ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΘ' 18/03/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΘ΄
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 18 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.06΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Έχω την τιμή να σας ανακοινώσω το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2009.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 22 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 647/16-3-32009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τις εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη κ.λπ.
2. Η με αριθμό 657/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Σοφίας Γιαννακά προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων κ.λπ.
3. Η με αριθμό 652/16-3-2009 της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Λίλας Καφαντάρη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» κ.λπ.
4. Η με αριθμό 660/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Ανάπτυξης, σχετικά με την απομάκρυνση του Κέντρου Διανομής της Δ.Ε.Η. στο Σχιστό Κορυδαλλού κ.λπ.
5. Η με αριθμό 654/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των αντεθνικών συνθημάτων στα γήπεδα κ.λπ.
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 646/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Νατάσας Ράγιου - Μεντζελοπούλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την αντιμετώπιση των βίαιων καταστάσεων από μετανάστες που ζουν στην πόλη των Πατρών κ.λπ.
2. Η με αριθμό 645/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ιωάννη Μαγκριώτη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.
3. Η με αριθμό 651/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφίας Καλαντίδου προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ALUMIL κ.λπ.
4. Η με αριθμό 659/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική κ.λπ.
5. Η με αριθμό 655/16-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με το εμπόριο αλλοδαπών πλανόδιων μικροπωλητών κ.λπ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκαν τα άρθρα 17 έως 39 του νομοσχεδίου. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες του νομοσχεδίου ως μία ενότητα.
Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και για τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ κ. Μαυρουδής Βορίδης ορίζει ως Ειδικό Αγορητή του ΛΑΟΣ τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.
Πριν δώσω το λόγο στον εισηγητή της Πλειοψηφίας κ. Χρήστο Σταϊκούρα, θα πάρει το λόγο ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπούρας που έχει ζητήσει το λόγο για να κάνει μια νομοτεχνική βελτίωση.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Στην τροπολογία με γενικό αριθμό 537 και ειδικό 140, συγκεκριμένα δεν αριθμούνται τα άρθρα αυτής της τροπολογίας. Αφήνονται να πάρουν αριθμό κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Θα πω ότι στα μέτρα ενίσχυσης για πληγείσες επιχειρήσεις και πληγέντες επιχειρηματίες κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008 να προστεθεί και τρίτη παράγραφος η οποία έχει ως εξής:
«Οι πληγείσες επιχειρήσεις από τα επεισόδια της 13/03/2009 στο κέντρο της Αθήνας δύνανται να αποζημιωθούν για την αποκατάσταση των ζημιών επί των προθηκών και υαλοπινάκων των καταστημάτων, έπειτα από προσκόμιση βεβαίωσης του Επιμελητηρίου και των σχετικών τιμολογίων στο κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.»
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα νομοτεχνική βελτίωση, η οποία έχει ως εξής:















ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ να διανεμηθεί το σχετικό κείμενο για να το μελετήσουν και οι συνάδελφοι.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βασική κυβερνητική επιλογή είναι η οικονομική στήριξη με στοχευμένες δράσεις των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Μετά την χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής συνοχής στους μικροσυνταξιούχους, τους ανέργους, τα άτομα με αναπηρία και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, υλοποιείται άλλη μία εξαγγελία, άλλη μία δέσμευση της Κυβέρνησης, αναφορικά με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων που έχουν λάβει δάνεια απόκτησης κύριας κατοικίας.
Συγκεκριμένα, χορηγείται σε δύο δόσεις εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 500 ευρώ στους συνταξιούχους που είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και στους ανέργους που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ για στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας που έχουν συναφθεί με τα σχετικά πιστωτικά ιδρύματα.
Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής του σχετικού ποσού στους δικαιούχους κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε μία δεύτερη τροπολογία καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 3697/2008, αναφορικά με την επιβολή φόρου 10% επί του εισοδήματος του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μη μισθωτών επαγγελματιών, με σκοπό τη φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος φορολόγησης των κερδών από την πώληση εισηγμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, κυρίως λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, που πλήττει όλες τις χρηματαγορές και προς αποφυγή πιθανής επιδείνωσης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, την οποία θα επέφερε η μεταβολή της φορολογίας εν μέσω κρίσης.
Συγκεκριμένα οι διατάξεις του νόμου 2238/1994, αναφορικά με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% σε κέρδη που αποκτούν φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, έχουν εφαρμογή για πωλήσεις εισηγμένων μετοχών που αποκτώνται από 1/1/2010 και εξής αντί από 1/4/2009 που ισχύει σήμερα.
(XF)





(1NP)
Τέλος σε μία τρίτη τροπολογία κυρώνεται η τροποποίηση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Με τη νέα ρύθμιση περιορίζεται από 1% σε 0,5% επί του ποσού του δανείου το ποσοστό της ετήσιας προμήθειας που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από την εγγύηση που παρέχει υπέρ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε σχέση με το δάνειο που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με την προτεινόμενη διάταξη απελευθερώνεται ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που δέσμευε το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της υποχρεωτικής παροχής εγγύησης και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Δεύτερον, περιορίζεται το κόστος των αεροπορικών δραστηριοτήτων που επιβαρύνει τα τέλη αεροδρομίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με προφανή θετικά αποτελέσματα τόσο για το Διεθνή Αερολιμένα όσο και έμμεσα για την ελληνική τουριστική αγορά στο σύνολό της.
Τρίτον, αυξάνεται το ποσό των μερισμάτων που προσδοκά το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει από την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Επίσης, στην ίδια τροπολογία και κατ’ εξαίρεση για το οικονομικό έτος 2009 και κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΚΕΔΚΕ οι πόροι του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ που προέρχονται από το 10% των κεντρικών αυτοτελών πόρων και από το 80% του φόρου των τόκων καταθέσεων, αποδίδονται άμεσα ως τακτική χρηματοδότηση στους δήμους και τις κοινότητες. Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που καταδεικνύει το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση των οικονομικών των δήμων και των κοινοτήτων.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να ψηφίσουμε και τις τροπολογίες του εν λόγω σχεδίου νόμου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τα λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Ανδρουλάκης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας πω πόσο δύσκολο είναι εν μέσω της κρίσης να μάθουμε να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί. Και δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Σας είχα πει, λοιπόν, εδώ ότι ζούμε μια ασυνήθιστη κατάσταση που απαιτεί ασυνήθιστες απαντήσεις. Και η ηγεσία της Ευρώπης θα καταδικαστεί από την ιστορία αν δεν τολμήσει αυτές τις ασυνήθιστες απαντήσεις. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φτιάχτηκαν σε μια εποχή καλή. Μπορεί να μπουν σε μεγάλη δοκιμασία οι θεσμοί της ευρωζώνης στους κακούς καιρούς, δηλαδή η κρίση λέμε ότι είναι τεστ.
Γιατί το λέω αυτό; Με αφορμή την τροπολογία, τα έχουμε ξαναπεί, για τις τράπεζες. Σας είπα, λοιπόν, εκεί ότι είναι ευκαιρία να αναδιαρθρώσουμε το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ειδικά όσον αφορά τα 15 δισεκατομμύρια εγγυήσεων, ότι θα μπορεί με απλές διαφανείς διαδικασίες, ενδεχομένως και με πιστοποίηση των επιμελητηρίων, να παρακάμψουμε τις τράπεζες σε ένα βαθμό βεβαίως πάντα, και να δώσουμε τις εγγυήσεις στις επιχειρήσεις. Προφανώς ρωτήσατε τους συμβούλους σας και μου είπατε –με προσβάλατε κιόλας, εν πάση περιπτώσει κάτι καταλαβαίνω και εγώ- ότι αυτά είναι έξω από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, πέρασε μια εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο by pass των τραπεζών υπό αυτές τις προϋποθέσεις.
Και η ίδια η Γερμανία έχει φτιάξει σταθεροποιητικό fund όπως ξέρετε με το οποίο μπορεί να δίνει υπό προϋποθέσεις άμεσα δάνεια ή εγγυήσεις σε επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα. Άρα, μη μας λέτε «δεν γίνεται αυτό».
Λέμε για το ευρωομόλογο –προσωπικά μάλιστα επί μήνες πολλούς έχω απευθυνθεί σε όλους τους επίσημους θεσμούς του κράτους- και όλοι λέγανε «έλα μωρέ, αυτά είναι εκτός πραγματικότητας, το Μάαστριχτ δεν τα επιτρέπει». Κι όμως τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα το ευρωομόλογο έχει έρθει στην ημερήσια διάταξη, έστω κι αν υπάρχουν προς το παρόν αντιδράσεις των Γερμανών. Αλλά είπαμε, όπως εμείς είμαστε υπερεξαρτημένοι από το δανεισμό, έτσι είναι και οι γερμανοί υπερεξαρτημένοι από τις εξαγωγές και θα βάλουν νερό στο κρασί τους.
Σας λέει ο Παπανδρέου για το Φ.Π.Α., για τις τουριστικές επιχειρήσεις, να το μειώσου κ.λπ., λέτε «α, δεν γίνονται αυτά, αφορά την Ευρώπη» και έρχεται το Ecofin και λέει «γίνεται κι αυτό».
Αυτά που δεν γίνονταν μέχρι στιγμής, κύριε Υπουργέ, θα γίνουν εκ των πραγμάτων εν μέσω της κρίσης. Ή θα αντιδράσουμε όλοι μαζί σαν ευρωπαϊκές χώρες με περισσότερο Ευρώπη απέναντι στην κρίση, με ισχυρότερα δημοσιονομικά και νομισματικά διεγερτικά ή η ευρωζώνη θα μπει σε μεγάλη κρίση.
Πάω στην τροπολογία την οποία θεωρούμε αυτονόητη και αναγκαία και με αυτή την έννοια την ψηφίζουμε, αλλά ταυτόχρονα λέμε ότι είναι και φύλο συκής όπως σε όλο τον κόσμο τα μέτρα που παίρνονται ως περιορισμοί στους μισθούς ή στα bonus options των τραπεζιτών, διότι νομίζω αποδείξαμε σ’ αυτή την Αίθουσα ότι υπάρχει μια συμμετρία στις αμοιβές των τραπεζιτών, δηλαδή στις καλές εποχές που έχουν μεγάλη διάρκεια, κερδίζουν πολλά από στοιχήματα μεταμφιέζοντας το ρίσκο σε κερδοφόρες επενδύσεις και στις κακές εποχές που έχουν μικρή διάρκεια, δεν χάνουν τίποτα.
Αλλά, κύριε Υπουργέ, η θεμελιώδης αντίφαση στην οποία πρέπει να πάρει θέση το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πρώτα η Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, είναι η εξής: Οι τράπεζες παγκοσμίως στις καλές εποχές συμπεριφέρονται ως μία επιχειρήσεις όπως όλες οι άλλες με βάση την αρχή της μεγιστοποίησης του κέρδους ακόμη και με προϊόντα υψηλού ρίσκου –τουλάχιστον οι παγκόσμιες- ενώ στις κακές εποχές απαιτούν από μας να τις αντιμετωπίζουμε ως υπηρεσία κοινής ωφέλειας με την εύλογη βεβαίως σκέψη ότι είναι το νευρικό σύστημα της οικονομίας κι αν καταρρεύσουν, θα καταρρεύσει η οικονομία και τότε προσφεύγουν στις κακές εποχές, στο φθηνό δανεικό χρήμα της Κεντρικής Τράπεζας ή στις βαθιές τσέπες των φορολογουμένων. Αυτή η αντίφαση μεταξύ καζίνο, καπιταλισμός και υπηρεσία κοινής ωφέλειας πρέπει να λυθεί στις τράπεζες.
Αλλά εμείς εδώ τι συζητάμε επί ένα μήνα; Ασήμαντα αρθρίδια κυρίως τεχνικού χαρακτήρα –γι αυτό και νευρίασα χθες με την ψηφοφορία- και τα μεγάλα ζητήματα δεν τα συζητάμε. Σε λιγότερο από ένα μήνα, σε είκοσι μέρες έχουμε το G20 στο Λονδίνο. Συμμετέχουμε υποτίθεται ως Ευρώπη. Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης φέρει πειν στη διαφορά αμερικανών-ευρωπαίων; Ποτέ δεν την άκουσα. Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος; Θα συζητήσει ποτέ η Βουλή; Όχι βέβαια. Τι λέτε ας πούμε για τις τιτλοποιήσεις, για τη μέθοδο διασποράς κινδύνων, γι’ αυτό τον τέλειο γάμο της Κανά που έδινε από ένα ευρώ, 100 ευρώ δάνεια; Μην κρύβεστε πίσω από τους τραπεζίτες. Οι πολιτικοί, εμείς τα έχουμε ψηφίσει όλα αυτά. Και η βασιλεία έρχεται πάντα και οι διεθνείς συμβάσεις έρχονται και εκ των πραγμάτων της ψηφίζουμε. Βεβαίως τις ψηφίζουμε. Αλλά πέρασε η εποχή όπου οι σοφοί της Ευρώπης ή του κόσμου αντιμετωπίζονταν η σκέψη τους ως θέσφατο. Κατέρρευσαν όλα αυτά.
Σας ρωτάμε: Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη συζητούμενη παγκόσμια, ευρωπαϊκή, εθνική ρύθμιση επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος; Η Βουλή δεν συζητά τίποτα από αυτά και συζητά άσχετα και ασήμαντα πράγματα επί ένα μήνα και γι’ αυτό είναι άδεια.
Και δεν είναι τυχαίο ότι απουσιάζει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, έστω συμβολικά. Ξέρετε γιατί απουσιάζει; Διότι, λέει, το παιχνίδι δεν παίζεται στο Κοινοβούλιο. Τι να πω εγώ με αυτούς, λέει. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι Έλληνες Βουλευτές. Δεν έχει δύναμη το Ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητήσει τα ουσιαστικά ζητήματα. Και συζητάμε επί ασχέτων πραγμάτων, τεχνικά άρθρα, που δεν θα έπρεπε καν να έρχονται στο Κοινοβούλιο, όπως τη θέση στο αεροπλάνο το διοικητή. Αυτή η ασημαντολογία έχει φάει το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Έχουμε καταθέσει ορισμένες τροπολογίες γι’ αυτή την άδικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ, τους εργαζόμενους μίας ημέρας, με σύμβαση μίας ημέρας, οι οποίοι επί επτά συναπτά έτη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και σας λέμε να παρατείνουμε την απόσπασή τους έως το 2013 διότι είμαστε γεμάτοι από αγώνες, έχουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες. Κάντε το αυτό. Το ίδιο για τους εργαζόμενους του Χρηματιστηρίου.
Ήθελα απλώς να πω γι’ αυτή την τροπολογία που την έχω υπογράψει και εγώ, ότι την υπέγραψα μόνο ως υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους του κράτους. Κατά τα άλλα διαφωνώ απολύτως με τις ρυθμίσεις που πήραν και οι δικές μας κυβερνήσεις, που οι διαρκείς εξαγορές, συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις μεταφέρουν τα βάρη στους ασφαλισμένους ή στους φορολογούμενους. Μόνο ως υποχρέωση του κράτους προς τους εργαζόμενους καταθέτω αυτή την τροπολογία μαζί με άλλους συναδέλφους.
Όσον αφορά τα άλλα περί χρηματιστηρίου, ξέρετε την άποψή μας, ότι χρειάζεται ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων, ανεξαρτήτως πηγής, έπειτα βεβαίως από συμψηφισμό ζημιών-κερδών.
Τις τροπολογίες όπως είναι αυτονόητο που βελτιώνουν έστω κατ’ ελάχιστο τα οικονομικά των αδυνάτων, τις ψηφίζουμε, όπως την ενίσχυση των δανειοληπτών και το αφορολόγητο των επαγγελματιών, για το οποίο μάλλιασε η γλώσσα μας μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

(PM)
(1XF)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κύριος Νικόλαος Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βεβαίως αυτές οι τροπολογίες έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, όπως και συνολικότερα το νομοσχέδιο-«σκούπα» του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα με προκάλυμμα ορισμένες διατάξεις που αποκτούν τον χαρακτηρισμό του «φύλλου συκής» και οι οποίες έχουν λεκτικά και μόνο και όχι ουσιαστικά περιεχόμενο που στηρίζει τα πιο ακραία φαινόμενα φτώχειας που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Το νομοσχέδιο επί της ουσίας δεν δίνει κάτι το ουσιαστικό, δεν βελτιώνει κάτι, δεν αλλάζει τη θέση τους, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα «εργαλείο» διευκόλυνσης της δράσης του κεφαλαίου και στήριξής του σε περιόδους κρίσης ακόμα περισσότερο, είτε όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, είτε όσον αφορά τη λογική της στήριξης των χρηματαγορών και με διάφορες διατάξεις που αφορούν και τη φορολογική πολιτική. Το λέμε αυτό γιατί επί της ουσίας δεν μπορεί να αλλάξει, δεν μπορεί να ακυρωθεί με βάση και τις συγκεκριμένες τροπολογίες ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και το ψευδεπίγραφο φιλολαϊκό προφίλ το οποίο προσπαθεί να «φορέσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που είναι δεσμευμένη να υλοποιεί ένα σχέδιο υποτιθέμενης εξόδου από την κρίση το οποίο αποδεικνύεται αδιέξοδο αφενός μεν αλλά και βαθύτατα αντιλαϊκό. Το λέμε αυτό γιατί ακριβώς είναι στοχοπροσηλωμένη η Κυβέρνηση στο να υλοποιήσει τις βαθιά αντεργατικές λογικές όσον αφορά τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα ζητήματα των ανατροπών στο ασφαλιστικό.
Απ’ αυτή την άποψη εμείς θα επιμείνουμε σε αντίθεση με τη λογική που διέπει εδώ πέρα την πλειοψηφούσα λογική του Κοινοβουλίου γι’ αυτό το άρθρο το οποίο ψηφίστηκε με ευθύνη της Πλειοψηφίας χθες για τη διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος όπου η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προχώρησε πριν από επτά χρόνια, όπως είπε και ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τις ημερήσιες συμβάσεις -που η σημερινή Κυβέρνηση το βρήκε και το συνεχίζει- και ενώ βεβαίως καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η διαπάλη η οποία γίνεται είναι η διάρκεια, αν θα είναι ένας χρόνος ή δύο ή τρία χρόνια, ενώ επί της ουσίας αυτό το οποίο πρέπει να αποδειχθεί είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αορίστου χρόνου από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες μετά από επτά χρόνια και να σταματήσει η δαμόκλεια σπάθη της ανανέωσης ή όχι της σύμβασής τους και να επικρέμεται στα κεφάλια τους αξιοποιώντας τους ως ψηφοθηρικό και εκβιαστικό μηχανισμό. Αυτή είναι η λογική.
Βεβαίως από τη στιγμή που η Κυβέρνηση εφαρμόζει τέτοιες λογικές απέναντι στους εργαζόμενους είναι πολύ φυσιολογικό να αποθρασύνονται οι κεφαλαιοκράτες, όπως για παράδειγμα ο Πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΙΛ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος που «ετσιθελικά» επέβαλε μισή εργασία με μισές αποδοχές στους εργαζόμενους στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Βεβαίως αυτό δεν θα είναι καν προσωρινό αλλά γενικεύεται η μερική απασχόληση, η απασχόληση χωρίς δικαιώματα.
Σ’ αυτά λοιπόν τα πλαίσια θεωρούμε ότι η τροπολογία με αριθμό 536 για το έκτακτο επίδομα 500 ευρώ είναι στη λογική των ψηφοθηρικών σχεδίων της Κυβέρνησης και αφορά πολύ μικρή κατηγορία ανθρώπων που θα το πάρουν. Είναι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και όσοι από τους άνεργους έχουν το επίδομα του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για κοροϊδία γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν.
Εμείς κάνουμε συγκεκριμένη πρόταση και όσον αφορά τις συντάξεις και όσον αφορά τους ανέργους ότι θα πρέπει η κατώτερη σύνταξη να φτάσει στα 1.150 ευρώ και το επίδομα ανεργίας σε αντίστοιχο ποσό για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι και βεβαίως αυτό να ισχύει για όσο διάστημα είναι άνεργοι και να έχουν και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό λοιπόν το οποίο κάνει το επίδομα των 500 ευρώ ουσιαστικά είναι μία κοροϊδία γι’ αυτά τα στρώματα.
Δεύτερο ζήτημα σε σχέση με τα θέματα των φορολογικών μέτρων που παίρνετε: Εμείς λέμε ότι δεν αλλάζουν την εικόνα. Βεβαίως είναι επιδότηση προς τους κεφαλαιοκράτες.
Ταυτόχρονα εμείς μιλάμε για το ζήτημα της φορολόγησης των μετοχών όπως είχαμε πει και όταν συζητείτο το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ότι θα πρέπει να φορολογούνται και μάλιστα να εντάσσονται σε μία ενιαία προοδευτική κλίμακα που θα επιβαρύνει τα υψηλότερα εισοδήματα, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής και όχι να υπάρχει αυτοτελής χρηματοδότηση γιατί επί της ουσίας η αυτοτελής χρηματοδότηση λειτουργεί ως κεφαλικός φόρος επιβαρύνοντας το ίδιο μικρούς και μεγάλους.
Τέλος για την τροπολογία 538 που αφορά ουσιαστικά το ζήτημα του «Θησέα», εδώ φαίνεται καθαρά η λογική που έχει η Κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μ’ αυτό συμφωνεί και η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Κυβέρνηση χρωστά 1.700.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» και σε συμφωνία με την ΚΕΔΚΕ όχι μόνο δεν τα αποδίδει αλλά τους προτρέπει να δανειστούν 1.000.000.000 ευρώ για να καλύψουν τα έργα τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα «Θησέας». Αυτό αποτελεί πρόκληση και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν θα ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία ως Κ.Κ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Άννα Φιλίνη.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις τροπολογίες που συζητάμε υπάρχουν βεβαίως και ορισμένα θετικά σημεία, όμως ζούμε μία δύσκολη κατάσταση και η Κυβέρνηση προσπαθεί με «ψίχουλα» να δείξει ότι έχει ένα πρόσωπο πιο φιλολαϊκό απ’ αυτό το οποίο αισθάνεται καθημερινά ο εργαζόμενος «στο πετσί του». Ταυτόχρονα όμως με ορισμένες τροπολογίες που δίνουν μερικές ελαφρύνσεις έχουμε και την τροπολογία που αναβάλλει την επιβολή της φορολόγησης των μετοχών. Βεβαίως είμαστε κατά τέτοιων χαριστικών μέτρων που για άλλη μια φορά έρχονται σε μία στιγμή όπου θα έπρεπε να επιβληθεί μία φορολογία στους έχοντες ώστε να μπορέσει το κράτος να τα βγάλει πέρα σε δύσκολη στιγμή. Αντιθέτως έχουμε ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Βεβαίως αυτά τα μέτρα υπέρ των συνταξιούχων με τα 500 ευρώ που δίνονται δεν είναι επαρκή αλλά θα ψηφίσουμε υπέρ, όπως επίσης θα ψηφίσουμε υπέρ και στη φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων η οποία προτείνεται.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γενικότερα θα ήθελα να πω ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει συζητηθεί όλο αυτό το νομοσχέδιο μας βρίσκει πλήρως αντίθετους. Συζητήσαμε σε τέσσερις συνεδριάσεις ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει καμία συνοχή στα άρθρα τα οποία μας προτάθηκαν. Ερχόμαστε την τελευταία μέρα να συζητήσουμε τρεις τροπολογίες ενώ υπήρχαν σοβαρότατα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αναφερθεί σε ξεχωριστά νομοσχέδια και να είχε υπάρξει μία ιδιαίτερη συζήτηση.
Ιδιαιτέρως θέλω να σημειώσω το εξής: Έχουμε κι εμείς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης -αλλά αναφέρομαι και σε μας πιο συγκεκριμένα- τροπολογίες τις οποίες καταθέσαμε εγκαίρως. Σ’ αυτές τις τροπολογίες δεν είχαμε καμία τοποθέτηση από την πρώτη μέρα εκ μέρους της Κυβερνήσεως και εκ μέρους των Βουλευτών της Πλειοψηφίας.
(TS)
(1PM)
Θέλω να τονίσω το εξής: Τις θέσεις τις οποίες πάνω σε αυτά τα θέματα προέβαλε η Κυβέρνηση και μάλιστα με τροπολογίες δικές της, φρόντισε να τις εισαγάγει μέσα στο σώμα του νομοθετήματος και να τις ψηφίσουμε χθες πολύ γρήγορα, εν συντομία, χωρίς καν να προλάβουμε να συζητήσουμε. Σήμερα ερχόμαστε εμείς να προβάλουμε μια τροπολογία, για παράδειγμα, η οποία χθες έχει συζητηθεί εν συντομία με προτάσεις της Κυβέρνησης.
Αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα στην τροπολογία μας σχετικά με τον ΟΠΑΠ. Εδώ και δύο μήνες περίπου έχει προβληθεί αυτό το θέμα των εργαζομένων στον ΟΠΑΠ. Έχουμε συζητήσει το θέμα, έχουμε προβάλει άλλη τροπολογία και χθες τη νύχτα ψηφίστηκε το θέμα μέσα στο σώμα του νομοσχεδίου, όπως το έβλεπε η Κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα μονάχα για ένα χρόνο στους εργαζόμενους να πάρουν μια παράταση της ένταξής τους στο δημόσιο.
Έχουμε πει ότι όλη αυτή την περίοδο μέχρι το 2013 οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι στις θέσεις τους. Αλλά όχι μόνο αυτό. Επειδή εδώ και καιρό προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα –αυτό τουλάχιστον προτείνει η δική μας τροπολογία- να γίνουν εργαζόμενοι επ’ αορίστου χρόνου. Αυτό εμείς συνεχίζουμε να το προβάλουμε, παρά το γεγονός ότι χθες ψηφίστηκε η τροπολογία έτσι όπως την ήθελε η Κυβέρνηση και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια απάντηση από τη μεριά του κυρίου Υπουργού στη θέση την οποία έχουμε προβάλει.
Επίσης, θέλω να πω ότι έχουμε καταθέσει τροπολογία σχετικά με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει υπάρξει μεγάλο θέμα γι’ αυτό το ζήτημα στην ελληνική κοινωνία. Έχει υπάρξει μία θέση εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού, εκ των υστέρων βεβαίως, γιατί στην αρχή έλεγε ότι προσφέρουν οι εργαζόμενοι που εργάζονται ως συμβασιούχοι στο Υπουργείο. Μετά, όμως, όταν είδε μια πλήρη αντίθεση από τη μεριά του Υπουργού Εσωτερικών και από τη μεριά του Υπουργού Οικονομικών κυρίως, άλλαξε την άποψή του και ο κ. Σαμαράς και παρουσίασε μια τροπολογία, η οποία δεν ήρθε σ' αυτό το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι εμείς εγκαίρως είχαμε προτείνει για τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού μια τροπολογία, η οποία το πρόβλημά τους το έλυνε με έναν τρόπο μόνιμο και ομαλό.
Αυτή την τροπολογία μας δεν την έθιξε καν, δεν τη σχολίασε καν ούτε ο κύριος Υφυπουργός και βεβαίως ούτε ο κύριος Υπουργός, ο οποίος δεν μας έχει τιμήσει ούτε μισή φορά στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια όλων αυτών των νομοσχεδίων που έχουν περάσει εδώ και δύο μήνες. Δεν έρχεται ποτέ ο κύριος Υπουργός για να μας ενημερώσει, αλλά και να συζητήσει πάνω σε αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν το λαό μας και βεβαίως το Κοινοβούλιο και που θα έπρεπε να τα συζητήσουμε εδώ.
Πρέπει να αναφέρω ότι την περασμένη Παρασκευή, ακριβώς επειδή ήταν μια πολύ σοβαρή επερώτηση εκ μέρους μας σχετικά με τις τράπεζες –όλο τέτοια θέματα συζητούμε- πάλι δεν ήρθε ο κύριος Υπουργός και αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από την Αίθουσα.
Πάντως, θέλω να πω ξανά ότι το ζήτημα των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορεί να το περνά και ο κύριος Υφυπουργός, ο οποίος είναι παρών και τον τιμά αυτό –μονίμως είναι παρών- ασχολίαστο. Έχουμε καταθέσει εγκαίρως μια τροπολογία που αφορά τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού. Καλύπτουν πάγιες θέσεις, καλύπτουν το 80% των αναγκαίων θέσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού και θα πρέπει να μας απαντηθεί, γιατί δεν το σχολιάζετε καν. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε Υπουργείο. Πρόκειται για ένα Υπουργείο, όπου οι εργαζόμενοι προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να λειτουργεί ολόκληρη η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Βρισκόμαστε τώρα στην αρχή της άνοιξης, σε λίγο έρχεται το καλοκαίρι και πάλι θα έχουμε τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν θα λειτουργούν, δεν θα υπάρχουν οι ανασκαφές.
Είναι απαράδεκτο ότι δεν μας απαντάτε καν. Εμείς δώσαμε μία λύση, να πληρωθούν οι άνθρωποι αυτοί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Είναι μία λύση την οποία σκεφθήκαμε, συμβουλευθήκαμε και νομικούς και οφείλετε να μας δώσετε μία εξήγηση.
Τέλος, θέλω να πω ότι στο άρθρο σχετικά με τους επαγγελματίες κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου είμαστε θετικοί, όπως επίσης και με την τροπολογία που έφερε ο κύριος Υφυπουργός προκειμένου να επεκταθούν αυτές οι ρυθμίσεις και γι’ αυτούς που επλήγησαν την περασμένη εβδομάδα. Είμαστε γενικά κατά της βίας απ’ όπου και αν προέρχεται, οφείλει όμως η Κυβέρνηση να προασπίσει τους πολίτες από τη βία και να προασπίσει τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Όλα αυτά που ακούγονται για μείωση των δημοκρατικών ελευθεριών, τα θεωρούμε απαράδεκτα και πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει τους πολίτες απέναντι σε κάθε υπονόμευση των δικαιωμάτων τους από τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται και από ατασθαλίες και της ίδιας της διοίκησης.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μεταξύ άλλων πριν από λίγο ένα εξαιρετικά λεπτομερές και γρήγορο, θα έλεγα, briefing για τις διεθνείς εξελίξεις. Είχε δίκιο σε αυτά που είπε. Στη σημερινή Ελλάδα κυριαρχεί η ακρότητα και η σκληρή πραγματικότητα, δηλαδή θα μπορούσε κανείς να πει άνετα ότι φυσικά οι δηλώσεις του Σαββατοκύριακου της κας Μπακογιάννη ήταν μια χαρακτηριστική ακρότητα. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι η κα Μπακογιάννη δεν συμφωνεί ούτε καν με μέλη της ίδιας της, της οικογένειας. Άλλα είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης περί ακραίων, άλλα είπε η κα Μπακογιάννη, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά αυτούς.
Η ακρότητα ως προς την αντίδραση, λοιπόν, της κας Μπακογιάννη είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι η σκληρή πραγματικότητα. Το λέω αυτό διότι έχω εδώ μπροστά μου και θα καταθέσω στα Πρακτικά το Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων. Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Αυτό το Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων έχει μέσα όλους τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι βγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα σε οικόπεδα, σε ακίνητα με επισπεύδουσες τις τράπεζες. Είναι οι πλειστηριασμοί που γίνονται ακόμη και για τραπέζια, καρέκλες και ανθοδοχεία. Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Ο ιδρώτας, ο πόνος του μη προνομιούχου Έλληνα μπαίνει στον πλειστηριασμό. Αυτή είναι, λοιπόν, η Ελλάδα και αυτό το Δελτίο συναγωνίζεται πλέον σε δημοτικότητα την Πετρούλα. Εκεί έχουμε φθάσει. Οι πάντες κυνηγούν αυτό το Δελτίο να δουν κοψοχρονιά ό,τι εκποιείται και ό,τι βγαίνει στο σφυρί. Μιλάμε, λοιπόν, εμείς για άυλους τίτλους και όλα αυτά, μιλάμε για τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη περί ακραίων, όταν οι πολίτες βυθίζονται στην κρίση και στους πλειστηριασμούς.
Αυτό, λοιπόν, θα καταθέσω για τα Πρακτικά, γιατί αυτή είναι η Ελλάδα, για να θυμηθώ μια φράση του σχετικά πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Άκουσα τον κ. Μπούρα πριν από λίγο να μιλά για αποζημιώσεις σε όσους έπαθαν ζημιές προχθές από τους κουκουλοφόρους. Έχουμε κάθε φορά δελτίο ζημιών από κουκουλοφόρους και κάθε φορά έχουμε ανανέωση των αποζημιώσεων και προσθήκη καινούργιων θυμάτων στη σχετική λίστα. Είναι θλιβερό αυτό. Φυσικά εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να καταψηφίσουμε μια τέτοια ρύθμιση. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τους κουκουλοφόρους, αλλά πραγματικά σε πιάνει θλίψη για το ότι συνέχεια έχουμε να κάνουμε με αποζημιώσεις στα θύματα ανθρώπων οι οποίοι σπάνε τις περιουσίες του κόσμου. Περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει ο κ. Δένδιας για τους κουκουλοφόρους, γιατί έχουμε φθάσει πραγματικά στο απροχώρητο.
Η ρύθμιση για τα 500 ευρώ και τα στεγαστικά δάνεια είναι θετική ρύθμιση –το είπαμε και σε προηγούμενη συνεδρίαση- και φυσικά την ψηφίζουμε.
(PE)

(1TS)
Έρχομαι στη ρύθμιση για τα Σπάτα. Ανέφερε ο εξαιρετικός συνάδελφος, ο κ. Σταϊκούρας, εάν σημείωσα καλά, και το ζήτημα της μείωσης του κόστους απ’ αυτήν την ρύθμιση. Κοιτάξτε, μείωση του κόστους θα υπάρχει για τα Σπάτα. Αυτό, όμως, που χρειάζεται –και το λένε όλοι οι tour operators- είναι ένα αεροδρόμιο χαμηλού κόστους για τις πτήσεις τσάρτερ. Γνωρίζω τη διάταξη που υπάρχει για το Αεροδρόμιο των Σπάτων, γνωρίζω όμως και τα προβλήματα που έχει ο ελληνικός τουρισμός. Οι πάντες ζητούν ένα αεροδρόμιο χαμηλού κόστους, ώστε να γίνονται οι αποπροσγειώσεις με χαμηλό κόστος για τις πτήσεις τσάρτερ, ώστε να πάρει μπροστά ο τουρισμός μας. Αναμένεται μεγάλη πτώση του τουρισμού και λόγω της κρίσης, τουλάχιστον ας γίνει κάτι με το Ελληνικό ή με κάποιο άλλο Αεροδρόμιο χαμηλού κόστους, για να προσγειώνονται τα τσάρτερ.
Ως προς το ζήτημα που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, σχετικά με τη μείωση του Φ.Π.Α. στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα ήθελα να αναφέρω τι λέει το δελτίο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ, που υπογράφει ο πρόεδρός της, ο κ. Ασημακόπουλος. Ο κ. Ασημακόπουλος δεν είναι μέλος του ΛΑ.Ο.Σ. προφανώς. Λέει, λοιπόν, ο άνθρωπος ότι η πλήρης κατάργηση του φόρου «νταβατζή», όπως αποκαλούν οι μικροεπαγγελματίες το δημοτικό φόρο επί του τζίρου, εξακολουθεί να παραμένει ο τελικός στόχος της ΓΣΕΒΕΕ. Το συζητήσαμε αυτό. Λέει ο κ. Ασημακόπουλος, ο οποίος, επαναλαμβάνω, δεν είναι μέλος του ΛΑ.Ο.Σ., ότι δεν αρκεί η μείωση από το 2% σε 0,5%. Χρειάζεται για τις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τουριστικές περιοχές, και μείωση του Φ.Π.Α.. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ως προς τη ρύθμιση για τη θέση στο αεροπλάνο του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους τα είπαμε. Αναφέραμε το δημοσίευμα εδώ και δυο εβδομάδες του ηλεκτρονικού δελτίου «Ζougla». Ειλικρινά απορεί κανείς πώς μέσα στην κρίση έρχεται τέτοια ρύθμιση για ένα, όπως είπε σωστά ο κ. Ανδρουλάκης, αστείο θέμα. Είναι, όμως, και προκλητικό. Δηλαδή, θα υπάρξει αναβάθμιση της πτήσης που πετά αυτός ο κύριος, ο οποίος είναι κυβερνητικό στέλεχος, αφού η Κυβέρνησή σας τον διόρισε; Θα πρέπει να είναι στην πρώτη θέση, όταν ο κόσμος τραβάει όσα τραβάει στη σύγχρονη Ελλάδα; Είναι απίστευτα πράγματα.
Μιλήσαμε για τον τουρισμό, αλλά δεν βλέπω εδώ εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. Κρίμα! Μιλήσαμε για τον τουρισμό, για τη μείωση του τέλους διαμονής των παρεπιδημούντων. Εδώ γίνονται τρελά πράγματα. Είπαμε ότι μειώνεται το τέλος των παρεπιδημούντων. Πολύ σωστά. Οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χάνονται. Ένα ζήτημα είναι το εξής: Πώς θα αναπληρωθούν αυτοί οι πόροι; Είναι μείζον το θέμα.
Εδώ, όμως, συμβαίνουν και κάποια πράγματα τα οποία είναι τελείως τρελά. Χαρατσώνονται δημότες, για να εισπράττουν κάποια κόμματα ενισχύσεις και να φτιάχνουν κομματικά κτήρια. Στη Νίκαια και στους Αγίους Αναργύρους κατοικούν, ως γνωστόν, χιλιάδες άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και χιλιάδες κεντροδεξιοί, οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη, για να επιχορηγείται το Κ.Κ.Ε. στην ανέγερση κτηρίων με κομματικό περιεχόμενο. Έχω μπροστά μου το φύλλο του Ριζοσπάστη της 15ης Μάρτη του 2009, στο οποίο φαίνεται ότι δύο δήμοι, Νικαίας και Αγίων Αναργύρων, προσφέρουν, λέει, λεφτά στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος για την ανέγερση κτηρίων κ.λπ.. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά, για να δουν και οι δημότες της Νίκαιας και των Αγίων Αναργύρων -και οι κεντροδεξιοί, εν πάση περιπτώσει, οι οποίοι δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να πληρώνουν την ανέγερση κομματικών κτηρίων- πού πάνε τα δημοτικά τέλη.
Και όχι μόνο αυτό. Θα ήθελα να πω ότι λυπάμαι -εδώ είναι και οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας- γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίων Αναργύρων ομόφωνα –δηλαδή και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Δημοκρατίας- ψήφισαν το να δοθούν χρήματα στο Κ.Κ.Ε. για την ανέγερση κομματικών κτηρίων. Φαίνεται, εκεί τη Νέα Δημοκρατία τα άκρα δεν την πειράζουν. Εκεί είναι καλά τα άκρα. Αυτά τα άκρα είναι καλά για τη Νέα Δημοκρατία. Ορίστε, λοιπόν, πού πηγαίνουν τα χρήματα των δημοτών. Ριζοσπάστης στις 15 Μάρτη 2009. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και εις ανώτερα εύχομαι στη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι ακραία αδιάφορη! Με τα άκρα φλερτάρει. Άρα, εις ανώτερα και με τον κ. Τσίπρα! Και στο μέλλον, εννοώ.
Δώσαμε συναίνεση για το μείζον εθνικό θέμα της οικονομίας, για ένα ζήτημα κρίσιμο. Πρέπει και εσείς, αφού εμείς δείχνουμε συναίνεση, να δείξετε σύνεση. Εγκαταλείψτε –και αυτό, νομίζω, είναι λαϊκό αίτημα- την τακτική της Πετρούλας, η οποία προαναγγέλλει τις φορολογικές καταιγίδες. Πάρτε μέτρα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Για να παραφράσω και μία ιστορική φράση του Μίμη Ανδρουλάκη, ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν θα γίνει το πλυντήριο κανενός.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ζητήσει σε αυτό το σημείο το λόγο ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος για μία παρέμβαση, επειδή έχει υποχρέωση εκτός Αθηνών σε λίγο.
Κύριε Υπουργέ, αρκούν έξι λεπτά;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή ακούστηκαν διάφορα τα οποία αφορούν την τροπολογία, η οποία προβλέπει το 10% των ΚΑΠ του «ΘΗΣΕΑ» να μην κατατεθεί φέτος για πρώτη φορά στο καλάθι του «ΘΗΣΕΑ», θα ήθελα να διευκρινίσω μερικά πράγματα, ούτως ώστε η Εθνική Αντιπροσωπεία να είναι ενήμερη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε και μετά από συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ, όπου επιβεβαιώθηκαν -θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι και η ΚΕΔΚΕ είναι σε απευθείας σύνδεση με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο υπάρχει και τηρείται στην ΕΕΤΑ για το «ΘΗΣΕΑ» και έτσι παρακολουθείται οποιαδήποτε κίνηση από όλους- ότι έχουμε μέχρι τέλος της χρονιάς άδειες δημοπράτησης για 2.200 εκατομμύρια ευρώ. Συμβασιοποιημένα είναι 1.600 εκατομμύρια και πληρωμές 1.350 εκατομμύρια. Ως εκ τούτου, είχαμε περίπου 420.000.000 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτήν τη στιγμή, επειδή έχουμε πληρώσει και για το 2009, είναι 380.000.000. Μετά από αίτημα της ΚΕΔΚΕ, δεν θα κατατεθεί στο λογαριασμό ΣΑΕ 255, που είναι το καλάθι του «ΘΗΣΕΑ», το 10% των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Είναι ύψους 266.000.000 ευρώ. Αυτό οφείλεται στην υστέρηση απορρόφησης από τους δήμους των χρημάτων που διατίθενται για το «ΘΗΣΕΑ».
Παρά τη βοήθεια που έχει υπάρξει, παρά τους μηχανικούς σε κάθε περιφέρεια, προκειμένου οι δήμοι, κυρίως οι μικροί, να ωριμάσουν τα έργα τους, έχει υπάρξει μια καθυστέρηση στην απορρόφηση των διατεθεισών πιστώσεων του «ΘΗΣΕΑ». Γι’ αυτό θεωρήθηκε σκόπιμο να μη μένουν τα χρήματα σε μια τέτοια περίοδο στο Ταμείο, αλλά να κατανεμηθούν.
Αυτό έχει και έναν άλλο σκοπό και στόχο, διότι με τα προγράμματα παιδικής φροντίδας και φροντίδας ηλικιωμένων παρατηρείται για το 2009 και το 2010 μια υστέρηση εσόδων σε σχέση με τα έσοδα που θα έχουν από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με το νέο κανονισμό που διέπει αυτά τα προγράμματα. Γι’ αυτό, από αυτά τα 265.000.000 τα 66.000.000 θα δοθούν για τη συμπλήρωση της δαπάνης αυτών των κοινωνικών προγραμμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτήν τη ρύθμιση ικανοποιείται αίτημα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της αγοράς, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση και αξιοποίηση των χρημάτων που υπάρχουν.
Θέλω όμως, σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω μερικά θέματα που ειπώθηκαν και χθες από τον κ. Ροντούλη, αν δεν κάνω λάθος, ο οποίος έκανε μία παρατήρηση. Πράγματι, στο αρχικό σχέδιο νόμου οι σκέψεις ήταν όλα τα τέλη να μειωθούν στο 0,5%. Μετά, έγινε διαχωρισμός και θεωρήθηκε –καλώς κατά τη γνώμη μου- να μην υπαχθούν σε αυτά τα κέντρα διασκέδασης, τα μπουζούκια και τα κλαμπ. Θεωρήθηκε λογικό να μην υπαχθεί το 5% και να πάει στο 0,5%. Και έτσι το άφησε το Υπουργείο Οικονομίας. Εγώ είπα, απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου σας, ότι υπάρχουν σκέψεις αυτό να μπει στο σχέδιο νόμου. Δεν μπήκε με αυτόν τον τρόπο, δεν κατατέθηκε έτσι. Εξαιρέθηκαν τα κέντρα διασκέδασης, ενώ μπήκαν τα άλλα κέντρα, τα οποία είναι τα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όλα τα υπόλοιπα επί των ακαθαρίστων εσόδων.
Άρα, δεν υπήρξε κάποια στιγμή αποτυπωμένο. Εμένα με ρώτησε ο συνάδελφός σας για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, όχι το τι τελικώς θα έπραττε και είπα ότι η πρόθεση είναι να μειωθούν τα τέλη. Από εκεί και πέρα, ουδεμία δέσμευση υπήρξε το 5% των κέντρων διασκέδασης να μειωθεί στο 0,5%.
Ένα δεύτερο θέμα, στο οποίο ήθελα να αναφερθώ, μια που ο συνάδελφος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού έριξε κροκοδείλια δάκρυα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες λόγω μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων, καταβάλλεται το 90% των τελών κυκλοφορίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση φέτος θα πάρει 946.000.000 έναντι 455.000.000 που πήρε πέρυσι. Δηλαδή, θα πάρει 482.000.000 περισσότερα συν τα 265.000.000, τα οποία ανέφερα προηγουμένως, και στο ίδιο σχέδιο νόμου…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Από πέρυσι.
(BM)


(1PE)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Δεν είναι έτσι, κύριε τέως Δήμαρχε. Τα περσινά είναι στη ΣΑΤΑ, την οποία θα αναφέρω σε λίγο.
Από τα 250 εκατομμύρια της ΣΑΤΑ δόθηκαν πέρσι 62,5 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα είναι γραμμένα στη ΣΑΤΑ. Προστίθενται στα 920 εκατομμύρια της ΣΑΤΑ, μια ΣΑΤΑ που επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ουδέποτε είχατε ονειρευτεί ως Δήμαρχος Κατερίνης, κύριε συνάδελφε. Ούτε στα πιο τρελά σας όνειρα δεν θα είχατε ονειρευτεί τέτοια ΣΑΤΑ. Και μπορώ να σας το αποδείξω ανά πάσα στιγμή πώς ήταν η ΣΑΤΑ του 2004 και πώς ήταν η ΣΑΤΑ του 2003.
Επίσης, αναγράφεται στο νόμο και υπάρχει δέσμευση νομοθετική πλέον για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. των 1.711 εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο, την οποία γνωρίζει όλος ο κόσμος. Και λόγω του ότι τη γνωρίζει όλος ο κόσμος δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εσωτερική ελληνική υπόθεση. Και σε μια περίοδο οικονομικής αναστάτωσης, η οποία υπάρχει, η Κυβέρνηση φροντίζει πρώτα από όλα την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Δεν είναι λοιπόν σωστό ούτε δίκαιο να ακούγονται εδώ ακριβώς τα αντίθετα. Τα αντίθετα από τι; Τα αντίθετα από την πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται με αριθμούς, έχει όνομα, έχει ημερομηνίες, έχει καταβολές που ήδη άρχισαν και γίνονται.
Γι’ αυτό θα παρακαλούσα, κύριε Πρόεδρε, η τροπολογία, όσον αφορά τουλάχιστον το σκέλος για το 10% του «ΘΗΣΕΑ» να ψηφιστεί, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι από το νόμο 3345 η κεντρική διοίκηση για πρώτη φορά συμμετέχει στο καλάθι του «ΘΗΣΕΑ» με το 35% των πόρων, που η αυτοδιοίκηση τοποθετεί στο καλάθι. Αυτό το 35% παραμένει ως το 10% των ΚΑΠ να εισέρρεε κανονικά. Δηλαδή, δεν αφαιρείται το 35% του 10% ως να μη γίνεται αυτή η ρύθμιση. Και αναφέρεται μέσα ότι το κράτος θα βάλει τα χρήματα αυτά, τα οποία για φέτος είναι 173 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, ακόμη 173 ευρώ σε αυτά που προηγουμένως σας ανέφερα με κωδικούς και με αριθμούς, που είναι εγγυημένα χρήματα για την αυτοδιοίκηση.
Ευχαριστώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. έχει το λόγο.
Θα κάνετε μια σύντομη παρέμβαση, κύριε Ροντούλη;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, θα κάνω μια σύντομη παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, αν θυμάστε εγώ σας είχα κάνει επίκαιρη ερώτηση για το 2% και το 5%. Σε μένα απαντήσατε. Και κατέθεσα και για τα Πρακτικά της Βουλής. Εκεί, λοιπόν, είπατε αυτό που είπατε και σήμερα. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημά σας, ως Κυβέρνηση εννοώ: Άλλα λέτε σήμερα, άλλα λέτε αύριο, άλλα καταθέτετε στα νομοσχέδια μεθαύριο. Συγκεκριμένα είχατε πει ότι για 2% και 5% θα μειωθεί. Ήρθατε σήμερα και τι είπατε; Ότι υπήρχε προσχέδιο, το οποίο δεν έχει κατατεθεί, στο οποίο το 5%...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Το έχετε τυπωμένο, κύριε συνάδελφε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας παρακαλώ. Εγώ σας άκουσα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Έχετε να μου το δείξετε τυπωμένο;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό, κύριε Υφυπουργέ. Αυτό λέω.
Είπατε, λοιπόν, σήμερα εδώ, μέσα στην Αίθουσα, ότι σε προσχέδιο που δεν έχει κατατεθεί συμπεριλαμβανόταν η μείωση του 5%. Να σας ρωτήσω, λοιπόν, το εξής: Με ποια σκέψη τότε στο προσχέδιο το συμπεριλαμβάνατε; Διότι η βασική σκέψη της Κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ανεργία, να μπορέσουμε να περισώσουμε θέσεις εργασίας. Εγώ, λοιπόν, δεν καταλαβαίνω πώς ενεργεί μια Κυβέρνηση, η οποία την Παρασκευή σε προσχέδιο μη κατατεθειμένο συμπεριλαμβάνει τη μείωση του 5% για τα καταστήματα διασκέδασης και τη Δευτέρα αλλάζει λογική και στο σχέδιο που καταθέτει αναιρεί την προγενέστερη σκέψη της. Μα είστε σοβαροί; Νομοθετείτε κατά σοβαρό τρόπο; Πρώτον αυτό.
Δεύτερον, θέλω να πω το εξής, το οποίο επανέρχεται συνεχώς ως μέγιστο επιχείρημα περί οικονομικών τοπικής αυτοδιοίκησης: «Αυξήσαμε», λέτε, «κατά 20% τα τέλη». Κουραστήκαμε να το ακούμε αυτό. Μάλιστα αυξήσατε κατά 90% πλέον αυτά που παίρνει η τοπική αυτοδιοίκηση από τα τέλη κυκλοφορίας.
Κοιτάξτε να δείτε: Πράγματι, αυξάνουν τα τέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 420 εκατομμύρια ευρώ. Πρώτοι εμείς το είπαμε από το Βήμα της Βουλής. Πείτε μου όμως το εξής: Έρχεται η ΚΕΔΚΕ, έρχεται ο κ. Κακλαμάνης -δικός σας Δήμαρχος είναι, σας αρέσει δεν σας αρέσει- και λέει ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα για τους εξής δυο λόγους: Πρώτον, θα πρέπει να καλύψουμε από τα έσοδα αυτά τη μεταφορά των κρατικών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ –συντήρηση σχολείων, δρόμων, γυμναστηρίων, κ.λπ.- και δεύτερον, θα πρέπει να καλύψουμε –και δεν άκουσα να το πείτε αυτό, κύριε Υφυπουργέ- τη μονιμοποίηση των δέκα χιλιάδων περίπου εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., οι οποίοι μονιμοποιούνται βάσει του διατάγματος Παυλόπουλου, του 164.
Ποιος θα καλύψει τη μισθοδοσία, τα επιδόματα, κ.λπ., αυτών των δέκα χιλιάδων υπαλλήλων; Ποιείτε τη νήσσα. Άρα, λοιπόν, ακούστε την ΚΕΔΚΕ και ακούστε και τον κ. Κακλαμάνη, εάν δεν ρίχνει πυροτεχνήματα περί παραίτησής του από την ΚΕΔΚΕ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ. )
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχετε το λόγο, κύριε Υφυπουργέ, για μια πολύ σύντομη παρέμβαση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Πάρα πολύ σύντομη, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ θέλω να ρωτήσω ευθέως τον κ. Ροντούλη: Τι προτείνετε εσείς; Να μειωθεί το 5% και να γίνει μισό; Για τα κέντρα διασκέδασης, τα μπουζούκια, το 5% να γίνει μισό; Πείτε το.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα μου δώσει το λόγο ο κύριος Πρόεδρος και θα πω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Δηλαδή να μειωθούν τα έσοδα των δήμων;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υπουργέ, εάν θέτετε τέτοιου είδους ερωτήσεις, θα έχουμε ένα συνεχή διάλογο, χωρίς να προχωράμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Σχολιάζω, κύριε Πρόεδρε, ότι τη μια μέρα λέει και τις δυο τις όψεις του νομίσματος, χωρίς να λέει μια πρόταση.
Η Κυβέρνηση λοιπό, αποφάσισε να μειώσει το 2% στο μισό, εκεί που είναι ως τέλος παρεπιδημούντων που αφορά τα ξενοδοχεία και τα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι όπως έλεγε ο νόμος. Εξαίρεσε δηλαδή αυτά τα κέντρα διασκέδασης, που ήταν 5%. Και νομίζω ότι το Υπουργείο Οικονομίας, που έκανε αυτές τις παρεμβάσεις, δικαιολόγησε πλήρως την απόφαση. Εγώ ανέφερα την πρόθεση που υπήρχε ως ανακοίνωση. Διότι αυτή ήταν η ερώτηση. Ούτε σχέδιο νόμου είχε κατατεθεί ούτε τίποτα.
Δεν είναι δυνατόν όμως, κύριε Ροντούλη, να ρίχνετε κροκοδείλια δάκρυα για την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν όλα αυτά τα χρήματα τα φέρνει φέτος επιπλέον από εκείνα που έπαιρνε πέρσι σε μια συγκεκριμένη χρονιά. Και δεν λέτε και το εξής: Ότι αυτοί που μονιμοποιήθηκαν με το διάταγμα 164 βεβαίως δημιουργούν κάποια επιπλέον δαπάνη. Όμως, ήταν με αίτημα των δήμων όπου υπηρετούσαν αυτοί. Οι δήμαρχοι τους πλήρωναν. Δεν είναι δαπάνη εκ του μηδενός. Υπήρχε η δαπάνη αυτών που ήταν με σχέση εργασίας, είτε ορισμένου χρόνου είτε ορισμένου έργου και μετετράπη η σχέση εργασίας. Αυτό δεν δημιουργεί εκ του μηδενός δαπάνη. Προσθέτει δαπάνη, ναι, αλλά δεν τη δημιουργεί εκ του μηδενός. Αυτή η πρόσθεση της δαπάνης καλύπτεται από τη μεταφορά του 40% των τελών κυκλοφορίας, που είναι μεταφερθείσες αρμοδιότητες, όπως και το 50% της Δημοτικής Αστυνομίας ή για τα αθλητικά κέντρα.
Όσοι από εδώ έχουν υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη φροντίδα της Κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και οι τέως δήμαρχοι που ήρθαν και βρίσκονται σ’ αυτή την Αίθουσα. Μακάρι αυτά να τα είχαν δει επί των ημερών τους.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Ροντούλη, μισό λεπτό. Εδώ και αρκετή ώρα βρισκόμαστε μπροστά σ’ αυτόν το διάλογο. Θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ανάπτυξη των απόψεών σας όταν πάρετε κανονικά το λόγο, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με τον κατάλογο των συναδέλφων ομιλητών. Δεν θέλω να σας στερήσω το λόγο. Εάν όμως τώρα σας τον δώσω για μια σύντομη παρέμβαση, θα είναι η δεύτερη φορά που ομιλείτε και μετά θα έχετε μόνο μια ακόμη δυνατότητα για να μιλήσετε.
Προτιμάτε να πάρετε το λόγο τώρα για τρία λεπτά;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Προχωρήστε στον κατάλογο, κύριε Πρόεδρε.

(GH)


(1BM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν προχωρήσουμε στον κατάλογο έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις καθηγητές από το Γυμνάσιο Διονύσου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές η τροπολογία με την οποία καταργείται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, δηλαδή η τροπολογία με την οποία τίθεται η οριστική ταφόπλακα στις μεγαλεπίβολες πολιτικές παρεμβάσεις του κ. Αλογοσκούφη, λίγο πριν η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης, είναι η επιτομή της ανικανότητας της αδυναμίες και της αμηχανίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση δεν κατανοεί τα φαινόμενα, δεν μπόρεσε να αντιδράσει έγκαιρα, κινήθηκε αντίθετα προς το ρεύμα την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού και των αρχών του φθινοπώρου και τώρα έρχεται με τρόπο ανερυθρίαστο και ομολογεί την αποτυχία της, την προχειρότητά της, τις παλινωδίες της. Αυτό όχι μόνο δεν επιτρέπει να υπάρξει ένα συνολικό εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης και για τη δρομολόγηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που περιμένει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία, αλλά καλλιεργεί αντιθέτως ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η τροπολογία αυτή της κατάργησης του αφορολογήτου λέει με λίγα λόγια ότι η Κυβέρνηση κινείται κατά έναν τρόπο τελείως ερασιτεχνικό και τροφοδοτεί καθημερινά την κρίση, γιατί κανείς δεν μπορεί πια να πιστέψει σε τίποτα. Και όταν η κρίση εμπιστοσύνης επιβάλλεται ως αίσθηση τότε δεν υπάρχει καμιά πρωτοβουλία η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή. Γι’ αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, να διαμορφωθεί μια άλλη πολιτική αφετηρία, να διαμορφωθεί ένα πλεόνασμα πολιτικής εμπιστοσύνης στη χώρα, προκειμένου σταδιακά να αρχίσει να καλύπτεται το τεράστιο έλλειμμα οικονομικής, κοινωνικής εμπιστοσύνης που υπάρχει. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, το κορυφαίο υπαρξιακό πρόβλημα που βρίσκεται στο υπόβαθρο όλων των επιμέρους προβλημάτων συγκυριακών και διαρθρωτικών, είναι το φορολογικό σύστημα. Στο φορολογικό σύστημα της χώρας, δηλαδή σε ένα σύστημα ανέντιμο, αδιαφανές, άδικο, αντιφατικό, αναποτελεσματικό εντοπίζονται όλα τα προβλήματα, το πρόβλημα της εκπαίδευσης, του ασφαλιστικού συστήματος, του συστήματος υγείας, το πρόβλημα του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας -αν μπορεί να μιλήσει κανείς για μοντέλο ανάπτυξης- αλλά και όλα όσα λέμε για το μέλλον έχουν ως αφετηρία το φορολογικό σύστημα, η πράσινη ανάπτυξη, η ανάγκη να αξιοποιήσει κανείς όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, η ανάγκη να επενδύσουμε στο τρίγωνο της γνώσης, όλα μα όλα αρχίζουν από εκεί.
Ποιος μπορεί να πιστέψει λοιπόν ότι η πολιτεία έχει πρόθεση να διαμορφώσει, έστω σταδιακά, ένα έντιμο, διαφανές, λειτουργικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, αναδιανεμητικό, κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα όταν οι παρεμβάσεις στη φορολογική νομοθεσία γίνονται κατ’ αυτόν τον πρόχειρο τρόπο, όταν δηλαδή έρχεται ο Υπουργός Οικονομίας πριν από ένα εξάμηνο και κλείνει το μάτι στην παραοικονομία με πνεύμα συνενοχής και λέει δεν κάνω κανέναν έλεγχο, δεν με ενδιαφέρει αν είστε δίκαιοι ή άδικοι, επί των κεφαλών όλων σας, καταργώ το αφορολόγητο όριο και θεσπίζω έναν οριζόντιο κεφαλικό φόρο και έρχεται μετά από έξι μήνες ένας νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και λέει το αντίθετο;
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της κακής συγκυρίας και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού σχήματος της χώρας, αλλά αυτό το μοντέλο πρέπει να περιλαμβάνει τη σταδιακή και ήπια προσαρμογή της άτυπης οικονομίας, της παραοικονομίας όσο γίνεται περισσότερο στις δομές και τους θεσμούς και τις λειτουργίες της επίσημης οικονομίας. Άρα, αυτό το σχέδιο πρέπει να ξεκινήσει από μια μεγάλη εθνική συμφωνία φορολογικής δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης, διότι αν δεν έχεις τα αναγκαία έσοδα δεν μπορείς να χρηματοδοτήσεις τις δημόσιες πολιτικές που χρειάζεσαι, διότι αν δεν έχεις τα αναγκαία έσοδα δεν μπορείς να λύσεις τα μεγάλα προβλήματα του κοινωνικού κράτους, δεν μπορείς να στηρίξεις τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δεν μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική, δεν μπορείς να εφαρμόσεις ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.
Η Κυβέρνηση με την παρουσία της, με τις αντιφάσεις και τις ανεπάρκειές της υπονομεύει τη βασική ανάγκη της χώρας να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες συμφωνίες. Γι’ αυτό όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει ότι θέλουμε αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, θέλουμε άλλη Κυβέρνηση, δεν απαντά στο δήθεν αίτημα του κ. Καραμανλή για συναίνεση το οποίο είναι ψευδεπίγραφο, αλλά λέει κάτι πάρα πολύ απλό, ότι ναι χρειάζονται συναινέσεις, χρειάζονται μεγάλες εθνικές κοινωνικές συμφωνίες, όμως χρειάζεται μια Κυβέρνηση που έχει την ικανότητα με αξιόπιστο τρόπο να προτείνει αυτές τις συμφωνίες, να τις εγγυηθεί και να τις εφαρμόσει. Τόσο απλό.
Το ίδιο κάνατε και με το ζήτημα του περιβόητου πακέτου των 28.000.000.000 ευρώ. Λέγαμε από την αρχή ότι έπρεπε να προβλεφθεί η απαγόρευση διανομής μερισμάτων. Λέγαμε από την αρχή ότι έπρεπε το πακέτο των 28.000.000.000 ευρώ με συγκεκριμένες ρυθμίσεις να συνδεθεί με τις μεγάλες ανάγκες που έχει η αγορά, με τις ανάγκες αποκατάστασης της ρευστότητας στην αγορά, όχι με ευχολόγια. Έπρεπε για παράδειγμα όλο το πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων να είναι νομοθετημένος μηχανισμός που συνδέεται με τα 28.000.000.000 και με τα 8.000.000.000 των κρατικών ομολόγων και με τα 15.000.000.000 των κρατικών εγγυήσεων. Έπρεπε τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τα προγράμματα ενίσχυσης των στεγαστικών δανείων για να πάρουν κάποια στεγαστικά δάνεια, να βοηθηθεί η πληγωμένη, η λαβωμένη αγορά της οικονομίας, να προβλέπονται ως συγκεκριμένος μηχανισμός στο νόμο. Και η συμπλήρωση αυτή δεν γίνεται παρά την κατάργηση τώρα της ευχέρειας που έχουν οι τράπεζες να μοιράζουν μερίσματα την ώρα που ενισχύονται και για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά και για την ρευστότητά τους από τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.
Τα χρήματα δε τα οποία το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ δίνει ή πρόκειται να δώσει στις επιχειρήσεις –άκουσα ότι εγκρίθηκαν δάνεια ύψους 2.000.000.000 σε 16.500 επιχειρήσεις- πού είναι; Πάνε στην αγορά ή επαναπαύονται σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, προκειμένου να αποδίδονται λόγω των ακόμη υψηλών επιτοκίων και δεν μπαίνουν στην αγορά, στην πραγματική οικονομία;
Οφείλετε να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν τα κονδύλια αυτά στην πραγματική οικονομία. Και αυτό δεν το πετυχαίνετε.
Επίσης, όλη αυτή η ατελέσφορη, σχεδόν κωμικοτραγική συζήτηση για τον τουρισμό, ο ελληνικός τουρισμός που επισήμως δίνει το 20% του Α.Ε.Π. και το 22% της απασχόλησης και στην πραγματικότητα η επιρροή του ξεπερνάει την επιρροή επί του 40% του Α.Ε.Π., βρίσκεται μέσα σε μία ενιαία μεγάλη σκληρά ανταγωνιστική μεσογειακή αγορά. Υπάρχουν φαινόμενα τουριστικού ντάμπινγκ στην μεσογειακή τουριστική αγορά.
Όλο το πακέτο που ανακοίνωσε και εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη δική της τουριστική βιομηχανία πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και από την Ελλάδα. Αλλιώς η Ελλάδα θα γίνει θύμα, πέραν της κρίσης του τουρισμού, λόγω της κρίσης των εισοδημάτων σε όλες σχεδόν της ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προνομιακή σχέση μαζί μας στον τουρισμό, θα ενισχυθεί και από το τουριστικό ντάμπινγκ. Το πακέτο της Κύπρου πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
Και κλείνω κύριε Πρόεδρε, με την τελευταία προσθήκη που ανακοίνωσε ο κύριος Υφυπουργός σε σχέση με τις ζημίες από τους βανδαλισμούς της τελευταίας εβδομάδας στο κέντρο της Αθήνας.
Το πρόβλημα της χώρας είναι βεβαίως πρόβλημα ασφάλειας, οικονομικής ασφάλειας, κοινωνικής ασφάλειας, ασφάλειας με την αστυνομική έννοια του όρου. Όμως, η Κυβέρνηση παραπλανά ενσυνειδήτως και με έγκριση του Πρωθυπουργού την κοινή γνώμη που νοιώθει ανασφάλεια όταν της λέει ότι το πρόβλημα της ασφάλειας στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας είναι πρόβλημα νομοθετικό.

(XA)
(1GH)
Ε, δεν είναι πρόβλημα νομοθετικό! Το πρόβλημα δεν είναι η απουσία ποινικών διατάξεων. Υπάρχουν επαρκέστατες ποινικές διατάξεις. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης και επιχειρησιακής ικανότητας. Και αντί η Κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα που να ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας και κυρίως των υπηρεσιών ασφάλειας που μπορούν να συλλέγουν και να αξιοποιούν νομίμως τις αναγκαίες πληροφορίες, έρχεται και καλλιεργεί την ύπουλη και ύποπτη αίσθηση ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο αυστηρό το ποινικό μας δίκαιο και να φτάσουμε ακόμα και στην επαναφορά της διάταξης για την περιύβριση αρχής, μια διάταξη που κατήργησε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και χαιρετήθηκε ως ένα βήμα προστασίας της ελευθερίας του λόγου, της σκέψης, γενικά της δημόσιας σφαίρας. Έλεος αν πιστεύετε ότι η λύση είναι η επαναφορά σε τέτοιου είδους ακραίες επιλογές!
Το να καλλιεργούμε και να οξύνουμε τεχνητά φοβικά και ανασφαλή ανακλαστικά είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Εκείνο που έχει σημασία είναι να πούμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς δεν έχει τον επαγγελματισμό, την επάρκεια, τη διανοητική και πολιτική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα θέματα.
Παραδεχθείτε ποιο είναι το πρόβλημα. Ομολογήστε την αλήθεια. Και όσον καιρό ακόμα ασκείτε έστω υπηρεσιακά την εξουσία, εστιάστε την προσοχή σας εκεί που πρέπει. Διαμορφώστε πολιτική βούληση και βοηθήστε την Αστυνομία να κάνει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μην αλλάζετε το γήπεδο της συζήτησης ανοίγοντας ένα άλλο θέμα τελείως διαφορετικό, που είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ποινικού δικαίου. Αυτό πρέπει να γίνει με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο και όχι με νευρικό και πανικόβλητο τρόπο όπως συνηθίζει να αντιδρά η Κυβέρνηση στα θέματα αυτά.
Καταλαβαίνουμε και νιώθουμε την ανασφάλεια και την αγωνία των πολιτών. Τους δίνουμε απάντηση πως μπορεί το κράτος, όταν υπάρχει μια πολιτική εξουσία ικανή και αποφασισμένη, να προστατεύσει την ασφάλειά τους προστατεύοντας και τις ελευθερίες τους. Αυτό είναι και εφικτό και αναγκαίο. Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή είναι άκρως επικίνδυνο, δεν παράγει αποτελέσματα και στην πραγματικότητα τροφοδοτεί διαρκώς αυτήν την τεράστια φούσκα ανασφάλειας που υπάρχει στη χώρα.
Γι’ αυτό σας παρακαλώ να μεταφέρετε και στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στον Υπουργό Εσωτερικών την ανάγκη να σωφρονιστούν, να σκεφτούν με σύνεση και υπευθυνότητα λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες, στους εμπόρους του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, λέγοντας την αλήθεια σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Κατανοήστε την αλήθεια, ομολογήστε την αδυναμία σας, πάρτε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννης Αμοιρίδης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο Εισηγητής μας κ. Ανδρουλάκης το πρωί αναφέρθηκε στο θεσμικό γεγονός ότι τέσσερις μέρες τώρα συζητάμε ένα νομοσχέδιο από το οποίο απουσιάζει ο Υπουργός. Βέβαια ο Υπουργός εμφανίστηκε. Θυμάμαι και ένα νομοσχέδιο πριν από λίγες μέρες του Υπουργείου Παιδείας που δεν είχε εμφανιστεί καθόλου ο Υπουργός και είχε έρθει μόνο να ενημερώσει στο γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη. Δηλαδή έχουμε δύο νομοσχέδια επί οκτώ μέρες που δεν εμφανίζονται οι Υπουργοί στη Βουλή.
Για μας που είμαστε νέοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, αυτό όχι κακή εντύπωση κάνει, όχι μας απογοητεύει αλλά και το μήνυμα που μεταφέρουμε όταν μας ρωτούν πώς είναι η Βουλή είναι πλήρως απογοητευτικό. Δεν έχουμε τι να απαντήσουμε.
Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αφορά την αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι είναι στους δρόμους και έξω από τη Βουλή και δεν εμφανίστηκε καν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας να δώσει μια απάντηση. Εμφανίστηκε τώρα. Εγώ τον καλωσορίζω βέβαια και ελπίζω να δώσει κάποιες απαντήσεις ώστε να μην έχουμε και την παραίτηση του δημάρχου της Αθήνας και να βρεθεί η χαμένη αξιοπιστία που αναφέρεται σε κείμενά του.
Ένας Κινέζος στρατηγός έλεγε ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι ηγέτης εάν δεν μπορεί να αντιληφθεί την κρίση πριν από τη μεγάλη μάζα. Δυστυχώς η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε την κρίση, όταν το είχαν συνειδητοποιήσει όχι μόνο όλοι οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών αλλά και όλος ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό βέβαια έχουμε και τις αλλαγές αυτές καθημερινά σε κάθε νομοσχέδιο, τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων.
Και όσο για την επαναφορά του αφορολογήτου, είναι ένα θέμα για το οποίο και Βουλευτές της Αντιπολίτευσης έθεσαν και τις παρατηρήσεις τους στον Πρωθυπουργό ώστε αυτό το ζήτημα την προηγούμενη φορά να μην κατατεθεί με νομοσχέδιο. Δεν εισακούστηκαν, τώρα επανέρχεται και πραγματικά δικαιώνονται. Και τους βλέπω ότι είναι σήμερα εδώ.
Για τα μέτρα ενίσχυσης για τα επεισόδια αυτές τις μέρες, εγώ θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, να αφήσουμε μια ανοικτή ημερομηνία. Έτσι και αλλιώς κάθε εβδομάδα θα έχουμε επεισόδια. Να το βάλουμε στο μέλλον, όποτε γίνονται επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να αποζημιώνονται. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να έχουμε νομοσχέδιο, να έρχεται σαν τροπολογία, αφού είναι πρακτική να γίνεται αυτό κάθε μήνα και είναι μια πρακτική που δεν θα τελειώσει, δεν θα αλλάξει. Σήμερα θα είναι η Αστυνομία στο Κολωνάκι, θα πάνε προς τα Εξάρχεια. Θα είναι στα Εξάρχεια η Αστυνομία, θα πάνε προς το Περιστέρι. Δεν σταματάει με την αστυνόμευση και την υπεραστυνόμευση και τα αυτόματα και τις κλούβες στους δρόμους. Εάν δεν αλλάξει νοοτροπία η Κυβέρνηση, εάν δεν υπάρχει ένα κράτος το οποίο θα έχει ευαισθησία, θα έχει κοινωνικότητα για να υπάρχει κοινωνική συνοχή, θα έχει στοχευμένα μέτρα, αυτά δεν θα σταματήσουν.
Και βέβαια όσον αφορά τα όσα ακούγονται περί του ασύλου, γίνεται σπέκουλα πάνω στο άσυλο. Και με όσα ακούγονται και δηλώνονται για την κουκούλα πιστεύω ότι τείνουμε να δημιουργήσουμε ένα αστυνομικό κράτος, ένα κράτος όπου θα βασιλεύει ο φόβος και που θα επικροτεί εκείνους που μεταχειρίζονται το φόβο σαν μέσο επιδίωξης άλλων στόχων.
Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες είμαστε συνειδητοποιημένοι και κανένας μας δεν φοβάται καμία κουκούλα. Φοβόμαστε αυτούς που έχουν μάσκες οι οποίες δεν φαίνονται.
Για τις πληγείσες επιχειρήσεις ζητά βεβαίωση από τα Επιμελητήρια. Υπάρχουν καταγγελίες ότι σε Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης υπάρχουν μέλη του Επιμελητηρίου που έχουν πάρει και δύο και τρία και τέσσερα καταστήματα και όχι στο κέντρο εκεί που κάηκαν με τη βεβαίωση που έδωσε το Επιμελητήριο. Θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να είστε λίγο προσεκτικοί στην απόδοση αυτών των ποσών ώστε να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες. Εγώ δεν λέω ότι είναι έτσι. Λέω ότι υπάρχουν καταγγελίες. Θα πρέπει τριμελής Επιτροπή να καταγράφει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες πώς δίνονται αυτά τα χρήματα και πού δίνονται και όχι να καταστρέφεται ένα κατάστημα στο Κολωνάκι και η ιδιοκτήτης να έχει ένα άλλο κατάστημα στο Περιστέρι και να αποζημιώνεται και για κείνο γιατί δίνεται μια βεβαίωση από το Επιμελητήριο. Υπάρχουν καταγγελίες. Παρακαλώ λίγο να ψαχτεί αυτό το ζήτημα.
Όσο για την ενίσχυση των 500 ευρώ που δίνετε στους συνταξιούχους, εγώ δεν ξέρω αν γνωρίζετε πολλούς οι οποίοι είναι συνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ και ξεκινούν να κάνουν τώρα πρώτη κατοικία για να πάρουν τα 500 ευρώ. Δεν ξέρω πόσους γνωρίζετε. Υπάρχουν συνταξιούχοι του ΕΚΑΣ που ξεκίνησαν και πήραν δάνεια για να κάνουν πρώτη κατοικία σήμερα; Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα; Γιατί το βάζετε στο νόμο αυτό; Γιατί δεν δίνετε 500 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο του ΕΚΑΣ; Το Ταμείο Εθνικής Συνοχής που προέβλεπε 2 δισεκατομμύρια περιορίστηκε στα 340 εκατομμύρια ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια.
Και θα κλείσω με το θέμα του κυρίου Νάκου. Απάντησε ο κ. Νάκος προς το ΛΑ.Ο.Σ. με το κείμενο του Δελτίου Τύπου του γραφείου του ότι με τη νέα ρύθμιση που εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μειώνονται τα τέλη από 2% σε 0,5% και από 2% και 5% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κέντρων διασκέδασης. Λέει ότι Πρωθυπουργός το ανέφερε. Είναι η απάντηση στο ΛΑ.Ο.Σ. και θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Είναι Δελτίο Τύπου από το γραφείο του κυρίου Νάκου. Έτσι για να μη μας λέει σήμερα άλλα αντ’ άλλων και να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Αμοιρίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν Δελτίο Τύπου, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Όσο δε για το «ΘΗΣΕΑ», ο ίδιος είχε πει ότι είχαν περισσέψει 502 εκατομμύρια. Του είχα πει τότε ότι είναι 420 εκατομμύρια. Σήμερα πραγματικά ανέφερε ότι είναι 420 εκατομμύρια και ότι γίνεται χάρη στους δήμους και ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει δει ξανά τόσα χρήματα. Γιατί οι δήμαρχοι είναι απ’ έξω; Γιατί παραιτείται ο Κακλαμάνης αφού δεν έχει ξαναδεί τόσα χρήματα;
Είπατε για 22% αύξηση. Πήρατε με τα 420 εκατομμύρια τα τέλη κυκλοφορίας. Πήγε στα 22% η αύξηση στα έσοδα των ΟΤΑ. Αυτά που θα τα πρωτοδώσετε; Στις μεταφερθείσες αρμοδιότητες που έχουν πάρει τα ΑΜΕΑ, στους παιδικούς σταθμούς, τους σχολικούς φύλακες; Πού θα τα δώσετε; Ή αυτά που αφαιρείτε από το 2%; Η αυτοδιοίκηση σήμερα πέρα από το 1.711.000.000 ευρώ που ασς είπα και χθες, τα τέσσερα τελευταία χρόνια –γιατί αυτά είναι μέχρι 31.12.2003- από 1.1.2004 μέχρι και 31.12.2008 της έχουν αφαιρεθεί πόροι περίπου 1.708.000.000 ευρώ και αν θέλετε να σας το αποδείξω.
(ST)

(XA)
Μόνο από τον προϋπολογισμό που βγάλατε τα 180 εκατομμύρια τη γραμμή που έλεγε να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες φτάνει για τον προϋπολογισμό του 2009. Δεν χρειάζεται να σας πω άλλο νούμερο. Και ο κ. Νάκος ο ίδιος είπε ότι: «Ναι, πέρυσι σας υποσχεθήκαμε 250, σας δώσαμε 62, τα βάλαμε φέτος. Αν θα τα πληρώσουμε και φέτος». Έτσι, λοιπόν, η χαμένη αξιοπιστία της Κυβέρνησης δεν μπορεί με μπαλώματα να κερδηθεί. Νομίζω ότι και θεσμικά θα πρέπει να είναι πιο σοβαρή, τα νομοσχέδια που κατατίθενται να μην έχουν αμφισβητήσεις και διαφοροποιούνται οι εισηγητές, αλλά και οι ίδιοι οι Υπουργοί, αλλά και το αποτέλεσμα των νομοσχεδίων να είναι θεσμικό, εδώ να υπάρχουν πολλοί Βουλευτές να έχουν άποψη και θέση. Είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο δυστυχώς το πρωί είχαμε εγγραφεί δύο ή τρεις Βουλευτές. Πάει να πει ότι μάλλον δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, ήταν μια τυπική διαδικασία. Ελπίζω αυτή σαν νέος Βουλευτής η διαδικασία να γίνει ουσιαστική και να συμμετέχουμε σε ουσιαστικές διαδικασίες τόσο για εμάς όσο και για τη δημοκρατία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχει ζητήσει το λόγο στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν αναφέρομαι σ' αυτό που είπε ο συνάδελφος που μίλησε μόλις τώρα, ότι ήρθα την τελευταία μέρα. Θα ήθελα απλώς να διαπιστώσετε ότι τις δύο μέρες που συζητείτο ήμουν εκτός Ελλάδος και να σας ζητήσω να αποδεχθείτε το γεγονός ότι ειδικά αυτήν την εποχή η απασχόλησή μου με πολύ συγκεκριμένα και γνωστά θέματα δυστυχώς δεν μου επέτρεψε να είμαι νωρίτερα και περισσότερο στη συζήτηση. Είχα προγραμματίσει μέχρι και στην προτελευταία συζήτηση να έρθω, δυστυχώς αυτό κατέστη δυνατόν μόνο σήμερα.
Τώρα το σχέδιο νόμου «σύστημα άυλων τύπων» που ολοκληρώνεται η συζήτησή του σήμερα είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του σχεδίου που εφαρμόζει για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και τη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Δεν θα αναφερθώ επί μακρόν στα άρθρα, τα οποία άλλωστε έχουν ψηφιστεί. Θα ήθελα να επικεντρωθώ στις διατάξεις που έχουν περιληφθεί που δεν αφορούν μόνο το σύστημα άυλων τύπων ή τα θέματα του Χρηματιστηρίου, κατ’ αρχήν για τα θέματα του τουριστικού κλάδου που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στη διεθνή κρίση και διατάξεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, που εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, αλλά και τη ρύθμιση για την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και βέβαια περιλαμβάνει, όπως είπα, και τις διατάξεις για τη χρηματιστηριακή αγορά.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Τώρα, για τον τουριστικό κλάδο που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στη διεθνή οικονομική κρίση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, κατ’ αρχήν είναι η μείωση από 2% σε 0,5% του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους των ακαθαρίστων εσόδων του ν. 339/76 .Επειδή έγινε πολλή συζήτηση γι’ αυτό, κατ’ αρχήν υπενθυμίζω ότι η μείωση του τέλους αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση του ποσοστού των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από 50% σε 90% σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε το 2008 και επίσης με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% και επιπλέον με τη διάταξη του σχεδίου νόμου που συζητούμε όπου έγινε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να αποδοθεί από τους πόρους του ΘΗΣΕΑ το 10% και ποσοστό 80% του φόρου των καταθέσεων για ΕΡΤ, για θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση με το ΘΗΣΕΑ, αλλά για κεφάλαιο κίνησης, στην ουσία για τρέχουσες διατάξεις. Δεν είναι χρήματα των δήμων, αλλά είναι χρήματα τα οποία ήταν υποχρεωμένοι να τα διαθέσουν σύμφωνα με το ΘΗΣΕΑ και για τη διευκόλυνσή τους, τους δίνεται η δυνατότητα να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες.
Τώρα, ξαναλέω, το έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε σε μια περίοδο κρίσης και όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε. Δεν μπορεί, λοιπόν, να μην σκέφτονται και οι δήμοι, όπως το κράτος μειώνει εδώ το φόρο, κάνει εκείνο το πρόγραμμα, μειώνει τα έσοδά του για να βοηθήσει την πραγματική οικονομία, δεν μπορεί και οι δήμοι να έχουν την απαίτηση να μην συνεισφέρουν καθόλου ή να διαμαρτύρονται, όταν ένα μέτρο τους στερεί πράγματι ορισμένους πόρους, αλλά από την άλλη μεριά βοηθάει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όριά τους να επιζήσουν, να επιβιώσουν, για να μπορούν και οι ίδιοι οι δήμοι στη συνέχεια να συνεχίζουν σε μόνιμη βάση να έχουν έσοδα και να βοηθήσουμε το πρόβλημα, ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται πολύ από την κρίση αυτή. Ευθέως, λοιπόν, είπαμε ότι είναι αυτό ένα κομμάτι της συνεισφοράς των δήμων σε αυτήν την κοινή προσπάθεια. Και είναι αλήθεια ότι επί των κυβερνήσεών μας οι δήμοι είδαν τόσα χρήματα όσα δεν είχαν δει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς τακτοποιήσαμε εκκρεμότητες. Και επειδή άκουσα και τον κύριο συνάδελφο πριν να λέει: «Ναι, αλλά έχουν πάρει αρμοδιότητες χωρίς να έχουν πάρει τους αντίστοιχους πόρους», μην μας τα λέτε εμάς αυτά. Δεν δώσαμε εμείς αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους. Παλαιότερα είχαν δοθεί αρμοδιότητες χωρίς πόρους, τους οποίους τώρα εμείς αναδρομικά προσπαθούμε και τακτοποιούμε. Αλλά επειδή έγινε και πολύ μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό, θέλω να ρωτήσω ευθέως. Εσείς κάθε φορά που ψηφίζουμε ένα τέτοιο άρθρο λέτε ότι εσείς όταν έρθετε στην κυβέρνηση, αν έρθετε, θα το επαναφέρετε. Ρωτώ ευθέως: Θα επαναφέρετε το φόρο του 2%; Πείτε το να το ξέρουμε, να το ξέρουν και οι επιχειρηματίες ότι, όταν έρθετε εσείς, μία από τις διορθώσεις που θα κάνετε θα είναι να επαναφέρετε το 2%. Εγώ θέλω να το πείτε ευθέως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω μετά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Εν πάση περιπτώσει, επειδή εμείς είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους και με την ΚΕΔΚΕ ακόμη και σήμερα και άκουσα και χθες κάτι πικρόχολα σχόλια ότι δήθεν δεν συζητάμε στη Βουλή, αλλά συζητάμε κατ’ ιδίαν, δεν κατάλαβα: Όταν δεν συναντούμε τους φορείς, μας λέτε ότι δεν συζητάμε με τους φορείς. Όταν συναντούμε τους φορείς και τους συναντούμε στο Υπουργείο, άσχημα κάνουμε; Και δεν είπαμε τίποτα διαφορετικό στη σημερινή συνάντηση με τον Κακλαμάνη, απ’ ό,τι έχουμε πει επανειλημμένως και αυτό είναι το εξής, ότι η διάταξη θα ψηφιστεί ως έχει και βεβαίως παράλληλα θα ξεκινήσει και μία συζήτηση σε μία πρόταση που έχει κάνει η ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να βρεθεί ένα άλλο σύστημα σε μόνιμη βάση πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο όπως θέλετε πείτε το που να υποκαταστήσει σε μόνιμη βάση αυτό το μέχρι προχθές ισχύον 2% ή σήμερα 0,5%, που μεταξύ μας δεν ήταν και πάρα πολύ δίκαιο ούτε δίκαια κατανεμημένο ήταν. Υπήρχαν δήμοι με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση και ο διπλανός δήμος δεν είχε καθόλου πόρους. Άρα, λοιπόν, αυτή τη δέσμευση αναλάβαμε να συζητήσουμε και εφ’ όσον βρεθεί ένα τέτοιο σύστημα, εδώ είμαστε να το φέρουμε. Η διάταξη όμως ισχύει, περνάει όπως είναι και επ’ αυτού δεν σηκώνει δεύτερη συζήτηση. Αυτό δεν απαγορεύει επαναλαμβάνω …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν καταλάβαμε τώρα! Τι «δεύτερη συζήτηση»;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Με συγχωρείτε. Έχετε κάποια δυσκολία να καταλάβετε το αυτονόητο. Η διάταξη ψηφίζεται ως έχει και θα εφαρμοστεί. Παράλληλα η ΚΕΔΚΕ…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Κύριε Γείτονα, αφήστε με να μιλήσω. Παράλληλα η ΚΕΔΚΕ έχει υποβάλει μια πρόταση για την υποκατάσταση του 2% ή του 0,5% με ένα άλλο σύστημα.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Δεν σας ακούω. Με συγχωρείτε, θέλετε να δημιουργήσετε πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Από την αρχή πείτε το, γιατί το κρατάτε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ξαναλέω για πέμπτη φορά: Η διάταξη ψηφίζεται ως έχει και θα εφαρμοστεί. Η ΚΕΔΚΕ έχει υποβάλει εδώ και καιρό μια πρόταση για την υποκατάσταση του 2% που έχει γίνει 0,5% με ένα άλλο σύστημα. Στα πλαίσια, λοιπόν, ότι εμείς πράγματι συζητάμε θα την εξετάσουμε. Εάν η λύση αυτή είναι καλύτερη, εάν αυτή η λύση είναι σωστότερη, εάν αυτή η λύση καλύπτει, τότε θα εφαρμοστεί. Εάν καλύπτει, δεν θα εφαρμοστεί. Ποιο είναι το περίεργο; Τι σας ενοχλεί; Το ότι συζητάμε με την ΚΕΔΚΕ και δεν αποφασίζουμε μόνοι μας; Το ότι μειώνουμε την επιβάρυνση για τους επιχειρηματίες τους μικρούς, ενώ εσείς εμφανίζεστε δήθεν να προστατεύετε τους δήμους και στην ουσία καταδικάζετε τις μικρές επιχειρήσεις σε καταστροφή; Και ρωτάω: Εσείς θα την επαναφέρετε τη διάταξη; Θα βάλετε το 2% για το οποίο κόπτεστε; Πάρτε μια ξεκάθαρη θέση. Εμείς είπαμε, λοιπόν, ότι το μειώνουμε και, αν από τη συζήτηση με την ΚΕΔΚΕ προκύψει ένα άλλο σύστημα πιο σωστό, πιο δίκαιο, το οποίο όμως να μην θίγει τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, τότε εμείς είμαστε ανοικτοί. Αυτό λέμε, το αυτονόητο.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Τα νησιά τι θα γίνουν, κύριε Υπουργέ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Οι επιχειρηματίες στα νησιά τι θα γίνουν, αγαπητή συνάδελφε. Και πώς μετά θα έχουν όλοι να ζουν, όταν πεθάνουν οι επιχειρηματίες. Και η ανεργία τι θα γίνει, κυρία συνάδελφε. Αυτό πρέπει να κοιτάμε σε αυτήν την κρίση και όχι μόνο πώς οι δήμοι θα εξασφαλίσουν τους πόρους, επαναλαμβάνω, που από άλλες πηγές τους έχουμε εξασφαλίσει.
Λοιπόν, ορισμένα άλλα θέματα έχουν συζητηθεί. Επαναλαμβάνω για το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, το οποίο επαναφέρουμε, για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, όπως επίσης και για τη διάταξη που προσέθεσε τώρα ο Υφυπουργός μετά από συνεννόηση για την αποζημίωση όσων έπαθαν ζημιές στα γεγονότα αυτά.
Και κλείνω με την εξής παρατήρηση με αφορμή όσα ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Μίλησε για θέματα ασφάλειας, είπε ότι υπάρχει κλίμα ανασφάλειας και ότι σ' αυτό φταίει η Κυβέρνηση. Εντάξει, αυτό είναι φυσιολογικό να το λέει η Αντιπολίτευση. Εγώ απλώς θα ήθελα να θυμίσω ότι δυστυχώς για τη χώρα μας αυτά τα φαινόμενα δεν είναι ούτε σημερινά, ούτε χθεσινά, να θυμίσω ότι επί των δικών σας ημερών είχαμε αντίστοιχα, να θυμίσω το κάψιμο του Πολυτεχνείου, να θυμίσω άλλα πράγματα, αλλά τώρα το θέμα δεν είναι να θυμίζει ο άλλος ή να τονίζουμε εδώ μέσα τις αδυναμίες του κράτους που έρχονται από παλιά ή τις οποιεσδήποτε αδυναμίες υπάρχουν. Το θέμα είναι τι κάνουμε.
(MT)
(1ST)
Εγώ θα ήθελα να πω το εξής. Πρέπει κάποτε να αποφασίσουμε και σαν κοινωνία τι είδους Αστυνομία θέλουμε. Θέλουμε Αστυνομία η οποία, μέσα στα πλαίσια του νόμου, να εφαρμόζει το νόμο και να τον τηρεί ή θέλουμε μια Αστυνομία η οποία να είναι εκεί με τα χέρια στις τσέπες και να παρακολουθεί...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτονόητο αυτό. Τι λέτε τώρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): …και όποτε βγάζει τα χέρια από τις τσέπες να την κατηγορούμε; Πρέπει κάποτε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πρέπει να αποφασίσουμε σαν κοινωνία ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, σ’ όλες τις χώρες του κόσμου, τις πολιτισμένες εννοώ.
Μέσα στα πλαίσια του νόμου, δεν μπορεί μία ομάδα ή μερικές ομάδες να καταλύουν το νόμο και όποτε επεμβαίνουν οι αστυνομικοί να τους κατηγορούμε και να τους στήνουμε στα τρία μέτρα. Δεν μπορεί να λέμε, όταν δεν είναι η Αστυνομία εκεί, ότι είναι απούσα, αλλά όταν επεμβαίνει η Αστυνομία, να λέμε γιατί επενέβη η Αστυνομία.
Κάποτε πρέπει να λέμε την αλήθεια με το όνομά της, αν θέλουμε πραγματικά –και αυτό απαιτεί σήμερα από εμάς ο κάθε πολίτης- να λειτουργεί η τάξη. Όχι ακρότητες, όχι παρανομίες. Σ’ αυτά είμαστε όλοι αντίθετοι, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορεί να μην επιτρέπουμε στην Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της εκεί που αυτό απαιτείται. Όλοι μας καταλαβαίνουμε τι εννοώ. Εν πάση περιπτώσει, εγώ πιστεύω ότι αυτό απαιτεί σήμερα η ελληνική κοινωνία.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κ. Γείτονας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ζητήσει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Γείτονα, έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ήρθατε την τελευταία μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή να μας πείτε πάλι ότι ισχύει ψηφισμένο άρθρο. Χθες το βράδυ ψηφίστηκε. Επίσης, ήρθατε να μας μιλήσετε και πάλι ασαφώς για την αναπλήρωση.
Εδώ και τώρα, κύριε Υπουργέ, πρέπει να μας πείτε τι θα κάνετε για να αναπληρώσετε τους χαμένους πόρους στους Ο.Τ.Α.. Οι χαμένοι πόροι στους Ο.Τ.Α. δεν είναι υπόθεση των Ο.Τ.Α., είναι υπόθεση των υποδομών, είναι υπόθεση λειτουργικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση και με τον τουρισμό. Είναι λύση αυτή που επιλέξατε, κύριε Υπουργέ, για να αντιμετωπίσετε, λέτε, προβλήματα που έχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις;
Πρώτον, οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ήδη είπαν, έχουν χρόνια προβλήματα από τη συνεχή πτώση της ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, θεωρείτε ότι η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5%, είναι εκείνο το οποίο θα δώσει λύση στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος; Χρειάζεται ένα πλέγμα μέτρων, μια συνεκτική πολιτική.
Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανακοίνωσε μία τέτοια πολιτική με δώδεκα μέτρα. Ποια είναι η δική σας πολιτική για τον τουρισμό, κύριε Υπουργέ; Πάντως, δεν μπορεί να αφήσετε τους Ο.Τ.Α., λέγοντας ότι ισοσκελίζονται αυτά που τους παίρνετε, που τους αφαιρείτε με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, διότι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας δόθηκε για νέες αρμοδιότητες που πήραν και δεύτερον, δεν ισοκατανέμεται η απώλεια.
Υπάρχουν τουριστικοί δήμοι, νησιωτικοί δήμοι, επαρχιακοί δήμοι, που έχουν κύριο έσοδο τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων, ενώ δεν έχουν καθόλου αυτοκίνητα, δεν έχουν, επομένως, καθόλου τέλη κυκλοφορίας. Τι θα γίνει με αυτούς; Σ’ αυτό δεν απαντήσατε.
Κύριε Υπουργέ, άτακτες κινήσεις κάνετε συνεχώς ως Κυβέρνηση και στην οικονομία και στη δημόσια ασφάλεια, γι’ αυτό υπάρχει αυτή η διπλή ανασφάλεια. Σας άκουσα να μας βάζετε πάλι διλήμματα για το αν είμαστε με το νόμο ή με την τάξη.
Στην οικονομία δεν έχετε σχέδιο. Αυτό απεδείχθη. Αντιμετωπίζετε τα θέματα αμήχανα. Δεν παίρνετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Έχετε χάσει τον έλεγχο της αγοράς. Το πακέτο των είκοσι οκτώ δεν προσθέτει ρευστότητα, εκεί που πρέπει να προσθέσει, δηλαδή στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά και περιορίζεστε στις συνεχείς εκκλήσεις.
Η πολιτική μέτρων αλλάζει, παλινωδίες. Η τροπολογία που συζητάμε για την επαναφορά της καταργηθείσης διάταξης για το αφορολόγητο είναι το άκρον άωτον της δικής σας αβελτηρίας, της παλινωδίας της Κυβέρνησης. Σε μία εποχή κρίσης, που το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι σταθερό φορολογικό περιβάλλον, εσείς αλλάζετε τα μέτρα μέσα σε μήνες.
Ποιοι είχαν δίκιο; Ο κ. Αλογοσκούφης, όταν έλεγε ότι πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο ή εσείς που το επαναφέρετε; Είναι πολιτική αυτή; Οι κινήσεις σας είναι άτακτες σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και έχουμε φτάσει στο σημείο όπου –και υπάρχει κρίση- ενώ μειώνεται η ζήτηση και υπάρχει ασφυξία στην αγορά, η ακρίβεια να κρατά καλά.
Και τώρα έρχεστε πάλι και απειλείτε. Ο αρμόδιος Υφυπουργός είπε ότι είναι όμηρος εκβιασμών παραγόντων της αγοράς. Είναι υπεύθυνη στάση αυτή πολιτικών παραγόντων; Αν νιώθετε έτσι, να πάρετε μέτρα. Κανακεύσατε όλους τους κερδοσκόπους και τώρα χάσατε και τον έλεγχο.
Άτακτες, λοιπόν, οι κινήσεις στην οικονομία, γι’ αυτό δεν αποδίδουν. Αυτό που κάνετε μόνο είναι περιοριστικά μέτρα. Με περιοριστικά μέτρα, όμως, δεν αντιμετωπίζεται η κρίση, αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές, τόνωση της αγοράς, στήριξη των εισοδημάτων, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, συνταγές που ομοϊδεάτες σας εφαρμόζουν. Εσείς κινείστε προς αντίθετη κατεύθυνση, γι’ αυτό και η ανασφάλεια.
Αν δεν εμπεδώσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, πώς θα τονωθεί η αγορά; Αν δεν έχουμε συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς, που σημαίνει αύξηση της ζήτησης μέσα από την τόνωση των εισοδημάτων των πλατιών στρωμάτων, πώς θα προχωρήσουμε σε ανάκαμψη;
Άτακτες οι κινήσεις και στο επίπεδο της δημόσιας ασφάλειας. Συζητάμε σήμερα την τροπολογία για τις αποζημιώσεις όσων υπέστησαν ζημιές. Και καλά είπε κάποιος συνάδελφος λέγοντας ότι πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο νομοθετικό να το αφήσουμε ανοιχτό αυτό το θέμα. Διότι τώρα πρέπει να περιλάβουμε –είδα ότι έγινε μία τροποποίηση- και τις προχθεσινές ζημιές, εκτός απ’ αυτές του Δεκεμβρίου.
Ήταν εικόνα αυτή της Κυβέρνησης; Ήταν εικόνα αυτή του κράτους; Απευθύνομαι στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και μιλάω για έναν τομέα στον οποίο έχω κάνει δύο θητείες και Υφυπουργός και Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ήταν εικόνα αυτή η εικόνα αδράνειας της Αστυνομίας; Υπήρξε προσυγκέντρωση. Υπήρχε χρόνος για να δράσει η Αστυνομία.
Μετά την τρομοκρατία είχατε πει ότι θα δημιουργήσετε άλλο σχήμα. Τίποτα δεν έγινε. Τώρα, έχουμε πάλι νέο κύκλο τρομοκρατίας. Θα δούμε τι θα κάνετε. Το Δεκέμβριο είχατε πει ότι παίρνετε μέτρα πλέον για να μπορεί να επιβληθεί η τάξη. Τίποτα δεν είδαμε στο μεταξύ. Τώρα κάνετε τις εποχούμενες περιπολίες και χθες είδαμε να θέλετε αλλαγή των ποινικών διατάξεων.
Είπε προηγουμένως ο κ. Βενιζέλος –και πάρα πολύ σωστά- ότι δεν φταίει το ποινικό οπλοστάσιο. Το ποινικό οπλοστάσιο είναι επαρκές. Φταίει η εφαρμογή των νόμων, ένα το κρατούμενο. Κυρίως εδώ φταίει η έλλειψη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και ικανότητας στην Αστυνομία. Αυτή, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ενισχύσετε.
Με κουκούλες ή χωρίς κουκούλες, αυτός που κάνει τις εγκληματικές πράξεις, αν δεν συλληφθεί, δεν έχει κανένα νόημα. Με κουκούλες ή χωρίς κουκούλες όσοι πράττουν αδικήματα, αν δεν υπάρχει υπηρεσία πληροφόρησης στην Αστυνομία, τότε δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχει Αστυνομία χωρίς υπηρεσία πληροφόρησης για την αξιοποίηση των πληροφοριών;
Αυτά τα πέντε χρόνια εγώ επισημαίνω τη χαλάρωση που έχει επέλθει στην Αστυνομία, η οποία έφτασε ουσιαστικά σ' αυτό το σημείο διάλυσης. Δεν είναι, λοιπόν, το ποινικό οπλοστάσιο που φταίει όπως και το άσυλο. Δεν υπήρχε στη Σκουφά άσυλο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μην βρίσκεται κάθε φορά άλλοθι. Είναι η έλλειψη σχεδίου από εσάς και η πτώση της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας. Η Αστυνομία είχε δυνατότητες. Βλέπω εδώ τον κ. Βουλγαράκη, που το είχε ομολογήσει όταν ανέλαβε.
Είχαμε μια Αστυνομία που εξάρθρωσε την τρομοκρατία, κρατούσε την εγκληματικότητα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη, μία Αστυνομία η οποία βοήθησε να διεξαχθούν ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες και φθάσαμε σε μία Αστυνομία η οποία να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις βιαιοπραγίες κουκουλοφόρων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας.
(MB)


(1MT)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Θα ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε.
Αναφέρθηκε λεπτομερώς ο εισηγητής μας κ. Ανδρουλάκης σε σχέση ιδιαίτερα με τις τροπολογίες. Εγώ θα κλείσω πάλι με την εξής επωδό. Και ας μην σας αρέσει, κύριε Υπουργέ, εκείνο που πρέπει πια να ομολογήσετε κι εσείς -γιατί είναι αποδεδειγμένο στην πράξη- είναι η αδυναμία σας να κυβερνήσετε. Δεν σας φταίνε οι άλλοι. Σας φταίει ο εαυτός σας. Γι’ αυτό η καλύτερη προσφορά είναι το να κάνετε τόπο, να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για αλλαγή πορείας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.
Πριν δώσω το λόγο στον κ. Λαφαζάνη ο Υφυπουργός κ. Μπούρας θέλει να κάνει μια διευκρίνιση.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω μόνο μια διευκρίνιση για να γραφεί στα Πρακτικά. Επειδή στο συζητούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει συμπεριληφθεί η διάταξη για την παράταση της απόσπασης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσωπικού του ΟΠΑΠ, με σκοπό την ανάληψη διεθνών αθλητικών οργανώσεων που θα διεξαχθούν στη χώρα μας το 2009, πρέπει, κύριε Πρόεδρε, τον πάπυρο του νομοσχεδίου να υπογράψει και ο Υπουργός Πολιτισμού. Είναι τακτοποιητικό θέμα, γι’ αυτό οφείλω να κάνω αυτή τη διευκρίνιση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε. Ας δοθεί στα Πρακτικά, κύριε Υφυπουργέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):
Το καταθέτω λοιπόν για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα διόρθωση, η οποία έχει ως εξής:






ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ήλθε, είδε και απήλθε! Μας είπε πέντε λόγια τα οποία αφορούν τις χθεσινές ψηφοφορίες τις οποίες κάναμε -δεν έχει καταλάβει ακόμα σε ποια φάση βρίσκεται το νομοσχέδιο- και σηκώθηκε κι έφυγε χωρίς να ακούσει τις απαντήσεις μας, τις ενστάσεις μας και χωρίς να μιλήσει και επί των τροπολογιών που καταθέσαμε. Λυπάμαι πάρα πολύ!
Κάναμε επερώτηση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα -όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τις τράπεζες, όλη η Ελλάδα στενάζει από τη ληστεία των τραπεζών- και απουσίαζε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από την επερώτηση για ένα τόσο καίριο, «καυτό» θέμα. Και μας ανάγκασε φυσικά να αποχωρήσουμε, γιατί δεν γίνεται να υποβαθμίζετε συνεχώς αυτή τη Βουλή. Δεν γίνεται αυτή η Βουλή να αποτελεί το διακοσμητικό θέατρο πάνω στο οποίο θα επενδύονται κυβερνητικές ρυθμίσεις άνευ συζήτησης και άνευ ουσιαστικής αντιπαράθεσης. Γιατί αυτό γίνεται. Συζητάμε τώρα τροπολογίες. Συρραφή τροπολογιών είναι αυτό το νομοσχέδιο. Δεν είχε ούτε αρχή ούτε τέλος και τώρα έχουμε συρραφή τροπολογιών. Άλλες πέρασαν χθες, άλλες έχουμε σήμερα. Και λυπάμαι που θα πω ότι υπάρχουν και ορισμένα πράγματα, τα οποία αποτελούν και θέματα τάξης και τα οποία ξεπερνούν κάθε όριο.
Χθες το βράδυ παραπονέθηκα γιατί κατατέθηκε τροπολογία από τον Πρόεδρο της Βουλής στις 23.30΄ η ώρα, για το Ίδρυμα Σημίτη, στην οποία περιλαμβάνονται σειρά από φοροαπαλλαγές. Λέω λοιπόν ότι δεν είναι τρόπος αυτός να εισάγονται ρυθμίσεις και μάλιστα τροπολογίες σ’ αυτή την Αίθουσα. Δεν περίμενα όμως –σήμερα το πρωί το πληροφορήθηκα- ότι στις 23.30΄ εισήχθη αυτή η προσθήκη, η τροπολογία και στις 24.30΄ ψηφίστηκε. Μα είναι δυνατόν; Ποιος ο λόγος στις 23.30΄ να εισάγεται τροπολογία, στη διάρκεια της συζήτησης και στις 24.30΄ να ψηφίζεται; Γιατί το κάνετε αυτό, κύριοι; Απευθύνομαι σε όλες τις πλευρές, απευθύνομαι και σε κάθε έναν Βουλευτή μεμονωμένα. Γιατί το κάνετε αυτό, γιατί το κάνουμε σ’ αυτή την Αίθουσα; Τι εξυπηρετούμε; Γιατί αυτή η επείγουσα διαδικασία; Και ρώτησα και τον Πρόεδρο ποιο είναι το κατεπείγον. Μου είπε: «δεν υπάρχει κατεπείγον». Άμα δεν υπάρχει και κατεπείγον τι διαδικασίες-εξπρές είναι αυτές, οι οποίες παραβιάζουν κάθε κανονισμό σ’ αυτή την Αίθουσα; Την τάξη και την ασφάλεια, για τα οποία μιλάμε, να τα βλέπουμε και ως τάξη σε κάποιες διαδικασίες οι οποίες είναι σύμφωνες με τον Κανονισμό και με το Σύνταγμα.
Εδώ βλέπω μια κινδυνολογία το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ότι δηλαδή ζούμε σε μια χώρα στην οποία κινδυνεύουν οι πάντες. Οι πολίτες είναι σε πλήρη και γενικευμένη ανασφάλεια. Δικαιολογούνται ακόμη και Οδηγίες, τις οποίες στέλνουν οι αυτοκρατορίες, σε βάρος της χώρας μας στο όνομα του ότι δεν υπάρχει τάξη και ασφάλεια στην Ελλάδα. Κάποιος πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξεως από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μάλιστα έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Αθήνα «Καμπούλ». Άκουσον, άκουσον! Δηλαδή στην Καμπούλ πώς θα τη χαρακτήριζαν την Καμπούλ; Γιατί αυτή η κινδυνολογία, κύριοι, γιατί αυτές οι απίστευτες υπερβολές, γιατί αυτή η υπερμεγέθυνση μιας πραγματικότητας η οποία έχει προβλήματα; Πού θέλετε να πάτε αυτή τη χώρα; Πού θέλετε να στείλετε τον πολίτη; Στη φοβία; Να τρέμει να κυκλοφορήσει χωρίς να υπάρχει μάλιστα και ουσιώδης λόγος; Τι θέλετε να κάνετε στους ανθρώπους, στους κατοίκους αυτής της χώρας; Πλύση εγκεφάλου, ότι εν πάση περιπτώσει, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουν οι περιουσίες τους, κινδυνεύει η ζωή τους, κινδυνεύουν στο δρόμο, κινδυνεύουν στο λεωφορείο, κινδυνεύουν στο μετρό; Και βλέπω ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης επενδύουν σ’ αυτό το φόβο και σ’ αυτή τη γενική τρομοκρατία. Δεν λέω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα και ορισμένα απ’ αυτά οξύνονται το τελευταίο διάστημα. Όμως από εκεί μέχρι την κινδυνολογία και την τρομοφοβία, η οποία καλύπτει τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα, υπάρχει τεράστια απόσταση και υπάρχει και πολιτική σκοπιμότητα σ’ αυτούς που επενδύουν σ’ αυτή την τρομοφοβία. Θέλουν έναν αυταρχικό χειμώνα γι’ αυτή τη χώρα.
Γιατί τα προβλήματα ασφάλειας που υπάρχουν, τα υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας, κυρίες και κύριοι, δεν είναι μόνο θέμα Αστυνομίας, που ασφαλώς δεν είναι σε διάλυση, που για ευνόητους λόγους το λένε ορισμένοι. Λένε: Δηλαδή τι θέλουν; Αστυνομία η οποία αν βγάλει τα χέρια από τις τσέπες την κατηγορούμε; Γι’ αυτό κατηγορείται η Αστυνομία, αν βγάζει τα χέρια από τις τσέπες; Κι εν πάση περιπτώσει, η κύρια υπεύθυνη για τα προβλήματα στην Αστυνομία είναι η πολιτική ηγεσία που καλλιεργεί αντιλήψεις και νοοτροπίες κι όχι η ίδια η Αστυνομία. Τα προβλήματα της ασφάλειας που υπάρχουν επομένως δεν είναι απλά και μόνο αστυνομικό θέμα ούτε κυρίως αστυνομικό θέμα. Και αυτό το βλέπουμε παντού. Δεν είναι δυνατόν να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, να παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις στην κοινωνία μας και να περιμένουμε να έχουμε τάξη και ασφάλεια. Ασφάλεια στους πολίτες και κοινωνική ειρήνη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, όταν μάλιστα η κοινωνική δικαιοσύνη έχει γίνει «κουρελόχαρτο» και τσαλαπατιέται κάθε μέρα. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια των πολιτών με διευρυνόμενη και ογκούμενη φτώχεια. Δεν γίνεται. Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια των πολιτών με πλήρη ανασφάλεια της νεολαίας όσον αφορά και το παρόν και το μέλλον της.
Κι εν πάση περιπτώσει, βλέπουμε τα προβλήματα ασφάλειας, αλλά με ιδιώνυμα αδικήματα αντιμετωπίζονται; Πού γυρίζουμε; Στο 1920; Με ιδιώνυμα αδικήματα; Εκεί μας πάτε πάλι; Αυτό είναι το πρόβλημα; Ποινικό είναι; Το Ποινικό Δίκαιο δεν είναι τόσο ισχυρό για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ασφάλειας; Αυτό είναι το πρόβλημα; Και να φθάσουμε σε έκτακτες καταστάσεις, έκτακτες νομοθεσίες; Κάνατε τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Τον ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε. Αντιταχθήκαμε. Τι πρόβλημα έλυσε ο αντιτρομοκρατικός νόμος πέρα από την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων; Τι πρόβλημα θα λύσουν τα ιδιώνυμα που πάτε να κατασκευάσετε;
(GK)
(1ΜΒ)
Και, εν πάση περιπτώσει, άλλα πράγματα είναι αυτά που πρέπει να σας ανησυχούν και να σας απασχολούν, γιατί βλέπω ότι ασχολείστε με κάποιες μορφές τρομοκρατίας προσπαθώντας να τις χρησιμοποιήσετε ως άλλοθι για αυταρχικά μέτρα.
Όμως δεν ασχολείστε με την τρομοκρατία και τον κουκουλοφόρο ΤΕΙΡΕΣΙΑ που έχει πλέον τη μισή Ελλάδα καταγεγραμμένη στη μαύρη λίστα του και την έχει οδηγήσει στην καταστροφή. Δεν ασχολείστε με την εργοδοτική αυθαιρεσία και την τρομοκρατία των απολύσεων, οι οποίες οργιάζουν από μέρα σε μέρα. Δεν ασχολείστε με την τρομοκρατία του κεφαλαίου, το οποίο μειώνει τις ώρες εργασίας από 8 σε 6,5 εκβιαστικά και αν ο εργαζόμενος δεν την αποδεχθεί με ατομική σύμβαση, θα βρεθεί στο δρόμο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτά δεν είναι τρομοκρατικές πολιτικές; Αυτά δεν οδηγούν σε απόγνωση και σε αδιέξοδο χιλιάδες κόσμο; Όμως αυτές τις πολιτικές τις καλύπτετε, απολύτως τις καλύπτετε. Καλύπτετε την τρομοκρατική λιτότητα, την οποία επιβάλλετε. Καλύπτετε την αδικία. Καλύπτετε τις ανισότητες. Με τις διατάξεις που εισάγετε εδώ δυστυχώς χειροτερεύετε πολλά πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω αμέσως, λέγοντας το εξής: Σας έχουμε καταθέσει ορισμένες τροπολογίες για εργαζόμενους. Για παράδειγμα, είναι η τροπολογία για τους εργαζόμενους του Χρηματιστηρίου. Δεν ακούσαμε απάντηση. Έχω τεκμηριώσει με επιχειρήματα το βάσιμο της τροπολογίας την οποία καταθέσαμε.
Υπάρχει άλλη τροπολογία για τους συμβασιούχους του Υπουργού Πολιτισμού. Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί με την Ακρόπολη. Κλείνετε τα αυτιά σας, κλείνετε τα μάτια σας. Δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε το υπαρκτό πρόβλημα.
Σας καταθέσαμε τροπολογία, δεν βλέπω να παίρνετε θέση, τροπολογία για τους συμβασιούχους μιας ημέρας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που πάτε να τους διατηρήσετε ομήρους, παρατείνοντας τις συμβάσεις μιας ημέρας για ένα χρόνο.
Και σας ερωτώ: Δεν είναι τρομοκρατία αυτή η πολιτική των συμβάσεων μιας ημέρας; Δεν είναι τρομοκρατία η πολιτική των συμβάσεων ενός μήνα των καθαριστριών στις Εφορίες που σας κατήγγειλα, με τετράωρη απασχόληση, χωρίς δώρα, χωρίς εορτές;
Τι πολιτικές είναι αυτές; Τι μηνύματα στέλνουν στην κοινωνία; Με τον αυταρχισμό των ιδιώνυμων θα αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα; Λυπάμαι πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Λαφαζάνη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο για μία σύντομη παρέμβαση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα απαντήσω στον εκλεκτό συνάδελφο κ. Λαφαζάνη γιατί έκανε μια γενικευμένη επερώτηση, σχετικά με τα θέματα Δημόσιας Τάξης.
Πρέπει, όμως, να του πω –γιατί το ανέφερε και η κ. Φιλίνη στην αρχή- για το θέμα της περασμένης Παρασκευής. Ας διαβάζατε και την επόμενη μέρα τον Τύπο πώς χαρακτήρισε την αποχώρησή σας. Ήταν μια αποχώρηση τακτικισμού για μια επερώτηση που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου και εκ των τεσσάρων ερωτημάτων τα οποία θέτατε, τα τριάμισι έχουν υλοποιηθεί ως κυβερνητική πολιτική, με τη δική μας βέβαια λογική και με τη δική μας ιδεολογική βάση.
Βέβαια, δεν θα είχατε τι να πείτε, γι’ αυτό υπήρξε η επιλογή της αποχώρησης. Από εκεί και πέρα, δεν διαθέτετε ιδιαίτερο προνόμιο. Σας είπα και προχθές ότι η Κυβέρνηση εκφράζεται στα διάφορα Υπουργεία διά του Υπουργού και των Υφυπουργών.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι σημερινή. Είναι μια διαδικασία, την οποία χρόνια τώρα εφαρμόζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους νόμους και με το Σύνταγμα. Και δεν έχετε ιδιαίτερη μεταχείριση εσείς στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν την προηγούμενη ακριβώς Παρασκευή για πολύ σημαντικό θέμα –που όλα όσα συζητούνται εδώ είναι σημαντικά- η ίδια εκπροσώπηση υπήρξε σε πολύ σημαντική επερώτηση, όπου μάλιστα έλαβαν μέρος όλα τα Κόμματα με πολύ θετικό τρόπο, παρουσία δύο Υφυπουργών, εμού και του συναδέλφου μου κ. Βλάχου. Ήταν επερώτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Επομένως, μην αναφέρεστε σ’ αυτό. Εγώ θα σας παρακαλέσω να ξαναδιαβάσετε τα ερωτήματα της επερώτησης και να το συζητήσουμε.
Επειδή πολλοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν στα θέματα του τουρισμού και επειδή πολλοί συνάδελφοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν ως επίλογο κάθε φορά τα δώδεκα μέτρα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εγώ θα σας καταθέσω τα κυβερνητικά μέτρα της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, τα οποία υλοποιούνται και μάλιστα δεκαπέντε μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη, προχωρούν, προκειμένου με έργα πλέον και όχι με λόγια ούτε με νούμερα χωρίς ουσία να στηρίξουμε αυτό το σημαντικό προνόμιο για τη χώρα μας, αυτό που ονομάζουμε «βιομηχανία του τουρισμού».
Καταθέτω για τα Πρακτικά το σχετικό έγγραφο.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Πρέπει να σας πω επίσης –έφυγε ο κ. Βενιζέλος αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μας, όπως ο κ. Γείτονας- ότι ο κ. Βενιζέλος είπε αν κατάλαβε η Κυβέρνηση για την κρίση, αναφερόμενος μάλιστα στην κατάργηση του ποσού 10.500 ευρώ –για να συντομεύω- το οποίο και δεν υλοποιήθηκε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα και εγώ μία μικρή ανοχή, εξάλλου δεν έχω πάρει μέχρι στιγμής το λόγο.
Θα πρέπει να πω και στον ίδιο και σε όλους ότι η οικονομία, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την κρίση –αυτό συμβαίνει πάντα, αλλά στην κρίση για πολύ μεγαλύτερους λόγους- δεν είναι στατική διαδικασία. Είναι δυναμική εξέλιξη. Ούτε οι πιο έγκυροι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι και οίκοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αυτή τη ραγδαία εξέλιξη των οικονομικών δεικτών, οι οποίοι αλλάζουν με τόσο γρήγορους ρυθμούς.
Επομένως και η Κυβέρνηση κάθε φορά σε αυτήν την κρίση –και αυτό κάνουμε- προσαρμόζει διαρκώς την κυβερνητική της πολιτική με έναν και μόνο στόχο: το καλό των συμπολιτών μας.
Το ποιος κατάλαβε την κρίση, πρέπει να σας πω και να σας θυμίσω –επειδή ήμουν Πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- πως αυτό το ποσό των 10.500 ευρώ –ανατρέξτε στα Πρακτικά- πέρασε στο Β΄ Θερινό Τμήμα πέρυσι. Η κρίση υπήρχε, αλλά όχι σ’ αυτό το μέγεθος και με αυτές τις εξελίξεις. Πότε άρχισε να φουντώνει; Μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Πρέπει να θυμίσω στους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον κ. Βενιζέλο ότι ο κ. Παπανδρέου στην Έκθεση Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια και της ομιλίας του αλλά και της συνέντευξης Τύπου είπε, αν θυμάστε, ότι η κρίση είναι ελληνικό φαινόμενο και η κρίση είναι πρόσχημα της Κυβέρνησης!
Εμείς καταλάβαμε την κρίση και εφαρμόζουμε πρακτικές πολιτικές. Καθημερινά παίρνουμε μέτρα, τα οποία στοχεύουν στο τρίπτυχο ανάπτυξη-κοινωνική συνοχή-δημοσιονομική προσαρμογή. Η πολιτική μας είναι πρακτική, η πολιτική μας εφαρμόζεται καθημερινά και η πολιτική μας –να είστε σίγουροι- θα αποδώσει στην πράξη.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, δεκατρείς μαθητές και μαθήτριες και δυο συνοδοί καθηγητές από το Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά.
Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο.
(Χειροκροτήματα)
Ο κ. Καραθανασόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έχει το λόγο για δευτερολογία έξι λεπτών.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επιβεβαιώνεται, τέλος πάντων, για ακόμη μια φορά ότι οι τακτικισμοί, οι εντυπωσιασμοί, η όξυνση της λεκτικής αντιπαράθεσης αποτελούν το φερετζέ της προσπάθειας απόκρυψης της συμφωνίας στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κάνει τα Κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Εδώ παρακολουθήσατε ακόμη μια παράσταση τέτοιου είδους. Οι διάφορες προτάσεις διαχείρισης, τα διάφορα διαχειριστικά ανοίγματα είτε είναι φιλελεύθερα είτε είναι σοσιαλδημοκρατικά είτε οπορτουνιστικά είναι και αδιέξοδα, αλλά και αντιλαϊκά.
Αυτό το οποίο προσπαθούν με το να εξωραΐσουν την κατάσταση είναι αναποτελεσματικό, γιατί προσπαθούν να κρατήσουν δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, να τα έχουν καλά και με το κεφάλαιο και με το λαό, που επί της ουσίας σημαίνει τα βάρη στο λαό.

(DE)
(01GK)
Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν αμφισβητούν αυτά τα ανοίγματα διαχείρισης, τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τον ευρωμονόδρομο, αλλά τον εξωραΐζουν. Και δεν πρέπει να έχει ο λαός καμία εμπιστοσύνη στα Κόμματα του ευρωμονόδρομου. Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά, όπως για παράδειγμα το ότι φάσκουν και αντιφάσκουν με την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στο προηγούμενο σχέδιο νόμου για το ΤΕΚΕ είχε καταθέσει πρόταση τροπολογίας να διατηρηθεί το καθεστώς της μίας ημέρας για τους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ. Σήμερα, ως να μη συμβαίνει τίποτα, λέει τα αντίθετα.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος και πιο σαφής σε ορισμένα ζητήματα, θα πω τα εξής. Πρώτο ζήτημα, για τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δύο αντιλήψεις συγκρούονται επί της ουσίας. Η μία αντίληψη, που είναι των Κομμάτων του ευρωμονόδρομου, μιλάει -και έχει στρατηγική συμφωνία στη λογική της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων- για τη δυνατότητα οι δήμοι να επιβάλλουν φόρους και τέλη, για τη λογική της ανταποδοτικότητας. Αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτή η λογική είναι αντιλαϊκή, είναι ταξική.
Η δεύτερη αντίληψη είναι η αντίληψη του Κ.Κ.Ε. για γενναία χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που σήμερα το ύψος αυτό πρέπει να είναι στο 8% πάγια, για να καλύπτει τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιες, όμως, ανάγκες; Όχι, βεβαίως, της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στα ζητήματα υγείας και παιδείας που διασπούν τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα τους, όχι στη λογική της επιχειρηματικής δράσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το δεύτερο ζήτημα: Από πού θα χρηματοδοτηθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός; Όχι, βεβαίως, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις που είναι σήμερα, αλλά από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολογία των κερδών, από τη φορολογία της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Και από αυτήν την άποψη, το Κ.Κ.Ε. συμφωνεί με τη λογική να καταργηθεί το τέλος παρεπιδημούντων, γιατί είναι έμμεση φορολογία και κάθε έμμεση φορολογία που βαρύνει τα λαϊκά στρώματα για το Κ.Κ.Ε. πρέπει να καταργηθεί και οι πόροι που θα απολεσθούν να καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με μία διαφορετική, όμως, φορολογική πολιτική εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως προείπαμε.
Και από την άλλη μεριά, αποτελούν και σκάνδαλο στο κάτω-κάτω της γραφής αυτοί οι λεονταρισμοί, όταν υπάρχει συμφωνία κυρίων, να μειωθούν τα παρακρατημένα από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά σε οκτώ χρόνια να αποδοθούν, δηλαδή, ένα ελάχιστο ποσό από αυτά που παράνομα παρακράτησε το κράτος.
Δεύτερο ζήτημα, γιατί ακριβώς εδώ πέρα σκίζονται τα ιμάτια από τα Κόμματα του ευρωμονόδρομου για τις μικρές επιχειρήσεις, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους: Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ποιο είναι, είτε δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού είτε αλλού; Βεβαίως, είναι η δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά πάνω από όλα, είναι η ασυδοσία της δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου, των μονοπωλίων, των tour operators, για παράδειγμα, στο χώρο του τουρισμού. Είναι η κυβερνητική πολιτική, η ευρωενωσιακή πολιτική που δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον, είτε στα ζητήματα της φορολόγησής τους είτε στα ζητήματα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων είτε στα ζητήματα της επαγγελματικής στέγης. Για παράδειγμα, θα αναφερθώ σε δύο-τρία συγκεκριμένα ζητήματα, όπου από τη μια μεριά, στρώνει το έδαφος, παρέχει γη και ύδωρ, με νέα προνόμια, με μένα κίνητρα στους κεφαλαιοκράτες, είτε είναι αυτά φορολογικά είτε είναι επενδυτικά και από την άλλη μεριά, κλείνει τη στρόφιγγα, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν, για τη φορολογία των οικογενειακών επιχειρήσεων; Εμείς το λέμε καθαρά. Το αφορολόγητο, το ατομικό αφορολόγητο όριο, να πάει στα 15.000 ευρώ, όπως θα πρέπει να είναι για τον κάθε μισθωτό, για το κάθε εισόδημα φυσικού προσώπου και το διπλάσιο, όσον αφορά το οικογενειακό. Να διπλασιάσετε αυτό το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για το κάθε προστατευόμενο μέλος. Να, λοιπόν, ένα πρώτο μέτρο ουσίας. Δεύτερον, η κατάργηση των διαδικασιών περαίωσης και συνάφειας. Τρίτον, η φορολόγηση των επιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων, με βάση τα αποτελέσματα των βιβλίων και στοιχείων τους και όχι με αντικειμενικά κριτήρια. Τέταρτον, η κατάργηση της δημοτικής φορολογίας. Πέμπτον, η κατάργηση του Φ.Π.Α. και για τους αυτοαπασχολούμενους και για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και για τα λαϊκά στρώματα στα είδη λαϊκής ανάγκης.
Αυτά, λοιπόν, είναι μέτρα που μπορούν να προστατεύσουν σε αυτή τη φάση το εισόδημα των μικρών επιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων, των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και τέλος, επιτρέψτε μου ένα σχολιασμό πολύ σύντομα.
Επιβεβαιώθηκε ο προβοκατόρικος ρόλος των κουκουλοφόρων. Λειτουργούν κάτω από διατεταγμένο σχέδιο, που το σχέδιο αυτό αποκαλύφθηκε ως ένα βαθμό χθες με τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Τι είναι, λοιπόν, αυτό το σχέδιο; Να συμβάλλουν να επιταχυνθεί η διαδικασία, να υλοποιηθούν τα ευρωενωσιακού χαρακτήρα μέτρα που θωρακίζουν το σύστημα, που καταστέλλουν ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Και αυτά τα μέτρα προσπαθείτε να τα υλοποιήσετε.
Αλλού είναι το πρόβλημα, όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους. Είναι το ζήτημα στον προσανατολισμό των δυνάμεων της Αστυνομίας, ότι, δηλαδή, τις θέλετε ως δυνάμεις καταστολής απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αυτό, λοιπόν, το χαρακτήρα και το ρόλο τους προσπαθείτε να τον επιβεβαιώσετε κάθε στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Καραθανασόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, καμία εμπιστοσύνη. Ρήξη και ανατροπή με αυτήν την πολιτική, με την πολιτική του ευρωμονόδρομου μέσα από ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο. Μπορεί να αποκρούσει την πορεία αυτή, μπορεί να επιβάλει λύσεις θετικές προς όφελος του λαού, ανοίγοντας δρόμο προς την προοπτική του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.
Κύριε Πρόεδρε, ζητήσατε το λόγο. Όμως, προηγούμενα έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Ροντούλης. Κατά τον Κανονισμό, δικαιούσθε να μιλήσετε πρώτος. Όμως, αν δεν έχετε αντίρρηση…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, να προηγηθεί ο κύριος Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Άκουσα μόλις τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος και ευτυχώς, τα τελευταία δευτερόλεπτα αναφέρθηκε πράγματι -αν και δεν είναι στη συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου, αλλά είναι, νομίζω, μέσα στην όλη λογική της κρίσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας- στο θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση των βίαιων εκδηλώσεων που καταλήγουν σε εγκληματικές πράξεις σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των πολιτών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και συμφωνώ απολύτως σε αυτό, ότι άλλοτε με αποδοχή αποφάσεων και με μορφή νομοθετική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλοτε με διατάξεις στο εσωτερικό δίκαιο και κυρίως, με το πνεύμα με το οποίο διαπνέεται πλέον η ελληνική Αστυνομία και οι άλλες σχετικές υπηρεσίες, υπάρχει όντως πρόβλημα προσχήματος, προκειμένου να περιορισθούν περισσότερο ατομικά δικαιώματα, ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Αυτό, βέβαια, με κανένα τρόπο ή αντίρρηση σε αυτήν την κυβερνητική γραμμή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δε σημαίνει ταυτόχρονα και καταδίκη όλων εκείνων οι οποίοι διευκολύνουν τέτοιες πολιτικές, δίνουν το πρόσχημα είτε είναι αυτοί καθαυτοί, με τις κουκούλες, είτε αυτοί πους τους οργανώνουν, είτε αυτοί που τους ανέχονται και αναφέρομαι πρωτίστως στην Κυβέρνηση. Έχουμε ζήσει σε αυτόν τον τόπο, μισό αιώνα και πλέον, πολλοί εδώ και ξέρουμε ότι, όταν οι περίφημες Αρχές θέλουν, γνωρίζουν και τι ποιότητα καπνού χρησιμοποιούν οι Έλληνες πολίτες.
Όμως, κλείνοντας εδώ τη θετική αναφορά, θέλω να πω ότι μου κάνει εντύπωση πραγματικά ότι μιλάμε για τα προσχήματα των οποίων επωφελείται η Κυβέρνηση.
(LM)
( 1DE)
Μήπως της δίνουμε προσχήματα και για τις άλλες πολιτικές που ακολουθεί αυτή η Κυβέρνηση, όταν με μανιχαϊστικό πια τρόπο λέμε: «Εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, έχουμε τη μοναδική αλήθεια. Όλοι οι άλλοι είναι ένα πράγμα. Δεν κάνει αντιπολίτευση το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση ο ΛΑ.Ο.Σ.» Καθένας με τις απόψεις του, με τις αρχές του, με το πρόγραμμά του.
Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η υπηρεσία που παρέχει μιας τέτοιας μορφής και περιεχομένου αντιπολίτευση μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα -και δυστυχώς και εκτός αυτής της Αιθούσης- σε μια Κυβέρνηση η οποία θα έπρεπε προ πολλού να είχε εγκαταλείψει την εξουσία και να είχε δοθεί διέξοδος, αν θέλετε, με μια ελπίδα αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό, ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπό το κράτος βαριάς κατάθλιψης.
Και μόνο η απομάκρυνση του κ. Καραμανλή και της ομήγυρης από την εξουσία, πιστεύω ότι θα έδινε κάποια ανάσα σε ένα λαό που χειμάζεται σήμερα. Και χειμάζεται όχι για τη διεθνή κρίση. Χειμάζεται –και σωστά το είπε, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Μπούρα ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη- από την κρίση που επί πέντε ολόκληρα χρόνια μια ανίκανη και αναξιόπιστη κυβέρνηση έχει προκαλέσει με τις πολιτικές που εφαρμόζει στον τόπο.
Δεν είδαμε κανέναν όμιλο να καταρρεύσει στην Ελλάδα, δεν είδαμε καμιά τράπεζα να καταρρεύσει, δεν έχουμε δυστυχώς μεγάλες βιομηχανίες που να δημιουργήσουν μια σοβαρή κρίση, γι’ αυτό και δεν έχει ακόμα πληγεί η ελληνική οικονομία από τη διεθνή κρίση. Εμμέσως πλήττεται, διότι η Κυβέρνηση για να δικαιολογεί μια πολιτική ξεπερασμένης πια ιδεολογίας, μια φονταμενταλιστική νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία, την κοινωνία, δυστυχώς επικαλείται μια κρίση η οποία δεν έχει φθάσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Έχει κατατρομοκρατηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος, έχουν κατατρομοκρατηθεί οι πολίτες, οι καταναλωτές, έχουν κατατρομοκρατηθεί αυτοί που θα κινήσουν την αγορά, διότι ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνησή του, για να συγκαλύψουν τις αποτυχίες τους, τα εγκληματικά τους λάθη άρχισαν με την απογραφή. Το πρώτο μήνυμα απαισιοδοξίας το έδωσαν με την περίφημη απογραφή που είπαν κάποια πράγματα για την ελληνική οικονομία -αφήστε αυτά που έλεγαν περί τραβεστί κ.λπ.- και θέλησαν επισήμως πια να τα κατοχυρώσουν εκείνα τα υπονομευτικά, πραγματικά, μιας αγωνιστικής πορείας που παίρνει η χώρα για να ενταχθεί εγκαίρως στην ΟΝΕ και να κατοχυρωθεί με το περίφημο ευρώ. Διότι σήμερα το ευρώ εξαναγκάζει εμμέσως –εγώ δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία, ανάμεσα στα κράτη υπάρχουν τα συμφέροντα, δεν υπάρχουν φιλανθρωπίες- τις άλλες χώρες, τους άλλους δεκατέσσερις –διότι από τους είκοσι επτά οι δεκαπέντε είναι στην ΟΝΕ- να σταθούν. Διότι αν η ελληνική οικονομία πραγματικά καταρρεύσει -και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το πάρει κάθε Έλληνας πολίτης, είτε εργαζόμενος είναι, είτε επιχειρηματίας- το πλήγμα θα είναι και για τις άλλες χώρες της ΟΝΕ.
Δεν λέω μ’ αυτό ότι δεν πρέπει να παίρνουμε μέτρα και να επαφιέμεθα απλώς στους άλλους, αλλά αυτός ο πανικός επί μήνες τώρα καλλιεργείται. Είναι αλλοπρόσαλλη μάλιστα τακτική. Διότι ο κ. Αλογοσκούφης, ο εξωπεταχθείς Υπουργός Εθνικής Οικονομίας -λες και πέντε χρόνια ο κ. Καραμανλής έλειπε στο εξωτερικό και έκανε κουμάντο εδώ για την οικονομία ο κ. Αλογοσκούφης- μας είπε το καλοκαίρι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ότι οι τράπεζές μας δεν έχουν πρόβλημα και μάλιστα έσπευσε τότε, σε μια εποχή που έπρεπε να κάνει την αντίθετη πολιτική, που σημαίνει ότι δεν έβλεπε καμιά κρίση, με μέτρα να επιβάλει φορολογικά βάρη 7 δισεκατομμυρίων.
Άρα, λοιπόν, πέραν του ανερμάτιστου που μπορεί να οφείλεται σε ανικανότητα, υπάρχει δυστυχώς -και εδώ είναι πλέον δόλος ή έστω ενδεχόμενος δόλος- συγκεκριμένη αντίληψη ότι τρομοκρατώντας σήμερα την κοινή γνώμη, μπορεί να κάνουμε ό,τι κάναμε με τις πυρκαγιές. Δημιουργώντας και ένα κλίμα άλλης μορφής κρίσης με τα κρούσματα τρομοκρατίας και ωμής βίας, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο.
Και ας βλέπουν και άλλοι, κύριε Πρόεδρε, τι έγινε στο Ισραήλ. Νόμιζαν κάποιοι, εντός ή εκτός εισαγωγικών σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες και αριστερά κόμματα στο Ισραήλ ότι αιματοκυλίοντας τον Παλαιστινιακό Λαό στη Γάζα θα πάρουν την εξουσία ή ότι θα τη διατηρήσουν. Έφεραν απλούστερα την άκρο-άκρο δεξιά, το Νετανιάχου και τον ακόμα πιο ακροαριστερό, που αναλαμβάνει τώρα το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εκεί.
Πρέπει, λοιπόν –και απευθύνομαι και στα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς και ιδιαίτερα στο Κομμουνιστικό Κόμμα- να καταλάβουμε ότι εδώ είναι μια επιχείρηση τρομοκράτησης της ελληνικής κοινής γνώμης, όπως έκανε και το 2007 ο κ. Καραμανλής. Τότε εν ονόματι των θανάτων -εβδομήντα θάνατοι σημειώθηκαν με τις πυρκαγιές- μας έλεγε να μην κάνουμε και προεκλογικές συγκεντρώσεις, να φορέσουμε μαύρα περιβραχιόνια και να πάμε στις κάλπες έτσι. Κάτι τέτοιο προφανώς σχεδιάζει τώρα η Κυβέρνηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου)
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε και επειδή ο εισηγητής μας ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Γείτονας και οι άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις τροπολογίες, εγώ μονολεκτικά θα πω κάποια πράγματα.
Είναι απαράδεκτο, κύριε Υφυπουργέ, κ. Μπούρα, αυτό που κάνει ο κύριος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, όταν θυμάστε άριστα ότι το κόμμα σας αποχωρούσε κάθε φορά που δεν ενεφανίζετο ο κ. Παπαντωνίου ή ο κ. Χριστοδουλάκης ως Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας σ’ αυτή την Αίθουσα, αλλά ένας οποιοσδήποτε Υφυπουργός.
Τώρα δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη φράση που ταιριάζει, αλλά η Κυβέρνηση δείχνει μεγίστη καταφρόνηση προς τη Βουλή των Ελλήνων. Απαξιούν, αρχίζοντας από τον Πρωθυπουργό ο οποίος επί τέσσερα χρόνια δεν πατούσε εδώ πέρα και έρχεται τώρα κάθε Παρασκευή για να καταργεί ουσιαστικά τον έλεγχο της αντιπολίτευσης που ακολουθεί, είτε με επερώτηση, είτε με τις άλλες επίκαιρες ερωτήσεις. Και σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας έρχεται πέντε λεπτά και αποχωρεί. Υπάρχουν τα θέματα στα οποία οφείλει να απαντήσει, αν έχει εξουσιοδότηση. Δεν θα έχει φοβούμαι ο κύριος Υφυπουργός.
Εδώ, σ’ αυτή την Αίθουσα ο κ. Λιάπης και ο κ. Ιωαννίδης είχαν υποσχεθεί ότι θα φέρουν διάταξη που θα ρυθμίζει το θέμα των εργαζόμενων στον ΟΠΑΠ που είναι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μέχρι το 2013 έχει έργο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εκτός αν θέλουν, όπως κάνουν και σε άλλες υπηρεσίες και τομείς, να διώξουν αυτούς που είναι εκεί για να βάλουν, όπως έκαναν πέντε χρόνια, τα λεγόμενα «δικά μας παιδιά».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τέλος, εγώ ανέμενα ότι σήμερα ο κ. Παπαθανασίου θα απαντούσε τι θα κάνει με το θέμα που γνωρίζει –εδώ ήταν πριν ο κ. Φώλιας- από εποχής Αλογοσκούφη, με τους εργαζόμενους στο Χρηματιστήριο. Ως γνωστόν, με τη διαδικασία, το νόμο που ισχύει αυτή τη στιγμή, το Χρηματιστήριο Αθηνών συρρικνώνεται. Αυτοί οι εργαζόμενοι που αναιτίως θα χάσουν τη δουλειά τους, όταν ήδη για άλλους πριν απ’ αυτούς ελήφθησαν νομοθετικά μέτρα, δεν θα πρέπει και αυτοί, κύριε Πρόεδρε, να αντιμετωπιστούν θετικά; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο περίμενα ότι θα απαντούσε ο κ. Παπαθανασίου σήμερα. Ελπίζω έστω και καθυστερημένα, αν ο κ. Μπούρας είναι σε θέση, να δώσει κάποια απάντηση.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

(AD)






(LM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κ. Ροντούλης έχει το λόγο για έξι λεπτά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επισημαίνω ότι δεν έχουμε μπει ακόμα στον κατάλογο των ομιλητών.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα αρχίσω την ομιλία μου αναφερόμενος στο ζήτημα των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με απόσπαση από τον ΟΠΑΠ, για να τελειώνει ένα ζήτημα που πραγματικά είναι ζήτημα εμπαιγμού έναντι των εργαζομένων αυτών.
Κύριε Υφυπουργέ, ακούστε. Θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτοί οι άνθρωποι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Εάν θεωρείτε ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα πρέπει η λύση που θα δοθεί να είναι διαρκείας, δηλαδή οι άνθρωποι να γίνουν αορίστου χρόνου. Εάν δεν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες –που εμείς θεωρούμε ότι εξυπηρετούν και εσείς θεωρείτε ότι εξυπηρετούν προσωρινές ανάγκες- τότε θα πρέπει να μπει μέσα ο χρονικός προσδιορισμός. Εξυπηρετούν προσωρινές ανάγκες ενός έτους μόνο και ρυθμίζετε το θέμα με παράταση ενός έτους ή εξυπηρετούν προσωρινές κατά την άποψή σας ανάγκες, αλλά μέχρι το 2013, διότι υπάρχει μία σωρεία αθλητικών υποχρεώσεων που η χώρα θα πρέπει να φέρει εις πέρας, καθώς και η Γραμματεία Αθλητισμού;
Άρα, λοιπόν, η στόχευσή σας έναντι αυτών των ανθρώπων είναι συγκεκριμένη. Πρώτον, τους εμπαίζετε προκειμένου να τους κρατήσετε σε προεκλογική ομηρία. Και τι λέτε; Λέτε «ας τους δώσουμε παράταση ενός χρόνου, προκειμένου να φύγει το βάρος από πάνω μας, γιατί μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να μην είμαστε ξανά Κυβέρνηση».
Άρα, λοιπόν, αυτά τα τόσο απλά πράγματα μη νομίζετε ότι δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος. Τα καταλαβαίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση μία υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Έρχομαι τώρα σ’ αυτά που άκουσα από τα κόμματα της Αριστεράς και από τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη. Αναπτύχθηκε μία συλλογιστική. Δεν το είπαν ευθέως, αλλά το υπονόησαν σαφέστατα. Είπαν ότι υπάρχει ένας παρακρατικός μηχανισμός που πυροδοτεί τέτοιου είδους εντάσεις που έχουν σχέση με την εγκληματικότητα, την τρομοκρατία κ.λπ., προκειμένου να καταστρατηγηθούν από την Κυβέρνηση, να περισταλούν –αυτό είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος- ατομικά δικαιώματα. Ή ο αξιότιμος πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης είπε ότι γίνεται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα έντασης και φόβου που θα δώσει ψήφους στην Κυβέρνηση.
Νομίζω ότι αυτή είναι μία άδικη κριτική και θα σας πω γιατί είναι άδικη. Θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι όλο αυτό το κλίμα φόβου και ανασφάλειας κοστίζει εκλογικά στην Κυβέρνηση. Άρα, λοιπόν, εάν στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους έχουν μία τέτοια σκέψη την οποία εκθέσατε με ιδιαιτέρως γλαφυρό τρόπο, πρέπει να σας πω ότι κάνετε λάθος διότι ο κόσμος βιώνοντας καθημερινά αυτή τη διάλυση, την παραλυσία των κρατικών μηχανισμών που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του πολίτη, βγαίνει έξω από το σπίτι του και δεν ξέρει τι θα συναντήσει.
Νομίζετε ότι τους κάνει καλό; Μέγιστο κακό τους κάνει.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μου επιτρέπετε, κύριε Ροντούλη;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, σας σέβομαι και σας επιτρέπω να πάρετε και όλο το χρόνο μου, αλλά δεν ξέρω το Προεδρείο αν το επιτρέπει.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Για ένα λεπτό μόνο. Μια φράση μόνο θα πω.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είπα εγώ ότι η Κυβέρνηση οργανώνει αυτές τις βίαιες εκδηλώσεις. Μίλησα για ανικανότητα…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι, είπα για τα κόμματα της Αριστεράς…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όμως, εγώ επιμένω σ’ αυτό και ελπίζω ότι το καταλαβαίνετε πολύ καλά. Επειδή, δηλαδή, ο κ. Καραμανλής είναι και θαυμαστής του Σαρκοζί, φαντάζεται ότι αφού δημιουργηθεί αυτό το κλίμα πανικού στο λαό, θα έρθει αυτός να πει στους νοικοκυραίους «εδώ θα πέσουν κεφάλια, θα πέσει ξύλο». Αυτή είναι η λογική, αυτή είναι και η συνέργεια.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Πάντως, αν υπάρχει αυτή η λογική, γιατί εμείς δεν θέλουμε να αδικούμε…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είπα ότι τα οργανώνει η Κυβέρνηση όλα αυτά, αλλά τα καπηλεύεται και τα εκμεταλλεύεται όλα αυτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εννοήθη σαφώς από τα άλλα κόμματα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, νομίζω ότι κάνουν λάθος εάν και όσοι σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και σας είπα γιατί. Διότι έχουν καθημερινό εκλογικό και πολιτικό κόστος λόγω της ανικανότητας των κρατικών μηχανισμών να εγγυηθούν την ασφάλεια του πολίτη.
Έρχομαι τώρα στα του νομοσχεδίου. Κύριε Υφυπουργέ, ήρθε ο κ. Νάκος, σηκώθηκε και έφυγε γιατί δεν άντεξε το διάλογο. Ήρθε ο κ. Παπαθανασίου, σηκώθηκε και έφυγε. Πείτε μου, διακατέχεστε από ένα σύνδρομο φυγής; Αν διακατέχεστε από ένα τέτοιο σύνδρομο φυγής, φύγετε μία ώρα νωρίτερα. Όμως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάθονται μέσα εδώ στην Αίθουσα, ο κ. Νάκος τουλάχιστον. Ο κ. Παπαθανασίου ήρθε, είδε και απήλθε. Κάθισε δύο-τρία λεπτά, μας είπε τα δικά του, σηκώθηκε και έφυγε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αν οπωσδήποτε θέλετε να φύγετε, να εγκαταλείψετε το Κοινοβούλιο, μαζέψτε τα και φύγετε μία ώρα νωρίτερα. Όμως, δεν είναι συμπεριφορά αυτή υπεύθυνης Κυβέρνησης.
Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε μόνο δύο λεπτά, επειδή είχα και τη διακοπή του κ. Κακλαμάνη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε συνάδελφε, όταν αποδεχόμαστε διακοπές, ο χρόνος προσμετράται. Όμως, έχετε την ανοχή του Προεδρείου για δύο λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε και από τον κ. Παπαθανασίου, κύριε Υφυπουργέ, μία ομολογία σήμερα σ’ αυτήν την Αίθουσα. Ο άνθρωπος ομολόγησε, διότι η πίεση που ασκήθηκε από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου εδραζόταν επί συγκεκριμένης και δομημένης επιχειρηματολογίας, τον εξαναγκάσαμε, λοιπόν, να ομολογήσει ότι βεβαίως την κρίση ή τμήμα της κρίσης θα κληθούν να πληρώσουν και οι δήμοι. Το είπε ξεκάθαρα. Είπε ξεκάθαρα, επίσης, ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων. Το δήλωσε.
Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Ρωτηθήκαμε και από τον κ. Νάκο ο οποίος είπε «πείτε μας εσείς του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ποια είναι η θέση σας». Και βεβαίως θα βγάλει και Δελτίο Τύπου ο κ. Βελόπουλος να σας το ξεκαθαρίσει, να το διαβάσετε, να τελειώνει και αυτό.
Είπαμε, λοιπόν, τα εξής: Πλήρης κατάργηση του 2% και 5% στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα κέντρα διασκέδασης. Επίσης, είπαμε και για πλήρη κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση των χαμένων, των απολεσθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και σας έγιναν προτάσεις και από την ΚΕΔΚΕ και από εμάς. Σας είπε, λοιπόν, η ΚΕΔΚΕ «δώστε μας το 25% του ΕΤΑΚ». Αυτή είναι η μία εναλλακτική. Η δεύτερη εναλλακτική είναι «δώστε μας 2% από το Φ.Π.Α.». Η τρίτη εναλλακτική είναι «εισαγάγετε το ενιαίο τέλος επιτηδεύματος». Η τέταρτη εναλλακτική του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι «βάλτε ένα 0,1% στις καταθέσεις των τραπεζών που θα πληρώνεται όχι από τον καταθέτη, αλλά από τις τράπεζες». Το έχει καταθέσει και ως μέτρο ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο πρωθυπουργικό γραφείο. Έτσι δεν είναι, κύριε Βελόπουλε, που συνοδεύατε τον Πρόεδρο;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Άρα, λοιπόν, σας δίνουμε διάφορες εναλλακτικές. Δεν ακούτε τίποτα. Και το πρόβλημα είναι ότι θα έπρεπε μαζί μ’ αυτές τις μειώσεις των τελών να έρθει και ένα σώμα μέτρων αναπλήρωσης, αντισταθμίσματος, των πόρων που χάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, σήμερα εδώ, στη Βουλή, ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι αυτό θα το συζητήσουμε στη συνέχεια με την ΚΕΔΚΕ.
Δεν θα έπρεπε ήδη να έχει συζητηθεί και να έρθει ως σώμα στη Βουλή, να εγκριθεί, να το ψηφίσουμε και να δούμε όλες τις παραμέτρους του θέματος; Εκεί είναι το πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συνεπώς, η ανικανότητα της Κυβέρνησης είναι δεδομένη. Αυτή την ανικανότητα θα κληθείτε να την πληρώστε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το χαστούκι δε που θα υποστείτε στις Ευρωεκλογές, θα είναι αρκετά ηχηρό μπας και ξυπνήσετε από το λήθαργο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Κουτμερίδης για οκτώ λεπτά.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, τελικά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Παπαθανασίου, τίμησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και ήρθε για οκτώ λεπτά για να μας πει ότι στη συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ αποφασίστηκε αυτή η σκληρή γραμμή για κατάργηση του 2%, για τη μείωση του 2% του τέλους παρεπιδημούντων και ότι θα δει με τι άλλους τρόπους μπορεί να αντισταθμίσει αυτά τα έσοδα για τους δήμους. Δηλαδή, πραγματικά, τρέχα-γύρευε.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζοντας αυτή τη μαραθώνια συζήτηση τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, τονίσαμε πως είμαστε αντίθετοι σ’ αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να φέρνει τέτοια πολυνομοσχέδια «σκούπα».

(KO)

































(AD)
Εστιάσαμε, βέβαια, τη κριτική μας σε δύο-τρία σημαντικά άρθρα. Θεωρούμε ότι αυτό το σχέδιο νόμου είναι πραγματικά το αποκορύφωμα της υποκρισίας της Κυβέρνησης και ότι εδώ αποτυπώνεται το μέγεθος της υποκρισίας.
Η πρώτη υποκρισία αφορά το διορισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Σε μία εποχή που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε και να διαφυλάξουμε το κύρος, την αυτονομία και την αυτοτέλεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έρχεστε εσείς σήμερα, κύριε Υφυπουργέ -και μάλιστα με νόμο- να επιβάλλετε τον έλεγχο και την πλήρη χειραγώγηση αυτής της Επιτροπής.
Βέβαια, η υποκρισία σας φαίνεται και από το ότι επί πέντε χρόνια κάνατε σημαία το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και σήμερα έχουμε πλήρη συσκότιση, αδιαφάνεια και απόλυτο έλεγχο.
Η δεύτερη υποκρισία της Κυβέρνησης έχει σχέση με το δήθεν ενδιαφέρον της για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε μια εποχή που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και περισσότεροι πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση, έρχεστε εσείς με αυτή τη νομοθετική σας πρωτοβουλία και τινάζετε πραγματικά στον αέρα τους προϋπολογισμούς των τουριστικών δήμων. Μας λέτε ότι είναι μέτρα για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, αλλά αυτό που κάνετε είναι η υποβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών από τους δήμους, όπως είναι οι υπηρεσίες φωτισμού, καθαριότητας, ύδρευσης και αποχέτευσης. Τώρα, βέβαια, τι να πούμε εμείς για τη νέα διοικητική διαίρεση ή για το δεύτερο βαθμό Καποδίστρια; Αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Η τρίτη όμως και κορυφαία υποκρισία της Κυβέρνησης είναι ότι είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι μνημείο αντιφατικότητας, μνημείο ασυνέπειας και αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς.
Κύριε Υφυπουργέ, δεν ξέρω αν με προσέχετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Σας ακούω πάρα πολύ και θα σας απαντήσω.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Πριν από μερικούς μήνες, κύριε Υφυπουργέ, η Κυβέρνησή σας με θριάμβους έφερε μία ρύθμιση με την οποία καταργούσε το αφορολόγητο ποσό των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Ο ισχυρισμός σας τότε ήταν ότι είναι ένα μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης, γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες φοροδιαφεύγουν -χωρίς βέβαια να τους έχετε ελέγξει- λες και είναι οι πρώτοι που φοροδιαφεύγουν στη χώρα μας.
Και σήμερα μέσα από τη γενική κατακραυγή, έρχεστε ταπεινωμένοι να επαναφέρετε αυτό το αφορολόγητο ποσό των 10.500 ευρώ. Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Είναι κατηγορούμενη, γιατί πρέπει να μας απαντήσει τι άλλαξε από το Σεπτέμβριο του 2008 –σημειωτέον ότι και τότε υπήρχε η οικονομική κρίση- και φέρνει σήμερα αυτή την αλλαγή.
Τελικά ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες φοροδιαφεύγουν; Και αν δεν φοροδιαφεύγουν, θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από όλους αυτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, που εκείνο το χρονικό διάστημα ασύστολα κατηγόρησε και κατασυκοφάντησε.
Να μας πει η Κυβέρνηση, γιατί συμφωνεί τώρα με τη δική μας θέση, με τη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την επαναφορά του αφορολόγητου ποσού και τότε μας κατηγορούσε για ανεύθυνη αντιπολίτευση και λαϊκισμό; Τελικά ποιος κάνει ανεύθυνη αντιπολίτευση και ποιος εφαρμόζει αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική;
Τρίτον, πρέπει να μας απαντήσετε, κύριε Υφυπουργέ, το εξής: Άλλαξε η οικονομική σας πολιτική. Τελικά η οικονομική πολιτική του κ. Αλογοσκούφη πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων; Και αν ναι, γιατί επί πέντε χρόνια μας μιλούσατε για εξυγίανση και για δημοσιονομική προσαρμογή, για θωρακισμένη οικονομία και όλα τα άλλα;
Κύριε Υφυπουργέ, τελικά το να κάνετε αναφορά στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ατυχής, γιατί όταν εμείς και εκείνο το χρονικό διάστημα σας μιλούσαμε για μία επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, εσείς μας απαντούσατε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και αντέχει. Εσείς μας απαντούσατε ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιέστατο και μας λέγατε ότι αυτά τα λέμε μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους.
Εμείς λέγαμε και τότε, κύριε Υφυπουργέ –αυτό είπε και ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ότι και τότε υπήρχε κρίση στη χώρα μας και τότε υπήρχε δυσκολία στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και ήρθε και η παγκόσμια οικονομική κρίση για να έχουμε, δυστυχώς, στη χώρα μας κρίση πάνω στην κρίση. Μία η ελληνική κρίση και μία επιπλέον, η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αυτή η αλλοπρόσαλλη και αντιφατική σας φορολογική πολιτική δεν βοηθάει τη χώρα μας. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τη φορολογική σας πολιτική. Οι επιχειρηματίες νοιώθουν ανασφάλεια σε ένα ασταθές φορολογικό περιβάλλον. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης. Έχουμε επέκταση της φοροδιαφυγής, κατάρρευση των εσόδων και εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.
Η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης είναι μνημείο αμηχανίας, ανικανότητας, αντιφατικότητας και προχειρότητας. Καλλιεργεί ένα κλίμα ανασφάλειας στην αγορά, ένα κλίμα αβεβαιότητας στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες και δεν βοηθάει στη διέξοδο από την κρίση, παρά μόνο επιβαρύνει την οικονομική κρίση στη χώρα μας.
Χρειάζεται, λοιπόν, μία άλλη φορολογική πολιτική που θα αλλάξει ριζικά τη φιλοσοφία της φορολογικής νομοθεσίας και θα εμπεδώσει πρώτα και πάνω από όλα ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούσας αρχής και φορολογούμενου πολίτη.
Εσείς, κύριε Υφυπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης, απαξιώσατε το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας μας και αυτό έχει διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, το μέγεθος της υποκρισίας της Κυβέρνησης είναι το ότι σήμερα έρχεται -αφού έφερε τη χώρα μας σε αυτήν την κατάσταση- και ζητάει συναίνεση και από αυτούς που επί πέντε χρόνια λοιδορήσατε και κατηγορήσατε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Η υποκρισία σας είναι το ότι δεν θέλετε συναίνεση, αλλά απλώς αναζητάτε συνενόχους. Εμείς σας λέμε συνένοχοι σ’ αυτήν τη διαδρομή, δεν είμαστε. Εσείς θα επιβαρυνθείτε ολόκληρος το κόστος της ανικανότητάς σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Κουτμερίδη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων,
σαράντα δύο μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο κ. Βελόπουλος για οκτώ λεπτά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό ζήτησε συναίνεση. Όμως, μια Κυβέρνηση που κυβερνά δίχως σύνεση, δεν μπορεί να αναζητά συναίνεση και διέξοδο στην ανικανότητά της.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, σας δώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Και αν θέλετε, επειδή ήμουν παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση, σας λέω ότι τις μετέφερα ο ίδιος και τις παρέδωσα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εξ αυτών των προτάσεων, δύο-τρεις τις πήρατε, αυτές για τους υπαίθριους χώρους κ.λπ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό, όμως, που με προβληματίζει είναι ότι το να παίρνει ιδέες άλλων και να τις εφαρμόζεις, είναι αν θέλετε σωστό σε ένα βαθμό. Όμως, το να μη λες ολόκληρη την αλήθεια είναι εγκληματικό, κύριε Υπουργέ.
Πριν από λίγους μήνες εδώ μέσα φώναζα εγώ προσωπικά και έλεγα ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την ασφάλεια. Ο πολίτης είναι ανασφαλής, ο πολίτης αισθάνεται αμήχανα. Και βγήκαν πολλοί συνάδελφοι -κυρίως από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από την Αριστερά- και έλεγαν ότι κινδυνολογούμε και καλλιεργούμε την ανασφάλεια.
Όταν, λοιπόν, τα λέμε εμείς, είναι ακραία αυτά που λέγονται και όταν τα λένε τα υπόλοιπα κόμματα είναι ωραία. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς εισήλθαμε στο Κοινοβούλιο για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια.
Κύριε Υπουργέ, θα πω ευθέως –δεν με ακούτε, αλλά δεν πειράζει, εγώ θα τα λέω- ότι όλοι οι δήθεν «μεσαίοι», τα λένε ακραία τα πράγματα. Διότι το πρόβλημα με την Κυβέρνηση είναι το αν ανήκετε στο «μεσαίο χώρο», στο «δεξιό χώρο», στον «αριστερό χώρο...
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι μπερδεμένοι.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι απλά μπερδεμένοι, αλλά πελαγωμένοι. Όταν είσαι μπερδεμένος, μπορείς να βρεις διέξοδο. Είναι πελαγωμένοι, πελαγοδρομούν, είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
(NP)






(1KO)
Να πω και το εξής: Ήμασταν οι πρώτοι, κύριε Υπουργέ, που είχαμε πει ότι δεν υπάρχουν κουκούλες στη Δημοκρατία. Ήμασταν αυτοί που είχαμε πει ότι είχε αυτοκαταργηθεί το άσυλο. Είχαμε πει ότι δεν υπάρχει άσυλο διακίνησης μολότωφ, αλλά αυτό που γίνεται ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία.
Και για να κλείσει το θέμα αυτό, κύριε Υπουργέ, και για να σας αποδείξω πόσο ανίκανη Κυβέρνηση είστε, και ας συνεχίζετε να μην ακούτε…
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Όχι δα, κύριε συνάδελφε!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Φωτιάδη, εσείς είστε καλός άνθρωπος! Η Κυβέρνησή σας είναι ανίκανη. Όχι εσείς.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Μα, ανίκανοι, κύριε συνάδελφε!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και ωραίος ψάλτης, βέβαια! Ο καλύτερος ψάλτης! Αριστερός ψάλτης, όχι δεξιός.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Δεξιός ψάλτης είμαι!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Α, εντάξει! Δεξιός ψάλτης, αριστερός στην ιδεολογία.
Για να σας αποδείξω, λοιπόν, πόσο ατελέσφορη είναι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λέω το εξής, κύριε Ροντούλη, και ακούστε με: Πριν από λίγους μήνες, το μήνα Δεκέμβριο, περάσατε ένα νομοσχέδιο από εδώ για τη Δημοτική Αστυνομία. Ξέρετε ότι δεν είχε υπογραφεί ακόμη η κοινή υπουργική απόφαση και ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί, κύριε Γεωργιάδη, ασκούν καθήκοντα αναρμοδιοτήτων; Είναι αναρμόδιοι. Ασκούν καθήκοντα. Δεν έχουν κονδύλια. Αυτή είναι η Κυβέρνηση! Νομοσχέδια επί νομοσχεδίων, τα οποία δεν τα εφαρμόζει!
Αυτό είναι το πρόβλημα της νομοθεσίας μας. Νόμοι υπάρχουν. Είμαστε ένα κράτος πολύνομο, δαιδαλώδες κράτος με πολλούς νόμους, αλλά δεν εφαρμόζονται. Αν, λοιπόν, αποφασίσετε να εφαρμόσετε την κείμενη νομοθεσία, τότε τα πράγματα είναι πολύ καλά για τον πολίτη.
Να σας πω και ένα απλό παράδειγμα: Έρχεστε και μιλάτε για το 2%, το 0,5% για τους δήμους. Μα, κύριε Υπουργέ, ξέρετε τι θέλει η κάθε κυβέρνηση και εσείς; Όμως, δεν το λέτε δημοσίως. Θέλετε τους δημάρχους και την τοπική αυτοδιοίκηση ομήρους. Τους θέλετε ομήρους, ώστε να τους δίνετε σταγόνα-σταγόνα τα όποια χρήματα, για να είναι εξαρτημένοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκεντρωμένη, αλλά την θέλετε ουσιαστικά ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση. Δεν μιλώ μόνο για εσάς. Και για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα ίδια. Σας δώσαμε σειρά επιχειρημάτων.
Μιλάμε για τα νησιά. Μειώστε το Φ.Π.Α. στις τουριστικές περιοχές. Μειώστε το! Πρόταση είναι. Γιατί να υπάρχει 18%, 19%, 20% Φ.Π.Α.; Μειώστε το στο 7%. Αυτό μπορεί να πάει ως υπεραξία στην πορεία, ώστε να κινηθεί το χρήμα.
Σας έχουμε μια απλή πρόταση. Οι τουριστικοί πράκτορες να δώσουν από τις δέκα μέρες δύο δωρεάν, για να κινηθούν δυο μέρες τα χρήματα. Υπάρχουν προτάσεις απλές.
Όμως, επειδή εσείς προσωπικά έχετε διαδρομή και στη ζωή και στην κοινωνία και στο πεζοδρόμιο, κύριε Μπούρα, σας λέω ότι αυτοί οι «χαρτογιακάδες» των Υπουργείων δεν τα ξέρουν αυτά. Δυστυχώς, χαμογελάτε. Τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Έχουν σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο με πέντε χαρτιά και επί χάρτου κάνουν και ασκούν πολιτική. Όμως, εσείς είστε άνθρωπος του πεζοδρομίου. Γιατί, λοιπόν; Το λέω με την καλή έννοια του όρου. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχετε δημιουργήσει στη ζωή σας. Γιατί, λοιπόν, δεν τα υλοποιείτε, κύριε Υπουργέ;
Ακούτε τον «χαρτογιακά» που σας λέει 10%, 2%. Κόβει πέντε από εδώ, πέντε από εκεί. Αυτά είναι μπαλώματα. Δεν είναι πολιτικές. Δώστε, λοιπόν, τις λύσεις!
Να σας πω και κάτι άλλο; Αυτό με την αποζημίωση, δεν μας βρίσκει αδιάφορους. Συμφωνούμε. Όμως, αλλά εν πάση περιπτώσει, να λύσουμε το πρόβλημα, γιατί με επιδοτήσεις δεν το λύνεις. Παρέχετε ασφάλεια στον πολίτη, ώστε να νιώσει ο πολίτης ότι μπορεί να δράσει και να λειτουργήσει. Να λειτουργήσει η εταιρεία του, οι μικρομεσαίοι που αποτελούν την σπονδυλική στήλη.
Το χειρότερο δε όλων ξέρετε ποιο είναι, κύριε Υπουργέ; Ότι όλη η φασαρία έγινε, γιατί αυτοί οι σαράντα, αυτοί οι ποταποί, αυτοί οι μολοτωφόροι, αυτοί οι βάνδαλοι Βησιγότθοι και Οστρογότθοι τα έκαναν όλα αυτά στο Κολωνάκι! Αν γινόταν κάπου αλλού, δεν θα γινόταν ντόρος. Γιατί όλα τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, επειδή όλοι κατοικοεδρεύουν και πίνουν καφέ…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πες το ξανά αυτό!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι, κύριε Ανδρουλάκη. Επειδή όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι πίνουν εκεί τα καφεδάκια τους, θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι και να πίνουν καφεδάκια ήσυχα. Γι’ αυτό έγινε ο ντόρος!
Στον Κολωνό, δηλαδή, μπορεί να γίνεται; Το Κολωνάκι, το Κολωνάκι, το Κολωνάκι! Έχει ρημάξει την Ελλάδα αυτή η περιοχή! Και αυτό είναι κυριολεκτικό. Οι εντυπώσεις. Όλοι οι μεγαλόσχημοι.
Ζητώ συγγνώμη, κύριε Γεωργιάδη, αλλά ξέρω ότι εσείς δεν πηγαίνετε στο Κολωνάκι. Λέω για τους άλλους μεγαλόσχημους.
Και συνεχίζω. Το χειρότερο απ’ όλα –για να το επεκτείνουμε- ειδικά για τον τουρισμό, με συντηρητικές προβλέψεις είναι πως 30 χιλιάδες άνθρωποι ουσιαστικά θα χάσουν τη δουλειά τους τα επόμενα χρόνια, κύριε Υπουργέ. Ξέρετε τι σημαίνει 30 χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν από την τουριστική παραγωγή και βιομηχανία τη δουλειά τους;
Και βλέπω τα παιδιά που είναι 16 και 17 χρονών να ακούνε αυτά που λέμε εδώ. Τι θα πούνε; Ξέρετε, κύριε Υπουργέ; Απλά πράγματα δεν μπορούν να κάνουν και δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και κυβερνούν αυτοί οι άνθρωποι. Μας απαξιώνουν τα παιδιά. Νέα παιδιά. Έχουν άδικο, όταν βλέπουν ένα Κοινοβούλιο να είναι άδειο; Έχουν άδικο, όταν βλέπουν ότι εδώ μέσα κάποιοι μιλούν, συζητούν, φωνασκούν, αλαλάζουν για τα αυτονόητα, αλλά δεν εισακούονται, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι είναι από την αριστερή πτέρυγα, από τη δεξιά πτέρυγα, από τη μεσαία πτέρυγα.
(XF)










(2NP)
Ακούστε, κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχουν ούτε ακραίοι, ούτε δεξιοί, ούτε αριστεροί. Υπάρχουν λογικοί και παράλογοι. Όταν η λογική, λοιπόν, παίρνει τη σωστή θέση της και αξία, τότε τα πράγματα λύνονται. Δυστυχώς, όμως, δεν το βλέπω.
Θα σας πω κάτι για να το ακούσουμε όλοι. O κ. Πετσάλνικος –και δεν είναι εδώ τώρα- έκανε μια ερώτηση. Έπαθα σοκ. Ακούστε νούμερα: Ογδόντα ένα νόμοι το 2006, τριακόσιες ογδόντα έξι νέες δημόσιες υπηρεσίες, πέντε χιλιάδες εξακόσια σαράντα μία θέσεις προσωπικού, τριάντα επτά νέες αμειβόμενες επιτροπές. Κόστος: 146 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή είναι η Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ. Τα «γαλάζια» παιδιά, τα παιδιά που έπρεπε να βολευτούν. Τα παιδιά επάνω που δεν είναι «γαλάζια» τι θα πουν τώρα; Ότι είστε μια Κυβέρνηση που διχάζετε τους Έλληνες, είστε μια Κυβέρνηση που χωρίζετε τους Έλληνες.
Για μένα τα παιδιά της Ελλάδος είναι όλα γαλάζια, γιατί η γαλανόλευκη μας ενώνει. Ούτε «γαλάζιοι» ούτε «πράσινοι».
Συνεχίζω, εξακόσιες ενενήντα πέντε νέες δημόσιες υπηρεσίες έγιναν το 2004, πριν το 2006, έντεκα χιλιάδες τετρακόσιες σαράντα τρεις νέες θέσεις, τετρακόσιες εξήντα επτά αμειβόμενες επιτροπές για αργόσχολους, κύριε Υπουργέ. Αυτοί είναι αργόσχολοι δεν κάνουν τίποτα. Δηλαδή, έχετε κάνει ένα σαρκοβόρο κράτος, ένα κομματικό κράτος και κοιτάτε τώρα να κόψετε από τους δήμους 1%, 2% σαν το μπαλωματή, σαν την πλακοραφού, κόψτε-ράψτε. Δεν είναι έτσι η πολιτική.
Κόψτε τους μισθούς των golden boy. Ο Πρόεδρός μας κάνει ερώτηση, κόψτε αμοιβές προκλητικές. Ακούμε 400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο μισθό κάποιος και να κάθετε σε μια καρέκλα;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ποιος;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δώσει ονόματα κατ’ επανάληψη. Ο κ. Βουρλούμης στον Ο.Τ.Ε. Και μη μου πείτε ότι είναι Α.Ε., γιατί η Κυβέρνηση τους διορίζει. Υπάρχουν και άλλα ονόματα. Τα έχω θέσει κατ’ επανάληψη.
Θα πω και κάτι με πολύ συμπάθεια. Όταν υπάρχει Υπουργός ο οποίος απειλήθηκε –ο ίδιος το είπε- εκβιάστηκε από πολυκαταστηματάρχη, πλουτοκράτη, κεφαλαιοκράτη, ότι αν μου βάλεις χέρι στην αισχροκέρδεια εγώ θα απειλήσω κόσμο, όταν η πλουτοκρατία και ο κεφαλαιοκρατισμός απειλεί Υπουργό, τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι ισχυρές και οι ικανές Κυβερνήσεις, κύριε Υπουργέ, ούτε απειλούνται, ούτε εκβιάζονται, επιβάλλουν τη νομιμότητα.
Και το χειρότερο απ’ όλα, κύριε Ανδρουλάκη, είναι ότι ο Υπουργός δεν τόλμησε να πει το όνομα του εκβιαστού. Αυτό είναι το χειρότερο απ’ όλα. Δεν τόλμησε να πει «είναι αυτός ο κύριος», γιατί είναι μια Κυβέρνηση φοβισμένη, μια Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει όχι όσα δεσμεύτηκε, αλλά τα αυτονόητα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ενίοτε λέει οι βιασθείσες συμμετέχουν, τα θέλουν.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, κύριε Ανδρουλάκη.
Κύριε Υπουργέ, σας εκτιμώ πάρα πολύ. Σας είπα μπορείτε εσείς επειδή ξέρετε το πεζοδρόμιο καλά, να δώσετε λύσεις. Ενημερώστε τους χαρτογιακάδες που είναι στα Υπουργεία ότι δεν ασκείς οικονομική πολιτική από το γραφείο. Να βγουν λίγο στο δρόμο, να δουν τι σημαίνει να παίρνεις 600 και 700 ευρώ το μήνα για να επιβιώσει η οικογένειά σου. Αλλιώς, με τα 10 χιλιάδες ευρώ που παίρνει ο καθένας το μήνα, όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν σχεδιασμό, αλλά ούτε μπορούν να έχουν και κοινωνική ευαισθησία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Τσιρώνης έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνεται σήμερα εδώ στο Κοινοβούλιο αυτό το νομοσχέδιο για το σύστημα άυλων τίτλων και για τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, καθώς και μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων.
Η ολοκλήρωση, όμως, αυτού του νομοσχεδίου δεν υπακούει σε καμία λογική, δεν αποτελεί αποτέλεσμα καμιάς σοβαρής συζήτησης ούτε στο Κοινοβούλιο, πολύ δε περισσότερο δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τους φορείς, με τους επενδυτές, με τα επιμελητήρια, με όλους τους αρμόδιους φορείς που μπορούσε να συζητηθεί. Και σήμερα, ενώ όλη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από μια ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση που οφείλεται στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών και στην απουσία ουσιαστικών εποπτικών μηχανισμών, η Κυβέρνηση με ένα συνοπτικό και πρόχειρο τρόπο φέρνει να κλείσει συνοπτικά και με προχειρότητα αυτό το μεγάλο ζήτημα –ένα μείζον ζήτημα- που είναι η λειτουργία του χρηματιστήριου και της κεφαλαιαγοράς.


(BA)
(2XF)
Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Ακόμα και η μητρόπολη του καπιταλισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σήμερα με την εποπτεία και την αιγίδα του Κογκρέσου συζητάνε την αναμόρφωση των εποπτικών τους μηχανισμών, την αναμόρφωση του εποπτικού τους συστήματος για τη λειτουργία και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος.
Εμείς σήμερα με προχειρότητα ερχόμαστε και θεσμοθετούμε και υιοθετούμε ένα νομοσχέδιο που δεν οδηγεί πουθενά, που οδηγεί σε αδιέξοδο. Έρχεται και αντί να θεσπίσει ένα ενιαίο κέντρο εποπτείας, ένα ανεξάρτητο κέντρο εποπτείας, ουσιαστικά παραδίδει τα κλειδιά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον Υπουργό Οικονομικών. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει την οικονομία, θα βοηθήσει την αγορά, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές, το Χρηματιστήριο, θα βοηθήσει την κεφαλαιαγορά να λειτουργήσει; Δεν θα οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα; Αυτό είναι σίγουρο. Όσα μέτρα παίρνετε έχουν αποτύχει. Έρχεστε στη συνέχεια και τα παίρνετε πίσω. Και αυτό θα το πάρετε πίσω γιατί θα αποτύχει, γιατί δεν στηρίζεται πουθενά. Κομματικό όργανο καταντάτε ακόμα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα αποτύχει και θα έλθετε μετά από μερικούς μήνες και θα το πάρετε πίσω, όπως έρχεστε σήμερα μ’ αυτή την τροπολογία όπου επαναφέρετε το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.
Ουσιαστικά τι νομοθετούμε σήμερα; Την κατάργηση της κατάργησης του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί το κάνετε; Θα πίστευε κανείς ότι έχετε κανένα ενδιαφέρον για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους επιτηδευματίες; Όχι. Ήταν γιατί μετά από λίγες μέρες από τότε που νομοθετήσατε στο δεύτερο Θερινό Τμήμα στα τέλη Αυγούστου αυτή τη διάταξη, πήγατε πίσω στα γκάλοπ και είστε δεύτεροι. Για λόγους δημοσκοπήσεων γίνεται. Δεν λέγατε ότι φοροδιαφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες; Γι’ αυτό το λόγο δεν θεσμοθετήσατε αυτή τη διάταξη;
Τι λείπει σ’ αυτή τη διάταξη; Θέλετε να σας θυμίσω τι κάνετε εδώ και πέντε χρόνια όπου κάνετε τους πλούσιους πλουσιότερους και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα φτωχότερα; Δεν μειώσατε τη φορολογία των μερισμάτων και των κερδών των επιχειρήσεων από το 35% στο 25% και ως το 2014 θα το φτάσετε μείον 1% κάθε χρόνο, στο 20%, όταν όλοι οι Έλληνες φορολογούνται από 35% έως και 39% φορολογική κλίμακα; Υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα που να είναι αντικειμενική και να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες; Φυσικά όχι. Δεν καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και σήμερα πάλι συζητάτε ότι μπορεί να τον επαναφέρετε; Δεν φορολογήσατε το φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας; Δεν απαλλάξατε τις κατοικίες πρώτης κατοικίας πολύ υψηλής και εμπορικής αντικειμενικής αξίας; Δεν καταργήσατε το φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών για μεγάλη ακίνητη περιουσία; Και αυτό το μέτρο πάλι συζητάτε ότι θα το επαναφέρετε, δηλαδή νομοθετείτε και μετά από λίγους μήνες έρχεστε και τα παίρνετε πίσω.
Για τους φτωχούς τι κάνετε; Κάνατε καμία τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας; Όχι. Τους επιβάλατε ενιαίο τέλος ακινήτων, να πληρώνουν αυτοί το «χαράτσι» του τέλους ακινήτων, αυτό από το οποίο απαλλάξατε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν αυξήσατε για τα χαμηλά εισοδήματα τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, στα ποτά, στα τσιγάρα, στα κινητά τηλέφωνα που τα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες; Δεν αυξήσατε τους έμμεσους φόρους, το Φ.Π.Α. από 18% στο 19% και τώρα σας δίνεται η ευκαιρία γιατί το κάνουν και άλλες χώρες; Η Γαλλία προχθές μείωσε το Φ.Π.Α. της για τον τουρισμό. Είναι παριστάμενος ο αρμόδιος Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. Κύριε Υπουργέ, να μειώσετε το Φ.Π.Α. στις τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι μέτρο. Να ενισχύσετε έναν κλάδο ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα πληγεί. Αυτή είναι η «βαριά» βιομηχανία για την Ελλάδα, ο τουρισμός. Να μειώσετε αυτό. Να μειώσετε, όπως είχατε υποσχεθεί, το Φ.Π.Α. στα αγροτικά μηχανήματα και να πάτε να διαπραγματευθείτε να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα που σήμερα οι αγρότες μας τα πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές. Να πάτε να τον μειώσετε, όπως έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να πάτε να το διαπραγματευθείτε για τις παιδικές τροφές, για τα παιδιά είδη, για τις πάνες. Ξέρετε πώς ζει σήμερα μία μέση οικογένεια, πώς τα βγάζει πέρα όταν έχει βρέφη και νήπια; Ξέρετε πώς τα μεγαλώνει αυτή η οικογένεια με τα προβλήματα της καθημερινότητας; Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίσετε σήμερα για να μπορέσετε να βγάλετε τη χώρα από το αδιέξοδο.
(TS)
(2 PM)
Αυτή είναι όλη η ιστορία σήμερα.
Και εσείς τι κάνετε; Έρχεστε σήμερα με άλλη μία τροπολογία και προβαίνετε σε επιπλέον χαριστικές ρυθμίσεις για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών από την πώληση των μετοχών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, δηλαδή την υπεραξία από την τιμή πώλησης και κτήσης από 10% την κάνετε 1,5%. Δεν χαρίζετε χρήματα σήμερα στους επιχειρηματίες; Δεν κάνετε χαριστικές ρυθμίσεις;
Και επειδή μιλάμε για χαριστικές ρυθμίσεις, δεν χαρίσατε στην ALPHA BANK πέρυσι 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία, επιβαρύνοντας τον Προϋπολογισμό; Το θυμήθηκα αυτό με αφορμή μία ομιλία χθες του Προέδρου της κ. Κωστόπουλου, που είπε «Η κρίση τελείωσε, πέρασε. Τα δύσκολα πέρασαν και μέχρι τα τέλη του χρόνου όλα θα πάνε καλά». Δηλαδή τι θα γίνει; Θα σωθούν οι τράπεζες και θα γονατίσει όλος ο ελληνικός λαός;
Τα δύσκολα είναι μπροστά. Η κρίση τώρα έρχεται. Η κρίση είναι μπροστά. Τώρα φθάνει στην Ελλάδα. Τη βιώνουν καθημερινά όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες που καθημερινά απολύονται, οι Έλληνες οι οποίοι κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, οι Έλληνες οι οποίοι πτωχεύουν, διότι δεν μπορούν να πάρουν ένα δάνειο από το ΤΕΜΠΕ, γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλετε τη βούλησή σας στις τράπεζες.
Ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν που θα μιλήσει αύριο εδώ στην Αθήνα και θα τον προλογίσει και ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει πει ότι η λύση είναι η μερική κρατικοποίηση, η εθνικοποίηση των τραπεζών. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν μπορούμε να σώσουμε τις τράπεζες και να γονατίσει ο υπόλοιπος ελληνικός λαός. Αυτά είναι τα ζητήματα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πήγε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διαπραγματεύτηκε να εκδοθούν τα ομόλογα για να δοθούν αυτά τα χρήματα, να βγει ένα ευρώ ομόλογο για να μπορούν να δανειστούν οι οικονομίες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σήμερα αυτή η τροπολογία που υπάρχει για το πλεονάζον προσωπικό των υπαλλήλων του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να τακτοποιηθεί, όπως και αυτή η τροπολογία που είπατε για τον πολιτισμό, η οποία δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Στην Άρτα το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο των οποίων έπρεπε να ξεκινήσει η λειτουργία, να γίνουν τα εγκαίνια από τον προηγούμενο μήνα, είναι κλειστά. Δεν έχουν προσωπικό. Τα μνημεία μας, το Βυζαντινό Κάστρο της Άρτας είναι κλειστό επί μήνες. Δεν έχει προσωπικό. Δεν λύνει προβλήματα.
Λύστε τα προβλήματα. Μην το παίζετε μαθητευόμενοι μάγοι. Δεν μπορείτε να φέρνετε ρυθμίσεις που μετά θα τις ξαναπάρετε πίσω. Ακούστε μας. Πάρτε τις προτάσεις μας. Καταθέτουμε ολοκληρωμένες προτάσεις, επεξεργασμένες. Μην είστε μαθητευόμενοι μάγοι και μην μαθαίνετε σε βάρος του ελληνικού λαού. Η χώρα χρειάζεται μία αλλαγή πλεύσης, χρειάζεται άλλη πορεία, χρειάζεται κυβερνητική αλλαγή. Τελειώσαμε με τους μαθητευόμενους μάγους. Πρέπει να πάμε σε κυβερνητική αλλαγή για να βγει από το αδιέξοδο η χώρα, στο οποίο την έχει οδηγήσει η Νέα Δημοκρατία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Σγουρίδης για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και μερικές μέρες συζητήσαμε ένα περιπτωσιολογικό νομοσχέδιο και είναι πάρα πολύ λογικό και οι τροπολογίες τις οποίες συζητάμε να είναι περιπτωσιολογικές. Και, όμως, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας γενικευμένης οικονομικής κρίσης.
Το νομοσχέδιο αυτό και οι τροπολογίες τις οποίες συζητάμε, είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οι τροπολογίες αυτές είναι τόσο περιπτωσιολογικές που ρυθμίζουν ακόμα και τη θέση που θα ταξιδεύει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, δηλαδή ότι θα πρέπει να ταξιδεύει όχι στην οικονομική αλλά στην πρώτη θέση. Είμαστε σοβαρό κράτος; Ψηφίζουμε νόμο μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να ρυθμίζουμε σε ποια θέση θα ταξιδεύει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους; Δεν είμαστε σοβαρό κράτος.
Μάλιστα θα σας έλεγα ότι και τα επιχειρήματα που άκουσα εκ μέρους της Κυβερνήσεως είναι επιχειρήματα τα οποία δεν αντέχουν σε κριτική. Είπε ο κ. Παπαθανασίου ότι για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε της κρίσης θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας, θα πρέπει να συμβάλλουν και οι δήμοι. Αυτό ήταν το επιχείρημά του για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων.
(PE)










(2TS)
Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τα καζίνο που λειτουργούν στη χώρα, που η άδειά τους έχει λήξει από το Μάιο του 2004, θα μπορούν είτε να ιδρυθούν καινούργια, με άδεια πάλι του ελληνικού δημοσίου, είτε οι άδειες αυτές να μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν, ώστε να αποφέρουν έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Κωφεύει η Κυβέρνηση από το 2004 μέχρι το 2009. Θα μπορούσε να δώσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 120.000.000 ευρώ μόνο η επαναδιαπραγμάτευση και να αποφέρει έσοδα ετησίως -εάν αύξαναν κατά 10% επιπλέον την είσπραξη του ελληνικού δημοσίου από το τζίρο στα μεγάλα καζίνο και 5% από τα μικρά- 300.000.000 ευρώ. Και όμως, επ’ αυτού η Κυβέρνηση κωφεύει.
Ακούστε, οι επίσημες συναλλαγές αγοραπωλησίας των καζίνο το 2001, στα ποσοστά που πωλήθηκαν, τι κέρδος απέφεραν. Το 2001 είχαμε την πώληση του 20% του καζίνο του Λουτρακίου. Πωλήθηκε 110.000.000 ευρώ. Το 2003 πωλήθηκε το 49% του καζίνο της Πάρνηθας και απέφερε 120.000.000 ευρώ. Το 2006 είχαμε πώληση της Hayat, η οποία κατείχε το 100% του καζίνο Θεσσαλονίκης και το 35% του καζίνο της Πάρνηθας. Πωλήθηκε 1.000.000.000 ευρώ. Και εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε το τέλος επί των καζίνο και φορολογούμε τον απλό πολίτη, ερχόμενοι με πισωγυρίσματα να πάρουμε μέτρα τα οποία ήταν για τα 10.500 ευρώ του αφορολογήτου; Έ, λοιπόν, εάν δεν είστε ταξική Κυβέρνηση, τότε τι είστε;
Η αδυναμία σας φαίνεται στο ότι, ενώ ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές στα super markets ανεβαίνουν. Πώς γίνεται αυτό; Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί αυτό. Οι τιμές στα super markets ανεβαίνουν σε άλλα είδη κατά 30%, σε άλλα κατά 40% και σε άλλα κατά 25%. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό με πληθωρισμό που έχει πάει στο 1,2%;
Η τιμή του πετρελαίου σήμερα είναι 49 ευρώ το βαρέλι. Ξέρετε ότι η τιμή της βενζίνης δεν έχει πέσει κάτω από 0,85 λεπτά κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα; Είναι δυνατόν; Αυτή την τιμή είχαμε, όταν το πετρέλαιο είχε από 90 έως 100 δολάρια το βαρέλι.
Έρχεστε τώρα στις τράπεζες και λέτε «εμείς δίνουμε, για να μπορέσουμε να μετακυλήσουμε μέσω των τραπεζών χρήματα προς την πραγματική οικονομία». Το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας πήγε στο 1,5%. Το επιτόκιο καταθέσεων το κατέβασαν οι τράπεζες. Έχει φθάσει στο 2% το επιτόκιο των καταθέσεων. Αντιθέτως, το επιτόκιο χορηγήσεων συνεχώς παραμένει στα ύψη, όταν έχετε χορηγήσει 28.000.000.000 ως ενίσχυση προς τις τράπεζες; Είστε σοβαρή Κυβέρνηση; Είναι δυνατόν;
Αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να μετακυληθούν στην πραγματική οικονομία. Και δεν θα μετακυληθούν για έναν απλούστατο λόγο, κύριοι συνάδελφοι. Διότι ο λόγος σχέσεως των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών με τα ξένα κεφάλαια που έχουν από δανεισμό ή τιτλοποιήσεις είναι 1 προς 40. Άρα, λοιπόν, για να γίνει απομόχλευση αυτής της σχέσης μέσα στις τράπεζες, το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι να μην χορηγούν δάνεια, να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Και ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να μιλάμε για την πραγματική οικονομία;
Αντί τα 13.000.000.000 που δίνετε στις τράπεζες να δοθούν ως εγγύηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μπορούν να χορηγούν οι τράπεζες δάνειο, έρχεστε και βάζετε τον όρο να το πάρουν οι τράπεζες, για να μπορούν να εκδώσουν ομόλογα, μέσα από τα οποία θα δανειστούν. Αυτά τα λεφτά δεν πρόκειται να γυρίσουν επ’ ουδενί στην πραγματική οικονομία. Στο τέλος της κρίσης, με Κυβέρνηση δική σας, θα υπάρχουν κοινωνικά και επιχειρηματικά πτώματα, σκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Και όταν ο άλλος φύγει από την κοινωνία, από την επιχειρηματική δράση, από εκεί και πέρα τι να το κάνω ότι σώθηκε η κρίση;

(GH)











(GH)
(PE)
Τα σοβαρά κράτη στην κρίση φορτώνονται τα ίδια τις ευθύνες. Μέσα από φορολογίες ενισχύουν τη ζήτηση και όχι την προσφορά. Εσείς ενισχύσατε την προσφορά, περιμένοντας να δοθούν τα χρήματα από την προσφορά στη ζήτηση. Επ’ ουδενί πρόκειται να γίνει αυτό.
Θα κλείσω λέγοντας ότι μια Κυβέρνηση που σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να σκεφθεί της στρατηγικής σημασίας εταιρείες όπως είναι λιμάνια, Ο.Τ.Ε και οτιδήποτε άλλο, αυτή αντίθετα αυτά τα ξεπουλάει, και κρατάει για τον εαυτό της να κάνει τον ξενοδόχο. Κάνει την ΕΤΑ ξανά ξενοδόχο. Αντί αυτή την περιουσία να την ιδιωτικοποιήσει, την κρατάει στα χέρια της! Έ, αυτά συμβαίνουν μόνο στην φαιδρά πορτοκαλέα με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Πού να ψηφίσουμε αυτές τις τροπολογίες.
Επίσης, δεν θα έπρεπε να σκεφθούμε τους αποσπαμένους εργαζόμενους από τον ΟΠΑΠ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού; Μέχρι το 2013 έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις σε αγώνες. Ενδέκατο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο, παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων πυγμαχίας, παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοίας, γκραν πρι στίβου στη Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε ανδρών και γυναικών, ολυμπιακοί αγώνες νέων το 2010, μεσογειακοί αγώνες το 2013, ολυμπιακοί αγώνες κωφών το 2013. Αυτές τις διοργανώσεις ποιος θα τις βγάλει σε πέρας όταν αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό το ξαναστέλνετε στα σπίτια τους;
Επίσης, το περισσεύον προσωπικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κακώς μεν, αλλά για την απόλυτη δικαιοσύνη, θα πρέπει επειδή είναι ικανό και έχει τα απαραίτητα προσόντα να περάσει σε υπηρεσίες ανάλογες των προσόντων τους.
Αυτές τις δύο τροπολογίες τις υπογράψαμε, τις υποστηρίζουμε και καλούμε την Κυβέρνηση να τις κάνει δεκτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχουμε ακόμη από τον κατάλογο τον κ. Λιτζέρη. Έχετε περιθώριο να ολοκληρωθεί ο κατάλογος ή πρέπει να…
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Οι άλλες είναι προτασσόμενες δευτερολογίες.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα και εγώ το λόγο για πρωτολογία, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, εσείς θα αποφασίσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Έχετε το δικαίωμα να λάβετε το λόγο κύριε Υπουργέ. Έκανα την πρόταση εάν υπάρχει περιθώριο από την πλευρά σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Ας ομιλήσει ο κ. Λιτζέρης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ορίστε κύριε Λιτζέρη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΤΖΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ θα αναφερθώ μόνο στην τροπολογία και δεν θα κάνω πλήρη χρήση του χρόνου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ σε μια τροπολογία που έχουμε καταθέσει εμείς σαν Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δι’ εμού της πολιτικής εκπροσώπου και του εισηγητού μας και με την οποία συμφωνούν το σύνολο των Κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης με δικές τους τροπολογίες.
Είναι μια τροπολογία που την έχετε κάνει και εσείς εν μέρει δεκτή, κύριε Υπουργέ, γιατί την δικαιώνετε κατά το ήμισυ και μάλιστα κατ’ επανάληψη. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα.
Πρόκειται για μικρό αριθμό υπαλλήλων, αν δεν απατώμαι 74 τον αριθμό, που υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αποσπάστηκαν το πρώτον το 2001 από τον ΟΠΑΠ Α.Ε.. Υπηρετούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Ο λόγος που τότε αποσπάστηκαν ήταν για να στηρίξουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται περί εξειδικευμένου προσωπικού, με υψηλές τεχνοκρατικές γνώσεις που κατά ομολογία όλων των Υπουργών, ακόμη και των δικών σας, είναι χρήσιμα εργαλεία στην υλοποίηση, στη διοργάνωση και υποστήριξη δραστηριοτήτων διεθνούς επιπέδου τις οποίες αναλαμβάνει η χώρα μας. Το έπραξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και βεβαίως εσείς η ίδια η Κυβέρνηση, δύο φορές έχει ανανεώσει την απόσπασή τους προκειμένου να υποστηρίξουν τέτοιες δραστηριότητες.
(XA)






(GH)
Κυρίες και κύριοι τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε δέκα τουλάχιστον δραστηριότητες οι οποίες χρειάζονται απαραίτητα αυτήν την υποστήριξη αυτών των εκλεκτών, των ειδικών υπαλλήλων. Η ίδια η κυβέρνησή σας τι κάνει; Επειδή το αναγνωρίζει επί της ουσίας, δύο φορές μέχρι τώρα, το 2005 και το 2006, έχει ανανεώσει τη σύμβασή τους κατά ένα έτος.
Το αίτημα είναι ακριβώς επειδή ο λόγος της απόσπασης είναι αυτές οι δραστηριότητες και η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε δεκάδες τέτοιες δραστηριότητες με αποκορύφωμα το 2013 που είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες, να παρατείνετε αυτή τη σύμβαση μέχρι το 2013. Είναι μια πολύ εύκολη απόφαση για σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλούνται επιπλέον δαπάνες, αφού ούτως ή άλλως εσείς οι ίδιοι νομοθετήσατε μέχρι το τέλος του χρόνου και από τη στιγμή που ούτως ή άλλως από το 2000 οι αποδοχές τους εγγράφονται στον προϋπολογισμό του δικού σας Υπουργείου. Με αυτόν τον τρόπο επανορθώνεται μια αδικία στο πρόσωπο των συγκεκριμένων υπαλλήλων, διαχρονική είναι η αλήθεια. Δεν είναι δική σας, την κληρονομήσατε. Λύστε την όμως. Απελευθερώνεται με αυτόν τον τρόπο το δυναμικό των υπαλλήλων, γιατί τους λύνεται η ανασφάλεια η οποία εκ των πραγμάτων υφίσταται σ’ αυτούς αφού έχουν τη δαμόκλειο σπάθη στο τέλος του έτους να αρθεί η σχέση εργασίας τους με το δημόσιο.
Ακούστε, κύριε Υπουργέ. Εσείς λέτε ότι είμαστε υπέρ της μηδενιστικής αντιπολίτευσης. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι δεν κάνετε δεκτή ούτε μία από τις προτάσεις μας. Ιδού λοιπόν γι’ αυτό το έλασσον θέμα να αποδείξετε σ’ αυτήν την Αίθουσα, σ’ αυτό το Κοινοβούλιο ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Πιστεύω ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να προασπίζει την ισονομία. Πριν από μερικές μέρες ο κ. Σαμαράς, ο Υπουργός Πολιτισμού, πήρε μία νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να καλύψει κάποιους αρχαιολόγους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, κάποιους υπαλλήλους δηλαδή που φυλάνε την Ακρόπολη κ.λπ. και τους έδωσε για δύο χρόνια παράταση της σύμβασής τους. Εμείς εδώ δεν ζητάμε καν παράταση της σύμβασης. Ζητάμε παράταση της απόσπασης. Θέλω να πω δηλαδή ότι αν στοιχειωδώς μπορείτε να λειτουργήσετε σε μία κατεύθυνση ισονομίας ως Κυβέρνηση, οφείλετε τουλάχιστον να υλοποιήσετε αυτό το αίτημα.
Τέλος, κυρίες και κύριοι, προέκυψε από τη σημερινή συζήτηση ότι πολλοί διορισμοί έχουν γίνει, πολλά νέα διοικητικά συμβούλια. Ακούστηκαν κάτι φοβερά νούμερα για τις αποδοχές των προέδρων, των golden boys. Επιτέλους δείξτε κατ’ ελάχιστον ένα πρόσωπο ισοπολιτείας απέναντι σε υπαλλήλους που σας είναι χρήσιμοι.
Κύριε Μπούρα, απευθύνομαι σε σας προσωπικά. Ως εκπρόσωπος της νομοθετικής εξουσίας, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, πραγματικά είχατε διακριθεί και για το ήθος και για τη δημοκρατικότητά σας. Ελπίζω να το επαναλάβετε και ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας. Πράξτε αυτό που συζητάμε. Θα έχετε το θάρρος να ισχυρίζεστε στο μέλλον ότι λύσατε κάτι που δεν το έχουν λύσει οι προκαθήμενοί σας. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Τουρισμού κ. Μαρκόπουλος για πέντε λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και για την κατανόηση του Υπουργείου και των συναδέλφων για τη χθεσινή μου απουσία στο εξωτερικό.
Ήθελα να παρέμβω και να στηρίξω και εγώ την υπογραφή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για τις τροπολογίες. Και με την ευκαιρία να πω δυο λόγια για τον παρόντα χρόνο και για την προσπάθεια που γίνεται. Δεν θέλω, όμως, να ξεφύγω από τις τροπολογίες για να μην γίνει συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη και την πολιτική.
Η παγκόσμια κρίση για την οποία οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνδιαλεγόμαστε και να συζητάμε επιβάλλει εκ των πραγμάτων και μια διαφορετική πολιτική και μια διαφορετική λογιστική. Η συμβολή στην κρίση δεν μπορεί να είναι ο βερμπαλισμός, αλλά τα μέτρα. Δεν μπορεί σ’ αυτόν τον τόπο να διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας και να μονομαχούμε για την έμμεση φορολογία στις επιχειρήσεις ή τους ιδιώτες ή τους πολίτες και όταν χρειάζεται να διευκολύνουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας, εάν μιλάμε και αποδεχόμαστε ότι είναι το 19% του Α.Ε.Π., να μην μπορούμε να βρούμε τον τρόπο ή την ευρύτερη συναίνεση που χρειάζεται κοινωνικών κυρίως ομάδων, αλλά και πολιτικών δυνάμεων στο να μειώσουμε την έμμεση φορολογία.
(ST)


(XA)
Είναι προφανές ότι το αίτημα της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων είναι απολύτως λογικό στην κατεύθυνση δυο πραγμάτων, πρώτον, να κάνουμε τη χώρα πιο ανταγωνιστική σαν τουριστικό προϊόν και, δεύτερον, να διευκολύνουμε τη σταθεροποίηση των θέσεων εργασίας, διότι οι ανελαστικές δαπάνες των επιχειρήσεων, κυρίως όταν αφορούν έμμεση φορολογία, είναι άδικο. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Αν σ’ αυτόν το χρόνο συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να κατεβάσουμε λίγο τον πήχυ των ατομικών ή ομαδικών ή κοινωνικών ή οικονομικών μας προσδοκιών λίγο, θα πετύχουμε. Αν σ’ αυτόν το χρόνο ο καθένας από εμάς, όπου και αν ανήκει από τις προηγούμενες κατηγορίες, κοιτάζει μόνο τον εαυτό του στον καθρέπτη, τότε η χώρα θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την κρίση, μια κρίση που την αντιμετωπίζει μέχρι τώρα κατά την προσωπική μου εκτίμηση με τον καλύτερο τρόπο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Η ανασφάλεια, η οποία υπάρχει στην παγκόσμια κοινωνία, στην ευρωπαϊκή κοινωνία και στην ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά το προϊόν του τουρισμού εκ των πραγμάτων μας οδηγεί σε καθυστερημένες συμφωνίες, σε καθυστερημένες αποφάσεις των πολιτών για το πώς θα μετακινηθούν και είμαστε υποχρεωμένοι -αν αυτό το ενστερνιστούμε, γιατί σας διαβεβαιώ ότι είναι μια απόλυτη πραγματικότης- να μεθοδεύσουμε την πολιτική μας πάνω σ’ αυτές τις γραμμές τις οποίες κάνουμε, εάν αποδεχόμαστε όλα αυτά, ότι η τουριστική βιομηχανία είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα. Μόνο που αυτή η αποδοχή πρέπει να είναι -θα μου επιτρέψετε την έκφραση- και στα γραπτά κείμενα, στις αποφάσεις, στις ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ μας και όχι μόνο στον βερμπαλισμό, γιατί οι αποφάσεις κρίνονται στην πολιτική. Είναι ωραίες οι κουβέντες, όταν τις λέμε, είναι λαμπρές, ενδεχομένως είναι και φωτεινές, ενδεχομένως κλείνουν και το μάτι σε ορισμένους. Αλλά, όταν πάμε στην ουσία των πραγμάτων, όταν πάμε δηλαδή να κάνουμε τη χώρα ποιοτική και ανταγωνιστική γι’ αυτήν την κορυφαία διεργασία, πρέπει να ξέρουμε να αποφασίζουμε. Αυτή είναι όλη η ιστορία για το τέλος παρεπιδημούντων. Δεν θέλω να μπω στην ουσία. Είναι μια απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία έχει συγκεκριμένη στόχευση, στόχευση η οποία ουσιαστικά εξυπηρετείται και ουσιαστικά βεβαίως στο τέλος ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι αντικαταστάθηκε πλήρως.
Η δεύτερη τροπολογία, το άρθρο 38 αφορά την ΕΤΑ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων είναι μια εταιρεία η οποία έχει όλα τα ακίνητα της χώρας τα οποία έχουν τουριστικό ενδιαφέρον. Είναι μια εταιρεία με μεγάλη προίκα στα ακίνητα, αλλά χωρίς δυνατότητα διαχείρισης. Το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΣΠΑ, το οποίο κατά 80% με απόφαση της Κυβέρνησης αφορά την περιφέρεια, είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Αν δεν παντρέψουμε αυτά τα δυο πράγματα, δηλαδή την μεγάλη ακίνητη περιουσία προς εκμετάλλευση και τη χρηματοδοτική κίνηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομίζω ότι θα έχουμε πράξει το μεγαλύτερο σφάλμα το οποίο θα μπορούσαμε να διαπράξουμε στην κατεύθυνση τουριστικής ανάπτυξης και του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Αυτό κάνουμε. Δεν κάνουμε τους ξενοδόχους. Και τουλάχιστον η δικιά μας η παράταξη δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να μιμηθεί επαγγελματίες ή να κάνει επιχειρηματική δράση. Εξαιρετικά το αντίθετο συμβαίνει.
Πολλές φορές έχουμε κατηγορηθεί από την Αντιπολίτευση -και την Αξιωματική και την Ελάσσονα- ότι προσπαθούμε να μειώσουμε το κράτος και να αυξήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και χαίρομαι για το γεγονός ότι βρίσκω συνομιλητές που βρίσκονται κυρίως στην Αξιωματική Αντιπολίτευση οι οποίοι λένε: «Επιτέλους, ιδιωτικοποιήστε». Το εκτιμώ βαθύτατα. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς ΣΔΙΤ, γιατί είναι κρατική περιουσία δικιά μας και χωρίς διαχείριση του ΕΣΠΑ. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Είναι υποχρέωσή μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα συρθούμε, όπως συρόμεθα μέχρι τώρα. Τώρα είναι η ευκαιρία που ξεκινάει το ΕΣΠΑ, γι’ αυτό κάναμε και την Ειδική Γραμματεία, διότι το Υπουργείο Τουρισμού μέχρι τώρα οπωσδήποτε φιλοξενείτο καταπληκτικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, οπωσδήποτε και οπωσδήποτε το δηλώνω αυτό απεριφράστως, αλλά τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να τρέξουμε αυτό το όχημα σε ένα ΕΣΠΑ το οποίο δεν έχει συγκεκριμένα κεφάλαια, αλλά είναι ανταγωνιστικό.
(GK)

(2ST)
Δηλαδή όποιος εμφανίσει γρηγορότερη δουλειά –και έτσι είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται- και σωστά προγράμματα και προγραμματισμούς, παίρνει χρήματα. Αυτή είναι όλη η περιπέτεια, την οποία προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας και την οποία αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν την έχουν καταλάβει.
Κοντολογίς, ο αγώνας για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου σε όλα τα επίπεδα διαρκεί και προσμετράται στις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Εκεί τελειώνουμε, εκεί θα δούμε. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα του ενάμιση μήνα της κοντής περιόδου.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες μετά το 2004 με την αυξημένη της αυτοπεποίθηση έχει καταφέρει να τις εκδηλώσει σαν πολιτικές πρωτοβουλίες και να έχει εισερχόμενα στον τουρισμό. Όμως, σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, όπως καταλαβαίνετε, θέλει ξεχωριστή αναμέτρηση με την υψηλή προσδοκία και θέλει μέχρι το τέλος του χρόνου τον αγώνα, τον οποίο δίνουμε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ τους συναδέλφους για την υπομονή. Ευχαριστώ και πάλι για την κατανόηση του Προεδρείου για τη χθεσινή μου απουσία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με τη συζήτηση των τροπολογιών ολοκληρώνεται στο σύνολό της η συζήτηση ενός πάρα πολύ σοβαρού νομοσχεδίου. Ο Υπουργός Τουρισμού έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τα θέματα του τέλους παρεπιδημούντων. Είχε προηγηθεί με τον ίδιο σωστό και δομημένο τρόπο στις διάφορες τοποθετήσεις του και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μπούρας. Άρα, δεν θα επιμείνω καθόλου σ' αυτό το θέμα.
Θα επιμείνω όμως σε άλλα θέματα, τα οποία συγκέντρωσαν τους μύδρους των συναδέλφων Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γιατί –λέει- τώρα επαναφέρουμε το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ.
Σωστά το είπε ο κ. Μπούρας πριν από λίγο πως εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και πρέπει να προσαρμόζουμε την πορεία μας και, ναι, να τη διορθώνουμε εκεί που βλέπουμε ότι ο δρόμος μας οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση.
Νομίζω πως επειδή στην πολιτική κρινόμαστε όλοι από το αποτέλεσμα, θα περίμενε κανείς αυτό να το χαιρετίσετε. Είναι κάτι που το περιμένει ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας. Στο κάτω-κάτω στην πολιτική είναι αρετή να μπορείς να αποφασίζεις και να διορθώνεις την πορεία σου, εκεί που το επιβάλλουν οι αντικειμενικές συνθήκες. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση.
Όμως, σχετικά με άλλες διατάξεις που αφορούν θέματα της οικονομίας, νομίζω ότι σ’ αυτές τις διατάξεις οι αιτιάσεις, οι κριτικές παρατηρήσεις και οι εν γένει παρεμβάσεις των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουν απαντηθεί τόσο από τον Υφυπουργό όσο και από τον Υπουργό κ. Παπαθανασίου.
Εγώ θα επιμείνω στις κατηγορίες που εκτοξεύσατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ, και στην κριτική που ασκήσατε για τα θέματα δημοσίας τάξεως και δημόσιας ασφάλειας.
Όταν η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, ερχόσαστε στη Βουλή –και εκτός Κοινοβουλίου- και ασκείτε κριτική κατηγορώντας την Κυβέρνηση για αδράνεια. Όταν η Κυβέρνηση προχωρεί σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες, σπεύδετε να καταγγείλετε τα μέτρα αυτά και σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθείτε με γλαφυρό ύφος να τα καταστήσετε και αντικείμενο διακωμώδησης.
Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα μιλήσω ως προς τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής. Και το λέω εγώ που είμαι Βουλευτής –όπως και πολλοί από εσάς- που εκλέγομαι στο Λεκανοπέδιο, δεν εκλέγομαι στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας. Εκλέγομαι στην Β’ Περιφέρεια. Οι δύο Περιφέρειες επικοινωνούν. Πολλοί εκλογείς και συμπολίτες μας είναι αυτοί που δουλεύουν, είναι υπάλληλοι ή έχουν μαγαζιά ή κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας.
Με τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής ξεχείλισε το ποτήρι! Το ποτήρι ξεχείλισε!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα έλθουν και στο Μπουρνάζι! Μην ανησυχείτε!
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ποτήρι ξεχείλισε με τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής και είναι η ώρα έστω και στο «και πέντε» -όχι στο «δώδεκα παρά πέντε», στο «και πέντε- να αναλάβουμε σε αυτή την Αίθουσα όλοι τις ευθύνες μας.


(MT)
(GK)
Η Κυβέρνηση έχει αυτή τη διάθεση και αυτή την πολιτική βούληση. Δεν βλέπω να έχει αυτή τη διάθεση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ακούω συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επιτίθενται σε βάρος των κυβερνητικών μέτρων. Τι προτείνετε εσείς; Ποιες είναι οι προτάσεις σας; Είναι σοβαρή η κριτική που κάνετε ότι η Νέα Δημοκρατία ήρθε, λέει, τα τελευταία πέντε χρόνια και διέλυσε τα Σώματα Ασφαλείας;
Ποιοι είναι αυτοί που αποτελούν σήμερα την ιεραρχία της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας; Πού ήταν επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Τσιατούρας, ο κ. Ραχοβίτσας, ο κ. Κασαπάκης, ο κ. Οικονόμου, ο κ. Δικόπουλος, ο κ. Χωριανόπουλος; Αυτή είναι σήμερα η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι εξαιρετικοί αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν την καριέρα τους και έφτασαν στα ανώτερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Γιατί, λοιπόν, μας κατηγορείτε για κομματικές επιλογές, ότι αφήσαμε τους άξιους έξω και εξαρθρώσαμε τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας; Δεν θέλετε να δείτε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Χθες η έγκυρη γαλλική εφημερίδα MONDE, που ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς, αφιέρωσε το πρώτο της θέμα στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στα προάστια του Παρισιού, όπου όταν εκλήθησαν να παρέμβουν αστυνομικές δυνάμεις, τα περίφημα CRS, οι Ειδικές Δυνάμεις της Γαλλικής Αστυνομίας -όσοι έχουμε ζήσει και ήμασταν φοιτητές στο Παρίσι ξέρουμε τι σημαίνουν- και πήγαν εκεί, εβλήθησαν από ελεύθερους σκοπευτές με πυροβόλα όπλα. Χθες, λοιπόν, η MONDE προσπαθούσε να αναλύσει τα κοινωνικά αίτια αλλά και τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου.
Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε –δεν θα πω κάτι παρόμοιο, θα πω κάτι που αφορά τα ελληνικά δεδομένα- ένα «ιδιότυπο» -σε εισαγωγικά, για να μην παρεξηγηθούμε- «ιδιόμορφο αντάρτικο» πόλεων. Έχουμε φαινόμενα βίας, πρωτόγνωρα φαινόμενα βίας, τα οποία πλέον τινάζουν στον αέρα την ομαλή διαβίωση του κάθε συμπολίτη μας. Αυτή είναι η αλήθεια.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Η Αστυνομία, λοιπόν, εμφανίζεται και αμήχανη και αδύναμη. Γιατί; Το ξέρετε το γιατί. Πρώτον, γιατί αυτά τα φαινόμενα βίας εμφανίζουν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό τους συντονισμό από κάποιο κέντρο το οποίο πρέπει επιτέλους να βρεθεί, αλλά και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία εκδηλώνονται, όπως και την ένταση της πρωτοφανούς βίας. Ένα είναι αυτό.
Ένα δεύτερο: Γνωρίζετε ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται ακόμη –κακώς θα μου πείτε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν το δικαιολογώ- υπό την επιρροή του ισχυρού σοκ του Δεκεμβρίου. Γνωρίζετε τι συνέβη το Δεκέμβριο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τα δεκεμβριανά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί ψευδοδίλημμα το να θέλουν ορισμένοι να κινείται η Αστυνομία σαν εκκρεμές το οποίο πιάνει τα ακραία όριά του, δηλαδή ή κάποιοι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια αστυνομικοί θα φονεύουν αθώους μαθητές ή η Αστυνομία θα αποσύρεται και θα αφήνει να καίγεται η Αθήνα. Αυτή την κατάσταση θέλετε να διαιωνίσουμε και να επιτρέψουμε να συνεχιστεί;
Τόσο καιρό λέγατε τι κάνει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, παίρνει μέτρα και ερχόσαστε τώρα να κατηγορήσετε την Κυβέρνηση, αποκρύπτοντας συγκεκριμένα στοιχεία; Για παράδειγμα μιλάτε για αστυνομοκρατία, για διακίνηση του φόβου, για τρομοφοβία κ.ο.κ.. Από πού σας προκύπτουν αυτά;
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάθε έννοια αστυνομοκρατίας. Απορρίπτουμε αυτούς που διακινούν το φόβο από οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν εκπορεύονται. Μιλάμε για το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε πολίτη να είναι ασφαλής αυτός και η οικογένειά του και να προστατεύεται η περιουσία του. Είναι συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας.
Μιλάμε για μια δημοκρατική Αστυνομία που θα έχει τις δυνατότητες, δικονομικές και άλλες, να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της και μιλάμε μόνο γι’ αυτό. Αντί, λοιπόν, να ασκείτε κριτική κατά τα μηδενιστικά πρότυπα που ακολουθεί η ηγεσία σας, ελάτε σ’ αυτή την Αίθουσα να συνεργαστούμε και να συγκλίνουμε, να δούμε πώς θα διατυπώσουμε –το είπε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας- αυτές τις διατάξεις κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην έχουμε προβλήματα δικονομικά ή και πραγματικά προβλήματα στην εφαρμογή τους.

(MB)

(MT)
Αυτό σας το ζητούμε και νομίζω ότι είναι καθήκον όλων των πτερύγων του Εθνικού Κοινοβουλίου. Όμως από εκεί και πέρα ξεκαθαρίστε μας επιτέλους τι θέλετε. Επαναλαμβάνω: Λέτε τόσο καιρό ότι δεν κάνει τίποτα η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση προχωρεί. Βλέπει το πραγματικό πρόβλημα. Και σας το λέω και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, σας το λέω και ως Βουλευτής που εκλέγομαι εδώ -και είναι τιμή μου- με ψήφους κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Η κατάσταση που μας προέκυψε την Παρασκευή ξεχείλισε το ποτήρι. Ξεπεράσαμε τα όρια. Δεν πάει άλλο! Πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα! Και για να τελειώσει σημαίνει μέτρα, σημαίνει παρεμβάσεις. Και τα μέτρα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κάντε κάτι επιτέλους!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ- ΄ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κυβερνήστε, να τελειώνουμε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρεμήστε, κύριε Ανδρουλάκη!
Εμείς λοιπόν λέμε ότι τα μέτρα αυτά τα αποφασίσαμε, θα τα εφαρμόσουμε. Θα έχουν αποτέλεσμα. Όμως για να έχουν ουσιαστικότερο αποτέλεσμα θα είναι καλό να έχουν ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση. Και ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση σημαίνει να τα συζητήσουμε εδώ -σας το πρότεινε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης- να συγκλίνουμε στη σωστή διατύπωση των σχετικών διατάξεων, να τις ψηφίσουμε, να τις καταστήσουμε νόμο του ελληνικού κράτους και να καλέσουμε τα εκτελεστικά όργανα της Πολιτείας -Αστυνομία, εισαγγελείς- να εφαρμόσουν αυτές τις διατάξεις μέχρι το τέλος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εάν δεν προχωρήσουμε –και με αυτό καταλήγω, κύριε Πρόεδρε κι ευχαριστώ για την ανοχή σας- σ’ αυτό το πεδίο που μας υποδεικνύουν όλοι οι συμπολίτες μας φοβάμαι ότι θα συντελέσουμε στην πλήρη απονομιμοποίηση του πολιτικού κόσμου στα μάτια του μέσου πολίτη. Διότι όταν δεν μπορεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας να προασπίσει το δικαίωμα που έχει ο Έλληνας πολίτης να συναλλάσσεται,…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παναγιωτόπουλε, ολοκληρώστε σας παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:…να κινείται, να εργάζεται, να είναι ασφαλής -τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- τότε νομίζω ότι η απαρέσκεια και η απαξία του πολιτικού συστήματος θα ανέβει έτι περαιτέρω στα ύψη.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν σους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, σαράντα έξι μαθήτριες και μαθητές και τέσσερις συνοδοί καθηγητές από το Γυμνάσιο Καμένων Βούρλων.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Λαφαζάνης έχει ζητήσει το λόγο για μια πολύ σύντομη παρέμβαση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, κύριε Γείτονα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Είμαστε στο τέλος της τέταρτης συνεδρίασης. Να οργανώσουμε λίγο τη συζήτηση παρακαλώ, να δούμε πώς θα πάμε. Κάντε μια πρόταση για να διευκολύνετε τα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Λέω λοιπόν να δώσω ένα τρίλεπτο στον κ. Λαφαζάνη για μια σύντομη παρέμβαση. Δεν ξέρω, κύριε Γείτονα, αν θέλετε κι εσείς ένα τρίλεπτο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος):…και θα ολοκληρώσουμε με τις ομιλίες των συναδέλφων που έχουν προτασσόμενες δευτερολογίες, την κυρία Κατσέλη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Μαγκριώτη και τον κ. Σπηλιόπουλο.
Ορίστε, κύριε Λαφαζάνη, έχετε το λόγο μόνο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αντί ομιλίας πολύ φοβάμαι ότι άκουσα ένα παραλήρημα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και, ξέρετε, αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Διότι λέει «δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε το φόβο», αλλά δεν έκανε τίποτε άλλο με την ομιλία του παρά να καλλιεργεί φοβικά σύνδρομα στην ελληνική κοινωνία. Ξεχείλισε το ποτήρι, κύριε Παναγιωτόπουλε; Για ποια πράγματα έχει ξεχειλίσει το ποτήρι; Δεν έχει ξεχειλίσει το ποτήρι με τις πολιτικές αυτές που εφαρμόζετε, που έχετε καταγράψει τη μισή Ελλάδα στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» και την έχετε καταστρέψει; Δεν ξεχείλισε το ποτήρι απ’ αυτές τις πολιτικές; Δεν ξεχείλισε το ποτήρι όταν βλέπετε εργαζόμενους να τους εκβιάζουν επί ποινή απόλυσης, να μειώνονται οι ώρες εργασίας τους και ο πενιχρός μισθός τους και να πετιούνται στην έσχατη εξαθλίωση;
(DE)


(MB)
Δεν ξεχείλισε το ποτήρι για αυτά τα πράγματα; Δεν ξεχείλισε το ποτήρι με τη μαύρη εργασία η οποία καλπάζει σε συνθήκες κρίσης; Δεν ξεχείλισε το ποτήρι με τη γενιά των 600, των 500, των 400 ευρώ; Δεν ξεχείλισε το ποτήρι με την ανασφάλιστη εργασία; Δεν ξεχείλισε το ποτήρι με τα STAGE; Δεν, δεν, δεν;
Αυτά όλα δε σας ενοχλούν; Και δε γνωρίζετε ότι ουδέποτε μεγάλα κοινωνικά θέματα και μεγάλα προβλήματα ασφάλειας στις κοινωνίες δεν αντιμετωπίστηκαν απλώς και μόνο με την αστυνομία και με ένα ποινικό οπλοστάσιο που μας επαναφέρει σε ιδιώνυμα του 1920; Δεν το ξέρετε αυτό; Δεν ξέρετε ότι κατεξοχήν προβλήματα ασφάλειας και κοινωνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με άλλες πολιτικές; Δεν ξέρετε ότι η ασφάλεια και η κοινωνική γαλήνη, η κοινωνική ειρήνη θέλουν και δικαιοσύνη και όχι αυτές τις φρικαλέες ανισότητες, αυτή τη φτώχεια η οποία καλπάζει, την ανεργία η οποία μεγαλώνει, την ανασφάλεια στους νέους, την απαξίωση που οδηγούν οι πολιτικές που έχουν το κέρδος πάνω απ’ όλα και έχουν θεοποιήσει το χρήμα; Δεν τα γνωρίζετε αυτά, ότι, αν δεν κάνουμε αλλαγές σ’ αυτούς τους τομείς, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υπαρκτά, βεβαίως όχι στην υπερβολή που λέχθηκε ότι η Αθήνα έχει γίνει Καμπούλ; Αυτά είναι τρομοκρατικά, τρομολαγνικές φαντασιώσεις.
Τα υπαρκτά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιου είδους αστυνομοκρατικές αντιλήψεις, ποινικοποίησης μέχρι τέτοιου βαθμού ιδιωνύμου αδικήματος, λες και το πρόβλημα ήταν το ποινικό μέρος και δεν είχαμε ένα ισχυρό ποινικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Λαφαζάνη, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό που μας χρειάζεται πρώτα απ’ όλα είναι ένα νέο δημοκρατικό πολιτικό οπλοστάσιο, ένα κοινωνικό οπλοστάσιο. Και επ’ αυτού, έχω προτείνει και μαζί με τη συνάδελφό μου την Άννα Φιλίνη και άλλες πτέρυγες απ’ αυτή την Αίθουσα, αρκετές τροπολογίες που αφορούν εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, για τα οποία δεν σας είδα να μιλήσετε, για τις συμβάσεις μιας μέρας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, τους οποίους έχετε όμηρους, για τους εργαζόμενους στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο ως υπεράριθμοι, όταν το δημόσιο έχει υποχρεώσεις απέναντί τους.
Αυτά να αντιμετωπίσετε, κύριε Παναγιωτόπουλε. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων οδηγεί σε καλύτερες, δικαιότερες κοινωνίες, κοινωνίες οι οποίες έχουν και ασφάλεια και δικαιοσύνη μαζί.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητάει το λόγο για ένα λεπτό μόνο.
Αμέσως μετά, κύριε Γείτονα, το τρίλεπτο θα το έχετε και εσείς.
Όμως, κύριε Παναγιωτόπουλε, σας παρακαλώ μόνο για ένα λεπτό, γιατί….
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, ότι εγώ δεν κουράζω το Σώμα. Μιλάω λιγότερο από κάθε συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό. Σας παρακαλώ, διευκολύνετε τώρα για να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση. Έχετε ένα λεπτό.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την πρωτολογία μου την έκανα πριν από λίγο, όπως ξέρετε. Μιλάω λιγότερο από κάθε άλλο συνάδελφο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η παράκλησή μου είναι η εξής, κύριε Παναγιωτόπουλε: Να επανέλθουμε στο νομοσχέδιο, σας παρακαλώ, γιατί οι τοποθετήσεις αυτές θα προκαλούν αντιλόγους. Λόγος αντίλογος, αντίλογος λόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Εγώ αυτό προτείνω.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά τροπολογία του νομοσχεδίου αυτή η συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω, όπως άλλωστε δεσμευθήκατε απέναντί μου, να είστε πολύ σύντομος. Δύο λεπτά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα εύκολα να επιστρέψω στο συνάδελφο κύριο Λαφαζάνη…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Έχω προηγηθεί, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Γείτονα, σας παρακαλώ. Θα έχετε το χρόνο να απαντήσετε και στον κύριο Παναγιωτόπουλο…
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να κάνουμε τώρα συζήτηση;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μα, έχω ζητήσει από πριν το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Γείτονα, θα έχετε τη δυνατότητα του τριλέπτου και θα ακούσετε και τον κ. Παναγιωτόπουλο. Σας παρακαλώ, διευκολύνετε και εσείς. Ζητώ από όλους να διευκολύνουν να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Αυτό πρότεινα προηγουμένως, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν, όμως, να μηδενιστεί ο χρόνος μου, κύριε Πρόεδρε; Δεν έχω ξεκινήσει καν να μιλάω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα μου ήταν πολύ εύκολο να επιστρέψω στον κ. Λαφαζάνη τον χαρακτηρισμό περί παραληρήματος. Δεν θα το κάνω. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ. Θα του πω, όμως, ότι τα όσα είπε υποκρύπτουν μια πολύ επικίνδυνη αντίληψη. Και πιστεύω ότι αυτή η άποψη δεν υιοθετείται από τον ίδιο, αλλά από λάθος παρεισέφρησε στη λογική της δικής του παρέμβασης. Και θα εξηγήσω τι εννοώ.
Ναι, κύριε Λαφαζάνη, έχουμε πρόβλημα σε πολλούς τομείς και των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και αν έχετε εσείς ευαισθησία, έχουμε και εμείς οι νεοδημοκράτες Βουλευτές την ίδια ευαισθησία -και αυτό δε μπορείτε να μας το αφαιρέσετε- για να προστατευθούν τα εργασιακά και εν γένει, κοινωνικά δικαιώματα του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, ιδιαιτέρως των εργαζομένων σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και πρέπει ο αγώνας να είναι συνεχής και σε αυτή την Αίθουσα.
(AD)
(2DE)
Όμως, για όνομα του Θεού! Είναι πολύ επικίνδυνο να υπαινίσσεται κανείς ότι επειδή η κοινωνία μας έχει προβλήματα, θα επιτρέψουμε στους «γνωστούς-αγνώστους», τους δήθεν αντιεξουσιαστές που δεν ξέρουμε ποιου κέντρου ανατροπής και ανωμαλίας είναι όργανα, να παίρνουν τις βαριοπούλες και τα τσεκούρια και να διαλύουν το κέντρο της Αθήνας, στο οποίο κινούνται εργαζόμενοι, εμποροϋπάλληλοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες! Αυτή είναι η αλήθεια!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε συνάδελφε, κάντε τη δουλειά σας σοβαρά και αφήστε τα «μπλα-μπλα»!
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και έρχεστε να μας πείτε τώρα ότι επειδή υπάρχουν προβλήματα, θα επιτρέψουμε σ’ αυτά τα στοιχεία, τα επικίνδυνα για τη δημοκρατική ομαλότητα, να εμφανίζονται σαν τους αρχάγγελους της κοινωνικής δικαιοσύνης; Αυτό έρχεστε να μας πείτε;
Σε ό,τι αφορά δε τις υποδείξεις ορισμένων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να κάνουμε τη δουλειά μας, εμείς και τη δουλειά μας ως Κυβέρνηση θα κάνουμε και τις ευθύνες μας θα πάρουμε. Και εκεί που υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, θα κάνουμε και την αυτοκριτική μας.
Όμως, οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να είναι πιο σεμνοί και πιο προσεκτικοί, διότι έχουν σκελετούς στο ντουλάπι τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας!
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Τα γεγονότα της Νιόβης πότε έγιναν; Τα γεγονότα της απαγωγής του λεωφορείου, εκεί που χάθηκε η ζωή του άτυχου νεαρού Κουλούρη, τα γεγονότα της περιόδου Οτσαλάν, πότε έγιναν;
Ας αφήσουν τις κομπορρημοσύνες και να πάψουν να παριστάνουν τους εισαγγελείς του δημοσίου βίου! Είναι καιρός να συναινέσουμε, να συνεννοηθούμε, να βρούμε μέτρα σταθερότητας, τα οποία θα ισχύσουν τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία!
Και επαναλαμβάνω ότι εκεί που η Κυβέρνηση έχει ευθύνες –γιατί και η Κυβέρνηση έχει ευθύνες- αναλαμβάνει τις ευθύνες της στο ακέραιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη! Δεν γίνεται έτσι! Αφού συμφωνήσαμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Υπάρχει σοβαρό προσωπικό θέμα και θα το εξηγήσω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μα, δεν θα τελειώσει ποτέ αυτός ο διάλογος και οι συνάδελφοι Βουλευτές δυσανασχετούν δικαίως από κάτω, γιατί περιμένουν τη σειρά τους. Σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, μου προσάπτει κατηγορίες, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ! Θα ολοκληρώσουμε τον κατάλογο των ομιλητών. Δεν υπάρχουν προσωπικά θέματα, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να το πω και θα το καταλάβετε αμέσως!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ασκήσατε κριτική, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε και άσκησε τη δική του κριτική. Δεν θα βρούμε άκρη έτσι.
Το λόγο έχει ο κ. Γείτονας για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη! Λίγο πριν, όλοι συμφωνήσαμε για το πώς θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση. Σας παρακαλώ!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν έχει το δικαίωμα να κάνει απαράδεκτους υπαινιγμούς! Τους επιστρέφω! Και δεν έχετε δικαίωμα εσείς να κατηγορείτε κανέναν και να διαστρέφετε τα γεγονότα!
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιους υπαινιγμούς; Να μας εξηγήσει ποιοι είναι οι υπαινιγμοί!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν έχετε το δικαίωμα να διαστρέφετε τις καταστάσεις και να λέτε ότι εδώ θα ανεχθούμε καταστάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν ανεχόμαστε καμία κατάσταση! Όμως, δεν ανεχόμαστε και πολιτικές που θρέφουν τις κοινωνικές εντάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη! Αφήστε επιτέλους τον κ. Γείτονα να κάνει χρήση του μικροφώνου και του χρόνου που δικαούται!
Ορίστε, κύριε Γείτονα, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, προβλέποντας τι θα γίνει, προσπάθησα προηγουμένως να πω να οργανώσουμε τη συζήτηση. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά όταν φθάνουμε στο τέλος υπάρχουν συνάδελφοι με προτασσόμενη δευτερολογία και δεν μπορούν να μιλήσουν και αρχίζουμε αντιδικίες μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν άρχισα εγώ την αντιδικία!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Γι’ αυτό και εσείς θα συμβάλετε τώρα ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ώστε να μη συνεχιστούν αυτές οι αψιμαχίες και αντιδικίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Εγώ, λοιπόν, για να δώσω ευκαιρία στους συναδέλφους να κάνουν την πρώτη τους τοποθέτηση, θα επιφυλαχθώ για τη δευτερολογία μου μετά.
Απλώς, λέω στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι αυτό που είδαμε με την παρουσία του σήμερα και την ομιλία του –και την πρώτη και τη δεύτερη- είναι ότι πραγματικά σ’ αυτήν την παράταξη έχει χαθεί το αίσθημα ευθύνης! Δεν έχουν αντιληφθεί τι γίνεται! Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι! Είναι θηλιά στο λαιμό του κόσμου η ανασφάλεια και για την οικονομία και για τα θέματα δημόσιας τάξης η εγκληματική βία που βλέπουμε στους δρόμους! Και εσείς ζητάτε από εμάς να αναλάβουμε τις ευθύνες;

(LM)



(AD)
Και κάνετε και ένα ατόπημα και μ' αυτό τελειώνω, κύριε Παναγιωτόπουλε. Ουσιαστικά, για να μας πείσετε ότι η Κυβέρνηση κάνει κάτι, μας μιλήσατε για αντάρτικο πόλεων. Πού το διαπιστώσατε αυτό το πράγμα; Είναι άποψη αυτή για τη χώρα;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα σε εισαγωγικά, κύριε Γείτονα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είπε σε εισαγωγικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Φθάνετε μέχρι το σημείο να δυσφημίζετε τη χώρα, προκειμένου να παρουσιαστείτε ως ανεύθυνοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σε εισαγωγικά είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μη διαστρέφετε αυτά που είπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παναγιωτόπουλε, σας παρακαλώ. Δεν έχετε και εσείς το λόγο τώρα.
Το λόγο έχει η κυρία Λούκα Κατσέλη.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εσείς δεν παρακολουθείτε τη συνεδρίαση, δικό σας πρόβλημα. Είπα ένα ιδιόμορφο αντάρτικο πόλεων, σε εισαγωγικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, θα ολοκληρώσουμε τον κατάλογο και θα σας δώσω το λόγο αμέσως μετά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαστροφή αυτών που λέμε αποτελεί πράξη πολιτικής ανανδρίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σεβαστείτε λίγο τους συναδέλφους Βουλευτές που περιμένουν.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, σας παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε προσεκτικότερος, όταν αναφέρεστε σε εμένα. Είναι πράξη πολιτικής ανανδρίας. Να μη διαστρέφετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Παναγιωτόπουλε. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται ο καθένας να σηκώνετε εδώ και να λέει ό,τι εκείνη την ώρα θέλει να πει. Σας παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απαράδεκτο. Έχει ευθύνες το Προεδρείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τίποτα δεν είναι απαράδεκτο. Είπατε σε εισαγωγικά. Ελύθη το θέμα αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να το τονίσετε και να το διορθώσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ καθίστε κάτω.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ σε ηπιότερο ύφος. Ή θα χρησιμοποιείτε το ίδιο ύφος στους συντρόφους σας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν θα χαρίζεστε εδώ μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, καθίστε κάτω, κύριε Παναγιωτόπουλε. Το ίδιο είμαι απέναντι σε όλους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Αναζητείστε τα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Γείτονα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η συντροφική σας αλληλεγγύη στην κλαδική σας. Όχι στο Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Κατσέλη, έχετε το λόγο.
Δεν θα γράφετε τίποτα απ’ όσα λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο κ. Γείτονας πλέον, σας παρακαλώ για να ακουστεί η ομιλήτρια που είναι η κυρία Κατσέλη.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Μπορούμε να ξεκινήσουμε, κύριε Πρόεδρε, νομίζω.
Ήθελα να μιλήσω γι’ αυτήν την τροπολογία επαναφοράς του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο, τον αποσπασματικό, πρόχειρο και πλήρως αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση νομοθετεί, αλλά και διαχειρίζεται τα λεφτά του φορολογούμενου.
Έχετε κάνει, κύριοι της Κυβέρνησης, τον Προϋπολογισμό του 2009 παντελώς κουρέλι. Αλήθεια, υπάρχει Προϋπολογισμός; Αλλάζετε κάθε εβδομάδα βασικές φορολογικές διατάξεις. Μειώνετε το τέλος παρεπιδημούντων το μήνα Μάρτιο και υπερχρεώνετε τους δήμους και εν τέλει το δημόσιο.
Και επειδή η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και οι οφειλές προς τρίτους του δημοσίου πολλαπλασιάζονται, πότε, όπως είπα χθες, εκδίδετε ομόλογα και πότε χορηγείτε εγγύηση του δημοσίου για πληρωμές προς τρίτους.
Δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να ενεργεί ως στρουθοκάμηλος, να κρύβεται και να νομίζει ότι οι πολίτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι αγορές, δεν βλέπουν τίποτα, δεν ξέρουν τίποτα.
Θέλω να καταθέσω σήμερα στα Πρακτικά το γράμμα που έστειλε ο Γενικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, καλώντας τα μέλη της Ένωσης να προσέλθουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να συνάψουν ξεχωριστές τριμερείς συμβάσεις υπό την εγγύηση του ελληνικού κράτους με κάθε νοσοκομείο από το οποίο έχουν απαιτήσεις, καθώς και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο λέει ότι θα ξεπληρώσει σε πρώτη φάση οφειλές ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων, ενώ το υπόλοιπο θα εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2010.
Και μάλιστα, αντί το δημόσιο να πληρώσει τα χρωστούμενα με τόκο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα εισπράξει -ακούστε, κύριοι συνάδελφοι!- ποσοστό 5% επί των απαιτήσεων από τις εταιρείες.
(KO)
(2AD)
Αυτά είναι σοβαρά πράγματα. Γιατί το κάνετε; Γιατί χρησιμοποιείτε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Γιατί απαιτείτε από τις εταιρείες να πληρώσουν επιπλέον τέλη; Μήπως για να κρύψετε το χρέος; Το χρέος πρέπει να αυξηθεί είτε το κάνετε μέσω Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είτε όχι. Θα πρέπει να αυξηθεί το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης ή το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. Μ’ αυτά τα τεχνάσματα χάνετε κάθε αξιοπιστία, την οποία χάνετε και σε όλες τις εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.
Και, κύριε Παναγιωτόπουλε, είπατε και μια αλήθεια σ’ αυτά που είπατε. Είπατε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και αδύνατη να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αστυνομία, είπα. Όχι η Κυβέρνηση.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Και η Αστυνομία. Κάντε κάτι τότε, όπως σας είπαν όλοι οι συνάδελφοι να διορθώσετε τα κακώς κείμενα και όχι τεχνάσματα σαν αυτά που κάνετε.
Μ’ αυτά τα τεχνάσματα κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα χάνεται κάθε αξιοπιστία. Η αξιοπιστία χάνεται και κάθε μέρα με τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείτε ιδιαίτερα για θέματα προσωπικού.
Ο συνάδελφος κ. Λιντζέρης μίλησε για την τροπολογία που καταθέσαμε για το προσωπικό που είναι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Εγώ θέλω να σταθώ στο ζήτημα της αξιοπιστίας που αφορά το προσωπικό του Χρηματιστηρίου, το οποίο όπως ξέρετε ιδιωτικοποιήθηκε με το ν. 3152/2003. Τότε, υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Βουλής που έδινε δυνατότητας μεταφοράς αυτού του προσωπικού στο ελληνικό δημόσιο, εφόσον κρινόταν πλεονάζον με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σήμερα που έχει πιστοποιηθεί ότι αυτό το προσωπικό είναι πλεονάζον, ζητάμε με την τροπολογία που καταθέσαμε να προασπίσουμε την αξιοπιστία της Βουλής και των κομμάτων. Η αξιοπιστία σε θέματα ρυθμίσεων του προσωπικού, σε θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης, σε θέματα φορολογικών ρυθμίσεων είναι πρώτη προτεραιότητα για να προχωρήσει αυτή η χώρα μπροστά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Λούκα Κατσέλη καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς έχουμε καταθέσει μία τροπολογία σε σχέση με τους εργαζομένους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά δεν έχουμε λάβει ξεκάθαρη απάντηση. Φαντάζομαι –κατά την αποστροφή του λόγου σας- ότι είπατε πως θα γίνει παράταση μόνο για ένα έτος. Διαφωνούμε απόλυτα με την τακτική που ακολουθείτε. Θα αφήσετε ανθρώπους σε εκκρεμότητα.
Πρέπει να σας πω ότι έχω και ένα ακόμα ερώτημα το οποίο δεν υπάρχει στην τροπολογία και είναι το εξής: Υπάρχουν και δύο εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το 2007. Ενώ ο νόμος, όπως ισχύει, αφορά αυτούς που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2006. Όμως, υπάρχουν δύο εργαζόμενοι που είναι τελείως έξω, τελείως στον αέρα. Και το λέω ως παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία νομοθετείτε.
Επίσης, δεν μας έχετε πει απολύτως τίποτα για την τροπολογία που σας καταθέσαμε και η οποία αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης. Τίποτα δεν μας είπατε. Θα την κάνετε δεκτή; Δεν θα την κάνετε; Και εφόσον δεν θα την κάνετε δεκτή, γιατί δεν την κάνετε δεκτή; Δώστε μία απάντηση. Υποτίθεται ότι είστε η «κυβέρνηση της αγοράς». Επιτέλους, κάντε κάτι για την αγορά.
Και έρχομαι, κύριε Υπουργέ, αυτομάτως στην τροπολογία που μας ενδιαφέρει και αφορά το θέμα των πληγέντων και όλο αυτό το οποίο προηγήθηκε.
Θέλω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ και κυρίως, κύριε Παναγιωτόπουλε –που πρέπει να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι σας εκτιμώ ιδιαιτέρως και το λέω δημόσια αυτό- να σας πω ότι κάτι δεν πάει καλά.
Όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., πριν από τρεις μήνες ακριβώς εδώ στο Κοινοβούλιο πρότεινε τα μέτρα για την κουκούλα, δεκάδες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στα κανάλια χαρακτήριζαν αυτά τα μέτρα ως ακραία. Πώς από ακραία αυτά τα μέτρα, κύριε Παναγιωτόπουλε, έγιναν «μεσαία» μέσα σε τρεις μήνες; Θέλω –επειδή είστε λαλίστατος σήμερα- να μας το εξηγήσετε αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το πούμε και αυτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θέλω ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος να μας εξηγήσει πώς σε τρεις μήνες αυτό που έλεγε ο κ. Καρατζαφέρης και το οποίο θεωρήθηκε ως «ακραίο» το Δεκέμβριο, έγινε «μεσαίο» το Μάρτιο. Θέλω να το καταλάβω.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης)
Πρόεδρε, θα ζήσεις πολλά χρόνια, μπήκες μέσα στην Αίθουσα και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.
Δεύτερο θέμα. Ο κ. Καρατζαφέρης δεν είπε μόνο για την κουκούλα τότε, κύριε Υπουργέ και κύριε Παναγιωτόπουλε. Είπε και για το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Πάλι κάνετε μισές δουλειές και πάλι θα αναγκαστείτε να μας ακολουθείτε από πίσω, διότι το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως έλεγε χθες η εκπομπή και ο κ. Πανούσης -ο οποίος είναι και ο συντάκτης του νόμου περί ασύλου- στην κρατική τηλεόραση, άλλο πράγμα έλεγε, για άλλο λόγο θεσπίστηκε και άλλο πράγμα σήμερα τηρείται.
Σήμερα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, το να μιλάμε για άσυλο είναι σαν να λέμε ότι σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου. Είναι σαν να λέμε δηλαδή, ότι όλοι εμείς που είμαστε έξω από τα πανεπιστήμια φοβόμαστε το χωροφύλακα και τον αστυφύλακα και γι’ αυτό δεν συνομιλούμε και ότι μόνο εντός των πανεπιστημίων που δεν μπορεί να έρθει ο αστυφύλακας έχουμε ελευθερία του λόγου.
(NP)
(2KO)
Και πρέπει να πω στους συναδέλφους κάτι που έγινε χθες. Χθες βγήκε στο ALTER ο Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Πάντης και μας έλεγε πόσο σπουδαίο είναι το πανεπιστημιακό άσυλο. Του είπα, λοιπόν, δημοσίως και θέτω και σε εσάς το εξής ερώτημα:
Αφού, κύριε Αντιπρύτανη, είναι τόσο σπουδαίο το άσυλο, δέχεστε εσείς να έρθετε μαζί μου –θέτω αυτό το ερώτημα και στον κ. Λαφαζάνη- με το Μάκη Βορίδη και το Θάνο Πλεύρη να κάνουμε μια ομιλία στα πανεπιστήμια ή στο πολυτεχνείο και να μιλήσουμε στους φοιτητές για τις θέσεις, παραδείγματος χάρη, του ΛΑ.Ο.Σ. για τη μετανάστευση; Έρχεστε εσείς μαζί μας; Εγγυάται την ασφάλειά μας;
Χθες ο κ. Πρύτανης δημοσίως είπε «Όχι, δεν εγγυώμαι την ασφάλειά σας.» Τότε τι είδους ελευθέρα διακίνηση ιδεών είναι; Είναι, κύριε Ανδρουλάκη, ελευθέρα διακίνηση ιδεών μόνο της Άκρας Αριστεράς; Γι’ αυτό είναι το πανεπιστημιακό άσυλο; Γιατί αν είναι γι’ αυτό το πανεπιστημιακό άσυλο, κύριε Παναγιωτόπουλε, οφείλετε να το καταργήσετε. Και πολύ σωστά σας είπε ο κ. Ανδρουλάκης σήμερα –και θέλω να το λάβετε πολύ σοβαρά αυτό που σας είπε- «Επιτέλους, κυβερνήστε!»
Έρχεστε, κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας και κύριε Υπουργέ, εδώ και τρεις μήνες και μας λέτε στο Κοινοβούλιο, όποτε τα σπάνε και τα καίνε, τι προτίθεστε να κάνετε. Δεν μας ενδιαφέρει πια τι προτίθεστε να κάνετε! Κουραστήκαμε!
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, που είμαι καταστηματάρχης στο κέντρο της Αθήνας, έχω καεί 13 φορές και βαρέθηκα να ακούω να λέτε τι σκοπεύετε να κάνετε! Επιτέλους, κυβερνήστε! Εάν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, πείτε το ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό, να πάρει και αυτός τις αποφάσεις του. Όμως, αν θέλετε να κυβερνήσετε, σταματήστε τη φλυαρία και πάρτε αποφάσεις.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννης Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, με βάση τις κοινωνικές επιταγές. Είναι βέβαιο πως απλώς εκπαιδεύονται ως μελλοντικοί επικοινωνιολόγοι οι της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό οι συνάδελφοι του ΛΑ.Ο.Σ. συνεχώς ομιλούν για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν. Θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα φοβίσουν από τη μια πλευρά τους πολίτες, δηλαδή θα παθητικοποιηθεί η κοινωνία και από την άλλη πλευρά, θα τους τάξουν μελλοντικές λύσεις. Κάθε μήνα θα φέρουν πρόσθετες ρυθμίσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών και των ζημιών. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουν την εκλογική τους πελατεία. Δεν τους ενδιαφέρει αν διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός, δεν τους ενδιαφέρει αν αποδομηθεί τελείως η κοινωνική συνοχή. Η εξουσία τους ενδιαφέρει και πώς θα τη διατηρούν.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Το είδαμε στις διατάξεις αυτού του πολυνομοσχεδίου. Το ακούσαμε πάλι από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών από το Βήμα της Βουλής σήμερα. Ζητούσε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πει αν θα επαναφέρει και τη διάταξη για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάθε άλλη διάταξη που σήμερα καταργεί η Κυβέρνηση. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι πώς θα μεταφέρει πολιτικό κόστος στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν την ενδιαφέρει η λύση των προβλημάτων.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις τουριστικές επιχειρήσεις και γενικότερα για τον τουρισμό έχει καταθέσει με τον Πρόεδρό του και τους αρμοδίους μια σειρά μέτρων και προτάσεων. Βεβαίως, και ο κύριος Πρωθυπουργός πριν από μερικούς μήνες, από το Δεκέμβρη ακόμη, είχε ανακοινώσει δέσμη προτάσεων. Δέσμη ακούσαμε, προτάσεις διαβάσαμε, αποτελέσματα και πράξεις δεν βλέπουμε.
Έτσι, λοιπόν, στη λογική του κοινωνικού και θεσμικού αυτοματισμού, βρήκαν την ευκαιρία να κατατροπώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τοπικά, παραγωγικά και κοινωνικά ρήγματα και να μεταφέρουν και πάλι το δικό τους πολιτικό κόστος, δηλαδή τη δική τους αποτυχία στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Αυτό, λοιπόν, πράττουν σήμερα θεωρώντας πως τα δικά τους κομματικά στελέχη που ηγούνται των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα φωνάξουν, θα κλάψουν για την τιμή των όπλων και στο τέλος θα είναι πάλι στο «μαντρί». Αυτοί, όμως, τους νοικοκυραίους και τους μαγαζάτορες θα τους έχουν καλύψει στα χρόνια αιτήματά τους. Μα, όμως, οι νοικοκυραίοι και οι μαγαζάτορες δεν ενδιαφέρονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το δικό της παραγωγικό έργο;
Φυσικά, δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία ότι υπονομεύουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτόν τον τρόπο και τη φέρνουν αντιμέτωπη με το τοπικό παραγωγικό δυναμικό. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία: Διχασμοί, ρήγματα θεσμικά και κοινωνικά.
(XF)


(3NP)
Αυτό είναι το κυβερνητικό τους έργο, ισοπέδωση, απαξίωση, καταστροφή στο τέλος.
Κλείνω λέγοντας πως πρέπει να υποστηριχθούν και οι επαγγελματίες και οι έμποροι, ιδιαίτερα ο τουριστικός κλάδος στα μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα. Με τα μέτρα και τις επιλογές της Κυβέρνησης, όμως, προσωρινά ανακουφίζονται και στιγμιαία. Γιατί η γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της είναι αυτή που βύθισε και βυθίζει σε ακόμα πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, που πρώτοι πληρώνουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι. Ήδη το κόστος που έχουν πληρώσει είναι πολύ υψηλό.
Η Κυβέρνηση, όμως, κάθε ρήγμα και κάθε κρίση που δημιουργεί, όπως τα κοινωνικά μεγάλα ρήγματα, που είναι το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο της έξαρσης της εγκληματικότητας την τελευταία περίοδο, προσπαθεί να τα καλύψει με νέα νομοθετικά πλαίσια, με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς να κοιτά τις προϋποθέσεις και τους όρους κάτω από τους οποίους δημιουργούνται και καλύπτονται αυτές οι εγκληματικές και καταστροφικές δραστηριότητες.
Έτσι, λοιπόν, αντί να κοιτά την ουσία του προβλήματος, να λύσει δηλαδή τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, για να μη βρίσκουν άλλοθι όλοι αυτοί που καταστρέφουν καθημερινά τα αστικά κέντρα και όχι μόνο, προσπαθεί να περιστείλει τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Σιγά-σιγά όπως πάει η Κυβέρνηση κι αν μείνει ακόμα λίγους μήνες στην εξουσία, θα έχει βαθύνει ακόμα πιο πολύ το οικονομικό και κοινωνικό ρήγμα. Η ανύπαρκτη ουσιαστικά αστυνομία δεν θα μπορεί να επιβάλει την τάξη και θα μας φέρει νόμους που θα μας θυμίζουν τις δεκαετίες του ’60 και του ’50. Σε λίγο θα ποινικοποιείται και η λοξή ματιά προς τα Σώματα Ασφαλείας. Θα μας θυμίσει δηλαδή το γνωστό τραγούδι «γιατί χαίρεται όλη η φύση και χαμογέλα πατέρα».
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναγνωρίζει για μια ακόμη φορά σήμερα η Κυβέρνηση ότι έχει πραγματικά τεράστιες ευθύνες για τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν για άλλη μια φορά στην Αθήνα και που δημιούργησαν μεγάλες καταστροφές σε μαγαζιά και περιουσίες συμπολιτών.
Είναι η δεύτερη φορά που το αναγνωρίζει. Η πρώτη έγινε το Δεκέμβριο, όταν τότε έφερε διάταξη με την οποία μπορούσαν και μπορούν πράγματι να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι που έπαθαν τις ζημιές. Σήμερα το κάνει για δεύτερη φορά. Αυτή, όμως, δεν είναι πολιτική, να συμβαίνουν γεγονότα, να συμβαίνουν ζημιές και να έρχεται εξ των υστέρων και να λέει, δεν συμβαίνει και τίποτα, εντάξει θα σας αποζημιώσουμε. Δεν είναι πολιτεία, δεν είναι Κυβέρνηση αυτή που αντιμετωπίζει τα ζητήματα.
Έρχομαι στην ουσία του θέματος. Σήμερα μας κατέθεσε το Υπουργείο πάλι αυτή την τροπολογία. Έχουμε κατηγορήσει την Κυβέρνηση και το συγκεκριμένο Υπουργείο ότι νομοθετεί πρόχειρα και αποσπασματικά. Αυτή η τροπολογία έχει κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να δούμε τι δαπάνη πλέον θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, ο κρατικός προϋπολογισμός γι’ αυτές τις ζημιές. Δηλαδή για την αδυναμία της Κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες ηρεμίας και τάξης στην πόλη και γενικότερα μέσα στην επικράτεια.
Άρα, πώς τη φέρνετε αυτή τη ρύθμιση χωρίς τη συγκεκριμένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Νομίζω ότι είναι ένα θέμα αυτό.
Συνεχίζω με την ουσία του συγκεκριμένου ζητήματος λέγοντας ότι όταν συζητήθηκε τότε η διάταξη αυτή είχαμε ζητήσει να επεκταθεί αυτή η ρύθμιση και στην Πάτρα, στο συγκεκριμένο έργο του Διακονιάρη, το οποίο έχει βαλτώσει, καρκινοβατεί και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή και κυρίως στους καταστηματάρχες της περιοχής. Είχε δεχτεί τότε πράγματι η Κυβέρνηση ότι είχαμε δίκιο. Μάλιστα και από τη συμπολίτευση, Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία είχαν επισημάνει το δίκιο του αιτήματος. Διότι με ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είχε αναγνωριστεί ότι υπήρχε πράγματι η ανάγκη αυτή. Και είχε υποσχεθεί τότε ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Λέγκας ότι σε επόμενη ρύθμιση θα έφερνε αυτή τη διάταξη. Δεν την έφερε όμως.
Και σας ζητώ, κύριε Υφυπουργέ, να τοποθετηθείτε επ’ αυτού. Σήμερα οι συμπολίτες μας στην Πάτρα, οι καταστηματάρχες, αυτοί που έχουν καταστραφεί κυριολεκτικά έχουν βγει στους δρόμους, έχουν πάει στα διόδια να αποκλείσουν την εθνική οδό, γιατί πράγματι έχασαν τις περιουσίες τους.
Αυτό, λοιπόν, που αναγνωρίστηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, πρέπει να γίνει πράξη.








(BA)
(3XF)
Με την ευκαιρία αυτή νομίζω ότι πρέπει να συμπληρωθεί αυτή η διάταξη ότι αφορά και αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε καταθέσει τη συγκεκριμένη διατύπωση και νομίζω ότι πρέπει να γίνει δεκτή.
Ακούσαμε τον Υφυπουργό πριν από λίγο να μιλάει για τον τουρισμό, αλλά ακούσαμε αντιφατικά πράγματα. Μας είπε ότι ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα, ότι έχει αντικατασταθεί η απώλεια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από άλλα έσοδα. Πριν από λίγο όμως ο Υπουργός μας είπε ότι θα το συζητήσουμε με την ΚΕΔΚΕ κι εκεί θα καταλήξουμε στο πώς θα αντικαταστήσουμε αυτό το έσοδο το οποίο χάνεται σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ξέρετε τι θα συμβεί, κύριε Υφυπουργέ; Το έχουμε πει και άλλη φορά εδώ μέσα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, επειδή έχει φτιάξει προϋπολογισμούς κι έχει δεσμευτεί με τεχνικά προγράμματα, θα αναγκαστεί να επιβάλει καινούργιο φόρο για να εισπράξει αυτά τα χρήματα εάν δεν το κάνετε εσείς με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο και γρήγορα. Αυτό πρέπει να το κάνετε διότι πραγματικά σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στερείται εσόδων.
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω λέγοντας το εξής: Μη νομίζετε ότι θα μειωθούν οι τιμές στις υπηρεσίες και στα προϊόντα από τις τουριστικές επιχειρήσεις ή από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μακάρι να γίνει, όμως πιστεύω ότι δεν θα γίνει. Έτσι δεν θα πετύχετε απολύτως τίποτα και δεν θα μειωθούν οι τιμές και βεβαίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα χάσει πολύτιμα έσοδα τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Γεώργιος Ορφανός και κλείνουμε τον κατάλογο των προτασσόμενων δευτερολογιών.
Ορίστε, κύριε Ορφανέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία που αφορά τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που είναι αποσπασμένοι από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Έχοντας θητεύσει στο Υφυπουργείο Αθλητισμού γνωρίζω τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους. Ξέρω ότι αυτά τα χρόνια από τις αρχές του 2002 που ξεκίνησε η εφαρμογή του ν. 2947 μέχρι σήμερα όλες οι μεγάλες διοργανώσεις περιέχουν τη δική τους βασική συμβολή και δράση. Έχουν πλέον αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και εν όψει του γεγονότος ότι έχουμε μπροστά μας ένα σύνολο από διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013. Κορυφή είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες, οι Παγκόσμιοι Αγώνες των Special Olympics, οι Ολυμπιακοί των κωφών, οι Ολυμπιακών νέων. Υπάρχει το Grand Prix, υπάρχουν πάρα πολλές διοργανώσεις. Η χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μ’ εκείνο το απόθεμα διεκδικεί και κερδίζει. Άρα λοιπόν το πρώτο σημείο της δικής μου πρότασης συμβαδίζει με την επέκταση της δικής τους παρουσίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μέχρι το 2013.
Θα πρότεινα στον κύριο Υπουργό και μία ακόμη παράγραφο εφεξής, αφού γίνει αυτή η ρύθμιση, οποιαδήποτε απόφαση να λαμβάνεται με υπουργική απόφαση του επιβλέποντος Υπουργού τόσο της Γενικής Γραμματείας όσο και του ΟΠΑΠ που είναι ο Υπουργός Πολιτισμού. Άρα λοιπόν πρέπει να δώσουμε μία συνολική λύση και να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα.
Υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία θέλω να αναφερθώ και που ακούστηκαν επιγραμματικά αλλά θέλω να πω και τη δική μου άποψη. Η Κυβέρνηση με ευελιξία και εν όψει του γεγονότος ότι διάγουμε μια ισχυρή κρίση αποφάσισε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το κομμάτι του 10% της φορολογίας μέχρι 10.500 και αντί να επικροτήσουμε λέμε «γιατί κάποια στιγμή σκέφτηκε το αντίθετο». Μα, οι συνθήκες μεταλλάσσονται, αλλάζουν, δημιουργούνται πραγματικές καταστάσεις και αυτές τις καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Το δεύτερο σημείο: Ακούστηκαν πράγματα για την υποδομή και πώς θα αντιμετωπιστεί μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Θέλω να πω ότι ήδη έχει βγει εγκύκλιος η οποία έχει υπαγάγει όλες τις οικοδομικές επιχειρήσεις στην εφαρμογή ΤΕΜΠΜΕ, άρα λοιπόν μπορούν να πάρουν και αυτές εφόσον έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις που κρίνονται από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.
Το τρίτο σημείο αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι πολύ περίεργο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη μία θεσμοθέτησε τους ΚΑΠ και από την άλλη δεν τους έδινε και έρχεται σήμερα και λέει σε μας που βρήκαμε τρόπο να πάρουν όλες τις απώλειες μέχρι το 2008 και που ψάχνουμε να βρούμε να τους δώσουμε και πρόσθετους πόρους -είπε νωρίτερα ο κύριος Νάκος πόσα περισσότερα χρήματα θα διατεθούν φέτος- γιατί, λέει, δεν κάνουμε μία κίνηση να βοηθήσουμε και τους ξενοδόχους, να βοηθήσουμε και τον τουρισμό μας.
(TS)
( PM)
Είναι φανερή η αγωνία της Αντιπολίτευσης, όπως και γι’ αυτά που ακούγονται για τα θέματα ασφάλειας, να αποδείξει ότι πρέπει να σκαρφαλώσει στην εξουσία. Με προτάσεις οι οποίες αποδομούν τον κοινωνικό ιστό δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο βασικός στόχος είναι να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή. Και εμείς με κάθε κόπο, με κάθε θυσία θα το πετύχουμε, ανεξάρτητα από τις κραυγές, ανεξάρτητα από τους στόχους που εξυπηρετεί ο καθένας. Να είσθε βέβαιοι ότι απ’ αυτή την κρίση η Ελλάδα θα βγει πιο δυναμωμένη, παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες καταρρέουν την ίδια στιγμή.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θυμάμαι μια ελληνική ταινία -δεν είμαι σίγουρος εάν την έβλεπα μαζί με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλο. Ήταν μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα με την κόρη της, που μου φαίνεται ότι ήταν η Μπέτυ Αρβανίτη, δεν θυμάμαι καλά, οι οποίες δεν είχαν να φάνε και πήγαινε ένας κρεοπώλης της γειτονιάς, ένας χασάπης και τους έδινε τα κρέατα, τα μπιφτέκια, τον κιμά κ.λπ. και έτρωγαν και την έβγαζαν. Αλλά βεβαίως δεν ήθελαν να δείξουν το χασάπη, ντρεπόντουσαν. Έτσι είναι ξεπεσμένη η Νέα Δημοκρατία. Παίρνει τις ιδέες μας αλλά δεν θέλει να ξέρει ότι είναι από εμάς.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Εμείς όμως είμαστε το κρεοπωλείο που σας τροφοδοτεί με κρέας για να είσθε ζωντανοί, να το καταλάβετε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όχι μόνο παίρνει κρέας, αλλά δεν θέλει και γάμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Ανδρουλάκη!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Και βεβαίως το θέμα είναι ποιος πηγαίνει με μια γεροντοκόρη.
(Χειροκροτήματα-γέλια από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Ξέρω τα γούστα σας, κύριε Ανδρουλάκη. Και μάλιστα και ταλαιπωρημένη είναι και κουρασμένη και κοπιασμένη και απονευρωμένη.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και ελκυστική, όμως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κάποια στιγμή πρέπει να γνωρίζετε, κύριε Παναγιωτόπουλε, ότι χρειάζεται νεύρο για να μπορέσει κανείς να ανταπεξέλθει στις ανάγκες κάποιων πραγμάτων, τα οποία εμμέσως ή σαφώς υπαινίχθη ο κ. Ανδρουλάκης. Και εσείς νομίζω ότι είσθε εντελώς απονευρωμένοι και γι’ αυτή την περίπτωση και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Όταν τον Δεκέμβριο μέσα σε ένα πρόγραμμα περιέλαβα και το ιδιώνυμο της κουκούλας, εσείς οι ίδιοι αρχίσατε και με κατηγορούσατε ως ακραίο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα ακραίος;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Όχι εσείς, εδώ, η Αίθουσα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να εξηγούμαστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Εσείς είσθε αρκετά ευφυής για να μην πέφτετε στις λούμπες που πέφτουν κάποιοι άλλοι.
Τώρα το υιοθετείτε. Ή ήταν ακραίο ή δεν ήταν. Τι συμβαίνει; Γιατί το υιοθετείτε; Μα, θα φθάσετε εκεί, αλλά ώσπου να φθάσετε εκεί, χάνεται πολύτιμος χρόνος. Και αυτό είναι το πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία. Σας είπαμε για το βιβλίο της Ιστορίας. Πέρασαν δύο χρονιές για να το κάνετε. Σας είπαμε για το βέτο. Πέρασαν τόσα χρόνια για να το βάλετε κολοβό. Σας είπαμε για τα πανωτόκια. Πέρασαν τόσα χρόνια για να τα βάλετε και αυτά κολοβά. Σας λέμε για τους λαθρομετανάστες. Αρχίζετε και κάνετε τα πρώτα δειλά βήματα από εκεί που λέγατε πριν από μερικούς μήνες «τους ευχαριστούμε που προτιμούν την Ελλάδα». Σας λέγαμε για απογκετοποίηση της Αθήνας. Αρχίζετε και το ψελλίζετε τώρα. Σας λέγαμε για μια σειρά πραγμάτων. Δεχτείτε ότι αυτή είναι η μοναδική οδός για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κατάντια, γιατί πρόκειται για κατάντια.
Έρχεται μια τροπολογία σήμερα –και βεβαίως έτσι πρέπει να κάνει το κράτος- για να δώσουμε αποζημιώσεις για εκείνους οι οποίοι κάηκαν και λεηλατήθηκαν. Ποιος; Ο φορολογούμενος πολίτης, ο φουκαράς. Και γδαρμένος και να πληρώσει και από πάνω. Για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή; Δεν πρέπει να μπούμε σε μία λογική επεξεργασία;
Ωραία, το φέρατε. Για το Κολωνάκι θα φέρετε άλλη, κύριε Υφυπουργέ; Για τα σπασίματα του Κολωνακίου θα φέρετε άλλη μεθαύριο, ή όσοι κάηκαν το Δεκέμβριο θα πάρουν λεφτά και αυτοί που κάηκαν προχθές δεν θα πάρουν λεφτά; Να τα συμπληρώνουμε αυτά τα πράγματα, ή μάλλον αφήστε το ανοιχτό, γιατί θα έχετε και την επόμενη εβδομάδα, για να ξέρουμε τι κάνουμε. Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν.
Επειδή όμως είναι πολύ σοβαρό για να παραμείνουμε μόνο στη λοιδορία, η οποία βέβαια σας ταιριάζει για το θέμα των κουκουλοφόρων, νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε μια υπεύθυνη τοποθέτηση. Έχετε τρεις δυνατότητες εσείς που είσθε Κυβέρνηση. Η μία είναι να τους ακούσετε, η άλλη είναι να τους ανεχτείτε και η τρίτη είναι να τους πυροβολήσετε. Εγώ διαγράφω τη δεύτερη, δεν θέλω καθόλου την τρίτη και ξεκινάω από την πρώτη. Είναι κάποιοι άνθρωποι που κάτι θέλουν να μας πουν και το λένε με θόρυβο. Κάποιοι άλλοι ήθελαν να μας πουν κάτι άλλο και μας πυροβολούσαν με σαρανταπεντάρια.

(PE)

(3TS)
Τώρα μας καίνε με μολότοφ. Κάτι θέλουν να πουν. Πρέπει να τους ακούσουμε. Πρέπει να φωτίσουμε αυτές τις γωνιές, και τη γωνιά των ακροαριστερών και τη γωνιά των ακροδεξιών.
Η δική μου θέση από το 1998 –μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να με κακίσουν τώρα- είναι περισσότερο φως στις γωνιές. Όσο τους αφήνουμε στο σκοτάδι, θα μας πετροβολούν, θα μας καίνε. Χρειάζεται περισσότερο φως στις γωνιές και να δούμε όλοι μας ότι όλοι αυτοί που ζουν στο περιθώριο, δεν βρέθηκαν, δεν γεννήθηκαν στο περιθώριο, αλλά ήταν κάποτε εντεταλμένοι και έφυγαν και έγιναν περιθώριο από μη ικανοποίηση κάποιων ιδεοληψιών. Γιατί αυτοί οι οποίοι κινούνται στην άκρα δεξιά, η Χρυσή Αυγή, κάποιοι εξ αυτών ήταν μέσα στην ΟΝΝΕΔ και το ξέρετε πολύ καλά. Και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι κινούνται τώρα εις το χώρο των κουκουλοφόρων, ήταν στα αριστερά κόμματα και πήγαν παραέξω. Η δική μου πρόταση είναι να φωτίσουμε τους χώρους. Γιατί, όταν εντάσσονται μέσα σε χώρους, εάν μπορέσουν ποτέ να αντιληφθούν ότι μας εξυπηρετεί το να ενταχθούν, θα σταματήσουν να πετροβολούν το σύστημα.
Υπάρχει ένα κόμμα μέσα στο Κοινοβούλιο, που μία συνιστώσα του είναι εκείνη των Εξαρχείων. Σήμερα, παρακολουθώντας τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις, είναι ίσως η πιο σοβαρή συνιστώσα, εκείνη η οποία ήταν στα Εξάρχεια και ήταν εχθρός της κοινωνίας. Εντεταγμένη, όμως, μέσα σε ένα σύνολο προσαρμόζεται και ο λόγος και η πράξη.
Η δική μου πρόταση, λοιπόν, είναι ότι πρέπει πρώτα να ακούσουμε. Εάν τους ακούσουμε, τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους που οδηγούν κάποιους ανθρώπους σ’ αυτές τις ακρότητες. Γιατί αυτές είναι οι ακρότητες και δεν είναι ο ορθός λόγος, που εσείς εδώ δεν μπορείτε να τον αντιληφθείτε και να τον στηρίξετε ως λόγο ουσίας, αλλά τον αντιμετωπίζετε ως ακραίο λόγο.
Το ίδιο είπα και στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Μπιν Λάντεν. Είπα, λοιπόν: Γιατί ένας πάμπλουτος ζει σε σπηλιές διακόσια μέτρα κάτω από τη γη και ανατινάσσει πύργους; Τον κατάλαβε κανείς; Τον άκουσε κανείς τι έχει να πει; Όταν όλοι οι Άραβες προδίδουν τον αγώνα των Αράβων κάτω από την αναγκαστική σύμπλευση με τον Αμερικάνο και αφήνουν να καίγεται η Γάζα, δυστυχώς η επόμενη λύση, για κάποια ακραία στοιχεία, είναι οι βομβαρδισμοί.
Εδώ, λοιπόν, να τους ακούσουμε. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι, ποιοι είναι οι θεωρητικοί. Δεν λέω οι αρχηγοί, γιατί δεν έχω καμία απόδειξη για να το πω αυτό. Καλέσαμε ποτέ εμείς επισήμω, σαν Βουλή τον Βλασόπουλο ή το Νώντα Σκυφτούλη να τους ακούσουμε μέσα στην Επιτροπή; Να τους ακούσουμε, κάτι έχουν να πουν. Γιατί να αφήνουμε στα Εξάρχεια, στα στέκια, στις καφετέριες να μιλάνε, όπου, εν πάση περιπτώσει, πυρπολείται ο λόγος και ο πυρπολισμός αυτός μεταφέρεται μετά εις την Αθήνα;
Υποχρεούμεθα, συνεπώς, να ακούσουμε τους πάντες και όχι να καθόμαστε εδώ, μέσα στο Κοινοβούλιο, και να λέμε «αυτούς χωράει, οι άλλοι απέξω». Εάν τους βάλεις μέσα στον κοινοβουλευτισμό, θα αλλάξει η πράξη τους. Διαφορετικά, εάν δεν το κάνετε αυτό, θα πυροβολήσετε. Είναι θέμα χρόνου. Δεν μπορείτε εκ των πραγμάτων, γιατί η πίεση θα γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική και ο εμπρησμός θα γίνεται καθημερινός. Δεν θα μπορείτε τότε να αντέξετε, θα αναγκαστείτε να πυροβολήσετε και θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο. Διότι αυτό το οποίο κάνουν σήμερα αυτοί, με τον τρόπο που το κάνουν -και όλοι κακίζουμε βεβαίως, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να μπορεί να εγκωμιάσει αυτήν την πράξη- αύριο το πρωί, δυστυχώς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, θα το κάνουν και αστοί, θα το κάνουν αυτοί οι οποίοι πεινάνε, αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν εις το προλεταριάτο που τους οδηγείτε εσείς με μία πολιτική η οποία δεν έχει αρχή και τέλος. Και αν υπάρχει μια άλλη πολιτική, είναι αυτή η πολιτική, η δική σας.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να καταλάβουμε πρώτον, ότι χρειάζεται ανακατανομή του πλούτου.
Δεύτερον, πρέπει να δούμε γιατί κάποιοι άνθρωποι αφήνουν τις σπουδές τους, την οικογένειά τους, τη γκομενίτσα τους και πάνε και καίνε τα μαγαζιά του Άδωνι Γεωργιάδη δεκατρείς φορές, χωρίς κανείς από εσάς, από την Κυβέρνηση, να συγκινείται, χωρίς κανείς από την άλλη πλευρά να έχει ένα λόγο συμπαράστασης και να πει ότι δεν μπορεί να καίγεται το βιβλίο. Εγώ, ο ακραίος, θυμάμαι ότι, όταν κάποια στιγμή έβγαλε ένα βιβλίο με το οποίο διαφωνούσα ο κ. Ανδρουλάκης, είπα ότι το βιβλίο δεν πρέπει να καίγεται. Διαφωνώ με το κείμενο, αλλά θα το διαβάσω.
Επιτέλους, μπορούμε να συμπεριφερθούμε με περισσότερο πολιτικό πολιτισμό. Οι ακρότητες για τη σκοπιμότητα που υπηρετούν κάποια κόμματα πρέπει εδώ να κατατεθούν και να γίνει λόγος ρεαλιστικός, λόγος αλήθειας. Γιατί, διαφορετικά, πολύ φοβούμαι ότι σε λίγο καιρό ίσως να μη μπορούμε να συνεδριάζουμε ελεύθεροι και ακηδεμόνευτοι.

(XA)









(PE)
Γιατί σήμερα δεν είμαι σίγουρος ότι όλοι στοχαζόμαστε ελεύθεροι. Κάποιοι στοχαζόμαστε κάτω από το φόβο της τρομοκρατίας και κάποιοι αλλοιώνουμε τη γλώσσα μας.
Χρειάζεται, λοιπόν, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και υπεράσπιση της δημοκρατίας, είναι να μεγαλώσουμε τα αυτιά μας και να μικρύνουμε το στόμα μας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας.
Κύριε Μπούρα, ολοκληρώνεται η συζήτηση μετά, αν υπάρξουν δευτερολογίες από πλευράς των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των εισηγητών.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω και εγώ με τη σειρά μου, επειδή έγιναν κάποια σχόλια προηγουμένως –γιατί έχουμε τεσσερισήμισι ώρες εδώ- και πήρα το λόγο μόνο για τρία λεπτά. Άκουσα πολλά και πρέπει να απαντήσω. Πρέπει να πω πριν και πάνω από όλα ότι ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Παπαθανασίου εξήγησε –και νομίζω ότι δεν έχει αντίρρηση κανείς- πού ήταν την περασμένη εβδομάδα. Όσον αφορά για σήμερα που κατηγορήθηκε γιατί έφυγε, θα συμφωνείτε πιστεύω ότι έπρεπε να υποδεχθεί τη Νομπελίστα κυρία Κρούγκμαν με την οποία είχαν συνάντηση μαζί με τον Πρωθυπουργό. Και στη συνέχεια έχει διϋπουργική επιτροπή. Αυτά για την αποκατάσταση το λιγότερο της αλήθειας.
Από κει και πέρα μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση γιατί είπα εδώ και τεσσερισήμισι ώρες συνεδριάζουμε. Με τι αντικείμενο; Τρεις κυβερνητικές τροπολογίες και κάποιες άλλες τροπολογίες συναδέλφων Βουλευτών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εκπρόθεσμες και δεν συζητούνται. Όμως, εμένα μου κάνει εντύπωση ότι πολύ λίγο ακούστηκε το περιεχόμενο των τροπολογιών. Αυτό βέβαια έχει εξήγηση, γιατί οι τροπολογίες είναι θετικές, λύνουν προβλήματα απαντούν σε ζητήματα της κοινωνίας. Και αυτό αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν σας αρέσει. Γι’ αυτό εμένα θα μου επιτρέψετε αυτές τις τροπολογίες να τις υπενθυμίσω για να μαθαίνει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς κάνουμε εδώ σήμερα, εδώ και τεσσερισήμισι ώρες.
Θα τα πω σε πολύ λίγα λεπτά. Ξεκινάω, κύριε Πρόεδρε, κατευθείαν.
Πρώτα, η με γενικό αριθμό 536 και ειδικό 139. Είναι η τροπολογία η οποία προβλέπει τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 500 ευρώ στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που έχουν λάβει δάνεια απόκτησης κύριας κατοικίας. Θα πάρουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας 500 ευρώ εφάπαξ. Φοβόμαστε να το πούμε; Έτσι, μετά τη χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος πριν από λίγες μέρες, όπως θυμάστε αυτού που λεγόταν παλαιότερα επίδομα θέρμανσης μέχρι 200 ευρώ σε μικροσυνταξιούχους, ανέργους, συνταξιούχους ΟΓΑ, άτομα με αναπηρία, συνολικά για την ελληνική κοινωνία σε ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας, η κυβέρνηση υλοποιεί μια ακόμα εξαγγελία που αφορά την ενίσχυση των πολιτών που πλήττονται βαθύτερα από την παγκόσμια κρίση. Η οικονομική στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων είναι κυβερνητική επιλογή και στόχευσή μας.
Τώρα, πάω στη δεύτερη τροπολογία, εννοώ την κυβερνητική. Είναι η με γενικό αριθμό 537 και ειδικό 140. Είναι η γνωστή που αναφέρεται στο 10.500 για να μας καταλαβαίνουν. Είπατε, ξαναλέω και λυπάμαι γιατί εγκριτότατοι οικονομολόγοι –δεν θα πω τα ονόματά τους- δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να το πουν ότι η οικονομία δεν αντιμετωπίζεται στατικά. Είναι η πορεία της οικονομίας δυναμική και η αντιμετώπισή της ιδιαίτερα σε αυτή την κρίση διαρκώς πρέπει να προσαρμόζεται, να μεταβάλλεται.
(ST)



(XA)
Μου κάνει εντύπωση που κάτι που μπορεί σήμερα ή αυτήν τη στιγμή να θεωρείται σωστό, αύριο να μην είναι εφικτό. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έρχεται και πριν την εφαρμογή του μέτρου και σας είπα πότε πέρασε αυτό το 10.500, τον περασμένο Αύγουστο. Η κρίση άρχισε να φαίνεται νωρίτερα, αλλά δεν είχε γιγαντωθεί όσο ήδη σήμερα βλέπουμε. Αυτό, λοιπόν, το καταργούμε και έτσι διευκολύνουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Όσον αφορά την ίδια τροπολογία για τα κέρδη από την πώληση μετοχών, αυτό το μεταθέτουμε. Δεν προχωρώ και δεν παίρνω περισσότερο χρόνο.
Πάω στην τρίτη τροπολογία με γενικό αριθμό 538 και ειδικό 141. Ορίζεται σε ποσοστό 5% -κανένας δεν είπε κουβέντα γι’ αυτό, ούτε μία κουβέντα- προμήθεια που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο από την εγγύηση που παρέχει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέρ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για το δάνειο που έχει λάβει, εφ’ όσον μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του αερολιμένα οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την παραπάνω εγγύηση έχουν μειωθεί. Παράλληλα, με την αναδιάρθρωση της εγγύησης του Δημοσίου στο ποσό των 438 εκατομμυρίων ευρώ ελευθερώνονται 384 εκατομμύρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό είναι ένα μέτρο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέπετε μία ερώτηση;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι, δεν επιτρέπω. Έχετε λόγο. Δεν επιτρέπω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μία ερώτηση σε αυτό που λέει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Γείτονα, από τη στιγμή που δεν δέχεται ο κύριος Υπουργός, σας παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τώρα, ήταν εδώ ο συνάδελφός μου κ. Νάκος. Ειπώθηκαν πολλά, εξηγήθηκαν ακόμα περισσότερα και θα εξηγήσω και άλλα και θα επαναλάβω και άλλα, γιατί η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως.
Για το οικονομικό έτος 2009 με την τροπολογία αυτή και μιλάμε για το 2009, επειδή λέτε για προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν και συμφωνούμε κ.λπ., το είπε και ο Υπουργός ο κ. Παπαθανασίου και ο κ. Νάκος, κατ’ αποδοχή σχετικού αιτήματος της ΚΕΔΚΕ ορισμένοι πόροι του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ -δεν θα πω εγώ γιατί, το είπε ο κ. Νάκος- όπως το ποσοστό 10% των κεντρικών αυτοτελών πόρων καθώς και το 80% των φόρων των τόκων καταθέσεων θα προσαυξήσει την τακτική χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. προς τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Αυτό το ποσό πόσο είναι; Είναι 266 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο ήταν των τελών; Εγώ σας είπα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία 120, 130 θέλετε να πήγε; Αυτό ήταν. Από εκεί και πέρα και επειδή παρεξηγήθηκε, όπως τόνισε ο Υπουργός, αυτή η ρύθμιση αναφέρεται μόνο στο 2009, άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει πρόβλημα για το 2009, είπε ο Υπουργός ότι μελετάμε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου αυτή η αναπλήρωση που προέρχεται από το 2% που έγινε 0,5% να έχει μονιμότερο χαρακτήρα. Αυτό θα το δούμε προσεχώς.
Τώρα, για την κατανομή των πόρων από τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να σας πω ότι το κράτος απλά μπαίνει στη μέση. Το 90% από το 50% πήγε στους δήμους και το άλλο 50% που έπαιρνε το δίνει, λοιπόν, το 90% στους δήμους και το 10% στις νομαρχίες. Αυτή είναι πολιτική για την αποκέντρωση με ουσιαστικό περιεχόμενο. Και η κατανομή αυτή γίνεται με ποιοτικά κριτήρια και όχι όπως θέλει ο καθένας, τα οποία τα αξιολογεί και τα προτείνει η ΚΕΔΚΕ. Και θα καταθέσω στα Πρακτικά για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι το περσινό Πρακτικό που αφορούσε την κατανομή το 2008. Τώρα θα γίνει για το 2009 με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ σε πλήρη ολομέλεια. Γίνεται η κατανομή και επειδή ειπώθηκαν και πολλά για πόρους, θα σας πω μόνο τη σύγκριση, ότι το 2008 η ΣΑΤΑ αυξήθηκε κατά 40% και έγινε 659 εκατομμύρια ευρώ.
ΜΤ



(ST)
Τα περσινά 659 εκατομμύρια ευρώ έγιναν φέτος –υλοποιώντας τον κρατικό Προϋπολογισμό με υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, δηλαδή εμένα- 1.107.500.000 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Το καταθέτω στα Πρακτικά για να δουν οι συνάδελφοι ποιες αυξήσεις υπάρχουν στη διαδρομή του χρόνου.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θα μου επιτρέψετε να πω το εξής, κύριε Πρόεδρε. Για τις τροπολογίες που είναι εκπρόθεσμες, δεν το συζητάμε.
Έρχομαι τώρα σε κάποιες τροπολογίες οι οποίες δεν είναι σχετικές με το νομοσχέδιο ή –εν πάση περιπτώσει, να πω κάτι γενικότερο καλύτερα- αυτές που δεν αναφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μιλάω, δηλαδή, για τροπολογίες που έχουν καταθέσει συνάδελφοι οι οποίες αφορούν άλλα αντικείμενα, όπως αυτό που εθίγη από όλες τις πλευρές, που αναφέρεται στο αποσπασμένο προσωπικό στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Αυτό το θέμα το μελετά, το αντιμετωπίζει και θα το αντιμετωπίζει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να παρέμβω. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όταν τίθενται θέματα μπαίνει απλά και διασφαλίζει, όπου εμπλέκεται, αυτή τη διαδικασία.
Επειδή περιμένετε και μάλλον περιμένουν και στα θεωρεία, απ’ ότι βλέπω, για να κάθονται τόσο αργά…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το άρθρο 35 γιατί το ψηφίσαμε χθες;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μισό λεπτό.
Το άρθρο 35 ήταν ένα άρθρο που το είχε στείλει, κύριε Ανδρουλάκη, το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου αυτή την τακτοποίηση να την κάνει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα συζητήσει, αυτό που εσείς και όλες οι πλευρές –και ο κ. Ορφανός με τα ίδια επιχειρήματα υπερασπίστηκε- αναφέρατε. Αυτό θα το αντιμετωπίσει. Εγώ προσωπικά θα διαβιβάσω και τα Πρακτικά από αυτή τη συζήτηση, αλλά και την τροπολογία στον αρμόδιο συνάδελφό μου, Υφυπουργό κ. Ιωαννίδη.
Κατετέθησαν δύο τροπολογίες, μία από το ΣΥΡΙΖΑ και μία από συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που αναφέρονται στο θέμα της τακτοποίησης των εργαζομένων στο Χρηματιστήριο. Είπαμε και ξαναλέμε ότι όλες οι πτέρυγες –και ο κ. Σταϊκούρας και τα άλλα Κόμματα- ως προς αυτό το θέμα τοποθετούνται θετικά, όπως και η Κυβέρνηση τοποθετείται θετικά.
Το θέμα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε στο προσεχές διάστημα, γιατί και μόνο εάν δείτε τις δύο τροπολογίες των δύο πλευρών υπάρχουν διαφορές, με κοινή, βέβαια, πορεία προς τη λύση του θέματος. Αυτή η πορεία για να επιλυθεί το θέμα είναι και επιθυμία της Κυβέρνησης, η οποία υιοθετώντας την πρόταση όλων των πτερύγων της Βουλής, θα το αντιμετωπίσει σε προσεχές νομοσχέδιο, έτσι ώστε το θέμα αυτό να τακτοποιηθεί. Πιστεύω ότι αυτή η απάντηση είναι και δεσμευτική και ικανοποιητική.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω ότι ειπώθηκαν κάποια παρεμπίπτοντα λόγια που αφορούν την Κυβέρνηση. Εγώ πρέπει να πω ότι –έχω και τα ονόματα συναδέλφων, αλλά δεν θα τα πω γιατί κάποιοι είναι απόντες- από τα Κόμματα δεν ζητούμε συνευθύνη, ζητούμε υπευθυνότητα σε μία κρίση που δεν έχει ούτε πράσινο ούτε κόκκινο ούτε μπλε χρώμα, σε μία κρίση που αναφέρεται σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, αλλά εμείς κυρίως αναφερόμαστε στην ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Κουτμερίδης είπε χθες, το επανέλαβε και σήμερα –δεν του είπα τίποτε- ότι «δεν μας λέτε τίποτε για το Χρηματιστήριο». Καλύτερα να μη μιλάμε για το Χρηματιστήριο, κύριε Κουτμερίδη -ας είστε και απών- γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί. Θα του απαντήσω σαν να είναι εδώ. Είχε φροντίσει η Κυβέρνησή σας έτσι ώστε η υπόθεση του Χρηματιστηρίου –το γνωρίζετε όλοι- να παραγραφεί. Επομένως, από εκεί και πέρα δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει πολιτική παρέμβαση.
(MB)
(MT)
Είπε και για το τραπεζικό σύστημα και είμαι υποχρεωμένος να του απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Αν έχετε όμως την καλοσύνη, ολοκληρώστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές στη χώρα μας. Και είναι υγιές διότι δεν μολύνθηκε από «τοξικά προϊόντα». Και το γεγονός ότι είναι υγιές είναι θετικό για τη χώρα μας, είναι θετικό για την οικονομία μας, είναι θετικό για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν δευτερολογίες συναδέλφων. Θα συμπληρώσω κάποια πράγματα, για να σας πω κάποια μέτρα που κάθε μέρα παίρνονται και τα οποία δεν είναι ίσως γνωστά, κυρίως για τη ρευστότητα της οικονομίας και κυρίως για να βοηθήσουμε τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, που συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή το 99,4% των εμπόρων, βιοτεχνών και ανθρώπων της αγοράς.
Ευχαριστώ πολύ και για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι, ήταν όντως μεγάλη η ανοχή. Υπερδιπλάσιο χρόνο σας έδωσα για να ολοκληρώσετε αυτές τις τοποθετήσεις.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλος για μια τρίλεπτη παρέμβαση. Επίσης ο κ. Γείτονας και ο κ. Ροντούλης. Λέω εκ των προτέρων ότι από τη στιγμή που μίλησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας τυπικά δεν δικαιούστε να πάρετε το λόγο, αλλά θα τον δώσω και σ’ εσάς, κύριε Ροντούλη. Επίσης έχουν ζητήσει το λόγο και η κυρία Φιλίνη και ο κ. Ανδρουλάκης ως εισηγητής για μια σύντομη δευτερολογία.
Κύριε Αϊβαλιώτη, θέλετε κι εσείς δύο λεπτά για μία δευτερολογία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πάντως θα σας παρακαλούσα μετά απ’ αυτά να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση πλέον γιατί έχουν εξαντληθεί τα θέματα.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, με συγχωρείτε μισό λεπτό πριν πάρετε το λόγο.
Πιθανόν να έκανα λάθος ακουστικά εγώ, κύριε Υφυπουργέ, αλλά έχω την αίσθηση ότι όταν ξεκινήσατε την ομιλία σας κι αναφερθήκατε σε Νόμπελ Οικονομίας, στον κ. Κρούγκμαν…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ο κ. Κρούγκμαν, ο νομπελίστας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι. Αναφερθήκατε στην «κυρία Κρούγκμαν». Γι’ αυτό δείτε τα Πρακτικά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών):
Πιθανόν να έκανα ένα φραστικό λάθος. Είναι ο κ. Κρούγκμαν ο νομπελίστας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πιθανόν να κάνατε ένα λάθος. Είναι ο κ. Κρούγκμαν λοιπόν. Το λέω για να υπάρξει διόρθωση στα Πρακτικά, αν αναφέρθηκε «η κυρία Κρούγκμαν» και «οι συναντήσεις που έγιναν με την κυρία Κρούγκμαν».
Κύριε Παναγιωτόπουλε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Έχω να κάνω δύο-τρεις παρατηρήσεις.
Έχω κλείσει εννιά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας σ’ αυτή την Αίθουσα και συνηθίζω να λέω -γιατί το πιστεύω, είναι πάγια πεποίθησή μου- ότι στην πολιτική και κοινωνική ζωή πρέπει να ακούμε όλες τις απόψεις, απόψεις που είναι εντός του κοινοβουλευτικού τόξου, του «δημοκρατικού τόξου», όπως συνηθίζουμε να λέμε, και απόψεις που πιθανόν να είναι κι εκτός. Θεωρώ ότι και απόψεις που είναι εκτός, απόψεις που προέρχονται, για παράδειγμα, από τη λεγόμενη «αντισυστημική Αριστερά» είναι πάρα πολύ χρήσιμες, ιδιαιτέρως εκεί που αναλύει τα προβλήματα παγκοσμιοποίησης, διακίνησης κεφαλαίων, εργαζομένων και ούτω καθεξής, τις νέες σχέσεις εργασίας, τις μεγάλες προκλήσεις για τα νέα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Αυτό όμως -επιτρέψτε μου να πω, κύριε Πρόεδρε- που δεν επιτρέπω και θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται με βάση ό,τι πιστεύουμε κι ό,τι εφαρμόζουμε στον κοινοβουλευτικό μας βίο είναι το να διαστρέφουμε τις θέσεις ή τις απόψεις ο ένας του άλλου. Κάνω λοιπόν τη χρήσιμη διευκρίνιση και πάλι, για να γραφεί στα Πρακτικά, ότι ουδέποτε μίλησα, όπως το προανέφερε ο συνάδελφος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για «αντάρτικο πόλεων στην Αθήνα». Είπα ότι έχουμε ένα ιδιόμορφο αντάρτικο πόλεων, σε εισαγωγικά. Γιατί βεβαίως γνωρίζω το αντάρτικο πόλεων πού υπήρξε -στις χώρες της Λατινικής Αμερικής- και από ποια κινήματα ένοπλης επαναστατικής πάλης επελέγη σαν αιματηρός τρόπος παρέμβασης στις εκεί πολιτικές συνθήκες. Να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους.
Όπως επίσης θέλω να διευκρινίσω προς την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το εξής. Ακούω τον κ. Λαφαζάνη να ξιφουλκεί και να σκιαμαχεί εναντίον του «ιδιωνύμου». Ποιο «ιδιώνυμο», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν χθες στο πεδίο της πολιτικής βούλησης –τις διατάξεις θα τις κάνουμε εδώ μέσα, όλοι μαζί- και αφορούν την «κουκούλα» δεν συνιστούν «ιδιώνυμο». Για όνομα του Θεού! Δεν αναφέρονται σε αυτοτελές ποινικό αδίκημα. Και οι συνάδελφοι που γνωρίζουν νομικά το γνωρίζουν περισσότερο. Δεν αναφέρονται σε αυτοτελές ποινικό αδίκημα. Αναφέρονται σε επιβαρυντικό στοιχείο του αδικήματος. Δηλαδή όποιος κυκλοφορεί με κουκούλα είναι δικαίωμά του. Όμως από τη στιγμή που κάνει αξιόποινη πράξη συνεκτιμάται ως επιβαρυντικό στοιχείο το ότι κρύβει τα χαρακτηριστικά του. Αυτό είναι το θέμα. Δεν είπε κανείς ότι θα διώκεται όποιος φοράει κουκούλα στην Αθήνα. Και έχουμε και ιδιαίτερα βροχερές μέρες, κύριε Πρόεδρε, και πρέπει ο κόσμος να λάβει τα μέτρα του. Για το όνομα του Θεού!
(GK)



(3MB)
Γιατί, λοιπόν, διαστρεβλώνονται τέτοιου είδους ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν φόβητρα;
Σε ό,τι αφορά δε τις γενικότερες προθέσεις της Κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε, έχουμε ξεκαθαρίσει –το είπα κι εγώ και αν θέλετε επιτρέψτε μου να πω- το εξής: Εγώ θα συμμεριστώ την κριτική των συναδέλφων, άδικη εν πολλοίς, αλλά εν ολίγους δίκαιη μόνο σε ένα, στο ότι η Κυβέρνηση έχει αργήσει.
Ναι, αργήσαμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Αργήσαμε. Έχει αγανακτήσει ο κόσμος. Τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, όπως είπα, ξεχείλισαν το ποτήρι. Δεν πάει άλλο! Και πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η Κυβέρνηση το κάνει. Θα παρακαλέσω να το κάνουν και οι συνάδελφοι όλων των πτερύγων της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, γιατί πρέπει να συζητήσουμε και αυτό, το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Το έθιξαν οι συνάδελφοι του ΛΑ.Ο.Σ.. Νομίζω ότι οι κείμενες διατάξεις προσφέρουν το πλαίσιο, για να κάνουν οι εισαγγελείς και η Αστυνομία τη δουλειά τους.
Είχαμε ένα εξαιρετικό πρότυπο –εξαιρετικό, το επαναλαμβάνω- από έναν Εισαγγελέα της Βορείου Ελλάδος. Τον τιμώ. Είναι στενός συγγενής συναδέλφου του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Μιλάω για τον κ. Βασίλειο Φλωρίδη, εισαγγελικό λειτουργό ανεπίληπτου ήθους και εξαιρετικής ικανότητας, που ως Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδειξε πώς πρέπει οι εισαγγελικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.
Είπε πως δεν χρειάζεται καμία πρόσθετη νομική διάταξη για την προστασία του ασύλου. Εφήρμοσε τις κείμενες νομικές διατάξεις και προστάτευσε επανειλημμένα το Πανεπιστήμιο, αλλά και το άσυλο, όπως το εννοεί το Σύνταγμα, από κάθε είδους παραβατική ή εγκληματική πράξη.
Κατά συνέπεια, συναίνεση, συνεννόηση. Το αγαθό της ασφάλειας έχει τρωθεί. Δεν θέλουμε ούτε διακίνηση του φόβου, ούτε τρομολαγνεία, ούτε μέτρα, τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο κοινωνικά ή πολιτικά δικαιώματα των συμπολιτών μας.
Σας θυμίζω δε ότι ήμουν από τους πρώτους που βγήκα και εναντιώθηκα στην ανεξέλεγκτη χρήση καμερών –το ξανακάνω και τώρα- και το θεωρώ απαράδεκτο! Και δεν πρόκειται να το υιοθετήσει η Κυβέρνηση!
Όμως, πάμε να υπερασπίσουμε το αυτονόητο, αυτό που λέει το Σύνταγμα, το δικαίωμα να ζει ελεύθερα και σε ασφάλεια ο Έλληνας πολίτης και το δικαίωμα να περιφρουρεί την περιουσία του.
Είναι υποχρέωση του κράτους, κύριε Πρόεδρε, και αυτό θέλω να επισημάνω κι ευχαριστώ για την ανοχή σας. Λυπάμαι αν σας στεναχώρησα πριν, αλλά –εν πάση περιπτώσει- αυτά συμβαίνουν στο Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κοιτάξτε, το Προεδρείο είναι και στιγμές που στεναχωρείται αδίκως από ορισμένους συναδέλφους, αλλά θα πρέπει να έχει τη μεγαθυμία και να μη σταματά σε τέτοιου είδους στιγμές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τώρα μίλησε σωστά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Παναγιωτόπουλος;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πριν δεν ήταν σωστός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εν πάση περιπτώσει.
Πριν δώσω το λόγο στον κ. Γείτονα, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα οκτώ μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κυρία Ζήση και κύριε Καρτάλη, τα παιδιά είναι από τη δική σας Περιφέρεια. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την παρουσία τους εδώ.
Ο κ. Γείτονας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όσον αφορά το παρεμπίπτον θέμα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, από όσα είπε στη δευτερολογία του τώρα, κατανοώ ότι αντελήφθη το λάθος του και σταματώ εδώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι λάθος; Τα ίδια είπα και πριν, τα ίδια και τώρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Καλώς, κύριε Παναγιωτόπουλε. Εγώ επεσήμανα το λάθος σας και απ’ όσα είπατε αντελήφθην ότι το καταλάβατε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν παραλλάσσω τις απόψεις μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Όσον αφορά τα θέματα, ...
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω τα ίδια με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, νομίζω ότι είμαστε ήρεμοι.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήρεμοι είμαστε, αλλά δεν θέλω να διαστρεβλώνετε αυτά που λέω. Επειδή από εκεί αρχίσαμε κι εκεί πάλι θα φθάσουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, δεν είναι ίδιον δικό μου η διαστρέβλωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, μην ξαναρχίσουμε τώρα. Αφήστε να ολοκληρώσει ο κ. Γείτονας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Δεν με αφήνει.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ταλαιπωρηθήκαμε πριν από την έξιν του κ. Γείτονα να διαστρεβλώνει τα όσα λέω σε αυτή την Αίθουσα!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Είστε απαράδεκτος. Τι να κάνουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παναγιωτόπουλε, βλέπετε ότι πάλι διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξαναταλαιπωρηθούμε. Αφήστε τον κ. Γείτονα στα τρία λεπτά να αναπτύξει τις απόψεις του και αν χρειαστεί σας δίνω κι εσάς το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλέσω να του συστήσετε να μην διαστρεβλώνει τα όσα λέω. Ας πει τις δικές του απόψεις. Αν έχει δικές του απόψεις, ας τις ακούσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παναγιωτόπουλε, ο διάλογος δεν είναι δυνατόν να διεξάγεται ταυτόχρονα. Καταρχήν, όταν κάποιος ομιλεί και ταυτόχρονα ομιλεί και άλλος, δεν ακούγεται κανείς. Απλά η κούραση μεγαλώνει.
Αφήστε, λοιπόν, να ολοκληρώσει ο κ. Γείτονας και αν χρειαστεί, θα πάρετε το λόγο μετά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έκανε ένα ατόπημα, διορθώθηκε. Δεν χρειάζεται να χάνει την ψυχραιμία του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

(DE)

(GK)
Προχωρούμε. Ειπώθηκαν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών. Αναφέρθηκε ο κ. Καρατζαφέρης. Εγώ θέλω να πω κάτι. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται από κανέναν -επειδή βλέπω να εκφράζονται και σε αυτήν την Αίθουσα φοβικότητες- η δημοκρατία έχει όπλα, τα δικά της όπλα, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε και στις δημοκρατίες δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ελευθερίας ή ασφάλειας. Και τα δυο δικαιώματα…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα μου βάλετε από την αρχή το χρόνο, γιατί με διέκοψε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν έχει λήξει, κύριε Γείτονα, καταρχήν ο χρόνος σας. Θα είχατε και εσείς μια σχετική ανοχή, αλλά δεν έχει λήξει ακόμη ο χρόνος σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μα, βλέπω ότι κατανάλωσα δυο λεπτά, ενώ δεν έχω καταναλώσει ούτε μισό.
Επί της ουσίας, λέω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχετε καταναλώσει επί της ουσίας ένα λεπτό και κάτι. Το άλλο καταναλώθηκε με τις διακοπές. Αυτό θα προστεθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Καλώς.
Θέλω, όμως, να τονίσω ότι δεν υπάρχει δίλημμα στις δημοκρατίες. Διότι προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψευτοδιλήμματα: Ελευθερία ή ασφάλεια. Και τα δυο αγαθά -σημαντικά αγαθά- μπορούν να συνυπάρχουν. Και σταματώ εδώ.
Έρχομαι τώρα στα λεχθέντα από τον κύριο Υπουργό για το νομοσχέδιο. Προσπάθησε σήμερα και η κυβερνητική πτέρυγα να μας πείσει ότι η προχειρότητα και οι παλινωδίες με τα οποία αντιμετώπισε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με την κρίση η Κυβέρνηση, είναι και ευθύνη. Πώς να το κάνουμε; Χρειάζεται και θάρρος στην πολιτική να ομολογήσετε ότι με την κατάργηση του αφορολογήτου κάνατε ένα λάθος και το επαναφέρετε, όχι γιατί δημιουργήθηκε η κρίση -υπήρχε η κρίση- αλλά το επαναφέρετε μετά τη γενική κατακραυγή.
Και εμείς, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης, θα μπορούσαμε να είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι και να θριαμβολογούμε για αυτή τη νίκη. Διότι είναι νίκη όσων αντισταθήκαμε στην κατάργηση τότε του αφορολογήτου. Δεν λέμε αυτό. Λέμε, όμως, ότι πρέπει η Κυβέρνηση να προσέχει, δε μπορεί να κομπορρημονεί, διότι σε μια εποχή κρίσης, τουλάχιστον όσον αφορά τα φορολογικά θέματα, θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό. Και το λέω αυτό, διότι και με την κατάργηση της κατάργησης του αφορολογήτου, πάλι τα έχετε μπλέξει με τα νούμερα. Μιλάτε πότε για 600 πότε για 400 εκατομμύρια απώλειες και, από ό,τι διαβάζουμε, ετοιμάζεστε να τα αντικαταστήσετε με νέους φόρους. Κινήσεις άτακτες, δηλαδή. Αυτές κάνει η Κυβέρνηση και ύστερα μιλάτε για σχέδιο. Άτακτες κινήσεις και σε αυτό το επίπεδο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, κύριε Υπουργέ, αποδεικνύουν αυτό. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίσατε με το άρθρο 23 το θέμα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, κύριε Γείτονα, όμως, σας παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ορίστε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, θα ολοκληρώσω. Ο κύριος Υπουργός, αντί για οκτώ λεπτά, μίλησε δεκαέξι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είχε να απαντήσει σε πολλούς Βουλευτές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ωραία, το κατανοώ, αλλά να ολοκληρώσω, λέγοντας αυτό που θέλω να πω στον κύριο Υπουργό.
Κύριε Υπουργέ, μας είπατε σήμερα ότι θα μελετήσετε την απώλεια από τη σμίκρυνση, τη μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων. «Θα μελετήσετε»: Αυτό λέγεται πολιτική υπεύθυνη;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Βέβαια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Λέγεται πολιτική υπεύθυνη; Θα μελετήσετε τώρα την αναπλήρωση της απώλειας. Δεν είναι, λοιπόν, σοβαρή αυτή η πολιτική. Αμήχανη στέκει μπροστά στην κρίση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Το καλύψαμε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα ερώτημα πήγα να σας κάνω και δεν μου επιτρέψατε κατά την ομιλία σας. Παρακαλώ μην με διακόπτετε. Εσείς δεν το συνηθίζετε. Φαίνεται ότι είναι κολλητική η τάση από τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Ολοκληρώνω, λοιπόν, λέγοντας, κύριε Υπουργέ, ότι δεν είχατε μελετήσει, πρόχειρα κινείστε, με άτακτες κινήσεις. Και η κρίση συνιστά οπωσδήποτε σχέδιο. Και όσον αφορά το θέμα το οποίο έβαλε και ο Εισηγητής μας, της τακτοποίησης των αποσπασμένων υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, λέτε ότι θα το σταματήσετε. Είχατε φέρει τη διάταξη. Τέσσερις μέρες συζητάμε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Στεγανά έχει η Κυβέρνηση; Δεν μπορούσατε να το έχετε συνεννοηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό για να το λύσετε;
Υπ’ αυτήν την έννοια, τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε -για να είμαι και εντάξει και ευχαριστώ για την ανοχή σας- θέλω να πω ότι ολοκληρώνεται η συζήτηση σήμερα και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι από την Κυβέρνηση η επιζήτηση της συναίνεσης ή συνεννόησης είναι σχήμα λόγου. Διότι κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου.
(LM)
(DE)
Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα πεδίο συνεννόησης, αλλά η Κυβέρνηση το αρνήθηκε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., ο κ. Ροντούλης.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λόγο επί προσωπικού, κύριε Πρόεδρε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Ροντούλης.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, θα σας παρακαλέσω πάλι…
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα καθίσω να ακούσω τον κ. Ροντούλη…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παναγιωτόπουλε, σας παρακαλώ. Ακούστε με μια στιγμή. Επειδή δύο φορές έχω ανακοινώσει ότι έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Ροντούλης και είπαμε ότι θα πάρει σύντομα το λόγο….
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά έχω ζητήσει επί προσωπικού το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα σας δώσω το λόγο επί προσωπικού, αλλά ας ολοκληρωθεί η συζήτηση επιτέλους. Είναι και μια βάσανος και για τους συναδέλφους Βουλευτές που θέλουν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου και δεν έρχεται η σειρά τους για να μπορέσουν να τοποθετηθούν.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καμιά αντίρρηση, κύριε Πρόεδρε. Έχω, όμως, το δικαίωμα από τον Κανονισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Γι’ αυτό λέω ότι θα σας δώσω το λόγο. Αλλά μην επιμένετε για αυτή τη στιγμή πάλι.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ακούσω πρώτα το συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είναι ο κ. Ροντούλης και ο κ. Ανδρουλάκης που έχουν ζητήσει το λόγο επί του νομοσχεδίου για να κάνουν μια πολύ σύντομη δευτερολογία. Είστε και εσείς, κυρία Φιλίνη, μέσα στους συναδέλφους αυτούς.
Μετά, κύριε Παναγιωτόπουλε, θα τοποθετηθείτε επί του προσωπικού σας και θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση.
Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ να είναι σύντομη και η δική σας τοποθέτηση.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εμείς ξέρετε ότι είμαστε συντομότατοι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ενίοτε ναι, αλλά σας παρακαλώ τώρα να αποδείξετε ότι είστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Παναγιωτόπουλε, καλά κάνατε και δεν τοποθετηθήκατε, γιατί θα χρειαστεί να απαντήσετε σ’ αυτό που θα πω.
Οι παρεμβάσεις του Προέδρου του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, κύριε Πρόεδρε, είναι πράγματι καταλυτικές και καίριες και ξεκαθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Το λέω αυτό, γιατί πληροφορηθήκαμε από την έγκριτη εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ότι ο γιος της αξιότιμης κυρίας Υπουργού, της κυρίας Μπακογιάννη, παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου της Υπουργού.
Και το ερώτημα έρχεται αυθόρμητα στα χείλη όλων. Θα είχε επισυμβεί η εξέλιξη αυτή, αν ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού δεν είχε καταδείξει με τον πλέον εναργή τρόπο την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μπακογιάννη; Κάποιος έπρεπε να πληρώσει τη νύφη. Και τη νύφη την πλήρωσε ο γιός.
Έρχομαι, λοιπόν, τώρα, αφού ευχηθώ βεβαίως και στον κ. Μπούρα καλό αγώνα τώρα στην Ευρυτανία, διότι μάλλον θα έχουμε εκλογική κάθοδο…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Καλά, θα απαντήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Ροντούλη, τώρα αυτό τι θέλατε και το είπατε; Καταρχήν, ο κ. Μπούρας δεν είναι υποψήφιος στην Ευρυτανία. Επίσης, αυτό δεν έχει να κάνει με το νομοσχέδιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούν να λένε ανεύθυνα πράγματα. Εγώ είμαι Βουλευτής σε συγκεκριμένη περιφέρεια. Λίγη προσοχή στα λόγια.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Μπούρα…..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό, θέλω να τοποθετηθώ….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ξαφνικά μετακινήσατε τον κύριο Μπούρα ως υποψήφιο Βουλευτή στην Ευρυτανία. Έχει δίκιο ο άνθρωπος να διαμαρτύρεται.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Άλλο είπα. Δεν κατανόησε ο κ. Μπούρας τι είπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πείτε αυτό που θέλετε να πείτε λοιπόν ή εν πάση περιπτώσει διορθώστε, αλλά να ολοκληρώνουμε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Μπούρα, καταθέσαμε μια τροπολογία στην οποία δεν αναφερθήκατε καθόλου. Καταθέσαμε μια τροπολογία περί ανωνύμων εταιρειών επενδυτικής διαμεσολάβησης. Δεν την είδατε την τροπολογία αυτή; Δεν είναι εκπρόθεσμη. Δεν είπατε τίποτα για την τροπολογία αυτή. Πείτε μας τι προτίθεστε να κάνετε.
Και θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής:
Κύριε Παναγιωτόπουλε, έχουμε κουραστεί να ακούμε το διαπιστωτικό σας λόγο. Δεν κάνετε τίποτε άλλο. Λέτε διαρκώς διαπιστώσεις. Το ζήτημα είναι ότι το δόγμα Παυλόπουλου, το οποίο ίσχυσε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη λειτουργικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Χρειάζεται, λοιπόν, να κατέβει κατά τρόπο ολοκληρωμένο ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει εν τοις πράγμασι την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ. Εκεί είναι το πρόβλημα. Άρα, λοιπόν, αφήστε το διαπιστωτικό λόγο και περάστε στα έργα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριος Δημήτριος Ανδρουλάκης, για μια σύντομη παρέμβαση δευτερολογίας τρίλεπτου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να απευθυνθώ προς την Κυβέρνηση και να της πω, κάντε τη δουλειά σας, κυβερνήστε επιτέλους, δεν σας εμποδίζουν ούτε οι νόμοι ούτε η απουσία συναίνεσης. Κάντε τη δουλειά σας και αφήστε τώρα τις παλιοδεξιές μπαλαφάρες που είναι άλλοθι ανικανότητας.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες, κύριε Υπουργέ, αν είναι σαράντα πέντε συνολικά τα άρθρα -δεν τα μέτρησα- εμείς έχουμε ψηφίσει τα τριάντα οκτώ. Λέμε πέντε «όχι» και λέμε και πέντε «παρών». Άρα, λοιπόν, εμείς δείξαμε την καλή μας διάθεση και την καλή μας θέληση. Θα το δείτε και στις τροπολογίες.
Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα στα νομοσχέδια «σκούπα». Η ποσότητα δεν αποκαλύπτει την ποιότητα της διαφοράς. Διότι όταν ψηφίζουμε δεκάδες άρθρα τεχνικών διευθετήσεων, δεν έχουν καμιά μεγάλη πολιτική σημασία αυτά.


(AD)








(3LM)
Όσον αφορά το θέμα των δήμων, πρέπει συγκεκριμένα, δεσμευτικά και γρήγορα –γιατί υπάρχει θέμα Προϋπολογισμού των δήμων- να πείτε, αφού δεν μας ακούσατε στο νομοσχέδιο, πώς θα αντισταθμίσετε την απώλεια. Για παράδειγμα, να δώσετε ένα 20% του ΕΤΑΚ και να το μοιράσετε αναλογικά.
Ο κύριος Υπουργός προκάλεσε εμένα συγκεκριμένα να πω τι θα κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γι’ αυτούς τους νόμους περί 2% ακαθαρίστων εσόδων, κλπ. Έχουμε πει ότι θα επανεξετάσουμε όλες τις τοπικές φορολογίες, διότι στόχος μας είναι στα πλαίσια της φορολογικής αποκέντρωσης και της εθνικής συνοχής να δούμε ξανά όλες τις φορολογίες με τρόπο που να μη διευρύνονται τα χάσματα μεταξύ πλουσίων και φτωχών περιοχών. Δηλαδή, να υπάρχει και μία αναδιανομή, όπως το έθεσαν πολλοί Βουλευτές εδώ πέρα στη συζήτηση. Και, μάλιστα, μας ενδιαφέρει να ενοποιήσουμε όλους τους φόρους ακίνητης περιουσίας και να πάρουν έναν τοπικό χαρακτήρα, να χρηματοδοτήσουμε την αποκέντρωση, την αυτοδιοίκηση, κλπ.
Τώρα, θα λέγαμε ότι δικαιώθηκε αυτή η σχεδόν ενός μήνα κοινοβουλευτική διαδικασία, αν εκτός των άλλων, όπως το αφορολόγητο των επαγγελματιών, κάνατε δεκτές τις τροπολογίες μας. Τουλάχιστον, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα και δεσμευτικά να πείτε ότι πριν λήξει αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος, θα λύσετε το θέμα του ΟΠΑΠ που είναι μία καταφάνερη αδικία, για την οποία συμφώνησαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Το ίδιο και για το θέμα των εργαζομένων του Χρηματιστηρίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κα Άννα Φιλινη και μετά έχει ζητήσει το λόγο και ο κ. Αϊβαλιώτης για μία σύντομη, δίλεπτη δευτερολογία και ολοκληρώνουμε τη συζήτηση.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Υφυπουργέ, θα αναγκαστώ και εγώ να μιλήσω ξανά πάνω στο ζήτημα του τέλους παρεπιδημούντων. Δεν καλύπτεται το κενό από τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία παίρνουν κατά ένα ποσοστό οι δήμοι. Ιδιαιτέρως, ο κύριος Υπουργός, ο οποίος με μεγάλο πάθος υποστήριξε αυτό το νομοσχέδιο, δεν μας μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα των νησιωτικών δήμων, τα μικρών τουριστικών δήμων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι ξεκρέμαστοι.
Και σ’ αυτούς τους δήμους υπάρχουν εργαζόμενοι. Και σ’ αυτούς τους δήμους πρέπει να ζήσουν οι άνθρωποι και δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει μία κάλυψη του κενού, το οποίο δημιουργείται.
Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Υφυπουργός, έχει το στόχο να παραγάγει ορισμένα έργα στις περιοχές όπου δίνονται κεφάλαια για το «ΘΗΣΕΑΣ». Και το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε όλο αυτό το διάστημα και συζητούμε επανειλημμένως είναι ότι παραγωγικά έργα δεν γίνονται ούτε από την Κυβέρνηση. Και γι’ αυτό, συγκεκριμένα, δεν κινείται και το ΕΣΠΑ. Άρα, πάλι θέλετε να αφαιρέσετε από ορισμένα κεφάλαια, για να καλύψετε άλλες ανάγκες και να δημιουργήσετε πάλι καινούριες τρύπες.
Δεν καλύπτονται έτσι. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και μάλιστα να δούμε πώς το Πρόγραμμα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ θα μπορέσει να κινήσει κάπως την αγορά.
Επίσης, κύριε Υφυπουργέ, δεν αναφερθήκατε σε ορισμένες τροπολογίες, όπως προφανώς και σ’ αυτήν την οποία καταθέσαμε σχετικά με τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού, γιατί αυτή η τροπολογία αναφέρεται σε άλλο Υπουργείο. Όμως και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτετε –όχι ολοκληρωμένα, αλλά μονάχα για ένα χρόνο, ελλιπέστατα δηλαδή- τους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ, πάλι για άλλο Υπουργείο πρόκειται.
Δίνουμε μία συγκεκριμένη λύση. Ουσιαστικά, γίνεται από τη μεριά μας μία πρόταση. Δεν έχει άλλη πρόταση ούτε ο κ. Σαμαράς, γιατί με την τροπολογία του, την οποία έχω εδώ πέρα, αφήνει τους ανθρώπους –ή τουλάχιστον μεγάλο από αυτούς- ουσιαστικά ξεκρέμαστους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τέλος, ήθελα να επαναλάβω ότι στο ζήτημα του φόβου και της τρομοκρατίας η Κυβέρνηση πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική, γιατί αυτή τη στιγμή θα έχει τρομερή ευθύνη, αν οξύνει –και οξύνει- τα πράγματα.
(ΚΟ)

(AD)
Και θέλω επίσης να τονίσω ότι όσον αφορά στο ζήτημα της βόμβας που έπεσε στο στέκι μεταναστών, δεν υπήρξε απάντηση εκ μέρους της Κυβέρνησης ως προς τι μέτρα πρόκειται να πάρει. Γενικότερα, υπάρχει ανάγκη να δοθεί ασφάλεια στους πολίτες, να μην υπάρχει τρόμος στην πόλη από καμία πλευρά και ταυτοχρόνως να μην συρρικνωθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
Εάν υπάρξει συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αυτό σε μία φάση οικονομικής κρίσης θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στον πληθυσμό, στις πολιτικές δυνάμεις και γενικά σε όλο το λαό, κάτι που θα είναι σε βάρος της δημοκρατίας μακροπρόθεσμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κ. Αϊβαλιώτης για μια σύντομη παρέμβαση δύο λεπτών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος είναι ένας πολιτικός ήθους με σαφές αποτύπωμα στη δημόσια ζωή και γι’ αυτό πιστεύω ότι ήταν πολύ θαρραλέα η παραδοχή που έκανε, δηλαδή ότι άργησε η Κυβέρνηση στην υπόθεση των κουκουλοφόρων και ότι θα είχαν προληφθεί πολλά εάν είχαν ακουστεί αυτά που έλεγε ο προηγούμενος Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Χατζηγάκης, σε άρθρο του και αν, επίσης, είχαν γίνει πράξη αυτά που έγραψε πριν από ένα χρόνο η Επιτροπή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, την οποία δημιούργησε ο κ. Αλογοσκούφης και στην οποία προΐστατο ο κ. Μαρίνος. Ο κ. Μαρίνος δεν είναι στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. Εγώ είχα τιμή να συνεργαστώ μαζί του όταν ήταν στην Ευρωβουλή.
Πριν από ένα χρόνο, λοιπόν, στις προτάσεις για το Σύνταγμα, είπαν ότι θα πρέπει να γίνει ιδιώνυμο η κουκούλα. Διότι κουκούλα φορούσαν οι Κου-Κλουξ-Κλαν και οι δοσίλογοι επί κατοχής. Τελεία και παύλα. Εάν είχαν εισακουστεί από τότε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θα είχαν προληφθεί πολλά.
Ο κύριος Υπουργός αναφέρθηκε στις τροπολογίες.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, είπαμε ότι φυσικά θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία για τα 500 ευρώ, όπως φυσικά θα υπερψηφίσουμε και την τροπολογία για τα επεισόδια. Όμως, δεν άκουσα τίποτα –ξέρετε πόσο σας εκτιμώ και σας αγαπώ, σας θεωρώ από τους πολύ σοβαρούς πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας- τίποτα γι’ αυτήν την ιστορία που αφορά την αναβάθμιση της θέσης του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Ας αποσυρθεί αυτό το πράγμα επιτέλους! Μέσα στην κρίση να πετάει αυτός ο κύριος πρώτη θέση; Κανένας να μην πετάει πρώτη θέση! Είναι προκλητικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα στην κρίση.
Όσον αφορά τα άλλα που είπε ο κ. Νάκος –λυπάμαι που είναι απών- θα ήθελα να πω ότι ο κ. Νάκος έχει την εντύπωση ότι είναι Υπουργός στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας! Είναι απόμακρος, πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι και ποτέ ο ίδιος, ενώ ακούσαμε τα μύρια όσα.
Είναι δυνατόν ο κ. Νάκος να θεωρεί ισοδύναμα αυτά που θα χάσουν από το τέλος παρεπιδημούντων με τα τέλη κυκλοφορίας; Είναι δυνατόν να μην μας λέει τίποτα ο κ. Νάκος για τα ομόλογα που δεν μπορούν, λέει, να τα «σπάνε» οι δήμοι, γιατί έτσι συμφώνησε με την ΚΕΔΚΕ; Τι είναι αυτά που ακούγονται μέσα στη Βουλή από τον κ. Νάκο; Και λυπάμαι που είναι απών, αλλά και παρών να ήταν, τα ίδια θα του έλεγα.
Επειδή είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν ακούσατε τίποτα για τα Σπάτα, θα ήθελα να σας πω ότι εμείς –επειδή έθεσε το θέμα και ο κ. Σταϊκούρας- για τα Σπάτα λέμε τα εξής. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα υπάρξει μείωση του κόστους μ’ αυτήν την τροπολογία-προσθήκη η οποία γίνεται. Δεν θα υπάρξει δραματική μείωση του κόστους. Αυτό που χρειάζεται είναι να πετάνε με χαμηλό κόστος τα αεροπλάνα από και προς τα Σπάτα, διότι έχει πρόβλημα ο τουρισμός.
Άρα, χρειαζόμαστε ένα αεροδρόμιο χαμηλού κόστους. Και νομίζω ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που το αεροδρόμιο των Σπάτων δεν έχει καλυμμένο πάρκινγκ. Παίρνει ένα σωρό λεφτά το πάρκινγκ, αλλά δεν είναι καλυμμένο, αλλά υπαίθριο. Σε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα υποτίθεται ότι βρίσκεται αυτό το αεροδρόμιο!
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Άρα, λοιπόν, έχει αδυναμίες. Μείωση του κόστους δεν υπάρχει. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα αεροδρόμιο με χαμηλό κόστος για να έρχονται τα τσάρτερ. Ας μην είναι το Ελληνικό, ας είναι κάποιο άλλο. Ας γίνει, όμως, ένα αεροδρόμιο για να προσγειώνονται με χαμηλό κόστος οι τουρίστες στην Ελλάδα και ιδίως αυτή την εποχή της κρίσης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Μιλήσατε για υπευθυνότητα και όχι για συνευθύνη. Εγώ θα επαναλάβω τη γνωστή «Ανδρουλάκειο ρήση», την οποία και παραφράζω, «ο λαός δεν θα γίνει πλυντήριο κανενός». Τις ακρότητες τις αφήνουμε για την κα Μπακογιάννη και καλό θα ήταν να επικοινωνήσει με τον αδερφό της, ώστε τουλάχιστον οικογενειακά να συνεννοούνται ως προς την άποψή τους περί του ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό θα πρέπει να κάνει η κα Μπακογιάννη. Εμείς δεν θα γίνουμε «πλυντήριο» για κανέναν. Μόνοι σας τα λερώσατε, μόνοι σας θα τα καθαρίσετε!
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος επί προσωπικού.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο επί προσωπικού, γιατί ο συνάδελφος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπέρδεψε και παρεξήγησε την αβρότητά μου προς το Προεδρείο και την εξέλαβε ως επίνευση του δικού του κοινοβουλευτικού ολισθήματος. Και είναι κοινοβουλευτικό ολίσθημα που δεν συγχωρείται σε έναν παλιό κοινοβουλευτικό να αλλοιώνει αυτά που λένε οι συνάδελφοί του.
Είναι ευθύνη και του Προεδρείου, κύριε Πρόεδρε. Το κάνατε χαμηλόφωνα την προηγούμενη φορά. Να ανατρέξουμε στα Πρακτικά για να δούμε τι είπα την πρώτη και τι είπα τη δεύτερη φορά. Τα όσα είπα είναι ταυτόσημα και αν εξακολουθήσει να επιμένει ο κ. Γείτονας, εκτίθεται ο ίδιος για ένα ήθος που δεν του αρμόζει. Αλλιώς τον έχουμε συνηθίσει στη Βουλή.
Θα ήθελα να πω μία κουβέντα ακόμα. Ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει το δικαίωμα, όπως όλα τα κόμματα, να κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση.
(NP)
(3KO)
Θεωρώ ότι η κριτική τους στην Υπουργό Εξωτερικών κυρία Μπακογιάννη είναι και άδικη και εξωπραγματική. Όμως, άλλο αυτό και άλλο να ανακατεύουμε και τα παιδιά μας σε αυτήν την Αίθουσα ή εκτός Αιθούσης.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, ως νεαρό παιδί, προσέφερε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβουλος της Υπουργού και θα εξακολουθήσει να προσφέρει. Στο κάτω-κάτω, δεν ξέρω, κύριε Πρόεδρε, αν θέλει να πολιτευτεί στην εκλογική περιφέρεια της Ευρυτανίας. Αν θέλει, θα είναι τιμή για τους Ευρυτάνες και το λέω, γιατί κατά το ήμισυ είμαι και Ευρυτάν.
Επιπλέον, ο Κώστας Μπακογιάννης φέρνει ένα όνομα, του πατέρα του, ενός αγωνιστή της Αντίστασης και του δημοκρατικού βίου της χώρας, ο οποίος πραγματικά προσέφερε πολλά στη χώρα και δολοφονήθηκε κάτω από συνθήκες που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν πλήρως διακριβωθεί.
Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί. Εγώ καταλαβαίνω την κριτική. Είναι αποδεκτή η κριτική, ακόμη και αν είναι άδικη, ακόμη και αν είναι εξωπραγματική. Όμως, ας αφήσουμε απ’ έξω τα παιδιά!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τι είναι, κύριε Ροντούλη; Κατ’ αρχάς, δεν άκουσα να γίνεται καμία αναφορά σε εσάς. Καμία αναφορά! Από τη στιγμή που δεν γίνεται καμία αναφορά σε εσάς, πώς να υπάρχει προσωπικό;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είπε ότι ανακατέψαμε τα παιδιά. Αυτό είναι προσβολή!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ!
Δεν είναι δυνατόν, όταν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε οποιαδήποτε ομιλία συναδέλφων, αμέσως μετά να λέμε ότι ζητούμε το λόγο επί προσωπικού, διότι είπε ο συνάδελφος κάτι με το οποίο διαφωνούμε. Στην τοποθέτησή του αυτή ο κ. Παναγιωτόπουλος…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ειλικρινά σας ζητώ να ολοκληρώσουμε τώρα τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Δεν είναι δυνατόν να βγει τίποτα από την συνέχιση του διαλόγου με αυτόν τον τρόπο.
Τώρα σηκώνει το χέρι και ο κ. Γείτονας, για να απαντήσει στον κύριο Παναγιωτόπουλο. Είμαι σίγουρος πως το θέμα δεν είναι προσωπικό και ότι άσκησε κριτική όχι προσωπική.
Κύριε Γείτονα, σας παρακαλώ! Έχετε ένα λεπτό εσείς, ένα λεπτό ο κ. Ροντούλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θέλετε και εσείς το λόγο, κύριε Υφυπουργέ; Και εσείς επί προσωπικού τώρα;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Εγώ ως αρμόδιος Υφυπουργός που θέλει να απαντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ωραία. Επομένως, έχετε και εσείς ένα τρίλεπτο, για να απαντήσετε σε όλα όσα ειπώθηκαν. Όσοι μας παρακολουθούν θα έχουν παρακουραστεί –φαντάζομαι- με τη διαδικασία των συνεχών διαλόγων που δεν παίρνουν τέλος.
Επί της ουσίας, όμως, τώρα. Κύριε Γείτονα, σας παρακαλώ μέσα σε ένα λεπτό ολοκληρώστε ό,τι έχετε να πείτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Επειδή έκανε την τιμή να αναφερθεί πάλι ο κ. Παναγιωτόπουλος σε ένα παρεμπίπτον θέμα, αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι κακώς επανέρχεται. Τα Πρακτικά υπάρχουν. Ξέρουμε τι ειπώθηκε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δείτε τα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε. Διαπιστώστε το. Εγώ δεν παραβιάζω τις απόψεις μου, αλλά τα λέω με συνέπεια εδώ και χρόνια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ξέρουμε τι ειπώθηκε και, επομένως,…
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναλέω ότι είπα τα ίδια. Ταλαιπωρηθήκαμε πριν από την έξη του κυρίου Γείτονα να διαστρεβλώνει τα πράγματα.
Θα παρακαλούσα, κύριε Πρόεδρε, να του συστήσετε να μη διαστρεβλώνει όσα λέγονται. Ας πει τις δικές του απόψεις, αν έχει δικές του απόψεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώσω τη φράση μου. Κάθε φορά που πάω να μιλήσω δεν με αφήνει.
Μένω στο ότι, έστω και δολιχοδρομώντας, έμμεσα παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δείτε τα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, για να μη λένε εκ συστήματος αυτά που λένε εδώ μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν έχουν εκτυπωθεί ακόμη τα Πρακτικά. Τι να κάνουμε; Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα από τη στιγμή που λέγονται εδώ ορισμένα πράγματα μέχρι να εκτυπωθούν τα Πρακτικά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περίμενα τον κύριο Γείτονα να παραδεχθεί το ολίσθημά του. Αφού δεν το παραδέχεται, είναι πράξη που τον εκθέτει και αδικεί την πορεία του στο κοινοβουλευτικό έργο.
Εγώ λέω, κύριε Πρόεδρε, και θα εξακολουθώ να το επαναλαμβάνω πως είναι ντροπή για τον κύριο Γείτονα!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο εκνευρισμός του κυρίου Παναγιωτόπουλου τα λέει όλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μα, σας παρακαλώ, κύριε Παναγιωτόπουλε! Πάλι, τελευταία στιγμή, δημιουργείτε αυτές τις εντάσεις χωρίς λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ακούσατε τι ειπώθηκε; Δεν ακούσατε τον κατ’ επάγγελμα διαστροφέα και συκοφάντη κύριο Γείτονα; Αυτά τα ανέχεστε εδώ μέσα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μα, κύριε Παναγιωτόπουλε, δεν αντιλαμβάνεστε τώρα ότι αυτές τις στιγμές, με τον τρόπο που παρεμβαίνετε, δεν προσφέρετε τίποτα;
Όλα είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά. Ύβρεις δεν ειπώθηκαν. Αν λέγονταν ύβρεις, θα ήμουν υποχρεωμένος να παρέμβω. Δεν υπήρξε καμία ύβρις εναντίον κανενός!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, κύριε Ροντούλη, έχετε ένα λεπτό σας παρακαλώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, νομίζω τουλάχιστον εσείς δεν θα πρέπει να διαστρεβλώνετε αυτά που ειπώθηκαν από την πλευρά του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού. Ουδέποτε ετέθη θέμα ποιότητας του γιου της κυρίας Μπακογιάννη.
Όμως -για να τελειώνει αυτό το θέμα περί παιδιών κ.λπ.- από την τοποθέτησή σας κατάλαβα πάρα πολύ καλά κάτι: Δόθηκε το σύνθημα, κύριε Πρόεδρε, στους απανταχού Ευρυτάνες να ενωθούν όλοι, προκειμένου να εκλεγεί Βουλευτής στην Ευρυτανία ο κ. Κώστας Μπακογιάννης.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κακό είναι; Ένα νέο παιδί…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτά δεν αφορούν την Ευρυτανία, αλλά τη Β΄ Αθηνών.
(XF)
(3NP)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Και γι’ αυτό ευχήθηκα καλό αγώνα και στον αξιότιμο Υφυπουργό, διότι προέρχεται από την Ευρυτανία. Για να γίνει αντιληπτή και η προηγούμενη ρήση μου και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Μπούρας για τρία λεπτά για να κλείσει τη συζήτηση, δίνοντας κάποιες απαντήσεις επί των τροπολογιών. Γιατί όλα τα άλλα τώρα είναι εκτός θέματος. Πώς θα γίνουν τα ψηφοδέλτια στην Ευρυτανία από τη Νέα Δημοκρατία κ.λπ. με συγχωρείτε πολύ, αλλά δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δικό μας. Ούτε ο κ. Παναγιωτόπουλος θα κάνει τα ψηφοδέλτια ούτε κανείς άλλος φαντάζομαι. Υπάρχουν άλλες διαδικασίες για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δόθηκε σήμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ!
Ορίστε, κύριε Μπούρα, έχετε τρία λεπτά και μετά να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια φράση μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Ανδρουλάκη, μην ασχολείστε και εσείς με ψηφοδέλτια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν αφορούν την Ευρυτανία αλλά την Β’ Αθηνών όπως καταλάβατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, κύριε Μπούρα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ελπίζω καταλήγοντας να μην πω κάποια φράση που μπορεί να δημιουργήσει συνέχεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και εγώ σας παρακαλώ να το προσέξετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Ροντούλη, επειδή κατάγομαι από την Ευρυτανία νιώθω υπερήφανος γιατί ο αγωνιστής της δημοκρατίας ο Παύλος ο Μπακογιάννης ήταν αυτός που έδωσε την καινούργια αρχή και ήταν αυτός που δήλωσε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ο άνθρωπος, ο οποίος με το ειδικό πρόγραμμα που κατήρτισε αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει μόνος του, έκανε έτσι ώστε στα τελευταία δέκα, δεκαπέντε χρόνια η Ευρυτανία να έχει πάρει αυτή την ανάπτυξη που πήρε με υλοποιητή αυτού του προγράμματος τη σημερινή Υπουργό Εξωτερικών την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Και θα είναι και τιμή για τον τόπο αν την Ευρυτανία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μη μπαίνετε σε ψηφοδέλτια, κύριε Μπούρα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): …την εκπροσωπήσει ο Κώστας ο Μπακογιάννης. Ιστορικό και καλό όνομα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραία! Η οικογενειοκρατία στο έπακρον.
Μπράβο στα τζάκια, κύριε Υπουργέ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Ροντούλη.
Παρακαλώ, κύριε Υφυπουργέ, ολοκληρώστε επί των τροπολογιών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Έρχομαι τώρα σε ορισμένες επισημάνσεις.
Να πω στον αγαπητό και πολύ εκτιμητέο από την πλευρά μου κ. Αϊβαλιώτη ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα ενός οργανισμού, που λέγεται Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Αυτός ο Οργανισμός έχει ένα γενικό διευθυντή –έναν- ο οποίος ταξιδεύει ανά τον κόσμο και διαχειρίζεται το χρέος της χώρας. Συνταξιδεύει πολλές φορές με μεγάλους τραπεζίτες. Καταλαβαίνετε το κύρος και την ισχύ απ’ αυτό που εσείς σχολιάσατε σε ποια θέση και αν αυτό είναι το πρόβλημα, αν ο γενικός διευθυντής της Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ταξιδεύει στην πρώτη θέση, εκεί που δίπλα του θα είναι και ο τραπεζίτης κάποιας πολύ μεγάλης τράπεζας με την οποία συναλλάσσεται η χώρα μας. Αυτό εγώ θα ήθελα να το αποσύρετε. Δεν είναι καλό να το ισχυρίζεστε.
Κύριε Ροντούλη, μου είπατε γιατί δεν συμπεριέλαβα στην τοποθέτησή μου κάποια τροπολογία που καταθέσατε. Προφανώς θεώρησα αυτονόητο ότι δεν έγινε δεκτή, γιατί αν εγένετο δεκτή θα την είχαμε αναφέρει χθες, όπως θυμάστε, που ολοκληρώσαμε την ψήφιση κάποιων άρθρων μεταξύ των οποίων και του άρθρου 36. Επομένως, δεν γίνεται δεκτή αυτή η τροπολογία. Δεν θα εξηγήσω τώρα εγώ τους λόγους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ήσασταν σαφής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Και για το γεγονός ότι πέρασε το άρθρο στο οποίο αναφέρεστε.
Από εκεί και πέρα πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο προσθέτει ένα ακόμη βήμα, κάνει ένα βήμα προς την κοινωνία, προς την οικονομία, στα μέτρα τα οποία καθημερινά παίρνει προκειμένου να στηρίξει και την κοινωνία και τους πραγματικά έχοντες ανάγκη –γι’ αυτό τόνισα μία-μία τις τροπολογίες- και το χρηματοπιστωτικό σύστημα με το Α’ Κεφάλαιο και την ανάπτυξη, τη Next Solar, με το Β’ Κεφάλαιο και τα φορολογικά μέτρα με το Γ’ Κεφάλαιο, αλλά και με τις ρυθμίσεις του Δ’ Κεφαλαίου.
(PM)
(4XF)
Όπως είπε ο κύριος Ανδρουλάκης ο οποίος πραγματικά ήταν πάρα πολύ θετικός, οι περισσότεροι εδώ μέσα συμφωνήσαμε στα 35 από τα 40 τα οποία θετικά ρυθμίζουν θέματα της κοινωνίας, αλλά και σε όσα υπήρξαν μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφωνίες δόθηκαν εξηγήσεις. Στο τέλος-τέλος έχουμε και διαφορετική πολιτική αντίληψη σε ορισμένα πράγματα. Πιστεύω όμως ότι ο διάλογος που είπε ο Υπουργός -και παρεξηγήθηκε από τον κύριο Γείτονα που έφυγε- είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.
Εμείς λοιπόν βρισκόμαστε σε διαρκή και συνεχή διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάθε μέρα υπάρχουν θέματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό και οι δήμοι και οι νομαρχίες αυτή την εποχή που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση, πήραν περισσότερους πόρους από ποτέ, πενταπλασιάστηκαν οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που ήταν σε μηδαμινό επίπεδο και θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις» και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 536 και ειδικό 139 για την έκτακτη ενίσχυση δανειοληπτών όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς η τροπολογία με γενικό αριθμό 536 και ειδικό 139 για την έκτακτη ενίσχυση δανειοληπτών έγινε δεκτή όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία και θα αποτελέσει το άρθρο 40 του νομοσχεδίου.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 537 και ειδικό 140 που αφορά ρυθμίσεις για την φορολογική κλίμακα και τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπό Χρηματιστήριο κ.λπ. όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς η τροπολογία με γενικό αριθμό 537 και ειδικό 140 που αφορά ρυθμίσεις για την φορολογική κλίμακα και τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπό Χρηματιστήριο κ.λπ. έγινε δεκτή όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία και θα αποτελέσει τα άρθρα 41, 42, 43 και 44 του νομοσχεδίου.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 538 και ειδικό 141 που αφορά ρυθμίσεις σχετικά με τη σύμβαση ανάπτυξης αεροδρομίου, το πρόγραμμα «Θησέας» κ.λπ.;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς η τροπολογία με γενικό αριθμό 538 και ειδικό 141 που αφορά ρυθμίσεις σχετικά με τη σύμβαση ανάπτυξης αεροδρομίου, το πρόγραμμα «Θησέας» κ.λπ. έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και θα αποτελέσει τα άρθρα 45 και 46 του νομοσχεδίου.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου του νομοσχεδίου.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου έγινε δεκτό.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων και η ψήφισή του στο σύνολο αναβάλλεται για άλλη συνεδρίαση.
(TS)
(PM)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, σαράντα τέσσερις μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές από το 6ο Γυμνάσιο Καρδίτσας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Επίσης, η συνάδελφος Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Σοφία Σακοράφα ζητεί ολιγοήμερη άδεια απουσίας της στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η Βουλή ενέκρινε.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ, κυρία Φιλίνη. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, τα ψηφίζουμε όλα μαζί ή ως ξεχωριστά άρθρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Αναφέρθηκε ότι μπαίνουν ως ξεχωριστά άρθρα, κυρία Φιλίνη. Αν με είχατε προσέξει ακόμη περισσότερο, θα είχατε διαπιστώσει ότι ανακοινώθηκε η ψηφοφορία επί της τροπολογίας, η οποία ενσωματώνεται όχι ως ένα άρθρο, ως περισσότερα άρθρα. Και αυτή ψηφίστηκε, επίσης, κατά πλειοψηφία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.22΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009 και ώρα 9.30΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) Νομοθετική Εργασία, Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αύξηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ




Τελευταία Αποθήκευση: 18/3/2009 11:12:00 πμ Από: Παπακωνσταντίνου Νατάσα
Εκτυπώθηκε: 18/3/2009 11:13:00 πμ


PDF:
es20090318.pdf
TXT:
es090318.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ