόνο στα τελευταία χρόνια- η οποία είναι αποσπασματική ανάμεσα στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω απ’ όλα μία κυριολεκτικά «μαύρη τρύπα» όσον αφορά το χρέος των νοσοκομείων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διαπιστώσεις από τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας –για τις οποίες πρέπει να σας πω από τα χαρτιά των υπηρεσιών ότι ήταν και προεκλογικές στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τώρα επικαιροποιούνται γιατί υπήρχαν κάποιες ασάφειες και κάποια τρέχοντα στοιχεία που έπρεπε να επικαιροποιηθούν- το χρέος των νοσοκομείων, το οποίο σας θυμίζω ότι είχε ρυθμιστεί το 2004 –άρα, αυτό το χρέος δημιουργήθηκε από την αρχή του 2005 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 και θα σας δώσω τα στοιχεία- αγγίζει και ξεπερνά τα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτά, λοιπόν, είναι στοιχεία διαπιστωμένα και προεκλογικά. Και αυτό το λέμε για να ξέρουμε από πού ξεκινάμε στο χώρο της υγείας και για να μπορούμε καλόπιστα να προχωράμε μπροστά, γιατί πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Και απ’ αυτά τα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 2,7 δισεκατομμύρια είναι χρέη των ασφαλιστικών ταμείων –επειδή τέθηκε το θέμα από τους συναδέλφους- στα δημόσια νοσοκομεία. Βέβαια, ξέρουμε πολύ καλά –και το έχετε πει και εσείς σε διάφορες ευκαιρίες- ότι το σύστημα προμηθειών, όπως θεσμοθετήθηκε από το 2007 και μετά, στην ουσία δεν λειτούργησε. Ξέρετε για την περίφημη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Η εξαίρεση ήταν ο κανόνας δυστυχώς και εγώ θα πω, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν ότι όταν έχουμε αυτές τις «γκρίζες ζώνες», όταν υποχρεούνται τα νοσοκομεία προκειμένου να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα πολλές φορές να αγγίζουν το όριο της παρατυπίας, χωρίς να κατηγορήσω για προθέσεις, βλέπουμε να γίνεται και αυτή η εστία η οποία είναι από παρατυπία μέχρι κυκλώματα τα οποία λυμαίνονται το χώρο. Αναφερθήκαμε και πριν για το φάρμακο και δεν θέλω να επαναλάβω.
(ΚΟ)
(2AD)
Επίσης βέβαια, υπήρχε και παντελής απουσία αξιόπιστων στοιχείων πάνω στα οποία θα μπορούσαμε να βασιστούμε.
Όσον αφορά, δηλαδή, το ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ότι είναι δέσμευση δική μας να προχωρήσουμε γρήγορα τις προσλήψεις –και θα αναφερθώ και αναλυτικά και ξέρω ότι και εσείς μας παροτρύνατε προς αυτήν την κατεύθυνση- θα ήθελα να μοιραστώ κάτι μαζί σας.
Γνωρίζετε ότι όταν ζητήσαμε να έχουμε τα ακριβή στατιστικά στοιχεία όσον αφορά το πόσοι γιατροί –και κάθε κατηγορία γιατρών, μόνιμοι, επικουρικοί- και πόσοι νοσηλευτές υπάρχουν επιτέλους αυτή τη στιγμή σε κάθε νοσοκομείο της χώρας - για να δούμε, τέλος πάντων, ποια είναι η κατάσταση βάσει της οποίας φάνηκε ότι θα υλοποιηθεί η ειλημμένη δέσμευση για τις προσλήψεις στο δύσκολο Προϋπολογισμό του 2010- δεν υπήρχε στο Υπουργείο ολοκληρωμένη στατιστική κατάσταση και ότι η μόνη στατιστική κατάσταση που μας έφεραν λήγει το 2005;
Αυτά τα λέω, διότι αυτά είναι σοβαρά θέματα. Αυτά τα λέω, διότι εμείς πιστεύουμε και επενδύουμε στη δημόσια υγεία. Μάλιστα, είδατε ότι σ’ αυτόν το δύσκολο Προϋπολογισμό υπάρχει αύξηση στα κονδύλια της υγείας και ότι ερχόμαστε να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις δεσμεύσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, η υγεία δεν πρέπει να είναι ένα πιθάρι χωρίς πάτο, στο οποίο πηγαίνουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου χωρίς να πιάνουν τόπο. Άρα, λοιπόν και αυτή είναι μία πολύ μεγάλη μας προτεραιότητα.
Ας δούμε, λοιπόν, επιγραμματικά τις προτεραιότητες που θέσαμε σ’ αυτές τις πρώτες σαράντα πέντε μέρες, ενώ θα αναφερθώ στη συνέχεια στην πανδημία, διότι τέθηκαν πάρα πολλά θέματα.
Πρώτη προτεραιότητα είναι να μπορέσουμε να εξυγιάνουμε το χώρο και να έχουμε μία βάση εκκίνησης, ώστε να μπορούμε να επενδύσουμε πραγματικά στην υγεία, να μπορέσουμε να δώσουμε «δύναμη» σ’ αυτό το απαξιωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μπορέσουμε να το αναστηλώσουμε πριν αρχίσει να εφαρμόζεται μία νέα πνοή. Άρα, λοιπόν, έπρεπε να βρούμε μία λύση για τα χρέη.
Σε πλήρη συνεργασία, λοιπόν, με το συνάδελφο κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου συγκροτήσαμε τα δύο Υπουργεία μία κοινή Επιτροπή με τους γενικούς μας γραμματείς, με υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει η συγκεκριμένη ρύθμιση, ο διακανονισμός -με μία σημαντική, φυσικά, έκπτωση η οποία θα επιδιωχθεί, όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις- προκειμένου να φύγει αυτός ο βραχνάς.
Ξέρετε ότι για το Λαϊκό, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Γιαννόπουλε, έπρεπε πριν από λίγες μέρες να κάνουμε παρέμβαση στην ίδια την Εθνική Τράπεζα, γιατί επρόκειτο να γίνει επίσχεση όσον αφορά τη μισθοδοσία του Λαϊκού; Αυτά, όπως καταλαβαίνετε και για να μιλάμε με ειλικρίνεια, δεν είναι αποτελέσματα των τελευταίων σαράντα πέντε ημερών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν λάθος…(δεν ακούστηκε)
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κάναμε, λοιπόν, αυτήν την παρέμβαση και τώρα λέμε να ρυθμίσουμε το χρέος. Όμως, δεν αρκεί να το ρυθμίσουμε, κάτι που αποτελεί ειλημμένη μας δέσμευση.
Και στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω και το συνάδελφο Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος από την πρώτη ημέρα έχει σταθεί κοντά μας σε όλα τα θέματα της υγείας, γιατί αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού.
Το δεύτερο θέμα ήταν η αλλαγή του συστήματος προμηθειών. Αν δεν αλλάξουμε το σύστημα προμηθειών, μετά από μερικούς μήνες ή μετά από ένα χρόνο θα βρεθούμε εμείς στη δύσκολη θέση να είμαστε ξανά εδώ και τότε πραγματικά να μας ασκείτε κριτική για το ότι θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο χρέος.
Άρα, απαιτείται ριζική τομή. Απαιτείται να υπάρξει μία αποκέντρωση, αλλά ταυτόχρονα και μία ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος με ανοιχτούς διαγωνισμούς, με διαφάνεια. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ολοκλήρωση του διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία και συμβατότητα στο σύστημα. Διότι ανακαλύψαμε ότι, δυστυχώς, τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και οι διάφορες Δ.Υ.ΠΕ. έχουν ασύμβατα συστήματα μεταξύ τους, συστήματα που δεν επιτρέπουν τον ουσιαστικό έλεγχο και την εποπτεία.
Και βέβαια, απαιτείται και ριζική τομή στο φάρμακο. Είπαμε και πριν στην ερώτηση του συναδέλφου κ. Παπακωνσταντίνου ότι και εκεί χρειάζεται να υπάρξει μία ριζική τομή για να μειωθούν οι δαπάνες όχι εις βάρος του πολίτη, του ασφαλισμένου, αλλά να μειωθούν οι δαπάνες για το νοικοκυριό, για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα δημόσια νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα, ξέρετε -γιατί αυτή η διάταξη ήδη συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Τρίτη έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο- ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε σ’ αυτές τις σαράντα πέντε μέρες το «γόρδιο δεσμό» των περίφημων εφημεριών των γιατρών. Αντιμετωπίσαμε, δηλαδή, μία κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε, μία κατάσταση που επί μήνες έχει δημιουργήσει παντού ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Και εκεί πέρα είναι σαφές ότι υπήρχε και νομικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε και το οποίο εμείς κληρονομήσαμε. Με το «καλή μέρα σας» στο Υπουργείο που πήγαμε, ήταν το πρώτο θέμα που μας ήρθε για να αντιμετωπίσουμε. Όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία ήταν σε απεργίες. Και ξέρουν οι συνάδελφοι από την περιφέρεια -γιατί εκεί οι εφημερίες δεν φτάνουν για να πληρωθούν- ότι ήταν μία δύσκολη κατάσταση.
Επιπλέον, είχαμε και την υποχρέωση -η οποία είχε αναληφθεί και έπρεπε να υλοποιηθεί, αλλά δεν είχε γίνει η ρύθμιση- να γίνουν επιπλέον προσλήψεις γιατρών για να στηριχθεί το σύστημα. Και εδώ πρέπει να σας πω ότι κάναμε αγώνα δρόμου. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των πρώτων σαράντα πέντε ημερών!
(PN)
(2KO)
Και πάλι να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών που σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία μπορέσαμε και συμφωνήσαμε και το λύσαμε αυτό το θέμα. Και έτσι στο πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε, είναι συμβολικό, ουσιαστικό και πολιτικά έχει την αξία του ότι υπάρχει το άρθρο 6, η διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Τρίτη –και πιστεύω θα έχουμε την υποστήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής- όπου το πλαφόν των εφημεριών και των αμοιβών, από 5.150 ευρώ, μπορέσαμε και το πάμε, συνδέοντάς το με το νέο μισθολόγιο των δικαστικών -που ήταν ένα ταμπού, όπως ξέρετε, να γίνει, ήθελε και πολιτικό θάρρος να γίνει αυτή η σύνδεση- στα 6.500 ευρώ. Και πείτε μου εάν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αυτό δεν είναι τομή και δεν δείχνει αποτελεσματικότητα που μας κατηγορείτε στις πρώτες σαράντα πέντε ημέρες. Και έτσι να μπορέσει να εξομαλυνθεί το σύστημα. Και ταυτόχρονα, προβλέπουμε εξουσιοδοτική διάταξη που πιστεύω ότι θα μας τη δώσετε, σύμφωνα και με όσα έχουν ειπωθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσουμε και σε πρόσληψη χιλίων μονίμων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πέραν των οργανικών θέσεων που είναι πεπαλαιωμένες και δεν επαρκούν, για να αγγίξουμε τον περίφημο στόχο των δύο χιλιάδων γιατρών και μάλιστα τον ξεπερνάμε λίγο γιατί θα είναι 2.093 τελικά.
Αυτά είναι απτά μέτρα και είναι μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες. Εμείς δεν θέλουμε ούτε καμία ευνοϊκή αντιμετώπιση ούτε ανοχή ζητάμε. Ζητάμε απλώς να υπάρξει η αναγνώριση ότι σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που αναλάβαμε μία κυριολεκτικά μαύρη-γκρίζα κατάσταση, μπορούμε με μεθοδικότητα, τα πρώτα δείγματα και για το χρέος και για το φάρμακο και για την πρόσληψη των γιατρών και για τις προσλήψεις του νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό και όσον αφορά τα θέματα του πλαφόν, να στηρίξουμε το σύστημα. Γιατί, εμείς δεν το κάνουμε απλώς για να στηριχθούν οι γιατροί, όπως κάποιοι είπαν. Γιατί οι γιατροί με πατριωτισμό και οι νοσοκόμοι και όλο το προσωπικό του ΕΣΥ κρατά ζωντανά τα νοσοκομεία. Και να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία για τις εφημερίες. Αλλά, πάνω απ’ όλα, για να υπάρξει η δυνατότητα στο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσει φυσικά και τις ανάγκες και της πανδημίας, που θα έλθουν τώρα πιο πολύ πάνω σε αυτό το θέμα- και φυσικά των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Άρα, λοιπόν, για να μπούμε στα πιο ειδικά θέματα, είναι σαφές και αυτό το είπαμε ότι στα θέματα της πανδημίας επιλέξαμε μία υπεύθυνη στάση. Μας θέσατε το ερώτημα και πιστεύω καλόπιστα, γιατί αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στο σχεδιασμό. Πρέπει να σας πω ότι η αλλαγή στο σχεδιασμό έγινε για δύο λόγους. Αφενός σε συνεννόηση με το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας που δεν το αλλάξαμε, είναι το ίδιο που ο προκάτοχός μας Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας είχε ορίσει, καίτοι δεν είχαμε λόγο, δεν μας ενδιαφέρει τι είναι ο κάθε επιστήμονας, να είναι επιστήμονες με κύρος μας ενδιαφέρει. Και υπό αυτή την έννοια συνεργαζόμαστε άρτια μαζί τους. Άρα, λοιπόν, υπήρχε η αγωνία ότι εάν πάμε σε εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα γίνουν εκ του μηδενός -1500 είχαν προβλεφθεί σε όλη την Ελλάδα- δεν θα υπήρχε η διασφάλιση. Και δεν υπήρχε, πρέπει να σας πω, όταν ζητήσαμε να έχουμε τα στοιχεία, ότι θα υπάρχουν οι έμπειροι γιατροί και οι νοσηλευτές. Εδώ εσείς οι ίδιοι αναδείξατε τη δυσπιστία γύρω από τους εμβολιασμούς, φαντάζεστε να μην υπήρχε και το έμπειρο προσωπικό να αναλάβει αυτή τη διαδικασία; Πέραν δε αυτού του γεγονότος έπρεπε να λύσουμε και την αγωνία που μας έθεσε ο ιατρικός κόσμος και ο κόσμος του ΕΣΥ, τι θα γίνει με τις ασθενείς ομάδες που κατά προτεραιότητα έπρεπε και έχει αρχίσει όπως ξέρετε ο εμβολιασμός τους, άνθρωποι με υποκείμενη νόσο, οι οποίοι έχουν σχέση θεραπείας με τα νοσοκομεία. Και πώς θα κουβαλούσαμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους βγάλουμε από τα νοσοκομεία, να τους τρέχουμε σε εμβολιαστικά κέντρα, σε σχολεία σαν να είναι εκλογικό κέντρο; Δεν είναι έτσι. Δεν γινόταν να γίνει αυτό. Έπρεπε να γίνει μια στροφή ώστε να αξιοποιηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατ’ αρχήν τα νοσοκομεία, όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς με υποκείμενη νόσο που έχουν σχέση με το νοσοκομείο, για να έχουν τον θεράποντα γιατρό, να μην έχουμε τίποτε προβλήματα. Και αφετέρου βάλαμε στο σύστημα όλα τα κέντρα υγείας που είχαν τη δυνατότητα και βάλαμε και στο σύστημα –αυτό είχε προβλεφθεί για να είμαι δίκαιη- και τα ιατρεία του ΙΚΑ που αφορούν τον μισό πληθυσμό της χώρας και έχουν μεγάλη εμπειρία.
Ο δεύτερος λόγος που έγινε η αλλαγή του σχεδίου και εδώ θέλω να είμαι ειλικρινής και το έχουμε πει πολύ απαλά μέχρι σήμερα, γιατί επιμένω, δεν θέλω να κάνουμε μικροκομματική.
(NP)
(2PN)
Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν τα χρήματα. Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, ο σχεδιασμός, για να αναπτυχθούν1500 εμβολιαστικά κέντρα, σήμαινε ένα μεγάλο κόστος εξοπλισμού, κάτι που υπάρχει ήδη στα κέντρα υγείας, στο Ι.Κ.Α. και στα νοσοκομεία. Επίσης, σήμαινε και προσλήψεις. Μας είπαν ότι πίσω απ’ αυτόν τον σχεδιασμό υπήρχαν προσλήψεις. Πείτε μου: Έχει ανάγκη ξανά αυτή η χώρα σε αυτήν την περίοδο να πάμε σε προσλήψεις ορισμένων μηνών κάποιου προσωπικού στις νομαρχίες μόνο για τους εμβολιασμούς;
Αγαπητοί συνάδελφοι –σας εκτιμώ και σας σέβομαι, κύριε Γιαννόπουλε και εσάς, κύριε Κιλτίδη, που θέσατε το θέμα- νομίζω πως και εσείς, αν δείτε τα στοιχεία, δεν θα θέλατε ένα πενταπλάσιο κόστος όσον αφορά τους εμβολιασμούς.
Πέραν αυτού, απευθυνθήκαμε στους συναδέλφους του Υπουργείου Εσωτερικών, για να δούμε αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας. Δεν υπήρχαν τα χρήματα αυτά στα κονδύλια των εκτάκτων αναγκών. Εγώ δεν θα κρίνω πού και πώς είχαν δοθεί προεκλογικά. Σημασία, όμως, έχει ότι δεν υπήρχαν. Άρα, είχαμε ένα πρόβλημα ουσίας για την ασφάλεια των ασθενών και των ανθρώπων που θα πήγαιναν να εμβολιαστούν και ένα πρόβλημα απόλυτης κάλυψης ανάγκης. Έτσι πήραμε την απόφαση.
Και ακριβώς επειδή θέλουμε να επιβραβεύσουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., που κάνει υπερωρίες και στα νοσοκομεία –γιατί είναι υπαρκτές οι υπερωρίες, αφού κάθε μέρα μέχρι τις 9 το βράδυ κάθονται και εμβολιάζουν- και στα κέντρα υγείας, γι’ αυτό στη διάταξη του άρθρου 6 που έχουμε την άλλη εβδομάδα στο νομοσχέδιο έχουμε και μια τρίτη παράγραφο -γιατί είναι και κάτι στο οποίο είχαμε νομικό κενό- να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης και κάλυψης πέραν του πλαφόν, για να μη δημιουργήσουμε νέα προβλήματα, όταν το προσωπικό του Ε.Σ.Υ. επιστρατεύεται για εθνικούς λόγους, όπως για πανδημίες, καταστροφές, σεισμούς, πυρκαγιές. Είναι προβλήματα, που, δυστυχώς, η χώρα μας κατά καιρούς τα αντιμετωπίζει.
Άρα, δεν υπήρχε καμιά άλλη σκοπιμότητα. Η ανάγκη, η επιστημονική άποψη για την ασφάλεια και η κατάσταση που βρήκαμε μας έκανε να αλλάξουμε το σχεδιασμό.
Πώς έχει η κατάσταση μέχρι σήμερα; Πρέπει να σας πω ότι μέχρι χθες το απόγευμα –τα στοιχεία προστίθενται συνεχώς- μέσα σε δέκα μέρες που έχει αρχίσει ο εμβολιασμός είμαστε πάνω από 46 χιλιάδες. Ο ρυθμός που έχουμε κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα πλέον είναι γύρω στις 12 χιλιάδες. Χωρίς να είναι μια αθρόα προσέλευση, είναι, όμως, σχετικά ικανοποιητική. Γιατί βλέπετε ότι μέχρι να τελειώσει η εβδομάδα, που θα φθάσουμε πια στο γενικό πληθυσμό, θα έχουμε αγγίξει τις 100 χιλιάδες. Πρέπει να σας πω ότι και η Ιταλία, που ξεκίνησε νωρίτερα, εκεί περίπου κυμαίνεται. Θα είδατε πόσα προβλήματα υπήρχαν και στο Παρίσι με τα εμβολιαστικά κέντρα.
Σήμερα λειτουργούν 187 εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία όσον αφορά τους ασθενείς με υποκείμενη νόσο, χωρίς, βέβαια, να αρνούνται και σε άλλους πολίτες που πηγαίνουν. Λειτουργούν 114 κέντρα υγείας, 44 ιατρεία του Ι.Κ.Α., 28 κέντρα του Δήμου Αθηναίων. Θέλω εδώ να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Κακλαμάνη, που συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια, καθώς και το Δήμαρχο Αμαρουσίου, που έχει δώσει ένα εμβολιαστικό κέντρο. Σταδιακά απ’ αυτό το Σαββατοκύριακο μπαίνουν και νομαρχιακά εμβολιαστικά κέντρα για το γενικό πληθυσμό, που θα λειτουργούν τα σαββατοκύριακα –επικουρικά, όμως, πλέον- με έξοδα των νομαρχιών, που μπορούν να τα συντηρήσουν.
Τέθηκε από το συνάδελφο κ. Κιλτίδη ένα θέμα όσον αφορά το κόστος και τις παραγγελίες των εμβολίων. Πρέπει να είμαστε σαφείς εδώ και να πούμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση και αυτές οι συμβάσεις, όπως ξέρετε, δεν έγιναν από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εμείς βρήκαμε τις συμβάσεις αυτές στο γραφείο μας, όταν φθάσαμε. Θα επανέλθω, βέβαια, και στη δευτερολογία όσον αφορά αυτό.
Να αποσαφηνίσω, επίσης, ότι ναι μεν έχουν παραγγελθεί αυτή τη στιγμή και 16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τρεις εταιρείες, αλλά και αυτές οι εταιρείες, σύμφωνα με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί, δεν τα έφεραν μία και έξω, για να απαντήσω κιόλας γιατί ο εμβολιασμός μπήκε με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Άρχισαν να παραλαμβάνονται με μικρές δόσεις από το Σεπτέμβρη, αλλά ο μεγάλος όγκος άρχισε να έρχεται από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, για να είμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα σημείο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε γύρω στα 2,5 εκατομμύρια δόσεις τώρα.
Θέλω, όμως, να είμαι και δίκαιη -θα επανέλθω σε αυτό στη δευτερολογία- για να μην αφήσω εντυπώσεις. Όταν έγιναν οι συμβάσεις αυτές, η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν είχε αποσαφηνίσει αν χρειάζονται μία ή δύο δόσεις. Αυτό ξέρετε ότι αποσαφηνίστηκε, μόλις πριν από δέκα μέρες. Για να τα λέμε όλα.
(XF)
(2NP)
Ενδεχομένως να υπήρχε μια υπερβολή στη δεύτερη παραγγελία που έγινε δυο μέρες πριν τις εκλογές για οκτώ εκατομμύρια δόσεις. Επιμένω, όμως, ότι αποσαφηνίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόλις πριν δέκα μέρες ότι χρειάζεται μια δόση. Κι αυτό οφείλουμε να το έχουμε υπόψη μας. Και καταλαβαίνετε ότι θα αναγνωρίσουμε πως είναι σημαντικό για τη χώρα μας που έχει εμβόλια και επάρκεια αυτή τη στιγμή, καθώς ξέρετε ότι άλλες χώρες έχουν προβλήματα.
Θα επανέλθω, όμως, με περισσότερες λεπτομέρειες γύρω απ’ όλα αυτά τα θέματα στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, τριάντα εννέα μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος για δώδεκα λεπτά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα προσθέσω και εγώ τις ευχές μου στις ευχές των συναδέλφων που έλαβαν το λόγο πριν, μια και είναι η πρώτη συνομιλία μας, ανταλλαγή επιχειρημάτων, διατύπωση κριτικής, αλλά θα έλεγα και μια διαδικασία από την οποία μπορεί να προκύψουν και συγκλίσεις. Είναι διαδικασία στην οποία συναντόμεθα για πρώτη φορά με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Εύχομαι η θητεία σας, κυρία Ξενογιαννακοπούλου και κυρία Γεννηματά, να είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τον τόπο.
Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και στον τομέα της υγείας, η οποία είναι ένας από τους δύο –ο δεύτερος είναι η παιδεία- πλέον ευαίσθητους δείκτες κοινωνικής ανισότητας.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε θαύματα στον τομέα της υγείας. Προσπάθησε, όμως, και πέτυχε σε πολύ μεγάλο ποσοστό καταστάσεις που παρέλαβε και οι οποίες εκινούντο κάτω από τα επίπεδα του ανεκτού να τις βελτιώσει.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως το συνέλαβε και το σχεδίασε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ, σύμφωνα με την έμπνευση και το σχεδιασμό των εμπνευστών του.
Ενώ συνολικά η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της υγείας κινήθηκε προς τη θετική κατεύθυνση, με λάθη, με παραλείψεις ασφαλώς -αλλά συνολικά η αποτίμηση είναι ότι κινηθήκαμε προς τη θετική κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των θεμάτων υγείας του ελληνικού λαού- δεν τολμήσαμε κάτι, το οποίο έπρεπε να το τολμήσουμε: Να επανασχεδιάσουμε και να επικαιροποιήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ελπίζω, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, κυρία Γεννηματά, να το τολμήσετε και να το κάνετε εσείς. Είναι πολύ μεγάλο εγχείρημα και βεβαίως το εγχείρημα αυτό πρέπει να μπει μέσα στη σφαίρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για να μπορέσουμε συνολικά να δούμε την προσφορά υπηρεσιών υγείας στον ελληνικό λαό και να συμπεριλάβουμε βεβαίως σ’ αυτήν και το θέμα των γιατρών, των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα.
Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι σχεδόν η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία στη ναυαρχίδα της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι για παράδειγμα το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνυπάρχουν οι κλάδοι υγείας και οι κλάδοι συντάξεων. Στη Γερμανία. για παράδειγμα, οι κλάδοι αυτοί είναι εντελώς διαχωρισμένοι.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι οι ουσιαστικές κοινωνικές μεταβιβάσεις μέσα από το χώρο της υγείας. Γιατί θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς να βγαίνουν ποταμοί εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ευρώ, να πηγαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εκεί για λόγους που όλοι γνωρίζουμε -αδυναμία του να εφαρμοστούν οι οικονομίες κλίμακος, σπάταλη, γραφειοκρατία, αρπακτικά και τρωκτικά της υγείας, παιχνίδια με τις προμήθειες- αυτές οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, οι οποίες προέρχονται από το υστέρημα του φορολογουμένου, να μην έχουν κοινωνικό αποτέλεσμα.
(ZE)
(XF)
Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχουμε το κοινωνικό αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στον όγκο αυτών των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Και πού οδηγούμαστε; Οδηγούμαστε -και αυτό έχει ξεκινήσει επί των ημερών των κυβερνήσεων Σημίτη- οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία να υπερβαίνουν τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Δηλαδή από τη στιγμή που ο Έλληνας πολίτης διαπιστώνει ότι δεν μπορεί μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρόλο που διατίθενται τεράστια κονδύλια από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή από τον ελληνικό λαό, δεν μπορεί να βρει την υγειά του, να το πούμε έτσι με απλά λόγια με τη θυμόσοφη γλώσσα της καθημερινότητας του Έλληνα και της Ελληνίδας τι κάνει; Καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα, βάζει το χέρι στην τσέπη και πληρώνει από την τσέπη του αυτά τα οποία χρειάζεται, για να μπορέσει να βρει αυτό που θέλει, να έχει την περίθαλψη τη νοσηλεία, την παρακολούθηση την ιατρική. Πρέπει, λοιπόν, να επανασχεδιάσουμε και σε αυτό θα έχετε την συμπαράστασή μας, με κοινωνική συναίνεση, με δημόσιο διάλογο, με δημόσια διαβούλευση, με σύγκλιση των φορέων, να επανασχεδιάσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας προσανατολισμένο στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Και όπως ξέρετε είμαι από εκείνους που πιστεύουν και δεν πρόκειται να αποστώ ούτε κατά ένα χιλιοστό από αυτήν την πεποίθησή μου, ότι βεβαίως πρέπει να υπάρχει ιδιωτικός τομέας υγείας. Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία, μια ανοιχτή οικονομία. Αλλά πρωτίστως η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι υποχρέωση του κράτους. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει να κάνει την επιλογή του ιδιωτικού τομέα, βεβαίως έχει το δικαίωμα να το κάνει και είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας ο οποίος να βρίσκεται δίπλα από το δημόσιο. Αλλά εν αμφιβολία, όπως λέμε εμείς οι νομικοί και όχι οι γιατροί, η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και αυτό εγγυάται και η ελληνική συνταγματική τάξη.
Τώρα οφείλω να πω ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και από λόγους προσωπικής ιδιοσυγκρασίας –έχω την τιμή να την γνωρίζω γιατί πολιτευόμαστε και οι δυο στην μεγάλη περιφέρεια της Β’ Αθηνών προς την ίδια κατεύθυνση κινείται, από πλευράς ιδιοσυγκρασίας και προσωπικότητας και η επίσης φίλη Υφυπουργός κ. Γεννηματά- ήταν πολύ προσεκτική απέναντι στην αποτίμηση και εν πάση περιπτώσει στην κριτική των όσων παρέλαβε η Κυβέρνηση Παπανδρέου από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Δηλαδή με άλλα λόγια δεν διολίσθησε στην παραδοσιακή πια κοινοβουλευτική πρακτική των περισσοτέρων Υπουργών της Κυβέρνησης που όταν έρχονται εδώ στα πλαίσια του κοινωνικού ελέγχου, επιδίδονται στο προσφιλές σπορ του τι παραλάβαμε και βεβαίως υποδεικνύουν και αναδεικνύουν υποτίθεται μια κατάσταση ερειπίων.
Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Βεβαίως έχουμε προβλήματα δεκαετιών τα οποία έχουν συσσωρευτεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. βεβαίως έχουμε και χρέη και πάρα πολλές θέσεις προσωπικού το οποίο ελλείπει αλλά τα βήματα που έχουν γίνει είναι σημαντικά. Εγώ απλώς, για να κάνουμε και τις συγκρίσεις, να σας θυμίσω χωρίς να θέλω να παρελθοντολογήσω ή εν πάση περιπτώσει να ρίξω λάδι στη φωτιά, αυτή η συζήτηση πρέπει να μείνει στο υψηλό επίπεδο μέσα στο οποίο διεξήχθη μέχρι τώρα, ότι τον Μάρτιο του 2004 όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου, βρήκαμε 2.000.000.000 ευρώ χρέη στα νοσοκομεία, ενώ πριν από ενάμιση χρόνο είχαν διαγραφεί, είχαν δηλαδή φορτωθεί στις πλάτες του Εθνικού Προϋπολογισμού, άρα στις πλάτες του ελληνικού λαού, άλλα 2.500.000.000 ευρώ χρέη, δηλαδή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 4.500.000.000 ευρώ. Τα συνολικά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 9,1δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στο ΙΚΑ.
(BA)
(ZE)
Και έπρεπε, κατά κυριολεξία, να βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό της τότε κυβέρνησης, για να μπορέσουμε να δώσουμε 440.000.000 ευρώ στο Ταμείο Νομικών, 330.000.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ, στο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, για να μπορέσει να δώσει συντάξεις και αλλού. Άρα, μη μπούμε στη διαδικασία του ποιος έβλαψε περισσότερο την Αντιόχεια.
Αυτό που θέλω να τονίσω σε σχέση με το σχεδιασμό απέναντι στη νέα γρίπη, που είναι το μείζον θέμα από πλευράς υγείας και όχι μόνο του φετινού χειμώνα, είναι ότι οφείλετε να παραδεχθείτε πως υπήρξε καλός σχεδιασμός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και χαίρομαι, γιατί από τις πρώτες στιγμές συνεργαστήκαμε με επιτροπές πανδημίας που βρήκατε κλπ και με επιστήμονες χωρίς να επιδοθείτε σε μία διαδικασία αλλαγής των εκείνων με τους δικούς μας, των άλλων με αυτούς που βρίσκονται από την άλλη πλευρά. Και αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να σας το αναγνωρίσουμε.
Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, αγαπητές συναδέλφισσες, που αποτελείτε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είναι το θέμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Και επειδή βλέπω –ξέρετε οι γιατροί έχουν και αυτοί τα εσωτερικά τους- μία διάθεση πολυδιάσπασης του ιατρικού κόσμου, ή, εν πάση περιπτώσει, ένα διχασμό του επιστημονικού κόσμου της χώρας -βλέπω δηλώσεις γιατρών, κάποιος λέει ότι «εγώ παραιτούμαι από το νοσοκομείο μου που ήμουν πρόεδρος της επιτροπής πανδημίας και δεν θα κάνω το εμβόλιο»- αντιλαμβάνεστε ότι αυτά μέσα στην ιατρική κοινότητα, ή σε ένα συνέδριο, ή σε μία ημερίδα, έχουν μία άλλη υπόσταση και μία άλλη δυναμική και προσλαμβάνουν μία άλλη υπόσταση και μία άλλη δυναμική τελείως διαφορετικές όταν λέγονται στα Μ.Μ.Ε. και τελειώνουν στο κάθε ελληνικό νοικοκυριό στην κάθε ελληνική οικογένεια. Θέλω λοιπόν να σας παρακαλέσω -επειδή ακόμη, σας διαβεβαιώνω, και στα βουλευτικά γραφεία τηλεφωνεί κόσμος και λέει «τι να κάνω», «ποια είναι η θέση της πολιτείας», κυρία Υπουργέ και κυρία Υφυπουργέ, να αναλάβετε υπευθύνως ως πολιτική ηγεσία με τους μηχανισμούς που έχετε, με το επιτελείο που έχετε, την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί η ενημέρωση αυτή να αποτελεί προϊόν της όποιας διχοστασίας ή διχογνωμίας της ιατρικής κοινότητας, γιατί ήδη στην κοινή γνώμη παρατηρείται μία σύγχυση, η οποία δεν είναι για καλό. Να δώσουμε να καταλάβουν, αν υπάρχουν παρενέργειες, ποιες είναι, αν υπάρχουν αντενδείξεις, ποιες είναι, πώς κινείται η διαδικασία του εμβολιασμού. Εγώ πιστεύω ότι κινείται σε απολύτως ασφαλή πλαίσια με τους όποιους αστερίσκους θέτει η επιστημονική κοινότητα και νομίζω ότι και εδώ, μιας και άρχισε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο η διαδικασία εμβολιασμού, όλοι θα προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία.
Επίσης -και τελειώνω- να δούμε λίγο το θέμα των κοινών Μ.Ε.Θ., το οποίο είναι το μείζον. Ελπίζω να μη φθάσουμε σε οριακές υπερβάσεις τις επόμενες βδομάδες, αλλά φαίνεται ότι κάποιο θέμα θα υπάρξει, και να επωφεληθούμε της όποιας καλοκαιρίας, όσο κρατήσει, για να θωρακιστούμε ακόμη περισσότερο. Γιατί θεωρώ ότι αυτό το στοίχημα θα πρέπει να το κερδίσουμε αυτό το χειμώνα. Δεν θα διστάσουμε να σας πούμε τις καλές κουβέντες, τα συγχαρητήρια, διότι η αποστολή σας δεν αφορά ούτε γαλάζιους, ούτε κόκκινους, ούτε πράσινους, αφορά την υγεία του ελληνικού λαού. Και σε αυτό, σε οποιοδήποτε πρόβλημα, σας διαβεβαιώ ότι είμαστε δίπλα σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μαρκάκης Παύλος ζητά ολιγοήμερη άδεια απουσίας του στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τους ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου για έξι λεπτά.
(GM)
BA
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρητικά η επίκαιρη ερώτηση είναι μία κορυφαία διαδικασία που γενικεύει τα θέματα και επιτρέπει να αναπτύξουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η ελέγχουσα στην περίπτωση μας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το έργο της Κυβέρνησης.
Εδώ, στη διάρκεια της ανάπτυξης αυτής της επίκαιρης επερώτησης, υπήρξε πράγματι κάτι εκπληκτικό που μου θύμιζε επίμονα μία μεγάλη παρακαταθήκη της αναγέννησης που έχει τον Άγιο Σεβαστιανό ως προνομιακό άγιο. Μέχρι σήμερα, μπορεί να πει κανείς, αυτός ό Άγιος ελκύει. Είναι ένας άγιος στρατιωτικός, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από τους συστρατιώτες του με την τοξοβολία με τον αργό θάνατο να του πετάς ένα βέλος κάθε φορά. Θα ξέρετε όλοι και δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε δει τον Άγιο Σεβαστιανό σε δεκάδες εκδοχές των μεγαλύτερων ζωγράφων του κόσμου σήμερα.
Ενώ, λοιπόν, τα βέλη θα έπρεπε να πάνε στην Υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου ή στην κυρία Γεννηματά, στην πραγματικότητα από αυτό το σημείο ως την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπάρχουν δύο μορφές, ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Αβραμόπουλος. Όλα τα βέλη έχουν απευθυνθεί στους δύο μεγάλους απόντες στην επερώτηση, που δεν την συνυπογράφουν -ο κ. Αβραμόπουλος θα μπορούσε εν πάση περιπτώσει εννοώ- και κατ’ ουσίαν στον ψύχραιμο αλλά και ρητό τρόπο που συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας έθεσαν τα θέματα ως παραίνεση στην Υπουργό να μην κάνει για παράδειγμα την επικοινωνιακή πολιτική στην υγεία που άρχισε το 2004 και άρα συνεχίστηκε ως το 2009, ή ακόμα να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν σε αυτά τα προβλήματα. Εδώ θα μπορούσαμε να έχουμε τις δύο μορφές με όλα αυτά τα βέλη τα οποία ενδεχομένως ξώφαλτσα έφθασαν μέχρι τον Υπουργό.
Θα συνεχίσω λοιπόν σε αυτό το κλίμα συναίνεσης, διότι ο μόνος τρόπος να έχουμε διάλογο είναι να θεωρήσουμε ότι όλα αυτά αποτελούσαν μία αυτοκριτική των έξι χρόνων της Νέας Δημοκρατίας. Άρα λοιπόν καλό είναι στο κλίμα αυτό να συμβάλουμε όλοι για ένα εθνικό σύστημα υγείας όπως το απαιτεί ο ελληνικός λαός.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός με την εντολή του της 4ης Οκτωβρίου είναι να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές είτε κατά ένα μέρος αφορούσαν πολιτικές του ίδιου του ΠΑΣΟΚ ως το 2004, αλλά οπωσδήποτε κατηγορηματικά τις πολιτικές που ασκήθηκαν από το 2004 ως το 2009. Διότι, αγαπητοί φίλοι, εάν δεν εγκαταλείψουμε τις λάθος πολιτικές, θα έχουμε επανάληψη των λάθος αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση, όπως ρητά εξηγήθηκε σε όλους τους τόνους από τον Πρωθυπουργό στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης και από την αρμόδια Υπουργό και Υφυπουργό σε κάθε παρέμβαση αλλάζει αυτές τις πολιτικές. Τις αλλάζει με μέθοδο και ως αποτέλεσμα των θεμελιωδών επιλογών που έχει κάνει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που διαφέρουν από τις θεμελιώδεις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και νομίζω ότι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής συνέπειας στη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μέσα σε μία δημοσιονομική δυσκολία όπου από το 3,7% που έλεγε ο κ. Καραμανλής σε αυτήν την Αίθουσα πριν από 14 μήνες ότι θα είναι το έλλειμμα έχουμε αυτήν τη στιγμή 12,5%, δηλαδή 30 δισεκατομμύρια έλλειμμα. Εδώ σε αυτήν την Αίθουσα ακούσαμε ότι η ανάπτυξη θα είναι συν 1 το 2009 και η ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο ήταν μείον 1,6%.
Μέσα λοιπόν στα 30 δισεκατομμύρια του ελλείμματος που βρήκαμε τα 300 εκατομμύρια του χρέους που βρήκαμε διαμορφωμένα από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον Προϋπολογισμό του 2010 εγράφη περισσότερα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία και αρχίζουν οι προσλήψεις που σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα κάθε χρόνο από το 2004 ως το 2008 ακούγαμε ότι αρχίζουν οι προσλήψεις του νοσηλευτικού προσωπικού και στον Προϋπολογισμό δεν ήταν εγγεγραμμένο ποτέ το κονδύλιο αυτών των προσλήψεων, εξ ου και δεν έγιναν ποτέ, διότι ήταν προσλήψεις μαγικής εικόνας, ήταν προσλήψεις να ακουστούν σε αυτήν την Αίθουσα αλλά να μην πραγματωθούν ποτέ.
Στον Προϋπολογισμό ο καθένας μπορεί να ελέγξει τα κονδύλια των προσλήψεων τώρα και το 2010 που θα φτάσουν τις 6.100 προσλήψεις συνολικά στον τομέα της υγείας, όπως έχουμε δεσμευθεί, όπως απαιτείται. Και αυτό θα είναι και η αντιστροφή μίας άλλης θεμελιώδους διαφορετικής επιλογής. Η διαφορά είναι ότι έγινε συνειδητή μετακύλυση από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, όπως θα μπορούσα εγώ φωτογραφικά να έχω με την περηφάνια με την οποία οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας φωτογραφίζονται στα εγκαίνια κάθε νέου ιδιωτικού κέντρου υγείας για τις μεταφορές των πόρων που έγιναν σε μία αντίληψη που λεγόταν ανοιχτά ότι θέλουμε τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
Λέμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία ως το θεμέλιο της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη.
(Σε αυτό το σημείο χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Μην εξαντλείτε μόνο σε μένα την αυστηρότητά σας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δυστυχώς, ηλεκτρονικώς δεν μπορώ να σταματήσω το κουδούνι, κύριε Ευθυμίου.
Έχετε ένα λεπτό.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όπως επίσης πάμε και στα μείζονα και στα μικρά λεγόμενα, που είναι τα ουσιώδη.
Παραδώσαμε το 2004 τα 16 νέα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Αυτά τα νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα το «ΑΤΤΙΚΟΝ» το 2004 -στο οποίο δούλεψα κι εγώ, γιατί ήταν σύμπραξη του Υπουργείου Υγείας και Παιδείας λόγω των πανεπιστημιακών κλινικών- ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας και πιθανότητα από τα πιο καλά εξοπλισμένα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όντας καινούργιο καταφέραμε από την πρώτη στιγμή να υπάρχει δωδεκάωρη εφημερία. Δεν είναι σωστό η δωδεκάωρη, αλλά καταφέραμε από την πρώτη στιγμή να είναι δωδεκάωρη η εφημερία. Το 2009 έξι χρόνια μετά δεν έγινε δυνατό από τους δύο αλλεπάλληλους Υπουργούς της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να γίνει 24ωρη εφημερία το «ΑΤΤΙΚΟΝ». Είναι ακόμα 12ωρη λόγω της έλλειψης προσοχής στα κρίσιμα και ουσιώδη, που είναι να λειτουργεί το σύστημα που έχει τις δυνατότητες αλλά δεν έχει την επιμονή, την αφιέρωση και την αντίληψη ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει πρώτα από όλα να λειτουργεί και όχι να πας να κάνεις συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς για να μεταφέρεις από το δημόσιο στο ιδιωτικό τους πόρους που δεν καταφέρνεις να καταβάλεις στο δημόσιο.
Το ότι θα λειτουργήσουν 95 θέσεις μονάδων εντατικής θεραπείας μέσα στο άμεσο επόμενο διάστημα είναι απόδειξη ότι αυτή η Κυβέρνηση σχεδιάζει ταυτόχρονα το μακροπρόθεσμο και κινείται άμεσα και κατηγορηματικά σε αυτό που ανακουφίζει και παρέχει στον πολίτη την εγγύηση ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του, γιατί ο πολίτης είναι προτεραιότητα όλων των μέτρων που λαμβάνουμε και θέλω να πιστεύω ότι θα πετύχουμε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποιος ρίξει έστω και μία ματιά στην επερώτηση, καταλαβαίνει ότι πολύ απέχει –εξάλλου και πολλοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν το παραδέχτηκαν- στο να κάνει κριτική στο έργο της καινούργιας Κυβέρνησης στα θέματα υγείας. Άλλοι είπαν ότι είναι λίγος ο χρόνος που είναι στην Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, άλλοι είπαν ότι στα θέματα υγείας δεν σηκώνουν κορώνες μεγάλες.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε και την κοινωνική συναίνεση. Ουσιαστικά το θέμα για μας είναι ένα, ότι και η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ για τα θέματα πολιτικής στην υγεία έχουν ακριβώς κοινή πολιτική. Υπακούουν και οι δύο στις αντιλαϊκές –να θέλετε- ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από αυτό το σημείο, κυρία Υπουργέ, μπορεί να είναι καλές οι προθέσεις, καλά τα λόγια, αλλά παραμένουν «έπεα απτερόεντα, παραμένουν λόγια κοινά, λόγια κενά, καπνός και αιθάλη», όπως λέει ο ποιητής.
SX
(3GM)
Διότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει από πάνω έναν γενικό δερβέναγα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, που επί μονίμου βάσεως, με τις ντιρεκτίβες, ζητά μείωση των κοινωνικών παροχών -εξ ου και η μεγάλη συζήτηση που άνοιξε πάλι για το ασφαλιστικό- ζητά, αν είναι δυνατόν, εξαφάνιση των κοινωνικών παροχών. Και αφού υπακούετε σε αυτές τις ντιρεκτίβες, είναι αδύνατον να μας λέτε ότι σκοπός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Προέδρου του, είναι το κοινωνικό κράτος. Μπορεί να είναι ο πόθος, αλλά ποτέ δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί με τέτοιες πολιτικές.
Εδώ και πολύ καιρό και τα δύο Κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες για το πού οδηγήθηκε ο δημόσιος τομέας Υγείας. Μέσα από την υποχρηματοδότηση οδήγησαν τα νοσοκομεία στα τεράστια χρέη. Και επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. είδαμε εκείνες τις αλήστου μνήμης σκηνές, οι προμηθευτές να μπαίνουν στα νοσοκομεία και να παίρνουν πίσω τα υλικά, για τα οποία δεν πληρώθηκαν. Τώρα, επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα βήμα μπροστά, βλέπουμε να δεσμεύουν και στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς τις μισθοδοσίες των νοσοκομείων.
Βεβαίως, μας λέτε –και μπορεί να είναι ένα επιχείρημα- ότι τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν γιατί τα χρωστάνε τα ταμεία. Είναι, όμως, ένα αστήρικτο επιχείρημα, είναι η μία όψη του νομίσματος, αν δεν μας πείτε ποιος είναι εκείνος που δημιούργησε την κατάσταση αυτή στα ταμεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ο ασφαλισμένος φταίει γι’ αυτό ή οι κυβερνήσεις; Από το 1950 και με κάθε τρόπο, είτε με τον αναγκαστικό νόμο του 1951, που ανάγκαζε τα ταμεία να καταθέτουν στις τράπεζες και μάλιστα πολλές φορές με αρνητικό επιτόκιο για να τα παίρνει ο κάθε αετονύχης, για να αναπτύξει δήθεν την Ελλάδα, είτε με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνέβαλε όσο δεν πήγαινε άλλο, είτε, τελευταία, με τα τοξικά ομόλογα, οδήγησαν στη χρεοκοπία τα ταμεία.
Αυτές, λοιπόν, οι πολιτικές οδήγησαν στη χρεοκοπία τα ταμεία.
Από εκεί και πέρα, αν δεν μας πείτε ποιοι ευθύνονται, σίγουρα δεν μπορείτε να ρίχνετε το βάρος στα ταμεία.
Υποχρηματοδοτώντας, λοιπόν, σκόπιμα το δημόσιο τομέα της Υγείας, ουσιαστικά υπάρχει –επαναλαμβάνω, σκόπιμα- εξευτελισμός στα μάτια του κόσμου, γίνεται υποστελέχωση. Με αυτό τον τρόπο, βέβαια, εξαναγκάζεται ο ελληνικός λαός –και όχι γιατί θέλει- να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα.
Και πράγματι είναι απορίας άξιο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα να αναθεωρεί όλες τις απαντήσεις που μας έδιναν όταν ήταν κυβέρνηση. Όταν λέγαμε ότι οι δαπάνες που ξοδεύονται από το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μεγαλύτερες, το αρνιόντουσαν κατηγορηματικά. Τώρα, λοιπόν, το επιβεβαιώνουν, χωρίς βέβαια να λένε γιατί αυτά τα πεντέμισι χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση δεν το ανέτρεψαν.
Ακούσαμε και πάλι πολλές φορές τη φράση «Εθνικό Σύστημα Υγείας». Είπαμε και στην Επιτροπή, κυρία Υπουργέ, ότι είναι βαρύγδουπη η λέξη «εθνικό» και κατά την άποψή μου δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούμε. Διότι για να είναι «εθνικό» ένα σύστημα, πρέπει κάποια στιγμή να υιοθετήσετε αυτά που εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα λέμε. Πρέπει να είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, σύγχρονο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό. Καθολικό, για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες σε κάθε Έλληνα, σε κάθε κάτοικο της χώρας μας είτε είναι αλλοδαπός είτε Έλληνας πολίτης.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, επειδή υπερτονίσατε ότι το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν μετανάστες, μπορούν να το κάνουν αλλοδαποί, σας ρώτησα –και περιμένω ακόμα την απάντησή σας- το εξής: Αν ο αλλοδαπός, αν ο μετανάστης, αν ο ανασφάλιστος, χρειαστεί να νοσηλευτεί για τη νέα γρίπη ή ακόμα χειρότερα να μπει και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, θα είναι δωρεάν ή μετά θα ζητούμε να πληρώσει από την τσέπη του;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
(TS)
(3SX)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Ειπώθηκαν πολλά πράγματα όσον αφορά το εμβόλιο. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη. Είπαμε ότι η Κυβέρνηση κρύβοντας μ' αυτό τον τρόπο κάτω από το χαλί τις μεγάλες ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα της υγείας, την ανυπαρξία ουσιαστικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θεωρεί και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο και τον ελληνικό λαό, ακόμα και με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, ότι το μοναδικό όπλο αντιμετώπισης της νέας γρίπης είναι το εμβόλιο, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι αυτοί επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπως είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.λπ., φύγαμε από την πανδημία, φύγαμε από τη χειμερινή περίοδο, παίρνοντας μάλιστα, όπως λένε, άριστα οι υγειονομικές τους υπηρεσίες, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα εμβόλιο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεν θέλω να «φάω» άλλο χρόνο και σταματώ εδώ.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Η συνάδελφος από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμού κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος έχει το λόγο από του Βήματος για έξι λεπτά.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες Υπουργοί, παρακολούθησα σήμερα με πολύ μεγάλη προσοχή την όλη συζήτηση γύρω από το πάντα επίκαιρο και καυτό θέμα της υγείας και ως γιατρός θα μου επιτρέψετε να καταγράψω τις διαπιστώσεις μου.
Η μεν Κυβέρνηση, αγαπητοί συνάδελφοι, διαπίστωσα ότι πάσχει από το σύνδρομο της αγνωσίας, γιατί φαίνεται ότι γνώριζε, δεν γνώριζε, δεν ήξερε, δεν είχε υπολογίσει το βαθμό και την έκταση του προβλήματος που είχε να αντιμετωπίσει στο καυτό θέμα της υγείας και έτσι ξεκίνησε, παρά τις διαβεβαιώσεις, αρκετά απροετοίμαστη.
Η δε Νέα Δημοκρατία και αυτή πάσχει από ένα σύνδρομο, κύριε συνάδελφε, και αυτό είναι το σύνδρομο της αμνησίας, γιατί ξέχασε δυστυχώς τι είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, τι πραγματοποίησε από αυτά που είχε υποσχεθεί, αλλά κυρίως ξέχασε τις πολύ μεγάλες ευθύνες της στο θέμα της υγείας.
Κυρία Υπουργέ, ειλικρινά κανείς δεν απαιτεί, ιδιαίτερα σε ένα πολύπαθο χώρο σαν αυτό της υγείας, σε πενήντα ή σε εκατό ημέρες –και αναφέρομαι σε αυτά τα χρονικά πλαίσια, γιατί εσείς μόνοι σας τα θέσατε- να θεραπευτούν τα μεγάλα προβλήματα της υγείας. Είμαι σίγουρη, όμως, πως και έχετε μελετήσει και γνωρίζετε σε βάθος ότι η δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας –πιστεύω να μην έχει φύγει ακόμα ο όρος «Εθνικό», εμείς τον θέλουμε, κυρία Υπουργέ- πάσχουν –και εδώ θα χρησιμοποιήσω πάλι έναν ιατρικό όρο- από χρόνια συστηματική και πολυοργανική ανεπάρκεια και χρειάζεται και συγκεκριμένη, αλλά προ παντός άμεση θεραπεία.
Ποια είναι αυτή η θεραπεία; Κατά τη γνώμη μας κατ’ αρχήν χρειάζονται πάρα πολύ ισχυρές δόσεις πολιτικής βούλησης και θέλω να πιστεύω ότι το δίδυμο γυναικών, που σαν γυναίκα το επικροτώ, του Υπουργείου Υγείας ναι, διαθέτει πολύ ισχυρές δόσεις πολιτικής βούλησης και αυτό βέβαια πρέπει να μας το αποδείξει.
Δεύτερο ερώτημα: Υπάρχουν γενναία κονδύλια; Διότι το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει οικονομικά. Έχουν δεσμευθεί τα απαραίτητα κονδύλια; Διότι έτσι μόνο θα μπορέσουμε να συζητήσουμε ή να μην απογοητευθούμε ξανά.
Τρίτο ερώτημα: Υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες υγείας με σύγχρονες και εξειδικευμένες γνώσεις να διοικήσουν τα νοσοκομεία μας και τις υγειονομικές μονάδες;
(ML)
(03TS)
Τέταρτον, υπάρχει ένα σύστημα μελέτης ελέγχου και κυρίως καταπολέμησης των πιράνχας και των τρωκτικών που εκμεταλλεύονται το σύστημα της υγείας.
Και από τη δική σας πλευρά, κυρία Υπουργέ, έχετε αναλάβει εκείνες τις άμεσες, τις πολύ επείγουσες προτεραιότητες; Μέχρι τώρα δεν μας έχετε αποδείξει ακριβώς αυτό που ρωτώ.
Και θέλω να μας απαντήσετε αλήθεια, μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, εσείς δε γνωρίζατε το πρόβλημα με την έλλειψη των κλινών και μονάδων εντατικής νοσηλείας, οι οποίες –ακούτε να δείτε- άρχισαν να στελεχώνονται από το 2002, επί δικής σας Κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τον τότε Υπουργό τον κ. Παπαδόπουλο και μέχρι σήμερα, μέχρι τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, οι μονάδες παραμένουν κλειστές; Γιατί; Διότι λείπει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει άμεσος διορισμός αυτού του προσωπικού και να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες εντατικής νοσηλείας, που ιδιαίτερα στις ημέρες το πρόβλημα μπορεί να γίνει πολύ οξύτερο από ό,τι έχουμε τώρα και ο κόσμος να μην μπορεί να νοσηλευτεί όταν έχει την ανάγκη μίας μονάδας εντατικής νοσηλείας;
Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει στις μεγαλοστομίες της προηγούμενης κυβέρνησης, που δυστυχώς ήταν χωρίς περιεχόμενο, όσον αφορά τους διορισμούς. Κάθε τόσο ακούγαμε ότι διορίζονται τρεις, τέσσερις, πέντε χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και δεν συμμαζεύεται. Δεν διορίστηκε κανένας. Πιστεύω να μην συνεχιστεί και από τη δική σας πλευρά ο ίδιος εμπαιγμός.
Εάν χρειαστεί, στην πορεία, με το πρόβλημα της πανδημίας της γρίπης που έχουμε -που σε γενικές γραμμές εμείς συμφωνούμε με όλα αυτά τα μέτρα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ήταν και λίγο υπερβολικά, αλλά προκειμένου να θωρακίσουμε την υγεία και η υπερβολή πολλές φορές δεν βλάπτει- εμείς λέμε και ζητούμε απλώς μία καλύτερη, σωστότερη και υπευθυνότερη ενημέρωση από τους υπεύθυνους φορείς στον ελληνικό λαό γιατί όντως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη σύγχυση και αμφιβολία.
Κυρία Υπουργέ, γνωρίζετε σίγουρα ότι τα νοσοκομεία ουσιαστικά τους τελευταίους δύο – τρεις μήνες είναι ακέφαλα, με ανενεργείς διοικήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και από ό,τι ξέρετε έχουν λεχθεί και γραφτεί πάρα πολλά. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: Τι έχετε αποφασίσει με τις διοικήσεις αυτές; Εμείς προτείνουμε και νομίζω ότι οφείλετε κι εσείς να το πράξετε, οι νέες διοικήσεις -αν αποφασίσετε σε αυτές- να χαρακτηρίζονται μόνο από επαγγελματισμό στην οργάνωση, αλλά κυρίως στα οικονομικά της υγείας και να έχουν εξειδικευμένες σύγχρονες γνώσεις management των νοσοκομείων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ας σταματήσει επιτέλους το κομματικό κριτήριο να αποτελεί καθοριστικό προσόν και προϋπόθεση.
Ερωτώ όλους μας: Αν είχαμε μία επιχείρηση με πεντακόσιους, χίλιους, δύο χιλιάδες εργαζομένους …
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Θέλω κι εγώ δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Όχι, ολοκληρώστε μέσα στο επόμενο λεπτό σας παρακαλώ.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Θα εμπιστευόσασταν, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, έναν κομματικό, άσχετο επαγγελματικά, φίλο ή και έναν κουμπάρο;
Πρωταρχικό μέλημά σας, θέλω να ρωτήσω, αποτελεί η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας, προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας; Θέλετε εκεί να εντάξετε όλους τους φορείς υγείας, το ΙΚΑ και όλους τους άλλους τομείς; Διότι μόνο έτσι θα μπορέσετε, κυρία Υπουργέ, να βάλετε φραγμό στις άσκοπες προσελεύσεις στα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία που εφημερεύουν.
Θα σας αναφέρω ενδεικτικά: Στο Νοσοκομείο «Παίδων – Αγία Σοφία», που το υπηρέτησα για πάρα πολλά χρόνια, σε κάθε ημέρα εφημερίας, εξετάζονται εξακόσια με οκτακόσια παιδιά, μόνο στα επείγοντα περιστατικά. Και αυτά εξετάζονται μόνο από δύο ή τρεις γιατρούς το εξάωρο και ο γιατρός έχει μόνο ένα ή ενάμισι λεπτό να ασχοληθεί με κάθε παιδί.
(GH)
(3ML)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρία Παπανδρέου, σας παρακαλώ ολοκληρώστε σε τέσσερα δευτερόλεπτα.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Νομίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι υπερέβησαν το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ, είσαστε στα εννέα λεπτά.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, με το νοσοκομειακό γιατρό και αυτή είναι η τελευταία μου παράκληση. Είναι ο πλέον κακοπληρωμένος γιατρός στην Ευρώπη. Και το ξέρετε αυτό. Στην Ελλάδα κάνει υπερωρίες όχι γιατί τις θέλει, για να πάρει λεφτά αλλά δεν μπορεί αλλιώς να λειτουργήσει το σύστημα διότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν διοριστεί γιατροί. Και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο, κύριε Υπουργέ; Παρανομεί το κράτος εναντίον τους, δεν τους πληρώνει τις δεδουλευμένες εφημερίες.
Σας έχει στείλει το υπόμνημα ο αρμόδιος φορέας. Εάν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου δεν λύσετε το θέμα οι γιατροί δεν θα πληρωθούν τις εφημερίες τους και θα αναγκαστούν από τη Δευτέρα όπως τουλάχιστον με ενημέρωσαν να αρχίσουν τις απεργίες τους.
Εμείς σαν ΛΑΟΣ, υπηρετούμε, αγαπούμε, υποστηρίζουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό είναι εντελώς δεδομένο, αν θέλετε και σαν όραμα του μακαρίτη του Γεννηματά. Από εκεί και πέρα θα σας κρίνουμε καθημερινά για τις παραλείψεις σας και τις εν γένει ενέργειές σας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Επίσης ο συνάδελφος Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητά ολιγοήμερη άδεια απουσίας του στο εξωτερικό.
Εγκρίνει η Βουλή;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η Βουλή ενέκρινε.
Το λόγο τώρα έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Λεβέντης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υγειονομικό μας σύστημα το ξέρουμε όλοι νοσεί, πάσχει, χειμάζεται, καταρρέει, αποσαθρώνεται. Έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα ρήματα. Και αυτό οφείλεται πρώτα και κύρια γιατί δεν έχουμε ένα σωστό υγειονομικό σύστημα. Από την αρχή όταν φτιάχτηκε το ΕΣΥ που ήταν μια μεγάλη πρόοδος δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί δεν μπόρεσε να εκσυγχρονιστεί και από εκεί και πέρα άρχισε να παραπαίει και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε οι πάντες οι άρρωστοι, οι εργαζόμενοι αλλά και όλος ο ελληνικός λαός.
Δεν υπάρχει ένας ενιαίος φορέας υγείας και βλέπετε με όλα αυτά τα ταμεία και τα άλλα συναφή που υπάρχουν, ο γιατρός και το άλλο υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στο δίλημμα να έχει διαφορετική αντιμετώπιση για τον άρρωστο του ΙΚΑ του ΟΓΑ ή κάποιου άλλου ταμείου γιατί του ενός μπορεί να εγκριθεί η αξονική, του άλλου να εγκριθεί κάποιο άλλο φάρμακο ενώ κάποιου άλλου που ανήκει σε κάποιο άλλο ταμείο δεν μπορεί να εγκριθεί. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να τα κάνουν οι γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα. Πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι οι άρρωστοι με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια η υγεία είναι δημόσιο αγαθό το είπατε και εσείς, κυρία Υπουργέ, και ο κ. Παναγιωτόπουλος και όλοι το αποδεχόμαστε. Το θέμα είναι πώς το κατοχυρώνουμε αυτό διότι έχουμε φτάσει στο σημείο τουλάχιστον το 60% των δαπανών για την υγεία να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα που σημαίνει επιβάρυνση των πολιτών. Αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί, κάτι όμως που δεν γίνεται και τούτο λόγω του ότι οι δαπάνες για την υγεία είναι πολύ περιορισμένες. Το δημόσιο σύστημα υγείας χρηματοδοτείται με 2,4%, 2,6% θέλετε του Α.Ε.Π.; Το 6% των συνολικών δαπανών του Προϋπολογισμού πηγαίνει για την υγεία τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13,6%. Δεν μπορούμε έτσι να συνεχίσουμε.
Βέβαια έχουμε και άλλα κενά. Ουσιαστικά δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Και, κύριε Γιαννόπουλε, τον καιρό που ήσασταν Υφυπουργός με Υπουργό τον κ. Κακλαμάνη αυτό που είχε διακηρυχθεί ότι μέχρι το 2004 θα είχαμε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας ακόμη αναμένεται.
(GH)
Θα είχαμε μέχρι το τέλος του 2004 και στις αρχές του 2005 την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από εκεί και πέρα ο κ. Αβραμόπουλος τη διακήρυξε πολλές φορές. Και βέβαια είπε η κυρία Υπουργός ότι είναι διαχρονικό το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία. Και πριν το ΠΑΣΟΚ επίσης έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί δεν έχουμε κέντρα υγείας αστικού τύπου, τη στιγμή που το 70% του ελληνικού πληθυσμού σήμερα είναι αστικός, ζει σε πόλεις μικρότερες ή μεγαλύτερες. Ακόμα, όμως, και στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν ανισότητες. Άλλη τύχη έχουν οι δυτικές συνοικίες, άλλη το κέντρο. Να μην πω ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια που υπάρχουν μεγάλες ανισότητες.
Και βέβαια έχουμε και το άλλο κορυφαίο πρόβλημα, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιατρικού, προπαντός όμως νοσηλευτικού. Έχουμε 3,8 νοσηλευτικό προσωπικό ανά χιλίους κατοίκους, τη στιγμή που είναι 8,9 ο μέσος ευρωπαϊκός όρος των είκοσι επτά.
Κυρία Υπουργέ, το ξέρετε πολύ καλά ότι έχουν γίνει διάφορες εξαγγελίες, έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις. Είχαν αναληφθεί, με το νόμο που ψηφίστηκε τότε που συζητούσαμε με τον κ. Αβραμόπουλο και είχε τεθεί το θέμα των νοσοκομειακών γιατρών, για δύο χιλιάδες προσλήψεις γιατρών το 2009 και δυόμισι χιλιάδες το 2010. Κυρία Υπουργέ, εσείς μιλήσατε για χίλιες καινούργιες οργανικές θέσεις. Δεν ξέρω πόσους γιατρούς θα προσλάβετε συνολικά. Επίσης τρεις χιλιάδες άτομα νοσηλευτικό προσωπικό το χρόνο είναι μία μικρή ενίσχυση του συστήματος. Να ξέρετε, όμως, ότι κάθε ημέρα φεύγει νοσηλευτικό προσωπικό, μερικές χιλιάδες κάθε χρόνο. Και αυτό αν προλαβαίνουμε να ισοφαρίσουμε αυτές τις απώλειες που έχουμε από τη διαρροή του νοσηλευτικού προσωπικού, συνταξιοδοτήσεις κ.λπ., για να μην πούμε για τις αποσπάσεις και τα άλλα προβλήματα που έχουμε. Όλα αυτά οδηγούν στο να επελαύνει ακάθεκτος ο ιδιωτικός τομέας και τις συνέπειες τις ζούμε και τις βιώνουμε όλοι μας.
Κυρίες Υπουργοί, εμείς αναγνωρίζουμε την ευαισθησία σας, την καλή σας προαίρεση, την πρόθεσή σας για να διορθωθούν τα πράγματα. Δυστυχώς, όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές, που είναι πρώτα και κύρια να αυξηθούν ουσιαστικά οι δαπάνες για την υγεία. Προχθές συζητούσαμε τον απολογισμό του 2007 και, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης με στοιχεία, 8% των δαπανών που ήταν γραμμένες το 2007 δεν υλοποιήθηκαν. Επομένως, και αυτά που γράφονται στον προϋπολογισμό και είναι ελάχιστα δεν υλοποιούνται.
Ύστερα από αυτό νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να ανασκουμπωθούμε. Τα έχουμε πει πολλές φορές. Χαιρόμαστε που η σημερινή επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δίνει τη δυνατότητα να τα επαναλάβουμε έστω και πολύ συνοπτικά.
Εγώ θα ήθελα, όμως, να πω και δυο λόγια για το εμβόλιο της γρίπης, η οποία είναι μία πανδημία και την οποία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε στις πραγματικές διαστάσεις με ιατρικούς καθαρά όρους. Μπαίνει το ερώτημα: Να κάνουμε ή να μην κάνουμε εμβόλιο;
Προσωπικά πήγα και έκανα προχθές το εμβόλιο εδώ στο κέντρο της Βουλής. Και το έκανα για δύο λόγους. Με ερώτησαν πολλοί και τους είπα πως μέχρι τώρα δεν είχα κάνει εμβόλιο γρίπης, γιατί δεν τη φοβόμουν τη γρίπη, γιατί τέλος πάντων δεν το θεωρούσα κλπ. Σήμερα, όμως, που έχουμε αυτήν την πανδημία και που έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα, το θεωρώ υποχρέωσή μου σαν γιατρός να το κάνω. Γιατί δεν μπορώ εγώ ο γιατρός αύριο να έχω τη γρίπη και να τη μεταφέρω σε έναν άλλο ασθενή. Θεωρώ ότι δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Και λέω ότι ή δεν κάνω το εμβόλιο και αφήνω την ιατρική όσο είναι η επιδημία ή αλλιώς πρέπει να κάνω το εμβόλιο. Έτσι το βλέπω εγώ. Ενδεχομένως αυτό να μην είναι αποδεκτό από άλλους και δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει να το κάνουν, όμως από ηθικής άποψης έτσι νομίζω. Ένα αυτό.
Δεύτερον, κάνει το εμβόλιο ένας γιατρός, ένας άνθρωπος τέλος πάντων που βρίσκεται στο προσκήνιο και για έναν άλλο λόγο, για να μην περάσει το μήνυμα ότι δεν κάνουμε το εμβόλιο επειδή υπάρχουν κίνδυνοι. Όντως υπάρχουν κίνδυνοι από το εμβόλιο. Οι κίνδυνοι, όμως, αυτοί είναι πολύ μικρότεροι από το αν νοσήσει κανείς από την αρρώστια. Οι κίνδυνοι εκεί είναι εκατό, αν όχι χίλιες φορές περισσότεροι. Επομένως, αν δούμε συνολικά σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό μπορεί να κινδυνεύσουν κάποιοι.
(XP)
(XA)
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μπορεί στο ενάμιση εκατομμύριο εμβολιασμούς να χαθεί ένας από το εμβόλιο, να πεθάνει. Όμως στο ενάμιση εκατομμύριο νοσήσεις θα υπάρξουν αρκετές χιλιάδες θύματα. Επομένως αυτό δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε.
Τέλος, κάτι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πράγματι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν μπαίνω στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κοιμάμαι ήσυχος. Εάν καθίσεις πέντε μέρες έχεις σοβαρότατο κίνδυνο να νοσήσεις από μια σειρά μικρόβια που βρίσκονται εκεί μέσα. Επομένως και εδώ υπάρχουν κίνδυνοι. Όμως, δεν καταργούμε τις μονάδες. Τις θέλουμε, και θέλουμε να ανοίξουν και τα άλλα κρεβάτια. Να μην έχουμε όμως την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι τέλεια εάν έχουμε 100 ή 200 κρεβάτια ακόμα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ο Πρόεδρος τους ΛΑ.Ο.Σ. κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Νομίζω ότι το μείζον πρόβλημα υγείας που έχει η χώρα είναι αυτή η πανδημία της γρίπης. Ακούω γιατρούς, κοινοβουλευτικούς να είναι υπέρ του εμβολίου και ακούω ταυτοχρόνως κάποιους άλλους να το αποδομούν.
Πιστεύω ότι μία πρόταση την οποία θα σας κάνω μπορείτε να την αποδεχθείτε. Όχι την Επιτροπή Υγείας. Μαζέψτε όλους τους κοινοβουλευτικούς γιατρούς σε μία άτυπη συνάντηση για να επεξεργαστούν το θέμα. Έχουμε στο Κοινοβούλιο πολύ καλούς γιατρούς, τον κ. Κρεμαστινό, την κυρία Παπανδρέου, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής τον κ. Τσιάρα, τον κ. Γιαννόπουλο, γιατρούς οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν κάτι. Κάντε μια συνάντηση και καταλήξτε κάπου. Να βγει ένα επίσημο πόρισμα από τους κοινοβουλευτικούς. Να τους δούμε να εμβολιάζονται γιατί σήμερα δεν μπορεί να πειστεί. Ακούει γιατρούς που λένε για παρενέργειες και άλλους γιατρούς να λένε ότι πρέπει να γίνει το εμβόλιο. Έτσι ο λαός βρίσκεται σε μία σύγχυση. Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Το ένα σχολείο κλείνει μετά το άλλο. Υπάρχει μια μεγάλη αγωνία στη χώρα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πρόταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Καλέστε, λοιπόν, όλους τους γιατρούς να καταθέσουν τις απόψεις τους και να καταλήξουν, εάν είναι δυνατόν σε ένα συμπέρασμα το οποίο να υπηρετεί τουλάχιστον το λόγο για τον οποίο υπάρχει το Κοινοβούλιο, γιατί δεν είμαστε μόνο για να νομοθετούμε, αλλά είμαστε εδώ με τον τρόπο μας να παιδαγωγούμε.
Ένα άλλο κρίσιμο θέμα που θα ήθελα να συζητήσουμε, κυρία Υπουργέ, είναι το θέμα που προέκυψε τα τελευταία 48ώρα με αυτούς τους παιδόφιλους, αυτούς τους αρρωστημένους ανθρώπους, αυτές τις άρρωστες καταστάσεις. Πρέπει να υπάρξει μία πρωτοβουλία. Χτύπησε εδώ μέσα στη Βουλή. Ένας εξ αυτών είναι ανάμεσά μας, δουλεύει εδώ. Και βεβαίως πολύ σωστά ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε άρση της αποσπάσεώς του για να πάει από εκεί που ήρθε. Και δε νομίζω να είναι αυτή η τελική ποινή.
Δε νομίζω ότι υπάρχει χειρότερο έγκλημα. Δεν υπάρχει πιο βρωμερό έγκλημα από τη παιδοφιλία. Το ερώτημα, λοιπόν, το οποίο τίθεται αμέσως και ασμένως είναι γιατί τους προστατεύουμε; Γιατί υπάρχει αυτή η προστασία; Δεν το αντιλαμβάνομαι. Γιατί δεν δίδονται στην κοινή γνώμη για να ξέρει ο άλλος ότι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας μπορεί να είναι εκείνος που αύριο θα επιτεθεί στο παιδί του; Όταν κάποιος χρωστάει στη εφορία έρχεται η πολιτεία και τον ξεμπροστιάζει γιατί δεν πλήρωσε το Φ.Π.Α. Αλλά αυτός ο οποίος βιάζει το παιδί; Δεν πρέπει να προστατευθούμε; Και δεν σας παραπέμπω σε νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών που στην περιοχή που κατοικεί ο παιδόφιλος βγάζουν αφίσες που λένε «κίνδυνος στη γειτονιά κυκλοφορεί παιδόφιλος». Δεν ξέρω αν πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτό που γίνεται στη Γερμανία που δίδεται στους παιδόφιλους ένα χάπι ανάσχεσης των ορμών τους.
(MT)
(XP)
Είναι ένα θέμα όμως το οποίο πρέπει να δείτε και μάλιστα με μεγάλη προτεραιότητα, γιατί αυτή η αρρωστημένη κατάσταση πολλαπλασιάζεται. Δεν υπάρχει εβδομάδα που ο κ. Σφακιανάκης, ο άξιος αυτός αστυνομικός, να μην ανακαλύπτει αυτό το νοσηρό προϊόν στο internet που μπαίνει μέσα στα σπίτια μας. Κάτι πρέπει να κάνει επιτέλους η πολιτεία.
Πάνω απ’ όλα δεν δέχομαι αυτή την άτυπη προστασία που τους παρέχετε. Ποιοι είναι; Ποιος είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου; Να τον μάθουμε. Ποιος είναι ο υπάλληλος της Βουλής; Να τον μάθουμε, να το ξέρει ο ελληνικός λαός, να προφυλάσσεται από αυτούς. Επιτέλους, εάν κάποιοι ξεμπροστιαστούν, θα πάψουν οι άλλοι ή τουλάχιστον θα λιγοστεύσουν αυτές τις ορμές τους, οι οποίες είναι προσβλητικές για την κοινωνία μας και ιδιαίτερα προβληματικές.
Είμαι σίγουρος, κυρία Υπουργέ, ότι θα πάρετε τις πρωτοβουλίες που αναλογούν στο δικό σας Υπουργείο, γιατί βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεσθε, εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία.
Η κοινή γνώμη σε όλη την Ελλάδα πιέζει και λέει το εξής: «Δώστε ονόματα». Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, με το να τους προστατεύουμε, νομίζω ότι ενθαρρύνουμε και κάποιους άλλους να συνεχίσουν αυτό το πρόστυχο έργο τους.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών της επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος για πέντε λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πέτρο Ευθυμίου, που ευτυχώς –πιστεύω από κοινοβουλευτική ευγένεια ή από συμπάθεια- δεν με στοχοποίησε με βέλη, όπως τους προκατόχους Υπουργούς κ. Κακλαμάνη και κ. Αβραμόπουλο, όπως τον «Άγιο Σεβαστιανό».
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είναι γνωστό ότι διαφωνούσατε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, κύριε Ευθυμίου, αγαπητοί συνάδελφοι, διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την Αριστοτέλους που ήμουν επί τρεισήμισι χρόνια, γιατί υπήρξα εκεί ένας απλός κωπηλάτης.
Να πω και την αλήθεια για το Αττικό Νοσοκομείο. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός –γιατί πρέπει να λέγονται αυτά στην Αίθουσα- ήταν ο πρωτεργάτης, μετά από εμάς βέβαια, με το οικόπεδο του Αττικού Νοσοκομείου, του οποίου ξέρουμε την ιστορία. Επίσης, ο Κώστας Στεφανής έκανε πανεπιστημιακό το νοσοκομείο. Εγώ, παρέλαβα το νοσοκομείο με 206 κρεβάτια και το πήγα στα 678 κρεβάτια. Ο κύριος καθηγητής, ο κ. Κρεμαστινός μπορείς να τα πει. Έφυγα και μετά ήμουν απλός παρατηρητής του φαινομένου.
Κυρία Υπουργέ, σας άκουσα με ενδιαφέρον να μιλάτε για το μισθολόγιο των γιατρών. Κάνοντας μία μικρή αναφορά ως μνημόσυνο στον Γεώργιο Γεννηματά, θα ήθελα να σας πω ότι εκείνη την εποχή του 1983 οι γιατροί που μπήκαν να εργαστούν στο σύστημα έπαιρναν 127.000 δραχμές.
Πάνω στο μισθολόγιο των γιατρών, στηρίχθηκε το μισθολόγιο των δικαστικών. Ο καμβάς δηλαδή του μισθολογίου, ήταν το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ. Και μετά τους δικαστικούς ερχόμαστε εμείς, οι Βουλευτές, που στηριζόμαστε πάνω στο μισθολόγιο των γιατρών. Σήμερα όμως πόρρω απέχει το μισθολόγιο των γιατρών απ’ όλους ημάς τους μελωδούντες. Άρα, λοιπόν, πολύ καλά κάνατε στη διάταξη αυτή και προβλέπετε τα χρήματα.
Πρέπει όμως να στοχοποιήσετε σωστά τις θέσεις των γιατρών. Θέσεις γιατρών εκεί που χρειάζονται γιατροί. Εκεί που δεν χρειάζονται γιατροί δεν πρέπει να δώσετε θέσεις, για να λειτουργήσει το σύστημα κατ’ οικονομία και εμείς να είμαστε αυτοί που θα μπορέσουμε να σας στηρίξουμε.
Στην Αμερική, που υπάρχει ένα άλλο σύστημα υγείας, οι γιατροί λένε «Θέλω να κάνω εμβόλιο, δεν θέλω να κάνω εμβόλιο». Πολύ ωραία. Απαντάει, λοιπόν, το νοσοκομείο «Δεν θέλετε, κύριε Γιαννόπουλε, παραδείγματος χάριν να κάνετε εμβόλιο; Πολύ ωραία, δεν βλέπετε αρρώστους». Και αυτό γιατί; Γιατί είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες από πίσω που δεν μπορούν να αναλάβουν ενδεχόμενη νόσηση των ασθενών τους, διότι πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Άρα, λοιπόν, κάτι τέτοια προσχήματα δεν μπορούν να περάσουν υπό τη μορφή «όχι, θα κάνετε», αλλά μια καλή ενημέρωση πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες των γιατρών για να κάνουν εμβόλιο.
Ερχόμαστε στο τεστ για το εάν είναι ή δεν είναι ο ιός H1Ν1. Εδώ το κάνει ένα Κέντρο, το Παστέρ. Υπάρχουν και κάποια άλλα ιδιωτικά –να μην κάνω αναφορά- και αρχίζει και ο κ. Χατζάκης, απ’ ότι έχω μάθει, στο εργαστήριο. Έχει δυνατότητα γύρω στα 100 τεστ ημερησίως.
(MB)
(MT)
Όταν όμως πολιορκείται το Παστέρ συνέχεια με δείγματα ημερησίως, αντιλαμβάνεστε ότι την απάντηση που θα πάρει και που στοιχίζει, θα την πάρει μετά από τρεις-τέσσερις ημέρες. Τότε δεν έχει νόημα. Απλώς και μόνο τη διαγνωστική περιέργεια θα μας λύσει, για το αν ήταν Η1Ν1. Και το λέω αυτό διότι αυτή η επιδημία σήμερα έχει περάσει πιο μπροστά από την εποχική γρίπη. Προφανώς οι επιδημιολόγοι τα ξέρουν πολύ καλύτερα. Και θα σας έλεγα, κάνοντας μια παρένθεση, ότι και μέσα στην Επιτροπή –και πολύ καλά κάνατε και κρατήσατε την ίδια επιτροπή, γιατί εγώ είχα εισηγηθεί να γίνει η Εθνική Επιτροπή της Πανδημίας της Γρίπης- δεν υπάρχει ένας επιδημιολόγος. Καλοί είναι οι λοιμωξιολόγοι και οι κλινικοί γιατροί, αλλά πρέπει και κάποιος που ξέρει τις ιδιαίτερες σχέσεις της Επιδημιολογίας να ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα.
Θα κάνω μία αναφορά -και να μου το επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, επειδή δεν είναι εδώ οι άλλοι επερωτώντες, απλώς και μόνο χρηστικές είναι οι παρεμβάσεις μου- στο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Είμαι υποχρεωμένος όμως να κάνω μια μικρή αναδρομική αναφορά. Όταν εγώ είχα φέρει το θέμα τότε κατ’ εξαίρεση να προσλάβουμε τριακόσιες νοσηλεύτριες από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ετέθη θέμα με ποια κριτήρια θα γίνει αυτό. Και τους είχα πει: «ό,τι θέλετε εσείς οι συνάδελφοι». Θυμάμαι ότι ήταν ο κ. Σκουλάκης και ο κ. Φλωρίδης. Τι λέμε εμείς τώρα; Πάρτε νοσηλεύτριες, όπως θέλετε, με όποια διαδικασία, είτε μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ ή μέσω των διοικήσεων με ταχύρρυθμη διαδικασία, πράγμα που γίνεται, που μπορείτε να το κάνετε. Εμείς δεν βάζουμε κανένα κριτήριο. Εσείς θα πιστωθείτε τις προσλήψεις. Εμείς θα πιστωθούμε την υγεία του ελληνικού λαού. Όμως κάντε κάτι. Γιατί, κυρία Υπουργέ, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Μακάρι να πέσω έξω σ’ αυτά τα οποία είπα και σ’ αυτά τα οποία θα σχολιάσω επ’ ολίγον για τις Εντατικές Μονάδες. Μακάρι να μην συμβούν. Όμως εάν συμβούν εκεί τι θα απαντήσουμε; Και το λέω αυτό διότι και αύριο να μπορέσουμε να πάρουμε τις νοσηλεύτριες –που ο αριθμός των τριακοσίων νοσηλευτριών είναι πολύ μικρός για να λειτουργήσει εύρυθμα μέσα στο δημόσιο τομέα το κάθε κρεβάτι εντατικής θεραπείας- πρέπει ωστόσο από τώρα να ξεκινήσουμε, να καλυμπραριστούν τα μηχανήματα, να είναι έτοιμες οι Μονάδες. Διότι έχετε εκατό κρεβάτια συν σαράντα τρία κρεβάτια ΜΑΦ, τα οποία δεν λειτουργούν.
Άρα λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε από σήμερα οι διευθυντές των Μονάδων και ο Πρόεδρος της Εντατικολογίας και ο καθηγητής Αρμαγανίδης να ξεκινήσουν ώστε να είναι έτοιμες οι Μονάδες να υποδεχθούν το προσωπικό -όχι αυτό που θα πάει τώρα, γιατί αυτό θα πάει σε άλλα Τμήματα και θα πάρουν το προσωπικό που ήδη υπηρετεί στο νοσοκομείο- και στο πρώτο νομοσχέδιο να δώσετε μόρια στις νοσηλεύτριες οι οποίες εντατικοποιούνται μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι τα χρήματα. Είναι και μια μοριοδότηση που πρέπει να έχουν όσον αφορά την εξέλιξή τους. Δηλαδή δεν μπορεί να εξελιχθεί μία νοσηλεύτρια και να γίνει Προϊσταμένη αν δεν έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα μέσα από μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διότι, κακά τα ψέματα, οι νοσηλεύτριες θέλουν να πηγαίνουν σε Τμήματα και όχι στις βαριές, σκληρές και επώδυνες αυτές θέσεις, που είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Νεογνών.
Πρέπει όμως να έχετε και μια εναλλακτική λύση. Και αυτό σας το λέω με όλη την εκτίμηση που σας έχω. Μην μείνετε έτσι. Πρέπει να είστε έτοιμες. Το τι θα συμβεί σε δεκαπέντε μέρες δεν το ξέρει κανείς. Ήδη αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ πολιορκείται κάθε μέρα με είκοσι δύο, δεκαοχτώ, τριάντα αναμονές. Τι θα κάνετε; Ή θα κάνετε χρήση, όπως σας το είπα στην Επιτροπή, της αναγκαστικής διάταξης του «νόμου Δοξιάδη» για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή κάντε μια σύμβαση -τυπική, άτυπη, δεν ξέρω πώς- και επικοινωνήστε με το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» για να επαναδραστηριοποιήσετε τη σύμβαση των τριάντα κλινών ΜΕΘ, που κακώς η δικιά μας Κυβέρνηση την έκοψε. Αυτό πρέπει να το έχετε σαν μια εναλλακτική λύση για να μπορέσετε, αν κάτι συμβεί, να βάλετε τους αρρώστους μέσα. Γιατί αν χάσουμε έναν και μόνο άρρωστο, ένα νέο, που θα πει ότι δεν βρήκε κρεβάτι εντατικής θεραπείας για να βγει από το σύνδρομο του RDS, τότε τι θα απαντήσει όλο το σύστημα; Δεν μιλάω για σας. Έχουμε ευθύνη κι εμείς. Γι’ αυτό λοιπόν θα σας παρακαλούσα: Κοιτάξτε το αυτό. Απλό πράγμα είναι. Να είστε έτοιμοι σε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, για να μπορέσουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο συνάδελφος κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας από τη Νέα Δημοκρατία έχει το λόγο για δύο λεπτά, για να δευτερολογήσει.
(GK)
(3MB)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι γεγονός ότι μια επίκαιρη επερώτηση δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για πολλά ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο Υπουργείο, γενικότερα το χώρο της υγείας.
Πολύ γρήγορα, λοιπόν, θα σας πω, κυρία Υπουργέ –μιας και κάνατε μια αναφορά σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών για το πώς έγινε και αυξήθηκαν τα χρέη κ.λπ. των νοσοκομείων της χώρας- ότι αυτή είναι μια πρακτική, η οποία έχει κληροδοτηθεί από το παρελθόν.
Αν με ρωτήσετε τι πιστεύω, θα σας έλεγα ότι πρέπει να δημιουργήσουμε από το σημείο μηδέν και από εκεί και πέρα με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να σταματήσει αυτή η κοροϊδία, η οποία δυστυχώς για όλο το πολιτικό σύστημα επαναλαμβάνεται, δημιουργώντας προφανώς συνθήκες αρνητικές στα μάτια των πολιτών, στα μάτια της κοινωνίας.
Είπατε ότι δεν γνωρίζατε πόσοι είναι οι γιατροί και πόσοι υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία, σε σχέση με το νοσηλευτικό προσωπικό. Μα, αν δεν κάνω λάθος, εδώ και περίπου δυο χρόνια έχει δοθεί για πρώτη φορά ο χάρτης υγείας προς την ελληνική κοινωνία. Δεν υπήρξε ποτέ καταγραφή. Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε καταγραφή.
Βεβαίως, θα ήθελα απ’ αυτή τη θέση να μου διευκρινίσετε ποια είναι η άλλη αντίληψη, για την οποία μιλάτε, όταν αναφέρεστε στο πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Αν εννοείτε άλλη αντίληψη το ότι έχετε πολιτική βούληση ή το ότι ζητάτε μια γενικότερη κοινωνική συμμαχία, προφανώς αυτά είναι ζητούμενα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Η δική σας διαφορά, σε ό,τι αφορά την άλλη αντίληψη, πού βρίσκεται; Εγώ θα ήθελα πραγματικά να μου το διευκρινίσετε.
Τέλος, θα ήθελα να πω κάτι γι’ αυτά που είπε ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευθυμίου. Το να μεταφέρουμε το μπαλάκι από τη μία ή από την άλλη πλευρά ή το να βλέπουμε επιλεκτικά αυτά τα οποία γενικότερα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό από τη δική μας οπτική γωνία, είναι προφανώς το μόνο εύκολο.
Θα το πω γιατί βεβαίως υπάρχει συναίνεση λόγω της μικρής μέχρι τώρα κυβερνητικής θητείας γενικότερα, αλλά η επικοινωνιακή πολιτική, κύριε Ευθυμίου, στην οποία αναφέρθηκα εγώ νωρίτερα, αντιλαμβάνεστε πως έχει να κάνει με τη σημερινή Υπουργό.
Είπα πως αυτό ήταν κάτι που επικαλούσασταν μονίμως κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ότι δηλαδή η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μια ουσιαστικά επικοινωνιακή πολιτική, προσπαθούσε να λύσει τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.
Δυστυχώς, η δική μου επισήμανση έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό μέχρι σήμερα επαναλαμβάνεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Και βεβαίως αν πρέπει να μιλήσουμε για την ιδιωτική υγεία –και θα σας πω αμέσως μετά τη θέση μου- εύχομαι να μην φωτογραφηθείτε κι εσείς σύντομα με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν να κάνουν με την ιδιωτική υγεία. Επιτέλους, ας μην δαιμονοποιούμε τη μία ή την άλλη πλευρά.
Υποχρέωση του πολιτικού συστήματος είναι επιτέλους να διαμορφώσουμε ένα σοβαρό εθνικό σύστημα υγείας, αυτό που επιθυμούν, αυτό που ζητούν οι πολίτες. Το αν παράλληλα αναπτύσσεται και ο ιδιωτικός τομέας είναι κάτι που δεν νομίζω ότι λειτουργεί εις βάρος των πολιτών και της κοινωνίας.
Το λέω γιατί την ίδια στιγμή η επισήμανση είναι γνωστή. Η ιδιωτική υγεία επί των ημερών σας γιγαντώθηκε και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Βεβαίως, συνεχίστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο.
Το ζητούμενο για τον Έλληνα πολίτη που μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή, που παρακολουθεί την Υπουργό, την Υφυπουργό, όλο το πολιτικό σύστημα, είναι το πώς θα διαμορφώσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς, σοβαρής, συνεπούς λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό είναι το ζητούμενο σ’ αυτή την Αίθουσα.
Βεβαίως, για τα ενενήντα πέντε κρεβάτια στις Μ.Ε.Θ., τα οποία είπατε ότι θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα, εδώ θα είμαστε, θα δούμε το πόσο σύντομα θα λειτουργήσουν, γιατί οι προθέσεις πολλές φορές είναι μακριά από το αποτέλεσμα, είναι πολύ μακριά από τα έργα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο συνάδελφο κ. Τσιάρα.
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, έχει το λόγο για δέκα λεπτά.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που πήραν το λόγο και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Είναι αλήθεια ότι στο ζήτημα της υγείας έχουμε πάρα πολλά ζητήματα που οφείλουμε συνεχώς να αναδεικνύουμε.
Από την πλευρά μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω άλλη μια φορά ότι για την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η υγεία, η πολιτική για την υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι απλώς προγραμματική προτεραιότητα και κυβερνητική δέσμευση, είναι πραγματικά ένα από εκείνα τα κομβικά σημεία που χαρακτηρίζουν την πολιτική μας σκέψη και θα δείτε ακριβώς και πώς αυτό θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Το είπαν και άλλοι συνάδελφοι. Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα δημόσιο αγαθό, η υγεία είναι δικαίωμα για τον πολίτη, η υγεία είναι υποχρέωση ενός σύγχρονου, δίκαιου, αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
(DP)
(3GK)
Βέβαια πολλοί συνάδελφοι είπαν ότι αυτό μπορεί να ακούγεται ωραίο, μπορεί να είναι ευσεβείς πόθοι, αλλά πώς προχωράμε. Και γι’ αυτό κιόλας εμείς από την πλευρά μας τονίσαμε ότι σε αυτές τις πρώτες σαράντα επτά ημέρες δίνουμε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Πενήντα δυο ημέρες.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πενήντα δυο ημέρες, αν μετράτε και πριν την ορκωμοσία…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Πενήντα τέσσερις τότε ημέρες.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πενήντα τέσσερις ημέρες, κύριε Τσιάρα, κανένα πρόβλημα.
Σε αυτές, λοιπόν, τις πρώτες πενήντα τέσσερις ημέρες νομίζω ότι δίνουμε σαφή δείγματα γραφής, που είναι φυσικό σε πρώτη φάση να κοιτούν πρώτα απ’ όλα να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το εξυγιάνουν, όπως είπατε και εσείς, από το σημείο μηδέν –και αναφερόμαστε στα χρέη- για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα.
Εμείς έχουμε μια σαφή δέσμευση που μιλάμε για αύξηση των πιστώσεων στην υγεία στο 1% του Α.Ε.Π. στον ορίζοντα της τετραετίας. Πρέπει να σας πούμε ότι μέσα από την αλλαγή του συστήματος προμηθειών του φαρμάκου, τη σωστή διοίκηση στα νοσοκομεία σαφώς με άξιους ανθρώπους –και αυτές είναι οι διαδικασίες που έχουμε βάλει μπροστά μέσα από το σύστημα ανοικτής διακυβέρνησης και όχι βέβαια μέσα από κομματάρχες και πολιτικούς φίλους- μπορεί να πετύχουμε μια επιπλέον εξοικονόμηση του 1% του Α.Ε.Π., το οποίο θα μπορεί να πάει ουσιαστικά και θετικά για την ίδια τη δημόσια υγεία και φυσικά για τις ανάγκες που έχουν οι πολίτες.
Θα ήθελα να πω όσον αφορά τα ζητήματα της πανδημίας, ότι είναι σαφές ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας είχε σύμμαχο τον καλό καιρό, ο οποίος κράτησε φέτος και λίγο περισσότερο. Αυτό μας δίνει δυο πλεονεκτήματα: Πρώτα από όλα, ότι είχαμε μια ήπια έκφραση της πανδημίας και μακάρι να συνεχίσει με ήπια μορφή παρ’ ότι όμως όλοι οι ειδικοί επιστήμονες λένε ότι είμαστε στην αρχή ενός κύματος που συνεχώς αυξάνει. Και αυτό διαπιστώνεται όχι μόνο θεωρητικά, αλλά διαπιστώνεται και από το διπλασιασμό των κρουσμάτων. Είναι το συμπέρασμα που έβγαλε χθες σε συνεδρίαση του το Εθνικό Συμβούλιο για την πανδημία και στα κρούσματα τα διαπιστωμένα, αλλά και όσον αφορά τα κρούσματα που διαπιστώνουμε στα σχολεία καθώς έχουμε κυριολεκτικά ένα διπλασιασμό που τείνει προς τριπλασιασμό των τμημάτων που κλείνουν προληπτικά.
Άρα, να το πούμε απλά: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι πρέπει να βγει ένα μήνυμα ανησυχίας. Αλλά θα ήταν καταστροφικό να βγει ένα μήνυμα εφησυχασμού αυτή τη στιγμή. Αντίθετα οφείλουμε να έχουμε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Και το πρόγραμμα του εμβολιασμού είναι μια σημαντική ασπίδα για τον κάθε πολίτη, για την ελληνική οικογένεια, αλλά πάνω από όλα συνολικά για τη δημόσια υγεία και ως τέτοια ασπίδα την υπερασπιζόμαστε.
Πολύ σωστά είπατε ότι όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι σήμερα –νομίζω ότι ο και κ. Λεβέντης έκανε μια αναφορά- μπορεί να υπήρχαν δισταγμοί στην αρχή, αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτή τη δεύτερη εβδομάδα υπάρχει και μια πιο μεγάλη προσέλευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Έχει επικρατήσει –νομίζω- αυτό που και εσείς εκφράσατε απ’ αυτό το Βήμα, ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Και ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό, επειδή είσαστε και γιατροί κιόλας. Νομίζω ότι πλέον γίνεται συνείδηση αυτό το θέμα.
Έχουμε και ένα άλλο πλεονέκτημα. Επειδή ακριβώς λόγω του καιρού και λόγω του συνολικού μας σχεδιασμού ξεκινήσαμε αργότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ήδη στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει ένας εμβολιασμός που διεξάγεται επί έξι εβδομάδες ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αυτό δημιουργεί, αν θέλετε, και ένα απόθεμα όχι απλώς επιστημονικής εμπειρίας αλλά και ψυχολογικής ασφάλειας όσον αφορά τους εμβολιασμούς στη χώρα μας. Τώρα, το ότι ακούμε πολλές διχογνωμίες…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Και ένα φράγμα.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Και ένα φράγμα βέβαια –πολύ σωστά το λέτε, κύριε Λεβέντη- σε όλη την Ευρώπη. Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μίλησε ότι έχουμε ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια που έχουν εμβολιαστεί σε 16 χώρες.
Άρα, το ότι υπάρχουν πολλές απόψεις, θέλω να πω ότι οι απόψεις είναι σεβαστές, πολύ περισσότερο στην επιστήμη που κατ’ εξοχήν βασίζεται στην ελευθερία της άποψης. Η επιστημονική όμως, άποψη πρέπει να κατατίθεται και σε επιστημονικό πλαίσιο. Δηλαδή, δεν πρέπει ούτε να δημιουργεί σύγχυση και πολύ περισσότερο φυσικά οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς σε ευρωπαϊκό, παγκόσμιο αλλά και οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς στη χώρα μας είναι αυτούς τους οποίους νομίζω ότι αξίζει και πρέπει να ακολουθούμε. Και εμείς ως πολιτική ηγεσία οφείλουμε να το κάνουμε και αυτό κάνουμε.
Εμείς ίσα-ίσα αποδραματοποιήσαμε τη συζήτηση γύρω από την πανδημία και με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο οφείλουμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα, γιατί δεν μπορούμε να κρυβόμαστε.
LM
(3DP)
Και γι’ αυτό το λόγο συμβολικά και εγώ πήγα και εμβολιάστηκα, γιατί έπρεπε να φανεί έμπρακτα η στήριξη σε ένα πρόγραμμα. Αλλά πάντα αναφερόμαστε στις απόψεις των επιστημόνων, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό.
Και να απαντήσω και στον κ. Καρατζαφέρη και να πω ότι και με δική μας πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής τον κ. Κρεμαστινό, όπως ξέρετε, κάναμε και μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα της πανδημίας και ήρθαν μαζί μας και δυο διαπρεπείς επιστήμονες που έχουν θεσμικό ρόλο για τα θέματα αυτά, η κυρία Γιαμαρέλου από το Εθνικό Συμβούλιο και ο κ. Σαρόγλου από το ΚΕΛΠΝΟ, ακριβώς για να απαντήσουν στα επιστημονικά. Γιατί εμείς μπορούμε να εξασφαλίζουμε το διοικητικό και πολιτικό πλαίσιο, αλλά δεν μπορούμε εμείς να απαντούμε γι’ αυτά που πρέπει να απαντούν οι επιστήμονες.
Τώρα για το θέμα του εργαστηρίου που σωστά θέσατε, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Γιαννόπουλε, ξέρετε τις δυσκολίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα και γι’ αυτό κιόλας δεν είχαν γίνει, πρέπει όμως να σας πω ότι σε συνεννόηση με το ΚΕΛΠΝΟ και τον κ. Σαρόγλου γίνεται μια προσπάθεια –είπατε και για το εργαστήριο στο πανεπιστήμιο με τον κ. Χατζάκη- να αναπτύξουμε περαιτέρω το εργαστήριο του Παστέρ, προκειμένου να διευρυνθεί η δυνατότητα των εξετάσεων και η ταχύτητα και ταυτόχρονα εξετάζουμε, μήπως μπορέσουμε και σε δυο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και εκεί να αναπτύξουμε τα σχετικά εργαστήρια. Και φυσικά αυτό είναι κάτι στο οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή η προσπάθεια.
Να πούμε δυο λόγια, όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα λειτουργούν πεντακόσιες είκοσι οκτώ κλίνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Και πρέπει να σας πω ότι και τα στοιχεία αυτά, για να τα συλλέξουμε, έγινε προσπάθεια. Υπήρχε και μια ασάφεια γύρω από τα στοιχεία και ευτυχώς ο κ. Αρμαγανίδης, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος Πρόεδρος της αντίστοιχης Εταιρείας των Εντατικολόγων, αλλά και ο κ. Σαρόγλου, κάθισαν μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, σε πλήρη συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα για να καταλήξουμε στα στοιχεία, ότι μπορούμε, με γρήγορες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουμε σταδιακά ενενήντα πέντε κλίνες. Και σαφώς δεν είναι πανάκεια οι κλίνες αυτές, αλλά είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό όπλο, αν το πετύχουμε και τις ανοίξουμε, γιατί και την πανδημία θα μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε και φυσικά, θα μείνουν αυτές οι κλίνες στη συνέχεια και θα είναι προίκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι πενήντα πέντε κλίνες, όπου εκεί έχουμε και την προσπάθεια για εξοπλισμό.
Τι κάνουμε τώρα για το νοσηλευτικό προσωπικό; Πέραν των προκηρύξεων για τις τρεις χιλιάδες εκατό θέσεις το 2009 και τρεις χιλιάδες θέσεις το 2010, οι οποίες θα βγουν μόλις περάσει και ο νόμος για τις προσλήψεις, όσον αφορά τις νέες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, κινούμαστε σε τρεις γρήγορες κατευθύνσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δώστε μου δυο λεπτά, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ενημερώσω τους συναδέλφους, γιατί τα έθεσαν αυτά τα θέματα.
Κάναμε μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση με τον κ. Βέη, τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. και μπορέσαμε και καταλήξαμε και σε κάποιες μεθόδους και μέσω του Α.Σ.Ε.Π.. Άρα, κινούμαστε σε τρεις κατευθύνσεις.
Πρώτα από όλα ενεργοποιούμε μέσω του Α.Σ.Ε.Π. τους κυλιόμενους πίνακες, όπου θα μας δώσουν μια άμεση δυνατότητα προσλήψεων μονίμου μάλιστα προσωπικού με πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, δηλαδή ένα μέρος της μεγάλης προκήρυξης των τριών χιλιάδων εκατό, θα πάει άμεσα με τους κυλιόμενους πίνακες του Α.Σ.Ε.Π., για να μπορούν μέσα σε λίγες εβδομάδες οι νοσηλευτές αυτοί να πιάσουν δουλειά. Ενεργοποιούμε αυτό που και εσείς υποδείξατε και προτείνατε, επικουρικές προσλήψεις σε νοσοκομεία που έχουν τέτοιες κλίνες και που θα κάνουμε και μια επιπλέον πίστωση, θα μεταφέρουμε εκεί, παίρνοντας από διοικητικές δαπάνες που είχαν προβλεφθεί…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέει ο νόμος, 1,5%.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ναι και ακριβώς επειδή είχαν προβλεφθεί κάποιες διοικητικές δαπάνες και προσλήψεις που εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει εκεί να δώσουμε προτεραιότητα και φυσικά και τις προσλήψεις που μπορούμε από το ΚΕΛΠΝΟ, με άμεση και αυτές διαδικασία πρόσληψης και στελέχωσης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΚΕΛΠΝΟ, κυρία Υπουργέ, βάλτε το να δραστηριοποιηθεί. Από εμάς έχετε αμέριστη βοήθεια.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι σε πλήρη δραστηριότητα. Κατ’ αρχάς, όλοι τους είναι επιστήμονες υψηλού κύρους και το νέο διοικητικό συμβούλιο…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νοσηλευτές να πάρουν άμεσα.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Προχωράμε άμεσα και σε επίπεδο νοσηλευτών, αλλά είναι και το στρατηγείο που βοηθάει, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο, όλη αυτήν την προσπάθεια.
Κύριε Πρόεδρε, αν έχω την ανοχή σας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Όση θέλετε, κυρία Υπουργέ.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Απλώς θα ήθελα να δώσω μια απάντηση στον κ. Λεβέντη, γιατί του τη χρωστάω, για να μην υπάρχει παρανόηση ως προς τις προσλήψεις των γιατρών, επειδή είναι η διάταξη που θα συζητήσουμε την Τρίτη.
Αρχικά η ΟΕΝΓΕ έχει συμφωνήσει τους προηγούμενους μήνες για δυο χιλιάδες προσλήψεις.
(PN)
(03LM)
Εμείς στην ουσία εδώ προχωρούμε 2.093 προσλήψεις. Και σας διαβάζω την κατανομή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Για το 2009.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Λεβέντη, παράκληση να μην κάνουμε διάλογο.
Παρακαλώ, να μην διακόπτει κανείς.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας λέω ακριβώς τι προβλέπεται. Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι 793 προσλήψεις που έρχονται να καλύψουν κενές οργανικές θέσεις. Αυτές αναλύονται: οι 606 σε νοσοκομεία, 35 σε ΕΚΑΒ και 152 σε Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ..
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Ταυτόχρονα υπήρχαν 907 θέσεις για να φτάσουμε στους 2.000 που ήταν εκτός οργανικών θέσεων. Γι’ αυτό φέραμε τη διάταξη και ζητάμε και τη δική σας στήριξη. Και μάλιστα το στρογγυλοποιήσαμε και είπαμε ότι οι ειδικευόμενοι είναι 250, γιατί τόσους ενέκρινε ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση και το Γενικό Λογιστήριο, από τον κ. Παπαθανασίου. Αυτό είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό και προχωρούν. Αλλά πέραν αυτού, εμείς στρογγυλοποιούμε το 907 και το κάνουμε 1.000. Και έτσι εξασφαλίζουμε 93 θέσεις παραπάνω.
Δεν θέλω να καταχραστώ άλλο το χρόνο σας, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαστε εδώ να συζητούμε αυτά τα θέματα. Τις ιδέες σας και την κριτική σας την καλόπιστη τη χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά για την κοινή μας προσπάθεια.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη Συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, σαράντα τέσσερις μαθητές και πέντε καθηγητές συνοδοί τους από το 13ο Γυμνάσιο Πατρών.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της 13ης Νοεμβρίου 2009 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συνεπώς τα Πρακτικά της 13ης Νοεμβρίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμ. 2/29-11-2009 επίκαιρης επερωτήσεως Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις προτεραιότητες και δράσεις στο πρόγραμμα 100 ημερών στο χώρο της Υγείας.
Στο σημείο αυτό δέχεστε να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14.27’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 18.00’, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο, α) συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) συζήτηση επίκαιρης επερώτησης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που θα διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 6/7/2007 11:43:00 πμ Από: Νασίου Στέλλα
Εκτυπώθηκε: 15/6/2006 1:15:00 μμ
PDF:
es20091127.pdf
TXT:
es091127.doc
Επιστροφή