Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΙΣΤ 23/11/2009
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΣΤ’
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 23 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τη Γραμματέα της Βουλής κ. Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Βουλευτή Μεσσηνίας, τα ακόλουθα:
Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μαρία Σκραφνάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ζητεί την τριετή παράταση καταβολής των δόσεων δανείων που έχουν συναφθεί από επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία το Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ζητεί την ομαλή χρηματοδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις του αρδευτικού έργου της λίμνης Κάρλας.
Οι Βουλευτές κ.κ. Σταύρος Σκοπελίτης και Νικόλαος Παπακωνσταντίνου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Μούδρου Νομού Λέσβου ζητεί την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο της περιοχής του.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Έκτορας Νασιώκας κατέθεσε αναφορά με την οποία το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ζητεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στο νέο του κτίριο.
Ο Βουλευτής Ηλείας κ. Γεώργιος Κοντογιάννης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατικό Κέντρο και η Ένωση Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Νομού Φωκίδας ζητούν την τοποθέτηση μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Ι.Κ.Α. Φωκίδας.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Υδρούσας Νομού Κυκλάδων ζητεί να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε διδακτικό προσωπικό του Γυμνασίου- Λυκείου Γαυρίου.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο αναφορών και ερωτήσεων της Τρίτης 24 Νοεμβρίου 2009.
Α. Αναφορές-Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 5 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 142/21.10.2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθέριου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.
2. Η με αριθμό 133/21.10.2009 ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραϊτη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τη λήψη μέτρων βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου Αμφιλοχίας-Λευκάδας.
3. Η με αριθμό 89/19.10.2009 ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βοπυλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την παραχώρηση και χρήση των χώρων της πρώην Αμερικανικής Βάσης στο Δήμο Νέας Μάκρης.
(MB)
(MT)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Προτάσσεται η με αριθμό 104/17-11-2009 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας στη χώρα μας.
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερωτήσεως του κ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απάντηση της Επιτροπής Ε-6564/07, 3.3.2008), το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6,8% του Α.Ε.Π. για το 2005, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «25» είναι 3,5% και στην Ευρωζώνη 3% την ίδια χρονιά.
Ο δείκτης των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος παρουσιάζουν συνολικό κόστος διοίκησης σημαντικά κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Επειδή η επιβάρυνση του Α.Ε.Π. και οι γραφειοκρατικές δαπάνες του κράτους είναι αντιστρόφως ανάλογες με την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών και των υπηρεσιών προς τους πολίτες και με δεδομένη την ανάγκη περικοπής γραφειοκρατικών και πελατειακών δαπανών για λόγους δημοσιονομικής εξυγίανσης,
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
Διαθέτουν στοιχεία για το κόστος της γραφειοκρατίας και τους παράγοντες που το συνθέτουν στην Ελλάδα για το 2009, καθώς και για τα προηγούμενα έτη;
Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για τη μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τον περιορισμό του ελλείμματος;»
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Ρόβλιας.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάσταση στο θέμα της γραφειοκρατίας είναι δυστυχώς χειρότερη απ’ όσο περιγράφεται στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου. Η συνδιαλλαγή με τους δημόσιους φορείς είναι συνήθως απογοητευτική για τον πολίτη, το δε ετήσιο κόστος της γραφειοκρατίας στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χρήση και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα απομακρύνεται συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει η Έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Επίσης στο επίπεδο της διαφθοράς, το οποίο αλληλοτροφοδοτείται με τη γραφειοκρατία, η χώρα μας κατρακύλησε είκοσι πέντε θέσεις μέσα σε πέντε χρόνια.
(GK)
(1MB)
Το 2004 βρισκόμασταν στην 46η θέση και το 2009 βρεθήκαμε στην 71η θέση, όπως προκύπτει από τους πίνακες της διεθνούς διαφάνειας.
Η αποτυχία των πολιτικών στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας τα τελευταία χρόνια ήταν δυστυχώς παταγώδης. Αρκεί να σας πω ότι περιώνυμη κεντρική επιτροπή απλούστευσης των διαδικασιών ασχολήθηκε σε πέντε χρόνια με έντεκα θέματα –το τονίζω, με έντεκα θέματα!- ολογράφως και αριθμητικώς.
Επίσης, σας θυμίζω και ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης το ν. 3242/2004 που προέβλεπε ότι θα πρέπει οι υποθέσεις των πολιτών να διεκπεραιώνονται εντός πενήντα ημερών και μάλιστα –έλεγε ο νόμος- αν δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες εντός πενήντα ημερών, θα αποζημιώνονται για κάθε θετική και αποθετική ζημία που υπέστησαν εκ της καθυστερήσεως. Όλα αυτά μοιάζουν πια σαν ανέκδοτο, πεντέμισι χρόνια μετά.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μίλησε και δεν μιλά για επανίδρυση του κράτους για τέτοιου είδους στόχους εκτός πραγματικότητας. Εμείς μιλάμε για ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και βάζουμε εφικτούς και υλοποιήσιμους στόχους για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Με ποιο τρόπο; Τι λέμε απλά, πολύ απλά;
Πρώτον, λέμε διαφάνεια παντού. Ο πολίτης να γνωρίζει πού καθυστερεί η υπόθεσή του και ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση. Δεν θα υπάρχουν στεγανά στη δημόσια διοίκηση, δεν θα υπάρχουν κρυφές πτυχές των υποθέσεων των πολιτών.
Δεύτερον, λέμε ναι στην αποκεντρωμένη δομή του κράτους, έτσι ώστε να έλθει ο πολίτης όσο πιο κοντά γίνεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για να υπάρχει αμεσότητα ελέγχου και λογοδοσίας.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Μισό λεπτό από τη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ. Άλλωστε, το ίδιο θέμα θα συνεχίσω και μετά.
Αυτό, όπως γνωρίζετε, είναι μια βασική προγραμματική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Μια αποκεντρωμένη δομή περιλαμβάνει το κράτος-στρατηγείο που ασχολείται με τα θέματα των εθνικών πολιτικών και από εκεί και πέρα οι άλλες δημόσιες λειτουργίες μεταφέρονται στην περιφερειακή διοίκηση, δηλαδή στο αποκεντρωμένο κράτος και στα δυο επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους ισχυρούς δήμους και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την οποία ετοιμάζουμε.
Τρίτον και πολύ βασικό, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η πολυνομία, η οποία υπάρχει, είναι απίστευτη. Ο πολίτης και όχι μόνο, ακόμα και οι υπάλληλοι, ακόμα και οι νομικοί χάνονται μέσα στις διατάξεις και στις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις τους. Θεωρούμε ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας πρέπει να είναι ένας βασικός στόχος, ο οποίος το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθεί.
Τέταρτον, μείωση των υπογραφών που απαιτούνται για κάθε έγγραφο που εκδίδεται. Σήμερα υπάρχουν έγγραφα, τα οποία μαζεύουν επτά και οκτώ υπογραφές, πριν παραδοθούν στον πολίτη. Να φθάσουμε σιγά-σιγά στην πραγμάτωση της αρχής: μια υπόθεση-ένας υπάλληλος-μια υπογραφή.
Πέμπτον, καθιέρωση της αρχής της εμπιστοσύνης προς τους πολίτες. Να μειώσουμε τα πιστοποιητικά, αν είναι δυνατόν να τα εκμηδενίσουμε, και να αντικαταστήσουμε όσα από αυτά πρέπει να διατηρηθούν από μια υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα υποβάλει ο πολίτης, αλλά με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για την περίπτωση που αυτή η δήλωση του πολίτη είναι ψευδής.
Έκτον, αναβάθμιση των Κ.Ε.Π. σε κέντρα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης που θα διεκπεραιώνουν όλες τις υποθέσεις των πολιτών.
Έβδομον, αναβάθμιση και ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Και, τέλος, προώθηση της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με ελεύθερη κατά το δυνατόν –και όπου επιτρέπεται από τα προσωπικά δεδομένα- πρόσβαση των πολιτών στα πληροφοριακά συστήματα της δημόσιας διοίκησης.
Αντιλαμβάνεστε –αντιλαμβανόμαστε όλοι- ότι η μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας δεν είναι ούτε καινούργια ούτε εύκολη. Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Δημήτριος Παπαδημούλης για την προφορική ανάπτυξη της ερωτήσεώς του και για να απαντήσει στον Υπουργό για τρία λεπτά –με τη σχετική ανοχή.
Ευχαριστώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι γιατί συμφωνείτε με τη διαπίστωση. Δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ είπατε ότι είναι το κόστος των γραφειοκρατικών δαπανών. Αυτό σημαίνει 6% τουλάχιστον και πάνω του Α.Ε.Π., διπλάσιο από την ευρωζώνη.
Επτάμισι δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας και την ίδια ώρα έχουμε χειρότερο κοινωνικό κράτος και χαμηλές υπηρεσίες στον πολίτη.
(DP)
(GK)
Αυτό σημαίνει ότι αυτό το κόστος, που το πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης δεν το εισπράττει σε κοινωνικές υπηρεσίες, δεν το εισπράττει σε εξυπηρέτησή του στο κισέ.
Συμφωνούμε, λοιπόν, στη διαπίστωση, αλλά ως απάντηση για το τι θα κάνετε για να το μειώσετε, δυστυχώς ακούσαμε συμπαθείς γενικότητες που τις ακούμε κάθε φορά στο ξεκίνημα της Κυβέρνησης.
Εγώ σας ρώτησα, επειδή είμαστε σε μέρες που μιλάμε για ελλείμματα, για χρέη και για δαπάνες, τι θα κάνετε για να μειώσετε αυτές τις δαπάνες και τις στόχους βάζετε. Δεν ζητώ από τη μία μέρα στην άλλη να πετύχουμε τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, αλλά αν καταφέρετε μέσα στη διάρκεια της τετραετούς θητείας να μειώσετε τις γραφειοκρατικές πελατειακές δαπάνες του κράτους, όχι στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά στο επίπεδο της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μπορείτε να εξοικονομήσετε 4 δισεκατομμύρια ευρώ: τέσσερις φορές παραπάνω απ’ αυτά που δίνετε με το επίδομα αλληλεγγύης, τέσσερις φορές παραπάνω απ’ αυτά που παίρνετε με την έκτακτη εισφορά.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Τι μέτρα θα πάρετε για να κόψετε αυτές τις πελατειακές σπατάλες, οι οποίες είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για να ένα σπάταλο κομματικοποιημένο και εν πολλοίς διεφθαρμένο τρόπο λειτουργίας του κράτους, έτσι ώστε τα μισά απ’ αυτά να τα δώσετε για τη μείωση του ελλείμματος χωρίς νέους κύκλους μονόπλευρης λιτότητας και τα άλλα μισά στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους;
Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Ρόβλια, σας ζητώ στη δευτερολογία σας να μας πείτε ποιοι είναι οι μετρήσιμοι στόχοι που θέτετε εσείς για τον εαυτό σας για το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013. Πού σκοπεύετε να πάτε τις πελατειακές δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να ωφεληθεί ο πολίτης και με λιγότερους φόρους και με καλύτερο κοινωνικό κράτος;
Έχετε εκλεγεί πια. Ο κόσμος δεν θέλει λόγια και επικοινωνιακή διαχείριση, θέλει έργα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδημούλη.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, αντιλαμβάνεστε ότι άλλο τα ελλείμματα και οι σπατάλες και άλλο η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Είναι και τα δύο πολύ μεγάλα θέματα. Νομίζω ότι σήμερα συζητάμε για τη γραφειοκρατία.
Για το θέμα των ελλειμμάτων και της σπατάλης ήδη έχουν ληφθεί κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί και νομίζω ότι έχουν τύχει και πολύ ευνοϊκής αντιμετώπισης από τους πολίτες.
Για τη γραφειοκρατία σας ανέφερα οκτώ πρωτοβουλίες, τις οποίες θα πάρει η Κυβέρνηση και οι οποίες είναι και προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο να τις επαναλάβω.
Αυτό, όμως, που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα είμαστε μαζί. Κάθε πρότασή σας συγκεκριμένη, η οποία θα αφορά και θα αποβλέπει στη μείωση της γραφειοκρατίας, να είστε σίγουρος ότι θα την ακούμε, θα την επεξεργαζόμαστε και θα την ενσωματώνουμε, εφόσον θεωρούμε ότι πράγματι αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία. Νομίζω ότι σ' αυτό δεν μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές. Και έχω την αίσθηση ότι κανένα κόμμα μέσα στη Βουλή με κανένα άλλο δεν μπορεί να έχει ιδεολογικές διαφορές στο θέμα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας.
Όπως σας είπα και προηγουμένως θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Αντιλαμβάνομαι ότι θίγεται ένα πολύ σοβαρό θέμα και κάνετε άριστα που το θίγεται έστω και τώρα στην αρχή της δικής μας θητείας. Είναι ένα θέμα το οποίο ως Αντιπολίτευση το αναδείξαμε πολλές φορές, είναι ένα θέμα με το οποίο έπαιζε επικοινωνιακά η Νέα Δημοκρατία προβάλλοντας προγράμματα, προβάλλοντας πρωτοβουλίες οι οποίες, όμως, δεν είχαν αποτέλεσμα. Όπως σας είπα –το επαναλαμβάνω- θα μας κρίνετε εκ του αποτελέσματος και είμαι βέβαιος ότι η κρίση σας θα είναι δικαία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Η επόμενη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 93/17-11-2009 του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την αντιμετώπιση του αλκοολισμού κ.λπ..
(LM)
(DP)
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Θέμα: Νέοι και αλκοόλ.
Ο αλκοολισμός αυξάνεται επικίνδυνα στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, ασθένειες, τροχαία ατυχήματα, εγκληματικότητα.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο στους νέους. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα εξαρτησιογόνα, το 30% των εφήβων μας από την ηλικία των 13 ετών κάνει χρήση αλκοόλ περισσότερο από είκοσι φορές το χρόνο. Ο νόμος για την απαγόρευση της διάθεσης αλκοολούχων ποτών σε νεαρά άτομα κάτω των 18 ετών δεν εφαρμόζεται.
Η αντιμετώπιση του συνολικού προβλήματος του αλκοολισμού είναι πολυεστιακό και πολυπαραγοντικό θέμα και αφορά όλη την Κυβέρνηση και γενικότερα την κοινωνία. Η απαγόρευση, όμως, διάθεσης αλκοολούχων ποτών στους νέους είναι συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο μέτρο. Αυτό αποδεικνύεται και από τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο για τη μη διάθεση αλκοολούχων ποτών στους νέους;».
Την ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ειλικρινά τιμά το συνάδελφο, τον κ. Νασιώκα, το ότι επέλεξε να θέσει αυτή την ερώτηση, αγνοώντας, καλώς, άλλες ερωτήσεις της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης ή ερωτήσεις που συχνά αναφέρονται στον τρόπο της εκλογής του καθενός από εμάς. Έθεσε ένα τεράστιο θέμα που αφορά όλη την Ελλάδα, περισσότερο ίσως και από την υπόλοιπη Ευρώπη, όλους μας, τον καθένα χωριστά και τα παιδιά μας ιδιαίτερα. «Αλκοολισμός και Νεολαία».
Ζώντας κανείς σε οποιαδήποτε μεγάλη ή μικρότερη πόλη στη χώρα μας διαπιστώνει πως ο καινούργιος τρόπος ζωής, τα τεράστια κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα που συνεπάγεται η πίεση, τα οικονομικά ζητήματα, οι κοινωνικές αντιθέσεις και η μοναξιά και η αποξένωση που κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας σήμερα στην Ελλάδα, τροφοδοτούν συνθήκες, ώστε ο αλκοολισμός να ανθίσει, να αυξηθεί, να πολλαπλασιαστεί και να αποτελεί σήμερα μια τεράστια μάστιγα που επηρεάζει κυρίως τους νέους ανθρώπους.
Τα στατιστικά ποικίλουν, αλλά θα μπορούσα να σας πω πώς για ολόκληρη την Ευρώπη, ένας στους τέσσερις θανάτους νέων ανθρώπων από 15 έως 29 χρόνων έχει σχέση με το αλκοόλ και την εξάρτηση ή τη μεγάλη, υπερβολική χρήση αλκοόλ.
Αν μπορούσαμε να το αναγάγουμε στα δικά μας δεδομένα, θα σας έλεγα πως ίσως εξαιτίας του τρόπου ζωής, της μεγάλης ανοχής, της μεγάλης ανεκτικότητας που υπάρχει, της ελευθερίας και του τρόπου με τον οποίο εμείς αδυνατούμε να παρέμβουμε, της έλλειψης αστυνόμευσης –και το θέτω από την αρχή διαπιστώνοντας και συμφωνώντας με αυτά που λέει στην ερώτησή του ο εκλεκτός συνάδελφος- το ποσοστό μπορεί να είναι μεγαλύτερο, δηλαδή ένας στους τρεις νέους, όπως συμβαίνει και σε μερικές χώρες της λεγόμενης ανατολικής Ευρώπης, πεθαίνουν εξαιτίας του αλκοόλ.
Αν αναφέρω μόνο τα τροχαία ατυχήματα, θα σας έλεγα ότι από τους 1.600 νεκρούς κάθε χρόνο, ένας στους τέσσερις ή και περισσότεροι πεθαίνουν από αλκοόλ, θα σας έλεγα δηλαδή ότι 250 με 300 νέοι άνθρωποι κάθε χρόνο σκοτώνονται στους δρόμους μας εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ. Είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που οδηγούν αργά τη νύκτα ένα μηχανάκι χωρίς κράνος, αισθάνονται απελευθερωμένοι και φεύγουν πιστεύοντας πως υπερνικούν τα προβλήματά τους, ξεφεύγουν από την πίεση της καθημερινότητας, αισθάνονται την ελευθερία που τους δίνει η μηχανή την οποία οδηγούν ή και το αυτοκίνητο και τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα. Παίρνουν στο λαιμό τους όλη την παρέα τους, ανθρώπους αθώους που έρχονται από την άλλη πλευρά και καταστρέφουν τις ζωές τους, το μέλλον τους και τις ζωές των οικογενειών τους.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα σε όλα τα επίπεδα. Θα αναφερθώ και στη δευτερολογία μου. Όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Φαντάζομαι ότι συμφωνεί ολόκληρη η Ελληνική Βουλή πως δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελληνική Αστυνομία. Αφορά την ελληνική παιδεία, αφορά όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία οριζοντίως, αφορά κάθε οικογένεια χωριστά και κυρίως τους γονείς που αγωνιούν κάθε βράδυ, όταν τα παιδιά τους αργούν, αν έρθουν και σε τι κατάσταση θα έρθουν στο σπίτι. Πέρα από τους νόμους και την Αστυνομία, πρέπει και οι γονείς να δουν πάρα πολύ σοβαρά το θέμα. Το τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
Θα σταματήσω εδώ την πρωτολογία μου για να μπορέσω να απαντήσω στη δευτερολογία μου για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Βούγια.
Παρακαλείται ο κ. Έκτορας Νασιώκας να προχωρήσει στην προφορική ανάπτυξη της ερώτησής του και να απαντήσει στον κύριο Υπουργό για τρία λεπτά.
(AD)
(LM)
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ και για τα καλά λόγια και για την απάντησή σας. Συμφωνώ μαζί σας ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας γενικότερα και της ελληνικής κοινωνίας ειδικότερα.
Με την ερώτησή μου δεν θέλησα να προβάλω το μεγάλο πρόβλημα του αλκοολισμού συνολικά που είναι πολύ σημαντικό στη χώρα μας, που αυξάνεται και που προσεγγίζουμε –αν δεν ξεπεράσαμε κιόλας- και τις αναπτυγμένες κοινωνίες. Πάνω από διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αλκοολική εξάρτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μπορούμε να συναντήσουμε ένα μέλος μιας οικογένειας που έχει έναν άνθρωπο που έχει αλκοολική εξάρτηση σε προχωρημένο στάδιο, για να καταλάβουμε το δράμα, για να μην πούμε άλλη έκφραση.
Υπάρχουν και πολλές άλλες επιπτώσεις, στις οποίες αναφερθήκατε. Εγώ θα πρόσθετα μόνο τα νοθευμένα αλκοολούχα ποτά, τις λεγόμενες «μπόμπες», που καταστρέφουν παιδιά και μεγαλύτερους. Θα αναφερθώ και στα τροχαία και σε όλα τα άλλα.
Έθεσα ένα συγκεκριμένο θέμα, τους ανήλικους νέους μας. Είδατε στη μελέτη ότι πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 1/3 των ανηλίκων μας, των παιδιών μας, τα παιδιά των 13 ετών έρχονται σε επαφή με αλκοόλ και μπαίνουν ελεύθερα στα μαγαζιά. Προσφέρονται σκληρά ποτά όλες τις μέρες, όλες τις ώρες, ενώ απαγορεύεται ρητά από το νόμο. Και η κοινωνία εδώ είναι σαν να θέλει να απενοχοποιηθεί. Ψηφίζει ένα νόμο για να μην αναλάβει ευθύνη και δεν τον εφαρμόζει πουθενά, μα πουθενά. Δεν υπάρχει, όπως είπαμε πρόληψη, δεν υπάρχει αγωγή υγείας που χρειάζεται, δεν υπάρχει και συνείδηση και νοοτροπία στην οικογένεια.
Άρα, αναφερόμαστε σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα που είναι το εξής: Είμαστε αποφασισμένοι εμείς σαν Κυβέρνηση, εμείς σαν Βουλή, η διοίκηση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Εάν είμαστε, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να επιτευχθούν που επετεύχθησαν στο εξωτερικό. Γιατί αναφέρομαι στους νέους; Αναφέρομαι στους νέους και θέλω να πω ότι το όριο των 18 ετών που είναι στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου -βέβαια υπάρχουν και όρια απαγόρευσης τα 19 έτη, όπως είναι στον Καναδά ή τα 21 έτη, όπως είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού- δεν ετέθη τυχαία. Η βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο είναι πολύ σημαντικότερη σε αυτήν την ηλικία και η εξάρτηση στο αλκοόλ, στην οποία αναφέρθηκα νωρίτερα, από εδώ ξεκινάει.
Άρα, το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Πώς είναι δυνατόν να μπαίνει ένας ανήλικος σε ένα μαγαζί νυχτερινό και να του προσφέρεται σκληρό αλκοόλ που του το απαγορεύει ο νόμος; Ακόμα και αν συνοδεύεται και από ενήλικα, απαγορεύεται. Ακόμα και αν αυτός ο ενήλικας είναι οικείος ή ακόμα και αν είναι οι γονείς του, το ίδιο ισχύει. Και κανείς δεν λαμβάνει μέτρα, κύριε Υπουργέ. Και επειδή το να περιγράφουμε το πρόβλημα είναι εύκολο και αν δεν το αντιμετωπίσουμε, το βρίσκουμε μπροστά μας, σας καλώ –όπως το περιγράψατε- να εφαρμοστεί απολύτως ο νόμος και αν χρειάζεται να συμπληρωθεί με διατάξεις, ώστε να είναι αυστηρός όχι για τα παιδιά, αλλά γι’ αυτούς που προσφέρουν στα παιδιά τα ποτά. Πρέπει να παλέψουμε, να αντιπαλέψετε μεγάλα συμφέροντα γιατί και η βιομηχανία του αλκοόλ, η διακίνηση του αλκοόλ είναι ένα πολύ μεγάλο συμφέρον.
Για την υγεία, λοιπόν, των παιδιών μας, ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα υγείας που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, πάρτε το πάνω σας ως Υπουργείο, ως Κυβέρνηση και θα έχετε τη στήριξη όλου του ελληνικού λαού.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Έκτορα Νασιώκα.
Παρακαλώ τον κ. Βούγια να λάβει το λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία του.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε, όπως ευχαριστώ και τον κύριο συνάδελφο.
Το γενικότερο θέμα του αλκοολισμού το ζούμε όλοι δίπλα μας και ο καθένας έχει τις δικές του εμπειρίες. Βλέπω και εγώ παραδείγματα με φίλους και παλιούς συνεργάτες το πώς ξεγλιστρά κανείς από ένα ευεργετικό ποτηράκι κρασί το μεσημέρι και σιγά-σιγά, χωρίς να το καταλάβει, διολισθαίνει στην εξάρτηση έχοντας ως μεγαλύτερο πρόβλημα το ότι δεν αντιλαμβάνεται και δεν παραδέχεται ότι έχει σημαντικό πρόβλημα.
Επειδή για κάθε πρόβλημα το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσεις ότι έχεις πρόβλημα, δυσκολεύομαι πάρα πολλές φορές να το εξηγήσω σε φίλους και συνεργάτες που τους βλέπω κάθε βράδυ να χρειάζονται αυτήν την ψυχολογική υποστήριξη για να μπορέσουν να ξεπεράσουν δικαιολογημένα ή χωρίς δικαιολογία τα προβλήματά τους και να τους πείσω ότι υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει μία δυσκολία να τους το πεις και μία δυσκολία να το καταλάβουν.
Όμως, αυτό που θέτει σήμερα ο συνάδελφος είναι ακόμα πιο σημαντικό γιατί τα νέα παιδιά και κυρίως τα ανήλικα –οι νέοι είναι μέχρι 28-29 χρόνων, αλλά τα ανήλικα στην Ελλάδα θεωρούνται μέχρι τα 18- έχουν μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν μπορούν να αισθανθούν ποιο είναι το πρόβλημα το οποίο τους περιμένει. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι θα συναντήσουν μετά οδηγώντας το αυτοκίνητο του πατέρα τους, εφόσον έχουν δίπλωμα ή και χωρίς δίπλωμα. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο θάνατος τους περιμένει στη γωνία, στη στροφή, αν οδηγούν το μηχανάκι, έτσι όπως θα φύγουν «φτιαγμένοι» από το κατάστημα.
(DE)
(AD)
Και βλέπουμε, γιατί ζω σε μια πόλη που παρουσιάστηκε ως προς τη διασκέδαση πέμπτη σε μια τελευταία αξιολόγηση, χιλιάδες νέους κάθε βράδυ και φοιτητές, που είναι ενήλικοι, αλλά και μαθητές να συνωστίζονται σε ολόκληρες περιοχές με ένα ποτήρι στο χέρι, είτε μέσα στα καταστήματα είτε και έξω στον δρόμο, όπου ο τρόπος ζωής, η άνεση με την οποία κινούμαστε στην Ελλάδα μας επιτρέπει ακόμη να ζούμε.
Τα παιδιά αυτά πρέπει να προστατευθούν. Δεσμεύομαι εγώ πως από την πλευρά του Υπουργείου, παρ’ ότι επαναλαμβάνω πως δεν είναι αστυνομικό θέμα μόνο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απευθυνθούμε σε αυτόν που ευθύνεται. Και πέρα από το κοινωνικό κομμάτι, το κομμάτι της εκπαίδευσης που αφορά τους γονείς, τα σχολεία και τους άλλους, είναι αυτός που πουλάει και προσφέρει τα παιδιά στο αλκοόλ. Είναι από τον περιπτερά από τον οποίο ξέρετε ότι μπορεί κανείς να αγοράσει αλκοόλ. Έχει τα ψυγεία έξω, παίρνεις το κουτάκι με τη μπύρα και πηγαίνεις και το πληρώνεις στο περίπτερο. Είμαι βέβαιος πως από το μυαλό του κάθε περιπτερά, του παντοπώλη ή του ψιλικατζή, δεν περνάει η ιδέα ότι δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό. Η δικαιολογία είναι ότι μπορεί να έρθει ένας μεγαλύτερος να το αγοράσει. Εάν είναι έτσι, τότε μπορεί να το αγοράσει ένας μεγαλύτερος. Όμως, είμαι βέβαιος, πως ποτέ κανένας δεν ρωτάει ένα παιδί που του δίνει μια μπύρα ή μια πορτοκαλάδα πόσο χρονών είναι και ότι δεν μπορεί να αγοράσει την μπύρα.
Δεν ξέρω εάν προλαβαίνω να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχα πάει στην Αμερική για να δω την κόρη μου που έκανε ένα μεταπτυχιακό. Είναι 25 χρονών και στο τραπέζι δε μας πρόσφεραν μπύρα, γιατί δεν είχε μαζί το διαβατήριό της. Θα έπρεπε να αποδείξει ότι ήταν 21 χρονών. Δεν τους ένοιαζε εάν μοιάζει ή δε μοιάζει παραπάνω. Τους φάνηκε ότι είναι μία νέα κοπέλα και δεν της πρόσφεραν μια μπύρα σε εστιατόριο, όχι σε «σκληρό» κλαμπ.
Όσο για τα κέντρα, τα κλαμπ που προσφέρουν μόνο αλκοόλ, δε μπορείς να μπεις εκεί μέσα, ώστε ο καταστηματάρχης να μην αισθάνεται υποχρεωμένος να απολογηθεί στην αστυνομία που τον ελέγχει, γιατί μέσα έδωσε ή δεν έδωσε αλκοόλ. Δεν μπαίνεις μέσα, εάν δεν είσαι 21 έτους και έτσι γλυτώνεις πάρα πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι απευθύνεσαι σε αυτόν που δίνει το αλκοόλ και τον καθιστάς πάρα πολύ υπεύθυνο.
Πρέπει να ζητήσουμε να αλλάξουν, ίσως και να αυστηροποιηθούν οι ποινές, ώστε η άδεια της λειτουργίας ενός καταστήματος την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη φορά να δούμε να εξαρτάται από το ότι δεν έχει περιπέσει σε αυτό το τεράστιο αδίκημα.
Για την οδική ασφάλεια -και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε- υπάρχει την Πέμπτη μια σχετική Ημερίδα του Ιδρύματος «Πάνος Μυλωνάς» και θα τοποθετηθώ πιο αναλυτικά. Έχουμε ξεκινήσει ήδη στο Υπουργείο μια στοχευμένη καμπάνια, «Νέοι και Οδήγηση υπό την επήρεια Αλκοόλ» για να σώσουμε τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, νέους που οδηγούν κάτω από αυτές τις συνθήκες και χάνουμε κάθε χρόνο.
Όμως, συμφωνώ με τον ερωτώντα Βουλευτή και τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά, πως και η Αστυνομία από την πλευρά της -και συμφωνώ και δεσμευόμαστε- θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε ο έλεγχος και η αστυνόμευση των ανθρώπων που δίνουν τόσο απερίσκεπτα και εγκληματικά αλκοόλ σε νέα παιδιά να σταματήσει από την επόμενη χρονιά.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Βούγια.
Ακολουθεί η με αριθμό 96/17-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την απομάκρυνση των χριστιανικών συμβόλων από τα ελληνικά δημόσια καταστήματα κ.λπ.
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Την αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων από όλα τα ελληνικά δημόσια καταστήματα (σχολεία, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες) αξίωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», κάνοντας επίκληση της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει της οποίας θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία, για να μην ενοχλούνται οι μαθητές που είτε ανήκουν σε άλλο δόγμα ή θρησκεία, είτε είναι άθεοι.
Όμως, το Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 16 παρ. 2) είναι σαφές και αναφέρει πως η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των ελληνοπαίδων είναι χρέος και βασική αποστολή του ελληνικού κράτους, γεγονός που ευλόγως συνεπάγεται ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ιταλία δεν έχει δυνατότητα εφαρμογής για τη χώρα μας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεται η ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί και να επιβάλει την απομάκρυνση των χριστιανικών συμβόλων από τα δημόσια καταστήματα της χώρας;
2. Οι Επιτροπές που θα συσταθούν ανά Υπουργείο, για να συζητήσουν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, θα συμπεριλάβουν στην θεματολογία τους και το ζήτημα της ανάρτησης των χριστιανικών συμβόλων στα δημόσια καταστήματα;».
Την ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης.
Ο κ. Καστανίδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
(KO)
(DE)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από προσφυγή Ιταλίδας υπηκόου με το αίτημα να μην αναρτάται ο Εσταυρωμένος σε σχολικές αίθουσες της Ιταλίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να δικαιώσει την προσφεύγουσα με συγκεκριμένο σκεπτικό, σχετικό με την ανάγκη προστασίας της ανεξιθρησκίας στις χώρες που υπάγονται στο καθεστώς και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ειδικότερα στην Ιταλία.
Η Ιταλία προσέφυγε κατ’ αυτής της αποφάσεως και φυσικά δεν έχουμε νεότερη κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πράγματι, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης της Ιταλίδας υπηκόου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρενέβη ως τρίτος το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, προφανώς υποστηρίζοντας τις απόψεις της Ιταλίδας υπηκόου.
Μέχρι να εκδοθεί η δευτεροβάθμια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ούτε η Ιταλία ούτε καμιά άλλη χώρα η οποία υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή. Άρα, αυτό ισχύει και για τη χώρα μας.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν και κατ’ έφεση το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώσει την πρώτη απόφασή του. Σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι προφανές ότι όλες οι χώρες-μέλη πρέπει να προσαρμοστούν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα και οι καταδίκες των χωρών είναι τεράστιας σημασίας.
Ας εκδοθεί, λοιπόν, πρώτα η δευτεροβάθμια απόφαση και μετά θα συζητήσουμε. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ό,τι συμβεί σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι όποιες δηλαδή αποφάσεις και πρωτοβουλίες, θα είναι μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και τα αρμόδια όργανά της.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Αστέριος Ροντούλης για να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στον Υπουργό για τρία λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, περίμενα να διευκρινίσετε το θέμα στις ουσιαστικές του πτυχές, προκειμένου να καταλαγιάσει μία μεγάλη ανησυχία του ελληνικού λαού μετά τις εξελίξεις που προαναφέρατε. Δυστυχώς, είδα ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η σύγχυση έχει μεγαλώσει.
Σε όσα είπατε, θα κάνω την εξής επισήμανση, πριν αναπτύξω τα ουσιώδη της ερώτησής μου.
Είναι άλλο πράγμα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αποφάσεις του οποίου δεν είναι αναγκαστικές για τα κράτη-μέλη -αν γινόταν αυτό που λέτε, η Τουρκία είναι γεμάτη με καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά δεν υλοποιεί κάποια από αυτές- και άλλο είναι το Δικαστήριο Ευρωπαϊκό Κοινοτήτων. Δεν πρέπει να συγχέουμε πράγματα όσον αφορά την αναγκαστική εφαρμογή.
Έρχομαι τώρα στην ουσία της ερώτησής μου.
Εγώ θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να ασχοληθώ –για να ακούσει ο ελληνικός λαός, όσοι μας παρακολουθούν, τέλος πάντων- με τα δύο ουσιώδη επιχειρήματα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, οι υπέρμαχοι της αποκαθήλωσης, της καθαίρεσης των θρησκευτικών συμβόλων, τα δημόσια καταστήματα, είτε είναι σχολεία είτε είναι δικαστήρια είτε είναι δημοτικά καταστήματα.
Επιχείρημα πρώτον. Η ελληνική πολιτεία, λένε οι κύριοι αυτοί, πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούν, τον όρο της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
(NP)
(2KO)
Ερώτημα πρώτον: Είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος ή όποιο άλλο κράτος να είναι θρησκευτικά ουδέτερο; Δεν με ενδιαφέρουν τα άλλα. Έρχομαι στο δικό μας κράτος.
Κύριε Υπουργέ, δεν δημιουργήθηκε εν κενώ το ελληνικό κράτος. Το δημιούργησαν κάποιοι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τη δημιουργία του με συγκεκριμένη γλώσσα, με συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα, με συγκεκριμένο –εάν θέλετε- πολιτιστικό στίγμα, με συγκεκριμένη θρησκεία, την οποία και αποτύπωσαν στα μετέπειτα Συντάγματα αυτού του κράτους, στους καταστατικούς χάρτες του κράτους αυτού.
Ερώτημα δεύτερον: Είναι δυνατόν να μιλάμε στην Ελλάδα για θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, όταν δεν έχουμε εδώ την περίπτωση ενός λαϊκού κράτους, κατά το Σύνταγμά μας, για να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας;
Να σας θυμίσω το άρθρο 3 του Συντάγματος. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι λέει: «Επικρατούσα θρησκεία είναι η θρησκεία της ανατολικής ορθοδόξου εκκλησίας του Χριστού.»
Άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος. Τι λέει για τα σχολεία, για την παιδεία; Λέει ότι το κράτος μέσω της παιδείας προωθεί την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των μαθητών. Ένα άνευρο θρησκευτικά λαϊκό κράτος πώς θα μπορούσε να υλοποιήσει τη διάταξη του Συντάγματος;
Και βεβαίως, όλα αυτά δεν μειώνουν την ισχύ του άρθρου 13 που κάνει λόγο για ένα ανεξίθρησκο ελληνικό κράτος, δηλαδή για ένα κράτος, που, βεβαίως, έχει ένα θρησκευτικό, πολιτισμικό, εθνικό στίγμα, αλλά σέβεται τη θρησκευτική ετερότητα του άλλου ταυτοχρόνως.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και βεβαίως, θα έρθω στο δεύτερο επιχείρημα. Θα μου δώσετε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, με την ανοχή τη δική σας και του Σώματος, γιατί είναι ιδιαιτέρως σοβαρό το ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ.
Το δεύτερο επιχείρημα των ανθρώπων που ζητούν την αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων κάνει λόγο για την προστασία των μειονοτικών –αν θέλετε- αντιλήψεων μέσα σε μία πολυπολιτισμική κρατική οντότητα.
Ερώτημα: Αν ακολουθήσουμε τη γραμμή αυτής της σκέψης προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, επιτέλους, ποιος θα προστατέψει και τα δικαιώματα της πλειονότητας των πολιτών αυτού του κράτους;
Εν κατακλείδι, θα μου επιτρέψετε –για να μην σας κουράζω, κύριε Υπουργέ- να σας πω ότι έκανα μια μικρή έρευνα. Είδα τις σημαίες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εννιά έχουν πάνω τους το σταυρό. Με τη λογική αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα έρχεται ο καθένας που ενοχλείται από τα χριστιανικά σύμβολα, από το σύμβολο του σταυρού και θα ζητάει να αφαιρέσουμε το σταυρό από το εθνικό μας σύμβολο, από τη σημαία. Θα ζητά να αφαιρέσουμε από το εθνόσημό μας το σταυρό, να αφαιρέσουμε το σταυρό από τις σχολές των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Πού θα καταλήξουμε; Δεν ρωτάται, λοιπόν, κανείς. Ευλόγως.
Κοιτάξτε να δείτε. Ο σταυρός είναι σύμβολο έθνους για εμάς. Είναι πατριωτικό σύμβολο. Είναι πολιτισμικό σύμβολο. Είναι σύμβολο πολιτισμικής ετερότητας σε έναν κόσμο που καταπατά βαναύσως -και θέλει να δημιουργήσει ένα χυλό- οτιδήποτε έχει σχέση με την εθνική ιδιοσυστασία των κρατών.
Εμείς δεν θέλουμε ένα τέτοιο κόσμο, αλλά θέλουμε να στείλουμε και ένα άλλο μήνυμα στους υπερμάχους της καθαίρεσης των θρησκευτικών συμβόλων. Ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Είναι το μήνυμα του εσταυρωμένου, που φαίνεται ότι αυτό τους ενοχλεί. Ο εσταυρωμένος στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο, που το βλέπουν τα παιδιά μας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Τον βλέπουν οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα δικαστήρια. Είναι το μήνυμα του αλτρουισμού, της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενοχλούνται από το σύμβολο του σταυρού. Ενοχλούνται από αυτά τα μηνύματα πανανθρώπινης αξίας που στέλνει μέχρι τις μέρες μας ο εσταυρωμένος.
Ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Ροντούλη.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καστανίδης έχει το λόγο να δευτερολογήσει.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Πρόεδρε, νόμιζα ότι θα πείτε ο Υπουργός Προστασίας των Συμβόλων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υποθέτω ότι αυτοί που σε καθεστώς δημοκρατίας υπερασπίζονται την ανάγκη της θρησκευτικής ανεξιθρησκίας, εάν ζούσαν σε ένα θεοκρατικό καθεστώς δεν θα τολμούσαν να υποβάλουν τα ίδια αιτήματα, αλλά αυτό είναι –αν θέλετε- το υψηλό «κόστος» και η υψηλή αρχή που κανοναρχεί τις δημοκρατίες και την Ευρώπη.
(XF)
(1NP)
Δεύτερον, κύριε συνάδελφε, είναι άλλο πράγμα το θρησκευτικό σύμβολο και άλλο πράγμα το εθνικό σύμβολο. Φαντάζομαι ότι κανένας δεν θα αποφάσιζε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν στις σχολικές αίθουσες ή στα δημόσια καταστήματα υπήρχε η σημαία ως εθνικό σύμβολο κάθε ανεξάρτητης χώρας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μην το λέτε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Το λέω και αν μου επιτρέπετε, θα μου επιτρέψετε να σκεφτώ ότι μου επιτρέπεται να το λέω.
Τρίτον, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σωστά επισημάνατε ότι είναι διαφορετικό, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει οι χώρες να πειθαρχούν και δεν τιμωρούνται αν δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα σας θυμίσω συζήτηση που είχαμε πριν από λίγες μέρες στην αρμόδια Επιτροπή όπου ανέφερα παράδειγμα παραβιάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανθρώπων δηλαδή που στερούνται της δικαστικής προστασίας στον τόπο μας μέσω της υπερβολικής καθυστερήσεως και όταν προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταπίπτουν πρόστιμα και ηχούν ισχυρές καμπάνες.
Άρα, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη δικαιοδοσία του οποίου υπαγόμαστε, όπως το σύνολο της πολιτισμένης Ευρώπης, είναι εφαρμοστέες και στην Ελλάδα. Θα σας παρακαλέσω άλλη φορά να μην κάνετε σύγκριση με την ταπεινότητα της Τουρκίας. Διότι η Τουρκία, η οποία δεν σέβεται την ευρωπαϊκή νομιμότητα, είναι ένα κράτος όχι για σύγκριση, αλλά προς αποφυγήν. Γι’ αυτό ακριβώς και ουσιαστικά δεν εντάσσεται σ’ αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.
Προσθέτω, κύριε συνάδελφε, όμως και μερικά ακόμη πράγματα. Είπα ότι μέχρις ότου να κριθεί στο δεύτερο βαθμό, ουδείς υποχρεούται να προσαρμοστεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Άρα, ας μη βιαστούμε. Ας περιμένουμε μετά την προσφυγή της Ιταλίας να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επίσης, αν παρ’ όλα αυτά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιμείνει στην αρχική του απόφαση, τότε ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να εισηγηθεί στη χώρα μας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, την ταπείνωση διαρκών καταδικαστικών αποφάσεων. Άρα, αυτό πρέπει να το πάρουμε σοβαρά υπόψη μας. Νομίζω ότι θα πρέπει η χώρα να προσαρμοστεί στα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά αυτή η προσαρμογή δεν μπορεί να γίνει έτσι. Θα γίνει μόνο μετά από συνεννόηση, επαναλαμβάνω, με την Εκκλησία της Ελλάδος και των αρμοδίων οργάνων της.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με μια παρατήρηση. Ασφαλώς το άρθρο 3 του Συντάγματος έχει την πρόνοια να αποτυπώνει αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ανατολική ορθόδοξος εκκλησία είναι η επικρατούσα εκκλησία. Και ασφαλώς το άρθρο 16 μιλάει για προαγωγή της θρησκευτικής συνειδήσεως. Αλλά όταν μιλάμε για προαγωγή της θρησκευτικής συνειδήσεως κατά το άρθρο 16, μιλάμε γενικώς περί προαγωγής της θρησκευτικής συνειδήσεως.
Το άρθρο 13 όντως επιβάλλει την αρχή της ανεξιθρησκίας και θα πρέπει κανείς να ερμηνεύσει σωστά ότι η προαγωγή της θρησκευτικής συνειδήσεως γίνεται σε ένα καθεστώς απόλυτου σεβασμού της θρησκευτικής ανεξιθρησκίας. Αυτή την αρχή τη Συνταγματική από το συνδυασμό των συνταγματικών διατάξεων ουσιαστικά και εμείς αποδεχόμαστε, εφαρμόζουμε. Και με βάση αυτή τη διπλή συνταγματική επιταγή θα είναι και η συνεννόησή μας, αν εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, τριάντα επτά επισκέπτες από το ΚΑΠΗ Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες)
Θα συζητηθεί η με αριθμό 108/17.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου κ.λπ.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το έργο της εκτροπής του Αχελώου, που επί δεκαετίες μάταια περιμένει ο λαός της Θεσσαλίας για να ξεδιψάσουν τα χωράφια, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και για την αντιμετώπιση των φαινομένων της απερήμωσης της περιοχής.
Οι προεκλογικές τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι το όλο θέμα της εκτροπής θα επανεξεταστεί, έχει οδηγήσει σε πλήρη αμφισβήτηση της προοπτικής του έργου.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το έργο θα παγώσει. Άλλες «διαρροές» μας πληροφορούν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποστηρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στην πορεία του έργου τα οποία θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της κοινοτικής οδηγίας 60/2000 για τα νερά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οδηγία δεν ευνοεί την εκτροπή ποταμών και αποθαρρύνει τις υδροβόρες καλλιέργειες για να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και το ξεκλήρισμα των αγροτών. Ταυτόχρονα το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να αποστείλει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεκατέσσερα ερωτήματα για το θέμα της εκτροπής, οι απαντήσεις στα οποία μπορούν να προσθέσουν νέα εμπόδια στην κατασκευή του έργου.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Ποια είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου, κι αν έχουν βάση όλες οι αναφερόμενες πληροφορίες.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση, που θα οδηγήσουν στη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου, ενός έργου ζωής και σωτηρία της Θεσσαλίας.»
Την ερώτηση θα απαντήσει ο κ. Δημήτριος Ρέππας, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το έργο αυτό της μερικής εκτροπής των υδάτινων πόρων του Αχελώου προς το θεσσαλικό κάμπο είναι ένα έργο το οποίο από τη δεκαετία του ’80 που το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το στηρίζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή η θέση δεν αλλάζει.
Το έργο αυτό είναι ένα έργο πολυσύνθετο, πολυδιάστατο. Είναι έργο υδροδοτικό, είναι έργο αρδευτικό, είναι έργο ενεργειακό και είναι έργο περιβαλλοντικό. Και έτσι πρέπει ακριβώς να το αντιμετωπίζουμε στα όσα θέματα κατά καιρούς μπορεί να προκύψουν, προκειμένου να δώσουμε την καλύτερη λύση και να μη δημιουργούμε νέα προβλήματα.
Γνωρίζετε και το αναφέρετε στην ερώτησή σας, ότι αύριο κιόλας εκδικάζεται μία προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι παρά τις μεγαλοστομίες της προηγούμενης κυβέρνησης, υπάρχουν θέματα ακόμη ανοιχτά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη. Και θα τα αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σύνεση προκειμένου να είμαστε αποτελεσματική με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αν μπορούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα εκεί που υπάρχει και δεν ισοπεδώνουμε και μηδενίζουμε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό το έργο.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Φράγμα Μεσοχώρας. Το Φράγμα Μεσοχώρας μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει ως ένα αυτοτελές ενεργειακό έργο, το οποίο θα δώσει μάλιστα πράσινη ενέργεια ισχύος 160 MW. Μπορεί να είναι κάποιος αντίθετος σε ένα τέτοιο έργο; Ασφαλώς όχι.
Από εκεί και πέρα τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη στο Φράγμα της Συκιάς και κατασκευάζονται με την εποπτεία του δικού μας του Υπουργείου, πρέπει να σας πω ότι συνεχίζεται. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει γίνει πλήρης διάνοιξη της σήραγγας που έχει μήκος 17,4 χιλιόμετρα. Έχει γίνει εσωτερική επένδυση σε μήκος 5 χιλιομέτρων και είναι ανοιχτό το έργο της κατασκευής της επένδυσης για τα υπόλοιπα περίπου 12 χιλιόμετρα αυτής της σήραγγας με τα όποια έργα πρέπει να ακολουθήσουν.
Πρέπει να πω, όμως, ότι η πολιτεία διαχρονικά, και δεν εξαιρώ κανέναν όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, θα έπρεπε να είχε δείξει μεγαλύτερη επιμέλεια όσον αφορά ένα σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση υδάτων στην περιοχή αυτή, ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι ακριβώς οι ποσότητες. Και μακάρι να ήταν όχι οι απαραίτητες, να ήταν οι μικρότερες δυνατές αναγκαίες ποσότητες που θα έπρεπε να μετακινηθούν, γιατί γνωρίζετε και εσείς ότι η οδηγία 60/2000 δεν επιτρέπει ακριβώς τη μεταφορά υδάτων χωρίς να υπάρχει ένα ειδικό λεπτομερές πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων.
(GM)
XF
Εμείς σε κάθε περίπτωση σεβόμενοι τους θεσμούς, σεβόμενοι το έργο που έχει γίνει και αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού, δοθέντος ότι έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ -το φράγμα της μεσοχώρας στοίχισε στη ΔΕΗ περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ και έχουν δαπανηθεί άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ για τα άλλα έργα- λέμε ότι τα έργα αυτά που είναι σε εξέλιξη, πρέπει να γίνουν όπως έχουν σχεδιαστεί, γιατί λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο και ως αυτοπροστασία για το έργο στο σύνολό του. Γιατί εάν η σήραγγα εγκαταλειφτεί τώρα, προφανώς θα καταρρεύσει. Και αν κάποια στιγμή πούμε ότι το δικαστήριο εμποδίζει τη συνέχιση αυτού του έργου, όμως εάν κάποια στιγμή είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο πρόβλημα της ερημοποίησης για το οποίο μιλούμε όλοι, δεν θα έχουμε αυτήν την υποδομή έστω και σαν εφεδρεία. Άρα, λοιπόν, το έργο πρέπει να συνεχιστεί.
Από την άλλη, όμως, δεσμευόμαστε τα συναρμόδια Υπουργεία να κάνουμε μία λεπτομερή σε άμεσο χρόνο μελέτη, ένα σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων γι’ αυτήν την περιοχή, να επαναξετάσουμε –θα μου επιτρέψετε να πω- σύμφωνα με τη γνωστή Οδηγία- όλες τις δυνατότητες, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για την εξοικονόμηση υδατικών πόρων στη Θεσσαλία και να δούμε ποιες πραγματικά είναι οι ποσότητες που πρέπει να μεταφερθούν από τον Αχελώο σε αυτήν την περιοχή.
Δεσμευόμαστε, λοιπόν, σε αυτήν την κατεύθυνση μέσω ενός κατάλληλου σχεδίου διαχείρισης στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων και τότε θα γνωρίζουμε ακριβώς και με κάθε λεπτομέρεια ποιες είναι οι αναγκαίες ποσότητες που αν χρειάζονται, πρέπει να μεταφερθούν στον Θεσσαλικό κάμπο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος έχει το λόγο για τρία λεπτά, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στον κύριο Υπουργό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Το έργο του Αχελώου δικαιολογημένα στη Θεσσαλία λέμε ότι θυμίζει το «γεφύρι της Άρτας». Είπατε ότι από το 1980 ξεκίνησε, μπήκε σαν θέμα και πέρασαν 29 χρόνια και ακόμα δεν έχει εκτελεστεί ούτε το μισό.
Οι ανησυχίες ότι θα μακρύνει πολύ ο χρόνος ολοκλήρωσης ή δεν θα γίνει καθόλου, δεν θα υπάρξει ολοκλήρωση, μεγάλωσαν μετά την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ. Διότι επικαλείστε κι εσείς, όπως αυτά τα οποία διαρρέουν από Υπουργείο Περιβάλλοντος και όπως ήταν και η απάντηση του κ. Δήμα, του αρμόδιου Επιτρόπου σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή που ανήκει στους Οικολόγους, ότι συνδέετε την όλη υπόθεση με μελέτες και σχέδια διαχείρισης που βεβαίως τα προβλέπει ο Οδηγία 60/2000. Αλλά κάνατε 20 χρόνια κυβέρνηση και μεσολάβησε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Δήμας απάντησε ότι αυτό το σχέδιο διαχείρισης θα έπρεπε να έχει κατατεθεί ως τις 22 Δεκεμβρίου 2009 και να γίνει συζήτηση μέχρι τις 22 Μαρτίου, αλλιώς θα υπάρξει παρέμβαση. Θα οχυρωθείτε, λοιπόν, πίσω από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην προχωρήσει ή να παραπεμφθεί στις καλένδες ή να καθυστερήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το όλο έργο. Αυτή είναι η Οδηγία.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει και λόγους πολιτικούς. Πέραν από τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος θα έπαιρνε άλλα μέτρα αν ήθελε να προστατεύσει το περιβάλλον. Το περιβάλλον πρέπει να προστατευθεί και στη Θεσσαλία. Δεν θα πάρει νερό η Θεσσαλία τους καλοκαιρινούς μήνες, θα παίρνει εκείνο τον καιρό που χύνεται στη θάλασσα.
Η όλη πολιτική και η απάντησή σας εδώ πέρα μας βάζει ένα τεράστιο ερωτηματικό, εάν θα προχωρήσει το έργο, πολύ περισσότερο που θα δούμε τι θα πει και το Συμβούλιο Επικρατείας. Έχουμε και μία ανησυχία, εάν και σε προηγούμενη περίπτωση δεν πάρθηκαν ασφαλιστικά μέτρα, δεν παρεμποδίστηκαν από το Συμβούλιο Επικρατείας. Υπάρχει κι ένας κίνδυνος και από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Εμείς στην ερώτησή μας βάλαμε το εξής ζήτημα: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση που θα οδηγήσουν σε γρήγορη ολοκλήρωση του έργου; Αυτήν τη στιγμή γίνονται κάποιες εργασίες αλλά οι κύριες εργασίες έχουν σταματήσει. Τριακόσιοι εργαζόμενοι μπήκαν στην ανεργία.
Επανέρχομαι και ρωτάω: Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση; Τι προβλέπει ο φετινός Προϋπολογισμός του 2010; Πότε θα τελειώσει το έργο; Και αν τελειώσει το έργο, μετά χρειάζονται και μία σειρά άλλα έργα. Δηλαδή χρειάζονται κανάλια, πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το νερό.
Έχουμε κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι αμφισβήτησαν αυτό το έργο και το αμφισβητούν ανοικτά. Πρώτα ο Πρωθυπουργός ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την προεκλογική περίοδο. Προσπαθήσατε να το διορθώσετε λιγάκι αλλά δεν διορθώθηκε.
PM
(GM)
Η κυρία Υπουργός Γεωργίας λέει ότι η πολιτική του Υπουργείου δεν θα είναι η άμεση στήριξη των αγροτών και το συνδέει με το ζήτημα πώς θα πληρώνεται το νερό, ποιος θα αναλάβει το κόστος -και αυτό μου δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με την αξιοποίηση των νερών που έρχονται από τον άνω ρου του Αχελώου- και πολύ περισσότερο η Υπουργός Περιβάλλοντος. Η ειδική Γραμματέας κ. Καραβασίλη στη Λαμία προ ημερών που ήταν οι οικολόγοι, είπε την προσωπική της γνώμη ότι δεν πρέπει να γίνει ο Αχελώος και ότι επανεξετάζονται από το Υπουργείο όλα τα μεγάλα έργα. Και καμάρωνε γιατί σταμάτησε η εκτροπή του Αώου. Τα έλεγε τη στιγμή που συζητούσαν για τον Αχελώο.
Όταν έχουμε Υπουργούς και το σημερινό Πρωθυπουργό και τις δικές σας δηλώσεις σήμερα είναι δικαιολογημένη η ανησυχία μας, ότι μιλάτε διπλή γλώσσα, ότι χαϊδεύετε λίγο τα αυτιά εκείνων που ενδιαφέρονται να μη γίνει το έργο, ότι δίνετε κάποιες μισές διαβεβαιώσεις σε μας από την πλευρά της Θεσσαλίας και σε όσους υποστηρίζουμε το έργο, διότι εμείς δεν χωριζόμαστε, τουλάχιστον στο δικό μας κόμμα, σε Θεσσαλούς και Αιτωλοακαρνάνες, την ίδια άποψη έχουμε σε όλη την Ελλάδα.
Και επανέρχομαι: έχετε χρονοδιάγραμμα; Έχετε σκεφτεί με τι χρηματοδότηση θα γίνουν όλα αυτά; Και τελειώνω με το εξής. για τους Ολυμπιακούς Αγώνας πώς παρακάμφθηκαν τα πάντα; Θεσμοθετήθηκαν ειδικές διατάξεις και -ούτε για το περιβάλλον μας παρεμπόδισαν- ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες τεράστια έργα. Γιατί δεν προχωράτε με τέτοια αποφασιστικότητα για να σωθεί η Θεσσαλία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε κύριε Σκυλλάκο.
Παρακαλείται ο κ. Ρέππας να λάβει το λόγο να απαντήσει για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η συζήτηση είναι δημόσια. Τονίζω και πάλι ότι αύριο συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η σχετική προσφυγή. Γνωρίζετε επίσης ότι έχει εκδοθεί η σχετική οδηγία και έναντι της εφαρμογής αυτής της οδηγίας η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη. Όλα αυτά θα πρέπει να μας κάνουν όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αν πραγματικά θέλουμε να γίνει το έργο και δεν δημαγωγούμε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)
Γιατί θα πρέπει να πω ότι στο πλαίσιο αυτό του έργου με τα φράγματα θα έχουμε την παραγωγή πράσινης ενέργειας ισχύος 380 MW. Και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Από την άλλη, όμως –και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό- οι όποιες επιλογές κάνουμε, θα πρέπει να είναι σύμφωνες και με το κοινοτικό δίκαιο και βεβαίως θα γίνουν όλες οι επιλογές μας με απόλυτο σεβασμό προς την όποια απόφαση του Ανώτατου Εγγυητικού Δικαστηρίου της χώρας. Σας λέω ότι το έργο αυτό –κι έτσι κλείνω- αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή θα ολοκληρωθεί μέσα σε 2,5 - 3 χρόνια το πολύ. Η χρηματοδότηση είναι δεδομένη. Δεσμευόμαστε γι’ αυτό. Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι πόροι που θα απαιτηθούν, αν όλα εξελιχθούν, όπως καταρχήν έχουν σχεδιαστεί, είναι διαθέσιμοι να γίνει το έργο. Αλλά βεβαίως η εξέλιξη αυτού του έργου -για την οποία εμείς αγωνιζόμαστε και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε- συναρτάται με παράγοντες, οι οποίοι είναι υπαρκτοί και δεν μπορούμε να τους παρακάμψουμε. Θα δουλέψουμε, ώστε το έργο αυτό να είναι σύμφωνο και φιλικό προς αυτούς τους κανόνες και αυτοί οι κανόνες να μην αποτελέσουν αξεπέραστους περιορισμούς εναντίον της συνέχισης του έργου.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Τι χρήματα δίδονται για το 2010;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Έχουν προβλεφθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο συνάδελφος κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης ζητεί να του εγκριθεί ολιγοήμερη άδεια απουσίας από τις εργασίες της Βουλής για το διάστημα από 23.11.2009 έως 27.11.2009 λόγω μετάβασής του στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
(ΡΜ)
(1BA)
Θα συζητηθεί η με αριθμό 102/17-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας-Θήβας κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας αποτελεί τον μοναδικό απευθείας συνδετήριο άξονα μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών οδών Αθήνας-Πάτρας και Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η χάραξή της δέχεται καθημερινώς ένα μεγάλο φορτίο βαρείας και άλλης κυκλοφορίας, ενώ τα τροχαία ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο και πάμπολλα τα θύματα. Σε ένα μικρό τμήμα της έχουν επέλθει στο παρελθόν σχετικές βελτιώσεις.
Μετά από πολλούς αγώνες των κατοίκων και φορέων της περιοχής και άπειρες υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων ξεκίνησε σε ένα άλλο τμήμα της το έργο «τροποποίηση-βελτίωση τμημάτων της οδού από Μάνδρα έως Ερυθρές» και συνεχίστηκε με μεγάλες καθυστερήσεις και επικίνδυνες κακοτεχνίες μέχρι τον Απρίλιο του 2009 οπότε ο εγκατεστημένος εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος. Η δε βελτίωση των ήδη παραδοθέντων τμημάτων έγινε με μεγάλη προχειρότητα καθιστώντας τα εν λόγω τμήματα της οδού πιο επικίνδυνα από πριν. Το έργο έκτοτε παραμένει στάσιμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των οδηγών και παρόδιων κατοίκων.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Για ποιους λόγους ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και πότε θα εγκατασταθεί ο νέος για να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες και να ολοκληρώσει το έργο «εκσυγχρονισμός της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας-Θήβας»;
Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, τι κονδύλια έχουν απορροφηθεί έως σήμερα και πόσα προβλέπονται για την ολοκλήρωσή του;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Λεβέντη θα απαντήσει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κύριος Δημήτριος Ρέππας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε ότι το έργο αυτό είναι ένα πολύπαθο έργο. Ο μειοδότης που ήταν εγκατεστημένος και εκτελούσε αυτό το έργο εξέπεσε επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μετά την έκπτωσή του ακολούθησε νέα δημοπράτηση προς τα τέλη Ιουνίου του 2009 η οποία απέβη άγονη. Ακολούθησε νέα διαδικασία δημοπράτησης στις αρχές Αυγούστου η οποία ανέδειξε μειοδότη. Ο ανάδοχος με μεγάλη σχετικά έκπτωση περίπου 45% ανέλαβε να εκτελέσει αυτό το έργο. Ο φάκελος εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου αυτό να διενεργήσει τον προσυμβατικό έλεγχο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ίσως γνωρίζετε, αποφάνθηκε ότι οι λόγοι για τους οποίους εξέπεσε ο πρώτος μειοδότης δεν ευσταθούν, δηλαδή δεν θα έπρεπε να απορριφθεί κατά την εξέταση των δικαιολογητικών του και γι’ αυτό ακριβώς δεν επέτρεψε την υπογραφή της νέας σύμβασης με τον ανάδοχο μειοδότη που προέκυψε μετά τη δημοπράτηση του έργου στις αρχές Αυγούστου. Η τελευταία αυτή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκε μόλις προσφάτως, στις 16 Οκτωβρίου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας έχουν σαφή εντολή να αναμορφώσουν τις προτάσεις τους σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ευχή μας είναι -και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να επισπευσθεί αυτή η εργασία εκ μέρους των υπηρεσιών μας- να υπογραφεί αυτή η σύμβαση το συντομότερο δυνατό ώστε να αρχίσει να «τρέχει» το τετράμηνο εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα.
Για τα μέχρι τώρα έργα έχει δαπανηθεί ένα σημαντικό ποσό περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ και για τα έργα που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια θα δαπανηθεί ένα ποσό το οποίο υπολογίζουμε περίπου στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Ελπίζω πολύ σύντομα να έχω ευχάριστα νέα. Πολύ εύκολα μπορώ να σας πω τώρα ότι όσο εξαρτάται από τις δικές μας υπηρεσίες θα κάνουμε τα πάντα ώστε να εγκατασταθεί ο εργολάβος που κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο αυτό ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν να το χρησιμοποιούν με μεγάλη ασφάλεια.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει ο κύριος Λεβέντης για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είπατε κι εσείς ότι πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο και έτσι έχουν τα πράγματα. Αυτό το θέμα το έχω φέρει εγώ προσωπικά αλλά το έχουν φέρει και άλλοι συνάδελφοι επανειλημμένα στη Βουλή και οι απαντήσεις που έχουμε πάρει είναι ήξεις-αφήξεις και ότι το έργο προχωράει και ότι οσονούπω περατούται και πάει λέγοντας.
(SX)
(1PM)
Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι άλλη.
Πρώτα – πρώτα, δεν έχει γίνει κατανοητό από την Ελληνική Πολιτεία πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο, πόσος σημαντικός είναι αυτός ο δρόμος. Είναι ο μόνος απευθείας συνδετήριος άξονας ανάμεσα στις δύο μεγάλες εθνικές οδούς.
Κύριε Υπουργέ, αυτό το διάστημα –και είναι πολλοί οι μήνες κατά τους οποίους είναι μπλοκαρισμένη η Εθνική Οδός στην Υλίκη, στη Θήβα- και τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα, γίνεται κυριολεκτικά χαμός, γιατί η «βαριά κυκλοφορία» προτιμάει να περνάει από εκεί για πολλούς λόγους, δεν πληρώνει διόδια κλπ. Και, βέβαια, τα Σαββατοκύριακα υποχρεούται να περνάει, γιατί είναι ο μόνος ανοιχτός δρόμος. Οι άλλοι είναι κλειστοί. Αυτή, λοιπόν, η «βαριά κυκλοφορία» –και η υπόλοιπη, όμως, κυκλοφορία- κατευθύνεται υποχρεωτικά –και σε μεγάλο ποσοστό- από αυτόν τον στενό, ελικοειδή, ανηφοροκατηφορικό και πολύπαθο δρόμο.
Το έργο που ξεκίνησε αυτός ο εργολάβος, κύριε Υπουργέ, έκανε τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι ήταν. Και θα σας παρακαλούσα να κάνετε μία επιτόπια επίσκεψη, για να δείτε του λόγου το αληθές.
Δυστυχώς, αντί να υπάρξει βελτίωση, υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης. Αν είναι ο ίδιος εργολάβος, φοβούμαι ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα. Δεν έχω τίποτα προσωπικά με τον άνθρωπο. Ούτε τον ξέρω. Πλην, όμως, τα έργα του μιλούν από μόνα τους.
Επομένως, πρέπει η Πολιτεία να δείξει εδώ την αποφασιστικότητά της και να προχωρήσει γρήγορα το έργο, αυτό το έργο που είναι απαραίτητο.
Υπάρχει, όμως, κύριε Υπουργέ, κι ένας άλλος προγραμματισμένος δρόμος. Τουλάχιστον ο προηγούμενος Υπουργός, αλλά και ο Υφυπουργός, ο κ. Ξανθόπουλος, επανειλημμένα στη Βουλή είχαν δεσμευτεί ότι προχωρούν τα σχέδια, για να φτιαχτεί ο μεγάλος δρόμος Ελευσίνας – Θήβας – Υλίκης. Αυτός ο δρόμος, σύμφωνα με αυτά που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση εδώ στη Βουλή, θα είναι ταχείας κυκλοφορίας με διαχωριστική νησίδα στη μέσα.
Δυστυχώς, εδώ υπάρχουν άλλα προβλήματα. Διότι παρεμβαίνουν οι εταιρείες είσπραξης διοδίων Αθήνας – Θεσσαλονίκης, που έχουν διαβεβαιώσεις, εγγυήσεις ή συμβάσεις ότι δεν θα γίνει ένα τέτοιο έργο, γιατί αυτό θα τους οδηγήσει στο να χάνουν εισπράξεις από διαφεύγοντα διόδια.
Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Πραγματικά, όμως, θα ήθελα να ασχοληθείτε με το θέμα κι αν έχετε κάτι επ’ αυτού, θα ήθελα μία απάντηση στη δευτερολογία σας. Ούτως ή άλλως το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει, γιατί είναι ένας εφιάλτης, κύριε Υπουργέ, για όλους αυτούς που πηγαινοέρχονται και που είναι πολλές χιλιάδες. Και είναι, αν θέλετε, κι ένα καθημερινό δράμα. Χθες το βράδυ δύο νέα παιδιά σκοτώθηκαν πάνω σε αυτό το δρόμο. Και αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο.
Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Ταλαιπωρία. Κίνδυνοι. Οικονομικό κόστος, αν θέλετε, από όλη αυτή την καθυστέρηση που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Κατανάλωση ενέργειας. Ρύπανση του περιβάλλοντος.
Κι επειδή είχε πει ο κ. Ξανθόπουλος παλαιότερα ότι, θέλουμε να κάνουμε βελτιώσεις, αλλά δεν μας οι παρόδιοι, γιατί κάποιες διαδικασίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, τουλάχιστον ας το δούμε κι αυτό. Διότι για εμένα είναι αδιανόητο να μην επιτρέπουν οι παρόδιοι να γίνει ένα τέτοιο εθνικής σημασίας έργο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, περιορίζομαι να επαναλάβω ότι πραγματικά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τους χρήστες του.
Αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε μεταξύ των άλλων όχι απλώς λύση στο πρόβλημα, αλλά και μία αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι παραμένουν καχύποπτοι –και δικαιολογημένα- για την αβελτηρία της Πολιτείας ή την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει με έναν τρόπο αποτελεσματικό τέτοιου είδους προβλήματα.
Σας διαβεβαιώ ότι το θέμα αυτό είναι θέμα που απασχολεί τις Υπηρεσίες μας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Και νομίζω ότι στο τέλος κι εσείς που είχατε την τιμή και την πρωτοβουλία να φέρετε το θέμα αυτό στη Βουλή, θα έχετε να πείτε έναν καλό λόγο για την προσπάθεια του Κράτους αυτή την περίοδο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Πρώτος θα το διαλαλήσω, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Είμαστε σίγουροι, κύριε Υπουργέ, ότι θα το προσπαθήσετε.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της υπ’ αριθμ. 109/17.11.2009 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Γκιόκα προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Η ερώτηση του κ. Γκιόκα έχει ως εξής:
«Το πρόβλημα με τα κενά και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι γνωστό και χρόνιο. Πρόβλημα που οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έλυσαν μέχρι σήμερα.
Έχουν κλείσει δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πολλά σχολεία υπολειτουργούν καθώς λείπουν χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες και χιλιάδες είναι τα οργανικά – λειτουργικά κενά που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα.
(TR)
(1SX)
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη πρόσληψη ωρομισθίων και αναπληρωτών ενώ τα κενά η ίδια τα υπολογίζει σήμερα σε 7000 (5.000 Δευτεροβάθμια – 2.000 Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση). Ακόμα πολλά κενά και ελλείψεις υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παρακολούθηση και τη συμμετοχή σε αυτήν, ενώ έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες να μένουν σπίτι τους.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θεωρεί ότι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες αποτελούν πρόβλημα μόνο όταν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Η επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προχωρήσει στις προσλήψεις ωρομισθίων και αναπληρωτών, αναδεικνύει την κεντρική επιδίωξη για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευσης, τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, φθηνού και ευέλικτου. Άλλωστε ο χώρος των δασκάλων (με τα κενά και τους αναπληρωτές που τα καλύπτουν, ενώ μπορούν να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό) αποδεικνύει ότι η ύπαρξη του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. έχει στόχο την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και στην εκπαίδευση.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να καλύψει τα κενά που χρόνια τώρα είναι μόνιμα και διευρύνονται, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό;
Θα απαντήσει στην ήδη υπαρκτή κατάσταση των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων, με άμεση μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις;»
Στην ερώτηση του συναδέλφου Βουλευτή θα απαντήσει ο Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Πανάρετος.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Χαίρομαι κατ’ αρχήν που για πρώτη φορά σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να πάρω μέρος σε μια κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας, αυτή του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θα προσπαθήσω και σήμερα και στο μέλλον να ανταποκριθώ στο καθήκον αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Έρχομαι τώρα στην επίκαιρη ερώτηση.
Διαβάζω από την επίκαιρη ερώτηση: «Το πρόβλημα με κενά και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι γνωστό και χρόνιο, πρόβλημα που οι κυβερνήσεις δεν έλυσαν μέχρι σήμερα». Έχετε δίκιο. «Έχουν κλείσει δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πολλά σχολεία υπολειτουργούν, καθώς λείπουν δάσκαλοι, έχουμε χαμένες διδακτικές ώρες και υπάρχουν κενά που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα». Έχετε δίκιο. «Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη ωρομισθίων και αναπληρωτών, τα κενά τα υπολογίζει σε 7.000» -δεν είναι ακριβές αυτό- όμως «εξακολουθούν και υπάρχουν κενά στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παρακολούθηση και τη συμμετοχή σε αυτή, ενώ έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες να μένουν σπίτι τους». Έχετε δίκιο.
Θα μπορούσα να σας απαντήσω με τη συνήθη πρακτική που έρχεται στη Βουλή ο Υπουργός ο Υφυπουργός Παιδείας και απαριθμεί τους διορισμούς που έχουν γίνει για την χρονιά αυτή. Έχω τα στοιχεία μπροστά μου. Θα μπορούσα να σας πω ότι διορίστηκαν φέτος 2.723 δάσκαλοι και 3.379 καθηγητές, θα μπορούσα να σας δώσω περισσότερα στοιχεία για τους αναπληρωτές, για τους ωρομίσθιους. Δεν νομίζω, όμως, ότι μια τέτοια απάντηση θα ήταν απάντηση για το μαθητή που συνάντησα στη Σάμο ο οποίος θα δώσει πανελλήνιες εξετάσεις και δεν είχε καθηγητή οικονομικών για να του διδάξει το μάθημα. δεν πιστεύω ότι μια τέτοια απάντηση με αριθμούς θα απαντούσε στον μαθητή και στους μαθητές από την Χίο ή από τους Λειψούς, ή από τα Κύθηρα που βλέπουν τα κενά και αυτοί οι αριθμοί δεν θα τους έλεγαν τίποτα.
Έχω στα χέρια μου και μελέτησα πριν έρθω εδώ όλες τις ερωτήσεις που έχετε κάνει σε σχέση με τα κενά στα σχολεία. Για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία του Μαραθώνα, στον Πειραιά, στην Κέρκυρα, στους γύρω δήμους Πειραιά πάλι, νηπιαγωγεία, Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Μαγνησίας.
Όλα αυτά τα στοιχεία και όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι ουσιαστικές και σημαντικές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Επειδή είναι η πρώτη μου φορά που παίρνω το λόγο και θέλω να είμαι εντάξει με τον χρόνο, θα επανέλθω στο πολιτικό μέρος της απάντησής μου στην δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Ιωάννης Γκιόκας.
(ZE)
(1TR)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι περιττεύει να αναφερθούμε διεξοδικά στα προβλήματα και στις επιπτώσεις που έχει η ύπαρξη αυτών των κενών στο εκπαιδευτικό έργο και συνολικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί χρόνια, ακούγονται και συζητιούνται πάρα πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα φέτος υπάρχει το επιπλέον πρόβλημα της αντικειμενικής, υπαρκτής ανάγκης, της πραγματικής ανάγκης να κλείνουν σχολεία, να κλείνουν τάξεις λόγω της γρίπης και ό,τι αυτό συνεπάγεται, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των καιρών να γίνεται ακόμη πιο οξυμένο. Για μας όμως αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι με ποιον τρόπο επιλέγει η σημερινή Κυβέρνηση να διαχειριστεί το πρόβλημα, γιατί περί διαχείρισης μιλάμε και όχι για λύση του προβλήματος. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Επί της ουσίας συνεχίζει στην πεπατημένη την ίδια πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας η οποία λέει το εξής: Πρόσληψη αναπληρωτών, κάλυψη των κενών με ωρομίσθιους, πρακτικά επέκταση στο χώρο της εκπαίδευσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών όλα αυτά τα χρόνια είναι σήμερα να υπάρχουν σαράντα πέντε χιλιάδες περίπου εκπαιδευτικοί στους πίνακες εκ των οποίων οι τριάντα χιλιάδες δουλεύουν με αυτές τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις σε συνθήκες ομηρίας, σε συνθήκες περιπλάνησης, σε συνθήκες που να μην γνωρίζουν τι τους ξημερώνει αύριο. Από μόνα τους νομίζουμε αυτά τα στοιχεία, αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν ότι δεν μιλάμε για ευκαιριακές ανάγκες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν καλύπτουν ευκαιριακές ανάγκες. Δεν καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Καλύπτουν μόνιμες που συνεχώς διευρύνονται.
Είναι δε χαρακτηριστικό, το αναφέρουμε και στην ερώτηση ότι στον κρίσιμο και ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εκπαιδευτικού προσωπικού εργάζεται με αυτές τις εργασιακές σχέσεις. Και βέβαια, δεν αναφερόμαστε στο ποιες θα έπρεπε να ήταν οι εκπαιδευτικές θέσεις αν μιλούσαμε για ένα σύγχρονο σχολείο πραγματικά των λαϊκών αναγκών.
Ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα και τις εξαγγελίες του Υπουργείου ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσα από την αξιοκρατία, μέσα από το διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. και κ.ο.κ. Εμείς έχουμε το εξής ερώτημα: Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν απαντήσει στο ζήτημα της αξιοκρατίας; Πρώτα και κύρια έχουν απαντήσει με το πτυχίο τους, με τις σπουδές τους. Δεύτερον αν θέλετε, έχουν απαντήσει και με τους ίδιους τους όρους που έχουν βάλει κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για ανθρώπους που πολλοί απ’ αυτούς έχουν επιτύχει μία, δύο ακόμη και τρεις φορές στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. και δεν έχουν διορισθεί γιατί η στρόφιγγα των μόνιμων προσλήψεων ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τους σχεδιασμούς της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες του σχολείου και της εκπαίδευσης.
Εμείς λέμε το εξής: Ότι η ουσία του Α.Σ.Ε.Π. έχει άλλο στόχο. Αποτέλεσε ο Α.Σ.Ε.Π. όλα αυτά τα χρόνια ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το κτύπημα της μόνιμης σταθερής δουλειάς στο χώρο της εκπαίδευσης. Από τη μια μεριά διαιωνίστηκε η αδιοριστία και η ανεργία των εκπαιδευτικών και από την άλλη γίνεται προσπάθεια, μέσα από το διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π., μέσα από ένα δήθεν αξιοκρατικό διαγωνισμό, να νομιμοποιηθεί αυτή η κατάσταση στη συνείδησή τους.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που το αναφέρουμε και στην ερώτηση είναι ο χώρος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ υπάρχει ανάγκη στα δημοτικά σχολεία να διορίζονται όλοι όσοι αποφοιτούν και συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π., έχει επιβάλλει σήμερα το σύστημα των προσλήψεων, το θεσμό του αναπληρωτή ως μόνιμη διαδικασία.
Μάλιστα, ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω ότι δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι μέσα από τις εξαγγελίες που έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας. Θεωρούμε ότι όχι μόνο θα διατηρηθούν και θα διευρυνθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο χώρο των εκπαιδευτικών, αλλά επί της ουσίας αφού αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει σαράντα κύματα, θα είναι υπό διαρκή αίρεση, μέσα από όλους αυτούς τους μηχανισμούς της αξιολόγησης της διετούς δοκιμασίας που επί της ουσίας θα έχουν σαν στόχο να …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε. Ο Υπουργός σεβάστηκε το χρόνο στο ακέραιο.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Πανάρετος έχει το λόγο.
(TS)
(01ZE)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Δεν θα συμφωνήσω με τις εξηγήσεις που δίνετε γιατί συμβαίνουν και γιατί υπάρχουν τα κενά στα σχολεία. Θα σας πω μόνο ότι κοιτάζοντας και μελετώντας τι έχει γίνει στο παρελθόν, κάθε χρόνο γίνεται από την Αντιπολίτευση, είτε αυτή είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα είτε ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε ήταν η Νέα Δημοκρατία, παρόμοια ερώτηση και δίνονται παρόμοιες απαντήσεις. Έχω μάλιστα μπροστά μου μια αντίστοιχη ερώτηση που έκανε πριν από δύο χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και τα λόγια του τότε Υπουργού που δίνει τους αριθμούς και προσπαθεί να δώσει μια απάντηση.
Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πιο ουσιαστικό και αν δεν δούμε το βάθος και την ουσία του, κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που λέτε εσείς, θα προσπαθούμε να κάνουμε διαχείριση. Φέτος κάνουμε διαχείριση, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, όμως, πριν από μια εβδομάδα η Υπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από σκέψεις και προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην ουσία του.
Και θα πω περιληπτικά τις προτάσεις αυτές. Στόχος του Υπουργείου είναι οι προσλήψεις να γίνονται με σαφή προσδιορισμό του τόπου και του χρόνου διορισμού, η πρόσληψη δηλαδή να γίνεται είτε σε επίπεδο σχολείου είτε σε επίπεδο της αρμόδιας Διεύθυνσης.
Θα επανεξετάσουμε συνολικά το σύστημα της μοριοδότησης και των κινήτρων. Εδώ η αρχή είναι συγκεκριμένη. Τα μόρια αφορούν τον τόπο και το αντικείμενο της διδασκαλίας. Άπαξ και ο εκπαιδευτικός μετακινηθεί, τα μόρια δεν τον ακολουθούν, δεν τα μεταφέρει μαζί του, παραμένουν στη θέση από την οποία ο ίδιος μετακινείται. Κανείς εκπαιδευτικός δεν αποσπάται εάν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του για τη θέση στην οποία υπηρετεί.
Σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις, βασική αρχή πλέον θα είναι πως κάθε μετάθεση θα αποφασίζεται μόνο εάν εξυπηρετεί πρώτα και κύρια το σχολείο. Δεν είναι αποδεκτό για το δημόσιο συμφέρον να υπάρχουν σχολεία με πλεονάζον προσωπικό και σχολεία με κενά.
Κυρία Πρόεδρε, εγώ θα αισθανθώ ιδιαίτερη ικανοποίηση εάν δεν χρειασθεί του χρόνου να γίνει παρόμοια ερώτηση και δεν θα χρειαστεί ο Υπουργός Παιδείας να δώσει απαντήσεις για κενά στα σχολεία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε.
Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση» (Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2004/80/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2004) και άλλες διατάξεις».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Επόμενη είναι η με αριθμό 97/17-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της εταιρείας «ΑΣΠΙΣ» κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Βορίδη έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας «ΑΣΠΙΣ», έφερε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο της επικαιρότητας την κακοδαιμονία του κλάδου των ασφαλειών.
Ως συνέπεια της πτώχευσης αυτής, οκτακόσιοι εργαζόμενοι ασφαλιστές και ασφαλιστικοί σύμβουλοι έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ η υπό εκκαθάριση εταιρεία οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα τριών μηνών (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2009) και επίδομα άδειας, εκτός των αποζημιώσεων απολύσεως και του δώρου Χριστουγέννων.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Υπάρχει πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις στους εργαζομένους υποκαθιστάμενη ταυτοχρόνως στα δικαιώματά τους κατά της υπό εκκαθάριση εταιρείας; Ποιες πρόνοιες θα λάβει η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την απασχόληση των ασφαλιστικών συμβούλων;
2. Θα γίνει αποδεκτή η πρόταση των συνδικαλιστικών τους φορέων για επιδότηση με 36 ευρώ την ημέρα από την ΟΑΕΔ για κάθε θέση εργασίας για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα;».
Στην ερώτηση του συναδέλφου Βουλευτή θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κουτρουμάνης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, όπως γνωρίζετε πρόκειται για ένα πρόβλημα που η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε να εξελιχθεί και να εκδηλωθεί παραμονές εκλογών, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε ακόμη και να αποτραπεί εάν υπήρχε η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί και δεν το έκρυβε η προηγούμενη Κυβέρνηση κάτω από το χαλί για να εμφανιστεί προεκλογικά.
(PE)
(1TS)
Η ασφαλιστική εταιρεία «ΑΣΠΙΣ», όπως και άλλες εταιρείες από τον ασφαλιστικό χώρο, διέκοψαν τη λειτουργία τους και πράγματι δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα για οκτακόσιους εργαζόμενους.
Εμείς ασχοληθήκαμε και ασχολούμαστε από την πρώτη μέρα με την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οι πρωτοβουλίες μας κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις.
Πρώτον, να αποδοθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέλαβε η εποπτική αρχή τις εκ του νόμου υποχρεώσεις, όρισε τους εκκαθαριστές και στις 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί μέρος των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από τις 15 Ιανουαρίου και αν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή, θα πάρουμε και νέες πρωτοβουλίες.
Η δεύτερη παράλληλη πρωτοβουλία μας αφορούσε την οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων εργαζομένων και την εφαρμογή προγράμματος επανακατάρτισης που αφορά τετρακόσιους εργαζόμενους από την εταιρεία.
Η τρίτη πρωτοβουλία που πήραμε, σε συνεννόηση και με την Ομοσπονδία των ασφαλιστικών υπαλλήλων και τον Ο.Α.Ε.Δ., κινείται στην κατεύθυνση διασφάλισης των θέσεων εργασίας και ήδη εκατό από τους απολυμένους έχουν απορροφηθεί από άλλες εταιρείες στο κομμάτι που αφορά την ασφάλεια ζωής, που μεταφέρθηκε ήδη στις εταιρείες αυτές.
Προχωρούμε, παράλληλα, σε προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας με τα 36 ευρώ, στα οποία αναφερθήκατε και σε ένα δεύτερο πρόγραμμα, που αφορά εκείνους που είναι ηλικίας από σαράντα επτά ετών και άνω, όπου εκεί θα καλυφθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Προχωρούμε, επίσης, σε πρόγραμμα επιδότησης για ελεύθερα επαγγέλματα και αφορά πενήντα εργαζόμενους που μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με επιδότηση 30.000 ευρώ για δύο χρόνια.
Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει –και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό- όλα τα περιθώρια, για να καλυφθούν αυτοί οι εργαζόμενοι και κυρίως να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βορίδης για τρία λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, και οφείλω να ευχαριστήσω και τον κύριο Υπουργό, γιατί, παρά τα ειωθότα, ήταν αρκετά σαφής η απάντηση και υπ’ αυτήν την έννοια οφείλει κανείς να εκφράσει την ικανοποίησή του.
Ωστόσο, θέλω να επισημάνω δύο πράγματα, φαντάζομαι, στην κοινή μας αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί.
Το πρώτο είναι ότι οφείλουν να μην βραδύνουν οι διαδικασίες της εκκαθαρίσεως. Διότι, εάν συνδεθεί η διαδικασία της εκκαθαρίσεως με την καταβολή των δεδουλευμένων, τότε αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό μπορεί να μην οδηγήσει σε μία καταβολή που θα είναι χρήσιμη και ουσιαστική για τους εργαζόμενους. Κρατώ, λοιπόν, προς επανέλεγχο τις δύο ημερομηνίες, κύριε Υπουργέ, δηλαδή την 15η Δεκεμβρίου 2009 και την 15η Ιανουαρίου 2010 που πρέπει να είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες, για να λάβουν τα δεδουλευμένα, εγώ θα πω, και τις αποζημιώσεις τους οι εργαζόμενοι.
Δεύτερον, είναι θετικό το πρόγραμμα της επανακατάρτισης. Όμως, εγώ θα ήθελα στη δευτερολογία σας να ακούσω περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα της επιδοτούμενης εργασίας. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεσθε, ένα θέμα βεβαίως είναι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους, αλλά ένα επίσης κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς θα απορροφηθούν ομαλά μέσα στην ασφαλιστική αγορά εργασίας εργαζόμενοι, που ο αριθμός τους δεν είναι μικρός. Οι εκατό, πράγματι, βρήκαν δουλειά, αλλά υπάρχουν επτακόσιοι ακόμα, οι οποίοι είναι χωρίς εργασία.
Εμένα πάντοτε οι προτάσεις μου, όπως ξέρετε, κατατείνουν στο να βρίσκονται λύσεις που έχουν την ελάχιστη δυνατή δημοσιονομική επιβάρυνση, εξαιτίας και της κρίσης στην οποία βρισκόμαστε. Εδώ, λοιπόν, επιτρέψτε μου επίσης μία παρατήρηση, μία συμβολή στο συνολικό πρόβλημα που είναι το πρόβλημα που έχει αφήσει ο όμιλος των εταιρειών «ΑΣΠΙΣ» στην ασφαλιστική αγορά.
Υπάρχει και ένα ζήτημα, όπως ξέρετε, επίσης το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί, το οποίο δεν είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, αλλά είναι στην αρμοδιότητα της Κυβερνήσεως και το οποίο αφορά το τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά συμβόλαια και από εκεί και πέρα την προστασία των ασφαλισμένων και τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων κατά της εταιρείας που μένουν στο κενό. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, στο οποίο εγώ θα επανέλθω με άλλη ερώτηση, απλώς λέω ότι δεν είναι της αρμοδιότητας του συγκεκριμένου Υπουργείου.
Ωστόσο, επειδή μέρος της λύσεως βρίσκεται στη μεταφορά των χαρτοφυλακίων και εκεί υπάρχει ένας ειδικός εκκαθαριστής που έχει οριστεί για να χειριστεί τα θέματα των χαρτοφυλακίων, πέρα από τα άλλα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό να συνδεθεί το εργασιακό ζήτημα με το ζήτημα της τύχης των χαρτοφυλακίων.
(ML)
(PE)
Σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση που ουσιαστικά θα γίνει προς μεταφορά των χαρτοφυλακίων σε άλλες εταιρείες, μαζί με τη διασφάλιση των ασφαλισμένων, που είναι βασική, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν σωστό και θεμιτό σε επίπεδο διαπραγμάτευσης να συνδεθεί και η τύχη των εργαζομένων που ουσιαστικά ήταν και οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων αυτών από πλευράς της ΑΣΠΙδος.
Σε αναμονή, λοιπόν, εξελίξεων, τονίζοντας όμως την ανάγκη για άμεσες δράσεις, γιατί αφορά σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή πολλούς εργαζόμενους, πολλούς ασφαλιστικούς συμβούλους και ακόμη περισσότερους ασφαλισμένους, περιμένουμε τις δράσεις της Κυβερνήσεως.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Βορίδη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Πρέπει να σας πω και να επαναλάβω ότι παρακολουθούμε το θέμα και συνεργαζόμαστε και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, συζητούμε και με το συναρμόδιο Υπουργείο, γιατί πράγματι στο χώρο αυτό, σε μία ασφαλιστική αγορά που λειτουργεί ανεξέλεγκτα, υπάρχουν τέτοια προβλήματα και δυστυχώς θα υπάρξουν και στο μέλλον εάν δεν μπει μία τάξη στη λειτουργία, εάν δεν υπάρξει ένα πλαίσιο με ενίσχυση της εποπτείας του ελέγχου και της διαφάνειας.
Βέβαια τα προβλήματα, σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις, δεν είναι προβλήματα που αφορούν μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αφορούν ευρύτερα και άλλες εταιρείες και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα κατά προτεραιότητα, γιατί είναι αλήθεια ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να διασφαλίζονται και οπωσδήποτε η πολιτική μας κινείται σε μία κατεύθυνση επανένταξης των ανέργων. Αυτός είναι ο σταθερός μας στόχος. Η περίοδος, όμως, που διανύουμε είναι αλήθεια ότι είναι από τις δυσκολότερες που έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας και οι εργαζόμενοι. Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε, όπως είναι γνωστό, τη χώρας μας εντελώς ανοχύρωτη με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει τις πρωτοβουλίες στήριξης και επανένταξης των ανέργων σε μία περίοδο, όπως είπα, ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε το καλύτερο δυνατό με όλα τα μέσα και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι δεν αρκούν οι παραδοσιακές πρακτικές και κυρίως μέτρα μόνο αμυντικού χαρακτήρα. Θέλουμε περισσότερες ενεργητικές πολιτικές. Αυτές σχεδιάζουμε και αυτές προωθούμε για τα μεγάλα προβλήματα που είναι εδώ και είναι οι προκλήσεις, για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, για ένα νέο κοινωνικό κράτος που έχει ανάγκη η Ελλάδα, για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Η Κυβέρνηση είναι εκείνη που κρίνεται πρώτα και ανοίξαμε το διάλογο για ένα από αυτά τα μεγάλα θέματα, που είναι το ασφαλιστικό, γιατί δεν θέλουμε να κρύψουμε αυτό πρόβλημα, δεν θέλουμε να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο χρόνο. Δεσμευθήκαμε για ένα διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης και δεν θα μεταφέρουμε βάρη στους ασφαλισμένους, στους εργαζόμενους. Διαψεύσαμε κινδυνολογικά σενάρια που γράφονται και ακούγονται και είπαμε να συζητήσουμε για την ουσία του προβλήματος που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων σε έναν ουσιαστικό διάλογο που αφορά τα μεγάλα προβλήματα και κάθε πλευρά θα κριθεί από τις προτάσεις της και από τη συνεισφορά της για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.
Όλοι, όπως είπαμε, με πρώτη την Κυβέρνηση, κρινόμαστε. Κρίνεται, όμως, συνολικά και το πολιτικό μας σύστημα για το αν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα. Η μη συμμετοχή σε έναν τέτοιο διάλογο είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος, δικαίωμα του κάθε φορέα και κρίνεται από τους πολίτες.
(GH)
(MT)
(01ML)
Η παρεμπόδιση, όμως, αυτού του διαλόγου, όπως έγινε σήμερα, δεν μπορεί να αποτελεί πολιτική πρακτική.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Προχωρούμε στην με αριθμό 77/16-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευστάθιου Κωνσταντινίδη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Νομό Φλώρινας και λοιπά.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο λόγω έντονων βροχοπτώσεων υπήρξαν προσβολές από ασθένειες στις παραγωγές μήλων και αχλαδιών στο Νομό Φλώρινας και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με τελικό αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή, η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πλήττει καίρια το αγροτικό εισόδημα.
Από τις έντονες βροχοπτώσεις επλήγη στο Νομό Φλώρινας και η παραγωγή της ντομάτας από βακτηριολογικές μυκητολογικές προσβολές, με συνέπεια τη δραματική μείωση της παραγωγής.
Επίσης, τα αμπέλια της περιοχής Φλώρινας κατά κύριο λόγο και σε μεγαλύτερη έκταση, αλλά και της περιοχής του Αμυνταίου σε μικρότερη έκταση προσβλήθηκαν από περονόσπορο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αγροτεμάχια ακόμα και με καταστροφή της τάξης του 100%.
Όλα αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά στον ΕΛΓΑ από αιτήματα αγροτών και των φορέων τους που έχουν κατατεθεί από το τέλος της άνοιξης του 2009. Ήδη η αγροτική οικονομία δοκιμάζεται σκληρά και κάθε θεομηνία ή καιρικό φαινόμενο επιβαρύνει τους αγρότες μας, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν κατά της ακαρπίας –μειωμένης παραγωγής και των υπολοίπων προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις στις παραγωγές αγροτικών προϊόντων του Νομού Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ιδιαιτερότητα της περιοχής λόγω της γεωγραφικής της θέσεως μεταξύ ορεινών όγκων που καθιστά την ενασχόληση με τη γεωργία δυσχερή;
2. Προτίθενται να εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατ’ εξαίρεση κάλυψη των ζημιών, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις καλλιεργειών που επλήγησαν;».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να τονίσω ότι ο ΕΛΓΑ είναι το μοναδικό σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και το ξέρουμε όλοι μας με ζημιογόνα αίτια τα οποία προβλέπονται στον κανονισμό του.
Επίσης, θα πρέπει να σας θυμίσω ότι από το 2004 μέχρι το 2009 σε σχέση με το φυτικό κεφάλαιο δόθηκαν αποζημιώσεις περίπου κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Γνωρίζετε, επίσης, ότι ο ΕΛΓΑ ανέλαβε δράσεις 2008-2009 που δεν προβλέπονται στον κανονισμό και αποτελεί –επίσης το γνωρίζετε- ήδη στόχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διερευνάται για αυτές τις ενισχύσεις κατά πόσο πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις.
Εξαιτίας, λοιπόν, αυτής της πολιτικής είμαστε σε διαδικασίες διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αναφορά σε κρατικές ενισχύσεις, για να μην τιμωρηθεί η χώρα μας. Όλες αυτές οι εξαιρέσεις έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλο όπλο εναντίον της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα, διασυρόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τηρεί κανονισμούς, παραβιάζει κανονισμούς, με αποτέλεσμα να είμαστε μονίμως υπό κατηγορία. Και επειδή ακριβώς όλοι μας ξέρουμε ότι στην πορεία του χρόνου, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει να υπάρχουν νέα ζημιογόνα αίτια τα οποία δεν προβλέπονται στον κανονισμό και που είναι πραγματικά ανάγκη να γίνει μια νέα συστηματική εξέταση για αυτά τα αίτια, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να τα εντάξουμε σε έναν νέο κανονισμό, έχουμε συστήσει μια επιτροπή από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομίας, της ΑΤΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προχωρούμε πραγματικά στην αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στην επέκταση, στον εκσυγχρονισμό του, εντάσσοντας μέσα νέα ζημιογόνα αίτια μέσα από ένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους που ζουν καθημερινά αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσουμε επίσης σε λογικές που θα εξασφαλίζουν την ανταποδοτικότητα αυτών των παροχών.
(PN)
(1GH)
Εμείς θέλουμε πραγματικά ένα σταθερό πλαίσιο, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε σε καμία περίπτωση τις πελατειακές λογικές που πραγματικά παίζουν με την αξιοπρέπεια και την αγωνία των ανθρώπων. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε αξιοπρεπείς ανθρώπους να αισθάνονται ότι αυτό το οποίο παίρνουν, το δικαιούνται. Και όχι μονίμως να πηγαίνουμε σε λογικές εξαιρέσεων, που ουσιαστικά οδηγούν τη χώρα μας στο σκαμνί του κατηγορουμένου στα ευρωπαϊκά όργανα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο ερωτών Βουλευτής κ. Κωνσταντινίδης, έχει το λόγο για τρία λεπτά, να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ερχόμενος εδώ ήμουν βέβαιος, είχα την πεποίθηση ότι θα μου πείτε ότι καθυστέρησε, λόγω του ότι τώρα αναλάβαμε. Γιατί από εσάς ή από Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα προηγούμενα χρόνια, άκουγα εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που μας είπατε σήμερα. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι ζημιές που οφείλονται σε βροχοπτώσεις, σε ασθένειες, σε μείωση της παραγωγής, στην ακαρπία, δεν εμπίπτουν στους κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Γι’ αυτό είμαστε κατηγορούμενοι.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γι’ αυτό είμαστε κατηγορούμενοι, αλλά κάθε χρόνο παλεύει η κάθε Κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών με τέτοιους τρόπους και με τέτοια μέσα, ώστε να ανταπεξέλθουν ειδικά στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που ζούμε τώρα. Και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενσκήψει σ’ αυτό το πρόβλημα και να αντιμετωπίσει ειδικά τους παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας και ένας λόγος παραπάνω για την ακριτική Φλώρινα. Ξέρετε πολύ καλά ότι λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων -και όπως αναφέρω και στην ερώτησή μου το γνωρίζει και ο ΕΛ.Γ.Α. και οι αρμόδιοι φορείς- κατά την περίοδο της ανθοφορίας και του δεσίματος του καρπού, είχαμε φοβερή μείωση της παραγωγής, μήλων και αχλαδιών. Το ίδιο έχει συμβεί και για την ντομάτα, στην οποία λόγω των βροχοπτώσεων παρουσιάστηκαν βακτηριολογικές και μυκητολογικές προσβολές οι οποίες μείωσαν την παραγωγή. Και βέβαια για το σταφύλι, για τα αμπέλια, όπου υπάρχουν κτήματα που έχουν ζημία 100%, το αναφέρει ο ΕΛ.Γ.Α. Μπορώ να σας δώσω κάποια στοιχεία, όπως ότι έχουμε γύρω στα 2.500 στρέμματα αχλάδια και μήλα τα οποία έχουν ζημίες από 40% έως 60%. Έχουμε 5.500 στρέμματα αμπέλια, τα οποία όπως σας είπα και προηγουμένως, έχουν ζημίες μέχρι 100%. Έχουμε 600 στρέμματα ντομάτα και 1.500 στην Καστοριά μια και είναι ο Βουλευτής της Καστοριάς δίπλα μου, όπου οι ζημίες φθάνουν στο 40% με 50%. Και βέβαια δεν έχω αναφέρει και στην ερώτησή μου τα σιτηρά τα οποία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αφού έχει γίνει η συγκομιδή στη Λάρισα, τα έπιασαν οι βροχοπτώσεις και έχουν υποστεί και ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση με αποτέλεσμα όλων αυτών, το εισόδημα των αγροτών να βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, να χρήζει ενισχύσεις και να χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από τα αρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να ενισχυθούν αυτοί οι άνθρωποι και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και εξαιτίας όλης της οικονομικής κρίσης που υπάρχει και όλης της οικονομικής δυσκολίας που υπάρχει για όλους τους Έλληνες, πόσο μάλλον για τους αγρότες και μάλιστα τους αγρότες μιας ακριτικής περιοχής όπως είναι η Φλώρινα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Πριν πάρετε το λόγο κύριε Υπουργέ για τρία λεπτά, για να απαντήσετε, θυμίζω και εγώ ότι η αφορία, η ακαρπία και η μικροκαρπία, οι φυσικές καταστροφές και οι κλιματικές αλλαγές, έχουν δημιουργήσει πια καινούργια κριτήρια. Και σας θυμίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά τα θέματα και της Μαγνησίας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και αυτά όλα, κυρία Πρόεδρε, είναι ενταγμένα στο διάλογο τον οποίο θα κάνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Πολύ σωστά, κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Έχει ξεκινήσει αλλά τι γίνεται με τη συγκεκριμένη περίοδο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Να απαντήσω, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, μην προκαλείτε. Ό,τι προβλέπεται στον κανονισμό, θα αποζημιώνεται.
(XA)
(1PN)
Πρέπει να γνωρίζετε ότι δημιουργήσατε ένα αξιακό σύστημα διολίσθησης στη λογική της παραίτησης και της εύκολης λύσης για να έχετε πελάτες, όχι αξιοπρεπείς ανθρώπους δυστυχώς. Επαναλαμβάνω ότι είναι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας αυτών των πελατειακών λογικών που αναπτύξατε.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θεωρείτε πελατειακή λογική…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και επειδή είπατε ότι έχει γίνει στο παρελθόν, σας ρωτώ λοιπόν. Έξι χρόνια ήσασταν Κυβέρνηση, γνωρίζατε κάποια ζημιογόνα αίτια αλλά δεν προχωρήσατε στην αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να είμαστε συμβατοί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλά, θέλατε τους ανθρώπους γονατιστούς και εξευτελισμένους, με κοινές υπουργικές αποφάσεις κατ’ εξαίρεση για να τους εξευτελίζετε. Αυτό το σύστημα θα τελειώσει.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν ξεκινήσατε εσείς…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αυτό το σύστημα θα τελειώσει. Θα μπουν λοιπόν, ζημιογόνα αίτια πραγματικά που οι κλιματικές αλλαγές και το νέο περιβάλλον έχει δημιουργήσει προκειμένου οι άνθρωποι να παίρνουν τις αποζημιώσεις τους με αξιοπρέπεια, να αισθάνονται ότι τα δικαιούνται και όχι ότι τους χαρίζονται. Αυτή είναι η προοπτική μας, αυτή είναι η λογική μας και αυτήν θα ακολουθήσουμε.
Ξέρατε μόνο να δαπανάτε εκατομμύρια ευρώ σε τηλεφωνήματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έφταναν τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ. αυτά δεν τα ξέρουν οι αγρότες. Η πολιτική ηγεσία μοίραζε κινητά τηλέφωνα και στα κοτόπουλα και δεν ξέρω πού αλλού προκειμένου να τηλεφωνούν και να είναι ένας λογαριασμός ενός μηνός 11.800 ευρώ το μήνα. Αυτά κάνατε και έρχεστε τώρα υποκρινόμενοι να υπερασπιστείτε τους αγρότες στις σπατάλες και στη διαφθορά την οποία ξαμολήσατε ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον, ζημιώνοντας τους ¨Έλληνες αγρότες.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Άλλα λέγατε πέρυσι, κύριε Υφυπουργέ, δυστυχώς.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τζιπ παραγγέλνατε. Είχατε έτοιμη προμήθεια 55 τζιπ για τα ΤΟ.Κ.Α, τα οποία δεν λειτούργησαν ποτέ με αποτέλεσμα να ζημιώσετε το δημόσιο με 2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά εμείς τα δώσαμε στις υποτροφίες των παιδιών των νέων αγροτών. Αυτό δεν το κάνατε και εξαπατούσατε συνεχώς.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Θα συζητηθεί η με αριθμό 74/16-11-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τη χαλαζόπτωση στο Νομό Μεσσηνίας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Γιαννακοπούλου έχει ως εξής:
«Μεγάλες ζημιές υπέστησαν από πρωτοφανή χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού οι καλλιέργειες και ιδιαίτερα ο ελαιόκαρπος την 11-11-2009 σε χωριά των Δήμων Παπαφλέσσα, Νέστορος και Πύλου του Νομού Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα επλήγησαν από το χαλάζι τα χωριά Βλαχόπουλο, Γλυφάδα, Μυρσινοχώρι, Πλάτανος Ίκλαινα, Κορυφάσιο, Παπούλια κ.α.
Οι ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση σε πολλές περιοχές ανέρχονται σε ποσοστό μέχρι και 80% της παραγωγής και εκτείνονται σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι ζημιές έχουν καταστρέψει την παραγωγή τους.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση για την αποζημίωση των παραγωγών των άνω περιοχών που επλήγησαν δεδομένου ότι οι ίδιες περιοχές είχαν πληγεί πάλι από χαλαζόπτωση, πάγο και φωτιές το 2007 και 2008;»
Στην ερωτώσα Βουλευτή θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Στην απάντηση της παραπάνω ερώτησης της συναδέλφου Νάντιας Γιαννακοπούλου ήθελα να γνωρίσω στο Σώμα τα παρακάτω. Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 11-11-2009 σε ελαιοκαλλιέργειες κυρίως των Δήμων Παπαφλέσσα, Νέστορος και Πύλου του Νομού Μεσσηνίας έγιναν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν οι αναγγελίες ζημιών και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους παραγωγούς με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό. Θα είμαστε σε θέση να το παρακολουθήσουμε για να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία προκειμένου οι άνθρωποι να πληρωθούν.
Για τις καλυπτόμενες ζημιές από τον ΕΛΓΑ, χαλαζόπτωση και παγετοί, των ετών 2007 και 2008 που αναφέρετε στην ερώτησή σας έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων.
(XP)
(1XA)
Τώρα όσον αφορά τις ζημιές από τις πυρκαγιές του έτους 2007 που ήταν με τη διαδικασία των ΠΣΕΑ έχουν καταβληθεί ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής καθώς και ενισχύσεις για ανασύσταση και συμπληρωματική ενίσχυση των παραγωγών που έχουν ανασυστήσει το φυτικό τους κεφάλαιο. Όσον αφορά τις ζημιές από τους παγετούς του Φεβρουαρίου 2008 έχει αρχίσει η καταβολή των ενισχύσεων. Όσον αφορά τις ζημιές από τις πυρκαγιές του 2008 έχει εγκριθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα και έχουν κληθεί οι πληγέντες να υποβάλλουν δηλώσεις.
Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα τρέξουμε αυτή τη διαδικασία ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει η κ. Γιαννακοπούλου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ, όπως αναφέρω και στην ερώτησή μου οι μεγάλες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια οι οποίες προκλήθηκαν από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση έφτασαν και το 80%. Το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού. Έπληξε τις καλλιέργειες και ιδιαίτερα τον ελαιόκαρπο το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 2009 στα δημοτικά διαμερίσματα Σύκλαινας, Γλυφάδας, Βλαχόπουλου, Παπουλίων, Κρεμμυδίων. Ανάλογης έκτασης χαλαζόπτωση έπληξε και τα δημοτικά διαμερίσματα Χατζή, Πετρίτση και Χαραυγή.
Αυτή η απρόσμενη χαλαζόπτωση προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή και στην περιοχή των Γαργαλιάνων με αποτέλεσμα την πτώση του ελαιόκαρπου σε ποσοστό πάνω από 50%. Η ζημιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων της Νομαρχίας της Μεσσηνίας είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλη, καθώς από όπου πέρασε το χαλάζι έχει κάνει τεράστια ζημιά χωρίς να υπολογίζεται η καταστροφή την οποία έχουν υποστεί οι εναπομείναντες καρποί στα δέντρα, οι οποίοι όπως είναι γνωστό θα χαλάσουν αργότερα.
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υφυπουργό για την άμεση και λεπτομερέστατη απάντησή του. Είναι αλήθεια ότι οι διαδικασίες για την αποζημίωση έχουν αρχίσει. Επιπλέον αναγνωρίζουμε ότι την επόμενη κιόλας μέρα των καταστροφών τα κλιμάκια της Νομαρχίας αλλά και του ΕΛΓΑ κατέφθασαν προκειμένου να εξετάσουν τις ζημιές ενώ οι αγρότες έχουν ήδη αρχίσει να συμπληρώνουν αιτήσεις προκειμένου να αποζημιωθούν. Το ζήτημα είναι να αποζημιωθούν σύντομα.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ιδιαίτερα εσείς κύριε Υφυπουργέ, θα δείξετε τη γνωστή σε όλους ευαισθησίας και το ενδιαφέρον σας βεβαίως για αυτό το ζήτημα καθώς οι ελαιοπαραγωγοί όπως είναι γνωστό πλήττονται και από τις πολύ χαμηλές τιμές και από το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ελπίζουμε οι φυσικές καταστροφές να μην αποτελέσουν το καίριο χτύπημα στις πλάτες του Έλληνα ελαιοπαραγωγού.
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, θα παρακαλούσα να μας πληροφορήσετε σχετικά με τους υπολογισμούς κατά περιοχή για το ύψος της παραπάνω αποζημίωσης αν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι οι περιοχές έχουν πληγεί και το 2007 και το 2008 από χαλαζόπτωση, πάγο και φωτιές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Νομίζω ότι η απάντηση που σας έδωσα καλύπτει τα ερωτήματα τα οποία θέσατε. Όσον αφορά το θέμα του ύψους γνωρίζουμε όλοι ότι προβλέπεται από τον Κανονισμό. Δεν είναι θέμα υποκειμενικής προσέγγισης. Υπάρχουν αντικειμενικές εκτιμήσεις. Νομίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη προς τους αγρότες τους πληγέντες και θα τους δοθεί αυτό που πρέπει να τους δοθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Θα συζητηθεί τώρα η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση Δευτέρου Κύκλου με αριθμό 90/17-11-2009 του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της εισαγωγής φασολιών από τρίτες χώρες και της παράνομης ελληνοποίησης τους κ.λπ.
(1XP)
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Στο Νομό Καστοριάς τα μήλα και τα φασόλια αποτελούν την κύρια απασχόληση των αγροτών. Τις προηγούμενες χρονιές, οι φασολοπαραγωγοί ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τη διάθεση και την τιμή που εξασφάλισαν για το προϊόν τους.
Φέτος, υπήρχε μεγάλη παραγωγή και μικρή κινητικότητα ως προς το ενδιαφέρον για την πώληση του προϊόντος. Οι παραγωγοί αντιδρούν έντονα. Κύρια αίτια αποτελούν οι αθρόες εισαγωγές φασολιών από τρίτες χώρες και η παράνομη ελληνοποίησή τους.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Ποια μέτρα προτίθεται να ζητήσει άμεσα για να εμποδίσει την εισαγωγή από τρίτες χώρες;
2. Πότε θα σταματήσει η παράνομη ελληνοποίησή τους που δυσφημεί τα δικά μας φασόλια, που είναι ξακουστά για την άριστη ποιότητά τους;».
Στον ερωτώντα Βουλευτή θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, θα ξεκινήσω με μία διαπίστωση και μία τοποθέτηση, την οποία έχω κάνει και σε προηγούμενη παρουσία μου εδώ στη Βουλή, ότι είμαστε αποφασισμένοι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων, που μας δίνει και η δική μας, αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να στηρίξουμε το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών και των Ελλήνων αγροτών.
Είμαστε πραγματικά στην κατεύθυνση –και έχουμε την πολιτική βούληση- να συγκρουστούμε με τις στρεβλώσεις της αγοράς, με όλους εκείνους οι οποίοι προκαλούν αυτές τις στρεβλώσεις, με όλους εκείνους που -μετά από πολλά χρόνια έρχεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβεβαιώσει- δημιουργούν τέτοιες συνθήκες, ώστε η τιμή από το χωράφι μέχρι το ράφι να έχει τεράστια απόσταση και οι παραγωγοί, οι αγρότες μας να αναρωτιούνται πραγματικά πού πάνε τα λεφτά, ποιος καρπούται όλο αυτό το ενδιάμεσο ποσό, το οποίο και δημιουργεί πρόβλημα στο εισόδημα των παραγωγών, αλλά και στους καταναλωτές.
Θα συγκρουστούμε μ’ αυτά τα φαινόμενα. Σ’ αυτή τη λογική θέλουμε τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων. Θέλουμε πραγματικά να γνωρίζουμε ποιοι είναι εκείνοι που επιδιώκουν τις στρεβλώσεις της αγοράς και δεν αφήνουν τον αγρότη να ενταχθεί μέσα σ’ αυτή την αγορά προκειμένου να έχει εισόδημα και να μπορεί να επιβιώσει. Θα συγκρουστούμε, όπως είπα και άλλη φορά, και με τους «νονούς» και με τα «βαφτιστήρια».
Οι ελληνοποιήσεις τουλάχιστον στο επίπεδο που εμείς έχουμε την πληροφόρηση ότι συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, δεν θα τις αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητες.
Βεβαίως, στα πλαίσια των ελέγχων που κάνει ο ΕΦΕΤ θα έχουμε έναν πολύ συστηματικό έλεγχο –και το γνωρίζετε- σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία πάρα πολλές φορές είναι βαφτισμένα ελληνικά, προκειμένου να εξαπατήσουν τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και να μειώσουν και το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού, του Έλληνα αγρότη.
Εμείς θα συμπαρασταθούμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Θα είμαστε με όλους όσους είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και ζητάμε τη στήριξή σας για να χτυπήσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Θα διασφαλίσουμε το εισόδημα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους πολλούς και να μην αφήσουμε να ασυδοτήσουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Τζηκαλάγιας.
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να δηλώσω προκαταβολικά ότι η απάντηση του κυρίου Υφυπουργού σαν γενικές προθέσεις με ικανοποιεί. Βέβαια, δεν ικανοποιήθηκα όσον αφορά συγκεκριμένα μέτρα για το ζήτημα που έθεσα με την επίκαιρη ερώτησή μου.
Να πω, λοιπόν, γενικά ότι η περιοχή μου, ο Νομός Καστοριάς, σαν κύρια αγροτικά προϊόντα έχει τα μήλα και τα φασόλια. Τα φασόλια, που αναφέρονται και στην επίκαιρη ερώτηση, παράγονται σε αρκετές περιοχές του Νομού Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας. Αποκλειστικά σχεδόν, άρα και σε μεγαλύτερες ποσότητες, παράγονται στην περιοχή των Κορεστίων, με κυριότερο το ιστορικό χωριό Μελάς, που το γνωρίζετε όλοι και στην περιοχή Λακώματα, Λαχανόκηποι του Δήμου Άργους Ορεστικού.
(ΜΒ)
(2MT)
Επίσης μεγάλες ποσότητες και άριστης ποιότητος είναι και από την περιοχή των Πρεσπών. Το ξέρει ο συνάδελφος από το Νομό Φλωρίνης.
Το ζήτημα είναι ότι φέτος ειδικά και λόγω των καιρικών φαινομένων είχαμε πολύ μεγάλη παραγωγή. Γι’ αυτό και λέω στην ερώτησή μου ότι σαφώς και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ικανοποιητική ζήτηση και πολύ καλή τιμή, που έφθασε τα 3,5 και τα 4 ευρώ το κιλό. Φυσικά ξέρουμε ότι στους κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου εμπορίου έχουμε να κάνουμε με τη ζήτηση και την προσφορά και φέτος, εφόσον υπάρχει μεγάλη προσφορά λογικό είναι να είναι πολύ λιγότερη η ζήτηση. Όμως πραγματικά να ξέρετε ότι με έντονες παραστάσεις που έκαναν οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής σ’ εμένα σαν Βουλευτή του Νομού λένε ότι φέτος δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον, άρα και η τιμή είναι πολύ χαμηλή, και εστιάζουν το πρόβλημα, πρώτον, στις μεγάλες ποσότητες που εισάγονται άκριτα από διάφορες τρίτες χώρες, όπως την Τουρκία ή την Κίνα. Πάνω σ’ αυτό θα ήθελα να μου πει ο κύριος Υφυπουργός αν η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, σαφώς και στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βορειότερα από τις περιοχές μας, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου εκεί πλέον δεν μπορούμε να επιβάλουμε δασμούς. Όμως μπορούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που να προστατεύσουν το εισόδημα των αγροτών της χώρας μας από άλλες χώρες -όπως προείπα- όπως από την Κίνα και από την Τουρκία.
Και από την άλλη μεριά, όσον αφορά την παράνομη ελληνοποίηση, πότε επιτέλους θα γίνουν όλα αυτά που λέγαμε, αν θέλετε κι εμείς, αλλά κι εσείς στα προηγούμενα χρόνια που ήσασταν διακυβέρνηση της χώρας; Πότε πραγματικά θα γίνει πράξη η πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων, τα προϊόντα ονομασίας προελεύσεως, για τα οποία μιλάμε και τα οποία πραγματικά διασφαλίζουν το να ξέρουμε την ταυτότητα του αγροτικού προϊόντος και άρα την καλύτερη προώθησή του;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, το γενικό πλαίσιο που έθεσα νομίζω ότι αντιστοιχεί και στα θέματα για τα προϊόντα, τα οποία έθεσε ο κύριος συνάδελφος. Θέλω να σας πω ότι ο ΕΦΕΤ ήδη βρίσκεται σε μια διαδικασία διερεύνησης δυνατότητας εργαστηριακού ελέγχου για την εξακρίβωση των χωρών προέλευσης των εισαγομένων οσπρίων. Αυτό το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Σχετικά με τις εισαγωγές πρέπει να γνωρίζετε κάτι, ότι δεν μπορούμε να τις απαγορεύσουμε. Επιβάλλεται όμως, διασφαλίζοντας την υγεία των καταναλωτών, να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους κατά την εισαγωγή τους, παραδείγματος χάρη, όπως γνωρίζετε, για υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, ραδιενέργεια, έντομα κ.λπ.. Και αυτό το έχουμε δείξει αυτές τις μέρες. Βρήκαμε και κατασχέσαμε δεκαοκτώ τόνους αχλαδιών που προέρχονταν από την Τουρκία και που είχαν υπολείμματα. Το ίδιο κάναμε με εισαγωγή σταφυλιών από τα Σκόπια, που είχαν υπολείμματα. Έχουμε δώσει εντολές προς πάσα κατεύθυνση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που έχουν σχέση με τον έλεγχο, να μην αφήνουν τίποτα, να είναι παντού παρόντες -παντού!- για να μπορέσουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε, με τα μέσα που μας δίδονται, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών.
Τώρα, όσον αφορά την ποιότητα, τα ποιοτικά προϊόντα, τα φασόλια της Καστοριάς εντάσσονται στην κατηγορία των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη και από εκεί και μετά είναι στη δυνατότητα και στην ευχέρεια των παραγωγών να αξιοποιήσουν αυτό, το οποίο είναι κάτι το ιδιαίτερο.
(GK)
(2MB)
Είναι πραγματικά κάτι το ιδιαίτερο και πρέπει να το αξιοποιήσουμε, δηλαδή πρέπει να βρούμε τρόπους σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διοχετευτούν αυτά τα ποιοτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά, να τα γνωρίσει ο κόσμος, να γνωρίσει πραγματικά ότι είναι ποιοτικά, ότι είναι ελληνικά, να δημιουργήσουμε καταναλωτικά πρότυπα, έτσι ώστε να επιλέγονται από τους καταναλωτές τα δικά μας προϊόντα.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα ενεργοποιήσουμε και το αγροτικό κανάλι. Δεν θα είμαστε πλέον στη λογική τη μία ώρα που το κανάλι δείχνει να φαίνεται η φάτσα του Υπουργού τρία τέταρτα και ένα τέταρτο να ασχολείται με το πραγματικό του αντικείμενο.
Μέσα από αυτό το κανάλι θα έχουμε τη δυνατότητα να του αλλάξουμε στρατηγική, για να μπορέσουμε να προβάλουμε ελληνικά προϊόντα ποιότητας, προϊόντα που πραγματικά δεν τα γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές, για να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν προς όφελος των ανθρώπων του μόχθου, της αγωνίας, της ανάγκης που πρέπει πραγματικά να αισθανθούν αξιοπρεπείς και που είναι οι Έλληνες αγρότες.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 20.04’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 18.00’, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο: συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 23/11/2009 6:43:00 μμ Από: Μητροπούλου Ευγενία
Εκτυπώθηκε: 23/11/2009 6:44:00 μμ
PDF:
es20091123.pdf
TXT:
es091123_1.doc
Επιστροφή