Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: Ι, Σύνοδος: (Θέρος '02), Συνεδρίαση: Ι' 18/07/2002
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι'
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2002
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ
Α' ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Ορκομωσία του Μ. Νεονάκη σε αντικατάσταση της Βουλευτού Α. Λαϊου, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1) Κατάθεση αναφορών, σελ.
2) Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3) Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Γεωργίας, ι) σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων της Θεσσαλικής Πεδιάδας από τη λίμνη Μέγδοβα.
ιι) σχετικά με την κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό Πηνειό στις περιοχές Αμυγδαλέας, Γυρτώνης και Τερψιθέας του Νομού Λάρισας, σελ.
β) Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχετικά με τις ανακρίσεις αξιωματικών για τη "17 Νοέμβρη", σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας "Κίνητρα για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς", σελ.
2. Κατάθεση Εκθέσεων Διαρκών Επιτροπών:
Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει τις Εκθέσεις της στα σχέδια νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών:
α) "Κύρωση της Συμφωνίας στον τομέα της εκπαίδευσης στις αεροπορικές μεταφορές μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας", σελ.
β) "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για συνεργασία στους τομείς των ταχυδρομείων και των τηλεπικοινωνιών", σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Γ., σελ.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ν., σελ.
ΜΑΛΕΣΙΟΣ Ε., σελ.
ΤΣΙΟΓΚΑΣ Δ., σελ.
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ Φ., σελ.
Β. Επί της πρότασης νόμου:
ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ Γ., σελ.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ι., σελ.
ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ Ι., σελ.
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Γ., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Φ., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ., σελ.
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ., σελ.
ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ Θ., σελ.
ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Α., σελ.
ΠΑΧΤΑΣ Χ., σελ.
ΤΖΑΝΗΣ Λ., σελ.
ΤΖΕΚΗΣ Α., σελ.
ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2002
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι΄
Πέμπτη 18 Ιουλίου 20002
Αθήνα, σήμερα στις 18 Ιουλίου 2002, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.53΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ σύνθεση), για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κ. Δημήτριο Τσιόγκα, Βουλευτή Λαρίσης, τα ακόλουθα:
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Εργαζομένων Εταιρείας "ΛΑΡΚΟ" Α.Ε. Μεταλλεία Εύβοιας υποβάλλει προτάσεις που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας της πιο πάνω επιχείρησης.
2) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αλοννήσου υποβάλλει προτάσεις για τη δρομολόγηση πλοίων από και προς το λιμάνι της Αλοννήσου.
3) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Γρι-Γρι Νύχτας Βόλου "ο Παγασητικός" υποβάλλει προτάσεις σχετικά με την ανακατασκευή της νέας ιχθυόσκαλας Βόλου.
4) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Μαγνησίας ζητεί να μην υλοποιηθεί το ΠΔ 42/2001 ώστε να μην καταργηθεί η Β' Δ.Ο.Υ. Βόλου.
5) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Κοζάνης ζητεί την κατάργηση του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών.
6) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Κοζάνης ζητεί τη ρύθμιση των προερχομένων από το ΕΤΕΜ ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων Κοζάνης και την καταβολή αυτών στο ΙΚΑ.
7) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου αντιτίθεται στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.
8) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ζητεί η πόλη του Μεσολογγίου να συμπεριληφθεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2002.
9) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Επιτροπή των επιλαχόντων εκπαιδευτικών του 1995 ζητεί τη ρύθμιση της απορρόφησης των επιλαχόντων ΑΣΕΠ του έτους 1995.
10) Ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας υποβάλλει προτάσεις της για τη σωτηρία του μνημειακού πλούτου του Αγίου 'Ορους με πόρους από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
11) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια 'Ενωση Επαγγελματιών Πιλότων Πολιτικής Αεροπορίας ζητεί τη μόνιμη στάθμευση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην Κέρκυρα.
12) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χίου ζητεί την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου με συνοριοφύλακες.
13) Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Καστοριάς ζητεί την παράταση της προθεσμίας για το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεων ετών 1993-98.
14) Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων και Διαβητικών Νομού Καστοριάς ζητεί τη δημιουργία διαβητολογικού ιατρείου στο νοσοκομείο Καστοριάς.
15) Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ - ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου ζητεί την απάλειψη των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας των αγροτών.
16) Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ - ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Υπάλληλοι προς μετάταξη από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου σε θέσεις του Υπ. Εσωτερικών ζητούν την απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών μετάταξής τους.
17) Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ - ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η κυρία Δέσποινα Χατζή Βαλλιάνου ζητεί να ενταχθούν τα έργα ανάδειξης των μνημείων Σμαρίου και Πισιδίων στο Γ' ΚΠΣ.
18) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ζητεί να εξαιρεθεί ο ΦΠΑ από τις δικηγορικές αμοιβές.
19) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Φώτης Κρεμμύδας ζητεί να απαλλοτριωθεί ιδιοκτησία που εφάπτεται στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου Αιτωλ/νίας.
20) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ ζητεί την οικονομική ενίσχυση του ημερήσιου σχολείου του Απόδημου Ελληνισμού "Σωκράτης".
21) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία φορείς της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου ζητούν την ίδρυση δύο νέων τμημάτων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.
22) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας ζητεί νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολόγησης για τους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες του Νομού Αιτωλ/νίας.
23) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό 'Ιδρυμα Μεσολογγίου ζητεί την ίδρυση νέου τμήματος ΤΕΙ στην πόλη της Ναυπάκτου το οποίο θα αποτελεί παράρτημα του πιο πάνω εκπαιδευτικού ιδρύματος.
24) Ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής ζητεί την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τις ανέλεγκτες υποθέσεις ετών 1993-98.
25) Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Καστοριάς ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας του 47ου ΤΕΚ Καστοριάς.
26) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία 'Εμποροι και Επαγγελματοβιοτέχνες Νομού Λασιθίου ζητούν να μη φορολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια τα έτη 1993-98.
27) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η επίλυση του κτιριακού προβλήματος της Ανώτερης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου.
28) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται να αποχαρακτηρισθεί ο 'Αγιος Νικόλαος από κορεσμένη τουριστικά περιοχή.
29) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται ο έλεγχος του πολλαπλασιαστικού υλικού που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια.
30) Η Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Συνεταιριστική 'Ενωση Σύκων και Ξηρών Καρπών "ΣΥΚΙΚΗ" ζητεί να της καταβληθούν οι ενισχύσεις που δικαιούται.
31) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι συμβασιούχοι με ανάθεση έργου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητούν τη μετατροπή της σύμβασής τους.
32) Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η διάσωση του τουριστικού περιπτέρου Αγίου Λουκά Δελφών.
33) Ο Βουλευτής Φωκίδας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία μικρών φορτηγών αυτοκινήτων ζητεί την ελεύθερη διακίνηση των οχημάτων των μελών της.
34) Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δημοτική Επιχείρηση Λουτρακίου - Περαχώρας "ΟΜΗΡΟΣ" ζητει την οριοθέτηση των δημοσίων εκτάσεων και την ένταξή τους στο εθνικό κτηματολόγιο.
35) Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δήμοι Αλιάκμονα, Νεστορίου, Ακρίτων, Κορεστίων και η Κοινότητα Καστρακίου Καστοριάς ζητούν να εξαιρεθούν οι οικισμοί με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.
36) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος ζητούν να εξαιρεθεί η καταβολή του ΦΠΑ από τις νομικές υπηρεσίες.
37) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος ζητούν να εξαιρεθεί η καταβολή του ΦΠΑ από τις νομικές υπηρεσίες.
38) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Βοηθός Νομάρχη Δωδεκανήσου ζητεί την τροποποίηση του άρθρου 42 του ν. 2912/2001 αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών των ξενοδοχείων κάτω των 150 κλινών σε νησιά του Αιγαίου.
39) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής διαμαρτύρεται για τις περικοπές των εφημεριών των ιατρών.
40) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί να εξαιρεθεί ο ΦΠΑ από τις νομικές υπηρεσίες.
41) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ ζητεί να μην καταργηθούν νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των μελών της.
42) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος ζητούν να εξαιρεθεί ο ΦΠΑ από τις νομικές υπηρεσίες.
43) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος ζητούν να εξαιρεθεί ο ΦΠΑ από τις νομικές υπηρεσίες.
44) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών μικρών φορτηγών αυτοκινήτων ζητεί την ελεύθερη διακίνηση των οχημάτων των μελών της.
45) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορές με τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών μικρών φορτηγών αυτοκινήτων ζητεί την ελεύθερη διακίνηση των οχημάτων των μελών της.
46) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας ζητεί το νέο τμήμα ΤΕΙ Ναυπάκτου να υπαχθεί στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.
47) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας ζητεί την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών των ανέλεγκτων υποθέσεων ετών 1993-98.
48) Ο Βουλευτής Αττικής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος ζητεί την ικανοποίηση αιτημάτων που απασχολούν τις πολύτεκνες οικογένειες.
49) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Ανδρέας Φωτόπουλος ζητεί την ικανοποίηση αιτήματός του.
50) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου ΠΕΣΑΕΝ διαμαρτύρονται για τα οξυμένα προβλήματα περίθαλψης στο ΠΟΝ Χίου λόγω έλλειψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού.
51) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια 'Ενωση Συλλόγων Ερασιτεχνών Αλιέων ζητεί να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθούν τα αίτια που ευθύνονται για τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και γενικά για την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου της χώρας.
52) Ο Βουλευτής Αθήνας κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία Ειρήνη Καλτσά, κάτοικος Αθήνας, ζητεί τη συνέχιση της θεραπείας με ολόσωμο σπινθηρογράφημα με ραδιοσημασμένο οκτρεοτίδιο της ασθενούς, κυρίας Κων/νας Κολονιώτη.
53) Ο Βουλευτής Αθήνας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ υποβάλλει προτάσεις σχετικά με το σχέδιο Νέου Κανονισμού Λειτουργίας Πρακτορείων ΟΠΑΠ.
54) Ο Βουλευτής Αθήνας κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ζητεί το διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΠΟΕΚΕ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου του.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη είναι η με αριθμό 16/15-7-2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικολάου Κατσαρού προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικώς με τις προθέσεις του Υπουργείου για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων της θεσσαλικής πεδιάδας από τη λίμνη Μέγδοβα.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κατσαρού έχει ως εξής:
"Ανάστατος είναι για άλλη μία θερινή περίοδο ο αγροτικός κόσμος της κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας (νομοί Λαρίσης, Καρδίτσας, Τρικάλων) προ της επικείμενης λειψυδρίας που απειλεί τη θεσσαλική πεδιάδα. Τα αποθέματα νερού για τις αγροτικές καλλιέργειες εξαντλούνται σε δύο εβδομάδες και αυτό γιατί δεν μερίμνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να τα ενισχύσουν έγκαιρα με πρόσθετα αρδευτικά φράγματα και ταμιευτήρες, καίτοι η φετινή άνοιξη ήταν πλούσια σε βροχές. Η ελπίδα τους για τις δύσκολες ημέρες είναι τα νερά της λίμνης Μέγδοβα, αλλά και εκεί, αν ληφθούν υπόψη όσα συνέβησαν τα περασμένα χρόνια, δεν βρίσκεται η λύση. Η διυπουργική απόφαση, που κατανέμει τα νερά στους ανωτέρω τρεις νομούς, δεν εκτελείται. Και όχι μόνο αυτό: κατά κανόνα με παράνομους ταμιευτήρες και φράγματα στην κοίτη του Πηνειού, διάφοροι εμποδίζουν τη φυσική ροή των νερών του.
Η Κυβέρνηση εφησυχάζει. Ούτε δίδει εντολή στο Γενικό Γραμματέα να την εκτελέσει ούτε ζητεί από τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές-εισαγγελικές αρχές να διώξουν όσους παρακωλύουν την εφαρμογή της. Είναι βέβαιο ότι και η φετινή διυπουργική απόφαση θα έχει την ίδια τύχη.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός αν θα διατεθούν νερά από τη λίμνη του Μέγδοβα για να αρδευτούν αγροτικές εκτάσεις στη θεσσαλική πεδιάδα, πότε θα εκδοθεί η σχετική απόφαση και ποια μέτρα θα ληφθούν για την εφαρμογή της".
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Χατζημιχάλης.
Ορίστε, κύριε Χατζημιχάλη, έχετε το λόγο.
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θα γνωρίζετε ότι έχει χαθεί πλέον το επίκαιρο της ερώτησης. Την ημέρα που καταθέσατε την ερώτηση, την ίδια ημέρα υπογράφτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την κατανομή των υδατικών πόρων της λίμνης Πλαστήρα και η διάθεσή τους στους τρεις νομούς, ιδιαίτερα στους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας. Η απόφαση αυτή προβλέπει την παροχή εβδομήντα εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της συγκεκριμένης περιφέρειας.
Η κοινή αυτή υπουργική απόφαση που υπάρχει πια, προβλέπει επίσης ένα συγκεκριμένο φορέα που θα διαχειρίζεται αυτούς τους υδατικούς πόρους. Ο φορέας είναι η περιφέρεια με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και οι δύο νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Έχουν την υποχρέωση η Νομαρχία Λάρισας και η Νομαρχία Καρδίτσας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να προσδιορίσουν με σαφήνεια τις ποσότητες που θα διατεθούν σε κάθε περιοχή στην Καρδίτσα και στη Λάρισα. Και είναι υποχρεωμένος αυτός ο φορέας και οι αντίστοιχοι τοπικοί φορείς οι ΤΟΕΔ και οι ΓΟΕΔ των περιοχών αυτών να υλοποιήσουν αυτήν την απόφαση.
Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές αυτή η απόφαση δεν υλοποιείται, έχουμε την εμπειρία και άλλων χρόνων. Δεν υλοποιείται γιατί κατασκευάζονται όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας παράνομα φράγματα κατά μήκος του Πηνειού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καρδίτσας, τα οποία δεν επιτρέπουν να φθάσουν οι απαραίτητοι υδατικοί πόροι όσοι προσδιορίζονται από τις υπουργικές αποφάσεις στο Νομό της Λάρισας.
Η εφαρμογή αυτής της απόφασης έχει ανατεθεί όπως σας είπα στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και στους δύο Νομάρχες. Και αυτό γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και θα έλεγα ότι η επιτυχία της εφαρμογής αυτής της απόφασης εξαρτάται από τους ίδιους αλλά δίνει και τον τόνο για την εφαρμογή των αποκεντρωμένων φορέων διαχείρισης των υδατικών πόρων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι συζητούμε αυτή την περίοδο και ολοκληρώνουμε το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε εθνικό επίπεδο με τον ενιαίο φορέα διαχείρισης και με αποκεντρωμένους φορείς. Αποκεντρωμένοι φορείς θα είναι αυτοί που έχουν προσδιορισθεί με την κοινή υπουργική απόφαση και για τη συγκεκριμένη περιοχή. Άρα το αν θα το καταφέρουν ή όχι, θα είναι και ένα μήνυμα προς εμάς αλλά και μία εμπειρία για το πώς θα μπορέσει να προχωρήσει η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Βεβαίως παράνομα φράγματα κατασκευάζονται κατά μήκος του Πηνειού. Δεν θα έπρεπε να γίνεται κάτι τέτοιο χωρίς μελέτες και αυθαίρετα από τους παραγωγούς της περιοχής. Η κατασκευή τους ή όχι όμως, ο έλεγχος ή όχι, η καταστροφή ή όχι αυτών των φραγμάτων είναι με βάση όλους τους νόμους και τις διατάξεις που διαθέτουμε σήμερα στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Κατσαρός έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με απογοήτευσε η απάντηση του κυρίου Υπουργού.
Κύριε Υφυπουργέ, δεν έκανα την επίκαιρη ερώτηση για να μας πείτε αυτά τα οποία μας είπατε, αλλά να μας πείτε ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για να εφαρμοσθεί αυτή η υπουργική απόφαση. Ποια μέτρα θα πάει η Κυβέρνηση για να εκτελεσθεί η απόφαση που φέρει τις υπογραφές δύο Υπουργών της. Εσείς απλώς με παραπέμψατε στις καλένδες σχεδόν. Μου είπατε ποιοι είναι οι αρμόδιοι. Ο Περιφερειάρχης είναι διορισμένος από σας. Την πολιτική ευθύνη εσείς την έχετε. Επίσης και για τις ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την ευθύνη εσείς την έχετε.
Ξέρετε ποια είναι η ιστορία και τι έκανε μ' αυτήν την υπόθεση ο περιφερειάρχης σας χθες; Έστειλε μια επιστολή στους νομάρχες να επιμεληθούν της εκτέλεσης της απόφασης. Αυτή είναι η συμμετοχή του διορισμένου από την Κυβέρνηση περιφερειάρχη και επομένως και της ίδιας της Κυβέρνησης.
Ως προς το ότι δεν είναι επίκαιρη η ερώτηση διότι εξεδόθη η απόφαση σας λέγω ότι αν σκεφθείτε ότι αυτή η απόφαση ισχύει αναδρομικά από τις 15 Μαΐου και μέχρι 15 Αυγούστου έπρεπε να φθάσουν στο Νομό Λαρίσης δεκαοκτώ εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και μέχρι τώρα έχει φθάσει ένα εκατομμύριο -αν έφθασε και αυτό- καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σήμερα ψήνεται ο Νομός Λαρίσης, σήμερα δίδεται η μάχη της σταγόνας όπως γράφουν οι εφημερίδες. Ίσως αυτήν τη στιγμή να έχει καταληφθεί η περιφέρεια από τους αγρότες για τις παραλείψεις που έχουν γίνει. Απ΄όλα αυτά λοιπόν φαίνεται πόσο επίκαιρη είναι η ερώτηση.
Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά περίμενα να μας πείτε ότι οι Υπουργοί που υπογράφουν και που σέβονται τις υπογραφές τους έδωσαν ρητές εντολές στον περιφερειάρχη να κινητοποιήσει αστυνομικές, εισαγγελικές αρχές και να εφαρμόσουν την απόφαση. Διαπράττεται ποινικό αδίκημα. Εδώ έχουμε φθορά ξένης ιδιοκτησίας και από πρόθεση από εκείνους που εμποδίζουν το νερό να φθάσει σε ορισμένα χωράφια.
Παραδέχεστε την ύπαρξη παρανόμων φραγμάτων και από κει και πέρα δεν πειράζει ας κινηθούν οι αρμόδιοι. Γι' αυτό, λοιπόν, σας κατηγορούμε, γι' αυτήν την αναποτελεσματικότητα, καθ΄ότι τρέμετε μήπως έχετε κάποιο πολιτικό κόστος από την καταστροφή των παρανόμων φραγμάτων. Γι' αυτό δεν σας έμεινε κανένας αγρότης και δεν θα σας μείνει και κανένας όπως πάτε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Υφυπουργός κ. Χατζημιχάλης έχει το λόγο.
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Χαίρομαι που ο κ. Κατσαρός και έγκριτος νομικός μας έδωσε ένα επιπλέον οπλοστάσιο. Αυτό θα το αξιοποιήσουμε, κύριε Κατσαρέ, όπως και τα Πρακτικά της σημερινής ερώτησης για να αντιμετωπίσουμε αυτούς που αναφέρετε και στην ερώτησή σας. Θα απαντήσω λοιπόν συγκεκριμένα και με λεπτομέρειες, εφόσον μου επιτρέψει ο ελάχιστος χρόνος που έχω.
Λέτε ότι εξαντλούνται τα αποθέματα και δεν φροντίσαμε έγκαιρα να κατασκευάσουμε πρόσθετα αρδευτικά φράγματα. Έγκαιρα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας χρηματοδότησε με 120 εκατομμύρια για να κατασκευαστούν πρόχειρα φράγματα στον Πηνειό. Δεν τα κατασκευάζει αυτά η Κυβέρνηση, αλλά τα κατασκευάζουν οι αρμόδιοι φορείς. Δεν κατασκευάστηκαν; Κατασκευάστηκαν. Δεν υπάρχουν νερά.
Λέτε στην ερώτησή σας "διάφοροι κατασκευάζουν παράνομα φράγματα". Δεν είναι διάφοροι. Τον έλεγχο για την κατασκευή αυτών των φραγμάτων, των παράνομων φραγμάτων, τον έχει ο Νομάρχης Καρδίτσας. Ζητάτε να παραπεμφθούν ή να πάρουμε όλα τα μέτρα που μπορούμε -προτείνατε και αστυνομικά ακόμα μέτρα και χαίρομαι που το προτείνατε αυτό- όπως επίσης και μέτρα νομικής φύσης και χαρακτήρα.
Αναφερθήκατε σε ποινικές ευθύνες και σε εισαγγελείς. Προτείνετε δηλαδή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας και ιδιαίτερα το Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αναγνωστόπουλο, στέλεχος της παράταξής σας και των αγροτικών κινητοποιήσεων να τον παραπέμψουμε στον εισαγγελέα.
Θα το σκεφθούμε αυτό, κύριε Κατσαρέ, και πιθανόν να οδηγηθούμε και σ' αυτό.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω το εξής. Η Κυβέρνηση δεν μοιράζει το νερό, κύριε Κατσαρέ. Υπάρχουν συγκεκριμένοι φορείς που κάνουν αυτήν τη δουλειά. Και οι συγκεκριμένοι φορείς είναι η περιφέρεια και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Εκτός και αν θέλετε να καταργήσουμε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και να προχωρήσουμε από το κέντρο, δηλαδή να διευθετούμε τέτοιες υποθέσεις όχι μόνο στην περιοχή της Λάρισας και της Καρδίτσας αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αν αυτή είναι η πρότασή σας ή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και αυτό να το αξιοποιήσουμε.
Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι φορείς. Η πολιτεία, η κυβέρνηση οφείλει να βγάζει μια απόφαση που να προσδιορίζει τους φορείς που έχουν την ευθύνη, να προσδιορίζει τις ποσότητες των πόρων που οφείλουν να διατεθούν κλπ. Σ΄ αυτήν την περίπτωση προσδιορίστηκαν εβδομήντα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που πρέπει να διατεθούν με απόφαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στους δύο νομούς. Αν χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα θα τα πάρουμε. Και σας λέω με ειλικρίνεια ότι την τοποθέτησή σας θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για να προσπαθήσουμε και εμείς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αλλά και κάποιοι άλλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεύτερη είναι η με αριθμό 15/15-7-2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημητρίου Τσιόγκα προς τον Υπουργό Γεωργίας σχετικά με την κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό Πηνειό, στις περιοχές Αμυγδαλέας, Γυρτώνης και Τερψιθέας του Νομού Λάρισας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσιόγκα έχει ως εξής:
"Με αγανάκτηση οι αγρότες της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας διαπιστώνουν την ανυπαρξία ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής για την ορθολογική αναπτυξιακή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού. Και ο λόγος γίνεται όχι μόνο για τα μεγάλα έργα που απαιτούνται, αλλά και για τα "μικρά", τα οποία όμως είναι αποφασιστικής σημασίας για συγκεκριμένες περιοχές. Η περίπτωση των τριών μικρών φραγμάτων στον ποταμό Πηνειό στην περιοχή Αμυγδαλέας Τερψιθέας και Γυρτώνης στο Νομό Λάρισας είναι χαρακτηριστική: Με την κατασκευή αυτών των φραγμάτων -για τα οποία υπάρχει προκαταρκτική μελέτη από το 1990 (!), ενώ η δαπάνη σε σχέση με τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν είναι πολύ μικρή- οι αρδευόμενες εκτάσεις θα αυξηθούν κατά σαράντα πέντε χιλιάδες στρέμματα.
Αντί για τα φράγματα, όπως οι αγρότες βλέπουν για άλλη μια χρονιά τη γη τους να ξεραίνεται, την ώρα που η Κυβέρνηση στα πλαίσια της αντιαγροτικής της πολιτικής και του ευρωνενωσιακού στόχου για ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς περί άλλων τυρβάζει.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση και πότε, ώστε άμεσα να κατασκευαστούν τα τρία μικρά φράγματα στον ποταμό Πηνειό και στις περιοχές Αμυγδαλέας, Γυρτώνης και Τερψιθέας στο Νομό Λάρισας;"
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Γεωργίας ο κ. Χατζημιχάλης.
Κύριε Χατζημιχάλη, έχετε το λόγο.
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κύριε συνάδελφε, για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ειδικά στην περιοχή, φροντίζει άριστα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η οποία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα για την οργάνωση της νέας περιόδου για την παραγωγή βάμβακος στη χώρα μας. Αυτοί φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο, για να υλοποιηθούν τα μέτρα της ευρωενωσιακής, όπως λέτε, πολιτικής και για να καταστραφούν οι μικρομεσαίοι αγρότες.
Να πάμε στο δεύτερο θέμα το αντικείμενο της ερώτησής σας.
Δεν υπάρχει καμία προμελέτη από το 1990 για τέτοια πράγματα που αναφέρετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Τι την κάνατε;
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Δεν υπάρχει καμία, κύριε συνάδελφε, και παρακαλώ να ενημερώνεσθε καλύτερα. Τα φράγματα Αμυγδαλέας και Τερψιθέας εντάσσονται μέσα στον προγραμματισμό της κατασκευής ετησίως πρόχειρων φραγμάτων στον Πηνειό, αυτά που ανέφερα προηγουμένως απαντώντας στον κ. Κατσαρό. Χρηματοδοτήθηκαν γι' αυτό οι ΤΟΕΦ της περιοχής και έπρεπε να γίνουν ή να μη γίνουν ανάλογα με τις επιλογές τις δικές τους.
Αναφέρεσθε σε μικρά φράγματα και τοποθετείτε στα φράγματα της Αμυγδαλέας και Τερψιθέας και το φράγμα της Γυρτώνης. Το φράγμα της Γυρτώνης δεν είναι μικρό φράγμα, κύριε συνάδελφε. Γι' αυτό λέω να ενημερωθείτε καλύτερα. Έχει ήδη εγκριθεί και έχει κοστολογηθεί η μελέτη και μάλιστα πριν από ένα μήνα, συγκεκριμένα στις 29.6.2001 έχει εγκριθεί η προμελέτη για το έργο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έχει χρηματοδοτηθεί ήδη η μελέτη με δέσμευση τετρακοσίων εκατομμυρίων. Αν ένα έργο, που μόνο για τη μελέτη του θέλει τετρακόσια εκατομμύρια, θεωρείται μικρό φράγμα, τότε με συγχωρείτε, αλλά δεν έχετε αίσθηση του μεγέθους αυτών των έργων. Για να καταλάβετε για τι έργο μιλάμε -επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορείτε να μηδενίζετε- αναφερόμαστε σε ένα έργο που θα διασφαλίσει πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε όγκο και θα καλύψει χίλια τριακόσια μέτρα επιφάνειας. Αυτό δεν θεωρείται μικρό φράγμα, κύριε συνάδελφε, σαν τα πρόχειρα φράγματα του Πηνειού. Αυτό λοιπόν το έργο εκτελείται ήδη, ολοκληρώθηκε η προμελέτη, δημοπρατείται μέχρι το Σεπτέμβριο η προμελέτη και μπαίνουμε στη φάση της εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου, το οποίο παρεμπιπτόντως θα βοηθήσει συμπληρωματικά και στην κάλυψη ενός άλλου έργου που εκτελείται αυτήν τη στιγμή, τεραστίων διαστάσεων, όπως το έργο ανασύστασης του ταμιευτήρα της Κάρλας.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην ίδια περιοχή πριν από λίγο χρονικό διάστημα η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εγκαινίασε τη λειτουργία του φράγματος του Σμοκόβου. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι με το κλείσιμο του φράγματος του Σμοκόβου διατέθηκαν 12 δισεκατομμύρια από το Υπουργείο Γεωργίας για τη δημιουργία επιπλέον αρδευτικών δικτύων για την ευρύτερη περιοχή.
Θέλω λοιπόν να πω μ' αυτά ότι και τα μεγάλα έργα εκτελούνται, αλλά και τα μικρά χρηματοδοτούνται. Δεν μπορείτε λοιπόν να κατηγορείτε για ανυπαρξία πολιτικής στο τομέα των υδατικών πόρων. Και φυσικά πολύ περισσότερο δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχουν νερά στην Ελλάδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Τσιόγκας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Κάνουμε μια διευκρίνιση, ότι μιλάμε για σταθερά φράγματα τα οποία θα λειτουργούν με θυροφράγματα. Υπάρχει προμελέτη από το 1990 εσείς μπορεί να την έχετε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων. Όμως είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει μελέτη. Βεβαίως δεν μπορείτε να κρυβόσαστε πίσω από το δάκτυλό σας, μετατοπίζοντας τις ευθύνες για την πολιτική σας στην ενωτική ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας η οποία αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια για την υπεράσπιση του δικαιώματος των αγροτών να παραμείνουν στα χωριά τους, να καλλιεργήσουν όταν εσείς βίαια τους ξεκληρίζετε, εφαρμόζοντας πειθήνια και κατά γράμμα τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν μπορείτε λοιπόν να κρυβόσαστε πίσω από το δάκτυλό σας όταν λέτε ότι θα κατεβάσετε τον αγροτικό πληθυσμό κάτω από το 10%. Και βεβαίως δεν το λέτε αυτό για τους αγρότες οι οποίοι είναι συνταξιούχοι αλλά για την νεολαία, για τους οποίους δεν φροντίζετε πού θα πάνε ούτε φροντίζετε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στις πόλεις όπου αναγκάζονται να μετακινηθούν.
Κύριε Υπουργέ, ο Πηνειός στέγνωσε. Δεν υπάρχει ούτε νερό ούτε ζωή. Τα αντλιοστάσια σταμάτησαν. Ο κάμπος στεγνώνει. Οι παραγωγές καταστρέφονται. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση για την επερχόμενη καταστροφή και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, γιατί εφαρμόζετε κατά γράμμα τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και βεβαίως πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από τα μεγάλα έργα τα οποία εξαγγέλλετε εδώ και δεκαετίες μέχρι που έχουμε χάσει τον αριθμό πόσες φορές τα εγκαινιάσατε και πόσες φορές κόψατε κορδέλες στα έργα αυτά, οι αγρότες περιμένουν δεκαετίες να δουν το νεράκι να αποθηκεύεται στα κανάλια του Θεσσαλικού κάμπου που δεν υπάρχουν, στους ταμιευτήρες που είναι ανύπαρκτοι και λίγοι και βεβαίως ζητούν να γίνουν αυτά τα τρία φράγματα κατά μήκος του Πηνειού ποταμού στα όρια του Νομού Λάρισας ούτως ώστε να συγκεντρώνονται νερά τα οποία πάνε στη θάλασσα. Και ο μεγαλύτερος καταναλωτής των νερών του Πηνειού είναι η θάλασσα και όχι οι αγρότες τους οποίους εσείς κατηγορείτε ότι σπαταλούν το νερό. Το φροντίζουν, το προσέχουν γιατί το έχουν ανάγκη και βεβαίως ζητούν να γίνουν αυτά τα έργα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς, κύριε συνάδελφε.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κύριε συνάδελφε, δεν είναι η ώρα να σχολιάσω τη δραστηριότητα της ενωτικής ομοσπονδίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Το σχολιάσατε!
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Γιατί σας πειράζει, κύριε συνάδελφε;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Το σχολιάσατε εσείς!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ.
Γιατί αντιδράτε, κύριοι συνάδελφοι, στον αντίλογο; Παρακαλώ, υπάρχει Κανονισμός. Θα αφήσετε τον κύριο Υπουργό να μιλήσει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Εσάς σας πειράζει η γνώμη της ομοσπονδίας των αγροτικών συλλόγων...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τσιόγκα, δεν σας αναγνωρίζω.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Δεν μπορείτε, κύριε συνάδελφε, να κατηγορείτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια να προσφεύγετε στις υπηρεσίες της για να μπλοκάρετε πολιτικές της χώρας μας.
Δεν μπορείτε να προσπαθείτε να πείσετε ότι θέλετε να υποστηρίξετε τα δίκαια των αγροτών και ταυτόχρονα να μπλοκάρετε ή να προσπαθείτε να μπλοκάρετε με τέτοιου είδους κινήσεις, όπως με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την προσπάθεια για την οργάνωση της παραγωγής και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών.
Δεν μπορείτε να κρύβεστε συνέχεια πίσω από συνθήματα, καλύπτοντας μια πολιτική η οποία είναι οπισθοδρομική, είναι συντηρητική, είναι καταστροφική.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Η πολιτική σας είναι οπισθοδρομική!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Παρακαλώ, να μη γράφεται καμία διακοπή.
Δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα συνέχεια. Και γίνεται από αυτήν την πτέρυγα.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του Κ.Κ.Ε.)
Ο κοινοβουλευτισμός έχει λόγο και αντίλογο. Δεν μπορεί να σας ακούν όλοι με σεβασμό και να μην αφήνετε τον Υπουργό να σας μιλήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αφήστε τα περί προκλήσεων. Θα το κρίνει το Προεδρείο. Σας παρακαλώ!
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Δεν προκαλώ εγώ, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε. Προκαλούν κάποιες πρακτικές. Όπως επίσης προκαλεί και μια προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας.
Αναφέρεστε σε φράγματα. Κύριε συνάδελφε, πάνω από το χωριό από το οποίο κατάγεστε, κατασκευάζεται φράγμα, το φράγμα Λιβαδίου, που το κόστος του φτάνει στα 5 δισεκατομμύρια δραχμές. Κάτω από το χωριό που κατάγεστε, ελάχιστα χιλιόμετρα, κατασκευάζεται το φράγμα Αγιονερίου επίσης κόστους 5 δισεκατομμυρίων δραχμών.
Δεν μπορείτε να αγνοείτε αυτήν την πραγματικότητα. Δεν μπορείτε να κρύβετε αυτήν την πραγματικότητα. Δεν μπορείτε με τέτοιου είδους θολές επιχειρηματολογίες και συνθήματα να επιχειρείτε να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους Έλληνες αγρότες. Δεν σας πιστεύουν πια!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: ...
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ:...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Προς τι η ένταση; Αφήστε τα επιχειρήματα να μιλούν στην Αίθουσα. Δεν χρειάζονται οι υψηλοί τόνοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Θα προχωρήσουμε στη συζήτηση της τρίτης με αριθμό 14/15-7/2002 επίκαιρης ερώτησης του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχετικώς με τις ανακρίσεις αξιωματικών για τη 17 Ν κλπ..
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τσιόγκα, σας παρακαλώ ηρεμήστε. Τελείωσε η συζήτηση. Ας ακούσουμε την ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:
"Επειδή η παρέμβαση των Αμερικανών και των Άγγλων στις έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας είναι κάτι περισσότερο από τον προβαλλόμενο ρόλο του "τεχνικού συμβούλου", επειδή οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών "τραβάνε η κάθε μία το δρόμο της" διαφωνώντας συχνά με τις μεθόδους, προπάντων για τις επιλογές προσώπων προς ανάκριση, επειδή η κοινή γνώμη πιστεύει ότι εν πολλοίς έχει υποκατασταθεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ανωτέρω χωρών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Θα επιτρέψει στους Άγγλους πράκτορες να ανακρίνουν τους τρεις αξιωματικούς (έναν εν αποστρατεία και δύο εν υπηρεσία) που επιθυμούν, στα πλαίσια των ερευνών τους για τη 17 Ν, ή θα συμπαραταχθεί με τους Αμερικανούς που αρνούνται πεισματικά για την αναγκαιότητα αυτής της ανακρίσεως;
Επιτέλους έχει καταργηθεί η ελληνική Κυβέρνηση στο θέμα της τρομοκρατίας ή αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό της;"
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μαλέσιος.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Κύριε Πρόεδρε, η αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας είναι γνωστό ότι αποτελεί υψηλή και πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ελληνική Κυβέρνηση. Η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται συστηματικά, μεθοδικά και με ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξιχνίαση των εγκλημάτων της ελληνικής τρομοκρατίας. Στην προσπάθεια αυτή συνεργάζεται στα πλαίσια της διεθνούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας και με υπηρεσίες άλλων χωρών. Η όλη προσπάθεια για μια ακόμα φορά πρέπει να τονιστεί ότι γίνεται στα πλαίσια της δημοκρατικής, συνταγματικής νομιμότητας των αρχών κράτους δικαίου και του σεβασμού των δικονομικών κανόνων.
Είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε, ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχουν υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας με υπηρεσίες αντίστοιχες προς την Ελληνική Αστυνομία άλλων χωρών πολύ πριν από το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, το οποίο κατέδειξε ότι η διεθνής συνεργασία στον τομέα αυτόν είναι πια μονόδρομος. Η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης συνεργάζονται στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας με τις αντίστοιχες υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις οποίες είχε υπογράψει πριν από δύο χρόνια μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η εφαρμογή αυτού του μνημονίου βασίζεται στην αμοιβαιότητα και την ισοτιμία. Είναι επομένως ανεδαφικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι υπάρχει παρέμβαση και καθοδήγηση των Αμερικανικών υπηρεσιών προς τις δικές μας υπηρεσίες στην Ελληνική Αστυνομία.
Ταυτόχρονα η συνεργασία διεξάγεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αγγλίας και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ομάδων και συνδέσμων αλλά και στο πλαίσιο της EUROPOL και της INTERPOL.
Εμείς δεν έχουμε κανένα στοιχείο το οποίο να μας δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα σ' αυτήν τη συνεργασία. Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει κανένα στοιχείο σαν αυτά που ισχυρίζεται στην σημερινή επίκαιρη ερώτησή του ο συνάδελφος κ. Καρατζαφέρης. Η Ελληνική Αστυνομία αυτήν τη στιγμή εργάζεται με μεθοδικότητα, με λεπτούς χειρισμούς και με την παρουσία του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού, προκειμένου να φέρει σε πέρας την εξιχνίαση μιας τέτοιας σοβαρής υπόθεσης.
Επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο στο οποίο να βασίζονται τα στοιχεία που φέρνει ο κ. Καρατζαφέρης με την ερώτησή του αυτή. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες διαταράσσουν αυτήν τη συνεργασία και πολύ περισσότερο ότι παρεμβαίνουν, την ποδηγετούν και την καθοδηγούν.
Από την άποψη αυτή θεωρούμε ότι είναι ανεδαφικά τα στοιχεία που επικαλείται με την επίκαιρη ερώτησή του ο κύριος συνάδελφος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο κ. Καρατζαφέρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Δεν περίμενα, κύριε Πρόεδρε, να έχω μία πειστική απάντηση από τον κύριο Υφυπουργό, καθώς δεν είναι αρμόδιος. Είναι Υφυπουργός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν γνωρίζει.
Ομολογώ, κύριε Υπουργέ, ότι δεν ξέρετε. Εχθές το βράδυ στις 3.00΄ η ώρα στους Αμπελοκήπους συνελήφθη αξιωματικός, ναι ή όχι, κύριε Υπουργέ; Θέλετε να σας πω μέσα στη Βουλή πού ακριβώς; Δεν το ξέρετε και μου λέτε ότι είναι ανεδαφική η ερώτηση; Συνελήφθη εχθές; Σας σύρω προς μία συγκεκριμένη πορεία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Καρατζαφέρη, ήρεμα. Μη σηκώνετε τους τόνους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Σας σύρω με ερωτήσεις που κάνω; Θα πηγαίνατε στον Γιωτόπουλο, αν δεν σας προκαλούσα για δέκα ημέρες διαρκώς; Θα πηγαίνατε στον Γιωτόπουλο, αν δεν έφερνα το θέμα στη δημοσιότητα, αν δεν έφερνα το θέμα εδώ στη Βουλή, όταν αρνηθήκατε να έρθετε εδώ να απαντήσετε την προηγούμενη εβδομάδα; Τι συμβαίνει επιτέλους; Δεν υπάρχει κόντρα;
Εχθές στις 3.00΄ η ώρα στον παραλιακό δρόμο Ορωπού- Καλάμου ήταν να παραδοθεί από τους Αμερικανούς ο Κουφοντίνας στις υπηρεσίες; Γιατί δεν παρεδόθη; Γιατί δεν παρεδόθη; Στις 3.00΄ η ώρα, σας δίνω συγκεκριμένα στοιχεία.
Γιατί δεν αφήνετε να ανακριθεί Βουλευτής εν ενεργεία για την τότε συμμετοχή του στην τοπική γιάφκα -απ' ό,τι αποδεικνύεται- του Γκύζη, στον οποίο ήδη είχε επιβάλει ο Ανδρέας Παπανδρέου ποινή αποκλεισμού; Γιατί δεν αφήνετε να προχωρήσουν οι έρευνες; Γιατί τις κατευθύνετε προς μία συγκεκριμένη περίπτωση;
Για ποιο λόγο δεν αφήνετε να εξεταστεί ο κ. Αλεξάκης; Γιατί δεν αφήνετε; Δεν ξέρει ο κ. Αλεξάκης τον Κουφοντίνα και τον Ξηρό; Ή ξέρει πολλά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να βγουν;
Αυτήν τη στιγμή δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι, αν φτάσουν στην άκρη, κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ. Κινδυνεύει το σύστημα. Και προστατεύεται το σύστημα όχι μόνο από εσάς αλλά δυστυχώς και από άλλους που τις τελευταίες ημέρες βγαίνουν στα κανάλια για να στηρίξουν τις δικές σας θέσεις και να πολεμούν τον οποιονδήποτε διατυπώνει θέσεις. Γιατί διαπιστώνουν ότι πέφτει το σύστημα, του οποίου νομίζουν ότι αύριο θα είναι διαχειριστές.
Εδώ λοιπόν θέλουμε την όλη αλήθεια. Είναι απαράδεκτο στη Βουλή να συζητάμε το οτιδήποτε για τρεις εβδομάδες και, όταν αυτό είναι το πρώτο θέμα στις εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων, εμείς να αφιερώνουμε δύο λεπτά για την 17 Νοέμβρη. Τι συμβαίνει επιτέλους; Γιατί δεν ασκούμε τα καθήκοντά μας όπως έχουμε υποχρέωση στον κυρίαρχο, στον φερόμενο ως κυρίαρχο λαό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ελάτε στην ερώτησή σας. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Για τι ενδιαφέρεται ο κυρίαρχος λαός, για οτιδήποτε άλλο ή να μιλήσουμε για την 17 Νοέμβρη;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Επιτέλους, είναι τόσα τα θέματα, τα οποία πρέπει να δούμε!
Σας ερωτώ λοιπόν για άλλη μια φορά: Με τον Κουφοντίνα τι γίνεται; Ξέρετε; Δεν ξέρετε, κύριε Υπουργέ. Γιατί βεβαίως, δεν υπάρχει αναφορά σε εσάς. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν αναφέρεται σε εσάς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Αναφέρεται στον Αμερικανό πρέσβη, που είναι ο φυσικός του προϊστάμενος. Αυτή είναι η πραγματικότητα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Καρατζαφέρη, άλλο είναι το αντικείμενο της γραπτής ερώτησής σας!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Σας παρακαλώ. Προστατεύστε την αλήθεια!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Προστατεύω και την αλήθεια και τον Κανονισμό, κύριε Καρατζαφέρη! Νομίζω ότι είχατε άνεση χρόνου και τοποθετηθήκατε μάλιστα εκτός του κειμένου και περιεχομένου της ερωτήσεως τον περισσότερο χρόνο -σας το λέω επειδή με προκαλείτε για τον Κανονισμό.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Κύριε Πρόεδρε, εμάς δεν μας αφορούν ενέργειες, λόγια και πράξεις που επιζητούν τον εντυπωσιασμό. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε οριστικά με την τρομοκρατία και με τους δολοφόνους-τρομοκράτες στον τόπο μας, με σταθερά και με αποτελεσματικά βήματα, δίχως βιασύνη και ανυπομονησία. Αυτή θα ήταν κακός σύμβουλος. Μακριά από εμάς κάθε μορφής πρακτορολογία και συνομωσιολογία.
Αυτό που μας ενδιαφέρει, κύριε Πρόεδρε, είναι τα θετικά αποτελέσματα. Και θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Οι τρομοκράτες, όποιοι και αν είναι, όπου και αν βρίσκονται, θα συλληφθούν και θα πάνε στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: "Κίνητρα για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς".
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, η πρόταση αυτή συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή. Η Επιτροπή δεν προχώρησε σε ψηφοφορία, διότι η πρόταση εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου 3 του άρθρου 73 του Συντάγματος.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τη διάταξη αυτού του άρθρου δεν εισάγεται για συζήτηση πρόταση νόμου, εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους για να δοθεί μισθός, σύνταξη και γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο.
Πρέπει να πω επίσης ότι η πρακτική, την οποία ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι να συζητούμε αυτές τις προτάσεις νόμου χωρίς να προχωρούμε σε ψηφοφορία, γιατί δεν μπορούμε από το Σύνταγμα.
Όμως, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη συζήτηση αυτή τα κόμματα και οι συνάδελφοι Βουλευτές και η Κυβέρνηση να παίρνουν θέσεις σοβαρές στα ζητήματα που αναφέρονται οι προτάσεις αυτές και να επιχειρούν να ρυθμίσουν όπως κάνει η παρούσα πρόταση. Επομένως είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουμε τη γνωστή πρακτική. Θα γίνει συζήτηση χωρίς να υπάρξει στο τέλος ψηφοφορία.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου με επιστολή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Άγγελο Τζέκη. Από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου ορίζεται ως ειδικός αγορητής ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Αμπατζόγλου.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Κωστόπουλος.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Κωστόπουλε, γιατί δεν την αποσύρετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζέκη, δεν είναι άποψη αυτή που διατυπώνετε. Είναι πάγια η τακτική στο ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητούνται προτάσεις έστω και αν εμπίπτουν στη σχετική απαγορευτική διάταξη του Συντάγματος για να ακούγονται οι απόψεις των κομμάτων και των Βουλευτών σε σοβαρά θέματα.
Ορίστε, κύριε Κωστόπουλε, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, η πρόταση την οποία έκανε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τα κίνητρα ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς ήταν αποτέλεσμα πάρα πολλών προσπαθειών που κάναμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών στην Αίθουσα της Βουλής αλλά και εκτός Βουλής με προτάσεις τις οποίες κάναμε προς την Κυβέρνηση κατά τη συζήτηση διαφόρων νομοσχεδίων αλλά και εκτός αυτών σε οποιαδήποτε ευκαιρία. Και τούτο διότι διαπιστώσαμε και όπως είναι γνωστό, ότι η πορεία του χρηματιστηρίου τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία τρία χρόνια περίπου, πάει από το κακό στο χειρότερο. Πρέπει να πω ότι η πρόταση νόμου έγινε πέρυσι τον Ιούνιο, συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή πέρυσι στις 23 Αυγούστου και μετά βέβαια από έντεκα μήνες ήρθε να συζητηθεί στην Ολομέλεια.
Και κάναμε αυτήν την πρόταση διότι διαπιστώνουμε ότι η ανεργία, η οποία αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, αντί να μειώνεται, παρά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, εξακολουθούσε να παραμένει τουλάχιστον η καταγεγραμμένη σε υψηλά ποσοστά περίπου στο 11%. Βλέπουμε λοιπόν ότι το χρηματιστήριο, που αποτελεί θεσμό της φιλελεύθερης οικονομίας και μέσα από αυτόν μπορούν να αντληθούν υγιή κεφάλαια, να γίνουν οι επενδύσεις και παραπέρα να έχουμε μεγαλύτερη απασχόληση, να απορροφηθεί η ανεργία και να πετύχουμε την ποθούμενη ανάπτυξη, έχει κακή πορεία. Αυτή η κακή πορεία εξακολουθεί, όπως είπα, να υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια. Και έχουμε σαν αποτέλεσμα σήμερα να έχουν χαθεί από πλευράς. κεφαλαίων περισσότερο από 40 τρισεκατομμύρια. Και για να κάνουμε σύγκριση με το παρελθόν υπολογίζει σήμερα μια εφημερίδα ότι έχουν χαθεί 130 δισεκατομμύρια ευρώ που σημαίνει περίπου 45 τρισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή όσο θα είναι το ΑΕΠ του 2002. Χάθηκαν δυστυχώς οι αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης γενιάς. Ό,τι υπήρχε ουσιαστικά στις τράπεζες από ολόκληρο τον ελληνικό λαό συν κάποιες πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων, τοποθετήθηκαν στο χρηματιστήριο, διότι αυτή ήταν η παρότρυνση που έκανε η Κυβέρνηση.
Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι ο κύκλος εργασιών του χρηματιστηρίου σήμερα κινείται κάτω από τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές και αυτό είναι περίπου το 1/10 του μέσου κύκλου εργασιών του έτους 1999. Ο δείκτης όπως ξέρουμε όλοι βρίσκεται περίπου πάνω από τις 2000 μονάδες, δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ποσοστό περίπου 70% μικρότερος από το δείκτη του Σεπτεμβρίου του 1999. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από ένα μεγάλο κομμάτι κυρίως των περιφερειακών μετοχών, των μετοχών περιφέρειας όπως λέμε, δεν χάθηκε μόνο το 70% αλλά χάθηκε και πολύ περισσότερο από το 90% και συνεπώς υπήρξαν επενδυτές, μικροεπενδυτές, αποταμιευτές της ελληνικής κοινωνίας οι οποίοι έχασαν ολόκληρο το κεφάλαιό τους.
Εκείνο όμως που είναι συνέπεια όλων αυτών είναι ότι εθίγει βάναυσα η αξιοπιστία του χρηματιστηρίου και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματιστήριο.
Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι αν όλα αυτά έγιναν μόνα τους. Δεν υπάρχουν κάποιες αιτίες; Πιθανόν να ακούσουμε από τον κύριο Υφυπουργό ότι αυτή είναι η πορεία των χρηματιστηρίων διεθνώς. Απαντώ ότι μπορεί βεβαίως να υπάρχει μια τέτοια πτωτική τάση στα χρηματιστήρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αφετηρία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ίδια με την πορεία των χρηματιστηρίων διεθνώς.
Τι έφταιξε για να φθάσουμε στη σημερινή κατάσταση του χρηματιστηρίου; Για μας τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για την κατάντια του χρηματιστηρίου. Πρώτος λόγος είναι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των οργάνων της, δεύτερος είναι ο μη εκσυγχρονισμός της οικονομίας και τρίτος η έλλειψη σοβαράς θεσμοθέτησης του χρηματιστηρίου.
Κατ' αρχάς θα αναφερθώ στις παρεμβάσεις. Σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 1999 η Κυβέρνηση έλεγε με όλα τα μέσα, με δηλώσεις Υπουργών, με δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, με δηλώσεις διοικητών τραπεζών ελεγχόμενων από την Κυβέρνηση και με δηλώσεις του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι το χρηματιστήριο αποτελεί το μέλλον της Ελλάδας ότι πρέπει να επενδύσουμε εκεί ότι έχουμε και δεν έχουμε. Ο κύριος Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε ό,τι θα υπερβεί τις 7.000 μονάδες. Τη δήλωση αυτή την επανέλαβε μετά από ώρες και ο τότε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του δικαίωμα στις τράπεζες να δανειοδοτούν μέχρι και 15 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά μετοχών. Τα "παπαγαλάκια" πάσης φύσεως κάθε πρωί έβγαιναν στην τηλεόραση και μιλούσαν για το μέλλον του χρηματιστηρίου και για τις καλύτερες ημέρες που θα έφερνε.
Εκείνη την περίοδο η Νέα Δημοκρατία μέσα στη Βουλή διά στόματος του Αρχηγού της και πολλών Βουλευτών της έλεγε ότι το χρηματιστήριο δεν είναι τόπος τυχερών παιγνίων, δεν είναι τζόγος, αλλά είναι τόπος επενδύσεων όπου επενδύουμε ό,τι περισσεύει και όχι τα λεφτά που έχουμε ανάγκη, ότι δεν επενδύουμε σε μετοχές πάσης φύσεως, σε μετοχές φούσκες επιχειρήσεων με εργοστάσια με τσίγκους ή σε τεχνικές εταιρείες που έχουν μόνο μια μπουλντόζα και ένα τηλέφωνο. Εις απάντηση των λεγομένων μας η Κυβέρνηση έλεγε ότι κάνουμε λασπολογία και κακή κριτική λόγω της καλής πορείας του χρηματιστηρίου.
Αυτό που θα μείνει στο μυαλό όλων των Ελλήνων είναι ότι ο κύριος Πρωθυπουργός είχε πει ότι το χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας. Μπορεί να το επαναλάβει αυτό σήμερα ο κύριος Πρωθυπουργός ή το έλεγε τότε διότι το βόλευε για λόγους κομματικούς και εκλογικούς; Και αφού πέρασε ο Σεπτέμβριος και έγινε το πρώτο κραχ χρησιμοποίησε τη "ΔΕΚΑ", η οποία διαφοροποίησε το δείκτη αγοράζοντας μετοχές τεσσάρων εταιρειών που επηρέαζαν κατά 36% το δείκτη, για προεκλογικούς λόγους.
Δεν έφθασε μόνο η "ΔΕΚΑ" για να σταθεροποιήσει προεκλογικά το δείκτη. Είχαμε και τη δήλωση του κυρίου Πρωθυπουργού ο οποίος είπε ότι οι μετοχές είναι υποτιμημένες, ότι έχουν χαμηλές τιμές. Ο κύριος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας δε, είπε ότι το βράδυ της 9ης Απριλίου, το βράδυ των εκλογών του 2000 θα σταματήσουμε να έχουμε διακύμανση υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει Κυβέρνηση. Έτσι στέρησε το δικαίωμα από τους Έλληνες πολίτες να πωλήσουν για να κατεβεί ο δείκτης.
Έτσι κρατήθηκε ψηλά ο δείκτης και έγινε εκμετάλλευση αυτού, πολιτική και εκλογική. Όμως από την επόμενη μέρα των εκλογών και μέσα σε επτά μέρες έχασε 20% για να φθάσει σήμερα να βρίσκεται στο 70% του Σεπτεμβρίου του 1999 και οι Έλληνες να έχουν χάσει τα λεφτά τους. Εμείς δεν σταματήσαμε να τα λέμε αυτά. Επιπλέον θα ενθυμείστε ότι την 1 Φεβρουαρίου 2001 καταθέσαμε και πρόταση δυσπιστίας κατά του κυρίου Παπαντωνίου την οποία απορρίψατε.
Γιατί φοβηθήκατε να γίνει η εξέταση των πραγμάτων; Και προχωρήσατε, μετά το πόρισμα του εισαγγελέα, μετά από μηνυτήρια αναφορά του κ. Έβερτ και κάναμε αίτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Και πάλι δεν επιτρέψατε στη Βουλή να εξεταστεί αν υπάρχουν ευθύνες. Για μας υπάρχουν και ποινικές και διοικητικές και πολιτικές και ηθικές ευθύνες. Την ευθύνη την έχετε σεις για το σημερινό κατάντημα του χρηματιστηρίου.
Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός του εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Τίποτα δεν έγινε μέχρι σήμερα. Ό,τι έγινε ήταν ιμιτασιόν λύσεις. Αποκρατικοποιήσεις; Είχαμε μετοχοποιήσεις. Διαρθρωτικές αλλαγές δεν υπήρξαν. Το φορολογικό σύστημα εξακολουθεί να είναι το ίδιο, το προ πεντηκονταετίας, με μόνο εμβαλωματικές λύσεις. Απελευθερώσεις αγορών; Έγιναν στη θεωρία, στην πράξη δεν έγινε καμία.
Δεν έχετε ευθύνη για την πορεία της οικονομίας; όταν μάλιστα βρίσκεσθε στον εικοστό όγδοο μήνα της διακυβέρνησης της χώρας και όταν κατά τα στατιστικά στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται περίπου κάθε σαράντα μήνες της διακυβέρνησης της χώρας συνήθως;
Το τελευταίο είναι η έλλειψη σοβαρού θεσμικού πλαισίου της Κεφαλαιαγοράς. Και γι' αυτό κατηγορείστε. Ήρθαν πάρα πολλοί νόμοι, αν δεν απατώμαι είναι δεκατρείς ή δεκατέσσερις που ψηφίστηκαν είτε αυτούσιοι είτε τμήματα άλλων νόμων για το Χρηματιστήριο. Έγινε ένα μικρό βήμα. Δεν έγινε όμως το μεγάλο βήμα, δεν έγινε η προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ουσιαστικό έλεγχο του χρηματιστηρίου, να υπάρχει πραγματικός έλεγχος του χρηματιστηρίου και αναφέρομαι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο παρά διορισμένοι υπάλληλοι της Κυβέρνησης και συνεπώς υπακούουν στις εντολές και τα κελεύσματα του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Ποιος ήταν ο έλεγχος την περίοδο εκείνη; Η απάντηση θα είναι "μα, έχουν επιβληθεί σωρεία προστίμων". Αυτή ήταν η δουλειά μόνο; Εκ των υστέρων να επιβληθούν κάποια πρόστιμα και κυρίως επιλεκτικά σε ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες; Θα σας πω εγώ τι θέλουμε εμείς.
Επίσης, φωνάζουμε επί σειρά ετών και ζητάμε αντικειμενικοποίηση εισαγωγής των μετοχών στο χρηματιστήριο. Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσες φωνές και διαμαρτυρίες δικές μας, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας να μας λέει προ ημερών ότι κάποιο αλισβερίσι γίνεται μεταξύ μερικών αναδόχων και των εταιρειών. Δεν τα είδατε, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ, όταν έμπαιναν δεκάδες εταιρείες το μήνα στο χρηματιστήριο με τιμές των μετοχών τους εκατό, πεντακόσιες και εννιακόσιες φορές παραπάνω από τα κέρδη, όπως διάβαζα σήμερα σε μία μελέτη; Δεν διαπιστώσατε ότι υπήρχε κοινό συμφέρον μεταξύ εταιρειών αναδόχων και των εταιρειών που έμπαιναν στο χρηματιστήριο, διότι είχαν κοινό συμφέρον οι μεν να πάρουν υψηλή προμήθεια και οι δε να εισπράξουν σε βάρος του ελληνικού λαού χρήματα που δεν εδικαιούντο;
Ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο υπάρχει επίσης είναι το πού πήγαν τα λεφτά. Φωνάζει όλος ο ελληνικός λαός: μας πήραν τα λεφτά στο χρηματιστήριο. Επενδύθηκαν; Υπάρχει έλεγχος ουσιαστικός σήμερα εάν επενδύθηκαν ή όχι τα χρήματα;
Εδώ πρέπει να θυμίσω και κάτι άλλο, κύριοι συνάδελφοι. Πριν από τρεις μήνες -και αυτό το καταγγέλλω στον ελληνικό λαό, το είπαμε και τότε, αλλά δεν πέρασε καλά- ήρθε μία διάταξη και αντί να αυστηροποιήσουμε το πού επενδύονται τα χρήματα, η Κυβέρνηση έφερε μία πρόταση και μας είπε ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και με πλειοψηφία των δύο τρίτων οποιασδήποτε ανώνυμης εταιρείας που έχει αντλήσει κεφάλαια, δύναται να τροποποιήσει την επένδυσή της. Μπορεί δηλαδή αντί να ιδρύσει βιομηχανία με κτίρια και μηχανήματα να αγοράζει οικόπεδα, πιθανόν τα σπίτια ή τις βιοτεχνίες συγγενών, όπως του αδελφού, της κουμπάρας και του γείτονα. Και ευτυχώς η Νέα Δημοκρατία το είδε και προς τιμήν όλων των συναδέλφων όλων των πτερύγων, υποχρεώθηκε ο Υπουργός πλέον να δεχθεί η τροποποίηση της επένδυσης να γίνεται όχι με τα δύο τρίτα που ήταν, αλλά με τα τρία τέταρτα του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και με απόφαση της γενικής συνέλευσης και με έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και χωρίς να έχει αναδρομική ισχύ. Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι υπήρχε δόλος και σ' αυτήν τη διάταξη;
Η Νέα Δημοκρατία δι' εμού σήμερα, έχοντας υπόψη αυτά τα κενά, επισημαίνει τα εξής: Εμείς θέλουμε μία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγχει ουσιαστικά τη λειτουργία του χρηματιστηρίου. Και λέμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να πάρουμε και τα δικαιώματα που είχε η διοίκηση του χρηματιστηρίου περί εγκρίσεως εισαγωγής των μετοχών και όλες αυτές οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όμως, θέλουμε μία ανεξάρτητη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποτελούμενη από ανθρώπους κύρους και ανθρώπους ειδικούς, οι οποίοι όμως θα διορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος, από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, αν μου δώσετε τη δυνατότητα, σε ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εντάξει, κύριε Κωστόπουλε, συνεχίστε. Άλλωστε, θα υπάρξει άνεση χρόνου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να γίνει ουσιαστικά ο ελεγκτής, ο επόπτης στη λειτουργία ενός χρηματιστηρίου υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα είναι η κομματική διοίκηση.
Το δεύτερο που εισηγούμεθα είναι το θέμα της "αντικειμενικοποίησης" του ελέγχου των εταιρειών. Μάλιστα, είδα σήμερα να το εισηγούνται και ο ΣΜΕΧΑ και οι βιομήχανοι. Δεν μπορεί να έρχεται μια εταιρεία και να μπαίνει στο χρηματιστήριο, όπως μπήκε στο παρελθόν με σχέση ΠΕ, τιμή διά κέρδη επί εκατόν εβδομήντα και εκατόν εξήντα πέντε φορές. Από αυτό το Βήμα είπα κάποτε ότι ήταν εγκληματικό το γεγονός ότι μία εταιρεία -δεν θα επαναλάβω το όνομά της- μπήκε με 168,2 φορές παραπάνω, όταν η διεθνής πρακτική κινείται γύρω στο 15% με 20%, το πολύ 25%.
Άρα, λοιπόν, πρέπει το ενημερωτικό δελτίο να είναι ουσιαστικό και να υπάρχουν σταθεροί όροι αποσβέσεων, υπολογισμού επισφαλειών, αποτιμήσεων και αντικειμενικοί τρόποι υπολογισμού γενικότερα, ώστε μία εταιρεία να είναι βιώσιμη για το μέλλον και ταυτόχρονα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει το δικαίωμα -ενώ μέχρι σήμερα δεν το είχε- να απαγορέψει σε κάποιες επιχειρήσεις να μπουν στο χρηματιστήριο εις όφελος της εθνικής οικονομίας, κυρίως των επενδυτών, αλλά και της ίδιας της εταιρείας.
Ένα άλλο κομμάτι το οποίο εισηγούμεθα -και χαιρόμαστε, γιατί βλέπουμε ότι σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα εισηγείται και ο ΟΣΜΕΧΑ, ενώ εμείς έχουμε κάνει την ανακοίνωση πριν από δεκατρείς μήνες- είναι το ότι αν θέλουμε να γίνουν επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχουν φορολογικές απαλλαγές. Εισηγούμεθα λοιπόν φορολογικές απαλλαγές και για τις επιχειρήσεις και για τους επενδυτές. Προτείνουμε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και ακόμα πιο μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια και με δικαίωμα να αποσβεστούν συντομότερα από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα.
Επίσης, είπαμε στους επενδυτές να υπάρχει μείωση φορολογικού εισοδήματος μέχρι 500.000 δραχμές, για αγορά μετοχών όπως επίσης και να επιστρέφεται ολόκληρος ο φόρος ο οποίος πληρώνεται για την πώληση των μετοχών εάν οι μετοχές πωλούνται μετά από ένα έτος. Και αυτό γίνεται για να μπορούμε να περιορίσουμε τον τζόγο. Όπως είπαμε το χρηματιστήριο είναι τόπος επενδύσεων και όχι τόπος τυχερών παιγνίων. Επίσης, προτείνουμε να επιβάλλεται φόρος εάν πουλούν τις μετοχές μέσα στο τριήμερο.
Μία άλλη εισήγηση που κάνουμε με την πρότασή μας είναι τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Όταν το είπα πέρυσι τον Αύγουστο, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης μας λοιδόρησε. "Μα, αυτά προβλέπονται να εφαρμοσθούν μέσα σε μία πενταετία". Και πέρασαν δέκα μήνες, κύριε Υπουργέ, και τα υλοποιήσατε. Και καλά κάνατε. Όμως, καθυστερήσατε.
Επίσης, αυτό που σας προτείναμε από την ώρα που συστήθηκε το τμήμα των παραγώγων του χρηματιστηρίου, αλλά εσείς ήδη το κάνατε, ήταν να μη γίνει ξεχωριστό χρηματιστήριο παραγώγων. Και μετά από τρία χρόνια, και βέβαια μετά τη δική μας πρόταση, το υιοθετήσατε.
Ένα άλλο θέμα είναι η σωστή οργάνωση του χρηματιστηρίου. Το χρηματιστήριο πρέπει να έχει πρόεδρο και αντιπρόεδρο και ανθρώπους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι θα ασχολούνται με το χρηματιστήριο. Επίσης πρέπει να υπάρξουν και διάφορες άλλες συγχωνεύσεις στο κεντρικό αποθετήριο σε σχέση με κάποιες άλλες υπηρεσίες.
Κύριοι συνάδελφοι, αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι εμείς πιστεύουμε ότι το χρηματιστήριο πρέπει να θεσμοθετηθεί σωστά και να το αφήσουμε να λειτουργήσει, ελεύθερο, διότι αυτός είναι ο προορισμός του. Εάν θέλουμε μέσα από το χρηματιστήριο να έχουμε και καλύτερες αλλά και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά να έχουμε και άντληση κεφαλαίων για τη συγχρηματοδότηση των δημοσίων έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, πρέπει να το θεσμοθετήσουμε σωστά και να αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία του.
Πιστεύουμε στο θεσμό και τον στηρίζουμε, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί σωστά.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας).
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννης Θωμόπουλος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, θα αρχίσω από το τέλος της αγόρευσης του κ. Κωστόπουλου και θα πω ότι δεν αρκεί να λέμε στηρίζουμε το χρηματιστήριο αλλά θα πρέπει και με πράξεις να το αποδεικνύουμε αυτό καθημερινά. Και δεν αποδεικνύουμε κάτι τέτοιο όταν συνεχώς επαναφέρουμε και αναμασάμε τα ίδια πράγματα σε αυτήν την Αίθουσα, γεγονός το οποίο όπως είναι γνωστό δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα για το χρηματιστήριο, διότι ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος κατ'εξοχήν ευαίσθητος που δεν πρέπει να είναι πεδίο κομματικής και πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά θα πρέπει να αφήνεται η αγορά να λειτουργήσει σύμφωνα με τους κανόνες της.
'Αρα λοιπόν εάν θέλετε να λέτε και να πείθετε ότι πραγματικά στηρίζετε το Χρηματιστήριο, θα πρέπει να πάψετε να εξακολουθείτε αυτές τις πρακτικές μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο.
Θέλω να σταθώ στο άρθρο 73 του Συντάγματος διότι δεν μπορεί αυτό το άρθρο να το κάνουμε διελκυστίνδα και όποτε θέλουμε να το επικαλούμαστε και όποτε θέλουμε να το παραγνωρίζουμε και να φέρνουμε εδώ προτάσεις που είναι κατ'εξοχήν αντισυνταγματικές. Και αναφέρομαι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου ισχυρισθήκατε ότι ήταν αντισυνταγματική η κατάθεση του νομοσχεδίου, διότι έλειπε για λίγες ώρες η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Καλά κάνατε βεβαίως και είπατε για αντισυνταγματικότητα, όμως δεν βλέπω να κάνετε κάτι τέτοιο και σήμερα που φέρνετε μία πρόταση κατ'εξοχήν αντισυνταγματική που αντίκειται στην παράγραφο 3 του άρθρου 73 του Συντάγματος. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά και όχι όπως μας συμφέρει.
Παρ΄ όλα ταύτα η Κυβέρνηση δεν αποφεύγει να κάνει διάλογο και τον κάνει σήμερα. Όμως, δεν μπορούμε να μπούμε όπως είπε και ο Πρόεδρος στην ψηφοφορία.
Περίμενα να ακούσω από τον κύριο εισηγητή να πει κάτι για τη συγκεκριμένη πρόταση που έχει κάνει. Αντ' αυτού αναφέρθηκε στο 1999, αναφέρθηκε στο δείκτη τιμών, αναφέρθηκε στην πορεία του χρηματιστηρίου, λέτε και ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε μια κλειστή οικονομία και δεν δέχεται και δεν δίνει επιδράσεις προς το εξωτερικό. Λέτε και δεν βλέπουμε σήμερα τα χρηματιστήρια των προηγμένων θεωρουμένων κρατών όπου ο δείκτης τιμών έχει πέσει σε τιμές του 1996. Λέτε και δεν βλέπουμε ότι έχει χάσει ανάλογα ποσοστά ο δείκτης του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, λέτε και δεν βλέπουμε ότι έχουν χάσει ανάλογα ποσοστά οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αλλά έχουμε μείνει προσκολλημένοι στο 1999.
Όμως, ένα χρηματιστήριο δεν κρίνεται στιγμιαία, κρίνεται σε έναν κύκλο χρόνων που μπορεί να είναι πενταετία, επταετία. Και εκεί θα κριθεί εάν πραγματικά είναι επωφελής η τοποθέτηση, η επένδυση σε ένα χρηματιστήριο ή όχι. Όχι σε μία συγκυρία όπου έχοντας την προσδοκία κάποιοι επενδυτές βάζουν τα λεφτά τους, ανεβαίνουν οι μετοχές και εν συνεχεία πέφτουν. Θα πρέπει να κριθεί συνολικά σε έναν οικονομικό κύκλο όπως λέμε, έτσι ώστε πραγματικά να δούμε εάν το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάνει σημαντικά βήματα ή όχι.
Η Αντιπολίτευση παραγνωρίζει τα όποια σημαντικά βήματα έχουν γίνει την περίοδο αυτή. Το 1990-1992 ο δείκτης τιμών είχε ανέβει στις 1650 μονάδες και το 1992 έπεσε κατά 60%. Δεν είπατε τίποτα, δεν αναφερθήκατε σε αυτό. Την περίοδο πριν από το 1995 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τι ήταν; Ήταν ο πρόεδρος και δύο αποσπασμένοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αυτή ήταν όλη και όλη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σήμερα ποια είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Είναι πραγματικά στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να λειτουργεί και να ελέγχει την αγορά; Πιστεύω ότι στο επίπεδο αυτό έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα και θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτά.
Τα τελευταία επτά χρόνια η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει διανύσει μία σημαντική πορεία μεγέθυνσης και ωρίμανσης του χρηματιστηρίου.
Τα χρόνια αυτά θεσπίστηκαν μέτρα θεσμικού χαρακτήρα, ενισχύθηκε η υποδομή της αγοράς με νέα ηλεκτρονικά συστήματα, πραγματοποιήθηκε μια πρωτόγνωρη εμβάθυνση με την είσοδο εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ισχυροποιήθηκε διεθνώς η παρουσία της.
Από το 1995 έχουν ψηφιστεί οκτώ νόμοι για τη θωράκιση και ανάπτυξη της αγοράς. Ειδικότερα: Καθιερώθηκαν και εφαρμόζονται θεσμοί και κανόνες για την ασφάλεια των συναλλαγών και την προστασία των επενδυτών. Θεσπίστηκαν κώδικες συμπεριφοράς για όλους τους παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές από αθέμιτες συμπεριφορές. Ακόμη, έχουν θεσπιστεί κανόνες διαφάνειας που οδήγησαν σε μεγάλη βελτίωση την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, στη γνωστοποίηση των συναλλαγών και σε μια άλλη σειρά μέτρων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε μια σειρά μέτρων, με στόχο τη βελτίωση της μετάδοσης πληροφοριών και την αποτροπή κερδοσκοπικών συμπεριφορών. Προχώρησε στη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που δεν ικανοποιούν τις βασικές αρχές διαφάνειας.
Δεν θα αναφερθώ στην περίοδο πριν από το 1993. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελείται πλέον από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που με κριτήρια αξιοκρατικά προσλαμβάνεται και υπηρετεί το θεσμό αυτό. Γίνεται προσπάθεια ακόμη μεγαλύτερης στελέχωσης και, βεβαίως, στόχο μας έχουμε βάλει τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Εκεί θέλουμε να φτάσουμε. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Όμως, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου, της Κεφαλαιαγοράς και των γενικότερα οικονομικών θεσμών από τη μια μέρα στην άλλη; Χρειάζονται βήματα σημαντικά, χρειάζεται υπεράσπιση και προστασία του θεσμού. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση με συνεχή μέτρα.
Η Νέα Δημοκρατία έφερε αυτήν την πρόταση νόμου. Έχω τη γνώμη ότι αυτό το κείμενο το είχε στο συρτάρι της και δεν γνώριζε ότι πολλά εξ αυτών τα οποία εισηγείται είναι ήδη σήμερα νόμοι. Ήταν ήδη νόμοι όταν έγινε η συζήτηση στην επιτροπή. Αυτό για το ένα κεφάλαιο.
Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στα φορολογικά μέτρα. Τα φορολογικά αυτά μέτρα τα οποία εισηγείται είναι μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει και θα τα αντιμετωπίζει μέσα στα πλαίσια της αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος, της μεταρρύθμισης που επιχειρείται σήμερα και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Άρα, ας επιλέξει η Νέα Δημοκρατία έναν άλλο χώρο να αντιπαρατεθεί και ας αφήσει το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά στους κανόνες της και στις λειτουργίες της, έτσι ώστε πραγματικά να λειτουργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι κανόνες αυτοί και όχι να το χρησιμοποιούμε ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουμε οφέλη. Διότι λέτε ότι την περίοδο του 1999 εισήχθησαν στο χρηματιστήριο εταιρείες οι οποίες ήταν μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά εμφάνιζαν μεγάλη. Τότε, όμως, δεν άκουσα ποτέ να κάνετε πρόταση και να ελέγξετε γιατί μπαίνει κάθε εταιρεία με αυτήν την κεφαλαιοποίηση και όχι με την άλλη που εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε. Τότε ήταν όλα καλά. Ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επισκεπτόταν το Χρηματιστήριο. Οι φορείς της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτονταν το Χρηματιστήριο, γιατί και τότε προσπαθούσαν να πάρουν οφέλη. Όμως, δεν μπορείτε να παίρνετε οφέλη και τότε και τώρα! Διαλέξτε!
Πιστεύω, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα -αύριο αν αλλάξουν, μπορεί και να επανέλθετε- ότι δεν θα επανέλθουμε να ασχοληθούμε πάλι σε αυτήν την Αίθουσα με θέματα με τα οποία κατ' επανάληψη έχουμε ασχοληθεί είτε σε επίπεδο Αρχηγών είτε με ερωτήσεις σας είτε με επερωτήσεις σας είτε με αναφορές είτε με προτάσεις νόμου.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Τζέκης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμη φορά συζητούμε για ζητήματα κεφαλαιαγοράς. Για μια ακόμη φορά βλέπουμε και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να βρουν σημεία διαφωνίας σε ένα ζήτημα που καθ' όλα βέβαια υπάρχει σύμπλευση και ομοφωνία. Γιατί και σε αυτό το ζήτημα η Νέα Δημοκρατία έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει, βέβαια, να κάνουμε μια ανάλυση: Μέσα σε ποιο περιβάλλον γίνεται η σημερινή συζήτηση, γιατί είναι επίκαιρη αυτή η συζήτηση.
Βέβαια, με τα όσα συμβαίνουν εδώ και δεκαπέντε μέρες, η κοινή γνώμη, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι γίνεται στην οικονομική ζωή της χώρας, τι γίνεται στην οικονομική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και παγκόσμια.
Και σε αυτό το ζήτημα βέβαια επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι δεν πρωτοτυπούμε. Υπάρχει η εμπειρία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατάσταση των αντίστοιχων κεφαλαιαγορών, σε μεγάλες χώρες οικονομικά, αλλά ιδίως η κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η Νέα Δημοκρατία κάνει μια προσπάθεια να περικλείσει τη συζήτηση στα στενά πλαίσια της χώρας μας. Αναφέρεται στην πρόταση νόμου της στα λογιστικά πρότυπα, ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξουν. Μα, ξέρουμε πολύ καλά ότι με νόμο από 01.01.2003 θα ισχύσουν και για τη χώρα μας τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, κάτι που ισχύει για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γνωρίζουμε ότι έχουν δικά τους λογιστικά πρότυπα.
Αυτό όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν εμπόδισε το να υπάρξει μια μεγάλη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και βέβαια προϋπήρξε η κρίση εδώ και μια δεκαετία στον τρίτο πόλο της καπιταλιστικής κοινωνίας, στην Ιαπωνία. Γνωρίζουμε όλοι ότι μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρεοκοπήσει. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αντίστοιχα μονοπωλιακά συγκροτήματα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στην ίδια κρίση.
Και τίθεται αμέσως ένα ερώτημα: εδώ πολλές φορές και από την πλευρά της Κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικαλέστηκαν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και τα πρότυπα της Αμερικής, ότι ήταν αυστηρά, ότι ήταν σωστά, ότι ήταν ορθά. Εκεί όμως ακριβώς βλέπουμε μέσα σε αυτές τις οικονομίες να συμβαίνουν τα φαινόμενα κρίσης. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις. Βλέπουμε να υπάρχουν και μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα, να συνδέεται δηλαδή αυτή η κρίση και με πολιτικά πρόσωπα, που να φτάνουν ακόμη και στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Ε, απ' όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι δυνατόν, όπως λέει η πρόταση νόμου, η Κυβέρνηση, αλλά και ο Συνασπισμός, αν υπάρξει μια ανεξάρτητη αρχή, να γίνει ουσιαστικός έλεγχος στην χρηματιστηριακή αγορά, στην κεφαλαιαγορά γενικότερα; Εμείς έχουμε τονίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανεξάρτητη αρχή, που θα κάνει τον έλεγχο για να βάλει φραγμό στα σχέδια όποιου μονοπωλιακού συγκροτήματος. Και αυτό το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή.
Πιστεύουμε ότι η κρίση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Ήδη με την "ΒΙΒΕΝΤΙ" αυτήn τη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, η κρίση είναι μια πραγματικότητα. Και μέσα όμως στη δική μας τη χώρα με την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων πιστεύουμε ότι θα φανεί η πραγματική οικονομική εικόνα των επιχειρήσεων.
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω το εξής: υπάρχει ήδη η προσαρμογή των λογιστικών προτύπων της Τράπεζας της Ελλάδος. Ξέρετε ότι η οικονομική της εικόνα είναι πλέον πολύ κατώτερη απ' ό,τι ήταν με τα προηγούμενα λογιστικά πρότυπα, που ακολουθούσαμε μέσα στη χώρα μας. Φανταστείτε, λοιπόν, αφού μια μεγάλη, κρατική, δημόσια τράπεζα έχει αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα, τι θα γίνει με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Και βέβαια ανέφερε κάτι σωστό ο κ. Κωστόπουλος: όλα αυτά τα χρόνια έχουν χαθεί 130 δισεκατομμύρια ευρώ από την οικονομική εικόνα των επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου. Και βέβαια για το χρόνο που μας πέρασε αυτά είναι 15 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά είναι πιστοποιημένα πλέον μεγέθη. Και όσο και αν θέλει ο κ. Αλεξάκης ή και η Κυβέρνηση να παρουσιάσουν ότι είναι πρόσκαιρο αυτό το φαινόμενο και ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψη, εμείς αμφιβάλλουμε κατά πολύ ότι θα έχουμε ανάκαμψη. Διότι η Κυβέρνηση επαίρεται ότι εδώ έχουμε μια οικονομική ανάπτυξη του 3,8%-4%, όπως υπολογίζει, η Τράπεζα της Ελλάδος λέει 3,5%, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εκείνη η οποία λέει ότι το 50% από αυτήν την ανάπτυξη οφείλεται στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Αυτό σημαίνει εξάντληση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σημαίνει ύστερα και μια μεγάλη κρίση για τη δική μας τη χώρα. Δεν μπορεί να μείνει αλώβητη η δική μας οικονομία γιατί ο εισηγητής της Πλειοψηφίας είπε ότι δεχόμαστε κτυπήματα από τη διεθνή κρίση, αλλά δίνουμε και προς τα έξω εμείς. Δεν πιστεύω ότι έχουμε το οικονομικό μέγεθος για να προκαλέσουμε κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή και διεθνή. Είναι άλλο το ζήτημα της Αργεντινής, είναι άλλο το ζήτημα της Βραζιλίας που έχουν άμεση σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Διεθνή Τράπεζα. Εκεί πραγματικά μπορείς να πεις ότι θα υπάρχει το ντόμινο και εκεί θα κατακλυσθούν όλες οι αγορές οι χρηματιστηριακές.
Βέβαια σ' αυτό το ζήτημα εμείς δεν λυπόμαστε τους επιχειρηματίες. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά μέχρι πού φθάνουν, έχουν οικονομήσει πολλά, τεράστια πλούτη και δεν πρόκειται να φτωχύνουν. Είναι πασίγνωστο πλέον ποιοι πληρώνουν τη νύφη και τα σπασμένα. Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, είναι τα λαϊκά στρώματα, που μέσα από τις αναδιαρθρώσεις, αν θέλετε, και των εργασιακών σχέσεων αλλά και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι τα λαϊκά στρώματα που την πληρώνουν και από την κρίση την οικονομική των χρηματιστηρίων.
Σ' αυτό το σημείο βέβαια και μέσα στη δική μας τη χώρα βλέπουμε τι γίνεται. Επιτρέψτε μου να πω ότι οι προτάσεις οι χθεσινές του ΣΜΕΧΑ λένε ότι θα πρέπει να πάρει μια σειρά μέτρα η χώρα μας, φορολογικά μέτρα, όπως προτείνει βέβαια και η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, ενίσχυση της λεγόμενης επιχειρηματικότητας που αυτό σημαίνει πρόσθετες φοροαπαλλαγές. Σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, να θεσμοθετηθεί δηλαδή και η εργασία από την απόσταση με τελικό αποτέλεσμα ότι θα υπάρξει και μείωση της ανεργίας.
Προτείνουν και κάτι άλλο προς την ΕΣΗΕΑ ότι πρέπει λέει να υπάρχει και το χρηματιστηριακό απόρρητο, να μη μαθαίνει δηλαδή ο λαός τι γίνεται μέσα στο Χρηματιστήριο. Αυτό το λέει και το προτείνει ο Σύνδεσμος των Χρηματιστών, γιατί έτσι βλέπει και αυτός ότι προστατεύει τα συμφέροντά του. Μιλάμε βέβαια όχι για τις μικρές χρηματιστηριακές εταιρείες. Αυτές έχουν βγει έξω από τον ανταγωνισμό, ξέρουμε συγχωνεύσεις, εξαγωγές. Υπάρχουν οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες των τραπεζών και γι' αυτές πλέον γίνεται και ο λόγος ο μεγάλος. Αυτές είναι οι τελευταίες προτάσεις του ΣΜΕΧΑ.
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με οποιεσδήποτε λογιστικές απάτες δεν μπορεί να φτιάξει η κατάσταση. Εξάλλου και η εισήγηση εκεί προσπαθεί να το συνταυτίσει ότι με την καλύτερη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας θα φτιάξουν τα πράγματα στην κεφαλαιαγορά. Από εκεί θα υπάρξει και ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, δηλαδή η ανεργία! Μα, έχει αποδείξει η ίδια η ζωή ότι δεν μπορεί να ταυτιστεί ανάπτυξη χρηματιστηρίου και κτύπημα της ανεργίας. Και δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια ότι θα πρέπει να αντλούν κεφάλαια μέσα από το Χρηματιστήριο οι επιχειρήσεις για να επενδύουν. Πού επενδύουν; Είναι η δική μας εδώ η εμπειρία που λέει ότι το 1/3 απ' αυτά που αντλήθηκαν, πήγαν στις επενδύσεις και τα υπόλοιπα πήγαν μέσα στις Τράπεζες της Ελβετίας ή και αλλού ή και μέσω off shore εταιρειών δεν ξέρω πού έχουν πάει και έρχεται τώρα η Κυβέρνηση να πει ότι θα θεσμοθετήσουμε μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να φέρουμε αυτά τα κεφάλαια προς τα μέσα. Δηλαδή ποιος βγαίνει ωφελημένος από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου; Και εμείς λέμε ότι είναι οι κεφαλαιοκράτες αυτοί, οι οποίοι συνέχεια είναι ωφελημένοι.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να απαντηθεί και το εξής ερώτημα: Το χρηματιστήριο είναι μηχανισμός πλέον ανάπτυξης; Είναι μηχανισμός που βοηθάει την ανάπτυξη μιας οικονομίας, δηλαδή δημιουργούνται επενδύσεις, μέσα από τις επενδύσεις θέσεις εργασίας κλπ.; Όχι. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης που υπήρχε και ήταν πρόσκαιρη του ελληνικού χρηματιστηρίου είδατε εσείς να μειώνεται η ανεργία; Όχι. Τα επίσημα στοιχεία τα στατιστικά της Στατιστικής Υπηρεσίας -και μάλιστα εκεί οι εργαζόμενοι λένε ότι υπάρχει και αλλοίωση αυτού του στοιχείου- λένε ότι υπήρχε μια προοδευτική ανάπτυξη. Και βέβαια ψήφισε η Κυβέρνηση και την ελαστικοποίηση της εργασίας και παρ' όλα αυτά βλέπουμε ότι είναι σε πάρα πολύ υψηλά μεγέθη, κάτι το αντίστοιχο που γίνεται και στις άλλες χώρες.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ)
Για μας αυτό είναι ξεκάθαρο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εξάλλου υπάρχει και η ιστορική πείρα και αυτή η πρόσφατη εμπειρία, που σύντομα ανέλυσα, που μπορούν να αποδείξουν και στον πλέον δύσπιστο από όλους μας -και ευρύτερα στην κοινή γνώμη- ότι κανένα αστικό σύστημα διαχείρισης δεν μπορεί να ματαιώσει αυτή την εξέλιξη του καπιταλιστικού κύκλου κρίσης, όπως το ονομάζουμε εμείς υπερσυσσώρευσης.
Και βέβαια από αυτήν την κρίση υπάρχουν και οι συνέπειες. Τα διάφορα διαχειριστικά κόλπα, τα οποία επικαλούνται αυτοί, που έχουν την ίδια ιδεολογική πλέον πολιτική ταύτισης στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης -και αναφέρομαι και στην Κυβέρνηση και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και κατά ένα δεύτερο λόγο και στο Συνασπισμό- δεν μπορούν να επιδράσουν στο χρόνο εκδήλωσης της κρίσης. Δηλαδή μπορούν να παρθούν κάποια μέτρα διαχειριστικά και η κρίση να πάει χρονικά προς τα πίσω. Αλλά η κρίση θα είναι ένα γεγονός.
Δεν μπορούν όμως να αναιρέσουν αυτό το σύνολο των αντιφάσεων του καπιταλισμού που γεννά, όπως είπα προηγουμένως, την κρίση. Γιατί πιστεύουμε ότι η σύνθεση του αστικού κράτους με τα στρατηγικά συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου προσδιορίζει επίσης και τα όρια του κρατικού ελέγχου την περίοδο που διανύουμε.
Και σε αυτό το σημείο, βεβαίως, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ψεύτικες οι ελπίδες που κάποιοι δημιουργούν για το χρηματιστήριο. Δηλαδή ότι θα έχουμε ένα χρηματιστήριο όπου δεν θα βασιλεύει η κερδοσκοπία, δεν θα υπάρχει ο τυχοδιωκτισμός που περιέχεται στην ίδια τη φύση του πλασματικού κεφαλαίου ειδικά και του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής γενικότερα. Αυτή είναι η μαρξιστική θεώρηση και προσέγγιση του χρηματιστηρίου, που πιστεύουμε ότι σήμερα τη χρησιμοποιούν και οι αστοί οικονομολόγοι για να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τις δραματικές εξελίξεις ως προς τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Κατά τη γνώμη μας, αυτός είναι και θα είναι ο καπιταλισμός. Βέβαια η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι γενικότερα, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση και τα όποια μέτρα παίρνονται για την έξοδο από αυτήν. Όπως είναι οι μαζικές απολύσεις, που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη μητρόπολη του καπιταλισμού γίνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες πλέον.
Αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη, αλλά και στη δική μας τη χώρα. Έχουμε την αλλαγή και την ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Έχουμε την κλοπή της λαϊκής αποταμίευσης, γιατί σε αυτό το σημείο βέβαια γίνεται κλοπή και από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι προσαρμοσμένο, ώστε να λειτουργεί κερδοσκοπικά.
Είναι απορίας άξιο κατά τη δική σας πολιτική ιδεολογία. Για μας εξηγείται εύκολα. Τα ποσοστά για τις καταθέσεις είναι περιορισμένα, είναι 1,5% περίπου, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι για να δανειστεί ένα λαϊκό νοικοκυριό, ώστε να αποκτήσει οποιοδήποτε προϊόν πρέπει να πληρώσει 9% ή και 10%. Έχουμε δηλαδή την ληστρική εκμετάλλευση της λαϊκής αποταμίευσης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να μου δώσετε άλλα δύο- τρία λεπτά.
Βεβαίως μέσα από το χρηματιστήριο είναι δεκάδες τα τρισεκατομμύρια που έχουν χαθεί. Μάλιστα είναι και τα μετοχοδάνεια, ένα ζήτημα που δεν το έθιξε η Αντιπολίτευση και πιστεύω ότι δεν θα το θίξει ούτε η Κυβέρνηση, γιατί πραγματικά είναι ένα αγκάθι που έχουν οι τράπεζες στα χέρια τους. Και αυτό διότι πολλές επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα, έχουν δανειστεί δισεκατομμύρια δραχμές για να παίξουν στο χρηματιστήριο. Και αυτήν την ώρα είναι εκατομμύρια οι κόκκινοι κωδικοί που υπάρχουν στο χρηματιστήριο.
Ξέρετε άλλωστε ότι με την αλλαγή που θα γίνει από 1-1-2003 είναι αναγκασμένες και οι τράπεζες να αναπροσαρμόσουν τα λογιστικά τους πρότυπα. Είναι υποχρεωμένες όλα τα μετοχοδάνεια να τα βγάλουν από τα κέρδη τους. Διότι δεν είναι εισπράξεις, δεν είναι κέρδη, δεν είναι τίποτα. Άρα θα φανεί το μέγεθος του κινδύνου για τα λαϊκά στρώματα ιδίως.
Πιστεύουμε ότι η λεγόμενη εποχή των νέων τεχνολογιών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, δεν οδήγησε στην νέα μετακαπιταλιστική οικονομία. Απεναντίας έχει οξύνει τις αντιθέσεις του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Ανάγκασε δηλαδή τεράστια μονοπωλιακά συγκροτήματα σε συνεχείς και μεγάλες επενδύσεις τεχνολογικού εξοπλισμού, δυναμώνοντας την τάση πτώσης του ποσοστού κέρδους. Δηλαδή είδαν ότι από αυτές τις επενδύσεις που έκαναν δεν είχαν τα ανάλογα κέρδη. Και πολύ καλά ξέρουμε ότι όταν υπάρχει μείωση του κέρδους σε μία μονοπωλιακή καπιταλιστική επιχείρηση, εκεί ξεκινά και η μεγάλη κρίση.
Και βέβαια στο ζήτημα αυτό εμείς λέμε ότι καμία αστική πολιτική δεν μπορεί να εμποδίσει αυτήν την κρίση και ο μοναδικός μηχανισμός παρέμβασης που διαθέτει σήμερα η αστική τάξη, το αστικό καπιταλιστικό κράτος, είναι οι εκτεταμένες πολεμικές αναμετρήσεις. Και δεν είναι τυχαίο αυτό που αναφέρουμε, ότι για να οδηγηθεί στην έξοδο από την κρίση το καπιταλιστικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει και σε τέτοιου είδους πολεμικές συγκρούσεις. Κοιτάξτε τι έγινε στην αρχή της δεκαετίας του 1990 με το Ιράκ, τι έγινε στην πορεία με τη Γιουγκοσλαβία, τι ετοίμασαν και έκαναν στο Αφγανιστάν, τι ετοιμάζουν να κάνουν εκ νέου στο Ιράκ, τι ετοιμάζουν κατά περιοχές, δηλαδή περιορισμένες πολεμικές συγκρούσεις και μέσα από την αντιμετώπιση δήθεν της τρομοκρατίας οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διοχετεύουν τεράστια ποσά, τρισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ενισχύσουν τις πολεμικές βιομηχανίες, αλλά και τις βιομηχανίες, τα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα νέας τεχνολογίας, προκειμένου να διαφυλάξουν -λέει- την πατρίδα τους από ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα. Έτσι προσπαθούν να αναζωογονήσουν τη δική τους οικονομία, για να βγουν από την κρίση. Και γι' αυτό λέμε ότι τα πάντα τα φορτώνουν στους λαούς.
Πιστεύουμε, με αυτά τα ολίγα που προλάβαμε να αναπτύξουμε, ότι η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να συμπληρώσει κάποιες ελλείψεις που έχει η Κυβέρνηση. Εξάλλου πιστεύουμε ότι το DNA το πολιτικό, ιδεολογικό της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας πλέον είναι ταυτοποιήσιμο. Έχει αποδειχθεί πλέον ότι έχουν την ίδια ιδεολογική πολιτική κατεύθυνση. Εκεί είναι όλο το ενδιαφέρον και των δύο, να διαφυλάξουν την όποια κρίση του πολιτικού συστήματος γιατί γνωρίζουν ότι και η μία πολιτική, αλλά και η άλλη θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, αναταραχές που μπορεί να οδηγηθούν και σε μία αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, όπως εμείς λέμε ότι πρέπει να στραφούν για να βρουν διέξοδο και μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Εξάλλου είναι ορατά τα αποτελέσματα της Αργεντινής, είναι ορατά τα αποτελέσματα της Βραζιλίας, είναι ορατές οι άλλες αναδυόμενες δήθεν οικονομίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και από την Κυβέρνηση ως πρότυπα και τα οποία έχουν καταρρεύσει τώρα μέσα σ' αυτό το εκμεταλλευτικό, καπιταλιστικό σύστημα και πιστεύουμε ότι και η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα θα αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση όχι για να την πληρώσει το ίδιο, αλλά επιτέλους για να έλθει στα πράγματα η πραγματική εξουσία, η λαϊκή όπως λέμε, για να ακολουθηθεί και μία λαϊκή οικονομία που πραγματικά μπορεί να δώσει διέξοδο από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που έχουμε επέλθει, χωρίς να λέμε και να μυθοποιούμε πλέον ότι το χρηματιστήριο είναι ο μηχανισμός που θα δώσει λύση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα. Γιατί σ' αυτήν την Αίθουσα ακούσαμε από υπεύθυνα στελέχη της Κυβέρνησης να εγκαλούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ότι πολλά λαϊκά στρώματα μέσα από το χρηματιστήριο βοήθησαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν, βοήθησαν τα παιδιά τους να γίνουν επιχειρηματίες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το ιδεολογικό πρότυπο που καλλιέργησε η Κυβέρνηση ήταν: Παίξτε, όλος ο λαός, στο χρηματιστήριο για να γίνετε επιχειρηματίες. Και βέβαια υπήρξαν κάποιοι που παρασύρθηκαν από τα λεγόμενα της Κυβέρνησης και όχι μόνο. Γιατί και η Νέα Δημοκρατία ήθελε μερίδιο από την πρόσκαιρη αύξηση του χρηματιστηρίου μετά τις ευρωεκλογές, που έλεγε ότι εμείς ως εν δυνάμει κυβέρνηση ήμασταν αυτοί οι οποίοι δώσαμε και την προώθηση του χρηματιστηρίου.
Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το χρηματιστήριο δεν είναι μοχλός ανάπτυξης, αλλά είναι ένας μοχλός μέσα από τον οποίο εξοικονομούνται τρισεκατομμύρια δραχμές από τη λαϊκή εκμετάλλευση, για να πάνε στις τσέπες των ολίγων και μεγάλων.
Αυτά, κύριε Πρόεδρε, και δεν συμφωνούμε με την πρόταση νόμου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Αμπατζόγλου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, το χρηματιστήριο έχει εξελιχθεί παγκόσμια σε έναν σοβαρό δείκτη της οικονομικής πορείας. Η άνοδός του θεωρείται ως δικαίωση των νεοφιλελεύθερων προτύπων και του άκρατου καπιταλισμού.
Όμως το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα της ταχύρυθμης ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης της χρηματιστηριακής οικονομίας σκόνταψε στη νέα οικονομική στρέβλωση, που προκάλεσε η οικονομία της απληστίας και η δημιουργική λογιστική, δηλαδή η λογιστική απάτη που τη συνόδευε. Τώρα το κλίμα πανικού που έχει δημιουργηθεί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.
Αποτέλεσμα αυτής της αναμενόμενης από έγκυρους οικονομικούς κύκλους κατάρρευσης της παγκόσμιας χρηματιστηριακής "φούσκας" είναι η βαθιά κρίση, στην οποία έχουν περιέλθει όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, και το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι υποθέσεις όπως της ENROM, της WELCOM, της ZΕROX, της VIVENDI αποκάλυψαν τα "γυάλινα πόδια", πάνω στα οποία στηρίζονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού, καθώς κουρέλιασαν την εντιμότητα και την υπευθυνότητα των περίφημων μάνατζερς και των αρμόδιων διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών για τη διαχείρισή τους, γελοιοποίησαν την εγκυρότητα των πορισμάτων των ελεγκτικών εταιρειών, αποκάλυψαν διαπλοκές σε υψηλότατα πολιτικά επίπεδα.
Τέλος, απέδειξαν κατά τρόπο αδιάσειστο την αδίστακτη κερδοσκοπία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, το οποίο καταφεύγει ακόμα και στην απάτη με την ανοχή μηχανισμών και κυβερνήσεων, προκειμένου να παγιδεύσει και -στην κυριολεξία- να καταληστεύσει τους μικροαποταμιευτές.
Οι μετοχές "φούσκες" και η κατάρρευση των μετοχών του ελληνικού xρηματιστηρίου, στο οποίο με κυβερνητική ενθάρρυνση είναι παγιδευμένοι ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες μικροαποταμιευτές, δημιουργούν ανησυχίες ότι ενδεχομένως τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο Συνασπισμός πολλές φορές στο παρελθόν έχει καταγγείλει ότι οι ισολογισμοί των περισσοτέρων εισηγμένων επιχειρήσεων - συμπεριλαμβανομένων των blue chips και των τραπεζών - υφίστανται δημιουργική επεξεργασία.
Στην Ελλάδα ο δείκτης του χρηματιστηρίου ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό πριν δέκα χρόνια. Σήμερα αποτελεί συστατικό στοιχείο της ειδησεογραφίας, των εφημερίδων, της τηλεόρασης.
Το καλοκαίρι του 1999 -κατά την Κυβέρνηση- ήταν αδιάψευστος δείκτης της ισχύος της ελληνικής οικονομίας. Πολλοί Υπουργοί -οικονομικοί Υπουργοί- μιλούσαν τότε και για λαϊκό καπιταλισμό.
Ο Πρωθυπουργός στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 1999 είπε ότι το χρηματιστήριο είναι ο κορμός που αντιπροσωπεύει την πραγματική οικονομία μας. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωνε τότε ότι ο δείκτης θα φθάσει πάνω από τις επτά χιλιάδες μονάδες. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 1999, επέτρεψε στις τράπεζες να δανειοδοτούν τους επενδυτές με 15 εκατομμύρια δραχμές για αγορά μετοχών.
Την άνοιξη του 2000 -κατά την Κυβέρνηση- η πτώση του χρηματιστηρίου είχε ημερομηνία λήξης τις εκλογές και χρησιμοποίησε τη ΔΕΚΑ, για να κρατήσει το δείκτη σε αποδεκτά επίπεδα.
Σήμερα ο δείκτης έχει περιπέσει σε ανυποληψία!
Τον Ιανουάριο του 2000 η Κυβέρνηση αύξησε το φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές από τρία τοις χιλίοις σε έξι τοις χιλίοις, ώστε από αυτά τα έσοδα να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2001, ξαναμείωσε αυτόν το φόρο από το έξι τοις χιλίοις στο τρία τοις χιλίοις, διότι αφ' ενός δεν απεκόμισε τα προσδοκώμενα έσοδα και αφ' ετέρου -ελαφρύνοντας τη φορολογική επιβάρυνση- θέλησε να ενισχύσει τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο.
Είναι φανερό ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επένδυσε πολιτικά στην άνοδο του χρηματιστηρίου.
Είναι επίσης φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία επενδύει πολιτικά στην πτώση του χρηματιστηρίου. Και τα δύο κόμματα ισχυρίζονται ότι το χρηματιστήριο πρέπει να μείνει μακράν της πολιτικής. Όμως, τα ίδια κόμματα το εμπλέκουν. Προκαλεί απορία πώς η Κυβέρνηση ό,τι θετικό προκύπτει στην οικονομία ή στο χρηματιστήριο το θεωρεί ως απόρροια της πολιτικής της. Όταν όμως υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις μετατοπίζει τις ευθύνες, ψάχνει να βρει άλλοθι και άλλοτε μεν της φταίει η Αντιπολίτευση, άλλοτε η διεθνής συγκυρία ή εν τέλει σιωπά.
Το χρηματιστήριο θα μπορούσε να ήταν μοχλός ανάπτυξης. Θα μπορούσε να παίξει αυτόν το ρόλο ως στοιχείο μιας συνολικής οικονομικής πολιτικής. Το χρηματιστήριο μπορεί να είναι μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων, τα οποία οφείλουν να επενδύονται ή μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων από τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα και μέχρι σήμερα ήταν το δεύτερο στοιχείο. Μέσω του χρηματιστηρίου έγινε η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου στη χώρα μας. Πάνω από 35 τρισεκατομμύρια έφυγαν από τα μεσαία και κατώτερα λαϊκά στρώματα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Γιατί δεν έγιναν επενδύσεις; Τι χρειάζεται για να γίνουν επενδύσεις; Πάντως από τις ελληνικές εταιρείες δεν λείπει η κερδοφορία. Έχουμε υψηλή κατάταξη. Δεν λείπουν οι φοροαπαλλαγές. Οι έχοντες και κατέχοντες όμως προτιμούν τους διαδρόμους του εύκολου κέρδους και όχι των επενδύσεων. Αυτές είναι οι απόψεις που έχει διατυπώσει ο Συνασπισμός κατ' επανάληψη. Προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση η εκτίμηση που διατύπωσε ο συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι περίπου ο Συνασπισμός είναι συνυπεύθυνος για την πορεία του χρηματιστηρίου.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ: Η άνοδος του χρηματιστηρίου συνοδεύτηκε από αδιαφάνεια και διαφθορά και πιστεύουμε ότι το κυρίως πρόβλημα σήμερα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η αναξιοπιστία του προς τους μικροεπενδυτές, οι φόβοι για τη δημιουργική λογιστική. Και αυτή η περίφημη δημιουργική λογιστική, για την οποία έχει κατηγορηθεί η Κυβέρνηση και την οποία μετά βδελυγμίας αποκήρυσσε τις κατηγορίες, φαίνεται ότι αποτελεί συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, διότι η EUROSTAT έρχεται με τον πιο επίσημο, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι από το δημόσιο χρέος με τη δημιουργική λογιστική έχει αποκρύψει 2 τρισεκατομμύρια δραχμές, ή 5,3% του ΑΕΠ. Διότι το Υπουργείο Οικονομικών από το 1998 για να μειώσει, έστω και λογιστικά, το χρέος προέβη σε εκδόσεις προμετόχων ομολόγων, που αντιστοιχούσαν στο 2,4% του ΑΕΠ και των ομολόγων προεσόδων που αντιστοιχούσαν στο 2,9% του ΑΕΠ και τα οποία δεν περιελάμβανε στο δημόσιο χρέος.
Κύριοι συνάδελφοι, θεωρούμε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποσπασματική, είναι μερική και κινείται μόνο στη λογική παροχής κινήτρων για το χρηματιστήριο. Εμείς δεν συμφωνούμε με τη λογική μείωσης διαρκώς των φόρων, κυρίως των εχόντων και κατεχόντων. Αναγνωρίζουμε ότι το κράτος πρέπει να έχει έσοδα. Οι έχοντες και οι κατέχοντες πρέπει να πληρώσουν. Δεν πρέπει να τύχουν και νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, διότι τέτοιων έχουν τύχει πολλαπλών και η επιλογή τους είναι να μην επενδύσουν. Θεωρούμε ότι είναι και λάθος η επιλογή της Κυβέρνησης να περιμένει την ανάκαμψη και την ανέλιξη της ελληνικής οικονομίας από τις ιδιωτικές και μόνο επενδύσεις, διότι απότοκος αυτής της πολιτικής είναι και η ταχεία αποκρατικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Και αν μία κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί μία εταιρεία δημοσίου συμφέροντος σε στρατηγικό τομέα, πώς θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί μια ελεύθερη αγορά;
Κύριοι συνάδελφοι, δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και αν εγίνετο αποδεκτή από την Κυβέρνηση, έχει να προσθέσει τίποτε στην σταθεροποίηση και ανέλιξη του ελληνικού χρηματιστηρίου, στην ελληνική οικονομία και κινείται στη λογική πρόσθετων φοροαπαλλαγών στο μεγάλο κεφάλαιο.
Πιστεύουμε δε ότι συγγενεύει με τη λογική της Κυβέρνησης, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για την εξέλιξη, για την πραγματική ανέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν γενναία βήματα φορολογικής μεταρρύθμισης, να σταματήσουν οι αποκρατικοποιήσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και ότι το Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στηριξης, οι πόροι του πρέπει να διαχειριστούν με χρηστότητα και να καθοριστούν οι προτεραιότητες από την ελληνική κυβέρνηση.
Η λογική αυτή και οι σκέψεις μας αυτές δεν εμπίπτουν στη λογική και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε αντίθετοι προς το περιεχόμενο της πρότασης νόμου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Τσιπλάκης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουμε ότι υπαρχόντων των προβλημάτων κατ' αρχάς της ανεργίας και αρθείσης της αντιστοιχίας μεταξύ εργαζομένων και ασφαλισμένων η οικονομική προοπτική της χώρας είναι αρνητική. Επίσης γνωρίζουμε και κοινοβουλευτικά πρώτα, ότι δεν πρέπει να τοποθετούμεθα μόνο αρνητικά ελεγκτικά έναντι των όσων συζητούμε, αλλά πάντα η παρέμβασή μας να είναι θετική. Αυτό κάνουμε και στη συγκεκριμένη περιπτωση φέρνοντας σήμερα προς συζήτηση αυτήν τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, που αφορά την ενίσχυση-τόνωση της κεφαλαιαγοράς. Και γνωρίζουμε δι' αυτής της προτάσεως πόσο συνεισφέρουμε, διότι ο υγιής οικονομικός τρόπος εξοικονόμησης πόρων για επενδυτικές πρωτοβουλίες τόσο του δημοσίου, αλλά και κυρίως του ιδιωτικού τομέα είναι το χρηματιστήριο. Εμείς πιστεύουμε στην υγιή λειτουργία της φιλελεύθερης οικονομίας που στηρίζεται στη χρηματιστηριακή αγορά.
Τα λέω αυτά διότι μια ιστορική αναδρομή, πολύ σύντομη του τι μέχρι τώρα εγένετο από πλευράς κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ποιες παρεμβάσεις κατά καιρούς, ελεγκτικές και όχι μόνο, η Νέα Δημοκρατία έκανε και ζητούσε επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων, τι απ' αυτές τις παρεμβάσεις ως προτάσεις υιοθέτησε και μετά πόσο χρόνο, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια τέτοια ιστορική αναδρομή θα καταδείξει και την ορθότητα των απόψεων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την ανευθυνότητα ως ένα σημείο και αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων, αλλά και της τωρινής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Θα σας έλεγα, λοιπόν, και προκύπτει και από τα πρακτικά της επιτροπής, η οποία συζήτησε αυτήν την συγκεκριμένη πρόταση νόμου, ότι οι επικλήσεις από πλευράς Κυβέρνησης ήταν επικλήσεις πλασματικές, ήταν επικλήσεις μη ανταποκρινόμενες στην αλήθεια και στην πραγματικότητα και θα σας έλεγα χαρακτηριστικά: Σκοπιμότητα λέει ότι εμπεριέχει όταν υπεβλήθη της Νέας Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2001, σκοπιμότητα έλεγε τότε ο εισηγητής ότι ενέχει αυτή η πρόταση διότι εν' όψει της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, εμείς θα εξαγγείλουμε ως κυβέρνηση τριετή οικονομική πολιτική, που θα συμπεριλαμβάνει αυτά. Παραπέρα -ειπώθηκε από τον ίδιο εισηγητή- τα φορολογικά μέτρα, τα οποία αναφέρετε εσείς στη συγκεκριμένη πρόταση, εμείς εδώ ως ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, ζητούμε αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος. Και στη συνέχεια ότι η χρηματιστηριακή ελληνική αγορά δεν απέχει κατά την εξέλιξή της από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ότι από το 1995 -αυτά είναι αυτολεξεί λεγόμενα καταγραφέντα στο συγκεκριμένο πρακτικό- εμείς κάναμε οκτώ νομοθετικές παρεμβάσεις για να εξυγιάνουμε το σύστημα της κεφαλαιαγοράς και να αποτρέψουμε κάποιες συγκεκριμένες διακινδυνεύσεις, που προκύπτουν στο συναλλακτικό κοινό και να διασφαλίσουμε τις συναλλαγές.
Και λέω εγώ απλά τώρα σ' αυτά τα οποία αυτολεξεί κατεγράφησαν: Τι έκανε η Κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική, την εξαγγελθείσα τότε, και στη φορολογική πολιτική και πόσο αυτή η σύνδεση ελληνικού Χρηματιστηρίου -από πλευράς εξέλιξης- είναι πραγματική, αληθινή, όπως την παρουσιάζετε σύνδεση με τις χρηματιστηριακές αγορές τις διεθνείς;
Και πόσο αυτές οι δικές σας επανειλημμένες νομοθετικές ρυθμίσεις απέτρεψαν αυτό το οποίο ήδη βιώνει ο ελληνικός λαός και που εσείς κατά καιρούς, όταν θέλουμε να συζητήσουμε υπεύθυνα, αιτιολογημένα και πλήρως εμπεριστατωμένα, τότε εσείς αποφεύγετε τη συζήτηση.
Μη μου πείτε, επίσης, ότι δεν είναι κοινή συνείδηση η απώλεια των χρημάτων και η χειραγώγηση συγκεκριμένων μετοχών και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, αλλά -κυρίως στην "ύποπτη" προεκλογική περίοδο- και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι είναι υποτιμημένο το χρηματιστήριο και ότι η χρονολογία λήξης θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών! Ή ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1999 διασφάλισε δυνατότητα χορηγήσεως δανείων μέχρι 15 εκατομμυρίων, για να "παίζουν" οι επενδυτές στο χρηματιστήριο και μετά από λίγες μέρες -αυτά είναι ανείπωτα και ανήκουστα και πρέπει να επισημανθούν και να κατανοηθούν- είπε ότι τη διακινδύνευση την υφίσταται ο επενδυτής! Θα υποστεί ζημιές, διότι -λέει- κάποιοι επένδυσαν σε μετοχές "κουφάρια" και σε μετοχές "φούσκες"! Αυτά τα λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που δρομολόγησε τις διαδικασίες, που σας είπα προηγουμένως!
Αυτονόητο είναι σε ένα κράτος δικαίου, όπου θεσμικά κάποια πράγματα λειτουργούν -και κυρίως εν προκειμένω στο χρηματιστήριο- ότι τουλάχιστον οι εισηγμένες εταιρείες κατά τεκμήριο θεωρούνται ότι δεν είναι "φούσκες" και "κουφάρια"!
Αυτά -επαναλαμβάνω- δεν εγένοντο ποτέ στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας. Έγιναν τώρα και δεν έχετε το θάρρος να πείτε "ναι, κάναμε λανθασμένες επιλογές και δεν παρεμβήκαμε θεσμικά, όπως θα έπρεπε και θα το κάνουμε τώρα εκ των υστέρων και συμπληρωματικά".
Το Νοέμβριο του 2001, μετά την υποβληθείσα πρόταση σε όλα αυτά που λέγαμε και που αποτελούσαν αντικείμενο προκαταρκτικών εξετάσεων, έρχεται ένα πόρισμα, μία πρόταση με την έννοια του προβληματισμού της Βουλής επί πιθανολογουμένων αδικημάτων από Υπουργούς ή Υφυπουργούς και άλλους συμμετόχους. Η Νέα Δημοκρατία προέκρινε ότι έπρεπε να δρομολογήσει την -όχι από το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασία της συστάσεως προανακριτικής επιτροπής, αλλά σύμφωνα με τη διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, επεδίωξε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες περί συστάσεως της εξεταστικής επιτροπής, για να διερευνηθούν όλα αυτά.
Λέγαμε τότε, προκειμένου να διερευνηθεί και το θεσμικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς, ότι αντί να πείτε "ναι, πολύ σωστά κάνετε, ως Νέα Δημοκρατία, και δεν αποπειράσθε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ας κάνουμε, λοιπόν, αυτήν την έρευνα σε μία εξεταστική επιτροπή, στην οποία έχετε μάλιστα και την πλειοψηφία", αντί, λοιπόν, γι' αυτά προσέξτε τι είπατε, διότι είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά: "Θα συστήσουμε πειθαρχικό συμβούλιο για να ελέγχουμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών", με μία αιτιολογία πλήρως διάτρητη.
Είπατε, λοιπόν, επειδή είναι πολύ εξειδικευμένα τα ζητήματα του χρηματιστηρίου -και ως εκ τούτου εκφράσατε αμφισβήτηση της εγκυρότητας και της βασιμότητας των προβληματισμών, που με το πόρισμα του εισαγγελέως ετίθοντο- ότι θα συστήσετε και ειδικό δικαστικό σώμα εξειδικευμένων γνώσεων, για να ασχολείται με αυτά τα θέματα.
Και σε αυτά -έστω θεωρούμενα ως λανθασμένα- εγώ σας ερωτώ: Από το Νοέμβριο του 2001 μέχρι τώρα τι κάνατε; Από αυτή, λοιπόν, την ιστορική αναδρομή επί ζητημάτων, που δεν μπορούν να τεθούν υπό οιανδήποτε αμφισβήτηση, σαφέστατα προκύπτει ότι κατά καιρούς επιφανειακά και καθαρά επικοινωνιακά, καθαρά ψηφοθηρικά και καθαρά "πολιτικάντικα", τοποθετείστε σε ένα θέμα που είναι υπόβαθρο της ελληνικής οικονομίας.
Επιτέλους θα πρέπει να ξεφύγετε από αυτό! Θα πρέπει, επίσης, να ξεφύγετε από το στιλ της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που ακολουθείτε, όταν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που είναι σωστά. Πρέπει να αρχίζετε και να λέτε "δεν έχει σημασία επειδή η πρόταση νόμου είναι της Νέας Δημοκρατίας, εμείς θα υιοθετήσουμε εν μέρει από αυτά τα προτεινόμενα", διότι για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμεθα στο εξής: Ενσωμάτωση Χρηματιστηρίου Παραγώγων, θέσπιση διεθνών λογιστικών προτύπων -αυτά εμπεριέχονται στην πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας του Αυγούστου του 2001, που συζητάμε σήμερα- τα οποία έχετε υιοθετήσει μετά από πάροδο μηνών!
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Γιατί, λοιπόν, να μην υιοθετήσετε ως Κυβέρνηση αυτά τα συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα, που σας προτείνει η Νέα Δημοκρατία, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των κερδών εισηγμένων εταιρειών κατά 5%; Άλλο ένα 5% στην περίπτωση αυξήσεως κατά 25% του μετοχικού κεφαλαίου, που σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα δοθεί προς επενδύσεις.
Και γιατί να μη δεχθείτε ότι θα υπάρχει έκπτωση στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα για ποσό 500.000 δραχμών, αν προκύπτουν αγορές μετοχών; Γιατί να μην δεχθείτε να εκπίπτει, να επιστρέφεται ποσό μέχρι 60.000 δραχμές, που λέει η Νέα Δημοκρατία, ως δώρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αν αυτός ο οποίος μετέχει στις χρηματιστηριακές συναλλαγές κρατάει τις μετοχές τουλάχιστον για ένα χρόνο και προκύπτει ότι ευκαιριακά δεν επενδύει στο χρηματιστήριο;
Γιατί να μη δεχθείτε αυτές τις θεσμικές μεταβολές -και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- σε επίπεδο Χρηματιστηρίου Αξιών Διοίκησης, αλλά και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Επιτέλους δεν μπορεί τέτοια θεσμικά όργανα κατά πλειοψηφία να τα συνιστούν υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Επιτέλους νομίζω ότι θα σας συμπαρασύρουμε, έστω και ετεροχρονισμένα και σ' αυτό, όπως το κάναμε πάμπολλες φορές, δηλαδή στη θεσμική δομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα πλαίσια του άρθρου 101 του Συντάγματος και ασφαλιζόμενης της λειτουργίας αυτής της αρχής ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Τζανής έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΑΝΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, ο λόγος περί χρηματιστηρίου για μια ακόμη φορά. Είναι η πολλοστή φορά που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί γύρω από την έννοια του χρηματιστηρίου και αδιαφορώντας για τις συνέπειες της τακτικής της αυτής, της μακροχρόνιας τακτικής της, να εξυφάνει το μύθο μιας κυβέρνησης που αδιαφορεί για την πορεία του χρηματιστηρίου, μιας κυβέρνησης που δεν παίρνει μέτρα για τη σωστή λειτουργία του χηματιστηρίου, αντίθετα προς αυτήν που υποτίθεται ότι νοιάζεται για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, αλλά δεν αφήνει το χρηματιστήριο στην ησυχία του.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα φέρεται για συζήτηση, κινείται στο πλαίσιο της συνεχούς αμφισβήτησης της πολιτικής της Κυβέρνησης γύρω από το χώρο και το θεσμό του χρηματιστηρίου, μιας αμφισβήτησης που ασφαλώς δεν βοηθάει στη λειτουργία του χρηματιστηρίου.
Η κριτική, λοιπόν, της Νέας Δημοκρατίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ουσιαστικά αβάσιμη, κύριε Πρόεδρε, παραγνωρίζει ορισμένα συγκεκριμένα σημαντικά στοιχεία. Παραγνωρίζει συγκεκριμένα ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά τα τελευταία επτά χρόνια έχει διανύσει μια σημαντική πορεία μεγέθυνσης και ωρίμανσης του χρηματιστηρίου.
Θυμίζω ότι στα χρόνια αυτά θεσπίστηκε μια σειρά μέτρων θεσμικού χαρακτήρα, ενισχύθηκε η υποδομή της αγοράς με νέα ηλεκτρονικά συστήματα, πραγματοποιήθηκε μια πρωτόγνωρη εμβάθυνση με την είσοδο εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ισχυροποιήθηκε διεθνώς η παρουσία του χρηματιστηρίου.
Από το 1995, λοιπόν, για να θυμίσουμε τι έχει συμβεί στην πράξη, πέρα από τις θεωρητικές διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας και από την αόριστη αμφισβήτηση του έργου της Κυβέρνησης, έχουν ψηφιστεί οκτώ νόμοι για τη θωράκιση και ανάπτυξη της αγοράς.
Ειδικότερα καθιερώθηκαν και εφαρμόζονται ήδη θεσμοί και κανόνες για την ασφάλεια των συναλλαγών και την προστασία των επενδυτών. Θεσπίστηκαν κώδικες συμπεριφοράς για όλους τους παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές από αθέμιτες συμπεριφορές. Ακόμη έχουν θεσπιστεί κανόνες διαφάνειας, που οδήγησαν σε μεγάλη βελτίωση την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, όπως παραδείγματος χάρη η γνωστοποίηση συναλλαγών και άλλα.
Εξάλλου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε μια σειρά μέτρων με στόχο τη βελτίωση της μετάδοσης πληροφοριών και την αποτροπή κερδοσκοπικών συμπεριφορών. Προχώρησε ακόμα στη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων, που δεν ικανοποιούν τις βασικές αρχές διαφάνειας.
Ας θυμηθούμε, κύριε Πρόεδρε, γιατί άκουσα λίγο πριν τον συνάδελφο να κρίνει και τα μέτρα, που σήμερα ισχύουν, αλλά να μην τα αντιπαραβάλλει με αυτά που ίσχυαν από θεσμικής πλευράς μέχρι το 1993, ότι η εποπτεία και ο έλεγχος της κεφαλαιαγοράς ήταν ανύπαρκτος.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -το τονίζω αυτό για να το θυμηθεί ο αγαπητός συνάδελφος και να κάνει τη σύγκριση με το σήμερα- αποτελούνταν από τον Πρόεδρο και τρεις αποσπασμένους υπαλλήλους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αυτή ήταν η θεσμική θωράκιση του Χρηματιστηρίου μέχρι το 1993.
Από το 1994 γίνεται προσπάθεια στελέχωσης και συγκρότησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα πρότυπα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένα σύγχρονο, δυναμικό και εξελισσόμενο χρηματιστήριο, που ταιριάζει σε μια σύγχρονη χώρα. Ξεκινώντας, λοιπόν, από μηδενική βάση από πλευράς στελεχιακού επιπέδου, έγιναν τεράστια βήματα με την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών και τη δημιουργία εργαλείων και μέσων παρέμβασης για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Υπάρχει συνεπώς μια ουσιαστική ποιοτική διαφορά στο θεσμό του χρηματιστηρίου σήμερα, σε σχέση με την προ του 1993 κατάσταση, κατάσταση που εγώ δεν την καταλογίζω στη Νέα Δημοκρατία. Απλά την καλώ να θυμηθεί και να συγκρίνει.
Υπάρχει, λοιπόν, μια ουσιαστική ποιοτική διαφορά μεταξύ των περιόδων διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και αυτήν της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και στον τομέα του χρηματιστηρίου, όπως και σε όλους τους τομείς, ασχέτως του ότι η Νέα Δημοκρατία κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Μιλάω για τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού.
Η Νέα Δημοκρατία συνήθως καταστροφολογεί με τις παρεμβάσεις της για το χρηματιστήριο, αποσιωπώντας κάθε θετική εξέλιξη. Μια τέτοια όμως συμπεριφορά, ειδικά σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο, δεν πλήττει την Κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι δεν πλήττει καθόλου την Κυβέρνηση. Και αν πιστεύει κάτι τέτοιο η Νέα Δημοκρατία, ίσως θα πρέπει να ανασκευάσει την πολιτική της, αν την ενδιαφέρει πραγματικά το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Πλήττει, λοιπόν, το θεσμό του χρηματιστηρίου, αφού συμβάλλει στην απαξίωσή του.
Αλήθεια, κύριοι συνάδελφοι, στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που στην καθημερινή σας πρακτική, στην καθημερινή σας ορολογία χρησιμοποιείτε τον όρο του χρηματιστηρίου για να πείσετε τους πολίτες και τους επενδυτές ότι είναι απαξιωμένο, περιμένετε θετική εξέλιξη, όταν εσείς η πρώτη μετά την κυβερνώσα παράταξη πολιτική δύναμη συμβάλλεται στη διαρκή απαξίωση του θεσμού; Ή μήπως αδιαφορείτε για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής σας; Έχω την αίσθηση ότι συμβαίνει το δεύτερο, όπως γενικώς αδιαφορείτε για οποιαδήποτε βλαπτική συνέπεια έχει η πολιτική σας στα συμφέροντα της χώρας, στα συμφέροντα της οικονομίας και στην προοπτική της χώρας.
Σε καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ούτε και στις Ηνωμένες Πολιτείες το χρηματιστήριο δεν γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων, όπως διαρκώς, δυστυχώς, επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία τελευταία. Θέλω να πω ότι και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και το χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν κατά καιρούς υποστεί σημαντικές μειώσεις με μείωση του δείκτη τους, αλλά δεν έχουμε εκεί τις αντιδράσεις που παρατηρούμε εδώ ή τουλάχιστον αυτό το είδος των αντιδράσεων και το μέγεθος των αντιδράσεων που εμπεριέχει και αδιαφορία για τις επιπτώσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας που αφορά τη λειτουργία του χρηματιστηρίου, δίνει την εντύπωση ενός κειμένου προχείρως συντεταγμένου, ενός κειμένου το οποίο αποσκοπεί απλά και μόνο στη συνέχιση της δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων για την Κυβέρνηση, δυστυχώς εγώ θα επισημάνω, αρνητικών επιπτώσεων για το χρηματιστήριο, -και επαναλαμβάνω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά- που δεν περιέχει στοιχεία επικαιροποίησης. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια πρόταση νόμου συντεταγμένη κατά το παρελθόν, που δεν λαμβάνει υπόψη και τις ενδιάμεσες εξελίξεις. Επανέρχεται συνεχώς με το ίδιο περιεχόμενο και επισημαίνω ότι ένα μέρος της πρότασης αποτελεί επανάληψη ρυθμίσεων, που είτε έχουν γίνει σήμερα ενδιαμέσως είτε βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας, όπως ο κύριος Υπουργός θα έχει ίσως τη δυνατότητα λίγο αργότερα να εξηγήσει. Και βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όσον αφορά τώρα τις επιμέρους διατάξεις -για να αξιολογήσουμε και μερικές απ' αυτές- έχουν διατυπωθεί, χωρίς την απαιτούμενη επεξεργασία και μελέτη σχετικών θεμάτων και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ειδικότερα -και το τονίζω αυτό- στα πρώτα τέσσερα άρθρα της πρότασης νόμου που έχουν χαρακτήρα φορολογικό, θέλω να πω ότι τα όποια φορολογικά κίνητρα ή η όποια φορολογική αντιμετώπιση του χρηματιστηρίου προτείνεται μέσα από τις διατάξεις αυτές, ήδη αντιμετωπίζονται στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υποθέτω ότι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το διαπιστώσουν αυτό, διαβάζοντας τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.
Το άρθρο 5 ήδη ισχύει -το τονίζω αυτό- και το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 6, που προσαρμόζεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, με την επανάληψη ήδη γενομένων ρυθμίσεων υπό τη μορφή της πρότασης νόμου, αλλά και με την επανάληψη προτάσεων που και κατά το παρελθόν η Νέα Δημοκρατία έχει υποβάλει με ανάλογες προτάσεις νόμου ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου που κατέθεσε δεν αποτελεί -επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό- προϊόν σοβαρής νομοθετικής επεξεργασίας, δεν αποτελεί προϊόν σοβαρής δουλειάς, αλλά είναι εντελώς πρόχειρα συντεταγμένη και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί έτσι και θα έλεγα ότι επιχειρείται να πληγεί ένας θεσμός της οικονομίας, που αποτελεί κορυφαίο θεσμό και χρήζει θα έλεγα σοβαρότερης αντιμετώπισης.
Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, τελειώνοντας την παρατήρηση ότι σοβαρότερης αντιμετώπισης χρειάζονται, από την πλευρά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όλα τα μεγάλα θέματα με τα οποία κατά καιρούς ασχολείται.
Δεν τη βλέπουμε αυτήν τη σοβαρότητα. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στην Κυβέρνηση και δυστυχώς θα περιμένει για πολλά χρόνια στα έδρανα της Αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Καρασμάνης έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Δεν μπορείτε να πάρετε το λόγο. Μακάρι να μπορούσα να σας δώσω το λόγο, αλλά δεν γίνεται.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος θα ήθελα το λόγο για μία διευκρίνιση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Δεν έχετε δικαίωμα διακοπής. Τέλος πάντων, κύριε Καρασμάνη, ας δώσουμε το λόγο, για να μη στεναχωρήσουμε τον κύριο συνάδελφο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ορίστε, κύριε Παπαληγούρα.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα απλώς να επιβεβαιωθεί στην Αίθουσα ο τρόπος οργάνωσης της συζήτησης. Είναι ακριβές ότι με συμφωνία των κομμάτων, αφού τελειώσουν οι πρωτολογίες των Βουλευτών, θα μιλήσει ο Υπουργός και αντίστοιχα οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, θα διακόψουμε τη συζήτηση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου για την επόμενη Πέμπτη; Έτσι θα οργανώσουμε τη συζήτηση; Αυτήν την επιβεβαίωση θα ήθελα να έχω από το Προεδρείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Εντάξει, θα δώσω το λόγο στον κ. Καρασμάνη και θα σας απαντήσω αμέσως μετά.
Ορίστε, κύριε Καρασμάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακόμα και οι πρωτοετείς των οικονομικών επιστημών γνωρίζουν ο αψευδέστερος καθρέφτης της οικονομίας μίας χώρας είναι το χρηματιστήριο. Η ελληνική οικονομία έχει το δικό της χρηματιστήριο, τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αετονύχηδων, που εξέθρεψε η κυβερνητική προπαγάνδα, τα τρισεκατομμύρια που έχουν χαθεί και τους εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους.
Είναι μία εικόνα, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις αξέχαστες πυραμίδες της Αλβανίας. Πραγματικά ωχριούν οι πυραμίδες της Αλβανίας μπροστά στο οικονομικό σκάνδαλο της Σοφοκλέους. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που παρασύρθηκαν στον τζόγο από τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες για οικονομικά θαύματα, για συγκλίσεις, για ισότιμες συμμετοχές με τους ισχυρούς της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός απαντά κυνικά "ας πρόσεχαν οι επενδυτές". Οι επενδυτές έκαναν λάθος, που πίστεψαν στα μεγάλα λόγια των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία προσπαθούσαν να παρουσιάσουν το καλοκαίρι του 1999 το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα του χρηματιστηρίου; Μάλιστα κυκλοφορούσαν αφίσες, ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε εφημερίδες, διέθεταν τεράστια ποσά για διαφημίσεις, τηλεοπτικά σποτ με το εκβιαστικό δίλημμα "Ή ΠΑΣΟΚ και άνοδος του χρηματιστηρίου ή Νέα Δημοκρατία και καταστροφή".
Θα θυμίσω τι έλεγε ο τότε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Παπαντωνίου. Έλεγε, λοιπόν, ότι το κόμμα του χρηματιστήριου πάει κανόνι και ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πάλι, ο κ. Παπαντωνίου, δήλωνε ότι όλοι θα βγουν κερδισμένοι, και η ελληνική οικονομία και οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές. Πάλι ο ίδιος Υπουργός, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, έλεγε ότι "η περίοδος νευρικότητας του χρηματιστηρίου έχει ημερομηνία λήξης, είναι η 9η Απριλίου, είναι η επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ". Συνέχιζε την επόμενη μέρα να λέει ότι "η επανεκλογή θα θέσει τέρμα σε αυτήν την προσωρινή κάμψη των τιμών".
Ακόμα και ο σημερινός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της κυβερνητικής προπαγάνδας, ο κ. Λαλιώτης, έλεγε: "τα διλήμματα είναι υπαρκτά για όλους τους Έλληνες, είναι υπαρκτά και για τους επενδυτές και μόνο το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι εγγύηση". Συνέχιζε να διαβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι ένα χρηματιστήριο αναφοράς των επενδυτών, σημείο αναφοράς μίας αισιόδοξης προοπτικής.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, προεκλογικά έκανε αυτό που, στη γλώσσα του τζόγου, λέγεται "έπαιξε τα ρέστα της". Αμέσως μετά τις εκλογές εγκατέλειψε το χρηματιστήριο και τους χαμένους επενδυτές στην τύχη τους.
Κερδισμένοι είναι μόνο κάποιοι επιτήδειοι και φυσικά το ΠΑΣΟΚ, που παραπλάνησε το εκλογικό σώμα. Χαμένοι είναι ενάμιση εκατομμύριο επενδυτές με τα σαράντα δισεκατομμύρια, το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ολόκληρος ο ελληνικός λαός, που τώρα πληρώνει τα σπασμένα.
Η ενεργός ανάμιξη της Κυβέρνησης στην παραποίηση του γενικού δείκτη μέσω κρατικών εταιρειών, όπως η ΔΕΚΑ, επέφερε οδυνηρές παρενέργειες, αφού το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων αγόρασε μετοχές πουλώντας σπίτια, παίρνοντας δάνεια από τις τράπεζες, καταθέτοντας τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, όταν ο κ. Σημίτης και οι συν αυτώ έλεγαν ότι "το χρηματιστήριο θα φθάσει στις επτά χιλιάδες μονάδες".
Έχει μείνει πλέον εγκλωβισμένο στα χαρτιά, τα οποία έχουν χάσει το 80% με 90% της αξίας τους. Η εικόνα της αγοράς με βάση τις αποδόσεις των μετοχών σήμερα είναι απογοητευτική. Από τις τριακόσιες εβδομήντα μετοχές, μόλις πενήντα δύο έχουν ενισχυθεί, ενώ τριακόσιες εβδομηνταπέντε έχουν υποχωρήσει, έχοντας χάσει ως και τα 2/3 της αξίας τους. Ο Έλληνας μετά το φιάσκο αυτό έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του στο χρηματιστήριο και κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει την ευθύνη, αφού ούτε η ίδια η Κυβέρνηση δεν δείχνει πλέον να το στηρίζει. Όταν άνοιγε αυτή η φούσκα το 1999, το χρηματιστήριο είχε μπει και στο πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας, ενώ τώρα κανείς δεν θέλει να μιλάει γι' αυτό. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου, όχι μόνο δεν έχει ανέβει, αλλά είναι σήμερα στα πιο χαμηλά επίπεδα. Η εικόνα απαξίωσης που παρουσιάζει το χρηματιστήριο είναι χαρακτηριστική. Πλήρης απουσία ξένων επενδυτών, στασιμότητα της αγοράς και των επενδύσεων και μάλιστα δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ θα έπρεπε να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον όλου του αναπτυγμένου κόσμου.
Οι δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστήριο νέων εταιρειών είναι πλέον ελάχιστες, ενώ ο καθημερινός τζίρος του χρηματιστηρίου σπάει κάθε ημέρα αρνητικό ρεκόρ. Και να ήταν μόνο αυτό; Τα σκάνδαλα με τις χρηματιστηριακές εταιρείες, όπως η "ΔΕΚΑ" και αγοραπωλησίες αέρα έδιναν και έπαιρναν, ενώ δεκάδες θύματα έχουν καταθέσει αγωγές στα δικαστήρια, ζητώντας πίσω τα χρήματά τους. Το μεγαλύτερο, όμως, ερώτημα που ταλανίζει αυτά τα τελευταία τρία χρόνια την κοινή γνώμη είναι πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα. Έχουν γίνει επενδύσεις; Έχουν γίνει έργα; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, γιατί δεν υπήρξε ο παραμικρός έλεγχος. Η Κυβέρνηση κάθεται και παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις, όπως πάντα ανήμπορη να αντιδράσει.
Με την πρόταση που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε δύο πράγματα. Πρώτον, να δώσει υγιή κίνητρα σε επενδυτές μεγάλους και μικρούς να επενδύσουν στο χρηματιστήριο και να ξαναβρούν τη χαμένη πίστη τους σε αυτό, καθώς και σε σοβαρές εταιρείες που επιθυμούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, να το κάνουν σε μία υγιή βάση.
Δεύτερον, να θεσπίσει δικλείδες ασφαλείας για τον πλήρη και διαφανή έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κεφαλαιαγορά. Η διαφάνεια είναι μία επιταγή της ελληνικής κοινωνίας μετά την παγίδα στην οποία οδηγήθηκαν όλοι όσοι πίστεψαν στις υποσχέσεις και στα μεγάλα λόγια αυτής της Κυβέρνησης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το χρηματιστήριο. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι σύγχρονη, ρεαλιστική, προσαρμοσμένη και στις τοπικές και στις διεθνείς και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Συνεπώς, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να την προσέξετε και να τη φέρετε σε σχέδιο νόμου. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Γιαννακόπουλος έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, διάβασα την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας και ειλικρινά με εξέπληξε γιατί δεν αναφέρεται πουθενά αλλού, αλλά σε πράγματα που ήδη ισχύουν και επίσης ασχολείται με φορολογικά κίνητρα για το χρηματιστήριο.
Βεβαίως, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τα φορολογικά κίνητρα είναι απαραίτητα και είναι ανάλογα και αντίστοιχα κάθε φορά με το τι επικρατεί στην αγορά. Όμως, οι κατηγορίες σας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και εναντίον της Κυβέρνησης για την πολιτική στο χρηματιστήριο, είναι τουλάχιστον άδικη για να μην πω μεροληπτική ή οτιδήποτε άλλο. Και είναι άδικη, για τον εξής λόγο: Κατ' αρχήν αυτά που ευαγγελίζεστε και επικαλείσθε στην πρόταση νόμου, θα μπορούσατε να τα είχατε κάνει το 1993. θυμηθείτε το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε στη χώρα μας κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από σας και ποιες αλλαγές έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο από το 1993 και μετά. Δεν καταλαβαίνω γιατί μειδιάτε όταν συνάδελφοι προηγουμένως απάντησαν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφεραν οκτώ νομοσχέδια για να φτιάξουν αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες που ένας συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας είπε και βεβαίως είναι απαραίτητο στοιχείο, αγαπητοί συνάδελφοι, οι ασφαλιστικές δικλείδες και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπάθησαν να το κάνουν.
Όμως, ας δούμε κάτι άλλο. Είναι μόνο οι ασφαλιστικές δικλείδες απαραίτητες, που διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της αγοράς; Μήπως τα αναπτυγμένα οικονομικά κράτη, όπως η Αμερική, η Ιαπωνία και οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν κρίση στα χρηματιστήριά τους; Μήπως κι εκεί δεν έχουν ασφαλιστικές δικλείδες; Μήπως δεν είναι μόνο η ανυπαρξία των ασφαλιστικών δικλείδων ορισμένες φορές;
Αγαπητέ κύριε Τσιπλάκη, εγώ θα συμφωνήσω ότι οι αετονύχηδες πάντοτε μπορούν να βρίσκουν ασφαλιστικές δικλείδες. Αλλά δεν μπορείτε να λέτε -όχι εσείς μόνο, προς Θεού, δεν μιλώ προσωπικά- ότι δεν έγινε προσπάθεια για τη διασφάλιση εκείνων που επένδυαν και κατ' άλλους "έπαιζαν", όπως είπε κάποιος από σας.
Αγαπητέ συνάδελφε, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, ότι στην Ελλάδα ως τζόγο αντιμετωπίσαμε το χρηματιστήριο. Ήμουν ο πρώτος και ο μόνος, αν θέλετε, που έψεξα τις όποιες ενθαρρύνσεις, αν έγιναν, από οπουδήποτε, για να παίξει ο κόσμος στο χρηματιστήριο.
Ας δούμε όμως, μήπως ήταν υπερβολή, μήπως ήταν κάποια στιγμή αμετροέπεια -γιατί περί αμετροέπειας επρόκειτο- όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε έναν οργανισμό τις μέρες τις ανόδου ήταν πάνω στα κομπιούτερς, είχαν παρατήσει τη δουλειά τους και έλεγαν: "Σήμερα κερδίσαμε οκτακόσιες χιλιάδες, αύριο θα κερδίσουμε ένα ή ενάμισι εκατομμύριο"; Είναι δυνατόν, είναι λογικό, σε μία διαδικασία, σε έναν τζόγο, σε μία επένδυση, να κερδίζουν όλοι; Τι θα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση εν προκειμένω; Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να υποδείξει τις συγκεκριμένες εταιρείες που θα κέρδιζαν; Αυτή θα ήταν παρέμβαση στο χρηματιστήριο.
Ποια είναι η πολιτική του χρηματιστηρίου για όλες τις κυβερνήσεις, μηδεμιάς εξαιρουμένης, αγαπητοί συνάδελφοι; Μιλώ με καλοπιστία, όπως πιστεύω ότι πρέπει να μιλούμε όλοι σ' αυτήν την Αίθουσα. Το χρηματιστήριο έχει τους δικούς του κανόνες, τους δικούς του νόμους και πρέπει να το αφήσουμε να εξελιχθεί ήρεμα, να ξαναποκτήσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη προς το χρηματιστήριο.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, με την πολιτική που ασκείτε και με την κριτική που ασκείτε, όχι μόνο δεν βοηθάτε, αλλά αντίθετα, ίσως χωρίς να το καταλαβαίνετε, υπονομεύετε την πορεία του χρηματιστηρίου και την εμπιστοσύνη που πρέπει να εμπεδωθεί στον ελληνικό λαό και στους επενδυτές, όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά και στους ξένους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να σας πω κάτι, γιατί λέτε ότι δεν υπάρχει επενδυτική διαδικασία, ότι δεν επενδύει ο κόσμος. Μα, η χώρα μας είναι η πρώτη και με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γνωρίζετε αυτό ή όχι; Τα γνωρίζω αυτά, γιατί είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών για όλους σχεδόν τους νόμους, τους υπεστήριξα και τους επεξεργάστηκα. Δεν γνωρίζετε άραγε ότι εξαιτίας των θεσμικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ φθάσαμε στο σημείο να μπει η χώρα στην ΟΝΕ;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ)
Μήπως άραγε δεν γνωρίζετε ότι η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ είναι μία μεγάλη ασφαλιστική δικλείδα; Μήπως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο; Μήπως πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι, όχι μόνο σ' αυτήν την Αίθουσα, αλλά και σ' αυτήν τη χώρα, να δούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, τι είναι ακριβώς το χρηματιστήριο; Είναι κρατική υπηρεσία; Εσείς κατηγορείτε την Κυβέρνηση λες και είναι κρατική υπηρεσία. Μα, σας ξαναλέω ότι το χρηματιστήριο ακολουθεί τους δικούς του νόμους και τους δικούς του κανόνες. Πρέπει όλοι να το αφήσουμε ήσυχο να ακολουθήσει τους κανόνες της αγοράς, για να μπορέσει να λειτουργήσει.
Αγαπητοί συνάδελφοι, έχω την εντύπωση ότι με την πρότασή σας κρούετε ανοιχτές θύρες, γιατί τα τέσσερα ή πέντε πρώτα άρθρα είναι καθαρά φορολογικά άρθρα, που μιλάνε για φορολογικά κίνητρα. Εγώ δεν αντιλέγω ότι πρέπει να υπάρχουν ελαφρύνσεις.
Tα δε υπόλοιπα άρθρα είναι άρθρα, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.
Θα ήθελα ειλικρινά να μιλήσω για τις επενδύσεις. Θα μου πείτε ότι όταν ο ρυθμός ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν 5%, 6% και 7% τότε εμείς είχαμε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης. Και εγώ δεν λέω ότι τότε ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτά τα θέματα αγαπητοί συνάδελφοι, είναι θέματα που αγγίζουν ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε συνάδελφε, να απευθύνεστε στο Προεδρείο, όχι προς μία πτέρυγα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τίποτα με τους συναδέλφους, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Εν πάση περιπτώσει, να απευθύνεστε καλύτερα στο Προεδρείο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει, λοιπόν, να αναγνωρίσουμε ό,τι καλό γίνεται σε αυτήν τη χώρα από οποιονδήποτε. Και είμαι βέβαιος ότι εάν δεν το αναγνωρίζετε εσείς, οι οποίοι κάνετε αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση θα το αναγνωρίσει ο ελληνικός λαός. Και σας είπα ότι πιστεύω ότι εκτός από τις ασφαλιστικές δικλίδες, που είναι απαραίτητες και η πολιτεία, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το έκανε κατά κόρον, φέρνοντας αυτά τα οκτώ νομοσχέδια και όπως σας είπα ήταν η προϋπόθεση να έλθουν στη χώρα μας ξένοι και ντόπιοι επενδυτές και ήταν το εισιτήριο που μπήκαμε στην ΟΝΕ.
Θα πρέπει τέτοια βασικά και σοβαρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του τόπου, να τα βλέπουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ευθύνη, προπαντός, αγαπητοί συνάδελφοι, από όλες τις πτέρυγες, θα πρέπει να ελέγχουμε εάν το φθηνό χρήμα που αντλείται από το χρηματιστήριο πηγαίνει στις επενδύσεις ή οπουδήποτε αλλού. Βάλτε τέτοια ζητήματα να καθίσουμε κάτω να τα κουβεντιάσουμε. Μην πετάτε όμως κορόνες, γιατί δεν βοηθούν κανένα. Προπαντός δεν βοηθούν τον ελληνικό λαό γιατί καταλαβαίνει ποια είναι η τακτική και η πρακτική σας και οπωσδήποτε ο ελληνικός λαός έχει κρίση αδιάψευστη. Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, θα προβούμε στην ορκωμοσία του κ. Μιχάλη Νεονάκη σε αντικατάσταση της κας Αγγελικής Λαϊου.
Καλείται ο κ. Μιχάλης Νεονάκης να προσέλθει και να δώσει το νενομισμένο όρκο ενώπιον του εκπροσώπου της Εκκλησίας.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο κ. Μιχάλης Νεονάκης και δίνει τον παρακάτω όρκο:
"Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου".)
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Άξιος, άξιος.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Άξιος, άξιος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συγχαρητήρια και φρόνιμος.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Έχει δείγματα αταξίας μου φαίνεται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Αλλού είναι λίγο άτακτος, αλλά εδώ πιστεύω ότι θα είναι φρόνιμος.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή τους ομιλητές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι κατηγόρησαν τη Νέα Δημοκρατία για έλλειψη σοβαρότητας και σταθερότητας στην πολιτική της στο χρηματιστήριο, ενώ αντίθετα έδωσαν εύσημα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για σταθερότητα και σοβαρότητα πολιτικής στα θέματα του χρηματιστηρίου. Εάν δούμε όμως την πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά όσον αφορά την Κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο θα δούμε δύο διαφορετικές φάσεις στην πολιτική τους.
Οι κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι το 1989 είχαν οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών σε μια πλήρη νάρκωση. Το Χρηματιστήριο Αθηνών εκείνη την εποχή είχε μία πλήρη ισοηλεκτρική γραμμή που θύμιζε αντίστοιχη ηλεκτροκαρδιογράφου ή εγκεφαλογράφου, με τον δείκτη τότε σταθερά κάτω από τις χίλιες μονάδες. Και ήταν αυτονόητο αυτό. Μια κυβέρνηση δογματική, μια κυβέρνηση χωρίς πίστη στη φιλελεύθερη οικονομία, μια κυβέρνηση η οποία δεν πίστευε στους νόμους της αγοράς, ήταν αυτονόητο να οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών σε νάρκωση.
Το 1990-1992 το Χρηματιστήριο γνώρισε μια προσωρινή άνθιση. Η αγορά πίστεψε στη φιλελεύθερη επιλογή τότε του ελληνικού λαού, αλλά γρήγορα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ακολούθησε καθοδική πορεία γιατί τα γεγονότα και οι αμαρτίες του 1981-1989 ήταν πολύ πρόσφατες και τα βαρίδια της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ μεγάλα ώστε να το βυθίσουν.
Ακολούθησαν οι Κυβερνήσεις των εκσυγχρονιστών μετά το 1996 και αναζήτησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μια σανίδα σωτηρίας. Ανακάλυψαν ξανά τον τροχό και είδαν το Χρηματιστήριο σαν μοχλό ανάπτυξης. Άραγε πίστεψαν πράγματι στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών; Κατόρθωσαν όμως ορισμένα πράγματα. Κατόρθωσαν ορισμένα ακατόρθωτα. Η λέξη Χρηματιστήριο και η χρηματιστηριακή ορολογία εισέβαλε κυριολεκτικά στο νεοελληνικό λεξιλόγιο. Το Χρηματιστήριο και τη χρηματιστηριακή ορολογία εισέβαλαν και στο τελευταίο ελληνικό νοικοκυριό, στα έσχατα της ελληνικής επαρχίας. Άνθρωποι χωρίς καμιά χρηματιστηριακή παιδεία πίστεψαν ότι μπορούν ξαφνικά να πλουτίσουν. Άνθρωποι χωρίς καμιά χρηματιστηριακή παιδεία πίστεψαν ότι δεν χρειάζεται καν να εργάζονται. Είδαμε πράγματα που δεν μπορούσαμε καν να πιστέψουμε. Αντίθετα άνθρωποι με χρηματιστηριακή παιδεία, οικονομολόγοι, ήταν έτοιμοι να σκίσουν τα πτυχία τους, ήταν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με αυτά που έβλεπαν γύρω τους. Οι οικονομικές εφημερίδες στην πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν άγνωστο είδος. Αντίθετα είδαμε αργότερα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οικονομικές εφημερίδες που ασχολούνταν με το Χρηματιστήριο όπως επίσης και απίθανες ανώνυμες εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών, όπως επίσης και παραρτήματα χρηματιστηριακών εταιρειών στο τελευταίο χωριό.
Πρόκειται πράγματι για ένα κατόρθωμα της Κυβέρνησης εκείνης που προέκυψε από τις εκλογές του 1996 και της "πίστης" που είχε στη χρηματιστηριακή αγορά και στους νέους όρους της οικονομίας.
Σήμερα που το Χρηματιστήριο και η Κεφαλαιαγορά έγιναν μια θηλιά πλέον στο λαιμό της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση αναζητεί άλλοθι.
Δεν θα καταλογίσω ευθύνες για τις επιλογές του 1997, 1998, 1999. Δεν θα καταλογίσω ευθύνες για τη χρηματιστηριακή "άνοιξη" εκείνης της εποχής, γιατί ευθύνες υπάρχουν παντού και στο "επενδυτικό" κοινό που πίστεψε και σε όλους. Η μεγαλύτερη όμως ευθύνη είναι της Κυβέρνησης αυτής. Είναι η σημερινή απαξίωση του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς, μια απαξίωση που τις συνέπειές της ζούμε όλοι, μια απαξίωση που θα χρειαστεί κόπος, δουλειά, ιδρώτας για να μπορέσουμε ξανά να ανεβάσουμε την Κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο.
Και εδώ πραγματικά θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά. Η ελληνική αγορά, η ελληνική οικονομία στρέφει τα βλέμματά της και στο Κοινοβούλιο. Θέλει πλέον προτάσεις. Εκείνες οι επιλογές του 1999 έδωσαν την ευκαιρία σε αετονύχηδες στην παραοικονομία και σε απίθανες εταιρείες να πλουτίσουν εις βάρος εκατοντάδων, χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών.
Σήμερα υγιείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις οι οποίες αντιστάθηκαν με κόπο και ιδρώτα σ' εκείνη τη λαίλαπα του 1999 αναζητούν νέες προτάσεις νόμων, νέα σχέδια νόμων, νέα κίνητρα για να μπορέσουν να μπουν στο Χρηματιστήριο, να αντλήσουν υγιή κεφάλαια.
Αλήθεια, ποιος σώφρων μπορεί να αντιταχθεί στην παρούσα πρόταση νόμου; Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στη λογική των φορολογικών κινήτρων που προτείνει η παρούσα πρόταση νόμου; Χρειαζόμαστε ή όχι σε μια περιοχή στην οποία ζούμε στα Βαλκάνια με αντίπαλες χώρες στα σύνορά μας, και όχι μόνο, οι οποίες αντλούν κεφάλαια, οι οποες προσπαθούν να ανακάμψουν τα χρηματιστήριά τους με υγιή τρόπο, θέλουμε να προτείνουμε και να ψηφίσουμε προτάσεις οι οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; 'Εχει κανένας αντίρρηση για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των εισηγμένων εταιρειών;
Πιστεύει κανένας ότι δεν θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των εισηγμένων εταιρειών; Πιστεύει κανένας ότι δεν υπάρχουν σήμερα εταιρείες υγιείς οι οποίες είναι εκτός Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών οι οποίες θέλουν να μπουν στο Χρηματιστήριο και δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να κάνουν το βήμα που χρειάζεται;
Αμφιβάλλει κανένας ότι πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος, αν επενδύθηκαν ή όχι τα αντληθέντα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο;
Μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει την ορθότητα του άρθρου 7 το οποίο ζητάει πιστοποιητικό ελέγχου που θα αναφέρεται υποχρεωτικά η διάθεση του ποσού από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και οι αποκλίσεις από τις αντίστοιχες προβλέψεις του ενημερωτικού δελτίου;
Αμφιβάλλει κανένας ότι τα ενημερωτικά δελτία τα οποία έδιναν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι εισηγμένες χρηματιστηριακές εταιρείες είχαν και έχουν τεράστιες αποκλίσεις από τη διάθεση των κεφαλαίων αυτών; Αμφιβάλλει κανένας ότι αυτά τα κεφάλαια επενδύθηκαν στην αγορά διαμερισμάτων, οικοπέδων, απίθανων κτιρίων και οτιδήποτε άλλο εκτός από παραγωγική διαδικασία;
Αμφιβάλλει κανένας ότι χρειάζεται ένας πραγματικός και ουσιαστικός έλεγχος που θα γίνεται στη διάθεση αυτών των κεφαλαίων;
Κύριοι συνάδελφοι, χρειαζόμαστε να κάνουμε ένα βήμα για να σώσουμε όχι μόνο την Κεφαλαιαγορά αλλά και τις υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες υπάρχουν, οι οποίες ζουν σήμερα στην ελληνική οικονομία. Αυτές οι ελληνικές επιχειρήσεις θα παρασύρουν την ελληνική οικονομία, θα δώσουν τον καθρέφτη της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, γιατί σίγουρα η ελληνική οικονομία δεν καθρεφτίζεται σήμερα στο δείκτη αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι πλασματικός ο δείκτης και το ξέρουν όλοι. Χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό. Χρειαζόμαστε ένα γενναίο βήμα και νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε τις στείρες αντιπαραθέσεις για το ποιος ευθύνεται λιγότερο ή περισσότερο.
Η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. 'Ερχεται να βάλει ένα λιθαράκι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Επιτέλους, ας μη βλέπετε κάτω από οποιαδήποτε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας άλλου είδους ωφέλεια, άλλου είδους κίνητρα. Τα κίνητρά μας είναι για την προώθηση, για την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και μόνο αυτό.
Πιστεύω ότι θα έχετε την γενναιότητα να ψηφίσετε την παρούσα πρόταση νόμου, να συμβάλετε και εσείς με έργα και όχι με λόγια στην ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων συναδέλφων είναι δεκαέξι συνολικά, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, Υπουργός κλπ. Δεν προβλέπω να τελειώσουμε σήμερα την πρόταση νόμου.
Ο κ. Αλαμπάνος υπελόγιζε ότι δεν θα μιλούσε τόσο νωρίς. Εν πάση περιπτώσει, θα δώσω το λόγο σε έναν ακόμη συνάδελφο, τον κ. Λεονταρίδη, από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια θα δώσω το λόγο για μία παρέμβαση στον Υπουργό. Εν συνεχεία στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους είτε για να μιλήσουν ή αν θέλουν να κάνουν μία πεντάλεπτη παρέμβαση και να μιλήσουν όσοι θέλουν εξ αυτών στην επόμενη συνεδρίαση που θα συνεχιστεί η συζήτηση.
Επαναλαμβάνω ότι οι Kοινοβουλευτικοί Eκπρόσωποι, αν θέλουν, μπορούν να μιλήσουν μετά την παρέμβαση του Υπουργού είτε κάνοντας κι αυτοί παρέμβαση πέντε λεπτών, όπως δικαιούνται, ή μιλώντας κανονικά. Στην επόμενη συνεδρίαση οι Kοινοβουλευτικοί Eκπρόσωποι, αφού θα εξαντλήσουν σήμερα το χρόνο της πρωτολογίας τους, θα μπορούν να δευτερολογήσουν απαντώντας και στον Υπουργό Οικονομίας, ο οποίος λόγω της συνεδριάσεως της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν παρευρίσκεται, αλλά θα είναι οπωσδήποτε στην επόμενη συνεδρίαση.
Ο κ. Λεονταρίδης έχει το λόγο.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το μεγάλο κόλπο με το Χρηματιστήριο πέτυχε. Την πλήρωσε φυσικά ο ελληνικός λαός που πιάστηκε στον ύπνο του. Υπήρξαν παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση για καθαρά κομματικούς προεκλογικούς λόγους και τώρα φυσικά όλοι αποποιούνται τις ευθύνες τους.
Χάθηκαν πολλά τρισεκατομμύρια δραχμές. Πολλοί Έλληνες οδηγήθηκαν στην καταστροφή πουλώντας ή και υποθηκεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι πλέον γνωστό ότι κατά την προεκλογική περίοδο η Δημοσία Επιχείρηση Κινητών Αξιών αγόρασε μετοχές κρατικών εταιρειών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, προκειμένου να στηρίξει το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου και κατ' επέκταση την Κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα από την πρακτική της "ΔΕΚΑ" ήταν αρνητικά σε πολλά επίπεδα.
Την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών η Δημοσία Επιχείρηση Κινητών Αξιών αγόρασε μετοχές αξίας 155 δισεκατομμυρίων. Μετατράπηκε δηλαδή από εργαλείο περιορισμού του δημόσιου χρέους σε χρηματοδότη της Κυβέρνησης επιβαρύνοντας το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές και παγιδεύοντας χιλιάδες μικροεπενδυτές της Σοφοκλέους. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις αλλά και οι υποκριτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αποκρύπτοντας την πραγματικότητα είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 40 τρισεκατομμύρια δραχμές, να χάσουν τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες μικροεπενδυτές, η ημερησία αξία των συναλλαγών να περιοριστεί κάτω από το ένα δέκατο περίπου της αξίας των συναλλαγών του 1999 και κυριότερα να πληγεί βάναυσα η αξιοπιστία του χρηματιστηρίου και η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς αυτό.
Το Χρηματιστήριο φυσικά δημιούργησε και μια σειρά από παρενέργειες στην οικονομία και στην αγορά. Σήμερα η αγορά βρίσκεται σε ύφεση η οποία δημιουργεί τις παρενέργειες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τον τζίρο αλλά και με την αδυναμία πλέον της Κυβέρνησης να εισπράξει τη φορολογία που προσδοκούσε να εισπράξει μέσα από την αύξηση του κύκλου εργασιών που παρατηρείται στις σωστά λειτουργούσες οικονομίες. Έτσι λοιπόν έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό μέσα από το κλείσιμο της εξαετίας, της συνάφειας του ΦΠΑ, για να καλύψει τα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάζουν τα έσοδά της και γενικότερα όλα αυτά τα οποία έχει να καλύψει όλα αυτά τα χρόνια από τις μαύρες τρύπες.
Μην ξεχνάμε φυσικά ότι έχουμε πεντακόσιες τριάντα χιλιάδες άνεργους και, για να απορροφηθούν αυτοί, απαιτείται να γίνουν επενδύσεις και μέσω των επενδύσεων να υπάρξει ανάπτυξη. Για να γίνουν όμως επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο και οι επενδυτές να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του.
Εμείς πιστεύουμε ότι το χρηματιστήριο είναι πρωτίστως επενδυτικό και αναπτυξιακό εργαλείο. Παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντλούν υγιή χρηματοδότηση. Η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας την οποία απορρίπτετε περιλαμβάνει πολλά θετικά σημεία, όπως το να είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανεξάρτητη διοικητική αρχή από ειδικούς επιστήμονες γνώστες του αντικειμένου, να υπάρχει αντικειμενικός τρόπος εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο, να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των επιχειρήσεων, για το αν αυτά που λένε αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος για το αν επενδύθηκαν ή όχι τα κεφάλαια. Πέραν αυτών φυσικά εισηγούμαστε και φορολογικά κίνητρα υπέρ των επιχειρήσεων που μπαίνουν ή είναι στο Χρηματιστήριο και υπέρ των επιχειρήσεων που θα κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου, για να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, αλλά και στους επενδυτές, ειδικά σ' εκείνους που κρατάνε τις μετοχές πέραν του ενός έτους.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ)
Νομίζω ότι σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία μιας πρότασης νόμου η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βρίσκει πάντοτε αρνητικά σημεία, αλλά θα πρέπει κάποια θετικά σημεία να τα επικροτεί, να τα λαμβάνει υπόψη της και αυτό να λειτουργεί προς όφελος και των προτάσεων νόμων που εισαγάγουμε, αλλά και συγκεκριμένα αυτής της ειδικής πρότασης που έχει σχέση με την ενίσχυση της Kεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ για το ότι η πρόταση νόμου που καταθέτει σήμερα και πάλι η Νέα Δημοκρατία είναι μια πολύ φτωχή πρόταση και βρίσκεται πολύ πίσω από τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει για την Kεφαλαιαγορά η Kυβέρνηση. Δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς δεν έχει πρόταση για το χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων σε πέντε χρόνια, ενώ η Kυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για εφαρμογή σε λίγους μήνες από σήμερα. Σε αυτόν τον τομέα είμαστε πρωτοπόροι σε σχέση με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εφαρμόσει υποχρεωτικά τα διεθνή λογιστικά πρότυπα δύο χρόνια αργότερα και κάποιες χώρες τέσσερα χρόνια αργότερα. Η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων θα αυξήσει τη διαφάνεια και τη σύγκλιση των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια για επένδυση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει καθυστέρηση αυτής της ευκαιρίας κατά πέντε χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει κάποιες ατελείς διαδικασίες λογιστικών ελέγχων. Η Kυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει τολμηρά δίνοντας σε διαβούλευση σχέδιο νόμου, το οποίο δημιουργεί μια νέα ρυθμιστική αρχή λογιστικών ελέγχων, εισάγει τον ποιοτικό έλεγχο του έργου των ορκωτών ελεγκτών, εισάγει μια σειρά από ασυμβίβαστα και περιορισμούς τα οποία ενισχύουν την ανεξαρτησία των ελεγκτών.
Η λογιστική απεικόνιση των επιχειρήσεων και η πιστοποίηση αυτής αναβαθμίζονται. Οι επενδυτές θα μπορούν πλέον να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ψηφίστηκε από τη Βουλή νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση με την οποία ουσιαστικά προστατεύονται τα συμφέροντα των μετόχων και ιδιαίτερα των μικρομετόχων. Η Νέα Δημοκρατία αδιαφορεί για τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.
Ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και πολύ σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος Κώδικας της Κεφαλαιαγοράς. Το ελληνικό νομικό σύστημα διαθέτει πλέον ξεκάθαρες διατάξεις, οι οποίες διευκολύνουν την γρήγορη περαίωση των χρηματιστηριακών υποθέσεων.
Για τις ρυθμίσεις που προτείνονται περαιτέρω από την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να επισημάνω τρία-τέσσερα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Για τα ποσά ελαχίστων ιδίων κεφαλαίων ως προϋπόθεση εισαγωγής εταιρειών στο Xρηματιστήριο Aξιών Αθηνών που προτείνονται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να ενημερώσω τους κυρίους συναδέλφους ότι ισχύουν ήδη από τις αρχές του 2000.
Επίσης θέλω να ενημερώσω τους αγαπητούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας ότι ισχύουν ήδη οι προτεινόμενες δυνατότητες παρεκκλίσεων από τις γενικές προϋποθέσεις εισαγωγής, καθώς και απόρριψης αιτήσεων εισαγωγής.
Η ελάχιστη πριν την εισαγωγή της εταιρείας διάρκεια λειτουργίας της, των τριών χρήσεων που ισχύει σήμερα, αποτελεί εφαρμογή διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας. 'Aρα θέλω να ενημερώσω τους αγαπητούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας ότι εφαρμόζουμε στην Ελλάδα αυτό που εφαρμόζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
Τέλος, στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι όσον αφορά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών αντλήσεων κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου το προτεινόμενο ανά έτος ισχύει ήδη από σήμερα.
Όλες αυτές λοιπόν οι προτάσεις είναι ουσιαστικά ετεροχρονισμένες, γιατί ήδη ισχύουν με νομοθετήματα της χώρας μας.
Αυτές οι πρωτοβουλίες, στις οποίες πρόχειρα αναφέρθηκα, κύριε Πρόεδρε, αυξάνουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Επίσης προωθείται πλήρης διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηρίου. Ο διαχωρισμός θα έχει ολοκληρωθεί αλλά πρέπει να συμβαδίσουμε με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρουσιάζεται σύμφωνα με πρόσφατο νόμο δύο φορές το χρόνο ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και καταθέτει κάθε χρόνο στη Βουλή την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το δημόσιο, αν και είναι ο κύριος μέτοχος της ανώνυμης εταιρείας "Ελληνικά Χρηματιστήρια", έχει παραχωρήσει τις θέσεις του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα.
Η ανώνυμη εταιρεία "Ελληνικά Χρηματιστήρια" αναδιοργανώθηκε. Η ανώνυμη εταιρεία "Ελληνικά Χρηματιστήρια" θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως. Γίνονται διεργασίες και συνεργασίες του χρηματιστηρίου με άλλα χρηματιστήρια στην ευρωζώνη και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Δύο σημεία ακόμη, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να θίξω για το σχέδιο νόμου, γιατί ο κύριος Υπουργός, όπως είπε και ο κύριος Πρόεδρος, είναι στη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής και θα μιλήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Τμήματός μας.
Σε σχέση με τα φορολογικά κίνητρα που περιγράφονται στην πρόταση νόμου θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι: Τα φορολογικά κίνητρα προς τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εταιρείες δύναται να εξεταστούν μόνο μέσα σε μία συνολική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, όπως αυτή που έχει ήδη αναλάβει ειδική επιτροπή που συνέστησε το Υπουργείο Οικονομικών και η οποία παρέδωσε το πόρισμά της το Μάρτιο του 2002 έτσι ώστε μετά από επεξεργασία να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο με ριζικές αλλαγές και μειώσεις, με έναρξη εφαρμογής την 1.1.2003, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνηση. Άλλωστε το σημείο αυτό συζητούμε σήμερα και στην Κυβερνητική Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι βάσει της διεθνούς εμπειρίας των τελευταίων ετών οι σημαντικές μειώσεις της φορολογίας εταιρειών και φυσικών προσώπων που έγιναν πρόσφατα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι γενικής φύσεως. Τυχόν διακριτική μεταχείριση στο φορολογικό τομέα, πέραν της ήδη υπάρχουσας στη χώρα μας υπέρ των εισηγμένων εταιρειών σε σχέση με τις μη εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, εμπόρους, βιοτέχνες και επιχειρηματίες, θα πρέπει να εξετάζεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι δηλαδή σωστό να φορολογούνται με 10% λιγότερο από τις άλλες εταιρείες; Βεβαίως, αυξημένα διαθέσιμα μετά από φορολογία και κέρδη για τις εισηγμένες εταιρείες μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις και τα μερίσματα κάνοντας ελκυστικότερες τις μετοχές στους επενδυτές που αποβλέπουν και στη μερισματική απόδοση των μετοχών.
Στα πλαίσια λοιπόν των εργασιών της προαναφερθείσης επιτροπής και του κοινωνικού διαλόγου θα εξεταστούν σε νέα βάση συνολικά τα τυχόν φορολογικά κίνητρα και προς τις εισηγμένες εταιρείες και προς τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά αυτήν την πρόταση νόμου των αγαπητών συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να τονίσω ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απολαύει ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ευρείας αυτονομίας, εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την ευρεία έννοια της εποπτείας. Το αν πρέπει να γίνει ανεξάρτητη διοικητική αρχή με διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 101 α' του Συντάγματος, όπως προτείνεται από την πρόταση νόμου είναι θέμα εκτίμησης.
Επισημαίνεται όμως ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αυξάνοντας την ανεξαρτησία μιας διοικητικής αρχής θα πρέπει παράλληλα να αυξάνεται και η κρατική εποπτεία για την προστασία του επενδυτικού κοινού. Σημειώνουμε ότι οι επιτροπές κεφαλαιαγοράς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε άλλα κράτη έχουν ποικίλη σύνθεση, τρόπο διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των αρμοδιοτήτων. Πολλές προσιδιάζουν προς το σημερινό σχήμα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σημειώνουμε ότι στην πρόταση νόμου προβλέπεται ότι ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η διεθνής εμπειρία είναι μοιρασμένη μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αφενός και της απλώς πλήρους αφετέρου.
Έδωσα, αγαπητέ Πρόεδρε, κάποια στοιχεία για να έχουμε μια πρώτη δυνατότητα συζήτησης και με τους αγαπητούς Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους. Αύριο ο Υπουργός νομίζω ότι θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση.
Επιτρέψτε μου όμως, αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για τα θέματα ανάπτυξης που έθιξαν οι αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτρέψτε μου τώρα να κάνω ένα σύντομο σχόλιο για τα θέματα ανάπτυξης τα οποία έθεσαν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Θα ήταν παράλογο να ασκείτε σήμερα κριτική στην Κυβέρνηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα πρόσφατα στοιχεία από την ΕUROSTAT για το πρώτο τετράμηνο του 2002 δείχνουν ότι η χώρα μας όχι μόνο έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης αλλά και μεταξύ των δεκαπέντε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ των είκοσι χωρών του ΟΟΣΑ, οικονομιών όπως οικονομίες του Καναδά, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει μια τέτοια πρωτιά, να παίρνει χρυσό μετάλλιο παγκοσμίως και εσείς να κατηγορείτε την προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης, που δεν είναι απλή προσπάθεια της Κυβέρνησης αλλά συνολικά μια προσπάθεια του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να κατηγορείται η Κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία ότι υστερούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όταν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία είχαμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όταν συζητάμε σε αυτήν την Αίθουσα πρέπει να είμεθα ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Πρέπει να απευθύνουμε ελπιδοφόρα μηνύματα προς το λαό. Πρέπει να δρομολογήσουμε τα επόμενα σημαντικά βήματά μας για να προσεγγίσουμε το μεγάλο εθνικό στόχο που είναι η σύγκλιση με το μέσο όρο των ισχυρότερων οικονομιών με τις οποίες σήμερα ανταγωνιζόμαστε.
Με ποιους ανταγωνιζόμαστε όμως σαν χώρα; Με ποιους θέλουμε να συγκριθούμε; Η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων προσπαθεί να ανταγωνιστεί, να πλησιάσει και να ξεπεράσει τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Τα δεκαπέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αποτελούν τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Είναι οικονομίες και κοινωνίες δομημένες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Έχουν ιστορία, έχουν παράδοση. Είχαν τις αποικίες τους κάτω από τα πόδια τους. Διαχειριζόντουσαν όλο τον πλούτο του πλανήτη επί εκατοντάδες χρόνια.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ)
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στη Βραζιλία μιλούν πορτογαλικά, στη βόρειο Αφρική γαλλικά. Εμείς λοιπόν θέλουμε να ανταγωνιστούμε κράτη που επί εκατοντάδες χρόνια είχαν τις ισχυρότερες οικονομίες. Εμείς στην Ήπειρο και στη Μακεδονία δεν έχουμε ούτε εκατό χρόνια ελεύθερου βίου.
Κάνουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια η οποία αποδίδει. Καθημερινά συγκλίνουμε, καλύπτουμε κενά δεκαετιών. Η δεκαπενταετία 1994-2008 θα είναι χρυσή για την ιστορία της πατρίδας μας. Στην περίοδο αυτή θα καλύψουμε κενά δεκαετιών. Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αναδεικνύουμε εκείνα τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν αλλά χωρίς να πυροβολούμε τη γιγαντιαία προσπάθεια ενός λαού που αλλάζει συνεχώς την εικόνα αυτής της χώρας. Αλλάζουμε κάθε μέρα την πατρίδα μας. Η Ελλάδα του σήμερα είναι διαφορετική από την Ελλάδα προ δεκαετίας. Το ίδιο ισχύει και για την εικόνα της περιφέρειας. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα του 2004 και για την Ελλάδα του 2008. Ας ταυτιστούμε με αυτήν την πορεία και στη συζήτησή μας ας μείνουμε σε εκείνα τα σημεία που πρέπει να επισημάνουμε για να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερα αυτήν την προσπάθεια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Παπαληγούρας έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣHΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Κύριοι συνάδελφοι, η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί παλιότερη δέσμευση του ίδιου του Προέδρου της ο οποίος ήδη από το Μάρτιο του 2000 είχε εξαγγείλει την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση αύριο να προωθήσει ένα πλέγμα μέτρων για την εξυγίανση και την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς.
Θεωρούμε πράγματι, το Χρηματιστήριο πρώτον, έναν άσφαλτο δείκτη που αντανακλά την υγεία -ή την αρρώστια- το δυναμισμό -ή την παραλυσία- της οικονομίας, της πραγματικής βέβαια οικονομίας, κύριε Υπουργέ. Και ταυτόχρονα θεωρούμε το Χρηματιστήριο ως ένα μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργικής επιχειρηματικότητας και επενδυτικής δράσης.
Προϋπόθεση όμως, για όλα αυτά είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, η θεσμική του θωράκιση και τρίτον, η δημιουργία συνθηκών διαφάνειας. Χωρίς αυτά το Χρηματιστήριο είναι προφανές ότι είναι καταδικασμένο στη σημερινή νοσηρότητα, στη σημερινή αποτελμάτωση, που φοβούμαι ότι χαρακτηρίζουν συνολικά την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Γι'αυτό και τα κριτήρια, τα προτάγματα να πω καλύτερα, της δικής μας πρότασης νόμου όπως αναλυτικότερα τα περιέγραψε ο εισηγητής μας ο κ. Δημήτριος Κωστόπουλος , είναι απλά και αδρά:
Πρώτον, διαφάνεια στον τρόπο άντλησης των κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, αλλά και στην διάθεση των κεφαλαίων αυτών.
Δεύτερον, ανεξαρτησία και αντιπροσωπευτικότητα στα όργανα διοίκησης και ελέγχου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Τρίτον, αντικειμενικότητα και αυστηρότητα στις προϋποθέσεις εισαγωγής εταιρειών στο Χρηματιστήριο για την προστασία των επενδυτών, και
τέταρτον, παροχή φορολογικών κινήτρων στις εισηγμένες επιχειρήσεις αλλά και στους επενδυτές, για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς.
Θέλω να σταθώ στο σημείο αυτό για να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση η οποία δεν έχει κίνητρα για την μακροπρόθεσμη επένδυση σε μετοχές. Δηλαδή, έκπτωση για αγορά και μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση των μετοχών. Και αντίστροφα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν φορολογεί τις βραχυπρόθεσμες, να πω, τις ευκαιριακές, τις κερδοσκοπικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο.
Η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, εισάγει για πρώτη φορά φόρο επί των κερδών κεφαλαίου στις μέχρι τριημέρου κινήσεις, ακριβώς για να αποθαρρύνει αυτές τις βραχυπρόθεσμες δίκην τζόγου στρεβλώσεις τις αγοράς.
Εξάλλου, κύριε Υπουργέ, ο φορολογικός συντελεστής για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είναι σήμερα 35%. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη μείωσή του στο 30%.
Εγώ θα σας ομολογήσω ότι προσωπικά θεωρώ σήμερα πια ότι και αυτό το ποσοστό ίσως είναι δειλό. Γιατί η διεθνής συγκυρία και η ανάγκη πια -ολοένα πιεστικότερη ανάγκη- δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος έναντι των ανταγωνιστικών οικονομιών έχει οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν. Δεν είναι συμπτωματικό ότι η Ιρλανδία παραδείγματος χάρη, πρόσφατα μείωσε ακόμα περισσότερο το φορολογικό συντελεστή της στο 13%.
Ούτε είναι επίσης συμπτωματικό ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Σρέντερ στη Γερμανία από εκεί που είχε επιβάλει φόρο 50% -έναν από τους υψηλότερους στον ευρωπαϊκό χώρο, αν όχι τον υψηλότερο- από του χρόνου συμπιέζει το φορολογικό συντελεστή στο 25% και γίνεται ένας από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεπείς σ' αυτήν τη φιλοσοφία αποσκοπούμε στην αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας, της χαμένης τιμής του Χρηματιστηρίου. Θέλουμε το Χρηματιστήριο να βγει επιτέλους από το παρατεταμένο τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί με δική σας ευθύνη. Και αγωνιούμε διότι το τέλμα αυτό δεν αναφέρεται μόνο στο Χρηματιστήριο, αναφέρεται συνολικότερα στην οικονομία της χώρας, στην πραγματική οικονομία της χώρας.
Κύριοι συνάδελφοι, είναι εγκληματική -δεν υπάρχει άλλος τρόπος έκφρασης- η ευθύνη της Κυβέρνησης που επιχείρησε να χειραγωγήσει και να κομματικοποιήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Χρησιμοποίησε ένα βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης όπως είναι κάθε χρηματιστήριο, με κίνητρα μικροκομματικά και κρατικίστικη αντίληψη.
Έχει δυστυχώς επιβεβαιωθεί και δικαιωθεί από τις εξελίξεις στο χώρο του Χρηματιστηρίου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής όταν προ διετίας κατήγγειλε την Κυβέρνηση για κυνισμό, καιροσκοπισμό, μικροπολιτική και ανευθυνότητα.
Ποιος δεν θυμάται το τεράστιο πολιτικό και ηθικό σκάνδαλο της ΔΕΚΑ, η οποία για να στηρίξει προεκλογικά το Χρηματιστήριο σκόρπισε 700 δισεκατομμύρια δραχμές καταγράφοντας μετά απώλειες της τάξης των 150 δισεκατομμυρίων δραχμών; Ποιος δεν θυμάται το προεκλογικό διαφημιστικό σποτ του κυβερνώντος σήμερα κόμματος για το Χρηματιστήριο και την κινδυνολογία που έσπερνε η Κυβέρνηση με όλα τα φερέφωνά της ότι τάχα η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία θα επέφερε κάθετη πτώση του γενικού δείκτη; Και ποιος δεν θυμάται τα παιχνίδια με τον δείκτη του τότε Υπουργού Εθνικής Οικονομίας μαζί με τους επικεφαλής τότε των κρατικών τραπεζών. Η σκανδαλώδης προεκλογική στήριξη -εγώ θα την έλεγα χειραγώγηση- του χρηματιστηρίου μόλις πριν από τις εκλογές του Απριλίου του 2000, οδήγησε σε κάθετη πτώση του χρηματιστηρίου της τάξης του 35%, λίγους μήνες μετά τις εκλογές.
Μόνο η Κυβέρνηση παριστάνει ότι όλα αυτά τα έχει λησμονήσει. Δυστυχώς γι' αυτήν δεν το έχουν -δεν μπορούν να το έχουν- λησμονήσει οι εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές που τα τελευταία χρόνια έπεσαν θύματα της βιαιότερης αναδιανομής πλούτου που έχει μεταπολεμικά τουλάχιστον συμβεί στον τόπο μας. Από τις τσέπες των πολλών, των αδαών, των αφελών, στις τσέπες των λίγων, των επιτηδείων, πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμών.
Εγώ θα έλεγα ότι είναι τέτοια η βιαιότητα αυτής της αναδιανομής, τέτοια η ωμότητά της ώστε έχει πια χαρακτηριστικά απάτης. Και σημειώθηκε τα χρόνια που η φούσκα του χρηματιστηρίου διογκωνόταν με τις συνεχείς ενέσεις ψεύτικης, τεχνητής αισιοδοξίας όλων των αρμόδιων κυβερνητικών, των κρατικών και των ...καραδοκούντων παραγόντων.
Βέβαια με τις μεθοδεύσεις αυτές κάποιοι, οι συνήθεις ημέτεροι, έγιναν δισεκατομμυριούχοι, αγοράζοντας και πουλώντας αέρα. Και από το Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι σήμερα, οι εκατοντάδες χιλιάδες των μικροεπενδυτών έχασαν στο σύνολό τους περί τα σαράντα τρισεκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή, σχεδόν το 100% του ΑΕΠ για το 2002.
Σημειώνω εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι και ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπήρξε, κατά την επιεικέστερη εκδοχή, τουλάχιστον ύποπτος. Μια σειρά επιχειρήσεων που διαπλέκονταν με το κυβερνών κόμμα προωθήθηκαν για εισαγωγή στο χρηματιστήριο Αθηνών, την εποχή βέβαια των παχιών αγελάδων, ενώ υπήρξε αντίστοιχα κωλυσιεργία, στην εισαγωγή εταιρειών που δεν ανήκαν στο σύστημα διαπλοκής του κυβερνώντος κόμματος.
Εξάλλου, δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι ολόκληρη σειρά από αξιωματούχους του Χρηματιστηρίου βρέθηκαν σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις σε εταιρείες τις οποίες είχαν ευνοήσει, υπό την προηγούμενη ιδιότητά τους.
Τέλος, γνωρίζετε καλύτερα από άλλους -άλλωστε το συνομολόγησαν και συνάδελφοι από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος- ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρακολούθησε, όπως όφειλε να παρακολουθήσει, την χρησιμοποίηση των αντληθέντων κεφαλαίων -των αντληθέντων κεφαλαίων από το χρηματιστήριο- σύμφωνα με τα ενημερωτικά φυλλάδια και τα προσπέκτους των εταιρειών αυτών. Πράγμα που φυσικό ήταν να αποβεί παράγοντας εξαιρετικά αποθαρρυντικός για το επενδυτικό κοινό προκειμένου να μετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίων των εισηγμένων εταιρειών.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σήμερα λιμνάζουν καταθέσεις 105 δισεκατομμυρίων ευρώ, -περίπου το 80% του ΑΕΠ-, με αρνητικές αποδόσεις, -αρνητικές λόγω των χαμηλών επιτοκίων και του σχετικά υψηλού πληθωρισμού, σχετικά υψηλού συγκρινόμενου με την ευρωζώνη- επειδή σήμερα οι ιδιοκτήτες τους είναι απρόθυμοι να τις διοχετεύσουν σε παραγωγικές επενδύσεις στο Χρηματιστήριο.
Αυτό είναι το καθεστώς, το πλαίσιο αν προτιμάτε, κύριε Υπουργέ, που οδήγησε ουσιαστικά το δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις έξι χιλιάδες τετρακόσιες μονάδες το 1999 στις δύο χιλιάδες εκατό σήμερα. Πρόκειται για ένα γεγονός που μεταφράζεται σε οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που είδαν τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής να γίνονται καπνός μέσα σε ένα χρόνο, να εξανεμίζονται, να εξαερώνονται.
Μέσα σε τρία μόλις χρόνια το χρηματιστήριο παρουσίασε πτώση της τάξης του 70%. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ακριβολόγησε όταν πριν από λίγο ισχυρίστηκε ότι δήθεν ήταν αντίστοιχες οι πτώσεις του δείκτη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και στην ευρωζώνη, στην Ευρώπη. Το ακριβές είναι ότι οι αντίστοιχες μειώσεις κυμάνθηκαν -και αυτές βέβαια απότοκες της διεθνούς συγκυρίας- μεταξύ 25% και 40%. Το 70% δεν το πλησίασε κανείς, κύριε Υπουργέ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα μια μικρή ανοχή αντίστοιχη με αυτή που επιδείχθηκε μόλις πριν.
Τι είχε πει, αγαπητοί συνάδελφοι, ο κ. Σημίτης στην ομιλία του στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 1999; 'Oτι το χρηματιστήριο είναι ο κορμός που αντιπροσωπεύει την πραγματική οικονομία. Ας το προσυπογράψουμε. Κύριε Υπουργέ, η οικονομική σας πολιτική έχει το χρηματιστήριο που της αξίζει.
Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί με αίσθημα ευθύνης και αγωνίας την καταθλιπτική πορεία του χρηματιστηρίου. Γιατί οι συνέπειες από τη χρηματιστηριακή κρίση στην πραγματική οικονομία είναι οπωσδήποτε δυσβάσταχτες.
Οι ρυθμοί αύξησης της κατανάλωσης επιβραδύνονται συνεχώς. Παρατηρούνται αδυναμίες στην εξυπηρέτηση δανείων. Η αγορά τελεί υπό καθεστώς ασφυξίας. Επιχειρήσεις εισηγμένες και μη, αναγκάζονται να αναβάλουν ή να αναστείλουν κρίσιμα για την εθνική μας οικονομία επενδυτικά προγράμματα με αποτέλεσμα να χάνονται και θέσεις εργασίας, να χάνονται ακόμη ακόμη και έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Και πάνω από όλα υπάρχει το οικονομικό δράμα αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που ακολούθησαν το πρόσταγμα τότε του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας. "Παίξτε και κερδίστε" τους έλεγε. Έπαιξαν και τα έχασαν όλα.
Δίκαια, εν τέλει, επιχειρούσατε με κάθε τρόπο και μέσο προεκλογικά να πείσετε το λαό ότι είστε το κόμμα του χρηματιστηρίου. Είστε όντως, αλλά είστε κόμμα αυτού του χρηματιστηρίου, του συγκεκριμένου: το κόμμα της ανεργίας, της οικονομικής δυσπραγίας, της οικονομικής καθίζησης, το κόμμα που στο βωμό του συμφέροντός του, του στενά εκλογικού, θυσιάζει και τους θεσμούς, θυσιάζει και το γενικό, θυσιάζει και το λαϊκό συμφέρον.
Η φιλοσοφία της πρότασης νόμου της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητοί συνάδελφοι, αποσκοπεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση αυτής της βαθιάς κρίσης που ταλανίζει τόσο καιρό το ελληνικό χρηματιστήριο. Εμείς ενισχύουμε την ελεύθερη και όχι τη διαπλεκόμενη οικονομία με σταθερούς κανόνες, με όρους διαφάνειας, με θεσμικό πλαίσιο ικανό να εμπνεύσει στον αποταμιευτή στον επενδυτή, εμπιστοσύνη.
Το ΠΑΣΟΚ κατά τη συνήθη τακτική του τρέχει σπασμωδικά -οκτώ τέτοιες πρωτοβουλίες επαιρόμενος επικαλεστήκατε μόλις πριν- να αντιμετωπίσει κατά αποσπασματικό τρόπο τα πράγματα, δεν το επιτυγχάνει, έρχεται με άλλα μέτρα μετά από λίγο, εξ ίσου καταδικασμένα και αυτά.
Κύριε Υπουργέ, δεν χρειάζεται πράγματι μόνο το χρηματιστήριο ένα υγιέστερο, ένα νέο πλαίσιο για να λειτουργήσει επιτέλους σωστά και να αναπτυχθεί. Ένα νέο και υγιέστερο πλαίσιο χρειάζεται συνολικά η δημόσια ζωή για να βγει από τη σημερινή παρακμή. Ένα νέο και υγιέστερο πλαίσιο χρειάζεται συνολικά ο τόπος μας για να μπορεί να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία το μέλλον. Αυτό είναι που εγγυάται η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό ακριβώς υπονομεύει η σημερινή Κυβέρνηση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κωσταντίνου έχει το λόγο.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, θέλω ευθύς εξαρχής να αποδεχθώ ότι το θέμα για το οποίο συζητούμε, η πρόταση νόμου δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας για ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς βρίσκει την Κυβέρνηση σε μια δύσκολη θέση. Και μας βρίσκει σε μια δύσκολη θέση για τον απλό λόγο ότι σήμερα το χρηματιστήριο έχει τιμές πάρα πολύ χαμηλές και είναι λογικό ότι είτε ο επενδυτής είτε αυτός που παίζει στο χρηματιστήριο έχει ανοικτό το αυτί του περισσότερο να ακούσει γκρίνια παρά να ακούσει αισιοδοξία. Και αυτή η διαπίστωση νομίζω ότι είναι χρήσιμη για όλους μας ιδιαίτερα για τη Νέα Δημοκρατία αν πρέπει να αντιληφθεί ότι σε μια δύσκολη φάση της οικονομίας, γενικότερα στην περίπτωσή μας του χρηματιστηρίου, τα υπεύθυνα κόμματα δεν επιτείνουν τη γκρίνια αλλά δίνουν πρόταση διεξόδου, πρόταση ελπίδας, πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Πρόταση νόμου.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα έρθω τώρα, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Παπαληγούρα, και στην πρόταση νόμου που κάνετε, διότι διαπίστωσα ότι και ο εισηγητής και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αλλά και οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας είπαν πολλά για την Κυβέρνηση, για το χρηματιστήριο, για τη διαφάνεια και την αδιαφάνεια κ.ο.κ.. Όμως, δεν είπαν τίποτα για την επερώτηση, την οποία προσυπογράφουν. Και την προσυπογράφει πρώτος ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλής.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας διαβάσω τι γράφετε. Θα διαβάσω τις τρεις πρώτες γραμμές. Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι, τι λέει η Νέα Δημοκρατία: "Δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια: η ανεργία και η κρίση στο ασφαλιστικό μας σύστημα." Παρακάτω αναφέρονται τα εξής: "Βασική προϋπόθεση για την ταχύρυθμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να δώσει λύση και στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και να συμβάλει στην επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, είναι η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς."
Σήμερα δεν ακούσαμε να λέει η Νέα Δημοκρατία εδώ τίποτα τέτοιο, ούτε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός της ούτε ο εισηγητής της ούτε κανένας από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διότι φαίνεται ότι τώρα δεν τους βγαίνει το θέμα, έτσι όπως το είχαν ετοιμάσει πριν, όπως, και το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων, των αποκρατικοποιήσεων με πλήρεις μεταβιβάσεις, με στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι θα δίνουν χρήματα και θα φέρνουν καινούρια τεχνολογία.
Εγώ, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, έχω την τύχη να κατάγομαι από τη Δράμα. Σας ενημερώνω ότι σήμερα όλος ο Νομός Δράμας και όλοι οι φορείς βρίσκονται σε κινητοποίηση. Οι δημόσιες υπηρεσίες αργούν επιδεικτικά και αγωνιστικά. Γιατί; Γιατί κάναμε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Διότι τις προτάσεις που καταθέτετε -και λυπούμαι που πρώτος τις προσυπογράφει ο κ. Καραμανλής- δεν τις έχετε ελέγξει.
Τι θα πει "πλήρης ιδιωτικοποίηση"; Κάναμε -επαναλαμβάνω- για τη "SOFTEX" πλήρη ιδιωτικοποίηση. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Γιατί μένετε δογματικά σε ορισμένες απόψεις θεωρώντας ότι έτσι κάτι θα γίνει ή ότι έχετε δήθεν πρόταση, όταν είναι οφθαλμοφανές ότι, αν δεν υπάρχει το κράτος να ελέγξει ή έστω να μπορεί να παίζει ένα μικρό ή μεγάλο ρυθμιστικό ρόλο, το αποτέλεσμα δεν είναι καν αυτό που προσδοκάτε.
Ποιος έφερε τεχνολογία; Ποιος έκανε επενδύσεις επί τρία χρόνια; Ούτε μια δεκάρα δεν επένδυσε αυτός ο ιδιώτης στο Νομό Δράμας, στη "SΟFTEX", αλλά και στη "SΟFTEX" της Αθήνας. Για πηγαίνετε να τα πείτε εκεί. Για πηγαίνετε να τα πείτε στους εργαζομένους και στους φορείς της Δράμας. Εδώ, όμως, ορισμένοι -και εννοώ θεωρητικά, όχι πρόσωπα- θέλουν και στο αυτί του πολίτη να είναι ευχάριστοι, αλλά και σε ορισμένους ιδιώτες -δήθεν επενδυτές- να κλείνουν το μάτι, έτσι όπως θέλουν να αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους οι ιδιώτες.
Εγώ, λοιπόν, θα συμφωνήσω απολύτως ότι όχι για το θέμα του χρηματιστηρίου, αλλά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και διαφάνειας και θωράκισης και λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των θεσμών και εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών. Δεν νομίζω ότι θα είναι κανείς από το ΠΑΣΟΚ, που θα αρνηθεί αυτές τις αρχές πάνω στις οποίες κινούμαστε και πάνω στις οποίες κινείται και η Κυβέρνηση. Όμως, να προσπαθούμε όποια βήματα γίνονται, αφενός να τα μηδενίζουμε ή στην καλύτερη περίπτωση να τα υποτιμούμε και στη συνέχεια να καταστροφολογούμε, ε, αυτό δεν είναι πολιτική! Αυτό δεν είναι πρόταση! Αυτό δεν δίνει κύρος, κουράγιο και ελπίδα στην ελληνική κοινωνία!
Παρακολούθησα στη συνέχεια τα άρθρα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, βεβαίως, ούτε επ' αυτών είπε κάτι. Εγώ, λοιπόν, θα μιλήσω και για τα άρθρα που έχετε.
Πάω στο άρθρο 4. Έτσι όπως παρουσιάσατε εδώ ότι θα έχουν αφορολόγητο ή θα επιστρέφεται ποσό για όσους επενδύουν -και μάλιστα ελέχθη ότι μόνο στην Ελλάδα δεν ενισχύονται οι μικροεπενδυτές- δημιουργείται στον μικροεπενδυτή η εντύπωση, ακόμη και η ελπίδα, ότι κάτι καλό μπορεί να υπάρχει γι' αυτόν ως πρόταση.
Τι λέει, λοιπόν, η πρόταση στο άρθρο 4 παράγραφος 1; Το ποσό του φόρου που επιστρέφεται δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 60.000 δραχμών ανά μέτοχο. Περί αυτού πρόκειται! Αυτή είναι η μεγάλη βοήθεια που θα δοθεί στον μικροεπενδυτή!
Υπάρχει όμως και η παράγραφος 2, που θα ήθελα να συζητήσουμε με περισσότερα λόγια, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υπάρχει εδώ η πρόταση για φορολόγηση αγοράς μετοχών, αν αυτές διακινούνται σε ένα τριήμερο. Δεν ξέρω αν ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του έχουν πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αυτό. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσθε τι υπογράφετε και νομίζω ότι κακώς η Κυβέρνηση δεν το πήρε αυτό να το κυκλοφορήσει παντού.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Θα μας το εξηγήσετε εσείς.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αμέσως θα σας το εξηγήσω, κύριε Παπαληγούρα, και θα το καταλάβετε.
Στο Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ευρώπης υπάρχει ευρεία συζήτηση επ' αυτού, δηλαδή για την ενιαία αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στη φορολόγηση κεφαλαίων τα οποία κινούνται τυχοδιωκτικά για δυο, τρεις, πέντε και δέκα μέρες. Στο Σοσιαλιστικό Κίνημα συζητάμε τέτοιου είδους προβλήματα, που δεν συζητά η συντηρητική παράταξη ούτε το Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο είσαστε μέλη.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Εμείς το προτείνουμε, δεν το συζητάμε.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αφήστε τι προτείνετε και αφήστε με να σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό.
Ας υποθέσουμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι έρχονται κάποια κεφάλαια να επενδυθούν στην Ελλάδα, για λίγο χρονικό διάστημα, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο. Γιατί να στραφούν στο ελληνικό χρηματιστήριο και να δείξουν τη μικρή ή μεγάλη εμπιστοσύνη τους και να μη στραφούν σε οποιοδήποτε διπλανό της Ελλάδας χρηματιστήριο, αν ξέρουν ότι μόνο η Ελλάδα -επαναλαμβάνω, μόνο η Ελλάδα- αντιμετωπίζει έτσι την εισροή κεφαλαίου στο χρηματιστήριό της; Γιατί να έρθουν εδώ; Και επειδή δεν παίρνω απάντηση, σας λέω ότι είναι προφανές ότι δεν θα έρθουν εδώ.
Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν κάνουμε τέτοιες προτάσεις. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μια ενιαία στάση και συμπεριφορά στη φορολόγηση αυτών των κεφαλαίων, τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Και θέλω να το επαναλάβω για να το ακούσετε.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Μιλάμε για την ευκαιριακή τοποθέτηση των τριών ημερών.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είδατε ότι εγώ σας άκουσα με πολλή προσοχή και δεν είχα καμία διάθεση να σας διακόψω.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Μα, λέτε άλλα.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επαναλαμβάνω ότι εμείς, στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που συμμετέχουμε, συζητούμε τέτοιες λύσεις. Ελπίζω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που συμμετέχετε εσείς να το προτείνετε και να το υιοθετήσουν. Πολύ θα χαρούμε να ακούσουμε ότι κάνατε τέτοια πρόταση ως Νέα Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πολύ περισσότερο ότι αυτήν την πρότασή σας την υιοθέτησαν.
Έγινε όμως αναφορά και αναμοχλεύτηκαν διάφορα θέματα για τα οποία έχουμε κάνει συζήτηση, θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί. Αναφέρομαι στο θέμα της "ΔΕΚΑ", αναφέρομαι στην πρόταση μομφής που είχε γίνει στον τότε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να επανέλθω αυτήν τη στιγμή, διότι έχουν απαντηθεί.
Θα ήθελα όμως να θυμίσω στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας μερικά πράγματα που φαίνεται ότι τα ξεχνούν. Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν πτώση από την άνοιξη του 2000. Αυτό είναι αντικειμενικό και μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας. Η πτώση αυτή επιτάθηκε μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Θέλω να σας θυμίσω ότι μόνο στο αμερικανικό -αλλά και σε άλλα- χρηματιστήριο από τις έντεκα και χιλιάδες μονάδες που ήταν ο δείκτης έπεσε στις οκτώ και χιλιάδες μονάδες.
Βεβαίως υπάρχουν αιτίες για την τελευταία κατρακύλα των χρηματιστηρίων που συμπαρασύρει κι εμάς. Μία απ' αυτές είναι ο κανόνας της ανοιχτής οικονομίας, της απαγόρευσης ή του εξορκισμού της κρατικής παρουσίας ή κάποιας μορφής κρατικού παρεμβατισμού. Αυτό που έγινε με την ENRON -κι όχι μόνο- τι αποδεικνύει; Ότι ήταν αναγκαία η εγγύηση, αν όχι η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των μικροεπενδυτών.
Ποιος είναι εδώ στην Ελλάδα που έχει θεοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και που εξορκίζει το κράτος να μη συμμετέχει, να μην παίρνει κανένα μέτρο, να μην είναι καν παρών σε τέτοιου είδους παρουσίες; Μόνο η Νέα Δημοκρατία. Αλλά δεν μπορείτε και το ένα να λέτε και το άλλο. Διαλέξτε, λοιπόν, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τι από τα δύο θέλετε. Εμείς πάντως, ως ΠΑΣΟΚ, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε τις άκρατες ιδιωτικοποιήσεις, διότι και τα παραδείγματα μας αποδεικνύουν πού τελικά οδηγούν. Και αν δεν είχαμε πειστεί μόνο εμείς, υπάρχουν και σε επίπεδο παγκόσμιο.
Έτσι, λοιπόν, το να αναφέρεσθε στον κ. Σημίτη που είπε ότι το χρηματιστήριο είναι η εικόνα της οικονομίας, δεν αδικείτε τον Πρωθυπουργό, αδικείτε εσάς. Διότι, αν το χρηματιστήριο δεν αποτελεί κάποια εικόνα της οικονομίας μιας χώρας, τι θα λέγατε τώρα στον κ. Μπους, τι θα λέγατε στον κ. Μπλερ, τι θα λέγατε στους Γάλλους, στους Γερμανούς, σε όλους που κατρακυλούν αυτήν τη στιγμή τα χρηματιστήρια;
Άρα, νομίζω ότι έτσι όπως θέτετε το θέμα, με τον καταστροφολογικό τρόπο που μιλάτε, που αφορίζετε τα πάντα στο βωμό της δήθεν ιδιωτικοποίησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κατά τη γνώμη μου άλλα πράγματα κρύβονται και όχι τα συμφέροντα των επενδυτών, τα συμφέροντα του χρηματιστηρίου.
Θα ήθελα σ' αυτό το σημείο να στραφώ στον Υπουργό και να πω ότι όχι η Νέα Δημοκρατία, αλλά οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι μικροεπενδυτές έχουν δικαίωμα να έχουν μία αγωνία και να περιμένουν όχι τιμωρίες κάποιων εταιρειών ή πρόστιμα που έχουν τεθεί -και πράγματι έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα μερικά πρόστιμα- αλλά χρειάζεται για την περίοδο από το καλοκαίρι του 1999 μέχρι την άνοιξη του 2000 μια απάντηση για το αν όλες οι εταιρείες λειτούργησαν κατά τέτοιον τρόπο που να σεβάστηκαν τα ενημερωτικά δελτία που είχαν καταθέσει, είτε για είσοδο στο χρηματιστήριο είτε για αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, για να κλείσω θέλω να πω ότι δεν είναι καθόλου πειστική η Νέα Δημοκρατία όταν λέει -νομίζω ότι έχει βεβαίως δικαίωμα να το λέει- ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το Κόμμα της δυσπραγίας, το κόμμα της οικονομικής καθίζησης. Τα είπε αυτά κλείνοντας ο Κοινοβουλευτικός της Εκπρόσωπος.
Επαναλαμβάνω, είναι δικαίωμα κάθε κόμματος να έχει τη δική του άποψη. Όταν, όμως, βλέπουμε τα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας, όταν βλέπουμε την αύξηση του ΑΕΠ -κατά χρήση δεικτών από διεθνείς οργανισμούς, γιατί αυτοί υποθέτω είναι σε όλους μας πιο αξιόπιστοι- όταν βλέπουμε πόσο βελτιώνεται συνεχώς η διεθνής θέση της χώρας και στα πλαίσια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα πλαίσια των χωρών του ΟΟΣΑ, όταν όλα αυτά είναι γεγονότα και αδιάψευστοι αριθμοί, το να επιμένει η Νέα Δημοκρατία σε καταστροφές και καταστροφολογία, νομίζω ότι τη δική της εικόνα βλάπτει -και όχι την εικόνα της Κυβέρνησης ή κάποιων άλλων- πολύ περισσότερο μάλιστα με το να θυμάται και να μας λέει εδώ ότι η Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, θυσιάζει το λαϊκό συμφέρον.
Αντιλαμβάνομαι βεβαίως τη σκοπιμότητα της απήχησης που θέλει να έχει η Νέα Δημοκρατία στα λαϊκά στρώματα. Αλλά λαϊκό συμφέρον και συντηρητική παράταξη ήταν πάντοτε έννοιες αντιτιθέμενες. Το λαϊκό συμφέρον μόνο ένα κόμμα που προέρχεται από τα σπλάχνα του λαού, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να το αντιληφθεί και να το εκφράσει φερέγγυα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Καλώς, κύριε συνάδελφε. Κατόπιν συμφωνίας, παρήλθε ο διατεθείς χρόνος της σημερινής ημέρας για τη συζήτηση επί της πρότασης νόμου των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας:"Κίνητρα για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς".
Κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τρίτης 2 Ιουλίου 2002, της Τετάρτης 3 Ιουλίου 2002 και της Πέμπτης 4 Ιουλίου 2002 και ερωτάται το Τμήμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Τρίτης 2 Ιουλίου 2002, της Τετάρτης 3 Ιουλίου 2002 και της Πέμπτης 4 Ιουλίου 2002 επικυρώθηκαν.
Επίσης έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει τις εκθέσεις της στα σχέδια νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών:
Α) "Κύρωση της Συμφωνίας στον τομέα της εκπαίδευσης στις αεροπορικές μεταφορές μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας" και
Β) "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για συνεργασία στους τομείς των ταχυδρομείων και των τηλεπικοινωνιών".
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Tμήματος και ώρα 14.10, λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 και ώρα 10.30', με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος: κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση της υπ' αριθμόν 3/2/11-7-2002 επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και την οργανωτική δομή του ΔΙΚΑΤΣΑ, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
5
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 18-7-2002 ΣΕΛ.
PDF:
syn07-18-02.pdf
Επιστροφή